Issuu on Google+


CURRICULUM VITAE [IN BETWEEN] HOUSE FUSION HOUSE THE CANYON DUBAI ARCHITECTURE SCHOOL TOWER SAIGON CANALSCRAPER CAPPA CAFE & GALLERY FUNDAMENTAL STUDY PRECEDENT STUDY


HOANG MINH LE

Born

1989 / Ho Chi Minh City / Vietnam

Add

2505 Syracuse Drive, Irving, Texas, 75062

Cell

214 - 727 7358

Email

hoang,le@mavs.uta.edu

Web

www.linkedin.com/in/hoangminhle

2016

CAPPA - College of Architecture, Planning and Public Affairs / The University of Texas at Arlington / B.S. in Architecture, GPA 3.92

2012

North Lake College / Associate of Science

2011

Richland College / Associate of Science

2008

FPT Arena Multimedia / Diploma of Graphic Design

2015

First Place Award of CAPPA Competition CAPPA Café and Gallery / UTA

2015

Winner of Freedom By Design Competition Cary Middle School Pavilion / UTA

2015

Member of Tau Sigma Delta ΤΣ∆ Honor Society in Architecture and Allied Arts

2012

eVolo Skyscraper Competition Recognition in 2012 eVolo Competition Poster

2009

First Place Award / Installation Art Competition Installation Art at HCMC University of Architecture

EDUCATION

RECOGNITION


EXPERIENCE 2013

Head Graphic Designer / Multicultural Affairs / UTA Producing artworks for visual communication Proposing initial ideas, sketches for a marketing product Creating graphic design package for events and promotion

2009

Graphic Designer / Success Software Service Produce artworks for visual communication

REFERENCE George Gintole / Associate Professor of Architecture / CAPPA / j.george.g@uta.edu Dustin Wheat / Assistant Professor in Practice / CAPPA / drwheat@uta.edu Joshua Nason / Assistant Professor of Architecture / CAPPA / nason@uta.edu Pia Sarpaneva / Visiting Professor of Architecture / Helsinki / sarpan@uta.edu John Chow / Visiting Professor of Architecture / New York / jchow@uta.edu

SKILL Digital Modelling / Rhino 3D, Revit, SketchUp, 3Ds Max Digital Graphics / Photoshop, Illustrator, Indesign, Auto CAD, V-ray Hands-On / Photography, Woodworking, Drawing, Sketching Modelling / Foam, Resin, Acrylic, Plaster, Wax, Soap, Chipboard, Cardboard Basic knowledge about sustainable design and LEED

INTEREST Graphic Design Photography Installation Art


[IN BETWEEN] HOUSE Residential Project / Design Studio 3 / Fall 2015 Instructor: John Chow House for a wood worker Designed on a site in Bishop Arts District A practice on designing a house with a challenge to create an unconventional design to offer a unique idea with an imagined client in a real site. The site was selected is bishop arts district in southern of downtown dallas. A chosen narrative is a wood worker who lives with his wife, an artist, they love to have a woodshop integreated to their house and a gallery to showcase their artworks to the public.


SECTION STUDY Those sketches are studies of solution on how to engage two facades and convey the main idea of unity in form for the house.

FACADE STUDY

PLAN STUDY


STUDY MODEL Based on several sketches, few study models were created in styrofoam to test the connection between the house with the surrounding context. The existing walls help to keep a private condition for entire house. The new structure looks like hidden behind the old envelop of a machine shop in bishop arts district. This interesting condition gives the great opportunity to offer something playful inside. A simple ‘s‘ shape was chosen to be a ‘bridge‘ to connect two facades and create two private and public courtyards for the house at the same time. The house will be lifted up at one end in order to produce a better connection in space for both courtyards and create different attractive compositions for facades.

A rigid timber frame was chosen as a main structure to carry the cantilever part of the house and keep the consistency in design language. With this advantage, the design was offered a potential space for the woodshop underneath the living area. That way the house has one part of private area and the other end with public access to the gallery. Lastly, the louver was added not only to create shading, but also emphasize the shape of the house and reinforce the main idea is carried throughout the wood structure. With the complicated curving forms of the louvers, this is a great opportunity for the clients to show their talent and skills in wood working.


DIAGRAMS

Re-organizing two existing facades

Rigid timber frame is added Creating the sunken platform for woodshop

Inserting rooms, platforms, and stair

Walls are added to structure

Louver system is added to reinforce the idea A part of louvers is bent up to create shading for woodshop space

Bracing system is added to support the existing walls


SECTIONAL MODEL

WOODSHOP SPACE

1/2”=1’


10

4 1

9

5

2

6

7 11 3

8

12

13

14

SECTION DETAILS

0

1

2

4

8 ft

1 - 10” concrete wall 2 - Brick veneer 3 - 10” bracing post 4 - Waterproof 5 - 2” x 6” wood louver

6 - 3” rigid insulation 7 - 5/8” x 5” vwood siding 8 - 3/4” plywood sheathing 9 - 10” timber structure 10 - 2”x6” wood louver

11 - Interior finish 12 - 1” insulation glass panel 13 - Drainage system 14 - 1’ concrete footing


10

1 2 4

3

5 6 8 7 9

11

1 - Master bedroom 2 - Guest bedroom 3 - Living room 4 - Dining room 5 - Kitchen 6 - Laundry

7 - Office 8 - Gallery 9 - Private courtyard 10 - Public courtyard 11 - Woodshop

0

5

10

20

40 ft


0

5

10

20

40 ft


0

0

5

10

20

5

10

20

40 ft

40 ft


FUSION HOUSE Residential Project / Design Studio 1 / Fall 2014 Instructor: Dustin Wheat House for married couple Designed on a given site in Finland


CONCEPT The concept of the house was drawn directly from the basic requirement of its owners, which are a photographer and an artist. The wife wants her house to have a studio and dark room to practice her abstract photography. On the other hand, the husband needs a space for a library and reading area for research. However, their main requirement is that the entire house has to be a continuous space, where they can see each other in every daily activities. Therefore, the house was designed as a stacking three-storey building with public, semi-public and private ares. The library, reading room, living room, dining and kitchen are located on the first level. On the second floor, the studio and dark room are taken place. The master

bedroom, guest room and laundry are placed on the third floor. The studio and the library are connected but shifted into different levels. The entire house was wrapped up in a membrane structure to optimize the house for maximimum cover area with minimum cost. Each floor was designed to be rotated in 90 and 60 degrees to have the best views and maximize the use of solar panels, which are integrated into the skin structure. The skyline at the staircase brings sun light into the house and helps to balance the inside and outside environment. The house is transformed into a living form and it has its own parallel life together with its owners.


MASSING ITERATION


STUDY MODEL

MATERIAL STUDY MODEL


9

7

8

SECOND FLOOR

4

3

5 2

1

6

FIRST FLOOR


13

12 14

11 10

A

A’

5

10

20

THIRD FLOOR 0

5

10

20

PROGRAMS 1 - Library 2 - Living Room 3 - Kitchen 4 - Dining Room 5 - Garage 6 - Garden 7 - Photo Room

8 - Studio 9 - Dark Room 10 - Bedroom 11 - Bathroom 12 - Laundry 13 - Master Bedroom 14 - Master Bathroom

SECTION A - A’


2014 KROB ARCHITECTURAL DELINEATION COMPETITION ENTRY


THE CANYON Astronomer Lodge / Design Studio 1 / Fall 2014 Instructor: Dustin Wheat Proposal of astronomer lodge for the UT McDonald Observatory in Fort Davis, Texas.


CONCEPT Astronomer Lodge project is a challenging exercise for an architectural student to work in a real site with local condition and infrastructure. the required programs included 25 standard units, 4 suite rooms, group rooms, entertainment, public and service areas. Firstly, the basic programs were stacked on each others and then distributed into the site based on the local topography. Secondly, the programs were re-arranged, spread out, and rotated to maximize the views for each level. It expresses the important of the research of the site condition and the strategy in framing the

perspective for each programs in order to create the best place for accommodation, researching, education, and entertainment. The astronomers also need a public space where they can gather together to have conversations and discussions about their interests, and researches. Therefore, a ‘canyon’ like stacking public space was created to connect all of the programs and put the astronomers at the heart of the entire lodge. The public space is a spine for a project. It plays as a connecting point and a robust structure for other programs to be developed.

MASSING DIAGRAM

Required programs

Stacking on topography

Spreading out the programs

Rotate each level for best views

Connect spaces with a canyon

AXONOMETRIC

14 2 2 6

13

2 2 8 7 15 9

1

5 3 4

12

11 6 10 13

1

1 - Room unit 2 - Suite unit 3 - Group room 4 - Class room 5 - Living room 6 - Exercise room 7 - Dining room 8 - Kitchen

9 - Reception 10 - Public space 11 - Canyon wall 12 - Garage 13 - Lobby 14 - Green roof 15 - Retaining wall


CT ODU L PR A N ATIO DUC

E TOD

N

2

6

2

2

2 floor

SK E

DUC

ATIO

NAL

DU PRO

ODE

PRO

DUC

T

CA

AUT

DUC

Y AN

AL TION

ED B

9

EDU

7 8

OD AUT

THIRD FLOOR

AUT

ESK

9

Y AN

ED B

P

DUC

A Y AN 3

PRO

4

ED B

UC ROD

T A10

DUC

SK E

DE UTO

UCT

ROD

LP IONA

DUC

T

BY CED

h Fourt FLOOR FOURTH

PRO

PRO

ODE AUT

K DES UTO AN A

E

BY A

CA

EDU

Y AN ED B DUC PRO

CED

DU PRO

ESK

OD AUT

T

DUC

PRO

AL TION

oor

3rd fl

SK E

DUC

ATIO

NAL

PRO

DUC

T

T DUC

DU PRO

ODE

PRO

AUT 1

1

1

1

1

13 14

1 - Room unit 2 - Suite unit 3 - Group room 4 - Class room 5 - Living room 6 - Exercise room 7 - Dining room 8 - Kitchen 9 - Reception 10 - Public space 11 - Canyon wall 12 - Lobby 13 - Entertainment Room 14 - Library 15 - Public Laundry

OD AUT

E

SECOND FLOOR floor

DU PRO

1

PRO

NA ATIO

10

DUC

UC K ED DES

T 30

60

NAL

UCT

1 1

ATIO

OD L PR

1

1

DUC

1

SK E

12

ODE

1

1

12

AUT

1

1

1

Y AN

10

11 1

ED B

05

1

DUC

1

1

PRO

BY CED

AN

2nd

1

15

FIRST FLOOR or

st flo

AU

AL TION UCA D E SK

Y AN

1

ED B

1

DUC

1

PRO

CED

BY A

N

ODE

PROGRAMS

1

Y AN ED B DUC

P

5

PRO

YA

ED B

UC ROD

UC

K ED

DES

TO N AU6

CT

ODU

L PR

A 10TION A


VIEW FROM HILLTOP


VIEW TO THE OBSERVATORY

WEST ELEVATION


DUBAI ARCHITECTURE SCHOOL TOWER Design Competition / Spring 2014 Entry for [AC-CA] Dubai Competition Team: Hoang Le + Bao Dong Viet Ngoc Dubai Architecture School Tower will be located in downtown area at the intersection between Al Khail Road and Ras Al Khor Street. The main Idea throuhgout this building is the freedom of design and the orderly chaos in architecture education. Nowaday, with high technologies, students can apply the advantages of computer to create and develop their designs in many incredible ways. With an ideal conditions, Dubai should have a new building which not only provides educational environment, but also a symbol or a lesson for its students to study from. The freedom and the craziness in tensegrity structure became a main idea for the building’s shape, which can represent the chaos but in a regulation inside each architecture student.


Reinforced Cable

Library

Art Studio

Double Skin Facade

Tensegrity Structure

Auditorium

Workshop

Roof System

Computer Center

Classroom

Wind Turbine

Staff Office + Research Professional Practice Zone

SUSTAINABLE DESIGN The tower uses tensegrity systems as main structures and minor light shafts to lead natural light gained from the Sun to fill the interior spaces in day time in order to save electricity energy. There are numbers of light cable Inside these tensegrity structure. Louver system also has multiple functions like cooling down the building as a double-skin facade, and saving water from rain for farther uses.


1

2

3

4

5

6

PROGRAMS 1 - Coffee shop 2 - Green spaces 3 - Vertical circulation 4 - Exhibition space 5 - Event space 6 - Food court 7 - Administration 8 - Entrance 9 - Loading dock 10 - Garage

9

7

8

10


105

LECTURE

0

ADMIN

255

190

RESEARCH

345

STUDIO

CAFE

450

EVENT

540 ft

495


SAIGON CANALSCRAPER Design Competition / Spring 2012 Entry for 2012 eVolo Skyscraper Competition Individual Entry Saigon or Ho Chi Minh city is the biggest commercial center in Vietnam with leading roles in most aspects. It also has many problems such as air pollution, over-population, traffic jam, lack of green spaces. Nhieu Loc, along with other canals and parks, were originally designed to provide ecological environment for the city by the French. In fact, these canals are highly polluted and negatively affects the lives of low-income people in the surrounding areas. All of the reasons above have impacted the city and made Saigon one of the most polluted cities in the world. The predominant purpose of this project is to combine green spaces and residential houses into one skyscraper with attached essential functions in order to increase living standards for people.


985 ft

Wind Turbine

Office Residential Module 1

Commercial Residential Module 1 Residential Module 2 560

Market Residential Module 2

Public Library

Highway System Monorail Station

0 Boat Station - 105

SECTION

Trash Disposer and Mud Collection


CONCEPT The project will distribute the skyscrapers along the canal to lower the population density in the surrounding area of canal. Therefore, it can increase the public spaces such as parks, plazas, squares, lakes which are extremely limiting in Saigon. Underneath this skyscraper is a system of trash and mud collectors to recycle and reuse them. The skyscraper uses photovoltaic panels, wind turbines and rain collectors to become a self-supplement system. By linking these skyscrapers together, the whole system will be able to solve the pollution problem of the canals.

Transportation System

Water Supply

Residential

Office + Commercial

Green Space

Education


CAPPA CAFE & GALLERY Design Competition / Fall 2015 First Place Award / CAPPA Competition Individual Entry A place where the new CAPPA community and others will consider as the most welcoming and interesting place in the University to gather, eat and study should be a place where is no boundary between inside and outside. The new cafe and gallery will be a place for the unlimited imaginary.


SECTION B - B’

SECTION A - A’ 0

2

5

10

20 ft

A

B’

B

A’ 0

5

15

30 ft


COURTYARD Taking the advantage from the form of the ceiling, the courtyard will be taken by another curvilinear patio which is blended into the grass to blur the existing definition between these two places. Again, this form will provide the most welcoming and attractive patio to draw the people walking from the Fine Arts building and library to the CAPPA Cafe and Gallery. This design creates a continual flow and experiment from the inside and outside spaces. The horse tail grass bushes will be located along the patio to enhance the space. This place can be used for outdoor yoga and taichi classes as well.

CEILING SYSTEM The ceiling system is the most interesting feature this design offers for the CAPPA Cafe and Gallery. It is designed with a concern about the connection between these two new spaces of the school. The result is that this ceiling provide an undulating form which runs from the cafe through the gallery space with a glowing surface to create a welcoming environment. This ceiling will be made by plastic sheets (polystyrene) mounted to the machined bended steel pipe which runs along the form. The gallery will be lighted and elevated by this attractive ceiling and leave a vast space for installations of students artworks.

Ceiling Panels

Frame Structures

Cafe Space Gallery Space


COUNTER The coffee counter is designed with a curvilinear surface which is constructed in many segment wood panels. This design is based on the anatomy and human activities when they sit down on the bar and enjoy a cup of coffee. The upper edge is extended to ensure enough space for students with books and laptops. In the other hand, the lower edge is offset back on a graduated curve not only to maximize the variety of sitting poses and activities, but also to provide an attractive form for the guests.


FUNDAMENTAL STUDY Design Study / Basic Drawing Courses / Fall 2013 Instructor: Jamice Wallace This study is an introduction to design, drawing and communication, and color theory using two and three-dimensional studio assignments. These courses develop a basic understanding of core architectural principles and strengthen a fundamental set of design skills that will be applied in education as well as practice. The courses focus mainly on the importance of form, mass, volume, color, texture and space. These fundamental elements emphasize the essential characteristics of architectural communication. The courses shape a better understanding to transfer the idea of the designer’s mind to the reality through the fascinating abilities of the hands.

A COLLAGE OF PEROT MUSEUM (MORPHOSIS) / COLOR PAPAERS


A COLLAGE OF SEATTLE LIBRARY (OMA) / GRAPHITE


SITE COMPOSITION Design Study / Basic Design Studio 1 / Fall 2013 Instructor: Thad Reeves Site composition with chipboard model


This exercise on designing an adjacent condition was developed on the second half of semester to mainly focus on the design of different conditions in the same place. The brief is simple but it has its own challenge when two partners in a group have to collaborate throughout different phases, scales and discussions to create a unique site plan. The three-dimensional volumes was created to fit the given architectural elements such as trellis, gates, walls, rooms, columns, and grids. This composition was not only an excellent practice for a designer to work with the challenging site, but also a great opportunity to revise the fundamental studies with axis, grid, figure ground, alignment, slot condition, and shear condition. It was also a chance to improve the ability to understand and change the convention and put the designer’s personality more into the project in order to emphasize their own sites without breaking the sharing identities and characteristics of the entire composition.


PRECEDENT STUDY Design Study / Basic Design Studio 1 / Spring 2013 Instructor: George Gintole Sumida Dental Clinic - Waro Kishi


GENESIS MODEL


Villa Savoye - Le Corbusier Casting with soap Instructor: John Chow


Saynatsalo Town Hall - Alvar Aalto Casting with plaster + Basswood Instructor: John Chow



Hoang Le Portfolio 2016