Page 1


ORD OCH BILD

Tryckt 2006 i Uddevalla av Märlan

Bild på omslaget Den röda stugan Olja på duk 2000 100x90


GÖRAN LANTZ


Fyller 70 år. Hoppsan. Tänker: Varför inte en liten bok. Öppnar garderoben. Hittar en hel del. Teckningar, akvareller, oljor. Mycket på dia och cd men även många original. Dessutom hittar jag; “Mina samlade”. Dikter eller diktförsök från 1961. Hade ett friår från Valands konstskola och skrev. Skickade ett antal dikter till Bonniers förlag. Fick ett vänligt svar, att det fanns något, men jag borde öva lite till. Nej, tillbaka till Valand och måleriet och så är det. Men nu boken. Ett litet urval av “Mina samlade” låter jag kommentera en del av bilderna. Under dikterna, 1961.


Jazzen har alltid följt mig. Svänget, gunget, känslan och där bluesen. 1954 och den konstnärliga vägen just börjat. Huvet kunde gå i väggen. Satte på en “stenkaka” med Bessie Smith. Hon sjöng. “Nobody knows you when you´re down and out”. Tack Bessie.


Paris i maj 1993. Tuschpennan och skissblocket är med. Mycket att se, men köer var det. Klev ur vid Les Grand Palais, tecknade. Följer här två teckningar i tusch.


2001. September. New York. Veckan före. Bor på Staten Island. Färjan varje dag över till Manhattan. I fickan anteckningsblock och lilla lådan akvarellkritor. Ser Manhattan skyline med de två. En dag fram med kritorna. En annan dag på väg hem i bussen på Staten Island; där sitter hon med sin lilla dotter. Hon är så vacker. Fram med blyertspennan. Inte helt enkelt. Bussarna på Staten Island kör som var det Värmlandsrallyt.

Följande uppslag: Med sin lilla dotter Blyerts 15x20

Manhattan skyline Akvarellkritor 24x17


Fatalt En fatal kossa med tomt ljuver och hoppsan i blicken Idisslar idissel i en utäten hage Där utleda stenar prövar andra problem Tusen kvarnstenar gnirkar Medan sjuhundra djävlars djävlar Dånar i fonden Och otaliga fingertoppar Registrerar vetgirigt Oerhört sakligt och kallt

Varje steg hon tar -

Den ljuva prinsessan Hennes ilande blick: Var är du min Gud?

1961

Kossan Skiss i akvarell, blyerts. Del av förlaga till utsmyckning på glacerat kakel för Östra sjukhuset i Göteborg 1979. 27x18


Dörren på ladan Nyligen slutat Valand. Gick aldrig någon akvarellkurs. Enkla vattenfärger s.k. skolfärger på vanligt teckningspapper. Skralt i kassan var det. Gillar den. En konstsamlare ville köpa den. Säljer den aldrig. Gulnat i pappret men sjysst i färgen hänger den över soffan.

Dörren på ladan Vattenfärg 1965 39x47


En obestämbar ton tycks mig stundom En obestämbar ton tycks mig stundom genomströmma stadens kanaler som om ......................(så börjar den) .......................................................... .......................................................... Spårvagnarna jagar mig i natten med sina ombonade ögon.

1961

1973 Dagligen från ateljen i Biskopsgården ser jag 5:ans spårvagn glida ner mot centrum.

5:ans spårvagn Akvarell 1973 55x45


Göteborgsformalism Gå ut i landskapet och se Göteborgskoloristiska målningar Sitt hemma och i helvete måla dem.

1961

Men sommaren 1977 sitter jag på Koljön intill Orust och målar akvarellen “Koljefjord”. Den köps senare samma år in av Göteborgs Konstmuseum. Bilden här togs nyligen av en god vän med digitalkamera på museet, inne där samlingarna finns. En märklig upplevelse, hade inte sett den sedan tillkomståret då den ställdes ut på Galleri 54. Eller kanske något eller några år senare på någon samlingsutställning. Akvareller hänger inte framme permanent. Koljefjord Akvarell 1977 55x44


Nej upp på fjellet. Norge. Jotunheimen, ut mot Vestlandet. Den gamla folkabussen rullande bostad o. atelje. Vid vägkanten, målar. Jakten på Vildren pågår. En bil stannar. I baksätet en stor hund. Bredvid föraren ett gevär. Han lutar sig ut och samtal följer: Jaså han står här och målar, då ska´n ha en sup. Nej tack, jag kör ju... Han skall väl ha sig en sup Nej, men jag kör ju... Han skall väl ha... Men jag... Han skall väl... Jag tog den. Han körde nöjd vidare. Hemkört, inte va´ det gott. (Spelade, så gott jag kunde)

Dalgång Norge 1986 Olja på duk 115x90


Bandet. Med sonen på vandring längs en s.k. svart led som tar oss över Bandet 1800 m strax under Storen, tredje högsta toppen i Norge, möter klättrare som skall ta toppen. I den lilla hyttan på Bandet sitter många och deppar. En pojke 16 år har störtat och dött. Ensam hade han tänkt ta sig upp. Kommentar nere vid fjällstationen: “Ja, du skall sikkra dig”. “Sikkra sig”...

Bandet Akvarell 1993 17x24


Från vägen upp mot Juvashytta strax nedanför Galdhöpiggen ser jag Gockerdalen en dalgren ner mot Visdalen. Mäktigt. Duken är stor, så en extra låda på taket.

Gockerdalen Olja på duk 1986 180x100


Nu Chamonix, Frankrike. Sent i mars. Skidor. I ryggsäcken två termosar, en med kaffe och en med varmt vatten till akvarellen. En liten spade, pensel, papper och matsäck. Upp till 3200 m med extraliften “Greken”. Les Grands Montets. Sedan “off pist” ut på glaciären. Med spaden en liten målarplats. Omkring 7-80 minus. Lägger de första tonerna, det knastrar till. Iskristaller. Nu gäller det att ta det lugnt. Ytterligare några penseldrag. Resten får ske där nere. Försiktigt överst i ryggsäcken. Får den sedan torka inomhus sitter fryseffekterna. Chinese white, en täckande vit akvarellfärg, får hjälpa till med snön.

Les Grands Montets Akvarell 2004 23x31


Det röda och det blå Som lärare, halvtid, på HDK; Högskolan Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet hade jag en tid ekonomiskt stöd och tjänstledigt för: “Eget konstnärligt utvecklingsarbete”. Mitt tema var: “Det röda och det blå”. Det röda stod för “Den röda stugan”. Gjorde den i min bild som ett tecken, ned till vänster den vita knuten. Följer här en text från min redovisning; ang. det blå. Hur målar man havet? Begreppet marin finns, ljusblått däruppe, mörkare blått därunder och vågornas vita skum. Men hur målar man det som finns mellan vågorna, bortom eller under; djupet. Jag tänker på Yves Kleins blå, på Amish Kapors blå och Inge Schiölers blå och hans marin som sjönk till havets botten när fartyget med svensk konst på väg till sydamerika förliste i slutet av 1950-talet. Jag minns Inge Schiölers målning och där är den på havets botten och den finns. Hur målar man det? Som med det röda bygger jag ett tecken. Det blev två akvareller. Båda tillhör Göteborgs Konstmuseum.

Till vänster. Ovanpå kylskåpet ett vakande öga. Spargrisen Akvarell 1994 28x24

Uppslag som följer: Den blå. Marin Akvarell 1999 45x55 Den röda stugan Akvarell 1999 44x51


(I ett uppblåst vacuum) I ett uppblåst vacuum virkar interkontinentala robotsystem grytlappar åt alerta generaler med bepansrade underliv Men en assegaj har genomborrat rummet där redan ett slagsvärd av hunger visat sin hatskarpa egg Champagne i galoscherna Fetmanikurerad näve mellan välbekanta bröst och ett bett i halsens sträckning bakåt: ögonens stinna sjöar vattenskidans lek Men en assegaj har genomborrat rummet där redan ett slagsvärd av hunger visat sin hatskarpa egg

1961


Uppslag som följer: Himmel och Hav Till vänster: Himmel, Akvarell 2002, 65x83 Till höger: Vid havet, Olja på duk 1999, 120x100 Inköpt av Göteborgs stad


Den röda stugan Den röda stugan med eller utan sina vita knutar. Från ateljen ser jag ner mot Malö strömmar och där stugan. Ser inte vattnet längre, träden skjuter i höjden. Men stugan.

Den röda stugan Akvarell 1996 50x52


Höst De gula träden gäckar ännu horisontens kyliga öga, men hösten slocknar, och den mogna astrakanen har redan fallit, i en rykande regnvind som skurar de brinnande träden; stilla faller löven för att släckas i en vägs fuktiga grus.

1961

Så ytterligare tre oljemålningar på temat: Den röda stugan. Här bredvid Den röda stugan 1996, 66x55. Inköpt av Göteborgs stad. På uppslag som följer, till vänster Röd 2000, 120x138, inköpt av Statens Kulturråd, till höger Den röda stugan 2004, 100x81, inköpt av Västra Götalands region.


Det var en dag i oktober luften var ny Sommaren vädrats ut och hösten tänt den första branden Det var tid för äpplet att falla

1961

Uppslag som följer: Till vänster: Stilleben Olja på duk 2000, 65x53 Motivet: Porslinsägg och skål av livspolaren Agneta, Keramik och glaskonstnär. Till höger: Stilleben Olja på duk 2000, 65x60 Motivet: Päron och stengods av samma Agneta.

Det röda äpplet Olja på duk 2000 57x62


Du Du är Du är krapplack Du är krapplack och smaragdgrönt Du Du är Du är liv Du är levande Du är i mig levande Du är liv, i sig, i mig, i dig Du är tillåt mig, krapplack och smaragdgrönt Du är syret Jag menar liv Jag menar levande Jag menar krapplack och smaragdgrönt som brukat av Carl Fredrik Hill Jag menar krapplack och smaragdgrönt som brukat av Inge Schiöler Jag har krapplack och smaragdgrönt

1961

Tulipan Olja på duk 2004 58x62


Så mera tulpaner. Här bredvid: Tulipan Olja på duk 2004, 57x62 Sedan vidare. På följande uppslag: Till vänster: Amaryllis Akvarell 2003, 44x47 Till höger: Morlandadalen Olja på duk 2004, 105x95

Tulipan II Olja på duk 2004 57x62


Dalgångar inte bara i fjällen. Hemma på Orust nära ateljen och bostaden Morlandadalen. En mäktig Dalgång på Västsidan. I bäcken laxöringen. En bergrygg sträcker sig längst dalen. Brant. Ovanför en platå; Storhamn. Myrar, kargt. Hittar hjortron, ser fjällbjörk som faktiskt växer där. En stor älg, svårt att räkna taggarna. Men inte vargen. Rapporter om en varg på vandring de senaste dagarna.

Morlandadalen Olja på duk 1986 108x93


Himmel bl책. Ett tema p책 senare tid. Akvarell i storformat och olja p책 duk.

Himmel Olja p책 duk 2004 120x138


GÖRAN LANTZ, MÅLARE Utbildning: Slöjdföreningens skola Göteborg avdelning dekorativ konst 1954-58. Konsthögskolan Valand Göteborg 1958-1963. Debut: 1967 på Lilla Galleriet Stockholm. Senaste utställningar: Galleri Aveny Göteborg 2000, Bohusgalleriet Uddevalla 2004. Representerad: Göteborgs Konstmuseum, Borås Konstmuseum samt i statliga och kommunala samlingar. Bostad och atelje: PL 303 A, Kårehogen, 474 93 Ellös Tlf.: 0304-530 24

Göran Lantz  

Fyller 70 år. Hoppsan. Tänker: Varför inte en liten bok. Öppnar garderoben. Hittar en hel del. Teckningar, akvareller, oljor. Mycket på dia...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you