Page 1

GUIA DE LECTURES D’HIVERN

Zuzanna Celej

ESCOLA FRANCESC ALDEA I PÉREZ DESEMBRE 2016


INFANTIL

La ciutat. Roser Capdevila. Angle Editorial. Un llibre de gran format, de pàgines gruixudes i amb la il·lustració acolorida i detallística que caracteritza a la Roser Capdevila. Un llibre que ens mostra diversos escenaris d’una ciutat, amb tot un luxe de detalls i sense cap paraula. Ideal per aquells lectors que els encanta mirar i remirar i anar descobrint més i més objectes i situacions. Una obra ideal per inventar petites històries, ja que en una sola imatge se succeeixen un munt d’accions simultànies. També trobareu un altre llibre de la col·leció: El camp. Els meus amics. Taro Gomi. Blackie Books. La història d’aquest conte la protagonitza una nena que mentre passeja es va trobant diversos amics (la majoria animals) amb els quals aprèn a fer diferents accions: caminar, saltar, grimpar... Un àlbum en què predominen les il·lustracions a doble pàgina, amb una estructura simple i repetitiva. Ideal pels primers lectors. El intruso. Bastien Contraire. Libros del Zorro Rojo. És un llibre màgic on els més petits hauran de treballar l’agudesa visual, per descobrir quin és l’element que s’ha camuflat en aquella pàgina, tal i com és pot veure en la portada. L’il·lustrador jugarà amb formes i colors per despistar al lector i amagar un element “diferent” en una seriació d’objectes pertanyents a una mateixa família. Un llibre divertit i molt interessant per jugar amb els més petits de la casa. Lucas y el huevo. Rebecca Dudley. Thule. En Lucas, un osset, surt a passejar pel bosc i es troba un ou al terra. Intenta tornar-lo al niu, però no ho aconsegueix, així que decideix tenir-ne cura durant la nit. Potser al dia següent tindrà més sort... Un àlbum sense text en què les il·lustracions són fotografies narratives que ens van explicant aquesta història senzilla i entranyable. Tots fem caca. Taro Gomi. Blackie Books. Tot i que pels adults anar de ventre no és un tema de conversa gaire habitual, als més petits els entusiasma tot allò relacionat amb la caca. En aquestes pàgines descobriran d’una manera humorística les diferents formes que tenen, com i a on la fan diversos animals. Gràcies a aquest llibre podran saber una peculiaritat dels humans; l’única espècie que realitza les seves necessitats al lavabo. En aquest àlbum podem gaudir de les meravelloses il·lustracions d’un dels autors més importants de la literatura infantil.


L’espera. Kevin Henkes. Editorial Joventud. Aquesta és la història de cinc amics: el mussol, la porqueta, l’ós, el gosset i el conill. Tots esperen veure alguna cosa especial a través de la finestra. Una història pausada, sobre joguines que esperen, sobre fets inesperats i amb un final sorprenent. Un llibre on l’infant pot observar, com a espectador, el comportament de les seves joguines quan ell no hi interactua. Una visió diferent sobre la capacitat d’esperar i les coses especials que passen quan aparentment sembla que no passa res. Amb la Tango són tres. Justin Richardson; Peter Parnell. Il. per Henry Cole. Kalandra. És la història real d’una parella de pingüins mascles a qui el cuidador del zoo de Central Park de Nova York va donar l’oportunitat –tot dipositant un ou al seu niu- de tenir una cria. Així va néixer la Tango, la primera pingüina amb dos pares. La història combina text informatiu i literari en un equilibri perfecte. Les il·lustracions són molt expressives i realistes. És un àlbum tendre, ben construït que apropa als nens la formació d’un tipus de família. Hora de soñar. Timothy Knapman. Il. Helen Oxenbury. Ediciones Ekaré. L’Alicia i el Juan són dos germans que, una tarda mentre juguen al jardí, escolten un soroll estrany. L’Alicia anima el seu germà a esbrinar d’on surt aquell soroll, però el petit Juan té por que sigui el llop ferotge. Temorosos, s’endinsen en el bosc seguint diferents sons. Allà, al mig del bosc, els espera una sorpresa que no podran oblidar. Text i imatge caminen de la mà per crear una història completa. És un àlbum delicat, tendre i evocador. Una narració a l’estil tradicional on la repetició està present en tot moment en les veus dels dos germans. Una obra que destil·la amor per totes bandes. Amor fraternal en un primer pla, amor de mare, amor a la natura i al nostre entorn. El senyor serp. Armin Greder. A buen paso. El senyor serp s’acaba de despertar i com que se sent una mica sol decideix anar a veure si troba alguna altra serp a prop, però cada vegada que creu haver-ne trobat una, resulta que s’ha equivocat. No us perdeu l’expressivitat del senyor serp cada cop que creu haver trobat una companya. Aquest àlbum explica una història i planteja un joc d’endevinalles amb les formes que van apareixent al marge de les pàgines. Figures llargues que el lector pensarà que poden ser serps, però que just quan passi la pàgina descobrirà que són altres objectes. Un llibre amb l’estructura d’accions repetides que tant agraden als lectors d’Infantil i Cicle Inicial.


CICLE INICIAL

El peor cumpleaños de mi vida. Benjamin Chaud. Kokinos. “Los cumpleaños son lo que más me gusta del mundo. Sobre todo el mío, y después los de los demás”. Amb aquesta frase ens endinsem en una història senzilla i divertida, però que podria ser totalment real. Amb unes il·lustracions molt acolorides, de línies simples però molt detallades, ens aproparem als sentiments de vergonya i desil·lusió davant el fracàs del seu protagonista. Un àlbum que potser podrà ajudar a entendre als més petits que no sempre aconseguim tot allò que desitgem, que el fracàs forma part de la vida i que per molt malament que et surtin les coses al final sempre trobaràs un somriure, potser d’aquells de qui menys t’ho esperes. Molt adient per als nens de CI, però també, acompanyats d’un adult, recomanable pels alumnes de P5. Max i els superherios. Rocio Bonilla i Oriol Malet. Animallibres. Al Max el fascinen els superherois i totes les aventures que li fan viure, però, a diferència dels seus amics, el Max té molt clar quin és el seu preferit. La “Megapower” és la seva superheroïna favorita per moltíssimes coses: sap programar computadores, desactivar bombes i tenir ultravisió, entre moltes altres coses. Ara bé, hi ha quelcom en aquesta superheroïna que fa que pel Max sigui tan especial, alguna cosa que només ell coneix… Aquest és un àlbum il·lustrat on trobem una combinació inusual alhora que deliciosa en les il·lustracions. La Rocio aporta imatges entranyables, sensibles, dolces que encaixen de manera brillant amb les de tipus còmic de l’Oriol. Un tàndem interessant que funciona. Una aposta assegurada per aquest Nadal. Sóc un cavall. Bernard Friot i Gek Tessaro. Siruela. Poden canviar les normes del món que ens envolta? Podem ser allò que volem ser? Una història plena de diversió i imaginació que ens mostra com a la vida podem ser allò que volem ser i que només ens cal esforç, ganes i dosis d’imaginació. Un camell que, cansat de ser un camell de circ, decideix trencar amb la seva rutina i anar a complir el seu somni de ser un cavall i, evidentment, fer feina de cavall. Les il·lustracions d’aquest àlbum combinen perfectament el dibuix i el collage amb un món de colors vius que ressalten moments importants de la història. La Gina i la seva colla. Marianne Dubuc. Tramuntana. Un llibre amb tres historietes curtes i senzilles sobre la Gina i els seus amics. A vegades, a la Gina i la seva colla els ve de gust buscar un lloc original on berenar, a vegades seguir un mapa d’un tresor i d’altres buscar una mare per a uns pollets que acaben de néixer. En aquest llibre predominen les il·lustracions tendres i clares que omplen cada pàgina. La història es narra amb frases curtes que expliquen exactament el que veiem a cada una. Ideal pels lectors que s’inicien en la lectura autònoma.


Meravellosos veïns. Hélène Lasserre. Il. Gilles Bonotaux. Bira Biro. Una comunitat veu alterada la seva tranquil·litat amb l'arribada de nous veïns. Allò que durant molt de temps havia estat sempre igual, comença a transformar-se. Què aportarà el nou veïnat a la comunitat? Molèsties, discussions, com pensen alguns, o varietat i diversió, com creuen d'altres? Viu la transformació d'aquesta comunitat de veïns, pàgina a pàgina, i no et perdis detall de les fantàstiques il·lustracions, que arriben a donar tanta o més informació que el propi text. Un àlbum il·lustrat de gran format que ens fa reflexionar sobre com viure en societat. Un llibre per mirar i remirar que agradarà a petits i grans. Óssa i conill. Julian Gough i Jim Field. Baula. L’Óssa i el Conill són veïns, però tenen costums i tarannàs molt diferents. El conill és menut i saberut i sempre té molta gana. En canvi, l’óssa és grossa i treballadora, però massa innocent. La bona convivència entre ells penja d’un fil fins que un dia tots dos es veuen en perill. Aleshores s’adonen que no hi ha res com tenir un amic al costat. Una divertida novel·la de petit format sobre l’amistat, amb il·lustracions expressives que permeten al lector saber l’estat d’ànim dels dos protagonistes en cada moment. Sapo y Sepo inseparables. Arnold Lobel. Santillana. Sapo i Sepo són dos simpàtics gripaus als quals agrada molt viure tot tipus d’aventures i fer tot tipus de feines, això sí, sempre junts. Són els millors amics del món i plegats pensen què fer dia a dia: anar al teatre, menjar galetes… De ben segur que aquest llibre ens evocarà aventures que fem amb els nostres millors amics. Conté petites il·lustracions tendres que ens ajuden a visualitzar allò que estan vivint els nostres nous amics. Hi destaca la lletra lligada i les estructures repetides que ajudaran als lectors que s’inicien en la lectura autònoma. Els trobareu a: Días con Sapo y Sepo, Sapo y Sepo un año entero. Les meduses presumides. Anna Cros Alavedra. Cruïlla. Una novel·la que ens transportarà als dies d’estiu a la platja gràcies a la història de la Marta, una nena de 7 anys, que haurà d’idear un bon pla per salvar el seu avi. Tot girarà al voltant d’una història que l’avi explica a la neta sobre les meduses, narració que serà la clau per rescatar a l’avi. Així doncs, ens mourem entre la realitat i la fantasia. Ideal pels lectors que s’atreveixen amb llibres més llargs. És destacable el llenguatge, que compta amb un vocabulari ric i amb descripcions acurades. Molt recomanable per 2n i 3r. El jardí màgic. Lemniscates. Ediciones Ekaré. Una delícia de llibre de coneixements que parteix d’una passejada per un jardí. A cada pàgina hi trobarem algun animal curiós amb una breu caracterització. Ara bé, al final de l’obra podrem gaudir d’explicacions, destacablement ajustades per nens de Cicle Inicial, sobre els animals que hem anat descobrint durant el passeig. Molt recomanable pels lectors més petits que volen descobrir curiositats d’animals comuns que trobem al nostre entorn.


CICLE MITJÀ

El meu gran arbre. Jacques Goldstyn. Tramuntana. El meu gran arbre és una història humorística i alhora plena de tendresa amb unes il·lustracions senzilles i molt originals. El protagonista és un nen solitari, que mai s’avorreix, que ha perdut un guant i que, com que no el troba, va al lloc dels objectes perduts i se n’emporta un de diferent. La gent riu en veure’l, però a ell li és igual. El que més li agrada és pujar a un vell roure que, a banda de ser el seu amagatall, es pot convertir en una casa, un refugi, un laberint o una fortalesa! Lenny y Lucy. Philip C. Stead. I. Erin E. Stead. Océano Travesía. La il·lustració de la portada d’aquest àlbum ens serveix per a començar la història. Hi veiem un cotxe molt carregat que s’obre pas per un bosc ple d’arbres enormes. El cotxe que s’hi veu és el de la família del Peter, el nostre protagonista, i va tan carregat perquè es traslladen; ho fan molt a prop d’aquest bosc tenebrós, a l’altre banda del pont. Aquí comença la història en què en Peter se les empescarà per protegir la seva nova casa, perquè hi viu una mica espantat. Una història tendra i sensible i amb unes il·lustracions molt especials. En conjunt, un àlbum preciós on deixarem volar la nostra imaginació. Com adormir un lleó i altres cròniques verídiques. Mar Benegas. Pagès editors. L’Anna és una nena de nou anys molt inquieta que vol ser periodista. Per això, els curiosos esdeveniments que viurà amb la seva família seran una gran oportunitat per posar en forma de cròniques tot allò que anirà succeint. En aquesta petita novel·la, l’Anna relatarà aquestes històries que amaguen fets misteriosos, com per exemple que la seva mare surti volant, que hagin de fer adormir un lleó o que de sobte es trobin a Kansas. És una novel·la especialment interessant per la riquesa del llenguatge, l’humor, la bona caracterització de la protagonista i la referència a El màgic d’Oz. Res no és com diuen els contes. Anna Tortajada. Animallibres. Aquesta novel·la està protagonitzada per la Júlia, una nena curiosa, sensible i entranyable que està a punt de fer 10 anys i això la inquieta una mica. La nit abans del seu aniversari no pot dormir i rememora, amb una perspectiva innocent, diverses situacions que ha anat vivint. És especialment destacable la fluïdesa de la narració i les relacions intertextuals amb obres tan conegudes com Peter Pan o L’Alícia al país de meravelles. Aquesta novel·la està recomanada per alumnes de 4t i 5è.


L’Oriol Pelacanyes es vol fer d’or. Eva Santana. Il. Jaume Bosch. Editorial Baula. L’Oriol és un infant que està fart que els seus pares no se l’escoltin, que sempre tinguin tanta feina i mai puguin estar per ell, que quan els demana diners per comprar-se alguna cosa sempre li deneguin, etc. Cansat de tot, decideix engegar un negoci que li permetrà ferse ric i així poder fer la seva vida més fàcil. Amb l’ajut de la seva amiga Lis inventarà els negocis més inversemblants. Creieu que funcionaran? Una novel·la divertida, que ens farà passar una bona estona. Tot i que està pensada per infants de Cicle Mitjà, alguns alumnes de Cicle Superior que els costa enganxar-se a la lectura segur que també poden gaudir amb les desventures de l’Oriol Pelacanyes. Super Patata (volum 5). Artur Laperla. Bang Ediciones. Super Patata al rescat! El nostres superheroi preferit ja torna a ser aquí. El cinquè volum d’aquesta original col·lecció de còmics ens sorprèn amb les noves aventures del nostre personatge divertit i entranyable. Un heroi fet a mida (exactament la mida d’una patata) però amb la força i el valor suficients per aturar a un robot malvat que està aterrint als clients d’un supermercat. El Super Patata haurà de resoldre d’on prové aquest robot i qui s’encarrega de controlar-lo. Aconseguirà aclarir tots aquests misteris? Podrà salvar al món una altra vegada? Una lectura àgil i amb unes il·lustracions dinàmiques i acolorides. Gossos & Gats. Sota la lupa dels científics. Antonio Fischetti. Nórdica. Ho sabem tot sobre els gossos i els gats? Científics i veterinaris ens expliquen de manera senzilla, però molt rigorosa el comportament de cadascun d'ells. Per què els gossos mouen la cua a l’esquerra en comptes de cap a la dreta? Com és que els gats són tan exigents amb el seu menjar? Una lectura per als més curiosos i uns sabers indispensables pels amants d'aquests dos animals domèstics per excel·lència. Poemes per… Lola Casas. La Galera. Sabem que els lectors de Cicle Mitjà teniu especial afició als poemes, per això us recomanem aquest llibre en què trobareu un recull de poemes escrits per l’autora Lola Casas. Poemes relacionats amb elements quotidians de la nostra vida sota el lema “un poema per a cada cosa, i cada cosa per a un poema”. El llibre conté 110 poemes variats i classificats segons la seva temàtica: poemes per anar d’excursió, poemes per a flors i plantes, poemes per estudiar. Si necessiteu un poema per llevar-vos, aquí el teniu. Si el que voleu és un poema per l’hora del pati, també el trobareu aquí. Poemes per… us ofereix els versos adients per a cada situació.


CICLE SUPERIOR

El pescador d’ampolles. Michelle Cuevas. Il. Erin E. Stead. Símbol editors. Sabem que hi ha lectors de Cicle Superior apassionats amb els àlbums il·lustrats, per això aquesta vegada n’hem triat un de molt especial per vosaltres. Es tracta d’una història aparentment senzilla sobre la soledat, l’esperança, l’estimació dels que ens envolten, la bellesa del temps que passa a poc a poc… I tot això, orquestrat amb unes il·lustracions suaus, que acompanyen el ritme pausat i la calidesa de les emocions sinceres. En aquesta història coneixereu un pescador d’ampolles que té la delicada tasca d’obrir les ampolles amb missatges per tal de fer-los arribar als seus destinataris. Un àlbum que és una delícia i que pot agradar grans i petits. D’aquells per perdre’s en les il·lustracions i anar més enllà del que diuen les paraules. La iaia no hi toca. José Ignacio Valenzuela. BiraBiro. La lectura d’aquesta novel·la ens mostra al vincle que s’estableix entre una àvia i el seu net a través de les paraules. I és que el llenguatge, que a cada pàgina us farà emocionar, és el nexe que uneix a aquests dos personatges tan diferents però alhora tan iguals. Persones com nosaltres, amb interessos especials, que es troben en un moment donat per recolzar-se i avançar conjuntament. Una història senzilla; un text, elaborat però no difícil; unes il·lustracions molt simples i que recorden als dibuixos infantils; els jocs amb la tipografia i el color canviant d’algunes pàgines, segur que no us deixaran indiferents. En resum, una novel·la per llegir pausadament i gaudir de les pròpies emocions. I no oblideu que, de vegades, els títols poden ser enganyosos! També recomanable per 4t. Els meus trucs per sobreviure a la classe de natació. Gideon Samson. Takatuka. El protagonista d’aquesta història ens explica la seva aversió per la classe de natació i quines són les excuses que s’inventa per no anar-hi. Què o qui l'ajudarà a superar la seva por? Obtindrà el seu diploma obligatori de natació? Divertidíssima novel·la de fàcil lectura, escrita amb un llenguatge clar i planer. Estem segures que us encantarà! STAR. Salah Naoura. Lóguez. Un nen com qualsevol de vosaltres, un bon dia va amb la seva mare a l’hipòdrom i sent de casualitat una conversa reveladora sobre certs cavalls. Fa una aposta i la guanya. Gràcies a aquest encert, de la nit al dia es converteix en un noi súper famós gràcies al seu “poder” endevinatori. Tot plegat, construït sobre certes mentides, per tant, no és estrany que la cosa s’emboliqui de valent. Com se n’ensortirà en Marko? Aquesta novel·la és una de les novetats més interessants que hem descobert. Té un ritme àgil, humor a gairebé totes les pàgines i un argument original.


Prohibido leer a Lewis Carroll. Diego Arboleda. Il. Raúl Sagospe. Anaya. “Prohibido leer a Lewis Carrol” narra la història d’una noia, l’Eugéne, que un dia és contractada per a cuidar a una nena, però resulta que no és una nena qualsevol, sinó que viu obsessionada amb l’Alicia al País de les Meravelles. Un dia, l’Alicia de debò, que ja és una iaia, visita la ciutat; sembla un fet fantàstic, però els pares de la nena no volen ni sentir a parlar de l’autèntica Alícia. Per això, l’Eugéne haurà de fer mans i mànigues perquè la nena no se n’assabenti. Ho aconseguirà? Aquest és un llibre d’humor, on les accions se succeeixen amb rapidesa i agilitat, i amb uns personatges molt divertits que podem veure dibuixats pàgina rere pàgina en unes il·lustracions que acompanyen la història d’una manera immillorable. El nen que va xatejar amb Jack Sparrow. Francesc Puigpelat. Bromera. A qui no li agradaria poder parlar o, fins i tot, xatejar amb el seu ídol? Gràcies a haver guanyat un concurs, en Martí té la oportunitat de fer-ho. Mai s'hauria imaginat que podria parlar amb en Jonhy Deep, l'actor que interpreta al capità Jack Sparrow a les seves pel·lícules preferides: "Pirates del Carib". És a partir d'aquestes converses que el dia a dia del protagonista es capgirarà. Aquesta relació, a través de la xarxa, influirà en la seva vida més del que ell espera. Una novel·la que ens parla sobre la superació personal i que ens ensenya com encarar les pors. El millor de tot és que ho fa amb un text àgil, un llenguatge gens complex, uns personatges molt ben definits i on les situacions que s’hi relaten són molt properes i de total actualitat. Estem segures que us atraparà des del primer moment. Tania Val de Lumbre. Maria Parr. Il. Zuzanna Celej. Nórdica Infantil. Recuperem una recomanació que us vam fer l’any passat perquè realment costa trobar una novel·la tan deliciosa i ben escrita com la que Maria Parr regala als nens de deu anys en endavant (de fet, també per als lectors adults que estimen la literatura). Amb la Tania, l’única nena de Val de Lumbre, ens endinsarem en una vall nòrdica en la qual podrem sentir l’adrenalina de llançar-se amb trineu a tota pastilla, conviure amb el malhumorat hostaler del poble o implicar-se per resoldre conflictes personals. Una protagonista amb vitalitat desbordant, molt ben definida i caracteritzada, que clarament recorda a la nostra estimada Pippi Langrstrud. Una aposta segura i de moltíssima qualitat! Recomanable pels molt bons lectors de Cicle Superior. Món Natural. Amanda Wood i Mike Jolley. Il. Owen Dawey. Flamboyant. Sabem que al Cicle Superior hi ha molts lectors amants dels animals als quals els encanta saber tanta informació com sigui possible de les diferents espècies del planeta. Per això, no podíem deixar de recomanar-vos un dels llibres de coneixements més extraordinaris que trobem actualment al mercat. Està molt ben editat, conté gràfics que presenten informacions de qualitat sobre les maneres en què animals i plantes s’han adaptat per sobreviure a la natura. Les explicacions solen estar connectades. Un d’aquells llibres de coneixements amb molt recorregut.


PER COMPARTIR AMB TOTA LA FAMÍLIA

Il·luminatura. Rachel Williams. Cruïlla. És un llibre per mirar i per aprendre. Un llibre per gaudir-lo amb calma i per rellegir-lo moltíssimes vegades. Il·lumniatura ens apropa al món dels animals i dels seus hàbitats, amb una estructura molt clara i repetitiva que facilita la lectura als infants, i una informació rigorosa. Malgrat ser un llibre que podríem catalogar com a educatiu, el que més destaca d’ Il·luminatura són les il·lustracions de Carnovsky, fantàstiques a simple vista i espectaculars quan ens posem el visor de tres colors que acompanya al llibre i que provoca diferents efectes òptics. Els escenaris apareixen en relleu! Segur que els infants i els adults estareu encantats de començar a cercar animals pàgina rere pàgina! AL CEL CABRETES...Meteorologia i poesia. Lola Casas, Alfred R. Picó i Mercè Galí Aquest llibre compagina amb molt d’encert la meteorologia i la poesia. A més a més, el llibre va acompanyat d’una banda sonora (spotify) i amb cada un dels conceptes, els autors ens suggereixen una peça musical. Si vols saber què se sent viatjant per l’atmosfera, com sona una tempesta musical o, quin és el país del món amb més tempestes elèctriques, doncs aquest llibre t’ajudarà a descobrir-ho! És un llibre que no exigeix una lectura continuada i que sempre podem anar a buscar en moments determinats, com quan fa una forta ventada o una tempesta, i així anar ampliant els nostres coneixements. Els poemes són senzills, però els coneixements meteorològics són força complerts i amb tota mena de detalls. Per això, el podreu gaudir petits i grans. ¡PATÉNTALO! Matgorzata Mycielska. Ediciones Ekaré. Aquest interessant llibre d’invents de la història us sorprendrà amb artilugis tan curiosos com una màquina de fer núvols, un filtre per a pets, una classificadora de caramels... No us perdeu les il·lustracions plenes de detalls i molt còmiques. De ben segur que tota la família passareu una bona estona llegint i rellegint tot el recull d’invents en una edició tan acurada i ben pensada com la que ens presenta Ekaré. Un d’aquells llibres amb molt recorregut; per visitar i revisitar moltes vegades!


BONES LECTURES!

Zuzanna Celej

Regala

llibres com qui regala claus, plĂ nols o viatges. EstĂ s regalant

oportunitats per descobrir, orientar-se i volar... Jaume Centelles. La biblioteca al cor de l'escola.

Profile for Lara Reyes López

Guia de lectures d’hivern 2016  

Guia de lectures d’hivern 2016  

Advertisement