Page 8

INFART

Härnösands elever ska bli smartare av träning

w Nu börjar artisterna till Härnösands stadsfest i sommar att avslöjas. Först ut är det trallvänliga huvudnumret för lördagen – Magnus Uggla. – Magnus Uggla har varit den mest önskade artisten varje år, säger Dino Vulic som är mycket nöjd över att ha lyckats knyta upp den populäre artisten. – Vi har försökt i flera år att få till det men det är först nu allt har fungerat, säger han. För själva stadsfesten blir det inga större förändringar jämfört med tidigare år. – Vi har hittat fram till en bra produkt och ett bra festivalområde med till exempel ett utvecklat matområde. Härnösands stadsfest håller till på Mellanholmen och är i år 21 till 22 juli.

w Härnösands kommun har fått 1,5 miljoner kronor i projektpengar från Skolverket för att jobba med pulshöjande aktiviteter i skolorna. – Flera studier visar att de som har pulshöjande aktiviteter får bättre inlärningsförmåga, säger Mathias Åström, idrottslärare på Gerestaskolan. Lärare och föräldrar kommer att erbjudas en föreläsning ”Blev vi nåt smartare?” i ämnet under våren med överläkaren Anders Hansen, en eftertraktad föreläsare som bland annat har skrivit boken Hjärnstark. Via satsningen ska även klassuppsättningar med pulsband köpas in till skolorna. – Med hjälp av pulsbanden kan eleverna se om de höjer pulsen så pass mycket att inlärningen förbättras, säger Mathias Åström.

KULTURHJÄRTAT GÅR TILL MARGARETA

Nu KOMMER UGGLA

w Margareta Ragnarsdotter är den förste att tilldelas Härnösands nya kulturutmärkelse Kulturhjärtat. Magdalena Ragnarsdotter får utmärkelsen för ett ”livslångt engagemang för kulturen i Härnösand. Hon har i ord och handling visat hur betydelsefull kulturen är för individ och samhälle. Margareta Ragnarsdotter är journalist och arbetade under många år på Nya Norrland och Dagbladet. Hon har suttit i kulturnämnden, samhällsnämnden, kommunstyrelsen och i Murbergets styrelse. Utmärkelsen Kulturhjärtat ska delas ut under tre år till ”någon som visat sig ha ett hjärta för kulturen i ord och handling”. Allmänheten är välkommen att nominera personer. Mottagaren utses av en jury bestående av tre personer, däribland Göran Sjögren, kulturchef vid Härnösands kommun.

106 000 w Så många besökare hade Länsmuseet Murberget under 2016. Det innebär att museet snart är tillbaka på ungefär samma nivåer som borjan av 2000-talet. Under 2015 besökte endast 78 000 museet.

8

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Dragningen

Axel Berglund, 14, går i skolan, spelar fotboll, innebandy och cyklar

Kramsnö eller skare?

Hotell eller vandrarhem?

Löskokt eller hårdkokt?

- Kramsnö är bäst, för då kan man ha lite snöbollskrig med kompisar och bygga snögubbar, snöskulpturer och sånt. Jag brukar göra olika sorters skulpturer, ofta skor i alla möjliga former.

- Hotell, för det är mysigt att bo på hotell, man får sova gott och så älskar jag hotellfrukost! Ett favorithotell som jag har bott på är Scandic Opalen i Göteborg.

- Det är inget jag har tänkt särskilt mycket på. Nej, jag har ingen åsikt om det utan det får bli 50/50. .

Yippie Härnösand 1 2017