__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.lekarnaljubljana.si | www.lekarna24ur.com www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost Veljavnostodod19.6.10. 9. do do15. 27.10. 11.2018. 2017

novim izzivom naproti INTERVJU dr. Ibrahim EDHEMOVIĆ, dr. med. »Verjetno bi vsak dobil raka, če bi le dovolj dolgo živel.« STR

4

PROPOLIS IN MATIČNI MLEČEK 7

STR

GLISTE STR

8

NEGA KOŽE MAJHNIH OTROK 9

STR

MAGNEZIJ 10

STR

IZDELKI IZ ZDRAVILNIH RASTLIN 11

STR

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 14

STR


Bolečina je nadloga.

www.nalgesin.si

Slovenija, 1054A-2018, IT.

Nalgesin S vsebuje natrijev naproksenat.

Obvladajte jo, preden postane neznosna.

Nalgesin® S. Hitro opravi z bolečino.

Učinkuje v 15 minutah in deluje do 12 ur . (1)

(2)

1. Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmac 1980; 10: 259–63. 2. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Nalgesin S.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


OBIŠČITE NAS NA 18. FESTIVALU ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● CERKNICA 6. 9. 2018 ● DOBREPOLJE 21. 9. 2018 ● ŠIŠENSKA KNJIŽNICA 24. 9. 2018 ● FUŽINE 24. 9. 2018 ● BOROVNICA 28. 9. 2018 ● ZLATICA 28. 9. 2018 ● METELKOVA 1. 10. 2018 ● SAVSKA 1. 10. 2018 ● VRHNIKA 15. 10. 2018 ● LUKOVICA 18. 10. 2018 Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

-10% ob enkratne m nakupu

NOVA STORITEV kmalu na voljo v enotah Lekarne Ljubljana

MERITVE GLIKIRANEGA HEMOGLOBINA Meritev glikiranega hemoglobina je hitra in neboleča metoda za določanje povprečne vrednosti krvne glukoze v obdobju zadnjih 2–3 mesecev iz kapilarne krvi. Glede na dobljene vrednosti lahko svetujemo prilagoditev življenjskega sloga, prehrane in telesne dejavnosti z namenom uravnavanja vrednosti glukoze v krvi in ohranitve zdravja ali osebo po potrebi napotimo k zdravniku. Meritve glikiranega hemoglobina bomo začeli izvajati v Lekarni Ljubljana v mesecu novembru.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 6. 9. do 15. 10. 2018 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 25 do 28 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock, iStock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

1.10.-3. 10. 2018 od 9. do 18. ure, Cankarjev dom, Ljubljana. Vstop je prost. Vabimo vas, da nas obiščete na stojnici Lekarne Ljubljana, kjer vam bomo predstavili izbrane izdelke za ohranjanje in izboljšanje dobrega počutja, z nasveti pa vam bodo na voljo strokovni sodelavci.

Vabljeni tudi na predavanja, ki se bodo odvijala na Festivalu za tretje življenjsko obdobje: 1. 10. 2018

2. 10. 2018

ob 13. uri:

Hiša Ljubhospica - strokovna in sočutna oskrba hudo bolnih ob koncu življenja.

ob 16. uri:

Nasveti in vaje za lajšanje in preprečevanje težav pri venskem popuščanju.

ob 13. uri:

Prostovoljci, srce Ljubhospica.

BREZPLAČNO PREDAVANJE ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA SEPTEMBER Tema predavanja: Zdravilne rastline v tretjem življenjskem obdobju. Predavatelj: Milan Balaban, mag. farm., Lekarna Ljubljana Termin in lokacija predavanja: Torek, 25. 9. 2018, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. OKTOBER Tema predavanja: Atopijski dermatitis skozi čas - od najzgodnejšega otroštva dalje. Predavateljica: Prim. mag. Valerija Balkovec dr. med., spec. derm. Termin in lokacija predavanja: Torek, 23. 10. 2018, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. Pokrovitelj predavanja je La Roche-Posay.

Udeležbo na predavanju potrdite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 71 17 ali prek e-pošte: kartica.zvestobe@lekarna–lj.si. Predavanje je namenjeno imetnikom Kartice zvestobe in je brezplačno. Število mest je omejeno.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


INTERVJU dr.

Ibrahim EDHEMOVIĆ,

Razlog za takšne okvare je lahko preprosto napaka v prepisovanju, lahko pa so se geni spremenili pod vplivom zunanjih dejavnikov – strupov, sevanja, kajenja in drugih.

dr. med.

»Verjetno bi vsak dobil raka, če bi le dovolj dolgo živel.« POGOVARJALA SE JE: Barbara Smajila FOTOGRAFIJA: Domen Grögl

Vodja oddelka za onkološko kirurgijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani dr. Ibrahim Edhemović opozarja, da moramo razbiti stigmo, ki še vedno zaznamuje diagnozo raka. Številni raki so namreč ozdravljivi, zato je ključnega pomena zgodnje odkrivanje in zdravljenje. Ne ignorirajmo opozorilnih znakov, ki nam jih pošilja telo. Rak je epidemija sodobne družbe. Epidemije so v zgodovini povzročali virusi in bakterije, pri raku pa so to lastne celice, ki podivjajo. Kako se pravzaprav razvije rak? Pri prepisovanju genskega zapisa, ki se dogaja pri delitvi celic, včasih pride do napake. To ni nič nenavadnega, saj se morajo prepisati dve milijardi baznih parov. Celica, pri kateri je ob prepisovanju

4

#ZDRAVO

genskega zapisa nastala napaka, oziroma je okvarjena, »ne ve«, da je rakava ali škodljiva, ampak preprosto sledi svojemu genskemu zapisu, ki ji denimo narekuje, naj se nenadzorovano deli ali pa sintetizira snovi, škodljive za telo. Iz takšne celice nastajajo nove okvarjene celice, pri tem pa lahko pride do novih napak, s čimer tkivo postane še bolj različno od tistega, ki ga gradijo originalne, zdrave celice.

Povedeno je, seveda, zelo poenostavljeno. Mehanizmi, ki sodelujejo pri delitvi in prepisovanju genskega zapisa, so izjemno zapleteni. Zato je zdravljenje raka izjemno zahtevno. Ko odkrijemo bolezen, je takšnih celic v telesu običajno že več milijonov, na stotine milijonov. Razviti je torej potrebno metodo zdravljenja, s katero bomo lahko prepoznali, uničili in odstranili te celice, hkrati pa ne bomo povzročili škode vsem ostalim celicam v telesu. Ljudje veliko vlogo pri obolevnosti za rakom pripisujemo dednosti. Kako pomemben dejavnik je to? Dedni raki so tisti, ki nastanejo zaradi mutacij v zarodnih in spolnih celicah. Vse mutacije ne povzročajo raka, nekatere so denimo odgovorne za spremembo barve las ali oči. Če pa gre za mutacijo dela zapisa, zaradi katere nastaja rak, in če se ta deduje, govorimo o dednem raku. Ko torej odkrijemo pri osebi določene mutacije, vemo, da je zelo velika verjetnost, da se bo razvil rak, čeprav rakavih sprememb še ni. Tudi vse potomce je potrebno testirati in ugotoviti, ali so se te mutacije prenesle tudi na njih. Takšni mutaciji sta denimo BRCA 1 in 2. Pri BRCA 1 ali 2 mutacijah je verjetnost, da bo oseba zbolela za rakom dojke do svojega 80 leta približno 70 odstotna. V takšnih primerih priporočamo odstranitev obeh dojk, čeprav bolezni sploh še ni. Pri teh bolnicah je potrebno odstraniti tudi jajčnike, ker je pri njih ugotovljena tudi zelo zvišana


verjetnost pojava raka na jajčniku. Dedni so tudi raki črevesja oziroma prebavil, ki se razvijejo pri, denimo, dedni polipozi. Če debelega črevesa ne odstranimo do 45 leta starosti, je tako rekoč 100-odstotna verjetnost, da se bo razvil rak debelega črevesa oz. danke. Odkrivamo tudi vedno več primerov dednega melanoma, vrste kožnega raka. Obstaja pa še cela vrsta drugih rakov, za katere še nimamo dovolj dokazov, da so dedni. Seveda pa dednost še zdaleč ni edini dejavnik pri obolevnosti za rakom. V primeru rakov dojk je dednih okrog 5-10 odstotkov, podobno je tudi pri prebavilih. Zelo pomemben dejavnik tveganja je tudi stres. Za kakšen mehanizem gre? Po podatkih ameriškega nacionalnega inštituta za raka (NCI) ni zanesljivega dokaza, da stres lahko povzroča raka. Organizem v stanju stresa izloča številne snovi, ki lahko dušijo odziv imunskega sistema. Prav imunski sistem pa igra eno izmed ključnih vlog pri nastanku raka. Njegova naloga namreč ni zgolj prepoznati tuje agense, ki delajo škodo telesu, ampak prepoznati tudi lastne mutirane celice. Zaradi stresa ta funkcija lahko odpove, kar lahko prispeva k razvoju bolezni. Nekatere študije so ugotovile povezavo med stresom in rakom, nekatere pa ne. Pogostost raka pripisujemo dolgoživosti družbe. Vendar pa je dejstvo, da tudi med otroci in mladimi obolevnost za rakom narašča. Rak je povezan s staranjem družbe, drži. Če človek dolgo živi, je verjetnost napake pri prepisovanju genskega zapisa seveda večja. Poleg tega je imunski sistem pri starejših oslabljen. Verjetno bi vsak dobil raka, če bi le dovolj dolgo živel. Pojavnost raka pri mladostnikih, ki niso izključeni iz te eksplozije raka v družbi, pripisujemo izpostavljenosti kancerogenim snovem, nezdravemu življenjskemu slogu, nenazadnje so otroci dandanes pod hudim stresom. Ali bi izpostavili določene rake kot posebej agresivne in pri katerih je hitro odkrivanje in hitro ukrepanje še posebej ključno? Pravzaprav za vse rake velja, da prej kot jih odkrijemo, večja je možnost ozdravitve in manj agresivno je zdravljenje. V vsaki skupini rakov (rak dojke, rak debelega črevesja in tako naprej) so raki, ki rastejo hitro in pri katerih je potrebno hitro ukrepanje. So tudi takšni, ki rastejo bolj počasi. Posebej pomembno pa je poudariti, da nekatere rake lahko odkrijemo še v fazi, ko bolezen še ni razvita, denimo črevesne

Diagnoza raka zaznamuje človeka. Občutka, ko sediš v ordinaciji in poslušaš zdravnika, ki ti pojasnjuje metode zdravljenja, sam pa prvič zares zreš v oči minljivosti, ne pozabiš. Spomnim se, kako ironično se mi je zdelo, da smo samo malo pred tem v Lekarni Ljubljana ustanovili Ljubhospic, zadnje domovanje za hudo bolne. Veliko smo se pogovarjali o dragocenosti življenja in srečanju z minljivostjo, a na trenutek soočenja z ogrožajočo boleznijo te ne more nič pripraviti. Po prvem šoku se odločiš, da se boš boril. Veš, da je pred tabo zdravljenje, ki bo preizkusilo ne samo fizično kondicijo telesa ampak tudi psihično stabilnost in moč volje. Pripraviti se moraš na posege, zaradi katerih spoznaš svojo ranljivost in zaradi katerih življenje nikoli več ne bo povsem enako. V tem času najbolj potrebuješ občutek normalnosti, vendar pa je breme bolezni za marsikoga preveliko. Ljudje se te izogibajo, ker ne vedo, kaj bi rekli. Tudi njih je strah. Dve leti pozneje lahko rečem, da je izkušnja prinesla marsikaj; predvsem hvaležnost za vsak dan posebej, hkrati pa tudi spoznanje, da je rak samo bolezen, o kateri se moramo veliko pogovarjati, razbijati njeno stigmo, razmišljati o potrebah bolnikov in opozarjati na izjemen pomen preventive. Tudi moja izkušnja bi bila mogoče drugačna, če bi pravočasno prisluhnil opozorilnim znakom. dr. Marjan Sedej

rake. Veliko črevesnih rakov nastane iz predrakavih sprememb, iz polipov oz. adenomov. Če slednje pravočasno odstranimo, se rak ne razvije.

Pravzaprav za vse rake velja, da prej kot jih odkrijemo, večja je možnost ozdravitve in manj agresivno je zdravljenje. Ključna je torej preventiva. A odkritih rakov je že več kot sto, preventivni programi pa so v Sloveniji trenutno trije. Kaj je torej ustrezno preventivno obnašanje? V prvi vrsti je to gotovo izogibanje škodljivim dejavnikom, ki povečujejo tveganje za razvoj bolezni. Zdrav življenjski slog sicer ne zagotavlja, da ne bomo zboleli za rakom, vendar pa je tveganje tako manjše. Poleg tega je pomembno, da poslušamo svoje telo in da ne ignoriramo opozorilnih znakov. Rak debelega črevesja in danke je denimo zelo zahrbtna bolezen, saj tumorja sploh ne čutimo. Vendar pa to ne pomeni, da ne bomo začutili določenih sprememb pri odvajanju blata, pogostejšo napihnjenost, občasno topo bolečino ali

celo opazili kri na blatu. Ne ignorirajmo takšnih znakov. Če začutite, da nekaj ni v redu, se čim prej oglasite na pregled. Kirurgija je glavni način zdravljenja solidnih rakov, vendar pa jo pogosto dopolnjujete z drugimi terapijami. Bili ste v raziskovalni skupini, ki je pred leti prva na svetu objavila študijo o zdravljenju globokoležečih tumorjev z elektrokemoterapijo. Za kaj gre? Gre za kombinacijo elektroporacije in kemoterapije. Elektroporacija je pojav, ko se strukture v celični steni zaradi kratkih električnih impulzov začasno porušijo in za kratek čas nastanejo odprtine. V tem kratkem času, ko je celica odprta, lahko vanjo vnesemo snovi v veliko večjih koncentracijah kot sicer. S pomočjo elektroporacije tako lahko povečamo učinkovitost nekaterih citostatikov, zelo učinkovitih in ekstremno toksičnih zdravil, s katerimi uničujemo rakave celice. Učinkovitost na ta način povečamo za tisoč do celo tritisočkrat. Pionirske korake – v svetovnem merilu – na področju elektrokemoterapije smo naredili prav na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Začeli smo z bazičnim raziskavami in z eksperimenti na celičnih kulturah in živalih, nadaljevali pa s kožnimi tumorji in globokoležečimi jetrnimi zasevki tumorjev debelega črevesa in danke. Elektrokemoterapija je tako že uvrščena med slovenske nacionalne smernice za zdravljenje nekaterih kožnih tumorjev in jetrnih zasevkov raka širokega črevesa in danke, pričakujemo pa da bo tako tudi za primarne jetrne rake. Intervju si lahko v celoti preberete na naši spletni strani www.lekarnaljubljana.si.

#ZDRAVO

5


HIŠA LJUBHOSPICA

Pomemben sem – zakaj torej ne dobim oskrbe, ki mi pripada? Kakovostna strokovna in sočutna oskrba do zadnjega dne življenja je temeljna pravica vsakega človeka, na kar opozarja tudi Evropsko sodišče za človekove pravice. Vendar pa je z njenim uresničevanjem še veliko težav. Drugo soboto v oktobru obeležujemo svetovni dan hospica in paliativne oskrbe. Njegov namen je okrepiti zavedanje o potrebah ljudi, ki živijo z neozdravljivo boleznijo, ter opozoriti, da je ustrezna oskrba do zadnjega dne temeljna človekova pravica in mora biti dostopna vsem.

Geslo tokratnega svetovnega dne je »Ker sem pomemben« (»Because I matter«). Letos namreč obeležujemo stoletnico rojstva Cicely Saunders, ustanoviteljice gibanja hospic, ki je v 60. letih v Londonu odprla prvi stacionarni hospic. Saundersova je nekoč izjavila: »Pomemben si, ker si ti, in ti si ti vse do

konca življenja.« Izjava je postala moto gibanja hospic, Svetovna zveza hospica in paliativne oskrbe pa je omenjeno geslo izbrala tudi zato, da bi opozorila na težavo uresničevanja te temeljne človekove pravice. Če sem torej pomemben, zakaj ne dobim oskrbe, ki jo potrebujem in mi pripada? Da mora država vsakemu državljanu zagotoviti možnost oskrbe do zadnjega dne, je večkrat pritrdilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice. Ustavni pravnik, izr. prof. dr. Andraž Teršek, poudarja, da ima država dolžnost ne le skrbeti za neozdravljivo bolne in umirajoče ljudi, ampak tudi v širšem smislu zaščititi pravico do življenja. Ena od njenih dolžnosti je tako tudi ustanavljati in dobro voditi sistem hospicev ali pa zasebno ustanovljenim hospicem in izvajalcem paliativne nege pomagati v največji možni meri – zakonsko, finančno in sistemsko. Če tega ne počne, krši temeljne pravice bolnikov in njihovih svojcev. Ključni del letošnje kampanje je tako tudi poziv vladam, naj prisluhnejo ljudem, ki potrebujejo tovrstno oskrbo in naj takšno

oskrbo pridružijo paketu ostalih pravic v okviru sistema javnega zdravstva. V Sloveniji imamo z dostopom do kakovostne paliativne in hospic oskrbe še vedno veliko težav. Hiša Ljubhospica, ki je edini stacionarni hospic v državi, se tudi v tretjem letu delovanja kljub kakovostnemu delu spopada s številnimi ovirami. Čeprav smo od otvoritve februarja 2016 oskrbeli že več kot 300 hudo bolnih ob koncu življenja in zagotovili podporo še enkrat toliko žalujočim svojcem, pristojni ministrstvi – za zdravje ter za socialne zadeve – še vedno nista pristopili k urejanju področja hospic paliativne oskrbe in s tem tudi stacionarnih hospicev. Delovanje edine hiše hospica pri nas tako še vedno omogočajo izključno družbeno odgovorni posamezniki in podjetja, saj iz državne blagajne ne prejmemo niti centa. S srčno podporo našega ustanovitelja in največjega donatorja (Lekarne Ljubljana) se kljub temu trudimo, da bi oskrba za bolnike in njihove svojce ostala brezplačna, saj samo na takšen način lahko zagotovimo vsem enak dostop in sledimo načelu, da je oskrba hospic pravica vsakega človeka.

KRBA? KAJ JE PALIATIVNA IN KAJ HOSPICboleOS znijo, njen cilj pa

k oskrbi bolnika z neozdravljivo Paliativna oskrba je celostni pristop takšne bolezni enja. Začela naj bi se že ob diagnozi je zagotoviti čim boljšo kakovost življ je. ga dopolnju in ne izključuje zdravljenja, ampak že zaključeno, ob koncu življenja, ko je zdravljenje Hospic paliativna oskrba je oskrba Hospic pristop . še največ šest mesecev življenja bolnik pa ima pred seboj predvidoma vni proces, pri nara , ampak umiranje dojema kot življenja ne podaljšuje niti ne skrajšuje in procesov v osov in podporo pri zaključevanju odn tem pa zagotavlja blažilno terapijo življenje do no vost o bolniku omogočiti čim bolj kako življenju. Tudi v hospic oskrbi želim zadnjega dne.

6

#ZDRAVO

Več na www.ljubhospic.si/donacije


STROKOVNO

Propolis in matični mleček Propolis se tradicionalno uporablja pri prehladnih obolenjih. Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Pri ohranjanju zdravja nam lahko pomagajo tudi prehranska dopolnila. Za ta namen je že od nekdaj zelo priljubljena uporaba propolisa, izdelkov iz propolisa, matičnega mlečka in drugih čebeljih proizvodov. KAJ JE PROPOLIS Propolis je lepljiva mešanica različnih rastlinskih smol, ki jih čebele nabirajo na popkih in brstičih, balzama, eteričnih olj, mineralov, encimov, voska in flavonoidov, pri čemer so slednji glavna učinkovina propolisa. Flavonoidi so rastlinska barvila, ki rastline ščitijo pred mikroorganizmi, saj so močni antioksidanti. Vsebnost flavonoidov določa kakovost propolisa in s tem izdelka, npr. prehranskega dopolnila s propolisom.

predstavljajo beljakovine. Med prostimi aminokislinami je osem nujno potrebnih (esencialnih), ki jih dobimo samo s hrano. Maščobno komponento predstavljajo predvsem proste kratkoverižne maščobne kisline, v najvišji koncentraciji med njimi je 10-hidroksidekanojska kislina. Matični mleček je funkcionalno živilo s številnimi pozitivnimi lastnostmi. Biološki učinki matičnega mlečka, npr. izboljšanje splošnega počutja, so splošno znani. Glede na sestavo mu pripisujejo tudi druge ugodne učinke na zdravje ljudi, od protimikrobnega do antioksidativnega, vendar za zdravstvene trditve še ni dovolj utemeljenih znanstvenih dokazov.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI UPORABI PROPOLISA IN MATIČNEGA MLEČKA Izdelki iz propolisa in matičnega mlečka niso primerni za osebe s kakršno koli preobčutljivostjo na čebelje izdelke. Odsvetujemo jemanje propolisa v nosečnosti in v času dojenja. Pripravki na osnovi alkohola niso primerni za nosečnice, doječe matere in otroke. Previdnost je potrebna tudi pri bolnikih, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi.

DELOVANJE IN UPORABA PROPOLISA Propolis deluje protimikrobno, antioksidativno in protivnetno. Med vsemi čebeljimi produkti ima propolis tako najmočnejše protimikrobno delovanje in najboljše antioksidativne lastnosti. Tradicionalno ga uporabljamo pri prehladnih obolenjih, okužbah v ustih, grlu in dihalnih poteh ter za krepitev imunskega sistema. Za vzdrževanje odpornosti proti okužbam lahko veliko storimo sami z zdravim načinom življenja. KAJ JE MATIČNI MLEČEK Matični mleček je gosto tekoč izloček mladih čebel delavk, ki je namenjen prehrani ličink v prvih dneh in odrasle matice. Vsebuje beljakovine, maščobe, vitamine, predvsem skupine B, sladkorje, encime in minerale. Kar 40 % suhega deleža matičnega mlečka

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Gliste OKUŽBA SE HITRO ŠIRI IN PONAVLJA Kljub zdravljenju se lahko s podančico ponovno okužimo, ker so vir okužbe pogosto družinski člani ali sošolci v šoli, ki imajo podančice, pa so brez težav.

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

KAKO PRIDE DO OKUŽBE S TRDOVRATNIMI JAJČECI Človek se okuži z zaužitjem jajčec podančic. Okužene osebe si jajčeca ob praskanju zadnjika zanesejo pod nohte, na roke, v spodnje perilo in na posteljnino. Od tod jih prenašajo v hrano, na druge predmete in pohištvo. Jajčeca so lahko tudi v hišnem prahu, prenašajo jih hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se ti ne okužijo. Izven gostitelja ostanejo jajčeca »kužna« do treh tednov. Zlasti jim ustreza vlažno okolje. BODITE POZORNI NA SRBEŽ OKOLI ZADNJIKA PONOČI Najpogostejši znak okužbe je srbež okoli zadnjika, predvsem ponoči. Do srbeža pride, ker oplojena samica leže in odlaga jajčeca v kožne gube okrog zadnjika. Približno tretjina okuženih nima znakov okužbe. Pri nekaterih se lahko pojavijo tudi bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje. Odrasle podančice so bele, dolge od 8 do 13 mm in jih lahko v okolici zadnjika vidimo s prostim očesom. Okužba se lahko dokaže laboratorijsko z opazovanjem jajčec pod mikroskopom, pred tem se s pomočjo

8

#ZDRAVO

Pri osebni higieni smo temeljiti glede: •

umivanja rok s toplo tekočo vodo po uporabi stranišča, po menjavi plenic, pred pripravo obrokov hrane,

čiščenja in striženja nohtov na rokah,

dnevnega prhanja (ne kopanje),

otroka nadzorujemo, da ne grize nohtov ali sesa prstov in se ne praska v okolici zadnjika.

JSKI KROG GL N E I LJ

E ST

V človeškem telesu lahko živi več vrst glist, v prebavilih so v našem okolju najpogostejše podančice (Enterobius vermicularis). Podančica je razširjena po celem svetu, še najbolj v predelih z zmernim podnebjem. Najbolj pogosto se pojavlja pri predšolskih in šolskih otrocih in se rada širi med družinskimi člani. Okužba ni povezana s socialnoekonomskim položajem.

Preprečevanje okužb je pogosto težavno. Širjenje okužb preprečujemo z doslednim izvajanjem osebne higiene in poostrenim izvajanjem splošne higiene v bivalnem okolju ter z zdravljenjem obolelih.

Poleg zdravljenja že obolelih lahko življenjski krog gliste prekineta le skrbna osebna higiena ter čisto in redno vzdrževano bivalno okolje. ŽIV

celofanskega traka odvzame odtis kožnih gub ob zadnjiku, najbolje ponoči ali takoj zjutraj pred uriniranjem, iztrebljanjem in umivanjem.

1. STADIJ:

Iz zaužitih jajčec se v črevesju izležejo ličinke.

V bivalnem okolju izvajamo splošne higienske ukrepe: •

prostore, predvsem sanitarne, dnevno sesamo, zračimo in čistimo z običajnimi gospodinjskimi čistili,

dnevno je treba očistiti predmete, ki jih okuženi stalno uporablja oziroma se jih dotika (igrače, pribor za osebno higieno, kljuke, stikala, pipe itd.),

po čiščenju prostorov si temeljito umijemo roke,

perilo in posteljnino peremo in/ali sušimo pri visokih temperaturah (temperatura nad 55 °C jajčeca uniči),

plišaste igrače operemo v stroju, in če je možno, naj jih okuženi otroci v času zdravljenja ne uporabljajo,

priporoča se nošenje oprijetega spodnjega perila tudi ponoči,

spodnje perilo menjamo dnevno, tudi pižamo,

vsak član družine naj ima svojo brisačo po kopanju, ki jo operemo po vsaki uporabi,

brisače za roke menjamo in operemo vsak dan,

posteljnino v času zdravljenja menjamo vsaj dvakrat na teden,

perila, preprog, igrač ne otresamo, ker se s tem jajčeca lahko širijo v okolico.

2. STADIJ:

Ponoči oplojena samica leže jajčeca okrog zadnjika, kar povzroča srbenje. S praskanjem ...

3. STADIJ:

se jajčeca prenesejo na roke in krog se nadaljuje. ZDRAVI NAJ SE VSA DRUŽINA Okužbo zdravimo z zdravili, ki delujejo na podančice. Tako zdravilo, ki vsebuje mebendazol in je pri nas dostopno, predpiše zdravnik na recept. Običajno se priporoča ponoviti zdravljenje v enakem odmerku in trajanju kot prvič po 2–4 tednih, da zmanjšamo možnost ponovitve okužbe. Pomembno je, da zdravilo hkrati vzamejo vsi družinski člani. Zdravila naj ne jemljejo otroci, mlajši od dveh let, nosečnice in doječe matere.


STROKOVNO

Nega kože majhnih otrok kože preveč ne izsušijo, saj je izločanje loja pri otrocih še neizrazito. S kože pomagajo odstraniti nečistoče, kajti umivanje je osnova vsake nege. Še posebej pomembno je natančno umivanje kože pod plenico, ker urin, blato in stalna vlažnost tega predela močno dražijo kožo.

Katja Hribar, farm. teh., Lekarna pri polikliniki

Vsi imamo radi dišeče in negovane dojenčke, vendar vemo, da je otroška koža nekaj čisto posebnega. Zaradi pestre ponudbe negovalnih izdelkov za dojenčke je nujno potrebno izbrati ustrezne in varne izdelke, nega pa mora biti v prvih mesecih in letih življenja še posebej skrbna. Koža novorojenčka je zgrajena podobno kot koža odraslega, vendar je nežnejša in občutljivejša že na prvi pogled. V maternici je prihajala v stik le s plodovnico, po porodu pa se mora spopasti s suhim okoljem in z dotiki, ki so zanjo grobi. Zato najprej poleg posebne nege in oskrbe potrebuje tudi nežen telesni dotik. Za čiščenje in nego je potrebna uporaba izdelkov, ki so prilagojeni občutljivi nežni otroški koži. Zelo pomembno je, da si pred umivanjem in nego otroka temeljito umijemo roke in poskrbimo za čista oblačila. MANJ JE VEČ, KO GRE ZA ČIŠČENJE NEŽNE KOŽE Sestavine za nego otroške kože morajo biti blage, kožo morajo zaščititi in je ne smejo dražiti. Dodanih mora biti čim manj dišav, barvil in konzervansov. Za nego otroške kože uporabljamo mila, izdelke za nego las, kopeli, pene, robčke, otroške pudre, losjone, kreme in olja. Izdelki za čiščenje kože in umivanje las (mila, tekoča mila, kopeli, šamponi, čistilni robčki) morajo imeti nežno čistilno delovanje, da

S kopanjem ne pretiravajte, ker vroča voda in dolge kopeli odstranijo lipide iz kože. Skrajšajte čas in pogostost kopanja in uporabite toplo vodo namesto vroče. Voda naj ne presega 37 ºC, zadošča le 5 do 10 minut kopanja, enkrat do dvakrat na teden. Topla voda je za čistočo dovolj, le za ritko, genitalije in roke uporabite otroško milo. Kožo vedno obrišite s čisto brisačo, le s trepljanjem in ne z drgnjenjem. Bistveno je redno menjavanje plenic. Po vsaki menjavi plenic je treba nanesti negovalno kremo, ki spodbuja obnovo kože. Otroška olja so primerna za čiščenje kože, zlasti področja pod plenico. Pogosto se uporabljajo v prvih mesecih življenja. To so čista rastlinska olja, npr. olivno in mandljevo, ki so koži prijazna in jih lahko dodajamo tudi kopelim.

Poleg izdelkov za nego kože so za njeno zdravje pomembni tudi čista in zračna oblačila ter posteljnina in primerno vzdrževano bivalno okolje. Otroške negovalne kreme uporabljamo za nego obraza in telesa. Osnovne sestavine so rastlinska in mineralna olja, voski, emulgatorji, vlažilci, rastlinski izvlečki, ki zmanjšajo zlasti rdečino kože, in vitamini (zlasti A, D in pantenol), ki pospešijo obnovo kože. Njihova najpomembnejša naloga je koži povrniti z umivanjem odstranjene maščobe in zadržati vlago. NIKAR NA (NEPOSREDNO) SONCE Ker je otroška koža tanka, zaščitna funkcija še ni popolnoma razvita, tvorba naravnega barvila melanina v melanocitih, ki varuje kožo pred sončnimi žarki, pa zelo nizka, je otroška koža zelo občutljiva na škodljive UV-žarke. Zato je za dojenčke in otroke zelo pomembna učinkovita zaščita pred soncem, saj le z naravno zaščito kože postane otroška koža na opoldanskem soncu opečena že po nekaj minutah.

n Skrbna nega in neže r dotik na počutje te jeta razvoj dojenčka delu nadvse blagodejno.

Otroci naj se izogibajo soncu med 10. in 16. uro, ko so sončni žarki najmočnejši. Bistvena je uporaba zaščitnih oblačil, pokrival, sončnih očal. Velja splošno pravilo, da dojenčkov do enega leta starosti ne smemo izpostavljati neposredno soncu, pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev, pa zaščitnih faktorjev praviloma ne uporabljamo. Ker pa se soncu le ne moremo popolnoma izogniti, je zelo pomembna uporaba primernih varovalnih pripravkov za sončenje. Ti lahko vsebujejo enega ali več UV-filtrov, ki absorbirajo – organski filtri, ali odbijajo UV-žarke – anorganski filtri in preprečijo njihov škodljivi vpliv na kožo. Izdelke za zaščito pred soncem je treba nanesti v dovolj veliki količini, pol ure pred odhodom na sonce ter zaščito ponavljati vsaki dve uri oziroma takoj po kopanju ali otiranju z brisačo.

SPREMLJAJTE SPREMEMBE NA OTROKOVI KOŽI IN PRILAGAJAJTE NEGO Suha koža, rdečica, luščenje, pekoč občutek, zategovanje so lahko številne reakcije otroške kože na zunanje dejavnike, kot so mraz, vročina, sonce, veter, hkrati pa tudi na neustrezna negovalna sredstva, praške. Te poškodbe kože lahko vplivajo na povečano izgubo vode zaradi prehajanja skozi vrhnjico in večjo možnost okužbe. Kljub vsem negovalnim sestavinam pa se lahko pri dolgotrajnejši in prepogosti uporabi čistilnih sredstev prav tako lahko pojavi suha, hrapava koža, srbenje in draženje. Zato velja zmernost in previdnost pri uporabi čistilnih sredstev in pravilo manj je več, zlasti pri penečih kopelih in šamponih. Nežen dotik, ki ga doživi dojenček ali otrok, je mnogo bolj pomemben kot preštevilni negovalni izdelki.

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Magnezij

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Magnezij spada med esencialne minerale. Dobimo ga v obliki anorganskih soli kot oksid, klorid ali karbonat ter organskih soli kot magnezijev citrat. Magnezijev sulfat ima zaradi osmoznega učinka predvsem odvajalno delovanje. Telo privzame toliko magnezija, kolikor ga potrebuje za vzdrževanje homeostaze oz. normalne plazemske koncentracije. Številne študije kažejo na učinkovitost peroralnega jemanja magnezija v obliki tablet, kapsul in praškov tako v preventivne kot terapevtske namene, medtem ko za transdermalne oblike magnezijevega olja zaradi pomanjkanja dokazov tega ne moremo trditi. Magnezij je nujno potreben za pravilno delovanje celic, sodeluje pri presnovi. Znotrajcelični magnezij aktivira več kot 300 encimov, sodeluje pri glikolizi, sintezi beljakovin ter fosforilaciji ATP, stabilizira membranski potencial … Zunajcelični magnezij je nujno potreben za vzdraženost živčne in mišične celice ter za prenos dražljajev skozi živčnomišične sinapse. Dobra polovica magnezija je shranjena v kosteh, tretjina je ioniziranega v znotrajceličnih tekočinah in le odstotek v zunajceličnih tekočinah. Pomemben je za vzdrževanje elektrolitskega ravnovesja.

10

#ZDRAVO

POVEČANA PSIHOFIZIČNA OBREMENITEV TER NEUSTREZNA PREHRANA ZAHTEVATA VEČ MAGNEZIJA Magnezij priporočamo pri povečani porabi organizma zaradi vsakodnevnih psihičnih in telesnih obremenitev, pri pomanjkanju magnezija zaradi neustrezne in enostranske ali konzervirane prehrane, pri značilnih znakih pomanjkanja magnezija, kot so nočni krči v mečih in mišična prenapetost, pri menstrualnih krčih, v nosečnosti. Z MAGNEZIJEM BOGATA ŽIVILA Magnezij je v živilih dobro zastopan. Dober vir magnezija so žita, oreščki, semena, špinača, stročnice, krompir in banane. Vsebujejo ga tudi meso in mlečni izdelki, ribe, soja in celo kava. Absorpcijo lahko zmanjšajo prehranske vlaknine, fitinska kislina, fosfati in nekateri postopki obdelave in predelave živil. Dnevne potrebe po magneziju pokrijemo že, če v enem dnevu pojemo npr. naslednja živila: skodelico ovsenih kosmičev, skodelico rjavega ali divjega riža, 2 rezini polnozrnatega kruha ter skodelico kuhane špinače. ODOBRENE ZDRAVSTVENE TRDITVE ZA MAGNEZIJ Evropska agencija za varnost hrane EFSA je odobrila naslednje zdravstvene trditve za živila in prehranska dopolnila z magnezijem: • prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti • prispeva k ravnotežju elektrolitov • prispeva k sproščanju energije pri presnovi • prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema

• prispeva k normalnemu delovanju mišic • ima vlogo pri sintezi beljakovin • prispeva k normalnemu delovanju psihe • prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob • ima vlogo pri delitvi celic VEČ JE LAHKO TUDI PREVEČ Dnevni odmerki magnezija do 375 mg veljajo pri odraslih za priporočene. Nekoliko več magnezija potrebujejo nosečnice in doječe matere, ki naj ga jemljejo po priporočilu zdravnika. Zelo visoki odmerki magnezija ali dolgotrajno jemanje brez prekinitev lahko povzroči drisko, slabost, izgubo teka, šibkost mišic, psihične težave, oteženo dihanje, zelo znižan krvni tlak in nereden srčni utrip. Še posebej so previsoki odmerki magnezija nevarni za ljudi, ki imajo oslabljeno delovanje ledvic.

IZOGIBANJE SOČASNEGA JEMANJA MAGNEZIJA IN NEKATERIH ZDRAVIL Ker lahko magnezij vpliva na absorpcijo zdravil in obratno, je treba upoštevati priporočen časovni presledek 2 do 3 ure pri jemanju protimikrobnih zdravil iz skupine tetraciklinskih antibiotikov in kinolonov, pri jemanju ščitničnih hormonov, bisfosfonatov, železa, mikofenolata in nekaterih drugih zdravil, katerih uporaba skupaj z magnezijevimi solmi ni priporočljiva. Magnezijeve soli vsebujejo tudi nekatera zdravila za zdravljenje zgage.


STROKOVNO

Izdelki iz zdravilnih rastlin

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Zdravilne rastline se že več tisoč let uporabljajo za zdravljenje, preprečevanje in lajšanje različnih bolezni. Skozi čas se je znanje o zdravilnih rastlinah poglabljalo in skladno s tem se je spreminjal pogled nanje, kot tudi njihova uporaba. ZDRAVJE IZ NARAVE Danes poznamo različne izdelke iz zdravilnih rastlin, npr. zdravilne čaje, zdravila rastlinskega izvora in prehranska dopolnila. Zdravila in prehranska dopolnila se uporabljajo v različnih farmacevtskih oblikah, npr. tabletah, kapsulah, kapljicah ali mazilih, v katere lahko vgrajujemo sveže ali posušene zdravilne rastline, cele ali le določene dele teh, npr. cvetove, korenine ali liste, ali pa kar izvlečke iz zdravilnih rastlin.

jih obrati ob pravem času in poskrbeti za ustrezno ravnanje z rastlinskim materialom, npr. pravilno shranjevanje, ustrezen čas sušenja, sušenje pri ustrezni temperaturi itd. Potrebna je previdnost pri nabiranju zdravilnih rastlin, saj so določene zamenjave lahko usodne, npr. zamenjava čemaža in jesenskega podleska. TRADICIONALNO ALI ZNANSTVENO DOKAZANO Zdravilne rastline se lahko uporabljajo skladno z odobreno ali tradicionalno indikacijo. Odobrena uporaba pomeni, da je učinek zdravilne rastline dobro dokumentiran in znanstveno dokazan v kliničnih študijah, npr. šentjanževka ima odobreno indikacijo za zdravljenje blage depresije in lajšanje njenih simptomov, sena pa kratkotrajno lajšanje občasnega zaprtja. Tradicionalna uporaba pomeni, da klinične študije še niso bile opravljene, vendar se zdravilna rastlina uporablja več kot 30 let in je varna za uporabo, npr. melisa se tradicionalno uporablja za lajšanje blagega stresa in nespečnosti.

ČE ŽELIMO DOSEČI OPTIMALEN UČINEK ZDRAVLJENJA Z ZDRAVILNIMI RASTLINAMI, MORAMO ZAGOTOVITI USTREZNO KAKOVOST RASTLINSKEGA MATERIALA. PRAVILNA VZGOJA IN PREDELAVA ZDRAVILNIH RASTLIN STA POGOJ ZA KAKOVOST IZDELKOV Če želimo doseči optimalen učinek zdravljenja z zdravilnimi rastlinami, moramo zagotoviti ustrezno kakovost rastlinskega materiala. Zdravilne rastline morajo rasti v pravih pogojih, moramo

Zdravilne rastline vsebujejo vrsto snovi, ki so nosilci zdravilnega učinka. Čeprav so naravnega izvora, v telesu delujejo podobno kot klasična zdravila, zato imajo lahko izražene neželene učinke, npr. znane so alergije na različne zdravilne rastline in kontraindikacije, npr. sena je kontraindicirana pri zapori črevesja. Prav

tako je možno medsebojno delovanje s klasičnimi zdravili, npr. šentjanževka lahko izniči učinek zdravil za preprečevanje nosečnosti. Zato svetujemo, da se pred uporabo vedno posvetujete z magistrom farmacije v lekarni ali z zdravnikom.

26. 9.

DAN SLOVENSKIH LEKARN

Izdelki iz zdravilnih rastlin je osrednja tema letošnjega Dneva slovenskih lekarn. Na to temo bo Sekcija farmacevtov javnih lekarn izdala tudi brošuro, ki bo na voljo v lekarnah. V Lekarni Ljubljana pripravljamo brezplačno predavanje z naslovom: Zdravilne rastline v tretjem življenjskem obdobju, ki bo 25. 9. 2018, ob 18.00 v Viteški dvorani v Križankah (več na strani 3). Prav tako pa so farmacevti Lekarne Ljubljana na voljo za nasvete na predstavljeno temo.

NEŽELENI UČINKI SO MOGOČI Zdravilne rastline se uporabljajo za zdravljenje že tisočletja. Določene zdravilne rastline imajo klinično dokazano učinkovitost, nekatere pa se še vedno uporabljajo na tradicionalen način. Tako kot klasična zdravila imajo zdravilne rastline in zdravila rastlinskega izvora lahko neželene učinke in kontraindikacije. Prav tako jih moramo previdno kombinirati s klasičnimi zdravili.

#ZDRAVO

11


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI * IN MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM *

Merjenje holesterola je plačljivo. Cena merjenja je 3,50 EUR

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI

Brdo

20. 09. 18

09.00–12.00

Bežigrajski dvor

26. 09. 18

09.00–12.00

Cerknica

18. 09. 18

08.00–11.00

Brdo

15. 10. 18

15.30–17.30

Citipark

01. 10. 18

15.00–18.00

20. 09. 18

09.00–12.00

Črnuče

18. 09. 18

09.00–12.00

09. 10. 18

15.30–17.30

Fužine

13. 09. 18

09.00–12.00

17. 09. 18

15.30–17.30

Grosuplje

11. 10. 18

09.00–12.00

Idrija

10. 09. 18

07.30–09.30

Lekarna pri ZD Grosuplje

Ivančna Gorica

25. 09. 18

09.00–12.00

Koseze

17. 09. 18

09.00–12.00

Lekarna pri polikliniki

14. 09. 18

09.00–12.00

Lekarna pri šišenski knj.

15. 10. 18

09.00–11.00

Levstik

27. 09. 18

09.00–12.00

Medvode

12. 09. 18

09.00–12.00

Metelkova

11. 09. 18

09.00–12.00

Mirje

03. 10. 18

09.00–12.00

Miklošič

17. 10. 18

15.00–18.00

Moste

19. 09. 18

09.00–12.00

Polje

28. 09. 18

09.00–12.00

12. 09. 18

09.00–12.00

21. 09. 18

Rakovnik

Centralna Črnuče

13. 09. 18

07.00–10.00

10. 10. 18

07.00–10.00

Ivančna Gorica

11. 09. 18

15.45–17.45

Lekarna pri polikliniki

03. 10. 18

15.30–17.30

Lekarna pri šišenski knj.

19. 09. 18

15.30–17.30

Logatec

11. 09. 18

08.30–11.30

Medvode

01. 10. 18

16.00–18.00

Metelkova

25. 09. 18

15.30–17.30

Nove Jarše

18. 10. 18

09.00–12.00

Rakovnik

10. 10. 18

15.30–17.30

Šentvid

10. 09. 18

15.30–17.30

Škofljica

09. 10. 18

15.30–17.30

Tehnološki park

20. 09. 18

09.00–12.00

09.00–12.00

Trnovo

02. 10. 18

15.30–17.30

Meritev glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

Savska

10. 10. 18

09.00–12.00

Sončni Log

16. 10. 18

08.30–11.30

Stari trg pri Ložu

20. 09. 18

08.00–11.00

Šiška

13. 09. 18

09.00–12.00

Škofljica

24. 09. 18

09.00–12.00

Trzin

18. 09. 18

09.00–12.00

Vrhnika

25. 09. 18

07.30–10.30

Vila Urbana

17. 10. 18

09.00–12.00

Vnanje Gorice

10. 09. 18

09.00–12.00

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) Centralna Črnuče Grosuplje

PLETIZMOGRAFIJA * Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

*

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE 11. 09. 18

09.00–12.00

12. 10. 18

09.00–12.00

Mirje

26. 09. 18

09.00–12.00

Podpeč

20. 09. 18

09.00–12.00

Rakovnik

25. 09. 18

09.00–12.00

Sončni Log

12. 09. 18

09.00–12.00

Vnanje Gorice

19. 09. 18

09.00–12.00

Grosuplje

Zlatica Vrhnika 21. 09. 18 09.00–12.00 Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerja:

12

#ZDRAVO

Lekarna pri ZD Grosuplje

V JE STORITE ČNA BREZPLA

04. 10. 18

09.00–12.00

12. 09. 18

09.00–12.00

26. 09. 18

15.00–18.00

09. 10. 18

15.00–18.00

19. 09. 18

10.00–14.00

18. 09. 18

07.00–10.00

02. 10. 18

07.00–10.00

Koseze

17. 09. 18

09.00–12.00

Mirje

03. 10. 18

09.00–12.00

Moste

19. 09. 18

09.00–12.00

17. 09. 18

09.00–12.00

21. 09. 18

09.00–12.00

Rakovnik

10. 10. 18

15.30–17.30

Savska

10. 10. 18

09.00–12.00

Sončni Log

16. 10. 18

08.30–11.30

Šentvid

10. 09. 18

15.30–18.00

24. 09. 18

09.00–12.00

09. 10. 18

15.30–17.30

Škofljica


JE

TORITEV SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI SBREZPLAČNA VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom) Centralna lekarna

Črnuče Grosuplje Lekarna pri ZD Grosuplje Mirje Rakovnik Šentvid Škofljica

06. 09. 18

09.00–12.00

02. 10. 18

09.00–12.00

25. 09. 18

15.00–18.00

03. 10. 18

09.00–12.00

11. 10. 18

09.00–12.00

19. 09. 18

10.00–14.00

18. 09. 18

07.00–10.00

02. 10. 18

07.00–10.00

10. 10. 18

09.00–12.00

17. 09. 18

09.00–12.00

21. 09. 18

09.00–12.00

10. 10. 18

15.30–17.30

03. 10. 18

12.30–14.00

24. 09. 18

09.00–12.00

09. 10. 18

15.30–17.30

SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

Centralna lekarna

18. 09. 18

09.00–12.00

Grosuplje

19. 09. 18

10.00–14.00

Ivančna Gorica

18. 09. 18

15.00–18.00

24. 09. 18

09.00–12.00

09. 10. 18

15.30–17.30

Škofljica

NOVO

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni) Bežigrad

11. 09. 18

09.00–12.00 09.00–12.00

Bloke

11. 10. 18

Centralna lekarna

05. 09. 18

09.00–12.00

Cerknica

27. 09. 18 03. 09. 18

09.00–12.00 12.00–15.00

Citipark

Idrija Lekarna pri ZD Grosuplje Logatec

24. 09. 18

12.00–15.00

15. 10. 18

12.00–15.00

07. 09. 18

09.00–12.00

08. 10. 18

09.00–12.00

12. 09. 18

07.00–10.00

21. 09. 18

09.00–12.00

10. 10. 18

09.00–12.00

17. 10. 18

08.00–11.00

29. 09. 18

09.00–11.30

02. 10. 18

09.00–11.30

Rakovnik

17. 09. 18

09.00–12.00

Stari trg pri Ložu

26. 09. 18

09.00–12.00

Miklošič Lekarna pri polikliniki

Fužine

19. 10. 18

09.00–12.00

Metelkova

23. 10. 18

11.00–13.00

V JE STORITE ČNA BREZPLA

SVETOVANJE O NEGI KOŽE Bežigrad

27. 09. 18

12.00–14.00

10. 09. 18

14.00–16.00

11. 10. 18

14.00–16.00

Ivančna Gorica

27. 09. 18

13.00–14.00

Lekarna pri polikliniki

08. 10. 18

10.00–12.00

06. 09. 18

11.00–13.00

20. 09. 18

11.00–13.00

04. 10. 18

11.00–13.00

Centralna lekarna

Supernova

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

HOMEOPATSKI POSVET (posvet z mag. farm., homeopatom) Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. homeopatinje svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01/280 86 77.

Lekarna pri polikliniki

od ponedeljka do petka

10.00–14.00

08. 10. 18

10.00–12.00

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Brdo, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Ivančna Gorica, Moste, Tehnološki park.

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet) Miklošič

14. 09. 18

13.00–14.30

Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici.

#ZDRAVO

13


Prehransko dopolnilo vsebuje standardiziran izvleček ameriške brusnice z vsebnostjo 36 mg PAC v dnevnem odmerku ter vitamina A in E.

redna cena: 16,64 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20%

JAMIESON OMEGA-3 EKSTRA MOČ

420 mg EPK in 280 mg DHK v 1 kapsuli. EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca, DHK ima vlogo pri delovanju možganov, DHK ima vlogo pri ohranjanju vida. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK in EPK. Brez okusa po ribah, 100 mehkih kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 29,04 € cena s Kartico zvestobe

22,36 €

a ime i k e K ar tn

Akcija velja za Biogelat® Cranberry UroForte 30 tablet, Biogelat® Cranberry UroForte 120 ml raztopina s sladili in Biogelat® Cranberry UroForte + Breza granulat, 20 vrečk. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

PROSTANIL MAX

Prehransko dopolnilo iz izvlečkov plodov palmeta, bučnih semen in afriške slive v obliki kapsul. Afriška sliva in plod palmeta pomagata ohranjati normalno funkcijo uriniranja in pripomoreta k zdravju sečil pri moških, 60 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,88 € cena s Kartico zvestobe

5

POPUST:

23%

BENEGAST REDUFLUX

Žvečljive tablete proti zgagi in prebavnim motnjam. Takojšnje delovanje in dolgotrajno olajšanje. 20 tablet. Medicinski pripomoček. Izdelka ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

redna cena: 6,00 € cena s Kartico zvestobe

4,80 €

tz

1po5pu%st

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

13,31 €

u go dn

BIOGELAT® CRANBERRY UROFORTE

Prehransko dopolnilo s hidrolizatom mlečne beljakovine kazeina v obliki kapsul, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

tic

KALMIN

1

POPUST:

20%

13,41 €

3

POPUST:

25%

PERNATON GEL ROLL-ON

Hladilni roll-on gel za masažo sklepov, mišic in vezivnih tkiv. Čista in ciljna aplikacija, 75 ml. redna cena: 12,96 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 20%

10,37

tz ugo d n o s

%

Dr. Böhm Buča tablete za ženske Podpira delovanje mehurja ®

ai metn

ez

popust

vesto e b

MOČ BUČE ZA ŽENSKE IN MOŠKE

15

ti c ike Kar

Dr. Böhm® Buča le 1 tableta dnevno Podpira delovanje mehurja in prostate ter normalen pretok urina www.dr-boehm.si

Dr. Böhm® - kakovost, ki gradi zaupanje

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 6. 9. do 15. 10. 2018 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelka Dr. Böhm® Buča tablete za ženske in Dr. Böhm® Buča le 1 tableta dnevno. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

14

20180820_Pumpkin_SL_LekarnaLublj_190x87_v02.indd 1

#ZDRAVO

e z ves tobe

ZRELA LETA

21.08.18 12:50


ZRELA LETA

omega3 92x60.pdf

1

28/08/2018

10:29

MERILNIK KRVNEGA TLAKA OMRON M3

Avtomatski nadlaktni merilnik krvnega tlaka in srčnega utripa, z Intellisense tehnologijo ter klinično preverjeno natančnostjo meritev. Ima širok razpon manšete (22-42 cm), zaznava motnje srčnega ritma in lahko hrani 60 meritev za dve osebi (z datumom in uro), omogoča pa tudi izračun povprečja zadnjih treh meritev. 3 leta garancije. redna cena: 84,06 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 8 20% C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

67,25

K

Povišan krvni tlak in atrijska fibrilacija sta glavna dejavnika tveganja za možgansko kap (1) Microlife AFIB, klinično validirani merilnik tlaka z inovativno tehnologijo odkrivanja atrijske fibrilacije (2, 3)

63,84€

54,26€ 74,30€

Akcija velja od 6. 9. do 15. 10. 2018 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelka Microlife merilnik tlaka BP A150 AFIB in Microlife merilnik tlaka BP A3 PLUS.

63,16€

Microlife merilnik krvnega tlaka BP A3 PLUS redna cena: 74,30 €; Akcijska cena s Kartico zvestobe: 63,16 €

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si.

Microlife merilnik krvnega tlaka BP A150 AFIB redna cena: 63,84 €; Akcijska cena s Kartico zvestobe: 54,26 € MIC-ADV-AFIB-PAT2/01-SLO/28-08-2018

#ZDRAVO

15


BALZAMIČNE KAPLJICE redna cena: 11,95 € cena s Kartico zvestobe

6,84

8,96

Prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul. Na voljo dve različici: 50 mg, 30 kapsul ali 30 mg z antioksidanti, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

50 mg redna cena: 13,82 € cena s Kartico zvestobe

30 mg z antioksidanti redna cena: 9,99 € cena s Kartico zvestobe

11,06 €

7,99 €

RESVERATROL 150 MG

VITAMINI IN MINERALI

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali v obliki tablet, 30 tablet. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo s suhim izvlečkom japonskega dresnika v obliki kapsul, 60 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 7,44 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 17,18 € cena s Kartico zvestobe

5,95 €

2

tic

e z ves tobe

tic

BALZAMIČNI GEL redna cena: 9,12 € cena s Kartico zvestobe

a ime i k e K ar tn

os

Balzamični gel vsebuje kombinacijo eteričnih olj njivske mete, mire, belega čajevca, bosvelije, rdečega bora, timijana in sivke, 50 ml. Balzamične kapljice vsebujejo kombinacijo eteričnih olj njivske mete, mire, čajevca, bosvelije in rdečega bora, 10 ml.

tz

KOENCIM Q10

a ime i k e K ar tn

os

tz

u go dn

u go dn

OIL OF THE KING – KRALJEVO OLJE

2po5pu%st

2po0pu%st

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE

POPUST:

13,74 €

20%

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

a ime i k e K ar tn

u go dn

SINOMARIN ODRASLI + DARILO: MINI PRŠILO

Medicinski pripomoček. Izdelka ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

redna cena:

9,99 € 16

#ZDRAVO

a ime i k e K ar tn

os

tz

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Sinomarin® Odrasli 100-% naraven in klinično preskušen nosni dekongestiv. Z naravnim mehanizmom osmoze zmanjša zamašenost nosu (nosno kongestijo) in zniža tlak v sinusih, 125 ml. Ob nakupu prejmete darilo Sinomarin Mini pršilo, 30 ml.

2po0pu%st

HEPAFAR FORTE

Vsebuje patentirano obliko pegastega badlja, vitamina E, črni poper in artičoko, 30 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,89 € cena s Kartico zvestobe

15,21 €

4

POPUST:

15%

e z ves tobe

os

tz

1po0pu%st

tic

u go dn

Vsebuje naravni Imunoglukan® izoliran iz gobe bukov ostrigar, in vitamin C, kapsulam pa je dodan tudi cink. Popust velja za sirup 120 ml, kapsule (30 kapsul) in Acute kapsule (5 kapsul).

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali. Na voljo več vrst: Za odrasle: A-Z (30 ali 60 tablet), po 50. letu: Silver 50+ (30 ali 60 tablet), za ženske: Women (30 tablet), za moške: Men (30 tablet) ali Junior, za otroke starejše od 4 let (30 žvečljivih tablet).

tic

IMUNOGLUKAN P4H®

e z ves tobe

CENTRUM MULTIVITAMINI


ZA BOLJŠE POČUTJE

WAYA® PROBIOTIČNE KAPLJICE

BETACOLD PLUS

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 12,95 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe

Kapljice vsebujejo probiotično kulturo Lactobacillus rhamnosus GG. Prehransko dopolnilo za uravnoteženo črevesno mikrofloro. Kapljice so primerne od rojstva dalje, 10 ml.

3

POPUST:

13,49 €

10%

POPUST:

10%

JAMIESON VITAMIN C&D

BIOGAIA PROTECTIS

Obramba imunskega sistema s kombinacijo vitamina C in D v obliki bonbonov z naravnim okusom češnje in naravno podporno mešanico iz rutina, hesperidina, limoninih bioflavonidov, acerole, češnje. Vitamin C in vitamin D imata vlogo pri delovanju imunskega sistema, 75 žvečljivih tablet.

Probiotične žvečljive tablete s sladilom za otroke in odrasle. Vsebujejo L. reuteri Protectis®, okus jagode, 30 žvečljivih tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 15,06 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 17,06 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

13,65 €

25%

EKO SIRUP S PROPOLISOM

Prehransko dopolnilo z medom, tinkturo propolisa, izvlečkom žajblja, trpotca in timijana v obliki sirupa. ZA ODRASLE Na voljo za odrasle, redna cena: 12,79 € 200 ml in za otroke od cena s Kartico zvestobe 3. leta dalje, 150 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

20%

a ime i k e K ar tn

os

tz

POPUST:

10,23 €

ZELIŠČNI ČAJ LIPA ZA OTROKE redna cena: 10,36 € cena s Kartico zvestobe

8,29 €

Zeliščni čaj Lipa je sestavljen iz 40 g cvetov lipe (Tiliae flos). redna cena: 4,06 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 50%

2,03

u go dn

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

u go dn

2po0pu%st

3

e z ves tobe

3

tic

11,30 €

3

tic

11,66 €

Za imunsko obrambo vašega telesa. Vitamin C, D3, B6, selen in cink imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vsebuje Wellmune® beta-glukan in Abigenol iz lubja kočevske bele jelke. V obliki praška za pripravo toplega ali hladnega napitka, 10 vrečk.

#ZDRAVO

17


ZA BOLJŠE POČUTJE

BLUEMAG 300 MG

Prehransko dopolnilo s sladilom, ki vsebuje magnezijev citrat ter izvleček borovnic. Magnezij prispeva k delovanju mišic in živčnega sistema ter k ohranjanju zdravih kosti in zob. Izvleček borovnic ščiti celice pred oksidativnim stresom, 15 vrečk.

MAGNEZIJ 300 MG

Prehransko dopolnilo z okusom pomaranče, s sladili, 20 šumečih tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 3,53 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

8,15 €

20%

PERSKINDOL ACTIVE GEL

15%

DOPPELHERZ SYSTEM MAGNEZIJEV CITRAT 400 400 mg magnezija v obliki citrata, 5 mg vitamina B6 in 27 mg vitamina C. Magnezij prispeva k delovanju mišic in živčnega sistema. Na voljo dve različici: 2 x 12 šumečih tablet ali 20 vrečk.

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

8,78

POPUST:

u go dn

Za nego v predelu mišic in sklepov. Ob nanosu na želeno mesto (hrbet, roke, noge, vrat, komolci, kolena, ramena, zapestja, stopala) nudi prijeten občutek hlajenja, ki se kmalu spremeni v ogrevanje, 100 ml. redna cena: 10,98 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 20%

2

e z ves tobe

1

tic

2,82 €

redna cena: 9,59 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

ALOE VERA X2, 100% ČISTI SOK ALOE VERE

100% čisti sok Aloe vere z dodatki: Mangostin, Kamu Kamu, Maqui, Noni, Acai, Maca in Goji je prehransko dopolnilo s sladilom. Sok Aloe vere je pridobljen iz nepasterizirane aloje vere, ki je ročno pridelana na izbranih nasadih. Sok Aloe vere je dvojno koncentriran in vsebuje naravno pulpo, 1 l. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 29,95 € cena s Kartico zvestobe

23,96 €

5

POPUST:

AstraVita Imuno Activ z izvlečkom rastline Boswellia serrata.

Ob nakupu prehranskih dopolnil Flexi Activ in Imuno Activ prejmete DARILO: knjigo Zdravilne rastline, prof. dr. Boruta Štruklja.

18

#ZDRAVO

Posamično zaviti, antiseptični, 2-slojni alkoholni robčki, namenjeni pripravi kože pred injiciranjem. Robčki so prepojeni s 70% izopropilnim alkoholom in vodo, 100 robčkov. redna cena: 2,98 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20%

2,38

20%

AstraVita Flexi Activ vsebuje edinstveno kombinacijo glukozamina, hondroitina, hialuronske kisline in vitamina E.

MEDIBLINK ALKOHOLNI ROBČKI

Ponudba velja v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si od 6. 9. do prodaje zalog paketa. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Zaloge paketa so omejene. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

www.astra-vita.eu


ZA BOLJŠE POČUTJE

BODITE NEUSTAVLJIVI nstvena di

a

mbinacij ko

MAGNEZIJ Krka 300

Mg+B2

Magnezij in vitamin B2 prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter normalnemu delovanju živčnega sistema.

e

Granulat za pripravo napitka vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2.

os

a ime i k e K ar tn

tic

u go dn

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

Magnezij prispeva tudi k delovanju mišic.

www.magnezijkrka.si Okus po pomaranči in limeti.

Brez konzervansov.

Brez umetnih barvil, arom in sladil.

Ena vrečka na dan.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za zdrav življenjski slog.

1309A-2018_MAGNEZIJ-KRKA_Ad_210x148_SI.indd 1

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 6. 9. do 15. 10. 2018 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelek Magnezij Krka 300, 20 vrečk in 50 vrečk.

17.8.2018 14:28:26

#ZDRAVO

19


a ime i k e K ar tn

os

tz

MATIČNI MLEČEK 750 MG

Prehransko dopolnilo z medom, redna cena: 13,92 € cena s Kartico zvestobe svežim matičnim mlečkom, pantotensko kislino in vitaminom € B6. Primerno za otroke od 6. leta dalje, 10 plastenk po 15 ml.

11,14

2po0pust %

a ime i k e K ar tn

os

tz

13,49 €

3

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 19,99 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 12,61 € cena s Kartico zvestobe

VO

10%

Probiotične kapljice, primerne za jemanje takoj po rojstvu. Vsebujejo L. reuteri Protectis®, 5 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

O

POPUST:

BIOGAIA PROTECTIS BABY

Oralni probiotik za grlo, usta in ušesa. Vsebuje probiotik Streptococcus salivarisu K12 v obliki tablet za lizanje. Od 3. leta dalje, 30 tablet.

POPUST:

9,46 €

10%

2

POPUST:

25%

DERMASTIL MAZILO ZA PLENIČNI DERMATITIS

e z ves tobe

a ime t n i k e K a r

MD Cinkov oksid 20 % Vitamin E 10 % Pantenil triacetat 2,5 % EZ

VOD N O

• Deluje antioksidativno.

tz

%

BR

• Ima pomirjujoče delovanje na vnetje in bolečino.

2po0pust

os

• Zmanjšuje rdečino, srbenje in draženje.

tic

N

Medicinski pripomoček

ug o dn

www.pharmagea.com

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe

BACTOBLIS JUNIOR TABLETE

4

Prispeva k umskim zmogljivostim

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

17,99 €

Za zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti

Za imunsko obrambo. Vitamina A in D3 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Mehke pastile s sestavo brez sladkorja: naravni Wellmune beta-glukan, naravni vitamini, ksilitol in stevija. Primerno za otroke od 2. leta starosti, 30 pastil.

e z ves tobe

u go dn

Multivitamini in minerali za otroke. Na voljo: želejčki (mešani okusi, 60 želejčkov, od 4. leta dalje), žvečilne tablete (gozdni sadeži ali jagoda, 30 tablet in mešani okusi, 100 tablet, od 4. leta dalje), sirup z betaglukani, 150 ml, okus pomaranča, od 1. leta dalje.

Za izboljšano delovanje imunskega sistema

BETACOLD® JUNIOR MEHKE PASTILE

tic

MARSOVCI

tic

u go dn

2po0pu%st

e z ves tobe

MALČKI IN MAMICE

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 6. 9. do 15. 10. 2018 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za celotno linijo Rilastil Dermastil.

20

#ZDRAVO


MALČKI IN MAMICE

MEDIBLINK TERMOMETER BREZKONTAKTNI 6V1 M320

Termometer je enostaven za uporabo, temperaturo izmeri v 1 sekundi. Poleg telesne temperature lahko merite tudi temperaturo predmeta, tekočine, površine in prostora. Z zvočnim in vizualnim opozorilom, 30 spominskimi mesti in možnostjo neslišnega delovanja (idealen tudi za dojenčke). Priložene baterije. 2 leti garancije. redna cena: 38,98 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 6 20%

31,18

PREGNAFIX TEST ZA UGOTAVLJANJE NOSEČNOSTI

Hiter in preprost kromatografski test na protitelesa za kvalitativno odkrivanje humanega horionskega gonadotropina (hCG) v urinu. Izdelan je v obliki trakov, namenjen pa ugotavljanju možne nosečnosti. Izdelka ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

redna cena: 2,80 € cena s Kartico zvestobe

2,24 €

1

POPUST:

20%

JAMIESON PRENATAL

Vitamini in minerali za nosečnice v obliki bonbonov. Kompleks vitaminov in mineralov v enem bonbonu dnevno, 60 žvečljivih bonbonov z okusom brusnice in jabolka. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Medicinski pripomoček.

redna cena:

15,99 € SINOMARIN OTROCI + DARILO: MINI PRŠILO

Sinomarin® Otroci je 100-% naraven in klinično preskušen nosni dekongestiv. Narejen za dojenčke in otroke, da z naravnim mehanizmom osmoze sprosti zamašen nos in povrne normalno dihanje skozi nos, 100 ml. Ob nakupu prejmete darilo Sinomarin Mini pršilo, 30 ml. Medicinski pripomoček. Izdelka ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

redna cena:

7,64 € PREMAMA DUO

Multivitaminski in multimineralni izdelek z omega 3-maščobnima kislinama DHK in EPK, namenjen ženskam, ki načrtujejo nosečnost, nosečnicam in doječim materam, 30 tablet in 30 mehkih kapsul. redna cena: 16,90 € cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

23%

NEXCARE™ OPORA ZA NOSEČNIŠKI TREBUH

Opora za trebuh nosečnici predvsem v zadnjem trimestru olajša nošenje teže trebuha. Porazdeli nošenje teže trebuha na širši del hrbta. S podprtjem trebuha nekoliko razbremeni medenično dno še posebej v času daljšega stanja ali hoje. Na voljo dve velikosti: M (obseg pasu 91 – 112 cm) in L (obseg pasu 105 – 136 cm). redna cena: 44,41 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 4 20%

35,53

Paket vsebuje: Hedrin Once tekoči gel za varno odstranjevanje uši in gnid. Ne vsebujejo biocidov ali pesticidov, 100 ml. Hedrin Protect and Go pršilo, zaščita pred ušmi brez biocidov, 120 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 25,27 € cena s Kartico zvestobe

19,46 €

HEDRIN ONCE IN HEDRIN PROTECT AND GO

13,52 €

3

POPUST:

20%

NEXCARE™ PAS ZA TREBUH PO PORODU

Zagotavlja nežno, a učinkovito oporo trebušnim mišicam po porodu. Drži trebuh v pravilnem položaju, mamici zagotavlja občutek varnosti in udobja. Posebej priporočljiv je po carskem rezu, saj nudi trebuhu udobje in zaščito v času celjenja. Na voljo dve velikosti: M (obseg pasu 80 – 96 cm) in L (obseg pasu 100 – 120 cm). redna cena: 33,94 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 4 20%

27,15

#ZDRAVO

21


KREMA Z OGNJIČEM

Kožo neguje in varuje pred škodljivimi vplivi okolja. Izvleček ognjiča in vitamin B5 ugodno delujeta na celjenje manjših ran, odrgnin in vnetij, 50 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 4,57 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20%

3,66

100% ORGANSKO KAKAVOVO MASLO

Z dodatkom 100% organskega kokosovega olja je primerno za nego suhe, občutljive ali razpokane kože obraza in telesa ter za nego lasnih konic. Prav tako je primeren za nego kože po sončenju, za zaščito ustnic pred razpokami, preprečuje pa tudi nastanek strij. Po uporabi je koža navlažena, mehka ter prožna, 100 ml. redna cena: 10,17 € cena s Kartico zvestobe POPUST: Oglas€Dermo pure 92,5 x 60 % 2 20 Lekarna Ljubljana.pdf 1 28.8.2018 13:10:10

8,14

NEGA TELESA

TONIK ZA NEGO KOŽE

Vlaži kožo ter ji vrača kislost in svežino, zato ga priporočamo za vsakodnevno nego kože obraza in vratu, 100 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 3,71 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20%

2,97

PROCULIN LENS, RAZTOPINA ZA NEGO LEČ

Večnamenska raztopina za razkuževanje, shranjevanje, čiščenje, vlaženje in izpiranje leč ter odstranjevanje proteinskih nečistoč. Raztopina je primerna za vse tipe leč, vključno s silikonskimi lečami s hidrogelom. Priporočamo jo ljudem z občutljivimi očmi. Priložena je tudi antibakterijska škatlica za leče s srebrovimi ioni, 400 ml. Izdelka ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

redna cena: 10,15 € cena s Kartico zvestobe

8,12 €

2

POPUST:

20%

AVÈNE CLEANANCE EXPERT EMULZIJA

C

M

Emulzija primerna za nego kože nagnjene k nastanku nepravilnosti (mozolji, ogrci). Kremna tekstura, ki se enostavno razmaže, kožo pa hidratira in matira, 40 ml. redna cena: 15,99 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 25%

Y

CM

MY

CY

CMY

K

a ime i k e K ar tn

os

tz

22

#ZDRAVO

tic

u go dn

5po0pu%st

e z ves tobe

11,99


NEGA TELESA

Dnevna krema za obraz je nega z zaščitnim faktorjem, ki zmanjšuje obstoječe znake staranja na koži in upočasnjuje njihov pojav. Na voljo dve različici: za normalno do mešano kožo in za suho kožo, 50 ml. Ob nakupu katerega koli izdelka

a ime i k e K ar tn

tic

tz

VICHY SLOW AGE

e z ves tobe

2po0pust %

os

Nega za občutljivo, netolerantno kožo, nagnjeno k pordelosti. Izdelki so brez dodane vode, ki jo v celoti nadomešča sok aloje vere. Obogateni so s hialuronsko kislino, vitamini, kolagenom in koencimom Q10.

u go dn

ALOE VERA X2, ANTI-AGE

Vichy Slow Age na voljo tudi darilo Mineral 89, 30 ml. Ponudba daril je omejena in velja do razprodaje zalog daril.

Na voljo: Krema za obraz, 50 ml; Krema za okoli oči in ustnic, 18 ml; Serum za obraz, 30 ml.

redna cena: 30,01 € cena s Kartico zvestobe

24,01 €

5

POPUST:

20%

Oglas Eucerin suha koža 92,5 x 60 Lekarna Ljubljana.pdf 1 28.8.2018 13:11:27

LA ROCHE-POSAY EFFACLAR DUO +

Korektivna nega proti nepravilnostim. Odmaši pore in preprečuje nastanek rdečih in rjavih lis na koži, 40 ml.

Na voljo tudi Effaclar duo paket, ki vsebuje darili Effaclar gel za čiščenje mastne občutljive kože, 50 ml in Serozinc adstrigentni tonik v spreju, ki čisti in pomirja kožo, 50 ml. Ponudba paketa je omejena in velja do razprodaje zalog.

redna cena: 15,38 € cena s Kartico zvestobe

12,30 €

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

3

POPUST:

20%

A-DERMA EXOMEGA OLJNI GEL ZA UMIVANJE

Oljni gel za tuširanje vsebuje izvleček iz ovsa Rhealba® in je namenjen dnevni higieni atopijske ter izrazito suhe kože dojenčkov, otrok in odraslih, 200 ml. redna cena: 13,56 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 20%

10,85

VICHY NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS

Nega zrele kože in kože v menopavzi, izboljšuje gostoto kože in ji da bleščeč sijaj. Na voljo več različic: dnevna nega za normalno in mešano kožo, dnevna nega za suho kožo, nočna krema in MAGISTRAL hranljivi balzam za gostoto kože, 50 ml. redna cena: 33,31 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 5 20%

26,65

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR SYNDET LA ROCHE-POSAY CICAPLAST BAUME B5

Balzam, ki spodbuja pomiritev in obnovitev kože telesa, obraza in ustnic pri odraslih, otrocih in dojenčkih, 40 ml. redna cena: 9,17 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 25%

6,88

Kremni gel za umivanje telesa. Primeren je za izjemno suho in k atopiji nagnjeno kožo dojenčkov, otrok in odraslih. Zmanjšuje suhost in razdraženost kože. Koži vrača lipide in ohranja njen naravni zaščitni sloj. Izperite z vodo, 400 ml. redna cena:18,05 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 25%

13,54

#ZDRAVO

23


NOČNA KREMA redna cena: 31,48 € cena s Kartico zvestobe

23,99 €

25,18 €

CERUSTOP® OLJE ZA UHO V PRŠILU

Olje v pršilu, ki se uporablja za odstranjevanje prekomernega ali zasušenega ušesnega masla (cerumna), da se prepreči vnetje sluhovoda. Izdelek vsebuje mandljevo in parafinsko olje ter vitamin E, 10 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 7,91 € cena s Kartico zvestobe

6,72 €

2

POPUST:

15%

MARTIS RESPECT BARVA ZA LASE

Obstojna barva za lase, ki lase ščiti ter okrepi njihovo strukturo. Vsebuje rastlinske izvlečke ognjiča, pšeničnih kalčkov in koprive. Na voljo 20 različnih odtenkov. Vsebina: 1 tuba barvne kreme za lase 60 ml, 1 plastenka fiksirja 60 ml, 1 regenerator za končno nego las 15 ml in 1 par rokavic za vašo zaščito. redna cena: 8,49 € cena s Kartico zvestobe

6,79 €

2

POPUST:

20%

Alkoholna raztopina za razkuževanje rok. Uničuje bakterije, glive in viruse. Vsebuje premaščevalce in vlažilce, zato rok ne izsušuje, 500 ml. Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

redna cena: 8,28 € cena s Kartico zvestobe

7,04 €

POPUST:

15%

2

MELVITA OČIŠČEVALNI DEZODORANT

24-urno delovanje. Ekološka formula vsebuje eterična olja poprove mete, sandalovine in timijana. Lahka nemastna tekstura se hitro vpije in ne pušča madežev na oblačilih. Ne vsebuje aluminijevega klorohidrata, 50 ml. redna cena: 13,70 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 15%

11,65

FOLTENE PHARMA ŠAMPON

Ženski in moški šampon Foltene proti izpadanju las. Brez parabenov, SLS, SLES, mineralnih olj, parafinskih voskov. Nova, večja embalaža, 400 ml. redna cena: 13,69 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 20%

10,95

u go dn

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

24

#ZDRAVO

e z ves tobe

DNEVNA KREMA redna cena: 29,99 € cena s Kartico zvestobe

DESDERMAN PURE S PUMPICO

tic

a ime i k e K ar tn

os

Krema za čvrsto in bolj gladko kožo s hialuronsko kislino, Q10 in vitaminom B3. Pomaga upočasniti znake staranja. Na voljo dve različici: dnevna in nočna krema, 50 ml.

tz

tic

u go dn

EUBOS ANTI AGE HYALURON REPAIR FILLER

2po0pu%st

e z ves tobe

NEGA TELESA

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 6. 9. do 15. 10. 2018 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelke Bapscarcare, ki so medicinski pripomoček. Izdelki niso na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.


KOLEDAR SVETOVANJ IN MERITEV: POSVET S FARMACEVTOM LEKARNE LJUBLJANA VSAK TOREK OD 9.00 DO 12.00 Naročanje ni potrebno.

SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM 28. 9. 2018 OD 9.00 DO 12.00 Na svetovanje se je treba naročiti.*

PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX 6. 9. 2018 OD 13.00 DO 16.00 4. 10. 2018 OD 13.00 DO 16.00 Na meritev se je treba naročiti.*

Meritev bodo opravljali strokovnjaki iz Društva za osteoporozo. V času meritev vam bo na voljo tudi farmacevt iz Lekarne Ljubljana, ki bo opravljal svetovanje na osnovi izvidov meritev.

POSVET Z INŽENIRJEM ORTOTIKE IN PROTETIKE 14. 9. 2018 OD 10.00 DO 12.00 12. 10. 2018 OD 10.00 DO 12.00

Na posvet se je treba naročiti.* Posamezni posvet traja 10 minut.

Na izbrane meritve in posvete se lahko naročite osebno v prodajalni LL Viva Prisojna, po telefonu (01 230 61 53) ali preko e-pošte (llviva.prisojna@llgrosist.si).

STI UGODNO TOBE S E V Z KARTICE VOLJO A N SEDAJ VIVI TUDI V LL

www.llviva.si

Pripomoček za oporo in zaščito pri vnetjih kit in sklepov zaradi poškodb, pritiska in preobremenjenosti. Opornica je narejena iz kombinacije dveh raztegljivih materialov (mehki bombažni velur in gosta najlonska mrežica). Pritisk se nastavi glede na potrebe posameznika in pri tem ne ovira krvnega obtoka. redna cena: 19,84 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

15,87

POPUST:

20%

Opornica za gleženj s trdim ogrodjem Pavis Univerzalna opornica za gleženj z anatomsko oblikovano trdo školjko, ki omogoča učinkovito mediolateralno imobilizacijo goleničnega/tarzalnega sklepa, ne da bi pri tem ovirali upogibanje/iztegovanje. Uporablja se lahko na obeh gležnjih in omogoča tri različne nastavitve velikosti.

41,38

Pripomoček se uporablja pri težavah s ključnico (izpah, zlom) in ima na hrbtni strani majhno blazinico, kjer se prekrižata dva trakova. Vsak trak ima zaščitno blazinico, dve zaponki in zapirala (ježki) za pričvrstitev traku. Na voljo dve velikosti: M in L. redna cena: 30,50 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

24,40

POPUST:

20%

Pas za stomo Pavis Zagotavlja enakomerno in stalno kompresijo ter tako daje oporo trebušnemu predelu in preprečuje nastanek parastomalne kile.

Raztegljiv pas je visok 22 cm in narejen iz zračne bombažne tkanine, ki ne povzroča alergij. Ima 7-cm odprtino (lahko se razširi na 11 cm) in ultra lahko bombažno prekrivalo za vrečko. V sivi barvi, na voljo velikosti S, M in L. redna cena: 48,80 €

redna cena: 51,73 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Oprtnik za ključnico Pavis

Slike so simbolne.

Opornica za skakalno koleno Pavis

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

39,04

POPUST:

20%

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

25


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI!

BOLEČA PETA, PETNI TRN Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot. OIM Ortopedski inženiring Boleča peta ali bolečina okrog pete je pojav bolečine v zadnjem delu stopala, ki je včasih lahko zelo Č IT I E SE NARO M IT izrazita. Velikokrat bolečo peto spremlja tudi B A Z O P E NE Z IN Ž E N IR J drugačen način hoje zaradi bolečine, kar A P O S V E T P R OT E T IK E N lahko povzroča nepravilno razporeditev teže IN O RTOT IK E telesa in morebitne težave na neboleči strani telesa.

12. 10.

14. 9.

Težava sicer redko prizadene odraščajočo populacijo, najpogostejša je pri delovno aktivni populaciji.

2018

Zdravljenje boleče pete po navadi poteka najprej Do boleče pete največkrat pride zaradi stoječega konservativno. Če bolečina traja dlje časa, je dela, nepravilne obutve, prevelike telesne teže, smiselno obiskati osebnega zdravnika, ki določi način oblike stopala, nesreče, bolezni, preveč izrazite 25 zdravljenja ali vas napoti k specialistu. Konservativno hoje po petah itd. Velikokrat je razlog teh težav več na strani zdravljenje vključuje fizikalno terapijo in se lahko tudi neprimerna obutev, ki ima po navadi zelo nadaljuje z različnimi ortopedskimi pripomočki, kar s časom skupno tanko in nekakovostno gumo, s čimer samo še bolj preobremenimo zadnji del stopala. Boleča peta je splošen izraz, pri privede do izboljšave. Zelo priporočeni ortopedski pripomočki so: udobni tej težavi lahko pride do vnetja plantarne fascie, lahko pride do nabiranja in primerni čevlji (ortopedska obutev), serijski ali ortopedski vložki po meri, hladilne kreme itd. kalcija, frakture itd.

2018

Hergos Glamour ortopedski čevlji

Hergos Reha čevlji za rehabilitacijo

Kakovostni ortopedski čevlji, narejeni iz izbranih materialov in ročno šivani, zaradi česar so bolj fleksibilni. Mehko usnje daje čevljem dodatno udobnost.

Čevlji so iz mehkega in pralnega materiala z elastičnim sprednjim delom, primerni za nežna in občutljiva stopala. Zaobljen podplat zagotavlja premikanje stopala tudi pri omejeni gibljivosti nožnega palca.

Odstranljiv in pralni vložek. Idealni za otekle noge in stopala. V modri barvi, na voljo številke od 40 do 46.

Idealna obutev v primeru otečenih stopal in nog, krempljastih in kladivastih prstov, onihopatij. V črni barvi, na voljo številke od 40 do 46.

redna cena: 67,10 €

redna cena: 51,00 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

53,68€ 20%

POPUST:

40,80€ 20%

Linija čevljev Professional je namenjena predvsem osebam, katerih delo je pretežno stoječe (npr. v bolnišnicah, trgovinah …), hkrati pa sta jim pomembna tudi dobro počutje in estetika. Sprednji del čevlja je narejen iz telečjega usnja, zgornji del iz umetnega usnja. Podplat je prišit ročno za zagotavljanje prožnosti pri opravljanju dela. Na voljo odprti model čevljev za ženske (številke od 36 do 41) in moške (številke od 41 do 46) ter zaprti model čevljev (številke od 41 do 46).

26

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

Odprti ženski model

Odprti moški model

redna cena: 58,32 €

redna cena: 75,40 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

46,66

POPUST:

20%

60,32

Zaprti model redna cena: 79,30 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

63,44

POPUST:

20%

Slike so simbolne.

Hergos Professional delovni natikači


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI! Pedalnik za vadbo Aidapt Pedalnik oz. pogonsko kolo za vadbo je namenjen za posttravmatsko rehabilitacijo in fizioterapijo za osebe, ki imajo težave z gibanjem ali so invalidni. Primeren je za razgibavanje rok in nog. Ima digitalni števec, ki meri kalorije, čas, vrtljaje in korake na minuto. redna cena: 32,12 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

25,70

Zložljiva sprehajalna palica Aidapt Raztegljiva sprehajalna palica. 5 različnih višin, ergonomski ročaj, primeren za v obe roki. Noga iz gume preprečuje zdrse, trak za enostavno shranjevanje. Različne barve. Višina palice: 810 - 910 mm. Največja dovoljena teža uporabnika je: 100 kg. redna cena: 27,85 €

POPUST:

20%

Kapa za umivanje las Aidapt Hitri in brezskrbni način za umivanje in osvežitev las brez uporabe vode. Kapo za umivanje las lahko uporabljate pri sobni temperaturi ali jo segrejete v mikrovalovni pečici. Idealen izdelek za osebe, ki se ne morejo kopati. V paketu 4 kosi.

POPUST:

10,32€ 20%

Ščipalec za nohte z lupo Aidapt Ščipalec za nohte z lupo je idealen za varnejše striženje nohtov. Ščipalec za nohte z lupo ima odstranljiv plastični pokrov za boljši oprijem, medtem ko lupa (magnetno pritrjena na vrh) omogoča boljši pogled na nohte. Ščipalec je lahek in zmanjša tveganje za poškodbe. redna cena: 4,35 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

22,28

20%

Set krtač Aidapt Komplet z izjemno dolgimi, ergonomsko oblikovanimi ročaji z udobnim gumijastim oprijemom. Komplet vključuje glavnik s plastičnimi zobmi in mehko ščetko. Idealen za uporabnike z omejeno gibljivostjo rok ali ramen. redna cena: 20,06 €

redna cena: 12,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

3,48€ 20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

16,05

20%

Zložljiva hodulja Aidapt Lahka aluminijasta zložljiva hodulja s širokim podstavkom za maksimalno stabilnost. Hodulja ima mehke ročaje in nastavljivo višino. Preprosto zložljiv mehanizem z eno tipko. Največja dovoljena teža uporabnika je 133 kg. redna cena: 55,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

44,72€ 20%

Okrogla blazina Aidapt

Stol za kopalno kad Aidapt

Napihljiva blazina zmanjša pritisk pri sedenju, tako da enakomerno porazdeli težo in pomaga uporabniku vzdrževati pravilno držo.

Stol za kopalno kad zagotavlja dodatno višino, ki omogoča enostaven vstop v kopalno kad in iz nje.

Blazina je enostavna za uporabo. Primerna je za uporabo med nosečnostjo in po porodu.

Stol je izdelan iz visoko kakovostne ojačane pločevine in ustreza varnostnim smernicam. Na voljo v 3 višinah (15 cm, 20 cm, 30 cm).

redna cena: 8,20 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

6,56

POPUST:

20%

Popust s Kartico zvestobe:

20%

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI! Mediblink elektronski nosni aspirator M420

Sissel zračna ravnotežna blazina Balancefit

Elektronski nosni aspirator M420 je ergonomsko oblikovan, varen in lahek, primeren za odstranjevanje sluzi iz noskov otrok. 12 melodij med uporabo zamoti otroka. Priloženi so štirje mehki, silikonski nastavki. Enostavno čiščenje. Tiho delovanje. 2 leti garancije.

Večfunkcijski pripomoček premera 34 cm za izboljšanje ravnotežja, koordinacije, povečanje moči in pospeševanje cirkulacije. Ima posebne izbokline v dveh različnih višinah, ki služijo za masažo stopal in predstavlja odličen pripomoček za izvajanje ravnotežnih vaj. Prav tako se lahko uporablja kot dodatek na stolu za dinamično in aktivno sedenje. Primerna je za izvajanje vaj za krepitev medeničnega dna.

redna cena: 39,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 57,58 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

31,92€ 20%

46,06€ 20%

Bio kokosov sok

Bio moringa v prahu

100% kokosov sok iz mladih bio kokosovih orehov. Pakiranje vsebuje sok enega in pol kokosovega oreha. Primerno tudi za vegane, brez konzervansov in drugih sintetičnih dodatkov, 500 ml.

10-delni set. V črni torbici z zadrgo.

redna cena: 2,96 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

2,37

20%

Boso merilniki

ugodn

3po0pust

tz

%

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

9,70

POPUST:

20%

a im e t n i k e K a r

os

• Natančni in kakovostni merilniki krvnega tlaka in telesne temperature. • Enostavno upravljanje in natančnost meritev. • Merilniki imajo velik zaslon in celovit nabor funkcij. • Na voljo merilniki krvnega tlaka za merjenje na zapestju ali nadlahti in merilniki telesne temperature za merjenje na čelu ali v ušesu.

POPUST:

e z v e s t ob e

redna cena: 12,13 €

tic

2,39

Clauss set za manikuro

Moringo se uporablja kot surovino za zelene mešanice. Lahko se uporablja kot dodatek za različne napitke, riž, testenine ali za solate in juhe, 100 g.

redna cena: 2,99 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

LL VIVA PRISOJNA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 53, E: llviva.prisojna@llgrosist.si

Odpiralni čas:

Od ponedeljka do petka: 9.00 - 17.00 Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 6. 9. do 15. 10. 2018 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v specializirani prodajalni LL Viva Prisojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

28

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


PANTHEXYL

10 % POPU STA

n razežna pr šit ev

SEPTEMBER OKTOBER

MESEČNA AKCIJA NOSNO PRŠILO, 100 ml Medicinski pripomoček

V primeru prehlada in sinusitisa ter za preprečevanje vnetja srednjega ušesa.

180730 Informacije za uporabnike

3. 9. - 30. 9. 2018

Imetnik blagovnih znamk oziroma licence blagovnih znamk je skupina družb GSK. ©2018 skupina družb GSK ali njihov dajalec licence. CHAD/CHPLD/0050/18, 07/18

15 % P OPUSTA

Za otroke od 1. leta starosti in odrasle. ZASTOPNIK ZA SLOVENIJO: Pharmagea d.o.o., Vodovodna cesta 91, 1000 Ljubljana www.pharmagea.com

3. 9. - 30. 9. 2018 Izdelka ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.

20 % P O P USTA 1. 10. - 31. 10. 2018

25 % POPU STA 1. 10. - 31. 10. 2018 Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcije ne veljajo za izdelke, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti in za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

www.lekarnaljubljana.si


Na zaupanju gradimo naš odnos

STE ŽE ODDALI SVOJE PRIVOLJENJE? Če želite biti tudi v prihodnje obveščeni o lekarniških storitvah, ugodnostih in ostalih aktivnostih v Lekarni Ljubljana in želite prejemati kupone ugodnosti, rojstnodnevna voščila s kuponom za popust, vabila na predavanja in ostale dogodke, vas vabimo, da izpolnite in oddate privolitev za obdelovanje osebnih podatkov in nam izkažete zaupanje glede njihove uporabe.

Podajte svoje privoljenje na www.lekarnaljubljana.si ali v enotah Lekarne Ljubljana do konca SEPTEMBRA 2018 in pridobite dodatnih 50 jabolk zvestobe. Aktivnost velja do 30. 9. 2018. Jabolka zvestobe bodo naložena v roku 20 delovnih dni od datuma oddaje privolitve posameznika. Jabolka se naložijo na imetnikovo Kartico zvestobe, upošteva se enkratna oddaja privolitve na imetnika Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

POSEBNA UGODNOST za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana

Akcijske cene za preventivne meritve v Posvetovalnici Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Dalmatinova ul. 10, 1. nadstropje, v Ljubljani, ob ponedeljkih, torkih, četrtkih, petkih od 9.00 do 12.00 ter ob sredah od 11.00 do 15.00. Naročanje ni potrebno!

Tel.: 01/234-75-55 E-mail: posvetovalnicazasrce@siol.net www.zasrce.si

Vrsta preiskave Glukoza Holesterol Trigliceridi Glukoza in holesterol Glukoza in trigliceridi Holesterol in trigliceridi Holesterol, trigliceridi, glukoza EKG Gleženjski indeks Meritev hitrosti pulznega vala, ocena starosti žil Celotni maščobni profil (lipidogram) Zdravstveno-vzgojno svetovanje Krvni tlak Saturacija

AKCIJSKA CENA 2,00 EUR 3,00 EUR 3,00 EUR 4,50 EUR 4,50 EUR 6,00 EUR 7,50 EUR 2,00 EUR 6,00 EUR 6,00 EUR 15,00 EUR brezplačno brezplačno brezplačno

REDNA CENA 2,50 EUR 3,50 EUR 3,50 EUR 5,50 EUR 5,50 EUR 7,00 EUR 9,00 EUR 4,00 EUR 9,00 EUR 9,00 EUR 18,00 EUR

Ugodnosti veljajo od 6. 9. do 18. 10. 2018 ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA

Strokovno in zanesljivo, 24 ur na dan. • Posebne spletne akcije. • Brezplačna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu. • Članki in nasveti strokovnih sodelavcev Lekarne Ljubljana. • Posvetovanje s farmacevti prek spletnega obrazca Vprašajte farmacevta.

20 % POPUSTA

NA 1 IZDELEK PO VAŠI IZBIRI* S PROMOCIJSKO KODO ZDRAVO20 V SPLETNI LEKARNI LJUBLJANA www.lekarnaljubljana.si OD 6. 9. DO 15. 10. 2018

* Promocijsko kodo lahko koristite ob enkratnem nakupu na en izbran izdelek v Spletni Lekarni Ljubljana (www.lekarnaljubljana.si). Promocijska koda je veljavna do 15. 10. 2018. Promocijske kode ni mogoče unovčiti na zdravila brez recepta, galenske izdelke, veterinarska zdravila brez recepta, začetne mlečne formule in knjige, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter na ostale izdelke, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje prodajo s popusti ali drugimi ugodnostmi. Promocijske kode ni mogoče unovčiti na izdelek, ki je že v akciji. Popusti se med seboj ne seštevajo.

30

2018 08 Spletna Lekarna oglas katalog 210x148,5.indd 1

#ZDRAVO

30/08/2018 15:06


Izdelka ni na voljo v enoti Nova Lekarna Postojna.


HITRA POMOČ PRI BOLEČEM GRLU

Zdravilo Angal vsebuje lidokain in klorheksidin. | SI1808870842 | Informacija pripravljena: avgust 2018

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

62.Zdravo katalog Lekarna Ljubljana  

62.Zdravo katalog Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded