Page 1

www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost od 28. 11. 2019 do 20. 01. 2020.

2020

PO DARILA V LEKARNO LJUBLJANA 14

STR

STROKOVNO 7

STR

INTERVJU Alenka Godec »Z leti se vse spremeni, nasmeh pa ostane!« STR4


Vaš nos je dragocen inštrument.

Septanazal® hitro odmaši nos, varuje in celi. Deluje že v prvih minutah. www.septanazal.si Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

70 LET LEKARNE LJUBLJANA NA SPLETU

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● CERKNO 2. 12. 2019 ● VELIKE LAŠČE 6. 12. 2019 ● KOSEZE 9. 12. 2019 ● RAKOVNIK 9. 12. 2019 ● ZAGRADEC 11. 12. 2019 ● LOG DRAGOMER 23. 12. 2019 ● BEŽIGRAJSKI DVOR 6. 1. 2020 ● VILA URBANA 16. 1. 2020

Podstran, namenjeno 70-letnici najdete tudi na povezavi 70let.lekarnaljubljana.si

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust.* Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

Ob 70-letnici Lekarne Ljubljana smo pripravili različne aktivnosti, s katerimi smo predstavili zgodbo razvoja Lekarne Ljubljana in tudi same začetke lekarništva v Ljubljani. V sklopu spletne strani www.lekarnaljubljana.si je v novembru zaživela posebna spletna podstran, na kateri se lahko seznanite s ključnimi mejniki v razvoju lekarniške dejavnosti v Ljubljani in Lekarne Ljubljana ter predmeti, ki so jih nekoč uporabljali v lekarnah. Na ogled je tudi kratek film o Lekarni Ljubljana, v katerem smo predstavili lekarniške storitve, dejavnosti, enote in ključne projekte našega zavoda.

*

-10% ob enkratne m nakupu

ODPRLI SMO LEKARNIŠKO PODRUŽNICO PODPEČ NA NOVI LOKACIJI V petek, 8. novembra, je potekal slovesen dogodek ob odprtju Lekarniške podružnice Podpeč, ki jo sedaj najdete na novi lokaciji. Sodobno urejeni, svetli prostori, v katerih je več prostora tudi za širšo, bogatejšo ponudbo izdelkov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, se nahajajo v centru Podpeči, neposredno ob krožišču, z zagotovljenimi parkirnimi prostori. Opremili smo tudi poseben svetovalni kotiček za stranke, v katerem bodo strokovni sodelavci nudili lekarniške storitve, kot so pregled uporabe zdravil, izdelava osebne kartice zdravil, svetovanja za zdrav življenjski slog. Ker se zavedamo pomena družbeno odgovornega delovanja, smo na uradnem odprtju podružnice z donacijami podprli šest lokalnih organizacij. S petjem so dogodek popestrile pevke pevskega zbora Lekarne Ljubljana, priča pa smo bili tudi spopadu harmonik Mihe Debevca in Dejana Kušerja.

Notranjost lekarne.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 28. 11. 2019 do 20. 01. 2020 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 26 do 27 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstok, Adobe Stock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

NE POZABITE UNOVČITI JABOLK ZVESTOBE, ZBRANIH V LETU 2019 več na strani 28

Prerez traku (od leve proti desni): Metod Ropret, župan Občine Brezovica, dr. Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana, Tanja Penič, mag. farm., vodja Lekarniške podružnice Podpeč, Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


Kako prenašate novembrsko vremensko žalost? November začnem z rojstnim dnevom, ampak priznam, da velikokrat upraviči status najturobnejšega meseca. Letos sem ga popestrila s predstavo Nune v akciji, s katero gostujemo po vsej Sloveniji, in z novo posvojeno psičko Lucy, tako da sivino nekoliko lažje prenašam.

INTERVJU Alenka Godec »Z leti se vse spremeni, nasmeh pa ostane!« POGOVARJALA SE JE: Anja Leskovar FOTOGRAFIJE: Domen Grögl

Kdorkoli je Alenko Godec imel srečo videti in poslušati v živo, ve, kaj je njen zaščitni znak: tople, modre oči in srčen, iskren nasmeh, ki ga je nemogoče zaigrati. Prav gotovo jo ljudje zato spremljajo že dobra tri desetletja; nekoč le skozi glasbo, zadnja leta pa tudi skozi muzikale. Ko sva se srečali, je bil siv, deževen in hladen novembrski dan, a ji je uspelo vzdušje nemudoma preobrniti. Kot je energična sama, je energično tudi njeno govorjenje. A čeprav govori veliko, ne govori tjavdan in nikakor ne v prazno. 4

#ZDRAVO

Življenje ste si uredili, za sabo imate 31 let izjemne kariere in, zdi se, zadovoljnega življenja. Ste zdaj v najboljših letih? Če pomislim na to, da sem zdrava in da lahko delam to, kar me veseli, lahko odgovorim z da. Lahko bi rekla, da zlata leta še trajajo, čeprav moram priznati, da se je včasih težko pogledati v ogledalo; gube se kar množijo. Odkrito priznam, da se staranja ne veselim in da nisem vsak dan zadovoljna s sabo. Si pa skušam ta leta polepšati, kolikor se da. Ne prisegam na lepotne posege, še vedno se mi zdi nasmeh najlepši lepotni »poseg«. Vse drugo se spremeni, nasmeh pa ostaja. Poleg tega je zadovoljstvo, izraženo z nasmehom, iskreno, temu vsak verjame. Ko si pri 55 popolnoma gladek in brez znakov staranja, temu ne verjame nihče. Jaz pa imam rada odprtost, želim, da mi ljudje verjamejo. Sem, kakršna sem, 55 let se je nabralo in trudim se jih nositi ponosno. Se vam zdi, da v družbi manjka naravnosti in iskrenosti? To je odraz časa. Ne zmoti me tako, da si starejše gospe želijo, da bi bile videti mlajše. Da tridesetletnica govori o tem, kako se še vedno počuti mlado, pa je kar smešno. Zakaj se ne bi počutila mlado, če JE mlada? Najbrž je to zaradi splošnega poveličevanja mladosti, lepote in popolnosti, ampak se mi zdi, da se vse bolj spet vračamo, da vse raje vidimo naravne reči. Ko gre kakšna situacija v družbi čez mejo, kakor je šla po mojem mnenju zdaj, se slej ko prej vrne. Zavedam se tega časa in ga sprejemam, ne morem pa reči, da se identificiram z njim. Zdaj lahko verjetno zelo objektivno pogledate v svoja mlada leta, ko ste kot komet zasijali s pesmijo Tvoja, ki je še danes zelo posebna. Česa takrat še niste vedeli ali se zavedali? Uf, marsičesa – profesionalno in osebno. Nad mano je očitno bdela neka srečna roka. Ko se mi je leta 1988 zgodil ta nenadni uspeh, nisem niti vedela, kaj me je doletelo. Seveda sem si uspeha srčno želela, ampak me je presenetil. Bila sem novinka, imela pa sem talent, zanos in vnemo. Takrat je bilo precej drugače kot danes, moralo te je slišati pravo uho, da si prišel na plano, da so te ljudje lahko slišali po radiu, videli na televiziji. Zase sicer težko rečem, ampak moral si imeti »tisto nekaj«.


Ko se govori o vašem glasu in interpretaciji, skromnost res ni potrebna! Se vam ne zdi, da je zdravo, da si priznamo svoje vrline? Res je, ampak Slovenci že po naravi želimo biti skromni in nas kdaj to tudi »tepe«. Da, lahko rečem, da sem zelo hvaležna in se zavedam, da imam v sebi nekaj posebnega, sicer ne bi tega delala že tako dolgo. Verjetno pa se danes stvari lotevate drugače, kot ste se jih pred tridesetimi leti. No, v resnici nikoli nisem bila zaletava in sem raje stvari dobro premislila. Morda mi tudi zato ni za veliko stvari žal. Sploh v zadnjem desetletju, po plošči So najlepše pesmi že napisane, pa sem se sploh umirila. Prioritete sem si razporedila. Ne dajem veliko intervjujev, svoje projekte izbiram še bolj premišljeno. Naučila sem se reči ne. In prav to je zdravo, kajne? Vsekakor. Čez leta se naučiš presoditi, kaj je potrebno in kaj ni. Brez slabe vesti rečem tudi ne. Poleg telesnega zdravja je torej treba skrbeti tudi za mentalno. Umirjenost, pomirjenost in možganska telovadba so osnova. Športno sicer nikoli nisem bila pretirano aktivna, čeprav priznam, da bi morala biti bolj, kot sem trenutno. Tudi z leti je to vse bolj potrebno, ker se telo res hitro spreminja. Imam pa izjemno rada sprehode. Na Rožnik grem rada in moj mož pravi, da imam kar hud tempo. Tudi na predstavah pokurim precej energije. Nisem pa človek za tek ali pretirano intenzivne vadbe. Po porodu, pred desetletji, so se kilogrami začeli nabirati in sem se naposled odločila, da je dovolj. Takrat sem celo delala s trenerjem in sem tudi občutno shujšala, a priznam, da ni bilo lahko. Je bilo pa vredno – počutila sem se odlično. Sem pa po naravi užitkarica, nerada hitim ali se izčrpavam samo zato, da bom nekaj dosegla, ampak raje grem na dolg sprehod in si na poti domov v miru privoščim kavico. Tudi to pride z leti. Smisel življenja so ne nazadnje majhni užitki, kajne? Drži. Skozi dan nabiram majhne, lepe trenutke. Vedno bolj jih cenim, vsak dan si prizadevam, da se mi zgodi kaj lepega. Saj ne uspe vedno, ampak čar in bistvo življenja so lepi trenutki, za katere pa se moramo v prvi vrsti potruditi predvsem sami. Zavedam se, da je moj privilegij, da lahko delam, kar delam. Za to sem zelo hvaležna. Res pa je tudi: če si negativno nastrojen, ne moreš priklicati pozitivnih stvari, ko razmišljaš pozitivno, pa te najdejo same od sebe. Seveda te ujamejo tudi slabe stvari, a če si pozitiven, jih

lažje sprejemaš, lažje si dopoveš, da bo prej ali slej minilo. Je pa včasih kakšno težavo vseeno težje sprejeti. Da, recimo menopavzo. Priznam, da je to kar težko obdobje. Sicer nikakor nisem tabletomanka, a za premostitev teh težav brez slabe vesti uživam hormonsko terapijo. Zakaj si ne bi olajšala življenja, če si ga lahko? Dala sem prednost kakovosti življenja in stvarem, ki jih rada počnem.

Ne prisegam na lepotne posege, še vedno se mi zdi nasmeh najlepši lepotni »poseg«. Imate sina. Kaj se vam zdi najpomembnejše, kar ste mu lahko v življenju dali? Mislim, da je najbolj bistven občutek varnosti in zaupanje, ki sva mu ga poskušala z možem privzgojiti. Vedel je, da lahko vedno pride do naju in nama pove kar koli in da ima dom, ki mu je in bo vedno varno zatočišče, kar koli naredi in kar koli se zgodi. Ni pa bil težaven otrok. Pomembno pa se mi zdi tudi, da nama je uspelo, da je empatičen do ljudi in drugih živih bitij. Ker ni brezbrižen in

se ga dotaknejo stvari, mu je morda v tem, zelo drugačnem svetu, malce težje. Ampak mislim, da je empatija preveč pomembna, da je otrokom ne bi privzgojili. Ko gledam sina, kako je nežen s kužki, pa tudi z mano in z možem, si rečem: uspelo nama je, čudovit fant je. Saj je bila puberteta s preizkušanjem vsega, kar spada k odkrivanju življenja, in z možem sva se takrat velikokrat vprašala, kje sva zgrešila, ampak potem vidiš, da so to malenkosti. Bistvo je, da se imamo radi in si zaupamo. To je najbolj trdna osnova družine. Mislim, da je občutek varnosti v času neprestane negotovosti, ki nas obkroža, za otroke izjemno pomemben. Ali se kdaj zgodi, da si doma na glas navijete glasbo in norite po stanovanju? Vse manj. Vedno bolj uživam v tišini, ustreza mi. No, če se pripravljam na koncert ali predstavo, pa je tišine seveda manj. Takrat je treba vaditi tudi na glas. Kaj pa vas razžalosti ali razočara? Česa res ne prenesete? Da ljudje na pamet in preko meje dobrega okusa ocenjujejo drugega. A to pove veliko o njih samih, o meni pa nič. Zelo me zaboli tudi zloben odnos do soljudi in živali, tega ne bom nikoli sprejela. Vsakič znova me razjezi, ko vidim, česa so ljudje sposobni, in da kot družba tega ne znamo zajeziti. Veliko stvari se spreminja in pogosto mi ni všeč, kar vidim. Tudi glasba je danes precej drugačna. So najlepše pesmi že napisane? Mislim, da se še pišejo, samo manj časa si vzamemo za poslušanje. Namen glasbe ni poslušanje mimogrede. Za glasbo si je vredno vzeti čas, tako kot za vse stvari v življenju, ki štejejo.

ALENKA GODEC JE POVEZANA TUDI Z LEKARNO LJUBLJANA Tudi pri Lekarni Ljubljana radi sodelujemo z Alenko in jo gostimo na naših prireditvah – na Festivalu zdravja, na otvoritvah in drugih dogodkih. Alenka pa zelo rada zapoje tudi s pevskim zborom Lekarne Ljubljana: »Sodelovanje z ljubiteljskimi pevkami iz tega čudovitega zbora je izjemno posrečeno. Rada imam takšna sodelovanja, saj smo, vsaj zdi se mi tako, ena drugi navdih. Glasba res povezuje!«

#ZDRAVO

5


Večer Ljubhospica s Slovenskim oktetom Hvaležni za 2019 Hiša Ljubhospica vas v prazničnem času, ki nas povezuje tudi v pomoči drugim, vabi na glasbeno praznovanje s Slovenskim oktetom,

22. 12. 2019 ob 19.30 v Slovensko filharmonijo. V letu 2019 smo Hišo Ljubhospica skrbno polnili s toplino, spoznanji o življenju in dostojanstvom. Hvaležni za še eno leto želimo z vami proslaviti radost do življenja. Dobrodošli na večeru Ljubhospica s Slovenskim oktetom, da si skupaj zaželimo zdravo, ustvarjalno in ljubezni polno leto 2020. PROST VSTOP - brezplačne vstopnice so na voljo v preddverju Slovenske filharmonije od 2. 12. 2019 dalje (vsak delavnik od 8. do 17. ure; do zapolnitve mest). www.ljubhospic.si

Praznična darila, ki smo jih letos pripravili za vas, izvirajo iz tradicije. V Galenskem laboratoriju smo izdelali Vescin gel za nego utrujenih in težkih nog, Mazilo za ustnice ter prehranska dopolnila Nekoč in danes, kjer smo stare recepture posodobili z novimi znanji. Tako so nastali Vinum tonicum, Elixirum viscerale in Domača zeliščna grenčica. Ponudbo smo dopolnili s potiskano stekleno skodelico Steklarne Hrastnik. Vsi izdelki so okrašeni z motivom idrijske čipke, izdelane posebej za Lekarno Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si in specializiranih prodajalnah LL Viva.


STROKOVNO

Intoleranca na živila

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Prehranska intoleranca ni neposredna posledica imunskega odziva tako kot alergija na hrano. Vzrok zanjo je lahko odsotnost ali zmanjšana aktivnost določenega presnovnega encima, farmakološki odziv na določene snovi v hrani ali pa prisotnost bakterijskih toksinov in za človeka toksičnih snovi v hrani. Intoleranca na hrano pomeni, da se po zaužitju določene hrane pojavljajo značilni simptomi, ki so običajno vezani na prebavila in kožo. Kažejo se kot slabost, trebušni krči, napihnjenost in driska, srbenje kože ali glavobol. Do težav pride od nekaj ur do nekoliko dni po zaužitju take hrane in lahko trajajo nekaj dni. Encimska odsotnost je vzrok laktozne, fruktozne in galaktozne intolerance. Snovi v hrani kot so kofein, tiramin, histamin, salicilati in nitriti so lahko vzrok težavam, ki nastopijo po zaužitju živil, ki vsebujejo te snovi. Poleg bakterijskih aflatoksinov so človeku škodljive tudi druge snovi, ki jih vsebujejo rastline, na primer cianidi. Najbolj pogosto govorimo o intoleranci na sladkorje, kot sta laktoza in fruktoza ter histamin v hrani. Manj pogosta je intoleranca na kofein, salicilate, nitrite in ostale dodatke živilom.

Laktozna intoleranca je posledica pomanjkanja ali zmanjšane aktivnosti encima laktaze.

Nepresnovljena laktoza poviša osmotski tlak v tankem črevesju s pomikom vode v črevo in posledično pride do driske. Pri fermentaciji laktoze s pomočjo črevesnih bakterij nastajajo plini in s tem povezane težave, kot so krči, napenjanje in bolečine. Aktivnost encima laktaze se običajno v odraslosti zmanjša. Poleg genetike vpliva na aktivnost encima tudi način prehranjevanja, črevesne bolezni, poškodbe in kirurški posegi na črevesju. Večina odraslih lahko zaužije določeno količino mleka naenkrat, npr. 2,5 decilitra, brez pojava težav. To pomeni, da tolerirajo približno 12 g laktoze v enkratnem odmerku. Ker so mleko in mlečni izdelki pomemben vir kalcija, se pri laktozni intoleranci priporoča uživanje mlečnih izdelkov brez laktoze oz. z dodanim encimom, laktazo. Pri posameznikih z zelo hudo laktozno intoleranco svetujemo preračun skupne količine zaužite laktoze s prehrano in dnevnim odmerkom zdravil, če ta vsebujejo laktozo, ki je prisotna na primer v tabletah in kapsulah kot polnilo. Pri histaminski intoleranci uživanje hrane, ki vsebuje veliko histamina ali hranil, ki sproščajo histamin, sproži pojav znakov, ki so podobni imunsko pogojeni alergijski reakciji. Zaradi vnosa histamina s hrano ali hranili, ki sproščajo histamin, kot so ribe (zamrznjene, prekajene, soljene, konzervirane, npr. skuše, sardele, tune), raki, določeni siri, meso (klobase, suhomesnati izdelki), zelenjava (kislo zelje, špinača, jajčevec, paradižnik), alkohol (rdeče in belo vino, pivo, penina), čokolada ter sadje (ananas, jagode, papaja, citrusi, oreški), aditivi in začimbe, lahko pride do glavobola, težav z

dihali, padca krvnega tlaka in srbenja kože. Težave običajno izzvenijo v nekaj urah. Poleg alergije na pšenico oziroma celiakije, ki je avtoimunska bolezen, se pri posameznikih lahko pojavi glutenska intoleranca. Za razliko od prvih, ki morajo gluten popolnoma izločiti iz prehrane, pa slednji le omejijo vnos glutena z živili. NA KRATKO Živila imajo običajno kompleksno sestavo. Zato je za prepoznavo intolerance in njeno razločevanje od imunsko pogojenih alergij na hrano potrebno spremljanje zaužitih živil v obliki dnevnika ter spremljanje časovnice nastanka in trajanja težav. Na splošno se simptomi intolerance na hrano pojavijo kasneje kot pri alergijskih reakcijah in so vezani pretežno na prebavni trakt in kožo. Intoleranca na prehrano je sicer neprijetna, vendar za razliko od alergijskih odzivov na hrano, ki lahko vodijo tudi do smrtnih izidov, ni življenjsko ogrožajoča. Razne diete z izločanjem živil, ki temeljijo na rezultatih, pogosto nespecifičnih in zavajajočih presejalnih testov, se kažejo kot nepotrebne. Metoda za določanje intolerance na živilo je izločanje tega iz prehrane. Če sumite, da vam določeno živilo škodi, ga poskušajte za določen čas, navadno se svetuje 2 tedna, izključiti iz prehrane. Temu pravimo tudi »eliminacijska dieta«. V primeru izboljšanja simptomov po preteklem času živilo ponovno začnite uživati. Če se simptomi vrnejo, ste na to živilo verjetno intolerantni, zato njegov vnos s hrano omejite.

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Nega suhe kože stopal

Marija Aleksič, farm. teh., Lekarna Citipark

Koža zdravega stopala je elastična in prožna, površina je vlažna, primerne debeline, se ne lušči in ne poka. Koža na podplatu je približno dvakrat debelejša kot na hrbtišču stopala, je čvrstejša in se preko globokih tkiv težje giblje. Stopala so pogosto izpostavljena obremenitvam in trenju, ki ga povzročajo trde površine ali neustrezna obutev. Če je koža na stopalih izpostavljena daljšemu pritisku in trenju, se poveča ustvarjanje trde kože, povrhnjica pa postane debela in trda, kar je znano kot hiperkeratoza. Za nastanek suhe kože je krivo moteno ravnovesje med oskrbo kože s potrebno vlago in njenim izhlapevanjem, torej ko je izguba vlage večja od oskrbe z njo. Koža na stopalih nima žlez lojnic, zato je še posebej nagnjena k suhosti. Trda koža lahko zaradi svoje neelastičnosti in poroženelosti privede do nastanka ragad oziroma razpokane in vnete kože. Razpoke so najprej bolj težava za videz kot udobje, vendar če jih ne oskrbimo, l ahko post anejo bole č e. Razpoke predstavljajo poškodovano bariero kože,

8

#ZDRAVO

Koža na stopalih nima žlez lojnic, zato je toliko bolj podvržena suhosti. in če jih pustimo, da se poglobijo in odprejo, lahko pride do okužbe odprtih ran, kar privede do resnejših stanj. NASVETI ZA NEGO SUHE KOŽE STOPAL IN NOG: • poskušajte omejiti čas, ki ga preživite v obutvi, ki dodatno obremenjuje stopala, kot so sandali s tankim podplatom in čevlji z visoko peto, • nosite čevlje, ki se vam dobro prilegajo, • ne uporabljajte alkalnih mil, saj preveč razmastijo kožo, • če je koža na stopalu čezmerno poroženela, jo med kopanjem oziroma prhanjem odstranite s strgalom, • uporaba kopeli, • občasno si naredite tudi piling stopal, • po kopanju nanesite negovalno kremo, mazilo ali losjon. Kreme in losjoni za nego suhe kože stopal imajo predvsem nalogo, da v koži uravnavajo potrebo po maščobah in vlagi ter tako pomagajo vzpostaviti naravno ravnovesje. I Z D E L K I Z A N E G O S T O PA L N A J VSEBUJEJO: • koži sorodne lipide: naravna rastlinska olja, kot so avokadovo olje, olje rakitovca, čebelji vosek, olje jojobe in karitejevo maslo, ki pripomorejo, da je koža ponovno sposobna vzpostaviti naravno ravnovesje; • vlažilce: sečnina ali urea, glicerin in hialuronsk a k islina. V l ažilci,

Noge so najbolj obremenjen del telesa, zato potrebujejo našo pozornost. kot je urea, vežejo v roženi plasti vodo in delujejo kot zaščita pred izsuševanjem, povečujejo elastičnost kože, odstranjujejo luske in obenem zavirajo čezmerno delitev celic poroženelega sloja. Sečnina mehča trdo kožo ter blaži srbečico, glicerin skrbi za elastičnost kože, hialuronska kislina pa intenzivno vlaži kožo; • p antenol, k i pomaga pospešiti regeneracijo in obnovitev kože, obenem pa jo tudi vlaži. Če se z vsemi ukrepi stanje kože še vedno ne izboljša, svetujemo obisk pri pedikerju ali zdravniku.


STROKOVNO

Eterična olja

Nina Ajnik, farm. teh., Lekarna Ljubljana

Eterična olja so zmesi hlapnih aromatičnih spojin, ki nastajajo v rastlinskih cvetovih, listih, steblih, koreninah, plodovih in semenih. Njihova sestava je navadno kompleksna. Vsebujejo lahko več sto posameznih spojin. Pridobivamo jih na dva načina, z destilacijo ali s hladnim stiskanjem. Eterična olja so običajno brezbarvna, l a h k o s o t u d i r u m e n o o b a r v a n a. Izjemoma pa imajo lahko izrazito barvo. So močno hlapna, imajo značilen vonj ter okus. V vodi so netopna in običajno lažja od vode. Nekatera eterična olja so lahko vnetljiva, zato je pri njihovi uporabi potrebna previdnost. Shranjevati jih moramo v tesno zaprtih temnih steklenicah, izven dosega otrok in jih ustrezno označiti. Na kakovost eteričnih olj vplivajo podnebne in talne razmere ter čas nabiranja, sušenja in shranjevanja drog, iz katerih jih pridobivajo. Eterična olja se lahko uporabljajo kot sestavine kapljic, inhalacij, mazil, sirupov ali v drugih pripravkih. Imajo različna delovanja npr. delujejo lahko antiseptično (eterično olje čajevca, sivke,

rožmarina, evkaliptusa, vrtne materine dušice ...), olajšajo izkašljevanje (eterično olje bora ...), izboljšajo prekrvavitev kože (eterično olje bora, smreke, arnike, rožmarina ...). Med drugimi se uporabljajo tudi v medicini, kozmetiki, parfumeriji, prehrani in aromaterapiji. PREVIDNOST PRI UPORABI Nerazredčenih eteričnih olj ne nanašajte neposredno na kožo ali sluznico razen, če je taka uporaba navedena v navodilu za uporabo. Dermalna uporaba pri otrocih, mlajših od dveh let, ni priporočljiva. Če pride do zaužitja eteričnih olj, ki niso namenjena uživanju, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Če pride eterično olje v oko, je potrebno oko spirati z večjo količino vode. Posebna previdnost pri uporabi je potrebna pri nose čnic ah, doje čih materah, otrocih, osebah z oslabljenim imunskim sistemom, s povišanim krvnim tlakom ali z obolenji ledvic. PRED UPORABO PREVERITE MOREBITNO PREOBČUTLJIVOST NA ETERIČNO OLJE Najpogostejši neželeni učinek eteričnih olj je draženje kože. Koža pordi, lahko postane topla ali na otip celo boleča, vendar ti znaki po navadi kmalu izzvenijo. Lahko se pojavi tudi preobčutljivostni odziv. Po navadi se izrazi v oblik i lisaste rdečine, ki jo spremlja bolečina in srbečica. Zato svetujemo, da pred

Posebna previdnost pri uporabi je potrebna pri nosečnicah, doječih materah, otrocih, osebah z oslabljenim imunskim sistemom, s povišanim krvnim tlakom ali z obolenji ledvic. prvo uporabo eteričnega olja opravite preizkus preobčutljivosti. Preizkus lahko izvedete tako, da kanete eno kapljico razredčenega eteričnega olja na notranjo stran podl ak ti in spremljate reakcijo kože na tem predelu dva dni, nato postopek ponovite. V primeru preobčutljivosti se je uporabi treba izogibati. Tudi fototoksičnost je eden od neželenih učinkov. To je kemijsko povzročeno draženje kože, ki nastane po izpostavitvi ultravijoličnih žarkov UVA.

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Pregled uporabe zdravil

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Pregled uporabe zdravil je pogovor z magistrom farmacije v lekarni o vaših zdravilih, katerega cilj je zagotoviti redno in pravilno uporabo zdravil, kar bo omogočilo optimalne izide zdravljenja in s tem tudi višjo kakovost življenja ter boljše počutje. Nekateri ljudje se zaradi neželenih učinkov zdravil odločijo za prekinitev zd r av lje nja s a m o v oljn o. Po g o s to se zgodi, da se zaradi strahu pred neželenimi učinki ali skeptičnosti o učinkovitosti zdravil ne držijo predpisane terapije. Podatki kažejo, da do 23 % ljudi ne uporablja enega ali več izmed predpisanih zdravil, kar je precej tvegano početje, saj zdravila preprečujejo ali vsaj bistveno upočasnjujejo potek bolezni. Po drugi strani pa nekateri jemljejo zdravila kljub izraženim neželenim učinkom in imajo tako nižjo kakovost življenja, ne da bi vedeli, da za njihove težave obstaja zelo preprosta rešitev. SVETUJEMO KAKO UKREPATI OB POJAVU NEŽELENIH UČINKOV Med pregledom uporabe zdravil bo magister farmacije preveril prisotnost neželenih učinkov ter svetoval ukrepe o njihovem lajšanju. Zdravniki predpisujejo

10

#ZDRAVO

Podatki kažejo, da do 23 % ljudi ne uporablja enega ali več izmed predpisanih zdravil. zdravila takrat, ko so koristi zdravljenja večje od tveganja, zato vam bo magister far macije med posvetom razložil tudi pomen zdravljenja in tveganje ob morebitni neuporabi zdravil. Med pogovorom boste prejeli tudi nasvete o pravilnem načinu uporabe zdravil, npr. katera zdravila morate vzeti ob obroku in kateri čas dneva je najprimernejši za jemanje posameznih zdravil ter kako pravilno uporabljati zdravilne obliže, pršila, pršilnike in druge, za uporabo zapletene oblike zdravil. Pregled uporabe zdravil se posebej priporoča ljudem, ki redno uporabljajo 5 ali več zdravil za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni, kar med drugim zajema tudi bolnike s srčno-žilnimi težavami, sladkorne bolnike in astmatike. Obisk se svetuje tudi vsem, ki so bili pred kratkim odpuščeni iz bolnice in so prejeli nova zdravila ali če se jim je terapija pred kratkim spremenila. Na pregled uporabe zdravil se lahko naročite v 45 enotah Lekarne Ljubljana. Izvajalcu podajte podatke o zdravilih, ki jih uporabljate, in morebitna vprašanja oz. dvome o svoji terapiji. Z magistrom farmacije se lahko uskladite za termin, ki vam najbolj ustreza. Na pregled uporabe zdravil prinesite tako zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik, zdravila za samozdravljenje, kot tudi prehranska

Pregled uporabe zdravil se posebej priporoča ljudem, ki redno uporabljajo 5 ali več zdravil za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni dopolnila, z izjemo tistih zdravil, ki potrebujejo posebne pogoje shranjevanja, npr. tista, ki se hranijo v hladilniku. NA KRATKO Pregled uporabe zdravil je krajši pogovor z magistrom farmacije v lekarni o vaših zdravilih. Med pogovorom bo magister farmacije svetoval o pravilnem načinu uporabe zdravil, pomenu zdravljenja, odpravi izraženih neželenih učinkov, h k r a t i p a b o o d g o v a r jal n a v a š a vprašanja, povezana s terapijo. Na brezplačni pregled uporabe zdravil se lahko naročite v 45 enotah Lekarne Ljubljana.


STROKOVNO

Zaprtje pri otrocih Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

k se Pri večini zdravih otro stost go po ti os do 4. leta star pri od odvajanja blata ustali i. Pri 1-2x/dan do 1x/2 dn čkih novorojenčkih in dojenni. pravila načeloma

Zaprtje, obstipacija ali konstipacija je prebavna motnja, za katero je značilno neredno odvajanje blata manj kot dvakrat tedensko. Odvajanje je prav tako oteženo, saj je blato običajno trdo in suho. KDAJ MORAMO BITI POZORNI Ob nerednem odvajanju blata so prisotni tudi različni simptomi, kot so bolečine v trebuhu in napenjanje. Če se pojavi na površini blata kri ali je blato črne barve, če je prisotno bruhanje ali se ob trdem čepu pojavi driska, kadar so prisotni močni krči in če težave trajajo dalj časa, je potreben čimprejšnji obisk zdravnika. Vzroki za zaprtost so najpogosteje f unkcional ni in re dkeje or gansk i. Organski vzroki so posledica različnih bolezenskih stanj, funkcionalni pa življenjskega sloga, nepravilne prehrane z malo vlaknin, nezadostnega uživanja tekočin, uživanja večjih količin mleka in čokolade ter zadrževanja odvajanja. UKREPANJE IN ZDRAVLJENJE Na splošno je priporočljivo, da se dojenja ne prekinja. Če dojenček uživa mlečno formulo, lahko poskusimo s takšno, ki deluje proti zaprtju. Pri otrocih, ki uživajo mešano prehrano, se svetuje uvedba balastne diete oz. povečan vnos vlaknin,

kar je učinkovit ukrep pri preprečevanju zaprtja. Prav tako je treba poskrbeti za ustrezen vnos tekočin in zadostno telesno dejavnost. Če zapr tje ni posledica bolezni, je zdrav ljenje od v isno pred vsem od starosti otrok. Kontaktna odvajala, ki vsebujejo bisakodil ali liste sene, niso primerna za samozdravljenje otrok in se lahko uporabljajo le pod zdravnikovim nadzorom. Za otroke so primerna osmozna odvajala, ki zadržujejo vodo v črevesju in tako zmehčajo blato ter olajšajo prehod skozi črevesje. Na takšen način deluje laktoza oz. mlečni sladkor in zdravila, ki vsebujejo laktulozo. Sirupi z laktulozo se po navodilih zdravnika lahko uporabljajo že pri otrocih, starih od 1 meseca dalje. Pri otrocih od 2.

Če se pojavi na površini blata kri ali je blato črne barve, če je prisotno bruhanje ali se ob trdem čepu pojavi driska, kadar so prisotni močni krči in če težave trajajo dalj časa, je potreben čimprejšnji obisk zdravnika.

leta dalje lahko zapr tje lajšamo z medicinskimi pripomočki s polietilen glikolom – mak rogolom 4000, ki v črevesju nabrekne in tako zmehča blato. SVEČKE ZA OTROKE Glicerinske svečke na podlagi glicerola so primerne tudi za dojenčke in se uporabljajo pri akutnem zapr tju ter pri stanjih, ko je potrebno nebole č e od vajanje. Z a razliko od laktuloze učinek glicerinskih svečk po navadi nastopi hitreje, v 15 do 4 5 minu t ah. Zdr av il a, k i r az v ijajo ogljikov dioksid imajo, prav tako hiter nastop delovanja in so primerna za uporabo pri otrocih. Ogljikov dioksid, ki nastaja v telesu, ob stiku svečke z vlago fizično spodbudi refleks za izpraznitev črevesja. NA KRATKO Zaprtje je prebavna motnja, za katero je značilno neredno in oteženo odvajanje blata ter spremljajoči simptomi, kot so npr. napenjanje in bolečine v trebuhu. Zdrav življenjski slog z dovolj telesne dejavnosti in zdravo prehrano pomaga preprečevati zaprtje. Ob pojavu zaprtja pri otrocih pa si lahko pomagamo tudi z zdravili, ki na različne načine spodbudijo gibanje črevesja.

#ZDRAVO

11


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana Ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana 20% POPUST na vse plačljive storitve.

*

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN ** MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM TER PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

*

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) *

Cena storitve je 2,00 €.

*

Cena storitve svetovanje ob meritvah glukoze je 2,00 €. Cena storitve svetovanje ob meritvah holesterola je 4,50 €.

Bežigrajski dvor

03. 12. 2019

09.00-12.00

**

Brdo

10. 12. 2019

15.30-17.30

Cerknica

04. 12. 2019

08.00-10.00

09. 12. 2019

09.00-12.00

08. 01. 2020

08.00-10.00

20. 01. 2020

15.30-17.30

Centralna lekarna

Črnuče Lekarna pri šišenski knj.

08.00-10.00

Citipark

02. 12. 2019

15.00-18.00

Fužine

19. 12. 2019

09.00-12.00

Grosuplje

16. 01. 2020

09.00-12.00

16. 12. 2019

08.00-11.00

20. 01. 2020

08.00-11.00

Idrija

10. 12. 2019

07.00-10.00

Koseze

17. 12. 2019

09.00-12.00

07. 01. 2020

07.00-10.00

Lekarna pri šišenski knj.

11. 12. 2019

10.00-12.00

17. 12. 2019

16.00-18.00

11. 12. 2019

09.00-12.00

03. 12. 2019

15.30-17.30

08. 01. 2020

11.00-13.00

14. 01. 2020

15.30-17.30

Lukovica

14. 01. 2020

08.00-11.00

03. 12. 2019

15.30-17.30

Metelkova

13. 12. 2019

09.00-12.00

Moste

10. 12. 2019

09.00-13.00

Polje

09. 12. 2019

09.00-12.00

10. 12. 2019

10.00-13.00

09. 01. 2020

10.00-13.00

Savska

16. 12. 2019

09.00-12.00

Sončni log Logatec

10. 12. 2019

08.30-11.30

Šiška

19. 12. 2019

09.00-12.00

Tehnološki park

28. 11. 2019

09.00-12.00

Trzin

17. 01. 2020

09.00-12.00

02. 12. 2019

09.00-12.00

07. 01. 2020

10.00-13.00

Vnanje Gorice

12. 12. 2019

09.00-12.00

Zlatica Vrhnika

15. 01. 2020

09.00-12.00

WTC

18. 12. 2019

09.00-12.00

Meritev glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

PLETIZMOGRAFIJA

21. 01. 2020

15.30-17.30

Rakovnik

Trnovo

08.00-10.00

14. 01. 2020

Lekarna ZD Grosuplje

Metelkova

17. 12. 2019

Lekarna pri polikliniki

Rakovnik

*

*

Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

Grosuplje

12. 12. 2019

09.00-12.00

Lek. Podružnica Podpeč

18. 12. 2019

09.00-12.00

Sonči log Logatec

16. 01. 2020

09.00-12.00

Nove Jarše

11. 12. 2019

09.00-12.00

Savska

06. 12. 2019

10.00-16.00

Šiška

15. 01. 2020

09.00-12.00

Tehnološki park

20. 12. 2019

09.00-12.00

Vnanje Gorice

17. 01. 2020

09.00-12.00

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerjev:

12

#ZDRAVO

Vila Urbana

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:


SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

V JE STORITE ČNA BREZPLA

Črnuče

12. 12. 2019

15.00-18.00

Ivančna Gorica

09. 12. 2019

09.00-12.00

05. 12. 2019

09.30–12.30

14. 01. 2020

10.00–14.00

Zagradec

SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA V JE STORITE ČNA A L P Z PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM BRE (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni)

BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet) Metelkova

10. 12. 2019

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR 15.00–18.00

Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC.

SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil) Centralna lekarna

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

11. 12. 2019

09.00-12.00

10. 01. 2020

09.00-12.00

11. 12. 2019

09.00-12.00

05. 12. 2019

09.30–12.30

14. 01. 2020

10.00–14.00

Brdo

03. 12. 2019

09.00-12.00

Bežigrad

10. 12. 2019

09.00-12.00

18. 12. 2019

09.00-12.00

15. 01. 2020

09.00-12.00

16. 12. 2019

09.00-12.00

20. 01. 2020

09.00-12.00

11. 12. 2019

09.00-12.00

14. 01. 2020

09.00-12.00

06. 12. 2019

09.00-12.00

Fužine

20. 01. 2020

09.00-12.00

10. 12. 2019

09.00-12.00

Lekarna pri polikliniki

05. 12. 2019

10.00–14.00

13. 01. 2020

09.00-12.00

05. 12. 2019

09.00-12.00

28. 12. 2019

09.00-11.30

18. 01. 2020

09.00-11.30

19. 12. 2019

09.00-12.00

12. 12. 2019

08.00-11.00

09. 01. 2020

08.00-11.00

04. 12. 2019

09.00-12.00

17. 12. 2019

09.00-12.00

21. 01. 2020

09.00-12.00

05. 12. 2019

07.15-11.00

Centralna lekarna

Cerknica

Cerkno Fužine Idrija Ivančna Gorica Lekarna pri polikliniki Logatec Miklošič Rakovnik Stari trg pri ložu Vič

SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

Ivančna Gorica Zagradec

SVETOVANJE PRI SAMOZDRAVLJENJU S HOMEOPATSKIMI ZDRAVILI

Medvode Metelkova WTC

Tehnološki park

Brdo

10. 12. 2019

09.00-12.00

11. 01. 2020

09.00-12.00

Ivančna Gorica

04. 12. 2019

15.00-18.00

Miklošič

18. 12. 2019

15.00-18.00

Ivančna Gorica

10. 12. 2019

09.00-12.00

Metelkova

13. 12. 2019

09.00-12.00

05. 12. 2019

09.30–12.30

14. 01. 2020

10.00–14.00

Zagradec

10.00–13.00 15.00-18.00 07.30-19.00 08.00–13.00 12.00–20.00 07.00–15.00

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

SVETOVANJE O NEGI KOŽE

09.00-12.00

Črnuče

09. 01. 2020 od ponedeljka do petka sobota ponedeljek in torek od srede do petka

10.00–14.00

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrajski dvor, Centralna lekarna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Levstik, Medvode, Metelkova, Miklošič, Moste, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Grosuplje, Log Dragomer, Vnanje Gorice, Trnovo, Tehnološli park

09. 12. 2019 Centralna lekarna

od ponedeljka do petka 17. 12. 2019

V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

Centralna lekarna

14. 01. 2020 03. 12. 2019

09.00-12.00 13.00-14.00

17. 12. 2019

13.00-14.00

08. 01. 2020

13.00-14.00

19. 12. 2019

13.00-14.00

12. 12. 2019

10.00-14.00

20. 01. 2020

10.00-14.00

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

#ZDRAVO

13


VELIKE UGODNOSTI ZA ZBRANA JABOLKA ZVESTOBE DARILNI PAKET, DNEVNA IN NOČNA KREMA

MAZILO ZA USTNICE

Nočna krema vsebuje lanolin, olivno olje ter vitamina A in E. Namenjena je za nočno nego kože obraza in vratu. 50 ml.

redna cena: 2,54 € cena s Kartico zvestobe

Dnevna krema z vitaminoma C in E je namenjena vsakodnevni negi kože obraza in vratu. Za vse tipe kože, 50 ml.

Mazilo za ustnice neguje in varuje pred vplivi okolja, 5 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

1,27 €

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

2

POPUST:

50%

redna cena: 10,78 € cena s Kartico zvestobe

5,39 €

5

POPUST:

ŠIPEK, ZELIŠČNI ČAJ

50%

Šipek, zeliščni čaj sestavlja 100 g plodov šipka (Rosae Pseudo fructus), 100 g.

SKODELICA S POTISKOM ČIPKE

Steklena skodelica potiskana z vzorcem ročno izdelane slovenske klekljane čipke je izdelana v Sloveniji, v Steklarni Hrastnik. Skodelica je pakirana v lični darilni embalaži, 420 ml.

redna cena: 2,90 € cena s Kartico zvestobe

1,45 €

redna cena: 6,99 € cena s Kartico zvestobe

3,50 €

5

%

Krema z rjavo morsko algo je namenjena vsakodnevni negi obraza in vratu. Primerna je za nego zahtevne in občutljive kože. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, 50 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 15,07 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 12,81 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

8,97 €

50%

ALOE VERA X2, ANTI-AGE

5po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

#ZDRAVO

tic

Na voljo omejena količina, do odprodaje zalog.

u go dn

Kozmetika za nego kože obraza, ki je izdelana v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Primerna za vse tipe kože in za vse starosti. Vsebuje ektoin, sestavino, ki izboljša naravne zaščitne mehanizme kože in zvišuje vsebnost vlage v koži. Akcija velja za Kremo za roke, 50 ml in Kremo za okoli oči, 30 ml.

e z ves tobe

SKINPHARMA KREMA

14

50%

Prehransko dopolnilo z vodno-etanolnimi izvlečki zelišč, s sladkorjem. Izdelek vsebuje 30 vol. % alkohola, 220 g. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

ALGO-DERM KREMA

7,54 €

POPUST:

NEKOČ IN DANES, ELIXIRIUM VISCERALE, ELIKSIR ŽIVLJENJA

POPUST:

50

2

2

POPUST:

30%

Nega za občutljivo, netolerantno kožo, nagnjeno k pordelosti. Izdelki so brez dodane vode, ki jo v celoti nadomešča sok aloje vere. Obogateni so s hialuronsko kislino, vitamini, kolagenom in koencimom Q10. Ob nakupu Kreme za obraz anti-age, 50 ml in Kreme za okoli oči in ustnic, 18 ml, DARILO: Serum za obraz anti-age, 30 ml.

DARILO:a Aloe Ver ge A X2, Anti- , Serum 30 ml


VELIKE UGODNOSTI ZA ZBRANA JABOLKA ZVESTOBE VITAMINI IN MINERALI

ENERBON, BONBONI Z DEKSTROZO

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali v obliki tablet, 30 tablet.

Na voljo različni okusi: jagoda, malina, limona, pomaranča, 18 bonbonov v posameznem ovoju.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 7,44 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 1,00 € cena s Kartico zvestobe

5,21 €

POPUST:

0,50 €

30%

2

GRELNA BLAZINICA

Na voljo za noge in za roke, v vsakem paketu je 1 par grelnih blazinic.

2

POPUST:

50%

COLODAN, KOLOSTRUM V PRAHU Prehransko dopolnilo ColoDan Kolostrum v prahu z naravno vsebnostjo imunoglobulina G je pridobljen iz kolostruma/prvega mleka danskih krav, 250 g. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

NOGE redna cena: 2,03 € cena s Kartico zvestobe

1,52 €

1

ROKE redna cena: 1,92 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

25

1,44 €

%

1

redna cena: 55,73 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

25

%

39,01 €

5

POPUST:

30%

A IDEJA Z O L I DAR

Udobje in toplina z izdelki Aidapt KOMPLET GRELNIH COPAT IN GRELNIKA ZA VRAT AIDAPT

ODEJA IZ FLISA Z ROKAVI AIDAPT

POTOVALNA BLAZINA IZ SPOMINSKE PENE

redna cena: 22,91 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 19,91 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,91 € cena s Kartico zvestobe

16,04 €

Mere izdelka (v mm): 1.828 x 1.320 x 10, modra barva, material: 100% flis.

3

POPUST:

30%

13,94 €

3

POPUST:

30%

6,94 €

2

POPUST:

30%

#ZDRAVO

15


PO DARILA ZA MALČKE V LEKARNO LJUBLJANA MALČEK PONČO IN BRISAČA

Otroški pončo s kapuco in brisača sta iz 100% bombaža, potiskana z motivom zmajčka Malčka, dimenzije ponča 64 x 62 cm, dimenzije brisače: 75 x 75 cm. Primerna za dečke in deklice. Proizvedeno v Sloveniji. BRISAČA redna cena: 12,90 € cena s Kartico zvestobe

9,03 €

2

POPUST:

30%

MALČEK PLIŠASTA IGRAČA Prikupna plišasta igrača v podobi zmajčka Malčka, velikost 22 cm. redna cena: 8,66 € cena s Kartico zvestobe

5,20 €

40%

30%

SKODELICA MALČEK

Steklena skodelica dekorirana z zmajčkom Malčkom je izdelana v Sloveniji, v Steklarni Hrastnik. Skodelica je pakirana v lični darilni embalaži, 275 ml. redna cena: 5,99 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 5 50 %

3,00

8,93

redna cena: 14,89 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 40 %

POUČNE SLIKANICE ZA MALČKE

u go dn

Akcija velja za slikanice: Zmajček Malček čofne v lužo; Ranil sem se! Kaj naj storim?; Moje čudovito telo; Na pomoč, zbolel sem; Prdeča princesa; Nič več dude; Nič več plenic; Vedno sem čist; Čas pred zasloni.

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

16

#ZDRAVO

e z ves tobe

POPUST:

Nahrbtnik v podobi zmajčka Malčka ima velik predal in sprednji manjši predal ter dve stranski mrežici za shranjevanje stvari. Izdelan je iz neoprena in je tako izjemno trpežen ter odporen na poškodbe in na različne vremenske razmere (sonce, dež). Velikost 34 cm.

tic

3

POPUST:

MALČEK NAHRBTNIK

PONČO redna cena: 14,90 € cena s Kartico zvestobe

10,43 €

1


ZA MALČKE BIOGAIA PROTECTIS BABY KAPLJICE Z VITAMINOM D3

CHEWY VITES MULTIVITAMIN ADVANCE

Prehransko dopolnilo z naravnim sadnim pektinom in s sladkorjem v obliki žvečljivih medvedkov. Primerno za otroke od 3. leta dalje. Brez konzervansov, umetnih barvil, glutena, pšenice, jajc, primerni tudi za vegetarijance, 60 želejčkov.

Prehransko dopolnilo vsebuje kulturo Lactobacillus reuteri Protectis in vitamin D. Vitamin D ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Kapljice so primerne tudi za novorojenčke, od rojstva dalje, 5 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,75 € cena s Kartico zvestobe

10,31 €

redna cena: 8,98 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

7,18 €

25%

2

POPUST:

20%

MYNUTI NELLY IN PRIJATELJI

CENTRUM JUNIOR A-Z

Žvečljive tablete so prehransko dopolnilo z vitamini in minerali za otroke od 4. leta dalje, s sladili. Z okusom po citrusih in malinah, 30 žvečljivih tablet + DARILO: plišasta igračka. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Na voljo različne igračke. Do razprodaje zalog.

BRAUN TERMOMETER

THERMOVAL BABY

redna cena: 61,71 € cena s Kartico zvestobe

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

Medicinski pripomoček.

Akcija velja za Ušesni termometer IRT3030 in Čelni termometer BNT40. Čelni termometer omogoča brezstično in stično merjenja temperature na čelu. Infrardeči ušesni termometer je primeren za vso družino in izmeri temperaturo v 1 sekundi.

u go dn

Termometer omogoča tiho merjenje temperature na udoben in nežen način, brez stika, izmeri temperaturo v 3 sekundah. Vključuje tudi funkcije, kot so merjenje temperature predmetov, npr. hrane za dojenčke, stekleničke z mlekom, kopalne vode in celo temperaturo okolice, denimo v sobi vašega dojenčka. 3 leta garancije.

e z ves tobe

13,35 €

*V lekarnah povprašajte za brezplačen "Otroški stenski meter", na voljo do razdelitve zaloge. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

52,45 €

DARILO

redna cena:

tic

os

Želejčki vsebujejo naravna barvila in so brez glutena, za otroke od 3. leta dalje.

e z ves tobe

20

tic

u go dn

V akciji izdelka Multivitamini za otroke in Multi+Kolostrum. Multivitamini za otroke s sladkorjem so prehransko dopolnilo z vitamini in minerali, različnih oblik in sadnih okusov, 50 želejčkov. % Multi+Kolostrum je prehransko st u p o p dopolnilo s sladili in grozdnim tz a ime i k e K ar sladkorjem z okusom marelice, tn borovnice in gozdne jagode, 60 žvečljivih tablet.

Medicinski pripomoček.

5

POPUST:

15%

#ZDRAVO

17


ZA BOLJŠE POČUTJE

MERILNIK KRVNEGA TLAKA DS-10

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka je enostaven za uporabo, vsebuje indikator neenakomernega srčnega utripa ter premikanja med merjenjem in ponuja izpis vrednosti zadnje opravljene meritve. Priložena manšeta od 22 do 32 cm, 4 baterije. Mogoča je tudi uporaba z adapterjem. 10 let garancije. Medicinski pripomoček.

redna cena: 78,97 € cena s Kartico zvestobe

8

POPUST:

67,12 €

20%

A. VOGEL KAPLJICE ZA OČI S SMETLIKO EXTRA INTENSE

8

POPUST:

15%

DIGITALNI TERMOMETER PIC VEDOCOLOR

Digitalni termometer VedoColor s trdo konico in zvočnim signalom v primeru povišane telesne temperature. Meritev v 1 minuti (v ustih ali zadnjici), v 3 minutah pod pazduho. Termometer je pakiran v zaščitnem etuiju. Na voljo je v štirih pastelnih barvah (rumeni, modri, zeleni in roza).

Za zelo suhe, pekoče in utrujene oči. Brez konzervansov, primerne za uporabnike kontaktnih leč. Uporabne 6 mesecev po odprtju, 10 ml.

Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 10,94 € cena s Kartico zvestobe

9,85 €

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka ima naslednje lastnosti: zaznavanje aritmije, zaznavanje atrijske fibrilacije, zaznavanje prezgodnjega utripa, zaznavanje gibanja, prikaz tveganja za zvišan krvni tlak, pomnilnik za 120 rezultatov za 2 uporabnika datum in čas. Ima patentirano univerzalno konično manšeto, ki ne vsebuje lateksa. 5 let garancije. Medicinski pripomoček.

redna cena: 49,99 € cena s Kartico zvestobe

39,99 €

ROSSMAX 5

redna cena: 6,99 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

6,29 €

10%

2

POPUST:

10%

84,85€

72,12€

Microlife AFIB, klinično validirani merilnik tlaka z inovativno tehnologijo odkrivanja atrijske fibrilacije (2, 3) Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si.

109,91€

93,42€

MIC-ADV-COMPL-PAT3/01-SLO/19_11_2019

Povišan krvni tlak in atrijska fibrilacija sta glavna dejavnika tveganja za možgansko kap (1)

Akcija velja od 28. 11. 2019 do 20. 1. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelka Microlife merilnik krvnega tlaka BP A6 AFIB in Microlife merilnik krvnega tlaka BP A3 PLUS. Medicinski pripomoček.

Microlife merilnik krvnega tlaka BP A6 AFIB redna cena: 109,91 €; Akcijska cena s Kartico zvestobe: 93,42 €

Microlife merilnik krvnega tlaka BP A3 PLUS redna cena: 84,85 €; Akcijska cena s Kartico zvestobe: 72,12 €

v v

BOLECINA KRVAVITEV SRBENJE

(diosmin / flavonoidi, izraženi kot hesperidin)

blet

DTX 1119HBO

36 ta

si www.bolezni-ven.

DETRALEX, kombinacija flavonoidov, je venoaktivno zdravilo, ki s protivnetnim delovanjem uèinkovito premaguje težave s hemoroidi. Servier Pharma d.o.o., Podmilščakova ulica 24, 100 Ljubljana, www.servier.si.

Pred uporabo natanèno preberite navodilo! O tveganju in neželenih uèinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

18

#ZDRAVO


ZA BOLJŠE POČUTJE DARILO: e® ar Silver C asta p a n b o Z g, Whitenin l. m 5 7

PUKKA - EKOLOŠKI ČAJNI IZBOR V DARILNI PLOČEVINKI SILVER CARE ZOBNA ŠČETKA WHITENING ®

Čajna pločevinka vsebuje 30 čajnih vrečk izbranih petih okusov: Turmeric gold/Zlata kurkuma, Night time/ Lahko noč, Original chai/Originalni chai, Three ginger/Trojni ingver, Three cinnamon/Trojni cimet.

Značilnost Silver Care® zobnih ščetk je, da so glave ščetk prevlečene s srebrom, ki pomaga zmanjševati število bakterij, ki se običajno nabirajo med ščetinami. Imajo tudi zamenljivo glavo ščetk, kar pripomore k manjši onesnaženosti okolja in predstavlja prihranek pri nakupu. Ob nakupu Zobne ščetke Whitening DARILO: Zobna pasta Whitening, 75 ml.

redna cena: 16,37 € cena s Kartico zvestobe

13,91 €

POPUST:

redna cena:

15%

2

5,90 €

ITALQUARTZ AVTOMATSKI STIMULATOR TENS PAINGONE PLUS

FLEXOFYTOL 42 MG

Prehransko dopolnilo vsebuje izvleček kurkume, ki je standardiziran na 42 mg aktivnega kurkumina, 60 mehkih kapsul.

Paingone Plus je nizkofrekvenčna terapevtska naprava (TENS), v obliki svinčnika, namenjen enostavnemu lajšanju bolečin. Terapija traja 30 sekund. Ne vsebuje kablov in elektrod, za uporabo ne potrebujete gela. Je zelo priročen, uporaba je možna kjerkoli in kadarkoli. Priložena baterija. 2 leti garancije.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 49,99 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

14,98 €

20%

YASENKA URO BALANCE

Tekoče prehransko dopolnilo z ekstraktom brusnice, D-manoze, ptičjega dresnika in vitamina C, 250 ml.

a ime i k e K ar tn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 19,90 € cena s Kartico zvestobe

15,92 € TESTED BY

NCTU

·

· INDE

DENTLY T EN

TED

FUL

L

Y

POPUST:

20%

ES

P

Medicinski pripomoček.

2

LABORATORY

AC

B

os

tz

1po0pu%st

POPUST:

25%

LA

u go dn

Pršila za nos vsebujejo patentirano hipertonično raztopino morske vode (2,3-% NaCl), ki 100-% naravno odmaši nos. Sinomarin lajša dihanje skozi nos, redči in izpira odvečno sluz, zniža pritisk v sinusih, navlaži in očisti nos. Za vsakodnevno uporabo, ob prehladu, alergijah, rinitisu in sinusitisu. Primeren za dojenčke, otroke, odrasle, nosečnice in doječe matere. Na voljo več vrst.

3

E

D

SINOMARIN

e z ves tobe

5

tic

39,99 €

redna cena: 19,97 € cena s Kartico zvestobe

C RE DIT

Kako iz začaranega kroga dihalnih težav?

a ime t n i k e K a r

os

tz

Kompresorski inhalator Panda M460

Kompresorski inhalator Compact M440

• Zelo majhni razpršeni aerosoli (MMAD: 2,3 μm) in zelo visok delež vdihljivih aerosolov (PORR: 90,2 %) • Hitro razprševanje aerosolov (0,36 ml/min) • Tiho delovanje (57 dB)

• Majhni razpršeni aerosoli (MMAD: 3,3 μm) in visok delež vdihljivih aerosolov (PORR: 78 %) • Nastavljiva hitrost razprševanja aerosolov (do 0,30 ml/min) • Tiho delovanje (65 dB)

tic

ug o dn

2po0pust %

e z ves tobe

S pomočjo dokazano učinkovitih inhalatorjev Mediblink in inhaliranjem fiziološke raztopine.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 28. 11. 2019 do 20. 01. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na izdelke prikazane na oglasu. Izdelka Mediblink sta medicinska pripomočka. Naročnik oglasa je Prolat d.o.o.

#ZDRAVO

19


ZA BOLJŠE POČUTJE

Medicinski pripomoček.

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 10,35 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

10%

MEDIBLINK GRELNI OBLIŽ

u go dn

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

Grelni obliž omogoča učinkovito, hitro in ciljano lajšanje bolečin v mišicah in sklepih ter bolečin, ki so posledica naporov, obremenitev, zvinov in artritisa. Grelni obliži globinsko sproščajo mišice, so tanki, prilagodljivi in brez vonja. Toploto oddajajo najmanj 8 ur. Uporaba je mogoča na področju hrbta, ramen, bokov, vratu, rok in trebuha. Dermatološko in klinično testirano. Na voljo v pakiranju 3 obliži ali 10 obližev.

e z ves tobe

2

tic

9,32 €

Preservativi za varno spolnost. Na voljo več vrst.

e z ves tobe

Medicinski pripomoček.

DUREX

u go dn

Medicinski pripomoček v obliki seruma, ki tvori neviden film in omogoča mehansko zaščito obolelega predela, s čimer ublaži neprijetne simptome herpesa na ustnicah. GRATIS H C Tako vzdržuje mikrookolje prizadetega HERPAT M BALZA območja ter pomaga pri zmanjšanju občutljivosti in pospeševanju celjenja. Zaščiti in prekrije, 5 ml + GRATIS Herpatch balzam za zaščito pred herpesom, 5 g.

tic

HERPATCH HERPES SERUM

Medicinski pripomoček.

BEFUNGIN

Prehransko dopolnilo z vodnim ekstraktom sibirske čage. 15 ml (1 jedilna žlica) raztopine, vsebuje 1,5 g suhe snovi črne brezove gobe čaga (Inonotus obliquus), 100 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 29,58 € cena s Kartico zvestobe

25,14 €

4

POPUST:

15%

-

20

#ZDRAVO


u go dn

tz

1po5pust

a ime i k e K ar tn

os

Prehranska dopolnila Solgar ne vsebujejo umetnih arom ali barvil, večji del izdelkov je primeren tudi za vegetarijance in vegane. Solgar uporablja reciklirajoče stekleničke, ki ohranjajo učinkovitost izdelkov. Akcija velja za vsa prehranska dopolnila Solgar, razen za pakete 1+1.

%

tic

SOLGAR

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE A IDEJA Z O DARIL

EUCERIN DARILNI PAKETI

Za praznično obdarovanje je na voljo 6 Eucerin darilnih paketov.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

WAYA® FORTE KAPSULE

DOPPELHERZ AKTIV VROČI NAPITKI

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 9,96 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 4,98 € cena s Kartico zvestobe

8,96

2

Doppelherz Aktiv vroči napitki so prehransko dopolnilo, ki jih lahko pripravimo v obliki vročega ali hladnega napitka. So v obliki granulata različnih okusov, 10 vrečk.

4,23 €

POPUST:

10

%

1

2p 0

POPUST:

15%

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo za odrasle in otroke z mikroenkapsuliranim sevom Lactobacillus rhamnosus GG, 10 kapsul.

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

- 2op0u%s%t

forte

MOČAN IMUNSKI SISTEM

Da me ne ujame!

Ko me ujame!

O NOV

10 % popusta na izdelka immundoc

28. 11. 2019 do 20. 1. 2020

immundoc

®

• Za normalno delovanje imunskega sistem • Hitro in učinkovito • Prijetnega okusa Prehransko dopolnilo ni nadomestek za uravnoteženo in raznoliko prehrano. Pomembna sta uravnotežena prehrana in zdrav življenjski slog. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 28. 11. 2019 do 20. 1. 2020 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Naročnik oglasa je Innopharma d.o.o.

#ZDRAVO

21


ZA BOLJŠE POČUTJE

ZIMA PRIHAJA STE PRIPRAVLJENI?

Supradyn

L.SI.MKT.10.2019.3330

IMUNO

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo mestilo za a uravnoteženo a noteženo in raznovrstno a no stno p prehrano. eh ano

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

BetaCold

®

za odpornost celotne družine

-10 % napitek in tablete ZA ODRASLE IN MLADOSTNIKE od 12. leta starosti

okusne mehke pastile ZA OTROKE od 2. leta starosti

BetaCold® izdelke se priporoča za podporo imunskemu sistemu: • v jesensko-zimskem obdobju • ob prvih znakih težav • ko so težave že tu. BetaCold® izdelki so brez sladkorja in umetnih sladil. Ne vsebujejo glutena, laktoze, umetnih barvil ali arom. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 28. 11. 2019 do 20. 1. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na izdelke prikazane na oglasu.

22

#ZDRAVO

www.arspharmae.com


NEGA TELESA

EUBOS HYALURON HIGH INTENSE SERUM

Intenzivni serum proti gubam vsebuje Ectoin, hialuronsko kislino in vitamine B3, B5 in E, 30 ml. redna cena: 35,94 € cena s Kartico zvestobe

30,55 €

3

POPUST:

15%

MELVITA L'OR BIO IZJEMNO ZLATO OLJE

100 % naravno suho olje, ki vsebuje arganovo olje, kendi olje, inca inchi olje, olje buriti in pracaxi olje, se dobro vpije v kožo. Za obraz, telo in lase. Koža je nahranjena in mehka, lasje so svetleči, krepki in zaščiteni, 50 ml. redna cena: 19,78 € cena s Kartico zvestobe

15,82 €

3

POPUST:

20%

LA ROCHE-POSAY REDERMIC C

Nega, ki pomaga učvrstiti kožo, poenotiti polt in blažiti rdečico, predstavlja pa tudi odlično podlago za ličila. Vsebuje vitamin C, ki pomaga v boju proti znakom staranja občutljive kože. Na voljo dve različici: za normalno do mešano kožo in suho kožo, 40 ml. redna cena: 33,81 € cena s Kartico zvestobe

26,37 €

LA ROCHE-POSAY HYALU B5 SERUM

Serum za nego proti gubam vsebuje dve vrsti hialuronske kisline, vitamin B5, 30 ml. redna cena: 35,00 € cena s Kartico zvestobe

26,95 €

3

POPUST:

23%

FRUIT OF THE EARTH, LOSJON S KAKAVOVIM IN KARITEJEVIM MASLOM Losjon za telo s 100 % kakavovim maslom je dvojna, bogata formula s hranilnim in hidratantnim učinkom, ki vsebuje vse prednosti kakavovega in karitejevega masla. Losjon je primeren tudi za nego kože, ko je ta izpostavljena posebnim razmeram - v času nosečnosti ali po njej, ob večji spremembi telesne teže ali intenzivnem izpostavljanju soncu ter vetru, 946 ml. redna cena: 20,30 € cena s Kartico zvestobe

16,24 €

3

POPUST:

20%

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE SENSITIVE LE TEINT CRÈME

Vlažilna in obarvana krema za nego občutljive kože s termalno vodo. Ublaži rdečico, navlaži in zaščiti kožo. Na voljo dva odtenka: light in medium, 50 ml. redna cena: 17,00 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

22%

13,26 €

3

POPUST:

22%

MARTIS RESPECT BARVA ZA LASE

VICHY DERCOS ŠAMPON

redna cena: 8,49 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 14,50 € cena s Kartico zvestobe

Obstojna barva za lase, ki lase ščiti ter okrepi njihovo strukturo. Vsebuje rastlinske izvlečke ognjiča, pšeničnih kalčkov in koprive. Na voljo 20 različnih odtenkov. Vsebina: 1 tuba barvne kreme za lase 60 ml, 1 plastenka fiksirja 60 ml, 1 regenerator za končno nego las 15 ml in 1 par rokavic za vašo zaščito.

5,94 €

1

POPUST:

30%

Šamponi za reševanje različnih pojavov na laseh in lasišču (proti prhljaju, za tanke in oslabljene lase ...). Na voljo več vrst, 200 ml.

10,88 €

2

POPUST:

25%

#ZDRAVO

23


NEGA TELESA

VICHY MINERALBLEND

Puder s hialuronsko kislino in mineralnimi pigmenti z naravnim učinkom prekrivanja. Zračna formula za vse tipe kože in celodnevni svež videz do 16 ur. Na voljo več barvnih odtenkov, 30 ml. redna cena: 19,83 € cena s Kartico zvestobe

14,87 €

BIO-OIL GEL ZA SUHO KOŽO

Oljni gel se hitro vpije v kožo in ustvari zaščitni film, ki preprečuje izgubo vlage in ponovno vzpostavi optimalno navlaženo stanje kože, 50 ml. redna cena: 6,95 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

5,56 €

25%

A-DERMA EXOMEGA CONTROL

Emolientna krema za nego suhe in k atopiji nagnjene kože. Za obraz in telo. Primerna za dojenčke, otroke in odrasle, 200 ml.

1

POPUST:

20%

SCHOLL EKSPRESNO PISALO 2 V 1 ZA KURJA OČESA

Ekspresno pisalo deluje hitro, ublaži bolečino, globinsko mehča področje kurjega očesa in lajša bolečino. Ekspresno pisalo 2 v 1 omogoča vidno izboljšanje že v 5 dneh, 1 ml. Medicinski pripomoček.

3

POPUST:

redna cena: 29,94 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

15%

NEUTROGENA KREMA ZA ROKE

Akcija velja za Hitro vpijajočo kremo, 75 ml, Odišavljeno kremo, 50 ml, in Neodišavljeno kremo, 50 ml.

25%t

p op u s Hitro vpijajoča krema za roke z t r za i norveško formulo neguje kožo rok me t nike K a takoj po nanosu tako, da le-ta postane mehka in gladka. Izjemno lahka, nemastna tekstura se takoj vpije in na koži pusti prijeten občutek udobja. os

Krema je namenjena zmanjšanju vidnosti podočnjakov in temnih kolobarjev, 8 ml.

2

u go dn

REMESCAR PODOČNJAKI IN TEMNI KOLOBARJI

25,45 €

10,35 €

15%

POPUST:

15%

e z ves tobe

16,15 €

redna cena: 12,18 € cena s Kartico zvestobe

tic

redna cena: 19,00 € cena s Kartico zvestobe

Odišavljena/Neodišavljena krema nudi takojšnje in dolgotrajno olajšanje tudi za zelo suho kožo rok. Ob nakupu DERMALUXELASH seruma 2v1 promo

GRATIS MASKARA V PAKETU PREJMETE 2 SERUMA

2v1

PRO

NOV

O

MO

SERUM DERMALUXELASH 2v1 PROMO

UNLIMITED LASH MASKARA

59,09 € Akcija velja v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja do odprodaje zalog, popusti se ne seštevajo. Redna cena Unlimited Lash maskare je 15,95 €. Naročnik oglasa je Medilip d.o.o.

24

#ZDRAVO


DECEMBER / JANUAR

MESEČNA AKCIJA - raztopina za oralno higieno

za oralno higieno -- -raztopina oralna raztopina za zdrav nasmeh in svežino Medicinski pripomoček.

sitivBrez senKLORHEKSIDINA

forte

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

in ALKOHOLA

iv tiv sensitsensipršilo 100 ml

forte forte

raztopina 250 ml oralna raztopina 250 ml pršilo 100 ml

raztopina 250 ml www.oroxid.si pršilo 100 ml

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

20 % PO PU STA na vse izdelke Avène

www.oxilver.si

www.oroxid.si

pršilo 100 ml

- raztopina in gel za kožo in nohte

pršilo 100 ml gel 30 ml

www.oroxid.si pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

forte

- raztopina in gel za kožo in nohte www.oroxid.si

- raztopina in gel za kožo in nohte

forte

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

OXILVER® Skin Solution in Gel s hialuronsko kislino in Aloe vero

forte

iv

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

sensit

- raztopina in gel za kožo in nohte

www.oroxid.si

iv

sensit

iv

- raztopina za oralno higieno

pršilo 100 ml

pršilo 100 ml

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

sensit

iv

www.oroxid.si

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

forte

OXILVER® Skin Solution in Gel s hialuronsko kislino pršilo 100 in Aloe vero

- raztopina za oralno higieno

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

pršilo 100 oralna raztopina

v i t i s n se

pršil oralna raz

AKTIVNI KISIK IONSKO SREBRO pantenol

sensit

pršilo 100 ml

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

www.oroxid.si

pršilo 100 ml gel 30 ml pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

OXILVER® Nail Solution s pantenolom

www.oxilver.si

OXILVER® Nail Solution s pantenolom

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

pršilo 100 ml gel 30 ml

forte forte

pršilo 100 ml gel 30 ml

OXILVER® Nail Solution s pantenolom

15 % PO PUSTA

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

2. 12. - 31. 12. 2019

OXILVER® Skin Solution in Gel s hialuronsko kislino in Aloe vero

OXILVER® Skin Solution in Gel s hialuronsko kislino in Aloe vero

AKTIVNI KISIK IONSKO SREBRO kislina - raztopina inhialuronska gel za kožo in nohte - raztopina za oralno higieno Aloe vera - raztopina za oralno higieno

iv sensit iv sensit

www.oxilver.si

- -raztopina in gel za kožo in nohte raztopina in gel za kožo in nohte

v i t i s n se

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

OXILVER® Nail Solution s pantenolom

- raztopina ingel gel za kožo in nohte ml 30 ml pršilo 100 ml pršilo 100 mlOXILVER ® OXILVER® - raztopina in gel za kožo www.oxilver.si in nohte Skin Solution in Gel Nail Solution

- raztopina za oralno higieno

pršilo 100 ml nagelvse izdelke 30 ml

www.oroxid.si

- raztopina za oralno higieno

Oroxid® in Oxilver®

2. 12. - 31. 12. 2019

OXILVER® Skin Solution in Gel s hialuronsko kislino in Aloe vero

pršilo 100 ml gel 30 ml

OXILVER® Nail Solution s pantenolom pršilo 100 ml

pršilo 100 ml

OXILVER® Skin Solution in Gel gel 30 ml s hialuronsko kislino in Aloe vero OXILVER® Skin Solution in Gel s hialuronsko kislino in Aloe vero

pršilo 100 ml

OXILVER® Nail Solution s pantenolom

www.enikam.si

OXILVER® Nail Solution s pantenolom www.oxilver.si www.oxilver.si

pršilo 100 ml gel 30 ml

www.oxilver.si

OXILVER® Skin Solution in Gel s hialuronsko kislino in Aloe vero

pršilo 100 ml

OXILVER® Nail Solution s pantenolom

www.oxilver.si

20 % P O P USTA

LIPIKAR IN CICAPLAST IZDELKI

ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE OBČUTLJIVE KOŽE

na vse izdelke Lipikar in Cicaplast

3. 1. - 31. 1. 2020

25 % POPUSTA na vse izdelke Naturavit

3. 1. - 31. 1. 2020

ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE OBČUTLJIVE KOŽE

Naravni izdelki za nego las

- raztopin

NOVE KLINIČNE ŠTUDIJE

LIPIKAR AP+

Za kožo, ki je nagnjena k atopiji.

Do dvakrat manj praskanja za daljši spanec*. In boljše dni. NOVE KLINIČNE ŠTUDIJE

LIPIKAR BAUME IN SYNDET AP+ Učinkovitost proti praskanju. Optimalna varnost že od prvega dneva življenja.

- razto

*Klinična raziskava: 51 oseb, odrasli in otroci, 15 dni uporabe izdelkov Lipikar Syndet AP+ in Lipikar Baume AP+

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcije ne veljajo za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

www.lekarnaljubljana.si #ZDRAVO

25


BANDAŽA ZA STEGNO PAVIS

NASTAVLJIVA KOMPRESIJSKA OPORNICA ZA GLEŽENJ PAVIS

Zagotavlja stalni pritisk na stegensko mišico, s čimer olajša bolečine in pospeši proces okrevanja po pretegu mišic.

redna cena: 54,02 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

43,22 € 20%

Pripomoček nudi zaščitno oporo osebam s poškodovanimi sklepi, mišicami in tetivami, nastalimi zaradi poškodbe in preobremenitve.

Bandaža je narejena iz dveh raztegljivih materialov: notranji sloj je iz mehkega bombažnega velurja, ki je zelo udoben in hkrati omogoča koži da diha; zunanji sloj pa je iz posebnega materiala, ki je sestavljen iz velikega števila gosto nanizanih najlonskih zank, kamor lahko varno pričvrstite Velcro zapirala (ježke). Na voljo dve velikosti: regular ali extra. Medicinski pripomoček.

redna cena: 20,96 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

16,77 € 20%

LEDVENO-KRIŽNI PAS PAVIS

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

68,32 € 20%

Opornica se lahko popolnoma razpre in je enostavna za uporabo.Opornica je narejena iz kombinacije dveh raztegljivih materialov: notranji sloj je iz mehkega bombažnega velurja, ki je zelo udoben in hkrati omogoča koži da diha; zunanji sloj pa je iz posebne, goste najlonske mrežice, ki tvori mikroskopske in močne zanke kar omogoča varno pričvrstitev zapiral (ježkov) na podlago. Univerzalna velikost. Medicinski pripomoček.

KOMPRESIJSKE MOŠKE SPODNJICE PAVIS

Pripomoček nudi stabilizacijsko oporo ledveno-križnemu predelu in lajša bolečine v primeru lumbaga, išiasa, ishialgije in manjših težav ali pa to preprečuje, pri osebah, ki so nagnjene k takšnim težavam zaradi opravljanja zelo težkih fizičnih aktivnosti ali preveč sedečega načina življenja.

redna cena: 85,40 €

Spodnjice zagotavljajo kompresijo in oporo trebušnemu predelu, kar preprečuje, da bi tkivo popustilo in/ali se povesilo, ter preprečuje izbočenje dimeljske kile. redna cena: 45,16 €

Višina pasu je 28 cm. Ženski model v velikostih od S do 3 XL. Moški model v velikostih od M do 4 XL. Medicinski pripomoček.

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

Spodnjice so narejene iz 100% bombaža. Velikosti od S do 2XL. Medicinski pripomoček.

36,13 € 20%

Z lahkim korakom in vedrim obrazom. NARAVNO, KAKOVOSTNO, UDOBNO!

*DARILO

ob nakupu ortopedske obutve - pripomoček za čiščenje stopal s kamnom za odstranjevanje trde kože.

ORTOPEDSKA OBUTEV ZA VSAKO STOPALO Pestra izbira

Slika je simbolična.

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI!

MODELOV KOLEKCIJE JESEN-ZIMA v specializiranih prodajalnah LL Viva.

*Ob nakupu ortopedske obutve Hergos ali Sabatini podarimo pripomoček za čiščenje stopal s kamnom za odstranjevanje trde kože. Darilo je na voljo v specializiranih prodajalnah LL Viva do razdelitve zalog.

KOLEDAR SVETOVANJ IN MERITEV:

PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX LL VIVA PRISOJNA LL VIVA POSTOJNA 5. 12. 2019 OD 14.00 DO 17.00 19. 12. 2019 OD 10.00 DO 13.00

POSVET Z INŽENIRJEM ORTOTIKE IN PROTETIKE LL VIVA PRISOJNA LL VIVA POSTOJNA 20. 12. 2019 OD 10.00 DO 12.00 6. 12. 2019 OD 16.00 DO 19.00 24. 1. 2020 OD 10.00 DO 12.00 20. 12. 2019 OD 16.00 DO 19.00

Na meritev se je treba naročiti.* Meritev bodo opravljali strokovnjaki iz Društva za osteoporozo.

Na posvet se je treba naročiti.* Posamezen posvet traja 10 minut.

SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM LL VIVA POSTOJNA LL VIVA PRISOJNA 17. 1. 2020 OD 9.00 DO 12.00 15. 1. 2020 OD 10.00 DO 13.00 Na meritev se je treba naročiti.*

26

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

Prijava na posvet: •• osebno v LL Vivi •• po telefonu na 01 230 61 54 (Prisojna); 05 630 18 41 (Postojna) •• preko e-pošte na llviva.prisojna@llgrosist.si ali llviva.postojna@llgrosist.si Vljudno vabljeni.

*

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije www.zzzs.si


POSEBNA PRAZNIČNA PONUDBA: Kakovostni, topli in udobni izdelki Fellhof iz ovčje kože. USNJENE OTROŠKE ROKAVICE Tople in mehke usnjene otroške rokavice brez prstov iz ovčje kože. V bež, modri, rjavi, konjak in roza barvi. Univerzalna velikost.

USNJENI OTROŠKI COPATI Udobni in topli otroški copati iz ovčje kože, notranjost je iz 100% volne.

redna cena: 16,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

11,83

POPUST:

30%

V bež, modri, rjavi, konjak in roza barvi. Na voljo velikosti 17/18, 19/20, 21/22, 23/24. redna cena: 16,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

11,83

POPUST:

30%

USNJENE PODLOŽENE ROKAVICE Usnjene in modne rokavice iz ovčje kože. Na voljo v različnih barvah. Na voljo velikosti od 7 do 9,5. redna cena: 29,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20,93€ 30%

VLOŽKI ZA ČEVLJE

USNJENI COPATI

Topli vložki za v čevlje iz merino volne.

Usnjeni in udobni copati z ovčjo volno.

Na voljo številke od 36 do 46.

Na voljo številke od 36 do 45.

redna cena: 12,90 €

redna cena: 29,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

9,03

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

30%

LL VIVA POSTOJNA Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41, E: llviva.postojna@llgrosist.si

20,93

Odpiralni čas:

Od ponedeljka do sobote: 9.00 - 20.00 Nedelja in prazniki zaprto.

POPUST:

30%

LL VIVA PRISOJNA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54, E: llviva.prisojna@llgrosist.si

Odpiralni čas:

Od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00 Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 28. 11. 2019 do 20. 01. 2020 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v specializirani prodajalni LL Viva Prisojna in LL Viva Postojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana. AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Po darila v LL VIVO!


NE POZABITE NA ZBRANA JABOLKA ZVESTOBE V LETU 2019 Jabolka zvestobe, zbrana do decembra 2019, so veljavna do 31. 12. 2019. Jabolka zvestobe, zbrana in neunovčena v decembru 2019, se prenesejo v novo bonitetno obdobje v letu 2020. MENJAVA JABOLK ZVESTOBE ZA ZNESKOVNI POPUST Tudi letos imate imetniki Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana, ki ste zbrali večje število jabolk zvestobe možnost, da v obdobju od 28. 11. do 31. 12. 2019 zamenjate jabolka zvestobe za zneskovni popust. Primeri menjave jabolk zvestobe za zneskovni popust so v spodnji tabeli. Jabolka zvestobe lahko za zneskovni popust zamenjate od 28. 11. do 31. 12. 2019 ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Zneskovni popust velja za enkratni nakup izdelkov in se ne prenaša v novo bonitetno obdobje. Zneskovnega popusta ni možno uveljavljati na nakup: zdravil in ostalih izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev in darilnih bonov. Zneskovnega popusta ni možno uveljavljati v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Jabolk zvestobe oziroma zneskovnega popusta ni mogoče zamenjati za denarno izplačilo. Menjava jabolk zvestobe za zneskovni popust je mogoča samo na način, ki je opisan v spodnji tabeli (v stolpcu OBRAZLOŽITEV).

ZNESEK NAKUPA S KARTICO ZVESTOBE

ŠTEVILO JABOLK ZVESTOBE

ZNESKOVNI POPUST

OBRAZLOŽITEV

10 EUR ali več

10

1 EUR popusta

Če s Kartico zvestobe Lekarne Ljubljana nakupite za 10 EUR ali več, lahko 10 jabolk zvestobe zamenjate za 1 EUR popusta.

20 EUR ali več

20

2 EUR popusta

Če s Kartico zvestobe Lekarne Ljubljana nakupite za 20 EUR ali več, lahko 20 jabolk zvestobe zamenjate za 2 EUR popusta ali pa 10 jabolk zvestobe zamenjate za 1 EUR popusta.

MENJAVA JABOLK ZVESTOBE ZA POPUST OB NAKUPU IZDELKA PO IZBIRI V letu 2020 boste imeli imetniki Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana 4-krat možnost zamenjati 20 jabolk zvestobe za 20 % popusta ob nakupu 1 kosa izdelka po svoji izbiri*. Ugodnost velja ob enkratnem nakupu 1 kosa izdelka in ob predložitvi Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in ostalih izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev in darilnih bonov. Ugodnosti ni možno uveljavljati v Spletni Lekarni Ljubljana in se ne prenaša v novo bonitetno obdobje. Popusti se ne seštevajo. *

bon Darv vrilednnoisti Poskrbite za zdravje in dobro počutje svojih najbližjih in jim podarite darilni bon Lekarne Ljubljana.

Daril

nosti bon

v vredn

i

Splošne pogoje poslovanja z darilnimi boni najdete na: www.lekarnaljubljana.si

Hommage á 2.–6. 2. 2020 ob 19:00

Klavirski koncerti z Orkestrom Slovenske filharmonije ljubljanafestival.si

10 % popust* za imetnike kartice zvestobe Lekarna Ljubljana *Popust velja na Blagajni Križank ob predložitvi kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Popusti se med seboj ne seštevajo in ne veljajo na dan prireditve.

28

Oglas Lekarne Ljubljana_190x87mm_4 Zimski fetival.indd 4

#ZDRAVO

Vstopnice: ljubljanafestival.si, blagajna Križank, Petrol, Eventim Ustanoviteljica Ljubljana Festivala je Mestna občina Ljubljana.

*Popust velja tudi na ostale prireditve.

22.11.2019 10:34:02


V želji, da vam ponudimo še bolj prijetno izkušnjo ter strokovno in celovito obravnavo, se je prof. dr. Igor Bartenjev s svojo ekipo preselil na novo lokacijo. Dobrodošli v naših sodobno opremljenih prostorih, ki se nahajajo na naslovu Finžgarjeva ulica 4 v Ljubljani.

Dermatologija Bartenjev d.o.o. Finžgarjeva ulica 4 1000 Ljubljana

STORITVE: • diagnostika in zdravljenje tumorjev kože in kožnih bolezni • preventivni pregledi kožnih znamenj • dermatološka kirurgija in laserska terapija • lasersko odstranjevanje dlak • posegi in postopki za pomlajevanje kože

T: 01 241 76 50

E: info@bartenjev.si S: www.bartenjev.si

IMETNIKOM KARTICE ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA DO 20. 1. 2020 NUDIMO 10% POPUST NAVSE STORITVE.

080 8112 Hišni zdravnik

0820 08240 Naročanje in informacije

Klinika Doktor 24 d.o.o., Savska cesta 3, Ljubljana

Zdravstvene storitve po vaši meri in takoj

Ugodnosti za imetnike Kartice zvestobe pri pregledih in vključitvi v Doktor 24 Asistenco

Pregled ožilja

20 % POPUSTA

3 mesece brezplačno

Fotopletizmografska preiskava venskega ožilja nog Merjenje gleženjskega indeksa

v Doktor 24 Optiki za sončna in korekcijska očala iz redne ponudbe

Za vse pakete Doktor 24 Asistence, ob podpisu nove pogodbe do 20.1.2020

50 % nižja cena

(oba pregleda skupaj samo 20 €)

*Popusti veljajo samo ob predložitvi Kartice zvestobe, na artikle iz redne ponudbe ali podpisu nove pogodbe med 28. 11. 2019 do 20. 1. 2020.

#ZDRAVO

29


NAGRADNA KRIŽANKA za imetnike Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA

30

Nagradna igra »Praznična križanka« traja do 31. 12. 2019 in velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Kupon z geslom, zahtevanimi osebnimi podatki in podpisom pošljite po pošti na: Lekarna Ljubljana, Komenskega 11, 1000 Ljubljana, s pripisom »Praznična križanka« ali ga oddajte v enotah Lekarne Ljubljana v skrinjo Kartice zvestobe do 31. 12. 2019. Izmed vseh sodelujočih bomo izžrebali 15 nagrajencev, podelili pa bomo 5x paket izdelkov za zimske dni Lekarne Ljubljana in 10x Receptum, sedemdeset let Lekarne Ljubljana. Nakup ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri. Denarno izplačilo nagrad ni možno, nagrade so neprenosljive in nezamenljive za drugo nagrado. Pri žrebu bomo upoštevali zgolj en oddan kupon s pravilnim geslom posameznega udeleženca v nagradni igri. Izžrebani udeleženec lahko prejme samo eno nagrado. Upoštevamo le original kupon. Več o nagradni igri in splošne pogoje najdete na www.lekarnaljubljana.si.

5x PAKET IZDELKOV ZA ZIMSKE DNI LEKARNE LJUBLJANA

Naslov: Elektronski naslov ali telefonska številka: Številka Kartice zvestobe: Podpis:

#ZDRAVO

Vsebina paketa: • Skodelica s potiskom čipke • Nekoč in danes, Elixirium viscerale, Eliksir življenja, 220 g. • Nekoč in danes, Mazilo za ustnice, 10 g.

10x RECEPTUM, SEDEMDESET LET LEKARNE LJUBLJANA (MONOGRAFIJA O ZGODOVINI LEKARNE LJUBLJANA IN LEKARNIŠTVA V LJUBLJANI)

Slike so simbolne

NAGRADE

Ime in priimek:

KUPON

S podpisom potrjujem, da se strinjam s pogoji sodelovanja v nagradni igri, ki so v celoti objavljeni na spletni strani www.lekarnaljubljana.si. Vsi podatki so obvezni.

GESLO


Deluje. Kot nekoč. Ob visokem jubileju Lekarne Ljubljana smo v Galenskem laboratoriju oživili nekatere stare recepture in jih posodobili z novimi znanji. Ustvarili smo posebno linijo izdelkov, ki združuje tradicijo in sodobnost - nekoč in danes.

www.lekarnaljubljana.si

Preizkusite nova izdelka - Vescin gel za nego utrujenih in težkih nog z escinom in mentolom ter Mazilo za nego in zaščito ustnic z jojobinim oljem.

Zvesta vašemu zdravju. Že 70 let. Silva, upokojenka


PRAVA IZBIRA OB GRIPI ALI PREHLADU, KI JU SPREMLJA

zAmašen nos SI1809879218 | Informacija pripravljena: avgust 2018 Zdravilo Lekadol ® COMBO vsebuje paracetamol in fenilefrinijev klorid. www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

71. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

71. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded