1576

Page 1

ANYS AL MARESME
Núm. 1576 | de l'11 al 24 d'abril | 2024 | www.laclau.cat | @laclaumaresme
Llavaneres
LA MASSA TEATRE Vilassar de Dalt SANT JORDI Vilassar de Mar FESTA MAJOR Montgat

GESTORIES Pàgina 6

Difusions Maresme SL

C/ Maria Vidal, 93 baixos 1a 08340 Vilassar de Mar

Tel. 93 750 03 12 / 608 860 310

A/e: laclau@laclau.cat www.laclau.cat

@laclaumaresme

LA HISTÒRIA DEL CROISSANT, DELS

SANT JORDI Pàgina 22

REVISTA / núm. 1576

La revista LA CLAU no es fa responsable del contingut dels articles i missatges publicitaris dels anunciants. No és permesa la reproducció total o parcial d’aquesta publicació, ni el seu tractament informàtic, ni la transmissió de cap forma o per qualsevol mitjà, ja sigui electrònic, mecànic, per fotocòpia, per registre o d’altres mitjans, sense el permís previ i escrit dels titulars dels drets de la propietat intel·lectual. Dep. Legal B. 12. 188/84

MOTOR Pàgina 32

Audiència cotrolada per:

Baròmetre Catalunya

Distribució gratuïta a: ajuntaments, forns i pastisseries, supermercats, bars i restaurants, perruqueries, farmàcies, centres esportius, gasolineres... d’Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Dosrius, El Masnou, Mataró, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

Renda 2023: novetats en la seva tramitació

Aquest mes d’abril s’ha obert el període establert per presentar la declaració de renda corresponent a l’exercici 2023. Com cada any, l’Agència Tributària hi aplica un seguit de modificacions que cal tenir en compte. Per a totes aquelles persones que teniu l’obligació fiscal de fer-la, des de Col·lectiu Ronda posem a la vostra disposició un equip de persones professionals expertes en fiscalitat i tributació a fi d’acompanyar-vos a l’hora de fer-la i evitar així ensurts i imprevistos que puguin afectar en el futur la vostra salut financera.

Una de les novetats principals en aquesta campanya és en el terreny dels autònoms, ja que hi ha canvis que afecten tot el col·lectiu: qualsevol persona autònoma haurà de fer la declaració de renda, hagi tingut guanys o pèrdues. I és que, enguany, l’Agència Tributària i la Seguretat Social han començat a compartir les dades i a treballar conjuntament i han entrat en vigor les anomenades quotes d’autònoms variables en funció dels ingressos. Fins l’any passat, els autònoms amb menys de 1.000 euros de benefici no estaven obligats a fer la declaració. A partir d’ara, Hisenda envia les dades econòmiques a la Seguretat Social per verificar que els guanys que es declaren són reals i poder ajustar la quota d’autònoms.

Una altra de les novetats es refereix a les despeses de difícil justificació, que són aquelles de les quals no es disposa de cap rebut. Si fins ara es podien declarar un màxim d’un 5 % d’aquestes despeses, a partir d’aquesta campanya es podrà declarar fins

a un 7 % del total de despeses sense justificant. Cal aclarir, però, que només hi tenen dret els autònoms que duguin a terme activitats professionals, no empresarials. Altres despeses habituals que es poden desgravar són la quota d’autònoms, el cotxe, el mòbil o la formació relacionada amb l’activitat econòmica. A més, les persones que estiguin en el seu primer any com a autònomes es poden deduir fins a un 20 % dels beneficis.

Si voleu que us acompanyem en l’elaboració de la declaració de renda, podeu demanar cita trucant al 93 268 21 99 (extensió 1991).

En el codi QR següent us donem més informació del servei i les tarifes.

ASSESSORIA I DRETS www.laclau.cat

Tot i ser negocis discrets, són molt importants per a la nostra vida diària. S’encarreguen de tramitar i gestionar tot el que un client sol·liciti per dur a terme la seva tasca administrativa i fiscal, ja sigui personal o d’empresa, incloent-hi els autònoms.

En termes generals, la gestoria fa tota mena de tràmits davant de qualsevol òrgan de les administracions públiques (estatal, autonòmica o local), sense importar-ne la complexitat.

En les gestories es poden trobar professionals capaços de donar suport en les moltes tasques administratives que l’entorn empresarial requereix. Hi ha professionals de l’àmbit del dret, les ciències polítiques, l’economia, l’empresa... i de tots els sectors en què puguin ajudar els seus clients a resoldre les incidències.

Les funcions més habituals d’una gestoria són els tràmits laborals i altres actuacions davant de la Seguretat Social, tramitació de la constitució d’una societat, gestió de la facturació i comptabilitat de les empreses, d’ajuts i subvencions, i d’altes i baixes en el Règim Especial dels Treballadors Autònoms, tramitació dels impostos amb l’Agència Tributària, assessorament i representació legal davant de l’Administració, a més de tramitació d’altres coses com ara llicències o certificats, multes, escriptures, documentació d’estrangeria, herències...

Davant d’unes administracions cada vegada més tecnificades i molt allunyades de la ciutadania per la seva complexitat, el teu gestor és la figura que defensa els teus interessos i que està acostumat a moure’s en aquests difícils territoris, adaptant-se als múltiples canvis que hi ha periòdicament. Sempre que necessitis ajudes, el trobaràs al teu costat.

|7|
fan les gestories? GESTORIES www.laclau.cat SERVEIS ESPECIALITZATS • Fiscal • Laboral • Mercantil • Comptable • Jurídic • Herències • Pensions • Assegurances • Immobiliària • Vehicles Camí de la Geganta, 113 bis baixos · 08302 Mataró · Tel. 93 798 96 11 w648 795 077 · info@gestoriabarcelo.com · www. gestoriabarcelo.com HORARI De dilluns a dijous de 9 a 13 h i de 15 a 18 h Divendres de 9 a 14 h GESTORIA BARCELÓ Al teu costat des de 1957
Què
Redacció La Clau

Alella

Cinefòrum

Dj. 11/4/24 | 16 h | Can Gaza. Av Sant Josep de Calassanç 23-25. El viatge a París de la senyora Harris. Al Londres de la postguerra de la II Guerra Mundial, Ada Harris es guanya la vida netejant cases i un dia descobreix un meravellós i increïble vestit de Christian Dior penjat al dormitori d’una clienta i es proposarà comprar-lo. Posteriorment, es comentarà aspectes de gran interès relacionats amb l’obra. Dins la programació de La Primavera de la Gent 6.0. Gratuït.

Performance

Dj. 11/4/24 | 19 h | Can Manyé. C/ de la Riera Fosca, 42. Performance poètica al voltant de l’exposició Implosions, de Francesca Llopis, Blanca Llum i Julián d’Avino. Amb motiu del festival Espais de poesia, presentaran uns apunts recitats i sonors sobre contradiccions contemporànies, antigues, amoroses, polítiques, existencials i estètiques. Gratuït.

Espectacle

Dg. 14/4/24 | 12 h | Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella. C/ de Santa Teresa, 9. Llumeneres, d ’Oriol Sauleda. A partir del seu llibre homònim, Sauleda fa de mestre de cerimònies d’aquesta festa de la paraula, la música i la dansa esdevinguda espectacle, on es convoca el públic a deixar-se anar en un trànsit reparador a ritme de techno, salsa, psytrance, bossanova i swing. Una patxanga? Un guateque? Preu: 7,5 i 9 €.

Cinema

Dv. 19/4/24 | 18 h | Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella. El viatge d’Ernest i Célestine. L’Ernest i la Célestine tornen al país de l’Ernest per a poder arreglar el seu violí espatllat, on descobriran que la música ha estat prohibida en tot el país des de fa anys, ambdós intentaran posar fi a aquesta injustícia. Preu: 2,50 € i 3 €

Sardanes

Dg. 14/4/24 | 11 h | Pl. d’Antoni Pujadas i Nirell. Ofrena floral 93è aniversari de la proclamació de la República. 11 h: Ballada de sardanes amb la cobla la Nova del Vallès L’Agrupació Sardanista. 12 h: Ofrena floral amb la participació d’entitats, clubs, associacions.

L’hora del conte

Dt. 16/4/24 | 17:30 h | Biblioteca Mpal. Ferrer i Guàrdia. C/ Hort de la Rectoria, s/n. Viu el Parc. Patufet i altres bitxets, a càrrec de Susagna Navó. Quan tots estem a la mateixa

alçada no hi ha petites històries, hi ha aventures sorprenents. Sessió de contes adreçada a públic infantil de 0 a 3 anys. Gratuït.

Xerrades

Dt. 16/4/24 | 19 a 20 h | Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella. C/ de Santa Teresa, 9. La problemàtica dels plàstics al medi ambient. Activitat inclosa dins del “Mou-te pels residus”, reducció del 10% de la taxa de residus. La participació en alguna d’aquestes activitats programades permetrà la reducció del 10% a la tarifa de la taxa de residus del domicili de la persona que hi participi. Per participar cal fer la inscripció prèvia

Dj. 18/4/24 | 19 a 21 h | Centre Cultural de Can Lleonart. Pl. dels Germans Lleonart, 1. Salut sexual de la dona més enllà dels 40. Quins factors biològics i psicosocials intervenen en els canvis que es poden produir. L’impacte que pot tenir la menopausa en la sexualitat i en la funcionalitat del sòl pelvià. Tertulianes: Dra. Sonia Sánchez, ginecòloga especialista en menopausa, i Merche Amo, fisioterapeuta especialista en sòl pelvià. Gratuït

|8|
TOTA L’AGENDA A WWW.LACLAU.CAT

Sortida

Dc. 24/4/24 | 9:30 a 14 h | Centre Cultural de Can Lleonart. Pl. dels Germans Lleonart, 1. Badalona: ciutat romana. La ciutat romana de Baetulo, fundada al segle I a.C., fou una de les primeres de la Província Tarraconensis i una de les més importants. Descobrireu la ciutat romana situada sota l’actual Badalona. Guia: Cristian Mir, llicenciat en història (Universitat de Barcelona). Preu: 18 €.

Arenys de Mar

L’hora del conte

Dj. 11/4/24 | 18 h | Sala d’Actes de la Biblioteca. C/.Bonaire, 2. La medusa perduda, a càrrec d’Eva González. Al bosc de Riudolç viuen molt animals, uns dormen de nit i uns altres de dia. I té un

riu d’aigua dolça com la melmelada fins que apareix una medusa perduda, i el riu deixa de ser dolç… Conte amanit amb cançons i endevinalles. Per a infants d’1 a 3 anys.

Fira

Dg. 14/4/24 | 10 a 14 h | Riera, davant del CC Calisay. Fira de brocanters i col·leccionisme. Participen diversos paradistes que ens ofereixen un ventall molt variat d’articles antics. Música, llibres, paper en general, porcellana, vidre, mobles auxiliars, col·lecció de monedes, segells, etc.

Teatre amateur

Dg. 14/4/24 | 18 a 20 h | Casal de Joventut Seràfica. C/ de la Torre, 78. Una veu des de dins, d’Helena Sales, a càrrec del Grup Aquinahora teatre de Centelles, 52è Concurs de Teatre Amateur

Premi Vila d’Arenys de Mar 2024. Un grup de dones, empresonades a la madrilenya presó de Las Ventas, enarbora la bandera de la dignitat i el coratge com a única arma possible per enfrontar-se a la humiliació, la tortura i la mort. Preu: general 8 €, socis 7 € i estudiants 2 €.

Música

Dg. 14/4/24 | 19 h | Teatre Principal. C/ de l’Església, 45, 47. Debussy i Shubert, amb el Quartet Gerhard. Proposta amb dues de les obres més emblemàtiques de la literatura per a quartet de corda. Preu: ant. 15 € i taq. 17 €.

|9|
www.laclau.cat / AGENDA Gran varietat d’accessoris i teles horari: De 10 a 14 de 16 a 20 h www.ameliapatchwork.com Pl. de l’Església, 7, Cabrils - 937 507 071 - amelia@ameliapatchwork.com - @ameliapatchwork Classes de Patchwork, matins i tardes

Arenys de Mar

Exposició

Fins al 28/4/24 | Centre Calisay. Riera del Pare Fita, 67. Decorats amb puntes. L’Associació de Puntaires Flor d’Alba d’Arenys de Mar volen omplir aquest espai de colors, decorant amb puntes objectes quotidians. Les puntaires han buidat armaris, baguls, calaixos… per proposar-vos una nova forma d’utilitzar les puntes de coixí, reaprofitant i reciclant per donar-los un nou ús i una nova mirada.

Espectacle

Dg. 21/4/24 | 19 h | Teatre Principal. C/ de l’Església, 45. Viratges, Amb l’Esbart d’Arenys de Munt. Espectacle amb doble viatge a través de la dansa d’una banda, un viatge físic a través de les diferents cultures del Mediterrani, de l’altra, un viatge emocional: el d’una persona que emigra tot buscant una vida millor i les diferents fases per les quals passa en el seu procés per adaptar-se al nou indret d’acollida. Amb una dotzena de peces variades com havaneres, jotes i una clara allusió a la dansa popular i el ball a plaça. Preu: 10 € ant. i 12 € a taq.

Sant Jordi

Dt. 23/4/24 | 10 h | Pl. de l’Església. La Biblioteca surt al carrer. 10 h, Sala Polivalent ‘1 d’octubre’ del CC Calisay: visita el drac Arenyot a la seva cova, acompanyat pels gegants d’Arenys de Mar. A les 17.30 h: despertarem el drac. 18 h: cecavila del drac Arenyot per la Riera del pati del Calisay fins al Mercat Municipal. 18.30 h a la porxada del mercat municipal: La llegenda de Sant Jordi i el Drac. 19:30 h, a la riera davant el mercat mpal: ballada de sardanes per Sant Jordi.

Retransmissió de ballet

Dc. 24/4/24 | 20:15 h | Teatre Principal. C/ de l’Església, 45, 47. El llac dels cignes, de Pyotr Llich Txaikovski. Retransmissió en directe des de la Royal Opera House de Londres. Preu: 15 € anticipada i 17 € a taquilla.

Argentona

Exposició

Dv. 12/4/24 | 19 h | Museu del Càntir. Pl Església, 9. Laura Roca: A l’ombra del temps. La seva obra més íntima, territoris secrets on l’artista s’endinsa cercant una altra realitat més enllà de les paraules. Llum i ombra són els dos elements entre els que es mou l’obra que ha anat fent fins ara. Cada obra constitueix doncs un retrat íntim, una mena de paisatge sentimental. Es podrà visitar fins al 19/5.

Concert

Ds. 13/4/24 | 20:30 a 21:30 h | La Sala d’Argentona. Pl. Nova, 14. Homenatge a Núria Feliu, amb Big Bang Granollers, dirigida per Martí Ventura. Homenatge amb l’acompanyament de les cantants Laura Simó, Mireia Feliu i Paula Barranco. Tres veus, tres generacions i tres estils molt allunyats repassaran les cançons més emblemàtiques d’aquesta icona del jazz català. Entrades a: codetickets. Preu: 16 € anticipada i 21 € a taquilla.

Conferència

Dj. 18/4/24 | 18 h | Centre Parroquial. C/ Bernat de Riudemeia, 4. Israel i Palestina: Un segle de conflictes, a càrrec d’Òscar Monterde Mateo. Ho organitza: Aula d’Extensió Universitària d’Argentona. Preu: socis gratuït. No socis: aportació 5 €.

Espectacle

Ds. 20/4/24 | 19 a 20 h | Punt de trobada: Pl. de l’església, 1. Escenari secret, activitat amb dos espectacles sorpresa adreçats a un grup reduït d’espectadors. A més de reivindicar nous espais no habituals del municipi per a la difusió artística, es donen a conèixer formats escènics i musicals no habituals en la temporada regular. Entrada gratuïta: invitació per a qui hagi comprat un abonament de 4 o més espectacles i sol·liciti la invitació, a través del web municipal argentona.cat/escenarisecret. Aforament limitat a les 150 primeres sol·licituds.

Tertúlia

Dc. 24/4/24 | 19 a 20 h | Biblioteca d’Argentona. Joan Fontcuberta i Gel. C/ Gran, 3. Yo sé por qué canta el pájaro enjaulado, de Maya Angelou. L’autora ens parla de la seva dura infància i dels tràngols pels que va passar fins a convertir-se en una dona independent. Criada en un poblet d’Arkansas per l’àvia, Angelou va aprendre molt d’aquesta dona excepcional i d’una comunitat extraordinàriament cohesionada; unes lliçons de vida que l’ajudaran a suportar les dramàtiques circumstàncies a les quals va haver d’enfrontar-se posteriorment a Sant Lluís i Califòrnia. El relat retrata també la vida de part de la població negra del Sud dels EUA durant la primera meitat del segle XX. Entrada lliure.

|10|
AGENDA / www.laclau.cat

Badalona

Concerts Blues & Ritmes

Dv. 12, ds. 13 i ds. 20/4/24 | 20 h | Dg. 21/4/24 | 18 h | Teatre Margarida Xirgu i Teatre Zorrilla. Trenta-cinc anys després de la seva primera edició, el Blues & Ritmes es manté com un dels cicles musicals més ben reputats de tot l’Estat. Dv. 12, al teatre Margarida Xirgu: Eli Paperboy Reed i Sam Outlaw. Ds. 13, al teatre Zorrilla: Jim Lauderdale & Los Hermanos Cubero, veurem en acció una de les bandes més ben considerades pel què fa la interpretació d’estils mexicans. Ds. 20, al teatre Margarida Xirgu: La Santa Cecilia, i ens retrobarem amb Àfrica de la mà de Vieux Farka Touré dg. 21, al teatre Margarida Xirgu. Entrades a teatrezorrilla.cat

Cabrera de Mar Sardanes

Ds. 20/4/24 | 11 h | Pl. 1 d’octubre. Ballada de Sant Jordi amb cobla La Principal del Llobregat

Cabrils

Presentació llibre

Dl. 15/4/24 | 18 a 19 h | Biblioteca de Cabrils. C/ Domènec Carles, 21. Les set caixes. Lectura literària de Dory Sontheimer amb la presència de l’autora. Activitat conduïda per Aida Vert. Per a totes les edats. Gratuït.

Tertúlia

Dv. 19/4/24 | 21 a 22:30 h | Espai jove Masia Mas Maria. Tertúlia de novel·la negra. L’assassinat de Roger Ackroyd d’Agatha Christie. Nit ambientada. Cal inscripció prèvia a la Biblioteca.

Espectacle

Dg. 21/4/24 | 19 h | CC La Fàbrica. C/ Domènec Carles, 21. Lady panda. Un circ despullat, honest, humil i vulnerable; un moviment que és tota una coreografia de gestualitats i accions corporals; una música en viu que ha acompanyat tots els seus espectacles; el cant; el teatre... Amb tots aquests llenguatges s’expressa Clara Poch Masià. Espectacle amb una estètica acurada, d’un minimalisme oriental. Preu: 10 € taq., 6 € ant. 3 € dtes. i altres (a consultar). Entrades a Codetickets.

|11|
www.laclau.cat / AGENDA

Cabrils

L’hora del conte

Dl. 22/4/24 | 17 a 18 h | Biblioteca de Cabrils. C/ Domènec Carles, 21. Mans Manetes, a càrrec de Marta Arnaus. Per a infants a partir de 3 anys. Aforament limitat.

El Masnou

Presentació llibre

Dj. 11/4/24 | 19 h | Sala Joan Comelles. C Josep Pujadas Truch, 1. La Marina Mercant del Masnou. Presentació del 8è Quadern d’Història Local del Masnou. Llibre escrit per Joan Muray que tracta sobre la marina mercant del Masnou i que conté una llista actualitzada de tots els capitans que hi va haver al Masnou. Gratuït.

Marató del llibre infantil

Ds. 13/4/24 | 10 a 12:30 h | Museu Nàutic del Masnou. C/ Josep Pujadas Truch, 1A. Nou escriptors de conte infantil duran a terme tres activitats de manera parallela en tres taules, on cada escriptor explicarà un conte de la seva autoria. Històries en català, anglès i castellà. Grups per edat: 5-6, 7-9 i 10-11 anys. Després, cada escriptor oferirà una breu activitat adequada a l’edat del grup. Els pares podran romandre a la sala. Cal apuntar-s’hi: tel. 622 728 595 i angelalandetearnal@gmail.com. Ho organitza: Lovelace, Associació Ania. Preu: 1 €.

XI Ple de Rauxa

Ds. 13/4/24 | 17:30 h | Pl. d’Ocata. Incici de la cercavila fins als jardins dels Països Catalans. Mostra de balls i elements de la cultura popular catalana. Colles convidades: Gegants del Masnou, Va de Bot, Gitanes de Bòlit, Sentimiento Cimarrón i Atabalats. Batucades a càrrec de: Maritrons, Tronades Bergantí, A ContraCop, Fergusons, Ocatatrons, Colla Bastonera del Masnou Ple de Cops. I a més la Colla de Diables del Masnou amb la Novina i els Diables de Teià amb el Batraci.

Setmana de la Salut

Fins al dg. 14/4/24 | Diversos indrets de la població. Setmana de la Salut amb diverses activitats per promoure hàbits de vida saludables. Podeu consultar tota la programació a www.laclau.cat.

Tertúlia

Dc. 17/4/24 | 18:30 a 20 h | Biblioteca Joan Coromines. Josep Pujadas Truch, 1. Demà, demà i demà, de Gabrielle Zevin, a càrrec de Raquel Picolo. Des de ben petits, en Sam i la Sadie comparteixen l’afició pels videojocs, gràcies a la qual experimenten la llibertat que els manca al món real. Quan es retroben anys més tard, decideixen apostar pels seus somnis i viure de la creació d’aquests universos fantàstics. Aquesta és la història de la impossibilitat per adaptar-se a la ferocitat del que comporta el triomf: els diners, la fama, les identitats qüestionades i la tragèdia.

|12|
AGENDA / www.laclau.cat

Taller

Ds. 20/4/24 | 10:30 h | Biblioteca

Joan Coromines Josep Pujadas Truch, 1. Com millorar les relacions i la convivència. Millores mitjançant una comunicació saludable i una convivència harmoniosa que ens permetrà ser més conscients dels nostres vincles actuals i com podem reforçar-los. Cal inscripció prèvia.

Teatre

Ds. 20/4/24 | 20 h | Espai Escènic

Iago Pericot. C/ Fontanills, 77. No hi ha demà, amb Jordi Pota. Un misteriós maletí vermell anomenat “el futur”. Aquesta capsa no s’obrirà fins que no s’hagin viscut tots els presents màgics que Jordi Pota proposarà al públic assistent i, quan passi, us podem assegurar que la gent ho recordarà! Tot transmès a partir de l’humor, el riure serà constant en aquest xou. S’hi parla de l’angoixa, la por, la importància de l’esport, l’addicció als mòbils... Adreçat a partir de 10 anys. Preu: 10 €. Entrades a: Quedat.cat.

Mataró

Conferència

Dv. 12/4/24 | 19 h | Biblioteca Popular. C/ d’En Palau, 18. Les fosses de la Guerra Civil i la dictadura franquista. Cercant la veritat, la justícia i la reparació, a càrrec de l’arqueòleg Francesc Busquets que ha desenvolupat la recerca i excavació de diverses fosses comunes a Paterna, Castelló, Illes Balears i Catalunya, amb una metodologia on han participat historiadors, antropòlegs, genetistes i psicòlegs. L’objectiu d’aquestes exhumacions és l’aportació de la veritat, la justícia i la reparació històrica, per no tornar-les a repetir mai més.

ETS UN AGENT d'assegurances, advocat especialitzat o pertanys a una assessoria o immobiliària?

A GERBROKERS ESTEM OBRINT LES NOSTRES PORTES

Av. Panagall, 44 / Arenys de Munt / 937 920 249 / 639 349 372

Estem a:

C/ Sant Ramon, 125, Vilassar de Mar www.bristol-house.com

Vols fer d’au-pair a Irlanda?

Si ets noia i tens entre 19 i 35 anys i un nivell bàsic d’anglès, demana’ns informació a: Tel. 600 25 46 63 info@viairlanda.com / www.viairlanda.com

Estàs satisfet amb el teu nivell d’anglès?

Millora la fluïdesa escrita i, sobretot, l’oral. Cursos d’anglès bàsic, preintermedi i intermedi

|13|
www.laclau.cat / AGENDA
45 83 76
60 74 28
WWW.PEREIANGEL.COM 617
681
UNEIX-TE A NOSALTRES!
A COL·LABORADORS COM TU
GerBrokers CORREDORS D'ASSEGURANCES
www.gerbrokers.com / jgou@gerbrokers.com / gerbrokersglobal

Mataró

Conferència

Dt. 16/4/24 | 19:30 h | Espai Mataró Connecta. Pl. de la Muralla, 21. Les pastures del Pirineu aragonès: cinquanta anys de canvis i un futur possible, a càrrec de Frederic Fillat, del CSIC . L’autor reflexionarà sobre les millores de les explotacions ramaderes del Pirineu aragonés, fent un recorregut històric de les iniciatives adoptades fins al moment. Cal inscripció a: culturamataró.cat

Rutes guiades

Ds. 13/4/24 | 10 h | Des de la Nau Gaudí. C/ de la Cooperativa, 47. Mataró durant la Guerra Civil. Recorregut per alguns dels indrets de la ciutat que van tenir un especial protagonisme durant la Guerra Civil Espanyola. Durada aproximada de dues hores, a càrrec de l’historiador Víctor Ligos. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme (La Riera, 123); al tel. 937 582 698 o a l’a/e turisme@ajmataro.cat.

Ds. 13/4/24 | 12 h | Vil·la romana de Torre Llauder. Museu de Mataró. Av. de Lluís Companys, s/n. Descobrireu les restes de la Vil·la romana de Torre Llaude, principal jaciment arqueològic de l’antiga ciutat d’Iluro, que permeten descobrir unes dependències senyorials amb paviments decorats amb mosaic a les habitacions,

una zona de banys amb recorregut d’aigües calentes, tèbies i fredes (caldari, tepidari i frigidari) i dos peristils o patis... Equipament no accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Més informació: 93 741 29 30 (de 9 a 14 h) educacultura@ajmataro.cat. Gratuïta. Ds. 20/4/24 | 11 a 13 h | Ajuntament. C/ de la Riera, 48. El Modernisme a Mataró. Una ciutat amb una gran riquesa de patrimoni modernista: fàbriques, mercats, botigues, cases, i molt més. Destaquen el llegat de l’arquitecte, historiador i polític local, Josep Puig i Cadafalch (Mercat del Rengle, Casa Coll i Regàs, la botiga La Confianza...) i el primer edifici d’Antoni Gaudí, únic vestigi de la fàbrica de la Cooperativa Obrera de Mataró. Sortida des de l’Ajuntament. 10 minuts abans de la visita. No cal reserva prèvia. Gratuïta.

Titelles

Dg. 14/4/24 | 12 a 12:50 h | Casal L’Aliança. C/ Bonaire, 25. És molt dur ser princesa, a càrrec de la Cia. Retox. Us heu preguntat mai què va succeir després que el valerós cavaller Jordi derrotés el drac? Què se’n va fer de la rosa? I de la princesa? En Jordi i la princesa van menjar anissos per sempre? El trobador Cerverí de Montblanc respondrà aquestes preguntes i recordarà la importància dels llibres per viure en llibertat i per lluitar contra els estereotips. A partir de 3 anys. Venda d’entrades a Codetickets. Preu: 8 € i 6 € socis Aliança Mataró i carnet família nombrosa.

Presentació de llibre

Dc. 17/4/24 | 18 h | Can Palauet. C/ d’En Palau, 32. Un arxiu és... El conte permet a alumnes, professorat i famílies conèixer el món dels arxius a partir d’un argument simple i original: en Jan, la Xènia i els seus companys van a visitar

un arxiu. L’Angelina, l’arxivera, els descobrirà un espai màgic ple d’objectes, records, fotografies i documents que els faran viatjar en el temps. En la presentació hi participaran les autores del conte, l’arxivera Núria Canellas i la illustradora mataronina Anna Domenich, juntament amb l’Albert Dresaire i l’Alexis Serrano.

Espectacle

Dv. 19/4/24 | 20 h | Teatre del Cafè Nou. C/ de la Riera, 123. A la mani. Una estudiant. Una manifestació ecologista. Un cop que li farà canviar com veu la lluita, i la seva vida. Història de superació i autoreflexió, des d’una mirada juvenil. Aborda temes com la criminalització de l’activisme climàtic, l’ecoansietat o la importància dels vincles i les cures. Una crida de la lluita per preservar el futur del planeta. La recaptació de la taquilla va destinada íntegrament a la companyia. Entrades a: culturamataro.cat. Preu: 10 €.

L’hora del conte

Ds. 20/4/24 | 10:30 h | Biblioteca Popular. C/ d’En Palau, 18. Contes de Sant Jordi. La petita hora del conte a càrrec d’Alma i la mar de contes. L’Alma i els seus titelles explicaran dues històries que succeeixen a l’època medieval i que estan estretament lligades: El drac golafre i La llegenda de Sant Jordi. Edat recomanada: de 12 mesos a 3 anys. Inscripció prèvia per tel. 937 582 483, a l’a/e b.mataro.p@diba.cat o presencialment a la biblioteca.

|14|
AGENDA / www.laclau.cat

Dt. 23/4/24 | 17:30 h | Biblioteca Pompeu Fabra. Pl. Occitània, s/n. El drac, la rosa i en Jordi, a càrrec d’Enrenou Teatre. Adaptació participativa de la llegenda de Sant Jordi, on tot el públic col·laborarà a recrear la història interpretant els diferents personatges. Històries explicades per fomentar la imaginació dels infants a partir de 4 anys a través de la la paraula. Gratuït.

Sardanes

Ds. 20/4/24 | 16 h | Pl. Honorat Vilamanyà (antic Parc Central). Ballada de Sant Jordi i cloenda de SardaMataró a les escoles amb la cobla Xaloc.

Biblioteca a cel obert

Dl. 22/4/24 | 9:30 h | Pl. de Santa Anna. Biblioteca a cel obert. El Pla Educatiu d’Entorn i les Biblioteques de Mataró organitzen un espai de descoberta de llibres dirigits a infants d’infantil i primària i escoles bressol. Cal inscripció.

Òrrius

Taller

Tots els dj. | 10:30 a 12 h | CC Can Mestres. C/ Vista al Montseny, 15. Generació d’Or a càrrec de Montserrat Fàbregas i Ana Barros. Espai d’autoconeixement, on dues professionals t’acompanyaran en el procés que et porti a identificar les teves fortaleses i seguir alliberant tot el teu potencial i ser protagonista. Per a persones a partir de 60 anys.

Premià de Dalt

Conferències

Dj. 11/4/24 | 19 h | SC Sant Jaume. Riera de Sant Pere, 147. Una visió diferent de Premià de Dalt. L’arquitecte Josep Maria Gutiérrez ens farà una xerrada sobre diferents propostes per millorar el poble des d’un punt de vista urbanístic. Organitza Fòrum i Societat.

Dc. 17/4/24 | 18:30 a 20 h | Aula d’Extensió Universitària de Premià de Dalt. Ptge. del Sant Crist, 2. Els nus més interessants de la història de l’art, a càrrec de Mariona Millà Salinas. Pintora, escultora i il·lustradora. Ho organitza: Aula Extensió Universitària Premià de Dalt, una associació de caràcter cultural i educatiu, sense ànim de lucre, que vol ser un espai de formació permanent, obert a totes les persones d’edat adulta.

|15|
www.laclau.cat / AGENDA

Premià de Dalt

Presentació de llibres

Dv. 12/4/24 | 19 h | SC Sant Jaume. Riera de Sant Pere, 147. Narcís emmirallat en la llacuna es fa la clenxa de Raimón Aguiló. La secció Arts i Lletres fa la presentació del llibre guanyador de la darrera 47a edició dels premis literaris de poesia Marià Manent i narrativa Valerià Pujol.

Dj. 18/4/24 | 18:30 h | Biblioteca

Jaume Perich i Escala. Riera de Sant Pere, 88. Sombras sutiles de bambú. L’autora, Anna Llauradó, periodista, escriptora i guionista conversarà amb Reyes Raspall, directora del Servei Especialitzat en Trastorns de la Conducta Alimentària.

Arrela’t al Sant Jordi

Ds. 20/4/24 | 11 a 20 h | Biblioteca Jaume Perich i Escala i Can Figueres. Riera de Sant Pere, 88. 11 h: presentació del conte De Dalt i de baix, a càrrec de l’autora, Zina López. 11.30 h: Taller literari sobre el conte De Dalt i de baix amb l’autora. 11.45 h: Taller creatiu: Teranyina de Sant Jordi, a càrrec d’Anna Nieto, als jardins de Can Figueres. 13:15 h: presentació de llibre Fang a les mans, a càrrec d’Elisenda Sala. 13.45 h: vermut poètic amb Marc Romera, a càrrec de l’Associació PdePoesia. 14.30 h: Ball de Gitanes amb tastet de l’Espolsada de Premià de Mar, a càrrec de l’Associació Debòlit. 15 h: actuació de rumba catalana amb Miliu Calabuch (nebot del Peret i Moncho). 16 h: taller familiar Vine a fer el teu instrument i participa de la cercavila, a càrrec de Jaume Batlle. 17 h: plantada de gegants. 19.30 h: ballada final i a les 19.30 h: actuació de folk per a famílies amb La Coixinera. Hi haurà un market i un espai grastronòmic.

Espectacle i música

Ds. 20/4/24 | 19 a 20 h | SC Sant Jaume. Riera de Sant Pere, 147. Records, de La Banda del Drac.

Un viatge cap al passat a través de la música i el teatre d’una manera mai vista. Què té d’especial? La Banda del Drac us porta un espectacle nou i diferent, han creat un concert amb temes que ballen entre els tradicionals i els coneguts amb una important missió: ressonar-nos en la nostra memòria. A través de situacions divertides i emotives, estirar el fil del nostre passat i de la nostra memòria per fer-nos passar una bona estona! Preu: Entrades a taquilla: 6 € persones sòcies i 10 € general

Sant Jordi

Dt. 23/4/24 | SC Sant Jaume Riera de Sant Pere, 147. Sant Jordi. Paradetes amb llibres i roses de les diverses entitats i associacions del poble. Matí i tarda al pati de Sant Jaume.

• Reforç de matèries de proves d’accés a Selectivitat, Grau superior majors de 25 anys

|16|
AGENDA / www.laclau.cat C/ Sant Felip, 115 · El Masnou Tel. 935 550 307 · 689 414 101 www.academiaturo.com academiaturo@gmail.com academiaturo CENTRE DE REFORÇ
Primària, ESO, Batxillerat i Universitat
C/ de la Plaça, 78 · Premià de Mar Tel. 930 133 044 FERVET Consulta Veterinària FERVET Consulta Veterinària • Medicina interna general
Alimentació especialitzada
Anàlisis clíniques
Cirurgies C/ Sant Jaume, 37 Vilassar de Mar Davant l’estació de tren 93 510 49 73 epineda@justilex.es

Exposició

Fins al 27/4/24 | Sala d’actes de la Biblioteca Jaume Perich i Escala. Riera de Sant Pere, 88. Cau de lletres. Exposició col·lectiva amb imatges d’Alícia Serra, Carlos Sánchez, Carme Mas, Jordi Manzanera, Mariona Rifà, Manel Avellana, Núria López, Pere Arnal, Rafa Rodridi, Rafael Planas, Rafel Mirabet, Vicens Forner i Xavier Rafanell.

Premià de Mar

L’hora de conte

Ds. 20/4/24 | 11 h | Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras. Ctra. de Vilassar de Dalt, 100. Hora del conte i del joc. Maria José Domènech i Isabel Fabregat, les autores del conte: I ara, què fem?, explicaran la curiosa història de la Laia, una nena molt eixerida que un dia es troba una tortuga perduda, i ens proposaran un joc per ajudar-la. Joc perquè els infants puguin cercar arguments, resoldre dubtes i prendre decisions. A més, aprendreu a distingir alguns animals autòctons d’uns altres de molt semblants que poden posar en perill la natura. Adreçat a infants de 4 a 8 anys. Cal inscripció prèvia. Gratuït.

Concert

Ds. 20/4/24 | 21.30 h | Espai l’Amistat. C/ de Sant Antoni, 60. Fitos i el Fitipaldi, concert tribut a Fito & Fitipaldis. Preu: de 16 a 22 €

Esport

Dg. 21/4/24 | Port de Premià de Mar. Camí Ral, s/n. Copa d’Espanya de PumpTrack G.P. Enguany comptarà amb sis proves puntuables. Ho organitza: A tot i amb tot. Associació esportiva.

Sardanes

Dg. 21/4/24 | 11.30 h | Pl. de l’Ajuntament. Ballada de Sant Jordi amb la cobla Sabadell.

Taller de Sant Jordi

Dg. 21/4/24 | 11:30 a 12:30 h | Museu de l’Estampació. C/ Joan XXIII, 8. Estampa el drac de Sant Jordi! Vine a estampar un drac ferotge a la teva samarreta o bossa de cotó i llueix-la per Sant Jordi! Cal portar una peça de cotó clara per estampar. Cal reserva l’entrada. Preu: 1 €.

Visita guiada

Dg. 21/4/24 | 12 h | Museu de l’Estampació. C/ Joan XXIII, 8. Visita guiada a l’exposició permanent. Encara no coneixes el Museu de l’Estampació? Vols conèixer les tècniques de l’estampació tèxtil, i que t’expliquin quina relació té l’estampació amb la història de Premià de Mar? Aleshores no et pots perdre aquesta visita! Preu: 5 € general i 2,5 € reduïda.

Exposició

Fins al 21/4/24 | Premiart. Sala d’exposicions mpal. Pl. de l’Ajuntament, 1. La mar de colors. Quadres i artesania amb el mar i el color com a grans protagonistes. Horari: de dc. a ds. de 18 a 20 h, ds. i dg. d’11 a 14 h.

Presentació de llibre

Dl. 22/4/24 | 18:30 h | Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras. Ctra. de Vilassar de Dalt, 100. Ànima sentida, amb Robert Orús. L’autor premianenc ens parlarà del seu darrer llibre poètic. Un recull que inclou peces escrites des de desembre del 2019 i fins al 2023 i que us convida a reflexionar sobre la vida, la maduresa i la satisfacció personal.

|17|
www.laclau.cat / AGENDA C/ Riera, 7 Premià de Mar / 699 154 971
Jardín del Alma Botiga Espiritual y Teràpies Alternatives REGALS AMB ÀNIMA www.tiendaeljardindelalma.com · Lectura de cartes + Ritual · Neteja energètica · Obrecamins · Carta natal · Canvi de creences · Desbloqueig emocional · Reiki · Canalitzacions · Ritual espelmes: parella, salut tiendaeljardindelalma · Alimentación y accesorios · Asesoramiento en nutrición y educación canina · Dieta B.A.R.F · SERVICIO A DOMICILIO TODO PARA TU MASCOTA 93 752 55 69 / 722 669 444 C/ Enrique Granados,10 Premià de Mar 671 034 271 · 93 392 40 81 > Paquets per hores > Solucions a mida > Manteniment > Econòmic L’ajudem aferméscompetentels seunegocioptimitzantels recursos informàtics
El

Sant Andreu de Llavaneres

Taller jove

Dv. 12/4/24 | 18 a 20 h | Casal Jove. Pg. Mare de Deu de Montserrat, 45. Taller de cuina saludable. Us agradaria aprendre a fer receptes senzilles i saludables? No us ho perdeu! Cal inscripció.

Exposició

Dv. 12/4/24 | 19:30 h | MuseuArxiu de Llavaneres. Can Caralt Carretera de Sant Vicenç, 14. Inauguració de l’exposició de pintura: Marta Duran, de l’artista mataronina Marta Duran. Biòloga de formació ha exposat de forma ininterrompuda a galeries, museus, fundacions i centres d’art de tot Catalunya. Es podrà visitar fins al 12/5.

Concert solidari

Dv. 12/4/24 | 20 h | Temple parroquial. C/ de Munt. Concert solidari amb Juan Ma Fernández, Tenor llavanerenc de la Cobla Orquestra Montgrins. A benefici de Llavaneres contra el Càncer.

Sant Vicenç de Montalt

Club de lectura

Ds. 13/4/24 | 12 h | CC El Gorg. Riera Del Gorg, s/n. El jardí d’històries. Es comentarà l’obra La ciutat del futur, d’Anna Miracle i Julio Antonio Blasco. A càrrec de la historiadora de l’art i escriptora Marta Ardite. Per a infants de 9 a 12 anys. Inscripció a la Biblioteca.

Conferència

Dl. 15/4/24 | 18:30 h | Centre Cívic El Gorg. Riera Del Gorg, s/n. El perdó, a càrrec de la terapeuta Montse Macanàs.

Sant Jordi

Ds. 20/4/24 | 10 h | Pl. del Poble, s/n. Sant Jordi a la Plaça! De 10 a 12.30 h: Paraules Dibuixades, ens ajudes a crear el 7è Llibre Gegant de Contes? Tallers creatius infantils. 12 h: espectacle d’animació: La llegenda de Sant Jordi, a càrrec de Veus Veus Espectacles. Hi harà ludoteca i xocolatada. A les 18 h: Festa de les lletres. Podeu consultar més informació a través del codi QR de la pàg. 29.

Teià

Cinema

Dv. 12/4/24 | 19 h | CMC la Unió Pg de la Riera, 116-120. Billie (Jamens Erskine, 2019). Un parell de sessions per endinsar-nos en la història de la música contemporània i dels artistes més rellevants del jazz i el rock. Dinamització a càrrec de Romina Krieger, soprano, vocal coach i productora. Visionarem el documental sobre Billie Holiday, una artista que canta des de la marginalitat. Visionat en VO subtitulada.

Aperitius culturals

Dg. 14 i 21/4/24 | 12:30 h | CMC la Unió. Pg. de la Riera, 116, 120. 14/4: Marlara. 21/4: Dos x Quatre. Cada diumenge d’abril, entremig dels quadres de Dones i Llibres, de l’exposició de Gerard Rosés, podreu gaudir d’un un concert i un aperitiu amb un Vi de la D.O. Alella.

Concert

Ds. 13/4/24 | 19.30 h | Teatre La Flor de la Palma. C/ Pere No-

guera, 6. Concert de músics de l’Escola Cadença. Concert del bo i millor dels alumnes de l’Escola de Música Cadença de Teià, un repertori variat per passar una tarda de dissabte diferent. Entrades 30 minuts abans del concert. Preu: 3 €. Vine a passar una bona estona!

Presentació llibre

Ds. 20/4/24 | 12 h | Biblioteca de Can Llaurador. Av. José Roca

Suárez Llanos, 40. En Jan i l’aventura dels colors, a càrrec de Roger Bascompte. Descobrireu com el daltonisme pot transformar-se en una aventura i explorareu aquesta perspectiva de visió única. Mitjançant un parell d’activitats, posareu a prova la vostra pròpia percepció dels colors.

Poesia

Ds. 20/4/24 | 19 h | CMC la Unió Pg de la Riera, 116. Poetry Slam. Què és un Poetry Slam? D’on sorgeix? qui el practica? Descobrireu la seva essència tot posant en marxa un procés d’autoconeixement, escriptura poètica i oralitat. Es partirà de les emocions per treballar el text i la recitació com un tot. Activa la teva imaginació i cultiva l’eloqüència des de la interpretació! Les places són limitades.

L’hora de conte

Dl. 22/4/24 | 17:30 h | Biblioteca de Can Llaurador. Av. José Roca Suárez Llanos, 40. Els antecedents familiars de St. Jordi, a càrrec de Mireia Peña. Sempre hem conegut un St. Jordi valent i fort, però el que no sabem és com va arribar a ser tan espavilat. Sabíeu que St. Jordi tenia una cosina-cavallera que també va fer fora a un drac? Una àvia que li va ensenyar a no tenir por? I una germaneta que li va ensenyar a somiar. Una

|18|
AGENDA / www.laclau.cat

manera divertida de reivindicar el paper de la dona que sovint ha quedat amagada. Adreçat a infants a partir de 3 anys.

Exposicions

Fins al 27/4/24 | Biblioteca de Can Llaurador. Av. José Roca Suárez Llanos, 40. Boxa i art. 101 anys, més que un centenari, més que una federació, de l’artista Francesc de Diego de temàtica pugilística. Trobarem una experimentació variada en l’àmbit plàstic relacionada amb la temàtica de la boxa, entrenaments i com -

bats, tot inspirat directament en els 101 anys de la Federació Catalana de Boxa Amateur (FCBA), efemèride que se celebra durant 2024. Oli, acrílic, superfícies variades, estils experimentals i de més realistes, a pinzell o espàtula. Fins i tot, tocs escultòrics ceràmics. Exposició en conveni amb la UB. Fins al 4/5/24 | Biblioteca de Can Llaurador. Siluetes tallades Harmonia de formes. Exposició d’escultures de Renate Antony Schäffler. Renate va néixer i créixer a Viena (Àustria), va olorar aire espanyol per primera vegada a Astúries, durant una estada de tres anys. Des de fa més de 35 anys viu a Teià. Un escultor alemany li va ensenyar les tècniques i la manipulació de les eines per treballar l’escultura. Les seves escultures emergeixen de la fantasia pròpia en combinació amb la tècnica.

Tiana Espectacle

Dv. 12/4/24 | 21 h | Sala Albéniz. Av. Isaac Albéniz, 8. Cabaret 1, 2, 3... Hueeevo! Gala-homenatge als 75 anys del naixements de Joan Armengol i Moliner, Juanitu.

Circ

Ds. 13 i dg. 14/4/24 | 11:30 a 12.30 h | Plaça de la Vila. Actes per celebrar el Dia Mundial del Circ. Passacarrers amb la Piccola Orquesta, de Traüt Produccions. Dia 13: De 18 a 19 h White Bottom, de Ramiro Vergaz. De 19.30 a 20:30 h , H de la cia. La Corcoles, al Parc Antic Camp Futbol. Dia 14: a les 12 h, Sabates vermelles de la Cia Sifó, un espectacle amb música en directeque juga a crear universos entre la poesia i l’humor. A les 18 h La Piedra de Madera de la cia. EiA.

|19|
www.laclau.cat / AGENDA NO ET PERDIS LA NOVA TEMPORADA 2024 ESPAI L’AMISTAT L’espai de creació, interrelació i exhibició artística de Premià de Mar JA POTS COMPRAR LES TEVES ENTRADES A TRAVÉS DE LA NOSTRA PÀGINA WEB I SENSE COMISSIONS O BÉ A LA TAQUILLA DEL TEATRE (dilluns i dijous de 18 a 20 h) Carrer de Sant Antoni, 60 Premià de Mar (+34) 93 752 99 90 info@espailamistat.cat www.espailamistat.cat DE CINEMA I CICLE DE RETRANSMISSIONS D’ÒPERA COMPRA LES TEVES ENTRADES AL NOSTRE WEB

Tiana

Concerts

Ds. 20 i dg. 21/4/24 | Casal de Tiana i Masia Can Riera. Tiana Antica 2024. XXIV Festival de Música Antiga de Tiana. Concerts inclusius. Tota la informació a la pàg. 15 i el web: a http://www.visigodia.org/wp/. Venda d’entrades: Entrapolis.

Vilassar de Dalt

Cinema

Dj. 11/4/24 | 21 h | Teatre La Massa. Pl. del Teatre, 3. Cicle Gaudí. Saben aquell. Eugenio Jofra, la història d’un fenomen de l’humor underground. Aquest singular còmic que comença tots els seus acudits amb “Saben aquell…” Xerrada prèvia a les 20:30 h. Preu: 4 €.

Cursa

Dg. 14/4/24 | 8 h | Pl. de la Vila. 10a Vilatrail. 10a edició de la cursa de muntanya de Vilassar de Dalt. Sortida i arribada a la Plaça de la Vila. Més inf. a: www.vilatrail.com.

Espectacle

Dl. 15/4/24 | 17:30 h | La Massa Teatre. Pl. del Teatre, 3. Boira, a càrrec de la Companyia Voël. Espectacle molt original de dansa i circ. Preu: anticipada: 10 €, a taquilla: 12 €, Menors de 8 anys: 5 €.

Tertúlia

Dl. 15/4/24 | 18:45 h | Biblioteca Can Manyer. Pl Miquel Martí i Pol, 6. Memòria de la melancolia,

de María Teresa León. Club de lectura de divulgació històrica en clau de gènere. Si vols participar-hi posa’t en contacte amb la Biblioteca. Dinamització a càrrec de Paula Lloret i Marta Sells. Més informació i inscripcions a: b.vilassard.cm@diba.cat.

Taller

Dc. 17/4/24 | 19 h | Espai La Massa. C/ Mestra Viladrosa, 56. Sabors de la cuina cordovesa. Data límit d’inscripció: dv. 15. Places limitades. De la mà de la Dori, aprendràs tècniques i receptes que han donat fama a aquests plats cordovesos. En finalitzar, gaudireu plegats dels plats que haureu preparat. Preu: 20 €.

Club de lectura

Dj. 18/4/24 | 18:30 h | Biblioteca

Can Manyer. Pl. Miquel Martí i Pol, 6. La llarga migdiada de Déu, de Pep Coll. Tertúlia a càrrec de Raquel Pícolo.

Presentacions de llibres

Dv. 19/4/24 | 18:30 h | Biblioteca

Can Manyer. Pl. Miquel Martí i Pol, 6. Quan s’apaga el sol i Boira espessa, a càrrec del periodista i editor Josep Lluís Nicolàs i el seu autor Pere Anglada. Amb la collaboració de Nice Editions.

L’hora del conte

Ds. 20/4/24 | 11 h | Biblioteca Can Manyer. Pl. Miquel Martí i Pol, 6. Conte especial Sant Jordi: La Rita i el drac golafre, a càrrec de La formigueta curiosa. Per a famílies amb infants a partir de 4 anys.

Vilassar de Mar

Cinema

Dv. 12/4/24 | 18 h | Espai Cultural Can Bisa. C/ de Montserrat, 8. 20.000 especies de abejas. Dirigida per Estíbaliz Urresola. Ho organitza: Viladona. Preu: Gratuït.

Dg. 21/4/24 | 18:30 h | Espai Cultural Can Bisa. 8. El inconveniente. A la Sara li ofereixen comprar la casa perfecta: espaiosa, molt lluminosa i extremadament barata. Tan sols té un petit inconvenient: Lola, la septuagenària actual propietària, hi viurà fins que mori. No obstant, Sara creu que és un bon negoci i decideix comprar-la, esperant el fatídic esdeveniment. Preu: taquilla inversa

Tallers infantil

Ds. 13/4/24 | 10 a 13 h | Escola Els Alocs. C/ de Santa Eulàlia, 101. Patis oberts amb activitat de dinamització. Servei gratuït de cura d’infants d’entre 4 i 12 anys, que comptarà amb personal dinamitzador. Les famílies que ho necessitin podran fer ús d’aquest servei tots els dissabtes fins al juny (coincidint amb el calendari escolar).

Ds. 20/4/24 | 10 a 13 h | Escola Pérez Sala. Av. Montevideo, 40. Pati obert amb taller de màgia.

Festa de la sostenibilitat

Dg. 14/04/24 | 10 a 14 h| Passeig del Veral de l’Ocata. Festa de la sostenibilitat. amb un mercat de segona mà.

|20|
AGENDA / www.laclau.cat

Visita guiada

Dg. 14/4/24 | 10 i 12 h (2 torns) | Casa Museu Carme Rovira. C/ de Carme Rovira, 30. Cal inscripció al c/e museumunicipal@vilassardemar.cat i al tel. 93 759 36 39, màxim fins a les 12 h del dv. 12. Gratuïta.

Música i espectacles

Dg. 14/4/24 | 12 a 13:30 h | Biblioteca Mpal. Ernest Lluch i Martín. C/ de Santa Eulàlia, 66. Escena & Llibres amb espectacles de joves artistes. Per donar a conèixer el talent de joves artistes. Inclou l’actuació de contrabaix d’Àlex Reviriego; circ i dansa amb la Cia. A Foc lent, formada per Agus Margarit i Magda Peralta, i el concert a piano i veu d’Àlvaro Metzger i Núria Casares amb cançons de Disney. Reserva d’entrades, gratuïtes, a través de l’app VdM.

Teatre infantil

Dg. 14/4/24 | 17:30 a 18:30 h | Espai Cultural Can Bisa. C/ de Montserrat, 8. La mama dels arbres. Teatre familiar, de titelles, recomanat a partir de 2 anys, de la Cia. Fes-t’ho com vulguis. La història d’una dona, Wangari Maathai, que va decidir fer front a l’egoisme dels poderosos i replantar la seva terra, Kenya, que estava essent desforestada. Una determinació colossal que la va dur a poder plantar 30 milions d’arbres! Preu: anticipada en línia (fins a 24 h abans): 9 €, el mateix dia, en línia o a taquilla amb targeta 11 €.

Conferència

Dt. 16/4/24 | 18 a 19 h | Espai Cultural Can Bisa. C/ Montserrat, 8. Sistema d’acollida: acompanyament a persones migrades i refugiades, a càrrec d’Isabel Gutiérrez i Susana Ferrán. Es contextualitzaran conceptes com migracions i refugi i s’aprofundirà en el circuit d’acollida d’aquests col·lectius. Ho organitza: Aula d’Extensió Universitària Vilassar de Mar. Preu: 5 € per a persones no associades.

Sardanes

Dg. 21/4/24 | 12 h | Pl. de l’Ajuntament. Ballada de Sant Jordi amb la cobla Lluïsos de Taradell.

Slot

Dg. 21/4/24 | 18 a 20 h | Cooperativa L’Obrera. C/ de Lluís Jover, 22. Tarda envoltats d’slot amb diferents circuits muntats.

|21|
www.laclau.cat / AGENDA VILASSAR DE DALT 13.04.24 18:30 h Boira Temporada primavera - 2024 Circ Familiar 21.04.24 19 h Concert de Sant Jordi Música clàssica

LLIBRES

SANT JORDI

www.laclau.cat

Elsamants covards

Assumpta Coma Voliana Edicions

Som a un poble de la Ribera d’Ebre a l’any 1969. El franquisme declara l’estat d’excepció a tot l’estat per refermar l’opressió social i política.

Malgrat viure lluny dels esdeveniments que tenen lloc a les grans ciutats, en Manel i la Lola es veuran afectats pels esdeveniments i el seu dia a dia s’esmicolarà com un vidre trencat.

Lesombres delcastell

Meritxell Jubany Canals Quorum Llibres

L' autora se submergeix en les ombres i en l’esplendor del Castell de Santa Florentina. Al llarg del descobriment d’un univers artístic que la fascinarà de forma obsessiva, augmentarà també el seu interès pel personatge històric de Ramon de Montaner. Un viatge a l’època del Modernisme, de la Febre d’Or, de la Renaixença, de l’estiueig burgès i de l’excursionisme literari.

Olidefetgede bacallàialtres elementspera quinzerelats

Lola Casas Voliana Edicions

Músicaenla oscuridad

Antonio Iturbe Seix Barral

Gegants ben plantats, paletes grollers, mira des còmplices, lloros malparlats, nits de poc dormir, venjances merescudes, pilotes que deixen KO... I, també, elixirs i remeis antics capitanejats pel nauseabund oli de fet ge de bacallà. Aquests i altres elements tan diversos conviuen en els quinze relats d'aquest llibre.

SANT JORDI 2024

SANT VICENÇ DE MONTALT

Dissabte 20 d'abril

Consulta totes les activitats!

A l'hivern de 1930, Mariano i Joaquina arriben a Las Casetas.

Mariano pren la direcció de la banda municipal, formada per pagesos sense talent musical. S'enfronta a dificultats, però amb la música com a eina, guanya la confiança del poble.

|22|

Ferides

Sílvia Cantos (Columna)

Una història de resiliència i una novel·la per celebrar la vida, és un joc de trames creuades entre cinc personatges, tots arrosseguen ferides, unes ben visibles a la pell i altres ocultes en el més profund de l'ànima.

Elconfident

Xavier Álvarez Llaberia (Rosa dels vents)

Una guerra pel control del territori i el narcotràfic a Barcelona entre diferents grups criminals, durant els anys 2016 i 2017, va portar la sang als carrers i va omplir de titulars la premsa del moment.

Sant Jordi 2024

· Sílvia Cantos

· Gerard Quintana

· Antonio Iturbe

· Xavier Álvarez Llaberia

Lapuresadel'engany

Gerard Quintana (Columna)

El protagonista és un director de cinema català que viatja a Cuba i hi coneix un jove poeta, Antoine López León. A mitjans de la dècada dels 90, arran de la desfeta de la Unió Soviètica, López León s'instal·larà temporalment a Girona, ciutat on triomfarà.

C/ Miquel Borotau, 8-10 Vilassar de Mar

93 759 08 33

Diumenge 21 d’abril

signatura d’autors de 12 a 14 h a la plaça de l’Ajuntament

|23|
LLIBRES SANT JORDI www.laclau.cat

Sorteig d’un exemplar d’El jardín de los silencios, signat per l’autora Carme Prats

Una novel·la romàntica, per reflexionar si es pot renunciar a l’amor, per amor.

COM POTS PARTICIPAR?

1. Segueix per Instagram a: @laclaumaresme i @carmeprats

2. Dona un “m’agrada” a la imatge

3. Comenta etiquetant algú a qui creguis que li pot agradar el llibre

Pots participar tants cops com vulguis. Tancarem el sorteig el dia 21 d’abril a les 23.59 h i anunciarem la persona guanyadora en la mateixa publicació d’Instagram el dia 22 d’abril.

|24|
Instagram
@laclaumaresme
SANT JORDI SORTEIG INSTAGRAM Sorteig
Participa-hi!
MOLTA SORT A TOTHOM!
Impressions, escàners, plastificacions, etc. Ens trobaràs a: l’Avinguda Montevideo
· Local 3
de Mar
930 242 info@lacopisteriavdm.com @lacopisteriavdm
La Copisteria Vd M
95-99
Vilassar
681

Festa Major de Montgat

Del 16 al 28 d’abril, Festa Major de Sant Jordi! Montgat prepara una setmana plena de cultura, entreteniment i tradició.

Montgat ho té tot a punt per celebrar la Festa Major de Sant Jordi, del 16 al 28 d’abril, tot i que la festa arrencarà divendres 19 d’abril amb el pregó de Festa Major a l’Av. Mediterrània.

Entre les activitats previstes destaquen l’Enotast DO Alella, el Tastet de Faves a la Plaça de les Mallorquines i el Correfoc Infantil amb les colles Diables de Montgat i Diablons de Caldes d’Estrac, per divendres 19.

Dissabte 20 d’abril, la jornada

proposa la Passejada Popular i el Concert de Sant Jordi a l’Església parroquial de Sant Joan, i a la nit activitats com la Botifarrada Popular i el Correfoc. Per diumenge 21 d’abril, el matí serà amenitzat amb les Matinades pels diversos barris del municipi, seguit d’un esmorzar i jocs infantils a la plaça Pere de José i Hermens.

Com no pot ser d’una altra manera, l’epicentre de la celebració serà el 23 d’abril, amb

la clàssica venda de roses i llibres a la plaça de les Mallorquines, Sardanes amb la Cobla Marinada i el recital poètic Entre Llibres, a la Biblioteca Tirant Lo Blanc. Tot i que el programa de la Festa Major de Sant Jordi no acaba aquí, per al cap de setmana del 27 i 28 d’abril, l’Ajuntament i el teixit associatiu han preparat activitats com el Dinar popular, la Cercavila de Gegants i el Castell de Focs, mentre que diumenge serà el torn de la Jornada Castellera.

|25|
www.montgat.cat
JORDI
Àrea de Cultura
SANT
www.laclau.cat

Sant Jordi a ritme de cançó

Quan les roses i els llibres acaparen el protagonisme durant la celebració de la festa de Sant Jordi a Catalunya, la música també pot esdevenir una part important d’aquesta jornada festiva. A través de les seves melodies i lletres, la música ens transporta a un món d’inspiració i emotivitat, enriquint la diada amb el seu encant particular.

La Diada de Catalunya ha inspirat molts artistes. En aquest article recordarem algunes de les cançons més emblemàtiques que han sorgit amb motiu d’aquesta celebració, i veurem que la música es converteix en un poderós vehicle per a la preservació i la proclamació de la cultura catalana. Aquesta riquesa musical ens recorda la profunda connexió entre la música i la identitat cultural.

Durant l’època de la pandèmia, la creativitat musical no es va aturar. De fet, en van sorgir melodies que van esdevenir respostes esperançadores en temps difícils. Un exemple n’és Un Sant Jordi diferent, una cançó creada per Salva Racero, Xasqui Ten i Lídia Coll i cantada per músics de renom com Manu Guix, Cesk Freixas, Joan Rovira, Guillem Solé, Paula Valls i Joan Masdéu, entre d’altres. Aquesta composició ens va transportar a un estat d’ànim de superació i de solidaritat, recordant-nos que tot passaria i que tot aniria bé.

Sílvia Pérez Cruz, amb la seva cançó Els dracs busquen l’abril, ens va captivar amb una composició poètica que ens portava a reflexionar sobre l’esperança i la poesia, fins i tot en els moments més difícils.

Altres artistes han reinterpretat la llegenda de sant Jordi des d’una perspectiva diferent. El drac i sant Jordi, del cantautor El Sobrino del Diablo, és una versió que ens convida a contemplar aquesta història amb altres ulls, incorporant temes com l’animalisme, el feminisme i l’antiautoritarisme.

Per als més petits hi ha múltiples cançons que fan referència al cavaller més famós del país i a la seva llegenda: és el cas de Sant Jordi, vine aviat!, d’El Pot Petit, La llegenda de Sant Jordi, d’Ambauka, o els treballs de Dàmaris Gelabert en el seu disc Cançons populars + noves, que ofereix una recopilació de melodies per a tot l’any; incloent-hi, per descomptat, cançons per a la celebració de Sant Jordi. Així, la música esdevé un acompanyament perfecte per a aquesta festa literària i floral.

|26|
JORDI www.laclau.cat Av. Montevideo, 5 · Vilassar de Mar lilladepaper@gmail.com / GRAN PARADA DE LLIBRES al carrer de la botiga Vine a veure’ns! Tel. 93 754 28 81 675 944 508
SANT

PARTICIPA EN EL SORTEIG DELS 40 MOLTA SORT!

ARRACADES

Arracades xapades en or de 18 quirats i perla cultivada, de la marca

Vidal&Vidal, i de la col·lecció Los Favoritos de María G. de Jaime. El toc ideal per a un look primaveral!

MENÚ CAP DE SETMANA

C/ DE LLEÓ, 28 BADALONA

931 70 34 79

RAM DE FLORS

Donem la benvinguda a la primavera amb un bonic ram de flors, fresc i decoratiu.

Ram subjecte a disponibilitat

Blanc.....estudi floral

L'ART DE LA FLORISTERIA

C/ SANT IGNASI, 73 · VILASSAR DE MAR

93 759 82 17

Gaudeix d'un menú de cap de setmana per a quatre persones en el fantàstic restaurant

El Racó del Port, situat al Port de Mataró

C/ PORT DE MATARÓ MATARÓ

937 53 29 16

HOTEL PESSETS

Un cap de setmana al Pallars en plena natura. Dues nits per a dues persones en una habitació doble, esmorzar i Spa de l’hotel.

COM PARTICIPAR / Entra al web: www.laclau.cat i participa en el sorteig!

Només cal que et registris i responguis la següent pregunta:

« QUINA ÉS LA SECCIÓ QUE MÉS T'AGRADA DE LA REVISTA LA CLAU?»

AV. DE LA DIPUTACIÓ SORT

973 620 000

POTS PARTICIPAR-HI FINS AL DIA 16 D'ABRIL A LES 23.59

4 REGALS PER A UN SOL PARTICIPANT
H

La fruita seca engreixa?

Ametlles, avellanes, nous, nous de macadàmia, nous del Brasil, festucs, anacards, castanyes, pinyons o cacauets. Existeix una llarga llista de fruita seca i, encara que sovint s’han demonitzat pel seu elevat contingut calòric i perquè es diu que engreixa, aquests aliments són molt saludables per a la teva salut. Ho sabies? Sí, es tracta d’un fals mite i te’l desmuntem a continuació!

Habitualment, la fruita seca es considera un aliment molt calòric, ja que 100 g aporten entre 550650 de kcal. De totes maneres, si ens referim a la quantitat diària recomanada que és aproximadament de 35 g, parlem d’unes 160 kcal, per tant, en el context d’una dieta saludable, la fruita seca no engreixa.

Així mateix, els greixos que tenen aquests aliments són cardiosaludables i contribueixen a un envelliment saludable. Tanmateix, el consum de fruita seca presenta molts altres beneficis per a l’organisme: un elevat contingut de proteïnes i minerals, així com de vitamines, antioxidants i fibra.

Amb relació al seu consum, es recomanen entre 3 i 7 racions, d’uns 35 g, de fruita seca a la setmana i la millor manera de consumir-la és crua o lleugerament torrada, però sense sal. A Ametller Origen elaborem la fruita seca de manera artesanal, torrant-la amb llenya d’alzina i roure procedent de boscos sostenibles per aconseguir un producte saludable i diferencial amb el màxim sabor i nutrients.

Finalment, i pel que fa al moment ideal per consumir fruita seca, qualsevol hora del dia és bona per a menjar aquest aliment tan saludable, però si ens hem de decantar és perfecta per menjar amb un iogurt al matí, un grapat a mig matí o per berenar.

LA RECEPTA

Entrants

Amanida de primavera amb pèsols

INGREDIENTS

100 g de pèsols frescos

1 tomàquet

5 cullerades d’oli d’oliva

1 cullerada de vinagre de poma

20 fulles de menta

5 fulles de coriandre

1 cullerada de mostassa

1 tros de formatge fresc de cabra

Unes fulles de creixem

Sal i pebre al gust

Durant la primavera, quan els pèsols frescos comencen a aparèixer als mercats, no hi ha res com una amanida lleugera i plena de sabors per celebrar l’arribada d’aquesta estació. Aquesta recepta és una explosió de frescor i color, perfecta per a aquests dies més càlids i assolellats. Amb la dolçor dels pèsols frescos, la frescor dels tomàquets madurs i el toc de la menta, aquesta amanida és una autèntica delícia primaveral que satisfarà els paladars més exigents. Per començar, renteu bé els pèsols i poseu-los en una olla amb aigua bullent i sal durant un minut; la idea és que no quedin tous. Després, escorreu-los i refredeu-los amb aigua freda amb gel per mantenir-ne el color verd brillant i reserveu-los.

www.laclau.cat
|30| EL RACÓ DEL PORT MATARÓ SOPAR AMB MÚSICA EN DIRECTE
25 d'abril i 9 de maig de 21 a 23 h Carrer Port de Mataró www.m-elracodelport.com RESERVES 937 53 29 16 Mataró · Plats casolans per emportar · Arrossos i fideuàs / encàrrec Horari: Dt. a dv. de 10 a 15 h Ds. i dg. de 8 a 16 h 93 752 53 15 · 676 279 276 c/ Mercè, 30 · Premià de Mar www.merceapats.com
Dijous

En un bol, feu la vinagreta barrejant l’oli, la mostassa, el vinagre, totes les fulles de menta i coriandre ben picadetes i un pessic de sal fins a emulsionar-ho bé. Seguidament, talleu el tomàquet a grills i aboqueu-los dins del bol de la vinagreta; deixeu-ho reposar tot junt uns minuts per integrar bé tots els sabors.

Aboqueu a la barreja els pèsols que teníeu reservats i remeneu bé perquè s’impregnin del sabor de la vinagreta.

I ara ja podreu emplatar. A la base del plat, poseu-hi unes fulles de creixen (si no us agrada, també podeu posar-hi algun altre tipus de fulla verda). Tot seguit, poseu-hi la barreja de pèsols, tomàquet i vinagreta i tireu-hi al damunt uns daus de formatge tou de cabra.

Podeu decorar l’amanida amb unes fulles de menta.

|31| Tel. 615 623 757 CALÇOTS I CARXOFES PER EMPORTAR AMB RESERVA PRÈVIA PER WHATSAPP Vilassar de Mar PRODUCCIÓPRÒPIA DE VERDURA LLIURES DE PESTICIDES I HERBICIDES Avinguda Sant Pere, 7 Premià de Dalt / Tel. 932 471 057 Premià de Dalt ARROSSOS I PLATS DE CULLERA CARNS, PEIXOS I VERDURES A LA BRASA Menú migdia 14,50 € Mig menú 11,50 €

ALGUNES CURIOSITATS

SOBRE EL FUNCIONAMENT DEL TEU COTXE

Tot i que ja fa uns quants anys que es va inventar, el cotxe continua sent un element indispensable en la vida diària, que ens ha canviat la mobilitat i la manera de viure

Al llarg de la seva trajectòria, però, aquest vehicle ha generat algunes curiositats que han recollit els estudiosos d’aquest sistema de transport. En destaquem algunes. És el cas del cinturó de seguretat, que salva vides constantment i que mai no hem d’oblidar de posar-nos. El va inventar una marca de cotxes que va fer pública la seva patent perquè totes les altres el poguessin incorporar en els seus models

L’aire condicionat influeix de manera directa en el consum del combustible. En cas de no funcionar correctament, el compressor ha de treballar més i genera una despesa addicional de carburant d’entre el 5 i el 10 %.

Els seients són el nostre contacte directe amb el vehicle i han d’aportar-nos sensació d’estabilitat i comoditat. Fins als anys 60 no es va incidir gaire en aquest important element del mobiliari

del vehicle. A partir d’aquell moment, però, es van implantar diverses millores progressives per beneficiar el conductor.

Els coixins de seguretat han estat una important millora preventiva: s’activen quan se superen els 250 km/h i tarden 30 mil·lèsimes de segon a obrir-se per complet, que és el temps adequat per salvar-nos la vida; una lleugera modificació podria tenir males conseqüències per als conductors.

Una altra curiositat sobre els vehicles és que actualment les marques de les rodes dels cotxes ja no solament es troben a la Terra, sinó també a l’espai, a causa dels automòbils espacials que han estat conduïts a la Lluna en diverses missions. I això encara anirà a més, degut a l’augment d’aquest tipus de viatges.

Els primers cotxes comptaven amb menys de 50 peces. El pro-

grés les ha multiplicat fins a prop de 80.000.

L’origen del nom cotxe prové del llatí carrum, que eren els carruatges impulsats per cavalls. I els primers vehicles no portaven volant, fet que en dificultava la conducció.

La inventora del parabrisa va ser Mary Anderson, el 1903. La seva proposta va ser la més efectiva, ja que no va ser l’única persona a tenir la mateixa idea aquell any. A més, el primer projecte de semàfor que es va dur a terme, el 1868 a Londres, funcionava amb gas i requeria l’acció manual d’un agent de policia. No va trigar gaire temps a explotar.

Finalment, ens en faríem creus, del temps que passem davant els semàfors en vermell al llarg de la nostra vida!

|32|
ROCAUTO
Torrent de la Santa, 72-
de Mar Tel. 937
223 · rocautomac@rocautomac.com rocautomac.com Taller Multimarca TALLER CONCERTAT MOTOR www.laclau.cat
Redacció La Clau
C/
Vilassar
541

JOSEP CARRETERO, ORGANITZADOR DEL THE FACTORY BIKE FEST A CALELLA «Durant

el TheFactoryBikeFest,elsassistents podrangaudird’exposicionsdeles principalsmarquesdelsector, presentacionsdenovetatsiedicions limitades»

Parlem amb Josep Carretero, un dels organitzadors del festival The Factory Bike Fest, que se celebrarà els dies 24, 25 i 26 de maig a Calella. És un esdeveniment polivalent que reuneix els seguidors del món de les motos. S’hi podran veure i viure des d’exposicions fins a trobades, música en viu i moltes activitats més. Tot un homenatge a la passió per les dues rodes i l’estil de vida que envolta aquest entorn.

Com i quan va néixer el festival The Factory Bike Fest?

The Factory Bike Fest neix com a concepte al març de 2023, conjuntament amb Agustí Casola i Lluís Bujan, els altres dos pilars d’aquest projecte. Tres apassionats per les motos que, després d’anys dedicats a aquest sector i de participar en infinitat d’esdeveniments, prenem la decisió d’oferir al públic una experiència amb un concepte diferencial i en un entorn idíl·lic.

En quin espai de Calella es farà?

L’esdeveniment es durà a terme els dies 24, 25 i 26 de maig en la centenària fabrica Llobet-Guri de Calella. Un espai senzillament extraordinari que, per la seva bellesa arquitectònica i el seu aspecte industrial, a l’organització ens aportava un valor afegit a l’hora de transmetre l’essència de l’esdeveniment.

Quin tipus d’activitats, en general, s’hi podran trobar?

Durant els tres dies del The Factory Bike Fest, els assistents podran gaudir d’exposicions de les

principals marques del sector, que hi presentaran novetats i edicions limitades. D’altra banda comptarem amb un Bike Xou, un concurs de motos modificades, en el qual participaran els millors constructors del panorama nacional amb veritables obres d’art. També es podrà gaudir d’un mercat amb tota mena de detalls, amb marques d’accessoris i roba que sorprendran molta gent, perquè en aquesta edició comptarem amb marques molt reconegudes. També hi haurà entrevistes en directe amb pilots, expilots i constructors, així com zones destinades a la cultura de la moto per fer que l’esdeveniment no sigui sols una festa, sinó quelcom d’enriquidor per a tothom que ens visiti. Finalment, però no per això menys important, comptarem amb una zona de restauració amb food trucks triats minuciosament que faran que els assistents se’n llepin els dits. Tot això, acompanyat de bona música amb artistes convidats i els nostres amics de Rock FM, que durant el cap de setmana retransmetran en directe des de la fàbrica.

I pel que fa a exposicions, què han previst per a enguany?

Tal com comentava, tenim la gran sort de comptar amb grandíssimes marques que aposten per ser presents en el nostre esdeveniment i que fan del nostre saló una autèntica meravella. Avui dia no és fàcil tenir el suport d’aquests gegants del món de la moto, i podem afirmar que la majoria deixaran bocabadats els assistents, amb un concepte completament diferent del que estem acostumats a veure en un saló de la moto i boutiques amb el millor i més nou de cada fabricant. I per a l’organització és tot un luxe comptar amb marques d’accessoris tant per a les motos com per als i les motoristes de nivell que tenim, i poder oferir al públic la possibilitat de gaudir-ne de prop.

Amb quina representació de marques del món del motor comptaran?

Hi estaran presents marques de fabricants com Triumph, BMW, Harley-Davidson, Indian, MV Agusta, Macbor i Royal Enfield, entre d’altres, i marques d’accessoris

|34|
www.laclau.cat
MOTOR
ENTREVISTA A

“CElsinteressatsjapodencomprarlasevaentradaanticipadaa través del webwww.thefactorybikefest.com,ambuncostde10 € pelstresdiesdel’esdeveniment.Amés,ambaixòcol·laboraran tambéeneldonatiuquefemalaFundacióMiquelValls”

“Comptaremamb marquesdefabricants comTriumph,BMW, Harley-Davidson,Indian, MVAgusta,Macbori RoyalEnfield,entre d’altres,imarques d’accessoriscomGalfer, Kesstech,StopRuleso Zard”

com Galfer, Kesstech, Stop Rules o Zard, per posar-ne alguns exemples. Quant a roba i complements, comptarem amb la presència de grans noms com By City, Deus o Roy Rebel, així com moltes més.

I, més en concret, què es podrà trobar al mercat?

El que l’organització de l’esdeveniment proposa amb el marketplace és, sobretot, donar al públic accés a productes de qualitat a l’altura de la resta de l’esdeveniment. Per això, era fonamental mantenir una essència i una disciplina a l’hora de seleccionar les marques amb les quals col·laborarem. Totes elles tenen un estil o una història al darrere que les fa especials, i això és el que ens ha mogut en tot moment.

Quin tipus d’assistents venen a l’esdeveniment?

D’una banda comptarem amb un públic molt fidel al moviment café racer i el seu estil de vida tan

en la zona d’exposició exterior comptarem amb exposicions del Moto Club Impala i les seves motos tan històriques com precioses. I, com en qualsevol esdeveniment nacional de motos, esperem comptar amb tota mena d’estils de motos i fanàtics del motor. Coincidim amb el gran premi de Moto GP de Catalunya, amb la qual cosa preveiem que vindran molts d’aquests fanàtics de les dues rodes. Un dels propòsits bàsics de l’organització consisteix a aconseguir que els assistents gaudeixin de l’experiència, del bon ambient i en definitiva de la seva passió per les motos.

Com es pot fer per inscriure-s’hi i assistir-hi?

Els interessats ja poden comprar la seva entrada anticipada a través del web www.thefactorybikefest.com, amb un cost de 10 € pels tres dies de l’esdeveniment. A més, amb això col·laboraran també en el donatiu que fem a la Fundació Miquel Valls, i és que una part de cada entrada va destinada a aquesta organització sense ànim de lucre que lluita diàriament per combatre la malaltia de l’ELA.

En què consisteix el moviment café racer i com s’integra en el festival?

El moviment café racer neix a terres

britàniques als anys 50, i els seus fidels duien un estil de vida que es reflectia tant en la seva imatge com en els seus vehicles: motocicletes modificades, jaquetes de cuir amb tatxes i insígnies, xerrades d’hores i hores sobre curses, música rock... Tot això va crear escola i avui dia és una forma de vida, un estil que, tot i l’evolució, perdura en el temps, i a The Factory Bike Fest ho prenem com a essència per tal de traslladar-ho a l’actualitat. Per això comptem amb motos úniques, motos modificades, bona música rock, marques d’accessoris amb història i essència, presentacions amb motos de competició...

Quins projectes de futur tenen?

Un dels nostres esdeveniments favorits i un exemple en el qual emmirallar-se és el conegut festival Wheels & Waves: el mític certamen de Biàrritz és per a nosaltres una referència, i per això l’organització treballa amb vista al futur, per oferir al públic més contingut i més activitats en properes edicions.

Entrevista: Albert Calls

|35|

UN NOU IMPOST SOBRE ELS COTXES ELÈCTRICS?

En els darrers anys s’han imposat les rebaixes fiscals i els avantatges per impulsar l’adquisició dels vehicles elèctrics, òbviament pel que suposen en benefici del medi ambient.

Aquesta és, però, una tendència que podria canviar, segons se n’ha fet ressò la premsa en els darrers dies. Parlem del cas concret del Canadà, on, tot i que els vehicles elèctrics tenen una gran sortida en el mercat, els seus usuaris hauran d’afrontar un nou impost, amb una taxa exclusiva per a aquest tipus de cotxes. Segons han explicat les autoritats, aquesta taxa que es pagarà

quan els propietaris registrin els seus vehicles pretén compensar el desgast de les carreteres degut al pes dels cotxes, i equiparar-los d’aquesta manera amb l’impost als vehicles de combustible tradicional. Tanmateix, sembla que els híbrids n’estaran exempts. La taxa l’ha aprovat concretament el govern d’Alberta, una província d’aquell país, i la volen fer efectiva a partir del gener de 2025. Els propietaris hauran de pagar 200 dòlars canadencs en concepte d’impostos.

Fets com aquest i d’altres que s’estan detectant en altres països apunten que la tendència a la protecció del vehicle elèctric

podria començar a canviar; algun estat dels EUA, el Regne Unit, Noruega i la Xina ja avancen per aquest camí.

Representants d’entitats que fomenten aquest sistema de transport ecològic ja han manifestat que no entenen aquestes decisions, que no afavoreixen la implantació progressiva d’aquest tipus de vehicles, tan essencials contra la contaminació; en el cas del Canadà, la raó del pes dels cotxes i el desgast que produeixen en les carreteres no els sembla prou justificació.

|36| MOTOR www.laclau.cat
Redacció La Clau

Consells per revitalitzar els teus cabells a la primavera

La primavera és un moment perfecte per reparar qualsevol mal causat pel fred, la sequedat i els canvis bruscos de temperatura. T'oferim alguns consells clau per cuidar els teus cabells durant la primavera i restaurar-ne la vitalitat perduda.

Hidratació profunda: recupera la humitat perduda És crucial proporcionar als teus cabells la hidratació que tant necessiten després dels mesos d'hivern, estació en la qual l'aire sec i els canvis de temperatura te’ls poden deixar deshidratats i propensos al trencament. Per contrarestar això, incorpora tractaments hidratants en la teva rutina capil·lar. Opta per condicionadors profunds, màs-

cares nutritives i olis reparadors que restaurin la humitat perduda i millorin la salut general dels teus cabells.

Protecció solar: escut contra els raigs UV

A la primavera augmenten les hores de sol, i això comporta una exposició més prolongada dels cabells als raigs UV, tan nocius. Per protegir-los, utilitza productes capil·lars que continguin filtres solars. Aquest pas tan

senzill no només ajuda a prevenir la descoloració i el mal causat pel sol, sinó que a més manté els teus cabells forts i saludables al llarg de la temporada.

Tractaments per revitalitzar els cabells: restaura’n la fortalesa

És moment de centrar-se en tractaments reparadors que enforteixin la fibra capil·lar i reparin els danys acumulats.

Busca productes rics en prote -

ESPECIALISTES EN ROSSOS, BALAYAGE, BABYLIGHTS, MELTING...

|38| BELLESA I SALUT
www.laclau.cat
C/ Narcís Monturiol, 15 Vilassar de Mar· Tel. 93 750 17 85 lapeludelanna

ïnes, com la queratina i el collagen, que ajudin a reconstruir l'estructura interna dels teus cabells i els retornin la vitalitat. Incorpora aquests tractaments a la teva rutina setmanal per obtenir resultats visibles i duradors.

Tallada de puntes: refresca el teu estil

Eliminar les puntes obertes i danyades no només millora l'aparença de la teva cabellera, sinó que també estimula un creixement més saludable.

Opta per un tallat fresc i rejovenidor que elimini el dany acumulat i et prepari per lluir els teus millors cabells aquesta primavera.

Renova el teu color

Revifa el teu color, posa't en mans del teu professional de confiança i deixa't aconsellar sobre el tipus de coloració i la tècnica que més t'afavoreixen.

Protecció tèrmica

Redueix en la mesura que sigui possible l'ús d'eines tèrmiques com assecadors, planxes i arrissadors, que poden causar més dany al cabell eixut. I aplica sempre un protector tèrmic abans d'usar eines de calor per minimitzar el mal i preservar la salut dels teus cabells.

*Consultar condiciones en tienda

*Límites de graduación sujectas al cuadro de fabricación del proveedor

*Oferta válida hasta el 30/06/24 o fin de existencias

Premià de Mar

C/ de Mossèn Jacint Verdaguer, 64 · 66

• Productes naturals

• Ecològics

• Sense gluten

Dr. Masriera, 15 · Vilassar de Mar

Tel. 93 750 61 87 maresmesalut@gmail.com

933 635 288 / 699 04 72 25 Q mropticsartcraft

Medicina Tradicional China

Centro ATLAS en Premià de Mar

∙ Insomnio ∙ Estrés ∙ Migrañas

∙ Digestiones difíciles

∙ Trastornos hormonales

∙ Refuerzo del sistema inmune

∙ Dolores de espalda y más...

Contacta con: Gabriel Bollet

info@taoshen.es / 666 811 802

|39| bellezaactiva.com ·
PROMOCIÓN
EN MONTURAS DE MARCAS seleccionadas
elegir 2X1
Cristales a
ACUPUNTURA TAOSHEN

Mig plena o mig buida

La metàfora de l’ampolla mig plena o mig buida és un indicador que ens ajuda a veure la mesura de la innocència en la nostra mirada i en les nostres accions. És un senyal que s’utilitza per descriure la perspectiva que podem tenir sobre la vida, la nostra lectura de les situacions que s’esdevenen i la nostra percepció del món que ens envolta. Es pot aplicar en diversos àmbits, incloent-hi les relacions personals, la feina, la salut mental i, fins i tot, la filosofia de vida

Essencialment, aquesta metàfora es basa en la idea que hi ha dues maneres principals de veure la vida: des d’una perspectiva que en diem optimista o des d’una perspectiva que anomenem pessimista. Aquells que veuen l’ampolla mig plena tendeixen a ser optimistes i veuen el món amb esperança i possibilitats. En canvi, els que consideren que l’ampolla és mig buida tendeixen a ser pessimistes i perceben les situacions amb desànim i negativitat.

Per als partidaris de la l’ampolla mig plena, adoptar una actitud positiva pot conduir a una

vida més satisfactòria i plena. Creuen que centrar-se en les oportunitats en lloc dels obstacles pot portar a un major èxit i felicitat. A més, afirmen que la mentalitat positiva pot tenir efectes beneficiosos en la salut mental i física, ja que pot reduir l’estrès i fomentar el benestar emocional.

Els partidaris de l’ampolla mig buida argumenten que ser realistes quant a les dificultats i els desafiaments de la vida és important per evitar decepcions i frustracions. Creuen que tenir expectatives massa altes pot conduir a una probabilitat més

gran de decepció i desil·lusió, i que adoptar una mentalitat més realista pot ajudar a gestionar millor les expectatives i a prendre decisions més ponderades.

Malgrat totes les opinions, és altament probable que la veritat es trobi en algun punt entre els dos extrems. No és senzill mantenir una mentalitat optimista a ultrança ni totalment pessimista en totes les circumstàncies de la vida. És important reconèixer els desafiaments i les dificultats, però també cal buscar la llum enmig de la foscor i mantenir l’esperança.

“Sempre al teu costat”
El
|40| CREIXEMENT PERSONAL www.laclau.cat
C/ Dr. Fleming, 22 · Premià de Mar· Tel. 93 751 33 25
https://www.youtube.com/user/tallerdeiogapremia
www.tallerdeiogapremia.cat Youtube:
Taller
de Ioga “Classes de ioga presencials i on-line”

La idea de l’ampolla mig plena o mig buida ofereix una manera d’entendre com les persones veiem el món i com reaccionem davant les situacions de la vida. Encara que hi hagi avantatges i inconvenients en el fet d’adoptar una mentalitat més optimista o més pessimista, el veritable repte rau a trobar un equilibri saludable entre les dues perspectives i a adaptar-se segons les circumstàncies individuals.

Com sempre, el treball personal i la presa de consciència dels nostres pensaments ens faran conèixer en quin punt es troba la nostra percepció de la realitat, la qual cosa afavorirà el nostre assoliment de l’equilibri. Totes les maces piquen i tots els extrems ennuvolen la nostra percepció. La llibertat rau en l’equilibri entre extrems, que ens permet ser nosaltres mateixos i relacionar-nos amb l’entorn des de la imparcialitat, l’honestedat i la innocència.

regina@reginaferrando.cat

|41|
TAITXÍ «Forma dels 13 moviments» WWW.TAITXI-TXIKUNG.CAT TALLER DIUMENGE 12 DE MAIG / DE 10 A 12 H CABRERA DE MAR (PLACES LIMITADES) 615 565 810 Reserva plaça!
manera excel·lent de familiaritzar-se amb els principis bàsics del taitxí. Accessible per a persones de totes les edats
Una

Arenys de Mar

Farmàcies de guàrdia

Premià de Mar

Vilassar de Mar

Especialistes en atenció i assistència a domicili per a les persones grans i amb dependència La tranquil·litat que necessites

Divendres 12: Ametlla 93 792 14 71 Dissabte 13: Ballester 93 792 40 55 Diumenge 14: Ballester 93 792 40 55 Dilluns 15: Torrent 93 792 58 77 Dimarts 16: Torrent 93 792 58 77 Dimecres 17: Abril 93 792 33 01 Dijous 18: Abril 93 792 33 01 Divendres 19: I Busquets 93 853 61 91 Dissabte 20: Bertran 93 792 14 46 Diumenge 21: Bertran 93 792 14 46 Dilluns 22: Rigola G. 93 792 02 37 Dimarts 23: Rigola G. 93 792 02 37 Dimecres 24: Ametlla 93 792 14 71 Dijous 25: Ametlla 93 792 14 71 El Masnou Divendres 12: Riera 93 555 08 55 Dissabte 13: Aymar 93 555 03 81 Diumenge 14: Aymar 93 555 03 81 Dilluns 15: P. Nova 937 15 96 41 Dimarts 16: Viamar 93 555 04 03 Dimecres 17: Dominguez 93 555 59 36 Dijous 18: Aymar 93 555 03 81 Divendres 19: Ocata 93 555 33 08 Dissabte 20: Fabregas 93 555 19 79 Diumenge 21: Fabregas 93 555 19 79 Dilluns 22: Viamar 93 555 04 03 Dimarts 23: Dominguez 93 555 59 36 Dimecres 24: Aymar 93 555 03 81 Dijous 25: Ocata 93 555 33 08
Divendres 12: Viayna-Gaza 93 751 58 00 Dissabte 13: R. Braun 93 751 18 74 Diumenge 14: R. Braun 93 751 18 74 Dilluns 15: Umbert 93 751 51 94 Dimarts 16: Barniol 93 751 04 44 Dimecres 17: L. Moragues 93 752 54 00 Dijous 18: Maria Gol 93 751 70 03 Divendres 19: Buenache 93 752 04 88 Dissabte 20: Fontrodona 93 531 08 42 Diumenge 21: Fontrodona 93 531 08 42 Dilluns 22: R. Braun 93 751 18 74 Dimarts 23: Luis Roselló 93 752 95 89 Dimecres 24: Viayna-Gaza 93 751 58 00 Dijous 25: Barniol 93 751 04 44
Divendres 12: M. Roca 93 759 39 93 Dissabte 13: De mar 93 750 05 69 Diumenge 14: De mar 93 750 05 69 Dilluns 15: Vilassar 93 759 09 41 Dimarts 16: Altirriba G 93 750 69 53 Dimecres 17: Mollfulleda 93 750 20 65 Dijous 18: M. Roca 93 759 39 93 Divendres 19: De mar 93 750 05 69 Dissabte 20: Altirriba P. 93 759 59 58 Diumenge 21: Altirriba P. 93 759 59 58 Dilluns 22: Altirriba G 93 750 69 53 Dimarts 23: Mollfulleda 93 750 20 65 Dimecres 24: M. Roca 93 759 39 93 Dijous 25: De mar 93 750 05 69 Alella Bernal (c/ Masnou) 93 540 03 83 R. Gómez 93 555 16 08 Martínez Solé 93 540 23 42 Argentona Sindreu 93 797 14 00 Guillén 93 797 12 62 O’Callaghan 93 756 16 85 Cabrera de Mar M.P. Machado 93 795 05 48 Pla de L’Avellà 93 750 01 05 Cabrils Mena 93 750 93 77 Cabrils 2 93 753 00 53 Montgat Eugenia Medrano 93 469 00 45 Cirici 93 469 11 87 Premià de Dalt Meritxell Galceran 93 751 32 90 M. Martínez 93 751 01 19 Sant Andreu de Llavaneres Rodríguez 93 792 61 99 Guinart 93 795 28 47 Marta Burniol 93 792 96 88 Sant Vicenç de Montalt Ripoll 93 791 51 02 Farmàcia de la Costa 93 791 31 25 Tiana Maqua Escadon 93 395 27 06 Lourdes Costa Mena 93 465 53 02 Teià J. Muñoz 93 555 35 18 Vilassar de Dalt A. Brassó 93 753 08 03 A. Sánchez 93 753 08 01 M.D. Palacios 93 750 87 35 Salvet 93 038 20 28 ALTRES POBLACIONS SALUT www.laclau.cat
|42|
ASISTED MARESME C/ Muralla de St. Llorenç, 22 bis local. Mataró maresme@asisted.com Tel. 937 906 115 / 616 579 999

Prevenir

l’acumulació de placa dental

La placa dental és un enemic persistent que amenaça la salut bucodental de milions de persones a tot el món. Aquesta fina biopel·lícula incolora, adherida constantment a les dents i les genives, és una combinació de proteïnes salivals, bacteris i restes d’aliments metabolitzats. A mesura que la placa s’acumula i es mineralitza, es poden originar problemes greus com càries i malalties periodontals, que sovint culminen en la pèrdua de peces dentals. Prevenir l’acumulació de placa

és fonamental per a una salut bucodental òptima. La higiene oral adequada és la clau. Raspallar-se les dents després de cada àpat, durant almenys dos minuts, és essencial per eliminar els dipòsits de placa. També és recomanable l’ús de fil dental, raspalls interdentals i irrigadors bucals per arribar als espais entre les dents. Mantenir una dieta equilibrada, evitant els aliments rics en midó i sucres, és un altre factor crucial. A més, no s’ha de descuidar la neteja de la llengua, ja que s’hi acumulen bacteris. En cas que

la placa es mineralitzi, és vital acudir al dentista per a una profilaxi dental professional a fi d’eliminar-la.

La prevenció, doncs, és clau. Les revisions periòdiques amb el dentista, almenys cada sis mesos, ajuden a mantenir una salut bucodental òptima. No esperis a tenir problemes per visitar el dentista. Amb uns hàbits adequats i una atenció regular, pots mantenir la placa dental a ratlla i gaudir d’una somriure radiant i una boca sana.

|43|
que
Implants Pròtesis Ortodòncia Estètica 20 % en Primera visita gratuïta • Excepte mútues Dr. Pablo Marmol Col. núm 3244 PREMIÀ DE MAR C/. Eixample, 80 local (Pl. Sardana) Tel. 93 751 77 42 / 629 063 436 info@marmolclinicadental.com ATENEM MÚTUES
Més
una clínica
SALUT www.laclau.cat
Redacció La Clau

Unitat de Rehabilitació Intensiva: beneficis d’una solució integral per a la recuperació física de les persones grans

Davant l’augment de l’esperança de vida i l’increment de persones grans amb malalties cròniques complexes o amb fragilitat, sorgeix la necessitat de trobar solucions alternatives que agilitzin i facilitin els recursos assistencials.

Amb aquest propòsit es crea la Unitat de Rehabilitació Intensiva (URI), servei que ofereix una solució integral per tractar persones amb un perfil geriàtric que presenta disminució de la independència funcional secundària, que tenen una davallada funcional amb un tractament específic de rehabilitació o que necessiten evitar una possible davallada.

Els objectius de l’URI són recuperar al màxim l’autonomia, prevenir possibles episodis futurs, formar i donar suport al cuidador i facilitar la investigació a través de la generació de dades i el seu tractament.

A Residència i Centre de Dia Mirador de Mataró, l’URI ofereix: Metge rehabilitador: responsable del diagnòstic, avaluació, prevenció i tractament de la incapacitat per recuperar el grau màxim de capacitat i independència. Fisioteràpia: engloba diferents tractaments, com la cinesiteràpia (que utilitza el moviment per aconseguir objectius dirigits a la força, la resistència, la flexibilitat, l’amplitud articular o l’equilibri); la termoteràpia (que aplica escalfor per obtenir efectes relaxants en malalties cròniques); la crioteràpia (que aplica fred per produir vasoconstricció, disminuir la inflamació, el dolor i la velocitat nerviosa en processos aguts) o l’electroteràpia (que utilitza el corrent com a mitjà terapèutic per disminuir el dolor, augmentar la circulació, reduir la inflamació i millorar el trofisme cel·lular).

Teràpia ocupacional: disciplina sociosanitària que avalua la capacitat de la persona per desenvolupar activitats quotidianes de la seva vida diària i intervé quan aquesta capacitat està en risc o alterada. Diferents espais: zona de teràpies passives (on es tracta el dolor produït per patologies traumàtiques/ reumàtiques. Disposa de magnetoteràpia, ona curta, unitat hydrocollator, ultrasò, electroteràpia, parafina...); gimnàs (amb aparells específics per fer exercicis actius i millorar el trofisme muscular, evitar la sarcopènia o treballar l’equilibri), i zona de teràpia ocupacional (amb eines específiques i innovadores com el programa e-link o la consola Xbox, amb què es du a terme un treball de coordinació i equilibri).

· Places col·laboradores i privades

· Centre de dia amb horaris personalitzats

· Ubicació privilegiada al centre de la ciutat

· Unitat psicogeriàtrica

· Ampli ventall de serveis: assistència mèdica 24 hores, rehabilitació i fisioteràpia, activitats psicoestimulatives, cuina casolana, dietètica…

|44|
SALUT www.laclau.cat
Equip de la Unitat de Rehabilitació Intensiva de la Residència i Centre de Dia Mirador de Mataró
VINE A CONÈIXER CAN BOADA! C/ Pirineus, 9-13 · MATARÓ · Tel. 937 411 139 · residenciacanboada@grupvl.es · www.cgcanboada.com
Venim a abuscar-te casa SERVEIteva. DE ATRANSPORT DOMICILI

ÚLTIMA TECNOLOGIA DIGITAL 3D MAS DE 18 AÑOS CUIDANDO DE TI!

BLANQUEAMIENTO GRATUITO EN TU TRATAMIENTO DE INVISALIGN

*excepto en casos contraindicados

· Presupuesto sin compromiso

· Mutuas

· Descuentos a jubilados

· Financiación hasta 5 años los primeros 12 meses sin intereses

· Ortodoncia

· Periodoncia

· Odontología general

· Cirugía

· Prótesis

· Odontopediatría...

ESCUCHA A TU BOCA

Tel. 93 752 12 49

Pl.de la Sardana, local 4 · Premià de Mar www.clinicadentalbaldovi.com

C/ Mare Caterina Coromina s/n

Albinisme: una condició genètica poc comuna

El terme «albinisme» té les seves arrels en el llatí «albus», que significa ‘blanc’. Aquesta denominació fa referència principalment al tret distintiu de la pell molt clara que sovint acompanya aquesta condició. L’albinisme és causat per mutacions genètiques que afecten la producció de melanina. Aquests gens poden ser heretats dels pares, tot i que en alguns casos les mutacions es produeixen espontàniament.

casa pairal fundació privada

Vilassar de Mar

Tel. 93 750 01 18 recepciocasapairal@gmail.com

Treballem per fer sentir a les persones com a casa

· Atenció individualitzada i de qualitat

· Places privades i col·laboradores · Ampli jardí · Centre de dia

Les persones albines presenten una sèrie de característiques distintives, que inclouen pell molt pàl·lida, cabells blancs o molt clars, pestanyes blanques i ulls de color blau, gris o violaci. A més de l’aparença física, molts individus amb albinisme experimenten problemes de salut relacionats amb la seva condició, com una baixa visió, fotofòbia (sensibilitat a la llum) i riscos incrementats de càncer de pell, ja que la manca de melanina en la pell fa que siguin més susceptibles als efectes nocius de la radiació ultraviolada del sol.

Encara que l’albinisme és una condició poc comuna, la seva prevalença varia segons la regió. Les estimacions indiquen que gairebé una de cada 17.000 persones a tot el món neix amb albinisme. No obstant això, en algunes comunitats específiques, especialment en àrees de l’Àfrica subsahariana, la incidència pot ser significativament més alta.

SALUT www.laclau.cat
·
Eva Remolina
|45|

Tipus de plantes enfiladisses per a la teva llar

Gessamí

(Jasminum spp.)

El gessamí és conegut per les seves belles flors blanques o grogues i la seva fragància embriagadora. Pot créixer tant en interiors com en exteriors, i moltes varietats són grimpadores.

Potos

(Epipremnum aureum)

El potos és una planta enfiladissa d’interior molt popular perquè és fàcil de cuidar i per la seva capacitat de prosperar en condicions de

Les plantes enfiladisses són una opció excel·lent per aportar bellesa, verdor i vida a la teva llar. Poden créixer verticalment, escalant parets, voltes o enreixats, o estendre’s horitzontalment sobre el sòl. Compartim amb tu algunes plantes enfiladisses populars que pots considerar per a casa teva.

poca llum. Té fulles brillants i es pot trobar en una gran varietat de colors.

Filodendre

(Philodendron spp.)

Els filodendres són plantes d’interior populars que poden créixer com a plantes enfiladisses. Tenen fulles grans i exuberants i són bastant resistents.

Planta aranya

(Chlorophytum comosum)

La planta aranya és coneguda per les seves llargues fulles arquejades i és una altra

opció popular com a planta enfiladissa d’interior. Produeix petites plantes que es poden propagar fàcilment.

A l’hora de triar plantes enfiladisses per a la teva llar, és important considerar factors com la quantitat de llum disponible, l’espai que tinguis per al seu creixement i les teves preferències personals en qüestió d’estètica i requisits d’atenció de les plantes.

Servhidraga

Construcció de piscines i spas

• Construcció

• Rehabilitació i acondicionament

• Manteniments integrals

• Tractament d’aigües

656 900 436

615 587 330

PREMIÀ DE MAR

Ctra. Premià de Dalt, 54 jordigelmal@gmail.com

Cal Persianero

Motorització de persianes Persianes intel·ligents Persianes d’alumini de tot tipus

Mosquiteres

647 735 459

cpersianero@gmail.com

Finançament fins a 18 mesos al 0% d’interès

|46|
LLAR www.laclau.cat
EXPOSICIÓ I VENDA

HUMITAT-STOP L'ELIMINACIÓ DEFINITIVA DE LES HUMITATS

SI NO QUEDES SATISFET ET TORNEM ELS DINERS

Pas 1

Col·locació del HS-221 i assecat de les parets

Pas 2

Reparació de les parets

Pas 3

Tranquil·litat per a tota la vida

936 500 468 / 699 929 832

info@humitat-stop.com

www.humitat-stop.com

L'eliminació definitiva de les humitats per capil·laritat

Sense obres, tan fàcil com penjar un quadre

NOMÉS CAL INSTAL·LAR EL SISTEMA ELECTROFÍSIC HS 221

Fàcil instal·lació Baix cost

Segur i ecològic Certificació internacional Garantia 30 anys

SOM ELS ESPECIALISTES

EN HUMITATS PER CAPIL·LARITAT TRUCA'NS

Com està transformant la intel·ligència artificial la vida a la llar

La intel·ligència artificial (IA) és un tema de plena actualitat en totes les situacions de la nostra vida diària. A grans trets, es tracta de l’ús de mecanismes de lògica i matemàtica per programar les màquines a fi que donin resposta a les problemàtiques i necessitats de les persones. Entre les aplicacions de la IA que ja estan incidint en la nostra vida diària hi ha l’ús dels smartphones amb les seves múltiples possibilitats; ara tot funciona a partir de la IA.

També els assistents de veu, que han començat a integrar-se en la nostra vida domèstica com un ajut fàcil al nostre abast. Altres camps són la robòtica i l’automatització, tant pel que fa a tot tipus d’aparells que ens donen suport per cuinar o en altres activitats necessàries en el dia a dia, com per a tot allò que es coneix com a domòtica o llars intel·ligents; tot un escenari, que ja no és futurista, de robots de cuina, electrodomèstics programables de tota mena, televisors intel·ligents...

També són elements de la IA amb què ja interactuem en la nostra vida diària els algoritmes de les xarxes socials o les opcions de GPS i sistemes de geolocalització en el vehicle, a l’abast des del nostre telèfon mòbil.

I altres aspectes tecnològics, com la compra per internet o la ciberseguretat, han passat a ser elements integrats en la nostra vida domèstica amb els quals ens les hem d’haver, ens agradi o no.

Les xarxes socials, la utilització de Google com a cercador, les reco-

ALUMINIS LACATS PREMIÀ S.L.

SERRALLERIA D’ALUMINI I CRISTALLERIA

www.alpremia.com

info@alpremia.com

Control solar intel·ligent

Aïllament tèrmic reforçat

Màxima transparència i lluminositat

Mòbils: 687 61 53 96 · 678 88 60 74 LLUM

Guardian Sun Vidre intel·ligent

Deixa passar la llum, no el fred ni la calor

Instal·lació de portes i finestres de PVC

CORTIZO I KOMMERLING

Exposició i oficina: c/ Unió, 57 · Premià de Mar

Taller i magatzem: c/ Unió, 59 · Premià de Mar

Tel./fax: 93 752 24 97

DISTRIBUIDOR OFICIAL DE MAMPARES

|48|
LLAR www.laclau.cat
CALOR FRED
Anunciat a TV

manacions de productes que ens arriben online, l’atenció al client amb bots de conversa… són també algunes més de les propostes que la IA aporta al nostre dia a dia.

En un àmbit més específic, l’automatització de les llars ens permet entrar a casa sense claus i encendre els llums amb la veu. També possibilita l’anomenat internet de les coses, que permet als propietaris automatitzar processos a la carta, com ara programar un termòstat.

D’altra banda, els experts apunten que, aplicada a la llar, la IA consta de dos nivells: un primer nivell, d’implantació de millores com ara sensors per a persianes, llums, etc. I un segon, aplicat als objectes que són capaços d’aprendre de l’activitat diària de la casa i que esdevenen proactius partint de l’anàlisi dels nostres hàbits.

En aquest futur que sembla no tenir aturador i que aclapara, els avantatges que aporta la IA són comoditat, eficiència energètica, confort i un millor manteniment.

I tot això, sense comptar altres àmbits com la construcció d’immobles. Redacció La Clau

TÉCNICAS ENERGÉTICAS DEL CLIMA, S.L.

Instal·lacions, reformes i manteniment de: CALEFACCIÓ (amb radiadors o terra radiant), ENERGIA SOLAR I AIRE CONDICIONAT

Camí Ral, 114 · Premià de Mar

93 751 29 41 · 93 751 03 12 www.satec.info · satec@satec.info

Especialitat en cortines, tendals i mosquiteres

Confecció i instal·lació

AEROTERMIA

des de l’any

La solució en climatització més innovadora, sostenible i eficient 1975 alseu servei

|49|
TENDALS
Verdaquer, 108 local B · PREMIÀ DE MAR Tel. 93 751 62 02 · Fax. 93 754 75 87 www.tendalslaserra.com · tendalslaserra@gmail.com C/ Mercè, 13-15 Premià de Mar
93 752 30 92 premiadecoracio@gmail.com
REPARACIÓ DE
Jacint
Tel.
www.premiadecoracio.es

Transforma la teva llar amb l’«smart buying»

En l’actualitat, l’estalvi s’ha convertit en un objectiu essencial, i aquesta tendència afecta totes les àrees de la nostra vida, fins i tot la decoració de la nostra llar. L’smart buying és una filosofia de consum que ens convida a reflexionar i prendre decisions de compra de manera conscient

L’smart buying és més senzill del que sembla. Implica estudiar detingudament cada compra i seleccionar només aquells productes que compleixin amb criteris com la qualitat, la funcionalitat, el disseny i la sostenibilitat. És una manera intel·ligent de consumir que ens permet transformar la nostra llar en un espai que reflecteixi la nostra personalitat i estil de vida.

Prioritza el teu benestar Un element clau de l’smart buying és la prioritat que es

dona a la salut i el benestar: invertir en mobles com un bon matalàs, un sofà confortable o una cadira ergonòmica és essencial per a la nostra comoditat diària. Aquests mobles no només són funcionals, sinó que també ens ajuden a mantenir una postura adequada i a cuidar la nostra salut física.

Opta per un disseny atemporal

El disseny atemporal és un altre aspecte important de l’smart buying. Opta per mobles de línies depurades i simples que resistiran el pas del temps i les tendències de moda passatgeres. Aquest tipus de mobles s’integraran perfectament en la teva llar i continuaran sent rellevants anys després de la seva adquisició.

Maximitza l’espai amb mobles multifuncionals

Els mobles multifuncionals són una manera excel·lent de maxi-

mitzar l’espai a casa teva. Opta per mobles lleugers i versàtils que puguin adaptar-se a diferents habitacions i usos segons les teves necessitats.

Escull materials duradors

Els materials duradors com la fusta, el marbre o l’acer són una inversió segura per als teus mobles. Aquests materials no només són bonics, sinó que a més envelleixen bé, ja que mantenen la seva aparença amb el temps i l’ús continuat.

Afegeix personalitat amb accessoris

Els detalls i accessoris són la peça final per donar personalitat a la teva llar. Afegeix objectes decoratius que reflecteixin el teu estil personal. Que no et faci por ser creatiu, però no tinguis pressa a comprar: fins que no trobis alguna cosa que realment t’agradi, no la compris.

Redacció La Clau

Ds. de 10 a 13 h NO TANQUEM AL MIGDIA

Dl. a dv. de 9.30 a 19 h

Camí Ral, 409 · Mataró · 93 517 87 63 mataro@forats.es · www.forats.es

PROJECTES PERSONALITZATS EN 3D @foratsmataro

|50|
LLAR www.laclau.cat Armaris|Vestidors|Habitacions infantils i juvenils|Dormitoris|Menjadors|Sales d’estar|Estudis|Llibreries
Cuina completa des de només... DES DE 1965 FABRICANT I REFORMANT 300 M² D’EXPOSICIÓ AL SEU SERVEI ARMARIS CERÀMICA DE TOT TIPUS PARQUET FUSTERIA D’ALUMINI PLADUR PINTURA CALEFACCIÓ AIRE CONDICIONAT NEOLITH Rda. Doctor Turró, 16 · MATARÓ Tel. 93 741 27 82 www.reformesnousol.com info@reformesnousol.com Reforma completa del teu habitatge per només 19.000€ Bany complet des de només... 5.800€ Cuina completa des de només... 8.300€

LLAR

www.laclau.cat

Terrasses multifuncionals

Aviat començarà a arribar el bon temps, tot i els desajustos climatològics dels darrers anys, i serà el moment de les terrasses. Si hi destinem un toc de creativitat i planificació, podrem convertir aquests racons en indrets de la llar multifuncionals i alhora ben acollidors

Tant les terrasses com els balcons són veritables pulmons de descans en la nostra vida diària. Se’ls poden trobar aplicacions per relaxar-nos, com ara convertir-los en zones de lectura o fins i tot en petits horts urbans. Hi ha tantes possibilitats com et vegis capaç de desenvolupar. Tot seguit oferim alguna de les idees que els experts en decoració proposen.

Una primera opció pot ser fer-hi un hort ecològic. Amb testos o caixes de fusta, escull les plantes més adequades, deixant-te

assessorar per professionals. Tindràs verdures fresques i un entreteniment que et relaxarà. També pots transformar la terrassa en una zona de lectura. Et caldran mobles còmodes per asseure’t, prestatgeries i illuminació adequada. Ben fàcil!

A la terrassa, podràs fer-hi moltes activitats que et permetran desconnectar de la rutina, com el ioga, o tenir un indret en el qual fer gimnàstica suau, gaudint alhora del sol i de l’aire fresc. Un cop hagis acabat de fer exer-

cici, també pot ser aquell raconet de pau en el qual et relaxes, prens el sol i, senzillament, no fas res de res. T’hi ajudaran alguns coixins, una manta fina i una tauleta, per si vols beure o menjar res.

Les noves tecnologies de la comunicació poden ser també unes grans aliades. Si has de treballar amb el portàtil, pots fer servir la terrassa com a ampliació del despatx, cosa que et permetrà desconnectar del teu espai habitual de feina.

|52|
Redacció La Clau
SOLi AMBIENT ®
motoritzacions i automatismes. Fundes per a piscina. Mosquiteres. M. Jaume Isern, 27 baixos MATARÓ Tel. 93 798 23 43 www.soliambient.com
Tendals,

FINQUES MESLLOC

3900 Mataró. Ideal per invertir, pis tot reformat, 2 hab., 1 bany, cuina amb galeria, saló exterior a balcó, ascensor. Es troba llogat, alta rendibilitat. 110.000 €

6084 El Masnou. Obra nova al centre del poble, pis de 2 habitacions, 1 bany, menjador exterior a balcó, acabats de gran qualitat. 335.000 €

PISOS

3910 Mataró . Pis de 84 m², 3 hab., 1 bany reformat, cuina amb galeria integrada, terra de gres, tancaments d’alumini, calef. i a/ cond., finca pocs veïns. 119.500 €

3912 Mataró. Pis de 110 m² amb pàrq., 4 hab., bany i lavabo, cuina office amb galeria, menjador exterior a una terrassa, calefacció i ascensor. 279.000 €

6071 El Masnou. Pis 80 m², 3 hab. dobles amb armari d’obra i 1 suite, 2 banys, gran cuina office, plaça de pàrq. i traster. 340.000 €

6052 El Masnou. Dúplex tot reformat, entrada independent, 4 hab., 2 banys, menjador exterior a terrassa de 10 m², al costat de comerços i prop accés C32. 365.000 €

3891 Mataró. Pis de 105 m², 4 habitacions, 1 bany, gran saló menjador amb sortida a balcó, cuina, galeria, traster de 6 m². 210.000 €

6080 El Masnou. Espectacular pis de 130 m² al costat del mar amb tssa. i plaça de pàrq, 4 habitacions (1 suite), 3 banys, cuina i zona de safareig. 495.000 €

3566 Mataró. Planta baixa dúplex de 100 m² amb terrassa de 50 m², 2 hab., bany i lavabo, calef. i a/cond., en una de les millors zones de Mataró. 380.000 €

CASES

3880 Matar ó. Casa ideal per reformar, en parcel·la de 100 m², prop del Parc Central, possibilitat de construir planta baixa, 2 pisos i sotacoberta. 260.000 €

3906 Mataró . Casa cantonera a la zona dels Caputxins, en 1 sola planta, 3 hab., 1 bany, jardí i terrat. Possibilitat d’aixecar 2 plantes. 395.000 €

3901 Mataró. Casa de poble en parcel·la de 200 m², actualment 2 plantes, es pot aixecar 1 més, ideal per reformar al seu gust i segons necessitat. 445.000 €

4151 Mataró. Pis de 70 m², 1a planta, finca de pocs veïns, a la zona de l’Havana, 3 habitacions, 1 bany, menjador amb balcó. 215.000 €

6056 Montgat. Gran casa cantonera, parcel·la 734 m², dins recinte privat amb piscina, 6 hab. (1 suite i 1 en planta), garatge per a 4 cotxes. 1.275.000 €

1988 El Masnou. Gran casa adossada, 250 m², piscina com., 3 hab. (1 suite), 3 banys, lavabo, cuina office, ampli saló menj., 2 tsses., garatge. 695.000 €

1982 El Masnou . Fantàstica torre a 4 v. sobre parcel·la de 438 m², pl. baixa més golfes, 5 hab., 2 banys, molt ben situada prop del centre i la platja. 730.000 €

1990 El Masnou. Casa parellada, impecable, situada al centre, 3 hab. (1 suite), estudi amb solàrium, 3 banys, cuina i saló menjador exteriors a terrassa/ jardí, garatge. 785.000 €

6075 Cabrera de Mar. Torre en parcel·la de 3.630 m², 5 hab. (3 suites), gran jardí amb piscina i zona de bosc, vistes al mar des de tota la casa. 2.900.000 €

EL MASNOU: c/ Sant Miquel, 23 · 93 555 69 03 · www.meslloc.com
LLIGOÑA CAYETANO aicat 0294

Entenent l’usdefruit en un habitatge: drets, deures i limitacions del propietari

L’usdefruit en un habitatge és una figura legal que pot generar dubtes i confusions tant per als propietaris com per als usufructuaris. És important comprendre’n els aspectes fonamentals per a una gestió adequada de la propietat i evitar així conflictes legals

Primerament, és essencial entendre què és l’usdefruit. En termes simples, és el dret a usar i gaudir d’un bé que pertany a una altra persona, sense alterar-ne la substància. En el context d’un habitatge, l’usufructuari té el dret a habitar-lo i a utilitzar-lo com a propi, mentre que el propietari en manté la propietat legal.

Els drets de l’usufructuari inclouen el dret a residir a l’habitatge i beneficiar-se’n. Això pot implicar viure-hi permanentment, sotsarrendar part de l’espai o rebre ingressos derivats de la seva explotació, sempre que aquestes accions no alterin la substància de la propietat. L’usufructuari té l’obligació de mantenir l’habitatge en bon estat, efectuant les reparacions necessàries per preservar-ne l’habitabilitat.

D’altra banda, el propietari conserva el domini sobre l’habitatge i manté certs drets i deures. Tot i que no pot interferir en el gaudi legítim de l’usufructuari, té el deure de mantenir la propietat en bones condicions estructurals

Finques Vilassar SL

IMMOBILIÀRIA

> ADMINISTRADORA DE FINQUES

> COMPRAVENDA D'IMMOBLES

> LLOGUERS

> VENDES

> ASSESSORAMENT IMMOBILIARI

i abonar les despeses majors de reparació. Així mateix, el propietari no pot disposar de l’habitatge sense el consentiment de l’usufructuari, motiu pel qual no el pot vendre, donar o hipotecar sense l’aprovació de l’usufructuari. Per tant, és important destacar que el propietari té drets limitats sobre l’habitatge mentre estigui subjecte a un usdefruit. De la mateixa manera, no pot disposar dels mobles o elements essencials sense el consentiment de l’usufructuari, ja que aquests són necessaris per al seu ús i gaudi.

Eva Remolina ·

Narcís Monturiol, 156-160

08340 Vilassar de Mar

Tel. 93 759 53 24

Fax. 93 795 54 11

kakadoo@finquesvilassar.com

|54|
LLAR www.laclau.cat
COL
ADMINISTRACIÓ DE FINQUES
LEGIAT
|55| PROMALLI LLOGUER DE LOCALS I NAUS INDUSTRIALS correo@localesindustriales.com / 607 111 132 des de 300 m² a 9.000 m² C/ Pau Casals, 2, Vilassar de Mar Tel. 93 750 23 53 / 670 60 54 17 www.fimar.info / hola@fimar.info
adossada a Zona Residencial “El Cim” a Teià amb Vistes al Mar i la Muntanya. Dotada de molta llum natural. Ampli jardí amb barbacoa, 4 habitacions, 1 bany i 1 lavabo, cuina office, menjador amb llar de foc, solàrium, soterrani amb sala polivalent i estacionament de 20 m2. CASA ADOSSADA EN ZONA RESIDENCIAL DE TEIÀ / 425.000 €
Casa

Sopa de lletres

Troba 8 paraules relacionades amb Sant Jordi. Les lletres poden estar en: horitzontal, vertical o diagonal, en un o altre sentit.

R E L E T N A S

N U I T R A I P

D P Q N N X F A

N S R E A S B X

U T E L N Z A Z

D C L Q J F T Z

T R L E E M E L

L Y A N J R R A

T I V C E Q E T

A A A U A M C P

Y X C V O H N D

N W L R I D L A

U T O L C D J D

L S F A I Q H N

A N S N D B G E

T E Z P A N R G

A S S E R T A E

C Q I U T L S L

Q F R A T U T L

Z R C E S Q A Q

C J L A U G Y N

A S E C N I R P

Catalunya. Rosa. Llibre. Cavaller. Llegenda. Drac. Tradició. Princesa

www.laclau.cat

SUDOKUS

www.sudokuweb.com

Ompliu les caselles buides del requadre de 9x9 quadrats amb xifres de l’1 al 9. No es pot repetir cap número en una mateixa fila, horitzontal o vertical, ni en la subquadrícula 3x3.

ENTRETENIMENTS
DIFÍCIL FÀCIL DIFÍCIL 5 1 3 7 2 9 5 3 3 8 9 2 9 4 8 7 6 5 1 6 3 2 8 4 5 2 7 3 4 7 9 5 8 3 7 5 9 1 3 2 8 3 2 1 9 2 6 2 1 4 6 7 6 5 1 3 9 4 7 8 2 9 8 2 1 5 7 3 4 6 4 3 7 2 6 8 5 9 1 1 2 9 5 4 3 8 6 7 8 7 4 6 2 9 1 3 5 3 6 5 8 7 1 4 2 9 7 4 8 9 1 6 2 5 3 2 9 3 7 8 5 6 1 4 5 1 6 4 3 2 9 7 8 2 3 6 4 8 7 1 5 9 9 4 5 1 6 2 7 8 3 7 1 8 3 5 9 2 4 6 4 2 7 8 9 1 3 6 5 5 9 1 7 3 6 4 2 8 8 6 3 2 4 5 9 7 1 1 5 4 6 7 3 8 9 2 6 7 2 9 1 8 5 3 4 3 8 9 5 2 4 6 1 7 |56| SOLUCIÓ:
FÀCIL

HORÒSCOP

Àries

(21 de març al 20 d’abril)

Busca les eines per desbloquejar-te, tens moltes pors i inseguretats que et paralitzen i impedeixen que puguis desplegar tot el potencial que tens a dins.

Cranc

(22 de juny al 23 de juliol)

Para atenció a les enveges perquè ningú no pugui enfosquir aquest bon moment que estàs vivint. La teva energia t’ajudarà a suportar qualsevol contratemps.

Balança

(24 de set. al 23 d’octubre)

L’estima que et té tanta gent et farà adonar-te de tot el que vals. Aquest dies viuràs nous estímuls que t’ajudaran a recuperar la illusió que havies perdut.

Capricorn

(23 de des. al 20 de gener)

Aquests dies qualsevol canvi que facis a casa teva anirà bé. Poden presentar-se situacions inesperades a les quals sabràs treure el màxim partit.

LES 8 DIFERÈNCIES

Taure

(21 d’abril al 21 de maig)

Escolta la teva veu interior i deixa-t’hi guiar per superar aquests moments de confusió que pots estar vivint. Has de ser capaç de girar la truita.

Lleó

(24 de juliol al 23 d’agost)

Estàs imparable i sabràs enlluernar tothom amb el teu optimisme. Fes cas a la teva intuïció i segueix aquests pressentiments perquè seran encertats.

Escorpí

(24 d’octubre al 22 de nov.)

Demana ajuda per poder canviar allò que voldries però que tot sol no te’n surts. Tindràs l’energia per no rendir-te, i envoltat de la gent que t’estima t’anirà de meravella.

Aquari

(21 de gener al 19 de febrer)

Podrien produir-se confusions que et compliquin els plans. Potser és hora de relaxar-se més, reduir la feina i canviar els hàbits que ja saps que et perjudiquen.

Bessons

(22 de maig al 21 de juny)

Dies molt propicis per conèixer gent nova que podrien convertir-se en bons amics. Seràs força afortunat en tots els temes relacionats amb la teva economia.

Verge

(24 d’agost al 23 de set.)

És moment d’obrir-se a nous horitzons i fer els canvis que necessita la teva vida, encara que et causin una mica de vertigen. Necessites dir les coses tal com les sents.

Sagitari

(23 de nov. al 22 de des.)

Allunya de la teva vida situacions que no t’aporten res de positiu. Les teves ànsies de llibertat seran un estímul poderós per deslliurar-te de lligams que no suportes.

Peixos

(20 de febrer al 20 de març)

Deixa enrere les coses del passat que et provoquen dolor, mira endavant. És un bon moment per portar a bon port algun projecte amb què somies fa temps.

Consulta el teu signe del zodíac www.laclau.cat |57|

DISSENY I QUALITAT A L’ABAST DE TOTHOM ESPREM-NOS!

APROFITA EL NOSTRE

PACK D’HORES

10 HORES X 350 €

Contractació de 10 hores per feines variades de disseny

logotips cartelleria flyers catàlegs díptics/tríptics lones i banderoles maquetació llibres/revistes publicitat en línia bàners... i tot allò que necessitis

PREGUNTA’NS!

Observem i escoltem per adaptar-nos a les necessitats de qualsevol client. Tenim l’experiència, l’equip i les idees per ajudar-te amb la teva imatge i publicitat.

Trenta-nou anys que dissenyem i maquetem Demana informació sense compromís
93 750 03 12

ANUNCIS PER PARAULES

www.laclau.cat

Per inserir un anunci en aquesta secció dirigiu-vos a:

CABRILS

L’Estanc

C/ Emília Carles, 28

EL MASNOU

Estanc Maria Arnau-exp. núm. 4

C/ Navarra, 51

Red Internet

Pl. de la Llibertat, 5

MATARÓ

Publicitat Fermalli Maresme, SA

C/ Muralla Sant Llorenç, 2

PREMIÀ DE DALT

Calçats Duran

Passatge Sant Crist, 22

PREMIÀ DE MAR

Sta. Maria, llibreria i papereria

C/ Tarragona, 13 (Barri Cotet)

Estanc de la Gran Via

Gran Via, 123 Premià de Mar

Traç, llibreria i papereria

Gran Via, 223. Premià de Mar

VILASSAR DE DALT

ISSA, papereria

Riera Targa, 46

VILASSAR DE MAR

L’illa de paper, papereria

Av. Montevideo, 5

DEMANDES DE FEINA

ES NECESSITA operari, instal·lador alumini. Tancaments Vilassar. Tel. 609 31 36 12

SE BUSCA chica para limpieza y comidas, mañanas con referencias, enviar cv: infotrans6@gmail.com

IMPORTANT òptica a Badalona cerca persona per tasques de gestió comercial i d’atenció al client. De 7 a 15 h setmanals, segons disposició del candidat. Cv: a rrhhlopbdn@ gmail.com

BUSCO oficial de peluquería en Alella. Se valora nociones de manicura y pedicura. Enviar CV: dezasaez@hotmail.com

EMPRESA busca personal para limpieza en la zona Premià de Mar y de Dalt. Horario a convenir. Jornada de 4 a 6 horas con contrato y vacaciones. Personas interesadas enviar un whatsapp al 682 33 45 80

ES BUSCA cuidadora per matrimoni gran al Masnou, interí, s’ofereix habitació, dietes i sou de 1.100 € net. Contacte: Laura. Telèfon de contacte: 693 72 32 08

ES BUSQUEN voluntaris per netejar rieres, boscos o platges de l’entorn natural de Mataró. Contacte: entornaires_mataro@outlook.es

OFERTES DE FEINA

CHICA busca trabajo limpieza, cuidar niños. Tel. 602 87 27 51

CHICA busca trabajo horas, miércoles. Tel. 632 71 32 43

SEÑORA busca trabajo limpieza, cuidado mayores, cuidado animales. Título auxiliar geriatría. Experiencia. Vehículo propio. Teléfono: 628 12 84 48

BUSCO trabajo limpieza, canguro niños, abuelos. Tel. 613 53 61 03

BUSCO trabajo interna, externa. Con papeles. Experiencia cuidando mayores. Tel. 722 81 58 29

BUSCO trabajo limpieza. 8 €/h. Tel. 602 09 05 11

BUSCO trabajo: cuidado niños, mayores, animales, limpieza. Inglés alto. 8 €/hora. Tel. 631 94 33 28

CHICA busca trabajo limpieza, canguro, horas. Tel. 674 68 77 83

BUSCO trabajo limpieza, cuido mayores, niños. También fines de semana. Tel. 602 42 86 73

BUSCO trabajo, cuidado de mayores, limpieza. Tel. 631 95 12 88

AUXILIAR geriatría cuida persona mayor. Disponibilidad horaria. Experiencia. Referencias. Teléfono de contacto: 624 75 24 14

BUSCO trabajo. Tel. 671 44 44 86

CHICA busca trabajo limpieza. Tel. 612 26 75 74

BUSCO trabajo cuidadora mayores. Tel. 631 88 18 20

BUSCO trabajo jardinería, pintor, paleta, ayudante cocina, etc. Teléfonos: 631 09 70 44 - 722 84 57 77

SEÑORA busca trabajo limpieza y plancha, mañanas. Tel. 628 15 89 18

BUSCO trabajo limpieza, cuidado mayores. Tel. 652 46 91 47

SEÑORA del país busca trabajo cuidado mayores. Tel. 631 52 82 47

BUSCO feina. Tel. 602 11 59 09

CHICA busca trabajo limpieza y plancha, solo tardes. Teléfono de contacto: 631 71 15 08

SEÑORA busca trabajo limpieza, restaurante, canguro, etc. Teléfonos: 661 06 51 60 - 614 21 33 82

BUSCO feina. Tel. 632 90 96 71

CHICA busca trabajo limpieza, cuidar niños, coche propio. Teléfono: 612 20 79 06

BUSCO trabajo limpieza. Teléfono: 610 65 20 83

També podeu fer-ho a través del nostre web

www.laclau.cat

BUSCO trabajo limpieza 8 €/hora. Tel. 603 39 54 00

BUSCO trabajo de limpieza o canguro. Tel. 631 17 39 66

BUSCO trabajo limpieza, cuidado mayores. Tel. 697 91 82 26

MUJER busca trabajo de interna, persona responsable. Teléfono de contacto: 604 82 54 39

CHICA busca feina per hores. Masnou, Alella. Tel. 680 78 60 66

CHICA busca trabajo limpieza, canguro, horas. Tel. 631 95 12 88

|59| ANUNCIS PER PARAULES www.laclau.cat

ANUNCIS PER PARAULES

www.laclau.cat

BUSCO trabajo limpieza por horas, cuidado mayores, noche, fin de semana. Tel. 631 41 36 64

BUSCO trabajo. Tel. 632 90 96 71

SEÑORA busca trabajo de tardes, limpieza, cuidado de mayores. Tel. 655 15 25 43

BUSCO trabajo limpieza, ayudante de cocina, residencias, camarera de hotel, etc. Tel. 627 56 87 88

CHICA busca trabajo limpieza. Tel. 602 04 62 91

BUSCO trabajo limpieza. Teléfono: 602 81 58 32

ENSENYAMENT

DEUTSCH - English school. Tel. 699 06 90 62. Casa Germania

TAITXÍ i Txikung. Professor i instructor per fer classes particulars a domicili o a l’aire lliure al Maresme. Per a més informació, consultar web: www.taitxi-txikung.cat o enviar whatsapp al tel. 615 56 58 10

ANGLÈS a Irlanda. Summer Camp per a joves de 12 a 17 anys. Work experience per adults. Més informació a www.viairlanda.com. Telèfon de contacte: 600 25 46 63

CLASSES Jordi Barros, ESO, Batxillerat. Tel. 93 750 13 25

PROFESSOR particular de Primària, ESO, Batxillerat. Totes les assignatures, ortografia, comprensió lectora. Tel. 669 68 71 94

ENGINYER dona classes de matemàtiques, física i química. Batxillerat i universitat. Tel. 93 759 02 06

PROFESSORA particular. Teléfono: 629 92 86 24

MOTOR

HONDA CBF600S, impecable. 2.550 €. Tel. 632 85 13 75

PROFESSIONALS

PROFESIONALES autónomos de la construcción, reformas en general, pintura. Muchos años experiencia. Precios razonables y económicos. Teléfonos: 699 20 40 45 631 01 16 68

CERRAJERO. Tel. 653 55 20 53

PISCINAS reparación, remodelación y construcción, tratamientos de agua, electrólisis, terrazas y exteriores. Presupuesto sin compromiso. Tel. 631 36 14 72

ELECTRICISTA . Tel. 607 16 06 10

SE OFRECE paleta de primera para reformas: casas, pisos, locales, baños, cocinas, lampistería, fontanería, carpintería de madera, pintura, etc. Presupuesto sin compromiso. Tel. 690 08 81 40. Evaristo

REFORMAS impermeabilizaciones, cambio bañera por plato ducha, instalaciones agua, luz, gas. Pintura, reparación persianas. Disponibilidad inmediata. Tel. 666 26 64 20

FUSTER . Armaris a mida, parquets, portes, cuines, arreglos en general. Presupostos sense càrrec. Telèfons: 646 96 40 83 - 619 82 74 41

ESCURAXEMENEIES . Telèfon de contacte: 679 35 79 92

PINTORES BBB. Tel. 623 44 08 12

PALETA en general. Teléfono de contacto: 612 44 69 30

REFLEXO podal. 1a de franc, 2a 20 €. Tel. 616 54 58 90. Cabrils

JARDINERO mantenimiento, podas y limpieza en general. 10 €/h.

Tel. 612 44 69 30

PINTOR profesional, pintura en general y decoración, económico. Tel. 635 10 62 82. Salvador

MUDANZAS económicas. Teléfono: 692 02 11 41

JARDINER autònom. Telèfon de contacte: 666 28 85 04

XOFER s’ofereix, també acompanyament persones grans i nens. Experiència. Tel. 683 58 22 36

QUIROMASAJISTA . Enrique. Domicilios. Tel. 611 60 76 69

JARDINERO mantenimiento, podas y limpieza en general. 10 €/h.

Tel. 628 40 44 26

REPARACIONES del hogar. Teléfono: 637 50 98 00

SOFÁS piel, limpiamos y restauramos cualquier color, cambiamos espuma, rotos piel, etc. Presupuesto sin compromiso. Tel. 93 751 16 86 640 22 34 95

|60|
Termitas | Carcomas | Palomas | Legionela Pisos | Casas | Hoteles | Restaurantes | Empresas | Colectividades... · 608 058 910 | 934 280 206 www.disetcontroldeplagas.com

REFORMAS en general. Hacemos todo tipo de reformas. Trabajo profesional. Precios económicos. Tel. 642 16 35 91

TENDALS (toldos). Reparem, motoritzem i instal·lem tota mena de tendals (toldos). No cobrem desplaçaments. Pressupostos sense compromís. Telèfons: el Maresme 665 56 87 80. Badalona 93 399 01 00

PALETA español. Tel. 722 41 48 69

TENDALS toldos. Els instal·lem i reparem de tot tipus. Manual, motorització, automatismes. Telèfon de contacte: 651 81 64 56

PINTOR presupuestos ajustados. 25 años experiencia. Teléfono de contacto: 607 48 09 42

FORRAMOS zapatos, bolsos, sandalias... Complementos ideales para bodas y fiestas. Teléfono de contacto: 93 751 16 86. Taller

PERSIANES enrotllables. Reparació, canvi d’accessoris, persiana nova, motorització. Revisió gratuïta i sense compromís. Jordi. Telèfon: 617 16 59 22

MUDANZAS transportes Hernández Rodríguez. Tel. 661 70 11 48

MUDANZAS montaje, desmontaje de muebles. Presupuesto sin compromiso. Teléfono: 698 64 52 33. WhatsApp

ORDINADORS reparació, virus, Internet, wifi, etc. Tel. 637 18 54 67. Sergi

1ª CLASE gratuita yoga online/Maresme. https://www.judyoga.es/

ORDENADORES . Ingeniero informático repara, amplia y configura ordenadores. Solución a cualquier tipo de problema. Económico. Tel. 671 03 42 71. Óscar

JARDINER titulat. Podes d’arbres, gespes naturals i artificials, retallada de tanques i manteniments. Tractaments fitosanitaris. Tel. 625 40 08 63

SE OFRECE paleta de primera para reformas: casas, pisos, locales, baños, cocinas, lampistería, fontanería, carpintería de madera, pintura, etc. Presupuesto sin compromiso. Tel. 690 08 81 40. Evaristo

Jardineria i paisatgisme

·Disseny i construcció

·Poda i tala d’arbres

·Manteniment de jardins

Tel. 625 40 08 63 www.brotsverds.es brotsverds_

GUARDATOT LLOGUER DE TRASTERS

Veral de l’Ocata

C/ Sant Artur, 20

Vilassar de Mar

Tel. 655 58 30 76

|61|
PER PARAULES
ANUNCIS
www.laclau.cat
COMPRO VEHÍCULOS Y MOTOS EN FUNCIONAMIENTO O PARA DESGUACE TASACIÓN MÁXIMA PASO A DOMICILIO BAJA DE TRÁFICO INMEDIATA 608 49 57 90 MUDANZAS BARATAS GRANDES Y PEQUEÑAS CON ELEVADOR / DESMONTAJE EMBALAJE DE MUEBLES Y VACIADO DE PISOS 656230022 932630138
Solució 8 diferències

IMMOBILIÀRIA

PARCELA 875 m2. Premià de Mar, Dalt. 600.000 €. Tel. 618 59 36 53. Montserrat

BUSCO pis 3 habitacions a Alellla per llogar durant 6 mesos, a partir de setembre. Tel. 678 42 86 38

LLOGUER nau industrial, 500 m2. Zona Cros, Cabrera de Mar. Telèfon:.

607 11 11 32

ES LLOGUEN naus a bon preu a Vilassar. Tel. 667 67 09 91

TRASTEROS en alquiler en Premià de Mar des de 59 €/mes con posibilidad de mudanza y recogida. Aparcamiento en el mismo centro. Tel.

608 49 57 90

LLOGO plaça pàrquing. C/ Moreto 1. Mataró. Tel. 93 796 43 27

PLACES pàrquing, lloguer. Barri cotet. Premià de Mar. Tel. 622 90 64 41

606 45 98 25

VENC pàrquing per cotxe petit o moto. C/ Picasso. Tel. 658 85 87 02

LLOGO pàrquing cotxe. C/Fontanills. Pago anual. Tel. 679 43 37 85

VARIS

COMPRO discos, anys 60, 70, 80, pop, rock, jazz, soul, revistes musicals, tebeos antics. Passo a domicili. Tel. 626 01 66 41

COMPRO puntales, tableros, tablones, andamios, etc. Tel. 632 82 07 72

VIDENTE Lola en Blanes, consulta presencial o por teléfono, tarot, rituales, limpiezas. Tel. 656 65 26 27

COMPRO cómics, discos, álbumes de fútbol, Playmobil, Scalextric, Geyperman, Madelman, muñecas, Tente, Rico, Payá y antigüedades en general. Tel. 679 73 64 91

ÀLBUM de 6è. Heu de fer un àlbum de fotografies com a record de final de primària o una orla? Jo us el preparo i deixo llest per imprimir. Us ensenyo mostres. Us dono idees. Consulta’m. Tel. 615 56 58 08

PATINETE Xiaomi, impecable. 190 €.

Tel. 632 85 13 75

COMPRO monedas, billetes y sellos de todo el mundo antiguos. Teléfono: 93 137 24 03

COMPARTEIXO pis. Telèfon de contacte: 636 82 06 68. Whats

COMPRAMOS libros, juguetes, cromos, antigüedades, plumas, puros, licores, conyac, objetos religiosos. Restos pisos, casas. Pago al momento. José Miguel. Tel. 679 73 64 91

PASTOR busca lloc per ficar petit ramat de cabres. Tel. 604 10 46 76

COMPRO objetos antiguos, pago al contado. Máxima formalidad. David. Tel. 626 78 05 97

HABITACIÓN disponible. Teléfono: 699 79 37 03

COMPRO mobles antics, colleccionista paga el màxim: calaixeres, rellotges, quadres, caixes, etc. Pago al comptat. Passo a domicili per tot Catalunya. Consultar sr. Josep Riera. Tel. 608 94 36 29

|62|
www.laclau.cat
ANUNCIS PER PARAULES
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.