__MAIN_TEXT__

Page 1

DR AWING TEKENFESTIVAL

WWW.DRAWINGDAYS.BE 29–30.09 & 01.10 2017

# #tekenfestival

Drawing Days


A LINE IS A THAT WENT FOR A WALK. PAUL KLEE

· WILL YOU TAKE THIS DOT FOR A WALK? DRAWING DAYS 2017

2


DRAWING DAYS STRIJKT NEER IN GENT.

DRAWING DAYS POSE SES VALISES À GAND.

DRAWING DAYS IS COMING TO GHENT.

De voorbije vier jaar vierden we de tekenmaand oktober met een tekenfestival: The Big Draw. Het festival reisde van Gent (2013) via Antwerpen (2014) naar Leuven (2015) en Hasselt (2016). Dit jaar strijken we opnieuw neer in Gent. Daar krijgt het meerdaagse stadsfestival een nieuw jasje. Benieuwd? Kom langs en doe mee met Drawing Days!

Ces quatre dernières années, nous avons fêté le mois du dessin octobre avec le festival : The Big Draw. Le festival a depuis voyagé de Gand (2013), à Anvers (2014) puis Louvain (2015) et Hasselt (2016). En 2017, nous voilà de retour à Gand. Cette année, le festival qui se déroule sur plusieurs jours, fait peau neuve. Curieux ? Venez nous rejoindre aux Drawing Days

Ben je een ervaren tekenaar of een absolute beginner? Ga je graag zelf aan de slag of bekijk je liever het werk van anderen? Ben je piepjong, stokoud of ergens tussenin? Maakt niet uit: iedereen is welkom op één van de vele tekenworkshops, demonstraties of expo’s. Samen maken we van Gent dé tekenstad bij uitstek.

Vous êtes dessinateur expérimenté ou débutant? Vous aimez participer ou vous préférez admirer les oeuvres des autres? Vous êtes jeune ou moins jeune? Peu importe: vous êtes tous les bienvenus à l’une des nombreuses séances de dessin, démonstrations ou expositions. Ensemble, nous ferons de Gand un énorme atelier de dessin

For the past 4 years, we have celebrated October, the drawing month, with a drawing festival. In 2013, 2014 and 2015 our festival, The Big Draw travelled from Ghent (2013), through Antwerp (2014) to Leuven (2015) and Hasselt (2016). This year the city festival is back with a brand new look: Drawing Days. Curious? Come by and join us! wIt doesn’t matter whether you are an experienced artist or an absolute beginner, whether you like to draw or prefer to admire the work of others, whether you are young or old. Everybody is warmly invited to one of the many drawing sessions, demonstrations or expositions. Together we will transform Ghent into one big drawing studio, filled with ideas and activities.

FESTIVALCENTRUM

PLAN JE BEZOEK

NAAR EN IN GENT

Het festivalcentrum van Drawing Days bevindt zich op de groene, gezellige Bijlokesite in het centrum van de stad. Je krijgt er alle info over Drawing Days. Bovendien kan je er deelnemen aan de activiteiten van het STAM, LOD, KASK, Les Ballets C de la B, Muziekcentrum De Bijloke, KASKcinema, en meer.

Drawing Days vindt plaats op verschillende locaties in de stad: in musea, cultuurhuizen en galeries bijvoorbeeld, maar ook gewoon op straat. Met deze festivalkrant kan je zelf je programma samenstellen. Passeer je langs een plek waar een activiteit plaatsvindt? Je herkent ze aan deze affiche:

VERVOER IN DE STAD

LOCATIE: BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODHUIZENLAAN 2, GENT OPENINGSUREN INFOBALIE: VR 29.09, ZA 30.09 & ZO 01.10 TELKENS VAN 10:00 TOT 18:00. Meer informatie over de activiteiten op de Bijlokesite vind je op p.5 bij de rubriek ‘in de kijker’.

HIER HIER HIER DR AW IN G

VR 29 SEPT - Z A 30 SEPT - ZO TEKEN FESTIV AL • W W W.DR 01 O K T • GENT AWING DAYS.B E

HIER HIER HIER DR AW IN G

VR 29 SEPT - Z A 30 SEPT - ZO TEKEN FESTIV AL • W W W.DR 01 O K T • GENT AWING DAYS.B E

FIETSEN In Gent kan je op verschillende plaatsen fietsen huren: Fietspunt Max Mobiel Gent-Sint-Pieters Fietspunt Max Mobiel Gent-Dampoort Bekijk fietsambassade.gent.be voor nog meer fietspunten in de stad. BUSSEN / TRAMS Er zijn grote vertrekplaatsen van bussen en trams aan het station Gent-SintPieters, station Gent-Dampoort, GentZuid (Graaf van Vlaanderenplein) en meer. Check www.delijn.be voor meer info of ga langs in de Lijnwinkel aan Gent-Sint-Pieters, Gent-Zuid of op de Korenmarkt. TIPS Op zoek naar een leuke plek om te lunchen, een overnachting of andere info over Gent? www.visitgent.be

De activiteiten staan gerangschikt per dag en per uur. De meeste activiteiten zijn gratis. Soms is reserveren nodig.

DEEL JE FOTO’S, REACTIES EN TEKENINGEN MET ONS VIA #TEKENFESTIVAL! WWW.DRAWINGDAYS.BE 3 DRAWING DAYS 2017


KIJKER 5 WINDOW WALK WANDELROUTE MET RAAMTEKENINGEN IN HET CENTRUM De ‘Window Walk’ wordt stilaan een vaste waarde tijdens het tekenfestival. Ook nu nemen honderd tekenaars evenveel ramen onder handen. Dat doen ze niet zomaar: hun muze en inspirator van dienst is niemand minder dan auteur Peter Verhelst. Hij maakte een tekst, de tekenaars gingen ermee aan de slag. Wandel langs de ramen en geniet van al het prachtige tekentalent. Vraag naar je ‘Window Walk’-boekje bij het Festivalcentrum op de Bijlokesite (Godshuizenlaan 2) of bij de deelnemende locaties. Je vindt in het boekje de precieze route, de deelnemende tekenaars en de tekst van Peter Verhelst.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10.2017 — DOORLOPEND

WWW.KUNSTWERKT.BE

4 WAAR IS WASCO? ZOEKTOCHT IN GENT CENTRUM Vind jij alle stickers van Wasco? Ga op zoek doorheen de stad met het ‘Waar-is-Wasco?’ boekje in de hand. In de voetsporen van de wat norse, maar lieve Wasco ontdek je de stad al tekenend. Breng je eigen pennenzak met kleurpotloden en stiften mee. We eindigen op de Bijlokesite met een verrassende Wasco-activiteit (tot 18:00). Voor kinderen vanaf 8 jaar. Schrijf je in met een groep van minstens 10 kinderen? Dan krijg je een reductie, je betaalt maar 1 euro per boekje. Voor de zoektocht is het leuker om op te splitsen in kleinere groepjes en een begeleider.

6 TOT 12 JAAR - ONDER BEGELEIDING VAN EEN VOLWASSENE

29–30.09 & 01.10.2017 — 10:00–16:00

2 EURO PER BOEKJE - 1 EURO PER BOEKJE VANAF 10 EX. (BOEKJE TE KOOP IN NEST)

NEST EN KUNSTWERKT START NEST — EINDE DE BIJLOKESITE GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

TEKENEN ZONDER GRENZEN In-Gent is het inburgerings- en integratieagentschap van de Stad Gent. Tijdens Drawing Days tonen nieuwe Vlamingen hier hun talent. Teken mee met hen of laat op jouw hand tekenen met henna. Bijzondere ontmoetingen bij In-Gent op 30 september! IN-GENT VZW - BLEKERIJSTRAAT 55, GENT 30.09 •

BABBEL EN TEKEN MEE, TEKENEN EN NEDERLANDS OEFENEN (14:00 – 16:00)

DRAW-IN-GENT, KUNSTENAARS ZONDER GRENZEN (13:30 – 17:00)

HENNA TATTOO, LAAT JE HAND VERSIEREN VOOR JOUW PORTIE GELUK (13:30 - 17:00)

• ARABISCHE KALLIGRAFIE, JOUW NAAM IN ARABISCHE KALLIGRAFIE (13:30-17:00)

DRAWING DAYS 2017

4

17 THE OFFICIAL DRAWING DATA RESEARCH LAB T.O.D.D.R.L. IN DE GENTSE MUSEA Tijdens Drawing Days kan je in de Gentse musea deelnemen aan een tekenactiviteit. Maar daar blijft het niet bij: ook de onderzoekers van het gerenommeerde instituut ‘The Official Drawing Data Research Lab’ (T.O.D.D.R.L. voor de vrienden) slaan hun tenten op in de Gentse musea. T.O.D.D.R.L. voert ludiek en interessant onderzoek rond tekenen. De onderzoekers hebben één prangende vraag voor iedere bezoeker en zijn ongelofelijk benieuwd naar alle antwoorden. De korte vraag blijft voorlopig geheim, maar is extreem leuk (aldus de onderzoekers) en gaat natuurlijk over tekenen. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Kom af en beantwoord de nu nog-geheime-vraag. Het neemt niet veel tijd in beslag en jouw bijdrage aan het onderzoek is van onschatbare waarde. Lees dit dus als een oproep tot massale deelname! Na het intensieve weekend waarin het onderzoek plaatsvindt, zal T.O.D.D.R.L. de gegevens vakkundig verwerken. Enkele weken na het festival geven de onderzoekers de resultaten vrij. Baanbrekende resultaten worden verwacht en zullen te vinden zijn op www.drawingdays.be.

29–30.09 & 01.10 — DOORLOPEND

DEELNEMENDE MUSEA:

STAM, DESIGN MUSEUM GENT, MUSEUM DR. GUISLAIN, GENTS UNIVERSITEITSMUSEUM - PLANTENTUIN,

HUIS VAN ALIJN (ENKEL ZAT 30.09), S.M.A.K. (ENKEL ZAT 30.09),

DE WERELD VAN KINA: DE TUIN (ENKEL ZON 01.10), MIAT (ENKEL ZON 01.10), MSK (ENKEL ZON 01.10), SINT-PIETERSABDIJ (ENKEL ZON 01.10).

WWW.DEGENTSEMUSEA.BE

24 VERFSCHOMMELINGEN

ZWIEREN MET VERVE Onder de Stadshal komen je tekenkunsten pas echt van de grond. Je krijgt zelfs een duwtje in de rug. Het recept is bindend en eenvoudig. Neem plaats op één van onze schommels met duizelingwekkende zwaaicirkel. Klief door de lucht. Teken in de vlucht. Het resultaat is een collectief Gents kunstwerk met schwung.

VANAF 5 TOT 80 JAAR

29–30.09 & 01.10 — 13:00–18:00

DIEPMASSIEF EN KUNSTWERKT STADSHAL - POELJEMARKT, GENT

WWW.DIEPMASSIEF.BE

KLINKEROEVER Zin in muziek? Op 29 en 30 september is er ook Klinkeroever in Gent. In heel wat winkels, cafés en restaurants zijn er concerten en wordt er getekend. Je ontdekt het verder in de festivalkrant of op www.klinkeroever.gent


97 DE SALONS ZONDAGS APERITIEF TEKENEN MODELTEKENEN, MAAR DAN ANDERS! Bijzondere ateliers, intrigerende modellen, een heel mooie locatie én een drankje erbij… Klaar voor een verrassing? Treed binnen in ‘De Salons’. De mooie zalen van Theater Tinnenpot zijn voor jou omgetoverd tot fascinerende ateliers met een heel eigen karakter. Een voormiddag lang kan je proeven van de unieke sfeer die elk atelier je biedt. Telkens krijgt modeltekenen een nieuwe invulling. Laat je meeslepen door de bijzondere ambiance van elke zaal, ontdek en teken op eigen tempo…

VANAF 16 JAAR - 20 EURO

01.10 — 10:00–14:00

100 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG ANNEMIE@KUNSTWERKT.BE

25 VLAGGENVELD HOUTSKOOL STOKEN & FROTTAGE OP VLAG

Manoeuvre en beeldend kunstenaar Hannelore Van Dijck, resident bij Manoeuvre, ontwikkelen in september een vlaggenveld. Jij kan meedoen! Keer samen met Hannelore en Manoeuvre terug naar de oorsprong van houtskool en naar de meest letterlijke vorm van contextueel werken, de frottage ‘doordruk’-techniek. Het doel: een veld van vlaggen frotteren met zelfgestookte houtskool. Hannelore Van Dijck maakt houtskooltekeningen op locatie en creëert ruimtelijke ervaringen. Ze woont en werkt in Gent en Berlijn. Manoeuvre is een collectief voor artistieke co-creatie. Heb je zin in het langere voortraject bij Manoeuvre? Bel: 0495 70 02 24 of 0494 30 73 28 Mail: chris@manoeuvre.org

VOOR IEDEREEN

BAR

29.09 — 15:00–19:00 30.09 & 01.10 — 11:00–18:00

KUNSTWERKT THEATER TINNENPOT TINNENPOTSTRAAT 21, GENT

WWW.KUNSTWERKT.BE

WWW.MANOEUVRE.ORG

TIP: krijg je niet genoeg van het modeltekenen? In de namiddag vind je bij de Gouden Pluim nog meer van dat: de lingeriemodellen van La Fille d’O strijken er neer in interessante en esthetische poses. Op p.23 vind je meer details over deze activiteit.

DE BIJLOKE TEKENT MEE

NEST TEKENT MEE Breng tijdens Drawing Days zeker een bezoekje aan NEST (de voormalige openbare bibliotheek), want het zal er bruisen van de activiteiten. Heel wat NEST-bewoners en -vrienden zetten er drie dagen lang hun beste tekenbeentje voor. WAT IS ER TE DOEN? •

13. COLLAGE GRATUIT, DOOR P/ROPS 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

19. CONNECTING TRIANGLES, DOOR DRAW 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

23. SIGNES, DOOR DE VLOER 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

• 37. BOTANISCH TEKENEN IN STILTE, DOOR DE STILTEKAMER 29–30.09 — GRATIS • 41. DRAWING DANCE NIGHT, DOOR DE VLOER & NE_STUDIO 29–30.09 — GRATIS •

47. DRAWING MACHINE 1.0, DOOR NEST 30.09 & 01.10 — GRATIS

• 48. TEKENMATERIAAL DELEN, DOOR HET DEELPUNT 29–30.09 — GRATIS •

57. NE_STUDIO ILLUSTRANT MUZIKATOR DOOR NE_STUDIO 30.09 & 01.10 — GRATIS

• 61. BUREAUCRATISCH TEKENEN DOOR HET LOKET 29.09 — BETALEND • 70. GROETEN UIT…, DOOR CATALOGUS 30.09 — BETALEND •

73. SAMEN TEKENEN WE DE GROOTSTE DIXIT OOIT! DOOR BOARD GAME SALON — 30.09 — GRATIS

83. DRAWING ROPES, DOOR DE VLOER 01.10 — BETALEND • 86. DRAWING IS BEING, DOOR NIEMO VZW JONG 30.09 — GRATIS • 93. SALON DES DESSINATEURS, DOOR GALERIJ EYCKERMAN DE BUYSERE 30.09 — GRATIS

NEST is een co-creatief project van meer dan 70 initiatiefnemers die zich verzamelen in de oude stadsbibliotheek in Gent. Samen schrijven zij van 1 mei tot 31 december 2017 het programma voor de tijdelijke invulling. NEST vormt een stad in een stad, toegankelijk en open voor iedereen.

MANOEUVRE EN KUNSTWERKT BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODSHUIZENLAAN 2, GENT

Start je tekenweekend extra gezellig met een bezoekje aan de Bijlokesite, hét festivalcentrum van Drawing Days. Je vindt er meer info over de activiteiten in de stad en je kan er terecht voor een drankje. Bovendien hebben de Bijlokebewoners samen met enkele gastorganisatoren tal van toffe tekenactiviteiten voor je in petto. WAT IS ER TE DOEN? •

DRAWING DAYS INFOBALIE 29–30.09 & 01.10 — 10:00–18:00

2. POL COSMO KRIEBELT HET STAM, DOOR HET STAM 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

6. RAAMWERK, DOOR LOD MUZIEKCENTRUM 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

8. AAN TAFEL! DOOR ELORINA ROBIN 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

12. THE WALL - BEHIND THE LABEL, DOOR ART CROSSING 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

25. VLAGGENVELD, DOOR MANOEUVRE & KUNSTWERKT 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

36. LES VOIZINES X DRAWING DAYS, DOOR LES VOIZINES 29–30.09 & 01.10 — GRATIS

• 60. ANTI ART SCHOOL, DOOR DR. SKETCHY'S BELGIUM 29.09 — BETALEND • 66. ACHTER DE SCHERMEN, DOOR SCHOOL OF ARTS KASK 29.09 — GRATIS • 76. VAN BODYPAINTING TOT PAINTING BODY, DOOR KONING KEVIN 30.09 — GRATIS • 78. C DE LA B MOTION PICTURES, DOOR LES BALLETS C DE LA B 30.09 — GRATIS • 81. FEESTELIJKE OPENING KUNSTENBIBLIOTHEEK 30.09 — GRATIS • 90. DRAWING BASSSS, DOOR MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE 30.09 — GRATIS • 92. URBAN NATURE SCHETSBOEK, DOOR VIVIANE LOOTENS 30.09 — GRATIS • 93. KIDSCINEMA TEKENT! DOOR KASKCINEMA 01.10 — BETALEND • 95. WIEGELIED, DOOR LOD MUZIEKCENTUM 01.10 — BETALEND • 101. KAMERORKEST OP PAPIER, DOOR DE ACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNST EN MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE 01.10 — GRATIS • 103. PRINT JOUW GETEKENDE POLAROIDPORTRETTEN OP PAPIER, DOOR ATELIER OH & LOD MUZIEKTHEATER 01.10 — BETALEND

5 DRAWING DAYS 2017


ACTIVITEITEN DRIEDAAGSE ACTIVITEITEN

VR ZA ZO LEEFTIJD

INFO

1. DRAWING THE ART IN SCIENCE - PLANTENTUIN................ 09:00 — 16:30 09:00 — 17:00 09:00 — 17:00 IEDEREEN 2. POL COSMO KRIEBELT HET STAM....................................... 09:00 — 17:00 10:00 — 18:00 10:00 — 16:00 IEDEREEN 3. THROW A LINE ................................................................ DOORLOPEND DOORLOPEND 10:00 — 18:00 IEDEREEN 4. WAAR IS WASCO?........................................................... 10:00 — 16:00 10:00 — 16:00 10:00 — 16:00 VANAF 8 JAAR 5. WINDOW WALK.............................................................. DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND IEDEREEN 6. RAAMWERK.................................................................... DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND IEDEREEN 7. WATERLIJNEN.................................................................. DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND IEDEREEN 8. AAN TAFEL!..................................................................... 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 IEDEREEN 9. DRAWING THE BOTTOMLINE............................................. 09:30 — 17:30 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 IEDEREEN 10. VAN HIER TOT DAAR...................................................... 09:30 — 17:30 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 IEDEREEN 11. SCHETSEN OP HET WATER............................................... 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 IEDEREEN 12. THE WALL - BEHIND THE LABEL........................................ 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 IEDEREEN 13. COLLAGE GRATUIT......................................................... 10:00 — 22:00 10:00 — 22:00 10:00 — 22:00 IEDEREEN 14. VAAST COLSON EN NEL AERTS....................................... 10:00 — 18:30 10:00 — 18:30 14:00 — 18:00 IEDEREEN 15. GENT CENTRAL ONDERSTEBOVEN................................... 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 IEDEREEN 16. DUO SHOW FABRICE SOUVEREYNS EN SAM BALLET......... 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 11:00 — 17:00 IEDEREEN 17. THE OFFICIAL DRAWING DATA RESEARCH LAB.................. DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND IEDEREEN 18. WEC SKETCH.................................................................. 10:30 — 01:00 10:30 — 01:00 11:00 — 0 0:00 IEDEREEN 19. CONNECTING TRIANGLES............................................... 10:00 — 17:00 10:00 — 17:00 10:00 — 17:00 IEDEREEN 20. DRINK WHAT YOU DRAW............................................... 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 IEDEREEN 21. FEMALE GAZE, VROUWELIJKE BLIK.................................. 11:00 — 18:30 11:00 — 18:30 14:00 — 18:30 IEDEREEN 22. BART STOLLE - LOW FIXED MEDIA SHOW......................... 18:00 — 21:00 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 IEDEREEN 23. SIGNES.......................................................................... 18:00 — 19:00 18:00 — 19:00 18:00 — 19:00 IEDEREEN 24. VERFSCHOMMELINGEN.................................................. 13:00 — 18:00 13:00 — 18:00 13:00 — 18:00 5-80 JAAR 25. VLAGGENVELD............................................................... 15:00 — 19:00 11:00 — 18:00 11:00 — 18:00 IEDEREEN 26. FACADE SWAP #KLINKEROEVER...................................... 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 IEDEREEN 27. SOLOTENTOONSTELLING: PHILIPPE VAN SNICK................ 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 IEDEREEN 28. STEMMEN BINNEN DE BUITENWERELD............................. 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 11:00 — 18:00 IEDEREEN 29. CROXHAPOX.................................................................. 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 IEDEREEN 30. TEKEN MEE IN 3D!.......................................................... 14:00 — 21:00 11:00 — 21:00 11:00 — 17:00 IEDEREEN 31. HUMANABLE HORIZONS................................................ 15:00 — 18:00 15:00 — 18:00 11:00 — 18:00 IEDEREEN 32. DE HUT VAN GEORGE..................................................... 18:00 — 20:00 11:00 — 16:00 11:00 — 16:00 IEDEREEN

TWEEDAAGSE ACTIVITEITEN

VR ZA

............ P.10 ............ P.10 ............ P.10 ............ P.10 ............ P.10 ............ P.10 ............ P.10 ............ P.11 ............ P.11 ............ P.11 ............ P.11 ............ P.11 ............ P.11 ............ P.11 ............ P.11 ............ P.12 ............ P.12 ............ P.12 ............ P.12 ............ P.12 ............ P.12 ............ P.12 ............ P.12 ............ P.13 ............ P.13 ............ P.13 ............ P.13 ............ P.13 ............ P.13 ............ P.13 ............ P.13 ............ P.13

LEEFTIJD

INFO

..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... VANAF 2 JAAR ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN

.............. P.14 .............. P.14 .............. P.14 .............. P.14 .............. P.14 .............. P.14 .............. P.14 .............. P.14 .............. P.15

TWEEDAAGSE ACTIVITEITEN ZA ZO LEEFTIJD

INFO

33. KIJKENDE WIJK.............................................................. 17:00 — 20:00 10:00 — 12:00 34. QUARTIER SINT-PIETERS TEKENT MEE!.............................. 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 35. DE KLEURBOEKENRUIL.................................................... 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 36. LES VOIZINES X DRAWING DAYS..................................... 12:00 — 18:00 12:00 — 18:00 37. BOTANISCH TEKENEN IN STILTE....................................... 10:00 — 20:00 10:00 — 20:00 38. SWOP YOUR DRAWINGS................................................ 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 39. HET DRIE GATEN TATTOOSALON...................................... 15:00 — 18:00 15:00 — 18:00 40. ANIMATIEMARATHON.................................................... 17:00 — 20:00 09:00 — 16:00 41. DRAWING DANCE NIGHT................................................ 22:00 — ........ 22:00 — ........

42. VLAGGENVELD............................................................... 43. PORTRETTEKENEN OP BIERVILTJES................................... 44. SPEEDANIMATIE SNELNIEUWS........................................ 45. DRAWING THE ART IN SCIENCE –STILLEVEN..................... 46. HORROR VACUI............................................................. 47. DRAWING MACHINE 1.0................................................. 48. TEKENMATERIAAL DELEN................................................ 49. THE FALLING AN............................................................ 50. SIT DOWN AND BE EQUAL.............................................. 51. TALKING HEADS............................................................. 52. LISTEN AND DRAW......................................................... 53. DRAWING THE ART IN SCIENCE – MICROSCOPISCH PREP.. DRAWING DAYS 2017

6

...................... 13:00 — 17:00 13:00 — 17:00 VANAF 13 JAAR ...................... 11:00 — 17:00 11:00 — 17:00 IEDEREEN ...................... 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 VANAF 14 JAAR ...................... 13:00 — 17:00 13:00 — 17:00 IEDEREEN ...................... 10:00 — 17:00 10:00 — 17:00 IEDEREEN ...................... 10:00 — 18:00 10:00 — 18:00 IEDEREEN ...................... 10:00 — 17:00 14:00 — 17:00 IEDEREEN ...................... 11:00 — 18:00 11:00 — 18:00 IEDEREEN ...................... 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 IEDEREEN ...................... 11:00 — 18:00 11:00 — 18:00 IEDEREEN ...................... 14:00 — 19:00 14:00 — 19:00 IEDEREEN ...................... 13:00 — 17:00 13:00 — 17:00 VANAF 12 JAAR

............ P.15 ............ P.15 ............ P.15 ............ P.15 ............ P.15 ............ P.15 ............ P.15 ............ P.16 ............ P.16 ............ P.16 ............ P.16 ............ P.16


54. STUDIO M.B. GALLERY.................................................... 55. ONTDEK AL TEKENEND EAST DISTRICT GHENT.................. 56. DAS KUNST MAAKT ZINES!............................................. 57. NE_STUDIO ILLUSTRANT MUZIKATOR............................... 58. TEKEN JE EIGEN SPROOKJESFIGUREN.............................

...................... 14:00 — 19:00 14:00 — 19:00 IEDEREEN ...................... 11:00 — 18:00 11:00 — 18:00 IEDEREEN ...................... 10:00 — 16:00 10:00 — 16:00 IEDEREEN ...................... 14:00 — 20:00 14:00 — 20:00 IEDEREEN ...................... 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 6-9 JAAR

EENDAAGSE ACTIVITEIT

VR LEEFTIJD

59. BODY WEATHER/BODY BUILDING.................................... 11:00 — 17:00 60. ANTI ART SCHOOL......................................................... 20:00 — 23:00 61. BUREAUCRATISCH TEKENEN............................................ 15:00 — 21:00 62. DRAWING RADIO .......................................................... 13:00 — 14:00 63. OP ART IN PERSPECTIEF.................................................. 13:30 — 15:30 64. TEKENWERKPLAATS VOOR FANATIEKELINGEN................. 13:30 — 16:00 65. SPEEDDATE-CAFÉ............................................................ 19:00 — 20:00 66. ACHTER DE SCHERMEN................................................... 14:00 — 15:00 67. E = MC2.......................................................................... 19:00 — 22:00

...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................

10:00 — 17:00 10:00 — 16:00 10:00 — 17:00 10:30 — 12:00 11:30 — 18:00 13:00 — 17:00 13:30 — 17:00 13:30 — 17:00 12:00 — 16:00 12:00 — 19:00 14:00 — 17:00 10:30 — 18:00 14:00 — 18:00 15:00 — 18:00 14:00 — 15:00 15:00 — 19:00 14:00 — 18:00 14:00 — 18:00 13:00 — 18:00 14:30 — 16:00 14:00 — 17:00 14:00 — 16:00 15:00 — 18:00 13:30 — 17:00 14:00 — 16:00 14:00 — 18:00

LEEFTIJD ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... 7-12 JAAR ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... 6-12 JAAR ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... VANAF 6 JAAR ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN ..................... IEDEREEN

EENDAAGSE ACTIVITEIT ZO LEEFTIJD 94. DE WERELD VAN CAROLE VANDERLINDEN....................... 95. WIEGELIED..................................................................... 96. AAN DE SLAG MET DE VORMENMACHINE....................... 97. DE SALONS - ZONDAGS APERITIEF TEKENEN.................... 98. BLOEMEN VAN DICHTBIJ................................................. 99. TEKEN EEN EIGEN UNIVERSUM....................................... 100. ONDERWEG................................................................. 101. KAMERORKEST OP PAPIER............................................. 102. ARTISTS BEING DRAWN................................................ 103. PRINT JOUW GETEKENDE POLAROIDPORTRETTEN.......... 104. URBAN SKETCHERS BELGIUM SKETCHCRAWL GENT........ 105. MSK WORDT TEKENATELIER........................................... 106. KIDSCINEMA TEKENT!................................................... 107. WE MAKE YOU UP!....................................................... 108. PRINTS OP MAAT......................................................... 109. LAND IN ZICHT!............................................................ 110. LA FILLE D'O.................................................................

...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................

INFO

..................... ..................... IEDEREEN ..................... ..................... VANAF 16 JAAR ..................... ..................... VANAF 18 JAAR ..................... .................... IEDEREEN ..................... ..................... IEDEREEN ..................... ..................... VANAF 18 JAAR ..................... ..................... IEDEREEN ..................... ..................... IEDEREEN ..................... ..................... IEDEREEN

EENDAAGSE ACTIVITEIT ZA 68. DRAWING DRAPERYS..................................................... 69. 200 JAAR UGENT........................................................... 70. GROETEN UIT …............................................................. 71. GANSANDERS................................................................ 72. HOL JE DROMEN ACHTERNA........................................... 73. SAMEN TEKENEN WE DE GROOTSTE DIXIT OOIT!............. 74. DRAW-IN-GENT.............................................................. 75. HENNA TATTOO............................................................. 76. VAN BODYPAINTING TOT PAINTING BODY...................... 77. BATTLE OF THE SPORTVERENIGINGEN............................. 78. C DE LA B MOTION PICTURES.......................................... 79. DE BALLONESTROAT....................................................... 80. TEKEN HET HUIS VAN ALIJN ZOALS HET WAS.................. 81. FEESTELIJKE OPENING KUNSTENBIBLIOTHEEK................... 82. AVE LUÏA. HET NIEUWSTE TESTAMENT ............................. 83. DRAWING ROPES........................................................... 84. URBAN JUNGLE............................................................. 85. GEVELSCHETSEN OP JAN VAN GENT DOOR JESSEROBOT. 86. DRAWING IS BEING....................................................... 87. LARISSA VIAENE TEKENT ONDER POËTISCHE BEGELEIDING 88. HELEN B TEKENT IN HET MIAT......................................... 89. BABBEL EN TEKEN MEE................................................... 90. DRAWING BASSSS......................................................... 91. ARABISCHE KALLIGRAFIE................................................ 92. URBAN NATURE SCHETSBOEK......................................... 93. SALON DES DESSINATEURS.............................................

............ P.16 ............ P.16 ............ P.16 ............ P.17 ............ P.17

..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... ..................... .....................

15:00 — 17:00 11:00 — 15:40 10:00 — 12:00 10:00 — 14:00 14:00 — 17:30 14:00 — 16:00 10:00 — 13:00 14:00 — 18:00 13:00 — 15:00 13:00 — 16:00 11:00 — 17:00 10:00 — 13:00 10:30 — 12:30 11:00 — 13:00 15:30 — 17:00 14:00 — 18:00 10:30 — 16:45

VANAF 16 JAAR IEDEREEN VANAF 5 JAAR VANAF 16 JAAR IEDEREEN VANAF 18 JAAR IEDEREEN VANAF 18 JAAR IEDEREEN VANAF 12 JAAR IEDEREEN IEDEREEN IEDEREEN IEDEREEN 14-18 JAAR VANAF 6 JAAR VANAF 12 JAAR

............ P.17 ............ P.17 ............ P.17 ............ P.17 ............ P.17 ............ P.18 ............ P.18 ............ P.18 ............ P.18

INFO ............ P.18 ............ P.18 ............ P.18 ............ P.18 ............ P.18 ............ P.19 ............ P.19 ............ P.19 ............ P.19 ............ P.19 ............ P.19 ............ P.19 ............ P.19 ............ P.19 ............P.20 ............P.20 ............P.20 ............P.20 ............P.20 ............P.20 ............P.20 ............P.20 ............P.20 ............ P.21 ............ P.21 ............ P.21

INFO ............ P.21 ............ P.21 ............ P.21 ............ P.21 ............P.22 ............P.22 ............P.22 ............P.22 ............P.22 ............P.22 ............P.22 ............P.23 ............P.23 ............P.23 ............P.23 ............P.23 ............P.23

7 DRAWING DAYS 2017


WINDOW WALK

Wat krijg je als honderd kunstenaars zich uitleven op ramen van cafés, restaurants, huizen en winkels? De Window Walk! Wandel rond en ontdek meer dan honderd werken van jonge tekentalenten en gevestigde waarden. Zij lieten zich inspireren door een tekst die auteur Peter Verhelst speciaal voor deze gelegenheid maakte. Teken jij op de ramen hierboven? Laat je net zoals de tekenaars inspireren door dit deel van de tekst van Peter Verhelst: “Een palmboom die in brand staat en roetzwarte wolken afscheidt. Een roetzwarte wolk waaruit honderden kraaien wegvliegen. Gehelmde kraaien. Kraaien met het gezicht van Nick Cave.”


33

27 82 43 98

46

88

29

74-75-89-91 32

67 97

80 16

110

49

28

84

55

11 68

104

14

52

38-79

94-96-99-108

15

24

30

69

102

44

35 20-60-85

56

63 18

5-39-71

26 72

54

107 21 51

66 106

6-8-12-25-36 50-76-78-90 92-101-103

81 2

4-13-19-23-37 41-47-48-57-59-61 70-73-83-86-93 7

60

40

31 77

87-109

95

22 3 58 105 9-10-42-64 34 100

1-45-53

9 DRAWING DAYS 2017


ACTIVITEITEN 5 WINDOW WALK WANDELROUTE IN GENT CENTRUM

1 DRAWING THE ART IN SCIENCE SCHETSEN IN DE PLANTENTUIN De bijzondere plantentuin van de Universiteit Gent opent speciaal de deuren voor schetsend Vlaanderen. Vind een rustig plekje in de rotstuin, in de tropische serre of in de Victoriakas en laat je inspireren door de prachtige in- en uitheemse collectie. De Plantentuin bevindt zich aan de rand van het Citadelpark. Op 2,75 ha zijn ruim 10.000 plantensoorten ondergebracht. Tijdens je bezoek kan je kennismaken met bijzondere exemplaren, meer leren over de planten en hun relatie met de mens - en dat alles al tekenend.

VOOR IEDEREEN

29.09 — 09:00–16:30 30.09 & 01.10 — 09:00–17:00

GENTS UNIVERSITEITSMUSEUM - PLANTENTUIN UNIVERSITEIT GENT CAMPUS LEDEGANCK K.L.LEDEGANCKSTRAAT 35, GENT

WWW.UGENT.BE/MUSEUM

3 THROW A LINE LIVE PERFORMANCE VAN SABINE OOSTERLYNCK & LIESJE VAN DEN BERK P/ROPS toont het werk van Sabine Oosterlynck (BE) en Liesje van den Berk (NL). Sabine gebruikt materiaal op een poëtische, subtiele en minimalistische manier. Met etiketten en videotape vormt ze lijnen of structuren binnen haar concepten. Die werkt ze dan uit tot performances. Liesje speelt met de fysieke, zintuiglijke ervaring van het tekenen. Ze focust op het geluid en de beweging van een potlood dat krast, streelt en schuurt over het papier. Bij P/ROPS zie je hun werk tot stand komen.

De ‘Window Walk’ wordt stilaan een vaste waarde tijdens het tekenfestival. Ook nu nemen honderd tekenaars evenveel ramen onder handen. Dat doen ze niet zomaar: hun muze en inspirator-van-dienst is niemand minder dan auteur Peter Verhelst. Hij maakte een tekst, de tekenaars gingen ermee aan de slag. Wandel langs de ramen en geniet van al het prachtige tekentalent. Vraag naar je ‘Window Walk’-boekje bij het Festivalcentrum op de Bijlokesite (Godshuizenlaan 2) of achter de deelnemende ramen. Daarin vind je de precieze route, de deelnemende tekenaars en de tekst van Peter Verhelst.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10.2017 — DOORLOPEND

KUNSTWERKT WWW.KUNSTWERKT.BE

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — DOORLOPEND (PROCES ZICHTBAAR IN ETALAGE) 01.10 — 10:00–18:00 13:00–15:00 (LIVE PERFORMANCE)

P/ROPS - LEEUWSTRAAT 62, GENT

FACEBOOK: PROPS

6 RAAMWERK

De grote glazen ramen van de LOD Studio worden ingenomen door het werk van Gerda Dendooven en haar studenten. Kom eens gluren!

2 POL COSMO KRIEBELT HET STAM TEKEN EN WIN EEN BEESTJE VAN POL COSMO IN JOUW BUURT Ken je de beestjes van Pol Cosmo? Je ziet ze overal in de stad. Ze brengen kleur in de grijze wijken. Kom naar het STAM en teken zelf een insect of vul een insect van Pol Cosmo in met kleuren en patronen. Het STAM maakt er een wedstrijd van tussen de 14 Gentse deelgemeenten. De deelgemeente die de meeste tekeningen maakt, wint een originele Pol Cosmo, verf op muur. Duw je deelgemeente naar de top - breng je hele gezin en familie mee, al je buren en vrienden, de hele klas en heel de school! Iedere namiddag (13u-16u) kun je Pol Cosmo echt aan het werk zien in het museum en op de Bijlokesite. Kom zeker eens kijken hoe hij dat aanpakt!

VOOR IEDEREEN

29.09 — 09:00–17:00 30.09 — 10:00–18:00 01.10 — 10:00–16:00

BAR MET ETEN

BIJLOKESITE, STAM GODSHUIZENLAAN 2, GENT

WWW.STAMGENT.BE

DRAWING DAYS 2017

10

4 WAAR IS WASCO? ZOEKTOCHT IN GENT CENTRUM Vind jij alle stickers van Wasco? Ga op zoek doorheen de stad! Met het ‘Waar-is-Wasco?’ boekje in de hand ga je op stap met het gezin of de hele familie. In de voetsporen van deze al te gekke Wasco ontdek je de stad al tekenend. Wie vindt alle plekken waar Wasco zich verstopt? Breng je eigen pennenzak met kleurpotloden en stiften mee. We eindigen op de Bijlokesite met een verrassende Wascoactiviteit (tot 18:00). Voor kinderen vanaf 8 jaar. Schrijf je in met een groep van minstens 10 kinderen? Dan krijg je een reductie, je betaalt maar 1 euro per boekje. Voor de zoektocht is het leuker om op te splitsen in kleinere groepjes en een begeleider.

VANAF 8 JAAR (ONDER BEGELEIDING VAN EEN VOLWASSENE)

2 EURO PER BOEKJE - 1 EURO PER BOEKJE VANAF 10 EX. (BOEKJE TE KOOP IN NEST)

29–30.09 & 01.10.2017 — 10:00–16:00

NEST EN KUNSTWERKT START NEST — EINDE DE BIJLOKESITE GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10.2017 — DOORLOPEND

LOD MUZIEKTHEATER BIJLOKESITE, LOD STUDIO BIJLOKEKAAI 3, GENT

WWW.LOD.BE

7 WATERLIJNEN

DRIJVENDE TEKENING OP HET WATER Sabine Oosterlynck maakt een drijvende installatie op de fontein aan het Zuidpark, naast de oude bibliotheek in Gent. Daar ontwikkelt ze het concept ‘copyendlesspaste’ aan de hand van een drijvend etiket. Door de prijslabels in contrast te plaatsen met het water, krijgt het wateroppervlak een aanvullende ‘identiteit’. Het resultaat: een beweeglijke drijvende tekening waarbij het normale draagvlak (papier) de tekening zelf wordt. Je kunt dag en nacht komen kijken!

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10.2017 — DOORLOPEND

FONTEIN - KONING ALBERTPARK (ZUID) NAAST NEST

INSTAGRAM: SO.OOSTERLYNCK

WWW.KUNSTWERKT.BE

KOM KIJKEN

KOM TEKENEN


8 AAN TAFEL! WERK MEE AAN DE GROOTSTE GENTSE LINOSNEDE Kom je mee de grootste Gentse linosnede ooit maken? Iedereen kan aanschuiven aan onze lange tafel. Is lino graveren compleet nieuw voor jou? Geen enkel probleem! Dit is de uitgelezen plek om ideeën en kennis te delen en elkaar verder op weg te helpen. Beginner of getraind grafiektalent, iedereen is welkom om mee te snijden aan de linotafel. Op zondag om 16u inkten we de lino in en drukken we het langverwachte resultaat, kom af en help mee!

11 SCHETSEN OP HET WATER

14 VAAST COLSON EN NEL AERTS

DE BOOTJES VAN GENT

@ COPYRIGHT BOOKSHOP

Vereeuwig het Gravensteen, de gildenhuizen of de Oude Vismijn van op het water! Op vertoon van je tekenmateriaal en deze festivalkrant van Drawing Days kan je al tekenend meevaren op De Bootjes van Gent aan 5 euro i.p.v. 7 euro. Je vaart op de Leie en de Lieve, een tocht duurt 40 minuten. Om de 20 minuten vertrekt er een boot.

Vaast Colson en Nel Aerts doen een ingreep in, tussen en voor Copyright Bookshop. Het is ook voor de boekhandel nog een verrassing wat dit duo in petto heeft. Maar wie een beetje vertrouwd is met het oeuvre van Vaast en Nel en hun typische signatuur (de kleurrijke humor, het kabaal, die bedrieglijke lieflijkheid) weet dat het zal knallen. Verrassend en bijzonder is ook dat dit kunstenaarskoppel nog eens sámen aantreedt. Voor de gelegenheid staan de publicaties van beide kunstenaars centraal in de boekhandel, samen met enkele interessante recente boeken over tekenkunst.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10 — 10:00–18:00

29–30.09 & 01.10.2017 — 10:00–18:00

DE BOOTJES VAN GENT HET GROENE BOOTHUISJE KORENLEI 4A, GENT

BAR

ELORINA ROBIN BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODSHUIZENLAAN 2, GENT

VOOR IEDEREEN - 5 EURO (OP VERTOON VAN JE TEKENMATERIAAL EN EEN PROGRAMMA BOEKJE VAN DRAWING DAYS)

WWW.DEBOOTJESVANGENT.BE

WWW.ELORINAROBIN.COM

9 DRAWING THE BOTTOMLINE PROJECTIE VAN DE FILM ‘DRAWING THE BOTTOMLINE’ EEN FILM VAN JONGEREN VAN HET CLW In de inkomhal projecteert S.M.A.K. de film 'Drawing the Bottomline'. De film is gemaakt met en door jongeren van het Centrum Leren en Werken. Onder andere kunstenaar Boris Zeebroek werkte er aan mee. Deze artistieke film kwam tot stand naar aanleiding van de tentoonstelling 'Drawing the Bottomline' in S.M.A.K. Tijdens Drawing Days kan je de film gratis doorlopend komen bekijken.

VOOR IEDEREEN

29.09 — 09:30–17:30 30.09 & 01.10 — 10:00–18:00

BAR MET ETEN

S.M.A.K. - JAN HOETPLEIN 1, GENT

12 THE WALL BEHIND THE LABEL KUNST ALS OPLOSSING 'Burnout', 'depressie', 'borderline', 'bipolair', 'eetstoornis'... klassieke, symptoomgerichte diagnoses voor psychisch lijden zeggen niets over de essentie van het lijden van de mens. Maar wat als iemand zich kan losmaken van het etiket dat hij opgeplakt krijgt? Wat als iemand zelf zijn verhaal kan brengen? Wat als iemand de essentie van een probleem kan weergeven in een beeld dat hij zelf creëert? Een muur vol portretten van mensen toont ons waar psychisch lijden werkelijk over gaat.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10 — 10:00–18:00

ART CROSSING BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODSHUIZENLAAN 2, GENT

WWW.ARTCROSSING.BE

WWW.SMAK.BE

10 VAN HIER TOT DAAR TEKEN VERDER AAN ONS VERHAAL ‘VAN HIER TOT DAAR’ S.M.A.K. bracht samen met Mercatorfonds en Rode Kruis Vlaanderen het boek 'Van Hier tot Daar' uit. Het bundelt tekeningen van vluchtelingen in België. Tijdens het weekend van Drawing Days kan je in S.M.A.K. de originele tekeningen van vluchtelingen bekijken. Met kleurpotlood en papier kan je bovendien zelf aan de slag.

13

COLLAGE GRATUIT

IN-SITU GROEIENDE INSTALLATIE Op de blauwe tegels aan de traphal van de vijfde verdieping in NEST kleven blanco labels. Al zijn ze blanco, toch hebben ze een identiteit. Ze doorbreken het vaste patroon en de gegeven structuur van de muren. Kom kijken hoe de etiketten een uitzwermende, repetitieve, organische tekening vormen die doorheen de laatste maanden is uitgegroeid.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10 — 10:00–22:00

BAR MET ETEN

29.09 — 09:30–17:30 30.09 & 01.10 — 10:00–18:00

NEST, P/ROPS GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

60 PLAATSEN

FACEBOOK: PROPS

BAR MET ETEN

S.M.A.K. - JAN HOETPLEIN 1, GENT

VOOR IEDEREEN

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 10:00–18:30 01.10 — 14:00-18:00

COPYRIGHT BOOKSHOP JAKOBIJNENSTRAAT 8, GENT

WWW.COPYRIGHTBOOKSHOP.BE

15 GENT CENTRAL ONDERSTEBOVEN DE HOTSPOT VAN KUNSTENAARS IN HARTJE GENT OPROEP VRIJ 29.09 & ZAT 30.09 KOM MEE TEKENEN! Gent Central is één van de 8 sfeergebieden van Gent. Enkele creatievelingen/kunstenaars zullen zich uitleven op etalages, stoep of gevel in de binnenstad. Wie weet vind je zelf nog tekenmateriaal om aan de slag te gaan? Verschillende handelaars nodigen je immers uit om mee te tekenen. Maak foto’s van je eigen werk en/of van je lievelingswerk en post ze op #gentcentral. Kijk op onze site voor de deelnemende handelaars! OPROEP ZON 01.10 KOM KIJKEN! De afgelopen dagen ontstonden meesterwerkjes op etalages, gevels en de stoep in de straten van de binnenstad. Gent Central nodigt iedereen uit om op de koopjeszondag te komen meegenieten. Maak foto’s van je eigen werk en/of van je lievelingswerk en post ze op #gentcentral. Kijk op onze site voor de deelnemende handelaars!

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10 — 10:00–18:00

BAR MET ETEN

GENT CENTRAL VAN VELDSTRAAT TOT VRIJDAGMARKT EN ALLE DAARBIJ HORENDE ZIJSTRATEN WWW.GENTCENTRAL.BE

WWW.SMAK.BE

GRATIS

-12 JAAR

11 DRAWING DAYS 2017


16 DUO SHOW 18 WEC SKETCH 21 FEMALE GAZE, FABRICE SOUVEREYNS De Worlds' End Comics en Games nodigt te- VROUWELIJKE BLIK kenaars uit om te schetsen en illustreren, zo EN SAM BALLET VROUWELIJKE ARTIESTEN HEDENDAAGSE TEKENAARS Cecilia Jaime Gallery presenteert een duotentoonstelling met werk van twee jonge kunstenaars: Fabrice Souvereyns en Sam Ballet. Het werk van Fabrice Souvereyns (°1995) focust op het tekenen zelf. Achter eentonige grijze potloodtinten verstopt hij vormen waarbij de toeschouwer moet zoeken om het afgebeelde te verstaan. Het werk van Sam Ballet (°1991) bestaat uit een visueel dagboek, ‘Boyhood’. Het is een samenraapsel van dingen die Sam als kind in zijn dagboek zou geschreven hebben. Onderwerpen die terugkomen zijn auto’s, cowboys en Disney.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 14:00–18:00 01.10 — 11:00–17:00

CECILIA JAIME GALLERY KRAANLEI 55, GENT

WWW.CECILIAJAIME.COM

17 THE OFFICIAL DRAWING DATA RESEARCH LAB T.O.D.D.R.L. IN DE GENTSE MUSEA Tijdens Drawing Days kan je in de Gentse musea deelnemen aan een tekenactiviteit. Maar daar blijft het niet bij: ook de onderzoekers van het gerenommeerde instituut ‘The Official Drawing Data Research Lab’ (T.O.D.D.R.L. voor de vrienden) slaan hun tenten op in de Gentse musea. T.O.D.D.R.L. voert ludiek en interessant onderzoek rond tekenen. De onderzoekers hebben één prangende vraag voor iedere bezoeker en zijn ongelofelijk benieuwd naar alle antwoorden. De korte vraag blijft voorlopig geheim, maar is extreem leuk (aldus de onderzoekers) en gaat natuurlijk over tekenen. Je nieuwsgierigheid geprikkeld? Kom af en beantwoord de nu-nog-geheime-vraag, het duurt niet lang. Jouw bijdrage aan het onderzoek is van onschatbare waarde. Lees dit dus als een oproep tot massale deelname! Na het intensieve weekend waarin het onderzoek plaatsvindt, zal T.O.D.D.R.L. de gegevens vakkundig verwerken. Enkele weken na het festival geven de onderzoekers de resultaten vrij. Baanbrekende resultaten worden verwacht en zullen te vinden zijn op www.drawingdays.be.

wel op papier als op de ramen. WEC voorziet tafels om spontaan te tekenen of om mee te doen met korte leuke schetsopdrachten. Wie wil kan ook tekenen op de grote ramen, zodat passerende bootjes en voetgangers kunnen meegenieten van alle creatieve uitspattingen!

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 10:30–01:00 01.10 — 11:00–00:00

BAR MET ETEN

WORLDS' END COMICS KETELVEST 51, GENT

WWW.WORLDSENDCOMICS.COM

19 CONNECTING TRIANGLES

DROMEN ROND EEN ABSTRACTE SCULPTUUR draW organiseert workshops rond en op een groot 3D-sculptuur! We tekenen en schilderen op de driehoeken van de sculptuur. Nadien maken we droomtekeningen van het abstracte beeld ervan. Laat je verbeelding de vrije loop: wat fantaseer jij rond deze abstracte kunstvorm? We werken met speciale stiften zodat de tekeningen voor eeuwig deel uitmaken van dit kunstwerk. Laat jouw tekening deel uitmaken van de 2D-laag van dit grootse kunstwerk.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10 — 10:00–17:00

NEST, DRAW GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

WWW.DRAWWARD.EU

20 DRINK WHAT YOU DRAW TEKEN JE DRANKJE EN WIJ TRAKTEREN In Café de Loge ligt een schetsboek met op elke pagina de naam van een drankje. Kies het drankje dat je wil, maak er een tekening van, en je krijgt het van ons. Santé! En goed nieuws voor wie nog meer wil tekenen: Café de Loge biedt ook zijn ramen en spiegels aan als tekencanvas. Last but not least, check ook wat er te doen is in de Loge tijdens Klinkeroever, het café viert volop mee.

29–30.09 & 01.10 — DOORLOPEND

VOOR IEDEREEN

DEELNEMENDE MUSEA:

29–30.09 & 01.10.2017 — 14:00–18:00

GENTS UNIVERSITEITSMUSEUM - PLANTENTUIN, STAM, DESIGN MUSEUM GENT, MUSEUM DR. GUISLAIN,

BAR MET ETEN

HUIS VAN ALIJN (ENKEL 30.09), S.M.A.K. (ENKEL 30.09),

CAFÉ DE LOGE ANNONCIADENSTRAAT 5, GENT

WWW.DELOGE.BE

DE WERELD VAN KINA: DE TUIN (ENKEL 01.10), MIAT (ENKEL 01.10), MSK (ENKEL 01.10), SINT-PIETERSABDIJ (ENKEL 01.10).

DRAWING DAYS 2017

12

Laat je onderwerpen aan de vrouwelijke blik! Lena Faict, Emma Joye, Loes Deckers en Saar de Buysere tekenen mensen in al hun vormen en kleuren. De vier jonge artiesten werken elk vanuit hun eigen stijl en persoonlijkheid, met de vrouwelijke blik als gemeenschappelijke noemer. Bezoek hun expo in Curiosa en Co, bewonder de grote raamtekening en kom zeker eens langs op zondagnamiddag, wanneer ze elk om beurt toevallige passanten natekenen.

WWW.DEGENTSEMUSEA.BE

EN HUN VISIE

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 11:00–18:30 01.10 — 14:00–18:30 BAR

CURIOSA EN CO NEDERKOUTER 120, GENT

WWW.CURIOSA-CO.BE

22 BART STOLLE LOW FIXED MEDIA SHOW Kom naar Convent voor de solotentoonstelling low fixed media show van kunstenaar Bart Stolle (°1974, Eeklo), die woont en werkt in Gent. Zijn kleine, minutieuze tekeningen op papier verraden enerzijds een sterke fascinatie voor computertaal, terwijl ze anderzijds duidelijke affiniteiten vertonen met 20ste-eeuwse modernistische kunststromingen, zoals De Stijl van Piet Mondriaan of het suprematisme van Kazimir Malevich. Onder de noemer low fixed media show werkt Stolle sinds de jaren 80 consistent aan een oeuvre, dat zich naast tekeningen en schilderijen voornamelijk vertaalt in films, geluid en installaties.

VOOR IEDEREEN

29.09 — 18:00–21:00 30.09 & 01.10 — 14:00–18:00 BAR

CONVENT SPACE FOR CONTEMPORARY ART TENNISBAANSTRAAT 74, GENT

WWW.CONVENTARTSPACE.BE

23 SIGNES

PERFORMANCE ON THE SPOT Kom je mee een bijzondere actie voeren? Samen plaatsen we bakens en posities in de ruimte van NEST. We tekenen met de alombekende verkeerskegels of tjoepen. Verzamelen om 18:00 aan de draaideuren van NEST. En heb je zelf verkeerskegels thuis? Breng ze graag mee.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10 — 18:00–19:00

NEST, DE VLOER GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

WWW.NEST.GENT

KOM KIJKEN

KOM TEKENEN


24 VERF SCHOMMELINGEN

ZWIEREN MET VERVE Onder de Stadshal komen je tekenkunsten pas echt van de grond. Je krijgt zelfs een duwtje in de rug. Het recept is bindend en eenvoudig. Neem plaats op één van onze schommels met duizelingwekkende zwaaicirkel. Klief door de lucht. Teken in de vlucht. Het resultaat is een collectief Gents kunstwerk met schwung.

VANAF 5 TOT 80 JAAR

29–30.09 & 01.10 — 13:00–18:00

DIEPMASSIEF EN KUNSTWERKT STADSHAL - POELJEMARKT, GENT

WWW.DIEPMASSIEF.BE

25 VLAGGENVELD

27 SOLO TENTOONSTELLING PHILIPPE VAN SNICK

30 TEKEN MEE IN 3D!

PARADISE AND HELL

Heb jij dromen over de toekomst van de Stad Gent? Zin om afgebroken gebouwen terug tot leven te wekken op basis van oude foto's en plannen? If you can dream it, you can draw it! Na een korte initiatie 3D-tekenen op computer, ga je zelf aan de slag. De resultaten krijgen een plek in de ‘3D-citygame-Ghent’. Je mag je eigen laptop meebrengen, maar als dat niet kan, voorzien we er één voor jou. Inschrijven is noodzakelijk.

Deze tentoonstelling van de gerenommeerde Belgische kunstenaar Philippe Van Snick (1946), brengt historische en nieuwe werken samen. ‘Hell’ staat voor 'gesloten, geblokkeerd en onrust', terwijl ‘Paradise’ 'open, helder en oplossing' symboliseert. Voor Van Snick staat een geschilderd beeld steeds in relatie tot de ruimte en de fysieke ervaring van de toeschouwer. Aanschouw onder meer verschillende meterslange tekeningen. VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10.2017 — 14:00–18:00

BAR

TATJANA PIETERS NIEUWEVAART 124/001, GENT

Manoeuvre en beeldend kunstenaar Hannelore Van Dijck, resident bij Manoeuvre, ontwikkelen in september een vlaggenveld. Jij kan meedoen! Keer samen met Hannelore en Manoeuvre terug naar de oorsprong van houtskool en naar de meest letterlijke vorm van contextueel werken, de frottage ‘doordruk’-techniek. Het doel: een veld van vlaggen frotteren met zelfgestookte houtskool.

28 STEMMEN BINNEN DE BUITENWERELD

VOOR IEDEREEN

29.09 — 15:00–19:00 30.09 & 01.10 — 11:00–18:00 BAR

MANOEUVRE EN KUNSTWERKT BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODSHUIZENLAAN 2, GENT

WWW.MANOEUVRE.ORG

Gewapend met krijtspray transformeert het duo ‘nony mus officinalis’ de voorgevel van boekhandel De Kaft tot een kritisch oppervlak, met woorden/tags. De winkel is open, dus kom gerust een kijkje nemen tussen de boeken in de gezelligheid van de living. Op zondag is er een optreden van Klinkeroever.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10 — 14:00–18:00

BOEKHANDEL DE KAFT IEPENSTRAAT 80, GENT

WWW.DEKAFT.BE

GRATIS

20 PLAATSEN PER SESSIE

RESERVATIE NODIG (DEADLINE 25.09.17) GENTINFO@GENT.BE — 09 210 10 10 VIA HET WEBFORMULIER VAN GENTINFO

STAD GENT AC PORTUS - KEIZER KARELSTRAAT 1, GENT

WWW.GENT.BE/GENT3D

TEKEN EXPO EN PERFORMANCE IN DE GALERIE NINA STOUPINA Nina Stoupina, Julia Volynets & Jenka Barakina zijn drie Russische kunstenaressen. Ze nemen je mee in een stroom van dagelijkse observaties van een binnen- en buitenkamer. Ze creëren een kamer in een kamer, een soort nieuwe ‘matroesjka’. Hun bedenkingen leggen ze vast in beeld en woord: met 90 tekeningen op papier, met heldere lijnen op transparante plastic en met audio-teksten, soms bitter, soms poëtisch. Ze zoeken de grens op tussen figuratie, abstractie en illusie op de vlakte. Kom kijken of meedoen, want je kan ook zelf aan de slag in hun ongewone constructie.

31 HUMANABLE HORIZONS

TENTOONSTELLING MET HET WERK VAN TANJA KUMPERMOND Drawing Days zijn een ideaal moment om eens een galerie binnen te lopen. In galerie S en H De Buck aan Gent-Zuid kan je tekeningen, installaties en schilderijen bewonderen van de Duitse kunstenares Tanja Kumpermond.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 15:00–18:00 01.10 — 11:00 – 18:00

GALERIE S EN H DE BUCK ZUIDSTATIONSTRAAT 25, GENT

WWW.GALERIEDEBUCK.BE

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 14:00–18:00 01.10 — 11:00–13:00 / 14:00–18:00

20 PLAATSEN

GALERIE NINA STOUPINA BURGSTRAAT 101, GENT

WWW.ART-NINASTOUPINA.BE

26 FACADE SWAP #KLINKEROEVER

VOOR IEDEREEN

WWW.TATJANAPIETERS.COM

29.09 — 14:00–16:00 / 19:00–21:00 30.09 — 11:00–13:00 / 15:00–17:00 / 19:00– 21:00 01.10 — 11:00–13:00 / 15:00–17:00

HOUTSKOOL STOKEN & FROTTAGE OP VLAG

Hannelore Van Dijck maakt houtskooltekeningen op locatie en creëert ruimtelijke ervaringen. Ze woont en werkt in Gent en Berlijn. Manoeuvre is een collectief voor artistieke co-creatie. Heb je zin in het langere voortraject bij Manoeuvre ? Mail: chris@manoeuvre.org Bel: 0495 70 02 24 of 0494 30 73 28.

WERK MEE AAN CITYGAME: "GENT IN 3D"

29 CROXHAPOX

Kunstenaars Teis De Greve, Filip De Roeck, Maarten Herman en Maarten Van Luchene gaan samen aan het werk in Croxhapox. Kom kijken en ontdek hoe er door hun samenwerking een overlapping ontstaat tussen verschillende media in relatie tot de tekening.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 & 01.10.2017 — 14:00–18:00

CROXHAPOX - ZILVERHOF 34, GENT

WWW.CROXHAPOX.ORG

32 DE HUT VAN GEORGE EXPOSITIE MET TEKENINGEN VAN OUD-ZEEMAN GEORGE Het project ‘Vergeten Kracht’ stelt het werk van George tentoon. Hij is één van de bewoners van woonzorgcentrum Het Heiveld. De oude zeeman uit Oost-Eeklo tekent zijn reizen vanuit een andere dimensie. Aan de hand van herinneringen die overblijven toont hij je zo zijn verre verleden. ‘Vergeten Kracht’ zet kunst in als middel binnen de zorg voor mensen met dementie.

VOOR IEDEREEN

29.09 — 18:00–20:00 30.09 & 01.10 — 11:00–16:00

VERGETEN KRACHT WOONZORGCENTRUM CAMPUS HEIVELD INGANG OASE (OUDE KAPEL) ANTWERPSESTEENWEG 776, SINT-AMANDSBERG

WWW.VERGETENKRACHT.WORDPRESS.COM

-12 JAAR

13 DRAWING DAYS 2017


38 SWOP YOUR DRAWINGS 35 DE KLEUR BOEKENRUIL TEKEN JE FAVORIETE KLEDINGSTUK EN KRIJG EEN TEKENBOEK CADEAU!

33 KIJKENDE WIJK KIJK! DE BLOEMEKENSWIJK KIJKT NAAR JOU Fantasie kan zelfs dagdagelijkse voorwerpen tot iets nieuws omvormen. Wat als een boom ogen had? Met welke expressie zal een volle vuilnisbak naar voorbijgangers kijken? Stel je voor dat jouw voordeur je een blik teruggeeft… wat voor blik is dit dan? We nodigen je uit om collectief de identiteit van de Bloemekenswijk te bedenken. We tekenen ogen op stickers, daarna plakken we ze op in de buurt. Kunstenares Anyuta Wiazemsky geeft extra uitleg en toont voorbeelden. Iedereen kan op eigen maat tekenen, van gemakkelijk tot moeilijk.

VOOR IEDEREEN

29.09 — 17:00–20:00 30.09 — 10:00–12:00 RESERVEREN NODIG (DEADLINE 29.09.17) ALINE.CHIERS@STAD.GENT

BUURTCENTRUM BLOEMEKENSWIJK FRANS VAN RYHOVELAAN 119, GENT

WWW.WIAZEMSKY.EU

34 QUARTIER SINT-PIETERS TEKENT MEE!

DE GENTSE STATIONSBUURT WORDT EEN BRUISENDE OASE VOL TEKENPLEZIER In de deelnemende winkels in de buurt rond station Gent-Sint-Pieters vind je gratis tekenmateriaal: krijt om prachtige straattekeningen te maken, papier en potlood om jouw beeld van de stationsbuurt vorm te geven. Laat je fantasie de vrije loop! Misschien heb je wel genoeg inspiratie om een logo te ontwerpen voor ‘Quartier Sint-Pieters’, één van de acht sfeergebieden in Gent?

In de kleurrijke winkel Meneer Janssen en Juffrouw Kaat wordt niet alleen kinderkledij verkocht. Je vindt er ook een bijzonder kleurboek, gemaakt in samenwerking met kunstenaar Kris Martin. Wie een tekening van z'n favoriete kledingstuk binnenbrengt, krijgt prompt het boek cadeau. Bovendien krijgt jouw tekening een mooi plekje in de winkel. Véél potlood-, stift-, pen-, plak- of verfplezier verzekerd dus!

VANAF 2 JAAR

29–30.09 — 10:00–18:00

MENEER JANSSEN EN JUFFROUW KAAT GOUVERNEMENTSTRAAT 7, GENT

WWW.MISTERJONESANDMISSKATIE.COM

36 LES VOIZINES X DRAWING DAYS MINI ZINE FEST

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 10:00–18:00

MUS IN EEN PLAS - SERPENTSTRAAT 22, GENT

WWW.MUSINEENPLAS.BE

39 HET DRIE GATEN TATTOOSALON In bibliotheek De Krook vind je een wand met drie gaten. Wie durft, steekt zijn hand door één van de drie gaten en laat zich verrassen! Achter de wand zitten drie bijzondere tekenaars. Eén van hen neemt je hand beet en tekent erop los. Welke tijdelijke tattoo jij krijgt, is vooraf nog een mysterie… Probeer het en wie weet wil je je handen nadien nooit meer wassen! Psst, ook de dagen voor Drawing Days kun je al een tattoo laten plaatsen, want het Drie Gaten Tattoosalon staat vanaf maandag 25 september in Bibliotheek De Krook.

VOOR IEDEREEN

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 12:00–18:00

TEKEN MEE AAN EEN DOORLOPENDE METAMORFOSE

BAR

LES VOIZINES BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODSHUIZENLAAN 2, GENT

FACEBOOK LES VOIZINES

37 BOTANISCH TEKENEN IN STILTE

QUARTIER SINT-PIETERS ALLE STRATEN DIE UITMONDEN OP HET KONINGIN MARIA HENDRIKAPLEIN

FACEBOOK: QUARTIER SINT-PIETERS

QUARTIER SINT-PIETERS 29–30.09 — 10:00–18:00

Valentine en Gerlin zijn buren en ze houden van zines! Daarom organiseren ze jaarlijks een Zine Happening. De eerste vond plaats in het Lousbergpark in april 2015. Tijdens Drawing Days organiseren ze een gezellige mini-editie die focust op geïllustreerde zines. Met bijdragen van lokale artiesten en collectieven zoals Vite, L'appât, Mirjam Vesters, DinoSauce, Brumeville, Mommy Said Yes, Tieten Met Haar en meer.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 15:00–18:00

Op zoek naar wat rust in de stad? Kom naar de stiltekamer van NEST. In deze ruimte met veel planten, licht en ruimte kan je in alle stilte tekenen. Je vindt er alles wat je nodig hebt en je blijft zo kort of zo lang als je wil.

Kom langs in onze winkel en vraag naar de kaartjes die we speciaal voor Drawing Days lieten maken. Daarop kan je een tekening maken met een positieve boodschap voor een (onbekende) andere. Je kaartje kan je afgeven in de winkel. Dat kan tijdens Drawing Days, maar ook al vooraf. Kom en teken, schrijf, fantaseer!

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 10:00–20:00

BAR MET ETEN

NEST, DE STILTEKAMER GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

BAR MET ETEN

BIBILIOTHEEK DE KROOK EN KUNSTWERKT MIRIAM MAKEBAPLEIN 1, GENT

WWW.KUNSTWERKT.BE

40 ANIMATIE MARATHON

Kom je mee tekenen en animeren? Tijdens de lessen animatiefilm is iedereen welkom om mee te werken aan een lange metamorfose. We starten met één tekening, de volgende tekenaar gaat verder met dit beeld, daarna gaat weer iemand anders verder en zo gaan we oneindig door. Uiteindelijk ontstaat er tussen alle tekeningen een link en vormen ze samen één groot kunstwerk.

VOOR IEDEREEN

29.09 — 17:00–20:00 30.09 — 09:00–12:00 / 13:30–16:00

12 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (IZA.C@SKYNET.BE)

ACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNST GENT OFFERLAAN 3, GENT

WWW.ACADEMIEGENT.BE

WWW.NEST.GENT/AANBOD

DRAWING DAYS 2017

14

KOM KIJKEN

KOM TEKENEN


41 DRAWING DANCE NIGHT

44 SPEEDANIMATIE SNELNIEUWS

Zet je beste beentje voor, plug je muziek in, dans,... En breng je tekengerief mee!

MAAK JE EIGEN STOP MOTION NIEUWS

Kom je eigen unieke nieuwsbericht of animatiefilmpje maken in onze Vroemvroem-animatie -studio. Eerst bedenken en tekenen we een eenvoudig scenario op een oldskool schoolbord. Daarna zoeken we mini- attributen samen - we hebben zowat alles wat je kunt bedenken in miniatuurversie (van operazanger tot race-auto) en zo gesorteerd dat we het binnen de minuut vinden. Hiermee verfilmen we je scenario in onze speciaal uitgeruste studio. We voorzien bij alles begeleiding en jouw snelnieuws-filmpje komt ook op TV Ekkergem! Een filmpje maken duurt ongeveer 1 uur, we werken in groepen van maximum 5 personen.

VOOR IEDEREEN

29–30.09 — 22:00– ...

NEST, DE VLOER EN NE_STUDIO GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

WWW.NEST.GENT

42 VLAGGENVELD

TEKENEN MET HOUTSKOOL Samen met Manoeuvre maakt Hannelore Van Dyck vlaggen waarop getekend zal worden met houtskool. Gedurende het volledige weekend kan je samen met hen een vlaggenveld creëren op de Bijlokesite (zie p.13). Maar er is meer! Kom langs op zaterdag en zondag op het Jan Hoetplein en ontdek hoe de vlaggen gemaakt worden. Je kunt er mee tekenen met zelfgemaakte houtskool en werken met de frottage ‘doordruk’ techniek op de vlaggen. Wie wil, kan dan ook de in situ houtskooltekening van Hannelore Van Dyck bewonderen op de tentoonstelling 'How beautiful it is and how easily it can be broken', mits betaling inkomticket. Laatste kans, want de tentoonstelling loopt af op 01.10.2017.

VANAF 13 JAAR

30.09 & 01.10 — 13:00–17:00

BAR MET ETEN

S.M.A.K. - JAN HOETPLEIN 1, GENT

WWW.SMAK.BE

43 PORTRETTEKENEN OP BIERVILTJES

PORTRETTEN TEKENEN VOOR DE GROTE PORTRETTENPUZZEL Leef je uit en teken een selfie, een humoristisch portretje van je lief, een excentrieke kop van je favoriet familielid, vriend, kennis, buur, collega, of zelfs je baas... op een bierviltje. Met de kleine portretten maken we een reusachtige puzzel op de muur van Isabo’s Gallery. Iedereen kan deelnemen en is welkom tijdens ons intiem expootje in de Bloemekenswijk.

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 11:00–17:00

ISABO CREATIONS ISABO’S GALLERY - NIEUWEVAART 244, GENT

INSTAGRAM: ISABOCREATIONS

GRATIS

-12 JAAR

Vroemvroemanimatie specialiseert zich in speedanimaties, we maken onder meer speedanimaties voor 'dS Avond' (groot nieuws) en 'Iedereen Beroemd’ (klein nieuws).

VANAF 14 JAAR - 7 EURO

30.09 & 01.10 — 10:00–18:00

5 PLAATSEN PER SESSIE

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 25.09.17) KOEN.VROMMAN@GMAIL.COM BAR VROEMVROEMANIMATIE EKKERGEMSTRAAT 199, GENT WWW.VROEMVROEMANIMATIE.BE

45 DRAWING THE ART IN SCIENCE

STILLEVEN Nederlands anatoom Frederik Ruysch verhief preparaten maken tot een kunst. Bijgestaan door zijn dochter creëerde hij een reeks tableaus, Memento Mori geïnspireerde stillevens, waarbij hij onder meer skeletten, vaatafgietsels en nierstenen combineerde. In de plantentuin van de Universiteit Gent kan je Ruysch achterna. Stel zelf een tableau samen met stukken uit de collecties van het Gents Universiteitsmuseum. Schedels, wetenschappelijke instrumenten, planten en nog veel meer staan voor je klaar om er unieke stillevens mee te componeren. Medewerkers van het Gents Universiteitsmuseum zijn aanwezig om meer duiding te geven bij de objecten uit de collecties. Een selectie van tekeningen krijgt op 8 oktober een plek op ‘Science as Art’, de tentoonstelling van het ‘Iedereen UGent’-event.

46 HORROR VACUI ANGST VOOR DE LEEGTE Tekenen kan op veel meer dan op papier alleen. Toch zeker volgens ONBETA ALBAAR, het collectief dat objecten een nieuw leven geeft door ze te vertimmeren, te verzagen en veel meer. Ter gelegenheid van Drawing Days pakken ze het nét iets anders aan. Samen met jou willen ze meubelstukken en voorwerpen gaan betekenen. Vormen, vlekken, patronen, stippen... ook dat is tekenen. Er is maar één doel: zorgen dat er geen leegte meer te bespeuren valt. Kom je graag een kijkje nemen of meedoen? Spring gerust binnen in CAMPO BOMA.

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 10:00–17:00

ONBETAALBAAR CAMPO BOMA - BOMASTRAAT 35, GENT WWW.ONBETAALBAAR.COM

47 DRAWING MACHINE 1.0

INTERACTIEVE TEKENMACHINE Drawing Machine 1.0 is een interactieve teken- en schrijfmachine. Door te luisteren naar haar omgeving maakt ze basale tekeningen. Toeschouwers bepalen mee hoe de tekeningen en schrijfsels eruit zullen zien, gewoon door aanwezig te zijn. Danseres Emilie De Vlam zoekt de wisselwerking met de machine op. Kom je ook langs?

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 10:00–18:00

NEST GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT WWW.NEST.GENT

48 TEKENMATERIAAL DELEN

VOOR IEDEREEN

Kriebelt het om te tekenen maar ontbreekt het je aan materiaal? Of heb je net tekenmateriaal op overschot? Geen nood, het Deelpunt heeft de ideale oplossing. Stuur een email op voorhand naar saardebuysere@gmail.com om te laten weten wat je zoekt of in de aanbieding hebt. Of kom gewoon af in de laatste week van september, tijdens het weekend of de eerste week van oktober! Dan kan je je materiaal komen brengen of ophalen in het Deelpunt Gent op het gelijkvloers van NEST.

30.09 & 01.10 — 13:00–17:00

GENTS UNIVERSITEITSMUSEUM - PLANTENTUIN UNIVERSITEIT GENT CAMPUS LEDEGANCK, PLANTENTUIN - K.L. LEDEGANCKSTRAAT 35, GENT

WWW.UGENT.BE/MUSEUM

VOOR IEDEREEN

30.09 — 10:00–17:00 01.10 — 14:00–17:00

BAR MET ETEN, TOILETTEN

NEST, DEELPUNT GENT GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

WWW.PEERBY.COM

15 DRAWING DAYS 2017


49 THE FALLING ANGELS DRAWING ACT De twaalfjarige Tijn komt op zaterdag 30 september live tekenen op de ramen van The Fallen Angels. Ook passanten en klanten krijgen de kans om kleur aan te brengen in en rond de winkel. Breng de ‘engelen’ tot leven met krijt op de stoep of potlood op papier. Elke tekening krijgt een unieke plaats in de winkel.

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 11:00–12:00 / 13:00–18:00

THE FALLEN ANGELS JAN BREYDELSTRAAT 31, 9000 GENT

WWW.THE-FALLEN-ANGELS.COM

50 SIT DOWN AND BE EQUAL WE ARE ALL THE SAME Aäron Willem maakt portretten in de publieke ruimte. Eerst van de Gentse standbeelden, daarna van toevallige passanten, van jou dus. Wat een röntgenfoto doet op een onpersoonlijke manier, doet hij met papier en potlood. Genadeloos benadrukt hij je gelijkenissen met anderen, niet wat je typeert. Misschien bots je wel op hem in de stad? Of kom op zondag om 16u naar de tuin in de Bijlokesite, dan kan hij ook jouw portret tekenen!?

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 14:00–18:00

AÄRON WILLEM CENTRUM GENT EN BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODSHUIZENLAAN 2, GENT

WWW.AARONWILLEM.BE

51 TALKING HEADS THE MURAL EDITION Wat gebeurt er als je de striplievende illustratoren van PIEPLES loslaat in THE HIDE, het Urban Hideaway Hotel? Ze nodigen iedereen uit om mee te tekenen. Er is een gigantische muur die erom vraagt volgepend te worden en een grote tafel voor wie zich liever op papier uitleeft. Er is grime voor piepjonge kunstenaars die tussen het kleuren door zélf wandelende plaatjes willen worden. En voor wie bereid is nog verder te gaan - mogelijks door weer en wind, over hindernissen en langs weerwolven - zit er een prijs verstopt.

VOOR IEDEREEN

PIEPLES 30.09 & 01.10 — 11:00–18:00

BAR MET ETEN

THE HIDE - NEDERKOUTER 134, GENT

WWW.THEHIDE.BE

52 LISTEN AND DRAW HOE WAT WE HOREN ONS VISUEEL BEÏNVLOEDT Wat gebeurt er als we vanuit ons auditief geheugen proberen tekenen? Ervaar het aan den lijve bij Kolder. Geïnspireerd op het werk van Raymond Murray Schaffer gaan we tijdens een korte wandeling op zoek naar een aantal soundscapes. Die vormen het uitgangspunt voor een geïmproviseerde tekensessie. We voorzien zelf tekengerei, maar wie kan brengt best zelf materiaal mee. Nog nooit getekend of net een genomineerd toptalent? Iedereen van 6 tot 99 jaar is van harte welkom! De workshops starten om 14u, 15u, 16u, 17u en 18u. Voor een volwaardige ervaring raden we aan een volledige sessie te doen maar iedereen is ook welkom om tijdens de workshop aan te sluiten.

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 14:00–19:00

KOLDER ARTIST-RUN SPACE DAMPOORTSTRAAT 26, GENT

WWW.KOLDER.BE

53 DRAWING THE ART IN SCIENCE

HET MICROSCOPISCH PREPARAAT ALS MODEL Antoni Van Leeuwenhoek betrad als eerste de microscopische wereld. Gefascineerd door dit nieuwe universum legde de Delftse lakenhandelaar talloze waarnemingen vast in prachtige tekeningen. Op de campus Ledeganck ervaren studenten en wetenschappers dagelijks dezelfde verwondering. Het microscopisch preparaat is hun ‘model’, dat ze bestuderen, analyseren en uiteindelijk met potlood aan het papier toevertrouwen. Tijdens Drawing Days openen we de poorten naar deze microkosmos. In samenwerking met de Vakgroep Biologie stelt het Gents Universiteitsmuseum microscopen en preparaten ter beschikking. Duik onder in de histologie van plant en dier. De tekensessies duren 1 uur en worden begeleid door medewerkers van de Universiteit Gent. Een selectie van tekeningen krijgt op 8 oktober een plek op ‘Science as Art’, de tentoonstelling van het ‘Iedereen UGent’-event.

VANAF 12 JAAR

30.09 & 01.10 — 13:00–17:00

20 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 27.09.17) WWW.DRAWINGDAYS.BE

GENTS UNIVERSITEITSMUSEUM UNIVERSITEIT GENT CAMPUS LEDEGANCK K.L. LEDEGANCKSTRAAT 35, GENT

WWW.UGENT.BE/MUSEUM OF

54 STUDIO M.B. GALLERY In 'Studio M.B. Gallery' verkent Ben Benaouisse de grens tussen het kunstenaarsatelier en de kunstgalerij. Hij vertrekt vanuit een soort van ‘pop-up-mentaliteit’. Zijn tekeningen dagen je uit om te bewegen, te denken, te lezen. Er zijn instructies, diagrammen, tekeningen op houten planken, op kraftpapier, op de grond. Er zijn objecten en video’s. Er is werk in krijt, in acryl, in houtskool, in potlood - en dat zowel binnen als buiten. Allemaal in een gezellige salonsfeer waarin de bar een centrale sociale functie heeft. Met dank aan NUCLEO.

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 14:00–19:00

BAR

BEN BENAOUISSE NUCLEO - LINDENLEI 38, GENT

WWW.NUCLEO.BE

55 ONTDEK AL TEKENEND EAST DISTRICT GHENT SHOP EN DRAW Ontdek de Gentse buurt East District al tekenend! Maak een tekening en laat je verwennen door tal van kortingen of giveaways bij de deelnemende zaken. In de buurt vind je ook tekenaars live aan het werk. Start je route bij Elisa Lee in Hoogpoort 33 waar je Jan Leenknegt en Steffi Marreel in actie kan zien. In de deelnemende zaken kan je een routeplan oppikken. Kijk op www.eastdistrictghent.com voor een overzicht.

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 11:00–18:00

EAST DISTRICT GHENT STARTPUNT ELISA LEE, HOOGPOORT 33, GENT

WWW.EASTDISTRICTGHENT.COM

56 DAS KUNST MAAKT ZINES! Op zaterdag en zondag maakt das Kunst je wegwijs in de wondere wereld van de Do It Yourself (fan)zines! In De Wasserij in Sint-Amandsberg vind je de ervaren artistieke begeleiders van das Kunst met een hele hoop materiaal om zelf een zine te maken. Ben jij tussen zes en twaalf jaar en heb je zin om een eigen gepersonaliseerd boekje te maken? Of kom je gewoon even bladeren in onze uitgebreide zinebibliotheek? Kom dan zeker langs bij das Kunst.

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 10:00–12:00 / 14:00–16:00

DAS KUNST DE WASSERIJ TOEKOMSTSTRAAT 38, SINT-AMANDSBERG

WWW.DASKUNST.BE

DRAWING DAYS 2017

16

KOM KIJKEN

KOM TEKENEN


57 NE_STUDIO ILLUSTRANT MUZIKATOR

TEKENEN OP DE MUZIEKVERDIEPING VAN NEST Kom hier je potlood slijpen en nootjes kraken. Verzin je eigen partituur, schets muzikanten en laat je verbeelding spreken op muzikaal en illustratief vlak. Een aanrader voor muziekfanaten met kriebels in de vingers! Alles draait hier rond muziek, maar om deel te nemen moet je geen muzikant of tekenaar zijn. Laat je fantasie los op papier, er zit sowieso muziek in! Muzikanten zullen je dat maar al te graag bewijzen. Teken beginnende Gentse muziekgroepen en wie weet vertrek je trots met jouw tekening naar huis. Ideaal om jong talent te spotten en om je handen op de muziek te laten bewegen. Een soort van muziek- en tekenbattle. Wie doet mee?

VOOR IEDEREEN

30.09 & 01.10 — 14:00–20:00

BAR MET ETEN

NEST, NE_STUDIO GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

FACEBOOK: NE STUDIO

TEKEN JE EIGEN SPROOKJESFIGUREN 58

DE TENTOONSTELLINGSLAAN WORDT EEN TENTOONSTELLINGSLAAN Ben je tussen 6 en 9 jaar? Kom naar de Cultuurloft en laat samen met kunstenaar Arn Van Wijmeersch je fantasie los op de stad Gent. Teken je eigen verhaal met sprookjesachtige figuren die onder de Stadshal wonen of moedige ridders die eervol de stad te paard beschermen. We hangen je tekening op in de Tentoonstellingslaan tussen de bomen. Dankzij jou wordt de Tentoonstellingslaan een echte tentoonstellingslaan! Wie wil, kan ook de tentoonstelling van Arn Van Wijmeersch bezoeken.

VANAF 6 JAAR TOT 9 JAAR

30.09 & 01.10 — 14:00–18:00

BAR RESERVEREN NODIG INFO@DECULTUURLOFT.BE

DE CULTUURLOFT

TENTOONSTELLINGSLAAN 147, GENT

WWW.DECULTUURLOFT.BE

61 BUREAUCRATISCH TEKENEN

59 BODY WEATHER/ BODY BUILDING INTERDISCIPLINAIRE TEKENLOCATIEDANSWORKSHOP IN NEST: EEN PLEK / EEN SPIRIT. Gradueel verkennen we het landschap van de oude bibliotheek en de contouren van dit nieuwe nest. Verrassende connecties worden getoond tussen het lichaam en dit landschap. Geleidelijk mag het gebouw haar intrek nemen in de verbeelding van ons lijf. Tekenaars kruipen in de huid van de bewegers en nemen notitie, een spoor dat getoond wordt na afloop. Het publiek mag getuigen, wij verplaatsen ons overal.

VOOR IEDEREEN - 30 EURO

29.09 — 11:00–17:00 RESERVEREN NODIG DEVLOERGENT@GMAIL.COM

NEST, DE VLOER GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

WWW.NEST.GENT

60 ANTI ART SCHOOL THE ANATOMY EDITION Dr. Sketchy’s is een concept overgewaaid uit New York. Tijdens Drawing Days strijkt het neer in het bijzondere Anatomisch Theater. Daar delen ze hun eigen definitie van anatomie met jou. Een aanbiddelijke verpleegster met pin-uprondingen begeleidt het tekenen, zo kun je alle delen van het lichaam van onze prachtige modellen ontdekken. Er zijn 2 schetsrondes van 45 minuten en tussendoor krijg je een triggerende performance te zien. Fetisjisten zijn meer dan welkom! 20:15 - Eerste teken sessie (45') 21:30 - Performance 21:45 - Tweede tekensessie (45')

VANAF 16 JAAR - 13,80 EURO

29.09 — 20:00–23:00

GRATIS

-12 JAAR

80 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 28.09.2017) FACEBOOK: DR. SKETCHY'S BELGIUM

DR. SKETCHY’S BELGIUM KASK EN CONSERVATORIUM, CIRQUE ANATOMISCH AUDITORIUM, JOZEF KLUYSKENSSTRAAT 2, GENT

FACEBOOK: DR. SKETCHY'S BELGIUM

Vind je ook dat je officiële documenten, aktes, kasboeken… wel wat beeld kunnen gebruiken? In het loket van NEST kan je een officieel document laten verluchten. Saar De Buysere, loketbeambte en tekenaar, neemt het door en maakt een beeldende samenvatting op de omslag. Zo ga je naar huis met een document waarvan je in één oogopslag de inhoud kan scannen.

VANAF 18 JAAR - 23,6 EURO PER DOSSIER

29.09 — 15:00–18:00 / 19:00–21:00 RESERVEREN NODIG (DEADLINE 27.09.17) SAARDEBUYSERE@GMAIL.COM

BAR MET ETEN

NEST, LOKET GENT GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

WWW.HETLOKET.SEEDSANDSOIL.BE

62 DRAWING RADIO Tijdens Drawing Days gaat Tumult.fm, het cultuurplatform van de Gentse radiozender Urgent.fm, op zoek naar de symbiose tussen tekenkunst en audiokunst. 'Drawing Radio' zet radiomakers en tekenaars samen in de studio en probeert met pen, papier en stem een uur lang de luisteraar onder te dompelen in de kunst van de verbeelding. Luister via www.urgent.fm of 105.3FM.

FM 105.3

VOOR IEDEREEN LUISTER - WWW.TUMULT.FM

URGENT.FM & TUMULT.FM 29.09 — 13:00–14:00

63 OP ART IN PERSPECTIEF OPAP Perspectieftekenen is een fantastische uitvinding. Dankzij deze techniek geef je diepte weer in een plat vlak. Ontdek het zelf! Met tape en krijt gaan we aan de slag met geometrische figuren. Vanuit het juiste standpunt lijken deze objecten echt driedimensionaal - het ideale excuus om enkele grappige foto's te maken!

VOOR IEDEREEN

29.09 — 13:30–15:30

FREINETMIDDENSCHOOL GENT KOUTER (ERGENS OP HET PLEIN, IN DE BUURT VAN DE KIOSK)

HTTPS://WWW.SCHOLEN.STAD.GENT/ FREINETMIDDENSCHOOL

17 DRAWING DAYS 2017


64 TEKENWERKPLAATS VOOR FANATIEKELINGEN De eerste tekenles van WISPER start tijdens Drawing Days in S.M.A.K. Samen met WISPER-docente Liesbet Verschueren duiken de cursisten met schetsboek de museumzalen in, onder meer voor de tentoonstelling 'How beautiful it is and how easily it can be broken'. Speciaal voor de gelegenheid kan je aansluiten bij deze bijzondere tekenles in S.M.A.K.!

VANAF 18 JAAR GRATIS MITS BETALEN MUSEUMTICKET

67 E = MC2

70 GROETEN UIT …

We brengen een heel bijzondere avond. Kom ontdekken wat er gebeurt als traditionele muziek uit het Midden-Oosten en progressieve metal zich vermengen, met daarbovenop een performance van kunstenaar Samer Alagha. Hij laat zich inspireren door oude Syrische kalligrafietechnieken. We starten met een concert van Other world, waarna Samer een initiatie geeft over kalligrafie in een hedendaags jasje. Daarna speelt Saba een mix van folk, traditionele muziek uit Midden-Oosten en Westerse muziek. Kom je luisteren èn tekenen tijdens deze speciale avond?

TEKEN EN VERSTUUR JE EIGEN POSTKAART VANUIT NEST

29.09 — 13:30–16:00

VOOR IEDEREEN

RESERVEREN NODIG LEEN@SMAK.BE

29.09 — 19:00–22:00

BAR MET ETEN

S.M.A.K. EN WISPER S.M.A.K. - JAN HOETPLEIN 1, GENT

WWW.SMAK.BE

BAR ARSHE EN DE KOER DE KOER - MEIBLOEMSTRAAT 86, GENT

WWW.DEKOER.BE

65 SPEEDDATE-CAFE

Welkom in het speeddate-café! Neem stilzwijgend plaats tegenover een onbekende. Trek een bierkaartje waarop een tekeninstructie staat. Neem een pen, een potlood of een stift en voer de opdracht uit. Bijzondere en plezierige ontmoetingen gegarandeerd tijdens deze unieke tekendate.

VOOR IEDEREEN

29.09 — 19:00–20:00

20 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG INFO@JOKEDEGROOT.BE BAR

68 DRAWING DRAPERYS Wil je je graag uitleven op supergrote doeken? Passeer dan zeker eens bij Sint-Lucas! De kunsthumaniora en de academie slaan de handen in elkaar. Met hulp van ervaren leerkrachten kan je je creatief talent kwijt op deze doeken. Wij zorgen voor het nodige materiaal. Aarzel niet en kom langs, tot dan!

Zin om iemand de groetjes te doen met een oldskool postkaart? In De Catalogus van NEST kan je je eigen postkaart tekenen en versturen naar vrienden en familie.

VOOR IEDEREEN - BETALEND: BETALEN PER REEDS GEFRANKEERDE POSTKAART

30.09 — 10:00–17:00

BAR MET ETEN

NEST, CATALOGUS GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

WWW.CATALOGUS-ONLINE.COM

71 GANSANDERS

GEEN PRENTENBOEKEN ZONDER ILLUSTRATIES! Ben je 7 jaar of ouder? In de tentoonstelling ‘Gansanders’ van Rasa ontdek je het werk van acht kinderboeken-illustratoren (Kitty Crowther, Nils Pieters, e.a.). Een reuzegroot ganzenbord nodigt je uit om anders naar illustraties te kijken. Ontdek al spelend hoe illustratoren dieren creëren als metafoor en hoe ze spelen met de eigenschappen van dieren. Kom kijken, spelen en tekenen tijdens onze workshop voor families. Kinderen jonger dan 7 zijn ook welkom maar zullen wat hulp nodig hebben van een volwassene.

7 TOT 12 JAAR

30.09 — 10:30–12:00

20 PLAATSEN

ATELIER OH CAFÉ DE LOGE - ANNONCIADENSTRAAT 5, GENT

VOOR IEDEREEN

RESERVEREN NODIG WWW.STAD.GENT/BIBLIOTHEEK/ACTIVITEITEN

WWW.JOKEDEGROOT.BE & WWW.DELOGE.BE

30.09 — 10:00–17:00

BAR MET ETEN

BAR MET ETEN

KUNSTHUMANIORA SINT-LUCAS & SINT-LUCAS ACADEMIE OUDE HOUTLEI 13 H, GENT

BIBLIOTHEEK DE KROOK MIRIAM MAKEBAPLEIN 1, GENT

66 ACHTER DE SCHERMEN

ONTDEK HET TEKENARCHIEF VAN HET KASK In het tekenarchief van het KASK kan je verborgen pareltjes in de kunstgeschiedenis ontdekken. Nieuwsgierig? Kom piepen achter de schermen van het tekenarchief. We lichten er de verschillende tekenmethodes van originele waardevolle academische tekeningen toe.

VOOR IEDEREEN

29.09 — 14:00–15:00

20 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 25.09.17) KATIA.BALLEGEER@HOGENT.BE

BAR MET ETEN

SCHOOL OF ARTS KASK ONTHAAL GEBOUW PAULI, JOZEF KLUYSKENSSTRAAT 1, GENT

WWW.BIB.HOGENT.BE

DRAWING DAYS 2017

18

WWW.GENT.BE/BIBLIOTHEEK

WWW.LUCASGENT.BE

69 200 JAAR UGENT

72 HOL JE DROMEN ACHTERNA

Op 9 oktober 1817 opende de Universiteit Gent in het Gentse Stadhuis. Op zondag 8 oktober 2017 viert de UGent haar 200ste verjaardag met een bruisend stadsfestival 'Iedereen UGent!': een dag vol beleving, ontdekking en feest, voor jong en oud. Om al in de feeststemming te komen zal illustrator Aad Goudappel, die de verschillende events van het feestjaar via illustraties een gezicht gaf, live tekenen op de ramen van het burgerhuis naast de Aula in de Voldersstraat.

Geef een laatste knipoog naar de zomer en ontwerp je eigen frisbee. Get Horizontal is een lifestylebrand vol good vibrations. Zij zorgen voor de frisbees, PIET moodshop zorgt voor een inspirerend atelier-voor-één-dag te midden van een prachtige collectie design.

VOOR IEDEREEN

30.09 — 10:00–16:00

UNIVERSITEIT GENT BURGERHUIS NAAST DE AULA VAN DE UGENT VOLDERSSTRAAT 9, GENT

VOOR IEDEREEN - 20 EURO

30.09 — 11:30 - 13:00 / 13:00 - 14:30 14:30 - 16:00 / 16:30 - 18:00

8 PLAATSEN PER SESSIE

RESERVEREN NODIG ROZEMARIJN@PIETMOODSHOP.BE PIET MOODSHOP VS. GET HORIZONTAL SINT-PIETERSNIEUWSTRAAT 94, GENT

WWW.PIETMOODSHOP.BE

WWW.IEDEREENUGENT.BE

KOM KIJKEN

KOM TEKENEN


73 SAMEN TEKENEN WE DE GROOTSTE DIXIT OOIT! KOM MEE NIEUWE SPEELKAARTEN TEKENEN Eén beeld zegt meer dan duizend woorden! Kom je mee nieuwe speelkaarten ontwerpen voor de grootste Dixit ooit? Dit fantastische kaartspel bestaat uit prachtig geïllustreerde kaarten. In het spel beschrijven spelers wat er op de kaarten te zien is. De andere spelers proberen dan te raden wat er op staat. Wij willen onze eigen grootste Dixit ooit maken en spelen. Wij zorgen voor blanco Dixit kaarten, jullie voor dromerige inspiratie?

76 VAN BODYPAINTING 79 DE BALLONESTROAT TOT PAINTING BODY SERPENTSTRAATJE BLAAST VERVEN MET EN VAN JE LICHAAM We gaan aan de slag met verf, we gebruiken het lichaam als inspiratie. Wat kan je op het lichaam schilderen, wat kan je schilderen met je lichaam? Kom mee experimenteren en vermom je zelf tot iets anders; van een stempel tot een mens in luipaardvel,... Dit is een in-en uitloopactiviteit, kom langs om te proeven van onze speelse kunsteducatieve aanpak (die we ook tijdens onze vakanties hebben)!

VAN 6 TOT 12 JAAR

30.09 — 12:00–16:00

VOOR IEDEREEN

30.09 — 13:00–17:00

60 PLAATSEN

WWW.KONINGKEVIN.BE

BAR MET ETEN

NEST, BOARDGAMESALON GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

FACEBOOK: BOARD GAME SALON

KUNSTENAARS ZONDER GRENZEN Tekenen is een universele taal. Dat tonen de kunstenaars op deze locatie. Zij hebben allemaal hun roots buiten België, maar maakten hier hun nieuwe thuis. Kom kennismaken met het grenzeloze talent van Homa Arkani, Nour Khateb, Kelechi Johnbosco en Luba Melantchouk in de lokalen van In-Gent vzw, het inburgerings- en integratieagentschap van de Stad Gent.

VOOR IEDEREEN

30.09 — 13:30–17:00

IN-GENT VZW BLEKERIJSTRAAT 55, GENT

WWW.IN-GENT.BE

75 HENNA TATTOO LAAT JE HAND VERSIEREN VOOR JOUW PORTIE GELUK Henna-tekeningen zijn in veel culturen een deel van feestelijke gelegenheden. Vrouwen gebruiken ze om een bijzonder moment in het leven vieren, zoals een verjaardag, een huwelijk, een zwangerschap. Het is een zegening voor geluk en voorspoed. Hier kan je je hand gratis laten versieren voor jouw portie geluk!

VOOR IEDEREEN

30.09 — 13:30–17:00

IN-GENT VZW BLEKERIJSTRAAT 55, GENT

WWW.IN-GENT.BE

KONING KEVIN BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODHUIZENLAAN 2, GENT

77 BATTLE OF THE SPORT VERENIGINGEN WELKE CLUB ONTWERPT DE MOOISTE VLAG? In september gaat Shopping Gent Zuid op zoek naar de beste sportclub in Gent. Kom in de namiddag kijken naar 8 sportverenigingen die een wapenschild of vlag ontwerpen voor hun club. Wat maken ze ervan? Hun ontwerp zullen ze met veel trots dragen!

VOOR IEDEREEN

30.09 — 12:00–19:00

BAR MET ETEN

VZW SHOPPING GENT ZUID SHOPPING GENT ZUID WOODROW WILSONPLEIN 4, GENT

-12 JAAR

VOOR IEDEREEN

30.09 — 10:30–18:00

BAR MET ETEN

HANDELAARS SERPENTSTRAAT SERPENTSTRAAT, GENT

80 TEKEN HET HUIS VAN ALIJN ZOALS HET WAS MET SASSAFRAS DE BRUYN Op 1 oktober gaat het Huis van Alijn voor 11 weken dicht om de vaste museumpresentatie onder handen te nemen. Op 30 september kan je dus voor de allerlaatste keer het museum zoals het was bezoeken. Voor deze heel bijzondere gelegenheid nodigen we illustratrice Sassafras De Bruyn uit om te komen tekenen. Breng je potlood en tekenpapier mee en neem samen met haar afscheid van het museum zoals het was… Of verbeeld je dromen over het nieuwe Huis van Alijn!

VOOR IEDEREEN

30.09 — 14:00–18:00

BAR

HUIS VAN ALIJN - KRAANLEI 65, GENT

WWW.HUISVANALIJN.BE

WWW.GENTZUID.BE

78 C DE LA B MOTION PICTURES ATELIER BEELDENDE BEWEGING Altijd al eens de beweging van een lichaam of de compositie van een choreografisch beeld willen tekenen? Op de muur projecteren we dans uit onze voorstellingen. De film wordt regelmatig stilgelegd, soms kort, soms langer. Dit geeft je de kans om te schetsen op papier wat je ziet of zag. Laat je onderdompelen in de bijzondere dans van Les ballets C de la B en leg bewegingen vast. Iedereen kan vrij in en uit, breng zelf je favoriete tekenmateriaal en eventueel een tekenplankje mee.

VOOR IEDEREEN

30.09 — 14:00–17:00

LES BALLETS C DE LA B BIJLOKESITE, S3 - BIJLOKEKAAI 7, GENT

WWW.LESBALLETSCDELA.BE

GRATIS

BAR

74 DRAW-IN-GENT

Het Serpentstroatje wordt het Ballonestroatje! De handelaars van de Serpentstraat hangen ballonnen met helium vast aan een steen, en jij kan ze komen voltekenen. Boodschappenlijstjes, liefdesverklaringen, gekke dingen… alles kan. Om 18u laten we samen alle ballonnen los voor een hemel vol tekeningen.

81 FEESTELIJKE OPENING KUNSTEN BIBLIOTHEEK

KASK, de School of Arts van de HoGent, S.M.A.K., HISK, Design museum Gent, STAM en de Gentse Gidsen werkten de voorbije jaren samen aan een ambitieus project: een gloednieuwe Kunstenbibliotheek. Die verenigt hun aloude en actuele boeken- en tijdschriftencollecties onder één dak. Het historische Huis van de Abdis op de Bijlokecampus werd verbouwd tot een prachtige eigentijdse bibliotheek. Op zaterdag 30 september is het zover en opent de Kunstenbibliotheek feestelijk haar deuren. Kom mee vieren en neem een kijkje in speciaal uitgekozen boeken rond tekenen.

VOOR IEDEREEN

30.09 — 15:00 - 18:00

KUNSTENBIBLIOTHEEK BIJLOKESITE, HUIS VAN DE ABDIS INGANG VIA GODSHUIZENLAAN 2, GENT WWW.SCHOOLOFARTSGENT.BE

19 DRAWING DAYS 2017


82 AVE LUÏA. HET NIEUWSTE TESTAMENT VOLGENS ATELIER LA 'S' TEKENSESSIE MET GERDA DENDOOVEN Teken mee met illustratrice en auteur Gerda Dendooven in Museum Dr. Guislain. Inspiratie halen we bij de tentoonstelling ‘Ave Luïa’. Die toont het werk van kunstenaars met een verstandelijke beperking uit Grand Atelier La 'S' in Vielsalm, bekend om een eigenzinnige benadering van de art brut en interessante samenwerkingen met bekende kunstenaars. Ook Gerda Dendooven werkte met hen samen.

85 GEVELSCHETSEN OP JAN VAN GENT DOOR JESSEROBOT

Grafisch kunstenaar JesseRobot maakt een gevelschets op het café Jan Van Gent. De tekeningen zullen een tweeluik vormen, met de raamkozijnen als kader. JesseRobot combineert een voorliefde voor B-filmmonsters, Batman en robots met elementen uit de Gentse architectuur en geschiedenis. Het aanbrengen van de gevelschets valt ook binnen het stadsfestival Klinkeroever. Op het tijdelijke terraspodium aan de gevel nodigen Cafés De Loge en Jan Van Gent zaterdag en zondag artiesten uit voor live-optredens. Bewonder de schets terwijl je geniet van een optreden!

VOOR IEDEREEN

30.09 — 14:00–18:00

BAR MET ETEN JAN VAN GENT ANNONCIADENSTRAAT 1, GENT FACEBOOK: JAN VAN GENT

VOOR IEDEREEN - 12 EURO (INCLUSIEF TOEGANGSTICKET MUSEUM)

30.09 — 14:00–15:00

20 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 29.09.17) INFO@MUSEUMDRGUISLAIN.BE / 09 216 35 95

BAR

MUSEUM DR. GUISLAIN JOZEF GUISLAINSTRAAT 43, GENT

WWW.MUSEUMDRGUISLAIN.BE

86 DRAWING IS BEING Express yourself! Draw, paint, create! Nieuwkomers en vluchtelingen werden gevraagd om hun verhaal te verbeelden. Ook nieuwsgierig naar hun ervaringen? Kom kijken naar de kunstwerken in NEST.

88 HELEN B TEKENT IN HET MIAT Illustratrice helen b is te gast in het MIAT. Zij tekent live naast de drukmachines en geeft je een inkijk in haar hoofd. De machines en het leven in de fabriek inspireren haar. Vrijwilligers drukken haar tekening op de historische persen. Speciaal voor het MIAT haalt helen haar pen en zwarte Indische inkt boven. Haar tekening tovert ze op een porseleinen beker. Hoe? Dat toont ze je zelf. De gloednieuwe beker is te koop in de museumshop. Een kleine print haal je gratis af in de museumdrukkerij.

VOOR IEDEREEN GRATIS MITS BETALEN MUSEUMTICKET

30.09 — 14:00–17:00

BAR MET ETEN

MIAT - MINNEMEERS 10, GENT

WWW.MIATGENT.BE

89 BABBEL EN TEKEN MEE TEKENEN EN NEDERLANDS OEFENEN

VERBONDEN EN VERKNOOPT

VOOR IEDEREEN

30.09 — 13:00–18:00

Deze activiteit is voor iedereen die Nederlands leert en houdt van tekenen! We tekenen samen en leren nieuwe woorden. Voor iedereen vanaf het eerste niveau. Heb je Nederlands als moedertaal? Kom een praatje maken en kom kijken hoe we Nederlands leren aan de hand van tekeningen.

Laat je spoor na in het NEST-gebouw, zoek je mee je weg? Geen potloden of stiften deze keer, maar touw, ideaal om lijnen te trekken. We leggen verbindingen en maken een nest, nestelen ons in. Breng rood touw of wol mee.

BAR MET ETEN, TOILETTEN

NEST, NIEMO VZW JONG GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

IEDEREEN

87 LARISSA VIAENE TEKENT ONDER POËTISCHE BEGELEIDING VAN SIEL VERHANNEMAN

83 DRAWING ROPES

VOOR IEDEREEN - 12 EURO

30.09 — 15:00–18:00 WORKSHOP 18:00–19:00 PERFORMANCE NEST, DE VLOER GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT WWW.NEST.GENT

84 URBAN JUNGLE Go wild! Voor één namiddag wordt de onthaalruimte van Graffiti vzw één grote jungle, van boven tot onder. Leef je uit op de muur, de vloer en het plafond. Met onze ‘out of the box’-technieken kan iedereen tekenen. Na je skills wat geoefend te hebben, kan je samen met een professionele graffiteur onze koer onder handen nemen. Wie weet prijkt jouw foto met je ‘masterpiece’ daarna wel in onze etalage!

VANAF 6 JAAR

30.09 — 14:00–18:00

BAR

GRAFFITI VZW DAMPOORTSTRAAT 84, GENT

WWW.GRAFFITIVZW.BE

WWW.VZWJONG.BE

30.09 — 14:00–16:00

15 PLAATSEN

Larissa Viaene - illustratrice, beeldend kunstenares en performer - geeft speciaal voor het tekenfestival bij Kunst in Huis Gent een performance met schrijfster Siel Verhanneman. Samen brachten Larissa en Siel de dichtbundel 'Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd' uit. Terwijl luisteraars door Siel worden meegenomen op een poëtisch avontuur, gaan de toeschouwers samen met Larissa op visuele ontdekkingsreis doorheen haar (live) tekeningen. Wie tijdens Drawing Days klant wordt bij Kunst in Huis en een illustratie in huis haalt, ontleent de eerste twee maanden GRATIS. Een korting van maar liefst 20 euro.

VOOR IEDEREEN

30.09 — 14:30–16:00

KUNST IN HUIS GENT - SINT-PIETERSPLEIN 9, GENT

RESERVERING NODIG (DEADLINE 25.09.17) LEEN.GAUBLOMME@IN-GENT.BE / 09 235 26 75 IN-GENT VZW BLEKERIJSTRAAT 55, GENT

WWW.IN-GENT.BE

90 DRAWING BASSSS GRAFISCHE PARTITUREN VOOR CONTRABASKWARTET In Muziekcentrum De Bijloke worden jouw tekeningen omgezet in live muziek. Je kan er zelf grafische partituren (leren) maken. Meteen daarna worden deze creaties live uitgevoerd door een kwartet van contrabassisten met o.a. Peter Jacquemyn. Laat je gaan en maak het groots en dramatisch of juist rustig en intiem. Iedere sessie duurt een uur. Uiteraard kan je ook gewoon komen kijken en luisteren. Iedereen welkom!

VOOR IEDEREEN

30.09 — 15:00–16:00 / 17:00–18:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE BIJLOKEKAAI 7, GENT

WWW.BIJLOKE.BE

WWW.KUNSTINHUIS.BE

DRAWING DAYS 2017

20

KOM KIJKEN

KOM TEKENEN


91 ARABISCHE KALLIGRAFIE JOUW NAAM IN ARABISCHE KALLIGRAFIE Benieuwd hoe jouw naam er uit ziet in het sierlijke Arabische schrift? Kom langs en Amir uit Palestina schrijft je naam zoals je nog nooit gezien hebt.

VOOR IEDEREEN

30.09 — 13:30–17:00

IN-GENT VZW - BLEKERIJSTRAAT 55, GENT

WWW.IN-GENT.BE

92 URBAN NATURE SCHETSBOEK GA JE MEE OP PAD? Er is meer in de stad dan gebouwen en mensen alleen. Ook vogels, dieren, bomen, planten… hebben er een plek. We gaan op zoek naar natuur in de stad en tekenen dit in een Urban Nature Schetsboek. Breng je eigen papier en favoriete materiaal mee zoals kleur- en aquarelpotloden of verf. Na een korte uitleg trekken we er samen op uit. Wie wil kan ook een verrekijker en klein vouwstoeltje meebrengen.

VOOR IEDEREEN

30.09 — 14:00–16:00

15 PLAATSEN

Hans Theys schrijft over Vanderlinden: ‘Haar schilderijen raken je meteen. Ze zijn direct, compact, krachtig en grappig. Ze zijn ontwapenend. Ze knipogen naar de kunstgeschiedenis. Ze zijn heel rijk, maar tegelijk heel eenvoudig. Vanderlindens schilderijen zien er telkens anders uit, al kan je wel enkele terugkerende elementen herkennen zoals schuin geschilderde passe-partouts, plantenmotieven, hemels en waterpartijen.’ Laat je tijdens deze sessie onderdompelen in het boeiende verhaal van Carole Vanderlinden en ga samen met haar aan de slag.

VANAF 16 JAAR - 20 EURO (INCLUSIEF TOEGANGSTICKET MUSEUM)

01.10 — 15:00 - 17:00

20 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 25.09.17) DESIGNMUSEUM.PUBLIEKSWERKING@STAD.GENT 09 267 99 99

DESIGN MUSEUM GENT JAN BREYDELSTRAAT 5, GENT

WWW.DESIGNMUSEUMGENT.BE

BAR VIVIANE LOOTENS RESERVERING NODIG LOOTENSVIVIANE@HOTMAIL.COM

94 DOMPEL JE ONDER IN DE WERELD VAN CAROLE VANDERLINDEN

START BIJLOKESITE, TUIN INGANG VIA GODSHUIZENLAAN 2, GENT

93 SALON DES DESSINATEURS TITELTEKENARIJ Een aantal met zorg uitgekozen kunstwerken uit de collectie van Galerij Eyckerman De Buysere worden tentoongesteld in NEST. Deze titels vormen de inspiratiebron voor een nieuw kunstwerk dat we maken met papier, potlood en gom. Iedereen is welkom op deze ongetwijfeld innovatieve tekenervaring. Je kan komen kijken of tekenen. Aan jou de keuze!

95 WIEGELIED

GERDA DENDOOVEN TEKENT OP COMPOSITIES VAN THOMAS SMETRYNS

96 AAN DE SLAG MET DE VORMEN MACHINE VAN KUNSTENAAR KRISTOF VAN GESTEL Ken jij een ‘vormenmachine? Kunstenaar Kristof Van Gestel vond ze uit. Het is een kunstwerk, een teken- en knipmachine die vormen maakt volgens de instructies van de kunstenaar. Daarvoor is Kristof op zoek naar iemand die vormen tekent van alledaagse voorwerpen. Wil jij hem helpen? Met de vormen die jij maakt gaat Kristof Van Gestel verder aan de slag. Zo werken jullie samen met zijn machine aan een artistiek proces waarbij niet alleen instructies een rol spelen, maar ook persoonlijke keuzes, toeval en dialoog.

VANAF 5 JAAR ONDER BEGELEIDING VAN EEN VOLWASSENE

KINDEREN 5 EURO | VOLWASSENEN 10 EURO (INCLUSIEF TOEGANGSTICKET MUSEUM)

01.10 — 10:00–12:00

20 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 25.09.17) DESIGNMUSEUM.PUBLIEKSWERKING@STADGENT

09 267 99 99 DESIGN MUSEUM GENT JAN BREYDELSTRAAT 5, GENT

WWW.DESIGNMUSEUMGENT.BE

97 DE SALONS ZONDAGS APERITIEF TEKENEN MODELTEKENEN, MAAR DAN ANDERS!

Een nieuw leven, een nieuw geluid. LODcomponist Thomas Smetryns maakte er de afgelopen jaren de gewoonte van om bij een geboorte in zijn vrienden- of familiekring een nieuw muziekstuk te componeren. Een blad muziek speciaal voor een vers mensje. Nu eens kort, dan weer langer, nu eens speels, dan weer experimenteler. Pianist Daan Vandewalle voert alle stukjes nu voor het eerst allemaal na elkaar uit. En om het helemaal bijzonder te maken tekent illustratrice Gerda Dendooven live bij de muziek.

Bijzondere ateliers, intrigerende modellen, een heel mooie locatie én een drankje erbij… Klaar voor een verrassing? Treed binnen in ‘De Salons’. De mooie zalen van Theater Tinnenpot zijn voor jou omgetoverd tot fascinerende ateliers met een heel eigen karakter. Een voormiddag lang kan je proeven van de unieke sfeer die elk atelier je biedt. Telkens krijgt modeltekenen een nieuwe invulling. Laat je meeslepen door de bijzondere ambiance van elke zaal, ontdek en teken op eigen tempo…

VANAF 16 JAAR - 20 EURO

VOOR IEDEREEN - 8 EURO GRATIS VOOR KINDEREN T.E.M. 12 JAAR

01.10 — 10:00–14:00

01.10 — 11:00–11:40 / 15:00–15:40

100 PLAATSEN

VOOR IEDEREEN

130 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG ANNEMIE@KUNSTWERKT.BE

30.09 — 14:00–18:00

RESERVEREN NODIG

BAR

BAR MET ETEN

WWW.UITBUREAU.BE / 09 233 77 88

NEST, GALERIJ EYCKERMAN DE BUYSERE GRAAF VAN VLAANDERENPLEIN 40, GENT

LOD MUZIEKTHEATER BIJLOKESITE, LOD STUDIO BIJLOKEKAAI 3, GENT

KUNSTWERKT THEATER TINNENPOT TINNENPOTSTRAAT 21, GENT

WWW.NEST.GENT

WWW.KUNSTWERKT.BE

WWW.LOD.BE

GRATIS

-12 JAAR

21 DRAWING DAYS 2017


98 BLOEMEN VAN DICHTBIJ

DE BLOEM IN CLOSE-UP Bestudeer de unieke verzameling didactische plantenmodellen van De wereld van Kina. Ze laten je stilstaan bij de schoonheid en opmerkelijke vormenrijkdom van deze organismen. Anaïs Van Goethem begeleidt je bij het schetsen of tekenen met potlood of schilderen met aquarel op papier. Volwassenen en kinderen: iedereen kan meedoen. Wie wil, kan Anaïs’ eigen werk zien in De wereld van Kina: de Tuin. Volwassenen en jongeren gaan de uitdaging aan en werken naar waarneming. Ze observeren en bestuderen de gestileerde vormen, volumes en verhoudingen en geven ze weer op papier. Voor kinderen kan de workshop een stimulans zijn om goed te kijken en een bloem te tekenen zoals die er echt uitziet. Je kan ook als duo, ouder en kind, samenwerken aan één tekening.

VOOR IEDEREEN

01.10 — 14:00–17:30

BAR

DE WERELD VAN KINA: DE TUIN BEROUW 55, GENT

WWW.DEWERELDVANKINA.BE

99 TEKEN EEN EIGEN UNIVERSUM VAN REPETITIEVE PATRONEN Tekenaar Henri Jacobs is jouw gastheer. Hij neemt zijn eigen werk in de tentoonstelling 'Rechts / Averechts' als vertrekpunt om samen met jou aan de slag te gaan. Samen met hem ontdek en ontrafel je zijn tekeningen. Daarbij benadrukt hij een bijzondere eigenschap van tekenen: het is een ideaal vehikel voor verhalen. Zijn tekeningen komen zeer methodisch tot stand. Laat je inspireren en ontwerp jouw eigen universum van repetitieve patronen en caleidoscopische vervormingen.

VANAF 18 JAAR - 20 EURO (INCLUSIEF TOEGANGSTICKET MUSEUM)

01.10 — 14:00–16:00

20 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 25.09.17) DESIGNMUSEUM.PUBLIEKSWERKING@STAD.GENT 09 267 99 99

DESIGN MUSEUM GENT JAN BREYDELSTRAAT 5, GENT

WWW.DESIGNMUSEUMGENT.BE

100 ONDERWEG

Het leven is soms een sneltrein. We vertragen door mensen en indrukken te vangen op papier. Van iemand die uit het raam staart, van iemand die whatsappt met zijn lief of van iemand die uitkijkt naar de bestemming. Wie weet laten we wel een boodschap achter op het perron? Pendelend tussen Gent Sint-Pieters en Dampoort gaan we in dialoog met de reizigers in onszelf en om ons heen. Breng je eigen tekenspullen en papier mee, en kom ons vergezellen! Talent is absoluut niet vereist, gewoon een goede portie goesting volstaat. Wij zorgen voor een thermos koffie en wat extra tekenmateriaal. Gewoon een kijkje komen nemen mag natuurlijk ook! Kom af om 10u in de stationshal van Gent Sint-Pieters.

VOOR IEDEREEN

01.10 — 10:00–13:00

GENT BETEKENT STATION GENT-SINT-PIETERS KONINGIN MARIA HENDRIKAPLEIN 1, GENT

101 KAMERORKEST OP PAPIER

Muzikanten in actie tekenen zonder dat iemand zich ergert aan je krassende potlood tussen het hemelse vioolspel door, of aan je gom en puntenslijper die nog maar eens twee stoelen verder rollen? Muziekcentrum De Bijloke en de Academie voor Beeldende Kunst bieden je de kans om tijdens een repetitiemoment van het London Chamber Orchestra zowaar een heel kamerorkest op papier te zetten. Papier en potlood worden voorzien. Natuurlijk kan je ook je eigen vertrouwde tekenmateriaal meebrengen. Kom op tijd want het aantal plaatsen is beperkt.

VANAF 18 JAAR

01.10 — 14:00–18:00

DE ACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNST EN MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE BIJLOKESITE, MUZIEKCENTRUM BIJLOKEKAAI 7, GENT

WWW.BIJLOKE.BE EN WWW.ACADEMIEGENT.BE

102 ARTISTS BEING DRAWN

Welkom in de omgekeerde wereld! Kunstenaars staan model in de galerie, bezoekers kunnen hen tekenen. Kristof Van Heeschvelde, master KASK en docent Sint-Lucas Academie, leidt alles in goede banen. Deelnemers brengen zelf potlood en papier mee. De activiteit zweeft tussen een performance en tekenen.

VOOR IEDEREEN

01.10 — 13:00–15:00

30 PLAATSEN

GALERIE JAN DHAESE - AJUINLEI 15B, GENT

103 PRINT JOUW GETEKENDE POLAROID PORTRETTEN OP PAPIER PRINT/TEKENWORKSHOP Wist je dat je de droge naald-techniek makkelijk kan gebruiken in combinatie met fotopapier? Droge naald is een diepdruktechniek verwant aan etsen maar dan zonder chemische stoffen en met een beperkt aantal afdrukken. In deze workshop tekenen we zelf portretten die we (in spiegelbeeld) afdrukken op polaroid-formaat. Breng je eigen portret mee om van te vertrekken of haal inspiratie uit de fascinerende portrettengalerij aan de muur. Vingers vuilmaken mag!

VANAF 12 JAAR - 5 EURO

01.10 — 13:00–16:00

15 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 25.09.17) INFO@ATELIER-OH.BE BAR

ATELIER OH EN LOD MUZIEKTHEATER BIJLOKESITE, LOD STUDIO BIJLOKEKAAI 3, GENT

WWW.ATELIER-OH.BE

104 URBAN SKETCHERS BELGIUM SKETCH- CRAWL GENT SCHETSEN IN DE STAD GENT MET DE URBAN SKETCHERS De Urban Sketchers Belgium groep maakt deel uit van de wereldwijde organisatie USk. We organiseren regelmatig schetsuitstappen waarbij we met tekengekke mensen op locatie aan het werk gaan. Doe je mee? We verzamelen om 11 uur aan de tijdelijke ingang van de Sint-Niklaaskerk. Vanaf daar stippelen we een parcours uit door het centrum van Gent. Om 17 uur zien we elkaar weer voor de Sint-Baafskathedraal. Bij een drankje tonen we onze resultaten aan elkaar. Achteraf worden de schetsen op de Facebook-pagina gedeeld.

VOOR IEDEREEN

01.10 — 11:00–17:00

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 28.09.17) FACEBOOK: URBAN SKETCHERS BELGIUM CHRIS PERDIEUS: 0474 73 21 73 CORINE RAES: 0497 48 03 22

URBAN SKETCHERS BELGIUM SINT-NIKLAASKERK CATALONIËSTRAAT, GENT

FACEBOOK: URBAN SKETCHERS BELGIUM

WWW.JANDHAESE.BE

DRAWING DAYS 2017

22

KOM KIJKEN

KOM TEKENEN


105 MSK WORDT TEKENATELIER Stap het museum binnen en ga buiten met een portret van jezelf! Samen met andere tekenaars portretteert illustrator Koen Cassiman de MSK-bezoekers. Creatievelingen die zelf ook aan de slag willen, kunnen mee aanschuiven aan de tekentafel. Laat je inspireren door de portretten in de collectie van het MSK of maak een portret van een andere bezoeker. Samen toveren we het museum om tot één groot tekenatelier!

VOOR IEDEREEN GRATIS MITS BETALEN INKOMTICKET

01.10 — 10:00–13:00

BAR MET ETEN

MSK - MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN FERNAND SCRIBEDREEF 1, GENT

WWW.MSKGENT.BE

106 KIDSCINEMA TEKENT!

Tijdens Drawing Days staat KIDScinema helemaal in het teken van tekenen! Eerst ontdek je origineel getekende animatiefilms en live action filmpjes over de vele mogelijkheden van tekenen. Een uurtje later kan je meedoen met de workshop van Sofie De Mol. Tijdens deze workshop van 40 minuten onderzoeken we verschillende materialen om mee te tekenen en proberen we onze favoriete scene uit de filmpjes uit te beelden.

VOOR IEDEREEN KINDEREN 3 EURO | VOLWASSENEN 5 EURO

01.10 — 10:30–12:30

86 PLAATSEN

BAR

KASKCINEMA - GODSHUIZENLAAN 4, GENT

WWW.KASKCINEMA.BE

108

PRINTS OP MAAT

DIGITAAL ONTWERPEN MET OLU VANDENBUSSCHE

Een handvol modellen van het lingeriemerk La fille d'O strijken neer in een interessante en esthetische compositie op het podium - uiteraard in lingerie. Ben je kunstenaar of tekenaar of heb je er altijd van gedroomd om er een te zijn? Kom deze magie vastleggen in je schetsboek. Ondertussen verwent het muzikale duo Ladakh je oren. Er zijn drie tekensessies met telkens vijf composities. Breng je inkt of verf mee, voorzie dan bescherming voor de vloer en een eigen theaterstoel.

14 TOT 18 JAAR - 20 EURO (INCLUSIEF TOEGANGSTICKET MUSEUM)

VANAF 12 JAAR - 5 EURO (1 SESSIE) / 8 EURO (2 SESSIES) / 10 EURO (3 SESSIES)

01.10 — 15:30–17:00

01.10 — 10:30–12:00 / 13:15–14:45 / 15:15–16:45

15 PLAATSEN

RESERVEREN NODIG (DEADLINE 25.09.17) DESIGNMUSEUM.PUBLIEKSWERKING@STAD.GENT 09 267 99 99

RESERVEREN NODIG DEGOUDENPLUIM@TELENET.BE OF IN DE WINKEL ‘GOUDEN PLUIM’

DESIGN MUSEUM GENT JAN BREYDELSTRAAT 5, GENT

DE GOUDEN PLUIM I.S.M. LA FILLE D’O WILLEMFONDS GENT VRIJDAGMARKT 24 - 25, GENT

WWW.DESIGNMUSEUMGENT.BE

TEKEN, VERZIN, KNIP, PLAK... EN ONTWERP JE EIGEN EILAND! Hoe cool zou het zijn als je je eigen eiland kon verzinnen? Dit is je kans! Tekenaar Pieter Gaudesaboos en auteur Brunhilde Borms helpen je met superleuke opdrachten, zoals: ontwerp een vlag voor je eiland, stel de kleding van je landgenoten samen, verzin nationale feestdagen zoals 'computerspeldag' of 'pyjamadag'! Kies welke bijzondere voertuigen er te vinden zijn op jouw eiland… Samen met Pieter en Brunhilde kan je de gekste dingen bedenken. Kom binnen en ga buiten wanneer je wil tijdens de namiddag. VANAF 6 JAAR

01.10 — 14:00–18:00

Samen met de stadstekenaars van Vooruit gaan kinderen van basisschool De Harp tekenend op onderzoek naar de vele functies van make-up. Na enkele voorbereidende sessies in de klas staan de kinderen paraat om op zondag 1 oktober volwassenen op te maken. Blauwe lippenstift, rode mascara, groene kaakjes, alles kan! Van elk resultaat wordt een professioneel portret gemaakt. Nadien kan je je gezicht laten wassen door onze levende wasmachine zodat je fris en proper weer naar buiten gaat. Tenzij je liever opgemaakt de straat opgaat, dat kan natuurlijk ook!

BAR MET ETEN

01.10 — 11:00–13:00

WWW.DEGOUDENPLUIM.BE

109 LAND IN ZICHT!

ENKEL TOEGANKELIJK VOOR DEELNEMERS AAN THE WILD BRUNCH - GRATIS MITS BETALEN INKOMTICKET THE WILD BRUNCH

LOVELY MODELS SKETCHING

De Gentse textielontwerpster Olu Vandenbussche startte begin vorig jaar met haar ontwerpstudio Manel, als antwoord op de uitdagingen die Fast Fashion (wegwerpmode) stelt. Ben je tussen 14 en 18 jaar? Met deze workshop wil Olu je leren hoe je zelf textielprints kan ontwerpen. Laat je niet langer door de grote modemerken dicteren en geef mee gestalte aan de ontwerpen die je draagt! Vergeet niet om je eigen laptop mee te brengen.

107 WE MAKE YOU UP!

110 LA FILLE D'O

HISTORISCHE HUIZEN GENT SINT-PIETERSABDIJ SINT-PIETERSPLEIN 9, GENT WWW.SINTPIETERSABDIJ.STAD.GENT

RESERVEREN NODIG - WWW.VOORUIT.BE/NL/ SHOW/DETAIL/12462/THE_WILD_BRUNCH

BAR MET ETEN

VOORUIT - SINT-PIETERSNIEUWSTRAAT 23, GENT

WWW.VOORUIT.BE

GRATIS

-12 JAAR

23 DRAWING DAYS 2017


TEKEN JIJ VERDER OP DE BOEKENTOREN?

HIER EEN PAAR TIPS DIE JE ÉÉN VOOR ÉÉN (OF TEGELIJK) KAN TOEPASSEN: • SLUIT JE OGEN TERWIJL JE TEKENT. • GEBRUIK RECHTE, SCHUINE, KRONKELENDE OF ONDERBROKEN LIJNEN. • ZOEK GEZICHTEN IN HET GEBOUW EN TEKEN ZE VERDER UIT. • GEBRUIK RODE STIFT ZOALS OP DE COVER OF VARIEER MET VERSCHILLENDE KLEUREN. • TEKEN TERWIJL JE NAAR MUZIEK LUISTERT, EEN BOEK LEEST OF TELEVISIE KIJKT. • TEKEN TERWIJL JE MET IEMAND AAN HET PRATEN BENT.


MET DANK AAN ELORINA ROBIN • ACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNST GENT MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE • ART CROSSING • ATELIER O BIBLIOTHEEK DE KROOK • BASISSCHOOL DE STADSPOORT BASISSCHOOL DÉSIRÉ VAN MONCKHOVEN • BEN BENAOUISSE BLOEMEKENSWIJK • BOARDGAMESALON • BOEKHANDEL DE KAFT CAFÉ DE LOGE • CATALOGUS GENT • CECILIA JAIME GALLERY CONVENT SPACE FOR CONTEMPORARY ART • CURIOSA & CO COPYRIGHT BOOKSHOP • DAS KUNST • DE BOOTJES VAN GENT DE CULTUURLOFT • DE GOUDEN PLUIM I.S.M. LA FILLE D'O DE SPORTSCHOOL • DE WERELD VAN KINA • DEELPUNT GENT DESIGN MUSEUM GENT • DIEPMASSIEF • DR. SKETCHY’S BELGIUM EAST DISTRICT GHENT • DRAW • FREINETMIDDENSCHOOL GENT GALERIE JAN DHAESE • GALERIE NINA STOUPINA • GRAFFITI VZW GALERIE S&H DE BUCK • GALERIJ EYCKERMAN DE BUYSERE GENT BETEKENT • GENT CENTRAL • GENT LINKEROEVER • MIAT GENTS UNIVERSITEITSMUSEUM • HANDELAARS SERPENTSTRAAT HISTORISCHE HUIZEN GENT • IN-GENT VZW • ISABO CREATIONS SCHOOL OF ARTS KASK • HUIS VAN ALIJN • CROXHAPOX JAN VAN GENT • KONING KEVIN • KUNSTHUMANIORA SINT-LUCAS KOLDER ARTIST-RUN SPACE • JOKE DE GROOT • KASKCINEMA LES BALLETS C DE LA B • LES VOIZINES • LOD MUZIEKTHEATER LOKET GENT • MENEER JANSSEN EN JUFFROUW KAAT • URGENT MSK GENT • MUS IN EEN PLAS • MUSEUM DR. GUISLAIN THE FALLEN ANGELS • NE_STUDIO • NEST • NUNCHI • P/ROPS NIEMO VZW JONG • ONBETAALBAAR • PIEPLES • THE HIDE PIET MOODSHOP VS. GET HORIZONTAL • QUARTIER SINT- PIETERS S.M.A.K. • WISPER • STAD GENT • TRIXIE DIVINE • MANOEUVRE STAM - STADSMUSEUM GENT • TATJANA PIETERS • ARSHE VZW UNIVERSITEIT GENT • URBAN SKETCHERS BELGIUM • DE VLOER VERGETEN KRACHT • VIVIANE LOOTEN • VOORUIT • DE KOER VROEMVROEMANIMATIE • VZW SHOPPING GENT ZUID • VERS WORLDS' END COMICS • KUNST IN HUIS • AARON WILLEM SINT-LUCAS ACADEMIE • KUNSTENBIBLIOTHEEK... DANKJEWEL AAN ALLE ORGANISATOREN, VOOR JULLIE ENTHOUSIASME EN ORGINELE BENADERING VAN TEKENEN. 25 DRAWING DAYS 2017


Radio 2

wenst je

veel plezier!

JE HEBT EEN PASSIE VOOR BEELDENDE KUNST? DAN IS KUNSTLETTERS EEN BLAD VOOR JOU!

KUNST LETTERS

TIJDSCHRIFT VOOR BEELDEND TALENT

DRAWING DAYS 2017

26

MEER INFO: WWW.KUNSTWERKT.BE

KLAAS OP DE BEECK BLANCO & WEEKUP GELIJKLOPEND MET DRAWING DAYS START BLANCO EEN ‘VISUELE COLUMN’ IN WEEKUP. BLANCO IS HET PLATFORM VAN ATELIERORGANISATIE NUCLEO. WWW.KLAASOPDEBEECK.COM WWW.NUCLEO.BE/BLANCO


BEDANKT:

BEDANKT AAN DE KUNSTENAARS VAN WINDOW WALK, VOOR JULLIE MOOIE TEKENINGEN DIE DE ROUTE ZO BIJZONDER MAKEN. Alexander Robyn • Alison Souffreau - Ariane Heystraeten • Arjan Vanmeenen Aurike Quintelier • Boris Pramatarov • Carla Besora • Carmen Vandermolen Carole De Buck • Cecilia Valagussa • Charlotte Peys • Cheyenne Deckx • Clara Verbeke Clémence Potier • Coralie Laudelout • Dennis Marien • Dieter Buyle • Doris Konings Eliza Pepermans • Erik Haemers • Flore Deman • Florien Allemeersch • Frieke Verle Gabri Molist • Geert Clarisse • Geertrui Storms • Hannah Van der Cruyssen • Lulu Blutstein Heike Villavicencio • Hélène Jacobs • Herlinde Demaerel • Ian Oosterlinck • Indrê Svirplytê Jana Dobreva • Jente Van Loven • Jo Houvenaghel • Joke Dieleman • Jonathan Huygens Julie Van Wezemael • Kathy De Wit • Katrien Van Breedam • Kelechi Ahunanya Kim Vergaert • Kristof Malfait • Lara Verlinde • Laura Andriessen • Leonard Cools Leonee Vannut • Leslie Van Osselaer • Lien Geeroms • Lieselotte Egtberts Lieselotte Vloeberghs • Lisa De Vriese • Lisa Urkens • Lobke Rondalez, Red Lobster Lore De Swerts • Lukas Verstraete • Maarten De Saeger • Maarten Defossez Maarten Zerelik • Maria de Gier • Marta Grabowska • Merel Van de Casteele Nanette Baert • Natasja Mortier • Nele Sys • Niko Lefebvre, The Moon Museum Pauline Spira • Philippe Van Goethem • Pieter Langenraedt • Pieter Vandenabeele Pieter Verbeke • Rosa Arango • Ruth De Jaeger • Sabien Clement • Sarah, Sadrie Sarah Rathe • Shirley Villavicencio Pizango • Simone Berrini • Sofie De Cleene Sonja Mazereel • Sophie Whetton • Stefaan Van Hyfte • Stijn Gisquiere Suzanne De Jaegher • Tille Pepermans • Tja Ling Hu • Trui Chielens • Valentina Rossi Valentine Gallardo • Willem Vanhuyse • Jade Kerremans • Els Dillen • Kossyo Kokalanov Albena Limoni • Daniël Bellon • Marc Palmer • Aaron Van Lierde • Hanne De Brabande BEDANKT AAN DE WINKELS, HORECAZAKEN EN ANDERE PANDEN DIE DEELNAMEN AAN WINDOW WALK, VOOR HET AANBIEDEN VAN JULLIE RAMEN ALS CANVAS VOOR DE TEKENAARS.

DAG, en BEDANKT e COLOFON Tekst: Kunstwerkt Vorm: driesderiemaeker.be Logo: Tim Broothaers Gedrukt bij Coldset Printing Partners op 20.000 exemplaren. v.u. Katrien Boogaerts, Bijlokekaai 7c, 9000 Gent BEDANKT Stad Gent, om ons zo gastvrij en enthousiast te ontvangen en stevig te ondersteunen. Provincie Oost-Vlaanderen, voor de gulle steun. Tekenaars, om dit festival de lijnen en kleuren te geven waar het per slot van rekening om draait. Vrijwilligers, voor jullie tomeloze inzet. BEDANKT OOK MAT, Laura Willems, Sandra Plasschaert, Pieter Van Peteghem, Jana Vasiljevic, Peter Verhelst, Bart Spitaels, Saar De Buysere, Tim Broothaers, Dries Deriemaeker, STAM, Circa, Asuvorm, Radio 2, Posca, Lucas Creativ, Caruur.

27 DRAWING DAYS 2017


Profile for Kunstwerkt

Festivalkrant Drawing Days Gent  

Advertisement