__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost od 15. 10. do 23. 11. 2020

iz generacije v generacijo

STR

4 INTERVJU

prim. Darija Mateja Strah, dr. med. »Uprimo se težavam v menopavzi« STR.

8 SLADKORNA BOLEZEN

STR.

10 NEGA ZRELE KOŽE

STR.

12 OTROCI IN VITAMINI

STR.

14 UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE


ZAGOTOVITE SI SONCE DOVOLJ VITAMINA D, DA BO SONCE VEDNO NA VAŠI STRANI.

ENKRAT NA DAN

Za preprečevanje pomanjkanja vitamina D Edini kot zdravilo brez recepta

www.vitamind3krka.si

VO NO PRED UPORABO NATANČNO PREBERITE NAVODILO! O TVEGANJU IN NEŽELENIH UČINKIH SE POSVETUJTE Z ZDRAVNIKOM ALI S FARMACEVTOM.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● LUKOVICA ● CENTRALNA LEKARNA ● POLJE ● PODPEČ ● BAVARSKI DVOR ● ŠKOFLJICA ● VNANJE GORICE ● TRNOVO

PONEDELJEK, 19. 10. 2020 SREDA, 4. 11. 2020 PETEK, 6. 11. 2020 PONEDELJEK, 9. 11. 2020 SREDA, 18. 11. 2020 SREDA, 18. 11. 2020 PONEDELJEK, 23. 11. 2020 PONEDELJEK, 23. 11. 2020

PODPISANA POGODBA O PODELITVI STAVBNE PRAVICE ZA GRADNJO PRIZIDKA K ZDRAVSTVENEMU DOMU LOGATEC Župan občine Logatec Berto Menard in direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej sta podpisala pogodbo o podelitvi stavbne pravice v korist Lekarne Ljubljana. Lekarna Ljubljana bo na tej osnovi začela z aktivnostmi za izgradnjo novega prizidka k Zdravstvenemu domu Logatec. Prizidek bo omogočil večje in modernejše prostore za opravljanje lekarniške dejavnosti ter dodatne prostore za potrebe zdravstvenega doma. Gradbena dela naj bi se pričela spomladi prihodnje leto.

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust.* Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe. *

-10% ob enkratne m nakupu

VARNO IN ZDRAVO NA 51. SEJEM NARAVA-ZDRAVJE Gospodarsko razstavišče Ljubljana, 21.–24. 10. 2020 od 9. do 19. ure

Za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana smo pripravili posebno ugodnost: ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana na blagajni Gospodarskega razstavišča je cena posamezne vstopnice 3,00 € (redna cena je 5,00 €). Ugodnost ne velja za nakup družinske vstopnice. Več informacij na www.narava-zdravje.si.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 15. 10. - 23. 11. 2020 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 27 do 30 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

OIL OF THE KING KRALJEVO OLJE

AKTUALNO

BALZAMIČNE KAPLJICE IN BALZAMIČNI GEL 100% čista in naravna eterična olja njivske mete, mire, čajevca, bosvelije in rdečega bora.

Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

Ustanoviteljica Lekarne Ljubljana

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


INTERVJU Darija Mateja Strah,

prim. dr. med., spec. ginekologije in porodništva

»Uprimo se težavam v menopavzi« FOTOGRAFIJE: Domen Grögl

O menopavzi in tem, kaj lahko ženske naredijo za boljše počutje v tem obdobju, smo se pogovarjali s primarijko Darijo Matejo Strah, specialistko ginekologije in porodništva. Strahova je med prvimi v Sloveniji začela projekt nuhalne svetline za vse nosečnice in je poznana po ultrazvočnih pregledih v porodništvu in ginekologiji. Že dolgo se poglobljeno ukvarja z ženskim zdravjem in hormonskimi motnjami ter marsikateri ženski olajša težave, ki so posledica hormonskega neravnovesja. Na področju ginekologije deluje 25 let in 12 let vodi svojo ginekološko ordinacijo Diagnostični center Strah.

4

#ZDRAVO

Kdaj ženske vstopijo v menopavzo? Kakšna je povprečna starost in kakšna so lahko odstopanja? Menopavza pomeni trajno prenehanje menstrualnega cikla zaradi prenehanja delovanja jajčnikov. Čas nastopa menopavze je opredeljen s koncem zadnje menstruacije in ga določimo, ko je od zadnje menstruacije minilo 12 zaporednih mesecev. Največ žensk je ob nastopu menopavze starih okoli 51 let, v svetu in pri nas. Vse več pozornosti pri sodobnem pristopu skrbi za žensko zdravje namenjamo obdobju perimenopavze. Ta zajema obdobje prehoda v meno in prvih 12 mesecev po zadnji menstruaciji. Traja različno dolgo, v povprečju 7 let. Še mlajše ženske pa lahko prizadene prezgodnja menopavza, okoli 1 odstotek med 30. in 39. letom oziroma 1 promile žensk v starosti od 15 do 29 let. Značilne so motnje menstrualnega cikla od zelo redkih in pičlih ali celo odsotnih krvavitev, porušeno hormonsko ravnovesje in posledična nizka raven estrogena. Zakaj ginekologi tako stanje opredeljujemo kot zelo pomembno za nujno zdravljenje? Ženske, pri katerih je menopavza nastopila pred 40. letom, imajo znatno povečano umrljivost in obolevnost predvsem zaradi prizadetosti srca, ožilja, kosti. Tveganje za smrt, ne glede na razlog, je povečano skoraj za dvakrat. Kateri vzroki so pomembni za različen nastop menopavze? Pri večini žensk je seveda vzrok genetska popotnica, vsaka izmed nas nosi individualno genetsko informacijo za čas nastopa menopavze. Zavedati pa se moramo, da


lahko slabo popotnico izboljšamo ali dobro poslabšamo tudi same. Čas nastopa menopavze je odvisen od več dejavnikov. V mislih imam zelo intenzivno telesno dejavnost, stradanje, nizek delež telesne maščobe. Povečan oksidativni stres organizma, intenzivno kajenje, hormonski motilci in drugi okoliški toksini pospešijo propadanje jajčnih foliklov. Najbolj ogrožajoče so kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 1 in 2, revmatske in avtoimune bolezni, zdravljenje rakavih obolenj s kemoterapijo ali obsevanji ter operativna odstranitev jajčnikov zaradi različnih razlogov. Varovalni faktorji so višji vnos kalcija, vitamina D, bakra in cinka, višji vnos beljakovin, kakovostnih maščob, redna zmerna telesna dejavnost in dovolj kakovostnega spanca, ki naj bi se začel v času največjega izločanja rastnega hormona, nekako med 22. in 24. uro. Uravnoteženost ženske v vseh pogledih je dobrodošla, da čim kasneje doživimo prehod v tretje življenjsko obdobje. Omenili ste obdobje perimenopavze, v katerem se že lahko začnejo kazati spremembe v fizičnem in duševnem stanju ženske. Za kakšne spremembe gre? Običajno ženske sredi 40 let postanejo pozorne na spremembe menstrualnih krvavitev in to jih zelo zaskrbi. To so neredni menstrualni cikli bodisi pogostejše krvavitve, lahko tudi večkrat na mesec, ali nekajmesečni premori, ki jim sledi ena ali več močnih krvavitev. Običajno je to tudi razlog, da obiščejo ginekologa v najkrajšem možnem času. Drugi možni razlogi pa so opažanje klasičnih znakov, značilnih za meno. Lahko se pojavijo vročinski oblivi – valunge. Kar tri četrtine žensk v razvitem svetu jih občuti kot zelo moteče, žal lahko trajajo tudi več kot 10 let. Veliko jih navaja nenadno nepravilno bitje srca, ki poveča anksioznost. Ženske z izrazitimi vročinskimi valovi imajo večje tveganje za razvoj depresivnega vedenja. Upad estrogena vpliva tudi na delovanje možganov, porušeno je spanje, večkratno prebujanje postane resna motnja, pojavijo se nestabilno razpoloženje, nezmožnost koncentracije, razdražljivost, občutek, da ne zmorejo več službenih in domačih opravil. Klasičen stavek, ki ga posameznica pove v ginekološki ambulanti, je: »Vsi mi gredo na živce, še posebno domači, sem zadirčna, živčna in ponoči se prebujam. Ne prepoznam se več.« Kaj svetujete tem ženskam? Kdaj se priporoča hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ)? Glavna indikacija za hormonsko nadomestno zdravljenje je odpravljanje srednje močnih ali izrazitih znakov mene, kot so vročinski oblivi, motnje spanja in razpoloženja, upad kognitivnih funkcij ženske. Zdraviti bi morali začeti v perimenopavzi oziroma do 10 let po

začetku menopavze. Dobrodošla in varna novost je estrogensko pršilo za zdravljenje prek kože. Vsebuje estrogen, ki ga opredelimo kot 17-β estradiol. Kemijsko je identičen estrogenu, ki nastaja v ženskem telesu. Po sestavi in delovanju je torej enak kot naravni hormon, lahko bi ga opredelili kot »identičnega« lastnemu ženskemu hormonu. Razpršek omogoča natančno odmerjanje in zagotavlja stabilen odmerek čez ves dan brez nihanja v koncentraciji hormonov. A samo tiste, ki nimajo več maternice, terapijo lahko uporabljajo samostojno. Vse ostale morajo uporabljati kombinirano zdravljenje. To pomeni, da nadomeščamo oba spolna hormona, estrogen in progesteron v mikronizirani obliki. Vsak od njiju ima prednosti in slabosti, a kombinacija po kemični obliki obeh identičnih hormonov je varna ter učinkovita. Zdravljenje s HNZ prinaša marsikatero dobrobit, a tudi nekaj tveganj – ali drži, da HNZ poveča tveganje za razvoj trombembolije in nastanek raka dojke? Želim si, da bomo ginekologi lahko s strokovnostjo in novimi zdravili – npr. uporabo prek kože – ženske bolj osvestili glede dobrobiti

Kadar v terapiji uporabimo tudi progesteron, svetujemo mikronizirani progesteron ali didrogesteron kot zelo varni zdravili. Večinoma svetujemo kombinirano zdravljenje, le pri tistih, ki nimajo več maternice, uporabimo samo estrogen. Slednji se je kot monoterapija v obsežnih študijah pokazal kot varovalni za zbolevanje za rakom dojke. Današnja strokovna dejstva o vplivu nadomestne hormonske terapije za razvoj raka dojk na osnovi vseh študij do zdaj so razkrila, da so sintetični gestageni tisti, ki vplivajo na dojke po 5 letih uporabe. Kombinirana terapija z npr. medroksiprogesteronacetatom je povečala število obolelih žensk za raka dojke. Zato z vsem današnjim znanjem in možnostmi pravega izbora enega ali obeh zdravil, individualnim pristopom za posameznico in najnižjim odmerkom obeh hormonov varno poskrbimo za uporabnice in jim izdatno ohranimo kakovost življenja, kot so jo imele pred menopavzo. Upad spolnih hormonov po menopavzi povzroča tudi pogostejša vnetja sečil in atrofični vaginitis (suhost nožnice), ki jih spremljajo pekoče bolečine, povečan izcedek in boleči spolni odnosi. O težavah

Redna telesna dejavnost dokazano blaži težave in preprečuje neželene pojave menopavze, ščiti pred boleznimi srca, osteoporozo in nastankom rakavih obolenj.

terapije in neželenih učinkov, ki jih s pravilno kombinacijo in prilagojeno dozo ter pravo potjo uporabe izrazito zmanjšamo. V pomenopavzi je dva- do šestkrat večje tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj v primerjavi z obdobjem v perimenopavzi in to prav zaradi padca estrogena. Pospešeno nastaja ateroskleroza, ki dolgoročno vodi v srčno ali možgansko kap. Začne se višati krvni pritisk, celokupni in LDLholesterol naraščata, medtem ko varovalni holesterol HDL začne upadati. Povišajo se tudi krvne maščobe. Tveganje za trombozo pod starostjo 60 let je redko, približno 1–2 primera na 1000 žensk letno. Uporaba 17-β estradiola prek kože ne poveča tveganja za trombozo.

v spolnosti poroča kar slaba polovica vseh žensk. Pomaga lokalna estrogenska terapija, ki omogoči neboleče spolne odnose in prepreči vnetja mehurja. Tudi libido po menopavzi upade, nanj poleg upada testosterona vpliva tudi vse več pridruženih bolezni. Zakaj je pri lajšanju težav v tem obdobju pomembna redna telesna dejavnost oziroma zdrav življenjski slog nasploh? Redna telesna dejavnost dokazano blaži težave in preprečuje neželene pojave menopavze, ščiti pred boleznimi srca, osteoporozo in nastankom rakavih obolenj. V prednosti so tiste ženske, ki so bile dejavne že prej,

#ZDRAVO

5


S starostjo ženske se tudi sicer povečuje možnost rakavih obolenj. Katera rakava obolenja so v tem življenjskem obdobju najpogostejša? Na katere znake moramo biti pozorni?

saj jim gibanje predstavlja rutino in potrebo. Teže je začeti v menopavzi na novo, zato zdravniki priporočamo, da se ženska vključi v vodeno vadbo že prej, da ostane dejavna ves čas in teže najde izgovore za nedejavnost. Ključ se skriva v doslednosti in vztrajnosti ves čas do pozne starosti. Ravno nedejavnost, povečana telesna teža in po možnosti kajenje pomembno vplivajo na nastanek raka dojk, ki je najpogostejši ravno v menopavzi. Z aerobno dejavnostjo se poveča imunska obramba, še kako pomembna v času epidemije koronavirusa SARS-CoV-2. Vaje za moč pomagajo povečati gostoto in trdnost kosti. Zadostna in uravnotežena prehrana gre z roko v roki s telesno dejavnostjo. Nizka vsebnost maščob, prehrana z veliko vlakninami in ustrezen vnos kalcija so ključnega pomena za uresničitev vseh koristi vadbe. Med menopavzo ženske hitreje izgubijo mišice in pridobivajo maščobno tkivo okrog trebuha. Telovadba ne le izboljšuje fizično zdravje, ampak tudi razpoloženje s sproščanjem endorfinov, ki blažijo težave. Kaj kot zdravnica še svetujete ženskam za obvladovanje menopavze? Seveda v prvi vrsti strokovno obravnavo pri ginekologu in tudi individualno predpisano hormonsko terapijo po meri posameznice. Zaupanje v ginekologa je ključno. Pri tistih, ki ne smejo ali ne želijo hormonskega nadomestnega zdravljenja, so v lekarnah na voljo zdravila brez recepta in prehranska dopolnila. Ginekološka stroka priporoča fitoterapijo – zdravila naravnega izvora, ki so potrjena s kliničnimi preiskavami. To pomeni, da je odmerek varen in delujoč, opredeljeni so tudi negativni učinki. Naravno zdravilo so tablete korenike grozdnate svetilke. Blažijo vročinske valove in izboljšajo razpoloženje. Drugi možni izdelki, ki sodijo med prehranska dopolnila, so narejeni na osnovi hmelja ter fitoestrogeni – izoflavoni črne detelje in soje. Zmerno ublažijo vročinske oblive, so bolj blagi in nimajo pomembno varovalnega učinka za varovanje ženske pred zapleti s strani ožilja in srca, kar hormonska nadomestna terapija s svojim delovanjem nedvomno dokazuje.

6

#ZDRAVO

Tveganje za razvoj rakavih obolenj za ženske v tretjem življenjskem obdobju narašča povsod po svetu. V Sloveniji letno zboli približno 6000 žensk. Najpogostejši karcinomi so rak dojke, nemelanomski rak kože, rak debelega črevesa in danke, rak pljuč ter ginekološki raki. Znaki so različni, pri dojki ženska s samopregledovanjem lahko otipa novotvorbo, a vendar šele, ko je velika slab centimeter. Zato se držimo državnega programa Dora za mamografska slikanja. Ultrazvok dojk pri mlajših in starejših je dobrodošla metoda dodatne preiskave. Veliko žensk se noče izpostavljati rentgenskemu sevanju in želijo le ultrazvok dojk, saj iščejo preiskave, ki nimajo vpliva na telo. Pri obeh preiskavah lahko najdemo raka že, ko je velik nekaj milimetrov. Oktober je čas, da ponovno pomislimo na roza pentljo in opravimo vse preiskave ter si redno same pregledujemo dojke. Za preprečevanje raka kože se ne izpostavljamo pretiranemu sončenju ali kemičnim snovem na delovnem mestu in bodimo pozorne na rane, ki se ne zacelijo, pigmentne madeže, ki se večajo, spremenijo barvo ali obliko ali začnejo krvaveti. Za raka debelega črevesa redno oddajmo blato v programu Svit. Pozorne moramo biti na krvavo blato ali kri na njem, nepojasnjene driske z izmeničnim zaprtjem, izgubo apetita, hujšanjem in slabokrvnostjo. Na pljuča pomislimo pri dolgotrajnem kajenju in dolgotrajnem kašlju, ob ponavljajočih se pljučnicah, krvavem izpljunku in bolečinah v prsnem košu. Ženske moramo biti posebno pozorne na znake raka rodil, to so zunanje spolovilo, nožnica, maternica, maternični vrat in jajčnika z jajcevodoma. Bolnic z vsemi ginekološkimi raki je letno približno 700. Z rednimi pregledi vsake posameznice bi lahko veliko primerov preprečili, še več s cepljenjem deklic s cepivom HPV, ki prepreči raka zunanjega spolovila, nožnice, materničnega vratu in zadnjika ter anogenitalne bradavice. Z državnim presejalnim programom Zora smo v Sloveniji uspešno zmanjšali obolevnost za rakom materničnega vratu. Medtem pa precepljenost deklet proti virusu HPV, predvsem na območju Ljubljane, šepa. Ali je cepljenje smiselno in ali je varno? Kako učinkovito ščiti pred rakavimi spremembami? Cepljenje proti okužbi z virusi HPV dokazano preprečuje do 95 % raka na materničnem vratu, do 85 % primerov predrakavih sprememb na materničnem vratu, 90 % primerov s HPV povezanega raka zunanjega spolovila. Učinkovito bo preprečilo do 85 % s

HPV povezanega raka nožnice. Rak zadnjika bo preprečen v 90 %. Genitalne bradavice bodo preprečene praktično v celoti. Poročani neželeni učinki v Registru neželenih učinkov NIJZ po cepljenju proti HPV so redki, nekaj 10 na leto. Evropska agencija za zdravila (EMA) in Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) redno spremljata varnost cepiv proti HPV in do zdaj še nista zaznali nobenih varnostnih zadržkov za cepljenje. Najpogosteje so poročali o lokalnih reakcijah na mestu cepljenja (otekanje, pordelost). Vsi neželeni učinki so izzveneli v nekaj dneh brez posledic. S študijami niso ugotovili nobene povezave med cepljenjem proti HPV in avtoimunimi boleznimi, neplodnostjo, nevrološkimi motnjami. V prihodnje bi se morali cepiti tudi fantje, okužba HPV povzroča raka zadnjika, penisa, grla in anogenitalne bradavice. S cepljenjem obeh spolov bi preprečili medsebojni prenos in okužbo, ki nastane ob spolnih stikih, ter dosegli imunost populacije. Pomembno je, da ženske vse življenje hodijo na preventivne ginekološke preglede. Kako situacija, povezana s covidom-19, vpliva na to? Kaj opažate v svoji ambulanti? V prvem valu epidemije z virusom SARSCoV-2 pomladi letos so bili kar nekaj časa odpovedani vsi preventivni pregledi žensk v okviru programa Zora. Skrbeli smo le za vse nosečnice in tiste, ki so kazale znake bolezni. Veliko je bilo posvetov po telefonu. Teoretično se zaradi nedostopnosti do pregledov lahko pokaže več obolelih. Po koncu epidemije poskušamo nadoknaditi zamujeno. Močno upam, da se bomo s skupnimi močmi uspeli obraniti drugega vala. Le tako bo dostopnost do ginekologa možna in obravnava posameznice pravočasna. Zato sem hvaležna vsem ljudem, ki se zavedajo družbene odgovornosti do vseh nas, pacientov in zdravnikov.

Ravno nedejavnost, povečana telesna teža in po možnosti kajenje pomembno vplivajo na nastanek raka dojk, ki je najpogostejši ravno v menopavzi. Z aerobno dejavnostjo se poveča imunska obramba, še kako pomembna v času epidemije koronavirusa SARS-CoV-2.


HIŠA LJUBHOSPICA

Hospic – moja skrb, moje udobje Tatjana Fink, vodja Hiše Ljubhospica

24-URNO TELEFONSKO SVETOVANJE

HIŠA LJUBHOSPICA na 051 322 979 24/7 telefonska dostopnost za strokovno svetovanje na področju celostne paliativne oskrbe v obdobju zaključevanja življenja.

USTANOVITELJICA IN GLAVNA PODPORNICA LJUBHOSPICA JE LEKARNA LJUBLJANA.

V tem nezavidljivem času, v katerem smo se znašli, so še posebno prizadete najbolj ranljive skupine, med njimi hudo bolni in umirajoči ter njihovi svojci. Omejevanje gibanja, druženja in obiskov bolnih je prineslo še dodaten odmik od že tako tabuiziranega umiranja in smrti. Trend zadnjih desetletij je odrinjanje procesa umiranja v inštitucije, misleč, da je to stvar zdravstvene stroke. S tem so ljudje postali še bolj prestrašeni in nepripravljeni na srečanje s smrtjo. V resnici pa je proces umiranja veliko več kot samo medicinski proces. Je čas zaključevanja odnosov do sebe, bližnjih, skupnosti, v katerih živimo, do sveta, boga … Ne umira in ne umre namreč samo fizično telo. Prizadeti so svojci, cela družina, prijatelji. Koliko izmed nas se sploh vpraša, ko poslušamo in beremo informacije o novi koronavirusni bolezni, kaj, če tudi jaz zaradi tega virusa umrem? Predvsem pa, ali sem in kako sem na to pripravljen? Kaj so moja večja nedokončana dela? Kakšno je bilo moje življenje do zdaj, kaj bi spremenil, če bi lahko začel znova? Drugo soboto v oktobru tradicionalno obeležujemo svetovni dan hospica in paliativne oskrbe, to je dan, ob katerem želimo z različnimi dejavnostmi ozavestiti širšo javnost o pomenu hospic in paliativne oskrbe. Letošnji moto je »Moja oskrba, moje udobje.« Cilji tega dneva so deliti vizijo o povečanju razpoložljivosti hospic in paliativne oskrbe po vsem svetu z ustvarjanjem priložnosti, da spregovorimo o problemih, ozaveščanje in razumevanje medicinskih, socialnih, praktičnih in duhovnih potreb ljudi, ki živijo z neozdravljivo boleznijo, in njihovih družin

ter zbrati sredstva za podporo in razvoj hospic ter paliativne oskrbe po vsem svetu.

LJUBHOSPIC – ODGOVOR NA POTREBE UMIRAJOČIH Hospic oskrba je namenjena bolnikom, ki imajo pred seboj še največ nekaj mesecev življenja in pri katerih je zdravljenje že zaključeno, medtem ko se paliativna oskrba lahko začne že pri diagnozi in hkrati z zdravljenjem. Razlika med paliativno oskrbo in hospicem je tudi ta, da oba zagotavljata udobje, vendar je v hospicu pomembna tudi podpora v preobrazbi človeka, to je, da lahko pogleda na svoje življenje, na tiste prave, bistvene stvari tudi z druge perspektive in še kaj uredi. V hospicu ne le, da skrbno blažimo moteče simptome bolezni, kot so bolečina, nemir, slabost, zaprtje, strah … ampak skušamo podpreti, včasih tudi »stkati« socialno mrežo bolnika in ga pripraviti na slovo. Ko imaš nekoga rad, a tega nisi izrekel že leta, desetletja, je včasih na koncu težko, a tako hvaležno in polno topline za tisto srce, ki gre, in tisto, ki ostaja. Tudi zato je danes v sodobni družbi hospic nadvse potreben, saj spreminja vrednote družbe, skrb za umirajoče humanizira in nas spomni na tisto, na kar včasih pozabimo: kako dobro dene preprosta človeška prisotnost, dotik, ki pravi: tu sem, s teboj, ZATE, ne bom te zapustil … Vse z željo najti notranji mir. Duhovna opora je namreč srce hospic oskrbe. Celostna hospic oskrba se lahko izvaja na domovih bolnikov, v za to namenjenih stacionarnih hospicih, pa tudi v bolnišnicah in negovalnih ustanovah. Lekarna Ljubljana je kot družbeno odgovorna organizacija leta 2015 ustanovila zavod

Ljubhospic, ki je nadaljeval poslanstvo edinega stacionarnega hospica pri nas. Hiša Ljubhospica zagotavlja brezplačno celostno oskrbo in namestitev bolnikov ob koncu življenja. Do danes smo v Ljubhospicu nudili celostno hospic paliativno oskrbo prek 700 osebam iz vseh krajev Slovenije. Z neozdravljivo bolnimi pa smo lahko povezani tudi prek svetovalnega telefona Ljubhospica, prek katerega se 24 ur dnevno strokovno osebje Ljubhospica odziva na potrebe umirajočih oziroma svojcev. Hospic paliativna oskrba je v Sloveniji še zelo na začetku razvoja. Vse do danes delovanje stacionarne hiše hospica ni sistemsko urejeno in umeščeno v mrežo izvajalcev paliativne oskrbe. Tako Lekarna Ljubljana ostaja njen osrednji podpornik, ki ji zagotavlja nemoteno delovanje. Če nam je mar, kako bomo enkrat zaključevali svoje življenje, nam mora biti mar, da hospici v Sloveniji so in da preživijo. Zato vas vabimo k podpori: JA, HOSPIC – si tudi moja skrb in nekoč moje udobje.

My Care

My Comfort WORLD HOSPICE AND PALLIATIVE CARE DAY 10 O C T O B E R 2 0 2 0 / # M YC A R E M YC O M F O R T

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Sladkorna bolezen

Število sladkornih rašča bolnikov v svetu na belosti in predvsem zaradi de življenja. Z nezdravega načina im slogom zdravim življenjsk bolezni ek pa lahko nastan preprečimo.

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Sladkorna bolezen je poleg hipertenzije ter povišanih vrednosti maščob in holesterola v krvi najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen. Gre za bolezen, pri kateri je koncentracija glukoze v krvi povišana zaradi zmanjšanega ali odsotnega učinka inzulina. SLADKORNA BOLEZEN TIPA I IN TIPA II Povišana koncentracija glukoze v krvi povzroča okvare ožilja, kar vodi v druge zaplete. Če sladkorna bolezen ostane nezdravljena, lahko sčasoma povzroči srčni infarkt, možgansko kap, slepoto ali odpoved ledvic. Najpogostejši obliki sta sladkorna bolezen tipa I in II. Pri sladkorni bolezni tipa I v telesu ne nastaja inzulin, zato ga je treba vnašati z zdravili. Ta oblika večinoma prizadene otroke, redkeje se pojavlja v starosti. Pri sladkorni bolezni

8

#ZDRAVO

tipa II inzulin nastaja v manjših količinah, občutljivost tkiv nanj pa je zmanjšana. Zato se večina sladkornih bolnikov zdravi z zdravili, ki spodbujajo izločanje in delovanje inzulina ter preprečujejo nastanek glukoze v telesu ali njeno absorpcijo iz hrane. Inzulin se praviloma dodaja v poznejših stadijih bolezni. Sladkorna bolezen tipa II je značilna za starejšo populacijo, v zadnjih desetletjih pa narašča pojavnost tudi pri otrocih, predvsem zaradi debelosti, nezdravega načina življenja, hrane, bogate s sladkorjem, in premalo gibanja. KAKO JO PREPOZNATI Simptomi sladkorne bolezni so podobni ne glede na starost pacienta ali tip sladkorne bolezni. Najpogostejši simptomi so suha usta in občutek žeje, pogosto uriniranje, stalna lakota, utrujenost, pekoča, boleča in omrtvičena stopala, srbečica, poslabšanje vida, rane, ki se težko celijo, in nepojasnjeno hujšanje. Večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni imajo ljudje s povečano telesno težo, neustrezno prehrano in nezadostno telesno dejavnostjo. Tveganje za sladkorno

bolezen povečujeta tudi uživanje alkohola in tobaka. Bolj ogroženi so ljudje s povišanim krvnim tlakom in drugimi srčnožilnimi boleznimi, ženske z nosečniško sladkorno boleznijo in policističnimi jajčniki

SLADKORNA BOLEZEN je kronična nenalezljiva bolezen, pri kateri je koncentracija glukoze v krvi povišana. Če je ne zdravimo, lahko vodi v različne zdravstvene zaplete, kot so srčna kap, slepota in drugo. Poleg redne in pravilne uporabe zdravil so za uravnavanje sladkorne bolezni pomembni zdrav življenjski slog, redna telesna dejavnost, uravnotežena prehrana in samonadzor koncentracije glukoze v krvi.


POTEK RAZVOJA DIABETIČNEGA STOPALA

>

Nepoškodovano stopalo

>

Površinska razjeda

>

Globoka razjeda

ter ljudje, ki imajo sladkorne bolnike v prvem kolenu sorodstva. ZDRAVA PREHRANA IN REDNO GIBANJE STA NAJBOLJŠA PREVENTIVA Odraslim za ohranjanje zdravja svetujemo 150 minut zmerno intenzivne vadbe (npr. hitra hoja, kolesarjenje) na teden, npr. lahko vadite pet dni tedensko po 30 minut ali tri dni po 50 minut. Če se ukvarjate z zelo intenzivno vadbo (npr. tek, plavanje), pa zadostuje že 75 minut telesne dejavnosti tedensko. Če pa želite dodatno izboljšati svoje zdravje, se svetuje 300 minut zmerno intenzivne ali 150 minut zelo intenzivne telesne dejavnosti tedensko. Poleg tega je pomembno, da vsaj dvakrat tedensko izvajate vaje za povečanje mišične mase. Svetovna zdravstvena organizacija otrokom in mladostnikom priporoča vsaj 60 minut zmerne do intenzivne telesne dejavnosti na dan. Vsaj trikrat tedensko pa bi morali otroci in mladostniki izvajati intenzivno telesno dejavnost, vključno z vajami za utrjevanje mišic in kosti. Za uravnavanje telesne teže in krvnega sladkorja so pomembni vrsta in količina hrane, ki jo pojemo, pa tudi redno uživanje obrokov. Hrana mora biti pestra in z njo moramo zagotoviti vnos vseh makrohranil: ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Maščobe naj predstavljajo tretjino dnevnega vnosa energije, zato je pomembno, da uživamo bolj zdrave maščobe. Svetuje se uživanje mononenasičenih maščobnih kislin, medtem ko je treba vnos polinenasičenih, nasičenih in transmaščob omejiti. Ogljikovi hidrati so glavni vir energije za naše telo. Priporočljivo je uživati hrano z nizkim

>

OSTEITIS oz. vnetje kosti

>

Delna gangrena

Gangrena na celotnem stopalu

glikemičnim indeksom (GI), saj močneje vpliva na urejenost glukoze v krvi kot količina zaužitih ogljikovih hidratov, seveda v okviru priporočenega energetskega vnosa. Prehrana, bogata z beljakovinami, lahko prispeva k daljšem občutku sitosti in s tem k manjšemu vnosu hrane in boljšemu nadzoru nad koncentracijo glukoze v krvi. Zdravi ljudje, pa tudi sladkorni bolniki, naj bi dnevno zaužili 1–1,5 grama beljakovin na kilogram telesne teže. K uravnavanju telesne teže prispeva tudi redna prehrana. Če uživamo hrano v rednih obrokih, npr. 4–5 manjših obrokov na dan, bomo imeli manjši občutek lahkote in bomo posledično zaužili manj hrane pri naslednjem obroku. VSAKODNEVNA SKRB ZA ZDRAVJE STOPAL Pojav diabetičnega stopala je eden pogostejših zapletov sladkorne bolezni, še posebno pri starejših bolnikih. Zato je treba pozornost nameniti vsakodnevnem pregledu in negi stopal. Stopala naj bodo vedno čista, voljna, topla in suha ter zavarovana v primerni in udobni obutvi. Čevelj naj bo najmanj 1,2 cm daljši od najdaljšega prsta in 1,2 cm širši od vaše noge. Če se pojavijo rane ali poškodbe na prstih in razpoke med njimi, vraščeni nohti na prstih nog, odrevenelost ali bolečine v nogah, otrditev prsta/-ov, potemnitev kože, rdečica, vnetje ali okužba, vam svetujemo obisk pri zdravniku. MERITVE PRED IN PO OBROKU TER TELESNI AKTIVNOSTI Samonadzor glukoze v krvi je pomemben dejavnik obvladovanja sladkorne bolezni. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa I naj nadzorujejo vrednosti glukoze skladno z

navodili zdravnika. Za bolnike s sladkorno boleznijo tipa II pa se priporoča strukturiran samonadzor glukoze v krvi, ki poda pomemben vpogled v vpliv življenjskega sloga, prehrane in telesne dejavnosti na spreminjanje njenih vrednosti. Pri strukturiranem samonadzoru opravljamo parne meritve – pred obrokom oz. telesno dejavnostjo in po telesni dejavnosti oz. dve uri po obroku. To se po navadi izvaja tri dni zapored in ponavlja periodično oz. po potrebi, npr. ob večjih spremembah življenjskega sloga ali ob spremembi terapije.

NASVETI ZA PREHRANO

ob vseh večjih > obrokih jejte zelenjavo

jejte žitne iz > izdelke polnozrnate moke redno uživajte sadje, vendar > največ pet kosov oz. 200 g na dan jejte mlečne > izdelke z manj maščobe

jejte pusto

> meso

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Nega zrele kože raven Staranje kože je na so proces, kateremu bolj, ni lje av st nekateri izpo ga lahko drugi manj. Vsi pa nimo. vsaj malce upočas

Katja Hribar, farm. tehn., Lekarna Miklošič

Staranje je le naraven proces, ki ga ne moremo preprečiti, vendar ga lahko z zdravim življenjskim slogom upočasnimo. Hitrost staranja kože je odvisna od notranjih in zunanjih dejavnikov, velik vpliv pa ima tudi genetika, ki določa strukturne spremembe v koži in učinkovitost celičnih funkcij, ki se vsako leto zmanjšuje. Osnovni problem starajoče kože je suhost, ki je posledica zmanjšanja vsebnosti maščob in vode v koži. 10

#ZDRAVO

S staranjem se začnejo strukturne spremembe kože, celične funkcije se z leti upočasnijo, oslabi tudi barierna funkcija in koža postane občutljiva, nagnjena k rdečici, vnetju in srbečici. Najprej so opazne drobne gubice v zunanjih kotičkih oči – smejalne gubice, na čelu kot vodoravne črte in gubice med obrvmi, ki nastanejo kot posledica mimike obraza. Globlje gube med nosom in ustnicami – nazolabialne gube, se pojavijo zaradi izgube volumna, ki je najpogostejša pri ženskah po menopavzi. Starejša koža postaja zaradi manjše tvorbe lipidov in sebuma vedno bolj suha, tanka, groba in hrapava. Ker se zmanjša količina kolagena, elastina in hialuronske kisline, se poruši struktura kože, prerazporedi se podkožno maščevje, zmanjša se tonus mišic – zlasti mimičnih mišic obraza, koža postane ohlapna, se povesi, gube postanejo globlje in izrazitejše. Ker se usnjica stanjša, se zmanjša površina med povrhnjico in usnjico in tudi površine žilnega sistema je manj. Posledica je slabša oskrba s kisikom in hranilnimi snovmi, koža izgubi rožnati ten ter postane bleda, brez leska. Več je razširjenih žilic, pigmentnih lis, aktiničnih in seboroičnih keratoz ter malignih melanomov. Prvi znaki staranja se začnejo pojavljati okrog 25. leta kot posledica zunanjega ali ekstrinzičnega in notranjega ali intrinzičnega staranja. Na notranje dejavnike žal nimamo nobenega vpliva,

veliko lahko storimo, da preprečimo delovanje zunanjih dejavnikov. Zunanji dejavniki so UVA- in UVB-žarki, kajenje, vremenski vplivi (nizka vlažnost, mrzel ali zelo topel zrak, veter), onesnažen zrak, neprimerna prehrana, premalo zaužite tekočine, nepravilna nega kože, stres, premalo spanja in alkohol. Notranji dejavniki so genetika, hormoni, škodljivi procesi in snovi, ki nastajajo v tkivih in celicah (vedno slabša sposobnost regeneracije celic), slabša prekrvitev kože in manjša oskrba površine kože s hranilnimi snovmi in kisikom, zmanjšana aktivnost lojnic, znojnic ter spolnih hormonov, zlasti estrogena in testosterona, vse manjša tvorba kolagena, elastina in hialuronske kisline, bolezenski procesi, npr. atopični dermatitis, luskavica, nekatere sistemske bolezni – motnje delovanja ščitnice, diabetes.

3

KORAKI DO IZGLEDA MLADOSTNEJŠE KOŽE SO:

I. Čiščenje II. Nega III. Uporaba UV-zaščitnih sredstev


KAJ LAHKO STORIMO SAMI? Staranje je naraven proces, ki ga z zdravim življenjskim slogom lahko upočasnimo. Poskrbimo, da se izogibamo škodljivim zunanjim dejavnikom, kot so UV- žarki, ekstremni vremenski pogoji in onesnažen zrak, kajenju ter prekomernemu uživanju alkohola. Raznolika zdrava prehrana, bogata z antioksidanti, lahko zmanjša učinke delovanja prostih radikalov (oranžno in rumeno sadje in zelenjava, borovnice, listnata zelenjava, paprika, paradižnik, stročnice, ribe, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, ki sodelujejo pri nastajanju kožnih struktur in maščob, oreški, žitni otrobi, laneno, sončnično in bučno seme, selen, cink, koencim Q10, vitamini A, C in E, lutein). Poskrbimo, da pijemo dovolj tekočine, se dovolj gibamo na svežem zraku in si privoščimo dovolj spanja. Koža se skozi življenjska obdobja spreminja in temu je treba prilagoditi način nege. Ključni dejavnik pri negi kože niso leta, temveč stanje kože. Koža, ki je slabo negovana, se hitreje stara in reden nanos negovalnih izdelkov lahko močno vpliva na stanje kože. Vsakodnevno nego prilagodimo letnim časom in potrebam kože. Ker se stanje suhe kože poslabša v jesenskih in zimskih mesecih, smo takrat še toliko pozornejši na pravilno in pogostejšo nego. Glavni trije znaki staranja so izguba volumna, gostote in gube. Zrela koža zato potrebuje prilagojeno nego, ki jo bo oskrbela s hranljivimi snovmi, vlago, spodbudila obnavljanje kože in jo zaščitila pred zunanjimi vplivi okolja. Ker je suha koža tanka in običajno občutljiva,

35 LET

45 LET

55 LET

3535LET LET

45 LET 45 LET 35 LET

45 LET

35 LET 35 LET

LET 4545 LET

LET 5555 LET 55 LET

HIALURONSKA KISLINA KOLAGEN

55 LET 55 LET

HIALURONSKA KISLINA HIALURONSKA KISLINA ELASTIN

KOLAGEN KOLAGEN ELASTIN ELASTIN

moramo uporabljati izdelke, ki so nežni in ne dražijo kože. Poleg izdelkov z vlažilnimi sestavinami, ki zagotavljajo ustrezno vlažnost, uporabljajmo hranilne in negovalne izdelke, ki vsebujejo več maščobne faze (rastlinska masla in olja), ki kožo dodatno zaščitijo in hkrati zadržijo ustrezno vsebnost vode v povrhnjici. Negovalni izdelki za nego zrele kože naj vsebujejo vlažilce (hialuronsko kislino, ureo, glicerin, alantoin, propilenglikol), antioksidante (vitamin A in E, koencim Q10), bogata rastlinska olja (olivno, svetlinovo, arganovo, jojobino, avokadovo, mandljevo in makadamijevo olje, olje pšeničnih kalčkov), karitejevo in kakavovo maslo, protivnetne sestavine (aloe vera, ognjič, kamilica, panthenol). Pravilna redna nega kože je bistvena pri preprečevanju znakov staranja in mora vsebovati vse tri korake, tj. čiščenje, nego in ključni del preprečevanja staranja – uporabo UV-zaščitnih faktorjev. Prvi korak pravilne nege je primerno čiščenje, ki mora biti nežno in učinkovito. Kožo je treba očistiti vsako jutro in vsak večer, da odstranimo ličila, prah, znoj in maščobe. Za čiščenje kože je priporočljiva uporaba nežnega čistilnega sredstva

NIVO KOLAGENA V KOŽI NIVO V KOŽI NIVOKOLAGENA KOLAGENA V KOŽI

in tonika, ki kožo navlaži, vzpostavi pH in pripravi kožo na nanos negovalnega sredstva. Kožo lahko osvežimo še s termalno vodo. Zjutraj nanašamo negovalno sredstvo, namenjeno dnevni negi, ki naj vsebuje tudi UV-filtre, ki kožo varujejo pred vplivi okolja. Če želimo obrazno nego obogatiti, uporabimo tudi serum ter kremo za okrog oči, ki jo nanesemo z nežnim tapkanjem, za doseganje enakomernega tena kože pa uporabimo kremo z barvnimi pigmenti ali puder. Zvečer kožo očistimo in nanesemo bogato nočno hranilno kremo, pod nočno kremo lahko nanesemo še serum in kremo za okrog oči. Za lepši videz enkrat do dvakrat mesečno naredimo nežen piling, enkrat tedensko pa nanesemo še nežno masko. Pri nanosu negovalnega izdelka je pomembno, da kože ne drgnemo in vlečemo, ampak izdelek le nežno nanesemo na kožo obraza. Le kako ostati večno mlad in lep? Staranje in spreminjanje je del življenja vseh in vsakogar.

#ZDRAVO

11


STROKOVNO

Otroci in vitamini

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Pravilna izbira hrane je pomembna v vseh življenjskih obdobjih, zlasti je pomembno, kaj, koliko in kako jedo otroci in mladostniki v dobi rasti in razvoja. Kakovostna in hranilno ustrezna prehrana zagotavlja tudi zadosten vnos potrebnih vitaminov. Več enot ali porcij sadja in zelenjave, ki sta dober vir vitaminov, mineralov in vlaknin, zadosti dnevnim potrebam otroka in mladostnika. Pogosto poseganje po “hitri” in predelani hrani, ki je običajno energijsko gosta in hranilno slabša, upravičuje uporabo prehranskih dopolnil tudi pri otrocih in mladostnikih. PREHRANSKA DOPOLNILA - KO VNOS S HRANO NI ZADOSTEN Kadar je vnos hranil s prehrano premajhen, priporočamo izbiro takšnega koncentriranega dodatka k prehrani, ki ima ustrezno vsebnost glede na potrebe in nadzorovano kakovost. Za normalno rast in razvoj otrok so nujno potrebne

12

#ZDRAVO

rnega Poleg ljubečega in va rokov okolja sta za zdrav ot embna tudi razvoj izjemno pom banja. prehrana in dovolj gi

zadostne količine vitaminov A, B1, B6, D3 in E. K normalnemu delovanju živčnega sistema prispevajo vitamini skupine B, vitamina C in E sta antioksidanta, vitamini A, B2 ter B12 imajo vlogo pri ohranjanju vida, B2 pa tudi pri presnovi železa.

sledovih. Ker je v maščobah topne vitamine najboljše zaužiti ob obroku, priporočamo tudi jemanje multivitaminskih pripravkov s hrano. Tako tudi prekrijemo specifični okus vitaminov in se izognemo prebavnim težavam.

Običajne dnevne potrebe posameznih hranil za določeno starost otrok so definirane kot priporočeni dnevni vnos (RDA pomeni ‚Recommended Daily Allowance‘). Višji odmerki posameznih vitaminov so običajno že terapevtski in jih vsebujejo zdravila. Nekatera zdravila se lahko uporabljajo po nasvetu magistra farmacije ali zdravnika za samozdravljenje, na primer dodatek vitamina D3, druga zdravila pa ob določenih stanjih in boleznih predpiše zdravnik na recept.

V prehrani otrok in mladostnikov sta pomembni zastopanost vseh skupin živil ter količinsko ustrezna zastopanost hranil za posamezno starostno obdobje. Če ta cilj ni vedno povsem uresničljiv ali če so potrebe večje, kot na primer pri športnikih, lahko prehrano dopolnimo z ustreznimi dopolnili. Od vitaminov je najpogosteje treba v otroštvu dodajati vitamin D3.

PREHRANSKA DOPOLNILA V RAZLIČNIH FARMACEVTSKIH OBLIKAH Vitamini, tako v zdravilih kot prehranskih dopolnilih, so v različnih farmacevtskih oblikah, od sirupov, tablet, pastil, želejev, praškov do kapljic in pršil. Za majhne otroke sta primerni farmacevtski obliki kapljice in sirupi. Večina prehranskih dopolnil za otroke vsebuje vitamine A, C, D, E ter vitamine skupine B, včasih v kombinaciji z minerali, npr. s kalcijem in železom, in elementi v

USTREZNO RAZMERJE HRANIL VPLIVA TUDI NA BOLJŠI IMUNSKI ODZIV.


SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA Lekarna po meri sodobnega človeka •

Strokovno in zanesljivo, 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Posebne spletne akcije.

Brezplačna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu.

Članki in nasveti strokovnih sodelavcev Lekarne Ljubljana.

Posvetovanje s farmacevti prek spletnega obrazca Vprašajte farmacevta.

Telefarmacija - posvet z magistrom farmacije na daljavo.

-15% od 13. 10. do 31. 10. 2020

Akcija 15 % popusta na izdelke Frezyderm velja od 13. 10. do 31. 10. 2020 le v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Popusti se ne seštevajo.

Imate vprašanja o jemanju zdravil? Posvetujte se z magistrom farmacije na daljavo. Strokoven in prijazen nasvet v udobju vašega doma. Naročite se na brezplačen posvet s pomočjo virtualne asistentke Žive na www.lekarnaljubljana.si. #ZDRAVO

13


ZA BOLJŠE POČUTJE

VITAMIN C 500 MG

COLODAN

Vitamin C 500 mg je prehransko dopolnilo z vitaminom C v obliki tablet. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, 90 tablet.

Prehransko dopolnilo ColoDan, kolostrum v prahu z naravno vsebnostjo imunoglobulina G je pridobljen iz kolostruma/prvega mleka danskih krav, 250 g.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 55,73 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 13,98 € cena s Kartico zvestobe

11,18 €

3

POPUST:

20 %

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

44,58 €

6

POPUST:

20 %

DR. BÖHM OMEGA 3 COMPLEX

Dr. Böhm Immun Sport je prehransko dopolnilo, ki vsebuje vitamine, minerale, izvlečke 4 sredozemskih rastlin ter SOD (superoksid dismutaza) iz melone, 30 tablet.

Prehransko dopolnilo za srce, možgane in normalne vrednosti maščob v krvi. Vsebuje 870 mg omega-3 maščobnih kislin v eni kapsuli, v kombinaciji s koencimom Q10 (30 mg) ter vitaminoma D3 in E. Zaradi zakasnjenega sproščanja sestavin je izdelek brez vonja in okusa ter ne povzroča spahovanja, 30 kapsul.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 16,54 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 16,43 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20 %

JAMIESON B12 1000 MCG

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

14

#ZDRAVO

20 %

CENTRUM MULTIVITAMINI Prehranska dopolnila z vitamini in minerali. Vitamina A in C, baker ter cink imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Na voljo več vrst: od A do Ž za odrasle (30 in 60 tablet), Silver za starejše od 50 let (30 in 60 tablet), Men za moške (30 tablet) in Women za ženske (30 tablet). Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 15,22 cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

tz

12,94 €

3

u go dn

Prehransko dopolnilo v obliki podjezičnih tablet z okusom češnje s sladilom. Vitamin B12 prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, prispeva k normalnem psihološkem delovanju, k presnovi homocisteina, delovanju živčnega sistema in k sproščanju energije pri presnovi. Ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, delovanju imunskega sistema in pri delitvi celic, 100 tablet.

13,14 €

POPUST:

15 %

e z ves tobe

13,23 €

tic

DR. BÖHM IMMUN SPORT


ZA BOLJŠE POČUTJE

SE TE NEKAJ LOTEVA?

Vsebuje PARACETAMOL in VITAMIN C.

VRO INA ALI BOLE INA OB GRIPI IN PREHLADU?

www.daleron.si Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

92102-2020_DALERON-C_Ad-210x100_SI.indd 1

27. 08. 2020 12:43:53

* Prodajni podatki ePharma Market Slovenija, MAT avgust 2019 – kategorija antiseptiki, zdravila brez recepta.

Trojna moč, ki hitro uglasi vaše boleče grlo!

www.septabene.si Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

97001-2020 SEPTABENE Ad-210x 93 SI.indd 1

22. 09. 2020 12:25:13

Vaš nos je dragocen inštrument.

Hitro odmaši nos, varuje in celi. Deluje že v prvih minutah.

www.septanazal.si Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

97403-2020_SEPTANAZAL_Ad-210X100_SI.indd 1

21. 09. 2020 14:56:55

#ZDRAVO

15


POPUST:

WAYA FORTE KAPSULE Prehransko dopolnilo za odrasle in otroke z mikroenkapsuliranim sevom Lactobacillus rhamnosus GG, 10 kapsul. redna cena: 10,82 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

10 %

IMMUNDOC® e z ves tobe

Naravni vitamin C iz plodov šipka s 434 mg vitamina C v 1 kapsuli. Formula počasnega sproščanja. Slovenski proizvod in evropsko poreklo surovin, 60 kapsul.

a ime i k e K ar tn

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,91 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

15,22 €

ug o dn

2po0pust

79,90€

60,56€

48,45€

16

#ZDRAVO

NEB 100B kompresorski inhalator

nd BPA free ea

Phtha lat

Phtha lat

Microlife kompresorski inhalator NEB 400 redna cena: 79,90 €; Akcijska cena s Kartico zvestobe: 63,92 €;

Microlife inhalatorji

B

io

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 15. 10. do 23. 11. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolne. Popust velja na izdelka Microlife inhalator NEB100B in Microlife inhalator NEB400. Naročnik oglasa je Salvus Med d.o.o. Medicinski pripomoček.

l

e

e

l

terial

compatib

ma

terial

io

ma

nd BPA free ea

B

15 %

• NEB 400 KOMPRESORSKI • NEB 100B KOMPRESORSKI

63,92€

NEB 400 kompresorski inhalator

POPUST:

a ime t n i k e K a r

os

tz

%

4

compatib

Microlife kompresorski inhalator NEB 100B redna cena: 60,56 €; Akcijska cena s Kartico zvestobe: 48,45 €;

Salvus Med d.o.o., Jakšičeva ulica 2, 1000 Ljubljana www.salvushealth.com, E-mail: info@salvushealth.com

MIC-ADV-COMPL-PAT-SLO-02

tz

1po0pu%st

BIOSTILE C VITAMIN

tic

u go dn

Immundoc izdelki pripomorejo k normalnem delovanju imunskega sistema. Immundoc DIREKT, 6 stekleničk, immundoc AMINOFLU 3 vrečke ali 10 vrečk in immundoc Vitamin C 1000mg - počasno sproščanje, 90 tablet.

a ime i k e K ar tn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

e z ves tobe

2

tz

1po5pu%st

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Izdelki za krepitev odpornosti, ki vsebujejo naravni Imunoglukan®, vitamin C in cink. Sirup vsebuje tudi izvlečke rastlin: južnoafriška pelargonija, črni bezeg, črni ribez ter okroglolistna rosika. Na voljo so Imunoglukan P4H® ACUTE junior sirup, 100 ml in Imunoglukan ACUTE kapsule, 5 ali 10 kapsul.

tic

IMUNOGLUKAN P4H® ACUTE

e z ves tobe

20 %

tic

1

®

9,74 €

a ime i k e K ar tn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 3,53 € cena s Kartico zvestobe

2,82 €

tz

1po5pu%st

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Oblika vitamina C, ki zaščiti prebavila pred draženjem in omogoča boljšo absorpcijo. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Na voljo pakiranje 150 ml ali 250 ml.

Prehransko dopolnilo z magnezijem z okusom pomaranče, s sladili, 20 šumečih tablet.

tic

CS LIPOSOMALNI VITAMIN C

MAGNEZIJ 300 MG

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE


ZA BOLJŠE POČUTJE

PERSKINDOL ACTIVE CLASSIC GEL

NEKOČ IN DANES, VESCIN GEL

Lajša bolečine v mišicah in sklepih. Ima hladilni učinek, ob masaži pa spodbudi prekrvavitev in sprosti mišice, 100 ml.

Gel za nego utrujenih in težkih nog, z escinom in mentolom, 150 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 10,98 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

7,84 €

20 %

BetaCold

®

2

POPUST:

20 %

za odpornost celotne družine

1.*

1po0pu%st

tz

a ime t n i k e K a r

os

napitek in tablete ZA ODRASLE IN MLADOSTNIKE od 12. leta starosti

ug o dn

MED BETA GLUKANI

e z ves tobe

2

tic

8,78 €

redna cena: 9,80 € cena s Kartico zvestobe

okusne mehke pastile ZA OTROKE od 2. leta starosti

BetaCold® izdelke se priporoča za podporo imunskemu sistemu: • v jesensko-zimskem obdobju • ob prvih znakih težav • ko so težave že tu Vitamini B6, C, D3, baker, cink in selen imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. *Elena De Marco Castro et al.; Mol. Nutr. Food Res. 2020

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 15. 10. do 23. 11. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolne. Popust velja na izdelke BetaCold®, BetaCold® PLUS in BetaCold® Junior. Naročnik oglasa je ARS PHARMAE®.

www.arspharmae.com

#ZDRAVO

17


ZA BOLJŠE POČUTJE

DOPPELHERZ AKTIV IMMUN PLUS+ ECHINACEA

A. VOGEL KAPLJICE ZA OČI S SMETLIKO EXTRA INTENSE

Doppelherz Aktiv Immun plus+ Echinacea vsebuje 5 izbranih vitaminov (A, C, D, B6, B12) in 3 elemente v sledovih (cink, železo, selen), ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Poleg teh vsebuje še 25 mg suhega prešanega soka ameriškega slamnika, 20 tablet.

Pri suhih, pekočih in utrujenih očeh. Brez konzervansov. Primerne za uporabnike kontaktnih leč. Uporabne 6 mesecev po odprtju, 10 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 11,15 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

10,04 €

redna cena: 6,96 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

10 %

SOLGAR

15 %

Prehranska dopolnila Solgar so brez umetnih arom in barvil. Minerali cink, selen in baker ter vitamina D in C imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Na voljo Ester-C plus 500 mg, 50 kapsul; Cink Kelat, 100 tablet; Beta Glukan, 60 tablet in Beta Glukan Imuno kompleks, 60 kapsul.

EKOLIFE LIPOSOMSKI VITAMIN D3

Vitamin D pripomore k vzdrževanju zdravih kosti in zob, pri delovanju mišic ter normalnemu delovanju imunskega sistema, 60 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,91 cena s Kartico zvestobe €

POPUST:

10 %

SINOMARIN

BIOGAIA PROTECTIS D3

a ime i k e K ar tn

Medicinski pripomoček.

redna cena: 16,37 € cena s Kartico zvestobe

13,10 €

tz

1po0pu%st

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Sinomarin® izdelki so 100-% naravni in klinično preskušeni nosni dekongestivi. Z naravnim mehanizmom osmoze zmanjšajo zamašenost nosu in znižajo tlak v sinusih. Na voljo Sinomarin pršilo za otroke, 100 ml; ORL pršilo, 200 ml; pršilo za odrasle, 125 ml; mini pršilo, 30 ml in ampule za dojenčke, 18 ampul.

Žvečljive tablete z okusom pomaranče vsebujejo L. reuteri Protectis® in vitamin D, ki prispeva k delovanju imunskega sistema. Za otroke in odrasle, 30 žvečljivih tablet.

3

POPUST:

20 %

Ni pomembno samo, kaj daš nase. Pomembno je tudi, kaj daš vase. MAGA

J

PO

IMUNSKEMU SI

STE MU

AKCIJSKO PAKIRANJE

20 %

GRATIS

Vitamina A in C imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Izdelki so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Naročnik oglasa je Medex d.o.o.

18

#ZDRAVO

e z ves tobe

4

tic

16,12 €

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

2

POPUST:

tic

5,92 €

3


ZA BOLJŠE POČUTJE

brez glutena

brez palmovega olja

brez laktoze

bio / eko

brez gso

vegansko

Vi

r

BI

O

iN

BI

O

PL OŠ Č

IC

A

Z

PL OŠ Č

M

IC

A

AN

S

DL

JI

,P

OM

KO KO SO

AR AN

ČO

IN

M ,K UR KU M

O

IN

KA KA VO

M

IN GV E

,2

0

RJ E

G

M

,2 5G

Bio ploščice - slastni prigrizki brez glutena

VLAKN

Izdelki so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

100 % organsko KARITEJEVO IN KAKAVOVO

KARITE • KAKAV • MANGO • KOKOS Jeseni in pozimi je naša koža še bolj izpostavljena neugodnim razmeram - suh zrak v notranjih prostorih ter mrzel zrak zunaj. Zato postane koža zelo suha, lahko celo razpoka ali se vname. Koži obraza in telesa je treba vrniti izgubljeno vlago. Rastlinska masla in olja (kot so npr. karite, kakav in kokos) so zaradi vrste pozitivnih učinkov in vsestranske uporabe odlična izbira. Vsebovane maščobne kisline kožo nahranijo, izboljšajo njeno prožnost in naredijo zaščitni sloj ter preprečijo izgubljanje vlage. Antioksidativne lastnosti naravno prisotnih vitaminov A in E dodatno ščitijo pred staranjem in poškodbami celic. Za najboljše učinke negovalne izdelke nanašajte takoj po umivanju.

Izdelki so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

#ZDRAVO

19


redna cena: 2,11 € cena s Kartico zvestobe

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

POPUST:

20 %

a ime i k e K ar tn

os

tz

Multivitamini in minerali za otroke. Na voljo: žvečljive tablete (gozdni sadeži ali jagoda, 30 tablet in mešani okusi, 100 tablet, od 4. leta dalje), ter sirup z betaglukani, 150 ml, okus pomaranča, od 1. leta dalje.

tz

a ime i k e K ar tn

os

2po0pu%st

MARSOVCI u go dn

u go dn

Otroške škarjice iz nerjavnega jekla in otroški ščipalec za nohte z zaščito. Na voljo v roza ali modri barvi.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

BRONCHOMED JUNIOR SIRUP e z ves tobe

u go dn

Na voljo Salvit Omega-Vit D kapljice, prehransko dopolnilo za dojenčke in otroke z DHK in vitaminom D, 15 ml ter Salvit Vitamin C + Cink žele bonboni, prehransko dopolnilo s sladkorjem, z okusom limone, 60 bonbonov. Vitamin C, vitamin D in cink imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema.

tic

SALVIT

Izdelek Bronchomed Junior ublaži suh ali moker kašelj. Primeren je za uporabo pri otrocih od 1 leta naprej, 120 ml. Medicinski pripomoček.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

JAMIESON PROBIOTIK

MY NUTY NELY IN PRIJATELJI

Žvečljiva tableta vsebuje dve milijardi kultur mikroorganizmov. Primerne tudi za otroke, 60 žvečljivih tablet.

Multivitamini za otroke so prehransko dopolnilo v obliki sadnih želejčkov, različnih oblik in sadnih okusov, brez glutena, 50 želejčkov.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 29,04 € cena s Kartico zvestobe

24,68 € 20

#ZDRAVO

redna cena: 8,83 € cena s Kartico zvestobe

5

POPUST:

15 %

7,06 €

2

POPUST:

20 %

1g+rat1is

tic

VITRY

e z ves tobe

1

tic

1,69 €

e z ves tobe

Otroške zobne ščetke s protibakterijskim delovanjem. Na voljo zobne ščetke 6 - 36 mesecev, 2 - 6 let in 7 - 12 let.

2po0pu%st

os

Silver Care Junior zobna pasta je primerna za nego ustne votline do 6 leta starosti. Ima okus bubble gum, obogatena je s fluorom 500 (ppmF) in kalcijem, 50 ml.

u go dn

SILVER CARE OTROŠKE ZOBNE ŠČETKE

tic

SILVER CARE OTROŠKA ZOBNA PASTA

e z ves tobe

MALČKI


NEGA TELESA

ALOE VERA X2, ALOE MICELARNI GEL

ALOE VERA X2, ALOE OLJE

SYSTANE ULTRA

2

POPUST:

20 %

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 10,94 € cena s Kartico zvestobe

u go dn

Linija Avène XeraCalm A.D je namenjena suhi koži, nagnjeni k atopijskemu dermatitisu. Pomirja razdraženo kožo in zmanjša občutek srbenja. Za dojenčke, otroke in odrasle. Na voljo trdo milo, 100g; balzam, 200 ml; krema, 200 ml in olje, 400 ml.

Medicinski pripomoček.

2

9,53 €

AVÈNE XERACALM A.D.

Systane ULTRA vlažilne kapljice za oko so namenjene lajšanju pekočega občutka in razdraženosti suhega očesa. Tudi za uporabnike kontaktnih leč, po prvem odprtju se kapljice lahko uporabljajo 6 mesecev, 10 ml.

9,30 €

redna cena: 11,91 € cena s Kartico zvestobe

e z ves tobe

8,07

Za posebno nego kože (strije, brazgotine, znaki staranja, izsušenost, akne), vsebuje hialuronsko kislino iz aloje vere, eterična olja čajevca in sivke, izvleček kamillice ter mandljevo in jojoba olje, 50 ml.

tic

Namenjen je odstranjevanju ličil - tudi vodoodpornih, hkrati pa očisti, navlaži, tonizira kožo in je ne razdraži. Hialuronska kislina iz aloje vere in alantoin pomagata zadrževati vodo v koži, micelarnemu gelu pa sta dodana tudi izvlečka golostebelnega sladkega korena in nepozebnika, 200 ml. redna cena: 10,09 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 20 %

POPUST:

15 %

AVÈNE HYDRANCE INTENSE

EUCERIN ATOPICONTROL LOSJON

Avène Hydrance Intense vlažilni serum za intenzivno in dolgotrajno vlaženje. Za vse tipe občutljive kože, 30 ml.

Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa vsebuje omega-6 maščobne kisline in izvleček korenine sladkega korena, ki koži povrne lipide in pomaga obnoviti njeno naravno bariero. Izdelek nanesite enkrat ali dvakrat dnevno ali ga uporabite kot dopolnilno nego skupaj z Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo v času izbruha, 400 ml.

redna cena: 28,06 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 22,09 € cena s Kartico zvestobe

19,64 €

4

POPUST:

17,67 €

30 %

4

POPUST:

20 %

ZOBNA ŠČETKA IZ NARAVNIH MATERIALOV Zobni ščetki Natural sta v celoti biorazgradljivi zaradi skrbno izbrane kombinacije materialov. Ročaj je izdelan iz neobdelanega bukovega lesa.

Novo

MEDIUM - Srednje trde ščetine z ricinusovim oljem in okroglimi konicami.

100-odstotna

možnost recikliranja

CARBON - Zelo mehke ščetine z aktivnim ogljem, ki spodbuja vpijanje zobnih oblog, s čimer omogoča učinkovito čiščenje in prispeva k odstranjevanju bakterij, ki povzročajo zadah.

Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana

#ZDRAVO

21


NEGA TELESA

ALOE VERA X2, ALOE VLAŽILNA KREMA ZA OBRAZ Vsebuje hialuronsko kislino in UV filter. Primerna je za občutljivo in netolerantno kožo, nagnjeno k pordelosti, 50 ml.

HERPATCH HERPES SERUM

Herpatch Herpes Serum, serum, ki tvori nevidni film in omogoča zaščito in celjenje herpesa na ustnicah. Deluje takoj in v vseh fazah, ščiti kožo pred izsušitvijo in zmanjša neprijeten občutek, 5 ml. Medicinski pripomoček.

20 %

MELVITA IZJEMNO ZLATO OLJE L'OR BIO

15,82 €

3

POPUST:

20 %

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ULTRA DERMOALLERGO SERUM C 10

20,22 €

22

#ZDRAVO

4

POPUST:

25 %

URGO® Urgo filmogel za afte je tekoči zaščitni gel, ki prek afte ustvari vodoodporno in fleksibilno filmsko plast, obstojno do štiri ure, 6ml. Urgo filmogel proti herpesu združuje prednosti gela in obliža, ki deluje v vseh fazah razvoja herpesa na ustnicah, 3 ml.

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

Medicinski pripomoček.

VICHY PURETHE THERMALE

Linija izdelkov za čiščenje obraza za različne tipe kože. Akcija velja za celotno linijo Vichy Purete Thermale.

2po5pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 26,96 € cena s Kartico zvestobe

10 %

u go dn

Serum za vsakodnevno uporabo za kožo nagnjeno k alergijam in izjemno občutljivo kožo (rdečica, zbadanje, občutek toplote), 20 ml.

POPUST:

os

redna cena: 19,78 € cena s Kartico zvestobe

2

u go dn

Naravno olje s teksturo suhega olja je idealno za nego obraza, telesa in las. Koža je nahranjena in žametno mehka, lasje so svetleči, krepki in zaščiteni. Hitro se vpije v kožo, 50 ml.

9,32 €

e z ves tobe

POPUST:

tic

3

e z ves tobe

11,96 €

redna cena: 10,35 € cena s Kartico zvestobe

tic

redna cena: 14,95 € cena s Kartico zvestobe


ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE OBČUTLJIVE KOŽE

NA IZDELKE LIPIKAR 22% POPUSTA od 15. 10. do 23. 11. 2020.*

a ime t n i k e K a r

os

tz

tic

ug o dn

1po5pu%st

e z ves tobe

* Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 15. 10. do 23. 11. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolne. Popust ne velja na izdelke, ki so že v akciji, promocijska pakiranja in izdelke, kjer ob nakupu prejmeš darilo. Naročnik oglasa je L’Oreal d.o.o.

NA VSE IZDELKE BIOKAP

Biokap Anticaduta linija za krepitev in proti izpadanju las. BARVE ZA LASE IZDELKI ZA NEGO LAS

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 15. 10. do 23. 11. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na izdelke Biokap. Naročnik oglasa je Phoebus d.o.o.

#ZDRAVO

23


ZRELA LETA

PRSNI ČAJ

VRBOVEC

Prsni čaj vsebuje ozkolistni trpotec, golostebelni sladki koren, sladki navadni komarček, vrtno materino dušico, jeglič in lipove cvetove, 70 g.

Vrbovec, zeliščni čaj sestavlja 50 g zeli vrbovca (Epilobii herba), 50 g.

redna cena: 4,11 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 3,56 € cena s Kartico zvestobe

3,29 €

1

POPUST:

20

%

2,85 €

1

POPUST:

20 %

KREMA Z OGNJIČEM

VITRY KLEŠČE ZA MOČNE NOHTE

Medicinski pripomoček.

Kožo neguje in varuje pred škodljivimi vplivi okolja. Izvleček ognjiča in vitamin B5 ugodno delujeta na celjenje manjših ran, odrgnin in vnetij, 50 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

redna cena: 26,63 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 4,57 € cena s Kartico zvestobe

Vitry klešče za močne nohte so močne pedikurne klešče iz nerjavnega jekla. V dolžino merijo 14 cm, 1 kos.

21,30 €

4

POPUST:

20

%

HEPAFAR FORTE Vsebuje patentirano obliko pegastega badlja, vitamin E, črni poper in artičoko, ki prispevajo k zdravju jeter, 30 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,89 cena s Kartico zvestobe

24

#ZDRAVO

1

POPUST:

20 %

MERILNIK KRVNEGA TLAKA OMRON M3 Omron M3 omogoča hitro in enostavno merjenje krvnega tlaka. Zaznava in opozori na nepravilen srčni utrip, 1 kos. Medicinski pripomoček.

redna cena: 84,06 € cena s Kartico zvestobe

14,31 €

3,66 €

3

POPUST:

20 %

67,25 €

8

POPUST:

20 %


• Za izboljšano delovanje imunskega sistema • Za zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti

Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, hkrati pa prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

www.lekarnaljubljana.siđ

Poskrbi za dobro počutje, poskrbi zase.

Vitamin b6 ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, sproščanju energije pri presnovi ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Izdelki so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si.

#ZDRAVO

25


OKTOBER NOVEMBER

MESEČNA AKCIJA 20 % POPUSTA

na vse izdelke Dercos (razen na promocijska pakiranja)

1. 10. - 31. 10. 2020 Paket 30 dni za podporo imunskemu sistemu

10 % POPUSTA na predstavljen paket Soria Natural

1. 10. - 31. 10. 2020 Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

GRELNI

PRIPOMOČKI

CELOVITA LINIJA ZA VAŠE DOBRO POČUTJE

• blagodejna toplota • preprosto za uporabo • trakovi primerni za večkratno uporabo z zamenljivimi blazinicami

20 % P O P U STA

na vse izdelke Thermo Therapy

1. 11. - 30. 11. 2020 EJ E D O GR

12 UR

20 % POP U STA

na izdelke Ducray in A-derma

1. 11. - 30. 11. 2020 EJ E D O GR

12 UR

EJ E D O GR

10 UR

EJ E D O GR

10 UR

Medicinski pripomoček

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

ZA VSE IZDELKE A-DERMA IN DUCRAY

www.lekarnaljubljana.si


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

secu

SPECIALIZIRANA PRODAJALNA LL VIVA LL Viva je sodobna specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, zdravili brez recepta ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V ponudbi LL Vive najdete izdelke, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam:

POPUST ZA UPOKOJENCE

• pripomočki za pomoč starejšim • kozmetični izdelki in izdelki za pri vsakdanjih opravilih, osebno nego, • pripomočki za gibalno ovirane • otroški program, osebe, • živila za posebne prehranske in • ortopedska obutev, zdravstvene namene, • opornice, • izdelki za odpravljanje oziroma lajšanje težav, povezanih z • diagnostični testi, • izdelki za oskrbo poškodb in ran, boleznimi sodobnega časa.

10% POPUSTA* na nakup vsak 1. in 2. delovni dan v mesecu

TICE STI KAR UGODNO NA VOLJO BE ZVESTO TUDI I V LL VIV

*Popust ne velja za nakup zdravil brez recepta, medicinskih pripomočkov, ki se izdajajo na naročilnico, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo.

DARILNI BONI LL VIVA -

020 06 LL Viva oglas popust upokojenci 93x133,5.indd 1

V specializiranih prodajalnah LL Viva izdajamo medicinske pripomočke na naročilnico.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

www.llviva.si

09/06/2020 14:02

Ponudbo v specializiranih prodajalnah LL Viva smo obogatili z darilnimi boni, na voljo sta vrednosti za 10 € in 20 €, bone pa prejmete v lični kuverti. Splošne pogoje poslovanja z darilnimi boni najdete na www.llviva.si

ORTOPEDSKI VLOŽKI ZA OBUTEV PODARTIS Ravnotežje in stabilnost našega telesa sta v veliki meri odvisna od stopala. Zaradi večslojne sestave in visokotehnoloških materialov (Vibram, Podiatech) vložki Podartis povečajo površino opore, zapolnijo vrzeli in pravilno porazdelijo obremenitev teže po stopalu.

Na voljo različni tipi ortopedskih vložkov.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi POOPERATIVNI NEDRČEK S SREDNJE MOČNO OPORO PAVIS

POOPERATIVNI NEDRČEK Z MOČNO OPORO PAVIS Nedrček PAVIS zagotavlja učinkovito oporo in stabilizacijo za prsi po operacijah. Namenjen je kot pomoč pri procesu zdravljenja kirurške rane, tako da zagotavlja nadzorovano in raznoliko kompresijo. Poleg tega ščiti brazgotinsko tkivo in zmanjšuje nevarnost nastanka edema in pooperativnih zapletov.

redna cena: 52,70 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

42,16

Zaradi mehkega materiala in brezšivne tehnologije je nedrček zelo udoben. Ima priročno odprtino na sprednji strani, ki omogoča pregled operiranega predela. Na voljo velikosti S, M, L, XL in XXL. Medicinski pripomoček.

redna cena: 64,25 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

POPUST:

51,40 20% €

VISOKE NOSEČNIŠKE SPODNJE HLAČKE Z VIŠJO OPORO PAVIS

VISOKE NOSEČNIŠKE SPODNJE HLAČKE PAVIS Zelo raztegljiv pas iz mehke tkanine, opremljen s funkcijskim anatomskim trakom, ki zagotavlja podporo brez stiskanja, 100% bombaž. Za podporo trebuha in blaženje bolečin v hrbtu zaradi preobremenjenosti s težo.

redna cena: 39,77 €

redna cena: 34,16 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

31,82

POPUST:

20%

Različne velikosti, bele barve. Medicinski pripomoček.

POPUST:

27,33 20% €

OPORNICA ZA KOMOLEC PAVIS

redna cena: 31,72 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

25,38

POPUST:

20%

TREBUŠNI PAS PAVIS

Cevasta opora za komolec, narejena iz raztegljive bombažne tkanine.

Pas nudi oporo trebušni steni, zlasti v času zgodnje mobilizacije pacientov po operaciji trebuha.

Ima nastavljiv trak ter blazinico za pritisk, s čimer se zdravi epikondilitis. Namenjena je uporabi pri vnetnih stanjih, saj lajša bolečine in pospešuje zdravljenje. Pritisk lahko nastavite glede na potrebe. Uporabljate jo lahko na obeh rokah. Na voljo v velikostih M in L. Medicinski pripomoček.

Pas je izdelan iz elastičnih in zračnih tkanin, ki ne povzročajo alergij. Zaradi inovativnega zapiralnega sistema s prekrižanima trakovoma se pas enostavno prilagodi vsem postavam. Pas je enostaven za nošenje, uporaben in funkcionalen. Univerzalna velikost. Medicinski pripomoček.

redna cena: 27,62 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

22,10

POPUST:

20%

Ortopedski čevlji Hergos so pos ebej zasnovani za večje udobje ob nepravilnostih stopala, revmatičnem stopalu, uporabi pri rehabilitaciji ipd. Odl ikujejo jih kakovost, uporaba tehnično nap rednih materialov in ročna izde lava.

Čevlji za rehabilitacijo Reha Hergos

Čevlji Air / Airlast Hergos

Obutev izdelana v sodelovanju z zdravniki in ortopedi je primerna pri najrazličnejših težavah s stopali. redna cena: 46,12 €

akcijska cena

POPUST:

36,90€ 20% 28

Mehek in pralen material, ježki za regulacijo, elastičen sprednji del, zaobljen podplat iz prave gume, ki zagotavlja nenehno premikanje stopala. Za vse, ki imajo težave z različnimi boleznimi stopal (kladivasti oz. krempljasti prsti, onihopatije, otečena stopala). Ženski in moški model, v črni barvi, na voljo številke od 36 do 42.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

redna cena: 107,12 €

akcijska cena

POPUST:

85,70€ 20%

Udobni čevlji namenjeni predvsem ljudem, ki imajo širše stopalo. Zaradi širokega zgornjega dela so primerni tudi za tiste z deformacijami na sprednjem delu stopala. Ženski in moški model, v bež barvi, na voljo številke od 36 do 46.


PRIPOMOČEK ZA ODPIRANJE KOZARCEV IN STEKLENIC AIDAPT

MASAŽNA KAD ZA NOGE AIDAPT

Preprost kuhinjski pripomoček za vse velikosti kozarcev in steklenic. Udoben ročaj z gumijasto oblogo za trden prijem pokrova. Primerno za vse s šibkim prijemom oz. omejeno okretnostjo rok. redna cena: 9,52 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 36,50 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

7,62 € 20%

29,20 € 20%

BLAZINA ZA NOGE AIDAPT

PRALNA PODLOGA AIDAPT

Ergonomsko oblikovana blazina iz spominske pene za podporo oteklim nogam in spodbujanje prekrvavitve.

Pralna podloga je nepremočljiva ter nudi higiensko in udobno rešitev za zaščito postelj.

Primerna je za uporabo v postelji ali na ravni površini. Ima snemljivo in pralno prevleko. Medicinski pripomoček. redna cena: 45,71 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

36,57

Novo

POPUST:

Nudi sprostitev za stopala po dolgem dnevu na nogah. Je enostavna za uporabo, sprošča bolečine in pomaga pri mehčanju trde kože stopal. S funkcijo ogrevanja, ki vodo v kadi ohranja toplo in prave temperature, bodo vibracije in mehurčki sprostili in poživili vaše noge. Velikost: 140 x 330 x 380 mm; natoči se lahko 3,5 l vode.

Preprosto se pritrdi na vzmetnico, pralna je v pralnem stroju na 90 °C, lahko se tudi suši v sušilnem stroju. Dimenzija podloge: 850 x 900 X 25 mm. redna cena: 13,88 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

11,10 20% €

IZBERITE UDOBJE StoneFly je prepoznavna blagovna znamka udobja za stopala, ki je na trgu obutve prisotna že 25 let. Udobna in kakovostna obutev je zelo pomembna. Glede na različne potrebe in želje, ki jih imamo ljudje, so v podjetju StoneFly razvili tri tehnologije obutve. Blusoft tehnologija je namenjena utrujenim nogam, saj je v petnem delu podplata vdelan gel, ki omogoča mehkejši korak in blaži udarce pri hoji. Blusoft Memory ima odstranljiv in zračen vložek iz spominske pene na peti, ki nogi zagotavlja zračnost ter mehko in stabilno oporo pri hoji. Second skin čevlji so namenjeni ženskam. Stopalo mehko ovijejo in se mu prilegajo kot druga koža. kakovost, udobje, prefinjen slog Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, 1000 Ljubljana

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi! ŽOGA ZA ZAPESTJE LIVEUP POWERBALL Z LUČKO IN ŠTEVCEM

MINI MASAŽNI VALJ SISSEL MYOFASCIA Priročen valj za samomasažo manjših predelov telesa, masažo vezivnih tkiv, za mišično sprostitev spodnjega in zgornjega dela roke, vratu, čela, nog, podplatov. Uporablja se ga lahko na tleh, na mizi ali ob steni. Je majhen, lahek, prenosen. Velikost: 52 x 170 mm; material: EPP (ekspandiran polipropilen) recikliran, brez vonja. redna cena: 11,31 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

9,05

redna cena: 25,86 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

20,69

POPUST:

20%

ŠKRIPEC ZA KREPITEV RAMENSKEGA OBROČA Škripec se namesti na vrata, ima lesena ročaja, unikaten nastavljiv sistem zaustavljanja in možnost nastavitve dolžine vrvice.

redna cena: 17,50 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

14,00 € 20%

ELEKTROSTIMULATOR OMRON TENS E3 INTENSE

redna cena: 84,98 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

67,98

POPUST:

20%

Naprava za lajšanje in zmanjšanje bolečin v mišicah in sklepih ter togosti in otrplosti v hrbtu, rokah, ramenih in stopalih. Deluje s pomočjo električne stimulacije živcev na površini kože. Ima tri masažne funkcije (tapkanje, gnetenje, drgnjenje), 15 stopenj jakosti in 9 prednastavljenih masažnih programov. Masira noge, ramena, hrbet, stopala in sklepe. Naprava je majhna, zato jo lahko uporabljate tudi pri delu ali na poti. Je preprosta za uporabo, s preglednim zaslonom. Teža: 100g, garancija: 36 mesecev. Medicinski pripomoček

LL VIVA PRISOJNA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00

LL VIVA POSTOJNA

Žoga za zapestje s frekvenco 250Hz je odličen pripomoček za vadbo. Deluje brez baterij in elektrike, napaja se z vrtenjem zapestja. Uporabljate jo lahko za rekreacijo ter krepitev zapestja in rok, prav tako tudi za rehabilitacijo. Primerna je za začetnike in starejše od 12 let. Vrvica za zagon je priložena.

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41 Odpiralni čas: od ponedeljka do sobote: 9.00 - 20.00

MASAŽNI VALJ MSD Učinkovit masažni valj tako za površinsko masažo kot tudi za globjo masažo oziroma terapijo triger točk. Njegov tridimenzionalni vzorec z različnimi oblikami posnema roke maserja. S tem masažnim valjčkom izvajamo pritisk na triger točke v mišicah in s tem sprostimo njihovo napetost. Valjček je primeren tako za raztezanje kot tudi za vaje za moč. Dimenzije: 140 x 330 mm. redna cena: 30,50 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

24,40

POPUST:

20%

ZRAČNA BLAZINA S KOMPRESORJEM GARCIA Zračna vzmetnica s črpalko za preprečevanje nastanka preležanin. Zasnovana je predvsem za doseganje dobrega masažnega učinka in prekrvavitev.

redna cena: 54,75 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

43,80 € 20%

LL VIVA IDRIJA

Lapajnetova ulica 61, 5280 Idrija T: 05 374 38 24 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 17.00

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 15. 10. do 23. 11. 2020 oziroma do odprodaje akcijskih zalog. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

30

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


BODITE KORAK PRED EKCEMOM Umirite srbenje v 30 minutah

medicinski pripomoÄ?ek

L.SI.MKT.09.2020.3592


PREPREČIMO BOLEČEMU GRLU, DA PODIVJA.

ANGAL MOČNO DELUJE NA POVZROČITELJE OKUŽBE TAKO, DA UNIČUJE VIRUSE IN BAKTERIJE V GRLU. Angal vsebuje klorheksidin in lidokain. | SI2010063382 | Informacija pripravljena: oktober 2020

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

77. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

77. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded