Page 1

K Y R A

A H I E R

W I N T E R

Arch itecture + D esign

2015 - 201 6

F A L L

portfolio


kyra ahier Hello! I am currently in my second year of studies at the University of Waterloo School of Architecture. My interest in the geometry of spaces and their impact on people translates to a thoughtful exploration of how we can decipher, represent and shape the complexities of our environment.

2A University of Waterloo School of Architecture Cambridge, Ontario e kyra.ahier@gmail.com t +1 613 869 8316


contents

01

curriculum vitae

5

02

installation library

6-15

03

oasis

16-19

04

blanket

20-27

05

assemble, construct, document

28-31

06

artist's residence

32-37

07

personal work

38-43

4


curriculum vitae

EDUC ATION

2015 - present 2010 - 2015

University of Waterloo Lycée Claudel d’Ottawa

Candidate for Bachelor of Architectural Studies French Baccalaureate System, Science Stream, Specialization in Physics-Chemistry, Baccalauréat Mention Très Bien (Highest Honours), AP English

SKILLS

digital analog

Rhinoceros 3D, Maxwell Render, Grasshopper 3D, AutoCad, Illustrator, InDesign, Photoshop hand-drafting (graphite, ink), model-making

EXHIBITIONS - PHOTOGRAPHY

2015 2011 - 2014 2012 - 2014 2013 2012

Bridge Centre for Architecture + Design Shenkman Arts Centre SAW Gallery; Ottawa School of Art fundraisers Exposure Gallery; Chinatown Remixed Festival Orange Gallery; Galerie d’art Eugène-Racette

Cambridge Ottawa Ottawa Ottawa Ottawa

AWA RDS + ACHIE VEMENTS

2015 - 2016 2015 2015 2014, 2012, 2011

Excellent Academic Standing Academic Standing above 80% University of Waterloo President’s Scholarship with Distinction Entrance average 95%-100% University of Waterloo Concours Général des Lycées (Anglais) Selected to participate in prestigious French academic competition Young at Art city-wide juried art competitions Judges Choice Award, SPAO Award for Photography, Honourable Mention for Photography EXPERIENCE

2016 2014 - 2015 2013

Studio 6 Studio Assistant, Ottawa Lycée Claudel Member of Yearbook & Talent Show Commitees, Ottawa Museum of Science and Technology Camp Counsellor Assistant, Ottawa

LANGUAGES

English (fluent), French (fluent), Spanish (basic) 5


1B DESIGN STUDIO

installation library 1B Design Studio Lola Sheppard

01 02 03 04 05 06 07

1071 Queen Street W., Toronto, ON This project focusses on the idea of experience and journey by providing a multitude of possible pathways, letting the visitor wander through the building and discover the different spaces that are revealed through the action of moving. Playing with the succession of compression and expansion, light and dark, the building creates an acute sensory experience for visitors meandering between the solid concrete and marble masses and volumes contained within a veil. This library balances experience, learning and creating by providing a variety of types of spaces: installation space, working space, social space and a makerspace.

6


INSTALL ATION LIBR ARY |

Ap r il 2 01 6

ACADEMIC WORK

7


FENNING STREET

1B DESIGN STUDIO

W HITE SQUIRREL WAY

QUEEN STREET W.

roof plan with extended context 8


INSTALL ATION LIBR ARY |

01 core 02 installation space 03 information space 04 makerspace 05 social space 06 gallery space 07 administration space

Ap r il 2 01 6

06 05

04

01 03

03 03 02

third floor plan

05

03 01

05 02 02 02

02

second floor plan

05

03

01

07

ground floor plan

9

02


1B DESIGN STUDIO

10


INSTALL ATION LIBR ARY |

Ap r il 2 01 6

sectional perspective, facing south

11


1B DESIGN STUDIO

Queen Street W.

north elevation

White Squirrel Way / Fenning Street

east elevation

process work - sketches

12


INSTALL ATION LIBR ARY |

sectional experiential vignettes

13

Ap r il 2 01 6


1B DESIGN STUDIO

Queen Street W.

section b, facing west

14


INSTALL ATION LIBR ARY |

Ap r il 2 01 6

section a, facing east

Queen Street W.

15


1B ENVIRONMENTAL DESIGN

01 02 03 04 05 06 07

oasis

1B Introduction to Environmental Design Terri Boake in collaboration with Rachel Lau

20°15’14’N

105°58’30’E

Located in the mountains west of Ninh Binh, Vietnam, OASIS (Off-Grid Project Research Station) provides accommodation for two live-in researchers. The building strives to reduce the carbon footprint through the use of passive strategies. The east building accommodates work and the west building accommodates living. As the climate is hot-humid, OASIS optimizes passive cooling for occupants, bringing functionality and aesthetics together.

16


OASIS |

April 2016

ACADEMIC WORK

17


section

plan with context

1B ENVIRONMENTAL DESIGN

18


OASIS |

june 21

April 2016

march/september 21

sun diagrams

exploded axonometric roof

reinforced concrete columns

structures

insulated concrete float slab

19

december 21


1B BUILDING CONSTRUC TION

blanket

01 02 03 04 05 06 07

1B Building Construction /Visual Communication SSEF 'Suspend' Steel Competition Terri Boake / Dan McTavish in collaboration with Sev Romanskyy

Bassin de l'Arsenal, Paris, France As a way to address Paris’ lack of green space, as well as the revitalisation of the banks of the Seine, we suspended an undulating plane above the Bassin de l’Arsenal. The project explores a richer experience of urbanity through the vertical layering of space and urban conditions, providing an amenity for public events such as festivals and concerts while reclaiming the water. The primary structure is a freeform space frame, composed of hollow steel members joined by node connections. The structure is suspended from four masts with steel cables. The slight angular differences between the individual steel members achieve a gently rolling landscape — a blanket over the water.

20


B

NAL

E

E

R

C

Y

RSE

D

L’A

E

DE

U

SIN

R

BAS

BO

ULE

VAR

D D E

LA

TIL

ULE

BAS

BO

LE

VAR D B O URD ON

1B BUILDING CONSTRUC TION

site plan

22


BLANKET |

April 2016

detailed section vegetation soil filter fabric drainage panel / reservoir root barrier waterproofing membrane reinforced concrete corrugated steel space frame

section, facing north

collage, view above blanket

23


1B BUILDING CONSTRUC TION

exploded axonometric

planting system

reinforced concrete corrugated steel sheeting

space frame Freeform double-layered grid space frame with top chord and bottom chord held in position by the use of diagonal framing elements. The individual steel pipes are assembled with the use of node connections.

steel masts

24


BLANKET |

April 2016

mast connection detail mast and cables

node connection detail node and steel pipes

node connection detail (section)

25

node connection detail node, steel pipes and cable


collage, view under blanket

1B BUILDING CONSTRUC TION

26


BLANKET |

April 2016

27


1B VISUA L COMMUNIC ATION

01 02 03 04 05 06 07

assemble construct document

1B Visual Communication Dan McTavish

This exercise focusses on the process of bringing a 3D digital model into material reality through digital fabrication means (laser cutting), necessitating taking into account physical constraints such as material thickness, sequencing and fastening. Broken into three parts, this exercise calls for the construction of a 3D digital model and a drawing describing the assembly logics of what will be a 1:50 doll house model, a set of 2D fabrication drawings, the physical model assembled, and finally its documentation through a narrative describing the project in relation to time.

28


physical model (laser-cut millboard pieces) a. assemble ACADEMIC WORK

assembly drawing - exploded axonometric

ASSEMBLE , CONSTRUC T, DOCUMENT |

b. construct

29

April 2016


c. document a narrative

30 SILENT SPACE


1A DESIGN STUDIO

1A Design Studio Rick Andrighetti

Riverbluffs Park, Cambridge, ON Located within a quarry, this project combines an artist’s workspace and living space with two intertwining yet distinct volumes. The building simultaneously provides structure for the artist’s concrete needs and a connection to nature through an intimate dialogue with the site. Celebrating the horizontal and vertical planes of the quarry, the structure merges interior and exterior, projecting indoor space outside. Using the site to delimitate the interior spaces, the cliff walls become partitions. The project balances openness and privacy, and creates a spatial and programmatic hierarchy through the varying floor heights.

32

collage, artist's studio

01 02 03 04 05 06 07

ar tist ’s residence


ground floor plan with extended context

second floor plan

1A DESIGN STUDIO

b a

b a

b a

b

a

34


experiential vignettes

ARTIST’S RESIDENCE |

35

December 2015


1A DESIGN STUDIO

section a

section b

36


ARTIST’S RESIDENCE |

model (built at 1:50) basswood, mylar

37

December 2015


ILLUSTR ATIONS |

01 02 03 04 05 06 07

personal work

38

2016


ILLUSTR ATIONS |

2016

PERSONAL WORK

39


PHOTOGRAPHY |

40

2016


PHOTOGRAPHY |

41

2016


PHOTOGRAPHY |

42

2013-2015


PHOTOGRAPHY |

2013-2015


thank you!


K Y R A

A H I E R

e kyra.ahier@gmail.com t +1 613 869 8316

Kyra Ahier Architecture Portfolio '16 (Outdated)  

University of Waterloo School of Architecture

Kyra Ahier Architecture Portfolio '16 (Outdated)  

University of Waterloo School of Architecture

Advertisement