__MAIN_TEXT__

Page 1

1

CIRCULAIRE

Circulaire LADIES’ CIRCLE MAGAZINE

Ladies in IJsland

Laatste spurt voor Ruby and Rose

NAJAAR 2015

Als je samen werkt, sta je samen sterk

Ontdek onze stappen naar Geluk

Open Mind


2 1

EDITORIAL CIRCULAIRE

OPEN MIND ONTDEK DE wereld van

espresso

Op onze cover staat dit keer een gekraakte noot, symbolisch voor het motto van ons hoofdbestuur dit jaar: Open your mind.

VAN TIENEN drankautomaten b.v. is sinds 1973 uitgegroeid tot een bedrijf waar u terecht kunt voor iedere gewenste koffie-oplossing. Buiten ons grote assortiment A-merk apparatuur en A-merk producten, bieden wij nog veel meer!

Najaars

6 kilo Espactie bonen graresso tis! Ter waa rde aanschaf van € 90,- bij van een Jura.

voor onze occasions zie www.vantienen.nl

JURA GIGA X7 PROFESsIONAL Kwaliteit van koffie en melkschuim in tweevoud ten top gedreven.

van € 5.190,-

voor € 3.650,-* Op het hoogste niveau ristretto, espresso, espresso machiato, café crème, koffie verkeerd en latte machiato direct in tweevoud. *Vraag ons naar de voorwaarden.

Voederheil 6A Zeeland | T: (0486) 45 14 53 | www.vantienen.nl

Open minded vertaalt zich naar een open geest. Wie open minded is, laat zich niet bepalen door alleen zijn eigen overtuigingen of ervaringen uit het verleden. Wie met een open geest in de wereld staat, staat open voor nieuwe ideeën, mensen en levenswijzen. Met een open geest kun je onbeperkt leren. Je staat open voor alles wat nieuw en interessant is. Je kunt eenvoudig contacten leggen, nieuwe dingen ontdekken en zo gaandeweg je leven verrijken. Liesbeth Stallmann, onze president, vertelt op pagina 10 dat ze heeft gemerkt dat veel Ladies geraakt zijn door het motto. Kijk eens naar het vluchtelingendebat in ons land en besef eens: hoe open minded ben ik eigenlijk? Hoe open sta ik voor de levenswandel, overtuigingen en argumenten van een ander? Het thema zet ons aan het denken. En daarbij werden we in ieder geval heel blij toen we deze Circulaire samenstelden. Want uit alle verhalen komt ergens wel een streven naar open mind naar voren. Of het nu gaat om de verdieping van vriendschap (zoals het warme verhaal bijvoorbeeld op pag 38 of om het initiatief om kinderen met jeugdtrauma’s te helpen, of meisjes die ten prooi zijn gevallen aan mensensmokkelaars. Uit alle teksten spreekt de energie om open te staan voor anderen en anderen te helpen vooral zichzelf te zijn. Lees vooral ook de rubriek Connected op de laatste pagina’s van ons magazine. Daarin beschrijft Elles Ploegmakers, 45 jaar nu, haar ervaringen in de Circle. Belangrijke kracht van een Ladies’ Circle? “Niet alleen voor jezelf zorgen, maar vooral ook voor een ander.” Daar hebben wij als redactie weinig aan toe te voegen. Veel leesplezier!

2


3

INHOUD CIRCULAIRE

INHOUD 14 7 19

28 18 21

AKUREYRI 11

39

2

Editorial

6

Ganzenveer

7

Lets get Started

8

Wensulance

9

President

10

Kinderbeurs

11

LCI Conference 2015 Akureyri - Iceland

14

ISP Little Big Help

15

Pop-up Store voor Ruby and Rose

16

Zen Again

17

IPP

18

Terugblik ALV Brielle

19

Onze Roos

21

Fabiëne / Schenking aan Kanjermutsen

24

Een kleurrijk 2015 / 2016

25

Als je samen werkt, sta je samen sterk

26

Alles was van haar afgepakt,...

27

Secretary

28

Familiedag

29

Waterspeelpaleis

31

Nieuwe leden

35

Oproep PR commissie

36

Colofon

37

Vice-President

38

Passionate friends

39

Verdieping van onze vriendschap

40

Ladies Cycling to Leuven

41

Grease sing along

42

De Jonge Weduwe

43

Dream 4 Kids

44

NSR Laatste spurt voor Ruby and Rose

45

Treasurer

46

Ladies’ Night Diës

47

Ondek onze stappen naar geluk

48

Bee Happy

49

Ladies in Actie

51

PlonsFonds officieel van start

53

Connected

4


GANZENVEER CIRCULAIRE

4 5

GANZENVEER LC 52 Aan Zee wint Ganzenveer

Ladies’ Circle Aan Zee heeft afgelopen jaar (2014-2015) de prestigieuze Ganzenveer gewonnen voor haar inspirerende bijdrage aan de Circulaire, magazine van Ladies’ Circle. De jury, bestaande uit de redactie van de Circulaire, keek dit jaar naar twee criteria om voor de prijs in aanmerking te komen: totaal aantal teksten die een Circle aandraagt voor publicatie in het blad; en de mate waarin de teksten een inspiratiebron vormen voor andere Circles. “Ons magazine is niet alleen een fijn blad om te lezen”, aldus de jury. “Doel van de Circulaire is dat zoveel mogelijk Circles verhalen insturen waarin ze laten weten wat ze hebben gedaan of gaan ondernemen. Het gaat erom dat lezers geïnspireerd raken waardoor Ladies van elkaar kunnen leren, ervaringen kunnen delen of vol enthousiasme op een uitnodiging van een andere Circle kunnen ingaan.” In dat kader viel de bijdrage van LC Aan Zee op. Niet alleen stuurde de Circle diverse teksten in, de Ladies uit Katwijk wisten andere Ladies met hun initiatief – de Ladies’ Run – sterk te inspireren. Zo sterk dat andere Ladies op hun beurt in hun teksten over de Ladies’ Run gingen schrijven. “Dat is je ultieme doel”, aldus de jury bij de uitreiking tijdens de ALV in Brielle. “Dat je met je initiatief anderen zo enthousiast maakt dat ze als een soort ambassadeur jouw initiatief verder verspreiden.” De jury was verrast door de grote hoeveelheid ingezonden teksten en alle activiteiten die de Circles in het afgelopen jaar hebben ondernomen. “Het was niet makkelijk om de Ganzenveer maar aan één Circle uit te reiken. Na het lezen van alle teksten zijn we overtuigd: met onze vereniging van duizend Ladies hebben we de afgelopen maanden ongelofelijk veel bereikt; bij het inzamelen van geld, handen uit de mouwen steken, elkaar inspireren en vriendschappen sluiten.”

6


7 5

LC71 CIRCULAIRE

Wensulance Met de Wensulance de laatste wens vervullen Ladies’ Circle 71 Parkstad heeft met diverse acties geld ingezameld voor goede doelen. Zo hebben wij in juni dit jaar in het kader van onze Vaderdagactie chocolade verkocht in samenwerking met The Chocolate Company in Kerkrade en de Printgalerij in Heerlen. De opbrengst van deze en andere acties komt onder meer ten goede aan de Stichting Wensulance.

Als je na veel wikken en

programma klaar liggen. We hadden de officiële handelingen

wegen uiteindelijk besluit

door Femke en bevriende Ladies’ Circles, en de opening werd

om de grote stap te wagen

verricht door onze eigen burgemeester. Er was een cheque

en vooral met wie, begint

voor ons goede doel, quizzen tijdens de Pubquiz en bijpra-

het grote zoeken naar de

ten tijdens de aansluitende after-drinks. Met veel mooie

ideale invulling van de

quiz-prijzen dankzij onze sponsoren.

dag dat je als Circle aansluit bij Ladies’ Circle

Wij vonden het zelf een enorm geslaagde, ongedwongen en

Nederland.

vooral gezellige middag. En laat dat nu precies zijn wat we voor ogen hadden!

Een charter is net een huwelijk!

Tijdens de maandelijkse etentjes erna hebben wij genoten van alle gekregen chocolaatjes,

Gelukkig konden we in de aanloop naar onze eigen dag ideeën opdoen bij een aantal andere Ladies van de Betuwse Bloesems, Helmond en Soest. Hoe wij onze dag zouden invullen, werd daardoor snel duidelijk. We zaten als groep vrij snel op een lijn en dat is best knap met 12 vrouwen.

babbelaars, koekjes en koffielikeuren

Let’s get Started!

bijgelicht door de diverse kaarsen en geserveerd op leuke schalen! Inmiddels beginnen we onze draai te vinden en leggen de basis voor hopelijk nog vele jaren. Daarom ons motto voor dit jaar: Let’s get started!

Op 21 maart hadden we een mooi Groeten van de dames van LC77: Marjon Anke Helen Mariette Marieke Eveline Judith Marinda Marielle Babette Wencke Ceciel

Stichting Wensulance, gevestigd in Landgraaf, is een non-profit organisatie met een particuliere ambulance, bemenst door deskundige vrijwilligers (chauffers en begeleiders). Het doel van Stichting Wensulance is het gratis vervullen van laatste wensen van niet- of minder mobiele, ernstig zieke, chronisch zieke of (pre-) terminale patiënten. Op dinsdag 3 augustus overhandigde voorzitster Eve Philips-Jackson samen met Dorena Gulpers aan Stichting Wensulance een cheque ter waarde van 1.000 euro. De enthousiaste oprichters en vrijwilligers die aanwezig waren, vertelden over hun motivatie en hun ervaringen. We hoorden mooie, emotionele en aangrijpende verhalen. Hun uitdaging voor de komende tijd is om zo veel mogelijk mensen te laten weten van hun bestaan zodat zoveel mogelijk mensen hiervan gebruik kunnen maken. Kortom een prachtige stichting die we graag een warm hart toedragen vanuit ons motto vriendschap & service. Wij hopen dat wij met onze donatie mooie “laatste wensen” in vervulling kunnen laten gaan. Voor meer informatie zie www.wensulance.nl

8


6 9

LC16 CIRCULAIRE

10

KINDERBEURS

PRESIDENT Open your mind Wat gaat de tijd toch snel. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat jullie te gast waren in ‘mijn’ stadje Brielle tijdens de ALV. Sindsdien is er al heel wat gebeurd in Circleland. Net als vorig jaar leer ik ook nu weer veel over Ladies’ Circle en over mijzelf. Ik blijf het dan ook een avontuur vinden waar ik tot op heden nog geen moment spijt van heb gehad. Ja, het kost tijd, maar het levert ook zoveel positieve energie op! Als bestuur zijn we de afgelopen maanden naar elkaar toegegroeid en kan ik zeggen dat we met 5 hele verschillende dames een fantastisch team vormen. Een goede vertegenwoordiging van alle Ladies uit het land. Onze kracht halen we juist uit onze verschillen, net zoals dat bij iedere Circle afzonderlijk is. Tijdens de presentatie van het motto voor dit jaar, Open Your Mind!, heb ik opgeroepen dat we ons meer open stellen voor elkaar. Dat we dingen ook eens van de andere kant bekijken. De afgelopen maanden heb ik hier met veel Ladies over gesproken. Ik hoorde dat het motto velen van jullie raakt en jullie aan het denken heeft gezet en dat vind ik heel fijn. De komende maanden hoop ik hier met nog veel meer Ladies van gedachten over te wisselen tijdens de RBB’s, tijdens het VOL en tijdens de bezoeken die ik aan diverse Circles in het land zal brengen. Als jullie deze Circulaire lezen komt de feestmaand al weer dichterbij. Ik wens jullie dan ook allemaal een mooie periode met allen die jullie lief zijn. Tot snel! Yours in Friendship, Liesbeth Stallmann President 2015-2016

Serviceclubs bundelen krachten voor Weerts spektakel. Kinderbeurs LC16 Weert wint prijs voor beste serviceproject. Op 22 november 2014 opende LC16 Weert voor één dag de deuren van haar eigen tweedehands kinderwinkel. In de weken voorafgaand aan de kinderbeurs zijn vrienden, familie en bekenden gevraagd om oude spulletjes te verzamelen. Het resultaat gaf een mooi plaatje: tafels vol kleren, puzzels, spelletjes en ander speelgoed die verkocht konden worden. De opbrengst kwam ten goede aan ons nationale serviceproject Ruby and Rose. De spullen werden op een zaterdag aangeboden in een leegstaand winkelpand in het centrum van Weert wat voor veel aanloop van het winkelende publiek zorgde. Vanwege de originaliteit, eenvoud en de actieve aanpak van de Ladies is het project ‘Kinderbeurs’ in Weert benoemd tot het beste serviceproject van het jaar. De prijs wordt elk jaar uitgereikt onder alle serviceclubs in Weert. De winnaar van het voorgaande jaar heeft de eer om een project als winnaar te benoemen. Dat waren deze keer de Lions uit Weert. Een speciaal opgerichte commissie bepaalde de criteria met als resultaat dat onze voorzitter met een mooie beker naar huis ging. Een hele eer, vonden wij, want de regio Weert is heel actief als het gaat om service. De Kinderbeurs leverde uiteindelijk een heel mooie opbrengst op van 1130 euro. Elk jaar strijden in Weert ruim 40 teams voor de felbegeerde titel ‘Winnaar Greep naar de Hoorn’. De Greep naar de Hoorn is een jaarlijks terugkerend fund raising event van de stichting Weerter Bedrijven Competitie. Diverse serviceclubs uit Weert, waaronder LC16, werken samen om hét event van het jaar te organiseren. De opbrengsten van de Greep naar de Hoorn bedragen ruim € 20.000,- en worden met name geschonken aan lokale goede doelen. Dit jaar konden onder andere EHBO Weert, Kindervakantiewerk Weert, Roeivereniging Weert, Stichting ‘t Bèèle-Erfke, Stramproy en Stichting Vrienden van St. Anna op een bijdrage rekenen. De deelnemende teams storten zich elk jaar fanatiek in de originele sport- en spelactiviteiten die in een groot deel van Weert zijn uitgezet. De Weerter Ladies doen elk jaar hun best om de activiteit die onder hun hoede is tot in de puntjes aan te kleden. Dit jaar werden alle lederhosen en dirndls van zolder gehaald om het ‘ krattenspel’ extra cachet te geven. Locatie Schuttershoeve werkte enthousiast mee, waardoor de deelnemers werden getrakteerd op curryworsten die zij konden eten onder het genot van heerlijke Duitse schlagers. De Greep naar de Hoorn werd dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd. LC16 Weert


11 7

LCI ICELAND

CIRCULAIRE

12

LCI CONFERENCE 2015 AKUREYRI - ICELAND Het belangrijkste jaarlijkse internationale Ladies’ Circle evenement is de Annual General Meeting (AGM). Van 20 t/m 23 augustus 2015 vertegenwoordigen bijna 40 Nederlandse Ladies ons land in IJsland.

Deze AGM stonden onder andere deze zaken centraal:

Eerst eens even wat need-to-knows: • 56e editie van de Annual General Meeting • Locatie: Het Noorden van IJsland; Akureyri, 400 km ten noorden van Reykjavik • Méér dan 500 Ladies uit alle windstreken (o.a. Zimbabwe, Estland, Noorwegen, GB&I) • 70 partners • 29 nationaliteiten De aftrap was op donderdag 20 augustus tijdens de zogenaamde Councillers Meeting. Tijdens deze meeting vertegenwoordigden Femke en Liesbeth ons land, als zijnde President en Vicepresident 2014-2015. De onderwerpen die aan bod kwamen, zijn vooral een voorbereiding voor de AGM op vrijdag.

• In een lange sliert van Ladies in klederdracht maakten we Akureyri onveilig. Op de trappen voor de kerk van Akureyri werden we onder de loep genomen door een drone, die een fantastisch filmpje maakte van onze parade. Op de website van LCNL vind je een link naar dit filmpje. Een aantal Nederlandse Ladies lieten de IJslandse toeschouwers smullen van onze Nederlandse stroopwafels! Aansluitend werden we ontvangen in HOF, een conferentiecentrum in de stad, waar de Welcome Party plaatsvond. Lekker eten, dansen en borrelen op klompen en in klederdracht. Eén groot feest, waar uiteraard de nodige pins werden ‘geswopt’. Er zijn Nederlandse Ladies die na 1 avond al zo goed als geen plek meer hadden, zoveel nieuwe pins hebben ze gescoord! Praktisch beginnen… Omdat we als hoofdbestuur (HB) nog geen gelegenheid hadden gehad om kort met elkaar te vergaderen, startte onze dag om 07.30 uur met een ontbijtvergadering. Erg praktisch en efficiënt, omdat de tijd beperkt was. De vrijdag stond verder namelijk in het teken van de Annual General Meeting, die ook werd gehouden in HOF.

Opening Ceremony Traditiegetrouw registreert de rest van de Ladies zich op donderdagmiddag zodat vanaf een uur of zes het feest kan losbarsten tijdens de Opening Ceremony. Deze ceremonie werd gehouden in de sporthal van Akureyri. Tijdens deze bijeenkomst hield onder andere de eerste vrouwelijke President van IJsland, Jóhanna Sigurðardóttir een inspirerende speech over vrouwelijk leiderschap en de kracht van vrouwen in het internationale speelveld. Wat mooi om zo’n bevlogen dame te mogen horen spreken! Na een uurtje stonden de jongens en meisjes van de plaatselijke scoutingvereniging klaar om elk land met landvermelding voor te gaan in de Welcome Parade.

De meeting startte om 09.00 uur en vond plaats in een theaterzaal, waar tijdens deze AGM, naast de LCI Board ook de ‘representatives’ van elk aanwezig land, dat wil zeggen de President van het afgelopen jaar en Vice President op het podium zitten. Tijdens de AGM geeft deze afvaardiging de stem van het land door.

• • • •

• •

Terugblik op afgelopen jaar 2014-2015, zowel inhoudelijk als financieel Er zijn dit jaar 4 nieuwe landen gecharterd. Dat is uitzonderlijk! We verwelkomen Mauritius, Tunesië, Ukraine en Uganda. Tijdens de AGM worden USA en Kenia geïnstalleerd als Associate Member Country en wordt Zimbabwe een Full Member Country Ondertekening van een update van het Memorandum of Understanding (MoU) tussen Round Table International en LCI Dit memorandum benadrukt een intensieve samenwerking tussen RTI en LCI Stemming over de voorstellen qua regels en richtlijnen Het Internationale Service Project; afronding en stemming nieuwe ISP Helaas heeft onze Nederlandse inzending van het ISP; Ruby and Rose het niet gehaald in IJsland, ondanks de geweldige presentatie van Pleun. Denemarken wordt voor de komende twee jaar het hostland van het ISP “Little Big Help”. Dit project werkt aan betere kansen voor kwetsbare meisjes en vrouwen in de deelstaat West-Bengalen in India. Er wordt gewerkt aan hun fundamentele rechten van de mens, zoals onderwijs, bescherming, basisgezondheidszorg en voedsel Presentatie en stemming van de genomineerden voor de LCI Board De keuze voor de nieuwe VP ging tussen Gry Haugen uit Denemarken en Anne Ahlefelt uit Finland. Na hun presentaties werd er schriftelijk gestemd en uiteindelijk is Gry de gelukkige nieuwe VP 2015-2016 Verder werd er gestemd over de nieuwe treasurer en web-Lady. Dit zijn respectievelijk Sirli Rooma uit Estland en Hildur Halldórsdóttir uit IJsland Presentatie van het nieuwe motto van de LCI President 2015-2016, Ruth Hungwe

Van links naar recht; Chantess (IPP) | Ruth (President) | Sirli (Treasurer) Hildur (WebLady) Gry (VP) | Ruth (Secretary)

Een stukje uit haar speech: Our logo for the current Circle Year is this beautiful flower. Each petal is different but in its diversity and unique serves its purpose towards the collective to make one really beautiful flower. Incorporated in it is the map of the world where we intend for Friendship and Service to be found. It is my wish that we add to our being the spirit of ONENESS


13 8

ISP CIRCULAIRE

Ladies in the house Rond 14:00 uur werd de vergadering afgesloten met een heerlijke lunch. Na een korte opfrispauze in het hotel wachtte om 17.30 uur de bussen ons op om ons naar de verschillende homeparties te brengen. Ruim 30 IJslandse Ladies hadden hun huis opengesteld om de rest van de Ladies te ontvangen en ze iets te laten zien van de IJslandse tradities. Dat levert een hele bijzondere avond op! De avond werd door de meeste Ladies afgesloten in een IJslandse kroeg, waar bijzonder veel mannen ‘opeens’ ook waren, toen ze in de gaten hadden dat er een paar honderd Ladies ‘in the house’ waren. Praten over de toekomst Zaterdagmorgen zaten we opnieuw in een early breakfast meeting met ons Nederlandse HB. Ter voorbereiding op de International Contact Meeting, die door Liesbeth en Marieke werd bijgewoond. De eerste meeting met de nieuwe President Ruth aan het hoofd en alle Presidenten en Vice Presidenten van 2015-2016. Een bijeenkomst waar het vooral over de toekomst gaat. De plannen voor 2015-2016, de komende evenementen, informatie om elkaar te kunnen vinden het komende jaar en een bijzondere brainstorm over zaken die LCI aan gaan. We hadden bijvoorbeeld een discussie over hoe om te gaan met Social Media tijdens verkiezingstijd of hoe je Ladies kunt enthousiasmeren om ook lid te worden. Walvissen spotten en IJslandse Jan Smit Een groot gedeelte van de Nederlandse Ladies zijn zaterdag het water op gegaan om walvissen te spotten. En dat is zeker gelukt, aan de foto’s te zien! Nadat alle hotelkamers, appartementen en B&B’s waren ondergedompeld in haarlak, parfum, verzamelde iedereen zich rond 18.00 uur opnieuw bij de sporthal, die deze keer was omgetoverd tot een prachtige balzaal mét dansvloer en podium. Nadat iedereen zich op de foto had gezet in de mooiste galajurken zochten we onze tafel op, waar het een verrassing was bij wie je werd ingedeeld. Een fantastisch diner volgde, dat werd onderbroken door een optreden van de IJslandse Jan Smit en diverse speeches en dankwoorden van én voor de vertrekkende LCI board Ladies Chantess, Mariame en Gitte. Rond middernacht mocht de DJ de avond afsluiten en zorgen dat wij Ladies al die calorieën er weer af konden dansen! Dat lukte uiteraard uitstekend en om 02.00 uur rolde iedereen letterlijk de heuvel af, terug naar het hotel. Zondag stond voor de meesten in het teken van de terug-

reis of nog een dagje genieten van het prachtige IJsland! Het was een waanzinnig weekend waar we heel veel nieuwe Ladies hebben ontmoet, wat dit soort reizen zo bijzonder maakt! En waar we als Nederlands HB dichter tot elkaar zijn gekomen, wat dan weer heel handig voor dit bestuursjaar is.

ONS INTERNATIONALE DOEL

Dit lijkt me te gek! Voor iedereen die na dit verslag denkt “dat lijkt me te gek!!”: in januari kun je relatief dichtbij een soortgelijke ervaring opdoen tijdens de MTM (Mid Term Meeting) in Leuven (België).

Little Big Help is opgezet door een Deense vrouw. Haar organisatie runt een weeshuis voor meisjes in India. Met het geld dat wordt opgebracht door alle Ladies van de wereld wil de organisatie de meisjes uit dit weeshuis nog meer hulp kunnen bieden. Niet alleen hulp op het gebied van onderwijs, maaltijden en kleding, maar ook psychologische hulp om de meisjes tot evenwichtige persoonlijkheden te laten opgroeien. In India zijn vrouwen regelmatig slachtoffer van geweld, mishandeling en vernedering. Meisjes groeien dus op met een laag zelfbeeld. Ze zoeken vaak verlichting in het snuiven van lijm om te overleven. Het weeshuis van Little Big Help vangt ze op en biedt ze een kans op een beter leven.

We hopen jullie daar te zien!

We hebben een nieuw internationaal service project gekozen! De komende twee jaar gaan wij ons inzetten voor het project Little Big Help, een project ingediend door Ladies’ Circle Denemarken.

Helpen jullie mee Indiase weesmeisjes een beter leven te geven? Help Little Big Help met het verwezenlijken van hun doel door geld op te halen voor het Internationale Service Project 2015-2017 van Ladies’ Circle International. Elke bijdrage helpt!!! Voor meer informatie kun je terecht bij het de website van Ladies’ Circle International: http://www. ladiescircleinternational.org/ Opbrengst vorige internationale doel: bijna 200 duizend euro! Children of the Dump, het Internationale Service Project 2013-2015, is tijdens de jaarvergadering van LCI in IJs-

land afgerond met het mooie bedrag van € 195.693,63. We willen alle Ladies die hieraan hebben bijgedragen van harte bedanken! Voor het nieuwe internationale doel had Nederland overigens ook een voorstel ingediend, namelijk ons nationale project Ruby and Rose. Pleun Ketelaars van LC41 de Leijgraaf heeft als vertegenwoordiger van ons land een mooie speech gegeven, maar helaas heeft het niet mogen baten. Het project dat was ingediend door LC Denemarken heeft de meeste stemmen binnen gehaald.

14


15 9

LC67 CIRCULAIRE

POP-UP STORE VOOR RUBY AND ROSE IN HOORN De Ladies van LC23 hebben op zaterdag 27 en zondag 28 juni armbandjes, strandtassen en hamamdoeken verkocht van (en voor) Ruby and Rose. Hiervoor werd een leegstaand winkelpand in Hoorn omgetoverd tot een gezellige Ruby and Rose shop. Via Facebook, flyers en de website werd de pop-up store onder de aandacht gebracht. Tijdens de openingstijden hebben een paar dochters van de Ladies nog extra geflyerd om het winkelend publiek op de hoogte te brengen van de pop-up store en het doel. Bijzonder verhaal Een van de bezoeksters had via haar dochter, die lid is van een andere Circle, gehoord over deze actie. Zij had al regelmatig via de website van Ruby and Rose producten gekocht. Deze liet zij dan direct naar familie of vrienden opsturen. Ze vond het fijn om de armbandjes een keer in het echt te kunnen bewonderen en ze wilde nog twee nieuwe armbandjes kopen voor familieleden. Leuk om te zien dat we elkaars acties binnen LC Nederland delen! Opbrengst De pop-up store had flink wat aanloop. Veel mensen wilden meer weten over Ruby and Rose en waar zij voor strijden. Dus naast het verkopen van producten voor het goede doel, hebben we Ruby and Rose op de kaart kunnen zetten in Hoorn e.o. De verkoop verliep ontzettend goed en de totale opbrengst was maar liefst 3508,85 euro.

LC23 De Cogge Rondte

Na onze motto’s ‘Over de top’ en ‘Less is more’, was het bij LC67 de Markiezinnen duidelijk tijd voor een stukje bezinning.

Dit jaar zijn wij ‘Zen Again’. 1 oktober was alweer de 4de verjaardag van onze Circle, maar eigenlijk kunnen we nu pas zeggen dat we er lekker in zitten. De eerste jaren als nieuwe Circle ben je zo zoekende naar: Wie zijn wij?, Wat doen wij? Wat willen wij? Dit heeft heel veel mooie Circle avonden opgeleverd, maar ook wel eens lastige situaties. Want als je jezelf deze vragen stelt, zijn de antwoorden soms niet makkelijk. Uiteindelijk mogen we trots zijn op het resultaat: we zijn een Circle met 18 enthousiaste leden, we hebben het heel leuk samen en we doen steeds meer aan service. Iedereen lijkt haar plekje gevonden te hebben in deze dynamische groep. Elke vergadering komen er nog altijd punten aan de orde waarbij we discussiëren over hoe we dat eigenlijk allemaal willen (denk hierbij aan punten als ledenbeleid of bestuurssamenstelling). Maar discussies zijn gezond en normaal en houden een groep interessant. Ja, wij zijn Zen Again en kijken met een Open Mind naar onze Circle-toekomst!

Ladies’ Circle 67 de Markiezinnen Bergen op Zoom

16


10 17

LC40 CIRCULAIRE

IPP

Immediate past preseident

Het wel en wee van een IPP Het leven van een IPP is geweldig! Ik zag er wel een klein beetje tegen op moet ik bekennen, want loslaten is niet mijn sterkste punt en ik heb mijn taak als President met enorm veel liefde en plezier vervult. Dus het overdragen van de ketting aan Liesbeth deed ik toch een beetje met pijn in het hart, maar wel met veel vertrouwen in onze nieuwe President. Nu we een paar maanden onderweg zijn, kan ik concluderen dat het helemaal goed is zo: mijn mailbox heeft een beetje meer rust gekregen en ik dus ook. Een bijkomend voordeel is dat de IPP-ketting echt een heel stuk lichter is dan de Presidents-ketting. Het is heerlijk om als IPP mijn ervaring en kennis ter beschikking te stellen voor het hoofdbestuur, maar al wel een klein beetje achterover te kunnen gaan leunen. Al is er niet al te veel ruimte om veel te leunen, want een IPP heeft ook nog wel een aantal serieuze taken te vervullen. Zo ben ik erg druk met alle nieuwe initiatieven in het land van dames die graag een nieuwe Circle willen oprichten. Ik denk dat ik met vrij grote zekerheid kan zeggen dat er de komende jaren weer een aantal charters aan zitten te komen. Waarbij de eerste al gepland staat! De dames van LC Mediastad i.o. charteren op 18 juni 2016, dus zet hem in je agenda. Op dit moment heb ik verder contact met dames in de volgende regio’s: Zoetermeer, Helden, Geldermalsen, Etten-Leur, Nijmegen en Nunspeet. Ken je iemand die in een van deze regio’s woont en die wellicht ook geïnteresseerd is, dan hoor ik dat heel graag zodat ik dit kan doorgeven aan de to be’s. Naast nieuwe Circles houd ik me ook bezig met de Circulaire. Samen met Nanna, Dafna en Astrid is er hard aan deze editie gewerkt. We hebben alles vooraf strak gepland waardoor deze editie hopelijk snel op jullie deurmatten ligt. Ik geniet van al mijn IPP taken. Ik heb de afgelopen jaren al zo veel bijzondere momenten mee gemaakt en ik weet zeker dat ook dit jaar nog heel veel mooie nieuwe herinneringen op mij liggen te wachten. Met een Open Mind laat ik het allemaal op me af komen. Yours in Friendship, Femke van Raam-Schuurbiers Immediate Past President (IPP) 2015-2016

ALV IN BRIELLE Terugblik op ALV 2015 in Brielle van een Lady in spé. Aan het motto van LC40 Voorne, ‘Volg je hart, want dat klopt’, heb ik vrij snel gevolg gegeven.

T

ijdens de allereerste ledenvergadering die ik op 20 mei bijwoonde heb ik me aangemeld als notulist voor de ALV 2015 van 30 mei in de Sint-Catharijnekerk te Brielle. Niet wetende wat zo’n dag precies inhoudt, heb ik de sprong in het diepe gewaagd omdat het goed voelde. Ik heb hier totaal geen spijt van gehad! Wat mij vooral opviel, is de enorme betrokkenheid en ondersteuning van alle Ladies onderling en de sfeer die er die dag hing kan ik alleen maar omschrijven als aangenaam en positief. De speeches en de toelichting van de diverse commissies vond ik informatief en tevens inspirerend. In mijn beleving was het geen ‘normale’ vergadering want door verrassende toevoegingen als een modeshow en de filmpjes over diverse projecten vloog de dag voorbij terwijl er in een ontspannen sfeer diverse besluiten genomen werden. Een lach en een traan tijdens de bestuurswisseling lieten de enorme motivatie en saamhorigheid van de Ladies nog duidelijker naar voren komen.

De dag was tot in de puntjes georganiseerd. Het was mij duidelijk dat er behoorlijk wat tijd in is gestoken, want er moet veel voorbereiding aan vooraf zijn gegaan. Ik kan dan ook niet wachten om mijn bijdrage te kunnen leveren aan toekomstige projecten. Inmiddels ben ik officieel geïnstalleerd en actief lid van LC40 Voorne, een club met enthousiaste en lieve Ladies waar ik me bij thuis voel. Ik hoop nog veel bijeenkomsten te gaan bijwonen en mij samen met jullie allemaal in te zetten voor diverse goede doelen waarbij de uitdraging van het motto van dit jaar, ‘Open your Mind’ tevens tot uiting kan komen.

Ingrid Ruizendaal–Hermle LC40 Voorne

18


19 11

ADVERTENTIES

ONZE ROOS Laat ik beginnen met haar voor te stellen. Normaal is het niet beleefd om van een dame haar leeftijd te vermelden, maar in dit geval doen we dat met enige trots. Roos is geboren in Amerika, 1969, Michigan. In 2000 besloot ze te emigreren naar Nederland. Na een korte rondreis door dit landje kreeg ze wat ouderdomsklachten. Wellicht waren het de weersomstandigheden of het gemis van de oneindige afstanden in de USA, maar ze reed niet veel meer rond. Op een mooie dag ergens in mei 2014 kreeg ze visite en werd gevraagd ambassadeur te worden voor een mooi doel. Roos fleurde op. Na een complete make-over van zowel de binnenkant als de buitenkant was ze klaar voor dit avontuur. Ze bezocht films, markten, rally’s, bingo avonden en feesten en werd overal bewonderd. Naast haar werk als ambassadeur werd ze gevraagd voor kinderfeestjes, galafeesten van jongeren, werd ze liefdevol spelersbus genoemd door jongens van 14 en hielp ze mee een wens te vervullen. Met vergaderingen was ze er bij en al was de bagage nog zo zwaar en veel, ze bleef trouw haar werk doen. Ladies en kinderen reden met haar rond en iedereen kreeg energie van de bijzondere Lady Roos. Ze bracht andere Ladies bij elkaar die elkaar stimuleerden en er ontstonden bijzondere vriendschappen en ontmoetingen. Nu ruim een jaar later, is het voor ons een mooi moment om stil te staan bij de mooie reis die zij gemaakt heeft en nog gaat maken en willen we haar bedanken voor al het werk wat ze al voor ons gedaan heeft en nog doet.  Onze lieve Roos gaat op 21 mei 2016 met pensioen en wenst Ruby and Rose veel succes voor de toekomst!

CIRCULAIRE

20


21 12

LC42 CIRCULAIRE

Kinderen met kanker zijn vaak kaal. Mutsen bedekken hun kale hoofdjes. Ik vond mijn mutsen wel mooi symbolisch. Tevens kan de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker veel geld gebruiken.

E

ind maart ontvingen wij op onze maandelijkse dinsdagavond vergadering een speciale gast, Fabiënne Hoogeveen. Een lieve, daadkrachtige jonge vrouw. In haar jonge levensjaren kreeg ze te maken met de impact van kanker en het verlies van haar tweelingzusje. Ze is nu verpleegkundige in de kinderthuiszorg, het ziekenhuis en vrijwilligster bij de Vereniging Ouders Kinderen en Kanker (VOKK). In haar vrije tijd maakt ze Kanjermutsen (www.kanjermutsen. nl) waarvan de opbrengst naar de VOKK gaat. Haar verhaal, haar kracht en de inspanningen die zij verricht voor de VOKK maken diepe indruk op ons, Ladies’ Circle 42-vrouwen. “Ik wist al vroeg dat ik verpleegkundige wilde worden, dat heeft alles te maken met mijn tweelingzusje Denise. Toen we acht jaar waren, kreeg zij klachten met haar ogen. Na veel doktersbezoeken kwam eindelijk de diagnose. Helaas de vreselijkste diagnose die maar

Bij het VOKK doen ze prachtig werk. Ze zetten zich in om de omstandigheden van een gezin met een kind met kanker te verbeteren en werken aan optimale zorg voor kind en gezin in alle fasen. Zij dragen bij aan de informatievoorziening voor kinderen en ouders. Dit niet alleen tijdens de behandeling maar ook daarna.”

Over Kanjermutsen en de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker

Meer informatie is te vinden op www.vokk.nl. Op zoek naar een unieke muts bij je nieuwe winterjas?

gesteld kon worden. Ze had kanker. Een hersentumor in haar hersenstam. Ze zou snel dood gaan, maar met chemo en bestralingen zou haar leven iets gerekt kunnen worden, zodat ze “afscheid” kon nemen.

Dit is het verhaal van Fabiënne Hoogeveen uit Zwolle Acht jaar en dan al afscheid van het leven moeten nemen… onvoorstelbaar. Helaas was het werkelijkheid. Ze onderging dapper de chemokuren, maar helaas deden die niet zo veel. Bestraling daarentegen liet haar weer even leven. De tumor kromp, stond zelfs even stil met groeien. Ze kon weer naar school, ze kon haar wensen laten uitkomen.

Zo mocht ze met Stichting Doe Een Wens naar Disneyland Parijs, terwijl haar kamer werd omgetoverd in een kattenkamer. Ook mocht ze voor één dag politieagente zijn. Ze kreeg een pak op haar maat gemaakt. Ze was de stoerste agente van het land. Helaas begon de tumor al snel weer te groeien. We konden niets meer doen. Ze ging hard achteruit. Ik was bang. Bang om Denise zo ziek te zien, bang voor de dood. Ik kon me toen alleen nog niet voorstellen wat “dood” eigenlijk was. Op 5 oktober, op tienjarige leeftijd, overleed Denise. Pas later begon ik te beseffen wat “dood” was. Ik had spijt dat ik niet met haar speelde, dat ik niet vaker bij haar was of dat ik haar niet knuffelde. Ik miste haar zo ontzettend. Mijn lieve dappere tweelingzus. Ik was machteloos. Steeds de gedachten: “had ik maar dit…’’ of “had ik maar dat…”. Dat deed pijn en dat doet nog steeds wel eens pijn.

Nu ik ouder ben, begrijp ik wel dat ik toen nog kind was, maar ik had het graag over gedaan. Ik heb er vrede mee dat Denise overleden is, ze is verlost van haar pijn. Maar het feit dat ze ziek is geworden, kan ik nog steeds niet begrijpen. Waarom? Waarom zij? Waarom zo jong?

notenbijeenkomsten. Tevens ben ik nu een aantal jaar vrijwilligster en zet ik mij in voor kinderen met kanker, kinderen na kanker en broers en zussen. Ik vind het fijn om van zo iets naars, toch iets positiefs te maken. Ik denk dat Denise trots op me is.”

Nu ben ik verpleegkundige en wil ik kinderen, broers en zussen en ouders helpen die in een soortgelijke situatie zitten. Soms kan je niets anders doen dan “er zijn”. Maar alleen dat geeft al voldoening. Ik probeer uit dit vreselijke verdriet het beste te halen. De tijd kan niet terug, daarom moet ik ermee leren leven. Lotgenoten hebben mij hier erg mee geholpen. Toen Denise net was overleden, ging ik naar een bijeenkomst voor broers en zussen van een overleden kind. Daar leerde ik dat ik niet “raar” was. Dat ik niet alleen ben en dat meerdee hetzelfde verdriet hebben. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Vereniging Ouder, Kinderen en Kanker. Nog steeds neem ik deel aan lotge-

Het verhaal achter de Kanjermutsen “Ik vind mutsen zelf helemaal te gek en bij koud weer heerlijk om te dragen. Ik ben altijd al creatief en begon een paar jaar geleden met haken. Ik maakte mutsen die passen bij mijn winterja. Veel vrienden vroegen of ik voor hen ook een muts wilde haken. Het bleef echter niet bij 2 mutsen! Ik besloot om er geld voor te vragen en de opbrengst naar een goed doel te storten.

Na afloop hebben we natuurlijk de prachtige mutsen van Fabiënne gepast. Ook hebben we haar verrast met een welverdiende cheque van € 425,- als waardering voor haar inzet voor de Vereniging Ouders Kinderen en Kanker. Deze cheque komt via de Kanjermutsen van Fabiënne dan ook bij het VOKK terecht. Wanneer wij de winterjassen weer uit de kast gaan halen, gaan we zeker op zoek naar een leuke bijpassende Kanjermuts. Heel erg bedankt Fabiënne, je bent een topvrouw. Ook op zoek naar een leuke unieke muts bij je nieuwe Winterjas? Kijk op de Facebookpagina Kanjermutsen en de website www.kanjermutsen.nl. Steun via Fabiënne en haar Kanjermutsen de Vereniging Ouders Kinderen en Kanker!

Via Facebook opende ik een pagina Groeten van de Ladies van Circle 42 en zette ik er enkele mutsen op. Het Dronten ging als een speer. Als goede doel heb ik de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) gekozen.

22


23 13

LC17 CIRCULAIRE

Een Kleurrijk 2015-2016 De maanden van het van LC17 Utrecht zijn achlijkt het wel. Een goed teken. Als van start gegaan door de verkoop van opbrengst van 2.775,00 euro.

eerste nieuwe bestuursjaar ter de rug. Voorbij gevlogen Circle zijn we voortvarend het jaar wijn voor Ruby and Rose. Een mooie

Naast de wijnverkoop hebben we ons ook gericht op de Circle zelf. Het bestuur van Ladies’ Circle Utrecht heeft dit jaar als thema gekozen voor ‘Kleurrijk LC17’. Naast het verlenen van service richten wij ons dit jaar ook op de diversiteit aan ‘kleuren’ van LC17. Onze Circle bestaat uit veel verschillende Ladies met mooie kwaliteiten. Die willen we goed tot hun recht laten komen, aangevuld door het verleden, heden en toekomst van onze Circle. Elke vergadering staan we hier op een leuke manier bij stil, daardoor halen we nog meer uit onze Circle.

Personeelsevenement Opening Merkactivatie

www.obsession.nl

Relatie evenement Congres Introductie

Elk evenement is

een bijzondere ontmoeting

ROUWKOOPLAAN 9 / 2251 AP VOORSCHOTEN / INFO@OBSESSION.NL / 071 560 1660

Het najaar zijn we goed gestart met een nazomerborrel en de eerste acties voor de nieuwe lokale goede doelen worden al gemaakt: Vrienden van het WKZ & Eet met je hart! Dat wordt een mooi jaar.

24


25 14

LC04 CIRCULAIRE

Alles was van haar afgepakt, ook haar vrijheid

Als je samen werkt, sta je samen sterk! De eerste helft van ons Circlejaar staat voornamelijk in het teken van samenwerking. Zo was er de Lucky Duck Race op Koningsdag die we samen met Lions Club Son en Breugel e.o. hebben georganiseerd. 4000 Badeendjes kleurden de Dommel voor even helemaal geel. Lokale verenigingen verkochten loten (die stonden voor een eendje) waarbij ze de helft van hun opbrengst in hun eigen clubkas konden doen. Maar liefst een kleine 15.000 euro hebben we hiermee opgehaald voor het goede doel! Uiteraard kreeg Ruby and Rose een mooi deel, maar ook lokale goede doelen. Met Ladies’ Circle De Kempen hebben we de handen ineen geslagen om op 26 september, Dag van de Eierstokkanker, iets moois te kunnen doen. Op de jaarmarkt begin september hebben we samen fictieve rozen verkocht. Van het geld dat we hiermee hebben opgehaald, worden op 26 september in ziekenhuizen in de regio echte rozen uitgedeeld aan afdelingen waar vrouwen met kanker liggen. De opbrengst gaat dus dit keer rechtstreeks naar de vrouwen waar het om gaat. En omdat we meer geld hebben opgehaald dan gedacht, gaat er ook een deel naar Ruby and Rose! Onderling gaan we als team samenwerken in de jaarlijkse Dorpskwis van Son en Breugel. Een race tegen de klok om zoveel mogelijk goede antwoorden te verzamelen. We willen natuurlijk de beste zijn! Tot slot van 2015 hebben we onze jaarlijkse wijnactie waarbij we een innige samenwerking aangaan met Wijnhuis Eindhoven. Uiteraard in teken van het goede doel. Het geeft echt veel energie door veel samen te werken veel te kunnen bereiken!

Ladies’ Circle 66 Son en Breugel

Ze vinden haar in het achterste kamertje. Weg gestopt, in het donker. Het was duidelijk niet de bedoeling dat ze haar zouden vinden. Ze is schaars gekleed en ze durft niemand aan te kijken. Haar benen en armen zitten onder de blauwe plekken. Ze is bang, doodsbang wat er nu weer met haar gaat gebeuren. Zonder dat ze een woord heeft gezegd, weten de agenten zo goed als zeker dat het foute boel is. ‘Hoe heet je?’ vraagt de agente maar het meisje kijkt stilzwijgend naar de grond. En daarmee zegt ze misschien wel alles. Haar ogen vullen zich met tranen. Wat heeft dit meisje allemaal al meegemaakt? Ze geven haar een glas water en gaan bij haar zitten op een krukje. Het bed waar zij op zit is smoezelig, de lakens zijn al in geen tijden gewassen en het ruikt er alles behalve fris. Pas na een tijdje durft ze haar voornaam te noemen. Ze zegt dat ze 18 is en uit welk land ze komt. Een paspoort heeft ze niet. Ze geeft de agenten haar tas maar op een aantal condooms, te rode lipstick, zakdoekjes en wat los geld na zit er niets in. De agenten besluiten haar mee te nemen naar bureau. Daar krijgt ze kleding en een warme kop soep. Langzaam weten de agenten haar vertrouwen te winnen en blijken hun vermoedens te kloppen. Het meisje is in de handen gevallen van mensenhandelaars. Ze was 15 toen ze naar Nederland is gebracht, waar alles van haar afgepakt is. Haar paspoort, telefoon, het weinige geld wat ze op zak had maar bovenal haar vrijheid. Gedwongen moest ze werken in de prostitutie. Deed ze dat niet, dan werd ze bont en blauw geslagen. In en in

triest maar helaas treffen mijn collega’s vaker meisjes aan die in de handen zijn gevallen van de mensenhandel. Gelukkig zijn er organisaties die vrouwen zoals dit meisje opvangen Een onderdeel van Humanitas is zo’n organisatie waar vrouwen weer een kans krijgen. Een plek waar ze veilig zijn, waar ze zorg en hulp bieden die keihard nodig is. Afgelopen jaar hebben wij als Ladies van Schiedam-Vlaardingen Humanitas ondersteund. In december gingen we met zakken vol kleding en praktische benodigdheden naar het opvanghuis. Restaurant ‘Femme Fondue’ doneerde spontaan een dagopbrengst. En na een Oktoberfest en Abba ‘sing a long movie’ in de molen van distilleerderij Nolet konden we in juni een cheque overhandigen van 3.500 euro. Geld wat onder andere gebruikt wordt aan trainingen om vrouwen weerbaarder te maken zodat ze niet opnieuw in verkeerde handen zullen vallen.

Ladies’ Circle 04 Schiendam

26


27 15

LC23 CIRCULAIRE

SECRETARY ‘Leuk om weer de nieuwe vibe te voelen’ Eind mei was de ALV in Brielle, vergadering met het oude bestuur en daarna tijd voor het nieuwe bestuur. Als secretaris mag ik nog een jaar blijven, dit jaar met een nieuwe Vice President, nieuwe Treasurer en ook de samenstelling van President en IPP is weer anders. Het vertrouwde laat je los en je springt weer in het diepe met een nieuwe groep Ladies waarvan ik twee Ladies tot dan nog niet persoonlijk kende. Leuk om weer de nieuwe vibe te voelen en mooi om het motto van President Liesbeth, Open Your Mind, direct toe te passen. Na de afronding van de ALV was het voor mij nog tijd voor de ledenboekjes, ieder jaar een grote klus. Het boekje wordt nu vanuit het LAS opgemaakt, dit vergemakkelijkt het werk naar de drukker toe maar sommige zaken zijn hierdoor ook niet meer mogelijk. De komende tijd gaan we hiervoor verschillende mogelijkheden verder onderzoeken. Voor mij was het al vroeg in juli tijd voor vakantie, heerlijk warme temperaturen en even terug met mijn familie naar ons Zwitserland waar wij tot vorig jaar woonden. Het was een moment van terugkomen, thuiskomen en samen met het gezin heb ik genoten van de lieve mensen die wij daar hebben leren kennen en de prachtige omgeving. Daarna ben ik actief geweest in de bergen in Oostenrijk, klimmen en paardrijden en af en toe tijd voor een boek, ik hou ervan! De scholen zijn hier nu weer begonnen, kinderen in het ritme en de Ladies vinden de mailbox van de secretaris weer! Nog een zomers staartje was de AGM in IJsland met ook nog een paar dagen pleasure time samen met mijn zus. Momenten om nooit meer te vergeten staan weer in mijn geheugen gegrift, vol inspiratie ga ik weer van start met de voorbereiding van de stukken voor de RBB’s die binnenkort gepland staan, net als de overige activiteiten. Ik kom net thuis van een middagje kano varen met mijn eigen Ladies’ Circle 23, familiedag, heel erg leuk en gewoon bij ons in de buurt. Vaak denk ik aan het motto van dit jaar, Open Your Mind. Je kan het heel vaak toepassen, kijk zelf maar eens!

Een zeer geslaagde familiedag Na even weggeweest te zijn, werd zondag 30 augustus voor het tweede achtereenvolgende jaar onze familiedag gehouden. Een dag waar de partners en kinderen van de Ladies van harte welkom zijn en waar in een ongedwongen sfeer iedereen elkaars familie beter leert kennen. Dit jaar maakten we in Canadese kano’s een tocht door de omgeving van Hoorn. Per bootje zaten drie à vier mensen. In een file van 8 bootjes begonnen we, de ene boot iets handiger dan de andere, aan de tocht. Duidelijk werd dat drie jongetjes van onder de twaalf beter met een volwassene hadden kunnen gaan kanoën, zij gingen van wal naar wal. Zelf hadden zij de grootste lol en daar gaat het natuurlijk om! Drie bootjes, inclusief de boot met de kleine mannen, besloten de tocht niet af te maken en schoven een uurtje eerder dan de rest op het terras. In de voorste kano zaten de drie fanatiekste mannen (een volwassene en twee kinderen) die het tempo er flink inhielden en heel graag als eerste wilden aankomen. Na een uur gezwoegd en genoten te hebben van het heerlijke weer, de prachtige natuur en de spannende bochtjes en tunneltjes waar we doorheen moesten, schoven we gezellig bij de rest aan op het terras. In het zonnetje werd nog even wat gedronken en gegeten en nagekletst. Het was een zeer goed geslaagde dag!

LC23 De Cogge Rondte Lieve groet, Yours in Friendship Paulien Brieffies Secretary 2015-2016

28


29 16

ADVERTENTIES CIRCULAIRE

30

Op zaterdag 27 juni openden Ladies’ Circle Roermond en Ronde Tafel Roermond samen met Burgemeester Rianne Donders-de Leest een nieuwe waterspeelplaats in speeltuin Kitskensberg. Deze waterspeelplaats is ook toegankelijk voor kinderen met een handicap en is mede mogelijk gemaakt door de fantastische opbrengst van 31.000 euro van White Spring Sensation 2014 en NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind). Nogmaals willen we alle sponsoren en bezoekers van ons jaarlijkse White Spring Sensation dansfeest in de ECI bedanken voor hun steun. We wensen alle kinderen in Roermond en omstreken veel waterpret in Kitskensberg!

Waterspeelplaats geschikt voor kinderen met een handicap Op 8 juli overhandigde Ladies’ Circle Roermond een cheque van 8.200 euro aan Dhr.

Stichting Leergeld is een landelijk netwerk! Een prachtig doel ook voor andere Circles…

BATTEN SLOOPT MIJ

Helwegen van Stichting Leergeld Roermond. Hiermee financiert Stichting Leergeld de binnen- en buitenschoolse activiteiten van kinderen die zonder deze hulp niet zouden kunnen sporten, muziek maken of meegaan op schoolreisje. Dit mooie bedrag werd opgebracht door het – inmiddels voor de 7e keer georganiseerde dansfeest White Spring Sensation 2015. Ladies’ Circle Roermond organiseerde dit succesvolle dansfeest inmiddels voor de zevende keer. Op 2 april 2016 staat de achtste editie gepland.

LC05 Roermond doneert 8.200 euro aan Stichting Leergeld Roermond

STOP DE Batten, een slopende ziekte die kinderlevens verstoort. Ze worden blind, gehandicapt en de ziekte is ze op veel te jonge leeftijd fataal. Help ons deze ziekte te stoppen met een donatie op giro 9495 of kijk op ziektevanbatten.nl


31 17

NIEUWE LEDEN

NIEUWE LEDEN CIRCLE

CIRCULAIRE

NIEUWE LEDEN NAAM

BEROEP

CIRCLE

NAAM

BEROEP

LC 2

Wassenaar

Chiara Hent - Otten

Belastingadviseur

LC 32

LC 3

Groningen

Nicolien Bruinsma

Marketeer

LC 38

De Lind’ Oisterwijk

Natasja Hoex

Ondernemend Teamcoach

LC 3

Groningen

Judith Volker

Onderwijskundige

LC 39

Assen

Janine Hogeman - van Boven

Projectleider/beleidmedew

LC 5

Roermod

Nicolien Bruinsma

Marketeer

LC 40

Voorne

Ingrid Ruizendaal

Administrateur

LC 6

Alkmaar

Suzy van Dun

Coach by Carework

LC 41

De Leijgraaf

Carlien van Aarle

Ondernemer

LC 6

Alkmaar

Sabine van der Wijden

Consultant Change mgmt

LC 41

De Leijgraaf

Tamara van Asseldonk

Gastvrouw

LC 7

De Aa

Babet Dille Mos

Senior HR Adviseur

LC 41

De Leijgraaf

Lonneke van Geffen

It Process Consultant

LC 7

De Aa

Joke Ploegmaker - Tuttens

Marketing Manager

LC 42

Dronten

Monique Groeneboom

Ondernemer

LC 7

De Aa

De Rooij - Schepel

Tandarts

LC 42

Dronten

Sandra Hoekstra

Teamleider Backoffice

LC 8

Twente

Evelijne Slutter

Product Specialist CNS

LC 42

Dronten

Amy Vogelaar

Ondernemer

LC 9

Flevoland

Barbara Langendoen

Eigenaar Lang en doen

LC 44

Voorhout

Betty van Duijn

--

LC 11

Wageningen

Elke Braakman - Muller

Sandton Hotels

LC 44

Voorhout

Miranda van Leeuwen

Kindercoach

LC 11

Wageningen

Anna-Louisa Wolf

Zelfstandige Avinom

LC 45

Goeree-Overflakkee

Ellen Buth - van der Slik

Docent Economie

LC 12

De Hunze

Nicol Tinselboer

Procesmanager

LC 45

Goeree-Overflakkee

Mariska Kroon - van Veen

Eigenaar Webshop

LC 14

Twickel

Thalia Hummel

Kinderarts

LC 45

Goeree-Overflakkee

Nanda Scherpenisse - Cornelissen

Verloskundige

LC 14

Twickel

Elseline van Lierop

Advocaat

LC 46

Schouwen-Duivenland

Esther Horst - Glerum

Zelfstandig Ondernemer

LC 15

Venlo

Rudy van Gerven

Fysiotherapeut

LC 47

N. W. Veluwe

Karen Endendijk - Gardenbroek

HRM Adviseur

LC 15

Venlo

Marlou Nellissen

BOC Passens Onderwijs

LC 47

N. W. Veluwe

Tina Kortland - Schallenberg

Kandidaat - Notaris

LC 17

Utrecht

Cathelijne van Galen

Orthopedagoog

LC 47

N. W. Veluwe

Sabine Op het Vled - Jiskoot

Radioloog

LC 22

Oostenwind

Penny Kuiper

Makelaar

LC 49

Amsterland

Mickey Don

Jurist

LC 22

Oostenwind

Yvonne Zwierink

Beleidsadvieur

LC 49

Amsterland

Claudine Meijer

Portefeuille Manger

LC 23

De Cogge Rondte

Annelies Homburg

GPA Behandelaar

LC 49

Amsterland

Sarah Oey

Head of Marketing - B2B

LC 24

Tilburg

Jeske De Jong - Boemaars

Hoofd Marketing

LC 49

Amsterland

Astrid Stichter

Coördinator / Jurist Onder

LC 24

Tilburg

Ellen Koningen

HR Adviseur

LC 50

Maastricht

Suzanne Deben - Lahaye

Juridisch adviseur

LC 25

Den Haag

Kim Bomer

Adviseur Raad van Bestuur

LC 53

‘t Groene Hart

Emmy Rijnsburger

Leerkracht Speciaal Onderwijs

LC 25

Den Haag

Mila van Verschoor - van Heer

Communicatie Coördinator

LC 54

Hoogeveen

Annet de Boer - Krikken

Officemanger

LC 26

Noordwijk/Oegstgeest

Jedidja van Bree - Waarsenburg

Public Affairs

LC 56

Utrechtse Heuvelrug

Janneke Heinen

Zelfstandig Ondernemer

LC 26

Noordwijk/Oegstgeest

Eveline van Wesemael

Corporate Comm. Manager

LC 56

Utrechtse Heuvelrug

Fleur Muller

Hoofd Zorg

LC 29

De Kempen

Esther Hoogenhout

GZ - Psycholoog

LC 58

IJssellink

Daan Kien

Zangeres / Winkeleigenares

Voorschoten/Leidschendam‘ Esther Swen

Projectmanager

32


33 18

ADVERTENTIES CIRCULAIRE

34

NIEUWE LEDEN CIRCLE

NAAM Tsjitske Fluitman

BEROEP

LC 60

De Haar

LC 60

De Haar

Yvette van der Pluijm

Intern Begeleider BS

LC 60

De Haar

Monika van Miltenburg - Rozwadowska

Secretaresse

LC 60

De Haar

Margreet van Zwieten -Toorenburgh

--

LC 61

De Leest

Suzanne de Rooy

Makelaar / Taxateur

LC 61

De Leest

Doriene van Wees

Leerkracht BO

LC 63

Ede

Suzanne Kuin

Adv. Personeelsontw.

LC 64

De Baronessen

Elisabeth Rompa Sinke

Commercieel Manager

LC 65

Bossche Parels

Fleur Bosland

Contract Manger

LC 65

Bossche Parels

Hetty van Ewijk

R&D Manager

LC 65

Bossche Parels

Marlies Manders

Business Controller

LC 66

Son en Breugel

Lieke Poppelaars

Decoschilder Elpee Design

LC 67

De Markiezinnen

Myrte van Gurp

Zelfstandige

Projectleider Bodemsanering

LC 67

De Markiezinnen

Femke Mooren

Waarnemend huisarts

LC 69

Sneek

Martine van den Assem

Ondernemer

LC 73

Emmen

Eva Kuipers

Docent Gezondheidszorg

LC 73

Emmen

Linda Schipper

HR Adviseur

LC 73

Emmen

Irene Schuurman - Vernes

Beleidsadviseur Gemeente

LC 73

Emmen

Marjanneke Smilde - Koops

Huisart

LC 75

Betuwse Bloesems

Janet de Bruijne - Verdonk

Facilitair Project Manager

LC 75

Betuwse Bloesems

Saskia Wessels - de Wit

Ecologisch consultant

LC 76

Helmond

Marloes Hakvoort

Theaterprogammeur/ Marcon

LC 76

Helmond

Sonja Schoenmakers

Zelfstandig Ondernemer

TE HUUR: Vakantiewoning LIVIUS op de Veenhoop is een zeer riante 10 persoons vakantiewoning (250m2) aan het water nabij Eernewoude. De woning is omzoomd door een ruime tuin (800m2), ligt aan het open vaarwater en beschikt over een aantal eigen ligplaatsen. De vakantiewoning heeft volop privacy en ziet er prachtig uit, is gelegen aan het water van het haventje van het kleine Friese dorpje De Veenhoop (net buiten Drachten). Gratis Wifi is aanwezig. De Veenhoop is een pittoresk Fries dorpje aan het water nabij Grou en Eernewoude. De Veenhoop ligt aan de rand van de Friese meren, de Alde Feanen en het Wijde Ee, wat het tot een echt leuk watersportdorpje maakt. Naast de vakantiewoning is een camping met nieuwe chalets en een jachthaven met verhuur van sloepen en zeilboten aanwezig. De golfbaan van Lauswolt in Beetsterzwaag is slechts op 15 minuten afstand. Groningen en Leeuwarden slechts op 30 minuten rijden. Vakantiewoning LIVIUS Eijzengapaed 5 9215 VV de Veenhoop

Kledingdonatie

Opbrengst filmavond

Ladies’ Circle 03 Groningen heeft zich ingezet voor Stichting Het Kopland in 2014 - 2015. Deze stichting biedt voornamelijk vrouwen en kinderen een (tijdelijk) veilig thuis wanneer geconfronteerd met huiselijk geweld.

Filmavond PathĂŠ Collecteren

info@de-veenhoop.nl tel. 0646096610 of 0653938336 www.de-veenhoop.nl


COLOFON

35 19

Meld je aan voor de PR-commissie!

COLOFON CIRCULAIRE

Eindredactie Dafna Holtzer, Astrid Roodbol, Femke van Raam Art Direction Nanna Spakler Vormgeving NEMS design

Wil jij de PR commissie met jouw kennis en enthousiasme verrijken, neem dan contact met ons op! Mocht je eerst nog vragen hebben, dan beantwoorden we die uiteraard graag. De PR commissie pr@ladiescircle.nl

Circulaire is een uitgave van Ladies’ Circle Nederland. Het magazine verschijnt tweemaal per jaar, in een oplage van 1.100 exemplaren. De Circulaire wordt verspreid onder de actieve leden. Oud-leden, ereleden en andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren voor €12,- per jaar. SLUITINGSDATA voor plaatsing van tekten, foto’s en advertenties: 15 september voor het najaarsnummer 15 maart voor het voorjaarsnummer Inzendingen kunnen per e-mail verstuurd worden naar circulaire@ladiescircle.nl

´ IES

CIR

Circulaire voorjaar 2014

E

De huidige leden komen uit diverse hoeken van het land. Daardoor komen zij 1 x in de 3 maanden bij elkaar bij één van de Ladies thuis en/of via Skype. Overige afstemming en communicatie vindt plaats via email, telefoon en Dropbox.

JAARGANG 35 NR 2 NAJAAR 2015

Druk Grafiplaza Amsterdam

CL

Voor de komende periode heeft de PR-commissie zich o.a. ten doel gesteld om een helder communicatieplan op te stellen. Daarnaast zijn het beheer van de website en het optimaliseren van de social media kanalen enkele van de uitdagende taken die de PR-commissie het komende jaar zal oppakken.

Advertenties pr@ladiescircle.nl

D

De PR-commissie bestaat op dit moment uit 3 zeer enthousiaste Ladies. Wij zoeken een even enthousiaste Lady die ons kan aanvullen om de continuïteit te waarborgen en tegelijkertijd de werkzaamheden naar alle redelijkheid te kunnen verdelen.

Redactie circulaire@ladiescircle.nl

LA

Als PR & communicatie je passie is en het je leuk lijkt om deze kennis en passie te delen met Ladies’ Circle meld je dan aan voor de PR commissie! Op deze manier doe je waardevolle ervaring op bij de leukste serviceclub van Nederland.

Aan dit nummer werkten mee LC03 Groningen, LC04 Schiedam, LC05 Roermond, LC07 De Aa, LC09 Flevoland, LC12 De Hunze, LC13 Land van Cuijk, LC15 Venlo, LC16 Weert, LC17 Utrecht, LC21 De Friese Wouden, LC23 De Cogge Rondte, LC29 De Kempen, LC32 Voorschoten/Leidschendam, LC36 Maasland, LC40 Voorne, LC41 De Leijgraaf, LC42 Dronten, LC44 Voorhout, LC50 Maasland, LC51 Zeeuws-Vlaanderen, LC54 Hoogeveen, LC60 De Haar, LC61 De Leest, LC66 Son en Breugel, LC67 de Markiezinnen, LC71 Parktstad, LC77 Leusden, LCNL Hoofdbestuur: Liesbeth Stallmann, Femke van Raam, Marieke van Gent, Paulien Brieffies, Ilse Nabuurs

NE DERLAND

Voorwaarden teksten In Word aanleveren zonder opmaak en foto’s erin verwerkt. Maximaal 3 stuks kopij per Circle van min. 200 woorden en max. 500 woorden (ex advertentie). De redactie behoudt zich het recht voor aangeleverde kopij te weigeren, in te korten en/of wijzigingen aan te brengen. Advertenties Iedere Circle heeft een advertentieverplichting en daar kun je een advertentie van A6-staand voor aanleveren. Najaarsnummer, LC 1 t/m LC 36 aanleveren voor 15 september. Voorjaarsnummer, LC 37 t/m LC 77 aanleveren voor 15 maart Afmetingen: standaard A6-formaat, staand 105 x 114,8 mm. Advertenties aanleveren als PDF-bestand, het liefst in kleur, met minimaal 3mm afloop. Buiten de advertentieverplichting om kan er uiteraard ook extra worden geadverteerd. Tarieven ADVERTENTIE: 1x A4 € 420,1x A5 € 210,1x A6 € 105,1x omslag achter € 460,

LADIES’ CIRCLES MAGAZINE

NAJAAR 2014

Cordaid

Epense Ladies actief in India

Save the Date! Ons Lustrumfeest!

ALV Bergen op Zoom Kinderfestijn Villa joep

SpeelGoed

NSR 2014/2015 LC tegen vrouwenkanker

vaN kiNdeReN vooR kiNdeReN

Wie gaat er mee?

Roze Appelflappen & Drive 4 Life

SIN 40 jaar!

FaShioN & FaiR 1

Voorwaarden afbeedlingen Foto’s alleen als jpeg aanleveren. Minimaal 1024x768 pixels en 300 dpi voor een goed resultaat, rond de 1MB zit je altijd goed, anders worden de foto’s niet geplaatst.

Circulaire

Eenheid in verscheidenheid

ONZE LADIES IN VILNIUS

36


20 37

LC15

VICE-PRESIDENT

Passionate friends

‘Nu is het perfecte moment’

We staan voor de deur aan het Helschriksel. Het is half 12 op een zaterdagmiddag. Zoals afgesproken komen we een verkoelende lunch brengen. Ladies’ Circle Venlo heeft deze handen-uitde-mouwen-actie al jaren in de agenda staan. Een picknick waarbij elke Lady een lekker gerecht meeneemt, hartig of zoet. Vanwege de uitzonderlijke hitte is besloten de picknick dit jaar vanuit het park te verplaatsen naar de nieuwe woonlocatie van de zorginstelling die ligt aan de straat Helschriksel. Toepasselijke naam met dit soort temperaturen. Er wordt meegezongen op de muziek die uit de professionele boxen van de 7-jarige DJ ONNO schalt. Er wordt gedanst maar vooral veel gegeten. Na een vrolijke groepsfoto keren we huiswaarts.

Nadat ik als een soort stuiterbal van het podium stapte in de prachtige kerk van Brielle, realiseerde ik me dat het echt waar was: ik ben Vice-President – ofwel VP – van Ladies’ Circle Nederland. Wat een eer! Na heel veel overwegingen, vanwege mijn privésituatie (is midden in een scheiding wel een juist moment?), besloot ik dat het nu juist het perfecte moment is. Ik vul de leegte die ontstaat door het gemis van mijn twee kindjes met de vriendschap en service van Ladies’ Circle. En wat heb ik die vriendschap de afgelopen maanden mogen ervaren! Allereerst bij mijn eigen Circle die me zo duidelijk heeft laten merken dat ze achter me staan. Daarnaast binnen het hoofdbestuur, waar we toch als relatief ‘vreemden’ met elkaar binnen een paar maanden al een heel hecht team zijn geworden. De ervaring die ik heb gehad in IJsland was wat dat betreft de klap op de vuurpijl. Gaaf om te zien hoe zo veel verschillende nationaliteiten met dezelfde instelling een weekend samen willen doorbrengen en samen werken aan de uitwisseling van ervaringen op het gebied van vriendschap en service. Ik heb veel collega VP’s leren kennen uit alle windstreken en daarna is Facebook een ontzettend handig medium om in contact met elkaar te blijven. Door Liesbeth en Femke ben ik sinds eind mei meegenomen in de taken en verantwoordelijkheden van de VP. We hebben veel gebeld en geSkypet, want de afstand tussen Brielle, Bergen op Zoom en Hengelo is helaas niet geschikt om zomaar even bij elkaar langs te gaan. Mijn taken als Vice-President beperkten zich de afgelopen weken nog tot het onderhoud van de internationale contacten en voorbereidingen voor het najaar. De komende maanden gaat het echt beginnen en ben ik regelmatig onderweg voor LCNL. Naast de regionale bijeenkomsten, de RBB’s, ga ik bij een aantal Circles meemaken hoe zij Ladies’ Circle ervaren. Er staan activiteiten gepland om de relaties met Agora Club Nederland (voor Ladies ouder dan 45 jaar) en de Nederlandsche Tafelronde (RoundTable) te intensiveren. De voorbereidingen voor de MidTermMeeting (MTM), de halfjaarlijkse vergadering van Ladies’ Circle International zijn in volle gang. Ik kijk uit naar het najaar om velen van jullie te ontmoeten en om al jullie Circle verhalen te horen. Hartelijke groet Yours in friendship, Marieke van Gent Vice-President 2015-2016

CIRCULAIRE

Interne vriendschap Aan de jaarlijkse picknick hebben wij ons hart verpand. Toch ziet onze kalender er dit jaar anders uit. Ons bestuur heeft dit jaar - terecht - besloten een pas op de plaats te maken en ruimte in te bouwen voor onszelf. In 2016 bestaat LC15 Venlo alweer 30 jaar en ongemerkt verlies je soms even je ziel. Jaar in jaar uit renden we ons de benen uit het lijf om service te verlenen aan hen die het nodig hadden in Venlo en omstreken. Maar de tijd die beschikbaar was voor het versterken van de interne vriendschap was daardoor ver te zoeken. Er was te weinig tijd om echt naar elkaars verhalen te luisteren aan het einde van vergaderingen of serviceprojecten. Extra Ladies-momenten inplannen bovenop een drukke agenda is ook niet reëel. Het leven als Lady moet immers ook worden gecombineerd met een drukke baan, eigen zaak en familie.

Een jaar bezinning Dit bestuur heeft het lef gehad om keuzes te maken. We doen meer dingen voor onszelf. We zijn samen een weekend op stap geweest in Rotterdam. Er zijn avonden speciaal gereserveerd om naar elkaars verhalen te luisteren tijdens een BBQ of een simpel diner. En op het programma staat ook nog een tour du manger (a.k.a. de vreetrace) en de Sinterkerst. Kortom, het bestuur heeft bewust tijd vrij gemaakt om elkaar beter leren kennen en de vriendschap te versterken. Een jaar bezinning betekent echter niet dat er geen service wordt verleend. Aan de jaarlijkse picknick hebben wij ons hart verpand. Die verdwijnt niet zomaar van de kalender. Daarnaast is er een waanzinnig bedrag opgehaald voor de Venlose stichting Loeka die zich inzet voor onderzoek naar botkanker bij kinderen, overigens in samenwerking met de damesclub Lions Bontamps. En het geld dat we als gastdames hebben opgehaald bij de traditionele opening van het Aspergeseizoen is goed terecht gekomen bij Stichting Jarige Job, Stichting Wensambulance Limburg en Stichting Doortocht. Niet gek dat ons thema dit jaar “Ladies with Passion” is. Vol vuur zetten we ons in voor anderen, maar niet zonder onszelf en de onderlinge vriendschap uit het oog te verliezen. LC15 Venlo

38


39 21

LC LEUVEN

Dus toen in april 2015 een noodkreet kwam vanuit het Hoofdbestuur met een roep om kandidaten voor het vicevoorzitterschap was er geen aarzeling. Patty hoefde er niet lang over na te denken. Na overleg met onze Circle en een belletje met toenmalig voorzitter Femke was de keuze snel gemaakt. En wij, LC De Kempen? Wij vonden het fantastisch! Niet alleen leek het ons erg leuk om een lid van het Hoofdbestuur in ons midden te hebben en zo wat dichter bij het vuur te zitten voor een paar jaar, maar vooral ook omdat Patty een topvrouw is en ze een echte aanwinst is voor de Ladies’ Circle.

Verdieping van onze Vriendschap Onze Patty had zich dit jaar kandidaat gesteld voor VP in het Hoofdbestuur. Het verhaal van Patty begint eigenlijk tijdens de ALV van 2014. Patty was voor de eerste keer mee naar een ALV en werd duidelijk gegrepen door de hele gang van zaken. Ze was enthousiast en liet merken dat zij best een keer zo’n functie in het Hoofdbestuur zou willen vervullen. Aangezien wij Patty al kennen als een krachtige, zeer gebalanceerde en daarnaast humoristische dame, leek ons dat een aanwinst voor het Hoofdbestuur.

Een heuse campagne Dus aan de slag! Met elkaar gebrainstormd over haar brief, foto’s, campagne op Facebook en die prachtige nieuwe website van LC Nederland! Iedereen deed wat. Slagzinnen verzinnen, websites bijwerken, ballonnnen blazen voor de ALV zelf. Want inmiddels was gebleken dat er nog een dame ambitie voor het voorzitterschap had laten blijken, dus we waren begonnen aan een heuse campagne! Het was enorm leuk om dat samen te doen en samen die spanning aan te gaan. Hoeveel mensen hebben op Facebook ons bericht gezien? Hoeveel steunbetuigingen kreeg Patty al? Hoe vaak was ze op LinkedIn bekeken? De groepsapp van LC De Kempen bleef ontploffen. Op de ALV zelf waren wij erg onder de indruk van Patty’s kalmte en inzet. Ze liet haar enthousiasme maar ook vooral haar professionaliteit blijken. En toen we vernamen dat het de andere kandidaat was geworden, bleef zij haar “composed self”. Natuurlijk vond ze het erg jammer, maar Patty is een topmens en was oprecht blij voor Marieke. En “retail therapy” in Brielle was een goede afsluiting van een mooie dag. En daarmee voor ons de afsluiting van een mooie reis. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht, we hebben elkaar beter leren kennen, we hebben van elkaar geleerd en we hebben samen vooral erg veel gelachen. Echt een verdieping van onze Vriendschap! Mogelijk doen we het nog een keer, met Patty of een andere Lady! Vanaf deze plek willen wij in ieder geval Marieke nogmaals van harte feliciteren en haar veel succes en plezier wensen de komende drie jaar! LC29 De Kempen

CIRCULAIRE

Fiets mee met Ladies Cycling to Leuven op 28 januari 2016! Zoals jullie wellicht al weten, zijn we bezig met de organisatie van een bijzonder evenement rondom de Midterm Meeting (MTM). Deze internationale meetings vinden ieder jaar rond januari-februari plaats en Nederland behoort tot de Noord- en Midden-Europese groep. De komende MTM voor deze regio wordt in januari in Leuven georganiseerd. Dat bracht ons op het idee een soort van pre-tour te organiseren: Ladies Cycling to Leuven. Op donderdag 28 januari 2016 fietsen we van Bergen op Zoom (Nederland) naar Leuven (België). We fietsen dit in 1 dag aangezien het ‘maar’ 85 kilometer is. Met deze fietstocht willen we geld ophalen voor het nieuwe ISP (International Service Project), Little Big Help. Alle Nederlandse, maar ook alle internationale Ladies zijn uitgenodigd om mee te fietsen. Op deze manier combineren we Service en Vriendschap op een unieke en internationale manier. Natuurlijk kun jij ook mee doen! We hebben alles geregeld, jij hoeft alleen te fietsen en geld mee te nemen voor het goede doel. Je hoeft geen hele getrainde fietser te zijn om dit te doen, alleen maar een Circler met de juiste spirit die een beetje geoefend heeft om te zorgen dat je achteraf nog kunt zitten en niet te veel last hebt van zadelpijn. Natuurlijk helpt een goede conditie om ook ’s avonds nog te kunnen genieten van een bescheiden feestje in Leuven. Ben je geïnteresseerd om mee te fietsen, stuur dan een mail via ladiescycling2leuven@gmail.com, en wij sturen je de informatiebrief en het registratieformulier toe. Je kunt ons ook volgen op Facebook (Ladies Cycling to Leuven) en ons promotiefilmpje vind je op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=DiYICA2_ Hms ) We hopen dat velen van jullie deze uitdaging samen met ons aan willen gaan en zien de inschrijfformulieren dan ook graag binnenstromen!

Yours in Friendship, Liesbeth Stallmann en Femke van Raam

40


22 41

GREASE SING ALONG

LC60 CIRCULAIRE

Spetterende Grease Sing along voor Ruby and Rose. Na het succes van de Mamma Mia Sing along twee jaar geleden was het dan nu de beurt aan de Grease Sing along.

27

maart 2015 was het zo ver; De ladies van Ladies’ Circle 42 Dronten staan er helemaal klaar voor.

Met 115 vrouwen betreden we de film zaal, onze voorzitter Jonquille heet iedereen welkom waarna we een kort filmpje zien over Ruby and Rose, daar is de avond tenslotte voor georganiseerd. Het zien maakt diepe indruk. Dan is het tijd om lekker weg te zwijmelen bij Sandy en Danny en alle pe-

Tijd voor de loterij en de Amazing Prices. Er zijn boven verwachting veel lootjes verkocht, de spanning stijgt en één voor één gaan de prijzen er uit: van schoenenbonnen, dames clutch, kortingsbonnen voor kapper, schoonheidsspecialist en pedicure tot looptrekker, pret-echo en ronde kazen.

Uitgedost als ware Sandy’s ontvangen zij de gasten voor de Grease Sing along, een echte girls-only avond. Een warm welkom over de rode loper, een welkomstcocktail en een mooie tafel in de Amerikaans getinte zijfoyer van de Meerpaal. Na heerlijke broodjes vooraf kan een ieder kiezen uit vier verschillende Amerikaanse menu’s van mega broodjes, hamburgers tot chicken wings met heerlijke frietjes en salade. Ondertussen worden de overige gasten ontvangen met een welkomstcocktail. Het wordt al gezellig druk bij de Ruby and Rose stand, de armbandjes zijn favoriet. Een aantal Ladies is enthousiast bezig met de verkoop van lootjes voor de verloting van onze Amazing Prices. Vele dames hebben al een lichtgevend bandje om die je ontvangt wanneer je lootjes hebt gekocht, tja en dan willen de andere dames natuurlijk niet achterblijven! Voor een kleine vergoeding aan Ruby and Rose op de foto in je Grease-outfit! Deze prachtige foto wordt gemaakt door onze vakfotograaf en krijg je nagestuurd in een Grease-style omlijsting.

De film gaat weer verder en voor we het weten zitten we weer in het verhaal. Opvallend dat hoe vaak je de film ook gezien hebt je steeds weer nieuwe dingen opvallen. Wij vrouwen ook met onze emoties, heerlijk! En wat willen we nog meer een vrolijke en happy end, We’ll always be together…… al neuriënd gaan we de zaal uit en weer de zij-foyer in.

rikelen op Rydell High School. Natuurlijk ook meezingen en swingen bij de klanken van: Hopelessly-be devoted-to-you, You’re-the-one-thatI-want, Sandy en nog veel meer. De sfeer komt er goed in en voor we er erg in hebben is het al tijd voor pauze. Heerlijk een verfrissend drankje en nog even tijd voor het maken van een Grease-foto of het kopen van loodjes en armbandjes. Tijdens de pauze wordt er door de Ladies goed rondgekeken wie de leukste Grease-outfit draagt en dat valt niet mee, een ieder heeft flink zijn best gedaan. Voordat we starten met het tweede deel reiken we de outfit-prijs uit. Deze is voor een unieke Sandy-outfit, een exacte copy van de cheerleader-outfit uit de film, super origineel. We maken deze Sandy blij met een bon van de schoonheidsspecialis.

De sponsoren worden bedankt voor het aanbieden van de prijzen en DJ Bas neemt het over, tijd voor de afterparty!. Natuurlijk blijven we in de disco-style. Een gezellig dansfeest volgt dan ook. Het blijkt zo gezellig dat we langer doorgaan dan gepland. Alle Sandy’s de DJ en de medewerkers van de meerpaal hebben van deze Grease Sing along een Spetterend feest gemaakt. Met trots kunnen we melden dat dit feest €2400,- voor Ruby and Rose heeft opgeleverd. Groetjes van de Sandy’s van Ladies’ Circle 42 Dronten

Succesvol LC60 Benefietfeest Sensational Blue Cheque van 12.000 euro voor Stichting De Jonge Weduwe Maar liefst 12.000 euro leverde het drukbezochte Sensational Blue benefietfeest op. Ladies’ Circle De Haar organiseerde het feest op 14 maart jl. net als de voorgaande editie in Anafora Parkrestaurant in Leidsche Rijn. Op 13 juni ontvingen Petra en Marijke van Rij van Stichting De Jonge Weduwe de cheque uit handen van Franka Morssink, LC60’s voorzitter Stichting De Jonge Weduwe kan met deze bijdrage hun werk voortzetten voor jonge vrouwen met minderjarige kinderen die hun partner hebben verloren. Niet geheel toevallig werd de cheque op 13 juni uitgereikt, deze dag vierde LC60 namelijk haar 7e Dies. En wie jarig is, moet trakteren! Het bedrag dat opgehaald is, besteden Petra en Marijke van Rij deels aan de organisatie van hun jaarlijkse seminar Over-leven na de dood op zaterdag 26 september in Bunnik. Een bijeenkomst met persoonlijke verhalen van bekende sprekers (Isa Hoes o.a.), een theatervoorstelling en muzikale intermezzo’s. Humberto Tan is gastheer op het (gratis) seminar. Zie voor meer informatie www.dejongeweduwe.nl. Stichting De Jonge Weduwe organiseert naast dit seminar onder andere lotgenotenbijeenkomsten en lunches door het hele land. Jonge weduwen kunnen elkaar daar ontmoeten. Diverse rouwexperts die zich belangeloos inzetten voor de Stichting geven daarnaast praktisch advies. Ook worden events georganiseerd zoals sponsorevenementen.

42


43 23

NSR

CIRCULAIRE

44

Een nieuwe start voor kinderen met een trauma Stichting Dream4Kids organiseert al sinds 2003 droomdagen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar die te kampen hebben met een jeugdtrauma. Denk aan rouwverwerking, vechtscheiding of mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Kinderen kunnen hierdoor het vertrouwen in zichzelf en de wereld verliezen. Dream4Kids onderbreekt de negatieve spiraal waar deze kinderen zich in bevinden en vervult hun allergrootste droomwens tijdens een droomdag. Zo krijgen ze weer moed en energie om in dromen te geloven. Uitsluitend professionals (traumatherapeuten en medewerkers van diverse jeugdzorginstellingen) mogen kinderen bij Dream4Kids aanmelden. De droomdag wordt ingezet als onderdeel van hun behandelplan. Na de droomdag worden de kinderen jaarlijks uitgenodigd op de grote clubdag van Dream4Kids. Wij verliezen hen dus niet uit het oog! In 2014 heeft Dream4Kids maar liefst 1000 droomdagen georganiseerd! Hier zijn wij onwijs trots op. Toch hebben wij ook dromen. Onze droom is om voor zoveel mogelijk traumakinderen een droomdag te kunnen organiseren. Dit kunnen wij niet alleen. Onze droomfabriek is groot in dromen maar klein in organisatie. Dream4Kids is klaar om te groeien! Dream4Kids ontvangt geen subsidie van de overheid en dankt haar bestaansrecht aan donaties en sponsorgelden van particulieren, bedrijven en instellingen.

Op 12 september 2015 heeft LC 07 de Aa een geweldige droomdag gerealiseerd. Afgelopen maanden hebben wij ons als Circle ingezet om drie jongetjes met een trauma van 7, 9 en 11 een onvergetelijke dag te geven.

En dit is meer dan gelukt! Wij willen daarom onze sponsoren bedanken! Dream4Kids | Perron-3, Hoff van hollantlaan 1 | 5243 SR Rosmalen | T 073 - 642 88 90 E info@dream4kids.nl | Rabobank: NL63RABOB0103408487 (BIC: RaboNL2U)

Het is een open deur, maar de tijd gaat nu echt heel snel. Dachten we in mei 2014, toen Ruby and Rose werd gekozen als landelijk service -project, dat twee jaar heel lang zouden zijn, dan weten we nu wel beter. De maanden vliegen voorbij en op het moment dat dit stukje geschreven wordt, beginnen we alweer bijna aan het laatste half jaar van onze NSR-periode. Tijd voor een flinke eindspurt dus! Nog steeds zijn we overdonderd door alle mails, reacties, vragen en bestellingen die we ontvangen van Circles uit het hele land.

Wat zijn er toch een inspirerende ideeën en hoe enthousiast kunnen Ladies zijn als ze samen voor een bepaald doel gaan. Op social media worden heel wat evenementen en acties geplaatst, geliked en uitgewisseld. Daarmee wordt één van de doelstellingen van de NSR Ladies voor Ruby and Rose bereikt: het vergroten van

Laatste spurt voor Ruby and Rose de naamsbekendheid van Ruby and Rose. Zo bekend als Pink Ribbon, is Ruby and Rose nog niet, maar alle evenementen en aandacht van Circles dragen zeker bij aan meer bekendheid. Ook zijn wij geraakt door de reacties die wij ontvangen over Ladies, vriendinnen van Ladies en familieleden van Ladies die zelf getroffen worden door gynaecologische kanker. Uit die verhalen blijkt dat iedereen ermee te maken kan krijgen en dat het hard nodig is om geld in te zamelen voor onderzoek en bewustwording. Ondanks heel veel enthousiasme zijn we jammer genoeg op de AGM in IJsland niet tot Internationaal Service Project gekozen. Maar we wensen LC Denemarken heel veel succes met het ISP voor 2015-2017: Little Big Help! Wij hopen dat jullie in dit laatste half jaar net zo enthousiast zullen zijn als wij en dat jullie samen met ons de eindspurt gaan inzetten. Een bingo, een pubquiz, verkoop van gadgets tijdens een markt, een actie, een feest: alle kleine en grote beetjes helpen. Ook hopen wij velen van jullie te zien tijdens de komende RBB’s en wij hopen overstelpt te worden met aanvragen om informatie, gadgets en ondersteuning bij evenementen. Laat het ons weten als je iets organiseert, dan zetten wij het op Facebook. Voor Facebook en onze nieuwsbrief ontvangen wij ook altijd graag foto’s. Hartelijke groeten van de Nationale Serviceraad Ladies voor Ruby and Rose, Pleun Ketelaars, Elles Ploegmakers, Dagmar Dielissen en Pamela Hoetelmans


45 24

LC44 CIRCULAIRE

TREASURER Penningmeester

‘Het speelde door mijn hoofd’ Dat is ineens een andere positie, penningmeester van een landelijke serviceclub! Maar tot op heden nog geen seconde spijt of enige twijfel. Diverse mails zijn er voorbij gekomen waarbij we werden opgeroepen om ons kandidaat te stellen voor de verschillende vacatures die er landelijk open stonden. En de gedachte om me kandidaat te stellen voor treasurer speelde wel in mijn hoofd. Tijdens onze filmavond Only for Women op donderdag 19 maart vroeg ik aan een aantal andere Ladies of ze de mails ook voorbij hadden zien komen en ik zei ook dat er volgens mij nog geen aanmeldingen waren. Vervolgens gaf ik aan dat als ik zou overwegen om me kandidaat te stellen, dit zou zijn voor de functie van treasurer. Diezelfde avond ontving ik een telefoontje van Liesbeth met de vraag of ik geïnteresseerd was in de vacature van treasurer. Ik had er wel eens vragen over gesteld en me inmiddels ook aangemeld als lid van de kascommissie. We maakten een afspraak om kennis te maken, ervaringen uit te wisselen en te bespreken wat de functie inhoudt en wat er verwacht wordt. Direct na deze afspraak wist ik het zeker, ik ga ervoor en ga me kandidaat stellen. En ja ik was de enige kandidaat, dus het feit dat ik helaas niet bij de ALV aanwezig kon zijn heeft jullie er niet van weerhouden om op mij te stemmen. Tijdens de ALV werd ik dus officieel geïnstalleerd, maar op 12 juni tijdens onze eerste bijeenkomst kreeg ik de versierselen omgehangen en was het pas “echt”. Ik kon me gaan storten op mijn nieuwe functie met natuurlijk allereerst de overdracht vanuit Pamela. Zij heeft mij alle hulp geboden en een goede basis achtergelaten waarop ik kon voortborduren. Na wat avonden doorwerken was mijn eerste facturatieronde een feit, waarvan jullie allemaal kennis hebben genomen! Inmiddels heb ik dan ook mijn draai gevonden en zelfs mijn allereerste LCIbijeenkomst achter de rug. De AGM in IJsland, wat een geweldige ervaring die smaakt naar meer. Ik vond het super om daar met zoveel Ladies uit Nederland aanwezig te zijn. IJsland is een geweldig land en wat een gastvrijheid van de IJslandse Ladies tijdens de homeparties. De komende tijd richten we ons vooral op wat Nederland allemaal te bieden heeft en wachten ons de RBB’s en de bezoeken aan de afzonderlijke Circles. Ik kijk uit naar alle activiteiten en hoop vele Ladies te ontmoeten. Hartelijke groet! Yours in Friendship, Ilse Nabuurs Treasurer 2015-2016

Ladies’ Circle

Voorhout organiseerde

22 mei, op onze diës,

een gezellige en geslaagde Ladies’ Night. In 2013 hebben we voor de eerste keer een soortgelijke avond opgezet. Na afloop kregen we zoveel positieve reacties dat we deze avond natuurlijk nog een keer moesten gaan organiseren. In 2013 ging de opbrengst naar het mooie doel ‘Look good, feel Better’, dit jaar was de avond ten bate van Ruby and Rose. De opzet van de avond is een echte ‘vrouwenavond’, waarbij de aanwezige dames kunnen kiezen tussen diverse schoonheidsbehandelingen die belangeloos aangeboden worden door diverse behandelaars. Zo waren er nagelstylisten, kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs en een yoga-instructrice. De avond begon met een kopje koffie met wat zelfgebakken taart en koekjes. De 30 deelneemsters kregen vervolgens te horen in welke yoga-les ze ingedeeld waren als ze zich daar voor opgegeven hadden en daarnaast kaartjes om in te leveren bij de behandelaars naar keuze. In vier rondes van 20 minuten

Geslaagde Ladies’ Night bij LC Voorhout konden ze zich zo lekker laten verwennen. Eén ronde was een pauzeronde, deze was door ons ingedeeld. Ook werd in het kort iets verteld over Ruby and Rose, omdat we het ook belangrijk vonden dat de aanwezige behandelaars en deelneemsters wisten waar wij (en vooral zij) het allemaal voor doen. Slechts enkele weken ervóór hadden we besloten deze Ladies’ Night weer te gaan organiseren. Gelukkig konden we de behandelaars die de vorige keer hadden meegewerkt benaderen en vonden we nieuwe potentiële behandelaars. De reacties op onze verzoeken tot het meewerken aan deze Ladies’ Night gaven ons veel energie. Vrijwel iedereen die we benaderden, was erg positief. Degenen die beschikbaar waren die avond werkten graag mee en vroegen zelfs nog bekenden om ook mee te werken. Degenen die niet beschikbaar waren, gaven aan het volgend jaar graag mee te werken of plaatsten oproepen op Facebook voor ons om collega’s te enthousiasmeren. Maar we wilden meer: Een ‘goodie bag’ voor alle deelnemende dames. Alle deelnemende behandelaars konden hier hun flyer, soms nog met een leuke aanbieding of proefmonster, in doen. Van de plaatselijke ETOS kregen we tasjes en nog meer proefmonsters en ook de Albert Heijn leverde een gezonde snack voor in de tasjes. De avond werd afgesloten met een gezamenlijk drankje en de mogelijkheid om armbandjes, tassen of hammam doeken van Ruby & Rose te kopen. En zo kwam de totale opbrengst van deze avond voor Ruby and Rose op 767,54 euro. Natuurlijk hadden we nog punten die we de volgende keer graag anders willen doen. We willen het nog groter en beter maken. In elk geval wordt de datum voor 2016 nu al vastgelegd. De behandelaars en de deelnemers van 2015 zijn er allemaal graag weer bij.

46


47 25

LC54 CIRCULAIRE

Vriendschap Ladies’ Circle 51 Zeeuws-Vlaanderen

Ontdek

onze stappen naar

geluk

Naast service is ook vriendschap een belangrijke pijler van de Ladies’ Circle. Hoe wij daar invulling aan geven? Elke maandelijkse vergadering beginnen we met een rondje: hoe is het met jou? Hoe fijn is het als iedereen even naar jouw verhaal luistert! Tijdens ons maandelijkse rondje mag je delen wat je wilt! Je baaldag op het werk of uitstapjes die een echte aanrader zijn. Anekdotes van de kinderen of die nieuwe klant die je hebt binnengehaald. Alleen het woordje “druk” mag niet in het verhaal voorkomen. Druk hebben we het namelijk allemaal! Bij vrienden weet je wat er speelt. Door ons maandelijkse rondje weten wij Ladies dat dus ook van elkaar. Dit bestuursjaar is er een extra dimensie aan “Hoe is het met jou?” toegevoegd. Er wordt een quote met de agenda meegestuurd. Vooraf denk je na over die quote en daar kom je in het rondje op terug. Het doel is persoonlijke ontwikkeling voor jezelf en met elkaar. Daarvoor maken we onder andere gebruik van het stappenplan 365 dagen succesvol. We hebben al drie stappen naar geluk en succes met elkaar besproken: 1 “Als je iemand ontmoet zonder glimlach, geef er dan een paar van jou cadeau” 2 “Wat goed dat jij er bent” 3 “Wat maakt jou op dit moment gelukkig?” Op naar nog veel meer stappen om elkaar beter te leren kennen en samen succesvol en nog gelukkiger te worden! Thema 2015/2016: Verras, Verwen, Geniet... Te mooi om te vergeten.

We kunnen het niet laten om toch even van ons te laten horen, wij, Ladies uit het Noorden, Ladies uit Hoogeveen.

We zijn weer gestart, het zomerreces is achter de rug en oh wat zijn we blij elkaar weer te zien. Na afgelopen jaar “vol gas” te hebben gecircled, is het thema dit jaar bee happy. Bee met dubbel ee want de bijtjes staan centraal in het wapen van Hoogeveen. Hoe akelig een bij dan ook kan steken, ze zijn vlijtig, hygiënisch, ijverig en zoemen de hele dag door. Net als onze Circle, blije vlijtige dames die non stop doorgaan met datgeen waar ze mee bezig zijn. Happy zijn we ook, zeker omdat we vorig jaar een fantastische rally hebben georganiseerd waarbij we zoveel enthousiaste deelnemers een fantastische dag hebben bezorgd. Voor ons reden om het nogmaals, maar dan nog groter, aan te pakken. Zet de datum dus vast in je agenda: 10 April. Blij worden we van de mooie armbandjes, heerlijke wijnen, prachtige tassen en warme dekens die we verkopen voor Ruby and Rose. Daar gaan we dus ook gewoon mee door. Zoals in iedere Circle komt er een moment dat je afscheid moet nemen, zelf of één van de Ladies met wie je mooie dingen hebt gedaan en beleefd. Jammer, met een lach en een traan hebben we afscheid genomen van lieve Ladies die ieder op hun eigen wijze invulling gaven aan de Circle. Dit afscheid nemen gaat gepaard met het verwelkomen van nieuwe Ladies, en ze staan te trappelen. Dit jaar wordt dan ook een jaar waarin we veel nieuwe Ladies gaan introduceren. Ik hoop dat ze net zo enthousiast zijn als wij en dat jullie ze snel mogen begroeten. Voor nu aan alle Ladies een fijn Circle jaar gewenst vanuit het nuchtere Noorden en hopelijk tot 10 april. Voor meer info over deze rally www. drive4lifehoogeveen.nl

48


26 49

ADVERTENTIES CIRCULAIRE

Kunstveiling voor 2 goede doelen 25 verwendagen plus 10 sportabonnementen Op 22 mei jl. organiseerde LC50 Maastricht voor de tweede keer een kunstveiling. Dit maal in de Dominicanenkerk in Maastricht, een sfeervolle locatie die ongeveer 180 bezoekers wist te trekken. De opbrengst van dit tweejaarlijkse event kwam ten goede aan twee regionale goede doelen, t.w. Stichting de Knoevel en Jeugdsportfonds Maastricht/ Limburg. Beide stichtingen dragen wij een warm hart toe vanwege hun inzet ten behoeve van kinderen in Limburg die om welke reden dan ook extra aandacht nodig hebben. Stichting de Knoevel mochten we blij maken met 25 verwendagen. Aan het Jeugdsportfonds Limburg konden we 10 sportabonnementen cadeau geven.

Trots en blij zijn we met dit resultaat: we hebben 35 gezinnen geholpen!

Ladies’ Circle Maastricht in actie Preuvenemint Kassadienst en vriendschap vieren Op 29 augustus jl. hebben we net als voorgaande jaren op vrijwillige basis Preuvelappen (consumptiebonnen) verkocht tijdens het jaarlijks terugkerend Preuvenemint op het Vrijthof in Maastricht. Een lang weekend genieten van heerlijk eten, drinken en muziek. Een deel van de opbrengst van dit evenement gaat naar verschillende goede doelen, waar we graag aan mee werken. En natuurlijk drinken we na onze ‘dienst’ nog even samen een drankje, want vriendschap moet ook gevierd worden!

50


27 51

PlonsFonds officieel van start Ladies’ Circle De Leest overhandigt cheque t.w.v. € 23.198,-

Met het prachtige bedrag van € 23.198,- euro gaf Ladies’ Circle De Leest uit Waalwijk op zaterdag 20 juni de officiële aftrap van het PlonsFonds, het nieuwe fonds dat zwemlessen mogelijk gaat maken voor kinderen die opgroeien in armoede. De Ladies blikken terug én kijken vooruit. Zo’n tweehonderd gasten genoten in Waalwijk van een meer dan geslaagd zomers dansfeest, waarvan de opbrengst volledig bestemd is voor het PlonsFonds. Burgemeester Nol Kleijngeld onthulde samen met ons - de 17 Ladies van Ladies’ Circle De Leest - de eerste cheque, met het totaal van alle gelden dat Ladies’ Circle De Leest tot op heden bijeenbracht: maar liefst € 23.198, dankzij een verdubbelaar van Nationaal Fonds Kinderhulp een prachtig resultaat. Met mooie woorden roemde de burgemeester ons initiatief, dat landelijk navolging krijgt, dankzij de samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp. “Bijzonder is ook dat niet 99%, maar de volle 100% van alle gelden ten goede komt aan zwemlessen, doordat Nationaal Fonds Kinderhulp de overheadkosten op zich neemt”, aldus burgemeester Kleijngeld. Samen met Jan van Wezendonk, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp namen we met bescheiden trots een warm applaus in ontvangst. Tijd om te gaan feesten en genieten van een geweldige avond! Zwemdiploma voor kinderen die opgroeien in armoede Het idee voor het PlonsFonds ontstond vorig jaar, toen één van onze Ladies vertelde over een probleem dat zij vrijwel dagelijks tegenkomt in haar werk bij een pleegzorgorganisatie: kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden vallen vaak buiten de boot als het gaat om zwemlessen. Uit dat eerste idee ontstond het PlonsFonds, dat geldmiddelen wil inzamelen om zwemlessen mogelijk te maken voor kinderen die opgroeien in armoede. Het Nationaal Fonds Kinderhulp omarmde ons plan en helpt ons om het PlonsFonds op professionele wijze op te zetten en landelijk uit te rollen. Want het PlonsFonds is keihard nodig! In heel Nederland verlaten maar liefst zo’n 13.000 kinderen jaarlijks de basisschool zonder dat ze een zwemdiploma hebben behaald. Met alle gevolgen van dien: gevaar en sociale uitsluiting, omdat kinderen niet mee kunnen doen tijdens bijvoorbeeld een zwemfeestje of schoolkamp.

Winnaar SIN Awards We zonden ons initiatief in voor de landelijke SIN Awards, die Stichting Serviceclubs in Nederland (SIN) ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan wilde uitreiken. We werden genomineerd en tijdens een feestelijke dag benoemde de jury het PlonsFonds tot winnaar van de eerste prijs! Daaraan was het mooie geldbedrag van € 1.500 verbonden, maar vooral vinden we het een enorme opsteker en erkenning van het belang van het PlonsFonds! Ook dienden we een aanvraag in bij het Stimuleringsfonds van Rabobank De Langstraat. Opnieuw met succes, er is een mooie bijdrage toegekend. Kinderen van Basisschool Besoyen, waar kinderen van meerdere Ladies op school zitten, schonken spontaan de opbrengst van hun straattheater aan het PlonsFonds. De gemeente Waalwijk kende ons een bijdrage van maar liefst € 5.000 toe, vanuit een speciaal innovatiefonds. Heel veel sponsors steun(d)en ons met financiële bijdragen én met enkele bijzondere veilingitems, die we via Facebook veilden. Opbrengst: circa € 2.000. En zo kwamen in hoog tempo veel organisaties in beweging en maakte het PlonsFonds een vliegende start. Met als kick-off het dance event op 20 juni. Tijdens de kick-off op 20 juni maakte Ladies’ Circle De Leest het startbedrag van het PlonsFonds bekend: € 23.198,-. Dance4Good had als thema ‘Midsummer Night’. De locatie was prachtig aangekleed, de gasten genoten van een geweldige avond. (foto’s: Sandra Leijtens Photography)

CIRCULAIRE

52

‘Daar zijn toch andere ‘potjes’ voor?’ ‘Waarom is het PlonsFonds nodig? Kinderen krijgen toch schoolzwemmen? Ze krijgen toch een bijdrage van de gemeente of uit het JeugdSportFonds, van Stichting Leergeld?’ Het blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de omvang van het probleem en vooral: van het gebrek aan adequate oplossingen. Ouders of verzorgers die de zwemlessen niet kunnen bekostigen, kunnen soms een beroep doen op lokale initiatieven (áls die er zijn; in driekwart van de gemeenten worden zwemlessen niet vergoed). Maar de bijdragen die worden verstrekt, zijn vaak niet toereikend. Bovendien zijn de regels en mogelijkheden per gemeente sterk verschillend. En schoolzwemmen? Dat is in nagenoeg alle gemeenten afgeschaft. Het PlonsFonds stelt zich ten doel het financiële gat te dichten. Het PlonsFonds is kritisch bij het toekennen van geld. We willen dat de hulp terechtkomt waar het écht nodig is. Ouders kunnen zelf géén aanvraag indienen bij het PlonsFonds; alleen maatschappelijke organisaties met een ANBI-status kunnen dat. Nationaal Fonds Kinderhulp screent alle aanvragen.

Wat LC Voorhout inzamelt, is bestemd voor kids in Voorhout

Doe mee met de grootste Santa Run van Nederland! Na het succes van Dance4Good is Ladies’ Circle De Leest alweer druk bezig met nieuwe acties. Op zondag 13 december nemen we deel aan de Santa Run in Waalwijk, dat de ambitie heeft dit jaar de allergrootste Santa Run van Nederland te worden. Vorig jaar waren er al ruim drieduizend deelnemers! Voor € 10,- mag je meerennen/lopen/rollen/steppen en krijg je een heus kerstmannenpak. De opbrengst van de pakken die wij als Ladies’ Circle De Leest verkopen, gaat geheel naar het PlonsFonds. Ook zijn we druk bezig met de organisatie van sponsorlopen op diverse basisscholen in de regio én met het uitwerken van allerlei andere ideeën.

Uiteraard hopen we dat heel veel Ladies’ Circles én andere serviceclubs ons voorbeeld gaan volgen, met leuke en bijzondere acties ten bate aan het PlonsFonds. Er is al uit diverse hoeken belangstelling getoond, maar Ladies’ Circle Voorhout (LC44) heeft de primeur! Onlangs verrasten deze lieve Ladies ons met het bericht dat een deel van de opbrengst van hun dance event op 6 november bestemd is voor het PlonsFonds. En daarmee zorgen zij ervoor dat er kinderen in Voorhout en omgeving op zwemles kunnen. Want zo werkt het: wat je als lokale (service)club inzamelt, wordt ook daadwerkelijk lokaal besteed. De samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp maakt dit mogelijk. Wanneer komen jullie in actie? We delen graag onze ideeën en kant-en-klare draaiboeken en persinformatie voor onder meer een dance event, een filmavond (die we meermalen voor andere goede doelen organiseerden) en een sponsorloop. Mail voor informatie naar info@lcdeleest.nl!


I

53 28

Connected is de rubriek waarin een Lady aan een andere Lady vraagt iets over zichzelf te vertellen en haar band met Ladies’ Circle. In deze derde aflevering komt Elles Ploegmakers aan het woord. Zij zou dit jaar afzwaaien omdat ze 45 is geworden, maar maar draait als oud-Lady nog een jaar mee in de NSR.

CONNECTED WITH

CONNECTED CIRCULAIRE

“Ik ben nog niet klaar – we zijn pas op de helft!”

De Kanjer-ketting werd niet het NSP, maar voor LC41 bleef dit een doel om zich volledig voor in te blijven zetten. Ondertussen leerde ik alle Ladies

Mijn naam is Elles Ploegmakers, oud-lid van LC41 De Leijgraaf (VeghelUden-Oss). In januari van dit jaar ben ik 45 jaar geworden en eigenlijk was het de bedoeling om afscheid te nemen van de LC, maar dit ging niet door…..!

wat beter kennen en zat binnen no-time in diverse commissies. Wat hebben

Vanaf het allereerste moment dat ik kennismaakte

en brak op een zeer vervelende plaats mijn enkel, mijn banden en kapsel

met de Ladies van LC41 werd ik enthousiast en

waren volledig gescheurd en mijn voet was uit de kom. Het kwam er op neer

voelde me meteen betrokken bij deze gezellige

dat ik 16 weken op bed moest liggen en mijn been niet mocht belasten. Ik

groep vrouwen. Ze waren bezig om een goed doel

had een druk gezin met drie jonge kinderen, een man die vaak van huis was

voor te dragen als NSP (Nationaal Service Project);

en ik was actief in allerlei besturen en verenigingen. Hoe moest ik dit toch

„De Kanjer-ketting” voor kinderen met kanker.

oplossen ?!

Toevallig kende ik het kind dat een rol speelde in

Geen nood. Het nieuws van mijn ongeluk was nog maar enkele uren oud of

het promotiefilmpje. Zij was een vriendinnetje van

de Ladies kwamen in actie. De één kwam koken, de ander liet mijn twee

mijn dochter en zodoende was de link al gauw ge-

puppy’s uit, boodschappen werden gedaan en ook meteen thuis in de kast

legd en stortte ik mezelf vol overgave in het Circle-

gelegd. Ik werd naar het ziekenhuis gebracht bij controles en er was altijd

leven. Bij mijn installatie kreeg ik een zakje met

wel iemand bij me in de buurt. Werkelijk alles werd overgenomen door deze

een 2-euromunt met de opdracht: maak van deze 2

super lieve meiden van mijn Circle. Wat voelde ik me rijk! Dat is de kracht

euro een zo groot mogelijk bedrag binnen een jaar

van een LC. Niet alleen voor jezelf zorgen, maar vooral ook voor een ander.

we plezier gehad en wat voelde ik me inmiddels thuis tussen deze vrouwen. Toen overkwam mij iets waardoor ik uiteindelijk nog beter besefte wat het begrip ‘Girl Power’ betekent als je lid bent van een Ladies’ Circle… …Op een mooie zomermiddag, tijdens het uitzwaaien van man en kinderen, sprong ik over een hegje. Helaas kwam ik in een gat terecht met mijn voet

tijd. Zo’n twee jaar geleden kwam Pleun Ketelaars, mijn maatje bij LC41, met Dat was de start van mijn LC-carrière en het be-

het idee de Stichting Ruby and Rose voor te dragen als NSP. Ik werd meteen

gin van mijn bijzondere band met de meiden van

gegrepen door dit doel en deed graag mee aan de strijd tegen gynaecologis-

LC41. Ik maakte van de gekregen twee euro een

che kanker. Weer ging LC41 er volledig voor om een goed doel landelijk voor

bedrag van 2000 euro. Dit door samen van alles

te dragen. Alles werd tot in de puntjes voorbereid om er een succes van te

te organiseren. Vervolgens kreeg ik van een Lady

maken.

wat tassen die ik weer verkocht. Dit geld kon ik op allerlei manieren inzetten bij diverse acties, zoals

En dat werd het! Stichting Ruby and Rose werd het goede doel 2014-2016.

bijvoorbeeld een kerstmarkt…. het was voor mij

Ik werd vice-voorzitter van de NSR (Nationale Service Raad) en samen met

een grote uitdaging en ik ging er vol voor.

Pleun, Dagmar, Pamela en Dorena begon ik aan een nieuw avontuur…..binnen korte tijd stonden er weer veel tassen in mijn hal. Wat gaaf om te voelen dat je nu niet alleen sterk bent met je eigen Circle maar met alle Circles uit het land. Het kost de nodige energie, maar de reacties en inzet van alle Circels geven je enorm veel voldoening. Alle leuke intense contacten en vriendschappen, zorgen ervoor dat ik me wederom ontzettend rijk voel. Dus toen we 1 jaar bezig waren met de NSR en ik wist dat ik 45 jaar zou worden, dacht ik: „Ik ben nog niet klaar…we zijn pas op de helft. Ik wil het heel graag afmaken!” Dan is voor mij „mijn LC-tijd” goed afgesloten en kan ik lekker nagenieten samen met de oud-ladies. Met in gedachte het gegeven dat ik altijd nog tassenverkoopster kan worden! Elles geeft graag het woord door aan Janneke Vos van LC36 Maasland. “Zij is volgens mij nog niet heel lang actief voor Ladies’ Circle. Ik ben haar tegengekomen tijdens activiteiten voor Ruby andRose en haar enthousiasme vind ik erg aanstekelijk. Ik hoor graag waarom zij Lady is geworden en wat haar ervaringen zijn.”

54


Circulaire LADIES’ CIRCLE MAGAZINE

Ladies in IJsland

Laatste spurt voor Ruby and Rose

NAJAAR 2015

Als je samen werkt, sta je samen sterk

Ontdek onze stappen naar Geluk

Open Mind

Profile for Ladies' Circle Nederland

Circulaire Najaar 2015  

De Circulaire is een uitgave van Ladies’ Circle Nederland. Het magazine verschijnt tweemaal per jaar, in een oplage van 1.100 exemplaren. De...

Circulaire Najaar 2015  

De Circulaire is een uitgave van Ladies’ Circle Nederland. Het magazine verschijnt tweemaal per jaar, in een oplage van 1.100 exemplaren. De...

Advertisement