__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost od 14. 3. do 22. 4. 2019.

v cvetočo pomlad INTERVJU Prof. dr. ZVEZDAN PIRTOŠEK, zdravnik nevrolog »Vsaj tretjina obolelih za demenco nima ustrezne diagnoze« STR

4

ALERGIJE STR

8

AVTOIMUNSKE BOLEZNI 10

STR

PREGLED UPORABE ZDRAVIL 11

STR

ALOE VERA 12

STR

SEBOROIČNI DERMATITIS 13

STR

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 16

STR


BODITE NEUSTAVLJIVI nstvena i d

a

MAGNEZIJ Krka 300

mbinacij ko

Mg+B2 e

Granulat za pripravo napitka vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2. Magnezij in vitamin B2 prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter normalnemu delovanju živčnega sistema.

os

a ime i k e K ar tn

Okus po pomaranči in limeti.

tic

u go dn

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

Magnezij prispeva tudi k delovanju mišic.

Brez konzervansov.

Brez umetnih barvil, arom in sladil.

Ena vrečka na dan.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za zdrav življenjski slog.

VO NO

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 3. do 22. 4. 2019 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu v enotah Lekarne Ljubljana, Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si in v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana). Akcija velja za izdelek Magnezij Krka 300, 20 vrečk in 50 vrečk. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične. Naročnik oglasa je Krka d.d.


KARTICA ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA PRAZNUJE 10 LET

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

V letošnjem letu obeležujemo poleg 70 let delovanja Lekarne Ljubljana še eno okroglo obletnico, in sicer 10 let Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Kartica zvestobe je v vsem tem času doživela veliko sprememb v svoji funkcionalnosti, a kljub temu ostaja vaša zvesta sopotnica na poti ohranjanja dobrega počutja. Raziskava je namreč pokazala, da jo po priljubljenosti in uporabnosti uvrščate v sam vrh programov zvestobe. Najbolj so vam všeč ugodnosti, dogodki in predavanja. Danes ima Kartico zvestobe 175.700 zadovoljnih imetnikov.

● SUPERNOVA 20. 3. 2019 ● ZD GROSUPLJE 20. 3. 2019 ● TRZIN 22. 3. 2019 ● STARI TRG 1. 4. 2019 ● LL VIVA 5. 4. 2019 ● HORJUL 8. 4. 2019 ● LEVSTIK 26. 4. 2019

Dragi imetniki Kartice zvestobe, zahvaljujemo se vam za zaupanje, ki nam ga izkazujete. Tudi v prihodnje se bomo vsak dan znova trudili zagotavljati strokovno storitev na najvišji ravni, v naših enotah pa vas bo vedno pričakal topel sprejem in prijazna beseda.

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust*.

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA IN LL VIVA:

Ker bi se vam želeli za vaše zaupanje še posebej zahvaliti, vas ob rojstnem dnevu Kartice zvestobe, 15. 3. 2019, čaka 10% rojstnodnevni popust* ob enkratnem nakupu v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v LL Vivi, posladkali pa se boste lahko tudi z rojstnodnevnimi piškotki. V prihodnjih mesecih pripravljamo za vas veliko nagradno igro, ki vam jo bomo predstavili v naslednjem Zdravo – katalogu ugodnosti. Z lepimi pozdravi, Lekarna Ljubljana

Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe. *

-10% ob enkratne m nakupu

BREZPLAČNO PREDAVANJE ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA Tema predavanja: Izbrana prehrana in zdravilne rastline za možgane in boljši spomin.

Konstruktiven pogovor z župani o delovanju Lekarne Ljubljana Sredi februarja so se predstavniki uprave Lekarne Ljubljana sestali z župani občin, v katerih delujejo enote LL. Pravnik prof. dr. Gorazd Trpin je utemeljil, da LL v vseh občinah deluje v skladu z novo zakonodajo, saj je MOL že oktobra 2018 z odlokom uskladil ustanovitveni akt z novim zakonom o lekarniški dejavnosti. Župani so povedali, da so z delovanjem Lekarne Ljubljana v svojih občinah zelo zadovoljni.

Prenova lekarne v Velikih Laščah Marca se začenja celovita prenova Lekarniške podružnice Velike Lašče. Prenovljeno lekarno bomo predvidoma odprli čez tri mesece.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 14. 3. do 22. 4. 2019 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 26 do 29 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock, iStock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

Predavateljici: Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano in TV voditeljica in dr. Mateja Lobe Prebil, dr. vet. med. Termin in lokacija predavanja: torek, 2. 4. 2019, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. Pokrovitelj predavanja je Soria Natural.

Udeležbo na predavanju potrdite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 71 17 ali prek e-pošte:

kartica.zvestobe@lekarna–lj.si.

Predavanje je namenjeno imetnikom Kartice zvestobe in je brezplačno. Število mest je omejeno.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


INTERVJU Prof. dr.

Zvezdan Pirtošek, zdravnik nevrolog

»Vsaj tretjina obolelih za demenco nima ustrezne diagnoze« POGOVARJALA SE JE: Barbara Smajila FOTOGRAFIJA: Domen Grögl

Zdravnik dr. Zvezdan Pirtošek je predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti in dolgoletni predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja UKC v Ljubljani. Velike napore vlaga v to, da bi zmanjšali stigmo demence in jo začeli dojemati kot bolezen, ki se jo z zgodnjim odkrivanjem da zavreti, bolniku pa z zdravili in ustreznimi pristopi zagotoviti kakovostno življenje. 4

#ZDRAVO

Pogosto opozarjate, da v Sloveniji lahko že govorimo o epidemiji demence. Kaj to pomeni? Ko je bila demenca pred približno sto leti prvič diagnosticirana, je bila to redka bolezen. V začetku 20. stoletja je bila namreč povprečna življenjska doba 44 let. Danes je medicina tako razvita, da je še enkrat podaljšala življenjsko dobo, poleg tega pa je tudi konec življenja oziroma umiranje podaljševano. To je omogočilo pojav bolezni, pri katerih je največji dejavnik tveganja prav starost. Takšna je tudi demenca oziroma Alzheimerjeva bolezen. Pri približno 60 letih ima človek nekaj odstotkov možnosti, da zboli, vsakih pet let pa se to tveganje podvoji. Starejši od 80 let imajo med 30 in 50 odstotkov možnosti, da zbolijo za demenco. V Sloveniji je trenutno približno 30.000 obolelih za demenco. Vedeti moramo, da za vsakega bolnika v povprečju skrbita dva svojca, kar pomeni, da je okrog 100.000 Slovencev neposredno ali posredno prizadetih zaradi te bolezni. Sredi stoletja pričakujemo, da se bo to število potrojilo, kar pomeni, da bo število bolnikov naraslo na 90.000. Koliko bolnikov od omenjenih 30.000 po vaši oceni nima ustrezne diagnoze in posledično tudi ne terapije? Verjetno govorimo o dobri tretjini do polovici. To je velik problem. Še vedno namreč pozabljivost enačimo s starostjo.


Ko je demenca že tako očitna, da je jasno, da ne gre za starostne težave, pa nastane velika stigma. Ljudje se sramujejo, da imajo tovrstne težave ali da ima takšne težave njihov bližnji. V končni fazi pa je lahko problem tudi neznanje zdravnikov. Ko sem kot mlad zdravnik včasih srečal dementnega bolnika in ga poslal k psihiatru ali nevrologu, sta bila slednja nemalokrat ogorčena, češ, pa saj ta je za v dom za ostarele. Zlasti starejša generacija zdravnikov po mojem mnenju še vedno ne doume resnosti in pritožbe bolnikov jemlje preveč zlahka. Ker je razvoj demence počasen in dolgotrajen proces, ki traja leta, se tudi svojci kar nekako privadijo na pozabljivost in nenavadno obnašanje. Pri nas se tipično dogajajo situacije, ko se srečamo recimo na nedeljskem kosilu in se pogovarjamo o vremenu in nekih floskulah, vsebinskih stvari pa je zelo malo. Tako sploh ne opazimo, da mama, ki izgleda dobro v svoji lepi obleki in z novo pričesko, sploh ne ve, katero leto je. Ko je vlada pred tremi leti sprejela strategijo obvladovanja demence, ste opozorili, da je ta brez akcijskega načrta mrtva črka na papirju. Je bil načrt sprejet, ukrepi uresničeni? Ne. Veliko zadev bi bilo nujno urediti, pa ne danes, ampak že včeraj. Zagotovo bi morali po državi vzpostaviti mrežo tako imenovanih spominskih klinik, ki bi zaposlovale time, v katerih bi bili nevrolog, psihiater, psiholog, socialni delavec, in bi lahko obravnavale bolnike ne le v srednji in pozni fazi razvoja bolezni, ampak že v zgodnjem obdobju. V svoji ambulanti opažam pozitiven premik v tem smislu. Pred leti so prihajali tisti, ki so jih pravzaprav pripeljali, saj so imeli že tako napredovalo bolezen, da ni bilo več kaj dosti narediti. Danes pa prihajajo 40- in 50-letniki, ki imajo dementne starše in ki so sami začeli opažati prve spremembe ali pa jih je preprosto samo strah in potrebujejo informacije. To kaže na premik v zavesti predvsem laične javnosti, pri čemer ima ogromno zaslug društvo Spominčica. Ker je demenca tako multidisciplinaren problem, ki ne zadeva le medicine, ampak tudi socialo, raziskovanje, izobraževanje in druga področja, bi potrebovali tudi nacionalni center, ki bi vključeval vse te stroke in koordiniral delo na tem področju. Zametek takšnega centra je tukaj, na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, kjer smo vzpostavili Center za kognitivne motnje.

Nujno seveda potrebujemo tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi opredelil, kakšna oskrba pripada bolniku glede na stadij njegove bolezni. Kaj svetujete svojcem, kdaj naj reagirajo in pošljejo svojega bližnjega na pregled? Ko kot laiki opazimo, da je nekaj narobe, je v smislu idealne obravnave že prepozno. Demenc je sicer več vrst, odvisno od tega, kje v možganih se ta proces začne. Lahko opazimo, da se je spremenilo obnašanje, da se je človek karakterno spremenil. To je lahko znak, da se začenja proces v sprednjem predelu možganov. Klasična Alzheimerjeva bolezen se začne v zadnjem predelu možganov, kjer imamo shranjene spomine na prostor in gibanje v prostoru, na dogodke, stvari, obraze, zato bodo prvi znaki v tem primeru pozabljanje, iskanje imen in nazivov, neorientiranost v prostoru. Lahko se zgodi, da se bo človek ustavil na križišču, kjer že leta hodi, in ne bo vedel, kje je in kam je namenjen.

Potreba po socialnih stikih in življenju v skupnosti je globoka biološka potreba v človeku. Kaj je torej ustrezna pot, ko opazimo takšne simptome? Med tem, kako bi sistem moral delovati, in realnim stanjem je pri nas še vedno velik razkorak. Praviloma bi sistem moral omogočiti obravnavo tudi tistih, ki pri sebi ali pri svojem bližnjem opazijo že minimalne spremembe. Danes vemo, da če človek pri sebi opazi določene spremembe v smislu spominskih in kognitivnih funkcij, ima približno 20 odstotkov možnosti, da se bo čez nekaj let razvila Alzheimerjeva

demenca. Trenutno sicer učinkovitih zdravil, ki bi preprečila takšen razvoj bolezni, ni, a verjamem, da smo na pragu njihovega razvoja. In na to moramo biti pripravljeni. Zgodnjo obravnavo bi morali zagotoviti v spominskih klinikah, ki sem jih omenjal, kjer bi takšnega bolnika zelo resno jemali. Nikakor niso na mestu tolažbe v smislu: »Joj, gospod, če si bom v vaših letih pol toliko zapomnil, bom srečen.« To smo vsi počeli v svoji nemoči in neznanju, tudi sam vrsto desetletij. Morali bi takoj narediti osnovno testiranje, narediti anamnezo, določiti status bolnika in načrtovati nadaljnjo oskrbo. Slabost našega sistema je ta, da morajo bolniki na pregled pri specialistu čakati mesece, celo leto dni, dostopnost je slaba, zdravnik ima na voljo zelo malo časa za bolnika. In to je, prepričan sem, politična odločitev. Eno je vprašanje, kaj medicina lahko naredi, drugo pa, kaj od tega bo omogočeno državljanom. Tukaj morajo polno odgovornost prevzeti izvoljeni predstavniki. Kakšna je veriga oskrbe bolnika od pojava prvih simptomov naprej? Začne se z manjšimi motnjami spomina oziroma priklica, ko človek lahko še mirno sam živi doma in je to tudi priporočljivo. Potem pride čas, ko je še vedno dobro, da je doma, vendar pa potrebuje manjšo, diskretno pomoč. V tretji fazi potrebuje že občutno pomoč, a je še vedno lahko doma. Pride čas, ko je koristna selitev v varovano stanovanje, nato v takšen ali drugačen dom. Na koncu pa pride čas paliativne oskrbe, ki mora biti utemeljena na veliki meri empatije in humanizma. Tudi na spoznanju, da medicina ni vsemogočna in da trpljenja ni smiselno podaljševati. Zagotovo je pomembno, da ves čas spoštujemo dostojanstvo bolnika. Nedvomno. Pomembno je še nekaj drugega. Od petih sistemov, ki jih imamo v možganih, pri demenci propada predvsem t.i. kognitivni sistem, torej miselni, razumski sistem. V globini možganov imamo veliko starejši sistem, sistem emocij, t.i. limbični sistem. Demenca prizadene tudi tega, vendar v veliko manjši meri. To pomeni, da nam tudi v času, ko je bolnik izpraznjen misli in razuma, preostaja en kanal, po katerem ga lahko dosežemo. Četudi bolnik ne bo vedel, da ste vi njegova hči, pa bo čutil, da ste dober človek, ki mu želi dobro. Preko čustev lahko še vedno vstopamo v njegov svet.

#ZDRAVO

5


Prepričan sem, da ljudje delajo pod prevelikim pritiskom in da se nam bo to kot bumerang vrnilo. Za zdravje človeka in družbe je potrebno ravnovesje: če malo karikiram, osem ur dela, osem ur počitka in osem ur plemenitenja svoje duše ali telesa. Posebej težko je za mlade, ki so v prekarnih oblikah dela, ta silni občutek negotovosti. To se nam bo zagotovo še vrnilo. Ne more biti vse zgolj stremenje po učinkovitosti, to nas vodi v začaran krog.

Mu torej pokažemo, da ga imamo radi. Ja. Bolniki se zelo pomirijo, če pridete k njim pomirjeni, s sprejemanjem situacije, če jim pripeljete ali prinesete živali. Zelo dobro nanje vplivajo tudi odzveni njihove mladosti, predvsem glasba, pesmi, ki so jih prepevali takrat. Demenco, čeprav je v veliki meri genetsko pogojena, lahko nekoliko zavremo z ustreznim življenjskim slogom. Moram vas popraviti, velika večina demenc ni izrazito genetsko povzročena. Če ima nekdo v tvoji družini demenco, potem imaš tudi sam nekoliko več možnosti za razvoj bolezni, ne pa bistveno. Čeprav skoraj zagotovo vemo, da demenci, če nam je ta usojena, ne moremo ubežati, lahko razvoj bolezni za nekaj let upočasnimo. Pri tem igra pomembno vlogo zdrava mediteranska prehrana, miselne aktivnosti in tudi fizična aerobna aktivnost, zelo pomembno vlogo pa igra tudi stres. Stres namreč povzroča izločanje hormonov, ki dobesedno fizično uničujejo zlasti celice hipokampusa. Pomembno je spanje, ki ne sme biti daljše od 9 ur ali krajše od 6 ur. Eden od problemov Alzheimerjeve demence je nalaganje določenih beljakovin v možganih, v določeni fazi spanja pa poteka proces čiščenja teh beljakovin. Brez kakovostnega spanja se ti skupki beljakovin še učvrstijo. Naša družba ne spodbuja takšnega zdravega življenjskega sloga, kar gotovo ni dober obet za stanje demence v prihodnje. Ni. Pa to ni slabo samo za demenco, ampak za zdravje družbe na sploh.

6

#ZDRAVO

Eden od pomembnih elementov pri razvoju demence oziroma ohranjanju zdravja je socialna vključenost. Zakaj? Ali to pomeni, da je pri ljudeh, ki živijo sami, tveganje za razvoj demence večje? Ločiti moramo med samostjo in osamljenostjo. Samost je nekaj, za kar se odločim sam. Problem pa je osamljenost. In v naši družbi je človek s starostjo vse bolj socialno izoliran, pri čemer mislim predvsem na pomanjkanje tistih pristnih emocionalnih vezi, ki jih imaš z bližnjimi. Bližnji namreč umirajo, svet okrog tebe se spreminja. Mlajšemu človeku je seveda veliko lažje, saj ga že sam način življenja, dejstvo, da je delovno aktiven, postavlja v socialne situacije. Ko si starejši, je zelo udobno in enostavno zdrsniti v izolacijo. Zakaj je to tako bistveno? Potreba po socialnih stikih in življenju v skupnosti je globoka biološka potreba v človeku. A institucije naredijo samo to, da opozorijo na pomembnost druženja in staremu človeku svetujejo, naj gre »malo v družbo«, ker bo to dobro zanj. To ni dovolj. Družba mora zagotoviti oblike medgeneracijskega sodelovanja, to je odgovornost nas vseh. Po nekaterih ocenah naj bi se svojci, ki so skrbeli za bližnjega z demenco, spopadali z izgorelostjo, občutki krivde, celo umirali nekaj let prej v primerjavi s svojimi vrstniki. Kako njim zagotoviti ustrezno podporo? Tukaj čaka medicino nova paradigma. Že ob prvem srečanju z bolnikom bomo morali nekaj časa posvetiti tudi oskrbi svojca oziroma skrbnika, ga vprašati, kako je, s kakšnimi težavami in boleznimi se sooča sam, ali ima naporno službo, ali si kontrolira sladkor v krvi, ali se ima možnost s kom pogovoriti o tem, kar se mu dogaja, kakšen ima načrt za prihodnost, ko bo oskrba zahtevnejša. Ali ima možnost imeti en dan na teden samo zase. Ali se zaveda, da ga bližnji čez nekaj časa sploh ne bo prepoznal.

Trenutno lahko v pičlih 20 minutah pogledamo in se pogovorimo samo z bolnikom, svojca pa povprašamo zgolj po stanju njegovega bližnjega. Kako naj 76-letna ženska skrbi za svojega 79-letnega dementnega moža, ki je ne prepozna, ki je ponoči ves razburjen, ker prihajajo nemški vojaki, ki potrebuje plenice, ona pa ga mora dvigovati? Obenem pripoveduje, kako otrok ne more obremenjevati, ker imajo svoje službe in lastne družine. Kot družba smo izjemno neobčutljivi.

PRVI ZNAKI DEMENCE Vsako pozabljanje še ni demenca. O demenci govorimo takrat, ko prvi znaki postanejo tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje.

1. P OSTOPNA IZGUBA SPOMINA, KI VPLIVA NA VSAKODNEVNO ŽIVLJENJE. 2. T EŽAVE PRI GOVORU (ISKANJE PRAVIH BESED). 3. O SEBNOSTNE IN VEDENJSKE SPREMEMBE. 4. UPAD INTELEKTUALNIH FUNKCIJ, NEZMOŽNOST PRESOJE IN ORGANIZACIJE. 5. T EŽAVE PRI VSAKODNEVNIH OPRAVILIH. 6. ISKANJE, IZGUBLJANJE IN PRESTAVLJANJE STVARI. 7. TEŽAVE PRI KRAJEVNI IN ČASOVNI ORIENTACIJI. 8. P ONAVLJANJE ENIH IN ISTIH VPRAŠANJ. 9. SPREMEMBE ČUSTVOVANJA IN RAZPOLOŽENJA. 10. ZAPIRANJE VASE IN IZOGIBANJE DRUŽBI Za več informacij se lahko obrnete na Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica. (www.spomincica.si).


HIŠA LJUBHOSPICA

Hiša Ljubhospica oskrbela največ bolnikov doslej Hiša Ljubhospica je na valentinovo obeležila tretjo obletnico delovanja in se ob tem ozrla na leto 2018, ko je sprejela največ neozdravljivo bolnih od prve ustanovitve hiše hospica pred devetimi leti. Oskrbo, podporo pri žalovanju in prvo socialno pomoč smo zagotovili 827 uporabnikom. Lansko leto je bilo za Hišo Ljubhospica, edini stacionarni hospic v Sloveniji, izjemno delavno. Brezplačno celostno oskrbo z namestitvami smo zagotovili 194 kronično bolnim z neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja, podporo pa nudili tudi njihovim svojcem. »Vse to dokazuje, da je hiša res polno zaživela svoje poslanstvo,« poudarja vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink. Interdisciplinarni paliativni tim je poleg tega nudil prvo socialno pomoč v obliki individualnega osebnega ali telefonskega svetovanja 245 uporabnikom. V 70 primerih je bil celoten sprejemni postopek za sprejem v Hišo Ljubhospica že opravljen, vendar pa so bolniki tik pred namestitvijo umrli. »To je dokaz, da smrt v naši družbi še zelo zanikamo ter odlagamo soočenje z njo,« opozarja Tatjana Fink. »Premeščanje bolnikov v tem zadnjem obdobju, ko se že poslavljajo, ni humano.« Da sta umiranje in smrt še vedno velik tabu, kaže tudi podatek, da je samo 44 odstotkov svojcev zmoglo biti ob svojih bližnjih v njihovih zadnjih trenutkih. »Svojce vedno opogumljamo, naj bodo ob svojih bližnjih v času poslavljanja, saj je to zelo pomembno tudi za njihovo žalovanje,« poudarja socialna delavka Helena Gregorčič. »Vendar pa v primerih kratkotrajnih namestitev, ki jih je bilo lani veliko, marsikdaj ni bilo časa prav za tovrstno pripravo na slovo.« Večina bolnikov je bila iz Ljubljane, tretjina pa iz ostalih regij. Njihova povprečna starost je bila 73 let, najmlajši pa je bil star 38. Večina jih je imela osnovno onkološko diagnozo, pri čemer je prednjačil rak pljuč. Oskrba je bila v številnih primerih zaradi ran, hitrega spreminjanja zdravstvenega stanja ter tudi čustvenih in duševnih procesov bolnikov

izjemno zahtevna. Interdisciplinarni paliativni tim je kljub temu dosledno spoštoval avtonomijo bolnika pri sprejemanju odločitev glede oskrbe. Enako pomemben del kot oskrba bolnikov je v hiši hospica tudi podpora svojcev, tako v času bolezni bližnjega kot tudi po smrti. Lani smo poleg individualnih svetovanj izvedli dve skupini za podporo žalujočim. Vsaka skupina se je srečala osemkrat, vodila pa ju je strokovna delavka v sodelovanju s prostovoljcem, ki je sam doživel izgubo in jo tudi predelal. Oskrba je bila za vse brezplačna, delovanje hiše pa so omogočili izključno donatorji, med njimi v največji meri Lekarna Ljubljana.

Za več informacij o možnosti namestitve v hišo ali podporo pri žalovanju, obiščite spletno stran www.ljubhospic.si ali pokličite na 051 322 979. Z veseljem vam bomo prisluhnili.

POGOVORNI VEČER O LJUBEZNI V četrtek, 4. aprila, ob 18. uri bomo v Kavarni Slamič prisluhnili pogovornemu večeru z znano slovensko avtorico in psihologinjo Alenko Rebula. Pogovarjali se bomo o ljubezni kot temeljni duhovni (ne)moči in odprli priložnost za vpogled vase, v življenje, ki ga živimo, navdihnili naš polnejši jutri. Dotikali se bomo skritega in odkritega in se ob zavedanju minljivosti vsega veselili življenja, ki preostaja. Prijazno vabljeni!

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Alergije Prihaja pomlad in če ste alergični na cvetni di ve prah, spremljajte naporaneh cvetenja na spletnih stituta Nacionalnega inšt in za varovanje zdravja ti omejite svoje dejavnos na prostem. Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Alergija je preobčutljivost na določeno snov, alergen, ki ga imunski sistem prepozna kot telesu škodljiv. Zaradi nastanka specifičnih protiteles na alergen, ki je lahko rastlinskega, živalskega ali kemičnega izvora, pride ob ponovnem stiku do bolezenskega odziva – alergije. Primeri nekaterih znanih alergijskih bolezni so atopijski dermatitis, urtikarija, alergijski rinokonjunktivitis, alergijska astma in preobčutljive reakcije na določeno hrano in zdravila.

ČEPRAV SMO VSI IZPOSTAVLJENI ŠTEVILNIM ALERGENOM IZ OKOLJA, TAKO SEZONSKIM KOT STALNO PRISOTNIM, NPR. CVETNI PRAH, HIŠNI PRAH Z IZTREBKI PRŠIC IN DOLOČENA HRANA, PA LE 30–40 % LJUDI IZKAZUJE DOLOČENO STOPNJO PRETIRANE IMUNSKE ODZIVNOSTI OZIROMA PREOBČUTLJIVOSTI. ALERGIJA SE IZRAŽA NA VEČ NAČINOV IN V RAZLIČNIH OBLIKAH Najpogosteje se alergija kaže na koži v obliki drobnih srbečih izpuščajev. Ti so lahko omejeni samo na področje kože, ki je bila izpostavljena alergenu, ali pa so

8

#ZDRAVO

razširjeni po večjem delu telesa. Pridružita se lahko tudi srbenje in solzenje oči, ki pordečijo, z drgnjenjem pa se stanje le še poslabša. Značilen je voden izcedek iz nosu ali zamašen nos s posledično oteženim dihanjem skozi nos. Med hujšimi znaki alergije so otekline, izrazitejše spremembe na koži, oteženo dihanje, ko se zaradi otekline dihalne poti zožijo in nastopi občutek dušenja, v dihalih piska in ne moremo narediti polnega vdiha. Pogosto tudi oteče jezik, kar je prav tako nevarno zaradi možnosti zadušitve. Anafilaktični šok, najhujšo obliko alergije, spremlja občutek slabosti, lahko tudi bruhanje in padec krvnega tlaka zaradi sprostitve gladkih mišic v stenah žil, kar vodi v omedlevico in slabšo prekrvavljenost organov. Gre za nujno stanje, ki zahteva nujno medicinsko pomoč. ONESNAŽEN ZRAK - VSE POGOSTEJŠI SPROŽILEC ALERGIJSKIH REAKCIJ O b s t aj a v s e v e č d o k a z o v v p l i v a med sočasno prisotnimi alergeni in onesnaževalci iz okolja, kar negativno vpliva predvsem na genetsko obremenjene posameznike. Delci v izpuhih motorjev in dimniških izpuhih v kombinaciji z alergenom lahko kar za 20 –50-krat povečajo nastajanje protiteles. Onesnaževanje, ki

je vir ozona, prav tako povečuje tveganje za razvoj in poslabšanje alergijskih bolezni. ALERGIJE PRI OTROCIH Pri otrocih so najpogostejše alergije na proteine mleka, jajc in arašidov. Ob ustrezni dieti nekatere alergije popolnoma ali delno izzvenijo do 3. leta starosti ali kasneje v odrasli dobi, na primer alergija na jajca in mleko. Te alergije se pri otrocih kažejo predvsem s prizadetostjo kože, dihal in prebavil, po 6. letu pa običajno poteka bolezen kot pri odraslih, z značilnimi predvsem prebavnimi težavami. V kasnejši otroški dobi in pri odraslih tako prevladujejo alergije na rastlinske alergene (arašidi, oreščki, soja, pšenična moka) in morske ribe, rake in školjke. Pri odraslih je zelo pogost tudi tako imenovani oralni alergijski sindrom, ki je posledica navzkrižne reaktivnosti med pelodi breze kot primarne alergije in svežim sadjem ter zelenjavo, npr. koščičasto sadje, peteršilj, zelena. ALERGIJSKA REAKCIJA NA HRANO ALI PREHRANSKA INTOLERANCA? Že samo uživanje hrane, bogate s histaminom (skuša, tuna, sardele, določeni siri, salame, kislo zelje, špinača, paradižnik, rdeče vino,


ČE ODZIV NA SAMOZDRAVLJENJE NI ZADOSTEN ALI PA TRAJAJO ZNAKI IN SIMPTOMI DLJE ČASA, SE JE TREBA POSVETOVATI Z ZDRAVNIKOM, KI POSTAVI DIAGNOZO. PO POSTAVLJENI DIAGNOZI IN PREPOZNANIH ALERGENIH BOLNIKU SVETUJEMO TUDI USTREZNE PREVENTIVNE UKREPE, S KATERIMI PREPREČIMO ALI VSAJ BISTVENO UBLAŽIMO POJAV IN POTEK ALERGIJSKE BOLEZNI. šampanjec), ali hrane, ki poveča sproščanje histamina iz mastocitov (citrusi, papaja, jagode), lahko sproži znake alergijske reakcije. Za razliko od alergijske reakcije na hrano, ki nastane zaradi imunskega odziva, je prehranska intoleranca ponavljajoč se negativen odziv na hrano, ki ni posledica imunskega odziva. Vzrok je lahko zmanjšana encimska dejavnost ali celo odsotnost določenega encima. Lahko gre za popolnoma farmakološki učinek snovi v hrani (kofein, tiramin, histamin, salicilati, nitriti) ali pa so za simptome odgovorni v hrani prisotni toksini mikroorganizmov kot npr. aflatoksini ali ostale za človeka toksične snovi rastlin kot npr. cianidi. Najpogosteje govorimo o intoleranci na laktozo, galaktozo, kofein, histamin in salicilate iz živil. BLAŽENJE SIMPTOMOV Z ZDRAVILI, KJER IZLOČITEV ALERGENA NI MOŽNA Med zdravili so najpogostejši razlog alergij antibiotiki, predvsem penicilinski. Acetilsalicilna kislina, nesteroidni antirevmatiki in pirazolonski analgetiki lahko povzročijo rinosinusitis in/ali težko, tudi življenje ogrožajoče poslabšanje astme, urtikarijo in angioedem pri sicer zdravih osebah. Do 10 % bolnikov, ki prejemajo zaviralce ACE za zdravljenje visokega krvnega tlaka, zaradi kopičenja bradikinina, ki ga sicer razgrajuje encim ACE, razvije suh kašelj. Amiodaron, ciprofloksacin, tetraciklini, furosemid, fenotiazini, furokumarini, griseofulvin, psoralen, naproksen in piroksikam so lahko vzrok za fotodermatoze. Reakcija je videti kot pretirana sončna opeklina. Če je le mogoče, se izogibajmo alergenom, sicer omilimo alergije z antihistaminiki, ki so na voljo v različnih farmacevtskih oblikah tudi brez recepta, npr. tablete, kapljice za oči, gel za kožo … Pomaga tudi izpiranje sluznice nosu in oči s fiziološko raztopino. Ob zamašenem nosu si lahko pomagamo z dekongestivi.

Če je za kronično alergijsko bolezen predpisano zdravljenje, uporabljamo zdravila skladno z navodili zdravnika in farmacevta. Za dodatna pojasnila o svojih zdravilih vprašajte magistra farmacije v lekarni. V enotah Lekarne Ljubljana vam je na voljo storitev Pregled uporabe zdravil.

AKTUALNO

Če ste alergični na cvetni prah, je priporočljivo spremljati napovedi cvetenja na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja in Agencije za okolje. Slednja obvešča tudi o onesnaženosti zraka, predvsem z delci PM10 in ozonom. Upoštevajte priporočila, predvsem če sodite med ranljivejši del populacije (astmatiki, starostniki, majhni otroci, nosečnice), in v izogib težavam omejite dejavnosti na prostem in prezračevanje bivalnih prostorov. #ZDRAVO

9


STROKOVNO

Avtoimunske bolezni

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Avtoimunske bolezni so skupina različnih bolezni, za katere je značilen pretiran odgovor imunskega sistema proti lastnim celicam, tkivom in organom, kar povzroča vnetje in posledično škodo telesu. Obstaja več kot 80 različnih avtoimunskih bolezni. Nekatere se pojavljajo dokaj pogosto, medtem ko so druge zelo redke. Po ocenah epidemiologov za eno izmed avtoimunskih bolezni trpi približno 5 % prebivalstva Evropske unije. Avtoimunske bolezni so lahko lokalizirane, kar pomeni, da prizadenejo le en organ, ali sistemske, ki prizadenejo več organov hkrati. Najpogostejše avtoimunske bolezni so revmatoidni artritis, multipla skleroza, sistemski lupus eritematozus, celiakija, Chronova bolezen in luskavica. Za večino teh bolezni je značilna menjava obdobij izboljšanja in poslabšanja simptomov. Nekatere avtoimunske bolezni imajo specifične simptome, npr. izpuščaj na obrazu v obliki metulja pri lupusu, večinoma pa so nespecifični, npr. podobni gripi, zato zgolj na podlagi simptomov ne moremo postaviti diagnoze. Diagnozo lahko postavi zdravnik po opravljenih posebnih imunoloških testih. BOLEZNI, KI ZAHTEVAJO DOŽIVLJENJSKO ZDRAVLJENJE Vzroka za nastanek avtoimunskih bolezni ne poznamo. V nekaterih primerih je ključni dejavnik dednost, v drugih primerih pa

10

#ZDRAVO

Pri avtoimunskih boleznih imunski sistem napade lastne celice in tkiva, kar povzroča vnetja. je lahko sprožilec okoljski dejavnik, npr. virusna bolezen ali onesnaženje. Avtoimunske bolezni sodijo med kronične nenalezljive bolezni, kar pomeni, da so dolgotrajne in po navadi počasi napredujoče. S pomočjo zdravil lahko blažimo njihove znake in upočasnimo napredovanje, zdravljenje z zdravili pa je v večini primerov doživljenjsko.

Vzrok za nastanek je neznan.V nekaterih primerih je ključni dejavnik dednost, v drugih primerih pa je lahko sprožilec okoljski dejavnik, npr. virusna bolezen ali onesnaženje. P R E D U P O R A B O Z D R AV I L Z A SAMOZDRAVLJENJE SE POSVETUJTE S STROKOVNJAKOM Av to im u n s ke b olez ni zd r av im o s pomočjo zdravil, ki pomirjajo vnetje, npr. z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili ali kortikosteroidi, nekatere izmed njih pa lahko zdravimo tudi s pomočjo bioloških zdravil. O zdravljenju z biološkimi zdravili odloča zdravniški konzilij na podlagi aktualnih smernic

zdravljenja. Za določene avtoimunske bolezni pa so na voljo tudi druga zdravila, npr. tiamazol, ki zmanjšuje delovanje ščitnice pri Gravesovi bolezni. Izbira zdravljenja je vedno individualna, pri čemer zdravniki upoštevajo vrsto avtoimunske bolezni, stanje posameznika in odziv na zdravljenje s posameznimi zdravili. Ker so avtoimunske bolezni posledica pretiranega odgovora imunskega sistema, zdravila, ki dodatno spodbujajo njegovo delovanje, lahko bolezen poslabšajo. To velja tudi za zdravila brez recepta in prehranska dopolnila, npr. izdelke, ki vsebujejo ameriški slamnik ali betaglukan. Zato priporočamo, da se pred uporabo teh posvetujete s svojim zdravnikom ali z magistrom farmacije. NA KRATKO Avtoimunske bolezni so skupina več kot 80 različnih bolezni, za katere je značilen pretiran imunski odgovor na lastno telo. Sodijo med kronične nenalezljive bolezni, kar pomeni, da so dolgotrajne in zahtevajo stalno zdravljenje. Zdravimo jih lahko z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili ali kortikosteroidi ter biološkimi zdrav ili. Ljudem z av toimunsk imi boleznimi se odsvetuje uporaba zdravil za samozdravljenje, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema.


STROKOVNO

Pregled uporabe zdravil Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Pregled uporabe zdravil je krajši pogovor z magistrom farmacije v lekarni, kjer dobite nasvete o pravilnem načinu jemanja zdravil, pravilnem rokovanju in hranjenju zdravil in kako ukrepati ob pojavu neželenih učinkov. Hkrati je tudi priložnost, da dobite odgovore na vprašanja, povezana z zdravili. KOMU PRIPOROČAMO TO STORITEV? Pregled uporabe zdravil je namenjen vsem, ki imajo vprašanja o svoji terapiji z zdravili. Največ koristi od pregleda uporabe zdravil imajo ljudje, ki uporabljajo zdrav il a z a zdrav ljenje k roničnih nenalezljivih bolezni, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, osteoporoza, astma itd. Posebej se priporoča osebam, ki se zdravijo s petimi zdravili ali več, bolnikom, ki so jim predpisali nova zdravila ali zamenjali terapijo, npr. ob odpustu iz bolnišnice. NA OPTIMALNO DELOVANJE ZDRAVIL VPLIVA VELIKO DEJAVNIKOV Med pregledom uporabe zdravil magister farmacije svetuje o pravilnem načinu uporabe zdravil, od ustreznega jemanja glede na čas in hrano do pravilne tehnike uporabe vdihovalnikov. Magister farmacije pomaga tudi postaviti dnevni načrt jemanja zdravil, tako da je jemanje zdravil optimalno razporejeno čez dan in je posameznik glede tega čim manj obremenjen. Med pogovorom se tudi preveri prisotnost neželenih učinkov in svetuje, kako ukrepati ob pojavu teh. Prav tako se svetuje o zdravem življenjskem slogu, npr. o ustrezni prehrani, telesni dejavnosti in pravilnem merjenju krvnega tlaka. VSAKA TRETJA OSEBA UPORABLJA ZDRAVILO NA NEPRAVILEN NAČIN V Lekarni Ljubljana se pregled uporabe zdravil izvaja od leta 2014. Podatki

Podatki kažejo, da kar 8 ljudi od 10-ih potrebuje dodatne nasvete oziroma pojasnila o svojih zdravilih. kažejo, da celo do 80 % ljudi potrebuje dodatne nasvete ali pojasnila o svojih zdravilih. Do 38 % ljudi uporablja eno ali več predpisanih zdravil na nepravilen način, npr. neustrezno jemljejo zdravila glede na hrano ali čas dneva, medtem ko do 23 % ljudi enega ali več izmed predpisanih zdravil ne uporablja. 30 MINUTNI POSVET Z MAGISTROM FARMACIJE V LEKARNI Pregled uporabe zdravil je brezplačna storitev, ki se izvaja v 43 enotah Lekarne Ljubljana. Magistru farmacije, ki izvaja pregled, podajte podatke o svojih zdravilih in morebitna vprašanja oz. dvome o svoji terapiji. Z izvajalcem se lahko uskladite za termin, ki vam najbolj ustreza. Na pregled uporabe zdravil prinesite tako zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik, zdravila za samozdravljenje kot tudi prehranska dopolnila, z izjemo tistih zdravil, ki potrebujejo posebne pogoje shranjevanja, npr. tista, ki se hranijo v hladilniku. Pogovor traja med 15 in 30 minut, odvisno od števila zdravil, ki jih uporabljate, in postavljenih vprašanj. Ob koncu pogovora prejmete osebno

kartico zdravil, seznam zdravil, ki jih uporabljate, napisan na sistematičen in pregleden način, ki vsebuje tudi povzetek dogovorjenih ukrepov.

Pregled uporabe zdravil se brezplačno izvaja v 43 enotah Lekarne Ljubljana in je namenjen vsem obiskovalcem. Posebej se priporoča osebam, ki uporabljajo 5 zdravil ali več in tistim, ki so bili pred kratkim odpuščeni iz bolnišnice ali jim je bila spremenjena terapija. Gre za 30-minutni pogovor z magistrom farmacije, kjer dobite nasvete, kako pravilno uporabljati svoja zdravila. #ZDRAVO

11


STROKOVNO

Aloe vera

Nina Ajnik, farm. teh., Lekarna Ljubljana

Aloe vera je rastlina afriškega izvora iz družine alojevk (Aloeaceae). Poleg latinskega imena Aloe vera, je znana tudi pod imenom Aloe barbadensis, po otočju Barbados, kjer so jo pridelovali. Izvor rastline ni znan. Raste v severni Afriki, na Arabskem polotoku, Kanarskih in Zelenortskih otokih in Madeiri. Sorodne vrste lahko najdemo tudi v Sredozemlju in Indiji. POZNAMO ČEZ 250 VRST ALOJ, TODA ŠTIRI SE POGOSTEJE UPORABLJAJO: • Aloe Barbadensis Miller ali Aloe Vera • Aloe Arborescens Miller • Aloe Chinensis • Aloe Ferox Aloja je od 60 cm do 1 m visoka rastlina z debelimi, mesnatimi listi zelene ali sivozelene barve. Na robu listov so majhne bele bodice. Rumeni cevasti cvetovi se razvijejo v socvetjih na steblu, ki je dolgo do 90 cm. Listi imajo na površini sloj vosku podobne snovi, ki ga ščitijo pred izsuševanjem. Pod povrhnjico je tkivo, ki opravlja fotosintezo, in snopi žil. Okoli žil je žilni ovoj. To je plast podolgovatih celic, ki vsebujejo grenak rumen sok, iz katerega se pridobiva alojina smola. V sredini lista je mehko tkivo, ki ga sestavljajo velike celice s tankimi stenami. To tkivo služi rastlini kot rezerva vode in iz njega se pridobiva alojin gel. Gel pridobivajo iz rastlin, ko so stare od 3 do 10 let.

12

#ZDRAVO

SLOVENSKO

LATINSKO

Navadna aloja

Aloe barbadensis Mill. syn. (Aloe vera (L.) Burm. F.)

Južnoafriška aloja

Aloe ferox Mill.

DROGA

Gel ali sok aloje

Aloe succus

DRUŽINA

Zlatokorenovke

Asphodelaceae

RASTLINA

SESTAVA ALOE VERA GELA Alojin gel vsebuje veliko vode, od 96 do 99 %. Od ostalih sestavin je največ sluzi. Sluzi so zmesi v dolge verige povezanih sladkorjev (polisaharidov), ki v prisotnosti vode nabreknejo in tvorijo težko tekočo zmes (sluz). Glavna sestavina je veriga glukoze in manoze. Poleg vode in polisaharidov so v alojinem gelu prisotne še druge sestavine, npr. prosti sladkorji, proste aminokisline, proteini, maščobe in rastlinski steroli, minerali (kalcij, natrij, kalij, mangan, železo, selen, cink in magnezij), vitamini A, E, C in D ter encimi, npr. amilaza, lipaza, fosfataza in drugi. Derivati antracena in alkilni kromoni povzročajo nabiranje vode in posledično povečanje tlaka v črevesju, kar spodbudi njegovo delovanje, zato je priporočena pri zaprtju, vendar se lahko uporabljajo največ 14 dni zaporedoma, potem je obvezna prekinitev. Aloe vera se zaradi svoje raznovrstne sestave uporablja

v obliki gelov in krem za nego kože, npr. pri negi opeklin, pikov in žuželk, po britju ali depilaciji, ali pa kot sestavina v negovalni kozmetiki, npr. zobne paste, ustne vode, negovalna olja, dezodoranti … V raziskavah so dokazali, da se rane hitreje celijo, saj aloja spodbuja sintezo kolagena. V živilih se največkrat uporablja gel prave aloje v različnih oblikah kot alojin sok ali v prehranskih dopolnilih.

OPOZORILO: Med nosečnostjo notranja uporaba aloje ni priporočljiva, saj spodbuja krčenje maternice. Ker se izloča v mleko, se ji je priporočljivo izogibati tudi med dojenjem, saj lahko dojenčku povzroči drisko. Notranja uporaba prav tako ni priporočljiva pri hemoroidih ali bolezni ledvic. Odvajalni učinek lahko povzroči krče v prebavilih. Dolgotrajna uporaba moti ravnovesje elektrolitov in lahko s tem privede do resnih motenj krvnega obtoka.


STROKOVNO

Seboroični dermatitis

s Seboroični dermatiti no aj ič ob in je kronična sa, blaga oblika dermatiti bečo, sr ki povzroča skorjasto, o kožo jiv žl ra zd mastno in ra žlez predvsem na predelihh to ki nč je do i lojnic. Pr imenujemo tudi temenca.

Katja Hribar, farm. teh., Lekarna pri polikliniki

Za seboroični dermatitis so značilne belo rumene luske, ki se najpogosteje pojavijo na predelih kože, kjer je veliko žlez lojnic. Zelo pomembna je redna in pravilna nega ter izogibanje dejavnikom, ki stanje poslabšajo. OGROŽENI SO DELI TELESA Z VEČJO KONCENTRACIJO ŽLEZ LOJNIC Seboroični dermatitis je kronična vnetna bolezen z izboljšanji in poslabšanji. Pogosto se pojavi na področjih, kjer je večja koncentracija žlez lojnic (osrednji del obraza, veke, obrvi, tilnik, robovi lasišča, za ušesi, prsni koš in zgornji del hrbta, kožne gube). Nastane lahko zaradi povečane produkcije epidermalnih lipidov, dedne nagnjenosti k seboreji – povečano izločanje loja iz žlez lojnic in poseljenosti s kvasovkami (Candida albicans) ali kožnimi plesnimi (Pityrosporum ovale), hormonskih vplivov, psihičnega in fizičnega stresa, mehanskega draženja, motenj delovanja imunskega sistema, debelosti. Seboroični dermatitis se pojavi postopoma, običajno so prvi znak bele, rumene ali sive drobne luske na koži in na lasišču, kjer se lahko pojavlja kot trdovraten prhljaj. Proces obnavljanja celic se skrajša in vodi do hitrega luščenja roženih kožnih celic, ki se nato povežejo v vidne luske. Pogosto se pojavlja mastna koža, luskaste poškodbe na koži, blaga rdečica, srbenje. Na robu lasišču se lahko pojavi tudi 2 cm debel trak skorjaste kože rumene barve – seboroična krona, lahko tudi izpadajo lasje. Včasih se okoli popka, v kožnih gubah, na prsnici in med lopaticama pojavijo okrogle ali nepravilne oblikovane rožnato rumene lise, ki se luščijo.

NA POJAV SEBOROIČNEGA DERMATITISA LAHKO VPLIVAJO:

sestavinami, dodatkom dišav, konzervansov in uporabljajmo le izdelke za občutljivo kožo.

• MOTNE DELOVANJA IMUNSKEGA SISTEMA

Kožne spremembe lajšamo s posebnimi kremami in šamponi, ki pomagajo odstraniti luske in preprečijo ponovni nastanek luskaste kože. Izdelki lahko vsebujejo pirokton olamin, polidokanol, klimbazol, salicilno kislino, resorcin, žveplo in minerale, kot sta cink ali selenov sulfid in ketokonazol.

• HORMONSKO NERAVNOVESJE • DEBELOST • PUBERTETA • STRES • DEDNA PREDISPOZICIJA Vnetja poslabšajo mehansko draženje, zunanji dejavniki, spremenjena sestava loja, sprememba pH kože. Seboroični dermatitis se lahko pojavi tudi pri dojenčkih, mlajših od treh mesecev (najpogosteje med 6. in 10. tednom kot posledica pospešenega izločanja loja zaradi prenesenih materinih androgenih hormonov). Pogosto temu rečemo temenca. Je začasno stanje kože, ki spontano izgine v nekaj dneh ali tednih. Zanjo je značilna debela, mastna in rumena skorja okoli las in na lasišču, včasih pa tudi na obrveh, za uhlji, nazolabialno gubo in na nosu, srbenje pa je redko. Pogosto se pojavijo še izpuščaji na predelih kože, ki so pod plenico in okrog popka. Lahko pa se pridružijo tudi sekundarne okužbe z bakterijami in kvasovkami. NEGA KOŽE Terapije, s katero bi za vedno odpravili seboroični dermatitis,ni, lahko pa omilimo znake in preprečimo poslabšanja tako, da omejimo dejavnike, ki izzovejo to stanje, in vestno skrbimo za nego kože in lasišča. Izognimo se izdelkom s številnimi

Lase ali kožo na začetku umivamo s posebnimi šamponi vsak drugi ali tretji dan, da se stanje ne poslabša, kasneje pa jih uporabljamo manj pogosto. Bistveno je, da šampon pustimo na koži delovati vsaj 3–5 minut in ga šele nato speremo. Izogibati se je treba agresivnim milom in šamponom ter praskanju prizadetih delov kože zaradi možnosti bakterijske okužbe in poslabšanja stanja. Moškim svetujemo, da si obrijejo brado ali brke. Pri otrocih s trdovratnimi luskami lahko nekaj ur pred odstranjevanjem lusk (lahko tudi čez noč) uporabimo indiferentna olja, najboljše mandljevo olje, in jih nato nežno odstranimo z glavnikom. KDAJ MORAMO K ZDRAVNIKU? Pazimo, da se zdravo prehranjujemo. Na jedilnik vključimo veliko zelenjave, se izogibamo mastni in začinjeni hrani, alkoholu in stresu. Če se simptomi seboroičnega dermatitisa ne umirijo kljub pogosti uporabi medicinskih šamponov ali če se stanje poslabša, je nujno treba obiskati zdravnika, ki predpiše ustrezno terapijo. Ne pozabimo pa, da je postavljanje diagnoze in predpisovanje zdravil vedno in le izbira zdravnika.

#ZDRAVO

13


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana Ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana 20% POPUST na vse plačljive storitve. *

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN ** MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

*

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) *

Cena storitve je 2,00 €.

*

Cena storitve svetovanje ob meritvah glukoze je 2,00 €. Cena storitve svetovanje ob meritvah holesterola je 4,50 €.

Bežigrajski dvor

02. 04. 2019

09.00-12.00

**

Brdo

27. 03. 2019

15.30-17.30

27. 03. 2019

15.30-17.30

08. 04. 2019

09.00-12.00

Brdo Citypark Fužine

Črnuče

18. 03. 2019

15.30-17.30

Grosuplje

Ivančna Gorica

15. 04. 2019

15.30-17.30

Lekarna pri šišenski knj.

24. 03. 2019

15.30-17.30

Lekarna pri polikliniki

27. 03. 2019

15.30-17.30

19. 03. 2019

07.30-10.00

Centralna lekarna

Idrija

16. 04. 2019

07.30-10.00

Medvode

01. 04. 2019

16.00-18.00

Metelkova

08. 04. 2019

15.30-17.30

Rakovnik

20. 03. 2019

15.30-17.30

Ivančna Gorica Koseze Lekarna pri polikliniki Lekarna pri šišenski knj. Levstik Lukovica Medvode

Šentvid

01. 04. 2019

15.30-17.30

Metelkova

Škofljica

04. 04. 2019

15.30-17.30

Trnovo

02. 04. 2019

15.30-17.30

Vič

01. 04. 2019

15.30-17.30

Lekarna ZD Grosuplje

Meritev glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

Miklošič Mirje Moste Polje Rakovnik Savska

SVETOVANJE OB MERITVAH GLIKIRANEGA * HEMOGLOBINA

Šentvid

*

Cena storitve je 8,00 €.

Bežigrajski dvor Brdo Miklošič

27. 03. 2019 20. 03. 2019 14. 03. 2019

08.00-10.00 08.00-10.00 08.00-10.00

Meritev glikiranega hemoglobina izvajamo s pomočjo partnerja:

Sonči log Šiška Trzin Trnovo Vila Urbana Vnanje Gorice Vič

SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI V JE STORITE ČNA A L VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik P BREZ FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

Centralna lekarna

Črnuče Grosuplje Metelkova Mirje Šentvid Škofljica

14

#ZDRAVO

18. 03. 2019 20. 03. 2019 01. 04. 2019 02. 04. 2019 16. 04. 2019 28. 03. 2019 18. 03. 2019 17. 04. 2019 27. 03. 2019 21. 03. 2019 17. 04. 2019 04. 04. 2019

09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 15.00-18.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 15.00-17.00 15.00-17.00 15.30-17.30

Vrhnika Zlatica WTC

08. 04. 2019 01. 04. 2019 25. 03. 2019 27. 03. 2019 18. 04. 2019 26. 03. 2019 15. 04. 2019 29. 03. 2019 27. 03. 2019 10. 04. 2019 20. 03. 2019 28. 03. 2019 26. 03. 2019 09. 04. 2019 26. 03. 2019 17. 04. 2019 17. 04. 2019 12. 04. 2019 19. 03. 2019 16. 04. 2019 20. 03. 2019 28. 03. 2019 19. 04. 2019 22. 03. 2019 25. 03. 2019 15. 04. 2019 09. 04. 2019 18. 04. 2019 04. 04. 2019 21. 03. 2019 11. 04. 2019 18. 04. 2019 25. 03. 2019 15. 04. 2019 18. 03. 2019 08. 04. 2019 09. 04. 2019 03. 04. 2019 14. 03. 2019

15.00-18.00 15.00-18.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 15.00-17.00 08.00-10.00 09.00-12.00 09.00-12.00 10.00-12.00 09.00-11.00 09.00-12.00 08.00-11.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 15.00-18.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 10.00-13.00 09.00-12.00 09.00-12.00 08.00-10.00 08.00-10.00 08.30-11.30 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-11.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 08.00-10.00 08.00-10.00 08.30-11.00 08.30-10.30 09.00-12.00

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) Črnuče Grosuplje Mirje

V JE STORITE ČNA A L BREZP

08. 03. 2019 04. 04. 2019 18. 03. 2019 09. 04. 2019 19. 04. 2019

15.00-18.00 15.00-18.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00


PLETIZMOGRAFIJA

*

*

Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

SVETOVANJE PRI SAMOZDRAVLJENJU S HOMEOPATSKIMI ZDRAVILI

V JE STORITE ČNA BREZPLA

Fužine

05. 04. 2019

09.00-15.00

Horjul

20. 03. 2019

09.00-12.00

Sonči log

05. 04. 2019

09.00-12.00

Logatec

16. 04. 2019

13.00-19.00

Mirje

28. 03. 2019

09.00-12.00

Podpeč

18. 04. 2019

09.00-12.00

Polje

19. 03. 2019

13.00-19.00

Vila Urbana

27. 03. 2019

10.00-13.00

Vnanje Gorice

22. 03. 2019

09.00-12.00

27. 03. 2019

09.00-15.00

19. 04. 2019

09.00-12.00

Zlatica

V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerjev:

Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. z dodatnimi znanji homeopatije svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01. 280 86 77. Medvode WTC Lekarna pri polikliniki Metelkova

Tehnološki park

od ponedeljka do petka

10.00–14.00

od ponedeljka do petka od ponedeljka do petka

10.00–14.00 07.30-19.00

20. 03. 2019

10.00–12.00

21. 03. 2019

15.00–18.00

09. 04. 2019

10.00–13.00

ponedeljek in torek

12.00–20.00

od srede do petka

07.00–15.00

Svetovanje pri samozdravljenju s homeopatskimi zdravili brez recepta poteka v naslednjih enotah: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Brdo, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Moste, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Ivančna Gorica, Moste, Grosuplje

V JE STORITE ČNA A L P Z E R B V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

SVETOVANJE O NEGI KOŽE Centralna lekarna

11. 04. 2019

15.00-17.00

26. 03. 2019

12.00-14.00

17. 04. 2019

12.00-14.00

Fužine

20. 03. 2019

09.00-13.00

Miklošič

04. 04. 2019

13.00-14.30

14. 03. 2019

11.00-13.00

04. 04. 2019

11.00-13.00

18. 04. 2019

11.00-13.00

Citypark

Supernova

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet) Miklošič

15. 03. 2019

13.00-14.30

Metelkova

16. 04. 2019

15.00-18.00

od ponedeljka do petka

10.00-14.00

WTC

Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citypark, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC.

EV JE

STORIT ČNA SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA BREZPLA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni) Bežigrad

26. 03. 2019

Bloke

20. 03. 2019

09.00-12.00

Centralna lekarna

28. 03. 2019

09.00–12.00

10.00-12.00

Cerknica

15. 04. 2019

09.00–12.00

Cerkno

11. 04. 2019

09.00–12.00

Citypark

02. 04. 2019

12.00–15.00

Idrija

10. 04. 2019

09.00–12.00

Lekarna pri polikliniki

06. 04. 2019

09.00–11.30

Lekarna ZD Grosuplje

18. 04. 2019

07.30–10.00

16. 04. 2019

09.00-12.00

Logatec

19. 03. 2019

09.00–12.00

17. 04. 2019

09.00-12.00

Metelkova

29. 03. 2019

11.00–13.00

Grosuplje

18. 03. 2019

09.00-12.00

Miklošič

04. 04. 2019

08.00–11.00

Mirje

10. 04. 2019

09.00-12.00

Stari trg pri Ložu

16. 04. 2019

09.00–12.00

13. 03. 2019

10.00-12.00

Škofljica

04. 04. 2019

15.30-17.30

03. 04. 2019

10.00-12.00

Centralna lekarna

Supernova

#ZDRAVO

15


ZRELA LETA

PEGASTI BADELJ

MODRITIN

Prehransko dopolnilo s silimarinom in holinom, ki ima vlogo pri delovanju jeter, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo s fosfolipidi in vitamini. DHK ima vlogo pri delovanju možganov, vitamini B6, B12 in niacin pa k delovanju živčnega sistema, 40 kapsul.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 7,10 cena s Kartico zvestobe €

5,68 €

2

redna cena: 14,51 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

11,61 €

20%

POPUST:

20%

VICHY NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS

BLINK INTENSIVE TEARS, KAPLJICE ZA OČI

Izboljšuje gostoto kože, preoblikuje obrazne linije in koži da bleščeč sijaj. Na voljo več vrst: dnevna nega za normalno in mešano kožo, dnevna nega za suho kožo, nočna krema in MAGISTRAL hranljivi balzam za gostoto kože, 50 ml.

Nudijo dolgotrajno olajšanje v primeru suhih ali utrujenih oči. Namenjene so zaščiti in odpravljanju neugodja pri suhih, razdraženih ali utrujenih očeh, 10 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 33,31 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 12,20 € cena s Kartico zvestobe

10,37 €

3

3

POPUST:

24,98 €

15%

5

POPUST:

25%

ROSSMAX X1 AVTOMATSKI MERILNIK KRVNEGA TLAKA HEMOCLIN® Lastnosti izdelka: zaznavanje namestitve manšete, zaznavanje GEL ZA HEMOROIDE gibanja, prikaz tveganja za zvišan krvni tlak, zaznavanje nerednega srčnega utripa, prikaz zadnje shranjene meritve, samodejno delovanje z enim dotikom, patentirana univerzalna konična manšeta, ki ne vsebuje lateksa, držalo za manšeto, velik zaslon LCD: 57 x 63 mm, 5 let garancije.

Medicinski pripomoček za odpravljanje in preprečevanje težav v predelu zadnjika (npr. srbenje, draženje, pekoč občutek in občutljivost), 45 ml. Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 46,80 € cena s Kartico zvestobe

39,78 €

redna cena: 17,79 € cena s Kartico zvestobe

8

POPUST:

16,01 €

15%

a ime i k e K ar tn

tic

tz

1po5pu%st

os

#ZDRAVO

12,74

u go dn

16

redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

RAPIDCOOL GEL, 50 g RAPIDCOOL GEL, 100 g

8,29

10%

Prehransko dopolnilo Flexofytol vsebuje standardiziran izvleček kurkume, ki prispeva k normalnemu delovanju sklepov, 60 mehkih kapsul.

Hladilni gel vsebuje izvlečke Boswellie serate, Aloe vere, wintergreen olja, mentola, kafre in eukaliptusa. Gel nanesemo na kožo 2 do 3 krat na dan.

POPUST:

FLEXOFYTOL 42 MG

RAPIDCOOL GEL

redna cena: 9,75 € cena s Kartico zvestobe

4

redna cena: 19,97 € cena s Kartico zvestobe

14,98 €

3

POPUST:

25%


MALČKI

SWEDSAFE OTROŠKI UŠESNI ČEPKI

OTROŠKE SLIKANICE

Barviti ušesni čepki iz silikona, posebej izdelani za majhne in občutljive sluhovode otrok. Prilagodljiv silikon ublaži preglasne zvoke, zaradi odličnega tesnjenja pa tudi preprečuje, da bi med plavanjem, kopanjem ali tuširanjem v ušesa vdrla voda, 4 čepki.

Na voljo: Nič več plenic, Nič več dude, Čas pred zasloni, Vedno sem čist, Založba Lekarna Ljubljana H POUČNO O IZZIVI JA AN ODRAŠČ

Medicinski pripomoček.

redna cena:

redna cena: 4,10 € cena s Kartico zvestobe

6,90 €

3,28 €

CHEWY VITES MULTIVITAMIN ADVANCE

Prehransko dopolnilo z naravnimi sladili vsebuje omego-3, nekatere vitamine skupine B, folno kislino, vitamin A, D3, K2, holin, selen in cink. Vitamini B3, B6, B7, B9 in B12 prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju. Omega-3 ima vlogo pri delovanju možganov. Vitamin D3 je potreben za normalno rast in razvoj kosti otrok. Mehke pastile, za otroke od 2. leta starosti, 30 mehkih pastil.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 8,98 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

13,49 €

25%

3

POPUST:

10%

NOSKO ASPIRATOR ZA ČIŠČENJE NOSKA

POXCLIN® PENA

Aspirator za čiščenje izcedka iz noska pri novorojenčkih in dojenčkih. Temelji na tehnologiji z vakumom in se enostavno očisti in sterilizira. Vsebuje tudi nadomestno glavo in ščetko za čiščenje.

Hladilna pena za nego otrok z noricami, ki hladi in pomiri kožo ter ublaži srbenje, 100 ml. Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 19,79 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 19,49 € cena s Kartico zvestobe

17,81 €

POPUST:

20%

OMEGAMULTI® JUNIOR

Gumi medvedki z vitamini in minerali za otroke. Brez konzervansov, umetnih barvil, glutena, pšenice, jajc, primerni tudi za vegetarijance. Za otroke od 3. leta starosti, 60 želejčkov.

6,74 €

1

4

POPUST:

17,54 €

10%

4

POPUST:

10%

u go dn

t

2po0pu%st

r

tic

Varno. za imetnike Ka Preprosto. Hitro. Zanesljivo. os

Pakiranje vsebuje 2 digitalna testa za ugotavljanje nosečnosti.

e z ves tobe

TESTI ZA NOSEČNOST

Medicinski pripomoček. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 14. 3. do 22. 4. 2019 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Izdelki Pregnafix so medicinski pripomočki, akcija velja za vse Pregnafix teste.

#ZDRAVO

17


u go dn

5po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

Zimski čaj je zeliščni čaj, ki vsebuje plodove šipka, cvetove lipe, liste navadnega sleza, liste melise, cvetove črnega bezga in cimetovo skorjo, 50 g. Aronija in višnja, sadni čaj vsebuje 80 % plodov (brusnica, aronija, hruška, šipek, višnja), 100 g. Limonska trava in marelica, sadni čaj vsebuje več kot 70 % plodov (jabolko, hruška, marelica, šipek), 80 g. Laneno seme lahko uporabljate kot dodatek k vsakodnevni zdravi prehrani, 200 g.

tic

ZELIŠČNI ČAJ, SADNI ČAJ, LANENO SEME

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE

redna cena: 29,95 € cena s Kartico zvestobe

RESVERATROL 150 MG

20,97 €

Prehransko dopolnilo s suhim izvlečkom japonskega dresnika v obliki kapsul, 60 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

4

POPUST:

30%

KALMIN

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo s hidrolizatom mlečne beljakovine kazeina v obliki kapsul, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

redna cena: 17,18 cena s Kartico zvestobe €

3

Sok Aloe vere z dodatki: Mangostin, Kamu Kamu, Maqui, Noni, Acai, Maca in Goji je prehransko dopolnilo s sladilom. Sok Aloe vere je pridobljen iz nepasterizirane aloje vere, ki je ročno pridelana na izbranih nasadih. Sok Aloe vere je dvojno koncentriran in vsebuje naravno pulpo, 1 l. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Akcija velja za prikazane izdelke.

13,74 €

ALOE VERA X2, 100% ČISTI SOK ALOE VERE

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 16,64 € cena s Kartico zvestobe

IBUPROFEN INN-FARM 200 MG

13,31 €

Lajša blage do zmerne bolečine, kot so glavobol, menstrualna bolečina ali zobobol in povišane telesne temperature ter bolečine pri prehladu. 10 filmsko obloženih tablet.

3

POPUST:

20%

RELAXEADOC KAPSULE

Kapsule z izvlečkom žafrana, sivke in nekaterimi vitamini skupine B. Riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), B6, B12 in pantotenska kislina prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. 30 kapsul.

redna cena: 2,98 €

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

glavobol

zobobol

menstrualne bolečine

povišana telesna temperatura

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Naročnik oglasa je: INN-FARM d.o.o.

redna cena: 17,49 € cena s Kartico zvestobe

15,74 €

3

POPUST:

10%

-20%

18

#ZDRAVO


ZA BOLJŠE POČUTJE

EISENBLUT PLUS TONIK

IMMUNDOC® DIRECT

Prehransko dopolnilo z železovim (II) glukonatom in vitamini (C, B1, B2, B6, B12). Pakiranje: 450 ml.

Prehransko dopolnilo za normalno delovanje imunskega sistema. Napitek vsebuje 500 mg vitamina C, 165 μg selena, 10 mg cinka, rutin ter vitamina D3 in E, 6 stekleničk x 12,3 g.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 10,25 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 13,52 € cena s Kartico zvestobe

9,23 €

2

POPUST:

10%

12,17 €

3

WAYA® FORTE KAPSULE

FLORAPAX PLUS

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,67 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 19,50 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo z mikroenkapsuliranim sevom Lactobacillus rhamnosus GG. Primeren za odrasle in otroke, 15 kapsul.

11,62 €

3

POPUST:

15%

CENTRUM MULTIVITAMINI

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali. Na voljo več vrst: Za odrasle: A-Z (30 ali 60 tablet), po 50. letu: Silver 50+ (30 ali 60 tablet), za ženske: Women (30 tablet), za moške: Men (30 tablet) ali Junior, za otroke od 4. leta starosti (30 žvečljivih tablet).

a ime i k e K ar tn

os

tz

Prehransko dopolnilo z Laktobacili in bifidobakterijami: Lactobacillus acidophilus (La-14), Bifidobacterium lactis (Bl-04), Lactobacillus plantarum (Lp-115), Bifidobacterium breve (Bb-03), cinkom in vitaminom D. Vitamin D in cink prispevata k delovanju imunskega sistema, 40 kapsul.

15,60 €

4

POPUST:

20%

LAXEMON

Prehransko dopolnilo Laxemon vsebuje laktulozo, ki pripomore k hitrejšemu prehajanju črevesne vsebine. Navedeni učinek se doseže z odmerkom 10 gramov (2 vrečki) laktuloze naenkrat. Vsebuje tudi magnezij, ki prispeva k ravnotežju elektrolitov, 14 vrečk. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

tic

u go dn

2po5pu%st

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

10%

redna cena: 14,95 € cena s Kartico zvestobe

11,96 €

3

POPUST:

20%

#ZDRAVO

19


Krema za nego zelo suhe kože rok in krhkih nohtov. Se hitro vpije, ni mastna ali lepljiva. Na voljo tri vrste: Eubos Sensitive krema za roke & nohte, 50 ml; Eubos Sensitive krema za roke neguje & varuje, 75 ml ali 100 ml.

redna cena: 16,00 € cena s Kartico zvestobe

20%

tz

1po5pu%st

Nega kože proti gubam, izgubi čvrstosti in utrujenemu videzu v večernih urah. Na voljo za suho kožo in normalno do mešano kožo, 50 ml redna cena: 31,72 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

22%

MARTIS RESPECT BARVA ZA LASE

Obstojna barva za lase, ki lase ščiti ter okrepi njihovo strukturo. Vsebuje rastlinske izvlečke ognjiča, pšeničnih kalčkov in koprive. Na voljo 20 različnih odtenkov. Vsebina: 1 tuba barvne kreme za lase 60 ml, 1 plastenka fiksirja 60 ml, 1 regenerator za končno nego las 15 ml in 1 par rokavic za vašo zaščito.

20

#ZDRAVO

redna cena: 19,14 € cena s Kartico zvestobe

16,27 €

3

POPUST:

15%

Intenzivna nega za obraz, primerna za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo. Nudi takojšnje in dolgotrajno olajšanje, za normalno do mešano kožo in suho kožo, 40 ml.

Ob nakupu katerega koli izdelka iz linij Toleriane, Hydraphase, Rosaliac, Nutritic, Redermic ali Hyalu B5 na voljo tudi darilo La Roche-Posay micelarna voda 100 ml. Ponudba daril je omejena in velja od 1. 4. 2019 do razprodaje zalog daril.

redna cena: 21,05 € cena s Kartico zvestobe

16,84 €

3

POPUST:

20%

REMESCAR DARILNI PAKET

Izdelki za nego kože okoli oči. Paket vsebuje: Remescar kremo podočnjaki in temni kolobarji, 8 ml; Remescar kremo gubice okoli oči, 8 ml in Remescar kremo utrujen videz, 15 ml. redna cena: 59,89 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,49 € cena s Kartico zvestobe

7,22 €

Obnavlja razdraženo in občutljivo kožo nagnjeno k alergijam. Na voljo dve vrsti: krema in bogata krema za netolerantno kožo, 50 ml.

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ULTRA IN ULTRA FLUIDE

VICHY LIFTACTIV SUPREME

5

AVÈNE SKIN RECOVERY D.E.F.I.

a ime i k e K ar tn

os

DERMALIBOUR+ linija je namenjena higieni in negi suhih področij razdražene kože dojenčkov, otrok in odraslih. Za obraz, telo in zunanje sluznice. Akcija velja za celotno linijo izdelkov A-derma Dermalibour+.

u go dn

A-DERMA DERMALIBOUR+

24,74 €

2

a ime i k e K ar tn

POPUST:

e z ves tobe

3

tic

12,80 €

tz

1po5pu%st

os

Namenjeno je negi suhe kože, ki jo spremlja občutek neudobja. Vsebuje niacinamid in karitejevo maslo, ki koži intenzivno vrača lipide. Primeren za uporabo pri odraslih in otrocih ter za kožo nagnjeno k atopijskemu ekcemu, 400 ml.

u go dn

EUBOS SENSITIVE KREMA ZA ROKE

tic

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR OLJE ZA UMIVANJE TELESA IN OBNOVO LIPIDOV

e z ves tobe

NEGA TELESA

POPUST:

15%

53,90 €

5

POPUST:

10%

DARILO


a ime t n i k e K a r

os

tz

tic

u go dn

2po0pu%st

e z ves tobe

NEGA TELESA

Akcija velja za izdelke prikazane na oglasu ob predložitvi Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 14. 3. do 22. 4. 2019 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

#ZDRAVO

21


NEGA TELESA

DARILNI PAKET, DNEVNA IN NOČNA KREMA

MAZILO ZA USTNICE

Dnevna krema z vitaminoma C in E je namenjena vsakodnevni negi kože obraza in vratu. Za vse tipe kože, 50 ml.

Mazilo za ustnice neguje in varuje pred vplivi okolja, Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, 5 ml.

Nočna krema vsebuje lanolin, olivno olje ter vitamina A in E. Namenjena je za nočno nego kože obraza in vratu. 50 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

redna cena: 2,54 € cena s Kartico zvestobe

1,27 €

redna cena: 10,78 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

5,39 €

50%

PROCULIN LENS, RAZTOPINA ZA NEGO LEČ

redna cena: 15,21 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 10,15 € cena s Kartico zvestobe

2

12,17 €

POPUST:

20

%

Foltene šampon za poškodovane in barvane lase je namenjen nežnemu negovanju barvanih in devitaliziranih las. Z izvlečkom lipe in riževim oljem, ki je bogato z vitamini, 200 ml + GRATIS Foltene Balzam za lase, 150 ml.

9,90 €

20%

DARILO

Ciljno zdravljenje lažjih in zmernih onihomikoz z uporabo aplikatorja. Wartner® deluje proti dermatofitom, kvasovkam in plesnim. Gel vsebuje formulo s trojnim delovanjem: patentirana formula ustvari za glivice sovražno mikrookolje, pomaga pri obnovi nohta (vlaži, neguje in obnavlja), preprečuje razvoj in širjenje glivične okužbe. 7 ml. Medicinski pripomoček.

15,95 €

NAILDOC PHARMA PISALO

4

POPUST:

20%

NAILDOC RAPID GEL

Za nego in zaščito nohtov vsebuje eterična olja čajevca, sivke in ciprese. Enostavna uporaba, brez piljenja nohtov, 5 ml.

Naildoc RAPID gel za zdravljenje glivične okužbe na nohtih. Odpravi glivice na površini nohta, preprečuje okužbo drugih nohtov, ščiti pred ponovno okužbo, z eteričnimi olji, 5 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 18,86 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 16,99 € cena s Kartico zvestobe

#ZDRAVO

POPUST:

redna cena: 19,94 € cena s Kartico zvestobe

redna cena:

22

3

WARTNER® SREDSTVO PROTI GLIVICAM NA NOHTIH

FOLTENE PHARMA REGENERATIVNI ŠAMPON

15,29 €

50%

Ekološki hidrolat je primeren za toniranje, vlaženje in osvežitev kože kadarkoli preko dneva. Kožo intenzivno navlaži in obnavlja. Primeren za vse tipe kože, 200 ml.

Medicinski pripomoček.

8,12

POPUST:

MELVITA CVETNA VODICA DAMAŠČANSKE VRTNICE

Večnamenska raztopina za razkuževanje, shranjevanje, čiščenje, vlaženje in izpiranje leč ter odstranjevanje proteinskih nečistoč. Raztopina je primerna za vse tipe leč, vključno s silikonskimi lečami s hidrogelom. Priporočamo jo ljudem z občutljivimi očmi. Priložena je tudi antibakterijska škatlica za leče s srebrovimi ioni, 400 ml.

5

3

POPUST:

10%

16,97 €

3

POPUST:

10%


a im e t n i k e K a r

os

tz

%

t ic

ug o dn

3po0pust

e z vestobe

NEGA TELESA

• Karite maslo kožo vlaži in izdatno hrani. • Obogateno je z vitaminoma A in E. • Obnavlja poškodovane lasne konice. • Na voljo kakav in kokos; mango ali navadno. • Količina: 100 ml. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 14. 3. do 22. 4. 2019 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

Izdelki Bascarecare so medicinski pripomočki. Naročnik oglasa je Advanta d.o.o.

Izbranim in označenim izdelkom Eucerin Hyaluron-Filler smo ekskluzivno znižali redno ceno od 5. 3. do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si in specializirani prodajalni LL Viva. Naročnik oglasa je Beiersdorf d.o.o.

#ZDRAVO

23


redna cena: 3,53 € cena s Kartico zvestobe

1

POPUST:

20%

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

2po0pu%st

e z ves tobe

Pernaton izdelki vsebujejo ekstrakt zelenoustne morske školjke in so primerni za masažo pred in po športu. Vsebujejo tudi GAG-glukozaminoglikane in čisti perna ekstrakt. Izdelki so nemastni, se hitro vpijejo v kožo in imajo svež vonj. Akcija velja za: Pernaton gel 125 ml, 250 ml, 1000 ml; Pernaton Forte gel 125 ml in Pernaton roll-on gel, 75 ml.

ICE POWER HLADILNI GEL

Hladilni gel lajša bolečine in blaži vnetja ter deluje sproščujoče na napetost v mišicah. Lahko se uporablja v primerih izpahov, zvinov, poškodb zaradi preobremenjenosti, pri bolečinah v vratu in v ramenih, ter za sprostitev mišic po fizičnih naporih, 75 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 7,52 € cena s Kartico zvestobe

6,77 €

2

POPUST:

10%

JUNGLE FORMULA MAXIMUM, ZAŠČITA PRED KLOPI, PRŠILO

PERSKINDOL ACTIVE CLASSIC GEL

Vsebuje 25% ikaridina, ki zagotavlja dolgotrajno in varno zaščito pred klopi (do 8 ur), varen pri nanosu na kožo, na oblačilih ne pušča madežev, prijetnega vonja po citrusih, primeren za celotno družino (za otroke od 3. leta starosti), 75 ml.

Hladilni gel vsebuje mentol in eterična olja. Ima hladilni in blažilni učinek, pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah, ob masaži pa spodbudi prekrvavitev in sprosti mišice, 100 ml. Medicinski pripomoček.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

redna cena: 10,98 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,95 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

7,16 €

20%

2

POPUST:

20%

COMBO PROTI BOLHAM IN KLOPOM. Š^ITI OKOLICO PRED RAZVOJNIMI OBLIKAMI TER MA^KO IN PSA PRED PONOVNO OKU@BO. FIPRONIL

Uni~i odrasle bolhe in klope LI^INKE IN JAJ^ECA

S-METOPREN

BOLHE

Uni~i li~inke in jaj~eca, ki so prisotne v okolju

KLOPI

NAVODILA ZA UPORABO:

NANESITE MED LOPATICE

NE KOPAJTE 48H

VSAKE 4 TEDNE

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom. Naročnik oglasa je: www.vetpromet.si

24

#ZDRAVO

a ime i k e K ar tn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

PERNATON

8,78 €

tz

1po5pu%st

os

400 mg magnezija v obliki citrata, 5 mg vitamina B6 in 27 mg vitamina C. Magnezij prispeva k delovanju mišic in živčnega sistema. Na voljo dve vrsti: 2 x 12 šumečih tablet ali 20 vrečk.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2,82 €

u go dn

DOPPELHERZ SYSTEM MAGNEZIJEV CITRAT 400

Prehransko dopolnilo z okusom pomaranče, s sladili, 20 šumečih tablet.

tic

MAGNEZIJ 300 MG

e z ves tobe

ŠPORTNIKI


2HIP,E3RTON%IČNA

A

OD

MO

RSKA V

Nespe~nost Nespe~nost Nespe~nost Nespe~nost Naravne Naravne kapsule. kapsule.

1. 3. - 31. 3. 2019

10 % P O P U STA

100-% naravni specialist za odmašitev nosu ob prehladih in alergijah Sinomarin® pršila za nos vsebujejo patentirano hipertonično raztopino morske vode (2,3-% NaCl), ki 100-% naravno odmaši nos.

na predstavljene izdelke Soria Natural®

• Lajša dihanje skozi nos • Redči in izpira odvečno sluz • Zniža pritisk v sinusih • Navlaži in očisti nos • Varen za vsakodnevno uporabo • Prehlad, alergije, rinitis, sinusitis

1. 3. - 31. 3. 2019

- raztopina za oralno higieno - raztopina za oralno higieno Imunski sistem Imunski sistem Imunski Imunski sistem sistem Okusno in naravno. Okusno in naravno. naravno. Okusno Okusno in naravno. in Od 1. leta dalje. leta dalje. OdOd 1. 1. leta leta dalje. dalje.

Primerno za dojenčke, otroke, odrasle, nosečnice in doječe matere Medicinski pripomoček.

za oralno higieno --- raztopina raztopina sitiv za oralno higienorte

sen

tiv sensi

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

Medicinski pripomoček.

fo

forte

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml pršilo 100 ml pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml oralna raztopina 250 ml

ensitiv iv spršilo 100 ml sit n se

forte

forte

10 % P O PU STA

na vse izdelke Sinomarin®

Podaljšano Naravne Naravne kapsule. kapsule. Podaljšano sproš~anje sproš~anje Podaljšano Podaljšano za delovanje za delovanje sproš~anje sproš~anje preko cele preko cele no~i. no~i. za za delovanje delovanje preko preko cele cele no~i. no~i.

Dihala Dihala Dihala Dihala

InnoPharma d.o.o., SI.6.C.C.12.V2.18.01

NARAVN O

100-%

MAREC APRIL

MESEČNA AKCIJA

100-% NARAVNI NOSNI DEKONGESTIV HIPERTONIČNA RAZTOPINA MORSKE VODE

20 % P O P U STA na predstavljene izdelke Malček

Nega in zaščita občutljive, kože novorojenčkov, dojenčkov in otrok. www.oroxid.si

oralna raztopina 250 ml raztopina 250 ml Ne vsebuje alkohola in klorheksidina. oralna www.oroxid.si

- raztopina in gel za kožo in nohte --raztopina raztopinainingelgelza kožo in nohte

za kožo in nohte

PATENTIRANI IZDELEK

- raztopina za oralno higieno

1. 4. - 30. 4. 2019

www.oroxid.si nežne

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 pršilo ml 100 ml oralna raztopina 250 pršiloml 100 ml

KLINIČNO PRESKUŠENO

tiv sensi

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

forte

pršilo 100 ml oralna raztopina 250 ml

www.oroxid.si

15 % P O P USTA pršilo 100 ml gel 30 ml

na vse izdelke

pršilo 100 ml

pršilo 100 ml, gel 30 ml

pršilo 100 ml gel 30 ml

Oxilver ® OXILVER® OXILVEROroxid SkininSolution in Gel Skin Solution in Gel s hialuronsko kislino OXILVER® Skin sSolution in Gel kislino in Aloe vero hialuronsko s hialuronsko kislino in Aloe vero in Aloe vero ®

®

1. 4. - 30. 4. 2019

www.oroxid.si

- raztopina in gel za kožo in nohte pršilo 100 ml

pršilo 100 ml

www.oxilver.si Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah pršilo 100 ml pršilo 100 ml LL Viva gel (v30okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so ml predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcije ne veljajo za ® promocijska pakiranja. se ne seštevajo. Slike so simbolične. OXILVER Skin Solution in Popusti Gel OXILVER® Nail Solution

s hialuronsko kislino

- raztopina in gel za kožo in nohte

® OXILVER OXILVER Nail ®Solution Nail Solution s pantenolom ® s pantenolom OXILVER Nail Solution s pantenolom www.oxilver.si www.enikam.si Akcija ne velja za galenske izdelke Malček. www.oxilver.si

s pantenolom

pršilo 100 ml

www.lekarnaljubljana.si #ZDRAVO pršilo 100 ml

25


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

LL Viva je sodobna specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, zdravili brez recepta ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V ponudbi LL Vive najdete izdelke, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam: • pripomočki za • kozmetični izdelki in pomoč starejšim pri izdelki za osebno nego, vsakdanjih opravilih, • otroški program, • pripomočki za gibalno • živila za posebne ovirane osebe, prehranske in • ortopedska obutev, zdravstvene namene, • opornice, • izdelki za odpravljanje oziroma lajšanje težav, • diagnostični testi, povezanih z boleznimi • izdelki za oskrbo sodobnega časa. poškodb in ran, V LL Vivi zagotavljamo visok nivo storitev. Strokovni sodelavci svetujejo o izdelkih, njihovi pravilni in varni uporabi ter izvajajo meritve s svetovanjem.

AKTUALNO STI UGODNO TOBE S E V Z KARTICE VOLJO A N J SEDA VIVI TUDI V LL

www.llviva.si

V marcu bo svoja vrata odprla nova specializirana prodajalna LL VIVA POSTOJNA, ki se bo nahajala v Mercator centru Postojna.

KOLEDAR DOGODKOV, SVETOVANJ IN MERITEV: STROKOVNO PREDAVANJE, 9. 4. 2019 OB 16.30

PREDSTAVITEV AKTUALNE PONUDBE

TELESNA AKTIVNOST V POVEZAVI S PREHRANO

VSAK PONEDELJEK

Na predavanju boste izvedeli: •• osnove telesne aktivnosti in kako vključiti več gibanja v svoje življenje, •• koristi telesne aktivnosti, •• katera hranila v prehrani so pri gibanju in nastanku energije najpomembnejša in kdaj jih uporabljamo, •• kaj (če sploh kaj) jesti pred in po telesni vadbi in zakaj. Predavatelj: Nejc Berčič, mag. farm, Lekarna Ljubljana Kdaj: 9. 4. 2019, ob 16.30 Kje: LL Viva, Prisojna ulica 7, Ljubljana

PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX 4. 4. 2019 OD 14.00 DO 17.00 Na meritev se je treba naročiti.*

Meritev bodo opravljali strokovnjaki iz Društva za osteoporozo. V času meritev vam bo na voljo tudi farmacevt iz Lekarne Ljubljana, ki bo opravljal svetovanje na osnovi izvidov meritev.

POSVET Z INŽENIRJEM ORTOTIKE IN PROTETIKE 22. 3. 2019 OD 10.00 DO 12.00 12. 4. 2019 OD 10.00 DO 12.00 Na posvet se je treba naročiti.* Posamezen posvet traja 10 minut.

Prijava na predavanje, meritve in posvete: •• osebno v LL Vivi •• po telefonu na 01 230 61 54 •• preko e-pošte na llviva.prisojna@llgrosist.si

*

Na predavanje se je treba predhodno prijaviti*. Število mest je omejeno.

26

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

Vljudno vabljeni.


KRAJŠA NOGA

Serijski čevelj z dodano povišico v podplat čevlja.

Jaka Hanželič, dipl. ort. in prot. Veliko ljudi toži za bolečinami v križu, kolenih, gležnjih in te bolečine so lahko razlog, ker ima nekdo krajšo nogo. Ravno to je lahko eden glavnih vzrokov za kronične bolečine v hrbtu, obolenja na lokomotornem sistemu, hrustančne obrabe kolen vse do težav s stopali. Lahko, da gre za anatomsko krajšo nogo, lahko pa je razlog tudi zamik medenice zaradi skolioze. Razlike v dolžini spodnjih udov so lahko pridobljene ali prirojene: • poškodba pri rojstvu, prirojena dislokacija kolka, • različna vnetja (npr. Tuberkuloza), • paraliza, • benigni in maligni tumorji mišično-skeletnega sistema, • poškodbe pri odraslih, vključno z zlomi ali dislokacijo spodnje okončine, • operacija na stegnu, kolku (menjava kolka) ali kolenu, • asimetrija v vzdolžnih stopalnih lokih na stopalu. Zaradi razlike v dolžini udov lahko nastanejo: • bolečine v hrbtu, • nagnjena medenica, • večja obraba kolka, kolen, gležnja zaradi napačne statike in hoje, • pojav sočasnih poškodb ali bolečin v stopalu, • mišično neravnotežje. Načini zdravljenja so različni. Lahko zdravimo konservativno ali operativno. Konservativno: ortopedski vložki po meri, serijske povišice za pete, pri večji prikrajšavi, nad 2,5 cm, posebej izdelani ortopedski čevlji. Pri tem je treba poudariti, da vsak, ki ima razliko v dolžini udov, mora opraviti pregled, najprej pri osebnem zdravniku, nato, če je treba, opravi pregled še pri zdravniku specialistu ortopedu ali zdravniku specialistu fiziatru, ki bo premeril dolžini obeh udov in bo vsa opažanja zapisal v izvid. Z izvidom je treba obiskati

ORTOPEDSKI VLOŽKI PO MERI S POVIŠICO.

POVIŠICA

diplomiranega inženirja ortotike in protetike, da naredi pregled in meritev stopal. Nato se lahko izdelajo ortopedski vložki po meri. Z ortopedskim vložkom po meri je možno reševati prikrajšave do 1,5 cm. V tem primeru lahko bolnik še naprej uporablja serijsko obutev. Če je prikrajšava večja kot 1,5 cm, je treba prilagoditi še serijsko obutev. V tem primeru se prereže podplat čevlja in se del povišice vstavi v podplat čevlja, preostanek pa povišamo z ortopedskimi vložki po meri. Poudariti je treba, da je zaradi spremenjenega načina hoje, zaradi razlike v dolžini spodnjih udov, potrebna uporaba ortopedskega vložka za levo in desno nogo, saj le na tak način lahko skorigiramo prikrajšavo in nepravilno hojo! Ker s povišico pod peto obremenimo bolj sprednji del stopala, je potrebna razbremenitev sprednjega stopala s peloto za prečni stopalni lok. Zaradi tega je ortopedski vložek po meri s povišico veliko bolj primeren kot serijske povišice, ki se dobijo v trgovinah z medicinsko-tehničnimi pripomočki. Serijska povišica je lahko zgolj samo začasna rešitev. Če je noga krajša (do 1 cm) ali je zamik medenice do 1 cm in ni izrazite simptomatike, lahko bolniki veliko postorijo z manipulativnimi tehnikami terapij pri fizioterapevtih, kiropraktikih, osteopatih, manualni medicini. Operativno: Skrajšanje daljše okončine, podaljšanje krajšega uda z zunanjimi fiksaterji ali blokiranje rasti daljše okončine pri otrocih.

ZIMSKA RAZPRODAJA KE OBUTVE

TOPEDS IZBRANI MODELI ZIMSKE OR

Slike so simbolne.

% - 30

Razprodaja poteka do 22. 4. 2019 oz. do odprodaje zalog.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

STROKOVNO


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI!

Opornica za skakalno koleno PAVIS Pripomoček za oporo in zaščito pri vnetjih kit in sklepov zaradi poškodb, pritiska in preobremenjenosti.

Trak za zapestje PAVIS Pripomoček za oporo in zaščito v primeru lažjih mišičnih poškodb, kot tudi vnetjih tetiv in sklepov, ki nastanejo zaradi lažjih poškodb, pritiska ali preobremenitve.

Opornica je narejena iz kombinacije dveh raztegljivih materialov (mehki bombažni velur in gosta najlonska mrežica). Pritisk se nastavi glede na potrebe posameznika in pri tem ne ovira krvnega obtoka. Medicinski pripomoček.

Univerzalna velikost za pričvrstitev traku. Opornica je narejena iz kombinacije dveh raztegljivih materialov (mehki bombažni velur in gosta najlonska mrežica). Pritisk se nastavi glede na potrebe posameznika in pri tem ne ovira krvnega obtoka. Medicinski pripomoček.

redna cena: 19,84 €

redna cena: 11,96 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

15,87

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

9,57

POPUST:

20%

Trebušni pas PAVIS

Oprtnik za ključnico PAVIS

Pripomoček za oporo v predelu trebuha. Pas ima zapiralni sistem z enim trakom, je enostaven za nošenje in nastavljanje. Inovativen material zagotavlja odlično zračenje in udobje.

Pripomoček se uporablja pri težavah s ključnico (izpah, zlom). Na hrbtni strani ima majhno blazinico, kjer se prekrižata dva trakova, vsak ima zaščitno blazinico, dve zaponki in zapirala (ježki) za pričvrstitev traku.

Na voljo v bež in črni barvi ter velikosti S, M, L, XL, 2XL. Medicinski pripomoček.

Na voljo dve velikosti: M in L. Medicinski pripomoček.

redna cena: 37,67 €

redna cena: 30,50 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

30,14

POPUST:

20%

Vrtljiva blazina s prevleko iz flisa AIDAPT Prenosna, lahka, vrtljiva blazina omogoča nemoteno in preprosto obračanje v vse smeri. Koristen pripomoček pri varnem premeščanju bolnikov s stola na posteljo, v avtomobil ali iz njega ipd. Blazina je bele barve in premera 395 mm. Največja dovoljena teža uporabnika je 115 kg. Medicinski pripomoček. redna cena: 24,60 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

19,68€ 20%

Skodelica za jajce AIDAPT Priročna jajčna skodelica ima na dnu prisesek, ki drži skodelico na mestu. V paketu sta dve jajčni skodelici s priseskom. Medicinski pripomoček. redna cena: 8,13 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

6,50€ 20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

24,40

POPUST:

20%

Zložljiva hodulja AIDAPT Lahka aluminijasta zložljiva hodulja s širokim podstavkom za maksimalno stabilnost. Hodulja ima mehke ročaje in nastavljivo višino. Preprosto zložljiv mehanizem z eno tipko. Največja dovoljena teža uporabnika je 133 kg. Medicinski pripomoček. redna cena: 55,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

44,72€ 20%

Blazina iz spominske pene AIDAPT Okrogla blazina iz spominske pene zmanjšuje pritisk pri sedenju, primerna za uporabo med potovanjem ali daljšim sedenjem. Blazina ima odstranljivo in pralno bombažno prevleko. Blazina je bele barve in premera 400 mm. Medicinski pripomoček. redna cena: 24,56 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

19,65€ 20%

28

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


Plamil temna čokolada z okusom mete in oslajena s ksilitolom

Solidea kompresijske hlačne nogavice Naomi Na voljo 140 DEN s stopnjo kompresije 18/21 mmHg in 70 DEN s stopnjo kompresije 12/15 mmHg. Hlačne nogavice imajo zaprte prste in bombažni vložek na podplatu, ki omogoča še večjo zračnost in lažji korak.

Čokolada ne vsebuje mleka, oreščkov in glutena. Primerna je tudi za vegane. Vsebuje najmanj 72 % kakavovih delov z dodatkom mete. Ne vsebuje dodanega sladkorja, vsebuje pa manjšo količino naravno prisotnih sladkorjev, 35 g.

70 DEN

redna cena: 1,77 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

1,42

Posebno tkanje nogavic (nogavice so bolj elastične in bolj gladke), posebna obdelava niti – nogavice ne dražijo kože (Sterilized®). Zgornji del nogavic je namenjen oblikovanju trebuha, primerne za celodnevno nošenje. Na voljo različne barve in velikosti.

140 DEN

redna cena: 19,92 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

15,94

redna cena: 23,23 €

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

18,58

POPUST:

20%

Filtral bralna očala Bralna očala Filtral - na voljo različni modeli in dioptrije od +1 do +3,5. Akcija velja za vsa Filtral bralna očala.

Popust s Kartico zvestobe:

20%

Rilastil Darmastil in Xerolact Rilastil Dermastil pediatric je linija izdelkov, ki je primerna za nego občutljive kože dojenčkov in otrok. Rilastil Xerolact je linija izdelkov, ki je primerna za občutljivo kožo obraza in telesa, za suho, zelo suho in atopično kožo dojenčkov, otrok in odraslih. Akcija velja za vse izdelke Rilastil iz linij Dermastil in Xerolact.

Popust s Kartico zvestobe:

LL VIVA PRISOJNA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54, E: llviva.prisojna@llgrosist.si

20%

Odpiralni čas:

Od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00 Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 3. do 22. 4. 2019 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v specializirani prodajalni LL Viva Prisojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana. AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI!


UGODNOSTI IZ DRUŽINE MESTNE OBČINE LJUBLJANA

www.sport-ljubljana.si

Golf center Stanežiče Ugodnost za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana

Vadbišče 1+1

Ob nakupu 1 košare za vadbišče, prejmete dve, cena je 3,00 €. Izpit za vadbišče ni potreben. Igra: Ob nakupu vstopnice za 9 lukenj, dovoljena igra 18 lukenj, za samo 10,00 € (vsi termini igranja). Za igro je pogoj opravljen izpit za golf (SIG 1). Akcija velja do 22. 4. 2019. Za koriščenje ugodnosti se ob nakupu predloži Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana. Akcija ne velja ob nakupu darilnih bonov ali ob nakupu na zalogo. Velja ob takojšnjem plačilu in koriščenju. Popusti se ne seštevajo. Cena vključuje DDV. Potrebna predhodna rezervacija terminov na 041 600 918.

Foto: Aleš Fevžer

Več na www.sport-ljubljana.si/Golf_center/.

Savna Kolezija Ugodnost za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana

1+1 – plača eden, koristita dva.

Cena celodnevne vstopnice za dve osebi je 17 €. Akcija velja ob nakupu celodnevne vstopnice (v času obratovanja savne), do 22. 4. 2019. Obisk je mogoč do zasedenosti prostih mest. Zaradi omejene kapacitete pred prihodom svetujemo preverbo zasedenosti na tel. 08 205 18 20. Za koriščenje ugodnosti se ob nakupu predloži Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana. Akcija ne velja ob nakupu darilnih bonov ali ob nakupu na zalogo. Velja ob takojšnjem plačilu in koriščenju. Popusti se ne seštevajo. Cena vključuje DDV. Več na www.sport-ljubljana.si/Kopalisce_Kolezija/.

17. 6. 2019

Plácido domingo VERDI:

REQUIEM Pod taktirko opernega velikana

10 % popust* za imetnike kartice zvestobe lekarna ljubljana *Popust velja na blagajni Križank ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarna Ljubljana ob nakupu dveh vstopnic za koncert PLÁCIDA DOMINGA. Popust lahko izkoristite tudi na www.ljubljanafestival.si, s kodo domingo10. Popusti se med seboj ne seštevajo in ne veljajo na dan prireditve.

30

#ZDRAVO

Foto: Pedro Walker

cankarjev dom

Popust lahko izkoristite na www.ljubljanafestival.si s kodo Domingo10

Vstopnice: www.ljubljanafestival.si, Križanke, Petrol, Eventim. Glavni sponzor:

Glavni medijski sponzor:

Medijski sponzorji:

Ustanoviteljica Ljubljana Festivala je Mestna občina Ljubljana.


SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA lekarna po meri sodobnega človeka Ritem življenja v sodobni družbi je neusmiljen. Zdi se, da smo v nenehnem pomanjkanju časa in da ga skušamo prihraniti prav na račun skrbi zase. V Lekarni Ljubljana razumemo vaše potrebe, zato vam omogočamo udobno, hitro in varno nakupovanje iz naslanjača. Spletna Lekarna Ljubljana, ki smo jo prenovili in obogatili, vam ponuja pestro izbiro izdelkov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, ki jih lahko z intuitivno zasnovanim načinom iskanja poiščete sami ali pa se za pomoč obrnete na farmacevta. ŠIROKA PONUDBA IZDELKOV V Spletni Lekarni Ljubljana najdete izdelke za samozdravljenje, prehranska dopolnila, negovalno kozmetiko, medicinske pripomočke, veterinarske izdelke, izdelke za nosečnice, mamo in otroka ter izdelke za prijetnejše bivanje. Izbirate lahko tudi med zanimivim naborom daril, ki jih najdete v kategoriji Izbrano za vas. PRIHRANEK PRI VSAKEM NAKUPU Redne cene izbranih izdelkov so v Spletni Lekarni Ljubljana znižane za 5%, poleg tega pa organiziramo tudi redne spletne akcije. Vsak prvi torek v mesecu zagotavljamo brezplačne dostave, ne glede na vrednost nakupa, brezplačno pa vam dostavimo izdelke tudi ob nakupu nad 50 €.

Ne spreglejte akcijske ponudbe v Spletni Lekarni Ljubljana

STROKOVNOST IN OSEBEN PRISTOP V Lekarni Ljubljana smo ponosni na tradicijo strokovnosti in osebnega pristopa do naših strank. Tudi v Spletni Lekarni Ljubljana boste tako poleg izčrpne predstavitve izdelkov našli še strokovne prispevke, aktualne nasvete in bazo odgovorov naših strokovnih sodelavcev na že zastavljena vprašanja uporabnikov s podobnimi težavami. Če se vam med nakupom porodi še kakšno vprašanje o določenem izdelku, pa se lahko posvetujete s farmacevtom prek spletnega obrazca Vprašajte farmacevta. NE POZABITE NA KARTICO ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA TUDI NA SPLETU V Spletni Lekarni Ljubljana lahko nakupujete s Kartico zvestobe Lekarne Ljubljana, zbirate jabolka zvestobe in jih unovčujete ter tako prihranite pri nakupu.

Od 13. 3. do 15. 4. 2019 vam ob nakupu izdelka La Roche Posay Cicaplast Baume (40 ml ali 100 ml) podarimo Termalno vodo 50 ml in brezplačno navadno dostavo. 

VARNOST NAKUPOVANJA Nakupovanje v Spletni Lekarni Ljubljana je popolnoma varno in v skladu s slovensko zakonodajo, kar dokazujemo z logotipom »Kliknite, da preverite, ali to spletišče deluje zakonito«, ki smo ga pridobili od ministrstva za zdravje. Varnost nakupa je zagotovljena ne glede na izbiro plačila, naročeni izdelki pa so diskretno pakirani in hitro dostavljeni.

NA 1 IZDELEK PO IZBIRI* S PROMOCIJSKO KODO JABOLKO20 V SPLETNI LEKARNI LJUBLJANA

OSTANITE OBVEŠČENI Sledite novostim in akcijam v naši ponudbi. Spremljajte našo spletno stran, všečkajte naš Facebook profil in se naročite na e-novice.

OD 18. 3. DO 31. 3. 2019

www.lekarnaljubljana.si

* Promocijsko kodo lahko koristite ob enkratnem nakupu na en izbran izdelek v Spletni Lekarni Ljubljana (www.lekarnaljubljana.si). Promocijska koda je veljavna do 31. 3. 2019. Promocijske kode ni mogoče unovčiti na zdravila brez recepta, galenske izdelke, veterinarska zdravila brez recepta, začetne mlečne formule in knjige, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter na ostale izdelke, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje prodajo s popusti ali drugimi ugodnostmi. Promocijske kode ni mogoče unovčiti na izdelek, ki je že v akciji. Popusti se med seboj ne seštevajo.

Lekarna Ljubljana, Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana

Dobrodošli! Vaša Spletna Lekarna Ljubljana

20 % POPUSTA


www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija Zdravilo Mommox Rino vsebuje mometazonfuroat. | SI1902962506 | Informacija pripravljena: februar 2019

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

66. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

66. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded