Kustantamo etc. 2023

Page 1

KIRJAT 2023

Tarinoita mahdollisesta

Tänä vuonna kustantamomme julkaistujen teosten määrä kasvaa. Samalla myös lajityyppien kirjo laajenee entisestään. Proosa sai jo rinnalleen vauhdikkaan sarjakuvateoksen, ja pian ensimmäinen runoteoksemme, yhteiskunnallista keskustelua ikääntymisestä sisältävä pamfletti ja normeja rikkoneista henkilöistä kertova historiakirja julkaistaan.

Katalogia täydentää eloisa elämäkertaromaani, joka kuljettaa lukijaansa läpi kolmen sodan ja pandemian, kohtalokkaiden vuosien ja nousevan kansakunnan kulttuurielämän. Aivan kuin kaikkien uusien teostemme sivuilta ponnahtaisi esille tärkeä ajatus: ikä lisää ymmärrystä.

Nautinnollisia lukuhetkiä, ja Kustantamo etc. kertoo lisää tarinoita mahdollisesta!

Mika Kempas kustantaja

Kari Karppanen oli 30 vuotta myynnin ja markkinoinnin ammattilainen. Graafiset kokeilut innoittivat nykyistä sairaanhoitajaopiskelijaa luomaan omanlaisensa sarjakuvateoksen. Prosessi vei viisi vuotta, mutta oli jokaisen hikipisaran arvoinen.

Kari Karppanen: Yksityisetsivä Kojamo ja salakuljettaja Laitisen aarre

Yksityisetsivä Kojamo ja salakuljettaja Laitisen aarre sijoittuu intiaanikesään sellupaalinhajuiselle 1970-luvulle, ja siinä esiintyy sekä nimeltä mainitsemattomia kotkalaisia myyttisiä hahmoja että ikonisia länsimaisen popkulttuurin henkilöitä.

Elokuvamaiset ”kamera-ajot”, fotorealistiset yksityiskohdat ja esteettiset pelkistykset luovat yhdessä tiiviin maiseman film noir -henkiselle seikkailulle.

Marja Kytömäki teki työuransa pääasiassa terveystoimittajana ja toimi muun muassa Terveystoimittajat ry:n hallituksessa. Marja jäi eläkkeelle Sydän-lehden päätoimittajana kesällä 2020. Aina paikallaan – maalainen kaupungissa ja kaupunkilainen maalla. Katse laatikon ulkopuolelta.

Eeva-Riitta Piispanen on pitkän linjan viestintäammattilainen, joka eläkkeelle jäätyään (2018) innostui väestön ikärakenteen muutoksen ja pitkäikäisyyden ilmiöistä. Hän on puhunut ikäymmärryksen puolesta sekä kutsuttuna puhujana että webinaareissaan.

Marja Kytömäki & Eeva-Riitta Piispanen: Pöytä puhtaaksi

”Menemme yhdessä museoihin, elokuviin ja testaamaan kaupungin parhaita kahviloita, sitten, kun olemme molemmat eläkkeellä.”

Näistä monet myöhempää keski-ikää elävät, tuoreet eläkeläiset haaveilevat.

Kevät 2020 toi kuitenkin koronaepidemian, joka laajeni nopeasti pandemiaksi. Ovet sulkeutuivat. Yhteys säilyi kirjeiden välityksellä.

Kaksi viikkoa viimeisen kirjeen jälkeen maailma muuttui järkyttävällä tavalla. Pandemia väistyi, sota Uk-

rainassa toi uuden asiantuntijakaartin uutis- ja ajankohtaisohjelmiin. Ensimmäisen koronatalven jälkeen kirjoitettu ”kun virusta pakenet, karhu tulee vastaan” sai uuden merkityksen.

Oli vielä yhden kirjeen aika. Kirjoittajat pääsivät testaamaan kahviloita kahta vuotta aiottua myöhemmin.

Kirja osoittaa, että ikä on paljon enemmän kuin numeroita ja ymmärryksemme vaatii päivitystä.

Annukka Järvi (Anna-Maija Järvi-Herlevi) (s.1959) on kirjoittamisen ja sanankäytön ammattilainen, joka on journalistina työskennellyt niin aikakausi- kuin sanomalehdille 1980-luvun alusta alkaen.

Peruskoulutukseltaan hän on filosofian maisteri ja on opettanut vuodesta 1989 alkaen luovaa kirjoittamista, ohjannut kirjallisuus- ja harrastajateatteriryhmiä sekä tehnyt työhyvinvointikoulutuksiin liittyviä sanataidepajoja. Viime aikoina hän on rohkaistunut sanoittamaan lauluja.

Elämäkertaromaani runon ja laulun sanansaattajasta syntyi yli kahdenkymmenen vuoden julkaisutauon jälkeen.

Annukka Järvi: Kuin sinikellojen sylissä

Kuin sinikellojen sylissä vie lukijansa aikamatkalle Suomen itsenäistymisen alkuvuosiin, ja sen kulttuurihistoriaan.

Se kertoo myös kahden naisen rakkaudesta perheisiinsä, lapsiinsa ja toisiinsa.

Keskiössä on Lilli-Ann Nuorivaara, kansalliskirjailija Zachris Topeliuksen tyttären pojantytär.

Lillan tarinaan kuuluu niin kolme sotaa kuin espanjantautina tunnettu pandemia, ja vastapainona lapsuudenkoti, joka oli aina avoinna

niin tutuille kuin vieraille, ja jossa äidin kekseliäisyydellä ratkaistiin rahaongelmat ja isän musiikki loi arkeen iloa ja turvaa.

Siihen mahtuu myös suvun perinteitä, maailmanmatkoja, menetyksiä ja nuoren Suomen kulttuurin ja henkisen ilmapiirin rakentajien kohtaamisia. Tarina osoittaa, että sivistystä täytyy vaalia erityisesti ankeina aikoina.

Annukka Järvi kirjoittaa hienovaraisesti naisnäkökulmasta – mitään alleviivaamatta ja Lillan omalla äänellä.

Mika Sivonen (s. 1968) on Filosofian tohtori, tietokirjailija ja historiantutkija, joka tutkii menneisyyden todellisuuksia ja niissä eläneitä ihmisiä. Hän yrittää ymmärtää ihmistä ja ihmiskuntaa historian välityksellä. Sukujuuret ja nykyinen asuinpaikka ovat Pohjois-Karjalassa, mutta kokemusta elämästä Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa on kertynyt repunpohjalle. Välillä tutkijasielu kokee kirjoittavansa näkymättömälle yleisölle.

Mika Sivonen: Contra Normas – historian näkymättömät

Contra normas – historian näkymättömät kertoo suurmiesten taustalla liikkuneiden ihmisten tärkeitä tarinoita. Heidän osallisuutensa on jäänyt huomiotta, vaikka omana aikanaan he saattoivat olla merkittäviä julkisuuden hahmoja. Aika ja nykytodellisuus tuomitsivat heidät elämään historian varjoissa. He eivät silti jää merkityksettömiksi. Heillä oli oma osansa päänäyttelijän suorituksen mahdollistajana. ”Historian näkymättömät” ovat varjoja, jotka saivat pääosan esittäjän valovoimaisuuden esiin.

Mika Kempas pitää tuntosarvensa ulkona, yhden jalan historiassa ja toisen tulevassa, mielen filosofiassa, sielun kirjallisuudessa ja kantapäänsä sosiologiassa. Sydän sykkii musiikille, ja huumorintajun alkukoti sijaitsee Pohjois-Karjalassa. Hän kirjoittaa kahviloissa kirjeitä, joihin kukaan ei vastaa.

Mika Kempas: Kaiadas

Kaiadas on eurooppalaisissa kahviloissa alkuun saatettu runoteos, jonka sivuilla menneet kulttuurit antiikin Kreikasta, Rooman valtakunnasta ja Bysantin keisarikunnasta yhdistyvät oman aikamme hahmoihin ja ilmiöihin.

Elävien pöydissä keisarit ja narrit, kirotut ja jumalten suosikit uskovat kertomuksiinsa. He istuvat hiljaa paikallaan tai nousevat huutamaan tuoleilleen ennen kuin heitä odottaa elinkelvottomien rotko: baaritiski, eteinen tai unohdus.

Kenties auringon alla ei ole mitään uutta, eikä ihminen tunne itseään, mutta kaikki virtaa, ja Minervan pöllö liittää öisin.

Musta Kotka & korttisarja

Mika Kempas: Musta Kotka

Kuvat: Vesku Lanki

Musta Kotka jatkaa liitoaan!

Toinen tarkistettu painos tummasävyisestä ja runollisesta kertomuksesta saa rinnalleen upean postikorttisarjan, jossa teoksen sivulta tutut kuvat ja keskeiset virkkeet yhdistyvät.

Vuoden 2022 kirjat

Juha Mattila: Krypto

Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus ovat vain askeleen päässä toisistaan, havaitsee Juhani, joka tuntee olevansa ainoa ihminen, joka pystyy yhä liikkumaan ja vaikuttamaan asioihin.

Hetkeä aiemmin ratkaistu krypto-sanaristikko ja pyyhekumi aseinaan hän pyrkii selvittämään eteensä poikkiteloin asettuneen arvoituksen ja saamaan sijoiltaan menneen maailman jälleen radalleen. Aikaa ei ole yhtään tapettavaksi.

Turkka Kaarto: Nuo hetket

Kertomuksia monesta keskeneräisestä elämästä ja rakkauden etsimisestä, löytämisestä ja kadottamisesta kasvavat erillään, mutta kietoutuvat toisiinsa. Nostalgialla leikittelevä kieli kuljettaa hahmoja tilanteisiin, joissa todellisuus iskee vasten kasvoja. Kukaan ei ole täydellinen, paitsi kenties hän, joka istuu kahvilassa kynä kädessään ja tarkkailee ympäristöään. Tärkeintä on kuitenkin soiva harmonikka, joka soi sekä täysille saleille että tyhjille sieluille.

Rauni Lintula: Kaija

Nuoren tytön elämä on kivinen 1940-luvun Pohjois-Pohjanmaalla.

Kaija kulkee omaa tietään koulun ja maatöiden välissä huomatakseen, että ainoastaan hevoset eivät osaa kiusata tarkoituksellisesti. Rehevällä kielellä ja muhevilla henkilöhahmoilla ladattu kertomus kuljettaa lukijaa Kaijan matkassa epäilyn ja toivon täyttämällä kivikkoisella polulla, jolla luja usko itseen osoittautuu korvaamattomaksi voimaksi.

2023 Kustantamo etc. TARINOITA MAHDOLLISESTA www.kustantamoetc.fi
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.