Page 1

El Concurs de Pintura Ràpida de Sant Hilari Sacalm arriba a la catorzena edició Es repartiran 2.260 € en premis Les bases estableixen tres categories: Infantil: fins 12 anys (els participants en aquesta categoria rebran de premi lots de material de pintura). Juvenil: de 13 a 16 anys. Adult: a partir de 17 anys. El tema és lliure i les pintures es poden fer en tela, paper o fusta. Les inscripcions i segellat es podrà fer de 2/4 de 9 a les 10 del matí a la Cooperativa. Les obres es podran presentar de 4 a 5 de la tarda a la Sala Noble. El lliurament de premis tindrà lloc a les 6 de la tarda a la Sala Noble, on quedarà oberta l’exposició dels quadres que han participat al concurs. Les obres premiades quedaran en propietat de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. L’Ajuntament posarà cavallets a disposició dels artistes participants.

Els primers documents escrits que parlen del Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm daten de l’any 1731, tot i que anteriorment a aquesta data ja es feien processons amb imatges de l’Evangeli. El Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm, declarat per la Generalitat, Festa Tradicional d’Interès Nacional, és un dels actes més importants que viu Sant Hilari Sacalm al llarg de l’any. Al Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm hi intervenen uns 300 figurants, que representen a la gent del poble, sacerdots, apòstols, Maria Magdalena, Maria de Betània, Maria Pecadora, Jesús, els lladres i els armats que donen el to de llum, color i vistositat a aquesta manifestació de religiositat popular. El grup d’armats està format per 80 persones. El Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm comença a les 9 del vespre i la seva durada és d’unes tres hores i mitja. Es representen 14 escenes. La primera és la de l’Hort de Getsemaní i la darrera la del Calvari. Precisament, l’escena del Calvari és la més espectacular i es fa en un turó que hi ha a la zona esportiva de Sant Hilari. La seva posta en escena, la il·luminació, la música, la interpretació de Jesús, els armats i els efectes especials fan que ningú, ni veïns ni visitants, quedin indiferents. Per moltes vegades que s’hagi presenciat, no deixa de sorprendre.

Butlletí d’informació municipal

L’exposició, de Joan Condal, es va poder visitar durant el mes d’agost passat a l’oficina de Turisme, a Can Rovira. Joan Condal ha mostrat a través de les seves fotografies artístiques la bellesa de les fruites, però ha anat més enllà de la pell i ha arribat fins al cor de la fruita. En la visita a l’exposició, Joan Condal ha reptat el visitant a descobrir quina fotografia corresponia a cada fruita. Al concurs hi han participat 147 persones i 42 ho van encertar. Entre aquests 42 encertants s’ha fet un sorteig i la guanyadora ha estat Cristina de la Cruz Piñol, que obté com a premi un dels quadres de l’exposició “Fruits” de Joan Condal. Per altra part, Joan Condal, continua exposant les seves obres a Sant Hilari Sacalm en aquest cas amb una exposició de moble fos.

DIVENDRES SANT: VIA CRUCIS VIVENT DE SANT HILARI SACALM

iSANT HILARI SACALM

ACTIVITATS Divendres Sant

147 PERSONES HAN PARTICIPAT AL CONCURS DE L’EXPOSICIÓ “FRUITS”

BUTLLETÍ 08 Abril 2009


JOAN GARRIGA

Alcalde de Sant Hilari Sacalm Voldria començar aquesta editorial amb un prec. Sóc conscient que és una forma poc corrent, però les condicions que s’han donat les últimes setmanes gairebé ho obliguen. En temps de crisi cal fer ajustaments i mesurar molt bé els recursos de què disposem per fer-ne un ús el màxim de profitós per tothom. I aquesta és una veritat que no només funciona en el terreny financer i dels diners, sinó també en general. I és que igual que ser rigorosos amb els pressupostos és un benefici per tothom, ser igualment rigorosos amb allò que llancem en forma de rumors ens pot estalviar fer molt mal als nostres veïns. La veritat passa per ser rigorosos i no escampar informacions inexactes, per no intoxicar deliberadament. Aquests rumors sobre la qualitat de l’aigua han estat la causa que durant uns dies a Sant Hilari s’entrés en una espiral de reaccions, actituds i incerteses perilloses pel futur del nostre poble, un poble que majoritàriament menja de l’aigua. Aprofito per recordar que en tot moment els membres de l’equip de govern hem tingut les portes obertes per facilitar informació a tothom que n’ha necessitat o s’hi ha interessat, i les seguirem tenint obertes a tothom, per qualsevol tema que us preocupi o vulgueu saber. L’aigua és un dels recursos naturals més importants de la nostra població i el que no necessitem, i ara menys que mai, és que comencem a escampar desinformacions que poden dilapidar aquesta font de riquesa, en tots els termes, de què disposem. Cal, doncs, actuar responsablement també en allò que diem.

2

Com a govern municipal sempre hem mostrat una voluntat ferma d’aplicar el programa que ja vam presentar durant les eleccions i que estem complint, malgrat els temps que corren. Cal, però, ser humils i entendre que si en aquests moments ocupem l’alcaldia i les responsabilitats de govern és per decisió d’una ciutadania que ha cregut en el nostre projecte. I és la responsabilitat envers la confiança del poble el que ens motiva i anima a tirar endavant. El procés d’aprenentatge val a dir que ha estat dur, sobretot degut a la manca d’un mestre adequat i a la confluència de circumstàncies molt adverses com ara la crisi i a la manca d’ingressos, (centenars de milers d’euros anuals per permisos d’obres), tal com passava els darrers anys. Aquests impediments, però, no ens frenen i el nostre entusiasme inicial ens ha servit per agafar les regnes del poble amb fermesa i seguretat, alhora que s’anava convertint en experiència de govern. A hores d’ara, per tant, ja podem dir que el nostre projecte comença a materialitzar-se i estem posant cara i ulls al que fa només dos anys era una idea engrescadora i cada dia que passi serà més visible. D’això n’estem molt satisfets i, tot i que sabem el camí que tenim per davant, no podem evitar estar contents de la feina feta. En els propers dos anys acabarem molts dels projectes que hem començat i portarem a bon port els que havien quedat a la deriva anys enrere. Estem convençuts que, de passada, demostrarem que de feina per fer n’hi havia molta. Comparativament, aquests anys hauran estat els de la feina feta, el rigor en l’administració i l’eficàcia en l’execució. Sabem que no tothom pot dir el mateix i, sense voler entrar en comparacions, val a dir que per haver estat al govern només dos anys, portem un ritme que ens permetrà posar Sant Hilari a on li correspon. Si algú compara aquests quasi bé dos anys amb els vuit o vint-i-vuit anteriors, pot sorgir la reflexió de “sembla que aquests d’ara no fan tantes coses com els d’abans”, però si ho mirem bé ens adonarem que el nombre de projectes engegats i en execució durant aquests aquests mesos assoleixen una mitjana tant o més bona que en tota la història de la democràcia local. No vull allargar-me explicant-vos tot els que anem fent, només heu de llegir els butlletins municipals o donar un vol pel poble on veureu més del que aquí s’explica. Aquest Govern té un projecte global on hi tenen cabuda tota mena d’actuacions sense ànim partidista. Un Govern amb bona direcció que sabrà plantar cara a la crisi econòmica i donar resposta a la demanda d’actuacions de la ciutadania.

Ordre del dia ple ordinari 26 de març’09 1 Aprovació actes sessions anteriors. 2 Informació de la regidoria de Sanitat sobre la potabilitat de l’aigua de Sant Hilari. 3 Delegació a favor del Consell Comarcal de la Selva de la gestió recaptatòria d’uns ingressos de dret públic municipals i encàrrec de gestió. Aprovat per unanimitat.

ALCALDIA

4 Delegació a favor del Consell Comarcal de la Selva de la gestió recaptatòria d’un ingrés de dret públic municipal. Aprovat per unanimitat. 5 Aprovació inicial de l’ordenança reguladora de la neteja i tancament de terrenys i solars. Aprovat amb els vots a favor d’ERC i PIG i l’abstenció de CiU. 6 Adjudicació concessió del serveu de recollida i transport de les fraccions orgàniques dels residus municipals (FORM)i del rebuig de Sant Hilari Sacalm. Aprovat amb el vots a favor d’ERC i PIG i el vot en contra de CiU. 7 Aprovació inicial projecte ampliació de la Residència de Gent Gran de Sant Hilari (tercera fase). Aprovat per unanimitat. 8 Sol·licitud del grup municipal de CiU perquè els partits polítics de la població tinguin un despatx de treball a l’Ajuntament. Aprovat per unanimitat.


Aquesta és una de les conclusions que recull un estudi encarregat per l’Ajuntament de Sant Hilari a l’empresa Incotur Consulting, a partir d’una subvenció del programa “Espai urbà”, del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. En el marc d’aquest programa també s’ha fet un altre estudi sobre l’estacionament de vehicles al nucli urbà. Tots dos projectes estan relacionats ja que el mercat dels diumenges ocupa la zona d’aparcament de la plaça de l’Ajuntament. Les conclusions que recullen aquests estudis s’endegaran a curt, mitjà i llarg termini. L’alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Garriga (ERC) ha explicat que “tots dos estudis tenen per objectiu marcar una línia d’actuació que afavoreixi la competitivitat i alhora doni suport a la millora del comerç local i els establiments turístics”. En aquest sentit, l’estudi indica que s’ha de potenciar el mercat setmanal dels diumenges perquè es converteixi en un punt d’interès en d’altres poblacions veïnes. És per això, que una de les actuacions que contempla l’estudi i que s’impulsarà, contempla la modernització del mercat per fer-lo més atractiu i convertir-lo en una oferta turística més del municipi.

NOTÍCIES

El mercat setmanal Haurà de complementar el comerç local i no ser una competència

Aquest estudi també recull que queda demostrat que el mercat setmanal afavoreix el comerç local i els establiments de restauració de Sant Hilari Sacalm. Una de les conclusions d’aquest treball apunta que la millor ubicació del mercat setmanal dels diumenges és la zona on es fa ara, a la plaça de l’Ajuntament i una petita part de la plaça Guilleries. L’estudi, que també s’ha presentat als marxants, conclou que s’haurà de fer una reordenació de les 30 parades que formen el mercat dels diumenges i que és necessari dur a terme una selecció del tipus de parades per així aconseguir la seva viabilitat i que alhora complementi el comerç local, sense ser una competència. Un 30% de les parades actuals són de fruita i verdura, el tèxtil representa un altre 30%, els productes d’equipament personal un 20%, els equipaments per la llar un 13% i la resta del sector d’alimentació un 7%.

3 Estudi de zones d’aparcament Les conclusions d’aquest estudi apunten que, amb excepcions com ara el dia de mercat o esdeveniments festius i lúdics que augmenten la confluència i concentració de gent a la població, el nombre d’estacionaments actual cobreix les necessitats existents tenint en compte el nombre d’habitants i els comerços existents. Entre la Plaça de l’Ajuntament i la Plaça Guilleries, les dues al centre urbà, s’ofereixen 112 places d’aparcament gratuït. Segons aquest estudi d’estacionament, s’ha detectat que entre els conductors de Sant Hilari Sacalm s’utilitza amb molta freqüència el vehicle per a fer petits desplaçaments. És per això que es suggereix una campanya de conscienciació per aconseguir un canvi d’hàbits entre la població que porti a una mobilitat sostenible. També s’apunta la necessitat d’establir algunes zones d’estacionament limitat, que no necessàriament hauran de ser de pagament, per aconseguir una major rotació de vehicles.

Editorial

2

Notícies

3-5

Regidors

6-7

Biblioteca

8 - 9

Partits

10

Societat

11

Contraportada

Butlletí d’informació municipal

SUMARI

iSANT HILARI SACALM

Les conclusions d’aquests dos estudis es van presentar el diumenge 8 de març als marxants de Sant Hilari Sacalm en un acte al qual també es va convidar convidar a Josep Maria Vergés, president del Gremi de Marxants de les Comarques Gironines. La presentació es va fer a la Sala de Sessions de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm a dos quarts de dotze del migdia.

CRÈDITS Edita:

Coordinació i continguts - La Selva Comunica (www.laselvacomunica.cat) Disseny i maquetació - Estudi Artfinal (www.artfinal.es) Foto portada - Carme Miralpeix Fotografia - Irene Fotògraf | Nuri Torrent |

BUTLLETÍ 08 Abril 2009

La Selva Comunica Data de tancament: 30|03|2009


CAMPUS DE BÀSQUET RICOH MANRESA

4

Un any més al nostre poble posem en marxa el ja tradicional “campus de bàsquet”. Fins al darrer estiu, el campus va anar lligat al basquet gironí. En concret, a l’Akasvayu. Però les circumstàncies del moment van fer que aquest no seguís en el món del bàsquet. Aleshores, des de la Regidoria d’Esports d’aquest Ajuntament es va fer un replantejament per enfocar d’una manera innovadora el proper campus de bàsquet i buscar un col·laborador que aportés garanties. Aquest col·laborador va venir de la mà del Club Bàsquet Sant Hilari, que gràcies a els bones relacions del club amb el bàsquet Manresa va fer que comencéssim les converses amb el Ricoh Manresa que han estat molt profitoses i de les quals n’ha sorgit un projecte de campus de molta categoria i a uns preus més assequibles. El campus de bàsquet serà una estada dissenyada per a tothom que vulgui aprendre i/o perfeccionar els aspectes tècnics i tàctics del bàsquet d’una manera divertida en companyia de nous amics, amigues i de tècnics i jugadors de primer nivell. El divendres dia 20 a les dotze del migdia es va fer la roda de premsa conjunta a les oficines del Club Bàsquet Manresa amb la participació del seu president Josep Vives, el gerent de l’entitat Carles Sixte, el vicepresident del Club Bàsquet Sant Hilari, Diri Miralpeix i de l’alcalde de Sant Hilari, Joan Garriga. Aquesta trobada es va aprofitar per presentar el campus als mitjans de comunicació. Totes les parts varen coincidir que el treball en conjunt dels clubs amb l’experiència del Manresa, el treball del basquet local i la participació de l’Ajuntament amb la implicació de les instal·lacions esportives i hoteleres és la millor garantia per aconseguir unes estades d’alta qualitat. El Campus Ricoh Manresa 2009 es durà a terme en tres torns: 1.- del 28 de juny al 3 de juliol | 2.- del 5 al 10 de juliol |3.- del 12 al 17 de juliol Tots tres torns es faran a Sant Hilari Sacalm. Informació: Bàsquet Manresa SAD: 93.872 .15.03

Curs de manipulador de producteS fitosanitaris Els mesos de febrer i març es va portar a terme el darrer curs per obtenir el carnet de manipulador de productes fitosanitaris de nivell bàsic. El curs el va organitzar l’Oficina de Promoció Econòmica i el Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat. En els tres cursos organitzats han obtingut el carnet de nivell bàsic 44 persones i el del nivell qualificat 21 persones. No està previst portar a terme un nou curs, però aquells que estiguin interessats en obtenir el carnet es poden adreçar a Can Rovira per informar-se dels llocs on està previst iniciar nous cursos.

NOTÍCIES

Taller de Joc Tradicional El dissabte 21 de març, es va desenvolupar el Taller de Joc Tradicional en dues parts. La primera, en què la tallerista arbucienca Núri Tort va exposar el seu treball d’investigació en format de DVD. I una segona en la qual els participants varen posar en pràctica alguns jocs mostrats a la primera part.

1er Campionat de Dames

VIVER D’EMPRESES Un dels projectes que mou l’ajuntament de Sant Hilari és fomentar l’emprenedoria entre les persones que vulguin desenvolupar nous projectes empresarials. Estem en fase de construcció del nou edifici del viver d’empreses a la zona industrial Mas Garriga i a principis del 2008 ens vàrem fer socis del Consorci Gironí de Vivers d’empreses. El Consorci dels Vivers d’Empreses Territorials de la Demarcació de Girona, creat l’abril del 2007, neix de la col·laboració entre diverses institucions públiques i privades, entre les quals s’hi troben els ajuntaments socis, la Universitat de Girona, la Diputació, La Cambra Oficial de Comerç, el Centre d’Estudis de la Construcció i Anàlisi de Materials, el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics, la Fundació Eduard Soler, etc. La seva creació suposa el primer pas d’un projecte d’abast territorial adreçat a fomentar la creació de noves empreses de base tecnològica i de serveis al llarg de la demarcació de Girona i potenciar el desenvolupament de nous projectes empresarials i acostar el món acadèmic al sector productiu i de serveis. El Consorci no serà només local o gironí sinó que formarà part de la xarxa europea de vivers d’empreses per tal de poder treballar amb projectes d’abast europeu. De manera molt resumida el viver de Sant Hilari, com a soci del Consorci, a part de la interrelació provincial i europea per poder treballar telemàticament o físicament amb qualsevol dels vivers del projecte europeu, tenim la pretensió de donar els següents serveis: espais, oficines i sales per poder-hi treballar, mobiliari, recursos informàtics i serveis tecnològics avançats, beques pels millors projectes empresarials, assessorament en el camp laboral, jurídic, fiscal i comptable, difusió i publicitat, atenció logística i administrativa i suport de personal expert.

Amb els ulls posats en el futur Les 11 empreses turístiques i comercials de Sant Hilari que han superat el programa de millora de qualitat com a destí turístic (Sicted) van rebre el diploma que les acredita de mans de l’alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Garriga i el cap dels serveis territorials d’Innovació, Universitat i Empresa a Girona, David Mascort. L’alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Garriga (ERC) ha voler agrair l’esforç fet per les empreses turístiques de la població que s’han implicat en el projecte Sicted i va manifestar que “la qualitat és fonamental perquè el sector turístic del nostre poble sigui competitiu. El diploma que lliurem no distingeix a l’Ajuntament, sinó que és un reconeixement a tots. El comerç i el turisme de Sant Hilari tenen moltes possibilitats per anar a més i fer-se un lloc en el mercat turístic estatal”. L’alcalde va animar a les empreses del poble que actualment treballen en la superació de les auditories del pla de qualitat a continuar endavant i va fer una crida perquè la resta de d’establiments turístics i comercials s’afegeixin al programa. Empreses que han superat l’auditoria de qualitat (SICTED): Vilar Rural Sant Hilari - Hotel Ripoll - Allotjament rural Cal Sastre - Restaurant Verdolet - Carnisseria Ca l’Amalia - Carnisseria Can Barnet - Esports 7 - Eureka (loteries, llamins i joguines) - Guies de Natura - La Selva de l’Aventura - Oficina de Turisme Can Rovira.


L’aigua del poble ofereix totes les garanties sanitàries

Les sessions les organitza la regidoria d’Acció Social amb la intenció d’informar les persones nouvingudes al municipi. El passat dia 16 de març va tenir lloc la primera xerrada d’acollida informativa per a nouvinguts i nouvingudes a Sant Hilari Sacalm, amb una participació de 40 persones que es van interessar per aquest servei que ofereix la Regidoria d’Acció Social. Hi ha més xerrades previstes de tipus específic on es tractaran temes com els serveis socials, l’habitatge i l’educació. A principis d’any es va obrir l’Oficina d’Atenció Ciutadana al primer pis de l’Ajuntament que assumeix les funcions d’acollir, informar, assessorar i derivar els nouvinguts al municipi. En aquesta oficina hi treballa la tècnica d’immigració i l’agent d’acollida que realitzen una primera entrevista al nouvingut/ da i els deriva a la sessió d’acollida un cop se l’ha informat dels diferents serveis municipals, normes de convivència i una explicació de l’entorn i cultura local.

La regidora de Sanitat, Joana Giménez, va informar en el darrer ple de les actuacions que s’han fet, es fan i es faran, a la xarxa pública d’aigua potable i les fonts naturals del terme municipal. Durant el període que va del mes de setembre de l’any 2007 al passat mes de març, per encàrrec de l’Ajuntament, s’han fet 20 analítiques a l’aigua de la xarxa d’abastament municipal. Els resultats obtinguts demostren que aquesta aigua de la xarxa és apta per al consum humà. No és el cas, però, d’algunes de les fonts naturals que hi ha al terme municipal ja que no compleixen amb les garanties sanitàries (veure l’escrit de la regidora Joana Giménez d’aquest butlletí). Les fonts que no presenten aigua amb garanties han estat marcades amb una fita per l’Ajuntament.

Servei de mediació en matèria d’habitatge A mitjans d’octubre de 2008 es va posar en funcionament el servei de mediació en matèria d’habitatge de lloguer. Un dels principals objectius que es proposa la Regidoria d’Acció Social amb la creació de la Borsa d’Habitatge, a part de facilitar l’accés i el manteniment del lloguer a certs col·lectius, és fer pedagogia amb tot el que té a veure amb l’habitatge de lloguer per tal d’optimitzar les relacions entre propietaris i llogaters i així evitar situacions d’abús per qualsevol de les parts. Amb aquestes línies es pretén informar de l’evolució del servei a través d’unes xifres que donen una idea aproximada de la feina feta fins ara: fins a finals de març, el Servei ha atès prop de 30 propietaris interessats en la iniciativa i s’han inscrit en la borsa de demandants d’habitatge de lloguer més de 40 persones. També s’ha informat a unes 20 persones sobre els ajuts al pagament del lloguer i s’ha tramitat una ajuda de Lloguer Jove. De les reunions informatives mantingudes amb diferents propietaris s’han incorporat a la borsa de lloguer 9 habitatges. Fins ara, el servei ha trobat llogaters per 6 habitatges i es troba a la recerca de llogaters per un habitatge de 2 habitacions, un habitatge de 3 habitacions i un habitatge de 4 habitacions. Des del Servei s’han detectat que, en ocasions, els lloguers de Sant Hilari Sacalm que tenen un preu mòdic (entre 150 € i 320 €) tenen la seva raó de ser en la manca d’habitabilitat de l’habitatge i les condicions abusives que s’imposen als llogaters. Per aquesta raó, des de l’Ajuntament valorem de manera positiva la progressiva implantació d’aquest servei i apostem per la seva continuïtat com a manera de garantir l’accés a l’habitatge digne i amb una relació qualitat-preu molt competitiva.

Escola bressol municipal

Les obres segueixen el calendari previst per tal que pugui entrar en funcionament el proper mes de setembre.

Parelles lingüístiques Un total d’onze voluntaris de Sant Hilari Sacalm han participat enguany en el projecte “Parelles Lingüístiques”. Aquest projecte consisteix en formar parelles entre gent nouvinguda o gent que vol millorar l’expressió oral de la llengua catalana i gent catalanoparlant per tal que facin conversa en català.

NOTÍCIES

Informació i formació per als nouvinguts

Nous productes, nous reptes Els professionals de la torneria de Sant Hilari Sacalm han acabat la primera fase del projecte Oficis Singulars que promou Artesania de Catalunya Els torners de Sant Hilari Sacalm han participat en aquest projecte durant 4 mesos amb l’objectiu de desenvolupar projectes innovadors i diferents. L’objectiu final és que la fusta de les Guilleries i les torneries de Sant Hilari es donin a conèixer arreu com una punt de referència pioner en la indústria tornera tradicional i oberta a noves propostes. En aquest sentit, des de l’Ajuntament i Artesania de Catalunya s’està treballant amb les empreses d’aquest sector per estudiar la viabilitat de tirar en davant una segona fase del projecte Oficis Singulars. Fins ara, s’han invertit 12.000 € que s’han finançat amb una subvenció de 9.000 € d’Artesania de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, que ha aportat 3.000 €. Els nous productes que sortiran de les torneries de Sant Hilari Sacalm han de ser exemples de motivació i confiança en el futur.

Ordenança reguladora de la neteja i tancament de terrenys i solars Davant de la problemàtica que comporten les obres inacabades, la deixadesa i la falta de neteja de molts solars i terrenys, des de la Regidoria d’Urbanisme s’ha impulsat una ordenança amb la pretensió que els propietaris de tota classe de terrenys i construccions els mantinguin nets i en condicions, ja que l’ordenança prohibeix tenir-hi escombraries, residus sòlids urbans o runes. També es prohibeix llançar escombraries o residus sòlids als solars i espais lliures de propietat pública o privada. En virtut d’aquesta ordenança, l’Ajuntament, d’ofici o a sol·licitud d’una persona interessada, iniciarà el procediment destinat a la neteja o tancament del solar. El procediment passa per l’elaboració d’un informe tècnic de l’estat del solar, una audiència als interessants, l’establiment d’un termini per corregir deficiències i, finalment, si aquestes no s’han subsanat, l’Ajuntament pot procedir a fer els treballs a càrrec de les persones obligades, repercutint-ne el cost de l’execució subsidiària a través del procediment de recaptació per via executiva. L’Ordenança també determina mantenir els solars tancats mentre no s’hi facin obres de nova construcció. Aquesta ordenança preveu sancions de 10% al 20% de les obres a efectuar, amb un màxim de 3.000 euros.

5


Projecte Singular. Es busquen empreses SOCIALMENT responsables Nuri Torrent, regidora de Promoció Econòmica i Educació L’IES Antoni Busquets i Punset, el Col.legi Sant Josep i l’Ajuntament estem preparant la documentació necessària per portar a terme el que es coneix com a projecte singular. Aquest projecte consisteix en fer una adaptació del currículum a alumnes de 3er d’ESO que tenen un bon comportament però poc interès pels estudis. Amb aquesta adaptació els alumnes realitzen el 40% de l’horari escolar setmanal fora del centre, en una empresa, o bé en el mateix Ajuntament, al mateix temps que segueixen cursant les assignatures bàsiques. L’objectiu és que l’apropament a la pràctica laboral sigui un element motivador per no abandonar els estudis obligatoris i que comencin a adquirir hàbits laborals que els serveixin un cop facin els 16 anys. Els alumnes participants no reben remuneració econòmica i tenen la possibilitat d’obtenir el títol de graduat en Educació Secundaria Obligatoria. Esperem signar el conveni amb el Departament d’Educació en els propers mesos per poder iniciar el projecte el curs 2009-2010. Aquests alumnes poden estar en els diferents serveis municipals, però esperem trobar empreses (industrials, comercials o de serveis) compromeses socialment que vulguin participar en el projecte. Les empreses que participin en aquest projecte no tenen cap despesa, donat que aquestes van a càrrec de l’Ajuntament. Sí que han de tenir la predisposició de fer el seguiment de l’alumne faciltant informació relativa als hàbits de treball al tutor: puntualitat, interès, responsabilitat i, per tant, un cert temps de dedicació. Sé que en aquest moment són moltes les preocupacions i les incerteses dels empresaris, però aquest és un projecte molt interessant per ajudar entre tots a alguns joves a formar-se. Qualsevol empresa que tingui interès en participar en aquest projecte i que vulgui rebre més informació pot adreçar-se a Can Rovira o bé al correu: educacio@santhilari.cat

FONTS NATURALS Joana Giménez, regidora d’Acció Social i Sanitat L’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha estat realitzant unes analítiques a les fonts naturals que per tradició, costum o lleure, són les que més es freqüenten. Les fonts naturals provenen d’aigües subterrànies que afloren a la superfície d’una manera natural. Per tant, estan sotmeses a molts factors que fan variar la seva qualitat. Els barems per mesurar la qualitat de l’aigua estan regulats pel Reial Decret 140/2003, de 7 de febrer. Seguidament presentem la llista d’aquestes fonts amb els resultats de les analítiques:

6

FONT LOCALITZACIÓ FONT DE LA BAGA FONT D’EN GURB FONT D’EN JOVÉ FONT DEL FERRO FONT SA GUARDA FONT DE LA CASOTA FONT DELS ABEURADORS FONT DEL GAVATX FONT DE LA FORMIGA FONT DE SANT DANIEL FONT DE SANT ROC FONT DEL BRUNYOLER FONT VELLA FONT DEL PIC FONT DEL CIRERER FONT DEL PETRINXO FONT DEL SERRAT FONT D’EN JOAQUIM GASSOL FONT D’EN ROCOSA

ÚLTIMES ANALÍTIQUES (20/02/09)

POLIESPORTIU APTA CTRA. VELLA DE VIC APTA CASC URBÀ APTA CASC URBÀ APTA * PISTA DEL SUBIRÀ NO SURT AIGUA CTRA. VELLA DE VIC NO SURT AIGUA PISTA DEL SUBIRÀ SENSE GARANTIA SANITÀRIA PISTA DEL SUBIRÀ SENSE GARANTIA SANITÀRIA PISTA DEL SUBIRÀ SENSE GARANTIA SANITÀRIA CTRA. D’OSOR SENSE GARANTIA SANITÀRIA CTRA. D’OSOR SENSE GARANTIA SANITÀRIA CTRA. D’OSOR SENSE GARANTIA SANITÀRIA CASC URBÀ FONT VELLA APTA CASC URBÀ FONT VELLA APTA CASC URBÀ FONT VELLA APTA CASC URBÀ AIGUA DE XARXA APTA CASC URBÀ AIGUA DE XARXA APTA CASC URBÀ AIGUA DE XARXA APTA CASC URBÀ AIGUA DE XARXA APTA

REGIDORS

*Font del Ferro: paràmetres microbiològics: correctes paràmetres químics - color: excés Des de la regidoria de Sanitat volem agrair als propietaris de les fonts analitzades la seva col·laboració al llarg de tot el procés.

Activitat de l’Àrea de Joventut de Sant Hilari Francesc Fauria, regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Joventut L’Àrea de Joventut està executant les actuacions planificades al Pla Local de Joventut 2008-2011. Alguns dels objectius marcats al PLJ són: l’increment de l’oferta cultural i formativa, el suport a iniciatives de col·lectius, estimular la creativitat i impulsar iniciatives que dinamitzin la població. D’acord amb aquests objectius, per aquest primer semestre de 2009 hem organitzat les següents activitats: sortida amb raquetes de neu, curs de monitors de lleure, tallers diversos de gralla, de jocs tradiconal, d’edició de sò, de pizza de cocacola i el concurs de música Sacalmsona’09. També d’acord amb els criteris planificats al PLJ, i havent rebut la notificació que se’ns concedia la subvenció de 51.211€, s’ha elaborat el projecte de bucs d’assaig a la segona planta de l’edifici de la biblioteca, les obres dels quals començaran durant aquest primer semestre. També volem informar-vos que l’Àrea de Joventut ja disposa d’un portal a internet on hi trobareu tota la informació referent a l’àmbit juvenil i d’entitats joves de Sant Hilari. Podeu consultar-lo clicant: www.casalxjoveshs.cat


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1. Carrer Valls | 2. Font del Parc | 3. Reparació del turó | 4. Font del Pic | 5. Vorera nova 6. Jardí carrer Lliroia | 7. Plaça cal Ros | 8. Nova tanca de l’escola | 9. Plaques solars | 10. Reparació carrers

REGIDORS

ACTUACIONS SOBRE EL TERRENY Josep Puig “Tei”, regidor d’Urbanisme i Obres i Serveis

S’ACOSTA LA DIADA MÉS IMPORTANT DE LA CULTURA Joan Ramon Veciana “Manano”, regidor de Cultura i Participació Ciutadana Ens trobem a les portes d’una altra Diada de Sant Jordi, el dia més important per a la cultura al nostre país i que s’ha convertit en un referent arreu del món de compromís amb la literatura i tot el que l’envolta. Des de la Regidoria de Cultura hem previst aquest any moltes activitats per la setmana de Sant Jordi. El dia 17 d’abril hi haurà l’entrega dels premis de narració curta de Sant Hilari, que enguany ha comptat amb una gran participació. El dissabte 18 es farà entrega dels premis de recerca Josep Moragues. El dia 20 es celebrarà el primer any de funcionament de la nova Biblioteca Municipal amb l’entrega de premis del concurs de punts de llibre i el dia 23 es faran un seguit d’activitats per als estudiants del poble i la mainada, coincidint amb la celebració de Sant Jordi. A totes aquestes activitats s’hi han de sumar les que desenvolupin cadascun dels centres escolars i també la Fira de Sant Jordi del carrer Vic, que enguany celebrarà la tercera edició. Tot plegat demostra el compromís de la ciutadania amb aquest dia, i esperem que tots vosaltres participeu i gaudiu de Sant Jordi, perquè aquesta festa segueixi convertint-se també en una reivindicació dels trets diferencials del nostre país i en una reivindicació de la nostra identitat.

LES OBRES DEL CAMP DE FUTBOL MUNICIPAL Andreu Vidal, regidor d’Esports El passat dia de Sant Esteve, s’esllavissava el mur de la part sud del camp municipal de futbol degut a les intenses pluges i nevades (amb una setmana els meteoròlegs locals varen mesurar més de 200 l/ m2, entre aigua i neu). A primer cop d’ull semblava que fent una reparació de la part afectada se solucionaria el problema, però una vegada estudiat el sinistre per part dels tècnics es va veure que s’havia de treure tot el mur antic, de dalt a baix, degut el seu mal estat i el perill que això representava. Ja que que sortosament no havia hagut cap dany personal, no podíem arriscar-nos a fer un nyap. Un cop valorades les circumstàncies des de l’Ajuntament, vàrem creure que se’ns presentava l’oportunitat de fer créixer de mides el camp de futbol. O ara o mai! Amb una setmana es va negociar amb els tres propietaris afectats per l’engrandiment del camp envers les seves propietats i amb una setmana es varen començar les obres del mur. Més ràpid gairebé impossible! I és que érem molt conscients que el Club hauria de jugar en camps veïns i que es perdrien el taquillatge i, sobretot, la calor humana de jugar a casa. El primer factor és quantificable, però el segon no té preu. Han passat tres mesos i pràcticament les obres ja estan acabades. Les previsions són que durant el mes d’abril ja s’hi pugui jugar. El camp de futbol guanyarà al voltant de cinc-cents metres quadrats però, de moment, el terreny de joc quedarà de les mateixes mides ja que l’empresa que posa la gespa artificial ens ha aconsellat que engrandim el terreny de joc quan s’hagi de canviar tota la gespa. L’actual és pràcticament nova, però sí que es posarà gespa artificial a la part que hem guanyat per fer-hi els escalfaments i s’habilitarà un espai planer a la part final de les grades per dipositar material esportiu i els sacs granulat. Estem segurs que el camp guanyarà molt i els que practiquen l’esport del futbol encara més. De totes maneres, si les condicions financeres ho permeten, en un futur esperem anar millorant el camp i els seus equipaments. Aprofitem aquest escrit per donar les gràcies als propietaris que han estat afectats per l’engrandiment del camp que des del primer dia varen fer que les negociacions fossin possibles, conscients que estaven fent un bé per el poble. Gràcies també al Club de Futbol Sant Hilari per la seva paciència i als pobles veïns que, desinteressadament, ens han cedit els seus terrenys de joc per poder celebrar els nostres partits. I que d’aquí a pocs dies, ens puguem trobar tots junts al camp per celebrar el primer partit desprès de la remodelació.

7


LA BIBLIOTECA MUNICIPAL FA 35 ANYS!! El municipi de Sant Hilari Sacalm va inaugurar la primera biblioteca el dia 24 de juny del 1974. L’equipament estava ubicat a la Plaça Dr. Gravalosa, 4, pertanyia a la Xarxa de Biblioteques de “La Caixa” i ocupava l’antiga oficina de l’entitat financera. En aquest local s’hi va oferir el servei de biblioteca durant 20 anys, és a dir fins l’octubre de 1994. D’aquesta primera etapa, cal destacar-ne que la biblioteca era un punt de referència cultural. Acollits al programa “Dinamització Cultural de Biblioteques” com a poble pilot, es van programar gran quantitat d’activitats culturals: conferències, tallers, espectacles, visites escolars, etc., que tenien molt bona acollida i participació. Cal destacar les exposicions de pintura que es feien els mesos d’agost i el seu èxit, tant pel nombre de visitants com per la qualitat dels artistes expositors. L’aforament d’aquesta biblioteca era de 26 persones i es va obrir amb poc més de 1.000 llibres i amb 13 revistes subscrites. Aquesta primera etapa es va finalitzar amb gairebé 13.000 visitants anuals, més de 5.500 documents prestats, la subscripció a 74 revistes i 4 diaris i un fons bibliogràfic que era de 11.290 obres (estadístiques any 1993). Amb la inauguració el mes d’octubre de l’any 1994, es començava una segona etapa a la Casa de Cultura. La nova seu de la biblioteca s’ubicà a la planta baixa i soterrani d’aquest edifici, moment en què la biblioteca va passar a ser de titularitat municipal. Amb aquest nou equipament s’amplià l’espai disponible a més de 70 punts de lectura. Durant aquesta segona etapa no es va disposar del suport de la Generalitat de Catalunya; és a dir, que durant 13 anys, es va funcionar en solitari, tan sols amb el el recolzament de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. Activitat de màgia l’any 1980

8

Respecte les activitats organitzades per la biblioteca, es poden citar l’Hora del Conte, les Bibliopiscines, exposicions de llibres , etc.

ANIVERSARI DE LA BIBLIOTECA

Les darreres dades del servei bibliotecari en el local de la Casa de Cultura són: (estadístiques any 2006): - Fons: 20.567 documents en diversos suports, llibres, revistes (87 subscripcions), diaris (6), CDs, DVDs, CD-Roms, etc. - Usuaris amb carnet: 2.279 - Visitants: 11.917 - Préstecs: 7.394

Al llarg dels anys s’ha anat recopilant material d’interès local, com retalls de premsa, programes de Festa Major, treballs d’estudiants i publicacions diverses per posar-los a l’abast dels hilariencs una vegada s’hagin informatitzat.

1a Planta de la biblioteca

2a Planta de la biblioteca

Durant bona part de l’any 2007 es va funcionar amb normalitat fins que va arribar el moment de desmuntar la biblioteca per donar pas a les obres d’ampliació i ubicació actual. Per no deixar de donar el servei ens vàrem traslladar al primer pis de la Casa de Cultura on hi oferíem el préstec de llibres infantils, juvenils, còmics, revistes, diaris i material audiovisual. La resta de fons bibliogràfic el teníem a Central de Biblioteques on es va informatitzar.


Inauguració del nou equipament

L’Hora del conte a la sala infantil

Les dades estadístiques de l’any 2008 cal analitzar-les tenint en compte que les dades fan referència a set mesos i escaig de servei. - Fons: gairebé 17.000 documents en diversos suports, llibres (14.000), revistes (més de 100 subscrites), diaris (7), CDs (més de 600), DVDs (més de 700), CD-Roms, etc. - Usuaris amb carnet: 1.376 - Visitants: més de 18.000 - Préstecs: 9.860

ANIVERSARI DE LA BIBLIOTECA

La tercera etapa de la biblioteca s’inicià el 20 d’abril de 2008, amb la inauguració del nou equipament. Actualment el municipi disposa d’un espai de més de 700 m 2 que consta de dues plantes: a la primera planta s’hi troba la zona d’audiovisuals (música i cinema), la zona de publicacions periòdiques i la sala infantil (espai independent), amb cinc ordinadors, dos dels quals a la sala infantil. També hi ha l’espai jove i el taulell d’informació i préstec. A la planta baixa s’hi troba la zona d’ordinadors per a adults (4 ordinadors) i la zona de fons general per adults que conté la CDU, narrativa, poesia, teatre i els centres d’interès, així com el taulell d’informació i referència. Aquest espai també compta al una sala polivalent, el magatzem i l’arxiu.

9

La nova biblioteca compleix un any

horari Biblioteca Municipal Pl. Doctor Gravalosa, 4 17403 – Sant Hilari Sacalm Tel.: 972 868 008 Fax: 972 869 557 biblioteca@santhilari.cat http://www.santhilari.cat/biblioteca Horari d’hivern Matins: dimecres i dissabtes, de 10 a 2 de la tarda. Tardes: de dilluns a divendres, de 2/4 de 5 a 2/4 de 9 del vespre. Horari d’estiu (del 15 de juny fins al 15 de setembre) Matins: dimecres i divendres, de 10 a 2 de la tarda. Tardes: de dilluns a divendres, de 2/4 de 5 a 2/4 de 9 del vespre.

calendari de preinscripcions per la nova escola bressol municipal Tots els pares i mares de nens i nenes nascuts a partir de l’1 de gener de 2007 interessats en portar els seus fills a la nova escola bressol municipal poden demanar informació i fer les preinscripcions de l’11 al 29 de maig a les oficines de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, de 10h a 12h.


LA LLEI DE LA DEPENDÈNCIA De vegades, algunes persones critiquen injustament la llei de dependència. Ja no recorden que fa pocs anys es tenien en compte les rendes dels fills i filles a l’hora d’ingressar un familiar en una residència o que moltes persones cuidaven un familiar sense que aquesta tasca els fos reconeguda. La llei de la dependència és un dels grans avenços que s’han realitzat en la universalització dels serveis socials. Més del 50% de les persones que s’estan atenent no havien passat mai pels serveis socials. A Catalunya s’ha optat per un sistema clarament municipalista. S’entén que els pobles són els que més coneixen les necessitats socials i els assistents socials dels municipis són els que fan el programa d’atenció individual que determina la prestació que rebrà la persona que ho necessita. La llei de la dependència, que es va aprovar el gener de 2.007, té un desplegament progressiu fins el 2.015. Ja a l’abril de l’any d’aprovació, l’Estat va regular els criteris a l’hora de valorar si una persona és o no dependent. A Catalunya, el 21 de maig del 2007 es van començar a rebre sol·licituds. Des de llavors, malgrat les previsions que va fer l’Estat de persones dependents, que es van quedar curtes i la manca de finançament estatal, que no compleix amb el que diu la llei, Catalunya ha avançat molt. Es va començar atenent les persones grans dependents i avui s’atén també la dependència moderada. S’ha desplegat i millorat la llei. A Catalunya, s’han complementat els ajuts de la llei per la prestació econòmica vinculada a residència amb 487 euros. A més, s’ha fixat una prestació mínima garantida per les persones que ja rebien altres ajuts abans de la creació de la llei de dependència i s’ha dotat els ajuntaments i consells comarcals amb mitjans econòmics i necessaris per implementar la llei. En un moment de crisi com l’actual, la llei de dependència ajuda moltes famílies. Actualment, la prestació més demanada és la de cuidador no professional. El gener passat, només en prestacions econòmiques, el govern va pagar 36 milions d’euros a les persones que tenen dependència. És evident que aquesta llei està ajudant moltes famílies i en el seu desplegament n’acabarà ajudant moltes més.

LES ACTITUDS POLÍTIQUES

10

Últimament sembla que a Sant Hilari ja hagi començat la campanya electoral, després de llegir l’escrit del grup municipal de CiU al Portaveu, que va obligar als dos partits que formem el govern a fer una resposta per defensar la nostra gestió i desmentir algunes de les afirmacions falses que es feien en aquell escrit. Els membres del PIG sempre hem defensat una manera de fer política allunyada del que veiem, escoltem o llegim cada dia als mitjans de comunicació. La política actual sembla que es basi en fer afirmacions amb molta contundència – que moltes vegades s’han de desmentir després-, dir que tot el que fan els que governen està malament –quan els fets demostren que no és cert en moltes ocasions- i jugar al joc de veure qui insulta millor. Des del PIG volem fugir d’aquesta manera de fer populista i que falta a l’ètica política, i ho fem des del govern, sense buscar la confrontació amb els altres partits i apel·lant a una responsabilitat política que avui en dia no està massa de moda. El PIG té una representació petita dins l’Ajuntament, només dos regidors, i estem enmig d’una baralla política entre dos partits que ni ens interessa ni creiem que hàgim de ser els que la desencallem. Nosaltres fem la nostra feina com a integrants del govern amb discreció però amb molta responsabilitat, i intentem influir en les decisions que es prenen des de l’equip de govern amb les nostres aportacions i la complicitat necessària amb el nostre soci de govern, com ens marquen els nostres ideals. És una llàstima que la política s’estigui convertint en una paròdia del que hauria de ser, però també confiem en que la gent analitzi les coses amb profunditat i sàpiga apreciar la manera de fer política del PIG, basada en el diàleg, en la complicitat amb la ciutadania però també amb els altres partits polítics i en posar sempre per davant l’interès del nostre poble, fins i tot quan això signifiqui haver de dialogar amb aquells que ens insulten moltes vegades de manera gratuïta només per afavorir els seus interessos.

PARTITS

LA CARME I EN MIQUEL (CAPÍTOL 7) La Carme i en Miquel fullegen una revista d’informació local on l’antic alcalde i actual cap de l’oposició, en Robert Fauria, fa una valoració dels pactes entre partits minoritaris i opina que, la majoria de vegades, l’única finalitat és fer fora la llista guanyadora sense tenir, en massa ocasions, les idees clares i els objectius ben definits. Fa referència al cas de Sant Hilari i opina sobre diverses situacions que, des del seu punt de vista, es podrien haver plantejat d’una altra manera. És interessant l’article -diu en Miquel. És un fet que està passant a molts ajuntaments i a la pròpia Generalitat. No s’hauria de deixar de banda la llista guanyadora ja que representa una gran quantitat de persones que, d’aquesta manera, queden sense veu ni vot. Tens raó -contesta la Carme- Però amb la llei a la mà, qui governa no és qui guanya sinó qui aconsegueix formar una majoria, encara que sigui a base de sumar minories. Podem estar-hi d’acord o no, però és així. Quan tornen el cap de setmana següent, asseguts al mateix bar al voltant d’un bon cafè i acompanyats per una colla d’amics, tornen a fullejar la revista local. Valgui’m Déu! -exclama en Miquel, passant-li la revista a la Carme. Aquests d’Esquerra han perdut l’oremus! Deuen estar molt nerviosos. Quina mala educació, quin mal estil i quina categoria moral més baixa! Una cosa és fer una rèplica amb arguments sòlids i l’altra és insultar i calumniar de manera gratuïta, sense entrar en cap moment en el fons de la qüestió. És ben bé que encara es pensen que estan a l’oposició. Quina pena que fan! I què vols que facin? -intervé la Carme- Quan no hi ha arguments, quan la moral importa un rave i quan cal desviar l’atenció de la seva mala gestió, què millor que fer un escrit de mala estofa, ple d’insults personals, de calúmnies... i tan ranci que ens recorda aquells vells temps en què expressar la teva opinió era gairebé un suïcidi. Es pensen que d’aquesta manera espantaran el personal i podran continuar fent i desfent al seu aire. Ah, Carme! Has llegit l’altra rèplica, la del PIG? -comenta en Miquel- Ve a la mateixa pàgina. Pot ser punyent en algun moment, però està feta amb bon estil, sense insults. Tal com ha de ser. Sí, sí, és veritat -respon la Carme. Mira, podem estar d’acord sobre la seva inexperiència o que ens agradi més o menys la seva manera d’actuar, però el que sí que hem de reconèixer és que aquesta gent del PIG almenys no té la mentida i la calúmnia per bandera com el Sr. Garriga i els seus amics. Aquest tarannà més noble, com a mínim, és d’agrair. De fet, Carme, -comenta en Miquel- poca cosa podem esperar d’un alcalde que no accepta que ningú el pugui criticar i que arriba, fins i tot, a amenaçar a la gent per expressar la seva opinió. També és veritat. Què en podem esperar? Te’n recordes com en dèiem abans d’aquests comportaments antidemocràtics? Jo gairebé no me’n recordo, però em sembla que en dèiem dictadura, no? Ens pensàvem que ja havien quedat obsolets, però tothom es pot adonar que no és així -conclou la Carme- Esperem que arribin temps millors. La Carme i en Miquel demanen un altre cafè i continuen fent petar la xerrada amb els amics. Després aniran a sopar tots plegats i quedaran per al proper cap de setmana.


Dia internacional de la dona treballadora

SOCIETAT Sopar de dones (a dalt). Joana Gimenez, regidora d’acció social (a baix a l’esquerra). Xerranda de l’escriptora Gemma Lienas, “Escriure amb ulls de dona”, a la biblioteca (a baix a la dreta)

Curs d’informàtica a can blat

de l’Estat. L’objectiu és intenar finançar el 100% de l’obra amb aquests ajuts. En l’actualitat aquest centre ofereix 54 places i el Centre de Dia, 25. La Generalitat té concertades 27 places residencials i 10 més del Centre de Dia. La Residència de Gent Gran de Sant Hilari Sacalm, de titularitat municipal, es va inaugurar l’any 2001.

Taller de memòria per a gent gran

El dia 11 de febrer, al Casal de Gent Gran “Can Blat”, va començar un curs d’informàtica bàsic, per aprendre de manera fàcil i entenedora com utilitzar aquesta eina.

projecte d’ampliació de la Residència de Gent Gran

El 18 de març, al Casal de Gent Gran “Can Blat”, 16 persones van començar el taller de memòria per a gent gran. Amb aquests tallers es pretén treballar les capacitats cognitives relacionades amb el llenguatge, orientació, activitats sensorials, atenció i concentració, esquema corporal, memòria, gestualitat, lectoescriptura, problemes aritmètics i funcions executives. L’objectiu principal dels tallers de memòria és activar, dinamitzar, potenciar i exercitar aquestes capacitats, i així, aconseguir una millor situació funcional.

Aquesta és la tercera fase del projecte i té un pressupost de 760.679 €. El ple de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha aprovat inicialment, per unanimitat, el projecte d’ampliació de la Residència de Gent Gran que representarà la creació de 21 places de residència amb 10 habitacions dobles i una individual, infermeria, menjador i magatzem. La despesa que representarà aquesta ampliació de la Residència de Gent Gran s’afrontarà amb diverses subvencions que s’han demanat a la Generalitat i al Govern

CURS D’INFORMÀTICA BÀSICA PER AUTÒNOMS I TREBALLADORS EN ACTIU Durada: 55 hores Preu: Gratuït Numero de Places: 15 Inscripcions fins el 15 d’abril

Més informació: Oficina de Promoció Econòmica, Can Rovira.

11


Sant Hilari aposta per el teatre d’humor i dansa

Dijous 9 Sant Sopar: A 2/4 d’11 de la nit. Plaça

còmiques, on aprendràs conceptes bàsics

Des del passat mes de març està en marxa el cicle d’estrenes de teatre d’humor i dansa MoMe’09. Aquesta programació de teatre està organitzada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i República de Guerrilla. Durant els propers mesos, passaran pel Teatre Catalunya de la nostra població un total de sis companyies. El cicle el va obrir la representació del grup Teatre el Detall amb “Contra el progrés”, que va ser una estrena a les comarques gironines. Els propers mesos aquest cicle de teatre porta a Sant Hilari Sacalm les següents representacions: 9 de maig: República de Guerrilla estrena a Sant Hilari “Sóc una màquina”. 27 de juny: Cia. La Banda presenta “Invisibles”. 25 de juliol: Teatre de Guerrilla oferirà l’obra “Fum”. 31 d’octubre: Los Dos Los presenta “Aterrati (Cròniques de la inquietud)”. 21 de novembre: Tràfec Teatre oferirà “Federic...A”.

Verdaguer. Organitza Associació del Via

del món del còmic i la il·lustració i podràs

Crucis Vivent.

expressar mitjançant els teus dibuixos i

Totes les representacions es fan al Teatre Catalunya de Sant Hilari Sacalm, a les 10 del vespre.

Dissabte i Diumenge, 18 i 19

Dijous, 23

AGENDA abril ‘09

SANT JORDI ‘09

dibuixos? Doncs no et perdis el taller de tires

algunes paraules les teves pensades més

Divendres 10

divertides!

Via Crucis Vivent: A les 9 de la nit. Organitza

Recomanat per a nois i noies de 7 a 15

Associació del Via Crucis Vivent.

anys

XIV Concurs de Pintura Ràpida: Tot el matí.

Cal inscripció prèvia a la biblioteca.

Organitza l’Àrea de Cultura.

2/4 de 6 de la tarda, a la Biblioteca.

Lliurament de premis del XIV Concurs de

Organitza l’Àrea de Cultura.

Pintura Ràpida: 6 de la tarda a la Sala

Lliurament de premis del 2on Concurs de

Noble. Organitza Àrea de Cultura.

Punts de Llibre: 7 de la tarda, a la Biblioteca.

Dimecres 15

Organitza l’Àrea de Cultura.

Xerrada per a pares i mares sobre el tema “Internet segur”. 10 del vespre. Casa de

Dijous 23

Cultura. Organitza l’Àrea de Benestar

Activitats lúdiques a la Biblioteca: De 5 a 8

Social.

de la tarda.

Divendres 17

Dimarts 28

Lliurament de premis del XXXIII Concurs

Llibres de pel·lícula. Sessió per als membres

Literari de Narració Curta: 7 de la tarda.

del Club de Lectura: 2/9 del vespre, a la

Sala Noble. Organitza l’Àrea de Cultura.

Biblioteca. Organitza l’Àrea de Cultura.

Dissabte 18

Exposicions

Sortida al bosc per conèixer les plantes que es mengen: 10 del matí al Museu

Fins el dia 31, exposició de pintures a Can

Guilleries.

Rovira. Organitza Excèntrica.

Organitza

l’Àrea

de

Medi

IIIera Fira de Sant Jordi al carrer Vic,

Parades de roses i llibres a la Plaça Gravalosa

organitzada per la Llibreria Fauria juntament amb

Matí: Espectacle infantil per els alumnes de

els veïns i comerciants del carrer Vic

primària a la plaça Gravalosa

Lliurament del Premi de Recerca General

Can Rovira. Organitza l’Associació del Via

Parades de llibres, roses i altres coses

Tarda: Diversos tallers per els alumnes de

Moragues: 12 del migdia a la Sala de

Crucis Vivent.

Ràdio Sant Hilari en directe

secundària, organitzats pel CasalxJoveshs

Sessions de l’Ajuntament. Organitza l’Àrea

Diverses activitats per a la mainada i gran

Diverses activitats a la Biblioteca

de Cultura.

Ambient i Sostenibilitat. Fins el 18 d’abril, exposició del Via Crucis a

Fins el 19 d’abril, exposició “Biodiversitat en insectes a l’Amazònia”. Museu Guilleries.

xocolatada Ball de bastoners i grallers

Dilluns 20

Dinar popular i música en directe (per confirmar)

Taller “A dibuixar somriures”. T’agrada dibuixar? Vols riure i fer riure amb els teus

Organitza l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat.

I - Sant Hilari - Nº 8  

Abril 2009 - Sant Hilari Sacalm

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you