Page 1

natuurlijk VOORJAAR 2018

GRATIS UITGAVE VAN LANDAL GREENPARKS

VOGELS SPOTTEN OP DE VELUWE WANDELEN OVER HEIDE EN ZAND IN DRENTHE BELEEF DE WADDEN VAN DICHTBIJ

ONTDEK DE SCHATTEN VAN DE NATUUR


INHOUD IN DIT NUMMER 8 Vogels spotten op de Veluwe 12 Beleef de Wadden met natuurfilm WAD! 15 Een duurzaam verblijf op Landal Mont Royal 16 Toeren op de e-bike 18 Heerlijk het meer op 28 Heide en zandverstuivingen in Drenthe 40 Geniet van culinair Zuid-Limburg 42 Eropuit in Denemarken 52 Culturele hoofdstad Leeuwarden

8

NATUUR EN STREEK 5 Natuurweetjes en tips 24 De ijverige bij 32 Ontdek veelzijdig Overijssel 34 Mosterd: van pittig tot mild 38 Kleurrijke veldbloemen 50 Duik in de streek 54 Groen met Natuurmonumenten en Greenchoice UITGELICHT 22 Onverwachte ontdekkingen 31 Natuurlijk eten 44 Heerlijk kamperen in de natuur 46 Het groene hart van Landal 47 Met de hele familie op Hof van Saksen 60 Met z’n allen op vakantie KORT 56 Evenementen op de parken 58 Kort nieuws 62 Leuke uitjes op een rij 64 Vernieuwing bij Landal 67 Subtropisch genieten

24

KIDZ 71 Bollo gaat surfbeeplonsen 72 Kidz pagina

COLOFON Natuurlijk is een uitgave van Landal GreenParks ADRES Landal GreenParks, Postbus 175, 2260 AD, Leidschendam REDACTIE EN BLADMANAGEMENT Lamar communicatie, Amsterdam en Landal GreenParks VORMGEVING zabriski contentmakers, Leiden FOTOGRAFIE Archief Landal GreenParks, Nationale Beeldbank, Hollandse Hoogte, Canstock, Shutterstock, iStock, VisitDenmark VERDER WERKTEN MEE Bakker CrossMedia (Bollo strip), PuzzelPro, Monica Wesseling MET DANK AAN Natuurmonumenten

2

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

18

Dit magazine is CO2 neutraal geproduceerd. De vrijgekomen CO2 tijdens de productie is gecompenseerd door bebossing.

EN VERDER 68 Puzzel 69 Kortingsbonnen 74 Parkenoverzicht


16

12

28 44

47

34

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

3


Zóveel verhalen De bloemen komen uit hun bollen, frisse groene bladeren kleuren de bomen en de zon schijnt lekker warm. Wat is het toch heerlijk om de seizoenen te zien ontstaan. Ik voel de lentekriebels al opborrelen om eropuit te trekken. Een mooi nieuw begin van een nieuw seizoen vol verhalen. Want wat is het nu precies dat uw vakantie straks tot een onvergetelijke ervaring maakt? De locatie, de avonturen die u meemaakt, de nieuwe smaken die u ervaart of simpelweg het samenzijn met de mensen van wie u houdt? Waar u ook heen gaat, ik weet zeker dat u thuiskomt met een mooi verhaal. In deze Natuurlijk geven we u vast een voorproefje van wat er komend voorjaar en in de zomer te ontdekken valt. Zo leest u op pagina 24 alles over het indrukwekkende leven van de honingbij. En geeft boswachter André Donker u op pagina 8 handige tips om de mooiste vogels te spotten op de Veluwe. Ontdek op pagina 52 de meest bijzondere kunstwerken die te zien zijn in Leeuwarden, dé Culturele Hoofdstad van 2018. Erg onder de indruk ben ik van de ontmoeting met natuurfilmer Ruben Smit. Hij werkte vijf jaar aan zijn film WAD! over het unieke Waddengebied van Nederland. Door de prachtige beelden beleef je het Wad echt van héél dichtbij. Ik ben er trots op dat wij als Landal GreenParks een van de hoofdsponsors zijn van deze prachtige film. Ruben Smit laat zien dat er heel veel te vertellen valt over de Nederlandse natuur. Verhalen waar ik maar geen genoeg van kan krijgen. Geniet van het voorjaar!

Thomas Heerkens, Algemeen Directeur, Landal GreenParks

4

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


NATUUR

WIE GAAT ER MEE NAAR BUITEN? De eerste bloemen laten hun gekleurde knopjes zien, de zon begint krachtiger te schijnen en de dagen zijn weer langer dan de nachten: het is lente! Tijd om volop te genieten van het buitenleven. In Natuurlijk alvast enkele zonnige tips.

GEZONDE GROENE

BOOST

Met deze smoothie haalt u direct de zomer in huis. IJskoud het lekkerst!

RONDRENNENDE KONIJNEN IN DE

RAMMELTIJD Tussen januari en augustus is het voor konijnen tijd om te paren, de rammeltijd. De konijnen rennen achter elkaar aan, boksen en krabben, net zo lang tot ze de juiste partner hebben gevonden. Een heel spektakel om te zien. Let dus maar eens op als u langs weides loopt of door de duinen wandelt, dan ziet u misschien wel ‘verliefde’ konijnen.

Verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes. Hak de komkommer grof en doe deze samen met de appels, spinazie en munt in de blender. Mix de ingrediënten kort. Daarna kunt u de smoothie op smaak brengen met citroensap. Twee rietjes erin en klaar bent u.

Ingrediënten voor twee smoothies: • 2 groene appels (Granny Smith) • 150 gram spinazie • 1 komkommer • ½ uitgeperste citroen • enkele blaadjes verse munt

Zonuren

In het voorjaar schijnt de zon in de lente gemiddeld 512 uur. ‘s Zomers is dat 602 uur. De langste dag van het jaar – rond 21 juni als de zomer begint – duurt maar liefst 16 uur en 45 minuten.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

5


VOORJAARSSALADE MET

RICOTTAROLLETJES Met deze smaakvolle salade zet u in een handomdraai iets bijzonders op tafel.

Voor de fietsfanaat Of u nu op de racefiets stapt, een kort rondje eropuit gaat of een lekker lang stuk door de bossen wilt toeren, met de gratis app Routeplanner van de fietsersbond stippelt u eenvoudig de mooiste tochten uit. Handig: op de computer bepaalt u uw route en vervolgens koppelt u deze aan de app.

6

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

Ingrediënten voor 4 personen: • gemengde bladsla of veldsla (75 gram) • 1 bakje tuinkers • 12 plakjes rookvlees of rauwe ham • 200 gram ricotta • 1 citroen • 150 milliliter olijfolie • 4 teentjes knoflook (gehalveerd) • handvol verse basilicum • zout en peper

© Janko van Beek - Natuurmonumenten

U begint met het maken van de knoflookolie. Doe de olijfolie en knoflook in een pannetje, laat dit heel zachtjes 5 minuten borrelen en haal weer van het vuur. Rasp de citroenschil en pers vervolgens het sap uit een halve citroen. Hak de helft van de basilicum fijn en meng dit samen met de citroenrasp en wat zout en peper door de ricotta. Verdeel de ricotta over de plakken vlees en maak er rolletjes van. Roer het citroensap door de olie en haal eventueel de knoflookteentjes eruit. Verdeel de sla, tuinkers en ricottarolletjes over 4 borden en sprenkel de dressing erover. Maak het af met een paar blaadjes basilicum. Lekker met een knapperig stokbrood erbij.

BEZOEKERSCENTRA

VAN NATUURMONUMENTEN Met Natuurmonumenten maakt u de mooiste wandel-, fiets- en zelfs vaartochten. Maar wist u dat Natuurmonumenten door heel Nederland ook een aantal bezoekerscentra heeft? Hier vindt u meer informatie over de omgeving, exposities, historische objecten en gezellige horecagelegenheden. Ook is er altijd iets leuks te doen voor kinderen, zoals een spannende speurtocht. Dat maakt het bezoekerscentrum een uitstekend start- of eindpunt voor een leuke natuuractiviteit. Er zijn negen bezoekerscentra en één biologische zorgboerderij van Natuurmonumenten in Nederland. Kijk voor meer informatie op natuurmonumenten.nl/bezoekerscentra.


WIE ZINGT DAAR ZO? Vogels herkennen wordt nog leuker (en makkelijker) met de gratis app Vogelzang van KNNV. Deze app laat u de zangkunsten van meer dan 200 vogelsoorten horen. Meer over vogels spotten leest u op pagina 8.

ZO ZOMERS:

SAMEN PICKNICKEN De zon op uw gezicht, uw voeten spelen met het gras, lekkere hapjes en drankjes uitgestald op een kleedje … er gaat niets boven een picknick aan het water of in het bos. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze tips wordt elke picknick een succes:

TIP 1

TIP 2

 oek een beschut plekje in het Z groen, bijvoorbeeld midden in de duinen of aan de bosrand. Liever niet in de volle zon want dan zijn uw gekoelde dranken en hapjes snel opgewarmd. Check vlak van te voren het weerbericht om teleurstellingen te voorkomen.

 aak eenvoudige hapjes waar u M tijdens de picknick niets meer aan hoeft te doen. Bijvoorbeeld tortillawraps met roomkaas, gerookte zalm en bieslook. Of knapperige broodjes met gerookte kip, plakjes avocado en een beetje mayonaise. Vergeet ook niet een lekker toetje mee te nemen: vers fruit of muffins om de picknick mee af te sluiten.

TIP 3 Onmisbaar: een groot kleed om met z’n allen op te zitten, opscheplepels, een kurketrekker en snijplanken. Ook kunt u – heel betaalbaar – complete picknickmanden kopen met bordjes, glazen, bestek én ruimte voor alle lekkernijen. Uiteraard mag de afvalzak niet ontbreken om te zorgen dat u dat prachtige plekje in de natuur netjes achterlaat.

Winterjas uit Elk jaar in mei en juni scheren de boeren hun schapen. Het scheren moet niet te vroeg in het seizoen gebeuren, want dan hebben de schapen hun jas alweer aan als de zomer nog volop bezig is. En het moet al lekker warm zijn om te kunnen scheren, omdat het wolvet van de schapen dan zacht is door de zon en dat scheert makkelijker. Wilt u dit spektakel van dichtbij meemaken? Veel boerderijen en dorpen organiseren hun eigen schaapscheerdersfeesten. Hou in die periode de aankondigingen in de gaten voor locaties door heel Nederland en België.

ANTWOORD OP AL UW VRAGEN Gaat u wandelen? Vergeet dan niet de app Veldgids te installeren. Met deze interessante en handige gratis app heeft u altijd de meest voorkomende vogels, veldbloemen, paddenstoelen en zoogdieren op zak. Was die vogel daar nou een roodborstje of tóch een kneu? De veldgids heeft het antwoord.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

7


VOGELS SPOTTEN OP DE VELUWE

Het grootste bosgebied van ons land, de Veluwe, vormt met haar overdadig groen een walhalla voor vogelaars. Vooral bos- en heidevogels zijn hier goed te spotten. Boswachter AndrĂŠ Donker van Natuurmonumenten tipt vijf soorten. Verrekijker mee en speuren maar! 8

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


© Odiene Agasi

DE NATUUR

KOMT NAAR U TOE Vogels spotten staat met stip op nummer één bij de Nederlandse natuurliefhebber. Volkomen logisch, volgens boswachter André Donker: ‘Vogels zijn vaak heel kleurrijk, kunnen prachtig zingen en veel soorten houden er een spannend leven op na.’ Trekt u eropuit om onze gevederde vrienden te bewonderen, doe dat dan eens niet fietsend of lopend, maar zittend. ‘Wie rustig een half uur op een bankje blijft zitten, zal versteld staan hoeveel vogels er in de buurt durven te komen.’

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

9


ELEGANTE GLIJVLUCHT ‘De zwarte specht hakt elk jaar een nieuw nest in beukenbomen. Daarmee zijn ze kwartiermakers voor bosuilen, die hun oude nesten graag hergebruiken. Zwarte spechten hebben een elegante vlucht: ze slaan een paar keer met hun vleugels, vouwen ze dan in en dalen in een langzame glijvlucht weer naar beneden. Als ze in het voorjaar hun jongen voeren, zijn ze fantastisch te observeren. De jongen puilen met hun lange snavels uit de nestholte, terwijl hun ouders af en aan vliegen met voedsel.’

SPANNING IN HET BOS ‘Iedereen kent het beroemde, spookachtige ‘oehoehoe’-geluid van de mannetjes-bosuil. De vrouwtjes kunnen bovendien ijzingwekkend schreeuwen. Wilt u de bosuil horen? Trek dan het bos in wanneer het gaat schemeren. Als nachtdieren worden ze dán actief. Veel omgevingsgeluiden vallen ’s avonds weg, waardoor de uilen nog beter te horen zijn. Overdag zijn ze moeilijk te zien, ze rusten meestal tegen de stam van oude bomen. Dan moet u dus heel goed kijken.’

De enige echte Voice of Holland ‘Wat mij betreft is de veldleeuwerik de mooiste zangvogel van Nederland. Ze beginnen laag bij de grond en stijgen al zingend in verticale lijn tot grote hoogte, waar ze een tijdje blijven hangen in de lucht. Helaas gaat het slecht met de veldleeuwerik: door intensieve landbouw verdwijnen hun broedplekken. Als u ze nog wilt zien, moet u snel op zoek. Ga op een warme zomerdag naar de hei, daar heeft u de grootste kans om van hun prachtige zangkunst te genieten.’

10

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


DE GROTE SCHOONMAKER ‘De raaf was lange tijd uitgestorven in Nederland, maar verschillende herintroductieprogramma’s zijn succesvol geweest. Gelukkig maar, het is een bijzondere vogel die bovendien heel nuttig is als opruimer in het bos. De raaf is namelijk een aaseter, hij eet dode muizen en mollen op en in het voorjaar consumeert hij de nageboortes van hertjes, reeën en zwijnen. Inmiddels zijn er veel raven-broedparen op de Veluwe. U kunt ze van heinde en verre horen met hun lange ‘kroeoeoeoeoe’-roep.’

VROLIJKE DRUKTEMAKER ‘De roodborsttapuit is een brutaal en vrolijk vogeltje, dat net als zijn familielid het roodborstje een tikje neurotisch is. Dat hebben alle insectenetende vogeltjes: doordat hun prooi heel snel is, moeten ze zelf ook vliegensvlug rondfladderen. In het voorjaar komen ze terug van hun overwintering in Afrika en heel klassiek leggen ze in mei hun ei. U ziet ze laag bij de grond in struiken, op kapvlaktes en heidevelden. Ze zijn een plaatje om te zien, met hun witte kraagje en rode borst.’

Tips om vogels te spotten Vogels houden van de ochtend, als de aarde opwarmt en alles weer opstart. Ze nemen dan vaak een zonnebad of zandbad en zijn goed te observeren. Als er na een lange droogte een regenbui is gevallen, gaan veel vogels ook badderen in de plassen. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen! Ook belangrijk: respecteer hun rust tijdens het broedseizoen. Nestfotografie is not done. Op vogelbescherming.nl staan veel vogelsoorten beschreven, inclusief audiofragmenten van hun zang.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

11


WAD! Overleven op de grens van water en land

DE WONDERE WERELD VAN DE WADDEN

12

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


De Wadden behoren tot de mooiste natuurgebieden van Nederland. Niet voor niets is de Waddenzee opgenomen op de Werelderfgoedlijst. In zijn nieuwe film WAD! brengt natuurfilmer Ruben Smit het Waddengebied in beeld zoals u het nooit eerder heeft gezien.

Ecoloog en natuurfilmer Ruben Smit oogstte groot succes met zijn debuutfilm De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie. Voor De Nieuwe Wildernis won hij de Rembrandt Award én een Gouden Kalf. Voor de NPO maakte hij ook de natuurdocumentaires Schatkamer van de Veluwe en Levende Rivier. WAD! is zijn tweede Nederlandse natuurfilm.

E

r zijn niet veel regisseurs in Nederland die kunnen zeggen dat zij een Gouden Kalf hebben gewonnen met hun debuutfilm. Ruben Smit wél. Samen met filmmaker Mark Verkerk maakte hij in 2013 De Nieuwe Wildernis, een bioscoopfilm over het natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland. De film kreeg lovende kritieken én wist het Nederlandse publiek massaal naar de bioscoop te lokken. Met De Nieuwe Wildernis heeft Smit de Nederlandse natuurfilm op de kaart gezet. Nu komt daar een film bij over het Waddengebied bij: WAD! Overleven op de grens van water en land.

Great Barrier Reef Ruim vijf jaar zijn Smit en zijn team bezig geweest met het draaien van beeldmateriaal. Een enorme klus en het resultaat is dan ook verbluffend. Smit: ‘Het idee om een film te maken over het Waddengebied zit al lang in mijn hoofd. Ik kan eigenlijk niet geloven dat er niet eerder een film is gemaakt over de Wadden. Omdat het Waddengebied onder invloed van het getij voortdurend verandert, wilden we

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

13


Vlakbij Rottumeroog ligt het eilandje Zuiderduin met z’n hagelwitte stranden

Een gewone zeehond geniet van het zonnetje

De imposante slechtvalk

per se onder water filmen. We hebben onderwateropnamen gemaakt, waarbij je in eerste instantie denkt dat het geschoten is bij Great Barrier Reef. Zo wáánzinnig mooi. We laten zien hoe dat hele ecosysteem wordt gevoed door alles wat op de zeebodem leeft. Van wadpieren tot kokkels en nonnetjes, ze spelen allemaal een rol.’

gebruiken daarvoor technieken waardoor het lijkt alsof je naast de zeehond op de wadplaat ligt en hem als het ware kunt ruiken en aaien. Om dat geloofwaardig in beeld te brengen, probeer ik in de ziel van de zeehond te kruipen. Door een dier goed te observeren, ontdek je hun verschillende gemoedstoestanden. En dan zie je of de zeehond vrolijk of verdrietig is, of het koud heeft.’

ontzettend veel research gedaan naar de Wadden. Ondanks al mijn kennis over het gebied, zag ik nog regelmatig natuurfenomenen waar ik niets van wist. Zo heb ik slechtvalken gezien die als koppel jagen: dat staat nergens beschreven in de literatuur. Bij hoge uitzondering hebben we ook mogen filmen op Zuiderduin, een eilandje bij Rottumeroog. Met zijn hagelwitte strand leek het wel een bounty eiland. De ondergrond van het eilandje bestaat geheel uit schelpen. Ik wist niet wat ik zag, zo bijzonder. De Wadden zijn een plek waar je je kan blijven verwonderen. En dat gewoon in Nederland …’

Verhalenverteller De ‘hoofdrol’ in de film is weggelegd voor een jonge grijze zeehond. Een bewuste keuze aldus Smit: ‘Net als een romanschrijver wil ik een verhaal vertellen. Dat doe ik aan de hand van een aantal kleurrijke personages, waarvan de zeehond er één is. De kunst is om de dieren zó te filmen dat ze een karakter worden. Dat betekent dat we een zeehond heel intiem filmen. We

Zuiderduin Het Waddengebied laat zich niet makkelijk regisseren. Smit: ‘De winter voelt soms aan als een voorjaarsdag, terwijl het midden in de zomer opeens winter is. Het is een rauw en dynamisch gebied dat zich niets aantrekt van de seizoenen. Dat maakt het tot een spannende omgeving. Ik heb van tevoren

WIN KAARTJES VOOR DE FILMPREMIÈRE!

SAMENWERKING MET LANDAL GREENPARKS Landal GreenParks is een van de hoofdsponsors van WAD! Volgens Thomas Heerkens, algemeen directeur van Landal GreenParks laat de film prachtig zien hoeveel er te beleven en te ontdekken is op de Wadden. ‘Wij hebben net als Ruben Smit een grote passie voor de natuur. Hij laat met zijn film als geen ander zien hoe bijzonder de Wadden zijn. Vanaf onze parken kunnen onze gasten dit rijke natuurgebied ontdekken. We zijn trots om een bijdrage aan deze bijzondere film te hebben.’

14

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


UITGELICHT

Duurzaam genieten op Landal Mont Royal Hecht u net als Landal GreenParks veel waarde aan duurzaamheid en het milieu, ook als u op vakantie gaat? Landal Mont Royal, gelegen op een heuvel tussen de wijngaarden in het Duitse Moezelgebied, verwelkomt u graag in een van de 74 splinternieuwe bungalows die gezamenlijk energieneutraal zijn.

O

p zijn groenst verblijven in het groen. Dát kan midden in het prachtige landschap van het Moezelgebied. Uw vakantie krijgt een bijzonder tintje als u weet dat uw accommodatie energieneutraal is. Kies voor een van de 4-, 6-, 8-, 10- of 12-persoonsbungalows, in een Comfort of Luxe uitvoering. Van het ontwerp tot de bouw, overal zijn de laatste duurzaamheidsinzichten toegepast. Bijvoorbeeld op het gebied van materiaalkeuze, isolatienormen en

ken de bungalows niet méér energie dan dat ze gezamenlijk opwekken. Zalig zuinig dus, maar zeker niet zuinig in gezelligheid en comfort!

Terras op het zuiden Landal Mont Royal is uniek vanwege de hoge ligging tussen de wijngaarden en daarmee een paradijs voor wijnliefhebbers. U geniet van het fantastische uitzicht door de enorme glasvoorgevels in de woonkamer. Het zonnetje pakt u lekker mee op het terras dat bij bijna

‘De bungalows verbruiken niet méér energie dan dat ze gezamenlijk opwekken’ verwarmingstechnieken. Zonnepanelen en luchtwarmtepompen zorgen voor uw heerlijk warme douche. En de energiezuinige Green Design-houtkachel verwarmt meteen ook de cv-installatie. Een gasaansluiting is er niet. Door deze duurzame maatregelen verbrui-

alle bungalows op het zuiden ligt. En kiest u voor een Luxe variant dan heeft u ook nog een heerlijke sauna. Een uitstapje in de omgeving is een echte aanrader. Bijvoorbeeld naar een gezellige stad als Trier, BernkastelKues of Cochem. Tijdens een

heerlijke fiets- of wandeltocht geniet u volop van de natuur, de burchten, ruïnes, idyllische dorpjes in de buurt én dat heerlijke glaasje wijn. De bijzondere energieneutrale bungalows op Landal Mont Royal dragen bij aan de doelstelling van Landal GreenParks om een positieve impact te hebben op het milieu. Ze zijn te boeken voor aankomsten vanaf voorjaar 2018.

Green Key voor alle parken Alle parken van Landal GreenParks hebben een Green Key: hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Zo ook Landal Mont Royal, uiteraard. Lees meer hierover op pagina 65. landal.nl/greenkey

Kijk voor meer informatie op landal.nl/montroyal

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

15


U houdt van fietsen, maar bergop zou een duwtje in de rug wel lekker zijn. Met een e-bike wordt uw fietstocht nét wat leuker en makkelijker en kunt u vele kilometers méér afleggen. Ontdek de mooiste routes in Limburg, de Belgische Ardennen en het Oostenrijkse Karinthië.

HEERLIJK EROPUIT OP DE E-BIKE

E

en e-bike is in feite de elektrische variant van een snorfiets. U fietst zelf met extra trapondersteuning van de elektrische motor. U bepaalt zelf wanneer u dat duwtje in de rug wilt krijgen. Hij is bovendien heel stil én milieubewust. Doordat u op deze fiets met dezelfde inspanning harder kunt gaan dan met een gewone fiets, zijn afstanden makkelijker af te leggen. Zo komen er heel wat prachtige fietstochten binnen uw bereik. E-biken kan overal in de buurt van de parken van Landal GreenParks. Omdat deze fiets in een heuvellandschap éxtra handig is, lichten we een paar leuke routes voor u uit.

In de Limburgse heuvels Het Limburgse land is heerlijk voor fietstochten. MiddenLimburg heeft een zeer gevarieerd vlak landschap met een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk van zo’n 1.000 kilometer. Een groot deel van de routes is autovrij. U huurt een e-bike op Landal De Lommerbergen en Landal Landgoed Aerwinkel. Bij de parkreceptie haalt u speciaal geselecteerde routes op. Deze zijn onder meer extra lang en voeren u langs oplaadpunten. Ook op de parken en in de omgeving zijn diverse

16

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

plekken waar u uw fiets kunt opladen. In Zuid-Limburg is de 36 kilometer lange Klein Heuvelland-route een aanrader. Met een e-bike, die u huurt op Landal Kasteeldomein De Cauberg, De Waufsberg of Hoog Vaals fietst u moeiteloos langs prachtige panorama’s, schilderachtige dorpjes en gezellige terrassen.

Belgische jaagpaden Nog iets zuidelijker nodigt de prachtige natuur van de Belgische Ardennen u uit voor een fietstocht. Al zijn de heuvels kenmerkend voor het gebied, er zijn hier ook genoeg vlakke routes dankzij het RAVeL-fietsnetwerk. Het netwerk van Réseau Autonome de Voies Lentes bestaat uit ‘trage wegen’ die voorbehouden zijn aan fietsers, wandelaars, skaters en ruiters. De wegen bestaan voornamelijk uit oude spoorlijnen en jaagpaden langs rivieren en kanalen: rustige, vlakke routes met nauwelijks hoogteverschil. Tijdens uw tocht komt u langs kastelen, mijnen, musea, natuurgebieden en mooie steden zoals Mons en Namur. U huurt uw e-bike op Landal Les Etoiles en Landal Village l’Eau d’Heure.

Oostenrijkse bergen Een eldorado voor met name e-mountainbikes is de regio Bad Kleinkirchheim in Oostenrijk. Met het hele gezin geniet u optimaal van de natuur en de mooie vergezichten. Aan het


5 TIPS VOOR VEILIG E-BIKEN Een mooie rit op een e-bike is ook een veilige rit. Hans de Looij, fietsspecialist bij de ANWB, geeft 5 tips voor veilig e-biken.

1.000 kilometer lange netwerk van fietspaden is altijd wel een mooie route te vinden. Op Landal Bad Kleinkirchheim huurt u een fiets naar keuze en neemt u een uitgebreide routekaart mee. Moeilijke stukjes onderweg overbrugt u met de Nockbike-shuttledienst in de vorm van een boot of kabelbaan die u ĂŠn uw fiets meeneemt. Vlak bij Landal Katschberg huurt u een e-bike of e-mountainbike via Ski & Sportschule Katschberg. Extra leuk is de georganiseerde tocht in Lungau, de hoogstgelegen fietsregio van Oostenrijk. Deze wordt twee keer per week aangeboden. U kunt gratis deelnemen met uw eigen e-bike. Zelfs op 1.752 meter hoogte staan oplaad-stations. Met een elektrisch duwtje in de rug fietst u daar zo naartoe.

Meer informatie over de e-bikemogelijkheden bij Landal GreenParks kunt u vinden op landal.nl/fiets

1

Stel uw fiets af

2

Beheers uw snelheid

3

Schakel tijdig terug

4

Let op het weer

5

Wees accu-raat

Een goed begin is het halve werk. Kies de juiste framemaat en stel zadel en stuur correct af voor extra veiligheid. Heeft u problemen met afstappen? Zet het zadel dan zo, dat u veilig bij de grond kunt. Ga nooit met een te grote e-bike op weg en stel het stuur niet te hoog af, zodat u goed controle houdt.

Een e-bike kent een topsnelheid van 25 kilometer per uur. Dat is fors hoger dan een gewone fiets. Begin daarom rustig aan en zet de krachtondersteuning niet direct in de turbostand.

Voor u helemaal tot stilstand komt, is het van belang om terug te schakelen naar een lichtere versnelling. Rijd ook weer weg in de lichte versnelling zodat u uw fiets goed onder controle houdt.

Ook op een zomerse dag kan het weer zomaar omslaan. Wees als e-biker voorbereid op dit soort situaties. Pas bij een regenbui uw snelheid aan om slippen in de bochten te voorkomen.

Vocht en temperatuurwisselingen zijn de grootste vijand van de accu. Laad uw accu op in een droge omgeving en zorg dat de accu op kamertemperatuur is voor het laden.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

17


Zwemmen, surfen, stand up paddling, waterskiën, duiken, vissen, kajakken, zeilen of ‘gewoon’ bootje varen. U doet het allemaal op, in en rondom het meer. Natuurlijk selecteerde alvast een paar juweeltjes voor u.

18

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


ZÓ HET

MEER OP! NATUURLIJK VOORJAAR 2018

19


Lipnomeer

Genieten in Tsjechië Kanoën is een heerlijke manier om het water op te gaan. U geniet in alle stilte van de natuur om u heen. Het Lipnomeer in Tsjechië is perfect om per kano te verkennen. Dit 40 kilometer lange stuwmeer ligt in de regio Zuid-Bohemen en stroomt door

in de rivier de Moldau. Dankzij de stroming en de stroomversnellingen in de rivier kunt u hier ook recreatief ‘wildwatervaren’. Landal Marina Lipno ligt direct aan het Lipnomeer. Via het park zijn waterfietsen, roeiboten en kajakken te huur.

Vierwoudstedenmeer

Nostalgische boottocht in Zwitserland Veel mensen vinden het Vierwoudstedenmeer (Vierwaldstättersee) in Zwitserland het mooiste meer ter wereld. Op een van de vijf radarstoomboten kunt u dit meer op unieke wijze ontdekken. Onderweg bewondert u de prachtige villa’s en het bergpanorama langs de oevers van het meer. De boten vertrekken vanuit Luzern en bieden vaak bijzondere tochten aan. Wat dacht u van een heerlijk fonduediner aan boord of een tocht met een feestelijk taartje om te delen. Vanaf Landal Vierwaldstättersee wandelt u zo naar het meer.

Grevelingenmeer

Zeeuws duikparadijs Het Zeeuwse Grevelingenmeer is een waar paradijs voor de sportduiker. Door het stilstaande water zijn klei- en zanddeeltjes naar de bodem gezakt. Daardoor is het water mooi helder en ziet u het bijzondere plant- en dierenleven nóg beter. Het Grevelingenmeer is niet alleen het grootste zoutwatermeer van West-Europa, het is ook een van de schoonste meren. U spot er onder meer anemonen, zeesterren en kreeften. Verschillende duikscholen langs het meer bieden duikcursussen en losse introductieduiken aan. Direct aan en in de buurt van het Grevelingenmeer liggen maar liefst zes parken: Landal Port Greve, Strand Resort Ouddorp Duin, Villapark Livingstone, Résidence ’t Hof van Haamstede, Resort Haamstede en Duinpark ’t Hof van Haamstede.

20

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


Sneekermeer

Vogels spotten in Friesland Aan een van Nederlands geliefdste meren, het Sneekermeer, liggen Landal Waterpark Sneekermeer en Waterpark Terherne. Op de parken huurt u een zeilboot, kano, motorboot of luxe sloep en vaart u zó het meer op. In het voorjaar geniet u van goudplevieren, grutto’s, kieviten en gele kwikstaarten die broeden in de weilanden rond het Sneekermeer. ’s Zomers is voor feestgangers de jaarlijkse Sneekweek een aanrader, dit jaar van 3 t/m 12 augustus. Er zijn dan elke dag zeilwedstrijden en feestelijke activiteiten, zoals een vlootschouw en kermis.

Lauwersmeer

Midden in een natuurdocumentaire Meren van de Eau d’heure

Belgische krokodil De vijf meren van de Eau d’Heure liggen in een weidse, bosrijke omgeving en vormen samen het grootste merengebied van België. U kiest hier uit een brede waaier van watersportactiviteiten. Wat dacht u van een tour met de Rode Krokodil? Met deze amfibiebus rijdt u vanaf de weg zó Lac de la Plate Taille op. Actievelingen proberen op Lac de Féronval de eerste waterskilift op zonne-energie ter wereld uit: aan een 680 meter lange kabel kunt u waterskiën, wakeboarden, wakeskaten en kneeboarden. U bezoekt deze meren vanaf Landal Village l’Eau d’Heure.

Als u rondvaart op het Lauwersmeer, de wildernis op de grens van Groningen en Friesland, is het net alsof u zich midden in een natuurdocumentaire bevindt. In dit gebied van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden broeden ruim 100 vogelsoorten, waaronder bijzondere exemplaren

zoals de steltkluut, lepelaar en zeearend. Verder bloeien hier zeeën van orchideeën, leven er vossen en grazen er Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Een onweerstaanbare wildernis voor elke natuurminnaar. U bezoekt Nationaal Park Lauwersmeer vanaf Landal Esonstad en Landal Natuurdorp Suyderoogh.

Zuidlaardermeer

Berend Botje ging uit varen Met zijn bootje naar het Zuidlaardermeer. En daar deed hij goed aan, want jong en oud genieten van de watersport op dit meer op de grens van Groningen en Drenthe. Wilt u graag kennismaken met de zeilsport? Direct naast Landal De Bloemert ligt Zeilschool Zuidlaardermeer, waar u zeil- en surfles krijgt onder professionele begeleiding. Tip: als gast van Landal De Bloemert ontvangt u korting. Zoekt u nog meer waterrijke inspiratie? Kijk op landal.nl/watersport.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

21


Uitgelicht

Ontdek wat groen kan doen

Met welk verhaal komt u thuis? Met z’n allen naar buiten! Dat geeft een heerlijk gezond en blij gevoel. Vanaf de parken van Landal GreenParks is de natuur altijd dichtbij. Ga eropuit en laat u verrassen door onverwachte ontdekkingen die uw vakantie kleur geven. Met welk verhaal komt u thuis? Door Judith Landal Alpine Lodge Lenzerheide

Door Siebe Landal Miggelenberg Door Mario Landal Village l’Eau d’Heure

22

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

Door Danielle Landal Aelderholt


RUBRIEK

Door Lonneke Landal Katschberg

Door Nancy Landal Het Land van Bartje

Door Hans Landal Landgoed ‘t Loo

#ontdeklandal Onze parken liggen midden in de natuur. Dat levert vele avonturen op en mooie verhalen voor thuis. Onze gasten delen hun bijzondere momenten graag op social media via #ontdeklandal. De mooiste beelden staan ook op onze website. Wanneer zien we uw ontdekkingen?

Door Margreet Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad

Kijk voor nog meer mooie momenten op landal.nl/ontdeklandal.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

23


NATUUR

24

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


DE BIJ:

IJVERIG EN GOED GEORGANISEERD De zoete geuren van bloeiende bomen en planten lokken de honingbij naar buiten, zodra het voorjaar zich aankondigt. Zachtjes zoemend vliegt ze van bloem naar bloem, dit kleine bijtje met een subtiel streepjeskostuum.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

25


Een honingbijenvolk bestaat uit 50.000 leden

De zwerm bijen is niet gevaarlijk, want ze zijn er niet op uit om te steken

D Er zijn wereldwijd

20.000 bijensoorten

Bedreigd: wat is er aan de hand? Het gaat al decennia niet goed met de bij. Wereldwijd sterven bijen door ziekte (parasieten), gif in de landbouw en te weinig bloemen als gevolg van het verdwijnen van natuur. Dat is ook problematisch voor mensen, want groente en fruit hebben bijen nodig voor de kruisbestuiving. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dit probleem. Ook u kunt de bij helpen door bijvoorbeeld planten, bomen en struiken te planten die veel stuifmeel en nectar geven. U kunt ook een bijenhotel plaatsen op uw balkon of in uw tuin. En tot slot gebruikt u beter geen pesticiden in uw moestuin. Kijk voor meer informatie op bijensafari.nl

26

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

e honingbij doet precies wat haar naam zegt: van de nectar die ze verzamelt uit bloemen maakt ze honing. Het is haar voedsel voor de winter, als er geen bloemen bloeien om van te snoepen. Ze maakt de honing niet in haar eentje, maar samen met een hele familie: een bijenvolk.

De haalbij bezoekt bloemen Het bijenvolk is strak georganiseerd en elk lid heeft een eigen taak. Een hele prestatie voor een bevolking die kan oplopen tot wel 50.000 leden. Er is altijd één koningin met een lang achterlijf die de eitjes legt. Zij kan wel 5 jaar oud worden. De mannetjes, darren genaamd, bevruchten de koningin en zijn herkenbaar aan hun dikkere lijf en grotere ogen. Net als de koningin zijn ze zo’n 16 millimeter. Tot slot bestaat het bijenvolk uit tienduizenden vrouwelijke werkbijen. Deze bijen zijn met hun 12 millimeter het kleinst. Het zijn ijverige werksters die in hun zes weken durende leven een flinke carrière doorlopen: van schoonmaakster, voedster van larven en de koningin, kamerbouwer voor eitjes en honing, tot poortwachter en uiteindelijk de haalbij. Dit is de bij die u vooral buiten ziet, want de haalbij bezoekt de bloemen.

Bijendans Na een winterperiode van binnen zitten en overleven op honing, komt vanaf eind februari de cyclus op gang. Zodra

De bijenkoningin legt dagelijks eitjes die na drie dagen uitkomen

het kwik boven de 10 graden stijgt, komen de haalbijen naar buiten om stuifmeel en nectar te halen. Als een haalbij een goede plek met veel voedsel heeft gevonden, vertelt ze dat de andere haalbijen met een bijendans in het nest. Eerst laat ze de andere haalbijen proeven van het voedsel, waarna ze minutenlang volgens een vast patroon rondjes loopt. Aan de vorm van de rondjes kunnen de andere bijen aflezen in welke richting en op welke afstand het voedsel is te vinden.

Zwermen vliegen voorbij Ook de koningin komt weer op gang in het voorjaar. Ze legt dagelijks eitjes die al na 3 dagen uitkomen, waardoor het

De werksters doorlopen in hun zes weken durende leven een flinke carrière bijenvolk groeit en groeit. Het bijennest wordt dan ook al snel te klein. Rond mei en juni verlaat ongeveer de helft van het volk – inclusief de oude koningin – het nest en gaan ze op zoek naar nieuwe woonruimte. Met tienduizend tegelijk vliegen ze luid zoemend voorbij, als een bruingele wolk. Ze zijn niet gevaarlijk, want ze zijn er niet op uit om


80% van alle voedselplanten in de wereld hebben bijen en andere insecten nodig voor de bestuiving

te steken. Ze zijn enkel op zoek naar een beschutte, droge woonruimte om een nieuw bijenvolk te beginnen. Eventueel kan een imker ze nu vangen en naar een lege bijenkast brengen. In de achter-gebleven helft van het bijenvolk worden nieuwe koninginnen geboren. Er vertrekt dan nog eens een zwerm met een jonge koningin, en één koningin blijft achter in het nest.

Bruidsvlucht Vóór een jonge koningin de taak van eitjeslegger op zich kan nemen, moet ze eerst paren met een mannetje. Eén keer is al voldoende om jarenlang bevruchte eitjes te kunnen leggen. Paren gebeurt op kilometers afstand van het volk, tijdens de bruidsvlucht. De koningin vliegt in haar eentje weg, naar een plek waar de mannen zich hebben verzameld. Ze gaat af op de geur om ze te vinden. Daar aangeko-

men, grijpt het snelste mannetje haar. Al vliegend paren ze een paar seconden, waarna de dar meteen sterft.

Voorbereiding op de winter Na de explosieve groei van het bijenvolk staat vanaf juli de rest van de zomer in het teken van voorbereiding op de winter. De bijen moeten zorgen voor voldoende voedselvoorraad. De mannen zijn al snel overbodig, want alle koninginnen hebben gepaard en nieuwe koninginnen worden pas volgend jaar geboren. Zijn de mannen nog niet vanzelf gestorven, dan zorgen de werkbijen daarvoor met een ‘darrenslacht’: ze voeren de darren niet meer – de darren kunnen niet zelf voor voedsel zorgen – en duwen ze uit het nest. Hierna sterven ze van zwakte. De volgende lente worden er weer nieuwe mannen geboren en begint de hele cyclus opnieuw.

Landal helpt de bij Ook Landal GreenParks steunt de honingbij. Zo hebben steeds meer parken bijenkasten. In de buurt van de kasten staan planten waar de honingbij graag nectar uit haalt. Een imker verzorgt de bijenkasten en geeft gasten uitleg. Uiteraard staan de kasten niet in de buurt van accommodaties. Kijk voor meer informatie op landal.nl/ookbijenzijnwelkom.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

27


HET VERRASSENDE LANDSCHAP VAN

DRENTHE Drenthe is ĂŠĂŠn grote lappendeken van bijzondere landschappen met elk hun eigen karakteristieke flora en fauna. Wandel door uitgestrekte heidevelden en oude bossen, bewonder de dynamische zandverstuivingen en ontdek de geheimen van de veengebieden.

28

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


ZOVEEL SOORTEN HEIDE

N

et als hunebedden zijn heidevelden onlosmakelijk verbonden met het Drentse landschap. Bij heidevelden denkt u waarschijnlijk aan de bekende paarse struikheide. Deze soort groeit op droge en voedselarme zandbodems en komt tegen het einde van de zomer tot volle bloei. Maar er zijn nog veel meer heidesoorten te bewonderen in het voorjaar en de zomer. De romantische lichtroze dopheide is een vaste bewoner van Nationaal Park Dwingelderveld, de grootste natte heide van Noordwest-Europa. Ook op hoogveengronden, zoals het Bargerveen komt u deze roze bloeier in juni of juli in al zijn pracht tegen. Wandelt u in de buurt van hoogvennetjes? Kijk dan goed om u heen of u de roze lavendelheide kunt spotten. En na een rondje door het dennenbos zet u wellicht nĂłg een soort op uw spotlijstje. In deze omgeving bloeit de kraaiheide met zijn aantrekkelijke zwarte bessen. U raadt het al, kraaien zijn er dol op. Nationaal Park Drents-Friese Wold is ook een aanrader om de kraaiheide in al zijn pracht en praal te bewonderen.

Grootste schaapskudde van Drenthe Aan de rand van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentse Aa, vindt u het BalloĂŤrveld: een typisch Drents gebied met zand- en heidevlaktes, grafheuvels en middeleeuwse karresporen. Tijdens een wandeling door de natuur kunt u zo maar 400 heideschapen tegen het lijf lopen, de grootste kudde van Drenthe.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

29


NEDERLAND VEENLAND Lang geleden bestond een groot deel van Nederland uit veengebieden. Moerassige stukken land met een dikke bodem van onverteerde plantenresten. Vanaf de 11e eeuw begon men met het ontginnen van de veengebieden. Het Bargerveen in ZuidoostDrenthe is een van de weinige overgebleven hoogveengebieden van Nederland. En dat levert een bijzonder landschap op. Tijdens uw wandeling komt u unieke plantensoorten als veenmos en lange zonnedauw tegen. Er broeden jaarlijks zo’n 120 soorten vogels. Ook zijn reeÍn, bunzingen, wezels en hermelijnen dol op dit gebied. Vergeet dus niet uw verrekijker mee te nemen op een tochtje door het veen.

ZELDZAME ZANDVERSTUIVINGEN

WANDELEN OVER HET BIJVOETPAD Volg via het Bijvoetpad het spoor naar de prehistorie langs de glooiende hellingen van de Hondsrug en het uitgestrekte Drouwenerzand. De route dankt zijn naam aan het plantje Bijvoet dat hier zomers bloeit. Het verhaal gaat dat de Romeinen de plant in hun sandalen deden om vermoeide voeten te voorkomen. Neem bij het startpunt, het Hunebedcentrum in Borger, even de tijd om de indrukwekkende hunebedden te bewonderen. En geniet onderweg van het prachtige uitzicht op de rivier de Hunze.

De Bloemert Zuidlaren Assen

Hof van Saksen Het Land van Bartje Hunerwold State

Orveltermarke

Aelderholt

Emmen

Hoogeveen

Parken van Landal GreenParks in Drenthe

Nieuwsgierig naar Drenthe?

Wandelend door de Drentse natuur waant u zich plotseling op de savanne als u stuit op een zandverstuiving. Op deze open zandvlakten op de heide of in duingebieden heeft de wind vrij spel. Bijzondere gebieden omdat ze in Noordwest-Europa nog amper voorkomen. In natuurgebied Drouwenerzand op de Hondsrug ligt een groot stuifzandgebied. Via een gemarkeerde route wandelt u via heide en bos over het stuifzandgebied.

30

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

Wilt u genieten van de rust en al het natuurschoon dat Drenthe te bieden heeft? U bent van harte welkom op onze Drentse parken Landal Aelderholt, Orveltermarke, Het Land van Bartje, De Bloemert, Hunerwold State en Hof van Saksen. landal.nl/drenthe


UITGELICHT

Vers uit de regio Als u op één van de parken van Landal GreenParks verblijft, is de natuur altijd dichtbij. Ook de koks op de parken laten zich door de omringende natuur inspireren. Zij koken met de seizoenen mee en maken bijzondere gerechten met producten uit de regio. Dat is heerlijk natuurlijk eten.

D

e Veluwe is voor Michel Bouwmeester, chef-kok op Landal Miggelenberg, een bron van heerlijke ingrediënten. ‘Lekker komt niet van ver, maar van dichtbij. Hier in de buurt worden de mooiste producten gemaakt en geproduceerd. Denk aan ambachtelijk brood, smaakvol kalfsvlees, verse

boerderijen uit de omgeving en dragen we bij aan een beter milieu. Koken met regionale specialiteiten is duurzaam én lekker.’

Eigen verhaal De verse regionale ingrediënten op de menukaart geven bovendien een mooi inkijkje in de omgeving. ‘Elk product

‘Koken met ambachtelijke producten is duurzaam én lekker’ asperges of gerookte forel. En elk seizoen is weer anders. Door zoveel mogelijk met duurzame producten van eigen bodem te koken, steunen we de

heeft een eigen verhaal. Wij gaan regelmatig op bezoek bij leveranciers. Het is dan heel leuk om de boer te ontmoeten, die vertelt over zijn koeien en

het ambachtelijke ijs dat hij maakt. Die verhalen delen wij weer met onze gasten op het park. Zo wordt een lunch of diner een onvergetelijke ervaring.’

Vegetarisch of glutenvrij Op verschillende parken zijn nieuwe restaurants met een centrale ontmoetingsplek geopend. Hier worden eerlijke, pure en verse maaltijden bereid. Bouwmeester: ‘Op Landal Miggelenberg kunnen gasten kiezen voor à la carte of voor samen genieten van sharing food, geserveerd op grote planken of etagères. Een extra gezellige manier om van de gerechten te genieten.’ Ook op Landal Coldenhove, Sluftervallei, Wirfttal en Sonnenberg zijn vernieuwde brasserieën geopend. Op de kaart staan seizoensgerechten uit de streek met groenten, vis of vlees en altijd een mooie vegetarische of glutenvrije creatie. ‘Ook voor mensen met dieetwensen hebben we een gezond alternatief met heerlijke smaken uit de streek.’ Natuurlijk eten bij Landal GreenParks? landal.nl/natuurlijketen

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

31


STREEK

Proef de sfeer van Overijssel ‘Het mooie van Overijssel vind ik dat het zo heerlijk veelzijdig is’, zegt Manon Niens, Manager Front Office van Landal Landgoed De Hellendoornse Berg. ‘Rivierlandschappen, heuvelgebieden, bossen en boerenland, het is hier allemaal.’

‘M

isschien ben ik bevooroordeeld als geboren en getogen Overijsselse, maar de mensen zijn hier bijzonder vriendelijk en gaan heel gemoedelijk met elkaar om. Overijssel heeft typisch Hollandse landschappen: rivieren, die slingeren langs weilanden, met dromerig voor zich uit kijkende koeien, boerderijen verspreid over het land en karakteristieke dorpjes. Ook heb je hier mooie Hanzesteden zoals Zwolle en Deventer, met hun sfeervolle oude centra.’

Paarse pracht

MIDDEN IN DE NATUUR Landal Landgoed De Hellendoornse Berg is dé plek voor natuurliefhebbers. Het park grenst aan Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en vanaf het park starten drie mooie wandelroutes.

32

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

‘Grote troef is de Sallandse Heuvelrug. In het voorjaar en de zomer is het echt prachtig om hier rond te fietsen of te wandelen. In juli en augustus bloeit de heide volop, u ziet dan een zee van paarse bloemetjes om u heen. Voor de sportievelingen hebben we nog meer paarse pracht in de aanbieding: vlak naast ons park loopt een ‘paarse’ mountainbike-route van 18 kilometer. De route is in 2017 uitgeroepen tot Beste Mountainbike Route van Nederland.’

Over de Regge ‘De rivier de Regge loopt vlak langs ons park. De afgelopen jaren zijn de oevers vernieuwd, met mooie fiets- en wandelpaden. Er zijn ook visvijvers en kinderspeelplekken aangelegd. Erg leuk is een boottocht over de Regge in een zogenaamde zomp, een klassieke houten platbodem.’ landal.nl/landgoeddehellendoornseberg


Manon Niens is Manager Front Office van Landal Landgoed De Hellendoornse Berg. Ze geeft vijf tips om het gebied rondom het park te ontdekken.

TIP 1

TIP 2

Pret in Avonturenpark Hellendoorn

‘In het Bakkerij- en IJsmuseum in Hellendoorn leert u hoe men vroeger ijs maakte en brood bakte. Tijdens de schoolvakanties zijn er bakdemonstraties, kinderen mogen dan hun eigen broodje maken.’

‘In dit geweldige pretpark kwam ik als kind al. De nieuwste attractie Het DrakenNest is zeer in trek bij bezoekers. Er is ook een spectaculair waterpark met elf spannende glijbanen. Een echte aanrader op een warme dag.’

TIP 3

Geschiedenisles in het Memory Museum

‘Dit oorlogsmuseum in Nijverdal schept een realistisch beeld van de verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog. De Canadese Begraafplaats in Holten ligt op 15 kilometer afstand. De eindeloze rij witte kruizen voor gesneuvelde soldaten is een indrukwekkend gezicht.’

TIP 4

Speelbospad voor kinderen

‘Bij het Buitencentrum Nijverdal ligt het 2 kilometer lange Speelbospad, speciaal voor kinderen aangelegd. Ze kunnen hier klimmen en klauteren, slingeren en schommelen, hutten bouwen én een heuse dassenburcht bekijken. Zo krijgt u uw kinderen geheid mee het bos in.’

TIP 5

Zelf broodjes bakken

Decadente chocola proeven ‘Chocoladefabriek Twente Decadente is vrij toegankelijk voor publiek. U ziet hier precies hoe chocolade gemaakt wordt én u mag gratis proeven van de heerlijkheden. De chocolaterie ligt op 3 kilometer van ons park en wij bieden een rondleiding door de fabriek aan.’

Ontdek het oosten

Parken van Landal GreenParks in Overijssel

Giethoorn

Zwolle

De Vlegge

Het oosten van Overijssel heeft Landgoed De Hellendoornse Berg zo veel moois te bieden, dat er Landgoed De Elsgraven maar liefst vier parken van Deventer Twenhaarsveld Landal GreenParks zijn: naast Enschede Landal Landgoed De Hellendoornse Berg zijn dat Landal De Vlegge, Landgoed De Elsgraven en Twenhaarsveld. landal.nl/overijssel

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

33


STREEK

Mosterd:

eindeloos veel variatie U hoeft maar in het schap van de lokale supermarkt te kijken om te weten dat er niet zoiets bestaat als één soort mosterd. In verschillende streken worden de meest bijzondere mosterdsoorten geproduceerd: van Ameland tot de Moezel en van Doesburg tot Lommel.

Het basisrecept van mosterd is niets meer dan gemalen mosterdzaad vermengd met water, zout en azijn. Het geheim zit hem in de toevoegingen. De oude Grieken maakten al mosterd als geneesmiddel, waarbij druivensap – de wijn – als geneeskrachtig ingrediënt gold. In de eeuwen die daarop volgden is er eindeloos gevarieerd met de smaak van mosterd: meer kruiden, mierikswortel voor een nog scherpere smaak en kurkuma voor een intense gele kleur. Een van de bekendste mosterdsoorten is zonder twijfel de Franse mosterd uit Dijon. Deze is gemaakt van de zaadkernen van zwarte mosterd en niet-vergist druivensap, de zogenaamde most.

34

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


Doesburgsche mosterd Halverwege de 15e eeuw werd er al mosterd gemaakt in het schilderachtige Hanzestadje Doesburg. Tegenwoordig wordt de Doesburgsche mosterd nog altijd op ambachtelijke wijze gemaakt door de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Inmiddels doet de oude fabriek in het centrum van Doesburg ook dienst als mosterdmuseum. Hier ziet u hoe mosterd gemaakt wordt. Bovendien wordt de geschiedenis van de fabriek fraai uit de doeken gedaan. De Doesburgsche mosterd is verkrijgbaar in het museum en op Landal Rabbit Hill, Miggelenberg en Coldenhove.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

35


Riesling mosterd Sahara Kempische mosterd Anders dan u misschien denkt, komt Sahara Kempische mosterd uit het Belgische Lommel. De smakelijke mosterd heeft zijn naam te danken aan het nabij gelegen zand- en duinlandschap Lommelse Sahara. Niet alleen in naam doet Sahara Kempische mosterd denken aan verre streken, ook de smaak is zeer pikant. De 100% natuurlijke mosterd wordt bereid met verschillende mosterdzaden waaraan vervolgens honing en specerijen worden toegevoegd. Sahara Kempische mosterd is te koop op Landal Mooi Zutendaal.

In Duitsland staat één van de oudste mosterdmolens van Europa. De molen heeft een rijke geschiedenis: na omzwervingen door België en Nederland is de oude molen in 1997 naar Duitsland gehaald en in de oorspronkelijke staat hersteld. Sinds 2001 staat de oude mosterdmolen bij het stadje Cochem. Hier worden vele mosterdsoorten gemaakt op basis van historische recepten, zoals de mediumscherpe Riesling mosterd. De Riesling mosterd wordt verkocht op Landal Sonnenberg.

Noaber mosterd U kent het spreekwoord: beter een goede buur dan een verre vriend. Buren vormen de inspiratiebron voor de Noaber mosterd. Deze donkerkleurige mosterd is genoemd naar het Twentse begrip noaber, wat zoiets als ‘buren’ betekent. Het achterliggende idee van noaber is dat voedsel en het samen delen en eten ervan, de buren bij elkaar brengt. Eén van de basisingrediënten van de Noaber mosterd is balsamicoazijn, wat de mosterd zijn donkere kleur geeft. De Noaber mosterd is verkrijgbaar op Landal Landgoed De Hellendoornse Berg.

36

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


Amelander mosterd Als u wel eens op Ameland bent geweest, dan heeft u ‘m vast zien staan: koren- en mosterdmolen De Verwachting. De molen is een van de blikvangers van het eiland. Bijzonder is bovendien dat het mosterdzaad voor de Amelander mosterd ook op het eiland zelf geteeld wordt. De Amelander mosterd is er in 13 smaken en wordt bereid met natuurlijke ingrediënten. Door duindoorn, bramen, knoflook en andere producten toe te voegen aan de basismosterd, ontstaat een rijk palet aan unieke smaken. Amelander mosterd is te koop op Landal Ameland State.

Mosterdplant

Riffelmanns mosterd Sommige mensen dromen van een mooie vakantie of een nieuwe auto: Martin Riffelmans droomde van een eigen mosterdmolen. En Martin’s droom is uitgekomen. In het hart van de regio Hochsauerland waar hij woont, heeft hij een kleine mosterdmolen gebouwd op slechts 20 vierkante meter. De Riffelmans mosterd wordt gemaakt volgens traditioneel recept en met hoogwaardige ingrediënten. Een bijzondere mosterd uit misschien wel de kleinste mosterdmolen van Duitsland. Zelf proeven? Riffelmanns mosterd is te koop op Landal Winterberg.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

37


NATUUR

De bloemetjes buitenzetten De velden worden groener, de zon schijnt en het is lekker warm. Tussen al dat groen verschijnen steeds meer kleuren. Geniet tijdens een wandeling door de velden van de heerlijke bloemenpracht. Wie weet herkent u één van deze soorten?

Madeliefje Het madeliefje is een zonaanbidder. ’s Nachts en als het regent sluit het madeliefje zich en gaat het kopje hangen. Zodra de zon zich laat zien, gaan de bloemenhoofdjes open. Madeliefjes draaien zelfs met de zon mee.

Paardenbloem De paardenbloem is een bekende verschijning, maar wist u dat er alleen al in Nederland tweehonderd verschillende soorten paardenbloemen zijn? Niet alleen dieren zijn er gek op, ook mensen maken van de wortel surrogaatkoffie en van de bloemhoofdjes wijn.

Pinksterbloem Anders dan de naam doet vermoeden, bloeit de pinksterbloem al vanaf april. Ruim voor Pinksteren dus. Men zegt dat zodra de eerste pinksterbloemen verschijnen, ook de eerste vlinders zich laten zien. Vlinderbloem zou dus eigenlijk een betere naam zijn.

38

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


Klaproos De felrode klaproos dankt zijn naam aan een oud kinderspelletje. De bloem werd tot een bolletje gerold en stukgeslagen tegen het voorhoofd, waarna de bloem met een klap uit elkaar viel.

Herderstasje Bloemen en planten hebben vaak prachtige namen, zoals het herderstasje. De herkomst van deze naam heeft alles te maken met de vorm van de vruchten. Deze doen sterk denken aan de leren tasjes die herders vroeger bij zich hadden.

Look-zonder-look Look-zonder-look heeft zijn naam te danken aan zijn geur. Als u het blad tussen uw vingers wrijft, komt er namelijk een sterke knoflookgeur vrij. En dat terwijl de plant niet botanisch verwant is aan look. Vandaar de naam look-zonder-look.

Rode klaver De rode klaver is eigenlijk meer paars of roze dan rood. De bloem geurt sterk naar nectar. Rode klaver wordt bezocht door insecten met een lange tong, zoals vlinders en hommels. Insecten met een korte tong kunnen niet bij de nectar.

Dagkoekoeksbloem De dagkoekoeksbloem is een prachtige paarse verschijning die niet te missen valt als hij langs sloten en bosranden staat te pronken. Anders dan zijn broers, de avond- en nachtkoekoeksbloem, zijn de bloemen van de dagkoekoeksbloem overdag geopend.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

39


Limburg

smaakt naar mĂŠĂŠr Het Zuid-Limburgse landschap is bijzonder fotogeniek: glooiende heuvels en rivieren die door groene dalen meanderen. Midden in dat prachtige decor is het bovendien heerlijk genieten van de culinaire schatten van de regio. Kom proeven van het Bourgondische leven!

A Of u stroop lust Het ambachtelijk stoken van Limburgse stroop behoort sinds 2017 tot het nationaal cultureel immaterieel erfgoed. Niet zo gek, want al eeuwenlang worden in Zuid-Limburg op ambachtelijke en traditionele wijze appels, peren en abrikozen tot stroop verwerkt.

40

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

ls u Zuid-Limburg binnenrijdt, ziet u de vele wijngaarden op de heuvelruggen al liggen. Dankzij de zeer vruchtbare mergelgrond en de goede zomers van de afgelopen jaren, telt Limburg steeds meer wijnboeren die verassende wijnen maken. Veel van de wijngaarden zijn in de lente en de zomer te bezoeken, zoals Wijndomein St. Martinus vlak bij het beroemde Drielandenpunt. In deze oudste rode wijngaard van Nederland worden op duurzame wijze internationaal geprezen wijnen gemaakt.

Limburgers in Wijlre al sinds 1340 Brand bier. Ook andere Limburgse brouwerijen zoals De Keyzer, De Leeuw, Gulpener, Alfa, Lindenboom en Hertog Jan staan hoog aangeschreven bij bierconnaisseurs. Ze zijn vrijwel allemaal te bezoeken en dan is even proeven uiteraard onderdeel van de tour. Zo test u in het Gulpener Bierhuys verschillende smaken in het proeflokaal heerlijke bieren en hoort u verhalen over het duurzame brouwproces en de rijke cultuurhistorische omgeving van de brouwerij.

Historische bierbrouwers

Als het over de Limburgse heerlijkheden gaat, mag de vlaai niet ontbreken. Vroeger werd in vrijwel elk Limburgs gezin bij feestelijkheden een vlaai naar

Waar Limburgse wijn een betrekkelijk nieuw fenomeen is, geldt dat niet voor Limburgse bieren. Zo brouwen de

Feestelijke vlaai


bereik. Op Landal Kasteeldomein De Cauberg en Landal Reevallis is er een heuse vlaaienservice. Op Landal Hoog Vaals en Landal De Waufsberg geniet u in de restaurants van de heerlijkste vlaaien.

Asperges en fruit

geheim familierecept op tafel gezet. Bij de Bisschopsmolen in hartje Maastricht maken ze net zulke authentieke vlaaien met ingrediënten uit de regio. Bijzonder is dat de bakkers in de eeuwenoude watermolen de vlaaien en broden maakt van de graansoort spelt. Zelf de geheimen van het vlaaien bakken ontdekken? De Bisschopsmolen geeft regelmatig workshops voor kinderen en volwassen. Ook op het park is een vlaai altijd binnen hand-

Nóg zo’n typisch Limburg product is de asperge. In de periode april tot juni prijkt het ‘witte goud’ op vele menukaarten, van traditioneel tot eigentijds recept. Dat is lekker smullen. Naast asperges brengt het vruchtbare Limburgse heuvelland ook heerlijke appels, peren, aardbeien en ander klein fruit op. Wie goed oplet, ziet her en der onderweg kleine kraampjes of stalletjes waar boeren hun eigen producten vers van het land verkopen. Een bezoek aan de boomgaarden en aardbeienvelden van Fruitbedrijf Notermans in Noorbeek vlakbij Landal De Waufsberg is een waar fruitfeest. Al meer dan 50 jaar worden hier groente en fruit geteeld mét hulp van bijenvolken die zorgen voor de bestuiving van de bomen.

Parken van Landal GreenParks in Limburg

Domein De Schatberg Venlo

De Lommerbergen

Landgoed Aerwinkel Mooi Zutendaal Maastricht

De Waufsberg

Heerlen

Kasteeldomein De Cauberg Reevallis Hoog Vaals

Landal GreenParks in Zuid-Limburg Als u een vakantie boekt op Landal Kasteeldomein De Cauberg, Hoog Vaals, Reevallis of De Waufsberg, verblijft u midden in het heuvelachtige groene landschap. Geniet met uw gezin van de streekproducten en culinaire verrassingen van het bourgondische leven, de prachtige natuur én de vele culturele bezienswaardigheden. landal.nl/limburg

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

41


OP AVONTUUR IN

DENEMARKEN Denemarken is een verrassend veelzijdig vakantieland voor het hele gezin. Op nog geen 800 kilometer rijden van Utrecht is het een ideale bestemming voor een weekje weg, bijvoorbeeld in de meivakantie.

W

ist u dat Denemarken is uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke vakantieland en dat de inwoners volgens onderzoekers behoren tot de gelukkigste mensen op aarde? Misschien komt het door de ‘hygge’, de typisch Deense levenskunst van knus en gezellig samen zijn. Óf door de landelijke omgeving van glooiende heuvels en brede witte zandstranden. Eén ding is zeker: Denemarken is een ideale bestemming als u een vakantie zoekt vol vrolijke activiteiten voor het hele gezin.

42

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

WILDE DIEREN

Denemarken heeft prachtige natuurparken. In Ree Park bijvoorbeeld bekijkt u in een heuvelachtig landschap met bossen, meren en uitgestrekte graslanden wilde dieren uit vijf continenten. Dat kan op een begeleide safaritocht over de savanne, maar ook op de rug van een kameel. In de tropische dierentuin Randers Regnskov lopen veel dieren los in hun gebied. In het regenwoud komt u apen en reuzenschildpadden tegen op de wandelpaden onder de koepel, in de vleermuizengrot voelt u gefladder vlak bij uw oren en er is zelfs een slangentempel met ‘loslopende’ slangen. Durft u daarin?


Zoetwateraquarium Het grootste zoetwateraquarium van Noord-Europa ligt in Denemarken en is favoriet bij jong en oud. In AQUA Akvarium & Dyrepark ziet u otters en gulzige roofvissen jagen in het diepe meer, terwijl bevers een dam bouwen. Uw kinderen vinden het geweldig om vissen aan te raken in het aanraakbassin. Neem droge kleren mee, want in de grote waterspeeltuin wordt iedereen nat.

ZANDKASTELEN

Sommerland waterpret Heeft u zin in een echte Deense belevenis? Breng dan een bezoek aan een Sommerland! Deze pretparken zijn alleen ‘s zomers geopend en zijn ontzettend populair bij de Denen. Naast leuke attracties vind u in een Sommerland ook veel waterpret. Djurs Sommerland bijvoorbeeld, in het plaatsje Nimtofte, heeft de beste achtbanen en de grootste waterspeelplaats van Denemarken.

Terug naar de Vikingen Een goede start is een reis terug naar de tijd dat de Vikingen nog heersten over de noordelijke contreien. In openluchtmuseum Bork Vikingehavn in Hemmet beleeft u hoe de Vikingen zo’n 1000 jaar geleden leefden en werkten. U loopt er hun huizen binnen, bekijkt een smederij of steekt een kaarsje aan in een typische staafkerk. Uw kinderen wanen zich echte Vikingen als ze zich verkleden in historische kostuums, kleine Vikingboten laten varen en typische Vikingspelletjes spelen.

In de vakantie is het heerlijk om een dagje rustig in de natuur door te brengen. Gaat u lekker fietsen in de bossen of langs de kust? Stop dan in een van de charmante stadjes voor smørrebrød, een typisch Deens lunchgerecht. Of maak een lange wandeling over de brede zandstranden. Kunt u meteen een wedstrijd doen wie het grootste zandkasteel bouwt. Grønhøj Strand Aalborg

Aller-Deenst: LEGOLAND® Het aller-Deenste van Denemarken is uiteraard: LEGOLAND®! De kinderen kunnen geen dag langer wachten om dit wereldberoemde pretpark te bezoeken (en uzelf waarschijnlijk ook niet). LEGOLAND® is niet alleen leuk voor de liefhebbers van de veelkleurige bouwsteentjes. Dankzij vele spannende attracties beleeft u met het hele gezin een topdag in dit pretpark. landal.nl/legoland

Rønbjerg

Søhøjlandet Ringkobing

Ebeltoft

Silkeborg

Aarhus

Seawest

Kopenhagen

Esbjerg

Parken van Landal GreenParks in Denemarken

MOOI DENEMARKEN: DEJLIG DANMARK Landal GreenParks heeft vijf parken in Denemarken, allemaal in de regio Jutland. Een bruisende regio, met veel activiteiten voor het hele gezin. Ontdek de bosrijke omgeving van Landal Søhøjlandet. Een echte familievakantie beleeft u op Landal Seawest, vlak bij het strand. Op en rond Landal Rønbjerg is er genoeg te doen voor jong en oud. Toe aan een strandvakantie? Bezoek dan Landal Grønhøj Strand. Cultuurliefhebbers gaan naar Landal Ebeltoft. landal.nl/denemarken

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

43


UITGELICHT

HEERLIJK KAMPEREN IN DE NATUUR

Houdt u van kamperen ĂŠn van lekker uit eten gaan? Zoekt u een leuk zwembad voor uw kinderen ĂŠn heeft u graag uitstekende faciliteiten binnen handbereik? Kies dan voor comfortabel kamperen op een van de zeven campings van Landal Camping.

PAL AAN HET WATER

44

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

Vlak bij zee op Waddeneiland Texel ligt Camping Landal Sluftervallei. De campingplaatsen liggen midden in de duinen. Hier voelt u zich zo vrij als een vogel. U wandelt in tien minuten van de camping naar het strand om de heerlijke zeelucht op te snuiven of u neemt een kijkje bij de vuurtoren aan de punt van het eiland. Tijdens een bezoek aan zeehonden- en vogelopvang Ecomare leert u alles over de natuur van Texel. En aan het einde van de dag geniet u van een heerlijk diner in de vernieuwde brasserie. Aan de overkant van de Waddenzee, op het vasteland ligt Camping Landal Esonstad direct aan Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland. Een prachtig natuurgebied dat bekend staat als een waar vogelparadijs. Neem een duik in het overdekte zwembad of kies voor een frisse duik in het meer. Varen op het meer kan uiteraard ook met bijvoorbeeld een motor- of zeilboot die u op de camping kunt huren. Heel bijzonder is de eigen vaarverbinding met Schiermonnikoog en voor de sportievelingen ligt er een prachtige Pitch & Putt golfbaan klaar. landalcamping.nl/kust


Midden in het bos Heerlijk beschut tussen de bomen kamperen, dat kan op Camping Landal Coldenhove en Camping Landal Rabbit Hill. Zo direct aan de oerbossen van de Veluwe heeft u een goede kans dat er zomaar een eekhoorntje of konijntje voorbij uw tent of caravan hopt tijdens het ontbijt. Vanaf de camping loopt of fietst u zó het bos in. Waterpret is er op Camping Landal Rabbit Hill in het overdekte zwembad én het openluchtzwembad met peuterbad en ligweide. Landal Coldenhove heeft ook een heerlijk overdekt bad en op 500 meter van de camping is een prachtig openluchtzwembad. De plaatsen zijn op beide campings bijzonder ruim, circa 100 m2. Een gezellig uitstapje naar Apenheul of attractiepark Julianatoren is zo gemaakt. En aan het einde van de dag duiken de kinderen nog even de speeltuin of het indoorspeelparadijs in. landalcamping.nl/veluwe

BOVEN IN DE BERGEN Kamperen in de Duitse bergen is gegarandeerd genieten van prachtige vergezichten. Op slechts vier uur rijden heeft u dat buitenlandgevoel helemaal te pakken. Op Camping Landal Warsberg, hooggelegen tussen de wijnvelden langs de rivier de Saar, ervaart u een adembenemend uitzicht over het dal. De kinderen leven zich uit in de speeltuin, het zwembad en op de sportvelden. En samen gillen jullie het uit op de rodelbaan naast het park. Camping Landal Sonnenberg ligt hoog op een plateau, boven het rustige

wijndorpje Leiwen en de rivier de Moezel. Hier heeft u fantastisch uitzicht over de Moezel en de wijngaarden. De wijn die hier geproduceerd wordt, koopt u in de vinotheek op het park. Camping Landal Wirfttal is de parel van de Eifel en ligt aan de oever van de Wirft. U maakt prachtige fiets- of wandeltochten in de natuur van Nationaal Park Eifel en neemt aan het einde van de dag een heerlijke duik in het overdekte zwembad. landalcamping.nl/duitsland

Gaat u liever voor een compleet ingerichte campingaccommodatie? Onze safaritenten, woodlodges en stacaravans staan op verschillende campings in Nederland en Duitsland voor u klaar en zijn van alle gemakken voorzien. Zo heeft u alles binnen handbereik mét het vrije gevoel van buiten zijn. landalcamping.nl/glamping

Kijk voor meer informatie over kamperen bij Landal op landalcamping.nl

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

45


UITGELICHT

Als een vis in het water op Landal Waterpark Terherne Medewerkers van Landal GreenParks hebben één ding gemeen: gastvrijheid zit in hun DNA. Elke dag spannen zij zich in om uw verblijf onvergetelijk te maken. Wat drijft hen? Parkmanagers Frans en Mirjam Willemsen leven hun droom aan de Terhernster Poelen.

‘M

ijn man Frans en ik werkten na onze studies beiden in het bedrijfsleven. We kregen drie kinderen en het leven was druk, iets té druk. Daarom namen we een sabbatical en maakten een fantastische zeiltocht van zeven maanden met ons gezin. Eenmaal van die vrijheid geproefd, wilden we niet meer

‘We besloten onze droom te gaan leven’ terug in het keurslijf. We besloten onze droom te gaan leven: een eigen bedrijf in watersport. In 2010 diende de kans zich aan om een botenverhuurbedrijf over te nemen. We noemden het Waterpark Terherne. Later kwam het parkbeheer erbij. Nu draaien we met

46

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

meren. Op dat soort momenten kijken Frans en ik elkaar even aan en zeggen we allebei hardop: mooier dan dit wordt het niet.’

31 vrijstaande waterwoningen en 65 eigen boten in de verhuur op volle toeren. Het is hard werken met zijn tweeën, maar toch voelen we ons vrij en genieten we enorm.’

Totaal ontspannen ‘Onze kinderen van 11, 15 en 17 jaar helpen gezellig mee op het park. Het is heerlijk om onze gasten al na één dag op het water totaal te zien ontspannen. En met ons huis grenzend aan de receptie zijn we er eigenlijk altijd voor hen. Laatst was er bijvoorbeeld een oudere dame ongelukkig gevallen. Toen ik bij haar ging kijken, bleek de mitella die ze in het ziekenhuis had gekregen nogal te schuren. Gelukkig had ik thuis een beter exemplaar. De volgende dag stapte ze breed lachend de sloep weer in, op naar de Friese

Landal Waterpark Terherne is een walhalla voor watersportliefhebbers. Kanoën, surfen, zeilen, sloep varen, suppen: het kan er allemaal. Het kleine park heeft 31 vrijstaande luxe woningen met een ruim terras, omringd door het water van de Terhernster Poelen. landal.nl/waterparkterherne


UITGELICHT

Hof van Saksen

‘Een heerlijke vakantie met elkaar’ Afgelopen voorjaarsvakantie verraste Gert Jan Meier zijn vrouw Arienne met een vakantie op Hof van Saksen. Hij had hun dochter Suze, schoonzoon Ben en hun drie kleinkinderen Julius (12), Karel (9) en Zoë (4) ook uitgenodigd. ‘Het mooiste cadeau dat een oma zich kan wensen!’

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

47


‘De jongens verheugden zich op de spectaculaire nieuwe glijbanen’

‘I

n november ben ik 65 jaar geworden’, vertelt Arienne. ‘Boven aan mijn verlanglijstje stond een vakantie met de familie. Onze dochter en haar man maken lange dagen in hun horecabedrijf en we zien elkaar daardoor minder vaak dan we zouden willen. Het leek ons heerlijk om nu eens alle tijd voor elkaar te hebben, niets te hoeven en samen leuke dingen te doen.’

Crème de la crème ‘Een vriendin had Gert Jan op Hof van Saksen geattendeerd: de crème de la crème onder de vakantieparken; een plek waar je echt in de watten wordt gelegd. Hij maakte een

‘Wat een gezellige, luxe en ruime boerderij’ reservering voor een 8-persoons ‘kinder’boerderij. Wat een gezellig, luxe en ruim onderkomen. En het gebied eromheen is zo ruim en groen. Mijn man en ik vonden de bedden heerlijk slapen.

48

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

En ik vergeet nooit de enthousiaste koppies van de kinderen bij het zien van het stoere stapelbed en al dat speelgoed.’

Spa & Wellness ‘Bij aankomst stonden de boodschappen die we van te voren had besteld klaar in onze boerderij. Terwijl onze oudste kleinzoon de tafel dekte voor de lunch, gingen Zoë en Karel op onderzoek in de speeltuin, grenzend aan ons terras. Met goed zicht op die twee konden wij even lekker zitten met een kopje koffie. Voor Suze en Ben boekten we meteen een behandeling bij de Spa & Wellness. Ze hebben genoten van de verschillende sauna’s en daarna kregen ze zo’n fijne duolichaamsbehandeling. Dat is heerlijk als je altijd zo druk bent met werk en kinderen. Ze kwamen helemaal ontspannen terug.’

Kinder Academies ‘Hof van Saksen was voor ons allemaal een grote belevenis. Op het resort is

van alles te doen. Samen maakten we een keuze uit de Kinder Academies en activiteiten op het resort. Daar konden we de Hof van Saksen App handig bij gebruiken. Karel bakte pizza en koekjes, onder leiding van een lieve juf van de Kook Academie. En Julius verlegde zijn grenzen bij de onderwaterscooter-clinic. Ook bouwden Ger en Ben met Karel bij de Spoor Academie in opperste concentratie een geweldige spoorbaan, compleet met wissels en tunnels.’

Nog één keer glijden ‘Vanzelfsprekend hebben we ook uren waterplezier beleefd. Mijn man en ik genoten met onze Zoë van de waterstralen in het peuterbad, terwijl de jongens met Suze en Ben keer op keer van de spiksplinternieuwe bandenglijbanen zoefden. Julius en Karel hadden zich weken voor we gingen al enorm verheugd op de spectaculaire nieuwe glijbanen op Hof van Saksen. De steile Presto-glijbaan bleef voorbehouden aan de echte dare devils: Julius en zijn


vader! Die brede grijns op hun gezichten als ze het water raakten. Onbetaalbaar.’

Elke avond lekker eten ‘Na zo’n zwempartij had iedereen vanzelfsprekend grote trek. Je kunt op dit resort zelfs eten laten bezorgen. De smakelijke pizza’s werden met luid gejuich ontvangen. De andere avonden kookten we om beurten. Hoewel ik de meeste boodschappen vooraf had besteld, vonden we het ook een feestje om een wandelingetje te maken naar de Noordermarkt met al die heerlijkheden. De laatste avond gingen we uit eten in het Grand café. Karel en Zoë, die niet uitgespeeld raakten bij de Legomuur, kozen iets lekkers van de kinderkaart. Julius at gezellig met ons mee: perfecte ribs van de barbecue.’

Drentse natuur ‘Ik weet nu al wat wij gaan doen als mijn man 70 wordt. Het was heerlijk om met onze hele familie bij

elkaar te zijn en we verheugen ons erop om samen nog meer van de mooie Drentse natuur te ontdekken. Wandelen en fietsen in de Nationale Parken, een dagje shoppen in Groningen en naar WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Dus Hof van Saksen, graag tot snel!’ hofvansaksen.nl

Van alle markten thuis

De Bloemert Zuidlaren Assen

Het Land van Bartje Hunerwold State

Orveltermarke

Aelderholt

Emmen

Hoogeveen

Parken van Landal GreenParks in Drenthe

De Noordermarkt is méér dan een supermarkt voor uw dagelijkse boodschappen. Hier haalt u ook de lekkerste delicatessen, gezonde versproducten als yoghurt met vers fruit en ovenverse broodjes. Bovendien bereidt de kok hier elke dag geweldige maaltijden die u direct meeneemt of laat bezorgen in uw boerderij. hofvansaksen.nl/culinair

hofvansaksen.nl

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

49


STREEK

Duik in de streek Elke regio heeft zijn eigen identiteit, met typische streekproducten en lokale activiteiten. Zo wordt elke vakantie een unieke ervaring.

Op stap met een schaapsherder en zijn kudde Waar het vroeger de gewoonste zaak van de wereld was, is een herder met een kudde schapen tegenwoordig een bezienswaardigheid. In de maanden mei tot en met oktober kunt u met uw kinderen of kleinkinderen zélf ervaren hoe het is om in de schoenen van een échte schaapsherder te staan. Herder Frank neemt u mee op een zwerftocht door de Overloonse bossen en heidevelden en daar begint het avontuur. De kinderen mogen meehelpen met het drijven van de schapen. De herder laat zien met welke commando’s hij zijn bordercollies instrueert. Vanzelfsprekend

50

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

vertelt hij ook over zijn kudde schapen en laat hij zien hoe schapenwol verwerkt wordt. Tijdens deze wandeling leert u de fijne kneepjes van het herdersvak. Bent u klaar voor een bijzondere en leerzame dag? Elke woensdagmiddag en zaterdagochtend tijdens de Nederlandse schoolvakanties vertrekt herder Frank vanaf Landal De Vers de natuur in. Aanmelden voor de tocht kan via de receptie. landal.nl/devers


WANDELEN IN DE BERGEN MÉT KLEINE KINDEREN? JA! De Oostenrijkse bergen lenen zich bij uitstek voor enerverende wandelingen met mooie vergezichten. En daarbij is ook aan de kleine wandelaars gedacht. Zo is het Dierenbelevingspad in de regio Brandnertal een aanrader voor ouders met jonge kinderen. De route is ongeveer 1,5 kilometer lang. Langs het pad staan verschillende speeltoestellen opgesteld voor een welkome afwisseling op het wandelen. Zijn de kinderen uitgespeeld? Op naar de volgende attractie, want tijdens het wandelen komt u onder meer konijnen,

geiten, kippen, koeien, paarden en schapen tegen. Voor kleine Freek Vonks in de dop zijn er ook insectenhotels waar het altijd een drukte van jewelste is. En aan het eind van de wandeling wacht de ultieme beloning voor jong én oud: het Alvierbad. Dit is een natuurlijk zwembad waar u en uw kinderen een heerlijk verfrissende duik kunnen nemen. Vergeet uw zwemspullen dus niet! Het Dierenbelevingspad bereikt u eenvoudig vanuit Landal Brandnertal en Landal Chalet Matin.

Mooiste bloemenzee ter wereld Als u de eerste sneeuwklokjes in het bos ziet verschijnen wéét u dat de lente ontwaakt. En als de lente eraan komt, dan is het tijd om een bezoek aan Keukenhof in Lisse te plannen. Wat is er meer voorjaar dan zeven miljoen bloembollen in bloei? Keukenhof noemt zichzelf het mooiste lentepark ter wereld en tot en met 13 mei 2018 kunt u met eigen ogen aanschouwen dat daar geen woord van gelogen is. In Keukenhof waant u zich in een parallel universum vol bonte kleuren en heerlijke geuren. De bollenvelden vol narcissen, tulpen, lelies en hyacinten zo ver het oog reikt, zijn al sinds jaar en dag één van de populairste toeristische attracties. Voor iedereen die de lente in zijn bol heeft, is Keukenhof een aanrader. Zeker als u dit voorjaar op vakantie bent op Landal Dunimar, Beach Villa’s Hoek van Holland of De Reeuwijkse Plassen. keukenhof.nl

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

51


STEDENTRIP

Dit jaar is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa. Het hele jaar door worden er in de Friese hoofdstad en de rest van de provincie culturele activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Natuurlijk licht een aantal activiteiten voor u uit ‘op syn Frysk’.

Proef de cultuur van

Leeuwarden

Dammelaan

stra rius Vale

1

eg

aatw

gerstr

2

rhoffw Slaue

2

7

N31

g

we

all rsh

Ma

Juli

ana

n

elselaan Overijss

Foto: Tryntsje Nauta & Heleen Haijtema

De Friezen zijn niet alleen trots op hun eigen taal: het Frysk, ze vinden het belangrijk om álle talen aandacht te geven. Rondom het Oldehoofsterkerkhof treft u dan ook een kakafonie van taal aan. Met activiteiten, voorstellingen, kunstwerken, tentoonstellingen en ruimtelijke installaties nodigen de kunstenaars u uit om mee te doen.

M.C. Escher’s “Dag en Nacht” (1938) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

N31

Kustlijn als pallet Een dijk in de contouren van een vrouwenlichaam of kwelders in de vorm van een Mondriaan-schilderij: Sense of Place is een kunstroute langs de Friese kustlijn die u leidt langs cultuur, natuur en prachtige verhalen.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

laa

Hendrik Algerawei

Lân fan taal

De reis van Escher Foto: Sense of Place

3

6 5 4 1

eg

Harlin

at

tra

ers

ing

on Gr

© 11Fountains

Friesland heeft de Elftstedentocht en nu heeft elke Elfstedenstad ook zijn eigen fontein. De elf fonteinen zijn gemaakt door een gezelschap internationale topkunstenaars onder de naam 11Fountains. De Leeuwarder fontein is een echte blikvanger en te bewonderen op het Stationsplein.

52

N357

at

Elf fonteinen

3

4

De bekendste Leeuwarder ooit is ongetwijfeld M.C. Escher, de kunstenaar die wereldwijd faam verwierf met zijn werken van onmogelijke constructies. Vanaf 28 april brengt Het Fries Museum de artistieke ontwikkeling van M.C. Escher in beeld.

Willem

Lod


De reuzen komen

5

Van 17 tot en met 19 augustus wordt Leeuwarden overgenomen door 15 meter hoge reuzen. De reuzen zijn creaties van Royal de Luxe, een illuster straattheatergezelschap uit Frankrijk. Na Barcelona, Berlijn en Londen doen de imposante reuzen nu Leeuwarden aan.

Verrassende concerten Bent u een muziekliefhebber? Pak dan een concert mee in het programma van Never Ending Orchestra (NEO). De binnenstad van Leeuwarden telt vanaf mei verschillende podia voor verrassende concerten, bijzondere cross-overs en muzikale hoogstandjes.

N355

Groningerstraatweg

8

eg

tw

Honderd Friese paarden

Ann

De Stormruiter is een spectaculaire theatervoorstelling over de eeuwige strijd tegen het water. De hoofdrollen zijn weggelegd voor honderd Friese paarden. De Stormruiter is van 8 september tot en met 7 oktober te zien in WTC Expo in Leeuwarden.

e Vo

straat

eg

lingw

nde

dewijk

k

nsdy

Aldlâ

6

eg

aalw

Kan

De Groene Ster

Bezoek Leeuwarden vanaf onze parken Het hele jaar door worden er in Leeuwarden verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van Culturele Hoofdstad 2018, zoals festivals, tentoonstellingen, optredens en manifestaties. Combineer een bezoek aan Leeuwarden met een verblijf op Landal Esonstad, Waterpark Sneekermeer, Waterpark Terherne en Natuurdorp Suyderoogh. landal.nl/culturele-hoofdstad

Foto: Ruben van Vliet

8

7

Schiermonnikoog

Welcome to the Village Op 20, 21 en 22 juli vormt recreatiegebied de Groene Ster het decor voor Welcome to the Village. Nationale en internationale topacts uit de muziek, kunst, innovatie en theater strijken tijdens dit festival neer in Leeuwarden. Een overweldigende ervaring!

Ameland

Schuttersbos RĂŠsidence Terschelling West Terschelling

Vitamaris

Ameland State

Lauwersoog

Terschelling

Esonstad

Vlieduyn

Natuurdorp Suyderoogh

Vlieland

Texel

Sluftervallei Beach Park Texel Villapark Vogelmient

Harlingen

Leeuwarden

Parken van Groningen Landal GreenParks rond Gouda

Waterpark Terherne Waterpark Sneekermeer Den Helder

Beach Resort Ooghduyne Strandhuisjes Julianadorp

Heerenveen

53


NATUUR

SAMEN WERKEN AAN NATUURBEHOUD Landal GreenParks maakt zich sterk voor de natuur, de gast en de samenleving. Door duurzaam en betrokken te ondernemen. Om écht verschil te kunnen maken werkt Landal GreenParks daarbij ook nauw samen met ‘groene’ bondgenoten als Natuurmonumenten en Greenchoice. Vijf vragen aan Programmamanager Duurzaam & Betrokken Ondernemen Tanja Roeleveld. Waarom die drive voor duurzaamheid? ‘Groen zit in ons hart. Sinds de oprichting van Landal GreenParks heeft duurzaamheid een grote rol gespeeld. Dat merk je aan de aandacht die we besteden aan de natuur, de regio, de mensen die bij ons werken en natuurlijk

54

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

onze gasten. Wij beloven onvergetelijke vakanties midden in de natuur en daarbij voelen we ons verantwoordelijk voor het behoud van die natuur.’

Wat is jouw belangrijkste taak? ‘Ik zorg er vooral voor dat duurzame veranderingen binnen

Landal GreenParks worden aangejaagd. Dat doe ik niet alleen. Ik geloof dat wanneer je als organisatie écht duurzaam wil zijn, iedereen daarin zijn of haar eigen rol heeft. Van directielid tot bedieningsmedewerkers en van General Manager tot chef-kok. We zijn in 2012 gestart onze parken volgens de criteria van Green Key in te richten. Dit is een onafhankelijk keurmerk voor recreatiebedrijven dat duurzame eisen stelt aan vrijwel alles. Van ledverlichting tot waterbesparing en van fairtrade-producten tot opleidingen en doorgroeikansen voor medewerkers. Ons streven om alle parken binnen vijf jaar Green Keygecertificeerd te krijgen is een enorme impuls geweest. Inmiddels is het


MVO-manager van het jaar Onlangs werd Tanja Roeleveld als Programmamanager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks uitgeroepen tot MVO-manager van 2017.

met de boswachter. De laatste jaren zijn we ook nadrukkelijk bezig om van elkaar te leren. We vragen advies over biodiversiteit en natuurbeheer op onze parken. Door goed na te denken over de aanplant van bomen en planten, kunnen we onze positieve impact op de natuur vergroten. Daarom zijn we bijvoorbeeld ook gestopt met chemische onkruidbestrijding op de parken.’

Sinds enige jaren is ook energiebedrijf Greenchoice een partner. Hoe ziet die samenwerking eruit?

gelukt, al onze parken hebben een Green Key-certificaat. Een prachtig bewijs van onze duurzame positionering.’

Landal GreenParks en Natuurmonumenten zijn al lang partners. Wat is de meerwaarde van die samenwerking? ‘Allereerst hebben we veel met elkaar gemeen. We hechten allebei aan respect voor en binding met de natuur. We willen mensen van de natuur laten genieten én ze bewust maken van de noodzaak om goed voor die natuur te zorgen. De activiteiten van Natuurmonumenten sluiten naadloos aan bij wat wij gasten willen bieden. Zo kunnen gasten bijvoorbeeld op pad

‘Met Greenchoice kiezen we voor 100% groene energie. We gebruiken stroom die voor 100% wordt opgewekt door de Nederlandse wind. De CO2-uitstoot van ons gasverbruik wordt door Greenchoice gecompenseerd met de bescherming van bossen en de aanplant van nieuwe bomen. Bijvoorbeeld in Kibale, een van de laatst overgebleven tropische bossen in Uganda, Afrika. Met deze projecten boekt Greenchoice niet alleen milieuwinst, maar ook sociale winst: ze leiden lokale bevolking op en stimuleren de werkgelegenheid.’

de boomplantdag, waarbij we niet alleen een nieuw bos planten maar ook stilstaan bij het belang van natuurbeheer. Daarnaast willen we als Landal GreenParks ook zélf duurzame energie opwekken. Samen met Greenchoice en KiesZon, een dochteronderneming van Greenchoice, onderzoeken we hoe we de daken van onze centrale gebouwen geschikt kunnen maken voor het opwekken van zonne-energie.’

Boomplantdag Zuinig zijn op de natuur in Nederland: dát is de onderliggende boodschap van Natuurmonumenten, Landal GreenParks en Greenchoice. Door het organiseren van activiteiten zoals de boomplantdag willen de drie groene bondgenoten meer mensen in contact brengen met de natuur en het bewustzijn over het belang van natuur vergroten.

Gaat de samenwerking met Greenchoice verder dan de inkoop van groene energie? ‘Ook in Nederland investeert Greenchoice in mooie projecten onder het motto ‘duurzaam en dichtbij’. Zo organiseren wij samen met Greenchoice en Natuurmonumenten

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

55


UITTIPS

D ATLS TTEIDJ OEN! IE

Wanneer u een park van Landal GreenParks bezoekt, kunnen u en uw kinderen altijd rekenen op een uitgebreid Fun & Entertainmentprogramma. In de schoolvakanties pakken wij graag extra uit met uitdagende activiteiten en evenementen op de parken. Ook in de zomervakantie bieden wij volop speelplezier!

MODDERFESTIJN Een van de leukste dingen om te doen als kind, is toch wel kliederen met modder. Een beetje water, zand, aarde ĂŠn roeren en kneden maar. Tijdens de zomervakantie organiseert het Fun & Entertainment-team een grandioos modderfestijn. Uw kinderen leven zich helemaal uit: hoe viezer, hoe beter!

56

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

BOLLO´S PICKNICK

Wat is er fijner dan met mooi weer buiten picknicken in de natuur? Ga samen met het Fun & Entertainment-team op pad met een goedgevulde picknickmand in de hand, strijk neer op een zonnig plekje en geniet van al het lekkers. Bollo schuift gezellig aan voor een knuffel en een dansje. Eet smakelijk!


Waterpret

e én verkoeling op Zoeken u en uw kinderen acti aan het grootste mee een zomerse dag? Doe dan akers, emmertjes erso sup de Pak ! watergevecht ooit d aan met de andere en waterballonnen en ga de strij parkgasten.

Natuur Ontdekbox

Tijdens deze scharreltocht beleeft u samen de natuur. Voer samen de leukste opdrachten uit van de Natuur Ontdekbox en kom van alles te weten over de dieren, bomen en planten in de omgeving. Vergrootglas mee en op ontdekkingstocht!

365 DAGEN PER JAAR FUN & ENTERTAINMENT

BIJ HET VUUR Rond een knisperend vuurtje iets lekkers klaarmaken samen met uw vrienden of familie? Kom dan gezellig met z’n allen naar de vuurplaats. Iemand nog zo’n lekkere zachte marshmallow of een bakje vers gepofte popcorn?

Op bijna alle parken van Landal GreenParks genieten u en uw kinderen het hele jaar van de leukste binnen- en buitenactiviteiten. Help mee de dieren voeren, bouw een hut, bak koekjes met Bollo of doe een speurtocht. Of kom lasergamen, boogschieten, knutselen en speel daarna bingo met de hele familie. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op landal.nl/activiteiten.

Kijk voor een overzicht van alle extra activiteiten tijdens de zomervakantie op landal.nl/zomeractiviteiten en voor de overige vakantieperiodes op landal.nl/vakantiespecials.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

57


NIEUW

Volendams genieten

aan het Markermeer Watersporters en natuurliefhebbers opgelet: in 2019 opent Landal GreenParks een kleinschalig park in Volendam. In totaal 42 luxe vakantiewoningen in typisch Volendamse bouwstijl verrijzen aan een toplocatie langs de oevers van het Markermeer. In deze prachtige omgeving is van alles te beleven op watersportgebied. Bovendien bent u vanuit het park snel in de bekende Volendamse haven en het gezellige dorpscentrum. Hier vindt u allerlei winkels, horeca en faciliteiten zoals een wellnesscentrum en een overdekt zwembad.

Landal Strandhuisjes Julianadorp ’s Avonds ziet u samen de zon in de zee zakken en ’s morgens ontbijt u met uw voeten in het zand. Op Landal Strandhuisjes Julianadorp slaapt u letterlijk op het strand. In het noordelijkste stukje van Noord-Holland geniet u volop van de natuur. Ook oer-Hollandse stadjes als Hoorn, Medemblik en Enkhuizen liggen dichtbij. Liefhebbers van watersport kiezen de Noordzee of het Amstelmeer om te gaan kanoën, zeilen, surfen of nog spectaculairder: kitesurfen. Om en rond het strandhuisje is de pret ook al groot als de kinderen eindeloos zandkastelen bouwen terwijl u van het wonderschone uitzicht geniet. Op naar het strand! De strandhuisjes zijn beschikbaar van 30 maart tot en met 12 oktober 2018. landal.nl/strandhuisjesjulianadorp

Sfeervol aan de Oostzee Vlak bij de authentieke en sfeervolle badplaats Bad Boltenhagen aan de Oostzee wordt het nieuwe park Landal Bad Boltenhagen gerealiseerd. Niet alleen het kuuroord zelf, maar ook de mooiste zandstranden zijn binnen handbereik. Op het park worden 113 vakantiewoningen gebouwd, waaronder rietgedekte boerderijen en luxe appartementen. Landal Bad Boltenhagen zal in de loop van 2019 in de verhuur komen.

58

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


Vakantie vieren naast hét sprookjesbos Het is geen sprookje, maar echt waar: op steenworp afstand van de Efteling wordt momenteel hard gewerkt aan het nieuwe park Landal Kaatsheuvel. Een vakantiepark met 104 recreatiewoningen en voorzien van diverse faciliteiten. Er worden 4-, 6-, 8-, 10- en 12persoonswoningen in de varianten Comfort en Luxe gerealiseerd. En zo

dicht bij de Efteling mogen ook de speciale kinderbungalows niet ontbreken! Landal Kaatsheuvel ligt straks aan de rand van de schitterende natuur van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen; een prachtig gebied voor een heerlijk wandeling. Begin 2019 verwelkomt Landal Kaatsheuvel haar eerste gasten.

Uitzicht op zee

vanuit uw Promenade villa Landal Travemünde ligt aan het Oostzee-strand op het rustige schiereiland Priwall. Het huidige park wordt uitgebreid met 97 nieuwe, luxere appartementen voor 2 tot 8 personen en 50 duinvilla’s voor 4, 6 of 8 personen en Promenade villa’s met uitzicht op zee. Daarnaast kunt u vanaf 2019 flaneren langs de nieuwe promenade, waar u moderne winkels, een restaurant, een ontspannen Beach Club en een indoor speelplaats aantreft. De schilderachtige omgeving van Priwall geeft u direct het échte vakantiegevoel. U kunt de eerste appartementen aan de haven reserveren voor een verblijf vanaf voorjaar 2018.

Zon, zeezicht en groene dalen

Cornwall is één van de ruigste graafschappen van Groot-Brittannië. Het is dan ook geen toeval dat juist hier Landal Gwel an Mor haar deuren heeft geopend. Het park ligt bij het kustplaatsje Portreath in het uiterste zuidwesten van Engeland en bestaat uit 87 luxe vakantiewoningen. Verder biedt het park een winkel, restaurant, indoor-activiteitencentrum en overdekt zwembad met spa, sauna en fitness. Vanuit het hele park kijkt u uit over zee. Gwel an Mor betekent dan ook zeezicht in het Keltisch, dat oorspronkelijk in deze regio werd gesproken. Boek nú uw avontuurlijke vakantie naar Landal Gwel an Mor.

Bent u benieuwd naar de nieuwe of te verwachte parken bij Landal GreenParks? Kijk op landal.nl/nieuweparken.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

59


UITGELICHT

GENIETEN VAN HET BUITENLEVEN ÉN ELKAAR

Een wandeling door de ontluikende natuur en ’s avonds gezellig buiten eten: het voorjaar is een heerlijke tijd voor een minivakantie of reünie met vrienden of familie. In een grote bungalow heeft u alle ruimte voor een mooie tijd samen.

Veelzijdig Vlaanderen

Met de hele familie Bewonder met de hele familie het verrassende uitzicht vanaf de toppen van de Sallandse Heuvelrug of zoek de spanning op in het nabijgelegen Avonturenpark Hellendoorn. Op Landal Landgoed De Hellendoornse Berg kan het allemaal vanuit de comfortabele, vernieuwde 24-persoonsbungalow (type 24CT). De vrijstaande bungalow is van alle gemakken voorzien. Heel speciaal: er zijn twaalf slaapkamers en acht badkamers waarvan twee aangepast voor mindervaliden. Dit type is een combinatie van twee 12-persoonsbungalows (type 12CT1).

60

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

Samen de groenste provincie van Vlaanderen ontdekken? Op het Belgische Landal Mooi Zutendaal ligt de luxe 10-persoonsvilla (type 10CE) midden in de bossen, grenzend aan Nationaal Park Hoge Kempen. Dit is een fantastische omgeving om gezellig te wandelen, fietsen of mountainbiken. In de luxe villa, ontworpen door Jan des Bouvrie, is het heerlijk thuiskomen. Sluit de dag in sfeer af met een gezellige barbecue op het grote terras of een spelletje voor de haard.


HOOG IN DE BERGEN MEERVOUDIG GENIETEN Landal Village l’Eau d’Heure in het Belgische Froidchapelle staat garant voor heel veel waterpret. De vernieuwde 10-persoons luxe bungalows (type 10FL1) liggen direct aan de mooie meren van l’Eau d’Heure waar u naar hartenlust kunt vissen, kanoën of surfen. Kom voor het ontbijt en een goed gesprek samen aan de lange tafel in de ruime, modern ingerichte woonkamer of geniet van een moment voor uzelf in de sauna of onder de zonnehemel.

Op de grens van Karinthië en Salzburgerland is Landal Katschberg hét vertrekpunt voor vele sportieve tochten samen. ’s Winters met ski’s of snowboard, ’s zomers met wandelschoenen of de mountainbike. De kilometerslange bergweggetjes voeren u langs helblauwe meren en traditionele almhutjes. Misschien komt u onderweg wel gemzen of steenbokken tegen. Na zo’n actieve

dag in de bergen komt u helemaal tot rust in uw luxe 10-persoonsappartement (type 10L), waar u geniet van een saunabezoek of heerlijke maaltijd met uw vrienden.

CULINAIR AAN HET WATER Landal Domein De Schatberg ligt op een steenworp afstand van Nationaal Park De Groote Peel aan de rand van NoordLimburg. Dit schitterende natuurgebied staat garant voor urenlang wandel- en fietsplezier. Op het park zelf maken de kinderen een tochtje over het recreatiemeer in een minibootje, gaat u vissen vanaf de steiger van uw villa of neemt u een duik in het zwembad. De vrijstaande luxe watervilla’s (type 12L2 en 14C1) zijn van alle gemakken voorzien: van flatscreen-tv met home cinemaset en vloerverwarming tot een sauna en opgemaakte bedden bij aankomst. Bent u in goed culinair gezelschap? Kies dan voor de 14-persoons culinaire watervilla (type 14C2). Hier leven koks zich uit aan het kookeiland met onder meer een stoomoven, luxe keukenapparatuur, wijnklimaatkast en ingebouwd koffiezetapparaat.

EEN KONINKLIJK VERBLIJF Op de top van wielerberg de Cauberg ligt Landal Kasteeldomein De Cauberg. Ontdek het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg, wandel naar gezellig Valkenburg of bezoek samen de nabijgelegen mergelgrotten. Uw extra luxe 10-persoonsvilla (type 10EL2) heeft alles in huis voor een heerlijk ontspannen verblijf. Van een prachtige overdekte veranda met Green Egg barbecue en terrashaard tot een bubbelbad, sauna en zonnebank.

Landal GreenParks heeft nog meer luxe grote bungalows (voor 10 tot wel 32 personen) op verschillende parken. Staat er bij u een vakantie met vrienden of familie op de agenda? Kijk dan voor meer informatie op landal.nl/grotebungalows.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

61


UITTIPS

HEERLIJKE ZOMERSE UITJES De zon schijnt, de lucht is blauw: het festivalseizoen is geopend. Natuurlijk selecteerde met plezier een aantal bijzondere buitenevenementen voor u.

MIS DEZE BOOT NIET

Een bijzonder festival dat vaart van Waddeneiland naar Waddeneiland en bol staat van muzikaal talent, verrassend theater, cabaret en workshops: Horizontoer. Vaar mee met de artiesten op een van de authentieke zeilschepen of bezoek dit festival vanaf een van de parken van Landal GreenParks aan de Waddenzee. Extra leuk: bijna alle optredens zijn gratis of tegen een kleine vergoeding te bezoeken. horizontoer.nl 3 tot en met 12 augustus 2018

Hollandse Meesters van zand Een zandtaartje bakken dat lukt iedereen wel. Maar een schilderij van een Hollandse Meester namaken met zand? Dat kunnen alleen de kunstenaars die hun werk laten zien op ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn. Zij brengen de schilderijen én de levens van de Hollandse Meesters tot leven in Garderen. In het overdekte deel van het festijn beelden zo’n veertig sculpturen verschillende tegelspreuken uit. Een leuk uitje vanaf Landal Rabbit Hill, Heihaas, Heideheuvel, Coldenhove, De Veluwse Hoevegaerde, Miggelenberg en Landgoed ’t Loo. zandsculpturen.nl 13 april tot en met 27 oktober 2018

62

NATUURLIJK VOORJAAR 2018


Elk voorjaar fietsen de beste wielrenners uit binnen- en buitenland zich ‘het snot voor de ogen’ in de belangrijkste wielerwedstrijd van Nederland: de Amstel Gold Race. Geniet u van een vakantie in Zuid-Limburg, op Landal Kasteeldomein De Cauberg, Hoog Vaals, De Waufsberg of Reevallis? Zoek dan een plekje langs het prachtige parcours en juich de renners naar de overwinning in het heuvelachtige landschap.

FEESTJE IN DE BOSSEN

Muziek- en natuurliefhebbers opgelet: verblijft u eind mei op Landal De Vlegge, Landgoed De Elsgraven, Landgoed De Hellendoornse Berg of Twenhaarsveld in Overijssel, reserveer dan beslist een kaartje voor Dauwpop. Hier geniet u van uiteenlopende muziekgenres als pop, rock, metal en hiphop én van theater op een unieke locatie: de Hellendoornse bossen worden omgetoverd tot één groots en origineel festivalterrein. Luister naar opkomende bands en grote namen uit binnen- en buitenland met een zomers drankje in de hand. dauwpop.nl zaterdag 26 mei 2018

Heel Sleen Snoept Bent u een taartenbakker of zoetekauw en verblijft u begin augustus in Drenthe? Dan valt u met uw neus in de boter op het Festival der Zoete Verleidingen. Struin langs zo’n negentig smaakvolle stands in de idyllische tuin in Sleen voor de lekkerste taarten, bakbenodigdheden, serviezen, kookboeken, fruit en nog véél meer. Of volg een bakdemonstratie of workshop, terwijl uw kinderen stroopwafels maken en gebakschoteltjes beschilderen. Logeert u op Landal Hunerwold State, Aelderholt, Het Land van Bartje, De Bloemert, Orveltermarke of Hof van Saksen? Dan bent u er zó. festivalzoet.nl 3 tot en met 5 augustus 2018

Foto: Shutterstock.com

amstel.nl/amstelgoldrace 14 en 15 april 2018

Foto: Bart Heemskerk

Foto: George Deswijzen

Wielerklassieker in ‘t Zuiden

RIDDERS EN JONKVROUWEN Elk jaar in juni is eský Krumlov in Tsjechië het decor voor een middeleeuws schouwspel. Speciaal voor het Five Petalled Rose festival hijsen inwoners zich in historische kostuums en nemen u mee terug in de tijd. Neem deel aan de middeleeuwse spellen in de binnenstad, leer boogschieten of moedig de deelnemers van de riddertoernooien aan. Mis ook de duizelingwekkende vuurwerkshow bij het kasteel niet. Stond een vakantie in Tsjechië toch al hoog op uw wensenlijst? Landal Marina Lipno verwelkomt u graag!

czechtourism.com 22 tot en met 24 juni 2018

Kijk op landal.nl/evenementen voor het overzicht van bijzondere uitstapjes in de buurt van de parken van Landal GreenParks.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

63


KORT

ZOVEEL TE KIEZEN Zin om uzelf extra te verwennen? Op verschillende parken van Landal GreenParks worden accommodaties vernieuwd en nieuw gebouwd met de meest moderne en comfortabele voorzieningen. Wat te denken van een stoere woodlodge, een extra luxe bungalow, avontuurlijke safaritent of volledig ingerichte kinderaccommodatie midden in de natuur? De vernieuwde luxe en extra luxe accommodaties op Landal Amerongse Berg hebben een sauna, Bose Soundbar en extra luxe keuken met Quooker en Nespresso-koffiemachine. Kies voor een villa aan de bosrand mét een jacuzzi in de tuin of een villa aan het water met een heerlijke stoomcabine om in te ontspannen. Neemt u graag uw hond mee op vakantie? De nieuwe hondenvilla’s op Landal Beach Resort Ooghduyne zijn voorzien van onder meer een hondenhuis met

Kom je binnenspelen? In het najaar van 2018 opent Landal Esonstad een indrukwekkend indoorspeelparadijs. Niet minder dan 900 m² speelplezier geïnspireerd op het Friese waterleven. Er is voor ieder wat wils: de allerkleinsten kruipen, klauteren en glijden op de dijk. Kinderen van 3 tot 6 jaar duiken in de grote ballenbak. Kids tot 12 jaar vermaken zich onder meer op de trampolines en de grote familieglijbaan. De oudste kinderen klimmen via een net naar een pannaveld, tafeltennistafel en relaxhoek. Zo heeft echt iedereen plezier. landal.nl/esonstad

64

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

loungekussen, een bench en een voeder- en drinkbak. Op Landal De Vers geniet u vanaf zomer 2018 in de vernieuwde accommodaties van een stijlvolle badkamer en moderne keuken. Een deel van de accommodaties geeft buitenplezier een extra dimensie met een veranda met loungebank, barbecue en buitenkachel. Extra bijzonder: de bungalows zijn duurzaam gebouwd én duurzaam in gebruik. landal.nl/nieuweaccommodaties


Green Key-certificaat voor alle parken Landal GreenParks staat voor duurzaamheid en zorg voor de natuur. Alle parken hebben in de afgelopen vier jaar dan ook een Green Key-certificaat ontvangen, een internationaal keurmerk voor duurzame recreatie- en vrijetijdsbedrijven. Landal GreenParks heeft zich als doel gesteld om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en werkt daar nu al hard aan. Zo is Landal De Reeuwijkse Plassen het meest duurzame recreatiepark van Nederland en zijn er op Landal Mont Royal 74 energieneutrale woningen gebouwd. Ontdek wat Landal GreenParks verder allemaal doet op het gebied van duurzaam en betrokken ondernemen op: landal.nl/duurzaamheid

Gloednieuwe Landal app Maak uw verblijf op een van de parken van Landal GreenParks nóg relaxter met de Landal GreenParks app. Als u een park kiest, ziet u meteen welke faciliteiten er zijn, krijgt u tips voor uitjes in de omgeving en kunt u alvast een reservering maken in uw favoriete restaurant. Ook openingstijden en belangrijke parkinformatie heeft u met de app altijd binnen handbereik. De app is gratis beschikbaar in de App Store van iOS en de Google Play Store. landal.nl/app

Zorgeloos springen Het indoorspeelparadijs van Landal Rabbit Hill was al een feest, en is nu nóg leuker geworden. Kinderen van 3 tot en met 12 jaar leven zich uit op de airtrampoline, reuzeglijbaan, klimtoren, in de ballenbak en hebben plezier met de interactieve speelvloer Eyeplay. U geniet ondertussen van een hapje of drankje met uitzicht op de vrolijk ravottende kinderen. landal.nl/rabbithill

VERNIEUWINGEN

OP LANDAL STROOMBROEK Speeltoestellen voor kinderen van alle leeftijden in een gloednieuwe thematische speeltuin en een Scandinavisch ingericht saunarestaurant met heerlijke pokébowls en salades op het menu. Vlak bij de bossen en historische dorpjes in de Achterhoek is Landal Stroombroek helemaal klaar voor de toekomst. landal.nl/stroombroek

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

65


Drie nieuwe attracties onder één dak in Sevenum Naast Landal Domein De Schatberg wordt in het voorjaar van 2018 een gloednieuw Family Entertainment Center geopend. Een centrum voor topentertainment met maar liefst drie attracties onder één dak. In ABC Restaurant Sevenum geniet u in een unieke ambiance in elf verschillende keukens. In The Portal Action House komt de virtuele wereld samen met de realiteit. Sport, spel en spanning staan garant voor een enerverende ervaring. En zijn uw kinderen gek van Thomas de Trein, Bob de Bouwer, Angelina Ballerina of Brandweerman Sam? In Mattel Play! Sevenum spelen uw kinderen zélf de hoofdrol in de wereld van deze tv-helden. landal.nl/domeindeschatberg

Landal GreenParks in de prijzen Kids Vakantieaanbieder Awards: drie keer prijs Kinderen en hun ouders hebben ook grote waardering voor de parken van Landal GreenParks. Maar liefst drie prijzen van de Kids Vakantieaanbieder Awards gingen naar Landal GreenParks. Naast de award voor Vakantieparken XL en Groene Vakanties was Bollo wederom de grote winnaar van de Kids VakantieMascotte van het Jaar Award. Erik van Essen, Commercieel Directeur van Landal GreenParks: ‘Het is geweldig om te zien dat ook de jongste gasten het zo naar hun zin hebben bij Landal.’

Vier Gouden Zoover Awards Landal GreenParks is groots in de prijzen gevallen op de afgelopen Vakantiebeurs in Utrecht: maar liefst vier parken ontvingen een Gouden Zoover Award voor beste vakantiepark in Nederland. Landal Waterpark Terherne en Landal De Waufsberg behoren tot de tien beste vakantieparken van Nederland. Hof van Saksen en Landal Miggelenberg ontvingen ook al eerder een Gouden Zoover Award. De Zoover Awards worden gebaseerd op reviews van vakantiegangers. In 2017 zijn in de categorie accommodaties 255.768 beoordelingen gedeeld.

66

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

Kijk voor alle informatie op landal.nl/awards


Nog één keer van de glijbaan! Voor het eten nog snel een keer van die coole glijbaan? Geen enkel probleem op Landal Het Vennenbos en Landal De Lommerbergen. Als heerlijke extra boekt u binnenkort een geheel vernieuwde bungalow op Landal Het Vennenbos met modern meubilair, een nieuwe badkamer en keuken. Op naar het Subtropisch Waterparadijs!

Vernieuwde bungalows Alle bungalows op Landal Het Vennenbos worden de komende jaren geheel vernieuwd. Kies dit voorjaar al voor een 5- of 6-persoonsbungalow type 5B1, 5B2, 6B1 of 6B2, en geniet van de badkamer met vlakke douche, luxe keuken met vaatwasser en comfortabel terrasmeubilair. Neem een kijkje op landal.nl/hetvennenbos.

UITGELICHT

Pret in Limburg Ook in de Limburgse heuvels is het eindeloos roetsjen in het Subtropisch Waterparadijs van Landal De Lommerbergen. Wedden dat u hier zomaar een hele dag zoet bent? U vliegt gezellig samen of alleen in volle vaart naar beneden en plonst het water in. En daarna… gaat u gewoon nog een keer! Na dat urenlange waterplezier neemt u in het Grand café nog een lekker hapje en drankje toe. Dát is pas echt vakantie.

Wildwaterbaan Op Landal Het Vennenbos beleeft u de grootste pret met uw gezin in het Subtropisch Waterparadijs. De dag is pas compleet als iedereen de wildwaterbaan, de superspannende Black Hole-glijbaan, het golfslagbad en het Kids Junglebad hebben uitgeprobeerd. Tussendoor zin in ontspanning? Rust dan lekker uit in de kruidenbaden, whirlpools en Lazy River. Bij zomerse temperaturen is het heerlijk toeven in het openluchtzwembad en op het recreatiestrand.

Meer weten over de Subtropische Waterparadijzen? Kijk op landal.nl/subtropisch.

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

67


Los de puzzel op en maak kans op zes entreekaarten voor

WILDLANDS avondjurk

golfterm

trend

god v.d. donder

26

19

plus

8

vieze geur grootvader

melkklier annexus

10

vaart minderen

leep

21

beroep Nijlreiger

drijvend baken schrijfgerei

16

24

schakelbord positieve elektrode

29

functie

5

vrouwtjesaap

zonnescherm

Maak in één dag een wereldexpeditie in WILDLANDS. Reis als echte avonturier door de jungle, de savanne en het poolgebied. Ontdek nieuwe werelden, sta oog in oog met wilde dieren en beleef spannende avonturen. En ga vanaf voorjaar 2018 een razendsnel duel aan in de nieuwe attractie. Het avontuur wacht op u, slechts 30 kilometer van Hof van Saksen en 17 kilometer van Landal Aelderholt. Ook vanaf Landal Orveltermarke, De Bloemert, Hunerwold State en Het Land van Bartje bent u er zo. wildlands.nl

kunstleer

voortbewegen

vetplant

toiletartikel

3

toiletgerei

18

WILDLANDS: EEN WERELDS AVONTUUR!

scantechniek slagader

28

sullig persoon

kwetsbaar

12

doorweekt

wilde hond

dus

9

2 22

telwoord

wijfjeshond

27

par exemple binnenplaats

6

dagmars

onbep. vnw.

verdieping

14

20

verlegenheid

bloeiwijze voorgerecht

boom

25

afvoerbuis

kerstbrood

Europeaan

zegeteken

eierEuropese gerecht taal

11

kwestie plan gevechtsvliegtuig

kinderziekte

Limburgse klei

eerlijk

13

salaris jij (Frans)

Griekse letter muziekgenre

17

landbouwwerktuig pl. in Gelderland

4

stadium vroegrijpe kers

15

senior muzieknoot nobel

7

jaartelling

Vul de juiste letters in onder de Zweedse puzzel. Mail uw oplossing onder vermelding van uw adresgegevens voor 30 juni 2018 naar natuurlijk@landal.nl Vermeld in uw mail: Puzzel Natuurlijk Voorjaar 2018. Per adres mag u één oplossing insturen.

68

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

23

loofboom

1

vordering

© www.puzzelpro.nl 1

15

2

16

3

17

4

18

6

5

19

20

7

21

8

22

9

10

11

12

23

24

25

26

13

27

14

28

29

© www.puzzelpro.nl

Foto’s: WILDLANDS©

rustperiode


25% KORTING

OP UW HEMA FOTOBOEK EEN ONVERGETELIJKE TIJD GEHAD BIJ LANDAL GREENPARKS? MAAK EEN MOOI FOTOBOEK OM NOG LANG NA TE GENIETEN

€ 7,50 KORTING P.P. OP DE ENTREEPRIJS

VAN WILDLANDS IN EMMEN INCLUSIEF AMBACHTELIJK SCHEPIJSJE

€5 ca de au te go ed

els en Webwinkel

Met 87 ANWB Wink

24/7 zijn we altijd

in de buurt

ONTVANG NU

€ 5 KORTING

OP EEN AANKOOP IN DE ANWB WINKEL OF ANWB WEBWINKEL

GRATIS VERZENDING

AIR MILES SHOP BIJ BESTEDING VANAF € 50 OF 5.000 AIR MILES


✂ BIJ GEBRUIK VAN ONDERSTAANDE ACTIECODE KRIJGT U EENMALIG 25% KORTING BIJ DE AANKOOP VAN EEN FOTOBOEK BIJ HEMA. Actievoorwaarden • Geldig tot en met 30 juni 2018 • Niet geldig in combinatie met andere acties en kortingen • Niet inwisselbaar voor contant geld • De korting kan niet achteraf in de winkel worden verrekend HEMA behoudt zich het recht voor om de actievoorwaarden tussentijds te wijzigen of de actie voortijdig te beëindigen. Ga naar hema.nl/fblandal en gebruik actiecode FBLANDAL2018.

✂ € 7,50 KORTING P.P. OP ENTREEPRIJS

Ga naar wildlands.nl/landalgp, voer uw code LANDVJ18 in en koop uw entreetickets met € 7,50 euro korting, inclusief schepijsje. Actievoorwaarden • Entreetickets zijn te bestellen vanaf 15 maart 2018 en in te leveren tot en met 30 juni 2018 • Deze aanbieding geldt alléén online • Maximaal vijf entreetickets inclusief ijsje per bestelling • Niet geldig in combinatie met andere acties, (groeps)kortingen, Air Miles of elders verkregen entreebewijzen Kijk voor meer informatie op wildlands.nl.

✂ € 5 KORTING OP EEN AANKOOP

Lever deze voucher in bij een ANWB winkel en de korting wordt direct verrekend met uw aankoop. Of ga naar anwb.nl/webwinkel en vul bij het afrekenen de kortingscode landalvoorjaar18 in. Actievoorwaarden • Geldig tot en met 30 juni 2018 bij een minimale besteding van € 25 • Geldt ook op actieartikelen. Niet geldig op elektronica, boeken, gidsen, atlassen, tolvignetten, geschenkbonnen, tijdschriften en entreebewijzen • Niet inwisselbaar voor contant geld, niet geldig op reeds gedane aankopen en niet geldig in combinatie met andere tegoedbonnen

✂ GRATIS VERZENDING BIJ BESTEDING VANAF € 50 OF 5.000 AIR MILES Actievoorwaarden • Ga naar airmilesshop.nl en gebruik actiecode LANDAL5000 • Deze actie is geldig op het hele Air Miles Shop assortiment • Geldig voor bestellingen geplaatst voor 31 mei 2018


KIDZ

‘Surfbeeplonzen’ Wat een prachtige stranddag

Dit lijkt me een mooi plekje

nou...

bollo...

ik wil surfen!

Luister eens kinderen, Bollo kan niet alles tegelijk hoor.

IK WIL PLONZEN IN het water!

ik wil.. frisbeeen

toe...

LATEN WE gaan spelen, waar hebben jullie zin in?

Ik heb een idee! Pak je surfplank, frisbee en kom met me mee naar...

de zee!

JIPPIE!

en nu... vangen!

en plonzen!

ik ben gek op surfbeeplonzen!

dat kan alleen bollo verzinnen...

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

71


KIDZ

HOERA! HET IS

TOFFE SNACK: TULPTOMAATJES

LENTE

Tulpen en Nederland, ze horen bij elkaar. En als je ze buiten ziet groeien, dan weet je dat het bijna lente is.

Hoor je de vogeltjes fluiten? Het is lente en de natuur wacht op jou. Er is buiten zo veel te beleven. Aai lieve lammetjes, zoek naar kikkerdril en geniet van de lentezon op je gezicht.

NAAR ANTWOORDEN VISSEN

Wat heb je nodig? • cherrytomaatjes • pakje kruidenroomkaas • een komkommer • scherp mesje • lepeltje Wat moet je doen? Maak aan de bovenkant van elk tomaatje één snee in de lengte en één snee overdwars. Snijd bijna tot onderaan het tomaatje, zodat het als het ware vier ‘blaadjes’ krijgt. Vul de tomaatjes met wat kruidenroomkaas. Snijd dunne reepjes van de komkommer: dit zijn de tulpenstelen. Leg alles mooi op een bordje.

Veel van onze spreekwoorden en uitdrukkingen gaan over dieren. Weet jij welk dier bij welke uitdrukking hoort? ZO GLAD ALS EEN EEN VREEMDE

A

IN DE BIJT

DAT IS EEN KOELE TRANEN HUILEN

Bellen blazen is altijd leuk. Mooie grote bellen maak je met dit makkelijke recept.

HIJ IS ZO GESLOTEN ALS EEN JE ALS EEN

IN HET WATER VOELEN

EUCH, WAT EEN

B

VAN EEN JONGEN

E D

F

C G

72

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

JIJ BENT EEN BELLENBAAS! Wat heb je nodig? • teiltje • ½ kop afwasmiddel • 2 koppen warm water • 2 theelepels suiker • dun ijzerdraad Wat moet je doen? Doe het warme water in het teiltje en roer de suiker erdoorheen totdat alles is opgelost. Voeg dan het afwasmiddel toe en roer voorzichtig door. Buig het ijzerdraad in grote en kleinere lussen. Doop de lussen in het teiltje. Staat er een laagje sop in de lus? Voorzichtig blazen maar!


Applaus

BOLLO’S MOPPENHOEKJE Leuke extra’s in de Bollo-app De Bollo-app is nu nóg leuker! Je kunt de spelletjes Egeltje Prik en Memory spelen. En als je een nieuwe aflevering van ‘De avonturen van Bollo’ met onder andere de vriendjes Eekhoorn en Max op televisie hebt gemist, dan kijk je hem gewoon terug in de app! Ga samen met Bollo en zijn vriendjes op ontdekkingsreis naar het bos, het strand of de bergen en ontdek de nieuwe extra spellenwereld. De Bollo-app is geschikt voor iPhone en Android. Meer informatie is te vinden op landal.nl/bolloapp

Een mug wil naar het theater. Hij vraagt zijn moeder om toestemming. ‘Dat mag’, zegt ze, ‘maar pas op voor het applaus!’

Lekker droog

Rapport

Twee vissen zwemmen in een vissenkom en kijken naar buiten. Zegt de ene vis tegen de andere: ‘het regent.’ Zegt de andere: ‘gelukkig zitten wij lekker droog!’

Vader: ‘Jan, laat me je rapport eens zien!’ Jan: ‘Dat kan niet, ik heb het aan een vriend geleend. Die wilde zijn ouders eens flink laten schrikken.’

Speel mee en win! Zoek alle woorden in deze woordzoeker en maak kans op één van de tien Bollo-pakketten. Mail je oplossing voor 30 juni 2018 naar bolloquiz@landal.nl onder vermelding van je adresgegevens. Zet erbij: Bollo puzzel Natuurlijk Voorjaar 2018. Per adres mag je één oplossing insturen. De woorden hieronder zitten in alle richtingen in de puzzel verstopt. Van links naar rechts en andersom, van boven naar beneden en andersom en ook nog eens schuin! Sommige letters moet je vaker gebruiken. Zoek de woorden op en streep ze af. Je vindt de oplossing door de overgebleven letters in de vakjes te zetten.

ROODSTAARTPAPEGAAI! Speel dit spel buiten met minimaal drie vrienden en een paar goedgevulde waterballonnen. Wie van jullie kent de meeste dieren én heeft stalen zenuwen? Spelregels: ga in een kring staan met één iemand in het midden. Diegene gooit een waterballon naar een van de spelers en roept: ‘aarde’, ‘lucht’ of ‘water’. De speler moet de waterballon vangen en meteen een dier noemen dat op die plek leeft. Behalve als de gooier ‘vuur’ roept, dan mag hij de ballon niet vangen (doet hij dit toch, dan is-ie af). Hij is ook af (en nat) als hij de waterballon niet vangt of geen dier kan verzinnen.

BAARS BEEK BEVER

A Z E I T I B E K T E R

L B E K S E H S R A A B

BLOEDZUIGER BOOT BRANDING

D R R E E M O S S E L B

L A W K W E N Z W O E S

© www.puzzelpro.nl

Meer weten over Bollo? Kijk op landal.nl/bollo

B N P A L I N G E V R L

L D Z O U T E D E O E O

A I N D O N Z R G O K O

A N B O N U S O O R K T

BRUG DUIN EEND

N G B E I A L N T N I U

R S U G L V Z T O T K U

A E E R E V IJ V A E E F

G R V N B R E P R A K R

© www.puzzelpro.nl

UHM … GRIJZE

FUUT GARNAAL GOLVEN KARPER KIKKER KRAB KROOS KWAL LIBEL MEER MOSSEL OTTER PAD PALING SLAK SLOOT SNOEK VOORN VIJVER ZAND ZEEWIER ZOET ZOUT

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

73

De juiste oplossing van de kwis is: 1 Aal 2 Eend 3 Kikker 4 Krokodillen 5 Oester 6 Vis 7 Kwal


Onze parken

Landal Aelderholt: Proef en geniet De dag begint met een vers ontbijtje in uw accommodatie. Dan ontvangt u een routekaart en een fiets voor één dag om de omgeving te verkennen. Vergeet niet de kniepertjes op te halen in de ParkShop, lekkere zoete wafeltjes uit de regio voor onderweg. Na een dag buiten strijkt u neer in ons restaurant voor een borreltje.

NOORDZEE

Ameland State

Schiermonnikoog

Schuttersbos Ameland Vitamaris Résidence Terschelling Terschelling Lauwersoog West Terschelling Holwerd Esonstad Natuurdorp Suyderoogh WADDENZEE Vlieduyn Vlieland

Sluftervallei

Texel

Harlingen

Beach Park Texel Villapark Vogelmient

Landal Beach Park Texel: Texel in Cultuur

Beach Resort Ooghduyne

NIEUW Strandhuisjes Julianadorp

Groningen

Waterpark Terherne

Den Helder

Texel is méér dan mooie natuur. Dit arrangement neemt u mee langs de Texelse musea, zoals Ecomare, centrum voor Waddenen Noordzee. Ook bezoekt u Kaap Skil, waar jutters én de Texelse maritieme historie centraal staan. In het schilderachtige dorpje Oosterend staat een heerlijk kopje koffie met appelgebak en slagroom voor u klaar.

Leeuwarden

Waterpark Sneekermeer Heerenveen

De Bloemert Assen

Het Land van Bartje

Hunerwold State

NOORDZEE

Aelderholt

Giethoorn

Alkmaar

Lelystad Haarlem

Dunimar

De Vlegge

Waterparc Veluwemeer

Heihaas De Veluwse Hoevegaerde Rabbit Hill

Noordwijk

Den Haag

Beach Villa’s Hoek van Holland Strand Resort Ouddorp Duin

Miggelenberg De Reeuwijkse Plassen Amerongse Berg Arnhem

Strand Resort Nieuwvliet-Bad Terneuzen

Enschede

Heideheuvel Coldenhove

Nijmegen ’s-Hertogenbosch Breda

Vlissingen

Landgoed De Hellendoornse Berg Landgoed De Elsgraven Twenhaarsveld

Stroombroek

Duinpark ’t Hof van Haamstede Port Greve Villapark Livingstone Resort Haamstede Résidence ’t Hof van Haamstede Zierikzee Middelburg

Deventer Apeldoorn

Utrecht

Rotterdam

Emmen

Zwolle

Landgoed ’t Loo

Amsterdam

Orveltermarke

Bergen op Zoom

Landal Waterparc Veluwemeer: Ontdek uw scherpe visie

De Vers

Tilburg

Duc de Brabant Het Vennenbos

Eindhoven

Domein De Schatberg De Lommerbergen Landgoed Aerwinkel

Venlo

Altijd al eens willen schieten? Bij Dorhout Mees heeft u verschillende mogelijkheden voor de ultieme schietervaring. Als gast van Landal GreenParks gaat u onder professionele begeleiding één uur kleiduivenschieten, klein kaliber schieten of met pijl en boog schieten. Zo beoefent u de verschillende disciplines van de schietsport!

Heerlen

Kasteeldomein De Cauberg Reevallis Hoog Vaals De Waufsberg Maastricht

Landal Dunimar: Struinen door de duinen Ontdek de vele mooie plekjes in de uitgestrekte Amsterdamse Waterleidingduinen en kom na een actieve dag tot rust in uw accommodatie. U ontvangt een entree-bewijs voor het duingebied, een wandel-/fietskaart, opgemaakte bedden bij aankomst, een hand- en keukendoekenpakket, Rituals badkamersetje, een welkomstpresentje en een fles wijn.

74

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

Landal Landgoed Aerwinkel: Klein geluk Klein geluk is: opgemaakte bedden bij aankomst en keuken- en handdoeken die voor u klaarliggen. Trek een lekker flesje wijn open en doe inspiratie op in het boekje ‘25 plekken van Geluk in Roerdalen’. Na een wandeling geniet u van een kopje koffie met vlaai. U sluit de dag af met een heerlijk 3-gangendiner in ons restaurant.


SCHOTLAND

Grønhøj Strand

Landal Twenhaarsveld: Sallands genieten

Kielder Waterside

NIEUW Landal Kielder Waterside

Rønbjerg

De fiets- en wandelkaart die u van ons krijgt, loodst u langs de mooiste plekjes van Salland. Voor onderweg krijgt u een heerlijke versnapering mee. U kunt een tussenstop maken bij het museum Natuurdiorama. ‘s Avonds verwelkomen wij u graag in Timber’s Brasserie voor een heerlijk 2-gangen regiomenu, speciaal voor u samengesteld.

Aalborg

NOORD IERLAND

Søhøjlandet

IERLAND

Ebeltoft

Manchester Ringkobing

Aarhus

Liverpool

Manchester Liverpool Darwin Forest

NIEUW Landal Darwin Forest Silkeborg

Seawest

ENGELAND

Esbjerg

Edinburgh

Glasgow

Edinburgh

Glasgow

Kopenhagen

ENGELAND

DENEMARKEN

WALES

Londen

Londen

NIEUW Gwel an Mor

Travemünde

NOORDZEE

Hamburg Groningen

Bremen

Dwergter Sand

Berlijn Hannover

Amsterdam

Enschede

Utrecht Arnhem

Osnabrück

Breda Brugge

Brussel

BELGIË

Luik

Village les Gottales Village l’Eau d’Heure

Keulen

Maastricht

Les Etoiles

Met de wandelkaarten uit dit arrangement ontdekt u de mooiste plekjes in de omgeving van het park. Na de wandeling geniet u van een lekker snackpakket. In uw accommodatie zijn de bedden opgemaakt en ligt er een hand- en keukendoekenpakket voor u klaar. Net als een flesje wijn.

Leipzig

Winterberg

Antwerpen

Mooi Zutendaal

Landal Winterberg: Wandelen in Sauerland

Salztal Paradies

DUITSLAND

Aken

Eifeler Tor

Wirfttal Mont Royal Frankfurt Sonnenberg

Praag

Hochwald Warsberg

TSJECHIË

Nürnberg

Luxemburg

Regensburg

Marina Lipno

Stuttgart

Wenen

Linz München

Landal Rehrenberg: Genieten van ‘n dagje wellness Bij aankomst zijn uw bedden opgemaakt en liggen de hand- en keukendoeken voor u klaar. Tauern Spa is een luxe zwembad- en saunacomplex op slechts 25 minuten van Landal Rehrenberg. U krijgt een dagkaart, badjas en slippers, koffie- en theepakket en een Rituals badkamersetje.

OOSTENRIJK Salzburg

Zürich

Brandnertal

Vierwaldstättersee Bern

Luzern

ZWITSERLAND

Chalet Matin

Innsbruck

Hochmontafon

Residence Duna Boedapest

Rehrenberg

HONGARIJE

Zell am See

Katschberg Bad Kleinkirchheim

Alpine Lodge Lenzerheide

Genève

Bent u benieuwd naar onze arrangementen? Kijk op landal.nl/arrangementen

NATUURLIJK VOORJAAR 2018

75


WAT VINDT U VAN NATUURLIJK? Geef uw mening op landal.nl/uwmening

Informatie en reserveringen:

landal.nl of 0900-8842 (_ 1,- per gesprek)

BelgiĂŤ: landal.be of 070-77 80 80 (0,30 EUR/min.) Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur.

Ontdek wat groen kan doen

Natuurlijk voorjaar 2018  

Neem een kijkje in de nieuwe Natuurlijk, een uitgave van Landal GreenParks. Deze uitgave staat helemaal in het teken van het najaar. Wij nod...

Natuurlijk voorjaar 2018  

Neem een kijkje in de nieuwe Natuurlijk, een uitgave van Landal GreenParks. Deze uitgave staat helemaal in het teken van het najaar. Wij nod...

Advertisement