ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 4/2020

Page 1

4

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ • ΤΕΥΧΟΣ 4 • ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020 • 10,00 €

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

Α ΡΧ Ι Τ Ε Κ ΤΟ Ν Ι Κ Η

|

Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι Α

|

ΥΛ Ι Κ Α

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ YΠΑΙΘΡΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΣΕ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΑ

XFYLLO T4 2020.indd 1

ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΙΔΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

www.ktirio.gr

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΜΕ ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΚΕΝΟΥ 13/03/20 11:03


ΕΚΔΟΤΙΚΟ

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ “ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ, ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΤΑΞΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ, ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.”

Στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια ήταν εντυπωσιακή η αλλαγή της νοοτροπίας που επικρατούσε στον κλάδο των κατασκευών και στις εργολαβικές και μικρές τεχνικές εταιρείες της εποχής του ´70 και ‘80. Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου μέχρι το 1990 ήταν προσωπικού ή οικογενειακού χαρακτήρα, με χαμηλό επίπεδο οργάνωσης και μηδενική στελέχωση με μηχανικούς, αρχιτέκτονες και εξειδικευμένο προσωπικό. Οι συνθήκες αυτές άρχισαν να αλλάζουν με τη είσοδο της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και των μηχανικών και αρχιτεκτόνων στις κατασκευές και να γίνεται κατανοητή η σημασία τους και η συμμετοχή τους στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ των κτιρίων. Στην αλλαγή αυτών των συνθηκών συνέβαλε και η εταιρεία μας ΚΤΙΡΙΟ - Εκδόσεις με τις πρωτοποριακές δράσεις της, με τις οποίες διέδωσε την τεχνολογία των κατασκευών, τα σύγχρονα υλικά και έργα αρχιτεκτόνων στο ευρύτερο κοινό. Το 1986 το μηνιαίο περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ κυκλοφόρησε στα κεντρικά περίπτερα όλης της Ελλάδας και έκτοτε με τα τεχνικά και αρχιτεκτονικά βιβλία που εξέδωσε και διατίθονταν σε όλα τα τεχνικά βιβλιοπωλεία εκείνης της εποχής, συνέβαλε θετικά στην ευρύτερη διάδοση της τεχνολογίας των κατασκευών και στο σημαντικό ρόλο που έχει στην ποιότητα των έργων. Οι νέες αυτές συνθήκες, που διαμορφώθηκαν στην αγορά του κλάδου των κατασκευών, ενεργοποίησαν το ευρύτερο κοινό να αγοράζει ή να κατασκευάζει ποιοτικά κτίρια, αλλά ενεργοποίησαν και το ενδιαφέρον των τεχνικών εταιρειών και των τεχνικών γραφείων, που άρχισαν να συνεργάζονται δημιουργικά μεταξύ τους με αμοιβαίο όφελος την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους, που είναι χρήσιμο για την οικονομία και το ποιοτικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πλέον πολλές μικρές, μεσαίες και μεγάλες σύγχρονες τεχνικές εταιρείες, με πολύ ποιοτικό έργο στο ιστορικό τους και με ευρεία δραστηριότητα ακόμη και σε διεθνές περιβάλλον. Το ΚΤΙΡΙΟ, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία που έχουν για τον κλάδο των κατασκευών και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας τα τεχνικά γραφεία και οι τεχνικές εταιρείες, εγκαινιάζει μια σειρά άρθρων με την παρουσίαση των εργοταξίων κτιρίων, από το σχεδιασμό έως την αποπεράτωση, με τεχνικές επιλύσεις και σύγχρονες εφαρμογές. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύεται η κατασκευή της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη, με πληροφορίες που μας παρείχε η κατασκευαστική ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Πέτρος Παπαϊωάννου Εκδότης - Πολιτικός μηχανικός

www.ktirio.gr

EKDOTIKO T4.indd 17

17

13/03/20 12:16


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

4/2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ - ΕΡΓΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

26 FICURINI CONCEPT STORE ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Normless Architecture Studio

58 YΠΑΙΘΡΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΣΕ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΑ ΙΔΕΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Οι σύγχρονες υπαίθριες κουζίνες μπορούν να προσφέρουν όλες τις ανέσεις μιας εσωτερικής κουζίνας, με υπερεπαρκή χώρο για προετοιμασία γευμάτων. Σε συνδυασμό με ένα διαμορφωμένο χώρο εστίασης χαρίζουν μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις, βοηθούν στη χαλάρωση και ενισχύουν τους δεσμούς οικογένειας και φίλων.

94 ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΚΕΛΥΦΟΣ Intrakat Α.Ε. / Bοbotis + Bobotis Architects Με βασικά στοιχεία το διαγώνιο σκελετό του υαλοπετάσματος και τις πρισματικές μορφές των εξόδων επιβίβασης και των πεζογεφυρών, η επέκταση του αεροδρομίου αναπτύσσεται ως μία δυναμική σύνθεση.

28 ΚΑΤΟΙΚΙΑ "BRIGHT HOUSE" ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ T.SquareArchitects / Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα, Έλενα Σίτη 32 Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 34 "CANAVES OIA EPITOME" ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ K-Studio 42 "LEARNING NICHE" ΚΕΝΤΡΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Splace Architecture, Χρυστάλα Ψαθίτη 50 ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ Βρατσάνος + Κούλα Αρχιτέκτονες

69 ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΙΔΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Οι γυψοσανίδες αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά στον τομέα της ξηρής δόμησης, με πλήθος οικιακών και επαγγελματικών εφαρμογών.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 103 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

79 ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΜΕ ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΚΕΝΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Τα πετάσματα κενού ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων "προηγμένων" θερμομονωτικών υλικών. Πρόκειται για υλικά και τεχνολογίες με μεγάλο ενδιαφέρον και προοπτικές στη βιομηχανία των κατασκευών. 85 Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ Η ύπαρξη του νερού ή η εμφάνιση της υγρασίας σε τμήμα της κατασκευής μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε διάβρωση της τοιχοποιίας και σε μεγάλες κρίσιμες παραμορφώσεις δομικών στοιχείων. Η καλή γνώση των ιδιοτήτων των υλικών είναι μια από τις σημαντικές προϋποθέσεις για τη λήψη σωστών αποφάσεων για την προστασία των κτιρίων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: "CANAVES OIA EPITOME" ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ K-Studio ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ståle Eriksen

www.ktirio.gr

PERIEXOMENA T4.indd 3

3

13/03/20 11:09


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΤΟ

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ι.Σ.Ν., τα σχέδια των τριθα ολοκληρωθεί το 2024 ών νοσοκομείων, τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το 2025, μέσα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ιδρύματος για την υγεία με ύψος άνω των 400 εκατ. ευρώ: του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ι.Σ.Ν. και των Γενικών Νοσοκομείων Κομοτηνής και Σπάρτης. Με το φυσικό φως και την επαφή με τη φύση να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους του σχεδιασμού, τα νοσοκομεία θα προσφέρουν σε ασθενείς κάθε ηλικίας τις καλύτερες δυνατές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ιταλός αρχιτέκτονας, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες της "Πρωτοβουλίας για την Υγεία", τα νοσοκομεία θα έχουν φως και δεν θα είναι "τυφλά" δωμάτια. Εργαζόμενοι και ασθενείς θα έχουν θέα στο περιβάλλον. Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ι.Σ.Ν., το οποίο θα αποτελεί το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής, θα πραγματοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Φιλύρου, σε έκταση 40 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών και πρόκειται να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2024. Το πλήρως εξοπλισμένο νοσηλευτικό ίδρυμα θα διαθέτει κατά 50% μονόκλινα και κατά 50% δίκλινα δωμάτια. Επιπλέον, απέναντι από το κτίριο του νοσοκομείου και σε έκταση 300 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας προβλέπεται η εξυπηρέτηση συμπληρωματικών χρήσεων με τη δημιουργία υγειονομικού πάρκου, χώρου στάθμευσης και δομής φιλοξενίας των οικογενειών ή συνοδών των νοσηλευόμενων παιδιών. Η κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα όχι μόνο της πόλης, αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι υπηρεσίες που θα προσφέρει, οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλής τεχνολογίας παιδοκαρδιοχειρουργικά και παιδονευροχειρουργικά τμήματα και υψηλών προδιαγραφών ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα απευθύνονται και στο εξωτερικό.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ στο επίκεντρο του Συνεδρίου Πυροπροστασίας Κατασκευών Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛ.Ι.ΠΥ. ΚΑ.). Το διήμερο συνέδριο, που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020, παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι σύνεδροι –μηχανικοί, στελέχη επιχειρήσεων, υπουργείων, πυροσβεστικής και δημόσιων οργανισμών– παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις 23 παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές. Μεταξύ τους ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, πιστοποιημένοι πυρομηχανικοί του εξωτερικού, μελετητές και σύμβουλοι σε θέματα ασφάλειας έναντι φωτιάς, εκτίμησης κινδύνου και πιστοποίησης συστημάτων - υλικών, μηχανικοί και στελέχη τεχνικών εταιρειών. Το συνέδριο κάλυψε σημαντικά θέματα για την πυροπροστασία κτιρίων στην Ελλάδα, από την πλευρά της νομοθεσίας, των εργαστηρίων δοκιμών φωτιάς, της πρακτικής σε μεταλλικές κατασκευές, σε συστήματα προσόψεων και πυράντοχων θυρών, καθώς και των προβλημάτων στη ζώνη μείξης δασών οικισμών. 18

Η θεματολογία του συνεδρίου δεν περιορίστηκε στο ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο, αλλά είχε και διεθνή χαρακτήρα, με ομιλητές από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Σιγκαπούρη, διεθνείς εταιρείες και επισκέπτες εκτός Ελλάδας. Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια εμπειρία παρουσιάστηκαν από καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι εξέφρασαν απόψεις για την πολιτική εκκένωσης κτιρίων για τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις πυροπροστασίας για προσόψεις και τη συμπεριφορά τους για το σημαντικό ρόλο των αρχιτεκτόνων σε έναν ολιστικό σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη του την πυροπροστασία, αλλά και για το ρόλο των πυρομηχανικών σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

EIDHSEIS T4.indd 18

13/03/20 09:41


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

32

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας Η πρόταση με τίτλο "Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών, Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη" της ομάδας διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. επιλέχθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάμεσα σε συνολικά 19 προτάσεις για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2020. Η ελληνική συμμετοχή επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο κεντρικό θέμα της έκθεσης "How will we live together?" ("Πώς θα ζήσουμε μαζί;"), το οποίο επιλέχθηκε από τον Λιβανέζο αρχιτέκτονα Hashim Sarkis, επιμελητή της Μπιενάλε του 2020, με στόχο να αναδειχθεί ο σύγχρονος κοινωνικός χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής στο πεδίο της αστικής κατοίκησης και του δημόσιου χώρου. Η ελληνική συμμετοχή πραγματεύεται τη διερεύνηση ενός νέου χωρικού κοινωνικού συμβολαίου, αναγκαίου σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ανισοτήτων, παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαδρομή του άξονα της οδού Αριστοτέλους. Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική χειρονομία αστικού εκσυγχρονισμού, που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα - πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ πριν από ακριβώς 100 χρόνια ως ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι. Η διαρκής μητροπολιτική λειτουργία αυτού του δημόσιου χώρου έχει κεντρική θέση στο παλίμψηστο της νεότερης Θεσσαλονίκης. Δύο παράλληλα τμήματα της έκθεσης, στο ελληνικό περίπτερο της Βενετίας και in situ στην Αριστοτέλους, θα επικοινωνούν διαδραστικά, επιχειρώντας να αναδείξουν τη χωρική συνύπαρξη αυτόχθονων, επισκεπτών, μεταναστών και προσφύγων. Η προβληματική για το παρόν και τη μελλοντική ανάπλαση της νεοελληνικής πόλης συμπυκνώνεται στον εμβληματικό εγκάρσιο άξονα της σύγχρονης

Θεσσαλονίκης. Για την υλοποίηση της έκθεσης θα υπάρξει σύμπραξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια σειρά δράσεων, που θα αναδείξουν το μοναδικό αστικό τοπίο της Αριστοτέλους ως δοχείο αστικής ζωής. Η ομάδα διδασκόντων του Αριστοτελείου, που επιμελείται την ελληνική συμμετοχή, αποτελείται από τους: • Νικόλαο Καλογήρου, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (γενική επιμέλεια / συντονισμός). • Μαρία Δούση, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια έκθεσης Θεσσαλονίκης). • Δημήτριο Θωμόπουλο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια έκθεσης Βενετίας) • Δημήτριο Κονταξάκη, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια έκθεσης Θεσσαλονίκης). • Σοφοκλή Κωτσόπουλο, διδάσκοντα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια υλικού εκθέσεων). • Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια έκθεσης Βενετίας). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης η έναρξη της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2020 μεταφέρεται για τις 29 Αυγούστου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ.

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

EIDHSEIS T4.indd 32

13/03/20 09:41


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

FICURINI CONCEPT STORE ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΨΗΣ ΣΥΡΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΡΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΠΡΟΣΔΙΔΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, βρίσκεται "φωλιασμένο", ανάμεσα στα πέτρινα παραδοσιακά κτίσματα, το Ficurini. Το νέο concept store της Αφύτου συνδυάζει τις διεθνείς τάσεις με την ελληνική παράδοση, φιλοξενώντας συλλογές από καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές και εταιρείες. Κεντρικός άξονας σχεδιασμού ήταν οι απλές γεωμετρικές γραμμές και οι μονολιθικοί

όγκοι, σε συνδυασμό με τη φυσικότητα των υλικών (κονιάματα, μάρμαρο, μέταλλο) και τους γήινους τόνους. Τα κουφώματα της όψης αποτελούν ειδικές κατασκευές από οξειδωμένο μέταλλο και σύρονται μέσα στην τοιχοποιία, ενοποιώντας το εσωτερικό του καταστήματος με την υπερυψωμένη είσοδο. Στην προέκτασή της, η είσοδος ενσωματώνει ένα χώρο φύτευσης για φραγκοσυκιές, οι οποίες αποτελούν και

ΚΑΤΟΨΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: NORMLESS ARCHITECTURE STUDIO ΕΠΙΒΛΕΨΗ: NORMLESS ARCHITECTURE STUDIO ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΦΥΤΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟ: 68 m2 ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2019 ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2019 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

26

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

P.FIGURINI-DIM.indd 26

13/03/20 09:42


Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΠΑΤΗΤΟ ΚΟΝΙΑΜΑ.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

ΤΟΜΗ

ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ, ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΣΟΧΗ ΣΕ ΤΟΙΧΟ ΕΙΤΕ ΩΣ ΠΕΡΑΣΜΑ.

το σήμα κατατεθέν της εταιρείας (Ficurini: ο καρπός του φραγκόσυκου), καθώς και ένα χτιστό κάθισμα για τους χρήστες ή τους περαστικούς. Εσωτερικά, το στοιχείο της αψίδας επαναλαμβάνεται τόσο στους τοίχους, δημιουργώντας εσοχές, όσο και στα περάσματα. Οξειδωμένες μεταλλικές ράγες και ράφια, καθώς και μονολιθικοί μαρμάρινοι όγκοι, φιλοξενούν τις δημιουργίες και τα προϊόντα

του καταστήματος. Όλοι οι περιμετρικοί εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι έχουν επενδυθεί με ηφαιστειακό πατητό κονίαμα. Ο φωτισμός ακολουθεί την ίδια προσέγγιση, με μεταλλικά και μαρμάρινα στοιχεία, ενώ τα χωνευτά γύψινα σποτ στην οροφή ενισχύουν τη μινιμαλιστική διάθεση των αρχιτεκτόνων, διαμορφώνοντας μία σχεδόν μοναστηριακή αισθητική στο χώρο.

ΟΙ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΗΙΝΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ.

ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΤΙΚΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.

www.ktirio.gr

P.FIGURINI-DIM.indd 27

27

13/03/20 09:42


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

42

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

P. NICHEFINAL.indd 42

13/03/20 10:00


"LEARNING NICHE" ΚΕΝΤΡΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

www.ktirio.gr

P. NICHEFINAL.indd 43

43

13/03/20 10:00


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

34

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

P.KANAVES.indd 34

13/03/20 09:56


"CANAVES OIA EPITOME"

©

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΡΑΖΟΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

www.ktirio.gr

P.KANAVES.indd 35

35

13/03/20 09:56


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

50

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

P. SPETSES.indd 50

13/03/20 10:03


ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ

www.ktirio.gr

P. SPETSES.indd 51

51

13/03/20 10:03


YΠΑΙΘΡΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΣΕ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΑ ΙΔΕΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΕΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΕ ΥΠΕΡΕΠΑΡΚΗ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ. ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ, ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ. OΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΝΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΤΟΣΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΣΩΣΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.

Παρουσίαση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΤΟΝΗ, διπλ. αρχιτέκτονας μηχ. MSc

Αναγνωρίζοντας ότι η επαφή με τη φύση συντελεί στη μείωση του άγχους και στη χαλάρωση από τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επενδύουν τα τελευταία χρόνια στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των εξωτερικών χώρων του σπιτιού τους. Τα φορητά μπάρμπεκιου που έγιναν δημοφιλή τη δεκαετία του 1950 αντικαθίστανται σταδιακά από εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας, που μεταφέρουν όλες τις ευκολίες της εσωτερικής κουζίνας στον εξωτερικό χώρο, επιτρέποντας

την προετοιμασία γευμάτων, το μαγείρεμα ακόμη και το καθάρισμα, χωρίς να χάνεται η διασκέδαση. Αν και πολλές φορές δεν δίνεται η αντίστοιχη σημασία, κατά το σχεδιασμό μιας υπαίθριας κουζίνας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μια σειρά μεταβλητών, όπως η σωστή τοποθέτηση, η επιλογή ανθεκτικών υλικών, η πρόβλεψη επαρκούς εξαερισμού, η προστασία από τις περιβαλλοντικές συνθήκες κτλ., προκειμένου να εξασφαλιστούν η λειτουργικότητα και η μεγάλη διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων. www.ktirio.gr

K.TITONH_OUTDOOR_KITCHEN.indd 59

59

16/03/20 09:53


ΑΡΘΡΑ |

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΥΖΙΝΩΝ Διάταξη σε σειρά

0,90 m

3,00 m

Κάδος

Ντουλάπι

Πόρτα

BBQ

Πόρτα

Συνήθως τοποθετούνται κατά μήκος ενός τοίχου ή μιας περίφραξης και μπορεί να ποικίλλουν από μικρές κουζίνες έως εκτεταμένους χώρους διαβίωσης. Στην πιο απλή τους μορφή περιλαμβάνουν μια σχάρα, μια μικρή επιφάνεια πάγκου και αποθηκευτικό χώρο. Συχνά αυτές οι κουζίνες είναι κατασκευασμένες από ελεύθερα στοιχεία. Είναι ιδανικές, αν ο διαθέσιμος χώρος είναι μικρός ή αν η κουζίνα δεν χρησιμοποιείται συχνά. Πολλές φορές συμπληρώνονται και από μια νησίδα παράλληλα προς τη διάταξη της κουζίνας, που συνήθως λειτουργεί ως μπαρ. Διάταξη σε σχήμα Γ

Διάταξη σε σχήμα Π

BBQ

3,50m

3,20 m Νεροχύτης

BBQ

0,80 m

2,50 m 0,60 m

0,60 m

Κάδος

0,50 m

2,50 m

Νεροχύτης

1,00 m Διπλή πόρτα 1,30 m

0,90 m Διπλή πόρτα

0,90 m Διπλή πόρτα

Διπλό ντουλάπι

2,50 m

Καθίσματα

0,80 m

Καθίσματα

Ψυγείο 0,30 m

1,00 m

1,00 m Ψυγείο

Προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο προετοιμασίας φαγητού και μαγειρέματος. Συνήθως στη μια πλευρά τοποθετείται η σχάρα και αποθηκευτικός χώρος και στην άλλη πάγκος. Πολλές φορές ο πάγκος είναι σε πιο υψηλή στάθμη για να λειτουργεί και ως μπαρ. Ιδανική για πιο συχνή χρήση, μπορεί να εξυπηρετήσει παράλληλα περισσότερα του ενός άτομα, που προετοιμάζουν το φαγητό.

Προσφέρει διακριτές περιοχές μαγειρέματος, προετοιμασίας και εστίασης και απευθύνεται σε πιο συχνή χρήση ή και σε επαγγελματίες. Μπορεί να εξοπλιστεί με κάθε είδους συσκευή και αξεσουάρ χάρη στη μεγάλη της επιφάνεια. Η διάταξη κρατάει την κίνηση έξω από το χώρο προετοιμασίας, ενώ το φαγητό σερβίρεται αμέσως, βοηθώντας στην αλληλεπίδραση των χρηστών.

* Πηγή εικόνων πίνακα: https://www.gardenliving.com/

62

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

K.TITONH_OUTDOOR_KITCHEN.indd 62

16/03/20 09:53


ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΙΔΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΙ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΞΗΡΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. ΑΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ, Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

Παρουσίαση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΤΟΝΗ, διπλ. αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc.

Ο όρος γυψοσανίδα αναφέρεται σε μια “οικογένεια” λεπτών τεχνητών πλακών που αποτελούνται από ένα μη εύφλεκτο πυρήνα με κύριο συστατικό τη γύψο, επενδεδυμένο με ειδικό χαρτί, που λειτουργεί ως οπλισμός και αυξάνει την αντοχή τους. Αποτελούν προϊόν κατεργασίας της ημιυδρικής γύψου με νερό, στο μείγμα των οποίων έχουν προστεθεί οργανικά ή ανόργανα υλικά ινώδους μορφής, που αυξάνουν τη συνεκτικό-

τητα του υλικού, καθώς και άλλες πρόσθετες ουσίες σε μικρές αναλογίες, που ρυθμίζουν ιδιότητες, όπως το πορώδες, την υδροαπορροφητικότητα και τη σκληρότητα του τελικού προϊόντος. Τα σύγχρονα προϊόντα διατίθενται σε μια τεράστια ποικιλία (άνθυγρες, πυράντοχες, διάτρητες, θερμομονωτικές, επενδυμένες με φύλλο αλουμινίου ή μολύβδου, καμπύλες κτλ.), καλύπτοντας κάθε τεχνική ή αισθητική απαίτηση. Χρησιμοποιούνται ως διαχωριστικά www.ktirio.gr

K.TITONH_GYPSUM.indd 69

69

13/03/20 10:11


Οι σύγχρονες γυψοσανίδες υψηλής απόδοσης μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση εξειδικευμένων ζητημάτων σχεδιασμού, όπως στη βελτίωση της ακουστικής, της θερμομόνωσης ή της πυρασφάλειας ενός χώρου.

κατάλληλης ακουστικής ενός χώρου δεν αρκεί βέβαια η χρήση γυψοσανίδων, αλλά ο σωστός σχεδιασμός όλων των κατακόρυφων και οριζόντιων επιφανειών, καθώς και η αποφυγή δημιουργίας ηχογεφυρών. Ακόμη πιο εξελιγμένες λύσεις διαχείρισης του ήχου προσφέρουν οι διάφοροι τύποι ηχομονωτικών και διάτρητων γυψοσανίδων. • Υδροαπορροφητικότητα. Οι κοινές γυψοσανίδες παρουσιάζουν μεγάλη υδροαπορροφητικότητα, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευπρόσβλητες στην υγρασία. Αυτό το πρόβλημα έρχονται να επιλύσουν οι ειδικοί τύποι άνθυγρων και ανθεκτικών στην υγρασία γυψοσανίδων, που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο, και είναι ιδανικές για χώρους με αυξημένη υγρασία, αλλά όχι για επιφάνειες που έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό ή δέχονται έντονη καταπόνηση από υγρασία. • Αισθητική. Στο θέμα της αισθητικής, οι γυψοσανίδες υπερέχουν έναντι πολλών άλλων υλικών, καθώς χαρίζουν απεριόριστη σχεδιαστική ελευθερία με μικρό σχετικά κόστος. Μπορούν να διαμορφώσουν επίπεδες, καμπύλες ή σύνθετες επιφάνειες, μπορούν να βαφούν με οποιαδήποτε

Στο θέμα της αισθητικής οι γυψοσανίδες συμβάλλουν στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, χαρίζοντας απεριόριστη σχεδιαστική ελευθερία, αλλά και δυνατότητα να συνδυαστούν με άλλα υλικά, όπως διακοσμητικές επενδύσεις. www.ktirio.gr

K.TITONH_GYPSUM.indd 71

71

13/03/20 10:11


ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΜΕ ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΚΕΝΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΤΑ ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΚΕΝΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ "ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ" ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΤΑ ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΚΕΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΥΛΙΚΑ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ, ΟΜΩΣ, Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΕΙ.

Άρθρο του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείου Κρήτης

Η θερμομονωτική ικανότητα ενός υλικού προσδιορίζεται από το συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, λ. Όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής λ, τόσο καλύτερο θερμομονωτικό είναι το υλικό. Τα συμβατικά θερμομονωτικά προϊόντα αξιοποιούν τη θερμομονωτική ικανότητα του αέρα, ενός υλικού με πολύ χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ=0,025 W/(m·K)). Συγκεκριμένα έχουν δομή τέτοια, ώστε να συγκρατούν στη μάζα τους ακίνητο αέρα. Γι’ αυτό και έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι ελαφρά. Ωστόσο, ο αέρας δεν είναι το πιο δυσθερ-

μαγωγό υλικό. Το διοξείδιο του άνθρακα για παράδειγμα έχει συντελεστή λ = 0,0146 W/ (m·K), είναι δηλαδή σχεδόν δύο φορές καλύτερο θερμομονωτικό από τον αέρα. Το ραδιενεργό ραδόνιο, το πιο δυσθερμαγωγό υλικό, έχει λ = 0,0033 W/(m·K). Το αργό, με λ = 0,017 W/(m·K), το κρυπτό, με λ = 0,0088 W/(m·K) και το ξένο, με λ = 0,0054 W/(m·K) είναι επίσης αέρια με σημαντικά μικρότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας από αυτόν του αέρα. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν επίσης και στερεά με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας μικρότερο από αυτόν www.ktirio.gr

K.PAPAMANOLIS_THERMOMONOSEIS.indd 79

79

13/03/20 10:13


1

2

3

4

5

10

9

1

2

3

4

5

10

9

11

11 12

12

13 14

13 14 6

7

15

15

8

6

Θερμομόνωση οροφής υπογείου με πετασμάτα κενού σε συνδυασμό με συμβατική θερμομόνωση τοιχοποιίας. Πηγή: Vacutherm. 1. Επένδυση δαπέδου. 2. Ελαφρόδεμα. 3. Ηχομόνωση. 4. Πλάκα σκυροδέματος. 5. Στεγανοποίηση.

6. Οριζόντιοι πήχεις. 7. Πετάσματα κενού. 8. Γυψοσανίδες. 9. Αντικραδασμική μόνωση. 10. Τοιχοποία.

8

Θερμομόνωση δαπέδου με πετασμάτα κενού σε συνδυασμό με συμβατική θερμομόνωση τοιχοποιίας. Πηγή: Vacutherm.

11. Συμβατική θερμομόνωση. 12. Μεταλλικό πλέγμα & επίχρισμα. 13. Γεωύφασμα. 14. Ντρενάζ. 15. Τοιχίο.

των κενού, συνεπάγεται εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου, ενώ, ακόμη, διευρύνει τις επιλογές λειτουργικότητας και αισθητικής των στοιχείων στα οποία εφαρμόζονται. Τα πετάσματα κενού είναι κατάλληλα σε περιπτώσεις που υπάρχουν περιορισμοί στο πάχος τού στοιχείου που πρόκειται να θερμομονωθεί (π.χ. δάπεδο). Μπορούν για παράδειγμα να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις παλαιών κτιρίων με συγκεκριμένα και, συνήθως, μικρού πάχους κελύφη. Αλλά και σε πιο συνηθισμένες κατασκευές μπορούν να προσφέρουν καλύτερες λύσεις από αυτές που δίνουν οι συμβατικές θερμομονώσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι τα δώματα που επικοινωνούν με στεγασμένους χώρους στο ίδιο επίπεδο. Η σημαντική αύξηση του πάχους τους, που συνεπάγονται οι συμβατικές μονώσεις, έχει ως αποτέλεσμα η τελική στάθμη τους να υπερβαίνει τη στάθμη του δαπέδου του στεγασμένου χώρου, με κίνδυνο αυτός να πλημμυρίζει όταν βρέχει. Η επιλογή πετασμάτων κενού αντί συμβατικής θερμομόνωσης θα μειώσει το συνολικό πάχος του δώματος και θα διευκολύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλη περίπτωση είναι τα προκατασκευασμένα στοιχεία του κελύφους. Σε μια εξώπορτα, στης οποίας το τυπικό πάχος (περίπου 5 cm) συχνά δεν αρκεί να "χωρέσει" το απαιτούμενο πάχος συμβατικής θερμομόνωσης, τα πετάσματα κενού αποτελούν λύση. Ανάλογα παραδείγματα μπορεί να αντλήσει κάποιος και από τα πετάσματα των αναρτημένων όψεων. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στα προκατασκευασμένα στοι-

7

1. Επένδυση δαπέδου. 2. Ελαφρόδεμα. 3. Διαχωριστική στρώση. 4. Πετάσματα κενού. 5. Στεγανοποίηση.

6. Πλάκα σκυροδέματος. 7. Οροφοκονίαμα. 8. Τοιχοποιία. 9. Αντικραδασμική μόνωση. 10. Κούφωμα.

11. Πλαίσιο κουφώματος (ψευτόκασα). 12. Νεροχύτης κουφώματος. 13. Υαλόπλεγμα & επίχρισμα. 14. Συμβατική θερμομόνωση. 15. Φράγμα υδρατμών.

Θερμομόνωση ξύλινης στέγης με πετασμάτα κενού σε συνδυασμό με συμβατική θερμομόνωση τοιχοποιίας. Πηγή: Vacutherm.

6 1

7

2

5

4

3

11 10

9

8

12 13 14

16 17

15

18

1. Κεραμίδια. 2. Επιτεγίδες. 3. Διαχωριστική στρώση. 4. Τεγίδες. 5. Πέτσωμα κορωνίδας. 6. Αμείβων.

7. Συμβατική θερμομόνωση. 8. Πηχάκια. 9. Πετάσματα κενού. 10. Διαπνέουσα μεμβράνη. 11. Γυψοσανίδες. 12. Μηκίδα.

13. Φράγμα υδρατμών. 14. Περίδεσμος ενίσχυσης. 15. Τοιχοποιία. 16. Πλάκα σκυροδέματος. 17. Συμβατική θερμομόνωση. 18. Υαλόπλεγμα & επίχρισμα.

www.ktirio.gr

K.PAPAMANOLIS_THERMOMONOSEIS.indd 83

83

13/03/20 10:13


Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ή Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ.

Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ

Άρθρο της ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, αναπληρώτριας καθηγήτριας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Ως διαβρωτική ουσία, το νερό έχει την ικανότητα να διαλύει τις περισσότερες ουσίες από οποιοδήποτε άλλο γνωστό υγρό. Αυτή του η ιδιότητα οφείλεται στην παρουσία πολλών ιόντων, τα οποία συντελούν στη χημική αποσύνθεση των στερεών υλικών. Η υψηλή θερμοκρασία εξάτμισης του νερού (100°C) του δίνει την ιδιότητα, σε συνήθεις θερμοκρασίες, να βρίσκεται σε υγρή φάση μέσα σε πορώδη υλικά παρά να εξατμίζεται. Οι εσωτερικές μετακινήσεις της υγρασίας στη δομή των υλικών με διάφορους μηχανισμούς προκαλούν αλλαγές πολλών τύπων, που διασπούν τη δομή και επιταχύνουν τη φθορά.

Η φθορά των δομικών υλικών από έκθεση σε υγρασία θεωρείται αναπόφευκτη σε όλες τις κλιματικές ζώνες, με κυμαινόμενους ρυθμούς. Η κατανόηση του φαινομένου και η μελέτη του τρόπου δράσης του αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο προστασίας των υλικών από την επίδραση της υγρασίας.

Παθολογία των κατασκευών Ως φθορά μιας κατασκευής στο χρόνο ορίζεται κάθε απώλεια επιτελεστικότητας και είναι αποτέλεσμα μηχανικών, φυσικών, και χημικών - βιοχημικών διεργασιών. Στην κατηγορία των μηχανικών διεργασιών www.ktirio.gr

K.STEFANIDOU.indd 85

85

13/03/20 10:16


Η υγρασία στις οπτοπλινθοδομές μπορεί να εκδηλωθεί με την εμφάνιση αλάτων.

Η παθολογία των λίθων μπορεί να έχει διάφορες μορφές, με πιο συνηθισμένες τις επικαθίσεις, τις μαύρες κρούστες, τη γυψοποίηση, τις ρηγματώσεις, την κυψέλωση, τις απολεπίσεις και τις βιολογικές κρούστες.

Στα επιχρίσματα οι φθορές λόγω υγρασίας εντοπίζονται με τη μορφή κηλίδων, αποχρωματισμού, εξανθήσεων, "πεταλίδων", ρωγμών και αποφλοιώσεων.

Όταν οξειδωθεί ο οπλισμός του σκυροδέματος, παρατηρούνται, λόγω της αύξησης του όγκου του, αρχικά τριχοειδείς ρωγμές και κατόπιν αποκολλώνται τμήματα.

Στα επιχρίσματα οι φθορές λόγω υγρασίας εντοπίζονται με τη μορφή κηλίδων, αποχρωματισμού, εξανθήσεων, "πεταλίδων", ρωγμών και αποφλοιώσεων. Η αιτία που προκαλούνται είναι κατά περίπτωση η συγκέντρωση και παραμονή νερού λόγω λανθασμένων κλίσεων απορροής ομβρίων στα δώματα και στους εξώστες χωρίς καλή υγρομόνωση στο υπόβαθρο ή λόγω φραγής υδρορροών από διάφορες αιτίες. Τα εξανθήματα έχουν μορφή λευκού χνουδιού ή μικρών φυσαλίδων. Οφείλονται στο συνδυασμό της υγρασίας που διαποτίζει τα δομικά στοιχεία με την ύπαρξη αλάτων μέσα σ’ αυτά. Οι πεταλίδες εμφανίζονται με μορφή οπών και οφείλονται σε όχι καλά σβησμένο ασβέστη ή σε πλημμελή ανάμειξη του ασβέστη με το υπόλοιπο κονίαμα. Οι ρωγμές, όταν δεν είναι κατασκευαστικές, οφείλονται σε κακό σχεδιασμό και εφαρμογή των επιχρισμάτων (π.χ. προβληματική αναλογία κονίας / αδρανών, μεγάλο πάχος υλικού χωρίς ενίσχυση, απότομη ξήρανση). Κατασκευαστικές (δομικές) ρωγμές μπορεί να οφείλονται σε καθιζήσεις, δονήσεις, ελλιπή αρμολόγηση των πλίνθων, θερμοκρασιακές μεταβολές. Οι αποφλοιώσεις και αποκολλήσεις επιχρισμάτων οφείλονται είτε σε κακή ποιότητα υλικών

είτε σε κακή κατασκευή του επιχρίσματος (επίχριση σε παγετό) και δημιουργούν θύλακες στο επίχρισμα. Όταν διεισδύσει υγρασία, αυτοί οι θύλακες διογκώνονται με αποτέλεσμα την αποκόλληση μεγάλων τμημάτων του επιχρίσματος. Μονωτικά υλικά Τα θερμομονωτικά υλικά οφείλουν τη χαμηλή τιμή του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητάς τους (λ < 0,18 W/(m·K) στον αέρα που περιέχεται στη μάζα τους. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο ακίνητος και σε μικρή ποσότητα αέρας είναι ένα από τα στοιχεία με χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λαέρα = 0,025 W/(m·K)) σε συνθήκες περιβάλλοντος. Για το νερό, ο συντελεστής αγωγιμότητας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι περίπου 24 φορές μεγαλύτερος (λνερού = 0,6 W/(m·K)). Σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι, εάν ο αέρας που βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στη μάζα του θερμομονωτικού υλικού αντικατασταθεί από νερό, τότε ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητάς του μεταβάλλεται σημαντικά. Οι υδρατμοί μπορεί να διαπερνούν τη μάζα των μονωτικών υλικών, αλλά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση www.ktirio.gr

K.STEFANIDOU.indd 91

91

13/03/20 10:16


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ |

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΚΕΛΥΦΟΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΤΟΥ ΥΑΛΟΠΕΤΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΩΝ, Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΩΣ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ.

Κατασκευή & παρουσίαση: INTRAKAT Α.Ε.

Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας. Λόγω της προβλεπόμενης σημαντικής αύξησης του επιβατικού κοινού έως το έτος 2026, η υφιστάμενη πτέρυγα (με εμβαδό 26.609 m2) αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται, με παράλληλη ανέγερση νέας πτέρυγας (με εμβαδό επέκτασης 34.072 m2), η οποία θα συνενωθεί με την υπάρχουσα μέσω δύο πεζογεφυρών στο επίπεδο των αναχωρήσεων, παρέχοντας ενοποιημένη λειτουργία μεταξύ τους. H αρχιτεκτονική μελέτη έχει λάβει υπόψη τη σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου με την Fraport, το εγκεκριμένο σχέδιο του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και την ισχύουσα νομοθεσία. Ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών θα προσφέρεται στους επιβάτες σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του αεροσταθμού, όπως: 94 ΚΤΙΡΙΟ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ. © BOBOTIS+BOBOTIS ARCHITECTS.

• κεντρικός χώρος ελέγχου της ασφάλειας, σύμφωνα με τις νέες διεθνείς πρακτικές, • υπηρεσίες ελέγχου εισιτηρίων και στις δύο πτέρυγες του αεροσταθμού, • μείωση αποστάσεων μεταξύ των βασικών λειτουργικών περιοχών και των αλλαγών επιπέδου μέσα στον αεροσταθμό, • ευκολία στις προσβάσεις, με μία ξεκάθαρη ροή κίνησης ("back flow") εντός του αεροσταθμού, • αυξηση εμπορικών χώρων, • εύκολη διασύνδεση του αεροσταθμού με τη δημόσια συγκοινωνία (λεωφορεία), • επαρκής χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων πλησίον του αεροσταθμού.

Αρχές σχεδιασμού Ο σχεδιασμός της νέας πτέρυγας έχει ακολουθήσει τις υφιστάμενες λειτουργικές αρχές, με τις αφίξεις στο επίπεδο 0 και τις αναχωρή-

σεις στο επίπεδο 1 και έχει σχεδιαστεί ως μία γραμμική συνέχεια του υφιστάμενου κτιρίου με ευθυγραμμισμένους όγκους. Η νέα πτέρυγα υλοποιείται ως ένα σύγχρονο κτίριο με λιτή, γραμμική φόρμα, διαχρονικό σχεδιασμό και έντονη ταυτότητα, που αποτυπώνεται σε δύο σχεδιαστικές επιλογές: το διαγώνιο κάνναβο του υαλοπετάσματος και την πρισματική μορφή κάλυψης των κλιμακοστασίων των πυλών, που εξέχουν από τη γυάλινη επιφάνεια. Συνδυαστικά, το διαγώνιο υαλοπέτασμα και οι πρισματικοί όγκοι των κλιμακοστασίων δημιουργούν μία ισορροπημένη και γαλήνια όψη. Για την ομαλή αισθητική μετάβαση από το υφιστάμενο κτίριο, η νέα πτέρυγα τοποθετείται σε απόσταση 27 m από τον πύργο ελέγχου. Τα δύο κτίρια συνδέονται με δύο συνδετήριους κλειστούς διαδρόμους, έναν από τη μεριά της πόλης ("landside") και έναν

4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

P.AERODROMIOFINAL.indd 94

13/03/20 10:24


1

12

2 13

3 4 5 6

14

7

8 15 16

9

10

17

11

1. Μεταλλική επικάλυψη συστήματος ορθής ραφής. 2. Μόνωση πετροβάμβακα πάχους 100 mm, συμπυκνωμένου στα 80 mm, 40 kg/m3. 3. Μόνωση πετροβάμβακα πάχους 60 mm, 40 kg/m3. 4. Φράγμα υδρατμών 400 g/m2. 5. Τραπεζοειδής λαμαρίνα τύπου Symdeck. 6. Διαχωριστικό διπλής τσιμεντοσανίδας 2×12,5 mm. 7. Ειδικό τεμάχιο κλεισίματος από γαλβανισμένη λαμαρίνα πάχους 1,5 mm. 8. Προέκταση των περσίδων έως το όριο του αρμού και επικάλυψη με δύο αλληλοκαλυπτόμενα τμήματα γαλβανισμένης βαμμένης λαμαρίνας, πλάτους 0,15 m το καθένα, με μονόπλευρη στήριξη στο σκελετό των περσίδων. 9. Τελείωμα μεταλλικής οροφής με ειδικό τεμάχιο. 10. Το άνοιγμα διακόπτεται σε συγκεκριμένα σημεία βάσει Η/Μ μελέτης. 11. Σκελετός γαλβανισμένων και βαμμένων κοιλοδοκών. 12. Στέγαστρο σε όλο το μήκος, ανεξάρτητο από τα κάτωθεν ανοίγματα. 13. Οριζόντιες περσίδες από γαλβανισμένη βαμμένη λαμαρίνα 3 mm εκατέρωθεν σε όλο το μήκος του ανοίγματος, στερεωμένες σε περιμετρικό πλαίσιο γαλβανισμένων βαμμένων κοιλοδοκών 100×50 (mm) σε δύο τμήματα μεταξύ του στατικού φορέα. 14. Προέκταση των περσίδων έως το όριο του αρμού και επικάλυψη με δύο αλληλοκαλυπτόμενα τμήματα γαλβανισμένης βαμμένης λαμαρίνας πλάτους 0,15 m το καθένα με μονόπλευρη στήριξη στο σκελετό των περσίδων. 15. Ανοξείδωτη σήτα καρέ 10×10 (mm) υψηλής αντοχής στα ανοίγματα των περσίδων. 16. Η επικάλυψη στέγης σε συγκεκριμένα σημεία δεν αφήνει άνοιγμα, αλλά είναι συνεχής. 17. Στατικός φορέας.

ΤΟΜΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΟΡΟΦΗΣ ΜΕ ΧΩΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. © BOBOTIS + BOBOTIS ARCHITECTS.

ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΤΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΘΜΟΥ. © BOBOTIS+BOBOTIS ARCHITECTS.

τοποθετήθηκε μόνωση πετροβάμβακα σε δύο στρώσεις, μία πάχους 6 cm και πυκνότητας 40 kg/m3 και μία πάχους 10 cm, συμπυκνωμένου στα 8 cm, και πυκνότητας 40 kg/m3. Ενδιάμεσα σ' αυτές τις μονώσεις, τοποθετήθηκαν δύο στρώσεις βισκοελαστικής μεμβράνης, έκαστη πάχους 2,5 mm των 5 kg/m2, με αλληλοεπικαλυπτόμενους αρμούς. Το σύνολο της οροφής διακόπτεται σημειακά, από επιμήκη ανοίγματα εξαερισμού, συνολικού μήκους περίπου 130 m και πλάτους 2,50 m, ενώ υπάρχουν και πέντε μικρότερα επάνω από τα CIP Lounges του τελευταίου ορόφου, διαστάσεων 3,00×2,50 (m) το καθένα. Τα ανοίγματα είναι στεγασμένα με την ίδια επικάλυψη ορθής ραφής, όπως και το υπόλοιπο κτίριο. Τα περισσότερα χωρίζονται εσωτερικά

σε δύο τμήματα, με τσιμεντοσανίδα, για την εισαγωγή και την απαγωγή του αέρα αντίστοιχα, ενώ άλλα είναι ενιαία . Η στέγαση των ανοιγμάτων επικαλύπτει το άνοιγμα από 50 έως 75 cm σε κάθε πλευρά. Περιμετρικά, τα ανοίγματα που έχουν ύψος 80 cm κλείνουν με περσίδες γαλβανισμένες, βαμμένες, πλάτους 8 cm και εσωτερικά τοποθετείται γαλβανισμένη σήτα υψηλής αντοχής. Διαγώνιο εξωτερικό υαλοπέτασμα όψης. Η σύμμεικτη κατασκευή του νέου κτιρίου φέρει μεταλλικό σκελετό στήριξης στην εξωτερική παρειά, με κοιλοδοκούς 140×140×8 (mm) σε διαγώνιο κάνναβο, στηρίζοντας το εκτεταμένο διαγώνιο υαλοπέτασμα των όψεων αλλά και τα διαγώνια διάτρητα φύλλα αλουμινίου, πάχους 2 mm, του επιπέδου 0, τα οποία τοπο-

θετούνται σημειακά στον ημιυπαίθριο χώρο, όπου κινούνται τα καρότσια των αποσκευών. Το διαγώνιο υαλοπέτασμα κατασκευάστηκε με εμφανή σκελετό αλουμινίου, ο οποίος ακολουθεί τη γεωμετρία του σκελετού στήριξης, και κρύσταλλα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του έργου για ηχομείωση. Ανάμεσα στα διπλά κρύσταλλα, τοποθετήθηκε ειδική μεταξοτυπία, που προσομοιάζει σε σχέδιο τη διάτρηση των πετασμάτων αλουμινίου στο επίπεδο 0. Η σημαντικότερη δυσκολία στην εφαρμογή του υαλοπετάσματος εντοπίστηκε στο καμπύλο τμήμα της κάτοψης. Η επίλυση επιτεύχθηκε με τοποθέτηση των τμημάτων των υαλοστασίων στους συνδετήριους κόμβους τους σε τεθλασμένη θέση, ώστε να προκύψει η ακτίνα www.ktirio.gr

P.AERODROMIOFINAL.indd 99

99

13/03/20 10:25


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ•ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ•ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΧΗΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων

Σύστημα υποδομής φυτεμένων δωμάτων

MAPEI HELLAS Α.Ε.Β.Ε.

LANDCO

Θάλαμος ανελκυστήρων

Εφελκυόμενες μεμβράνες όψεων

ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Α.Ε.

ARKA SYNTHESIS Μ.Ε.Π.Ε.

www.ktirio.gr

BHMA Τ4.indd 103

103

13/03/20 10:27


Διαφανής, επαλειφόμενη, πολυουρεθανική, στεγανοποιητική μεμβράνη ISOFLEX-PU 650

Εφελκυόμενες μεμβράνες όψεων ARKA SYNTHESIS Οι εφελκυόμενες μεμβράνες επιτρέπουν τη δημιουργία ή ανακαίνιση όψεων σε υφιστάμενα κτίρια, εξασφαλίζοντας ταχύτητα στη διαδικασία ανέγερσης και ελεγχόμενο κόστος κατασκευής. Το σύστημα αποτελείται από προκατασκευασμένα, ευέλικτα στις διαστάσεις πλαίσια, τα οποία δεν απαιτούν ειδικές δομές στήριξης. Οι μεμβράνες διατηρούν τα μηχανικά τους χαρακτηριστικά και δεν προσβάλλονται από την υπεριώδη ακτινοβολία ή την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ελεγχόμενη διαπερατότητα των υλικών επιτρέπει την οπτική επικοινωνία τόσο προς το κτίριο, όσο και προς τον εξωτερικό χώρο. Εξασφαλίζουν ενεργειακό όφελος και βέλτιστη απόδοση του κελύφους. ARKA SYNTHESIS Μ.Ε.Π.Ε., τηλ.: 2107473464, www.arkasynthesis.gr

Διάφανο, πολυουρεθανικό υλικό ενός συστατικού, το οποίο δεν κιτρινίζει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σχηματίζει μία ελαστική μεμβράνη, με εξαιρετικές μηχανικές και χημικές αντοχές. Χρησιμοποιείται ως διαφανής επαλειφόμενη μεμβράνη για τη στεγανοποίηση υφιστάμενων επιφανειών σε δάπεδο ή τοίχο, όπως πλακίδια, ξύλο, φυσική πέτρα, υαλότουβλα κτλ. σε δώματα, μπαλκόνια, βεράντες ή προσόψεις κτιρίων. Επιπλέον, εφαρμόζεται ως διαφανής συνδετική ρητίνη για εφαρμογές εξωτερικών ή εσωτερικών δαπέδων με έγχρωμες φυσικές ψηφίδες (stone carpet). Πιστοποιημένο με τη σήμανση CE κατά ΕΝ 1504-2. Διατίθεται σε δοχεία των 1, 5 και 20 kg. ISOMAT Α.Β.Ε.Ε., τηλ.: 2310576000, www.isomat.gr

Πλέγμα από λυγαριά CANEPLEX LYGARIA Φυσικά και αποφλοιωμένα κλαδιά λυγαριάς σε μπουκέτα. Ειδικά Χαρακτηριστικά: είναι επιλεκτικής καλλιέργειας, φυσικής ξήρανσης και εν θερμώ επεξεργασίας. Η πλέξη – σύνδεση γίνεται με γαλβανιζέ, πλαστικοποιημένο γαλβανιζέ ή ανοξείδωτο σύρμα. Διαστάσεις: Σε διαμέτρους 4 – 6 mm, 6 – 12 mm και 8 – 14 mm με εξωτερική πλέξη και 14 – 18 mm, 20 mm και 22 – 28 mm με εσωτερική πλέξη. Εφαρμογές: είναι ιδανικά σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για σκίαση σε πέργκολες, περίφραξη σε διαχωριστικά και περιμετρικά χώρων, διακόσμηση και ειδικές κατασκευές. Αποτελούν υλικά ανθεκτικά στο χρόνο. CANEPLEX, τηλ.: 2106047060, www.caneplex.gr

Υδρορρόες από PVC & PPMA IAS Πλαστικά συστήματα υδρορροών με μικροσωματίδια χαλκού, τα οποία προσδίδουν ένα μεταλλικό αποτέλεσμα στο χρώμα χαλκού και αλουμινίου. Διαθέτουν προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, διατηρώντας την ποιότητα του χρώματος αναλλοίωτη στο χρόνο. Εφαρμόζονται με ειδικά στηρίγματα τοποθέτησης σε όλους τους τύπους στέγης, σε οριζόντιες αλλά και κάθετες επιφάνειες. Τα πλαστικά συστήματα υδρορροών διατίθενται και σε χρώματα λευκού και καφέ, σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις. IAS Ε.Π.Ε., τηλ.: 2103460595, www.ias.net.gr

Συστήματα πλακών σκυροδέματος COBIAX Η γερμανική εταιρεία Cobiax έχει αναπτύξει συστήματα πλακών σκυροδέματος με ενσωμάτωση ελαφρών καλουπιών κενού. Η τεχνολογία αντικαθιστά τις κλασικές συμπαγείς πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος αλλά και τις πλάκες με νευρώσεις, προσφέροντας λύσεις για πιο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια. Τα πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα για μείωση του πάχους της πλάκας σε ποσοστό έως 25% σε σχέση με την αντίστοιχη διαδοκιδωτή, η δυνατότητα για μεγαλύτερα ανοίγματα στην πλάκα, η δυνατότητα για πλάκες χωρίς δοκούς (flat slabs / μυκητοειδείς) και λόγω μείωσης του ίδιου βάρους έως 35%, η δυνατότητα για μείωση της διατομής (ενδεχομένως και του αριθμού) των υποστυλωμάτων. Η τεχνολογία δίνει φιλικές λύσεις κατασκευής, φέροντας την περιβαλλοντική διακήρυξη EPD (Environmental Product Declaration), με αποτέλεσμα οι κατασκευές να θεωρούνται ως "πράσινα κτίρια" και να είναι "υποψήφια" για πιστοποίηση LEED κ.ά. ΕΝΚΑ, τηλ.: 2102583120, www.enka.com.gr www.ktirio.gr

BHMA Τ4.indd 111

111

13/03/20 10:28


ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ 5/2020 ΜΑΪΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ • Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλλιθέα, VK Architects • "Merastri", εστιατόριο στο Ηράκλειο, It’s a trap space • Ασιατικό εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, OPSIS Architects

ΚΤΙΡΙΑ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ • Διπλοκατοικία στα Χανιά στην ιστορική περιοχή της Χαλέπας, Αριστομένης & Γιώργος Βαρουδάκης • "Triple house". Τρεις κατοικίες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, T.SQUAREARCHITECTS • "Hidden hill". Δύο ανεξάρτητες κατοικίες στη Νάξο, GFRA Architecture

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ • Φυσικοί λίθοι στα κτίρια. Επιλογή με περιβαλλοντικά & δομικά κριτήρια. • Πατητό τσιμεντοκονίαμα. Η σύγχρονη προσέγγιση ενός παραδοσιακού υλικού. • Επισκευή και συντήρηση γυάλινης όψης. • Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικά & προδιαγραφές.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ • Στέγαστρο γηπέδου ΑΕΚ. Ανέγερση μεταλλικού φορέα και τοποθέτηση μεμβράνης επικάλυψης, Dimand S.A. • Κτηνιατρική κλινική στη Λεμεσό με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού, GA-architects

Μ ΗΝ Ι ΑΙ O TE X N I KO ΠE P I O Δ I KO

EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός, δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Α.Π.Θ. Γεώργιος Πενέλης, δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Α.Π.Θ. Δημήτρης Μπίκας, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Παπακώστας, δρ. μηχανολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Χάρης Δημουλιάς, δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Μαρία Στεφανίδου, γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ. Γεώργιος Ι. Μαντάνης, επιστήμων ξύλου, καθ. Εργ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου, Παν. Θεσσαλίας ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου, τεχνολόγος μηχ. Ιωάννα Καραμιχαηλίδου, αρχιτέκτονας μηχ., MSc. Ιωάννα Χαλάτση, αρχιτέκτονας μηχ.

TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης,

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Απόστολος Κ. Μιχόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ. Α.Π.Θ. Ελευθερία Τιτόνη, αρχιτέκτονας μηχ. Α.Π.Θ., MSc. Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου, αρχιτέκτονας μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης Αθανασία Χάρη, πολιτικός μηχ. Α.Π.Θ., MSc. Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας, μελετητής αρχιτεκτονικού φωτισμού MBA, MSc, PLDA, SLL

Διονυσία Χατζοπούλου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Βαγγέλης Ταλίπης, Αντώνης Χατζόγλου

GRAPHIC DESIGN Παναγιώτης Τσακίρης

EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ThessPrint A.E.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E.

ΔIANOMΗ ΑΡΓΟΣ Α.Ε.

Παναγιώτης Χάιδας, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Χρήστος Παπαϊωάννου, Mechanical engineer, MSc. Λευτέρης Παχής, μηχανολόγος μηχ. Αφροδίτη Γουσιοπούλου, μηχανολόγος μηχ.

KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2310 480544 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr, φαξ: 2310 478547 AΘΗΝΑ: Λεωφ. Αλεξάνδρας 3, Τ.Κ. 114 73, τηλ.: 210 7234591, φαξ: 210 7239079 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr Φυσικά πρόσωπα: 85 €, Εταιρείες - Οργανισμοί: 100 € EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr Νο 313 • www.ktirio.gr - Απρίλιος '20 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554

112

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2020 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

BHMA Τ4.indd 112

13/03/20 10:28