Page 1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Άνοιξη στα βόρεια προάστια Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΒΟΡΡΑ

GET A LÉFO! FREE PRESS ÄÙÑÅÁÍ ÏÄÇÃÏÓ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ ÊÕÊËÏÖÏÑÅI ÊÁÈÅ ÐÅÌÐÔÇ No 242

310311

www.lifo.gr


Κλασικά εικονογραφημένα. Η επικαιρότητα σε strip. Aπό τους GPO.

Free Press. Eβδομαδιαίος οδηγός της Αθήνας. Κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη.

31.03-06.04.2011

Εδώ και μια εβδομάδα οι συμβασιούχοι του δήμου έχουν κάνει κατάληψη στο Δημαρχείο Αθηνών. Σε αυτήν τη χώρα κανείς δεν ξέρει τι πάει να πει σύμβαση.

Κράτος: Φωνάζουμε όλοι

YouSaidIt Γράμματα, e-mails, fax και post στο ίντερνετ που σχολιάζουν τα κείμενα της LifO ή εκφράζουν ενδιαφέρουσες απόψεις.

Το τελευταίο εντιτόριαλ του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου με τίτλο «Κράτος: Φωνάζει ο κλέφτης» προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να έχουμε δεκάδες comments στο lifo.gr. O Νίκος Pierrot Le Fou ήταν από αυτούς που συμφωνούσαν έντονα, αλλά είχε και τις ενστάσεις του: «Συμφωνώ απόλυτα με το εντιτόριαλ! Όμως μου μοιάζει γι’ άλλη μια καταγγελία, όπως αυτές που ξεστομίζουμε γενικά και αόριστα όλοι μας. Ακούγονται εκφράσεις όπως "να φύγουν", "έξω οι κλέφτες" και άλλα πολλά, δυνατά συνθήματα, αλλά πάντα περιμένουμε κάποιος άλλος να τους διώξει, κάποιος άλλος να πάρει την ευθύνη στα χέρια του για το ΜΕΛΛΟΝ μας. Αυτό και μόνο δείχνει την παραίτηση του Νεοέλληνα (όπως σωστά αναφέρει ο Τζιμάκος) και το μεσσιανικό σύνδρομο από το οποίο διακατέχεται εδώ και χρόνια. Δεν

25η Μαρτίου. Μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος αποχωρεί πριν βγουν τα πρώτα πλακάτ.

μπορούμε να περιμένουμε ν’ αλλάξει κάτι εδώ, στον “τόπο της φυγής”, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς. Αν δεν μεταθέτουμε την ανάγκη μας γι’ αλλαγή σε τρίτα χέρια, ενώ τα δικά μας είναι αυτά που θα πρέπει να τη σμιλέψουν. Περπατώ στους δρόμους της Αθήνας και ακούω όλη αυτή την αγανάκτηση, όλο αυτόν το θυμό που συμπιέζεται κάτω από το δυσβάσταχτο προσωπικό χρέος προς τις οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις, αυτές των τραπεζών. Ειλικρινά κουράστηκα ν’ ακούω, και ειδικά τη γενιά μου (των 26 ετών), πως όλα τέλειωσαν, ας βολευτούμε εμείς και άσε τους άλλους να πνιγούν, πού να χάσουμε τώρα τις βραδιές μας στο Villa Mercedes και το Island, πώς θα ρίξουμε το γκομενάκι με τα πολλά και άτακτά μας αλόγατα. Αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς και δεν γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, τότε το παιχνίδι θα λήξει εις βάρος μας».

Οι Εγγλέζοι δημόσιοι υπάλληλοι και φοιτητές σπάνε το Σάββατο τις βιτρίνες στα καταστήματα της Oxford Street και της New Bond Street.

Τι πολίτες μεγαλώνουμε;

Η Τζούλια Αλεξανδράτου ντύθηκε Μπουμπουλίνα σε εμφάνισή της σε στριπτιτζάδικο. Κάποιος να το πει στον Θάνο Βερέμη.

ανταγωνίζεται τη δύναμη των προτύπων της τηλεόρασης και των ”κοινωνικών” δικτύων, η απάντηση Ο κύριος Γρηγοράκης, θαυμαστής του υπουργείου που κόπτεται για του κ. Δήμου, σχολιάζει για τα την Παιδεία είναι οι συγχωνεύσεις! τελευταία Υπερκείμενα σε σχέση με Φυσικά και κάποιοι βολεψάκηδες θα τη συγχώνευση των σχολείων και τις διαμαρτύρονται υπερασπιζόμενοι αντιδράσεις των βολεμένων. «Υπάρμικρόψυχα συμφέροντα, αλλά, δεν χει και η αντίστροφη ανάγνωση. είναι ούτε καν μέρος της λύσης η Δυστυχώς, οι περισσότερες συγχωδημιουργία σχολείων 300 και 400 νεύσεις εφαρμόζονται σε μεγάλα ατόμων, τα οποία, εκτός των άλλων, σχολεία, τα οποία και καθιστούν σύμφωνα με όλες τις έρευνες, πολύ μεγαλύτερα. Στο όνομα της ενισχύουν την παραβατική συμπερισπατάλης των μικρών σχολείων αποφορά. Οι μαθητές λειτουργούν υπό φασίστηκαν ευρύτερες συγχωνεύσεις το καθεστώς της ψυχολογίας της που θα δημιουργούσαν πολυπληθή μάζας και εξαφανίζεται η έννοια της τμήματα 30 ατόμων. Ευτυχώς, οι ατομικής ευθύνης. Μήπως μέρος αντιδράσεις των βολεμένων οδήτης λύσης για το πρόβλημα γησαν στην υποχώρηση του νοοτροπίας που περιγράφευπουργείου σε τμήματα τε θα ήταν περισσότερα, 25 +10%=28 ατόμων. Σε μικρότερα σχολεία, όπου μια εποχή που πιθανώς Γράψε κι εσύ κάτι ο μαθητής εργάζεται, να είναι μεταβατική letters@lifo.gr μαθαίνει, παίζει και για τους θεσμούς της μορφώνεται;». κοινωνίας και της οικογέletters@lifo.gr νειας και το σχολείο μάταια


4

31.03-06.04.2011

59' Α

με τον Μάνο Σφακιανάκη. Ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι συνέχεια «μπριζωμένος» και θέλει να πιστεύει πως η Αστυνομία δεν λογοκρίνει κανέναν. Από τον Σταύρο Διοσκουρίδη.

ν η ζωή μας διαδραματίζεται περισσότερο στο διαδίκτυο παρά «εκεί έξω», τότε ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι κάτι σαν πρωθυπουργός. Ο ίδιος το παραδέχτηκε, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία εγκληματική πράξη που να υπάρχει στην κανονική ζωή και να μην έχει περάσει στο διαδίκτυο. Όλη μας η ζωή είναι μεταλλαγμένη στο ίντερνετ». Έναν «πρωθυπουργό», όμως, δεν τον πετυχαίνεις εύκολα στο τηλέφωνο. Και ας έχει τέσσερα. Με τα πολλά μού είπε να του τηλεφωνήσω μια Τρίτη στις 7:30 το πρωί. «Πού να έρθω;», τον ρώτησα. «Στο Πρώτο Νεκροταφείο», μου απάντησε μές στην καλή χαρά. «Πού να έρθεις; Στη ΓΑΔΑ. Τι καφεδάκι να σου έχω έτοιμο;». ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ και την καλή διάθεση, η συνάντηση είναι με έναν «μπάτσο» που κρατά στα χέρια του τα κλειδιά του «Μεγάλου Αδελφού». Το γραφείο του είναι στον 13ο όροφο του πιο άσχημου κτιρίου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ίσως και της Αθήνας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στους τοίχους είναι κρεμασμένοι πίνακες με σύμβολα όπως το @, το www, και κωδικούς Pascal. Ο ίδιος θυμίζει έναν κουβαρντά γλεντζέ παρά έναν nerd που ασχολείται με την τεχνολογία. Επάνω στο γραφείο του έχει τα τέσσερα κινητά (iPhone, Blackberry), έναν iMac, ένα MacBook Air, ένα iPad, ένα laptop, κάπου είδα να ξεπροβάλλει και ένα tower και νομίζω ότι είδα και ένα iPod, εκτός κι αν ζαλίστηκα από τα πολλά gadgets. Πίσω του μια «τροπαιοθήκη» με τιμητικές πλακέτες και ένα εικονοστάσι. Όπως μου τόνισε, είναι «υπόλογος στον Θεό», δείχνοντας τις εικόνες «και στους ανθρώπους», απευθυνόμενος σε μένα.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ σκάλιζε τις παιχνιδομηχανές. Τελειώνοντας το λύκειο, αποφάσισε να γραφτεί σε -ιδιωτική εκείνη την εποχή- σχολή υπολογιστών. «Παράλληλα με την ΚΟΡΕΛΚΟ, πέρασα στην τότε Σχολή Ενωμοταρχών. Πήγα στη Ρόδο, διάβασα και μπήκα στη Σχολή Αξιωματικών. Το 1989 βγήκα από εκεί και άρχισα να ψάχνω πώς θα πάω στην Πληροφορική. Πρώτα πήγα στην Aσφάλεια, στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, και μου άρεσαν η δράση, η έρευνα. Να ξεκινάω από το μηδέν και να καταλήγω στο χίλια. Δεκαεπτά χρόνια στη Δίωξη δεν έχω κάτσει ποτέ». Θα περάσουν λίγα χρόνια

και το πρώτο ηλεκτρονικό έγκλημα θα γίνει και στην Ελλάδα, με πιστωτικές κάρτες. Τότε, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Νίκος Δαβίλλας, του πρότεινε ν’ αναλάβει μόνος του τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. «Συνέλαβα επτά άτομα το 1996 για πιστωτικές. Άλλαζαν το μαγνητικό πεδίο της κάρτας και χρέωναν άλλους λογαριασμούς. Το δεύτερο έγκλημα που θυμάμαι ήταν ερωτικής φύσης. Κάποιος είχε δεσμό με μια κυρία και χώρισαν. Αυτός, για να την εκδικηθεί, μπήκε στο datingclub.gr, της έφτιαξε λογαριασμό κι έγραψε ότι κάνει βίζιτες». «ΤΟ 1997 είχαμε μια υπόθεση τον μήνα. Σήμερα έχουμε σαράντα την ημέρα. Είναι πολύ εύκολο με τα μηχανήματα που έχω να εντοπίσω κάποιον, αλλά μου δένει τα χέρια η νομοθεσία. Το 2005 έβγαλε ένα διάταγμα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπου αναφέρεται ότι όλο το διαδίκτυο είναι απόρρητο. Πρέπει να υπάρχουν τα απόρρητα, αλλά όταν απειλείται η ζωή ενός ανθρώπου, η πολιτεία οφείλει να τον προστατέψει. Όταν διαπομπεύεται απρόκλητα η προσωπικότητά σου, έχω υποχρέωση να σε προστατεύσω». Αυτή είναι η αρχή του Σφακιανάκη: αν απειλείται διαδικτυακά η ανθρώπινη ζωή, είναι υποχρέωσή του να επέμβει. Το τόνισε κατ’ επανάληψη σε όλη την κουβέντα μας. Αυτό και ότι αγαπάει την Αστυνομία, ότι αν πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα θα έβγαζε πολλά λεφτά κι ότι αν νιώσει ποτέ να χειραγωγείται, θα

Μάνος Σφακιανάκης Για μένα υπάρχουν μπλογκ που γράφουν τα χείριστα. Αν ήμουν γραφικός, θα ήμουν όλη μέρα στην εισαγγελία με ένα τσαντάκι να κάνω παρουσιάσεις. Η Αστυνομία δεν κλείνει μπλογκ.

σηκωθεί να φύγει. ΤΟ 2000 του δίνουν έναν βοηθό, το 2004, και ενώ η ευρυζωνικότητα κυριαρχεί στην Ελλαδα, οι βοηθοί γίνονται τέσσερις. «Μας φώναζα τμήμα “Ταξί”. Παίρναμε όποτε θέλαμε ένα ταξί και φεύγαμε». Από το 2009 και έπειτα εισακούσθηκαν οι εισηγήσεις του Σφακιανάκη και το τμήμα εξοπλίστηκε με δεκάδες… επιστήμονες. «Έχουμε 90 επιστήμονες. Σαράντα πέντε τεχνικούς από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σχολές υπολογιστών. Είμαστε μια επιστημονική αστυνομία και κάθε υπόθεση τεκμηριώνεται επιστημονικά. Θα γίνουμε η πρώτη δημόσια υπηρεσία με ISO. Εγώ λέω συνέχεια πως δεν είμαι μπάτσος. Είμαι επιστήμονας. Όλα τα παιδιά κι εγώ έχουμε να επιδείξουμε σπουδές και δουλειά, πράγμα σπάνιο για μια δημόσια υπηρεσία. Επιστήμονες που μας παρακολουθούν όμως; «Απόρρητη είναι μόνο η φωνή. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά (ποιος κάλεσε ποιον) δεν είναι απόρρητα. Τα chat είναι ελεύθερα. Το ότι ο Σφακιανάκης μας παρακολουθεί όλους είναι μύθος. Όπως και ότι μας παρακολουθεί το Echelon. Η εταιρεία που σε βάζει στα απόρρητα θέλει βούλευμα και άρση απορρήτου γίνεται μόνο για τρομοκρατία, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, εκβιασμούς και οργανωμένα εγκλήματα». Όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικότητας, ο κ. Σφακιανάκης υπογραμμίζει ένα παράδοξο: «Το κράτος έκοψε από την αστυνομική ταυτότητα πολλά στοιχεία και μπορεί κάποιος να μπαίνει στο Facebook από μόνος του. Ενώ η Πολιτεία μάς προστάτεψε, επιτρέποντάς μας να μην της δίνουμε στοιχεία, πάμε μόνοι μας και τα δημοσιοποιούμε».

Η

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ έγινε λίγες μέρες πριν συλλάβουν τον «μανιακό» τορναδόρο με το mail περί χρεοκοπίας της χώρας. Είναι αξιοπερίεργο, όταν πολλά ξένα και ελληνικά μέσα γράφουν κάθε τρεις και λίγο για επιστροφή στη δραχμή, να την πληρώνει ένας φουκαράς που είχε μια στιγμή έμπνευσης. Ανοίγει το iPhone του και μου διαβάζει επί λέξει: «Η διασπορά ψευδών ειδήσεων καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών μηνών και σε πρόστιμο όποιος διασπείρει ψευδές ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες. Βγήκαν πολλά χρήματα από τράπεζες μετά από αυτό το παρανοϊκό mail. Κι εγώ που το διάβασα, ανησύχησα». Η σύλληψή του, καθώς και οι κατασχέσεις που έχουν γίνει σε υπολογιστές που

διαχειρίζονται μπλόγκερ, αποκαλούνται από κάποιους λογοκρισία. Αντιδρά με αυτό: «Στο ίντερνετ δεν υπάρχει λογοκρισία. Με παίρνουν διάφοροι εξαγριωμένοι και μου λένε να κλείσω μπλογκ. Για μένα υπάρχουν μπλογκ που γράφουν τα χείριστα. Αν ήμουν γραφικός, θα ήμουν όλη μέρα στην εισαγγελία με ένα τσαντάκι να κάνω παρουσιάσεις. Η Αστυνομία δεν κλείνει μπλογκ. Τα κλείνουν αυτοί που τα φιλοξενούν, η Δικαιοσύνη, και πολλές φορές τα απομονώνει η ίδια η μπλογκόσφαιρα». Το 2001, βέβαια, είχε κατηγορηθεί ότι είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει το Indymedia με mail (κάποιος με το όνομα «Σφακιανάκης» ήθελε να συναντηθεί με τους διαχειριστές του πόρταλ) και πως κατά καιρούς «επιτίθεται» στους servers του. Αντιδρά και πάλι: «Πρέπει να είσαι ηλίθιος, όταν ξέρεις ότι μπορείς ν’ ανοίξεις στο διαδίκτυο έναν ψεύτικο λογαριασμό με οποιοδήποτε όνομα, να πας να το κάνεις με το δικό σου. Κάποιοι χρησιμοποίησαν το δικό μου όνομα, όπως το έχουν χρησιμοποιήσει και αλλού. Εμείς εδώ πέρα δεν κάνουμε “επιθέσεις” για να ρίξουμε το Ιndymedia. Είμαστε μια υπηρεσία που έχει γίνει για να προστατέψει όλους τους Έλληνες. Η Αστυνομία δεν είναι ούτε λογοκριτής ούτε hacker. Έχουμε τόση δουλειά να κάνουμε, που ούτε θα το σκεφτούμε». ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ διαβάζουμε κι ένα δημοσίευμα για e-εθισμούς και απόπειρες αυτοκτονίας εξαιτίας του διαδικτύου στις εφηβικές ηλικίες. Εκεί, πάντα, θα υπάρχει και μια δήλωση του διευθυντή, που θα εξηγεί πώς απέτρεψε τις αυτοκτονίες. «Είναι και η ανάγκη των δημοσιογράφων να φτιάξουν κάποιους τίτλους. Το ίντερνετ, όμως, είναι πολιτισμός. Εάν νιώσω ότι δεν έχω ίντερνετ δίπλα μου, νιώθω ανασφαλής. Όπου και να πάω, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ψάχνω ένα δίκτυο. Έτσι δεν είμαι μόνο εγώ, άλλα όλη μου η παρέα. Ο Σφακιανάκης είναι πάντα μπριζωμένος με την υπηρεσία. Τέλος». Φεύγοντας, μου μιλά για τα 285 αυθεντικά τραγούδια που έχει στο iPhone. «Μου αρέσει το σελοφάν, το αυθεντικό. Αν ήμουν, όμως, φοιτητής μπορεί να κατέβαζα και παράνομα. Ακόμα όμως δεν υπάρχει επαρκής νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα». Μου χαρίζει μια γλυκιά δίπλα παραγωγής του και με αποχαιρετά. «Πάρε με τηλέφωνο για ό,τι θες». Λες και πρόκειται ν’ απαντήσει. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνενώθηκε πρόσφατα με τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος.


6

31.03-06.04.2011

Verbatim Επιμέλεια: Θεόφιλος Δουμάνης

«Ο Τζέιμς γάμησε τα Όσκαρ. Πιστέψτε με, ξέρω από κωμωδία. Εξάλλου, είμαι αυτός που γράφει τα κείμενα για την Μπέτι Μίντλερ». Βολές εκ των έσω. Ο σεναριογράφος Bruce Vilanch με λίγο μπαγιάτικα λόγια εναντίον του ôæÝúµò öñÜíêï, που παρουσίασε τα φετινά Όσκαρ. Ü

«Η Ιστορία ίσως γράψει κάποτε ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που έκανε τους Δυτικούς να επιτεθούν στον Καντάφι, ενώ μέχρι τότε τον παρακολουθούσαν απαθείς να σφάζει τον λαό του. Ήταν την περασμένη Τρίτη όταν, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο Καντάφι ξεκαθάρισε πως οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να ξεχάσουν τα λιβυκά πετρέλαια. Είπε: “Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους που συνωμότησαν εναντίον μας. Τα πετρελαϊκά μας συμβόλαια θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες”». Πίσω από τις ωραίες λέξεις... Το ένοχο μυστικό μιας κατά τα άλλα ανθρωπιστικής επέμβασης από τους «ôÜúµò» της Ασίας.

«Πιστεύω ότι ένα μέρος του χρέους δεν είναι νόμιμο. Αν, για παράδειγμα, δείτε τις στρατιωτικές δαπάνες, θα διαπιστώσετε ότι στηρίχτηκαν συχνά στη διαφθορά, όπως και ορισμένες δαπάνες για υποδομές, π.χ. στην υπόθεση Siemens. Η ευθύνη για τη διαφθορά βρίσκεται πάντα και σ’ αυτόν που δωροδοκεί και σ’ αυτόν που παίρνει τη “μίζα”. Έτσι, είναι απαράδεκτο να πληρωθεί όλο το χρέος από τους Έλληνες». á Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, óâåí ãêßãêïëíô, για έναν φουσκωμένο λογαριασμό (που ο Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται να πληρώσει μέχρι το τελευταίο ευρώ).

«Αν τα είχα παντελονιάσει και τα είχα οικονομήσει, θα είχα παραιτηθεί. Και τότε αυτό θα ήταν το ύποπτο. Εγώ τα χέρια μου δεν τα έχω μολέψει (όπως λένε οι Κρητικοί) ποτέ. Και έχω καθαρό πρόσωπο και δεν είμαι εξάρτημα κανενός». Φτωχογειτονιά, αγάπη μου. Ακούγεται σαν Ξανθόπουλος, είναι όμως ο µé÷Üëçò êáñ÷éµÜêçò που τον πνίγει το δίκιο μετά τις αντιδράσεις για τη μετάταξή του στον ΟΑΣΑ.

«Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος της ίντριγκας και υποτίμησα πολύ το παρασκήνιο». Ποια είναι που ξεσπά σαν να την έδιωξαν μόλις από το «Big Brother»; Η íôüñá µðáêïãéÜííç αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει με το παρελθόν και ακούγεται σαν να μιλά από το ντιβάνι.

«Είναι εκνευριστικό που τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν την επανάσταση ως “επανάσταση του Facebook”, υπονοώντας ότι δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα χωρίς το διαδικτυακό τους δημιούργημα, πράγμα που είναι λάθος». Η «φωνή» της διαδικτυακής εξέγερσης στην Αίγυπτο ôæßôæé éµðñáÞµ, για τη Δύση που πανηγυρίζει επειδή δεν κατάλαβε.

«Παραβιάζεται πραγματικά ο ανθρώπινος βιορυθμός, όλα αυτά εκνευρίζουν, όλοι είτε αποκοιμιούνται, είτε ξυπνούν νωρίς και δεν ξέρουν τι να κάνουν επί μία ολόκληρη ώρα, για να μην αναφέρω τις δυστυχείς αγελάδες και τα άλλα ζώα, τα οποία δεν κατανοούν την αλλαγή της ώρας και γιατί έρχονται σε άλλη ώρα να τα αρμέξουν». Η Μόσχα θα έχει πάντα καλοκαίρι. Ο Ρώσος Πρόεδρος íôµßôñé µåíôâÝíôåö ανακοινώνει τους λόγους που η Ρωσία δεν θα ξαναγυρίσει στη χειμερινή ώρα.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να ήταν ο Σάκης και να βγει κάποια στιγμή με μία λύρα και να τραγουδήσει σαν Απόλλωνας. Δεν μπορείς να πεις τώρα στον Σάκη “έλα να τραγουδήσεις αυτό”. Θα ήταν και αμαρτία». Ακόμη άνοιξη στην πόλη, αλλά στα μάρμαρα της Επιδαύρου ντάλα ο ήλιος. Ο óôáµÜôçò öáóïõëÞò εξομολογείται τα όνειρά του. Ü


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η LIFO

ΔΥΟ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Boυλής 22, 105 63 - Σύνταγμα, Αθήνα τηλ. 210 3254 290, fax 210 3249 785 info@lifo.gr

Edito

Status Update (χωρίς λογοκρισία)

Aπό τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

7

mðåéôå óôï w w.lifo kai éáâw áóôå .gr ôï ôåõ÷äï ó áêñéâùó ïðùó ôõð ùíåôáé

Εκδότης Στάθης Τσαγκαρουσιάνος ... Μου βγήκαν τα μάτια με το νέο σάιτ, αλλά το απόλαυσα. Εντελώς διαφορετική ηδονή από το στήσιμο των περιοδικών… Διευθυντής Έκδοσης Μιχάλης Μιχαήλ ... Κόλλησε με τα Mobile Diaries στο www.lifo.gr. Εμπορικός Διευθυντής Γιάννης Ανδριτσόπουλος ... Θα φτιάξει strawberry pizza με τη συνταγή που είδε στο σούπερ νέο σάιτ της LifO, www.lifo.gr. Διευθυντής Σύνταξης Φώτης Βαλλάτος ... Προβλέπει ότι οι Motorama θα γίνουν οι νέοι Puressence (πάντως, τη Δευτέρα θα είμαστε όλοι στο An για το λάιβ τους). Art Director Στάθης Μητρόπουλος Αρχισυνταξία Σταύρος Διοσκουρίδης ... Eκτιμά αρκετά τη συνεισφορά του Όλυμπος Νάουσα της οδού Περικλέους στη νηστίσιμη ζωή του. Δέσποινα Τριβόλη … Οι αφίσες με ποιήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς τής φτιάχνουν τη μέρα. Συντακτική Ομάδα Good lifo: Μερόπη Κοκκίνη ... Περιμένει την πρωταπριλιά. Κινηματογράφος: Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος... Ντενέβ, Καρντινάλε, Μουγκλαλίς, Κρούγκερ: το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ της Αθήνας ξεκινάει απόψε με ταινιάρες, σκηνοθέτες, σταρ και αφιερώματα. Quelle Bonheur! Γεύση: Νίκη Μηταρέα. Εικαστικά: Μαρίνα Φωκίδη. Ζώδια: Γιώργος Σαλαμάς ... Ευτυχώς που υπάρχει και το Τwitter και έμαθα ότι αλλάζει η ώρα. Μουσική: Γιώργος Μιχαλόπουλος ... Ευγνώμων επειδή λόγω ασθένειας είδε τα 2 συγκλονιστικά παιχνίδια του ΠΑΟ στη Βαρκελώνη. Illustrations Editor: Stupid Greg

ερ κ γ ό λ π μ ς ό ν ε α τ υ δ ά Στα

η ακόμη πιο παχιά. fimotro κάνει τη σύγχυσ ο στ a eg Μ υ το ση νυ Πώς η μή

Συνεργάτες Νίκος Δήμου ... «Από αύριο, 1.4., μόνο αλήθειες». Άρης Δημοκίδης ... Θέλει να μπει μέσα στο site της LifO και να ζήσει εκεί. Λένα Φουτσιτζή ... Προσπαθεί να βρει ένα talent show που θα αναγνωρίσει τα ταλέντα της. Θοδωρής Αντωνόπουλος ... Ξαναδιαβάζει τους «Επτά στύλους της σοφίας» του Τ.Ε. Λόρενς (της Αραβίας).

Μάλλον έχω αρχίσει να τρελαίνομαι, γιατί δεν μπορώ να παρακολουθήσω την επικαιρότητα. Σύμπασα η καλωδιωμένη Ελλάδα συμπαρίσταται με οιμωγές και κατάρες στο γδικιωμένο fimotro. Επειδή είναι μπλογκ και το γράφει ένας μπλόγκερ! Ασχέτως αν αποδεδειγμένα έχει γράψει εκατοντάδες ψέματα, απολύτως συκοφαντικά και εντελώς χυδαία.

Θεόφιλος Δουμάνης... Το χάσμα των γενεών: οι γέροι από τις 5 έξω από το ΙΚΑ, οι νέοι έξω από τα καταστήματα για το ipad. Δημήτρης Ρηγόπουλος, Δημήτρης Πολιτάκης, Στέλιος Κούλογλου, Σωκράτης Σωκράτους, Χρήστος Παρίδης, Μαρία Παπαπαναγιώτου, Απόστολος Διαμαντής.

Μάλλον τα έχουμε παίξει από την κρίση. Και είναι τόσο βαθύ (και δίκαιο) το μίσος μας για τα κανάλια, που οποιοσδήποτε εχθρός τους είναι φίλος μας. Ακόμα και οι τελευταίοι των τελευταίων.

Συντονισμός Ύλης Μαρκέλλα Ανδρικάκη ... Αφιερωμένη στην καλή μου φίλη: Regina, rosas amat! Eπιτέλους, μπήκε άνοιξη! Διόρθωση Κειμένων Μαρία Δρουκοπούλου Ιnterns Xρύσα Γιαμουρίδου ... Το σύνθημα «Θα με θυμηθείς όταν και εδώ θα γίνει της Αργεντινής» που είχε δει σε υπόγεια διάβαση στη Συγγρού πριν από κάποια χρόνια σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ! Ελεάννα Μαλαφούρη ... Θα πάει Κρήτη τελικά; Γραμματεία Σύνταξης Ελένη Τσατσαλμά Υπεύθυνη Λίστας Νατάσα Καλαρά ... Ανυπομονεί να έρθει το Σάββατο για να ξαναδεί τον Ongen! Assistant Art Director Rinétta Κοσκινίδου Aτελιέ Βανέσσα Φερλέ Φωτογράφοι Σπύρος Στάβερης, Αναστασία Βουτυροπούλου, Μαριάννα Βεριγάκη, Μάρω Θωμά, Παντελής Ζερβός, Σπύρος Σιμωτάς, Γεράσιμος Δομένικος, Charlie Makkos, Γιάννης Κωσταρής, Ινώ Μέη, Natasha Papadopoulou, Photoharrie, Πάνος Μιχαήλ. Αdvertising Director Δήμητρα Πασομένου Senior Advertising Manager Ισμήνη Βoυρδαχά ... Είναι σίγουρη ότι η mezzo-soprano φίλη της Ελένη Δάβου ερμηνεύει την καλύτερη Ισμήνη ever («Αντιγόνη» του Θ. Στάθη, Μέγαρο Μουσικής).

TAKE 1

το 1 λαθοσ τoy τευχoyσ 241 1 Aκριβύναμε τα εισιτήρια της Angelique Kidjo στο Gazarte: κόστιζαν από 20 έως 50 ευρώ και γράψαμε ότι κυμαίνονταν από 30 έως 60 ευρώ.Ουπς! Βρίσκετε λάθη ή παραλείψεις στη LifO; Στείλτε γράμμα, ή e-mail στο lathi@lifo.gr.

Senior Direct Market Manager Κώστας Μαντάς ... «Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που έρχονται αργότερα το πρωί να βαδίζουν δεξιά για να μη συγκρούονται με αυτούς που φεύγουν νωρίτερα το μεσημέρι». Direct Market Managers Φωτεινή Δαλαμάγκα ... Θερμή παράκληση προς τους συναδέλφους της: ενημερώστε με όταν βλέπετε τη Μαρκέλλα στην κουζίνα - περνάω δύσκολα όταν δεν αδειάζω το πιάτο μου. Αυτό το κορίτσι θα μπορούσε να κάνει εξαιρετική δουλειά στην ΑΝΑΣΑ (ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής). Μαρκέλλα, σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, είσαι πολύ ωραίος τύπος. Βούλα Καραβαγγέλη, Γιώργος Λυκουργιώτης ...Όταν ένας άντρας ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου στην γκόμενα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή είναι καινούργια η γκόμενα ή είναι καινούργιο το αυτοκίνητο!

ΑΝΑΚ ΥΚ

Το ότι στο πρόσωπο ενός φτωχοδιάβολου του Extra Channel (καναλιού που κινείται μεταξύ «Αυριανής» και Τσιτσιολίνας) βρίσκει η ελληνική μπλογκόσφαιρα τον Άγιο Σεβαστιανό της είναι δείγμα της υποκρισίας και της χαιρεκακίας της. Δείχνει επίσης ότι το Mega, καταθέτοντας αγωγή, έχει χάσει την ψυχραιμία του. Τέτοια πρόσωπα τα αφήνεις να σιγοψήνονται στην κόλασή τους. Και δεν τους απαντάς ποτέ (εκτός κι αν είσαι ο Μάνος Χατζιδάκις). Ακόμα κι ένα εκατομμύριο unique visitors να μπαίνουν κάθε μέρα στα ανυπόληπτα μπλογκ, αυτά τα μπλογκ δεν υπάρχουν! Όλοι ξέρουν. Εξαπατώνται μόνο επειδή θέλουν να εξαπατηθούν. Και οι μεγαλοδημοσιογράφοι δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο του κόσμου εξαιτίας του fimotro, αλλά εξαιτίας της προβληματικής ιστορίας τους. Θα γίνονται πλέον δέκτες εχθρότητας ακόμα κι αν το fimotro κλείσει.

Στο φινάλε, αν είναι να συντριβεί ο Τσίμας του Μega για να πάρει τη θέση του ο bully σχολιαστής του Extra, καλύτερα ο Τσίμας που είναι και χορτάτος (από δόξα, τουλάχιστον).

ΑΥΤΟ Τ ΣΤΕ Ο ΛΩ

Ο ΤΥΠ ΕΝ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 7639

Ναι, λοιπόν, το Mega είναι στα ουσιώδη απαράδεκτο - παρά την επίφαση της δημοσιογραφικής ευπρέπειας. Όπως είναι απαράδεκτοι οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί της Ελλάδας, οι οποίοι καταρρέουν μέσα στο ίδιο τους το λίπος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος το πολεμάει είναι αρχάγγελος με τη ρομφαία. Υπάρχουν αυτοί που το κρίνουν επειδή τους απωθεί κι εκείνοι που το κρίνουν επειδή δεν κατάφεραν να το γοητεύσουν! Επίσης, υπάρχουν αυτοί που το κρίνουν και έχουν το τεκμήριο της εντιμότητας (π.χ. ο Στάθης της «Ελευθεροτυπίας») και εκείνοι που το κρίνουν μέσα από το πηγάδι του Μελιγαλά: πρόσωπα χαμηλών επιδόσεων σε όλους τους τομείς.

Ας πάψει, λοιπόν, ο εξαγιασμός της λάσπης. Γιατί θα γεννήσει ένα τέρας. Αν δεν το έχει γεννήσει ήδη.

Υποδοχή Διαφήμισης Ξένια Στασινοπούλου Λογιστήριο Αρετή Ανδριτσοπούλου, Μαρία Κοκκινίδου

Ναι, το Mega είναι ένα κανάλι άξιο αντιπάθειας. Είναι το κανάλι των αποκληθέντων από τα χείλη ενός (αξιογέλαστου) πρωθυπουργού «νταβατζήδων της Ελλάδας». Στα media, τα δημόσια έργα, τη διαπλοκή με την εξουσία - ακόμα και την πολιτιστική ζωή. Οι ειδήσεις του ποτέ δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του. Όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε ΟΛΑ τα media (συστημικά και alternative). Στην όχι και τόσο σύντομη ζωή μου δεν θυμάμαι κανέναν δημοσιογράφο που να έβαλε ποτέ την αλήθεια πάνω από το συμφέρον του αφεντικού του - όσο λαλίστατος κι αν ήταν. Μου διαφεύγει κανείς;

στο εξωφυλλο: Εικονογράφηση των GPO


ΠΕΙΤΕ ΜAΣ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ: despina@lifo.gr, press@lifo.gr

i-Love iLoveAthens Athens

7 ημέρες κουλτούρας & εκτόνωσης

ÅÊÈÅÓÇ

Batman

Το Comicdom Con Athens 2011, το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα κόμικς, διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά με διεθνείς προσκεκλημένους, Έλληνες καλλιτέχνες, προβολές, ομιλίες, workshops, events, νέες κυκλοφορίες, φανζίν και πολλά άλλα. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα λάβει χώρα η έκθεση «Batman: Yesterday & Tomorrow», η οποία αποτελεί μέρος της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενήθηκε πέρσι στο Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο και παρουσιάζει την ιστορική και αισθητική εξέλιξη του δημοφιλούς υπερ-ήρωα μέσα από πρωτότυπα έργα τεσσάρων διαφορετικών δημιουργών. Αυθεντικές σελίδες από τους Bob Kane, Neal Adams, Bob Brown και Joe Giella, αλλά και σπάνιες σελίδες από τα Bat-Manga του Ιάπωνα Jiro Kuwata που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’60 θα βρίσκονται στην γκαλερί ΧατζηκυριάκοςΓκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. «Comicdom Con Athens», 8-15/04, γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, 210 3680900. Χ.Γ.


STOP THE PRESS!

H ÖÙÍÇ ÔÏÕ

Ë ÁÏÕ

Η συναυλία της Άννα-Κατερίνα Αντονάτσι στο Μέγαρο Μουσικής στις 4/4.

O Τάκης Γρηγορίου και η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία. Υπάρχει κάτι που, κατά τη γνώμη σας, δεν μας λένε η Tepco και η ιαπωνική κυβέρνηση; Από την αρχή της κρίσης υπήρχε πρόβλημα στην ποιότητα της πληροφόρησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των δηλώσεων της κυβέρνησης και της Tepco. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Greenpeace έστειλε ομάδα επιστημόνων στην περιοχή της Φουκουσίμα για να κάνουν μετρήσεις στα επίπεδα ραδιενέργειας και να παρέχουν μία ανεξάρτητη, ειλικρινή, απόλυτα διαφανή πηγή πληροφόρησης. Ποιο ήταν το λάθος τους; Το μεγαλύτερο λάθος θα έλεγα ότι ήταν η απόκρυψη της σοβαρότητας της κατάστασης. Δυστυχώς, από την πρώτη ημέρα, οι εξελίξεις καθημερινά διέψευδαν το καθησυχαστικό ύφος των επίσημων δηλώσεων. Σε περίπτωση μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα; Αμελητέες! Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με την περίπτωση του Τσερνόμπιλ. Εκεί οι συνθήκες του ατυχήματος ήταν τελείως διαφορετικές.

EIKAÓÔÉÊÁ

Ανδρέας Λυμπεράτος

Ο Ανδρέας Λυμπεράτος, στην τρίτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Batagianni, συνεχίζει να εξερευνά το ταξίδι ως έννοια. Οι εγκαταστάσεις του, γεμάτες ταξιδιωτικά σύμβολα με αεροπλάνα, φάρους, λεωφορεία και ναυάγια, εστιάζουν περισσότερο στη διαδικασία και την εμπειρία της μετακίνησης, της φυγής και του εκτοπισμού. Όχι ότι δεν μας προϊδεάζει για το τι να αναμένουμε όταν φτάσουμε στον προορισμό μας: σε μία από τις εγκαταστάσεις του δυο καρέκλες περιμένουν κατοίκους για να τους προσφέρουν ξεκούραση και το πολύτιμο κέρασμα της φιλοξενίας. Ανδρέας Λυμπεράτος, 5/4-7/5, Batagianni Gallery, Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι, 210 3618188.

Κατά τη γνώμη σας, θα αλλάξει ο χάρτης των πυρηνικών εργοστασίων και στην Ευρώπη; Δίνεται μία μοναδική ευκαιρία στην Ευρώπη να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις που θα τη στρέψουν σε ένα ασφαλές και βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης, χωρίς πυρηνικά. Η Ευρώπη άμεσα μπορεί να αποσύρει τους περίπου 50 πιο παλιούς και επικίνδυνους αντιδραστήρες. Γνωρίζουμε ότι το κενό στην παραγωγή ενέργειας μπορεί επαρκώς να καλυφθεί από ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πυρηνικών εργοστασίων είναι η ασφάλεια; Εκτός από την περίπτωση ατυχήματος -και γίνονται εκατοντάδες πυρηνικά ατυχήματα κάθε χρόνο-, υπάρχει το μέγιστο πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ραδιενεργά για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και πραγματικά δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Υπάρχει άλλη ρεαλιστική λύση για την παραγωγή ενέργειας, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πλανήτη; Η πυρηνική ενέργεια, εκτός από επικίνδυνη και πανάκριβη, είναι εντελώς αχρείαστη για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Μόνο η σπατάλη σε ηλεκτρικό ρεύμα από τα κτίρια της Ευρώπης είναι περισσότερη από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης. Ο Τάκης Γρηγορίου είναι υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Επιμέλεια: Σταύρος Διοσκουρίδης

ÈÅÁÔÑÏ

MÏÕÓÉÊÇ

ÅÊÈÅÓÇ

Μια παράσταση βασισμένη στο ημερολόγιο εγκλεισμού και αποκλεισμού της Καμίλ Κλοντέλ παρουσιάζει ο πολιτιστικός οργανισμός Αιών. H Λυδία Φωτοπούλου ενσαρκώνει την παραγνωρισμένη, ταλαντούχα γλύπτρια και μούσα του διάσημου γλύπτη Ροντέν, που την οδήγησε στην ασυλοποίηση για 30 χρόνια και τελικά στον θάνατο το 1943.

Μια γιορτή διοργανώνει η Nalyssa Green για τη συλλογή τραγουδιών της με τίτλο «Barock» που κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο. Η Νalyssa Green, που εντυπωσίασε με το ντεμπούτο της, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με φολκ μελωδίες, ψυχεδελικούς πειραματισμούς και (στα όρια του) μέταλ εξάρσεις. Ένα από τα σπουδαιότερα νέα ονόματα της ελληνικής σκηνής που τώρα «γεννιέται».

Τρεις διαφορετικές εκθέσεις σε τρία διαφορετικά επίπεδα φιλοξενεί η γκαλερί vamiali’s έως τις 16 Απριλίου. Στο ισόγειο ο Christof Mascher παρουσιάζει νέα έργα σε ξύλο και χαρτί, στον 1ο όροφο παρουσιάζονται έργα του Μίλτου Μανέτα, του Jonathan Monk και του Richard Woods, ενώ στο υπόγειο η Δήμητρα Βάμιαλη δημιουργεί μια νέα in-situ εγκατάσταση με τίτλο «Labretta Soundtrap».

Καμίλ Κλοντέλ

«Καμίλ Κλοντέλ: Το κύμα της τρέλας», έως 13/04, θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14-16, 210 5234382. Εισιτήρια: €15-20. Χ.Γ.

Νalyssa Green

Nalyssa Green, An Club, Σολωμού 17, Εξάρχεια, είσοδος €8, 210 3305056.

3 εκθέσεις

«3 εκθέσεις», έως 16/04, γκαλερί vamiali's, Σάμου 1, πλατεία Kαραϊσκάκη, Mεταξουργείο, 210 5228968. Χ.Γ.

την έκθεση ζωγραφικής «l’ adoption des orphelins de med�e» του ÷ñÞóôïõ êÜëöá που εγκαινιάζεται στην áßèïõóá ôÝ÷íçò áèçíþí (5/4-30/4) to '80s trash party στο bios το σαββατο 2/4 την ομαδική έκθεση «ðÜó÷á 2011» στην γκαλερί áóôñïëÜâïò και την έκθεση «µïõóéêïß äùµáôßïõ» στο éäñõµá µé÷Üëç êáêïãéÜííç (έως τις 30/4).


10

i-LoveAthens

31.03-06.04.2011

Φωτό: Φλωράνς Τζιλιμπέρτι

i-wasthere

Λεν υ ο τ ή φ ο ρ τ σ H επι Κούκλες, Παρασκευή 25/03/2011

E

ντεκα χρόνια είχε να εμφανιστεί ο Λεν επί σκηνής. Ο φοβερός Λεν, που από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90, χάρη στις θρυλικές του μιμήσεις, στη Μύκονο αρχικά κι αργότερα στην Αθήνα, είχε γίνει η επιτομή του drag show, είχε εξαφανιστεί. Πολλοί αναρωτιούνταν πού να ‘ναι εκείνος ο ωραίος και σεμνός Σουηδός που έκανε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του και ήταν τόσο εκπληκτικός στις μεταμφιέσεις του που νόμιζες ότι όντως έβλεπες αγαπημένες σταρ να ερμηνεύουν τραγούδια τους σε απόσταση αναπνοής. Η περιβόητη επανεμφάνισή του είχε ανακοινωθεί για την 25η Μαρτίου , ανήμερα της εθνικής εορτής, στις Κούκλες της οδού Ζαν Μωρεάς στη Συγγρού. Βρέθηκα εκεί καλεσμένος της Μαριλού για να δω το μεγάλο του come back κι αναπόφευκτα αναλογίστηκα τα χρόνια που πέρασαν από την πρώτη μου νιότη, όταν στριμωχνόμουν στο City της Μυκόνου, την εποχή που το νησί ήταν ακόμα ένας παράδεισος ξεγνοιασιάς κι απελευθέρωσης και απενοχοποιημένα απολάμβανα τα σόου του Λεν. Οι Κούκλες ήταν κατάμεστες από παιδιά που λογικά δεν τον είχαν ξαναδεί και από πάρα πολλά ζευγάρια εντελώς «καθωσπρέπει», μια και το μαγαζί έχει γίνει πολύ της μόδας κι έτσι κόσμος και ντουνιάς συρρέει να δει τα εξαιρετικά στημένα σόου. Την παράσταση άνοιξε ο ίδιος, φορώντας ένα εντυπωσιακό κατακόκκινο gown ως Νταϊάνα Ρος και «τραγουδώντας» το «Upside Down»! Χρειάστηκαν μερικά λεπτά μέχρι να βρει την παλιά του ευχέρεια στο πλέι-μπακ, αλλά σύντομα ήταν ξανά ο παλιός καλός Λεν. Αργότερα, ως Λάιζα Μινέλι ερμήνευσε το διάσημο τραγούδιγλωσσοδέτη της, στο οποίο αστειεύεται με το Liza, μεταμφιέστηκε σε Τίνα Τέρνερ κι έκλεισε τη βραδιά με τον τρόπο που ανέκαθεν έκλεινε τις παραστάσεις του, με το «I ‘ve gotta be me» του Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, αποκαθηλώνοντας την Ντίβα και αποκαλύπτοντας τον ευαίσθητο άντρα κάτω από τα στρας, το μακιγιάζ και τα γυναικεία ρούχα. Με το κοινό από κάτω να τον αποθεώνει, αποχώρησε εμφανώς συγκινημένος. Το δίωρο πρόγραμμα, βέβαια, γέμισε με όλα τα ταλαντούχα κορίτσια του κανονικού προγράμματος: την εκπληκτική Εύα Κουμαριανού, την πανύψηλη κι αυτοσαρκαζόμενη Ρία, τη σέξι Τάνια, τη Μάνια που λατρεύει τη Βίσση, την Άννα ως Μονρόε, την Εβίτα ως Μιγκέλ Μποζέ στα Ψηλά Τακούνια, τον ξεκαρδιστικό Νικόλα ως Άντζελα και τον χορευτή Σεργκέι. Ήταν μια ξεχωριστή έξοδος σε έναν μικρόκοσμο παράξενης θαλπωρής και αυτάρεσκης απόδρασης. Χρήστος Παρίδης


12

i-LoveAthens

31.03-06.04.2011

i-wasthere BEST OF THE REST H παράσταση Cover Up των Μανταφούνη, Mazliah, Zarhy στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την προηγούμενη Πέμπτη.

Αλέξανδρος Μπελτές Φωτορεπόρτερ Στρατιωτική παρέλαση, κέντρο Αθήνας, Παρασκευή 25/03/2011 Καλύπτετε την παρέλαση κάθε χρόνο; Όχι. Είναι κάτι που ευτυχώς δεν το κάνω κάθε χρόνο. Μοιράζονται οι δυο παρελάσεις του χρόνου ανάμεσα σε όλους τους φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που εργάζομαι. Είμαστε οχτώ, άρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάνω 0,6 παρελάσεις τον χρόνο. Γιατί ευτυχώς; Ποιες είναι οι δυσκολίες του να καλύπτεις ειδησεογραφικά μια παρέλαση; Φωτογραφικά είναι πολύ συγκεκριμένο και τετριμμένο θέμα: δεν έχει κάτι που να μου δίνει την εντύπωση ότι θα κάνω κάτι δημιουργικό. Οι βασικές οδηγίες των συντακτών είναι να παίρνουμε φωτογραφίες από μαθήτριες με μίνι. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θέλουν κάτι άλλο στις εφημερίδες, δεν θα ξέρουν τι είναι αυτό. Τι είδους κόσμο βλέπει κανείς σε μια παρέλαση; Δεν είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι διαφόρων ειδών Αθηναίοι ελληνικής καταγωγής που μπορεί να στήθηκαν επί τούτου ή επειδή έχει ήλιο ή επειδή θέλουν να παρακολουθήσουν τον στρατό. Πολύς κόσμος δεν πάει γιατί απλά δεν θα σηκωθεί στις 9 ή στις 10 το πρωί για να είναι στις 11 στημένος για την παρέλαση. Στη φετινή παρέλαση υπήρξαν και κάποιες διαμαρτυρίες. Υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων με σημαίες που φώναζαν «κλέφτες». Από τις σημαίες τους υποθέτω ότι ανήκαν στον ακροδεξιό χώρο, ενώ υπήρχαν επίσης διαμαρτυρόμενοι γονείς και διαμαρτυρόμενοι εκπαιδευτικοί. Πάντως, οι διαμαρτυρίες δεν είναι και τόσο ασυνήθιστες. Πριν από κάποια χρόνια είχε γίνει κάτι παρόμοιο έξω από τη «Μεγάλη Βρετανία» - δεν θυμάμαι τον λόγο. Τι σας έκανε περισσότερη εντύπωση σε σχέση με άλλες χρονιές; Καταρχάς, καθόμασταν σε διαφορετικές θέσεις. Ενώ συνήθως οι φωτορεπόρτερ κάθονται δεξιά κι αριστερά του Άγνωστου Στρατιώτη, φέτος μας είχαν ακριβώς απέναντι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, είχαν παρθεί περισσότερα μέτρα ασφαλείας από κάθε άλλη φορά. Επιμέλεια: Δέσποινα Τριβόλη

Η τριλογία του παραθερισμού Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή Τετάρτη 23/03/2011 Ακόμα μία μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου φέτος είναι η Τριλογία του παραθερισμού, που βασίζεται σε διασκευή τριών έργων του σπουδαίου Βενετσιάνου δραματουργού του 18ου αιώνα, Κάρλο Γκολντόνι, ο οποίος άφησε τη δικηγορία για να καταπιαστεί με το θέατρο σε εποχές που η commedia dell’ arte βρισκόταν σε παρακμή και χρειαζόταν επειγόντως νέες ιδέες ώστε να μετακομίσει οριστικά από τις πλατείες στα αστικά θέατρα. Δεν ήταν ο μόνος που κλήθηκε να αναλάβει δράση με την πένα του, αλλά αποδείχθηκε ο σημαντικότερος εκείνης της γενναιόδωρης και χαρισάμενης περιόδου, ασκώντας, παρ’ όλα αυτά, έντονη κριτική στα ήθη και κυρίως στη συνήθεια των νεόπλουτων για ατέρμονους παραθερισμούς, στη μανία τους για επίδειξη, για ξιπασιές και ελαφρότητες, τη στιγμή που ούτε ακριβώς πλούσιοι ήταν, ούτε αριστοκράτες με προνόμια. Περιουσίες εξανεμίζονταν από κενόδοξους αστούς της ακμάζουσας Βενετίας που συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλον σε τραπεζώματα, ρούχα, στη δυνατότητα να φιλοξενούν ρεμπεσκέδες ξεπεσμένους αριστοκράτες που δεν εργάζονταν ποτέ, δεν είχαν πόρους, αλλά ήταν διατεθειμένοι να τους χρηματοδοτούν για να πάρουν λίγο από την αίγλη τους! Καθώς τέτοιου είδους χαρακτηριστικά έχει κάθε εποχή μεγάλης παρακμής, το έργο αποκτά μια ιδιάζουσα επικαιρότητα, τόσο αναφορικά με τη δική μας πραγματικότητα όσο και, γενικότερα, με τη δυτική κοινωνία της αφθονίας. Μια χαρακτηριστική ατάκα του κεντρικού ήρωα που κοσμεί το εξώφυλλο του προγράμματος της παράστασης λέει: «Είσαι στα καλά σου; Να ξεχάσουμε τους παραθερισμούς; Θα παραθερίσουμε και φέτος όπως κάθε χρόνο, και μάλιστα με κάθε πολυτέλεια» - τη στιγμή που βουλιάζει στα χρέη κι εξοπλίζει το νοικοκυριό του βερεσέ! Ε, οποιαδήποτε ομοιότητα με σημερινές καταστάσεις είναι εντελώς τυχαία! Ο Μαστοράκης είχε μεγάλα κέφια όταν έστηνε την παράστασή του. Έδωσε έμφαση στην απύθμενη

ελαφρομυαλιά των ηρώων του έργου, και καθώς ένα σημαντικό μέρος της αγωνίας τους αφορά τη μόδα, ντύνει τους ηθοποιούς του με εξωφρενικά και «καρναβαλίστικα» ρούχα. Τα κοστούμια που υπογράφει ο ίδιος μοιάζουν σαν να έβαλε το χέρι του μέσα σε μια γυάλα ζαχαροπλαστείου και να έβγαλε χούφτες καραμέλες σε ζελατίνες διαφόρων αποχρώσεων του μπλε, του κίτρινου και του πορτοκαλί. Οι ηθοποιοί, όταν δεν αντιστέκονται στην κωμωδία κι αφήνονται στους ρυθμούς της, είναι υπέροχοι, αν και υπερέχουν οι πιο έμπειροι και κυρίως αυτοί που δεν θεωρούν το γέλιο ένοχη υπόθεση. Το τρίτο μέρος, στο οποίο «αποκαθίστανται» η τάξη και η λογική και τα ερωτικά παιχνίδια της εξοχής αντικαθίστανται από τη σύνεση που λέει ότι το χρήμα και η κοινωνική αποδοχή υπερέχουν του πάθους, ο σκηνοθέτης αποφάσισε να το παρουσιάσει σαν ολονυκτία ελληνοπρεπούς πένθους. Κάθονται όλοι σε καρέκλες ντυμένοι στα μαύρα, ξεφυσούν φουμάροντας τσιγάρο σαν να αναλογίζονται τη ματαιότητα της ζωής, κι ενώ θα μπορούσε να εκληφθεί κι αυτή η πράξη ως κωμωδία, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Έτσι, το φινάλε τείνει προς την τραγική συντριβή ενός ανολοκλήρωτου έρωτα και δύο εκ του ασφαλούς γάμων, ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι παραθερισμοί εσαεί! Ευχάριστη παράσταση, αν και κάποια πράγματα μένουν ασαφή. Αλλά, τι σημασία έχει; Να πάει χαμένο τόσο κέφι; Χρήστος Παρίδης

Current 93 Gagarin 205, Πέμπτη 24/03/2011

10, ο Andrew Liles αναλαμβάνει πόστο πίσω από τα μηχανήματά του, προσφέροντας ένα noise ηχητικό σύνολο, το οποίο έκλεισε με το «Rivers of Babylon» των Boney M, στέλνοντας το ειρωνικό μειδίαμα της μπάντας προς τους ντε-και-καλά-θλιμμένους Γότθους (και όχι μόνο) που ανέκαθεν τους λάτρευαν. Και τότε τα υπόλοιπα μέλη εμφανίζονται με την πιανίστρια Baby Dee και τον ημίθεο ιθύνοντα νου, David Tibet, να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος των χειροκροτημάτων. Η είσοδος με το «Invocation of almost» από το προηγούμενο άλμπουμ άφησε να εννοηθεί ότι η παρελθοντολαγνεία δεν θα αποτελέσει μέρος του μενού. Το setlist, επομένως, βασίστηκε στη μετά το 2006 περίοδο, με έναν David Tibet να ουρλιάζει ηδυπαθώς «Who will deliver me from myself?» στο «Black ships ate the sky», να χοροπηδάει με έναν τρόπο που θα έκανε κάθε μιμητή να φαντάζει γελοίος, άλλοτε να βρυχάται σαν δαίμονας απλώνοντας τα χέρια του για να κατασπαράξει το κοινό και άλλοτε να βγάζει έναν πληγωμένο θρήνο που ακούσια σού έφερνε δάκρυα στα μάτια. Οι υπόλοιποι έδιναν και από ένα προσωπικό ρεσιτάλ. Η Baby Dee λυσσομανούσε στα πλήκτρα και τα νεότερα μέλη στέκονταν περήφανα στο ύψος των περιστάσεων: ο Alex Neilson και ο Eliot Bates έδιναν ανατολίτικη χροιά με τα drums ο ένας και το λαούτο ο άλλος, και οι δύο κιθαρίστες, James Blackshaw και Keith Wood, συμπλήρωναν με μελωδίες και εφέ την επταμελή μπάντα. Encore μετά από μιάμιση ώρα με δύο κομμάτια του παρελθόντος, το απολλώνεια δομημένο, υπνωτιστικό «Niemandswasser» του 2000 και το «Oh, Coal Black Smith», ένα φρενιασμένο κλείσιμο με μια διονυσιακή εκτέλεση του ύμνου τους, όπου μπάντα και κοινό έδωσαν ένα δυναμικότατο κρεσέντο σε μια μεσμερική συναυλία. Φοίβος Κρομμύδας φωτό: Ινώ Μέη

ÔÁ ÅÉÄÅ ÏË Á

ent 93 rr u C , ύ ο μ ισ ρ ε θ α ρ α Η τριλογία του π

Κατά τις εννιάμισι το βράδυ της Πέμπτης, το Gagarin γέμισε με παλιοσειρές gothάδες, indie νεαρούς, ανοιχτόμυαλους μουσικά μακρυμάλληδες και κάθε καρυδιάς καρύδι. Λίγα λεπτά πριν τις

Current 93

THE WEEKLY VERDICT

3

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

1

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Κανείς δεν είπε ότι είναι κάτι παραπάνω από μια ημέρα ευαισθητοποίησης στα περιβαλλοντικά θέματα. Συζητήστε αντί να γκρινιάζετε.

2

«ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΡΑ» Όταν αυτός είναι τίτλος συνέντευξης του Μάκη Βορίδη, φοβάσαι και να τη διαβάσεις ακόμα.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο δημιουργό που πέθανε την Τρίτη.

Comment is free! letters@lifo.gr.Η LifO δημοσιεύει ευχαρίστως τα σχόλια και τις απόψεις σας.

5 4

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ Η φωτογραφική του στήλη είναι απ’ τις καλύτερες προσθήκες στο νέο Lifo.gr

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ Αν δεν είδατε τις φωτογραφίες τους που σκοτώνουν αμάχους και ακρωτηριάζουν τα πτώματα ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ, θεωρείστε τους εαυτούς σας τυχερούς.


14

31.03-06.04.2011

SpinDoctor ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Στέλιος Κούλογλου

Η κυρία Μπιρμπίλη και η Ιαπωνία. Η ασφάλεια του Δημοσίου και οι ανασφάλειες των μετόχων μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Φ

ΑΙΝΟΜΕΝΙΚA, το πυρηνικό ατύχημα στην Ια-

πωνία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη ΔΕΗ και την κυρία Μπιρμπίλη. Η τραγωδία στη Φουκουσίμα, που κάθε άλλο παρά τελείωνε όταν γραφόταν αυτό το άρθρο, μοιάζει με εκδίκηση της φύσης απέναντι στην ανθρώπινη αλαζονεία: σε μια κατεξοχήν σεισμογενή περιοχή όπως η Ιαπωνία, η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας δόθηκε με τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων, που δεν μπόρεσαν να αντέξουν στον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι που τον ακολούθησε. Το πρώτο δίδαγμα είναι σαφές: αντί να προσπαθεί μάταια να δαμάσει τη φύση, ο σύγχρονος πολιτισμός πρέπει επιτέλους να τη σεβαστεί. ΑΝ, ΟΜΩΣ, ΣΚΑΛΙΣΟΥΜΕ λίγο παραπάνω τα συντρίμμια της Φου-

κουσίμα και της ιαπωνικής κοινωνικής ζωής, θα ανακαλύψουμε και άλλα χρήσιμα διδάγματα. Ήδη από το 1972, επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι οι αντιδραστήρες της General Electric που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν ευάλωτοι σε εκρήξεις και σε έκλυση ραδιενέργειας και πρότειναν να μη συνεχιστεί η παραγωγή τους. ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ πολλαπλασιάστηκαν στα μέσα της

ΓΝΩΜΕΣ

δεκαετίας του ‘80, όταν άρχισαν να παρουσιάζονται συνεχή προβλήματα και ατυχήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, περιστατικά που κουκουλώθηκαν από τη διοίκηση του εργοστασίου. Μάλιστα, το 2002, όταν η συγκάλυψη αποκαλύφθηκε, παραιτήθηκαν τα τρία ανώτατα στελέχη της διοίκησης των εργοστασίων. Μόλις τον Ιούνιο του 2010 ανάλογα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα 2. Παρ’ όλα αυτά, έναν μήνα πριν από τον σεισμό, η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία ενέκρινε την παράταση ζωής του ενός αντιδραστήρα για ακόμα 10 χρόνια. Και με το τσουνάμι αποκαλύφθηκε ότι στον αντιδραστήρα υπήρχαν αποθηκευμένες πολύ περισσότερες ράβδοι καυσίμου από όσες προέβλεπε ο σχεδιασμός, καύσιμο που ίσως τώρα σκορπίσει περισσότερη ραδιενέργεια στα ιαπωνικά νησιά.

ΓΙΑΤΊ, ΟΜΩΣ, τόσες παραλείψεις, συγκάλυψη και ανοχή; Διότι η

Tepco, ιδιοκτήτρια των εργοστασίων και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού στον κόσμο, είναι ιδιωτική. Και όπως κάθε παρόμοια επιχείρηση, εισηγμένη μάλιστα στο χρηματιστή-

Η Tepco αναπόφευκτα ενδιαφερόταν περισσότερο για το κέρδος και το μερίδιο των μετόχων της και λιγότερο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

ριο, η Τepco αναπόφευκτα ενδιαφερόταν περισσότερο για το κέρδος και το μερίδιο των μετόχων της και λιγότερο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας - φυσικά, για την αντικατάσταση των γερασμένων αντιδραστήρων ούτε λόγος να γίνεται. Με τη λογική των περικοπών στις δαπάνες λειτουργίας, ο αξιότιμος διευθυντής του εργοστασίου είχε αφήσει στους αντιδραστήρες ραδιενεργά κατάλοιπα 6 ετών (σε αυτούς που τώρα δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα), αντί να τα μετακινήσει σε ασφαλέστερες περιοχές. Και, προφανώς, με την ίδια λογική είχε προσλάβει το προσωπικό που τώρα παρακολουθούμε σε καθημερινές θανατηφόρες γκάφες, από την αργοπορία στην ψύξη των αντιδραστήρων με θαλασσινό νερό μέχρι τις αλλοπρόσαλλες μετρήσεις για τα ποσοστά ραδιενέργειας στη θάλασσα. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ προβλήματα έχουν παρατηρηθεί στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της γαλλικής ΔΕΗ που τα διαχειρίζεται: αύξηση των ωρών εργασίας από 8 σε 12 για τους εργαζομένους σχεδόν σε καθημερινή βάση, δραστική μείωση του χρόνου «ανάπαυσης» των αντιδραστήρων για τη συντήρησή τους, ανάθεση των σχετικών εργασιών σε εργολάβους που χρησιμοποιούν ανειδίκευτο προσωπικό και αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Αποτέλεσμα; Τριπλασιασμός, σε κάποια εργοστάσια, των τεχνικών προβλημάτων (μικροεκρήξεις, πυργκαγιές κ.λπ.) μέσα σε μια τριετία. Και όλα αυτά ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξάνεται ετησίως κατά 5% μέχρι το 2015... ΣΤΗ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ δεν προβλέπονται πυρηνικά

εργοστάσια, και ευτυχώς. Κοστίζουν πολύ ακριβά για να φτιαχτούν και άλλο τόσο να ξεμονταριστούν, χώρια που τα πυρηνικά απόβλητα -πρόβλημα άλυτο σε παγκόσμιο επίπεδο- δεν μπορούν να πάνε κι αυτά στα Λιόσια. Όταν, όμως, η κυρία Μπιρμπίλη εκνεύριζε πράσινους νεοφιλελεύθερους συναδέλφους της, δηλώνοντας τη Δευτέρα ότι «σε βασικά δίκτυα, όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δημόσιο», είχε απόλυτο δίκιο. Αν παραδώσεις στρατηγικούς και μάλιστα κερδοφόρους τομείς της οικονομίας σε ιδιώτες, κάποια στιγμή θα υποστείς μια στρατηγικής σημασίας ήττα. Όποιος διαφωνεί, ας πεταχτεί μέχρι την Ιαπωνία…

Σημεία και Τέρματα. Η κολοκυθιά της ντόπας . ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που απασχολούν τον αθλητισμό: ντοπαρισμένος τελικά είναι όποιος πιάνεται; Πρώτος το διατύπωσε ο Χρήστος Τζέκος. Χωρίς ερωτηματικό. Ο άλλοτε εθνικός προπονητής στίβου, που, εκτός από το ότι είχε γεμίσει το σακάκι του με μετάλλιαπαράσημα, είχε κιόλας αποκτήσει αυτή την απαράμιλλη βλάχικη έπαρση που του επέτρεπε να δηλώσει το αμίμητο: «Ντοπαρισμένος είναι όποιος πιάνεται ντοπέ». Σήμερα ο Τζέκος είναι κατηγορούμενος. Όχι στον Άρειο Πάγο, αλλά σε ένα λυόμενο της Ευελπίδων. Θεατές δεν είναι όλη η Ελλάδα, αλλά οι γραφικοί πελάτες του δικαστηρίου, ασκούμενοι δικηγόροι και δημοσιογράφοι, όπως ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, που πιστεύουν πως η υπόθεση Θάνου-Κεντέρης είναι μια από τις αιτίες της συλλογικής μας κατρακύλας. Δεν έχει και άδικο. Κεντέρης, Θάνου και Τζέκος δεν είναι πια ούτε οι «φτωχοί συγγενείς». Τι γίνεται με την Πηγή Δεβετζή, όμως; Ο διετής αποκλεισμός της επειδή απέφυγε να δώσει δείγμα το 2009 στη Γιάλτα μάς γύρισε πάλι στο καλοκαίρι του 2004. Η ολυμπιονίκης τριπλουνίστρια είχε κερδίσει επάξια τον σεβασμό όλων μας. Χαμηλών τόνων, χωρίς εθνικοπατριωτικές κορόνες, με σταθερή παρουσία στο top επίπεδο και πάρα πολλές διακρίσεις. Αποσύρθηκε ήρεμα, χόρεψε λίγο σε reality στην TV και μετά αποφάσισε να ξαναγυρίσει. Και τότε τιμωρήθηκε. Είναι να απορείς, όμως, πάλι. Ντοπαρισμένος είναι όποιος πιάνεται; Ντοπαρισμένος είναι όποιος αποφεύγει τον έλεγχο; Ντοπαρισμένος είναι όποιος τον τσακώνει ο ΣΕΓΑΣ; Ντοπαρισμένος είναι όποιος πέφτει στα δίχτυα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF); Και ποιος είναι ο ρόλος, αλήθεια, της IAAF στην υπόθεση της Δεβετζή; Το περιστατικό για το οποίο τιμωρείται το 2011 συνέβη το 2009. Γιατί; Επειδή αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση; Δεν επιθυμώ να αθωώσω τη Δεβετζή για το γόητρο της φυλής. Αν παρανόμησε, πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά, όπως θίγεται πλέον η αξιοπιστία των αθλητών υψηλού επιπέδου, πρέπει να επανεξεταστεί και το σύστημα ελέγχου και ποινών της IAAF. Γιατί θυμίζει περισσότερο ένα όργανο που δρα με συμπάθειες, εμπάθειες και βεντετισμούς παρά μια οργάνωση που οφείλει να προστατεύει τον στίβο. Σ.Δ. Περισσότερα «Σημεία και Τέρματα» καθημερινά στο lifo.gr


15

Υπερκείμενα

Νίκος Δήμου

Τζάμπα μάγκας;

Ε

υφυής, σίγουρα. Είχε τα προσόντα να γίνει ηγέτης - αλλά δεν τα κατάφερε. Άτυχος ίσως, αλλά κυρίως αυτοκαταστροφικός. Διέθετε το ταλέντο να λέει σωστά πράγματα με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και σε λάθος κοινό. Έτσι μάλλον θα μείνει στην ιστορία ως «έξυπνο πουλί». Ή ως γκαφατζής. Αν μείνει. r Ο λόγος για τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Όλες οι ατάκες του, που ξεσήκωσαν τόσες αντιδράσεις, περιείχαν σημαντικό ποσοστό αλήθειας. Το «όλοι μαζί τα φάγαμε» παραπέ-

μπει στη συμμετοχή και συνενοχή μεγάλου μέρους του πληθυσμού στο μεγάλο κρατικό φαγοπότι. Γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Αλλά δεν το λες έτσι αφοριστικά και απόλυτα. Γιατί πολλοί (πάρα πολλοί) δεν έφαγαν. Κι άλλοι, τώρα, δεν έχουν να φάνε. r Και σίγουρα υπάρχουν πολλοί «κοπρίτες» στο Δημόσιο. Αυτό το γνωρίζει όποιος έχει επισκεφθεί κρατική υπηρεσία. Αλλά ποιος ο λόγος να λεχθεί; Η δουλειά ενός αντιπροέδρου δεν είναι να βρίζει, αλλά να αλλάξει τις συνθήκες ώστε να μην μπορεί κανείς να πληρώνεται για να κοπροσκυλιάζει - δηλαδή χωρίς να παράγει χρήσιμο έργο.

r Κι όταν λέει δύσκολες αλήθειες, τις λέει σε λάθος ανθρώπους. Μαθαίνουμε από τα Wikileaks ότι το 2008 έλεγε στον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρτ για το «Μακεδονικό» ότι η υπόθεση της ονομασίας «είναι γελοία» κι ότι «από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΠΔΓΜ, οι κάτοικοί της θα πρέπει να μπορούν να αποκαλούνται όπως θέλουν».

r Φοβήθηκε το πολιτικό κόστος; Κι όμως, εκεί περίμενα το θάρρος του ανθρώπου που δεν κάνει πίσω - όχι στην αντιπαράθεση με τον Τσίπρα! Διότι στη σύγκρουση με έναν αυθεντικό μάγκα (για ‘μένα ο Τσίπρας είναι η προσωποποίηση της πολιτικής μαγκιάς) είναι και ευτελές το θέμα και αβέβαιη η έκβαση.

r Αφού τα πίστευε αυτά, γιατί τα είπε στον Αμερικανό πρέσβη (υπονομεύοντας και την εθνική πολιτική) και όχι εξαρχής δημόσια στον ελληνικό λαό; Να τον βοηθήσει ώστε να απεγκλωβιστεί από ένα ψευδοπρόβλημα που τον ταλαιπωρεί είκοσι χρόνια;

r Ενώ θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο νηφάλιος ορθολογιστής που ξεχώρισε ανάμεσα στους υπερπατριώτες και τους εθνοκάπηλους, λέγοντας μία δύσκολη αλήθεια στον λαό του.


16

31.03-06.04.2011

Κορίτσιστηνπόλη

Δέσποινα Τριβόλη

Ηigh Fidelity Σάββατο μεσημέρι, περπατώντας στην Κολοκοτρώνη. Όταν αρχίζουν να μυρίζουν οι νεραντζιές στην Κολοκοτρώνη ξέρω ότι έχει μπει η άνοιξη για τα καλά. Πάντα, βέβαια, όταν φτάνω στο ύψος της Παλιάς Βουλής αναρωτιέμαι για πόσα χρόνια ακόμα θα βλέπω αυτές τις μπλε σκαλωσιές. Είναι τουλάχιστον έξι χρόνια εδώ. Περιπλανιόμαστε για ώρα με τον καφέ στο χέρι και μπαίνουμε σε ένα από τα λίγα δισκάδικα που έχουν απομείνει στην Αθήνα - είναι από αυτά που πουλάνε και βινύλια. Τα βινύλια είναι όλα βαλμένα μαζί σε μια γωνία, υπάρχουν στοίβες ακόμα και στο πάτωμα - αγωνίζομαι να μην τα πατήσω. Τα ψάχνω ένα-ένα: Television Personalities, Hüsker Dü, Leonard Cohen (το σκέφτομαι σοβαρά, αλλά συγκρατούμαι). Δυο τύποι από πίσω μου έχουν μια φοβερή συνομιλία. «Το έχεις ακούσει αυτό; Ε; Ε;». «Όχι,

ρε, προτιμάω το “I am a horse with three horns”». «Είσαι μ…κας». Νομίζω ότι ζουν το δικό τους High Fidelity - στο μυαλό τους μάλλον είναι ο Rob Gordon. Μετά, ενώ θα τακτοποιούν αλφαβητικά τα βινύλιά τους, θα ονειρεύονται ότι θα τους ερωτευτεί μια ροκ σταρ που θα γράφει στίχους στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται και τα ιδιωτικά τους αστειάκια («Εκείνος ο στίχος για τον μονόκερο; Για μένα μιλάει, ρε!»). Η σχέση των στρέιτ αντρών με το High Fidelity θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διδακτορικής μελέτης. Πιθανώς, ο Ρομπ Γκόρντον να είναι η Μπρίτζετ Τζόουνς των αντρών (τι αδικία, η Μπρίτζετ είναι πολύ iπιο βαρετή από τον Ρομπ). Κάποτε τόλμησα να κάνω την ιεροσυλία να προσπαθήσω να συμμετάσχω κι εγώ στην αγάπη για το High Fidelity. «Ξέρεις ποια ατάκα μου αρέσει;», είπα στον Ν. «Αυτή που η Lisa Bonet τού λέει “sex is a basic human right”». «Συγγνώμη», μου απάντησε με ειρωνικό χαμόγελο. «Από τόσες τέλειες ατάκες που έχει αυτή η

ταινία εσύ βρήκες αυτήν;». Σωστά. Ξέχασα ότι όλοι οι άντρες ταυτίζονται με τη σκηνή που η πρώην τους κάνει το καλύτερο σεξ της ζωής της. Δεν είχα καταλάβει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αντρική φοβία μέχρι που είδα αυτή την ταινία (thanks for the tip). Χαμογελάω και συνεχίζω να ψάχνω τα βινύλια - σκέφτομαι ότι είχα ξεχάσει πόσο ωραία είναι η αίσθησή τους. Είναι τόσο χορταστικά που χαίρεσαι να τα ψάχνεις με τις ώρες. Με καταλαμβάνει μια ύπουλη νοσταλγία, τη νιώθω στον πάτο του στομαχιού μου να ανεβαίνει σαν κύμα έτοιμο να με πνίξει. Κυριακή απόγευμα, στο σπίτι, σε μια σπάνια έκρηξη καθαριότητας. Από κάπου ακούγεται μια φασαρία - μοιάζει να ’ναι σαν πρόβα έργου. Σκέφτομαι ότι μπορεί να έρχεται από τη διπλανή πολυ-

BreakingNews

κατοικία. Μόλις μετακόμισε ένας ηθοποιός κι έτσι, μαζί με τη σοπράνο και την τενόρο του κάτω ορόφου που τραγουδάνε και παίζουν παράξενα όργανα, ακούω και τους μονολόγους του ηθοποιού. Σήμερα έχει φέρει όλο τον θίασο. Ακούγεται φασαρία, μετά μια ξαφνική ησυχία κι έπειτα όλοι μαζί αρχίζουν να υποδύονται τα ζώα: ο ένας γαβγίζει, κάποιος άλλος κάνει την αγελάδα, ένας τρίτος τον γάιδαρο. Πού και πού ακούγεται το κικιρικικί ενός κόκορα. YΓ.: Ενημέρωση μετά από λαϊκή απαίτηση: η Björk γύρισε σπίτι τη Δευτέρα μετά από δέκα μέρες στον κτηνίατρο. Δεν κάνει να βγει έξω κι έτσι κάνει βόλτες πάνω κάτω στο σπίτι και γρατζουνάει τις πόρτες σαν τρελή. Μοιάζει ακόμα με αλλόκοτο αρουραίο.

despina@lifo.gr

Σταύρος Διοσκουρίδης

Υπάρχουν άραγε ενημερωτικά μπλογκ;

H

ΣΥΝΑΝΤΗΣΉ ΜΟΥ με τον Μάνο Σφακιανάκη (Αρχηγός Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σελ. 4) και οι πρόσφατες αγωγές (σύσσωμο το Mega μήνυσε τον Γιάννη Παπαγιάννη ως διαχειριστή του μπλογκ fimotro για συκοφαντική δυσφήμηση) με «αναγκάζουν» να γίνω ο χιλιοστός άνθρωπος που θα ασχοληθεί με τον βίο και την πολιτεία των ελληνικών μπλογκ. Νομίζω πως το ερώτημα αν και κατά πόσο πρέπει να διατηρηθεί η ανωνυμία στα μπλογκ είναι ξεπερασμένο. Ο κ. Σφακιανάκης μπορεί να μας βρει όλους. Το ηλεκτρονικό ίχνος μας είναι ισχυρότερο από το επίθετό μας. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να ενημερωνόμαστε από τα μπλογκ ή όχι; Αν πρέπει να τα πιστεύουμε. Γιατί η ύπαρξή τους είναι συνώνυμη με την εύρυθμη λειτουργία της σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας. Εκτός αν θέλουμε να μοιάσουμε στην «εξευγενισμένη» Τουρκία, που μέσα σε πέντε λεπτά έκλεισε 600.000 μπλογκ. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ότι μετά το τραγικό συμβάν με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, φημολογούμενου διαχειριστή του troktikο, η κουβέντα που άνοιξε για τον ρόλο όλων αυτών των ενημερωτικών μπλογκ κούρασε τον κόσμο και έκαμψε τη δημοτικότητά τους. Σε αυτό παίζουν ρόλο και άλλοι, πολλοί παράγοντες: οι ειδήσεις των μπλογκ πολλές φορές δεν επιβεβαιώνονταν (αφού δεν ήταν και αληθινές), τα παραδοσιακά μέσα έκαναν μια γερή στροφή προς το διαδίκτυο φτιάχνοντας αξιόπιστα και με συνεχή ροή sites και νέες μορφές social media ξεπρόβαλαν και κερδίζουν συνεχώς έδαφος, όπως το Τwitter, το Τumblr και άλλα. Η επικαιρότητα εξάλλου (αραβικά κράτη, Ιαπωνία, κρίση) δεν χωρά ειδήσεις της κλειδαρότρυπας ούτε υποθέσεις. Τέλος, σαν τα μανιτάρια ξεπετιούνται και τα sites άποψης, γνώμης και ναρκισσισμού, όπου γνωστοί δημοσιογράφοι νιώθουν επιτέλους ελεύθεροι να πουν τη γνώμη τους. Λες και οι λογοκριτές εργοδότες δεν ξέρουν πώς δουλεύει ο Εxplorer. ΕΤΣΙ, ΕΝΩ Η ΠΙΤΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕ, ο χρόνος παραμένει ο ίδιος και τα περισσότερα ενημερωτικά μπλογκ διαλέγουν μεταξύ δύο δρόμων. Ο ένας διατυμπανίζει το απλό «οι

Η «κίτρινη» ενημέρωση έχει πλάκα πια μόνο για όσους ξέρουν τι και ποιος γράφει οτιδήποτε και όχι για το αναγνωστικό κοινό.

μπάτσοι και οι πολιτικοί είναι αδέρφια μας κι εμείς αδελφοκτόνοι». Ο άλλος είναι του σιναφιού. Εκβιασμοί, μπηχτές, απολύσεις, μισθοδοσίες, κρυφά κονδύλια, εφοπλιστές, συνδικαλιστές και παρατρεχάμενοι. Και τα δύο έχουν ένα ενδιαφέρον, είναι πικάντικα, αλλά πόσο μας αφορούν ακόμα τα εσωτερικά του «Έθνους» ή τα ακίνητα του Άκη; Η πολυσυλλεκτικότητα του μέσου κερδίζει τη μονομανία ορισμένων. Και η «κίτρινη» ενημέρωση έχει πλάκα πια μόνο για όσους ξέρουν τι και ποιος γράφει οτιδήποτε και όχι για το αναγνωστικό κοινό. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΩΝΟΥΜΕ μόνο στα «μεγάλα ψάρια», να αναφερθούμε και στα δικά μας. Ένα από τα καλύτερα και πιο ενημερωμένα μουσικά μπλογκ, το stopthatsound, έγραψε τις προάλλες ότι έρχονται οι Pulp στην Αθήνα. Διάφοροι δημοσιογράφοι αναδημοσίευσαν την πληροφορία, χωρίς να τσεκάρουν τις ημερομηνίες ή να επικοινωνήσουν με την εταιρεία παραγωγής ώστε να την επιβεβαιώσουν. Τα social networks αναπαρήγαγαν την είδηση και δημιουργήθηκε ο αναμενόμενος ντόρος. Μετά, όταν αντιλήφθηκαν όλοι ότι επρόκειτο περί ψευδούς πληροφορίας, ανέφεραν ως πηγή της γκάφας τους το μπλογκ. Σε λίγη ώρα το stopthatsound έγραψε το εξής: «Αγαπητοί δημοσιογράφοι που αντιγράφετε ασύστολα, δεν σας χάλασε καθόλου το σημερινό. Ελπίζω να ήταν ένα μάθημα για την κατάντια που έχουμε φτάσει… Πού θα σταματήσει αυτό το χάλι; Όσο και αν βολεύεστε με το να νομίζετε ότι η δουλειά σας είναι μόνο να κρίνετε και να σχολιάζετε, μάλλον δεν είναι. Better luck next time». Είπε, δηλαδή, ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Φαντάζομαι πως ο συγκεκριμένος μπλόγκερ δεν επιθυμεί να ενημερώνει για τα events, αλλά να ταπεινώνει και να εξευτελίζει τους δημοσιογράφους. Οπότε, γιατί να πιστέψει πλέον κάποιος οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση; Οπότε, πού είναι η ενημέρωση; Οπότε, ποιο το ενδιαφέρον; ΥΓ.: Επειδή και εμείς γνωριζόμαστε μεταξύ μας, πίσω από το stopthatsound κρύβεται υπεύθυνος Τύπου γνωστού φεστιβάλ. Μήπως όταν στείλει επόμενο δελτίο Τύπου δεν πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας γιατί θα είναι άλλο ένα τρικ, ώστε να αναδειχθεί η sd@lifo.gr κατάντια του Τύπου;


17

ΤheNetwork

To μεγαλείο και η αστειότητα της ανθρώπινης φύσης στη ζούγκλα των social media.

Γιώργο Καμίνη, αϊ λαβ γιου! Φωτό: Κατερίνα Κανά

Από τoν Άρη Δημοκίδη.

UrbanLab

Δημήτρης Ρηγόπουλος

Oι ευχές του Κ. Μητσοτάκη για το νέο σάιτ της LifO. Μας υποχρέωσε.

ΣΑΝ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ; r Ο Urfurslaag έγραψε δύο πρόχειρους, πετυχημένους (αφ)ορισμούς: 1. «Το ελληνικό Δημόσιο είναι μια τραγωδία που έγραψε ο Αισχύλος, σκηνοθέτησε ο Eντ Γουντ και πρωταγωνιστεί ο Ταμτάκος». 2. «Το ελληνικό Δημόσιο είναι σαν ταινία που έγραψε ο Κάφκα, σκηνοθέτησε ο Παζολίνι και πρωταγωνιστεί ο Μπένι Χιλ».

ΤΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚA ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑΡ r Τα δημόσια πρόσωπα χρησιμοποιούν το Facebook και για προώθηση της καριέρας τους. Τι γράφεις, όμως, όταν δεν έχεις νέα και πάνω-κάτω δεν έχεις καριέρα; r Είδα το F/B του Ανδρέα Ευαγγελόπουλου και όλα τα νέα του σχετίζονται με το Farmville - ακόμα και οι καλλιτέχνες είναι επιρρεπείς στα εθιστικά PC games. Να μερικά πρόσφατα νέα του εθνικού μας σταρ: r «Andreas just completed level 3 of Apple Tree mastery in FarmVille! / Andreas is excited about going to the English countryside and wants to share some coins with you! / Andreas just saved the kissing teens in Quinn’s park! / Andreas just saved the wedding party in Quinn’s park! / Andreas is movin’ on up to level 73 in FarmVille!

ΜΠΑIΝΕΤΕ ΣΤΟ IΝΤΕΡΝΕΤ OΤΑΝ EΧΕΙ HΛΙΟ; r Έξω έχει τέλεια μέρα και ο ήλιος με τυφλώνει με το που κάθομαι στο κομπιούτερ. Τι κάνω όταν συμβαίνει αυτό; Ντρέπομαι που το λέω, αλλά, αντί να βγω έξω να ζήσω τη ζωή, κλείνω τις κουρτίνες. r O Moby, ο τραγουδιστής, έγραψε τις προάλλες: «The thought of watching TV on a sunny day depresses me but yet I ‘m in front of a computer screen. Why does it seem slightly less depressing?».

RETWEETS! H επιτυχία του iPad στη χώρα του «Δεν Πληρώνω» παραμένει ένα από τα μεγάλα συμπαντικά μυστήρια. (fountosto) /// Για τις ταινίες «το βιβλίο ήταν καλύτερο», για το «Dancing with the stars» στο Τwitter ήταν καλύτερο (th4lis) /// Έχουν περάσει 15 μέρες κι ακόμη δεν έχω ξεπεράσει το ότι η κολλητή μου δεν με πήρε τηλέφωνο στα γενέθλιά μου κι απλά έγραψε στο wall μου (iacovos_ camchis) /// Πώς και δεν έγινε το κίνημα «δεν βάζω το ρολόι μια ώρα μπροστά»; (DimmanP) /// To να ανησυχείς για την Κάρτα του Πολίτη έχοντας Google account είναι πιο ηλίθιο κι απ’ το να ανησυχείς για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Φουκουσίμα (sVathis) /// Όσο σκέφτομαι ότι υπάρχουν ΑΚΟΜΑ άνθρωποι που πηγαίνουν στις παρελάσεις, δεν απορώ με τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν σ’ αυτήν τη χώρα. (seagazing) /// Τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο απέναντι χοροπηδάνε λες και δεν έχουμε 13,6% δημοσιονομικό έλλειμμα. Πλήρης αναισθησία. (monksdream) /// Στο Facebook λες ψέματα σε φίλους. Στο Twitter αλήθειες σε παντελώς αγνώστους. (ispeakswag) /// «Πρόσφατα απέκτησε κόρη που σήμερα είναι 3 ετών». Δημοσιογραφία του STAR. (diataxis)

Παίζοντας στον Κεραμεικό. Καλή μας άνοιξη!

Tις ημέρες της κατάληψης του δημαρχείου, αλλάζοντας κανάλια ένα πρωί, είχα πέσει πάνω στον Γιώργο Καμίνη / συνομιλούσε με τους συμβασιούχους από την πλατεία Κοτζιά / ο δήμαρχος μιλούσε τη γλώσσα της λογικής, ήταν πράος και ευγενής / δεν θα μιλήσω για τους συμβασιούχους / αισθάνονται εξαπατημένοι και προδομένοι / και είμαι ο τελευταίος που θα τους κάνει μαθήματα κοσμιότητας / όμως, δεν μπορώ να μη σημειώσω το αίσθημα υπερηφάνειας που με πλημμύρισε για τον δήμαρχο της πόλης μου / δεν έχω ιδέα τι θα καταφέρει αυτός ο μετριοπαθής κύριος, αλλά η ευγένεια και ο πολιτισμός του είναι μια όαση στον ωκεανό αμετροέπειας που μας περιβάλλει / επίσης, μου αρέσει που ορθώνει ανάστημα όταν πρέπει και δεν υποκύπτει σε φθηνούς εκβιασμούς / μου αρέσει που έκανε αμέσως δεκτές τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων για το θέμα της Υπατίας / και μου αρέσει που δεν σύρθηκε να κάνει Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία καμιάς διακοσαριάς καταληψιών / όταν εκπρόσωπος των συμβασιούχων τον εγκάλεσε λέγοντας ότι «κατά το παρελθόν έχει γίνει Δημοτικό Συμβούλιο εν μέσω κατάληψης» ο Γιώργος Καμίνης απάντησε απόλυτα ήρεμος «ποτέ όσο είμαι εγώ δήμαρχος» / χορτάσαμε τρομοκρατημένους πολιτικούς απέναντι σε συνδικαλιστές που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και όπως το θέλουν / ο Γιώργος Καμίνης φέρεται ότι έδωσε εντολή να μην ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στη μικρή πλατεία μπροστά από το Πρώτο Νεκροταφείο / την ημέρα που θα άρχιζαν τα έργα μαζεύτηκε κόσμος από την τοπική Πρωτοβουλία Κατοίκων του Μετς, κάνοντας πρακτικά αδύνατη την εγκατάσταση του εργολάβου / διαβάζω στην «Καθημερινή» ότι ο Καμίνης, σε επικοινωνία του με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, ζήτησε να απομακρυνθούν τα μηχανήματα και να παγώσουν οι εργασίες μέχρι να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου / σε ανακοίνωσή του το υπουργείο είχε αποσαφηνίσει ότι το έργο θα προχωρήσει μόνον εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ζητήσει τη συνέχισή του, αφού ο χώρος, ούτως ή άλλως, ανήκει στον δήμο / να ευχηθώ μόνο η εξέταση του θέματος να γίνει με ψυχραιμία και όχι υπό την πίεση να ευχαριστήσουμε τις πρωτοβουλίες πολιτών, ανεξάρτητα από το αν έχουν δίκιο ή άδικο / γιατί στην Αθήνα έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου υπάρξει υποψία αναπτυξιακού έργου, να πέφτουν από πάνω κάτοικοι, περίοικοι, εξωραϊστικοί σύλλογοι και για ένα σωρό λόγους να μπλοκάρει στον αιώνα τον άπαντα / εδώ οι βασικές αντιρρήσεις είναι ότι θα κοπούν δέντρα και το πάρκινγκ θα κλείσει το μάτι σε περισσότερα αυτοκίνητα / το πρώτο μού φαίνεται το πιο σοβαρό γιατί δεν νομίζω ότι κάποιος θα αρχίσει ξαφνικά να κόβει βόλτες στο Μετς επειδή υπάρχει πάρκινγκ, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να πληρώσει.

Aθηναίοι στην πράξη. ç êáëýôåñç áèÞíá. ÷ïñåõïíôáò óôï óêïôáäé.

Π

ροσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει το «Dancing with the stars» τόσο δημοφιλές.

r H περίπτωση να γελοιοποιηθεί κάποιος είναι μικρή, αφού οι μισοί είναι επαγγελματίες. Ακόμα χειρότερα, ο τηλεθεατής μπορεί να νιώσει χοντρός κι αγύμναστος. Οι διασημότητες είναι Β’ κατηγορίας - αν ήταν Α’, κάποια αδυναμία τους θα ανέβαζε το κέφι, αν ήταν Δ’, θα έκαναν τον τηλεθεατή να νιώσει ανώτερος. Η επιτροπή θα είχε ενδιαφέρον αν ήταν πραγματικά κακή ή πραγματικά ξινή, μόνο που δεν είναι. r Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: γιατί ο κόσμος βλέπει μία εκπομπή με ένα είδος χορού που δεν έχει ξαναδεί ποτέ στη ζωή του. Η πραγματικότητα μάς διδάσκει πως οι Αθηναίοι όχι μόνο δεν ξέρουν βαλς, αλλά αποφεύγουν τον χορό εν γένει. Υπάρχουν τα σκυλάδικα. Εκεί

ο στόχος είναι το sexiness για τις γυναίκες και η αρρενωπότητα για τους άντρες - η διασκέδαση είναι πάρεργο. Υπάρχουν ειδικοί χώροι γι’ αυτήν τη διαδικασία με το όνομα «κλαμπ», που έχουν χάσει αυτόν το ρόλο προ πολλού. Στόχος και πάλι η επίδειξη, αυτήν τη φορά συνδυασμένη με φαγητό στα σκοτεινά και ένταση μουσικής που διαλύει τα τύμπανα και κάνει τις σκέψεις φράκταλ.

«Dancing with the stars»: είναι όσο ξένο χρειάζεται προκειμένου να ταιριάξει στις νέες μας συνήθειες.

Λένα Φουτσιτζή www.atenistas.gr

r Μυστήριο, αλλά αληθινό: είμαστε πανέτοιμοι να στριμωχτούμε με αγνώστους, αλλά απολύτως απρόθυμοι να τους γνωρίσουμε. Παλιά με ρωτούσαν πού είναι ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΡΟΣ: η τάδε οδός. Τώρα, αν Μπες στο site στείλε τη δική σου fail ή respect εμπειρία που με πλησιάσει, από την είχες με κάποιον μεγαλύτερό σου σχετική με το internet και καχυποψία μου δεν μπορεί να είσαι εσύ ο μεγάλος νικητής! μπορώ να κατανοήσω τις πρώτες λέξεις. ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ: Έχω ακούσει για τόσο Επιτροπή θα συγκεντρώσει και θα αξιολογήσει όλες τις συμμετοπολλές επιθέσεις, που χές που θα σταλούν. Οι καλύτερες από αυτές θα κερδίσουν μια αναρωτιέμαι πότε θα σειρά από δώρα όπως ηλεκτρικό ποδήλατο, 2 i-mac και έρθει η σειρά μου. πολλά άλλα απίθανα δώρα!

Διαγωνισμός deixtous.gr

r Ίσως έτσι εξηγείται το φαινόμενο

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στο site www.deixtous.gr


31.03-06.04.2011 EΠΙΛΟΓEΣ ΑΠO ΤΟ WWW.LIFO.GR

X-Press Τhe Love Company Τέσσερις μήνες απλήρωτοι είναι από τον κραταιό ΑΝΤ1 οι εργαζόμενοι της εκπομπής «Όλα» του κυρίου Θέμου Αναστασιάδη, αν και δεν θα έπρεπε να αυθαδιάζουν: τρώνε ψάρια με τα μάτια τους Απεργίες στις Αττικές Εκδόσεις, τον Love, τον Alter... σχεδόν σε κάθε ευαγή εκδοτικό οίκο που σέβεται την ιστορία του. Το αίτημα: να καταβληθεί ο μισθός. Το οικοδόμημα καταρρέει, μέχρι να φανεί ξανά η θάλασσα Προσπάθεια να συνασπιστούν τα τραυματισμένα media (Πήγασος, ΔΟΛ, Μega, Star κ.λπ.) έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Ήταν σαφώς καταδικασμένη, διότι την κινούσε η απελπισία, αν και ως αφορμή του ναυαγίου θεωρήθηκε η επιμονή του ενός ανάπηρου να θεωρεί εαυτόν κουκλίτσα Η είδηση δημοσιεύεται στις εξαιρετικές Τυπολογίες (που τον τελευταίο καιρό θυμίζουν πολεμικό ρεπορτάζ) με τίτλο «Ποιος πουλάει; Ποιος να αγοράσει...»: «Κύκλο επαφών με επιχειρηματίες για την πώληση του ομίλου του κάνει το τελευταίο διάστημα εκδότης, χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα. Οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν» Ενοποιημένες ζημιές ύψους 43.856.641 ευρώ εμφανίζει ο ΔΟΛ το ζοφερό έτος 2010. Στα υπόγεια της Μιχαλακοπούλου ξεφλουδίζουν ρόδια και βράζουν σιτάρι. Κανείς ποτέ δεν ξέρει Με ένα καλογραμμένο ανάθεμα η ΕΣΗΕΑ διέγραψε τον διευθυντή του « Έθνους» κύριο Τσεκούρα από τους κόλπους της ως «πρώην “συνάδελφο” ταγμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, ο οποίος στρέφεται κατά των ιδίων των συναδέλφων του στις εφημερίδες». Απορία: Ποιος από τους υπαρκτούς διευθυντές των ελληνικών media εναντιώνεται στον εργοδότη του υπέρ των συναδέλφων του; Το στυλ ασφαλώς παίζει ρόλο, αλλά η ουσία είναι κλασικά η εξής για όλους: διαπραγματεύομαι λιγάκι, κλαίγομαι λιγάκι, νίπτω τας χείρας μου λιγάκι, απολύω αρκετά. Όποιος πραγματικά αντιτίθεται στο ατέρμονο πογκρόμ του δημοσιογραφικού κόσμου είτε παραιτείται είτε τον παραιτούν Έπαψε τα ζωντανά προγράμματά του ο Alter, προς ανακούφιση του καλού γούστου. Πρώτον, το βούλωσαν οι κάργιες του μεσημεριού, δεύτερον, οι ξένες του σειρές είναι μούρλια! Αισθητικά εξαιρετικό είναι κάθε μέρα το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής». Αντιθέτως, τα πρωτοσέλιδα των υπόλοιπων εφημερίδων πάνε από το κακό στο χειρότερο. Της «Ελευθεροτυπίας» μοιάζει με δοκιμές μαθητευόμενου (συνήθως εκβιάζει μια σοβαροφάνεια που δεν συμβαδίζει με τη

Ζουζούκα darling

Oι Αθηναίοι και τα κατοικίδιά τους. Ο ιδιοκτήτης του Booze Cooperativa Νίκος Λούβρος και το αγαπημένο του σκυλί. Από τη Μερόπη Κοκκίνη.

Πάλι τόπλες, Νεκταρία;

θερμότητα του φύλλου), τα «Νέα» έχουν μεγάλο πρόβλημα με τις αναιμικές γραμματοσειρές και την ανισορροπία των όγκων, το «Θέμα» είναι καθαρή υστερία επί χάρτου, η «Εspresso» φοράει μίνι και φαίνεται η κιλότα της - ακόμα και το στιβαρό, ολίγον σχιζοφρενικό «Βήμα», που απέξω εμπνέεται από τη «Repubblica» ενώ μέσα από την «Guardian», ώρες ώρες χάνει τον βηματισμό του και μοιάζει διαλυμένο παζλ. Δυο τινά συμβαίνουν: είτε με τόση αναδουλειά κανείς δεν έχει όρεξη να κοιτάει το φύλλο, είτε είναι απλήρωτο το ατελιέ Άρεσε το νέο σάιτ της lifo.gr - και αυτό φάνηκε όχι μόνο από τα πολλά αυθόρμητα μηνύματα στα social media, αλλά και από την αλματώδη αύξηση της επισκεψιμότητας. Είναι, όμως, νωρίς για επαίνους. Το ταξίδι είναι μεγάλο, μόλις ξεκίνησε, και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Όλα σβήνονται και γράφονται από την αρχή.

Angelo says: Silver Couch no 17: Apollonia B Από τον Άγγελο Πλέσσα Βλέπω τη Μεξικανή Παναγία που έφτιαξες. Πότε πήγες τελευταία φορά στην εκκλησία; Eίμαι πολυθεΐστρια. Εμπνεύστηκα από τη Μεξικανή Παναγία της Guadeloupe λόγω της αύρας της και μου έδωσε συναισθήματα δυνατά ώστε να επέμβω καλλιτεχνικά. Ολοι χρειάζομαστε μια Παναγία στις μέρες μας. Αν υπήρχε μετα θάνατον ζωή, τι φύλο θα ήθελες να ήσουν; Οι Άγγελοι δεν έχουν φύλο. Δεν με νοιάζουν τα φύλα και δεν έχει πια σημασία. Ίσως, μάλλον, θα ήθελα να είμαι ουδέτερο. Ακούγεται και πιο φουτουριστικό.

angelosays.com twitter.com/angelosays

Η Ζουζούκα είναι η κόρη της Κονσουέλας και γεννήθηκε στην ταράτσα του σπιτιού μου στο κέντρο της Αθήνας, τον Γενάρη του 2003, μια μέρα που χιόνιζε. Θυμάμαι το είχε στρώσει για τα καλά εκείνη τη μέρα και η Ζουζούκα ήρθε στη ζωή μαζί με άλλα επτά κουτάβια. Τελικά επιβίωσε μόνο αυτή και άλλο ένα, που αναγκαστικά το δώσαμε στην οικογένεια που είχε το αρσενικό. Ούτε θυμάμαι καλά-καλά πώς ξεκίνησε το κόλλημά μου με τα μπασέ (basset hound). Νομίζω μου άρεσαν από τότε που ήμουν παιδί και έβλεπα τη Χαμολήλα, το μπασέ της γειτόνισσάς μας στο Παλαιό Φάληρο. Μου άρεσε πάντα αυτή η μονίμως θλιμμένη φάτσα που έχουν αυτά τα σκυλιά, με τα κρεμασμένα μάτια και αυτιά. Κανονικά είναι κυνηγόσκυλα και οι κυνηγοί τα χρησιμοποιούν για το κυνήγι των λαγών. Φυσικά η Ζουζούκα, εδώ στο κέντρο που μένουμε, κυνηγάει μόνο μπριζόλες και μυρωδιές που πιάνει η ευαίσθητη μύτη της. Πολλές φορές την έχω χάσει καθώς αυτή ακολουθεί κάποια «ενδιαφέρουσα» οσμή. Μια από αυτές τις φορές την είχε κοπανήσει από το Booze και την αναζητούσα σε όλη την Αθήνα. Είχα βάλει όλα τα παιδιά που δουλεύουν εκεί να την ψάχνουν. Τελικά, τη βρήκαμε στο Ζάππειο. Θα μου πεις, πώς μου ήρθε η ιδέα να την ψάξω εκεί; Απλά σκέφτηκα ότι, αν ήμουν σκύλος, εκεί θα πήγαινα κι εγώ. Στο πιο ωραίο μέρος της Αθήνας για σκύλους: έχει πάπιες, πρασινάδα, νερό και άλλα σκυλιά. Έχω μια βέσπα με την οποία μετακινούμαι από το σπίτι στο Booze. Η Ζουζούκα βέβαια αρνείται να ανέβει, σε αντίθεση με την Κονσουέλα, που καβαλούσε δίχως δεύτερη κουβέντα το μηχανάκι. Οπότε πάμε με τα πόδια στο μαγαζί. Είναι η μασκότ του Booze και για πολλά χρόνια είχαμε μια μεγάλη φωτογραφία της στην είσοδο. Την αγαπώ πολύ γιατί είναι πολύ καλή συντροφιά, παρότι δεν είμαι καθόλου μοναχικός τύπος. Αλλά και στη Ζουζούκα αρέσει η παρέα και τα παιδιά μου, που τη λατρεύουν. Θέλει όπου είμαστε να είναι από δίπλα και αυτή. Κυρίως όμως της αρέσει η παρέα των θηλυκών. Αν θα έπρεπε να βρω κάποιο κόλλημα που έχει, είναι ότι δεν τα πάει καθόλου καλά με τα αρσενικά. Μπορεί να είναι και λεσβία, τι να πω! Η αγαπημένη της θέση είναι ο καναπές, στον οποίο κάνει κατάληψη με την πρώτη ευκαιρία. Πιστεύω ότι αν και έχει κάπως αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων απέναντι στα κατοικίδια, υπάρχουν ακόμα κάποιοι άνθρωποι που παίρνουν ένα ζώο και μετά το βαριούνται και το παρατάνε στον δρόμο. Φυσικά, το θεωρώ απαράδεκτο. Υπάρχει όμως κάτι που μου κάνει εντύπωση στο κέντρο της Αθήνας, όπου κινούμαι. Αν και υπάρχουν αρκετά αδέσποτα, βλέπω εδώ και αρκετά χρόνια τις ίδιες φάτσες. Δηλαδή δεν βλέπω απουσίες.

www.lifo.gr/team/49149/24034

Φωτό: Photoharrie

18


Oι αθλητές Παναγιώτης Μπαλτάς και Λόρενς Τσέλα παλεύουν μέσα σε οκτάγωνο κλουβί στην κατηγορία των 90 κιλών στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Αγώνων Μεικτής Πάλης (Mixed Martial Αrts - MMA) που έλαβε χώρα την 25η Μαρτίου στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, σε μια διοργάνωση εντελώς διαφορετική από τις παραδόσεις της εθνικής επετείου. Μπορεί ο Τσέλα στο στιγμιότυπο που απεικονίζεται να βρίσκεται στο έδαφος, αλλά σε λίγο, στο τέλος του δεύτερου τρίλεπτου γύρου, θα ανακηρυχθεί νικητής στα σημεία από τους τέσσερις κριτές και από το μονίμως άγρυπνο μάτι του διαιτητή. Ο τελευταίος, άλλωστε, στους συγκεκριμένους αγώνες αποκαλείται και «θεός», διότι είναι αυτός ο οποίος μπορεί να ξεχωρίσει τη νίκη από την ήττα και να αποτρέψει έναν σοβαρό τραυματισμό, ακόμα και έναν θάνατο.

Ενώπιον «θεού» και ανθρώπου

φωτορεπορταζ

O φωτογράφος Σπύρος Στάβερης και η Μερόπη Κοκκίνη καταγράφουν στιγμιότυπα από αδρεναλίνη, αίμα και μπράτσα στη σύγχρονη αρένα που στήθηκε για το Ελληνικό Πρωτάθλημα Αγώνων Μεικτής Πάλης, ανήμερα της επανάστασης του 1821.

Ο Σπάρτακος στο Φάληρο

31.03-06.04.2011

20


Η προετοιμασία πριν από τους αγώνες περιλαμβάνει τα απαραίτητα αστεία και πειράγματα. Λίγο πριν η αδρεναλίνη χτυπήσει κόκκινο, ένας εργαζόμενος στη διοργάνωση ζητάει από τους αθλητές να δώσουν το CD με το κομμάτι που θέλουν να ακούγεται τη στιγμή της εισόδου τους στον αγωνιστικό χώρο. Οι περισσότεροι επιλέγουν hip hop και r’n’b.

Ηρεμία πριν από την καταιγίδα

Η αίσθηση της νίκης είναι τόσο έντονη, που ο αθλητής βγαίνει με ένα σάλτο έξω από το κλουβί. Κάτω, οι Οctagon Girls, τα κορίτσια που κάθε τόσο ενημερώνουν τους θεατές για τον γύρο που εκτελείται κρατώντας ένα χαρτόνι όπου αναγράφεται ο αριθμός, φαίνεται να παρακολουθούν με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους την αιματηρή εξέλιξη.

Έλα σε μένα

Η GFC (Greek Fighting Championship) διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα Mixed Martial Arts (Αγώνων Μεικτής Πάλης) σε κλουβί, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζει την εκπαίδευση, προπόνηση, εκγύμναση, διατροφή, ιατρική παρακολούθηση καθώς και την ανάδειξη και προώθηση επαγγελματιών αθλητών πολεμικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πλήρους σωματικής επαφής μαχητικό άθλημα με τεχνικές από ένα πλήθος πολεμικών τεχνών. Οι κανόνες επιτρέπουν χτυπήματα και λαβές τόσο σε όρθια στάση όσο και στο έδαφος. Δεν έχει σημειωθεί ποτέ κανένας σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος.

Μετά τη δίχως έλεος συμπλοκή μέσα στο συρμάτινο κλουβί, ο ματωμένος νικητής περνάει μέσα από τα «πρώτα τραπέζια πίστα» για να πάει στα αποδυτήρια. Στους αγώνες ΜΜΑ οι μαχητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν κινήσεις και χτυπήματα από το τζούντο, την πυγμαχία, το καράτε, το μάι τάι, το κικ μπόξινγκ, το τάε κβον ντο, το ζίου ζίτσου και την πάλη. Οι κανονισμοί είναι ελάχιστοι και συγκεκριμένα απαγορεύονται τα χτυπήματα στο τριχωτό της κεφαλής, τη σπονδυλική στήλη, τη βουβωνική χώρα, το πιάσιμο 1 ή 2 δακτύλων, το χώσιμο των δακτύλων στα μάτια του αντιπάλου, τα δαγκώματα, τα γόνατα στο κεφάλι όταν ο αντίπαλος βρίσκεται στα τέσσερα στο έδαφος και τέλος το stomping, δηλαδή το πάτημα στο κεφάλι.

Οργισμένα είδωλα

Ο νεαρός Νίκος Στόλης εξετάζεται μετά την ήττα του. Ένας από τους γιατρούς της διοργάνωσης τσεκάρει τις κόρες των ματιών του για να δει εάν έχουν συσταλεί και εάν θολώνουν τα μάτια του. Έπειτα τον βάζει να παρακολουθεί το δάκτυλό του για να διαπιστώσει εάν έχει πάθει διάσειση, αφού έχει χτυπηθεί αρκετά στο κεφάλι. Σε λίγο θα δει αν έχουν σφίξει οι μυς του και αν έχει κάποιο σπασμένο πλευρό και θα αποφανθεί ότι έχει τραυματιστεί τόσο σοβαρά ώστε να μην μπορεί να αγωνιστεί για τους επόμενους έξι μήνες.

«Γιατρέ, πονάω!»

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή που ο διαιτητής σηκώνει ψηλά το χέρι του νικητή Κώστα Λάσκου, γυρνώντας τον αθλητή από όλες τις μεριές του κλουβιού, ώστε να τον δουν και οι 4.000 θεατές που έχουν μαζευτεί για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Ο έτερος αθλητής, Γιώργος Πασχαλίδης, πριν από κάποια δευτερόλεπτα έχει αναγκαστεί να κάνει tap out, να χτυπήσει δηλαδή τρεις φορές πάνω στο σώμα του αντιπάλου του, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υποταγή, ενδεχομένως αφότου υπέστη κάποια εξάρθρωση ή ακόμα και κάποια λαβή πνιγμού.

Ο Βασιλιάς του κλουβιού


ΠΩΣ ΜΕ ΚΟΒΕΙΣ; «Θα ήθελα να έχω την εικόνα του τρελού καλλιτέχνη ή επιστήμονα, αλλά ζω πολύ πεζά: ξυπνάω το πρωί, τρώω πρωινό, πάω με το ποδήλατο μια βόλτα, τρώω με τη μάνα μου και μετά ξανακάθομαι να δουλέψω».


23

oi επισκεπτες

Larry Gus Μουσικός. Γεννήθηκε στη Βέροια, έζησε στη Βαρκελώνη, επέστρεψε στη Βέροια αλλά κάθε τρεις και λίγο είναι πάλι εδώ. Θα ήθελε, όταν ήταν πέντε χρόνων, να είχε μάθει γαλλικά και να είχε διαβάσει χιλιάδες βιβλία. Aπο τon σταυρο διοσκουριδη, Φωτο: Photoharrie

> Γεννήθηκα στη Βέροια κι έμεινα εκεί μέχρι τα 18. Η μάνα μου είναι Κύπρια και ο πατέρας μου από τη Βέροια, με καταγωγή από την ανατολική Ρωμυλία. Άρα, είμαι Βουλγαροκύπριος. Στην Αθήνα ήρθα το 2008 και έκατσα μέχρι το 2009. Έμενα στην Κυψέλη. Αυτό είναι η Αθήνα μου.

> Ανεβοκατεβαίνω πάρα πολύ συχνά. Την αγαπούσα πάρα πολύ την Αθήνα μικρότερος. Τώρα μου βγάζει μια αποστροφή. Όποτε έρχομαι, ό,τι καλό σκέφτομαι για τον εαυτό μου διαγράφεται κατευθείαν. Επέρχεται ένα χάος. Αυτές οι επαφές που κάνω στην Αθήνα με τρώνε. Με πιάνουν όλα τα κόμπλεξ που είχα από παιδί. Ότι με κοιτάνε κάπως, ότι τους κοιτάω κάπως.

> Στη Βέροια είναι ο κύκλος μου. Δείχνει ο ένας στον άλλο το αυτοκίνητό του, τα πλακάκια στο σπίτι του, την γκόμενά του. Ως εκεί. Μετά μετράμε ποιος έξυσε πιο πολύ τ’ αρχίδια του. Ενώ εδώ θα πας να μιλήσεις με κάποιον και θα σου πάει αμέσως κόντρα. Έχω κι εγώ τις ανασφάλειές μου. Ήμουν στη Βέροια χθες κι ένιωθα ότι γαμάω και ήρθα εδώ και είμαι ποταπός. Αλλά θα ήθελα να μείνω εδώ. Στην Κυψέλη πάλι.

> Η Βέροια είναι το χειρότερο μέρος του σύμπαντος. Είναι ζοφερά. Αλλά την αγαπάω. Η Βαρκελώνη, πάλι, που έμεινα για λίγο καιρό, δεν είναι η φάση μου. Προτιμώ το Μιλάνο. Βιομηχανίλα, σκοτεινιά και δύο πάρκα να πας να τρέξεις. Αυτό το πράγμα με τη Βαρκελώνη, που πρέπει να είσαι όλο έξω, να πίνεις χόρτα, να γαμάς και να σε γαμάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ και μετά να νιώθεις θεός... Ο Σκαρίμπας έμεινε για πάντα στη Χαλκίδα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους ποιητές.

> Αν κάτι άλλαξε στη ζωή μου έξω, ήταν ότι ο κόσμος δεν είχε την αίσθηση της μονιμότητας σε αυτό που έκανε. Π.χ. ξεκίναγαν από βοηθοί ιατρού, μετά έκαναν ένα master, δούλευαν σε εφημερίδα, μετά γνώριζαν μια γκόμενα και πήγαιναν να δουλέψουν σε μια ταβέρνα και ήταν το πιο φυσικό πράγμα. Εδώ δεν γίνεται αυτό. Ξεκινάς, κάνεις κάτι και πρέπει εκεί να δείξεις τα credentials σου. Κάνεις κάτι επί είκοσι πέντε χρόνια συνέχεια. Οι ζωές των ανθρώπων είναι πολύ random. Το πιο πιθανό στη ζωή είναι να πεις μια μέρα «βαρέθηκα».

> Μικρός μ’ έστειλε ο πατέρας μου να κάνω αρμόνιο και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Το πρώτο σοκ το έπαθα με τους Nirvana. Δεν νιώθω ότι είχα κάνα ταλέντο, απλά ασχολήθηκα. Μετά από καιρό κατάλαβα πως αυτά που άρεσαν στον πατέρα μου ήταν μαλακίες και αυτά που δεν του άρεσαν ήταν ωραία. Είχε τα στάνταρ, Pink Floyd, Beatles, Uriah Heep. Το καλό που μου έχει κάνει ήταν ότι είχε δίσκους του Lucio Battisti. Ζήλευα πάρα πολύ τα παιδιά στο σχολείο που είχαν αδέρφια και αυτά τους μάθαιναν μουσική. Μου έχουν μείνει πολλά κόμπλεξ από τότε.

> Πού βρίσκεις τον Larry Gus ανάμεσα στα samples; Τελευταία διαβάζω Μπόρχες. Έχει ένα κείμενο που μιλάει για έναν συγγραφέα ο οποίος θέλει να γράψει τον Δον Κιχώτη, και τι κάνει; Πάει να ζήσει τη ζωή του Θερβάντες. Όταν συνειδητοποιεί ότι δεν γίνεται αυτό, αντιγράφει ακριβώς τον Δον Κιχώτη. Και μετά ο Μπόρχες αραδιάζει δύο ίδιες παραγράφους, και σου λέει: είναι ξεκάθαρο πως η δεύτερη παράγραφος είναι καλύτερη. Όλα τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και τις συνθήκες. Γι αυτό βλέπεις τώρα και τον Gonjasufi να έχει σουξέ, κάνοντας ένα rewriting των παλιών επιτυχιών που απλά τα έβαλε σε μια ταιριαστή σειρά. Είναι τέλειο αυτό. Στο «Entroducing» ο DJ Shadow το λέει ξεκάθαρα: «Δεν είμαι εγώ που παίζω τη μουσική, αλλά η μουσική βγαίνει από εμένα. Δηλαδή, εγώ έχω περάσει μια ζωή και ακούω δίσκους και βγαίνουν αυτά από μόνα τους».

> Όσο εκτιμώ τη μελωδία δεν πρόκειται να εκτιμήσω τίποτα. Η κιθάρα της Τζόνι Μίτσελ ή το σαξόφωνο του Κολτρέιν είναι ό,τι ανώτερο. Όμως, γιατί δεν είναι ωραίο αυτό που θα κάνει κάποιος που δεν είναι μουσικός; Είναι όπως η δουλειά του μεταφραστή. Όταν μεταφράζεις Προυστ, εκείνη τη στιγμή είσαι ο Προυστ.

> Έχω περάσει από όλα τα στάδια, αλλά με αυτό που έχω δέσει περισσότερο είναι να παίρνω τα samples και να κάνω κάτι με αυτά. Έχω περάσει και τη φάση να γράφω τα δικά μου, αλλά δεν μου πήγαινε τόσο καλά. Για τον τελευταίο δίσκο έγραψα 3.500 samples και τα έβαλα από εδώ και από εκεί. Και μετά, κάποια στιγμή, λες «είναι δημιουργικό αυτό ή δεν είναι;». Είναι πολύ στενά τα όρια μεταξύ της τέχνης και της επιστήμης, μεταξύ του σημείου που εκφράζεσαι και δεν εκφράζεσαι.

> Με τη δουλειά γίνεσαι καλός. Το μόνο που κάνω τελευταία είναι να δουλεύω. Δεν κάνω τίποτα άλλο. Αν αφιερώσεις όλο σου τον χρόνο στη δουλειά, σκέφτεσαι πως όταν φτάσεις σε ένα σημείο, αυτό θα είναι αληθινό. Ως εκεί σε πήγε η δουλειά. Και στη μουσική μπορείς να έχεις τις γνωριμίες σου ή να σε ευνόησε η συγκυρία, αλλά η καλή μουσική φτιάχνεται από κάποιον που έχει καεί για να την κάνει. Εσύ μπορείς να πιάσεις τώρα το Appleton σε ένα PC, να γράψεις ένα κομμάτι και να «κλάσει» το σύμπαν, αλλά η διάρκεια είναι μόνο θέμα δουλειάς. Όπως με τις ταινίες του Γούντι Άλεν: μπορεί να μη σου αρέσουν, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι ο άνθρωπος δεν δουλεύει. Οι Animal Collective, σου αρέσουν δεν σου αρέσουν, κάθε χρόνο βγάζουν ένα άλμπουμ, ο Caribou αλλάζει διαρκώς το στυλ του.

> Θα ήθελα να έχω την εικόνα του τρελού καλλιτέχνη ή επιστήμονα. Μου αρέσει να έχω την εικόνα του ανθρώπου που ξέρει τι κάνει και ζω πολύ πεζά: ξυπνάω το πρωί, τρώω πρωινό, πάω να δουλέψω, πάω με το ποδήλατο μια βόλτα, τρώω με τη μάνα μου και μετά ξανακάθομαι να δουλέψω. Και διαβάζω. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που νομίζω πως μόνο οι λογοτέχνες και οι συγγραφείς υπάρχουν.

> Δεν ξέρω αν είμαι εναλλακτικός. Λένε ότι χίπστερ είναι αυτός που λέει ότι δεν είναι χίπστερ. Ζηλεύω αυτούς που έχουν κλασική παιδεία. Αυτούς που έμαθαν γαλλικά και έχουν διαβάσει χιλιάδες βιβλία. Ζηλεύω τους μορφωμένους ανθρώπους. Νιώθω πολύ μοναξιά. Ειδικά μερικές φορές πάνω στη σκηνή, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Νιώθω ότι αν είχα κάποιον άλλο μαζί μου, αυτό το βάρος της σκατίλας θα είχε διασκορπιστεί πολύ καλύτερα.

> Μόνο η λογοτεχνία με επηρεάζει στη μουσική. Διάβασα το Ζωή: Οδηγίες Χρήσεως του Ζορζ Περέκ, που έχει ως κεντρικό θέμα μια πολυκατοικία και αναφέρεται σε κάθε διαμέρισμά της και στο πώς σχετίζεται αυτό με τον πρωταγωνιστή. Είναι ο κόσμος όλος. Είναι το άπειρο εκεί μέσα. Υπάρχει αντιστοιχία σε αυτό που κάνω και σε αυτό που διαβάζω. Γιατί έχω μαζέψει μικρά ηχάκια από δω και από εκεί και τα χρησιμοποιώ όπου μπορώ. Και μετά ήρθε ο Μπόρχες και είπε ότι αν ένας άνθρωπος ζούσε για πάντα, θα έκανε τα πάντα. Θα είχε γράψει και την Οδύσσεια και τον Οδυσσέα. Όταν γράφω νιώθω ότι πρέπει να εξαντλήσω τις επιλογές μου, ώστε να ξέρω ότι έκανα όσο περισσότερα πράγματα μπορούσα. Δεν γίνεται αυτό, αλλά έχεις την ψευδαίσθηση ότι γίνεται. Με έχει κάψει η λογοτεχνία. Το άλμπουμ «Stitches» του Larry Gus κυκλοφορεί από την Cast-a-Blast. H δεύτερη δουλειά του θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2011.


24 18-24.12.2008 vinieta


25

A Ö É Å Ñ Ù Ì Á : Â Ï Ñ Å É Á Ð Ñ ÏÁ Ó Ô É Á Από τους Φώτη Βαλλάτο, Χρύσα Γιαμουρίδου, Ελεάννα Μαλαφούρη, Δέσποινα Τριβόλη. Εισαγωγή: Δέσποινα Τριβόλη. Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός, Σπύρος Στάβερης

Η περιοχή της ευδαιμονίας και της αστικής παράδοσης βρίσκεται στην καλύτερή της φάση, ενώ τα νέα καφέ, μπαρ και εστιατόρια που άνοιξαν τελευταία, σε συνδυασμό με τα κλασικά ορόσημα, επιβεβαιώνουν τη ρήση των θιασωτών των βορείων προαστίων ότι η περιοχή τους είναι το «νέο κέντρο».

Τι σκέφτεται κανείς όταν μιλάει για τα βόρεια προάστια; Παραδοσιακά, ξεκινούσαν κάπου στο Ψυχικό και τελείωναν λίγο μετά την Εκάλη. Τώρα πια, χάρη στον οικιστικό οργασμό των τελευταίων είκοσι χρόνων, την κατασκευή της Αττικής Οδού και την ολοένα αυξανόμενη τάση της φυγής από το κέντρο, η περιοχή έχει γιγαντωθεί. Πλέον η Κηφισιά, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι είναι αστικά κέντρα, ενώ τα «υπερβόρεια προάστια», περιοχές όπως ο Διόνυσος, η Σταμάτα, το Κρυονέρι και η Δροσιά χτίζονται όλο και περισσότερο. (Προ κρίσης, σύμφωνα με τους μεσίτες, οι τιμές σε αυτές τις περιοχές είχαν ανέβει 100% μέσα σε δέκα χρόνια.) Τα βόρεια προάστια είναι ταυτισμένα, όχι πάντα άδικα, με τον νεοπλουτισμό και το χρήμα. Για πολλούς εκεί ζουν μόνο ζάπλουτοι άνθρωποι σε βίλες με μπάτλερ. Tα κλισέ διαιωνίζονται και στην ποπ λαϊκή κουλτούρα, όπως στο σίριαλ «Εραστής δυτικών προαστίων» με το λαϊκό αγόρι από το Μπουρνάζι που ερωτεύεται την πλούσια κακομαθημένη κοπέλα από την Εκάλη, και σε σελίδες από γκρουπ στο Facebook με τίτλο «Είμαι από τα Β.Π. και γουστάρω τρελά», που, αντί για φωτογραφία, έχουν το λόγκο του Gucci (πιθανώς λόγω του φοβερού χιτ με το Gucci φόρεμα που τραγουδούσε ο Μαζωνάκης ντυμένος με γούνα και σταυρουδάκι για μια άκαρδη ηρωίδα από την Εκάλη, ενώ ο ίδιος ήταν γέννημα-θρέμμα Δυτικής Αττικής). Από την άλλη, βέβαια, για κάθε τέτοιο γκρουπ υπάρχει κι ένα όπως το «Όλα τα δυτικά προάστια εδώ... Πάμε να γαμήσουμε τα βόρεια...», ενισχύοντας την εικόνα ενός άτυπου ταξικού πολέμου. Τα κλισέ είναι μάλλον χαζά βέβαια - σίγουρα θέλει κανείς περισσότερα χρήματα για να ζει στα βόρεια προάστια, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων εκεί δεν ζει σε κάποια τρίπατη βίλα με πισίνα. Εξάλλου, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τα βόρεια προάστια σαν να είναι μια μεγάλη περιοχή με κοινά χαρακτηριστικά, κυρίως γιατί από προάστιο σε προάστιο το σκηνικό αλλάζει δραστικά. Από τη Νέα Ερυθραία που ξεκίνησε ως προσφυγική γειτονιά, τα Μελίσσια και τα Βριλήσσια με τα ρέματα και τις πολυκατοικίες που φυτρώνουν από παντού, τα αστικά κέντρα του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου μέχρι τις βίλες του Ψυχικού και της Εκάλης, οι διαφορές είναι σχεδόν χαώδεις αλλά τα βόρεια προάστια στο σύνολό τους είναι μια μεγάλη περιοχή που προσφέρει ποιότητα ζωής. Εχουν περισσότερο πράσινο από το κέντρο, λιγότερη κίνηση, είναι πιο ήσυχα κι ανθρώπινα. Μπορείς να μεγαλώσεις παιδιά πιο εύκολα. Και εχουν αναπτυχθεί πια τόσο πολύ που δύσκολα μπορείς να πεις ότι δεν έχουν ζωή. Ίσα-ίσα, από εδώ ξεκίνησαν δυνατά όλες οι mainstream νεανικές κουλτούρες, από τους skaters μέχρι τα emo. Υπάρχουν ωραία εστιατόρια, ωραία μαγαζιά και χαμογελαστός κόσμος. Aκολουθούν οι αποδείξεις...


26

31.03-06.04.2011

01

Natural Beauty Το ωραιότερο -πιθανώς και το μόνο- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη χώρα μας κι ένα από τα πρώτα κέντρα οικολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στο κεντρικό κτίριο (υπέροχο δείγμα κηφισιώτικης αρχιτεκτονικής) του μουσείου μπορεί κανείς να δει παλαιοντολογικά απολιθώματα, θηλαστικά, έντομα και υδρόβια, ενώ το τοπίο συμπληρώνει ένας υπέροχος κήπος. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Κέντρο Γαία, ένα υπερσύγχρονο κτίριο που περιέχει μέχρι και εργαστήρια Οικολογίας Εδάφους και Βιοτεχνολογίας και Βιοαναλυτικής Χημείας. Από το 1975 έως σήμερα το μουσείο έχουν επισκεφθεί πάνω από 3.000.000 άνθρωποι. Να αναφέρουμε επίσης ότι οι Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιβαλλοντική ενημέρωση μικρών και μεγάλων, έθεσαν τα θεμέλια του οικοτουρισμού στην Ελλάδα και διοργανώνουν το πασχαλιάτικο μπαζάρ τους στις 9 και 10 Απριλίου με είδη από όλη την Ελλάδα και σπάνια βιβλία. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13, 210 8015870

02

Ο Άρης Κάρεϊ, συνιδιοκτήτης των Simply Burgers, εγκρίνει το τέλειο ψήσιμο των μπιφτεκιών.

Simply Burgers

Ευεργέτου Γιαβάση 13, Αγία Παρασκευή (dine-in), 210 6000688

Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Άγ. Στέφανος (dine-in), 210 6219099 Κ. Βάρναλη 78, Νέα Ερυθραία, 210 6252690 Σωκράτους 31, Χαλάνδρι, 210 6800633 Λ. Πεντέλης 41, Βριλήσσια, 210 8033833 Χατζηαντωνίου 3, Μαρούσι (dine-in), 210 8025111 Αυθεντικό αμερικανικό burger με την υπογραφή δύο Ελληνοαμερικάνων που σίγουρα ξέρουν καλά τη συνταγή. Ο 100% μοσχαρίσιος κιμάς, τα φρέσκα υλικά και τα προïόντα παγκοσμίου φήμης που χρησιμοποιούνται συνθέτουν τη συνταγή του καλού και αυθεντικού burger. Αν και το hot spot τους είναι το delivery, αποτελούν ιδανική επιλογή και για dine-in. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε το νέο Philly Burger με λιωμένο τυρί προβολόνε, καραμελωμένα κρεμμύδια, ψητές πιπεριές και μανιτάρια σοτέ.

33 τετραγωνικά Σούπερ νέα άφιξη στα Βριλήσσια, το «33» με την industrial αισθητική (βγαλμένη λες από το Βερολίνο) είναι ένα multi snack bar με υπέροχη κουζίνα, τέλεια φτιαγμένα κοκτέιλ και μουσικές από ροκ και τζαζ μέχρι σόουλ και ελεκτρόνικα. Τα 33 του τετραγωνικά (εξού και το όνομα) έχουν γίνει το νέο στέκι των 30something όλης της περιοχής (και όχι μόνο). Πλατεία Αναλήψεως 4, Βριλήσσια, 210 6821033

03

04

Room Service

Κηφισιά, Λ. Κηφισίας 228, 210 8018710 Επώνυμοι ευρωπαïκοί οίκοι και σχεδιαστές κρύβονται πίσω από τα έπιπλα και τα αντικείμενα που θα βρείτε στα καταστήματα Room Service. Φυσικά υλικά αλλά και μοναδικά αντικείμενα που συμβαδίζουν με γήινα χρώματα δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εικόνα σε κάθε πελάτη ξεχωριστά. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή, οι ξεχωριστές του βιτρίνες δίνουν έναν διαφορετικό τόνο σε κάθε εποχή. Επισκεφθείτε το και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τη βιτρίνα του για το Πάσχα, αφού τα αντικείμενά του δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού.

No Name Καφενείο (χωρίς όνομα) στη Δελφών, δίπλα στο φαρμακείο, πίσω από το Ιατρικό Κέντρο στον Παράδεισο. Ό,τι πιο γνήσιο και αντρικό γίνεται. Πάρε ούζο με μεζέ και κάτσε κρυφακούγοντας τα περί παντός επιστητού σχόλια των θαμώνων. Φεύγοντας, ζήτα ένα μπουκάλι από το χύμα λευκό κρασί που φτιάχνει.

05


27 06. It’s always the sun

10. Σινεμά

Πλατεία Ελευθερίας, Νέο Ψυχικό, Κυριακή στις 11 ακριβώς. Κυριακάτικες, ούζα με ποικιλίες και άραγμα στον ήλιο. Ενδείκνυται για εναλλακτικούς που έχουν μικρά παιδάκια.

Κινηματογράφος Φιλοθέη. Μακράν ένας από τους καλύτερους της Αθήνας. Καλοκαιρινός, με τα τραπεζάκια του, τα ποτάκια του, όλα τα παρελκόμενα και ταινίες πρώτης προβολής.

07. Our man from Havana

11. Σκέψου θετικά και μη γελάς με ηλίθια αστεία

Σουβλάκια της Αβάνας. Απέναντι από τον δρόμο του Κολεγίου Αθηνών, στα σύνορα Χαλανδρίου με Ψυχικό. Το καλύτερο καλαμάκι των Β.Π. και ιδανικός τόπος να μάθεις νέες λέξεις από τα παιδιά που κάνουν hang out τριγύρω. Λυκούργου 2, 210 6727701

08. Hot Σουβλάκια Καυτερός. Για τους παλιούς Ψυχικιώτες λέγεται ακόμα Ζουρντάν, από το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη, που λεγόταν Ιορδάνης. Αδιαμφισβήτητα ό,τι πιο κουλ υπάρχει σε σουβλάκι σε όλη την Αθήνα. Αν κάτσεις, παραγγέλνεις 2άρι η 3άρι η 4άρι - ο αριθμός ορίζει τις πίτες που απλώνονται στο πιάτο ψιλοκομμένες και ψημένες στα κάρβουνα για να υποδεχτούν χειροποίητα καλαμάκια με μπόλικο λεμόνι. Έξτρα κρεμμύδια, μια μοναδική καυτερή σος ντομάτας και παγωμένες μπίρες. Για ένα απλό καλοκαιρινό βράδυ. Στον δρόμο της Προμότ Λαϊνόπουλος, δίπλα στο παρκάκι, πίσω από το κτιριακό μπλόκο του Guzel. Αγρινίου 5, 210 6846366

09. Η γιάφκα του μπιφτεκιού Κίτσουλας για μαγειρευτά, και μεσημέρια. Κουτούκι και άντρο Αριστερών κάποτε, πόλος έλξης διαφημιστών και δημοσιογράφων σήμερα. Στο Χαλάνδρι. Φιλικής Εταιρείας 25, 210 6814798

05

ΤΗΙΝΚ+. Στο ρέμα του Χαλανδρίου (Γκίνη & Ασπασίας Κανατσούλη 2). Είναι προτιμότερο να κάτσεις μέσα και να ζητήσεις από τον Γιώργο (έναν από τους καλύτερους mixologists στην πόλη) να σου φτιάξει μερικά από τα κοκτέιλ στα οποία ειδικεύεται.

12. Είμαι περίεργη μπλε Blue Bar. Στο τέρμα των λεωφορείων πίσω από την πλατεία Χαλανδρίου. Ποτάδικο με εξαιρετική μουσική, αν και χωρίς μεγάλη τάση για πειραματισμό. Νέος και καλός κόσμος, καθαρά ποτά. Μπορεί να πετύχεις και κανένα secret gig.

13. I ‘m gonna be round my vegetables Χρύσανθος. Ένα από τα καλύτερα μανάβικα της Αθήνας. Απίστευτη ποικιλία και εξαιρετική ποιότητα. Στην Κωστή Βάρναλη, στο Χαλάνδρι. Με ένα τηλέφωνο (210 6852526) σ' τα φέρνει δωρεάν και στο σπίτι.

14. Mamma Italia L’ osteria da Claudio. Γνήσια οικογενειακή «ταβέρνα» με σπιτικό ιταλικό φαγητό, μεγάλα πιάτα, μεγάλες μερίδες και αυθεντικές συνταγές. Καλό χύμα κρασί και λογικές τιμές. Απέναντι από τον Χρύσανθο, με πρόβλημα πάρκινγκ. Κ. Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, 210 6834228

15

Η «θρυλική» ζαχαροπλάστρια Νανά Γιώτη. Για τα γλυκά της πολλοί διανύουν χιλιόμετρα.

Γλυκά από σπίτι - Νανά Γιώτη

Αίαντος 6, Βριλήσσια, 210 6855122, Λυκούργου 4, Χαλάνδρι, 210 6716281, Πατρ. Γρηγορίου Ε’ 7, Ν. Ερυθραία, 210 6236726, Ευρυτανίας 4, Γέρακας, 210 6615754 Μπείτε κι εσείς στον κόσμο των γλυκών απολαύσεων. Το ζαχαροπλαστείο Γλυκά από Σπίτι-Νανά Γιώτη μετρά πλέον 15 χρόνια και 4 καταστήματα, γεμίζοντας γλυκές γεύσεις όχι μόνο τα βόρεια προάστια. Επιλέξτε γλυκούς πειρασμούς, όπως τούρτες, κέικ και κουλουράκια, ποτά και μαρμελάδες αλλά και αλμυρά εδέσματα, όπως χειροποίητες πίτες, κις, ντιπ, ντολμαδάκια και πολλά ακόμη πιάτα.


28

18-24.12.2008

16 Semiramis

Χαρ. Τρικούπη 48, Κεφαλάρι, 210 6284500 Το Semiramis Restaurant -που βρίσκεται στο δικαίως βραβευμένο από το Conde Nast Traveller Awards 2009 ξενοδοχείο Semiramis, μέλος του ομίλου YES! Hotels- αποτελεί hot spot για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Ειδικά σχεδιασμένα μενού από τον σεφ Ηλία Κόκκορη για κάθε ξεχωριστή περίσταση, αλλά και μοντέρνες ιδέες σε ένα χαρούμενο, νεανικό περιβάλλον. Στους χώρους των αιθουσών αλλά και του εστιατορίου διοργανώνονται social events, όπως πάρτι γενεθλίων, γεύματα γάμου και βαφτίσια.

17

Surfing Halandri Πλατεία Χαλανδρίου. Παίρνεις μπίρες από το περίπτερο, κάθεσαι στα σκαλάκια, στης εκκλησιάς την πόρτα, και είτε σερφάρεις στο κινητό είτε χαζεύεις τα παιδιά που κάνουν σκέιτ. Όλη η ευρύτερη περιοχή της πλατείας έχει WiFi ανοικτό από τον Δήμο Χαλανδρίου. Πείνασες; Όλες οι πέριξ επιλογές είναι εξαιρετικές, με κορυφαία τα hot dogs με καραμελωμένα κρεμμύδια. Ξενυχτάει το κατάστημα στην Α. Παπανδρέου, λίγο πιο κάτω από το ιερό της εκκλησίας.

19

Η Aμαρυλλίς Κόκκου, υπεύθυνη του Da Luz, υποδέχεται καθημερινά τον κόσμο που συρρέει στο επιτυχημένο μαγαζί.

Da Luz

Χαρ. Τρικούπη 157, Κηφισιά, 210 6253065

18

Αll day bar-restaurant με απλές, γνήσιες γεύσεις από τους σεφ Γιώργο Αργυρόπουλο και Δημήτρη Νομικό, που αποτελεί αγαπημένο στέκι των βορείων προαστίων. Αριστερά η μπάρα, δεξιά το εστιατόριο, μπροστά ο κήπος και παντού διάχυτοι οι φανκ, σόουλ και τζαζ ρυθμοί με mainstream πινελιές. Εναλλασσόμενοι DJs που ακολουθούν την ατμόσφαιρα και τις ανάγκες του κόσμου και κάνουν την κάθε βραδιά ξεχωριστή.

LEO’S

Λ. Κηφισίας 342 & Εθνικής Αντιστάσεως, Ψυχικό, 210 6773461 Το all day restaurant cafe bar LEO’S αποτελεί την καλύτερη πρόταση για εξαιρετικής ποιότητας πρωινό, ροφήματα και χυμούς, γλυκά, μεσημεριανό γεύμα, επαγγελματικό γεύμα και δείπνο στην Αθήνα. Ένας χώρος απαράμιλλης αισθητικής με τεράστια ποικιλία σε ποτά και μενού για όλες τις ώρες της ημέρας. Ειδικά τις καθημερινές, το απόγευμα (17:00-20:30), μπορείτε να απολαύσετε δύο ποτά/κοκτέιλ στην τιμή του ενός.

20

Βραδινές βόλτες Στο Παλιό Ψυχικό ένα ανοιξιάτικο βράδυ, στη διαδρομή που ενώνει την πλατεία Ευκαλύπτων με τη Δεύτερη Πλατεία, μυρίζοντας αρώματα από βιολέτες και κρίνα και ακούγοντας τη σιωπή από τα σκοτεινά δωμάτια ξεχασμένων μονοκατοικιών.


ποιοτικά και εκλεκτά υλικά, γευστικά σπιτικά γλυκά, απολαυστικό καφέ και μυρωδάτο τσάι, είναι η καλύτερη επιλογή για την καθημερινή σας έξοδο. Πλέον, το νέο του μενού είναι έτοιμο διά χειρός του top chef Παναγιώτη Δήμα και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Αυθεντική ιταλική πίτσα, το πιο νόστιμο club sandwich σε φοκάτσα, μπρουσκέτες with a twist, φρεσκοκομμένες σαλάτες και μια ξεχωριστή κατηγορία light meals για όσους προσέχουν τις θερμίδες τους, ετοιμάζονται κατευθείαν από την κουζίνα του και σερβίρονται ολόφρεσκα από το άψογο σέρβις του. Στα ατού του σίγουρα περιλαμβάνονται οι ειδικοί καφέδες με ονομασία προέλευσης, οι σπάνιες ποικιλίες σε Ένα all day cafe-bar με εξαιρετικές ποικιλίες τσάι, οι αλμυρές τάρτες, η σανγκρία με τη μυστική συνταγή και τα εκρηκαφέ, νόστιμα snacks και τέλεια κοκτέιλ. κτικά κοκτέιλ, φτιαγμένα από τους πιο cool barristi της βόρειας Αθήνας. Ακόμη κι πό το 1993, ένα κομψό, οικείο αν θέλετε να γιορτάσετε μια ειδική περίσταση, καφέ λειτουργεί στην καρδιά το καφέ Αμαρυλλίς αναλαμβάνει με χαρά να διτης παλιάς κηφισιώτικης γειτοοργανώσει ένα βρετανικό απογευματινό τσάι, νιάς. Το καφέ Αμαρυλλίς έως ένα ξεχωριστό βραδινό πάρτι ή και ένα πρωινό και σήμερα παραμένει πιστό business meeting. στις αξίες που του έδωσαν θέση στις καρδιές όλων, χωρίς όμως Αμαρυλλίς, Δ. Κυριακού 15, Κηφισιά, 210 6233769. facebook: amaryllis.kifisia. να φοβάται τις αλλαγές και τις πρωτοτυπίες. Με Εριφύλη Γαλλή

αμαρυλλίς

PUBLI

Eclectic Chic

Α

Αμαρυλλίς


30 18-24.12.2008 vinieta

31

21

Bάρσος

Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472

Δεν υπάρχει πιο εμβληματικό ζαχαροπλαστείο στα βόρεια προάστια από τον Βάρσο -εδώ έχουν γαλουχηθεί γενιές και γενιές, και υπάρχει από το 1892. Το σύστημα είναι ολόιδιο και παλιομοδίτικο, το ίδιο και το περιβάλλον, με το ξύλινο σαλονάκι και τον κήπο με τα αγάλματα, το οποίο είναι τόσο ρετρό που γίνεται ξανά μοντέρνο. Όλοι μεγαλώσαμε τρώγοντας τη σαντιγί του, τις μαρέγκες του και φυσικά τα γεμιστά του κρουασάν.

22. Heaven

25. Μαραντόνα

Φούρνος Παράδεισος. Βγάζει ψωμί και τις Κυριακές και τις αργίες. Αμαρουσίου 73 & Χαλανδρίου, Μαρούσι

Άλλος ένας κηφισιώτικος θρύλος πολλών χρόνων. Aκριβή σχετικά μπουτίκ για casual, αθλητικό look. Έχει κατάστημα και στο Κολωνάκι, αλλά αυτό της Κηφισιάς είναι υπερπαραγωγή. Colori, 210 8089494, Παναγίτσας 3, Κηφισιά

Η μοναδική ναπολιτάνικη πίτσα στην πόλη με πιστοποίηση γνησιότητας από τον αρμόδιο οργανισμό (ναι, υπάρχει και τέτοιο πράγμα!). Απλή, με υπέροχη αυθεντική μοτσαρέλα από πάνω και λίγο βασιλικό, ντομάτα και ρόκα στην καλύτερη εκδοχή της. Το μενού συμπληρώνει και φρέσκια πάστα που κατασκευάζει ο σεφ Vincenzo Zanni. Για πολλούς, η καλύτερη πίτσα στην Αθήνα. Trattoria, Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία, 210 6253633

24. Η ποτάμια νύμφη

26. Βερσαλλίες

Καφενείο «Η Κασταλία». Πλατεία Αμαρουσίου. Κυριακή πρωί, για ούζα και εφημερίδες. Δεν ενδείκνυται για παιδάκια. Μάτσο και αυθεντικό δίπλα σε γραφείο τελετών, αλλά με έναν ιδιαίτερο, κοσμοπολίτικο αέρα. Πολύ καλός μεζές. Μητροπόλεως 5

Η κυρία Αδελαΐδα από τη Γαλλία έστησε αυτό το εκπληκτικό ζαχαροπλαστείο που μοιάζει να βγήκε από την ταινία Μαρία Αντουανέττα της Κόπολα και σερβίρει γνήσιο μιλφέιγ, φοβερό προφιτερόλ, κρουασάν, μακαρόν και μια τέλεια κρεμ μπριλέ. Les Jardins d’

23. Casual απλότητα

Adelaide , Ηρακλείτου 114, Χαλάνδρι, 210 8031195

27. Ιδρώτας Τρέξιμο στα μονοπάτια, στον λόφο πίσω από τη Μονή Πεντέλης.

28. Σμηνίτης Στην ομώνυμη θέση, σε ένα ιδανικό σημείο κάτω από ψηλά δένδρα, δίπλα στο στρατόπεδο Τατοΐου. Για να αράζεις με τις ώρες. Περνάει και το τρένο.

29. Cars Η αλάνα δίπλα στον σταθμό της Νερατζιώτισσας για «κωλιές» με το αμάξι. «Καταναλώστε» υπεύθυνα.

30. Big Lebowski Το κλασικό μπόουλινγκ στην Κηφισιά. Εδώ θα άραζε και ο Dude.

Η Σοφία Τσοπάνογλου, ιδιοκτήτρια του Pandeli, κρατάει ζωντανή την παράδοση του «μυθικού» εστιατορίου της Πόλης.

Pandeli

Πεντέλης 3, Κηφισιά, 210 8080787 H ιστορία της Κωνσταντινούπολης αναβιώνει στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στο Pandeli στην Κηφισιά, που αποτελεί την αθηναϊκή βερσιόν του ιστορικού μαγαζιού της Πόλης από τις αρχές του 2003. Τα ζεστά χρώματα στη διακόσμηση, τα ιδιαίτερα φωτιστικά και οι πολίτικες γεύσεις συνθέτουν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα. Ωστόσο, πιστό στις απαιτήσεις της νέας εποχής, πρόσθεσε στις εξαιρετικές υπηρεσίες του επαγγελματικά γεύματα, μενού διαφόρων εκδηλώσεων αλλά και καθημερινό μενού με τρεις επιλογές σε φιξ τιμές(25 ευρώ/άτομο).

32 Χρώματα Βυθού

Εκάλης 40, Ν. Ερυθραία, 210 6254152 Προσεγμένος χώρος, με ευρύχωρη σάλα, άνετους καναπέδες, κυλινδρικές τραπεζαρίες και διακόσμηση από αστερίες και καραβόσκοινα, που αποτελεί σούπερ επιλογή για όσους αγαπούν τα θαλασσινά. Το μενού ξεχωρίζει για τις φίνες, ισορροπημένες γεύσεις του, καθώς περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο πιάνουν τα δίχτυα: φρέσκα ψάρια, καβούρια, γαρίδες, αστακούς και όστρακα στις πιο ευφάνταστες και γευστικές συνταγές.


32

31.03-06.04.2011

33

Α, ρε Κώστα! Μεταμεσονύκτιο άραγμα στη θέση «Κώστα», στο σημείο του δρόμου που ενώνει ψηλά στα Τουρκοβούνια Ψυχικό με Φιλοθέη, με θέα όλη την Αθήνα, δυτικά, νοτιοδυτικά. Μείνε στο αυτοκίνητο, βάλε τη μουσική τόσο δυνατά όσο να μην πλακώσουν τα περιπολικά, άναψε τσιγάρο, χάζεψε τα φώτα και μάθε πως εκεί έχουν κάνει σεξ όλα τα cool αγόρια -και κορίτσια- του Παλιού Ψυχικού, με πρώτον τον Κώστα, που έδωσε και το όνομά του στη θέση. Παλιά. Τώρα το κάνουν στο σπίτι, στα δωμάτιά τους.

35. Μix’ n’ match

H Pάνια και η Αιμιλία σερβίρουν με χαμόγελο τα εξαιρετικά κοκτέιλ του El Rey Alobar.

34

El Rey Alobar

Το Simple Caractere ξεκίνησε από το Χαλάνδρι και πλέον έχει άλλα δυο καταστήματα στο Mall αλλά και στην Κηφισιά. Αυτό που κάνει και τις τρεις μπουτίκ να ξεχωρίζουν είναι το mix ‘n’ match των ρούχων και αξεσουάρ από διάφορες εταιρείες (μεσαίας τιμής έως και ακριβούτσικες). Από Diane Von Furstenberg μέχρι Sonia Rykiel και μπόλικα Manoush, τα ρούχα είναι διαλεγμένα ένα-ένα σε άκρως θηλυκό στυλ. Simple Caractere, Α. Παπανδρέου 31, Χαλάνδρι, 210 6814872, Τhe Mall, 210 6197944, Παναγίτσας 6 Κηφισιά, 210 8083201

36. Ο γάτος

Θουκυδίδου 7, Χαλάνδρι, 210 6814459

Στον πεζόδρομο της Θουκυδίδου στο Χαλάνδρι βρίσκεται ένα διαφορετικό μαγαζί που δεν θυμίζει σε τίποτα τα υπόλοιπα all day café που συνηθίζουμε να βλέπουμε στα βόρεια προάστια. Με αέρα από μπαράκι κέντρου και καλά ενημερωμένη κάβα, το El Rey Alobar παίζει μουσικές σε ρυθμούς τζαζ, σόουλ, ροκ και indie. Τα τραπεζάκια έξω είναι ό,τι πρέπει για τις «καλές» μέρες, ενώ το cocktail of the day είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε.

Ρούχα, τσάντες και παπούτσια που δεν βρίσκεις αλλού, πολύ απλά, κομψά και λιτά. Στα συν τα πολύ καλά δέρματα. Η σχέση ποιότητας-τιμής σκίζει. Il gato, Αργυροπούλου 8

38

Αξίζει το ταξίδι Υπέροχη νεο-ταβέρνα με μενού που αλλάζει σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με το τι θα βρει ο σεφ Δημήτρης Αγοραστός στην αγορά. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε ψητό συκώτι πεσκανδρίτσας, μουσακά καραβίδας, μπιφτέκια από γίδινο κιμά ή κόκορα στη γάστρα με λαχανικά. Αγοραστός, Θεσσαλονίκης & Βοιωτίας, πλ. Γέρακα, 210 6617353

37 Octoberfest

Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, 210 6082999 Ένας άνετος και ζεστός χώρος, επενδυμένος με ξύλο, περιμένει όλους τους λάτρεις της μπίρας στην Αγία Παρασκευή. Ξανθιά, κόκκινη, μαύρη, γλυκιά, φρουτώδης, ξηρή, μοναστηριακή, σε ποτήρι, κανάτα ή μέτρο, στο Octoberfest θα βρεις ακριβώς αυτή που ταιριάζει στον ουρανίσκο σου. Συνδυάστε τη με το ιδιαίτερα προσεγμένο μενού με γεύσεις από Νυρεμβέργη, βαυαρικές σπεσιαλιτέ, σούπες, ποικιλίες κρεατικών, σαλάτες αλλά και πιάτα υγιεινής διατροφής. Στις υπηρεσίες του: Happy Hour καθημερινά 7-8 μ.μ. και γεύματα σε ειδικές τιμές για εταιρείες.

39 Πικ Νικ Bar

Πλατεία Ν. Πλαστήρα 1, Ν. Ερυθραία, 210 8077501 Στη Ν. Ερυθραία έχει δημιουργηθεί ένας χαρούμενος, ταξιδιάρικος χώρος για όλους εμάς που αναζητούμε την καλοπέραση, την επικοινωνία, τη συναναστροφή αλλά και την επαφή με τη multi ethnic κουλτούρα. Μεζέδες με άρωμα Ινδίας, Ταϊλάνδης, Μαρόκου, Τουρκίας και πολλών άλλων χωρών σερβίρονται σε συνδυασμό με ποτό ή κοκτέιλ στον πολύχρωμο χώρο του, υπό τους ήχους προσεκτικά διαλεγμένης μουσικής. Στα συν του οι πολύ προσιτές τιμές.


34

18-24.12.2008

43

O Νίκος Δημητροκάλης (chef patrone) και o Βασίλης Μανδαράκας (head chef) βουτάνε βαθιά στην υψηλή γαστριμαργία της Ιταλίας.

40

Dal Professore

Διονύσου 47, Μαρούσι, 210 6149000

Ο chef patrone Δημητροκάλης Νίκος και ο head chef Μανδαράκας Βασίλης σάς υποδέχονται σε ένα χώρο με βαθιά ιταλικότητα. Συνδυάζοντας την παράδοση με τις μοντέρνες τεχνικές, η τρατορία Dal Professore στη μονοκατοικία στο Μαρούσι προσφέρει μοναδικές γεύσεις σε ένα ξεχωριστό μενού που δεν περιορίζεται στα ζυμαρικά και την πίτσα. Ο ζεστός χώρος του Dal Professore προσφέρεται, μεταξύ άλλων, και για meetings, πάρτι και επιχειρησιακές συναντήσεις.

42

41

Θεσσαλία

Ελαιών 19, Ν. Κηφισιά, 210 8075242

Σταθερή αξία στα γαστρονομικά δρώμενα εδώ και 33 χρόνια, το εστιατόριο Θεσσαλία της Κηφισιάς συνεχίζει την αδιάλειπτη πορεία του στην ελληνική σπιτική κουζίνα. Τα σκιερά πλατάνια της αυλής, ο κομψός εσωτερικός χώρος και οι τούβλινοι τοίχοι αποτελούν δείγματα επιρροών από ιταλικές τρατορίες. Καθημερινά από το μεσημέρι σερβίρονται 25 είδη μαγειρευτών και μια τεράστια ποικιλία από φαγητά της ώρας στους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.

Το καλωσόρισμα του Αντώνη Γεωργίου Λύρα 41, Νέα Κηφισιά, 210 8017869

Τα βραβεία που δικαίως έχει αποσπάσει κοσμούν έναν ολόκληρο τοίχο στο μαγαζί. Στο στέκι της Άνω Κηφισιάς, που παραμένει πιστό στην παράδοση και τους φίλους του, μπορούμε να απολαύσουμε σπιτικές συνταγές με πρώτες ύλες παραγωγής και πολύ μεράκι. Τέλος, διαθέτει έναν πολύ ωραίο και μεγάλο κήπο, που όταν το επιτρέπει ο καιρός είναι ιδανικό μέρος για να κάθεστε και να απολαμβάνετε το φαγητό σας.

Λίγο φαγητό ακόμα Για ψωμί στα ξύλα στον περίφημο Καρρά στον Αγιο Στέφανο (Λ. Μαραθώνος 58). Αξίζει και με το παραπάνω το ταξίδι / Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο των βορείων προαστίων στη Χριστίνα, στη Λυκόβρυση (Γεωργίου Παπανδρέου 165) / Πίτσες, μεζέδες και ρακόμελα στο Coupepe στην πλατεία της Νέας Πεντέλης / Τα Μελίσσια τρώνε κρέπες από την Creperie 78 στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ενώ οι Μαρουσιώτες τιμούν δεόντως τα μιλφέιγ και τα τρίγωνα Πανοράματος στο Πανόραμα / Κλασικό σουβλάκι με καλαμάκι, ντομάτα και κρεμμύδι στον Πανερυθραϊκό στην πλατεία Πλαστήρα, στη Νέα Ερυθραία / Για το καλύτερο πεϊνιρλί ζαμπόν τυρί και σαγανάκι παστουρμά στον Ελευθεριάδη, στην οδό Σόλωνος, στη Δροσιά / Εξαιρετικό σου φράουλα στον Μιχάλη, στην Αγίου Τρύφωνος 26, στην Κηφισιά / Ποικιλία από τοπικά τυριά και αλλαντικά στο μανάβικο Μανιάτης στη Βασ. Σοφίας στο Μαρούσι / Απίθανο παϊδάκι, μπιφτέκι και πλευρώτους, όλα στα κάρβουνα, στην ταβέρνα Πανάγος, στην Τραπεζούντος, στον Άγ. Στέφανο/ Τα πιο γευστικά και οικονομικά burger και όχι μόνο, εμπνευσμένα από τη Ν. Αφρική, στο Kozi’s στα Μελίσσια / Σπιτικό παγωτό και ωραίος καφές στο Zillion’s στη Διονύσου, στην Κηφισιά.


35

44

Αμαρυλλίς

Δ. Κυριακού 15, Κηφισιά, 210 6233769 Η ζεστή ατμόσφαιρα που όλοι αναζητάμε σε ένα καφέ. Ένας κομψός και οικείος χώρος στην ήσυχη πλευρά της Κηφισιάς, το café Αμαρυλλίς λειτουργεί από το 1993 προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε ιδιαίτερα ροφήματα, απολαυστικά ποτά, λαχταριστά κοκτέιλ και ανανεωμένο μενού διά χειρός Παναγιώτη Δήμα, top chef στο ξενοδοχείο Lagonisi Resort. Περάστε την πόρτα του κάθε στιγμή της ημέρας, για καθημερινές εξόδους αλλά και ειδικές περιστάσεις.

Ο Νίκος και ο Ετιέν πάντα χαμογελαστοί υποδέχονται τους πελάτες του Μeat Bar.

45 Meat bar Κηφισίας & Κασσαβέτη

Εμπορικό Κέντρο Μελά, Λ. Κηφισίας 238-240, Κηφισιά, 210 8080880 Το meat bar που μέχρι πριν λίγο καιρό βρίσκαμε στη Σκουφά και Ομήρου στο Κολωνάκι επεκτάθηκε και στα βόρεια προάστια. Στο κέντρο της Κηφισιάς, το meat bar στην Κηφισίας & Κασσαβέτη προσφέρει από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ πλήθος γευστικών πιάτων με επιλεγμένα υλικά. Ιδανικό σημείο συνάντησης μετά τα ψώνια, πριν τον καφέ ή για τη βραδινή σας έξοδο.


18-24.12.2008

36

52. Butcher Shop Εξαιρετικό μπιφτέκι από κοτόπουλο, αριστοτεχνικά κομμένα κομμάτια από μοσχάρι (γιατί σπάνια χασάπης ξέρει να κόβει το μοσχάρι σωστά) και τεράστια ποικιλία από κρεάς υψηλής ποιότητας. Υπάρχει κόσμος που ταξιδεύει από την άλλη άκρη της πόλης για να ψωνίσει από τον Μαγγίνα. Αγ. Τρύφωνος 31, Κηφισιά, 210 8087036

53. Το Food & the city είναι εδώ Μενού που αλλάζει ανάλογα με τα καθημερινά ψώνια του σπουδαίου σεφ Βασίλη Καλλίδη (και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου μαζί με τον Δημήτρη Φωτόπουλο) αλλά και τις μνήμες που του ξυπνούν απλά και «παρεξηγημένα» υλικά και προϊόντα, ντεκόρ με αυθεντικά vintage έπιπλα και αντικείμενα που ξετρύπωσαν από αποθήκες και «ξεχασμένα» μαγαζιά του κέντρου και πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και την ιαπωνική κουζίνα. Άνετον, Στρατηγού Λέκκα 19, Μαρούσι, 210 8066700

57 Μέντα café

Αγ. Θεοδώρων 10, Κηφισιά, 210 8080193 Το café bar Μέντα βρίσκεται στο σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Άγγελος Σικελιανός. Ειναι μια μικρή καφετέρια για όλες τις ηλικίες, με κήπο και αυλή που συνθέτουν μια νησιώτικη ατμόσφαιρα. Η μουσική του κινείται σε lounge και τζαζ κατατόπια, σε ιδανική στάθμη για να μιλήσεις με άνεση. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα κρύα πιάτα του Παναγιώτη.

58

54. Στην κουζίνα της μαμάς Τέλεια καλοτηγανισμένα κεφτεδάκια, θεϊκή μελιτζανοσαλάτα, αριστοτεχνική σκοπελίτικη τυρόπιτα, ρεβιθοκεφτέδες, καγιανάς με καβουρμά, ένα εκπληκτικό ριζότο με μελάνι σουπιάς και γόνο καλαμαριού και ένα κόνσεπτ νεοταβέρνας που όμως ξεπερνάει πολλά αντίστοιχα εγχειρήματα. Μπλουμ, Κύπρου 15, Ν. Ερυθραία, 210 8072936

55. Γλυκιές αμαρτίες

46

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, 210 6810529 Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080

Τούρτα με τραγανά σου και φρέσκιες φράουλες, η Οθέλο με μπίτερ, αφράτη μους και αλκοολική επίγευση και η Αλμοντίν με μαρέγκα, μπίτερ σοκολάτα, μους μόκα και καραμελωμένα αμύγδαλα. La Cigale, Κηφισίας 322, Κηφισιά, 210 8013873

Παραδοσιακή ατμόσφαιρα με αισθητική παλιού μπακάλικου, θυμίζει κάτι από άλλη εποχή. Τα προϊόντα στα ράφια δημιουργούν έντονη νοσταλγία και ζεστασιά. Το μενού είναι γεμάτο από κλασικές αλλά και μοντέρνες συνταγές μεζέδων, υπέροχα ψητά κρέατα, λαχταριστές σαλάτες, ξεχωριστά ορεκτικά και γλυκούς πειρασμούς. Επιλέξτε κρασί ανάμεσα από μια μικρή αλλά ποιοτική γκάμα ελληνικών κρασιών.

47. Alice, who the fuck is Alice? Θερινό σινεμά Αλίκη στη Δροσιά. Τσίγκινα τραπεζάκια, σούπερ σουβλάκια και επαναπροβολές κλασικών ταινιών.

48. Bookworm Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης. Κάποιο μεσημέρι, ας πούμε Πέμπτη. Παίρνεις τη LifO απέξω, κάθεσαι στο καφέ, παίρνεις έναν ωραίο χυμό η τον καφέ σου κι αφήνεις την ώρα να περνάει. Μετά χαζεύεις τον ξένο Τύπο - όλα τα καλά ξένα μουσικά περιοδικά υπάρχουν εδώ, τα βιβλία κ.λπ. κ.λπ. Το τέλειο μέρος για ενημέρωση, διάβασμα, βιβλία από όλη την Αθήνα. Στη Στοά της Α. Παπανδρέου, μετά τον πεζόδρομο της Χαϊμαντά, δεξιά.

49. Deli Στο Il Botteghino θα βρεις εξαιρετικά ζυμαρικά Garofalo, μέλι, κρασιά και μπαλσάμικο από την

Σαλματάνης

Αγ. Τρύφωνος & Συγγρού 18, Κηφισιά, 210 8015394 Λειτουργεί από το 1920 σε κεντρικό σημείο της Κηφισιάς και εδώ και τέσσερις γενιές αποτελεί σημείο αναφοράς της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας και των παραδοσιακών γεύσεων. Σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον μπλέκεται το παλιό με το νέο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο, υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από Τετάρτη έως Σάββατο. Η πρόσφατα ανακαινισμένη αυλή είναι ένα από τα ατού του μαγαζιού, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως στέκι του «χθες» και του «σήμερα».

59

Wasted Youth Skate στην πρώτη υπαίθρια πίστα skateboard στην Αθήνα, που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι στο πάρκο Ανδρέας Παπανδρέου της Νέας Ερυθραίας.

Ιταλία, ενώ έχει και δυο-τρία τραπέζια όπου μπορείς να κάτσεις και να δοκιμάσεις τα προϊόντα του. (Αγ. Φανουρίου 24, 210 8003065)

50. Και του πουλιού το γάλα Εφημερίδες και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου στο περίπτερο που βρίσκεται κοντά στον παλιό ΟΤΕ της Εκάλης, που πια έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο υπαίθριο ψιλικατζίδικο που εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής.

51. Καλή ψαριά Κουτσομούρες, μπακαλιαράκια, μαρίδες, φρεσκότατες πατάτες και σαλάτες, «λαϊκά» αλλά και μερικά ΑΑ ψάρια σε ντεκόρ επαρχιακού καφενείου, σε ένα είδος που σπανίζει στα βόρεια προάστια και ίσως γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Καλή Παρέα, Ηρώων Πολυτεχνείου 14, Ν. Ερυθραία, 210 6252290

56 Jolie Mome

Θέμιδος 4, Μαρούσι, 210 6141317 Ένα κοκτέιλ bar με τη δική του «παριζιάνικη» προσωπικότητα. Το Jolie Mome, με τον καθαρά παρεΐστικο αέρα που αποπνέει, έχει δημιουργηθεί για όσους αγαπούν να πίνουν το κοκτέιλ τους στην μπάρα υπό τους ήχους ψαγμένων μουσικών στα ηχοχρώματα της σόουλ, της φάνκι και της τζαζ μουσικής. Εδώ έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε το κοκτέιλ σας όπως ακριβώς το θέλετε και να ξεφύγετε λίγο από τα old school.

60

Το προσωπικό του Παγωτομάνια πάντα πρόθυμο να προσφέρει φρέσκο παγωτό.

Παγωτομάνια

Ελβετίας 16 & Τασσοπούλου 2, Αγία Παρασκευή, 210 6003288

Το φρέσκο παγωτό είναι απόλαυση για όλες τις εποχές και όσο πλησιάζει το καλοκαίρι γίνεται μανία. Ο πιο φιλικός, μοντέρνος χώρος, με πολύχρωμες βιτρίνες και φωτεινά χρώματα στο φόντο, έχει στηθεί στην Αγία Παρασκευή για να φιλοξενήσει την καθημερινή αγαπημένη σας συνήθεια. Ολόφρεσκα παγωτά σε ποικιλία ξεχωριστών γεύσεων αλλά και λαχταριστές βάφλες, τούρτες παγωτού, παγωτίνια, semifreddos, σουφλέ σοκολάτας σε συνδυασμό με ζεστά και κρύα ροφήματα, αναψυκτικά, χυμοί και ό,τι τραβάει η όρεξή μας.


38

31.03-06.04.2011

61. Τσουρέκια Για τσουρέκι με πολύ ψιλοτριμμένο καρύδι και σταφίδες, αμυγδαλωτά με επικάλυψη σοκολάτας, ενώ τα Χριστούγεννα φτιάχνει καταπληκτικούς κουραμπιέδες με μαύρη σοκολάτα. Friandises, Σ. Λούη 3, Μαρούσι, 2108023949

67

62. Για να καρδαμώσει το παιδί Βρίσκεται εκεί που λειτουργούσε ο «θρυλικός» Σπύρος (νυν Καλωσόρισμα του Αντώνη στη Νέα Κηφισιά) και σερβίρει καταπληκτικά ντολμαδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες, φάβα με καραμελωμένα πράσα, θεϊκά μανιτάρια με μαυροδάφνη και δεντρολίβανο, ενώ όλοι παραγγέλνουν τη μακαρονάδα με τα σιουφηχτά χειροποίητα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού. Κάρδαμο, Εθνικού Στρατού 17 & Ευελπίδων, Άνω Κηφισιά, 210 6233530

63. Κάβα με απ’ όλα Έχει μια εξαιρετική λίστα κρασιών, αλλά δεν μένει εκεί, γιατί συγχρόνως διαθέτει καταπληκτικές χειροποίητες σοκολάτες, χαβιάρι αχινού από την Ισπανία, γαλλικά πατέ και φουαγκρά, δικό της σπιτικό ελαιόλαδο και αγουρέλαιο, και αγγλικές μαρμελάδες, μεταξύ άλλων γκουρμέ εδεσμάτων. Κάβα Vinifera, Λ. Κηφισίας 317, 210 8077709

64. Kreas vol.1 Κλασική αξία για σούπερ κοντοσούβλι και κοκορέτσι αλλά και για παϊδάκια (είναι και η σπεσιαλιτέ του). Τηγανητές πατάτες «αληθινές», μια σπουδαία απλή χωριάτικη σαλάτα και τα ντελίβερι πάνε κι έρχονται. Κορομηλάς, Ελ. Βενιζέλου 72, Χαλάνδρι, 210 6510496

Θέμος Ρήγας, ένα από τα δημιουργικά μυλά του Nueve.

Nueve

Κολοκοτρώνη 9, Κηφισιά, 210 8015050 Ένα διαχρονικό café-bar που μετρά ήδη έξι χρόνια στην Κηφισιά και έχει γίνει must για τους κατοίκους των βορείων προαστίων. Ανοιχτό από τις έξι το απόγευμα έως και αργά το βράδυ, με εναλλασσόμενες μουσικές από εκλεκτούς DJs τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Στον καλόγουστο χώρο του μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικά κοκτέιλ, γευστικά ποτά, απολαυστικούς καφέδες και ροφήματα. Από τον Απρίλιο θα μπορείτε να το επισκέπτεστε από το πρωί.

68

65. Kreas vol.2 Απλά πράγματα. Γουρουνόπουλο και αρνί στη σούβλα, βραστά ραδίκια, κοκορέτσι, σαλάτα, πατάτες, τα κλασικά ορεκτικά και άπειρος κόσμος που γεμίζει τόσο το παλιό μαγαζί όσο και τη νεα «πτέρυγα» που έχει ανοίξει ακριβώς απέναντι. Μαγγίνας, πλ. Εθν. Αντιστάσεως 1, Άνω Μελίσσια, 210 8046143

66. Kreas vol.3 Καταρχάς είναι ωραία η εκδρομή μέχρι να φτάσεις στην πλατεία της Σταμάτας και κατά δεύτερον τα κρέατα του Πέππα, που λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια, είναι εξαιρετικής ποιότητας. Κλασικά θα παραγγείλεις κοκορέτσι και κοντοσούβλι, αλλά όλα τα λεφτά είναι η σπαλομπριζόλα, που έρχεται ζουμερή και υπέροχα ψημένη. Ιδανικό φινάλε οι τρομεροί λουκουμάδες στο τέλος και η σπιτική τραχανόπιτα. Πέππας, πλ. Σταμάτας, 210 6218104

O Μιχάλης Λυμπεράτος, ιδιοκτήτης της ΗandrοMania, έχει στήσει τον απόλυτο παράδεισο της χάντρας.

ΗandrοMania

Παπανδρέου 71, Χαλάνδρι, 210 6891566 Σε νέο χώρο στο Χαλάνδρι έχει μετακομίσει η ΗandrοMania, που αποτελεί σημείο αναφοράς εδώ και χρόνια για τους λάτρεις των χειροποίητων κοσμημάτων. Εδώ μπορείς να βρεις από χάντρες, κουμπώματα και όλα τα υλικά που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις μόνος σου ένα κόσμημα μέχρι είδη δώρων, αξεσουάρ, έτοιμα βραχιόλια και δαχτυλίδια. Στον πίσω χώρο του μαγαζιού λειτουργεί και εργαστήρι, όπου μπορεί κανείς να κατασκευάσει τα κοσμήματα που θέλει, καθώς απολαμβάνει τον καφέ και το free internet που προσφέρεται.


31.03-06.04.2011

40

69

70

Escoba

Το Κουκλάκι

Π.Μαξίμου 1, πλατεία Κεφαλαρίου, 210 6233550

Στο Kεφαλάρι υπάρχει ένας χώρος που σε αγκαλιάζει με το νοτιοαμερικάνικο ύφος του. Τα ξύλινα παγκάκια, τα τραπέζια-βαρέλια και οι τοίχοι με τα ζεστά χρώματα ανεβάζουν τη διάθεση και δημιουργούν την καλύτερη ατμόσφαιρα για καφέ, φαγητό και ποτό. Ανοιχτό από τις 9:00 το πρωί για καφέ και τάβλι, tex mex κουζίνα με λαχταριστά fajitas και burgers και μεγάλη ποικιλία σε μπίρες και κοκτέιλ. Μη χάσετε τα events του με live μουσικές τζαζ, φάνκι και ροκ. Κάθε Κυριακή brazilian-latin βραδιές.

72. Kreas vol.4 Για χοιρινά και μοσχάρια που μεγαλώνουν με βιολογικό τρόπο στην Κήρινθο της Βόρειας Εύβοιας. Δέχονται και τηλεφωνικές παραγγελίες, στις οποίες κόβουν και συσκευάζουν το επιθυμητό κομμάτι κρέας. Από τα καλύτερα κρεοπωλεία των βορείων προαστίων. Ευβιότοποι, Αγγελοπούλου 4, Ν. Ψυχικό, 210 6777173

73. Made in Greece Αβγά Αραμπατζή, καπνιστό μύδι Πα-

71

Παπανικολή 88, Χαλάνδρι, 210 6818710

Le Roi

Παπανικολή 18, Χαλάνδρι, 210 6892104

Ψάχνετε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης; Αν ναι, τότε το Κου- Εδώ και 25 χρόνια λάτρεις της ροκ μουσικής αλλά και όσοι θέλουν κλάκι είναι το ιδανικό μέρος για σας. Το μυστικό του, πέρα από το να κάνουν ένα γύρισμα πίσω, στη δεκαετία του ’60, βρίσκονται στα καλό φαγητό, είναι οι ετοιμόλογοι σερβιτόροι του που μπλέκονται τραπεζάκια-φλιπεράκια του Le Roi. Η διακόσμηση, που κινείται σε σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι πειραγμάτων με τους θαμώνες. Ιδανικό άλλες εποχές, ο κήπος που λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι αλλά και η για βραδιές με την παρέα και με άκρως αριστοφανική διάθεση σάς κλασική ροκ μέσα από τους ιδιαίτερους, γλυκούς ήχους των 8.000 συμβουλεύει να αφήσετε έξω από την πόρτα τον καθωσπρέπει εαυ- βινυλίων της συλλογής του μαγαζιού ανοίγουν σίγουρα την όρεξη τό σας. για ποτό ή κοκτέιλ.

σχαλίδη, βουβαλίσια κεμπάπ, γαρίδες σε λαδολέμονο με εστραγκόν, καπνιστός μπακαλιάρος Μαυρίδη από το Μεσολόγγι, καταπληκτικές μαραθόπιτες Χιωτάκη, παλαιωμένη γραβιέρα κατευθείαν από τα Χανιά, βιολογικές ελιές από τη Μεσσηνία και δεκάδες άλλες τοπικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σπάνια και εκλεκτά, σε ένα αριστουργηματικό νεο-μπακάλικο. Πανδαισία, Αγ. Ιωάννου 23Β, Αγ. Παρασκευή, 210 6017731

74. Μόνο πράσινο

75. Βόρειο «βρόμικο»

Σούπερ μάρκετ με βιολογικά (αλλά και «πράσινα») προϊόντα. Καλλυντικά, απορρυπαντικά, τρόφιμα και ποτά, φρουτόκρεμες για τα μωρά, καφέδες, αλάτι αγιουβερδικής ποικιλίας,αλεύρια από σίκαλη ή φαγόπυρο και καταπληκτικά βιολογικά κρεάτα από τη φάρμα του Προδρομίδη από την Ακαρνανία. Prasino, Τατοΐου 122, 210 6206785, Λ. Ηρακλείου 408, 210 2838320, Λ. Πεντέλης 97, 210 6858639

Θεσμός στα βόρεια, σερβίρει τρομερό σάντουιτς γίγας με λουκάνικο, καλαμάκι, ντομάτα, μουστάρδα, κέτσαπ, τυροσαλάτα και πολλές πολλές πατάτες. Kαντίνα ο Δημήτρης, Λ. Τατοΐου, Κηφισιά

76. Εκεί που οι ντομάτες μυρίζουν ακόμα ντομάτα Οι βιολογικές λαϊκές των βορείων προαστίων: Κηφισιά: Δευτέρα 14:30-

18:00, τέρμα Χαριλάου Τρικούπη (απέναντι από το Νεκροταφείο), Ηράκλειο Αττικής: Τρίτη 14:30-18:00, Ελ. Βενιζέλου (200 μ. από το Γήπεδο Τρύφωνα), Παλαιό Ψυχικό: 14:3018:00, Πριγκιπίσσης Ελένης, πλατεία Αρσακείου (δίπλα στο τένις), Χαλάνδρι: Τετάρτη 14:30-18:00, Ιωαννίνων και Τυμφρηστού, Γέρακας: Πέμπτη 14:30-18:00, Εθνικής Αντιστάσεως και Μαυροβουνίων.

77. Μια καταπληκτική συλλογή Σε ένα υπέροχο old-fashioned κηφισιώτικο κτίριο βρίσκεται η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, γεμάτη με έργα ελληνικής παρασταστικής ζωγραφικής και γλυπτικής του 19ου και του 20ού αιώνα από τη συλλογή του Παναγιώτη Κουβουτσάκη. Έργα του Γύζη, του Ιακωβίδη, του Βολανάκη και του Χαλεπά συνυπάρχουν με έργα νεότερων και σύγχρονων ζωγράφων όπως ο Μποκόρος και ο Ρόρρης, χωρίς να λείπουν έργα Γάλλων και Γερμανών του 19ου και του 20ού αιώνα (ανάμεσά τους έργα του Ντελακρουά και του Ντε Κίρικο). Όλα αυτά σε 2.000 τ.μ., με δωρεάν είσοδο. Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, Λεβίδου 11, Κηφισιά, 210 6233682-3

78. Ποίηση Αφιερωμένο στον ποιητή Γιώργο Δροσίνη είναι αυτό το μουσείο που διαχειρίζεται ο Δήμος Κηφισιάς. Το μουσείο είναι ουσιαστικά το σπίτι όπου ο ποιητής έζησε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του, και πρόκειται για μια παλιά κηφισιώτικη βίλα που ακούει στο όνομα «Αμαρυλλίς». Μουσείο Δροσίνη, Αγ. Θεοδώρων και Δ.Κυριακού, Κηφισιά, 210 8012642

79. Piece of cake Ίσως να ήταν η ώρα για τη μόδα που έχει τρελάνει τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να έρθει και στην Αθήνα. Πρόκειται για τα cupcakes, κάτι σαν ατομικά αφράτα κεκάκια με γέμιση διαφορετική κάθε φορά. Στα συν είναι ο φωτεινός και υπέροχος χώρος. Hamptons Cupcakes, Λεβίδου, 210 8011139


TheBook The BookLovers Lovers ôï âéâëéïöéëéêï ðáñáñôçµá ôçó lifo

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ Το Σάββατο 08/04 και από τις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο του Μεταιχμίου μια ολονυχτία ανάγνωσης έργων του Παπαδιαμάντη με αφορμή τη συμπλήρωση εκατόν εξήντα χρόνων από τη γεννησή του και εκατό από τον θάνατό του. Θα διαβαστούν τα κείμενα O ξεπεσμένος δερβίσης, Η Φόνισσα, επιλογή από τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στις ανθολογίες Να είχεν ο έρωτας σαΐτες και Τα σκοτεινά παραμύθια. Θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Σπύρος Γιανναράς, Άρης Δαβαράκης, Μάνος Ελευθερίου, Ζυράννα Ζατέλη και Ευγενία Φακίνου.

Στο σκοτεινό βασίλειο της Μοίρας

Με αφορμή την επανέκδοση της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Κώστας Ακρίβος εξετάζει την επιρροή του μεγάλου συγγραφέα στην ελληνική λογοτεχνία. Παράλληλα, οι εκδόσεις Μεταίχμιο ετοιμάζουν μία διαδραστική εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο συγγραφέα.


42

E

31.03-06.04.2011

να στοιχείο που ίσως πρέπει να αξιολογηθεί νος Ρασκόλνικοφ θα αναζητήσει τη λύτρωση μέσα από το κάτω από άλλη οπτική, έναν αιώνα μετά Ευαγγέλιο, η δε γριά Χαδούλα θα απολέσει τη ζωή της την πρώτη έκδοση της Φόνισσας, είναι το «μεταξύ της θείας και της ανθρωπίνης δικαιοσύνης». Και ποια ήταν η οικογένεια της Φραγκογιαννούς ίσως εκείνη τη στιγμή να ακούει, μονάχα αυτή και κακαι ποιοι υπήρξαν οι συγγενείς της - δηλωνείς άλλος, μια υπερκόσμια φωνή να της λέει : «Πνιγμούς μένοι και άδηλοι. Η θεια Χαδούλα ή κοινώς έδωκας, πνιγμόν θα λάβεις». Ή, με τα λόγια του βοσκού Γιαννού η Φράγκισσα ή Φραγκογιαννού είχε Καμπαναχμάκη: «Να ‘χης πολλή ζωή και καλή ψυχή, πατέρα τον γερο-Σταθαρό και μητέρα τη θεια-Γιαννού! Ο Γεραμπής σ’ έστειλε». Δελχαρώ. Και ενώ ο πρώτος ήταν «οικονόμος και εργατιΗ Φόνισσα καταφθάνει στις μέρες μας δρομαία, ωστόκός και φρόνιμος», η μάνα της χαρακτηρίζεται ως «κακή, σο καθόλου ασθμαίνουσα, το αντίθετο μάλιστα. Κείμενο βλάσφημος και φθονερά… μία από τας στρίγλας της εποακατάπεστα -για να θυμηθούμε τον Ν.Δ. Τριανταφυλλόχής της». Και όχι μόνο αυτό, η γριά Δελχαρώ «ήξευρε μάπουλο- ακμαίο και αρραγές, διδάσκει τις ύψιστες αρετές για» - κάνει μάγια για να έχουν κεσάτια οι κλέφτες, τα του αφηγηματικού (άρα και παραμυθητικού) λόγου: τον παλικάρια του Καρατάσου και του Γάτσου, οι οποίοι την άριστο χειρισμό ενός τόσο μεγάλου θέματος από τον δηκαταδιώκουν απηνώς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σε ηλικία μιουργό του, την καταβύθιση στον χαρακτήρα τόσο του δεκαεπτά ετών οι γονείς της παντρεύουν τη Χαδούλα με κεντρικού όσο και των δευτερευόντων προσώπων, την τον Γιάννη τον Φράγκο, τον λεγόμενο και «Λογαριασμόν» αρτιότητα στην απόδοση της ψυχολογίας τους, τη γλωσσιλόγω της ανικανότητας να διαχειρισθεί κή στιλπνότητα. Η αφήγηση για τα δρώμενα, τα οικονομικά της οικίας του, οπότε φανερά και μη, γνωρίζει καλά την τέχνη να τα αναλαμβάνει αυτή η ίδια. Από τα χρησιμοποιεί με οικονομία και με αναγνωστιπαιδιά που θα αποκτήσουν, άλλα βρίκή νοστιμιά τα στοιχεία της αγωνίας, της έκσκονται στην Αμερική, χωρίς να έχουν πληξης, της ανατροπής, της επιβράδυνσης, δώσει σημεία ζωής για πολλά χρόνια, καθώς και της εικονοποιίας τοπίων εξωτερικαι άλλος, ο παρ’ ολίγον αδερφοκτόκών και εσωτερικών. Απότοκος όλων αυτών η νος Μούρος ή Μούτρος, στη φυλακή αμφιθυμία που γεννιέται στον αναγνώστη για της Χαλκίδας. Μαζί της ζουν και μετον ρόλο της Φραγκογιαννούς και ειδικότερα γαλώνουν οι τρεις κόρες: η Δελχαρώ η για το τι ήταν εκείνο που την έσπρωξε σ’ αυΤραχήλαινα, η αλαφροΐσκιωτη ανύπατές τις αποτρόπαιες πράξεις∙ υπήρξε άβουλο ντρη Αμέρσα και η μικρότερη Κρινιώ. άθυρμα της μοίρας, γι’ αυτό και ψήλωσε ο Αυτή είναι η φανερή και κανονική της νους της, ή μήπως λειτούργησε με σώφροοικογένεια. Γιατί η Φραγκογιαννού να λογισμό; Για του λόγου το αληθές, αρκεί έχει και άλλους συγγενείς. Συγγενείς η υπόμνηση μιας και μόνο σκηνής. Είναι η αλεξανδοσ μακρινούς, που δεν γνώρισε ποτέ, στιγμή όπου η εξηντάχρονη φόνισσα βρίσκεπαπαδιαμαντησ συγγενείς της ίδιας μ’ αυτήν ψυχής. ται καταδιωκόμενη στη σπηλιά στο Κοχύλι φονισσα Ίσως γι’ αυτό και τόσο κοντινούς. και, παρά τους φόβους και τα φαντάσματα Eκδόσεις Μεταίχμιο Η Χαδούλα με τα λόγια και τις πράτων νεκρών κορασίδων που την καταδιώξεις της δείχνει να κατάγεται απευθείκουν, παραμένει αμετανόητη - έπεται κι άλλο ας από την οικογένεια των Λαβδακιφονικό. Εκείνη την ώρα παραπονιέται για τη δών∙ «παππούς» της δεν είναι άλλος από τον Οιδίποδα. μοίρα της και ταυτόχρονα την προκαλεί με το νανούριΑυτό το τραγικό πρόσωπο το οποίο δεν υπήρξε αμάρτημα σμα-μοιρολόγι που πλέκει για τον εαυτό της: που να μη διαπράξει, σφάλμα στο οποίο να μη διολισθήΜανούλα μου, ήθελα να πάω, να φύγω, να μισέψω, σει. Και όπως ο βασιλιάς των Θηβών άθελα και ανεξήγητα του ριζικού μου από μακριά την πόρτα ν’ αγναντέψω. κουβαλούσε στους ώμους της μοίρας του όλα τα λάθη και Στο σκοτεινό βασίλειο της Μοίρας να πατήσω, όλα τα πάθη του σύμπαντος κόσμου, έτσι τυχαίνει και στη κ’ εκεί να βρω τη μοίρα μου, και να την ερωτήσω... γριά γυναίκα να μπει κι αυτή στο στόχαστρο της ΕιμαρΣήμερα, σε μια εποχή που η φύση, η τόσο εγκωμιασμέμένης για να διαπράξει τα ανήκουστα και ανομολόγητα νη από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, έχει εγκαταλείψει εγκλήματα που έκανε. Ο άλλος συγγενής της -χρονικά πιο τον άνθρωπο στο έλεος της μοναξιάς και της αυτοκατακοντινός, το ίδιο όμως στυγερός- είναι ο πρωταγωνιστής στροφικής του μανίας, που η ζωή δεν είναι πια μοναδιστο Έγκλημα και Τιμωρία του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρακή και αναντικατάστατη, ο δε θάνατος έχει ευτελιστεί, η σκόλνικοφ. Ο φτωχός φοιτητής που απορρίπτει την κοιΦόνισσα είναι μια κιβωτός, από τις ελάχιστες που έχουν νή ηθική και πείθει τον εαυτό του ότι έχει δικαίωμα να απομείνει, για να μπορέσει ο άνθρωπος να παρηγορηθεί σκοτώσει, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα και να ξαναθυμηθεί την πραγματική αξία και τον αληθινό να εκπληρώσει τον προορισμό του. Δολοφονεί τη γριά του προορισμό: την πραγμάτωση της αγάπης. τοκογλύφο Αλιόνα Ιβάνοβνα, αλλά αδυνατώντας, λόγω Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, όπως και ο ισοϋψής χαρακτήρα, να φυλάξει το μυστικό του, το ομολογεί για του Γεώργιος Βιζυηνός, δεν δίστασε να βάψει τα συγγρανα συλληφθεί κι έτσι να δικαιωθεί. Με τη Φραγκογιανφικά του χέρια με τα πιο άνομα και ανόσια αίματα. Και νού τον ενώνει το αδικοχυμένο αίμα αλλά και το, κατά πράττοντάς το, άνοιξε εσαεί τις πύλες του αναγνωστικού κάποιον τρόπο, κοινό τέλος: και οι δύο ίστανται κάτω παραδείσου. από τη σκέπη του ελέους του Θεού. Ο μεν φυλακισμέ-

Το μανιφέστο της αγανάκτησης Δεν είναι λίγα τα δοκίμια που αφορούν την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Δύο από αυτά κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στα ελληνικά. Από τον Σταύρο Διοσκουρίδη.

Τ

ον Δεκέμβριο του 2010 ένα δοκίμιο στη Γαλλία μετατράπηκε σε ποπ κουλτούρα. Το Αγανακτήστε! (Indignez-vous!) του 93χρονου διπλωμάτη Stephane Hessel πούλησε 1.500.000 εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στη Γαλλία, δημιουργώντας εκδοτικό πάταγο. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε μόλις από τον Πατάκη σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου. Ο Hessel είναι ένας υπερδραστήριος διπλωμάτης που από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα υπηρετεί με πάθος τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ ο τίτλος σε προϊδεάζει για ένα πολεμικό κείμενο ολκής που θα προτρέπει σε μια πανευρωπαϊκή επανάσταση, αντίθετα είναι μια ήρεμη πρόταση από έναν άνθρωπο που, όπως γράφει και ο ίδιος στην αρχή του βιβλίου, «είμαι 93 ετών, το τέλος δεν είναι μακριά». Ο Hessel βλέπει να καταστρατηγείται διαρκώς η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει. Έχουμε πολύ περισσότερους πλούσιους, αλλά ακόμα περισσότερους φτωχούς. Συγκρίνει νοερά την εποχή της αντίστασης κατά των δυνάμεων του Άξονα με τη σημερινή και προτείνει το ίδιο εργαλείο για να ξεφύγουμε από το κακό που προξενούν οι κοινωνικές ανισότητες: την αγανάκτηση. Η «αγανάκτηση» κατά τον Hessel είναι ό,τι η πάλη των τάξεων για τον Μαρξ: η κινητήριος δύναμη της ιστορίας. Αν αγανακτούμε, θυμώνουμε, διαμαρτυρόμαστε και αλλάζουμε τον κόσμο. Πάντα στο πλαίσιο, όμως, των δημοκρατικών διαδικασιών. Γιατί ο Hessel, όπως και ο μέντοράς του, Σαρτρ, είναι κάθετα αντίθετος στην οποιαδήποτε μορφή βίας, όπως και στην τρομοκρατία. Από τις εκδόσεις Πόλις (πάλι σε μετάφραση Τριανταφύλλου) διαβάζουμε κάτι λιγότερο θεωρητικό, αλλά το ίδιο ουτοπικό. Τέσσερις οικονομολόγοι (Askenazy, Coutrot, Orlean, Sterdyniak) υπογράφουν μαζί με άλλους 700 συναδέλφους τους το Μανιφέστο των ανήσυχων οικονομολόγων. Στην ουσία καταγράφουν 10 μύθους για την κρίση και τα χρέη στην Ευρώπη και προτείνουν 22 μέτρα για να βγούμε από το αδιέξοδο. Η κριτική τους είναι πάνω στην αναγόρευση των αγορών σε βασικό ρυθμιστή για τη χάραξη της πολιτικής της Ε.Ε. και κάθε κράτους ξεχωριστά. Θεωρούν πως η νεοφιλελεύθερη θεωρία έχει προκαλέσει τη σημερινή κρίση, επιτρέποντας στις αγορές και τα όργανά της (οίκοι αξιολόγησης κ.λπ.) να δρουν ανεξέλεγκτα. Όπως και οι ίδιοι πιστεύουν, το Μανιφέστο δεν είναι ένα εγχειρίδιο για τους υπουργούς Οικονομικών, αλλά στην ουσία θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη θέση και την ιδιότητα του οικονομολόγου στη σύγχρονη κοινωνία και να επαναπροσδιορίσει την επιστημονική του βαρύτητα. Ο οικονομολόγος δεν είναι ένα εργαλείο του συστήματος, αλλά ένας δραστήριος άνθρωπος που προτείνει και κρίνει τις πράξεις αυτών που διαμορφώνουν τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα. Stephane Hessel: «Αγανακτήστε!», μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου, Πατάκης / Συλλογικό, «Μανιφέστο των ανήσυχων οικονομιλόγων», μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου, Πόλις.


ta bibëéá µïõ Η μεταφράστρια Ρένα Χατχούτ επιλέγει τα πέντε καλύτερα βιβλία που διάβασε (ή ξαναδιάβασε) τελευταία.

1

Τζόναθαν Φράνζεν: Ελευθερία, εκδόσεις Ωκεανίδα, 2011. Ένα μυθιστόρημα με ιδιαίτερη ζωντάνια στο γράψιμο και ευαισθησία στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που θίγει πολλά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Αμερική του 21ου αιώνα: την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αδίστακτη κερδοσκοπία σε σχέση με την εισβολή στο Ιράκ, τους ηθικούς συμβιβασμούς που πρέπει ή νομίζει ότι πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος για να επιβιώσει στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία.

2

Γιώργος Μιχαηλίδης: Τριλογία της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας, εκδόσεις Καστανιώτη, 2000-2004 Ένα βιβλίο που διαβάζω για πολλοστή φορά και που θεωρώ ωςένα από τα πιο καλογραμμένα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων, ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο: ένα αληθινά πολυφωνικό μυθιστόρημα που περιγράφει ζωντανά τα ταραγμένα χρόνια που έζησε η Ελλάδα από τη μικρασιατική καταστροφή έως και τη μεταπολίτευση, μέσα από την ιστορία του μεγάλου έρωτα δυο ανθρώπων από διαφορετική κοινωνική τάξη.

3

Βασίλι Γκρόσμαν: Life and Fate, εκδόσεις Harvill, 1985 To επικό αυτό μυθιστόρημα, που θεωρείται το Πόλεμος και Ειρήνη του 20ού αιώνα, σκιαγραφεί τη σοβιετική κοινωνία μέσα από τη ζωή μιας πλειάδας χαρακτήρων και κυρίως των μελών μιας οικογένειας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, δίνοντας παράλληλα συγκλονιστικές περιγραφές των χιτλερικών θαλάμων αερίων και κυρίως της μάχης του Στάλινγκραντ, αλλά και των γκουλάγκ και της σταλινικής τρομοκρατίας. Όπως ήταν φυσικό, η έκδοση του έργου απαγορεύτηκε για πολλά χρόνια.

4

Άττιλα Τσάμπαϊ: Ο σιωπηλός έρωτας του Ζαράστρο, μτφρ. Θόδωρου Παρασκευόπουλου, εκδόσεις Εξάντας, 2006. Μια απολογία της όπερας, ενός είδους που πολλοί θεωρούν ξεπερασμένο και που ο Τσάμπαϊ υπερασπίζεται ως υπέρτατο πολιτισμικό αγαθό, «μέσο αναγκαίο προς το ζην, ένα μέσο επιβίωσης της ψυχής», αφού η μουσική έχει την ικανότητα να πλάθει ανθρώπους με νότες που μπορούν να εκφράσουν το ανείπωτο, με αποτέλεσμα ο θεατής-ακροατής να μπαίνει κατευθείαν «στον κρυφό κόσμο των αισθημάτων και των σκέψεών τους», να τους καταλαβαίνει καλύτερα και κατά συνέπεια να καταλαβαίνει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό. Μια άποψη που υποστηρίζεται με την ανάλυση μιας πλειάδας έργων, κυρίως του Μότσαρτ και του Βέρντι, αλλά και άλλων μεγάλων μουσουργών.

neeó åêäïóåéó

43 ×ÁÑÁ ÆÇÊÁ ÅÑÙÔÁÓ, ×ÇÌÅÉÁ ÊÁÉ ÓÅÎ Σελ.: 216, τιμή: 13,00 Εκδόσεις IANOS Το βιβλίο αυτό έχει στόχο να εξηγήσει με απλό τρόπο τι μας συμβαίνει στα διάφορα στάδια μιας ερωτικής σχέσης. Επίσης, αναφέρει κάποιες αφροδισιακές ουσίες όπως και συνταγές για την παρασκευή ερωτικών ελιξιρίων.

ÑÏÕËÁ ÔÆÅÌÐÑÅÁË ÌÉÑÁË, Ï ÄÑÏÌÏÓ ÌÅ ÔÁ ËÏÕËÏÕÄÉÁ Σελ.: 352, τιμή: 16,60 Εκδόσεις Ψυχογιός Η αληθινή ιστορία μιας Παλαιστίνιας στην Ιερουσαλήμ: οι ελπίδες του παλαιστινιακού λαού, η αγάπη και η νοσταλγία για μια πατρίδα που υποφέρει από τα δεινά του πολέμου και συνάμα ένα θαρραλέο μήνυμα ειρήνης.

ÐÅÄÑÏ ×ÏÕÁÍ ÃÊÏÕÔÉÅÑÅÓ Ç ÌÅËÁÃ×ÏËÉÁ ÔÙÍ ËÉÏÍÔÁÑÉÙÍ

5

Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ: Η μουσική κινεί τον χρόνο, μτφρ. Κώστας Αθανασίου και Κώστας Κοσμάς, εκδόσεις Καστανιώτη, 2008. Ο συγγραφέας επιχειρεί μια φιλοσοφική ανάλυση της μουσικής, εξηγεί πώς πρέπει να ακούει κανείς μουσική ώστε να την απολαύσει περισσότερο και δείχνει πώς επηρεάζει ουσιαστικά τη ζωή μας. Θεωρεί, δε, ότι περισσότερο από κάθε άλλη τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέσο άμεσης επικοινωνίας, με απτό παράδειγμα την Ορχήστρα του Δυτικοανατολικού Διβανιού, με Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και Άραβες μουσικούς, που ίδρυσε ο ίδιος μαζί με τον Ε. Σαΐντ, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των λαών. Το βιβλίο συμπληρώνουν άρθρα στα οποία ο Μπάρενμποϊμ εκφράζει τις απόψεις του για διάφορους συνθέτες αλλά και ερμηνευτές.

Μτφρ.: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη Σελ.: 160, τιμή: 11,00 Εκδόσεις Μεταίχμιο Ένα σύμπαν από ειρωνικούς, αστείους, γκροτέσκ και ποιητικούς χαρακτήρες, μια σπονδυλωτή παραβολή για τις περιπέτειες της ψυχής μέσα από την εκλεπτυσμένη τεχνική και μινιμαλιστική γραφή του Γκουτιέρες.

LAURENCE COSSE ÓÔÏ ÊÁËÏ ÌÕÈÉÓÔÏÑÇÌÁ Μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης Σελ.: 488, τιμή: 19,00

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ανδρικάκη

Εκδόσεις Πόλις Ένας ένθερμος θαυμαστής του Σταντάλ, μια πολύ όμορφη ξανθιά και ένας φιλήσυχος

åêäïôéêï çµåñïëïãéï

Βρετόνος πέφτουν θύματα βίας. Τι ενώνει αυτούς τους τόσο διαφορετικούς ανθρώπους; Η συμμετοχή τους στη μυστική εταιρεία

31/03/2011 • Πολιτικός Αποστρακισμός τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μπουρουτζόγλου από τις εκδόσεις Θερμαïκός που παρουσιάζεται στον Ιανό. Σταδίου 24, 6:00 μ.μ.

• Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το The Art Foundation σας προσκαλούν στην παρουσίαση και την προβολή των φωτογραφιών του βιβλίου των Πέπης Λουλακάκη και Έλενας Μοσχίδη Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά. Ο μουσουλμανικός κοσμός της. Νορμανού 5, 8:00 μ.μ.

01/04/2011 • Ο σεφ Γιάννης Λουκάκος θα βρίσκεται στο Public Πειραιά για να παρουσιάσει το βιβλίο του Ψωμί και Αλάτι από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Γρ. Λαμπράκη 152-154, 7:00 μ.μ.

• Οι εκδόσεις Τοπίο σας προσκαλούν στον

«Επιτροπή του καλού μυθιστορήματος».

Ιανό για την παρουσίαση του βιβλίου Πάσχα στην Κέρκυρα. Σταδίου 24, 8:30 μ.μ.

ÁÍÔÆÅËÁ ÆÉÏÕÔÇ Ï ÇËÉÏÓ ÓÔÏ ÐÁÔÙÌÁ

• Το 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριέττας Πεπελάση Εξομολογήσεις προδομένων γυναικών. Θεμιστοκλέους 104, 7:00 μ.μ.

• Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το PassPort σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Λένας Κιτσοπούλου Μεγάλοι Δρόμοι. Καραΐσκου 119, Πειραιάς, 8:00.

Σελ.: 160, τιμή: 10,20 Εκδόσεις Φερενίκη Μια γυναίκα. Ένας γάμος. Ένα εκκωφαντικό διαζύγιο. Μια σπουδαία επαγγελματική ευκαιρία. Μια παθιασμένη σχέση. Μια ανατριχιαστική προφητεία. Ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα όπου η μοίρα και η προσωπική δύναμη έχουν τον πρώτο λόγο.

02/04/2011 • Οι εκδόσεις Διάπλαση και το Τμήμα Μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΟΜΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Γευστικές συνταγές χωρίς ενοχές της Λένας Τερκεσίδου. Ιανός, Σταδίου 24, 12:00 μ.μ.

05/04/2011 ÃÁËÁ• Ο συγγραφέας Marc Roche ÔÅÉÁ θα βρίσκεται στον Ιανό για να ÑÉÆÉÙπαρουσιάσει το βιβλίο του Η Η LifΟ προσφέρει 5 αντίτυπα από το βιβλίο ÔÇ τράπεζα. Πώς η Goldman Να είχεν ο έρωτας σαΐτες! Επτά αγαπημένα ÌÐÁÑ Sachs κυβερνά τον κόσμο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ÔÁÑ από τις εκδόσεις Μεταίχσε επιμέλεια Κώστα Ακρίβου και ζωγραφιές Σελ.: 295, μιο και να συζητήσει με Δημήτρη Μοράρου. Αν θες κι εσύ ένα, στείλε τιμή: 16,00 τον δημοσιογράφο Κώστα email στο info@lifo.gr με την ένδειξη klirwsi 242, Εκδόσεις Κέδρος Βαξεβάνη. Σταδίου 24, το ονοματεπώνυμο και το κινητό σου ως την 7:00 μ.μ. Διηγήματα με μαύρο Πέμπτη 7/4.

04/04/2011 • Οι εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν στην art gallery Τα Μελένια Λεμόνια για την παρουσίαση του βιβλίου Φεύγω του Κώστια Κοντολέων. Βουκουρεστίου & Αλ. Σούτσου 8, Κολωνάκι, 8:00 μ.μ.

χιούμορ, καθημερινές 06/04/2011 Οι νικητές θα παραλάβουν ιστορίες με απρόβλεπτη τα βιβλία τους από τον • Το PassPort και οι εκδόσεις τροπή για τη σαπουνόφουσκα πολυχώρο Μεταίχμιο, Καστανιώτη σάς προσκαλούν των ανθρώπινων σχέσεων. ΔεκαέΙπποκράτους 118, στην παρουσίαση του ποιητικού βιξι διηγήματα με θέμα την πραγματιΑθήνα. βλίου του Βαγγέλη Χρόνη Ένα χωνάκι κότητα σε όλο της το μεγαλείο. X.Γ. θλίψη. Καραΐσκου 119, Πειραιάς, 8:30 μ.μ.

FREE BOOKS


44

31.03-06.04.2011

PersonalShopper

Market Research

Shopping List. Οι αγορές της εβδομάδας.

2

1. CONVERSE Για την Άνοιξη 2011 η Converse παρουσιάζει τη νέα συλλογή Jack Purcell, πραγματοποιώντας ένα δυναμικό come-back με το ιστορικό σνίκερ που έχει το «Smile» στη μύτη του παπουτσιού. 2. PLAN B Η σειρά Optiplex επιτραπέζιων υπολογιστών από την Dell σε τιμές που ξεκινούν από €129. Συγγρού 134, Καλλιθέα, 210 9211114. 3. SWATCH Τα νέα ρολόγια New Gent Couloured της Swatch βάζουν το χρώμα δυναμικά στη ζωή και την εμφάνισή μας. www.swatchgroup.com

Etc...

ΕΠΙΜEΛΕΙΑ: ÌÅÑOÐÇ ÊÏÊÊIÍÇ

PERSONAL SHOPPER

/ MARKET RESEARCH / ÇÌÅÑÏËÏÃÉÁ ÊÏÕÆÉÍÁÓ

TheGood The GoodLifO LifO

1

3 Το θεραπευτικό βούρτσισμα Η νοβαμίνη, η νέα μεγάλη ανακάλυψη στον χώρο της ιατρικής, βρίσκεται ήδη σε κάποιες οδοντόκρεμες, ελαττώνοντας τις επισκέψεις στον οδοντίατρο δραματικά. Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου.

r ΠΑΠΑΠΟΛΙΤΗΣ

r LE MONDE

Το πρόγραμμα Private Wellness της Gessi Collection της Franke συνδυάζει την πολυτέλεια με τη χρηστικότητα και το μπάνιο μετατρέπεται σε έργο τέχνης. Οι επιλογές λειτουργίας περιλαμβάνουν ροή καταρράκτη, βροχής και ψεκασμού. Επισκεφθείτε μία από τις τέσσερις εκθέσεις Papapolitis για να ζήσετε την εμπειρία από κοντά. www.papapolitis.gr

Η Le Monde, στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης (Πανεπιστημίου 17, 6ος όροφος) σάς προσκαλεί την Πέμπτη 7 Απριλίου στο σεμινάριο με θέμα «Τα κρασιά της Σαντορίνης». Η οινολόγοςχημικός Μαρία Τζίτζη θα παρουσιάσει τα διεθνούς φήμης κρασιά της περιοχής, ενώ ο σεφ-καθηγητής Στέλιος Αποστόλου θα προτείνει εδέσματα που συνδυάζονται άριστα με αυτά. 210 8211700

r GOETHE

r DEREE

Για 5η φορά προκηρύσσεται το ελληνογερμανικό βραβείο δημοσιογραφίας «Ελένη Βλάχου». Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν τα άρθρα τους έως και την 11η Μαίου στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής: web.ana-mpa.gr/vlachou.

Στις 2 Απριλίου θα λήξουν οι εορτασμοί για τα 135 χρόνια από την ίδρυση του DEREE-PIERCE με μια λαμπερή βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής. Το κολέγιο θα τιμήσει έξι απόφοιτές του με αναγνωρισμένη πορεία στην κοινωνική προσφορά, ενώ ανάμεσά τους θα βρίσκεται και η διάσημη ηθοποιός Melina Kanakaredes. Πληροφορίες: 210 6009800.

LOGITECH

Η Logitech λανσάρει στην αγορά νέο ηλιακά επαναφορτιζόμενο πληκτρολόγιο. Το καινοτόμο Logitech Wireless Solar Keyboard K750 φορτίζεται κάθε στιγμή, όπου υπάρχει φως, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, δίνοντας τέλος στα γνωστά προβλήματα με τις μπαταρίες. Ένας ενσωματωμένος δείκτης μάς ενημερώνει πάντα για τη διαθέσιμη ενέργειά του, ενώ με ένα απλό download μπορούμε να έχουμε το ειδικό πρόγραμμα-μετρητή φωτεινότητας ώστε να επιλέγουμε το καταλληλότερο σημείο φόρτισης. Για μια ακόμη φορά, η Logitech καινοτομεί, διατηρώντας σταθερά τις αξίες της σε ασφάλεια, ποιότητα και κομψότητα. www.logitech.com

Σ

ε μια πρωτοφανή για τα ιατρικά χρονικά παρουσίαση καινούργιου προϊόντος, ατέλειωτες ουρές απο Άραβες κάθε ηλικίας συνωστίστηκαν στα malls των Εμιράτων για να δοκιμάσουν το επαναστατικό προϊόν. Όχι έτσι όπως συνήθως γίνεται σε επιδείξεις κοσμετολογίας, δοκιμές αρωμάτων και οικιακών σκευών. Όσοι προσήλθαν δοκίμασαν ζεστό ρόφημα και φρέσκο παγωτό, και στα λίγα δευτερόλεπτα που ακολουθούσαν έλεγχαν μαζί με τους γιατρούς την αντίδραση των δοντιών τους. Όσοι ένιωθαν πόνους -αυτούς που όλοι γνωρίζουμε ως οδοντική αντίδραση στο κρύο και ζεστό- τοποθετούσαν την καινούργια οδοντόκρεμα στα ευαίσθητα σημεία καθ’ υπόδειξη των γιατρών, στη συνέχεια έπιναν ένα ζεστό ρόφημα και έτρωγαν παγωτό, και η αντίδραση όλων ήταν ίδια: δεν ένιωθαν πόνο! Η πραγματικά πρωτοποριακή εφαρμογή της νέα οδοντόκρεμας που περιέχει νοβαμίνη ξεπήδησε από τα επιστημονκά εργαλεία των οδοντιάτρων, που τη χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε αυστηρά για ιατρική έρευνα. Χρησίμευε ακριβώς για την προστασία των ευαίσθητων δοντιών, τα οποία, λόγω φθοράς του οδοντικού σμάλτου και περιβλήματος, με την αλλαγή θερμοκρασίας ή και από τον απλό αέρα που φυσάει πονούν. Το πορώδες υλικό από το οποίο αποτελείται το δόντι, ακριβώς κάτω από το σμάλτο, γίνεται με τη φθορά διάτρητο και αφήνει εκτεθειμένο και στην ελάχιστη επαφή με την τροφή το εσωτερικό νεύρο που έχει κάθε δόντι. Η νοβαμίνη καταφέρνει και αναδομεί το περίβλημα, και μάλιστα, έδειξαν οι έρευνες, με σκληρότητα 50% μεγαλύτερη από αυτή του φυσικού σμάλτου, αν κανείς βουρτσίζει τα δόντια του με την ειδική οδοντόκρεμα δύο φορές ημερησίως. Η νοβαμίνη, εξηγούν οι επιστήμονες, αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με σάλιο ή νερό απελευθερώνει ασβέστιο και φωσφορικά ιόντα, τα οποια φυσιολογικά έλκονται από τους κατεστραμμένους πόρους της οδοντoστοιχίας, κατευθύνονται ακριβώς στα συγκεκριμένα σημεία φθοράς και τα επιδιορθώνουν. Από την πρώτη κιόλας χρήση της ειδικής οδοντόκρεμας με τη νοβαμίνη, οι ειδικοί εγγυώνται ότι δημιουργείται προστατευτικό κάλυμμα στο ταλαιπωρημένο δόντι, που μιμείται τον φυσικό οδοντικό ιστό. Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ καμαρώνει για τη μοναδική της ανακάλυψη και η νοβαμίνη συγκαταλέγεται ήδη στα πρόσφατα επιστημονικά breakthroughs, προκαλώντας ανησυχίες στους οδοντιάτρους, που ίσως χάσουν ένα μέρος της πελατείας τους, αν ο κοσμος υιοθετήσει το «θεραπευτικό βούρτσισμά» της.


46

31.03-06.04.2011

ΗμερολόγιαΚουζίνας Ημερολόγια Κουζίνας

Μιχάλης Μιχαήλ

iKOiKO

(που σηµαίνει: δώσε προσοχή)

Μερόπη Κοκκίνη

Moonstruck ΠΑΡΑΣΚΕΥH 25/3 Ωραία αργία, η Αθήνα σχεδόν άδεια, όσο και να μην το θέλω η άνοιξη μπήκε. Καθώς περνούν τα χρόνια διαπιστώνω πως δεν είμαι ο μόνος άνθρωπος που η συγκεκριμένη εποχή τον μελαγχολεί. Μπορεί να είναι η συνεχόμενη αλλεργία που έχω από τη γύρη των λουλουδιών ή και το γεγονός ότι η άνοιξη σηματοδοτεί κάποιου είδους αρχή, ανανέωση κ.λπ. Και εγώ πάντα σκέφτομαι πως τίποτα από όσα είχα προγραμματίσει δεν πρόλαβα να κάνω. Σήμερα, βέβαια, έχω ήδη βγει στον κήπο, αποφασισμένος να μας απαλλάξω από όλα τα ξερά και καμένα που έχει γεμίσει ο τόπος. Περνά ο πλανόδιος ανθοπώλης, κατεβαίνω να πάρω χώμα. Με κλέβει απροκάλυπτα - το δέχομαι διότι δεν έχω άλλη επιλογή. Τον καταριέμαι, βέβαια. Να του μαραθούν οι μπιγκόνιες… Πάνω στο μπαλκόνι κλαδεύονται τα πάντα. Διαπιστώνω απώλειες. Μερικές με πειράζουν. Ένα μεγάλο δέντρο που πέρναγε τέλεια σε μια γλάστρα, περιτριγυρισμένο από κάτι γλαδιόλες, νομίζω πως δεν ζει πια. Το κλάδεψα αρκετά, είδα πως ο κορμός τους δεν είναι νεκρός. Το περιποιήθηκα, ελπίζω. Αγαπώ αυτήν τη διαδικασία που γίνεται συνήθως (με τέτοια ένταση) δύο φορές τον χρόνο. Έχει μεγαλύτερη επίδραση ακόμα και από την ικανοποίηση που παίρνεις όταν τακτοποιείς τις ντουλάπες σου. Αν και το παράκανα λίγο με τα κλαδέματα σήμερα και όλα φαίνονται πιο άδεια από ποτέ, ευελπιστώ πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχουμε μια υπέροχη αυλή, με πυκνές φυλλωσιές και λουλούδια που μυρίζουν ωραία, για να καθόμαστε. Και εύχομαι να τα καταφέρω να βάψω επιτέλους αυτό το τραπέζι της αυλής. Μπαίνω μέσα τουρτουρίζοντας, με τα μπατζάκια μου βρεγμένα μέχρι το γόνατο. Ήρθε η άνοιξη, αλλά όχι εντελώς. Μετά, πηγαίνουμε για μπακαλιάρους, το σώμα μου πονάει παντού. Με την πρώτη γουλιά κρασί σχεδόν μεθάω. Θυμάμαι μόνο πως η σκορδαλιά ήταν επικίνδυνα βελούδινη κι ελαφριά και πως το τραπέζι ήταν στολισμένο με ανεμώνες. Ένα τεράστιο γεύμα και τρεις εσπρέσο μετά επιστρέφουμε σπίτι.

ΣAΒΒΑΤΟ 26/3 Βλέπουμε σε DVD το Moonstruck. Λίγοι πια τη θυμούνται, όμως πρόκειται για μια πολύ γλυκιά ταινία των ‘80s, με πρωταγωνιστές τη Σερ, την

Oλυμπία Δουκάκις και τον Nίκολας Κέιτζ. Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης μια κοπέλα (περασμένα ‘40s) ζει με την οικογένειά της (Ιταλοαμερικανοί) μετά τον θάνατο του άντρα της. Δεν είναι θλιμμένη, είναι απλώς λίγο κυνική. Ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον (όχι από έρωτα, μάλλον από ανάγκη) και φαίνεται να είναι εντάξει με τη συμβατική πορεία που πήρε η ζωή της. Μετά από όσα έχουν συμβεί, θα έπρεπε να είναι και ευγνώμων. Όταν ο αρραβωνιαστικός της φεύγει για να πάει στην άρρωστη μάνα του στη Σικελία, της ζητά μια χάρη: να συναντήσει τον αδερφό του που έχουν πέντε χρόνια να μιλήσουν και να του ζητήσει να έρθει στον γάμο. Αυτή πηγαίνει. Ο αδερφός (Nίκολας Κέιτζ) είναι ένας πολύ θυμωμένος, πολύ θλιμμένος, πολύ σέξι φούρναρης, που του λείπει το ένα χέρι. Το έκοψε στη μηχανή του ψωμιού επειδή κάτι συζητούσε με τον αδερφό του και αφαιρέθηκε. Μετά από αυτό ο έρωτας της ζωή του τον εγκατέλειψε κι αυτός πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια κατηγορώντας τον αδερφό του για το ατύχημα. O έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Αυτή τον καλοπιάνει, του φτιάχνει μια μπριζόλα με μακαρόνια, αυτός της βάζει να ακούσει όπερα, μιλάνε με πάθος και πέφτουν στο κρεβάτι. Στο τέλος, καταλήγουν να τα πουν όλα στον αδερφό που επιστρέφει από τη Σικελία και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Όμως, η χάρη αυτής της ταινίας δεν είναι στη βασική υπόθεση. Αν και ακόμα και εκεί το σενάριο είναι τόσο καλογραμμένο που βλέπεις ανάγλυφα δύο χαρακτήρες στο χείλος της εγκατάλειψης του εαυτού τους να τους ανασηκώνει ο έρωτας και να τους μετατρέπει σε κάτι σχεδόν αέρινο. Τα λόγια που ανταλλάσσουν είναι αριστουργηματικά. Η μαγεία της ταινίας είναι στους γύρω ρόλους. Η μάνα (Oλυμπία Δουκάκις) μοιάζει να είναι μια γυναίκα που, ενώ έχει αποδεχτεί τα γηρατειά της, το βλέμμα της σπινθηρίζει και περιμένει ακόμα τον έρωτα, σαν να ήταν η πρώτη φορά. Ο πατέρας, πλούσιος υδραυλικός που την απατά με μια ηλικιωμένη τσουλίτσα, σε συγκινεί στο φινάλε, όταν η σύζυγός του τον ρωτά αν την αγαπά ακόμα. Της απαντά θετικά και τότε αυτή του ζητά να μη ξαναδεί την άλλη. Αυτός, αμίλητος, χτυπά το χέρι στο τραπέζι και αποδέχεται βουβά τον κανόνα της γυναίκας του σπιτιού. Ο παππούς, ένας υπερήλικας γέρος που μιλά μισά ιταλικά μισά αγγλικά κι έχει έξι σκύλους. Πάει σε μια κηδεία με τα σκυλιά και με τους άλλους γέρους μιλάνε για το πόσοι έφυγαν και πόσοι έμειναν. Ένα βράδυ με πανσέληνο πάει τα σκυλιά βόλτα, και κάτω από το φεγγάρι τα παρακινεί να αρχίσουν να ουρλιάζουν. Αυτά το κάνουν. Πιο όμορφη σκηνή που να δείχνει την αγάπη των σκύλων προς τους ανθρώπους δεν έχω δει. Όλη η ταινία είναι γεμάτη με φαγητό. Ιταλοαμερικάνικο. Όλα λαμβάνουν χώρα μπροστά σε πιάτα με φαγητό. Χωρίς να το καταλαβαίνεις στην αρχή, παρελαύνει από μπροστά σου όλη η γαστρονομική κουλτούρα της Μικρής Ιταλίας. Όταν τελείωσε η ταινία, ήθελα να ακούσω τη «La Bohème» όξω φωνή και να φάω ένα πιάτο ζίτι. Αν θέλετε να νιώσετε ωραία και να διαπιστώσετε για άλλη μια φορά πως η ζωή κρύβεται στα μικρά πράγματα, δείτε το Μoonstruck αμέσως. Σας φιλώ. michalis@lifo.gr

THE LOOK BOOK

Γεώργιος Καράμπελας Ένας ταλαντούχος κύριος

Είσαι σχεδιαστής, αρθρογράφος, διαφημιστής ή επικοινωνιολόγος; Με ποια ιδιότητα νιώθεις περισσότερο άνετα; Η δουλειά μου είναι να δημιουργώ concepts, δηλαδή ολοκληρωμένες, στιβαρές ιδέες με υπόσταση. Πες μου λίγα λόγια για τη «Circa 1920». Μέχρι στιγμής περιλαμβάνει μια γκάμα από σουβέρ και σουπλά, ένα πλήρες σερβίτσιο κεραμικών χειροποίητων πιάτων, δίσκους από πλεξιγκλάς, ένα δερμάτινο luggage tag, μια σειρά από 6 αρωματικά κεριά κι ένα καταπληκτικό μπαστούνι από PVC, πωλείται στα καταστήματα Interni, το Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, φυσικά στο TR2/THISSIONREVISITED2 και σε επιλεγμένους χώρους στο εξωτερικό, όπως το Merci στο Παρίσι και το Mint στο Λονδίνο, και σταδιακά θα εμπλουτιστεί και με άλλα προϊόντα, art de la table και όχι μόνο, κομίζοντας μια νέα ιδέα. Πολύ καλό σχεδιασμό και αισθητική σε συνδυασμό με πολύ καλές τιμές και, κυρίως, μια ελαφράδα από μια άλλη εποχή, ρετρό διάθεση σε καθαρή και μοντέρνα συσκευασία. Κάτι που, νομίζω, έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ. Πώς θα χαρακτήριζες το προσωπικό σου στυλ; Σίγουρα flamboyant και αφηγηματικό. Στο Λονδίνο με σταμάτησε μέχρι και ένας άστεγος για να σχολιάσει τα κίτρινα παπούτσια που φορούσα («Great shoes, mate!»). Στην Ελλάδα, ούτε μια φορά. Ούτε καν για χλευασμό. Κρίμα. Τι τύπος είσαι, γενικότερα; Δουλεύω ασταμάτητα, που σημαίνει στον ύπνο μου, όταν οδηγώ, όταν κάνω ντους. Δεν είμαι όμως workaholic. Τουναντίον, μου αρέσει να σταματώ για ένα Campari. Δεν σκέφτομαι τη ζωή χωρίς το καινούργιο ενός ταξιδιού. Όπως, επίσης, χωρίς χρώμα. Αγαπώ τη βέσπα μου, μια παλιά του ‘70. Θα επιστρέφω πάντα στην Ιταλία (κάποια εκλεκτική συγγένεια θα υπάρχει, δεν μπορεί). Λατρεύω να κάνω χαμάμ, όχι τόσο spa. Τρώω πολύ. Είμαι περήφανος για το καινούργιο μου σπίτι που έφτιαξα από την αρχή στο Θησείο, ένα θεϊκό νεοκλασικό σε αληθινή γειτονιά. Το ΤR2 μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο ως γκαλερί παρά ως κατάστημα. Ισχύει; Μιλάμε ουσιαστικά για ένα concept store που στεγάζει όλο το φάσμα του design και του lifestyle, ιδωμένο μέσα από την απόλυτα προσωπική μου ματιά, τις επιλογές, τα ταξίδια, τις ιδέες, τη φιλοξενία, την αύρα, την αισθητική. Αγαπημένα προϊόντα, φυσικά, αποτελούν όλα όσα περιέχει η σειρά «Circa 1920», αλλά και μια συλλογή από παντελόνια σε γραμμή cigarette κι ένα πλήρες range από τσάντες σε δέρμα πύθωνα, τα βελούδινα house shoes Foster & Sons και το Phonophone II και ΙΙΙ. Α, και οι συγκλονιστικές εσπαντρίγες που φέρνω από τη Βαρκελώνη. Τον Μάιο, μάλιστα, το TR2 θα κάνει ένα Pop-Up store στο Notting Hill. Το TR2 (Βασίλης 16, Θησείο) λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή 12:00-18:00, και τις υπόλοιπες μέρες κατόπιν ραντεβού. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βιώσει ένα ολιστικό πακέτο σύγχρονου lifestyle και να επιδοθεί σε ένα ατέρμονο joie de vivre. Για περισσότερες πληροφορίες 210 3460096, www.ajenesaisquoi.gr, www.circa1920.com, www.thissionr2.com, www.iconoscenti.com. meropik@lifo.gr


The Week êéíçµáôïãñÜöïò . . . 48 | µïõóéêç...53 | èåáôñï... 54 | âãåò åîù åðéôåëïõó. . . 56

ΙΝFO την Q

ου με Τώρα π νο με €1 ό έχεις μ ίας τά ομιλ π ε λ 300 , MS ή 300 S λα. ις ό ε δ α τ θα

Σύγχρονη Ελληνίδα Η έκθεση που διοργανώνει το περιοδικό «ΒΗΜΑdonna» έχει εξάψει την περιέργειά μας, μια και στη λίστα των τριάντα οκτώ συμμετεχόντων διακρίναμε κάποιους που εκτιμούμε. Η επιμελήτρια Μαρίνα Φωκίδη έχει πάρει το μάλλον στερεοτυπικό θέμα «Σύγχρονη Ελληνίδα» κι έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες που κάνουν καριέρα διεθνώς κι εργάζονται στην Αμερική, τη Γερμανία ή την Αυστρία, όπως, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Βαρελάς, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, ο Στηβ Γιανάκος η Γεωργία Σαγρή και ο Δημήτρης Τσουμπλέκας, αλλά και με κάποιους που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα. Η έκθεση δεν περιορίζεται σε ένα μέσο. Συμμετέχουν φωτογράφοι (ο «δικός μας» Σπύρος Στάβερης, η Νατάσσα Παπαδοπούλου), γνωστοί εικαστικοί (Μανταλίνα Ψωμά, Ειρήνη Μίγα), μέχρι performance artists (ΗΟPE). Διαβάσαμε με ενδιαφέρον τι σημαίνει πατρίδα για καθέναν από αυτούς στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Τώρα μένει να δούμε και τα έργα τους για να αποφασίσουμε με ποιον από όλους συμφωνούμε. «Σύγχρονη Ελληνίδα», 5-12/4, Τhe Hub, Aλκμήνης 5 και Σφηττιών 3, Κάτω Πετράλωνα, 210 3411009.

mañôéïó-áðñéëéïó ä ô ô ð ð ó ê 28 29 30 31 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10


48

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Η ΤΑΙΝIΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜAΔΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΣΑΓΚΑΗΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

Aπ’ τα κόκαλα βγαλμένα Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας Πρωταγωνιστούν: Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ήμελλος Ένας ειδικευόμενος ορθοπεδικός ξεκινάει την καριέρα του σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Εκεί ανακαλύπτει πως γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές αλλά και ασθενείς, είναι όλοι συμμέτοχοι σε μια παράλογη κωμικοτραγική καθημερινότητα. Ανακαλύπτει το πώς ένα δημόσιο σύστημα που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί σε δήμιό του. Γι’ αυτό και επιχειρεί να του αντισταθεί.

Ο

Σωτήρης Γκορίτσας πατάει το γκάζι σε μια ιδιότυπη, δραματική κωμωδία, εντελώς ελληνικού DNA, που αντίθετα με την τάση της εξερεύνησης της οικογένειας (που λέγαμε με την ευκαιρία του Wasted Youth), ασχολείται με την ελληνική νοοτροπία, γέρνοντας προς το σύμπαν των ταινιών του Νίκου Περάκη και της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το E.R. σε μετωπική σύγκρουση με τα ελληνικά νοσοκομεία είναι κοντολογίς αυτή η ταινία, που έχει ρυθμό, πλοκή, κυνισμό, καταστάσεις που ανακατεύουν αστειότητα και τραγωδία, πρόσωπα λούμπεν και καθημερινά, μίζα και μιζέρια, λίγη λογική και περισσότερη ευαισθησία, ηθική και υπεροψία σε ένα σύστημα που δείχνει πώς η μονάδα προσπαθεί να σώσει την τιμή μιας κρίσιμης μονάδας υγείας. Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον ιδεαλιστή γιατρό που από ρομαντική βλακεία πιστεύει πως με τον σταυρό στο χέρι θα υπηρετήσει το λειτούργημά του στην καρδιά του κτήνους, δηλαδή σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Πέφτει θύμα ενός σκληρότατου, ανθρωποφάγου και καλά ριζωμένου σουρεαλισμού, τον οποίο αποδίδει γλαφυρά ο Γκορίτσας σε μια ευχάριστη αλλαγή πλεύσης μετά τις Παρέες, αναπαράγοντας την εικαστική πεζότητα του χώρου, χωρίς ευτυχώς να προσπαθεί να την ωραιοποιεί για να «κάνει σινεμά». Ο Έλληνας σκηνοθέτης εμπνεύστηκε το Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα από το μυθιστόρημα του ορθοπεδικού Γιώργου Δενδρινού, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε. Έχοντας, προφανώς, νιώσει τι σημαίνει να κάνεις εισαγωγή σε ένα τυπικό δημόσιο νοσοκομείο για να γίνεις καλά, ταυτίστηκε και διατήρησε την ψυχραιμία και το χαμόγελό του, γυρίζοντας μια ταινία που παίζει με τη διπλή σημασία της έννοιας «αρρώστια». Καταφέρνει να δώσει ένα πρόσωπο στη συνεχιζόμενη γελοιότητα της τριτοκοσμικής σήψης που όλοι αναγνωρίζουμε και να γεμίσει με feelgood ενέσεις αξιοπρέπειας μια σειρά από παπατζίδικες καταστάσεις, καθώς οι ελάχιστοι που προσπαθούν πραγματικά ταλαιπωρούνται στα σίγουρα, αλλά τουλάχιστον κατά βάθος δεν ματαιοπονούν. Ο Γκορίτσας υπογράφει την πιο οργανωμένη και στιβαρή ταινία του, ένα δύσκολο εγχείρημα με πολλούς χαρακτήρες και μια υφολογική διελκυστίνδα ανάμεσα στη σάτιρα και το δράμα. Εκτός από τις πολλές και νόστιμες λεπτομέρειες (όπως, για παράδειγμα, το τραγούδι των τίτλων, που παντρεύει τον Εθνικό Ύμνο με το ιστορικά πρώτο disco κομμάτι με νόημα, το «I will survive» της Γκλόρια Γκέινορ), το κλειδί της επιτυχίας ίσως είναι πως δεν επιλέγει να καταγγείλει ενοχλητικά, αλλά να διαμαρτυρηθεί δημιουργικά, κρατώντας όσο μπορεί το τιμόνι της πλοκής, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει κάποια άτσαλα χρονικά και σκηνικά περάσματα. Εκτός από τον Ξάφη, ο οποίος εδώ παίζει διαφορετικά, οι δεύτεροι ρόλοι είναι απολαυστικοί: ο Βαγγέλης Μουρίκης είναι ο φύλακας άγγελος του νέου ελληνικού κινηματογράφου και ο Δημήτρης Ήμελλος είναι καταπληκτικός ως υποψιασμένος Κύπριος γιατρός που δεν θέλει και πολύ να τα βροντήξει και να δραπετεύσει προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού πρώτα εξαντλήσει τα περιθώρια. ΙΝΤΕΑΛ - ΑΒΑΝΑ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ - THE MALL 3 - VILLAGE RENTI 18 - STER ILION - NANA CINEMAX 3

Shanghai Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάφστρομ Πρωταγωνιστούν: Τζον Κιούζακ, Γκονγκ Λι, Κεν Γουατανάμπε, Τσόου Γιαν Φατ Θέλοντας να ερευνήσει τη δολοφονία του καλύτερού του φίλου, ο Αμερικανός μυστικός πράκτορας Πολ Σόουμς φτάνει στη Σαγκάη, την οποία έχουν καταλάβει οι Ιάπωνες. Μια εβδομάδα πριν από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και υπό την επίβλεψη ενός Ιάπωνα πράκτορα, η έρευνα του Σόουμς τον οδηγεί σε έναν χαρισματικό τοπικό γκάνγκστερ και την όμορφη σύζυγό του Άννα. Η γνωριμία του Σόουμς με την Άννα εξελίσσεται σε έναν παράνομο ερωτικό δεσμό όπου διακυβεύονται τα πάντα. Ένα κατασκοπικό, θερμοπολεμικό απωανατολίτικο μελό με επικές διαστάσεις, το φιλμ μοιάζει με οριεντάλ συνάντηση της Καζαμπλάνκα με το καπαρντινάτο σύμπαν του Ντάσιελ Χάμετ - και η εκτενής voice over φλυαρία του Πολ Σόουμς από τον Τζον Κιούζακ προς επίρρωση αυτού. Η Σαγκάη δεν είναι τίποτε παραπάνω από την περιγραφή των επιμέρους στοιχείων της, μια τυπική περιπέτεια που με τον επαγγελματισμό της αναβαθμίζει έντεχνα τη μεσαία παραγωγή της. Το ενδιαφέρον εμπορικό παρασκήνιο πίσω από την ταινία είναι πως πρόκειται για ένα προσωπικό project του γνωστού παραγωγού Μάικ Μενταβόι, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Σαγκάη. Την ιδέα υλοποίησαν οι δαιμόνιοι αδελφοί Γουαϊνστάιν και το τελικό αποτέλεσμα κατευθύνθηκε στην κινεζική αγορά. Έκανε πρεμιέρα

πέρσι το καλοκαίρι στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης, παίχτηκε στις κινεζικές αίθουσες αποφέροντας ένα και πλέον εκατομμύρια εισιτήρια, που δεν είναι σπουδαίο αλλά ούτε και κακό σκορ, έχοντας ως βασικούς πρωταγωνιστές τον Τσόου Γιαν Φατ και την Γκονγκ Λι, ενώ ακόμη δεν έχει προβληθεί στις ΗΠΑ! ΟΠΕΡΑ 1 - ΓΑΛΑΞΙΑΣ 1 - ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 2 - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ 1 - ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ 1 - ODEON KOSMOPOLIS 8 - ODEON STARCITY 5 - STER ΙΛΙΟΝ 6 - STER ΑΧΑΡΝΩΝ 3 ΤΗE MALL 8 - VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ 2 - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 2 - VILLAGE ΡΕΝΤΗ 10, 12

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ Battle: Los Angeles Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λίμπεσμαν Πρωταγωνιστούν: Άαρον Έκχαρτ, Μισέλ Ροντρίγκεζ Εδώ και πολλά χρόνια καταγράφονται εμφανίσεις UFO σε όλο τον κόσμο. Αυτό όμως που θα συμβεί το 2011 υπερβαίνει κατά πολύ το πλαίσιο μιας απλής εμφάνισης και εξελίσσεται σε τρομακτική πραγματικότητα, όταν εξωγήινες δυνάμεις επιτίθενται στη Γη. Κι ενώ η ανθρωπότητα βλέπει έντρομη τις μεγαλύτερες πόλεις να πέφτουν η μία μετά την άλλη, το Λος Άντζελες γίνεται το τελευταίο οχυρό σε μια μάχη που κανείς ποτέ δεν φανταζόταν. Το μέλλον ολόκληρου του κόσμου βρίσκεται τώρα στα χέρια ενός πεζοναύτη λοχία (Άαρον Έκχαρτ) και της νεοσύστατης διμοιρίας του, που καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν άγνωστο και πανίσχυρο εχθρό. ODEON KOSMOPOLIS 4, 11 - ODEON STARCITY 1, 4 VILLAGE RENTI 8, 13 - THE MALL 2 - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 5 - VILLAGE PAGRATI 4 VILLAGE ATHENS METRO MALL 2 - ΣΙΝΕΑΚ - ΣΙΝΕ ΑΝΟΙΞΗ 1 - ΒΑΡΚΙΖΑ 1 - ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 2 - ΑΕΛΛΩ CINEMAX 2 - ΝΑΝΑ 2, 4 - ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 1 - ΑΛΕΚΑ - CINE CITY 2 - STER ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 4 STER ESCAPE 2, 3

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΦΥΪΑ Limitless Σκηνοθεσία: Νιλ Μπέργκερ Πρωταγωνιστούν: Μπράντον Κούπερ, Ρόμπερτ ντε Νίρο Ο φιλόδοξος συγγραφέας Έντι Μόρα (Κούπερ) πάσχει από χρόνια έλλειψη έμπνευσης. Η ζωή του, όμως, θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν ένας παλιός του φίλος θα του προτείνει το NZT, ένα νέο, επαναστατικό φαρμακευτικό σκεύασμα που του δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες του τις δυνατότητες. Με τις εγκεφαλικές του συνάψεις να δουλεύουν υπερωρίες, ο Έντι μπορεί να θυμηθεί ό,τι έχει διαβάσει, δει ή ακούσει στη ζωή του. Μπορεί να μάθει μία καινούργια ξένη γλώσσα μέσα σε μία μέρα, να κατανοήσει περίπλοκες συναρτήσεις και να γοητεύει όποιον συναντά, υπό την αίρεση ότι δεν θα αποκαλύψει σε κανέναν πως συνεχίζει να παίρνει το μη δοκιμασμένο κλινικά φάρμακο. Πολύ σύντομα ο Έντι θα σαρώσει τη Γουόλ Στριτ, μετατρέποντας ένα μικρό κεφάλαιο σε εκατομμύρια. THE MALL - VILLAGE PARK - VILLAGE FALIRO - VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ - VILLAGE ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ODEON KOSMOPOLIS ODEON STARCITY - STER ΙΛΙΟΝ - STER ΑΧΑΡΝΩΝ - ΑΙΓΛΗ 2 ΑΕΛΛΩ 3 - ΝΑΝΑ 5 - CINEPOLIS 1 - ΑΘΗΝΑΙΟΝ 1 - CINE CITY 1

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ Eagle hunter’s son Σκηνοθεσία: Ρενέ Μπο Χάνσεν Πρωταγωνιστούν: Μπαζαρμπάι Ματέι, Σερικμπάι Κουλάν Δώδεκα χρόνων ο

Αριστούργημα Πολύ Καλό Καλό

Bazarbai δεν μοιάζει με τ’ άλλα αγόρια των Νομάδων της ηλικίας του. Ονειρεύεται ν’ αφήσει τα πράσινα λιβάδια του χωριού του, κάπου στη Δυτική Μογγολία, και ν’ ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πόλης, του Ουλάν Μπατόρ. Αλλά ο πατέρας του Bazarbai έχει τις δικές του φιλοδοξίες. Μια μέρα, ο νεαρός θα κάνει υπερήφανο τον πατέρα του ακολουθώντας τα δικά του χνάρια ως φημισμένου κυνηγού του αετού. Όταν ο αδελφός του Bazarbai, ο Kahn, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι για το Ουλάν Μπατόρ, ο Bazarbai αισθάνεται βαθιά πληγωμένος και προδομένος: θα ‘πρεπε να ήταν αυτός που θα πήγαινε στην πόλη. Σε μια προσπάθειά να του φτιάξει το κέφι, ο πατέρας του τον οδηγεί στο μεγάλο Φεστιβάλ των Αετών. Αλλά το νεαρό αγόρι είναι απαρηγόρητο. Ξαφνικά, ο αετός που ήταν το βραβείο του πατέρα του, πετάει μακριά, φοβισμένος από τα φωτεινά φλας ενός φωτογράφου. ODEON KOSMOPOLIS 2 ODEON STARCITY 9

YOGI BEAR 3-D Σκηνοθεσία: Έρικ Μπρέβιγκ Ακούγονται οι Νταν Ακρόιντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ Ο Νταν Ακρόιντ δανείζει τη φωνή του στον Γιόγκι, τον διαβόητο σαματατζή του Τζέλιστοουν Παρκ, και ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ στον Μπου Μπου, τον πιστό φίλο και συνεργό του στα ατελείωτα πανούργα σχέδιά του για να αποσπάσει από τους επισκέπτες το φαγητό τους. Ο Γιόγκι ανέκαθεν επαφιόταν στην ευστροφία και την ταχύτητά του για να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους αμέριμνους και ανυποψίαστους εκδρομείς και ταυτόχρονα να εκνευρίζει αφάνταστα τον «τιμωρό» του, τον

p

Ικανοποιητικό Μέτριο Κακό

Ρέιντζερ Σμιθ. Αυτήν τη φορά, όμως, ο Μπου Μπου και ο Γιόγκι πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάτι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι έχουν αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια. THE MALL - VILLAGE PARK VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ - VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ - VILLAGE ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ODEON KOSMOPOLIS - ODEON STARCITY - STER ILION - ΑΕΛΛΩ 1 - NANA 4 - ΑΘΗΝΑΙΟΝ 2 - CINEPOLIS 1 - ΑΙΓΛΗ 1

ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Melegin Dususu Σκηνοθεσία: Σεμίχ Καπλάνογλου Πρωταγωνιστούν: Τίλιν Έζεν, Μπουντάκ Ακαλίν Η Ζεϊνέπ περνάει τις μέρες της στο ξενοδοχείο όπου εργάζεται ως καμαριέρα. Έχει μια υποτονική ζωή, άδεια και άχρωμη γιατί τη «στοιχειώνει» ένα βαρύ μυστικό, ένα μεγάλο προσωπικό δράμα: ο πατέρας της, με τον οποίο ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα, την κακοποιεί σεξουαλικά. Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να έχει κάποια σχέση είναι ο Μουσταφά, ένας νεαρός που εργάζεται στο ίδιο ξενοδοχείο, που τη λατρεύει και προσπαθεί να την πλησιάσει. Όμως, η Ζεïνέπ δεν ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον του Μουσταφά, που είναι και νεότερός της, γιατί νιώθει αποξενωμένη και θλιμμένη. Βιώνει σιωπηλά τα τραύματά της και, παράλληλα, προσπαθεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται παγιδευμένη. Αλλά πουθενά δεν βλέπει μια διέξοδο. Σε μια άλλη γειτονιά της πόλης, ο Σελτσούκ, τεχνικός ήχου, παλεύει με τις ενοχές που νιώθει σχετικά με τον πρόσφατο θάνατο της γυναίκας του. Μια βαλίτσα που περιέχει τα ρούχα της γυναίκας του Σελτσούκ θα αλλάξει τη ζωή της Ζεϊνέπ, με τον πιο απρόσμενο και μοιραίο τρόπο... ΑΑΒΟΡΑ


P50ulp Fiction

κινηματογράφος ΑΙΘΟΥΣΕΣ

ΔΩΡΗ Ο ΟΝ ΘΟ ΥΛ ΑΠΟ Τ ΓΙΑΝΝΟΠΟ Ο Σ Τ Υ Ο Κ

áèçíá-áµðåëïêçðïé-ãêáæé-èçóåéï-íåáðïëç AAΒΟΡΑ

Tέρμα Ιπποκράτους, 2106423271 Εκπτωτος άγγελος 18.30-20.15 The complete Metropolis, ώρα 22.15

APOLLON

Οδ.Σταδίου 19, 2103236811 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου Πεμ:πρεμιέρα (με προσκλήσιες), Παρ:18.30Angele και Tony, 20.30-Το κλειδί της Σάρα, 22.30-Holiday, Σαβ:17.30-Ενωμένοι σαν γροθιά, 20.00-Μαύρη Αφροδίτη, 23.00-Marieke, Marieke, Κυρ:17.30-Η αδερφή του Μότσαρτ, 20.00-Ενας έρωτας από το τέλος, 22.00-Οι άγγελοι του Σατανά, Δευτ:18.00Πάντα ονειρευόμουννα γίνω γκάνγκστερ, 20.00-Δέκα και μισό, 22.15-Πέρα από το νόμο,Τρ:18.30-Πολυτεχνείο, 20.00-Ατίθαση Λιλή, 22.15Η σκιά του εγκλήματος, Τετ:20.30-Cinemix, 23.00-Kill me please.

ATTIΚΟΝ

Με το κινητό στον ώμο Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος παρακολούθησε στο Χονγκ Κονγκ το διεθνές φεστιβάλ ταινιών από κινητά τηλέφωνα.

Κ

áëåóµåíïò óôï öåóôéâáë, αναρωτήθηκα αν τα φιλμάκια αυτά συνιστούν τέχνη, ή έστω παράρτημα της τέχνης του σινεμά. Στο Χονγκ Κονγκ, Μέκκα της τεχνολογίας, όπου στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους τα ολοκαίνουργια αυθεντικά γκάτζετ συνυπάρχουν φυσικά με τις «μαϊμούδες», μικρού μήκους από 10 χώρες διαγωνίζονταν για το βραβείο. Και η Ελλάδα πήρε ένα από τα μεγάλα έπαθλα, για καλύτερο δράμα. Ο δημιουργός του Thumbnail Γιώργος Κουβαράς, άξια διακριθείς, παρέθεσε μια σειρά από πλάνα φόντου με πρώτο πλάνο τον χτυπημένο του αντίχειρα, που έγιανε σταδιακά, καθώς ο χρόνος περνούσε και το αιμάτωμα ανέβαινε στο πάνω μέρος του νυχιού, σε αστραπιαίο ρυθμό, και σε διάστημα περίπου ενός μηνός. Με ένα απότομο rewind στο φινάλε, σαν επεξηγηματικό coda, μας αποκάλυψε πως δράστης ήταν ο δαγκανιάρης σκύλος του! Μια έξυπνη μίνι μυθοπλασία που δίκαια απέσπασε το βραβείο καλύτερου δράματος. Ένα συμπαγές στόρι δηλαδή, όπως οφείλουν να έχουν οι σωστές μικρού μήκους. Με τη διαφορά πως γυρίστηκε με ένα iPhone 4, με χρωματική διόρθωση ως μόνη παρέμβαση. Σα να έγινε από κανονική κάμερα, αν και σήμερα δεν έχει και τόση σημασία αν κάποιος χρησιμοποιεί φιλμ ή ψηφιακό μέσο για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. ùóôïóï, ôï ïéêïíïµéêï είναι ένα σημαντικό θέμα, και η ταινία που γυρίζεται σε κινητό είναι ένα no budget εγχείρημα, που επιτρέπει στον καθένα να στήσει ένα ταινιάκι στα καλά καθούμενα, αν έχει μια ιδέα, μια ιστορία να αφηγηθεί, ή ένα περιστατικό να απαθανατίσει. Όπως υποστήριξε ένας παραγωγός από τη Γαλλία, τα κινητά έχουν φέρει δημοκρατική ισορροπία στην έννοια της κινηματογραφικής παραγωγής (η λέξη δημιουργία είναι λίγο βαριά), μια επανάσταση στην κινούμενη εικόνα, ενδεχομένως δυσανάλογη με το μέγεθός τους, στον ευρύτερο τομέα του ντοκιμαντέρ. Από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι, κουρασμένοι ή κολλημένοι στο γραφιάδικο καθήκον τους, δεν μπορούν να βρίσκονται παντού ανά πάσα στιγμή, ένας πιτσιρικάς έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στη μέση μιας διαδήλωσης ή ενός θερμού επεισοδίου, και να ανεβάσει τα γεγονότα με το πάτημα ενός κουμπιού. Διάδραση χωρίς γλωσσικούς φραγμούςΚenneth Bi

το 40% βλέπουν Youtube από το κινητό τους, και μάλιστα με μέσο όρο παρακολούθησης πάνω από 20 λεπτά, και κάποιοι από αυτούς έχουν γίνει οι ρεπόρτερ της δικής τους πραγματικότητας. Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι τόσο σύντομη όσο φαντάζεται από τον άστατο χαρακτήρα της νιότης. Που σημαίνει, πως υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος για ανάπτυξη. Μερικοί από τους καλεσμένους μίλησαν για την ανάγκη δημιουργίας ταινιών μεγαλύτερων σε διάρκεια, αμφισβητώντας τον περιορισμό του κινητού σε ένα επιπόλαιο μέσο και την ταύτιση του με ένα γρήγορο τηλεφώνημα ή ένα στιγμιαίο sms. «áöçóôå ôç âéá, χρησιμοποιήστε τη φαντασία» ήταν το σύνθημα του Shoot It, του πρώτου διαγωνισμού ταινιών από κινητά τηλέφωνα, διάρκειας 1-5 λεπτών, που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρεία παραγωγής πολιτιστικών γεγονότων Locomotiva, που δραστηριοποιείται με επιτυχία και ανησυχία σε αυτόν τον τομέα (και μέσω της οποίας βρέθηκα κι εγώ στη διεθνή διοργάνωση του Χονγκ Κονγκ, που γινόταν ταυτόχρονα με το μεγαλύτερο ασιατικό φεστιβάλ κινηματογράφου), με αφορμή τις ταραχές του Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Ένα κοινωνικό γεγονός, ένα ντόμινο εξελίξεων όπως αποδείχτηκε, γέννησε και οργάνωσε μια ανάγκη έκφρασης, φτιαγμένη από ένα εργαλείο πεζό, μπανάλ, εντελώς καθημερινό, απλής και εντελώς προσιτής τεχνολογίας, που χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα της χρήσης του. Οι ταινίες από κινητά είναι μια ρευστή υπόθεση, που βρίσκεται στα σπάργανα, και κανείς δεν μπορεί να κρίνει ποιο θα είναι το μέλλον και κυρίως η καλλιτεχνική εξέλιξή τους. Οι σκηνοθέτες που παρευρέθηκαν εκεί δεν σκέφτονται αναγκαστικά το παγκόσμιο χωριό όταν κάνουν την ταινία τους, αν και με κάποιον τρόπο φτάνουν και στο τελευταίο χωριό χωρίς να το προσπαθήσουν και πολύ. Το «θέμα» των κινητών ταινιών αναπτύσσεται ραγδαία και ενθαρρύνει τη συγχρονική εργασία. Ο Κρις Ρικάρντ από την Αυστραλία (τη χώρα που πήρε το μεγάλο βραβείο με το Sweat, σκηνοθετημένο από έναν Γερμανό) είπε πως αυτή τη στιγμή η τεχνολογία επιτρέπει εκτός από γύρισμα και viewing σε κινητό, τη συγγραφή του σεναρίου, την οργάνωση και κυρίως το mixing and mastering μέσω διαδικτύου, ταυτόχρονα, από όπου κι αν βρίσκεται ο παραγωγός με τον δημιουργό. Το φιλμ είναι κινητό. Το software υπάρχει, διατίθεται. Το αξιοπερίεργο είναι πως πολλοί δεν μοντάρουν σε Mac αλλά στο PC

τους, με το πρόγραμμα Premier. Απλά πράγματα - και εύκολα στο κουβάλημα. õðáñ÷åé êáé ï áíôéëïãïò, ήπιος και σκληρός. Επειδή συνήθως όταν κάποιος γυρίζει σε κινητό, υλοποιεί μια ιδέα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, το αποτέλεσμα είναι ένας δυνητικός πιλότος για μια μικρού μήκους ταινία, ή για ένα διαφημιστικό. Κι επειδή κανείς δεν γνωρίζει έναν καλλιτέχνη που να έχει καριέρα με φιλμ από κινητά (πότε να προλάβει) και δεν έχει αποκαλυφθεί αριστούργημα στο συγκεκριμένο φορμά, μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για ένα προσχέδιο, ένα σκίτσο που οδηγεί σε έναν πίνακα, αν ο καλλιτέχνης το αποφασίσει και έχει τα φόντα και τα προσόντα. Όπως υποστήριξε ο Κιμ Σουκ Χαν από την Κορέα, τα περισσότερα από τα «κινητά φιλμ» είναι βλακώδη. Πρέπει κάποιος να κάνει τη διαφορά επειγόντως. Και μάλλον την έκανε (την αρχή την έκανε σίγουρα) ο Παρκ Τσαν Γουκ, ο καδρολάγνος, τελειομανής Κορεάτης δημιουργός της τριλογίας της Εκδίκησης, όταν πήγε στο Βερολίνο και έφυγε νικητής στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους με το Nightfishing, μια τριαντάλεπτη κανονικότατη ταινία, που μάλιστα θα προβληθεί στα σινεμά της χώρας του. Παραπονέθηκε για κάποιες τεχνικές δυσκολίες στα λευκά και στο σκοτάδι (γι’ αυτό και επέλεξε το ασπρόμαυρο στις νυχτερινές, μυστηριακές σκηνές), αλλά παραδέχτηκε πως με την ευκολία να τοποθετεί την πανάλαφρη κάμερα όπου επιθυμούσε, πέτυχε πλάνα που συμβατικά δεν θα ονειρευόταν. Υπάρχει όμως και μια άλλη διαφορά: το πολύ ενδιαφέρον αυτό φιλμ, γυρισμένο σε iPhone 4 με προσαρμοσμένους φακούς πάνω του, στοίχισε 100 χιλιάδες δολάρια, και χορηγήθηκε από μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αν δεν απατώμαι! Στο internet μπορείτε να παρακολουθήσετε τα γυρίσματα σε ένα πεντάλεπτο featurette. óõµðåñáóµá: Τείνω να αντιπαθώ πλέον τις μεσαίες διοργανώσεις. Τα μεγάλα events είναι περιζήτητα, δημοσιογραφικά χρήσιμα, ταυτισμένα με το ρομαντικό μεγαλείο του σινεμά όπως το γνωρίσαμε. Τα μικρά, όπως το φεστιβάλ αυτό ή η ελληνική διοργάνωση του Shoot It (που περιλαμβάνει και φωτογραφίες), όπου πέρυσι ήμουν μέλος της επιτροπής -και το ευχαριστήθηκα-, συνιστούν, εκτός από τη χαρά της ανακάλυψης ψηγμάτων ταλέντου σε ακατέργαστα έργα, τη δραστηριοποίηση της φαντασίας γύρω από το Γουελσικό The Shape of Things to Come. Επίσης, στο Χονγκ Κονγκ μπορείς να φας τους πιο νόστιμους ζωμούς, αν δεν έχεις τη νοσηρή περιέργεια να μάθεις ποιο ζαρζαβατικό, κρεατικό ή ψαρικό επιπλέει μέσα τους...

Οδ.Σταδίου 19, 2103228821 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου Πεμ:Πρεμιέρα (με προσκλήσεις), Παρ:17.00-Το δηλητήριο του έρωτα, 19.00-Kill me please, 21.00-Carlos, Σαβ:18.30-Η διορία, 20.30-Gino, ο νονός της πίτσας, 22.30-Η μεγάλη φυγή, Κυρ:18.00Kerity,το σπίτι των παραμυθιών,20.30-Ένα κρεβάτι στα τέσσερα, 22.45-Potiche, Δευτ:18.30-Holiday, 20.30-Ενας τρελός έρωτας, 22.45-Crossing dates, Τρ:18.45-Buffet froid, 20.45-Θέα στην θάλασσα, 23.15-Ενας έρωτας από το τέλος, Τετ:18.30-Η κραυγή ενός ανθρώπου, 20.30-Pauline & Francois,22.45-Gino, ο νονός της πίτσας

AΘΗΝΑΙΟΝ - 3D DIGITAL

Βασιλισσης Σοφίας 124, Αμπελοκηποι, 2107782122 , www.athinaioncinemas.com ÜΑίθουσα 1: Απόλυτη ευφυϊα ΠεμΚυρ& ΤρΤετ: 18.40-20.5023.00 Δευτ:23.00 Αρης καλεί μαμά, ΣαβΚυρ 16.50 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 2: Ο άγνωστος 18.20-20.30-22.50 Yogi bear, 16.40 μεταγλ (σε 3D)

AΝΔΟΡΑ

Σεβαστ/πόλεως 117 , 210 6998631 Στην καρδιά του χειμώνα 18.30-20.30-22.30

AΣΤΟP HOLLYWOOD 3D

Σταδίου 28 ,2103310820 Μαύρος κύκνος 17.50-20.10-22.30 Αρης καλεί μαμά, ΠαρΚυρ 16.00 μεταγλ (σε 3D) κάθε Τετ με 1 εισιτήριο 2 άτομα (εκτος προβολών 3D)

AΣΤΥ - CINEMA

Οδός Κοραή 4 , 2103221925 Ιρλανδέζικος δρόμος 18.0020.15-22.30

ΓΑΛΑΞΙΑΣ 3D DIGITAL -

Αρχή Λ.Μεσογείων- Αμπελ/, 2107773319 ÜΑίθουσα 1: Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων 18.40-20.40-22.45 ÜΑίθουσα 2: Ο λόγος του βασιλιά 18.00-20.15 Γυναίκες έτοιμες για όλα, 22.30

ΔΑΝΑΟΣ

Λεωφ.Κηφ-Πανόρμου, 210 6922655 www.danaoscinema. gr ÜΑίθουσα 1: Ισως, αύριο 17.45-20.15-22.45 ÜΑίθουσα 2: Ιρλανδέζικος δρόμος 17.4020.00-22.20

ΕΛΛΗ

Οδός Ακαδημίας 64, 2103632789 Wasted youth 22.30 Μαμούθ 18.30-20.30

ΕΜΠΑΣΣΥ NOVA ODEON Πατ.Ιωακείμ 5,Κολ/νάκι, 210 7215944 Ισως, αύριο 17.2520.00-22.35

ΙΝΤΕΑΛ

Πανεπ/μίου 46 , 2103826720 Απ' τα κόκαλα βγαλμένα 18.0020.10-22.20

ΝΙΡΒΑΝΑ CINEMAX

Λεωφ. Αλεξάνδρας 192, 210 6469398 Μαμούθ 18.30-20.3022.30

ΟDEON OΠΕΡΑ

Οδός Ακαδημίας 57, 2103622683 www.i-ticket.gr ÜΑίθουσα 1: Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων 17.50-20.10-22.30 Τετ μόνο ώρα 17.50 ÜΑίθουσα 2: Ο λόγος του βασιλιά 17.20 Γυναίκες έτοιμες για όλα 19.50-22.10

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αέξάνδρου 134-136, 210 3609695 ÜΑίθουσα Α : 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου ÜΑίθουσα β: Princess 22.00

ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX

Πανεπιστημίου –Θεμιστοκλέους, 2103811147 Μέσα από τις φλόγες 17.40-20.00-22.30

áñãõñïõðïëç äáöíç AΤΛΑΝΤΙΣ CLASSIC CINEMAS 3D DIGITAL

Λεωφ.Βουλιαγμένης 245 Πλ.Καλογήρων, 2109711511 ÜΑίθουσα 1: Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων 18.00-20.1522.30 ÜΑίθουσα 2: Γυναίκες έτοιμες για όλα 17.30-19.50 Ο λόγος του βασιλιά22.10 κάθε Τετάρτη με 1 εισιτήριο 2 άτομα

ΝΑΝΑ CINEMAX 3D

Λεωφ.Βουλιαγμένης 179 Δάφνη,

2109703158 ÜΑίθουσα 1: Πρωινό ξύπνημα 17.20 ΣαβΚυρ και ώρα 15.20 Ο άγνωστος 19.20-21.40-00.00 ÜΑίθουσα 2: Παγκόσμια εισβολή 18.3021.00-23.30 ΣαβΚυρ και ώρα 16.00 ÜΑίθουσα 3: Απ'τα κόκαλα βγαλμένα 18.45-20.30-22.30 Αρης καλεί μαμά, 17.00 μεταγλ, ΣαβΚυρ και ώρα 15.15 μεταγλ ÜΑίθουσα 4: Παγκόσμια εισβολή 22.15 Rango 20.15 με υπότ Yogi bear 18.30 μεταγλ, ΣαβΚυρ και ώρα 16.45μεταγλ(σε 3D) Αρης καλεί μαμά, ΣαβΚυρ ώρα 15.00 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 5: Απόλυτη ευφυϊα 18.20-20.45-23.00 ΣαβΚυρ 15.45 ÜΑίθουσα 6: Μια φορά και ένα… μωρό ΠεμΠαρ& ΔευτΤετ: 17.30-19.30-21.30-23.30 ΣαβΚυρ:19.30-21.30-23.30 Rango ΣαβΚυρ 15.30-17.30 μεταγλ

ΣΟΦΙΑ

Ευσταθιάδου 2 Πλ. Αγ.Τριάδος, Αργυρούπολη, 2109927447 Οι ρυθμιστές 20.15-22.30 Ζουμπαίος & Ιουλιέτα ΠεμΚυρ 18.15 μεταγλ

VILLAGE ATHENS METRO MALL, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Λ.Βουλιαγμένης 276 Αγ.Δημήτριος Τκ 17343 Τηλ.: 801 100 9191 (αστική χρέωση), 210 8108080 www.vilagecinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Yogi bear 3D (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 11.45-13.40-15.3017.20 μεταγλ. (3D) Μια φορά και ένα...μωρό Πεμ έως Τετ : 19.10-21.20-23.30 ÜΑίθουσα 2: Rango (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 11.00-13.10-15.20-17.30 μεταγλ. Παγκόσμια εισβολή Πεμ έως Τετ : 19.40-22.10-00.40 ÜΑίθουσα 3: Ζουμπαίος και Ιουλιέτα (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 12.00-14.00-16.00 μεταγλ. Η τελετή Πεμ έως Τετ : 00.30 Μια φορά και ένα...μωρό Πεμ έως Τετ : 18.00-20.10-22.20 ÜΑίθουσα 4: Μαλλιά κουβάρια (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 13.3015.40 μεταγλ. Ο άγνωστος Πεμ έως Τετ : 19.30-21.50-00.10 ΟΙ ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο (μετ) Πεμ έως Τετ : 11.30-17.40 μεταγλ. ÜΑίθουσα 5: απόλυτη ευφυϊα Πεμ έως Τετ : 19.15-21.30-23.45 Άρης καλεί μαμά 3D (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 11.15-13.15-15.15-17.15 μεταγλ. (3D)

á÷áñíùí - ðáôçóéùí AΕΛΛΩ CINEMAX 5+1 3D

Πατησίων 140, 2108259975 www.cinemax.gr ÜΑίθουσα 1: Μια φορά και ένα… μωρό 19.15-21.15-23.15 Yogi bear 17.30 μεταγλ (σε 3D) Αρης καλεί μαμά ΣαβΚυρ 15.45μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 2: Παγκόσμια εισβολή 18.00-20.20-22.40 ΣαβΚυρ 15.40 ÜΑίθουσα 3: Απόλυτη ευφυϊα 19.10-21.20-23.30 Μαμούθ 17.15 Μαλλιά κουβάρια ΣαβΚυρ 15.15 μεταγλ ÜΑίθουσα 4: Ο άγνωστος 18.20-20.45-23.00 Rango, ΣαβΚυρ ώρα 16.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 5: Πρωινό ξύπνημα 18.20-20.30 Μαμούθ 22.50 Αρης καλεί μαμά 16.45 μεταγλ

AΛΕΞΑΝΔΡΑ

Πατησίων 79-Λεωφ.Αλεξάνδρας, 2108219298 Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων 18.30-20.3022.40

STER CINEMAS ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Αχαρνών 373-375, 2102371000, 8018017837 www.stercinemas. gr ÜΑίθουσα 1: Μια φορά και ένα… μωρό 19.00-21.00 Η Τελετή-:23.00 Πρωινό ξύπνημα-ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ:16.45 ΣαβΚυρ:12.00-14.30-16.45 ÜΑίθουσα 2: Ο άγνωστος 20.15-22.30 Rango ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ:18.00 μεταγλ, ΣαβΚυρ:11.00-13.30-15.50-18.00 μεταγλ ÜΑίθουσα 3: Αρης καλεί μαμά ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ:16.20-18.10 μεταγλ,ΣαβΚυρ: 12.30-14.2016.20-18.10 μεταγ Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων-:20.00-22.00-00.00 ÜΑίθουσα 4: Παγκόσμια εισβολή ΠεμΠαρ& ΔευτΤετ: 16.50-19.1021.30-23.50 ΣαβΚυρ: 11.3014.10-16.50-19.10-21.30-23.50 ÜΑίθουσα 5: Απόλυτη ευφυϊα ΠεμΠαρ& ΔευτΤετ: 17.00-19.1021.15-23.20 ΣαβΚυρ: 12.40-14.5017.00-19.10-21.15-23.20

ΟΣΚΑΡ

Αχαρνών 330-Κάτω Πατήσια, 2102234130 Στην καρδιά του χειμώνα 18.15-20.20 Ο τρόπος του Μπάρνεϊ 22.20 Ζουμπαίος & Ιουλιέτα, ΠεμΚυρ ώρα 16.30 μεταγλ

ΤΡΙΑΝΟΝ-FILMCENTER

Πατησίων-Κοδριγκτώνος, 2108222702 Μέσα από τις φλόγες 18.00-20.30-23.00 Οι μικροί άλλοι Κυρ&Δευτ ώρα 15.00

ΦΙΛΙΠ

Πλατεία Αμερικής, Θάσου 11, 2108612476 Ο γιος του κυνηγού των αετών ΠεμΤρ:19.00-20.40-22.15 Τετάρτη ώρα 21.00: Θεατρική παράσταση. Κυριακάτικα απογεύματα.. Κυρ ώρα 16.00:Ονειρα σε άλλη γλώσσα

æùãñáöïõ - ðáãêñáôé

AΛΕΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗ/ ΦΟΣ Δ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ 3ης ορεινής ταξιαρχίας 13, Ζωγράφου, 2107773608 Παγκόσμια εισβολή ΠαρΤετ:18.00-20.00-22.00 Πεμ:εκδήλωση Κάθε Δευτ-Τετ τιμή εισ. 3,50€ τα 2 άτομα

VILLAGE 5 CINEMAS, ΠΑΓΚΡΑΤΙ -

Υμμητού 110 & Χρεμωνίδου, Εμπορικό κέντρο Millennium, Παγκράτι 210 7566240 Τηλ. : 801 100 9191 (αστική χρέωση), 210 8108080 www.vilagecinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Άρης καλεί μαμά (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ : 15.00-17.00 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ : 11.00-13.00-15.00-17.00 μεταγλ. Μια φορά και ένα...μωρό Πεμ έως Τετ : 18.45-20.45-22.45-00.45 ÜΑίθουσα 2: Rango (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ : 16.50 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ : 12.15-14.30-16.50 μεταγλ. Σανγκάη – Η πόλη των κατασκόπων Πεμ έως Τετ : 19.00-21.15-23.30 ÜΑίθουσα 3: Ο άγνωστος Πεμ έως Τετ : 15.3017.45-20.00-22.15-00.30 Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο (μετ) Σαβ έως Κυρ : 12.00-13.45 μεταγλ. ÜΑίθουσα 4: Yogi Bear 3D (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ : 15.15-17.15 μεταγλ. (3D) Σαβ έως Κυρ : 11.1513.15-15.15-17.15 μεταγλ. (3D) Παγκόσμια εισβολή Πεμ έως Τετ : 19.15-21.45-00.15 ÜΑίθουσα 5: Απόλυτη ευφυϊα Πεμ έως Τετ : 19.20-21.30-23.45 Άρης καλεί μαμά 3D (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ : 15.40-17.30 μεταγλ. (3D) Σαβ έως Κυρ : 11.30-13.30-15.4017.30 μεταγλ. (3D)

ΠΑΛΑΣ

Υμηττού 109, Παγκράτι, 210 7515434 Ραντεβού στο Παρίσι 18.15 Blue Valentine 20.30 Ο θαυματοποιός 22.30

ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ

Ριζάρη 24, 2107291800 Πρωινό ξύπνημα 18.40-20.40 Rango 22.40 με υπότ Ζουμπαίος & Ιουλιέτα ΣαβΚυρ ώρα 17.00 μεταγλ

âáñêéæá - ãëõöáäá AΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS - 3D DIGITAL

Ζησ/λου 7 &Ιωάν.Μεταξά, Γλυφάδα ,2112112222 www. athinaioncinemas.com ÜΑίθουσα 1: Απόλυτη ευφυϊα 18.20-20.3022.40 Yogi bear 16.30 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 2: Παγκόσμια εισβολή 18.20-20.40-23.00 Αρης καλεί μαμά ΣαβΚυρ ώρα 16.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 3: Ο άγνωστος 18.10-20.30-22.50 Rango ΣαβΚυρ ώρα 16.00 μεταγλ ÜΑίθουσα 4:Μια φορά και ένα… μωρό 18.5020.50-22.50 Αρης καλεί μαμά, ώρα 16.50 μεταγλ (σε 3D)

BΑΡΚΙΖΑ - 3D DIGITAL

Θάσου 22, Βάρκιζα, 2108973926 ÜΑίθουσα 1: Παγκόσμια εισβολή 18.30-20.40-22.45 Αρης καλεί μαμά, ΣαβΚυρ ώρα 16.40 μεταγλ, (σε 3D) ÜΑίθουσα 2: Δικηγόρος σκοτεινών υποθέσεων 18.3020.40-22.45 Rango ΣαβΚυρ ώρα 16.40 μεταγλ

ΓΛΥΦΑΔΑ ΟDEON

Ζέππου 14 & Ξενοφώντος 31, 210 9650318.www.glyfada-cinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων 20.00-22.40 ΣαβΚυρ και ώρα 17.20 ÜΑίθουσα 2: Γυναίκες έτοιμες για όλα 22.10 Ο λόγος του βασιλιά 19.30

éëéïí - áã.áíáñãõñïé - ðåôñïõðïëç STER CINEMAS

Εμπορικό κέντρο ESCAPE,Λεωφ. Δημοκρατίας 67α, Ίλιον, 210 2371000 8018017837 www. stercinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Απόλυτη ευφυϊα 19.15-21.3023.45 Yogi bear ΠεμΠαρ& Δευτ Τετ:1 6.00-17.40 μεταγλ, ΣαβΚυρ: 11.00-12.40-14.2016.00-17.40 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 2: Παγκόσμια εισβολή Πεμ Παρ&ΔευτΤετ: 16.30-18.50-21.10-23.30 ΣαβΚυρ: 11.50-14.10-16.30-18.50-21.1023.30 ÜΑίθουσα 3: Παγκόσμια εισβολή Πεμ& ΚυρΤετ: 17.3019.50-22.10 Παρ Σαβ:17.3019.50-22.10-00.30 Οι ήρωες του δάσους:Περιπέτειες στο τσίρκο-ΣαβΚυρ:12.20-14.00-15.50 μεταγλ ÜΑίθουσα 4: Ο άγνωστος Πεμ&ΚυρΤετ:20.15-22.30 ΠαρΣαβ:20.15-22.30-00.45 Rango-ΠεμΠαρ & ΔευτΤετ: 18.00 μεταγλ, ΣαβΚυρ:11.20-13.30-15.45-18.00 μεταγλ ÜΑίθουσα 5: Απ'τα κόκαλα βγαλμένα 18.00-20.0022.00-00.00 Αρης καλεί μαμά ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ:16.10 μεταγλ ΣαβΚυρ:12.30-14.20-16.10 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 6: Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων 19.2021.20-23.20 Αρης καλεί μαμά ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ:17.30 μεταγλ, ΣαβΚυρ:12.00-13.50-15.40-17.30 μεταγλ ÜΑίθουσα 7: Μια φορά και ένα… μωρό 19.00-21.00 Η Τελετή 23.00 Πρωινό ξύπνημα 17.00 Ζουμπαίος & Ιουλιέτα ΣαβΚυρ:11.30-13.15-15.10 μεταγλ

êáëëéèåá

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΛΥΨΩ

Λαμπράκη - Καλυψούς Καλλιθέα, 2109510909 Όταν Θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω 20.30

ΕΤΟΥΑΛ

Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέα, 2109510042-2109592611, www. etoile-cinemas.gr Μια φορά και ένα… μωρό 18.45-20.45-22.45 Αρης καλεί μαμά ΣαβΚυρ ώρα 17.00 μεταγλ

ΕΤΟΥΑΛ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Κρέμου 141, Καλλιθέα, 2109560306 ÜΑίθουσα 1: Ο άγνωστος 18.30-20.35-22.45 Rango ΣαβΚυρ ώρα 16.30 μεταγλ ÜΑίθουσα 2: Ο λόγος του βασιλιά 18.00-20.15-22.30


ΜΟΥΣΙΚΗ

53

περάσουν από την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Αν η εμφάνισή τους είναι στο ύψος των Future Islands που έφεραν παλαιότερα οι ίδιοι promoters, τότε αυτή τη συναυλία δεν πρέπει να τη χάσετε.

WEB LIFE TO CONN-X ΑΚΟΥΕΙ, ∆ΙΑΒΑΖΕΙ, ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...

Smash the system Εξίσου βρετανόφιλοι είναι και οι δικοί μας Gad, μόνο που αυτοί εμπνέονται περισσότερο από την ποπ σκηνή (αλλιώς Madchester) παρά από τα σκοτάδια του Νότου. Ο πρώτος τους δίσκος, «System Motorama May Fall», όταν κυκλοφόρησε είχε πάρει καλές κριτικές και είχε κι ένα ραδιοφωνικό χιτ, το «The end of the road», αν και άξιζαν ακόμα 2-3 τραγούδια τους, αντίστοιχης εμπορικής απήχησης. Συνολικά, όμως, ο δίσκος αποπροσανατολιζόταν από τις πολλές συμμετοχές στα φωνητικά και από τη μεγάλη του διάρκεια, με αποτέλεσμα να κρατάς τελικά ένα μέρος του και όχι το σύνολο. Η δουλειά που ακολούθησε, όμως, το περσινό «The perfect crime», αποδεικνύει πως λύθηκαν αρκετά από αυτά τα προβλήματα, ευτυχώς χωρίς να χαθούν οι αρετές του ντεμπούτου τους. ind in her hair Έτσι, λοιπόν, εδώ θα βρείτε το δεύτερό Δεν έχω καταλάβει τους χιτ (το «Waves», που πρόσφατα πόσων χρόνων είναι ανανέωσε ο Tareq, ο οποίος είναι σίγουη πεντάδα από το ρα καλός παραγωγός), μόνο με μια, και Rostov-on-Don, για απόλυτα επιτυχημένη, συμμετοχή στα να υποστηριχθεί ένα φωνητικά (αυτή του Κ.Βήτα στο «Over the σοσιαλιστικού ενδιmoon»), ενώ τα υπόλοιπα 9 τραγούδια τους αφέροντος επιχείρημα για τη φτάνουν και περισσεύουν Gad μουσική που άκουγαν μικροί. για να αποδείξουν πως Σίγουρα, το βιομηχανικό τους ταιριάζουν πολύ οι περιβάλλον βοήθησε, αλλά κιθάρες που τους απομαη καθοριστικότερη επιρροή κρύνουν από τις electro τους είναι τα τραγούδια αναφορές. Ειδική μνεία των Joy Division -κυρίως η αξίζει στα δύο τελευταία φωνή του Curtis- όπως και τραγούδια του δίσκου, ευρύτερη η βρετανική σκηνή που στο μυαλό μου, τουτων ‘80s. Μέχρι τώρα έχουν λάχιστον, φανερώνουν κυκλοφορήσει έναν δίσκο Burial την επόμενή τους μέρα. που ανακάλυψαν τα περισΤην Παρασκευή (01/04) σότερα εγχώρια μουσικά εμφανίζονται στο Fuzz μπλογκ που πεθαίνουν για με την Olga Kouklaki να post punk και δεν άντεξαν ανοίγει τη συναυλία. να ακούσουν πάνω από 3 φορές την τόσο επίπεδη Fast Track Vol.2 δουλειά των Interpol. Οι 9 Μετά την κυκλοφορία των συνθέσεις του «Alps», χωρίς να είναι όλες «Ego/Mirror» μαζί με Four τους σπουδαίες, έχουν μελωδική φλέβα, Tet και Thom Yorke, ο Burial κυκλοφορεί ωραίες κιθάρες και μέσα στη θεματική καινούργιο 12’’ στη Hyperdub του Kode τους μαυρίλα μπορούν να γίνουν κολλη9. Ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη του τικές. Η τριάδα στο δεύτερο μισό, «Wind κυκλοφορία εδώ και 4 χρόνια, εξού και in her hair», «Ghost» και «Alps» φτάνει και το μεγάλο ενδιαφέρον. Το εναρκτήριο περισσεύει για να μπεις στη διαδικασία να «Street Halo» είναι ένα θεοσκότεινο κατεβάσεις τον δίσκο τους, που διατίθεται κομμάτι που λόγω των 4/4 δεν χορταίνεις δωρεάν από το site τους (wearemotorama. να το ακούς (άσε που το μιξάρεις και με com). Εκεί, αν κοιτάξεις λίγο παραπάνω, ό,τι θες). Το «NYC» είναι ένα τυπικό Burial θα βρεις διευθύνσεις και από άλλα ρωσικά «τραγούδι» με φωνητικά που θυμίζουν συγκροτήματα που έχουν ενδιαφέρον. πολύ το «Untrue». Τέλος, στο «Stolen Φαίνεται πως εκεί χτίζεται μια αξιόλογη Dog» για πρώτη φορά βρίσκεις μια τόσο σκηνή. Όλοι μού προτείνουν να ψάξω τους ξεκάθαρη μελωδική γραμμή σε παραγωManicure, αλλά δεν έχω προλάβει. Όπως γή του, που ναι μεν δεν με ενθουσιάζει, και να ‘χει, τη Δευτέρα (04/04, Αn Club) θα αλλά ίσως να δείχνει τον ήχο που θα έχει ο εμφανιστούν στην Αθήνα λίγο μετά την κυεπόμενος δίσκος του, που είναι ο ορισμός κλοφορία ενός καινούργιου τραγουδιού με του «δύσκολου τρίτου άλμπουμ». Μετά την τίτλο «One Moment». Χωρίς να είναι κάτι ολοκληρωτική αποδοχή των δύο πρώτων, φοβερό, παραμένει στα dark μονοπάτια δύσκολα φτάνεις ανέπαφα στο επόμενο που τους αρέσουν και προφανώς αρέσουν βήμα. και σε μάς. Γι’ αυτό και μετά την Αθήνα θα Γιώργος Μιχαλόπουλος

The colder the better

Μια μπάντα που θα ήθελε να ζει σε μια άλλη εποχή, η εγχώρια ποπ και ο καινούργιος Burial.

W

To Flash καλά κρατεί Η τεχνολογία Flash περνάει δύσκολες μέρες, λόγω του ολοκαίνουργιου HTML 5 σχεδιασμού. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί ακόμα να δημιουργήσει όμορφα sites, σαν τα τρία που ακολουθούν.

Πώς νιώθεις; Μπες σε αυτήν τη σελίδα όταν είσαι λυπημένος. Ή χαρούμενος. Ακόμα και όταν είσαι ανυπόμονος. Αλλά και όταν η διάθεσή σου είναι τέτοια που μπορεί να εκφραστεί από τις κατηγορίες του site, που τις αλλάζεις με μια απλή κίνηση προς τα πάνω ή κάτω. Διάλεξε ανάμεσα στη χαρά, τη λύπη, τη νοσταλγία, τη ζεστασιά αλλά και τη διασκέδαση. Το moodstream σού δείχνει μια σειρά από κινούμενες και μη εικόνες από την τεράστια συλλογή του Getty Images με

υπέροχη μουσική στο background: από τζαζ των ’20s έως new age, η επιλογή της οποίας εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεται ο «διακόπτης» της νοσταλγίας. Ό,τι καλύτερο για να περάσει όμορφα λίγη ώρα στη δουλειά, να «ταξιδέψεις» και να εμπνευστείς, και μάλιστα με πολύ καλύτερη ποιότητα από του οποιουδήποτε screen saver. http://moodstream.gettyimages.com

Branding με Flash

Τι θα δούμε; Το αμερικανικό δίκτυο HBO έκανε redesign στην ιστοσελίδα του και το αποτέλεσμα είναι ένα από τα καλύτερα και πιο εύχρηστα site που έχουμε δει και που βασίζονται τελείως στην τεχνολογία Flash. Σκοπός του νέου look ήταν να αισθανθούν πιο κοντά οι θεατές με τις αγαπημένες τους εκπομπές και ο τρόπος πλοήγησης αλλά και το καλό περιεχόμενο πετυχαίνει τον στόχο. Στο site μπορείς να βρεις το πρόγραμμα, αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε show αλλά και streaming video και trailers, και μάλιστα πολύ καλής ανάλυσης. Οι θεατές μπορούν, επίσης, να συζητήσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν σε σχέση με το περιεχόμενο του ΗΒΟ, αλλά έχουν και την ευκαιρία να ενημερωθούν για τυχόν νέες εκπομπές που μπορεί να τους ενδιαφέρουν. www.hbo.com

Ένα εκπληκτικό παράδειγμα του πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Flash για να αναδείξει την εταιρεία που το χρησιμοποιεί στο site της αλλά και τα πιστεύω της περί αισθητικής. Ο επισκέπτης που δεν γνωρίζει την Ecko καταλαβαίνει τη φιλοσοφία της αλλά και την εικαστική της προσέγγιση από τα πρώτα κιόλας κλικ. Χρήσιμο όσο και αισθητικά άρτιο, το site παραδίδει μαθήματα σωστής χρήσης του Flash. www.marcecko.com


54

θεατρο

Από τις πρόβες της παράστασης

σει και να φέρει τις δικές του. Να ανακαλύψει πράγματα που δεν είχαν περάσει από το δικό μου μυαλό. Αυτός είναι ο τρόπος που μ’ αρέσει να δουλεύω. Έχετε δει παραστάσεις στο ελληνικό θέατρο που να ήταν επιπέδου αντίστοιχου με κάποιες του ευρωπαϊκού θεάτρου; Μπορείς να δεις πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα που είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες. Αλλά για το επίπεδο ποιου ευρωπαϊκού θεάτρου να μιλήσουμε; Το γερμανικό θέατρο είναι μια περίπτωση. Μετά υπάρχει το σουηδικό, και άλλα. Συχνά το επίπεδο αυτό είναι ψεύτικο. Εννοείτε ψευτο-ποιοτικό; Πάρα πολύ! Μόνο φόρμα και κανένα σοβαρό περιεχόμενο. Απλά «μοντέρνο». Απογοητεύεσαι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το μοντέρνο θέατρο δεν είχε τίποτα να μου προσφέρει. Που δεν είχε τίποτα να μου πει και ξέχασα αμέσως τι είδα. Έχω δει τέτοιου είδους παραστάσεις στη Σερβία, αυτή τη μανία να μιμηθούν πράγματα που δεν τους ανήκουν, που δεν είναι καν στην θεατρική μας παράδοση. Είναι αστείο και σιχαμερό. Καταρχάς, ασχολούνται με προβλήματα που δεν είναι δικά μας. Δεν βλέπουν γύρω τους πόσα προβλήματα υπάρχουν, για τα οποία μπορούν να μιλήσουν;

νικιτα μιλιβογεβιτς

Ο νόμος του σκηνοθέτη

Τι φταίει; Η έλλειψη ενός συλλογικού οράματος; Ακριβώς! Κάπου χαθήκαμε, παντού βλέπεις κακές ιδέες.

Γνώριμος στο αθηναϊκό κοινό από την εποχή του Αμόρε, ο σημαντικός Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγεβιτς επιστρέφει στην Αθήνα για το ανέβασμα της Μητέρας του σκύλου, του Παύλου Μάτεσι. Από τον Χρήστο Παρίδη. Φωτό: Σπύρος Στάβερης.

Π

ότε πρωτοήρθατε να δουλέψετε στην Αθήνα; Ήταν γύρω στα 19971998. Μ’ έφερε ο Γιάννης Χουβαρδάς για το Αμόρε. Ήταν η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα, κι όπως συμβαίνει με τον πρώτο έρωτα μού έχουν μείνει κυρίως οι ωραίες αναμνήσεις. Πολύ αργότερα συνειδητοποίησα πόσο τυχερός ήμουν, γιατί το Αμόρε για την εποχή του ήταν ένα πολύ θαρραλέο εγχείρημα. Πειραματικό θέατρο, ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό…

Έδινε πλήρη ελευθερία στους συνεργάτες του; Ακριβώς! Ο Χουβαρδάς με στήριξε στις επιλογές μου, μου επέτρεψε να ακολουθήσω το ένστικτό μου και τον τρόπο σκέψης μου, να κάνω το είδος του θεάτρου που ήθελα. Είχα στη διάθεσή μου πολύ καλούς ηθοποιούς και κάποιοι από αυτούς είναι τώρα και στο Εθνικό. Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά; Ο Ιβάνοφ του Τσέχωφ, σε δική μου διασκευή. Όλοι προσπαθούσαν να με βοηθήσουν, να λύσουν κάθε μου απορία, να μου δώσουν να καταλάβω. Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, έγινε επιτυχία και μείναμε όλοι τόσο ικανοποιημένοι που ο Γιάννης με κάλεσε και την επόμενη χρονιά. Ξαναήρθα και έκανα το Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι, σε δική μου δραματοποίηση. Εκείνη η παράσταση έγινε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Σε τι υπερείχε εκείνη την εποχή το ελληνικό θέατρο από το σερβικό; Για έναν σκηνοθέτη τα πλεονεκτήματα ήταν κυρίως τεχνικής φύσεως. Στη Σερβία, ακόμα και σήμερα, δεν έχουμε ένα θέατρο σαν το Αμόρε. Ένα ιδιωτικό θέατρο στο οποίο έχεις όλους τους ηθοποιούς στη διάθεσή σου ανά πάσα στιγμή. Ομολογώ ότι αυτό με εξέπληξε γιατί στη χώρα μου οι ηθοποιοί παίζουν οπουδήποτε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια δουλειά. Εδώ είχα την αίσθηση ότι είχα τους δικούς μου ηθοποιούς. Σαν μια προσωπική ομάδα; Ναι! Ήταν ανέκαθεν το όνειρό μου. Να έχω την ομάδα μου, της οποίας να

νιώθω πραγματικά ότι ηγούμαι κι ότι κατευθύνω τη διαδικασία. Γιατί για ’μένα το θέατρο είναι, πάνω απ’ όλα, διαδικασία. Μια παράσταση είναι η διαδικασία κατά την οποία χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθεί κάτι… Για εσάς, ποιο είναι το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία; Τρεις μήνες... Πριν από λίγο καιρό ήμουν στη Γερμανία. Εκεί συνήθως κάνουν ενάμιση μήνα πρόβες. Χρειάστηκε να διπλασιάσω τις πρόβες για να αντεπεξέλθουμε. Τι άλλα προτερήματα σας πρόσφερε το θέατρο εδώ; Μερικοί από τους ηθοποιούς του Αμόρε ήταν σαν να ήταν «δικοί» μου ηθοποιοί. Αυτό ήταν κάτι που επίσης με εξέπληξε ευχάριστα. Ήταν ηθοποιοί ανοιχτοί και δημιουργικοί συγχρόνως. Τους έδινα ένα πλαίσιο να κινηθούν κι εκείνοι πραγματικά ήταν έτοιμοι να το εξελίξουν και να δημιουργήσουν κάτι μέσα από αυτό, κι αυτό είναι που μου αρέσει πολύ. Στην Ελλάδα, όπως και παντού για να ’μαι ειλικρινής, συναντάς συχνά ηθοποιούς που περιμένουν από εσένα να τους καθοδηγήσεις, τι θα κάνουν και πώς. Κάνουν ακριβώς αυτό που τους ζητάς. Η διαφορά μεταξύ αυτών που παίρνουν πρωτοβουλίες κι εκείνων που τα περιμένουν όλα από τον σκηνοθέτη είναι τεράστια. Φυσικά, προτιμώ τους πρώτους. Όντως, το σπουδαίο αποτέλεσμα σε μια δουλειά συνόλου πραγματοποιείται όταν όλοι συμβάλλουν με τον τρόπο τους. Κι αυτό είναι κάτι που περιμένω όχι μόνο από τους ηθοποιούς αλλά κι από όλους μου τους συνεργάτες. Κι από τον μουσικό, και από τον χορογράφο, κι από τον σκηνογράφο. Συνεργάζομαι με τον συνθέτη Δημήτρη Καμαρωτό χρόνια τώρα, συνεργάστηκα μάλιστα μαζί του και στην πρώτη μου ταινία. Παρακολουθεί τη διαδικασία από την πρώτη πρόβα και είναι δημιουργικός, χωρίς να του περιορίζω τη φαντασία με δικές μου ιδέες. Φυσικά έχω πολλές ιδέες αρχικά -δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δική μου κατεύθυνση-, αλλά συγχρόνως τον αφήνω τελείως ελεύθερο να δημιουργή-

Αν κάτι θα αναγνωρίσει το κοινό στην παράσταση, είναι πόσο σοβαρό πράγμα αποτελεί η επιβίωση. Κι αυτό ήταν πάντα η ιστορία. Με μικρά ευχάριστα διαλείμματα. Μια τραγική επανάληψη σε όλα.

Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

Πώς διαλέξατε να ανεβάσετε τη «Μητέρα του σκύλου»; Μου το χάρισε ο Μάτεσις σε μια πρεμιέρα του Αμόρε. Είχε μόλις μεταφραστεί στα σερβικά και μου το έκανε δώρο. Τότε ούτε που μου περνούσε από το μυαλό να το κάνω θέατρο. Μου είχε αρέσει πολύ και το είχα δανείσει σε πολλούς φίλους μου στο Βελιγράδι. Όταν πριν από δύο χρόνια συζητούσαμε με τον Γιάννη ιδέες για το Εθνικό, μου το πρότεινε, χωρίς να ξέρει ότι το είχα διαβάσει. Ενθουσιάστηκα! Το μυθιστόρημα είναι εκπληκτικό. Όλο αυτό το σουρεαλιστικό του στοιχείο είναι πολύ κοντά στον τρόπο που σκέφτομαι, και μ’ αρέσει όταν υπάρχει και στο θέατρο. Εσείς κάνατε τη διασκευή; Τη διασκευή την έκανε ο Μάτεσις και είχαμε σκοπό να ανταλλάξουμε ιδέες, αλλά δυστυχώς αρρώστησε βαριά και δεν μπορέσαμε. Κι όπως πάντα συμβαίνει στη διάρκεια της διαδικασίας των προβών, κάποια πράγματα έρχονται στην επιφάνεια, κάποια χάνονται, άλλα οξύνονται ακόμα πιο πολύ. Υπάρχουν «εικόνες» στο βιβλίο, περιγραφές, που σας έφεραν μνήμες από την πρόσφατη περιπέτεια του πολέμου στη χώρα σας; Eίδα πόσο μοιάζει η ιστορία των δύο χωρών. Οι εικόνες σε κάνουν να αισθάνεσαι την πείνα και την ανέχεια. Κάναμε μια έρευνα για την εποχή και μου έφεραν φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου. Θα μπορούσαν να προέρχονται από οπουδήποτε στα Βαλκάνια. Από τη Βοσνία, τη Σερβία… δεν ρωτάς καν από πού προέρχονται. Το μόνο που αναγνωρίζεις είναι η δυστυχία. Βλέπεις τον αγώνα για επιβίωση. Αυτό είναι και το ζητούμενο σήμερα, που είναι και η βασική ιδέα του βιβλίου. Αν κάτι θα αναγνωρίσει το κοινό στην παράσταση, αυτό είναι το πόσο σοβαρό πράγμα αποτελεί η επιβίωση. Κι αυτό ήταν πάντα η ιστορία. Με μικρά ευχάριστα διαλείμματα. Μια τραγική επανάληψη σε όλα. Είμαστε μικροί λαοί και στο μεγάλο παιχνίδι δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε για τη μοίρα του τόπου μας.

«Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, διανομή: Θέμις Μπαζάκα, Θεοδώρα Τζήμου,Υβόννη Μαλτέζου, Αντώνης Φραγκάκης, Θεμιστοκλής Πάνου, Κώστας Βασαρδάνης, Ηρώ Μπέζου, Βασίλης Καραμπούλας, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Τζένη Κόλλια, Γιάννης Τσεμπερλίδης. Από 07/04, Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 210 5288100.


Γαστρονομία και μπίρα

PUBLI

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σε συνεργασία με το γνωστό εστιατόριο Ίταμος του Elatos Resort & Health Club (Επτάλοφος, Παρνασσός), πραγματοποίησε μια εξαιρετική βραδιά γευσιγνωσίας, ειδικά σχεδιασμένη γύρω από τον εξαιρετικό κόσμο του ζύθου. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπίρα και Ευ Ζην», το οποίο έχει σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τη γαστρονομική σημασία της μπίρας ενώ συγχρόνως πληροφορεί για τα θετικά οφέλη της ήπιας κατανάλωσής της, στο πλαίσιο πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κάλεσε φίλους σε ένα υπέροχο δείπνο, όπου όλα τα εδέσματα συνδυάζονταν ιδανικά με μια επιλογή από μπίρες. Οι καλεσμένοι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας απάντησαν θετικά στο γαστρονομικό κάλεσμα του σεφ Βαγγέλη Μούκα. Το ραντεβού δόθηκε για το Σάββατο 12 Μαρτίου στο εντυπωσιακό εστιατόριο Ίταμος του γνωστού Resort. Όσοι παρευρέθηκαν είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα είδη μπίρας, τα χαρακτηριστικά τους, τη διαδικασία σερβιρίσματος, αλλά και να απολαύσουν το γευστικό αποτέλεσμα μιας μπίρας, όταν αυτή συνοδεύει το πιάτο που της ταιριάζει.Υπό την καθοδήγηση του κριτικού γεύσης Δημήτρη Αντωνόπουλου, οι φίλοι της μπίρας δοκίμασαν τα εδέσματα, πάντα συνδυασμένα με μπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η Erdinger συνόδευσε

επάξια τα μανιτάρια σοτέ, ενώ η δυνατή μαύρη Amstel Bock ανέδειξε τη γεύση της σαλάτας με φακές και σύγκλινο. Στη συνέχεια, η Duvel απέδειξε ότι μπορεί να απογειώσει μοναδικά ένα κοτόπουλο γεμιστό με πιπεριά, λιαστή ντομάτα, αρωματικά και πατάτες φούρνου λεμονάτες, ενώ η McFarland έκλεισε το ξεχωριστό μενού, συνοδεύοντας ιδανικά τα παραδοσιακά καλτσούνια με ανθότυρο και σιρόπι τσιλιμπούκοβο. Να σημειώσουμε εδώ πως το υψηλό δείπνο δόθηκε με σκηνικό τον χιονισμένο Παρνασσό, μοναδικό συστατικό για μια υπέροχη βραδιά! «Μπιρα & Ευ Ζην» Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Μπίρα και Ευ Ζην», το οποίο εντάσσει την μπίρα στο σύγχρονο γαστρονομικό τοπίο, ενώ συγχρόνως πληροφορεί για τα θετικά οφέλη της ήπιας κατανάλωσής της, στο πλαίσιο πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.


56

ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Με τη May Roosevelt στο Residents

E

Το ουράνιο τόξο πέθανε, ο μονόκερος πέθανε. Από τον Φώτη Βαλλάτο, Φωτό: Πέτρος Νικόλτσος.

νας λεπτός στύλος σαν αντένα μέσα στο σκοτάδι και ένα μικροκαμωμένο κορίτσι να τον κοιτάζει με προσήλωση προσπαθώντας να τον «αγκαλιάσει» χωρίς ποτέ να τα καταφέρνει, λες κι ένα αδιόρατο ηλεκτροφόρο σύρμα υπάρχει εκεί ανάμεσα στα χέρια της και το μουσικό όργανο. Και όμως, ύστερα από λίγο το κορίτσι καταφέρνει να δαμάσει την αντένα (το θέρεμιν) και να διηγηθεί την ιστορία ενός άλλου κοριτσιού που αγαπάει τα panda, αλλά φοβάται σχεδόν τα πάντα (στο υπέροχα ονειρικό άλμπουμ «Panda, a story about love and fear»). Γνώρισα τη May Roosevelt πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν ήταν η ελληνική συμμετοχή του Red Bull Music Academy, και ταξιδέψαμε μαζί στο Λονδίνο για να παρακολουθήσω την πορεία της στην Ακαδημία. Λιγομίλητη, χαμένη με τις ώρες στα στούντιο ηχογραφήσεων και στις διαλέξεις, μεθοδική και εργατική, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και να γίνει η σταρ (όχι με τη show off έννοια της λέξης) της περσινής Ακαδημίας, κερδίζοντας αρκετές εμφανίσεις στα events που διοργανώθηκαν στα κλαμπ της πόλης. Τώρα καθόμαστε ένα γλυκό βράδυ έξω από το («μυθικό» πια) Residents της Στρατηγού Καλλάρη στη Θεσσαλονίκη και μου μιλάει χαμηλόφωνα για το χωριό της στα Γρεβενά, όπου παραθέριζε κάθε καλοκαίρι αναμένοντας τη «μεγάλη μέρα», το πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, στην

πλατεία του χωριού. Χοροί, κλαρίνα, τραγούδι, μυρωδιά από ψητό κρέας και λεμόνι. Το μικροκαμωμένο κορίτσι έβλεπε, γελούσε, κατέγραφε και όταν μερικά χρόνια αργότερα τής ανατέθηκε να συνθέσει ένα μονόλεπτο κομμάτι ως μέρος ενός ενιαίου κομματιού που θα συνέθετε το παζλ όλων των συμμετεχόντων στην Ακαδημία ανακάλεσε τις μνήμες της και συνέλαβε την ιδέα να αποδομήσει τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και να τους περάσει μέσα από το θέρεμίν της. «Εκείνη την περίοδο ήμουν σε μια περίεργη συναισθηματική κατάσταση κι αυτό που μου βγήκε αβίαστα ήταν να πατήσω πάνω στον ρυθμό του ζεϊμπέκικου. Μετά, όταν γύρισα στην Ελλάδα, άρχισα να αναζητώ παραδοσιακούς χορούς στο YouTube κι εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τα πολυφωνικά τραγούδια από το Πωγώνι». Το τελικό αποτέλεσμα εκείνου το πρώτου πειραματισμού που ανοίγει το νέο της άλμπουμ «Haunted» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες είναι μια στοιχειωμένη εκδοχή του αντρικού χορού, ένα ζεϊμπέκικο με ανεβασμένα bpm χωρίς να χάνει ποτέ τον βαρύ ρυθμό του, την έξαψη και την ψυχή του. «Στο άλμπουμ υπάρχουν οχτώ παραδοσιακοί χοροί παιγμένοι με θέρεμιν και συνθεσάιζερ. Τσάμικος, ζωναράδικος, ζεϊμπέκικο, μαντηλάτος, πωγωνίσιος, κότσαρι, καλαματιανός, χασάπικος». Το τέταρτο κομμάτι («Dark the night») είναι ένα χασάπικο που μοιάζει να ξεπηδάει από τα πιο ερεβώδη κομμάτια της Zola Jesus, για να μεταμορφωθεί στο τέλος σε

του Wikipedia, μια έννοια που διατύπωσε ο ένα club anthem ικανό να σταθεί όρθιο στις Ζακ Ντεριντά και είναι ομόηχη της γαλλικής έξι τα ξημερώματα σε οποιοδήποτε dance ontologie. Μετά βρήκα κάποιο βιντεάκι στο club του πλανήτη (φαντάζομαι τους παραYouTube που λέγεται Ghost Dance, στο οποίο ζαλισμένους κλάμπερ να χορεύουν αγκαλιασμένοι με κλειστά μάτια στην πίστα). Μέσα μιλάει ο ίδιος ο Ντεριντά και στα λεγόμενά στο Residents ο DJ έχει βουτήξει τη φτέρνα του ανακάλυψα έναν συσχετισμό με αυτό του στη φανκ και τη σόουλ και ο (ένας εκ των που είχα στο μυαλό μου για το “Haunted”. ιδιοκτητών) Γιώργος Χριστιανάκης που κάΜιλούσε για τα φαντάσματα. Ότι κάθε φάντασμα έχει δυνητικά τη μορφή ενός προθεται δίπλα μας (αυτός ο σπουδαίος μουσισώπου από το παρελθόν μας, αλλά όταν το κός που έχει διανύσει τα χιλιόμετρά του με τις συναντήσουμε τελικά μπορεί να εμφανιστεί Τρύπες -από τον πρώτο τους κιόλας δίσκο, το με ένα άλλο πρόσωπο ή να είναι ένα άλλο πρόαριστουργηματικό «Τρύπες» του 1985- αλλά σωπο», μου λέει η May, που η κανονική της και σόλο ως συνθέτης μουσικής για το θέατρο δουλειά είναι γραφίστρια (είναι και κόρη του και τον κινηματογράφο) μου αφηγείται την σπουδαίου γραφίστα Στέλιου Ψευτόγκα). «Το ιστορία της ροκ Θεσσαλονίκης, από τότε που πιο δύσκολο είναι να σχεδιάσω κάτι για τον γράφτηκε με underground γράμματα στο εαυτό μου, εν προκειμένω για το άλμπουμ τοπικό CBGBs, τη Σελήνη (εκεί που βρίσκεμου. Μου πήρε πολύ καιρό να καταλήξω στο ται σήμερα το μεζεδοπωλείο Μυρσίνη, πίσω τελικό σχέδιο του δίσκου, το οποίο έχει επιραπό το θέατρο Μακεδονικών Σπουδών), εκεί ροές από τα μελανόμορφα αγγεία της Αρχαίας απ’ όπου ξεκίνησαν οι A Priori, οι Τρύπες, ο Ελλάδας. Είχα στο μυαλό μου την παράσταση Παπάζογλου και τα υπόλοιπα «παιδιά». Από ενός αγγείου με μαύρο και κόκκινο χρώμα. το ταβάνι του Residents («ρέζι» για τους φίΑυτό προσπάθησα να αποτυπώσω». Στο δεύλους) κρέμονται κάτι ψεύτικα μικρόφωνα (ή τερο κομμάτι του δίσκου («Oomph») βρίσκεμήπως είναι παγωτά χωνάκι), σε μια γωνιά ται το μοναδικό sample που έχει χρημια συστάδα ξεριζωμένες καρέκλες σιμοποιήσει η May. Είναι από ένα από κάποιο παλιό σινεμά, ένα RESIDENTS παλιό κομμάτι της ξενιτιάς του μαγαζί ποτισμένο με τον ροκ Στρατ. Καλλάρη 4, 2310 238274. ‘ν’ ρολ ιδρώτα του Αγγελάκα, Κώστα Κρυστάλλη: «Άνοιξε του Παυλίδη, του Μάλαμα και Ο δίσκος της May Roosevelt θλιβερή καρδιά και πικραμένο των υπόλοιπων ηρώων της βόαχείλι, βγάλε κάνα χαμόγελο «Haunted» κυκλοφορεί από την ίδια. ρειας όχθης. «Κάποια στιγμή, και πες κάνα τραγούδι». όταν ετοίμαζα τον δίσκο, έπεmayroosevelt.com/ shop.html fvallatos@lifo.gr σα πάνω στο λήμμα hauntology


57

που να φασ!

κριτικη

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ (ΤΟ)

Έβρου 40, Αμπελόκηποι, 210 7777742. Γεύσεις της μαμάς σε μαγειρευτά φαγητά και άλλα. Μπορείτε να πάρετε και φαγητό σε πακέτο. Παρ-Σαβ Ζωντανή μουσική. Κυριακή κλειστά. € 18-22

tasty lifo …. ουτε λεπι

Σε έναν μοντέρνο και προσεγμένο χώρο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο η ψαροταβέρνα «… Ούτε λέπι». Εδώ θα απολαύσετε θαλασσινές γεύσεις, εποχικά ψάρια αλλά και σαρακοστιανά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι. Τώρα που ο καιρός ανοίγει, μπορείτε να επισκεφτείτε και την όμορφη αυλή του! Αγίας Βαρβάρας 146, Π. Φάληρο, σύνορα με Άγιο Δημήτριο, 210 9823526

ΓΙΑΝΤΕΣ

barrestaurants APOLIS

Άλσος Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη, 210 5060000. Ανανεωμένο, υπέρκομψό στα μαύρα, με την καλύτερη θέα στην Αθήνα και «ανοιχτή» μεσογειακή κουζίνα.

Bandoneon (el)

Βιργ. Μπενάκη 7, Πλ. Μεταξουργείου, 210 5224346. Το αυθεντικό αργεντίνικο εστιατόριο της Αθήνας.

ECLIPSE

βυρίνης

71 χρόνια παράδοση Βυρίνης και καλό φαγητό. Aπό τη Νίκη Μηταρέα.

Η

βραδιά είναι γλυκιά, ό,τι πρέπει για να περπατήσω στη γοητευτική γειτονιά του Μετς με κατεύθυνση την ταβέρνα του Βυρίνη. Νοσταλγία με αγκαλιάζει, όπως και αναμνήσεις από παλιές οικογενειακές συνήθειες. Την κλασική ταβέρνα του Βυρίνη θυμάμαι ότι την τιμούσαν οι γονείς μου με την παρέα τους. Μεζεδάκια ελληνικά, καλό κρασί, καμιά κιθαρίτσα που σιγοντάριζε με τα τραγούδια της εποχής κι ευχάριστη διάθεση. Απλά, ζεστά και όμορφα. Κάπως έτσι διασκέδαζαν τότε. Και κάπως έτσι αναζητάμε κι εμείς σήμερα στέκια που αποπνέουν την αύρα μιας περασμένης εποχής. Η περιρρέουσα κατάθλιψη και η οικονομική κρίση μάς φέρνουν επιτέλους πιο κοντά. Ευκαιρία να «ξανασυστηθούμε» με τους φίλους μας, τους συγγενείς μας και να αναθερμάνουμε τις επαφές μας με τους ανθρώπους. Να ανακαλύψουμε τις απλές αξίες και να αντλήσουμε από αυτές χαρά. Το 1940 την ταβέρνα του Βυρίνη επέλεγαν για να φάνε όλοι οι αθλητές του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και από τα τραπέζια της έχει παρελάσει όλη η παλιά Αθήνα. Αν και ο χώρος έχει δεχθεί διακριτικές «ενέσεις» ανακαίνισης, διατηρεί κάποια από τα παλιά του στοιχεία όπως τα βαρέλια, που καταλαμβάνουν τη μια πλευρά στον τοίχο της σάλας, και τον συμπαθητικό κήπο, στο πίσω μέρος, που κλείνει με διάφανες τέντες για τον χειμώνα. Η αύρα του χώρου αμέσως σε αγκαλιάζει. Το μενού είναι μικρό, απλό και προσφέρει τους μεζέδες της κλασικής ταβέρνας. Σκορδάτη -υπερβολικά- μελιτζανοσαλάτα, λαχανοντολμάδες καλοφτιαγμένοι και γευστικοί , ιμάμ, κλασικά κεφτεδάκια, πατάτες φούρνου δεντρολιβανάτες, ωραιότατη σαλάτα πολίτικη με λάχανο, καρότο και σέλερι με καλή ισορροπία του ξιδιού, σαλάτα φακές με πιπεριές και κύμινο, γαύρος μαρινάτος, είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις, πίνοντας το κρητικό τσιπουράκι σου ή το κρασί σου. Ο ένας από τους δύο σεφ στην κουζίνα είναι σε αυτό το πόστο εδώ και σαράντα χρόνια. «Ήταν 14 χρόνων όταν ήρθε στο μαγαζί», λέει ο ιδιοκτήτης. Το δυνατό σημείο της κουζίνας είναι τα φαγητά της κατσαρόλας: αρνί λαδορίγανη, κουνέλι λεμονάτο και ένα νοστιμότατο κοτόπουλο που δοκίμασα μαγειρεμένο με κρασί και μανιτάρια. Από τη σχάρα, οι επιλογές κινούνται ανάμεσα σε αρνίσια παϊδάκια, χοιρινή μπριζόλα και ψαρονέφρι. Θα γλυκαθείς με τον σιμιγδαλένιο χαλβά της γιαγιάς, το ρυζόγαλο και το γαλακτομπούρεκο. Η φιλοσοφία της ταβέρνας, της οποίας τα ηνία κρατά ο Κωνσταντίνος Βυρίνης , η τρίτη Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153. γενιά, είναι συγκεΑνοικτό: Καθημερινά μεσημέρι και κριμένη: «Είστε βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημέρι και καλεσμένος μας με Δευτέρα βράδυ. απλό ελληνικό φαΚρασί: Μικρή λίστα με ελληνικές γητό». Μα, και εμείς γνωστές ετικέτες σε προσιτές αυτό ζητάμε: καλό τιμές. Ειδική μνεία: Το ελληνικό φαγητό, σε νεανικό και πρόθυμο σέρβις. τιμές προσιτές. mitarea@lifo.gr

Βυρίνης

Αλωπεκής 21, Κολωνάκι, 210 36 41 545, 210 7248383. Πολύ-ασιατική κουζίνα, δυνατά κοκτέιλ Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9 μ.μ. και Σάββατο από τις 12 το μεσημέρι.

ΕΛΑΙΩΝ

Ζωοδόχου Πηγής 3 & Ακαδημίας, 210 3813803. Απροσποίητες γεύσεις και αυθεντικά ελληνική κουζίνα.

HARD ROCK CAFÉ GLYFADA

Ζησιμοπούλου 5Α & Λαζαράκη 26, Γλυφάδα. Προσεγμένο μενού, γευστικά επιδόρπια και μεγάλη λίστα από κοκτέιλ υπό τους ήχους ροκ μουσικής.

LE PETIT SOMMELIER

Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 210 3301369. Πρόσφατα ανακαινισμένη νέο-ταβέρνα με βιολογικές ανησυχίες στην ωραιότερη αθηναϊκή αυλήμ με γευστικό φαγητό και προσεγμένο σέρβις.

Δαφνη

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 210 5773721. Παραπάνω από αξιόλογη παρουσία στα δυτικά. Καλά μαγειρευτά και ψαγμένα κρεατικά. €15-20

Κεντρικον

Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, 210 3232482. Από το 1960.

TIRBOUSON

Κωνσταντινουπόλεως 104, Γκάζι, 210 3410107. Λιτός χώρος και ιδιαίτερες γεύσεις ελληνικής κουζίνας και ψαγμένη ποικιλία κρασιών.

T PALACE

Β.Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 210 3222210. Η ποιότητα συναντά την ιδιορρυθμία με έντονα ελληνικές γεύσεις αλλά και πιο κοσμοπολίτικες επιλογές. €40-50

Μεγάλου Βασιλείου 50, Ρουφ, 210 3412 252/ Λόντου 4, Εξάρχεια, 210 3828 206. Επιβάλλεται να επισκεφτεί κανείς τη νεοταβέρνα που αποτελεί πλέον σταθερή αξία για τους απανταχού καλοφαγάδες! Από το πολύ καλό φαγητό του ξεχωρίζουν ασφαλώς το διάσημο μελωμένο κότσι και η πανσέτα με πορτοκάλι και μουστάρδα.

Prosopa

Κωνσταντινουπόλεως 4 και Μεγ. Βασιλείου 52, Ρουφ, 210 3413433. Μετακόμισε όχι πολύ μακριά. Με την ίδια υψηλή μεσογειακή ποιότητα.

SALERO

Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, 210 3813358. Σαλάτες, tapas, ιβηρομεσογειακές προτάσεις και πανέμορφα κοκτέιλ, συντροφιά με ethnic μουσικες. €15-30

SANTA BOTELLA

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032. Στο πιο κομβικό σημείο της πιάτσας της Πανόρμου, καλή μουσική, καθαρά ποτά. Ελληνική μεσογειακή κουζίνα και tapas σερβίρονται από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Secreto

Περσεφόνης 21, Γκάζι, 2103460750. Η διαφορετική διασκέδαση στο Γκάζι. Φιλικός, άνετος χώρος, απολαυστική ιταλική κουζίνα και μοναδικές γεύσεις με τριαντάφυλλο ή τζίντζερ στο Cocktail bar στην ταράτσα. Τα βράδια, δυνατά dj sets.

SOHO

Βουτάδων 54Β, Γκάζι, 210 3422663. Ένα bar-restaurant για όλες τις ώρες της μέρας στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Αθήνας.

SOSIALISTA

Τριπτολέμου 33, Γκάζι, 210 3474733. Βιομηχανικός χώρος που, εκτός από τη μεσογειακή και ιταλική κουζίνα από τον chef Φώτη Κουτάντου, προσφέρει και απολαυστικά cocktails με electronica, pop και rock. €20-25

SOUL KITCHEN

Κωνσταντινουπόλεως 46 και Ελασσιδών 30, Γκάζι, 210 3410418. Εξαιρετικά ταϊλανδέζικα πιάτα.

ελληνικη κουζινα ΑΓΟΡΑ

Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, Αμπελόκηποι, 210 6426238 και Χατζ. Μέξη 8 & Βεντήρη 9, Ιλίσια, 210 7252252. Καλαίσθητη διακόσμηση, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μενού με επιρροές από τη διεθνή αλλά και τη μεσογειακή κουζίνα, προσιτές τιμές σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

ΑΘΗΡΙ

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983. Ελληνικές γεύσεις σε νεοκλασικό περίγυρο διά χειρός Αλέξανδρου Καρδάση. Κυριακή ανοιχτά το μεσημέρι. Κλειστά Κυριακή βράδυ και Δευτέρα.

Ένα μοντέρνο bar-restaurant στην περιοχή του Κολωνακίου σε έναν χώρο με όμορφη αισθητική. Το Eclipse απλώνεται σε δύο επίπεδα και η κουζίνα του ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό πελάτη με το μεγάλο εύρος γεύσεων που προσφέρει, με πιάτα από την Ταϊλάνδη και τη Μεσόγειο. Το σέρβις του είναι πολύ ευγενικό, ενώ οι lounge μουσικές επιλογές του θα σας χαλαρώσουν και θα συμπληρώσουν τη γευστική εμπειρία. Αλωπεκής 21, Κολωνάκι, 210 3641545, 210 7248383.

Barba lazaros

LIS

Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 2103226711. Μεγάλη ποικιλία από tapas και δυνατή μπάρα για τη συνέχεια.

eclipse

hip ταβερνεσ Ζησιμοπούλου 24Α, Π. Φάληρο, 210 9403003. Πεϊνιρλί έξοχο. Ζωντανή μουσική το σαββατοκύριακο. €15-22

MONO TAPAS BAR

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη νοστιμιά του αυθεντικού ανατολίτικου πεϊνιρλί εδώ και περίπου 40 χρόνια στην περιοχή του Φαλήρου. Από τότε στο μενού έχουν προστεθεί γευστικότατα πιάτα ελληνικής κουζίνας. Ο χώρος του είναι απλός και προσεγμένος, η αυλή του με την πέργκολα φιλοξενεί τον κόσμο όταν έχει καλό καιρό, ενώ το σέρβις του διακρίνεται από επαγγελματισμό. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι ζωντανή μουσική ομορφαίνει τις εξόδους σας. Ζησιμοπούλου 24Α, Π. Φάληρο,210 9403003

Ρόμβης 21, 2103233459.Μαγειρευτά εξαιρετικά με φρέσκα εποχιακά υλικά.

Ζαΐμη 6 και Δήμητρος, Π. Φάληρο, 210 9842344. Wine bar restaurant με μια πλήρη κάρτα μενού και υπέροχο κατάλογο κρασιών. €20-25 Μεταξά & Ζησιμοπούλου 12, Γλυφάδα, 210 8941871.

barba lazaros

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ

Σκουφιας

polly magoo

ΤΟ ΚΟΥΚΛΑΚΙ

Ένα γαλλικό μπιστρό στην καρδιά του Μεταξουργείου κάνει τη διαφορά στον γευστικό χάρτη της περιοχής αλλά και του ευρύτερου κέντρου. Ισορροπημένοι γευστικοί συνδυασμοί και ενημερωμένη κάβα αποτελούν τον συνδυασμό που το κάνουν να ξεχωρίζει. Ο χώρος του είναι μικρός, λιτός και cozy, απόλυτα εναρμονισμένος με τις γεύσεις που σερβίρει ο σεφ και ιδιοκτήτης Γιώργος Ηλιού. Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241120

Παπανικολή 88, Χαλάνδρι, 210 6818710. Μοντέρνα ταβέρνα με θεματικό μενού.

Τζιτζικας και Μερμηγκας

Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, 210 2232376 / Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, 210 6810529 / Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 210 3247607. Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080. Αναφορές σε παλιό μπακάλικο και κατάλογος κλασικών και νεωτεριστικών μεζέδων, που αλλάζει συχνά. €15-22

ψαρι Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, περιοχή Χίλτον, 210 7234551. Θαλασσινές γεύσεις σε έναν μοντέρνο και προσεγμένο χώρο.

συνδυασμός ποιοτικών γευμάτων για τους λάτρεις του κρέατος, καλόγουστης διακόσμησης , ψαγμένων ελληνικών και ξένων μουσικών και αυθεντικής διασκέδασης.

Ιστιοπλοϊκος

Κανδαυλος

FISHAΛΙΔΑ SEA-FOOD

Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134084, 210 4134085. Σημείο αναφοράς στο Μικρολίμανο. Θαλασσινή πολυτέλεια με θέα σκάφη της Μαρίνας. Έκπτωση 15% στις περσινές του τιμές.

Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518. Πιστός στο όνομά του, σερβίρει ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Στην αυλή του με την τεράστια μουριά αφεθείτε σε γεύσεις με άρωμα θάλασσας, που μένουν αξέχαστες. Το σέρβις του είναι φιλικό και άψογο, ενώ ο χώρος σε αγγίζει με την απλότητά του. Ο Θαλασσινός έχει γίνει αγαπημένο στέκι των φανατικών του είδους και όσων ξέρουν από καλό ψάρι.

κλασικα και μεσογειακα CIBUS

Αίγλη Ζαππείου, 210 3369364, 210 3369300. Θέα στην Ακρόπολη και εκλεκτό μεσογειακό μενού από τον σεφ Δημήτρη Δημητριάδη.

χρυσα

Αρτεμισίου 4 & Κεραμεικού, Κεραμεικός, 210 3412515. Νέος χώρος και μεσογειακή κουζίνα με γαλλικές πινελιές στα κυρίως. Κυριακή κλειστά.

μοντερνεσ μπριζολεσ GRILL BAR

Ζησιμοπούλου 2, Γλυφάδα, 210 9680100, 210 9680505. Τέλειος

Περσεφόνης 47 & Ικαριέων 2, Γκάζι, 210 3424725. Η επωνυμία του σημαίνει «σουβλάκι» στα νέα ελληνικά. Με πολλές διαφορετικές συνταγές από κοτόπουλο και χοιρινό αλλά και με δύο νέα πιάτα, ο Κάνδαυλος δικαίως έχει καθιερωθεί ως απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του κρέατος στην περιοχή του Γκαζιού. 10 % έκπτωση για τους φοιτητές!

ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ – MEAT BAR Κηφισίας και Κασσαβέτη, (Εμπορικό Κέντρο Μελά), 210 8080880. Ζουμερά μπιφτεκάκια,

χειροποίητα καλαμάκια.

SIMPLY BURGERS

Ν. Σμύρνη, 210 92332500 / Αμπελόκηποι, 210 6994949/ Παγκράτι, 210 7290007 / Αγ. Στέφανος, 210 6219099 / Ν. Ερυθραία, 210 6252690 / Βριλήσσια, 210 8033833 / Ν. Ηράκλειο, 210 2833838 / Αγ. Παρασκευή, 210 6000688 / Γλυφάδα, 210 9606900 / Ηλιούπολη, 210 994888 / Πασαλιμάνι, 210 4171355 / Γαλάτσι, 210 2910444 / Χαλάνδρι, 210 6800633 /Π. Φάληρο, 210 9842700 / Λάρισα, 2410671371. Φρέσκα υλικά σημαίνει καλύτερη γεύση. Κάτι παραπάνω από «απλά» burgers!

εθνικεσ κουζινεσ Αλεξανδρεια

Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, Μου-

σείο, 210 8210004. Αιγυπτιο-μεσογειακό. Γλυκιά νοσταλγία για τις –όχι και τόσο– χαμένες πατρίδες.

China Town

Λεωφ Βουλιαγμένης 8-10, Αθήνα, 210 9315223 (από κινητό) 8011160200 Πολύ καλό κινέζικοασιατικό μενού σε λογικές τιμές και ευχάριστο περιβάλλον.

Dal Professore

Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου 22, Μαρούσι, 210 6149000. Αυθεντικές συνταγές από την Ιταλία, χειροποίητα ζυμαρικά.

Il mercatino

Ακτή Κουμουνδούρου 38, Μικρολίμανο, 210 4173087. Στο μικρολίμανο, θα δοκιμάσετε αριστουργήματα της ιταλικής κουζίνας με θέα τη θάλασσα. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε και κάτι από τα απίστευτα γλυκά του μαγαζιού.


58 ΚΟΧΥΛΙΑ

AGENDA

Γιάννης Μήτσης @ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

µïõóéêåò óêçíåò AN CLUB Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, 210 3305056. 31/03 Nalyssa Green Quartet, 9:30 μ.μ., €8. 02/04 Ραψωδός Φιλόλογος, 9:00 μ.μ., €12. 04/04 Motorama, Victory Collapse, 9:30 μ.μ., €12.

ΑΥΛΑΙΑ Αγίου Όρους 15, Βοτανικός, 210 3474074. 31/03 Lamia Bedioui, 10:00 μ.μ., €15(με κρασί/μπίρα). Από 01/04 έως 15/04 Χαΐνηδες, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 10:30 μ.μ., €15(με κρασί/μπίρα). 03/04 Delos, 10:00 μ.μ., €15(με κρασί/μπύρα). Από 04/04 έως 18/04 Μελίνα Κανά, κάθε Δευτέρα, 10:00 μ.μ., €15(με κρασί/ μπίρα). Από 05/04 έως 19/04 Σοφία Βόσσου, Μαργαρίτα Γκινοσάτη, 10:00 μ.μ., €15(με κρασί/ μπίρα). 06/04 Αμάν ναι!, 9:30 μ.μ., €15(με κρασί/ μπίρα).

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Λ. Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη, 210 9315600. Μπλε, Λάκης Παπαδόπουλος, Ζακ Στεφάνου, μΠάντα-Κοάλα, 10:30 μ.μ., €15 (μπαρ με ποτό), €140 (φιάλη). Τζίμης Πανούσης «30 χρόνια νύχτα», Σάββατο, 10:30 μ.μ., €15 (μπαρ), €40, €85, €95, €170, €190. 04/04 Γιώργος Ζήκας, 9:30 μ.μ., €15 (μπαρ με ποτό), €30 (ελάχιστη κατανάλωση).

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210 2610444. Από 01/04 έως 09/04 Παντελής Θαλασσινός, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 10:30 μ.μ.

FUZZ CLUB Πειραιώς 209 & Πατρ. Ιωακείμ 1, Ταύρος, 210 3450817. 01/04 G.A.D., 8:00 μ.μ., €12-15.

ΖΥΓΟΣ Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, 210 3241 610. Νίκος Μακρόπουλος, Θέμης Αδαμαντίδης, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 9:30 μ.μ.

GAZARTE Βουτάδων 32, Γκάζι, 210 3452277. 31/0302/04 Duke Ellington Orchestra, 10:30 μ.μ., €55, €50, €35, €25 (όρθιοι). 03/04 Σταύρος Ξαρχάκος «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι», 9:00 μ.μ., €55, €45, €30, €20 (όρθιοι).

GAZOO Πειραιώς 102-104, 210 3422888. Onirama, Μύρωνας Στρατής, Mark F. Angelo, Shaya, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

HALF NOTE Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. 31/03 Louisiana Red & Blues Wire, 10:30 μ.μ., €15, €20, €25,

€30. Από 01/04 έως 07/04 Inmaculada Ortega y Grupo, Δευτ.Σαβ. 10:30 μ.μ., Κυρ. 9:00 μ.μ., €15, €20, €25, €30, κάθε Δευτέρα €10, €20.

8:00 μ.μ., €65, €50, €40, €35, €25(φοιτ.). 04/04 Anna Caterina Antonacci «Ήχοι της Μπελ Επόκ», 8:30 μ.μ., €60, €43, €30, €16, €10(φοιτ.). 05-06/04 Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, 8:30 μ.μ., €70, €55, €45, €35, €25(φοιτ.). 05/04 Φωτεινή Δάρρα «Φωνές που ζουν μες στην ψυχή μας», 8:00 μ.μ., €80, €55, €40, €35, €20(φοιτ.).

ΜΕΤΡΟ

live bars/ dinner

Γκύζη & Κάλβου, 210 6461980. 31/03 Magic de Spell, 9:30 μ.μ., €15. Νατάσα Μποφίλιου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 10:30 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα).

ΟΞΥΓΟΝΟ LIVE Βούρβαχη & Κορυζή 4, Αθήνα, 210 9240740. 31/03 Ελεάννα Ζεγκίνογλου, special guest: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, €13(με ποτό). 01/04 Βαγγέλης Μαρκαντώνης & Joanna Drigo, €15(με ποτό). 02/04 Κώστας Τουρνάς, €15(με ποτό).

6 D.O.G.S Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 210 3210510. 31/03 Obatala Afrobeat Orchestra, €5. 01/04 Felizol & The Boy, 11:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. 02/04 Expert Medicine, 10:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. 03/04 Lemonostifel, 10:00 μ.μ., €7. 06/04 Tom Weis & Con_Sense, 10:00 μ.μ., €10.

ALMAZ

Μαρίνου Αντύπα38, Ηλιούπολη, 210 9750060. 01/04 Νίκος Ζιώγαλας. 02/04 Μαριώ.

Τριπτολέμου 12, Γκάζι, 210 3474763. 03/04 Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστας Λειβαδάς. 06/04 Σταύρος Σιόλας, Ευτυχία Μητρίτσα, 10:00 μ.μ., €10(με ποτό).

SECOND SKIN

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πλ. Αγίων Αναργύρων 5, Ψυρρή. 02/04 Clair Obscur, Dernière Volonté, Gertrud Stein «The Modern Mechanix fest v.2.0.», €25.

Ελασιδών 6 & Πειραιώς 116, 210 9014428. Κίτρινα Ποδήλατα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 11:00 μ.μ., €12 (με ποτό). 03/04 Barry Sinnerboy Barnes, Διαφυγόν Κέρδος, €10.

ΡΥΘΜΟΣ STAGE

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ - CLUB Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος, 210 9226975. Ευρυδίκη, Όναρ, Δημήτρης Κοργιαλάς, κάθε Πέμπτη, 10:30 μ.μ. House Band, 10:30 μ.μ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο, €10 (με κρασί). 03/04 Βασιλική Καρακώστα, 10:30 μ.μ., €12(με ποτό). Πάνος Μουζουράκης, κάθε Δευτέρα, 10:30 μ.μ., €13 (με ποτό). Έως 12/04 Yianneis «Προevolution», κάθε Τρίτη, 10:30 μ.μ., €12 (με ποτό). 06/04 Μαρία Λουκά, Δημήτρης Καρράς, Φώτης Ανδρικόπουλος, Αντίπερα Όχθη, κάθε Τετάρτη, 10:30 μ.μ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος, 210 9226975. Μιχάλης Τζουγανάκης, κάθε Πέμπτη, 10:30 μ.μ. Γιάννης Χαρούλης, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 10:30 μ.μ., €11 (με ποτό). 06/04 Γιάννης Μήτσης, special guest Ελευθερία Αρβανιτάκη, 10:30 μ.μ., €15 (με ποτό).

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ - +(PLUS) Φραντζή 14, Νέος Κόσμος, 210 9226975. Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ησαΐας Ματιάμπα, Θανάσης Αλευράς, κάθε Παρασκευή και Σάββατο 11:30 μ.μ.

óõíáõëéáêïé ÷ùñïé BADMINTON Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδί 04/04 Ottmar Liebert, Luna Negra, 9:00 μ.μ., €30, €25, €20, €15(φοιτ.).

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282333. 31/03 Omar Faruk Tekbilek,

GINGER ALE Θεμιστοκλέους 74, πλατεία Εξαρχείων, 210 3301246. 03/04 Michelle Vette & SouLov, 9:30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

KOO-KOO Ιάκχου 17, Γκάζι, 210 3450930. 31/3 Seli Kanou – Mare Sanogo, 9:30 μ.μ., 12€ (με ποτό). 02/04 Λεωνίδας Μπαλάφας 11:00 μ.μ., 14€ (με ποτό). 03/04 Next Time Passions 9:30 μ.μ., 12€ (με ποτό).

SOCIALISTA Τριπτολέμου 33, Γκάζι, 210 3474733. 15 50, Ζέτα Δούκα, κάθε Τετάρτη.

VOID DANCE BAR Ευμολπιδών 26, Γκάζι. 31/03 On The Road, €5. 01/04 Supernova, 11:00 μ.μ., €5. 02/04 Jerome & The Movement Orkestra, 11:00 μ.μ., €5.

ðïëõ÷ùñïé GASBAH Αγαθημέρου 3 & Πειραιώς 134, Ρουφ, 210 3420700. Mannekin Pis, κάθε Πέμπτη, 10:30 μ.μ. Θοδωρής Κοτονιάς, Μακρινά Ξαδέρφια, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, €12 (με ποτό).

FLORAL Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, 210 3800070. 31/04 Low Cost Travellers, 10:00 μ.μ.

IANOS Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917. 01-02/04 Γιώτα Νέγκα, 10:00 μ.μ., €15(τραπέζι), €10(μπαρ). 06/04 Ευσταθία «Τέρμα για σήμερα ο μύθος…», 9:30 μ.μ., €10.

TAF Νορμανού 5, Μοναστηράκι, 210 3238757. 06/04 Sun Electric Dopperman, 9:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Grand Resort Lagonissi, 229176000 Εξωτικές γεύσεις από Άπω Ανατολή με υψηλές προδιαγραφές σε ατμοσφαιρική oriental ατμόσφαιρα.

NIGHT CHOICE Στέκι Κολωνακίου για καφέ από το πρωί, κρύα πιάτα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με μπουφέ τις Παρασκευές. Classic μπάρα με premium ποτά και ετικέτες κρασιών σε ποτήρι. Πατριάρχου Ιωακείμ 45 και Πλουτάρχου, Κολωνάκι Τηλ. κρατήσεων: 6985 075661

Σύνταγμα, 210 3318585 / Χαλάνδρι, 210 6800064 / Αμπελόκηποι 210 6452394 / Ν. Ηράκλειο 210 2815500 / Ν. Σμύρνη, 210 9326033 / Πειραιάς, 210 4115151 / Άλιμος, 210 9850250 / Άγ. Παρασκευή, 210 6537177 / Κηφισιά, 210 6233216 / Άγ. Ελευθέριος (Ster), 210 2114829 / Μαρούσι, 210 8069100 / Ζωγράφου, 210 7777067 / Θεσσαλονίκη, 2310 260092 / Πάτρα, 2610 362360 / Ρέθυμνο, 28310 51198 / Βόλος, 24210 23040 / Χαλκίδα, 2210 83833 / Παλλήνη, 210 6669824. Αλυσίδα εστιατορίων με μοντέρνα άποψη για τις ασιατικές γεύσεις.

PANDELI

POLLY MAGGOO

Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241120. Νέα άφιξη στον τομέα της γαλλικής κουζίνας. Επιλεγμένα υλικά, δυνατή κάβα και υψηλές γεύσεις.

SETTE TRATORIA

μπιστρό. Η κουζίνα βέβαια παραμένει σταθερά ελληνική.

καρδιά του Κολωνακίου. €10-35.

TIVOLI

KITCHEN BAR

Εμμ. Μπενάκη 34, Εξάρχεια, 210 3830919. Στέκι για μεζέδες, παραδοσιακά μαγειρέματα αλλά και φρέσκο ψάρι σε έναν χώρο με ζωντανή, ρεμπέτικη μουσική.

Γρ. Γυφτοπούλου 7 (πρώην Μεσολογ-γίου), Χαλάνδρι, 210 6894316..

ãéá ïëç µåñá

SUSHI BAR

Βασ. Σοφίας 46 (Χίλτον), 210 7281400. Από τις 6 με βασιλικό πρωινό. Η κουζίνα του προκαλεί «εκρήξεις». €35-45

Στίλβωνος 2, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 210 7524354, 210 7564964 / Γεωργ. Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό, 210 6729333, 210 6729334 / Κωνσταντινουπόλεως 15, Γλυφάδα, 210 8942200/ Ατλάντος 1, Π. Φάληρο, 210 9802111, 210 9802210. Όμορφα χρώματα, καλό σούσι. Και μποέμ παρουσίες στο Παγκράτι. €20-30.

ôáâåñíåó êáé µåæåäïðùëåéá ΑΝΤΙΚΑ

Αδριανού 25, Μοναστηράκι, 210 3213232. Πιάτα με βάση το κρέας αλλά και μαγειρευτά με θέα τον Ναό του Απόλλωνα.

ΒΥΡΙΝΗΣ

Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ, δικό του πάρκινγκ δωρεάν και σούπερ μαγειρευτά, μεζεδάκια και σούπες.

ΖΥΜΟΜΕΛI

Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός, 210 5245450. Τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο με πολύ καλές τιμές και ποικιλία σε τσίπουρα από όλη την Ελλάδα.

Η ΑΛΛΗ ΣΚΑΛΑ

Σερίφου 57, Καμίνια, 210 4827722. Δημιουργικά ανήσυχη ταβέρνα που έχει στενές σχέσεις με τη Σαντορίνη.

ΚΑΦΕΝΕΙΟ (ΤΟ)

Λουκιανού 26, 210 7239600, 210 7239600. Θυμίζει γαλλικό

MAD CLUB

ΠΑ.ΠΛΟΥ

NOODLE BAR

Πεντέλης 3, Κηφισιά, 210 8080787. Απευθείας από την Κωνσταντινούπολη σε ένα κομψό περιβάλλον.

αλλά σταθερή αξία στους rock/ alternative κύκλους.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ

CABANA RESTAURANT LOUNGE

Λ. Ποσειδώνος, ακτή Αλίμου (πρώην ble), 210 9859860. All day και all season lounge χώρος για καφέ, φαγητό ποτό με θέα το απέραντο γαλάζιο.

CENTRAL

Πλ.Φιλικής Εταιρείας 14, 210 7245938, 210 7241059. Το απόλυτο meeting point της περιοχής Κολωνακίου.

CREPA CREPA

Αθήνα 25ης Μαρτίου & Ειρήνης 2, Πλατεία Νέας Σμύρνης, 210 9717705/ Τραλλέων 71, Γαλάτσι, 210 2222071/ Πεζόδρομος Ηρακλείου 3-5, Χαλάνδρι, 210 6858138/ Πλατεία Ηρώων 5, 210 3218484/ Σκουφά 46, Κολωνάκι, 211 4044803/ Αλεξιουπόλεως 34, Αργυρούπολη, 210 9930700/ Athens Metro Mall, Άγιος Δημήτριος, 210 9731190. Πολλές επιλογές από αλμυρές και γλυκές κρέπες με πολλά υλικά για να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε την αγαπημένη σας.

HARD ROCK CAFE

Φιλελλήνων 18, Σύνταγμα, 210 3252758. Τρεις όροφοι αφιερωμένοι στη ροκ κουλτούρα.

JACKSON HALL

Μηλιώνη 4, Κολωνάκι, 210 3616098. Καφέ, ποτό & κοκτέιλ, American style burgers, steaks, pasta, risotto. Στην

Λ. Ποσειδώνος 3, Καλαμάκι, 210 9812 004, 210 9813950. Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4522338 (www.kitchenbar. com.gr). Μεγαθήριο αλλά με ψυχή. Πιο χαλαρό το πρωί, πιο ζωντανό το βράδυ. €20-35.

OCTOBERFEST

Αγ. Ιωάννου 82, Αγ. Παρασκευή, 210 6082999. Δεκάδες μπίρες από όλο τον κόσμο και το ιδανικό μενού για να τις συνοδεύσει. Ιδανικό σημείο στην Αγία Παρασκευή.

ΠΑΓΩΤΟΜΑΝΙΑ

Ελβετίας 16 & Τασοπούλου 2, Αγ. Παρασκευή, 210 6003288. 45 διαφορετικές γεύσεις παγωτών καθώς και έναν τεράστιο κατάλογο γλυκών συναντάμε σε ένα σύγχρονο, μοντέρνο χώρο με φιλική διάθεση.

ΠΙΣΙΝΑ

Ακτή Θεμιστοκλέους 25, Φρεαττύδα, 210 4511324. Ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά του Πειραιά, με ‘60s, ‘70s αισθητική, εκπληκτική θέα, δροσιστικά κοκτέιλ και δημιουργική ελλ. κουζίνα με μειωμένες τιμές.

STAVLOS

Ηρακλειδών 10, Θησείο, 210 3467206, 210 3478716. Μεσογειακά πιάτα, σε arty περιβάλλον στο κέντρο του Θησείου. €20-25.

T.G.I. FRIDAYS

Κολοκοτρώνη 35, Πλ. Κεφαλαρίου, 210 6233947-8. Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι, 210 7227721 / Λ. Κηφισίας & Αλεξάνδρας, Αμπελόκηποι, 210 6475417-8 / Υμηττού 110, Παγκράτι, 210 75605445 / Λαζαράκη 43, Γλυφάδα, 210 898260-9 / Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο, 210 9853281. Fun food, κοκτέιλ και χαρούμενο σέρβις. Μεγάλες οι μερίδες, κεφάτες οι διαθέσεις. Κάθε μέρα όλη μέρα. €18-25.

COFFEE & DRINKS! life

Ένας χώρος που αποπνέει αριστοκρατικότητα χωρίς κραυγαλέες υπερβολές αλλά με γούστο και κλέβει τις εντυπώσεις. Με λεπτομέρειες από ξύλο και δέρμα, το Life φέρνει έναν νεοϋορκέζικο αέρα στην πόλη, φιλοξενώντας μοναδικά φάνκι και τζαζ lives κάθε εβδομάδα. Οι αρωματικοί του καφέδες και η ενημερωμένη κάβα του σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή, κάνοντάς σε να το επισκεφτείς ξανά και ξανά. Εθνικής Αντιστάσεως 80, Πετρούπολη, 210 5012448

mommy

Στον πεζόδρομο της οδού Δελφών στο Κολωνάκι, το ανανεωμένο Mommy Open κάνει τη διαφορά. Ένα bar-restaurant με μοντέρνα ιταλική κουζίνα, πρωτότυπα κοκτέιλ και μουσική που αποτελεί μοναδικό μείγμα κομματιών. Η διακόσμησή του είναι εξίσου ιδιαίτερη στους τόνους του άσπρου και του μαύρου, με ανατρεπτικούς πολυελαίους να συμπληρώνουν αριστοτεχνικά το σκηνικό μιας αξέχαστης εξόδου. Δελφών 4, Κολωνάκι, 210 3619682

NIGHT LIFE

Περσεφόνης 53, Γκάζι, 210 3462027. Δροσερό και ποπ υπόσχεται ένα καυτό καλοκαίρι με events, lives, parties.

SECOND SKIN CLUB

Πλατεία Αγίων Αναργύρων 4, Ψυρρή. Ανανεωμένο και σε νέα διεύθυνση συνεχίζει με live και special events αλλά διοργανώνει και εναλλακτικές θεατρικές παραστάσεις.

clubrestaurants DIVINE

Λ. Κηφισίας 293, Κηφισιά, 210 8010810.

GALAXY BAR (HILTON)

Βασ. Σοφίας 46, Αθήνα, 210 7281407. Aνανεωμένο μας περιμένει να απολαύσουμε τα νέα υπέροχα κοκτέιλ του, με ή χωρίς αλκοόλ, με θέα φυσικά την Ακρόπολη.

cafe barall day 10 SINA STR

Σίνα 10, Κολωνάκι. Ένα all day coffee-food-wine μαγαζί ιδανικό για καφέ, σνακ, lunch break και βραδινό ποτό.

ABRIDOR

club mainstream GAZARTE

Βουτάδων 32-34, 210 3460347, 210 3452277. Ένα dinner lounge bar με πολύ τραγούδι και εξαιρετικά live happenings. Από τα καλύτερα μαγαζιά του Γκαζιού.

rock/ alternative clubs ALLEYCAT

Κωνσταντινουπόλεως 50, Γκάζι, 210 34544066. Ροκ, αλλιώτικα ακούσματα όλων των ειδών κάθε μέρα.

CLOSER

Ιπποκράτους 150 και Βατάτζη, 210 6440310. Εκκεντρικό

Μασσαλίας 16, 210 3600683. Αγαπάει το μέταλλο στη διακόσμησή του και έχει mainstream ακούσματα.

ALIARMAN

Σωφρονίου 2, Γκάζι, 210 3426322. Όμορφος χώρος με εσωτερική αυλή. Οι Jazzy μουσικές συνοδεύουν άψογα την μεσογειακή κουζίνα.

ΑΜΠΑΡΙΖΑ

Λέκκα 14, (εντός στοάς), Σύνταγμα, 210 3257644. Mεσοπολεμική ατμόσφαιρα, καλά κοκτέιλ, ποικιλίες εσπρέσο και jazz, funk, indie, ποπ μουσικές.

BAIRES

Σίνα 21 & Σκουφά, 210 3635458. Vintage ατμόσφαιρα, εμπνευσμένα κοκτέιλ και εξαιρετικές μουσικές.


59

βγες έξω επιτέλους JOKE CAFÉ

PARTY FAST

Max RubaDub ÐÅÌÐÔÇ 31/03 VILLA MERCEDES: «Tag me! I ’m famous» party. W: «Show me love party». BARAONDA: «Living on Video» party. DREAM CITY: City Lights. METALGROUND: «Death Black Holocaust». SWING BAR: Nikos Amf. VEGA: Addicted Party». ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 01/04 FLORAL: DJ set Jazz Royale. GINGER ALE: April Exotic Sounds By DJ Lo-Fi with Soul Funk & Smooth Jazz Grooves. LOOP BAR: «Range

BLUE FOX 40’S 50’S 60’S Ασκληπιού 91, Νεάπολη, Εξάρχεια 6942 487225.

CAPU

Λέκκα 14, Στοά Λέκα, Σύνταγμα. Μαύρες μουσικές και πολύ κέφι.

CHANDELIER

Mπενιζέλου 4 Πλάκα, 210.3316330. Καινούργιο στέκι στο κέντρο της πόλης. Ρομαντική διάθεση για διαφορετικό night out. Κάποια βράδια μεταμορφώνεται σε bar theatre!

CIRCUS

Ναυαρίνου 11, 210 3615255. Με freestyle μουσικές και αισθητική.

CRUISER

Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, 210 9821494. Κομψό cocktail και wine bar.

DANESI

Σκουφά 37, 210 3613823. Ιταλικοί καφέδες και ελαφριά κουζίνα.

DALUZ

Χαρ. Τρικούπη 157, Κηφισιά, 210 6253065 Αll day barrestaurant με ψαγμένη μουσική και απλές, γνήσιες γεύσεις.

EL BANDONEON CAFÉ

Ακάμαντος 11, Θησείο, 210 3479196. Με άρωμα από Αργεντινή, απευθύνεται ειδικά στους λάτρεις της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και του τάνγκο.

FLOCAFE LOUNGE BAR/ RESTAURANT

Αιγαίου 2 και Λ. Συγγρού 141, Ν. Σμύρνη, 210 9343003/Ποσειδώνος και Χαράς, Ν. Μάκρη, 210 2294091164/The Mall, Νερατζιώτισσα, Μαρούσι, 210 6107350/Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, 210 9680177. Τα αγαπημένα καφέ προσθέτουν τώρα και restaurant menu και γίνονται κάτι παραπάνω.

FLORAL

Θεμιστοκλέους 80, Πλ. Εξαρχείων, 210 3800070. Το Floral επιστρέφει! Ανανεωμένο, σε τρία επίπεδα, με φρεσκάδα και κέφι. Για καφέ, ποτό, κουβεντούλα και πολλά βιβλία.

GELEE ROYALE

Σκουφά και Σίνα 17, 210 3390929. Από το πρωί στις 7 καλό espresso, απαλές μουσικές και διάβασμα. Το βράδυ μετατρέπεται σε ατμοσφαιρικό wine-champagne bar.

GINGER ALE

Θεμιστοκλέους 74, 210 3301246. Café-cocktail - lounge καλλιτεχνικό στέκι με σπιτική ατμόσφαιρα.

HALF NOTE ( JAZZ CLUB)

Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. Το αγαπημένο μουσικό στέκι υποδέχεται και φέτος καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

IANOS

Σταδίου 24, 210 3217810. Το πιο μουσικό πατάρι της Αθήνας. Από το πρωί για καφέ και βιβλία και πιο αργά για ποτό και μουσικές.

ΙΝΤΡΙΓΚΑ

Θεμιστοκλέους και Δερβενίων 60, Εξάρχεια, 210 3300936.

of Frequency» with DJs Andrew Banner & Constadine Marousopoulos. YOGA BALA: «We are the night» Vol.3. SECOND SKIN: DJs Postriper & Krisriot. ALMODOBAR: Milto Serano, Jordan Sid, Evans Minimalend & Softcore. TIKI BAR: «S.o.C.i.A.L. Team new era party». USE BAR: UNKLE Fan Club Party. FIDELIO: Chimeres.gr Party.

BLEND: Pascal, G.Staikos, DJ Thanos. BUZZ: Roots in deep. LOOP BAR: Cannibal Radio. YOGA BALA: Beaner, Mr. Statik, Joy Seek showcase & Janet Davis. SKULLBAR: «Dazzle@ Skull» with Leon Segka & Mikele. 6 D.O.G.S: Trouble (Black Athena+Alexees). AMMOS BEACH CLUB: Organic Dream presents «The dream of time travel v3».

ÓÁÂÂÁÔÏ 02/04 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ BIOS: Βlend Mishkin meets Max RubaDub. BIOS: Trash’n’Strass presents «Αs trash as it gets party». FLORAL: Balkan Groove & Black Sensation 2. GINGER ALE: «Diggin’ Deeper» with Mr. Jazzhole. D-BAR: Bill Hunchback on decks.

ÄÅÕÔÅÑÁ 04/04 BARTESERA: DJ Maradona.

Από το 1981 σερβίρει από το πρωί τη φημισμένη σοκολάτα του. Το βράδυ «παίζουν» καθαρά ποτά και διάφορα είδη μουσικής.

ζεται πολλά λόγια. Με φανατικούς θαμώνες.

ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ

Δελφών 3Β, Κολωνάκι, 210 3634583. Κλασικό vintage στέκι από το 1978, που δεν χρειά-

ÔÑÉÔÇ 05/04 KEY BAR: Αναστασία Μουμτζάκη on decks. ÔÅÔÁÑÔÇ 06/04 FLORAL: DJ set Past‘n’Future. YOGA BALA: Iznogood Wednesdays.

JIMMY’S COFFEE SHOP

Βαλαωρίτου 7, Κολωνάκι, 210 3610444. Ζωντανός καφέ θρύλος στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου. Στέκι γιάπηδων και ρεπόρτερ.

Ομήρου 13, Αθήνα, 2103646026. Ποικιλία γερμανικών λουκάνικων, σπιτικά μαγειρευτά, δυνατή μπάρα.

CLUB REPORT BY

JUKE BOX

Λεωφόρος Παπάγου, 111, Ζωγράφου. Vintage αισθητική και πλούσια δισκοθήκη ιδανική επιλογή από το πρωί με καφέ και γλυκά μέχρι το βράδυ.

KEYBAR

Πραξιτέλους 37, 210 3230380. Μεγάλωσε, ομόρφυνε. Από τις 8 το πρωί, για πλούσιο πρωινό, φρέσκο καφέ και ανανεωμένα πιάτα. Τα βράδια εξακολουθεί να αποτελεί must στη νυχτερινή διασκέδαση down town.

ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ

Ασκληπιού 39 & Διδότου, 210 3641981. Ωραίο σποτ σε στρατηγικό σημείο. Ιδανικό για καφέ, διάβασμα και κουβέντα με τις ώρες!

Felizol & The Boy

Space Blanket

Expert Medicine

Leaving Tomorrow

LA RAMBLA

Ακαδημίας 74, Αθήνα, 213 0099703. Funky, acid jazz, brit pop ήχοι και αισθητική που παραπέμπει σε Βαρκελώνη. Happy hour: 5-9 μ.μ.

ΜΑΓΚΑΖΕ

Αιόλου 33, πλ. Αγίας Ειρήνης, 210 3243740. Ποπ πινελιές στα έπιπλα μέσα σε λαδοπράσινο φόντο. Freestyle μουσικές.

OKIO

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4284006. Στην προβλήτα της μαρίνας για καφέ, ποτό ή αυθεντικά cocktails και funky διάθεση στις μουσικές.

PAIRI DAEZA

Παρνασσού 3, Πλ. Καρύτση, 210 3210233. Στέκι του κέντρου που σημαίνει παράδεισος στα περσικά.

LIVE âáóéëéêç êáñáêùóôá - óôáõñïò ôïõ íïôïõ

Η Βασιλική Καρακώστα ξεδιπλώνει πάλι την κουρελού της για να μας υποδεχτεί στον Σταυρό του Νότου την Κυριακή 3 Απριλίου για μία τελευταία παράσταση. Ερμηνεύει αγαπημένα παραδοσιακά, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια με αγάπη και απλότητα, σε μια συνάντηση που θυμίζει γιορτή από τα παλιά. Μαζί της εμβόλιμοι, αγαπημένοι φίλοι, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. Ώρα έναρξης: 22:30. Club, Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος, 210 9226975

seli kanou, mare sanogo - koo-koo bar

Η ομάδα αφρικανικού χορού και κρουστών, Seli Kanou, υποδέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους soloist του djembe, τον Maré Sanogo, την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο Koo-Koo. Μια μοναδική συνεργασία για μια βραδιά με αφρικανικό χρώμα σε ρυθμούς και χορούς από τη Δυτική Αφρική που μας καλεί να χορέψουμε μαζί τους. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30. Ώρα έναρξης: 22:00. Ιάκχου 17, Γκάζι, 210 3450930

ðáíôåëçò èáëáóóéíïò - äéðëá óôï ðïôáµé

Ο Παντελής Θαλασσινός επιστρέφει για 4 μόνο παραστάσεις. Από την Παρασκευή 01/04 και για δύο εβδομάδες ο αγαπημένος τραγουδοποιός παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Κόντρα στον καιρό» κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Στο δεύτερο μέρος της παράστασης θα απολαύσουμε παλιά κομμάτια του που έχουμε αγαπήσει. Μαζί του η Μάρθα Μαυροειδή. 22:30. Λάμπρου Κατσώνη 189, Άγ. Ανάργυροι, 210 2610444

duke ellington orchestra – gazarte

Μια από τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου έρχεται στο Gazarte για τρεις μοναδικές εμφανίσεις στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου. Η Duke Ellington Orchestra φέρνει τη μουσική του Duke Ellington, του σπουδαίου συνθέτη που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του 20ού αιώνα στον χώρο της τζαζ, με πάνω από 2.000 μουσικά κομμάτια. Ώρα έναρξης: 22:30. Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3452277

Dance with the devil ΣΤΟ SIX D.O.G.S την Παρασκευή (1/4) live από τους συνήθεις ύποπτους Felizol και The Boy λίγο πριν κυκλοφορήσουν τον πρώτο full length δίσκο τους (ονόματι «Fungus») στην Ntrop του Leon Segka. Όπως πολύ εύγλωττα γράφει το δελτίο Τύπου: «Τα lives τους είναι γεμάτα από ήχους Poop, duckstep theodorakian goth, minimal doom, maximamal techno, treehouse, fish‘n’clicks, fairytalectro, discolouse, lovesongs for biscuits and tea». Σάββατο (2/4) με live από τους εξαιρετικούς Expert Medicine, την «καλύτερη live χορευτική μπάντα της πόλης», που τελευταία κάνουν (ξανά) μεγάλο γκελ, μετά τη χρησιμοποίηση του κομματιού τους «Arkanoid» στην καμπάνια του i-bank της Εθνικής Τράπεζας (ακολουθεί after party με Black Athena και Alexees στα πλατό). Την Κυριακή (3/4) live από τους Lemonostifel και την Τετάρτη (6/4) πάρτι του label Databloem με τον Tomas Weiss (ιδρυτή του γερμανικού μουσικού portal El Culto και των labels Musical Philosophy, Thar, Sound Claim, Emotone). Μαζί του οι Tάνια Γιαννούλη (πιάνο), Σόλης Μπάρκη (percussion, rare instruments). Βασίλης Τζαβάρας (guitars, FX, loops). ΣΤΟ ΤΩΡΑ Κ44 την Πέμπτη (31/3) live των Space Blanket, του ντουέτου που γαλουχήθηκε με Digitalism, Presets. Justice, Soulwax κ.λπ. και στήνει πάντα καταπληκτικές συναυλίες, συνοδευμένες από προβολές βίντεο και γραφικών που επεξεργάζονται οι ίδιοι σε πραγματικό χρόνο (καλά, πότε τα προλαβαίνουν όλα;). Πρωταπριλιά (1/4) θα κάνει απόβαση το Cariocas Team με τον Sunshine Pedro και τον DJ Stevie σε ένα βράδυ γεμάτο καλοκαιρινή διάθεση και σάουντρακ που θα βρίσκεται κάπου γύρω από το techno του Detroit. Κυριακή (3/4) με live από τους Anal Veritas (stoner/garage) και τους Stillborn Virtue (alterative/heavy/stoner) και Τετάρτη (6/4) με μια ψυχεδελική εκδοχή των Tool (!), τους ανερχόμενους Leaving Tomorrow (χάλια όνομα, όμως, βρε παιδιά...). ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ στο Yoga Bala αντιγράφω από το δελτίο Τύπου: «Ο Φώτης Βαλλάτος είναι skater, ο Θοδωρής Κανελλόπουλος είναι ψηλός, ο Νικήτας Μαντάς είναι flâneur, ο Παναγιώτης Μένεγος είναι έφηβος, ο Σταύρος Διοσκουρίδης είναι DJ», δηλαδή ένα τεράστιο ψέμα που ψάχνει να βρεΙ επιβεβαίωση (ή διάψευση) το βράδυ της Παρασκευής, που οι προαναφερθέντες θα κάνουν ένα ακόμα We Are The Night πάρτι. To Σάββατο (2/4), στο ίδιο μαγαζί, θα κάνει απόβαση το Twonite, το οποίο παρουσιάζει τον Beaner (έναν από τους βασικούς resident DJs στο roster του Bar25, που συγκα-

ταλέγεται στα πιο επιδραστικά κλαμπ του Βερολίνου). Σαπορτάρουν οι Mr. Statik και Joy Seek, ενώ τη βραδιά ανοίγει η Janet Davis. ΣΤΟ BIOS το Σάββατο (2/4) ο Blend Mishkin υποδέχεται τον Max Rubadub, DJ, remixer και παραγωγό από την Ελβετία με αδυναμία στο χιπ-χοπ, τη ρέγκε,αλλά και στο electro, τη ragga και το dubstep, με remixes που καταργούν τα όρια στη μουσική. Το ίδιο βράδυ η ομάδα Trash’n’ Strass επιστρέφει για ένα ακόμα As Trash As It Gets Party με μουσικές από την cult και trash κουλτούρα των ‘80s (από τον Τέρη Χρυσό και τη Μαντόνα μέχρι τον Γαρδέλη και την Μπέσυ Αργυράκη - η αλήθεια είναι ότι τα τύπου κιτσερέλα πάρτι είναι τόσο ξεπερασμένα πια...). ΣΤΟ FLORAL την Πέμπτη (31/3) live από τους Low Cost Travellers (folk rock μπαλάντες με σουίνγκ ταμπεραμέντο), Παρασκευή (1/4) dj set από τους Jazz Royale με αναφορές στην τζαζ και όλα τα παράγωγά της και Σάββατο (2/4) με τους παραγωγούς του poplie web radio, oksikemia και karamix σε ένα σετ με balkan beats, φανκ και σόουλ. ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ: Range of Frequency πάρτι με DJs τους Andrew Banner & Constadine Marousopoulos στο Loop (1/4), Pure Fuckin Metal Night στο Seven Sins με τους Metal Mad John, Thodoris (ex-Anasa) και Dimitris (ex-Anasa) στα πλατό, Kiss Me Neck! Reggae Party στο Aspro (που λειτουργεί και ως αφτεράδικο), Very Mystical Reggae Night με την Anna Mystic στο Zas (1/4), Milto Serano, Jordan Sid, Evans Minimalend, Softcore και CJ Marios στο Almodobar σε μια βραδιά γεμάτη deep/tech house και house (1/4), S.o.C.i.A.L. Team πάρτι στο Tiki (1/4), Dazzle (δηλαδή Leon Segka & Mikele)) ξανά μαζί ύστερα από το πρωτοχρονιάτικο πάρτι που έγινε χαμός (Skull, 2/4), Athens Lindy Hop πάρτι στο Mosaiko στη Γλυφάδα με τον DJ Mississippi Outlaw και market με ρετρό αντικείμενα, Ms Lefki, Dennis και Don Juan στο Buzz (2/4), ενώ μη χάσετε με τίποτα την εμφάνιση των σπουδαίων Dr. Atomik (την μπάντα του Αντώνη Λιβιεράτου) που μόλις κυκλοφόρησαν το «Reptiles», ένα από τα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ των τελευταίων μηνών (Tiki, 3/4). Φώτης Βαλλάτος, lifoclubbing@lifo.gr


60 PASSEPARTOUT

Σκουφά 47-49, 210 3645546.

PURE BLISS

Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα, 210 3250360-2. Ο ιδανικότερος χώρος για στιγμές πραγματικής χαλάρωσης. Πιστεύει στην εναλλακτική φιλοσοφία, στις γεύσεις και στα ροφήματα.

ΡΙΝΟΚΕΡΩΣ

Ασκληπιού 22, 2103389877. Από τις 9:00 π.μ. με καφέ, γλυκά και σάντουιτς, μέχρι αργά το βράδυ για ποτό. Ποτό από €6, κοκτέιλ από €7.

31.03-06.04.2011

Gay about town

Από τo Θοδωρή Αντωνόπουλο

Απαντήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις σας στο rika@lifo.gr.

SECRET CAFÉ

Ελ. Βενιζέλου 93, Ν. Σμύρνη, 210 9310464.

1

SANTA BOTELLA

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032. Για φρέσκο καφέ, πολλά νόστιμα σάντουιτς και υπέροχα κοκτέιλ!

ΣΚΟΥΦΑΚΙ

Σκουφά 47-49, Κολωνάκι, 210 3645888.

ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

Σκουφά 73, Κολωνάκι, 210 3604400. Ανανεωμένο και γεμάτο κέφι. Παραμένει αγαπημένο.

ΧΑΡΤΕΣ

Βαλτετσίου 35 και Ζ. Πηγής, Εξάρχεια, 210 8304778. Γευστικά σνακ και γλυκά, αγαπημένα muppets και με μερικούς από τους καλύτερους djs.

ΦΙΛΙΟΝ

Σκουφά 34, Κολωνάκι, 210 3637758. Το αγαπούν οι άνθρωποι της τέχνης και του λόγου.

mix and match bars ALMODOBAR

Κωνσταντινουπόλεως 60, Γκάζι, 6946 457442. Μικρό αλλά πολύ «δυνατό» μπαράκι με «αλμοδοβαρικό» ντεκόρ και εναλλασσόμενους djs.

BARAK

Λουκιανού 8Α, Κολωνάκι, 210 7214959. Υψηλής αισθητικής premium champagne bar. Με ακούσματα swing, jazz, soul και ‘90s.

BARDOT

Σκουφά 50, Κολωνάκι, 694 5338766.

BLINK

Πλατεία Καρύτση 10, 210 3245705. Με υπέροχη γυάλινη τζαμαρία θέα το αρχιπέλαγος της Πλατείας Καρύτση.

BUZZ

Ιεροφαντών 13, Γκάζι, 210 3469559. Mainstream μουσικές, ατελείωτη λίστα κοκτέιλ και πάρτι μέχρι πρωίας.

ΓΚΑΖΑΚΙ

Τριπτολέμου 31, Γκάζι, 210 3460901. Εντυπωσιακά ξύλινο! Πολύ καλά ποτά και cocktail.

COCKTAIL’S CODE

Τριπτολέμου 35, Γκάζι, 210 3458110. Χώρος με vintage αναφορές στη διακόσμηση και ψαγμένα cocktails.

D-BAR

Κωνσταντινουπόλεως & Κελεού 1, Γκάζι. Indie, φανκ και Freestyle μουσικές από αγαπημένους DJs.

DUNKEL

Πανόρμου 117, 6944271969, 213 0409418. Ανακαινισμένο διώροφο με industrial αισθητική και πολύ δυνατή μπάρα και decks.

FANTASEED

Τριπτολέμου 8, Γκάζι, 6972 220530. Super happy μπαράκι με πολλά δωμάτια με ποπ διακόσμηση. Πίσω ένα μικρό κλαμπ που αγαπά την electronica.

LA SOIREE DE VOTANIQUE

Καστοριάς 37, 210 3471401. Λατρεύει το βινύλιο και το δείχνει με μια σειρά από διαφορετικά events.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ελασιδών & Κλεάνθους 8, Γκάζι, 210 3458534. Μαύρα ακούσματα – από hip hop μέχρι funky.

ΠΡΙΖΑ

Χρ. Λαδά 1, πλ. Καρύτση, 210 3244101. Funky μπαράκι στην πιο χαρούμενη πλατεία του κέντρου με όμορφες μουσικές και κόσμο.

SALTA CONMIGO

Λεπενιώτου 11, Ψυρρή, 694 4675875. Μοναδικά tapas και ανεπανάληπτες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε ατμόσφαιρα έντονων χρωμάτων και ήχων.

TOY CAFE

Καρύτση 10, Πλ. Καρύτση, 210 3311555. Χαλαρό, μικρό στέκι με φανατικό σινεφίλ κοινό.

ΤΡΑ ΛΑ ΛΑ

Ασκληπιού 45, 210 3628066.Ζεστασιά είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το καλλιτεχνικό αυτό στέκι.

VOID DANCE BAR

Ευμολπιδών 26, Γκάζι, 210 3461707. Βιομηχανικό σκηνικό και πολλά happenings.

ZANZIBAR

Αγαθάρχου 15, Ψυρρή, 210 3310685.

Αsk me anything

Από τη Ρίκα Βαγιάννη

Eλίζαμπεθ Τέιλορ

Ένα σαπφείρινο μαβί «Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που δεν έχουν πάθη κι αμαρτίες είναι ότι μπορείς να είσαι πολύ σίγουρος πως έχουν κάποιες πολύ ενοχλητικές αρετές»

Μ

Ελίζαμπεθ Τέιλορ (R.I.P.)

ΟΙΡΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, τρανή ηθοποιός, μεγάλη «αδελφομάνα», η Λιζ Τέιλορ θα μείνει στην ιστορία και ως πασιονάρια κατά του AIDS. Έχοντας χάσει φίλους καρδιακούς, όπως ο Ροκ Χάτσον, ήταν από τις πρώτες διασημότητες που ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά. Έδωσε λαμπερό «παρών» σε ομιλίες, καμπάνιες, εκπομπές, γκαλά, αναστάτωσε Χόλιγουντ και Κάννες, ενίσχυσε κι η ίδια οικονομικά μια σειρά οργανώσεις και ιδρύματα διεθνώς, έφτιαξε και το δικό της, ομώνυμο ίδρυμα το 1991. «Είναι αρκετά κακό να πεθαίνεις από αυτό, αλλά κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει από άγνοια... Ο Πρόεδρος Μπους δεν έκανε απολύτως τίποτα για το AIDS - δεν νομίζω ότι ήξερε καν να συλλαβίζει το ακρωνύμιο... Ελπίζω ολόψυχα να έκανα με κάποιον τρόπο τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων με AIDS. Καλύτερα να με θυμούνται γι’ αυτό παρά για την ελιά στο μάγουλό μου», ήταν μερικές αξιομνημόνευτες ατάκες της. Καλό κατευόδιο στο ευγενέστερο pop icon του 20ού αιώνα. ΡΙΚΙ ΜΑΡΤΙΝ ΚΑΙ ΝΤΑΝΙΕΛ ΡΑΤΚΛΙΦ βράβευσαν πρόσφατα η γκέι αμερικανική εθνική οργάνωση GLAAD και η οργάνωση Trevor Project αντίστοιχα για τη συμβολή τους στην προώθηση των LGBT δικαιωμάτων. «Επιτέλους, νιώθω ελεύθερος», δήλωσε μετά τη βράβευση ο Λατίνος ποπ σταρ, που έκανε αξιέπαινο outing μεν, στη δύση της καριέρας του δε. Ο πάντα σεμνός και διακριτικός Ράτκλιφ πάλι, που θα παραλάβει το βραβείο τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη, δηλώνει πάντα στρέιτ (παρότι μεγάλωσε, όπως έλεγε, ανάμεσα σε γκέι) και, άσχετα από το τι «ψιθυρίζεται», τον βλέπω ν’ αποκτά ακόμα περισσότερες συμπάθειες! theolux@hotmail.com

Queer Week

1/4 Ανοιξιάτικη φούντωση: I Wanna Fuck party στο Fou club, Κελεού 8, Γκάζι • 2/4 (Αντι)μιλώντας στις Βεβαιότητες - Φύλα, αναπαραστάσεις, υποκειμενικότητες: Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη σεξουαλικότητα, τα παιχνίδια των φύλων και τις ταυτότητες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (νέο αμφιθέατρο, έναρξη 11 π.μ.) • 5/4 Γίνε εσύ η μόδα: Fashion Icon στο S-Cape Army Academy με Α’ Βραβείο 150 ευρώ. Μ. Αλεξάνδρου 139, Γκάζι • Queer book: Θάνατος σε (Αντι)μιλώντας ιδιωτική κλινική της Π. Ντ. Τζέιμς (Καστανιώτης) στις Βεβαιότητες

Στην τούρτα γενεθλίων της ανεργίας μου έσβησα 10 κεράκια-μήνες! Εκτός από την ατυχία να είμαι άνεργη, έχω και την ατυχία να είμαι 40 ετών. Πες μου, Ρίκα, γιατί κανένας εργοδότης δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με υπαλλήλους σε αυτή την ηλικία; Γιατί όλες οι αγγελίες απευθύνονται σε άτομα μέχρι 35 το ανώτερο; Έχεις καμία ιδέα τι θα κάνουμε εμείς, οι «ηλικιωμένοι»; Αντιγόνη Το έχω προσέξει κι εγώ αυτό με τις αγγελίες. Αν είσαι κάτω από τριάντα πέντε, σε κοιτάζουν με μισό μάτι. Υποψιάζονται ότι μόλις πιάσεις δουλειά θα τους κάνεις κάτι εγκληματικό και σιχαμένο (π.χ. παιδιά) και θα πρέπει να πληρώνουν τα μούλικά σου με επιδόματα λοχείας. Αν είσαι πάνω από τριάντα πέντε, για να παραφράσω το «Κοσμοπόλιταν» της δεκαετίας του ’80, είναι πιθανότερο, στην Ελλάδα του σήμερα, να σκοτωθείς από τρομοκράτη, παρά να βρεις μια κανονική δουλειά, με αξιοπρεπή μισθό. Αντιγόνη, δυστυχώς δεν έχω καμία ιδέα τι θα κάνουμε. (Βάζω και τον εαυτό μου μέσα, γιατί βράζουμε στο ίδιο καζάνι.) Δυστυχώς, από μια ηλικία και μετά ο μόνος εργοδότης που διατίθεται προθύμως να μας προσλάβει είναι… ο εαυτός μας. Σε σκέφτομαι πολύ, ίσως γιατί το γράμμα σου, τόσο γλυκά και ευγενικά γραμμένο, ξεχειλίζει από ένα τρομερό παράπονο που δεν φαίνεται στις λέξεις, αλλά στάζει μέσα από αυτές. Ελπίζω να βρεθεί, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, μια καλή δουλειά. Ξαναγράψε μου, αν θέλεις, και ιδιωτικά. Χαρά μου θα είναι.

2

Αγαπητή Ρίκα, έχω καταγγείλει στη διοίκηση του ΙΚΑ, στις 7/1/2011, μία ατασθαλία σε κάποιο υποκατάστημα και έλαβα και αριθμό πρωτοκόλλου. Η διοίκηση, φαίνεται, θέλει να το «κουκουλώσει» και δεν δίνει απάντηση, ενώ υποχρεούται. Πώς θα πάρω την απάντηση που δικαιούμαι; Νάντια Ντ. Αγαπητή Νάντια, σύμφωνα με την επιστολή σου, την καταγγελία την έκανες φέτος, στις επτά Ιανουαρίου, δηλαδή ανήμερα του Αη-Γιαννιού. Λογικά, αφού πήρες αριθμό πρωτοκόλλου και σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Δημοσιονομικό Κώδικα, θα λάβεις την απάντηση που περιμένεις ανήμερα του Αγίου Πούτσου.

3

Γιατί σε διάφορες ταινίες, σειρές κ.λπ., όταν κάποιος συλλαμβάνεται, λέει πάντα την ατάκα: «Δεν θα πω τίποτα πριν μιλήσω με τον δικηγόρο μου»; Έχουν όλοι έναν συγκεκριμένο

δικηγόρο καβάτζα; Κι αν ναι, από ποια ηλικία παίζει αυτό; Είναι σαν τον παιδίατρο ή τον οδοντίατρο; Γιατί εγώ κοντεύω τα 32 και δεν έχω «τον δικηγόρο μου» κι ανησυχώ. Αν, δηλαδή, με συλλάβουν, δεν εχω κάποια πρόχειρη πρώτη ατάκα. Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις; Ευγενία Ευγενία μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς. Δεν θα σε συλλάβουν, γλυκιά μου. Αυτό που έχεις δεν διώκεται ποινικώς.

4

Είμαι αδύναμος, μόνος, εύπιστος, ή απλά χαζός; Είκοσι χρόνια «μετά», τον συνάντησα πάλι. Παντρεύτηκε, χώρισε, έκανε παιδί, βρήκε γκόμενο, όλα έπαιξαν. Βρεθήκαμε, συγκινηθήκαμε, πηδηχτήκαμε, μιλήσαμε, αγκαλιαστήκαμε, θυμηθήκαμε, ανοιχτήκαμε ο ένας στον άλλον. Έκτοτε, όσο τον είδες εσύ στη μακρινή Αυστραλία, άλλο τόσο τον ξανάδα κι εγώ. Έστειλα mails, τηλεφώνησα, μηνύματα, τίποτα. Τι να κάνω; Αυστροούγγρος Να κάνεις δίαιτα και γυμναστική, τέλεια διατροφή, άθληση, πιλάτες, διαλογισμό και γιόγκα, έτσι ώστε σε είκοσι χρόνια που θα ξανασκάσει μύτη να τον καψουρέψεις και να τον αφήσεις ξερό. Διότι μόνο αυτή η συμπεριφορά τού αξίζει. Ασε που, εν τω μεταξύ, αυτός θα έχει πουρέψει, ενώ εσύ θα είσαι ένας κούκλος και μισός, κορμάρα, περιζήτητος, ένα αστέρι πάμφωτο. Και όλα αυτά χάρη στην ασίγαστη μανία σου για εκδίκηση. Χέσ’ τονε, μωρέ, τον μαλάκα…

5

Σχετικά με την ερώτηση της Βιολέττας Κ. στο τελευταίο τεύχος της LifO για το πού ραβόταν η Μαίρη Λίντα: Σε σημερινή (25/3/11) συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στον Δημήτρη Μανιάτη η Μαίρη Λίντα αναφέρει ότι ντυνόταν στον Σκαλιντό, όπου είχε ράψει και το φόρεμα με τα ανάγλυφα τριαντάφυλλα που φορούσε στην ταινία «Κρουαζιέρα στη Ρόδο», και στη συνέχεια άλλαξε και ραβόταν στον Μαυρόπουλο, που αργότερα έγινε και κουμπάρος της. Ευχαριστώ, Νίκος Γεια σου, Νίκο. Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον, τη συμβολή και την επισήμανσή σου. Συμπτωσάρα πάντως, η συνέντευξη. Δεν το πίστευα κι εγώ. Πήραμε απάντηση, από πρώτο χέρι, μάλιστα! Α, ρε Βιολέττα, τυχερούλα, δέκα νοματαίοι πέσαμε μονοί-διπλοί στην ερώτησή σου! Κρίμα που δεν προβλέπω να έχει την ίδια τύχη και η Νάντια Ντ. πιο πάνω….


61

Starfax

Από τον Γιώργο Σαλαμά (gsalamas@yahoo.com)

Oι Ταύροι θα εξασκηθούν στην υπέρβαση και οι Ιχθύες θα είναι ανοιχτοί κοινωνικά.

Δίδυμοι Ο ενδέκατος οίκος σου έχει πήξει στον πλανήτη. Πρώτα απ’ όλα, στις 2 περνάει και ο Άρης εκεί για να συναντήσει τους Ήλιο, Ερμή, Δία και Ουρανό και στις 3 γίνεται και η Νέα Σελήνη στο ίδιο σημείο του ζωδιακού. Η κοινωνική σου ζωή, οι φίλοι, οι

4 2

Καρκίνος Το πλανητομάζεμα που γίνεται στον δέκατο οίκο σου δεν είναι και πολύ συχνό φαινόμενο. Στις 2 Απριλίου θα βρεθεί εκεί ο Άρης για να συναντήσει τον Ήλιο, τον Ερμή, τον Δία και τον Ουρανό. Στις 3, στον ίδιο οίκο, θα πραγματοποιηθεί και η Νέα Σελήνη. Και να σημειωθεί ότι αυτός ο οίκος αφορά την επαγγελματική σου άνοδο. Και ότι όλοι οι πλανήτες έχουν να προσφέρουν κάτι, κανείς δεν είναι εδώ για να σε δυσκολέψει, με μόνη εξαίρεση τον Ερμή, που είναι ανάδρομος. Αλλά τι να πει κι αυτός, μπροστά στους υπόλοιπους που είναι μεγαθήρια. Μη βιάζεσαι να απαντήσεις σε καμία πρόταση, διάβαζε καλά όρους συμβολαίων, οργάνωσε χρονικά τις δραστηριότητές σου για να μη βρεθείς να κάνεις εκατό πράγματα ταυτόχρονα, τρώγε σωστά, μην πίνεις και μη μιλάς απότομα στους συνεργάτες σου.

3 5

sudokuno209

5 1 4 7 3 2 6

Παρθένος Η συγκέντρωση τόσων πλανητών στον όγδοο οίκο σου σημαίνει κατά κύριο λόγο ένα πράγμα, και αυτό είναι η στήριξη. Mπορεί να είναι υλική, μπορεί να είναι συναισθη-

/3/1944 ϊάνα Ρος, 26 ΚΡΙΩΝ: Ντα Ν Ω Μ ΣΗ ΙΑ ΛΟΓΙΑ Δ

8 6 8 4 7 7 6 1 8 1 6 8 7 9 3 4 9 6

5 9

πλανητών στον ένατο οίκο σου δεν μπορεί παρά να έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ο οίκος της θετικής σκέψης, της αισιοδοξίας και των ταξιδιών (πραγματικών και πνευματικών) δέχεται την επίσκεψη του Άρη στις 2 και τη Νέα Σελήνη στις 3. Ευνοούνται τα ταξίδια, ευνοούνται και οι επαγγελματικές σχέσεις, με το εξωτερικό κυρίως. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι αρχίζεις να βλέπεις τα πάντα υπό διαφορετικό πρίσμα. Οι στάσεις σου αλλάζουν, γιατί αλλάζεις κι εσύ και οι ορίζοντές σου διευρύνονται. Πάνω σε αυτές τις αλλαγές που γίνονται από μόνες τους δρομολόγησε και αυτές που θέλεις να κάνεις εσύ. Δες διαφορετικά τη σχέση σου με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Στο να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά από πριν βοηθάει ο ανάδρομος Ερμής. Τελικά, δεν κάνει μόνο καφριλίκια, είδες;

Δεν μπορείς απλά να περιμένεις να σου προσφέρουν τη χρυσή ευκαιρία. Πρέπει να βγεις εκεί έξω και να τη δημιουργήσεις μόνος σου.

2

9

Λέων Η συγκέντρωση τόσων

Η λύση του προηγούμενου 1 5 9 3 8 4

7 3 2 6 9 5

6 4 8 2 7 1

9 8 1 4 3 2

3 7 5 9 6 8

4 2 6 1 5 7

5 1 3 7 4 9

2 9 7 8 1 6

8 6 4 5 2 3

2 8 9 7 4 3 6 5 1 6 1 3 5 2 9 8 4 7 7 4 5 6 1 8 2 3 9

ματική ή και τα δύο, έχεις όμως την ευκαιρία να είσαι κοντά σε ανθρώπους που μπορούν να σ’ την προσφέρουν απλόχερα. Ένα πρόβλημα συνηθισμένο σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι βρίσκονται μεν μαζί, αλλά δύσκολα κάνουν κονέξιον. Το ότι εσύ μπορείς εύκολα τώρα να συνδέεσαι με τους άλλους και να έχεις ενσυναίσθηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για όλους. Ο όγδοος οίκος αφορά και τα οικονομικά σου, και η παρουσία του Άρη από τις 2 εκεί, η πραγματοποίηση της Νέας Σελήνης στις 3 και ο Ήλιος, ο Δίας και ο Ουρανός στο ίδιο σημείο του ζωδιακού δείχνουν ότι ένα οικονομικό, κληρονομικό ή νομικό θέμα έχει πολύ καλές προοπτικές.

Ζυγός Το πάρτι στον έβδομο οίκο σου συνεχίζεται. Εκτός από τον Ήλιο, τον Ερμή τον Δία και τον Ουρανό, από τις 2 θα βρίσκεται μαζί τους και ο Άρης και στις 3, στο ίδιο σημείο του ζωδιακού, θα πραγματοποιηθεί και η Νέα Σελήνη. Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να χαίρεσαι. Ο πρώτος είναι ότι μπορείς να γίνεις δημοφιλής, θα έχεις πολλές ευκαιρίες να γνωρίσεις ανθρώπους χρήσιμους στα επαγγελματικά και να βρεις δουλειά ή νέους συνεργάτες. Ο δεύτερος είναι ότι αν δεν είσαι σε σχέση, έχεις πολλές πιθανότητες, πάρα πολλές, να γνωρίσεις έναν άνθρωπο που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Όπως καταλαβαίνεις, ακόμη κι αν ο Ερμής είναι ανάδρομος και τα πράγματα δεν προχωράνε πάντα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, είσαι από τους εξαιρετικά ευνοημένους.

Σκορπιός Επειδή ο Ερμής είναι ανάδρομος στον έκτο οίκο σου είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός στον χώρο εργασίας σου. Πολλά θα ακούς, ενδεχομένως, και λίγα θα πρέπει να παίρνεις στα σοβαρά, με την έννοια ότι ο Ερμής τούς επηρεάζει όλους, και κάποιες φορές θα μοιάζει λες και όλοι μιλάνε διαφορετική γλώσσα. Επίσης, καλό θα ήταν να προσέχεις

Toυ Μανώλη Ανδριωτάκη. www.andriotakis.wordpress.com

secretcards

Ταύρος Είναι πολλοί οι πλανήτες που μαζεύτηκαν στον δωδέκατο οίκο σου και συμβαίνουν τα εξής: 1. Είναι μια περίοδος προετοιμασίας και μετάβασης, και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Γρήγορες εξελίξεις και αλλαγές, θετικές μάλιστα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι αλλαγές γενικά δεν είναι κάτι που σου αρέσει ιδιαίτερα. Όμως, για τη σταθεροποίηση, που είναι το στοιχείο σου, θα πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή. Κάνε την υπέρβαση και διασκέδασέ το. Παρεμπιπτόντως, ίσως πρέπει να εξασκηθείς και σε αυτό. 2. Είναι μια περίοδος έντονων και ανάμεικτων συναισθημάτων, αναμνήσεων, που από τη μία συγκινούν και από την άλλη προβληματίζουν. Όλο αυτό πιθανότατα σχετίζεται και με την αντίστασή σου στις αλλαγές και με τη μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη.

έξοδοι και οι νέες γνωριμίες διανύουν την πιο δυναμική και συναρπαστική τους περίοδο. Επίσης, ο οίκος αυτός αφορά και την τεχνολογία και το διαδίκτυο (κυρίως). Αν η δουλειά σου σχετίζεται με αυτό, μπορείς να έχεις πολύ καλές εξελίξεις. Ο ενδέκατος οίκος έχει ενδιαφέρον, επειδή μέσα από όλες αυτές τις επαφές μπορούν να βελτιωθούν όλοι οι τομείς της ζωής σου, ιδίως τα επαγγελματικά και τα αισθηματικά. Αυτό που χρειάζεται είναι να κρατάς μια κριτική στάση απέναντι σε όσους γνωρίζεις και σε όσα ακούς, αλλά και να μη σε πιάσει ξαφνικά κάτι αντιδραστικό και απομονωθείς.

socialmediadiaries

Κριός Το πανηγύρι στον Κριό συνεχίζεται και έχει ενδιαφέρον. Στις 2 ο κυβερνήτης σου Άρης θα βρεθεί στο ζώδιό σου και στις 3 θα πραγματοποιηθεί στο ζώδιό σου η Νέα Σελήνη. Αρκετοί πλανήτες έχουν μαζευτεί, να τους μετρήσουμε, λοιπόν: Ήλιος, Σελήνη, ανάδρομος Ερμής, Άρης, Δίας, Ουρανός, άντε, να τους χαίρεσαι. Αυτή η κατάσταση θέλει διαχείριση, γιατί ανεξάρτητα από το αν είναι θετική όλη αυτή η κίνηση, το νευρικό σου σύστημα μπορεί να καεί από την τσίτα και την αϋπνία. Ο Άρης σού δίνει ακόμα περισσότερη ενέργεια και η επιτυχία σε όλους τους τομείς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Όμως, έχεις υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου να μην υπερφορτώνεσαι στη δουλειά, να λες όχι όπου είναι απαραίτητο, να βάζεις (ευγενικά) όρια και να κοιμάσαι τις ώρες που χρειάζεσαι.

τι γράφεις και σε ποιον το δίνεις. Και τι υπογράφεις, φυσικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ανησυχείς για την πορεία των επαγγελματικών σου. Φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα έχουν ενδιαφέρον με όλη αυτή την κίνηση στον έκτο οίκο σου. Πολλές φορές θα σου έρχονται κάποιες σκέψεις και συναισθήματα από το παρελθόν και θα είναι σαν να μην έχει περάσει καθόλου χρόνος. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τα επανεξετάσεις. Για να επιστρέφουν, θα έχουν τον λόγο τους.

Τοξότης Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ερωτική σου ζωή όλο και περισσότερο. Στον πέμπτο οίκο σου, που είναι ο πιο ερωτικός και δημιουργικός, έχει απίστευτο τράφικ, εκεί βρίσκονται ο Ήλιος, ο Ερμής, ο Δίας και ο Ουρανός. Από τις 2 θα τους κάνει παρέα και ο Άρης. Και στις 3 θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο σημείο και μια Νέα Σελήνη, ένα νέο ξεκίνημα δηλαδή, πάρα πολύ πιθανό στις ερωτικές σου υποθέσεις. Επειδή ο Ερμής είναι ανάδρομος, μπορεί να επιστρέψουν και πρόσωπα από το παρελθόν: αυτό δεν είναι κακό, εκτός βέβαια αν επιστρέψουν για να επαναλάβετε μαζί τα ίδια λάθη, που ενδεχομένως σας απομάκρυναν. Εκτός όμως από τα ερωτικά, ο καλλιτέχνης μέσα σου κάνει την επανάστασή του και θέλει να εκφραστεί. Άσ’ τον ελεύθερο κι εσύ.

Αιγόκερως Η είσοδος του Άρη στον τέταρτο οίκο σου και η Νέα Σελήνη στις 3 δείχνουν ότι θα έχεις εξελίξεις σε ζητήματα οικογενειακά ή που έχουν να κάνουν με την κατοικία. Επειδή σε αυτόν τον οίκο βρίσκονται και οι Ήλιος, Δίας, Ουρανός, καθώς και ο ανάδρομος Ερμής, οι εξελίξεις είναι μεν θετικές αλλά ξαφνικές, ενδεχομένως σε πολλά επίπεδα, και μπερδεμένες πού και πού. Έτσι γίνεται μερικές φορές και μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ξεκολλάει μια υπόθεση για τα καλά. Πιθανότατα είναι η στιγμή να επανεξετάσεις τις πολύ προσωπικές σου σχέσεις και να δεις πώς μπορούν να βελτιωθούν. Μερικές φορές π.χ. στις οικογενειακές σχέσεις ξεχνάμε ότι

ο άλλος έχει κάποια προσωπικά όρια κι αυτό είναι κάτι που αξίζει την προσοχή σου.

Υδροχόος Ως γνωστόν, στον Κριό (δηλαδή στον τρίτο οίκο σου) γίνεται το έλα να δεις από πλανήτες, στις 2 μάλιστα περνάει και ο Άρης στο ίδιο σημείο και στις 3 θα πραγματοποιηθεί εκεί και η Νέα Σελήνη. Τα δυνατά σου σημεία είναι η ξεκάθαρη σκέψη, η λογική και η διορατικότητα. Αυτήν τη στιγμή επικοινωνιακά το έχεις σε απίστευτο βαθμό και μπορείς να κάνεις θαύματα σε όλους τους τομείς. Το μοναδικό πρόβλημα ίσως είναι μερικές φορές ο ανάδρομος Ερμής που κουράζει το μυαλό σου, ίσως κάποιες στιγμές νιώθεις ότι το κεφάλι σου πάει να σπάσει με τις εξισώσεις που ψάχνουν διαρκώς να βρουν λύση. Η λύση όμως είναι να κάνεις τακτικά διαλείμματα και να βάζεις όρια στα εγκεφαλικά παιχνίδια. Ίσως αυτό μπορείς να το κάνεις πιο εύκολα, αν δοκιμάσεις να εστιάσεις και στις αισθήσεις σου. Παρατήρησε προσεκτικά τι βλέπεις, ακούς, νιώθεις, και άσε την πολλή σκέψη και ανάλυση για όταν χρειάζεται. Ιχθύες Τι να πεις κι εσύ, που τόσοι πλανήτες ευνοούν τα οικονομικά σου και τα χρήματα έρχονται με δυσκολίες. Ο λόγος είναι ότι ένας από αυτούς, ο ανάδρομος Ερμής, αποτελεί μια μικρή παραφωνία, που πολύ απλά σημαίνει ότι το χρήμα κάποιες φορές καθυστερεί να κάνει την εμφάνισή του. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ανησυχείς, αντίθετα να είσαι αισιόδοξος, να αναζητάς νέους τρόπους να βελτιώσεις το εισόδημά σου, να είσαι ανοιχτός κοινωνικά (τα social media μην τα περιφρονείς καθόλου) και πολύ καλά προγραμματισμένος. Και παράλληλα με το καθαρά υλικό μέρος του δεύτερου οίκου σου, ασχολήσου και με το άλλο κομμάτι που τον αφορά και είναι το κατά πόσο νιώθεις ασφαλής. Αν κοιτάξεις γύρω σου, το πιο πιθανό είναι να δεις ένα κάρο πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Δίνε κάθε μέρα την προσοχή σου σε όλα αυτά, κάθε μέρα θα ανακαλύπτεις και περισσότερα.


62

31.03-06.04.2011

Φωτό: Αντώνης Δέλτα

OI ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΓΔΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Stay tuned για πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες της επόμενης έκθεσης Naked City.

Γιάννης Μωραΐτης Τραγουδιστής στο Copa, στην Ιερά Οδό (κάθε Πέμπτη). Φωτογραφήθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στο μαγαζί που εμφανίζεται.

«Στην Αθήνα με εμπνέουν οι αρχαιολογικοί χώροι και η άμεση επαφή μου με τον πολιτισμό».


242  

lifo mag, athens guide

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you