Page 1


Welkom bij Laris Prettig wonen. In een woning die bij u past. In een buurt waarin u zich thuis voelt. Bij Laris begrijpen wij deze wens. Uw wens. Daarom vragen wij altijd wat Ăş wilt. Laris biedt u net dat beetje meer, zodat u met plezier kunt wonen. Dat is Laris, meer dan gewoon wonen. Nu en in de toekomst.

2

In deze brochure leest u hoe wij dit vertalen naar onze producten en diensten. Ook leest u over de verschillende mogelijkheden voor huren, kopen en wonen met zorg. Voor meer informatie over onze producten, diensten en mogelijkheden kunt u terecht op onze website www.laris.nl. Heeft u vragen, ideeĂŤn of opmerkingen? Wij horen het graag. U kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 0316 29 66 00 of per e-mail via info@laris.nl. Langskomen kan natuurlijk ook. U bent van harte welkom aan de Kerkstraat 47 in Didam.

Jan Peters, directeur Laris

Inhoudsopgave Over Laris Huren Woondiensten Energiezuinig wonen Kopen Wonen met zorg Woonservicegebieden

4 8 9 10 11 12 15

Met dank aan de klanten van Laris die model hebben gestaan voor de fotografie. Tekst Concept & realisatie Fotografie

: Laris Wonen en diensten : Bureau de Clou : Bas van Spankeren en Erik Hendriksen

3


Oldebroek

Wapenveld

Doornspijk 't Harde

Vorchten Heerde

Veessen

Nunspeet

NIJVERDAL Hulshorst

ALMELO

Hierden Tongeren

Epe Oene

HARDERWIJK Vierhouten

RIJSSEN

BORNE

Horst

Ermelo Elspeet Niersen

Vaassen

Terwolde

HENGELO Speuld

Putten

Uddel

DEVENTER

Twello

Teuge Garderen

Nijkerk

Nieuw Milligen

Wilp

Hoog Soeren

APELDOORN

Joppe

Harfsen

Gorssel Laren

Nijkerkerveen Voorthuizen

Stroe

Gietelo

Ugchelen

Kootwijk

Gelselaar

Hoevelaken

Voorst

Klarenbeek

Eefde

Terschuur Beekbergen

Lieren

Over Laris

Kootwijkerbroek

Barneveld

Lochem

Almen

Hoven

ZUTPHEN Warnsveld

Geesteren

Neede Barchem

Harskamp

Laris staat als woningcorporatie midden in de samenleving. We zijn werkzaam in de gemeenten Montferland, Zevenaar en Westervoort en beheren circa 2500 huurwoningen. Samen met onze enthousiaste medewerkers streven we naar optimale dienstverlening. Hierbij staan onze klanten centraal en nemen wij hun wensen zo goed mogelijk als uitgangspunt. Hoenderloo

Borculo

Loenen

Hall

Wekerom

Eibergen

Vorden

4

Eerbeek

Otterlo

Lunteren

Rekken

Ruurlo

Wichmond

Brummen

Laag-Soeren

Baak

Leuvenheim

Deelen

Ederveen

Beltrum

Steenderen

Toldijk

Hengelo

Dieren

Groenlo

EDE Ellecom

Keijenborg

Schaarsbergen

VEENENDAAL

De Steeg

Meddo

Doesburg Rozendaal

Velp

Laag-Keppel

Angerlo

Giesbeek

Halle

Westervoort

Driel

Heteren

Wehl

Elden Loil

Randwijk

A18

Duiven

Lienden

A12

Huissen Groessen

Loo

Zetten

Didam

Gaanderen

Zevenaar

Aalten

Terborg Etten Angeren

Silvolde

Valburg

Dodewaard

Beek

Babberich

Andelst

Sinderen Zeddam

Druten

Wamel

Winssen

Afferden

Puiflijk

's- Heerenberg

Gendt

Alphen

Maasbommel

Onze missie

Bergharen

NIJMEGEN

Hernen

Appeltern

Tolkamer

Leuth

EMMERICH

Onze visie Wonen moet meer van mensen worden, dat is onze overtuiging. Wij zien wonen als voorwaarde om net iets verder te komen in het leven. Verhoging van de lokale betrokkenheid, daar draait het om bij wonen. Samenwerking met onze klanten en onze partners zien wij als sleutel voor woonplezier. De eigen keuzes van onze klanten staan voorop; die willen wij faciliteren. Want wie bewust kiest, woont met meer plezier.

Ubbergen

Berg en Dal

Batenburg

Alverna

Groesbeek

Overasselt

Meer info? www.laris.nl/organisatie

Heumen

Megchelen

Wij zijn aanspreekbaar Samen met onze klanten en maatschappelijke partners nemen wij de verantwoordelijkheid voor een aantrekkelijk aanbod van woningen in een mooie, duurzame omgeving. Op deze verantwoordelijkheid willen wij ons laten aanspreken. BOCHOLT

KLEVE

Malden

Nederasselt

E3

Het is onze missie om als betrouwbare woningcorporatie in ons werkgebied, woonplezier te bieden aan al onze klanten. Wij richten ons primair op mensen die vanwege hun inkomen zijn aangewezen op woningen met een betaalbare huur en op groepen die extra aandacht nodig hebben. Zoals ouderen, mensen met een beperking, starters en eenoudergezinnen. Wij nemen de verantwoordelijkheid die ons toekomt voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Samen met onze partners zorgen wij voor sociaal goed functionerende verbanden en goede maatschappelijke voorzieningen. Beek

WIJCHEN

OSS

Lobith Netterden

Ooij

Weurt

Gendringen

Dinxperlo

Millingen a/d Rijn

Lent

Beuningen Horssen Altforst

Azewijn

Oosterhout

Kekerdom

Dreumel

Ulft Pannerden

Haalderen

Slijk-Ewijk

Beneden-Leeuwen

Doornenburg

Bemmel

Deest

Onze speerpunten Wij vinden dat wij als corporatie een maatschappelijke taak hebben en wij handelen vanuit de volgende speerpunten.

Herveld

Boven-Leeuwen

Bredevoort

Varsseveld

Kilder

Elst

IEL

WINTERSWIJK

DOETINCHEM

Ingen

Ochten

Vragender

Harreveld

Doorwerth Heveadorp

Renkum

WAGENINGEN

k

IJzendoorn

Lichtenvoorde

ARNHEM

Heelsum

Echteld

Zieuwent

Lathum

Oosterbeek

Opheusden

Lievelde

Zelhem

Hummelo

Wolfheze

Bennekom

Kesteren

Marienvelde Drempt

Rheden

Bredeweg

Wij zijn klantgericht Wij leveren klantgericht maatwerk en zorgen voor keuzevrijheid en behoud van zelfstandigheid in wonen en leven. Daarvoor stellen wij hoge eisen aan de kwaliteit die wij leveren en laten leveren, en hoge eisen aan onze klantvriendelijkheid en prijsstelling. Wij zijn maatschappelijk ondernemend Wij nemen initiatief en verantwoord risico voor wat de samenleving van ons vraagt. Wij zetten onze organisatorische, intellectuele en financiĂŤle vermogens in, voor en met de bewoners en maatschappelijke partners, op basis van zakelijke, transparante afspraken.

5


6

7

Aanspreekbaar en klantgericht via Laris online Via onze website www.laris.nl kunnen huurders direct veel zaken zelf regelen. Denk hierbij aan het beheren van contactgegevens via ‘Mijn Laris’, maar ook het direct indienen van aanvragen, verzoeken en meldingen. Uiteraard worden de online mogelijkheden steeds verder uitgebreid en is Laris actief op de diverse social media. Hierdoor kunnen wij u beter en vooral sneller van dienst zijn. Op onze website kunt u zich ook aanmelden voor de online nieuwsbrief. Hiermee bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Efficiënt en effectief Laris is vanuit vastgestelde doelen gericht op het bereiken van het gewenste resultaat. Dit is vanuit een gemeenschappelijk kader omschreven en geeft invulling aan onze maatschappelijke opgave. De organisatie streeft naar efficiency en effectiviteit met een heldere verdeling van bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Met een slagvaardige besluitvorming en logische werkprocessen.

Maatschappelijk ondernemend Laris realiseert diverse maatschappelijke projecten die de lokale leefbaarheid verhogen. Denk hierbij onder andere aan het verwezenlijken van woonservicegebieden in dorpen en in kleinere kernen. Ook voor het behoud van cultureel vastgoed zetten wij ons in, zoals de Martinusmolen, het Piusklooster en het Albertusgebouw in Didam en het Klooster in Giesbeek.

Leefbaarheid Een prettige leefomgeving waarbinnen een ieder zich kan ontwikkelen vinden wij erg belangrijk. Laris ondersteunt daarom initiatieven op sociaal, cultureel en maatschappelijk gebied. Deze ondersteuning vindt plaats vanuit het leefbaarheidsfonds van Laris en heeft ook betrekking op sponsoring. Heeft u een idee om de leefbaarheid in uw woonomgeving te verhogen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Heeft u een vraag of opmerking over onze dienstverlening? Wij horen het graag. U kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 0316 29 66 00 of per e-mail info@laris.nl Langskomen kan natuurlijk ook. U bent van harte welkom bij ons kantoor aan de Kerkstraat 47 in Didam. Meer info? www.laris.nl/leefbaarheid


8

Huren

Woondiensten

Laris verhuurt woningen in de gemeenten Montferland, Zevenaar en Westervoort. Verschillende soorten woningen, voor diverse mensen. Laris biedt voor ieder wat wils. Op onze website vindt u wekelijks bij ‘Woning zoeken’ > ‘Huren’ het actuele aanbod van de beschikbare huurwoningen.

Huurders van Laris kunnen gebruik maken van verschillende aanvullende diensten, zoals Woonservice, Glasservice en Woonenergie. Naast deze gebruikelijke service werken we aan verdere uitbereidingen in welzijn en zorg. Het leveren van huismeestertaken en domoticabeheer zijn hier voorbeelden van. De woondiensten zijn ervoor om het woonplezier van onze huurders te verhogen.

Huurprijzen Bij het bepalen van de huurprijzen maakt Laris gebruik van het woningwaarderingsysteem. Hierbij wordt het aantal punten en daarmee de huurprijs van de woning bepaald. Wij streven naar een juiste verdeling tussen betaalbare en duurdere huurprijzen van de diverse woningen.

Toewijzing

Soorten huurwoningen Laris biedt verschillende soorten woningen: • Woningen voor 1 of 2 persoons huishoudens; • Eengezinswoningen; • Woningen voor grote gezinnen; • Senioren woningen; • Aangepaste woningen voor mensen met een beperking; • Appartementen; • Patiowoningen; • Monumentale woningen. Zakelijk huren Naast de particuliere sector, biedt Laris ook vastgoed voor de zakelijke markt. Denk hierbij aan commerciële ruimten in woonzorgcentra, zelfstandige winkelruimten en industrieel vastgoed.

Voor de verdeling van huurwoningen maakt Laris gebruik van het woonruimteverdeelsysteem Entree. Met een inschrijfnummer van Entree hebben woningzoekenden toegang tot de huurwoningen in de regio van Arnhem en Nijmegen. De toewijzing van de woningen wordt onder andere bepaald op basis van meettijd. De meettijd wordt berekend aan de hand van de woonduur. Dit is de periode vanaf de datum dat een woningzoekende volgens het bevolkingsregister op het huidige adres woont. En als een woningzoekende nog geen zelfstandige woning bewoont, geldt de tijd dat hij/zij staat ingeschreven bij Entree. Dit wordt de inschrijftijd genoemd.

Nieuwbouwwoningen Ook bij nieuwbouwprojecten worden huurwoningen gerealiseerd. Hierdoor ontstaat een combinatie tussen huur- en koopwoningen binnen een wijk. Het toewijzen van nieuwbouw huurwoningen kan afwijken van de standaard procedure. In dat geval labelt Laris woningen voor bijvoorbeeld starters of bewoners met een zorgvraag. Meer info? www.laris.nl/huren

Woonservice Kleine ongemakken kunnen voor grote ergernissen zorgen. Met een abonnement op Woonservice zijn huurders hiertegen verzekerd. Het gaat hierbij om kleine werkzaamheden aan hang- en sluitwerk en dergelijke.

Glasservice Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het repareren van glasschade is vaak een dure aangelegenheid. Huurders van Laris kunnen zich tegen glasschade verzekeren met Glasservice.

WoonEnergie Samen met honderd andere woningcorporaties hebben wij de inkoop van energie gebundeld via WoonEnergie. Het doel is duidelijk: inkoopvoordeel en dat direct doorgeven aan onze huurders. Met succes. Want de prijzen van WoonEnergie behoren tot de drie laagste in de markt van vergelijkbare aanbieders. Meer info? www.laris.nl/woondiensten

9


Energiezuinig wonen Laris heeft zich als woningcorporatie de taak gesteld om de woonlasten te beperken, voor nu, en voor in de toekomst. Een belangrijk onderdeel is energie. De afgelopen jaren, zijn al bij diverse woningen energiebesparende maatregelen getroffen. Afhankelijk van de woningen en de mogelijkheden worden energiebesparende maatregelen kleinof juist grootschalig uitgevoerd. Deze maatregelen bestaan uit (een deel van) de volgende werkzaamheden:

10

11

• Aanbrengen van gevel-, dak-, en/of vloerisolatie; • Vernieuwen van kozijnen; • Vernieuwen van daken; • Aanbrengen van een mechanisch ventilatiesysteem; • Vernieuwen van CV-ketels; • Oude stoppenkasten vervangen door automatenkasten.

Herstructurering Naast planmatig onderhoud kijkt Laris ook naar verdere mogelijkheden binnen de wijk. Afhankelijk van de woningen, gebeurt dit in de vorm van herstructurering. Dit doen wij om de eenzijdige woningvoorraad te doorbreken en de leefbaarheid te verhogen. Een extra mogelijkheid is om bepaalde woningen te vervangen door woningen die extra op de behoefte aansluiten. Hierdoor komen er meer levensloopbestendige woningen, kunnen ouderen langer in de wijk blijven wonen en ontstaat er deels een nieuwe wijk. Dit is een unieke transformatie van verbeteren, sloop en nieuwbouw.

Kopen Naast het beheer van bestaande (huur)woningen realiseert Laris ook nieuwbouw. Deze nieuwbouwwoningen hebben veelal een maatschappelijk karakter en zijn daardoor gunstig geprijsd voor mensen die voor het eerst een woning kopen.

Diverse mogelijkheden

Ook op oudere leeftijd in de wijk Veel bewoners willen ook op oudere leeftijd in de wijk blijven wonen. In veel situaties voldoet de huidige woning echter niet meer aan de wensen. Een seniorenwoning kan vaak uitkomst bieden. Soms bestaan er zelfs mogelijkheden binnen de huidige wijk.

Herstructurering kan dus ook betekenen: het verminderen van het aantal goedkope woningen door duurdere huurwoningen of het toevoegen van koopwoningen. Laris streeft naar een kwalitatief goed en gedifferentieerd woningaanbod, in een aantrekkelijke en veilige omgeving. Het is voor ons daarom belangrijk om de bewoners te betrekken bij de plannen en de werkzaamheden. Herstructureren kunnen wij niet alleen, maar doen we samen met de bewoners, de gemeente en overige partners.

Afhankelijk van de ontwikkelingen en de mogelijkheden binnen een project biedt Laris diverse mogelijkheden voor het kopen van een woning. • Kopen met koopgarant: een kortingsmethode met de garantie dat Laris de woning voor de getaxeerde marktwaarde weer terugkoopt; • Huren met een koopoptie: de woning huren met de mogelijkheid om deze alsnog op een later tijdstip te kopen; • Een voormalige huurwoning kopen: diverse huurders van Laris krijgen de mogelijkheid om hun huidige huurwoning te kopen. Ook worden sommige huurwoningen na een huuropzegging, aan de vrije markt aangeboden.

Meer info? www.laris.nl/kopen

Veranderende woningmarkt De woningmarkt verandert: • (Potentiële) kopers handelen anders dan voorheen; • Verkoopprijzen wijzigen; • Regelgeving vanuit de overheid wijzigt. Laris verandert mee en past zich zo goed mogelijk aan binnen de veranderende woningmarkt. Want uiteindelijk moeten wij iedereen in een koop- of huurwoning kunnen voorzien.


Wonen met zorg Voor senioren realiseert Laris levensloopbestendige woningen. Dit zijn woningen die het mogelijk maken om in alle fasen van een mensenleven zelfstandig te kunnen blijven wonen. Want Nederland vergrijst en de moderne oudere is iemand met duidelijke wensen. Senioren blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Eventueel aangevuld met zorg naar behoefte. Hierdoor is verhuizen niet direct noodzakelijk en kunnen senioren in hun eigen leefomgeving blijven wonen.

12

Kenmerken van levensbestendig wonen zijn: • Volledige splitsing van wonen en zorg; • Gedwongen verhuizing niet meer nodig bij het ontstaan van zorgbehoefte; • Zorg op maat en naar behoefte; • Samen blijven wonen met partner.

Woonservicegebieden Laris heeft de afgelopen jaren diverse woonservicegebieden ontwikkeld. Dit zijn wijken waar ouderen en mensen met een beperking zelfstandig kunnen wonen. Bij voorkeur in de nabijheid van lokale voorzieningen. Binnen een woonservicegebied is sprake van wonen, welzijn en zorg op maat. Dit varieert van een woningaanpassing, tot woonzorgappartementen, tot 24-uurs zorg. We werken hierbij intensief samen met gemeenten, zorg- en welzijnspartners. Gezamenlijk zorgen we voor een afgestemd aanbod van wonen, zorg en welzijn.

Voorzieningen dichtbij De woonservicegebieden vervullen de steeds groter wordende zorgbehoefte en bieden naast woonruimte ook diverse voorzieningen. Denk hierbij aan een ontmoetingsruimte zoals een restaurant, een kinderdagverblijf, therapie- en ontspanningsruimte, een (huis)arts, maar ook andere voorzieningen zijn mogelijk. Meer info? www.laris.nl/zorg

13

Domotica Domotica is de verzamelnaam voor technische voorzieningen in en rondom de woning. Denk hierbij onder andere aan digitale sleutels. Deze regelen de toegang tot de woning en bijbehorende gebouwen. Met deze toegang tot de woning blijft de privacy uiteraard gewaarborgd. Afhankelijk van de zorgbehoefte zijn in en rondom de woningen veel technische voorzieningen mogelijk. Bewoners kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van een intercomsysteem, beveiliging en een zorgoproep. Met domotica zijn bewoners en zorgverleners dus van alle gemakken voorzien. Meer info? www.laris.nl/domotica


Hoven

Neede Barchem

Borculo

Loenen Hall

Eibergen

Vorden Eerbeek

Rekken

Ruurlo

Wichmond

Brummen Laag-Soeren Baak

Leuvenheim

Beltrum Steenderen

Toldijk

Hengelo

Dieren

Groenlo

Ellecom

Keijenborg

De Steeg

Doesburg Rozendaal

Drempt

Rheden

Velp

14

Zelhem

Hummelo

DOETINCHEM Westervoort

Wehl Loil

Groessen

Loo

Didam

Vragender

Kilder Gaanderen

Zevenaar

Lockhorst | Didam Aan de kop van het Lockhorstpark in Didam realiseert Laris ruim 20 wooneenheden.Aalten

Terborg Etten Angeren Beek

Babberich

Doornenburg

mel

Zeddam

Binnenrijk | Giesbeek Tussen het gebied van de Binnenweg en de Burgemeester van Rielstraat in Giesbeek heeft LarisGendringen Binnenrijk ontwikkeld. Binnenrijk biedt zo’n 50 wooneenheden met verpleegplaatsen en woonzorgappartementen voor zelfstandige bewoning.

Azewijn

Haalderen 's- Heerenberg

Gendt

Kekerdom

Dinxperlo

Millingen a/d Rijn

Lobith Netterden

Ooij

Meulenvelden | Didam Silvolde Meulenvelden ligt in het hart van Didam en bestaat uit ruim 350 wooneenheden. Sinderen De verdeling tussen zorgappartementen, verpleeghuisplaatsen, woningen voor gehandicapten en woningen voor starters, zorgt voor een gedifferentieerd woningaanbod. Ulft

Pannerden

Tolkamer

Leuth

EMMERICH

bergen Beek Berg en Dal

E3

Berghstede | ‘s-Heerenberg Aan de rand van het historische stadje realiseert Laris Berghstede. De ongeveer 60 woningen bestaan uit ruim opgezette (zorg)appartementen, afgewisseld met grondgebonden woningen. Megchelen

Westervoort Aan de Hamersestraat in Westervoort realiseert Laris een woonservicegebied met ruim 80 wooneenheden. Deze worden voor verpleging en zelfstandige bewoning. Hof van Varwijk | Zeddam Naast het Gerrit Varwijkplein in Zeddam heeft Laris het Hof van Varwijk ontwikkeld. Het Hof van Varwijk bestaat uit zo’n 50 woonzorgappartementen. Meer info? www.laris.nl/zorg

KLEVE Groesbeek

15 WINTERSWIJK

Kerkwijk | Didam Ten zuiden van Didam ontwikkelt zich een nieuwe wijk: Kerkwijk. In samenwerking met GGNet en Woongroep Het Orakel realiseert LarisVarsseveld ruim 50 wooneenheden voor mensen met een beperking. Bredevoort

A18

Duiven

Lichtenvoorde

Molenveld | Angerlo Harreveld Op de hoek van de Mariëndaalseweg en de Didamseweg in Angerlo heeft Laris Molenveld ontwikkeld met 26 wooneenheden. Deze bestaan uit appartementen met eventuele zorgmogelijkheden en grondgebonden woningen.

ARNHEM

A12

Zieuwent

Halle

Lathum

Huissen

Woonservicegebieden

Lievelde

Onderstaand enkele voorbeelden van woonservicegebieden van Laris.

Laag-Keppel

Angerlo

Giesbeek

Meddo

Marienvelde

BOCHOLT


Laris Wonen en diensten Kerkstraat 47 Postbus 66 6940 BB Didam T F E W

0316 29 66 00 0316 29 66 29 info@laris.nl www.laris.nl

Corporate brochure Laris  

Corporate brochure Laris

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you