Page 1

Nya deckarfavoriten Attica Locke: The Wire möter Dallas

Provocerande, kaxigt och roligt om konsten att bli lesbisk

Kapten Klänning: True crime om ett unikt brottsfall

Årets böcker 2014


2

”Historien om polisens jakt på en av Sveriges värsta sexbrottslingar är både spännande och hjärtskärande.” Katarina Wennstam

Bästsäljare om fallet som skakade svensk polis I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte

våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Kriminalkommissarie Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, ”Kapten Klänning”, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism. Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid.

Jakten på Kapten Klänning Jonas Trolle

Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid Stockholms­polisen. Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för koppleri, våldtäkt och grov våldtäkt.

Omslag Niklas Lindblad ISBN 978-91-7343-508-6 Utkommen Reportage/samhälle/true crime

Spännande som en kriminalroman


”Locke skriver med lika delar elegans och passion. Jag skulle förmodligen läsa telefonkatalogen om hennes namn stod på ryggen.”

3

Lysande spänning från Texas

Dennis Lehane

Houston 1981. Framtiden ser änt-

ligen ljusare ut för Jay Porter som i åratal kämpat för att få sin oansenliga advokatbyrå att gå ihop. Han överraskar sin gravida fru med en romantisk flodtur. Men kvällen tar en oväntad vändning när de plötsligt hör pistolskott och ljudet av en kropp som faller i floden. Jay dyker ner i det dunkla, svarta vattnet. Hans räddningsinsats visar sig få oanade konsekvenser, och mot sin vilja dras han allt djupare in i ett mysterium vars förvecklingar leder ända till Houstons absoluta maktelit. Svarta vatten Attica Locke Översättning Ia Lind Omslag Rasmus Kellerman ISBN 978-91-7343-523-9 Utkommer Oktober Spänning

Attica Lockes hyllade debut har nominerats till en rad priser, bl a Orangepriset 2010, och hon jämförs ofta med Dennis Lehane och George Pelecanos.

Initierad biografi om Per Oscarsson Många förknippar Per

Oscarsson med karaktärer som låtsasmorfar Nils i Kan du vissla Johanna eller rövarhövdingen Borka i Ronja ­Rövardotter. Allra mest minns vi honom för avklädningsnumret i Hylands Hörna 1966, då halva svenska folket satte kaffet i halsen. Men

han medverkade även i ett hundratal filmer under sin mer än 60 år långa karriär. Det är en historia väl värd att berättas. Eller som han själv uttryckte det: ”Det har varit ett ganska rikt liv, det tycker jag. Det är ganska maffigt! Väl stop­ pat, så kan man säga. I ett magert skinn.”

Klas Gustafson är journalist och författare till biografier om bl a Monica Z, Gösta Ekman och Cornelis Vreeswijk. Fantasten Per Oscarsson Klas Gustafson Omslag Niklas Lindblad ISBN 978-91-7343-494-2 Utkommer September Biografi


Rapport från vardagslivet i Kairos fattigkvarter

4

Tina Thunander reste till Egypten för

att lära sig arabiska och hamnade mitt i en revolution. Hennes lärare blev doktor Nasser med egen läkarpraktik, men som måste jobba extra på ett sjukhus för att försörja sin familj. Han tog med henne till de delar av Kairo dit västerlänningar eller tvkameror sällan eller aldrig kommer. Tina Thunanders förra bok Resa i Sha­ rialand nominerades i Augustprisets fackboksklass 2010.

Rika på olja, fattiga på frihet På några decennier har Saudi­

arabien och de andra Gulfstaterna på Arabiska halvön förvandlats från beduinsamhällen i öknen till stenrika energiproducenter som hela världs­ ekonomin är beroende av. Men vad händer den dag Saudiarabiens åldrande ledare är borta eller den dag energipriserna sjunker? Journalisten och Mellanöstern­ kännaren Bitte Hammargren ger den historiska bakgrunden och analyserar den ­politiska utvecklingen i en del av världen som kan bli en ny krutdurk.

Gulfen – En framtida krutdurk Bitte Hammargren Omslag Niklas Lindblad ISBN 978-91-7343-480-5 Utkommer Augusti Reportage

Doktor Nasser har ingen bil Kairo i omvälvningens tid Tina Thunander Omslag Rasmus Kellerman ISBN 978-91-7343-498-0 Utkommer Augusti Reportage


foto © eva lindblad

Träffsäkert om manlighet

5

En riktig karl är herre på täppan,

en klippa när det blåser och sin egen lyckas smed. Han sätter plikten framför allt, viker inte en tum – och hans manlighet får inte betvivlas. Med inlevelse och humor analyserar Marcus Priftis manlighetens myter, mekanismer och motsättningar. Det otäcka könet är en bok om hur jakten på att vara man kan förstöra livet både för männen och deras omgivning.

”Man föds inte till man. Man gör sig till det.”

Det otäcka könet En bok om manlighet Marcus Priftis Omslag Niklas Lindblad

Marcus Priftis är författare och kulturskribent, och har tidigare skrivit bl a Främling, vad döljer du för mig?

ISBN 978-91-7343-496-6 Utkommer September Debatt/samhälle

Tankeväckande om framtidens ödesfråga Någonstans i Finland finns en plats långt nere i

Henning Mankell är en av Sveriges mest lästa och älskade författare. Romanerna om Kurt Wallander har sålts i över 40 miljoner exemplar runtom i världen, översatts till 40 språk och finns utgivna i mer än 100 länder.

urberget där avfallet från kärnkraften ska förvaras i 100 000 år. Denna insikt får Henning Mankell att ge sig ut på en resa i tid och rum. Han besöker Hagar Qim på Malta, den äldsta byggnaden i världen. Den är blygsamma 6 000 år gammal. Kan vi ens föreställa oss den tidsrymd som krävs för att kärnavfallet ska brytas ned? Henning Mankell söker sig vidare till de händelser som format honom själv, som den livslånga mörkerrädsla som drabbar honom efter att han hittat sin far blödande på golvet efter ett slaganfall.  Tiden utan minnen är en tankebok om en enskild människas och hela mänsklighetens livsvillkor.

Tiden utan minnen 

  Henning Mankell

Omslag Niklas Lindblad    ISBN 978-91-7343-464-5    Utkommer Oktober Essä


6

I den internationella politikens hetluft Pierre Schori har varit aktiv inom internationell politik i 50 år. Han var Olof Palmes nära medarbetare i internationella frågor och en central gestalt under Sveriges utrikes­ politiska storhetstid. Han träffade praktiskt taget alla politiska ledare i världen, i förhandlingar, medlarroller, eller i kampen mot krig, förtryck och förföljelser. Minnet och elden är ett oundgängligt bidrag till nutidshistorien.

“Det är en stark roman, lysande berättad av en stor berättare.” Upsala nya tidning om Maryse Condés förra roman Tills vattnet stiger I Livet utan masker berättar den

karibiska litteraturens grand old lady Maryse Condé med uppfriskande klarhet och stor självkännedom om sitt liv, sitt författarskap och den makalösa resa hon gjort från Karibien till Frankrike, till västafrikanska länder under politiskt turbulenta år, och så småningom till USA.

Livet utan masker Maryse Condé Omslag Anna Harvard

Maryse Condé är professor emerita vid Columbia University i New York och har skrivit ett tjugotal romaner varav fyra finns utgivna på svenska.

Översättning Helena Böhme ISBN 978-91-7343-493-5 Utkommer Oktober Memoarer

Minnet och elden En politisk memoar med samtida synpunkter Pierre Schori Omslag Niklas Lindblad ISBN 978-91-7343-446-1 Utkommer September Memoarer


7

”Spännande som en thriller... Otroligt viktig bok, superspännande och för första gången får man en sammanfattning vad allt detta handlar om.” Magnus Utvik, SVT Kritikerrosad världssuccé!

Avslöjande berättelse om Snowdenskandalen Edward Snowden, världens mest

eftersökte man, var den som avslöjade övervakningsskandalen kring den amerikanska säkerhetsmyndigheten National Security Agency, nsa. Med hjälp av Google, Microsoft, Facebook, Apple och andra ledande företag har myndigheten skaffat sig ofantliga mängder information, avlyssnar våra mobilsamtal, läser alla mejlväxlingar och kontrollerar all annan aktivitet på nätet. Journalisten Glenn Greenwald avslöjade nsa:s omfattande övervakning. Med hjälp av hemligstämplade dokument, som författaren fått av ­Edward Snowden själv, ges i Storebror ser dig en unik inblick i samarbetet mellan det amerikanska underrättelseväsendet och privata företag. Greenwald visar hur en global övervakningsstat vuxit fram, som får Orwells 1984 eller Stasis verksamhet att framstå som en västanfläkt.

Storebror ser dig Edward Snowden och den globala övervakningsstaten Glenn Greenwald ÖVERSÄTTNING Emeli André Omslag Jesper Weithz ISBN 978-91-7343-528-4 Utkommen Reportage


8

Privatiseringen under luppen caremaskandalen, JB-affären och bortslumpad kommunal egendom har rört upp opinionsstormar och ställt politiker mot väggen. I Den stora omvandlingen granskar sex journalister privatiseringarnas pris. De kartlägger idealisterna, miljardärerna och PR-makarna som drivit på förändringen. De träffar elever, brukare och de som arbetar i den nya välfärdsindustrin. Och längs vägen formas en berättelse om ett systemskifte med vittgående konsekvenser. Redaktörerna Kent Werne och Olav Unsgaard har under flera år bevakat välfärdens omvandling.

“Varje politiker i detta land måste omedelbart läsa Mattssons bok.” Aftonbladet

berit i hemtjänsten måste springa

mellan pensionärerna pressad av det digitala planerings­systemet. Tandläkaren Christina kommenderas av Försäkringskassans ersättningssystem. Trafikupplysaren Tomas betygsätts direkt av kunderna. Kristina Mattsson skildrar hur kontroll och tidsstudier styr arbetet i välfärdssektorn och hur prekariatet, de unga och de utlandsfödda, blev arbetsmarknadens reservarmé.

Kristina Mattsson har tidi­gare skrivit de prisbelönta reportageböckerna De papperslösa och de aningslösa och Landet utanför. Välfärdsfabriken Om arbetets mening och gränslös kontroll Kristina Mattsson Omslag Sara R. Acedo ISBN 978-91-7343-471-3 Utkommen Reportage

Den stora omvandlingen Sex granskande reportage om privatiseringens pris Kent Werne & Olav Fumarola Unsgaard (red) Omslag Jesper Weithz ISBN 978-91-7343-526-0 Utkommen Reportage


Kaxigt och roligt om konsten att bli lesbisk Tänk om sexualiteten inte är statisk? Tänk om alla kvinnor kan finna sin inre flata? Då skulle bara en galning fortsätta att leva med män i ett ojämställt samhälle. Eller? I Liten handbok i konsten att bli lesbisk får du svaret. Expertintervjuer, statistik och personliga betraktelser ger vägledning och utmanar dig att våga ta steget över till den andra sidan. Med en stor portion humor argumenterar Mian Lodalen och Matilda Tudor om alla fördelar med ett nytt liv som lesbisk, så som skjuts i karriären, mer pengar i plånboken, bättre sexliv och hälsa. Här får du också de självklara svaren på varför du vill att även din dotter och mormor ska bli lesbiska. I boken medverkar flera av Sveriges främsta serie­tecknare, bl a Liv Strömqvist, Hanna ­Gustavsson och Nina H ­ emmingsson. Dessutom intervjuas bl a Maria Sveland, Nour El Refai, Tiina ­Rosenberg, Kakan Hermansson och Annika Norlin.

9

Så tar du dig ur heterofällan

Liten handbok i konsten att bli lesbisk Mian Lodalen & Matilda Tudor Omslag Sara R. Acedo ISBN 978-91-7343-506-2 Utkommen Samhälle/debatt

Feministiska skamgrepp ”Ulrika Dahls lika respektlösa som genomintelligenta formuleringar kring frågor som den samtida genus­ debatten bara vidrör försiktigt med fingertoppen – så brännheta tycks de – är en fröjd att läsa.”  Jenny Aschenbrenner, Sveriges Radio i mer än tio år har Ulrika Dahl figurerat i svensk feministisk debatt. Nu har hon samlat sina bästa texter i en bok där hon tar modiga och sårbara grepp om skam och dess feminina former, reflekterar över feminismens ömma punkter och insisterar på att femme-ininitet gör skillnad i kroppar, skrivande och politik.

Skamgrepp Ulrika Dahl Omslag Elina Grandin ISBN 978-91-7343-505-5 Utkommen Samhälle/debatt


10

Pulitzerbelönad Malcolm X-biografi

Nazismens koloniala rötter

Det mest heltäckande

KEJSARENS förintelse

verket om mannen bakom myten, fullmatad med nya uppgifter och chockerande avslöjanden. Manning Marables hyllade biografi belönades med Pulitzerpriset och utsågs till årets bästa bok av bl a New York Times, New Yorker och Washington Post.

är den definitiva skildringen av ett folkmord som medvetet doldes under ett sekel – en historia som dagens Tyskland ännu inte har gjort upp med. Boken avslöjar häpnadsväckande kopplingar mellan nazisterna och de grymheter som begicks i Afrika på 1800-talet under kejsare Wilhelm.

Malcolm X 

Kejsarens förintelse 

  Manning Marable

  Tysklands bortglömda folkmord

Översättning Stefan Lindgren    Omslag Rasmus Kellerman

David Olusoga & Casper W. Erichsen    Översättning Per Nyqvist

ISBN 978-91-7343-403-4    Utkommer Augusti

Omslag Niklas Lindblad    ISBN 978-91-7343-470-6    Utkommer Oktober

Biografi

Historia

Homer Simpsons matematiska hemligheter

Gastkramande om jakten på Nordpolen

En klurig bok av författaren till bästsäljaren Fermats gåta

För den som sett tv-

serien Simpsons är det förmodligen en överraskning att matematik spelar en viktig roll i handlingen. Här finns allt från välkända ekvationer till forskningsfrontens allra senaste och djärvaste hypoteser. Räkna med Simpsons! är rapp, underhållande och ger helt nya insikter i en av historiens mest framgångsrika tv-serier.

Räkna med Simpsons! 

  Simon Singh

Översättning Göran Grip    Omslag Niklas Lindblad ISBN 978-91-7343-447-8    Utkommer Oktober Matematik/populärvetenskap

den visionäre svenske upp-

täcktsresanden S.A. Andrée gjorde år 1897 ett uppmärksammat försök att tillsammans med två kollegor flyga till nordpolen i vätgasballongen Örnen. Sedan blev det tyst. Spekulationerna om vad som hänt forskarna var många. 33 år senare påträffades deras kroppar och dagböcker på isen. Alec Wilkinson, medarbetare i New Yorker, skildrar en fascinerande epok med äventyrare och över tusen upptäcks­ resanden som söker sig till det ogästvänliga arktiska landskapet. Med hjälp av Andréexpeditionens egna anteckningar, fotografier och samtida källor berättar han historien om den ödesdigra polarfärden. Polarexpeditionen 

  Andrée och hans ballongfärd

Alec Wilkinson    ÖVERSÄTTNING Emeli André Omslag Rasmus Kellerman    ISBN 978-91-7343-507-9    Utkommen Historia


Pocketnyheter

11

Överskottet av försäljningen går till Linje 17 mot rasism

Efterlängtad nyut­gåva av bäst­ ”En rakt igenom säljare om första lysande bok” världs­kriget Offensiv

”En sträck­ läsningsbok” Aftonbladet

Skrattattack mot rasism med humorn som vapen

Stilla natt

Barnexperimentet

Skulden

Järnrör inte min kompis

Stanley Weintraub

Per Kornhall

Kajsa Ekis Ekman

Omslag Johannes Molin

Översättning Margareta Eklöf

ISBN 978-91-7343-530-7

ISBN 978-91-7343-531-4

ISBN 978-91-7343-560-4

Omslag Niklas Lindblad

OMSLAG Sara R. Acedo

OMSLAG Elina Gradin

Utkommen

ISBN 978-91-7343-500-0

Utkommen

Utkommen

Utkommen

Internationell boksuccé med klaustrofobisk spänning

Dramatisk berättelse av ständig Nobelprisfavorit

Torsdagsänkorna Claudia Piñeiro

”Underhållande, uppfordrande, mästerligt” Svenska Dagbladet

Kritikerrosad och prisbelönt debutroman

Tills vattnet stiger

Sjöjungfruns andra fot

Som om vi hade glömt

Maryse Condé

Mia Couto

Daniel Poohl

Översättning Yvonne Blank

Översättning Helena Böhme

ÖVERSÄTTNING Irene Anderberg

Omslag Sara R. Acedo

Omslag Eva Lindeberg

Omslag Anna Harvard

Omslag Elsa Wohlfahrt

ISBN 978-91-7343-532-1

ISBN 978-91-7343-533-8

ISBN 978-91-7343-534-5

ISBN 978-91-7343-553-6

Utkommer Augusti

Utkommen

Utkommen

Utkommer Augusti


Illustration: Karin Söderquist  Grafisk form: Rasmus Kellerman

Lyssna på vår podd Under pälsen www.leopardforlag.se

leopard förlag S:t Paulsgatan 11 118 46 Stockholm info@leopardforlag.se www.leopardforlag.se

press Lina Kåberg Stene 0707-62 04 66 lina.kabergstene@leopardforlag.se distribution Förlagssystem 08-657 95 00 order@forlagssystem.se

försäljning Hemming & Baggfelt Anders Hemming 0730-73 03 78 Ylva Baggfelt 0702-53 86 39 Emilie Andrén 0705-44 88 83 Reine Clerkeborn 0705-88 61 87 Carl Swartz 0733-66 57 28 fornamn@hemmingbaggfelt.se

Leopard katalog 2014  
Leopard katalog 2014  

Årets böcker 2014: Provocerande, kaxigt och roligt i ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk”, true crime om ett unikt brottsfall i ”Jakten...