Liken kevät 2023

Page 1

LIK EN K IR J AT

KIRJAKATALOGI kevät 2023

LUKIJALLE

Tyttö on kumartunut päiväkirjansa ylle. Minusta on tyyn nyttävää ajatella, että voin jättää jotain jälkeeni, kun itse olen jo jossain muualla, hän kirjoittaa. Epätoivon ja ahdistuksen syövereissä hän löytää sanat ja kirjoittamisen. Kirjoittaminen kannattelee häntä vielä monta vuotta. Vasta sitten hän päätyy päättämään elämänsä.

Silmät tottuvat pimeään on hurjimpia lukemiani tekstejä. Se on surullinen mutta myös lohdullinen kirja, jonka voima on autenttisessa päiväkirjatekstissä ja tinkimättömässä todellisuutta päin menemisessä. Jokainen tunne on eletty. Jokainen sana on totta.

Liken kevään 2023 tietokirjoissa pääosassa on eletty elämä. Millaiseksi maailman kokee ihminen, joka on elänyt vuosia pakko-oireisen häiriön kanssa? Millaiselta se tuntuu Auschwitzista paenneesta, entä Brasilian katujengeissä varttuneesta? Millaisena näkee maailman ja itsensä ihminen, jonka elämästä on kerrottu lehtien sivuilla yli kolmekymmentä vuotta ja jonka julkisuuskuvaa määrittää edelleenkin –naurettavaa kyllä – poseeraaminen amerikkalaisessa lehdessä teini-ikäisenä?

Tietokirjailijan työ on lähteiden keskellä risteilemistä. Runsasta materiaalia on osattava käyttää: valikoida ja nostaa valokeilaan, viedä havaintoja ja johtopäätöksiä eteenpäin. Lukea ja etsiä lisää tietoa. Rajata. Tutkia lisää ja rajata jälleen. Keskeinen ja lukuisissa kerronnallisen tietokirjoittamisen oppaissakin toistettu kysymys kuuluu kuitenkin: Kenen tarina tämä on? Vaikka aihe olisi laaja ja kirjassa käsiteltäisiin niinkin abstrakteja asioita kuin esimerkiksi vihreää siirtymää ja ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuutta tai luonnon kannalta kestävää ja taloudellisesti kannattavaa metsänhoitoa, silti eletty elämä ja kokeva olento – usein ihminen – nousee huomiomme keskipisteeseen.

Tietokirjallisuutta voi syntyä monesta lähtökohdasta. Sitä voi syntyä uteliaisuudesta, innostuksesta, kivusta, tietämät tömyydestä tai sanomisen pakosta. Sitä voi syntyä halusta vaikuttaa tai halusta tuoda totuus julki. Sitä voi syntyä pyrki myksestä jäsentää maailmaa. Halusta opettaa itseä ja muita. Myös lukijat tarttuvat tietokirjoihin usein näiden samojen syiden johdattelemina. Siksi on hyvä, että tietokirjallisuuden kenttä on moninainen ja sitä kirjoittavat hyvin erilaiset ihmiset, erilaisista lähtökohdista ja kokemuspohjasta käsin.

Kokemuksellisia lukuhetkiä ja uusia oivalluksia rajoja rikkovan tietokirjallisuuden parissa!

mari hyrkkänen kustannuspäällikkö tietokirjallisuus © Riku Nikkilä like kustannus www.like.fi Katalogin toimitus: Tiina Nevametsä Taitto: Tommi Tukiainen Etukannessa Katariina Souri Kannen valokuva: Pia Rautio

SISÄLLYS

kotimainen kaunokirjallisuus

Laura Gustafsson – Mikään ei todella katoa 6 Hannu Paloniemi – Lumiluolapoika 8 jp Koskinen – Nouseva kuu 10 suomennettu kaunokirjallisuus karl ove Knausgård – Ikuisuuden sudet 12 leonardo padura – Mies joka rakasti koiria 14

Luca Grippa & Maurizio Onnis – Tyttö Kiovasta 16 jännitys

Michael Bennett – Viattomien veri 18

Jens Lapidus – Mr Ykkönen 20 Samuli LAiho – Joka kalliolle rakentaa 22 Jenni Multisilta – Kuka viimeiseksi jää 24 Johanna Mo – Metsämaa 26 tietokirjallisuus

eveliina talvitie – Kata 28 juha vasku – Ikuiset jäljet 30 jonathan freedland – Pako Auschwitzista 32 tuukka hämäläinen – Pakko 34 anne rossi-horto – Silmät tottuvat pimeään 36 pekka juntti & anna ruohonen – Muuttuva metsä 38 minea koskinen, karoliina paananen & miikka pirinen – Likainen työ 40 gelawej viyan – Ripaus kurkumaa 42 katja törmänen – Irti päästämisen ilo 44 musiikki

kimmo aroluoma – Kingston Wallin perintö 46 yari – Taikurin apulainen (muistelee) 48 sarjakuvat ja värityskirjat pertti jarla – Fingerpori 16 50 jaakko vehniäinen & marja lappalainen – Kamala luonto 52 hannu leimu – Aavikon reiteillä 54 Stratten Peterson – Voimaeläimet 56 tania maia, el rose & françois gautier – Kuolemattomat kuvat 57 Tarot – värityskirja 57 jättipokkari ja pokkarit

jarkko jokelainen – Smack 58 jens lapidus – Luksuselämää 59 jens lapidus – Top dog 59 samuli laiho – Sielun palomies 57 johanna mo – Varjolilja 59

Kannen suunnittelu: Ninni Kairisalo

MIKÄÄN EI TODELLA KATOA

Ajankohtainen romaani eläinteollisuudesta ja idealismista

Keski-ikäistyvä ammattiaktivisti huomaa kadotta neensa uskon elämään. Vuosikaudet hän on hiip paillut öisissä navetoissa, tuijottanut karmaisevaa videomateriaalia ja tehnyt kärsivällistä valistustyötä. Silti vieläkin joku kysyy, eikö hän ole ajatellut porkkanoiden tunteita. Eläinteollisuus kasvattaa tuotantomääriään, eikä auta, vaikka muotitalot kieltäytyvät turkiksista ja kahviin kaadetaan kauramaitoa. Pääseekö todellisuutta pakoon?

Gustafssonin kuudes romaani on pyörremyrs kymäinen tarina sisäänpäin kasvaneesta vihasta,

Aiemmista romaaneista sanottua:

”Toista Gustafssonin kaltaista ei ole.”

– Suomen Kuvalehti

”Loisteliainta on Gustafssonin kieli, joka on täysin omalaatuista ja hurjaa.”

Helsingin Sanomat

laura gustafsson (s. 1983) tuli tunnetuksi Finlandia-ehdokkaaksi nousseella Huorasatu-esikoisellaan 2011. Viisi romaania julkaissut Gustafsson vaikuttaa myös kuvataiteen ja teatterin kentillä, tekee vapaaehtoistyötä eläinten turvakodissa ja ulkoiluttaa naapurin koiraa.

280 s. / 138 x 202 mm / 84.2

isBn: 978-951-1-44914-0 sähkökirja, isBn: 978-951-1-44950-8 äänikirja, isBn: 978-951-1-44951-5 maaLiskuu

lajirajat ylittävästä kumppanuudesta ja ihmisistä, jotka eivät tyydy realismiin.

6 kotimainen kaunokirjaLLisuus

Olemme pakomatkalla, minä ja hän. Kuin tarhoilta paenneet ketut ja minkit, etsintäkuulutettuina, dead or alive. Piilossa kesytetyn ja villiintyneen rajamaille rakennetussa kesämajassa, jonka ulkopuolella mylvii meri, marras ja jokin, jolle ei ole nimeä mutta se on olemassa silti.

© Ville Malja
7
kotimainen kaunokirjaLLisuus

LUMILUOLAPOIKA

hannu PaLoniemi

Omakohtainen esikoisromaani äitinsä menettäneestä pojasta ja tehtaiden varjossa versovasta nuorisokulttuurista

Kesken heinänteon saapuu Lapin Itäkairaan kauan odotettu kirje, jonka myötä opettajaperhe muuttaa Tornioon paremman elämän perässä. Perheen pojalle avautuu uusien ystävien myötä musiikin maailma, ja toiveet tuntuvat toteutuvan, kunnes äidin terveys heikentyy yhtäkkisesti.

Pian poika ymmärtää kaiken muuttuneen peruuttamattomasti. Koulutoveriensa keskellä hän toivoisi olevansa kuten muut, mutta hän on se poika, jonka äiti kuoli.

Lumiluolapoika on tarina surusta, mutta se on täynnä inhimillistä valoa ja pohjoista huumoria.

hannu paloniemi (s. 1968) on suomen kielen lehtori Lapin yliopistossa. Koulutukseltaan hän on kotimaisen kirjallisuuden maisteri. Paloniemi on myös Sapattivuosi-yhtyeen perustajajäsen, sanoittaja ja entinen laulaja. Lumiluolapoika on hänen esikoisromaaninsa.

290 s. / 138 x 202 mm / 84.2

isBn: 978-951-1-45631-5 sähkökirja, isBn: 978-951-1-45640-7 äänikirja, isBn: 978-951-1-45641-4 tammikuu

8 kotimainen kaunokirjaLLisuus
Kannen suunnittelu: Tuomo Parikka

© Anssi Jokiranta

– Saanko minä mennä asemalle tänä iltana, kysyin isältä.

Tunsin kuinka olohuone alkoi huojua kun kerroin isälle että muutkin meidänluokkalaiset olivat menossa ja että siellä olisi kirjailijoita ja laulajia ja muusikoita – eli siis kaikenlaisia taiteilijoita. Reiteni tärisivät.

Tajusin siinä hetkessä että isä oli liian vanha ymmärtämään tällaisia asioita: minun pitäisi selvitä vielä monesta asiasta elämässäni yksin.

– Heitä äkkiä tuo hömpötys – me ei olla taiteilijoita – eikä tulla olemaan, isä sanoi.

kaunokirjaLLisuus

9kotimainen

Kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen

NOUSEVA KUU

j P koskinen

Eeppisen romaanisarjan kolmas kirja Jerusalemin kuningaskunnan loiston päivistä ja Temppeliherrain veljeskunnan luhistumisesta

1100-luvun puolivälissä Jerusalemin kuningas kunnassa odotetaan Jumalan pojan paluuta maan päälle. Canmoren suku turvaa Pyhän maan rajoja osana Temppeliherrain veljeskuntaa, kun hajalleen lyötyjen saraseeniheimojen yhdistäjäksi nousee kristikunnan uusi uhka.

Canmoren suvun salaisuuksien vartija Elvira kantaa mukanaan tietoa, joka voi johtaa kuningaskunnan loistoon tai tuhoon. Onnistuvatko vallasta kilpailevat ruhtinaat yhdistämään voimansa yhä vahvemman vihollisen edessä?

Sarjan avausteoksesta sanottua: ”Taidokasta epookkia uskonsotien mielettömyydestä.”

– Kaleva

Ristin ja raudan tie on massiivisten ja huolella taustoitettujen historiallisten romaanien ystäville oivallinen herkkupala.”

– Kirsin kirjanurkka -blogi

jp koskinen (s. 1968) on useita kirjallisuuspalkintoja voittanut kirjailija ja historiallisen romaanin taituri. Kaksinkertaisen Finlandiaehdokkaan tuotanto sisältää yli 20 romaania, tietokirjoja ja lastenkirjallisuutta.

350 s. / 138 x 202 mm / 84.2 isBn: 978-951-1-46411-2 sähkökirja, isBn: 978-951-1-46475-4 äänikirja, isBn: 978-951-1-46476-1 maaLiskuu

Ristiretki-saaga kulkee kohti huimaa päätöstään sarjan kolmannessa ja neljännessä kirjassa. Saagan aiemmat osat ovat Ristin ja raudan tie ja Seitsemäs temppeliherra.

10 kotimainen kaunokirjaLLisuus

Jumala armahtakoon minua syntieni tähden. Vaikka naisen paikka ei ole sodassa eikä taistelukentällä, en voinut päästää Balduinia silmistäni. Niin kuin olin muinoin seurannut Antiokian ruhtinas Raimondia sotaretkelle, seurasin nyt Balduinia. Hänen vastusteluistaan huolimatta puin rengas paidan ylleni ja vyötin miekan kupeelleni. Olin yhdeksän viidettä vanha noustessani sotahevosen selkään taistellakseni Kristuksen tähden. Ei, Kristuksen tähden en taistellut. Taistelin Balduinin tähden. Niin paljon minä häntä rakastin.

11kotimainen kaunokirjaLLisuus

IKUISUUDEN SUDET

kar L ove k naus Gård

Vaikuttava Aamutähti-sarja jatkaa elämän ja kuoleman rajan venyttämistä

Vuosi on 1986. Norjassa on hallituskriisi, ja Tšer nobylin ydinreaktori on räjähtänyt. Nuori Syvert palaa armeijasta kotiin äitinsä ja veljensä luokse. Eräänä yönä hän näkee unta kuolleesta isästään, joka tuntuu haluavan häneltä jotain. Mutta mitä? Hän alkaa selvittää isänsä mysteeriä, ja jäljet johtavat Neuvostoliittoon.

Samaan aikaan Moskovan yliopistossa nainen nimeltä Alevtina tutkii elämän suuria kysymyksiä, kuten monimutkaisen DNA:n syntyä tyhjästä. Syvertin ja Alevtinan kohtalot ovat yhteydessä toisiinsa, vaikka he eivät sitä tiedäkään.

karl ove knausgård (s. 1968 Norjassa) on yksi Pohjoismaiden tunnetuimmista ja ylistetyimmistä nykykirjailijoista. Hän nousi maailmanmaineeseen kuusiosaisella omaelämäkerrallisella romaanisarjalla Taisteluni. Aamutähti-sarjasta on tarkoitus tulla viisiosainen.

777 s. / 145 x 213 mm / 84.2 isBn: 978-951-1-45580-6 sähkökirja, isBn: 978-951-1-45592-9 äänikirja, isBn: 978-951-1-45593-6 suomentaja: jonna joskitt-Pöyry aLkuteos: Ulvene fra evighetens skog heLmikuu

”Mestarillinen Aamutähti kiehtoo pauloihinsa.” Keskisuomalainen
”Knausgård luo taitavasti odottavaa ja pahaenteistä tunnelmaa.”
– Helsingin Sanomat
12 suomennettu kaunokirjaLLisuus
Kannen suunnittelu: Perttu Lämsä

Tuli jota ei voinut sammuttaa.

Onnettomuus tuntui avanneen portin toiseen maailmaan, ja jotain sieltä oli siirtynyt tänne.

Siinä selitys.

Siksi olin niin levoton.

Näkymätön portti näkymättömään paikkaan. Joka sitten alkoi tulvia tänne meille.

© Sølve Sundsbø 13suomennettu kaunokirjaLLisuus

MIES JOKA RAKASTI KOIRIA

Vetävä lukuromaani Trotskin murhasta

Havannalaisella rannalla venäjänvinttikoiria ulkoiluttava mies kertoo karmivaa tarinaa Lev Trotskista.

Asemansa Neuvostoliitossa menettänyt Trotski pakeni Stalinin kostoa maailman eri kolkkiin. Toisaalla, Espanjan sisällissodan keskellä Ramón Mercader lausui sanat, jotka tuomitsivat hänet Trotskin surmaajaksi. Alkoi vuosien mittainen piinaava takaa-ajo, jonka verinen lopputulos jäi historiaan.

Tositapahtumiin pohjautuva teos piirtää pysäyttävän kuvan kuumeisesta 1900-luvun

”Upea, monitasoinen tutkielma 1900-luvusta.”

– The Times

”Loistava, älyllinen mysteeri.”

– Kirkus Reviews

”Erinomainen romaani, pullollaan vihjauksia ihmisyyden tilasta ja maailmasta, joka jää kirjoitetun historian varjoon.”

– El Mundo

leonardo padura (s. 1955) on yksi Kuuban kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita. Hän on julkaissut lukuisia romaaneja ja dekkareita. Vuonna 2012 hän voitti Kuuban arvostetuimman kansallisen kirjallisuuspalkinnon. Mies joka rakasti koiria (2009) on Paduran ensimmäinen suomennettu teos.

650 s. / 145 x 213 mm / 84.2

isBn: 978-951-1-42789-6 sähkökirja, isBn: 978-951-1-42797-1 äänikirja, isBn: 978-951-1-46647-5 suomentaja: jyrki LaPPi-sePPäLä aLkuteos: El hombre que amaba a los perros / tammikuu

vaiheesta, jolloin utopia sumensi järjen ja totalitaa rinen väkivaltakoneisto tuhosi ihmisiä säälimättä.

14 suomennettu kaunokirjaLLisuus
Kannen suunnittelu: Lauri Kortelainen

Tusquets Editores

© Ivan Giménez

Ja pidä tästä lähin joka helvetin sekunti mielessäsi, että tärkeintä on vallankumous, ja sen puolesta mikään uhraus ei ole liian suuri. Sinä olet Sotilas 13, et tunne armoa etkä pelkoa, sinulla ei ole sielua.

/
15suomennettu kaunokirjaLLisuus

TYTTÖ KIOVASTA

Luca c ri PPa, maurizio o nnis

Pienen tytön painajainen Ukrainan sodan keskellä

10-vuotias Alisa asuu Kiovassa. Uutiset televisiossa muuttuvat päivä päivältä pelottavammiksi, mutta kukaan ei halua uskoa, että Venäjä olisi todella hyökkäämässä pääkaupunkiin. Ei edes tytön isoisä, joka on tarpeeksi vanha muistaakseen kertomukset toisesta maailmansodasta. Perhe keskustelee tästä kaikesta illalla 23.2.2022. Sitten valtava jyrinä kiirii halki yön.

Alisan perheen tarina kertoo tuhansista muis takin perheistä. Se kertoo pelosta, pommeista ja pakolaisista, jotka matkustavat satoja kilometrejä puhelinnumero käden ihoon kirjoitettuna. Mutta pohjimmiltaan se kertoo toivosta, joka ei anna periksi julmuuksien ja kuoleman edessä.

Kun Ukrainan sota syttyi, luca crippa ja maurizio onnis olivat mukana järjestämässä hätäapua Italiaan saapuville pakolaisille. Kirjailijakaksikko huomasi, että sodan aiheuttaman mediaspektaakkelin keskellä tavallisten ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ukrainalaisten ääni ei päässyt kuuluviin. Niiden, joiden elämän sota repi hetkessä rikki, ilman että he tiesivät edes miksi. Tyttö Kiovasta syntyi näistä äänistä. Teoksen taustalla on useita Ukrainan sodan pakolaisten kertomia tarinoita.

254 s. / 138 x 202 mm / 84.2

isBn: 978-951-1-45767-1 sähkökirja, isBn: 978-951-1-45800-5 äänikirja, isBn: 978-951-1-45801-2

suomentaja: katja kärkkäinen aLkuteos: La bambina di Kiev iLmestynyt

16 suomennettu kaunokirjaLLisuus
Kannen suunnittelu: Piia Aho

Hän näki televisiossa isän auton. Ennen kuin äiti sai hätisteltyä hänet pois, hän ehti nähdä auton ja rikkinäisen tuulilasin. Hän näki myös juoksevan tekstin ruudun alareunassa. Kolme sanaa: ”Venäläisiä sotilaita kaupungissa.”

Sitten äiti oli rynnännyt ulos silmät kyynelissä, ja nyt Alisa oli se, joka katsoi ikkunasta Kiovaa ja maailmaa.

Hän otti päiväkirjansa ja kirjoitti.

© alecani 17suomennettu kaunokirjaLLisuus

VIATTOMIEN VERI

m ichaeL Bennett

Kylmäävä rituaalikosto maorien mailla

Hana Westerman on sitkeä aucklandilainen etsivä, joka tasapainottelee yksinhuoltajuuden ja poliisinuransa välillä. Kun salaperäinen video johdattelee hänet rikospaikalle, hän löytää kätke tystä huoneesta murhatun miehen. Tutkimuksen edetessä Hana paljastaa hyytävän yhteyden murhien sarjan ja historiallisen rikoksen välillä.

Pian tehtävästä tulee henkilökohtainen. Kaksi vuosikymmentä aiemmin Hana oli nuorena maoripoliisina osa tiimiä, joka lähetettiin lopet tamaan voimakeinoin maorien luvaton miehitys pyhillä mailla. Yhtäkkiä tapaus tulee pelottavan lähelle Hanan omaa perhettä.

Palkitun käsikirjoittaja-ohjaajan esikoisteos hätkähdyttää ja koukuttaa.

© Amber Fonua

”Koukuttava ja tiheätunnelmainen teos imaisee mukaansa ja tarjoaa todenmakuisen näkemyksen maorikulttuurista.”

– Val McDermid

”Ajatuksia herättelevä esikoisteos on vakuuttavaa, oivaltavaa ja mukaansatempaavaa luettavaa.”

– My Weekly

”Todella jäätävä.”

– Crime Monthly

michael bennett on palkittu käsikirjoittaja, ohjaaja ja kirjailija, jonka elokuvat ovat kiertäneet tärkeimmillä festivaaleilla Cannesista Berliiniin ja Torontosta New Yorkiin.

300 s. / 145 x 213 mm / 84.2

isBn: 978-951-1-44907-2 sähkökirja, isBn: 978-951-1-44948-5 äänikirja, isBn: 978-951-1-44949-2 suomentaja: kirsi Luoma aLkuteos: Better the Blood heLmikuu

18 jännitys

”Se tapahtui kaikille maoreille. Tiedät että puhun totta. Mutta itse asetuit muita maoreja vastaan. Menit valloittajan puolelle.”

Jälleen hiljaisuus.

Ja yhtäkkiä: PAM! Luoti kimpoaa kontin kyljestä vain senttien päässä Hanan kallosta. Hän heittäytyy maahan ase koholla, etsii epätoivoisesti kohdetta.

19jännitys
Kannen suunnittelu: Piia Aho

MR YKKÖNEN

j ens LaP idus Kauan odotettu Top Dog -sarjan neljäs osa on synkkä ja armoton

Alamaailman ruhtinas Isak on väsynyt olemaan Mr Ykkönen. Hän on aikeissa luopua asemastaan ja ryhtyä lainkuuliaiseksi kansalaiseksi. Varjoissa hänen seuraajansa Kerim odottelee vuoroaan, mutta kun Isakin poika katoaa, vallanvaihto perutaan ja Isak palaa kaduille.

Teddy ja Emelie ovat niin ikään väsyneitä, mutta toisiinsa. Teddy ei onnistu pysymään kaidalla polulla, ja Emelie ei halua heidän poikansa kasvavan lakia pakoilevan isän kanssa. Vähitellen heidät imaistaan mukaan Isakin väisty misen herättämään valtataistoon.

Kuka katuja hallitsee?

Sarjan aiemmista osista sanottua:

”Lapidus on mestarikirjoittaja. Ehkä Skandinavian paras.”

– Mesta

Top Dog on iskevä, hyvin rytmitetty ja sujuvalukuinen.”

Keskisuomalainen

jens lapidus (s. 1974) on ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden tähti, joka nousi maailmanmaineeseen Stockholm Noir -trilogiallaan. Hänen kirjojaan on käännetty 30 kielelle ja myyty maailmanlaajuisesti yli 3,5 miljoonaa kappaletta. Huippusuositusta Top Dog -sarjasta on tehty myös menestyksekäs tv-sarja.

400 s. / 145 x 213 mm / 84.2 isBn: 978-951-1-45942-2 sähkökirja, isBn: 978-951-1-45978-1 äänikirja, isBn: 978-951-1-45980-4 suomentajat: hanna arvonen, Petri stenman /aLkuteos: Mr Ett

iLmestynyt

20 jännitys

Ghettostressi oli jotain muuta. Teddy fiksasi ja huijasi samaan aikaan kun pelkäsi alituiseen. Pelkäsi poliisia, pelkäsi vihollisiaan, pelkäsi ystäviään. Hän pelkäsi jopa Nikolaa, ei siksi että siskonpoika tekisi jotain hänelle, vaan siksi, että Nikolalle kävisi huonosti. Ghettostressi tuntui yhtä selvästi kuin ennenkin, sisilisko kiemurteli ympäriinsä vatsassa, skorpioni odotti kurkussa.

© Anna-Lena Ahlström
21jännitys

JOKA KALLIOLLE RAKENTAA

samu Li Laiho

Timantinkova trilleri Aurinkorannikolla kadonneen suomalaisnaisen etsinnästä ja kuolemanvaarallisesta verkkopalvelusta

Kapinallinen taiteilija Muska Meriläinen on lähtenyt Espanjaan unohtaakseen henkeään uhanneen murhenäytelmän. Pian Muska saa tietää, että hänen entinen suojattinsa on kadonnut samalla seudulla. Paljastuu, että tämä on sotkeu tunut verkkosivustoon, jonka kautta välitetään joka kuukausi livenä tapahtuva brutaali murha. Alkaa kuumeinen kujanjuoksu aikaa vastaan, kun Muska pyrkii pelastamaan suojattinsa sadistiselta rikollisverkostolta, jonka laajuutta hän voi vain arvailla.

Sarjan avausosasta sanottua:

”Samuli Laiho ottaa Sielun palomiehessä trillerigenren suvereenisti haltuunsa ja välttää kaikki tavanomaisuuden karikot.

– – Mitään ei puutu ja kaikki on kohdallaan. Kuolemansynnit-sarjan avaus on komea.”

– Kansan Uutiset

samuli laiho (s. 1969) on Helsingissä asuva kirjailija ja pitkän linjan lauluntekijä, muusikko ja tuottaja. Laiholta on aiemmin ilmestynyt kaksi romaania, Topliner (2018) ja Lasiseinä (2020) sekä Kuolemansynnit jännitysromaanisarjan avausteos Sielun palomies (2021).

300 s. / 138 x 202 mm / 84.2 isBn: 978-951-1-45724-4 sähkökirja, isBn: 978-951-1-45796-1 äänikirja, isBn: 978-951-1-45797-8 heLmikuu

Joka kalliolle rakentaa on veret seisauttavan Kuolemansynnit-trillerisarjan toinen kirja.

22 jännitys
Kannen suunnittelu: Timo Numminen
”Muista että olen erittäin neuroottinen akka, joka ei ole nukkunut kunnolla kuukausiin. Post-traumaattinen sekopää. Ja alan vetää tästä liipaisimesta nyt.”
© Ville Malja
23jännitys

Kannen suunnittelu: Piia Aho

KUKA VIIMEISEKSI JÄÄ

j enni mu Ltisi Lta

Huvipuiston kulissien taakse kätkeytyy synkkä salaisuus vetävässä trillerissä

Vuonna 1997 rannikkokaupunkiin avataan upea huvipuisto, Riemuranta. 19-vuotias kesätyöntekijä Olavi tutustuu huvipuiston omistajan poikaan, mutta orastava suhde ja kepeä kesä päättyvät puis tossa tapahtuvaan onnettomuuteen. Huvipuisto suljetaan ja jätetään rapistumaan.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Riemuranta kunnostetaan ja avataan uudestaan. Henkilöstöpäälliköksi palkattu Eveliina on vastuussa paikan työntekijöistä, mutta hänellä on myös toinen, painavampi syy olla puistossa. Pian paljastuu, ettei vuosikymmenten takainen onnet

Mitä tapahtui merenneidoille -romaanista sanottua:

”Taidokkaasti luotu trilleri, jossa jännitteet pysyvät yllä alusta loppuun. Kirja on suorastaan pakko ahmia.”

– Etelä-Suomen Sanomat

”Multisilta kirjoittaa tyylikästä ja ilmaisevaa kieltä. Tarkkaan laaditussa kertomuksessa kaikki palvelee kokonaisuutta.”

– Helsingin Sanomat

jenni multisilta (s. 1992) on vaasalainen kauppatieteiden maisteri ja kirjailija, jolta on julkaistu kolme psykologista trilleriä. Multisilta on ilmaakrobatia- ja tankotanssiohjaaja sekä joogaopettaja.

300 s. / 138 x 202 mm / 84.2 isBn: 978-951-1-46152-4 sähkökirja, isBn: 978-951-1-46155-5 äänikirja, isBn: 978-951-1-46156-2 tammikuu

tomuus ole unohtunut. Joku tapahtumien uhreista janoaa kostoa, ja myös Eveliina on vaarassa.

Jenni Multisilta on psykologisen trillerin nouseva tähti.

24 jännitys

En nähnyt maata alapuolellamme, mutta tiesin meidän olevan kymmenien metrien korkeudessa. Sumu teki kaikesta helpompaa – tai pahempaa. Jos jotain tapahtuisi, emme näkisi, mihin putoaisimme.

Mutta emme me putoaisi. Tarvittaisiin kova törmäys, että suistuisimme reunan ylitse.

Äkkiä muistin, mitä tytöt olivat alhaalla sanoneet.

Kaksi tukkia oli jäänyt jumiin.

”Elias”, sanoin varovasti, ”kuinka pian seuraava vaunu tulee?”

© Toni Härkönen 25jännitys

”Kirja on koko matkaltaan jännittävä upeine miljöineen ja kiinnostavine hahmogallerioineen. Kirjan loppu saa minut haluamaan lisää. Välittömästi.” – Skånska Dagbladet

METSÄMAA

j ohanna m o Huippusuosittu Saarimurhat-sarja etenee tiivistunnelmaiseen kolmanteen osaan

Kesäkuussa 1999 ryhmä lukiolaisia juhlii valmistumistaan, kun yksi heistä katoaa. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin nuoren miehen jäänteet löytyvät keskeltä metsää Öölannissa, ja kaikki merkit viittaavat murhaan. Poliisipari Hanna Duncker ja Erik Lindgren kollegoineen alkavat tutkia selvittämätöntä katoamistapausta ja jahdata kaksi vuosikymmentä lakia pakoillutta murhaajaa.

Samaan aikaan Hanna jatkaa isänsä vuosia sitten saaman tuhopolttotuomion kaivelua. Hän on vihdoinkin löytämässä vastauksia kysymyksiinsä, mutta kaikki eivät halua totuuden

johanna mo (s. 1976) on ruotsalainen kirjailija, kääntäjä ja kirjallisuuskriitikko. Hänen kansainvälinen läpimurtonsa oli Öölannin saarelle sijoittuva Saarimurhat-sarja, jonka päähenkilö on Hanna Duncker. Metsämaa on sarjan kolmas osa Yölaulajan (2021) ja Varjoliljan (2022) jälkeen.

400 s. / 145 x 213 mm / 84.2 isBn: 978-951-1-44917-1 sähkökirja, isBn: 978-951-1-44952-2 äänikirja, isBn: 978-951-1-44953-9 suomentaja: kristiina vaara aLkuteos: Mittlandet heLmikuu

tulevan koskaan ilmi. Pian Hanna huomaa oman henkensä olevan vaarassa.

26 jännitys

Metsässä risahtaa oksa, ja Mikael käännähtää. Hän tiirailee puiden lomaan.

”Mikä se oli?”

”Varmaan jokin eläin. Aaveet eivät yleensä näyttäydy näin aikaisin. Minäkin olen nähnyt sen äidin. Se oli helvetin pelottavaa, mutta niitä tyttäriä vasta kannattaakin pelätä. Jos ne ilmestyvät, joku kuolee.”

© Sofia Eckerblad
27jännitys

KATA eveLiina taLvitie

Kata Kärkkäisen hengästyttävä matka Katariina Souriksi

Kata hätkähdytti Playboy-kuvilla 1980-luvulla, loi seuraavalla vuosikymmenellä uran käsikirjoittajana ja kirjailijana ja 2000-luvulla kuvataiteilijana. Valovoimaisen naisen elämäkerta on Eveliina Talvitien upeasti kirjoittama syväsukellus poik keusyksilön mielenmaisemaan ja median luomaan naiskuvaan kolmenkymmenen vuoden aikana.

Luvassa on raadollisen suoraa tekstiä elämästä, joka pursuaa vaarallisia tilanteita, rakastumisia, epävakautta, neonvärejä, viiniä, shamanismia, perinnemaisemia, miehiä, glamrockia, surua, vihaa ja oivalluksia. Menneisyys kietoutuu nykyisyyteen ja uusi elämä tekee siksakia vanhan päälle.

eveliina talvitie on Tallinnassa asuva kirjailija ja toimittaja. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, elämäkertoja ja tietokirjoja. Hän on käsitellyt teoksissaan erityisesti naisten yhteiskunnallista asemaa, feminismiä ja ihmisoikeuksia.

250 s. / 145 x 213 mm / 99.1 isBn: 978-951-1-42979-1 sähkökirja, isBn: 978-951-1-42989-0 äänikirja, isBn: 978-951-1-46075-6 maaLiskuu

28 tietokirjat
Kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen
– Mun on ollut pakko kertoa tätä kirjaa varten tietyistä kokemuksistani. Muuten olisin taas niiaillut, hän selittää. – Ja jos jatkaisin niiaamista, en saisi ikinä omaa voimaa eikä musta ikinä tulisi sitä naista, joksi mut on luotu tai joksi voin kasvaa.
© Pia Rautio
29tietokirjat

Kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen

IKUISET JÄLJET

JENGILÄISENÄ BRASILIAN SLUMMEISSA

j uha vasku

Raju true crime -tarina Brasilian slummeissa kasvaneesta suomalaispojasta

Juha Vaskun kehoa peittävät kymmenet tatuoinnit ja kuusi luodinreikää. Ne kertovat menneisyydestä ”Valkoisena piruna”, pelättynä jengiläisenä 1970luvun Brasiliassa.

Miten suomalaismies selvisi huumeiden ja väkivallan maailmasta? Carandirun vankila ja São Paulon kadut jättivät häneen ikuiset jäljet. Rakkaus, taide ja halu auttaa toisia ovat pitäneet hänet pinnalla.

juha vasku on kuvataiteilija ja capoeira-mestari, joka vietti nuoruutensa São Paulon jengeissä. Hän on perustanut Brasiliaan capoeira-koulun, joka auttaa syrjäytymisvaarassa olevia lapsia.

Elämäkerran on toimittanut Katariina Vuori ja valokuvat on ottanut Juha Metso.

230 s. / 167 x 237 mm / 99.1 isBn: 978-951-1-35524-3 sähkökirja, isBn: 978-951-1-35523-6 äänikirja, isBn: 978-951-1-35525-0 heLmikuu

30 tietokirjat

Valkoinen poika oli nyt favelassa, jossa ei ollut asfalttia kuin pääkadulla, ei ompelijalla teetettyjä hyvin istuvia vaatteita saati Chevroleteja. Täällä oli halpaa kuolemaa, toivottomuutta ja ihmisiä vailla töitä.

Toivoin, että he näkivät kasvoiltani, mitä tuosta paikasta oikeasti ajattelin. Vaikka sydäntäni kivisti heidän puolestaan, tunsin oloni paremmaksi kuin missään muualla.

© Juha
Metso 31tietokirjat

PAKO AUSCHWITZISTA

j onathan f reedL and Auschwitzin kauhut paljastaneen sankarin unohdettu tarina, josta tuli kansainvälinen bestseller

Rudolf Vrba on ensimmäinen juutalainen, joka onnistui pakenemaan Auschwitzista. Hänen trillerimäinen tarinansa syntyy toistuvista pakoyri tyksistä ja uhasta tulla tapetuksi mitä julmimmalla tavalla.

Kirja avaa myös toisenlaisen näkymän maailman tunnetuimmalle kuolemanleirille. Vrba työskenteli siviilivaatteissa muita inhimillisem missä oloissa, minkä ansiosta hänellä oli voimia toteuttaa uhkarohkea pakomatkansa.

Pakonsa jälkeen Vrba kirjoitti käänteentekevän raportin, jonka tietojen avulla liittoutuneiden joukot pelastivat 200 000 unkarilaista.

jonathan freedland on Guardianin kolumnisti ja kirjailija. Hän on kirjoittanut useita trillereitä pseudonyymillä Sam Bourne. Freedland on haastatellut tätä kirjaa varten mm. Vrban ensimmäistä vaimoa, 93-vuotiasta Gertaa.

400 s. / 145 x 213 mm / 99.1 isBn: 978-951-1-46163-0 sähkökirja, isBn: 978-951-1-46190-6 äänikirja, isBn: 978-951-1-46189-0 suomentaja: juha ahokas aLkuteos: The Escape Artist tammikuu

”Loistava ja raastava teos.”
– Yuval Noah Harari
32 tietokirjat
Kannen suunnittelu: Tuomo Parikka

Siitä lähtien hänelle oli selvää, että tuhoon tuomitut juutalaiset pystyi sivät uhmaamaan kohtaloaan vain, jos tietäisivät sen täysin varmasti ja ennen kuin olisi liian myöhäistä. Jotenkin hänen olisi päästävä pois tästä paikasta ja kerrottava maailmalle, mitä tapahtui.

© Philippa Gedge
33tietokirjat

PAKKO

KUINKA OCD PAKOTTI MINUT EPÄILEMÄÄN KAIKKEA JA MITÄ SITTEN TAPAHTUI t uukka hämäL äinen

Havahduttava ja huumorin sävyttämä teos pakko-oireisesta elämästä, ihmisyy destä ja liasta

Kuvittele maailma, jossa pahin tapahtuu aina. Ihmiset eivät välitä mistään. He sotkevat kätensä paskaan ja käyvät hieromassa sen ovenkahvaan. Tätä voi olla elämä OCD:n eli pakko-oireisen häiriön kanssa.

Omakohtainen teos ei ole parantumiskertomus eikä hoito-opas vaan kipeän koskettava tarina ihmisenä olemisesta ja siitä, että vaikeimmassakin tilanteessa on toivoa. Kun käsitys itsestä ja

280 s. / 145 x 213 mm / 14.16 isBn: 978-951-1-41041-6 sähkökirja, isBn: 978-951-1-41147-5 äänikirja, isBn: 978-951-1-41167-3 tammikuu

koko maailmasta horjuu, on helppo ahdistua ja luovuttaa. Se ei kuitenkaan ole ainut tie. Salaviisaan humoristinen teos koukuttaa lukemaan ja auttaa näkemään maailman uudella tavalla.

tuukka hämäläinen on kirjailija ja toimittaja, jonka tuotantoon kuuluu niin tietokirjoja kuin kaunokirjallisia teoksiakin. Hän sai OCD-diagnoosin lukioikäisenä.
34 tietokirjat
Kannen suunnittelu: Tuuli Juusela
©
Anna-Liisa Nikus
35tietokirjat
Avaan oven hihalla, desinfioin käteni. Ulkona välttelen ihmisiä. Kun oireiden kanssa on elänyt yli puolet elämästään, on vaikea edes muistaa toisenlaista tapaa olla olemassa.

Kannen suunnittelu: Satu Kontinen

SILMÄT TOTTUVAT PIMEÄÄN

anne r ossi-h orto Riipaisevan kaunis, vimmainen teos sisa ruudesta on vuoropuhelua yli kuoleman Pikkusisko tekee itsemurhan ja jättää jälkeensä valtavan määrän päiväkirjoja. Isosisko ryhtyy lukemaan niitä. Alusta loppuun, lopusta alkuun, yhä uudestaan. Teksteistä piirtyvä tyttö on vieras, kuolemasta fantasioiva nuori nainen. Kuka sisko oikeasti oli?

Traaginen todellisuus avautuu kahden näkökulman kautta, siskosten elämäntarinoiden ja muistojen epäsuhdasta. Voiko omiinkaan muistoihin enää luottaa?

Kaunokirjallinen muistelmateos lähestyy elämänpiirin kuvauksessaan Alex Schulmanin ja

anne rossi-horto on helsinkiläinen taidekasvattaja. Hän on kehittänyt kuvataidetyöskentelyyn pohjautuvia menetelmiä erityisesti lapsiperheille, murrosikäisille sekä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Koulutukseltaan hän on kuvataiteilija ja taiteen maisteri.

380 s. / 138 x 202 mm / 99.1

isBn: 978-951-1-42983-8 sähkökirja, isBn: 978-951-1-43134-3 äänikirja, isBn: 978-951-1-46557-7 heLmikuu

Karin Smirnoffin romaaneja kuvatessaan riippuvuuksia, perheen romahdusta ja sukuperintönä siirtyneitä rooleja ja traumoja.

36 tietokirjat

Mennään sitten siihen, mihin on vaikeinta mennä. Mennään siihen, mikä valvottaa minua öisin. Siihen miksi tuijotan yöllä sarjoja murhaajista ja kuolemasta, kammottavista ihmiskohtaloista ja elämän raadollisuudesta. Siihen miksi kävelen pimeässä pitkin merenrantoja, päämäärättömästi ja väsymättä. Kerrotaan sitten, kuvitellaan. Toivotaan, että kukaan ei lue näitä kuvitelmia. Kirjoitetaan ne kuitenkin.

tietokirjat

© Elina Julin
37

MUUTTUVA METSÄ

OPAS JATKUVAAN KASVATUKSEEN

Pekka j untti anna ruohonen

Käytännönläheinen opas kestävään ja tuottavaan metsänhoitoon Suomalaista metsää on kasvatettu pitkään avohak kuisiin perustuen. Juuri nyt metsäluontomme voi huonommin kuin koskaan. On muutoksen aika.

Metsän jatkuva kasvatus on tie ekologisesti ja taloudellisesti kestävämpään metsätalouteen. Yhä useampi metsänomistaja käyttää menetelmää, ja esimerkiksi Turun kaupunki on siirtynyt jatkuvaan kasvatukseen kaikissa metsissään.

Selkeä, perusteelliseen tutkimustyöhön pohjautuva opas antaa metsänomistajalle konk reettiset ohjeet saada metsästä hyvä tulo niin, että metsä säilyy aina metsänä.

pekka juntti ja anna ruohonen ovat Tieto-Finlandialla palkittuja metsä- ja ympäristöaiheisiin erikoistuneita toimittajia ja kirjoittajia. Juntti asuu PohjoisRuotsissa Haaparannalla. Hän on suosittu kolumnisti ja julkaisi ylistetyn esikoisromaaninsa vuonna 2022. Ruohonen asuu Rovaniemellä ja työskentelee vapaana toimittajana.

216 s. / 145 x 213 mm / 67.51

isBn: 978-951-1-45299-7 sähkökirja, isBn: 978-951-1-45492-2 äänikirja, isBn: 978-951-1-45493-9 huhtikuu

Kirjoittajien edellinen teos Metsä meidän jälkeemme (2019) oli myyntimenestys ja voitti Tieto-Finlandian.

© Anssi Jokiranta
38 tietokirjat
Kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen

Keskustelu metsänkäsittelymenetelmien eroista typistyy usein euroilla ja kuutioilla miekkailuun. Jatkuva kasvatus ei ratkaise kaikkia metsäluon tomme ongelmia, mutta se vähentää niitä. Se on menetelmä, joka seurailee luonnon omia prosesseja ja opettaa meidät näkemään metsän metsänä puukuutioiden sijaan.

39tietokirjat
© Hanna Koikkalainen © Sampo Manninen, Pixoi Oy © Sampo Manninen, Pixoi Oy © Eeva Huttunen © Meri Ensiö, WWF © Jari Kivelä, Pixoi Oy

LIKAINEN TYÖ

ILMASTOPOLITIIKAN VOITTAJAT JA HÄVIÄJÄT

m inea koskinen, karo Liina Paananen & m iikka Pirinen

Päivänpolttava teos vihreästä siirty mästä ja ihmisistä sen etulinjassa

Palkitut journalistit sulkevat Twitterin, ottavat auton alle ja lähtevät katsomaan, miltä ilmastokriisi näyttää ja tuntuu Kehä kolmosen ulkopuolella.

Itsekriittinen tietoteos pohtii paikallisia ongelmia myös globaalista näkökulmasta. Se vie lukijan niin turvesoille, hiilikaivoksiin kuin kompensaatiofirman sohvallekin ja kieltäytyy puhumasta ohi.

minea koskinen on toimittaja ja kirjailija. Hän tehnyt Ylellä Ilmastouutiset-sarjaa ja oli mukana kirjoittamassa palkittua tietokirjaa Hyvän sään aikana. karoliina paananen on Long Play -julkaisun toimittaja, jolle on myönnetty tutkivan journalismin Lumilapio-palkinto. miikka pirinen on palkittu helsinkiläinen kuvajournalisti. Hän on dokumentoinut vihreää siirtymää Suomessa ja Yhdysvalloissa vuodesta 2017.

350 s. / 145 x 213 mm / 30 isBn: 978-951-1-45453-3 sähkökirja, isBn: 978-951-1-45573-8 äänikirja, isBn: 978-951-1-45574-5 maaLiskuu

40 tietokirjat
Kannen suunnittelu: Miikka Pirinen © Sanna Lehto
”Kun ihmisiltä kysyy, mistä sähkö tulee, he vastaavat, että pistorasiasta.”
– Turvetuottaja Pohjanmaalta
41tietokirjat
Sivun kuvat © Miikka Pirinen

RIPAUS KURKUMAA

LÄHI-IDÄN KEITTIÖ

GeL awej v iyan

Vastustamatonta kasvisruokaa Lähiidästä

Ripaus kurkumaa -ruokablogista tutun Gelawej Viyanin keittiössä valmistuu ihania Lähi-idän ruokia, jotka lumoavat lempeillä ja tulisilla mauil laan ja herkullisilla tuoksuillaan. Monet ruoista yhdistelevät hapanta ja makeaa. Makumaailmaa ryydittävät pippurit, kurkuma, sahrami ja minttu, sekä tietysti ruusuvesi ja granaattiomena.

Kirjan 60 ohjeella valmistuvat mezet, salaatit, keitot, täytetyt kasvikset sekä pata- ja riisiruoat –unohtamatta suussasulavia baklavia ja kakkuja.

Mukana on tarinoita ja makumuistoja Gelawej’n lapsuuden Kurdistanista, tietoa

gelawej viyan on helsinkiläinen ruokabloggaaja ja järjestötyöntekijä. Hän jakaa Ripaus kurkumaa -blogissaan ruokamuistoja lapsuutensa Kurdistanista sekä reseptejä ja tarinoita Lähi-idän ruuista. Gelawej rakastaa viininlehtikääryleitä ja kaikkea, missä on ruusuvettä, sahramia ja pistaasipähkinöitä.

140 s. / 184 x 237 mm / 68.25 isBn: 978-951-1-44758-0 sähkökirja, isBn: 978-951-1-46637-6 maaLiskuu

mausteista, vinkkejä ruoanlaittoon sekä menu ehdotuksia runsaille aterioille.

42 tietokirjat
Kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen © Gelawej Viyan © Gelawej Viyan

Ruoka ei ole koskaan ollut minulle vain ravintoa. Se tuo ihmisiä saman pöydän äärelle, synnyttää mielenkiintoisia keskusteluita, rakentaa siltoja ja on minulle tapa osoittaa rakkautta ja kiitollisuutta. Se on taidetta, joka koetaan aisteilla, tunteilla ja sielulla.

Koutaniemi 43tietokirjat

IRTI PÄÄSTÄMISEN ILO

katja törmänen

Helposti ja nopeasti eroon tunne kuohuista Sedona-metodin avulla Tuntuuko, että elämässä on liikaa hallitsemattomia tilanteita? Kiertävätkö ajatuksesi ja tunteesi kehää? Sedona-metodi on yksinkertainen menetelmä, jonka avulla pääset eroon negatiivisten tunteiden ylivallasta: yhtäkkisistä ahdistuksista, mieltä kuormittavista muistoista ja toimintakykyä heikentävistä peloista. Keskeinen työkalu ovat selkeät irti päästämisen kysymykset, joiden avulla stressi häviää ja mieli vapautuu ongelmista askel kerrallaan.

Kirjailija Katja Törmänen on harjoittanut maailmalla huippusuosittua Sedona-metodia säännöllisesti liki kymmenen vuotta Suomessa ja kansainvälisillä retriiteillä.

250 s. / 138 x 202 mm / 17.3 isBn: 978-951-1-44653-8 sähkökirja, isBn: 978-951-1-44688-0 äänikirja, isBn: 978-951-1-44689-7 tammikuu

katja törmänen (s. 1971) on oululainen kirjailija ja luovan kirjoittamisen ohjaaja. Koulutukseltaan hän on historian opettaja.
44 tietokirjat
Kannen suunnittelu: Satu Kontinen
© Teija Soini 45tietokirjat
Kun tunne nykyään leimahtaa, tiedän, että minulla on vaihtoehtoja. Voin jäädä tunteeseen kiinni ja antaa sille vallan päättää mielialastani – tai voin päästää siitä irti ja olla rauhassa.

KINGSTON WALLIN PERINTÖ

k immo aro Luoma

Kingston Wallin musiikki elää vahvempana kuin koskaan

Kingston Wallin tarina päättyi laulaja Petri Wallin kuolemaan vuonna 1995, mutta yhtyeen musiikki löytää edelleen uusia kuulijoita. Vuoden 2019 tribuuttikiertueella Kingston Wallin kappaleet keräsivät enemmän yleisöä kuin koskaan aikaisemmin. Kiertueella oli mukana myös kitarateknikko Kimmo Aroluoma, joka pääsi todistamaan keikat aitiopaikalta.

Aroluoma lähtee selvittämään, miten Kingston Wallin taika syntyi. Kirjaa lukee kuin salapoliisi tarinaa, kun Aroluoma jäljittää Petri Wallin soit timia ja Kingston Wallin studionauhoja ympäri

kimmo aroluoma on muusikko, kitarateknikko ja tietokirjailija, joka on kiertänyt suomalaisyhtyeiden kanssa yli 50 maassa.

400 s. / 145 x 213 mm / 78 isBn: 978-951-1-44364-3 sähkökirja, isBn: 978-951-1-44380-3 äänikirja, isBn: 978-951-1-44381-0 tammikuu

Suomea. Kirja on kaivattu rinnakkaisteos Viljami Puustisen Kingston Wall -historiikille, joka oli huima myyntimenestys.

© Iiris Sjöblad 46 musiikki
Kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen

Kingston Wallin musiikki oli muhinut alitajunnassani kaikki nämä vuodet, ja keikka oli vaikuttanut minuun syvemmin kuin olin osannut arvatakaan. Olin todella mielissäni, että olin rohkaistunut lähtemään paikan päälle. Annos oli juuri riittävä. Kun puikkelehdin energisenä pitkin Kruununhaan katuja, mieleeni nousi odottamaton ajatus. Olisiko tätä lääkettä mahdollista saada vielä lisää?

47
musiikki Kingston Wallin tribuuttikiertue käynnistyi Helsingin Tavastialta helmikuussa 2019. Bändissä soittivat alkuperäisjäsenet Sami Kuoppamäki ja Jukka Jylli sekä von Hertzenin veljekset Kie, Mikko ja Jonne. Sivun kuvat © Ville Laine

TAIKURIN APULAINEN (MUISTELEE)

yari

Odotetut muistelmat nostavat Yarin takaisin valokeilaan

SE-yhtyeen laulaja ja lauluntekijä Yari eli Jari Knuutinen oli 80-luvulla matkalla suomalaisen rockin legendojen joukkoon, mutta hän päätti vetäytyä kulisseihin. Yarin johtama SE oli suomalaisen punkin omaleimaisimpia ja rakastetuimpia yhtyeitä, minkä jälkeen hän levytti vuosien ajan sooloartistina.

90-luvulla elokuvamusiikin säveltämisestä tuli hänen päätyönsä. Vaikka Yari ei ole näkynyt julkisuudessa, hänen musiikkinsa on tullut tutuksi kymmenissä elokuvissa, kuten Akvaariorakkaudessa ja Rikinkeltaisessa taivaassa. Matkakertomus

jari knuutinen (s. 1957) on laulaja, muusikko ja säveltäjä. Hän nousi esille SE-yhtyeen voimahahmona 1970-luvulla ja myöhemmin sooloartistina. Viime vuosikymmenet hän on keskittynyt elokuvamusiikin säveltämiseen. Taikurin apulainen on hänen esikoisteoksensa.

600 s. / 145 x 213 mm / 78 isBn: 978-951-1-45690-2 sähkökirja, isBn: 978-951-1-45817-3 äänikirja, isBn: 978-951-1-45818-0 maaLiskuu

Yarin elämästä enteilee hänen uutta tulemistaan, sillä työn alla on myös ensimmäinen levy vuosi kymmeniin.

48 musiikki
Kannen suunnittelu: Tommi Tukiainen

Kun ohjelma syksyllä lähetettiin, osa katsojista oli suorastaan shokee rautuneita esityksestäni. Ylen katsojapalaute ruuhkautui ja ystävällisesti minulle postitettiin monta sivua palautteita, joissa muun muassa todettiin, että minut pitäisi tappaa. Kun kuulijoissa saa aikaan vahvan reaktion, tietää osuneensa ytimeen.

© Juha Metso
49musiikki

Pertti jar L a

Raikas ilopaketti kohtuudella nauretta vaksi!

Ikuinen anarkopunkkari Arppa kaunistaa 16. Fingerpori-kokoelman kantta. Allan Kurman kämppäkaveri Arppa on sporttinen veikko, moninkertainen Fingerporin juoksukaljamestari. Kokoelmassa ovat mukana kaikki tutut finger kansalaiset esittelemässä tuoreita letkauksiaan ja toilailujaan. Pertti Jarla on jälleen omin käsin valikoinut vuoden suosituimmat huumorin hedelmät.

pertti jarla (s. 1971) varttui uskonnollisissa merkeissä: Nastolan Uudenkylän väestä puolet uskoi ufoihin ja toinen puoli Raamattuun. Pertti-poika puolestaan hurmaantui huumoriin. Nykyisin Jarla asuu Helsingissä, harrastaa mm. museaalisia autoja sekä liikennemerkkien maalausta.

64 s. / 210 x 255 mm / 85.32 isBn: 978-951-1-45411-3 tammikuu

© Toni Härkönen
50 sarjakuvat
51sarjakuvat

KAMALA LUONTO

OMAN ELÄMÄNSÄ SANKARIT

jarkko v ehniäinen marja LaPPaL ainen Kamalan luonnon metsän eläimille sattuu ja tapahtuu taas!

Jokaisen on omasta elämästään tavalla tai toisella selvittävä, ja sen taidon ovat ilves, kärppä, kettu, majava ja kumppanit kukin tahoillaan oppineet. Ainakin joten kuten.

80 s. / 210 x 250 mm / 85.3 isBn: 978-951-1-45353-6 tammikuu

Tämä albumi kokoaa yksiin kansiin jälleen uuden herkullisen annoksen sanomalehdistä tuttuja Kamala luonto -strippejä, jotka ovat jo tuiki tärkeä osa lukuisten sarjakuvanystävien elämää.

52 sarjakuvat

Sarjakuvantekijäpari jarkko vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja marja lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Helsingissä. He tekevät yhdessä päivittäin ilmestyvää Kamala luonto -sarjakuvaa. Pari hoitaa käsikirjoitukset tiimityönä, piirrosjälki on Vehniäisen käsialaa.

© Joonas Brandt
53sarjakuvat

AAVIKON REITEILLÄ

hannu Leimu Henkeäsalpaavan komea sarjakuva Mad Maxin hengessä Vartija kuljettaa mittaamattoman arvokasta rahtia seuranaan ihmisenkaltainen mutta täysin tunteeton robotti. Hän tietää henkensä olevan halpa armottomalla aavikolla.

Toisaalla pieni poika lähtee etsimään autioitu neelle paimentolaiskylälleen suojelijaa rosvojoukkoja vastaan. Vartijan ja pojan polut kohtaavat, ja heidän välilleen muodostuu vahva side. Pian vartijan on päätettävä, mikä on tavoittelemisen arvoista.

Kauniit unikuvat rytmittävät realistisesti piirrettyä suoraviivaista seikkailua. Hannu Leimun ylistetyn Kadonneet-sarjakuvan tavoin Aavikon

”Kadonneet on huomionarvoinen sarjakuva. Esikoisteokseksi se on jopa huikea saavutus.” – Toni Jerrman, Tähtivaeltaja-blogi Leimun edellisestä teoksesta

Kuvataiteilija, sarjakuvantekijä hannu leimu (s. 1969) on tuntenut mystistä vetoa kuvanteon maailmaan kaksivuotiaasta lähtien. Taide on hänen elämänsä keskiössä niin kuin perhe, saksofoni ja karatekin. Sarjakuvallisia esikuvia ovat Milo Manara ja Ken Parker, ensirakkauksia puolestaan Tarzan ja Aku Ankka.

156 s. / 210 x 255 mm / 85.3 isBn: 978-951-1-45426-7 tammikuu

reiteillä on todellinen herkkupala perinteisen eurooppalaisen sarjakuvan ystäville.

© Tomi Hirvinen
54 sarjakuvat
55sarjakuvat

V

56 värityskirjat
OIMAELÄIMET VÄRITÄ VOIMAELÄIMESI stratten Peterson 96 s. / 210 x 280 mm / 79.8 isBn: 978-951-1-46287-3 suomentaja: heLi venhoLa aLkuteos: Mystic Animals tammikuu Päästä luovuutesi lentoon ja rentoudu värityskirjojen parissa. Inspiroivissa väritys kirjoissa on sekä kuvia että kiinnostavaa tietoa kirjojen teemoista .

KUOLEMATTOMAT KUVAT

TATUO INTIVÄRITYSKIRJA

tania maia, eL r ose & f rançois Gautier

96 s. / 210 x 280 mm / 79.8 isBn: 978-951-1-46288-0

suomentaja: heLi venhoLa aLkuteos: Immortal Ink, A Tattoo

Book / tammikuu

TAROT VÄRITYSKIRJA

48 s. / 210 x 280 mm / 79.8 isBn: 978-951-1-46479-2 tammikuu

57värityskirjat
Colouring

SMACK KUOLEMAANTUOMITUN LAULU

jarkko j okeL ainen Suosittu ja suitsutettu Smack-historiikki nyt jättipokkarina Vuonna 1982 perustettu Smack seurasi Hanoi Rocksin viitoittamaa tietä Amerikkaan, soitti täyteen ahdetuilla klubeilla Los Angelesissa ja jätti jälkensä niin Guns N’ Rosesiin kuin Nirvanaan.

Bändin taivalta varjostivat päihteet, epäonni ja laulaja Clauden synnynnäinen sydänvika. Smackin tarina päättyi lopullisesti Clauden kuolemaan vuonna 1996, mutta legenda elää.

”Soittajan arjen tuntevan Jarkko Jokelaisen esikoisteos on vankkaa tekoa.”

– Helsingin Sanomat

”Smack-historiikki on parhaita suomalaisia bändikirjoja.”

– Rumba

(s. 1970)

on helsinkiläinen toimittaja ja muusikko. Smack-kirja sai alkunsa kesällä 1985, kun Jokelainen haastatteli yhtyettä ensimmäistä kertaa, 14-vuotiaana.

416 s. / 145 x 213 mm / 78 isBn: 978-951-1-45055-9 heLmikuu

58 jättiP okkari

Jens Lapidus

978-951-1-46749-6 Joulukuu

Jens Lapidus Top dog 978-951-1-46735-9 Joulukuu

Luksuselämää
Samuli
Laiho Sielun palomies 978-951-1-46835-6 Helmikuu
Johanna
Mo Varjolilja 978-951-1-46604-8 Huhtikuu
TOISENLAISTEN TARINOIDEN PUOLESTA VUODESTA 1987 like kustannus – like publishing www.like.fi
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.