LF2028 krant 2019 internationaal

Page 1


Je hebt een goed moment uitgezocht om ons te bezoeken, want de sfeer is goed en we zitten heerlijk in ons vel. We zinderen namelijk nog even flink na van 2018, het jaar waarin Leeuwarden en Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa waren.

© foto Lucas Kemper

WELKOM IN LEEUWARDEN-FRYSLÂN!

Het was een fantastisch en succesvol jaar met een stampvol programma; van een internationaal megaspektakel door de Leeuwarder binnenstad tot ontroerende initiatieven in de dorpen. Kunstenaars en bezoekers van over de hele wereld trokken door Fryslân om bij te dragen of te genieten van al het moois. Nooit eerder stond de provincie zo op de kaart, keken wij zo veel over de grenzen en kwamen zo veel internationale gasten naar ons toe. Waarbij we veel van elkaar opstaken, maar wij ook heel veel over onszelf als Friese samenleving hebben geleerd. Iets organiseren, dat kunnen we. En dan gaat het niet alleen om een mooi programma vol evenementen en festiviteiten, maar ook om de beweging die is ingezet. Cultuur als middel Culturele Hoofdstad was en is hier veel meer dan cultuur alleen. Cultuur als motor achter ecologie, economie, ondernemerschap en de Europese verbinding bijvoorbeeld. Ook blijft het aanboren en stimuleren van talent en samenwerkingen belangrijk; lokaal, landelijk en internationaal. Omdat we een mooi, sterk en gezond Fryslân willen overdragen aan de komende generaties, waar we aangenaam wonen, werken en succesvol ondernemen. Met de blik naar buiten, trots op onze omgeving en onze cultuur. #LF2028 Daarom werken we als Leeuwarden-Fryslân 2028 nu toe naar het jaar 2028. In het decennium na het magische Culturele Hoofdstadjaar zetten we een uitgebreid programma neer, waarmee we ons aan de buitenwereld laten zien en verder aan onze doelstellingen werken. Bezoekers, lokale, nationale en internationale kunstenaars zijn van harte uitgenodigd om hieraan mee te doen. Samen werken we aan een mooie toekomst voor nieuwe generaties. Fijn dat u er bent! In Fryslân kun je ook nu weer volop genieten van een grote verscheidenheid aan evenementen en activiteiten. Waarmee we prikkelen, tot nadenken aanzetten, feestvieren, bouwen aan onze toekomst en vooral mooie dingen laten zien en horen. We zijn erg blij dat je hier bent om dit mee te maken. Geniet van al het goede én kom nog eens terug. Want we zijn nog maar net begonnen!

FUERZA BRUTA Datum: Locatie: Discipline: Tickets:

SENSE OF PLACE Hoe kun je iets zo beeldschoon als het Waddengebied nou nóg mooier maken? Sense of Place plaatst kunst in het UNESCO Werelderfgoed. Aan de kust, op de dijken, bij de kwelders, voorbij de polders. De onmetelijke schoonheid van het Wad, de onstuitbare verandering van het landschap en de rijke geschiedenis staan in de schijnwerpers. Met innovatieve, grootschalige kunstwerken en bijzondere landschapsarchitectuur vertelt Sense of Place het verhaal van hét pronkstuk van Nederland. sense-of-place.eu

HET VERHAAL - SENSE OF PLACE

© foto Fuerza Bruta

5 t/m 19 december Leeuwarden theater, dans, muziek, acrobatiek, club € 55

Na wereldsteden als Buenos Aires, Londen, New York, Moskou en Tokyo komt het zinderende theaterspektakel Fuerza Bruta naar Leeuwarden, gepresenteerd door Brave New World Producties. Ontsnap aan de realiteit. Met brute kracht word je tijdens deze dynamische show meegevoerd naar een wervelende wereld waar emotie de boventoon voert. De voorstelling is snel, verrassend en vernieuwend. Met opzwepende muziek, zwevende artiesten, bewegende podia en waanzinnige visuele effecten is dit een 360° beleving die je niet wilt missen. Zitten? Niet tijdens dit feest. Laat je verleiden door het Argentijnse theatergezelschap en dans mee! Naast het theaterspektakel stellen VHDG, New Nordic Wave en Podium Asterix een programma samen van muziek-, film- en beeldende kunstinterventies in het fabrieksgebouw van Mannen van Staal.

© foto Siem Akkerman

Wachten op hoog Water

Bildtstars en Eigenheimers

Twee vrouwen van ieder vijf meter groot kijken uit over de zee. Ze hebben droge voeten. Nog wel, want straks wordt het vloed…Wachten op hoog Water, het beeld van kunstenaar Jan Ketelaar, gaat over de zoektocht naar balans en uitwisseling. De van metaal gelaste vrouwen zijn nog niet samen. De volle vrouw staat al op haar plek in Holwerd, haar tengere metgezel wordt later dit jaar geplaatst. Kijk je mee uit over zee?

Wist je dat de boerderijen in Noardeast-Fryslân een gezicht hebben? Fotograaf Linette Raven maakte reusachtige portretten van lokale aardappelboeren en plaatste ze op de daken, muren en schuren van boerderijen. De aardappelboeren en hun families vertellen een verhaal over het land dat zij bewerken. Over hun cultuur en hun leven. Ontdek het zelf en beleef de 37 kilometer lange route van Hallum naar Anjum. Met de kop in de wind.

Datum: doorlopend Locatie: Holwerd en Drachten Discipline: beeldende kunst

Datum: doorlopend Locatie: Noardeast-Fryslân Discipline: beeldende kunst

2

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028

Dit evenement is door Brave New World Producties gepresenteerd, in samenwerking met Ozono Producciones. Mede mogelijk gemaakt door VanPlan, Leeuwarder Courant, Mannen van Staal en Leeuwarden-Fryslân 2028. fuerzabrutaglobal.com/leeuwarden

© foto Keiko Tanabe

FUERZA BRUTA

© foto Fuerza Bruta

3

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028


Meet the fountains in 2019 Achter elke fontein schuilt een verhaal dat naadloos aansluit bij de actualiteit. Kievit in Sloten zet je aan het denken over de vanzelfsprekendheid van schoon water. De IJsfontein in Dokkum vertelt ons over drastische veranderingen in de natuur en een smeltende zee. En De Walvis van Harlingen verwijst naar de invloed van de mens op het leven in zee. Dit jaar organiseert 11fountains verschillende activiteiten die aansluiten bij de verhalen achter de elf fonteinen. Kom alle verhalen ontdekken!

Een andere kijk op de fonteinen

Friezen houden van water. In de zomer scharen ze zich graag op of rondom een van de vele meren. In de winter, wanneer het water bevroren is, schaatsen ze er van harte op los. Niet voor niets ontstond in Fryslân de langste schaatstocht op natuurijs: de Elfstedentocht. Maar door de warme winters is een Elfstedentocht over het ijs een steeds grotere zeldzaamheid. De schaatstocht van bijna 200 kilometer is voor het laatst in 1997 gereden. Praktisch als de Friezen zijn, maken ze dan gewoon een nieuwe Elfstedentocht. Niet verbonden door ijs, maar door het sprankelende water van fonteinen.

Zo heb je de fonteinenkunstwerken nog nooit gezien! De Friese fotografen Tryntsje Nauta en Heleen Haijtema maakten voor 11fountains per fontein een poëtische vertaling in beeld. Deze fotoserie wordt aangevuld met beeldmateriaal en achtergrondinformatie over het project. Als bezoeker word je verleid tot nadenken. De expositie ‘De Tocht 2.0. – een andere kijk op de fonteinen’ is vanaf juni op verschillende plekken in Fryslân te zien. Houd de website van 11fountains in de gaten voor informatie over exacte locaties en data. Datum: vanaf juni Locatie: Fryslân Discipline: expositie Tickets: n.n.b.

11fountains is een ware publiekstrekker die, sinds de opening vorig jaar, bezoekers uit de hele wereld trekt. Want zeg nu zelf: hoe bijzonder is het dat alle elf steden in Fryslân met elkaar verbonden zijn door water! In iedere stad bruist nu trots een fontein om deze verbondenheid te vieren.

Love © foto Erik & Petra Hesmerg

11fountains.nl

© foto Heleen Haijtema en Tryntsje Nauta

. De Vis Voor Stavoren © foto Erik & Petra Hesmerg

Meet the artists De fonteinen zijn ontworpen door internationale topkunstenaars uit elf verschillende landen. De kunstenaars zijn niet willekeurig gekozen: er is zorgvuldig gezocht naar een match tussen het werk van de kunstenaar en het karakter en de geschiedenis van de betreffende Elfstedenstad. Het resultaat is een bonte mix van nieuw cultureel erfgoed. Neem een kijkje in deze unieke Friese openluchtgalerie!

LOVE - Leeuwarden Jaume Plensa - Spanje DE FONTEIN VAN FORTUNA - Sneek Stephan Balkenhol - Duitsland

De Tocht Ben je benieuwd naar het ontstaan van 11fountains? Dan is de expositie De Tocht een absolute aanrader. Vorig jaar voer de expositie mee aan boord van de historische koftjalk De Tromp en stapten meer dan 10.000 mensen aan boord. Dit jaar is museum en werkplaats Houtstad IJlst de thuishaven van De Tocht. Daar is ook het hele jaar door het maakproces van de fonteinen te volgen aan de hand van maquettes en een presentatie. Datum: t/m 30 september, dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur Locatie: IJlst Discipline: expositie Tickets: €4,museumhoutstadijlst.nl

ONSTERFELIJKE BLOEMEN - Rikka - IJlst Shinji Ohmaki - Japan Feitjes van de bron KIEVIT - Sloten Jorge & Lucy Orta - Argentinië & Groot-Brittannië

De energie voor de ijsvorming van De IJsfontein in Dokkum wordt gecompenseerd door meer dan 150 zonnepanelen op het gemeentehuis.

DE VIS VOOR STAVOREN - Stavoren Mark Dion - Verenigde Staten

De 18 meter lange potvis in de Willemshaven van Harlingen spuit onverwachts maar acht keer per uur water.

FLORA & FAUNA - Hindeloopen Shen Yuan - China

Lokale boten- en meubelbouwers werkten 9 maanden lang aan de twee reusachtige geweien van de fontein Flora en Fauna in Hindeloopen.

DE WOESTE LEEUWEN VAN WORKUM - Workum Cornelia Parker - Groot-Brittannië DE VLEERMUIS - Bolsward Johan Creten - België

De nevel rondom de fontein Love in Leeuwarden is zo fijn dat je niet nat wordt en de legionellabacterie geen kans krijgt. Wat een innovatie!

DE WALVIS - Harlingen Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla - Verenigde Staten, Cuba

Het symbool van Sloten, een sleutel, staat op een van de waterdragers van de fontein Kievit. Kun jij het symbool vinden?

DE OORTWOLK - Franeker Jean-Michel Othoniel - Frankrijk

Binnenin De Woeste Leeuwen van Workum zit een capsule verstopt met wensbriefjes van kinderen voor de toekomst van hun stad.

DE IJSFONTEIN - Dokkum Birthe Leemeijer - Nederland

11FOUNTAINS

4

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028

11FOUNTAINS

5

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028


Bonte straatkunst

LÂN FAN TAAL

De meeste mensen kennen ze inmiddels wel; de kleurrijke murals van Writer’s Block die lege, grijze muren nieuw leven inblazen. Vorig jaar november doemden in de binnenstad van Leeuwarden de vrolijke en soms maatschappijkritische kunstwerken van verschillende street-art kunstenaars op. Een aankondiging van het Writer’s Block - Mural Art Festival, wat dit jaar plaatsvindt op 12, 13 en 14 juli. Tijdens het festival dient de nu nog grijze Parkeergarage Klanderij als festivalhart en playground voor lokale, nationale en internationale kunstenaars. Serge Hollander, organisator van het festival, kan op het moment van schrijven weinig verklappen over het programma. ,,Het enige wat ik kan vertellen is dat de parkeergarage er straks heel anders uitziet. Alles wat nu grijs is, is straks één en al kleur”, vertelt Serge. Zo’n veertig kunstenaars van over de hele wereld bekleden de parkeergarage van top tot teen met bonte straatkunst. Als het aan Serge ligt, behoort de parkeergarage straks tot de nieuwe eyecatcher van de stad: ,,Binnen een week willen we de hele parkeergarage transformeren.Tijdens het festival kan iedereen van dichtbij meemaken hoe de grootste straatkunstenaars de parkeergarage tot leven brengen met behulp van kleur en popart.”

Street Art Tour Iedere laatste zondagmiddag van de maand wandel je met een gids langs de street art in Leeuwarden. Niet alleen langs de werken van Writer’s Block, maar ook langs andere legale en illegale aangebrachte kunstuitingen in de openbare ruimte. Meld je aan via aguidetoleeuwarden.nl.

Datum: 12 t/m 14 juli Locatie: Leeuwarden Discipline: street art

LAND VAN TAAL

CITY OF LITERATURE Fryslân ademt taal. Van de literatuur van Havank tot de poëzie van Tsjêbbe Hettinga. In de Friese taal schuilt de geschiedenis van ons land, het Friese land. Literatuur staat hier hoog in het vaandel. We zijn een taalland, een hoofdstad van cultuur en een stad van de literatuur. Nou ja, bijna dan. Leeuwarden streeft naar de titel ‘UNESCO City of Literature’ om zo de Friese literatuur een internationaal podium te geven.

Sichtberens Overal in de binnenstad van Leeuwarden doemen ze op, grote witte letters. Bovenop gebouwen, op pleinen, onderaan een brug, op de wal. Samen vormen ze woorden, korte zinnen. Is het Nederlands, Engels, of nee toch Fries? Kunstenaar Marten Winters en grafisch ontwerper Aad van Altena hebben in 2018 deze creatieve vorm bedacht om taal te laten leven met rake teksten op zichtlocaties in de Friese hoofdstad. Kijk om je heen en lees wat jij leest. Datum: doorlopend Locatie: Leeuwarden

Obe Tijdens het Culturele Hoofdstadjaar bracht Lân fan Taal ons dichter bij talen. De erfenis van dit hoofdprogramma is Obe; het podium voor literatuur, kunst en taal. Dit jaar is Tresoar, de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân, verantwoordelijk voor het programma in Obe. Naast allerlei activiteiten, zijn er twee exposities te zien: IDS! sjen sjoch sjoen en Waling Dykstra. Datum: doorlopend Locatie: Leeuwarden

Waling Dykstra

tresoar.nl

In deze tentoonstelling staat het thema ‘kijken’ centraal. ‘IDS! sjen sjoch sjoen’ (Fries voor zien zag gezien) neemt je mee in de wereld van beeldend kunstenaar, sportfanaat, natuurliefhebber en markante Fries Ids Willemsma. In de tentoonstelling staan 100 schaalmodellen van de beeldbepalende werken van Willemsma centraal. Sommige van deze vind je ook terug in het Friese landschap.

Friese verteller van europese verhalen Hier gaat het om verhalen, verhalen, verhalen. Grote inspirator is Waling Dykstra (1821-1914) die met vele verhalen en gedichten een enorme boost gaf aan de Friese taal en literatuur. Bij nacht en ontij trok de schrijver en voordrachtskunstenaar door de provincie om het verhaal bij de mensen te brengen. Maar we blijven niet in de negentiende eeuw. Obe combineert de tentoonstelling met een programma waarin ook het verhaal van deze tijd wordt verteld.

Datm: t/m 1 september

Datum: 20 september t/m 5 januari 2020

IDS! sjen sjoch sjoen

© foto Jacob van Essen

30 jaar Opera Spanga

© foto Imazzo

© foto Marit Anker

Admiraliteitsdagen

Ieder jaar trekken tienduizenden mensen naar Dokkum voor de Admiraliteitsdagen: het ultieme maritieme festival van het noorden. Naast muziek kun je ook genieten van eten, straattheater, stuntshows, spectaculaire demonstraties en nog veel meer. Maar het zou geen maritiem festival zijn zonder het prachtige decor van authentieke schepen in de historische binnenstad. Kom je ze ook bewonderen?

Het is feest in Spanga! Al dertig jaar is het Friese dorp het toneel voor Opera Spanga. Het jubileum wordt gevierd met niet één, maar twee korte opera’s: Pagliacci en Il Tabarro. Dankzij het thema ‘vrouwelijke ontrouw’, de gewaagde regie en opmerkelijke decors is de spanning om te snijden. Neem plaats in de halfopen tent in een Fries weiland en laat je meevoeren.

Datam: 5 t/m 8 september Locatie: Dokkum admiraliteitsdagen.nl

Zuidergrachtconcert

Zowel Pagliacci als Il Tabarro zijn gecomponeerd rond 1900 en nemen je mee in de verhalen van vrouwen die zichzelf opnieuw willen ontdekken. Niet de lust, maar de zoektocht zet de vrouwen aan tot vreemdgaan... Pagliacci - Ruggero Leoncavallo In Pagliacci dromen twee rondreizende artiesten van een avontuurlijk en vrij leven. Helaas levert deze droom niet het gewenste geluk op. Elke vorm van intimiteit is onmogelijk door de ziekelijke jaloezie van de man.

Denk je aan Fryslân, dan denk je aan water. Je kunt er niet omheen. Van heinde en verre komen bezoekers naar Fryslân om te genieten van de Waddenzee, Friese meren, beekjes, slootjes en fonteinen. Water speelt een cruciale rol in de Friese cultuur, historie en het dagelijks leven. Ook deze (na)zomer vinden op en rond de Friese wateren verschillende evenementen plaats. Maak je borst maar nat!

Il Tabarro - Giacomo Puccini Een wrede gebeurtenis in het verleden speelt twee geliefden parten in Il Tabarro. Hun leven is voorgoed overhoop gegooid door het overlijden van hun kind en de verwachtingen die ze van elkaar hadden zijn in rook opgaan. Randprogramma Om het nog feestelijker te maken wordt ook een randprogramma georganiseerd. Schuif voorafgaand aan de voorstellingen aan bij de forumdiscussie waarin sprekers zich verdiepen in het thema. Of bewonder de foto-installatie Strangers in the Night van Noorderlicht, het Huis van de Fotografie.

Datum: 7 september Locatie: Leeuwarden zuidergrachtconcert.nl

Sneekweek

© foto Dinand van der Wal

Datum: 25 juli t/m 10 augustus Locatie: Spanga Discipline: opera Tickets: vanaf € 25 operaspanga.nl

WRITER’S BLOCK - OPERA SPANGA

Als je van muziek en gezelligheid houdt, is de Leeuwarder Zuidergracht de plek om te zijn op zaterdag 7 september. In de avond verzorgen artiesten Elske DeWall, Krystl, Jan Tekstra, Sietse Huisman en nog vele anderen een avondvullend muziekprogramma. Begeleid door een band vol topmuzikanten belooft het een waar genot voor de oren te worden. Het geld dat tijdens de avond ingezameld wordt, gaat ook nog eens naar het goede doel.

6

Harlingen Ongeschut

Tijdens het grootste binnenwater zeilevenement in Nederland strijden fanatieke zeilers overdag om de eer. ‘s Avonds verzamelt iedereen zich op het eiland en in de stad voor de gezellige feestsfeer. Op zaterdag 10 augustus kijk je extra je ogen uit tijdens de Straattheaterdag in de binnenstad van Sneek. Van steltenlopers en rollerskates tot emmers vol zeepsop. Verwacht bizar theater, feestelijke muziek en eten in overvloed.

Trossen los voor Harlingen Ongeschut! Het jaarlijkse vaarfestival door de stadsgrachten van de havenstad ademt een en al gezelligheid. Ruim vierhonderd opgetuigde bootjes varen ‘s avonds in een lange parade door de grachten. Varend op een boot of flanerend langs het water: je belandt sowieso in een groot muzikaal feest. Geniet naast de bootjes en muziek ook van dans en theater.

Datum: 2 t/m 11 augustus Locatie: Sneek

Datum: 28 september Locatie: Harlingen

sneek.nl

bengevenementen.nl

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028

TAAL - WATER

7

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028


STILZITTEN IN FRYSLÂN? ONMOGELIJK!

Simmerdeis

Met een mix van circus, theater en muziek brengt Simmerdeis een lach op het gezicht. Vraag dat maar aan de 30.000 bezoekers van de vorige editie. Dit jaar staan Son Mieux, Van Common en Inge van Calkar op het hoofdpodium in het Slingepark. Ondersteund door lokale artiesten, diverse foodtrucks en een relaxte sfeer. Mooie meevaller: het festivalterrein, de muziekacts op het hoofdpodium en de meeste voorstellingen zijn gratis te bezoeken! Datum: 27 t/m 30 juni Locatie: Drachten Discipline: circus, kindervoorstellingen, muziek, theater simmerdeis.nl

Cool T-shirt: check. Kekke broek: check. Trendy zonnebril: check. Zonnebrandcrème: dubbelcheck…Het Friese festivalseizoen staat weer voor de deur. Ben jij er klaar voor? Van klassiek genieten tot losgaan in een moshpit. Je kater uitslapen in een tent of late check-out en roomservice. Stilzitten in Friesland is deze zomer onmogelijk: het festivalaanbod is veel te leuk!

Dokk’em Open Air

Twee dagen lang de beste internationale metalbands op het Friese platteland. Daarvoor moet je in Dokkum zijn. Met acts als King Diamond, Cradle Of Filth, Cannibal Corpse en Demons and Wizards heeft het kleinschalige metalfestival Dokk’em Open Air de heavy-metalliefhebbers veel te bieden. Andere muziekstijlen komen aan bod op de PartyStage in de gezellige Biergarten. Hier spelen doorlopend lokale bands en dj’s. Voor ieder wat wils dus.

We zetten alvast een aantal festivals voor je op een rij:

Datum: 28 en 29 juni Locatie: Dokkum Discipline: muziek Tickets: € 32,50 dokkemopenair.eu

Hooked

Oranjewoud Festival

Omschreven als het vetste action sports festival op het strand. Hooked is een feest voor jong en oud. Een lang weekend boordevol vermaak. Verslavend leuk! Voor fans van kitesurfen, windsurfen, klimmen, BMX’en, skaten, pumptracking, sup, slacklinen, yoga, stormbaan, beachvolleyball en…nog een heleboel meer. Niet geschikt voor bankklevers.

Het Oranjewoud Festival laat zich gemakkelijk in één woord vangen: genieten! Bezoekers worden betoverd door topmusici uit binnen- en buitenland. Klassieke muziek op verrassende locaties, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. In het bosrijke hart van de provincie spelen wereldtoppers als mezzosopraan Anne-Sofie von Otter (Zweden), het jonge Stegreif Orchester (Duitsland) en het cabareteske Salut Salon (Duitsland). Andere aanraders zijn de Nacht van het Park en de Kinderproeftuin. Laat je betoveren.

Datum: 21 t/m 23 juni Locatie: Workum (strand) Discipline: actie, muziek en sport

Datum: 29 mei t/m 2 juni Locatie: Oranjewoud Discipline: kunst en muziek Tickets: zie website

CityProms Festival

Oerol

Oerol is al bijna vier decennia vaste prik in het Nederlandse festivalseizoen. Tien dagen lang eet, drink, adem en slaap je als bezoeker theater, dans, kunst en muziek. Op de mooist denkbare locatie - het prachtige Waddeneiland Terschelling - wordt de ware festivalliefhebber tot op het bot verwend. Honderden kunstenaars en artiesten nemen bezit van het eiland. Zij delen hun fascinatie voor het ontembare en alsmaar veranderende natuurschoon met het publiek. Kom het ervaren. Datum: 14 t/m 23 juni Locatie: Terschelling Discipline: beeldende kunst, dans, muziek en theater Tickets: vanaf € 26,-

madnesfestival.nl

Klassieke muziek stoffig? Echt niet! Laat je tijdens CityProms betoveren door de klanken van internationale, nationale en Friese, klassieke topmuzikanten. Na de opening op vrijdagavond met het Noord Nederlands Orkest én een internationale ster staat het centrum van Leeuwarden drie dagen lang in het teken van kwaliteitsmuziek. Er is heel veel te zien, te horen en te beleven. Voor jong en oud. Met of zonder vlinderdas. En het allermooiste is nog wel: alle concerten zijn gratis. Datum: 27 t/m 30 juni Locatie: Leeuwarden Discipline: klassieke muziek

Welcome to The Village

Middenin de zomer, de natuur en het hart van de provincie; Welcome to The Village is al zeven jaar een schot in de roos. Waarom? Omdat het vierdaagse evenement zich manifesteert als een festival pur sang: met muziek, theater, dans, design en discussie. Welcome to The Village schuwt de bijzondere culinaire keuzes niet met ponyburger en sprinkhanenfriet op het menu. Het mooiste festivaldorp van Nederland blijft verrassen. Ook deze zomer. Ben jij erbij? Datum: 18 t/m 21 juli Locatie: Leeuwarden Discipline: food, innovatie, muziek, theater Tickets: vanaf € 50,14

cityproms.nl

oerol.nl

FESTIVALS

Pumptrack, tricking, blokart, powerkite, sup, eFoil, skimboard, zipline. Ben je bekend met deze begrippen? Dan voel je je helemaal thuis op MadNes. Het festival vol actie combineert buitensport met strand en vermaak. Ook de echte muziekliefhebbers komen aan hun trekken met een line-up van 45 bands. Bij Nes op Ameland, met je voeten in de branding en een cocktail in je handen, ervaar je het ware vakantiegevoel. Datum: 5 t/m 7 juli Locatie: Ameland Discipline: muziek, skate, surf Tickets: vanaf €137,50

hooked-event.nl

oranjewoudfestival.nl

MadNes

Into the Grave

Into the Grave is inmiddels niet meer weg te denken uit het centrum van Leeuwarden. Hét metalfestival van het noorden wordt dit jaar voor de negende keer op het Oldehoofsterkerkhof georganiseerd. Met namen als Powerwolf, Antrax, Jiner en Opeth belooft het een stevig feestje te worden. Dit jaar niet twee maar drie dagen lang onbeperkte metal voor de echte liefhebber. Oh ja, de derde dag is gratis. Datum: 9 t/m 11 augustus Locatie: Leeuwarden Discipline: muziek Tickets: vanaf € 33,50 intothegrave.nl

Nachtkijkers Filmfestival

Nachtkijkers Filmfestival staat synoniem aan films kijken in het maanlicht. Geen drive in, maar een sit in. Of nog beter: een kampeer in. Want wie het filmfestival in Heeg bezoekt slaapt op de watersportcamping. Het ontbreekt je aan niets. Je kunt er barbecueën, tafelvoetballen, zonnebaden, zwemmen, dansen, meedoen aan de filmquiz en genieten van optredens. Na zonsondergang vertonen twee grote schermen verschillende films in het thema: #nopressure. Datum: 23 t/m 25 augustus Locatie: Heeg Discipline: films, muziek Tickets: vanaf € 30,nachtkijkersfilmfestival.nl

Psy-Fi festival

Psy-Fi is hard op weg om een van de grootste Psy-Trance festivals van Europa te worden. Ervaar de muziek, bewonder de kunst, ontmoet mensen uit de hele wereld en ga helemaal op in de prachtige natuur van de Groene Ster. Zo’n 15.000 bezoekers uit 114 landen vormen hier vijf dagen lang een kleurrijke gemeenschap. Dompel je onder in deze wondere wereld vol love & light met alle ruimte voor bijzondere ontmoetingen en persoonlijke groei. Datum: 28 augustus t/m 1 september Locatie: Leeuwarden Discipline: food, kunst, muziek, yoga Tickets: vanaf € 105,11 psy-fi.nl

Into the Great Wide Open

Verrassende randprogrammering, beeldende kunst, film, uitdagende kinderactiviteiten en voldoende rust. Into The Great Wide Open is er voor de fans van goede alternatieve popmuziek. Met zee en strand als natuurlijke dranghekken is dit festival de ultieme plek om te ontspannen en onthaasten. Waddeneiland Vlieland legt vier dagen lang de loper uit: voor de liefhebber van kampvuurliedjes onder de sterrenhemel en een heleboel meer. Datum: 29 augustus t/m 1 september Locatie: Vlieland Discipline: film, kunst, muziek Tickets: vanaf € 153,intothegreatwideopen.nl

welcometothevillage.nl

8

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028

FESTIVALS

9

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028


Iconen van het Noorden Datum: t/m 3 november 2019 Locatie: Museum Dr8888, Drachten Museum Dr8888 presenteert de wisseltentoonstellingen Iconen van het Noorden. Letterlust (maart/mei) geeft vorm aan typografie, met Wanderlust (juni/juli) reis je door een wereld van topografie en Beeldlust (augustus/oktober) pleziert je ogen met beeldhouwkunst in de klassieke traditie. museumdrachten.nl

Fryske musea: van vikingen en sterrenstelsel tot schilderkunst

Éric Van Hove – Fenduq Datum: t/m 5 januari 2020 Locatie: Fries Museum, Leeuwarden Glanzend hout, blinkend koper, geslepen parelmoer. De ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove (Algerije) bestaan uit een mix van materialen. Met de hand nagemaakt zijn de stukken een knap staaltje werk. friesmuseum.nl

Dat Leeuwarden-Fryslân vorig jaar Culturele Hoofdstad van Europa was, hebben we geweten. Niet alleen het enorme evenementen programma, maar ook de verrassende tentoonstellingen trokken busladingen bezoekers. Rijen dik stonden mensen te wachten om een glimp van onze Friese schatten op te vangen. Denk alleen al aan de spraakmakende exposities in het Fries Museum over Alma Tadema, Mata Hari en M.C. Escher. Ook de komende tijd zorgen de musea weer voor ontroering en verwondering. Wij lichten hier alvast een tipje van de sluier op.

Fenduq © foto Fries Museum

Koninklijk Eise Eisinga planetarium © foto Wietze Landman

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Datum: doorlopend Locatie: Franeker In het pittoreske Franeker vind je het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Sterrenkunde en wiskunde waren zijn passies. Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. planetarium-friesland.nl OnderWaterSafari Datum: doorlopend Locatie: Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden Ontdek de onderwaterwereld van Nederland, maar houd daarbij je voeten droog. Stap in en maak een reis van het zoete slootwater naar het zoute water van de Waddenzee en zie wat er allemaal onder de waterspiegel leeft. Tip: reserveer jouw waterreis van tevoren. natuurmuseumfryslan.nl

Ir. D.F. Woudagemaal Datum: doorlopend Locatie: Lemmer Het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld staat in het Friese Lemmer. Het bijna honderd jaar oude UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal wordt bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Het gemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum en is meerdere malen genomineerd als leukste uitje van Fryslân. Een indrukwekkende beleving voor jong en oud! Kom eens langs en kijk hoe wij in Fryslân droge voeten houden. woudagemaal.nl Afsluitdijk Wadden Center Datum: doorlopend Locatie: Kornwerderzand Vlakbij de Afsluitdijk vind je het Wadden Center. Hier leer je van alles over UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, Dutch Delta Design, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk. In het Wadden Center kun

Een geschenk uit de hemel Datum: t/m 6 januari 2020 Locatie: Jopie Huisman Museum, Workum De meesterschilder Jopie Huisman noemde zijn ouders ‘een geschenk uit de hemel’. Naast de portretten van Jopie’s ouders zijn hier ook de vaders en moeders te zien van acht hedendaagse Friese kunstenaars. jopiehuismanmuseum.nl

je dagelijks terecht tussen 11:00 en 18:00 uur en vind je onder andere een interactieve beleefexpositie met als hoofdthema het leven van de Nederlanders in de delta. Ook voor kinderen valt hier van alles te beleven.. afsluitdijkwaddencenter.nl Aan het Friese eind van de Afsluitdijk, in Kornwerderzand, vind je ook het Kazemattenmusuem. Duik de bunkers in en ontdek hoe daar tijdens de Tweede Wereldoorlog weerstand geboden werd. kazemattenmuseum.nl Bij Escher thuis Datum: doorlopend Locatie: Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden In 1898 werd de wereldberoemde graficus M.C. Escher geboren in ús Ljouwert. Het huidige Keramiekmuseum Princessehof was, naast het voormalige stadspaleis, zijn geboortehuis. In de kelder van het museum is de intieme expositie ‘Bij Escher thuis’. princessehof.nl

Jaap Min © foto Museum Belverdere

Houd van Hout Datum: t/m 28 maart 2020 Locatie: Museum en Werkplaats Houtstad, IJlst Wat gebeurt er met hout wanneer je het bewerkt met een kettingzaag of slijptol? Deze expositie bestaat uit werken van verschillende kunstenaars. Bekijk en verwonder je over de uiteenlopende vormen van houtbewerking op deze bijzondere plek, waar de historie van houthandel en scheepsbouw samenkomen. museumhoutstadijlst.nl

Keramiek Museum Princessehof © foto Ruben van Vliet

Jaap Min Datum: 31 mei t/m 22 september Locatie: Museum Belvédère, Oranjewoud De stijl van expressionist Jaap Min (1914-1987) valt op door het gebruik van zware kleuren en grove lijnen in landschappen, stillevens en portret. De zorgvuldig uitgekozen collectie in Museum Belvédère laat de eigenzinnige kunstenaar in al zijn glorie zien. museumbelvedere.nl Gezonken schatten Datum: 7 september t/m 28 juni 2020 Locatie: Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden Keramiek gevonden in scheepswrakken. Ontdek de fascinerende verhalen over de Maritieme Zijderoute, een verborgen wereld van internationale handel, aan de hand van de keramische schatten. princessehof.nl Wij vikingen! Datum: 19 oktober t/m 15 maart 2020 Locatie: Fries Museum, Leeuwarden Wist jij dat ‘vikingen’ eigenlijk een werkwoord was? Wat het woord betekent en nog veel meer over de cultuur die vroeger in het noordzeegebied heerste, kom je te weten tijdens een spannende tocht door het museum. friesmuseum.nl 100 jaar Bauhaus Datum: 17 november t/m 15 maart 2020 Locatie: Museum Dr8888, Drachten Het is feest! Museum Dr8888 viert vanaf het najaar 100 jaar Bauhaus (1919-2019). Maak kennis met de invloed van Theo van Doesburg en De Stijl, met Drachten en het Van Doesburg-Rinsemahuis in de hoofdrol. Je bent van harte uitgenodigd om mee te vieren. museumdrachten.nl Dit is een kleine greep uit de meer dan honderd musea die Fryslân rijk is. Kijk voor meer inspiratie op LF2028.eu.

Afsluitdijk Wadden Center © foto Ruben van Vliet

MUSEA

10

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028

MUSEA

11

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028


Leen een Fries

Er is nog veel meer

Leen een Fries en kom op onbekende plekken, leer nieuwe dingen en luister naar de meest bijzondere verhalen. Hier draait het om ontmoetingen. Persoonlijk, kleinschalig en laagdrempelig. Je kunt Friezen voor van alles lenen. Van een rondleiding door een historisch gebouw of een prachtige natuurwandeling tot een sportactiviteit of gezellig een heerlijk kopje koffie drinken. Handig: de leen-Friezen spreken vaak meerdere talen.

Van kunstroutes tot festivals. Van internationale producties tot eigenzinnige mienskipsprojecten. In Fryslân beleef je het allemaal! November koud, nat en ongezellig? Niet in Leeuwarden! Op de drempel van een nieuw jaar gaan in de Friese hoofdstad nog één keer alle remmen los. November is namelijk festivalmaand. Met films, podium- en beeldende kunst als belangrijkste ingrediënten. Warm jezelf alvast op en ontdek wat er te doen is in november.

We geven je graag een glimps van wat het diverse culturele programma van 2019 te bieden heeft. Met projecten in de pijplijn en ideeën in het hoofd blijft de agenda groeien. Houd LF2028.eu in de gaten voor een uitgebreid overzicht.

Datum: doorlopend Locatie: Fryslân Discipline: multidisciplinair

Noordelijk Film Festival

leeneenfries.nl

Datum: 6 t/m 10 november Locatie: Stadsschouwburg De Harmonie en filmhuis Slieker In 2019 viert het Noordelijk Film Festival haar veertigste verjaardag. En wie jarig is trakteert: vijf dagen lang kun je je onderdompelen in honderden films afkomstig uit NoordEuropa. Van documentaire tot filmhuisfilm, gemaakt door zowel professionals als amateurs. Je kunt het zo gek niet bedenken of het passeert de revue tijdens het filmfestival. Naast het binge watchen van films, kan de echte filmliefhebber zich verder verdiepen in de filmwereld met workshops, exposities en coachingstrajecten.

© foto Leen een Fries

noordelijkfilmfestival.nl

Explore the North

Datum: 22 t/m 24 november Locatie: Binnenstad Leeuwarden In november vormt Leeuwarden het podium van misschien wel het spannendste festival van het noorden: Explore the North. De historische binnenstad is een speeltuin voor jonge en gevestigde kunstenaars. Dwaal met ze mee in een magische winterwereld. Binnen- en buitenlands talent delen hun verhalen met muziek, literatuur, beeldende kunst en meer. Punkband Pussy Riot neemt je, met muziektheatervoorstelling Riot Days, mee in het persoonlijke verhaal van bandlid Maria Alyokhina over haar protest en gevangenschap. Mis dit niet!

Ook vaste prik in november

Media Art Festival

Expeditie Oerpolder

SILENCE OF THE BEES

Op de fiets of al wandelend van Workum naar het kleine boerendorpje It Heidenskip valt er van alles te ontdekken. Tijdens deze boeiende verhalentocht beleef je een fascinerende wereld vol verhalen, anekdotes, geluiden en beelden van de ‘bewoners’ uit deze oude drassige veenpolder. Expeditie Oerpolder is ongeveer 10 kilometer lang en beschikbaar in de app van izi.TRAVEL, zoekwoord ‘Workum’. Ga je mee op expeditie?

Het zoemt weer in de muziektuin van De Kruidhof, de hortus van Fryslân. Daar staat het Oratorio; een levensgroot sculptuur waar je naar muziek kunt luisteren die door bijen wordt gemaakt. Twee hommelvolkjes hebben inmiddels hun intrek genomen. Hun activiteiten worden omgezet naar geluiden die telkens weer voor verrassende composities zorgen. Tip: op 13 juli, tijdens de Open Imkerijdagen, organiseert De Kruidhof een insectenfestival. Deze dag staat bol van activiteiten rondom bijen en andere insecten.

Oratorio

Datum: doorlopend Locatie: Workum en omgeving Discipline: fiets- en wandelroute, voertaal Nederlands

Het Media Art Festival verrast de bezoeker met jonge, internationale en experimentele kunst. Beleef deze manifestatie, ooit begonnen als ‘kunst met een stekker’, op tal van bijzondere plekken in de binnenstad van Leeuwarden. Expressie, innovatie en performance staan centraal. Dit wil je meemaken!

Datum: t/m 5 oktober Locatie: Buitenpost Discipline: natuur Tickets: vanaf € 3,00

oerpolder.nl © foto Johan Bouwhuis

© foto Silence of the Bees

ParkBOP Noordelijk Film Festival © foto Jantina Talsma.

Stadskas onder de oldehove

Na een succesvol eerste jaar keert de centrale ontmoetingsplek van Explore the North terug. In de kas op het Oldehoofsterkerkhof regel je je tickets, duik je met je neus in de boeken, eet je een hapje, drink je een drankje en laat je je verrassen door een divers programma met lezingen, muziek en meer. explore-the-north.nl Dit is een greep uit het festivalprogramma. Houd de website LF2028.eu in de gaten voor meer informatie en nieuws.

dekruidhof.nl

Kunstroute Tsjûkemar

Talentscouts verzamelen zich op Hemelvaartsdag in Bolsward voor het jaarlijkse ParkBOP. Hier laat nieuw talent zien wat ze in huis hebben. Van pop tot rock en van funk tot soul. Naast een bonte mix van opkomende bands kunnen liefhebbers voor eten terecht bij de vele foodtrucks. Het prachtige Julianapark wordt voor een dag omgetoverd tot festivalterrein voor jong en oud.

Idyllische dorpjes, weids landschap en kleurrijke kunst. Langs het Tjeukemeer vind je het allemaal! Fiets of wandel de 30 kilometer lange kunstroute rondom het meer. Er zijn acht plekken aan de route waar jong en gerenommeerd talent hun kunstwerken laten zien. Geniet, ervaar en laat je inspireren door al het moois dat je ziet.

Datum: 30 mei Locatie: Julianapark, Bolsward Discipline: muziek

Datum: 30 mei t/m 2 juni Locatie: Tjeukemeer Discipline: kunstroute

stichtingbop.nl

detsjukemar.nl © foto ParkBob

© foto Tsjukemar

Woven Skin

Titus - Leven tussen stilte en stress

Explore the North © foto Jeroen Musch

Terug van weggeweest. Het kunstwerk Woven Skin van Claudy Jongstra beleefde in het Culturele Hoofdstadjaar haar wereldpremière in Groningen. Daarna reisde het naar onder andere Palermo en New York. De 3D-sculptuur van zestig schilderachtige composities in vezel, uitgerekt als huiden op een stalen frame, strijkt begin juni in schaapskooi Oan ‘e Wyk in Bakkeveen neer. Naast de expositie kun je aanschuiven tijdens het Diner van de Toekomst en ruik je voor het eerst aan Farm Flower Fragrance: natuurlijke geconcentreerde bloemenparfums, gevat in bijenwas en olie.

Er komt een nieuw theaterspektakel in Dokkum over het leven van Titus Brandsma (1881-1942), de Friese mysticus uit Bolsward. Zijn verzet tegen het Duitse nazisme leidde in de Tweede Wereldoorlog tot zijn dood in concentratiekamp Dachau. Die verzetsrol maakte hem internationaal bekend. Bereid je voor op een meeslepende avond vol dans en muziek; van klassiek tot rock. Datum: 31 mei t/m 10 juni Locatie: Dokkum Discipline: theater, voornamelijk Nederlands gesproken Tickets: € 32,50 Stadskas © foto Explore the North

NOVEMBER FESTIVALMAAND

12

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028

© foto Marit Anker

AGENDA

Datum: 1 t/m 3 juni Locatie: Bakkeveen Discipline: tentoonstelling

titus2019.nl

© foto Jeroen Musch

13

claudyjongstra.com

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028


Kunstweekend BeetsterZwaag

Mar-athon Sneek

Iepen AIR BIOS

De Culturele Hoofdstraat in Beetsterzwaag is een weekend lang het podium voor kunst in het thema natuur. Op 22 en 23 juni exposeren kunstenaars met schilderijen, beelden, glaskunst en foto’s. Geniet van voorstellingen, dans op muziek, kijk naar (natuur)films of kom literair snacken. Kunstweekend Beetsterzwaag is hoe dan ook een feest voor jong en oud.

Sportievelingen opgelet: verleg je grenzen tijdens Mar-athon. In de prachtige omgeving van Sneek zijn op zaterdag verschillende routes te lopen en op zondag te fietsen. Van kleine tot grote bikkels: iedereen kan meedoen. Op zaterdagavond verzamelen wandelaars, hardlopers, fietsers, supporters en muziekliefhebbers op het Martiniplein om samen het Midzo-mar-festival te beleven. Iedereen een winnaar, want gezelligheid kent geen grenzen.

Deze zomer pik je gratis een filmpje mee tijdens de Iepen AIR BIOS. Met eten, muziek en een passend voorprogramma zijn alle ingrediënten aanwezig voor de perfecte zomeravond. Kijk samen met vrienden, buren en mensen die je voor het eerst ontmoet naar films in verschillende talen. Je bent van harte welkom in misschien wel de gezelligste wijken van Leeuwarden. Op 30 en 31 augustus vind je de openluchtbioscoop in HeechterpSchieringen en 6 en 7 september in Bilgaard.

Datum: 22 en 23 juni Locatie: Beetsterzwaag Discipline: kunst

Datum: 22 en 23 juni Locatie: Sneek Discipline: sport en muziek Tickets: zie website

Datum: 30, 31 augustus, 6 en 7 september Locatie: Leeuwarden Discipline: film

mar-athon.com

culturelehoofdstraat.nl

Bourgondisch BeetsterZwaag Het Lycklamapark in Beetsterzwaag is ook dit jaar het podium voor een feestelijk culinair en cultureel festival. Prikkel al je zintuigen met (h)eerlijke foodtrucks, bijzondere wijnen, bekroonde tapbieren, muziek van bands, singer-songwriters en dj’s. Volop entertainment voor jong en oud.

Datum: 7 en 8 september Locatie: Beetsterzwaag Discipline: culinair, muziek bourgondischbeetsterzwaag.nl

iepenup.nl

© foto Monique Verbruggen

© foto Thomas Vaer

LANDSCHAPSSYMFONIE

© foto Jantina Talsma

HET KOLLUMER OPROER

Salomon

de proeve

Datum: 30 juni Locatie: Eastermar Discipline: muziektheater Tickets: € 7,50

Datum: 4 t/m 8 juli Locatie: Kollum Discipline: muziektheater, hoofdzakelijk Nederlands gesproken Tickets: vanaf € 27,-

noardlikefryskewalden.nl

kollumeroproer.nl

Internationaal KamermuZiekfestival Schiermonnikoog

Hongerproces

Altijd al eens een 18e-eeuwse opstand willen meemaken? Dat kan deze zomer in Kollum waar een deel van de vergeten Friese geschiedenis tot leven komt. Beleef het Kollumer Oproer, de opstand van de Oranjegezinde Friezen tegen de Franse overheersers, van dichtbij tijdens dit historische theaterspektakel. Met het dorpscentrum als decor voert het met muziek gevulde theaterstuk je mee naar het revolutionaire jaar 1797.

Elzensingels, dijkswallen en pingo’s. In de Noardlike Fryske Wâlden is het allemaal te vinden. Met een unieke flora en fauna is het de perfecte plek voor een muzikaal sprookje. Op 30 juni brengen de fanfare Joost Wiersma en een gelegenheidskoor een ode aan het gebied. Hoe ervaren de Friezen dit historische landschap? Met de proeve geven de initiatiefnemers alvast een voorproefje van de grote LandschapsSymfonie die volgend jaar plaatsvindt.

© foto bourgondischbeetsterzwaag

1893 | 2019 DOMELA-JAAR

Spoorloos was het. Het script van dit historische toneelstuk dat 73 jaar geleden voor het laatst werd opgevoerd. De nieuwe versie neemt je mee naar de veenopstand van 1893, met een duidelijke knipoog naar onze tijd. Het stuk wordt opgevoerd als eerbetoon aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis die veel betekende voor de veenarbeiders in Appelscha. Domela was de grondlegger van het socialisme en anarchisme in Nederland.

Schiermonnikoog staat zes dagen lang in het teken van muziek en natuur. Meer dan zestig binnen- en buitenlandse musici komen in oktober naar het eiland. Geniet in alle rust van hun oorstrelende muziek. Naast concerten biedt het festival ook masterclasses, lezingen en natuurexcursies.

Datum: 13 t/m 15 september Locatie: Appelscha Tickets: vanaf € 10,Discipline: openluchttheater, Nederlands en Stellingwerfs gesproken

Datum: 28 september t/m 3 oktober Locatie: Schiermonnikoog Discipline: muziek Tickets: n.n.b. schiermonnikoogfestival.nl

hongerproces.nl © foto Landsschapssymfonie

© foto Salomon het Kollumer Oproer

Hjoed yn it park

Open Imkerijdagen

Datum: 13 en 14 juli Locaties: Fryslân Discipline: natuur Tickets: verschilt per locatie

Datum: 13 juli Locatie: Franeker Discipline: muziek

LF2028.eu

hjoedynitpark.nl

© foto Foppe Schut

VHDG / SRV#5

De kleurrijke wereld van de bij staat op instorten. Door een gebrek aan bloemen zien en horen we de vliegende bestuivers steeds minder. Benieuwd hoe jij de bij een handje kunt helpen? Kom naar de Landelijke Open Imkerijdagen. Op 13 en 14 Juli verwelkomen imkers bezoekers in De Kleine Salamander in Fochteloo, Dekemastate in Jelsum en De Kruidhof in Buitenpost. Leer alles over het leven van de bij, de honing die ze produceren, bloemen waar ze dol op zijn en het maken van bijenhotels.

De allereerste editie van muziekfestival Hjoed yn it Park was een succes. En daarom is een herhaling op zijn plaats. Het stadspark van Franeker huisvest dit jaar vier podia met voor ieder wat wils. Van rock tot feestmuziek en van urban tot singer-songwriter. Plof neer op het gras met een lekker hapje in de ene en een verfrissend drankje in de andere hand. Geniet van de relaxte sfeer en dans tot de lichten uitgaan.

Colofon

Kunstinitiatief VHDG reist met een omgebouwde SRV wagen zes weken lang door de provincie. Het reizende atelier, genaamd VHDG/SRV, is een kunstproject waarbij onderweg nieuwe kunst gemaakt wordt. Dit gebeurd samen met - of geïnspireerd door - de lokale bevolking en omgeving. De resultaten worden gepresenteerd in Kunstruimte H47 te Leeuwarden.

Verschijningsdatum 29 mei 2019

Datum: 26 oktober t/m 16 november, woensdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur Locatie: Leeuwarden Discipline: tentoonstelling

Redactie Radboud Droog, Ida Heslinga, Wypkje Hettinga, Kirsten Huizenga, Johannes Keekstra, Marco van der Meer, Haike Visscher, Yael Water

Oplage 25.000 exemplaren Eindredactie Radboud Droog, Johannes Keekstra, Lieuwe Krol, Yael Water

voorheendegemeente.nl © foto Silence of the Bees

© foto Hjoed yn it Park

Rrrollend Leeuwarden

© foto Heleen Haijtema

Open Stal

Kunstmaand Ameland

Ook dit jaar staat Oldeberkoop vier weken lang in het teken van kunst. Voor de 48ste keer is het dorp het toneel voor de oudste kunstroute van Nederland: Open Stal. Van schilderijen en tekeningen tot keramiek en multimedia projecten. Rondom het thema ‘De mens wikt…’ is werk van diverse (inter) nationale kunstenaars te zien. Met twintig bijzondere binnen- en buitenlocaties blijf je je verbazen.

Uitwaaien aan zee en genieten van kunst. Klinkt dat als muziek in je oren? Dan is Kunstmaand Ameland een uitkomst. Meer dan honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren in november met het thema ‘kunst in beweging’. Op bijzondere locaties op het hele eiland bekijk je overdag kunst en geniet je ‘s avonds van poëzie of muziek. Er is zoveel te zien, je blijft in beweging. Net als de kunst.

Datum: 28 t/m 30 juni Locatie: Leeuwarden Discipline: foodtruck

Datum: 20 juli t/m 18 augustus Locatie: Oldeberkoop Discipline: kunstroute Tickets: € 3,- | kinderen t/m 14 jaar vrij toegankelijk

Datum: 1 t/m 30 november Locatie: Ameland Discipline: kunst Tickets: n.n.b.

rrrollend.nl

openstal.nl

kunstmaandameland.com

Heerlijk eten, speciale biertjes, lekkere wijn en relaxte muziek. Wat wil je nog meer? Het leukste foodfestival van Nederland komt eind juni naar de Friese hoofdstad. Tijdens Rrrollend Leeuwarden laat je je smaakpapillen verwennen. Aan de voet van de scheve Oldehove is er voor ieder wat wils.

© foto Marit Anker

AGENDA

© foto Hongerproces

© foto Open Stal

14

AGENDA - COLOFON

Drukwerk NDC mediagroep Disclaimer In samenwerking met de verschillende projecten hebben we geprobeerd de informatie zo volledig mogelijk te melden. Ondanks de zorg en aandacht die hieraan besteed is, kan informatie, zoals ticketprijzen en data, veranderen. Wij raden aan om altijd de website van de projecten te raadplegen voor de meest actuele informatie. We hebben geprobeerd alle namen van de fotografen te noemen bij de foto’s waar copyright op berust. Mochten we toch iemand over het hoofd gezien hebben vanwege de grote hoeveelheid foto’s, hierbij onze excuses.

Leeuwarden-Fryslân 2028 Wissesdwinger 1-106 8911 ER Leeuwarden +31 (0) 58 751 2018 info@lf2028.eu LF2028.eu

© foto Björn Carlèn

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028

Vormgeving Danny Knopf

15

LEEUWARDEN-FRYSLÂN 2028


Schiermonnikoog Ameland

Terschelling

Anjum

Holwerd Dokkum

Hallum

Kollum

Vlieland

Buitenpost

Harlingen

Jelsum

Franeker

Leeuwarden Eastermar Drachten

Kornwerderzand

Bolsward

Bakkeveen

Beetsterzwaag

Sneek Workum IJlst

Fochteloo

Heeg

Oranjewoud

Hindeloopen Stavoren

Sloten

15

Hallum

2

2

Harlingen

4

Appelscha

15

Heeg

9

Bakkeveen

13

Hindeloopen

4

Beetsterzwaag

14 15

Holwerd

2

Bolsward

4

IJlst

4

Buitenpost

13 14

Jelsum

Dokkum

4

5

7

Drachten

2

9

11

Eastermar

14

Franeker

4

Fochteloo

14

9

Anjum

5

5

13

9

10 14

13

Appelscha

Tjeukemeer Lemmer

Ameland

Oldeberkoop

Spanga

Lemmer

10

Oldeberkoop

14

Oranjewoud

8

Schiermonnikoog

15

Sloten

4

5

Sneek

4

5

14

Spanga

6

Kollum

14

Stavoren

4

Kornwerderzand

10

Terschelling

8

Leeuwarden

3

Tjeukemeer

13

Vlieland

9

Workum

4

5

7

5

5

4

11

5

6

7

11

6 14

5

5

8 10 13


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.