Idé A Drottninghög hösten 2021

Page 1

Idé A Drottninghög Mötesplatsen för alla

Höstprogram 2021


Letar du efter en mötesplats som är öppen för alla? Kom då till oss på Idé A Drottninghög! Idé A Drottninghög är en mötesplats som anpassar sig efter vad våra besökare vill ha och efterfrågar. Vi vill att det som händer här ska formas av och ske i samarbete med våra besökare, samarbetspartners och deltagande förvaltningar. Alla våra arrangemang och aktiviteter har fri entré. Saknar du något hos oss vill vi gärna att du kommer med dina idéer till vår personal. Vi gör allt för att dina idéer och ditt engagemang ska tas tillvara! För mer info om vad som händer på Drottninghög, Dalhem, Fredriksdal och Vasatorps Trädgårdar: www.drottabladet.se Vi tackar Annaroskolan, Antidiskriminerings byrå, Café Välkommen, Dalhems förskolor, Drottninghögs förskolor, Drottninghög skolan, El Sistema, EU-Direkt, Fritid Helsingborg, Helsingborgshem, Inva-sam, Kubikskolan, Kulturpunkten, LSS Dalhem, Svenska Kyrkan, Tryckeriet, Träffpunkten Grönkullagatan 41, Vård och omsorg och med flera.


Innehåll: Sid 4

Barn och Unga

Sid 6

Onsdagskvällar på Idé A Drottninghög

Sid 9

Öppna aktiviteter

Sid 10

Grönkullagatan 41


4 Barn och unga Fredagsklubben Fredagar 3 september–10 december 15.00–17.00 För dig mellan 6–13 år. För dig som vill vara kreativ och testa nya saker. Det mesta som händer på Fredagsklubben bygger på intressen och önskemål från barn och unga. Vi är alltid öppna för nya idéer och hjälper gärna till om du vill göra något tillsammans med oss. Var med och planera en utflykt, prova nya aktiviteter, umgås och prata om dina drömmar och intressen med andra. Tidigare har vi testat green screen, ritat digitalt och testat nytt på Tryckeriet och Ladans fritidsgård. Håll utkik på vår Facebook-sida för mer information om Fredagsklubben och vad som är på gång hos oss. Facebook: Ideadrottninghog Barnteater: Greta Get – en sanitär angelägenhet 23 september 9.15–10.00 och 10.15–11.00 En interagerande och hälsosam berättelse med mycket fantasi, skoj och skratt. Till de medryckande tonerna av världs-musik och en färgstark sagobok i jätteformat kommer Greta Get, Gunvor Grönkål, Doktor Broccoli och Professor Skräp ta med dig till en saga som vi alla kan lära oss något av. Föreställningen ges av scenkonstkollektivet Apolonia.

FN-veckan 25–29 oktober FN-veckan är laddad med positiva vibrationer, framtidsdrömmar, spännande föreläsningar, barnteaterpjäser, fredskonst och härlig musik. Separat program kommer. För mer information besök bibliotekfh.se


Målgruppsöppet Under hösten har förskolor möjlighet att besöka Idé A Drottninghögs bibliotek när det inte är öppet för andra. Titta igenom böcker i lugn och ro och låna med er tillbaka till förskolan. Bibliotekarie finns på plats under besöket. Tiderna kan bokas på torsdagar via bibliotekfh.se


6 Onsdagskvällar på Idé A Drottninghög DrottningH och projekt Rekrytera 22 september 15.00–18.00 DrottningH arbetar för att utveckla och förändra Drottninghög som område under de kommande 20 åren. Projekt Rekrytera arbetar med människor som vill komma ut i arbete eller i utbildning och som är bosatta på Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal och Vasatorps trädgård. Via Idé A kan du uppleva och ta del av kultur i olika former. Nu händer det mycket på Drottninghög, bland annat byggs det nya hus och mötesplatser i området. Fler och fler får arbete eller börjar på en ny utbildning. Den här träffen är för dig som vill veta mer om allt som händer eller är på jakt efter ett jobb eller en ny utbildning.

om H22/IKEA:s satsning på Drottninghög, med fokus på The Garden.

Mångfaldskväll på Idé A 6 oktober 16.00–20.00 Kom och träffa Inva-Sam (Invandrarföreningarnas Samorganisation) och ta del av en intressant föreläsning om mångfald och dess olika former. Ung entreprenör 13 oktober 18.00–19.00

Odlarföreningen 29 september 18.00–19.00 Odlarföreningen Dalhem-Drottninghög-Fredriksdal är en ideell förening öppen för alla. Föreningens vision är att vara en tillgång för alla som bor och rör sig i ovan nämnda områden. Odlarföreningen odlar inte endast växter, utan även gemenskap och vänskap människor emellan. Den här kvällen berättar Cecilia Liljedahl, projektledare för IKEA,

Möt Abir och Zahra, två unga kvinnor som kommer från Syrien och som trots alla hinder och motgångar har lyckats följa sina drömmar och mål. Abir Shalati är journalist, matematiker och entreprenör. Hon kom till Sverige som flykting i oktober 2013 och har jobbat på bland annat Sveriges Radio och SVT. Efter sitt första framträdanden i tv fick hon ta emot mycket hat och till och med hot. Zahra Satouf är författare och hennes första roman publicerades 2018 i Egypten. Tidigare har hon skrivit många olika noveller. Zahra läser till apotekare på Umeå universitet och arbetar även som översättare från svenska till arabiska.


25–29 oktober FN-veckan FN-veckan är laddad med positiva vibrationer, framtidsdrömmar, spännande föreläsningar, barnteaterpjäser, fredskonst och härlig musik. Separat program kommer. För mer information besök bibliotekfh.se


Tryggheten i det offentliga rummet 20 oktober 18.00–19.00

DrottningH och H22 17 november 18.00–19.00

Emma Stedt och Iman Abbas, säkerhetsstrateger i Helsingborgs stad berättar om hur enheten för Trygghet och säkerhet arbetar med olika metoder för att stärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i det offentliga rummet. Kom och lyssna på dem när de berättar mer om sitt arbete. Under kvällen kan du också ställa frågor.

Under sommaren 2022 kommer Drottninghög att bli extra aktuellt. Från 30 maj till den 3 juli pågar H22 Cityexpo som handlar om framtidens smarta städer. Drottninghög är en stolt del av H22 och ett av fyra huvudområden som ingår i Helsingborg. Temat på Drottninghög handlar om hur invånarna och projekt DrottingH har utvecklat området tillsammans. Nu har du möjlighet att redan nu få reda på vad som händer under H22. Kom och träffa dem som arbetar i Projekt DrottningH och ställ frågor om vad som händer just nu och på längre sikt. Alla är välkomna och under kvällen bjuds det även på fika. Läs mer på drottbladet.se

FN-veckan 27 oktober 18.00–19.00 FN-veckan är laddad med positiva vibrationer, framtidsdrömmar, spännande föreläsningar, barnteaterpjäser, fredskonst och härlig musik. Separat program kommer. Idé A On Tour – Författarsamtal med Mattias Edvardsson 13 november 15.00–16.00 Plats: Caféet, Stadsbiblioteket. Mattias Edvardsson debuterade med dokumentärromanen Dit drömmar färdas för att dö. Boken är baserad på det upprörande fallet med tioårige Bobby som grymt mördades av sin mor och styvfar. Mattias har också skrivit ungdomsromaner och vuxenspänning på hårresande nivå, bland annat Goda grannar.

Världens julkul 1 december 16.00–20.00 Plats: Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1 b Fest för hela familjen. Separat program kommer.


9 Öppna aktiviteter Konsten att måla på riktigt Måndagar 23 augusti –7 december 16.00–18.30 Kontakt: Britt Gullberg, 0760-549160 Sajid Kahrimanovic, 0761-029505 Kom och måla tillsammans med andra. Vi inspireras och lär av varandra. Inga förkunskaper krävs. Sajid Kahrimanovic guidar genom konsten.

Språkcafé Måndagar 23 augusti–7 december 17.00–18.00 Behöver du öva på din svenska? Vill du lära känna nya människor och lära dig om nya kulturer? Språkcafé är för alla. Samtalen sker på lättförståelig svenska. Fika ingår. Samarrangemang med Volontärcenter. Stickcafé Tisdagar 24 augusti–30 november 13.00–16.00 Lena Aspenryd 070-549 98 89 Träffa andra som delar ditt intresse för handarbete. Vi fikar, umgås och delar med oss av våra erfarenheter via tips och råd.

Stavgång Onsdagar 25 augusti–1 december 13.30–15.00 Kontakt: Berit Karlsson, 070-815 92 76 Följ med på en härlig promenad. Vi har stavarna, du har energin. Promenaden avslutas med en gemensam fika. Du få givetvis följa med på promenaden även utan stavar.

Cykling för alla Plats: Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1 B Vill du lära dig att cykla? Alla är välkomna. Från 18 år. inga förkunskaper krävs. Höstens datum släpps i augusti. Anmälan till info@inva-sam.se


10 Grönkullagatan 41

Lokal: Grönkullagatan 41, kontaktperson Madeleine Lindqvist 042 – 10 48 26 Musikquiz Onsdag 25 augusti 14.00–15.00

Konsert med El Sistema Tisdag 26 oktober 10.00–10.30

Eskil Jönsson har under ett helt yrkesliv arbetat som journalist på Helsingborgs Dagblad. Med en bred allmänbildning och några tusen quizfrågor på lager garanteras en rolig och lärorik föreställning, där seger inte är viktigast, utan samvaron under trevliga och frågvisa former.

Sång och musik med barn och unga från El Sistema.

Reseskildring med Ulrik Alm Onsdag 29 september 14.00–15.00

Telefonbedrägerier mot äldre Onsdagen 24 november 15.00–16.00

Världen är en stor plats men den här dagen krymper den något när Ulrik Alm från Studiefrämjandet kommer och visar bilder och berättar om sin spännande resa till ön Sulawesi. Perfekt för dig som är nyfiken på världen och nya kulturer.

Telefonbedrägeri mot äldre ökar. Konsumentrådgivare från Helsingborgs kontaktcenter ger goda råd och tips. Lär dig mer om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller och vad bör du tänka på när du ska framföra klagomål på en vara eller tjänst.

Framtidens vård- och omsorg idag Onsdag 27 oktober 14.00–15.00 Hur kan vi hjälpa fler, skapa värde för våra invånare och samtidigt utveckla vår stad? Jo, genom att ta hjälp av innovation och välfärdsteknik. Men vad är egentligen det och hur arbetar staden med detta? Vårdoch omsorgsförvaltningen berättar om det senaste inom områdena vård och omsorg och vilka satsningar som staden gör för att möta utmaningarna. Stadsmässan H22 spelar en stor roll där många av dessa lösningar kommer att visas upp. Dela med dig av dina tankar och idéer och hör hur du kan engagera dig.


Lucia med barnkören från Den gode herdens kyrka Tisdag 14 december 15.00–15.30 Luciauppträdande. Fri entré och ingen föranmälan. Teknikkalas på Idé A Onsdag 27 oktober 13.00–15.00 Kontakt: Ilhana Dizdarevic ilhana.dizdarevic@helsingborg.se Kom och prova på allt kul du kan göra med dagens teknik. Alla är välkomna att prova, både vuxna och barn. Du kan till exempel spela spel på Nintendo Switch, testa VR, prova 3D-pennor, se hur en 3D-skrivare fungerar och träffa biblioteksroboten Nao och hans kompisar Sprk, Blue-Bot och Que. Cykelkul Fredag 27 augusti 14.00 Kontakt: Madeleine Lindqvist Madeleine.Lindqvist@helsingborg.se Kom och cykla med oss och njut av den friska luften under entimme på vår eldrivna cykelrickshaw. Här sitter 1-2 personer tryggt och bekvämt i framsätet. Utbildade cykelpiloter från Röda Korset trampar cyklarna till bland annat Pålsjö skog, Jordbodalen och Strandpromenaden. Du träffar oss på Drottninghögstorget för att prova en cykel och se hur det fungerar.

Café Välkommen Plats: Café Välkommen, Minörgatan 15 Vi har ett stort nätverk då det är ett samarbete mellan arbetsmarknadsförvaltningen, Rikshem och den lokala hyresgästföreningen Brigaden. Vi är en integrationsmötesplats för kvinnor i alla åldrar. Vi har efter våra invånares önskemål och behov träffar varje vecka i form av språkcafé, läxhjälp, bokcirkel. Träffarna kan vara i lokalen, utomhus eller digitalt. Vi bjuder in till intressanta föreläsningar och olika arrangemang. Vi har även samarbete med Studiefrämjandet, Volontärcenter, Stadsdelsmammorna och ABF. Följ oss gärna på instagram: @cafevalkommen

Bli volontär Som volontär kan du göra skillnad och vara med om många roliga och viktiga uppdrag. Du kan vara med på språkcaféer, prata med ensamma, hjälpa till på stora evenemang, hjälpa ungdomar med läxor med mera. Du får inte betalt, men du upplever mycket och träffar härliga människor. Kanske blir du även volontär på stadsmässan H22 i Helsingborg år 2022. Mer info på helsingborg.se/volontarcenter och på facebook.com/ volontarcenter.


Kontaktuppgifter Adress Idé A Drottninghög Blåkullagatan 5 254 57 Helsingborg Telefon 042-10 69 35 E-post drottninghog.bibliotek@helsingborg.se Facebook ideadrottninghog Tips: Gilla idé A Drottninghög på Facebook så får du info om spontana roliga saker som händer hos oss! Öppettider Måndag 13:00–19:00 Tisdag 10:00–12:00, 13:00–17:00 Onsdag 10:00–12:00, 13:00–17:00 Torsdag 13:00–17:00 Fredag 10:00–12:00, 13:00–17:00

Helsingborgs bibliotek bibliotekfh.se