__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost od 13. 6. do 2. 9. 2019.

zabavno in toplo poletje INTERVJU Rok Lokar, dr. med., specialist družinske medicine »Tudi poleti naj velja: po zdravi pameti!« STR

4

PIKI ŽUŽELK IN NEGA KOŽE PO PIKIH 7

STR

PROBIOTIKI STR

8

OKUŽBE SEČIL 9

STR

NAGRADNA IGRA 11 28

STR

LEDVICE 10

STR

VITAMIN D 11

STR

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 14

STR


mikronizirani diosmin

filmsko obložene tablete, 500 mg tablete, 1000 mg

2/2019, Slovenija, 1967-2018, MK/MB.

LAHKOTEN KORAK ZA ZDRAVE VENE

UKREPAJTE ZDAJ! Naj vas bolečine v nogah ne ustavijo na vaši poti. Preprečite napredovanje kronične venske bolezni. Flebaven z eno tableto na dan: olajša bolečine v nogah, zmanjša občutek težkih nog in njihovo otekanje, omogoča cenovno dostopnejše zdravljenje. www.flebaven.si

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

PRENOVLJENA LEKARNIŠKA PODRUŽNICA VELIKE LAŠČE V sredo, 5. junija, je Lekarna Ljubljana uradno odprla prenovljene prostore Lekarniške podružnice Velike Lašče. Lekarna je temeljito prenovljena in ima povečane prostore opremljene z novim pohištvom, razširjena je tudi ponudba izdelkov. Tako so prebivalci Velikih Lašč in okoliških krajev dobili sodobno lekarno, v kateri jim s strokovnimi nasveti in prijazno besedo svetujeta dve magistri farmacije.

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA:

Ob tej priložnosti je Lekarna Ljubljana podelila tri donacije, saj tudi na ta način kaže svojo vpetost v lokalno okolje in spodbuja razvoj lokalnih zgodb. Donacije so prejeli OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče, Gasilska zveza Velike Lašče in Trubarjeva domačija.

● LOGATEC 13. 6. 2019 ● NOVE JARŠE 18. 6. 2019 ● ŠIŠKA 24. 6. 2019 ● ČRNUČE 24. 6. 2019 ● CITIPARK 1. 7. 2019 ● WTC 5. 7. 2019 ● BLOKE 10. 7. 2019 ● VIČ 12. 8. 2019 ● TEHNOLOŠKI PARK 2. 9. 2019 ● CERKNICA 6. 9. 2019

Prerez traku (z leve proti desni): Helena Kogoj-Primožič sodelavka v Lekarniški podružnici Velike Lašče, Tatjana Struna-Prebilič, vodja Lekarniške podružnice Velike Lašče, dr. Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana, dr. Tadej Malovrh, župan Občine Velike Lašče in g. Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana.

Milan Balaban prejemnik Minařikovega priznanja za leto 2018 Slovensko farmacevtsko društvo (SFD) je v okviru Simpozija ob 44. redni skupščini tradicionalno podelilo priznanja članom društva. Za leto 2018 je med prejemniki Minařikovega priznanja tudi sodelavec Lekarne Ljubljana – Milan Balaban, mag. farm.

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe. *

-10%

Priznanje je prejel za svoje vsestransko delo in doprinos k promociji farmacevtske znanosti tako pri strokovni kot laični javnosti. Pri Slovenskem farmacevtskem društvu so v utemeljitvi zapisali, da mu priznanje podeljujejo »za njegov prispevek k promociji lekarniške stroke, za zasluge pri prenosu novih kognitivnih storitev v delovno okolje in za izjemno požrtvovalnost pri delu v Hiši Ljubhospica«.

ob enkratne m nakupu

* popust velja za vse prireditve 67. Ljubljana Festivala

Križanke

22. 8.

19. 8.–20. 8. 2019 10 % popust* za imetnike kartice zvestobe Lekarna Ljubljana

Vstopnice: ljubljanafestival.si, blagajna Križank, Petrol, Eventim

*Popust velja na Blagajni Križank ob predložitvi kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Popusti se med seboj ne seštevajo in ne veljajo na dan prireditve. Popusti ne veljajo za koncert Marcusa Millerja, Stanleyja Clarka, Vlada Kreslina, muzikala Briljantina in Mamma Mia!

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 13. 6. do 2. 9. 2019 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 24 do 27 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock, Adobe Stock.

23. 8. 2019

Ustanoviteljica Ljubljana Festivala je Mestna občina Ljubljana.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

*Popust velja tudi na ostale prireditve.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


Družinski zdravnik velikokrat deluje tudi preventivno. Na kaj pred poletjem opozarjate svoje paciente? Na sonce, seveda, čeprav natančnih navodil glede izpostavljenosti ni. Smiselno je biti pozoren na UV-indeks. Če je visok, je treba biti previden in se med 11. in 16. uro ne zadrževati zunaj. Proti UVžarkom, ki dokazano povzročajo melanom, najbolj pomaga mehanska zaščita pred osvetlitvijo, torej oblačila in pokrivala. Moramo zato izbirati oblačila z UV zaščito? Vsako oblačilo ima UV-zaščito, tudi običajna bombažna majica! Če vas pod oblačilom ne opeče in koža ostane bleda, pomeni, da vas zadostno ščiti pred UV-žarki.

INTERVJU Rok Lokar, dr. med., specialist družinske medicine »Tudi poleti naj velja: po zdravi pameti!« POGOVARJALA SE JE: Anja Leskovar FOTOGRAFIJA: Domen Grögl

19. maja smo praznovali svetovni dan družinskih zdravnikov. Ti pogosto vzpostavijo prvi stik s pacientom, zato poleg ogromno znanja potrebujejo posebno izoblikovan občutek za ljudi. Rok Lokar, dr. med., specialist družinske medicine iz splošne ambulante Doktor24 je eden takšnih. Pravi, da je rad v stiku z ljudmi ter da se intuitivno prilagaja značaju in potrebam vsakega posameznika, s katerim gradi odnos, temelječ na poznavanju in zaupanju. Nasvete, ki jih pred poletjem deli s svojimi pacienti, je zaupal tudi nam. 4

#ZDRAVO

Zakaj nas na nekaterih delih telesa pogosteje opeče? Deli telesa kot so trebuh, notranji deli rok in stegen ter spodnji deli hrbta v preostalem času leta niso izpostavljeni sevanju in se tam ne ustvarja temni pigment. Porjavelost kože je namreč biološko-fizikalno-kemična reakcija, ki poveča koncentracijo temnega pigmenta. Ta kožo zaščiti pred poškodbami. Opeče nas lahko tudi v oblačnem vremenu, posebno v gorah. Na visokih nadmorskih višinah je količina UV-sevanja nekajkrat večja kot na morski gladini. V oblačnem vremenu smo tudi manj pozorni na zaščito, ker nas sonce ne pregreva in zato nimamo samoobrambne reakcije umika v senco. Ne zavedamo se, da smo obsevani in lahko nas opeče že v pol ure. Kakšno kremo izbrati? Ali višji zaščitni faktor res pomeni višjo zaščito? Odgovor ni preprost. Faktorji nad 25 so lahko za kožo obremenjujoči. Seveda se je recimo v gorah smiselno kratkotrajno zaščititi s faktorji nad 50, saj so hude opekline zelo nevarne. Na morju pa zadoščajo faktorji do 20 in dokazano je, da se večkratni nanosi tega istega faktorja seštevajo. Več slojev kreme nanesemo, bolj smo zaščiteni pred poškodbami kože, če se po kopanju ponovno namažemo. Dobro pa je vedeti, kaj pravzaprav pomeni faktor. Povedal bom s primerom: če smo recimo brez zaščite na soncu varni pred opeklino 10 minut, smo s kremo s faktorjem 10 načeloma varni 100 minut. Kako lahko najučinkoviteje pozdravimo opekline? Ko je koža že rdeča, pomaga samo vlaženje. Za manjše poškodbe priporočam tudi gel aloe vere in pripravke po sončenju, ker so hidratantni.


Koliko se je sploh treba izpostavljati soncu, da zadostimo potrebam telesa po vitaminu D? Zadoščalo naj bi 30 minut pasivne izpostavljenosti dnevni svetlobi, kar pomeni, da ni treba biti neposredno na soncu, ampak zadošča tudi zadrževanje v senci. A to je teorija, v praksi večina žensk in številni moški ne dosegajo normalne koncentracije. V katerih primerih predlagate, da pred potovanjem oziroma dopustom obiščemo Ambulanto za potnike pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)? V večini primerov to ni nujno. Kadar potujete v eksotične kraje, pa je smiselno preveriti, ali potrebujete cepljenja oziroma ali so potrebne posebne priprave.

Zaradi možnosti okužbe z borelijo pregledujte celotno telo še vsaj mesec dni po ugrizu klopa. Ampak prenosljive bolezni se širijo tudi iz naše bližje okolice, recimo ošpice v zadnjem času. Za tovrstna vprašanja je sicer pristojen NIJZ, ampak predvsem v primeru ošpic moram poudariti zelo pomembno dejstvo. Večina rojenih po letu 1972 je v Sloveniji cepljenih proti ošpicam. Ošpice so sicer huda bolezen, a primerov okužb, kaj šele smrti, je zelo malo. Vsako leto pri nas za gripo recimo umre v povprečju med 300 in 500 ljudi, pa se večina ljudi kljub temu še vedno ne cepi, medtem ko je primerov ošpic le nekaj. Ošpice se nam morda zdijo na prvi pogled večja težava, a zaradi dihalnih zapletov ob gripi so letos umirali necepljeni mladi, celo športniki. Poleg tega pa tudi gripa pusti resne posledice. Če nekdo ni cepljen zoper gripo, tvega veliko več, kot če ni cepljen na primer proti klopnemu meningoencefalitisu, zaradi katerega v Sloveniji umre v povprečju en človek letno.

Tveganje za klopni meningoencefalitis ali borelijo se zmanjša, če odstranimo klopa pravilno in karseda hitro. Drži? Statistično gledano je možnost okužbe večja, če je klop pritrjen dlje časa. Ni pa zares jasnih dokazov, da bi način odstranitve klopa bistveno vplival na prenos bolezni. Kako dolgo po ugrizu klopa se moramo opazovati za morebitne znake okužbe z borelijo? Pogosto navodila napačno navajajo pozornost 14 dni po ugrizu. Borelioza lahko namreč izbruhne v obdobju do enega meseca! Poleg tega je treba pregledovati celo telo, saj se lahko kolobar pojavi kjer koli na telesu, ne le na mestu ugriza. V redkih primerih se sploh ne pojavi. Ampak smisel poletja je zadrževanje na prostem, ki pa je lahko ob različnih aktivnostih izčrpljujoče. Koliko tekočine moramo sploh spiti, da se bo telo primerno hladilo in ne bo preobremenjeno? Navodilo, da je treba piti čim več, je lahko zelo napačno in denimo za srčne bolnike ne velja. Piti je treba toliko, da urin odvajamo vsaj nekajkrat na dan in da ta nima neprijetnega vonja ali posebne obarvanosti. Za ledvice je to popolnoma dovolj. Kdaj moramo telesu pri regeneraciji po intenzivnem znojenju pomagati z dodatnimi elektroliti? Načeloma je ravnovesje elektrolitov v telesu izjemno natančno uravnavano. Tisti, ki se veliko znojijo in so temu izpostavljeni redno, z znojem izgubljajo zelo malo elektrolitov, ker se telo na to prilagodi. Dodajanje elektrolitov na silo je lahko hitro napačno. Zanesljivo popolnoma zadošča običajna mineralna voda, iz katere telo vzame, kar potrebuje. Dodajanje je potrebno le v primeru, ko nesorazmerno veliko odvajamo z blatom ali z bruhanjem.

Tudi poleti je treba piti toliko, da urin odvajamo vsaj nekajkrat na dan in da ta nima neprijetnega vonja ali posebne obarvanosti. Ali obstajajo omejitve glede dolžine kopanja? V topli vodi je težava lahko pregrevanje (predvsem za srčne bolnike), v hladnejši podhladitev. Ali je to nevarno za posameznika, je odvisno od njegovega zdravstvenega stanja. Skrajnosti niso zdrave za nikogar, koristne pa so le do meje, pri kateri se človek še dobro počuti. Vsekakor priporočam, da se nihče ne izpostavlja temperaturnim šokom. Ko pregreti skočimo v hladno vodo, se žile v trenutku skrčijo, to poviša krvni tlak in lahko preobremeni srce. Vselej se moramo vprašati – pa naj gre za skakanje v vodo, prehranjevanje s tvegano hrano ali pretirano izpostavljanje soncu, zakaj bi to sploh počeli. Najboljši nasvet je torej: poslušati svoje občutke in se ravnati po zdravi pameti!

V potovalni lekarni naj bodo: Zaščitno sredstvo za sončenje in repelent za zaščito pred komarji in klopi; Zdravila za samozdravljenje (proti bolečini, vročini in potovalni slabosti, za lajšanje alergij in pikov žuželk, za lajšanje driske ali zaprtja, proti zgagi in želodčnim težavam, prehladu, za lajšanje težav z očmi, za glivična obolenja in herpes); Zdravila za kronično terapijo in zdravila, ki jih pogosto potrebujete;

Ve li ko p re b avn i h t ežav la h ko preprečimo sami s pozornostjo in preudarnostjo pri prehranjevanju. Kaj pa vnetja sečil? Ali res velja, da bi se morali po kopanju nemudoma preobleči v suhe kopalke? Trdnih dokazov, da je to koristno, nimamo. Zna pa marsikdo, predvsem ženske, povedati, da so se težave s sečili začele, ko so imele na sebi mokra oblačila.

Pribor za oskrbo ran, poškodb in opeklin (antiseptični robčki ali pršilo, povoji in elastični povoji, sterilne gaze, obliži, lepilni trakovi, sterilni trakovi steri-strip, sredstva za dezinfekcijo in čiščenje ran ter lajšanje opeklin, škarje z zaobljenimi robovi za rezanje gaze, sterilne rokavice za enkratno uporabo, trikotna ruta, varnostne sponke za pritrditev opornic in povojev, komplet vrečk za ohlajanje zaprtih poškodb);

Kaj pa psi, ki se kopajo v isti vodi kot ljudje? So lahko vir okužbe? S higienskega vidika smo ljudje precej bolj težavni kot psi. Seveda imajo dlake poseben vonj, a z medicinskega vidika se na tak način okužbe ne prenašajo. Tudi bolhe načeloma ne naselijo ljudi.

Rezervna očala ali kontaktne leče s sredstvi, ki jih potrebujete za vzdrževanje; Širokospektralni antibiotik (za poti na območja, kjer je dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev omejen).

#ZDRAVO

5


HIŠA LJUBHOSPICA

Dan odprtih vrat Hiše Ljubhospica Hiša Ljubhospica je edini stacionarni hospic v Sloveniji, ki zagotavlja neprekinjeno celostno strokovno in sočutno oskrbo hudo bolnim ob koncu življenja, podporo pa nudi tudi njihovim svojcem. Ob dnevu odprtih vrat Hiše Ljubhospica, ki se je odvil v četrtek, 30. 5., je več kot sto ljudi spoznalo delovanje Hiše. Oskrba umirajočih je veliko več kot lajšanje simptomov bolezni in skrb za fizično udobje. Zdravstvena stroka poskrbi za lajšanje simptomov, obenem pa se v Hiši Ljubhospica posvetimo tudi psihosocialnemu in duhovnemu vidiku življenja. V letu 2018 smo oskrbeli 194 bolnikov in 388 svojcev.

Na dnevu odprtih vrat smo predstavili problematiko in izzive celostne hospic oskrbe, ki jo v Hiši Ljubhospica nudimo brezplačno. Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej, je poudaril: »Status delovanja Hiše Ljubhospica je kljub ogromnim potrebam na tem področju še vedno neurejen tako statusno kot finančno.« Čeprav je dostojanstveno umiranje temeljna človekova pravica, stacionarni hospic v Sloveniji še vedno ni umeščen v državni načrt paliativne oskrbe in ni upravičen do javnih sredstev. Delovanje Hiše omogočajo izključno donacije, pri čemer glavni delež prispeva Lekarna Ljubljana. »Če znamo tako dobro poskrbeti za prvih 10 let življenja, ne vidim razloga, da tako zanemarjamo zadnja leta življenja«, je še dodal. Sledil je pogovor o tem, kako lahko zdravnik še vedno podpira bolnika, četudi se ta spopada z minljivostjo in zanikanjem stanja neozdravljive bolezni. Zdravnica Hiše Ljubhospica Helena Rožmanc Drašler, je razložila, da se vedno vpraša, kakšne

6

#ZDRAVO

Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej ob Dnevu odprtih vrat Hiše Ljubhospica.

koristi ima od terapije bolnik. Podobno je tudi z drugimi telesnimi potrebami. »Bolnik je umirajoči in procesi se odvijajo v to smer. Svojci pogosto ne razumejo, da telo umirajočega začne odklanjati hrano, ker ga ta obremenjuje. Tudi svojci se morajo naučiti sprejemati odhajanje«, je povedala. Vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink, je spregovorila o duhovnem vidiku človeka, ki ob upadanju telesne moči

nenadoma dobi več prostora, da se izrazi. »Človek se ob zaključevanju življenja pogosto preobrazi iz umnika v srčnika«, je odzvanjalo iz ene izmed številnih ganljivih zgodb o spremljanju umirajočih, ki jih je povedala. Na koncu je sledila predstavitev prostovoljstva in njegovega pomena ob umirajočih. Obiskovalci so se lahko sprehodili po Hiši, si ogledali prazno sobo in se pogovorili s strokovnim osebjem Hiše.

Slovenski dezinfekcijski robot pomaga hiši Ljubhospic Slovensko visokotehnološko podjetje UVC Solutions iz Celja je razvilo prvega evropskega robota za izjemno učinkovito UVC dezinfekcijo prostorov zdravstvenih ustanov. S to inovacijo bolnišnične okužbe upadejo za tretjino, s tem pa se razbremeni paciente, svojce in zdravstveno osebje. V Hiši Ljubhospica skrbimo za urejene in čiste prostore tudi s tovrstno dezinfekcijo, ki jo za nas podjetje UVC Solutions opravlja brezplačno.


STROKOVNO

Piki žuželk in nega kože po pikih

Za razliko od čebele je osa napadalna in vhko la enem samem napaduneje. piči večkrat in moč pri Nanje bodite pozorni uživanju hrane na prostem.

Marija Aleksič, farm. teh., Lekarna Citipark

Piki večine žuželk so si na videz podobni in niso posebej nevarni, le neprijetni. Izzovejo blago alergijsko reakcijo, ker s pikom pod kožo človeka vbrizgajo slino ali strup, to pa povzroči manjšo srbečo oteklino, ki lahko traja nekaj ur ali dni. Piki žuželk se med seboj razlikujejo in vsak posameznik se drugače odzove nanje. KOMARJI: Komarji pikajo, ker potrebujejo beljakovine iz krvi za nastajanje svojih jajčec. Ko komar piči, s cevastim ustnim delom prebode kožo in zaužije kri. Pičena oseba ne izgubi omembe vredne količine krvi, vendar pa komarjeva slina razdraži kožo. To povzroči neprijeten občutek in človeka sili, da se praska. Mesto pika razkužimo, saj s tem zmanjšamo nevarnost morebitne okužbe. Zelo pomembno je tudi, da se ne praskamo, čeprav zelo srbi. S praskanjem lahko v svoje telo vnesemo bakterije, zaradi česar lahko pride do okužb. Če mesto vboda oteče, si pomagamo s hladnimi obkladki. Srbenje in alergijsko reakcijo zmanjšamo, če uporabimo pripravke, ki vsebujejo antihistaminik, aloe vero, izvleček kamilice, eterično olje čajevca in gele s hladilnim učinkom.

OSE, ČEBELE, SRŠENI: Čebele niso napadalne in pičijo le, če se počutijo ogrožene ali če so ogrožena njihova bivališča. Čebele po piku pustijo želo v koži, čmrlji pa ne. Ose in sršeni so po naravi napadalni. Osje želo je gladko, zato ga osa z lahkoto izvleče in znova piči. Piki pri večini ljudi povzročijo bolečo oteklino, ki na mestu pika ostane nekaj dni. Zaželeno je, da ukrepamo takoj. Pik povzroči skelečo bolečino in srbenje, kmalu pa nastaneta še oteklina in rdečina. Pri piku čebele čim prej odstranimo želo, da se strup ne sprosti v celoti. Paziti moramo, da ne prebodemo vrečice s strupom, ki je povezana z želom. Mesto vboda speremo z večjo količino vode. Prizadeto mesto moramo hladiti, saj s tem zmanjšamo vnetno reakcijo in upočasnimo prodiranje strupa v kr vni obtok. Mesto vboda namažemo z lokalnim antihistaminikom in antiseptično kremo, da ublažimo vnetje in srbenje. Pik ose je podoben piku čebele. Mesto pika postane rdeče in oteklo, občutimo bolečino in pekoč občutek, pozneje pa nastopi srbečica. Mogoča je celo krvavitev na koži. Osa lahko piči tudi večkrat v enem samem napadu, saj želo ne ostane v žrtvi kot pri čebeli. Na oteklino položimo hladen obkladek, vnetje pa pomirimo z antihistaminsko kremo. Če nas piči sršen, prizadeto območje močno oteče in pordi, lahko nastanejo tudi mehurji. Bolečina je po navadi večja

Mesto vboda speremo z vodo, hladimo in namažemo z lokalnim antihistaminikom. Vročina, modrikaste/otekle ustnice, težko požiranje in dihalna stiska so posledica hujše alergijske reakcije obisk zdravnika je nujen! kot pri piku ose. V primeru, da po piku okončine postajajo hladne, pomodrijo ustnice ali celo uhlji, se pojavi dihalna stiska, je obisk zdravnika nujen. Kadar je reakcija na pik močneje izražena, vzamemo sistemski antihistaminik v obliki tablet, ki je v lekarni na voljo brez recepta. Alergikom na pike žuželk svetujemo, da imajo ves čas pri sebi komplet za samopomoč pri pikih. V OMENJENIH PRIMERIH POIŠČITE ČIM HITREJE ZDRAVNIŠKO POMOČ: • Če vas piči več žuželk hkrati. Številni piki so lahko nevarni, tudi če nimate alergijske reakcije. • Če se na mestu pika pojavijo mehurji ali obsežnejše vnetje. • Če se pojavijo težave z dihanjem, vročina, huda bolečina, oteklina, ki se širi. • Če se pojavi otekanje ustnic in težko požiranje.

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Probiotiki

Probiotiki so mikroorganizmi, ki ob zadostni količini ugodno vplivajo na naše zdravje in imunski sistem.

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

V prebavnem traktu se nahaja več kot 40 trilijonov mikroorganizmov, večinoma bakterij, prisotni so tudi virusi in glivice. Z gostiteljem živijo v simbiozi, npr. vplivajo na prebavo in absorpcijo hrane, na imunski sistem ter tvorijo pregrado, ki ščiti pred naselitvijo patogenih bakterij. BAKTERIJE POSKRBIJO ZA RAVNOVESJE V ČREVESNI FLORI Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje probiotike kot žive mikroorganizme, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja. Mednje uvrščamo nekaj deset različnih mikroorganizmov oz. njihovih sevov. Med najpogosteje uporabljene seve sodijo mikroorganizmi iz vrst Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis lactis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii itd. Pomembna je količina zaužitih živih mikroorganizmov, ki naj bi bila med 0,1 in 10 milijardami, odvisno od priporočil za posamezen sev. Za vsak sev

ali kombinacijo sevov so značilni specifični učinki in jih ni mogoče posploševati, zato je učinkovitost in varnost treba dokazati s študijo. Pomembno je zagotoviti, da mikroorganizmi ostanejo živi do konca roka uporabnosti izdelka in tudi, da živi dosežejo mesto delovanja. Nekateri mikroorganizmi so odporni na vplive okolja in prebavnega trakta, npr. na vlago in želodčno kislino, medtem ko so drugi zelo občutljivi in v določenih pogojih ne preživijo. Preživetje občutljivih mikroorganizmov pa se lahko zagotovi na različne načine, npr. z dodatkom oligofruktoze, z oblaganjem mikroorganizmov z zaščitno oblogo, s posebnimi pogoji shranjevanja, pakiranji, ki varujejo mikroorganizme, jemanjem po obroku itd. ŠTUDIJE KAŽEJO NA UČINKOVITOST PROBIOTIKOV Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ni odobrila zdravstvenih trditev za prehranska dopolnila in ostala živila, ki vsebujejo probiotike. Kljub temu pa

Pomembno je zaužiti ustrezno količino živih mikroorganizmov in zagotoviti, da dovolj živih mikroorganizmov pride na mesto delovanja. Probiotike predstavljajo različni sevi. Ker ima vsak sev specifične učinke, teh ni mogoče posploševati. 8

#ZDRAVO

različne klinične študije kažejo učinkovitost posameznih sevov mikroorganizmov za lajšanje prebavnih težav, kot so npr. driska, zaprtje, napihnjenost, sindrom razdražljivega črevesja, ulcerozni kolitis in druge. Poleg živil in prehranskih dopolnil so na voljo tudi zdravila, ki vsebujejo mikroorganizme. Tako kot vsa druga morajo tudi probiotična zdravila izpolnjevati pogoje o varnosti, kakovosti in učinkovitosti. Uporabljajo se za lajšanje težav, kot so napenjanje, prebavne motnje zaradi virusnih in bakterijskih okužb prebavil, pri potovalnih driskah, ob zdravljenju z antibiotiki ter obsevanju trebušnih in medeničnih organov.

Določena hrana, npr. jogurt ali drugi mlečni izdelki, je lahko obogatena z mikroorganizmi.

NA KRATKO Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja.


STROKOVNO

Noge in vensko popuščanje Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana SINDROM NEMIRNIH NOG, KRČI IN BOLEČINA Venska insuficienca ali vensko popuščanje je kronična napredujoča bolezen, za katero so značilni krči in bolečina v nogah. Noge so pogosto nemirne, utrujene in težke, prav tako se lahko pojavita tako srbečica in pekoči občutek v nogah kot tudi zatekanje goleni ali gležnjev. Simptomi se poslabšajo čez dan in po dolgotrajnem stoječem delu. Težave so izrazitejše v poletnem času, ker se vene zaradi vročine še dodatno razširijo. Pri ženskah se poslabšajo v obdobju pred menstruacijo in v času nosečnosti. Zaradi venskega popuščanja trpi med 50 in 60 % odraslih žensk in do 50 % odraslih moških. Ker je bolezen kronična

Vsak drugi odrasli trpi za neprijetnimi težavami z nogami, je an katerih vzrok je zastajočine krvi v venah. Zaradi vr i se poleti simptom še poslabšajo.

in napredujoča je ne moremo pozdraviti, lahko pa ustavimo ali vsaj upoč asnimo njeno napredovanje s pravilnimi ukrepi, npr. zdravim življenjskim slogom, uravnavanjem telesne teže, telesno dejavnostjo, prenehanjem kajenja, uporabo kompresijskih nogavic in drugimi.

MERITEV PRETOKA VENSKE KRVI V NOGAH V Lekarni Ljubljana poleg svetovanja o omenjenih ukrepih izvajamo tudi fotopletizmografske merit ve. Gre z a n e b o l e č o, h i t r o i n p r e p r o s t o presejalno metodo, ki nam da podatek o u č i n k o v i t o s t i m i š i č n e č r p a l k e. Glede na rezultat meritev se lahko težave izključijo, se svetujejo zaščitni ukrepi ali pa se osebo napoti naprej na preiskave k zdravniku, ki postavi diagnozo in predpiše nadaljnje ukrepe.

STROKOVNO

Okužbe sečil Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana ZNAKI VNETJA SEČIL Znaki okužbe sečil so pogosto in pekoče uriniranje majhnih količin seča, siljenje na vodo, urin je moten in neprijetnega vonja, lahko tudi krvav. Prisotne so lahko bolečine v predelu mehurja. To so običajni znaki vnetja mehurja (cistitis), pri vnetju ledvic (pielonefritis) pa je prisotna bolečina v ledvenem delu, značilna sta slabo počutje in povišana telesna temperatura, lahko tudi mrzlica. Za izboljšanje oziroma odpravo težav lahko veliko naredite tudi sami. Pijte veliko vode ali nesladkanih čajev (2–3 l na dan), odvajajte urin na dve do tri ure, izogibajte se pitju kave, alkohola, gaziranih pijač, pravega čaja, ne uporabljajte penečih se kopeli in agresivnih čistilnih sredstev za intimno higieno.

PRI BLAŽJIH TEŽAVAH SI LAHKO POMAGAMO SAMI Če so težave blažje, ne trajajo dlje kot dva dni in se ne stopnjujejo, si lahko pomagate tudi sami. Uporabljate lahko zdravilne rastline, ki jih dobite v lekarni. Na voljo so v obliki posušene droge ali njihovih izvlečkov, vgrajenih v različne izdelke. Najbolj raziskana zdravilna rastlina je vednozeleni gornik. Deluje protivnetno, pospešuje izločanje seča in s tem izpiranje sečnih poti, zato je med zdravljenjem, ki naj ne traja več kot 1 teden, potreben povečan vnos tekočine. Vednozelenega gornika naj ne uporabljajo nosečnice, doječe matere in otroci, mlajši od dvanajst let. KDAJ OBISKATI ZDRAVNIKA Zdravnika obiščite, če v urinu opazite kri, imate močne bolečine in visoko

temperaturo. Enako ravnajte, če ste starejši od 65 let, imate sladkorno bolezen, ledvične kamne, se vam je vnetje ponovilo ali traja že dlje časa. Posebna skupina so nosečnice in otroci, mlajši od 12 let, ki morajo vedno obiskati zdravnika, saj nezdravljene okužbe lahko pustijo trajne posledice in povzročajo zaplete. Tako velja tudi za ženske, ki imajo poleg vnetja sečil še izcedek iz nožnice. Zdravnik vam bo potem, ko bo ocenil resnost okužbe, morda predpisal protimikrobno zdravilo ali vas napotil na nadaljnje preiskave.

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Ledvice Na nastanek okvare ledvic pomembno vplivata povišan krvni tlak ter sladkorna bolezen.

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana LEDVICE SO POMEMBEN ORGAN IN OPRAVLJAJO VEČ FUNKCIJ: • izločevalno, ker omogočajo izločanje presnovkov iz telesa; • urejevalno zaradi omogočanja homeostaze elektrolitov in vode; • hormonsko z izločanjem renina, eritropoetina in prostaglandinov; • presnovno z nastajanjem aktivne oblike vitamina D.

• znaki vnetja zaradi imunskega odziva (npr. nefrotski sindrom) pa so penjenje seča zaradi prisotnosti beljakovin, otekline in povišan krvni tlak. NENADNA OKVARA LEDVIC Kadar nenadno okvaro odkrijemo in zdravimo dovolj zgodaj, se delovanje ledvic običajno hitro izboljša. V nekaterih primerih je potrebno začasno zdravljenje s hemodializo − postopkom, pri katerem se kri očisti v umetni ledvici.

S staranjem se delovanje ledvic postopno zmanjšuje. V primeru pridruženih bolezni, povišanega krvnega tlaka, ateroskleroze, srčno-žilnih bolezni in kronične ledvične bolezni, je upadanje njihovega delovanja še hitrejše.

Pri nezdravljeni nenadni okvari se zaradi zmanjšanega delovanja ledvic v telesu kopičijo sečnina in drugi produkti presnove. Pojavijo se znaki, kot so utrujenost, srbenje kože, slabost, bruhanje, apatija, zmedenost, mišični krči, težko dihanje zaradi nabiranja vode v pljučih, motnje srčnega ritma zaradi povečanja koncentracije kalija v krvi, povečana nagnjenost h krvavitvam. Govorimo o tako imenovanem uremičnem sindromu.

ZNAKI OKVARE LEDVIC Značilni znaki okvare ledvic glede na vzrok so naslednji:

Nezdravljeni zapleti nenadne okvare ledvic lahko vodijo do odpovedi ledvic, kome in smrti zaradi motenj srčnega ritma.

• pri izgubi telesnih tekočin: žeja, nizek krvni tlak, pospešen srčni utrip, oslabelost in omedlevica; • pri bakterijski okužbi ledvic: povišana telesna temperatura, bolečine v ledvenem delu, pekoč občutek pri uriniranju in neprijeten vonj seča; • pri zapori odtoka seča: bolečine v spodnjem delu trebuha, napihnjen trebuh, zmanjšano ali povsem zavrto izločanje seča in otekanje nog; • za sečne kamne so značilni krvav urin in bolečine v predelu sečevodov;

Trajna ali dlje časa trajajoča ledvična bolezen je okvara delovanja ledvic, ki traja več kot tri mesece. Govorimo o kronični ledvični bolezni, ki najpogosteje nastane kot posledica povišanega krvnega tlaka in sladkorne bolezni.

Vzroki okvare delovanja ledvic so lahko različni. Kadar okvara nastane nenadoma, govorimo o nenadni okvari, če pa delovanje ledvic slabi počasi, govorimo o kronični ledvični bolezni.

10

#ZDRAVO

KRONIČNA LEDVIČNA BOLEZEN Trajno ledvično bolezen glede na ohranjenost delovanja ledvic delimo na več stopenj. Pri prvih dveh bolniki običajno nimajo izraženih bolezenskih znakov. Pri višjih stopnjah, ko glomerulna filtracija upade pod 60 ml/min, se začnejo kazati zapleti bolezni, kot so povišan krvni tlak, slabokrvnost, presnovna zakisanost organizma, povečane koncentracije kalija in fosfatov v krvi.

RIZIČNE SKUPINE Tveganje za nastanek trajne ledvične bolezni je povečano pri: • • • • • • •

osebah s sladkorno boleznijo, bolnikih s povišanim krvnim tlakom, kadilcih, bolnikih s srčno-žilno boleznijo, pri predebelih ljudeh, starejših od 60 let, ljudeh z družinsko obremenjenostjo z ledvično boleznijo.

Zelo pomembno je, da kronično ledvično bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, saj lahko z ustreznimi ukrepi upočasnimo njeno napredovanje in zmanjšamo nastanek srčno-žilnih dogodkov, ki so najpogostejši vzrok smrti ledvičnih bolnikov. Najpomembnejši ukrepi pri preprečevanju napredovanja kronične ledvične bolezni so zdravljenje povišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni in preprečevanje izločanja beljakovin s sečem. Povišan krvni tlak okvari ledvice, zato si ga pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo prizadevamo znižati pod priporočeno vrednost 140/90 mm Hg. LEDVICE IN SLADKORNA BOLEZEN Povišana raven glukoze v krvi povzroči diabetično ledvično bolezen, ki se kaže z zmanjšano glomerulno filtracijo in izločanjem beljakovin s sečem. Pri osebah s sladkorno boleznijo je pomembno, da s primernim zdravljenjem skrbimo za urejenost sladkorne bolezni, saj tako upočasnimo napredovanje diabetične ledvične bolezni in posledično kronične ledvične bolezni.


STROKOVNO

Vitamin D Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Vitamin D je v maščobi topen vitamin in edini med vitamini, ki ga naše telo lahko pod vplivom sončnih žarkov sintetizira samo. V živilih rastlinskega izvora se nahaja kot ergokalciferol (vitamin D2), v živilih živalskega izvora pa kot holekalciferol (vitamin D3). VITAMIN D SODELUJE V ŠTEVILNIH BIOKEMIJSKIH PROCESIH V ORGANIZMU, POTRJENE PA SO NASLEDNJE ZDRAVSTVENE TRDITVE: • prispeva k normalni absorpciji kalcija in fosforja, • prispeva k normalni ravni kalcija v krvi, • prispeva k ohranjanju zdravih kosti, • prispeva k delovanju mišic, • prispeva k ohranjanju zdravih zob, • prispeva k delovanju imunskega sistema, • ima vlogo pri delitvi celic. PREPREČEVANJE RAHITISA Dojenčki in majhni otroci so še posebej izpostavljeni tveganju pomanjkanja vitamina D, saj jih poleti zaščitimo pred sončnimi žarki. Pomanjkanje vitamina D pri dojenčkih in majhnih otrocih povzroča rahitis, zato dobijo vsi dojenčki, običajno že ob odpustu iz porodnišnice, predpisane kapljice z vitaminom D v odmerku 400 IE (10 μg) dnevno. Pozorni moramo biti, da dodajamo vitamin D v predpisanih odmerkih in priporočenega dnevnega vnosa ne prekoračimo. Odmerek vitamina D je enak za dojenčke, ki so dojeni, in dojenčke, ki se hranijo z adaptiranimi mlečnimi formulami. POTREBE SE SPREMINJAJO Z LETNIMI ČASI Ker se vitamin D lahko tvori tudi v človeškem telesu, se potrebe po dodatnem vnosu spreminjajo z letnim

časom ter glede na izpostavljenost sončni svetlobi. Priporočeni dnevni odmerki (PDV) vitamina D za posamezne starostne skupine po priporočilih nemškega prehranskega zdr uženja DACH so prikazani v tabeli in veljajo v primeru, če telo zaradi različnih vzrokov vitamina D ne tvori (vir NIJZ): STAROSTNA SKUPINA

PDV (μG / dan)

Dojenčki (do 12 mesecev)

10

Otroci (od 1 do 15 let)

20

Najstniki in odrasli (od 15 do manj kot 65 let)

20

Odrasli (od 65 let)

20

Nosečnice

20

Doječe matere

20

1 μg = 40 mednarodnih enot (IE)

Vitamin D dodajamo pri otrocih in nedonošenčkih za preprečevanje rahitisa in za preprečevanje pomanjkanja vitamina D pri malabsorpciji. Dodajamo ga tudi, ko izpostavljanje sončni svetlobi ni možno, npr. pozimi, ter kot dodatek k prehrani ob dokazanem pomanjkanju. Zdravila z vitaminom D se uporabljajo za zdravljenje določenih bolezni, npr. hiperparatiroidizma in ledvične osteodistrofije kot tudi za preprečevanje rahitisa pri otrocih in osteoporoze pri odraslih. Najbogatejši prehranski viri vitamina D so z maščobo bogata živila, kot so mastne ribe (sardine, losos, tuna), jetra, jajčni

rumenjak, mleko in mlečni izdelki ter živila, obogatena z vitaminom D. Živila rastlinskega izvora vsebujejo zelo majhne količine vitamina D. Vitamin D si lahko odrasli zagotovimo z redno zmerno izpostavljenostjo soncu. V Sloveniji lahko dnevno potrebe po vitaminu D med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljeni obraz in roke. Dopolnjevanje prehrane z vitaminom D je priporočljivo za bolj t vegane populacijske skupine, kot so npr. kronični bolniki, ki so vezani na notranje bivalne pogoje, ali bolnike, ki se morajo izogibati sončni svetlobi, in za temnopolte posameznike. Za nosečnice in doječe matere velja podobno kot za splošno populacijo, da se jemanja večjih odmerkov vitamina D, kot je priporočeni dnevni vnos, ne svetuje. Ob prepoznanem pomanjkanju vitamina D lahko zdravnik predpiše zdravljenje z zdravili, ki vsebujejo vitamin D. NE PRETIRAVAJMO Z DODATNIM VNOSOM VITAMINA D, ČE NI POTREBE Prekomerni vnos vitamina D ni možen s prekomerno izpostavljenostjo soncu, možen pa je z vnosom zdravil in prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin D. Zato je treba vedno upoštevati skupni dnevni vnos vitamina D iz vseh prehranskih virov – hrana, obogatena živila, zdravila ter prehranska dopolnila.

#ZDRAVO

11


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana Ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana 20% POPUST na vse plačljive storitve.

*

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN ** MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

*

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) *

Cena storitve je 2,00 €.

*

Bežigrajski dvor

17. 06. 2019

09.00-12.00

Centralna lekarna

05. 08. 2019

09.00-12.00

Lekarna pri polikliniki

17. 06. 2019

15.30-17.30

24. 07. 2019

07.30-10.00

20. 08. 2019

07.30-10.00

Metelkova

16. 07. 2019

15.30-17.30

Šentvid

17. 06. 2019

15.30-17.30

Škofljica

17. 06. 2019

15.30-17.30

Lekarna ZD Grosuplje

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

26. 06. 2019

15.00-18.00

Ivančna Gorica

24. 06. 2019

09.00-12.00

11. 07. 2019

12.30-14.00

21. 08. 2019

12.30-14.00

JE

SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI STORITEAVČNA BREZPL VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

Centralna lekarna

Črnuče Ivančna Gorica

Metelkova

Šentvid Škofljica

12

#ZDRAVO

15.00-18.00

02. 09. 2019

15.00-18.00

Fužine

20. 06. 2019

09.00-12.00

Grosuplje

17. 06. 2019

09.00-12.00

Koseze

19. 06. 2019

09.00-12.00

Lekarna pri šišenski knj.

13. 06. 2019

09.00-12.00

Levstik

20. 06. 2019

13.00-16.00

17. 06. 2019

14.00-17.00

27. 08. 2019

09.00-12.00

Miklošič

19. 06. 2019

15.00-18.00

Moste

18. 06. 2019

09.00-12.00

Nove Jarše

01. 07. 2019

09.00-12.00

Polje

20. 06. 2019

09.00-13.00

14. 06. 2019

10.00-13.00

02. 07. 2019

09.00-12.00

03. 07. 2019

09.00-12.00

13. 06. 2019

09.00-12.00

22. 08. 2019

09.00-12.00

Tehnološki park

05. 07. 2019

09.00-12.00

Trzin

21. 06. 2019

09.00-12.00

19. 06. 2019

09.00-12.00

08. 08. 2019

09.00-12.00

Vnanje Gorice

26. 08. 2019

09.00-12.00

WTC

04. 07. 2019

09.00-12.00

Rakovnik

Črnuče

Šentvid

01. 07. 2019

Citipark

Metelkova

Meritev glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

Cena storitve svetovanje ob meritvah glukoze je 2,00 €. Cena storitve svetovanje ob meritvah holesterola je 4,50 €.

**

14. 06. 2019

09.00-12.00

26. 06. 2019

09.00-12.00

10. 07. 2019

09.00-12.00

21. 08. 2019

09.00-12.00

19. 06. 2019

15.00-18.00

17. 07. 2019

15.00-18.00

19. 08. 2019

09.00-12.00

17. 06. 2019

14.00-17.00

16. 07. 2019

15.30-17.30

27. 08. 2019

09.00-12.00

10. 07. 2019

12.30-14.00

20. 08. 2019

12.30-14.00

17. 06. 2019

15.30-17.30

Savska Šiška

Vila Urbana

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

PLETIZMOGRAFIJA *

*

Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

Brdo

24. 07. 2019

09.00-12.00

Horjul

19. 06. 2019

09.00-12.00

Šiška

17. 07. 2019

09.00-12.00

Tehnološki park

18. 07. 2019

09.00-12.00

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerjev:


JE

V SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA STORITE ČNA EZPLA R B PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni)

SVETOVANJE OB MERITVAH GLIKIRANEGA * HEMOGLOBINA *

Cena storitve je 8,00 €.

Bežigrad

10. 07. 2019

09.00–12.00

Centralna Lekarna

20. 06. 2019

09.00–12.00

24. 06. 2019

12.00–15.00

02. 09. 2019

12.00–15.00

13. 06. 2019

09.00–13.00

17. 07. 2019

08.00–11.00

22. 08. 2019

08.00–11.00

31. 07. 2019

09.00–12.00

27. 07. 2019

09.00–11.30

17. 08. 2019

09.00–11.30

03. 07. 2019

07.30-10.00

21. 08. 2019

07.30-10.00

SVETOVANJE O NEGI KOŽE

19. 06. 2019

09.00–12.00

Bežigrad

09. 07. 2019

09.00–12.00

01. 07. 2019

09.00–13.00

CitiPark Fužine Grosuplje Ivančna Gorica Lekarna pri polikliniki

Lekarna ZD Grosuplje

Logatec

Mirje Rakovnik Savska

Metelkova WTC

Meritev glikiranega hemoglobina izvajamo s pomočjo partnerja:

Centralna lekarna

05. 07. 2019

14.00-16.00

01. 08. 2019

14.00-16.00

16. 07. 2019

12.00-14.00

20. 08. 2019

12.00-14.00

Fužine

14. 06. 2019

09.00-13.00

17. 06. 2019

08.00–12.00

Ivančna Gorica

24. 06. 2019

13.00-14.00

03. 09. 2019

08.00–12.00

Miklošič

27. 06. 2019

13.00-14.30

25. 07. 2019

13.00-14.30

20. 06. 2019

13.00–14.30

26. 06. 2019

09.00–15.00

16. 07. 2019

09.00–15.00

27. 08. 2019

09.00–15.00

27. 06. 2019

15.00–18.00

od ponedeljka do petka

10.00-14.00

SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

Škofljica

12.00-14.00 14.00-16.00

09.00–12.00

Citipark

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

SVETOVANJE PRI SAMOZDRAVLJENJU S HOMEOPATSKIMI ZDRAVILI Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. z dodatnimi znanji homeopatije svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01. 280 86 77. Medvode WTC Lekarna pri polikliniki

Ivančna Gorica

11. 07. 2019 18. 06. 2019

18. 06. 2019

Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC.

Centralna lekarna

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

09.00–13.00

BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet)

Mirje

09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00

30. 08. 2019

V JE STORITE ČNA A L P BREZ Miklošič

Citipark

12. 06. 2019 19. 06. 2019 26. 06. 2019 04. 07. 2019 10. 07. 2019 17. 07. 2019 24. 07. 2019 07. 08. 2019 13. 08. 2019 28. 08. 2019

27. 06. 2019 22. 08. 2019

V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

Metelkova

09.00-12.00 09.00-12.00

22. 07. 2019

09.00-12.00

11. 06. 2019

09.00-12.00

17. 06. 2019

15.30-17.30

Tehnološki park

od ponedeljka do petka od ponedeljka do petka od ponedeljka do petka 26. 06. 2019

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

10.00–14.00

10.00–14.00 07.30-19.00 10.00–12.00

18. 06. 2019

10.00–13.00

25. 07. 2019

15.00–18.00

28. 08. 2019 ponedeljek in torek od srede do petka

10.00–13.00 12.00–20.00 07.00–15.00

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Brdo, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Moste, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Moste, Grosuplje

#ZDRAVO

13


ZRELA LETA

BRUSNICA

KREMA Z OGNJIČEM

Prehransko dopolnilo z ekstraktom plodov ameriške brusnice v obliki kapsul. Ena kapsula vsebuje 72 mg proantocianidinov. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, 30 kapsul.

Kožo neguje in varuje pred škodljivimi vplivi okolja. Izvleček ognjiča in vitamin B5 ugodno delujeta na celjenje manjših ran, odrgnin in vnetij, 50 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 4,57 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 13,81 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

3,66 €

20%

RESVERATROL 150 MG

Medicinski pripomoček.

redna cena: 64,99 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

51,99 €

20%

0820 08240

080 8112

Naročanje in informacije

Hišni zdravnik

Klinika Doktor 24 d.o.o., Savska cesta 3, Ljubljana

· 15 % nižja cena za vsa sončna in korekcijska očala iz redne ponudbe

· Ob nakupu korekcijskih očal brezplačen pregled pri okulistu

Prva 2 meseca brezplačno za vse pakete Doktor 24 asistence

· 10 % popust za pregled pri okulistu.

*Popusti veljajo samo ob predložitvi Kartice zvestobe, na artikle iz redne ponudbe ali podpisu nove pogodbe med 13.6. do 2.9. 2019.

20%

AKTUALNE IN POUČNE KNJIGE IZ LEKARNE 2po0pu%st LJUBLJANA tz

a ime i k e K ar tn

os

Ugodnosti za imetnike Kartice zvestobe za vsa očala v Doktor 24 Optiki in pri vključitvi v Doktor 24 Asistenco

POPUST:

u go dn

Zdravstvene storitve po vaši meri in takoj

8

Akcija velja za knjige: • Ko se življenje obrne na glavo • Supermarket lepote • Skrivnostna aloja • Slikanice: Zmajček Malček čofne v lužo; Ranil sem se! Kaj naj storim?; Moje čudovito telo; Na pomoč, zbolel sem; Prdeča princesa; Nič več dude; Nič več plenic; Vedno sem čist; Čas pred zasloni.

e z ves tobe

redna cena: 17,18 € cena s Kartico zvestobe

#ZDRAVO

20%

Merilnik krvnega tlaka ima možnost priklopa na adapter, 60 spominskih mest in manšeto za obseg roke do 42 cm. Priložene baterije, 5 let garancije.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

14

POPUST:

NISSEI MERILNIK KRVNEGA TLAKA DS-11

Prehransko dopolnilo s suhim izvlečkom japonskega dresnika v obliki kapsul, 60 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

13,74 €

1

tic

11,05 €


ZRELA LETA

CEDRALEX

A. VOGEL VENAGEL

Cedralex krema za noge je poživljajoča krema za nego utrujenih nog z izvlečkom citronovca. Navlaži kožo, noge hladi in osveži, 150 ml.

Venagel vsebuje izvleček divjega kostanja. Po nanosu hladi in odpravlja občutek težkih, utrujenih nog, 100 g.

redna cena: 14,59 € cena s Kartico zvestobe

13,13 €

redna cena: 10,66 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

9,59 €

10%

FLEXIFORCE ICE GEL

2

POPUST:

10%

PHARMAVITAL KREMA RDEČE VINSKE TRTE

Medicinski pripomoček s hladilnim učinkom vsebuje alkohol, mentol in izvleček evkaliptola. Primeren je za uporabo pri zvinih, preobremenitvah, vnetju tetiv in pri udarninah, 100 ml.

Za masažo nog in stopal, 500 ml.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 11,90 € cena s Kartico zvestobe

10,12 €

redna cena: 7,50 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

6,00 €

15%

PHARMAVITAL KONJSKI BALZAM

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

2po0pu%st

e z ves tobe

Na voljo s hladilnim učinkom ali z grelnim učinkom - s čilijem, 500 ml.

1

POPUST:

20%

FEMIDOC URO EXPRESS

hladilni učinek

s čilijem-grelni učinek

Medicinski pripomoček femidoc za pomoč pri zdravljenju okužbe mehurja, ki jo je povzročila bakterija E.Coli in za zaščito pred ponovnim vnetjem. Aktivna sestavina v vrečki: 2 g D-manoze. Učinkuje že v 30 minutah po zaužitju. 14 vrečk. Medicinski pripomoček.

redna cena: 6,90 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,14 € cena s Kartico zvestobe

5,52 €

6,51 €

redna cena: 18,91 € cena s Kartico zvestobe

17,02 €

4

POPUST:

10%

Servier Pharma d.o.o., tel: 01 563 48 11 / DTX 0519O

(diosmin / flavonoidi, izraženi kot hesperidin)

www.bolezni-ven.si Lahkotne noge

Detralex, kombinacija flavonoidov, je venoaktivno zdravilo, ki deluje protivnetno. Že od prvih simptomov dalje uèinkovito zdravi boleèe, težke in otekle noge ter noène krèe v meèih. Pred uporabo natanèno preberite navodilo! O tveganju in neželenih uèinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

#ZDRAVO

15


Na voljo: ÄŒepki Glasba/plavanje prepreÄ?ujejo vstop vode v uĹĄesa (plavanje, tuĹĄiranje) in zmanjĹĄajo glasnost moteÄ?ih zvokov. GLASBA/ PLAVANJE redna cena: 3,50 â‚Ź cena s Kartico zvestobe

2,80 â‚Ź

1

ZA UPORABO V LETALU redna cena: 8,45 â‚Ź cena s Kartico zvestobe

6,76 â‚Ź

POPUST:

20%

2

POPUST:

20%

Gel za rane je brezbarvni hidrogel z dodanim antiseptikom, ki ĹĄÄ?iti rano pred okuĹžbo in ne peÄ?e. Hidrogel rano vlaĹži in ustvari tanek zaĹĄÄ?itni film, 20 ml. Medicinski pripomoÄ?ek.

ANTIMETIL INGVER

Vsebuje standardiziran suhi izvleÄ?ek ingverja. Primeren je za otroke od 3. leta starosti dalje, noseÄ?nice in dojeÄ?e matere, 30 tablet.

redna cena: 9,82 â‚Ź cena s Kartico zvestobe

7,37 â‚Ź

redna cena: 6,57 â‚Ź cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

25%

NEXCARE PRVA POMOČ

POPUST:

Izdelki so v embalaĹži, ki se vodotesno zapira in je priroÄ?na za potovanja, izlete ali ĹĄportne aktivnosti. 20 delni set vsebuje: 4 obliĹže Comfort (25 mm x 72 mm), 5 obliĹžev Active (19 mm x 72 mm), 2 obliĹža Active 360 (59 mm x 88 mm; vodoodporna, sterilna), 2 obliĹža Active maxi (50 mm x 101 mm; vodoodporna, sterilna); 1 steri strip (brezĹĄivni ĹĄiv 6 x 6 mm x 38 mm; sterilen); steri strip (brezĹĄivni ĹĄiv 3 x 6 mm x 75 mm, sterilen), 4 mokre robÄ?ke, 1 par rokavic (latex).

15%

BIOGAIA PROTECTIS

Ĺ˝veÄ?ljive tablete z okusom jagode vsebujejo bakterijo L. reuteri ProtectisÂŽ. Brez alergenov, za otroke in odrasle, 30 tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteĹženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 15,06 â‚Ź cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,39 â‚Ź cena s Kartico zvestobe POPUST:

7,52 â‚Ź

25%

ug o dn

2po0pu%st

POPUST:

20%

a ime t n i k e K a r

os

tz

2

e z ves tobe

3

tic

11,30 â‚Ź

a ime i k e K ar tn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteĹženo in raznovrstno prehrano.

OCTENISEPT GEL ZA RANE

2

tz

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteĹženo in raznovrstno prehrano.

ÄŒepki za uporabo v letalu upoÄ?asnijo hitre spremembe pritiska v predelu ob bobniÄ?u. Vsi Ä?epki so za veÄ?kratno uporabo. Na voljo v velikostih S in L, 2 Ä?epka.

5,58 â‚Ź

2po0pu%st

os

Izdelki vsebujejo kulture (L. gasseri, B.bifidum, B.longum), brez mleka, toplotno stabilne in odporne proti ĹželodÄ?ni kislini. Zagotovljena stabilnost v roku uporabe tudi po odprtju. Na voljo veÄ? vrst.

tic

KYO-DOPHILUS

u go dn

SWEDSAFE UĹ ESNI ÄŒEPKI

e z ves tobe

POTOVALNA LEKARNA

‡ƒ

€ ƒ ˆ‰  ƒ ŠÂ

           Â?Â? Â? Â?   Â?­Â?  € ‚  ƒ € „ Â?…†„  Â?­­  NaroÄ?nik oglasa: Carso d.o.o., www.carso.si

16

#ZDRAVO


POTOVALNA LEKARNA

LOKALNI ANTISEPTIK V PRŠILU

PROCULIN LENS, RAZTOPINA ZA NEGO LEČ – POTOVALNO PAKIRANJE

Dezinfekcijsko sredstvo, ki deluje proti širokemu spektru mikroorganizmov (bakterije, kvasovke, plesni, virusi) in je namenjen za hitro higiensko razkuževanje rok in drugih delov kože. Antiseptik v pršilu vsebuje tudi dekspantenol in ognjič, ki kožo ščitita in 50 ml 280 ml negujeta. Na voljo: redna cena: 3,20 € redna cena: 6,92 € 50 ml in 280 ml. Izdelano v Galenskem cena s Kartico zvestobe cena s Kartico zvestobe laboratoriju Lekarne 2,56 € 1 POPUST: 5,54 € 1 POPUST: 20% 20% Ljubljana.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 5,82 € cena s Kartico zvestobe

4,66 €

POPUST:

20%

e z ves tobe

Protialergijsko pršilo za nos z naravno sestavino ektoin in morsko vodo, ki je namenjeno preventivi in blaženju simptomov alergijskega rinitisa. Primeren je za otroke od zgodnjega otroštva in odrasle, 20 ml.

a ime i k e K ar tn

Medicinski pripomoček.

redna cena: 8,23 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

7,00 €

ORSalts

2

POPUST:

15%

TRAVEL LOLLIPOPS

Prehransko dopolnilo z elektroliti, mlečnokislinskimi bakterijami, prebiotiki in cinkom. Okus banane, 10 vrečk.

Lizike z okusom jabolka vsebujejo naravna ekstrakta ingverja in poprove mete. So brez glutena, laktoze in GSO. Prehransko dopolnilo s sladkorjem. Od 3. leta dalje, 3 lizike.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 4,33 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,09 € cena s Kartico zvestobe

6,88 €

1

AQUA MARIS® 4ALLERGY

tic

tz

1po0pu%st

os

Prehransko dopolnilo za odrasle in otroke z mikroenkapsuliranim sevom Lactobacillus rhamnosus GG. Na voljo: 15 ali 10 kapsul.

u go dn

WAYA® FORTE KAPSULE

Večnamenska raztopina za razkuževanje, shranjevanje, čiščenje, vlaženje in izpiranje leč ter odstranjevanje proteinskih nečistoč. Raztopina je primerna za vse tipe leč, vključno s silikonskimi lečami s hidrogelom. Priložena je tudi antibakterijska škatlica za leče s srebrovimi ioni. Potovalno pakiranje, 100 ml.

2

3,68 €

POPUST:

15%

1

POPUST:

15%

Za pomiritev kože

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

tic

u go dn

Zmaga nad razdraženo kožo

e z ves tobe

Pri čezmernem sončenju, pikih žuželk in ožigu meduz. Kožo prijetno hladi in je ne masti.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 13. 6. do 2. 9. 2019 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Naročnik oglasa je Krka d.d. 916-2018_KAMAGEL_Ad_190x87_SI.indd 1

5/29/2018 1:48:20 PM

#ZDRAVO

17


NEGA TELESA

ALOE VERA X2, ALOE ČISTI GEL IN KREMNI GEL

VLAŽILNA KREMA Z VITAMINI IN UV ZAŠČITO

Vlažilna krema za vsakodnevno nego mešane in suhe kože zagotavlja uravnotežen hidrolipidni sloj in zaščito kože. Obogatena z vitamini B5, E in A naredi kožo svežo, mehko in gladko. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, 50 ml.

Aloe čisti gel je namenjen negi kože po opeklinah in po pikih žuželk, 150 ml. Aloe kremni gel z vitamini A, B, E, niacinom in izvlečkom polžje sline hrani in neguje kožo, 150 ml.

2

POPUST:

20%

11,39 €

redna cena: 5,39 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20%

4,31 €

1

POPUST:

20%

FRUIT OF THE EARTH, ALOE VERA GEL

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE SENSITIVE

redna cena: 10,31 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 15,07 € cena s Kartico zvestobe

Vlažilna nega kože pri opeklinah, pikih insektov ter po britju ali depilaciji. Kožo ščiti pred zunanjimi dražljaji, spodbuja obnavljanje kože ter jo hladi in vlaži. Brez barvil, parfumov in alkohola, 170 g.

8,76 €

2

POPUST:

15%

Prebiotična hidratacijska nega s termalno vodo La RochePosay. Nega za občutljivo kožo, ki vlaži in pomirja. Primerna tudi za dojenčke. Na voljo dve vrsti: za suho in normalno občutljivo kožo, 40 ml.

12,06 €

3

POPUST:

20%

VICHY AQUALIA THERMAL GEL / KREMA

16,38 €

4

Namensko olje za nego kože, ki pomaga izboljšati videz brazgotin, strij in neenakomerne polti. Neguje tudi zrelo in izsušeno kožo. Na voljo 60 ml in 120 ml.

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 21,00 € cena s Kartico zvestobe

BIO-OIL

u go dn

Izdelek vsebuje mineralizirano termalno vodo Vichy, rastlinski sladkor in hialuronsko kislino naravnega izvora, ki uravnava ter ohranja vlažnost kože. Na voljo dve različici: za normalno do mešano kožo in za suho kožo, 50 ml.

POPUST:

22%

VICHY MINERAL 89 DNEVNI BOOSTER

MELVITA L'OR BIO IZJEMNO ZLATO OLJE

redna cena: 20,49 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 19,89 € cena s Kartico zvestobe

Dnevna nega za močnejšo in polnejšo kožo. Primeren je za vse tipe kože. Vsebuje 89% mineralizirane termalne vode Vichy in hialuronsko kislino, 50 ml.

15,98 € 18

#ZDRAVO

4

POPUST:

22%

100 % naravno suho olje, ki vsebuje arganovo olje, kendi olje, inca inchi olje, olje puščavskega datlja, olje kruhovca, se dobro vpije v kožo. Koža je nahranjena in mehka, lasje so svetleči, krepki in zaščiteni. 50 ml.

15,91 €

4

POPUST:

20%

e z ves tobe

8,08 €

ALOE KREMNI GEL redna cena: 14,24 € cena s Kartico zvestobe

tic

ALOE ČISTI GEL redna cena: 10,10 € cena s Kartico zvestobe


NEGA TELESA

MLEKO ZA ZAŠČITO PRED SONCEM ZF 20

100% ORGANSKO KAKAVOVO MASLO

redna cena: 8,34 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 10,17 € cena s Kartico zvestobe

Z dodatkom 100% organskega kokosovega olja je primerno za nego suhe, občutljive ali razpokane kože obraza in telesa ter za nego lasnih konic. Prav tako je primeren za nego kože po sončenju, za zaščito ustnic pred razpokami, preprečuje pa tudi nastanek strij. Po uporabi je koža navlažena, mehka ter prožna, 100 ml.

Vsebuje kombinacijo organskega in anorganskega zaščitnega sredstva. Velika vsebnost kakavovega masla in olivnega olja, ki kožo negujeta in ščitita pred izsušitvijo, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

6,67 €

2

POPUST:

8,14 €

20%

2

POPUST:

20%

VICHY IDEAL SOLEIL

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS

redna cena: 19,00 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 17,83 € cena s Kartico zvestobe

Lahki in sveži vodici za zaščito pred UVA/UVB žarki, ZF 30. Izdelka vsebujeta glicerin in vitamin E. Na voljo dve različici: vodica obogatena z beta karotenom in vodica s hialuronsko kislino za vlaženje kože in večji sijaj, 200 ml.

13,87 €

3

Krema za obraz z visoko zaščito pred UVA/UVB sončnimi žarki, ZF 50+. Nemastna in nelepljiva vodoodporna krema, ki ne draži oči in ne pušča belih sledi. Preizkušena pod dermatološkim nadzorom na občutljivi in reaktivni koži. Primerna za uporabo na koži, ki je nagnjena k alergijam na sonce, 50 ml.

POPUST:

13,02 €

27%

DERMISDOC SKINELAST

POPUST:

27%

HERPATCH HERPES SERUM

Tekoče prehransko dopolnilo s 5000 mg naravnega morskega kolagena, 100 mg hialuronske kisline, 10 mg resveratrola in vitaminom C. Brez glutena in laktoze, 500 ml.

Medicinski pripomoček v obliki seruma, ki tvori neviden film in omogoča mehansko zaščito obolelega predela, s čimer ublaži neprijetne simptome herpesa na ustnicah. Tako vzdržuje GRATIS H C HERPAT M mikrookolje prizadetega območja BALZA ter pomaga pri zmanjšanju občutljivosti in pospeševanju celjenja. Zaščiti in prekrije, 5 ml + GRATIS Herpatch balzam za zaščito pred herpesom, 5 g.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 15,49 € cena s Kartico zvestobe

13,94 €

3

3

redna cena:

POPUST:

9,95 €

10%

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

Naravni higienski vložki in tamponi iz 100% bombaža. Akcija velja za vse izdelke Lunay, na voljo več vrst higienskih vložkov in tamponov.

e z ves tobe

LUNAY

REMESCAR PAJKASTE ŽILICE INSTANT

Nudi izboljšanje videza kože s pajkastimi žilicami, saj tvori prozoren, tanek in zaščitni film čez obarvani predel kože, 40 ml. redna cena: 33,35 € cena s Kartico zvestobe

30,02 €

3

POPUST:

10%

#ZDRAVO

19


Krema za posvetlitev pigmentnih znamenj na koži. Na voljo dve različici: Original in Advanced. ZF 25, promocijsko pakiranje: 50 ml + 25 ml GRATIS.

e z ves tobe e z ves tobe

e z ves tobe

tic

a ime i k e K ar tn

os

14,32 €

tz

1po0pu%st

tic

os

GLOBULE redna cena: 15,91 € cena s Kartico zvestobe

VICHY DERCOS SENSITIVE ŠAMPON

ORIGINAL redna cena: 24,49 € cena s Kartico zvestobe

ADVANCED redna cena: 26,77 € cena s Kartico zvestobe

22,04 €

24,09 €

NAILDOC RAPID GEL

Šampon za občutljivo lasišče. Brez parabenov, brez silikona in brez barvil. Hipoalergen. Na voljo tri vrste: za normalne do mastne lase, za suhe lase in proti prhljaju, 200 ml.

Naildoc RAPID gel za zdravljenje glivične okužbe na nohtih. Odpravi glivice na površini nohta, preprečuje okužbo drugih nohtov, ščiti pred ponovno okužbo, z eteričnimi olji, za 500 nanosov, 5 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 18,86 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

16,97 €

25%

3

POPUST:

10%

u go dn

pršilo v prahu in krema

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

Naročnik oglasa je Advanta d.o.o., Dragomer, Stara cesta 7, 1351 Brezovica pri Ljubljani

Medicinska pripomočka, KAdermin krema in KAdermin pršilo v prahu se uporabljata za oskrbo in celjenje manjših ran, prask, odrgnin in opeklin.

 20

01/810-95-04

#ZDRAVO

 www.advanta.si

e z ves tobe

3

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 13. 6. do 2. 9. 2019 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelke prikazane na oglasu. Izdelki Microdacyn so medicinski pripomočki.

tic

redna cena: 14,50 € cena s Kartico zvestobe

10,88 €

a ime i k e K ar tn

FADEOUT KREMA

tic

u go dn

16,17

Medicinski pripomoček.

tz

u go dn

10

Vsebuje rastlinske izvlečke % za uravnavanje neprijetnih u p vaginalnih izcedkov po st tz in drugih oblik a ime i k e K ar tn razraščanja kandide ter pripomore k vzpostavitvi zdrave uravnovešene kože in osebne flore. Na voljo dve KREMA vrsti: Vaginalne redna cena: 17,97 € globule, 6 globul in cena s Kartico zvestobe Krema za intimno nego v tubi, 30 ml. €

2po5pu%st

os

KOLOREX

u go dn

Izdelki vsebujejo sestavine, ki zagotavljajo dolgotrajno vlaženje občutljive kože. Akcija velja za celotno linijo izdelkov Avène Hydrance.

Ictyane linija za vlaženje in hranjenje suhe kože obraza. Akcija velja za celotno linijo Ictyane, na voljo več vrst: lahka dnevna vlažilna nega z ali brez ZF 30, bogata nočna obnavljajoča nega ter micelarna voda.

a ime i k e K ar tn

os

tz

DUCRAY ICTYANE

tic

u go dn

AVÈNE HYDRANCE

1po5pu%st

e z ves tobe

NEGA TELESA


MALČKI

MALČEK MANDLJEVO OLJE

MALČEK OTROŠKI PONČO

redna cena: 6,22 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 14,90 € cena s Kartico zvestobe

Malček mandljevo olje je namenjeno vsakodnevni negi dojenčka, za čiščenje in zaščito suhe in občutljive kože. Koži daje prožnost in mehkobo, 150 ml, Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

2

POPUST:

20%

LOBELLO OTROŠKI KEKSI

Otroški keksi z vitamini in minerali. Na voljo keksi nevtralnega okusa ali z okusom banane za otroke starejše od 6 mesecev ter keksi nevtralnega okusa v obliki živalic za otroke starejše od 12 mesecev, 200 g.

POPUST:

40%

BIOGAIA PROTECTIS BABY Prehransko dopolnilo vsebuje kulturo L. reuteri Protectis®. Kapljice so primerne za jemanje že takoj po rojstvu, 5 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

10%

Nemasten, hipoalergenski losjon brez alkohola s prijetnim vonjem, razvit posebej za zaščito otrok. Primeren za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem. Nudi do 6 ur zaščite pred komarji. Primerno za otroke, starejše od 1 leta, 125 ml. Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

redna cena: 7,45 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

20%

LA ROCHE-POSAY CICAPLAST BAUME B5

2

POPUST:

25%

PARANIT, ŠAMPON ZA ZAŠČITO PRED UŠMI 2V1

Šampon lase hkrati čisti in ščiti pred ušmi. Nežna formulacija lase umije in zaščiti pred naglavnimi ušmi tako, da prekine življenjski krog uši in jih ustavi, še preden se lahko naselijo. Šampon lahko uporabljajo odrasli in otroci, starejši od 2 let, 200 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 10,07 € cena s Kartico zvestobe

6,04 €

2

POPUST:

40%

FEMIBION

Prehransko dopolnilo s folati, vitamini in omega-3 v obliki tablet. Na voljo več vrst: - Od načrtovanja nosečnosti do dopolnjenega 3. meseca nosečnosti (Femibion 1 z vitaminom D in jodom, 30 tablet in Femibion 1 z vitaminom D, 60 tablet). - Za potrebe nosečnic od 4. meseca naprej in za doječe matere (Femibion 2 z vitaminom D in jodom, 30 tablet + 30 kapsul in Femibion 2 z vitaminom D, 60 tablet + 60 kapsul). Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Balzam za nego razdražene kože, ki jo spremlja pekoč občutek. Primeren za odrasle, otroke in dojenčke, 40 ml.

9,46 €

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

e z ves tobe

1

JUNGLE FORMULA KIDS ZAŠČITA PROTI KOMARJEM, LOSJON ZA OTROKE

5,96 €

5

redna cena: 12,61 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 2,19 € cena s Kartico zvestobe

1,97 €

8,94 €

tic

4,98 €

Otroški pončo s kapuco iz 100% bombaža, potiskan z motivom zmajčka Malčka, dimenzije 64 x 62 cm, primeren za dečke in deklice. Proizvedeno v Sloveniji.

redna cena: 9,17 € cena s Kartico zvestobe

7,34 €

2

POPUST:

20%

#ZDRAVO

21


AKTIVNI V NARAVI

PERNATON

FUTURO SPORT TRAK ZA KOLENO

Pernaton izdelki vsebujejo izvleček zelenoustne morske školjke in so primerni za masažo pred in po športu. Vsebujejo tudi GAG-glukozaminoglikane in čisti perna ekstrakt. Izdelki so nemastni, se hitro vpijejo v kožo in imajo svež vonj. Akcija velja za: Pernaton gel 125 ml, 250 ml, 1000 ml; Pernaton Forte gel 125 ml in Pernaton roll-on gel, 75 ml.

Trak nudi stabilno oporo v vašem aktivnem življenju. Ima prilagodljivo zapiralo za individualno stabilizacijo kolena. Patentirana Tendom Pad™ blazinica ciljno masira del, ki vas boli in zmanjšuje pritisk na kolenske vezi. Na voljo v črni barvi, univerzalna velikost. redna cena: 17,92 € cena s Kartico zvestobe

14,34 €

a ime i k e K ar tn

os

tic

u go dn

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

Medicinski pripomoček.

3

POPUST:

20%

GLUKOZAMIN 300 MG e z ves tobe

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

tic

SOLGAR B KOMPLEKS Z VITAMINOM C Naravni izvor vitaminov B v kombinaciji z vitaminom C in rastlinskimi izvlečki, 100 tablet.

u go dn

SOLGAR PREHRANSKA DOPOLNILA

Prehransko dopolnilo z glukozaminom v obliki kapsul. Izdelek je namenjen zdravim osebam, starejšim od 18 let. Posebna previdnost pri uživanju prehranskega dopolnila Glukozamin 300 mg je potrebna pri osebah, ki so alergične na lupinarje ali glukozamin, diabetikih, osebah z glukozno intoleranco, osebah, ki se zdravijo s kumarinskimi antikoagulanti, osebah z znanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni (npr. povišan holesterol) in astmatikih. Pri teh osebah svetujemo, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom, 90 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

SOLGAR MAGNEZIJEV CITRAT Vsebuje magnezij v obliki citrata, 60 tablet.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 11,96 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

9,57 €

2

POPUST:

20%

BODITE NEUSTAVLJIVI nstvena di

a

mbinacij ko

MAGNEZIJ Krka 300

Mg+B2

Magnezij in vitamin B2 prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter normalnemu delovanju živčnega sistema.

e

Granulat za pripravo napitka vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2.

os

a ime i k e K ar tn

tic

u go dn

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

Magnezij prispeva tudi k delovanju mišic.

www.magnezijkrka.si Okus po pomaranči in limeti.

Brez konzervansov.

Brez umetnih barvil, arom in sladil.

Ena vrečka na dan.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za zdrav življenjski slog.

22

1309A-2018_MAGNEZIJ-KRKA_Ad_210x148_SI.indd 1

#ZDRAVO

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 13. 6. do 2. 9. 2019 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelek Magnezij Krka 300, 20 vrečk in 50 vrečk. Naročnik oglasa je Krka d.d.

17.8.2018 14:28:26


AKTIVNI V NARAVI

Vse za potovalno lekarno v

SPLETNO LEKARNO LJUBLJANA • • • •

Posebne spletne akcije. Brezplačna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu. Članki in nasveti strokovnih sodelavcev Lekarne Ljubljana. Posvetovanje s farmacevti prek spletnega obrazca Vprašajte farmacevta.

20 % POPUSTA

NA 1 IZDELEK PO VAŠI IZBIRI* S PROMOCIJSKO KODO POLETJE20 V SPLETNI LEKARNI LJUBLJANA www.lekarnaljubljana.si OD 13. 6. DO 30. 06. 2019

a ime t n i k e K a r

os

Top Pharma d.o.o., Ljubljana

www.toppharma.si

After Bite Kids Nepekoča krema nežno in v trenutku odpravi boleče posledice pikov insektov. Posebej je primerna za otroke.

After Bite Xtra Izdelek učinkovito lajša težave po pikih čebel, os, mravelj in ožigih meduz. Še posebej učinkovit je pri hujših reakcijah na pike.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od od 13.6. do 2.9.2019 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelke prikazane na oglasu.

VSE REŠITVE ZA POLETNE TEŽAVE

®

Naročnik oglasa:

After Bite 100% zanesljiva pomoč po piku komarjev, čebel, os, mravelj, muh, obadov ali ožigu rastlin. V obliki peresa.

www.zascitapredklopi.si

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

1po5pu%st

tz

Ben’s natural Naravna učinkovita zaščita pred piki insektov. Alternativa repelentom z DEET. Prijetno diši, je prijazen do kože in idealen za otroke.

Ben’s 30 Repelent s 30 % DEET in brez alkohola zagotavlja zanesljivo zaščito za vso družino pred klopi in drugimi insekti.

ug o dn

Najboljša nega po piku!

Nežno čiščenje soli in umazanije

Težave s suho kožo in prhljajem

Težave z ušesi

ug o dn

2po0pu%st

a ime t n i k e K a r

os

tz

NITE PARAZITOM! TO POLETJE SE IZOG

e z ves tobe

Najbolj učinkovita zaščita pred komarji, klopi in drugimi insekti!

tic

Brenči, pika, srbi in skeli …

tic

Kje je Ben’s? Ga je zmanjkalo?

e z ves tobe

* Promocijsko kodo lahko koristite ob enkratnem nakupu na en izbran izdelek v Spletni Lekarni Ljubljana (www.lekarnaljubljana.si). Promocijska koda je veljavna do 30. 06. 2019. Promocijske kode ni mogoče unovčiti na zdravila brez recepta, galenske izdelke, veterinarska zdravila brez recepta, začetne mlečne formule in knjige, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter na ostale izdelke, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje prodajo s popusti ali drugimi ugodnostmi. Promocijske kode ni mogoče unovčiti na izdelek, ki je že v akciji. Popusti se med seboj ne seštevajo.

NOVO

PAKIRANJE

Preprečevanje driske

RADIKALEN UČINEK PROTI 5 VRSTAM PARAZITOV ZAŠČITITE PSA IN OKOLICO PIPETE ZA PSE

BOLHE

KLOPI

KOMARJI PEŠČENE MUHE

MUHE

SRČNA GLISTA

KOŽNI NANOS Z NAJHITREJŠIM DELOVANJEM NA BOLHE IN KLOPE PO NOVI INFESTACIJI

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom. Naro~nik oglasa je Vetpromet d.o.o, www.vetpromet.si

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 13. 6. do 2. 9. 2019 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simboli~ne. Popust velja na izdelke: EFA PHYSIO šampon, Essential 6 sebo šampon, Essential oto in Pro –Enteric, ki so prikazani na desni strani oglasa.

#ZDRAVO

23


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

SPECIALIZIRANA PRODAJALNA LL VIVA LL Viva je sodobna specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, zdravili brez recepta ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

NOVO: MEDICINSKI PRIPOMOČKI NA NAROČILNICO V specializiranih prodajalnah LL Viva so za naše stranke odslej na voljo medicinski pripomočki na naročilnice za medicinske pripomočke. LL Viva je pogodbeni dobavitelj ZZZS za naslednje izdelke: ortoze za stabilizacijo udov in hrbtenice, kilne pasove, pripomočke pri težavah z odvajanjem seča in blata, pripomočke pri zdravljenju sladkorne bolezni, obvezilni material in raztopine, pripomočke za gibanje, stojo in sedenje (bergle, hodulje), sanitarne pripomočke (toaletni stol, sedež za kopalno kad), pripomočke pri umetno izpeljanem črevesju in urostomi. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije www.zzzs.si

www.llviva.si

STI UGODNO STOBE E V EZ KARTIC JO TUDI L O V NA I V LL VIV

KOLEDAR SVETOVANJ IN DOGODKOV: POSVET Z INŽENIRJEM ORTOTIKE IN PROTETIKE

PREDSTAVITEV AKTUALNE PONUDBE

LL VIVA PRISOJNA 21. 6. 2019 OD 10.00 DO 12.00 30. 8. 2019 OD 10.00 DO 12.00 27. 9. 2019 OD 10.00 DO 12.00

VSAK PONEDELJEK, LL VIVA PRISOJNA

LL VIVA POSTOJNA 27. 6. 2019 OD 12.00 DO 16.00 16. 7. 2019 OD 12.00 DO 16.00 18. 7. 2019 OD 16.00 DO 19.00 20. 8. 2019 OD 12.00 DO 16.00 23. 8. 2019 OD 16.00 DO 19.00

Na posvet se je treba naročiti.* Posamezen posvet traja 10 minut.

Prijava na posvet: •• osebno v LL Vivi •• po telefonu na 01 230 61 54 (Prisojna); 05 630 18 41 (Postojna) •• preko e-pošte na llviva.prisojna@llgrosist.si ali llviva.postojna@llgrosist.si

*

Vljudno vabljeni.

NOVO V PONUDBI SPECIALIZIRANE PRODAJALNE LL VIVA • SCHOLL PROFESIONALNA IN ŠPORTNA OBUTEV • DODATKI ZA STOPALA BERKEMANN

24

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


Pronacija stopala

Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.

pronacija

plosko stopalo

OIM Ortopedski inženiring Ljubljana

Dandanes velikokrat slišimo termina, kot sta pronacija in supinacija. V tem članku bomo posvetili pozornost predvsem prekomerni pronaciji stopala. Glede na višino medialnega vzdolžnega stopalnega loka, ki vpliva na plantarni odtis stopala in položaj petnice, lahko v osnovi razlikujemo 3 tipe stopala: • Normalno stopalo: medialni vzdolžni stopalni lok je srednje visok. To je najpogostejši tip stopala, ki ga opredelimo tudi kot nevtralno pronirano stopalo. • Visoko ali supinirano stopalo: vzdolžni stopalni lok je visok in petnica rahlo visi navzven. • Plosko stopalo ali pronirano stopalo: medialni vzdolžni stopalni lok je nizek ali vidno odsoten in petnica rahlo visi navznoter.

nevtralno stopalo

normalen lok

supinacija

visok lok

nestabilen, mlahav, zato je odriv precej manj učinkovit, veliko energije, namenjene hoji, se tako izgubi.

Izrazitejša pronacija pri ploskem stopalu je posledica spuščenega vzdolžnega stopalnega loka. Zaradi ploskega stopala običajno večina posameznikov tudi med hojo prekomerno pronira, vendar ne nujno. Posamezniki z normalno oblikovanim stopalnim lokom v statičnem položaju so prav tako lahko pretirani pronatorji v dinamični situaciji.

Rešitve: vedno je treba najprej pogledati biomehaniko hoje (tako dinamično kot statično). Na voljo so tako rešitve po meri kot tudi serijske. Po meri se pretirane pronacije urejajo z ortopedskimi vložki po meri, kjer lahko zelo natančno postavimo stopalo v nevtralno lego. Lahko se tudi prilagodi serijska obutev tako, da se prereže podplat in se vstavijo medialni klini. Pri serijskih rešitvah je na voljo športna obutev, kjer je ojačan notranji del podplata čevlja. To je sicer primerno zgolj pri manjših pronacijah. Efektivno pomagalo so tudi ortopedski čevlji oz. ortopedski natikači.

Pri nekaterih osebah je gib pronacije v fazi dostopa močno poudarjen, notranja stran gležnja se zvrne navznoter, in kar je še pomembnejše, ostane v tem položaju tudi v fazi odriva. Prekomerno proniran gleženj je

Tudi z ustreznimi vajami je možno učinkovito zmanjšati prekomerno pronacijo med gibanjem. Vaje so usmerjene predvsem v krepitev mišic v stopalnem loku ter v ustrezno kontrolo skočnega sklepa (gležnja) med gibanjem.

Višino posameznikovega stopalnega loka določa višina navikularne kosti.

MEMORY SISTEM

PAOLA

Spominska pena je zelo lahek, zračen in elastičen material, ki med uporabo absorbira telesno maso, nato pa se vrne v prvotno obliko. Zagotavlja dobro počutje in udobje stopala. Sabatini obutev vsebuje spominsko peno, na voljo je pester izbor moškh in ženskih modelov za pomlad in poletje.

velikost 36 - 41 redna cena: 56,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

45,52 20%

LUCREZIA

LUISELLA

redna cena: 61,90 €

redna cena: 70,90 €

velikost 36 - 41

akcijska cena s Kartico zvestobe

49,52

POPUST:

velikost 36 - 41

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

POPUST:

56,72 20% €

EMANUELE velikost 41 - 45

redna cena: 54,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

43,92€ 20%

Ob nakupu obutve iz kolekcije pomlad/poletje prejmete darilo: Dolgo žlico za obuvanje čevljev. Darilo je na voljo do razdelitve zalog, v specializiranih prodajalnah LL Viva.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

25

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

STROKOVNO


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Akcijska ponudba Aidapt izdelkov za kopalnico ZA VARNOST IN UDOBJE V KOPALNICI Predstavljamo vam pripomočke za kopalnico in sanitarije, ki so na voljo v specializiranih prodajalnah LL Viva. Naše strokovno osebje vam bo predstavilo bogato izbiro izdelkov za uporabo v kopalnici: toaletne stole, nastavke za straniščne školjke, sedeže za tuš ali kad, nočne posode, oprijemala za kopalnice in stranišča. Naši pripomočki za kopalnico so kakovostni in namenjeni pomoči vsem tistim, ki so gibalno ovirani ali želijo večje udobje pri vsakdanjih opravilih.

STENSKI STOL ZA PRHO Stenski stol za prho je nastavljiv po višini (po 25 mm) in zložljiv. Največja dovoljena teža uporabnika je 190 kg. Velikost izdelka 460 x 470 x 490 mm.

KAPA ZA UMIVANJE LAS Hiter in brezskrben način umivanja in osvežitve las brez uporabe vode. Kapo za umivanje las lahko uporabljate pri sobni temperaturi ali jo segrejete v mikrovalovni pečici. V paketu 4 kosi.

redna cena: 95,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 12,90 €

POPUST:

76,72€ 20%

POPUST:

10,32€ 20%

TOALETNI STOL

MOBILNA OPORA ZA WC

Toaletni stol je nastavljiv po višini, udoben in praktičen. Ima snemljive ročaje in snemljivo posodo (5 l).

Toaletna mobilna opora je nastavljiva po širini in višini, uporabnikom pa nudi maksimalno prilagodljivost. Za enostavno shranjevanje in transport se okvir enostavno razstavi.

Oblazinjen toaletni stol je primeren za uporabo v spalnici ali kopalnici.

Ustreza večini WC-jev. Največja dovoljena teža uporabnika je 190 kg.

redna cena: 79,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

63,92€ 20%

redna cena: 49,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

39,92

POPUST:

20%

STENSKI VAKUMSKI ROČAJ

LESENA KOPALNA KRTAČA

Stenski ročaj se pritrdi na steno s pomočjo vakuma. Zelo enostavno in hitro se namesti zahvaljujoč sesalnim skodelicam. Omogoča uporabo tako navpično in vodoravno, kot tudi pod kotom. Vgradnja brez poseganja v stene.

Z ergonomsko oblikovanim in izjemno dolgim ročajem je krtača idealna za uporabnike z omejenim gibanjem rok ali ramen. Velika, mehka ščetkasta glava in dolg, nagnjen ročaj nudita uporabnikom večjo samostojnost pri kopanju.

redna cena: 19,90 €

redna cena: 9,95 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

15,92

26

akcijska cena s Kartico zvestobe

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

7,96

POPUST:

20%


SEDEŽNA DESKA ZA KOPALNO KAD

PROTIZDRSNA PODLAGA ZA KOPALNO KAD ALI TUŠ

Deska za kad ima ročaj za lažji prenos in večjo stabilnost. Zagotavlja udobno sedenje in ima odprtine za odtekanje vode. Po širini nastavljivi nosilci so izdelani iz nedrseče gume, kar zagotavlja zanesljivo prileganje kadem različnih širin. Največja dovoljena teža uporabnika je 180 kg. Velikost sedišča je 760 x 350 mm.

Protizdrsna podlaga za kopalno kad ali tuš je namenjena večji varnosti v kopalnici in preprečevanju zdrsa. Gre za enostaven nanos na površino kadi ali tuša in ne kazi videza vaše kopalnice.

redna cena: 35,90 €

redna cena: 14,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

28,72€ 20%

11,92€ 20%

NOČNA POSODA S POKROVOM

STOL ZA PRHANJE Po višini nastavljiv stol, ki ustreza večini uporabnikov. Ima vgrajene ročaje za podporo in prenos. Lahek okvir omogoča lažji prenos in namestitev v prho.

Lahka plastična posoda s pokrovom in ročico za lažje prenašanje ter čiščenje. Primerna je za moško in žensko uporabo. Prostornina 2,5 litra.

Okvir je izdelan iz jekla in ima integrirane ročaje za dodatno podporo. Perforiran sedež za enostavno odtekanje vode. Največja dovoljena teža uporabnika je 190 kg.

redna cena: 9,63 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

redna cena: 37,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

7,70€ 20%

POPUST:

30,32€ 20%

NASTAVEK ZA WC

STOL ZA PRHANJE

Ergonomsko oblikovan nastavek za WC školjko. Izdelan je iz visoko kakovostne reciklirane plastike in je enostaven za čiščenje. Enostavno se pritrdi na WC školjko.

Kakovosten stol za prhanje je nastavljiv po višini. Ima integrirane ročaje na sedežu za podporo in prenos. Lahek okvir omogoča enostavno prenašanje v prho. Na voljo z ali brez naslonjala.

Brez pokrova, višina nastavka 5 cm.

Brez naslonjala

redna cena: 31,20 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

24,96

redna cena: 31,69 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

25,35

S pokrovom, višina nastavka 10 cm.

26,32

20%

Z naslonjalom redna cena: 50,90 €

redna cena: 32,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

40,72

POPUST:

20%

LL VIVA POSTOJNA

Odpiralni čas:

LL VIVA PRISOJNA

Odpiralni čas:

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41, E: llviva.postojna@llgrosist.si

Od ponedeljka do sobote: 9.00 - 20.00 Nedelja in prazniki zaprto.

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54, E: llviva.prisojna@llgrosist.si

Od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00 Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 13. 6. do 2. 9. 2019 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v specializirani prodajalni LL Viva Prisojna in LL Viva Postojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana. AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Akcijska ponudba Aidapt izdelkov za kopalnico


DRAGI MALČEK,

pomagaj nam ugotoviti, kaj zmajček Malček zelo rad počne, čeprav mu mama ravno to odsvetuje. Na desni sliki poišči predmete in jih poimenuj, vsaka prva črka predmeta je tudi del gesla nagradne igre. Prve črke predmetov po označenem vrstnem redu vpiši v spodnji kupon in07/06/201 izvedel boš, v čem zmajček Malček zares uživa. str 26.pdf 17 9 17:09 Nagradna igra bo potekala od 13. 6. do 31. 7. 2019. Nagrajenci boste o nagradi obveščeni po telefonu, navadni pošti ali e-pošti. Pri iskanju predmetov vam želimo veliko zabave, pri žrebu pa srečo. PREDMETI, KI JIH

IŠČEŠ: 7

10

11

9

8 2 C

5

1

ELIKSIR

M

6 Y

ELIKSIR

CM

4

MY

3

CY

CMY

K

NAGRADE:

10 X

SLIKANICA ZMAJČEK MALČEK ČOFNE V LUŽO

MALČEK PLIŠASTA IGRAČA

MALČEK X 10 NAHRBTNIK

KUPON

MALČEK NAGRADNA IGRA GESLO

S podpisom potrjujem, da se strinjam s pogoji sodelovanja v nagradni igri, ki so v celoti objavljeni na spletni strani www.lekarnaljubljana.si. Vsi podatki so obvezni.

10 X

1

2

3

4

5

6

7

Ime in priimek otroka: Naslov: Poštna številka in kraj: E-naslov ali telefonska številka starša ali skrbnika: Podpis starša ali skrbnika:

28

#ZDRAVO

8

9

10

3

11 Nagradna igra »Malček« traja do 31. 7. 2019. Kupon z geslom, zahtevanimi osebnimi podatki in podpisom pošljite na: Lekarna Ljubljana, Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana s pripisom »Malček« ali ga oddajte v enotah Lekarne Ljubljana v skrinjo Kartice zvestobe do vključno 31. 7. 2019. Izmed vseh sodelujočih bomo izžrebali 30 nagrajencev, katerim se podelijo naslednje nagrade (žreb bo potekal po tem vrstnem redu): 10 x slikanica Zmajček Malček čofne v lužo; 10 x Malček nahrbtnik; 10 x Malček plišasta igrača. Nakup ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri. Denarno izplačilo nagrad ni možno, nagrade so neprenosljive in nezamenljive za drugo nagrado. Pri žrebu bomo upoštevali zgolj en oddan kupon s pravilnim geslom in izpolnjenimi vsemi zahtevanimi osebnimi podatki posameznega udeleženca v nagradni igri. Izžrebani udeleženec lahko prejme samo eno nagrado. Upoštevamo le original kupon. Več o nagradni igri in splošne pogoje najdete www.lekarnaljubljana.si.


ReceptuRe s tRadicijo NeKoČ iN daNes Nekoč so bile dobre stvari redke, enako velja tudi danes. Nekoč je bila tradicija cenjena in danes se zopet vračamo k njej. Ob visokem jubileju Lekarne Ljubljana smo v Galenskem laboratoriju oživili nekatere stare recepture in jih posodobili z novimi znanji. Ustvarili smo posebno linijo izdelkov, ki združuje tradicijo in sodobnost - nekoč in danes. Zdravilne rastline se že od nekdaj uporabljajo za lajšanje različnih zdravstvenih težav. Slavni stari zdravilci antične dobe, kot so Hipokrat, Asklepij, Dioskurid in Galen, so zdravljenju z zdravilnimi rastlinami dodali svoja znanja in izkušnje, na katerih je njihova uporaba temeljila še stoletja, vse do časov sodobne medicine in farmacije, ki sta osnovani na znanstvenih dokazih. Zdravilne rastline so pogosto tudi sestavine živil in prehranskih dopolnil. Mednje uvrščamo tudi grenčice, ki so običajno vodno-etanolni izvlečki različnih zdravilnih rastlin in ugodno vplivajo na apetit in prebavo. Pri izboru receptur za grenčico in eliksir Lekarne Ljubljana smo upoštevali tako tradicionalno poznavanje ugodnega vpliva določenih zdravilnih rastlin na prebavo kot tudi varnost uporabe teh rastlin v prehrani ljudi.

Deluje. Kot nekoč.

Elixirium viscerale Eliksir življenja Vsebuje grenčine pomarančevca in rumenega svišča, eterična olja janeža in melise ter izvleček pegastega badlja. Zdravilni gozdni koren in skorja cimetovca močno aromatizirata pripravek, ki se uporablja kot aperitiv. Izvlečki uporabljenih rastlin ugodno vplivajo na prebavo in pospešijo izločanje prebavnih sokov.

Domača zeliščna grenčica Vsebuje grenčine aloje, pomarančevca, cikorije, rumenega svišča in rmana, sluzi navadnega sleza ter eterična olja janeža, melise, klinčevca, angelike in skorje cimetovca. Pegasti badelj z zaščitnim delovanjem na jetra dopolnjuje ugoden vpliv na prebavila. Izvlečki uporabljenih rastlin spodbujajo apetit z vplivom na izločanje prebavnih sokov, zmanjšajo napihnjenost in napenjanje ter pospešijo prebavo.

Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


JUNIJ / JULIJ AVGUST

MESEČNA AKCIJA PROTECT NOVO

NOVO

NOVO

22 %

25 %

25 % PO20PU STA%

POPUSTA

P OPU STA

PO PU STA na vse izdelke Avene Sun

na vse izdelke Eucerin Sun

ANTHELIOSNOVO 1. 6. - 30. 6. 2019

1. 6. - 30. 6. 2019

1. 6. - 30. 6. 2019

1. 6. - 30. 6. 2019

na vse izdelke La Roche-Posay Anthelios

na vse izdelke A-derma Protect

NOVO

25 % P O P USTA na vse izdelke VICHY IDÉAL SOLEIL

IDÉAL SOLEIL

1. 7. - 31. 7. 2019

HIPOALERGENO. VODOODPORNO. S TERMALNO VODO VICHY.

PRŠILO PROTI KOMARJEM IN KLOPOM 4h

8h

ZAŠČITA PRED PIKI KOMARJEV DO 4 URE.

30 % P O P USTA

PLU S

10 % P OP U STA

*Pomaga zmanjša zaščite pred ti madeže sonc po pranju em

1. 8. - 31. 8. 2019 NAPREDNA SPEKTRALNA TEHNOLOGIJA: ZAŠČITA PRED UVA/UVB IN HEV-SVETLOBO*

na predstavljene izdelke Soria Natural

1. 8. - 31. 8. 2019

* HEV-SVETLOBA - VISOKO ENERGIJSKA MODRA SVETLOBA (ENG. HIGH-ENERGY VISIBLE LIGHT)

ZAŠČITA PRED UGRIZI KLOPOV DO 8 UR. UČINKOVITA ZAŠČITA ZA VSO DRUŽINO, ZA OTROKE OD TRETJEGA LETA DALJE. VSEBUJE CITRODIOL, KI JE IZVLEČEK AVSTRALSKEGA EVKALIPTUSA. Dojenje Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcije ne veljajo za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

30

#ZDRAVO

Jetra

Brez alkohola in konzervansov.

www.lekarnaljubljana.si


p pošk ri odb ah in mi š bole ični čini

Naročnik oglasa: Belupo, d.o.o.,Dvoržakova ulica 6, 1000 Ljubljana

ug o dn

1po5pust

a ime t n i k e K a r

os

tz

%

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 13. 6. do 2. 9. 2019 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelka Belobaza krema, 100 g in Belodex pena, 150 ml.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

e z ves tobe

neg a kože

tic

pri zapr tju

Datum priprave informacije: maj 2019

e z ves tobe

a ime t n i k e K a r

os

tz

%

tic

ug o dn

1po5pust

www.belupo.si

pr bole i in vr čini o čin i


ZAUPANJA VREDNA REŠITEV ZA PREBAVNE MOTNJE

VISOKA KAKOVOST

SI1905680974 | Informacija pripravljena: maj 2019 Linex ® Forte vsebuje liofilizirane probiotične (mlečnokislinske) bakterije.

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

68. Katalog Zdravo, Lekarna Ljubljana  

68. Katalog Zdravo, Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded