Page 1


10

Living

Bolig

Boligen rummer både tegnestue og hjem. I den private afdeling har parret indrettet opholdsrum i åben forbindelse med anretter-køkken og spiseplads, men adskilt fra tegnestuen med søjler af stålprofiler og polycarbonatplader, der lader dagslyset fra nord og syd få uhindret adgang gennem huset.

SØNDAG DEN 31. MARTS 2013

Materialerne må gerne udtrykke det ufærdige


Living

SØNDAG DEN 31. MARTS 2013

11

HUS MED

FJORDUDSIGT SÆLGES

Arkitekt og rumdesigner flyttede fra en skøn taglejlighed på Christianshavn i København til landejendom på Nordjyllands magre jord, hvor de har skabt et utraditionelt hjem.

Fortsættes E

HJARBÆK FJORD Huset er gennemgribende istandsat, ligger hævet i terrænet og med uspoleret udsigt over fjorden, bakker, marker og naturen. Der er solfyldte terrasser mod alle verdenshjørner. Huset er helårs, men nærmeste naboer er sommerhuse.

HENVENDELSE til ejeren på 2811 5300 (Mægler medvirker)


12

Living

Bolig

SØNDAG DEN 31. MARTS 2013

Glasset i de højtplacerede vinduer mod syd er monteret direkte i betonmurens dybe nicher uden brug af tætningslister og danner en flot, virkningsfuld kontrast til de smukke skabslåger af træ med falsede hjørner og messingbeslag.

Rumdesigner, Hanne, og arkitekt, Peter Lind-Bonderup, er mentale nomader, som er flyttet fra en bekvemt taglejlighed på Christianshavn til rustikke forhold i Nordjyllands smukke natur. Det tidligere hønsehus, hvor der nu er soveværelse, er opført af fire porte fra den gamle fiskeauktion i Hirtshals.

D

rømmen om både at have et sommerhus ved den jyske vestkyst og ejerlejlighed på Christianshavn blev transformeret til det her sted, fordi vi trængte til at rykke ved vores daværende visioner om måden at leve og arbejde på,« fortæller rumdesigner, Hanne Lind-Bonderup, samstemmende med sin mand, arkitekt og ekstern lektor ved Aalborg Universitet, Peter Lind-Bonderup. Ægteparret havde i tv-programmet "Danmarks skønneste hjem" inviteret hele landets befolkning inden for som gæster i den bolig, som virkelig også må være en af landets mest interessante.

Med en beliggenhed på Nordjyllands flade, sandede jord - der for nogle tusinde år siden var havbund - med dyrket landbrugsland og naturområder omkring sig og himmelhvælvets uendelige kuppelvidde over sig, giver den 1 ½ hektar store grund og huset rigelig med luft til de visioner og tanker, der kommer til udtryk i ægteparrets arkitektur og design af rum. Først kom nedrivningen For at kunne begynde den fuldstændig nye tilværelse med egen tegnestue hjemme i privaten, måtte Hanne og Peter Lind-Bonderup bogstavelig talt starte helt fra bunden med at nedrive en

cirka 1.200 kvadratmeter stor hovedbygning og et par andre huse, dengang de overtog ejendommen i 2004. Det medførte en hverdag med simplet spejderliv i telt, madlavning over bål, udetoilet og udebad i alle de måneder, hvor laden blev renoveret. For det var den, der skulle rumme den kommende bolig. På den måde kom de tilbage til rødderne i Nordjylland - dog uden at kende et eneste menneske på egnen. Men det med menneskene har de imidlertid rådet bod på - det rummelige hus er gæstfrit og åbent for blandt andet mange af områdets kunsthåndværkere og tilbageflyttere, som både inspirerer værtsfolkene og sig selv i en ganske særlig grad. Desuden deltager


Bolig

SØNDAG DEN 31. MARTS 2013

Living

13

Rumadskillelsen mellem stuen og det simple anretterkøkken er udført i østenkrydsfinér og bygget op omkring bordplade, køleskab og opvaskemaskine. Et større grovkøkken findes i forlængelse af stuen.

Den udstoppede musvåge er en gave fra Hanne til Peter.

Tegnestuens del af den 150 m2 store lade har isoleret, listebeklædning fra loft til kip, vægge af østenkrydsfinér og gulv af slebet beton med jordvarme.»Finérpladerne falder forskelligt ud, men er uden knaster. Vi skjuler ikke skruerne i træværket, tværtimod – de må gerne være synlige. De skal bare sidde pænt.«

parret aktivt i menighedsråd, erhvervsnetværk for kvinder, Rotary og de tilgodeser interesser i rideklub og jagtkonsortium.

som soveværelse.« Boligejerne lægger vægt på, at deres hjem gerne må være lidt ”skævt” – som en skitse, der netop ikke er færdigarbejdet. Det må gerne udtrykke det ufærdige rum og størrelser og overflader, der skal afprøves. En holdning og stil, der blandt andet ses i de rå betonvægge, som tilsyneladende giver udseende af, at håndværkerne har afsluttet arbejdet uden at gøre det helt færdigt. Og det er præcis det, der er hensigten. »Det pæne skal udfordres, set med vores øjne,« siger Hanne Lind-Bonderup. Fleksibilitet har i alle årene været en indlysende nødvendighed for ægteparret. Intet er sta-

Dernæst fulgte opbygningen »Vi har renoveret laden og hønsehuset. Laden på 150 kvadratmeter, som er bygget i 1964, har fået støbt betongulv med gulvvarme – varme via stokerfyr - nogle af væggene har vi valgt at lade stå i beton, andre er beklædt med østenkrydsfinér, og taget er et nyt stålpladetag. Loft til kip er isoleret og beklædt med smalle lister af fyrretræ. Hønsehuset er ligeledes isoleret og indvendigt beklædt med krydsfinér. Nu bruges de 12 kvadratmeter

tionært – selv benævner de sig som mentale nomader. Og ikke blot mentalt, men også fysisk har de indstillet sig på ændrede behov, der blandt andet er kommet til udtryk i husets ruminddeling. For travlhed på den fælles tegnestue, LBB3, har medført ansættelse af en medarbejder og dermed også ændrede funktioner af privathjem med tegnestue til regulær arbejdsplads, som i øjeblikket også deles med en praktikant. Det har givet Hanne og Peter Lind-Bonderup ideen til at indrette soveværelse i det tidligere hønsehus og at lade hele den gamle lade – hvor den eneste dør, foruden yderdørene, er den til badeværelset – være åben for gæster og Fortsættes E

,

Vi kan godt lide, at de er rå, og at materialernes egne farver er med til at holde det hele enkelt – at forsimple nogle ting.


14

Living

Bolig

SØNDAG DEN 31. MARTS 2013

Vægge af polycarbonatplader, betongulv med varme og isoleret listebeklædning fra loft til kip danner rammen om tegnestuen, LBB3, hvor dens ejere, medarbejder, Lasse Rohde Engelbrecht, og praktikant, Rasmus Bielefeldt Larsen, arbejder med byggeprojekter ved et fælles, centralt placeret arbejsbord.

Bortset fra yderdørene findes der kun én eneste dør i huset. Den er af sandblæst glas og delt i to sektioner, hvoraf den ene kan skydes frem og tilbage.

Det tidligere hønsehus er renoveret, isoleret og beklædt med østenfinér, så det nu fremstår som et bekvemt og hyggeligt soveværelse.

,

Det pæne skal udfordres, set med vores øjne.

ansatte på tegnestuen. Køkkenet og spisegruppen fungerer som kantine – alt er praktisk og under samme tag. Enkelhed i indretningen Skønt tegnestuen er en integreret del af laden, er den dog adskilt fra boligområderne med vægge af polycarbonatplader, der lader dagslyset strømme uhindret ind gennem den østvendte bygning fra flere sider. Betongulvene er slebet, så alle småsten er synlige og med til at danne en terrazzolignende overflade, og rustikke stålprofiler er brugt som søjler. »Vi kan godt lide, at de er rå, og at materialer-

nes egne farver er med til at holde det hele enkelt.« Den interesse fik Hanne og Peter Lind-Bonderup lejlighed til at fokusere på, da de for en del år siden boede på Det Danske Institut i Rom og brugte tid på at studere overfladeteknikker. Det bedste ved at bo i pagt med naturen »For mit vedkommende er de åbne vidder, planterne, der spirer, og lærkesang det bedste ved at bo her,« fortæller Hanne Lind-Bonderup, med et smil, om den nordjyske natur, som parret har lige uden for døren, mens Peter supplerer: »For mig er det vigtigt at være relativt tæt ved

vandet. Vi går ture ved stranden hver dag – det er et dagligt must – og undrer os gang på gang over at møde så få mennesker. Hvis der måske holder tre biler dernede, taler vi om sikken et rend, her er.« Fra deres naturgrund med selvplantet marehalm og fyrre- og grantræer kan rumdesigneren og arkitekten følge områdets faste bestand af rådyr, fryde sig over store fugletræk, iagtage havørne, glenter, traner og musvåger og glæde sig over, at lyngplanterne er begyndt at vokse til i skellet langs naboens mark. Så kan man ikke ønske sig meget mere. N

Artikel: Jyllands-Posten  

Artikel om tegnestuens skønne rammer og tankerne bag. Fra Jyllands-Postens 'Living'-sektion.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you