Page 1

Дневник на едно дете, което искаше да стане летец, но накрая избра да стане … Кариерното образование в училище


В детската градина

Първата рисунка на Емо от детската градина


3 група в ОДЗ “Зрънчо”

Емо, мама и татко


Футболисти

Пожарникар


Любимите професии на Емо


В училище

15.9.1994


1 клас (края на 2-ри срок), Основно училище “Мечта” – 22.05.1995


7 клас (началото на 1-ри срок), Основно училище “Мечта” – 16.09.2001 Днес, имахме час на класа. Говориха ни за това, колко важна е тази година за нас и за нашето образование. Класната ни обърна внимание, че ни предстои много важен избор. Къде да продължим образованието си?! Аз й казах, че искам да стана летец, а тя ми отвърна, че още не му е времето. Попитах къде се учи за летец, а отговорът беше: “Първо изкарай средното образование и после ще учиш!”


Казах, че не ми е интересно нищо друго и това е, което ме вълнува. “Така стоят нещата”, лаконично приключи нашият разговор. Прибрах се ядосан вкъщи и разказах на нашите. Баща ми в негов стил каза: “Какво очакваш! Това да не е концерт по желание!” Майка ми се опита да ме утеши с думите: “Важно е да знаеш английски език. В нашия глобален свят това е абсолютно задължително. За да станеш добър пилот, ти трябва чужд език”. И така след много “задълбочен” анализ и “помощ” от всички страни, реших да се готвя за кандидатстване в езикова гимназия…


В гимназията 2006


11 клас, Езикова гимназия “Английски чай”, 16.11.2006 Днес, имахме физика и успях да спечеля поредната двойка за този срок. Опитах се да обясня на учителката, че физиката не ме интересува и уча в тази гимназия само заради английския език, който ми трябва, за да стана летец. Въпреки това г-жа Иванова ми написа 2 и на всичко отгоре заяви, че съм объркан младеж, който трябва да се срещне с училищния психолог. Срещнах се с психолога ни, който изглеждаше малко незаинтересован. Обясних своите мотиви, че още от малък имам една мечта, към която се стремя и тя е да стана пилот на самолет. Нищо друго не ме вълнува и не смятам, че трябва да си губя времето със скучни предмети.


l Психоложката ми зададе няколко уточняващи въпроса, след което ме изпрати с думите:

“Това е процес. Ще премине!” Когато се прибрах вкъщи, тя беше звъннала на майка ми да й обясни, че имам сериозен проблем с мотивацията и да попита дали това не се дължи на проблеми в семейната или приятелската среда? Майка ми беше разказала всичко на баща ми, който от своя страна заключи, че е крайно време да се стегна. “Голям мъж си вече, а само облаците са ти в главата!” Какъв прекрасен ден!


12 клас, Езикова гимназия “Английски чай”, 10.10.2007 Днес участвах в обучение на тема: “Пътешествието из Съкровищата на древните владетели“. Обучението се водеше от Таня Терзийска

”Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.” Паулу Коелю

Работехме по групи и за първи път откакто съм в гимназията, почувствах духа на екипната работа.


Това не бе всичко. В процеса на различните ролеви игри получих яснота относно моите желания, мотиви и нагласи към живота и към бъдещото си развитие. Осъзнах, че съм екипен играч, креативна личност с необходимост от многообразни предизвикателства. Разбрах, че желанието ми да бъда пилот всъщност е метафора на силния ми стремеж към свобода на духа. Всички участници бяхме като озарени и същевременно малко объркани. Всеки от нас си бе изградил някаква представа за себе си, за своите планове. Много от тези представи бяха повлияни от нашите родители, учители и различни примери от живота, но както се оказа те са били неща на повърхността…


Какво стана с летенето? Оказа се, че да си пилот звучи романтично и приключенско, но всъщност това е една строго регулирана и програмирана професионална област, в която се изискват много технически знания. Аз имам нужда от свободна среда, в която да изразявам своята креативност. Обичам да работя в екип и знам (благодаря ти за това, мамо) английски език.

Осъзнах, че умея различни неща. Работя добре с компютър, сърфирам и насън в интернет, сравнително писмовен съм, общувам еднакво добре с хора от различни култури.


12 клас, Езикова гимназия “Английски чай”, 11.11.2007 Днес имахме лекция за Европейския съюз и какво е да си гражданин на обединена Европа? Презентаторът ни обърна внимание на многообразните възможности, които съществуват за младите хора. Следобед посетих изложение “Образование в чужбина”, на което имаше представители на различни водещи европейски унивеситети. Всеки от тях ни убеждаваше в ползите от това да получиш образование извън страната и как това ще ни помогне за професионалната ни реализация?

Образователна мобилност в Европа? Защо пък не?!


12 клас, Езикова гимназия “Английски чай”, 15.11.2007 Днес се порових малко в интернет. Попаднах на странен адрес:

euroguidance.net

Оказа се, че това е мрежа на Европейския съюз, която поддържа един от най-големите портали за образователни възможности Плотеус. Разгледах цялата информация и все още не бях убеден какво да правя? Всичко изглежда малко като моята детска мечта за пилота – романтично и приключенско, но дали наистина беше най-подходящото за мен?


12 клас, Езикова гимназия “Английски чай”, 16.11.2007 С нашите е трудно да се говори сериозно по темата за моето образователно и професионално развитие. Те повтарят: “Най-добре е да влезеш Европеистика и да работиш после в европейските институции!” С приятелите ми също не може да се говори. Всеки изживява своите дилеми по различен път. Някои са в пълна апатия, пушат трева и гледат на всичко със скептицизъм и насмешка. Други пък се страхуват да не откраднеш техните идеи за развитие. Трети просто следват утъпкания път на родителските заръки. С учителите също не се общува лесно. Те са концентрирани върху всичко друго, но не и нашият избор за развитие.


12 клас, Езикова гимназия “Английски чай”, 05.01.2008 Днес навършвам 18 години и съм обхванат от филосовски размишления за моето бъдеще.

В какво съм сигурен?

Убедих се, че няма да бъда пилот :) Убедих се, че съм част от Европейска общност, която предлага хиляди възможности за развитие. Убеден съм, че притежавам мотивация и умения да се развивам.

Какъв искам да стана?

Не е важно какъв искам да стана, а да направя първата крачка в опитването на различни професионални области, докато намеря себе си.

А кой знае, мога да стана пилот на космически кораб ..


Автор на илюстрацията от първа корица: Боряна Георгиева Автор на почерка „1-ви клас”: Теодор Любомиров, 6 г., гр. Перник

Настоящата публикация е вдъхновена от националната кампания “Кариерното образование в училище – гаранция за устойчиво икономическо развитие”. За повече информация относно кампанията: euroguidance.hrdc.bg Екипът на Euroguidance България благодари на многобройните участници от цялата страна, както и на колегите от Европа, които ни подкрепиха с допълнително материали. Автор: Лъчезар Африканов


В случаите, когато смятам, че пътят ми е ясен, винаги се намира някой да каже “Сигурен ли си?” Убеден съм! Човек от света на “Кариерното образование” Издание на Център за развитие на човешките ресурси © Всички права запазени. 2011г.


Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Настоящата публикация отразява единствено възгледите на авторите и Комисията не носи отговорност за начина, по който може да бъде използвана съдържащата се информация.

Център за развитие на човешките ресурси 1000 София, ул. “Граф Игнатиев” 15, ет. 3 тел.: (+359 2) 915 50 10, факс: (+ 359 2) 915 50 49 e-mail:hrdc@hrdc.bg, www.hrdc.bg Приемно време: вторник и четвъртък от 14.00 ч. до 17.00 ч.

TGA-ZM-07-93-00

издание 2011

Profile for Lachezar Afrikanov Publications

Кариерното образование в училище, Лъчезар Африканов  

Дневник на едно дете, което искаше да стане летец, но накрая избра да стане … Публикацията е резултат от националната кампания "Кариерното о...

Кариерното образование в училище, Лъчезар Африканов  

Дневник на едно дете, което искаше да стане летец, но накрая избра да стане … Публикацията е резултат от националната кампания "Кариерното о...

Advertisement