__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost od 5. 3. do 20. 4. 2020.

V PREBUJAJOČO SE NARAVO!

INTERVJU

Doc. dr. Sabina Škrgat »Astma je kompleksna bolezen, ki pa jo ob pravilni terapiji in skrbnem vodenju lahko bolnik obvlada bolj kot ona njega.« STR

4

VLAKNINE 9

STR

ALERGIJE 10

STR

MAMICA PO PORODU 12

STR

NEGA NOVOROJENČKA 13

STR

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 16

STR


BODITE NEUSTAVLJIVI MAGNEZIJ Krka 300

nstvena i d

a

mbinacij o k

Mg+B2

Magnezij in vitamin B2 prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter normalnemu delovanju živčnega sistema.

os

a ime i k e K ar tn

www.magnezijkrka.si Okus po pomaranči in limeti.

Brez konzervansov.

Brez umetnih barvil, arom in sladil.

Ena vrečka na dan.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za zdrav življenjski slog.

tic

u go dn

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

Magnezij prispeva tudi k delovanju mišic.

e

Granulat za pripravo napitka vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

BREZPLAČNI PREDAVANJI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA:

MAREC

● BRDO PETEK, 6. 3. 2020 ● SUPERNOVA PETEK, 20. 3. 2020 ● PRI ZD GROSUPLJE PETEK, 20. 3. 2020 ● TRZIN PONEDELJEK, 23. 3. 2020 ● STARI TRG SREDA, 1. 4. 2020 ● HORJUL TOREK, 7. 4. 2020 Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe. *

-10% ob enkratne m nakupu

Tema predavanja: Kako izboljšati kakovost življenja v menopavzi. Predavateljica: prim. Lucija Vrabič Dežman, dr. med., spec. ginekologije in porodništva. Termin in lokacija predavanja: Torek, 10. 3. 2020, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. Pokrovitelj predavanja je Almadea d.o.o.

APRIL Tema predavanja: Hoja brez bolečin - Predavanje o tem, kako drža telesa, položaj stopal in obutev vplivajo na hojo in kateri procesi v telesu določajo pravilno držo. Predavatelj: Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot., OIM Ortopedski inženiring Ljubljana in mag. Stef Harley, dipl. fizioterapevt. Termin in lokacija predavanja: Torek, 7. 4. 2020, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. Pokrovitelj predavanja je specializirana prodajalna LL VIVA. Udeležbo na predavanju potrdite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 71 17 ali prek e-pošte:

kartica.zvestobe@lekarna–lj.si.

Predavanje je namenjeno imetnikom Kartice zvestobe in je brezplačno. Število mest je omejeno.

PREPREČEVANJE PRENOSA KORONAVIRUSA SARS-CoV-2 Koronavirus SARS-CoV-2 je nov virus in o njem še ne vemo veliko, zato je razumljivo, da je pri soočanju z njim potrebna previdnost. V Lekarni Ljubljana sledimo navodilom Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede preprečevanja okužbe z novim koronavirusom. Tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, je treba tudi za preprečevanje okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 upoštevati osnovne higienske ukrepe. Zaradi povečane pojavnosti okužb dihal in trenutne epidemiološke situacije v svetu in v Evropi vas naprošamo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanete doma. Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. S takšnimi ukrepi boste pripomogli k preprečevanju širjenja okužb dihal. Za dodatna pojasnila je dostopen kontakt na NIJZ na telefonski številki 031 646 617 vsak dan med 9.00 in 17.00 uro. Hvala za razumevanje in sodelovanje. Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo 5. 3. do 20. 4. 2020 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 27 do 30 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

Splošni nasveti za preprečevanje okužbe: • Z rokami se ne dotikajte oči, nosu in ust. • Izogibajte se tesnim stikom z ljudmi, ki imajo znake bolezni. • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibajte zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. • Prostore redno zračite. • Če zbolite, ostanite doma. • Upoštevajte pravila higiene kašlja. • Upoštevajte pravila higiene rok. • Splošna uporaba mask ni potrebna.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


Kaj je astma, pljučna bolezen, za katero boleha približno 14 odstotkov Slovencev? Astma je kronično vnetje malih in velikih dihalnih poti, stopnja njene težavnosti pa je v pomembni meri odvisna od stopnje vnetja na ravni dihalne poti. To oži dihalne poti in ovira pretok zraka, kar bolniku povzroča dihalne simptome in znake. Astma ima lahko alergijsko ali nealergijsko ozadje. Pomembno je, kakšen podtip astme bolnik ima, saj se na podlagi tega pulmologi odločamo za najprimernejši način zdravljenja.

INTERVJU doc. dr.

Sabina Škrgat,

dr. med.,

spec. pnevmologije in interne medicine

»Astma je kompleksna bolezen, ki pa jo ob pravilni terapiji in skrbnem vodenju lahko bolnik obvlada bolj kot ona njega.« POGOVARJALA SE JE: Urška Strle FOTOGRAFIJE: Domen Grögl

Na Kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer so bili zaradi epidemije gripe tistega dne obiski bolnikov prepovedani, sva se z mednarodno priznano specialistko pnevmologije in nacionalno predstavnico Slovenije v evropski iniciativi SHARP pogovarjali o neozdravljivi bolezni, s katero pa večina bolnikov, ob izpolnjevanju določenih pogojev, lahko živi popolnoma običajno in dolgo življenje. To je najpomembnejše sporočilo, ki ga sogovornica želi sporočiti bralcem. 4

#ZDRAVO

Kako poteka zdravljenje astme? Bolnike k pulmologom napotijo zdravniki družinske medicine. Na podlagi klinične slike in preiskave pljučne funkcije ter alergoloških in imunoloških rezultatov najprej določimo podtip astme in stopnjo njene težavnosti. Na osnovi teh ugotovitev se odločimo za najprimernejšo terapijo s protiastmatskimi zdravili. Obenem smo vedno pozorni na morebitne pridružene bolezni in stanja, ki bi utegnila diagnozo astme posnemati. Pridružene bolezni in stanja je namreč treba zdraviti, sicer tudi astme same ne bomo uredili, kot bi želeli. Osnovno pravilo zdravljenja astme same je prejemanje tako preprečevalcev kot olajševalcev. Obe vrsti zdravil hkrati? Da. Včasih se je za lažje oblike astme predpisovalo le olajševalce, zdaj pa se smernice zdravljenja bolnikov z astmo spreminjajo. Olajševalci namreč le lajšajo simptome astme in bolniku prinesejo hipno olajšanje, ne zdravijo pa osnovnega vzroka – vnetja. Zato mora biti danes v naboru zdravil vseh astmatičnih bolnikov tudi inhalacijski glukokortikoid oz. preprečevalec poslabšanja, ki deluje protivnetno. Ker pa to zdravilo nima tako opaznega učinka kot olajševalec, ga bolniki pogosto ne jemljejo v predpisanih dozah ali celo opuščajo, kar pa ni priporočljivo. Bolnik si za kratek čas olajša simptome, vnetje v dihalnih poteh pa gre svojo pot. To lahko privede do hudih poslabšanj astme, tudi smrti. Pa se bolniki zavedajo tveganja, ki ga prinaša neupoštevanje terapije? Vse bolnike, in to se mi zdi izjemno pomembno, pri postavitvi diagnoze podučimo o sami bolezni, zdravilih in možnih zapletih. Verjamemo namreč, da bo le bolnik, ki svojo bolezen v celoti razume, ob njenem poslabšanju znal pravilno ukrepati. Naučimo jih tudi pravočasnega prepoznavanja in ocenjevanja stopnje poslabšanja stanja bolezni ter pravilnega načina jemanja zdravil, ki pomembno vpliva na učinkovitost terapije. V tem edukativnem procesu sodeluje širša zdravstvena ekipa


– od pulmologov do medicinskih sester s posebnimi znanji, v primeru težavnih oblik astme pa tudi respiratorni fizioterapevti, klinični farmacevti, psihologi, specialisti za motnje spanja. Vključimo lahko tudi otorinolaringologe in gastroenterologe. Katere pa so najpogostejše napake, ki jih bolniki naredijo ob inhalacijskem zdravilu z vdihovalnikom? Pomembno je, kako hitro bolnik vdihne zdravilo in ali dovolj časa zadrži vdih. Vedeti mora tudi, kdaj uporabiti olajševalec in kdaj preprečevalec. Pomembno je tudi, da si usta po vdihu splakne, saj lahko zaradi odlaganja delcev inhalacijskega glukokortikoida pride do neprijetnih glivičnih okužb ustne votline in hripavosti, ki bolnike v veliko primerih odvrneta od nadaljnjega zaužitja zdravil. Lahko s tem tvegajo obisk urgence? Lahko, da. Opustitev zdravljenja astme in hkratna respiratorna okužba, kot je na primer že preprosta viroza, lahko pripelje do hudega poslabšanja astme, zaradi katerega mora astmatični bolnik poiskati pomoč na urgenci. Tudi alergeni, ki jih je sploh v pomladnih mesecih veliko, negativno vplivajo na astmatičnega bolnika. Sploh, če ta ustrezno ne skrbi za svoje samozdravljenje. Kako pa bolnik zazna prihajajoče poslabšanje astme? Poslabšanje astme se največkrat pripravlja nekaj dni. Poučen bolnik ima tako po navadi dovolj časa, da se odzove na prve spremembe: padec vrednosti PEF (angl. peak expiratory flow), pojav kašlja, povečana potreba po olajševalcih, simptomi nočne astme in občutek hitrejše zadihanosti ob običajni telesni dejavnosti. Če ne ukrene nič, pa se lahko znajde v hudi dihalni stiski. Kaj pa bolnik lahko ukrene? Postopa po navodilu za samozdravljenje astme, ki ga je prejel od svojih zdravnikov: ojači odmerjanje inhalacijskih glukokortikoidov in olajševalcev, nekateri bolniki prejmejo tudi navodilo, kdaj vzeti sistemski glukokortikoid in obiskati zdravnika. Prav je, da bi vsak bolnik z astmo imel pisni načrt samozdravljenja. V praksi vem, da ni tako. Astma se velikokrat pojavi že v zgodnjem otroštvu, velikokrat pa tudi v odrasli dobi. Kateri so dejavniki tveganja, ki vplivajo na njeno pojavnost? Pomembno je že obdobje pred rojstvom. Pojavnost astme je namreč večja pri otrocih, katerih matere so v času nosečnosti kadile. Prav tako za astmo prej zbolijo otroci, ki so bili izpostavljeni onesnaženemu

zraku – predvsem cigaretnemu dimu. Na večjo verjetnost pojava astme v kasnejšem obdobju življenja pa vplivajo tudi različne alergije in okužbe respiratornega sistema v otroštvu, kot je pljučnica, adenovirus ali respiratorni sincicijski virus. Ne smemo pa pozabiti tudi na genetsko ozadje – astma se pojavlja v družinah. Nemalokrat se dejavniki tveganja pri posameznikih seštevajo. Kateri pa so najpogostejši podtipi astme? Večja skupina bolnikov ima alergijsko astmo, ki se tipično začne v zgodnjem življenjskem obdobju in v puberteti v veliko primerih izzveni, lahko v celoti ali delno v svoji intenzivnosti. Ker bolniki nimajo več težav ali pa so te blage, menijo, da ne potrebujejo več zdravljenja, ne prihajajo več na kontrole in se nekako izgubijo v našem zdravstvenem sistemu. Stroka temu pravi »black box« oz. črna škatla – ne vemo, kaj se s temi mladimi ljudmi takrat dogaja. To seveda velja za tiste, ki menijo, da nimajo nobenih težav s strani respiratornega sistema in zato ne obiščejo svojega zdravnika. Seveda obstajajo posamezniki, ki svoje težave zaznajo, so do njih kritični in se zdravijo. Ne moremo in ne smemo posploševati. Ima z opustitvijo zdravljenja opraviti tudi turbulentno pubertetniško obdobje, čas odraščanja, mladostniškega upiranja? Lahko vsaj delno pritrdim tej misli. V tem življenjskem obdobju bolniki oblikujejo svoj jaz, imajo svoj prav in svoje življenjske sile normalno usmerjajo v šolanje, partnerstva, iščejo smeri svojega življenja. To je razumljivo. Do nas pridejo šele takrat, ko se pojavijo resne težave. Te se pri nekaterih bolnikih pojavijo po 20. letu, večkrat po na primer preboleli okužbi dihal, ko opazijo veliko težav z respiratornim sistemom. Kako pa lahko sami prepoznamo simptome astme? Bodite pozorni, če ste ob običajnih telesnih naporih zadihani, vas duši, imate občutek težke sape, ob izdihu pa slišite piskanje. Skrb vzbujajoče je tudi, če ste pred kratkim preboleli virozo ali katero drugo obliko respiratornega infekta, kašelj pa se še po več tednih ne umiri. Astmatično vnetje namreč spremlja kašelj, ki je po navadi dražeč in suh, lahko pa bolniki izkašljujejo tudi belo ali rumenkasto sluz. Ta se nalepi in začepi dihalne poti, bolnik pa jo zaradi njene vlecljivosti težko izkašlja. Pri opazovanju simptomov pa morate vedeti, da niso ves čas enako prisotni oziroma jih ne občutimo stalno. To je tipična variabilnost simptomov astme. Poleg tega velja pomisliti, kakšno je stanje zgornjih dihalnih poti: je nos morebiti večino časa zaprt in slabo prehoden – to

govori v smer morebitnih polipov – ali pa ima bolnik iz nosu iztok, ki je morda vezan na izpostavitev določenemu alergenu, npr. pelodu trav. Prvi bolnik bo morebiti imel nealergijsko astmo, drugi pa tipično alergijsko ozadje bolezni. Kdaj pa se astmatični kašelj največkrat pojavi? Bolniki z astmo imajo največ težav s kašljem in z dihanjem ponoči oziroma proti jutru, približno ob 4. in 5. uri. Zbujanje zaradi teh težav je tipičen znak neurejene astme, ki jo je treba intenzivneje zdraviti. Bolnikom kašelj sprožajo tudi telesni napor, smeh ter sprememba kakovosti zraka. Temu pravimo bronhialna preodzivnost: npr. suh, hladen zrak bolnikom tipično povzroča težave. Neurejena astma pomeni še nediagnosticirana astma? Ne, o neurejeni astmi, in tako ima po mojih izkušnjah in literaturi vsaj tretjina bolnikov, govorimo takrat, ko je diagnoza astme že postavljena in terapija z zdravili že teče. Kljub temu ima bolnik zaradi različnih okoliščin še vedno lahko težave, to je potem neurejena astma. V tem primeru se ponovno posvetuje s pulmologom, ki preuči možne vzroke za neučinkovito zdravljenje in določi korake v morebitni spremembi terapije. V teh primerih vedno preverjamo pravilnost diagnoze, adherenco z zdravljenjem, tehniko prejemanja inhalacijskih zdravil, preverimo morebitne pridružene bolezni. Med omenjenimi so najpogosteje neurejeno stanje zgornjih dihalnih poti, gastroezofagealna refluksna bolezen, apneja v spanju, kajenje in npr. pridružena kadilska okvara pljuč. Ali se lahko astma vedno uredi? Ne vedno, v zelo veliko primerih pa. To, ali gre za pravo težko obliko astme, lahko ugotovimo šele čez pol leta zdravljenja in spremljanja poteka bolezni pri bolniku. Cilj zdravljenja je vedno urejena astma – bolnik ob pravilni terapiji s preprečevalnimi zdravili nima več simptomov astme, ni mu treba uporabljati inhalacijskega olajševalca, nima poslabšanj bolezni, zaradi nje ne manjka v šoli in na delovnem mestu ter ima, kar se astme tiče, dobro kakovost življenja. Če prav razumem, lahko bolnik z urejeno astmo živi popolnoma normalno življenje? Da, lahko. In to bi rada še prav posebej poudarila v tem pogovoru. Prepričanje, da se mora astmatični bolnik podrejati bolezni in se odreči določenim življenjskim radostim, recimo svojemu najljubšemu športu, je zmotno. Seveda obstaja določen

#ZDRAVO

5


Bodite pozorni, če ste ob običajnih telesnih naporih zadihani, vas duši, imate občutek težke sape, ob izdihu pa slišite piskanje. Skrb vzbujajoče je tudi, če ste pred kratkim preboleli virozo ali katero drugo obliko respiratornega infekta, kašelj pa se še po več tednih ne umiri. Astmatično vnetje namreč spremlja kašelj, ki je po navadi dražeč in suh, lahko pa bolniki izkašljujejo tudi belo ali rumenkasto sluz. delež bolnikov s težjimi oblikami astme, ki je ne moremo urediti, kot bi želeli. Menim pa, da bi številni bolniki lahko imeli bolj urejeno astmo, kot jo imajo ta hip. Do svojih simptomov so namreč premalo strogi in se z njimi nekako sprijaznijo, imajo jih za svoje. Tako jih je včasih razumeti. Potem seveda potrebujemo v ambulanti precej časa, da bolniku predstavimo možne cilje urejenosti bolezni. Na površno vprašanje »Kako je z vašo astmo?« po navadi dobimo površen odgovor: »Dobro«. Seveda sledi nekaj podvprašanj, kjer se velikokrat izkaže, da je še kar nekaj rezerve oz. poti do urejene bolezni. In to se večinoma lahko doseže: sodelovati morajo tako zdravnik, medicinska sestra in bolnik. Ne gre drugače. Se antiastmatičnih zdravil še vedno drži stigma zaradi njihovih stranskih učinkov? Da, ampak ta stigma v dandanašnjem času ni več upravičena in potrebna. Res je, da so se še nekaj desetletij nazaj za zdravljenje astme uporabljali izključno sistemski glukokortikoidi oz. zdravila v obliki tablet, ki so jih bolniki uživali peroralno. Ta zdravila so imela stranske učinke v obliki osteoporoze, katarakte oz. sive mrene, krvavitev v prebavni sistem, odpovedi nadledvične žleze, stanjšane in krvaveče kože, pridobivanja telesne teže, tudi pojav sladkorne bolezni. Mladi ljudje so še v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ob hudih poslabšanjih astme umirali. Smrtnost zaradi astme v globalnem merilu še zdaj ni nična, pri nas je zelo redka.

6

#ZDRAVO

sodelujemo. Moč obravnave teh bolnikov je tudi v dobri pulmološki mreži astme v Sloveniji, ki jo tvorijo pulmologi Združenja pnevmologov Slovenije. Pri nas imamo s tem dorečene diagnostične in terapevtske poti za te bolnike. V ozadju je torej trdo in zavzeto delo posameznikov, nič se ne zgodi samo od sebe. Teče zato, ker so v ozadju vestni zdravniki, medicinske sestre in klinični farmacevti. Vem, da bolniki to zelo dobro vedo in da se počutijo varni. To je edinstven, neprecenljiv občutek, ki ga kot zdravnik lahko imaš.

Zaradi novih vrst zdravil z manj stranskih učinkov? Da. Po uvedbi inhalacijskih glukokortikoidov, ki so danes temelj zdravljenja astme, je na globalni ravni prišlo do upada smrtnosti. Zgodila se je prava revolucija. Aplikacija zdravila z vdihovalnikom ima manj stranskih učinkov, saj zdravilo ostane v območju tarčnega organa, to je v našem primeru v dihalnih poteh, in ne obremenjuje drugih organov. Zato bolnike, ki opuščajo zdravljenje zaradi strahu pred stranskimi učinki, pozivam, da tega ne počnejo – opustitev zdravil ima namreč lahko večje negativne učinke, kot jih imajo njihovi stranski učinki. Kot primer dajem nosečnost – opustitev inhalacijskih steroidov poveča tveganje za hujše poslabšanje bolezni, ki lahko vodi v padec ravni kisika v materini krvi in slab izid nosečnosti tako za mater kot za plod. Za bolnike z najtežjimi oblikami astme pa so na voljo t. i. biološka zdravila. Res so kandidati za aplikacijo biološkega zdravila bolniki s težko obliko astme z vsaj dvema hudima poslabšanjema na leto, pri katerih je tako breme zdravljenja z glukokortikoidom preveliko. Pri bioloških zdravilih je to personaliziran način zdravljenja točno določenega podtipa astme. Če poenostavim na primeru povišane telesne temperature – ni vseeno, kaj jo povzroča. Če je vzrok zanjo pljučnica, bomo bolnika zdravili popolnoma drugače kot pa v primeru, če je njen vzrok vnetje sečil. Enako velja za zdravljenje astme z biološkimi zdravili. Ta hip so na voljo biološka zdravila za zdravljenje težke alergijske in nealergijske astme. Aplicirajo se v obliki podkožnih injekcij, v različnih tedenskih razmikih. Izkušnje s temi zdravili imamo že več kot 10 let. Pri obravnavi teh bolnikov smo primerljivi z odličnimi centri v tujini, s katerimi tudi klinično in raziskovalno

Spremeniti življenje bolnikov s hudo obliko astme na bolje pa je cilj tudi evropske iniciative SHARP (Severe Heterogeneous Asthma Research collaboration, Patient-centred), v kateri predstavljate Slovenijo. Nam lahko poveste več o tem? To je velik projekt Evropskega respiratornega združenja (ERS), ki je usmerjen k bolniku z astmo. Drži, povabili so me kot nacionalnega predstavnika za Slovenijo pred nekaj leti. Med najvidnejšimi cilji tega projekta na evropski ravni so na primer: dostopnost do ustreznih specialistov za zdravljenje astme, enaka dostopnost do zdravil – ne glede na državo in ureditev zdravstvenega sistema, konec poslabšanj astme s potrebo po zdravljenju s sistemskimi glukokortikoidi, torej zmanjšanje bremena sistemskega glukokortikoida, ki ima strašne stranske učinke. Prvo nalogo smo opravili: v jeseni 2019 smo v European Respiratory Journal objavili posnetek stanja in zdravljenja težke astme v 10 evropskih državah. Res sem ponosna, da smo v tako imenitni reviji delili tudi posnetek stanja pri nas. Poleg objave same pa se mi je zdela res imenitna pot, po kateri smo prišli do te točke. Poleg znanja so potrebni predanost, izjemna motivacija posameznikov, strast do tega dela in komunikacija na zavidljivi ravni. Velikokrat je bilo res težko. Vzpostavili smo register, dorekli na ravni države pravila dela, vključili smo kolege in sodelavce, ki so to želeli. In uspelo nam je. Sodelovanje na mednarodni ravni plemeniti stroko. Kot vodji projekta ti dajo možnost primerjave principov dela in rezultatov na posameznih segmentih dela. Tako je razvidno, kje si odličen, kje dober in kje so možnosti za izboljšanje. Potem s kolegi na srečanjih predebatiramo in se domenimo, kako dalje. To je krona našega dosedanjega kliničnega in raziskovalnega dela in je ena od gonilnih sil razvoja stroke v tem segmentu. Tudi zato se lahko postavimo ob bok najboljšim centrom v Evropi, na kar sem ponosna.


ENOTE LEKARNE LJUBLJANA

Lekarna Bežigrajski dvor v novih sodobnih prostorih Lekarna Ljubljana je Lekarno Bežigrajski dvor, ki se je nahajala v premajhnih prostorih nasproti Zdravstvenega doma Ljubljana – Bežigrad preselila v nov prizidek k zdravstvenemu domu. V pritličju objekta je uredila večje in sodobno opremljene ter tehnološko dovršene prostore za izvajanje lekarniške dejavnosti. Lekarna Bežigrajski dvor je za Lekarno pri polikliniki postala druga največja enota Lekarne Ljubljana v Ljubljani. Skupna površina prostorov je 330 m2. Lekarna ima šest sodobno opremljenih izdajnih mest in veliko oficino, v kateri si lahko stranke ogledajo in izberejo izdelke za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

Lekarna je opremljena z lekarniškim robotom - avtomatiziranim sistemom za skladiščenje in izdajo zdravil z dvema robotskima rokama. Sistem zdravila dostavi na posamezno izdajno mesto. Urejeno je elektronsko označevanje cen izdelkov na policah, v lekarni pa je tudi sedem velikih interaktivnih zaslonov, ki služijo kot virtualne police ali kot dodatna pomoč strokovnim sodelavcem pri prikazu lastnosti izdelkov oziroma pri svetovanju. Prednost takšne tehnološke opremljenosti lekarne je, da farmacevtom omogoča več časa za osebni stik s pacientom. V lekarni je zaposlenih šest magistrov farmacije, štirje farmacevtski tehniki in en inženir farmacije. Nudijo celovito lekarniško storitev ter strokovne nasvete ob izdaji zdravil, medicinskih pripomočkov in prehranskih dopolnil ter pomagajo pri izbiri med velikim naborom ostalih izdelkov, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje. V oficini se nahaja fizično ločen prostor za svetovanje strankam, kjer je zagotovljena

diskretnost pri izvajanju lekarniških storitev. Strokovni sodelavci izvajajo pregled uporabe zdravil, pripravijo osebno kartico zdravil, na kateri so na enem mestu zbrane vse pomembne informacije o zdravilih, izvajajo svetovanja v okviru zdravega življenjskega sloga, kot so svetovanje pri sladkorni bolezni, težavah s prostato, svetovanje ob osteoporozi in o negi kože. Svetujejo tudi pri zdravljenju lažjih akutnih težav s homeopatskimi zdravil. V lekarni je urejen tudi otroški kotiček, v katerem lahko otroci počakajo starše, da se le-ti v miru posvetujejo s strokovnim osebjem. V pritličju objekta se poleg lekarne nahajajo prostori sterilizacije za potrebe celotnega ZD Ljubljana. V zgornjih dveh etažah so umeščene ambulante za predšolske in šolske otroke ter prostori izolacije. V tretjem nadstropju se nahajajo tudi ambulante družinske medicine in predavalnica. Urejen je tudi nov vhod v objekt s Peričeve ulice. Lekarna Bežigrajski dvor je odprta od ponedeljka do petka med 7.00 in 19.30 in ob sobotah od 8.00 do 13.00.

Vodja Lekarne Bežigrajski dvor Nermina Piknjač Pavlovec, mag. farm., s sodelavci.

Nov prizidek ZD Ljubljana – Bežigrad, v pritličju katerega so urejeni novi prostori Lekarne Bežigrajski dvor.

Avtomatiziran lekarniški sistem z dvema robotskima rokama za shranjevanje in izdajo zdravil.

Oficina z veliko izbiro izdelkov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

#ZDRAVO

7


HIŠA LJUBHOSPICA

Hiša Ljubhospica praznovala svoj 4. jubilej Hiša Ljubhospica je na valentinovo praznovala 4. obletnico svojega ponovnega odprtja. V Cankarjevem domu je bila osrednja prireditev z okroglo mizo, ki je potekala pod sloganom »Ljubezen je vodilo življenja«.

Strokovnjaki in znani Slovenci so spregovorili o odnosih in jih osvetlili v luči procesov zaključevanja življenja in o dragocenosti tega časa. Zbrani govorci so se ta večer strinjali z mislijo, da moramo dodajati življenje dnem, ki jih imamo in ne dni samemu življenju. Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej, pa je zbrane opomnil, da: »Civilizacija, ki temelji na izključno produktivnosti, v kateri je človek samo produktivno sredstvo, v kateri ima glavno in izključno besedo kapital, in v

kateri smo pozabili na osnovne vrednote in odnose, ki se seveda kažejo takrat, ko odpadejo vse maske – to je ob koncu življenja – potem ta civilizacija definitivno nima nobene bodočnosti«. Namen njihovega dela v Ljubhospicu pa je opisal tako: »Prvi temelj je čuteče oskrbovanje bolnih. Drugi temelj je dostojanstveno in spoštljivo spremljanje umirajočih. In tretji temelj je spoštljiv odnos in spomin do umrlih«.

Svoje vidike ljubezni so predstavili (od leve proti desni) Gregor Čušin, gledališki igralec; Branko Čeak, poklicni fotograf; Tanja Bečan, ravnateljica bolnišnične šole; dr. Jože Balažic, predavatelj na Medicinski fakulteti v Ljubljani; dr. Matjaž Zwitter, onkolog in profesor etike na Medicinski fakulteti Maribor; Barbara Hrovatin, dr. med., zdravnica integrativne medicine; dr. Silvo Šinkovec, urednik revije Vzgoja in dr. Marjan Sedej, direktor Ljubhospica.

Ob 4. obletnici ponovnega odprtja Hiše Ljubhospica sta v torto svečano zarezala dr. Marjan Sedej, direktor Ljubhospica, ter Tatjana Fink, vodja Hiše Ljubhospica.

Na levi dr. Silvo Šinkovec, ob njem pa zdravnica Barbara Hrovatin, ki je razodela, da tudi medicina pozna ljubezen, le da si v raziskavah nadene bolj znanstveno ime, kot so socialne vezi. Le te pa merljivo določajo zdravje in dolžino življenja. Na desni dr. Marjan Sedej, direktor Ljubhospica.

Branko Čeak, poklicni fotograf, ki ga okvara vida ni ustavila, da bi sledil svoji strasti: »Ljubhospic je noro dobra šola in stimulacija za prav živeti, da znaš umreti«. Z njim je poklepetala Tanja Bečan.

Da ljubezen le ni stvar enega dne v letu, temveč mnogo več, je ob koncu okrogle mize strnil Gregor Čušin, ki se je dogodka udeležil z ženo.

HIŠA LJUBHOSPICA V ŠTEVILKAH 14. februarja 2016 je Hiša Ljubhospica ponovno odprla svoja vrata. V 4 letih delovanja hiše so celostno oskrbeli in nastanili 601 bolnika. V lanskem letu je Hiša Ljubhospica ponudila podporo kar 866 uporabnikom. Od tega je bilo 174 bolnikov. Med njimi za dobre 3 odstotke več žensk. Povprečna starost bolnikov v minulem letu je bila 72 let. Povprečno število dni v oskrbi pa 16. Povečalo se je tudi število uporabnikov izven Mestne občine Ljubljana, le teh je bilo 73, kar je za 17 odstotkov več kot v letu 2018. Samo v lanskem letu so nudili psihosocialno podporo 278 svojcem nastanjenih bolnikov v hiši. Na domu pa so spremljali 47 bolnikov in njihove svojce. 553 osebam so individualno svetovali v procesu umiranja osebno ali po telefonu.

8

#ZDRAVO

Dr. Matjaž Zwitter (desno) ob njem pa dr. Jože Balažic, ki je zbranim ponudil nasvet, kako se izogniti stresu sodobnega vsakdana: »Nikoli ne zapirajte vrat pred seboj. Vedno in pri vsakem delu vrata zaprite za seboj in pojdite naprej v dan.«


STROKOVNO

Vlaknine agajo Vlaknine lahko pom tudi pri uravnavanju očasnijo telesne teže, saj up absorpcijo hranil v daljšajo črevesju in s tem po bijo za občutek sitosti ter sk blata. pogostejše odvajanje

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Prehranske vlaknine so snovi v hrani, ki se ne morejo prebaviti in preiti v tanko črevo našega telesa. Najpogosteje jih najdemo v živilih rastlinskega izvora, npr. v sadju, zelenjavi, oreščkih ali žitih. Vir vlaknin so tudi izdelki z dodanimi vlakninami ali prehranska dopolnila. Zaradi svojega načina delovanja imajo vlaknine ugodne učinke na zdravje. Poznamo topne in netopne vlaknine. Topne vlaknine v vodi tvorijo viskozno raztopino, ki v tankem črevesju upočasnjuje prehod hranljivih snovi v kri. Tako lahko vplivajo tudi na uravnavanje telesne teže, saj nabreknejo in dajejo daljši občutek sitosti ter upočasnijo prehod glukoze in drugih makrohranil v kri, kar posledično lahko zniža vrednost glukoze in holesterola v krvi po obroku. Netopne vlaknine v debelem črevesju povečajo maso blata in posledično pogostost praznjenja ter tako skrajšajo čas prehajanja vsebine skozi črevesje, poleg tega pa tudi mehčajo blato. Zaradi tega je vnos živil z visoko vsebnostjo vlaknin, poleg telesne dejavnosti in pitja dovolj tekočine, pomemben dejavnik preprečevanja zaprtja. Pri zdravljenju in lajšanju zaprtja se uporabljajo tudi zdravila, ki vsebujejo vlaknine, npr. zdravila iz semenske lupine jajčastega trpotca. Vlaknine delimo tudi na nefermentirajoče in fermentirajoče. Slednje v debelem črevesju

s pomočjo bakterij fermentirajo, pri čemer nastajajo plini in kratkoverižne maščobne kisline, ki se lahko absorbirajo in so tako vir energije. Najpomembnejši vir vlaknin sta sadje in zelenjava. Topne vlaknine najdemo v vseh živilih rastlinskega izvora, še posebej dober vir pa so ovseni kosmiči, ječmen, grah, soja, bob ter sadje, npr. slive, jagode, banane, marelice, kot tudi nekatere vrste zelenjave, npr. brokoli, korenje, pesa, sladek krompir in čebula ter laneno seme. Vir netopnih vlaknin pa so zlasti pšenični in koruzni otrobi, polnozrnata živila, oreščki in semena, stročji fižol, cvetača, bučke, avokado in banane. Zaradi vpliva na zdravje je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) odobrila nekaterim vrstam vlaknin zdravstvene trditve, npr. uživanje beta-glukanov iz ovsa ali ječmena

kot del obroka prispeva k manjšemu porastu ravni glukoze v krvi po tem obroku. Priporočeni vnos vlaknin je 12,5 g na 1000 zaužitih kalorij pri ženskah in 10 g na 1000 kalorij pri moških. Če želimo vnos vlaknin povečati, je treba to storiti postopoma, in sicer naj se vnos poveča za 5 g vlaknin na 14 dni.

NA KRATKO Prehranske vlaknine so snovi, ki se ne morejo prebaviti in preiti v naše telo, kljub temu pa imajo ugodne učinke na zdravje. Topne vlaknine nabreknejo in tako upočasnijo prehod makrohranil v kri, kar posledično lahko zmanjša vrednost glukoze in holesterola v krvi po obroku. Netopne vlaknine pa povečujejo maso blata in pogostost praznjenja ter tako lajšajo zaprtje.

OKVIRNA VSEBNOST VLAKNIN V GRAMIH NA 100 GRAMOV ŽIVILA 39 16 14

7

Laneno seme

Fižol

Ovseni kosmiči

Polnozrnati kruh

5

Grah

2,7

2,6

2

Beli kruh

Banana

Cvetača

PRIPOROČEN VNOS VLAKNIN V GRAMIH NA DAN NA 1000 KALORIJ VNOSA Moški Ženske

10 12.5

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Alergije

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Alergija je preobčutljivost na določeno snov, alergen, ki ga imunski sistem napačno prepoznava kot telesu škodljiv. Zaradi nastanka specifičnih protiteles na alergen, ki je lahko rastlinskega, živalskega ali kemičnega izvora, pride ob ponovnem stiku do bolezenskega odziva. ZNAKI IN SIMPTOMI ALERGIJ Znaki in simptomi alergij so najpogosteje opazni na koži, in sicer v obliki drobnih srbečih izpuščajev. Ti so lahko lokalizirani samo na področje kože, ki je bilo izpostavljeno alergenu, ali pa so razširjeni po večjem delu telesa. Poleg težav, vidnih na koži, se alergijskim simptomom navadno pridružuje še srbenje in solzenje oči, voden izcedek iz nosu ali zamašen nos s posledično oteženim dihanjem. Med hujše znake alergije prištevamo lokalizirane otekline, izrazitejše spremembe na koži, oteženo dihanje zaradi edema dihalnih poti, v dihalih piska in ne moremo narediti polnega vdiha, pogosto tudi oteče jezik, kar je prav tako nevarno zaradi možnosti zadušitve. Anafilaktični šok, najhujšo obliko alergije, pa spremljajo občutek slabosti, lahko tudi bruhanje, padec krvnega tlaka zaradi sprostitve gladkih mišic v stenah žil, kar lahko vodi v omedlevico ter slabšo prekrvavljenost organov.

10

#ZDRAVO

Čeprav smo vsi izpostavljeni številnim alergenom iz okolja, bodisi sezonskim ali stalno prisotnim, npr. cvetni prah, hišni prah z iztrebki pršic in hrana, približno tretjina ljudi izkazuje določeno stopnjo pretirane imunske odzivnosti oziroma preobčutljivosti na nekatere alergene. Obstaja več dokazov za vplive med sočasno prisotnimi alergeni in onesnaževalci iz okolja, kar negativno vpliva predvsem na genetsko obremenjene posameznike. Delci v izpuhih dizelskih motorjev v kombinaciji z alergenom namreč več desetkrat povečajo nastajanje protiteles IgE. Tovrstno onesnaževanje pa je tudi vir ozona, ki prav tako povečuje tveganje za razvoj in poslabšanje alergijskih bolezni. Alergija je imunska preobčutljivost in se izrazi na primer kot atopijski dermatitis, urtikarija, alergijski rinokonjunktivitis, alergijska astma, angioedem, anafilaksija ali preobčutljivostna reakcija na določeno hrano in zdravila.

ALERGIJE IN INTOLERANCE NA HRANO Pri otrocih so najpogostejše alergije na proteine mleka, jajc in arašidov. Ob ustrezni dieti nekatere alergije popolnoma ali delno izzvenijo do 3. leta starosti ali kasneje v odrasli dobi, na primer alergija na jajca in mleko. Te alergije se pri otrocih kažejo predvsem s prizadetostjo kože, dihal in prebavil, po 6. letu so prisotni predvsem gastrointestinalni simptomi. V kasnejši otroški dobi in pri odraslih tako prevladujejo alergije na rastlinske alergene (arašidi, oreščki, soja, pšenična moka) in morske ribe, rake in školjke. Pri odraslih je zelo pogost tudi tako imenovani oralni alergijski sindrom, ki je posledica navzkrižne preobčutljivosti med pelodi breze (primarna alergija) in svežim sadjem ali zelenjavo, npr. koščičasto sadje, peteršilj, zelena. Že samo uživanje hrane, ki je bogata s histaminom (skuša, tuna, sardele, določeni siri, salame, kislo zelje, špinača, paradižnik,


rdeče vino, šampanjec …), alkohola, ali hrane, ki poveča sproščanje histamina iz mastocitov (citrusi, papaja, jagode …), lahko sproži znake, enake imunsko pogojeni alergijski reakciji. V nasprotju z alergijsko reakcijo na hrano, ki nastane zaradi imunskega odziva, je prehranska intoleranca ponavljajoč se negativen odziv na hrano, ki ni posledica imunskega odziva. Vzrok je lahko zmanjšana encimska aktivnost ali celo odsotnost določenega encima. Lahko pa gre za popolnoma farmakološki učinek snovi v hrani (kofein, tiramin, histamin, salicilati, nitriti) ali pa so za simptome odgovorni v hrani prisotni bakterijski toksini (npr. aflatoksini) ali druge, za človeka toksične snovi rastlin, npr. cianidi. Najpogosteje govorimo o intoleranci na laktozo, galaktozo, kofein, histamin in salicilate iz živil. ALERGIJE NA ZDRAVILA Najpogosteje so med zdravili razlog alergij antibiotiki, pri betalaktamih predvsem penicilin, prevladuje amoksicilin, med drugimi pa kinoloni, makrolidi in trimetoprim / sulfametoksazol. Acetilsalicilna kislina, nesteroidni antirevmatiki in pirazolonski analgetiki lahko povzročijo rinosinusitis in/ ali težko, življenje ogrožajoče poslabšanje

1. ODSTRANITE POKROVČEK 2. PRETRESITE VDIHOVALNIK 3. IZDIHNITE 4. HKRATI VDIHNITE IN PRITISNITE 5. ZADRŽITE DIH

astme, urtikarijo in angioedem pri sicer zdravih osebah ter poslabšanje kronične urtikarije. Do petina bolnikov, ki prejemajo zaviralce ACE za zdravljenje npr. visokega krvnega tlaka zaradi kopičenja bradikina, ki ga razgrajuje encim ACE, razvije suh kašelj. Amiodaron, ciprofloksacin, tetraciklini, furosemid, fenotiazini, furokumarini, griseofulvin, psoralen, naproksen in piroksikam so lahko vzrok za fotodermatoze. Reakcija je videti kot pretirana sončna opeklina. KAKO SI POMAGAMO PRI ALERGIJAH Če je le mogoče, se izogibamo alergenom, sicer omilimo alergije z antihistaminiki, ki so na voljo v različnih farmacevtskih oblikah, tudi brez recepta, npr. tablete, kapljice za oko, gel za kožo … Pomaga tudi izpiranje sluznice nosu in oči s fiziološko raztopino. Ob zamašenem nosu si lahko pomagamo z dekongestivi. Če odziv na samozdravljenje ni zadosten ali pa trajajo znaki in simptomi dlje, se je treba posvetovati z zdravnikom, ki postavi diagnozo. Po postavljeni diagnozi in prepoznanih alergenih bolniku svetujemo tudi ustrezne preventivne ukrepe, s katerimi preprečimo ali vsaj bistveno ublažimo pojav in potek alergijske bolezni.

1

PRAVILNA TEHNIKA INHALIRANJA ZDRAVIL Zdravila za zdravljenje pljučnih bolezni, ki preprečujejo ali olajšujejo težave, so običajno v posebnih farmacevtskih oblikah: pršilnikih pod tlakom ali inhalatorjih za suhe praške, znani kot diskusi. Pri njihovi uporabi je pomembna pravilna tehnika inhaliranja. Če je treba, pred vsakim vdihom pršilnik dobro pretresemo. Pred inhaliranjem izdihnemo zrak iz pljuč in med počasnim globokim vdihom pritisnemo na pršilnik. Dih zadržimo deset sekund in izdihnemo. Med posameznimi vdihi počakamo vsaj pol minute. V nasprotju s pršilniki moramo pri uporabi diskusov vdihniti hitro in močno, da zmanjšamo posedanje delcev v ustih in žrelu. Po inhaliranju zdravil, ki vsebujejo glukokortikoide, vedno speremo usta z vodo. Pri otrocih, kjer uporabljamo inhalatorje s pomočjo nastavkov oziroma podaljškov, pa umijemo z vodo tudi obraz. Enkrat tedensko očistimo z vlažno krpo tudi nastavke za pršilnik.

2

NA KONCU SPLAKNITE USTA Z VODO!

3

4

5

#ZDRAVO

11


STROKOVNO

Mamica po porodu

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Po porodu nastopi za žensko zaradi hormonskih tudi cela vrsta telesnih in čustvenih sprememb. V domačem okolju ji pri spopadanju z novo vlogo pomaga patronažna medicinska sestra, ki jo obišče na domu. Šesti teden po porodu je običajno mama naročena na kontrolni ginekološki pregled. Nekatere porodnišnice priporočajo, da se ob pojavu zdravstvenih težav, kot sta povišana telesna temperatura ali krvavitev v prvih tednih po porodu, mama obrne na dežurno službo porodnišnice. V poporodnem obdobju imajo ženske pogosto zdravstvene težave, posebej naj bodo pozorne na krvavitve in čiščo, okužbe, vnetje dojk zaradi zastoja mleka, motnje v delovanju ščitnice ter motnje psihičnega stanja. Poporodni tiroiditis označuje pojav motnje v delovanju ščitnice v prvem letu po porodu, izraža pa se lahko z njenim povečanim ali zmanjšanim delovanjem. Zmanjšano delovanje ščitnice spremljajo utrujenost, zaspanost, motnje koncentracije in spomina, glavoboli, porast telesne teže, zaprtost, otekanje, mravljinčenje ali občutljivost na mraz. Povečano delovanje ščitnice pa

12

#ZDRAVO

spremljajo nemir, utrujenost, znojenje, razbijanje srca, hujšanje ob dobrem apetitu in pospešena prebava. Pri osmih od desetih žensk se po porodu lahko pojavi poporodna otožnost, depresija pa pri dveh od desetih. Značilne so nenadne spremembe razpoloženja, jokavost, tesnobnost, razdražljivost, težave s spanjem. Mama je lahko pretirano aktivna ali pa brez energije. Če se počutje ne izboljša samo od sebe in traja več tednov, so lahko to znaki in simptomi poporodne depresije. V vsakem primeru je priporočljivo, da mama novorojenčka dobro skrbi tudi zase in da ji pri tem priskočijo na pomoč naklonjeni in skrbni odrasli. Ko je več naštetih znakov prisotnih vsaj dva tedna, svetujemo obravnavo pri zdravniku. Redkejši je pojav poporodne psihoze. V Sloveniji se s to hudo stisko spopada od dvajset do štirideset žensk letno. Prehodne zdravstvene težave se kažejo lahko tudi kot inkontinenca, bolečine v predelu presredka in bolečine v hrbtu ter hemoroidi. V primeru prereza presredka ali nevaginalnega poroda je potreben nadzor nad celjenjem rane in njena pravilna oskrba. Šivi navadno sami odpadejo sedem do deset dni po porodu. K uspešnemu celjenju pripomore

pogosto umivanje rane, npr. po vsakem odvajanju oziroma večkrat dnevno glede na količino poporodne čišče, in redna menjava higienskih vložkov ter redno umivanje ali dezinfekcija rok pred nameščanjem vložkov. Bolečine blažijo tudi hladni obkladki. Rana se običajno popolnoma zaceli v enem mesecu. V primeru carskega reza traja celjenje in okrevanje dlje. Po vzpostavitvi dojenja je pomembno opozoriti tudi na nego prsnih bradavic, da ne nastanejo poškodbe, ki otežujejo dojenje. Običajno zadostuje normalna osebna higiena, ki temelji na skrbnem umivanju rok. Dojke umivajte le z vodo enkrat dnevno in pri tem ne uporabljajte mil, ki uničujejo naravno kožno bariero. Pred dojenjem dojk ni treba umivati. Po podoju lahko bradavice in kolobar zaščitite z nekaj kapljicami lastnega mleka ali lanolinom in primernimi blazinicami ter bombažnim nedrčkom. ZAKLJUČEK Po porodu se lahko pri mami pojavijo različne spremembe in zdravstvene težave. Ob pomoči družine in zdravstvenih delavcev je njihova prepoznava pogoj za uspešno reševanje in s tem zagotovitev lepše prihodnosti vsakega novorojenčka.

PRESEJALNI VPRAŠALNIK in več nasvetov glede duševnega zdravja po porodu najdete na spletni strani Nacionalnega inš titu t a z a varovanje zdravja, na povez av i http://anketa.nijz.si/mojepocutje.


STROKOVNO

Nega novorojenčka

Nina Ajnik, farm.tehn., Lekarna Ljubljana

Koža dojenčkov in majhnih otrok je nežnejša in občutljivejša kot koža odraslih. Ker se še razvija, je posebno skrb treba nameniti izbiri izdelkov za nego. Izdelki za nego niso namenjeni le vzdrževanju čistoče, ampak ohranjanju mehke ter nežne kože. V prvi vrsti morajo zagotavljati popolnoma varno uporabo. Negovalni izdelki za dojenčke in otroke morajo imeti pH 5,5, biti morajo blagi in vsebovati čim manj barvil, dišav in konzervansov. Vsebovati morajo dovolj maščobe, npr. lanolin, rastlinska olja (mandljevo, olivno olje), ribje olje, beli vosek; vitamine E in D, dekspantenol ali ureo. Čiščenje kože mora biti temeljito, blago in nežno. Zelo pomembno je, da si pred umivanjem in nego otroka temeljito umijemo roke in poskrbimo za čista oblačila. S kopanjem ne pretiravajte. Temperatura vode naj ne presega 37 °C. Ne smemo pa pozabiti tudi na prostor, kjer dojenčka ali otroka kopamo. Ta naj ima sobno temperaturo (22–28 °C). Kopel ali prhanje naj ne bo predolgo, in sicer ne več kot 10 minut. Dovolj je, da otroka kopate enkrat do dvakrat na teden. Za umivanje dojenčka je primerna topla voda, le za ritko, genitalije in roke uporabite

otroško trdo milo. Priporočljiva je uporaba trdega mila, ki ima pH 5,5. V prvih šestih mesecih se lahko za umivanje glave uporabljajo alkalna mila. Od 6. meseca dalje se lahko uporabljajo kombinirani izdelki za umivanje las in telesa, ki morajo biti blagi in ne smejo dražiti kože in oči. Uporaba oljnih kopeli je primerna, kadar koža ni vneta. Posebno skrb je treba nameniti delom telesa, ki so težje dostopni, in pregibom. Šamponi ne smejo dražiti oči in morajo imeti blag čistilni učinek, ker so lasje tanjši, zaradi manjšega delovanja žlez lojnic pa se manj mastijo. Po končanem umivanju kožo temeljito izperite z vodo, da odstranite ostanke izdelka za umivanje. Kožo nežno obrišite s trepljanjem, brez drgnjenja. Vsakdanjemu čiščenju z vlažilnimi robčki se raje izogibajte. Če že, jih ne uporabljajte prepogosto. Ušesa in zaceljen popek čistimo nežno z bombažno krpico. Posebno nego je treba nameniti očem. Vsako oko je treba negovati s čisto bombažno krpico, in sicer od zunanjega kotička navznoter. Če pride do blagega solzenja ali rahle razdraženosti, oči spiramo s sterilno fiziološko raztopino. Če se stanje ne umiri in se poslabša, je treba obiskati pediatra. Skrb za dlesni in zobe se mora začeti že pri dojenčkih. Ko se pokažejo prvi zobki, zadošča čiščenje z vlažno krpico, kasneje pa pri izbiri zobne ščetke upoštevamo, da je zobna ščetka mehka in ne prevelika. Za nego kože obraza in celega telesa so najbolj primerna hladilna mazila z olivnim oljem ali negovalne kreme z mandljevim oljem. Glede na stanje kože telesa se lahko uporabijo kreme, mazila in mleko z dekspantenolom.

V vročih poletnih mesecih dodatno skrb namenite tudi gubam za ušesi, v dimljah, pod pazduho in koleni. Dodatno jih lahko negujete z mandljevim oljem in po potrebi lahko uporabite smukec oziroma posip za otroke. Nega kože dojenčkove ritke zahteva dodatno skrb, saj lahko sicer privede do pleničnega izpuščaja, ki ga povzročita urin in blato. Bistveno je redno menjavanje plenic. Pri vsaki menjavi plenic in umivanju je treba nanesti tanek sloj kreme, ki spodbuja obnovo kože. Priporočljivo je tudi, da dojenčka pustimo čim dlje odvitega. Blago pordelo kožo lahko negujete z ribjim mazilom, praško pasto in mazili s cinkovim oksidom v kombinaciji s hladilnim mazilom. Obisk pri pediatru se svetuje, kadar plenični izpuščaj po nekajdnevni negi ne izgine ali se celo poslabša, če je plenični predel prekrit z mehurčki ali če se izpuščaji pojavljajo drugje po telesu. Dojenčkov do enega leta starosti ne izpostavljamo soncu. Poskrbeti je treba za zaščito s pokrivalom (npr. čepica s ščitnikom), kakovostnimi sončnimi očali, z oblačili (lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami), prav tako jih zadržujemo v senci. Za zaščito otrok moramo uporabljati kakovostne zaščitne izdelke z visokim zaščitnim faktorjem in tista, ki vsebujejo več fizikalnih (cinkov oksid, titanov dioksid) in manj kemičnih UV-filtrov. Pri otrocih do 6. meseca starosti ni priporočljivo uporabljati kemičnih zaščitnih sredstev. Izdelke za zaščito pred soncem je treba nanesti pol ure pred odhodom na sonce in v dovolj veliki količini ter zaščito ponavljati vsaki dve uri oziroma takoj po vsakem kopanju ali otiranju z brisačo.

#ZDRAVO

13


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana Ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana 20% POPUST na vse plačljive storitve. *

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) *

*

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN ** MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

Cena storitve je 2,00 €.

Brdo

23/ 03/ 20

15.30-17.30

Centralna lekarna

17/ 03/ 20

15.30-17.30

Citipark

06/ 04/ 20

15.30-18.00

Črnuče

16/ 03/ 20

15.30-17.30

Lekarna pri šišenski knj.

31/ 03/ 20

15.30-17.30

Lekarna pri polikliniki

02/ 04/ 20

15.30-17.30

16/ 03/ 20

*

Cena storitve svetovanje ob meritvah glukoze je 2,00 €. Cena storitve svetovanje ob meritvah holesterola je 4,50 €.

**

Brdo

12/ 03/ 20

10.00-13.00

17/ 03/ 20

08.00-10.00

21/ 04/ 20

08.00-10.00

Grosuplje

19/ 03/ 20

09.00-12.00

07.30-10.30

Fužine

02/ 04/ 20

09.00-12.00

15/ 04/ 20

07.30-10.30

Lekarna pri šišenski knj.

16/ 03/ 20

10.00-12.00

10/ 03/ 20

16.00-18.00

Lukovica

07/ 04/ 20

08.00-11.00

09/ 03/ 20

15.30-17.30

Medvode

18/ 03/ 20

09.00-12.00

16/ 03/ 20

16.00-18.00

Miklošič

11/ 03/ 20

15.00-18.00

10/ 03/ 20

15.30-17.30

Moste

10/ 03/ 20

09.00-12.00

14/ 04/ 20

15.30-17.30

Nove Jarše

05/ 03/ 20

09.00-12.00

Šentvid

16/ 03/ 20

15.30-17.30

Škofljica

18/ 03/ 20

10.00-12.00

09/ 03/ 20

15.30-17.30

Trnovo

07/ 04/ 20

15.30-17.30

09/ 04/ 20

09.00-12.00

Vič

16/ 03/ 20

15.30-17.30

Rakovnik

08/ 04/ 20

09.00-12.00

Sončni Log Logatec

14/ 04/ 20

9.00 - 11.30

Supernova

03/ 04/ 20

09.00-12.00

Šiška

23/ 04/ 20

09.00-12.00

Škofljica

25/ 03/ 20

09.00-12.00

Trzin

20/ 03/ 20

09.00-12.00

Vila Urbana

17/ 03/ 20

10.00-12.00

16/ 03/ 20

09.00-12.00

09/ 04/ 20

09.00-12.00

Vrhnika

21/ 04/ 20

07.30-10.30

Zlatica Vrhnika

12/ 03/ 20

09.00-12.00

Lekarna ZD Grosuplje Medvode Metelkova

Rakovnik

Meritev glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

V JE STORITE ČNA BREZPLA

09.00-12.00

14/ 04/ 20

09.00-12.00

11/ 03/ 20

15.00-18.00

16/ 04/ 20

15.00-18.00

09/ 03/ 20

15.30-17.30

25/ 03/ 20

09.00-12.00

Šentvid

19/ 03/ 20

15.30-17.30

Tehnološki park

11/ 03/ 20

10.00-12.00

13/ 03/ 20

08.00-12.00

Črnuče

Škofljica

Zagradec 23/ 03/ 20

14

#ZDRAVO

Polje

Vnanje Gorice

19/ 03/ 20

Centralna lekarna

Cerknica

09.00-14.00

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

Črnuče

09/ 03/ 20

15.00-18.00

Tehnološki park

11/ 03/ 20

10.00-12.00

13/ 03/ 20

08.00-12.00

23/ 03/ 20

09.00-14.00

Zagradec


PLETIZMOGRAFIJA *

Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

Horjul

15/ 04/ 20

09.00-12.00

Log Dragomer

20/ 03/ 20

09.00-12.00

Lek. podružnica Podpeč

14/ 04/ 20

09.00-12.00

Mirje

26/ 03/ 20

09.00-12.00

Sončni Log Logatec

13/ 03/ 20

09.00-12.00

Šiška

17/ 04/ 20

09.00-12.00

Tehnološki park

19/ 03/ 20

09.00-12.00

Vnanje Gorice

18/ 03/ 20

09.00-12.00

Vila Urbana

24/ 03/ 20

09.00-12.00

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerjev:

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

SVETOVANJE O NEGI KOŽE Brdo Centralna lekarna Citipark Ivančna Gorica Lekarna pri polikliniki Lekarna pri ZD Grosuplje Miklošič

19/ 03/ 20

09.00-12.00

24/ 03/ 20

13.00-14.00

20/ 03/ 20

12.00-14.00

17/ 04/ 20

12.00-14.00

21/ 03/ 20

13.00-14.00

05/ 03/ 20

10.00-12.00

10/ 03/ 20

17.00-19.00

09/ 03/ 20

15.00-19.00

16/ 04/ 20

09.00-12.00

20/ 03/ 20

12.00-13.00

17/ 04/ 20

12.00-13.00

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

Levstik Medvode WTC

Tehnološki park

Centralna lekarna Škofljica Zagradec

20/ 03/ 20

09.00-12.00

15/ 04/ 20

09.00-12.00

09/ 03/ 20

15.30-17.30

13/ 03/ 20

08.00-12.00

23/ 03/ 20

09.00-14.00

JE

V STORITE ČNA SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA BREZPLA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni) Bežigrad

19/ 03/ 20

09.00-12.00

Brdo

02/ 04/ 20

09.00-12.00

Centralna lekarna

14/ 04/ 20

09.00-11.30

16/ 03/ 20

09.00-12.00

20/ 04/ 20

09.00-12.00

01/ 04/ 20

12.00-15.00

20/ 03/ 20

09.00-12.00

10/ 04/ 20

08.30-12.30

Grosuplje

05/ 03/ 20

08.00-11.00

Ivančna Gorica

24/ 03/ 20

08.00-11.00

07/ 03/ 20

09.00-11.30

31/ 03/ 20

08.00-11.00

18/ 04/ 20

09.00-12.00

17/ 03/ 20

07.30-10.00

08/ 04/ 20

07.30-10.00

Cerknica

Citipark

Fužine

Lekarna pri polikliniki

V JE STORITE ČNA BREZPLA

Lekarna pri ZD Grosuplje

06/ 03/ 20

10.00–12.00

Logatec

24/ 03/ 20

08.00-11.00

ponedeljek, torek, četertek in petek

10.00–16.00

Metelkova

07/ 04/ 20

11.00-13.00

12/ 03/ 20

08.00-11.00

09/ 04/ 20

08.00-11.00

10/ 03/ 20

09.00-12.00

17/ 03/ 20

09.00-12.00

21/ 04/ 20

09.00-12.00

Supernova

10/ 03/ 20

10.00-12.00

Vič

12/ 03/ 20

07.00-11.00

SVETOVANJE PRI SAMOZDRAVLJENJU S HOMEOPATSKIMI ZDRAVILI Lekarna pri polikliniki

V JE STORITE ČNA BREZPLA

SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

*

sreda od ponedeljka do petka od ponedeljka do petka

12.00–18.00

sobota

08.00–13.00

ponedeljek in torek

12.00–20.00

od srede do petka

07.00–15.00

10.00–14.00

Miklošič

07.30-19.00

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje potekata v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Bežigrajski dvor, Centralna lekarna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Levstik, Medvode, Metelkova, Miklošič, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Supernova, Šentvid, Šiška, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, Levstik, WTC, Vič, Vrhnika, Grosuplje, Log Dragomer, Vnanje Gorice, Trnovo, Tehnološki park

Rakovnik

Stari trg pri Ložu

#ZDRAVO

15


ZA BOLJŠE POČUTJE

VITAMINI IN MINERALI

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali v obliki tablet, 30 tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 7,44 € cena s Kartico zvestobe

5,95 €

2

POPUST:

20%

MATIČNI MLEČEK 750 MG Prehransko dopolnilo z medom, svežim matičnim mlečkom, pantotensko kislino in vitaminom B6. Primerno za otroke od 6. leta dalje, 10 plastenk po 15 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

NEKOČ IN DANES, ELIXIRIUM VISCERALE, ELIKSIR ŽIVLJENJA Prehransko dopolnilo z vodno-etanolnimi izvlečki zelišč, s sladkorjem. Izdelek vsebuje 30 vol. % alkohola, 220 g. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 12,81 € cena s Kartico zvestobe

10,25 €

3

POPUST:

20%

KALMIN

Prehransko dopolnilo s hidrolizatom mlečne beljakovine kazeina v obliki kapsul, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,93 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20%

JAMIESON VITAMINI C&D BONBONI Z OKUSOM ČEŠNJE Bonboni s sladilom. Vsebujejo vitamina C in D, ki prispevata k delovanju imunskega sistema, 75 bonbonov. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

3

POPUST:

20%

VITALUX PLUS OMEGA

Vitalux* Plus Omega kapsule so prehransko dopolnilo, ki vsebuje omega 3 maščobne kisline, vitamina C in E, ter lutein, baker in cink, ki ima vlogo pri ohranjanju vida, 28 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 15,15 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20%

12,12 €

3

POPUST:

20%

u go dn

a ime i ke Kar tn

os

tz

1po5pu%st

16

#ZDRAVO

e z vestobe

redna cena: 17,06 € cena s Kartico zvestobe

13,65 €

13,31 €

t ic

11,14 €

redna cena: 16,64 € cena s Kartico zvestobe


ZA BOLJŠE POČUTJE

KYODOPHILUS +ENCIMI

Izdelek vsebuje kulture (L. gasseri, B. bifidum, B. longum), brez mleka, toplotno stabilne in odporne proti želodčni kislini. Zagotovljena stabilnost v roku uporabe tudi po odprtju, 60 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

Yasenka Imuno Beta-Glukan sirup vsebuje beta glukan, vitamin C, cink in vitamine skupine B. Vitamin B6, B12 in folna kislina prispevajo k delovanju imunskega sistema. Okus pomaranče, 125 ml + 125 ml gratis. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

20%

Termometri Braun so enostavna in hitra rešitev za merjenje temperature. Na voljo dva termometra: Čelni termometer BNT 400 in Ušesni termometer IRT3030. Medicinski pripomoček..

EISENBLUT PLUS TONIK

Eisenblut je tonik z vsebnostjo železa in vitaminov. Vsebuje vitamin C, ki povečuje absorbcijo železa. Ne povzroča prebavnih težav, 450 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 10,49 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

10%

2

EKOLOŠKA ALGA CHLORELLA / SPIRULINA

e z ves tobe

tic

tz

a ime i k e K ar tn

os

os

a ime i k e K ar tn

1po5pu%st

tic

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

u go dn

tz

10%

Algi Chlorella in Spirulina sta naravni vir beljakovin, vitaminov A, B12 in železa. Ekolife natura ekološke alge so gojene in obdelane v skladu z ekološkimi standardi, posebej glede vodnega vira in okolja in so certificirane s strani pooblaščenega ekološkega kontrolnega organa, 120 g.

BRAUN TERMOMETER

2po0pu%st

POPUST:

2

9,44 €

redna cena: 17,94 € cena s Kartico zvestobe

3

9,74 €

ugodn

-2 % 200% t p op u s

a ime i ke Kar tn

os

tz

e z vestobe

20

%

YASENKA IMUNO BETA GLUKAN SIRUP

14,35 €

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

t ic

14,14

3

Prehransko dopolnilo za odrasle in otroke z mikroenkapsuliranim sevom Lactobacillus rhamnosus GG, 10 kapsul. redna cena: 10,82 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 17,68 € cena s Kartico zvestobe

WAYA® FORTE KAPSULE

forte

#ZDRAVO

17


ZA BOLJŠE POČUTJE

DOPPELHERZ AKTIV IMMUN PLUS+ ECHINACEA

ALGEA

Prehransko dopolnilo Algea vsebuje posušeno sladkovodno mikroalgo Chlorella pyrenoidosa v obliki tablet, 270 tablet.

Doppelherz Aktiv Immun plus+ Echinacea vsebuje 5 izbranih vitaminov (A, C, D, B6, B12), 3 elemente v sledovih (cink, železo, selen), ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema in prešani suhi sok ameriškega slamnika, 20 tablet.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,25 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 6,96 € cena s Kartico zvestobe

5,92 €

2

13,80 €

POPUST:

15

%

POPUST:

20%

JAMIESON COLD FIGHTER

DR. BOHM OMEGA 3 COMPLEX

Prehransko dopolnilo vsebuje 870 mg omega-3 maščobnih kislin v eni kapsuli, v kombinaciji s koencimom Q10 (30 mg) ter vitaminoma D in E. Zaradi zakasnjenega sproščanja sestavin je izdelek brez vonja in okusa ter ne povzroča spahovanja, 30 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 16,41 € cena s Kartico zvestobe

13,13 €

3

Prehransko dopolnilo vsebuje izvleček ameriškega slamnika, ingver, vitamin C in cink za boj proti prehladu, 30 mehkih kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 16,88 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

13,50 €

20%

3

POPUST:

20%

tlak

-

18

#ZDRAVO


MALČKI

ALTO POU, LOSJON PROTI UŠEM IN GNIDAM

Učinkuje v 10 minutah. Brez insekticidov. Uši ne razvijejo odpornosti na izdelek. Varen za uporabo in nežen do lasišča, 100 ml. Medicinski pripomoček.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 8,99 € cena s Kartico zvestobe

7,19 €

20%

C RE DIT

E

· INDE

2in1

2po0pust

tz

%

a ime t n i k e K a r

os

·

LABORATORY

AC

TED

BELMET

ug o dn

ES

Y

DENTLY T EN TESTED BY

L

na sesalec ali vdih M400

FUL

Nosni aspirator 2 v 1

POPUST:

2

P

os

a ime i k e K ar tn

tic

u go dn

2po0pu%st

e z ves tobe

Medicinski pripomoček.

Pršilo za nos z naravno sestavino ektoin in morsko vodo, namenjeno preventivi in lajšanju simptomov alergijskega rinitisa kot so srbečica, kihanje, smrkanje in zamašen nos. Primeren je za otroke od zgodnjega otroštva in odrasle, 20 ml.

e z ves tobe

Ihalator s skrajšanim časom terapije in nižjo stopnjo glasnosti. Primeren za celo družino. Na voljo kompresorski inhalator NEB400 za otroke v obliki medvedka in inhalator NEB100B.

AQUA MARIS 4ALLERGY

tic

MICROLIFE INHALATOR

POPUST:

20%

2

B

20%

5,26 €

LA

2

POPUST:

D

redna cena: 10,89 cena s Kartico zvestobe

tz

Prehransko dopolnilo s folno kislino v obliki tablet, 60 tablet. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

redna cena: 6,57 € cena s Kartico zvestobe

8,71 €

FOLNA KISLINA 400 µG

Varno in enostavno odstranjevanje sluzi iz nosu 2 mehka silikonska nastavka različnih velikosti Enostavno čiščenje in dezinfeciranje

0+ Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 05.03. do 20. 04. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelk prikazan na oglasu. Izdelek je medicinski pripomoček. Naročnik oglasa je Prolat d.o.o.

#ZDRAVO

19


NEGA TELESA

DARILNI PAKET, DNEVNA IN NOČNA KREMA

Dnevna krema z vitaminoma C in E je namenjena vsakodnevni negi kože obraza in vratu. Za vse tipe kože, 50 ml. Nočna krema vsebuje lanolin, olivno olje ter vitamina A in E. Namenjena je za nočno nego kože obraza in vratu, 50 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 10,78 € cena s Kartico zvestobe

8,62 €

2

POPUST:

20%

ALOE VERA X2, ALOE OLJE

Za posebno nego kože (strije, brazgotine, znaki staranja, izsušenost, akne), vsebuje hialuronsko kislino iz aloje vere, eterična olja čajevca in sivke, izvleček kamilice ter mandljevo in jojoba olje, 50 ml. redna cena: 11,91 cena s Kartico zvestobe €

9,53 €

2

POPUST:

20%

100% ORGANSKO KARITEJEVO MASLO

Kožo vlaži in izdatno hrani. Obogateno je z vitaminoma A in E. Obnavlja poškodovane lasne konice, 100 ml . redna cena: 11,89 € cena s Kartico zvestobe

9,51 €

2

POPUST:

20%

KREMA Z OGNJIČEM

Kožo neguje in varuje pred škodljivimi vplivi okolja. Izvleček ognjiča in vitamin B5 ugodno delujeta na celjenje manjših ran, odrgnin in vnetij, 50 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 4,57 € cena s Kartico zvestobe

3,66 €

1

POPUST:

20%

EUCERIN DERMOPURE

20

#ZDRAVO

1

POPUST:

20%

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

3,16 €

u go dn

redna cena: 3,95 € cena s Kartico zvestobe

e z ves tobe

Mazilo za ustnice z jojoba oljem je namenjeno negi in zaščiti ustnic, 10 g.

Premagajte akne in negujte kožo z linijo Eucerin Dermopure, ki je namenjena negi aknaste kože. Akcija velja za celotno linijo Eucerin DermoPure.

tic

NEKOČ IN DANES, MAZILO ZA USTNICE


NEGA TELESA

BIO OIL GEL ZA SUHO KOŽO

MELVITA OLJNA KREMA ZA MLADOSTEN VIDEZ

Gel se zlahka vpije in ustvari zaščitni film, ki preprečuje izgubo vlage in ponovno vzpostavi optimalno navlaženo stanje kože, 50 ml.

Oljna krema za mladosten videz pomaga preprečevati nastajanje gub. Obogatena je z arganovim oljem, hitro se vpije v kožo, jo intenzivno nahrani in ne pusti mastnega sloja, 50 ml.

redna cena: 6,95 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 37,50 € cena s Kartico zvestobe

29,63 €

4

4,52 €

POPUST:

21%

1

POPUST:

35%

AVENE KREMA ZA NETOLERANTNO KOŽO

SILICEA DIRECT REDBERRY GEL Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Krema za netolerantno kožo je posebej zasnovana za občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam. Brez dišav, konzervansov, alkohola, 50 ml.

redna cena: 18,32 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 19,52 € cena s Kartico zvestobe

Silicea DIRECT z biotinom in selenom za lase, kožo in nohte. Okus gozdni sadeži, 15 ml.

14,66 €

3

POPUST:

20

16,59 €

%

Obdarite svojo občutljivo kožo Izdelki linije anti-age so obogateni s: • hialuronsko kislino iz aloje vere, • vitamini, • koencimom Q10, • kolagenom.

4

POPUST:

15%

Kozmetični izdelki linije anti-age so narejeni iz nepasteriziranega soka aloje vere, ki ni filtriran z ogljikom in je dvakrat koncentriran po ekskluzivnem postopku reverzne osmoze*. Izdelki so brez dodane vode, glutena, mineralnih olj, parabenov, tekočega parafina in alergenov. *Filtracija, ki omogoča, da se osnovna surovina koncentrira tako, da odstranimo del vode, brez spreminjanja biološke aktivnosti aloje.

Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si in specializiranih prodajalnah LL Viva. LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, 1000 Ljubljana

Ne vsebuje alkohola in klorheksidina.

a ime i k e K ar tn

itiv

pršilo 100 ml in gel 30 ml

pršilo 100 ml

ino va cij a!

RAZTOPINA ZA ORALNO HIGIENO IN ZDRAVLJENJE

tic

tz

1po5pu%st

os

Kombinacija aktivnega kisika in ionskega srebra, hialuronske kisline, Aloe vere in pantenola.

u go dn

RAZTOPINA IN GEL ZA KOŽO IN NOHTE

e z ves tobe

AKTIVNI KISIK - NARAVNA REŠITEV VAŠIH TEŽAV

sens

forte

raztopina 250 ml in pršilo 100 ml

raztopina 250 ml in pršilo 100 ml

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 5. 3. do 20. 4. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na vse izdelke. Naročnik oglasa je Enikam d.o.o., www.enikam.si

#ZDRAVO

21


NEGA TELESA

Medicinski pripomoček

redna cena:4,80 € cena s Kartico zvestobe

3,84 €

1

POPUST:

20%

KADERMIN

Antiseptičen in protimikroben medicinski pripomoček v obliki pršila ali kreme ustvari zaščitni film in s tem pomaga naravnim procesom pri obnovi kože. Kadermin se uporablja za oskrbo in celjenje manjših ran, prask, odrgnin in opeklin. Na voljo Kadermin prah za rane, 125 ml ali Kadermin krema, 15 ml. Medicinski pripomoček

A-Derma Exomega Control emolientna krema preprečuje praskanje in uravnava občutek draženja. Namenjena je suhi koži, nagnjeni k atopiji. Lahko se uporablja od rojstva dalje, 200 ml. redna cena: 19,00 € cena s Kartico zvestobe

16,15 €

4

POPUST:

15%

FREZYDERM ANTICORT KREMA

Medicinski pripomoček Frezyderm Anticort krema je alternativa za steroidno terapijo pri atopičnem dermatitisu. Brez kortizona, dišav, barv in parabenov. Krema zmanjšuje vnetje in draženje, krepi kožno pregrado in zagotavlja pomirjanje in protibakterijsko aktivnost na koži: ekcemom, kontaktnemu dermatitisu, srbečici, rdečici ter izpuščajem. Primerna je za dojenčke, otroke in odrasle, 50 ml. Medicinski pripomoček

redna cena: 28,67 € cena s Kartico zvestobe

24,37 €

4

POPUST:

15%

ug o dn

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 5. 3. do 20. 4. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na vse izdelke Masmi. Naročnik oglasa je Ekolife Natura d.o.o.

% 5 1

STA U P PO

ZA TAKOJŠNJE LAJŠANJE SUHEGA OČESA Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 5. 3. do 20. 4. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na vse izdelke iz družine Systane. Izdelki so medicinski pripomoček. Naročnik oglasa je Carso d.o.o.

22

#ZDRAVO

tz

a ime t n i k e K a r

os

IZDELKI ZA INTIMNO NEGO IZ EKOLOŠKEGA BOMBAŽA BREZ PARFUMOV, KLORA, VISKOZE IN SUPERABSORBENTOV.

1po0pu%st

e z ves tobe

Medzobne ščetke SilverCare imajo udoben oprijem za bolj nadzorovan dostop v medzobne prostore. Na voljo v petih velikostih, ki so primerne za ožje ali širše medzobne prostore: ultra fine, fine, medium, large in extra large, 6 kosov v pakiranju.

A-DERMA EXOMEGA KREMA

tic

SILVERCARE MEDZOBNE ŠČETKE


NEGA TELESA

LA ROCHE-POSAY HYALU B5 SERUM

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE SENSITIVE

redna cena: 35,35 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 15,23 € cena s Kartico zvestobe

Nega proti gubam vsebuje dve vrsti hialuronske kisline, vitamin B5. Primeren za vse tipe kože, 30 ml.

26,87 €

5

Prebiotična vlažilna nega s termalno vodo La Roche-Posay, primerna za občutljivo kožo. Primerna tudi za dojenčke. Na voljo dve vrsti: za suho in normalno občutljivo kožo, 40 ml.

POPUST:

24%

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ULTRA Intenzivna nega za obraz, primerna za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo. Nudi takojšnje in dolgotrajno olajšanje, za normalno do mešano kožo. Na voljo intenzivna krema in fluid, 40 ml. redna cena: 21,25 € cena s Kartico zvestobe

15,94

2

POPUST:

25

%

VICHY MINERAL 89 DNEVNI BOOSTER

Dnevna nega za močnejšo in polnejšo kožo. Primeren je za vse tipe kože. Vsebuje 89% mineralizirane termalne vode Vichy in hialuronsko kislino, 50 ml. redna cena: 20,70 € cena s Kartico zvestobe

15,94 €

11,88 €

5

POPUST:

22%

VICHY AQUALIA THERMAL GEL / KREMA

Izdelek vsebuje mineralizirano termalno vodo Vichy, rastlinski sladkor in hialuronsko kislino naravnega izvora, ki uravnava ter ohranja vlažnost kože. Na voljo tri različice: za normalno do mešano kožo, za suho kožo in za normalno do suho kožo, 50 ml. redna cena: 21,57 € cena s Kartico zvestobe

16,82 €

3

POPUST:

22%

VICHY LIFTACTIV FLEXITEINT Vichy Liftactiv Flexiteint, tekoči puder proti gubam zgladi poteze ter ohrani enakomerno in sijočo polt ves dan. Za vse tipe kože. Na voljo so odtenki: 15, 25, 35 in 45, 30 ml. redna cena: 24,47 € cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

23%

18,84 €

4

POPUST:

23%

#ZDRAVO

23


redna cena: 3,53 € cena s Kartico zvestobe

2,82 €

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Lajša bolečine v mišicah in sklepih. Ima takojšen hladilni učinek, ob masaži pa spodbudi prekrvavitev in sprosti mišice. Na voljo Classic gel, 100 ml in Classic spray, 150 ml.

Prehransko dopolnilo z okusom pomaranče, s sladili, 20 šumečih tablet.

tic

PERSKINDOL ACTIVE

MAGNEZIJ 300 MG

e z ves tobe

ŠPORTNIKI

Medicinski pripomoček.

1

POPUST:

20%

PERNATON

Pernaton geli za ogrevanje pred ter regeneracijo po športnih aktivnostih. Pernaton kapsule z dodanim vitaminom C, ki prispeva k normalni tvorbi kolagena. Akcija velja za: Pernaton gel 125 ml, 250 ml; Pernaton Forte gel, 125 ml in Pernaton rol-on gel, 75 ml.

VOLTATHERM GRELNI OBLIŽ

Medicinski pripomoček za lajšanje bolečin v vratu in hrbtu brez zdravilnih učinkovin, 5 obližev.

redna cena: 13,32 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

10%

Bandaža za koleno

tz

%

a ime t n i k e K a r

Pripomoček pri:

Bandaža za komolec

zdravljenju bolečin vseh vrst zdravljenju lokalnega edema zdravljenju vnetih sklepov obnovi funkcionalnosti sklepov

Bandaža za gleženj

Trak za zapestje Vel. S, M, L

Vel. S, M, L

Vel. S, M, L

2po0pust

os

s pomočjo elektromagnetne terapije

ug o dn

Aktivno lajšanje bolečin

e z ves tobe

11,99 €

tic

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

2po0pu%st

e z ves tobe

Medicinski pripomoček.

UNI vel.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 05.03. do 20.04.2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na izdelke prikazane na oglasu. Izdelki Texenergy so medicinski pripomočki. Naročnik oglasa je Prolat d.o.o.

SylliFlor

upine

lnilo ni m!

®

GLUTENA

Povprečna hranilna vrednost na 100 g energijska vrednost

P S YLL IU M H U SK S

TY

6,7 g 5,7 g

ogljikovi hidrati - od tega sladkorji

1,3 g 0g

prehranske vlaknine

84 g

beljakovine

1,2 g

Proizvajalec:

Distributer:

DK-6621 Gesten · Danska

Komenskega ulica 11

® M Biodane Pharma A/S Grosist, d.o.o. z zadostno količino vode, soka ali drugeLLtekočine in popijte. SylliFlor F I B R E S zmešajte F RO

Neto količina: 250 g www.biodanepharma.com 1000 Ljubljana, Slovenija Lahko pa ga potresete po jogurtu ali podobni hrani in zaužijete. len

· Loppfr öskal

· Psyllium husks

· Psyliumsiemenen kuor i

Na voljo trije okusi: - Naravni - Jabolko in cimet, s sladkorjem - Vanilija, s sladkorjem

· C osses de psyllium

964 kJ/230 kcal

maščobe - od tega nasičene maščobe

je prehransko dopolnilo s prehranskimi vlakninami, vsebuje semenske lupine Aktivne sestavine v priporočenem sol jajčastega trpotca (Plantago ovata Forssk).dnevnem odmerku: 5,0 g prehranskih vlaknin.

dcu. ma

TA S

GLUTENA

Priporočeni dnevni odmerek Odrasli in otroci nad 12 let: 6 g (2 polni čajni žlički) 1–3-krat na dan. Pomembno je, da SylliFlor® zaužijete z 1–2 kozarcema tekočine (200–400 ml). Način uporabe SylliFlor® zmešajte z zadostno količino (200–400 ml) vode, soka ali druge tekočine in popijte. SylliFlor® lahko potresete po jogurtu ali podobni hrani in zaužijete.

® SylliFlor BREZ

o tem.

Sestavine: Semenska lupina jajčastega trpotca (75 %), škrob, kokosovo olje, antioksidant: izvleček rožmarina. BREZ

0,11 g

020-01-BPH

SEMENSKE LUPINE JAJČASTEGA TRPOTCA

· S emenske lupine jajčastega tr potca

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznoliko prehrano.

Izdelki so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana

24

#ZDRAVO


HIŠNI LJUBLJENČKI

Na voljo tudi v lekarnah.

Zaščita na pravem mestu! Bolhe in klopi so prenašalci bolezni, ki so nevarne za ljudi in živali. • Ubija odrasle bolhe, klope in uši. • Uničuje razvojne oblike bolh na živali in v njeni okolici. • Varen je v obdobju brejosti in laktacije, tudi za mladiče.

Učinkovit proti

spot-on

solution

noitulos

spot-on

www.oduhljadorepa.com

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

48605-2020_FYPRYST-COMBO_Ad-210x148_SI.indd 1

4. 02. 2020 10:03:11

Ohranja mačke zdrave že 25 let

Na voljo tudi za pse BOLHE

Uniči parazite in zaščiti vaš dom

Ščiti vaš dom KLOPI

N a voljo pri veter inar jih in v lekarnah. Obišči te www.vetprom et.si

RCV-FEL-0001-2020

Uniči bolhe in klope

JAJČECA IN LIČINKE

ˆ

ˆˆ

Zascitite vitalnost svoje macke Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom. Naročnik oglasa je Vetpromet d.o.o., www.vetpromet.si.

#ZDRAVO

25


MAREC / APRIL

MESEČNA AKCIJA 20 % POPUSTA

na predstavljene izdelke

2. 3. - 31. 3. 2020

primarni logo HAIR

Pogasi zgago! Serum za trepalnice

10 % P OP USTA

Šampon za normalno in mastno lasišče

primarni logo negativ

na vse izdelke Corega

15 % POP USTA na izdelek Reflustat

2. 3. - 31. 3. 2020

Medicinski pripomoček

15 % PO PU STA

na predstavljene izdelke Ekolife Natura

1. 4. - 30. 4. 2020

1. 4. - 30. 4. 2020

sekundarni logo negativ

DA PRIDEŠ NA VRH, TI NI TREBA NA TRIGLAV.

Preizkusite izdelke Corega za celodnevno pričvrstitev in čistočo zobne proteze.

Medicinski pripomoček

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcije ne veljajo za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

26

#ZDRAVO

www.lekarnaljubljana.si


Odprta je nova specializirana prodajalna LL Viva Idrija V prostorih nekdanje lekarne v Idriji na Lapajnetovi ulici je LL Grosist 24. februarja odprl svojo tretjo sodobno specializirano prodajalno LL Viva. Zaposleni v LL Vivi na prvo mesto postavljajo skrb za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, njihov cilj pa je izboljšati mobilnost ljudi, podaljšati neodvisnost starejših ter omogočiti lažje in lepše življenje vsakemu posamezniku. Na dogodku ob odprtju LL Vive Idrija je LL Grosist podelil štiri donacije: Občini Idrija donacijo v višini 3.000 € za nakup novih otroških igral, PGD Idrija donacijo v višini 1.000 € za nakup nujne opreme ter po 500 € humanitarnima organizacijama Rdeči križ in Karitas za lajšanje socialnih stisk v občini. Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure. Notranjost specializirane prodajalne LL Viva Idrija.

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

SPECIALIZIRANA PRODAJALNA LL VIVA LL Viva je sodobna specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, zdravili brez recepta ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V ponudbi LL Vive najdete izdelke, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam: • pripomočki za pomoč starejšim pri vsakdanjih opravilih, • pripomočki za gibalno ovirane osebe, • ortopedska obutev, • opornice, • diagnostični testi, • izdelki za oskrbo poškodb in ran,

• kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego, • otroški program, • živila za posebne prehranske in zdravstvene namene, • izdelki za odpravljanje oziroma lajšanje težav, povezanih z boleznimi sodobnega časa.

STI UGODNO STOBE E ZVE KARTIC JO TUDI NA VOL IVI V LL V

Prerez traku direkt specializirane prodaj orja Lekarne Ljubljana dr. Marjana Tomaža Venclja in maalne LL Viva Idrija Anje Mlakar, žup Sedeja, vodje ana Ob g. Andreje Leskovec, direktorice LL Grosis čine Idrija ta.

www.llviva.si

KOLEDAR SVETOVANJ IN MERITEV:

SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM LL VIVA POSTOJNA LL VIVA IDRIJA

PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX

Na meritev se je treba naročiti.*

LL VIVA PRISOJNA

5. 3. 2020 OD 10.00 DO 13.00 2. 4. 2020 OD 14.00 DO 17.00

LL VIVA PRISOJNA

LL VIVA POSTOJNA

19. 3. 2020 OD 10.00 DO 13.00 16. 4. 2020 OD 10.00 DO 13.00

LL VIVA IDRIJA 26.3.2020OD10.00DO12.00 23. 4. 2020 OD 10.00 DO 12.00 Na meritev se je treba naročiti.* Meritev bodo opravljali strokovnjaki iz Društva za osteoporozo.

10. 3. 2020 OD 9.00 DO 12.00 6. 4. 2020 OD 9.00 DO 12.00

POSVET Z INŽENIRJEM ORTOTIKE IN PROTETIKE 27. 3. 2020 OD 10.00 DO 12.00 24. 4. 2020 OD 10.00 DO 12.00

Na posvet se je treba naročiti.* Posamezen posvet traja 10 minut.

Prijava na posvet: • osebno v LL Vivi • po telefonu na 01 230 61 54 (Prisojna); 05 630 18 41 (Postojna); 05 374 38 24 (Idrija) • preko e-pošte na llviva.prisojna@llgrosist.si; llviva.postojna@llgrosist.si ali llviva.idrija@llgrosist.si • Vljudno vabljeni. *

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Strokovno KLADIVASTI PRSTI

svojega deleža telesne mase, so obremenitve in pritiski po stopalu nepravilno razporejeni. Povzročajo nastajanje trde kože, otiščancev, kurjih očes, bolečine in težave pri hoji.

Kladivasti prsti so takoj za haluksom valgusom naslednja najpogostejša deformacija sprednjega dela stopala. Zaradi okvare gibalnih živcev pride do oslabelosti in porušenega ravnotežja mišic, ki upogibajo in iztegujejo prste. Vse to privede do zakrčenosti členkov prsta. Po navadi je to kontrakcijska (upogibna) deformacija enega ali obeh sklepov drugega, tretjega, četrtega ali redkeje tudi petega (malega) prsta. Kladivaste prste delimo na fleksibilne in rigidne. Razlika je v tem, da lahko pacienti fleksibilne kladivaste prste sami premaknejo v naravni položaj, pri rigidnih kladivastih prstih pa to več ni mogoče.

Zdravljenje je lahko konservativno ali kirurško. Pri blažjih težavah si lahko pomagamo z zaščitnimi blazinicami, tulci ali naprstniki, ki ublažijo pritisk in s tem zmanjšajo bolečino. Nositi je treba mehko, dovolj široko in dovolj veliko obutev. S pomočjo ortopedskih vložkov po meri lahko še dodatno odpravimo simptome kladivastih prstov.

Jaka Hanželič, dipl. inž. ort. in prot.

Deformacija stopala kladivasti prsti je prirojena ali pridobljena. Zelo redko se sicer zgodi, da bi bil nastanek kladivastih prstov prirojen. Najpogostejši vzrok je neravnovesje mišic in tetiv. To neravnovesje je posledica mehanskih (strukturnih) ali nevroloških sprememb stopala, ki se pri nekaterih ljudeh pojavijo sčasoma. Možni vzroki so tudi druge deformacije stopala, določene sistemske bolezni (npr. nevromuskularna obolenja ali revmatoidni artritis) in neprimerna obutev. Ker prsti med hojo ne nosijo

Pri pacientih s težjo obliko kladivastih prstov in v primerih, ko se s konzervativno terapijo stanje ne izboljša, je smiselno razmišljati o operativnem posegu.

NORMALNI PRSTI

KLADIVASTI PRSTI

ŠČITNIK ZA PETE AIDAPT

LESENA KRTAČA AIDAPT

Par ščitnikov za pete v obliki gela ščiti in pomirja kožo na petah, ki je razpokana ali so na njej žulji. Pomaga razbremeniti pritisk na gležnju in boleči peti.

Z ergonomsko oblikovanim in zelo dolgim ročajem je krtača idealna za uporabnike z omejenim gibanjem rok ali ramen. Velika, mehka ščetkasta glava in dolg, ukrivljen ročaj nudita uporabnikom večjo samostojnost pri kopanju.

Enostavna namestitev čez prste, s pritrditvijo okoli gležnja. Ščitnike se lahko uporablja tudi v čevljih. Univerzalna velikost.

redna cena: 3,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

3,12

redna cena: 9,95 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

7,96 20% €

HODULJA S ŠTIRIMI KOLESI AIDAPT Lahka štirikolesna hodulja z močnim aluminijastim ohišjem je zelo trpežna pri vsakodnevni uporabi. Z anatomsko zasnovanima ročajema, zavorami in nastavljivo višino je primerna za starejše uporabnike. Hoduljo se lahko zloži in tako zavzema malo prostora za skladiščenje ter prevoz. Ima integriran sedež, pod katerim je prostor za shranjevanje in oblazinjeno naslonjalo. Na voljo v rdeči, modri in srebrni barvi. redna cena: 103,99 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

83,19

28

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

STOL ZA KOPALNO KAD AIDAPT Stol za kopalno kad zagotavlja dodatno višino, ki omogoča enostaven vstop v kopalno kad in iz nje. Stol je izdelan iz visoko kakovostne ojačane pločevine in ustreza varnostnim smernicam. Na voljo v 3 višinah (15 cm, 20 cm, 30 cm). redna cena: 41,31 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

33,05 20% €


OPORNICA ZA PALEC PAVIS

KOMPRESIJSKE MOŠKE SPODNJICE PAVIS

Spodnjice zagotavljajo kompresijo in oporo trebušnemu predelu, kar preprečuje, da bi tkivo popustilo in/ali se povesilo, ter preprečuje izbočenje dimeljske kile.

Narejena je iz elastičnega materiala, enostavno nastavljiva in prilagodljiva glede na potrebe posameznika. Lahko se jo v celoti razpre, kar omogoča enostavno in neboleče nošenje. Opremljena je z inovativnim sistemom za imobilizacijo palca Rizofix.

Spodnjice imajo posebne notranje žepke, kamor se lahko vstavi anatomsko oblikovane blazinice za kilo. Spodnjice so narejene iz 100% bombaža. Na voljo v modri barvi in velikostih od 75 do 95. Medicinski pripomoček.

Uporablja se jo lahko na obeh rokah, narejena iz 100% bombaža. Na voljo velikosti regular in extra. Medicinski pripomoček.

redna cena: 51,61 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

23,91€ 20%

POOPERATIVNI NEDRČEK PAVIS

Nedrček PAVIS zagotavlja učinkovito oporo in stabilizacijo za prsi po operacijah. Namenjen je procesu zdravljenja kirurške rane, tako da zagotavlja nadzorovano in raznoliko kompresijo. Poleg tega ščiti brazgotinsko tkivo in zmanjšuje nevarnost nastanka edema in pooperativnih zapletov.

VRATNA OPORNICA PAVIS Izdelana je iz poliuretanske pene in ima prevleko iz 100-odstotnega bombaža. Poseben način zapiranja omogoča, da lahko opornico prilagodite velikosti svojega vratu.

Zaradi mehkega materiala in brezšivne tehnologije je nedrček zelo udoben. Nedrček ima priročno odprtino na sprednji strani, ki omogoča pregled operiranega predela. Na voljo velikosti S, M, L, XL in XXL. Medicinski pripomoček.

Opornica ima oporo iz polipropilena nizke gostote (LDPE), ki jo spremeni iz mehke v poltrdo in tako zmanjša mobilnost ter blaži in preprečuje bolečine. Na voljo različne velikosti: S, M, L in XL.

Popust s Kartico zvestobe:

redna cena: 64,25 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

20%

Linja ortopedske obutve Activity pomoč pri gibanju.

Kompozitni vložek iz vlaken, ki je nameščen med plasti v podplatu, zagotavlja: nadzor pretirane supinacije ali pronacije; večjo zmogljivost podplata pri prekomerni obremenitvi; elastičen sprednji del olajša gibanje stopala.

DCS

POPUST:

51,40€ 20%

VARNO, UDOBNO IN UČINKOVITO

Dynamic Cross System

POPUST:

41,29 € 20%

redna cena: 29,89 €

PODPLAT HI-TECH “DCS” Za manj napora pri gibanju.

BREZ ŠIVOV Zgornji del obutve je brez šivov na točkah, kjer prihaja do stika s stopalom.

VEČ PROSTORA Širša oblika obutve, ki je primerna za uporabo z vložki in za vse oblike stopal, tudi za stopala z deformacijami.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi


INHALATOR OMRON MICROAIR U100

CLAUSS SET ZA MANIKURO

Inhalator je prenosljiv, žepne velikosti, deluje na baterije. Omogoča inhalacijo in enakomerno razprševanje pod različnimi koti (360˚ delovanje), v katerem koli položaju. Je enostaven za uporabo, zelo tih in omogoča uporabo širokega nabora zdravil.

10-delni set. V črni torbici z zadrgo. redna cena: 12,13 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Kapaciteta posodice za zdravilo: 10 ml. Priloženi sta 2 bateriji. Medicinski pripomoček.

POPUST:

9,70 € 20%

redna cena: 149,47 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

119,58 20% €

KRIŽNI PAS LOMBASKIN THUASNE

PULZNI OXIMETER OXY-3 GIMA

Ojačan križni pas, ki je izredno lahek, zračen, diskreten.

Aparat meri saturacijo kisika v krvi in hkrati srčno frekvenco. Deluje na baterije in je zelo lahek.

Priporoča se uporaba pri akutnih in kroničnih bolečinah v ledvenem predelu hrbtenice. Pralen na 30 °C. Pas je primeren za moške in ženske, na voljo 4 velikosti.

Priložena je vrvica za nošenje aparata in 2 bateriji. Medicinski pripomoček redna cena: 42,73 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 69,49 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

34,18 € 20%

POPUST:

55,59 € 20%

KAKOVOST, UDOBJE IN PREFINJEN SLOG

-30 %

ZIMSKA RAZPROD AJA Slika je simbolična.

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi!

DARILO OB K NA UPU**

ORTOPED SKE OBUTVE*

*Popust velja na izbrane modele zimske ortopedske obutve Hergos in Sabatini. Razprodaja poteka do razprodaje zalog. **Ob nakupu ortopedske obutve Hergos ali Sabatini podarimo pripomoček za čiščenje stopal s kamnom za odstranjevanje trde kože. Darilo je na voljo v specializiranih prodajalnah LL Viva do razdelitve zalog.

LL VIVA PRISOJNA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54 Odpiralni čas: Od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00

LL VIVA POSTOJNA

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41 Odpiralni čas: Od ponedeljka do sobote: 9.00 - 20.00

LL VIVA IDRIJA

Lapajnetova ulica 61, 5280 Idrija T: 05 374 38 24 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 17.00

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 5. 3. do 20. 4. 2020 oziroma do odprodaje akcijskih zalog. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

30

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


loratadin

Lajša: Smrkanje Kihanje Pekoče oči

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. L.SI.MKT.02.2020.3419


50 mg/ml zdravilni lak za nohte

ENOSTAVEN KORAK DO LEPIH NOHTOV ZDRAVI IN PREPREČUJE GLIVIČNE OKUŽBE NOHTOV

1x NA

TEDEN

NOVO

Zdravilo Exolorfin vsebuje amorolfin. | SI2002100091 | Informacija pripravljena: februar 2020

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

73.Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

73.Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded