Läraren 19 2019

Page 6

6

5.12.2019 • Nr 19

Unga händer formade hus och planeter Kreativiteten flödade då skolungdomarna samlades till Kulturkarneval, den här gången i Ekenäs. Deltagarna jobbade i 30 olika verkstäder.

P

Det här är vår woman cave! NAZWA BÖRMAN Kimitoön

laneter, solar, stjärnor och andra himlakroppar har sammanförts till vackra formationer. Färdiga målningar med motiv från rymden ligger i rad på en bänk, medan nya tar form vid ett stort arbetsbord. Måla galaxer heter den här verkstaden, där deltagarna med hjälp av vattenfärg och akrylfärg skapar vyer från olika håll i universum. Laboratoriet eller labbet, som verkstäderna här kallas, var ett av totalt 30 på årets finlandssvenska kulturkarneval, som den här gången hölls i Ekenäs den 14–17 november. Inger Isaksen som går i Vasa övningsskola är en av de 17 deltagarna i det här labbet. Hon ritar och målar ganska ofta, vilket också den fina teckningen som tar form framför henne avslöjar. – Men den här tekniken hade jag inte använt förut. Det var nu för andra gången som Inger Isaksen deltog i Kulturkarnevalen. Hon var också med i fjol då evenemanget hölls på Åland.

I en sal som heter Kraftwerket i yrkeshögskolan Novia arbetar tio ungdomar med att forma små byggnader i lera. Det här labbet som kretsar kring design och hållfasthet leds av Towe Andersson, till vardags lektor i byggnads- och samhällsteknik, som just nu talar om betong som byggmaterial. – Betongen är tacksam att använda, för den är hållbar. Men betong behöver inte vara något grått och slätt. I stället kan man låta ytan få mera liv.

Får fördjupa sig

Många parter

Annika Haarela som till vardags går i Pasilan peruskoulu i Helsingfors är med för första gången. Hon inledde dagens konstnärliga jobb genom att teckna stjärnbilden Lejonet mot en färggrann bakgrund och nu växer två planeter fram på en ny målning. Konstnären och bildkonstläraren Lisa Nyman som leder verkstaden ser nöjd ut. – De jobbar väldigt koncentrerat, säger hon om sina elever som i två dagars tid får fördjupa sig i målning.

Årets Kulturkarneval var den 17:de i ordningen. Evenemanget ordnas av Föreningen Kulturkarnevalen och Finlands Svenska Skolungdomsförbund tillsammans med en stor mängd andra parter. I år hörde bland annat Novia, Raseborgs stad och Mikaelskolan till arrangörerna. Producenten Eva-Helén Ahlberg berättar att allt förlöpt fint. Till sin hjälp har hon drygt 30 volontärer, vid sidan av konstnärliga ledaren Mikael Andersson och produktionsassistenten Adriana Knispel. Ahlberg tycker att skolorna har en positiv inställning till karnevalen och hon berättar att eleverna i flera gymnasier numera kan räkna sitt deltagande till godo som en del av en kurs. Hon uppmanar fler gymnasier att ta efter. Nästa år hålls Kulturkarnevalen i Österbotten.

Musik, dans, design Årets Kulturkarneval samlade 450 skolungdomar i åldern 13–19. Programmet och inkvarteringen hölls på tio olika platser i Ekenäs. Verkstäderna som ordnades i bland annat formgivning, multimedia, musik och andra konstformer bjöd på allt från afrodans och taekwondo till graffitimålning, trolleri och naturkosmetik.

 Fanny Krogars, Nazwa Börman och Emelie Jungner bygger en modell av ett litet hus, lämpligt att chilla i.

Fann varandra Fanny Krogars, Nazwa Börman och Emelie Jungner har format ett litet hus av den lera som här fått träda in i betongens ställe. – Det här är vår woman cave, säger Nazwa Börman som bor på Kimitoön. – I den kan man chilla med sina flickkompisar, förklarar Ingåbon Emelie Jungner. De tre ungdomarna som representerar Lovisa gymnasium, Kimitoöns gymnasium och Karis-Billnäs gymnasium känner inte varandra sedan tidigare, men de jobbar väldigt sammansvetsat och verkar vara på samma våglängd. De tycker att evenemanget är bra och intygar också att de lär sig nytt.

text och foto: niclas erlin

 Eva-Helén Ahlberg säger att skolorna har en positiv inställning till Kulturkarnevalen.

 Så här kan en woman cave se ut. Notera fönstret nere på fasaden.

 Stjärnbilden Lejonet har tagit form på Annika Haarelas målning.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.