__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost od 24. 1. do 11. 3. 2019.

INTERVJU dr. ALEKSANDER ZADEL, specialist klinične psihologije »Tudi pozitivni pristop do življenja je odločitev« STR

4

NEGA ROK IN NOHTOV STR

8

ANTISEPTIKI 9

STR

OBOLENJA DIHAL PRI ODRASLIH IN OTROCIH 10

STR

VDIHNIMO ZRAK BREZ CIGARETNEGA DIMA 12

STR

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 16

STR


Spočijte

se od kašlja. Preprečuje in blaži suhi kašelj, ki človeka izčrpava in moti njegov počitek.

Varno

olajša izkašljevanje.

(2, 3)

Poveča odpornost dihal proti okužbam.

z antibiotiki. Antitusik

št. 1

v Sloveniji. (1)

1. Prodajni podatki ePharma Market Slovenija, količinski in vrednostni tržni delež, avgust 2018. 2. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Solvolan. 3. Malerba M, Ragnoli B. Ambroxol in the 21st century: pharmacological and clinical update. Expert Opin Drug Metab Toxicol 2008; 4 (8): 1119–29.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

(2)

Solvolan vsebuje ambroksolijev klorid.

Panatus vsebuje butamiratijev citrat.

Jemlje se lahko sočasno


Spoštovani bralci, Vstopili smo v leto 2019, ki bo za Lekarno Ljubljana še posebej slovesno. Letos namreč obeležujemo 70-letnico našega javnega zavoda. Pred 70 leti je dvanajst lekarn v Ljubljani, ki so bile do tedaj v zasebni lasti, prešlo v družbeno last, kar štejemo za začetek sodobnega javnega lekarništva in tudi rojstvo Lekarne Ljubljana. V tem času smo postali največji javni zavod v Sloveniji, najuspešnejši javni lekarniški zavod in eden od osrednjih akterjev na področju lekarništva, ki pomembno vpliva na smer razvoja te dejavnosti. Letošnji jubilej je potrditev, da smo na pravi poti, in hkrati dodatna spodbuda, da se tudi v prihodnje trudimo po najboljših močeh upravičiti vaše zaupanje. Zavezujemo se, da bomo tudi v tem letu na vaši strani. V vsaki od naših 52 enot boste vedno deležni prijazne besede in strokovnosti na najvišji ravni. Minulo leto je bilo za nas izjemno delavno. Ponosni smo, da smo odprli nove enote v Logatcu, Grosuplju in Zagradcu, prenovili in ponovno odprli Lekarno Mirje, ki je ena najstarejših lekarn v Ljubljani, ter preselili Lekarno Citipark na novo lokacijo v nakupovalnem centru. Poleg tega smo odprli prvo specializirano prodajalno LL Viva, kjer so na voljo različni pripomočki za starejše in gibalno ovirane osebe, ortopedska obutev, opornice, diagnostični aparati ter drugi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Viziji sodobne lekarne po meri človeka smo sledili tudi s prenovo spletne lekarne, ki zagotavlja enostavno, kakovostno in varno uporabniško izkušnjo kar iz naslanjača. Kljub nepremišljenim – in po našem mnenju neustavnim – spremembam zakonodaje, ki uvaja zastarele pristope v poslovanje javnih lekarniških zavodov, se bomo tudi v tem jubilejnem letu trudili izboljšati preskrbo z zdravili in drugimi izdelki, pri čemer bomo posebno skrb namenili prebivalcem v manjših in bolj oddaljenih krajih. Poslanstvo javnega lekarniškega zavoda je prav tovrstna družbena odgovornost, ki na prvo mesto postavlja potrebe ljudi. V Lekarni Ljubljana temu poslanstvu zvesto sledimo.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 24. 1. do 11. 3. 2019 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 26 do 29 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock, iStock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

Poslanstvo javnega lekarniškega zavoda je družbena odgovornost, ki na prvo mesto postavlja potrebe ljudi. V Lekarni Ljubljana temu poslanstvu zvesto sledimo. Pred nami je torej tudi v tem letu veliko izzivov, verjamemo pa, da jim bomo z vašo podporo in zaupanjem, ki nam ga izkazujete že 70 let, kos. S spoštovanjem in najlepšimi željami, dr. Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


INTERVJU dr.

Aleksander Zadel, specialist klinične psihologije

»Tudi pozitivni pristop do življenja je odločitev« POGOVARJALA SE JE: Barbara Smajila FOTOGRAFIJA: Domen Grögl

Psiholog dr. Aleksander Zadel pravi, da je zadovoljstvo posameznika posledica njegovih lastnih odločitev in izbir. V svojih predavanjih rad govori o dveh skupinah ljudi, žrtvah in lovcih, pri čemer so lovci tisti, ki vedo, da se morajo za svoj uspeh potruditi in sprejeti odgovornost. Vsi otroci se po njegovih besedah rodijo kot lovci, vendar pa jih starši s pretirano zaščitniško vzgojo pogosto spremenijo v žrtve. 4

#ZDRAVO

Po preobilju v veselem decembru običajno začetek januarja zaznamujejo novoletne zaobljube, s katerimi se zavežemo, da bomo svoje življenje in sebe dramatično spremenili na bolje. So takšne prelomnice koristne? Zakaj tako pogosto spodletijo? Pomembno je, zakaj se odločimo, da bomo sledili določeni novoletni zaobljubi. Če je naš namen, da bomo tako poskrbeli zase in se zavedamo, da to počnemo izključno zaradi svojega počutja, je verjetnost, da bomo tem zaobljubam tudi sledili, večja. Če pa sprejmemo novoletne zaobljube zato, ker mislimo, da je prav, da določen vidik sebe spreminjamo, ali še več, ker mislimo, da bomo s tem ustregli nekomu drugemu, te zaobljube ne ostanejo dolgo z nami, saj v resnici ne prepoznavamo v njih resnične koristi zase. Med željo in ciljem je, kot pravite, velika razlika. Kakšna je ta razlika? Kako torej zastaviti novoletno zaobljubo na način, da bo učinkovita? Želje pogosto predstavljajo nekaj, za kar menimo, da potrebujemo, zato da bomo lahko res ''srečni''. A večinoma te želje nimajo kaj dosti povezave z našimi dejanskimi potrebami in njihovo zadovoljitvijo. So le neke splošne, neopredeljene ideje, kaj naj bi bilo to, kar nam bo prineslo zadovoljstvo. Ob njih se ne sprašujemo, kako bom jaz lahko to željo izpolnil, ampak


č ak amo, da se želja ''uresniči''. Medtem (učinkovito oblikovani) cilji predstavljajo natančnejše opredelitve, kaj želimo doseči, zakaj nam je to pomembno in kaj bomo naredili za to, da bomo to izpolnili. V primeru, da novoletno zaobljubo zastavimo kot cilj, za katerega si opredelimo korake, kako bomo postopoma zasledovali ta cilj, si zastavimo časovni okvir, v katerem želimo ta cilj doseči, ter se ob tem zavedamo, zakaj nam je ta cilj pomemben in kaj bomo pridobili zase, natančno vemo, kaj bo naš naslednji korak na poti do izpolnitve zaobljube. V svojih predavanjih poudarjate, da ima človek vedno možnost izbire, možnost svobodne odločitve. Tudi pozitiven pristop do življenja je pravzaprav odločitev, mar ne? Kako spremeniti svoje razmišljanje, navade, obnašanje, da postanemo bolj mirni in zadovoljni? Ali je treba spremeniti okolje ali pa lahko v istem okolju spremenimo sebe? Za vsako novo veščino, ki jo želimo razviti, je potreben trening. Pa naj bo to tek na smučeh, slepo tipkanje ali pa razvijanje pozitivnega pristopa do življenja. Preden začnemo trenirati pozitivni pristop, je pomembno, da si opredelimo, kaj nam ta sploh predstavlja – verjetno si jaz predstavljam nekaj drugega pod to besedno zvezo kot vi. Odgovarjamo zase in izhajamo iz lastnih izkušenj. Pomembno je namreč, da si cilje zastavimo tako, da v njih najdemo nekaj zase, saj se le tako lahko povežemo s tem ciljem in ga zaznavamo kot lastnega, zase pomembnega. Ko iščemo svojo definicijo pozitivnega pristopa, smo pozorni na vedenja – iščemo odgovor na vprašanje: Kako se pozitivni odnos do življenja kaže v mojem vedenju? S pomočjo prepoznavanja vedenj, ki nam predstavljajo slednje, si pravzaprav opredelimo, kako bomo trenirali to veščino. Točno vemo, kdaj treniramo in kdaj ne, saj lahko spremljamo lastno vedenje – ali se trenutno vedem v skladu z lastno predstavo pozitivnega pristopa? In tu notri leži odločitev, ki ste jo omenili: »Aha, vidim, da se ne vedem tako kot bi si želel, kakšno vedenje lahko izberem namesto tega?« Kako tesno sta povezana materialni status in srečno življenje? Ali več denarja prinaša tudi več sreče in zadovoljstva? Raziskave, kot je npr. World Happiness Report, kažejo šibko povezanost med

materialnim statusom oz. denarjem in srečnim življenjem – od določene višine prihodka dalje se zaznava sreče ne spreminja in prebivalci držav nižjega socialno ekonomskega statusa poročajo o podobni stopnji zadovoljstva kot prebivalci držav višjega socialno ekonomskega statusa. Formula dobrega počutja je sestavljena iz sredstva in vedenja. V tej formuli je tako denar sredstvo. A brez primernega vedenja ob tem sredstvu bomo težko poskrbeli za lastno zadovoljstvo. Lahko imam še tako velik kup denarja, ampak če bom le sedel na njem in bingljal z nogami, bom verjetno kmalu zaznal v svojem počutju nezadovoljstvo. Izziv se pojavi, ker ob takih trenutkih pozabimo na vedenjski del formule, ampak ostanemo usmerjeni v sredstvo. Tako mislimo, da potrebujemo še več denarja in potem bomo pa res zadovoljni, še bolj srečni.

Preden začnemo trenirati pozitivni pristop, je pomembno, da si opredelimo, kaj nam ta sploh predstavlja... Uspeh je v naši družbi pomembna vrednota, tako za najmlajše kot za starejše, vendar pa je davek, ki ga zanj plačujemo, pogosto stres, celo izgorelost. Kako ob visokih pričakovanjih delodajalcev, naročnikov, nenazadnje staršev, ki pričakujejo ogromno od svojih šolajočih se otrok, razviti zdrav odnos do dela? Izg o r elo s t ni tol iko p o v ez a n a s prekomerno količino dela, ampak predvsem s tem, kako to delo zaznavamo sami. V primeru, da delo, ki ga opravljamo, vidimo kot nesmiselno, je verjetnost,

da se bomo pripeljali do izgorelosti, večja. Delo, ki pa ga zaznavamo kot smiselnega, nam je pomembno in za nas predstavlja enega od načinov, kako lahko kakovostno zadovoljujemo naše potrebe. Posledično smo sami usmerjeni v doseganje zastavljenih ciljev, ne glede na to, kako visoka pričakovanja ima okolica, saj se zavedamo, da to delo opravljamo zase. Slednje predstavlja zdrav odnos do dela – razumevanje, da s pomočjo kakovostnega dela skrbimo za svoje potrebe, omogoča, da delo vidimo kot našega zaveznika in ne nasprotnika na poti do zadovoljstva. Delo je v postindustrijski družbi še vedno zelo pomembna vrednota. Delo naj bi nas osrečevalo, izpolnjevalo, skozenj naj bi se samouresničevali. Vendar – ali res? Marsikdaj delamo rutinsko, birokratsko, marsikdo opravlja neizpolnjujoče delo v tovarni, večina pa nas dela v prvi vrsti zaradi plače, preživetja. Je torej delo kot vrednota preživeto? Delo je eno najbolj kompleksnih vedenj, ki nam omogoča zadovoljevanje cele vrste potreb. Včasih se ne zavedamo dovolj, da se spreminja delo kot tako in ne zgolj naš odnos do dela. Če je bilo delo še stoletje nazaj pretežno fizično, je sedaj večina dela intelektualnega. Tudi to je še vedno delo. Vrednote so neprecenljive stvari, ki so ideali družbe. Včasih nekritično rečemo, da je vedenje vrednota. Vedenje je le način, kako živimo določeno vrednoto. Ali se vam zdi, da hitenje, večopravilnost in pomanjkanje časa, ki jih živimo iz dneva v dan, na nek način sami postajajo vrednota? Zdi se, da imajo bolj pozitivno konotacijo kot pa počasnejše življenje, ki ga hitro označimo za upokojenskega, zapečkarskega, lenega, neambicioznega. Pravilno ste ugotovili, da ima določen življenjski slog pozitivno konotacijo. Utopljenost v družbene medije, socialna omrežja pogosto zamegljuje stik s samim seboj in lastnimi potrebami. Da bi zadovoljili svojo potrebo po vključenosti v družbo, smo namreč družbena bitja, se prepogosto nekritično prepustimo najbolj glasnim in nasilnim oblikam pritiska na naše odločitve. Lepe slike z Instragrama, tisoči všečkov pod izmišljenimi, dizajniranimi podobami nerealnega življenja nas peljejo daleč stran od sebe in nas delajo nesrečne. Ne razumemo, kako se lahko počutimo tako slabo, saj delamo vse »prav«.

#ZDRAVO

5


Ko govorimo o medosebnih odnosih, n e m o r e m o m i m o n ovo d o b n i h komunikacijskih orodij, predvsem pametnih telefonov, ki so, tako se zdi, postali sama srčika naših odnosov. Pogosto jih krivimo za odtujenost in razkroj skupnosti, pozabljamo pa, da se prav z njihovo pomočjo lahko povezujemo na drugačne načine in gradimo drugačne skupnosti. Kako vi gledate na sodobna komunikacijska orodja? Ali virtualna skupnost lahko nadomesti tradicionalno? Kopica elektronskih naprav je natanko to, kar pravite, orodje. Orodje samo po sebi ne naredi ničesar. Kladivo ne zabije žeblja samo. Če razumemo orodja kot taka, nimamo težav. Če pa v orodju samem iščemo rešitev za naše potrebe, se naš odnos do cilja, ki mu sledimo z orodjem, zakomplicira. Ni nam več pomembna oseba na drugi strani komunikacijskega orodja, temveč orodje samo. Občutka moči in sprejetosti nam ne zbuja več naša povezanost z določeno osebo, temveč posedovanje novega telefona. To je obupno narobe in tu se skriva jedro večine težav, ki jih imamo danes v digitalizirani družbi. Ali bi lahko porast motenj v duševnem razvoju, ki je na pohodu tudi med otroki in mladostniki, lahko pripisali (t u d i) ra z k roj u t ra d i c i o n a l n i h skupnosti, ohlapnejšim in bolj površnim odnosom v vsakodnevnem življenju? In kako pomembno vlogo pri tem igrajo družbena omrežja, ki s popolnimi fotografijami srečnih ljudi ustvarjajo pritisk izgledati dobro in biti srečen? Motnje v duševnem razvoju niso na pohodu, ampak smo kot družba postali pozornejši na lastno počutje in počutje naših otrok. Slednji se zagotovo srečujejo s specifikami odraščanja, ki jih prejšnje generacije niso poznale z vidika razvoja tehnologije in porasta družbenih omrežij. A ne glede na generacije in čas v katerem te odraščajo, ključnega pomena je iskanje skupnega. Starši, ki se z otroci in mladostniki pogovarjajo o tem, kaj je njim pomembno, k čemu stremijo, kako oni vidijo družbena omrežja, njihov vpliv in podobno, iščejo načine, kako ostati povezani s svojimi otroki. Otrok, ki se čuti povezanega s starši, bo tako poiskal njihovo pomoč ali mnenje, ko se bo srečal z izzivi, ki jih prinaša odraščanje v današnji družbi, kar bo omogočilo, da bo učinkoviteje poskrbel zase.

6

#ZDRAVO

Družbena omrežja imajo to pomanjkljivost, ker predstavljajo neobstoječo realnost. Žal še posebej mladi nimajo vgrajenih varovalk, da bi med tema dvema svetovoma lahko kritično razlikovali.

Občutka moči in sprejetosti nam ne zbuja več naša povezanost z določeno osebo, temveč posedovanje novega telefona. To je obupno narobe in tu se skriva jedro večine težav, ki jih imamo danes v digitalizirani družbi. Pred časom ste v nekem predavanju o lovcih in žrtvah dejali, da otroci, tudi novorojenčki, niso žrtve, ampak lovci. Katere napake delamo starši, šola in širše okolje, da se v času odraščanja tako pogosto soočijo z anksioznostjo, depresijo in drugimi težavami – da se torej iz lovca prelevijo v žrtev? Lovec se zaveda, da je zato, da bo lahko ulovil tisto, kar potrebuje, potrebno vstati in iti na lov. Zaveda se, da je poskrbeti zase njegova osebna odgovornost. Slednjo pa namesto otrok

odrasli pogosto prevzamemo nase, ker menimo, da jih bomo s tem obvarovali. A otrok ne moremo obvarovati pred vsem, in še več, ne moremo jih varovati njihovo celo življenje. Lahko pa jih naučimo, kako poskrbeti zase, še posebej takrat, ko ne gre vse kot po maslu. Slednjega se učijo ravno s prevzemanjem odgovornosti – tako trenirajo za življenje, kako sprejemati dobre odločitve in kaj storiti, ko se te včasih ne izkažejo za najboljše. Veliko govorimo o propadu vrednot v sodobni družbi. A kaj to sploh pomeni? Mar niso vrednote zgolj odraz širše družbene, politične in ekonomske situacije? Kakšne vrednote torej prevladujejo v naši družbi in kakšno zgodbo o nas pripovedujejo? Vrednote ne propadajo v sodobni družbi – vrednote so in bodo, dokler bo družba obstajala. Res pa je, da pogosto pozabljamo, kaj pomeni živeti v skladu z njimi. Če rečem, da je zdravje moja vrednota in ob tem jem mastno hrano in kadim, je to potem res? Radi rečemo, da je določena vrednota naša vrednota, a potem v resnici ne izbiramo vedenj, ki bi kazala na to, da živimo v skladu s temi vrednotami. Se pa lepo sliši, če rečem, da je zdravje moja vrednota. A mi to ne pomaga, dokler dejansko ne začnem delovati v tej smeri. Vrednote so tako podobne kot včasih in se tudi od družbe do družbe ne razlikujejo bistveno. Razlika je to, da danes veliko govorimo o vrednotah, a jih dosti manj tudi dejansko živimo.


HIŠA LJUBHOSPICA

Konec leta obeležili z dobrodelnim koncertom New Swing Quarteta Za Hišo Ljubhospica je bilo slovo od leta 2018 še posebej slovesno. V petek, 28. decembra, so namreč v čarobnem vzdušju frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu v Ljubljani organizirali dobrodelni dogodek, na katerem je nastopil edinstveni New Swing Quartet. Številni obiskovalci dogodka so bili poleg duhovne ter božične glasbe deležni tudi navdihujočih zgodb in pričevanj iz hiše. Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej, je v ganljivem govoru poudaril, da filozofija te hiše ne nagovarja samo hudo bolnih, ampak je pravzaprav memento mori za vse ljudi. »Vsi smo krhki, ranljivi, umirajoči, vsi imamo omejen čas na tem svetu. Kakšni bodo naši zadnji tedni, dnevi, ure? Bomo prepuščeni sami sebi in svojim preobremenjenim svojcem ali pa bomo imeli zagotovljeno oskrbo za čas, ko ne bomo zmogli več – enako, kot jo imamo, ko se nebogljeni rodimo na ta svet.« Dr. Marjan Sedej je ob tem okrcal odnos odločevalcev do Hiše Ljubhospica, ki v skoraj treh letih delovanja niso pristopili k urejanju njenega statusa. »Žal je tako, da neozdravljivo bolni nimajo moči zahtevati in se boriti za pravico, ki bi morala biti zagotovljena vsakemu človeku. Zato se moramo boriti mi v njihovem imenu,« je še poudaril direktor Ljubhospica.

Nastop New Swing Quarteta.

Na koncertu so tako zbrali sredstva, ki so vitalnega pomena za delovanje edine hiše hospica pri nas. Spomnimo, da njeno delovanje omogočajo izključno donacije, pri čemer je največji donator Lekarna Ljubljana. Oskrba je kljub temu brezplačna za vse.

Vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink in direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej.

Posnetku koncerta New Swing Quarteta iz frančiškanske cerkve lahko prisluhnete v petek, 1. februarja, ob 20. uri v oddaji Petkov večer na Radiu Ognjišče.

Postanite del naše družine donatorjev in podprite delovanje Hiše Ljubhospica. Omogočimo, da se ta ohrani za vse, ki bodo takšno podporo nekega dne potrebovali. BANČNO NAKAZILO LJUBHOSPIC (Zavod Hospic Ljubljana) Komenskega ulica 11 1001 Ljubljana IBAN: SI56 1910 0001 1315 977 BIC: SZKBSI2X

SMS DONACIJA POŠLJITE SMS S KLJUČNO BESEDO LJUBHOSPIC5 NA ŠTEVILKO 1919 S poslanim SMS-om boste prispevali 5 EUR za financiranje izvajanja programa v Hiši Ljubhospica. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, A1 in Telemacha.

Več na www.ljubhospic.si/donacije #ZDRAVO

7


STROKOVNO

Nega rok in nohtov

Nina Ajnik, farm. teh., Lekarna Ljubljana

Na vsakodnevno nego rok pogosto pozabimo. Nanje se spomnimo šele, ko je to že prepozno. Roke so najpogosteje izpostavljene zunanjim vplivom okolja (npr. mraz, veter, sonce, uporaba čistil, pretirana uporaba razkužil), zato se lahko hitro pojavijo znaki izsušene, suhe, hrapave in razpokane kože. Zato je pomembno, da tudi rokam posvetimo dnevno negovalno rutino.

Roke so poleg obraza najbolj izpostavljen del telesa, ki v zimskih mesecih potrebuje dodatno nego.

PRAVILNO UMIVANJE ROK PO KORAKIH:

NEGA ROK Umivanje rok večkrat na dan je neizogibno. Pri tem je priporočljiva uporaba blagih tekočih mil ali sindetov. Roke umivajte z mlačno vodo in jih na koncu sperite s hladno vodo, da spodbudite prekrvavitev. Po končanem umivanju je kožo treba dobro obrisati in osušiti.

1. Roke zmočite pod tekočo vodo. 2. Nanesite zadostno količino mila. 3. Temeljito zdrgnite vse dele dlani, medprstne prostore, palec in hrbtno stran dlani. 4. Roke temeljito sperite z vodo.

Priporočljivo je, da si roke po vsakem umivanju namažete s hranilno kremo za roke, primerno tipu in potrebi kože. Ker je to bolj ali manj neizvedljivo, si roke namažite čim pogosteje, da kožo nahranite, navlažite in zaščitite. Negovalni izdelki za nego kože rok lahko vsebujejo vlažilce (hialuronsko kislino, ureo), antioksidante (vitamina A in E, koencim Q10), bogata rastlinska olja (olivno olje, svetlinovo olje, arganovo olje), rastlinske izvlečke (kamilica, ognjič) in masla (karitejevo, kakavovo, kokosovo). Pravilno in redno umivanje rok je skrb za svoje zdravje in posredno tudi za zdravje vseh okrog nas.

8

#ZDRAVO

5. Roke dobro osušite s papirnato brisačo. 6. S papirnato brisačo zaprite pipo.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

NEGA NOHTOV Pri negi nohtov moramo paziti predvsem na to, da so vedno čisti. Najmanj enkrat na teden je treba nohte manikirati. S ščipalcem za nohte ali s škarjicami jih krajšamo. S piljenjem jih oblikujemo vedno v smeri od strani proti sredini. Ob straneh nohtov ne smemo piliti pregloboko in pregrobo. Za mehčanje obnohtne kožice si lahko pripravite kopel. Po končani kopeli nanesite negovalno mazilo in z vatirano palčko obnohtno kožico narahlo potisnite nazaj. Obnohtne kožice ni priporočljivo odstraniti zaradi možnosti zapletov. Krhki, lomljivi nohti so pogosta težava žensk. Najpogostejši vzroki za nastanek krhkih lomljivih nohtov so lahko: pogost stik z mili, detergenti, mraz, lahko so tudi posledica uživanja nekaterih zdravil, uporaba agresivnejših lakov za nohte ali odstranjevalcev lakov za nohte, pomanjkanje vitaminov in mineralov (npr. železa, cinka, vitaminov A, C in B6). Z vsakodnevno nego in z uravnoteženo prehrano lahko veliko naredite za zdrav in negovan videz rok in nohtov.


STROKOVNO

Antiseptiki va Antiseptiki so sredst so za razkuževanje, ki ah na voljo v večih oblik no in pakiranjih, dokaza , delujejo na viruse bakterije in glivice. Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Na rokah imamo stalno in prehodno floro mikroorganizmov, nekateri med njimi pa so tudi patogeni oz. povzročitelji bolezni. Prenašajo se s stikom in že kratkotrajno zadrževanje takšnih mikroorganizmov na rokah je dovolj za prenos okužbe. Z UMIVANJEM ROK PREPREČIMO SKORAJ VSAKO TRETJO OKUŽBO PREBAVIL IN VSAKO PETO OKUŽBO DIHAL Okužbe lahko preprečimo z ustrezno higieno rok, ki je temeljni u k r e p z a p r e p r e č e v a nj e p r e n o s a mikroorganizmov. Redno in temeljito umivanje rok naj bi zmanjšalo okužbe prebavil za 31 odstotkov in okužbe dihal za 21 odstotkov. Pri umivanju rok je pomembno nanesti dovolj veliko količino mila in temeljito zdrgniti vse dele dlani, medprstne prostore, palec in hrbtno stran dlani. Za temeljito umivanje rok si vzemite dovolj časa, po navadi zadostuje 40–60 sekund. Ko nimamo na voljo mila in tekoče vode, pa lahko posežemo po antiseptikih. ANTISEPTIKI - REŠITEV, KI TERJA PRAVILNO UPORABO Antiseptiki uničujejo ali preprečujejo razvoj mikroorganizmov na koži in sluznici ter na takšen način omejijo ali preprečijo okužbe. Gre za različne snovi ali kombinacije teh snovi, npr. klorheksidin,

oktenidin, etanol, vodikov peroksid, povidon jod in druge. Dokazano delujejo na patogene viruse, bakterije in glivice. Ker je teh več vrst, vsak proizvajalec antiseptikov preizkuša učinkovitost izdelka in v navodilih zapiše, na katere patogene mikroorganizme deluje, npr. na grampozitivne in gramnegativne bakterije, virus hepatitisa B in C, HIV, herpesvirus, rotavirus in druge. Za ustrezno delovanje antiseptikov je pomembna njihova pravilna uporaba. Predvsem je pomembno nanesti dovolj veliko količino izdelka in pustiti, da deluje dovolj dolgo, brez spiranja ali brisanja. Vsak antiseptik ima navedena navodila za uporabo. Pomembno je, da se teh navodil držimo, npr. nanesite 2–4 razprške in pustite delovati 30 sekund. Večinoma jih uporabljamo za higiensko razkuževanje rok in kože ter površinskih ran, vendar se nekateri lahko uporabijo tudi za druge namene, kar je jasno označeno na izdelku. Antiseptikov ne uporabljamo za namene, ki niso navedeni, saj ni zagotovil, da bodo

učinkoviti, npr. za razkuževanje površin in pripomočkov uporabljamo izdelke, ki so temu namenjeni in ustrezno preizkušeni. Antiseptiki so na voljo v različnih oblikah, npr. raztopin za izpiranje, pršil in v nekaterih primerih tudi v obliki mazil ter robčkov. Prav tako so pakirani v različne embalaže, ki so primerne za potovanja, npr. pakiranja 50–100 ml ali za domačo uporabo, npr. pakiranja 250-500 ml. Pri izbiri izdelka za higiensko razkuževanje rok je pomembno preveriti, ali se izdelek uporablja v ta namen, saj poznamo tudi robčke za vlaženje rok, ki ne vsebujejo antiseptika in niso namenjeni razkuževanju. NA KRATKO Ustrezna higiena rok je pomemben ukrep preprečevanja okužb. Ko nimamo na voljo mila in tekoče vode, si lahko pomagamo z antiseptiki. To so snovi, ki uničujejo patogene mikroorganizme. Za učinkovito delovanje je pomembno, da se držimo navodil proizvajalca, nanesemo dovolj veliko količino antiseptika in ga pustimo delovati dovolj dolgo.

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Obolenja dihal pri odraslih in otrocih Navaden prehlad je najpogostejša okužba, ki prizadene dihala. Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Okužbe zgornjih dihal v področju ust, nosu, ušes in žrela so predvsem v zimskih mesecih med najpogostejšimi vzroki obiska lekarn. Pri večini teh stanj pri odraslih je samozdravljenje s simptomatskim lajšanjem akutnih težav na mestu. Da se izognemo širjenju povzročiteljev bolezni, je treba dosledno upoštevati navodila o higieni rok in kašlja. TIPIČNE VIRUSNE OKUŽBE ZGORNJIH DIHAL SO PREHLAD, VNETJE ŽRELA, GLASILK IN VNETJE OBNOSNIH VOTLIN 1. Navaden prehlad je najpogostejša okužba, ki prizadene dihala. V povprečju odrasli zbolimo nekajkrat, otroci pa lahko zbolijo do osemkrat letno. Povzročitelji prehlada so virusi (npr. rino virusi, virus influence, korona virusi), ki se prenašajo kapljično, neposredno in posredno preko predmetov ali rok ter po zraku. Kaže se s tekočim vodenim izcedkom iz nosu prozorne barve, zamašenim nosom, kihanjem in suhim kašljem. Telesna temperatura običajno ni povišana, razen pri majhnih otrocih. Lahko se pojavi tudi hripavost, govorjenje skozi nos, razpokana koža ob nosu, pekoč občutek v očeh, bolečine v ušesih, izguba okusa, glavobol in bolečine v mišicah. Prehlad traja od enega do dva tedna in ga lajšamo glede na simptome s počitkom, vnosom zadostnih količin tekočine in hranil, ki so bogata z vitamini ter zdravili po potrebi: ob vročini uporabimo zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, zdravila za izboljšanje prehodnosti nosu ob zamašenem nosu ter protibolečinska zdravila ob glavobolu.

10

#ZDRAVO

2. Tudi vnetje žrela najpogosteje povzročijo virusi, redkeje pa bakterije. Pogosto se prehlad in vnetje žrela pojavita sočasno. Pekoče, praskajoče bolečine v žrelu s težavami pri požiranju in mejno povišana telesna temperatura so tipični znaki vnetja žrela. Pri bakterijski okužbi so prisotni še gnojni izmeček, medtem ko je pri virusni okužbi le ta prozoren, in splošni znaki: povišana telesna temperatura, slabo počutje, utrujenost, oslabelost, bolečine v mišicah. Vnetje žrela traja do enega tedna. Zdravimo ga simptomatsko, lajšamo bolečine, znižujemo povišano telesno temperaturo, poskrbimo za zadosten vnos tekočine in za dobro higieno. Pri bakterijski okužbi je potreben obisk zdravnika, ki predpiše ustrezno zdravljenje. 3. Hripavost z izgubo glasu, suh kašelj in bolečine v žrelu so znaki prizadetosti grla oz. glasilk. Pomembno je vedeti, da prisotnost težkega dihanja in povišana telesna temperatura nakazujeta bakterijsko okužbo in je treba obiskati zdravnika. Večinoma vnetje glasilk povzročajo virusi, tudi virusi, ki povzročajo prehlad, zato so simptomom in znakom vnetja glasilk pogosto pridruženi še znaki prehlada. Zdravljenje oz. samozdravljenje je simptomatsko: da ne govorimo preveč, počivamo, poskrbimo za zadosten vnos tekočin ter uporabljamo pastile za grlo. 4. Za vnetjem obnosnih votlin zbolevajo predvsem odrasli v zimskih mesecih. Lahko je posledica prehlada ali gripe, v nekaj odstotkih pa nastane zaradi razširitve vnetja iz obzobnega tkiva. Pogosteje se pojavlja pri ljudeh, ki nimajo normalno prehodnih dihalnih

poti. Vnetje obnosnih votlin prepoznamo po neprehodnem nosu ali pa prozornem, če gre za virusno okužbo, oz. obarvanem izcedku iz nosu oz. izmečku, če gre za bakterijsko okužbo. Lahko so prisotni povišana telesna temperatura, glavobol, kašelj, oteklina vek, močno solzenje, boleče premikanje očesa. Virusno vnetje zdravimo simptomatsko s počitkom, zadostnim vnosom tekočine, zdravili za zniževanje telesne temperature, protibolečinskimi zdravili ter zdravili za izboljšanje prehodnosti nosu. Bakterijska okužba zahteva obisk zdravnika in poleg simptomatičnega zdravljenja običajno še zdravljenje z antibiotikom. BRONHITIS JE OKUŽBA SPODNJIH DIHAL V 90 odstotkih gre za virusno okužbo (virus influence, parainfluence, adeno, rino, korona, coxackie). Bakterije so redko vzrok bronhitisa, lahko pa povzročijo vnetje po virusni okužbi. Vodilni znaki so suh, dražeč, dolgotrajen kašelj, ki traja tudi do 8 tednov, gnojni izmeček, bolečine za prsnico, povišana telesna temperatura in občutek težkega dihanja ali piskanja v dihalih. Hujši je potek pri kadilcih ter ljudeh, ki živijo v okoljih z onesnaženim zrakom. Glede na to, da je večina bronhitisov virusnega izvora s prozornim izpljunkom, je zdravljenje le simptomatsko s počitkom, vnosom zadostnih količin tekočin, uporabo zdravil za pomiritev kašlja zvečer oz. olajšanje izkašljevanja čez dan. V primeru težkega dihanja in bakterijske okužbe z gnojnim izmečkom so potrebna zdravila, ki širijo dihalne poti in omogočajo lažje dihanje ter antibiotik, kar bolniku predpiše zdravnik.


ANGINA JE BAKTERIJSKO VNETJE NEBNIC Najpogostejši povzročitelj gnojne angine je Streptococcus pyogenes, ki se prenaša s stikom z žrelnimi izločki. Bolj redko so povzročitelji angine virusi. Značilna angina se začne z nenadno mrzlico, povišano telesno temperaturo, bolečim požiranjem, praskajočim občutkom v žrelu, slabim počutjem in utrujenostjo. Nebnice so povečane in obložene z belimi oblogami, če je povzročitelj streptokok. Ob tem je pordelo tudi žrelo in povečane so podčeljustne bezgavke. Gnojno angino zdravimo z antibiotiki, zato se ob prisotnosti značilnih simptomov in znakov čim prej oglasite pri zdravniku.

Tipični bakterijski okužbi dihal sta angina in pljučnica, pri majhnih otrocih tudi vnetje srednjega ušesa. Bakterijska obolenja se kažejo z gnojnim izmečkom ali izcedkom ter močno povišano telesno temperaturo. Takrat obiščite zdravnika. NAJPOGOSTEJŠI POVZROČITELJI PLJUČNICE SO BAKTERIJE (pnevmokok, Hemofilus influenzae itd.), zato je obisk zdravnika in zdravljenje z antibiotikom nujno. Tipična, doma pridobljena pljučnica se kaže z nenadnim začetkom, z mrzlico, visoko telesno tem p er a t u r o, k a šljem z g n ojnim izmečkom, ki je v zgodnji fazi lahko tudi krvav, bolečinami v prsnem košu ob vdihu, kašljanju, pospešenem dihanju in pospešenem srčnem utripu. Pri starejših ljudeh znaki pogosto niso značilni. Ali bomo ob okužbi zboleli ali ne, je odvisno od našega imunskega sistema. Če ga bomo primerno krepili, se bo naše telo lažje spopadalo s povzročitelji bolezni. Na vrsto negativnih dejavnikov, ki slabijo imunski sistem, nimamo vpliva, lahko pa krepimo odpornost z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje predvsem skrb za zdravo prehrano in dovolj gibanja. Izogibajmo se škodljivim razvadam, kot sta kajenje in tvegano pitje alkohola. NA KRATKO Pred okužbami se zavarujemo tako, da se izogibamo stikom z obolelimi ter mest, kjer je veliko ljudi (npr. nakupovalna središča, av tobusi), in skrbimo za ustrezno higieno rok.

Pri obolenjih dihal dojenčkov in majhnih otrok se posvetujte z zdravnikom. Bolezenska stanja, ki prizadenejo dihala dojenčkov in majhnih predšolskih otrok, ne sodijo v področje samozdravljenja. Otroka naj pregleda zdravnik. MED TAKIMI STANJI JE TUDI AKUTNI LARINGITIS ALI KRUP Izvor imena bolezni je angleška beseda »croup«. Bolezen so začeli tako imenovati na Škotskem v 18. stoletju. Posledica okužbe je oteklina grla, ki moti normalno dihanje. Značilni so lajajoč kašelj, siganje (stridor) in hripavost. Simptomi so lahko blagi, zmerni ali hudi in pogosto se poslabšajo ponoči. V večjem številu so prizadeti dečki. Z boleznijo se srečamo predvsem v jesenskem in zimskem času, posamezni primeri pa se lahko pojavijo vse leto. Značilni simptomi in znaki nastanejo zaradi vnetja dihalnih poti v grlu in pod njim. Večinoma poteka krup blago, manj kot desetina bolnikov potrebuje bolnišnično obravnavo in le nekaj odstotkov bolnikov, ki so sprejeti v bolnišnico, potrebuje oskrbo z mehanskim predihavanjem. Bolezen povzročajo virusi, do bakterijske okužbe običajno pride naknadno. V večini primerov so povzročitelji virusi parainfluence.

Od drugih pa respiratorni sincicijski virus in drugi (adeno, rino, entero, korona) virusi. V preteklosti, pred možnostjo cepljenja, je bil pomemben povzročitelj krupa tudi virus davice. BRONHIOLITIS JE VNETJE NAJMANJŠIH DIHALNIH POTI. ZNAČILNO JE PREDVSEM ZA OTROKE V PRVIH DVEH LETIH STAROSTI Bronhiolitisi se pojavljajo pozimi in zgodaj spomladi. Najpogostejša povzročitelja sta respiratorni sincicijski virus in virus parainfluence. Najprej so prisotni znaki prehlada s povišano telesno temperaturo, po treh dneh se temperatura običajno normalizira, pojavijo pa se kašelj, pospešeno dihanje in bitje srca, razdražljivost, zaspanost, izguba teka, bruhanje, driska. DO VNETJA SREDNJEGA UŠESA PRIDE NAJPOGOSTEJE PRI MAJHNIH OTROCIH, V STAROSTI OD ŠEST MESECEV DO DVEH LET Pogosteje se ponavlja pri dečkih, nedojenih, otrocih, ki so v vrtcu, otrocih kadilcev. Najpogosteje ga sicer povzročajo virusi, vendar pa bakterijsko vnetje lahko okvari bobnič, zato je pomembno, da ga prepoznamo. Značilni znaki so bolečine in občutek tekočine v ušesu, izcedek iz ušesa, slabši sluh. Lahko so prisotni še povišana telesna temperatura, nespečnost, jokavost, zaspanost, vrtoglavica, šumenje v ušesu. Potrebna je obravnava pri zdravniku in zdravljenje s predpisanimi zdravili, skladno z navodili.

#ZDRAVO

11


STROKOVNO

Vdihnimo zrak brez cigaretnega dima

Silva Zamljen, inž. farm. vodja programa Opustimo kajenje

Dan, ko opustite kajenje, je eden najpomembnejših v vašem življenju. Verjetno ne boste nikoli izvedeli koliko, vendar dejstvo je, da si boste s tem kupili kar nekaj let življenja. Vedno je pravi čas, da sami oblikujete svoje življenje, da se odločite za življenje brez cigarete in s tem poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje. RAZBIJAMO MIT, DA JE TAKOJŠNJE PRENEHANJE KAJENJA ZA TELO ŠKODLJIVO Da je takojšnje prenehanje kajenja za telo škodljivo, je mit. Je šok, drži, vendar pozitiven, škodljiva je vsaka naslednja pokajena cigareta. Kako se boste lotili opuščanja kajenja? Vas je strah, da ne boste uspeli? Milijardi kadilcev je uspelo, so zmogli, ne bojte se, verjemite vase. Z vsakim novim poizkusom boste bogatejši za novo izkušnjo in bližje ugotovitvi, katere napake in pasti so vam preprečile zmago. Kajenje tobaka je tesno povezana z rituali, zato terja tudi spremembo življenjskega sloga. Pomoč lahko poiščete v vsaki naši lekarni, kjer vam bodo farmacevti pomagali z nasveti pri odločitvi za pot, ki vodi v nekadilsko življenje. SKUPAJ SMO MOČNEJŠI Že sedem let poteka v Lekarni Ljubljana program Opustimo kajenje. Kadilcem

12

#ZDRAVO

PRIDRUŽITE SE PROGRAMU OPUSTIMO K AJENJE - Z NOVO SKUPINO PRIČNEMO MARCA

O KAJENJE

AN PREPOVED

tobaka pomagamo s pomočjo skupine izstopiti iz krempljev odvisnosti. Obsega deset skupinskih srečanj. Na začetku se z vsakim pogovorimo o programu, o njihovih pričakovanjih in motivaciji. Če kajenje spremlja še kakšna odvisnost, jih napotimo k ustreznim strokovnjakom, najpogosteje k zdravniku in kasneje povabimo v program. Skupina ima izjemno moč na udeležence, je vir motivacije, nudi razumevanje, kadilci najbolje razumejo težave, bolečine in stiske drug drugega, med seboj si delijo občutja jeze in nemoči. V skupini imajo vedno nekoga, ki ga lahko pokličejo in mu zaupajo. Težko je obvladovati željo po cigareti, ritual, ki spremlja kajenje, je neločljiv s hrepenenjem, ki ga povzroča nikotin v tobaku. Zato v programu tistim kadilcem, ki prenehajo s kajenjem ali pa močno zmanjšajo kajenje, pomagamo z nikotinsko nadomestno terapijo, da lažje premagajo abstinenčne težave, toda le za kratek čas in pod budnim nadzorom vodje skupine. Zavedati se moramo, da tudi s pomočjo žvečilnega gumija, obliža ali oralnega pršila v telo še vedno vnašamo nikotin, le ta pa je vir odvisnosti. Zdravnik lahko predpiše za krajši čas zdravilo vareniklin ali bupropion, ki sta se v študijah izkazala za uspešna z intenzivnim svetovanjem in podporo. V programu priporočamo uporabo preizkušenih in dokazano varnih ter učinkovitih izdelkov, ki so na voljo v lekarnah ali pa jih predpiše zdravnik na recept. Veseli nas, da je uspelo več kot 120 udeležencem prenehati s kajenjem ali pa so kajenje močno zmanjšali, to pomeni več kot 70 % tobaka osvobojenih zmagovalcev.

IGARETI

ONSKIMI C

Z ELEKTR VKLJUČNO

POTREBEN PREMISLEK O UPORABI ELEKTRONSKE CIGARETE Zadnje čase postaja vse bolj popularna elektronska cigareta. To je elektronska naprava, ki je na trgu deset let. Izdelane so na različne načine, zato se vsebnost, kakovost in druge značilnosti med seboj razlikujejo. Z uparjanjem tekočih snovi je zmožna posnemati običajno cigareto. Vsebuje nikotin, različne arome, glicerol... Namesto dima proizvaja hitro hlapljivo paro, ki jo uporabnik vdihava. Elektronska cigareta ni registrirana kot pripomoček pri opuščanju kajenja, za to bi bilo potrebno predhodno testiranje in z ustrezno regulativo zagotoviti kakovost, učinkovitost in varnost.

31. januarja obeležujemo Dan brez cigarete. Naj bo to dan, ki pomeni priložnost in možnost za opustitev kajenja. Odločitev o prenehanju kajenja je edina prava in nikoli ne podvomite o njej, pridružite se milijonom nekdanjih kadilcev.

SREČANJE 21. SKUPINE SE ZAČNE

MAREC

12. PRIJAVA NA

080 71 17

Začetek nove skupine bo v torek, 12. marca 2019, v Lekarni Mirje, Trg MDB 2, 1000 Ljubljana.

Število udeležencev v skupini je omejeno (do zapolnitve mest). Program je za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Pred vstopom v novo skupino bomo z vami opravili razgovor, na katerega se lahko prijavite vsak delovnik med 8. in 19. uro na brezplačni telefonski številki 080 71 17.


LL OBVEŠČA

LEKARNA LJUBLJANA ODPRLA NOVO ENOTO V ZAGRADCU

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● BEŽIGRAD 30. 1. 2019 ● POLIKLINIKA 1. 2. 2019 ● IDRIJA 6. 2. 2019 ● GROSUPLJE 7. 2. 2019 ● MEDVODE 15. 2. 2019 ● MOSTE 22. 2. 2019 ● SONČNI LOG 1. 3. 2019 ● BRDO 6. 3. 2019 Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

-10% ob enkratne m nakupu

Lekarna Ljubljana je decembra 2018 odprla Lekarniško podružnico Zagradec, ki bo krajankam in krajanom Zagradca pomembno poenostavila preskrbo z zdravili ter izdelki in storitvami za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Najbližja lekarna je bila doslej v Žužemberku oziroma v Ivančni Gorici. To je že 52. enota Lekarne Ljubljana. Direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej je ob slovesnem odprtju nove enote povedal, da je »vesel in ponosen, da bomo letošnji veseli december okronali z odprtjem nove lekarne v Zagradcu. Temeljno poslanstvo Lekarne Ljubljana je ljudem zagotavljati učinkovito preskrbo in enostaven dostop do zdravil ter izdelkov in storitev za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Prav to poslanstvo smo zasledovali z odprtjem nove lekarne. Zavezujemo se, da se bomo s strokovnostjo, prijaznostjo in posluhom za vaše potrebe iz dneva v dan trudili graditi medsebojno zaupanje in zadovoljstvo«. Župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad se je ob tej priložnosti zahvalil Lekarni Ljubljana. »Z odprtjem nove lekarne v Zagradcu bodo občanke in občani tega suhokranjskega dela naše občine dobili lepo praznično darilo v tem decembrskem vzdušju. Po vzpostavitvi ene najsodobnejših lekarn v Ivančni Gorici je prišel čas, ko odpiramo še podružnično lekarno v Zagradcu. Z novo lekarno se bo kvaliteta ponudbe z zdravili na območju občine Ivančna Gorica še dodatno izboljšala.« Ob slovesnem odprtju je Lekarna Ljubljana podelila štiri donacije v skupni vrednosti 4000 evrov. Prejeli so jih Podružnična šola Zagradec, Kulturno-umetniško društvo Zagradec, Župnija Zagradec in PGD Zagradec. Krajanke in krajani Zagradca bodo novo lekarno, ki bo delovala na naslovu Zagradec 31, lahko obiskovali ob ponedeljkih, četrtkih in petkih od 6.45 do 13.30 ure ter ob sredah med 12. in 20. uro.

BREZPLAČNO PREDAVANJE ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA FEBRUAR Tema predavanja: Zdrava stopala, udoben korak - predavanje o preventivi in reševanju težav s stopali. Predavatelj: Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot., OIM Ortopedski inženiring™ Ljubljana.

Notranjost Lekarniške podružnice Zagradec.

Termin in lokacija predavanja: torek, 26. 2. 2019, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. Pokrovitelj predavanja je specializirana prodajalna LL VIVA.

Udeležbo na predavanju potrdite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 71 17 ali prek e-pošte:

kartica.zvestobe@lekarna–lj.si.

Predavanje je namenjeno imetnikom Kartice zvestobe in je brezplačno. Število mest je omejeno.

Slavnostni prerez traku (od leve proti desni): Tilka Klančar, vodja Oddelka za zdravje in socialno varstvo na Mestni občini Ljubljana, dr. Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana, Vida Bahor, mag. farm. vodja Lekarniške podružnice Zagradec in Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica.

#ZDRAVO

13


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana Ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana 20% POPUST na vse plačljive storitve.

SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

*

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) *

Cena storitve je 2,00 €.

Bežigrajski dvor

01. 02. 2019

09.00-12.00

Centralna lekarna

04. 02. 2019

09.00-12.00

Lekarna pri šišenski knj.

11. 02. 2019

15.30-17.30

Logatec

12. 03. 2019

08.30-11.30

Metelkova

30. 01. 2019

09.00-12.00

Rakovnik

12. 02. 2019

15.30-17.30

Trnovo

05. 02. 2019

15.30-17.30

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

24. 01. 2019

15.00-18.00

30. 01. 2019

15.00-18.00

13. 02. 2019

15.00-18.00

Grosuplje

12. 02. 2019

10.00-14.00

Šentvid

20. 02. 2019

15.00-17.00

Črnuče

Meritev glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

JE

SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI STORITEVČNA BREZPLA VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

*

SVETOVANJE OB MERITVAH **GLUKOZE V KRVI IN MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM TER PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) Cena storitve svetovanje ob meritvah glukoze je 2,00 €. ** Cena storitve svetovanje ob meritvah holesterola je 4,5 €.

Brdo

19. 02. 2019

09.00-12.00

20. 02. 2019

09.00-12.00

29. 01. 2019

15.00-18.00

21. 02. 2019

15.00-18.00

Grosuplje

12. 02. 2019

10.00-14.00

Lekarna pri ZD Grosuplje

19. 02. 2019

07.00-10.00

Centralna lekarna

*

11. 02. 2019

15.00-18.00

04. 02. 2019

15.00-18.00

04. 03. 2019

15.00-18.00

Fužine

29. 01. 2019

09.00-12.00

23. 01. 2019

09.00-12.00

Grosuplje

20. 02. 2019

09.00-12.00

01. 03. 2019

09.00-12.00

Metelkova

30. 01. 2019

09.00-12.00

Ivančna Gorica

28. 01. 2019

09.00-12.00

Medvode

07. 02. 2019

09.00-12.00

Mirje

20. 02. 2019

09.00-12.00

Miklošič

13. 02. 2019

09.00-12.00

Rakovnik

28. 02. 2019

09.00-12.00

Mirje

12. 02. 2019

09.00-12.00

Šentvid

06. 02. 2019

15.00-17.00

Moste

19. 02. 2019

09.00-12.00

Citypark

Nove Jarše Polje Rakovnik

24. 01. 2019

09.00-12.00

25. 01. 2019

09.00-12.00

13. 02. 2019

09.00-12.00

31. 01. 2019

10.00-13.00

28. 02. 2019

09.00-12.00

Savska

31. 01. 2019

09.00-12.00

Sonči log

12. 02. 2019

08.30-11.30

Šiška

14. 02. 2019

09.00-12.00

Trzin

06. 02. 2019

09.00-12.00

23. 01. 2019

10.00-13.00

07. 02. 2019

09.00-12.00

Vnanje Gorice

11. 02. 2019

09.00-12.00

Vrhnika

12. 02. 2019

07.30-10.30

WTC

23. 01. 2019

08.30-11.30

Vila Urbana

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

14

#ZDRAVO

Črnuče

PLETIZMOGRAFIJA *

*

Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

Sonči log

13. 02. 2019

09.00-12.00

Mirje

27. 02. 2019

09.00-12.00

Podpeč

27. 02. 2019

09.00-12.00

Savska

28. 02. 2019

09.00-12.00

Vnanje Gorice

26. 02. 2019

09.00-12.00

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerja:


V JE STORITE ČNA BREZPLA

SVETOVANJE O NEGI KOŽE Centralna lekarna

11. 02. 2019

14.00-16.00

13. 02. 2019

12.00-14.00

07. 03. 2019

12.00-14.00

Fužine

06. 02. 2019

09.00-13.00

Lekarna pri polikliniki

28. 01. 2019

14.00-16.00

04. 02. 2019

07.00-10.00

05. 03. 2019

07.00-10.00

31. 01. 2019

11.00-13.00

14. 02. 2019

11.00-13.00

28. 02. 2019

11.00-13.00

14. 03. 2019

11.00-13.00

Citypark

Lekarna pri ZD Grosuplje

Supernova

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

05. 02. 2019

09.00-12.00

06. 02. 2019

09.00-12.00

Grosuplje

12. 02. 2019

10.00-14.00

Lekarna pri ZD Grosuplje

19. 02. 2019

07.00-10.00

Centralna lekarna

HOMEOPATSKI POSVET (posvet z mag. farm. homeopatom) Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. homeopatinje svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01. 280 86 77. Medvode WTC

od ponedeljka do petka od ponedeljka do petka od ponedeljka do petka

V JE STORITE ČNA BREZPLA

10.00–14.00

10.00–14.00 07.30-19.00

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet) Metelkova

05. 02. 2019

15.00-18.00

Mirje

06. 02. 2019

09.00-12.00

Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citypark, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC.

VJ STORITE

E

ČNA SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA BREZPLA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni) Bežigrad

12. 02. 2019

10.00-12.00

Bloke

23. 01. 2019

09.00–12.00

Centralna lekarna

31. 01. 2019

09.00–12.00

Cerknica

26. 02. 2019

09.00–12.00

Cerkno

22. 02. 2019

09.00–12.00

Citypark

05. 02. 2019

12.00–15.00

Fužine

07. 02. 2019

09.00–12.00

Idrija

21. 02. 2019

09.00–12.00

Ivančna Gorica

07. 03. 2019

09.00–12.00

Lekarna pri polikliniki

01. 03. 2019

09.00–11.30

Lekarna pri Starem trgu

27. 02. 2019

09.00–12.00

Lekarna pri polikliniki

25. 02. 2019

10.00–12.00

Lekarna pri ZD Grosuplje

19. 02. 2019

07.00–10.00

Metelkova

12. 02. 2019

10.00–13.00

Metelkova

28. 01. 2019

11.00-13.00

ponedeljek in torek

12.00–20.00

Miklošič

14. 02. 2019

08.00–11.00

od srede do petka

07.00–15.00

30. 01. 2019

10.00-12.00

18. 02. 2019

10.00-12.00

13. 03. 2019

10.00-12.00

Tehnološki park

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Brdo, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Moste, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Ivančna Gorica, Moste, Grosuplje.

Supernova

#ZDRAVO

15


ZRELA LETA

GLUKOZAMIN 300 MG

Prehransko dopolnilo z glukozaminom v obliki kapsul. Izdelek je namenjen zdravim osebam, starejšim od 18 let. Posebna previdnost pri uživanju prehranskega dopolnila Glukozamin 300 mg je potrebna pri osebah, ki so alergične na lupinarje ali glukozamin, diabetikih, osebah z glukozno intoleranco, osebah, ki se zdravijo s kumarinskimi antikoagulanti, osebah z znanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni (npr. povišan holesterol) in astmatikih. Pri teh osebah svetujemo, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom, 90 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 11,96 € cena s Kartico zvestobe

9,57 €

2

POPUST:

Prehransko dopolnilo s silimarinom in holinom, ki ima vlogo pri delovanju jeter, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 7,10 € cena s Kartico zvestobe

5,68 €

2

POPUST:

20%

MERILNIK KRVNEGA TLAKA DS-10

20%

FLEXIFORCE ICE GEL

PEGASTI BADELJ

Medicinski pripomoček s hladilnim učinkom vsebuje alkohol, mentol in izvleček evkaliptola. Primeren je za uporabo pri zvinih, preobremenitvah, vnetju tetiv in pri udarninah, 100 ml.

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka je enostaven za uporabo, vsebuje indikator neenakomernega srčnega utripa ter premikanja med merjenjem in ponuja izpis vrednosti zadnje opravljene meritve. Priložena manšeta od 22 do 32 cm, 4 baterije. Mogoča je tudi uporaba z adapterjem. 10 let garancije. Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 11,90 € cena s Kartico zvestobe

10,12 €

redna cena: 49,99 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

15%

39,99 €

8

POPUST:

20%

ENCIAN KONJSKI BALZAM

MYNUTI CHILI HOT GEL

redna cena: 8,09 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 10,78 € cena s Kartico zvestobe

Namenjen je masaži kože v predelih sklepov in mišic. Vsebuje izvlečke arnike, divjega kostanja, mete ter kafro in mentol, 250 ml.

6,47 €

2

POPUST:

20%

Namenjen je masaži kože v predelih sklepov in mišic. Vsebuje izvleček paprike (lat. Capsicum frutescens) in olje sivke. Gel lahko nanesete na predele: rok, nog, kolen, zapestja, hrbta, vratu, ramen, komolcev, 100 ml.

8,62 €

2

POPUST:

20%

Ohranite vitalnost z magnezijevim oljem Mgnificent, ki učinkovito sprošča, krepi in deluje blagodejno! • Certifikat Zechstein Inside zagotavlja najvišjo čistost magnezijevega klorida. 15% • 100% naraven izdelek brez konzervansov. popu ugod st no Karticst za ime • Popršite na katerikoli del telesa in vtrite v kožo. tn e zve stobe ike • Primerno za športnike, starejše, otroke, nosečnice in preobremenjene. • Za sproščujočo masažo, umiritev in boljše spanje ali po fizični aktivnosti za hitrejšo regeneracijo. • 100 ml pršilka zadostuje za 2-3 mesece redne uporabe! Več informacij na www.mgnificent.com Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 24. 1. do 11. 3. 2019 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelek Magnezijevo olje Mgnificent.

16

#ZDRAVO


MALČKI

KYO-DOPHILUS KID'S

Izdelek vsebuje kulture (L. gasseri, B.bifidum, B.longum), brez mleka, toplotno stabilne in odporne proti želodčni kislini. Zagotovljena stabilnost v roku uporabe tudi po odprtju, 60 žvečljivih tablet z okusom vanilije. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 15,94 € cena s Kartico zvestobe

12,75 €

Steklena skodelica dekorirana z zmajčkom Malčkom je izdelana v Sloveniji, v Steklarni Hrastnik. Skodelica je pakirana v lični darilni embalaži, 275 ml. redna cena: 5,99 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20%

BIOGAIA PROTECTIS BABY KAPLJICE Z VITAMINOM D3

Prehransko dopolnilo vsebuje kulturo Lactobacillus reuteri Protectis in vitamin D. Vitamin D ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Kapljice so primerne za jemanje že takoj po rojstvu, 10 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

3,00 €

5

POPUST:

50%

BACTOBLIS JUNIOR TABLETE IN BACTOBLIS BABY VREČKE

Bactoblis Junior je prehransko dopolnilo, ki vsebuje kulturo Streptococcus salivarius K12, je v obliki tablet za lizanje za otroke od 3. leta dalje, 30 tablet. Bactoblis Baby je prehransko dopolnilo, ki vsebuje kulturo Streptococcus salivarius K12 in vitamin D v obliki praška za počasno raztapljanje v ustih, za otroke od 1. leta dalje, 30 vrečk. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 24,95 € cena s Kartico zvestobe

21,21 €

SKODELICA MALČEK

redna cena: 19,99 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

15%

MEDIBLINK UŠESNI TERMOMETER M300

Ergonomsko oblikovan in enostaven za uporabo, temperaturo izmeri v 1 sekundi. Ima 10 spominskih mest, velik, osvetljen LCD zaslon, možnost izbire enote merjenja (⁰C ali ⁰F) ter zvočno in vizualno opozorilo v primeru povišane telesne temperature. Konica termometra je vodoodporna, kar omogoča temeljito in enostavno čiščenje. Baterija je priložena. 2 leti garancije. Medicinski pripomoček.

17,99 €

4

POPUST:

10%

MEDIBLINK ELEKTRONSKI NOSNI ASPIRATOR M420

Elektronski nosni aspirator M420 je ergonomsko oblikovan, varen in lahek, primeren za odstranjevanje sluzi iz noskov otrok. 12 melodij med uporabo zamoti otroka. Priloženi so štirje mehki, silikonski nastavki. Enostavno čiščenje. Tiho delovanje. 2 leti garancije. Medicinski pripomoček.

redna cena: 36,99 cena s Kartico zvestobe €

29,59 €

redna cena: 39,90 € cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

20%

NEXCARE COLDHOT HAPPY KID

31,92 €

5

POPUST:

20%

PIC KOMPRESORSKI INHALATOR MR.HIPPO

Hladni ali topli obkladki za večkratno uporabo. Vsebina: 2 obkladka z otroškimi motivi. Medicinski pripomoček.

Otroški inhalator, primeren tudi za uporabo pri odraslih. Priložena izredno mehka, ergonomsko oblikovana silikonska maska 2 v 1 (za odrasle in otroke) ter cevka, posodica za zdravila, nosni in ustni nastavek. Inhalator ima prostor za shranjevanje pripomočkov. 5 let garancije. Medicinski pripomoček.

redna cena: 9,99 € cena s Kartico zvestobe

7,99 €

redna cena: 87,49 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

20%

56,87 €

5

POPUST:

35%

#ZDRAVO

17


ZA BOLJŠE POČUTJE

BETAGLUKAN PLUS

B-KOMPLEKS

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,89 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,19 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo z betaglukanom, vitaminom C, koencimom Q10, ekstraktom korenine ginsenga in cinkom v obliki kapsul. Cink in vitamin C imata vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

14,31 €

3

POPUST:

20%

VITAMIN C 500 MG

Prehransko dopolnilo z vitaminom C v obliki tablet. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, hkrati pa prispeva k delovanju živčnega sistema ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, 90 tablet. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

3

5,75 €

2

POPUST:

20%

ZELIŠČNI ČAJ LIPA

7po0pust %

Zeliščni čaj lipe (Tiliae flos), 40 g.

redna cena: 4,06 € akcijska cena

1,22 €

redna cena: 13,98 € cena s Kartico zvestobe

11,18 €

Prehransko dopolnilo z vitamini skupine B v obliki žvečljivih tablet, z okusom pomaranče in s sladkorjem. Vitamina B6 in B12 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Riboflavin, niacin in biotin prispevajo k ohranjanju zdrave kože, 60 žvečljivih tablet.

POPUST:

20%

BONBONI S PROPOLISOM

ZIMSKI ČAJ

Bonboni s propolisom, s sladili, 75 g.

Zimski čaj je zeliščni čaj, ki vsebuje plodove šipka, cvetove lipe, liste navadnega sleza, liste melise, cvetove črnega bezga in cimetovo skorjo, 50 g.

redna cena: 4,68 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 4,90 € cena s Kartico zvestobe

3,74 €

1

POPUST:

20%

2,45 €

1

POPUST:

50%

30-dnevni program celostnega razstrupljanja AKCIJA: 3 steklen~ke + 1 stekleni~ka gratis

• Pegasti badelj kapljice Arti~oka XXI kapljice • Preslica XXI kapljice • Regrat XXI kapljice

Odpadne snovi v telesu zastajajo in povzro~ajo samozastrupljanje, ~e izlo~ila slabo delujejo.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 24. 1. do 11. 3. 2019 oz. do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simboli~ne. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Popust velja za Paket 30-dnevni program razstrupljanja.

18

#ZDRAVO

-


5,98 €

2

POPUST:

50%

e z ves tobe

YASENKA

a ime i k e K ar tn

Prehransko dopolnilo. Akcija velja za: Sirup z betaglukanom in vitaminom C za otroke 1+1 gratis (125 ml + 125 ml, okus banane, od 1. leta dalje), Kapsule z betaglukanom za odrasle (500 mg betaglukanov in 80 mg vitamina C, 30 kapsul), Tekoče prehransko dopolnilo z D-manozo in brusnico (250 ml, okus brusnice, z dodatkom D-manoze, vitamina C in ekstrakta ptičje dresni).

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

tz

redna cena: 11,95 € cena s Kartico zvestobe

u go dn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2po5pust %

os

Prehransko dopolnilo vsebuje betaglukan, vitamine, cink in izvleček črnega bezga. Na voljo več vrst: tekoči dodatek, 150 ml, kapsule, 60 kapsul ali kapsule Senior 50+, 60 kapsul.

u go dn

IMUNOSAL

5,54

tic

os

tic

u go dn

2,56

Balzamične kapljice vsebujejo eterična olja njivske mete, mire, čajevca, bosvelije in rdečega bora, 10 ml.

e z ves tobe

20%

Dezinfekcijsko sredstvo, popust tz ki deluje proti širokemu a ime i k e K ar tn spektru mikroorganizmov (bakterije, kvasovke, plesni, virusi) in je namenjen za hitro higiensko razkuževanje rok in drugih delov kože. Antiseptik vsebuje tudi dekspantenol in ognjič, ki 50 ml 280 ml kožo ščitita in negujeta. redna cena: 3,20 € redna cena: 6,92 € Na voljo dve velikosti: 280 cena s Kartico zvestobe cena s Kartico zvestobe ml in 50 ml. Izdelano v € € Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

OIL OF THE KING – KRALJEVO OLJE

tic

LOKALNI ANTISEPTIK V PRŠILU

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

BETACOLD PLUS IN BETACOLD JUNIOR MEHKE PASTILE

Za imunsko obrambo odraslih in otrok. Vitamin D ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vsebujeta naravni Wellmune® beta-glukan. Za odrasle v obliki praška za pripravo toplega ali hladnega napitka (10 vrečk) in za otroke od 2. leta starosti v obliki mehkih pastil (30 pastil).

GELOREVOICE® PASTILE ZA GRLO

GeloRevoice pastile za žrelo so medicinski pripomoček, nudijo učinkovito zaščito ustne votline in sluznice žrela, ki sta lahko razdraženi zaradi različnih dejavnikov (npr. prekomerna uporaba glasu, suh zrak zaradi uporabe klimatskih naprav in ogrevanja, alergija na cvetni prah, kajenje, oslabljeno dihanje skozi nos), okus črni ribez/mentol, 20 pastil. Medicinski pripomoček.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

3

POPUST:

10%

6,79 €

2

POPUST:

15%

s odnoos

u guogdn

1po5p0u%st %

ceezzves tobe e vestob

13,49 €

redna cena: 7,99 € cena s Kartico zvestobe

popust

t zt z aaimimee i ke KKaarr ttn

ttici

redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe

#ZDRAVO

19


u go dn

Vsebuje Imunoglukan®, in vitamin C, kapsulam je dodan tudi cink. Popust velja za sirup 120 ml, kapsule (30 kapsul) in Acute kapsule (5 kapsul).

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po0pu%st

tic

IMUNOGLUKAN P4H®

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Na voljo trije paketi: Solgar beta 1,3 glukani, 2 x 60 tablet; Solgar VM-75, 2 x 30 tablet in Solgar Ca, Mg, PLUS Zn, 2 x 100 tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

SWEDSAFE UŠESNI ČEPKI ZA UPORABO V LETALU

URIFAR

Primerni za uporabo v letalu, saj upočasnijo hitre spremembe pritiska v predelu ob bobniču. S tem preprečite nastanek »pritiska« ali bolečine v ušesih. Spremembe pritiska so običajen pojav ob vzletu in pristanku letala. Pri počasnejših spremembah pritiska se pritisk v ušesih lažje naravno izenači brez bolečin. Na voljo velikosti: S in L; 2 čepka v pakiranju.

Prehransko dopolnilo z D-manozo, ekstraktom lupine granatnega jabolka, ekstraktom nadzemnih delov ptičje dresni in vitaminom A, 14 vrečk. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 8,45 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 24,90 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

21,17 €

20%

GRETHER'S PASTILE

25

e z ves tobe

6,76 €

SOLGAR PAKETI 1+1 GRATIS

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. 2018_MYLAN_606-Brufen-190x70-Advet-D7 7.pdf

tic

u go dn

Pastile z okusom črnega ribeza % vsebujejo naraven in čist sok ust p o p črnega ribeza, ki daje pastilam tz a ime i k e K ar črno barvo in izrazito saden, a tn hkrati blag okus. Glavna sestavina pastil je glicerol, ki ustvari zaščitni film na ustni sluznici in glasilkah. Na voljo: 60 g pastile z in brez sladkorja (slajene z maltitolom v sirupu in kalijevim acesulfamom) v kovinski škatli ter 100 g pastile brez sladkorja v vrečki.

3

POPUST:

15%

DOPPELHERZ SYSTEM VITAMIN C 750 DEPO Prehransko dopolnilo s sladilom v obliki granulata z vitaminom C in cinkom. Cink in vitamin C imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Okus pomaranče, 30 vrečk. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 16,31 € cena s Kartico zvestobe

1 1/16/2019 6:49:06 PM

13,86 €

3

POPUST:

15%

Cutterguide : No Printing Process : Off set GD : 561711

BRU0912018

Hitro se rešite bolečine. Za neboleč dan.

Zrnca BRUFEN GRAN 400mg so pomarančnega okusa, se raztopijo v vodi ter učinkovito odpravljajo bolečino in znižujejo povišano telesno temperaturo. Zdravilo je na voljo brez recepta.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

20

#ZDRAVO


Poskrbi za dobro Počutje, Poskrbi zase.

• Za izboljšano delovanje imunskega sistema • Za zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti

Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, hkrati pa prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si in specializirani prodajalni LL Viva.


NEGA TELESA

MLEKO S PANTENOLOM

TONIK ZA NEGO KOŽE

Vsebuje 1 % dekspantenola, ki spodbuja obnovo kože. Olivno olje, ki je ena glavnih sestavin izdelka, vrača koži prožnost in voljnost, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 7,63 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 20%

Vlaži kožo ter ji vrača kislost in svežino, zato ga priporočamo za vsakodnevno nego kože obraza in vratu, 100 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 3,71 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20%

6,10

2,97

7,12

100% ORGANSKO KARITEJEVO MASLO

Kožo vlaži in izdatno hrani. Obogateno je z vitaminoma A in E. Obnavlja poškodovane lasne konice. Na voljo: kakav in kokos; mango ali navadno, 100 ml. redna cena: 11,89 € cena s Kartico zvestobe

9,51 €

2

e z ves tobe

a ime i k e K ar tn

tic

tz

Linija dermokozmetičnih izdelkov za nego suhe in razdražene kože. Akcija velja za celotno linijo Eucerin Atopicontrol.

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

#ZDRAVO

2po0pu%st

os

22

EUCERIN ATOPICONTROL

u go dn

Linija Avène TriXera Nutrition za suho občutljivo kožo. Primerna je za otroke in odrasle. Tekoča tekstura, nežnega vonja omogoča hitro nanašanje na obraz in telo. Akcija velja za celotno linijo Avène TriXera Nutrition.

20%

u go dn

AVÈNE TRIXERA NUTRITION

POPUST:

e z ves tobe

Z dodatkom 100% organskega kokosovega olja je primerno za nego suhe, občutljive ali razpokane kože obraza in telesa ter za nego lasnih konic. Primeren je tudi za nego kože po sončenju, za zaščito ustnic pred razpokami, preprečuje nastanek strij. Po uporabi je koža navlažena, mehka ter prožna, 100 ml. redna cena: 10,17 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 30%

tic

100% ORGANSKO KAKAVOVO MASLO


NEGA TELESA

EUBOS UREA

e z ves tobe

15

os

tic

u go dn

Eubos Urea je dermatološka nega za suho in zelo suho kožo. Koži predstavlja optimalno zaščito, saj ji zagotavlja ravnovesje vlage in lipidov. Linija je posebej primerna za nego pri atopijskem dermatitisu, diabetesu in zreli koži. Izdelki ne vsebujejo parfuma, barvil, % lanolina, parabenov in parafina. Akcija u p o p st velja za celotno linijo Eubos Urea. tz ar a ime i k e K tn

VICHY SLOW AGE

Dnevna krema za obraz je nega z zaščitnim faktorjem, ki zmanjšuje obstoječe znake staranja na koži in upočasnjuje njihov pojav. Na voljo dve vrsti: za normalno do mešano kožo in za suho kožo, 50 ml. Ob nakupu katerega koli izdelka iz linij Slow Age, Idealia, Liftactiv in Neovadiol na voljo tudi darilo potovalna kozmetična torbica z vzorci. Ponudba daril je omejena in velja do razprodaje zalog daril.

redna cena: 30,01 € cena s Kartico zvestobe

24,01 € VICHY DERMABLEND FLUID IN 3D

Tekoči korektivni puder z visoko stopnjo prekrivanja, obstojnostjo do 16 ur in zaščitnim faktorjem. Nudi lahek občutek na koži in mat videz, brez učinka maske. Primeren za suho kožo in mastno kožo nagnjeno k aknam. Na voljo več odtenkov, 30 ml. redna cena: 22,66 € cena s Kartico zvestobe

17,00 €

4

POPUST:

20%

Slika je simbolna

LA ROCHE-POSAY EFFACLAR DUO +

Korektivna nega proti nepravilnostim. Odmaši pore in preprečuje nastanek rdečih in rjavih lis na koži, 40 ml. redna cena: 15,38 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

25%

12,30 €

LACTACYD PHARMA WITH ANTIBACTERIALS INTIMNA NEGA

Intimna nega pomaga krepiti naravno zaščito intimnih predelov in preprečevati nastajanje neprijetnega vonja. Vsebuje izvleček materine dušice in bakrovo sol usninske kisline, pH je 3,5. Namenjena je uporabi v času menstruacije ter med nosečnostjo in po porodu, primerna pa je tudi za uporabo po dejavnostih, kot so šport, plavanje, 250 ml. redna cena: 5,79 € cena s Kartico zvestobe

4,63 €

5

3

POPUST:

20%

A-DERMA EXOMEGA CONTROL EMOLIENTNI BALZAM Balzam vsebuje izvleček iz poganjkov Rhealba ovsa in je namenjen negi suhe kože obraza in telesa. Primeren od rojstva dalje, 200 ml. redna cena: 19,57 € cena s Kartico zvestobe

1

POPUST:

15,66 €

20%

NOVE KLINIČNE ŠTUDIJE

LIPIKAR AP+

Za kožo, ki je nagnjena k atopiji.

Do dvakrat manj praskanja za daljši spanec *. In boljše dni.

4

POPUST:

20%

20% POPUSTA

NA LIPIKAR LINIJO*

*Akcija traja od 1. 2. do 28. 2. 2019.

VABLJENI NA LIPIKAR DNEVE, KJER VAS ČAKAJO POSEBNE UGODNOSTI IN STROKOVNI NASVETI O NEGI SUHE KOŽE IN ATOPIJSKEM DERMATITISU. Lipikar dnevi v enotah Lekarne Ljubljana: CENTRALNA LEKARNA: 9. 2., 16. 2., 23. 2. LEKARNA SUPERNOVA: 12. 2., 20. 2., 23. 2., 27. 2. LEKARNA CITIPARK: 15. 2., 16. 2. LEKARNA BEŽIGRAJSKI DVOR: 7. 2., 14. 2. LEKARNA POLIKLINIKA: 11. 2., 22. 2.

*Klinična raziskava: 51 oseb, odrasli in otroci, 15 dni uporabe izdelkov Lipikar Syndet AP+ in Lipikar Baume AP+

Več informacij o naslovih in terminih promocij poiščite poiščite na www.laroche-posay.si in na www.lekarnaljubljana.si.

#ZDRAVO

23


NEGA TELESA

BIOKAP BARVA ZA LASE

Na rastlinski osnovi, na voljo več odtenkov Nutricolor ali Nutricolor Delicato. Pakiranje vsebuje: 50 ml barvne kreme, 75 ml Nutrifix razvijalca, vrečko zaščitne kreme za kožo, 1 vrečko 2v1 BIOKAP balzama in šampona po barvanju, navodilo za uporabo, zaščitne rokavice. Na voljo v izbranih enotah Lekarne Ljubljana.

ALOE VERA X2, ALOE OLJE

redna cena: 11,69 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 11,90 € cena s Kartico zvestobe

9,94 €

2

Za posebno nego kože (strije, brazgotine, znaki staranja, izsušenost, akne), vsebuje hialuronsko kislino iz aloje vere, eterična olja čajevca in sivke, izvleček kamilice ter mandljevo in jojobino olje, 50 ml.

POPUST:

9,52 €

15%

2

POPUST:

20%

ALOE VERA X2, ALOE KREMNI GEL

ALOE VERA X2, ALOE DEO PRŠILO

redna cena: 14,24 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,96 € cena s Kartico zvestobe

Dezodorant s tekočim kristalnim kamnom. Z dodanim zelenim čajem, brez aluminijevega klorohidrata. Naravna učinkovitost za 48 urno zaščito, 100 ml.

Kremni gel z vitamini A, B, E, niacinom in izvlečkom polžje sline. Hrani in neguje kožo, 150 ml.

11,39 €

3

POPUST:

7,97 €

20%

2

POPUST:

20%

TESTI ZA NOSEČNOST NOVO Pakiranje vsebuje 2 digitalna testa za ugotavljanje nosečnosti. Medicinski pripomoček.

Varno. Preprosto. Hitro. Zanesljivo.

Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si.

KOLOREX®,

ODGOVOR NARAVE NA KANDIDO

Stirias

e z ves tobe

Kandida in bakterijsko ravnovesje sta pomembnejša za vaše zdravje, kot se morda zavedate. Zelišče z Nove Zelandije (horopito), aloe barbadensis in olje čajevca ponujajo naraven način za vzdrževanje naravnega ravnovesja.

os

a ime i k e K ar tn

tic

u go dn

tz

1po5pu%st

Stirias, Mateja Snežič s.p., www.stirias.si

Vaginalna krema in ovule Dodatek pri zdravljenju glivičnih obolenj materničnega vratu in vaginalne sluznice, vzpostavlja ravnovesje flore vagine in materničnega vratu

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 24. 1. do 11. 3. 2019 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelka Kolorex intimo in ovuli.

24

#ZDRAVO


FEBRUAR MAREC

MESEČNA AKCIJA

20 % P O P USTA

LIPIKAR IN CICAPLAST IZDELKI

ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE OBČUTLJIVE KOŽE

na linijo Lipikar in Cicaplast

1. 2. - 28. 2. 2019

15 % P O PU STA na vse izdelke now®

NOVE KLINIČNE ŠTUDIJE

1. 2. - 28. 2. 2019

Naravne sestavine / Visoki standardi kakovosti

LIPIKAR AP+

Za kožo, ki je nagnjena k atopiji.

Do dvakrat manj praskanja za daljši spanec*. In boljše dni. NOVE KLINIČNE ŠTUDIJE

LIPIKAR BAUME IN SYNDET AP+ Učinkovitost proti praskanju. Optimalna varnost že od prvega dneva življenja.

2HIP,E3RTON%IČNA

10 % P O P U STA

A

OD

10 % P O PU STA

1. 3. - 31. 3. 2019 100-% naravni specialist za odmašitev nosu ob prehladih in alergijah Sinomarin® pršila za nos vsebujejo patentirano hipertonično raztopino morske vode (2,3-% NaCl), ki 100-% naravno odmaši nos. • Lajša dihanje skozi nos • Redči in izpira odvečno sluz • Zniža pritisk v sinusih • Navlaži in očisti nos • Varen za vsakodnevno uporabo • Prehlad, alergije, rinitis, sinusitis

1. 3. - 31. 3. 2019 Imunski sistem Imunski sistem Imunski Imunski sistem sistem Okusno in naravno. Okusno in naravno. naravno. Okusno Okusno in naravno. in Od 1. leta dalje. leta dalje. OdOd 1. 1. leta leta dalje. dalje.

RSKA V

na vse izdelke Sinomarin®

na predstavljene izdelke Soria Natural®

Dihala Dihala Dihala Dihala

O

100-%

NARAVN

MO

Nespe~nost Nespe~nost Nespe~nost Nespe~nost Naravne Naravne kapsule. kapsule.

InnoPharma d.o.o., SI.6.C.C.12.V2.18.01

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

*Klinična raziskava: 51 oseb, odrasli in otroci, 15 dni uporabe izdelkov Lipikar Syndet AP+ in Lipikar Baume AP+

Podaljšano Naravne Naravne kapsule. kapsule. Podaljšano sproš~anje sproš~anje Podaljšano Podaljšano za za delovanje delovanje sproš~anje sproš~anje preko cele preko cele no~i. no~i. za za delovanje delovanje preko preko cele cele no~i. no~i.

S šipkom, s podaljšanim sproščanjem vitamina C.

Za 90 dni.

Primerno za dojenčke, otroke, odrasle, nosečnice in doječe matere Medicinski pripomoček.

100-% NARAVNI NOSNI DEKONGESTIV HIPERTONIČNA RAZTOPINA MORSKE VODE

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcije ne veljajo za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

KLINIČNO PRESKUŠENO

PATENTIRANI IZDELEK

www.lekarnaljubljana.si #ZDRAVO

25


KOLEDAR DOGODKOV, SVETOVANJ IN MERITEV: STROKOVNO PREDAVANJE 5. 2. 2019 OB 16.30 TELESNA AKTIVNOST V POVEZAVI S PREHRANO

Želite vključiti več gibanja v svoje življenje, pa ne veste, kako začeti? Vas zanima, katera hranila v prehrani so najpomembnejša in kdaj jih porabljamo? Ne veste kaj (če sploh kaj) pojesti po telesni vadbi in zakaj? Vse to in osnove ter koristi telesne aktivnosti vam bo 5. 2. 2019 ob 16.30 uri v LL Vivi na Prisojni ulici 7 v Ljubljani, predstavil magister farmacije iz Lekarne Ljubljana.

Na predavanje se je treba predhodno naročiti*. Število mest je omejeno.

PREDSTAVITEV AKTUALNE PONUDBE VSAK PONEDELJEK SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM 26. 2. 2019 OD 9.00 DO 12.00 Na meritev se je treba naročiti.*

PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX 7. 2. 2019 OD 14.00 DO 17.00 7. 3. 2019 OD 14.00 DO 17.00

Na meritev se je treba naročiti.* Meritev bodo opravljali strokovnjaki iz Društva za osteoporozo. V času meritev vam bo na voljo tudi farmacevt iz Lekarne Ljubljana, ki bo opravljal svetovanje na osnovi izvidov meritev.

POSVET Z INŽENIRJEM ORTOTIKE IN PROTETIKE 25. 1. 2019 OD 10.00 DO 12.00 15. 2. 2019 OD 10.00 DO 12.00

STI UGODNO TOBE S E V Z KARTICE VOLJO A N SEDAJ VIVI TUDI V LL

Na posvet se je treba naročiti.* Posamezen posvet traja 10 minut.

*Na izbrane meritve in posvete se lahko naročite osebno v prodajalni LL Viva Prisojna, po telefonu (01 230 61 53) ali preko e-pošte (llviva.prisojna@llgrosist.si). Vse navedene aktivnosti so brezplačne.

www.llviva.si Bandaža za stegno PAVIS Zagotavlja stalni pritisk na stegensko mišico, s čimer olajša bolečine in pospeši proces okrevanja po pretegu mišic. Bandaža je narejena iz dveh raztegljivih materialov: notranji sloj je iz mehkega bombažnega velurja, ki je zelo udoben in hkrati omogoča koži, da diha; zunanji sloj pa je iz posebnega materiala, ki je sestavljen iz velikega števila gosto nanizanih najlonskih zank, kamor lahko varno pričvrstite Velcro zapirala (ježke). Bandaža ima vstavljeno blazinico, ki jo lahko odstranite ali premaknete na področje poškodbe. Na voljo dve velikosti: regular ali extra. Medicinski pripomoček. redna cena: 54,02 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Namenjena je uporabi pri vnetnih stanjih. Uporabljate jo lahko na obeh rokah. Na voljo v velikostih M in L. Medicinski pripomoček.

akcijska cena s Kartico zvestobe

Udobna pižama z dolgimi rokavi, ojačanim šivom in zadrgo. Izdelana iz čistega hipoalergenskega bombaža, odporna na visoke temperature in dolgotrajna pranja. Na voljo v modri in roza barvi. Velikosti modre pižame: S, M, L, XL, XXL. Velikosti roza pižame: S, M, L, XL. DVOJNA ZADRGA (na hrbtu, med nogami)

redna cena: 61,00 €

akcijska cena s Kartico zvestobe POPUST:

POPUST:

25,38€ 20%

Pižama z zadrgo PAVIS

ENOJNA ZADRGA (na hrbtu)

redna cena: 48,80 €

akcijska cena s Kartico zvestobe POPUST:

48,80€ 20% 39,04€ 20%

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

Cevasta opora za komolec, narejena iz raztegljive bombažne tkanine. Ima nastavljiv trak ter blazinico za pritisk.

redna cena: 31,72 €

POPUST:

43,22€ 20%

26

Opornica za komolec PAVIS

Opornica za epikondilitis PAVIS Opornica je pripomoček za oporo in zaščito pri vnetjih kit in sklepov, nastalih zaradi poškodb, pritiska ali preobremenjenosti. Pritisk lahko nastavite glede na potrebe posameznika in pri tem ne ovirate krvnega obtoka. Pritisk notranje blazinice, ki jo morate namestiti neposredno pod vstavek za tetivo, lajša bolečino, tako da zmanjša pritisk na mišice, tetive in vezi. Na voljo v črni barvi in dveh velikostih: regular in extra. Medicinski pripomoček. redna cena: 22,06 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

17,65€ 20%


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI! HALLUX VALGUS, DEFORMACIJA NOŽNEGA PALCA Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.

Hallux valgus ali deformacija stopalnega palca je deformacija palca, ko kot med prvo stopalnico in prvo prstnico preseže 15 stopinj. Velikokrat hallux valgus spremlja bolečina sklepa palca na podplatu ali na sklepu palca ob strani. Včasih so tudi boleči otiščanci (trda koža), ki nastanejo direktno pod palcem. Z večjo deformacijo palca, hallux valgusom, so včasih povezani tudi kladivasti prsti, jahajoči prsti itd. Kljub splošnemu prepričanju, da do hallux valgusa pride zaradi nepravilne obutve, je največkrat vzrok dedni, pogosteje se pojavi pri ženskah. Ostali najpogostejši vzroki te težave so nepravilna obutev, delo itd. Težava v večji ali manjši obliki naj bi se v življenjski dobi pojavila pri tretjini žensk in petini moških.

STROKOVNO M O N Č A L P Z E BR IN Ž E N IR J E Z E J N A V A D PRE IK E IN P R OT E T O RTOT IK E

z ortopedskimi vložki po meri, ki natančno razbremenjujejo sklep palca. Pripomočki, ki lajšajo simptomatiko, so še nočne opornice, distančniki itd. Pomembne so tudi vadba stopala, ko je to mogoče, J masaže, bosa hoja itd. Našteti pripomočki lajšajo A D K KJE simptomatiko težave, zelo redko imajo vpliv na , 26. 2. 2019 a n ra o v d sam položaj palca oz. njegovo konstrukcijo. a Vitešk , e k 0 n Ob pojavu hude bolečine si je morda smiselno ža .0 ri K ob 18 a n a lj pomagati z nesteroidnimi antirevmatiki (zunanja Težave se po navadi začnejo ponavljati v srednji b ju L 13 mazila v obliki gelov, mazil ali v obliki tablet). V starostni in starostni dobi. več na strani praksi vidimo, da se ljudje odločajo za operativni poseg, ko pripomočki, vadba, tablete in obutev ne zadostujejo več pri Zdravljenje hallux valgusa po navadi poteka najprej konservativno. V prvi vrsti je to primerna, udobna ortopedska lajšanju težav. Predolgo čakanje na operacijo ima tudi svoje minuse. ali vsaj športna oz. funkcionalna obutev. Takšna obutev ne pritiska V Sloveniji se je v problematiko stopal specializiralo že kar nekaj toliko na palec in posledično manj boli. Nadalje si lahko pomagamo vrhunskih ortopedov.

ZIMSKA RAZPRODAJA KE OBUTVE

TOPEDS IZBRANI MODELI ZIMSKE OR

Slike so simbolne.

% - 30

Razprodaja poteka do 11. 3. 2019 oz. do odprodaje zalog.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI! Jedilni set upognjen AIDAPT Set za pomoč pri hranjenju vključuje upogljivo žlico in vilico ter nož, ki z nihanjem enostavno reže hrano. Priloženi so trije trakovi za boljši oprijem in stabilnost. Pomiva se lahko tudi v pomivalnem stroju. Primeren za uporabnike z oslabljenim oprijemom ali omejeno spretnostjo. Medicinski pripomoček. redna cena: 32,18 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

25,74€

20%

Vsestranski in lahek pripomoček, ki ima izredno veliko ploščad s protizdrsno površino in gumiranimi nogami za večjo varnost. Višina stopničke je 100 mm. Medicinski pripomoček. redna cena: 27,27 €

Primeren za uporabnike z oslabljenim oprijemom ali omejeno spretnostjo. Medicinski pripomoček. akcijska cena s Kartico zvestobe

Blazina za noge AIDAPT Ergonomsko oblikovana blazina iz spominske pene za podporo oteklih nog. Primerna je za uporabo v postelji ali na ravni površini, snemljiva in pralna prevleka. Medicinski pripomoček. redna cena: 45,71 €

POPUST:

36,57€ 20%

11,24€ 20%

Set krtač AIDAPT Komplet z dolgimi, ergonomsko oblikovanimi ročaji z udobnim gumijastim oprijemom. Komplet vključuje glavnik s plastičnimi zobmi in mehko ščetko. Primeren za uporabnike z omejeno gibljivostjo rok ali ramen. Medicinski pripomoček. akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

16,05€ 20%

Nastavljivo naslonjalo AIDAPT Posteljno naslonjalo je pripomoček za počitek bolnikov ali tistih, ki iščejo večje udobje v postelji. Nastavite lahko 5 različnih kotov (do 85 stopinj), največja dovoljena teža uporabnika je 108 kg. Naslonjalo je narejeno iz trdnega okvirja in iz tkanine, ki se enostavno čisti, ima tudi blazino za glavo. Medicinski pripomoček. redna cena: 32,88 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

26,30

POPUST:

20%

Nastavljiv stol za tuširanje AIDAPT

Toaletni voziček za tuširanje

Prosto stoječi stol za tuširanje je pripomoček za pomoč pri tuširanju oseb, ki v tuš kabini potrebujejo dodatno stabilnost.

Voziček je izdelan iz najkakovostnejših materialov in ima nerjaveči okvir, brezšivni sedež in naslonjalo za maksimalno udobje in varnost.

Največja dovoljena teža uporabnika je 190 kg. Okvir je narejen iz jeklenih cevi z močnim polimernim premazom. Nastavitev višine s preprostim pritiskanjem, ročaji za dodatno podporo. Medicinski pripomoček.

Voziček ima oblazinjeno oporo na tečajih, snemljivo podloženo hrbtno stranico, nihajne opore za noge in se lahko enostavno prilagodi na model z lastnim pogonom. Največja dovoljena teža uporabnika je 127 kg. Velikost vozička v mm: 980 x 550 x 520. Medicinski pripomoček.

redna cena: 84,64 €

redna cena: 331,13 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

67,71€ 20%

28

POPUST:

redna cena: 20,06 €

POPUST:

21,82€ 20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

Enostaven pripomoček, ki je zasnovan tako, da pomaga obračati gumbe na štedilniku, pečici ali vratih.

redna cena: 14,05 €

POPUST:

Stopnička za kopalnico AIDAPT

akcijska cena s Kartico zvestobe

Pripomoček za obračanje gumbov AIDAPT

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

264,90€ 20%


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI! OkiOki body za dojenčke

Herobility Stekleničke imajo anatomsko oblikovan cucelj z luknjicami, ki preprečujejo nastanek podtlaka. Linijo stekleničk dopolnjujejo termo stekleničke, embalaže za hrano in dudice.

Iz kakovostnega in mehkega bio bombaža. Najboljše za nežno in občutljivo kožo vašega malčka.

redna cena: 15,90 € / cena za kos

12,72

Baby banana je grizalo, igračka in učna zobna ščetka za otroke. Nežno masira dlesni in zobke. Lajša težave pri izraščanju prvih zobkov. Na zabaven način razvija zgodnje navade ustne higiene. Razvija koordinacijo roke-oči-usta.

Stekleničke so namenjene tako novorojenčkom kot tudi otrokom po dopolnjenem šestem mesecu starosti. Izdelki so na voljo v beli, roza in modri barvi.

Brez škodljivih kemikalij. Izdelano v Sloveniji. Velikosti od 0 do 12 mesecev.

akcijska cena s Kartico zvestobe € / za kos

Baby banana

POPUST:

20%

Akcija velja za vse izdelke Herobility.

Visoke nosečniške spodnje hlačke z višjo oporo PAVIS Zelo raztegljiv pas iz mehke tkanine, opremljen s funkcijskim anatomskim trakom, ki zagotavlja podporo brez stiskanja, 100% bombaž.

Za dojenčke in otroke od 3. do 15. meseca. Na voljo v modri, rumeni in roza barvi. redna cena: 5,90 €

Popust s Kartico zvestobe:

akcijska cena s Kartico zvestobe

20%

POPUST:

20%

4,72

Izdelki Malček Kozmetični izdelki Malček so izdelani v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Popust s Kartico zvestobe:

20%

Različne velikosti, bele barve. Medicinski pripomoček. redna cena: 39,77 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

31,82€ 20%

Popust velja za vse izdelke Malček (kozmetika, brisača, pončo, igrača, nahrbtnik, slikanica), razen za skodelico Malček.

Bimbi peroralna suspenzija za otroke Prehransko dopolnilo z vitamini, minerali in rastlinskimi izvlečki. Na voljo: Echinax Bimbi, Imuno Bimbi, Apetito Bimbi, Isilax Bimbi, 200 ml.

Popust s Kartico zvestobe:

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

LL VIVA PRISOJNA

Bimbi kapljice za otroke

MULTI-MAM Na voljo: Compresses blazinica za nego prsnih bradavic doječih mamic, 12 kosov in Lanolin mazilo za nego prsnih bradavic doječih mamic, 30 ml.

Prehransko dopolnilo za otroke v obliki kapljic na osnovi rastlinskih izvlečkov. Na voljo: Gas Bimbi in Sonno Bimbi, 30 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Popust s Kartico zvestobe:

Popust s Kartico zvestobe:

20%

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 53, E: llviva.prisojna@llgrosist.si

20%

Odpiralni čas:

Od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00 Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 24. 1. do 11. 3. 2019 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v specializirani prodajalni LL Viva Prisojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana. AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29


4. 2. 2019

Unionska dvorana

JOSÉ CURA

2. 2. 2019 Slovenska filharmonija

6. 2. 2019, Unionska dvorana

TišinA, pROSim!

Vstopnice: www.ljubljanafestival.si,

ORKESTER Križanke, Petrol in Eventim. SLOVENSKE FILHARMONIJE

Vstopnice in informacije: www.ljubljanafestival.si, blagajna Križank, Petrolovi servisi in prodajna mesta Eventima. Glavni sponzor:

10 % popust * za imetnike

Glavni medijski sponzor:

Medijski sponzorji:

kartice zvestobe Lekarne Ljubljana

*Popust velja ob predložitvni Kartice zvestobe Lekarna Ljubljana ob nakupu dveh vstopnic za vse prireditve v sklopu 3. Zimskega festivala. Popusti se med seboj ne seštevajo. Popust se lahko uveljavi na blagajni Križank in ne velja na dan prireditve.

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Ugodnosti za imetnike Kartice zvestobe pri celotni ponudbi skupine Doktor 24* * Nižje cene veljajo za vse imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana, ki se boste na pregled naročili do 11. marca 2019 ali pogodbo podpisali do 31. marca 2019.

Pričakajte pomlad z novo, zdravo energijo. 10 % nižja cena prvih 12 mesecev, za imetnike Kartice zvestobe

ali

Prva 2 meseca brezplačno

za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in unovčitev 2 jabolk zvestobe.

Specialistični pregledi in radiološka diagnostika

15 % nižja cena za sončna in korekcijska očala, na redne cene in kolekcije ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

10 % nižja cena na vse specialistične preglede in ostale zdravstvene storitve na Kliniki Doktor 24 ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

Posebna ponudba - Doktor 24 Klinika – izbrani pregledi - višji popusti ob unovčitvi 2 jabolk zvestobe, in sicer: Meritev gleženjskega indeksa – V kakšnem stanju so vaše arterije? Redna cena: 20 € 25 % nižja cena ob unovčitvi 2 jabolk zvestobe Cena s popustom: 15 €

Ultrazvok trebušnih organov Redna cena: 59 € 15 % nižja cena ob unovčitvi 2 jabolk zvestobe Cena s popustom: 50,15 €

MR - magnetna preiskava glave, hrbtenice ali sklepov Redna cena: 210 € 10 % nižja cena ob unovčitvi 2 jabolk zvestobe Cena s popustom: 189 €

* Za unovčitev jabolk zvestobe pokličite na 080 71 17 ali pišite na kartica.zvestobe@lekarna-lj.si.

Zdravstvene storitve po vaši meri in takoj

BREZ ČAKANJA, BREZ OMEJITEV IN BREZ DOPLAČIL 0820 08240

080 8112

Naročanje in informacije

Hišni zdravnik

Klinika Doktor 24 d.o.o., Savska cesta 3, Ljubljana

30

#ZDRAVO

Pokličite in vprašajte, kar vas še zanima. Da bo dostop do preventivnih pregledov lažji, nudimo 10 % nižjo ceno za prvo leto plačevanja vsem imetnikom Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana, ki boste novo pogodbo za storitve Doktor 24 Asistence sklenili do 31. marca 2019.

Ali Prva dva meseca brezplačno za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana, ki boste novo pogodbo za storitve Doktor 24 Asistence sklenili do 31. marca 2019 in pri tem unovčili 2 jabolki zvestobe*.

Velja za novo sklenjene pogodbe, ne glede na izbiro ali število paketov, z navedbo številke Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.


SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA

Strokovno in zanesljivo, 24 ur na dan. • Posebne spletne akcije. • Brezplačna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu. • Članki in nasveti strokovnih sodelavcev Lekarne Ljubljana. • Posvetovanje s farmacevti prek spletnega obrazca Vprašajte farmacevta.

20 % POPUSTA

NA 1 IZDELEK PO VAŠI IZBIRI* S PROMOCIJSKO KODO ZDRAVO20 V SPLETNI LEKARNI LJUBLJANA www.lekarnaljubljana.si OD 24. 1. DO 11. 3. 2019

* Promocijsko kodo lahko koristite ob enkratnem nakupu na en izbran izdelek v Spletni Lekarni Ljubljana (www.lekarnaljubljana.si). Promocijska koda je veljavna do 11. 3. 2019. Promocijske kode ni mogoče unovčiti na zdravila brez recepta, galenske izdelke, veterinarska zdravila brez recepta, začetne mlečne formule in knjige, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter na ostale izdelke, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje prodajo s popusti ali drugimi ugodnostmi. Promocijske kode ni mogoče unovčiti na izdelek, ki je že v akciji. Popusti se med seboj ne seštevajo. 2019 01 Spletna Lekarna oglas katalog 210x148,5.indd 1

17/01/2019 12:25

Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si in specializirani prodajalni LL Viva.

#ZDRAVO

31


FLUIMUKAN DIREKT ®

Za enostavno jemanje BREZ VODE!

NO V O

Zdravilo FLUIMUKAN DIREKT 600 mg peroralni prašek v vrečici vsebuje acetilcistein. SI1811928265 | Informacija pripravljena: november 2018 www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

65. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

65. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded