Landleven mei 2024

Page 1

INSPIRATIE

VOOR BUITENWONEN & BUITENLEVEN

Inspiratie voor bouw schuurwoning

Geheim van Spakenburgs hart

Frisse, verse groene kruiden

Sympathieke reuzengans ALLES VOOR ELKAAR IN DE moestuin

4 Landleven | mei 2024 MEI 2024 Havermoutpannenkoekjes 7 Kruidige salade 8 Chimichurri 8 Romige groene saus 9 Gegrilde asperges 9 Gestoofde rabarber 11 Geroosterd brood & geitenkaas 11 Salade met kriel, doperwt en peul 11 Gegrilde forel 13 Kruidenboter 13 Spakenburgs hart 26 Dierentips 37 Rond het Erf: heggenmus 51 Valkjes van de Nijenbeek 66 Cholmogory ganzen 66 44 Dieren LEKKEReten 9 Pagina 146 WIN kleding van MGO Leisure Wear
5 Landleven | mei 2024 Bloemfotograaf Manon Paardenkoper 16 Friese witjes uit Kimswerd 60 Nick maakt stevig bordenrek 116 Start van de moestuin 78 Diervriendelijke tuin 86 De Tuinen in Demen 100 Groene tips 108 Boom met een verhaal: gevallen treurwilg 122 Erf & tuin CREATIEFbezig Platteland In elk nummer Te hooi & te gras 15, 25, 29 Postbus Landleven 35 Column dierenarts Erwin de With 39 Agenda 40 Column Margreet 93 Vraag & aanbod 130 Volgende maand 145 Lezersservice Borduurpakke en 84 Specialabonnement 107 Abonnement met special 140 Colofon + kans op MGO-kleding 146 Foto voorpagina: O o Kalkhoven 9 4 62 100 Bramen & stikstof 30 Wonen op de Enne Jans Heerd 72 BUITENWONEN Verbouwing voor-na, in Neede 52 Nieuwbouwtips uit de praktijk 94 Landleven van Wilma, Piet en kinderen 124 72

Groene kruiden vers uit de tuin

FRISSEstart

Verse groene kruiden luiden het nieuwe moestuinseizoen in. Ze zijn fris, hartig of pittig van smaak en combineren vaak fantastisch met andere lente- of zomergerechten. Zelfs zoet kan soms een vleugje kruidig gebruiken, zoals in de zacht gestoofde rabarber met tijm.

Tekst en fotografie ANNA RUBINGH | Servies LUKKILI KERAMIEK
6 Landleven | mei 2024

Voor ongeveer 10 stuks

Ingrediënten

100 g havermout 100 g bloem snuf zout 250 ml melk 2 eieren 250 g ricotta bosje tuinkruiden zoals peterselie, bieslook, kervel of dille, fijngehakt boter

Bereidingswijze

Meng de havermout, de bloem en het zout in een grote kom. Voeg de melk en de eieren toe en klop met een garde tot een beslag. Schep de rico a en de gehakte tuinkruiden door het beslag en roer tot het goed gemengd is. Verhit een koekenpan met een dikke bodem en smelt er een klontje boter in. Schep twee à drie hoopjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin en herhaal tot het beslag op is.

HARTIGE HAVERMOUTPANNENKOEKJES
7 Landleven | mei 2024
16 Landleven | mei 2024

Bloemfotografie van Manon Paardenkooper

dramatisch EFFECT KLAPROZEN MET

Fragiele, bijna doorzichtige bloemblaadjes in zoete pasteltinten. In het hart een uitbundige kroon van meeldraden in zonnig, feestelijk geel. En de zon die ieder blaadje tot in detail uittekent en een weelderig spektakel blootlegt dat doet denken aan zeventiendeeeuwse bloemstillevens. De foto’s van Manon Paardenkooper herinneren aan de grandeur van de Gouden Eeuw, maar vinden hun oorsprong gewoon in haar achtertuin. “Mijn klaprozen geven bijna oneindige inspiratie.”

Tekst ANGELA GROENBOS Fotografie THEO TANGELDER

Boerderij in bebouwde kom

OPSTAPJE NAAR

buitenlevendroom

Als starters hadden ze geen budget voor het begeerde boerderijtje achteraf. Maar Mirthe en Henk Koetse wisten hun plattelandsdroom te vertalen naar een voormalig boerderijtje binnen de bebouwde kom, met een bescheidener stukje grond. Ze toverden het huis om in een kleurrijk, warm nest in Engelse farmhouse-stijl. “Je moet ergens met je droom beginnen.”

52 Landleven | mei 2024
VOOR & NA
53 Landleven | mei 2024
De verbouwing
Tekst ANGELA GROENBOS Fotografie OTTO KALKHOVEN
66 Landleven | mei 2024
Twee
torenvalk -legsels zonder man BUFFELEN VOOR supermoeder
Terwijl moeder een jong aan het voeren is, probeert de ander zelf van de muis te eten.

Vogelfotograaf en -liefhebber Wim Weenink (79) maakte duizenden opnamen van een paartje torenvalken.

Deze prachtige jagers zijn sowieso het observeren waard, maar dan ziet Wim iets wat hij in al die jaren nog nooit eerder heeft gezien en waar hij ook nooit over heeft gehoord. “Deze supermoeder heeft in twee jaar maar liefst veertien gezonde jongen grootgebracht, grotendeels zónder man. Ze heeft echt moeten buffelen.”

67 Landleven | mei 2024
Tekst ESTHER VAN MIDDENDORP | Fotografie WIM WEENINK

“Wanneer het fluitenkruid in het voorjaar bloeit, is het rond de boerderij echt een plaatje. Ik pluk graag een groot boeket om binnen neer te zetten.”

LEVEN OP DE

EnneHeerdJans

Mayke Zandstra woont met haar man Gijs van Rhijn en zoontjes Pieter en Abel in het voorhuis van de Enne Jans Heerd in Maarhuizen, een gehucht op een steenworp

afstand van Winsum. Op het Groninger platteland wonen ze te midden van de ruimte in de prachtig verbouwde boerderij waar behalve natuur ook cultuur te beleven is.

72 Landleven | mei 2024
Tekst KLASKE BAKKER | Fotografie ANNA RUBINGH

“Bijzonder aan deze boerderij is dat ze twee voorhuizen heeft. Het was gebruikelijk om het oude voorhuis te slopen als er een nieuw voorhuis werd gebouwd. Maar hier hebben ze het oude voorhuis gewoon laten staan en in 1854 het nieuwe ertegenaan gebouwd.”

86 Landleven | mei 2024

Tips van ervaringsdeskundige

Ruurd Jelle

Leg je eigen gebiedjenatuuraan

Ruurd Jelle van der Leij maakte van drie hectare saai grasland een natuurgebied, waar het barst van de inheemse planten, insecten, vogels en vissen. Niet door aan te planten en uit te zetten, maar door de omstandigheden voor de natuur optimaal te maken. Met zijn tips kan iedereen op eigen erf – hoe klein of groot dan ook – de natuur een handje helpen. “Hoe meer leefgebiedjes je creëert, hoe meer soorten een thuis vinden.”

87 Landleven | mei 2024
Tekst ESTHER VAN MIDDENDORP | Fotografie RUURD JELLE VAN DER LEIJ
94 Landleven | mei 2024
VAN MIDDENDORP | Fotografie OTTO KALKHOVEN
Nieuwbouw in het buitengebied NEUTRAAL IN schuur-woning ENERGIEwoning Tekst ESTHER

Op een terp in het Gelderse landschap net buiten Wapenveld, met uitzicht over de dijk, konden Marc en Margreet van der Ziel hun woondroom verwezenlijken. Niet in een verbouwd boerderijtje, maar in een zo goed als energieneutrale schuurwoning die zij naar hun wensen vorm konden geven. Samen met hun dochters Hanna (18) en Esther (16) maakten zij hier hun nieuwe thuis.

95 Landleven | mei 2024
116 Landleven | mei 2024

IN HET ZICHT,

aan de wand Robuust bordenrek

Sommige borden en schalen zijn te mooi om altijd maar in de kast te staan. Met dit robuuste bordenrek aan de wand is het mooiste servies altijd te zien. U maakt dit degelijke rek zelf, aan de hand van het stappenplan van Landleven-timmerman Nick.

DIT HEBT U NODIG:

1 x vuren lat (ruw) 22 x 50 mm x 210 cm

3 x vuren lat (ruw) 22 x 100 mm x 210 cm

1 x ronde stok, grenen, Ø 22 mm x 210 cm 28 x deuvels 8 mm

EN VERDER:

accuboor bovenfrees hamer houtboor ø 8 mm houtlijm katoenen doek lijmklemmen potlood rolmaat schilderstape schuurpapier (korrel 80 en 150) staalborstel transparante beits ebben of eiken transparante beits grenen verstekzaag winkelhaak

Zo gaat u te werk: ZAGEN

Begin met het op maat zagen van het hout met de verstekzaag, zodat alle stukken haaks zijn en één geheel vormen. De elektrische verstekzaag is handig, maar een ouderwetse handverstekzaag werkt ook prima.

Zaag tweemaal een lat van 10 centimeter breed en 110 centimeter lang (A).

Zaag viermaal een lat van 10 centimeter breed en 65,5 centimeter lang (B).

Zaag driemaal een lat van 5 centimeter breed en 65,6 centimeter lang (C).

Zaag tot slot driemaal een stuk rondhout van 22 millimeter doorsnede en 65,6 centimeter lang (D).

117 Landleven | mei 2024
Ontwerp, productie & fotografie NICK VAN ZUTPHEN Bewerking ESTHER VAN MIDDENDORP Illustraties MADY NIJENHUIS

Een uitgave met sterke vrouwen! Jade Koop geeft de boer het broodnodige perspectief door de aanplant van bomen. Broes Janssen vond haar levenslust terug dankzij de Engelse vechtkriel: “Mijn eerste uur met de kippen en de dag is al gemaakt.”

En Janny Schroevers houdt de cultuur van taal en dracht hoog in Arnemuiden, want: “Je mos goed in beweging blieven op mien leeftijd.” Voor wie praktisch is ingesteld kan aan de slag met de tips van Diana Stek om de groentekas productief te houden, zonder schimmels en met een goede vochtbalans.

145 Landleven | mei 2024 De nieuwe Landleven ligt vanaf 24 mei in de winkels.
Engels vechtkriel Gezonde worteltjestaart Pionier in agroforestry In
Uit vers hout gedraaid Volgende maand LANDLEVEN Gebruik de antwoordkaart achter in dit magazine of ga naar www.landleven.nl/abonneren
Arnemuiden

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.