Page 1

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa Kirjavinkkejä ja kaupunkikuvia Lukuvinkit on koonnut Turun kaupunginkirjaston Lasten ja nuorten palvelujen henkilÜkunta


Sisältö Johdanto

3

Elämää ennen

4

Aurajoki ja saaristo

9

Arjen vauhdissa

12

Koululaisten ja opiskelijoiden kaupunki

16

Rakennuksia, puistoja, veistoksia

19

Ikäsuosituksia alle kouluikäisille ja satujen kuuntelijoille peruskoululaisille eritasoista luettavaa helppolukuisista kirjoista kertomuskirjoihin nuorille historiaa ja nykypäivää

Toimitus: Leena Päivölä, Merja Marjamäki, Joanna Kurth, Taina Ratia Kuvat: Turun museokeskus Taitto: KMG Turku Julkaisuvuosi: 2013

2 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa


Johdanto

T

urku Aurajoen suulla - täl ja tois puol jokke - on kaupunki, jossa sadut ja tarinat yhdistyvät luontevasti historiaan. Turku on satujen kaupunki tonttuineen ja maanalaisine käytävineen yhtä hyvin kuin valtiollisten ja kirkollisten mullistusten tyyssija. Turkuun liittyvät lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kootut kirjavinkit on usein poimittu kaupungin omien kirjailijoiden teoksista, onhan kaupunki omaa luokkaansa myös kirjailijoiden kaupunkina. Turku elää kirjoissa kotikaupunkina, opiskelukaupunkina, vierailujen ja luokkaretkien kohteena, kesäkaupunkina, joulukaupunkina - paikkana joka kohdataan ohimennen, jossa viipyillään tai jota muistellaan. Mikä on sadun ja tarinan osuutta, mikä historiantutkimuksen näkökulmasta totta, sen elävät ja kokevat lapset ja nuoret kirjojen kautta eri tavalla kuin aikuiset.

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa vinkkiluettelon kokoaminen alkoi Turun lastenkirjastossa, Hjeltin talossa, Vanhalla Suurtorilla ja sitä jatketaan uudessa pääkirjastossa, Saagassa ja Stoorissa. Vinkkiluetteloon on yhdistetty Turun museokeskuksen kokoamaa historiatietoa ja kuvitusta. Näiden pohjalta tehty karttasovellus ohjaa retkeilemään kaupungissa myös kävellen, kirjallisia reittejä seuraten, historiaa oppien ja kotikaupunkiin tutustuen: www.turku.fi/kirjallisetreitit

Eläköön Turku, jolla on niin paljon tarjota mielikuvituksellemme!

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 3


Elämää ennen

E

nsimmäinen maininta Turun kaupungista ja sen sinetistä on vuodelta 1309, mutta on täällä asunut ihmisiä kauan ennen sitä. Turun linnaakin alettiin rakentaa jo 1280-luvulla ja Turun tuomiokirkko vihittiin käyttöön 1300. Turun keskusta oli nykyisellä Vanhalla Suurtorilla, jossa käytiin kauppaa. 1400-luvulla torin jatkeeksi rakennettiin silta joen länsipuolelle, jonne syntyi pieni toriaukio, nykyinen Vähätori. Turun vanha keskiaikainen keskusta tuhoutui vuonna 1827 tapahtuneessa Turun palossa. Jokainen Tallinnan vanhassa kaupungissa vieraillut voi kuvitella samantyyppisiä rakennuksia

ja kapeita kujia tänne Turkuun, lisätä mielessään joukkoon puutaloja, ja siirtyä mielikuvituksen siivin aikaan ennen paloa. Jos haluat aavistuksen siitä, minkälaista arkielämää vietettiin 1800-luvun alussa, niin vieraile Luostarinmäellä, jossa palosta säästyneet rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Alun perin Turun kauppatori tunnettiin nimellä Uusitori. Vasta pikkuhiljaa turkulaiset tottuivat uuteen toripaikkaan ja nimi muuttui. Miltei samanlaisena tori on säilynyt aina vuodesta 1936, vain myyjät ja myytävät tavarat ovat hieman muuttuneet.

BRINK, Aira: Memmoin arvat, 1952

DIECKMANN, Maijaliisa: Kaksoset-sarja 1986–89 Kaksoset ja kadonnut sisar Kaksoset ja rahalippaan arvoitus Kaksoset ja Turun linnan aave Kaksoset ja Pyhän Yrjänän aarre

Toinen ristiretki Suomeen tehdään 1200-luvulla. Suomalaisten pakanallisen uskon raju törmäys kristinuskon kanssa on kerrottu urhean piispa Tuomaksen näkökulmasta.

..................................................

DIECKMANN, Maijaliisa: Aurajoen tyttö, 1982 Kirjassa eletään arkea ja tanssitaan piirileikkejä 1000-luvulla varsinais-suomalaisessa kylässä. Uittamolla poltetaan varoitussavuja vaaran merkiksi, mutta Siniverka, varakkaan talon tytär, ei huomaa niitä askareissaan ja joutuu Viikinkien vangiksi. Millainen kohtalo häntä odottaa? Auttavatko jumalat, jos heille käy uhraamassa uhrilehdossa?

Martti ja Marketta ovat naantalilaiset, 1490-luvulla eläneet kaksoset, joiden elämässä on silloin tällöin oikeaa seikkailun makua. Ehdoton kohokohta on matka isän kanssa hevosreellä markkinoille Turkuun. Jo itse matka on elämys, mutta Turussa kaksosia odottavat myös ikimuistoiset seikkailut ja tutustuminen mm. Tuomiokirkkoon ja Turun linnaan.

Turun kauppatorilla.

4 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa


EKQVIST, Erkki: Eikka, suuri päällikkö, 1981 Eletään vuotta 1925, kansakoulu on käyty ja Eikka on päässyt muurarin hanslankariksi, Eki leipomon juoksupojaksi. Leipomon tuotteita kuljetettaessa tulevat Turun kadut sekä kauppahallin ja sataman joka kolkka niin tutuiksi, että pojat pystyvät toimimaan salapoliiseina, mielikuvitusta kun on. Turun Tuomiokirkko ja ympäristöä 1929. ..................................................

DIECKMANN, Maijaliisa: Kartanon aaveratsastaja, 1990 Eletään 1900-luvun alkua Porvoossa, mutta Turku on elävästi läsnä Leivintuvan Selman kertomissa jännittävissä tarinoissa. Selma tarinoi askareidensa lomassa nuorille mm. Turun linnan valtiaista, Juhanasta ja Eerikistä.

..................................................

DIECKMANN, Maijaliisa: Kolme hopeasormusta, 2000 Venäjän keisari Aleksanterin ja hänen seurueensa vierailu Turussa vuonna 1809 saa kaupungin sekaisin. Keisarillisessa seurueessa on tavallisille kaupunkilaisille ihmettä kerrakseen!

..................................................

DIECKMANN, Maijaliisa: Taivas sinivalkoinen, 1983

FINNE, Jalmari: Kiljuset (yhteisnide), 2009 Anarkistinen perhe onnistuu sekoittamaan Turunkin elämää. Kiljusen herrasväen uudet seikkailut -kirjassa isä ja äiti koettavat etsiä poikiaan Turusta, mutta heidän pääsynsä kaupunkiin estetään sotalaivoin. Kiljusen Plättä paljastaa miten perhe pääsee teatterikiertueellaan sekoittamaan niin Turun teatterin kuin kaupunginvaltuustonkin. Kiljusten vallankumous kertoo siitä miten Isä Kiljunen ohjeistaa poikiaan turkulaisopettajien kuulustelutaitojen tutkimisessa.

..................................................

FINNE, Jalmari: Nuijasota 1-2: historiallinen kuvaus vuosien 1596 ja 1597 kapinasta, 1945 Eletään Nuijasodan aikaa. Oikeutta itselleen etsivät, kaltoin kohdellut talonpojat, ovat nousseet kapinaan, marssivat kohti Turkua ja uhkaavat repiä Turun linnan maan tasalle.

Sota sekoittaa kaiken tutun ja turvallisen. Raijan paras ystävä on sotalapsena Ruotsissa, Raija itse maalla sukulaisten luona. Ahdistus hellittää vuoden 1944 syyskuussa, jolloin solmitaan aselepo ja Turussa on taas turvallista.

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 5


HUNTUVUORI, Hilda: Lallin pojat, 1926 Lallin kohtalosta ei ole varmaa historiallista tietoa. Lallilla kuitenkin oli emäntä talossaan ja poikia. Emäntä vannottaa poikia kostamaan isänsä kuoleman, mutta lauhtuu kohtalolle myöhemmin, kun pojat menestyvät hyvin elämässään. Toinen heistä päätyy jopa Koroisten piispantalon isännäksi. 1100–luvun lopulle sijoittuvassa romaanissa seurataan myös sitä, miten Koroisista lähteneet Turun kauppiaat käyvät valtataistelua Auran alueen kaupasta.

ri, jossa tavataan myös tuleva tunnettu näyttelijä (Ismo Kallio).

..................................................

IVALO, Santeri & WILKUNA, Kyösti: Suomalaisia sankareita 1-2, 1956 Monet suomalaiset sankarit ovat taustaltaan talonpoikia tai armeijan joukoista legendoiksi nousseita. Sankariksi ei voi syntyä, vaikka siihen tarvitaankin tinkimätön ja rohkea luonne. Joskus myös sattuma tekee miehestä sankarin.

..................................................

HUNTUVUORI, Hilda: Viipurin linnasta Lapin tuntureille, 1957 Historiallisista henkilöistä kertovat tarinat sijoittuvat Suomeen, myös Turkuun, 1500-luvulta 1800-luvulle.

..................................................

ILLOINEN, Eva: Perri-sarja, 1981–83 Perri lähtee sotaa pakoon Perri elää pula-aikaa Perri tulee ylioppilaaksi

..................................................

KARIMO, Aarno: Kumpujen yöstä: kertomuksia Suomen historiasta, lyhennetty p. 1983 Millainen oli Turun tuomiokirkon keskiaikainen jumalanpalvelus? Miten Mikael Agricola esittelee Turun linnassa ensimmäisen suomenkielisen aapisen, joka ilmestyi vuonna 1542? Mitä tarkoittaa Kreivin aika? Turun eri aikakausia kuvaavista kertomuksista voisi pitää vaikka tietokilpailun.

Turkulaisen Perrin elämä järkkyy, kun Yhteislyseo suljetaan pommitusten takia ja hänet lähetetään sukulaisten luo toiselle puolelle Suomea. Perri kaipaa kauppahallin tuoksuja, Puolalanpuiston leikkipaikkoja ja kirjaston tummanpunaisia hyllyjä. 1950-luvulle tultaessa koulut on käyty ja matkatessaan Pikku-Pukin saarelle ylioppilasjuhliinsa Perri ihailee Östern-laivan kannelta Sokerinrantaa ja Kakolan rinnettä. Perrin myötä tulevat tutuiksi Turun kadut ja raitiovaunut, luistinradat, Lehtisen kahvila ja LapsiteattePietari Brahen patsas. 6 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa


KEMPPI, Usko: Sissinä lainavaatteissa, 1958 1700-luvulla, Isovihan aikana, Anna Yrjänäntytär pestautuu pojaksi pukeutuneena sissipäällikkö Pietari Longströmin joukkoihin. Longström etenee seitsemän kukkulan kaupunkiin, Turkuun, silloiseen pääkaupunkiin, jota Musta surma koettelee. Annan jännittävä tarina johtaa niin vankikoppiin kuin Kerttulinmäen hirtto- ja piiskauspaikalle rangaistuksena kaksitoista paria raippoja. Pelastuuko Anna?

MOILANEN, Paula (teksti), HAAPAMÄKI, Kirsi (kuvitus): Herttuan hovissa – elämää 1500-luvun Turussa, 2007 Millaista oli tavallisen turkulaisen perheen elämä 1550-luvulla, entä miten elettiin Turun linnassa? Hans Hansinpojan perhe pikkupiika Britasta alkaen opettelee selviämään vieraalla kielellä annetuista tehtävistä. Palvelusväen tarinaa täydentää kirjaan sisältyvä kuvitettu tietopaketti Miten Turun kaupungissa elettiin?

..................................................

..................................................

KOHONEN, Laila: Taavitin puinen kissa, 2001

RAUSTELA, Lasse: Noitakellot, 1975

Eletään 1300-luvun alkua, hansakauppiaiden ja Turun vaurastumisen aikaa. Maalaispoika Taavitti pestataan Turkuun hansakauppiaan rengiksi. Kätevänä käsistään hän pääsee puunveistäjän oppiin ja alkaa haaveilla suuria. Mutta kauppalaivat tuovat mukanaan Turkuun tarttuvan taudin, Mustan surman, joka tekee kaupungissa suurta tuhoa. Miten käy Taavitin?

Pertti elää kahdessa ajassa: omassa ajassaan, 1930-luvulla hän käy Turun Lyseota, mutta kuumehoureissa hän on aikamatkalla 1300-luvun keskiaikaisessa Turussa, luostarin mustanveljeä tapaamassa.

.................................................. ..................................................

MERIMAA, Kaarlo: Hylätty prikaati, 1967 Turun Luostarinmäeltä kotoisin oleva Henrik Kempe saa kotiopettajan paikan Piikkilän hovista. Eletään Suomen sodan aikaa (1808–1809), eikä Henrik voi välttyä joutumasta sotimaan Dunckerin komppanian mukana.

RAUSTELA, Lasse: Taivaansavut-sarja, 1979–89 Taivaansavut Isonkallion varjo Mikkolanmäki ampuu Myrskynsilmä Palavat yöt Vahdinvaihto Talvelan veljekset varttuvat poikkeusoloissa, talvi- ja jatkosodan aikaan. Talvelan perhe asuu Turussa osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 20. Tarkasti ajankohtaa ja Turkua kuvaava sarja on todellinen aarreaitta kaiken ikäisille Turun lähihistoriasta kiinnostuneille.

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 7


RAUSTELA, Lasse: Seitsemännen laiturin tyttö, 1969

SAULI, Jalmari: Nuori Kijl, 1984

’Teiniangstia’ 1960-luvulta: Jarkka lopettaa lukion ja valitsee käytännön alan, sekään ei oikein suju ja vaikeaa on myös ihastuksen kohteen, Tuttelin kanssa.

Magnus Kijl tulee 1590-luvulla tilanhoitajaksi Arvassaloon, Flemingien sukukartanoon, jota emännöi Inga Fleming. Magnus liittyy myöhemmin Nuijasodan kapinallisjoukkoihin.

..................................................

..................................................

RUOLA, Marjo: Terveisin Neiti ja Clara, 2013

TAMMINEN, Juuse: Rapolan kuninkaan vangit: kertomus ensimmäisen ristiretken ajoilta, 1955

Kahden taustaltaan erilaisen koulutytön välille syntyy vankka ystävyys. Claran, varakkaan porvarisperheen tyttären koti on keskikaupungilla, Neidin työläistaustainen koti kaupungin laitamilla. Eletään 1940-luvun loppuvuosia ja kaikesta on pulaa, mutta tytöt löytävät toistensa erilaisuudesta suuren rikkauden. Kirja pursuaa leikkejä, leikkikaluja, turkulaista arkea ja perheelämää iloisen huolettomasti Neidin ja Claran silmin.

Koroinen oli tärkeä paikka ristiretkien aikana. Kirjassa liikutaan myös Ruissalossa, Nousiaisissa ja Köyliössä, jossa Piispa Henrik tapaa kohtalonsa järven jäällä.

..................................................

WILKUNA, Kyösti: Tapani Löfvingin seikkailut isonvihan aikana. Hänen oman päiväkirjansa pohjalla kertoellut Kyösti Wilkuna, 9.p. 1965 Suomalainen sissipäällikkö Tapani Löfving (1689–1777) piti seikkailuistaan päiväkirjaa, johon taltioi usein velmuillen ja huumorilla sissiensä sankarillisia taisteluja venäläismiehittäjiä vastaan. Turku liittyy tiiviisti sissipäällikön seikkailuihin.

8 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa


Aurajoki ja saaristo

I

hmiset ovat eläneet Aurajokilaaksossa kauan ennen sähköjä, sisävessaa tai nettiyhteyttä. Jokilaaksossa kalastettiin, viljeltiin maata ja laidunnettiin eläimiä, jokea pitkin pystyi liikkumaan ja kuljettamaan tavaroita. Turun saaristosta ja Turusta purjehdittiin meren yli muihin maihin käymään kauppaa. Satama ja telakka ovat kautta aikojen olleet kaupungille tärkeitä. Voiko Turkua kuvitella ilman laivaliikennettä? Forum Marinumissa ovat ihasteltavissa vuonna 1887 rakennettu kolmimastoparkki, kauppalaivana toiminut Sigyn sekä vuonna 1902 rakennettu Suomen laivas-

ton entinen koululaiva, fregatti Suomen Joutsen. Suomen Joutsenen lähellä on laivahotellina toimiva Bore, joka aikoinaan 1960- ja 70-luvuilla seilasi Turun ja Tukholman välillä. Aurajoen molemmille puolille kasvaneeseen Turkuun on pitänyt rakentaa monta siltaa. Pakkastalvien aikana joen yli pääsee myös jääsiltoja pitkin. Kesäisin kävelymatkan pituus ei niin haittaa, vaan jokivarren elämän seuraaminen on hyvää ajanvietettä. Monien tapahtumien tavoin mm. Down By The Laituri on löytänyt paikkansa joenrannalta, ja lisäksi jokilaivat, jäätelökojut ja förimatka kuuluvat turkulaiseen kesään.

ANDERSSON, Christina: Jaakko Jyrinäparta lapsenvahtina, 1970 Kyllästyttyään merirosvon ammattiin Jaakko Jyrinäparta purjehtii yli Ahvenanmeren ja läpi saariston ja nousee maihin Turun satamassa. Myytyään laivansa hän tekee kierroksen Turun linnassa, syö tukevan pihvin kaupungin hienoimmassa ravintolassa ja nousee Tammisaareen junaan. Ei ollut kovin pitkä vierailu se.

..................................................

ANTIKAINEN, Virpi: Aura Taimenen merimatka, 1999 Taru ja Tosi pääsevät isän mukana Halistenkoskelle seuraamaan miten äititaimenelta lypsetään mätiä. Keväällä säiliöauto tuo kalankasvattamossa kasvatetut poikaset Aurajoen rantaan ja tästä alkavat Aura Taimenen seikkailut Aurajoessa. Harvoinpa pääsee tutustumaan Aurajokeen kalan näkökulmasta.

Naisia rantakalliolla Hiittisissä 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 9


BAGGE, Tapani: Maailmalla, 2011

HIRVONEN, Hannu: Kynnet ja päivät, 2003

Kaisan äiti asuu ulkomailla, Turussa, tai oikeastaan vieläkin kauempana, sääasemalla Ulkosaarella. Kaisan ensimmäinen suuri matka suuntautuu hänen luokseen yhteysaluksella halki Turun saariston.

Päähenkilö, Ville Pluto Ilmari Pihlaja, pääsee 2020-luvulla ETI-projektin koekaniiniksi, aikamatkailun pioneeriksi hankkeeseen, jonka tarkoituksena on korvata Saariston rengastie tunnelilla, jota pitkin pääsee nopeasti Turusta Turkuun.

.................................................. ..................................................

BRINK, Aira: Velhojuuri, 1953 Timo matkustaa koulun kesäloman alettua Turun kautta Paraisille. Matkalla hän kuulee niin ihmeellisiä tarinoita oudosta kasvista, velhojuuresta, että päättää löytää sen. Löytyykö velhojuuri, tieteelliseltä nimeltään Parnassia lappodensia? Kirjassa kerrotaan myös synkästä Seilin saaresta. Tarinoiden myötä päästään aina 1600-luvulle Pietari Brahen aikoihin saakka.

JAANTILA, Anu: Kuka tuntee Maijan, 1988 Helsinkiläisen Maijan poikaystävä muuttaa 1980-luvulla Turkuun opiskelemaan, joten kaupunki tulee tutuksi Maijallekin. Hän rakastaa iltaruskoa Aurajoen yllä, kaupunginkirjastoa ja mahtavaa Tuomiokirkkoa. Maijan saattaa nähdä ylittämässä Tuomiokirkkosiltaa haaveellisissa tunnelmissa.

..................................................

..................................................

HIRVONEN, Hannu: Karvat ja kaikki, 2003

JALO, Merja & JALO, Marvi: Koiratytöt-sarja, 2004–13

Laulava ja puhuva koira, nimeltään Koira, rokkiyhtyeineen saavuttaa kotiseutunsa VakkaSuomen lisäksi maailmanlaajuista mainetta. Rocklegenda Koira vierailee yhtyeineen myös Turussa Down by The Laituri –festivaaleilla.

Jesse on ihana Kultainen Noutaja, jonka Jenna on löytänyt hylättynä ja saanut lopulta itselleen monien vaiheiden jälkeen. Turun ulkoilumahdollisuudet tulevat kartoitettua koiranulkoiluttajien näkökulmasta, kun Jenna ja Hannele ulkoiluttavat omia ja naapureiden koiria Turun puistoissa ja Aurajoen rannoilla. Ja aina sattuu jotakin yllättävää. Koiratytöt-sarja tunnetaan myös nimellä Jesse-sarja. Sarjassa on ilmestynyt jo 19 osaa.

10 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa


JALO, Merja: Epäonnen leiri, 2002

MERETOJA, Ilona: Sateensaaren tyttö, 1966

Nummelan ponitallin tytöt ratsastavat saaristomaisemissa. Ratsastusleiri voisi päättyä mukavamminkin kuin tulla kuljetetuksi Medi-Helillä TYKSiin.

Ylhäissukuinen orpotyttö, Saara Maria elää Eerikin ja Juhanan aikaisessa Turussa 1500-luvulla. Saavuttuaan kaupunkiin soutuveneellä Aurajokea pitkin, hän joutuu useasti taistelemaan itsenäisyydestään. Päättäväisestä ja neuvokkaasta luonteesta on apua sekavina aikoina, jolloin Kustaa Vaasan poikien valtataistelu pitää maata jännityksessä, ja kirkon piirissä on menossa luterilaisuuden ja katolilaisuuden keskinäinen valtataistelu.

..................................................

JUVA, Kerttu: Kurki-vartio kunnostautuu, 1955 Kurki-vartion tytöillä on tarkoitus osallistua soutukilpailuun Aurajoella, mutta Mukke loukkaa kätensä juuri ennen kilpailua. Hän käy näyttämässä kättään Lääninsairaalan poliklinikalla ja kiirehtii takaisin kilpailupaikalle, että joukkue pääsisi mukaan kilpailuun. Onnistuuko soutaminen kipeällä kädellä?

..................................................

LEVOLA, Kari: Valheenpaljastuskone ja muita melkein tositarinoita, 2001

..................................................

RAITIS, Harri: Outo vieras luodolla, 1985 13-vuotias Peter asuu Turun ulkosaariston Brunskärissä kalastajaisänsä kanssa ja on nuoresta iästään huolimatta tottunut ammatinharjoittaja. Erään kerran kalastajat joutuvat todistamaan pienellä ulkosaariston luodolla ihmeellistä näkyä: sinne on Tukholmasta saakka harhautunut ”ilmapurjehduspallo” ja sen matkustaja. Kalastusmatkasta tuleekin pelastusoperaatio.

Hulvattomissa ja melkein tosissa tarinoissa liikutaan turkulaismaisemissa Paavo Nurmen stadionin urheilukisoista Ruisrockiin.

Talvisen Aurajoen ylitystä 1963. Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 11


Arjen vauhdissa

A

rjessa sattuu ja tapahtuu. Joskus hyviä asioita ja joskus vähemmän mukavia sattumuksia. Onneksi hädän hetkillä apukin on lähellä, ainakin sairaaloiden osalta. Kaupunginsairaala ja Turun yliopistollinen keskussairaala auttavat, jos joutuu onnettomuuteen. Ja jos onnettomuuspaikalta on pitkä matka sairaalaan, niin Medi-Heli lentää paikalle tuoden lääkärin mukanaan. Turku on turistikaupunki, ainakin kesäaikaan. Ruotsinlaivoilla tulevien lisäksi tänne tullaan muualta Suomesta, ja kauempaa ulkomailta. Kaupungin historia ja nähtävyydet kiinnostavat ihmisiä, mutta myös keskusta ja sen kaupat.

Turkuun muuttaville tai tänne vierailulle tuleville Turun murre on ensimmäisiä asioita, johon kiinnittää huomiota. Kunnon murretta kuulee linja-autoissa tai kauppahallissa iäkkäämpien ihmisten suusta, mutta kyllä turkulaisen tunnistaa ikään katsomatta. Harrastukset täyttävät vapaa-aikaa. Urheilua ja musiikkia voi harrastaa monissa paikoissa, yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Urheilua voi katsoa vaikkapa Veritas stadionilla tai Paavo Nurmen stadionilla, musiikkia kuunnella merenrannalla Ruissalon Kansanpuistossa järjestettävässä Ruisrockissa.

BARKS, Carl: Kui, sanos Aku, 1999

ELLILÄ, Kirsti: Reetta ja linnan vangit, 2010

”Lukeka teeki, mut älkkä vaan pyärtykö! ” varottaa sarjakuvan takakansi. Kaunista murrettamme on syytä opiskella sarjakuvankin muodossa.

Reetan, Liinan ja Laurin vanhemmat lähtevät yllätysmatkalle ja sisarukset sijoitetaan tätinsä, entisen sirkusprinsessan luokse Turkuun. Täti ei paljoa lastenhoidosta ymmärrä ja jättää sisarukset selviämään keskenään Turun linnaan. Reetta pujahtaa väärästä ovesta ja joutuu aikamatkalle linnan uumeniin 1500-luvulle Juhana Herttuan, Eerikin, Katariinojen ja muiden linnassa asuvien haamujen keskuuteen.

..................................................

ELLILÄ, Kirsti: Johannes ja Jura, 2013 Dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon – kaikki muut paitsi Läntisella kadulla parkkihallin lähellä asuva Jura. Kun pikku Johanneksella on vaikeaa, Jura tarjoaa apua. Hyväsydäminen Jura auttaa monia muitakin surullisia tai pulassa olevia ihmisiä. Aikuiset eivät näe Juraa, koska hän on niin suuri. Useinhan aikuiset eivät ollenkaan tajua todella suuria asioita.

12 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa

..................................................

HOLMBERG, Annina: Lumotut, 2005 Miranda Aava – Valittu, on syntynyt Turussa ja käynyt Puolalan koulua. Tullessaan 16-vuotiaana tietoiseksi yliluonnollisista voimistaan, hän testaa niitä ensi töikseen Turun torin joulukuusen valoihin. Kotikaupunki jää kuitenkin taakse


kun Miranda muiden Valittujen kanssa käy sotaan pahuutta vastaan muissa maisemissa.

yliopistossa 1990-luvulla alkaa ankeasti. Ruotsalaisessa teatterissa koettu teatterielämys, illat Foijassa ja uudet ystävät saavat elämän tuntumaan paremmalta.

..................................................

JALO, Merja: Ponityttö ja onnettomuus, 1999 Kilparatsastus on vaarallinen laji, joka voi johtaa onnettomuuksiin, niitä voidaan jopa järjestää. Tottunut ratsastaja Nea tulee houkutelluksi vaaralliseen ja vilpilliseen tilanteeseen, josta seuraa niin paha onnettomuus, että hän joutuu pitkäksi ajaksi TYKSiin potilaaksi. Siellä on potilaana toinenkin ratsastajatyttö.

..................................................

JÄRVI, Annukka: Puut ja lyhdyt kukkivat, 1997 Sanna vierailee ystäviensä luona Turussa ja tutustuu nähtävyyksiin, kuten Wäinö Aaltosen museoon. Kaupunki tulee muutenkin tutuksi, kun istutaan Lehtisen konditoriassa, nuuhkitaan tuoksuja kauppahallissa, syödään Denniksen pizzeriassa ja käydään kirjastossa. Samppalinnan kesäteatterin harjoitusten seuraaminen kruunaa vierailun.

..................................................

JÄRVI, Annukka: Poika puuta, tyttö tuulta, 1995

..................................................

Kolkko opiskelukämppä, yksinäisiä aterioita yliopiston ruokalassa – Sallan opiskelu Turun

KARPIO, Markku: Otsalamppu, 1995 Paraisilla asuva Jari harrastaa suunnistusta ja häntä pidetään tulevaisuuden lupauksena. Mitä tapahtuu harrastukselle, kun urheileva poika sairastuu diabetekseen ja joutuu TYKS:iin hoidettavaksi?

..................................................

LAITINEN, Eija & LEINONEN, Anne: Neljän biisin bändi, 2001 Pikkukaupungissa asuva Laura pestataan basistiksi punkbändiin. Muuten on kaikki ihan rempallaan, niin poika-asiat kun kotiasiatkin. Kun rippikoulu päättyy, Laura lähtee Ruisrockiin ja tapaa samalla Turussa asuvaa isäänsä.

Turun yliopistollinen keskussairaala, 1937–38 valmistunut A-sairaala.

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 13


PARKKINEN, Jukka: Kalle-Yrjänän 12 yritystä, 2002 Miten löytää itselleen nopeasti tyttöystävän, kun on tullut lyöneeksi vetoa isosiskon kanssa siitä, että sellainen on esiteltävissä ihan pian? KalleYrjänä tarttuu haasteeseen monen valepuvun ja roolisuorituksen keinoin ja hänen mielikuvituksellisessa tyttöystävämetsästyksessään mm. kirjasto näyttelee tärkeää osaa.

Ruisrock 1996. © TKM Kari Laaksonen

..................................................

PARKKINEN, Jukka: Kaupungin kaunein lyyli, 1986 LEVOLA, Kari: Tahdon, 1999 Kaunis rakkaustarina 1990-luvulta ja siitä joulusta, jolloin Turun torin joulukuusi oli koristeltu sinisin valoin.

Puuropellon koulua käyvät kaverukset, Pelkonen, Sami ja Jali ovat kaikki aivan lääpällään kaupungin kauneimpaan lyyliin ja heidän kilpailevat hurmausyrityksensä ovat totista touhua. 1980-luvulla ei edes vielä voinut lähestyä ihastuksen kohdetta kännykällä.

.................................................. ..................................................

NENONEN, Jorma: Tsemppiä, Sakke, 1995 Urheilu voi muuttaa elämän melko perusteellisesti. Eletään vuotta 1990 ja lupaava raahelaisjääkiekkoilija, Sakke, houkutellaan Turkuun pelaamaan Turku Hockey Teamissa. Puropellon koulusta tulee toinen tukipaikka pelikentän lisäksi. Sopeutuminen uuteen kouluun, kotikaupunkiin ja joukkueeseen vaatii aikansa eikä elämä ole ihan ongelmatonta. Onneksi perhekin muuttaa lopulta kaupunkiin.

14 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa

POLVA, Anni: Pimpe karkaa, 1974 Pimpen isä ja äiti riitelevät niin usein, että tyttö karkaa linja-autolla mummonsa luo Maariaan. Ensin hän päätyy Turkuun ja yöpyy Tuomiokirkossa kirkkohiiren seurana. Matkarahat perille Maariaan hän hankkii laulamalla Piippolan vaaria baarissa. Mutta kun hän vihdoin pääsee mummolaan, on ovella iso munalukko. Mikä sitten eteen?


RANIVAARA, Jorma: Skeittaaja -sarja, 1991–94 Skeittaajan kesäloma Skeittaaja kakkosketjussa Skeittaaja lumilaudalla Keskiyön skeittaaja Lausteella asuva 12-vuotias Tomi Järvinen harrastaa jääkiekkoa ja lumilautailua, mutta ensimmäinen ja rakkain harrastus on skeittaus. Tailslide revertit, frontside olliet, manualit, tuplaflipit, noseslidet, nollie kolmoset ja sen sellaiset alkavat olla hallinnassa. Valitettavasti Pansion Cubesta ei ole vielä tietoakaan, niin että harjoituspaikkoja joutuu todella etsimään. Tuomiokirkko ja akatemian talo. ..................................................

VEIRTO, Kalle: Minun vasen jalkani (FC Viirupaidat 3), 2004 FC Aurajoki pistää hyvin kampoihin ylimieliselle FC Viirupaidat -joukkueelle. Turkulaisia solvataan mm. miehisen lajin vesittämisestä palkkaamalla naishuoltaja. Jos jätetään herjat sikseen, kumpi onkaan parempi joukkue pelaamaan?

..................................................

VUORI, Jyrki: Turun linnantonttu ja kaupunginkaatajat, 1980 Linnantonttu seuraa vakavana ja epäluuloisena Turun kaupungin tapahtumia ja turkulaista elämänmenoa 1970-luvulla. On se välillä ollut näkemäänsä tyytyväisempikin kuin juuri tuolloin.

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 15


Koululaisten ja opiskelijoiden kaupunki

K

eskiajalla katoliset munkit perustivat Turussa Suomen ensimmäisen koulun. Katedraalikoulu sijaitsi Turun tuomiokirkon muurin kyljessä olleessa rakennuksessa, nykyisten pääportaiden kohdalla. Koulussa opiskeltiin Raamattua, latinan kielioppia, retoriikkaa ja dialektiikkaa sekä musiikkia ja laulua. Oppiaineet hieman vaihtuivat vuosien kuluessa, mutta koulu itsessään oli toiminnassa aina 1630 saakka. 1600-luvun alkupuoliskolla Turusta oli kasvanut iso ja hieno kaupunki, joka tuolloin tarvitsi jo oman akatemiansa. Sellainen perustettiin 1640 ja se sijaitsi aluksi tuomiokirkon vieressä olevassa rakennuksessa. Tiesitkö, että Turun Akatemian nimi on nykyisin Helsingin yliopis-

to? Akatemia siirrettiin Turusta 1828 uuteen pääkaupunkiin Helsinkiin. Turusta tuli uudelleen yliopistokaupunki vuonna 1918, jolloin tänne perustettiin Åbo Akademi. Kaksi vuotta myöhemmin Turun yliopisto aloitti toimintansa. ”Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle” lukee Turun yliopiston nykyisen päärakennuksen seinässä. Sekä Åbo Akademi että Turun yliopisto perustettiin kansalaiskeräyksillä saaduilla varoilla. Koulujen oppiaineet muuttuvat ja koulurakennukset vaihtuvat. Koululaisten ja opiskelijoiden elämän täyttävät kirjojen pänttäämisen lisäksi kaverit, perhe ja vapaa-ajan harrastukset. Elämää on koulujen ulkopuolellakin! 

ARJATSALO, Arvi: Sammatin Elias, 1982

temiasta rettelöinnin takia. Pappi hänestä kuitenkin lopulta tulee, kuten hänen isänsäkin on, mutta se vaati siirtymisen Uppsalan yliopistoon.

Elias Lönnrot opiskelee Turun Katedraalikoulussa kevättalvella 1816, samoin seuraavana keväänä. Opinnot jatkuvat Turun Yliopistossa talvella 1827. Väliin sattuu tuhoisa Turun palo, mutta tunnolliset opiskelijat, joihin Eliaskin kuuluu, jatkavat opintojaan jälkeen syystalvella 1827.

..................................................

..................................................

FINNE, Jalmari: Ylioppilaita: kuvaus pohjalaisista ylioppilaista Turun yliopistossa, 1927 Opiskelijaelämää Turun Akatemiassa 1650-luvulla kuvataan historiallisen henkilön, Gabriel Tuderuksen kautta. Opiskelu Turussa ei suju toivotulla tavalla; Gabriel jopa erotetaan Aka-

16 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa

LANDER, Leena: Kuolemaan tuomitun tarina, 1986 1600-luvulla elänyt turkulainen koulupoika Henricus Eolenius ystävystyy professori Stodiuksen kanssa ja saa tältä opetusta mm. tähtitieteessä, kreikassa ja hebreassa. Henricusta aletaan hänen taitojensa takia epäillä noituudesta ja tästä seuraa passitus ensin Akatemian karsseriin ja lopulta Turun linnan vankilaan. Henricus saa kuolemantuomion, mutta Pietari Brahe vaati tuomion muuttamista kirkkorangaistukseksi.


Suomalainen lyseo. Puolalan yhteislyseo.

MERIMAA, Kaarlo: Kräki-Kalle ja Limperi, 1961 Poikien vallatonta keppostelua niin koulun käytävillä, takapihoilla kuin Puolalanmäelläkin 1960-luvulla. Kotien talous on tiukalla, mutta lasten elämä on turvallista – varsinkin kun onnistuu juoksemaan tukkapöllyn ulottumattomiin.

vuosina. Asuminen kaukana kotoa, koulukortteerissa on ankeaa ja niukkaa. Vapaa-aikaa vietetään kaupungilla ihmettelemässä torin mielenkiintoisia kauppiaita ja reippailu Vartiovuorella tai Ruissalossa on pojista aina yhtä innostavaa. On Suurlakon aika ja siihen liittyy monia sellaisia tapahtumia, joita koulupoikien on vaikea ymmärtää.

..................................................

MERIMAA, Kaarlo: Takapihan sankareita, 1931 Takapihoilla on aina ja kaikkina aikoina sankarinsa, turkulaisessa puutalokorttelissa he ovat nimeltään Jopi, Pelle, Lispe, Fabe, Tuikku ja Perä-Eemeli. Kirjan pohjalta on tehty myös saman niminen elokuva vuonna 1992.

NYMAN, Stefan: Anna online, 2008 Samuel, Anna ja Pentti ovat Åbo Akademissa opiskelevia ystävyksiä. Netissä chattailu pitää toisiinsa rakastuneet Annan ja Samuelin koko ajan yhteyksissä keskenään. Onnellisten tuntojen keskelle hiipii merkillisiä ennusmerkkejä, jotka alkavat hermostuttaa kaikkia, eikä ystävysten elämä ole enää entisellään.

..................................................

MUSTASALO, Aarne (oik. Heikki Nurmio): Jokikylän pojat, 1955 Jokikylän pojat Turun koulussa, 1926 Jokikylän abiturientit, 1929 Jokikylän pojat aloittavat koulunkäyntinsä Turussa 1800–1900-lukujen vaihteessa, routa-

..................................................

OLLI, Vera: Kauppaopistolaisia, 1945 Kauppaopistossa aloitetaan syksyllä 1905 ensimmäisen kerran myös suomenkielisen opetuksen antaminen. Kaksivuotisen opiskelun

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 17


aikana tapahtuu paljon niin yhteiskunnassa, opiskelumaailmassa kuin vapaa-aikanakin. Vuoden merkkihetkiä ovat toukokuun ensimmäinen päivä Samppalinnassa, veneretket saaristoon ja ne Lehtisen kahvilan leivokset, joita ilman ei jaksaisi! Opiskelijat ostavat koulun päätyttyä kultaiset lyyrat, joihin kaiverretaan Vartiovuorenmäki.

..................................................

REKIMIES, Erkki: Susi-Rolf, Martti ja minä, 1970

Petteri ja Martti ovat teinejä Turun katedraalikoulussa 1500-luvulla. Tapahtumat sijoittuvat Koroisiin, myös Liedon Vanhalinna ja Ruissalo ovat tapahtumapaikkoja.

..................................................

SAULI, Jalmari: Merten huuhkajat, 1983 1400-luvulla elänyt Turun piispa Maunu Tavast pelastaa taivassalolaiset orpoveljekset asumaan luokseen Kuusiston linnaan ja kouluttaa heidät Turussa. Veljekset liikkuvat pian jo Itämeren kauppakeskuksissa.

..................................................

SIMUKKA, Salla: Minuuttivalssi, 2004

TERÄS, Mila: Pimeän taivaan kilta, 2008 Kaksoistarinassa keskiajalla spitaaliseksi epäillyn paimentyttö Valpurin ja 2000-luvun opiskelijan, Sellan kohtalot leikkaavat toisensa. Nykyajan tasossa opiskelijat perustavat keskiaikaseuran, jossa ompelevat keskiaikaisia pukuja, syövät räätikkäpataa ja tekevät retken Kurjenrahkan kansallispuistoon. Aikakausien ja tyttöjen yhteisenä tekijänä on Sellan Aboa Vetus Ars Nova -museosta löytämä peilinsirpale.

..................................................

VAPAAVUORI, Lennart: Puolikuun liitto, 1953 Kirjailijan vapaudella kerrotaan Päretorista ja Kertunmäestä, mutta helppohan ne on arvata kun on kotikaupungista kyse. 11-vuotias Simpula käy lyseota ja koulun hyönteiskokoelman koppakuoriainen on tärkeä tekijä siinä, että hän pääsee mukaan Puolikuun Liiton veljeskuntaan.

..................................................

WICKSTRÖM, Mika: Vastakarvaan, 2002 Kirsin perhe saa elantonsa kettutarhasta. Opiskellessaan Turun yliopistossa Kirsi tutustuu eläinoikeusaktivisteihin ja joutuu punnitsemaan elämänarvojaan. Mitä enää on tehtävissä, kun on ajautunut kettutyttöjen seurassa keskelle tarhaiskua?

Kirsikka ja Susanna ovat Tampereelta Turkuun muuttaneita 19-vuotiaita ylioppilaita. Kirsikka on innostunut opiskelupaikastaan yliopistolla, mutta marketin kassalla työskentelevän Susannan tunnelmat eivät ole yhtä valoisia. Kestääkö tyttöjen keskinäinen side, kun elämä vie eri suuntiin? Akatemian talo 1900-luvun puolivälissä. 18 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa


Rakennuksia, puistoja, veistoksia

T

urku on museoiden, puistojen ja ulkoveistosten kaupunki. Täällä ovat Turun linna ja tuomiokirkko, Luostarinmäen käsityöläismuseo, Qwenselin talossa toimiva apteekkimuseo, Turun taidemuseo, Wäinö Aaltosen museo, Forum Marinum, Aboa Vetus Ars Nova, Sibeliusmuseo ja monen monta pienempää museota. Kaikki ainutlaatuisia. Turusta puhutaan seitsemän kukkulan kaupunkina, mutta mitkä ne kukkulat ovat? Seitsemän joukkoon kuuluviksi taidetaan useimmiten laskea Kakolanmäki, Puolalanmäki, Aninkaistenmäki, Yliopistonmäki, Kerttulinmäki, Vartiovuorenmäki ja Samppalinnanmäki. Näistä omat puistonsa ovat saaneet Puolala, Vartiovuori ja Samppalinna, joiden istutukset tehtiin 1800-luvun loppupuolella. Tuomiokirkkopuisto, Bra-

henpuisto ja Porthaninpuisto ovat Turun vanhimpia historiallisia puistoja ja ne on toteutettu 1830-luvun puolivälin jälkeen. Siellä on Suomen ensimmäinen julkinen ulkoveistos, Carl Eneas Sjöstrandin vuonna 1860 toteuttama Porthanin patsas. Sitä parikymmentä vuotta nuorempi on lähellä sijaitseva Walter Runebergin tekemä Pietari Brahen patsas. Turun vanhan pääkirjastorakennuksen edustalla on kaikkien turkulaisten tuntema leijona-aiheinen suihkukaivo. G.A. Petreliuksen suihkukaivo oli valmistuessaan vuonna 1924  vasta kolmas julkinen suihkukaivo Suomessa. Turkulaisille vesi on aina ollut tärkeä elementti, ja ehkä osittain siksi kaupungissa on nykyisin niin monta suihkukaivoa.

AKU ANKKA: Turku-spesiaali: hankala Hansamatka, 2011 Aku, Roope, Tupu, Lupu ja Hupu saapuva Turkuun seikkailtuaan sitä ennen Bergenissä, Lyypekissä ja Tallinnassa. Miltä kaupunki näyttääkään Ankkojen silmin?

..................................................

ALENEFF, Henri: Vapauden maku, 2008

Luostarinmäellä on säilynyt osa vanhaa turkulaista rakennuskantaa.

Ystävykset Rami ja Tomi karkaavat tukholmalaisesta lastenkodista ja tulevat laivalla Suomen Turkuun. Luokkaretkellä olevaan koululaisryhmään on helppo solahtaa mukaan ja näin he pääsevät tutustumaan Turun linnan ihmeisiin.

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 19


BATTILANA, Mia: Ilona ja Muffa teatterissa, 1999 Kauniissa taidekuvakirjassa päästään sisälle arvokkaaseen Åbo Svenska Teaterniin – myös kulissien taakse teatterin jännittävään maailmaan.

..................................................

CARPELAN, Bo: Julius 11-vuotta, 1982 Julius pääsee vierailemaan isoäitinsä Viktorian luokse Turkuun. He tutustuvat Turun linnaan, koululaiva Suomen Joutseneen ja parkkilaiva Sigyniin sekä apteekkimuseoon. Illalla on vielä vuorossa konsertti Tuomiokirkossa. Kaupungin historia painuu Juliuksen mieleen isoäidin lisäillessä mukaan jännittäviä juttuja.

DIECKMANN, Maijaliisa: Ville Romunen ja mummo linnan sankareina, 2006 Ville Romuselle ja Mummo Mutikaiselle tapahtuu aina jotakin odottamatonta. Tällä kertaa he ovat päätyneet Tampere-matkallaan Turkuun. Ruissalon leirintäalue, Tuomiokirkko ja Vanhan Suurtorin seutu tulevat tutuiksi, samoin Turun linna. Linnassa he joutuvat tauluvarkauden silminnäkijöiksi ja estävät rikoksen.

..................................................

FINNE, Jalmari: Lapsikuningas ja hänen soturinsa: historiallinen seikkailuromaani, 1912 Kaksi arkaluonteisia valtionpetospapereita kuljettavaa kuriiria pysähtyy Viipurista Tukholmaan matkatessaan Turkuun mennen tullen. Luostarijoen-kadun varrella lähellä Aurajoen rantaa asustavaa ystävää tavataan samalla matkalla, samoin yliopiston vahtimestaria.

..................................................

FLYKT, Maritta: Omppo, 1972 1970-luvun nuoret aikuiset istuskelevat kahviloissa ja puistoissa, käyvät ravintoloissa, vaikkapa suositussa Moselissa. Vanhan pääkirjaston edustalla olevassa suihkukaivossa voi uida salaa, jos uskaltaa. Kaikilla ei mene hyvin, joillakin on elämässään surureunus.

Turun linna.

20 • Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa


HOLMBERG, Anniina: Seitsemän kukkulan taika, 1997 Kotikaupunki on täynnä jännitystä ja sadun hohtoa Epulle ja Jolandalle, jotka seikkailevat Turun seitsemällä kukkulalla antiikkikauppiaalta saamansa puulipas ja kellopeli mukanaan. Lippaassa olevan taikakirjan avulla neuvokkaat lapset pelastavat Turun. Saturomaanin hyvän ja pahan taistelu huipentuu Juhannuskukkulalla.

..................................................

HUNTUVUORI, Hilda: Erämaan nuotioilta Turun Linnaan, 1954 Miten eletään arkea ja juhlitaan häitä Turun linnassa 1400-luvulla? Kirjassa käydään myös Koroisten markkinoilla.

Suomen Joutsen. © TMK Pertti Dahlström

HÄMERANTA, Kerttu: Markun matka satumaahan, 1947 Turun kaupunginteatteri on Markku-pojalle satumaailma vailla vertaa. 1940-luvulla perustettu teatteri on uusi ja jännittävä asia myös muille kaupunkilaisille.

..................................................

HUNTUVUORI, Hilda: Piispa Tuomas, 1933 Teoksessa tavataan 1200-luvulla vaikuttanut Piispa Tuomas ensin nuorena ja myöhemmin vanhuksena, kuljetaan Vartiovuorella ja Samppalinnan vallilla, jota tuolloin vartioitiin tarkasti. Lähtiessään laivalla Turusta viimeisen kerran vanha piispa katselee kaihoten kaupungin pieniä turvekattoisia taloja ja Vartiovuoren puita.

..................................................

JOUTSEN, Britta-Lisa: Taivas, mikä sisar, 1969 Amerikkalaistyttö Turussa 1960-luvulla – miltä vaikuttavat kauppatori, Käsityöläismuseo ja Turun linna vierailijan silmin, varsinkin kaukaa Amerikasta tulleen?

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa • 21


KUNNAS, Mauri: Koiramäen lapset kaupungissa, 1982 Koiramäen lapset vierailevat kaupungissa, joka aivan kummasti muistuttaa vanhaa Turkua pienen pieniä yksityiskohtia myöten. Ja niitä tässä kuvakirjassa riittää.

..................................................

MUSTAN kissan sormus ja yhdeksäs ritari (kirja ja kasetti), 1996 Lasten oma museo-opas, täynnä mielenkiintoisia ja jännittäviä tarinoita.

..................................................

SALOKORPI, Sinikka: Turun linnan tonttu-ukon jouluihme, 2002 Suomen kuuluisin tonttu, Turun linnan tonttuukko Murri-kissoineen kiinnostaa niin lapsia kuin aikuisia sukupolvesta toiseen. Mutta on tonttu-ukko korkeasta iästään huolimatta selvillä myös nykyihmisten joulunviettotavoista.

22 22 •• Turku Turku lastenlasten- ja ja nuortenkirjallisuudessa nuortenkirjallisuudessa

SALOKORPI, Sinikka: Turun linnan tonttu-ukon salaisuus, 2002 Tonttu-ukko Murri-kissoineen osaa yllättää: hän käy tapaamassa jouluhaukea.

..................................................

SCHÖNEMAN, Aiju von: Salaperäinen tunneli, 1998 Myllytonttu Samppa, Raatihuoneen tonttu Armas, veli-Olavi, Turun linnan tonttu-ukko ja Tuomiokirkon tonttu Mikael kokoontuvat juhlakokoukseen miettimään paljastavatko lapsille salakäytävänsä. Mihin tulokseen tontut päätyvät, saavatko 1970-luvun lapset salakäytävän tietoonsa?


TOPELIUS, Z: Turun linnan tonttu-ukko, 1987 (1849)

VUORIO, Maria: Syleily: seitsemän kertomusta, 1995

Turun linnan tonttu-ukko sanoo olevansa 700vuotias, maan vanhin tonttu, vanhempi kuin Turun tuomiokirkon tonttu. Se asustelee aarteineen linnan kellarissa ja vierailee kahdenkymmenen vuoden välein tuomiokirkon tontun luona. Tällaisella matkallaan se auttaa sortuneeseen käytävään vangiksi jääneen 12-vuotiaan Matin pois pinteestä. Hyväonnisesta Matista tulee myöhemmin linnan vahtimestari ja tontun elinikäinen ystävä.

Kertomuksissa kuljetaan Turun puistoissa, patsaitakin bongataan, mm. Wecksellin patsas. Tai jätetään menneisyys lopullisesti taakse heittämällä kihlasormus Aurajokeen.

Turun vanha pääkirjasto. © TMK Raúl Gigante

Turku Turku lastenlasten- ja ja nuortenkirjallisuudessa nuortenkirjallisuudessa •• 23 23


- Onpa se komea kylä tuo Turku! puhkesi vihdoin Reino ihaillen puhumaan. Antti myönsi, mutta väitti olevan vieläkin suurempia kaupunkeja Suomessakin. - Ne ovat jo liian suuria. Minusta tässä Turussa on noin kohtalainen suuruus. Se on sellainen, millainen kaupungin pitääkin olla. - Eikä niistä liian suurista kaupungeista ole mihinkään, vastasi Antti ja huokasi ajatellessaan, että kun he jo Turussakin eksyvät, niin miten hullusti suuremmissa kaupungeissa mahtaisi käydäkään. (MUSTASALO, Aarne: Jokikylän pojat Turun koulussa, 1926 s. 17–18.)

Lisää lasten- ja nuortenkirjallisuutta:

www.vaskikirjastot.fi www.lukulampunvalossa.fi

Turku lasten- ja nuortenkirjallisuudessa  

Kirjavinkkejä ja kaupunkikuvia

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you