Page 1

Portfolio Liao Longtai

Master of Architecture In University of Michigan Selected works 2012-2017 Application for Summer Intern


Content 01 Fire Station

"infor informal" the materialization of data, Ann Arbor, USA Tutor: Laida Aguirre 2017, 1st Semester March, Graduate

02 The church of tea

Tea factory in Tai lake,Suzhou,China Level 3 Tutor: Edward Farrell & Glen Wash 2015/2016 2st Semester, Undergraduate

03 Community Center

Community center for immigrants, Shanghai,China Level 2 Tutor: Claudia Westerman 2015/2016 1st Semester, Undergraduate

04 Office

Old factory renovation, Suzhou, China Level 3 Tutor: Pierre Alain 2014/2015 2st Semester, Undergraduate

05 Other work

What we do for ourselves dies with us.What we do for others and the world remains and is immortal. ---- Albert Pine

Paper Folding Double-Dipping Form making exercise Workshop: OF MEDIUM INTENSITY Model for exhibition in GSD Photography works


Project 1:“Infor informal” the materialization of data Fire Station March Year1 2017 Fall Tutor: Laida Aguirre Site: Ann Arbor, USA Individual Work

The studio needs to design a fire station through the consolidation of the informational with the material. The project will extract statistics about fires accidents and its economic influence in order to use them as generative elements in the design process. This project does not claim absolutes through the rationales of data. It sustains that most information is interpreted, biased and can be subjectively implemented and that “data itself can be a construction site for fantasmatic fictions”. (Irit Rogoff)


2004

2009

2013

overall nonresidential building fires

overall nonresidential building fires deaths

overall nonresidential building fires injuries

overall nonresidential building fires loss

overall residential building fires

overall residential building fires deaths

2004

2009

2013

overall residential building fires injuries

overall residential building fires loss

outside fires fires

outside and Other Property Type Fire Deaths

outside and Other Property Type Fire Injuries

outside Fire Dollar Loss Adjusted to 2013 Dollars (in $ millions)

adjusted to 2013 Dollars (in $ millions) other Property Type Fire Dollar Loss

Data Mining

Data Materialization

The basic form of the project is generated from a selection of data about the common causes of property damaging and fatal fires over the past ten years.

When compiled, these data charts create an ambiguous surface of information. This process delivers a double curved surface environment. Turning the data into a physical environment. The forestation becoming a physical abstraction of the original data.

Data sourece: U.S. Fire Statistics. Avaliable in https://www.usfa.fema. gov/data/statistics/#causesR


Acrylic Skylight

Polycarbonate Roof

Concrete Shell Wall

Interior Wall & Circulation

Program Division


Project 2:The church of tea Tea Factory BEng Architecture level 3 2015/2016 2st Semester Tutor: Glen Wash & Edward Farrell Site: Dong Mountain, China Individual Work

The project focus on exploring the possibility of new logics for rural architecture in relation to tea production and consumption. Tea as a significant element has existed in Chinese culture for thousands of years. On one hand, tea as an essential export product has produced countless foreign profit for China in ancient dynasties. On the other hand, tea drinking has developed into a culture activity which has both ceremonial importance and social implications. The production of tea is an intense manual activity which has not changed much for thousands years. Its cultivation, harvest, and drinking processes has rich regional diversity. As tea is such an original and long-standing image in China, to some extent, tea can be regarded as a container which carries the Chinese notion of living rule. The final year project will analysis the image of tea in Chinese culture and transform this image into architecture era.


tea cultivation function

economic pillar tourism resource local identity job offer

culture history

tea plantation

menorial

Wang Xi Meng A Thousand Li of Rivers and Mountains (1196-1120?) lake

image

culture inherit zen order ritual carier

lake

village

tea plantation

village

Luxiang village is a historic village in the Eastbound of Tai lake. Since Song Dynasty (10th century), Luxiang village were the heart of Biluochun tea production in China, and the village has produced Biluochun for Royal tribute for centuries. At present, Biluochun tea is still the pillar of the economy in this town. The project is located in the Northwest of Luxiang, in a small hill near the island ring road. In the hill, people has a perfect view on both the Tai lake and the whole village. Building located on the hill would be a landmark along the island ring road, which also indicated the presence of Luxiang village. concept section model

tea plantation

lake

Concept sketch

0

100m

Site location

Roof setting order

Setting order

Staircase and ramp

Enclosed space

Circulation axis

Enclosed space

As a tea factory, the building needs to face the problem of being abandoned after the cultivation season. The long history village needs something to enhance its identity in tea culture. In this case, the production of tea should not be the only purpose of the building. The building itself would has special meaning to villagers and it is more than a tea factory. The building should be functional and monumental.


tea cultivation

economic pillar tourism resource local identity job offer

village

function

16 tea plantation

17

lake

18

E

gap3.5m

11 12 10

13

9

+0.75m +1.5m

C’

C

15 14 7 4

A

6

3

2

5

1 +1.5m

B

0m

20

B’

+3.5m

D

+2.1m

+1.2m

8

+0.8m

+0.4m

D’

+5m

gap3.5m

1. Nave 2. Tea factory (Packing process) 3. Tea factory (Drying process) 4. Tea factory (Selecting process) 5. The hall 6. Pool 7. Toilet 8. Meditation room 9. Office 10. Tea culture workshop

11. Store house 12.Kitchen / Dinging room 13. Meeting room 14. Store house 15. Theater 16. Office 17. Office 18. Office 19. Tea room

0

A’

10m

19

Ground Floor Plan E

history


Section A-A'

Mountain rock

0

10m

nave roof

Pool

leisure area

Section B-B'

0

10m

nave light barrel

Staircase

tea production area Section C-C'

0

10m

Factory

support spaces

Section D-D'

0

10m

gallery Path into mountain


1.Tea room

2. Tea factory

3.Path into mountain

4. Enterance

4

2 3 1

Section E-E'

0

2m


Hall of Tea

Enterance from village (east side)

The Hall of tea is the climax of the monument. It connects the natural facts with the tea ceremony: natural mountain rock are introduced into the hall, spring water filled the deep pool, light ray coming from the dome penetrate through the clear pool. This is the space for meditation and worship. Tea in eastern culture is more than a kind of beverage. In this village, the role of tea is more like a carrier of regional spirit. It stands for the villages’ history and their pride. They have an animistic spirituality that regards all things, including inanimate objects, imbued with life and spirit.

gap3.5m

gap3.5m

Team rooms and view corridor (west side)


Project 3ďźšRe-thinking Shanghai's Enclaves Community Center BEng Architecture level 2 2015/2016 1st Semester Tutor: Claudia Westerman Site: Shanghai, China Individual work

Immigrants account for nearly half of Shanghai's population at present, and their background are as tanglesome as Shanghai itself. Many of them flow in the city in a placess life. On the one hand, immigrants now become an inalienable element when we discuss about Shanghai. On the other hand, old Shanghai city has many old structures such as lilong houses survived from previous developments. This project is trying to explore the opportunities of a new mobile lifestyle of Shanghai immigrants by exploring a new architecture responses in relation to those existing structure.


tea cultivation function

economic pillar tourism resource local identity job offer

history

Native resident

lilong house

Memory carrier

Past

Life container

Now

Cornucopia

Future

Architecture intervention

Identity

Immigrant Yongleli district (lilong house) is near one of the busiest traffic crossroad in Shanghai, which is in the boundary of old Shanghai town. As one of the most authentic Shanghai residential district in the past, Yongleli now has to face the problem of becoming an urban village with too many low-income immigrants moving in. This districts is a perfect example of representing the transition of overlooked urban areas in Chinese urbanization movement. Yongleli district has multiple identities. For local people it is the container of their memory. For low-income immigrant, it is their temporary homes. However, for the developers, Yongleli is the cornucopia for its golden down town location. The old Shanghai neighborhood need its new identity in modern China. Site location

Chinese Dreams


House type of Lilong house House House plan plan

Design Process

Volumn Volumn type type

Patio Patio

Second Floor Second Floor Room Layout

Ground Floor Ground Floor Room layout

Circulation Circulation

Room layout

Room layout

New blocks are placed upon the original buildings. The lively living atmosphere in the area will be kept maximally.

outsiders

temporary house

resettlement payments

memory container develop opportunity

developer

living quality

demolish

native resident

urban Regeneration

reserve

renovation opportunities

lilong house

architect

Provide a better view and human-scale volume by lifting up and staggered arranging the volume.

commercial profit

Normal Room Reception room renovation

native resident developer

lilong house

architect outsiders

renovation opportunities temporary house

Kitchen

urban Regeneration living quality

Normal memoryRoom container

Reception room

resettlement payments commercial profit

develop opportunity

architectural solution optimizing living environment , ease tensions between residents, and find a positive way for Shanghai urban develop.

demolish

Kitchen Fruit stand

Public toilet

Alleyway

Additions in corridor

GDP

number of lilong house

2016

Connections are placed between towers. Ground level and second level are open to public.

resistance resettlement payments

cheap living cost

optimize

community vitality

support architectural solution optimizing living environment , ease tensions between residents, and find a positive way for Shanghai urban develop.

renovation urban Regeneration living quality

lilong house

1. The project site is a typical lilong house districts which outsiders was built native in 1920s. architect developer resident lilong type house is unique Shanghai self-sufficient architecture which urban combined western village architecture and Chinese architecture. adjust respect Architecture design urban renovation This distinct inherits both restricted byShanghai’s old shabby stores residences culture and architecture. demolish demolish 2. The project site is isolated by modern buildings. 3. Native residents wants to leave renovation there opportunities for better living condition. Outsiderstemporary love house memory there for its well-found peripheral lifecontainer develop opportunity facilities and cheap house price. 4. The old apartments in this districts are in poor condition. Most of them don’t have dependent toilet, and they have to share kitchen with neighbors.

resettlement payments commercial profit

demolish

Youth hostel office

training center 2016

Gallery

office restaurant

food market

Various of fuctions are vertcally integrated.


House plan House plan

House Volumn plan type

Volumn type Patio

Patio Circulation Gallery

Ground Floor Circulation Room layout

House Volumn plan type

Volumn type

Patio

Second Floor Room Layout

Ground Floor Second Floor Room layout Room Layout

Volume oraginze diagram

Volume location Volumn type Patio

Patio

Circulation

Volume location Circulation Ground Floor Room layout

Second Floor Room Layout

Ground Floor Second Floor Room layout Room Layout

Office

Youth hostel

Corresponding Lilong type:

House plan

House plan

Volumn type

Volumn type

Volume oraginze diagram:

Patio

Patio Circulation

Corresponding Lilong type:

Ground Floor Circulation Room layout

Volume oraginze diagram:

Second Floor Room Layout

Ground Floor Second Floor Room layout Room Layout

House plan

Volume location

Normal Room Reception room

House Volumn plan type

Volumn Patio type

Patio Circulation

Volume location

Normal Room Reception room Kitchen

Kitchen

library House plan

Volumn type

House plan

Patio Volumn type

Corresponding

Circulation Lilong type: Patio

Ground Floor Room layout Circulation

Second Floor Room Layout

Second Floor Room Layout

Ground Floor Room layout

Volume oraginze diagram Normal Room Normal Room

Volume location

Cla

ssr

oom

Reception room Reception room Kitchen Kitchen

Act

ivity

roo

ms

Restaurant Corresponding Lilong type:

Ground Second Fl Room Room Lay

Corresponding Lilong type:

Volume oraginze diagram

House plan Volumn type

Ground Floor Circulation Room layout

Art studio

Corresponding Lilong type:

House plan

Patio Circulation

Normal Room Reception room Kitchen

Corresponding Lilong type:

Normal Room Reception room Kitchen

Volume oraginze diagram

Volume location

Training center

Lec

ture

Ro

om

Volume oraginze diagram:

Volume location

Normal Room Reception room

Normal Room

Ground Floor Circulation Room layout

Ground Second Flo Room la Room Layo


The project remain a part of the original houses in the site and build up different volumes in the site. Ground floor and the second floor are where the urban events happened. Lilong-size volume and stagger placement create a comfortable human scale space. Everybody in the district will find a place for them. People can buy food, find jobs, have meal and even get educated here. This is a building serving for everyone. The estrangement between different groups of people are expect to be eased in the lively lilong life. The building might be the future of lilong houes.


Project 4ďźšRe-thinking working space Old factory renovation BEng Architecture level 2 2014/2015 2st Semester Tutor: Pierre Alain Site: Suzhou, China Individual Work

This project aims to design a building for a product-technology development company. This company will employ mostly product designers and electronic engineers for the development of new mobile and media devices. As a technology company, the space should satisfy the following requirements which will encourage encounters, discussion, collaborations and creativity in order to create innovative outputs.


The old factory has been no sense of existence in the street block for many years, The new office in the same place might be the same. It is none of my business.

Residential quater Residential quater Subway Station

The office should not only be a working space but also a street node which can trigger the lively city event.

Saibo numerical code market

City canal

Wang Dachui Resident nearby The former worker in the factory.

Liao Longtai Architect The designer of riverside Company office Company

Company

Existing Site

Public Event

Public Event

Public Event

Old Working Space

Public Event

New Working Space

EXISTING FACTORY River

NEW BLOCK

JOINT VOLUME

River

Existing structure

EXISTING FACTORY New Block

New Site

There are two types of contrast in the project. One type of contrast is the relationship between the new building and the old factory. Another contrast is the relationship between the innovative company and the dull residence communities. How to deal with those two contrasts would be the key point of the project.

OFFICE River

PUBLIC AREA

LOBBY

The project site is located near a busy crossroad in urban context. An old factory which is built in 1970s is included in the site. One part of the project includes the innovation of the factory. Several residence communities are around the area. Three key issues in the site to be considered are city canal, subway station, and a numerical code market.

OFFICE OFFICE

PUBLIC AREA

PUBLIC AREA

PUBLIC AREA

Rethinking of the working space

The project aims to raise a new form of working place which can increase the company’s social participation. Architecture as a strategy can be used to intervene in social issue. CORRIDOR

LOBBY RECEPTION

River

OFFICE PLAZA

OFFICE RELAX EXHIBITION ZONE READING ROOM THEATER CAFFE GYM CANTEEN Solution


Circulation

Office volume

Office Block The working area of office are placed in the upper volumes . One volume of office are inserted in the original factory.

Ground floor volume

Public space

Underground Plaza Ground floor are open to the public. Including a riverside plaza and a interior theater.

0

5m

Section A-A'


XSIZE YSIZE

7

YSIZE XSIZE

XSIZE YSIZE

YSIZE XSIZE

2

A'

4

7

YSIZE XSIZE

3

YSIZE XSIZE

A

YSIZE XSIZE

YSIZE XSIZE YSIZE XSIZE

7

YSIZE XSIZE

5

6 XSIZE YSIZE

1

Ground Floor Plan Second Floor Plan 7.Office

YSIZE XSIZE

20m

YSIZE XSIZE

10

XSIZE YSIZE

0

1. Exhibition room 2. Caffe 3. Underground plazza 4. Canteen 5. Gym 6. Reading Room

XSIZE YSIZE


transparent ETDE cushion

Section of ETDE cushion 1. shackle 2. rain suppresser mesh 3. eye bolt bracket 5 nylon rope 6 prefixed polyethylene keder 7 top hat bracket

opacity white ETDE cushion

Joint of ETDE cushion frame

steel frame

Roof 1. Gravel 2. Bituminous seal 3. Thermal instulation 4. Bituminous seal 5. Reinforced concrete

Facade 1. Triple glazing in steel frame 2. Membrane 3. C steel with antirusting paint 4. Insulation 5. rolling curtain

Floor 1. Polished concrete floor incorporating 2. Underfloor heating pipes 3. Membrane 4. Insulation 5. Membrane 6. In-stiu concrete slab 0

0.5

1m


Other Work

Paper Folding Fabrication course work March Year 1 2017 Fall Advisor: Daniel Tish

Other Work

Double-Dipping Fabrication course work March Year 1 2017 Fall Advisor: Viola Ago


Other Work

Form making exercise Studio So_Scopic March Year 1 2018 Spring Tutor: Jeff Halstead

Other Work

Of Medium Intensity Workshop March Year 1 2018 Spring Advisor: Alfie Koetter & Ashley Bigham


Other Work

Making Physical Models for Exhibition Making Physical Models for the countrywide influential exhibition in Harvard University Graduate School of Design (GSD): Towards a Critical Pragmatism: Contemporary Architecture in China Shanghai, China TM Studio 07.2016

Other Work

Photography

Portfolio Umich_selected work 2012-2018_liaolongtai  

Portfolio Umich_selected work 2012-2018

Portfolio Umich_selected work 2012-2018_liaolongtai  

Portfolio Umich_selected work 2012-2018

Advertisement