Page 1

JAARGANG 20 / NUMMER 9 / NOVEMBER 2012

Maandblad van het Gemeenschapscentrum den dam Gemeenteplein 13, 1160 Oudergem

PAGINA 3 Interview met Yves Lacomblez alias Pipou van Two Man Sound PAGINA 5 Interview met theatermaakster Hanneke Paauwe PAGINA 12 Arco Baleno in de Sint Anna kerk


GEMEENTELIJKE BIBLIOTHEEK HERTOGINNEDAL Waversesteenweg 1688 • 1160 Oudergem Openingsuren woensdag van 14 tot 19 uur donderdag van 15.30 tot 18 uur zaterdag van 10 tot 13 uur Info www.oudergem.bibliotheek.be bib.oudergem@gmail.com • 02-672 38 42

ZONIËNZORG ZUID LOKAAL DIENSTENCENTRUM Activiteiten en diensten aan senioren en mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Warme maaltijden, pedicure, boodschappendienst, zoete namiddag, crea, voordrachten,… Activiteiten in GC Den Dam Waversesteenweg 1789 • 1160 Oudergem Elise Desplanque Informatie en afspraken elise.desplanque@zonienzorg.be • 0479-81 64 12

KIND & GEZIN Waversesteenweg 1789 • 1160 Oudergem Gratis preventieve consultatie bij een dokter en verpleegkundige telkens op woensdag. Info en afspraak (verplicht): 078-150 100 (tussen 8 en 20 uur)

Woordje van de voorzitter Geachte lezers, Hartelijk bedankt voor jullie vele positieve reacties op onze nieuwe folder. Het doet deugd vast te stellen dat de maanden van voorbereiding een blad hebben afgeleverd dat duidelijk in de smaak valt. Daarom wil ik hier de ganse redactieraad nogmaals bedanken voor het geleverde werk. Tegen de tijd dat dit blad in jullie brievenbus ligt, weten we of er een Nederlandstalige verkozene is in de nieuwe gemeenteraad van Oudergem. In een volgende editie gaan we zeker dieper in op de resultaten en bekijken we welke mogelijke gevolgen dit kan hebben voor de werking van Den Dam en van de andere Nederlandstalige organisaties in Oudergem. Misschien hebben jullie ook gemerkt dat op het kruispunt van de Waversesteenweg en de Bassemstraat, de graafwerken voor de bouw van o.a. de nieuwe Den Dam eindelijk (!) begonnen zijn. Binnenin dit blad publiceren we enkele foto’s van deze werken. Laten we hopen dat de bouwwerken vlot verlopen. We houden jullie alleszins op de hoogte van de vorderingen. Verder vinden jullie een interview met Yves Lacomblez, ook bekend als Pipou, inwoner van Oudergem. Samen met Lou Deprijck en Sylvain Vanholme vormde hij Two Man Sound en schreef hij het wereldberoemde lied “Ça plane pour moi” van Plastic Bertrand! Noteer alvast volgende datum: vrijdag 4 januari 2012 vanaf 19 uur. Dan vindt de nieuwjaarsreceptie van Den Dam plaats op de Waversesteenweg 1789. Alvast bedankt voor jullie reacties en veel leesplezier.

JEUGDHUIS ALLEMAN E. Steenostraat 6 • 1160 Oudergem 02-660 91 53 • jeugdhuisalleman@live.be volg ons op Facebook

2

Emmanuel Boodts Voorzitter Den Dam Wegens een opleidingsdag van het personeel is GC Den Dam gesloten op woensdag 7 november’12.


Bekende Oudergemmenaar aan het woord Yves Lacomblez alias Pipou van Two Man Sound Yves – alias Pipou – Lacomblez: we kennen hem van Two Man Sound en als schrijver van Ça plane pour moi. Pipou woont al 53 jaar in Oudergem, vlakbij Herrmann-Debroux. Hoog tijd dus om eens te horen hoe het vandaag met hem gaat en wat hij vindt van het Oudergemse leven. Ik ben een halfuurtje te laat op onze afspraak, en ik kan hem niet verwittigen, want hij heeft geen GSM. Een beetje gegeneerd kom ik binnen, maar die gêne is meteen weg. Ik krijg een dikke knuffel van Pipou en hij duwt meteen een glas rode wijn in mijn handen. Zelf heeft hij al een paar glaasjes op, denk ik. De toon is gezet. Ik vraag hoe het met hem gaat en hij begint meteen te glunderen. Hij zet zich recht en neemt een cd vanop zijn schouw. “Het gaat zeer goed. Kijk, ik heb net een nieuwe cd uitgebracht ‘En route vers de nouveaux inventaires’. De tweede cd, die ik samen met Stan Pollet heb gemaakt.”

Is Stan & Pipou het grote project waar je nu mee bezig bent? “Onder andere. Ik moet mijn dagen kunnen vullen hé. Ik ben gepensioneerd en ik zou mij vervelen zonder mijn muziek. Op dit moment zit ik in drie muziekgroepen. De eerste is dus Stan & Pipou, met als genre Franse chanson. De tweede groep is iets voor kinderen: we gaan op scholen en tijdens spektakels optreden. Ik ben dan de clown, de kinderen moeten altijd hard lachen als ze mij zien. Mijn derde project is een Hawaïaans groepje ‘Monoï Monoï’. Dat vind ik tof, dat zie je aan mijn hemd hé (lacht).”

Je bent eigenlijk al je hele leven met muziek bezig. Hoe is het allemaal begonnen? “Ik heb daar nooit over nagedacht. Alles is zeer toevallig gekomen. Ik was een jonge kerel van ongeveer twintig jaar toen ik mij begon te interesseren in muziek. In die periode, eind jaren ‘60, was er niet zo’n ruim vrijetijdsaanbod als nu: je deed aan

voetbal of je speelde muziek, punt. Bij mij is dat natuurlijk het laatste geworden. Het is begonnen in een orkestje met een paar vrienden, gewoon voor het plezier. Iets later begon het al wat groter te worden, met “Les Eagles” traden we op tijdens bals populaires. Nadien begon mijn legerdienst en heeft alles dus een tijdje stil gelegen. Maar dat heeft me nooit tegengehouden om er nadien weer in te vliegen, hoor! Ik heb ook nog als drukker gewerkt en vijf jaar in een apotheek gestaan, ja, ik heb vanalles gedaan.”

Je bekendste groep is wel Two Man Sound… “Ja, dat is waar. Maar ik ben daar pas later bij gekomen. Het is oorspronkelijk begonnen met Sylvain Vanholme en Lou Deprijck. Zij zochten een percussionist en zijn via via bij mij terechtgekomen.”

Waarom is de groepsnaam niet veranderd? “Goh, waarom zouden we dat wel gedaan hebben? Dat zou de mensen onnodig op een verkeerd spoor zetten en daarbij, ze hadden al bekendheid verworven onder die naam.”

3


De schrijffout in de groepsnaam zal wel geen toeval geweest zijn? (het is eigenlijk two men sound) “Neen inderdaad. Dat is specifiek zo gekozen. Maar ik moet zeggen, ik heb niets te maken met de keuze van de groepsnaam, hé. Dat is wat ik me heb laten vertellen. Het is eigenlijk een uitdrukking: twee mannen vol geluid. Snap je? Een brok muziek.”

Heb je soms heimwee naar het succes van Two Man Sound? “Als ze morgen weer met de groep beginnen doe ik mee. Dat zijn grote successen geweest indertijd: Copacabana, Charlie Brown, Disco Samba … We zijn met Disco Samba van Londen tot Madrid over Mexico mogen gaan om die plaat voor te stellen! We zaten in televisieshows, gaven optredens. Maar kijk, aan alles komt een einde.”

Jij bent de schrijver van het zeer succesvolle en bekende lied Ça Plane Pour Moi. Daar is wel wat controverse rond (geweest). Wat is er nu eigenlijk van waar?

Wordt het een café in Oudergem? “Dat weet ik nog niet, hoor. Maar de kans is klein. Echt veel cafés zijn hier niet, vroeger waren er meer, maar een groot deel is dicht en in een ander deel ben je niet meer welkom als je enkel iets wil drinken. Een leuk café vind ik L’Alphabet op de Waversesteenweg, daar treden Stan en ik trouwens dikwijls op. We passen onze liedjes dan een beetje aan. Vorige keer heb ik een dierenalfabet gezongen (le A de aigle, etc…).

Woon je graag in Oudergem? “Goh… Ik zit hier goed, maar ik mis wel wat ambiance en een beetje cultureel vermaak. Het is hier aangenaam om oud te worden, rustig en weinig last van criminaliteit. Hoewel, hier is wel al één keer ingebroken. Maar ze waren rap terug buiten toen ze mij zagen (lacht). Ik interesseer me ook helemaal niet in de politiek, ik heb gestemd op een kennis.”

Mocht je je leven opnieuw kunnen beginnen. Zou je dan iets veranderen?

Intussen schenkt Pipou de laatste druppels rode wijn in zijn glas. Hij haalt een fles grappa boven die hij vorige week nog gekocht heeft, ergens aan het Rood Klooster. Hij schenkt twee glaasjes in, maar ik zeg dat ik nog moet rijden. Zonder twijfelen neemt hij mijn glaasje en schenkt de laatste druppels rode wijn van zijn glas naar mijn glas.

“Alles! Ik heb heel mijn leven gedaan alsof. Begrijp me niet verkeerd, ik heb heel veel genoten van de dingen die ik gedaan heb en ik heb nergens spijt van. Of toch, ik heb spijt van de keuzes in verband met de vrouwen in mijn leven. Toen ik jong was zou ik mijn toenmalige vriendin gaan ophalen in Hongarije, met de auto. Maar onderweg, in Watermaal-Bosvoorde, had ik een ongeval. Niets ergs, alleen wat blikschade. Maar ik ben teruggekeerd naar huis en ben haar niet achterna gegaan. Ik had moeten terugkeren, al was het met het vliegtuig. Dat had ik beter wel gedaan… Maar over het algemeen ben ik gelukkig met de keuzes die ik gemaakt heb. Stress? Dat ken ik niet, op mijn visitekaartje staat: ‘GSM en construction’. Ik ben enkel bereikbaar als ik thuis ben, via mail of via de vaste lijn en dat is goed zo. Ik leef hoe ik het wil en ik heb elke dag plezier. Ik houd ook een dagboek bij waar ik elke dag een A4 in schrijf. Aangevuld met krantenknipsels, rijmpjes, foto’s … Dat is een gewoonte en een mooie herinnering voor later.”

“Allez santé, we kunnen er weer even tegen. Ik ben niet verslaafd hoor! Ik drink veel en graag. Maar ik drink nooit alleen. Ik

Annelies Surkijn

“Eén ding weet ik zeker: ik heb de tekst geschreven. Lou Deprijck heeft het nummer ingezongen, maar hij liet uitschijnen dat het iemand anders was, omdat niemand zou geloven dat hij het was (hij had zijn stem wat vervormd). Er is een rechtszaak geweest, maar ik weet zelfs niet wie gewonnen heeft. Eigenlijk kan het me ook weinig schelen. Er is een mooie uitdrukking die hier bij past: “Pour vivre heureux, vivons caché”.

4

wil genieten van het leven. Na het interview maak ik mij klaar en vertrek ik naar een café waar er een beetje ambiance is. Ik weet nog niet welk, maar dat zie ik straks dan wel weer.”


KALENDER NOVEMBER

GC Den Dam: 02-663 89 50 - dendam@vgc.be - www.den-dam.be

ZONDAG 4 NOVEMBER

Uitstap Zoniënzorg

Wandelen op zondag in Brussel-Oost

We gaan naar een tentoonstelling over pruiken, korsetten en kniebroeken in het Museum van Kant en Kostuum in Brussel. Opgelet: inschrijven is verplicht! Laat snel iets weten als je mee wil!

Van 14.30 tot 17 uur, inschrijven in GC Op-Weule, 02-775 92 00 of info@op-weule.be.

Inschrijven bij Elise Desplanque 0479-81 64 12

VRIJDAG 9 NOVEMBER DINSDAG 6 NOVEMBER Zoete namiddag EHBO: Eerste hulp bij huis, tuin- en keukenongevallen en reanimatie Op dinsdag 6 en 13 november van 19 tot 22 uur. Prijs: € 6, inschrijven in GC Den Dam, 02-663 89 50 of dendam@vgc.be. I.s.m. Rode Kruis

WOENSDAG 7 NOVEMBER

Om 14.30 uur, desserten en verjaardagen van Zoniënzorg in GC Den Dam.

Zoniënzorg Pedicure In GC Den Dam. Enkel op afspraak bij Elise 0479-81 64 12

3de Kaartavond Manille Om 18.30 uur in Landschapschildersstraat 21 A, Oudergem.

KALENDER november 2012

Wandeling langs de Woluwe en de omliggende moerasgebieden.

11.11.11-etentje Iedereen is uitgenodigd op deze lekkere maaltijd. Op het menu: varkensgebraad in een herfstjasje met champignons; visfilet met courgetteroomsaus of (nieuw dit jaar) vegetarische groenteburger; alles geserveerd met korketjes. Vooraf kan u genieten van een pompoensoep en achteraf van een lekker dessertje. Prijs hoofdschotel: € 12 (-12j € 8) Van 12 tot 14 uur in het Lutgardiscollege, Zandgroeflaan 2, Oudergem. Inschrijven voor 8 november in GC Den Dam.

Dessert voor 11.11.11 Recepten uit de oude doos Haal deze maand de keukenprins(es) in jezelf naar boven en neem deel aan 4 kookavonden in de 4 gemeenschapscentra van de regio Brussel Oost. Vandaag: Gentse waterzooi & bodding. Van 19 tot 21.30 uur in GC Op-Weule. Prijs € 15 of € 50 voor de 4 avonden, inschrijven voor 2 november in GC Op-Weule, 02-775 92 00 of info@op-weule.be.

ZONDAG 11 NOVEMBER 11.11.11 actie in Oudergem Omdat honderdduizenden mensen elke dag de gevolgen van de klimaatsverandering aan den lijve ondervinden, is het de hoogste tijd voor verandering hier en in het Zuiden. Meer informatie over de actie vindt je op de bijlage in het midden van dit blad of via www.11.be.

Bereid een heerlijk puddinkje, maak een cake of bak een taart en schenk het aan ons dessertenbuffet! Op 11 november verwachten we al jullie heerlijkheden in het Lutgardiscollge. Meldt het ook even in GC Den Dam, zodat we vooraf kunnen schatten hoeveel dessert er zal zijn.

Giften Uw financiële bijdrage kan u overmaken met het overschrijvingsformulier in het midden van dit blad. Giften vanaf € 40 zijn belastingaftrekbaar.

5


KALENDER NOVEMBER WOENSDAG 14 NOVEMBER Juwelen vlechten met elastiekkoord Maak een juweel met behulp van elastiekkoord en parels. De kleur van de parels wordt aangepast aan de kleur van de koord.

KALENDER november 2012

Om 14 of 19 uur in GC Den Dam. Prijs: € 35 (materiaal inbegrepen), inschrijven GC Den Dam.

Zoniënzorg Pedicure In GC Wabo. Enkel op afspraak bij Elise 0479-81 64 12.

ZATERDAG 17 NOVEMBER

Inkom: gratis maar wel voor 15 november inschrijven aan de balie, via mail: bibliotheek@oudergem.be of via 02-672 38 42. Voor en na de voorstelling kan u genieten van een lekker glaasje of een tasje koffie.

Theater: Russische rolmops Verteltheater Kip van Troje: Watertanden Om 14.15 uur in GC Wabo. Prijs: € 6 (of CWB), inschrijven in GC WaBo, 02-675 40 10 of wabo@vgc.be.

Om 12 uur– 14 uur – 16 uur aan de Akenkaai 2, 1000 Brussel. Zie informatie eerder in dit blad.

DINSDAG 20 NOVEMBER

Recepten uit de oude doos Kookavond: tomaat garnaal & ossentong in Madeirasaus.

ZONDAG 18 NOVEMBER

Van 19 tot 21.30 uur in GC Wabo. Prijs: € 15, inschrijven voor 9 november in GC WaBo, 02-675 40 10 of wabo@vgc.be.

Wandelen met WaBo

VRIJDAG 16 NOVEMBER Broodje Brussel: Brusselse ‘flauskes’ met balletjes We trakteren u op Brusselse flauskes of vertelselkes, voorgedragen door echte Brusselaars en serveren daarbij een Brusselse klassieker: ballekes met kriekskes. Van 12.30 tot 13 uur in GC Den Dam. Prijs € 5, inschrijven is verplicht (!) in GC Den Dam.

Glad to meet you GC Den Dam en GC WaBo organiseren nu ook Engelstalige activiteiten. Deze maand: Vlaamse jenevers proeven. Om 20 uur in GC Den Dam. Prijs: € 15, inschrijven in GC Den Dam.

6

Vertrek in GC WaBo om 14 uur . Meer info in GC WaBo, 02-675 40 10 of wabo@vgc.be.

Voorleesweek: Sproken in de Bibliotheek Brussel telt tal van nationaliteiten. Al die Brusselaars hebben hun eigen cultuur en hun eigen verhalen afkomstig uit alle hoeken van de wereld, van Vlaanderen tot Bosnië. Om de rijkdom van die culturele mix in de verf te zetten, verzamelden fotograaf Kurt Deruyter en auteur Johan Reyniers 52 sproken in en rond de Brusselse kanaalzone: volksverhalen, sagen, legendes, mythen, sprookjes,.... De mooiste werden uitgezocht en worden die zondag voorgelezen. Doelpubliek: zowel jong als oud, vanaf 5 jaar, maar ook een echte aanrader voor volwassenen! In Gemeentelijke Bibliotheek Hertoginnedal, Waversesteenweg 1688, Oudergem van 11 tot 12 uur.

Op stap met: stoere brandweerders m/v Wat wil je later worden? Brandweerman!! Maar is dit beroep wel zo heldhaftig en stoer als we denken? Of is het vooral lang wachten op een oproep? Onze gids in de Helihavenlaan kan ons daar zeker een antwoord op geven. Organisatie: Op Stap i.s.m. Den Dam. Vertrek aan GC Den Dam om 9 uur. Deelname: € 3 (max. 15 personen), inschrijven in GC Den Dam.

Maak je eigen natuurlijke schoonheidsproducten In de eerste les maak je een dagcrème met natuurlijke grondstoffen met de keuze uit 5 basisoliën volgens je huidtype. Nadien maken we een deodorant op basis van saliehydrolaat en etherische oliën. Zonder parabenen en schadelijke stoffen. Op 20 en 27 november van 19.30 tot 21 uur in GC Den Dam. Prijs € 24 (ingrediënten inbegrepen), inschrijven in GC Den Dam.


GC Den Dam: 02-663 89 50 - dendam@vgc.be - www.den-dam.be

Bloemschikken

ZATERDAG 24 NOVEMBER

Om 13 of 20 uur in GC Den Dam. Inschrijven ten laatste 1 week vooraf, € 30, in GC Den Dam.

Ziekenzorg: Ziekenzalving Lutgardis Van 14.30 tot 17 uur, meer info via 02-672 53 31.

Prijs: € 6, een koffie en taartje inbegrepen. Inschrijven in GC Den Dam of Bibliotheek Hertoginnedal.

MAANDAG 26 NOVEMBER

Recepten uit de oude doos Kookavond: ballekes met kriekskes & rijstpap met bruine suiker. Van 19 tot 21.30 uur in GC Kontakt. Inschrijven voor vrijdag 16 november in GC Kontakt, 02-762 37 74 of kontakt@vgc.be.

ZONDAG 25 NOVEMBER

Creanamiddag met Zoniënzorg: Wildbreien

Op de koffie met Christian De Coninck

Vorig jaar lanceerden we in Oudergem de creamaandagen. Vanaf november gaan we dit omzetten in een “breiclubje” om GC Den Dam en de BIB van Oudergem te ondersteunen met hun wildbrei-actie ter ere van hun 40ste en 5e verjaardag (maar informatie volgt daar ongetwijfeld nog over). Wat is wildbreien? Een vorm van leuke graffiti met breistukken, waarbij straatmeubilair (vuilnisbakken, bomen, paaltjes, straatlantaarns…) in een kleurrijk wollen jasje worden gestoken. Wat hebben we daarvoor nodig: restjes wol, breinaalden en gemotiveerde breiers (m/v). Kan je niet (meer) breien: je kan ons ook helpen met pompons maken of het groepje komen ondersteunen met een leuke babbel. Alle resten wol zijn ook welkom!

‘Recht, justitie & politie: Witse en Sherlock’

Zoete namiddag Om 14.30 uur, desserten en verjaardagen van Zoniënzorg in GC WaBo, 0479-81 64 12.

Bloemschikken Om 20 uur in GC WaBo, Inschrijven ten laatste 1 week vooraf, € 30; in GC WaBo, 02-675 40 10 of wabo@vgc.be.

DONDERDAG 22 NOVEMBER Babymassage Om 10 uur in GC Den Dam, Waversesteenweg 1789. Prijs: € 10 (of waardebon CM-leden), inschrijven in GC Den Dam.

VRIJDAG 23 NOVEMBER Broodje Brussel: beeldenwandeling Om 12.30 uur in GC WaBo. Prijs: 2,50, inschrijven in GC WaBo, 02-675 40 10 of wabo@vgc.be.

De resultaten die de inspecteurs van de politieserie CSI met hun verfijnde technologieën en supersonische politielabo’s bereiken, nemen af en toe buitenaardse proporties aan. In hoeverre strookt dat beeld met de realiteit? Christian De Coninck plaatst de onderzoeksmethoden van tal van echte politiecommissarissen tegenover die van allerhande fictieve politiemensen en maakt de balans op. Christian De Coninck (1960) is commissaris en woordvoerder bij de Brusselse politie. Hij voerde onderzoeken naar zedenzaken, moorden en gewapende overvallen. In zijn vrije tijd is hij schrijver van misdaadromans.

KALENDER november 2012

WOENSDAG 21 NOVEMBER

Om 14 uur in GC Den Dam, inschrijven bij Elise - 0479-81 64 12

Om 14.30 uur in GC Den Dam, Waversesteenweg 1789, Oudergem.

7


KALENDER NOVEMBER DINSDAG 27 NOVEMBER Lezing: Canada en de Rocky Mountains Om 14 uur in GC Wabo. Inschrijven in GC WaBo, 02-675 40 10 of wabo@vgc.be.

seph Haydn. Dit muziekensemble won al verschillende prijzen en krijgt ook internationale erkenning. Vrijdag 30 november om 20 uur in de Sint Anna-kerk, Tervuursesteenweg 91, Oudergem. Tickets: € 10,20 (VGC-cultuurwaardebon is welkom). Bel of mail naar GC Den Dam.

Soep op de stoep

KALENDER november 2012

DONDERDAG 29 NOVEMBER

Van 19 tot 21.30 uur in GC Den Dam. Prijs € 15, inschrijven voor 23 november in GC Den Dam.

Tijdens de pauze van het concert kan je een bekertje soep drinken ten voordele van Soep op de stoep. Soep op de stoep is de jaarlijkse wintercampagne van Welzijnszorg, waarmee zij de strijd aanbinden tegen armoede. 1.600.000 Belgen leven in armoede! Draag dus je steentje bij tijdens ons kerkconcert.

VRIJDAG 30 NOVEMBER

Een organisatie van Den Dam i.s.m. de werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Oudergem.

Recepten uit de oude doos Kookavond in GC Den Dam: Ossenstaartsoep & rosbief met patatjes en witloofsalade.

Kerkconcert door Arco Baleno Arco Baleno brengt zes divertimenti voor fluit, viool en cello van Franz Jo-

ZATERDAG 1 DECEMBER Sinterklaasfeest Met een voorstelling van poppentheater Sloef. Alle kinderen zijn samen met hun ouders welkom !!

Sloefke helpt de Sint Sint en Piet komen terug op bezoek in Sloefegem! Maar wanneer Piet niet op de afgesproken plaats is, is de goede Sint wel in paniek! Zou er iets gebeurd zijn? Sloefke helpt vast en zeker wel! Je reserveert best alvast een plaatsje op voorhand (ten laatste op 24 november!), zo weet de Sint hoeveel cadeautjes hij moet meebrengen! Zaterdag 5 december om 11 uur stipt. In GC Den Dam, Waversesteenweg 1789, Oudergem. Gratis voor alle kinderen! Volwassenen betalen € 5 (cultuurwaardebon VGC is welkom). Vooraf inschrijven is nodig in de bib, in Den Dam of bij WaboDam: wabodam@vgc.be of 02-675 40 10 en vragen naar Katrien.

VASTE ACTIVITEITEN IN OUDERGEM MAANDAG 9: taalles Nederlands > 12.30: Zoniënzorg: warme maaltijd > 14: Scrabble en kaarten BJF > 18: taalles Nederlands DINSDAG 9: taalles Nederlands > 19: Conversatietafel Nederlands > 20: Volleybal - Luvok WOENSDAG DONDERDAG

13.30: Kleuterturnen > 14.30: funny omnisport > 17.30: Hiphop 15+ > 18.15: Zumba > 19.30: ACA meeting > 19.30: cursus: kleine herstellingen met de naaimachine > 20.15: conditieturnen - Gymclub 10.30: ontmoetingsmoment in Den Dam > 12.30: Zoniënzorg: warme maaltijd > 14: conditieturnen – Femma (KAV) > 19.30: Cursus: Klussen voor klungels > 19.30: cursus: breien voor beginners

VRIJDAG 19: zwemclub + aquagym - Wimber ZATERDAG 10: kinderatelier ’t paddestoeltje ZONDAG 14: Chiro Oudergem Meer info over al deze activiteiten kan je steeds krijgen in het Gemeenschapscentrum Den Dam.

8


Interview met theatermaakster Hanneke Paauwe Het is officieel! Vanaf 2012 zal de derde zondag van november van nu af aan de dag van de kinderkunsten worden. Cultuurcentrum Brussel AKA de 22 gemeenschapscentra, nam theatermaakster Hanneke Paauwe onder de arm en vroeg haar een leuke voorstelling te maken op een speciale Brusselse locatie. Benieuwd naar het resultaat, werpen we samen met Hanneke een blik op het maakproces van Russische Rolmops. Russische Rolmops kwam er op vraag van de gemeenschapcentra. Hoe ga je te werk? Ik kreeg verschillende locaties aangeboden om een voorstelling te maken. Ik vond een schip het spannendst, voor mezelf en ook voor kinderen. Toen ging ik nadenken over varen, reizen, een weg afleggen, een zoektocht maken. En geluk dat zoekt iedereen, soms kost wat kost. Ook het bezoeken van de boot De Eliane, een oud vrachtschip aan het kanaal, was heel inspirerend. Het heeft een heel groot donker laadruim, heel spannend om daarin af te dalen. De kanaalzone zelf is ook een boeiende plek.

zegt ze. Maar het jongetje ziet dat de mama toch niet écht gelukkig is, dat maakt hem ongelukkig en hij wil eigenlijk ook graag eens naar buiten. Op zijn slaapkamer hangt een poster van een schip: De Russische Rolmops. En dan ineens, midden in de nacht, licht dat schip op, er gaat een luikje open en het jongetje klimt naar binnen. Elke nacht reist hij in het geheim met de Rolmops naar een ander werelddeel, op zoek naar een beetje geluk om mee te nemen in zijn rugzakje, voor zijn moeder. Hij maakt spannende en grappige avonturen mee, en ontmoet bijzondere en soms bizarre personages. Hoe het precies afloop ga ik niet verklappen.

RUSSISCHE ROLMOPS 8+ FAMILIETHEATER OP ZIJN BEST. DOBBEREND OP HET KANAAL.

Russische Rolmops speelt zich af op een boot. Hou je van locatietheater? Ik hou enorm van locatietheater, ik heb al in een woonwagen, een lift, een klooster, in de archieven van een bank, op een begraafplaats en in een bos voorstellingen gemaakt. Dat is leuk want dan speelt de plek zelf ook een rol. Je moet goed nadenken over wat je allemaal met die plek kan doen, het brengt je op frisse ideeën, en wat ik ook heel aangenaam vind is dat er dan ook publiek komt kijken die anders waarschijnlijk niet zou komen, omdat de drempel van ‘Het Theater’ voor sommige mensen toch nog wat hoog is.

Waarover gaat Russische Rolmops precies? Het gaat over een jongetje die alsmaar klein blijft. Piepklein (zie foto). Dat komt omdat zijn moeder hem zo graag bij zich wil houden. Hij mag niet naar school. ‘Jij bent mijn grote geluk,’

Je werkt ook samen met organisaties uit de buurt. Vind je betrokkenheid belangrijk? Het is heel leuk dat de buurt meewerkt, bijvoorbeeld het Klein Kasteeltje. Hier wonen allemaal mensen uit verschillende landen, die elk ook een grote reis afleggen, op zoek naar een bee tje geluk, dat sluit mooi aan bij het verhaal en dan is het heel tof om te kunnen samenwerken.

Brussel is een jonge stad. Er zijn ontzettend veel kinderen, elk met een ander verhaal en vaak een andere moedertaal. Neem je dat mee in het maakproces? Brussel speelt vaak een rol in mijn boeken, in mijn voorstellingen, het is een plek waarin veel verschillende culturen elkaar (al dan niet) ontmoeten, en biedt een prachtig kleurenpalet om diverse verhalen mee te schilderen. De Russische Rolmops is een voorstelling waarin we alleen maar Nederlands spreken, dat is een beetje een nadeel, maar er zit wel heel veel beeld en muziek in. Ik hoop dat de beelden en het universele van het verhaal, iedereen mee op weg zullen nemen. Russische Rolmops Zondag 18 november 2012 om 12 uur – 14 uur – 16 uur Akenkaai 2, 1000 Brussel Tickets en reservatie: 6 € (CWB geldig) Bel of mail naar GC De Vaartkapoen - 02-413 04 10 devaartkapoen@vgc.be

9


IN BEELD

Ondertussen in Oudergem … Nieuw gebouw in zicht Gemeenschapscentrum Den Dam krijgt een gloednieuw gebouw in het complex op het kruispunt van de Waversesteenweg en de Bassemstraat. Vorige maand zijn de funderingswerken (eindelijk!) van start gegaan. Hier zie je enkele foto’s van de bouwwerf, de toekomstige Den Dam.

Lutgardisscholen - Brussel KINDERDAGVERBLIJF

’t Sloeberke E. Steenostraat 4 • 1160 Oudergem • Tel. 02/673 31 70 Dagopvang voor kinderen vanaf 0 tot 3 jaar

BASISSCHOLEN

Lutgardiscollege Zandgroeflaan 2 • 1160 Oudergem • Tel. 02/673 06 34 • Fax 02/679 06 11

Lutgardisschool St.Juliaankerklaan 16 • 1160 Oudergem • Tel. 02/673 79 98 Waar het welbevinden van de kinderen centraal staat.

ALGEMEEN SECUNDAIR ONDERWIJS

(HUMANIORA)

Economie - Latijn - Moderne Talen - Wetenschappen - Wiskunde

Lutgardiscollege-Oudergem Zandgroeflaan 2 • 1160 Oudergem • Tel. 02/672 38 67 • Fax 02/679 06 10 www.lutgardiscollege.be • e-mail: info@lutgardiscollege.be Ochtend-, middag- en avondstudie tot 18 uur

10


WIKKEN MET WEGEN

WIKKEN MET WEGEN 173. SABLIÈRE (AVENUE DE LA). ZANDGROEFLAAN. +/- 150 M. Wanneer de Compagnie Immobilière de Belgique in 1882, in de velden van oud-burgemeester Henri de Brouckère, een volledig nieuw wegennet aanlegt, zal zij ook deze straat bouwen (zie Genicot, Govaert, Nénuphars, Railway en Tedesco). In feite liep er toen een kleine dreef van een werkplaats, dichtbij een zandgroeve gelegen, naar de spoorwegbrug aan de huidige de Brouckèrelaan. Men gaf het de naam “rue de la Sablonnière - Zavelputstraat” (verslag nr. 331 van de vergadering van het schepencollege van 14 mei 1882).

gere kasteel van Henri de Brouckère – op aangedrongen een katholieke school te bouwen. Waucquez was meteen bereid de fondsen en de gronden aan te brengen voor een vrije jongensschool in deze straat. Zo kon in 1912, ongeveer in dezelfde periode als het gemeentelijk schoolcomplex (zie Ecoliers en Willame), de nieuwe school en de aangrenzende neogotische kapel ingezegend worden door kardinaal Mercier. De plannen waren van architect Veraart.

wilde vereenzelvigen. In 1974 werd het uiteindelijk Lutgardiscollege, wanneer de school fusioneerde met andere vrije scholen.

De leiding werd toevertrouwd aan de congregatie van de Broeders Maristen en kreeg de naam Heilig Hart Instituut (niet verwarren met het andere Heilig-Hartinstituut, zie volgende rubriek), omdat de geldschieter een opmerkelijke devotie had voor het Heilig Hart van Jezus. Toch veranderde de naam van de instelling in 1961 in Champagnatcollege, daar men de school méér met de congregatie van de Broeders Maristen

Die naam zal op 1 januari 1917 veranderen, omdat men de dubbele benamingen van openbare wegen in “groot Brussel” wilde vermijden; het werd meteen ook een laan, de Zandgroeflaan. Enkele jaren voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, had pastoor Wittenberg er bij Charles Waucquez - een rijke textielhandelaar en eigenaar van het vroe-

11


Maandblad van het Gemeenschapscentrum

Volg ons op facebook !

Gemeenteplein 13, 1160 Oudergem

België-Belgique P.00 32 16 1160 Brussel 16 1 / 4476

Voeg ‘Gemeenschapscentrum Den Dam’ toe.

COLOFON Maandblad van het Gemeenschapscentrum Den Dam Gemeenteplein 13, 1160 Oudergem Tel.: 02-663 89 50 E-mail: dendam@vgc.be Website: www.den-dam.be Rekeningnummer: BE92 4254 0906 1123

JAARGANG 20 NR. 9 NOVEMBER 2012 Het secretariaat is elke werkdag open van 9 tot 17 uur en op maandag tot 18 uur. Verantwoordelijke uitgever: Emmanuel Boodts Gemeenteplein 13, 1160 Oudergem. Den Dam is het maandblad van het Gemeenschapscentrum Den Dam. Inwoners van Oudergem ontvangen Den Dam gratis indien hun adres ons bekend is. Abonnementen buiten Oudergem: € 10 Financiële steun is steeds welkom op rekening: BE92 4254 0906 1123 Den Dam. REDACTIERAAD: Emmanuel Boodts, Gilbert De Becker, Marcel Backaert, Irène Arquin, Annelies Surkijn, Kristel Vandenbrande, Liesbeth Verhulst en Ria Vanden Driessche. Bij sommige rubrieken wordt een auteur vermeld. Hiermee drukt de auteur zijn verantwoordelijkheid uit voor de inhoud van het artikel. “Het Gemeenschapscentrum Den Dam respecteert uw privacy”. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u “Den Dam” toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten van het Gemeenschapscentrum en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kan uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals bepaald in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy”. TEKSTEN: De teksten voor het decembernummer worden verwacht vóór 5 november 2012.

12

Kerkconcert door Arco Baleno Arco Baleno brengt zes divertimenti voor fluit, viool en cello van Franz Joseph Haydn. Het divertimento – galante kamermuziek in een ontspannende en lichtvoetige stijl – was op het einde van de 18de eeuw ongetwijfeld een geliefkoosd genre. Het gevoel voor fantasie, humor en charme waarmee Haydn zijn divertimento (galante kamermuziek in een ontspannende en lichtvoetige stijl) geschreven heeft, draagt zonder twijfel bij tot de waarde van deze muziek. Het Arco Baleno ensemble brengt verfijnde kamermuziek uit diverse stijlperiodes. Arco Baleno werd voor zijn inzet voor de Vlaamse kamermuziek meermaals gelauwerd. Tournees brachten het ensemble in de USA, Duitsland, Nederland, Slovenië en Frankrijk. Vrijdag 30 november om 20 uur in de Sint Anna-kerk, Tervuursesteenweg 91, Oudergem. Tickets: € 10,20 (VGC-cultuurwaardebon is welkom). Bel of mail naar GC Den Dam, 02-663 89 50 of dendam@vgc.be. Een organisatie van GC Den Dam met de medewerking van Davidsfonds en de steun van KBC

Den dam 11 2012  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you