Page 1

www.lekarnaljubljana.si | www.lekarna24ur.com

Veljavnost od 20. 4. do 19. 6. 2017

in poskočno v tople pomladne dni

STR

4

INTERVJU mag. Mateja Praprotnik: Pacientom namenjamo še več pozornosti

DEBELOST IN Z NJO POVEZANA TVEGANJA STR6 NE SAMO MI, TUDI GLIVICE IMAJO RADE POLETJE STR7 CROHNOVA BOLEZEN IN CELIAKIJA STR8 BOLEČE, TEŽKE, OTEKLE IN NEMIRNE NOGE TER KRČI PONOČI? STR9 UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE STR13 PREDAVANJE: Sonce - naš prijatelj ali sovražnik? STR19


Kaj pa ste danes storili za svoje možgane?

NARAVNEGA IZVORA

NARAVNEGA IZVORA

Redna uporaba Bilobila: • razširi krvne žile in izboljša pretok krvi v možganih, • krepi delovanje možganskih celic, saj izboljša izrabo kisika in glukoze, • varuje možganske celice pred škodljivimi vplivi radikalov.

Edino zdravilo z ginkom v Sloveniji, pri katerem sta učinkovitost in varnost klinično potrjeni.

Bilobil vsebuje izvleček iz listov Ginkga bilobe.

www.bilobil.si

Vaš um v vrhunski formi. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.


Oglas_125x275.pdf

1

13. 04. 17

14:30

Kazalo 4

Intervju

6

Strokovno Debelost in z njo povezana tveganja

7

Strokovno Ne samo mi, tudi glivice imajo rade poletje!

8

Strokovno Crohnova bolezen in celiakija

9

Strokovno Boleče, težke, otekle in nemirne noge ter krči ponoči?

10

Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana

13

Ugodnosti za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana

SOBOTA, 17. 6. 2017, 9.00 - 17.00 GOSPODARSKO RAZSTAVIŠČE LJUBLJANA

VSE ZA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE NA ENEM MESTU

C

NASVETI ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE

LEKARNA NA STOJNICAH

E

PREVENTIVN MERITVE

M

Y

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila CM jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Cene so v EUR z vštetim DDV. MY Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Nakup zdravil brez CY recepta iz tega kataloga je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani CMY medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. K Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Popusti se ne seštevajo. Ponudba v katalogu ugodnosti velja od 20. 4. do 19. 6. 2017 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v enotah Lekarne Ljubljana. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: arhiv Lekarne Ljubljana, Ljubhospica, Shutterstock in iStock.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

GIBAJMO S

KUPAJ

ZDRAVA KUHARIJA

DOBRODELNOST

ŽUR ZA MALČKE

ZANIMIVE DELAVNICE

IN ŠE VELIKO VEČ!

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil in izdelkov na recept ter galenskih izdelkov.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.

REZERVIRAJTE SI TRETJO JUNIJSKO SOBOTO

VZEMITE SI ČAS ZA SVOJE ZDRAVJE

#ZDRAVO

3


INTERVJU: Mateja Praprotnik, mag.

mag. farm.

»Pacientom namenjamo še več pozornosti!« POGOVARJALA SE JE: Anja Leskovar FOTOGRAFIJA: Domen Grögl

Lekarna že dolgo ni več prostor, kamor bi prišli le po najnujnejša zdravila ter nasvet o njihovi primerni in pravilni uporabi. O dodatnih storitvah, ki jih izvajajo farmacevti v lekarnah in celo zdravstvenih domovih ter so lahko za zdravje bistvenega pomena, smo se pogovarjali z mag. Matejo Praprotnik, mag. farm., strokovno vodjo Lekarne Ljubljana. 4

#ZDRAVO

Po podatkih, pridobljenih pri pregledih uporabe zdravil, skoraj polovica pacientov vsaj enega zdravila ne uporablja pravilno. Kaj to pomeni za zdravje pacientov? Že pri manjšem številu zaužitih zdravil lahko pride do interakcij, težave pa lahko nastopijo tudi, če pacient zdravil ne jemlje redno in pravilno. Posledica nepravilne uporabe zdravil je lahko slabša učinkovitost zdravila, neučinkovito zdravljenje in večje tveganje za pojav neželenih učinkov zdravila. Verjetno je zato tako imenovani pregled uporabe zdravil, ki ga na željo pacienta v enotah Lekarne Ljubljana opravljajo farmacevti, tako zelo pomemben. Seveda. Farmacevti ob izdaji zdravil pregledamo zdravila, ki jih pacient jemlje in mu tozadevno tudi svetujemo. Vendar pa je pri jemanju večjega števila zdravil potreben še podrobnejši pregled. Navade pacientov so zelo različne. Nekateri zelo upoštevajo osnovna navodila, drugi jih pozabijo. Vse paciente, ki uživajo pet ali več zdravil za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni ali za zdravljenje uporabljajo zdravila v zahtevnejših farmacevtskih oblikah, kot so pršilniki, diskusi, obliži in podobno, povabimo na pregled uporabe zdravil.


Je ta storitev brezplačna? Da, storitev je v enotah Lekarne Ljubljana brezplačna. Kako pa poteka pregled oziroma preverjanje pravilne uporabe zdravil pri pacientu? Na pregled uporabe zdravil se lahko naroči pacient sam, lahko ga napoti zdravnik ali pa ga k pregledu povabi farmacevt v lekarni. Farmacevt se najprej posveti skrbnemu pregledu predpisanih zdravil, nato pa pacienta povabi na pogovor. Pogovor poteka v ločenih ali pregrajenih prostorih in ne za izdajnim pultom. Farmacevt pacientu svetuje, kako optimizirati jemanje zdravil, če ugotovi neskladje v terapiji, neželene učinke ali interakcije med zdravili, pa njegovemu zdravniku predlaga ustrezno spremembo terapije. Odziv zdravnikov na predloge farmacevtov je izjemen – 81 odstotkov predlogov za ustrezno prilagoditev terapije so zdravniki v letu 2016 sprejeli v celoti. Na koncu pogovora prejme pacient osebno kartico zdravil. Gre za zapis o dogovorjenih ukrepih med pregledom uporabe zdravil. Osebna kartica zdravil je priročen dokument, ki pacienta opomni na pravilen način jemanja zdravil, hkrati pa je lahko tudi v pomoč zdravniku ali pacientovim skrbnikom.

Cilj sodelovanja med zdravniki in farmacevti je izboljšati učinkovitost in varnost terapije z zdravili, hkrati pa tudi zmanjšati prekomerno porabo zdravil. Vendarle pa to ni edina možnost, ki jo lahko pacienti izkoristijo. Nov Zakon o lekarniški dejavnosti uzakonja prisotnost kliničnega farmacevta tudi v zdravstvenih domovih, ki lahko še preden pride do morebitnih interakcij ali nepravilne uporabe zdravil zdravniku in bolniku predlaga optimalnejšo rešitev. Farmacevt je tako postal del zdravniškega tima. Tako je. Zdravstveni domovi imajo sedaj možnost, da organizirajo ambulante farmacevta svetovalca, v kateri dela farmacevt, ki je sicer zaposlen v lekarni in ima opravljeno specializacijo iz klinične farmacije ali lekarniške farmacije. Gre za storitev, ki je v celoti plačana iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ko zdravnik prepozna potrebo po posvetu s farmacevtom, pacienta napoti v ambulanto farmacevta svetovalca. Ta pregleda

pacientovo terapijo z zdravili in predlaga najboljše rešitve zdravniku. Cilj sodelovanja med zdravniki in farmacevti je izboljšati učinkovitost in varnost terapije z zdravili, hkrati pa tudi zmanjšati prekomerno porabo zdravil. V katerih zdravstvenih domovih je kot del zdravniškega tima prisoten klinični farmacevt Lekarne Ljubljana? Trenutno imajo možnost takšnega posveta s strokovnjakom Lekarne Ljubljana pacienti v zdravstvenih domovih v Logatcu, na Vrhniki in v Cerknici. Dogovarjamo pa se tudi z Zdravstvenim domom Ljubljana.

Pregled uporabe zdravil je za paciente, ki uporabljajo pet ali več zdravil hkrati, nujno potreben. Storitev bi morala biti zanje brezplačna, financirana pa s strani zavarovalnic. Farmacevti tudi pri izbiri prehranskih dopolnil, pripravkov za kožo in medicinskih pripomočkov svetujete tako preventivno kot kurativno, v enotah Lekarne Ljubljana pa ponujate še vrsto meritev in strokovnih svetovanj. V okviru programa Zdrav življenjski slog, ki ga izvajamo od leta 2014, izvajamo svetovanje ob meritvah krvnega tlaka, glukoze, holesterola in prekomerne teže. Tako pacientom pomagamo ohranjati zdrav način življenja, hkrati pa odkrivamo posameznike, ki imajo povečano tveganje za pojav določenih bolezni.

Ali boste v letošnjem letu uvedli kakšno novo storitev svetovanja? Pravkar smo pričeli z izvajanjem nove storitve, pri kateri svetujemo na temo venskega popuščanja, ki je pogosta zdravstvena težava. S pomočjo posebne meritve in presejalnega vprašalnika ocenimo tveganje za razvoj venskega popuščanja ter ustrezno ukrepamo. Paciente z večjim tveganjem napotimo k zdravniku, ki postavi ustrezno diagnozo, ostalim pa svetujemo preventivne ukrepe, na primer uporabo preventivnih nogavic, uživanje pravilne prehrane, telesno dejavnost in (skladno z veljavnimi smernicami) uporabo zdravil brez recepta. Pravzaprav ste farmacevti najdostopnejši zdravstveni delavci, saj lahko v katerem koli času, ko je lekarna odprta, stopimo do vas. Mnogi zato ob prvih bolezenskih znakih z namenom samozdravljenja najprej obiščejo lekarno. Vedo, da jim bo farmacevt prisluhinil in pomagal pri odkrivanju simptomov bolezni in jim svetoval primerna zdravila za samozdravljenje, čeprav samozdravljenje poteka na odgovornost posameznika. Pogovor in opazovanje pacienta sta tudi bistvena za prepoznavo resnejših stanj, ki zahtevajo zdravniško obravnavo.

UPORABA ZDRAVIL OD BLIZU

902

pregleda uporabe zdravil so opravili farmacevti Lekarne Ljubljana v letu 2016, kar je za 111 % več kot leta 2015.

19 % 45 %

pacientov ni uporabljalo vsaj enega predpisanega zdravila.

80 % 30 53

pacientov je potrebovalo dodatne nasvete v zvezi s svojo terapijo.

pacientov je pri pregledih leta 2016 napačno uporabljalo eno ali več zdravil, kar predstavlja 10 % vseh predpisanih zdravil.

minut v povprečju traja pogovor s pacientom ob pregledu uporabe zdravil.

minut v povprečju traja temeljita priprava na pogovor s pacientom ob pregledu uporabe zdravil.

Do 9

zdravil za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni uporablja povprečni pacient, ki je opravil pregled uporabe zdravil.

16.442

sve t ova nj o zd r av e m življenjskem slogu je bilo opravljenih v Lekarni Ljubljana v letu 2016. Vir podatkov: Interni podatki Lekarne Ljubljana, 2015–2016

#ZDRAVO

5


STROKOVNO

Debelost in z njo povezana tveganja

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Debelost je povezana z boleznimi srca, ožilja, sklepov in dihal. Prekomerna telesna teža in debelost predstavljata visoko tveganje za nastanek številnih kroničnih bolezni. Previsoke krvne maščobe, visok krvni tlak in bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen so značilnosti tako imenovanega presnovnega sindroma. Z debelostjo so lahko povezana tudi ostala obolenja, kot so npr. težave s sklepi in dihali. Ob zavedanju, da je zdravje zelo pomembno, in glede na prepoznano tveganje, ki ga debelost predstavlja, svetujemo v lekarni predvsem zdrav življenjski slog ter ostale potrebne ukrepe ali morebitno obravnavo pri zdravniku.

10

ur

dnevno preživimo v sedečem položaju Včasih je potrebno farmakološko ali celo kirurško zdravljenje debelosti. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča za zdravo telesno aktivnost pri odraslih: • za ohranitev zdravja: zmerno telesno aktivnost vsaj pol ure na dan ali zelo intenzivno telesno aktivnost vsaj četrt ure na dan pet dni tedensko,

6

#ZDRAVO

• za dodatne pozitivne učinke na zdravje: vsakodnevno eno uro zmerno telesno aktivnost ali vsakodnevno polurno zelo intenzivno telesno aktivnost pet dni tedensko. Zmerna telesna aktivnost med drugim vključuje hitro hojo, kolesarjenje, košarko; visoko intenzivna vadba pa npr. tek, hitro plavanje, nogomet. Pri prehrani zagotovimo vsaj 3–5 manjših obrokov na dan, z razmikom 3–4 ure. Pri tem je treba zaužiti 200–300 g sadja in zelenjave. Velikega pomena sta uživanje zadostne količine tekočine, to je 1,5–2 litra vode na dan, in zmanjšanje količine zaužitih mastnih živil ter alkohola. POMOČ PRI URAVNAVANJU TELESNE TEŽE Na tržišču so tudi različni pripravki za pomoč pri uravnavanju telesne teže. Uporabljajo se različna poživila, npr. mate čaj in kava. Vezalci maščob iz hrane, kamor sodijo predvsem vlaknine, kot je glukomanan, zmanjšajo absorpcijo maščob. Koristno je tudi jemanje pospeševalcev

metabolizma, npr. L-karnitina ob telesni aktivnosti. Pri odločitvi, da posežemo po prehranskih dopolnilih, se moramo zavedati, da nam bodo ta samo v pomoč, in to le, če bomo že sami poskrbeli za zdrav način življenja, kar vključuje predvsem redno gibanje, urejeno zdravo prehrano ter pitje zadostne količine vode.

SKUPAJ DO ZDRAVEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA Strokovni sodelavci v lekarni vam lahko pomagamo: • pri postavitvi učinkovitega načrta zmanjševanja telesne teže z redno telesno aktivnostjo ter zdravim jedilnikom, • pri pravilni in varni uporabi zdravil, prehranskih dopolnil ter medicinskih pripomočkov, • z nasveti, kako zmanjšati tveganja za razvoj presnovnega sindroma.

več kot polovica odraslih

med 25 in 64 letom je prekomerno prehranjenih


STROKOVNO

Ne samo mi, tudi glivice imajo rade poletje! Marija Aleksič, farm. teh., Lekarna Citipark

Ena najpogostejših kožnih bolezni je trdovratna, a ob pravilnem in rednem zdravljenju popolnoma obvladljiva nadloga. Glivične okužbe spadajo med najpogostejše kožne bolezni. Značilno za okužbe je, da se razvijajo več let, da so zelo trdovratne in se rade ponavljajo. Okužbe na koži povzročajo različne glive, ki jim najpogosteje rečemo kar glivice. Delimo jih na dermatofite, kvasovke in plesni. Dermatofiti povzročajo najmanj dve tretjini vseh glivičnih okužb, kvasovke približno tretjino, plesni pa le nekaj odstotkov. Z njimi se najpogosteje okužimo na vlažnih in toplih površinah, kjer se zadržuje veliko ljudi (kopališča, zdravilišča, skupne kopalnice, športni objekti, savne, hotelske sobe ...). Prav tako se glivice hitro razširijo v pretesnih obuvalih ali športnih copatih. Na koži ločimo različna obolenja. Najpogostejša so: • TINEA PEDIS (glivična okužba stopal ali atletsko stopalo) je izredno pogost problem tako med mladimi kot tudi med starejšimi ljudmi. Okužbo povzročajo glivice Trichophyton ali Epidermophyton in se razvije največkrat v toplih ter vlažnih predelih med prsti na nogah. Začne se kot blago luščenje kože s srbečim, rožnatim izpuščajem, največkrat med tretjim in četrtim ter četrtim in petim prstom na nogi, ter se širi na stopalo in ob strani stopala.

rjavih ali belih lis, velikih od pol do nekaj centimetrov, ki se na površini drobno luščijo. Ponavadi se pojavi na zgornjem delu trupa, rokah, ramenih, vratu. Pogostejša je v poletnih mesecih. KDO JE NAJBOLJ DOVZETEN ZA GLIVIČNE OKUŽBE Glivice se najpogosteje pojavijo pri ljudeh, ki: • so zaradi genetske zasnove dovzetni za glivične okužbe, • so sladkorni bolniki, • opravljajo poklic, pri katerem je veliko stika z vodo, čistili, • so imeli kdaj poškodbo kože, • imajo ortopedsko deformacijo stopal, • nosijo pretesno obutev, • so športno dejavni in veliko časa preživijo ob bazenih, savnah, • so dlje časa jemali antibiotike. KAKO SE IZOGNEMO GLIVIČNIM OKUŽBAM • Izo gib aj te s e v l a gi in v is ok im temperaturam, • uporabite natikače na kopališčih, v savnah, • noge vedno temeljito obrišite, še posebej med prsti, • če veliko močite roke, uporabljajte kakovostne zaščitne rokavice, po delu pa si roke temeljito umijte in jih osušite,

• izogibajte se oblačilom, ki niso zračna in zadržujejo pot, • svetuje se redno razkuževanje športne obutve, • nosite nogavice in čevlje iz naravnih ter zračnih materialov.

5 DEJSTEV O UČINKOVITEM ZDRAVLJENJU GLIVIČNIH OKUŽB KOŽE: • Ob okužbi obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno zdravilo, saj neustrezna uporaba različni krem lahko zabriše značilen videz žarišč in oteži postavitev diagnoze. • Samozdravljenje je primerno le ob ponovitvi glivične okužbe, ki ste jo v preteklosti že preboleli. • Pri zdravljenju bodite vztrajni in potrpežljivi, saj se ob prehitrem zaključku zdravljenja okužba rada ponovi. • Protiglivična zdravila - antimikotike se najpogosteje uporablja v obliki krem ali pršil od 10 do 30 dni (odvisno od vrste antimikotika). • Pri kroničnih ali napredovanih okužbah je potrebno zdravljenje s sistemskimi antimikotiki v obliki tablet in pod nadzorom zdravnika.

• TINEA CORPORIS (okužba na trupu) – tudi okužbe na trupu povzroča največkrat glivica Trichtophyton. Na neporasli koži trupa je opaziti pordela žarišča, s poudarjenim, luščečim se robom, ki se postopno širijo naokrog, v središču pa rdečina usiha. • OKUŽBA S KVASOVKAMI (pityriasis versicolor) je ena najbolj razširjenih glivičnih okužb, ki jih povzroča kvasovka Malassezia. Rečemo ji tudi kožna plesen. Če se kvasovka pretirano razmnoži, pride do vidnih znakov okužbe – svetlo

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Crohnova bolezen in celiakija

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Kronični bolezni prebavil, ki zahtevata temeljite spremembe življenjskega sloga bolnika. CROHNOVA BOLEZEN Crohnova bolezen spada med kronične vnetne črevesne bolezni. Njen vzrok ni natančno poznan. Vlogo pri nastanku bolezni imajo tako dejavniki iz okolja kot tudi genetski dejavniki. Domneva se, da posamezniki napačno oz. premočno reagirajo na bakterije v črevesu, ki so lahko tam tudi normalno prisotne. Najpogostejši znaki crohnove bolezni so ponavljajoče se trebušne bolečine in krči, dlje časa trajajoča driska, ki je lahko tudi krvava, in splošna utrujenost ter slabo počutje.

Ker je bolezen kronična, je potrebno stalno jemanje zdravil po navodilih zdravnika. Cilj zdravljenja je doseči in vzdrževati izboljšanje zdravstvenega stanja, ozdraviti prizadeto sluznico, vzdrževati ustrezno prehranjenost in izboljšati kakovost življenja. Blage oblike bolezni običajno zdravimo s protivnetnimi zdravili, zmerne oblike bolezni z glukokortikoidnimi zdravili, predvsem ob zagonih bolezni, ko so včasih učinkoviti tudi nekateri antibiotiki. Za vzdrževalno zdravljenje uporabljamo zdravila iz skupine imunosupresivov. V zadnjih letih tako pri hujšem zagonu bolezni in tudi pri vzdrževalnem zdravljenju uporabljamo še t. i. tarčna ali biološka zdravila.

Zdravila za celiakijo ni. Edini način zdravljenja je stroga doživljenjska brezglutenska dieta. BREZGLUTENSKA DIETA Dovoljena živila: koruza, riž, ajda, proso, krompir, stročnice, amarant, kvinoja, kostanj, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe. Prepovedana živila: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, triticale, kamut, bulgur in izdelki iz njih. OZNAČEVANJE BREZGLUTENSKIH ŽIVIL V SLOVENIJI Prehranski izdelki, ki dokazano vsebujejo manj kot 20 mg glutena na kilogram izdelka, nosijo znak Slovenskega društva za celiakijo v obliki prečrtanega žitnega klasa s pripisano registracijsko številko.

Najučinkovitejša pot za zmanjšanje tveganja za nastanek zapletov so redni kontrolni pregledi pri zdravniku, ki bo pravočasno spoznal zagon bolezni in ustrezno ukrepal. CELIAKIJA Celiakija je tudi kronična črevesna bolezen, ki se pojavlja pri približno 1 % svetov ne popul acije. Je posledica preobčutljivosti na gluten, ki lahko povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji hrane, vitaminov, mineralov ter tudi zdravil.

8

#ZDRAVO

VPRAŠAJTE NAS VSE O BOLEZNI Znanje o bolezni je ključno za njeno obvladovanje, lajšanje in mnogokrat tudi preprečevanje vsakodnevnih težav, ki jih prinaša. Tako glede zdravljenja kot tudi drugih ukrepih se lahko posvetujete z magistrom farmacije v svoji lekarni.


STROKOVNO

Boleče, težke, otekle in nemirne noge ter krči ponoči? različni vnetni procesi. Pomemben dejavnik je dednost. Pogosto se pojavlja pri ljudeh, ki so preboleli globoko vensko trombozo. Pogosteje zbolijo ženske, pojavnost bolezni pa narašča s starostjo.

Milan Balaban, mag. farm., stokovna služba Lekarne Ljubljana

S fotopletizmografijo neboleče in hitro do odgovora ali vas ogroža kronično vensko popuščanje. Kronična venska insuficienca ali kronično vensko popuščanje je napredujoča bolezenska sprememba ven na spodnjem delu nog. Zdrave venske zaklopke in mišična črpalka v mišicah stopal in goleni omogočajo črpanje krvi iz nog proti srcu ter preprečujejo zatekanje krvi nazaj v noge. Kadar se venske zaklopke okvarijo ali mišična črpalka oslabi, kri zateka nazaj v noge in zastaja v venah. Vene se takrat dodatno razširijo, venske zaklopke pa se še bolj razmaknejo, zaradi česar se stanje dodatno poslabša. DEJAVNIKI TVEGANJA Vzrok kroničnega venskega popuščanja v večini primerov ni točno znan. Najverjetneje je vzrok v šibkosti sten površinskih ven ali v okvari venskih zaklopk, ki jih poškodujejo

Dejavniki tveganja so povezani z življenjskim slogom. Pojavnost bolezni je večja pri kadilcih, ljudeh s povišano telesno težo in pri ljudeh, ki se ne gibljejo dovolj ali ne uživajo dovolj vlaknin. Dodatni dejavniki tveganja so nosečnost, peroralna kontracepcija, oprijeto spodnje perilo in izpostavljenost vročini. Stoječi poklici verjetno niso samostojni vzrok kroničnega venskega popuščanje, lahko pa pospešijo napredovanje bolezni. Podobno velja tudi za sedeče poklice. Prvi opozorilni simptomi kroničnega venskega popuščanja se kažejo v bolečih in utrujenih nogah s spremljajočim občutkom težkih in pekočih nog ter s srbečico. Pojavijo se lahko nočni krči, nemirne in otekle noge ter otekli gležnji. Simptomi se poslabšajo čez dan in po dolgotrajnem stoječem delu. Težave so izrazitejše v poletnem času, ker se vene zaradi vročine še dodatno razširijo. Pri ženskah se poslabšajo v obdobju pred menstruacijo in v času nosečnosti. Že ob pojavu prvih simptomov je smiselno obiskati zdravnika, kateri bo postavil ustrezno diagnozo ter predpisal ustrezno terapijo. Za zdravljenje motenj venskega obtoka so na voljo zdravila brez recepta, katera vsebujejo glavno učinkovino diosmin in flavonoide ali escin. Med zdravljenjem je potrebno biti pozoren na morebitno poslabšanje bolezni, ki se lahko kaže kot vnetje kože, vnetje ven, podkožne otrdline, močne bolečine in kožne razjede

ali pa na pojav neznačilnih znakov, kot je na primer nenadno otekanje ene ali obeh nog. Pri bolnikih z motnjami venskega obtoka je zdravljenje najbolj učinkovito ob spremembi življenjskega sloga. S spremembo življenjskega sloga si lahko težave olajšamo. Kot dopolnitev ob izvajanju terapije motenj venskega obtoka se uporabljajo geli in kreme na osnovi escina (izvleček divjega kostanja) ali heparina. KAJ JE FOTOPLETIZMOGRAFIJA? Fotopletizmografija je neboleča, hitra in preprosta meritev časa, ki je potreben za polnitev venskega ožilja. Gre za presejalno metodo, ki nam da podatek o učinkovitosti mišične črpalke in času, v katerem se kri zateče nazaj v noge. Glede na rezultat se lahko težave izključijo, se svetujejo preventivni ukrepi ali pa se osebo napoti naprej na preiskave k zdravniku. Sama fotopletizmografija namreč ni diagnostična metoda kroničnega venskega popuščanja. Diagnozo lahko postavi zdravnik na podlagi anamneze, pregleda nog in dodatnih preiskovalnih metod.

Termine j n svetova ah v it r o b me ga e k s n e v najdete pretoka ani 10. n a st r

NOVA STORITEV SVETOVANJA V LEKARNI LJUBLJANA Prevelika telesna teža, premalo telesne aktivnosti ter kajenje so največji dejavniki tveganja za razvoj kroničnega venskega popuščanja. S hitrim testom oz. fotopletizmografijo lahko naši strokovni sodelavci v lekarni preverijo stanje vaših ven in vam svetujejo o morebitnih potrebnih korakih za izboljšanje.

NASVETI ZA LAJŠANJE IN PREPREČEVANJE TEŽAV PRI MOTNJAH VENSKEGA OBTOKA: • Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju ali stanju.

• Športne aktivnosti, ki so priporočljive: hoja, kolesarjenje, plavanje in ples.

• Ob vsaki priložnosti izkoristite čas za gibanje z nogami: krožite s stopali, dvigujte se s prstov na pete, počivajte z dvignjenimi stopali ipd.

• Izogibajte se virom toplote: sonce, savne, solariji, grelne blazine, depilaciji z voski in drugim toplotnim virom.

• Izogibajte se nošenju pretesnih oblačil in čevljem z ravnim podplatom ali s previsoko peto. Izberite čevlje s srednje visoko peto (3-4 cm).

• Večkrat hladite noge s hladnim tušem, od stopal navzgor.

• Redno masirajte noge in stopala v smeri srca.

• Vzdržujte primerno telesno težo.

• Nosite preventivne kompresijske nogavice.

• Izberite športno aktivnost, katera vam ustreza in jo redno izvajajte.

• Opustite kajenje.

#ZDRAVO

9


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM* *

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI

Merjenje holesterola je plačljivo. Cena merjenja je 3,50 EUR

Brdo Cerknica Fužine Idrija Ivančna Gorica Koseze Lekarna pri Šišenski knj. Lekarna pri polikliniki Levstik Lukovica Medvode Metelkova Miklošič Moste Polje Rakovnik Savska Stari trg pri Ložu Šiška Škofljica Vila Urbana Vnanje Gorice Vrhnika

11. 05. 17 16. 05. 17 20. 06. 17 10. 05. 17 15. 06. 17 15. 05. 17 01. 06. 17 26. 04. 17 07. 06. 17 23. 05. 17 25. 05. 17 30. 05. 17 09. 05. 17 20. 04. 17 31. 05. 17 16. 05. 17 06. 06. 17 17. 05. 17 14. 06. 17 09. 05. 17 13. 06. 17 16. 05. 17 16. 05. 17 08. 06. 17 15. 05. 17 20. 04. 17 18. 05. 17 15. 06. 17 23. 05. 17 24. 04. 17 18. 05. 17 29. 05. 17 30. 05. 17

14.00–17.00 08.00–11.00 08.00–11.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 11.30–13.30 14.00–16.00 09.00–12.00 08.00–11.00 09.00–12.00 09.00–12.00 15.30–18.30 09.00–12.00 15.00–18.00 15.00–18.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 08.00–10.00 09.00–12.00 09.00–12.00 08.00–11.00 08.00–11.00 08.00–11.00 09.00–11.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 07.30–10.30

Bežigrajski dvor Brdo Centralna lekarna Citipark Črnuče Grosuplje Idrija Ivančna Gorica Lekarna pri Šišenski knj. Lekarna pri polikliniki Vič Logatec Šentvid Trnovo Vila Urbana WTC

08. 05. 17 26. 04. 17 31. 05. 17 09. 05. 17 22. 05. 17 05. 06. 17 08. 05. 17 12. 06. 17 15. 05. 17 17. 05. 17 24. 05. 17 07. 06. 17 22. 05. 17 07. 06. 17 17. 05. 17 29. 05. 17 20. 04. 17 24. 05. 17 16. 05. 17 16. 05. 17 06. 06. 17 09. 05. 17 15. 06. 17 15. 05. 17 05. 06. 17 23. 05. 17 20. 06. 17

09.00–12.00 15.30–18.00 15.30–18.00 15.30–18.00 15.30–18.00 15.30–18.00 15.30–17.30 15.30–17.30 15.30–18.00 07.00–09.00 07.00–09.00 07.00–09.00 07.30–10.30 15.45–18.00 15.30–17.30 15.30–18.00 15 30–18.00 15.30–17.30 08.30–11.30 16.00–18.00 16.00–18.00 15.30–18.00 15.30–18.00 15.30–18.00 15.30–18.00 09.00–12.00 09.00–12.00

Meritve ravni glukoze v krvi izvajamo z merilniki:

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

PLETIZMOGRAFIJA * Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

*

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

PROSTATA presejalni vprašalnik IPSS in svetovanje ob težavah s prostato (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil) Borovnica Ivančna Gorica

Savska

11. 05. 17

12.00–15.00

08. 06. 17

12.00–15.00

04. 05. 17

16.00–18.00

15. 06. 17

09.00–12.00

26. 04. 17

08.00–20.00

18. 05. 17

08.00–20.00

08. 06. 17

08.00–20.00

Šentvid

18. 05. 17

15.00–17.00

Škofljica

24. 04. 17

09.00–12.00

09. 05. 17

09.00–12.00

06. 06. 17

14.00–17.00

Vrhnika

10

#ZDRAVO

Idrija

16. 05. 17

09.00–12.00

Ivančna Gorica

26. 05. 17

10.00–16.00

Grosuplje

16. 06. 17

13.00–19.00

Lekarna pri polikliniki

26. 04. 17

10.00–16.00

Logatec

02. 06. 17

10.00–16.00

Moste

24. 05. 17

09.00–12.00

Podpeč

25. 04. 17

09.00–12.00

Rakovnik

25. 04. 17

09.00–12.00

03. 05. 17

10.00–16.00

Škofljica

30. 05. 17

09.00–12.00

Vnanje Gorice

01. 06. 17

09.00–12.00

Zlatica Vrhnika Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerja:

05. 06. 17

14.00–20.00


FINDRISC: presejalni vprašalnik FINDRISC in svetovanje ob sladkorni bolezni (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno za razvoj sladkorne bolezni) Bežigrajski dvor Borovnica Centralna lekarna Ivančna Gorica Lekarna pri Šišenski knj. Koseze Lukovica Medvode Metelkova Moste Rakovnik Savska Šentvid Škofljica Vila Urbana Vnanje Gorice Vrhnika

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

TERMINI SVETOVANJ O NEGI KOŽE

15. 05. 17 13. 06. 17 11. 05. 17 08. 06. 17 08. 05. 17 01. 06. 17 04. 05. 17 15. 06. 17 13. 06. 17 26. 04. 17 07. 06. 17 09. 05. 17 16. 05. 17 25. 04. 17 16. 05. 17 06. 06. 17 09. 05. 17 13. 06. 17 16. 05. 17 08. 06. 17 15. 05. 17 16. 05. 17 06. 06. 17 24. 04. 17 18. 05. 17 29. 05. 17 09. 05. 17 06. 06. 17

09.00–11.00 09.00–11.00 12.00–15.00 12.00–15.00 09.00–12.00 09.00–12.00 16.00–18.00 09.00–12.00 10.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 08.00–11.00 15.00–18.00 09.00–12.00 15.30–18.30 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 08.00–10.00 09.00–12.00 09.00–12.00 16.00–18.00 16.00–18.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 14.00–17.00

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

FRAX: presejalni vprašalnik FRAX in svetovanje ob osteoporozi (presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom) Bežigrajski dvor

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

Centralna

Grosuplje Ivančna Gorica

Lekarna pri polikliniki Lekarna pri Šišenski knj. Metelkova Miklošič Postojna

Supernova

09.00–11.00

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se poleg vsakodnevnega svetovanja odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

V JE STORITE ČNA A L BREZP

SVETOVANJE - BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet) Lekarna pri polikliniki

11. 05. 17

12.00–15.00

08. 06. 17

12.00–15.00

21. 04. 17

09.00–12.00

17. 05. 17

09.00–12.00

14. 06. 17

09.00–12.00

17. 05. 17

07.00–09.00

24. 05. 17

07.00–09.00

07. 06. 17

07.00–09.00

04. 05. 17

16.00–18.00

15. 06. 17

09.00–12.00

Medvode

09. 05. 17

09.00–12.00

Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. homeopatinje svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01/280 86 77.

Metelkova

25. 04. 17

09.00–12.00

Borovnica

Centralna lekarna

Grosuplje

Ivančna Gorica

Rakovnik

23. 05. 17 10. 05. 17 07. 06. 17

15.00–18.00 14.00–16.00 11.00–13.00

Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki.

V JE STORITE ČNA BREZPLA

SVETOVANJE - HOMEOPATIJA (posvet z mag. farm., homeopatom) od ponedeljka do petka

10.00–14.00

Bežigrajski dvor

22. 05. 17

09.00–11.00

16. 05. 17

08.00–10.00

Lekarna pri polikliniki

08. 05. 17

10.00–13.00

08. 06. 17

09.00–12.00

Metelkova

18. 05. 17 11. 05. 17 01. 06. 17 29. 05. 17 20. 06. 17

15.00–18.00 09.00–12.00 14.00–17.00 09.00–14.00 10.00–15.00

25. 04. 17

08.00–20.00

Savska

17. 05. 17

08.00–20.00

07. 06. 17

08.00–20.00

Šentvid

10. 05. 17

10.00–12.00

Škofljica

24. 04. 17

09.00–12.00

Vila Urbana

14. 06. 17

13.30–15.30

09. 05. 17

09.00–12.00

06. 06. 17

14.00–17.00

Vrhnika

13.00–15.00 14.00–16.00 08.00–10.00 16.00–18.00 07.00–09.00 07.00–09.00 07.00–09.00 13.00–14.00 13.00–14.00 11.00–13.00 16.00–18.00 14.00–16.00 17.00–19.00 12.00–14.00 11.00–13.00 13.00–14.30 11.00–13.00 11.00–13.00 11.00–13.00 11.00–13.00 11.00–13.00 11.00–13.00

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Metelkova

30. 05. 17

28. 04. 17 12. 05. 17 30. 05. 17 09. 06. 17 17. 05. 17 24. 05. 17 07. 06. 17 15. 05. 17 12. 06. 17 26. 04. 17 03. 05. 17 31. 05. 17 14. 06. 17 16. 05. 17 25. 04. 17 20. 04. 17 24. 04. 17 10. 05. 17 20. 04. 17 04. 05. 17 18. 05. 17 01. 06. 17

Vrhnika WTC

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika.

#ZDRAVO

11


STO OTROK PRINESLO POMLAD V HIŠO LJUBHOSPICA

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● LEVSTIK 26. 4. 2017 ● SONČNI DVORI 3. 5. 2017 ● ŠENTVID 9. 5. 2017 ● IVANČNA GORICA 24. 5. 2017 ● LOGATEC 13. 6. 2017 ● NOVE JARŠE 19. 6. 2017 Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

12

#ZDRAVO

-10% ob enkratne m nakupu

Ljubljana, 13. marca 2017 – Hišo Ljubhospica je ob gregorjevem, prazniku sonca in ljubezni, obiskalo sto otrok iz osmih ljubljanskih vrtcev. Zbrali so se na dvorišču, da bi izpod Golovca pregnali nizke jutranje temperature s papirnatimi ptički, ki so jih pripravili posebej za to priložnost. Pisane ptice so tako v hišo simbolno prinesle pomlad in z njo toplo sporočilo gregorjevega, da ljubezen pripada vsem ljudem. »To hišo, v kateri prebivajo hudo bolni, prežame neizmerna toplina, ko jo obišče toliko veselih in živahnih otrok,« je v pozdrav povedala sestra Emanuela Terezija Žerdin. Otroke sta zabavala navihana Rita in hišnik Jože iz društva Rdeči noski. Javni zavod Lekarna Ljubljana, v okviru katerega deluje Ljubhospic, bo tudi v prihodnje nudil podporo gibanju hospic in po svojih močeh še naprej omogočal nemoteno delovanje Hiše Ljubhospica, z željo, da ostane bivanje v hiši brezplačno za vse. K podpori delovanja hiše pozivamo tudi ostale, ki prepoznajo njeno družbeno odgovorno in humano vlogo v naši družbi.


DOBRO POČUTJE

KOPRIVA, ZELIŠČNI ČAJ

Zeliščni čaj sestavljajo listi koprive (Urticae folium), 30 g.

redna cena: 2,31 € cena s Kartico zvestobe

1,85 €

1

POPUST:

20%

Pripravite si Koprivito (koprivin mojito)

Recept je pripravil kuharski par Tejani SESTAVINE

• 1 jedilna žlica čaja Kopriva iz Lekarne Ljubljana • 2 dl mineralne vode • 1 dl vode • 2 jagodi • 1 čajna žlica medu • 1 limeta

PRIPRAVA

Vodo zavremo, dodamo čaj za 8 minut, precedimo in ohladimo. V mlačen čaj dodamo med, pomešamo, da ga raztopimo. Jagode očistimo in zrežemo na četrtine, limeto pa na rezine. Sadje damo v kozarec in zalijemo z mineralno vodo. Dodamo ohlajen čaj ter postrežemo z ledom.

PREHRANSKA DOPOLNILA IZ GALENSKEGA LABORATORIJA LEKARNE LJUBLJANA

RESVERATROL 150 MG

VITAMINI IN MINERALI

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,18 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,44 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo s suhim izvlečkom japonskega dresnika v obliki kapsul, 60 kapsul, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

13,74 €

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali v obliki tablet, 30 tablet, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

5,95 €

2

POPUST:

20%

PEGASTI BADELJ

KALMIN

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 7,10 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 16,64 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo s silimarinom in holinom, ki ima vlogo pri delovanju jeter, 30 kapsul, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

5,68 €

2

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo s hidrolizatom mlečne beljakovine kazeina v obliki kapsul, 30 kapsul, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

13,31 €

3

POPUST:

20%

ČRNA KOPRIVA

KOENCIM Q10 50 MG

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 16,84 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 13,82 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo z izvlečkom listov črne koprive, oljke in navadnega rožmarina v obliki kapsul, 30 kapsul, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

13,47 €

3

POPUST:

20%

Prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul, 30 kapsul. Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana.

11,06 €

3

POPUST:

20%

#ZDRAVO

13


DOBRO POČUTJE / ZRELA LETA

ALOE VERA X2, 100% ČISTI SOK ALOE VERE

MATIČNI MLEČEK 750 MG

Prehransko dopolnilo z medom, svežim matičnim mlečkom, pantotensko kislino in vitaminom B6. Primerno tudi za otroke od 6. leta dalje, 10 plastenk po 15 ml.

100% čisti sok Aloe vere z Mangostin, Kamu Kamu, Maqui, Noni, Acai, Maca in Goji je prehransko dopolnilo s sladilom. Sok Aloe vere je pridobljen iz nepasterizirane Aloe vere, ki je ročno pridelana na izbranih nasadih. Sok Aloe vere je dvojno koncentriran in vsebuje naravno pulpo, 1 l.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,92 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

9,74 €

redna cena: 29,95 € cena s Kartico zvestobe

23,96 €

5

POPUST:

30%

Za boj proti stresu, preobremenjenosti in izčrpanosti. Vitamin C in železo prispevata k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin B1 prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju. Vsebuje Abigenol, izvleček naravnih polifenolov iz slovenske bele jelke, 30 tablet.

Omega 3, ki v eni kapsuli vsebuje 420 mg EPK in 280 mg DHK. Z dodano naravno limono, da ne povzroča priokusa po ribah, 100 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 24,80 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 24,98 € cena s Kartico zvestobe

5

POPUST:

21,23 €

12%

BELINAL® GLUCO

5

POPUST:

15%

URIFAR

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje zmes polifenolov iz lesa bele jelke in krom. Krom prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi, 60 tablet.

Vsebuje D-manozo, granatno jabolko in ptičjo dresen, ki pomaga izločati patogene bakterije iz urinarnega trakta, 14 vrečk.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 24,90 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 20,00 € cena s Kartico zvestobe

18,00 €

POPUST:

ENDURANZA®

20%

JAMIESON OMEGA 3

21,82 €

2

4

POPUST:

21,17 €

10%

5

POPUST:

15%

Naravne kapsule s podaljšanim sproš~anjem – za 24 ur

Kapljice brez alkohola in konzervansov 25-krat u~inkovitejše od obi~ajnih kapljic

Rastlinskega izvora

Nespe~nost Razstrupljanje *Ekološko pridelano

*

Spomin

Popust velja za imetnike Kartice zvestobe in samo na izdelke objavljene v tem oglasu. Akcija velja od 20. 4. 2017 do 19. 6. 2017 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v izbranih enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

14

#ZDRAVO

Slike so simboli~ne.


ZRELA LETA

NUTRILAB RESVERATROL

VENE FORTE GEL

200 mg čistega transresveratrola v kapsuli. Izdelek je primeren tudi za vegetarijance, 30 kapsul.

Vsebuje kombinacijo divjega kostanja, rožmarina in grozdnih pešk. Namenjen je negi kože v predelih ven, dobro pospešuje prekrvavitev kože in daje občutek ugodja. Nanesete ga lahko večkrat dnevno, 250 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,10 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,09 cena s Kartico zvestobe €

20%

Nadlaktni merilnik meritev opravi med napihovanjem manšete, kar omogoča hitrejše in udobnejše merjenje. Priložena je manšeta za obseg roke do 32 cm ter 4 baterije. Možnost priklopa na adapter, 5 let garancije.

Probiotične kapsule so prehransko dopolnilo, ki vsebujejo probiotično kulturo LGG (Lactobacillus rhamnosus GG). Za otroke in odrasle, 15 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,52 € cena s Kartico zvestobe

3

20%

MERILNIK KRVNEGA TLAKA NISSEI DS-10

WAYA®LGG FORTE KAPSULE

11,49 €

POPUST:

redna cena: 44,90 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

15%

39,06 €

7

POPUST:

13%

u go dn

CANNAMEDIS KONOPLJINE KAPSULE

ATTENDS SOFT 1 LONG

redna cena: 19,99 € cena s Kartico zvestobe

4

a ime i k e K ar tn

Majhne in diskretne predloge za zaščito pri težavah z uhajanjem urina. Vsebujejo superabsorbent, ki vpija velike količine tekočine. Sistem za preprečevanje neprijetnega vonja preprečuje razkroj amoniaka in posledično ne prihaja do razvoja neprijetnega vonja, 16 kosov.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

15,99 €

tz

os

Izdelek iz posušenih listov in cvetov lastno pridelane in predelane, 100% naravne konoplje z dovoljeno vsebnostjo CBD. Varen in legalen izdelek, proizveden po postopku, ki je redno in skrbno nadzorovan. Primeren tudi za vegane, 30 kapsul.

1po0pu%st

e z ves tobe

2

3

tic

6,47

10,48 €

POPUST:

POPUST:

20%

OLAJŠANJE ZA VAŠE NOGE in Prehranski dopolnili z diosminom in hesperidinom (bioflavonoidi) sta namenjeni ljudem, ki veliko stojijo, sedijo ali se ukvarjajo z drugimi dejavnostmi, ki povzročajo utrujene in težke noge. SESTAVA v 1 tableti

PROVENDIOS,

diosmin 450 mg, hesperidin 50 mg

12,67 €

PROVENDIOS plus,

diosmin 450 mg, hesperidin 50 mg, aescin 30 mg, selen 50 µg

14,23 €

60 tablet 60 tablet www.medias-int.si Telefon:01/5202300

SUPER CENA

IZDELEK

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

SUPER CENA VELJA DO 19. 6. 2017

#ZDRAVO

15


NEGA TELESA

VLAŽILNA KREMA Z VITAMINI IN UV ZAŠČITO Vlažilna krema za vsakodnevno nego mešane in suhe kože zagotavlja uravnotežen hidrolipidni sloj in zaščito kože. Obogatena z vitamini B5, E in A naredi kožo svežo, mehko in gladko, 50 ml, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana. redna cena: 5,39 cena s Kartico zvestobe €

3,77

1

POPUST:

30

%

VLAŽILNA KREMA ZA OBČUTLJIVO KOŽO

Za vsakodnevno nego občutljive kože, zagotavlja uravnoteženi hidrolipidni sloj in zaščito kože. Visok odstotek vode, jojoba olja, vitamina B5 in E. Kožo pomirja in ji daje svežino ter mehkobo, 50 ml, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana. redna cena: 6,04 € cena s Kartico zvestobe

4,83 €

1

POPUST:

20%

BALZAM ZA USTNICE BELWEDER 100% ORGANSKO KARITEJEVO MASLO

Na voljo v petih edinstvenih formulah z naravnimi aromami (liči, črni ribez in marelične koščice). Optimalna obnova, nega in zaščita ustnic. Twist off pokrovček, 7,5 g.

Kožo vlaži in izdatno hrani. Je naravno obogateno z vitaminoma A in E. Obnavlja tudi poškodovane lasne konice. Na voljo: kakav in kokos; mango ali navadno, 250 ml. redna cena: 18,29 € cena s Kartico zvestobe

14,63 €

3

POPUST:

20%

EUCERIN HYALURONFILLER DNEVNA KREMA

Napredna formula dnevne kreme za obraz proti gubam za suho kožo s hialuronsko kislino zapolni celo najgloblje gube. ZF 15 in UVA-zaščita preprečujeta prezgodnje staranje kože in poglobitev gub, 50 ml. redna cena: 30,90 € cena s Kartico zvestobe

24,72 €

5

POPUST:

20%

Preizkušeni na občutljivi in netolerantni koži. Brez dišav in konzervansov, z UV zaščito. Na voljo več različic: kompaktni korektivni puder, 9,5 g, tekoči korektivni puder, matirajoči puder s penasto teksturo in vlažilni puder z vodeno kremasto teksturo, 30 ml. Na voljo več barvnih odtenkov. redna cena: 21,06 € cena s Kartico zvestobe

16

#ZDRAVO

5,56 €

2

POPUST:

20%

LA ROCHE-POSAY HYDRAPHASE INTENSE RICH IN LEGERE

Intenzivna vlažilna nega zagotavlja učinkovito vlaženje izsušene, mešane in občutljive kože. Fragmenti hialuronske kisline učvrstijo celične povezave ter zadržujejo vodo v koži, s čimer zagotavljajo izjemno dolgotrajno vlaženje. Koža po uporabi postane udobna in mehka, 50 ml. redna cena: 23,58 € cena s Kartico zvestobe

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE TEINT

16,43 €

redna cena: 6,95 € cena s Kartico zvestobe

18,16 €

2

POPUST:

23%

AVÈNE COUVRANCE MASKARA Poveča volumen, loči in priviha trepalnice. Za osebe z občutljivo kožo in očmi ter osebe, ki nosijo kontaktne leče, Črne barve. Brez dišav. Brez parabenov, 7 ml. redna cena: 19,41 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

22%

15,53 €

4

POPUST:

20%


NEGA TELESA

5po0pust %

DARILO O

ALOEPHARMA – kakovostni izdelki iz aloje vere

AKUPU N B

ov pu izdealkrtico u k a n b O rma s K o AloePhaprejmete daril e b o t s e v z JIGO

N VELIKO K JI. O ALO

Redna cena Velike knjige o aloji: 18,17 € Akcija velja od 20. 4. do 19. 6. 2017 oz. do odprodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja na AloePharma izdelke izpostavljene na oglasu: Aloe Dezodorant, 100 ml; Aloe gel za zobe, 100 ml; Aloe milo za intimno nego, 250 ml; Aloe kremo, 150 ml. Ob enkratnem nakupu vsaj enega navedenega izdelka AloePharma s Kartico zvestobe Lekarne Ljubljana prejmete eno darilo Veliko knjigo o aloji. Akcija velja do razdelitve knjig, zaloga knjig je omejena. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

MELVITA ARGANOVO OLJE, DUO 100 % čisto organsko olje ima izjemne obnavljalne lastnosti. Tradicionalno se uporablja za regeneracijo in pomirjanje kože ter nego nohtov in las, 2 x 50 ml. redna cena: 40,36 € cena s Kartico zvestobe

33,50 €

6

POPUST:

17%

VICHY PURETE THERMALE MICELARNI LOSJON ZA ODSTRANJEVANJE LIČIL 3V1

Izdelek 3 v 1 vsebuje: vodo za čiščenje, pomirjajoč tonik in sredstvo za odstranjevanje ličil iz oči. Zahvaljujoč formuli zasnovani na micelarni tehnologiji losjon lovi nečistoče brez draženja kože, kožo pusti popolnoma čisto in brez občutka neprijetnosti. Primeren za občutljivo kožo in oči, 400 ml. redna cena: 15,96 € cena s Kartico zvestobe

12,77 €

3

VICHY DERCOS ŠAMPONI PROTI PRHLJAJU

VICHY SLOW AGE

redna cena: 13,64 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 30,01 € cena s Kartico zvestobe

Uravnavajo mikrobiom in odstranijo do 100 % vidnega prhljaja. Na voljo tri vrste: za normalne do mastne lase, za suhe lase ter za občutljivo lasišče, 200 ml.

10,64 €

3

POPUST:

22%

POPUST:

20%

Dnevna nega, ki deluje na znake staranja v nastajanju in upočasnjuje proces staranja kože. Aktivne učinkovine delujejo na tanke linije in gube, na neenakomerno polt in temne lise ter na pomanjkanje elastičnosti do izgube polnosti kože, ZF 25, 50 ml.

23,71 €

5

POPUST:

21%

#ZDRAVO

17


NEGA TELESA

GENGIGEL GEL

SPLAT BLACKWOOD

Pomembno pripomore k preprečevanju krvavenja dlesni in nastanka parodontalnih bolezni, 20 ml.

Zobna pasta vsebuje ekstrakt brinovih jagod in kompleks sestavin, ki zagotavljajo zaščito pred bakterijami in zmanjšujejo nastanek zobnih oblog, 75 ml.

redna cena: 11,30 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

redna cena: 7,99 € cena s Kartico zvestobe

15%

6,79 €

15%

Pisalo za glivice na nohtih, ki posvetli porumeneli del nohta že po 7 dneh, 4 ml.

Sijoči, beli zobje v 7-14 dneh, primerno tudi za občutljive zobe in sluznico. Enostavna uporaba, 1,8 ml.

redna cena: 23,06 € cena s Kartico zvestobe

19,60 €

redna cena: 26,60 € cena s Kartico zvestobe

5

POPUST:

NAILNER PISALO 2V1

MIRAWHITE SHINE, PERO ZA BELJENJE ZOB

22,61 €

2

4

POPUST:

15%

POPUST:

15%

WARTNER

1g+rat1is

Ob nakupu enega pakiranja intimnih robčkov INTIM-OSEPT WOMAN, 20 kosov, vam drugega, enakega, PODARIMO.

a ime i k e K ar tn

e z ves tobe

Akcija velja za Wartner izdelke: pisalo za odstranjevanje bradavic, 1,5 ml; pisalo za odstranjevanje kurjih očes, 4 ml in raztopino za odstranjevanje glivic na nohtih, 4 ml.

AKTIVNE KISIKOVE SPOJINE - NOVI KONCEPT ZDRAVJA IN LEPOTE ak

io n

o

sik

ni ki tiv

sk

br

os

a ime i k e K ar tn

tic

u go dn

tz

1po5pu%st

tz

1po5pu%st

os

Intimni robčki, ki vam omogočajo osvežitev in čistočo intimnih delov v vsakem trenutku, 20 kosov.

u go dn

INTIM-O-SEPT

Izdelki Wartner so medicinski pripomočki, ki s kislinskim gelom (TCA) učinkovito odstranjujejo bradavice in kurja očesa ter glivice na nohtih z edinstveno kombinacijo D-pantenola in silikonskih olj.

e z ves tobe

2

tic

9,61 €

o sr e

TERAPEVTSKA KOZMETIKA za kožo in nohte ZA ZDRAV NASMEH IN SVEŽINO

NEGUJE OKSIGENIRA REGENERIRA

OXILVER® SKIN - ZA KOŽO

primeren za vsakodnevno nego in tretiranje suhe, rdeče, razdražene in problematične kože.

OXILVER® NAIL – ZA NOHTE

pripomore k izboljšanju strukture, trdnosti, hidracije in volnosti nohtov. S svojim antiseptičnim učinkom in sproščanjem kisika v obliki mehurčkov pomaga pri vraščenih in poškodovanih nohtih, ki jih lahko spremljajo vnetja ali glivične okužbe.

Ne vsebuje ALKOHOLA in KLORHEKSIDINA

PREPREČUJE IN ZMANJŠUJE*

vnetja dlesni, parodontozo, krvavenje dlesni, zobne obloge, obloge na jeziku, slab zadah, afte in je primeren za ljudi z zobnimi protezami, vsadki ali poškodovanimi dlesnimi zaradi posegov. *Walsh JL, 2000.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 20. 4. do 19. 6. 2017 oz. do odprodaje zalog v navedenem terminu v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja za izdelke prikazane na oglasu. Slike so simbolične. Popusti se ne seštevajo. OglasOxilver_190x70_v2.indd 1

18

#ZDRAVO

27.3.2017 15:21:07


NEGA TELESA

BREZPLAČNO PREDAVANJE ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE Tema predavanja: Sonce – naš prijatelj ali sovražnik? Predavatelja: • Edith Jošar, mag. farm., Lekarna Ljubljana; • primarij, dr. Boris Kralj, specialist dermatovenerologije Termin in lokacija predavanja: torek, 9. 5. 2017, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. Na predavanju bomo govorili o melanomu – raku, ki je v zadnjih 50-ih letih najhitreje rastoča vrsta raka in pri katerem je glavni dejavnik tveganja izpostavljenost UV-žarkom. Ravno zato bomo posebno pozornost posvetili napotkom o primerni zaščiti pred soncem. Podelili bomo tudi 20 UV obližev – gre za tehnološko inovacijo, ki s pomočjo mobilne aplikacije izobražuje o odgovornem vedenju na soncu. Udeležbo na predavanju potrdite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 71 17 ali prek e-pošte: kartica.zvestobe@lekarna–lj.si. Predavanje je namenjeno imetnikom Kartice zvestobe in je brezplačno.

VICHY IDEAL SOLEIL BRONZE VLAŽILNI GEL-FLUID ZF 50 IN 30 Vlažilna formula, obogatena z aktivatorji melanina, pigmenta, ki je odgovoren za naravno in dolgotrajnejšo porjavitev kože. Primeren za občutljivo kožo obraza. Ne vsebuje kreme za samoporjavitev, 50 ml. redna cena: 17,00 € cena s Kartico zvestobe

12,75 €

3

MLEKO ZA ZAŠČITO PRED SONCEM ZF 20

Vsebuje kombinacijo organskega in anorganskega zaščitnega sredstva. Velika vsebnost kakavovega masla in olivnega olja, ki kožo negujeta in ščitita pred izsušitvijo, 200 ml, Galenski laboratorij Lekarna Ljubljana. redna cena: 8,34 € cena s Kartico zvestobe

6,67 €

POPUST:

25%

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS KREMA XL ZF 50+

Pokrovitelj predavanja:

2

POPUST:

20%

AVÈNE PRŠILO ZA ZAŠČITO PRED SONCEM ZF 50+

Zelo visoka zaščita obraza. Optimalna zaščita ZF 50+ z izboljšano zaščito pred UVA žarki zahvaljujoč patentiranemu filtrirnemu sisitemu Mexoplex®. Široka, fotostabilna UVA/ UVB zaščita, neodišavljena, 50 ml.

Pršilo z zelo visoko zaščito pred soncem ZF 50+ za zaščito občutljive kože telesa. Ne pušča belih sledi na koži. Vodoodporno. Širok spekter UVA- in UVB- zaščite z minimalnim številom fotostabilnih zaščitnih filtrov. Fotostabilno. Brez silikona. Brez parabenov, 200 ml.

redna cena: 16,65 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 26,41 € cena s Kartico zvestobe

12,82 €

2

POPUST:

23%

19,81 €

4

POPUST:

25%

ALERGIJA

NASALER

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje kvarcetin in kurkumin, 60 mehkih kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

redna cena: 18,31 € cena s Kartico zvestobe

14,65 €

PROCULIN TEARS

Kapljice za vlaženje oči s hialuronsko kislino pomirjajo in vlažijo suhe oči, 10 ml. Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

redna cena: 6,09 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

20%

4,87 €

1

POPUST:

20%

#ZDRAVO

19


MALČKI

LA ROCHE-POSAY CICAPLAST BAUME B5

URIFAR KIDS

Prehransko dopolnilo s kombinacijo D-manoze ter vitamina C in vitamina A, ki ohranja zdravje sluznice (sečil). S prijetnim okusom banane, primerno za otroke od 4. leta dalje, 14 vrečk.

Balzam, ki pomirja in obnavlja razdraženo kožo, kožne spremembe in kožo, ki jo spremlja pekoč občutek pri odraslih, otrocih in dojenčkih, 40 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 9,07 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 19,90 € cena s Kartico zvestobe

16,92 €

ANTIBAKTERIJSKI OBLIŽI PIC DELICATE

e z ves tobe

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

2po0pu%st

HEDRIN - KLINIČNO DOKAZANA REŠITEV PROTI UŠEM IN GNIDAM Hedrin Once, tekoči gel, ki klinično dokazano odstrani uši in gnide že v enem 15-minutnem nanosu, 100 ml. Hedrin Protect & Go pršilo aktivno zaščiti pred ušmi in ohranja zdrav videz las, 120 ml. Akcija velja za izdelka Hedrin Once in Hedrin Protest&Go.

u go dn

NEŽNI IZDELKI ZA VAŠE MALČKE

15%

2po0pust

a ime i k e K ar tn

a ime t n i k e K a r

os

tz

%

tz

1po0pu%st

os

Izdelkov ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

POPUST:

u go dn

Obliži iz mehkega, fleksibilnega netkanega materiala nudijo nežno zaščito, hkrati pa dihajo in delujejo antibakterijsko. Akcija velja za Delicate obliže: Boy, 24x; Girl, 24x; Large, 10x; Medium, 20x; Mix, 40x.

4

e z ves tobe

23

%

tic

POPUST:

e z ves tobe

2

tic

6,98

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe od 20. 4. do 19. 6. 2017 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja na Malček izdelke izpostavljene na oglasu: Hladilno mazilo s cinkom, 50 ml; Hladilno mazilo, 260 g in 150 ml; Mandljevo olje, 150 ml; Negovalno kremo, 50 ml; Posip, 100 g. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

20

#ZDRAVO


ŠPORTNIKI

DOPPELHERZ AKTIV, MG 400 + B VITAMINI DIREKT Granulat s 400 mg magnezija, B-vitamini in z okusom limone. Za hitro in direktno uživanje, brez tekočine. Brez laktoze in glutena, 20 vrečk.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

10

%

redna cena: 10,70 € cena s Kartico zvestobe

9,63 €

SLIMMIX FATBURNER

Vsebuje 100% naravni patentiran izvleček Sinetrol®Xpur. Kombinacija citrusov: pomaranče, rdeče pomaranče in grenivke ter guarane, 60 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 19,86 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

10%

COMPEED OBLIŽI IN MAZILO

Obliži s hidrokoloidno tehnologijo (aktivni gel z delci, ki vsrka odvečno vlago). Delujejo kot druga koža, olajšajo boleč žulj, ščitijo in varujejo pred drgnjenjem. Mazilo v stiku proti žuljem zmanjša drgnjenje kože ob čevelj in tako pomaga preprečevati nastanek žuljev in odrgnin. % Akcija velja za obliže: srednji, popust 5x; mali, 6x; prsti, 8x in mix 5x tz a ime i k e K ar ter za mazilo v stiku, 8 g. tn

30

redna cena: 8,98 € cena s Kartico zvestobe

7,18 €

2

tz

a ime i k e K ar tn

tic

Akcija velja za vse: SPIDER PRE-CUT in X-SPIDER PRE-CUT, različne barve

2po5pu%st

os

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

UNIVERZALNI KINEZIČNI TRAKOVI

u go dn

Rešitev v primeru odrgnin, udarnin, zvinov. Uporaba takoj po poškodbi nudi nenadno lajšanje bolečine, zmanjša možnost pojava morebitne krvavitve ter nastanka otekline. V primeru manjših poškodb pripomore tudi k podaljšanju izvajanja športne aktivnosti, 400 ml.

e z ves tobe

os

PIC HLADILNO PRŠILO

POPUST:

20%

NOVO

Za naravno zdravljenje bolečine razbolelih mišic in sklepov redno uporabljajte zdravilo rastlinskega izvora v kremi Rosacta®, z dvojno močjo rožmarina. Kremo nanesite 2- do 3-krat na dan.

Bolečino zdravi, uživaj v naravi.

www.rosacta.si

170313 Informacije za uporabnike

4

POPUST:

10%

u go dn

17,87 €

2

e z ves tobe

2

tic

5,36

Ampula vsebuje 55 mcg visokoodmernega vitamina B12 in kombinacijo treh izbranih B vitaminov in aminokislin L-glutamina in L-serina. Z okusom maline, 8 ampul po 10 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 5,95 € cena s Kartico zvestobe

DOPPELHERZ AKTIV B12 VITA-ENERGIE

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. ® Rosacta je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za navedeno področje uporabe, ki temelji izključno na podlagi dolgotrajnih izkušenj.

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

#ZDRAVO

21


a ime i k e K ar tn

os

tz

PRŠILO PROTI KOMARJEM UČINKOVITA ZAŠČITA PRED KOMARJI ZA VSO DRUŽINO.

tic

u go dn

2po0pu%st

e z ves tobe

REPELENTI

DOLGOTRAJNA ZAŠČITA: ENKRATEN NANOS UČINKOVITO ŠČITI DO 4 URE.

PRIJ ETEN VO P O CITR USIHNJ

PRIMEREN ZA ODRASLE IN OTROKE OD TRETJEGA LETA DALJE. VSEBUJE CITRODIOL, KI JE IZVLEČEK AVSTRALSKEGA EVKALIPTUSA.

Na voljo od junija 2017

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

Ben’s 30 Repelent s 30 % DEET in brez alkohola zagotavlja zanesljivo zaščito za vso družino pred klopi in drugimi insekti.

Najboljša nega po piku!

u go dn

Najbolj učinkovita zaščita pred komarji, klopi in drugimi insekti!

Brenči, pika, srbi in skeli …

Ben’s natural Naravna učinkovita zaščita pred piki insektov. Alternativa repelentom z DEET. Prijetno diši, je prijazen do kože in idealen za otroke.

After Bite 100% zanesljiva pomoč po piku komarjev, čebel, os, mravelj, muh, obadov ali ožigu rastlin. V obliki peresa.

tic

Kje je Ben’s? Ga je zmanjkalo?

e z ves tobe

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe od 20. 4. do 19. 6. 2017 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

After Bite Xtra Izdelek učinkovito lajša težave po pikih čebel, os, mravelj in ožigih meduz. Še posebej učinkovit je pri hujših reakcijah na pike.

After Bite Kids Nepekoča krema nežno in v trenutku odpravi boleče posledice pikov insektov. Posebej je primerna za otroke.

www.zascitapredklopi.si

www.toppharma.si

Popust velja za imetnike Kartice zvestobe za vse izdelke Ben’s in After Bite. Akcija velja od 20. 4. do 19. 6. 2017 oz. do odprodaje zalog v navedenem terminu v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Slike so simbolične.

-P 15%

MOSQUITO REPELLENT

OPU

STA

ZAŠČITA PRED INSEKTI PO VAŠI IZBIRI

Popust velja za imetnike Kartice zvestobe. Akcija velja od 20.4. do 19.6.2017 oz. do odprodaje zalog. Akcija velja tudi v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

22

#ZDRAVO

KOMARJI

KLOPI

Distributer: Adriatic BST d.o.o., Verovškova 55, 1000 Ljubljana, info@adriaticbst.com

Top Pharma d.o.o., Ljubljana

SI.27.6.C.C.V1.17.03

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.


MAJ JUNIJ

MESEČNA AKCIJA

www.lekarnaljubljana.si I www.lekarna24ur.com

22% PO PU STA

1. 5. - 30. 6. 2017

15%

Zaščita zdravja vaginalne mikroflore

POPUSTA 1. 5. - 31. 5. 2017

22%

20%

1. 6. - 30. 6. 2017

1. 6. - 30. 6. 2017

PO PU STA

Vse akcije veljajo za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija 15% popust na izdelke Lactogyn velja od 1. 5. do 31. 5. 2017. Akcija 22% popust na vse izdelke La Roche Posay Anthelios velja od 1. 5. do 30. 6. 2017. Akcija 20% popust na Eucerin Sun izdelke velja od 1. 6. do 30. 6. 2017. Akcija 22% popust na Avene Sun izdelke velja od 1. 6. do 30. 6. 2017. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Slike so simbolične.

POPUSTA

#ZDRAVO

23


NE VSEBUJE ALUMINIJA

NAJHITREJE

Deluje cel dan ali celo noč. * Med zdravili, ki delujejo na izločanje kisline. Vsebuje ranitidin, ki hkrati lajša simptome in preprečuje zgago.

www.lek.si | Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in ne­ želenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

Informacija pripravljena: marec 2017 | SI1703616623

ZDRAVI ZGAGO.*

Profile for Lekarna Ljubljana

Lekarna Ljubljana katalog april 2017  

Lekarna Ljubljana katalog april 2017  

Advertisement