__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Mama Anne: ‘Opa Len is gek op (voor)lezen en Luuk (7 maanden) geniet erg van de interactie. Boekjes die geluid maken of waar hij doorheen kan kijken, vindt Luuk fascinerend. Voorheen stopte hij boekjes het liefst in zijn mond, maar tegenwoordig beweegt hij de bladzijden heen en weer met zijn handjes of voetjes. Het allerleukste vindt hij het als opa gekke bekken trekt tijdens het voorlezen. Dan ligt Luuk dubbel van het lachen!’

boekStart voor jou! 11


Boekentips Friendly faces in the garden Surya Sajnani (tekeningen) Uitgeverij Wee Gallery, € 10,99

Dit stoffen uitvouwboek laat zes dierenkoppen zien, uitgevoerd in dikke zwarte lijnen met steunkleur roze. De groen-blauwe achterkant is leeg gehouden, op de geborduurde kattenkop na. Twee knisperende kattenoortjes maken het compleet. AB (6 mnd+) • Baby’s houden vaak van contrasterende zwart-witte afbeel­-

dingen. De grafische patronen – kleine en grotere strepen en

stipjes – en de ronde oogjes zullen de aandacht vasthouden.

• De dikke, zachte en aan de randen stevig gestikte stof voelt

prettig aan en nodigt uit tot friemelen en ontdekken.

• Op dezelfde manier uitgevoerd: Friendly faces in the wild. Beide

boekjes zijn vanaf december 2016 verkrijgbaar in het Nederlands:

Knuffelboekje Poes en Knuffelboekje Beer (Leopold).

Mijn knuffels / Mijn diertjes Marion Billet (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 14,95 per stuk

Vierkante kartonboekjes over (knuffel)dieren, met voelelementen en geluidsknoppen. De verschillende stofsoorten en geluiden maken dat er veel te doen en te ontdekken valt. In de serie ‘Geluidenboekje’ zijn al veel deeltjes verschenen, zoals Mooie wereldmuziek en De jungle. AB (12 mnd+)

Klaartje Koe Axel Scheffler (tekst en tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 8,95

Klaartje Koe wil graag gaan slapen, maar op de boerderij is er veel te veel lawaai. Het lukt pas als ze in de schapenwei de schapen telt! Hardkartonnen aanwijsprentenboek met geluidsknop. In dezelfde reeks verschenen Kaatje Kip, Gijsje Geit en Bartje Big. Met tekst op rijm van griffelwinnares Bette Westera. AP (1,5+)

>2


Boekentips Dit is Dikkie Dik: een flapjesboek Jet Boeke (tekst en tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 14,95

Groot kartonboek met maar liefst 40 flapjes, waarachter van alles te ontdekken valt. Op elke dubbele pagina staan een kort verhaaltje en wat vragen. Leuk om samen mee bezig te zijn! AP (2+) • Neem ook eens een kijkje op de Dikkie Dik website.

Mijn Kleine Uil Britta Teckentrup (tekst en tekeningen) Uitgeverij Veltman, € 7,50

Tijdens hun tocht door de nacht komen Kleine Uil en zijn papa en mama allerlei dieren tegen. Dit kartonboekje is gemaakt van gerecycled papier en gedrukt met eco-inkt. Om samen met een peuter te bekijken en erbij te vertellen. De tekst voorlezen volgt wat later, als het kind toe is aan een echt verhaaltje. In de serie ‘Natuurlijk!’ verscheen ook Mijn Kleine Muis. AP (2+)

In een blauwgeruite kiel Mies van Hout (tekeningen) Uitgeverij Lemniscaat, € 9,95

Kartonboek met twaalf bekende kinderliedjes over varen, vissen en woeste baren. Met vrolijk gekleurde platen waarop al veel te zien is. De liedjes kunnen beluisterd worden op de bijgeleverde cd. AJ 788.2 (2+)

• Kies een plaat uit of doe dat samen met je kind. Praat over wat er allemaal te zien is. Wijs dingen aan en geef zoekopdrachten. • Neem je kind op schoot en beweeg samen mee bij het zingen van de liedjes. • Zet je kind tegenover je en maak gebaren bij de liedjes. Dat nodigt uit tot nadoen! • Het boek verscheen eerder als liedjesprentenboek met als titel Alles in de wind. Kijk ook eens op kinderliedjesboek.nl voor dit boek en andere liedjesboeken. 3<


Boekentips Ga je mee naar de weecee? Sally Lloyd-Jones (tekst) en Anita Jeram (tekeningen) Uitgeverij Lemniscaat, € 13,95

Konijn moet een plasje doen en gaat op weg naar de wc. Al snel wordt hij gevolgd door een vrolijke stoet van dieren, die met elkaar – en een hele stapel potjes – een potjesfeest vieren! AP (2+) • Download hier de bijbehorende potjeskalender.

Pip en Posy en het nieuwe vriendje Axel Scheffler (tekst en tekeningen) Uitgeverij Gottmer, € 9,95

Posy doet een dutje op het strand. Pip speelt ondertussen met zijn nieuwe vriendje Vic. Als Posy wakker wordt, is ze best jaloers. Ze wil Pip eigenlijk met niemand delen! AP (2,5+) • Over de vriendjes Pip en Posy zijn al veel boeken gemaakt die

aansluiten op wat peuters beleven. Telkens staat een ander

thema centraal.

• Er is ook een Pip en Posy App vol met spelletjes.

Luuk en Lotje. Het is herfst! Ruth Wielockx (tekst en tekeningen) Uitgeverij Clavis, € 12,95

Peutertweeling Luuk en Lotje speelt op een herfstdag buiten in de tuin met de afgevallen bladeren. Dan prikt Luuk zich aan de stekels van een egel, die onder een hoopje bladeren verstopt zit. Volgens papa maakt de egel zich klaar voor zijn winterslaap. AP (2,5+) • Ook binnen zijn Luuk en Lotje druk met wat de herfst te bieden

heeft. Ze eten walnoten en kastanjes, en maken tekeningen van

wat ze gezien hebben. Dit stimuleert tot meedoen. Tips en spel-

letjes zijn te vinden in bijvoorbeeld Ga buiten spelen! van Fiona

Danks (Becht, € 16,90).

• Kijk hier naar het liedje ‘Honderdduizend blaadjes’ uit het programma Koekeloere.

>4


Boekentips Alle kleuren van de regenboog Katie Cotton (tekst) en Debbie Powell (tekeningen) Uitgeverij Oogappel, € 15,99

Groot kartonboek waarin achter flapjes bloemen, planten en dieren verscholen zitten, getekend in felle kleuren. Op de laatste dubbele pagina staat een prachtige regenboog. Aantrekkelijk uitgevoerd boek over kleurenleer. AP (3+)

De B van Balotje Yvonne Jagtenberg (tekst en tekeningen) Uitgeverij Rubinstein, € 19,95

Lekker dik voorleesboek met vier verhalen over de eigenzinnige Balotje en haar ongewone oma. Leuk voor in de Kinderboekenweek (zie p. 10-11) en lang daarna! Deze en andere verhalen zijn te beluisteren op Het grote Balotje luisterboek (Luisterrijk; mp3-download, € 7,95). A (4+)

En dat doen we dus Jean Reidy (tekst) en Leo Timmers (tekeningen) Uitgeverij Querido, € 14,99

Er wordt druk gewerkt op de bouwplaats. Grote auto’s rijden af en aan. Maar wat wordt er eigenlijk gebouwd? Een stoer kijkboek met een verrassende ontknoping! AK (4+)

De olifant die niet wist of hij verdwaald was Thomas Nondh Jansen (foto’s) en Bart Eysink Smeets (tekst) Uitgeverij Leopold, € 14,99

Olifant denkt dat hij verdwaald is. Hoezo, vragen de schapen, waarom weet hij dat niet zeker? Ook dat vraagt Olifant zich af. Voor dit fotoprentenboek reisde de fotograaf met een grote plastic babyolifant door heel Nederland. Een ontroerend prentenboek over adoptie en het zoeken naar je wortels. AK (4+)

Kijk voor meer boekentips op boekstart.nl, Leesplein 0-6 en Boekenzoeker 0-8.

5<


Boekenvriendjes Dikkie Dik, Kikker, Muis, Gonnie en Gijsje: figuurtjes uit boeken kunnen echte vriendjes worden voor je kind. Het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid is er nog niet voor je kleintje, dus hun vriendjes uit boeken bestaan vaak écht voor ze! In de verhalen beleven zij dingen die ze zelf meemaken: fijn om te herkennen. Of die ze ook wel zouden willen doen, lekker stout zijn bijvoorbeeld. Zo’n boekenvriendje kan geruststelling geven of troost bieden. Na een enerverende dag of in een vreemde omgeving is het maar wat fijn om voorgelezen te worden over je eigen, vertrouwde boekenvriendje! Hoi-hoi wat fijn, het dikke voorleesboek voor peuters Uitgeverij Mercis Publishing, tijdelijke actieprijs € 19,95

Een boek vol boekenvriendjes! Ze staan er allemaal in: natuurlijk nijntje, maar ook vele anderen, zoals Kikker, Jip en Janneke, Kleine Beer, Superguppie en Vos en Haas. Sommige verhalen zijn vertrouwd en bekend, andere zijn heel recent of nieuw. Speciaal voor de Kinderboekenweek en de feestdagen heeft deze verzamelbundel een tijdelijke actieprijs van € 19,95 in plaats van € 24,95. De actieperiode loopt van 23 september t/m 24 december 2016. AP (2+)

Altijd je boekenvriendjes om je heen Van sommige boekenvriendjes zijn knuffels, puzzels of kleurboeken gemaakt. Ook zijn er kalenders, kaarten, invulboeken en leuke gebruiksartikelen. Deze zijn in de (kinder)boekhandel te koop. Neem eens een kijkje!

Spelletjes met boekenvriendjes Soms bieden boeken iets extra’s, zoals Dikkie Dik, tel je mee? (Jet Boeke, uitgeverij Gottmer, € 13,95). Bij dit kartonnen cijfer- en telboekje met een aftelversje zit een Dikkie Dik tel-memo. Verpakt in een doos om alles netjes bij elkaar te bewaren. Bij babyboekjes zitten soms ook leuke extra’s, zoals een knuffeltje of een washandje. Een leuk kraamcadeautje!

>6


Meer bundels met favoriete boekenvriendjes Het mooiste voorleesboek van Muis Lucy Cousins (tekst en tekeningen). Uitgeverij Leopold, € 14,99. AP (2+)

Gonnie en Gijsje...en Ollie natuurlijk! Olivier Dunrea (tekst en tekeningen). Uitgeverij Gottmer, € 14,95. AP (2+)

De mooiste verhalen van Dikkie Dik Jet Boeke (tekeningen) en Arthur van Norden (tekst). Uitgeverij Gottmer, € 14,95. AP (2,5+)

Het vrolijke voorleesboek van Kikker Max Velthuijs (tekst en tekeningen). Uitgeverij Leopold, € 14,99. AK (3,5+)

De B van Balotje Yvonne Jagtenberg (tekst en tekeningen). Uitgeverij Rubinstein, € 19,95. AK (3,5+)

Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek Annie M.G. Schmidt (tekst) en diverse illustratoren. Uitgeverij Querido, € 24,95. A (4+)

Het derde dikke boek van Vos en Haas Sylvia Vanden Heede (tekst) en Thé Tjong-Khing (tekeningen). Uitgeverij Lannoo, € 24,99. E (5+)

PIPPO Kijk ook in het peutertijdschrift PIPPO. Alle vaste vriendjes zoals aapje Pippo en Muisje Meisje spelen in een voor peuters herkenbare omgeving. Een boekje boordevol verhalen, spelletjes en doe-tips; met elke maand een gratis Speelbrief met voorleestips per verhaaltje. Kijk op: pippo.nl!

POMPOEN Voor kinderen vanaf 3 jaar is er het tijdschrift POMPOEN, met in elke aflevering een prentenboekverhaal, spelletjes, weetjes en natuurlijk tips voor ouders. Zie: pompoen.com.

Op leopold.nl vind je meer over de boekenvriendjes van uitgeverij Leopold: Muis, Kikker, Kleine Ezel, Woezel & Pip, Olli, Fien en Keteltje.

7<


Tips & tricks Liedjes op boekstart.nl Op boekstart.nl zijn tips te vinden voor liedjesbundels en websites met kinderliedjes: liedjes zingen is goed voor de taalontwikkeling en het is heel gezellig voor je baby bij alles wat je doet. Het stelt hem gerust en hij kan lekker mee bewegen op de klanken en het ritme. Of doe er een (hand)spelletje bij. Wanneer je vergeten bent hoe liedjes ook alweer gaan, kun je je geheugen opfrissen door de liedjes te beluisteren via verschillende links en de BoekStart-Spotify-lijst. Ook als je kindje wat ouder is, blijven liedjes en versjes altijd leuk! Kijk bij Liedjes.

Tips bij BoekStartboekjes Heb je je kindje lid gemaakt van de Bibliotheek? En heb je het BoekStartkoffertje gekregen met twee boekjes? Op boekstart.nl kun je bij de boekjes handige en leuke voorleestips vinden. Klik op het boekje dat in jouw koffertje zit en zie wat je er allemaal mee kunt doen. Elk half jaar komen er weer andere boekjes in het koffertje. Zo heeft je eventuele volgende kindje ook weer eigen, nieuwe boekjes!

Woordjes leren Na nijntje oefent korte woordjes (van één lettergreep) en nijntje oefent woordjes (van twee lettergrepen) is er nu: nijntje oefent moeilijke woorden en werkwoorden (uitgeverij Mercis Publishing, € 8,50). Dat maakt de ‘nijntje oefent’-serie met drie kartonboekjes en drie sets oefenkaarten compleet. In dit derde deel komen de langere woorden aan bod als ‘vogelhuisje’ en ‘bijenkorf’. Zo zijn er veertig oefenkaartjes met woorden van drie, vier of zelfs vijf lettergrepen. Daarnaast zijn er veertig kaartjes waarop werkwoorden zijn verbeeld. Net als in de vorige delen zijn de herkenbare tekeningen per thema gerangschikt. Zo is het fijn spelenderwijs werken aan de woordenschat! AP (3+)

>8


BoekStartbuzz Wist je dat er online veel over BoekStart wordt gepost? Bijvoorbeeld op Facebook, Twitter en YouTube. We zetten de leukste berichten voor je op een rijtje! Op Facebook 1 Irene Dekker Ik ‘lees’ al vanaf het begin af aan voor aan mijn dochtertje. Inmiddels is ze 10 maanden oud en dol op boekjes! Ze heeft een kast vol speelgoed maar als ze een boekje ziet, moet er gelezen worden! Ze is nu helemaal dol op ‘flapjes-boeken’ en weet precies hoe dat werkt. Zo leuk! Hopelijk wordt ze net zo’n boekenwurm als ik!

Op Facebook 2 Lidewij Timmermans Dat is leuk, zo'n 'verjaardagskaart' van BoekStart! Daar kan je natuurlijk ook heel erg leuk kiekeboe mee spelen!

Op Twitter Iris Vank Wat is dat gratis @boekstart pakket ontzéttend leuk. Aanrader voor iedereen met baby! Dank @BiebDenBosch

Op thuisleven.com Blog over BoekStart! Het aanbod babyboekjes in de Bibliotheek heeft mij verrast. Zo zijn er badboekjes, zachte stoffen boekjes (die door de Bibliotheek gewassen worden), boeken met handpoppen en leuke plaatjesboeken. Ook is er wat speelgoed aanwezig in de BoekStarthoek, een stoel voor moeders en natuurlijk mag de boekenbeer niet ontbreken. Lees meer.

9<


Kinderboekenweek 2016: over opa’s en oma’s Van 5 t/m 16 oktober is het weer Kinderboekenweek. Centraal staan dit keer opa’s en oma’s. Ook de kleintjes doen mee: voor hen is er een speciaal prentenboekje, Waar is Ludwig? van Floor Rieder. Het uitvouwboek met leuke huisjes is vanaf de Kinderboekenweek in de boekwinkel te koop voor € 7,95. In de actieperiode verschijnt ook de Voorleesgids, met meer dan 200 boeken voor kinderen tot 6 jaar en voorleestips voor ouders. Er zijn veel boeken waarin opa’s of oma’s een belangrijke rol spelen. Van lieve, zorgzame grootouders bij wie het fijn logeren is, tot pittige oma’s die echt geen knotje dragen en wijze opa’s die soms lekker gek doen.

Prinses Arabella en Omi Mylo Freeman (tekst en tekeningen) Uitgeverij De Eenhoorn, € 14,50

Prinses Arabella gaat samen met prins Mimoen, prinses Sofie en prinses Ling een nachtje bij Omi logeren. Die heeft nog heel wat te stellen met de vier vriendjes. Omi leert hoe zij zich koninklijk horen te gedragen. Maar dan moet ze zelf wel het goede voorbeeld geven…! AP (3+)

Tips en suggesties bij Prinses Arabella en Omi • Op een positieve manier en met humor corrigeert Omi de kinderen. Praat over hun gedrag en stel je kindje telkens de vraag: ‘Doe jij dat ook?’. • Bij het boek hoort een cd met 11 liedjes die aansluiten bij het verhaal. Beluister hier een liedje. • Dit is het tiende boek over prinses Arabella. De koninklijke familie bestaat uit gekleurde mensen. Dat is bewust gedaan: in de prentenboekenwereld is er nog genoeg ruimte voor boeken met kinderen van een andere etnische achtergrond, vindt Mylo Freeman. In haar prentenboeken spelen dan ook vooral niet-blanke kinderen de hoofdrol.

☞ > 10

Alles over de Kinderboekenweek vind je hier.


Knutseltip Vraag of opa en oma een logeerlogboek bijhouden. Daarin kunnen ze opschrijven wat ze gedaan hebben en knutselwerkjes bewaren: vouwwerkjes, (verf)tekeningen, gedroogde bloemen. En natuurlijk ook foto’s van de logeerpartij. Het is voor een kind leuk om aan jou te vertellen en te laten zien wat het gedaan heeft. Zo’n boekje helpt daarbij. Logeerkoffertje In veel Bibliotheken zijn logeerkoffertjes ‘op maat’ te leen, speciaal samengesteld voor opa’s en oma’s die hun kleinkind(eren) te logeren krijgen. Wel even vooraf reserveren! Je kan ook zelf een koffertje vullen, om mee te geven tijdens de oppasdag of logeerpartij. Daarin stop je bijvoorbeeld een aantal kijk- of voorleesboeken, een cd met liedjes of een luisterboek, een (boekgerelateerde) dvd, een stoffen boekenvriendje, een kleurplaat en kleurpotloden. Neem eens een kijkje in een goed gesorteerde (kinder)boekwinkel of op Knuffelzolder.nl. Andere boeken over opa’s en oma’s Opa en oma Pluis (XL-editie) Dick Bruna (tekst en tekeningen). Uitgeverij Mercis Publishing, € 7,95. AP (2+)

Bij oma en opa Guido van Genechten (tekst en tekeningen). Uitgeverij Clavis, € 14,95. AP (2+)

Zing mee met opa & oma Harmen van Straaten (tekeningen). Uitgeverij Rubinstein, € 8,95. AJ 788.2 (2+)

Boer Boris gaat naar oma Ted van Lieshout (tekst) en Philip Hopman (tekeningen). Uitgeverij Gottmer, € 12,95. AP (3+)

Jan & Noortje logeren bij opa en oma Marianne Busser en Ron Schröder (tekst) en Juliette de Wit (tekeningen). Uitgeverij Moon, € 14,99. A (3+)

M’n opa Annie M.G. Schmidt (tekst) en Noëlle Smit (tekeningen). Uitgeverij Querido, € 9,99. AP (3+)

Zullen we spelen, Bout? Nicole de Cock (tekst en tekeningen). Uitgeverij Van Goor, € 13,99. AK (4+)

De knotsgekke avonturen van Opa Smoezel Erhard Dietl (tekst en tekeningen). Uitgeverij De Vier Windstreken, € 14,50. AK (4+)

Mijn oma is een ooievaar Alice Hoogstad (tekst en tekeningen). Uitgeverij Lemniscaat, € 16,95. AK (4+)

Het grote opa- en omaboek Nannie Kuiper e.a. (tekst) en Alex de Wolf e.a. (tekeningen). Uitgeverij Ploegsma, € 19,95. A (4+) 11 <


Actualiteit Kasteel met speelzolder Tot eind van het jaar is de zolder van Kasteel Groeneveld in Baarn omgetoverd in een speelzolder. Prenten uit het boek Nederland van Charlotte Dematons zijn uitvergroot en vormen de basis voor de interactieve familietentoonstelling Nederland is een Feest!. Buiten in het park is een speurtocht en kunnen de allerkleinsten kabouters zoeken. Leuk voor het hele gezin!

Kindertheater Het nieuwe theaterseizoen is van start gegaan en er zijn weer leuke voorstellingen die gebaseerd zijn op peuter- en prentenboeken. Bijvoorbeeld De Boze Heks en de zandtovenaar (Hanna Kraan), Poep (Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch) of Panama (Janosch). Kijk op de website van het theater bij jou in de buurt of bijvoorbeeld op Cultuurbarbaartjes.nl.

Ik ben Kikker In het Kinderboekenmuseum opent op zaterdag 10 december de nieuwe tentoonstelling Ik ben Kikker, naar de boeken van Max Velthuijs. Speciaal voor de allerjongsten is er een Kikker-kruipparcours. De actieve doe- en leertentoonstelling is gericht op het ontdekken, beleven en zelf verzinnen van verhalen. Elke woensdag en in het weekend kunnen kinderen hun verjaardag vieren in het museum. Er is een speciaal arrangement voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar, met lekkers, een bezoekje aan de Kikkertentoonstelling en een verrassing voor elk kind tot besluit! Lees verder.

Fiepbus Vanaf juni 2016 reist de Fiepbus door het land: een vrolijk gedecoreerde dubbeldekker waarin kinderen al spelend en tekenend de 100ste verjaardag van Fiep Westendorp kunnen vieren. Bekijk op de jubileumwebsite welke haltes de Fiepbus bij jou in de buurt aandoet. Net verschenen: Het Grote Gouden Fiep Boek, een voorleesboek met verhalen en versjes bij tekeningen van Fiep Westendorp (uitgeverij Rubinstein, â&#x201A;Ź 15,-). > 12


weetjes Weggeef-actie BoekStart Babyboekje van het jaar 2016! BoekStart mag twaalf keer een exemplaar weggeven van Kiekeboe! van Giuliano Ferri (uitgeverij De Vier Windstreken), het BoekStart Babyboekje 2016! Met dit hardkartonnen boekje kunnen zeven dieren worden geraden. De grote dierenkoppen zijn verstopt achter de voorpootjes op een flap. De laatste bladzijden zorgen voor extra verrassing! Kijk op boekstart.nl.

GroeiApp BoekStart beveelt de GroeiApp aan als dĂŠ betrouwbare app voor ouders over de ontwikkeling van je kind. Met de GroeiApp kun je alle mijlpalen in de groei en (taal)ontwikkeling van je kindje bijhouden en ontvang je betrouwbare informatie passend bij de leeftijd van je kind. Ook ontvang je via de GroeiApp informatie over BoekStart en pushberichten op maat over voorlezen en taalontwikkeling.

De VoorleesExpress Dit project werkt met vrijwillige voorlezers die wekelijks thuis komen voorlezen aan kinderen met een taalachterstand. De voorlezer neemt het gezin mee naar de Bibliotheek, maakt de kinderen lid en leert ze hoe ze boeken kunnen uitzoeken. Ook worden ouders begeleid in het leren voorlezen. Er zijn al goede resultaten behaald. Zie: VoorleesExpress.

Uitslag BoekStart-Zomerwedstrijd Het BoekStartkoffertje heeft heel wat mooie plekken over de hele wereld gezien deze zomervakantie! De BoekStart-Zomerwedstrijd leverde mooie plaatjes op!

13 <


Colofon Samen s te lli n g e n r e d a c t i e

Julienne van den Heuvel & Wilma van der Pennen vo r mge v i n g

Lijn 1, Haarlem

BoekStart wordt gecoĂśrdineerd door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door OCW. kunstvanlezen.nl boekstart.nl

De AJ-nummers na sommige annotaties verwijzen naar de SISO-indeling in de Bibliotheek; AB betekent geschikt voor babyâ&#x20AC;&#x2122;s, AP is voor peuters (2-4 jaar), AK voor kleuters (4-6 jaar), A betekent voorleesboek; E staat voor beginnend lezen.

Kom naar de Bibliotheek!

Profile for Kunst van lezen

BoekStart voor jou! - 2016, nummer 11  

Digitale brochure BoekStart voor jou! met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia. Met links naar filmpjes, achtergrondinform...

BoekStart voor jou! - 2016, nummer 11  

Digitale brochure BoekStart voor jou! met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia. Met links naar filmpjes, achtergrondinform...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded