Page 1

PRIS KR. 39,00

FORÅR 2013

Bliv klogere på dit kolesterol

Grøn er vårens hæk Forkølelse og allergier

STORT TEMA

Fang livet med din stemme Byt en time om ugen i fitnesscentret ud med en times stemmetræning

Spot på kvind eliv Præmenstrue ! l? Overgangsald er?

Forårspleje af hjem og krop Raw food – banan pandekager! Slidgigt rammer de fleste

Er der hjælp at hente i naturens værktøjskasse?


Leder

Drømmer du om at gøre en forskel? Bliv biopat og naturopath ibm i Jylland Vi starter hold i Århus Bliv biopath/naturopath i biologisk medicin (ibm), og få de bedste værktøjer til at hjælpe andre mennesker til et bedre og sundere liv. På Institut for Biologisk Medicin uddanner vi biopater/naturopather ibm og giver dig en af de bedste uddannelser til et liv som komplementær behandler. Begge titler er beskyttede titler.

I uddannelsen indgår Alternativ sygdomslære

Ernæring – herunder brug af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier Reguleringsterapi – herunder brug af urter, enkel homøopati Immun og symbioseterapi Klientpsykologi

Jeg er en heldig kartoffel i et dejligt land! Og her er så en brok-leder!

Vi brokker os over vejret, over politikerne, over naboen, over tomme lommer, og ja, vi brokker os over alverdens små og store ting. Det gør jeg også selv! Brok over, at luften er gået ud af hjulene på min kørestol, brok over, at jeg bliver misforstået på mail, og at jeg misforstår andre, brok over små og store ting. Men når jeg så har brokket mig i et par minutter, så er det jeg kigger ned på mit manglende ben, som jeg mistede for to år siden og tænker, så HOLD DA OP! Jeg gider ikke at høre mere brok i min hjerne, jeg gider såmænd heller ikke at høre en masse vrissen og brok i min familie eller i min omgangskreds!

Lad os lave en brokfri zone!

Det kan du skabe ved at få orden i dine hormoner – på en sund måde. Det kan du ved at få dit immunsystem til at fungere – på den sunde måde. Det kan du ved at træne din hjerne til at glæde dig over alt det, der er at glædes over! Lad ikke dit nervesystem, dine hormoner og dine uterlige kropssignaler overtage glæden ved at – bo i et smørhul i verden – opdage, at læserne af sund-forskning.dk er rigtig glade for vores arbejde! – se, at der findes masser af hjælp at hente i naturens skatkammer til at skabe en glad hverdag.

Her i vores smørhul

Jeg er en heldig kartoffel! Jeg er i live, jeg er godt nok blevet en særlig rund kartoffel af at sidde i min punkterede kørestol, når min protese ikke virker, men jeg er en heldig, glad kartoffel! Jeg kender de bedste eksperter i landet, jeg kan søge råd hos, jeg ved, hvordan jeg kan få min krop til at arte sig. Og jeg ved, at det kan betale sig at tænke positive tanker. Når jeg er færdig med at brokke mig. Læs om hormoner til kvinder, om naturlige midler mod allergi, og hjælp dig selv over i en brokfri zone med de mange hints til en sundere og gladere hverdag.

Praktikkurser

Pris før 65.000 kr. NU kun 30.000 kr. Betal det hele på en gang eller over PBS med 1000 kr. pr. måned.

p.s. Tusind tak til de mange hundrede læsere (over 500!), som gav sig tid til at svare på vinterens spørgeskema. Her kan vi se, at ikke mindre end 98 % af læserne er enten godt tilfreds eller meget tilfreds med sund-forskning.dk. Vi kunne se, at hvis man var utilfreds, så var det, fordi nogle af artiklerne var svære at læse pga. layoutet. Og jeg har brokket mig til grafikeren, og det hjalp! Vi kunne også se, at der var et enkelt brokhoved. Det var en mand. Tusind tak!


Indhold TEMA: Spot på kvindeliv Side 4 Kvinder på Herrens Mark Side 6 Præmenstruel? Eller kvinde, tag dig sammen? Side 8 Hurra for hormonerne Side 10 Grøn er vårens hæk – Atju! Atju! Atju! Side 12 Forkølelse Side 14 En forkølelseskur til småbørn Side 16 Forårspleje af dit immunsystem Side 19 Rundt om bordet

Lisbeth Tordendahl: Herlig og hel gratis saft og kraft

Caroline Fibæk: Friske sager

Side 22 Sunde tarme og sunde vaner = en sund vægt Side 23 Spis gode mælkesyrebakterier Side 24 Bliv klogere på dit kolesterol Side 28 Fakta og Forskning: Spot på fedtsyrer Side 31 Vitaminpiller er ikke farlige! Side 34 Nyt kvalitetsmærke garanterer kvaliteten Side 36 Kosten afgør, om du får nok B-vitaminer Side 38 Spørg eksperterne Side 44 Fang livet med din stemme Side 48 Til dig med diabetes 2 – og alle os andre Side 50 Fakta og Forskning: Om vægtproblemer Side 53 Lidt af hvert til livet Side 56 Nannas økologiske køkken Side 58 Slidgigt rammer de fleste Side 62 Forårspleje af hjem og krop Side 64 Når solen nærmer sig …. Side 67 Konkurrence Abonnementsaftaler: (bladet udkommer hveranden måned) A-abonnement: 1 stk. af hvert nummer gældende for et år: 250 kr. B-abonnement: 40 stk. af hvert nummer til videregivelse til klienter som en del af behandlerens service og support til et sundere liv: 250 kr. halvårligt. Send en mail til abonnement@sund-forskning.dk med navn og adresse, og oplys hvilken abonnementsaftale du ønsker (A eller B). Herefter vil du modtage en opkrævning fra nets.dk, hvor du kan tilmelde dig PBS-ordningen, hvis du ønsker det. Har du spørgsmål til dit abonnement? Du er velkommen til at sende en mail til abonnement@sund-forskning.dk. Betaler du lige efter, vi har udsendt et magasin, skal du påregne lidt ventetid. Udsendelsen sker som regel den første uge i alle lige måneder.

sund-forskning.dk ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK PrintConnect Aps

Denne tryksag er klimakompenseret i henhold til ClimateCalc. Kompensation er købt hos: South Pole Carbon

www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

e-mail: info@sund-forskning.dk

FOTO Anette Dalum, Les Kaner, m.fl.

Illustator Kurt Westergaard

OPLAG 60.000

Informationerne fra sund-forskning.dk må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

sund-forskning.dk – VINTER 2013 3


TEMA SPOT på Kvindeliv

Kvinder på Herrens Mark Af Marianne Palm

Den fine rødkløver til kvinder i overgangsalderen. Endelig dansk forskning!

Hver sommer falder rødkløverens bløde røde farve i øjnene på danske marker og enge. Rødkløveren har en særlig placering i den danske plantefauna og blev i 1936 udråbt til Danmarks nationalblomst. Den lille lidt undseelige plante har gennem århundreder været en af landbrugets vigtigste planter, blandt andet på grund af dens rige indhold af proteiner. Og det var derfor helt naturligt, at god gedigen dansk forskning nu har påvist, at rødkløver ikke kun er en vigtig afgrøde for vores dyr, men også et væsentligt supplement til kvinder i overgangsalderen på grund af sit høje indhold af naturlige planteøstrogener. En kombination af de bedste droger Den økologiske ekstrakt består af saft fra rødkløver, som er tilsat pebermynte, citronmelisse, salvie og mælkebøtte. Nogle af urterne fremmer nervesystemets funktioner, andre har en direkte effekt på de hedeture, som er så kendetegnende for overgangsalderen. De naturlige indholdsstoffer i rødkløver ser også ud til at beskytte kvinder mod knogleskørhed ved netop at sørge for at regulere det ellers indviklede hormonsystem. En ko har fire maver i fire dage, vi har mælkesyrebakterierne Det er isoflavonerne (phytoøstrogenerne) i rødkløver, som har den regulerende effekt på hormonsystemet. I naturlig form er der koblet glukose molekyler til isoflavonerne, hvilket gør dem sværere at optage for menneskekroppen. En ko har jo fire maver og fire dage til at spalte alle komponenter i kløveren ned i de mindste bestanddele. Det har vi ikke, og netop derfor er der 4 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

tilsat mælkesyrebakterier, som fraspalter glukosen, så isoflavonerne kan optages i blodbanen i den såkaldte aglykonform. De aktive stoffer Der findes flere forskellige isoflavoner i rødkløver. Omkring 90 % er formononetin og biochanin A, med hele 60 % af formonentin, som har vist sig at være det vigtigste isoflavon til at forebygge knogleskørhed. Det gør rødkløveren til et helt særligt bekendtskab, hvor produktet har en gavnlig effekt på: • Hedeture og svedeture (sammen med salvien) • Den mentale habitus – styrkelse af nervesystemet generelt (pga. de andre droger) • Forebyggelse af knogleskørhed (tag derfor også produktet efter overgangsalderen) • Tynde og sarte slimhinder • Søvnproblemer og andet ubehag, som er styret af den dalende østrogen.

Det er isoflavonerne, som skaber den gavnlige effekt

Der findes flere forskellige isoflavoner i rødkløver: Omkring 90 % er formononetin og biochanin A, med en overvægt af formononetin (60 % af det samlede indhold). 10 % er daidzein og genistein. Disse isoflavoner er den type, der findes en overvægt af i soja. Forskning inden for de sidste par år har vist, at specielt formononetin har gavnlig virkning på knoglestrukturen.


TEMA SPOT på Kvindeliv Planteøstrogener og risikoen for kræft Der er skabt rigtig meget frygt over for brugen af phytoøstrogener. Den er heldigvis ubegrundet og kan forklares gennem forståelsen af, hvordan hormoner binder sig til forskellige receptorer. For at et hormon overhovedet skal kunne virke, skal det binde sig til en receptor. Hormonet er en slags nøgle, der kun passer i en bestemt type lås. I bryst- og livmodervæv findes låsesystemer, som kaldes Alpha receptorer. Ved lunger, nyrer, omkring knoglerne og i tarmsystemet sidder andre låse, kaldet Beta. Det pudsige er, men også det, der gør planteøstrogener sikre at bruge, at østrogen, altså kroppens egne østrogener (eller fremstillet som medicin) binder sig til Alpha receptorer, mens planteøstrogen i særlig grad binder sig til Beta-receptorene. Det betyder, at de stort set ikke kommer i nærheden af de receptorer, som er mest ansvarlige for udviklingen af østrogenfølsomme cancerformer (bryst- og livmoderkræft). Planteøstrogener er i øvrigt ikke særligt gode til at konkurrere. Når et naturligt østrogen fra kroppen eller fra din lægeordinerede medicin er på vej til en receptor, kan en planteøstrogen ikke overtage pladsen, men må i stedet se sig nedbrudt og blot udskilles gennem leveren og tarmsystemet. Hvis du ved, at du er i højrisiko for bryst- eller livmodercancer, fordi lægerne har opdaget den genetiske disposition, skal du måske undgå planteøstrogener, men alle vi andre kan have stor glæde af at fodre vores system med netop planteøstrogener, så vi bevarer et velfungerende hormonsystem.

En pioner inden for økologi

Michael Mohr Jensen, økologisk landmand og gartner, overtog Fyns mælkebøttesaft i 2010. Nu hedder firmaet Herrens Mark, og på Vestfyn dyrkes nu ikke kun mælkebøtter, men også den fine rødkløver, som har så stor en effekt på kvinders hormonsystem. De to droger går i øvrigt fint hånd i hånd: Mælkebøtter bruges til at fremme leverens evne til at udskille eventuel overskydende østrogen, så naturen altid kan skabe balance i kroppen.

Den danske forskning i Vendsyssel Forskningen er foregået i samarbejde med Agrotech (der arbejder med udvikling og innovation), Vendsyssel Sygehus og Per Bendix Jeppesen, Århus Universitetshospital. 62 kvinder deltog i forsøget i tre måneder. 30 kvinder fik placebo (snydestof), og 32 kvinder fik ekstrakt med aktive stoffer. Her kunne man konstatere at: • Hyppigheden af hedestigninger aftog med 28 % • Svedsekretionen aftog med 32 % • Knoglestrukturen i rygsøjlen forblev intakt i den behandlede gruppe i modsætning til placebogruppen Nye og flere forsøg er på vej, og her på sund-forskning.dk vil vi glæde os til at følge den danske forskning. Fra den sorte muld på Vestfyn til kvinder med hedeture og andre plager midt i livet. Rødkløveren tilhører kløverslægten, hvor der i Danmark findes 16 forskellige arter. Efter al sandsynlighed stammer rødkløveren oprindeligt fra Den Frugtbare Halvmåne langs Middelhavsområdet.

En naturlig dosering gennem det voksne liv

Rødkløverekstrakt med udvalgte urter sælges i en smart to liters boks. De tilsatte aktive mælkesyrebakterier sørger ikke kun for en bedre optagelighed af de aktive stoffer, men virker også konserverende, så opvarmning, pasteurisering og tilsætningsstoffer helt har kunnet undgås.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 5


S M P TEMA SPOT på Kvindeliv

Præmenstruel? - Eller kvinde, tag dig sammen?

Af Marianne Palm

Præmenstuelt syndrom kan opleves fra den tidlige pubertet og helt ind i overgangsalderen. Nogle kvinder får bare en ustyrlig trang til sukker og kan grine af det. Men for langt de fleste med pms kan det blive en rigtig træls affære tre – fire dage hver måned.

PMS Tre korte bogstaver for en rigtig generende tilstand. Pre Menstruelt Syndrom. Et fænomen, som ikke kun er begrædeligt for kvinden, som lider af det, men også for hendes omgivelser. For de mange humørsvingninger, den store sukkertrang, de mærkværdige grådanfald eller den helt ustyrlige vrede i tre, fire dage før hver menstruation er kort og godt en pestilens for alle parter. PMS opstår som regel på grund af for lidt progesteron i forhold til østrogen. De to kvindelige hormoner arbejder sammen, men er der for stor afstand, enten fordi vi danner for lidt progesteron eller ikke kan finde ud af at udskille overskydende østrogen, bliver flere dage hver måned til et uforståeligt mareridt. Fem typer PMS Ikke to kvinder er ens, men der er alligevel nogle generelle betragtninger, hvor behandlere opdeler PMS i fem forskellige kategorier. Der kan sagtens være overlapninger mellem de forskellige symptomkomplekser.

PMS-A - ”Anxiety” for angst Den største gruppe - imellem 60-75 % af alle PMS-ramte. Der optræder et højt østrogen- og et lavt progesteronindhold i blodet, hvor symptomerne er angst, irritabilitet, nervøsitet, uro og psykisk ustabilitet. Her er Vitex agnus-castus en lise for sjælen. Du finder den i Bidro PMS, hvor 200 mg af en høj kvalitet sammen med Gele Royal hen over en tre måneders kur kan gøre en forskel. PMS-C - ”Cravings” Undersøgelser viser, at årsagen skal findes i et abnormt lavt magnesium indhold i de røde blodlegemer samt ubalancer i prostaglandinsyntesen. Derfor kan et magnesium tilskud på 200-600 mg magnesium sammen med et stærkt B-vitaminpræparat, hvor du skal sørge for at få 200 mg B6, være nødvendigt. Kombiner endelig med en god fiskeolie, og undgå for mange planteolier for ikke at tale om det usunde fedt fra chips og kødfedt. PMS-C kvinder har ofte stor trang til søde ting, og et stabilt blodsukker får du ved mange små måltider og eventuelt chromtilskud i et par måneder.

PMS-D –”Depression” De færreste PMS-ramte kvinder er af denne type, hvor der er lavt østrogenniveau. Symptomerne er stor modløshed, dårlig hukommelse, en forvirret adfærd, tendens til grådanfald og søvnforstyrrelser. Denne type PMS ses oftest i årene lige før overgangsalderen, hvor der er dalende østrogen. PMS-D kvinder kan have brug for østrogenfremmende urter, men også andre urter, som virker på nedtrykthed, træthed og de mange andre symptomer. Opsøg en phytoterapeut eller biopat/naturopath ibm. PMS-H – ”Hyper-Hydration” Aldosteron-niveauet er højt og medfører tilbageholdelse af natrium, som giver vægtøgning og hævelser i arme, ben og omkring øjnene. Der er ofte brystspændinger og oppustethed. Problemet behandles som PMS-A samt et tilskud af E-vitamin. Væskeophobninger kan afhjælpes med gyldenriste eller te af mælkebøtteblade. Vær opmærksom på, at te, kaffe, rygning, chokolade og for meget salt kan forværre PMS-H. PMS-P ”Pain” Her finder du kvinden, som har mange flere smerter og kramper i forbindelse med PMS og hyppigt også en lavere smertetærskel. Magnesium tilskud (200-600 mg dagligt) sammen med gode fedtsyrer, B6 og zink gavner prostaglandinsyntesen og nedsætter dermed inflammationerne i underlivet. Tre måneder til regulering af PMS Som regel skal man regne med en tre måneders kur, før man er sikker på en varig effekt. Og hånden på hjertet. Der er rigtig mange kvinder, som helt frem til overgangsalderen skal være aktive i at undgå den irriterende PMS.

Kyskhedstræ (Vitex agnus-castus)

6 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


TEMA SPOT på Kvindeliv Ekspertrapport har vurderet indhold af Bidro PMS Det er den verdenskendte tysker, Mathias Schmidt, ph.D i organkemi, som står bag ekspertrapporten, som konkluderer, at indholdet af kapslerne svarer overens med de studier, der er gjort på især Vitex agnus-castus. En kapsel indeholder: 200 mg af Vitex agnus-castus som ekstrakt, standardiseret til 0,5 % agnuside, 200 mg af Gelé Royal.

Gelé Royal – føde for dronninger Bidronningen bliver fodret med Gelé Royal, som giver hende mulighed for at vokse sig stor og blive dronning over den summende bikube. Man ved, at der er en særlig sammensætning af aminosyrer i Gelé Royal, men det giver ikke forklaringen alene på denne kongelige føde. Lidt ældre studier viser, at Gelé Royal er egnet til mennesker i alle aldre og virker normaliserende i forhold til modløshed, nedtrykt sindsstemning, søvnproblemer og dårlig regulering af appetitten.

Vitex agnus-castus Den tre meter høje busk fra Middelhavsområdet og Vestasien foretrækker fugtige voksesteder. Blomsterne har en læbeformet lilla krone. Busken kaldes også for munkepeber efter de små sorte bær, der brugtes af munkene for at hæmme deres seksualdrift. I dag er kyskhedstræet kendt for sin evne til at hæve progesteronniveauet hos kvinder. For lidt progesteron i forhold til østrogen kan have betydning for følgende problemer: Manglende menstruation, kraftig eller langvarig blødning, for kort eller for lang cyklus og PMS undtagen for PMS-C. Vitex agnus castus kan anvendes i behandlingen af alle sygdomme, der generelt forværres i den præmenstruelle periode: migræne, inflammation i brystkirtlerne, hudproblemer mv. Drogen fremmer regelmæssig menstruationscyklus efter brug af svangerskabsforebyggende middel. Aktive indholdsstoffer i vitex agnus-castus Æteriske olier (bl.a. aneol, pinener og limonen), flavonoider (bl.a. casticin), iridoid‑glykosider (0,3 % aucubin, 0,6 % agnosid og 0,07 % eurostosid), fedtsyrer, kumariner.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 7


TEMA SPOT på Kvindeliv

Hurra for hor

Og endnu mere hurra for naturens skatkammer, som indeholder komponenter, der gør det meget lettere at være kvinde. Få også nogle tips til mere energi, som bare er nødvendigt, når hormonerne raser, og humøret tager på rutsjetur. Til kvinder i overgangsalderen De samme effekter kan man se med det helt nye produkt, ”Rødkløverekstrakt med udvalgte urter” fra Herrens Mark. Dansk forskning har vist en fin reduktion af de forskellige typer af symptomer i overgangsalderen, og noget tyder på, at netop indholdet af et af de aktive stoffer kan forebygge knogleskørhed. Hede- og svedeture Melbrozan Classic er en unik kombination af blomsterpollen, pergapollen og Gele Royal. Produktets indholdsstoffer er velkendt for tusindvis af kvinder, som har fået en lettere overgang uden de irriterende symptomer som hede- og svedeture, tørre slimhinder og måske meget svingende humør. Når det hele bare er PMS PMS opstår som regel på grund af for lidt progesteron i forhold til østrogen. De to kvindelige hormoner arbejder sammen, men er der for stor afstand, enten fordi vi danner for lidt progesteron eller ikke kan finde ud af at udskille overskydende østrogen, bliver flere dage hver måned til et uforståeligt mareridt. På disse temasider kan du også læse om, hvordan Gele Royal sammen med ekstrakt fra kyskhedstræet virker på de højst generende tilstande i dagene op til menstruation. Mere energi uden pauser Flere og flere anvender energi-præparater regelmæssigt for at komme igennem en til tider lang og hektisk hverdag. Et af de stoffer, som især har vundet indpas, er coenzym Q10. Ikke alene er det en effektiv måde at skrue op for kroppens energiomsætning på, det betragtes samtidig som det absolut sikreste energipræparat – ganske enkelt, fordi der ikke er nogen bivirkninger, uanset hvor meget man tager eller hvor længe, man anvender det. Derfor kan Q10 være det ideelle energi-tilskud • Q10 er en naturlig del af kroppens energiomsætning. Cellerne kan ganske enkelt ikke danne energi, hvis ikke der er Q10 til stede. • Der er ikke påvist nogen nævneværdige bivirkninger af Q10-tilskud, selv ikke ved høje doseringer taget over perioder på flere år. • En række kropsfunktioner bliver styrket af Q10-tilskud. Det gælder blandt andet hjertefunktionen og mandens fertilitet. • Q10 er ikke en stimulans. • Q10 er ikke på listen over ulovlige substanser (dopinglisten). • Q10 har vist at kunne sænke blodtrykket (til forskel fra visse droger, som kan få et i forvejen forhøjet blodtryk til at stige). • Det danske Q10-præparat, Bio-Quinone Q10, har indgået i flere videnskabelige forsøg udført med blandt andet hjertepatienter, hvor det har vist at forbedre hjertefunktionen. • Spis gerne 100 mg Q10 om dagen. 8 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


TEMA SPOT på Kvindeliv

rmonerne

Af Marianne Palm

Tjek dit sind Når modløsheden kaster sig over dit sind, kan det meget vel være ubalance i hormonsystemet – måske pms? Måske begyndende overgangsalder? Det kan også være en snigende træthed i hjerne og sind. Sørg for en god vitamin- og mineralbalance, og kig på nogle af de mange droger, som har vist sig at kunne skabe stabil energi og signalstoffer, der virker en tand bedre. Kig fx på Hypericum perforatum, som du finder i Velzina, det er det bedste produkt som en bivirkningsfri erstatning for de såkaldte lykkepiller.

Kig på OmniVital, Enaxin eller Arctic Root, som virkelig kan booste et lavt energiniveau og samtidig styrke immunsystemet Kombiner endelig med Q10 og eventuelt B-vitaminer, så alle celler sammen med signalstof og hjerne bliver fodret med de helt rette næringsstoffer.

Mangel på søvn hører til på torturlisterne Får du ikke sovet om natten, kan du være helt sikker på, at du på sigt heller ikke kan fungere om dagen. Så du skal prioritere din nattesøvn. Sørg for absolut mørke, så søvnhormonerne kan arbejde, sørg for ro, før du går i seng, vær hverken for sulten eller for mæt. Kaffe og alkohol er et no-go for de fleste, også selvom du ikke umiddelbart kan mærke nogen gener af det, og at blive vækket med hedeture flere gange kan drive selv den mest afbalancerede kvinde til vanvid. Prøv med Bach Rescue Night spray, og suppler med et godt magnesiumtilskud, fx Bio-Magnesium eller Magnesium + 300. 600 mg er en passende dosis.

Drik to til tre kopper salvie-te hver dag, hvis du har store problemer med hedeture. Eller spis den som tabletter, fx Saviforce.

Husk også din magnesium og B6 De to næringsstoffer er vigtige til at danne nok østrogen, er involveret i både pms og klimakteriet og skal bruges til, at både nervesystem og hormonsystem fungerer optimalt. Spis ikke kun B6, men hele B-komplekset samlet, fx Multi B fra Biosym, total B fra Bioforce, Total B-complex fra Natur-Drogeriet, som også indeholder lidt magnesium. Du skal spise 600-800 mg magnesium og gerne før sengetid, det skaber en rolig søvn.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 9


Grøn er vårens hæk –Atju! Atju! Atju!

Af Anne-Sophie Norring-Olm

Det, som er den smukke spirende tid for de fleste – betyder nys, løbende eller stoppet næse, irriterede og tårefyldte, rindende øjne for de ca. 500.000 danskere, som rammes af høfeber. Og tallet er ikke faldende. Din krop og dit immunforsvar bliver trætte af at være på overarbejde hele tiden, men studier fra bl.a. USA og Tyskland viser, at der er håb forude, hvis du tager kampen op med dine slimhinder og dit immunsystem. Vel at mærke uden bivirkninger! To homøopatiske produkter til allergi En række undersøgelser har dokumenteret, at det homøopatiske lægemiddel, Luffeel næsespray, giver høfeberen kamp til stregen. Især hvis de anvendes sammen med de homøopatiske øjendråber, Oculoheel. Øjendråberne indeholder bl.a. Echinacea og Øjentrøst, som er gammelkendte midler mod allergiske reaktioner og infektioner i øjet. Luffeel – et af de bedst dokumenterede høfeberpræparater Et studie på 1.090 patienter viser, at 72 % bedømte terapien som ”meget god”. De fik Luffeel tabletter 6-8 uger op til sæsonen og derefter Luffeel næsespray i den akutte fase. Dosis var 1 sugetablet 3 gange dagligt. I den akutte fase anvendtes næsesprayen. Et andet dobbelblindt kontrolleret studie på Luffeel viste, at der opstod en tydelig forbedring af høfeberen allerede i første terapiuge, og at livskvaliteten steg løbende i de 42 dage, terapien varede. Og især sammenholdt med den konventionelle behandling, som hyppigt skaber en stor træthed. Oculoheel til trætte, tørre eller høfeber øjne Fire forskellige urter er omdannet til et homøopatisk middel og er i Tyskland kendt for sin øjeblikkelige virkning på de irritationer, som allergikere oplever, når øjnene kløer, løber i vand eller bliver røde af histaminreaktionerne. Produktet er helt bivirkningsfrit og kan derfor bruges ikke kun til allergikere, men også til trætte, tørre øjne, som let kan opstå ved mange timers skærmarbejde eller som en følge af forskellige kroniske sygdomme. Kombinationen af Luffeel næsespray, Luffeel tabletter og Oculoheel øjendråber opfylder høfeberpatienternes krav om bivirkningsfri, let anvendelig, effektiv og billig terapi.

10 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Immiflex til et indviklet immunsystem Noget tyder på, at allergier opstår, fordi der sker en fejlagtig aktivering af T-celler, og der dermed opstår en dysfunktion af nogle undergrupper af T-celler, kaldet Treg-celler. Disse T-celler og deres undergrupper bliver aktiveret, når andre immunceller, som sidder på slimhinderne, kaldet dendritiske celler (DCer), som de første opdager, at der er kropsfremmede stoffer på vej. DCerne sætter via lymfesystemet gang i T-cellerne, som begynder at danne de stoffer, der i en kaskade udløser allergiske anfald. Det lyder indviklet, men kort og godt kan Immiflex få immunsystemet til at stoppe op på halvvejen og få nogle T-hjælpeceller til at blive til TH1 celler i stedet for TH2. Og det hæmmer allergiske anfald. Det er det selvsamme produkt, som så tydeligt har vist sin evne til i det hele taget at aktivere og regulere immunsystemet via sit indhold af betaglucaner, som vi havde en længere artikel om i sidste nummer af sund-forskning.dk, og som du kan finde på www.sund-forskning.dk ImmiFlex kan hjælpe og reducere det spirende problem Normal allergimedicin indtages først, når symptomerne er indtruffet, mens ImmiFlex kan indtages før, da det forebygger udvikling af symptomer. Det helbreder ikke allergier, men dæmper symptomerne og bidrager til et kraftigt reduceret forbrug af medicin. Enkelte klarer sig helt uden medicin ved et dagligt indtag af en til to kapsler ImmiFlex. På kryds og på tværs Det kan ske, at dit immunforsvar køres træt, og for at være på den sikre side behandles stoffer, som ligner hinanden, som fjender – dit immunforsvar er nu i gang med operation ’krydsreaktion. Og pludselig skal du ikke kun døje med din græsallergi - du kan nu heller ikke tåle fx ærter og tomater. Som pollenallergiker vil det i starten opleves som ubehag i mund og svælg, når du spiser rå grøntsager og frugt, specielt i pollensæsonen. Årsagen er, at de allergifremkaldende stoffer i pollen ligner proteinerne i maden.


Krydsreaktioner

Birkepollenallergi kan udløse krydsreaktion med: • Hassel, el, elm, bøg, ask • Æble, pære, blomme, kirsebær, kiwi, fersken, nektarin • Gulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild, fennikel, estragon, løvstikke • Hasselnød, mandel, valnød, jordnød, cashewnød, kokosnød, paranød Græspollenallergi kan udløse krydsreaktion med: • Andre græsarter, visse kornsorter • Appelsin, melon • Bønne, kikært, ært, linse, tomat, soja • Jordnød Bynkepollenallergi kan udløse krydsreaktion med: • Krysantemum, kamille, mælkebøtte • Melon, banan • Knoldselleri, blegselleri, gulerod, grøn peber, solsikkefrø, persille, pastinak, purløg, dild, fennikel, estragon, løvstikke Kilde: Allergiguiden.dk

Det kan også anbefales at tage ekstra doser af C-vitamin i en kortere periode. C-vitaminet virker som et naturligt antihistamin og er en god ammunition i kampen mod allergien. Spis gerne 1-2 gram dagligt i hele sæsonen. Hvis du ikke får hurtig lindring af dine symptomer, kan du måske få hjælp hos en biopat, en kinesiolog eller hos www.allergikompagniet.dk

Tag kampen op

Når du aktiverer dit immunforsvar, kan allergisymptomerne reduceres, og i enkelte tilfælde fjernes helt.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 11


Forkøl

Snue, løbende næser, tilstoppede næser. Forkølelse er helt harmløst, men bare så irriterende. Det går kraftigt ud over livskvaliteten og rammer sjældent kun dig selv, men også familieliv og arbejdsliv, fordi du ikke er helt på toppen. Så let halverer du din risiko for at blive forkølet Ekspertvurdering viser, at C-vitamintilskud kan halvere stressede menneskers risiko for at blive forkølede, og med stress menes ikke nødvendigvis den jobrelaterede af slagsen. Hvis du er fysisk stresset, kan du nedsætte din risiko for forkølelse med 52 % ved at tage mindst 200 mg C-vitamin dagligt – eller mere. Det er konklusionen på en såkaldt Cochrane-oversigt, som er en tilbundsgående ekspertvurdering baseret på en gennemgang af en række videnskabelige studier. Vurderingen viser ovenikøbet også, at med et Cvitaminindtag på 1-2 gram (1000-2000 mg) kan børn, som er blevet forkølede, nedsætte varigheden af forkølelsen med 18 %. Halvt så mange forkølelser Der indgik sammenlagt 643 marathon-løbere, skiløbere og soldater (på øvelse) i forskernes granskning af sammenhængen imellem fysisk stress, forkølelse og C-vitamin. De observerede, at risikoen for forkølelse blev mere end halveret hos dem, der tog tilskud af vitaminet. Dette er nyttig viden for den voksende gruppe af mennesker, som presser sig selv hårdt på den sportslige front, herunder triatleter og andre discipliner inden for ekstremsport. Undgå sur mave C-vitamin hedder også ascorbinsyre, og som navnet antyder, har det en høj surhedsgrad. Hvis du indtager høje doser af Cvitamin, kan det irritere mavens slimhinder. Det kan du undgå ved at anvende præparatet Bio-C-Vitamin. Det indeholder nemlig en særlig skånsom C-vitamin-kilde, som hedder calciumascorbat og er kendt for ikke at give gener. Hver tablet indeholder 750 mg C-vitamin, men selv ved denne relativt høje mængde er der ingen fare for ”sur mave”. Bio-C-Vitamin er et forebyggende lægemiddel og kan tilmed anvendes af gravide og ammende. Dansk forskning har peget på et øget behov for C-vitamin i forbindelse med graviditet, hvor vitaminet er vigtigt for blandt andet nomal udvikling af hjernen.

12 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Her gavner det også med ekstra C-vitamin Folk tænker normalt over deres C-vitaminindtag, når de er ramt af snotnæse og snue, men vitaminet har mange andre roller, der ikke er så rodfæstede i sindet. Her er nogle af de områder, hvor C-vitamin gør en forskel: Gavner bloddonorer: Nogle bloddonorer formår ikke at genetablere kroppens jern depoter på normal tid, når de har givet blod. Dette kan afhjælpes med Bio-C-Vitamin, viser norsk forskning. C-vitamin hjælper kroppen med at optage jern. Styrker huden: Kroppen behøver C-vitamin for at kunne danne kollagen, som er et protein, der indgår i al bindevæv. Kollagen styrker huden og gør den elastisk, men det indgår også som byggesten i knogler, tænder, sener m.v. Hjælper ved infektioner: Når man har infektion i kroppen, stiger behovet for C-vitamin, som er en del af kroppens forsvar mod blandt andet betændelse. Kroppens behov for vitaminet øges også ved stress og i forbindelse med hudskader og sår. Godt mod træthed: Selvom træthed kan skyldes mange forskellige ting, er det en god idé at kigge på sit indtag af C-vitamin. Vitaminet er nødvendigt for normal afvikling af de processer, som gør celler i stand til at omdanne føden til energi.


else!

Af Bjørn Falck Madsen og Marianne Palm

Den er god nok: Zink bekæmper din forkølelse

Uden dette næringsstof bliver immunforsvaret afsporet

Det kræver dog relativt høje doser, og du skal ikke vente med at tage zink, til forkølelsen har udviklet sig. Der har længe været en del snak frem og tilbage, hvad angår zink og stoffets indvirkning på forkølelser, men nu kommer amerikanske forskere fra (primært) Ohio State University med en klar udmelding: Zink kan hjælpe med at bekæmpe infektioner og forebygge forkølelser. Det viser sig nemlig, at zink ved hjælp af et bestemt protein bliver trukket ind i immunforsvarets angrebsceller, hvor mineralet hjælper med at styre immunreaktionen. Derfor er det vigtigt, at du tager zink-tilskud i den spæde begyndelse af en forkølelse (eller dagligt), så angrebscellerne har mere styrke. I øvrigt ser det ud til, at zink som helhed beskytter mod infektioner af forskellig art. Hvis zink skal have en positiv effekt, er det nødvendigt at tage det i høje doser. Det skrev Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge hos Statens Serum Institut, i Ugeskrift for Læger sidste år. Vi får zink fra blandt andet skaldyr, nødder, hvedekim m.v., men det kan også tages i tabletform. Zink-gluconat, som er den kilde, der er anvendt i præparatet Bio-Selen + Zink, er særlig letoptagelig og virksom. Samtidig får du organisk selengær samt fire vigtige vitaminer (A, C, B6 og E) med i købet.

Immunforsvaret skal beskytte os mod infektioner, men det må ikke overreagere med voldsomme inflammationer. Derfor har du særlig brug for dette næringsstof, så immunforsvaret reagerer hurtigt, effektivt og hensigtsmæssigt. Det har længe været kendt, at immunforsvaret har brug for zink, og nu afslører et nyt studie, hvordan mineralet fungerer. I spidsen for undersøgelsen står professor Daren Knoell fra Ohio State University. Han fandt ud af, at mineralet virker ved at stoppe en særlig aktivitet, som spiller en stor rolle, når immunforsvaret bekæmper en infektion. Ifølge Daren Knoell forhindrer zink på denne måde, at der opstår inflammationsprocesser, som er helt ude af kontrol.

Stimulerer særligt protein Forskerholdet observerede i den samme undersøgelse, at zinkmangel under infektioner, og især ved blodforgiftning, kunne resultere i alt for voldsomme, ja livstruende reaktioner fra immunforsvaret. Efter at have analyseret humane cellekulturer og dyrestudier fandt Daren Knoell og hans forskerhold ud af, at det er et særligt protein, som bringer zink ind i de hvide blodlegemer, hvor det afbalancerer immunreaktionerne.

Facts om zink • Zink findes i alle kroppens celler og medvirker i mindst 200 enzymatiske processer • Vi behøver zink for at kunne udnytte A-vitamin, der ligesom zink har betydning for immunforsvaret • Knap en fjerdedel af verdensbefolkningen mangler zink • Zink findes i rødt kød, fjerkræ, indmad, fisk, frø, bønner, nødder, hvedekim m.v. • Ved stærk svedafsondring og stress øges udskillelsen af zink • Mænd mister cirka to mg zink ved hver sædudtømning • Mennesket har ingen zinkdepoter, så vi skal have tilført mineralet kontinuerligt • Eksem, acne og visse andre hudproblemer med inflammatoriske processer kan forværres af zinkmangel • Det er en fordel at kombinere zink med selen, vitamin A, C og E (som i eksempel vis præparatet Bio-Selen + Zink)

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 13


En forkølelseskur til småbørn Af Marianne Palm

Gentagne forkølelser hos småbørn er ikke kun et problem for barnets livskvalitet, men også en udfordring for både skolegang, forældre og arbejdsplads. En forkølelse en til to gange om året kan være en metode til at aktivere immunsystemet, så det hele tiden forholder sig til de omgivende bakterier eller vira, men situationer i mange familier, hvor infektionerne afløser hinanden hele vinteren og langt ind i foråret, er utåleligt for alle involverede. Du kan forebygge Sørg for, at dit barn altid har nok af vitaminer og mineraler i kroppen. De skal bruges til at opbygge immunsystem og slimhinder, så der opstår et naturligt værn mod infektioner. Til småbørn kan du fx bruge Børne Biortomin, 2 stk. daglig. Echinacea produkter er kendt for sin virkning på immunsystemet Nu kan den røde solhat også fås i en smart næsespray, hvor de aktive indholdsstoffer er sat sammen med en olie, som lægger sig som et lag i næsens slimhinder og skaber en barriere, så virus har sværere ved at trænge ind. Og skulle det ske alligevel, er de desinficerende stoffer i Sinuforce parat. Sprayen bruges, så snart du har fornemmelsen af, at en forkølelsesvirus er på vej. Brug samtidig Echinacea Hotdrink, som med sit indhold af hyldebærekstrakt og rød solhat hæmmer virus i at sprede sig. Den smager fint!

Har forkølelsen sat sig fast i bihuler eller bronkier? Prøv et ingefæromslag! Læs mere på www. sund-forskning.dk Læs mere om det nye produkt Sinuforce på side 14

14 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Et godt forebyggelsesprogram, 1 – 12 år 1 tsk. (5 ml) Echinacea Hotdrink i lidt vand (koldt eller varmt) 1 x dgl. 1 Børne Biortomin 2 x dgl. 1 Biorto D-vitamin 1 x dgl. Et godt akutprogram, 1 – 12 år 1 tsk. (5 ml) Echinacea Hotdrink i lidt vand (koldt eller varmt) 3 - 5 x dgl. Sinuforce Næsespray 1 pust i hvert næsebor 3 – 5 x dagligt (obs. fra 2 år) 1 Børne Biortomin 2 x dgl. Biorto D-vitamin 50 mcg pr. 15 kg. kropsvægt i et par dage, dernæst normal dosis Husk også kostprincipperne, og undgå/minimer barnets sukkerindtag.


ESKIMO-3

Godt for hjertet, hjernen og synet • Bæredygtig produktion

Miljøcertificeret af ”Friend of the Sea”.

• Ren fiskeolie

Testvinder

Den reneste fiskeolie i 5 ud af 5 undersøgelser. Renset for tungmetaller og pesticider.

• Frisk fiskeolie

Testvinder

Lugter og smager ikke af fisk. Smag på eskimo-3, som også fås i flydende form.

• Naturlig fiskeolie

Samme sammensætning som i frisk fed fisk - ikke kemisk opkoncentreret. Omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet. Omega-3 indeholder fedtsyrerne DHA og EPA, som bidrager til hjertets normale funktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager desuden til at vedligeholde en normal hjernefunktion og normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

Også til gravide og ammende

Morens indtag af DHA bidrager til at øjne og hjerne udvikles normalt hos foster og spædbørn som ammes. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA udover det anbefalede daglige indtag for voksne på 250 mg DHA og EPA. Fås hos Matas, apoteket og i helsekostforretninger. Info: ANJO - tlf.: 38191889 - www.anjo.dk

AVIVIR ALOE VERA KAPSLER - fordi det virker! Perfekt til ferien

Øger optageligheden af vitamin C, E og B12. Dette ses ved, at der er en større mængde af vitaminerne i blodet i 24 timer efter indtagelsen, i forhold til hvis vitaminerne var taget sammen med vand.

AV IV IR NYHED!

Købes hos Matas, Helsekost og Apoteker

Bidrager til en bedre udnyttelse af proteinerne i føden. Ved at normalisere forholdet mellem bakterier og svampe.

Normaliserer den naturlige fordøjelse og stabiliserer løs eller træg mave Når maven ikke fungerer helt, som den plejer, f.eks. ved at man oplever hyppigere eller uregelmæssige afføringer, kan Aloe Vera hjælpe til med at normalisere fordøjelsessystemet.

ALOE VERA GROUP APS · WWW.AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814


Forårspleje af dit immunsystem Af Marianne Palm

Så kom foråret – eller det regner redaktøren da med, selvom hun sidder midt i en snestorm og skriver om april og maj. Det er måneder med højt humør, forelskelser, grønne blade, forårsforkølelser og pollenallergi. Forelskelser kan vi ikke gøre noget ved… Immiflex mod pollenallergi 48 personer indgik i et forsøg gennem fire uger, hvor de blev udsat for en høj koncentration af pollen i september/oktober 2011 i et område sydøst for Ohio, som er kendt for sit høje pollental. Halvdelen af gruppen fik betaglucanerne Immiflex, mens resten fik snydekapsler (placebo). Hverken deltagerne, lægerne eller andre involverede vidste, hvem der fik placebo (dobbeltblindet, randomiseret). Ved at analysere de skemaer, man i forskningen bruger til at vurdere graden af allergi og symptomer på, viste forsøget, at der var en signifikant forskel på forekomsten af allergisymptomer. De personer, som fik Immiflex, fik en reduktion af de generelle allergisymptomer og fik derfor færre reaktioner ved øjne og næse. Og alle kunne rapportere en højere livskvalitet end ellers, da de også undgik bivirkningerne ved konventionel medicin (antihistaminer etc.).

Luffeel – et af de bedst dokumenterede høfeberpræparater Et studie på 1.090 patienter viser, at 72 % bedømte terapien som ”Meget god”. De fik Luffeel tabletter 6-8 uger op til sæsonen og derefter Luffeel næsespray i den akutte fase. Dosis var 1 sugetablet 3 gange dagligt. I den akutte fase anvendtes Luffeel næsesprayen. Et andet dobbeltblindt kontrolleret studie på Luffeel viste, at der opstod en tydelig forbedring af høfeberen allerede i første terapiuge, og at livskvaliteten steg løbende i de 42 dage, terapien varede. Og det var helt uden bivirkninger.

De irriterede høfeberøjne Et problem for en del høfeberpatienter er de såkaldte ”høfeber-øjne”, hvor øjnene løber i vand, klør og bliver røde. Her giver det homøopatiske middel, Oculoheel, øjeblikkelig lindring, bl.a. pga. indholdet af Jaborandi, en plante i familie med peberrod.

16 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


Hvidløgskapsler mod høfeber I et forsøg viste det sig, at der var en signifikant hjælp at hente ved blot fire kapsler Garcin om dagen i forebyggelsen af høfeber. I forsøget indgik klienter, som havde haft høfeber gennem flere år. (Kilde: Allicinhæftet, du kan bestille det hos info@sund-forskning.dk)

En sikker næsespray til forkølelse En af næsens nøglefunktioner er at rense luften, der inhaleres. Derfor har næsen en fugtig slimhinde med fine fimrehår, kaldet cilier. De skal rense 10.000 liter inhaleret luft pr. dag og reducere antallet af bakterier, som ellers vil trænge ind i kroppen. Lider du af hyppige forkølelser, som kan sætte sig til bihulebetændelser, kan du med fordel anvende Sinuforce Næse Spray, der med sit indhold af urter kan skabe passage gennem næsen – og helt uden bivirkninger. Den virker hurtigt, skaber ikke afhængighed, som mere konventionelle næsesprays kan gøre, og indeholder ingen konserveringsmidler. Får du i øvrigt hyppige infektioner, så er Echinaforce i øvrigt stadig et sikkert valg, både hvad angår virkning og længere tids brug.

Vidste du, at luftvejsproblemer meget vel kan skyldes problemer i tarmsystemet? Det har Østen vidst i 5000 år. Og nu har Vesten også opdaget det ved at se sammenhængene mellem immunsystem i tarmene og i resten af kroppen.

Når munden er for tør…. Hele året…. Om det er kemoterapi, Sjøgrens syndrom, irritation af slimhinderne pga. protese i munden eller irriteret tandkød pga. infektioner og blistre, så er der god hjælp at hente i Propolis Mundlotion. Alle brugere rapporterer til Danasan, som har udviklet det vandbaserede propolisekstrakt, at blot nogle få dråber midt på tungen hjælper på spytkirtlernes produktion af spyt. Oven i købet med en god smag! Brug dråberne før sengetid eller flere gange i løbet af dagen.

Zink virker uden tvivl mod forkølelse Allerede i 1984 forelå der en videnskabelig undersøgelse af zink-sugetabletters virkning mod almindelig forkølelse, som viste god virkning af zink mod denne lidelse, og som fik interessen for zink mod virusinfektion til at øges. I senere undersøgelser var resultaterne imidlertid blandede. De undersøgelser, der ikke viste gavn af zink mod forkølelse, er dog blevet kritiseret for enten at anvende for små doser eller anvende former for zink, der afgav for få zink-ioner. Det uafhængige forsknings- og informationscenter Cochraine har lavet en sammenfatning af i alt 15 undersøgelser fra forskellige lande med i alt 1.360 forsøgspersoner, som klart viser, at zink kan anvendes som en egentlig behandling mod forkølelse. Forskernes konklusion: Zink, der tages inden for 24 timer, efter at man mærker de første symptomer, reducerer varigheden og graden af forkølelse hos raske mennesker.

En forårskur til luftvejene Phytomin 4 kan med sit indhold af ekstrakter af fem velkendte droger skabe en stor forskel ved forårshoste og irritationer i de øvre og nedre luftveje. Tag gerne 50 dråber morgen og aften, når du har det værst. Ellers følger du blot doseringen på flasken og fortsætter, til flasken er tom. sund-forskning.dk - FORÅR 2013 17


EPA-GLA+ ® Meget mere end fiskeolie! EPA-GLA+ ® er et unikt kombinationspræparat, der kombinerer naturlig fiskeolie med koldpresset lægehjulkroneolie og flydende lecithin. Dette giver en god balance af de gavnlige Omega-3-6-7-9 fedtsyrer. Sundhedsfremmende effekter Hver især og tilsammen har fedtsyrerne i EPA-GLA+ ® en lang række positive indvirkninger på opretholdelsen af vores sundhedstilstand, herunder særligt: • EPA og DHA bidrager til, at hjertet fungerer normalt*. • DHA medvirker til at vedligeholde en normal funktion af hjernen**. • DHA bidrager til opretholdelse af et normalt syn**. • Linolsyre medvirker til, at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet***. • Cholin spiller en vigtig rolle for en normal forbrænding af fedtstoffer. • Cholin er nødvendig, for at leveren fungerer normalt. • Cholin bidrager til en normal omsætning af aminosyren homocystein****. Kvalitet og renhed EPA-GLA+ ®, har et meget flot totoxtal på 2.95-3.6. Standarden for kvalitetsolier til mennesker ligger på et totoxtal med en max grænse på 26-50. I foråret 2013 lanceres kvalitetsmærket Biosym Pure ®. Det giver forbrugerne mulighed for at undersøge renhedsværdierne på alle EPA-GLA+ ® præparater. Bæredygtighed Fiskeolien i EPA-GLA+ ® er certificeret af den uafhængige miljøorganisation Friend of the Sea, og forbrugeren er dermed garanteret en olie, som stammer fra bæredygtigt fiskeri.

Fiskeolie Naturlig fiskeolie af høj kvalitet fra en af verdens førende leverandører, norske EPAX. Olien indeholder en velafbalanceret styrke af Omega-3 fedtsyrerne EPA & DHA. Da olien ikke er opkoncentreret bevares også andre nyttige fedtsyrer såsom Omega-7.

Flydende lecithin Fra naturlig og GMO-fri sojaolie. Flydende lecithin indeholder de gavnlige fedtsyrer fosfolipider, cholin og inositol. Lecithin har også den egenskab, at den øger optageligheden af Omega-3-6-7-9 fedtsyrerne, som tilføres i EPA-GLA+ ®, ligesom lecithin er en naturlig antioxidant, som beskytter olierne imod harskning.

Lægehjulkroneolie (Borago officinalis) Lægehjulkroneolie er særlig rig på Omega-6 fedtsyren GLA. Olien har desuden et naturligt indhold af linolsyre samt oliesyre (Omega-9). Olien er koldpresset for at bevare de aktive ingredienser i optimal koncentration.

Vidste du at? EPA-GLA+ ® indeholder hele 300 mg Omega-7 per dagsdosis. Denne fedtsyre forekommer bl.a. i huden samt i slimhinderne.

EPA-GLA+ ® indeholder: Anbefalet dagsdosis voksne samt børn fra 11 år og derover: 4 kapsler. Opbevares tørt og ikke for varmt. Opbevares utilgængeligt for børn. 4 kapsler indeholder: 2400 mg fiskeolie, 1400 mg lecithin og 1200 mg lægehjulkroneolie.

EPA-GLA+®

Fedtsyreindhold i 4 kapsler: Omega-3 Omega-6 Omega-7 EPA 440 mg GLA 300 mg PS 300 mg DHA 300 mg

fås i 3 størrelser. 60 stk. vejl. udsalg

kr. 129,-

120 stk. vejl. udsalg

kr. 229,-

220 stk. vejl. udsalg

kr. 395,-

Kan købes hos helsekostbutikker, Matas og på apoteket.

Omega-9 Oliesyre 700 mg

Andre Fosfolipider 850 mg Cholin 470 mg Inositol 50 mg

Ingredienser: Fiskeolie (fra vildtlevende fisk), Lecithin, koldpresset Lægehjulkroneolie, Kapsel: Fiskegelatine, Fugtighedsbevarende middel: Glycerol.

*Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA & DHA. **Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. ***Den gavnlige effekt på at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet opnås ved et dagligt indtag på 10 g linolsyre. EPA-GLA bidrager med 1.5 g. ****For høje mængder af homocystein kan virke irriterende på blodårerne, samt at der dannes mere af det “dårlige” LDL -kolesterol.

Kompromisløs kvalitet fra Biosym Biosym A/S • Tlf. 97 25 20 15 • info@ biosym.dk • www.biosym.dk


Rundt om bordet

af

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Herlig og hel gratis saft og kraft

lisbeth.tordendahl@sund-forskning.dk

Så er det nu! De står derude og venter, masser af små friske og saftspændte planter vælter op ad jorden til fri afbenyttelse.

Lige nu her i april, hvor rodfrugter og kål er temmelig trætte, og hvor der endnu er lidt tid til den nye høst, tilbyder de spiselige vilde planter et rigt energi- og næringstilskud. De vilde planter rummer en oprindelig og utæmmet kraftfuld livsenergi, der ikke er manipuleret af menneskehænder; de vokser frem, hvor det passer dem, drevet af lyset og årets rytme. Blandt de vilde planter har brændenælden en helt særlig status; og den er virkelig en fantastisk plante, brugt som lægeplante siden Oldtiden og med fine kulinariske muligheder. Brændenælde har et bredt næringsspekter med mange vitaminer og mineraler: specielt betakaroten, B- og Cvitaminer, calcium, kalium, silicium(kisel) og jern. Desuden et højt indhold af flavonoider med anti-inflammatorisk effekt. De friske nælder kan plukkes fra de første tidlige skud her om foråret, og så sommeren igennem – ja, faktisk helt frem i efteråret. Du udnytter bedst alle indholdsstofferne, hvis du anvender brændenælderne, mens de er helt friske, og det højeste indhold af aktive stoffer har nælderne, inden de går i blomst. Mest velsmagende er de små skud samt de større planters topskud. Friske brændenælder kan bruges på mange måder: i forskellige typer supper, sauteret alene eller sammen med grøntsager, i grøntsagstærter, letkogt og derefter blandet i salater, indbagt i pirogger, i hjemmelavet urtesalt....Prøv det! Tørret brændenælde kan købes hele året og bruges til dejlig te og til næringsrige madbrød.

LIDT FACTS OM BRÆNDENÆLDE: Stor og Liden brændenælde har de samme medicinske egenskaber. Anvendes i behandlingen af blodmangel og andre symptomer med generel svækkelse. Brændenældearter virker udrensende og mildt vanddrivende via nyrerne. Øger udskillelsen af urinsyre og bruges bl.a. i behandlingen af gigtsygdomme. Bruges som hjælp til at rense huden ved fx eksem og filipenser. Desuden i behandlingen af kronisk inflammation i urinvejene, i forebyggelse af nyregrus og i behandlingen af forstørret prostata. Brændenælde hæmmer den allergiske reaktion ved høfeber og nældefeber, virker mildt blodsukkersænkende, let kredsløbsstimulerende og stimulerer mælkeproduktionen ved amning.

BRÆNDENÆLDE-SAUTÉ MED VALNØDDER Friske brændenælder (topskud), ca. 1½ ltr. Porre, 1 mellem-stor Ekstra jomfruolivenolie, 3 spsk. Urtesalt Peber Valnødder, ½ dl Evt. koldpresset valnøddeolie Evt. citronsaft Skyl brændenælderne grundigt, og dryp dem godt af gerne i en salatslynge. Skær nælderne i mindre stykker. Skær porren igennem på langs, skyl den, og skær knap 1 cm brede skiver. Varm olien i en pande, og sauter porren et par minutter. Bland brændenælder i, og sautér nogle minutter, til de falder sammen. Smag til med urtesalt og peber, og giv det 1-2 minutter længere. Hak valnødderne, og bland i. Sluk og dryp evt. valnøddeolie over efter smag og en smule citronsaft. Variationer: • I stedet for brændenælder kan bruges spinat eller vårsalat. • Pisk 2-3 æg med lidt vand og rør i, inden der smages til med salt og peber, eller lav det til omelet. • Bland friske krydderurter/purløg i.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 19


Rundt om bordet

af

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent Skriv til caroline.fiebaek@sund-forskning.dk

Friske sager At få sund mad i børn en travl morgenen kan være lidt af en udfordring. Derfor får du her mine bedste opskrifter til sund og børnevenlig mad.

Banan Pandekager I weekenderne elsker jeg at lave pandekager til min familie. I hverdagene drikker vi grønne smoothies og juicer til morgenmad, men i weekenderne skal der feststemning til. Denne variant er vores favorit, de mætter godt og holder blodsukkeret stabilt. Du kan selvfølgelig lave dem til dessert også. Til 3 pers. • 5 æg • 1 moden banan • 1 knsp. salt • Kokosolie til stegning Mos bananen grundigt med en gaffel. Rør æggene sammen med banan og salt og pisk grundigt. Steg pandekagerne på panden i kokosolie. Jeg foretrækker små amerikanske pandekager, men de egner sig også som almindelige store pandekager. Server med raw Blåbærmarmelade.

Raw Blåbærmarmelade Super sund og sød blåbærmarmelade. Chiafrø tilfører både ekstra protein og samtidig virker de gelerende og giver den rigtige marmelade-konsistens. Til en skålfuld • 1 moden pære, fri for kernehus • 3 dl blåbær, evt. fra frost • 2 spsk. chiafrø Blend alle ingredienser i en kraftig blender, food processor eller med en stavblender. Opbevar i køleskab i en lukket beholder. Kan holde sig i ca. 3 dage.

20 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Skipper Skræks Morgenmad Med ægte Skipper Skræk morgenmad er det let at fylde ungerne med grønt fra morgenstunden. • 2 bananer • Saften fra 1 appelsin • 1 dl babyspinat • Gojibær til pynt Blend bananer, friskpresset appelsin og babyspinat til budding. Pynt med gojibær, og server med et smil. Giv ikke honning til børn under 1 år. Det frarådes af sundhedsstyrelsen, da honning indeholder små mængder bakteriesporer, som kan føre til spædbarnsbotulisme. YOghurt Probiotisk YOghurt fyldt med næring og gavnlige bakterier, som styrker fordøjelsen. God for maven og immunforsvaret. Til 1 portion: • ½ banan • ½ avocado • 1 tsk. manuka honning • 1 tsk. afskallede hampefrø • ½ tsk. camu camu • Saften fra 1 appelsin • 4 jordbær • ½ brev Symbiolact udblødt i vand i 10 min. eller 5 dråber BioGaia • 1 tsk. Valleforce • 1 tsk. lecitingranulat Blend alle ingredienser. Top evt. af med morbær eller frisk frugt.


O

V

ER VÆG T

Vægtskala

Farvel træthed Goddag energi

Naturens hjælp mod overflødige kilo EFFEKT GODKE NDT AF EU

KONJAK er et helt nyt slankeprodukt til overvægtige voksne. KONJAK indeholder et naturligt kostfiber (glucomannan), der udvindes fra konjakplanten. Glucomannan har som det første naturprodukt fået EU’s godkendelse for, at det virker som hjælp til vægttab. Glucomannan er et vandopløseligt fiber, der har den egenskab, at det kan optage sin egen vægt 2-300 gange. Når tabletterne opløses i maven, dannes en gelémasse, der fylder mavesækken, så du hurtigere føler dig mæt. Når du anvender KONJAK sammen med en energireduceret diæt, vil det øge dit samlede vægttab i forhold til diæt alene. Læs mere om KONJAK på www.mezina.dk.

KONJAK kan købes i helsekostforretninger og hos Matas

Ny Ènaxin med forbedret smag og virkning Det er ikke altid vi synes, at vi har det fysiske og mentale overskud vi har brug for. Mange har en travl og hektisk hverdag med job, familie og fritidsinteresser, og nogle gange kan det være svært at finde overskuddet og energien til at overkomme det hele. Ènaxin er et avanceret plantebaseret kosttilskud, der er udviklet til at styrke din fysiske og mentale ydeevne - så du kan overkomme mere. Spørg i din lokale helsekostforretning eller Matas, hvilken variant der passer netop til dig.


Sunde tarme og sunde vaner = en sund vægt En aminosyre til mavefedtet Ny opsigtsvækkende opdagelse er netop gjort af en dansk forskergruppe ved Københavns Universitet. Undersøgelsen viser, at aminosyren L-arginin blandt andet fjerner fedt fra maveregionen og øger insulinfølsomhed. To grupper med hver ti mus indgik i forsøget. De blev i ti uger fodret med mad, der havde den samme energifordeling mellem proteiner, kulhydrater og fedt. Men der var en forskel: Den ene gruppe fik en diæt, som indeholdt store mængder arginin – hvad der svarede til 2 procent af musenes samlede energiindtag.
 Den anden gruppe – kontrolgruppen – fik de 2 procent energi fra en aminosyreblanding sammensat af 10 forskellige aminosyrer – men ikke arginin. Derefter MR-scannede forskerne de små mus. Det afslørede, at arginin-musenes muskler var vokset, og at de havde mindre fedt omkring deres indre organer. ArgininMax er et produkt fra NaturDrogeriet.

Nødder til mellemmåltidet Det er sikkert og vist: Langt de fleste mennesker kan ikke klare sig uden mellemmåltider. For lidt mad i løbet af dagen fører til blodsukkerudsving med trang til søde ting, der let kan lande i en uønsket overvægt. Spis nødde-og mandel snacks i stedet! De indeholder de sunde fedtsyrer, og fedt er ikke bare fedt. En lille håndfuld som mellemmåltid skaber et sundt forhold til mad, fordi du ikke får lyst til at spise en masse junk i form af sukker, slik og kager. Spørg efter Rømers produkter i din helsekostbutik.

til gravide og ammende

© Novasel eU aPs, 0313 - WWW.ReKlaMePIGeN.DK

DHA-rig fiskeolie til gravide og ammende. Moderens indtag af docosahexaensyre (DHA) bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fostret og hos spædbørn der ammes* *Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA foruden det anbefalede daglige indtag af omega-3 fedtsyrer for voksne, dvs. 250 mg docosahexaensyre (DHA) og eicosapentaensyre (EPA).

og Fås hos Matas inger tn rre helsekostfo Yderligere information på www.novasel.dk


Spis gode mælkesyrebakterier Lav din egen gourmet yoghurt helt uden tilsætningsstoffer NutriFloraTM er et nyt innovativt koncept, der er udviklet til helsebevidste mennesker, som ønsker en 100 % naturlig kost med høj næringsværdi. Yoghurten kan nemt laves hjemme i køkkenet og garanterer en højkvalitets gourmet yoghurt helt uden tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, farvestoffer, aromastoffer, stabilisatorer, fortykkelsesmidler og andre ingredienser, som enten ikke er sunde eller nødvendige, og faktisk i visse tilfælde kan være direkte skadelige for sundheden. Konceptet er baseret på sunde og naturligt forekommende bakterier, der, sammen med ren mælk, bliver til en mild og cremet yoghurt, som ikke har behov for anden tilsætning eller sukker af nogen art. Kulturen kan også gro i visse typer soyamælk, laktosefri mælk eller rismælk, som ikke har et naturligt indhold af sukker. Her tilsættes blot to teskefulde almindeligt sukker pr. liter mælk. Sukkeret vil blive ”spist” af probiotikaen og er således ikke til stede i yoghurten bagefter. NutriFlora kulturen har meget høj koncentration af probiotiske kulturer, og et glas om dagen er mere end nok til at opnå den daglige dosis af probiotika. Den færdige yoghurt kan opbevares i op til 3 uger i køleskabet. Hvis du har fået lyst til at prøve, kan konceptet købes på www.nutri4you2.com, hvor du også kan finde yderligere information. Du kan også købe konceptet og få 20 % som sund-forskning.dk læser, hvis du enten sender en sms til Morten Krabbe, Human Balance, mobil 40 74 74 67 eller sender en mail til info@human-balance.dk

Det er super vigtigt at have en velfungerende tarm Vidste du, at mere end hver fjerde dansker lider af forstoppelse og diarré? En af årsagerne er, at vi fodrer maven med forkerte bakterier. I dit mave-tarm-system lever der 100 billioner bakterier side om side med hinanden. Mere end tusind forskellige bakteriearter har slået sig ned her. Både de gavnlige, de skadelige og de neutrale. Og alt efter, hvad vi spiser, fodrer vi de bakterier, der enten arbejder med os eller mod os. Bakterierne har levet i os, siden

vores bakteriemiljø i tarmen blev opbygget i spædbarnsalderen og er ikke skadelige i en sund og velfungerende tarm. Men af og til opstår der en ubalance, som i første omgang måske bare giver mavekvaler, betændelse og irritation. Ubalancen kan muligvis på længere sigt øge risikoen for kræft, fordi nogle af bakterierne formår at danne kræftfremkaldende stoffer og gifte. Mælkesyrebakterier hører til de gavnlige af slagsen. Mælkesyrebakterier er gavn-

lige for dine tarmes bakteriemiljø. De er nyttige, fordi de blandt andet stimulerer immunforsvaret, opbygger slimhinden i tarmen og øger optaget af vitaminer. Samtidig danner de mælkesyre, som sænker pH-værdien i tarmen. Mælkesyren generer mange af de sygdomsfremkaldende bakterier, som ikke kan trives i det sure miljø, og den sunde tarmflora holder de skadelige bakterier i skak. (Kilde: www.samvirke.dk)

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 23


Bliv klogere på Af Torunn Laksafoss, biopat/naturopath ibm og biokemiker

Artiklen er nok mest for behandlere, men læs med alligevel. For du kan få et meget mere nuanceret syn på dit kolesteroltal, og hvad du skal være opmærksom på. På Hjerteforeningens hjemmeside kan man læse, at i 2011 var der 13.630 dødsfald på grund af hjerte-kar-sygdomme, kun overgået af 15.861 dødsfald grundet kræft. Hjertekarsygdomme er dermed den næst hyppigste dødsårsag i Danmark, og tal fra 2009 viser, at der dengang fandtes 419.965 tilfælde med sygdommen, samt at der hvert år blev rapporteret knapt 45.000 nye tilfælde. Rundt regnet vil mere end 25 % af Danmarks befolkning dø af hjertetilfælde. Hvad er årsagen til den høje frekvens? Selve sygdommen skyldes åreforkalkning, primært forårsaget af dårlig livsstil. Der er flere risikofaktorer, men nogle af de mest indlysende er dårlig kost med meget trans fedt samt højt indhold af let omsættelige kulhydrater, rygning, overvægt og forhøjet blodtryk. Alt sammen noget, der øger mængden af proinflammatoriske stoffer (cytokiner) og dermed et øget behov for kolesterol til at reparere skaden. Kolesterol har nemlig mange andre funktioner end bare dannelse af de galdesalte, der er så vigtige for vores fordøjelse. Det indgår bl.a. i cellernes membran og bliver omdannet til steroidhormoner. Vi kan ganske enkelt ikke leve uden kolesterol, hvilket igen bliver understreget af, at 80 % af al kolesterol danner vi selv i vores egen lever, mens kun 20 % bliver optaget via kosten. Ser vi bort fra de ganske få, som er arveligt belastede af åreforkalkning, så kan vi kun takke os selv for denne dårlige udvikling. Hvordan kan du vende en dårlig udvikling? Fjern så mange af de dårlige livsstilsfaktorer, du kan. Få målt din fordeling af det gode kolesterol HDL i forhold til det dårlige LDL, og få oplyst mængden af triglycerider i blodet. Så har du i det mindste en god ledetråd. Eller har du? Mængden af triglycerider vil nemlig variere, alt efter om blodprøven blev taget med eller uden fastende hjerte. HDL og LDL vil derimod være upåvirkede. Hvis du lige har indtaget et måltid med meget fedt, vil mængden af triglycerider være tilsvarende høj. Modsat fastende, hvor mængden naturligvis vil være lav. Men går vi glip af en vigtig information ved at måle ved fastende hjerte? Det er der faktisk noget, der tyder på. Der findes nemlig andre kolesterolholdige fedtpartikler i blodet ud over HDL og LDL. Samlet set kaldes disse partikler ”rest”-kolesterol, og mængden af dem kan vise sig at være en langt mere vigtig indikator for risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme. 24 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


dit kolesterol Men hvad er denne ”rest”-kolesterol egentlig for noget? ”Rest”-kolesterol er en samlet betegnelse for de partikler, som indeholder både triglycerider og kolesterol inde i en skal af overfladeprotein og fosfolipid, dvs. en skal, der stort set er magen til den for HDL og LDL. Faktisk er partiklerne for det meste forgængere for HDL og LDL. Disse ”rest”-partikler eller remnant (eng.) har til primær opgave at transportere triglycerider fra enten tarm eller lever ud til vævet. Efter aflevering skrumper de og skal egentlig bare retur i systemet for at hente en ny portion triglycerider. Partiklerne, det drejer sig om, er især VLDL, der dannes i leveren, og indeholder triglycerider fra denne og chylomikroner, der optages fra tarmceller og indeholder triglycerider fra kosten. Begge partikler indeholder som nævnt kolesterol ud over triglycerid og vil derfor udgøre en betragtelig del af det kolesterol, vi har i blodet. Betydningen af denne ”rest”-kolesterol blev bl.a. undersøgt på 73.513 individer på Herlev Sygehus og resultatet publiceret i Journal of the American College of Cardiology. I undersøgelsen havde de fulgt ”rest”-kolesterolet ved at bruge genetiske undersøgelser af de overfladeproteiner, som sidder omkring fedtpartiklerne. Resultatet viste, at stigning i ”rest”-kolesterol fra en ikke-fastende blodprøve på 1 mmol/l kunne associeres med en næsten 3 gange så høj risiko for udvikling af hjertekarsygdomme, specifikt iskæmiske hjertesygdomme. Hvad undersøgelsen også viste, og som er af særlig interesse, var, at stigningen i risiko er uafhængig af et reduceret HDL niveau, hvilket ellers plejer at være en indikator for øget risiko. Det betyder faktisk, at der er andre markører end lige HDL og LDL, der så absolut er værd at se nærmere på. Chylomikroner, VLDL og åreforkalkning En understregning af at ”rest”-kolesterol er relevant, viste sig i et mindre studie, hvor fedtet fra åreforkalkning fra et mindre antal patienter blev undersøgt. Her viste resultatet, at det var muligt at finde kolesterol både fra chylomikroner og fra VLDL i fedtsammensætningen. Ved en nærmere undersøgelse af sammensætningen viste resultatet, at sammenlignet med VLDL så kom op til 70 % af kolesterolet faktisk fra chylomikronerne. Vigtigheden af at måle chylomikroner frem for så meget andet understreges også af, at et forhøjet antal overfladeprotein apoB48 fra chylomikronerne kan sættes i forbindelse med øget risiko for overvægt hos børn før pubertet samt udvikling af hjertekarsygdomme i en tidlig alder. Indtil flere studier har vist en opregulering af netop apoB48 fra tarmen hos overvægtige børn. Muligvis er årsagen en tilpasning af tarmen, til den tidlige overvægt. Samme opregulering er også fundet hos voksne med metabolisk syndrom.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 25


Kan omega-3-fedtsyrer være en løsning? Kosten vil altid gøre en forskel, især hvis den bliver suppleret af fjernelse af mange andre livsstilsfaktorer. Og måske kan der gøres endnu mere. Da noget tyder på, at det ikke er kolesterol i sig selv, der er årsagen til miseren, men nærmere al den inflammation, forårsaget af bl.a. cytokiner, som er i kroppen, kunne det måske gøre en større forskel at sætte ind her. Inflammation fra cytokiner og anden oxidativ stress, kan jo måles ved at se på respons fra immunforsvaret og især ved at måle længden af vores DNA-spidser, de såkaldte telomere. I en undersøgelse fra Ohio State University har de netop udført denne undersøgelse på en gruppe af 108 raske, men overvægtige mænd, der blev inddelt i forskellige grupper. Formålet var at se, om et indtag af flere omega-3-fedtsyrer havde nogen positiv effekt. Forsøget kørte i 4 måneder, og resultatet var ikke til at tage fejl af. Jo flere omega-3-fedtsyrer de overvægtige mænd indtog, jo mindre blev deres DNA-spidser afkortet. Et andet studie, der kan bekræfte den positive effekt af omega-3fedtsyrerne, blev udført på leverceller. Her var det muligt at få en signifikant nedregulering af den mRNA, som skal til for at danne et overførselsprotein, der har til rolle at få triglycerider ind i VLDL-partiklerne. Dvs. at der ville blive dannet færre VLDLpartikler fra leveren og dermed også mindre åreforkalkning i sidste ende. Resultatet viser, at det er muligt at ændre en dårlig udvikling, helt ned til gen-niveau. For at runde omega-3-fedtsyrerne af så vil et dagligt indtag af de langkædede omega-3-fedtsyrer samt begrænsning af omega-6 have en særdeles god antioxidant effekt, der kan modvirke de cytokiner, som er med til at fremprovokere åreforkalkningen i første omgang. Kig på Eskimo 3, hvis du gerne vil undgå åreforkalkning. Den meget rene og stabile olie kan både hjælpe med at fjerne de inflammationer i blodkarrene, som skaber kolesterolet, men kan tilsyneladende også hjælpe med at eliminere den rest-kolesterol, som kan medføre åreforkalkning og risiko for blodpropper.

26 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Kilder: Remnant Cholesterol as a Causal Risk Factor for Ischemic Heart Disease. 2013 JACC, vol. 61 (4). Abstract 193: First Demonstration that Hepatic Apob100 and Intestinal Apob48 Colocalize with Macrophages in Human Carotid Atherosclerotic Plaques 2012 Arterioscler Thromb Vasc Biol; 32: A193 Abstract 16886: First Quantification of Intestinal-apoB48 and Hepatic-apoB100 Particles in Human Atherosclerotic Plaque by Dual Immunofluorescence Staining 2010 Circulation; 122: A16886 Elevated remnant lipoproteins may increase subclinical CVD risk in pre-pubertal children with obesity: a case-control study 2012 Pediatr Obes. Dec 13. doi: 10.1111/j.20476310.2012.00116.x. Omega-3 fatty acids, oxidative stress, and leukocyte telomere length: A randomized controlled trial 2013 Brain, Behavior, and Immunity 2013; 28 :16–24 Increasing intake of long-chain n-3 PUFA enhances lipoperoxidation and modulates hepatic gene expression in a dose-dependent manner 2012 British Journal of Nutrition; 107 (09): 1254 - 1273


Kolesterol og kroppen Kolesterol er faktisk en vigtig komponent i alle vores cellemembraner, det sørger for, at membranen bliver holdt tilpas gennemtrængelig og flydende. Samtidig er kolesterol også en vigtig byggesten for steroidhormoner, som fx vores kønshormoner og bl.a. D-vitamin. Når vi skal optage fedt fra kosten, kan vi ikke undvære galden, der består af ca. 10 % galdesalte, dannet ud fra kolesterol. Har vi ikke galdesalte, kan vi ikke emulgere fedtet i kosten, således at det kan optages. Selve kolesterolet dannes i leveren, og niveauet holdes meget konstant. Er der noget, som forhindrer kroppen i at genoptage kolesterol via tarmen, så danner leveren bare lidt mere. Det er således svært at reducere niveauet på en naturlig måde. Den letteste måde er at reducere kroppens behov for at danne så meget kolesterol; det gøres ved at nedbringe den inflammation, som i første omgang var årsag til stigningen. I vores blod har kolesterol den primære funktion at emulgere triglyceriderne inde i de fedtpartikler, som kommer fra enten tarmen eller leveren. Fra tarmen vil det være i kombination med chylomikroner, dvs. store fedtpartikler med masser af triglycerid fra maden. Disse chylomikroner vandrer via lymfen over i blodbanen, hvorefter de finder frem til muskler og fedtvæv, hvor de afleverer triglyceriderne, enten til afbrænding eller til lagring. Så snart dette er gjort, ændres chylomikronet til en ”rest”-partikel og vandrer til leveren, hvor den optages og danner basis for en VLDL-partikel. VLDL-partiklen har stort set samme funktion som chylomikronet og skal fragte triglycerider fra leveren ud til vævet. Leveren danner selv masser af triglycerider ud fra letomsættelige kulhydrater, disse blandes så med den smule triglycerid, der kom fra tarmen og voilà, en ny tætpakket fedtpakke til kroppen. Så snart VLDL har afleveret triglyceriderne til vævet, omdannes den, med hjælp fra HDL, til en LDL-partikel, der så har til opgave at levere kolesterol til de celler, som har brug for det. Faktisk er netop denne del meget reguleret. Mangler cellen kolesterol, danner den en receptor til samme formål. Mangler den ikke, er der ingen receptor. Kolesterol vil derfor ikke kunne komme ind i en celle, der ikke har bestilt varen. HDL-partiklen dannes i leveren og til dels også i tarmcellerne og er den mindste af alle de nævnte partikler. HDL har til opgave at føre den brugte eller overskydende kolesterol tilbage fra blodbanen til leveren, så kolesterolet kan blive genbrugt.

Langkædede omega-3: indtag helst EPA og DHA fra fisk, da de er direkte anvendelige. Omega-3 fra planter skal have højt indhold af ALA (alfa-linolensyre), da denne, i mindre grad, kan omdannes til EPA og DHA. Gode plantekilder vil være chia og hørfrø.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 27


FAKTA oG FORSKNING

Af Marianne Palm

SPOT PÅ F

Der har været sagt rigtig meget vås om fedtsyrer i vintermånederne. Så meget, at vi nu mere end nogensinde vil have fokus på fedtsyrerne og al den forskning, som er. Her er bare lidt af det, vi ved i dag.

Fem grunde til at tage fiskeolie Et dagligt fiskeolietilskud gavner dit helbred på mange måder, blandt andet fordi det: 1. Mindsker blodets indhold af triglycerid. Det er godt, eftersom et højt triglyceridtal sættes i forbindelse med øget risiko for hjerte-kar sygdom. 2. Virker blodfortyndende ved at forebygge sammenklumpning af blodplader. 3. Sænker et forhøjet blodtryk og modvirker de problemer, et permanent højt blodtryk kan have på kredsløbet. 4. Hæmmer inflammation, fx i karvægge, huden, led og andre steder, hvor inflammatoriske processer kan gøre skade. 5. Normaliserer hjerterytmen. Det er nyttigt for folk, der lider af arytmi, som er forskellige slags rytmeforstyrrelser (for langsom eller hurtig hjerterytme eller ekstraslag (ekstrasystoler). Man har tilmed også observeret, hvordan fiskeolie kan øge telomerlængden. Telomerer er en slags ”klippekort” i enderne af DNA-strengene, som bliver kortere for hver gang, en celle deler sig. Denne afkortning accelererer cellens ældning, men man kan vende processen ved at gøre telomererne længere.

Naturlig hjælp til ledsmerter Gennem de sidste 12 år er der gennemført talrige studier med Original Muslingeolie, som indeholder PSCO-524TM. Et af dem blev udført på Universitets Hospitalet i Warszawa, hvor man sammenlignede det patenterede muslinge ekstrakt PSCO-524TM med en standard fiskeolie, som indeholder 1,5 del EPA & 1 del DHA også kaldet 18/12 omega-3 fiskeolie. 50 patienter deltog i det dobbeltblinde studie. Halvdelen af dem fik muslingeolie ekstrakt i tre måneder, og den anden halvdel fik omega-3 fiskeolie. Alle 25 patienter, som fik muslingeolie ekstrakt, oplevede større reduktion af deres ledsmerter og forbedret mobilitet i deres led. Der blev ikke registreret bivirkninger i denne gruppe. Gruppen, som fik fiskeolie, oplevede ikke mindre smerter i deres led og heller ikke øget mobilitet. 36 % af fiskeoliegruppen oplevede ubehagelige bivirkninger.

Vi har brug for kolesterol! Men fjern inflammationerne… Kolesterol er faktisk en vigtig komponent i alle vores cellemembraner, det sørger for, at membranen bliver holdt tilpas gennemtrængelig og flydende. Samtidig er kolesterol også en vigtig byggesten for steroidhormoner som fx vores kønshormoner samt bl.a. D-vitamin. Når vi skal optage fedt fra kosten, kan vi ikke undvære galden, der består af ca. 10 % galdesalte, dannet ud fra kolesterol. Har vi ikke galdesalte, kan vi ikke emulgere fedtet i kosten, så fedtet kan optages. Selve kolesterolet dannes i leveren, og niveauet holdes meget konstant. Er der noget, som forhindrer kroppen i at genoptage kolesterol via tarmen, så danner leveren bare lidt mere. Det er således svært at reducere niveauet på en naturlig måde. Den letteste måde er at reducere kroppens behov for at danne så meget kolesterol ved at nedbringe den inflamr mation, som i første omgang var årsag trogen, de r kød iol, det øs k frem fo d s a fi tr re s is fi ø p l f S ti a til stigningen. ue t r op tradiol ha æve nivea r af frit øs k ø d k an h e g u o a Det kan du bl.a. gøre med Eskimo 3. Se t e d iv r. fe n e t d e vin øjed på mætte m andre k r med forh En kost rig artiklen på s. 24, som nøje gennemgår stkræft so n. Kvinde ry e b p p le ) ro ik n k v n i d a at u s t af llerm den nyeste forskning. findes me j risiko for ft, Inge Ke nge så hø sen er kræ ga

28 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

(Kilde: Når

diagno


FAKTA oG FORSKNING

FEDTSYRER emforskedee n n e g t s e m n eye q er denttrationsbesvær og ev t a , u d te s Vid ning? børns konce produkt til l at modtage undervis ti

eye q formindsker omega-6 / omega-3 forholdet i blodet på børn og unge (8-18 år) Der er ofte interesse for, om niveauet af omega-3-fedtsyrer i forhold til omega-6 i kroppen kan have betydning for forskellige tilstande i kroppen. Dette skyldes, at omdannelse af ALA (alfalinolensyre / omega-3) og LA (Linolsyre / omega-6) til de øvrige essentielle fedtsyrer konkurrerer om samme omdannelsesenzymer. Det kan derfor forskyde balancen mellem mængden af EPA og DHA i forhold til AA (arakidonsyre). Et studie fra Göteborg bekræfter, at eye q formindsker det indbyrdes forhold mellem omege-6 og omega-3. Ved hjælp af blodprøver kunne man notere en forskel på de personer, som fik eye q og dem, som fik placebo. De personer som fik eye q fik et signifikant højere indhold af omega-3 samtidig med, at indholdet at omega-6 faldt. I modsætning til placebogruppen. Johnson M et al. Atten Defic Hyperact Disord. (2012); 4(4):199-204

Renhed – Tjek selv dåsen på køkkenbordet Nu kan du selv tjekke renhed og kvalitet af dit Biosym fedtsyreprodukt – EPA-GLA+ eller OmniKrill. Kig på dåsen, her står en stregkode (batchnummer). Gå på www.biosym.dk, klik på renhedsanalyser, og du finder Steins Laboratoriums analyse af renhed, totox værdi og alt det andet, som er vigtigt for et fedtsyreprodukt. Nemt og effektivt.

Bedre optagelighed med frie fedtsyrer Hvis du ønsker en fiskeolie, der optages hurtigt i kroppen, er et præparat som Bio-Marin Plus en fordel, da det indeholder omega-3 som frie fedtsyrer. Det vil sige, at de allerede er spaltet og kan optages direkte i fordøjelsen. De fleste fiskeolie-præparater indeholder omega-3 i triglyceridform, som skal nedbrydes (spaltes) af fordøjelses-enzymet lipase, inden kroppen kan optage og udnytte fedtsyrerne. Især for de mennesker, der har svært ved at nedbryde fedtsyrer, kan Bio-Marin Plus være en fordel at anvende. En anden fordel er, at præparatet også indeholder folinsyre og vitamin B12, som er godt for kredsløbet.

Sundere end frisk fisk? Naturens egne råvarer burde ideelt set være det sundeste, vi kan indtage, men nogle gange kan vi faktisk gøre tingene sundere ved at forarbejde dem. Fisk indeholder (desværre) tungmetaller og andre miljøgifte, som har skadelig indvirkning på kroppen. Med PureMax™-teknologien, som er verdens førende teknologi til rensning og forædling af blandt andet fiskeolie, kan man opnå så rent et slutprodukt, at de uønskede stoffer næsten er elimineret. I et PureMax-certificeret fiskeolieprodukt som Bio-Marin Plus er indholdet af miljøforurening betydeligt lavere end de officielle grænseværdier, som sundhedsmyndighederne i EU har fastsat for sådanne stoffer i føden. sund-forskning.dk - FORÅR 2013 29


GYNOLACT

Vedligeholder og genopretter balancen i skeden

Højt indhold af mælkesyrebakterier

Plaget af blister eller mundtørhed? Propolis Mundlotion er et dokumenteret naturmiddel, der har effekt mod blister i munden og mod mundtørhed.

Har du øget mælkeagtig, gråligt udflåd med en ubehagelig lugt? Det kan give ubehagelige symptomer, som kan behandles nemt med Gynolact. Gynolact har et højt indhold af mælkesyrebakterier som genopretter balancen i skeden.

Bøjlebrugere oplever gener som blister, blegner og rødme af slimhinden. Protesebrugere kan få kroniske tryksteder, der føles som hævelse, svien, brænden og generel irritation af slimhinden Propolis Mundlotion påsmøres i et jævnt lag på de udsatte steder i munden morgen og aften eller efter behov. Det vil afhjælpe generne i mundhulen. Tørhed i munden før sovetid: Opløs 5-6 dråber i en spiseskefuld vand og gurgl munden. Ved akut tørhed: 2 dråber fordeles i munden med tungen.

Dosering: 1 vaginaltablet indføres dybt i skeden ved sengetid i 7 dage. Tabletterne er letopløselige, derfor ingen udsivning.

Forhandles af Matas, helsekostbutikker og apoteker.

Yderligere oplysninger på tlf. 47 10 01 64 og www.danasan.dk

Balancen i dit liv Kan købes på Apoteket, Matas og Helsekostbutikker

1x145_Gynolact_sund_forskning.indd 1

09-01-2013 16:19:05

Kosttilskud med plantesteroler

Er dit kolesteroltal et problem?  Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterol indholdet i blodet.  Sænkning af kolesterol niveauet i blodet kan reducere risikoen for koronar hjertesygdom.

Zerochol bliver forhandlet i helsekostbutikker samt udvalgte apoteker og Matas. Ring til BioVita A/S: 76 26 07 66


Vitamin piller

er ikke farlige! Af Marianne Palm og Bjørn Falck Madsen

Visse dele af pressen elsker at hænge vitaminer og mineraler ud som værende potentielt skadelige for vores kroppe. Men det er ganske simpelt noget vrøvl. Studierne verden over, som vel at mærke lander i sund-forskning. dk’s postkasse dagligt, vidner gang på gang om det modsatte af, hvad visse dele af pressen elsker at postulere: Vi kan både forebygge og behandle sygdomme med næringsstoffer. Vel at mærke, hvis vi bruger vores sunde fornuft og lader den gå hånd i hånd med erfaringer og forskning. Det er ikke let at være forbruger, når man den ene dag læser, at vitaminpiller forebygger sygdomme og redder liv, og den næste frarådes at tage dem. En gruppe australske forskere synes under alle omstændigheder at have sat et foreløbigt punktum i den sag ved at foretage en grundig gennemgang af den eksisterende forskning på området. De har fundet frem til, at der ikke er nogen som helst sammenhæng imellem vitaminpille-forbrug og øget risiko for at blive syg eller dø. Deres meta-analyse, som en sådan systematisk gennemgang hedder, er offentliggjort i den amerikanske lægeforenings tidsskrift, JAMA (Journal of the American Medical Association).

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 31


For bøvlet: Danskere gider ikke vitaminberiget mad At vitamin-berigede fødevarer er en let måde at øge danskernes indtag af bestemte næringsstoffer på, synes logisk nok. DTU Fødevareinstitut har tilmed lavet en undersøgelse, hvor forsøgspersoner i et halvt år spiste mælk og brød beriget med Dvitamin og ved hjælp af dette kunne holde deres D-vitaminniveau hen over vinteren. Virkeligheden er dog en anden. Ifølge salgstal for Arla og Schulstad, som fremstiller henholdsvis D-vitaminberiget mælk og rugbrød, er disse fødevarer ikke et hit hos danske forbrugere. Vi er tilsyneladende mere skeptiske end forbrugere i andre nordiske lande som Sverige og Finland. Alternativt kan man tage et D-vitamintilskud. D-Pearls, som fremstilles af Pharma Nord, er et godt bud. Præparatet indeholder 38 mikrogram biologisk aktivt D-vitamin i en speciel olieblanding, som øger optageligheden af vitaminet. Med en enkelt kapsel dagligt er man dækket ind med sit D-vitaminbehov Mand: reducer din risiko for at få kræft Det var forresten også i JAMA, at man for nylig kunne læse om en undersøgelse af 15.000 amerikanske læger, som konkluderede, at mænd med et dagligt vitamin- og mineraltilskud kan sænke deres kræftrisiko med 8 %. Selvmord og sollys - er der en sammenhæng? Befolkningsstudier har vist, at selvmordsraten i mange lande er højest om foråret, når vitamin D-niveauet i kroppen er lavest. Det harmonerer fint med resultaterne af en amerikansk undersøgelse af gennemførte selvmord, som viste, at 30 % af kandidaterne havde et D-vitaminindhold, som lå lavere end 20 ng/mL, hvilket er meget lavt. Hjernen er meget afhængig af D-vitamin for at kunne fungere normalt. Kilde: PloS Med, januar 2013

32 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Hvad er en god multivitaminpille? Der findes mange forskellige multivitaminpiller på markedet, og det kan være svært at vælge den rigtige. Et godt sted at starte er at undersøge, hvor godt præparatet optages i kroppen. Her har Multivitamin Pharma Nord den fordel, at det indeholder den patenterede, organiske selengær SelenoPrecise®, som kan dokumentere en optagelighed på næsten 90 %. Præparatet indeholder ligeledes ChromoPrecise, som er en letoptagelig chrom-råvare. Præparatet er desuden fremstillet ud fra de såkaldte GMP-regler. GMP står for Good Manufacturing Practice, som er et system, medicinalindustrien benytter til fremstilling af lægemidler. Det indebærer systematisk kontrol af råvarekvalitet, produktionsrutiner, dokumentation, opbevaring m.v. helt ned i mindste detalje. GMP har til formål at sikre den højest opnåelige grad af kvalitet og sikkerhed.

D-vitamin optages bedst i olie-kapsler Hvis du har besluttet dig for at tage ekstra D-vitamin, kan det være en god idé at vælge et præparat som DPearls, da det indeholder biologisk aktiv D-vitamin i olie. Forskning har vist, at D-vitamin optages væsentligt bedre i en olieblanding end med som eksempelvis ethanol- eller pulverbaseret D-vitamin. I 2010 analyserede forskere fra Emory University i USA fire undersøgelser, hvor man havde sammenlignet forskellige D-vitaminpræparater. De fandt, at oliebaseret D-vitamin havde over fire gange højere optagelighed end ethanolbaseret D-vitamin.

Q10 beskytter dit kolesterol mod iltning Der er klar tendens til at fokusere på blodets indhold af fedtstoffer som kolesterol, men i virkeligheden er det ikke så meget kolesterol-mængden, der synes at øge risikoen for åreforkalkning. Det er snarere iltningsgraden – altså hvor meget kolesterolet bliver oxideret eller ”forharsket” på godt dansk. Her kan det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 yde en vis beskyttelse, ser det ud til. En gruppe iranske forskere fra Lorestan University of Medical Sciences har set nærmere på, hvordan Q10 beskytter LDL (Low-density Lipoprotein) ved at måle forekomsten af en række såkaldte markører for kolesterol-iltning.

Det drejer sig om stoffer som blandt andet konjugerede diener og malondialdehyd (MDA). Det viser sig, at Q10 reducerer niveauet af disse stoffer og fungerer som en meget effektiv antioxidant. Ud fra deres observationer konkluderer forskerne, at Q10 kan være et nyttigt redskab i forbindelse med forebyggelse af åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme. Kilde: Acta Med Iran. 2013 Jan;51(1):12-8.


Bedre hjertefunktion fås nu i pilleform Patienter med hjertesvækkelse kan blive hjulpet med tilskud af Q10, siger amerikanske forskere. Mange mennesker har stærkt nedsat livskvalitet som følge af en ringe hjertefunktion, men det lader til, at tilskud af stoffet Q10 kan forbedre hjertets pumpefunktion og mindske symptomer som stakåndethed, træthed, og manglende gnist. En gruppe forskere fra School of Medicine (Tulane University) i New Orleans har gransket en række videnskabelige undersøgelser1) af Q10 og hjertesvigt og kan på baggrund af deres observationer sige, at Q10-tilskud kan • øge hjertets pumpekraft målt ved ”ejection fraction”, som er et mål for den mængde blod, hjertemusklen kan pumpe ud pr. slag, og • forbedre patienternes NYHA-placering. Hjertepatienter inddeles i fem såkaldte NYHA-klasser (NYHA står for ”New York Heart Association”), alt efter hvor alvorlig deres tilstand er. Klasse 1 er den mildeste grad af hjertesvigt

Naturlig E-vitamin ser ud til at kunne hæmme udviklingen af de komplikationer, der følger i kølvandet på sukkersyge Undersøgelser viser, at der hos diabetikere er en forhøjet tendens til oxidativ stress, hvor skadelige frie radikaler ødelægger raskt væv med visse kompliktationer til følge, men E-vitamin kan muligvis forhale denne proces. I øvrigt har det vist sig, at diabetikere ofte har lavere E-vitamin-indhold i kroppen end raske individer. En gruppe forskere fra Chettinad Academy of Research and Education undersøgte helt konkret, hvad der skete, når de gav tilskud af E-vitamin til en gruppe personer med type-1 og type-2 diabetes. Forhalede komplikationerne Der var to grupper, hvoraf den ene fik medicin og E-vitamin, og den anden (kontrolgruppen) kun fik medicin. Forsker-teamet målte blodsukker (fastende/ikke-fastende), total-kolesterol samt blodtryk ved undersøgelsens begyndelse samt efter 12, 18 og 24 måneder. Desuden fulgte de patienterne med hensyn til udvikling af hjerte-kar-sygdom, retinopati (nethindelidelse), nyresygdomme og fodsår. Hos de patienter, der fik E-vitamin sammen med deres diabetes-medicin, udviklede komplikationerne sig langsommere end hos de andre, der ikke fik E-vitamin. J Clin Diagn Res. 2012 Dec;6(10):1624-8.

De amerikanske forskeres konklusion bakkes godt op af en svensk undersøgelse2, som forskere fra Linköping Universitet og Karolinska Institutet offentliggjorde sidste år. Her fandt de, at ældre mænd og kvinder, der fik Q10-præparatet BioQinon Q10 (samt selenpræparet SelenoPrecise), havde betydeligt forbedret hjertemuskelfunktion (målt ved ultralydsscanning) sammenlignet med de personer, der fik identiske snydepiller. Kilder: 1) Am J Clin Nutr. 2013 Feb;97(2):268-75. 2) Int J Cardiol. 2012 May 22. Vigtig kilde til forebyggelse af diabetes-symptomer

Naturlig og ren E-vitamin Det kan være svært at vide, hvilket E-vitamin-præparat man skal tage, da de findes i forskellige styrker og varianter. Et godt bud kunne være præparatet Bio-E-Vitamin, som indeholder en unik E-vitaminråvare, der tilmed er opløst i ren og naturlig non-GMO sojaolie (dokumenteret). Kapslerne indeholder naturlig d-alfatokoferol, som er den mest aktive af de otte kendte former for E-vitamin.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 33


Nyt kvalitetsmærke garanterer kvaliteten Af Rikke Agersted, Biopat og Phytoterapeut

Biosym lancerer et nyt kvalitetsmærke, som giver forbrugeren adgang til alle kvalitets- og renhedsanalyser på det specifikke fedtsyreprodukt, vedkommende har i hånden. Total åbenhed Biosym har besluttet at synliggøre kvaliteten af deres fedtsyreprodukter endnu mere for forbrugerne og lancerer derfor konceptet Biosym Pure i foråret 2013. Alle fedtsyreprodukter vil fremover have et Biosym Pure mærke på pakningerne, hvoraf produktets batchnummer fremgår. På Biosyms hjemmeside klikker man sig ind på menupunktet ”Renhedsanalyser for fedtsyrer” og indtaster batchnummeret på det EPA-GLA+ eller OmniKrill produkt, man har købt. Man bliver ført til en side med analyseresultaterne for produktet, og kan dermed se både peroxidværdien, anisidinværdien og totoxværdien.

Biosyms fedtsyreprodukter EPA-GLA+ indeholder fiskeolie samt koldpresset lægehjulkrone og flydende lecitin. Samlet set giver det en god balance af de gavnlige fedstyrer fra omega-3-6-7-9. OmniKrill indeholder krillolie fra antarktiske krill, som indeholder omega-3-fedtsyrer i form af EPA og DHA samt Astaxanthin, der er en naturlig, kraftig antioxidant.

Værdiernes betydning Peroxidværdien er oliens primære harskningstal og fortæller noget om oliens kvalitet på fremstillingsproduktet. Anisidinværdien er oliens sekundære harskningstal og siger noget om oliens holdbarhed efter at have forladt fabrikken. Totoxværdien er et udtryk for oliens samlede harskhed. Man tager peroxidtallet, ganger med to og lægger anisidintallet til for at finde frem til totoxværdien. Biosyms produkter har meget lave totoxtal, og de ligger markant under de grænser, som flere internationale organisationer har sat som acceptable for fedtsyrers harskhed.

Body Balance Pilates instruktør Danmarks eneste holistiske 1-årige uddannelse! V/ Bettinna Laxholm Delfs For dig som ønsker at gøre noget godt for dig selv og andre. • Du bliver ”klædt på” til det at være instruktør • Du lærer Body Balance OG Pilates • Du lærer herudover om afspænding, stræk, musik, programlægning, kost og selvudvikling Se mere om priser, betingelser og forudsætninger samt referencer på www.livingacademy.com eller ring 4615 1790 Living Academy ApS Kongevejs Centret 6 2970 Hørsholm

34 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


ANNONCE

DA N M A R K S

S TÆR K E S TE K RILL O LIE

500 mg pr. k apsel

Hvad Red Oil kan gøre for dig, som fiskeolie ikke kan !

LÆS KIRSTEN‘S HISTORIE

N

år du tager et kosttilskud af omega 3, er det for at få de vigtige fedtsyrer, du behøver for at holde dig sund og rask. I modsætning til fiskeolie, hvor omega 3 er bundet til andre fedtmolekyler, er omega 3 i Red Oil ™ bundet til fosfor – præcis sådan som de også er bundet i din egen krop. Derfor er Red Oil beviseligt en mere effektiv omega 3 kilde end fiskeolie. Red Oil omega 3 genkendes, optages og udnyttes bedre af din krop, end det er tilfældet med omega 3 fra fiskeolie.

Friskere olie Olier kan blive harske og så er de ikke længere sunde for kroppen. I modsætning til fiskeolie indeholder Red Oil en naturlig antioxidant kaldet astaxanthin. Det er denne antioxidant, der giver Red Oil den røde farve. Forsøg viser at Red Oil holder sig frisk meget længe.

Uden fiskebøvs Fordi omega 3 i Red Oil er bundet til fosfor i modsætning til omega 3 fra fisk, der er bundet til fedtstoffet triglycerid, opløses Red Oil hurtigt i maven, så du undgår den kedelige “fiskebøvs”.

Bedre for økosystemet Red Oil bærer det blå MSC-mærke som er din garanti for, at fiskene er fanget på en bæredygtig måde. Fiskene kommer altså fra bestande, som ikke er truet af udryddelse eller af overfiskeri. Samtidig er fangstmetoderne skånsomme – der fiskes på en måde, så der ikke kommer store, ubrugelige bifangster med.

Her køber du Red Oil

Det gode råd gør forskellen

Red Oil kan købes i Matas, Helsam og andre helsekostbutikker, www.matas.dk Red Oil kan også bestilles på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til producenten på telefon 46 33 76 00.

Det gode råd gør forskellen

Jeg er også gået over til Red Oil ! – Da jeg var barn gav min mor mig levertran hver dag. Derfor var det naturligt for mig at begynde med fiskeoliekapsler for mange år siden. Men tiderne forandres og nye og bedre ting kommer til. Da jeg første gang så Red Oil i min Matas blev jeg nysgerrig. For mig er der to vigtige fordele ved Red Oil. Den ene er, at Red Oil er en mere effektiv omega 3 kilde end fiskeolie. Og det er netop effekten af omega 3 jeg er ude efter. Den anden er, at jeg er modstander af at tømme verdenshavene for fisk. Red Oil kommer fra frisk krill og krill er der rigeligt af. At Red oil så kommer fra de reneste have omkring sydpolen er et ekstra plus. Jeg har bestemt ikke fortrudt, at jeg skiftede til Red Oil. Jeg har det rigtig godt og føler mig frisk hver dag. Jeg vil gerne holde hjerte og hoved klart og velfungerende. Red Oil “smører” hele kroppen og så er jeg glad for, at den røde olie altid er frisk.

Modelfoto

Dag for dag går flere og flere fiskeoliebrugere over til Red Oil ™. Her er forklaringen, hvorfor Red Oil ™ er en så meget bedre måde at få de vigtige omega 3 fedtsyrer på !


B1

B2

Kosten afgør, om du Af Rikke Agersted, biopat og naturopath ibm

Spiser du fuldkornsprodukter, kød, mælkeprodukter samt masser af grønt og frugt er du formentlig ikke i farezonen for at lide af B-vitaminmangel. Mange mennesker har dog et overforbrug af raffinerede fødevarer som hvidt brød og hvide ris, spiser ikke økologisk og får måske lidt vel rigeligt med færdigretter og junkfood i dagligdagen. Alt sammen faktorer, der kan føre til B-vitaminmangel, ligesom stress, graviditeter, kroniske sygdomme eller blot at det at blive ældre kan skabe et øget behov.

B5

Om B-vitaminer B-vitamingruppen består af 8 egentlige B-vitaminer og mindst fem vitaminlignende forbindelser. B-vitaminerne fungerer som coenzymer, hvilket betyder, at de gør enzymer aktive, og de indgår i mange intracellulære processer og er derfor til stede overalt i kroppen. B-vitaminerne samarbejder i kroppen, hvorfor monoterapi med høje doser af enkelte B-vitaminer ikke kan anbefales. Ifald der er særligt brug for et enkelt B-vitamin, bør man altid tage hele komplekset, som for eksempel Multi B fra Biosym, ved siden af. B-vitaminerne kan groft inddeles efter deres funktion. B1, B2, B3, B5 og B8 er energiproducerende. B9 og B12 er bloddannende, og B6 har andre funktioner.

B2-vitamin Vitaminet hedder også riboflavin, og regulerer omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Riboflavin sørger desuden for at omdanne ilt til energi og har betydning ved produktionen af de livsvigtige fedtsyrer, niacin, noradrenalin, seretonin, histamin og acetylkolin. Vitaminet hindrer også dannelsen af de skadelige prostaglandiner og leukotriner, som kan skabe betændelsestilstande og sammentrækninger i luftvejene. Mangelsymptomer: revner i mundvigene, øget lysfølsomhed og omfattende forstyrrelser i stofskifteprocesserne. Veganere er i risikogruppen for at komme til at lide af B2-mangel, da de ikke spiser mælkeprodukter, æg, fisk, lever eller nyrer, som er nogle af de bedste B2-kilder.

B1-vitamin Tiamin er et andet navn for B1-vitamin. Det optages i tyndtarmen og har betydning for omsætningen af kulhydrater og protein i kroppen og fungerer desuden som en antioxidant. Det fremmer appetitten, fordøjelsen og funktionen i tarm- og nervesystem. Mangelsymptomer: appetitløshed, træthed, søvnløshed, irritabilitet, depression og angstanfald.

B3-vitamin Niacin (nikotinsyre) indgår i en lang række processer af betydning for fødeomsætningen, herunder i nedbrydelsen af sukker i kroppen, fedtsyreomsætningen og energiproduktionen. Det har betydning for et dårligt kredsløb, fordi det udvider de yderste arterier og dermed nedsætter modstanden i årene. Niacin beskytter også huden og forbedrer fordøjelsessystemets funktion. B3-mangel kaldes pellagra og kan ubehandlet føre til døden. Sygdommen er dog ikke særlig udbredt i den industrialiserede verden, men kendes fra slumkvarterer og blandt alkoholikere. Den er dog almindelig i udviklingslandene.

B3

36 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


B6

B9

får nok B-vitaminer Et gedigent B-vitaminprodukt

Multi B fra Biosym indeholder de 8 egentlige B-vitaminer. Produktet er registreret som et naturlægemiddel, hvilket sikrer den høje kvalitet. Dagsdosis er 1 tablet, men ved sygdom og mangeltilstande kan dosis være en del højere. Konsulter eventuelt en biopat / naturopath ibm for hjælp med doseringen ved særlige behov. kilde: Lev sundt med vitaminer og mineraler af Henrik Dilling

B5-vitamin Pantotensyre er med i dannelsen og væksten af nye celler samt i nydannelsen af livsvigtige fedtsyrer. Det indgår desuden i coenzymet A, som har en meget vigtig funktion ved omsætningen af kulhydrater, fedtsyrer og proteiner. Vitaminet er også en antioxidant med betydning for B-cellernes funktion. B-cellerne har ansvaret for antistofproduktionen i immunsystemet. Modsat mange andre B-vitaminer er pantotensyre ret varmebestandig og tåler derfor opvarmning i tilberedning af maden. B5-mangel kendes kun fra eksperimentelle studier og fører til kredsløbsforstyrrelser, snue samt symptomer fra nerve- og fordøjelsessystem. B6-vitamin Dannelsen af røde blodlegemer og udnyttelsen af selen kræver B6-vitamin, også kaldet pyridoxin. Hud, nervesystem, forebyggelsen af blodpladesammenklumpning og forbedring af immunforsvarets B- og T-lymfocytter er alt sammen afhængigt af pyridoxin. B6-vitamin er en antioxidant, som er nødvendig for optagelsen af B12-vitamin, og B6 er desuden med til at sikre produktionen af B3-vitamin samt hæmoglobin. B6-vitaminmangel kan føre til gigt, kræft, hjerte-kredsløbssygdomme samt andre kroniske sygdomme.

B12

B8 B8-vitamin Biotin indgår i omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, og det effektiviserer B-cellernes antistofproduktion. Biotin produceres naturligt i tarmen, ud over at det findes i en del fødevarer,og af denne grund kender man kun til eksperimentel biotin mangel. Der findes dog to yderst sjældne hudsygdomme hos børn, som skyldes biotin mangel. Det er Leiners sygdom og en sjælden form for eksem med stor talgudsondring, som dog ikke må forveksles med almindelig talgeksem. B9-vitamin Folinsyremangel regnes for at være den mest almindelige vitaminmangelsygdom og forekommer både i den vestlige verden og i troperne. Man mener, at hele 45 % af de lavere sociale grupper i USA i dag lider af folinsyremangel. Det er særligt ældre, der rammes i den industrialiserede verden. Forskerne mener, at ca. 20 % af de gravide kvinder, 24 % af kirurgiske sygehuspatienter og mellem 70 – 80 % af de ældre på institution lider af folinsyremangel, som blandt andet kan komme til udtryk som storcellet anæmi. Folinsyre indgår i genopbyggelsen af nye celler; fx i dannelsen af røde blodlegemer i knoglemarven og milten. Vitaminet har betydning for fødeomsætningen, fostervæksten og en normal udvikling. B12-vitamin Ligesom B9-vitamin har B12-vitaminet cobalamin betydning for produktionen af røde blodlegemer og en normal tilvækst. Det øger modstandskraften ved at påvirke B- og T-cellerne i immunforsvaret. B12-mangel skyldes ofte ikke, at vitaminet mangler i føden, men snarere at kroppen har svært ved at optage det. Ubalancen kan føre til perniciøs anæmi, som især kendes blandt ældre i Nordeuropa. Fjernelse af mavesækken eller den sidste del af tyndtarmen kan hindre optagelsen af cobalamin. Behandling vil normalt være B12-indsprøjtninger resten af livet. Junkfood beriberi B-vitaminer findes i fuldkornsprodukter (ris, korn m.m., der ikke er afskallet), hvedekim, tang, grønne grøntsager, majs, fisk, oksekød, lever, fjerkræ, mælk, ost, ølgær, melasse, frø, nødder, mandler, æg og i det hele taget i de fleste frugter og grøntsager. I det industrialiserede samfund med kraftigt forarbejdede fødevarer og et stort forbrug af junkfood lider mange mennesker af B-vitaminmangel, fordi vitaminerne ofte sidder i de dele af føden, som fjernes i bearbejdelsen.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 37


Spørg eks Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@sund-forskning.dk

Er du flittig læser af sund-forskning.dk, har du mødt alle eksperterne før. Nu har vi blot givet dig mulighed for at stille alverdens spørgsmål, og vi vil tilstræbe, at alle får et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit spørgsmål forbliver anonymt, hvis det offentliggøres her i sund-forskning.dk Kære Henrik Jeg kiggede i din bog ”Lev sundt med vitaminer og mineraler” forleden og tænkte på min datter på 13 år. Hun er meget ofte vred. Den ene dag er det på mig eller min mand, andre dage er det på læreren eller nogle skolekammerater. Hun er en meget aktiv pige, men hvor kommer al den vrede fra, og hvad kan vi gøre? Jeg er i gang med at stabilisere hendes blodsukker med chromtilskud og en multivitamin hver dag, og hun får selvfølgelig mange små måltider uden sukker.Hvad tænker du? Hilsen Birgit Kære Birgit Der er jo altid mindst én årsag til vrede, typisk flere. Én af dem kan være lavt blodsukker, og det lyder som om, du har godt fat i det. Husk at anvende sunde olier i maden, det stabiliserer hele vejen rundt, og især eye q er kendt for sin fine effekt på hjernens evne til ro og koncentration. Noget andet er, at hun er i puberteten, så hormonerne raser, og det kan være svært for din datter at finde sin nye identitet som ung kvinde. Der er meget at leve op til, og mange unge kvinder er ikke glade og tilfredse med sig selv. Det er også sandsynligt, at der er frustrationer i forhold til vennegruppen, som det kan være svært at udtrykke. Der kan foregå meget, fx i en skoleklasse, som er skjult for de voksne. Det kan fx være udspekuleret mobning, som det kan være svært at snakke om. Det er positivt, at hun reagerer, men selvfølgelig ikke hvis det bliver destruktivt eller selvdestruktivt. Vreden kan dække over angst, frygt, sorg og andet. Jeg vil foreslå, at din datter får nogle tankefeltterapi sessioner, som med stor sikkerhed ville kunne hjælpe hende og dermed jer alle. Henrik

38 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


sperterne af

Irene Hage Læge

irene.hage@sund-forskning.dk

Torunn Laksafoss

Henrik Dilling

Hanne Hæsum

Cand. scient. biokemi,

Psykoterapeut, SQ-coach

Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Hej Dion Min mand er tæt på at være blevet en tyksak. Han er stadig verdens dejligste, men jeg er lidt bekymret for ham. Vi er ikke helt unge mere (begge 65 år), og han har lige fået konstateret diabetes 2. Det er et ømt samtaleemne herhjemme, og i min frustration kommer der lidt spydigheder ud af munden på mig. Hvad kan jeg gøre for at få ham til at forstå alvoren? Hilsen L

biopat og naturopath ibm

tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Hej Marianne Kan du ikke lige fortælle mig, hvad jeg kan gøre ved min appelsinhud. Der er små buler på begge mine lår, og åh, de er altså træls at se på. Jeg er slank, midt i 30’erne og vil gerne have en glat brun hud til sommer. Hanne

Hej Hanne Man mener, at appelsinhud skyldes, at det lokale kredsløb i underhuden trænger til lidt hjælp. Prøv med Anjos Anti-Cellulitis Lotion, som bl.a. Hej L indeholder spansk peber, der fremmer kredsløbet, men du skal bruge Mange mænd kan trænge til et spark bag i mht. vægttab. Men man lotion hver dag, da den ikke fjerner årsagen, kun symptomerne. Men det hjælper ikke sin mand ned i vægt med spydigheder. Diabetes 2 kaldte er jo ikke så værst endda! Brug man for få år siden gammelmandssukkersyge , men i dag ses den også også gerne en hamp handske hos børn/teenagere. Mangel på motion med overvægt til følge kan til at massere hele området. Du være årsagen. kan i øvrigt snyde øjet ved netop Din mand bør få et tilskud af chrom. Chromtilskud sænker forhøjet blod- at være brun på lårene, og her sukker med op til 90 %, idet insulinfunktionen bedres – måske der er kan du få hjælp fra Easy Sun hjælp at hente her? Opsøg en ernæringsterapeut, en diætist eller en spray eller vådservietter, som biopat/naturopath samt en fitnessinstruktør, som kan være behjælpe- helt harmløst kan give dig en lig med at udarbejde et trænings/kost program. Solidaritet giver også flot gyldenbrun farve. gode resultater. Støt din mand med livsstilsændringerne, og bliv hans Marianne træningskammerat. Det gavner jo også dig, selvom du ikke har diagnosen. Husk at fortælle din mand, at han er verdens dejligste. Hilsen Dion

”Af og til kan et stykke kage eller en sodavand være det bedste i verden, men ikke for din krop! Den foretrækker nemlig, at du får så lidt sukker som muligt. ” sund-forskning.dk - FORÅR 2013 39


Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

dion.knudsen@sund-forskning.dk

Kære Rikke Jeg døjer med pollenallergi gennem mange år nu. Jeg tager allergipiller i pollensæsonen og supplerer med næsespray. Problemet er, at jeg bliver så pokkers træt. Jeg har ikke prøvet alternative behandlingsformer tidligere, men har hørt godt om akupunktur gennem min læge. Kan akupunktur hjælpe på at nedsætte mit forbrug af medicin, der trætter mig så meget, eller helt fjerne behovet? Hej Jesper Jeg har med stor succes behandlet allergi gennem mange år. De fleste af mine patienter har lagt medicinen på hylden helt eller i høj grad. Det er optimalt at starte behandlingen 1-2 måneder, før sæsonen starter. Det er oftest nødvendigt at behandle gennem hele sæsonen første år. Andet år bliver der brug for langt færre behandlinger, og mange oplever, at de helt kan slippe akupunkturen efter 3-4 sæsoner. Det er meget forskelligt, hvor mange behandlinger der er brug for, det afhænger af, hvad der ellers er af ubalancer i kroppen, hvor svær en allergi, du døjer med, og hvor meget stress du har i din hverdag. Stress og fordøjelsesproblematikker hænger uløseligt sammen med allergi i min optik. I de fleste af de behandlingsforløb, jeg har været gennem med mine patienter, finder vi en fødevareintolerance, som ikke altid hænger sammen med krydsallergi. Krydsallergi er frugt, grøntsager og nødder af særlig art, der trigger kløe og ubehag ved allergi for forskellige pollenarter i sæsonen. Fjerner man en fødevare fra den daglige kost, man ikke så godt kan tåle, mindskes allergien, og ofte forsvinder krydsallergireaktionerne. Jeg anbefaler, at man supplerer med kosttilskud som probiotika, ekstra C-vitaminer og magnesium hele året samt et oreganoprodukt i sæsonen. Bedste forårshilsner Rikke Godthjælp

40 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@sund-forskning.dk

Hej Bettina Lægen siger 10 timers hård motion om ugen, jeg føler slet ikke at jeg har energi til at spinde til høj musik og en instruktør, der råber op. Jeg ved, at du er mere holistisk orienteret, hvad vil du foreslå? Hej At du lytter til dig selv, som du gør. Der er sikkert rigeligt af stresshormon, som suser rundt i dig, og det booster du yderligere ved hård motion. Gå i stedet en time dagligt i naturen. Ved strand og skov er der masser af minus ioner i luften, de beroliger og afspænder krop og sind. Elektricitet, indendørsklima, edb og betonbyggeri skaber et overskud af plus ioner, og det får os i ubalance. En rolig form, som Yin Yoga ville være oplagt. Jeg underviser selv i det og ved, hvor afspændende det virker. Daglig meditation vil være godt, men lige som en muskel skal trænes, før end du opnår resultat, er meditation også en træningssag. Jeg holder ”Lær at meditere på to timer” i Living Academy; bor du langt væk, vil der være masser af muligheder, hvis du går på nettet. Det er vigtigt at være i stilheden for at kunne høre/mærke sin egen tone.

Kære Rikke Min datter har haft to svære fødsler. De tog lang tid og var meget udmattende. Tiden efter var hård, og det var svært at få amningen i gang. Nu er min datter i gang igen, og jeg vil så gerne hjælpe hende. Kan akupunktur være en mulig støtte? Hej Karen Akupunktur har i Kina til alle tider været en naturlig del af et graviditetsforløb. Gennem de forskellige stadier af graviditeten kan akupunktur støtte op og gøre det bedst mulige for moderen og barnet. Op til selve fødslen vil akupunkturen hjælpe med modning, hvilket vil sige at behandle med henblik på at gøre selve fødslen så positiv og ukompliceret for mor og barn som muligt. Kommer der problemer med amningen, kan dette også oftest hjælpes på vej af akupunktur. Tillykke med familieforøgelsen og held og lykke til. Bedste hilsner Rikke Godthjælp


af

Irene Hage Læge

irene.hage@sund-forskning.dk

Torunn Laksafoss

Henrik Dilling

Hanne Hæsum

Cand. scient. biokemi,

Psykoterapeut, SQ-coach

Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

EMDR terapi får det gyldne stempel af WHO i behandling af PTSD WHO Guidelines Review Committee har netop formelt godkendt brugen af EMDR terapi med voksne og børn i behandlingen af PTSD. WHO Guidelines Review Committee er en komite under WHO, der udvikler globale retningslinjer med henblik på at sikre en redelig brug af undersøgelsesresultater og – beviser.

WHOs anbefalinger lyder således: ”Individuel eller gruppe kognitiv adfærdsterapi (CBT) med fokus på traumer, Eye Movement. Desensitization and Reprocessing (EMDR) eller stresshåndtering bør overvejes til voksne med posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD).” Samme anbefaling gives, når det drejer sig om børn med belastningsreaktioner efter traumer. Reference: WHO. Guidelines on problems and disorders specifically related to stress. In press. Rundt omkring i verden arbejder behandlere med at dokumentere effekten af EMDR ved akutte psykiske problemer samt i EMDR behandling i forbindelse med depression og søvnforstyrrelser. I EMDR arbejdes der med bilateral (to-sidig) stimulation af hjernen via øjenbevægelser, berøring eller lyd. Samtidig arbejdes der med overbevisninger, selvopfattelser, følelser og kropsfornemmelser ud fra en særligt opbygget protokol. Læs mere om EMDR terapi på www.EMDR.dk

biopat og naturopath ibm

tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Hej Irene Jeg kan huske, at min bedstemor led meget af brune pletter på sine hænder og i ansigtet og var ret plaget af det. De voksede med årene både på hænderne og i ansigtet. Hun smurte sig tykt ind med diverse cremer, men intet hjalp. Hun kaldte dem leverpletter og sagde, at det var noget, der kom med alderen. Nu er jeg blevet 50 år og kan se, at der er begyndende tegn på det samme på mine hænder og nogle enkelte steder i ansigtet. Er det noget, jeg har arvet fra min bedstemor? Jeg er meget ked af pletterne i ansigtet og vil høre, om der er noget, jeg kan gøre. Både med hensyn til forebyggelse og for helt at fjerne dem, hvis de skulle blive værre. På forhånd tak. Kvinde fra Dragør Hej De brune pletter, du skriver om, kaldes populært leverpletter, men har intet med leveren at gøre, som man troede i gamle dage. De er, som du siger, brune og kommer med alderen. De kommer som oftest de steder, der udsættes mest for lys, fx i ansigtet og på hænderne og er værst her, men de kan sidde hvor som helst på kroppen. De kommer, fordi et pigment i huden bliver harsk. Og hvad vil det så sige? Alle celler i kroppen har en cellevæg, som består af forskellige fedtstoffer. Disse fedtstoffer kan blive harske, ligesom smør og olivenolie kan, hvis de bliver udsat for frie radikaler. Frie radikaler er ladede iltmolekyler, som opstår bl.a. ved stærk sol, barsk vind, dårlig kost, (dvs. kost med for lidt grønt og frugt) samt af mange andre årsager. Summa summarum er, at med tiden kan disse frie radikaler ødelægge fedtstofferne i huden så meget, at der dannes brune pletter som tegn på, at pigmentet i huden er blevet harsk – dvs. nedbrudt. Man kan forbygge det ved at holde sit antioxidantniveau oppe. Dvs. spise rigeligt med grønt og frugt samt eventuelt tage nogle antioxidanter i form af kosttilskud (fx C- vitamin, E-vitamin, selen). Det vil forebygge forharskning af fedtstofferne i hudcellerne. Der skulle ikke være noget arveligt med hensyn til at få brune pletter. Der er flere behandlinger, når de nu en gang er der. A-vitaminsyre smurt på huden er effektivt. Den fjerner de ramte celler og kan fås via en hudlæge eller din egen læge. Men er pletterne større og tykkere, er det bedste nok laserbehandlinger. Det er skånsomt og fjerner leverpletterne effektivt. Nogle læger giver frysebehandlinger, som også virker godt. Det bedste er, at du bliver henvist til en hudlæge og lader ham/ hende tage en vurdering om den bedste behandling for dig. Irene Hage sund-forskning.dk - FORÅR 2013 41


Rikke Godthjælp

Dion Knudsen

Bettinna Delfs

Marianne palm

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner Tlf: 25 11 45 41

Biopat og naturopath ibm, zoneterapeut, fitnessinstruktør og forfatter

Pilatesinstruktør, afspændingspædagog og smerteterapeut

Biopat og naturopath ibm og phytoterapeut

rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Skal, skal ikke....

dion.knudsen@sund-forskning.dk

bettinna.delfs@sund-forskning.dk

marianne.palm@sund-forskning.dk

Kære Torunn Jeg har over længere tid følt mig meget deprimeret samt haft dårlig mave. Min læge har da også ordineret mig anti-depressiva i form af de såkaldte ”Lykkepiller”. Jeg synes bare ikke, at det hjælper. Er der noget, jeg selv kan gøre? Lars Kære Lars Lykkepiller indeholder et aktivt stof (SSRI), der forlænger virkningen af kroppens serotonin. Serotonin bruges til at sende beskeder fra en nervecelle til den næste. Disse nerveceller findes bl.a. i vores hjerne, men størstedelen (ca. 90-95 %) er dog placeret omkring vores tarme. På trods af det nære slægtskab, er der ingen udveksling af serotonin mellem de to legemsdele. Når serotonin bruges i hjernen, giver det en følelse af øget velvære samt bedre hukommelse og appetit. Er der for lidt serotonin, bliver vi nedtrykte eller deprimerede. Omkring tarmsystemet er det lidt anderledes. Her reagerer nervesystemet på, at der kommer mad ned i tarmen. Serotonin vil stimulere tarmbevægelsen og tilførsel af væske. Bliver maden i tarmen ”irriterende”, vil kroppen pr. refleks frigive mere serotonin, hvilket både øger mængden af vand ind i tarmen samt tarmbevægelsen. Resultat: varierende grad af mavekramper og diarré. Dine ”Lykkepiller” vil faktisk have en effekt på tarmen, lig den for ”irriterende” mad, bare i en lettere grad. Medmindre du lider af svær forstoppelse, så ser det ikke ud til, at du har gavn af dine ”Lykkepiller”. Hvorvidt du skal stoppe med dem, bør du snarest få afklaret med egen læge. Indtil da kan du gøre en masse selv. Først og fremmest skal der ro på din tarm. Urten Ulmus rubra vil smøre tarmen, så irritationen mindskes. Desuden skal du have fiskeolie og D-vitamin. Sørg samtidig for at få en probiotika med mange forskellige stammer. Mælkesyrebakterierne vil dels stabilisere dit mavetarmsystem, men har også en meget positiv indflydelse på din hjerne og dermed også på din depression. Via kosten kan du øge indtaget af aminosyren tryptofan, som hjernen bruger til at danne serotonin af. Denne aminosyre findes især i okse- og kalvehjerter samt ost og sesamfrø. En urt, som vil kunne hjælpe dig her og nu, vil være Hypericum perforatum. Ekstrakt fra denne vil både lette din depression og samtidig dæmpe de meget irriterede celler, du har omkring tarmvæggen. Da selve doseringen af de forskellige kosttilskud kan være afgørende for en hurtig bedring, vil jeg anbefale, at du opsøger en biopat/naturopath eller en phytoterapeut, så du kan komme godt fra start. Totunn

42 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Hypericum perforatum


af

Irene Hage Læge

irene.hage@sund-forskning.dk

Torunn Laksafoss

Henrik Dilling

Hanne Hæsum

Cand. scient. biokemi,

Psykoterapeut, SQ-coach

Aut. cand. psych. EMDR terapeut www.emdr.dk

biopat og naturopath ibm torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

biopat og naturopath ibm

tlf: 2826 0398 henrik.dilling@sund-forskning.dk

hanne.haesum@sund-forskning.dk

Hjælp min mave buler ….. Jeg går til motion på en aftenskole. Efter flere års træning buler min mave stadig ud over mit kønsben. Hvordan træner jeg den nederste del af maven?

Hej Marianne Jeg har en teenage dreng på 17 år, som er rigtig træt af, at han aldrig kan drikke mælke eller spise mælkeprodukter, når han er sammen med vennerne. Han er udmærket klar over, at han ikke skal bælle mælk i sig, men der findes nogle lactase enzym tabletter, som man kan bruge? Tina Kære Tina LactaNON er en laktase enzymtablet, som hjælper med at nedbryde laktose i mælk og andre fødevarer, som indeholder laktose. Din søn kan tage 1 tablet sammen med det laktoseholdige måltid. Dermed slipper han for alle de symptomer, som opstår, hvis laktosen ikke bliver nedbrudt, som fx oppustethed, smerter i maven eller diarre.

I Body Balance® Pilates træner vi mavemuskler ud fra to grundstillinger, som vi kalder ”Powerlås”. Enten bevarer vi det naturlige svaj i lænden under øvelsen eller retter det ud ved fx at lægge alle lændehvirvlerne i gulvet under en maveøvelse. I starten vil jeg anbefale dig at holde lænden i gulvet, så du sikrer dig, at øvelserne ikke belaster din ryg. Lig på ryggen med fødderne i gulvet, armene langs siden eller bag nakken. På en indånding kniber du i bækkenbunden, på udåndingen presser du luften med modstand ud gennem fortænderne; det får den tværgående mavemuskel til at trække sig sammen, dvs. navlen bevæger sig ned mod rygsøjlen, og de nederste af dine ribben skal bevæge sig ned i maven, uden at lænden ændrer stilling. Snif ind og hold spænding, løft kroppen lidt op på næste udånding, bliv oppe på ind, tilbage på ud, pause ind. Tag ikke flere sæt, end du kan holde navlen nede. Hvis du har brug for mere forklaring, kan jeg anbefale dig at tage 1-2 enetimer hos en Certificeret Pilates underviser. Maven kan også bule pga. stasede væsker og fordøjelsesproblemer; så skal træningen kombineres med Body Breezers og kostvejledning. Læs mere om det på www.livingacademy.com Held og lykke med træningen. Hilsen Bettinna

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 43


Fang livet me Af Bjørn Falck Madsen

”Byt en af de ugentlige timer i fitness-centret ud med en times stemmetræning. Vi undervurderer betydningen af vores stemme, og det er virkelig synd, for man kan få langt større opmærksomhed med en kraftfuld og nuanceret stemme end med en toptunet krop,” mener både Merete Nørgaard og Mette Horn, som ved siden af deres job som skuespillere arbejder professionelt med at lære folk, hvordan de sniger sig ind i folks øregange og videre ind i bevidstheden, sund-forskning.dk var med på en lytter... Vi danskere elsker at stå i timevis og træne muskler foran spejle i fitness-centret eller forbrænde hundredvis af kalorier på spinning-cykler og løbebånd. Det er for så vidt også helt fint, men der er en muskel, vi fuldstændig overser i denne sammenhæng – og det er stemmebåndet. Det er synd og skam, for stemmen har langt større potentiale end noget andet, forklarer Merete Nørgaard, som er skuespiller, instruktør og stemmecoach og til daglig arbejder med at lære folk at blive dus med deres stemme og forme den til at blive deres vigtigste redskab. ”Stod det til mig, burde man bytte en af de ugentlige timer i fitness-centret ud med en times træning i optimal brug af stemmen. Stemmen har så utrolig stor indflydelse på, hvordan vi bliver opfattet af vores omverden,” fortæller Merete Nørgaard og tilføjer: ”Der er al for meget fokus på kroppen. Silikonebryster og botoxindsprøjtninger kan da være meget godt til at skjule ens alder og gøre sig selv til blikfang, men lærer man at anvende sin stemme rigtigt, kan det virke langt mere sexet og forførende end noget andet. Vigtigst af alt kan man træde i karakter over for sine omgivelser, som den person man inderst inde er.” Bodybuilder med pivestemme Merete er indehaver af firmaet Living Voice og afholder workshops og tilbyder stemmetræning til private. Hun har allieret sig med skuespilleren Mette Horn, som især er kendt som ”Damen med de blå tænder” samt den tåkrummende kiksede, men trods alt elskelige mor i Max Pinlig-filmene. Pigerne har kendt hinanden siden teenage-årene, og da chancen for et samarbejde opstod, slog de til. Som uddannet stemme-coach står Merete for den rent tekniske del af undervisningen, hvor Mette gæsteoptræder med sin sjove og til tider skæve tilgang til tingene. ”Så længe jeg kan huske, har jeg elsket at studere mennesker, iagttage vores forskelligheder, vores små sjove vaner og vores særpræg og forvandle det til genkendelige mennesker på scenen. Det gør jeg så i forbindelse med de præsentationer, Merete laver,” fortæller Mette og giver den impromptu som bodybuilder med Anders And-stemme og får Merete til at flække af grin. ”Og det er netop det, der er effektivt,” påpeger Mette. ”Når vi griner ad noget på en scene, er det jo som oftest, fordi vi genkender det fra os selv, og så er vi jo allerede nået langt med selverkendelsen. Det må absolut godt være sjovt at blive klogere på sig selv.”

44 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


ed din stemme Skab respekt Der er ingen tvivl om, at Mette og Merete har valgt en efffektiv metode til at nå deres publikum, nemlig med humor. Det vigtige er, at folk kan se sig selv udefra og på den måde få en forståelse af, hvad de skal ændre. ”I bund og grund er det jo synd, hvis en person ikke kan trænge igennem med sin stemme. Det gælder om at blive hørt. Vi har alle et budskab, og det er virkelig ærgerligt, hvis man ikke bliver taget seriøst,” siger Merete. ”Heldigvis kan man arbejde med specielle vejrtrækningsøvelser, lydøvelser, taleøvelser og andet, hvor personerne lærer at styre deres stemme på en helt ny måde.” For ikke så længe siden oplevede pigerne et godt eksempel på, hvordan en ”forkert stemme” spænder ben for personens modtagelse hos andre. I forbindelse med et kursus skulle en meget stor mand med en meget stor stilling i en meget stor virksomhed rejse sig op og fortælle noget. De øvrige deltagere forventede at høre en dyb og fyldig bas, men i stedet kom der en høj og pivet røst, som blot bevirkede, at folk blev distraheret af kontrasten imellem hans store krop og den komiske, lille stemme. Når kvinder bliver skingre Og så er der kvinder, som er et kapitel for sig. Selvom det er hendes eget køn, hun langer ud efter, holder Merete sig ikke tilbage for at sige, at kvinder i mange situationer selv er skyld i, at de ikke kan trænge igennem. De kommer let til at lyde skingre, og derved ødelægger de deres eget budskab, fordi man ikke orker at høre på dem. ”Hvis vi ønsker at blive hørt, skal vi sørge for at anvende vores stemme på den rigtige måde og indrette den til situationen. Det har kæmpestor betydning i virkelig mange sammenhænge, både privat og på jobbet,” siger Merete Nørgaard. Hun påpeger desuden, at den moderne teknologi langt hen ad vejen har ødelagt vores brug af stemmen, på samme måde som at computere har ødelagt vores håndskrift. ”En stemme er en meget personlig ting. Men når vi kommunikerer med sms og emails så meget, som vi gør, glemmer vi at anvende vores stemmer, og det er synd.” Din stemme er din personlighed En stemme er altså ikke bare den lyd, der kommer ud af munden, når du taler, understreger Merete. ”Den stemmemetode, jeg arbejder med, bygger på opfattelsen, at vores stemme er et print, et kort over, hvem vi er. Den rummer vores historie og alle de oplevelser, der har gjort os til dem, vi er. Alt dette husker kroppen, og al dette lagrede ”guf” kommer til udtryk i vores stemme,” siger hun. ”Stemmen er dog også tæt forbundet med vores følelser, og den er et redskab til at forløse og frigøre følelsesmæssige knuder. Det kan ofte have en slankende virkning og give mere motion, end man kan opnå i et fitness-center.”

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 45


Merete og Mette - hvem er de?

Mette Horn, komiker og skuespiller. Kendt fra adskillige roller i film og på TV, blandt andet tv-serierne ”Lykke”, ”Nynnes Dagbog” og ”Max Pinlig” samt DR2’s voksenkalender ”Hjælp, det er jul”.

Merete Mette

Dette gør vi galt, når vi taler... Der er en række ting, vi gør forkert, når vi står over for en forsamling og skal præsentere et budskab. Det er heldigvis ting, man let kan gøre noget ved.

Stemmens magt Tonen i din stemme afspejler, hvem du er og røber dine følelser. Hvis din stemme er fri, åben og trænet, kan den afspejle den indre verden og på den måde kommunikere troværdigt og autentisk. Når lyden, der kommer ud af munden, er i harmoni med de ord og følelser, der bliver udtrykt, har du gennemslagskraft. Vil du vide mere om, hvad du kan gøre for at få kontrol over din stemme og blive hørt, kan du klikke ind på www.livingvoice.dk Er du behandler? Så arrangerer vi særlige workshops for dig! Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk

46 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Vi taler for lavt Usikkerhed får os til at tale lavt. Væn dig til at tale højere (uden at råbe), når du fremlægger i forsamlinger. Giv din præsentation kraft og dynamik ved at skrue op for stemmens volumen. Vi taler for hurtigt Fordi vi er nervøse og ubevidst vil have vores indlæg overstået i en fart, japper vi tempoet op. Det er der ingen grund til. Sæt farten ned, og tal langsommere, end du normalt gør. Vi taler for ensformigt Det kan være dræbende at lytte til en person, der kører deruda’ i det samme toneleje. Sørg for at variere stemmen, og vær ikke bange for at overdrive.

Foto: Les Kane r

Merete Nørgaard, skuespiller og master-kandidat i teater- og dramapædagogik. Hun har stor erfaring i stemmetræning og holder stemmekurser for erhvervsledere for at gøre dem bedre til at formidle deres budskab med større gennemslagskraft.


Bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår1,4 Bidrager til vedligeholdelse af normale negle1,4 Bidrager til normale kognitive1 og psykologiske funktioner2,3 Medvirker til vedligeholdelse af normalt syn1 Bidrager til vedligeholdelse af normal hud1 Medvirker til normal collagen dannelse 2 Bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen 4

Bidrager til nervesystemets normale funktion2,3

SÅDAN KAN DU STØTTE DIN KROP – MED ÉN TABLET OM DAGEN Bidrager til et normalt syre/base-stofskifte1 Medvirker til regulering af den hormonale aktivitet 3 Medvirker til en normal frugtbarhed og reproduktion1 Medvirker til normal funktion af immunsystemet 1,2,4 Bidrager til at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress1,2,4,5 Kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed2,3 Bidrager til at vedligeholde normale knogler1 1: Zink. / 2: Vitamin C. / 3: Vitamin B6. / 4: Selen. / 5: Vitamin E

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 25 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Pharma Nord er blandt Europas førende producenter af forebyggende lægemidler og kosttilskud, som i dag sælges i mere end 45 lande verden over.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_0313_210x297

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede SelenoPrecise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


Til dig med diabetes 2 Af Marianne Palm

- og alle os andre

Det er en irriterende arvelig sygdom, men også en problemstilling, hvor du selv kan gøre en del. Du ved sikkert allerede alt om motion og kost, så her får du blot nogle tips til, hvordan naturens skatkammer kan støtte dig i processen. Antallet af danskere med diabetes er næsten fordoblet på ti år. 306.638 danskere har diagnosen diabetes, viser de nyeste tal fra Det Nationale Diabetesregister. Derfor er diabetes, og forskningen i hvordan man kan forebygge, behandle eller skabe støtteterapi, en opgave ikke kun for ganske få insulinproducerende firmaer, men en opgave, vi alle må bidrage til. Hvad enten vi er producenter, forskere, almindelige borgere eller behandlere.

Kroppens evne til at reagere på insulin forbedres med det rette kanelbarkekstrakt, og dermed normaliseres blodsukkerniveauet. Såvel reagensglas- som dyreforsøg har vist, at stoffer fra kanelbark, som du bl.a. finder i Insu Complex, ikke blot stimulerer insulinreceptorerne, men også hæmmer det enzym, som deaktiverer dem. Det gør, at receptorernes evne til at udnytte glucosen forbedres betydeligt.

Kanelbark med insulin-lignende egenskaber Noget tyder på, at kanelbark kan hjælpe personer med diabetes 2 til at nedsætte behovet for insulin, hvilket er en vigtig støtte, da netop øget behov for insulin er forbundet med øget risiko for senskader, der kan opstå ved en ikke vel-reguleret sukkersyge. Det er desværre ikke ualmindeligt, at dårlig sårheling, et forværret syn eller endog kredsløbsproblemer med efterfølgende amputation, kan blive en realitet, hvis ikke man får styr på vægt, kolesterol, motion og kostvaner.

Et studie I 2003 offentliggjorde man resultaterne af det første kliniske forsøg på mennesker. I det placebo-kontrollerede forsøg fik forsøgspersonerne, som alle var diabetikere, min. 1.000 mg cinnamon-bark (svarende til 1 Insu Complex kapsel) pr. dag i seks uger. Man kunne konstatere en forbedring i det fastende blodsukkerniveau (18-29 %), triglyceridindholdet i blodet (2330 %), LDL-kolesteroltallet (7-27 %) og det samlede kolesteroltal (12-26 %). Man kan her øge effektiviteten ved at tage 1 tablet tre gange dagligt. CarniMax sænker LDL-kolesteroltallet hos diabetikere Diabetes er ofte ledsaget af et forhøjet kolesteroltal. Tilskud af L-carnitin (i Danmark kendt som Carnimax) kan i statistisk signifikant grad reducere mængden af iltet LDL-kolesterol hos patienter med diabetes. Iltet LDL spiller en rolle ved åreforkalkning og sygdomme i hjertets kranspulsårer – særligt hos patienter, som samtidig har et højt blodsukkerniveau. L-carnitin er et mikronæringsstof med antioxiderende og fedtreducerende virkning.

Helbredsfremmende virkninger Kanelbarks fremragende aroma og smag skyldes tre grundlæggende typer af indholdsstoffer fra de essentielle olier i barken. Disse olier kaldes cinnamaldehyd, cinnamyl acetat og cinnamyl-alkohol. Kanelekstraktet, som anvendes til Insu Complex kapsler, indeholder min. 5 % MHCP = Methylhydrvoxy chalcone polymer, som gør den mere aktiv.

48 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


Æblepektin mod fedme opstået på grund af diabetes Resultat Plus fra Natur-Drogeriet er en videreudvikling af Skallin, idet der i fremstillingen af det nye produkt indgår såvel Skallin som naturlig æblepektin - en faktor, der har vist sig at arbejde fortræffeligt sammen med Skallin. Resultat Plus er således endnu bedre til at normalisere dårlige maver og virke som effektiv kolesterolsænker, samtidig med at gærings- og forrådnelsesprocesserne hæmmes. Undersøgelser har vist, at pektin kan absorbere kolesterol op til fire gange sin egen vægt. Pektin virker som en svamp i mave og tarm. Den binder stoffer i fordøjelsesvæskerne fra lever og galdeblære. Nogle af disse stoffer, galdesaltene, dannes ved hjælp af kolesterol. Normalt genoptages galdesaltene i kroppen, når de har været brugt i fordøjelsen. Men når pektin binder sig til galdesaltene, kan disse ikke genoptages, og derfor udskilles de. Det betyder, at kroppen må bruge af sit kolesterolforråd for at danne nye galdesalte. Jo oftere den gør det, desto mindre bliver dens beholdning af kolesterol, og desto sundere bliver blodårerne. Resultat Plus forhandles som et velsmagende pulver i dåse med 250 gram. Du kan stadig leve det søde liv Sukker og den forkerte type fedt er diabetikerens største fjende. I dag findes der fine sunde alternativer fx birkesød og stevia. Spørg i din helsekostbutik, som gerne vil guide dig til et sundere diabetesliv. Husk din chrom! Studier på chrom er overvældende. Mineralet sørger for, at cellevæggen får en dør, så insulinet kan komme ind i cellerne og virke. Det skaber mindre behov for tilførsel af insulin og færre rutsjeture i blodsukkeret. Altså et mere stabilt liv med din diabetes, som, hvis du passer godt på dig selv, ikke behøver at være en hæmsko, men en vej til et meget sundere liv, end du måske før har levet. Her kunne man vælge Natur-Drogeriets Maxi Chrom, som indeholder pr. tablet 100 mcg chrom fra chrompicolinat, der er bundet til en organisk syre modsat uorganiske chromforbindelser.

Stevia

Forebyg de værste senskader med nyt produkt, bl.a. diabetisk neuropati. Alfa-liponsyre spiller en vigtig rolle i kontrollen med diabetes, specielt for de omfattende iltnings- og inflammatoriske ændringer, der sker i forbindelse med sygdommen. Alfa-liponsyre fremmer bl.a. insulinfølsomheden og glukoseoptagelsen. Diabetikere har en øget risiko for kredsløbsproblemer, herunder ophobning af cellegifte. Ved at beskytte mod skader i blodkarnettet kan Alfa-liponsyre reducere risikoen for, at der opstår kar- og nyrekomplikationer. Alfa-liponsyre har vist sig at være særligt effektiv til at forebygge den smertefulde svækkelse, der går under betegnelsen diabetisk neuropati - en næsten uundgåelig komplikation hos personer med dårlig blodsukkerkontrol. I Danmark kan du købe de forebyggende tabletter Alfa-lipon i de butikker, som har håndkøbsmedicin tilladelse. Dvs. apotekerne samt enkelte Matasog helsekostbutikker.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 49


FAKTA oG FORSKNING

FAKTA OG - om Af Marianne Palm

Det vrimler med studier, som hver især og sammen vidner om, at overvægt ikke bare handler om, hvor mange kalorier du spiser. Her er bare nogle få af studierne skitseret. sund-forskning.dk jogger gerne ud og finder endnu flere.

Derfor mangler overvægtige ofte D-vitamin Fedtvæv binder D-vitamin, så det ophobes frem for at cirkulere i kroppen. Derfor ser man ofte lave D-vitaminværdier hos dem, der er overvægtige. Det er en kendsgerning, at overvægtige personer ofte har mangel på D-vitamin, men i modsætning til hvad mange antager, skyldes det ikke, at de opholder sig for meget inden døre og ikke får frisk luft og motion. Det handler derimod om, at fedtvæv binder D-vitamin, så det ophobes i kroppen frem for at cirkulere og nå frem til de mange celler og væv, der behøver det. Med midler fra British Heart Foundation samt UK Medical Research Council har britiske forskere analyseret data fra sammenlagt 21 videnskabelige undersøgelser. I alt 42.000 yngre og ældre mænd og kvinder indgår i dette materiale, som viser en omvendt proportional sammenhæng imellem vitamin D-status og overvægt. Helt konkret: For hver gang kroppens BMI (Body Mass Index) stiger med 10 %, daler blodets indhold af D-vitamin med 4,2 %. Forklaringen er, at D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og derfor opbevares i kroppens fedtvæv, men da vitaminet har funktioner i muskler, knogler, hjernen, og mange andre steder, er det ikke hensigtsmæssigt, at det bliver bundet i fedtvævet. Kilde: PloS Med, februar 2013 Grise med muskler frem for fedt I et temmelig interessant forskningsprojekt har forskere påvist, hvordan grise, der får CLA-beriget foder, fik mindsket deres fedtprocent ganske betragteligt, og dyrene havde omtrent 25 % mere muskelmasse. Ikke alene giver det sundere grise, det øger tilmed kvaliteten af kødet som forbrugsvare.

Æblepektin kan hjælpe diabetikere mod fedme Undersøgelser har vist, at pektin kan absorbere kolesterol op til fire gange sin egen vægt. Pektin virker som en svamp i mave og tarm. Den binder stoffer i fordøjelsesvæskerne fra lever og galdeblære og nogle af disse stoffer, galdesaltene, dannes ved hjælp af kolesterol. Normalt genoptages galdesaltene i kroppen, når de har været brugt i fordøjelsen. Men når pektin binder sig til galdesaltene, kan disse ikke genoptages, og derfor udskilles de. Det betyder, at kroppen må bruge af sit kolesterolforråd for at danne nye galdesalte. Jo oftere den gør det, desto mindre bliver dens beholdning af kolesterol, og desto sundere bliver blodårerne. Resultat Plus forhandles som et velsmagende pulver i dåse med 250 gram. 50 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


FAKTA oG FORSKNING

FORSKNING vægtproblemer Nedsæt behovet for insulin med kanelbark Noget tyder på, at kanelbark kan hjælpe personer med diabetes 2 til at nedsætte behovet for insulin, hvilket er en vigtig støtte, da netop øget behov for insulin er forbundet med øget risiko for senskader, der kan opstå ved en ikke vel-reguleret sukkersyge. I 2003 offentliggjorde man resultaterne af det første kliniske forsøg på mennesker. I det placebo-kontrollerede forsøg fik forsøgspersonerne, som alle var diabetikere, min. 1.000 mg cinnamon-bark (svarende til 1 Insu Complex kapsel) pr. dag i seks uger. Man kunne konstatere en forbedring i det fastende blodsukkerniveau (18-29 %), triglyceridindholdet i blodet (23-30 %), LDL-kolesteroltallet (7-27 %) og det samlede kolesteroltal (12-26 %). Man kan her øge effektiviteten ved at tage 1 tablet tre gange dagligt.

FTO skurken, tre gener som skaber usunde madvaner Der er lokaliseret mange gener, som har betydning for, hvordan det enkelte menneske evner at forblive slank eller alt for let tager på i vægt uden egentlig at have en anderledes adfærd end slanke mennesker. Der er dog også tre gener, kaldet FTO, som kan skabe en tilstand, hvor man instinktivt vælger mere kalorieholdige fødevarer. En undersøgelse fra 2008 med børn (4-10 år) viste, at de, som var disponeret for FTO, havde et højere energi indtag, altså havde lyst til og spiste mad med flere kalorier i, mens den samlede vægt af maden var den samme. Børnene med høj FTO søgte derfor efter mere fedt- eller sukkerholdige fødevarer end de andre børn. Et forsøg på mus har i øvrigt vist, at motion hæmmer FTO og dermed lysten til de energitætte fødevarer. Så motion er stadig et af de vigtigste parametre for vægttab. Ønsker du blive klogere på dit barns FTO-gener – eller for den sags skyld dine egne, så prøv en gentest fra Diet & Genes. Testen kan købes i helsekostbutikker. Få mere at vide på 40898588 eller på www. dietandgenes.com.

Til dig der spiser for meget KONJAK indeholder et naturligt kostfiber, der som det første nogensinde har fået EU´s godkendelse for, at der er en klar effekt som hjælp til vægttab: ”Glucomannan bidrager til vægttab, når det indtages som en del af en energireduceret kost”. Glucomannan udvindes fra konjakplanten (Amorphophallus konjac), der vokser i Asien. Glucomannan er et vandopløseligt fiber, der har den egenskab, at det kan optage vand mange gange dets egen vægt. Når tabletterne opløses i maven, dannes en gelé, der fylder op i mavesækken, så du hurtigere føler dig mæt. Når du anvender KONJAK sammen med en energireduceret diæt, vil det øge dit samlede vægttab i forhold til diæt alene. På den måde hjælper KONJAK dig med at bevare motivationen.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 51


Maximum EXTRA - sammensat kosttilskud med 13 vitaminer, 10 mineraler og ginseng

Vitaminerne B1, B2, B6, niacin, biotin, B12, C, pantotensyre og mineralerne magnesium, mangan,jern, calcium, jod og kobber bidrager blandt andet til

et normalt energistofskifte Vitaminerne A, B6, folsyre, B12, C, D og mineralerne jern, kobber og zink bidrager blandt andet til

immunsystemets normale funktion Klik ind på www.maximumextra.dk og læs mere om, hvordan de 13 vitaminer, 10 mineraler og ginseng i Maximum EXTRA påvirker din krops fysiolgiske egenskaber. www.maximumextra.dk

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER Nydamsvej 13-15 · 8362 Hørning · t: 86 92 33 33 · www.natur-drogeriet.dk

Natur-Drogeriets produkter findes hos autoriserede forhandlere: helsekostforretninger, Matas og apoteker. Maximum_EXTRA_A4.indd 1

21-02-2013 11:57:24


Lidt af hvert til livet! Af Marianne Palm

Og især til dig der har fået kræft eller er pårørende til en kræftpatient

Når diagnosen er kræft Der er al mulig grund til at supplere lægernes behandlinger med effektive og ugiftige hjælpemidler for at forbedre prognose og livskvalitet hos kræftpatienter. Inge Kellermann har gravet dybt i den forskning, der foregår verden over, for at finde de muligheder, der kan være for at hæmme kræftcellers udvikling, metoder, som både kan hjælpe til under behandlingen, men især også er målrettet mod at gøre noget aktivt for kroppen efter kræftbehandlingen. Inge Kellermann, zoneterapeut og phytoterapeut (specialist i urter) opdagede undervejs i sin research, at der findes rigtig mange forskellige metoder, som er videnskabeligt dokumenteret, men som sjældent bliver nævnt af læger eller medier i Danmark. Det gør de nu med en bog på ikke mindre end 600 sider, og hvor der vel at mærke er dokumentation for hver eneste linje. Kort og godt kan du selv – med lidt hjælp sørge for et effektivt forsvar - Mod kræftens vækst og udvikling - Mod behandlingens bivirkninger og komplikationer - Mod tilbagefald af kræften - Mod spredning af kræften Bogen er skrevet både til lægen, til andre behandlere, til kræftpatienter og deres pårørende. ”Når diagnosen er kræft. En selvhjælpsbog for kræftpatienter og deres pårørende” Forlag Hovedland, 349 kr. Bogen kan købes gennem sund-forskning.dk eller i din boghandel. Ønsker du at købe bogen gennem sund-forskning.dk, skal du indbetale 349 kr. plus forsendelse 51 kr., i alt 400 kr. Beløbet indbetales på reg.nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”KRÆFT” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk.

Livets Kraft

Har du brug for at finde styrken i dig selv? Har du brug for støtte i hverdagen under dit behandlingsforløb? Så læs Eghons bog om de redskaber og de metoder, han brugte til at styrke sig mentalt, følelsesmæssigt og fysisk, da han i 2008 blev ramt af kræft. Sammen med den lille bog, som virkelig er en god inspiration, får du en CD med tre livskraftige visualiseringer. En rigtig god mandestemme fra en god mand, Eghon. Køb den på forlagets hjemmeside, www.forlaget-thankyou.dk, her i sund-forskning.dk eller i din nærmeste boghandel. Eduard Eghon Engelund, Livets Kraft, supplerende redskaber til kræftramte, forlag Thank You, 239 kr.

Goddag til at give din mening om din behandler til kende…. Fra april måned lanceres en helt ny booking platform, hvor man som wellness-udbyder og alternativ behandler ikke behøver at gå på kompromis med sine priser og kvalitet. En lille kreds af mennesker fra det alternative miljø, en yoga-instruktør, en massør og en ITspecialist, er gået sammen om at skabe BookAndBe.dk - en ny internet platform med et langsigtet fokus: “Det handler om at få kunden til at komme igen. - og sikre, at kunden ved, hvad han eller hun går ind til..” siger Johannes Lockwood fra BookAndBe.dk og tilføjer: “Heldigvis ved mange mennesker, hvad den alternative- og wellness-verdenen drejer sig om. Det er blevet en livsstil og moderne at gå op i indre og ydre velvære, men vi må også erkende, at det er svært for folk at vide, hvad der er godt, og hvad der er mindre godt - For som i hvilken som helst anden branche er der stor forskel.” Kvalitetssikring Hos BookAndBe.dk kan hver bruger skrive en faglig anmeldelse af den behandling, de netop har modtaget. Ifølge Johannes Lockwood er det grundlaget for at skabe ”et univers, som altid prioriterer kvalitet, faglighed og gennemsigtighed over pris og tilbudsryttere.” Læs mere om BookAndBe på www.BookAndBe.dk, hvor du som behandler kan tilmelde dig og få et online booking system og meget mere. Og til forskel for alle andre booking systemer, så skal du hverken give din klient eller internetsystemet en masse rabatter!

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 53


nd, motion og myter Mæ En bog til mænd – skrevet af en mand!

Bogmarkedet bugner af fitness-, kost- og coachingbøger, som dog alle har et til fælles: De er skrevet af kvinder til kvinder. Mænd, motion og myter er skrevet til mænd – af en mand, så her får du Torben Bremanns bud på, hvad der skal til for at få mænd i gang. Torben Bremann har fået sat gang i hundredvis af mænd, som han har vejledt gennem årene, og bogen tager derfor udgangspunkt i egne erfaringer. Bogen indeholder masser af forslag og tips til livsstilsomlæggelse, mad og motion, og hvordan du overhovedet kommer i gang. Torben Bremann (f. 1960) driver egen klinik med speciale i idrætsskader og problemer i bevægeapparatet. Han er samtidig leder af et trænings- og genoptræningscenter, hvor han træner, coacher og vejleder klienter i forskellige forløb. Han er afspændingspædagog, specialist i anatomi og bevægelsesanalyse og har studeret medicin, idræt og ernæring. Han er også uddannet i traditionel kinesisk medicin og forfatter til en række andre bøger, herunder Tai Chi Chuan (2003), Qi Gong – en tilstand af vågen opmærksomhed (2008), Hans og Bjerget (2009), Overfladeanatomi – et funktionelt billedatlas (2011). Han har endvidere oversat og fungeret som faglig konsulent på flere bøger om fysisk træning og kinesisk medicin samt ernæring. Bogen er på 183 sider og koster 249 kr. plus forsendelse 40 kr., i alt 289 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”MMM” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Sundhedshåndbogen

Sundhedshåndbogen af Marianne Palm og Pernille Lund.

Sundhedshåndbogen er din nøgle til et godt helbred, mere energi og vitalitet. Test dig selv og find frem til dine helt personlige behov. Det får du med: Skemaer til test af kost-, levevaner og stofskifte. Udførlige oversigter over kostterapier og – tilskud, fedtstoffer, kulhydrater, proteiner, mineraler og lægeurter. Behandlingsnøgle over de mest udbredte lidelser, som du selv kan afhjælpe. Bogen indeholder en guldgrube af information for det sundhedsbevidste menneske, der ønsker selv at gøre en forskel. Marianne Palm og Pernille Lund er begge bl.a. biopater og naturopather. De deler ud af deres enorme viden og de erfaringer, de har oparbejdet gennem 30 år i naturmedicinens tjeneste. Bogen er på 328 sider og koster 249 kr. plus forsendelse 40 kr., i alt 289 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”HÅNDBOGEN” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Lev sundt med vitaminer og mineraler NU er Henrik Dillings bog om vitaminer og mineraler udkommet i en ny og opdateret udgave til alle, der gerne vil vide, hvilke vitaminer og mineraler kroppen har brug for – og sikre sig, at de får dem i høje nok doser. Bogen indeholder bl.a.: • Grundig gennemgang af alle vitaminer, mineraler, fedtstoffer og antioxidanter • Tests, hvor du kan tjekke din egen krops tilstand • Råd om, hvad du skal spise, og hvordan du skal tilberede det for at få de vitaminer og mineraler, du har brug for • Anvisninger på, hvordan du forebygger dagligdags sygdomme og de store livsstilssygdomme. Henrik Dilling kender du måske allerede fra hans faste spalter i sund-forskning.dk eller som biopat, psykoterapeut og coach. Bogen er på 272 sider og koster 249 kr. plus forsendelse på 48 kr., i alt 297 kr. Beløbet indbetales på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”LEV SUNDT” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

Ny Effektiv Naturhelbredelse Erik Kirchheiner skrev mange fremragende bøger. Ny Effektiv Naturhelbredelse i to bind var hans mesterværk med alle relevante oplysninger om vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer samt grundig gennemgang af de mest almindelige sygdomme. Emnerne er mange, og ud over en særdeles grundig gennemgang af de mest kendte vitaminer og mineraler kan du komme helt tæt på en stribe af urter og krydderier, brugen af aminosyrer, og hvordan Erik Kirchheiner med sin skarpe pen anskuer sygdomme og problemer som hyperaktivitet hos børn, hjerte- og karlidelser, gigt, akne, fibromyalgi, alkoholisme eller PMS. For blot at nævne ganske få aktuelle emner. Ny Effektiv Naturhelbredelse, bind 1 og 2, kan nu købes for kr. 250 (paperback, førpris kr. 675) plus forsendelse kr. 85, i alt kr. 335. Beløbet indbetales på reg.nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”NY EFF” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedr. betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk.

En ærlig bog om angst

ANGST - TÆT PÅ!

Bogen giver et fantastisk indblik i, hvordan det er at blive ramt af en psykisk lidelse. Og hvordan man kan vende svaghed til styrke. Der er masser af inspiration både for mennesker, der selv har været berørt af – eller stadig er ramt af angst. Og for alle andre. Vi har nemlig alle brug for at blive mindet om det, der er Dions motto: Du lever kun en gang, men lever du rigtigt, er en gang nok. Dion Knudsen er biopat, zoneterapeut, fitnessinstruktør og nu også forfatter. Bogen koster 249 kr. plus forsendelse 30 kr. Bogen kan bestilles ved at indbetale kr. 279 på reg. nr. 3117, konto 3117403491. Husk at angive koden ”ANGST” samt navn og adresse. Har du spørgsmål vedrørende betalingen, kan du skrive til info@sund-forskning.dk

54 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


unik kombination

LactoLady

- til beskyttelse af de nedre urinveje Indeholder tranebær og mælkesyrebakterier. Proanthocyanidiner som findes i tranebær kan være medvirkende til beskyttelse af de nedre urinveje.

Mælkebøtteekstrakt

Rødkløverekstrakt

Ekstraktet er fremstillet af blade, blomster og rødder.

Ekstraktet har i et større videnskabeligt forsøg i 2012 vist flotte resultater på hedestigninger i forbindelse med overgangsalderen.

Mere end 50 års gode erfaringer

Ekstrakterne er mælkesyregærede. Det både konserverer og øger optageligheden af phytoøstrogenerne i rødkløveren og de sunde stoffer i mælkebøtten. Ekstrakterne er upasteuriseret, dvs. de har et stort indhold af vitale mælkesyrebakterier.

Til kvinder i overgangsalderen

Læs mere: www.herrens-mark.dk Forhandles i helsekost- og matasbutikker eller bestilles direkte på: www.herrens-mark.dk eller tlf 64 78 10 52

Tranebær

Mælkesyrebakterier

Dagsdosis (2 tabletter): Tranebærekstrakt 800 mg - svarende til 20 gr. tranebær heraf 36 mg proanthocyanidiner

Lactobacillus acidophilus Lactobacillus casei Lactobacillus rhamnosus Bifidobacterium longum Balancen i dit liv

Kan købes på Apoteket, Matas og Helsekostbutikker

101x145_LactoLady_Sund_forskning.indd 1

10-01-2013 15:38:49

*9 ud af 10 kvinder mangler jern Træthed og manglende energi er et velkendt tegn på, at kroppen er i underskud af jern. Men føler du dig bleg eller svimmel, kan det også være et fingerpeg om, at kroppen mangler jern. Floradix® Kräuterblut er et velsmagende urte – jerntilskud, der med sit indhold af syrlige naturlige ekstrakter fra blomster, frugter og bær, optages særligt godt. Floradix® Kräuterblut er mild ved maven og er ikke tilsat nogen form for sukker, eller konserveringsmidler. Købes i helsekostforretninger, hos Matas og på apoteket. Læs mere på www.mezina.dk. *Kvinder i den fødedygtige alder

Scan koden og læs mere om produktet.


af

Nanna Stigel Ernæringsterapeut (DET) www.nannastigel.dk Skriv til nanna.stigel@sund-forskning.dk

Velkommen til Nannas økologiske hverdagskøkken. Her får du opskrifter og inspiration til sund hverdagsmad uden dikkedarer. Vi skal også se nærmere på råvarer, du måske (ikke) kender. I denne måned sætter vi spotlight på miso, for hvis du ikke har opdaget denne fine fermenterede smagsgiver, så synes jeg, at det er på tide at invitere den indenfor i dit køkken. På disse sider får du både et varmt og et koldt forslag til lækker misomad.

Asiatisk Råkost Råkost behøver bestemt ikke at rime på klid og stormønstrede gevandter. Råkost kan både være lækkert, småeksotisk og utroligt sprødt. Med denne asiatisk inspirerede variant er der i hvert fald ingen grund til at lade rivejernet og de danske grøntsager ligge. Det skal du bruge: 250 g gulerødder (skrællede og rengjorte) 200 g spidskål eller hvidkål 2 spsk. sesam En solid håndfuld frisk koriander Dressing af: 3 spsk. sesamolie saft af 1 lime 2 spsk. sweet white miso ½ tsk. reven frisk ingefær 1 tsk. honning

T I P: H akket fr i sk my n t e kan m e d f or del tilføje s denn e s al a t.

Sådan gør du: Snit kål og gulerødder i fine strimler. Gulerødderne kan du også rive på rivejernet. Hak den friske koriander groft, og rist sesamfrøene ganske forsigtigt på panden (uden at brune eller branke). Kom alle ingredienserne til dressingen i et syltetøjsglas, og ryst dem godt og grundigt sammen. Hæld så dressingen over grøntsagerne. Kom hakkede koriander i, og bland godt sammen. Drys til sidst med sesamfrø. Server.

Fakta om miso

Miso er et traditionelt japansk krydderi og er lavet af fermenterede sojabønner, ris og/eller byg. Miso er god at bruge som bouillon i supper eller som smagsgiver til dressinger. Og ikke nok med, at miso giver smag, den fermenterede pasta bidrager også med et højt indhold af protein og er rig på bl.a. zink, jern, mangan og K-vitamin.

56 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Nannas

Miso-novice?

Er miso en helt ny gæst i dit køkken, vil jeg anbefale at starte i den mildere miso-ende med fx en sweet white miso, der både er blød, sød og let aromatisk i smagen. Den hvide miso er en god erstatning for mælkeprodukter i dressinger, saucer og dip af forskellig art. De brune misotyper har ofte lagret en del længere og er noget kraftigere i smagen. Jeg bruger dem oftest i supper.


økologiske hverdagskøkken Misosuppe med kylling Misosuppe er en usædvanligt nem (og i øvrigt sund) vej til hurtig mad. Her får du en variant med kylling, men i princippet kan du komme alt muligt i: rejer, tofu og/eller nudler, ligesom du selvfølgelig kan variere grøntsagerne i det uendelige. Det skal du bruge: 1 liter vand 2 kyllingebryster 3 store gulerødder 2 store porrer ½ tsk. god boullion (fx Herbamare) Peber 2 spsk. Hatcho Miso Friske krydderurter (fx koriander) Evt. lidt soja Sådan gør du: Kom vand i en gryde og lad det koge op. Imens skærer du kyllingen i strimler og snitter grøntsagerne i helt fine skiver. Når vandet koger, kommer du bouillon i (ikke for meget, da misoen også er med til at salte suppen) og kyllingen. Lad kyllingen koge i cirka 10 minutter, til den er gennemtilberedt. Rør misoen ud i lidt kogende vand. Vent med at komme den i suppen. Kom så porre og gulerødder i. Grøntsagerne skal kun koge med i det sidste minut, så de bevarer sprødheden. Sluk så for suppen. Rør misoen i. Smag til med peber og evt. lidt soja, og server med det samme, gerne med et drys frisk koriander.

Tilberedningsfif

Næringsstofferne i misoen bevares bedst ved at undgå kraftig opvarmning. Derfor er det en god idé at tilsætte miso til supper eller andre varme retter, lige inden de tages af blusset.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 57


Slidgigt rammer de fleste

Af Marianne Palm

Er der hjælp at finde i naturens værktøjskasse? Slidgigt eller osteoartrose er en af de hyppigste lidelser og noget, der rammer de fleste af os med årene. Der er dels tale om en forandring af knoglevævet, der vokser ind i brusken og kan danne udvækster (osteofytter), der generer ledfunktionerne, og dels en udtynding eller slitage af bruskvævet, der forsvinder efterhånden. Endelig spiller muskulaturen en rolle for en fortsat god ledfunktion. Vi vil gennemgå nogle af de behandlingsmetoder og komplementære midler, man kan møde på det danske marked. Listen er ikke uddybende, men giver et godt billede af, at der er hjælp at finde i naturlige midler, som kan lindre generne og måske ligefrem forsinke udviklingen af slidgigt. Alternative metoder Med en sygdom, der er så almindelig som slidgigt, kan det ikke undre, at der findes mange forskellige råd i omløb og mange forskellige midler, der prises for en god effekt. Der er tale om behandlingsmetoder, men også midler, der indtages – som plantebaserede produkter og næringsstoffer. 1. T’ai-chi, akupunktur 2. Ingefær, Boswellia, Harpagophytum 3. Glukosamin, chondroitin, hyaluronsyre, Motion Som allerede nævnt er det godt at bevæge sig. Et lille, randomiseret studie1) har vist at t’ai-chi kan hjælpe – ikke bare symptomerne, men det forbedrer balanceevnen, og dermed mindskes risikoen for at falde. Da fald hos ældre er forbundet med stor risiko for knoglebrud og varig invaliditet, har denne form for bevægelsesterapi altså flere fordele. Både akupunktur og ”snyde”-akupunktur har vist sig at have bedre effekt end konventionel behandling i ét studie, og i et andet var der bedre effekt af rigtig akupunktur end ”snyde”-akupunktur og ingen behandling. Akupunktur er altså en mulighed for at få hjælp ved smerter og nedsat funktion forårsaget af slidgigt.2)3) Plantebaseret behandling Ingefær (Zingiber off.) har gennem mange år været kendt for en anti-inflammatorisk effekt, som kan nedsætte stivhed og ømhed i leddene. Effekten på slidgigt er moderat, og det vil typisk være et produkt, man tager på eget initiativ, inden man overhovedet opsøger læge eller behandler. Der findes et mindre antal studier på mennesker, men en lang række undersøgelser, som dokumenterer den gunstige effekt på immunforsvarets reaktioner.4) Ingefær sælges både som fødevare og kosttilskud.

58 sund-forskning.dk - FORÅR 2013


Djævleklo (Harpagophytum procumbens) har gennem mange år været solgt som naturlægemiddel herhjemme. Det europæiske lægemiddelagentur har accepteret plantens virkning på slidgigtsymptomer, men kun på basis af den langvarige anvendelse. Der er dog ingen tvivl om, at djævleklo har visse fysiologiske effekter, der modvirker inflammation. 5) Boswellia (Boswellia serrata) bruges i form af en harpiks, der udsondres fra træerne. Denne harpiks har både været anvendt som parfume og til religiøse formål. En grundig gennemgang af alle undersøgelser tyder klart på en effekt på de processer i immunforsvaret, der kendetegner visse gigtsygdomme og andre inflammatoriske lidelser, fx i tarmsystemet eller luftvejene. 6) Næringsstoffer Næringsstoffer er essentielle stoffer, som kroppen enten er opbygget af eller også anvender til vedligeholdelse og opretholdelse af liv. De klassiske næringsstoffer er vitaminer og mineraler, og i den gruppe har især vitamin C og D påkaldt sig interesse. Vitamin C er centralt for dannelsen af aminosyrer til at vedligeholde bindevævet og danne kollagen, men er jo samtidig en antioxidant, der dæmper inflammatoriske processer i kroppen. Vitamin D har vist sig at være en vigtig regulator for immunforsvarets reaktioner, og når Vitamin D i dag er meget i fokus er det mere på grund af dets funktioner i forbindelse med forebyggelse af alvorlige sygdomme, hvor immunforsvaret overreagerer (autoimmune sygdomme), end for dets betydning for stærke knogler – selv om det sidste selvfølgelig også er vigtigt, når vi taler om vedligeholdelse af bevægeapparatet. En anden gruppe stoffer kan kaldes ”byggesten” for brusk- og bindevæv. Det er stoffer, der har sukkermolekyler som deres udgangspunkt, men som i kroppen bygges sammen i kæmpemæssige molekyler, der indgår i det væv, som holder sammen på kroppen: bindevæv, brusk og sener. Glukosamin, chondroitin og hyaluronsyre er tre af de bedst undersøgte stoffer i denne gruppe. De udvindes af naturlige ingredienser, som regel af animalsk oprindelse. Glukosamin er registreret som almindeligt lægemiddel i en række EU-lande, mens det andre steder er kosttilskud. Fælles for den slags stoffer, som kroppen i forvejen indeholder, er, at de – i modsætning til de fleste lægemidler - er helt uskadelige.

Glukosamin Det er nok få stoffer, der har foretaget en rutsjetur som glukosamin. Fra at være udråbt som nærmest et mirakel for 10 år siden, blev det tvunget ind under lægemiddelloven i Danmark og blev oven i købet tilkendt offentligt tilskud, når lægen udskrev en recept. Siden har flere studier vist, at miraklernes tid er forbi, og det generelle tilskud er faldet væk; men – og det er et stort men – der er stadig en meget stor gruppe patienter, der har glæde af glukosamin. Brugen som et middel, der kan forsinke udviklingen af slidgigt, anbefales stadig af internationale medicinske selskaber. 7) Chondroitinsulfat I de fleste lande uden for Danmark finder vi produkter, der kombinerer glukosamin med chondroitinsulfat, men fordi glukosamin har status som lægemiddel, er det ikke muligt herhjemme. Chondroitinsulfat udvindes af animalsk bruskvæv – okse, svin, kylling eller fisk er det mest almindelige. Det fås i forskellige renheder, men i produkter, der blot består af hydrolyseret brusk – som fx Nutrilenk – er der ca. 20 % chondroitinsulfat sammen med hydrolyseret kollagen og de naturligt forekommende mineralstoffer. Der fås ikke rent chondroitinsulfat på det danske marked. Den naturlige blanding kan have sine fordele, idet også kollagen spiller en rolle for vedligeholdelse af bruskvævet. 7)

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 59


Hyaluronsyre Hyaluronsyre er en slags smøremiddel i de bevægelige led og kan således være med til at vedligeholde ledfunktionen og mindske belastningen på bruskvævet. Der har været foretaget test med injektion af hyaluronsyre i fx knæled, med vekslende resultater. Nyere undersøgelser har antydet, at hyaluronsyre også kan indtages i form af kapsler eller tabletter og udøve en vis effekt på vedligeholdelse af bruskvævet.8) Hyaluronsyre udvindes af hanekam – som kuriosum en delikatesse i visse egnsretter i Sydeuropa!

En kur til dine led! Nutrilenk Gold forsyner dig med byggesten til din brusk. Urizal indeholder ingefærekstrakt, som afhjælper inflammationerne rundt om dine led og virker derfor også smertedæmpende. Glucosamin kan også hæmme nedbrydningen af brusk, ved at hæmme de enzymer, som ellers kan nedbryde brusken. Virker også smertestillende. For alle tre produkter gælder det, at du skal have lidt tålmodighed. Tag dem igennem fire uger, så vil du kunne mærke en forskel på bevægelighed og smerter.

60 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Hvad kan anbefales? Fælles for mange af de stoffer, der er nævnt her, er, at de virker godt på nogle mennesker, mens andre ikke får den store hjælp. Et andet fællestræk er, at de bør indtages over en længere tidsperiode, før man kan vurdere effekten med sikkerhed – to måneder er et godt bud. Det er derfor en god idé at prøve sig lidt frem. Man bør ikke starte med flere produkter på én gang, medmindre man får hjælp af en kyndig vejleder. Ellers kan det være spild af penge og gode kræfter at fægte sig frem i blinde. Af terapeuter, som har særlig kendskab til slidgigtens problemstillinger, kan nævnes: akupunktører, ernæringsterapeuter, biopater, heilpraktikere, naturopather og zoneterapeuter. Slidgigt er en sygdom med rigtig mange facetter, og bortset fra køn og alder kan man gøre meget for at holde den i skak. En god terapeut, rådgivning fra patientforeninger, velvalgte kosttilskud og lægemidler kan tilsammen være det, der gør tilværelsen tålelig for slidgigtpatienter og hjælper med at bevare en aktiv tilværelse langt op i årene.


1) Song R, Lee EO, Lam P, Bae SC. Effects of tai chi exercise on pain, balance, muscle strength, and perceived difficulties in physical functioning in older women with osteoarthritis: a randomized clinical trial. J Rheumatol. 2003 Sep;30(9):2039-44. 2) Manheimer E, Cheng K, Linde K, Lao L, Yoo J, Wieland S, van der Windt DA, Berman BM, Bouter LM. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Jan 20;(1):CD001977. 3) Berman BM, Lao L, Langenberg P, Lee WL, Gilpin AM, Hochberg MC. Effectiveness of acupuncture as adjunctive therapy in osteoarthritis of the knee: a randomized, controlled trial. Ann Intern Med. 2004 Dec 21;141(12):901-10. 4) Kubra IR, Rao LJ. An impression on current developments in the technology, chemistry, and biological activities of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(8):651-88. 5) Akhtar N, Haqqi TM. Current nutraceuticals in the management of osteoarthritis. Ther Adv Musculoskel Dis 2012; 4: 181-207

Risikofaktorer Man kan ikke pege på én bestemt ting, der udløser diagnosen slidgigt. Typiske symptomer er smerter og stivhed, når man skal i gang med noget, og som derefter fortager sig, men kommer tilbage ved fortsat eller for høj belastning. Nedenfor er nævnt nogle af de faktorer, der afgør, hvor stor risiko man har for slidgigt. • • • • • • •

Alder – større risiko med stigende alder Genetisk arv – ikke alle har lige stor risiko, og visse symptomer er knyttet til ens køn Tungt, især ensidigt belastende arbejde Overvægt – derfor er vægttab et af de første råd, der gives Tidligere skader - fx knoglebrud eller ledbåndsskader i forbindelse med sport Medfødte defekter i bevægeapparatet Andre gigt- eller ledsygdomme som fx leddegigt eller udtalt hypermobilitet

6) Ernst E. Frankincense: systematic review. BMJ. 2008 Dec 17;337:a2813. doi: 10.1136/bmj.a2813. 7) Zhang W, Nuki G, Moskowitz RW, Abramson S, Altman RD, Arden NK, Bierma-Zeinstra S, Brandt KD, Croft P, Doherty M, Dougados M, Hochberg M, Hunter DJ, Kwoh K, Lohmander LS, Tugwell P. OARSI recommendations for the management of hip and knee osteoarthritis: part III: Changes in evidence following systematic cumulative update of research published through January 2009. Osteoarthritis Cartilage. 2010 Apr;18(4):476-99 8) Kalman DS, Heimer M, Valdeon A, Schwartz H, Sheldon E. Effect of a natural extract of chicken combs with a high content of hyaluronic acid (Hyal-Joint) on pain relief and quality of life in subjects with knee osteoarthritis: a pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutr J. 2008 Jan 21;7:3.

Ifølge Gigtforeningen er der omkring 200.000 danskere med diagnosticeret slidgigt, men der er ingen tvivl om, at langt flere døjer uden at gå til læge eller har sygdommen i mild grad. Hvis man opfatter ledproblemer som noget, der hører alderen til, er det helt korrekt – man anslår, at alle over 60 år har symptomer på slidgigt.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 61


Forårspleje af hjem og krop

Af Marianne Palm

Gør rent og få god samvittighed Forårstid! Og tid til hovedrengøring. Det kan du gøre uden at overvælte dit hjem med kemikalier. Prøv fx Bio Special Opvask fra Rømer Natur Produkt, som kan bruges til alle rengøringsformål, dog ikke i opvaskemaskinen. Bio Special Opvask indeholder: Vand, Sodium Lauryl Ethersulphate, Ammonium Lauryl Ethersulphate, Natrium Chloride, Citronsyre, Yucca Schidigera, Citronolie og natrium benzoat. pH 7-8.
 Det lyder måske af en masse kemikalier, men bag de indviklede navne gemmer der sig fx salt, sæbe, ekstrakt fra Yuccapalmen, der i deres indhold og sammensætning fik Tænk og Test til i 2002 at udnævne det som det bedste valg i brugstest og for produktets bio-nedbrydelighed. Det gælder i øvrigt også emballagen, som ved forbrænding er totalt nedbrydelig. Godt forår!

Ud med støvmiderne hele året! Luft dem ud! Husstøvmider er mikroskopiske dyr af spindlerfamilien (i familie med edderkopper). Miderne er 0,2 – 0,3 mm store og findes i langt de fleste danske hjem. Forekomsten af husstøvmider i boligen er uden betydning, medmindre en eller flere af husets beboere reagerer allergisk over for disse smådyr. Husstøvmiderne ernærer sig af hudskæl (fra dyr og mennesker) - og da vi alle taber cirka et gram hudskæl i døgnet, er der rigelig føde til husstøvmiderne, som forekommer i størst antal i vores senge, hvor føde, fugt og varme sikrer et ideelt levested for miderne. Husstøvmideallergi er en overfølsomhedsreaktion på midernes allergener (dvs. de små proteiner, som husstøvmider udskiller). Hos allergikeren dannes allergi-antistoffer, som reagerer med allergenerne og på den måde udløser allergiske reaktioner. Så ud med fugt, gør rent og følg i øvrigt de udmærkede anvisninger på www.netdoktor.dk

Våd jord på fingrene. Hm, dejligt med forår, men hænderne kan godt have brug for beskyttelse. Smør hænderne i en god creme før og efter havearbejdet. Prøv fx Anjos Urtecreme, som er fortrinlig til formålet.

62 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Solarier gi’r ikke D-vitamin Solcentre forsøger at lokke kunder til med argumentet om, at solarier øger mængden af D-vitamin i kroppen. Det er dog ikke korrekt, for det er kun UV-B stråler, der kan danne D-vitamin i huden, og de fleste solarier anvender UV-A, fordi strålerne trænger dybere ned i huden og giver en længerevarende farve. UV-B giver lettere solskoldning, da denne type stråler påvirker hudens øvre lag, hvor D-vitamin i øvrigt dannes. Skal du have D-vitamin, kan du tage D-Pearls, hvor du får 38 mikrogram biologisk aktivt D3-vitamin i en speciel vegetabilsk olie, som sikrer optimal optagelighed i kroppen.


Fibre fjerner farligt mavefedt Endelig en nem måde at reducere en alt for stor mave på: For hver 10 gram opløselige fibre, som du indtager om dagen, mister du 3,7 % mavefedt over en periode på fem år, viser ny undersøgelse. Hvis man dyrker moderat motion, kan man fordoble tabet af organfedt. Det nye i denne undersøgelse er ikke, at et øget fiberindtag kan modvirke overvægt, men derimod at forskerne denne gang har kikket på forholdet mellem fiberindtagelse og specifikke fedtdepoter. Indtagelse af opløselige fibre påvirker ikke niveauet af underhudsfedt, men hvis man også motionerer moderat, kan man i samme tidsrum opnå en nedsættelse på 7,4 % af visceralt fedt, som ligger rundt om organerne i bugen og 3,6 % af underhudsfedt sammenlignet med dem, der ikke motionerer. Et dagligt tilskud af Bio-Fiber fra Pharma Nord gør det nemmere at nå op på det ønskede fiberniveau i kosten Ref. Hairston KG, et al. Lifestyle Factors and 5-Year Abdominal Fat Accumulation in a Minority Cohort: The IRAS Family Study. Obesity (Silver Spring). 2011. Forår er leverudrensning! Kineserne har altid sat deres lever på gode nærende stoffer i foråret. Det gør vi også her i vesten med bl.a. mælkebøtter, som du finder i så rigt mål fra Herrens Mark. En velsmagende ekstrakt til din lever, så den bedre kan nedbryde giftstoffer, fedtstoffer og i det hele taget få kroppen op på mærkerne efter en lang vinter. Mælkebøtten er kendt for sin hjælp mod ledproblemer, forstyrrelser i fordøjelsen og udslæt. Tag gerne et shot fra den store dunk en gang om dagen i en måned eller tre.

Kom tæt på forskning Bliv Biopat og Naturopath i både København og Århus Når naturopather og biopater bliver uddannet, er der i høj grad fokus på forskningen. Hvad ved vi om kosttilskud og naturlægemidler? Hvad ved vi ikke? Ved vi, om det bare er en floskel, når behandlere siger, at din mad er din medicin? Og hvad med fedtsyrer? Hvad er fup, hvad er fakta? Bliv klogere på uddannelsen, som foregår både i Århus og København. Hvor du kan betale med kr. 1000,- over PBS i 30 måneder, og hvor du kan gå i gang, når du vil. Og studere i dit helt eget tempo og følge uddannelsen, selvom du har fuldtidsarbejde og børn. Århusholdet er helt nyt, så vil du have en studiegruppe at følges med, så kontakt skolen med det samme, så du kan komme med på holdet fra august. Se mere på www.biologisk-medicin.dk eller kontakt skolen på 22 79 44 14.

Husk også de sunde fedtsyrer til den måske knastørre vinterhud, der nu popper ud af de lange bukser. Smør indefra med de rette plante- og fiskeolier, og smør udefra med fx Mellisa Ansigts- og kropsolie eller Juhldal PSO Specialcreme No 14.

Selvom solen nu (forhåbentlig) skinner, og du måske spiser en anelse mere salat end i vinter, så viser alle undersøgelser fra udlandet, at et moderne menneske, som lever sit liv i højt tempo, stadig har brug for vitaminer og mineraler. Så husk dine tilskud hele året!

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 63


Spot on

NÅR SOLEN NÆR

Af Marianne Palm

Suk, støn og cha, cha, cha, vi vil have Og den har vi brug for. For her på vores breddegrader kan vi slet ikke udnytte de få stråler, der trods alt rammer vores (indpakkede) kroppe i vinterhalvåret. Strålerne bliver simpelthen bøjet af, så vi ikke kan udnytte dem til at danne D-vitamin i vores hud. Derfor er vi stadig vinterblege, også selvom vi nu er i april, og vi vil for alt i verden ud og nyde solens stråler. Det skal vi gøre, men vi skal gøre det med forsigtighed. Følg nogle simple råd, og få lidt ekstra hjælp til at blive hurtigere brun på den sunde måde, til at beskytte dig, så du ikke får problemer med hverken akutte udbrud af soleksem eller på længere sigt solskader, der i værste fald kan skabe hudcancer.

Følg de fire solråd 1. 2. 3. 4.

Hold siesta i skyggen mellem 12-15 Brug solhat med skygge, der dækker både hoved, ansigt, ører og nakke Brug solcreme, helst vandfast og med et faktortal, der passer til din hudtype Drop solariet, kunstige stråler øger markant din risiko for at udvikle hudkræft (kilde: Kræftens bekæmpelse)

Beskyt huden indefra med en ny soltablet For at kunne danne det brune farvestof melanin, som giver huden den flotte eftertragtede solbrune farve, og som samtidig er kroppens eget solfilter, skal din hud have tilført de rigtige næringsstoffer. Det nye produkt, Skin Care Perfect Tan, har et indhold af plantestoffer og mineraler, som sammen forsyner de farveproducerende celler i huden, så du bliver hurtigere solbrun samtidig med, at de selvsamme stoffer kan hindre de skader, som solens stærke UV-stråler kan skabe. Kombinationen af de mange antioxidanter fra mandarin, pomelo, kapers og kobber skaber en beskyttelse, men også en forbedring i evnen til at blive brun. Netop på grund af det høje indhold af antioxidanter kan det være nødvendigt at tage de tre tabletter forskudt fra lægemidler, og gå i øvrigt gerne i gang et par uger før, solbadningen for alvor sætter i gang. Altså lige nu, hvor de første stråle r for alvor trænger ned over Danmark.

64 sund-forskning.dk - FORÅR 2013

Fiskeolie som solbeskyttelse Britiske forskere har fundet en spændende ny anvendelsesmulighed for omega-3. Det viser sig at beskytte mod hudkræft Der er ikke så meget tvivl om, at omega-3-fedtsyrer er gavnlige for kredsløbet, synet og hjernen – men at de også kan beskytte mod solens skadelige stråler er relativt nyt. Britiske forskere fra University of Manchester har for første gang nogensinde påvist, at regelmæssig indtagelse af fiskeolie med højt omega3-indhold kan forebygge udviklingen af hudkræft. Forskerne understreger dog, at omega-3 på ingen måde er en erstatning for normal solbeskyttelse. Hæmmer immunosuppression Solens stråler (dog kun UVB-lys) har en hæmmende virkning på immunforsvaret (immunosuppression), som bevirker, at kroppens forsvar mod blandt andet hudkræft og infektioner mindskes. Omega-3 har i det britiske forsøg vist at kunne halvere immunosuppressionen og på den måde forebygge hudkræft. Der er anvendt et præparat med højt omega-3-indhold. I Danmark findes sådanne høj-koncentrerede omega-3-præparater, blandt andet i Bio-Marin Plus, som foruden omega-3 indeholder folinsyre og vitamin B12. Kilde: American Journal of Clinical Nutrition Volume 97, nr. 3, side 646-652

Flere undersøgelser viser, at hvis huden bliver udsat for ultraviolette stråler i skadelige mængder i flere perioder gennem flere døgn, så bliver hudens evne til at bekæmpe fremmede stoffer nedsat med 40 %, og antallet af forsvarsceller bliver nedsat til 10 %. Undersøgelser viser, at ved brug af Aloe Vera umiddelbart efter bestrålingen forbliver immunforsvaret næsten uforandret.


Spot on

RMER SIG...... SOL, ja, det vil vi! Smør det sunde udenpå Du er nødt til at beskytte dig, hvis du opholder dig udendørs i mange timer. Ellers er risikoen for soleksem og solskader mangedoblet. Men sol skal du have, og næringsstoffer til huden er nødvendig, især hvis du bare ikke kan lade være med at solbade. I de bedste Aloe Vera produkter finder du et højt indhold af essentielle sukkerstoffer, som ejer evnen til at pleje og beskytte din hud, når den bliver udsat for ekstra påvirkning fra miljøet - saltvand, sol, og hvad vi ellers omgiver os med i en moderne hverdag. De aktive sukkerstoffer bevares gennem en skånsom bearbejdningsproces, så hudens naturlige immunsystem kan hamle op med de mange påvirkninger – oven i købet ved samtidig at skabe en sund brun glød. Der findes flere produkter i serien, og de vigtigste lige nu her i forårssolen er: Avivir Aloe Vera med faktor 15 eller faktor 30, brug den høje faktor de mest udsatte steder på skuldre og i ansigt. Begge med et garanteret minimum indhold af 70 % Aloe Vera. Avivir After Sun Lotion med 89 % Aloe Vera, som også indeholder tan-optimizer, fordi det høje indhold af sukkerstoffer øger dannelsen af melanin, som giver din huds immunsystem et boost, så det bedre kan tåle de stærke UV-stråler fra solen.

Lider du normalt af soleksem? Byg op med lecithin, fedtsyrer og A-vitamin. Gå i gang så hurtigt som muligt, og beskyt de mest udsatte områder, fx ansigt og skuldre med en god creme med solfaktor. En forebyggelseskur: A-vitamin, 1500 mcg fra Den Grønne Vitaminserie, tag to stk. daglig i tre måneder. EPA-GLA+ med sit indhold af kæmpenatlysolie og lecithin forebygger og afhjælper soleksem, tag fire stk. daglig i tre måneder. Sørg også for en god og afbalanceret vitamin- og mineraltablet.

sund-forskning.dk - FORÅR 2013 65


Godthjælp kurser The art of balancing the body

Rikke Godthjælp

Kursus i posturologisk behandling Posturologisk behandling foregår ved hjælp af øreakupunktur, indlægs­ såler samt afspænding af og genoptræning af øje – og kæbemusku­ latur. Kurset giver dig et helt særligt indblik i hvordan, hjerne og krop samarbejder. Behandling med posturologiske redskaber genskaber kroppens naturlige balance. Målgruppe: Arbejder du med smerter i led og muskulatur, diskus­ prolaps og lignende, psykisk ustabilitet som stress, depression, koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser, så er dette kursus og denne behandlingsform lige noget for dig. Kurset er et grundlæggende kursus i posturologi, som henvender sig både til behandlere der ikke har arbejdet med posturologi tidligere, og til dig der ikke har fået omsat din viden til praksis endnu. Kursusdage:

6. og 7. oktober samt 2. december 2013

Sted:

Kurset afholdes i Århus, i samarbejde med AkupunkturAkadamiet.

Se mere på godthjaelp.dk eller ring 25 11 45 41

Rikke Godthjælp er Akupunktør, Auriculoterapeut & Auriculomediciner, Posturolog & Zoneterapeut

Kursus_annonce_sundForsning_april13.indd 1

OVER 50 OG NATPISSER? Pro∙staminus hjælper til vedligeholdelse af en sund prostata og medvirker til at bevare et normalt testosteron niveau.

FÅ MERE OVERSKUD I HVERDAGEN! BLIV GUIDET GENNEM DIN KROPS BEHOV OG FÅ KLAR BESKED OM SYGDOMSFOREBYGGELSE OG KOST. FÅ ET BEDRE HELBRED OG STØRRE SEXLYST.

Pro∙staminus er baseret på en unik kombination af hørfrø, græskarkerner og udvalgte vitaminer og mineraler. Pro∙staminus kan købes i helsekostforretninger og Matas. Produktet findes i to størrelser med 60 og 180 tabletter. Læs mere om Pro∙staminus på www.mezina.dk

lindhardtogringhof.dk | facebook.com/lindhardtogringhof.dk

01/03/13 09.34


Konkurrence

Vær den heldige vinder af et Detox kit og en Luffeel næsespray fra BioVita til en samlet værdi af 661,En mild og effektiv udrensning Kuren vil få dine celler til at smile, når de homøopatiske midler fjerner toxiner og affaldsstoffer i selv de fjerneste afkroge af kroppen. Og vel at mærke på en let og ubesværet måde. Det er velgennemprøvede produkter fra homøopatiens hjemland, og kig gerne på de flotte studier på Luffeel mod høfeber her i sund-forskning.dk Er du blandt en af de ti heldige vindere, får du direkte besked. Svar på spørgsmålet, og send dit svar til konkurrence@sund-forskning.dk Du kan også sende en konvolut, hvor du skriver svaret på bagsiden sammen med navn og adresse. Send kuverten til DOThouse media group, Platanvej 31, 1810 Frederiksberg C. Vi trækker lod blandt de rigtige svar d. 1. juni 2013 (gælder kun i Danmark). Vinderen vil blive annonceret i vores nyhedsbrev – er du ikke tilmeldt, kan du gøre det på sund-forskning.dk.

Svar på spørgsmålet: Virker Detox Kit udrensende? (svaret finder du ovenfor). Du kan læse mere om Luffeel Næsespray i artiklen ”Grøn er vårens hæk” side 10.

kurser

Skolen for Psykoterapi og SQ coaching House of Awareness Ny uddannelse - modulopbygget, bestem dit eget tempo - betal kun kr. 2000 pr. kursus - kurserne kan også tages som supplement til anden uddannelse Start på uddannelsen når det passer dig. Ved tilmelding til PBS betaler du kun kr. 1000 pr. måned. Prisen er så kr. 39.500. (Normalpris er kr. 49.400). Øvrige lærere på skolen er naturopath, psykoterapeut og daglig leder af sund-forskning.dk, Marianne Palm og coach Annika Dilling samt gæstelærere. På uddannelsen lærer du bl.a. psykoterapi, SQ coaching, tankefeltterapi, rebirthing og kreativ terapi. Diplom som psykoterapeut og coach forudsætter deltagelse på alle kurser samt selvstudie og deleksamener, men det hele kan foregå i dit tempo. Læs meget mere på hjemmesiden og download folder. www.houseofawareness.dk og www. biologisk-medicin.dk Kontakt Henrik på tlf. 28 26 03 98 eller skriv til henrik.dilling@sund-forskning.dk.

Skolens grundlægger Henrik Dilling arbejder på 30. år med biopati, helhedsforståelse, psykoterapi og SQ coaching

Uddannelse til biopat & naturopath ibm? For næsten ingen penge – så længe der er finanskrise.

før min. 65.000,NU kr. 30.000,Betal over PBS med kr. 1000,- pr. måned Alternativ sygdomslære, ernæringsterapi, regulering med bl.a. planteterapi og enkel homøopati, immun- og symbioseterapi, klientpsykologi, praktikkurser. Individuel undervisning over mail mellem kurserne. (Anatomi, fysiologi og sygdomslære studeres og betales særskilt). RAB-godkendt. Læs om det store samarbejde med Urteskolen og Skolen for Psykoterapi! Sammensæt et kursusforløb på kryds og på tværs af alle de fag, du har lyst til!

Gå i gang, når du har lyst og tid. Uddannelsen er normeret til to til tre år, men du bestemmer selv dit tempo. Se mere på www.biologisk-medicin.dk. Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk eller ring på 22 79 44 14. (faglig leder og redaktør af sund-forskning.dk) sund-forskning.dk - FORÅR 2013 67


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv resultatet af mere end 20 års forskning og produktudvikling og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

DK_Q10_Ad_produkt_SundForskning_0113_210x297

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk

sund-forskning.dk forår 2013  

- Bliv klogere på dit kolesterol - Grøn er vårens hæk, forkølelse og allergier - Fang livet med din stemme, byt en time om ugen i fitnesscen...

sund-forskning.dk forår 2013  

- Bliv klogere på dit kolesterol - Grøn er vårens hæk, forkølelse og allergier - Fang livet med din stemme, byt en time om ugen i fitnesscen...

Advertisement