__MAIN_TEXT__

Page 1

G R AT IS M AGASI N

SEPTEMBER 2020 NR. 202

KUN I NETTO

Druernes verden Vi guider dig gennem Danmarks smukkeste vingårde

SUPERKLOG

Det er ikke altid lykken at være overbegavet

Hele Danmarks ballerina havde danset stort set alle hovedpartier, inden hun fyldte 22. Det er ret vildt. P L U S MARTIN BRYGMANN OM AT VÆRE GENERT // K L I M AV E N L I G PÅ J O B // I TA L I E N S K E F T E R Å R S M A D


Forlæng sommeren med en Nescafé iskaffe

2-3 tsk.

2-3 tsk.

2-3 tsk.

2 dl

2-3 tsk.

2 dl

NESCAFÉ GOLD CREMA ELLER ESPRESSO

2 dl

RØR RUNDT

640102181 - Nescafé Lime annoncer Netto 2020_02.indd 1

2 dl

MÆLK & ISTERNINGER

NYD

01/07/2020 11.05


INDHOLD

16

Ida Praetorius blev udnævnt som kongelig solodanser – den højeste stilling, en balletdanser kan nå – allerede som 22-årig.

 ARTIKLER

07 Update Oplev en masse spændende kultur i september 13 Mit forbrug Komiker Andreas Bo er helt vild med skaldyr og is 14 Grønt liv Sådan skaber du en klimavenlig arbejdsplads 41 Livsstil Sundhed, mode og beauty til dig 55 Måltid Italiensk mad i efterårsklæder

 PÅ FORSIDEN

16 Ærlig talt Balletten fylder stort set alt i Ida Praetorius' hverdag – men hun hviler også på en søjle af venner uden for livet på tå 26 Rejsetema I Danmark finder du mange flere vingårde, end du lige skulle tro 44 Perspektiv Er det egentlig lykken at være et overbegavet barn?

55

66 Mand med mening Martin Brygmann er genert – og glad for det

69 Netto lige nu Få tips til den nemme og billige køkkenforvandling 73 Dit hjem Forevig minderne fra dit livs bedste ferier med sjove ting til dit hjem 81 Udsyn Indonesien hæver minimumsalderen for, hvornår piger kan blive gift 82 Min historie Hver måned prikker vi en kunde på skulderen og spørger, om vi må høre en sjov, tankevækkende, barsk eller mærkelig historie fra deres liv

73

Saml dine smukkeste feriebilleder i en ramme

Septemberlækkerier, der dufter af Italien

42

10

42

Den lange nederdel er et hit

Highlight dit efterår

En klassiker er tilbage

L IME

3


LEDER

Jeg var kun en lille pige, første gang jeg satte mine fødder på Det Kongelige Teater til en aftenforestilling i ballettens tegn. Jeg havde selv gået til tumlingeballet i et par år og var pavestolt over at skulle ind at se ‘Sylfiden’. Jeg var helt opslugt af det, der foregik på scenen. Musikken, stemningen, tåspidserne. Og programmet, som jeg fik den aften, beholdt jeg i årevis. Gemt væk i mit særlige skab, hvor kun mine dyrebareste barneskatte lå. Og indimellem tog jeg det frem og sad og beundrede de graciøse ballerinaer i deres hvide strutskørter. Jeg er nok ikke den eneste, der er fascineret af ballettens magi. Den dag i dag nyder jeg stadig at tage ind på Gamle Scene og få en tiltrængt pause fra hverdagens fart og bliver tvunget helt ned i tempo. Og vi er jo faktisk så heldige, at Den Kongelige Ballet er et af verdens mest anerkendte balletkompagnier med et korps på omkring 80 dansere. Én af dem er en vaskeægte stjerne, nemlig denne måneds forsidekvinde, Ida Praetorius, der allerede i starten af tyverne blev udnævnt til solodanser – det øverste trin på karrierestigen. Som Det Kongelige Teater selv skriver det: “Det er de rigtig dygtige solister, der opnår dén rang. Solodanserne er dem, der altid danser hovedpartierne i balletten – dansere med lige det ekstra, hvor teknik og udtryk er sublimt og med en sceneudstråling, der når ud til bagerste række.” Hvis du aldrig har set ballet, så giv det et skud her i efteråret, hvor vi igen får lov at

SNAPSHOTS FRA MÅNEDEN, DER GIK Der blev blæst masser af sæbebobler på denne måneds forsideskydning! Og så var vi forbi caféen Le Beau Marché og Thorvaldsens Museum, hvor Ida holder meget af at være.

4

LIME

FOTO: Morten Germund

Den vidunderlige ballet

sætte os i de bløde sæder efter et forår uden forestillinger. Du vil ikke fortryde det. Når du læser dén anbefaling, er jeg gået på barsel, og en ny redaktør har midlertidigt taget over på LIME. Men til oktober skal jeg vist lige have en lille pause fra babyboblen, når ‘Sylfiden’ igen har premiere på Det Kongelige Teater – med Ida på scenen. Jeg håber, det bliver lige så vidunderligt som dengang for 30 år siden, hvor mine barneøjne oplevede kunstarten, der stammer helt tilbage fra 1500-tallet, for første gang. Men mon ikke? Nok er jeg blevet kedelig og voksen, men balletten – den er jo for evigt eventyrlig. Tak, fordi du læser med. Isabella Hundt Røhmann Redaktør

Mød Nanna Hein. Hun er LIMEs nye journalistpraktikant, som skal være på redaktionen det næste års tid. Vi synes allerede, hun er sej og sød. Velkommen til, Nanna!

Redaktion Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding | pernille.kleding@otw.dk Redaktør Isabella Hundt Røhmann isabella.rohmann@otw.dk Journalister Casper Hindse, Cathrine Eriksen Fris, Lea Hammersholt Malmos, Karoline Rysgaard Olesen, Maria Præst, Nadja Wehlitz (bolig) Layout Line Auchenberg | Aller Grafisk Design Forsidefotograf Jonas Pryner Andersen Korrektur a1kommunikation Annoncesalg Aller Media Business tlf. 7234 2626 Mark Dixon | Head of Sales mark.dixon@aller.com Birgitte Vindeløv | Senior Account Manager birgitte.vindelov@aller.com Tryk Aller Tryk A/S, oplag: 150.000 Læsertal: 237.000, Gallup, helår 2019 (Oplag 2019: 200.000) Distribution: 500 Netto-butikker

Udgiver OTW er Nordens førende contentbureau med fem kontorer og mere end 200 dedikerede medarbejdere. I OTW skaber vi fortællinger, der skaber forandring. Med engagerende og effektivt indhold løfter vi vores kunder ud af støjen og tættere på deres mål og modtagere. OTW er partner på flere af landets gratismagasiner: LIME i Netto, SKØN i Matas og Kulør i SPAR, som tilsammen når ud til over 520.000 læsere. Læs mere på OTW.dk LIME udkommer 10 gange årligt og udgives i samarbejde med Netto. ISSN: 1904-1985 LIME tager forbehold for trykfejl. Artikler i LIME må citeres, når det sker med tydelig angivelse af LIME som kilde samt angivelse af måned og år på det nummer, der citeres fra. Tillige skal citatreglerne overholdes. For manuskripter, der indsendes uopfordret, påtager LIME sig ikke noget ansvar.


Denne kollektion sælges i Netto fra 29. august til 4. oktober 2020.

NORD HOME LIVING - FORKÆLELSE TIL DIG OG DIN BOLIG Skabt med rødder i skandinavisk design. Alle produkter er i kvaliteter, der er designet til at blive brugt hver dag til Netto-priser.

Kun i


SKY det GÆNGSE

og

OMFAVN det

LIFLIGE

I N DG

ESTE Y D T m e d d e P UR

R RO S E R o g AG U

ALKOHOL BØR NYDES MED OMTANKE

K


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

ORIGINAL FRANSK FEEL GOOD-FILM OH-LA-LA! ‘La Belle Époque’ er både blevet kaldt “det sidste års bedste franske film”, “en uimodståeligt charmerende film, som mange vil kunne relatere til” og ikke mindst “hjertevarm, morsom og underfundig” – så her har vi vist en god kandidat til en efterårstur i biografens bløde sæder. Den midaldrende, lidt livstrætte Victor får sit liv vendt på hovedet, den dag en succesrig iværksætter tilbyder ham at dykke tilbage og genopleve den mest mindeværdige uge i hans liv, nemlig 40 år tidligere, da han mødte sit livs kærlighed på en bistro i Lyon. Se den nu i biografer landet over.

Reflections Copenhagen og Design By Us har skabt lampeserien Carnival, som blandt andet er blevet til disse farvestrålende håndlavede krystalpendler. Der er fuld knald på farverne, modige mønstre og skarptskårent krystal – var det noget med lidt dekadence? H: 35 cm, B: 5,8 cm. 4.900 kr. Fås bl.a. hos reflections-copenhagen.com

TEATER: 3 FORESTILLINGER I SEPTEMBER HVAD HVIS HILLARY ALDRIG HAVDE GIFTET SIG MED BILL?

BOG I 1971 er Hillary Rodham en ung kvinde med en lovende fremtid: Life Magazine dækker hendes afgangstale fra college, hun starter på Yale og er frontkvinde i bevægelsen for kvinders rettigheder. Så møder hun Bill. De bliver kærester og oplever en dyb samhørighed både intellektuelt, fysisk og følelsesmæssigt. Men da han frier til hende, siger hun nej. En ny amerikansk roman undersøger, hvad der ville være sket for dem begge, for USA og for verden, hvis Hillary virkelig havde afvist Bill. Og det skulle efter sigende være eminent fortalt. Politikens forlag, 300 kr.

KOMEDIE OM DINE MANGE PERSONLIGHEDER

BRUTALT OG GRIBENDE VOLDSDRAMA

MUSICALKLASSIKER KOMMER TIL DANMARK

‘Livstidsgæsterne’, der er skrevet af Line Knutzon, reflekterer over dine indre borgerkrige mellem for eksempel arbejdsversionen af dig, familieversionen og sexversionen. Hvordan de måske blandes sammen en gang imellem – og hvordan der også kan dukke en helt uventet version op. Fra 25. september på Betty Nansen Teatret.

Det er ikke for sarte sjæle, når Édouard Louis’ selvbiografiske roman ‘Voldens historie’ går til teatret. En højaktuel, rystende, rå og gribende historie om emigration, racisme, fattigdom, begær og traumer – og konsekvenserne af racistiske udtalelser i hverdagen. Instrueret af Anders Lundorph. Fra 11. september på Aveny-T.

Et af musicalhistoriens absolutte hovedværker er den morsomme, barske og dramatiske fortælling om den fattige dreng ‘Oliver Twist’. Oplev Preben Kristensen, Ditte Gråbøl og mange, mange flere, når musicalen med de uforglemmelige sange komponeret af Lionel Bart for første gang får premiere på Det Ny Teater 17. september.

L IME

7


ANNONCE

Lever du livet fuldt ud?

Detox din krop – hver dag!

LEVERFUNKTION OG FEDTSTOFSKIFTE

Active Liver™ er en tablet, der hjælper med at understøtte din lever, hvis du lever et “fedt liv”. Tabletten, som er fremstillet i Sverige, indeholder en kombination af urteekstrakter som marietidsel, artiskok, gurkemeje og sort peber samt cholin. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion. Artiskok støtter fordøjelsen og cholin bidrager til at opretholde en normal leverfunktion og en normal omsætning af fedtstoffer.

FØLER DU DIG UDMATTET, OG HAR BRUG FOR REVITALISERING, BØR DU OVERVEJE EN DETOX ELLER UDRENSNINGSKUR. MED ACTIVE LIVER ™ KAN DU GØRE DET MILDT OG LET HVER DAG. Vores lever hjælper hver dag vores krop med at fjerne affaldsprodukter og toksiner fra bl.a. forarbejdede fødevarer, uren luft og vand. Når vi bliver udsat for stadig flere toksiner, kæmper leveren for at fjerne dem, og begynder at deponere dem i vores fedtdepoter. Det vil hurtigt kunne mærkes på vores energiniveau og på kroppen.

Un-junk din krop

En detox behandling baseret på kun vand eller juice, er en udemærket måde til, at fjerne toksiner fra kroppen. Den er ofte også vanskelig at overholde, da den strækker sig over flere dage eller endda uger, og du vil måske føle dig både træt og udmattet. Men der findes andre måder.

Detox med kun én tablet dag

Active Liver™ er en naturlig urtetablet, der støtter din levers sundhed og hjælper din daglige udrensning – hele året rundt. Med kun én tablet om dagen, kan du naturligt og effektivt understøtte din levers naturlige udrensningsfunktion.

LEVER OG FIGUREN Aflejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Utilpashed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet og at omsætningen af fedtstoffer ikke er velfungerende.

Hvor kan Active Liver købes

New Nordic oplyser nærmeste forhandler på telefon 46 33 76 00. Active Liver kan også købes online på www. newnordic.dk. Her får du – 20% i rabat frem til 8/10-2020 med rabatkode: LIVER20. Husk, vi har fri fragt. LIVER

÷20% Rabatkode: LIVER20 (Fri fragt)


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

Månedens forfatter

KRISTINA STOLTZ

‘Paradis først’ af Kristina Stoltz, Gutkind, 200 kr.

“En roman, der har ligget og ulmet i mig i mange år” Hvis du vil læse en fortælling om kærlighed, erindringer og USA, skal du kigge nærmere på anmelderroste Kristina Stoltz’ nye roman.

DANSKE ROCKDRENGE I PARKEN

KONCERT Nåede du ikke at få billetter til deres arenatour til vinter, får du nu muligheden for at opleve The Minds of 99, når de indtager selveste Parken i København 12. september. Og når de spiller live, bliver der fra ung til gammel sunget med på hvert eneste ord. “Alle skuffer over tid,” synger de. Men indtil videre gør Niels Brandt og co. vist ikke. ticketmaster.dk

TEKST ISABELLA RØHMANN FOTO ROBIN SKJOLDBORG

Hvad var din største udfordring, da du skrev ‘Paradis først’?  Det er en roman, der har ligget og ulmet i mig i mange år. Jeg boede i USA ad adskillige omgange, da jeg var i tyverne, og de erfaringer, jeg gjorde mig dengang, var så heftige og omvæltende, at jeg længe havde rigtig svært ved at få greb om stoffet. Jeg skal have erfaringerne ret meget på afstand, før jeg kan trække på dem som romanstof, Det var, som om de stadig var en del af min nutid, og derfor kunne jeg ikke skrive om dem før nu. Den handler om kærlighed. Hvad vil du fortælle?  Så længe man sørger over et kærlighedsbrud, holder man stadig kærligheden og erindringen om den elskede i live – bilder man i hvert fald sig selv ind. I det øjeblik, sorgen letter, forsvinder den elskede også, og det kan der være noget brutalt ved. Men for at kunne eksistere i nutiden må man give slip, ellers forbliver man splittet mellem nu og dengang. Jeg har levet meget af mit liv i denne splittelse. Da jeg begyndte at skrive ‘Paradis først’ gik det op for mig, at selvom jeg havde holdt kunstigt liv i den tabte kærlighed ved at holde

minderne om en tidligere kæreste i live, ja, så tilhørte han fortiden. Og at erindringerne om kærligheden i høj grad er en fiktion, formet af nutiden. Hvad er dit forhold til USA?  Lige siden jeg var barn, har jeg været optaget af USA, der på en gang er vores forbillede og vores store skræk. Vi efterligner USA i alt, hvad vi gør, lige fra måden, vi taler på, til den mad, vi spiser, til den kultur, vi opdyrker, men der er stor forskel på at dyrke det på afstand og så befinde sig midt i det racistiske, overfladiske og økonomisk skævvredne helvede, som landet også er. Hovedpersonen i ‘Paradis først’ er en ung, naiv, hvid dansker, der i mødet med en sort amerikaner bliver konfronteret med sin egen uvidenhed om USA og om verden i det hele taget. Hvad læser du selv?  Jeg elsker bøger, der angriber verden fra en ny overraskende vinkel, som for eksempel Matias Faldbakkens ‘Vi er fem’, hvor en lerklump bliver levende, eller Kirsten Thorups ‘Indtil vanvid, indtil døden’, hvor vores ufattelige fortrængningsevne bliver sat på spidsen.

EN HELT UTROLIG SAMLING LYDKUNST

KUNST Træd ind i et forunderligt univers af lyd, når den færøske kunstner og elektroniske komponist Goodiepal viser sin samling på Statens Museum for Kunst fra 26. september. Han har en af Europas største samlinger af lydkunst, og nu pakker han sine mange kasser ud og præsenterer med egne ord “en udstilling for små og store drømmere”. Gå på opdagelse i et hav af danske og internationale lydkunstværker, oplev en forsinkelsesmaskine, en computer, der udelukkende består af salt og vand, og en maskine, der efter sigende gør det muligt at tale med de døde. Han vil ofte selv være til stede i udstillingen for at opleve og tale med publikum. Han har også inviteret en række eksperter fra ind- og udland til at være med i en særlig forelæsningsrække – og i museumsshoppen er der mulighed for at købe udvalgte værker fra hans samling. Kan opleves frem til 6. december. smk.dk

L IME

9


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

Så er der madfestivaler! GOD APPETIT Der er snaps og krebs på menuen, når Tivoli, inspireret af vores svenske naboer, dækker op til det helt store krebsegilde 10. og 11. september som en del af deres madfestival, der løber af stablen fra nu og til 20. september. Oplev også italienske og franske dage, fra jord til bord-tema, smørrebrødsfokus, blindsmagning af danske vine – ja, der er nok at smage på. Men hop også forbi Festivalen Madland, en helt ny madfestival med en stærk, aktivistisk og madpolitisk dagsorden med madskoler, gårdbesøg, samtaler og et væld af tankevækkende madoplevelser i hele København. Helt til 25. september kan du blive klog på blæksprutter, besøge et bynært øko-landbrug, komme tættere på havets økosystem, spise i et af byens grønne åndehuller, komme i ciderskole og meget mere. Læs mere på både tivoli.dk og madlandfestival.dk

MUSIK, MUSIK OG MERE MUSIK

FILMFESTIVAL Hvis du er glad for toner, skal du tage forbi den 8. udgave af musikfilmfestivalen i Cinemateket, der byder på alt fra Ella Fitzgerald, Neil Young og Chuck Berry til David Bowiemaratonaften. Blandt de mere end 25 film og 20 særarrangementer finder du også et særligt fokus på kvinder i musik: Fra klassikeren ‘Mama Afrika’ om den sydafrikanske afropop-legende og borgerrettighedsforkæmper Miriam Makeba, til ‘On The Record’, der sætter spot på overgreb og diskrimination i hip hop-industrien – og ‘Oh les filles!’ og dennes homage til pigernes slagkraft i fransk rock gennem 50 år. Herlighederne begynder fredag den 11. september og billetterne koster fra 95 kr. Læs mere på cinemateket.dk og facebook.com/musikfilmfestivalen

10

L IME

Hans J. Wegner skævede aldrig til modeluner. I stedet skabte han klassikere som CH78-stolen fra 1954, der med tiden har fået kælenavnet Mama Bear Chair, som du nu kan få igen. Fra 24.995 kr. carlhansen.com

Huxi Bach er tilbage SHOW Huxi er klar med et nyt onemanshow, ‘Nye tider’. Han har fået tvillinger, livet har ændret sig radikalt, og han tænker over, hvordan man får startet to børn helt rigtigt? Samfundet opfører sig samtidig mere og mere bizart. Bankerne svindler. Pengene fosser ud af SKAT. Og så kom coronavirus! I øvrigt tror Huxi, at hans kone begår økonomisk kriminalitet. Det skal nok blive underholdende. Premiere 10. september. Se turneplanen på huxibach.dk


ANNONCE

BEAUTÉ PACIFIQUE ER VELDOKUMENTEREDE PRODUKTER, 100% DANSK UDVIKLET OG PRODUCERET, I TÆT SAMARBEJDE MED HUDLÆGER

GENOPBYG HUDEN En sund hud er også en flot hud. Vælg hudplejeprodukter, der giver synlige resultater. Genopbyg, reparer og forstærk din hud med Beauté Pacifiques unikke A-vitamin produkter, der forstærker og forynger huden samt mindsker og forebygger alderstegn.

2.

1. 3.

1. / 2. Crème Métamorphique natcremen forynger hudens collagenstruktur og forebygger aldersforandringer. 50 ml krukke 399 kr. 115 ml tube 569 kr. 3. Super3 Booster er det næste step efter Crème Métamorphique, en endnu kraftigere A-vitamin der også nedsætter hudens produktion af fedtstof og indeholder Propolis til behandling og forebyggelse af uren hud – også hos unge. 50 ml tube 419 kr. 100 ml tube 599 kr. BEAUTE-PACIFIQUE.COM


COVID-19

Kør selv-ferie med

R

ser med g ej

®

Rejseklubben

de læ

Vi tager forbehold for evt. restriktioner, der kan påvirke faciliteter og ydelser på hotellerne!

Med Happydays får du specialrabat på kør selv-ferier.

Rejseklubben .nu Oplys Oplys rejsekoden rejsekoden KULOR LIME ved bestilling og få op til 200,- i rabat pr. person. 9,4 af 10

jser med g Re

Rejseklubben

de læ

.nu jser med g Re

de læ

.nu

Rejseklubben

®

.nu ®

.nu jser med g Re

de læ

®

®

de læ

jser med g Re

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

Miniferie i Schleswig-Holstein Best Western Hotel Prisma HHH i Neumünster, Nordtyskland Neumünster ligger blot 95 km syd for den danske grænse, og her finder I Hotel Prisma i udkanten af byen. Herfra kan I nemt tage på udflugt til både Vadehavet og østersøkysten samt alle kulturperlerne: Lübeck (62 km) og Hamburg (68 km) eller Nordeuropas største forlystelsespark; Hansapark (67 km). Ankomst tors- og fredage 3.-25.9. og 5.-21.11.2020 og 7.1.-18.6.2021. Valgfri ank. 1.- 30.10. og 26.11.-19.12.2020 samt ankomst 3.4. og 22.5.2021.

• • • • • •

Din specialpris 3 nætter inkl. morgenbuffet 2 x 3-retters middag/buffet Velkomstdrink 2 nætter fra 949,10 % rabat i Designer Outlet 4 nætter fra 1.549,15 % på entré til badeland Op til 37 % rabat på greenfee på tre golfbaner

1.199,-

1 barn 0-5 år gratis 2 børn 6-14 år ½ pris

Skagen i ro og mag

Color Hotel Skagen HHHH Jeres Skagensferie kan ikke få et meget bedre udgangspunkt: Hotellet har udendørs opvarmet helårspool samt saunahytter i gårdhaven, og det ligger lige på kanten af klitlandskabet. Her bor I i lyset mellem Kattegat og Skagerrak med vandrestier gennem klitterne direkte til Den Tilsandede Kirke. Valgfri ankomst 1.10.-18.12.2020 samt 1.1.-30.3.2021.

Fast lavpris

1.549,3 nætter 1.949,-

• 2 nætter inkl. morgenbuffet • 1 x 3-retters middag på Restaurant Holger

• Happy Hour kl. 17-18 med 50 % rabat i hotellets bar

Se alle billederne og

1 barn 0-5 år gratis 1 barn 6-11 år ½ pris

Hygge i Heksenes Harzen

Din specialpris

2.849,-

Tillæg for ank. tors-fredag: 200,-

3 nætter fra 1.749,-

• 5 nætter inkl. morgenbuffet • 5 x 3-retters middag/buffet • Badekåbe under opholdet • 20 % rabat på wellness

Ankomst tors., fre. og søndag 3.9.-17.12.2020 og 3.1.-27.6.2021.

Brug rejsekoden LIME for at få din ferie til specialprisen

Bestil på

Valgfri ank. t.o.m. 18.12.2020 og 2.1.-28.6.2021.

Din specialpris

1.249,3 nætter 1.799,-

• 2 nætter inkl.

morgenbuffet

• 1 x 3-retters middag • Fri parkering

ud E og få flere ferietilb pydays.nu Brug rejsekoden LIM ap w.h ww på ne de cialtilbud

Værelse med balkon eller terrasse

Hotel Walpurgishof HHHH i Hahnenklee Alene navnet emmer af Harzen, hekse og hedensk mystik: Hotel Walpurgishof er opkaldt efter Harzens største højtid Walpurgisnacht - Valborgsnat - hvor hekse og troldmænd samles om blussende bål, før de flyver til Bloksbjerg i de skumle nattetimer, når april skifter til maj.

Svendborg Havn

Hotel Ærø HHH på Fyn Hotel Ærø ligger som en lille tidslomme i en duft af tjære og tovværk midt på havnen i Svendborg. Her får I udsigten fra morgenbordet over liv og leben på den historiske skibshavn, hvor både de gamle træskibe og færgen til Ærø lægger til

spe

Güstrow - All inclusive light

Din specialpris fra

Kroferie ved Vadehavskysten

Din specialpris

849,-

Hotel am Tierpark HHH 2 nætter inkl. halvpension + drikkevarer 3 nætter fra 1.249,4 nætter fra 1.699,ad libitum, rabat på badeland m.m. 3 børn m. rabat Valgfri ank. t.o.m. 20.12.2020 og 4.1.-8.4.2021. Hotel Arlau-Schleuse HHH Nordtyskland 2 nætter inkl. morgenbuffet 2 x 3-retters middag/buffet og 1 flaske vin/sekt 0,2 l 2 børn m. rabat Valgfri ank. 1.10.-21.12.2020 og 2.1.-30.5.2021.

Cykelferie i Skagen

999,-

3 nætter 1.349,4 nætter 1.799,-

Din specialpris fra

999,-

Motel Skagen 2 nætter inkl. morgenbuffet, 1 fl. rødvin, 3 nætter fra 1.399,2 dages lån af cykel og 10 % rabat på mad og drikke 1 barn m. rabat Valgfri ank. t.o.m. 29.10.2020 og 1.3.-29.5.2021. Åbent hverdage kl. 9-17

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48

Priserne er pr. person i dobbeltværelse, og børnerabat gælder v. 2 voksne – med mindre andet er angivet. Ekspeditionsgebyr kr. 99,-. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

NU! BESTIL TRYGT FERIE Du kan ændre dato og hotel helt frem til 30 dage før ankomst for kun kr. 99,-


MIT FORBRUG

“Jeg skammede mig over min pornospeedbåd” Komiker og parodist Andreas Bo er pjattet med hård ost og skaldyr. Og så gør han sig mange tanker om, hvad der egentlig er rigtigt for ham at bruge penge på. TEKST CATHRINE ERIKSEN FRIIS FOTO SETH NICHOLAS OG SHUTTERSTOCK

Hvad er din livret?  Jeg er så ked af at måtte indrømme, at jeg er glad for sushi. Og så har jeg fået en mani med skaldyr. Min kæreste og jeg var på Arken i Køge, hvor vi fik et skaldyrsfad i flere lag fyldt med krebs og hummere. Vi kan sidde og bruge to timer på at pille noget, der ligner et krøllet frimærke, ud af en klo, og så langsomt blive mætte. Det tager en krig at spise, og det er det fedeste i verden. Man går fra måltidet og har spist sig rigtig rart mæt i småting og fået noget meget rent fiskekød.

Hvad er der altid i jeres køleskab?  San Pellegrino. Og så er jeg blevet glad for prosciutto cotto, som er en italiensk skinkeudskæring, der er helt fersk – ikke røget, speget eller behandlet. Det er meget dyrt og meget lækkert. Men det er pakket i det der tætte plastik, og hvis der er en type mennesker, jeg gerne vil slå ihjel, så er det emballageingeniører. Jeg kan aldrig finde det skide hjørne, hvor de siger, man kan rive låget af. Og så kan jeg godt lide hård ost, så jeg har også altid emmentaler i køleskabet. Gerne et stykke skinke viklet om osten, og så er jeg glad. Det må du ikke sige til nogen, for det sker typisk, når min kæreste er gået i seng.

Hvad er din største craving?  Jeg er isoman. Den mand eller kvinde, der fandt på at blande flødeskum med æg og sukker, piske det luftigt og fryse det ned, er simpelthen genial. Jeg kan aldrig, aldrig,

Et skaldyrsfad til aftensmad og en dejlig late night-ostebid – og så er komikeren glad.

aldrig blive træt af det. Magnum har lavet et bæger med is og kæmpestore stykker chokolade, hvor de eddermame også har foret indersiden med et lag af chokolade. Er du sindssyg, hvor er det ondskabsfuldt gjort. Men selv hvis nogen stiller den billigste regnbueis foran mig, er jeg lykkelig.

Har du en “guilty pleasure”?  På et tidspunkt havde jeg en pornospeedbåd. Miami Vice anno 2006. Den kostede 4.500 kroner at fylde op med benzin. Og lige som jeg sejlede ud af havnen, skulle jeg allerede til at overveje at vende om og fylde op igen. Selvom jeg syntes, at det var det fedeste at sejle hurtigt i sådan en båd, kostede det simpelthen for meget. En tur til Bornholm kostede 15.000 kroner. Og jeg skammede mig.

Hvad ville du gøre, hvis penge voksede på træerne?  Jeg ville investere i opstartsvirksomheder, som jeg havde fidus til. Jeg elsker at

KORT OM ANDREAS BO Komiker, musiker og skuespiller, 53 år og har børnene Emma, 25 og Anton, 22. Bor i Jersie med sin kæreste og hendes børn, Stacia og Tino. Andreas har været revyskuespiller siden 1998, og han fik sit store gennembrud i Cirkusrevyen i 2007. Andreas er desuden kendt for sin medvirken i ‘Live fra Bremen’, ‘Lotto’ og ‘Ludvig & Julemanden’. Nu er han klar til at turnere rundt i hele landet med sit tredje onemanshow, ‘#SKARP’, som har premiere i København 17. september.

se noget tage form og fart, og jeg elsker at lykkes med noget. Også selvom jeg kun er en lille del af det. Og så er jeg sur på mig selv over, at der hver dag er sektioner i alle aviser, som omhandler aktier – og at jeg INTET ved om det. Jeg drømmer om at sætte mig ind det. Hvis investeringen var i noget mere emotionelt, ville jeg investere i et sted, hvor jeg skænkede fadøl og lavede æggekage og cæsarsalat til gæsterne, og der var standup og musik om aftenen. 

L IME

13


Grønt liv

Journalist Maria Præst vil forsøge at tage sine gode klimavaner med på arbejde fremover.

B Æ R E DYGT I G H E D | M I L J Ø | K L I M A

7 tips

Skab en klimavenlig

ARBEJDSPLADS Vil du gerne gøre en reel forskel for klimaet? Så gå forrest på jobbet. 1. SORTER JERES AFFALD

De fleste af os deler sirligt vores affald op i mad, plast og papir derhjemme, men på kontoret har vi én stor skraldespand til det hele. Lav en nem og overskuelig affaldssortering, så det er nemt for alle.

4. GÅ DET HELE IGENNEM

Giv hele kontoret et energitjek. Der er meget at hente ved for eksempel at skifte til LED-pærer, sørge for, at printerne kun er tændt ved brug, og sætte lysfølere ved toiletter og mødelokaler. 5. SLUK KAFFEMASKINEN

2. GØR KONTORET GRØNNERE

Indret jeres arbejdsrum med masser af grønne planter. Det bidrager til et bedre indeklima – og skaber samtidig en hyggelig stemning. 3. UNDGÅ MADSPILD

Har I selv mad med hjemmefra til frokost, så lav en fælleshylde i køleskabet, så alle kan få glæde af det rugbrød eller marmelade, du selv har til overs.

14

L IM E

Det lyder banalt, men på mange kontorer tænder første medarbejder kaffemaskinen, og så

står den tændt resten af dagen med en sjat kaffe på kanden. Tænd den i stedet efter behov, hæld kaffen på en termokande, og sluk maskinen igen.

sørg for at indstille printeren til dobbeltsidet print, eller lav en plads med genbrugspapir, der kun er printet på den ene side. Det kan snildt erstatte en notesbog.

6. SPAR PÅ PAPIRET

7. SLUK FOR APPARATERNE

På mange kontorer vælter det med udprintede mails, mødeagendaer og rapporter, men i disse digitale tider kan det meste sagtens klares på skærmen. Skal du printe, så

Gør det til en god vane, at alle slukker deres computere, skærme og lamper, når I går hjem. Så undgår I unødvendigt elforbrug og kan holde grøn fyraften.

Vidste du, at ...

der er markant forskel på, hvor gode vi er til at reducere vores CO2aftryk derhjemme og på arbejdspladsen? 88 procent mener, de sparer på energiforbruget derhjemme, mens kun 39 procent gør det på jobbet. Kilde: Gallup for Dansk Magisterforening, 2019


SMAGEN AF DANSK

SOMMER

3001756 - DGF Annonce 208x278mm 2.indd 1

22/06/2020 11.13


16

L IME


ÆRLIGT TALT

“Jeg må være fri for at kunne præstere mit bedste” Ida Praetorius er et af de mest lysende talenter på den internationale balletscene. Ballerinaen har i en ung alder sprunget sig igennem flere modne hovedroller og rejst rundt i verden med sin dans. For hende er balletten en forlængelse af, hvem hun selv er – også selvom livet ikke skal blive alt for koreograferet. TEKST CASPER HINDSE FOTO JONAS PRYNER ANDERSEN MAKEUP HENRIK STEEN STYLING MIA DYBKILDE LOCATION THORVALDSENS MUSEUM, LE BEAU MARCHÉ O.A.

L IME

17


ÆRLIGT TALT

Tanktop fra Soft Rebels, 299,95 kr. Blazer fra Giuliva X H&M, 249 kr. Suitbukser fra Giuliva X H&M, 349 kr. Armbånd fra Mads Ziegler “Gold label poetry 14 karat guld brillianter” 17.800 kr. Ring fra Mads Ziegler “Pink Opal 14 kt guld opal brillianter” 8.750 kr. Støvler Idas egne

18

L IM E


ÆRLIGT TALT

H

un venter i mørket. Ida Praetorius holder af roen, inden hun skal på scenen. Ude i mørket kan hun stå og se ind på den store oplyste scene, hvor balletten er i gang. Den kun 26-årige solodanser, der har gjort kometkarriere med hovedroller i ‘Romeo & Julie’, ‘Kameliadamen’ og ‘Svanesøen’, kommer altid ned til mørket, længe inden hun selv skal indtage spotlysets midte og lade publikums øjne betragte piruetter og spring. Det er ude ved tæppekanten i mørket, hun finder ind i rollen ved at finde helt ind i sig selv. Det er derude, de blafrende sommerfugle i maven flakser mindre og begynder at baske i takt. Det er ude i mørket, den dedikerede ballerina virkelig kan mærke, at hun er til stede. “Mine sanser bliver skærpede, lige inden jeg skal på. Det er en vild følelse,” siger Ida Praetorius og misser med øjnene mod solen, der slår ned i Københavns kanaler. Det Kongelige Teaters skrå brædder er ikke langt væk, men her ved kajen er balletskoene dog skiftet ud med sneakers. Benene dingler fra kajkanten, og ballerinaen bliver siddende i en tanke, som hun først kommer af med, da hun har nippet et par gange til sin to-go-kaffe. “Ballet er en måde at udtrykke sig på og et sprog til at formidle historier og følelser. Derfor bliver det også til kunst og ikke en sport, og måske er det også derfor, jeg bruger så sindssygt meget tid på at falde ned igen efter en forestilling. Alle sanser er så skærpede, når jeg er på scenen, at det tager mig lang tid at komme ud af kostumet. Nogle af mine kolleger kan bare tage kostumet af og gå hjem. Det kan jeg slet ikke. Jeg bruger lang tid på at komme ud i den virkelige verden igen.”

følt mig privilegeret over at få lov til at gå på en skole, hvor jeg fik lov til at danse hver eneste dag,” siger hun og strækker benene ud over inderkajen. I en tidlig alder lærte hun, at man netop skal træde helt ud til kanten for at forløse sit potentiale: “Jeg har haft en anderledes barndom end de fleste andre, for jeg gik jo reelt i skole på en kunstnerisk arbejdsplads, hvilket vil sige, at jeg meget tidligt blev eksponeret for kunst og musik. Som barn følte jeg nærmest, at jeg rendte rundt i et eventyr, hvor fortællingerne stod i kø. Der var kulisser, dansere og kostumer overalt, og alligevel bliver man hurtigt voksen på den måde. Det er måske lidt paradoksalt, men det fokus, du skal have, gør dig nok tidligere moden.”

TIDLIGE FORNEMMELSER Den danske ballerina voksede op i pendulfart mellem Virum nord for København og Det Kongelige Teaters Balletskole tæt ved Kongens Nytorv i den danske hovedstad. Når hun optrådte sent om aftenen, hentede hendes far den unge datter ved bagindgangen efter forestillingen. Hun fik en dyne om sig og sov hele vejen hjem i bilen, mens drømmene blandede sig med den forestilling, hun lige havde været med i inde foran hundredvis af mennesker. “Næste morgen gik turen ind til teatret igen, og det var som regel med tog. Jeg var en del af en flok pendlerbørn, der skulle til ballet. Det var vildt sjovt at tage turen sammen, for vi følte ligesom, at vi havde noget specielt til fælles, og vi glædede os til en skoledag, hvor ballettræningen var i centrum,” siger Ida Praetorius og forklarer, at det helt særlige ved at gå i skole på den måde er, at balletten former og fuldender dig: “Ballet blev med tiden en slags anden familie for mig. Du kan have det sjovt, men du kan også afreagere sammen med balletten. Den har formentlig betydet mere for mig, end jeg selv aner.”

ALLET BLEV EN SLAGS ‘‘BANDEN FAMILIE FOR MIG. DEN HAR FORMENTLIG BETYDET MERE FOR MIG, END JEG SELV ANER.

DEN UDVALGTE Ida Praetorius har stort set altid befundet sig et sted imellem virkelighed og eventyr. Hun er ud af en balletfamilie og har selv ført traditionen videre sammen med sine to yngre brødre. Siden hun var tre år, har hun øvet sig dag ud og dag ind på ballettens finere nuancer. Som otteårig blev hun optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole, som teenager fik hun muligheden for at blive fast danser og senere solodanser. Hun indtager altså i dag ofte hovedrollerne i de største stykker herhjemme, mens hun sideløbende har gæsteoptrådt på nogle af de mest prominente balletadresser i udlandet. “Som balletbarn vokser man op med bevidstheden om, at man har et talent. Jeg har været drevet af min lyst til at være en del af ballet- og teateruniverset, og jeg har altid

ET LIV I SØJLER Når man dedikerer sig så meget hver eneste dag, er det selvfølgelig med til at præge ens identitet. Derfor har Ida også som voksen fokuseret på at være mere end sin ene passion. “Det er uden tvivl en balancegang, for ballet fylder virkelig meget i min hverdag, men jeg husker også mig selv på, at det ikke må fylde alt. Af og til ser jeg på mit liv som en bygning af søjler. Jeg skal ikke kun have en balletsøjle, der bærer det hele, for hvis den så pludselig ikke fungerer, vælter ‘huset Ida’, siger hun og griner, så det runger ud over vandet: ➻

L IME

19


ÆRLIGT TALT

Kjole fra Custommade, 1.899 kr. Armbånd fra Mads Ziegler “Gold label poetry 14 karat guld brillianter” 17.800 kr. Ring fra Mads Ziegler “Pink Opal 14 kt guld opal brillianter” 8.750 kr. Støvler Idas egne

20

L IM E


ÆRLIGT TALT

Det har nogen sagt om Ida ...

“Kun spæd og spinkel af sit kønne ydre – dog fuld af kraft og abonnine-guf vil denne danser jeres verden krydre fra nu af med et solodanser-puf. Jeg frydes ved til jer at mig henvende og annoncere at Veronas Julius i aften bliver solodanserinde.” – Balletmester Nikolaj Hübbe udnævner direkte fra scenen Praetorius til solodanserinde efter forestillingen ‘Romeo & Julie’ i 2016.

L IME

21


ÆRLIGT TALT

“Jeg er meget bevidst om, at min ‘vennesøjle’ skal være et afgørende og bærende element i min hverdag, og jeg har faktisk også mange venner uden for balletten.” Noget andet, der også er massivt i Ida Praetorius’ liv, er kunst og kultur. Det burde næsten have en søjle for sig selv, hvis det da ikke lige var, fordi hun netop dyrker sine fritidsinteresser med veninder og venner. “Når jeg ikke danser, er jeg ret ligetil. Jeg hænger meget ud med mine venner, men vi laver også mange kulturelle ting. Jeg tror, at min glæde ved balletten fra en så tidlig alder har givet mig et virkeligt stort kulturbehov. Derfor går jeg ofte i biografen, i teatret eller på kunstmuseum med mine venner, når jeg ser dem.”

RÆKKER UD Der må altså gerne være et mål med tingene, hvis det står til Ida Praetorius. Ikke at hun ikke af og til slapper af med dårligt fjernsyn hjemme på sofaen, men hvis man er vokset op som perfektionist og med sans for de helt små detaljer, lagrer det sig som en naturlighed i én. “Forleden talte jeg med én af mine brødre, der også er balletdanser, om, hvorfor vi dog havde valgt et fag, som er så svært. Sommetider ville det være fedt at lave noget, der var nemmere, men vi kom frem til, at vi holder af fagets udfordringer. Det er nok min egentlige drivkraft, siger hun og forklarer så, at ballet sommetider også kan være et pres. I nuancerne mellem leg, alvor, dans og perfektionisme ligger både tvivlen og presset på lur. Sommerfuglene i maven, når du står ude i mørket og venter på at skulle indtage scenen, får dig naturligvis ikke altid til at flyve rundt få sekunder senere. Derfor har Ida Praetorius brugt forskellige coaches som en naturlig del af sin hverdag. “Jeg har balletinstruktører, der hele tiden retter det, jeg laver, til, men jeg har også haft en mentalcoach, som jeg har trukket en del på. Især da jeg var yngre, og det var også her, jeg lærte det med søjlerne,” siger hun og smiler fraværende et øjeblik: “Helt generelt tror jeg, det er godt, at der er nogen, som ser på dig udefra. I et hus kommer der altid nullermænd, og hvis du er vant til at arbejde helt ned i mikrodetaljer, er det afgørende, at du har nogen, der kan se dem, mens du løber rundt. Det betyder meget for mig at være i nærheden af dygtige mennesker, der guider mig. Det er jeg meget taknemmelig for.”

handler om, at det er noget, jeg gerne vil,” siger hun og trommer med fingeren mod kajkanten: “Det ydre pres påvirker mig ikke så meget. Jeg tror, jeg lægger det største pres på mig selv. Andres forventninger ville jeg nok ikke kunne holde ud, for jeg er formentlig den allermest perfektionistiske, når det kommer til min dans. Men så er jeg til gengæld heller ikke perfektionist så mange andre steder. Min lejlighed er for eksempel ret kaos-agtig, og det gør ikke noget, men hvis jeg ikke danser ordentligt, kan jeg blive frustreret.” Hun svinger lidt med benene. Det er, som om hun lige skal finde takten i det næste, hun gerne vil sige. “Ballet er bare ikke ligegyldigt for mig. Når jeg ikke er tilfreds med det, jeg har danset, kan jeg ikke slå det hen. Hvis folk siger: ‘Det er bare ballet’, kan det være svært for mig at forklare, at det ikke føles på den måde, men jeg tror nu, det er meget sundt for mig at høre, for det sætter det hele lidt mere i perspektiv nogle gange.”

FORHOLDSVIS HÆMNINGSLØS Der er altså ild i balletsjælen hos Praetorius. Selvom man skal kunne sige pyt til noget, skal der aldrig puttes med talentet. Man må øve, øve, øve, for hvis man gør det, er der mulighed for, at der opstår en lille smule kropslig magi på scenen en aften. “Ballet handler om at være i forbindelse med noget. Både med sig selv og med sin krop, men også med andre mennesker. Det er en måde at kommunikere på, for det handler om at være til stede lige nu og her. Uanset om jeg danser eller ser film eller teater, lever jeg mig ind i det. Jeg er forholdsvis hæmningsløs, og jeg griner højt eller græder virkelig igennem, hvis jeg bliver rørt,” siger hun og slår ud med armene, som var hun i gang med træningen og en særlig positur skulle leveres: “Jeg sørger for at kunne koreografien så godt, at jeg kan være impulsiv på scenen. Hvis orkesteret spiller en smule hurtigere, end de plejer, danser jeg også lidt hurtigere. Jeg må være fri for at kunne præstere mit bedste.” Denne særlige kropslige musikalitet har altså bragt Ida Praetorius frem med kanonfart. Men hun er slet ikke færdig endnu, selvom de store hovedroller allerede pryder cv’et. “Da jeg blev udnævnt til solodanser, var der mange, som sagde til mig: ‘You’ve made it’, men sådan havde jeg det slet ikke. Jeg tænkte: ‘Hvad mener I? Jeg er da først lige begyndt!’,” griner hun: “For mig er det en god måde at se tingene på. Jeg er begyndt at finde en anden ro, når jeg arbejder. Det giver mig friheden til at være modig og arbejde indefra og ud. På den måde får jeg mulighed for at nyde forestillingerne 100 procent. Det er noget, jeg gerne vil holde fast i.” 

ER MEGET BEVIDST ‘‘JEG OM, AT VENNER SKAL VÆRE ET AFGØRENDE OG BÆRENDE ELEMENT I MIN HVERDAG.

PERFEKT KAOS Det vigtigste, Ida Praetorius har lært om sig selv i opvæksten med balletten, er, at pres basalt set kun er noget, man lægger på sig selv. “Jeg er ikke altid god til at holde fri. Når jeg kommer hjem fra en lang dag, kan jeg sagtens sidde og se på mine noter, se dansevideoer eller lytte til musikken. Men det

22

L IME


BLÅ BOG   I da Praetorius er født i 1993 i Virum.   D atter af forhenværende balletdanser og læge Carolina Lohfert Praetorius og økonom Henrik Praetorius. Hendes brødre, Lucas og Tobias, er også balletdansere.  U ddannet på Det Kongelige Teaters Balletskole fra 2002 til 2010, arbejdede sig fra aspirant i 2010, til korpsdanser i 2012 og solist i 2014.  B lev officielt udnævnt til solodanserinde den 6. april 2016 efter sin præstation som den kvindelige titelrolle i 'Romeo og Julie'.   H ar modtaget et hav af priser. Lige fra en Reumert for Årets Talent i 2012 til Ridder af Dannebrogsordenen i 2019.   H ar nævnt, at hun ofte lader sig inspirere til sin scenekunst af den afdøde kunstmaler og professor Egill Jacobsen.   I da er aktuel i Det Kongelige Teaters opsætning af ‘Askepot’, der har premiere 19. september, og i Nikolaj Hübbes fortolkning af Bournonvilles klassiker, ‘Sylfiden’, der har premiere 24. oktober.

L IME

23


Det har nogen sagt om Ida ...

“Hun er kulturforbruger på en lidt mere sofistikeret måde end gennemsnitsdanskeren.” – Livsstilsekspert Anne Glad, da ‘Kender du typen’ besøgte Ida hjemme i privaten – kommentaren faldt, inden eksperten vidste, hvem aftenens hovedperson var.

24

L IM E


ÆRLIGT TALT

En dag i Ida Praetorius’ liv 7.30: “Jeg vågner som regel af mig selv.

Den ro, der er om morgenen, er lige mig. Verden står stadig og strækker sig, og jeg vil gerne vågne med den. Jeg spiser havregryn med bananer og mælk som noget af det første. Det samme måltid hver eneste morgen.”

børste tænder for en balletdanser. Man kommer hele kroppen igennem. Først små øvelser og til slut store spring.”

strækker jeg ud og sætter nok også mine fødder i isvand. Det foregår ofte i min garderobe, hvor jeg kan koble helt af.”

12.00: “Jeg træner på de produktioner,

19.00: “Jeg er hjemme og spiser aftens-

jeg er i gang med. Det er ofte individuelle prøver.”

mad, hvis jeg ikke har forestilling. Det handler jo om at få kalorier nok, hvis jeg har trænet hårdt, og derfor spiser jeg temmelig store retter med grøntsager og fisk. Jeg drikker sjældent alkohol, når jeg er derhjemme, men jeg kan godt lide at drikke en drink, hvis jeg er ude med vennerne.”

9.00: “Her tager jeg ind på teatret, og

13.30: “Her spiser jeg en let frokost. Jeg

hvis jeg har været ekstra morgenfrisk, har jeg været til yoga inden, så kroppen er strakt ud og parat. I min garderobe drikker jeg en kop kaffe og slapper af.”

har ikke så meget lyst til en stor portion boller i karry, når jeg skal danse lige efter.”

10.00: “Morgentræningen begynder. En

live-pianist spiller, og træningen på halvanden time er meget rituel. Det er som at

15.00: “Hvis jeg har forestilling om afte-

nen, tager jeg hjem og ser noget Netflix eller noget andet slammet tv. Hvis jeg ikke har forestilling, har jeg for det meste prøver til klokken 18, og derefter

23.00: “Her går jeg altid i seng, så jeg er

klar til at vågne helt af mig selv igen næste morgen.”

L IME

25


REJSETEMA

På opdagelse i

VINENS VERDEN – lige her i D anmark

26

L IM E


REJSETEMA

Glem lige de sydlige himmelstrøg og deres kilometervis af vinmarker et øjeblik, for her i landet finder du faktisk mange flere vingårde, end du lige skulle tro. Oplev smagen af de lokalproducerede vine, synet af smukke vinranker eller høsten af røde og grønne druer, når vingårdene i denne måned slår dørene op for gæster. TEKST LEA HAMMERSHOLT MALMOS FOTO PR OG SHUTTERSTOCK

i skal faktisk ikke mere end halvanden generation tilbage – omkring 1950’erne – for at nå den tid, hvor det for første gang blev almindeligt for alle voksne i Danmark at drikke vin. Før var de velsmagende dråber nemlig forbeholdt hoffet, adelen og velhavende købmænd, og bønderne måtte nøjes med den lille sjat altervin, de fik om søndagen. Det er der heldigvis lavet om på, og i dag er vinen i langt højere grad allemandseje. De fleste af os nyder et godt glas vin til maden, men for mange klinger “produceret i Danmark” på vinetiketterne stadig lidt skingert. Måske har en del af os endda aldrig smagt vin, som er dyrket og produceret i vores hjemland. For Frankrig, Italien, Spanien og Australien har lagt sig i spidsen, hvad populær vin angår, og overbevisningen om, at god vin skal dyrkes på store, eksotiske vingårde og plukkes under sydens blå himmel og bagende sol, lever i bedste velgående. Men faktisk er danske vinavlere for alvor begyndt at etablere vingårde herhjemme, og det rykker ved vores tanker om, hvor det er muligt at dyrke de blå og grønne druer. Det er svært at forestille sig, at vi kommer til at lege med de store vinnationer, men de danske vinavlere forfiner hele tiden smagen af deres lokalproducerede og bæredygtige vine. Vi har i dag, og hold nu fast, cirka 1.100 vinavlere og -producenter spredt

ud over hele Danmark, og det lader til, at de er kommet for at blive. I 1993 blev Foreningen af Danske Vinavlere stiftet, og i 2000 blev Danmark anerkendt som et vinproducerende land af EU. Det satte skub i vinavlerforeningen, som voksede til over 1.200 medlemmer, og flere og flere vingårde begyndte at poppe op rundtomkring i landet. Den første danske autoriserede vingård, Skærsøgaard Vin, ligger ved landsbyen Dons ved Kolding. Det var Sven Moesgaard, der i 1998 satte sine første vinplanter, der i dag er blevet til imponerende 25.000 vinstokke og en stor kommerciel dansk vinproducent. Men vinavl i Danmark er ikke en helt let disciplin, for vinmarkerne kræver en hældning mod syd og gerne beskyttet beliggenhed med læbælter eller andet. Dog giver Danmarks lange sommerdage og kølige nætter en langsom modning og dermed gode forudsætninger for udvikling af druernes aromastoffer. Den mest populære blå drue er den tyske druesort Rondo, mens de mest dominerende grønne druesorter er Solaris, Ortega, Madeleine Angevine og Zalas Perle i Danmark. Er du blevet nysgerrig på dansk vin, løber Årets Vindag af stablen 19. september, og det betyder, at mange danske vingårde byder velkommen i marken og vineriet til et gratis indblik i vinproduktionens verden. Mange tilbyder også overnatninger, selskaber, rundvisninger og vinsmagninger mange andre af årets dage. På de følgende sider kan du lære tre forskellige danske vingårde at kende – og de smukke områder i de danske egne, de ligger i. ➻

DANSKERNES VINVANER I TAL På en helt almindelig dag drikker 13,7 procent af danskerne vin til aftensmaden. Ser man på vinindtaget i løbet af en hel dag stiger procenten til 18. De ældre ligger så absolut i front, når det gælder vin til aftensmaden. Næsten hver fjerde 55-74-årig drikker vin til maden på en gennemsnitlig dag. Til sammenligning er det kun 5,5 procent blandt de 15-34-årige. Nord for København er de helt vilde med vin til aftensmaden. Faktisk så glade, at borgere på de kanter drikker hele 50 procent mere vin til aften end den gennemsnitlige dansker. Lørdag er den dag, hvor vi i Danmark åbner flest flasker vin. Mere end hver femte dansker (21,4 procent) drikker vin til maden lørdag aften. Til gengæld er mandag, tirsdag og onsdag de mest tørlagte dage på ugen. Danskere med høje lønninger og lang uddannelse popper oftere en flaske vin til aftensmaden – nemlig 17,5 procent af dem med høj indkomst, mens kun 9,3 procent med lav indkomst gør det samme.

L IME

27


Få alle dine yndlingsblade digitalt hver uge Få adgang til over 300 af de bedste danske og internationale magasiner og ugeblade Særpris til abonnenter

49 kr. pr. md.

1. måned

gratis 99 kr./md. Ingen binding

Skift mellem magasinvisning og mobiloptimeret visning.

Aller Medias digitale magasiner plus udvalgte internationale magasiner. Se mere på pling.dk og find app’en i App Store og Google Play.


REJSETEMA

Garbolund Vingård På vinmarkerne omkring Garbolund er kunstgødning og sprøjtegifte bandlyst. For gården er frontløber inden for ægte dansk naturvin, og vinmarkerne passes derfor efter økologiske principper.

V

ineventyret startede i 2003 med 950 vinstokke, som blev plantet på en sydvendt skråning i Annisse. I dag er flere marker kommet til, og bestanden af vin vokset betydeligt til godt 3.600 vinstokke, som helt fra begyndelsen har været økologisk drevet.

Nobel naturvin Garbolund producerer rene, naturlige vine uden tilsætningsstoffer, filtrering eller anden manipulation af vinene. Naturvin er

vildgæret druesaft, hvor man i processen med at producere vinen blander sig så lidt som overhovedet muligt i naturens gang. Det er altså den mest naturlige form for vin, der findes. Resultatet bliver en vin, som er særegen i smagen, og som ofte rokker ved definitionen af, hvordan en vin skal smage.

På royal jord med helligt vand Garbolunds oprindelige vinmark med lange rækker af vinstokke ligger på

sydsiden af bakken ”Baunen”, og ved foden af bakken ligger helligkilden Snokilde. Kilden er drænlagt i dag, men sagnet siger, at en abbed ved navn Vilhelm fra Æbeltoft Kloster velsignede kilden i sin tid, så vandet fik helbredende egenskaber. Og faktisk har dronning Margrethe 1. ejet jorden, som kilden snor sig gennem. Det skulle efter sigende have været hendes mening at opføre et nonnekloster, men opgav, og i dag ligger der i stedet en vaskeægte dansk vingård.

L IME

29


KIG ENDELIG FORBI

VI ELSKER GÆSTER!

regnskoven.dk

LIME KULØR SKØN Elsker gæster Hyæne 2020 208x278.indd 1

30.06.2020 12.59


REJSETEMA

NORDSJÆLLANDSK GASTRONOMI Gå endelig på jagt efter de nordsjællandske køkkenperler, der ligger på disse kanter – her finder du nemlig både økologiske specialiteter og hyggelige lokalsteder for alle pengene. Prøv for eksempel Esrum Kloster og Møllegård, Helenekilde Badehotel, Pension Kildegaard, Pibe Mølle Vin & Ost, Rabarbergården eller Restaurant Tinggården, der også har en café og landhandel.

SNØR VANDRESKOENE OG GÅ PILGRIMSRUTEN Tisvildevejen, som er en pilgrimsrute, der går gennem dele af Nationalpark Kongernes Nordsjælland, byder på mangfoldig natur, kulturoplevelser og fører dig forbi vinmarkerne ved Garbolund Vingård. Turen kan deles op i en eller flere etaper, og du

kan enten gå den alene eller med andre. Så bind vandreskoene, på med rygsækken, og bevæg dig ud i den danske natur, og oplev blandt andet smukke søer, kilder, gravhøje, Esrum Kloster og Danmarks største gamle skov, Gribskov.

Vidste du, at…

langt det meste vin, der bliver produceret i dag, ikke bliver bedre med alderen? Flaskerne kan fint holde sig et-tre år, men det giver ikke nogen smagsmæssig mening at gemme på dem, medmindre det er vine, som specifikt er lavet til at udvikle sig over nogle år.

3 TING, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF PLUK VINDRUER I SPANDEVIS Hvert efterår går høsten ind, hvor druerne plukkes og sorteres, og det bliver de omhyggeligt gjort i hånden. Det er både ejere, børn, venner, bekendte, folk fra lokalområdet og tilrejsende vinentusiaster, som sammen går i marken og plukker rækkerne af vinstokke tynde for blå og grønne druer. Så er du heldig, kan du måske få lov at opleve en autentisk dag som vinbonde i marken med hurtige fingre, der plukker modne druer.

NYÅBNET VINBAR I år blev en ny tradition født på Garbolund. En vinbar. Det betyder, at

vingården hver lørdag åbner dørene for gæster, som blandt store kasser med vin kan sætte sig og nyde et glas naturvin og lækre, lette anretninger med lokalsamfundets råvarer.

NYSGERRIG PÅ NATURVIN? LAV DIN EGEN Det tager 18 måneder at lave en flaske vin, og du kan være med i hele processen, hvis du tilmelder dig et kursus på Garbolund. Du vil få introduktion til alt fra beskæring, opbinding, høst, presning, omstikning, og at vinen hældes på flaske – og du får 12 flasker med hjem. Et kursus på 10 besøg og en markant bedre forståelse af naturvinens verden.

L IME

31


REJSETEMA

32

L IM E


REJSETEMA

Glenholm Vingård Med Limfjorden i baggrunden ligger den familiedrevne vingård Glenholm, som ud over et stort sortiment af lækre vine også producerer andre specialiteter, hvor druerne indgår. Målet er at udnytte hele druen.

D

et startede med en nysgerrighed og 20 vinplanter i 1993. Siden har Glenholm Vingård haft næsten konstant vokseværk, og gården har i dag et tilplantet areal på to en halv hektar fordelt på fire forskellige vinsorter og en produktion på op til 7.000 flasker årligt.

rækker af vinstokke i naturskønne omgivelser, og idyllen stopper ikke her. For gården er et familieforetagende, og det er intet mindre end tre generationer, som i dag driver vingården i Vesthimmerland. Den yngste generation, som endnu ikke har nået voksenalderen, er dog stadig under oplæring.

Familievin i generationer

Fællesskab og festligheder

Med Limfjorden og Livø i baggrunden ligger den hvidmalede gård med lange

Men det er ikke kun familien, som er en del af Glenholm Vingård, for fællesskabet

ligger dybt i gårdens DNA. I dag har mange fået del i stoltheden, for gården har en bred ejerkreds. Der er ofte liv på gården, for det er både muligt at holde romantiske bryllupper med vielse i vinmarken, fester, overnatte og spise i gårdens cafe, hvor grønne vinranker vokser vildt. Og her kan du spise de lokale specialiteter som hyggelig delemad, så du kan få smagt på alle lækkerierne. Men først og fremmest skal du selvfølgelig smage den gode, danske vin.

L IME

33


Coro Afbestil na lingsret

195,-

BORNHOLM ER SKØN

Efterårsferie med Pool

Flot feriehus + Ølsmagning

Flot spahotel ved havet

• Skønt feriehus i Allinge • Overdækket swimmingpool • Færge Ystad-Rønne tur/retur med bil • Rengøring og strømforbrug • Gratis éntre til middelaldercenter • Gratis guideture

• Flot og nyrenoveret (2020) feriehus • Lige ved skov, strand og by i Rønne • Frokost og ølsmagning på Svaneke Bryghus • Færge Ystad-Rønne tur/retur med bil • Rengøring og strømforbrug • Gratis guideture • Gratis cykelleje • Stor introduktionsrabat i 2020

• Griffen Spahotel i Rønne • Beliggende ved havet og den gamle bydel • Lækkert dobbeltværelse • Færge Ystad-Rønne tur/retur med bil • Stor morgenmadsbuffet hver morgen • Gratis adgang til stort spaområde • Gratis cykelleje

Totalpris for op til 4 personer: 4 nætter: 4.395,• Ankomst er mulig alle ugedage 7 nætter: 5.895,• Tillæg 200,- ved ankomst på en lørdag

Totalpris for 2 personer: • 4 nætter: 3.695,• Tag et vennepar med for kun 995,• Ekstra nætter: 499,-

Bestil din ferie nu på 56 95 85 66 www.teambornholm.dk

Totalpris for 2 personer: Ankomst i perioden 4 nætter 7 nætter Før 11. september 5.395,- 8.295,11. september - 31. december 4.795,- 7.595,Opgrader til et værelse med havudsigt for kun 200,- pr. nat


REJSETEMA

MUSLINGER PÅ MENUEN Limfjordens mange muslinger skal smages, og det kan du gøre i Løgstør. De fleste af byens gastronomer serverer i dag de lokaltfangede muslinger, men langt op i 1900-tallet brugte limfjordsfolk kun muslingerne som madding på fiskekrogene. Sådan er det heldigvis ikke mere, og det er faktisk også muligt at tage på selvpluk af blåmuslinger i Limfjorden.

VESTHIMMERLAND BYDER PÅ VIKINGEBORGE OG VANDRETURE Ud over dansk vin byder Vesthimmerland på mange andre spændende ting. Besøg Limfjordsmuseet, gå amok i vandsport, fisketure og vandreture på lange strande dækket af muslinge- og østersskaller. Tæt på Glenholm Vingård ligger Vilsted Sø, som er Nordjyllands næststørste sø. Her kan man

både gå, cykle og ride rundt på den 22 km lange sti, som omkranser søen. Du kan også fiske eller klatre op i fugletårnet og spejde efter flotte fugle. Er du mere til at udforske gammel historie, findes udgravningen af Danmarks største vikingeborg, ringborgen Aggerborg, også i Vesthimmerland.

Vidste du, at…

den dybe bund på vinflasken historisk set slet ikke har noget med vinens kvaliteten at gøre? Da man i gamle dage håndpustede flasker, opstod der en lille ujævnhed i bunden, der hvor man klippede glasset, og den skjulte man ved at skubbe bunden op.

3 TING, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF VINEN, SELVFØLGELIG! Det ville da være en skændsel, hvis man tog på vingårdsbesøg uden at smage på godterne. På Glenholm anvendes kun de druer, som er dyrket på gården, og udvalget byder på både røde, hvide og rosa farver. Vinfilosofien er at frembringe vine med renhed i duft og smag, som afspejler områdets jordbund af gult ler med masser af kridt, flint og sand, som vinen vokser på. Den mineralholdige undergrund beriger vinens smags- og aromastoffer.

DRUE-ISTE ELLER RØDVINSSIRUP? Ud over et sortiment af vin laver Glenholm faktisk også andre produkter – dog stadig med druen som hovedperson. Målet er at

udnytte hele druen, og der udvikles derfor hele tiden nye produkter, som gør det muligt. Så skal nogle af familiens mindste med på vingård, er der også lækre drikke til dem. Blandt andet gårdens egen sodavand eller iste med smag af vindruer. Faktisk laver Glenholm også en rødvinssirup og vindruegele, som med sin sødme og syre er velegnet til madlavning og desserter.

VÅGN OP TIL SYNET AF VINRANKER I 2014 opkøbte Glenholm nabogården og lavede den om til gæstehus og lejlighed, så det er muligt at overnatte på vingården. Oplev gårdens fredfyldte natur med druer på murene, gåture mellem rankerne, dejlig vin og tag på dagsture til Limfjorden.

L IME

35


ALLE SKAL HA’ RÅD TIL MERE ØKOLOGI Hver dag får du ØGO’ til Netto-priser i din lokale Netto. Vi stopper aldrig med at udvikle nye, økologiske produkter – for alle skal nemlig have råd til mere økologi.

Kun i 24494_lime_oego_208x278.indd 1

02/07/2020 13.01


REJSETEMA

Vester Vedsted Vingård Tæt ved Vadehavet ligger en vingård, som danner rammen om en hyggelig butik, cafe og aftenrestaurant – selvfølgelig med vinen i fokus. Men på vingården eksperimenteres også med øl, alkohol, fermentering og andre spændende ting.

D

en solgule vingård ligger i Sydvestjylland i udkanten af landsbyen Vester Vedsted, hvorfra navnet på gården også stammer. Tæt på Vadehavet, med vandløb, skov, vinmarker og får i baghaven, emmer gården af ro og idylliske naturoplevelser. Men en summen af aktivitet og liv er alligevel altid at finde på den travle vingård, hvor der skabes dyrebare dråber.

Drikke til enhver smag

Fra hygge til gourmet

Det lille familieforetagende, hvor blot fire mennesker står for at producere, kokkerere og servicere, har gang i mange ting. Vinproduktionen er i højsædet, og gårdens 9.000 vinstokke gror godt på en let sydvendt skråning på den sandede hedeslette. Men siden 2008, hvor gården blev producent af vin, er et mikrobryggeri og destilleri også kommet til.

Om dagen er der rundture og vinsmagninger, mens gårdens nordisk- og franskinspirerede køkken byder på frokost og kaffebord med kager. Om aftenen er der hvide duge på bordene med levende lys. Så meget som muligt af maden er lavet fra bunden, hentet fra haven eller fra lokalområdet, og bæredygtighed og økologi er vigtigt på matriklen.

L IME

37


1628_Graasten_annonce_208x280mm_HR.indd 1

04/04/13 14.02


REJSETEMA

SØNDERJYDERNES SOLÆG Du kan næsten ikke tage til Sønderjylland uden at prøve den sønderjyske egnsret solæg. Æggene koges med løgskaller, så skallen får brune farver, og blommen bliver grøn eller mørk. Med revner i skallen lægges æggene i saltlage i mindst en uge. Serveres med en stærk sennep og gerne en snaps.

VADEHAVETS VIDUNDERLIGE NATUR Hvis du alligevel skal til Vester Vedsted Vingård, må du ikke gå glip af at opleve Nationalpark Vadehavet, som udgør den længste ubrudte strækning af sand og mudderflader i verden. Området er dannet af kombinationer fra istiderne, tidevand, bølger, mudder,

planter – og dyreekskrementer! Her kan du også opleve sværme af trækfugle, sæler, et særpræget landskab, bunkere fra 2. verdenskrig, der var brikker i et tysk kystforsvar, og andre smukke natur- eller kulturoplevelser.

Vidste du, at…

vin med korkprop overhovedet ikke behøver at være bedre end vin med skruelåg? Skruelåget har bare fået et imageproblem, fordi det har været forbeholdt billige læskedrikke. Diskussionen om dette er lang, men flere eksperter og forbrugere er ved at vænne sig til, at vin med skruelåg godt kan være af god kvalitet.

3 TING, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF VINSMAGNING OG TUR I MARKEN Tag med vinbonden på tur i vinmarken og vineriet og få udvidet din viden om vinens verden fra drue til fremstilling med en passioneret og velfortalt vinsnak. Bagefter tilbydes smagning af gårdens økologiske vine, som blandt andet byder på vingårdens mousserende vine. En af slagsen er en spændende mousserende hvidvin med tydelige toner af hyldeblomst.

EN OVERFLOD AF HJEMMEGJORT Besøg gårdbutikken som det siges afspejler gårdens fire drivkraftige bagmænd- og kvinder. I butikken kan der

både købes et bredt udvalg af vin, otte forskellige øl, kryddersnaps, gin, sirup, kryddersalt, natursæbe og meget mere. Alt sammen fra gårdens egen produktion, hvor de mange interesser dyrkes i fællesskab.

BLIV KLOGERE PÅ DEN POPULÆRE FERMENTERING Har du interesse for mere end bare vin, er der også workshops i fermentering – af både grøntsager og drikkevarer. Helt uformelle aftener med prøvesmagninger, praktisk arbejde, teori og masser af grin. Nogle dage er der hestevognskørsel fra gården eller foredrag om kaffens kosmos.

L IME

39


BAG LÆKRE

DAIM MUFFINS MED BROMBÆRFROSTING

Ingredienser Muffins

4 Daim bar 75 g æbletern 2 tsk bagepulver 1 dl sukker 1 æg 50 g smør 3 dl mel 2 tsk vanillesukker 1 dl mælk Brombærfrosting

300 g Philadelphia Original 100 g flormelis 8 friske brombær Pynt hakket Daim friske brombær

12 40

PE RS ON ER

MI N.

Sådan gør du Muffins Smelt smørret, køl af og rør det godt med sukker. Rør ægget i. Hak Daim groft og bland med melet. Sigt bagepulver og vanillesukker og vend det i æggemassen. Tilsæt herefter æbletern, mælk og til sidst melblandingen. Fordel dejen i ca. 20 små papir- eller silikoneforme. Bag i 15 min. midt i en forvarmet ovn ved 175 ˚C. Brombærfrosting Kom Philadelphia i en skål og rør det blødt og ensartet med en dejskraber. Tilsæt flormelis og rør det ud i flødeosten. Kom brombærrene i og mas dem med dejskraberen. Rør til farven er lilla og ensartet. Kom frostingen i en sprøjtepose. Denne frosting kan laves på forhånd og opbevares 1-2 døgn i køleskabet. Pynt de afkølede muffins med brombær-frosting, friske brombær og resten af den hakkede Daim.


Livsstil S U N D H E D | S T I L | B E AU T Y

Blanche, 3.199 kr.

LILLE ELASTIK – STOR EFFEKT

Notes du Nord, 799 kr.

JACQUEMUS

SHOPPING Tern er overalt denne sæson, og selvom de er en trend, der kommer og går, så fungerer de altid godt. Hvis du tør, så spring ud i et outfit kun med tern.

MIU MIU

FRA CATWALK TIL KLÆDESKAB

At træne med elastikker er både en nem, praktisk og effektiv træningsform. Den lille cirkelformede elastik er særlig god at bruge, hvis du vil træne baller og lår. Den lille størrelse betyder nemlig, at modstanden i øvelserne bliver stor, mens dine bevægelser bliver mindre, og det er lige, hvad de store muskler i baller og lår har godt af. Home Gym Elastikbånd, fås i Light, Medium og Heavy, 30 kr.

WALK AND TALK

Vidste du, at en gåtur er en hurtig vej til en fortrolig samtale? Det skyldes ifølge iform.dk, at vi er mere tilbøjelige til at “komme ud af sneglehuset”, når vi går ved siden af hinanden uden nødvendigvis at have øjenkontakt. En gåtur giver dig med andre ord både motion, frisk luft – og mulighed for dybere snak.

DEN UIMODSTÅELIGE STILET

Historien om Good Girl-duftene og den ikoniske stilet-flakon fortsætter her i august med den mest uimodståelige duft til dato. Det er i hvert fald sådan, Carolina Herrera beskriver deres nye Good Girl Suprême. Jeg kan godt se (og dufte), hvad de mener, for eau de parfumen er tilført masser af saftige bær og sensuelle tonkabønner, som virkelig får Carolina Herreras klassiske jasminblomst til at sprudle endnu mere. Good Girl Suprême EdP, 50 ml, 760 kr.

TEKST MIA DYBKILDE, CATHRINE PARK OG STINE TROENSE FOTO PR

Vidste du, at ...

spinat styrker dit immunforsvar, beskytter mod kredsløbssygdomme og kan forebygge diabetes 2?

L IME

41


Livsstil S U N D H E D | S T I L | B E AU T Y

SMARTE MATERIALER

FÅR DIG TIL AT STRÅLE Highlighter er ofte din huds bedste veninde, for den kan straks tilføje en smuk shimmereffekt, hvor solen kysser dig. Prøv fx Vita Liberatas Illuminating Highligter med rosenrød effekt, der giver huden på kindben, øjenlåg, under brynene og på bryst og skuldre en romantisk sommerglød. Highlighteren plejer og blødgør også huden med aloe vera og glycerol, og så er den helt fri for parfume og alkohol. Vita Liberata, Blur Luminosity Rose, 30 ml, 219 kr.

Det kan godt være, at Uniqlos træningslinje, Sports Utility Wear, hverken får dig til at løbe hurtigere, hoppe højere eller løfte tungere, men den sørger for de optimale forhold, mens du træner, for linjen er designet i seje funktionelle materialer. Teknologierne bag to af materialerne hedder AIRism og DRY-EX. AIRism holder dig kølig, og DRY-EX transporterer fugt væk, mens du træner. Vælg mellem mange styles, der er dejligt enkle, stilrene og budgetvenlige på uniqlo.com

Vegansk tøjkollektion Som den første danske modedesigner er Alexandra Kops, der står bag mærket Sasha La Mer, klar med en bæredygtig og vegansk linje, som er lavet af 100 procent ramie, der er en slags brændenælde. Vegan Future, den nye bæredygtige linje, består i første omgang af to elegante jakker, der er holdt i rene nordiske linjer og kombineret med luksuriøse, feminine detaljer og efter sigende høj kvalitet. Stoffets naturlige struktur skaber en spændende overflade, som er en smuk detalje i sig selv, og det naturlige udtryk giver det yderligere karakter. Jakkerne fås nu og koster 3.299 kr. stykket. Se mere på sashalamer.com

2 budgetter

DEN LANGE NEDERDEL

Efteråret er så småt begyndt, og det er tid til at få de lidt længere længder på. Den lange nederdel er god til sneakers, men også med et par høje hæle til en aften ude. Luksus Mos Mosh 899 kr.

Budget Zara 299 kr.

42

L IM E

FØNTØRRINGSFAVORIT Hvis jeg kan springe over, hvor gærdet er lavest, når håret skal føntørres, så er jeg glad. Derfor klapper jeg i mine små hænder over den her letvægtsspray, som beskytter mit hår mod føntørrerens varme, samtidig med at tørretiden reduceres med op til 50 procent. Desuden modvirker den frizz og holder håret mere glat og glansfuldt hele dagen. Bumble and Bumble, Glow Blow Dry Accelerator, 125 ml, 270 kr.

FÅ BÅDE GLØD OG GOD HUD Føler du også, at selvbruner i ansigtet kan være en lidt angsprovokerende affære her i efterårsmånederne, så kan jeg glæde dig med, at James Reads selvbrunerprodukter er træfsikre. Det gælder i særdeleshed den nye Click & Glow, som er koncentrerede selvbrunerdråber tilsat vitaminer, antioxidanter, hyaluronsyre og aloe vera, så huden også bliver lysnet, udglattet, plejet og beskyttet, mens du kan nyde en naturlig glød. Click & Glow, 15 ml, 250 kr.

Læserservice Blanchecph.com. Mosmosh.com. Notesdunord.dk. Sashalamer.com. Zara.com


Nyhed!

Lindring af isninger* og langvarig frisk ånde. Nu 100% gel.

Nr.1

TANDPASTAEN FLEST DANSKE TANDLÆGER ANBEFALER

mod isninger i tænderne**

*Ved anvendelse 2 gange dagligt **GfK Claim test Nov. 2019 Trademarks owned or licensed by GSK. ©2020 GSK or licensor. PM-DK-SENO-20-00016

7205_Lime_annonce_208x278mm_Final.indd 1

17.02.2020 10.54


PERSPEKTIV

ER DET

ALTID

?

NEMT AT VÆRE

KLOG

Gruppen af højtbegavede børn er ikke stor og overses ofte – men det kan være vigtigt, at vi som samfund lærer at favne de små kloge hoveder bedre, så vi ikke taber dem på gulvet i barndommen. Men hvordan? Vi skal pakke vores fordomme væk og tilbyde dem fællesskaber og flere udfordringer. TEKST LEA HAMMERSHOLT MALMOS ILLUSTRATION LOTTE ANDKILDE

44

L IM E


M

yterne om højtbegavede børn lever i bedste velgående. De er vandkæmmede, har tykke briller, citerer Tjekhov, mens de spiller violin, og studerer kvantefysik i deres fritid. De er 12-talstalenter fra velfungerende hjem med store boghylder og avislæsning. Nørderne. De intelligente. Eliten. Men sandheden er ofte en helt anden. De højtbegavede børn kommer nemlig i mange forskellige indpakninger fra vidt forskellige familier, og mange lever ikke op til den gængse forestilling om mønstereleven, og netop det kan gøre dem svære at spotte – både for forældre, pædagoger, skolelærere og alle os andre – for vi kigger simpelthen med den forkerte brille. Og hvad så? Hvis børnene er kloge, skal de vel nok finde ud af at få en god uddannelse og blive lykkelige? Nej, helt så enkelt er det ikke. For den høje begavelse kan faktisk have en bagside – både fagligt og socialt. Det er værst for barnet, som kan opleve ensomhed, dårligt selvværd og mangel på motivation, men fra et kynisk samfundsperspektiv virker det ærlig talt også dumt, hvis vi ikke formår at udvikle nogle af vores skarpeste hjerner, men i stedet taber dem på gulvet i barndommen.

BLOMSTERNE SKAL VANDES Men hvordan ved man, om man er mere intelligent end gennemsnittet? I dag vurderes børns begavelse ud fra intelligenstesten med det fine navn ‘Wechsler Intelligence Scale for Children’ – i daglig og mere mundret tale også bare kaldet en WISC-vurdering. Testen er det mest brugte værktøj til at vurdere IQ hos børn i alderen 6-16 år, men der findes også andre tests til børn under seks år og voksne. “Det er to procent ud af hele befolkningen, som vi kalder højtbegavede. Når vi tester børn for høj begavelse, leder vi altså efter dem, som rangerer mellem de to procent højeste på intelligenstesten med en IQ på over 130,” fortæller psykolog Ole Kyed, som har mere end 25 års erfaring med de højtbegavede børn. Og faktisk bruger den erfarne psykolog ikke længere det ord. Højtbegavet. I stedet siger han børn med højt læringspotentiale, for mens intelligensen eller begavelsen er noget, vi er født med, så er barnets omsætning af potentialet afhængig af omgivelserne. Både kultur, det hjemlige miljø og nærmiljøet har ifølge Ole Kyed helt op mod 50 procent indvirkning på omsætningen og udviklingen af intelligensen. “De her børn er født med gode gener, og det kan man ikke tage fra dem, men det er ikke nødvendigvis en forudsætning for, at de udvikler læringspotentialet. Her har ➻

L IME

45


PERSPEKTIV

Psst!

Verdens nok klogeste mand nogensinde var amerikaneren William James Sidis (1898-1944). Man har gjort flere forsøg på at estimere hans IQ, men den er aldrig helt blevet fastlagt, men anslås at ligge mellem 250-300. Sidis var et multigeni, som kunne stave som etårig, læse avis, da han var halvandet, og da han var mellem fire og otte år, skrev han fire bøger. Som 11-årig blev han optaget på Harvard University.

forældre, lærere og nærmiljøet stor betydning som rollemodeller, der kan stimulere, undersøge og reflektere med børnene,” siger Ole Kyed. Helt skævt er det ikke at sammenligne børnene med blomster. Vander vi dem, så vokser og blomstrer de, vander vi dem ikke, så udtørrer de nemt. Det er så markant, at nogle børn scorer iøjnefaldende lavere på intelligenstesten, hvis de ikke er i trivsel, oplever Ole Kyed.

ER DE ALLE MATEMATISKE GENIER? Selvfølgelig findes de vidunderbørn, som knækker koden til kvantefysikken i anden klasse, men det er undtagelsen, som gør det lidt hårdt for de andre, for det skaber jo en samfundsfordom om, at alle højtbegavede børn er matematiske genier. Og den holder altså ikke. Høj begavelse kan komme til udtryk på mange måder – også gennem kreativitet, refleksion eller sport – men den kan også risikere slet ikke at finde vej til nogen præstationer overhovedet. Især hvis barnet ikke trives fagligt eller socialt. For de højtbegavede børn kan skam også sagtens være dem, der får støjniveauet til at stige, skaber uro og svarer læreren igen – simpelthen fordi de keder sig i timerne. “Det er vigtigt at kære sig om de børn, der har et højt læringspotentiale, for de kan nemt ryge i grøften. Vi har brug for fællesskaber, og hvis børnene føler sig forkerte eller anderledes, kan de blive ensomme, sårbare, angste eller udvikle forstyrrende og destruktiv adfærd og gå i krig med alt og alle. Men det er ikke børnene, der er noget galt med, det er omgivelserne, der skal lære at forstå dem,” siger Ole Kyed. For forældre og andre voksne handler det blandt andet om at interessere sig for det, som interesserer børnene. At medinddrage. At udfordre. At rumme deres nysgerrighed og tidlige refleksioner over nogle af livets store spørgsmål. At udforske verden med dem. At se dem som ligeværdige i det faglige rum. At give dem et fællesskab med ligeværdige børn. Der er mange måder at gribe det an på. Og mange redskaber, man kan bruge. Og vi skal da heller ikke male fanden på væggen, for det er slet ikke alle højtbegavede børn, der mistrives. Men det er stadig vigtigt at have for øje, hvis nogen gør, for det har stor betydning for både barn og samfund. “De fleste højtbegavede børn klarer sig godt. Men det er nok omkring 40 procent, som mistrives i en grad, så de ikke præsterer på den måde, de kunne. Det er både et tab for det enkelte barn, og det er også et tab for samfundet, som risikerer ikke at få glæde af de her fantastiske hjerner. Derfor er det vigtigt med tilbud til højtbegavede

børn,” mener Peter Grubert, som er talsmand for organisationen Gifted Children og selv far til tre højtbegavede børn.

BØRNS JUNGLELOV KAN VÆRE BARSK Men tilbuddene hænger ikke på træerne – faktisk er det de færreste af vores folkeskoler, der kigger i retning af og har tilbud til de højtbegavede børn. Det får folkeskolens målsætning om “nationalt at udfordre alle elever, så de kan blive så dygtige, de kan”, til at klinge lidt hult. For i stedet skal familierne kigge mod de dyre privatskoler, og her findes kun tre. Atheneskolen i Gladsaxe, Mentiqa-skolen i Aalborg og den netop nyåbnede Bifrost, som ligger i Roskilde. Nogle få kommuner har centre for højtbegavede børn, mens andre tilbyder de højtbegavede børn to timers samvær og stimulering med ligesindede om ugen. Og så er der tiltag som Akademiet for Talentfulde Unge og foreningen Gifted Children. “Jeg vil tro, at de tilbud, som findes, rammer 6.0008.000 børn, og det er slet ikke tilstrækkeligt. For det gør, at mange af børnene ikke bliver udfordret nok til at udvikle deres begavelse, og desuden er frikvartererne ikke altid en god legeplads for dem, som ikke passer ind,” siger Peter Grubert, der selv oplevede skolegårdens barske virkelighed, da han som barn ikke var en del af fællesskabet. Han husker ensomhed og de ekstraopgaver i matematik, som han glubsk brugte en weekend på at løse. Han elskede timernes stringente regler og hadede ➻

E HØJTBEGAVEDE BØRN KAN ‘‘DSKAM OGSÅ SAGTENS VÆRE

DEM, DER FÅR STØJNIVEAUET TIL AT STIGE, SKABER URO OG SVARER LÆREREN IGEN.

46

L IME


GODE RÅD

TIL FORÆLDRE OG ANDRE VOKSNE, DER ER SAMMEN MED HØJTBEGAVEDE BØRN • Udfordr. Vær sammen om aktiviteter, vær spørgende, åben og vis interesse, og sæt gerne nogle sunde forventninger til børnene. • Medinddrag. Hvis du som voksen har nogle interesser, så lad børnene være med. Det kan være havearbejde, sportsaktiviteter, en interesse for fugle eller alt mulig andet. Børnene elsker kontakt, og de elsker autentiske voksne, som også brænder for noget. • Udforsk verden med dem. Om det er med en tur i skoven eller gennem en bog. • Lyt. Børnene er ofte meget snakkelystne og spørger meget. Lyt, og svar ikke altid med det samme. Spørg ind til barnet og se, om det måske selv kan komme frem til svaret, og ellers svar gerne nuanceret. • Grin. Mange højtbegavede børn besidder en veludviklet humor, og deres øgede følsomhed kan gøre det rigtig vigtigt at grine og dyrke humoren med dem. • Værdisæt verden med dem. Hjælp børnene med at lære deres egne værdier at kende – både i forhold til dem selv og verden. Ros dem for deres værdi i verden og ikke bare for det, som de er gode til. Det kan være vigtigt ikke kun at fostre deres selvtillid, men hele deres selvværd, så de føler sig værdsat.

L IME

47


PERSPEKTIV

HVAD ER IQ?

IQ beskriver ens overordnede kognitive forudsætninger for indlæring og problemløsning sammenlignet med gennemsnittet af befolkningen med samme køn og alder. IQ-skalaen er udformet, så befolkningens gennemsnit er 100.

181-200+: Supergeni 166-180: Stort geni 145-165: Geni 132-144: Særdeles begavet 121-131: Begavet 111-120: Over normalen 90-110: Gennemsnit 80-89: Lavt gennemsnit 68-79: Langsom 50-67: Mentalt retarderet 25-49: Imbecil Under 25: Idiot  KILDE: ILLVID.DK

ER DIT BARN HØJTBEGAVET? HER ER 8 KENDETEGN 1. De er meget nysgerrige og observerende. 2. De har et højt aktivitetsniveau og er ofte meget engagerede. 3. De er tit meget følsomme. 4. De har ofte en rigtig god hukommelse. 5. De forstår hurtigt overbegreber. 6. De er intense i deres måde at være sammen med andre mennesker på, og hvis de dyrker noget, går de virkelig op i det. 7. De har ofte et tidligt veludviklet sprog. 8. De er ofte ret selvkritiske og kan blive hårde ved sig selv. 

48

L IM E

KILDE: OLE KYED


frikvarterernes junglelov, hvor han blev mobbet eller fik smidt sin hue i pisserenden på drengetoilettet. Men i 5. klasse fik han en ven, han kunne tale med – og heldigvis en stor en af slagsen, som også kunne beskytte ham mod de andre drenge. Og selvom Peter Grubert dengang blev vurderet måske-egnet til gymnasiet på grund af social inkompetence, har han i dag fundet ud af, at han tilhører de to procent højest begavede. Noget han ikke anede, da han var barn, og som han først fik testet, da han meget overrasket fandt ud af, at han var far til tre højtbegavede børn. “Vi troede vitterlig, at vores børn var helt almindelige. Det er jo en misforståelse at tro, at højtbegavede børn kan alt. Men det handler om, at er der først noget, der fanger deres interesse, så går det ofte ekstremt hurtigt for dem at lære og blive dygtige til,” siger Peter Grubert, hvis ældste søn byggede dødsstjernen fra Star Wars på 4.500 legoklodser som 7-årig, men til gengæld havde svært ved at knække læsekoden.

emner,” siger Gre Stensgaard, som har undervist på skolen i 14 år og selv er mor til to højtbegavede børn. Indskolingen er forholdsvis lille på Atheneskolen, for de fleste børn kommer først i 3.-4. klasse. Det er nemlig sjældent, at de højtbegavede børn eller deres forældre reagerer hurtigt, hvis børnene ikke har så mange venner at bruge frikvartererne med eller keder sig på skolebænken, fordi den fortrøstningsfulde tanke er, at det nok skal blive bedre. Men for nogle bliver det ikke bedre, og som en del af udredningen bliver de testet for høj begavelse efter nogle år. Dog er det bemærkelsesværdigt, at en del af pigerne først kommer omkring teenagealderen, selvom der statistisk set burde være en ligelig fordeling af højtbegavede drenge og piger. “Piger er bedre til at skjule høj begavelse, fordi de så gerne vil passe ind i gruppen, mens drenge tidligere reagerer enten med udtalt interesse for et område eller forstyrrende eller indelukket adfærd, så det er nemmere at opdage,” siger Gre Stensgaard. Det oplevede hun også med sine egne børn. Allerede i vuggestuen begyndte hendes søn at interessere sig for, hvad planter hedder på latin – ikke en helt almindelig beskæftigelse blandt snot og bleskift – mens hendes datter umiddelbart ikke viste specielt udprægede tegn på høj begavelse. I dag har de kastet deres interesse på vidt forskellige ting, for mens sønnen skriver, laver musik og tegner, har datteren planer om at studere astrofysik. ”Der er stor spredning på, hvordan begavelsen kan komme til udtryk. Sådan er det også på Atheneskolen, men det er lige meget. De finder alligevel et fællesskab i hinanden, fordi de deler en passion for noget. Vi har også børn, som overhovedet ikke shiner fagligt – måske fordi de allerede har opgivet som små – men de finder stadig gode venner her,” siger Gre Stensgaard.

PIGER ER BEDRE TIL AT SKJULE ‘‘ HØJ BEGAVELSE, FORDI DE SÅ GERNE VIL PASSE IND I GRUPPEN, MENS DRENGE TIDLIGERE REAGERER.

VELKOMMEN TIL FÆLLESSKABET Atheneskolen er en af de privatskoler, som kun lukker højtbegavede børn ind på matriklen. Og selvom skolen adskiller sig markant ved et højere fagligt niveau, hurtigere gennemgang af pensum og tilpassede faglige udfordringer for den enkelte elev, så ligger skolens største værdi måske alligevel et andet sted. “Når børnene kommer her, stikker de ikke længere ud. På Atheneskolen er de ligesom alle andre, og det giver dem lynhurtigt et ligeværdigt fællesskab. De forstår hinandens humor og kan lide at diskutere mange forskellige

EN TENDENS TIL ARROGANCE? En af de elever, som har gået på Atheneskolen, er Nicholas Nyrop Vinthen. I dag er han 19 år og en af de glade studenter, som indledte sommeren med hue på hovedet fra Sankt Annæ Gymnasium. Men for 13 år siden startede han i folkeskolen, hvor han på trods af fine venner og frikvarterer fyldt med fodbold var opmærksom på, at han ikke passede lige så godt ind i systemet som sine kammerater. For han blev hurtigt utålmodig og kedede sig i timerne. ”Det endte med, at jeg slet ikke tog i skole i slutningen af 6. klasse. Jeg sagde bare farvel til min far om morgenen, gik lidt rundt eller satte mig et sted og spillede ➻

L IME

49


PERSPEKTIV

computer, og så gik jeg hjem igen, når han var taget på arbejde,” fortæller Nicholas Nyrop Vinthen. Efter et par måneder kunne han ikke længere skjule bedrageriet, og hans forældre blev opmærksomme på problemet. Selv tænkte han ikke specielt meget over, hvorfor han kedede sig i skolen. Han tænkte bare, at når de andre deltog i timerne og klarede sig bedre end ham, så måtte det være, fordi de var klogere end ham. Men sådan var det ikke. Konsekvensen blev, at Nicholas blev testet hos Ole Kyed, fik mærkatet højtbegavet og kom på Atheneskolen. Første dag troppede han op med dynefrakke, baseballkasket og karl smart-attitude til de andre elevers galoperende fordomme. Og fordommene var gengældt, for Nicholas mente overhovedet ikke, at han ville passe ind på sådan en nørdeskole. Men det skulle vise sig ikke at holde stik. “Jeg havde jo ikke haft sociale problemer på folkeskolen, men der var pludselig en helt anden forbindelse med de her klassekammerater. Jeg følte mig nærmest hjemme fra første dag, for vi forstod bare hinanden. Samtidig var det, som om lampen i min hjerne blev tændt, og jeg fandt ud af, hvordan det faktisk føltes at interessere sig,” siger Nicholas Nyrop Vinthen, der pludselig blev udfordret intellektuelt. Folkeskolen endte i et efterskoleophold, som endte i gymnasiet, der fagligt skulle vise sig at blive en rutsjetur. For Nicholas fandt ud af, at han ikke bare kunne tage den på rygraden eller charmere sig gennem undervisningen. “Jeg blev konfronteret med min egen arrogance. På Atheneskolen fik vi ofte at vide, at det læringsstof, vi gennemgik, var på gymnasieniveau, og derfor troede jeg, at jeg kunne slentre gennem gymnasiet. Men det kunne jeg ikke. Jeg fandt ud af, at jeg skulle gøre mig umage, for mange af de andre var meget flittigere end mig,” fortæller Nicholas Nyrop Vinthen: “Det er vigtigt, at vi forbliver ydmyge og nysgerrige, for ellers ender vi med at spænde ben for os selv med vores egen arrogance og selvfedme og samtidig fodre den negative diskurs, som der allerede findes om højtbegavede børn.”

Måske kan det være nødvendigt at se på højtbegavede børn, som vi ser på ordblinde, autister eller andre, der også får tilgodeset deres behov. Ifølge en undersøgelse fra 2015 foretaget af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) kan den mest optimale indsats faktisk vise sig at være en af de billigste. For forskerne fandt ud af, at noget af det, som fungerede bedst for de højtbegavede børns faglige, sociale og emotionelle behov, var, hvis man trak dem ud af undervisningen nogle timer om ugen, hvor de så i stedet blev undervist sammen med andre højtbegavede børn. På den måde ville de have daglig gang med deres klassekammerater, men ville én eller flere gange om ugen få et unikt fagligt og socialt fællesskab med ligesindede. Det kan både stimulere deres sult efter udfordringer og give dem det fællesskab, som viser, at de ikke er alene. “Jeg tror, at et par timer om ugen er realistisk at tænke ind – det burde vores skolesystem kunne finde ressourcer til. Men til en start burde alle pædagoger og lærere have en struktureret introduktion til højtbegavede børn, så de får en bedre forståelse af værdien af at anerkende dem og deres situation. Kan alle også få en viden om, at der findes redskaber til at identificere og imødekomme deres behov og udfordringer, så er vi kommet rigtigt langt,” siger Peter Grubert. For det er ganske enkelt ikke bare et luksusproblem, en fritidsinteresse eller en direkte billet til en lykkeligt liv at være højtbegavet. Tværtimod. Det kan faktisk være ret bøvlet. Men måske kan det med få tiltag og et ændret samfundssind blive lidt lettere. 

ALLE PÆDAGOGER OG LÆRERE ‘‘ BURDE BLIVE INTRODUCERET

TIL HØJTBEGAVEDE BØRN, SÅ DE FÅR EN BEDRE FORSTÅELSE AF VÆRDIEN AF AT ANERKENDE DEM.

JANTELOVEN HERSKER Og den negative diskurs om højtbegavede børn lever. Måske på grund af vores kære jantelov, hvis første bud er: Du skal ikke tro, at du er noget. Heller ikke, hvis du er højtbegavet. Lighedstænkningen har forplantet sig dybt i vores bevidsthed. Vi skal have det samme. Og vi skal i hvert fald ikke sætte penge og ressourcer af til de højtbegavede, for de har jo allerede fået deres begavelse – behøver de mere?

50

L IME


HVOR MANGE HØJTBEGAVEDE ER DER I DANMARK? Højtbegavede børn, dvs. børn med en IQ på 130 eller derover, svarende til to procent af alle børn i skolealderen, udgør ca. 14.000 børn i skolealderen. Børn med særlige forudsætninger, dvs. børn med en IQ på 120 eller derover, svarende til fem procent af alle børn i skolealderen, udgør ca. 33.000 børn i skolealderen. De bedst begavede børn af en årgang, svarende til ca. 10-15 procent af eleverne, udgør mellem 67.000 og 100.000 børn i skolealderen. Ovenstående tal svarer faktisk til, at der i snit sidder en højtbegavet elev med en IQ på 120 eller derover i hver klasse og en elev med en IQ på 130 eller derover i hver anden klasse på alle landets skoler.  KILDE: VIVE.DK (2015)

HVAD MÅLER EN WISC-TEST? Verbal forståelsesindeks: Afspejler barnets evne til at rationalisere mundtligt. Dette aspekt er tæt forbundet med barnets semantiske viden. Visuel rumlig indeks: Afspejler evnen til at forstå visuelle detaljer og relationer til at løse gåder og opbygge geometriske design. Flydende resonansindeks: Afspejler evnen til at opdage relationer mellem visuelle objekter. Arbejdshukommelsesindeks: Afspejler evnen til at bevare og manipulere hørt eller set information. Behandlingshastighedens indeks: Afspejler barnets evne til at træffe nøjagtige beslutninger.

L IME

51


Annoncer

Stram huden op

Ønsker du at blive strammet op fra top til tå og slippe af med appelsinhud? Så kan du få en hjælpende hånd af Body Shaper Serien fra LIFT4SKIN, som består af tre unikke produkter med aktive ingredienser. Anti-Cellulite Serum reducerer effektivt appelsinhud, stimulerer lipolyseprocessen og forbedrer fedtforbrændingen. Anti-Cellulite Scrub understøtter reduktionen af appelsinhud samtidig med at give huden et mere ensartet og glat udseende. Slimming Serum stimulerer selve nedbrydningen af fedtvæv, som resulterer i både en mere opstrammet og slankere krop. Normal pris pr. stk. 249 kr. for 200 ml. Forhandles på cosmage.dk, webapoteket.dk, apotekeren.dk og apopro.dk

Selvforkælelse til dig Efteråret er over os – gør noget godt for dig selv med disse gode tips. FOTO PR

NATURLIGT SMERTESTILLENDE KOSTTILSKUD

DE BLØDESTE FØDDER Sensommeren byder forhåbentlig på masser af varme dage med bare fødder i græsset. Hvis du gerne vil have helt bløde fødder, så prøv BabyFoot – Foot Peel, hvor du bare skal tage et par sokker på, og så er det farvel til tør hud og goddag til lækre fødder. Med frugtsyre og planteekstrakter fjerner de skånsomt døde og tørre hudceller. Du skal bare sidde med sokkerne på i en time, og efter en uges tid vil de døde hudceller falde af. Bagefter kan du forkæle dine fødder med en fugtgivende fodmaske, Baby Foot – Foot Mask, så det flotte resultat holder. På kun 10-15 minutter vil dine fødder føles så bløde som babyhud. Baby Foot – Foot Peel, 189 kr., og Baby Foot – Foot Mask, 119 kr. For nærmeste forhandler: Tlf. 75892880

Hvis du lider af smerter, ledproblemer, uro eller søvnbesvær er der måske hjælp at hente med dette nye kosttilskud fra ShopVital med PEA og hamp. PEA er et naturligt fedtstof, som produceres i små mængder i alle raske kroppe, og forskning viser, at vi med fordel kan tilføre kroppen ekstra – uden at det belaster maven. Hamp indeholder mange af de vigtige næringsstoffer som kalcium, kalium, omega3 og 6, E-vitamin, magnesium, zink og alle de 20 aminosyrer, som er byggesten for protein. Og så indeholder hampefrø-olien også vigtige antioxidanter. Kosttilskuddet kan anvendes af alle, uanset om du er vegetar eller veganer. Og der er særlig rabat lige nu! Få 1 bøtte for 223 kr (25 % rabat), 3 bøtter for 581 kr. (35 % rabat) eller 5 bøtter for 745 kr. (50 % rabat) Køb på shopvital.dk eller bestil på tlf. 77 34 77 28

Lækker vask og fugt med enebær og mandarin

Efter sommerens sol og badning trænger din hud til lidt forkælelse, og du skal prøve det her makkerpar: Wake Up Body Wash og Wake Up Lotion fra Balance Me. Først vasker du huden med den 99 procent naturlige og sulfatfri wash, der renser din hud uden at udtørre den og efterlader den blød og fugtet. Bagefter smører du din hud ind i den 100 procent naturlige lotion, der gør din hud helt frisk og lækker. Både wash og lotion indeholder nemlig ingredienser som aloe vera, der er fugtgivende og beroligende, enebær, der er udrensende, pebermynte, der er styrkende og anti-inflammatorisk – og ikke mindst grapefrugt og mandarin, der er udrensende og forfriskende. Wake Up Body Wash, 250 ml, 119 kr. og Wake Up Lotion, 250 ml, 119 kr. For nærmeste forhandler kontakt GM Trading på tlf. 75892880


VIND DIN NYE KLUBTRØJE

WHERE EVERYONE PLAYS

20056_CC_PL2020_Limeann_208x278mm.indd 1

© 2020 The Coca-Cola Company. All rights reserved. COCA-COLA is a registered trademark of The Coca-Cola Company.

Find koden under dåsesplitten på de 20 unikke Premier League dåser eller kapslen på flaskerne og se om du har vundet på coke.dk/pl

15.06.2020 10.24


Italiensk efterår Nu er det på tide at invitere dine venner og familie med på en kulinarisk smuttur til støvlelandet. For mens året går på hæld, byder de italienske smage på ekstra dybde. TEKST GITTE HEIDI RASMUSSEN FOTO BETINA HASTOFT

54

L IM E


MÅLTID

MINI-BRUNCH-PIZZA MED KARTOFLER, SVAMPE OG BACON 3-4 stk.

DET SKAL DU BRUGE: Pizzadej: •5 g gær • 1½ dl vand • 5 g salt • 1 tsk. olivenolie • 50 g durummel • ca. 150 g hvedemel Fyld: • 150 g pancetta i tynde skiver • 150 g svampe • olivenolie til stegning • 200 g kartofler • 1 kugle frisk mozzarella a 125 g • 100 gorgonzola • frisk timian DET SKAL DU GØRE: Pizzadej: Rør gæren ud i vandet i en stor skål, og tilsæt salt, olie og durummel. Rør hvedemel i lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem, så den bliver smidig og elastisk. Lad dejen hæve tildækket i køleskabet til næste dag. Fyld: Tænd ovnen på 275-300°, og varm en bageplade godt op. Steg baconskiverne halvt færdige på en tør pande, og lad det dryppe af på fedtsugende papir. Rens og skær svampe i mindre stykker, og steg dem let gyldne i olie. Skræl kartofler, skær dem og mozzarella i papirtynde skiver. Del dejen i 3-4 kugler. Rul dem ud til små runde pizzabunde med en kagerulle på et meldrysset bord. Læg dem på bagepapir. Fordel kartoffelskiverne oven på pizzabundene. Fordel bacon, svampe og gorgonzola på pizzaerne, og krydr med timian. Træk forsigtigt bagepapiret med pizzaerne over på den brandvarme bageplade, og bag dem i ovnen på nederste ovnrille. Efter 2 minutter trækker du bagepapiret væk og bager pizzaerne færdige direkte på bagepladen i 4-5 minutter. De er færdige, når bundene er gyldne og sprøde, og osten bobler godt.

TIP!

Dejen skal helst hæve natten over, men hvis du ikke har tid til det, kan du bare bruge 20 gram gær og nøjes med én times hævning.

L IME

55


MÅLTID

POLENTAFRITTER MED TRØFFELDIP OG SPRØD KÅL 4 personer (som snack) DET SKAL DU BRUGE: • ½ l vand • 125 g minutpolenta • 100 g friskrevet parmesan • salt og peber • 25 g smør • olivenolie Sprød kål: • 250 g palmekål (eller grønkål) • olivenolie Trøffeldip: • 125 g mascarpone • 125 g ricotta • trøffelolie • salt og peber DET SKAL DU GØRE: Bring vandet i kog i en gryde. Drys polentaen i det kogende vand under omrøring. Lad polentaen simre i gryden i 2 minutter under konstant omrøring, og tag gryden af varmen. Rør friskrevet parmesan, salt, peber og smør i polentaen, og fordel blandingen i en lille form på ca. 20 x 20 cm beklædt med husholdningsfilm. Glat overfladen, og sæt formen på køl til næste dag. Tænd ovnen på 225°. Skær den kolde, faste polenta i stave på ca. 2 x 10 cm, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Spray eller dryp polentastavene med olie. Bag dem gyldne og sprøde i ovnen i ca. 20 minutter. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle lidt af. Skru ovnen ned til 175° Sprød kål: Skyl kålbladene, dup dem tørre, og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Spray eller vend med lidt olie. Rist kålbladene i ovnen i 8-10 minutter, til de er sprøde, men stadig grønne. Trøffeldip: Rør mascarpone og ricotta sammen. Smag cremen til med trøffelolie, salt og peber. Servér de sprøde polentafritter med sprød kål og trøffeldip som en snack før middagen.

Vidste du, at ...

italienerne elsker polenta, som er fremstillet af malede majskerner og smager mildt?

L IME

57


Det skal være

at spise godt

Næmt er måltidsløsninger, til de dage du har ekstra travlt eller bare ønsker et nemt alternativ. Det er din garanti for et hurtigt og velsmagende måltid til Netto-priser, der er lavet på gode og mættende råvarer. Du finder mere end 30 nemme løsninger i over 500 Netto-butikker i hele landet.

Næmt middagsret Stegte nudler med kylling/grøntsager. 800 g

29 Pr. kg 31,25

95

Kun i


MÅLTID

GNUDI MED NØDDER OG SVAMPE 4 personer

DET SKAL DU BRUGE: • 250 g ricotta • 100 g friskrevet parmesan • 1 æg • 1 æggeblomme • 150 g hvedemel • salt Svampe-nødde-blanding: • 400 g blandede svampe • 100 g hasselnødder, gerne friske • 50 g smør til stegning • 2 stilke frisk timian • salt og peber Til servering: • 1 håndfuld persille • 50 g parmesan • godt brød DET SKAL DU GØRE: Rør ricotta, friskrevet parmesan, æg, æggeblomme og to tredjedele af hvedemelet sammen i en skål, og krydr med salt. Tilsæt ekstra hvedemel, så dejen hænger sammen. Tril en lille kugle for at teste konsistensen, der skal være elastisk og fast. Tilsæt ekstra hvedemel, hvis du vurderer, at det er nødvendigt. Del dejen i 2 lige store dele. Tril hvert dejstykke til 1 lang pølse på ca. 1½ cm i diameter. Skær pølserne i stykker på 2 cm, giv dem et let tryk med en gaffel, og læg dem på en bradepande drysset med lidt mel eller på et skærebræt. Svampe-nødde-blanding: Rens svampene, og skær dem i mindre stykker. Hak hasselnødderne groft. Steg svampene i rigeligt smør på en pande med hasselnødder og timian. Bring en gryde med letsaltet vand i kog. Kog gnudierne i 2-3 minutter, og lad dem dryppe godt af. Servering: Skyl persillen, og hak den fint. Vend forsigtigt de friskkogte gnudi sammen med svampeblandingen på panden. Anret gnudi og svampe på varme tallerkener, og drys med hakket persille. Høvl flager af parmesan over, og servér straks med godt brød til.

Psst!

Gnudi er gnocchiens bløde fætter. Hvis du ikke har tid til at lave dem fra bunden, kan du skifte ud med gnocchi fra supermarkedet.

L IME

59


NYT DESIGN. SAMME GODE S M AG

Forbehold for trykfejl og evt. udsolgte varer.

Løgismoses bag-in-box vine har fået et nyt elegant udtryk, så den gode smag nu går hele vejen igennem fra dråberne i glasset til designet på emballagen. Samtidig er boksens nye format perfekt, når du skal holde vinen kold i køleskabsdøren.

SMAG, HOLDN I NG O G H Å N D VÆ R K

Passer perfekt til køleskabsdøren

Kun i


MÅLTID

FASANBRYST I FLØDE MED ÆBLE-FENNIKEL-SALAT 4 personer

DET SKAL DU BRUGE: • 4 fasanbryster • salt og peber • 4 skiver parmaskinke • 12 perleløg • smør til stegning • 2 dl æblecider • 1½ dl hønsebouillon • 2-3 æbler • 2 dl piskefløde • 1 spsk. majsstivelse (Maizena)

Æble-fennikel-salat: • 1-2 fennikler • 2-3 æbler • ¾ dl olivenolie • ½ tsk. honning • ½ usprøjtet citron • salt og peber • 2 spsk. ristede græskarkerner DET SKAL DU GØRE: Æble-fennikel-salat: Rens fenniklerne, og snit dem meget fint, gerne på et mandolinjern. Skyl æblerne, og skær dem i tynde strimler, gerne med et juliennejern. Pisk olivenolie, honning, friskpresset citronsaft og fintrevet citronskal sammen, og vend straks fennikel og æbler i dressingen, så æblerne ikke misfarves. Smag æble-fennikel-salaten til med salt og peber, og drys rundhåndet med ristede græskarkerner. Krydr fasanbrysterne med salt og peber, og pak dem ind i parmaskinke. Brun fasanbryster og løg i smør i en sauterepande. Tilsæt æblecider og hønsebouillon. Lad fasanbrysterne simre i 10 minutter. Tag dem op af panden, og hold dem varme indtil servering. Skyl æblerne, og skær dem i tynde både uden kernehus. Læg dem i sauterepanden, tilsæt fløde, og lad det koge kraftigt i et par minutter. Rør majsstivelse ud i lidt vand, rør jævningen i saucen, og smag til. Skær kødet i 2-3 stykker, og hæld sauce, perleløg og æbler over.

TIP!

I jagtsæsonen kan du være heldig at finde fasanbryst i supermarkedet, og ellers må du omkring en fiske- og vildtbutik. Alternativt kan du bruge kylling.

L IME

61


Sun-Maid rosiner er naturlig energi, nür den er bedst. Kun druer og sol fyldt i røde pakker fra Californien. ARN0423 Lime annonce - Sun-Maid 208x278.indd 1

2020-06-25 14:18


MÅLTID

MARCIPANKAGE MED SYLTEDE PÆRER OG VANILJEIS 4 personer

DET SKAL DU BRUGE:

Marcipankage:

• ½ vaniljestang • 250 g blødt smør + lidt til formen • 250 g sukker • 350 g marcipan • 4 æg • 75 g hvedemel • 1 bradepande, ca. 20 x 30 cm

Syltede pærer: • 1 vaniljestang • 6 små pærer • 3 dl dessertvin (muskatvin) • 250 g sukker • ½ usprøjtet appelsin

Tilbehør: • 1 liter god italiensk vaniljeis DET SKAL DU GØRE: Syltede pærer: Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Skræl og halvér pærerne, og fjern kernehuset. Bring vin, sukker, fintrevet appelsinskal, vaniljekorn og -bælg i kog i en kasserolle, til sukkeret er opløst. Tilsæt pærerne, og lad dem koge i kasserollen ved svag varme under låg ca. 15 minutter. Sluk for varmen, og lad pærerne trække i lagen. Marcipankage: Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk smør, sukker og vaniljekorn luftigt med en elpisker. Smuldr marcipanen i, og rør, til dejen igen er cremet og luftig. Rør æg i 1 ad gangen, og rør kraftigt i mindst 2 minutter efter hvert æg. Sigt melet i, og vend dejen sammen. Smør bradepanden, og drys den med mel. Fordel dejen i formen. Tænd ovnen på 175°. Lad pærerne dryppe af, og fordel dem på dejen. Gem lagen. Bag kagen i ca. 40 minutter. Lad den afkøle i formen. Lad lagen fra pærerne koge ind, til konsistensen er som en tynd sirup, og lad den køle af. Skær kagen ud i stykker, og anret dem på tallerkener. Top med 1 kugle is, og dryp med siruppen.

TIP!

Du kan sagtens bage kagen dagen før og lade den hvile i køleskabet. Det gør den bare endnu mere saftig. Tag den ud af køleskabet en halv time før servering.

L IME

63


MARTIN BRYGMANN

“Genertheden er en kammerat, jeg har med mig hele tiden” Manden med de mange titler, Martin Brygmann, har aldrig slået sig fast på ét levebrød, men leger både skuespiller, musiker og komiker – men skal han vælge, vil han helst være komponist. Han er kommet til at holde af sin generthed, men skjuler den ofte bag humor eller ved at klæde sig ud. Læs her, hvad livet har lært ham om ... TEKST LEA HAMMERSHOLT MALMOS FOTO FRANNE VOIGT

BARNDOM  De første to år af min skolegang blev min mor kaldt til samtale, fordi jeg aldrig sagde noget i timerne, ingen venner havde og altid gik rundt alene og stirrede. Jeg var ekstremt genert. Men i tredje klasse blev hun til sin overraskelse kaldt til samtale, fordi jeg forstyrrede, dansede rundt og lavede ansigter. Jeg brugte to år på at blive tryg ved mine klassekammerater, og så ville jeg gerne underholde, for jeg fandt ud af, at jeg havde tæft for at få folk til at grine. I dag er genertheden stadig en kammerat, jeg har med mig hele tiden, og jeg kan faktisk rigtig godt lide den, for den giver en forsigtighed, så jeg ikke buldrer frem hele tiden. Men der er heller ingen tvivl om, at jeg har brugt humoren til at skjule genertheden bag.

TØSEDRENG  I en stor del af min ungdom var jeg træt af aldrig at få nogen førsteelsker-roller. Jeg ville være ham, som pigerne sukkede over, syntes var dejlig og maskulin. Men jeg fik aldrig de roller, og så kiggede jeg mig i spejlet og tænkte: “Det er da klart, for jeg ser jo latterlig ud.” Jeg havde et mærkeligt gummiansigt og en lang, tynd krop. Så jeg

66

L IM E

var bedre til at spille den kiksede ven eller fuldstændig overgive mig til det feminine – og det accepterede og omfavnede jeg senere. Jeg har altid syntes, at det var sjovt at spille kvinder. Der var en periode med Det Brune Punktum, hvor jeg bare hele tiden ville have kjole på. Jeg var også lidt af en tøsedreng. Det må man jo ikke sige, men jeg har i hvert fald aldrig været den modige, brølende machomand – men er det ikke også lidt ensidigt?

FAR TIL FEM

AT VÆRE INTROVERT  Næsten hver gang jeg skal op på en scene, bliver jeg nervøs, fordi jeg er introvert. Det betyder, at jeg mentalt forbereder mig længe og ret præcist ved, hvad jeg skal, for ellers bliver jeg bange. Jeg bruger meget energi på at være sammen med andre mennesker, og derfor har jeg også altid nydt at være i mit eget selskab og har et stort behov for at være alene. Jeg stener meget, stirrer ind i en væg, falder hen og tænker tanker. Eller griber min kikkert og tager ud i naturen og kigger på fugle. Hvis jeg skal skrive musik, så pakker jeg gerne mit lille studie ned og rejser væk en uge ad gangen til et andet land. Måske er der nogle, der kigger på mig og tænker, at det er pinligt eller trist, at jeg sidder alene og spiser på en restaurant, men jeg har det vildt godt. Og jeg tror på, at det kan være vigtigt at lære at være alene.

ALDRIG VÆRET ‘‘JDENEG HAR MODIGE, BRØLENDE MACHOMAND – MEN ER DET IKKE OGSÅ LIDT ENSIDIGT?

 Mine børn opdrages ud fra intuition og et princip om forskelsbehandling. Jeg forsøger at komme væk fra skabelonopdragelsen, for de er vidt forskellige. Det er vigtigt for mig, at jeg har alenetid med dem, og at jeg giver dem muligheden for at lære af mine erfaringer. Så kan de bruge dem eller lade være. Men jeg vil være en far, der byder sig til. Det er enormt trist, at jeg har fået mit sidste barn, for de er bare så søde og dufter godt, og det er fedt at se dem vokse, udvikle sig og blive bedre til alting. Men nu må jeg også stoppe og give plads til, at der måske snart kommer børnebørn.

MULTIKUNSTNER  Min tilgang til livet er meget legende, og det er kedeligt kun at lave én ting. Det er


MAND MED MENING

BLÅ BOG ✸K  omiker, skuespiller, komponist og musiker. Fik sit gennembrud som medlem af satiregrupperne Lex & Klatten og Det Brune Punktum. ✸V  ille efter gymnasiet være VVS’er, men gennemførte aldrig uddannelsen, og i stedet begyndte han at spille trommer i bands som Take Five Alliance, Naîve og Lars H.U.G. Har spillet trommer, siden han var ni år. ✸H  ar fem børn i alderen 5-30 år. De første to med dramatikeren Line Knutzon og de sidste tre med sin nuværende hustru, arkitekt Marianne Lykkesfeldt. ✸H  ar blandt andet skrevet hits som ‘Vent på mig’ og ‘En kort en lang’, spillet Loke i julekalderen ‘Jul i Valhal’ og lavede i 2017 det engelske soloalbum ‘Bates Delight’.

så privilegeret, at jeg kan lege skuespiller en dag, sanger en anden og komiker eller foredragsholder en tredje. Men jeg føler også, at jeg lyver lidt, når jeg gør det, for det er blandt musikerne, at jeg føler mig rigtig hjemme. Jeg elsker at skrive musik, og hvis jeg endelig skulle vælge, så vil jeg være komponist. Men jeg er en heldig kartoffel, for da jeg fik mit folkelige gennembrud med Det Brune Punktum, blev jeg kendt for både at være skuespiller, sanger, komponist og komiker, og derfor får jeg lov at være det hele.

GUD  Jeg er aldrig blevet opdraget til at tro på en Gud, så jeg betragter mig selv som ateist. Alligevel vil jeg gerne holde en lille

kattelem åben, for skulle uheldet være ude en dag, og jeg lå på en tømmerflåde, og vandet slog ind, så kan det godt være, at jeg pludselig fik brug for at tro. Men hvis det skete, så passer buddhismen nok i virkeligheden bedre til mig end kristendommen.

AT BLIVE ÆLDRE  Jeg får det kun bedre, jo ældre jeg bliver. Når mine jævnaldrende drømmer sig tilbage til deres 20’ere, så tænker jeg: “Adr, aldrig i livet.” For selvom jeg altid har været en korkprop, som ikke kan være i kulkælderen mere end 10 minutter, før jeg flyder op, fordi jeg synes, det er frygteligt

✸A  ktuel som den magtfulde kong Herodes i 50-års jubilæet for rockmusicalen ‘Jesus Christ Superstar’. Forestillingen har premiere 26. september på Det Kongelige Teater og turnerer så rundt i hele landet med et stjernespækket cast, der blandt andet byder på Fallulah som Maria Magdalene og Erann DD som Judas.

at være trist, så er det blevet nemmere som voksen. Livet var altid lidt bøvlet, da jeg var barn og ung, fordi jeg var usikker, frygtsom og ikke forstod de sociale koder. I dag har jeg fået en bagage og en bevidsthed om, hvordan de sociale forbindelser fungerer, og det har gjort livet meget nemmere. Men jeg tror, at jeg fysisk er bygget til at være glad. Jeg må have en stor udskillelse af endorfiner. 

L IME

67


“Jeg er vil d med det, fordi det virker.”

Opdag Dr. Beckmanns serie med unikke vaskeløsninger til beskyttelse af dit vasketøj og til kraftfuld rengøring af dit hjem. • Dr. Beckmann Super Hvid med Aktiv Hvid Formel fjerner grålige og gullige nuancer og fornyer glansen i dit hvide vasketøj, uden at skade fibre eller tekstiler. • Dr. Beckmann Colour & Dirt Collector giver en effektiv og langvarig farvebeskyttelse til dit vasketøj. Den innovative teknologi binder overskydende farve i vaskearket, og nu også i vandet, takket være farveopsamlingsmolekyler. • Dr. Beckmann Kraftfuld Vaskemaskinerens renser grundigt din vaskemaskine indenfra og fjerner dårlig lugt. Kun en fuldstændig ren vaskemaskine kan give friskt og virkelig rent vasketøj. • Den kraftfulde Dr. Beckmann Kalkfjerner bekæmper og fjerner effektivt kalk, sæberester, vandmærker og generel snavs fra alle overflader. www.dr-beckmann.dk


NETTO LIGE NU

5 tip s

GIV KØKKENET EN HURTIG MAKEOVER Mange bække små gør en stor å. Små forandringer i dit køkken kan hurtigt skabe et helt nyt look – med nye viskestykker, greb og farver når du langt. TEKST KAROLINE RYSGAARD OLESEN FOTO PERNILLE ENOCH

F

orandring fryder. Og det gælder specielt i køkkenet, hvor vi jo typisk bruger en hel del tid. En køkken-makeover er dog ofte en meget omfattende og dyr affære, og derfor sker det måske ikke helt så ofte, som man kunne håbe på. Men en køkken-makeover behøver altså ikke at koste en formue – sving penslen, og investér i lidt nyt køkkengrej og vupti, så har du pludselig et helt nyt køkken til billige penge.

1. FREM MED SÆBERNE Måske er det ikke lige umiddelbart opvaskemiddel og sæbe, du først tænker på, når du tænker køkken-makeover. Men som sagt kan de små ting hurtigt skabe en helt ny effekt. Noget så enkelt som lækre sæber kan hurtigt få dit køkken til at virke mere luksuriøst. Køb opvaskemiddel i en dekorativ emballage, eller investér i en flot dispenser, og arrangér opvaskemiddel og håndsæbe ved vasken. Ikke bare gør det det hele lidt lettere, når sæberne allerede står fremme, men det gør også dit køkken mere indbydende.

2. DEKORATIVE KRUKKER Ikke kun sæben nyder godt af en fin emballage. Køb nye krukker i en flot glasur til køkkenbordet, og brug dem til at opbevare f.eks. opvaskebørster og køkkenredskaber. Du kan også købe gennemsigtige krukker til diverse madvarer – blandt andet pasta, havregryn og røde linser tager sig godt ud i glas. Har du grønne fingre, kan du desuden med fordel dyrke krydderurter i krukker på køkkenbordet – ikke bare smager det fantastisk med friske krydderurter i maden, men det grønne element er også et skønt indspark i køkkenet. Hvis du til gengæld er typen, der kæmper med at holde liv i din basilikum (det er altså svært!), så kan krydderier heldigvis også købes i flot og de➻ korativ emballage.

L IME

69


NETTO LIGE NU

Tip!

Vil du gerne kaste lidt flere penge efter køkkenforvandlingen, så er nye fronter den nemmeste vej til et nyt køkken. &Shufl, Reform og Superfront er alle kendte for at lave fronter til Ikeas køkkenelementer.

3. NYE TEKSTILER Nye viskestykker og karklude kan også hurtigt forandre udtrykket i dit køkken (såfremt du selvfølgelig ikke vælger de billige og superfarverige engangsklude). Vælg gerne klude, der matcher farverne i dit køkken, for at skabe ro og sammenhæng. Du kan også gå i den helt anden retning og bruge dine tekstiler som kontraster. Køb gerne både viskestykker og karklude, der ser lidt lækre ud – måske er du heldig, at du enten selv er ferm til at strikke, eller at du har en veninde, der strikker klude nonstop, som de strikkeglade jo ofte gør. Ellers er det heldigvis en billig – og jo helt uundgåelig – investering.

4. MAL LØS! Dit køkken kan hurtigt få nyt liv med en klat maling. Nye farver gør en kæmpe forskel, og så koster lidt maling jo heldigvis ikke alverden. Mal en enkelt væg, tag karmene med i svinget, eller giv penslen en

5. DEKO PÅ VÆGGENE Lidt smukt på væggene pryder ethvert rum, og det gælder altså også køkkenet, selvom det måske ikke er det rum, de fleste forbinder med et kunstmekka. Så hold dig ikke tilbage, og hæng et par iøjnefaldende malerier op. Det kan hurtigt skabe en rigtig wauw-effekt samtidig med, at køkkenet

igen får noget personlighed. Væglamper er også rigtig dekorative i et køkken. Godt nok er spots praktiske under madlavningen, men de kan aldrig skabe den hygge og varme, en flot – og mere afdæmpet – væglampe kan bidrage med på de tidlige morgener eller sene aftener i køkkenet. 

DET NORDISKE KØKKEN Hvis du også er helt vild med det nordiske udtryk, så er det heldigvis også nemt at forene med din køkkenforvandling. Gå efter lyse farver, men vær ikke bange for at snige en pastelfarve ind. Særligt lyseblå er populær i det nordiske hjem, og farven gør sig godt på både køkkenskabe og vægge. Den nordiske stil er desuden kendt for sit kærlige forhold til naturmaterialer, så køb gerne skærebrætter i træ eller marmor, og stil dem frem på køkkenbordet.

Til det nordiske køkken Her er lidt inspiration til en hurtig og nem køkkenforvandling. Krus. Pr. stk. 20 kr. i Netto Håndsæbe eller opvaskemiddel. 500 ml. Henholdsvis 25 og 15 kr. i Netto

Tallerken eller skål. Tallerkenen kommer i to størrelser. Pr. stk. 25 kr. i Netto

70

L IM E

Karklude i økologisk bomuld. 25 x 25 cm. 2-pak. 30 kr. i Netto

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Sælges i Netto-butikkerne så længe lager haves.

Viskestykke i økologisk bomuld. 50 x 70 cm. 2-pak. 30 kr. i Netto

tur forbi køkkenlågerne. Med en ny farve og nye greb kan du hurtigt skjule de værste aldringstegn, og med ”nye” låger ser dit køkken pludselig helt forandret ud. Når du maler, så hold endelig ikke igen med farverne – lyse nuancer af blandt andet blå, gul, rød og grøn kan give et roligt udtryk samtidig med, at det giver et ordentligt lag personlighed. Er du ikke helt klar til et så farverigt køkken, så mal væggene i en mere neutral farve. En lys grå eller brun går du aldrig galt i byen med, og med disse farver kan du også hurtigt skabe ægte nordisk hygge.


Det skridsikre bagepapir.

Toppits® nye bagepapir med skridsikker overflade gør bagningen endnu glattere. Papiret glider ikke, og hjørnene ruller ikke. Takket være anti-stick overfladen klæber intet, og efter bagningen glider bagværket let af bagepapiret. Bagning har aldrig været så let!

www.toppits.dk ® Små detaljer – Stor hjælp. Toppits


E K ST R A M AG A S I N T I L D I G

KØB MAD & BOLIG O G FÅ M AG A S I N E T H A B I TAT

MAD & BOLIG

48

LAMPER TIL ALLE HJEMMETS RUM

NO. 9 SEPTEMBER 2020 64,95 KR.

Sov godt

Indret soveværelset til et rart helle

M A D + DE SI GN + LI VSSTI L

DRØMMEN OM ITALIEN

2 MAGASINER BETAL FOR 1

Mamma mia! Pasta med vild julesalat, salsiccia og parmesan Bagte figner og mascarponeparfait

h a b i tat

Focaccia med salvie

143 IDÉER TIL FORVANDLING RUM FOR RUM DE BEDSTE TIP TIL AT GØRE DIT HJEM TIL ET ENDNU RARERE STED

FORLÆNG SOMMEREN 67 IDÉER TIL AT BEVARE SOLSKINNET INDEN DØRE

DET FÅR DU: Inspirerende interiør, indretning og indbydende hjem + 68 siders idéer til at forny hjemmet rum for rum


DIT HJEM

Minder fra ferien

Forevig minderne fra dit livs bedste ferier med sjove ting til dit hjem, så du kan genopleve stemningen. Her er syv kreative idéer til, hvordan du holder minderne i live – selvom dette års eksotiske ferier måske ikke var dem, der var allerflest af. TEKST NADJA WEHLITZ FOTO PERNILLE ENOCH

TIP! Du kan også bruge klemmerne til billetter, strandfund eller andre ting, der vækker minder om din ferie.

BILLEDGUIRLANDE

Fysiske billeder er en sjældenhed i vores digitale tidsalder, og derfor synes vi også, det er så fantastisk, når vi endelig tager os sammen og får lavet dem. Bestil en hel stak hos din lokale fotomand eller på nettet, og hæng dem op i en wire eller kæde med små klemmer. Det er nemt at skifte ud, når nye oplevelser kommer til. Kæde med metalklemmer fra Panduro Hobby, skammel fra Trævarefabrikkernes Udsalg.

L IME

73


DIT HJEM

TIP! Du nyder dine billeder på en helt anden måde, hvis du bestiller en flot og lækker fotobog med minderne. Vælg en størrelse, papirtype og indbinding, der passer lige til din smag.

KORTLÆGNING

Har I roadtrippet rundt i Danmark, Norge eller andre corona-venlige steder, er det her idéen for dig. Find et flot landkort, og sy ruten, I har rejst, ind på kortet med tyndt brodergarn. Sæt kortet i ramme, og supplér evt. med fotos. Brodergarn fra Panduro Hobby. Tjek Nordisk korthandel for kort.

ÆSTETISK MINDEVÆG

Saml de smukkeste minder i form af billeder, postkort og andre fine udklip fra ferien, og put dem i ramme. Sortér ud i minderne, så kun de smukkeste finder vej til rammen – putter du for mange elementer ind, kan udtrykket blive rodet. Tænk gerne i farve, så de forskellige elementer kommer til at passe sammen. Dedikér evt. en hel væg et sted i dit hjem, og hæng ferierammerne op, efterhånden som ferierne afholdes. Ramme fra Moebe, duftlys fra Skandinavisk.

74

L IM E


SKATTEKISTE

Har du ikke brug for at kigge på dine ferieminder jævnligt, og vil du gerne have dem samlet ét sted, kan du gemme dem i forskellige æsker eller gamle dekorative kufferter som her. Lægger du kufferterne oven på hinanden, har du tilmed skabt et lille bord. Kufferter er fra Boheme Hjem, sort knage fra Trævarefabrikkernes Udsalg.

L IME

75


DIT HJEM

HEMMELIGE ÆSKER

De ligner bøger, men er hule æsker med plads til alt fra kvitteringer og billeder til småting og rejsefund. Mal æskerne, og skriv på ryggen, hvilken rejse eller hvilket minde der gemmer sig indeni. Vi har brugt en stencilskabelon. Æsker og maling er fra Panduro Hobby, den lille vase – her brugt til blyanter – er fra Anne Black.

76

L IME


DIT HJEM

TIP! Spørg ældre familiemedlemmer, om de har gamle scrapbøger liggende – her kan der gemme sig fine skatte, der vil pynte i en collage på din væg.

SKÆVE STILLEBEN

Man kan blive fristet af mange til tider lidt mærkelige ting, når man er ude at rejse. Saml disse ting i et stilleben, f.eks. sammen med en potteplante, en vase eller lignende. Sørg for – som altid, når du laver stilleben – at du har ting i forskellig højde og drøjde. De små rystesnekugler er et sjovt minde at have med hjem og fås næsten på ethvert feriemål. Vase og lille krus fra Studio Arhøj.

SCRAPBOGEN

Scrapbogen er en klassiker, men det gør den ikke mindre god – både når du vil mindes din egen ferie, og når du skal give dine erfaringer videre til andre. Find småsager frem fra dine ferier. Det kan faktisk være en god idé at starte på sådan en scrapbog, allerede mens du er af sted. Skriv små dagbogsnotater, gode tips til seværdigheder, shopping, spisesteder og gem relevante kvitteringer, kort osv. Inddel den i emner – så er det nemmere at finde det, du leder efter.

L IME

77


F책 endnu flere opskrifter fra

G책 p책 opdagelse p책 spisbedre.dk


UDSYN

Til kamp mod barnebrude Indonesien

Hvert år bliver mange barnebrude gift i Indonesien, men det skal nye regler forhindre. Regeringen sætter nemlig nu ind mod de berygtede børneægteskaber og hæver nu minimumsalderen for, hvornår piger kan blive gift. TEKST LEA HAMMERHSOLT MALMOS FOTO SHUTTERSTOCK

M

ere end 700 millioner af verdens nulevende kvinder er blevet gift som børn, og faktisk blev over en tredjedel af dem allerede gift, inden de var fyldt 15 år. Her kæmpes der altså helt andre kampe end ligeløn, lederjobs og et opgør med gammeldags kønsrollemønstre. Men nu tager indoneserne store og vigtige skridt. Og det er tiltrængt. Landet rangerer nemlig på en ottendeplads i verden, når det kommer til andelen af barnebrude. Men den indonesiske regering hæver nu minimumsalderen for, hvornår piger kan blive gift, med tre år. Indonesien er verdens største muslimske majoritetsland, og gamle love fastslår, at piger skal være mindst 16 år, før de kan gifte sig eller blive giftet bort, men efter 45 år med de regler, sker der ændringer. Den ægteskabelige minimumsalder for piger hæves nu til 19 år – svarende til alderen for drenge, der underligt nok hele tiden har været 19 år. Det er et vigtigt skridt for de indonesiske piger, fordi reglerne før forskelsbehandlede piger og drenge, men nu udlignes rettighederne. Det har tidligere også været muligt for familierne at søge dispensation ved

DEN INDONESISKE ‘‘REGERING HÆVER NU

MINIMUMSALDEREN FOR, HVORNÅR PIGER KAN BLIVE GIFT, MED TRE ÅR.

religiøse domstole eller officielle autoriteter for at få deres døtre gift væk – også selvom de var under 16 år. Men også denne uofficielle regel frafalder.

BEDRE FREMTID FOR PIGER I 2019 blev 14 procent af pigerne i Indonesien gift, før de fyldte 18 år. Det skyldes ofte fattigdom, idealer om familiens ære, sociale normer eller religiøse regler. Men det skal de nye love forhindre, for statistikken viser, at piger, der bliver gift som børn eller teenagere, er mindre tilbøjelige til at gennemføre en uddannelse,

mens de er i højere risiko for at opleve vold, komplicerede graviditeter og fødsler. Faktisk dør helt op mod 70.000 piger mellem 15 og 19 år hver år grundet komplicerede graviditeter og fødsler. Heldigvis tyder det på, at vi på verdensplan er på vej i den rigtige retning. Antallet af piger, der blev gift, inden de fyldte 18 år, er faldet med 15 procent det seneste årti. Det er 25 millioner færre barnebrude, og det må siges at være mange skridt i den rigtige retning i kampen for bedre rettigheder til piger. 

Kilder: cnn.com, unicef.dk, girlsnotbrides.org, reuters.com

Vidste du, at ...

over 700 millioner af verdens nulevende kvinder blev gift som børn? Mere end en tredjedel var ikke engang fyldt 15 år.

L IME

79


Endelig et effektivt og naturligt smertestillende produkt! • Smerter • Led problemer • Uro/ Søvnbesvær

PEA med hamp! Disse 2 stoffer fungerer fantastisk sammen

Hvad er hampefrø-olie? Hamp indeholder mange af de vigtige nærringstoffer som kalcium, kalium, omega3 og 6, E-vitamin, magnesium, zink og alle de 20 aminosyrer som er byggesten for protein. Disse aminosyrer er utrolig væsentlige for, at kroppen kan bygge den vigtig struktur op, som sikrer os et godt helbred. Tilligemed indeholder hampefrø-olien vigtige antioxidanter, som forhindrer celleskader og holder os raske.

Hvad er PEA Palmitoylethanolamide (PEA, N-(2-hydroxyethyl)? PEA er et naturligt fedtstof, som produceres i små mængder i alle raske kroppe. Forskning viser at vi med fordel kan tilføre kroppen ekstra PEA. Dette reducerer smerter og styrker leddene og immunforsvaret. PEA er simpelthen svaret på det menneskene altid har ledt efter. Et naturligt og ufarligt stof, som dæmper smerter, giver ro i kroppen og opbygger slidte celler. PEA belaster ikke maven og virker styrkende på led og celler i hele kroppen. PEA kan derfor ikke betragtes som en almindelig smertestillende tablet. PEA er faktisk sund og bygger din krop op, samtidig med den afhjælper smerter, søvnbesvær og uro. PEA bør simpelthen være en naturlig del af vores kost. Det kan spare os for en masse gener.

Ren og naturlig olie fra ægte hampefrø

Hvad siger forskning om Hamp: Der forskes meget på effekterne af hampefrø i disse år. Denne olie har været i brug længe og mange mennesker har på egen krop mærket, hvor godt den virker. Der er blandt andet forskning, som viser effekt på smerter og ubehag i forbindelse med PMS og menstruation. Dette er blot toppen af isbjerget!

Vi anbefaler PEA med hamp til alle som har smerter, ømme led eller som kæmper med uro/søvnbesvær!

Sådan bruger du PEA med hamp: Smerter, Led problemer og Søvnbesvær Start med 1 tablet 2-3 gange dagligt. Hos mange giver dette en fantastisk effekt. Prøv dig frem og find den bedste dosering for dig. Normal dosering kan variere fra 1-5 tabletter pr. gang. Uanset mængde behøver du ikke bekymre dig om, at blive døsig eller afhængig på nogen måde.

Led problemer

PEA med hamp er super god for alle typer led gener. Den dæmper smerterne, giver ro i kroppen, mens den smører alle de celler, som trænger til hjælp og reparerer på en måde, som du ikke havde troet muligt. Uanset hvilken slags led problemer du har,er PEA med hamp et fantastisk produkt til dig!


Fantastisk! Dæmper smerte! Forbedrer søvnen! Beroliger kroppen! Styrker leddene

Simpelthen fantastisk! PEA med hamp er helt ufarligt og ikke vanedannende! Hamp er i familie med cannabis (hash og marihuana) men er en helt anden plante og olien fra frøene indeholder ikke nogen af de omdiskuterede stoffer fra cannabis. Denne højkvalitets hampefrø-olie virker blot let beroligende og er ikke vanedannende på nogen måde og du behøver ikke bekymre dig om bivirkninger, som ved anden medicin. ShopVitals PEA med hamp er sundt for vores krop og indeholder ingen kontroversielle tilsætningsstoffer. Effekten er utrolig god og man oplever ingen form for sløvhed når man bruger det. Giver blot en rolig følelse med mindre smerter og mindre uro. Dette fantastiske naturprodukt er lovlig i EU. Det kan anvendes af alle, uanset om du er vegetar/veganer eller bruger anden medicin og det påvirker ikke virkningen deraf.

Virker fantastisk godt - helt naturligt og effektivt naturprodukt mod smerter!

25 - 50% rabat lige nu

Du vil med garanti ikke fortryde det, hvis du prøver PEA med hamp. Da PEA med hamp er nyt i Danmark, har vi bestemt os for at give dig et ekstra godt tilbud lige nu.

Tilbud nu! 1 bøtte koster kr. 223,-

25% rabat

3 bøtter koster kr. 581,- (193,7 /bøtte)

35% rabat

5 bøtter koster kr. 745,- (149,- / bøtte)

50% rabat

Forsendelses omk. tillægges kr. 49,-

Lynbestilling på www.shopvital.dk eller bestil på ordre tlf.: 77 34 77 28 Der tages forbehold for trykfejl og udsolgt vare.


TEKST LEA HAMMERSHOLT MALMOS FOTO JAKOB HELBIG

MIN HISTORIE

ELIZABETH ANDERSON, 57 ÅR, GARTNER, NYKØBING SJÆLLAND, & LARS SKOV NIELSEN, 54 ÅR, GRAVER, TISVILDELEJE

“Mange pårørende fortæller om deres afdøde” Vi har kendt hinanden i seks år og er kolleger på Holmens Kirkegård. Det er en lille, smuk oase, som er gemt væk bag store mure midt på Østerbro, hvor vi begge holder meget af at arbejde. Der er mange pårørende, som hver dag henvender sig til os, fordi de gerne vil have lettet hjertet og fortælle om deres afdøde, som ligger begravet på kirkegården. Så

82

L IME

lytter vi mest bare, og det kommer der mange fine og spændende historier ud af. Der er nogle af gravstederne, som vi får et lidt mere personligt forhold til. Selvfølgelig passer vi på alle gravene, men vi kan ikke undgå at blive lidt ekstra berørte, hvis det for eksempel er et barn eller et ungt menneske, som bliver begravet. Det rører noget i en.

Nogle gange er der også slægtninge, som kommer med kage eller chokolade af taknemmelighed for, at vi passer og plejer gravene, og det er altid dejligt at få at vide, at de er glade for det stykke arbejde, vi laver. Der er flere, vi efterhånden er på fornavn med, og generelt er der bare meget nærvær på kirkegården og tid til lige at smile eller sige hej til hinanden.

Som på enhver anden arbejdsplads kan vi have det rigtig sjovt sammen, og vi morer os for eksempel meget over en håndtam skade og en etbenet måge, der holder til på kirkegården. Men vi er også meget bevidste om og har fuld forståelse for, at vi skal have respekt for de mennesker, der kommer på kirkegården, så vi kan jo ikke gå og fortælle vittigheder hele tiden. 

 Hver må n ed p ri k ker v i en ku n d e i N et to p å sku l d eren og sp ørger, o m v i m å h ø re en s j ov, ta n kevæk ken d e, fa sci n eren d e, ba rsk el l er sød h i stori e f ra d e res l i v.


Perfekt til madpakken

Markedets mest populære klemposer! Sempers on-the-go klemposer er 100% frugt Et godt mellemmåltid - perfekt til madpakken eller på tur. Praktisk emballage - både til små og store børn

Læs mere på semper.dk

Annons_Semper.indd 1

2020-06-15 15:02


DANMARKS NYHED - GRILL ÅRET RUNDT

DIT NYE HJEM I HAVEN RES LEVE TOR S MED SUS LUK L GRIL M C Ø 60

INTRO

DUKT

KR.

IONSP

39.90

0 ,-*

RIS

BES OG FÅTIL NU G LEVE RATIS RING

10 KVM HÅNDBYGGET SOLID GRILLHYTTE DIREKTE FRA LAPLAND

Er du ikke handyman eller har du blot travlt ? Vores samarbejdspartnere monterer gerne hytten for dig !

• KAN BRUGES HELE ÅRET • NEM AT SAMLE, LEVERES I MODULER • MARKEDETS BEDSTE KVALITET • 10 KVM, 3,8M I DIAMETER OG 3M TIL TOP • PLADS TIL 10-12 PERSONER

• INKL. TERMORUDER, LÅS, BÆNKE, GRILL, SKRUER • HURTIG LEVERING - 2-4 UGER • BRUG SOM LEGEHYTTE/TIL OVERNATNING • PRODUCERET TIL DET NORDISKE KLIMA • JERNGRILL MED SAMMENKLAPELIGE BORDE

RING PÅ 43628080 ELLER INFO@LAPLANDGRILL.COM

SCAN MIG

SE MERE PÅ LAPLANDGRILL.COM *MODELFOTOER som indeholder ekstraudstyr. Grillhytten leveres i moduler og ubehandlet så du vælger selv farve kombinationen på din hytte. Det er op til køber at behandle træet og ligeledes samle hytten. Vi henviser til vores almindelige købsbetingelser på www.laplandgrill.com

Profile for LIME

LIME september 2020  

LIME september 2020