82. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana

Page 1

uživajte v radostih poletja!

VELJAVNOST OD 10. 6. DO 30. 8. 2021

www.lekarnaljubljana.si

str. 4 | INTERVJU Štefanija L. Zlobec,

predsednica Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica

str. 7 | DEMENCI PRIJAZNE TOČKE str. 8 | PUTIKA str. 9 | KAKO DO UREJENE PREBAVE NA POTOVANJU str. 10 | OTROCI IN POLETJE str. 12 | POGOSTE TEŽAVE Z NOHTI str. 15 | NAGRADNA KRIŽANKA


e K artice

zv

nstvena di

e

tob

es

nik

mbinacij o k

Mg+B2 e

BODITE NEUSTAVLJIVI Magnezij Krka 300 vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2. Magnezij in vitamin B2 prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Magnezij prispeva tudi k normalnemu delovanju mišic.

www.magnezijkrka.si Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za zdrav življenjski slog. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 10. 6. do 30. 8. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za Magnezij Krka 300. Naročnik oglasa je Krka, d. d., Novo mesto.

a

im nost za

et

ed

U g od

in

10 % popust


MERITVE IN SVETOVANJA V LEKARNI LJUBLJANA

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

Od 1. junija dalje v enotah Lekarne Ljubljana ponovno izvajamo meritve krvnega tlaka, telesne teže in višine ter pregled uporabe zdravil.

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA

● LOGATEC PONEDELJEK, 14. 6. 2021 ● NOVE JARŠE PETEK, 18. 6. 2021 ● ŠIŠKA ČETRTEK, 24. 6. 2021 ● ČRNUČE ČETRTEK, 24. 6. 2021 ● CITIPARK ČETRTEK, 1. 7. 2021 ● WTC SREDA, 6. 7. 2021 ● BLOKE PETEK, 9. 7. 2021 ● VIČ ČETRTEK, 12. 8. 2021 Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust.* Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

Vsa svetovanja v okviru zdravega življenjskega sloga in pregled uporabe zdravil so še naprej dostopna na daljavo, prek video povezave z magistrom farmacije. Magister farmacije vam lahko svetuje ob zdravstvenih težavah ali slabem počutju, poda želene informacije o vaši terapiji, zdravilih na recept in brez recepta ter prehranskih dopolnilih ali vam svetuje glede zdravega življenjskega sloga. Naročilo na posvet je hitro in enostavno – obiščite spletno stran Lekarne Ljubljana www.lekarnaljubljana.si in se s pomočjo klepetalnega robota Žive naročite na posvet. Živa omogoča pregled terminov in vas obvešča o dogovorjenih sestankih. Vsa svetovanja so brezplačna.

Imate vprašanja o jem Posvetujte se z magi Strokoven in prijazen

*

-10%

Naročite se na brezpl asistentke Žive na ww

ob enkratne m nakupu

69. LJUBLJANA FESTIVAL Ljubljana, 1. 7. – 8. 9. 2021

ELĪNA pLÁcIDo SoNJA ANA NETREBKo JoNAS JoSÉ GARANČA DoMINGo JONČEVA JUSIF EJVAZoV KAUFMANN cURA

10 % popust* za imetnike Kartice zvestobe Lekarna Ljubljana

VSTopNIcE: ljubljanafestival.si, Blagajna Križank, Petrol Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

* Popust velja na Blagajni Križank ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Popusti se med seboj ne seštevajo in ne veljajo na dan prireditve. Popust lahko izkoristite tudi na ljubljanafestival.si, s kodo LEKARNA. Popusti ne veljajo za koncert Vlada Kreslina in koprodukcijske dogodke.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 10. 6. do 30. 8. 2021 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 27 do 30 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Domen Grögl, arhiv Spominčice, Shutterstock.

Častni pokrovitelj Ljubljana Festivala 2021 je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

Ustanoviteljica Lekarne Ljubljana

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


Tako se začne ena od mnogih življenjskih zgodb, ki so skrbno zabeležene na spletni strani www.spomincica.si in odstirajo pogled na bolezen sodobnega časa – demenco. Še več nam odstira pogovor s predsednico združenja, gospo Štefanijo Lukič Zlobec.

INTERVJU Štefanija L. Zlobec,

predsednica Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica, pobudnica druženj Alzheimer Cafe, mreže Demenci prijaznih točk v Sloveniji in vztrajna borka za demenci prijazno okolje.

"Z Demenci prijaznimi točkami ozaveščamo in nudimo informacije ter podporo pri življenju z demenco." »Odkar si odšla iz najinega doma, ki sva ga tako lepo uredila, sem ostal sam, tako sam, brez tebe, najdražja Vida. Ostale so neme stene, s katerimi se ne morem pogovarjati. Vida, kaj vse doživljam, ko vsak dan prihajam k tebi. Komaj čakam, da pride ura, ki sem se je navadil, da se odpravim k tebi, da te objamem in poljubim. Kako lepo mi je, ko mi poljub velikokrat vrneš. Kako rad bi se s teboj pogovarjal, pa ne morem, samo tvoje ljubeče oči me tako toplo gledajo in božajo.« 4

#ZDRAVO

Tudi vaše prvo srečanje z demenco in združenjem Spominčica izhaja iz osebne izkušnje. Kot prostovoljka ste se društvu namreč pridružili leta 2014, ko je vaš mož pri starosti 50 let zbolel za alzheimerjevo boleznijo, najpogostejšo obliko demence. Kako ste zaznali prve znake bolezni in kaj vas je vodilo k temu, da ste se tako zavzeto vključili v urejanje področja demence pri nas? Ko smo domači opazili, da mož ni povsem tak, kot je bil, in da redna dnevna opravila zanj predstavljajo večji napor, smo se pogovorili z družinskim zdravnikom. Toda leta 2000, ko so se začele pojavljati spremembe pri možu, ni bilo nikjer nobenih informacij in govora o demenci, zato je trajalo kar nekaj let, preden smo sploh prišli do podrobnejšega, specialističnega pregleda. Po dolgem in težkem obdobju so se naše poti združile s specialistom psihiatrije dr. Alešem Kogojem, ki je tudi ustanovitelj Spominčice. Dr. Kogoj je mojemu možu postavil diagnozo. In takrat sem na njegovo pobudo začela ozaveščati o demenci in postala aktivna na področju izboljšanja stanja glede demence v Sloveniji. Ob soočanju z moževo demenco sem postala del Spominčice. Zavedali smo se potrebe in nujnosti sprememb na področju demence v Sloveniji, zato smo na Ministrstvo za zdravje (MZ) naslovili pobudo za oblikovanje Strategije za obvladovanje demence. Skupina različnih strokovnjakov je pripravila dokument strategije, ki je bila sprejeta leta 2016. Leto kasneje je bil pripravljen Globalni akcijski načrt, ki je bil


zasnovan tako, da zagotavlja smernice za razvoj in izvajanje politik, ki se nanašajo na demenco. V istem letu je MZ pripravilo prvi javni razpis za izobraževanje strokovnih delavcev, formalnih in neformalnih oskrbovalcev. Izobraženih je bilo več kot 15.000 ljudi po vseh regijah Slovenije. Prav tako sem vzpostavila stik z evropsko organizacijo Alzheimer Europe (AE), ki šteje 36 držav članic. Spominčica je postala polnopravni član te organizacije in tudi članica Mednarodne organizacije za alzheimerjevo bolezen (ADI). Postopna izguba spomina, težave pri govoru, vedenjske in osebnostne spremembe, upad intelektualnih funkcij, težave pri vsakdanjih opravilih, ponavljanje istih vprašanj, zapiranje vase in izogibanje družini ter družbi. Na kaj vse morajo biti bolniki in njihovi najbližji še pozorni in zakaj je pravočasna diagnoza demence pomembna? Svojci in bližnji morajo biti najpozornejši na prve znake demence, ki ste jih že omenili. Ko opazimo, da se bližnji ne obnaša, kot se je, da ne zmore več določenih stvari opraviti, kot jih je, da se velikokrat ne spomni pomembnih stvari, takrat je treba ukrepati in iti na pregled k zdravniku in po morebitno diagnozo demence. S pravočasno diagnozo se osebi z demenco in svojcem omogoči dostop do informacij, svetovanja, izobraževanja, pomoči in podpore ter usklajenega zdravljenja ves čas trajanja bolezni. Pravočasna diagnoza zagotavlja priložnost za učinkovito načrtovanje nadaljnje oskrbe, pomoči in podpore obolelim, svojcem ter oskrbovalcem. Pomembno je, da prilagodijo svoje življenje tako, da ohranjajo različne aktivnosti, socialne stike, redno in zdravo prehrano, dober spanec, miselne izzive in različno fizično gibanje, pri tem pa jih svojci in bližnji spodbujajo ter jim nudijo pomoč in podporo. Ob prvi fazi demence je priporočljivo spregovoriti tudi o prihodnosti, kaj si oseba z demenco želi glede zdravljenja ob napredovanju bolezni. Hkrati je pomembno tudi vprašanje glede različnih pooblastil za bančne, poštne in osebne storitve ter glede morebitnih nepremičnin in skrbništva, če bi to bilo potrebno. Pri vseh teh pogovorih in odločitvah mnogi pridejo do velikih dilem in stisk, pri čemer se je treba obrniti po strokovno pomoč – svetovanje pri socialnih delavcih, zdravnikih, nevrologih, psihiatrih ter tudi pri Spominčici. Pred časom smo se o demenci pogovarjali tudi s priznanim nevrologom dr. Zvezdanom Pirtoškom, ki je izrazil nezadovoljstvo nad diagnosticiranjem demence pri bolnikih. Meni, da je spregledanih veliko bolnikov v začetnem stadiju bolezni. Delno je to pripisati sramu bolnikov in svojcev priznati

tovrstne težave, delno pa tudi skopo odmerjenemu času, ki ga ima družinski zdravnik na voljo za pogovor z bolnikom. Problem so tudi predolge čakalne vrste za pregled pri specialistu. Vaše mnenje? Spominčica odlično sodeluje z dr. Zvezdanom Pirtoškom, ki je tudi predsednik strokovnega odbora Spominčice. Skupaj oblikujemo različne informacije in načrte, kaj in kako še izboljšati stvari na področju demence v Sloveniji. Tudi na nas se obrne veliko svojcev, ki jih skrbi, da osebni zdravnik ni opazil znakov demence pri bližnjem in da zato niso prejeli napotnice za specialista, ki bi diagnosticiral morebitno demenco. V času, ki je osebnemu zdravniku namenjen za pregled, je včasih res mogoče spregledati znake demence, vendar je treba še enkrat poudariti, da je diagnoza demence pomembna v čim zgodnejši fazi, ker zdravila, ki upočasnijo potek napredovanja demence, najbolj učinkujejo ravno takrat. Ljudje, ki čutijo spremembe pri sebi, se bojijo obiska pri zdravniku, saj ne želijo slišati, da imajo demenco, sram jih je in hkrati strah. Zato je 75 % ljudi z demenco še vedno brez diagnoze. Član Spominčice Tomaž Gržinič, predsednik Slovenske delovne skupine oseb z demenco in član Evropske delovne skupine oseb z demenco, je zgodaj dobil diagnozo, zato vedno pove, da je svoje življenje zaradi pravočasne diagnoze lahko spremenil, prilagodil tako, da ohranja aktivno, samostojno in kakovostno življenje. Njegova okolica in bližnji so seznanjeni s tem, da ne more početi vsega, kar je prej, in tako se lahko vsi skupaj prilagodijo novim razmeram. Vključen je v številne aktivnosti, krepi socialne stike in sam pravi, da mu je diagnoza rešila nadaljnje življenje. Demenca ne prizadene le bolnikov, tudi svojci so ob skrbi za osebo z demenco izpostavljeni hudim fizičnim, psihičnim, čustvenim, finančnim in drugim obremenitvam, zaradi katerih pogosto izgorevajo in se znajdejo v številnih stiskah. Kje lahko najdejo pomoč? Demenca je res bolezen celotne družine. Oseba z demenco ob napredovanju bolezni vedno bolj potrebuje pomoč svojcev in bližnjih, njihovo podporo, sprejemanje in razumevanje. Demenca zagotovo vpliva tudi na odnose in prinaša veliko sprememb v življenje vseh, ki so povezani z osebo z demenco. Svojci nosijo odgovornost in za marsikoga je to veliko breme in vir stiske. Zato je res pomembno, da o bolezni spregovorimo in da se zaradi nje ne odmikamo od družbe in zapiramo vase. O bolezni bližnjega spregovorimo tudi s sosedi, prijatelji, znanci ter drugimi. Svojci so zelo obremenjeni z boleznijo, ki traja več let. V Spominčici zagotavljamo strokovno in učinkovito pomoč ter podporo osebam z demenco, njihovim svojcem in

skrbnikom. V ta namen izvajamo veliko različnih aktivnosti, delavnice za ohranjanje različnih kognitivnih sposobnosti, delavnice za krepitev socialnih stikov in delavnice za preventivo pred prezgodnjo demenco. Nudimo osebno, telefonsko in spletno svetovanje, informativno gradivo, skupino za samopomoč svojcem, strokovno usposabljanje o demenci za svojce »Ne pozabi me«, vodnik Živeti z demenco doma, vaje za ohranjanje spomina, strokovne konference, Alzheimer Cafe, družabništvo, aktivno prostovoljstvo, ozaveščanje in spodbujanje celotne družbe pri krepitvi demenci prijaznega okolja. Poleg tega sodelujemo z različnimi strokovnjaki s psihiatrične in nevrološke klinike v Ljubljani. Svojci lahko pomoč glede demence dobijo tudi pri osebnem zdravniku in specialistu. Glede različnih socialnovarstvenih storitev pa se lahko obrnejo na center za socialno delo. Pomoč in podpora svojcem oseb z demenco je res nujna, saj pomaga pri razbremenjevanju stisk in reševanju problemov, s katerimi se srečujejo ob skrbi za bližnjega z demenco, ter dobijo nove moči in optimizem pri soočanju z napredovanjem demence.

75 %

ljudi z demenco je še vedno brez diagnoze. Program »Ne pozabi me« je leta 1999 skupaj s sodelavci Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana oblikoval ustanovitelj združenja Spominčica dr. Aleš Kogoj. Kaj opažate v dobrih dveh desetletjih obstoja programa? Usposabljanje »Ne pozabi me« poteka v obliki skupin s strokovnimi predavanji za svojce in druge formalne in neformalne oskrbovalce, ki skrbijo za osebe z demenco v domačem okolju. Skupine v okviru usposabljanja »Ne pozabi me« vodijo in na njih predavajo priznani strokovnjaki s področja demence z Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana, pravnik iz Amnesty International ter socialna delavka iz CSD Grosuplje in strokovnjaki Spominčice. Na srečanjih strokovnjaki delijo uporabne nasvete, udeležencem nudijo psihosocialno oporo in jih obveščajo o tem, kje lahko poiščejo pomoč v skupnosti. Spominčica vsako leto opaža več obiska aktivnosti, vedno več klicev in obiskov svetovanj, tako da se še naprej trudimo ozaveščati o demenci in s tem zmanjševati njeno stigmo, ki je v družbi še vedno prisotna. Ljudje se težko odprejo nepoznanemu in napačno predstavljenemu, zato ne znajo pravilno pomagati niti, če bi želeli. Osebo z demenco je treba ohranjati

#ZDRAVO

5


Svojci nosijo odgovornost in za marsikoga je to veliko breme in vir stiske. socialno vključeno, jo spodbujati, sprejeti, razumeti, saj s tem upočasnjujemo napredovanje bolezni. Opažamo, da je vedno več stisk. Ljudje imajo danes drugačen tempo življenja, težko 24 ur skrbijo za bližnje z demenco, domovi so zasedeni, bližnji ne želi v dom, poleg tega je za osebo z demenco najbolje, da čim dlje ostane v domačem okolju. Skrb za bližnjega lahko vpliva tudi na počutje in zdravje svojcev, zato je pomembno ponuditi več možnosti za pomoč in podporo. Demenci prijazne točke so pomemben del ozaveščanja in pomoči bolnikom z demenco ter njihovemu podpornemu okolju. Koliko jih je že v Sloveniji in zakaj so pomembne? Število bolnikov z demenco hitro narašča. Spominčica je prva začela organizirati mrežo Demenci prijaznih točk (DPT) v Sloveniji, kar smo vključili v cilj projekta Demenci prijazno okolje – ustvariti prijazno okolje, v katerem osebe z demenco sobivajo z drugimi člani družbe. V ta namen zaradi premajhnega ustreznega poznavanja in prepoznavanja demence kontinuirano organiziramo dodatna izobraževanja za strokovne delavce, ki delajo z osebami z demenco. Zaradi specifike bolezni in povečevanja števila bolnikov je potrebno nenehno izpopolnjevanje o demenci. V sklopu izobraževanja javnih delavcev smo julija 2017 odprli prvo DPT v Sloveniji na Uradu varuha človekovih pravic. Zdaj je v mrežo v Sloveniji vključenih že čez 220 DPT. Med njimi tudi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Socialna zbornica, Ministrstvo za notranje zadeve in Policija, Fakulteta za socialno delo, domovi starejših občanov, lekarne, knjižnice, zdravstveni domovi in drugi. Na DPT osebe z demenco in svojci dobijo informacije glede uporabe različnih storitev v skupnosti, kot so uporaba javnega prevoza, dostop do trgovin, pošte, lekarn, bank, policije, upravne enote itn. Prav tako jim lahko posredujejo informacije o zdravnikih specialistih, o urejanju dodatka za pomoč in postrežbo, dnevnega varstva, pomoči na domu ...

6

#ZDRAVO

Pred kratkim se je mreži DPT pridružila tudi Lekarna Ljubljana. Strokovni sodelavci so se dodatno izobrazili in verjamemo, da bodo s tem marsikomu pomagali pravočasno odkriti simptome demence ter jih usmerili na pot lažjega soočanja z njo. Smo preveč optimistični? Če ste vi preveč optimistični, smo tudi mi, osebno pa lahko zatrdim, da ni tako. Bolj ko se bo mreža DPT širila po Sloveniji in se bodo odvijali tudi drugi dogodki ozaveščanja, bolj bodo ljudje začeli govoriti o demenci, se odpirati in se tudi soočati s posledicami bolezni, kar pa pomeni, da je treba čim prej obiskati zdravnika ter dobiti pravočasno diagnozo in tako vnaprej načrtovati življenje. Lekarne so zagotovo kraji, kamor ljudje veliko prihajajo po različne informacije. Med epidemijo covida-19, ko mnogi niso mogli priti do zdravnika, se je to še posebej pokazalo, saj so po pomoč in nasvet hodili tudi v lekarne. Zagotovo bomo s trudom in znanjem vseh delujočih Demenci prijaznih točk in tudi drugih, ki izvajajo različne aktivnosti za osebe z demenco, pripomogli k temu, da bo pri marsikom pravočasno odkrita in postavljena diagnoza demence. Prav je, da smo optimistični, tako bomo tudi lažje dosegli skupni cilj. Epidemija demence poteka v senci epidemije covida-19. Kako je to vplivalo na aktivnosti vašega združenja? Spominčica je organizacija, ki je povezana s starejšo populacijo, saj se demenca praviloma pojavlja pri starejših ljudeh. Zato je njeno delovanje morda še toliko pomembnejše v času koronavirusa, ko se siceršnje stiske oseb z demenco in predvsem stiske njihovih svojcev še povečajo. S projektom »S sodobnimi pristopi krepimo moč starejšim ljudem, osebam z demenco in njihovim svojcem«, ki ga sofinancirata Evropska unija in Evropski socialni sklad, smo delovanje Spominčice dobro prilagodili in nudili ustrezno pomoč svojim uporabnikom. Svetovalni telefon smo podaljšali in okrepili z različnimi strokovnjaki s področja demence. Na voljo smo vse dni v tednu od 8. do 22. ure. Pripravili smo veliko letakov o življenju oseb z demenco v času covida-19 in »Vodnik v času covida-19 za osebe z demenco in njihove svojce«, ki je dostopen na naši spletni strani. Več mesecev smo imeli na svoji spletni strani in FB strani vsakodnevno rubriko z naslovom »Popestrimo si dan«, v kateri smo dnevno objavljali vaje za telesno aktivnost, uganke in naloge za urjenje spomina pa tudi nasvete za pripravo obrokov in predloge za druge aktivnosti, ki lahko popestrijo dan v domačem okolju. To rubriko je še vedno mogoče najti na naši spletni strani pod naslovom »Popestrimo čas doma«. Skratka, v Spominčici se trudimo ohranjati

in razvijati aktivnosti tudi na daljavo in moramo reči, da so nekatere tako še dostopnejše, saj se ljudje lahko pridružijo iz oddaljenih krajev, ne potrebujejo niti prevoza niti varstva za osebo z demenco. Ponujamo tudi družabništvo na daljavo, ko s prijetnim telefonskim pogovorom marsikomu polepšamo dan. Pomembno je, da med epidemijo covida-19 naši dnevi niso težki, slabi in žalostni, pač pa poskrbimo, da so enako živahni kot sicer, le na drugačen način. Vaša sklepna misel? Vsi se moramo zavedati, da demenca ne izbira. Vsak, ki ima možgane, lahko zboli za težko obliko demence. Nekaterim napreduje hitro, nekaterim počasi. Nekatere osebe so v času bolezni mirne, vodljive, spet druge nervozne, agresivne. Lahko bi rekli, da ima demenca sto oblik za sto ljudi. Bolj ko bomo imeli in delili znanje o demenci, bolj bomo vsi ljudje razumeli, kako pomembni sta pravilno razumevanje in spoštovanje drug drugega, ne glede na bolezen in na to, da nas oseba več ne prepozna. V sebi ljudje do konca življenja zagotovo ohranimo prijetne občutke topline, ljubezni, bližine, in te občutke moramo vedno negovati ter deliti. Zato je pomembno, da oseba z demenco ni sama, četudi več ne ve, kdo je zraven, pa vendar lahko od te osebe čuti naklonjenost, toplino in nežnost. Ljudje nismo ustvarjeni, da bi bili sami. Pomirjeni smo, ko smo z nekom, ki nam želi le dobro, in to velja za vse ljudi. Vsega tega pa bi se morali zavedati že od mladih let, da bi si čim bolj prizadevali živeti prijetno, dobro in predvsem zdravo življenje, saj lahko s preventivo zmanjšujemo dejavnike tveganja za nastanek demence oz. bistveno prestavimo njen začetek. Zato ne pozabite paziti nase in na svoje možgane!

Z ekipo Spominčice lahko stopite v stik prek svetovalnega telefona 059 305 555 vsak dan od 8. do 22. ure, osebno med delovniki od 9. do 15. ure ali prek spletne pošte svetovanje@spomincica.si.


Izbrane enote Lekarne Ljubljana postale DEMENCI PRIJAZNE TOČKE (DPT) V maju smo ob podpori Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija odprli prve štiri DPT v enotah v Ljubljani, in sicer v lekarnah Bežigrajski dvor, Metelkova, Moste in Rakovnik. V juniju bomo DPT vzpostavili še v Lekarni pri ZD Grosuplje in Lekarni Medvode. S tem smo se pridružili že več kot 220-im Demenci prijaznim točkam po Sloveniji.

Predsednica Spominčice in vodje lekarn, ki so prejele naziv DPT.

Nalepko, ki označuje DPT, so v Lekarni Bežigrajski dvor skupaj namestili vodja lekarne Nermina PiknjačPavlovec, predsednica Spominčice Štefanija L. Zlobec in direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej.

V vseh navedenih lekarnah bodo lekarniški strokovni delavci, ki so se v ta namen posebej izobrazili, izvajali skupni program DPT, ki obsega ozaveščanje pacientov in strank o demenci, zagotavljanje primernega sporazumevanja z osebami z demenco, nudenje pomoči v primeru, da v lekarno pride oseba z znaki demence (se je na primer izgubila) in informiranje laične javnosti o demenci v lokalnem okolju. V sodelujočih lekarnah bodo lekarniški strokovni delavci poleg navedenih aktivnosti izvajali tudi novo lekarniško storitev - svetovanje pri demenci po internem protokolu, ki poleg prepoznave

znakov in simptomov demence vključuje tudi presejanje s pomočjo standardnega presejalnega vprašalnika MoCA (montrealska lestvica spoznavnih sposobnosti) za odkrivanje okrnjenih kognitivnih (spoznavnih) sposobnosti. Presejanje bo namenjeno starejšim od 65 let, ki še niso bili obravnavani zaradi okrnjenih spoznavnih sposobnosti v okviru zdravstvenega sistema. Z odprtjem DPT v enotah Lekarne Ljubljana prispevamo k demenci prijazni družbi in s tem k bolj kakovostnemu življenju oseb z demenco in njihovih svojcev.

Zgodnje odkritje in zdravljenje prvih znakov demence je ključno za uspešno zaviranje napredovanja bolezni DEMENCA je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah. Kaže se z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje. Čeprav možnost, da zbolimo za demenco, s starostjo narašča, pa demenca ni del normalnega staranja. V starosti nad 65 let ima demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa vsak tretji. Število obolelih iz leta v leto narašča. V Sloveniji je obolelih že več kot 32 000 oseb, število obolelih pa naj bi se do leta 2040 podvojilo. Ne smemo pozabiti, da za eno osebo z demenco dolga leta povprečno skrbita še vsaj dva svojca, kar pomeni, da v Sloveniji demenca pomembno vpliva na kakovost življenja kar 5% Slovencev in Slovenk.

V enotah Lekarne Ljubljana vam je na voljo tudi zloženka, v kateri je predstavljenih nekaj vaj za krepitev spomina, pozornosti, orientacije in motorike.

Za demenco velja, da je ne moremo preprečiti, z zdravim življenjskim slogom pa lahko njen potek upočasnimo. NE POZABITE skrbeti za svoje možgane:

S KAKOVOSTNIM SPANCEM IN POČITKOM, Z ZDRAVIM NAČINOM PREHRANJEVANJA, Z VKLJUČEVANJEM V DRUŽBO IN UŽIVANJEM V NJEJ, Z REDNO FIZIČNO AKTIVNOSTJO IN Z MISELNO VADBO. #ZDRAVO

7


STROKOVNO

Putika - kako si lahko pomagamo sami Lekarna Brdo

Nekoč bolezen bogatih in izobilja je s spremembo prehranjevalnih navad v sodobnem času postala bolezen množic. KAJ JE PUTIKA Putika je presnovna motnja, imenovana tudi protin, giht ali urični artritis. Povzroči jo povečano nastajanje sečne kisline v jetrih ali zmanjšano izločanje. Raven sečne kisline v krvi se poveča, ledvice pa je ne morejo v zadostni meri izločiti. Sečna kislina kristalizira in se nalaga v sklepna in obsklepna tkiva, podkožje, lahko tudi v ledvice. Kristali dražijo okolno tkivo in povzročijo vnetje. Težave lahko nastopijo čez noč, največkrat KOT HUDE BOLEČINE V ENEM ALI VEČ SKLEPIH, rdečina, oteklina, omejena gibljivost in nelagodje v sklepu, lahko je povišana telesna temperatura. Največkrat je prizadet sklep palca na nogi, lahko tudi koleno, gleženj, ostali prsti na nogi, zapestje in komolec. DEJAVNIKI ZA NASTANEK PUTIKE Bolezen se pogosteje pojavlja pri moških, starejših od 40 let, ženske praviloma zbolijo

kristali sečne kisline

šele po menopavzi. Putika je delno tudi genetsko pogojena. Pogostejša je pri ljudeh s prekomerno telesno maso ter pridruženimi obolenji. Do akutnega zagona putike lahko privedejo poškodbe, operativni posegi, pretirano postenje, uporaba zdravil (nekatera zdravila za odvajanje vode, acetilsalicilna kislina), prekomeren vnos alkohola in hrana bogata s purini. Purini se v telesu razgradijo do sečne kisline in tako se poveča njena koncentracija v krvi. Zato je pri bolnikih s putiko pomembno, da se izogibajo hrani, ki vsebuje veliko purinov. Ti so v večjih količinah prisotni v mesu (še posebej rdečem mesu, divjačini), morskih sadežih, nekaterih ribah, alkoholnih pijačah (pivo) in sladkih pijačah. Dieta zmanjša možnost pojava zagonov bolezni.

Izogibajte se hrani, ki vsebuje purine. Skupine živil

8

#ZDRAVO

Dovoljena živila

Kristali sečne kislin največkrat p e vnetje in bole ovzročijo palca na nog čine v sklepu i. Pri lahko tudi os zadeti pa so ta nogah, gleže li prsti na nj, zapestje in komolec.

Omejena živila

Prepovedana živila

KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI Akutni napad putike se običajno umiri sam od sebe v treh do desetih dneh. S pravočasnim ukrepanjem lahko ublažimo simptome in skrajšamo trajanje zagona bolezni. Ob akutnem napadu se priporoča počitek in mirovanje s privzdignjenim prizadetim sklepom, za lajšanje bolečin in blaženje vnetja pa jemanje nesteroidnih antirevmatikov. Odsvetuje se jemanje acetilsalicilne kisline, saj ta zavira izločanje sečne kisline iz telesa. Pri napadu putike se priporoča pitje večje količine vode (2–4 litre, če je zaradi drugih obolenj primerno), sadnih ali zelenjavnih sokov. S tem se pospeši izločanje sečne kisline. Odsvetuje se uživanje alkohola. Priporoča se dietna prehrana, sestavljena iz živil, ki vsebujejo malo purinov (glej preglednico). Tako se zmanjša možnost poslabšanja bolezni. Putiko pogosto spremljajo povišani krvni tlak, debelost, sladkorna bolezen, hiperlipidemija in ateroskleroza. Zato svetujemo zmanjšanje telesne teže, uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov, manjši vnos beljakovin, nasičenih maščob in uživanje dietne prehrane z malo maščobami. Svetujemo tudi ureditev krvnega tlaka.


STROKOVNO

Kako do urejene prebave na potovanju Težko pričakovane nam hitro la počitnice h težave s pre ko pokvarijo b rok, uživanje avo – higiena n in toplotno eoporečne vode obdelanih ž ivil ter različna zdra v preprečujejo ila brez recepta in la z drisko ali jšajo težave zaprtjem. Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Na potovanjih se pogosto srečujemo z različnimi zdravstvenimi težavami, saj smo izpostavljeni določenim dejavnikom tveganja, ki jih v domačem okolju ni. Pri prebavnih težavah najpogosteje pomislimo na drisko, pogosto pa je tudi zaprtje. Različne študije kažejo, da zaradi potovalne driske trpi tudi do 63 odstotkov ljudi, medtem ko zaradi potovalnega zaprtja trpi do 9 odstotkov ljudi. Vzroki za zaprtje so različni, med drugim tudi spremembe v prehrani in življenjskem slogu, saj med potovanjem uživamo več suhe in sladke

S skrbno pripravo na potovanje in ustrezno zaščito ter ravnanjem boste na potovanjih bolj varni tudi pred novim koronavirusom.

hrane, poleg tega pa uživamo manj tekočin. Študije kažejo, da je vnos zadostne količine tekočin najpomembnejši ukrep preprečevanja zaprtja, zato moramo tudi med potovanjem in dopustom poskrbeti za ustrezen vnos tekočine. Svetuje se vnos 1,5 litra tekočine na dan, kadar se veliko potimo, pa tudi več. Prav tako je pomemben vnos vlaknin, zato tudi v času dopusta uživajte čim več sadja in zelenjave. Zadostna telesna aktivnost prav tako pomaga odpraviti zaprtje. NE POZABITE NA POTUJOČO LEKARNO Pri zaprtju si lahko pomagamo tudi z različnimi zdravili brez recepta, sploh če ste se s to težavo srečali že v preteklosti. Za potovanje so najprimernejša zdravila v obliki tablet, saj se zlahka prenašajo, hkrati pa so preprosta za uporabo, npr. zdravila z bisakodilom ali seno. Gre za kontaktna odvajala, ki so primerna za akutna zaprtja in ki se lahko uporabljajo krajši čas. Pomagamo si lahko tudi s sirupi z laktulozo ali svečkami z glicerolom. Vendar so sirupi velikokrat težki za prenašanje, svečke pa niso primerne za območja z vročo klimo, saj se lahko stopijo. KAKO SE IZOGNITI DRISKI Vzrok driske je največkrat neustrezna higiena rok in uživanje nezadostno toplotno obdelane

Na potovanjih se včasih srečamo tudi z različnimi zdravstvenimi težavami, velikokrat tudi z motnjami prebave. Drisko in zaprtje lahko velikokrat preprečimo z zdravim življenjskim slogom. Priporoča se pitje zadostne količine tekočine, vendar naj bo voda neoporečnega izvora. Prav tako se svetuje vnos velike količine sadja in zelenjave, ki naj bo ustrezno očiščeno ali toplotno obdelano. Poleg tega je potrebno dosledno izvajati higieno rok. V primeru težav pa si lahko pomagamo z zdravili brez recepta, ki naj bodo del vsake potovalne lekarne. hrane ali vodovodne vode. Za preprečevanje driske se priporoča ustrezna higiena rok. Uživajte ustekleničeno tekočino. Izogibajte se pijačam z ledom, saj je ta lahko pripravljen iz vodovodne vode. Problematično je lahko tudi sadje, umito z vodovodno vodo, zato uživajte le olupljeno sadje. Prav tako se priporoča uživanje hrane, ki je prekuhana na vsaj 65 °C, ali pa suhe hrane. Drisko lahko lajšamo z zdravilom, ki vsebuje racekadotril. Zmanjša izločanje vode in elektrolitov v črevesje ter tako pomaga ustaviti težave. Prav tako je pomembno nadomeščanje elektrolitov, pri čemer si lahko pomagamo s praški za rehidracijo. Probiotiki pa pripomorejo k vzpostavljanju in vzdrževanju ravnovesja in funkcije črevesja.

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Otroci in poletje

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Brezskrbn poletja ni br ega ez skr priprave nan bne j!

Dehidracija, vročinska stanja ter preventiva in prva pomoč. Najpogostejše zdravstvene težave otrok v poletnem času in tudi med dopusti so črevesne infekcije, alergije, vnetja sluhovoda, različna vnetja kože zaradi alergij ali bakterijskih infekcij, pregretja in dehidracije.

Vsekakor je poleti pri pripravi hrane še posebej pomembna higiena. Večino zdravju škodljivih mikroorganizmov v živilih uničimo pri kuhanju. Ločevati moramo surova in kuhana živila, zelo pomembna je tudi čistoča rok, ki jih je treba umivati vsakič pred pripravo in pred uživanjem hrane. Pomembno je tudi, da pripravljen obrok takoj pojemo oziroma ga shranimo v hladilniku. Za pitje in umivanje uporabljajmo le varno pitno vodo iz nadzorovanih vodovodnih sistemov.

Črevesne okužbe se najpogosteje pojavijo pri otrocih do prvega leta starosti in so v obdobju otroštva pogostejše kot pri odraslih. V poletnih mesecih so pogostejše okužbe z bakterijami, na primer s salmonelami in kampilobakterijami, v zimskih mesecih pa z virusi, ki povzročajo noro-, rota-, adeno-, sapo- in astroviroze. Zaradi nevarnosti dehidracije pri majhnih otrocih, ki imajo drisko in/ali bruhajo, se glede ukrepov posvetujte z otrokovim zdravnikom.

Vnetje ušes je običajno zaplet pri vnetju nosno-žrelne votline, ki ga povzročijo virusi in bakterije. Vnetje se razširi iz nosu po evstahijevi cevi, ki je pri otroku kratka in ozka. Prvi znaki vnetja srednjega ušesa so kljuvajoča bolečina v ušesih, otrok se drži za uho, lahko ima povišano temperaturo, pri dojenčku se lahko pojavi nemir, jok, tudi driska in nespečnost. Takega otroka naj pregleda zdravnik. Samo bakterijsko vnetje zdravimo z antibiotiki, bolečine in povišano telesno temperaturo pa ublažijo protibolečinska zdravila. Včasih je potrebno tudi lokalno protivnetno zdravljenje s kapljicami za uho.

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja je bilo v lanskem letu epidemije koronavirusa manj izbruhov virusnih črevesnih nalezljivih bolezni, kar potrjuje učinkovitost ukrepov higiene rok in uporabe razkužil.

Preprečevanje dehidracije je pomembno. Otroci naj bi dnevno popili od 1 do 1,5 litra, odrasli pa 2,5 litra tekočine, predvsem vode. Gazirane in negazirane sladkane in aromatizirane brezalkoholne pijače in energijske pijače, ki so običajno le vir

10

#ZDRAVO

praznih kalorij, niso primeren nadomestek vode. Zaradi povečanega znojenja v vročih dneh pijemo več, še zlasti, če smo telesno aktivni. Izgubljeno tekočino nadomeščamo v manjših odmerkih prek celega dneva, tako v času obroka kot med obroki. Ker se blaga izsušitev pojavi že pred občutkom žeje, smo še posebej pozorni pri majhnih otrocih, da dovolj pijejo. Otroci naj imajo v svoji bližini vedno na razpolago dovolj pitne vode, ohlajenega čaja ali razredčenega sadnega soka brez dodanih sladkorjev. Pretirana izpostavljenost močnemu soncu lahko privede tudi do »sončarice«, ki se kaže v pretiranem znojenju, mrzlici, glavobolu, rdečici in slabosti. Svetujemo počitek v zaprtem ohlajenem prostoru, uživanje dovolj tekočine, predvsem vode in nesladkanega čaja, ohlajanje s tuširanjem, hladnimi in mokrimi obkladki. Seveda pa je priporočljivo tudi, da poiščemo zdravniško pomoč. Dojenčkom odsvetujemo uporabo sončnih krem, otrokom pa sončne kreme z visokimi zaščitnimi faktorji. Staršem svetujemo, da so z otroki od 10. do 16. ure v senci. Otrok mora imeti na glavi ustrezno pokrivalo. Tudi oči zaščitimo s kakovostnimi očali z ustrezno UV-zaščito. Navodila veljajo tako za bivanje na morju kot za kratke sprehode. Pretirano izpostavljanje soncu je nevarno tudi za pojav kožnega raka.


Na sprehodih in izletih v naravo se pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite (dolge hlače, dolgi rokavi, škornji, ruta). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na oblačilih lažje opazimo. Namažemo se z repelentom, katerega vonj odganja klope. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se stuširamo in umijemo glavo. Oblačila operemo. Proti klopnemu meningoencefalitisu se učinkovito zaščitimo s cepljenjem.

Repelente nanesemo po predhodnem nanosu zaščitnega sredstva za sončenje ali drugega kozmetičnega pripravka.

Piki komarjev in drugih insektov so neprijetni, na mestu vboda nastane srbeča oteklina in rdečina. Število komarjev in pikov zmanjšamo tako, da odstranjujmo stoječo vodo iz svojega okolja in s tem zmanjšujmo možnosti za razmnoževanje komarjev. Izogibajmo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja. Navadni komar je aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi. Preprečujmo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem (komarnikov).

Sredstva za zaščito proti komarjem uporabljamo po navodilih proizvajalca. Repelente nanašajmo na izpostavljene dele kože in na oblačila, nikoli pa na oči, v usta, ušesa, na rane ali vneto kožo. Nanesemo jih po predhodnem nanosu zaščitnega sredstva za sončenje ali drugega kozmetičnega pripravka. Večino repelentov lahko varno uporabljajo tudi otroci.

Poletne dni izkoristimo za čim več gibanja v naravi, tako otroci kot odrasli: tek, hoja, plavanje, kolesarjenje, skupinske igre, igre z žogo, sprehod s kužkom … in čim manj druženja na daljavo prek različnih zaslonov, od katerih smo bili odvisni še zlasti v času epidemije.

STROKOVNO

Homeopatija ALERGIJE IN SONČNE OPEKLINE * Apis mellifica * Belladonna * Cantharis * Natrium muriaticum * Urtica urens Tanja Šegula, mag. farm., homeopatinja, vodja Lekarne Levstik

Homeopatska poletna potovalna lekarna Svetujemo vam, da pred prihodom poletja preverite svojo homeopatsko poletno potovalno lekarno in jo po potrebi dopolnite. Morebitne blažje težave si boste lahko olajšali z uporabo nekaterih homeopatskih zdravil, namenjenih za akutno samozdravljenje, zato naj bodo v priročnem potovalnem etuiju.

PIKI ŽUŽELK * Apis mellifica * Ledum palustre POTOVALNA SLABOST * Cocculus PREBAVNE IN ŽELODČNE TEŽAVE * Arsenicum album * Lycopodium * Nux vomica POŠKODBE * Arnica montana * Hypericum perforatum * Ruta graveolens

Prepoznavna lekarna za izdajo in svetovanje pri samozdravljenju s homeopatskimi zdravili v Lekarni Ljubljana je Lekarna Levstik. Lekarna nudi krajša svetovanja pri samozdravljenju ob izdaji homeopatskih zdravil od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro. V Lekarni Levstik se lahko oglasite le za nasvet, ali pa vam pomagamo izbrati tisto, kar resnično potrebujete.

#ZDRAVO

11


STROKOVNO

Pogoste težave z nohti Vraščanje nohtov lahko preprečimo s prav ilnim striženjem: vedno jih strižemo ravno in ne »na okroglo«. Robo ve nohtov na koncu še popilim o.

Nina Ajnik, farm. tehn., Lekarna Ljubljana

Zdravi in lepi nohti so odraz našega zdravja in prehranskih navad. Nega nohtov je del splošne higiene tako pri ženskah kot pri moških. Nohti veliko povedo o naši urejenosti in življenjskem slogu.

Pri negi nohtov moramo posebno skrb nameniti njihovi čistoči. Najmanj enkrat tedensko je treba nohte manikirati s ščipalko za nohte ali s škarjicami. S piljenjem jih vedno oblikujemo v smeri od strani proti sredini. Obnohtne kožice ne smete odrezati, saj bo rasla še hitreje, ampak jo le z vatirano palčko rahlo potisnite nazaj. Najpogostejše težave z nohti na roki so: • krhkost in lomljivost, • poškodbe zaradi zunanjih dejavnikov, • okužbe z glivicami in bakterijami. Najpogostejše težave z nohti na nogi so: • okužbe z glivicami, • poškodbe zaradi zunanjih dejavnikov. KRHKOST IN LOMLJIVOST NOHTOV je pogosta težava žensk. Običajni vzroki za nastanek krhkih in lomljivih nohtov so pogost stik z mili, vodo ali agresivnimi detergenti, uporaba lakov za nohte ali odstranjevalcev lakov, pa tudi uživanje nekaterih zdravil ali pomanjkanje vitaminov (vitamini A, C in B6) in mineralov (železo, cink). Povečana krhkost se lahko pojavi tudi pri motnjah prekrvavitve ali bolezenskih stanjih (npr. moteno delovanje ščitnice). Proces staranja prizadene tudi nohte. Tako kot koža postane suha, lahko tudi nohti postanejo krhki. Z leti se te težave počasi stopnjujejo. Pri ženskah se pogosto

12

#ZDRAVO

pojavljajo med menopavzo. Nega: Večkrat dnevno vtrite v nohte bogato mastno kremo ali kakovostno olje. Pri gospodinjskih opravilih si lahko pomagajte z bombažnimi rokavicami, čeznje nadenite še zaščitne rokavice.

ob nekaterih kožnih boleznih, ki prizadenejo tudi nohte (npr. ekcem, luskavica). Pojavijo se lahko tudi pri motnjah prekrvavitve, lise na površini nohta pa so lahko znak glivične okužbe.

VRAŠČANJE NOHTOV je pogosta nevšečnost. Najranljivejši so nohti palcev na nogah. Vraščeni nohti so posledica nepravilnega striženja ali pretesnih obuval. Kako pride do vraščanja nohtov? Stranski del nohta se zaviha navzdol v stransko kožno gubo. Pri tem povzroča močno bolečino, pogosto pride do okužbe z mikroorganizmi, temu pa sledita še vnetje in otekanje. Takšno stanje običajno zdravijo kirurško. Za preprečevanje vraščanja nohtov se priporočajo udobna in primerna obutev, striženje nohtov naravnost ter opora stranskih delov nohtov.

GLIVIČNE OKUŽBE so pogostejše na nohtih nog kot na nohtih rok. Pogosteje jih opažamo na nohtih palcev, običajno na nogah. Končni del nohtne ploščice se loči od posteljice, pozneje postane noht zadebeljen, rumenkasto (belo, zeleno ali črno) obarvan in krhek. Glivice se na kožo stopal prenesejo s toplih in vlažnih tal, kjer se zadržuje veliko ljudi. Mogoč je tudi prenos s souporabo predmetov za nego nohtov in kože, brisač ter obutve. Glivična obolenja zdravimo z ustreznimi antimikotiki, ki jih je predpisal zdravnik. Poleg redne osebne higiene je pomembno, da kožo na stopalih ohranjamo čim bolj suho. Po vsakem umivanju je treba kožo dobro obrisati in osušiti tudi med prsti. Poleti naj bo obutev čim zračnejša. Nosimo nogavice, ki jih lahko operemo na visokih temperaturah, in jih vsakodnevno menjavamo. Svetujemo redno pregledovanje kože stopal, še posebej pri ljudeh z večjo dovzetnostjo. Pozorni moramo biti na spremembe na koži in nohtih, tudi na začetno luščenje med nožnimi prsti, da tako prepoznamo začetne znake okužbe in z ukrepanjem ne odlašamo predolgo. Diagnoza in zdravljenje naj bosta vedno v domeni zdravnika.

GRIZENJE NOHTOV se največkrat pojavi v otroštvu in običajno z leti izzveni. Z grizenjem nohtov se lahko mikroorganizmi prenašajo z nohtov v usta in obratno. To pogosto vodi do poškodbe obnohtne kožice, okužbe in vnetja obnohtja. Pri odvajanju od grizenja nohtov si lahko pomagamo z izdelkom za premazovanje nohta, ki je neprijetnega vonja in okusa. BELE LISE so lahko posledica nastajanja zračnih mehurčkov v nohtni ploščici. Nastanejo zaradi agresivne nege nohtov ali ponavljajočih se gibov, na primer tipkanja. Lahko se pojavijo

GLIVIČNA OKUŽBA, ki je ena najpogostejših težav z nohti, greni življenje marsikomu. Z antimikotiki, ki naj jih vedno predpiše zdravnik, ter zračno in čisto obutvijo jo lahko obvladamo še preden se poletje zares začne.


HIŠA LJUBHOSPICA

Kdaj lahko v vaše življenje vstopi Ljubhospic? Maša Maček, Hiša Ljubhospica

Želimo si, da bi Ljubhospic s svojimi strokovnimi sodelavci in čutečim osebjem postal prepoznaven kot možnost in izbira za vse neozdravljivo bolne in njihove bližnje v času, ko se soočajo z resnico o bolezni in življenju, ki se izteka. Kdaj nastopi čas, ko je skrb za bližnjega prezahtevna za družinske člane in je potrebna brezplačna namestitev v HIŠO LJUBHOSPICA ali pa HOSPIC OSKRBA NA DOMU, pri kateri so bolni in svojci 24 ur v stiku s strokovnim osebjem prek SVETOVALNEGA TELEFONA? Zavedanje, da obstaja možnost izbire že takrat, ko pomoči še ne potrebujejo, je velika prednost, ki prepreči dodaten stres ob neozdravljivi bolezni in prihrani dragocen čas, da bolniki in svojci dnevov, ki so jim ostali, ne preživljajo v strahu, ampak v polnosti in ob pripravah na slovo od življenja. Že samo razmišljanje o lastni umrljivosti ljudem vzbuja nelagodje in tako ohromi bolnega ter svojce, da ne zmorejo narediti pravih korakov in poiskati rešitev. Za pomoč prosijo celo v zadnjih urah življenja bližnjega. Mnogi bolniki želijo umreti doma, a so bremena, ki si jih svojci naložijo z nego in oskrbo, za mnoge pretežka. Kljub temu nekateri ljubeče nosijo to breme do popolne izgorelosti.

Bistvo hospic paliativne oskrbe posameznika, nameščenega v Hiši Ljubhospica ali v domačem okolju, je zagotavljanje varne in nepretrgane podpore, kar osvobaja ter bolniku in njegovim bližnjim omogoči, da ne pozabijo na svoje prioritete. Obojim omogočamo in zagotavljamo mir ter soustvarjanje »prostora«, kjer se srečujejo njihove trenutne potrebe. Sodelavci v ekipi hospica spremljamo in podpiramo korake, ki so jih bolniki in bližnji sposobni storiti. Pri tem dosledno spoštujemo želje bolnega, njegove posebnosti in varujemo nedotakljivost ter dostojanstvo človeka. Predvsem pa smo bolnikovi zagovorniki, včasih ga tudi varujemo pred svojci, ki v svoji bolečini, strahu in z nenehnim delovanjem včasih ne uvidijo, da v sklepnem obdobju življenja cilj ni več ozdravitev, ampak zagotavljanje udobja z blaženjem motečih simptomov bolezni ter podpora zaključevanju odnosov in s tem kakovosti življenja, ki preostaja. Umirajoči potrebuje vse več časa zase in za soočenje s preživetim življenjem, z odnosi, ki jih je živel, in z lastno umrljivostjo. S sodelavci Ljubhospica smo vselej ob umirajočih, naj bo to na njihovem domu ali pri namestitvi v hiši.

Naša »moderna« družba ne želi biti prisotna ob umirajočih in prispevek Ljubhospica k naši družbi je prav skrb za drugega v najtežjih trenutkih, ko zremo smrti v oči in se soočamo z lastno umrljivostjo. V Ljubhospicu smo vselej na strani resnice, ki tudi boli, a resnica je ljubezen. To je vrednota, ki bo živela tudi, ko nas več ne bo.

Tatjana Fink, vodja Hiše Ljubhospica 24-URNO TELEFONSKO SVETOVANJE

HIŠA LJUBHOSPICA na 051 322 979 24/7 telefonska dostopnost za strokovno svetovanje na področju celostne paliativne oskrbe v obdobju zaključevanja življenja.

USTANOVITELJICA IN GLAVNA PODPORNICA LJUBHOSPICA JE LEKARNA LJUBLJANA.

#ZDRAVO

13


SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA Lekarna po meri sodobnega človeka •

Strokovno in zanesljivo, 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Posebne spletne akcije.

Brezplačna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu.

Članki in nasveti strokovnih sodelavcev Lekarne Ljubljana.

Posvetovanje s farmacevti prek spletnega obrazca Vprašajte farmacevta.

Telefarmacija - posvet z magistrom farmacije na daljavo.

www.lekarnaljubljana.si

14

#ZDRAVO

-15%

od 10. 6. do 27. 6. 2021

Akcija 15 % popusta na prehranska dopolnila Silicea velja od 10. 6. do 27. 6. 2021 v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Popusti se ne seštevajo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


NAGRADNA KRIŽANKA ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE

Ime in priimek: Naslov: Elektronski naslov ali telefonska številka:

KUPON

Nagradna igra traja do 20. 7. 2021 in velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Kupon z geslom, zahtevanimi osebnimi podatki in podpisom pošljite po pošti na: Lekarna Ljubljana, Komenskega 11, 1000 Ljubljana, s pripisom »Križanka« ali ga oddajte v enotah Lekarne Ljubljana v skrinjo Kartice zvestobe do 20. 7. 2021. Izmed vseh sodelujočih bomo izžrebali 20 nagrajencev, podelili pa bomo 10x paket 1 (Magnezij 400 mg, športni pas in odsevnik s karabinom) in 10x paket 2 (Magnezij 400 mg, alu steklenička s karabinom in odsevnik s karabinom). Nakup ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri. Denarno izplačilo nagrad ni možno, nagrade so neprenosljive in nezamenljive za drugo nagrado. Pri žrebu bomo upoštevali zgolj en oddan kupon s pravilnim geslom posameznega udeleženca v nagradni igri. Izžrebani udeleženec lahko prejme samo eno nagrado. Upoštevamo le original kupon. Več o nagradni igri in splošne pogoje najdete na www.lekarnaljubljana.si. PAKET 1

PAKET 2

Številka Kartice zvestobe:

Slike so simbolne

S podpisom potrjujem, da se strinjam s pogoji sodelovanja v nagradni igri, ki so v celoti objavljeni na spletni strani www.lekarnaljubljana.si. Vsi podatki so obvezni.

GESLO

Podpis:

#ZDRAVO

15


ZA BOLJŠE POČUTJE

redna cena: 13,81 € cena s Kartico zvestobe

11,05 €

POPUST:

3

20 %

SIKAPUR MED GASTRO DIREKT Sikapur med gastro Direkt je medicinski pripomoček naravnega mineralnega izvora. Uporablja se pri akutnih zastrupitvah želodca in prebavnega trakta ter za zaustavitev napenjanja in bolečin v trebuhu. Tudi za otroke. 30 vrečk po 15 ml. Medicinski pripomoček.

12,77 €

POPUST:

3

20 %

Prehransko dopolnilo za odrasle in otroke z mikroenkapsuliranim sevom dobre bakterije Lactobacillus rhamnosus GG, 10 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 10,82 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

15 %

YASENKA URO BALANCE

Urifar forte je prehransko dopolnilo, ki vsebuje kombinacijo D-manoze, izvlečke cvetov hibiskusa in višnjevih pecljev ter vitamin A, 14 vrečk.

Uro Balance, tekoče prehransko dopolnilo z izvlečkom ameriške brusnice, D-manozo, ptičjim dresnikom in vitaminom C. Okus brusnice, 250 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 24,90 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 19,90 € cena s Kartico zvestobe

SENSILAB URIFAR FORTE

18,68 €

4

POPUST:

25 %

e z ves tobe

WAYA® FORTE KAPSULE

9,20 €

redna cena: 15,96 € cena s Kartico zvestobe

10

Izdelki vsebujejo kulture % (L. gasseri, B. bifidum, u p o B. longum), brez mleka, p st t r toplotno stabilne in odporne za i me t nike K a proti želodčni kislini. Zagotovljena stabilnost tudi v roku uporabe tudi po odprtju. Na voljo Kyo-Dophilus za odrasle: Trio regular, 45 kapsul in +Encimi, 60 kapsul ter za otroke KyoDophilus Kids, 60 žvečljivih tablet z okusom vanilije. os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

KYO-DOPHILUS u go dn

Prehransko dopolnilo z ekstraktom plodov ameriške brusnice v obliki kapsul. Ena kapsula vsebuje 72 mg proantocianidinov, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

tic

BRUSNICA

15,92 €

4

POPUST:

20 %

(diosmin / flavonoidi, izraženi kot hesperidin)

Ug

18 pakiroadnejše 0 t nje ab let

DTX 0521OKVB

www.bolezni-ven.si Lahkotne noge

16

Detralex, kombinacija flavonoidov, je venoaktivno zdravilo, ki deluje protivnetno. e od prvih simptomov dalje uèinkovito zdravi boleèe, te ke in otekle noge ter noène krèe v meèih.

Servier Pharma d.o.o., Podmilšèakova ulica 24, 1000 Ljubljana, www.servier.si.

Pred uporabo natanèno preberite navodilo! O tveganju in ne elenih uèinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. #ZDRAVO


ZA BOLJŠE POČUTJE

YASENKA SKINAGE

BIOSTILE SOK KIDNEY

20

Sok Kidney vsebuje naravne zeliščne izvlečke zlate rozge, vednozelenega gornika, njivske preslice in javanskega čaja. Prijeten okus. Slovenski proizvod, 500 ml.

os

e z ves tobe

tic

u go dn

Skinage linija tekočih % prehranskih dopolnil s u p hidroliziranim kolagenom po st tz Naticol®. Na voljo Skinage a ime i k e K ar tn Prestige, 500 ml; Skinage Advanced, 500 ml in Skinage Advanced, 500 ml (2+1 gratis).

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 34,89 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

29,66 €

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

15 %

DR. BÖHM MAGNESIUM SPORT e z ves tobe

u go dn

Na voljo Multi 100%, 60 kapsul; Multi 100%, 30 kapsul; Probifast, 10 vrečk in Magnezij B6 plus C disperzibilne tablete, 18 tablet.

tic

M.E.V. FELLER

6

Prehransko dopolnilo s sladili vsebuje uravnoteženo kombinacijo aminokislin, elektrolitov, vitaminov, elementov v sledovih. Razvejane aminokisline (BCAA) levcin, izolevcin in valin spadajo med esencialne aminokisline, ki jih naše telo ne more samo proizvajati, zato je odvisno od zunanjega vnosa. Okusen napitek je primeren za uporabo pred, med in po vadbi, 14 vrečic. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 18,80 € cena s Kartico zvestobe

15,04 € A. VOGEL KAPLJICE ZA OČI EXTRA INTENSE

4

POPUST:

20 %

LIFE ENHANCER - ACTIVECARE

20

os

Medicinski pripomoček.

tic

u go dn

Vsebujejo navadno smetliko (Euphrasia) in hialuronsko kislino ter lajšajo težave pri zelo suhih, pekočih ali utrujenih očeh. Ne vsebujejo konzervansov, primerne so za uporabnike kontaktnih leč. Uporabne 6 mesecev po odprtju, 10 ml.

e z ves tobe

Namenjen je športnikom, nosečnicam, slabokrvnim in vsem, ki so izpostavljeni % vsakodnevnemu stresu. popust tz ACTIVECARE uživamo skupaj ali ločeno v obliki: ai K ar • napitka (mikroinkapsulirano železo, naravni vitamin C, me t n ike Q10 in polifenolni ekstrakt grozdnih pešk - 15 vrečk), • kapsul (mikroinkapsulirano železo, vitamin C, folna kislina in vitamin B12 - 30 kapsul), • čaja (listi koprive, gloga in plodovi šipka - 25 filter vrečk) Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 11,15 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

KOVO S

1po0pu%st

tz

a ime t n i k e K a r

os

IZ ARS PHARMAE®

ug o dn

NOVO

e z ves tobe

10 %

tic

A

3

T

K

10,04 €

ZA PSIHIČNO HARMONIJO Obvladuje tesnobo in napetost. I Krepi pozitivno razpoloženje. I Premaguje strah in potrtost. Za mirne noči. I Ne povzroča odvisnosti. Žafran prispeva k čustvenemu ravnovesju in ohranjanju pozitivnega razpoloženja. Vitamini B1, B6, B12 in biotin prispevajo k delovanju živčnega sistema in k normalnemu psihološkemu delovanju. Vitamin B5 prispeva k umskim zmogljivostim. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 10. 6. do 30. 8. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelek Ars Lyra®. Naročnik oglasa je Ars Pharmae d.o.o. www.arspharmae.com

#ZDRAVO

17


ZA BOLJŠE POČUTJE

BEN'S

O.R.S. HIDRACIJSKE TABLETE S SLADILOM

Ben's 30 je tekoči repelent proti komarjem in klopom v razpršilu. Vsebuje 30% DEET (N, N-dietilm-toluamid 300 g/L). Začne učinkovati takoj in zanesljivo ščiti do 2 uri pred komarji in 6 ur pred klopi, 100 ml.

Vsebujejo uravnoteženo formulo glukoze, elektrolitov in esencialnih mineralov za nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov ter pomoč pri vzdrževanju ravnovesja tekočin pri odraslih in otrocih, 24 tablet.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 6,95 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,98 cena s Kartico zvestobe €

POPUST:

15

5,91 €

%

AFTER BITE u go dn

tz

1po5pu%st

POPUST:

15 %

a ime i k e K ar tn

os

Linija After Bite je zanesljiva pomoč po piku komarjev, čebel, os, mravelj, muh, obadov ali ožigu rastlin. Neguje kožo po pikih žuželk in po ožigu rastlin. After bite Kids krema je primerna za otroke. Na voljo gel, 14 ml; extra gel, 20 g in AfterBite kids, 20 g.

1

e z ves tobe

2

tic

8,48 €

Ultrazvočni prenosni odganjalec komarjev Patentirana prenosna naprava odganja komarje na površini 30 m2. Je popolnoma neškodljiva in tiha. Združuje 3 načine in s tem prepreči, da bi komarji postali neobčutljivi na odganjalec komarjev: 3. način: Kombinacija prvih dveh načinov, ki se izmenjujeta.

u g od n

tz

%

a i me t n i k e K a r

os

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od

2po0pust

izdelek Mediblink ultrazvočni odganjalec komarjev. Naročnik oglasa je Prolat d.o.o. www.prolat.si

dojenje menopavza Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 10. 6. do 30. 8. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simboli~ne. Popust velja za izdelke navedene v oglasu. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Naro~nik oglasa je Fitosan d.o.o.

18

#ZDRAVO

e z ve s t o b e

a ime i k e K ar tn

2. način: Zvok kril kačjih pastirjev, ki so naravni sovražniki komarjev, odganja komarje. komarje.

t ic

1. način: Zvok samcev komarjev odganja samice komarjev, ki pikajo.

e z ves tobe

tz

1po0pu%st

os

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

u go dn

Izdelki Jungle Formula nudijo največjo možno zaščito pred komarji, klopi in drugimi insekti. Na voljo maximum pršilo proti klopom, 75 ml; strong pršilo proti komarjem, 75 ml; maximum pršilo proti komarjem, 75 ml in losjon za otroke proti komarjem, 125 ml.

tic

JUNGLE FORMULA

-


ZA BOLJŠE POČUTJE

B-KOMPLEKS

CA + MG + D

Prehransko dopolnilo z vitamini skupine B v obliki žvečljivih tablet, z okusom pomaranče in s sladkorjem. Vitamina B6 in B12 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Riboflavin, niacin in biotin prispevajo k ohranjanju zdrave kože, 60 žvečljivih tablet.

Prehransko dopolnilo s kalcijem, magnezijem ter vitamini B6, C, K in D, s sladiloma, v obliki šumečih tablet z okusom pomaranče in grenivke, 20 šumečih tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 3,17 € cena s Kartico zvestobe

2,22 €

1

redna cena: 7,19 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

5,75 €

30 %

2

POPUST:

20 %

SWEDSAFE UŠESNI ČEPKI GLASBA / PLAVANJE

SGLUT

Ušesni čepki preprečujejo vstop vode v ušesa, medtem ko plavate ali se tuširate. Zmanjšajo glasnost motečih zvokov na potovanjih in ko ste izpostavljeni glasbi ali hrupnim napravam. Na voljo so čepki v velikosti S (6-11 mm) za manjše sluhovode in L (7-12 mm), ki se prilegajo večini sluhovodov, 1 par. redna cena: 3,50 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20 %

Na voljo bio ploščica s kokosom, kurkumo in ingverjem, 25 g ter bio ploščica z mandlji, pomarančo in kakavom, 20 g. redna cena: 1,49 € cena s Kartico zvestobe

1,19 €

1

POPUST:

2,80

20 %

DUREX Durex je vodilna blagovna znamka na področju izdelkov za varno in kvalitetno spolnost. Akcija velja za vse proizvode Durex.

Osvežilno pršilo za usta z okusom mentola, s sladili, 12 ml.

Medicinski pripomoček.

1

%

a ime i k e K ar tn

tic

tz

POPUST:

20

2po0pu%st

os

2,10

u go dn

redna cena: 2,63 € cena s Kartico zvestobe

e z ves tobe

PAPERMINTS PRŠILO

Bolečina je nadloga.

www.nalgesin.si

Nalgesin S vsebuje natrijev naproksenat.

Obvladajte jo, preden postane neznosna.

Učinkuje v

15 minutah (1)

in deluje do 12 ur (2).

Nalgesin® S. Hitro opravi z bolečino. 1. Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63. 2. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Nalgesin S.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

157403-2021 NALGESIN S Ad 210x100 SI.indd 1

#ZDRAVO

21. 05. 2021 09:05:00

19


ZRELA LETA

SENSILAB GINKGO FORTE

NEXCARE COLDHOT SPRAY

Prehransko dopolnilo z izvlečkom iz listov ginka in dodanimi Omega 3 maščobnimi kislinami ter vitamini pripomore k ohranjanju spomina in miselnih funkcij ter podpira delovanje živčnega sistema, 30 kapsul.

NEXCARE™ Cold Spray je hladilno pršilo z močnim hladilnim učinkom, namenjen lajšanju bolečin in oteklin pri zvinih in nategih. Blaži bolečine zaradi utrujenih mišic, 150 ml. redna cena: 3,87 € cena s Kartico zvestobe

12,72 €

3,10 € 3

POPUST:

20 %

10

%

6,95 €

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka z manšeto za srednji in večji obseg nadlakti. Zaznava in opozori na nepravilen srčni utrip. Garancija 3 leta.

2

POPUST:

10 %

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka, ki omogoča tudi zaznavanje nepravilnega srčnega utripa in atrijske fibrilacije. Priložen adapter in univerzalna manšeta za obseg roke od 22 do 42 cm. 2x 120 spominskih mest. Garancija 10 let. Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 84,06 € cena s Kartico zvestobe

20

#ZDRAVO

redna cena: 74,99 € cena s Kartico zvestobe

9

POPUST:

20

a ime i k e K ar tn

MEDIBLINK MERILNIK KRVNEGA TLAKA M540

MERILNIK KRVNEGA TLAKA OMRON M3

67,25 €

tz

1po5pu%st

Zaloga vseh modelov po enotah je različna.

HLADILNI UČINEK redna cena: 7,72 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

Akcija velja na vse modele Microlife merilnikov krvnega tlaka ter inhalatorjev. V akcijo je vključen tudi brezkontaktni termometer NC400. V akcijo ni vključen inhalator NEB800.

os

2

20 %

u go dn

Na voljo s hladilnim učinkom ali z grelnim učinkom - s čilijem, 500 ml.

S ČILIJEM-GRELNI UČINEK redna cena: 9,10 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

MICROLIFE

PHARMAVITAL KONJSKI BALZAM

8,19 €

1

e z ves tobe

redna cena: 15,90 € cena s Kartico zvestobe

tic

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

%

59,99 €

8

POPUST:

20 %


MALČKI IN MAME

MALČEK PONČO IN BRISAČA Izdelano iz 100% bombaža. BRISAČA 75 X 75 cm redna cena: 12,90 € cena s Kartico zvestobe

6,45 €

redna cena: 27,03 € cena s Kartico zvestobe

21,62 €

5

POPUST:

20

%

POPUST:

50 %

PONČO 64 X 62 cm redna cena: 14,90 € cena s Kartico zvestobe

7,45 €

FITOBIMBI ZANZI BABY 0+ Naravna zaščita kože od rojstva dalje. Vsebuje rastlinske izvlečke (citronele, sivke idr.). Brez DEET. Ne masti, 100 ml. ZANZI FAMILY 3+ Naravna zaščita kože za vso družino, primerna za otroke od 3. leta dalje. Vsebuje eterična olja (citronele, sivke, idr.). Brez DEET. Ne masti, 100 ml.

2

POPUST:

50 %

Pomoč pri odstranjevanju ušesnega masla in preprečevanju nastajanja le tega za otroke, starejše, plavalce, potapljače, letalske potnike, uporabnike slušnih aparatov in slušalk ter druge

u g odn

Kapljice za uho 10ml

2po0pust

tz

%

a im e n i k e K a r

os

redna cena: 11,48 € cena s Kartico zvestobe

9,76 €

2

t

2

e z v es t o be

BIO krema za sončenje za otroke - SPF 50+ je hipoalergena krema, primerna za otroke. Je vodoodporna, brez dišav in brez alergenov. Od 6. meseca starosti dalje. Ecocert certifikat, 100 ml.

t ic

ALGA MARIS

POPUST:

15 %

PROFERTIL FEMALE Prehransko dopolnilo s folno kislino, selenom, vitaminom E, rastlinskimi izvlečki in omega-3 maščobnimi kislinami. V akciji je pakiranje z 28 tabletami + 28 mehkimi kapsulami. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Pršilo za uho 50ml

- odstranjuje ušesno maslo - ob redni uporabi preprečuje nastanek ušesnega masla - primerno tudi za otroke od tretjega leta starosti dalje

redna cena: 59,99 € cena s Kartico zvestobe

47,99 €

8

POPUST:

20 %

ai1622718254179_Lekarna_LJ_oglas_sampon-proti-usem-190x87mm-TISK.pdf

-

1

03/06/2021 13:04 Naročnik oglasa je Prolat d.o.o., Praproče 9, 8210 Trebnje medicinska pripomočka.

Izdelka Otosan sta

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

#ZDRAVO

21


Na voljo sta medicinska pripomočka Obesimed Forte, 28 kapsul in Obesimed Max Forte, 30 tablet za zdravljenje odraslih oseb od 18. leta dalje s prekomerno telesno težo in debelostjo. Zmanjšata apetit in preprečujeta prenajedanje. Obesimed Max Forte blokira maščobe, sladkor in ogljikove hidrate.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,24 € cena s Kartico zvestobe

10,59 €

Medicinski pripomoček.

POPUST:

3

20 %

BIO OIL OLJE NARAVNO Za nego kože iz 100% naravnih sestavin za brazgotine, strije, neenakomerno polt, zrelo in izsušeno kožo. Priporočljivo za nego nosečniškega trebuščka, 60 ml. redna cena: 13,99 € cena s Kartico zvestobe

11,19 €

3

POPUST:

20 %

e z ves tobe

%

tic

os

a ime t n i k e K a r

tic

a ime i k e K ar tn

os

ug o dn

#ZDRAVO

2po0pu%st

tz

1po5pust

tz

22

u go dn

Liposomalni losjoni za zaščito pred soncem, za občutljivo kožo obraza in telesa. Brez dišav, parabenov. Kemični filtri, vodooporni, od 1. leta starosti dalje. Na voljo ULTRA losjon ZF25, 200ml; EXTREME losjon ZF50, 200ml; KIDS losjon ZF50, 150ml in SENSITIVE gel fluid v pršilu ZF30, 150ml.

e z ves tobe

DAYLONG

tz

1po0pu%st

a ime i k e K ar tn

tic

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje naravni beta karoten, pantotensko kislino, riboflavin ter vitamina E in C, 30 kapsul.

os

OBESIMED u go dn

BRAUNEMON

e z ves tobe

NEGA TELESA


NEGA TELESA

KREMA Z OGNJIČEM

ALOE VERA X2

Kožo neguje in varuje pred škodljivimi vplivi okolja. Izvleček ognjiča in vitamin B5 ugodno delujeta na celjenje manjših ran, odrgnin in vnetij, 50 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Na voljo Aloe kremni gel z izvlečkom polžje sline ter vitamini A, B, E ter niacinom, 150 ml in Aloe čisti gel za nego občutljive in netolerantne kože nagnjene k pordelost, 150 ml. Oba gela sta brez dodane vode, saj jo v celoti nadomešča sok Aloe vere, ki ni pasteriziran in ni obdelan s filtri na osnovi oglja.

redna cena: 4,57 € cena s Kartico zvestobe

3,66

1

ČISTI GEL redna cena: 10,09 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20

%

8,07 € NEKOČ IN DANES, VESCIN GEL

POPUST:

20

%

9,98 €

2

POPUST:

30 %

Keramično strgalo za stopala. S strgalom za stopala lahko nežno odstranite odmrlo kožo ali otiščance, 1 kos. redna cena: 14,71 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,80 cena s Kartico zvestobe €

7,84

2

VITRY STRGALO ZA TRDO KOŽO

Gel za nego utrujenih in težkih nog, z escinom in mentolom, 150 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

KREMNI GEL redna cena: 14,25 € cena s Kartico zvestobe

2

11,77 €

POPUST:

20

%

3

POPUST:

20 %

SILVERCARE POTOVALNI KOMPLET Pršilo brez potisnega plina namenjeno preprečevanju in zdravljenju glivičnih nohtov. Vlaži in obnavlja nohte ter spodbuja rast. Po nanosu se hitro posuši, 30 ml.

Potovalni komplet olajša ustno higieno na poti. Vsebuje potovalno ščetko in Silver Care zobni gel z okusom mete, 50 ml. Zobni gel ima delovanje cinkovega citrata, z dvema fluorovima solema ščiti ustno votlino pred nastajanjem zobnega kamna in bakterijskih zobnih oblog. Ima okus mete za dolgotrajen svež dah in je primeren samo za odrasle.

redna cena: 13,85 cena s Kartico zvestobe

redna cena: 3,90 € cena s Kartico zvestobe

FUNGALIX FORTE

Medicinski pripomoček.

11,77 €

3

POPUST:

15

3,12 €

%

1

POPUST:

20 %

AKTIVNI KISIK - UČINKOVITA POMOČ ZA BREZSKRBNE POČITNICE OBVEZNA OPREMA DOMA ALI NA POTI Aktivni kisik za hitrejšo obnovo poškodovane kože in nohtov.

RAZTOPINA ZA USTNO HIGIENO IN ZDRAVLJENJE Aktivni kisik za preprečevanje vnetja, zobnih oblog in krvavenja.

BREZ KLORHEKSIDINA IN ALKOHOLA

itiv

Pršilo in gel za kožo

Pršilo za nohte

sens

forte Medicinski pripomoček

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 10.6. do 30.8.2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na vse izdelke prikazane na oglasu. Naročnik oglasa je Enikam d.o.o., www.enikam.si

#ZDRAVO

23


NEGA TELESA

2po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

e z ves tobe

u go dn

Dermokozmetična nega proti gubam in za polnost kože s čisto hialuronsko kislino in vitaminom B5. Za vse tipe kože in vse starosti. Na voljo serum, 30 ml; krema za obraz, 40 ml in krema za področje okoli oči, 15 ml.

LA ROCHE-POSAY VITAMIN C 10

tic

LA ROCHE POSAY HYALU B5

Obnovitveni serum proti gubam. Vsebuje vitamin C, salicilno kislino in Neurosensine za obnovitev popolnega sijaja kože. Primeren tudi za občutljivo kožo, 30 ml. redna cena: 35,61 € cena s Kartico zvestobe

27,78 €

6

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE SENSITIVE

LA ROCHE POSAY HYDRAPHASE HA

Prebiotična vlažilna nega s termalno vodo La Roche-Posay, primerna za občutljivo kožo. Primerna tudi za dojenčke. Na voljo dve vrsti: za suho in normalno občutljivo kožo, 40 ml.

redna cena: 25,00 € cena s Kartico zvestobe

18,75 € 23 %

POPUST:

25 %

u go dn

2po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

Mineralizirana micelarna voda ali mleko za čiščenje in odstranjevanje ličil za občutljivo kožo. Popolnoma odstrani še tako obstojna ličila. Vsebuje termalno vodo Vichy. Na voljo tri različice: za občutljivo, za normalno do mastno in za suho kožo, 400 ml.

e z ves tobe

VICHY DEZODORANTI Linija dezodorantov za ženske in moške. Za vse tipe kože, tudi za občutljivo. Posebna formula za moške različice. Na voljo več vrst.

4

VICHY PURETE THERMALE

POPUST:

tic

3

22 %

Krema za obraz. 72-urna intenzivna vlažilna nega za okrepljeno, polno in sijočo kožo. Na voljo dve različici: legere in riche, 50 ml.

redna cena: 15,45 € cena s Kartico zvestobe

11,90 €

POPUST:

redna cena: 13,96 € cena s Kartico zvestobe

9,77 € Obc ut i te

2

POPUST:

30 %

brez barvil, parabenov in alkohola

ra z lik

o!

:>

Preprosto deluje!

EPOZABNO POLE TJE ZA N

Hladi in neguje › Za vse vrste opeklin. › Ob pikih žuželk. › Po britju ali depilaciji. › Za razdraženo in suho kožo.

› Učinkovita vlažilna nega. › Ohranja mladosten videz. › Preprečuje nastanek strij. › Neguje zagorelo polt.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 10. 6. do 30. 8. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelke Fruit of the Earth. Naročnik oglasa je Bimedia d.o.o. fin.indd 4 242021_FOTE_letak_A4 #ZDRAVO

27/05/2021 08:32:56


NEGA TELESA

100% ORGANSKO KAKAVOVO MASLO

MLEKO ZA ZAŠČITO PRED SONCEM ZF 20

Z dodatkom 100% organskega kokosovega olja je primerno za nego suhe, občutljive ali razpokane kože obraza in telesa ter za nego lasnih konic. Prav tako je primeren za nego kože po sončenju, za zaščito ustnic pred razpokami, preprečuje pa tudi nastanek strij. Po uporabi je koža navlažena, mehka ter prožna, 100 ml.

Vsebuje kombinacijo organskega in anorganskega zaščitnega sredstva. Velika vsebnost kakavovega masla in olivnega olja, ki kožo negujeta in ščitita pred izsušitvijo, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 8,34 € cena s Kartico zvestobe

20 %

7,12 €

DR. HAUSCHKA ROŽNA DNEVNA KREMA

2

POPUST:

30 %

NEUTROGENA HYDRO BOOST

2po5pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

Vlažilna linija za obraz s hialuronsko kislino, ki ohranja kožo ves dan navlaženo. Akcija velja na celotno linijo Hydro Boost.

u go dn

Primerna je za nego suhe in občutljive kože. Rožna dnevna krema je na osnovi voska vrtnice, karitejevega masla, cvetov vrtnic in šipka. Natrue certifikat, ekološko certificirano, 30 ml.

e z ves tobe

2

redna cena: 10,17 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

tic

6,67

redna cena: 25,99 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

20 %

NOREVA AQUAREVA

2po0pu%st

tz

os

Na voljo v izbranih enotah. Več na www.lekarnaljubljana.si.

u go dn

Linija izdelkov za vse tipe izsušene kože. Popust velja na celotno linijo Noreva Aquareva, za vlaženje kože.

a ime i k tn

e z ves tobe

5

r e Ka

tic

20,79 €

VICHY LIFTACTIV SUPREME Nega proti globokim gubam in izgubi čvrstosti kože. Na voljo dve različici: za normalno do mešano kožo in za suho kožo, 50 ml. redna cena: 32,85 € cena s Kartico zvestobe

24,64 €

5

POPUST:

25 %

1POSEBNA + 1 GRATIS PAKIRANJA EUCERIN SUN IZDELKOV

*Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Posebna ponudba Eucerin SUN paketov je na voljo v omejenih količinah, zato ponudba velja do razprodaje zalog oz. v času trajanja kataloga. Naročnik oglasa je Beiersdorf d.o.o.

#ZDRAVO

25


MESEČNA AKCIJA JUNIJ / JULIJ / AVGUST ANTHELIOS

PO

PUST

PO

25%

PUST

PO

25%

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS JUNIJ

soothing by nature

PUST

20%

EUCERIN SUN

A-DERMA PROTECT

JUNIJ

JUNIJ

PO

PUST

PO

PUST

20%

Zaščita pred soncem Zašcitite jih tako zelo, kot jih AVENE imateSUN radi.

JUNIJ

PUST

30%

20%

JULIJ

JULIJ JULIJ

VICHY CAPITAL SOLEIL

PO

VITRY

Nega nohtov, stopal in obraza

OB DA R ILOPU NAKU

CAPITAL SOLEIL ZAŠČITITE SVOJ SONČNI KAPITAL PREIZKUŠENO POD DERMATOLOŠKIM NADZOROM. HIPOALERGENO. VODOODPORNO. S TERMALNO VODO VICHY.

PROIZVEDENO V KANADI OD LETA 1922

PO

PUST

PO

PUST

15%

20%

4h

AVGUST

AVGUST

8h

JAMIESON OMEGA 3

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

STOP PRŠILO

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v mesecih junij, julij in avgust, kot navedeno pri posamezni akciji oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Akcija ne velja za promocijska pakiranja, popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. www.lekarnaljubljana.si


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

secu

LL VIVA - SPECIALIZIRANA PRODAJALNA Z MEDICINSKIMI PRIPOMOČKI Kam po medicinske pripomočke in strokoven nasvet? Specializirane prodajalne LL Viva Prisojna, Postojna, Idrija in Litija je odprl LL Grosist, katerega ustanoviteljica je Lekarna Ljubljana. Svojo ponudbo smo prvič predstavili v začetku aprila 2018, ko smo v bližini ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra, na Prisojni ulici 7, odprli prvo prodajalno - LL Vivo Prisojna. Kmalu so sledile še LL Viva Postojna v nakupovalnem centru Supernova Mercator Postojna, LL Viva Idrija na Lapajnetovi ulici, v bližini Zdravstvenega doma Idrija in LL Viva Litija, ki se nahaja v Domu Tisje (Šmelc) v Litiji.

imamo v ponudbi že od začetka. Izkazalo se je, da so uporabniki zadovoljni z udobjem, kakovostjo in izgledom te obutve, zato smo asortima razširili in je sedaj na voljo tudi ortopedska obutev znamk Podartis ter Enval soft. Veliko modelov obutve je namenjenih osebam z različnimi deformacijami stopal, revmatičnim in diabetičnim bolnikom. Veseli smo spoznanja, da se osebe, ki uporabljajo našo obutev, vračajo.

Pohvalimo se lahko s kakovostnimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Naš primarni namen je, da smo v oporo gibalno oviranim, starejšim in vsem, ki v svojem vsakdanu potrebujejo pripomočke, ki jim bodo čim dlje omogočali samostojnost, neodvisnost in jim olajšali delo pri rutinskih opravilih, ki so večini ljudem samoumevna. Zelo smo veseli, ko lahko nekomu ponudimo takšen pripomoček in dobimo povratno informacijo, da je z njim življenje res lažje. Poleg tovrstnih pripomočkov znamke Aidapt, katerih uvoznik in ekskluzivni zastopnik je LL Grosist, ponujamo tudi prehranska dopolnila, dermo-kozmetične izdelke, diagnostične aparate, živila za posebne zdravstvene namene ter pripomočke za vadbo in ohranjanje zdravja, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam. LL Grosist je tudi uvoznik visoko kakovostnih ortopedskih opornic Pavis, ki so namenjene različnim delom telesa ter kakovostne ortopedske obutve Hergos in Sabatini, ki jo

POPUST ZA UPOKOJENCE

10% POPUSTA* na nakup vsak 1. in 2. delovni dan v mesecu

*Popust ne velja za nakup zdravil brez recepta, medicinskih pripomočkov, ki se izdajajo na naročilnico, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo.

Naš cilj je, da je LL Viva prepoznana po svoji strokovnosti, dostopnosti, prijaznosti in kakovostni ponudbi. Svoj trud bomo v prihodnje še bolj usmerili v pridobitev novih ekskluzivnih zastopstev, s katerimi bo ponudba še bolj pestra ter s pomočjo katere bomo zagotovili večjo prepoznavnost med kupci naših izdelkov in upamo tudi zgradili čvrst sistem lojalnosti in zaupanja med zaposlenimi v LL Vivi in našimi strankami. V specializiranih prodajalnah LL Viva izdajamo medicinske pripomočke na naročilnico. STI UGODNO E IC T R KA BE NA ZVESTO UDI VOLJO T I V LL VIV

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

www.llviva.si AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Strokovno Krajša noga, ki to ni

Izrazito navznoter položeno stopalo (planovalgus), ki telesu nudi slabo oporo in po verigi vpliva na položaj medenice, je smiselno popraviti s korekcijskim ortopedskim podložkom, in sicer do stopnje, ko se drža telesa izboljša, stopalo pa ohrani gibalno aktivnost. V večini primerov je ortotika dopolnilni ukrep usmerjeni vadbi. Vzroki za vezivno in mišično neravnovesje, ter posledično funkcionalno krajšo nogo, najpogosteje tičijo v slabem razumevanju in izrabljanju našega čudovitega gibalnega stroja! Premalo celovito in intenzivno razgibavanje privede do hitrejšega propadanja manj obremenjenih robnih površin sklepnega hrustanca. Povzel bom zanimivo misel. V zibelki smo si stopala potisnili v usta, danes pa redki zmorejo pri petdesetih koleno upogniti za več kot 90 stopinj, pa čeprav za to ni oz. skoraj ni nobenega fiziološkega ali mehanskega razloga.

V prejšnji številki sem opisal dejansko oziroma strukturno obliko krajše noge, kar pomeni, da sta golen ali stegnenica dejansko krajši. Pogostejši so primeri, ko sta nogi po merilih anatomske simetrije enako dolgi, bok pa je nižji in telo nagnjeno vstran. Takrat govorimo o navidezno oziroma funkcionalno krajši nogi. Za razliko od strukturne oblike, pri kateri je treba večjo razliko nadomestiti z ortopedskim pripomočkom, se pri funkcionalni pozornost usmeri na odkrivanje in odpravljanje neravnovesja vezivnih in mišičnih struktur, in sicer najprej v območju medenice in ledvene hrbtenice. Preveri se mišice zadnjice / odmikalke kolkov (gluteal m.), ledvene hrbtenice, medenice (quadratus lumborum) in skupine hrbta (erector spinae). Preveri se tudi obliko hrbtenice, ki v primeru večje ukrivljenosti predvsem v ledvenem delu (skolioza) vpliva na položaj in ravnovesje v medenici, ter posledično neenakovredne obremenitve, kar se pogosto razkrije ob baropedometričnem preizkusu. Ovrednoti se še gibljivost ter položaj kolenskih in gleženjskih sklepov, statično in dinamično. Stopala lahko zaradi večje gibljivosti zelo neposredno vplivajo na položaj medenice in držo telesa.

Vprašajmo se, kaj bi bilo telo brez veziva in mišic? Vreča kosti! Zato velja priporočilo: Uporabljajte svoj gibalni stroj in ga ohranite zdravega! Kadar pride do tovrstnih težav, jih najprej predstavite svojemu osebnemu zdravniku. Sašo Šabanov, vodja ort. teh.

ORTOPEDSKI STUDIO Ilirska ulica 23 , Ljubljana

Simbolični prikaz bolj pogostih primerov 1. ledvena mišična asimetričnost potisne medenico vstran

1

2

Odkriti je treba vzročno-posledične povezave in osmisliti rešitve z usmerjeno vadbo. Premalo enakovredna obremenitev sklepnega aparata utrjuje držo telesa v manj učinkovito gibalno celoto.

3 4 7

TRAK ZA ZAPESTJE

5

in vpliva na položaj ledvene hrbtenice (sekundarna skolioza) 2. manj elastična kvadratna mišica vleče medenico iz ravnine 3. slaba velika zadnjična mišica nezadostno stabilizira položaj medenice, kolka in kolenskega aparata 4. relativna okrajšava noge zaradi povečane ukrivljenosti kolenskega sklepa 5. navidezno krajša noga 6. gleženj položen navznoter vpliva na navidezno okrajšavo noge oziroma položaj medenice 7. šepajoča hoja, s prezibanjem

6

OPORNICA ZA KOLENO*

Nudi oporo in zaščito v primeru lažjih mišičnih poškodb ter vnetjih tetiv in sklepov, ki nastanejo zaradi lažjih poškodb, pritiska ali preobremenitve. Trak je izdelan iz kombinacije dveh raztegljivih materialov (gosta najlonska mrežica, ki omogoča trdno pričvrstitev ježkov na podlago; mehek bombažni velur, ki koži omogoča dihanje). Enostavna namestitev in možnost prilagoditve pritiska glede na potrebe posameznika. Na voljo velikosti regular in extra. Medicinski pripomoček

Funkcionalno krajša noga je najpogosteje posledica zmanjšane mobilnosti sklepov, kar privede do skrčenja in zmanjšanja elastičnosti povezanih vezivnih in mišičnih struktur. Če roko ovijemo v mavčno oblogo za dva tedna, bo oslabela in se “zakrčila”. Potrebovali bomo kar nekaj dni do polne gibljivosti. To načelo velja za vse sklepne, vezivne in mišične strukture v telesu.

Opornica predstavlja izjemno učinkovit in hkrati udoben stabilizator pogačice, ki si ga enostavno namestite in je kot nekakšne vrste sodoben povoj. Ker je popolnoma odprta, jo lahko enostavno nosite in prilagodite želeno kompresijo. Odprtina okoli pogačice zagotavlja stabilnost. Ne ustvarja pritiska na poplitealno področje. Velikosti: M, L, XL. Medicinski pripomoček redna cena: 17,08 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

13,66

redna cena: 46,36 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

37,09 20% €

BANDAŽA ZA MEČA*

AKTIVNA OPORNICA ZA GLEŽENJ*

Zaradi anatomske oblike in posebnega zapiralnega sistema je bandaža enostavna za uporabo. Na voljo 3 velikosti: M, L in XL.

Univerzalna velikost. Medicinski pripomoček.

Zagotavlja stalni pritisk na mišice in pomaga lajšati bolečine.

Oporni in zaščitni pripomoček za poškodbe mišic, tetiv in sklepov, nastalih kot posledica preobremenitve, pritiska ali poškodb.

redna cena: 53,40 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Medicinski pripomoček.

42,72€ 20%

redna cena: 34,16 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

27,33 € 20% 28

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

POPUST:

* Bandaža za meča, opornica za koleno in aktivna opornica za gleženj so narejene iz dveh raztegljivih materialov: notranji sloj je iz mehkega bombažnega velurja, ki omogoča koži dihanje, zunanji sloj pa je iz posebnega materiala, ki je sestavljen iz velikega števila gosto nanizanih najlonskih zank, kamor lahko varno pričvrstite Velcro zapirala (ježke).


ŠČETKA ZA ČIŠČENJE STOPAL

KOZAREC S POKROVOM Ergonomsko oblikovan kozarec s protizdrsnim oprijemom in ustnikom, ki omogoča pitje tudi med ležanjem - ventil na pokrovu preprečuje polivanje. Za vroče in hladne tekočine. Uporaba primernih pripomočkov lahko pripomore k večji samostojnosti in boljšemu počutju osebe. redna cena: 9,44 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

Pripomoček za osebno higieno stopal, ki je zasnovan tako, da se vam pod tušem ali v kadi ni treba sklanjati. Ima protizdrsno podlago iz prožnega silikona, ki se enostavno namesti na tla s pomočjo vakuumskih priseskov. Luknjica za obešanje omogoča enostavno shranjevanje.

Varno za uporabo v mikrovalovni pečici in pomivalnem stroju. Izdelano iz okolju prijaznega materiala (brez PVC). Na voljo v treh barvah.

redna cena: 9,46 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

7,55 € 20%

7,57 € 20%

SET KRTAČ

OKROGLA BLAZINA

Primeren za uporabnike z omejeno gibljivostjo rok ali ramen.

Blazino se enostavno napihne in izprazni, primerna je za uporabo med nosečnostjo in po porodu. Priložena je tlačilka.

Komplet z dolgimi, ergonomsko oblikovanimi ročaji z udobnim gumijastim oprijemom. Komplet vključuje glavnik s plastičnimi zobmi in mehko ščetko.

redna cena: 20,06 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

V L NA PRISOJ

Napihljiva blazina zmanjša pritisk pri sedenju, tako da se teža enakomerno porazdeli in pomaga uporabniku vzdrževati pravilno držo.

redna cena: 15,70 €

POPUST:

16,05€ 20% NOLVVIVOA

POPUST:

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

12,56 € 20%

IZBERI UDOBJE! Pri razvoju obutve Enval Soft je posebna pozornost namenjena iskanju novih rešitev za doseganje večjega udobja. Zahvaljujoč tehnologiji vbrizgavanja, pri čemer je podplat neposredno pritrjen na zgornji del, je čevelj zelo lahek, mehak in prožen, hkrati pa je sposoben absorbirati in blažiti pritiske. Podplat je izdelan iz posebnih materialov, ki poleg lahkosti in prožnosti čevlju dajejo sposobnost atermičnosti, kar pomeni, da učinkovito izolirajo stopalo pred toploto oz. hladom površine, po kateri hodimo.

anatomsko oblikovano

blažitev udarcev

odstranljiv vložek

zračna podloga

lahko in udobno

fleksibilen podplat

pravo usnje

zračna zgornji del in podloga

vodoodporno

Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, 1000 Ljubljana AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi!


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi! KOMPRESIJSKA OPORNICA ZA ZAPESTJE OS1ST

KOMPRESIJSKA OPORNICA ZA POGAČICO OS1ST

Patentirana tehnologija kompresijskega stiskanja®, odvajanje vlage, trpežen in mehak najlon, lahko jo nosite pod obleko. Na voljo v štirih velikostih.

Izdelana iz trpežnega in mehkega najlona, brez šivov. Na voljo v štirih velikostih.

Opornica za zapestje z lahkim, udobnim zapestnim tulcem podpira in stabilizira zapestje, zagotavlja mišično stabilnost, lajša bolečine v zapestju in pri artritisu, izboljšuje cirkulacijo, zmanjšuje otekline ter pomaga pri okrevanju.

Medicinski pripomoček.

Opornica, primerna pri otekanju in bolečinah v kolenu, ki so najpogostejše pri pohodnikih in tekačih (patelarni tendinitis). Primerno tudi za stanje artritisa in podobne težave. Za uporabo med hojo ali telovadbo za dodatno zaščito, podporo in stabilizacijo pogačice. Medicinski pripomoček. redna cena: 19,55 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

15,64

redna cena: 19,55 €

POPUST:

20%

ELEKTRIČNA KRTAČA ZA TELO BEURER FC 25 Krtača za telo z ročajem in dvema vrtljivima nastavkoma je posebej razvita za čiščenje kože telesa. Ima nastavek za običajno čiščenje in nastavek za masažo, s katerim lahko opravite nežno masažo telesa, in s tem poskrbite za mehko kožo. S krtačo očistite kožo celega telesa in hkrati spodbujate njeno prekrvavitev. Je vodoodporna, zato jo lahko uporabljate tudi pod prho ali v kopalni kadi.

redna cena: 41,44 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

33,15

POPUST:

20%

Dve stopnji vrtenja, dve nastavitvi hitrosti, odstranljiva glava krtače za lažje čiščenje, na baterije (niso priložene).

ŽOGICA IN JAJČEK ZA TERAPIJO ROK

Za krepitev rok, prstov in podlakti. Uporablja se za krepitev posamezne mišice ali skupine mišic. Primerno je za rehabilitacijo, trening in sprostitev. Ne vsebuje lateksa, ne razpoka in se lahko očisti z vodo ali dezinficira. Na voljo v različnih barvah in jakostih. redna cena: 9,00 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

7,20

LL VIVA PRISOJNA Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54 pon. - pet.: 9.00 - 18.00

POPUST:

20%

LL VIVA POSTOJNA Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41 pon. - pet.: 9.00 - 17.00 sob.: 8.00 - 16.00

akcijska cena s Kartico zvestobe

15,64

POPUST:

20%

ELEKTRIČNA KRTAČA ZA GLOBINSKO ČIŠČENJE TELESA BEURER FC 55

Komplet za temeljito globinsko čiščenje kože, z odstranljivim ročajem, dvema vrtljivima krtačama - nastavek za običajno čiščenje in nastavek za masažo za bolj mehko in sijočo kožo. S krtačo očistite kožo celega telesa in hkrati spodbujate njeno prekrvavitev. Je vodoodporna in jo zato lahko uporabljate tudi pod prho ali v kopalni kadi. Dve stopnji vrtenja, dve nastavitvi hitrosti, odstranljiva glava krtače za lažje čiščenje, polnilne Li-ionske baterije, tri leta garancije.

redna cena: 59,72 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

47,78 20% €

ELEKTRIČNA ZOBNA ŠČETKA CURAPROX HYDROSONIC EASY

Sonična ščetka deluje z ultrazvočno tehnologijo, ki čisti na dveh nivojih, mehansko in hidrodinamično. Ščetine Curen® zagotavljajo nežno, a učinkovito čiščenje. Ima odštevalnik časa ter tri intenzitete delovanja: Start - 22.000, Clean - 32.000, Smile - 42.000 gibov na minuto. Ščetko se lahko uporablja z vsemi razpoložljivimi nastavki iz linije Curaprox Hydrosonic. Polnjenje litij ionske baterije z USB priključkom. Garancija 2 leti ter možnost podaljšanja za 1 leto ob registraciji izdelka v uporabniškem računu na www.curaprox.si.

LL VIVA IDRIJA

Lapajnetova ulica 61, 5280 Idrija T: 05 374 38 24 pon. - pet.: 9.00 - 17.00

redna cena: 123,76 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

99,01 20% €

LL VIVA LITIJA

Ljubljanska cesta 3, 1270 Litija T: 01 723 36 89 pon. - pet.: 9.00 - 17.00

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 10. 6. do 30. 8. oziroma do odprodaje akcijskih zalog. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

30

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


a ime t n i k e K a r

os

tz

tic

ug o dn

1po5pu%st

e z ves tobe

vlažilne kapljice za oko

15% POPUST NA VSE VLAŽILNE KAPLJICE

Enostavna rešitev za vse simptome suhega očesa, ne glede na stopnjo in pogostost pojavljanja. Predhodna diagnostika ni potrebna.1

Za takojšnje olajšanje simptomov suhega očesa.2

Za dolgotrajno zaščito, olajšanje in obnovitev lipidnega sloja solznega filma.3

Za povečano in dlje trajajoče vlaženje, ki omogoča obnavljanje očesne površine.4 NOVO

Za bolnike s suhim očesom, ki potrebujejo dodatno zaščito očesne površine, tudi ponoči.5

Za takojšnje olajšanje simptomov suhega očesa. Brez konzervansov za občutljive oči in pogosto uporabo.

Reference: 1. Systane COMPLETE vlažilne kapljice za oko, navodilo za uporabo , 19.05.2020, 2. Davitt W.T., Bloomenstein M., Christensen M., Martin A. Efficacy in patients with dry eye after treatment with a new lubricant eye drop formulation. J Ocul Pharmacol Ther., 2010; 26 (4): 347-353., 3.Korb D.R., Meadows D.L. in sod. Evaluation of extended tera stability by two emulsion based artificial tears. Poster presented at: 6th International conference Tear Film and ocular Surface. Basic Science and Clinical Relevance, 22.-25. september 2010, Florence, Italy., 4.Ketelson H., Rangarajan R., Kraybill B. Effects of dual polymer artificial tear solution on prolonged protection, recovery and lubricity in an in vitro human corneal epithelial cell model. The Association for research in Vision and Ophthalmology Annual meeting, 2014; e-abstract #3695/A0209.

Izdelki so medicinski pripomočki. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 10. 6. do 30. 8. 2021 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelke Systane. Naročnik oglasa je Carsopharm d.o.o.

ALC/SYS/Ad/05.21/01

BREZ KONZERVANSOV


Oblika za

Priročno pakiranje tablet Lekadol vsebuje paracetamol | Informacija pripravljena: september 2020 | SI2009185449

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.