Page 1

KIES VOOR WERK IN DE TECHNIEK!

K C CHE

ISCHE

HN C TE RIJVEN D E B JOUW IN G IN V E MG

O

POWERED BY VRAAG&AANBOD IN SAMENWERKING MET TECHWISE / PCPT

# REGIO OOST

2019 - 2020

VAN

E I D S ROBOT TEN ET Z E T K FI A F KOT KLEDING GEMA TO P E O VAN P WAT MAAK JE ME NO U?


open dagen za 30 nov 2019 open zaterdag Weet jij het al? Bekijk je opleiding

vr 24 + za 25 jan 2020 open dagen Wat past bij jou? Ontdek het mbo

do 12 mrt 2020 inloopavond Twijfel je nog? Kies je opleiding

Weten welke open dag(en) jij kunt bezoeken om de juiste opleidingskeuze te maken?

Check de site en meld je aan!

rocvantwente.nl/opendagen

ONTWIKKEL

JE T-Skills Een baan met veel afwisseling en uitdaging? Eentje waarbij je je handen kunt laten wapperen en ook nog eens goed verdient? Is dat iets voor jou? Blader dan dit magazine eens door. Je ontdekt dan wat werken in de technische sector allemaal biedt. Hoe je kunt creĂŤren en uitvinden, welke bedrijven in jouw regio actief zijn en hoe je zelf kunt snuffelen aan een droombaan.

INHOUD

Effe checken De wereld van techniek Bits & pieces Lisa last de boel aan elkaar Test: past techniek bij jou? Wat doet een CNC-verspaner? Neem een kijkje in de praktijk Leerlingen over hun opleiding Cynthia maakt instrumentjes T-Topper: kleding van poep Vakmensen gezocht! Jolande en Jorin maken het glad Stagefacts Achter de schermen bij een bedrijf Mooi wark! Wat moet je met PIE? T-Topper met telefoons Bits & pieces Aan de slag op zaterdag Stageprikbord Mbo en nu?

4 6 10 12 14 16 18 20 24 26 27 30 32 34 36 38 39 40 42 44 50 3


ZIT JE OP HET VMBO?

MOET JE STRAKS EEN PROFIEL KIEZEN OF OP STAGE?

DENK DAN EENS AAN TECHNIEK!

ZIT JE OP HET MBO?

DENK DAN EENS AAN EEN ! F J I R D E B L E E I R T INDUS

WAAROM ? en en werk je Ben je nieuwsgierig, onderzoek je graag ding in de technische het liefst met je handen? Dan past werken heden zijn eindeloos. industrie vast en zeker bij je. De mogelijk chipjes tot het Van het in elkaar priegelen van piepkleine voor een schip. vervaardigen van een ijzersterke schroef een transportroute. Van werken met robots tot het plannen van sdraden trekken, Wil je een hijskraan besturen, elektriciteit rk maken? metselen, lassen, ontwerpen of plaatwe de techniek. Dit alles en nog veel meer kun je doen in

4

GA JE STRAKS OP ZOEK NAAR EEN STAGEPLEK OF EEN BAAN?

JA MAAR

WAAROM?

OMDAT ER VEEL WERK IS VOOR TECHNISCHE VAKMEN SEN EN JE DUS GEMAKKELIJK EEN BAA N KUNT VINDEN DIE BIJ JE PAST.

DAAROM!

5


Procestechniek Ja, boeien! Maar wat moet jij daar nou

mee? Nou, je MOET er niets mee, maar je KUNT er wel een hoop mee. Er is namelijk volop werk te vinden in de techniek. En er zijn nu en in de toekomst een hoop nieuwe mensen nodig die in de techniek willen werken. En er is van alles te kiezen. Kijk maar naar deze voorbeelden.

Voedingsmiddelentechnologie

TECHNIEK IS

ROBOTS DIE BLOEMEN KWEKEN

Tom werkt in een bloemenkwekerij. Hij zit daar niet met zijn handen in de aarde, maar hij onderhoudt machines en robots . Bijna alles in de tuinbouw is geautomatiseerd. Monteurs als Tom zorgen ervoor dat de lopende banden blijven lopen en storingen worden opgelost. Er is veel vraag naar mensen die mee kunnen denken over hoe je machines en robots nóg handiger kunt inzetten.

OVERAL

Techniek? Dat is toch alles met een stekker eraan? Klopt! Maar het is nog zoveel meer. Je wordt letterlijk omringd door techniek. s’ Morgens word je gewekt door je telefoon, je staat op en neemt een douche, je trekt je kleren aan en gaat eten, je pakt de fiets en gaat de deur uit. Voor je buiten bent, heb je al te maken gehad met allerlei vormen van techniek.

Metaaltechniek Installatietechniek

KLUSSEN IN DE CONCERTHAL

Informatietechnologie 6

Roxanne werkt in één van de grootste concerthallen van Nederland. Hier hebben ze alles voor het organiseren van Grote evenementen . Alle voorzieningen in het gebouw moeten natuurlijk goed werken. Als er iets kapot is, gaat Roxanne erop af. Zo kan de band vanavond zorgeloos rocken .

7


KAAS SNIJDEN OP DE SLIMSTE MANIER

MOOIE EN SNELLERE FIETSEN

Lisa is technisch ontwerper bij een grote fietsfabrikant. Ze denkt niet alleen na over hoe de fietsen zelf kunnen worden verbeterd, maar ook hoe het Maakproces beter kan. De fietsen worden lichter, de banden sterker. En er komen natuurlijk steeds meer E-bikes . Lisa werkt het liefst aan een fiets die qua design en techniek aansluit bij de trends van nu.

Sophie is werkvoorbereider in een bedrijf dat kaas

snijdt en verpakt .

Ze houdt de ontwikkelingen op het gebied van machines goed in de gaten. Als er een nieuwe machine is die beter geschikt lijkt voor de productie, onderzoekt Sophie of dat ook echt een verbetering is voor het bedrijf. Ze heeft dus lekker veel technische kennis.

ZORGEN VOOR EEN FIJN KLIMAAT

Daan en Bryan vinden het vooral leuk om samen te werken aan projecten. Ze zijn in dienst van een bedrijf dat zorgt voor de klimaatbeheersing in gebouwen. Ze zorgen er dus voor dat het niet te warm, te koud of te vochtig is. Hun bedrijf is gespecialiseerd in duurzaamheid . Hoe kun je met zo weinig mogelijk energie het klimaat in een gebouw goed houden?

IN EN ONDER DE VRACHTWAGEN

Leroy werkt bij een bedrijf dat vrachtwagens en grondverzetmachines verhuurt. Het bedrijf wil de wagens steeds verbeteren zodat ze minder C02 uitstoten . Dat vindt Leroy tof! Ook houdt hij van de afwisseling in zijn werk: de ene dag bestuurt hij een machine en helpt hij een weg ophogen, de andere dag sleutelt hij aan de wagens.

Ryan maakt rolstoelen op maat. Het gaafste vindt hij dat hij met zijn technische kennis mensen kan helpen om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Er is geen stoel hetzelfde, dus er is altijd een nieuwe uitdaging . Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen die rolstoelen kunnen verbeteren, dus Ryan hoeft zich nooit te vervelen. 8

Foto's: techniekbeeldbank.nu

MENSEN HELPEN MET TECHNIEK

9


GAMES EN GEWELD

Foto: Jan Knippers

Een koffiezetapparaat, maar dan nét even anders. In Japan serveert een robotarm de koffie in een café in Tokio. Zo heb je dus geen menselijke barista meer nodig! De robot kan ook praten en zo de wensen van de koffiedrinker vervullen.

REDDING MET ROBOTS SPINNEN SNEEUWKANONNEN CONSTRUCTIE

Op vernuftige wijze maken de robots van dit Duitse bouwbedrijf een web van koolstof- en glasvezels. Daarmee bouwen ze de dragers voor het dak van een groot paviljoen. Slimme rekenprogramma’s zorgen ervoor dat er nergens overbodige materialen worden gebruikt. Bovendien is de constructie een kunstwerk op zich! In 2018 waren er gemiddeld

71.600 vacatures voor technische beroepen. BRON: UWV

10

Duitse onderzoekers slaan alarm: De ijskap in West-Antarctica smelt in rap tempo. Grote hoeveelheden gletsjerijs verdwijnen in zee. De oplossing volgens hen: een flinke laag sneeuw opspuiten. Zo zou de kap gestabiliseerd kunnen worden. Schieten maar!

NIET ZONDER ZAND

Oké, wij vonden het ook raar: blijkbaar dreigt er een tekort aan zand! Nou wordt zand voor van alles gebruikt. Het zit in glas, cement en beton en ook in de chips van computers. En we gebruiken er meer van dan de rivieren aanvoeren. We moeten dus zuiniger aan gaan doen.

GROENTE ONDER FOLIE WerkloosheId gemIddeld:

4,8 %

I,2 mIljoen nederlanders werken In een

technisch beroep. BRON: UWV

Wetenschappers zijn er maar druk mee: Hoe maken we Mars tot een leefbare planeet? Een nieuw plan is om een groentetuin te maken met een ultra-licht schild erboven, dat de gewassen beschermt tegen uv-straling. Met deze superfolie komt leven in de ruimte weer een stapje dichterbij.

Foto: RENS original sneakers

STRAFFE BAK

Er is nogal eens gedoe over: word je van gamen gewelddadig? Er zijn zelfs politici die spellen als Call of Duty willen verbieden. Toch blijkt uit heel veel verschillende onderzoeken dat er geen verband is tussen agressie en gamen. Er is zelfs een criminoloog die stelt dat de daling van het aantal moorden in Nederland komt omdat potentiële daders te druk zijn met computeren…

WerkloosheId technIcI:

3,1 % Bron: cBs

SCHOENEN VAN RESTEN De koffieresten van 21 kopjes koffie en zes plastic flessen vormen deze hippe schoenen. De makers willen graag een duurzamer alternatief dan milieuvervuilend leer. De bestanddelen van de koffie zorgen ervoor dat geurtjes worden tegengegaan. Handig!

11


“IK K A A M I ETS VAN ” ! S T NI E 12

Lisa Butter is lasser. Ze verbindt verschillende delen m etaal door ze aan elkaar te laten smelten. Zo maakt ze de meest uiteenlopende producten. Van sierlijke , design-tafelpoten tot enorme opslagtanks vo or de voedingsindustrie.

Overdag maakt Lisa producten van roestvrij staal en aluminium voor het bedrijf waarvoor ze werkt. Maar ook in haar vrije tijd staat ze geregeld achter de lastafel en ontwerpt en maakt ze dingen voor in haar nieuwe huis. “Op het moment ben ik bezig met een groot bbq-rooster,” vertelt Lisa terwijl ze haar roze, custom-made lashelm afzet. “Dan kunnen we straks lekker met de hele familie barbecueën!”

BEST EEN BEETJE TROTS!

“Wat ik zo leuk vindt aan dit beroep, is dat je van niets iets maakt,” vertelt Lisa enthousiast. “Ik krijg een tekening van de werkplaatschef en ik ben vervolgens bij het hele maakproces betrokken. Dat is elke keer weer anders. Ik moet het materiaal voorbereiden, lassen, boren, zetten, afwerken. De uitdaging zit hem in het op tijd afleveren van een mooi product. Als dat is gelukt, ben ik altijd best wel een beetje trots!”

NIET STILZITTEN

Het was voor Lisa logisch om te kiezen voor een carrière als lasser. “Ik zit niet graag stil en vond op school alleen de praktische vakken interessant,” legt ze uit. “Bovendien wist ik al op jonge leeftijd dat ik lassen leuk vond. Mijn vader was ook lasser en die nam me overal mee naartoe. Anders dan mijn broer, die absoluut niet de techniek in wilde, vond ik dat heerlijk.”

AANRADER

Lisa zou andere mensen zeker aanraden om voor lassen te kiezen. “Het is een prachtig vak met veel doorgroeimogelijkheden. Ik word overal met open armen ontvangen en het is fijn samenwerken met mannen. En dat ik op mijn werk een overall aan heb, vind ik eigenlijk wel lekker. Ik hoef niet na te denken over wat ik aantrek en het is extra leuk om in het weekend mijn sieraden om te hangen en mijn haar los te gooien.”

Interview: TechniekTalent.nu Foto: Daan Oskam

Lisa is lasser

13


k e i n h tec BIJJOU? PAST

Ja, je wilt misschien wel wat doen in de techniek. Maar past dat eigenlijk wel bij jou? Deze test helpt je je richting te bepalen. Kruis de antwoorden aan die het beste bij jou passen.

14

Welke onderwerpen vind je interessant? Apparaten, gereedschap en zoeken naar oplossingen. Het milieu, gezondheid en mensen helpen. Kunst, talen en rechten. Handel, grote bedrijven en economie.

Informatie over hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze werken. Verhalen over hoe techniek mensen of het milieu helpt. Info over de nieuwste technische snufjes. Ik vind dit helemaal niet interessant.

Welke toekomst past het beste bij jou? Het lijkt me leuk om in de techniek te werken en mooie dingen te maken. Ik wil in de techniek werken, als ik dan een goede baan heb. Ik wil in de techniek werken, als ik dan iets kan betekenen voor anderen. Ik wil absoluut geen baan in de techniek.

Wat vind jij belangrijk in een baan? Ik wil mensen helpen en de wereld verbeteren. Ik hoef niet per se veel te verdienen. Ik wil een belangrijke baan waarmee ik veel geld verdien. Ik wil met mensen werken en ik heb het liefst zo min mogelijk met techniek te maken. Ik wil een baan die me uitdaagt om mooie en nuttige dingen te maken.

UITSLAG Kijk naar de symbolen die bij de antwoorden staan die je hebt gekozen. Welk symbool heb je het meest?

Wat zie je graag op een website over technische nieuWtjes?

je laat je telefoon vallen. pats! scherm kapot. wat doe je? Ik doe niks. Ik kan de telefoon zo ook nog wel gebruiken. Ik bestel een nieuw scherm en repareer hem zelf. Ik vraag iemand die handig is om ernaar te kijken. Misschien kunnen we het samen fixen? Ik koop een nieuwe telefoon.

TEST

Wat vind je van schoolvakken als wiskunde, techniek, scheikunde en natuurkunde? Deze vakken vind ik superstom. Ik vind ze wel oké. Het zijn uitdagende vakken en nuttig voor de maatschappij. Deze vakken vind ik juist interessant. Ik volg deze vakken vooral omdat ze misschien goed zijn voor mijn toekomst.

Waar let je op als je een opleiding moet kiezen? Of ik met mijn opleiding een goede baan kan krijgen. Of ik met mijn opleiding een leuke baan kan krijgen, waarbij ik dingen kan maken. Of ik met mijn opleiding met mensen kan gaan werken. Of ik met mijn opleiding van nut kan zijn voor de maatschappij.

MEESTAL

De wereld verbeteren Jij vindt techniek vooral interessant als je het kunt gebruiken om de wereld te verbeteren. Jij bent erg begaan met het milieu, de gezondheidszorg en andere mensen. Veel ontwikkelingen in de techniek zijn erop gericht om mensen of het milieu te helpen. Echt iets voor jou dus!

MEESTAL

Gadget-koning(in) Jij bent dol op allerlei handige apparaten zoals mobieltjes. Je koopt graag gadgets en als ze kapot gaan, is dat een mooie reden om voor een nieuwer type te gaan. Jij wilt graag een goede baan waarmee je veel geld verdient. In de wereld van techniek zijn er voor carrièrejagers zoals jij genoeg mogelijkheden.

MEESTAL

Geboren techneut Jij bent een echte doe-het-zelver. Je wilt graag weten hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze werken. Als er iets stuk gaat, sleutel jij er graag aan. Maak van je hobby je beroep en zoek een baan in de techniek. Uitdagingen genoeg voor iemand als jij!

MEESTAL

Niet jouw ding Techniek en exacte vakken zijn niks voor jou. Jij bent veel meer bezig met andere dingen. Een studie in de techniek is niet echt iets voor jou. Maar natuurlijk kom je er wel je hele leven mee in aanraking. Want techniek is immers overal…

Test: TechniekTalent.nu

15


ER O L V K R E W E D P O K A V CORNÉ LEERDE ZIJN

TIP VAN CORNÉ:

D I A A R D R E V ! K R E W I O O M

“Ik ben praktisch en precies en werken met metaal le ek me wel wat. Ik ging een week stag e lopen bij AFMI Verspanende In dustrie, een metaalbewerking sbedrijf in Hengelo, om te zien of het werk iets voor me was. Na die week bood AFM I me een opleiding aan. Die ka ns heb ik gegrepen!”

Wil je dit werk goed leren, blijf dan steeds kritisch op jezelf. Werk nauwkeurig, maar blijf ook lekker jezelf!

Corné Muller ging aan de slag in een BBL-traject. AFMI betaalde zijn opleiding, plus een vergoeding voor het werk dat hij daar vier dagen in de week deed. In ruim vijf jaar tijd haalde Corné diploma’s voor draaien en frezen op niveau 2, CNC-draaien en CNC-frezen op niveau 3 én verspaningstechnologie op niveau 4. Dankzij al die ervaring is Corné een waardevolle werknemer geworden, die complexe producten kan maken.

“WE KUNNEN HIER VAN IETS RUWS EN ONBEWERKT, IETS HEEL MOOIS EN COMPLEX MAKEN. DAT GEEFT EEN KICK!" “Werken op ‘gewone’ draaibanken is ook leuk, hoor. Maar met de computergestuurde CNC-machines kun je veel complexere producten maken. Het is leuk dat je steeds weer moet uitdokteren wat de beste aanpak is. Dat houdt je scherp en het werk interessant. En ja… soms lukt het niet en gaat er iets kapot. Natuurlijk is dat balen, maar je leert wel heel snel hoe je het de volgende keer beter kunt doen!”

16

Voor elk product dat hij moet maken, bedenkt Corné een nieuw plan. Hoe kan hij het beste en het meest efficiënt aan de slag?

CHECK DIT! Wil je ook weleens snuffelen aan het werk bij AFMI? Je kunt hier leren CNC-frezen, -draaien en -slijpen. Op het prikbord achterin dit magazine staat meer info.

Foto: Gijs van Ouwerkerk

“Ik werk met een draaibank die door de computer wordt gestuurd. Het ruwe materiaal positioneer en klem ik in de machine. Ik kies de beitels die het meest geschikt zijn voor de bewerking en het metaal moeten verspanen. Die informatie haal ik uit de geleidekaart en de werktekening die ik krijg. Dan stel ik de computer in. Elke rand en uitsparing die gemaakt moet worden, komt in de computer. Dan gaat de machine draaien en wordt het metaal verspaand.”

17


NEEM STAGE OP HET VMBO EEN KIJKJE IN DE PRAKTIJK

Weet je wat gek is? Een stage is GEEN verplicht onderdeel van een vmbo-opleiding. Toch ga je op veel scholen wel een tijdje stage lopen in een bedrijf. Maar goed ook, want hoe weet je anders of je straks ook echt wilt doen waarvoor je nu leert?

HOE KOM JE AAN EEN STAGEPLAATS? Vaak helpt de school bij het zoeken naar een stageplaats. Soms moet je het zelf doen en een bedrijf zoeken waar je wat meer over wilt weten of waar je graag aan de slag wilt. Ook op internet kun je stageplekken vinden en op het prikbord achterin T-Skills natuurlijk.

JE HEBT VERSCHILLENDE SOORTEN STAGES: SNUFFELSTAGE

Dit is een korte stage waarbij je kennis maakt met een bedrijf. Je krijgt een kijkje achter de schermen. Je gaat niet echt aan het werk, maar kunt ontdekken wat verschillende werknemers doen en vragen hoe ze hun werk vinden.

ARBEIDSORIËNTERENDE STAGE

Bij deze stage kun je echt ervaren hoe het is om te werken in een bedrijf. Je hoeft niet alles te leren over een bepaald vak, maar je kunt ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toegaat. Je wordt geholpen door een stagebegeleider van het bedrijf.

BEROEPSVOORBEREIDENDE STAGE

Bij deze stage ga je echt aan de slag. Je doet werkzaamheden die je op school hebt geleerd. Tegelijkertijd kun je ervaren hoe is het om te werken in een bedrijf. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Zo kom je erachter of dit echt iets voor je is.

LEERWERKTRAJECT (BBL)

In het derde en vierde jaar van het vmbo kun je vaak kiezen voor een leerwerktraject. Je gaat dan minder dagen naar school en werkt op de andere dagen in een bedrijf. De school bepaalt welke werkzaamheden je daar doet, zodat dit goed aansluit op je opleiding.

18

19


n e er L Het lijkt je best wel wat: iets technisch leren. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je zijn? TechWise Twente biedt mbo-opleidingen die je klaarstomen voor de toekomst. Niet alleen in de schoolbanken, maar vooral ook in de praktijk. Deze leerlingen vertellen over hun ervaring.

EN WIE BEN JIJ?

Marjolein Lensink, 17 jaar.

EN WIE BEN JIJ?

Daniël van Voorthuizen, 20 jaar.

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE?

Met deze opleiding ga ik dieper op bepaalde onderwerpen in die heel erg belangrijk zijn. Ook zijn de lessen zo gemaakt dat deze OP WELKE OPLEIDING ZIT JE? met de tijd mee gaan. Doordat je bepaalde stof hebt gehad, ga STODT in Hengelo. Ik ben mijn opleiding CNC-Verspaning op niveau je anders kijken naar bijvoorbeeld een proces. Je komt er achter 3 gestart bij REMO West-Twente. De eerste twee jaar dat er veel meer mogelijk is dan dat er is bijgebracht. En dat is van die opleiding heb ik gevolgd in het Praktijkcentrum van REMO natuurlijk de bedoeling van leren… en het laatste jaar heb ik afgerond bij STODT. WORDT DIT JE TOEKOMST? Dat weet ik nog niet. Deze richting van techniek vind ik erg interesWAT LEER JE DAAR? sant en ik wil ook na deze opleiding nog doorgaan met leren. Ik Verspaningstechnoloog niveau 4. wil graag steeds verder groeien in het bedrijf en me constant meer ontwikkelen. We zullen wel zien waar dat eindigt!

REMO in Rijssen.

WAT LEER JE DAAR?

Elektrotechniek. Ik ben nog maar net begonnen, dus ik oefen nu op school met basisschakelingen, buisjes buigen en gereedschapskennis. Zodra je dat onder de knie hebt, kun je aan de slag bij een stagebedrijf en ga je drie dagen werken.

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT?

Dat je er ook echt iets aan hebt in de praktijk. Ik heb deze zomer samen met mijn vader een tuinhuisje gebouwd. We hebben alle elektra zelf aangelegd. Het is toch handig als je dat kan?

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT?

WAAR GA JE WERKEN?

Wat het zo mooi maakt, is dat ik zowel met mijn handen als met computers mag werken. Door technische ontwikkelingen verandert het vak voortdurend waardoor je nooit op één punt blijft hangen.

Ik kan gaan werken bij Van Dam, een groot installatiebedrijf dat voor de elektra en het loodgieterswerk zorgt bij grote bouwprojecten. Ik heb daar al een half jaar stage gelopen voor ik deze opleiding begon. Zo kon ik ontdekken of ik dat leuk vond: ja dus! Het is erg gezellig om in een team te werken.

WAAR WERK JE?

Ik werk bij R.M. Precision, een toeleverancier van hoogwaardige fijnmechanische producten voor onderdelen, modules en eindproducten, gespecialiseerd in CNC-draaien en -frezen. Ik ben begonnen met het programmeren van eenvoudige werkstukken, maar inmiddels sta ik al aan de machines voor vijfvlaks bewerkingen. Ik mag bij R.M. Precision alles doen. Echt supermooi!

20

Tip

VAN MARJOLEIN:

Ga vooral een opleiding doen waarbij je iets leert wat je écht leuk vindt.

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

Het is leuk om dingen te leren die ik de volgende dag bij Van Dam meteen kan gaan uitproberen. Ik vond het altijd al leuk om dingen uit elkaar te halen. Nu heb ik er ook nog wat aan!

WORDT DIT JE TOEKOMST?

Ja hoor. Ik wil graag de bouw op. De mentaliteit is goed en de sfeer is leuk. Daar ben ik prima op mijn plek. 21


EN WIE BEN JIJ? Jelle Knoef, 17 jaar.

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE? ROC van Twente in Hengelo.

WAT LEER JE DAAR?

Precisietechniek. Daarmee kun je twee kanten op: researchinstrumentenmaker worden of verspaningstechnoloog. Een instrumentenmaker maakt gereedschappen die worden gebruikt bij onderzoek of bouwt prototypes van machines. Een verspaningstechnoloog denkt na over hoe je een productieproces zo kunt maken dat het 24/7 draait, bijvoorbeeld met robots. De eerste twee jaar zijn voor iedereen hetzelfde. Je leert vooral heel precies werken. Bijvoorbeeld hoe je met machines onderdelen uit verschillende materialen kunt frezen, draaien en boren. Daarna kies je een richting.

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT?

Ik zit nu in het derde jaar. In het tweede leerjaar hebben we als eindproject een bieropener gemaakt. Het idee daarvoor had ik zelf bedacht. Het is gaaf als je iets bedenkt wat je dan ook echt kunt maken. En dat het dan werkt, natuurlijk!

WAAR WERK JE?

Nog nergens. Het eerste jaar is alleen op school: drie dagen theorie en twee dagen praktijklessen. In het tweede leerjaar heb ik 9 weken stage gelopen. Ik zit nu in het derde leerjaar en loop 20 weken stage.

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE? SMEOT in Hengelo.

WAT LEER JE DAAR?

Plaat- en constructietechnologie. Dat is een nieuwe opleiding die dit jaar start. Ik heb al twee jaar constructie staalbouwen gedaan op de SMEOT en dit is een vervolgopleiding op niveau 4.

22

REMO in Rijssen.

WAT LEER JE DAAR?

Mechatronica. Daarmee kun je monteur van machines worden. Ik zit nu het tweede jaar.

Deze opleiding duurt vier jaar, dus ik heb nog even te gaan. Maar researchinstrumenten maken lijkt me leuk. Die kant wil ik wel op. Eerst maar eens stage lopen. Daar kijk ik wel naar uit!

Roy Bennink, 20 jaar.

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT?

Ik kan het zeker aanraden om de techniek in te gaan. Mijn opleiding is uitdagend en je kunt een leuk zakcentje verdienen!

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE?

WORDT DIT JE TOEKOMST?

EN WIE BEN JIJ?

VAN ROY:

Franck Beltman, 17 jaar.

Dit is een nieuwe opleiding, dus we zitten maar met een stuk of acht leerlingen in de klas. Dat is lekker rustig en je krijgt veel aandacht van de leraren. Al kan dat natuurlijk ook weleens een nadeel zijn… De praktijklessen vind ik het leukst. Ik werk graag met mijn handen.

Jelle: “Zelf een ontwerp bedenken, dat uitvoeren en dat het dan ook nog werkt. Dat geeft een kick!"

Tip

EN WIE BEN JIJ?

Omdat ik niveau 3 al op zak heb, kan ik nu meteen aan de slag in een bedrijf. Maar met deze extra twee jaar krijg ik de kennis waardoor ik straks niet alleen uit kan voeren wat een ander heeft bedacht, maar ook zelf mee kan denken hoe een constructie in elkaar moet zitten. Je zit dan tussen de werkvloer en het kantoor in. Dat is een mooie uitdaging!

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT?

Tip

VAN JELLE:

Bij precisietechniek krijg je meer praktijkles dan bij werktuigbouwkunde op het ROC. Dus als je graag aan de slag gaat, is dit veel leuker!

WAAR WERK JE?

Het is van alles wat. Mechatronica is een combinatie van werktuigbouwkunde, elektronica en besturingstechniek. Er zit dus veel afwisseling in.

WAAR WERK JE?

Ik werk bij Voortman Steel Constructions. Daar maken we bewerkingsmachines voor staalbouwers. Het is mooi om samen met je collega’s iets groots neer te zetten: een hele machine met alles erop en eraan.

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

Ik ga twee dagen naar school en ik werk drie dagen bij een bedrijf. Die combinatie is ideaal, want ik werk graag met mijn handen. Ook als ik op school ben, krijg ik de helft van de tijd praktijkles. Dus stilzitten is er niet bij. Ik ben in dienst van school. Ik krijg een salaris én mijn opleiding wordt betaald.

WORDT DIT JE TOEKOMST?

Dat verwacht ik wel. Hopelijk kan ik nog een tijd bij Voortman blijven werken. Maar ze hebben tijd en geld gestoken in mijn opleiding, dus waarom zouden ze dat niet willen?

Tip

VAN FRANCK:

Kom eens langs tijdens een open dag bij REMO. Die zijn een paar keer per jaar. Je kunt dan zelf zien hoe we hier aan de slag gaan.

Ik ben een dag per week op school en de rest van de week werk ik bij Stairway Trappen. Daar maken we trappen en balustrades van staal. Geen standaard werk, maar vaak bijzondere trappen voor bedrijven, showrooms of zelfs een boot.

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

De klassen zijn klein. We hebben niet meer dan twaalf leerlingen per klas. Nu krijg ik meer theorie dan eerst. We leren bijvoorbeeld hoe je machines kunt programmeren, maar ook Engels. Gelukkig is er ook praktijk bij, want ik kan niet lang stilzitten.

WORDT DIT JE TOEKOMST?

Waarom niet? Ik heb het goed naar mijn zin bij Stairway. Ik hoop ooit aan de slag te kunnen als meewerkend voorman. Lekker met mijn handen werken, maar ook meedenken over hoe je iets het beste in elkaar kunt zetten.

Franck: “Na deze opleiding bij REMO heb ik een diploma op niveau 4, een aantal jaar werkervaring én een honderd procent baangarantie. Wat wil je nog meer?” Ontdek wat bij jou past. Bezoek de open dagen van deze opleidingen. Voorin deze T-Skills zie je wanneer de open dagen zijn.

23


en t n e m u r t s in e in le k r e p u s Cynthia maakt

Je moet wel een beetje perfectionistisch zijn!”

TIP VAN CYNTHIA: Wil je een vak als dit goed onder de knie krijgen, gun je zelf dan de tijd om het te leren. Het gaat niet snel, maar als je er gevoel voor hebt wel steeds een beetje beter!

Piepkleine grijpertjes met armpjes die bijna zo dun zijn als een haar. Deze worden gebruikt door oogartsen om operaties uit te voeren. En Cynthia maakt ze. In de fabriek van Ter Hoek Vonkerosie in Rijssen komen de hele dag kleine instrumentjes uit de machines rollen. Elk grijpertje wordt daarna uitgebreid door een microscoop bekeken. Zitten er geen oneffenheden aan, klopt de vorm, werken ze goed? Het mag natuurlijk niet gebeuren dat er tijdens een oogoperatie een deeltje afbreekt!

CYNTHIA ZORGT ERVOOR DAT DEZE MACHINES DAG EN NACHT BLIJVEN DRAAIEN.

Foto: Gijs van Ouwerkerk

VROUWEN ZIJN JUIST HEEL GESCHIKT VOOR DIT NAUWKEURIGE WERK! 24

Hoofd van deze afdeling is Cynthia Kiers. Zij verzorgt niet alleen de planning en het werkrooster: ze moet er vooral voor zorgen dat de machines blijven lopen. “Als er een storing is, moet ik die zo snel mogelijk oplossen. Mijn belangrijkste taak is dat de machines steeds aan de gang zijn. Soms sta ik een groot deel van de dag in de werkruimte. Maar andere dagen zit ik achter mijn computer of achter de microscoop.” “Eigenlijk ben ik assistent-automonteur. Maar ik kon daarin geen baan vinden. Blijkbaar durven ze het niet aan om een vrouw een kans te geven. Gelukkig kon ik wel terecht bij Ter Hoek. Hier ben ik begonnen met het controleerwerk. Maar ik wilde ook graag werken met de machines. En die kans heb ik gekregen. Omschakelen van werken met auto’s naar dit, was even wennen. Het is mega-precies werk!"

CHECK DIT!

Wil je ook stage lopen bij zo’n interessant bedrijf? Bij Ter Hoek zien ze graag nieuwe mensen komen. Kijk op www.terhoek.com of lees het prikbord achterin dit magazine.

25


T-TOPPER

JALILA MAAKT KLEDING VAN

Is mest een smerig afvalproduct? Zo ziet ontwerper Jalila Essaïdi dat in ieder geval niet. Zij weet uit koeienpoep grondstoffen te halen voor het maken van bioplastic, biotextiel en biopapier. Zo kon ze dus een modeshow geven met kleding gemaakt van poep.

Foto: Mike Roelofs

Foto: Mike Roelofs

MEST

“De stoffen die we maken met Mestic zijn heel comfortabel en luchtig,” vertelt Jalila. “Je ruikt of voelt niets van de poep. Normaal gesproken moeten we een aanslag doen op de natuur voor producten als T-shirts, boeken en plastic bekers. Daarnaast hebben we een enorme berg mest waar we niets mee kunnen. Ik vond het een leuke uitdaging om eens te kijken of we daar iets nuttigs van konden maken.” Jalila ontleedde de mest en gebruikte de cellulose die erin zit als basis voor nieuwe producten uit biomateriaal. Volgens Jalila zijn de mogelijkheden met Mestic oneindig.

D N E G IN R D R O O V R A A W N BEROEPE N IJ z IG D O N N E S N E M E G N O J

VAKN E S N ME

! t h c GEZO

Foto: Ruud Balk

zijn dat je doen? Wil je er zeker van en nd ha je t me s iet g aa Wil je gr ienen ook? wil je nog een beetje verd En n? de vin nt ku rk we s strak ig wat mbi! Er zijn namelijk aard Dat is een uitstekende co > gen om iemand zoals jij. >> rin sp te ten zit ze ar wa n werkplekke

26

27


CNC-vErSpANEr

Een CNC-verspaner is iemand die met een computergestuurde freesmachine of draaibank metaal, kunststof of hout een bepaalde vorm geeft. Ze zeggen ook wel ‘draaier’ of ‘frezer’. Als je deze machines ook nog kunt programmeren, ben je echt een droomcollega!

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

€ 1889,- € 2082,-

MAXIMUM

€ 2350,-

ElEktromoNteur

Een elektromonteur maakt elektrische installaties. Je zorgt ervoor dat er schakelaars, lampen en stopcontacten worden aangelegd. Je bedenkt ook waar de buizen voor de draden moeten komen en berekent wat er precies nodig is om alles te laten werken.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

€ 1866,- € 1999,-

MAXIMUM

€ 2429,OF MEER…*

WerkVoorbereidEr

Spuitgieter

Bruto salaris per maand*

Bruto salaris per maand*

Als werkvoorbereider materialen maak je werktekeningen, planningen, werkinstructies en koop je materialen in. Je zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een bouwproject helemaal klaar is om uitgevoerd te worden. Je moet dus veel technische kennis hebben.

MINIMUM

GEMIDDELD

€ 1994,- € 2200,-

OF MEER…*

10 BEROEPEN WAARVOOR ZE OP JE ZITTEN TE WACHTEN LaSsEr

Als lasser verbind je metalen onderdelen door middel van druk of warmte. Vaak gebruik je daarbij een lasapparaat. Je moet veel weten van de verschillende technieken en materialen om te kunnen bepalen wat de beste lasmethode is voor een klus.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

€ 1826,- € 1959,-

MAXIMUM

€ 2412,OF MEER…*

28

Een spuitgieter geeft kunststof een bepaalde vorm. Een poeder van plastic wordt gesmolten en onder hoge druk gespoten in een bepaalde vorm. Zo kun je eigenlijk elk voorwerp maken wat je maar kunt bedenken. Ook allerlei onderdelen voor de industrie.

MAXIMUM

MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 2491,-

€ 1733,-

€ 1850,-

€ 2225,-

OF MEER…*

ProcEsSoPerator Een procesoperator is verantwoordelijk voor een productieproces in een fabriek. Je houdt in de gaten of alle geautomatiseerde processen – bijvoorbeeld loopbanden – goed werken. Je zorgt voor het onderhoud en als het nodig is, leg je een machine stil.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1798,-

€ 2103,-

€ 2782,OF MEER…*

LoodgiEtEr

Als loodgieter leg je verwarmingsinstallaties, toiletten, wasbakken en rioleringen aan. Of je repareert het als er iets stuk is. In de bouw zijn loodgieters onmisbaar. Maar ook in gewone huizen zijn loodgieters soms hard nodig, bijvoorbeeld als er iets lekt.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

€ 1848,- € 1952,-

MAXIMUM

€ 2384,OF MEER…*

WerktuigbouwkuNdige Een werktuigbouwkundige ontwerpt apparaten en machines die bijvoorbeeld spullen kunnen tillen, verplaatsen of verbinden. Denk aan motoren, kranen en bruggen. Vaak wordt er voor dit werk een hbo-opleiding gevraagd.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

€ 1938,- € 2474,-

MAXIMUM

€ 2800,OF MEER…*

iNKoPer

Als inkoper van technische producten moet je ervoor zorgen dat de materialen en machines binnen een bepaald bedrijf altijd op voorraad zijn. Om de juiste spullen te kopen, moet je natuurlijk wel verstand hebben van technische zaken.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1912,-

€ 2324,-

€ 2766,OF MEER…*

OF MEER…*

CoNstructiEbANKwErKer

Een constructiebankwerker maakt en monteert metalen constructies of onderdelen hiervan. Hiervoor moet je metaal kunnen lassen, boren, kanten (buigen) en snijden. Je moet dus kunnen omgaan met verschillende machines en gereedschappen.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

€ 1920,- € 2030,-

MAXIMUM

€ 2501,OF MEER…*

HOE DOE JE DAT? Zit je op het vmbo en lijkt dit je wel wat? Kies dan profiel PIE. Dan heb je een goede basis om door te stromen naar het mbo. Op het mbo kies je voor een opleiding die aansluit bij het beroep dat je wilt leren. Bijvoorbeeld metaalbewerking, werktuigbouw of elektrotechniek. In twee, drie of vier jaar leer je een beroep en kun je meteen aan de slag.

* Bron: www.loonwijzer.nl * Salarissen liggen over het algemeen tussen deze bedragen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat een werkgever meer geeft dan hier wordt aangegeven. 29


d la g s e ll a n e k a m in r o J n e Jolande

“Een beetje smokkelen kan hier niet!”

Met machines als deze schuren Jolande en Jorin alle oneffenheden van een rvs-plaat.

TIP VOOR JOU: Bij Van Geenen speel je mee in de eredivisie van de metaalbewerking. Met zo’n basis vind je gegarandeerd een baan.

Jorin en Jolande maken van ruwe metalen voorwerpen een glad en glanzend geheel. Dat doen ze door te slijpen en te polijsten. Met machines in alle soorten en maten, of… met de hand! Toen Jorin Zandbergen op zijn vijftiende stage moest lopen, werd hij door school naar Van Geenen gestuurd. “Ik ging eerst kijken en wat ik zag beviel me wel. Ik begon met een dag stage per week en nu ben ik hier nog steeds.” Jolande ter Maat heeft een opleiding gedaan voor goudsmid. “Heel leuk, maar ik kon geen fulltime baan vinden. Via een uitzendbureau kwam ik bij Van Geenen terecht. En dat was verrassend leuk. Polijsten is hier heel andere koek. Zo bewerken we meterslange leuningen voor jachten en ketels die zo groot zijn dat je erin kunt staan.”

“EEN RUW VOORWERP VERANDERT HIER ONDER JE HANDEN IN EEN GLANZEND GEHEEL!”

CHECK DIT! Zou je slijpen en polijsten wel in de vingers willen krijgen? Kom dan stagelopen bij Van Geenen. Hoe je dat aanpakt, zie je op het prikbord achterin dit magazine.

“Je hebt veel variatie in dit werk,” vertellen Jolande en Jorin. “Je werkt steeds aan een ander product. Je krijgt je eigen verantwoordelijkheid voor wat je aan het doen bent en je bepaalt zelf hoe je een bewerking doet. Natuurlijk krijg je advies van ervaren collega’s als je daarom vraagt.” Maar Jorin lacht: “Ik ben wel zo eigenwijs dat ik het liever zelf uitzoek!”

Foto: Gijs van Ouwerkerk

Voor dit werk moet je wel een pietje-precies zijn. Vooral Jolande werkt graag aan heel verfijnde werkstukken waarop geen butsje of krasje te zien mag zijn. Jorin heeft liever wat grover werk. Zo was hij laatst in Oostenrijk om de binnenkant van een ketel van achttien meter glad te slijpen. Zo doet ieder waar hij het beste op zijn plek is.

30

31


STAGEFACTS

HANDIG STAGE OP HET MBO OM TE WETEN ALS JE STAGE LOOPT

Aan de slag met de skills die je op school hebt geleerd: dat kan tijdens een stage. Dit is een handige manier om te ontdekken of je hebt gekozen voor het juiste beroep of niet. Wat zijn de spelregels voor een stage? Ontdek hier meer.

VOLGENS DE WET

Als je nog geen achttien bent, zijn de regels voor arbeidstijden anders dan bij volwassenen. Dit is een WET dus het bedrijf MOET zich daaraan houden. Dit zijn de belangrijkste regels: ­ Je mag geen nachtdiensten werken. ­ Je werkt maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week. ­ Schooluren zijn ook werkuren, die tellen dus mee! ­ Als je op zondag werkt, moet je zaterdag vrij zijn.

LEES JE STAGEOVEREENKOMST

Een goede site waarop je nog veel meer van dit soort info kunt vinden, is www.jobmbo.nl.

In een stageovereenkomst staan afspraken waaraan je je moet houden tijdens je stage. Zorg dat je alles goed snapt, voor je je handtekening eronder zet!

ook als je stage loopt, is je schooL is

verantwoordelijk

MAAK EEN PLAN

Bedenk wat je graag wilt leren tijdens je stage en geef dat ook aan. Je stage­ begeleider kan niet ruiken wat je wensen zijn. Gewoon zeggen dus. Als er een reden is waarom het niet kan, hoor je het vanzelf.

voor jou en je opLeiding.. dus zijn er problemen, meld ze dan op school.

hoeveeL uur je moet blijven, op welke dagen je moet

werken

Let op: koffie- en Lunchpauzes op je stagepLek telLen niet mee bij je

gewerkte uren.

en wanneer de stage begint en eindigt spreek je aLlemaaL van tevoren af.

CHECK JE VAKANTIES

Vergeet NIET te checken hoe het zit met vakanties. Als je vrij hebt van school, wil dat niet zeggen dat je ook niet op hoeft komen te dagen op je stageplek. Effe overleggen!

BESPREEK PROBLEMEN

Loopt het niet lekker tijdens je stage? Moet je bijvoorbeeld dingen doen die niet bij je opleiding passen of is de begeleiding niet goed? Trek aan de bel! Bespreek het met de stagebegeleider van het bedrijf en als dat niet helpt op school.

op veeL stagepLekken zijn ze niet verpLicht je een

vergoeding

te geven. maar soms wel! vraag hoe het zit voor je aan de stage begint. want dat wiL je niet missen! 32

33


! n e t t a p s f a r e n e k n o v e Giovanni laat d Bij Tosec kun je alle kanten op. Je krijg hier de ruimte om te ontdekken welk werk het beste bij je past. Zo kun je starten als lasser, maar later aan het werk gaan als CNC-operator als je denkt dat dat beter bij je past.

KT A A M I N N A GIOV D-ONDERDELEN VAN 2D-KUNSTSTUK! EEN 3

34

Hier kunnen ze iedereen gebruiken die interesse heeft om te werken met metaal. Of het nou gaat om snijden, zetten of frezen. Ook zien ze erg graag mensen komen die kunnen lassen. Mensen zoals Giovanni.

MET SLIM LASWERK KUN JE ECHT ALLES IN ELKAAR ZETTEN! “Ik ben hier twee en een half jaar geleden begonnen als leerling. Ik had de basis van het lassen natuurlijk geleerd op school, maar het echte werk moet je toch in de praktijk leren. Bij Tosec krijg je stap voor stap moeilijker werk onder handen. Zo doe je steeds meer kennis op.” “Inmiddels heb ik mijn diploma op zak en heb ik dus ook meteen een baan. Het is leuk werk waarin je je creativiteit goed kwijt kunt. Ieder product dat je moet maken, is weer anders. De sfeer is hier goed en ze waarderen het erg als je meedenkt over hoe je iets het beste kunt aanpakken.”

Foto: Michael de Hoogh

S R E S S LA ZIJN H I ER GRAAG … N E I Z E G

TIP VOOR JOU:

Iets moois maken uit staal? Laat dat maar aan de mensen van Tosec over! In deze fabriek worden stalen platen omgetoverd tot allerlei onderdelen. Van houders voor een iPad tot onderdelen voor graafmachines of bouwkranen bijvoorbeeld.

CHECK DIT!

Tosec kan altijd gemotiveerde leerlingen, stagiairs en nieuwe medewerkers gebruiken. Enthousiast? Blader dan snel naar het prikbord achterin dit magazine of ga naar www.tosec.nl.

“Nu ben ik bezig met een lekbak voor een datacenter. Dat product komt onder een koelunit te staan. Als daar water uit lekt, mag dat natuurlijk niet in de servers komen. De lassen die ik in de bak maak, moeten dus honderd procent waterdicht zijn. Morgen ben ik weer bezig met iets anders. Dat houdt het werk afwisselend en leuk!”

35


! k r a W i Moo

ie tr s u d in n le e d id m s n e v le werken in de proces- en

IETS VOOR JOU?

Bijna alles wat jij vandaag hebt aangeraakt, gebruikt of gegeten, is gemaakt in de procesindustrie. Van de gel die in je haar zit tot de pindakaas op je brood en de mobiele telefoon in je broekzak. Al die spullen zijn stap voor stap gemaakt in een fabriek.

VOLOP WERK

In Oost-Nederland is er een hoop werk te vinden in de proces- en levensmiddelenindustrie. De komende jaren zijn er honderden procesoperators nodig. Technische mensen die ervoor zorgen dat de productie in de fabriek goed blijft draaien. Ze staan ook te springen om nieuwe engineers of servicemonteurs en mechatronici. En ze hebben het liefst jonge mensen zoals jij!

UITDAGENDE BAAN

De concurrentie in de proces- en levensmiddelenbranche is groot. Dus moet alles steeds beter en sneller. Daarvoor zijn goede 36

vakmensen nodig. Mensen die kennis en vaardigheden kunnen combineren en met nieuwe ideeën komen. Dit zorgt voor uitdagende banen die niet snel vervelen.

GOED VERDIENEN

Het salaris van een procesoperator ligt tussen de € 1800,- en € 3800,- bruto per maand. Omdat een operator vaak in ploegen werkt, komen hier nog toeslagen bij die kunnen oplopen tot honderden euro's per maand extra. En omdat je niet altijd van 9 tot 5 werkt, heb je ook tijd om overdag te gaan sporten of lekker uit te slapen.

Het Praktijkcentrum Procestechnologie helpt je om te ontdekken of een baan in deze sector iets voor jou is. Maak kennis met het werk van een procesoperator, onderhoudsmonteur of analist. Neem ook een kijkje in de praktijk in je eigen regio. Ben je geïnteresseerd? Kijk op www.pcptoost.nl.

BEKIJK HET ZELF

Bezoek een van de open dagen van de opleidingen in de procestechnologie en levensmiddelenbranche. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij het Zone.college (voorheen AOC) naar de opleiding voeding en technologie of bij het ROC van Twente naar de opleidingen laboratorium of procesoperator. OPEN DAG ZONE.COLLEGE: Woensdag 23 november 15-21 uur OPEN DAGEN ROC VAN TWENTE: Vrijdag 24 januari 15-20 uur Zaterdag 25 januari 10-14 uur

De ene dag zit je in de controlekamer, de andere dag ben je op de werkvloer... Het werk van een procesoperator is

afwisselend en biedt veel uitdaging. 37


BAS ONTWIKKELDE EEN

PIECE OF

PIE?

T-TOPPER

‘EERLIJKE’ TELEFOON

PIE is een profiel waarvoor je kunt kiezen op het vmbo. Het staat voor Produceren, Installeren en Energie. Je gaat dan in ieder geval examen doen in wiskunde en nask1 (natuur- en scheikunde). Je leert hoe installaties en producten in elkaar zitten. Je maak ook tekeningen en producten: 2d en 3d. Bijvoorbeeld van hoe een elektriciteitsnetwerk in elkaar zit of van een vuurkorf van metaal.

Binnen een paar maanden haalde Bas van Abel 7,5 miljoen euro op om een nieuw soort telefoon in de markt te zetten. Hij verkocht 25.000 toestellen nog voordat hij wist hoe je eigenlijk een telefoon moet maken. Bas had namelijk een idee dat veel mensen aansprak: een mobiele telefoon ontwikkelen die op een eerlijke manier wordt geproduceerd.

MAAR WAT MOET JE NOU MET PIE? Je kunt veel kanten op als je voor PIE hebt gekozen. Zo kun je terecht in de:

• • • • • • •

INSTALLATIETECHNIEK METAALTECHNIEK ELEKTROTECHNIEK DUURZAME ENERGIE KOUDETECHNIEK PROCESTECHNIEK MECHATRONICA

of een combinatie van deze technieken

“Toen in 2013 bleek dat zoveel mensen interesse hadden in de Fairphone, schrok ik me eigenlijk rot,” zegt Bas. “Hoe moest ik mijn belofte waarmaken? Waar was ik aan begonnen? Veel mineralen die worden gebruikt voor het maken van telefoons komen uit mijnen in arme landen. We gingen naar Congo op zoek naar een mijn waar de werkers fatsoenlijk werden behandeld en betaald. Toen we die hadden gevonden, gingen we stap voor stap verder om een telefoon te ontwikkelen die eerlijk én duurzaam was. Ik bezocht fabrieken en mijnen over de hele wereld. De mensen die de eerste Fairphone hadden gekocht, moesten anderhalf jaar wachten op hun toestel. Maar toen was het dus wel gelukt!” Na de eerste eerlijke telefoon heeft Fairphone een tweede serie toestellen gemaakt met meer onderdelen die vervangen kunnen worden. Zo gaat de telefoon langer mee. Inmiddels maakt Fairphone vijftig- tot zestigduizend toestellen per jaar. “Ons doel is zoveel mogelijk telefoons verkopen,” zegt Bas. “Niet om veel geld te verdienen, maar om de wereld een klein beetje beter te maken.”

Je wordt dan dus bijvoorbeeld elektromonteur, lasser, vliegtuig-technicus, ICT-monteur, monteur koudetechniek of installateur.

ENS BESPREEK HET E ! MET JE DECAAN

38

Veel onderdelen van de Fairphone kunnen worden vervangen.

Foto’s: Fairphone

IETS VOOR JOU?

39


Foto: James Pikul Foto: SEAT

DRONE-VERVOER

Duitse, Franse of Engelse les? Je kunt wel wat leukers bedenken! Dat deden ook de makers van de Ambassador. Een handig apparaatje dat je op je oor kunt schuiven en dat vertaalt terwijl iemand tegen je praat. Hij ‘spreekt’ meer dan twintig talen, dus laat de wereld maar komen!

technici die het hardste nodig zijn:

Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Autofabrikant Seat gaat drones gebruiken om auto-onderdelen te vervoeren van de ene naar de andere fabriek. Stuurwielen en airbags worden zo in vijftien minuten afgeleverd. Met een vrachtwagen duurt dit anderhalf uur.

RAKET OP WIELEN VLIEGENDE FRANSMAN

Misschien heb je hem deze zomer wel zien gaan. Franky Zapata vloog op zijn fly board van Frankrijk naar Engeland. De eerste poging mislukte omdat hij in zee stortte toen hij brandstof moest tanken. Maar een paar dagen later maakte hij de vlucht van 35 kilometer in 22 minuten. De meeste technici werken in de

metaaltechnologische industrie en

BrOn: UWV

40

TOLK IN JE OOR

Het doel is een recordsnelheid van minstens 1.228 kilometer per uur. Maar voor het zover is, moet er nog flink gesleuteld en getest worden aan de supersonische auto Bloodhound. In de wagen komt een straalmotor en een raketmotor. Daarmee moet de Bloodhound in een razend tempo kunnen versnellen.

slechts

16%

Van de leerlingen op een technisch mBo is een

meisje. BrOn: techniekpactmonitor

ROBO-VIS MET NEPBLOED

Deze robot is volledig geïnspireerd door een koraalvis. Zijn bewegingen in het water zijn precies hetzelfde als van dit dier. De robot krijgt zijn power van batterijvloeistof, die door zijn kunstmatige aderen stroomt. Tegelijkertijd slaat het bloed energie op. Hierdoor heeft de vis een uithoudingsvermogen van 36 uur.

machinemonteUrs, elektriciens en assemblagemeDeWerkers. BrOn: UWV

FACEBOOK ALS DOKTER

Een analyse van iemands Facebookberichten kan duidelijk maken dat iemand een depressie, hoge bloeddruk of suikerziekte heeft. Dat is gebleken uit een onderzoek waarbij de berichten van duizend mensen werden gevolgd. De onderzoekers letten daarbij op taalgebruik en levensstijl. Wie weet gaan we ooit wel allemaal langs bij dokter Facebook...

FIETS VAN KOFFIECUPS

Je hebt van die koffie die in een cupje zit. Die capsule bestaat niet alleen uit plastic, er zit ook een gram aluminium in. Als je heel veel cups spaart, heb je genoeg aluminium om deze fiets te maken. En dat is precies wat het is.

41


jk li e g te n e r le k a v n e e n é n e Geld verdien Rick Mark

Stefan

Brad

Tim Mart

Aron

Martijn

Mats Stef

Vooraan op deze foto zie je een aantal machines die de jonge medewerkers van ALMI zelf hebben verzonnen, getekend en gemaakt. Bijvoorbeeld een tiltafel die je in hoogte kunt verstellen.

Dennis

WEER EENS WAT

ANDERSRANTENWIJK DAN EEN K ALS BIJBAANTJE…

DAT WIL IK OOK! Lijkt jou dit wel een tof bijbaantje? Neem dan contact op met Han Eshuis: h.eshuis@almi.nl of kijk op stagemarkt.nl.

WAT DOE JE ALS JE IN EEN MACHINEFABRIEK WERKT EN JE NIET VOLDOENDE PERSONEEL KUNT VINDEN? DAN CREËER JE GEWOON JE EIGEN GROEP JONGE MENSEN DIE JE HET VAK GAAT LEREN! DAT DEDEN HAN EN GERT VAN ALMI IN VRIEZENVEEN. Nu heeft ALMI een team van elf jonge BBL’ers, zaterdagwerkers en oproepkrachten. Sommigen zijn in vaste dienst en gaan één of twee dagen naar school. Anderen werken in de vakanties en weekenden naast hun opleiding. Het werk dat deze jongens doen is heel verschillend. Zo worden er lassers, verspaners en werktuigbouwkundigen opgeleid, maar ook tekenaars en mensen die helpen bij de administratie. 42

“Je kunt natuurlijk vakken gaan vullen bij de supermarkt, maar ik doe een technische opleiding. Daarom wilde ik liever hier werken,” zegt Aron. “Ik ben gewoon bij ALMI binnengestapt en heb gevraagd of ik hier een bijbaantje kon krijgen. Ik mocht eerst op proef komen en kon toen beginnen in de zaterdagploeg. Nu werk ik hier al een paar jaar.”

Mats werkt al sinds zijn vijftiende bij ALMI. “Ik ben hier begonnen op zaterdag,” vertelt hij. “Nu ben ik bezig met een opleiding logistiek. Ik heb ook een tijdje bij een webshop gewerkt, maar ik vond het hier toch leuker. Nu combineer ik leren en werken bij ALMI in een BBL-traject. En dat bevalt goed!”

Het is de combinatie van geld verdienen én iets nuttigs leren wat deze jonge ploeg van ALMI tot een succes maakt. “En er is nog iets heel belangrijks,” zegt Martijn. “We hebben het heel gezellig met elkaar!”

43


Zoek je

Moet je binnenkort stage lopen? Check deze bedrijven dan eens. Ze bieden je een goede kans om veel te leren en wie weet houd je er een vette baan aan over!

STAGEPLEK VEROS SCHERPENZEEL

Wat maken ze hier? Bij Veros verspanen ze metaal. Dat betekent dat ze door middel van frezen en draaien onderdelen maken voor andere bedrijven. Wat doe je hier als stagiair(e)? Samen met een creatief team en een modern machinepark leer je frezen, draaien, lassen en assembleren. Wat is daar leuk/bijzonder aan? De kennis die je bij Veros kunt opdoen op het gebied van frezen, draaien, tekeningen lezen of

BAADER

Wat heb je daarvoor nodig? Technisch inzicht, nauwkeurigheid, flexibiliteit en je moet oplossingsgericht kunnen denken. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Je kunt contact opnemen met Sonja Ploeg, 033-2774466 of e-mail: s.ploeg@verosmetaal.nl.

Wat maken ze hier? Producten voor de medische wereld, de luchten ruimtevaart en bedrijven die chips maken. Hiervoor gebruiken ze technieken als vonkerosie, PECM en LMJ. Dit zijn technieken waarmee metaal heel precies bewerkt kan worden.

Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je leert technieken die niet veel voorkomen en zeer specialistisch zijn. Je werkt in een superleuk en dynamisch bedrijf waar de focus ligt op de mensen. Wat heb je daarvoor nodig? Je moet oog hebben voor detail en heel nauwkeurig kunnen werken. Een technische opleiding is een voordeel, maar het meeste leer je bij Ter Hoek.

Wat heb je daaraan? Onderdelen die bij Ter Hoek worden gemaakt kunnen ervoor zorgen dat oogoperaties worden uitgevoerd, vliegtuigen vliegen en satellieten de juiste gegevens verzamelen.

Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Contact opnemen via e-mail of telefoon. Je kunt vragen naar Boudewijn of Annelien voor een afspraak.

Wat doe je hier als stagiair(e)? Als stagiair leer je hier hoe de technieken werken en hoe je de machines moet bedienen. Heel belangrijk is ook het nameten van de producten, zodat je zeker weet dat het product goed is.

Kijk voor de gegevens op www.terhoek.com.

MAAK KENNIS MET

DE INTERESSANTSTE BEDRIJVEN IN DE REGIO.

DOESBURG

Wat maken ze hier? Bij BAADER in Doesburg werken zo’n honderd mensen aan de ontwikkeling en productie van hoogtechnologische (onderdelen van) machines voor de food processing.

Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je levert een bijdrage aan een machine waarvan je zelf ook het eindresultaat ziet. De machines van BAADER staan over de hele wereld. En de sfeer op de werkvloer is goed.

Wat heb je daaraan? Met de machinelijnen van BAADER kunnen klanten over de hele wereld voedselveilig, efficiĂŤnt en op betrouwbare wijze voedsel verwerken. De machines zijn zeer betrouwbaar en van hoge kwaliteit.

Wat heb je daarvoor nodig? Interesse in de machinebouw of metaalbewerking. Verder enthousiasme, motivatie, de wil om je opleiding goed af te ronden en een gezonde dosis humor. Verder moet je het leuk vinden om in een team te werken.

Wat doe je hier als stagiair(e)? Je werkt mee op diverse afdelingen die aansluiten bij jouw interesse. Je kunt bijvoorbeeld draaien, frezen, lassen, zagen, monteren, het magazijn beheren of aan de slag bij research & development of finance. 44

bijvoorbeeld logistiek geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt. En wie weet levert je stage wel een baan op bij dit bedrijf.

TER HOEK VONKEROSIE RIJSSEN

Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Bellen of een mailtje sturen naar Femke Jentink (HRM): femke.jentink@baader.com / 0313-235204.

VAN RAAM VARSSEVELD Wat maken ze hier? Van Raam is fabrikant van aangepaste fietsen. Denk maar aan driewielfietsen, scootmobielfietsen, tandems, duofietsen, rolstoelfietsen en lage instapfietsen, gewoon en elektrisch. Wat heb je daaraan? Dankzij de fietsen van Van Raam kunnen volwassenen en kinderen met een lichamelijke beperking weer vooruit, letterlijk! Bij Van Raam wordt elke fiets, van buisje tot een compleet eindproduct, zelf gemaakt. Wat doe je hier als stagiair(e)? Mbo-studenten helpen bij produceren of

monteren van een aangepaste fiets. Hbo-studenten zijn meestal bezig met een eigen project of onderzoek. Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je werkt aan een product waarmee je mensen een stuk mobiliteit teruggeeft. Van Raam is een informeel en innovatief bedrijf en je krijgt goede begeleiding. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Lijkt het je leuk om (als stagiair) te werken bij Van Raam? Stuur je cv + motivatiebrief naar info@vanraam.com. Kijk voor meer informatie over Van Raam op www.vanraam.com.

45


Zoek je

TOSEC

STAGEPLEK

AFMI VERSPANENDE INDUSTRIE HENGELO Wat maken ze hier? Bij AFMI Verspanende Industrie bewerken ze metaal. Dat doen ze door te frezen, kotteren, draaien en slijpen met moderne machines. Zo maken ze volgens een werkstuktekening allerlei soorten onderdelen. Wat heb je daaraan? De onderdelen die bij AFMI worden gemaakt, komen terecht in allerlei soorten producten. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen voor machines, schepen en medische apparaten. Ook maken ze veel onderdelen voor pompen, compressoren en turbines. Wat doe je hier als stagiair(e)? Bij AFMI loop je als stagiair volledig mee in de productie. Afhankelijk van je studierichting krijg je de verantwoordelijkheid over een CNC draai- en/of freesbank en bewerk je zelfstandig producten.

Je krijgt ook de begeleiding van een ervaren mentor, aan wie je alles kunt vragen en die je feedback geeft. Wat is daar leuk/bijzonder aan? Bij AFMI maak je steeds weer wat anders. Meestal maak je een uniek exemplaar, soms een kleine serie. Zo blijft het werk uitdagend.

Wat maken ze hier? Snijden, zetten, frezen en lassen: bij Tosec bewerken ze metaal op alle soorten manieren. Wat het moet worden hangt af van de wens van de opdrachtgever. Wat heb je daaraan? Tosec werkt voor veel verschillende soorten bedrijven. De ene keer gaan ze aan het werk met kleine gesneden plaatjes en de andere keer maken ze complexe gelaste constructies van meer dan tien meter lang en vijftig ton zwaar. Het worden onderdelen voor graafmachines, bruggen of bijvoorbeeld de beton- en asfaltindustrie. Wat doe je hier als stagiair(e)? Dat ligt een beetje aan je opleiding. Je kunt terecht komen op kantoor of in de fabriek. Zo kun je meelopen bij het lasersnijden of kanten, maar bijvoorbeeld ook op zoek gaan

Wat heb je daarvoor nodig? De volgende eigenschappen: leergiering zijn, goed zelfstandig kunnen werken, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en graag in een team willen werken. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Neem voor een stage of leerplek bij AFMI contact op met Frank Heerink: fheerink@afmi.nl of 074 240 88 80.

naar mogelijke kostenreducties van een afdeling of bewerking. Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je krijgt een goede begeleiding en de werksfeer bij Tosec is zeer goed. Het bedrijf staat goed bekend, dus een stage hier staat goed op je CV. Als je langer stage loopt, krijg je een vergoeding. Wat heb je daarvoor nodig? Tosec zoekt vmbo- en mbo-leerlingen die bezig zijn met een metaaltechnische opleiding. Denk dan aan werktuigbouwkunde, mechatronica en (middenkader) engineering. Er zijn hier veel verschillende stagemogelijkheden. Grijp die kans! Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Neem contact op met Tosec via werk@tosec.nl. Tijdens een persoonlijk gesprek gaan ze op zoek naar een stageopdracht die bij jou past.

STUK VOOR STUK

GAVE STAGEBEDRIJVEN IN JE EIGEN OMGEVING!

VAN GEENEN RIJSSEN

46 46

ZWOLLE

Wat maken ze hier? Ze maken hier niks, maar ze slijpen en polijsten onderdelen van roestvast staal tot ze glimmen en glanzen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan piepkleine onderdeeltjes voor machines die micro-chips maken of enorme opslagtanks voor de voedsel- en farma-industrie. En alles er tussenin.

Wat doe je hier als stagiair(e)? Je leert slijpen en polijsten met machines én met de hand. Vooral dat laatste vraagt veel oefening en echt vakmanschap. Je krijgt leuke collega’s en goede begeleiding. Er is bij Van Geenen bovendien ook ruimte voor een lolletje en wat gezelligheid op de werkvloer.

Wat heb je daaraan? De onderdelen die ze bij Van Geenen glad maken, worden bijvoorbeeld gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Aan een mooie gladde plaat of buis blijft minder viezigheid plakken. Zo krijgen bacteriën minder kans. Soms is de bewerking alleen voor het mooi. Zo bewerken ze ook onderdelen voor bijvoorbeeld jachten tot ze blinken als een spiegel.

Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je ziet een ruw voorwerp onder je handen veranderen in een mooi glimmend geheel. Lasnaden verdwijnen en platen veranderen in een glanzend geheel. Bovendien is geen dag hetzelfde en krijg je steeds weer iets anders te doen. Wat heb je daarvoor nodig? Als je een opleiding met metaal doet, is dat een

mooie basis om hier aan de slag te gaan. Maar belangrijker nog is dat je bereid bent dingen te leren, precies kunt werken en je verantwoordelijk gedraagt. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Contact opnemen met Bart van Geenen: 0548 543 793 of info@vangeenen.nl.

VIDRA METAALPRODUCTEN Wat maken ze hier? Producten van metalen draden of buizen. Denk bijvoorbeeld aan draadmandjes of prullenbakken van draden of van die afscheidingen voor de tuin. De mensen van Vidra weten stalen producten om te toveren in allerlei handige toepassingen. Wat heb je daaraan? De draad- of buisconstructies van Vidra zijn vaak een onderdeel van een groter geheel en worden gebruikt in de bouw, de transportindustrie en bijvoorbeeld voor het inrichten van winkels.

NIJVERDAL

Wat doe je hier als stagiair(e)? Je gaat aan de slag in de fabriekshal en leert werken met de machines die daar staan. Zo ga je bijvoorbeeld puntlassen, CNC-verspanen of buisbewerken. Wat heb je daarvoor nodig? Vooral veel inzet. De mensen van Vidra leren je het vak van metaalbewerken in de praktijk. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Stuur een mailtje naar Paul Brandenburg of bel hem: p.brandenburg@vidra.nl, 0548 62 56 87. Je kunt ook vast een kijkje nemen op www.vidra.nl. 47


Zoek je PRIMOTEQ HENGELO Wat maken ze hier? Bij dit bedrijf onderhouden, repareren, keuren en modificeren ze computergestuurde metaalbewerkingsmachines en hijsmaterieel. Primoteq doet dit voor bedrijven door heel Nederland, maar ook voor buitenlandse klanten. Wat heb je daaraan? Hier maken ze machines beter. Techniek moet immers werken. En zo’n honderd technisch specialisten van Primoteq krijgen dat wel voor elkaar! Het begint met een goed doordacht onderhoudsschema, maar er is ook een bak aan vakkennis die veel verder gaat dan wat de fabrikant voorschrijft.

COLOFON

STAGEPLEK

Wat doe je hier als stagiair(e)? Je kunt hier op allerlei plekken stage lopen. Zo kun je het vak bijvoorbeeld leren van de technisch specialisten in de buitendienst. Maar je kunt ook ondersteunen in het bedrijfsbureau. Of meer leren over marketing en sales. Hier krijg je gegarandeerd veel ruimte om het beste uit jezelf te halen. En geen dag is hetzelfde. Wat is daar leuk/bijzonder aan? Nou, kom dat maar eens zelf ervaren. Loop een dag mee en de mensen van Primoteq laten je zien wat ze bedoelen met werken in een dynamische werkomgeving ...

Wat heb je daarvoor nodig? Een mbo niveau 3 of 4 -opleiding in werktuigbouwkunde, mechatronica of elektrotechniek voor een technische functie. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Voor meer informatie, kun je contact opnemen met Jorieke de Vries. Zij zal je verder helpen: jorieke.devries@primoteq.com.

ALMI MACHINEFABRIEK VRIEZENVEEN

48

Wat maken ze hier? ALMI Machinefabriek heeft een drietal disciplines: • Toelevering. Hierbij produceert ALMI onderdelen voor andere bedrijven die deze weer toepassen in hun eigen producten • Fabrikant van steenknippers (gereedschap voor de stratenmaker) • Fabrikant van pijpuitslijpers en pijpuitklinkers (gereedschap voor bedrijven die buizen bewerken)

Wat doe je hier als stagiair(e)? Lassen, frezen en montagewerk. Je kunt ook ondersteunen op de afdelingen verkoop, marketing, boekhouding en werkvoorbereiding.

Hoe doen we dat bij ALMI? We doen dit met een uitgebreid en veelal geautomatiseerd machinepark. Productiemachines (zowel lasrobots als verspaningsmachines) zijn uitgerust met ‘nulpuntspansystemen’ die het mogelijk maken snel van product of programma te wisselen. Hierdoor kunnen voorraden en levertijden teruggebracht worden. De combinatie van deze uiteenlopende disciplines in één bedrijf, maakt ALMI aantrekkelijk voor veel klanten en biedt daarnaast veel uitdaging voor de medewerkers.

Wat heb je daarvoor nodig? Een opleiding all round verspaner, mechatronica, werktuigbouwkunde, bedrijfsadministratie of marketing. Praktijk- en theorielessen van bijvoorbeeld lassen, tekeningen lezen, bedrijfseconomie of bedrijfsadministratie.

Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je maakt echt onderdeel uit van het bedrijf en wordt gewaardeerd als collega. Het werk wordt goed aangepast aan je opleiding. Zo krijg je het vertrouwen om verschillende taken in de praktijk uit te voeren.

Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Contact opnemen met ALMI. Dit kan via: • Han Eshuis (technical support) h.eshuis@almi.nl • Gert Aalderink, (lascoördinator) g.aalderink@almi.nl • Maureen Bekhuis(verkoopcoördinator) m.bekhuis@almi.nl

VOORTMAN STEEL GROUP Rijssen Wat maken ze hier? Machines en productielijnen voor de staalbouw en plaatverwerkende industrie. Voortman gebruikt de gemaakte machines ook zelf om staalconstructies te bouwen voor klanten. Wat heb je daaraan? Met de machines van Voortman wordt staal bewerkt. Hiermee kunnen staalbouwers over de hele wereld bouwen aan complexe staalconstructies, bijvoorbeeld voor grote gebouwen en parkeergarages.

Wat doe je hier als stagiair(e)? Voor stagiairs zijn er hier veel mogelijkheden, als je maar iets bijdraagt aan het bedrijf. Je kunt dus volledig meewerken als monteur, engineer of bijvoorbeeld lasser. Je bent als stagiair echt onderdeel van het team! Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je werkt met de modernste technieken en machines. Zo kun je hier veel leren en een echte vakman of vakvrouw worden. En wie weet blijf je na je stage wel bij Voortman werken! Wat heb je daarvoor nodig? Een passie voor techniek en een goede motivatie. Ook ben je bezig met een opleiding werktuigbouwkunde, mechatronica, elektrotechniek, lasser, informatica of constructiewerker. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Bij Voortman komen ze graag in contact met het talent van de toekomst, zoals jij! Je kunt contact opnemen met Annelon Beltman via telefoonnummer 0548 539 000 of e-mail: werkenbij@voortmansteelgroup.com

OP DE WERKVLOER IN EEN BEDRIJF ONTDEK JE

WAT JE ÉCHT WILT.

Grijp je kans en ontdek waar je kwaliteiten liggen. Wat vind je leuk en wat past bij jou? Je weet het pas als je het uitprobeert...

T-Skills is een initiatief van Vraag&Aanbod, vakblad voor de Maakindustrie en een uitgave van uitgeverij MYbusinessmedia. Onze speciale dank gaat uit naar: TechWise Twente, ROC van Twente en PraktijkCentrumProcesTechnologie die met ons deze uitdaging zijn aangegaan. Met dank aan: AFMI Verspanende Industrie, ALMI Machinefabriek, BAADER, Van Geenen, Primoteq, Ter Hoek Vonkerosie, TechniekTalent.nu, Tosec, Van Raam, Veros, Vidra, Voortman Steel Group Redactie: Ester Kerkhoff, Studio Stampij Redactiemedewerking: Rolf Elling, Kasper Weigand Vormgeving: Anouk Aarssen Uitgever: Elsbeth Lamfers Marketing: Ina Jolij Sales: Roy Wösting, Monique Stegeman Productie: Andy Westzaan Drukker: Drukkerij Roelofs Foto's: tenzij anders vermeld: Shutterstock MYbusinessmedia Vraag en Aanbod Mr. H.F. de Boerlaan 28 7417 DA Deventer redactie@vraagenaanbod.nl Wij hebben met veel plezier en toewijding gewerkt aan dit magazine. Mochten er fouten in staan, vinden we het fijn als je het even laat weten. Dan kunnen we het een volgende keer beter doen. Nóg leuker vinden we het als je laat weten als je iets aan dit magazine hebt gehad! Elsbeth Lamfers, e.lamfers@mybusinessmedia.nl, (0570) 504 327. © T-Skills 2019-2020

49


Mbo klaar!

WAT NU?

JIJ MAAKT HET HELEMAAL IN DE PROCES-, VOEDING- EN LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE

Ben je bijna klaar met je mbo-opleiding, dan moet je plannen gaan maken voor de toekomst. Ga je aan de slag of wil je nog verder leren?

Nog meer leren

Weet je nog niet precies wat voor werk je wilt doen? Of weet je het juist wel en wil je graag meer leren over dat vak? Dan is een hbo-opleiding misschien wel wat voor jou. Mbo4-studenten kunnen meestal gewoon doorstromen naar een hbo-opleiding. Dat gaat vooral makkelijk als je kiest voor een studie die aansluit op je mbo-opleiding. Soms kun je zelfs een deel van het hbo overslaan omdat je veel kennis al hebt.

Foto: Techniektalent.nu/Paul de Graaff

Op zoek naar werk

50

Heb je geen zin meer in school? Ga dan op zoek naar werk. Op internet staan veel sites met vacatures. Je kunt allerlei selecties maken: in welke sector je wilt werken, voor hoeveel uur je werk zoekt en hoe ver de werkplek van je huis mag zijn bijvoorbeeld. Gebruik die, anders ben je urenlang aan het scrollen! Zie je een leuke baan, reageer dan op de vacature. Misschien gaat het via een uitzendbureau en anders moet je een sollicitatiebrief schrijven. Op internet vind je allerlei handige tips die je kansen vergroten. Ken je een bedrijf waar je graag aan de slag wilt, misschien wel je stageplek? Heb dan gewoon lef en geef aan dat je werk zoekt. Wie weet zitten ze net op je te wachten!

Laboratorium- en Procestechniek M.H. Tromplaan 28 7513 AB Enschede

vrijdag 24 januari 2020 15:00 - 20:00 uur Zaterdag 25 januari 2020 10:00 - 14:00 uur

Wil je iets heel anders gaan doen, dan heb je kans dat je een toelatingstoets moet doen voor het hbo. Of je gaat gewoon voor een andere mbo-opleiding. Op het hbo krijg je veel meer leerstof dan je gewend bent. Je moet dus echt de boeken in. Ook op school krijg je veel theorie. Daar moet je wel zin in hebben. Je hebt ook voordelen omdat jij door stages al werkervaring hebt en meer geoefend bent in praktische vaardigheden. Een voordeel van een hbo-diploma is dat je meer keuzes hebt op de arbeidsmarkt. Ook is de kans groter dat je doorgroeit naar een leidinggevende functie. Vind je vier jaar doorleren te lang? Dan kun je eens nadenken over een Associate degree. Dit is een opleiding van twee jaar die tussen het niveau van het mbo en hbo in zit. Met dit diploma mag je de titel Associate degree (Ad) gebruiken. Staat ook mooi op je cv!

Voedingsmiddelentechnologie Bornerbroeksestraat 348 7609 PH Almelo

WOENSDAG 23 november 2019 15:00 - 21:00 uur

www.pcptoost.nl

/pcptoost

/pcpt-oost-Nederland


KOFFIE VAN EEN ROBOT

--

Profile for Mybusinessmedia_uitgeverij

T-SKILLS 2019-2020  

T-SKILLS 2019-2020  

Profile for leesnu

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded