2016-2017 Kompas 5 KSA Antwerpen-Brabant

Page 1

VU: Brecht Goerlandt, Vooruitgangstraat 225, 1030 Brussel – Afgiftekantoor: GENT X – P918716

jaargang 36 | nr. 5 | mei-juni 2017 | tweemaandelijks tijdschrift

KSA Antwerpen-Brabant | www.ksa.be

PB- PP B-

BELGIE(N) - BELGIQUE

2016-2017

#5

Kampregistratie Sjortcontest V

Groepsleidingscongres 2017

Welkom Manu, onze nieuwe beroepskracht!

Groepsbezoekjes! ieter Puurs

In het middelpunt: KSA Sint-P


Lieve Kompas-lezers Dit is al de voorlaatste kompas die jullie kunnen lezen dit werkjaar. Het is dan ook zo dat het schooljaar bijna gedaan is en over twee maanden vertrekken de eerste groepen al op kamp! Het jaar is voorbij gevlogen en dat is mede dankzij jullie enthousiasme voor KSA! Wij hebben wel het nodige nieuws aan jullie te melden! Midden maart is onze nieuwe beroepskracht Manu beginnen werken bij KSA Antwerpen-Brabant. We verwelkomen hem al te graag en zijn blij dat hij in ons team zit. Je kan Manu bereiken via manu@ksa.be of via 0488/23.36.07! Hij zit nu al enkele weken bij KSA en hij begint alles goed onder de knie te hebben. Niet te onderschatten als je immers van de scouts afkomstig bent (jaja, Manu heeft altijd in de scouts gezeten!). We kunnen alvast zeggen dat hij zich goed aan het inburgeren is in KSA dus dat komt dus dubbel en dik in orde! Lees de column achteraan de Kompas om meer te weten te komen over Manu! Met een beetje geluk is de Shot & KUBB net achter de rug en kunnen we spreken van een super geslaagde dag met veel zon. Iedereen begint zich nu te focussen op examens, eindwerken of thesissen. We wensen jullie super veel succes!!! Nog even doorbijten tot 31 juni en daarna knallen maal duizend voor jullie kamp! Hopelijk tot snel!

Lisa, Hanne en Manu

KSA dat is … samen op ledenweekend gaan!

inhoud

KSA Antwerpen-Brabant AB 1 Ten velde: Groepsbezoekjes AB 2-3 Triangel 2017, u was geweldig! AB 4-5 In het middelpunt: KSA Sint-Pieter Puurs AB 6-7 EHBO op kamp AB 8 Hé het is oké 35 Column 36 K(S)Alender

WERKTEN MEE AAN DIT NUMMER: Jo Baetens, Ruth Busschaert, Eric Colenbier, Dirk Decuypere, Herman Leber, Christophe Loyson, Veerle Van Nieuwenhuyze, Benjamin Verhegge, Katrien Wittemans, JNM; Lisa Franken, Manu Coryn, Elien Vandensteen, Dirk Decuypere, Natalja Verbruggen, Sophie Van Dyck – Verheyen, Paulien Buskens, KSA Merchtem, KSA Puurs EINDREDACTIE: Benjamin Verhegge, Katrien Wittemans; Lisa Franken FOTO’S: Lien De Koker, Tijs Foulon, KSA De Graal, KSA De Lommelse Blauwvoeters, KSA Sint-Jozef Aalst, KSA Sint-Lieven Meisjes, KSA Ten Briel, KSA Ter Vichten, KSA Vrasene, KSA Zwijndrecht, KSA De Grietjes Gullegem, KSA Sint-Jan Berchmans Dendermonde, KSA Spermalie Sijsele, KSA Tielt, KSA Tienen, KSA Vichte Meisjes, KSA Noordzeegouw, KSA Nationaal, KSA Antwerpen-Brabant, JNM ILLUSTRATIES JAARTHEMA: Dieter Durnez VORMGEVING & LAY-OUT: Pepijn Haghebaert | DRUKKERIJ: CTP Cartim Gentbrugge Redactieadres: KSA Nationaal | Vooruitgangstraat 225, 1030 Brussel | (T) 02 201 15 10 KSA Antwerpen | Schoenstraat 15A, 2140 Borgerhout (Antwerpen) | (T) 03 235 83 34 KSA Brabant | Jozef-II-straat 27, 3000 Leuven | (T) 016 22 31 58 E-MAIL: redactie@ksa.be | antbra@ksa.be

Dit tijdschrift wordt gedrukt op chloorvrij recyclagepapier. De persoonsgegevens op de adresklever komen uit ons bestand. Dit bestand heeft als doel het beheer van de leden van de vereniging, evenals de contactname van (oud-)leden in het kader van onze activiteiten. Ze zijn alleen voor intern gebruik en worden niet doorgegeven aan derden. Je hebt het recht om deze gegevens in te zien en te verbeteren. Voor meer informatie wend je tot de ledenadministratieverantwoordelijke van je groep of het nationale secretariaat.


Boeiende debatten op het Groepleidingscongres, lees er alles over op p.25-27.

inhoud

ksa nationaal 22 Over het muurtje: JNM 23 FAQ 24-25 Vorming: 26-27 #KSAINBEELD 28-29 Antenne: Groepsleidingscongres 2017 30-31 K 32 Historiek 33 Verkoopsdienst 34 Prikbord inhoud

4 Kampregistratie + Goeien Boef 5 Duurzame Verplaatsingen 6 Wat zit er in je EHBO-koffer? 7 Stuur eens een KSA-kampkaartje 8-9 Sjorcontest V 10 Ontspanning 11-18 Spelrubriek 19 In de marge 20-21 Speeddate: Raad van Bestuur (RvB)

3


Ruth Busschaert

kamp

Kampregistratie De voorbereidingen voor het kamp beginnen stilletjes aan op gang te komen. Misschien hebben jullie al een kampthema? Misschien heb je al enkele ingenieuze ideeën voor een topactiviteit? Maar hebben jullie ook al de kampregistratie in orde gebracht? Via de kampregistratie bezorg je de koepel de belangrijkste info over het hoe, het waar en het wanneer van jullie kamp. Die info zorgt ervoor dat de koepel jullie gemakkelijk kan bereiken en ondersteunen bij problemen. Registreer je kamp(en)

Je kamp(en) registreren is verplicht • vóór 1 juni • voor élk kamp (groepskampen, kampen per leeftijdsgroep, buitenlands kamp…) • via Digit.

Wie registreert een kamp?

Per kamp vult de kampverantwoordelijke de registratie in. Let op: per kampverantwoordelijke kan je maar één kamp registreren. Ben je verantwoordelijk voor meerdere kampen, dan vraag je een andere leid(st)er, bv. de tweede kampver-

antwoordelijke, de Digitverantwoordelijke of de groepsleid(st)er, om de registratie in orde te brengen.

Waarom registreren?

• Door de kampregistratie in te vullen, zorg je ervoor dat je te bereiken bent bij een noodgeval (ongeval, problemen op het thuisfront, natuurrampen, gezondheidsrisico's of andere onvoorziene omstandigheden). • Op basis van de registraties kunnen wij ook gegevens verzamelen waardoor we jullie beter kunnen ondersteunen bij kampgerelateerde zaken (bv. kampplaatsen, reglementen, speelzones …). • Bovendien plannen wij elke zomer kampbezoekjes. Met enkele klikken kan je ons laten weten wanneer het voor jullie al dan niet past.

Hoe registreren?

De registratie verloopt via http://digit.ksa. be en gebeurt door de kampverantwoordelijke. STAP 1: Via http://digit.ksa.be log je (als kampverantwoordelijke) in met je lidnummer en je zelf gekozen wachtwoord.

STAP 2: Klik in de linkerkolom op het tabblad ‘Activiteiten’. STAP 3: Hier zie je enkel de activiteiten van de huidige maand. Klik op het vergrootglas om meer activiteiten te zoeken. Geef volgende zoekcriteria in en klik op toepassen: Werkjaar: Werkjaar 2016-2017 Maand: Mei Groep: - Alle Type: Provinciale werkkring STAP 4: Kies in het overzicht voor de activiteit “Kampregistratie 2017 (naam van je provinciale werkkring)”. STAP 5: Kies voor de optie “Inschrijven/ registreren” en vul alle vragen in. STAP 6: Klik onderaan op “Registreer je kamp!”.

e of kampencampagn Vragen over de ltje ai m n tie? Stuur ee de kampregistra . naar ruth@ksa.be

Campagne Goeien BOEF

Actua – kamp

Met de acht Vlaamse jeugdbewegingen zetten we de campagne Goeien BOEF verder. Vorig jaar lanceerden we de campagne om onze groepen aan te zetten om ecologische versies van de favoriete kampgerechten op tafel te zetten.

4

Elke groep krijgt opnieuw een kookboekje van Goeien BOEF waarin de 10 populairste kampgerechten staan, in een ecologische versie natuurlijk! En omdat een kamp een groot groepsgebeuren is, zijn de recepten steeds berekend op 20 personen.

Acht aspecten van duurzaam koken worden belicht: • Fair trade • Seizoensgebonden • Vegetarisch • Veganistisch • Korte keten • Biologische landbouw • Onbewerkte voeding • Restjes

ng kijk je kampzendi Meer weten? Be / be a. ks w. w je op w of vind het boek kamp > keuken.


Met STOP op kamp!

Christophe Loyson

Duurzame verplaatsingen Ieder jaar trekken circa 185.000 kinderen en jongeren tijdens de zomermaanden op kamp. Een zomer vol spelplezier maar dat betekent ook dat er heel wat kilometers afgelegd worden, die allemaal een impact hebben op de maatschappij en het milieu. Hoe kan je voor jouw kamp de impact minimaliseren?

Op weg? Is de keuze van je vervoermiddel naar de kampplaats een traditie? Iets waar je niet echt bij stilstaat of een bewuste keuze? Gaat jouw jeugdbeweging ieder jaar op dezelfde manier om kamp of durf je je gewoontes in vraag te stellen? Veel begint dus bij de keuzes die je als groep maakt:

Het S.T.O.P.principe Bezint dus vooraleer je vertrekt! Het S.T.O.P.-principe staat voor de bewuste overweging, die je maakt, vooraleer je een verplaatsing aanvangt. Afhankelijk van de omstandigheden kiezen we voor Stappen of Trappen, dan voor het Openbaar vervoer (bus, trein, metro of tram). Pas als dat ook niet lukt, schakelen we personenwagens in, bij voorkeur met carpoolmogelijkheid.

De voordelen • S.T.O.P. is leuk! Samen met je KSA-vrienden stappen of fietsen is leuk. Je zorgt voor extra beweging op straat. Zonder auto leg je ook minder beslag op de verkeersruimte en verhoog je zo mee het veiligheidsgevoel op straat. • S.T.O.P. is goed voor het milieu. Een bewuste keuze over onze manier van verplaatsen zorgt er voor dat we onder meer de uitstoot van CO2 beperken. Te voet of met de fiets stoot je immers geen CO2 uit. • S.T.O.P. is vlot! Door de auto te vermijden heb je vaak minder last van files of parkeerproblemen!

Meer weten?

be/onderweg • www.opkamp. e nuttige informati De site die alle t el nd bu an rond op kamp ga • veiligopstap.be jullie als groep e om Alle informati ier in te en veilige man ec rr co n op ee wegen. het verkeer te be

Dit artikel kwam tot stand dankzij de medewerking van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. www.duurzame-mobiliteit.be

Actua – kamp

• Hoe bereikbaar is de kampplaats? Wat is het dichtstbijzijnde station of een bushalte? • Wat is er allemaal in de buurt en wat hebben jullie nodig om er te geraken? Kies je bijvoorbeeld voor een kampplek op stapafstand van het zwembad/winkels/…? • Neem je fietsen mee op kamp? Waarvoor neem je de fietsen mee? Voor één activiteit of maken ze deel uit van jullie verplaatsingsplan? • Is de verplaatsing een noodzakelijk kwaad of ga je voor spanning en avontuur tijdens de reis naar de kampplaats? Je kamp begint niet bij aankomst, maar zodra je met je groep op weg gaat: een spannende tocht met spelletjes onderweg, de introductie van het kamp­ thema … • Een auto ter plekke op kamp is handig: voor boodschappen, om naar de dokter te gaan … Maar is één kampauto niet voldoende? • Kan je jouw kampbus delen? In plaats van bij de aankomst de bus leeg te laten terugrijden, kan je de vertrekkende groep laten oppikken. • Vraag ook zeker de mogelijkheden eens na bij de eigenaar van je kampplaats. Sommige eigenaars hebben immers

deals met busmaatschappijen om een betaalbare trip van een station naar hun jeugdverblijf te organiseren. • Vragen aan de ouders om de kinderen te komen brengen of ophalen op de kampplaats, lijkt voor jouw groep misschien goedkoper. Maar dat is eigenlijk geen juiste redenering: de kosten van de wagens moeten uiteindelijk door iemand betaald worden. In plaats van één buschauffeur investeren heel wat mensen tijd in het vervoersplan. Daarenboven heeft een colonne kampauto’s een impact op de infrastructuur, luchtkwaliteit, het milieu, de leefbaarheid …

5


Ruth Busscchaert

EHBO

wat zit er in je koffer? Wat hoort er allemaal wel / niet thuis in de EHBO-koffer?

Een ongelukje op kamp is helaas snel gebeurd. Maar wat neem je mee als EHBO-materiaal? Moet er ontsmettingsmiddel mee of zijn er betere alternatieven? Wat doen we met zalfjes allerlei? We geven je graag een overzichtje van wat er allemaal thuishoort in je EHBOkoffer. Een voorbereid man/vrouw is er twee waard!

• Geneesmiddelen Je mag minderjarigen alleen medicatie geven als je: • Een voorschrift van een arts hebt • Als je schriftelijke toestemming hebt van de ouders.

Medische fiche Om tijdens activiteiten, op weekend of op kamp niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, laat je best door de ouders vooraf een medische fiche invullen. Op die manier krijg je een goed overzicht van alle kwaaltjes en allergieën van je leden. Je kan op de website alvast een standaard medische fiche downloaden: www.ksa.be > +16’ers en leiding > ondersteuning > EHBO: medische fiche

CHECKLIST Om je handen te reinigen • Vloeibare zeep • Een handdoek • Een flacon handalcohol

Extra • Het handboekje Eerste hulp voor jeugdleiders van Jeugd Rode Kruis • Een lijst met nuttige telefoonnummers

Een ongeval(letje) tijdens het spelen is snel gebeurd. Daarom is het van groot belang dat je eerstehulpkoffer altijd tiptop in orde is.

Wat hoort er allemaal wel / niet thuis in zo’n koffer?

Actua – kamp

Om het verband te fixeren • Eén rolletje kleefpleisters Welk werkmateriaal mag er zeker niet ontbreken? • Wegwerphandschoenen • Een pincet • Een schaar • Een tekentang • Een thermometer • Veiligheidsspelden • Steriele naalden • Een koelzakje (een koelzakje voor eenmalig gebruik is handig om mee te nemen op tocht of kamp waar je geen diepvriezer hebt)

EHBO-koffer

6

Om de wonde af te dekken • Wondpleisters • Crêpezwachtels van 5, 7 en 10 cm • Steriele kompressen van 5 en 7,5 cm • Steriele driehoeksverbanden • Steriele drukverbanden

Het is aangeraden om een wonde proper te maken met water. In het geval er geen water aanwezig is, gebruikt je best: • Een waterig, niet-kleurend ontsmettingsmiddel

Ook aan meerderjarigen mag je niet op eigen initiatief medicatie toedienen. Een arts moet medicatie voorschrijven of ze moeten er zelf om vragen. Toelating van de ouders is niet noodzakelijk. Vragen en antwoorden over medicatie toedienen enzovoort vind je op www.opkamp.be.

Eerste hulp voor jeugdleiders

Zoek je een handig boekje rond EHBO voor tijdens activiteiten of op kamp? Dan kan je terecht bij het Jeugd Rode Kruis. Zij ontwikkelden een EHBO-boekje speciaal voor jeugdleiders. Het is een handig en compactboekje dat mee in de EHBOkoffer kan. Een echt referentiewerk in het jeugdwerk!

Een goeie tip voor op kamp

Het is handig om een medisch logboek bij te houden (om het genezingsproces op te volgen, voor de verzekering …). Hierin noteer je kort de naam van het slachtoffer, datum en uur, wat er gebeurd is, welke verzorging er toegepast is en de naam van de verzorger.


Jo Baetens

Stuur eens een KSA-kampkaartje

Hou het thuisfront op de hoogte en steun een goed doel Wil je jouw vrienden, lief, ouders, buren, kat … verrassen met nieuws van op jouw kamp? Stuur dan één van onze kampkaartjes naar het thuisfront. Alle kampkaartjes werden ontworpen door creatieve KSAvrijwilligers. Wist je trouwens dat de opbrengst van de kaartjes jaarlijks integraal wordt geschonken aan een goed doel? Voor elke KSA’er is het zomerkamp hét hoogtepunt van het werkjaar, iets om nooit meer te vergeten. Helaas hebben nog steeds niet alle kinderen en jongeren zomaar de mogelijkheid om (jaarlijks) zorgeloos van de vakantie en een zomerkamp te genieten. Vanuit KSA gebeuren er op alle niveaus al heel wat inspanningen om zoveel mogelijk kinderen en jongeren die kans te bieden.

Naast de inspanningen die we hier als jeugdbeweging zelf rond doen, zijn er nog tal van andere organisaties die zich inzetten om kinderen en jongeren met minder kansen een fantastische vakantie te bezorgen. De opbrengst van de kampkaartjes schenken we daarom jaarlijks aan zo’n organisatie. Zo ging de opbrengst in 2011 naar vzw Pirlewiet, in 2012 naar Akindo vzw. In 2013 schonken we aan elk van die organisaties de helft van de opbrengst. De opbrengst van 2014 schonken we aan vzw Habbe­krats. In 2015 ging de opbrengst naar Tumult en naar een project in Peru ondersteund door SOS Kinderdorpen. De opbrengst van de verkoop in 2016 verdeelden we onder twee organisaties: Cachet vzw en vzw Annick van Uytsel.

Als je dit jaar kampkaartjes stuurt, dan steun je Gandalf vzw. Gandalf werd opgericht in 1995 door een 30-tal mensen, die elkaar vanuit de jeugdbeweging kenden. De vereniging organiseert jaarlijks vakanties voor gezinnen die in armoede leven en op meerdere levensdomeinen geconfronteerd worden met uitsluiting. Het zijn vakanties voor jong en oud, met zowel gezamenlijke als specifieke activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen. Door deze zomer onze KSA-kampkaartjes te versturen doe je dus tweemaal goed: je maakt vrienden, kennissen en familie gelukkig en je zorgt er bovendien voor dat nog meer kinderen en jongeren van een unieke ervaring kunnen genieten!

Actua – kamp

Voorbeeld van de kampkaartjes van vorig jaar

7


Benjamin Verhegge

Sjorcontest V

Wie kroont zich tot Sjorkampioen van 2017? Als je tijdens de zomervakantie langs Belgische wegen laveert, merk je ze op. De decors van menig KSA-­groepen opgetrokken met hout en touw, in de KSA-mond ook wel sjorconstructies genoemd. De bouwkunsten verschillen van groep tot groep. De ene gebruikt het maximum aan materiaal de ander een maximum aan creativiteit. Om deze (helaas tijdelijke) wereldwonderen in beeld te brengen en vast te leggen in het OL-archief, lanceert de Werkgroep OL de vijfde editie van de sjorcontest!

Sjorcontest, wat is dat? Elke KSA-groep vertrekt binnenkort op zomerkamp! Bij sommigen zijn al heel wat voorbereidingen getroffen, anderen zullen binnenkort de ingrediënten voor een topkamp op smaak brengen. Het kamp is de kers op de taart van een ‘Magnifiek Energiek’ werkjaar. Er wordt heel wat tijd geïnvesteerd om de leden het kamp van hun leven te bezorgen. Bij vele groepen hoort daar ook een architecturaal meesterwerk bij. De Werkgroep Openluchtleven van KSA Nationaal wil deze sjorwonderen in de kijker zetten en organiseert daarom de vijfde editie van de sjorcontest waarbij de beste inzendingen strijden om winst!

KSA De Graal Gewest Brugge – Buiten categorie

Wat moet ik doen?

Actua – kamp

Enkel de sjorconstructies die tijdens de zomervakantie worden gesjord tellen mee. Gebruik dus geen sjorconstructie die een aantal jaar geleden gebouwd is maar ga voor een frisse vernieuwende sjorring waarmee je op kamp het beste van jezelf kan geven! Als de constructie op punt staat neem je er verschillende foto’s van en stuur je ze door naar benjamin@ksa.be. Zorg er voor dat er minstens twee foto’s worden doorgestuurd die het volledige bouwwerk weergeven. Als je de constructie gedetailleerder in beeld brengt, kan dat je extra punten opleveren. Zo kan je een foto opsturen van de miniatuursjorring die eraan voorafging of kan je detailfoto’s inzenden van onderdelen van de constructie waar heel wat werk aan voorafging.

8

Het is belangrijk dat je bij je inzending ook enkele gegevens verzamelt van je sjorconstructie. De Werkgroep Openluchtleven is geïnteresseerd in het aantal palen dat er in de constructie zijn verwerkt, de tijd die je nodig had voor het bouwen van het decor en of er al dan niet leden betrokken waren bij de bouw van de constructie. In onderstaand kader vind je de gegevens opgesomd.

Inschrijvingsformulier

Naam Groep: ___________________________________________ Naam Architect(en): _____________________________________ Kampplaats of evenement: ________________________________ Thema: _______________________________________________ Foto’s (+ 300Kb): • 2 grote foto’s van het geheel • Eventueel detailfoto’s van bepaalde onderdelen/sjorringen • Eventueel een foto van de miniatuur • Extra beeldmateriaal is ook welkom Extra Info: • Leden betrokken bij het bouwen? • Bouwtijd nodig • Aantal palen • … Die info wordt ten laatste op 15 september 2017 doorgestuurd naar benjamin@ksa.be.

De Werkgroep openluchtleven wil de sjorwonderen in de kijker zetten


KSA Ter Vichte – Categorie Decor

De zoektocht naar Tips & tricks de winnaars! Alle inzendingen moeten ten laatste op 15 september 2017 doorgestuurd worden. Een tienkoppige jury bestaande uit de beste sjorexperts van het KSA-werkveld, zal elke inzending nauwkeurig onder de loep nemen. De werkgroep gaat op zoek naar waardige opvolgers voor KSA Ter Vichten, KSA De Graal, KSA Ten Briel, KSA Vrasene. In de herfsteditie van Kompas zullen de winnaars bekend gemaakt worden, gestaafd met het deskundig oordeel van de jury. De ingestuurde foto’s zullen een plaatsje krijgen in deze editie en de winnaars mogen zich verwachten aan een fantastische OL-prijs ter waarde van 75 euro!

Ga voor een frisse vernieuwende sjorring

Ten slotte geeft de werkgroep nog enkele tips mee, die je op weg kunnen helpen naar winst. • Zorg er voor dat het beeldmateriaal dat je aanlevert duidelijk is. Je moet rekenen dat de OL-jury enkel op basis van de foto’s een winnaar zal moeten aanduiden. • Stuur samen met de foto’s ook nog wat interessante weetjes van de constructie, het kan je alleen maar extra punten opleveren. • ‘Klein maar fijn’ maakt een even grote kans om te winnen. Ook met een beperkt arsenaal aan palen kan je een leuke constructie in elkaar steken. Het zal dan ook niet sowieso het grootste bouwwerk zijn dat met de prijzen gaat lopen. • Beleef vooral plezier aan een uitgebreide sjoractiviteit. Leer je leden de kneepjes van het vak zodat de sjorcultuur in jouw groep niet verloren gaat.

Klein maar fijn’ maakt een even grote kans om te winnen

KSA Vrasene – Categorie Sjorren met leden

Actua – kamp

KSA Ten Briel – Categorie Functioneel

9


Katrien Wittemans

Ontspanning

4 x sudoku

Met de examens in zicht kan je wel een extra dosis ontspanning gebruiken. Daarom deze keer vier keer sudokuplezier. In elke sudoku heb je één cruciaal cijfer nodig. De vier cijfers samen bezorgen je de code. Doe mee en win een prijs!

Opgave Een sudoku is 9 x 9 hokjes groot. Eigenlijk 9 grote vakken met telkens 9 kleine vakjes in. Het is in te delen als 9 vlakken van 3 x 3 hokjes, 9 rijen van links naar rechts en 9 kolommen van boven naar beneden. Zo één vak (met dus 9 kleine hokjes in) is het belangrijkste onderdeel van de sudoku. Hoe los je een sudoku op? Het doel is om in élke rij de cijfers 1 tot en met 9 te krijgen, in elke kolom de cijfers 1 tot en met 9 te krijgen én in elk vak (dus 3 x 3 hokjes) ook de cijfers 1 tot en met 9 te krijgen. Dus nooit 2 x hetzelfde cijfer in één rij, kolom of vak. Je krijgt een aantal cijfers op voorhand opgegeven en aan de hand van die cijfers kan je aan het puzzelen slaan. Elke sudoku heeft maar één oplossing. Je moet dus puzzelen om zo in elke rij, kolom en vak de cijfers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 te krijgen.

oplossing

ontspanning

Heb je alles opgelost? Dan kan je de code kraken.

10

De oplossing van de ontspanningsrubriek van de vorige Kompas was 423010. Hieronder vind je de winnaars die binnenkort een verrassingspakket in de brievenbus mogen verwachten: Lukas De Vreese (KSA Sint-Laurentius Lokeren) Jana Philippe (KSA Houthalen) Arne Mergan (KSA Droeshout)

rzel ing te pakken? Aa Heb je de oploss ar na g in ss r de oplo dan niet en stuu en ak m te ns ka om redactie@ksa.be assingspakket! rr ve f sie clu ex n op ee


'Gooi' je in de strijd! Magnifiek Energiek De spelrubriek staat in het teken van het jaarthema Magnifiek Energiek en deze keer gaan we GOOIEN!

De coach daagt jouw groep uit!

In elke spelrubriek van dit werkjaar verschijnt een uitdaging. Ga de uitdaging aan met je groep, neem er een foto van en mail die door naar jaarthema@ksa. be. Zo verschijn je in de volgende Kompas! Uitdaging 5: Maak een originele foto waarbij je een zo gek mogelijk voorwerp in de lucht gooit. (Opgelet! Denk aan de veiligheid. Voorwerpen die je in de lucht gooit, vallen ook weer naar beneden …)

Leeftijdsgroep: +14 jaar Aantal spelers: Minimum 9

• Azië: 13 • Noord-Amerika: 10 • Europa: 10 • Afrika: 6 • Zuid-Amerika: 4 • Oceanië : 4

De deelnemers worden opgedeeld in groepjes van 3 à 4 personen. Afhankelijk van het aantal groepen, wordt het startaantal legermannetjes bepaalt: • 3 groepen = elke groep 35 legermannetjes • 4 groepen = elke groep 30 legermannetjes • 5 groepen = elke groep 25 legermannetjes • 6 groepen = elke groep 20 legermannetjes

Elke groep heeft een kleur, die wordt ofwel aangegeven door de kleur van de duimspijkers ofwel door de kleur van de kaartjes van de legermannetjes. Er bestaan drie verschillende soorten legerfiguren:

Legermannetje (waarde 1)

Soldaat te paard (waarde 5)

Kanon (waarde 10)

Om de beurt mag elke groep één legermannetje met een duimspijker plaatsen op de landkaart. Dat gaat door tot de 42 gebieden ingenomen zijn. Later mag elke groep om de beurt versterking (= extra legermannetjes) plaatsen. Dat gaat door tot alle groepen hun volledige leger verdeeld hebben.

Terrein: Buiten Duur: 180 minuten Energie: * Moeilijkheidsgraad: **

Materiaal: • Spelbord (met wereldkaart) • Legerkaartjes (legermannetje) • Soldaat te paard en kanon • Duimspijkers • Dartspijltjes • Dartsroos OF blikken en 5 balletjes • Materiaal individuele opdrachten en duoopdrachten.

Voorbereiding: Het spelbord is een grote wereldkaart (op een houten bord bevestigd). De wereldkaart bestaat uit de 6 continenten, opgedeeld in 42 gebieden. Elk continent heeft een andere kleur en bevat tussen de 4 en 12 gebieden. In elk gebied schrijf je een cijfer van 1 tot en met 3, dat is de waarde van het gebied. De waarde van de continenten zijn:

'Gooi' je in de strijd!

Darts-Risk

Werpspelen


'Gooi' je in de strijd!

Spelverloop: Het doel van het spel is de wereld veroveren door met jouw leger zoveel mogelijk gebieden te bezetten. Elke groep mag op zijn beurt: • Aanvallen (voorwaarde: de aanvallers moeten met minstens één legermannetje meer zijn) • Versterken • Inruilen. Je kiest zelf wat je doet, beiden of geen kan ook. Aan het begin van elke beurt wordt er gekeken of een groep in het bezit is van een volledig continent, als dat het geval is, krijgen ze daarvoor extra legermannen. • Azië: 1 soldaat te paard en 2 legermannetjes • Noord-Amerika: 5 legermannetjes • Europa: 1 soldaat te paard • Afrika: 3 legermannetjes • Oceanië: 2 legermannetjes Aanvallen Je kan een gebied van een tegenstander aanvallen als het grenst aan jouw gebied (of verbonden is door middel van een stippenlijn). Hoe kan je een gebied aanvallen? Dat doe je door met een dartspijltje te mikken op het gebied dat je wil aanvallen. Het gebied waar je pijltje terecht komt, moet je ook aanvallen. Hoe vindt de aanval plaats? Het aanvallende team zegt steeds hoeveel legermannetjes er in de aanval gaan (minimum 1). Er zijn 2 opties mogelijk. • Er staat een blikkentoren. De aanvallers krijgen drie balletjes om die omver te werpen. Het aantal omvergevallen blikken is hun score. Voor de verdedigers wordt de toren opnieuw klaargezet, zij krijgen twee balletjes om de toren ook omver te werpen. De groep die het minste blikken omver heeft gegooid, verliest het aantal ingezette legermannetje. • Er hangt een dartsroos met op elke zone een aantal punten aangegeven. Het aanvallende team krijgt drie pijltjes, het verdedigende team krijgt er twee. Ze moeten proberen om zo veel mogelijk punten te halen. Het team met het minste punten, verliest het aantal ingezette legermannetjes.

De aanvallende groep mag zelf bepalen hoeveel keer ze opnieuw aanvallen. Als alle legermannetjes van het verdedigende team weg zijn, mag het winnende team dat gebied innemen (ze moeten op beide gebieden minimum één legerman laten staan).

Versterken Je kan je leger versterken, dat wil zeggen extra legereenheden bij verdienen door opdrachten uit te voeren. Er zijn twee soorten opdrachten: • Individuele opdrachten (maximum 4 legermannetjes te verdienen per opdracht) Bv. Raadsel oplossen → 2 legermannetjes • Duo opdrachten (maximum 10 legermannetjes te verdienen per opdracht) Bv. Wissel om ter snelst van kledij met de hele groep → snelste groep krijgt 7 legermannetjes De bijverdiende legereenheden mogen tijdens de volgende beurt op het spelbord geplaatst worden.

Inruilen Elke beurt kan een groep ook types legermannen omruilen. • 5 legermannetjes = 1 soldaat te paard • 10 legermannetjes = 1 kanon Speleinde Het spel is gedaan als één groep de volledige wereld in zijn bezit heeft. Als dat niet het geval is, maar het spel toch stopgezet wordt, zullen de punten van de gebieden (en continenten) worden samengeteld. Puntentelling Alle gebieden (waarde staat op de kaart genoteerd) worden opgeteld, groepen die in het bezit zijn van een volledig continent, krijgen daar nog bonuspunten boven­op. • Azië: 13 • Noord-Amerika: 10 • Europa: 10 • Afrika: 6 • Zuid-Amerika: 4 • Oceanië: 4Ping-pong goal Leeftijdsgroep: +12 jaar

Leeftijdsgroep: +6 jaar

Aantal spelers: Minimum 5

Aantal spelers: Minimum 10

Terrein: Buiten

Terrein: Buiten

Duur: 30 minuten

Duur: 30 minuten

Energie: *

Energie: **

Moeilijkheidsgraad: **

Moeilijkheidsgraad: **

'Gooi' je in de strijd!

Ballonnendans

Materiaal: • 12 bekertjes • 2 pingpongballetjes • 10 opdrachten/vragen

Voorbereiding: Er staan 10 bekertjes onwillekeurig gerangschikt op tafel. In elk bekertje zit er één opdracht of (quiz)vraag. Alle deelnemers staan in een kring rond de tafel. Twee van hen hebben een leeg bekertje en een pingpong balletje. Spelverloop: De twee deelnemers die een lege beker en een pingpongballetje hebben, zijn aan de beurt. De bedoeling is om door één keer te botsen het balletje in de beker te krijgen. Als dat gelukt is, wordt de beker doorgegeven in de richting van de klok. Lukt dat bij de eerste worp? Dan mag die deelnemer zijn beker zelf aan een deelnemer naar keuze geven. De bedoeling is dat de ene beker de andere inhaalt. Hoe kan dat gebeuren? Stel dat er twee deelnemers naast elkaar een beker hebben en de rechter speler is sneller dan de linker, dan mag hij zijn beker in de andere beker plaatsen. De ‘verliezer’ neemt nu één van de 10 bekers in het midden en voert de opdracht uit. Als de opdracht geslaagd is, wordt die beker opnieuw de tweede beker om door te geven.

Materiaal: • één ballon per deelnemer • muziekinstallatie

Spelverloop: Alle deelnemers lopen door elkaar en proberen alle ballonnen in de lucht te houden. Ze mogen elke ballon maar één keer aanraken en moeten dan op de volgende slaan. Als de muziek plots stopt, moet elke deelnemer één ballon vastnemen. Elke ronde neemt de begeleider één ballon weg, diegene die er geen meer heeft, is uit.

Zwerkbal Leeftijdsgroep: +6 jaar Aantal spelers: Minimum 10 Terrein: Buiten Duur: 30 minuten Energie: ** Moeilijkheidsgraad: **

Spelverloop: Laat de leden eerst een tak zoeken die ze willen gebruiken als bezem. Als iedereen een bezem heeft, start het spel. De teams moeten proberen zoveel mogelijk punten scoren in het doel van het andere team. Zwerkbal is afgelopen als de snaai gevangen is.


Polonaise-baseball-tennis Leeftijdsgroep: 6-16 jaar Aantal spelers: Minimum 15 Terrein: Open veld

Je mag niet lopen met de bal, je mag enkel passen geven. De tegenstanders mogen de bal niet afnemen, maar wel weg slaan als die nog in de lucht is. • Regels voor alle spelers: Je bezem moet constant tussen je benen zijn en mag de grond niet raken. Je mag hem wel vasthouden met je handen zolang hij tussen je benen zit. Niemand mag lopen met de bal. Als ze de regels overtreden, wordt dat afgestraft met een afname van 10 punten van de score.

Knotsenspel Leeftijdsgroep: +10 jaar Aantal spelers: Minimum 10 Terrein: Buiten Duur: 10 minuten Energie: * Moeilijkheidsgraad: **

Spelverloop: De groep wordt in twee teams verdeeld. In het midden van het veld wordt een streep getrokken met krijt (één team speelt links, één team speelt rechts van de streep). Per team wordt achteraan het veld 'knotsen' (= kegels) geplaatst. De teams proberen elkaars knotsen om te gooien met een bal (elke speler heeft een bal). Maar elke speler moet ook proberen de aankomende ballen te onderscheppen door zijn of haar lichaam te gebruiken (tegen de ballen stampen mag niet!). De ploeg die na het stopsignaal de meeste knotsen heeft overeind staan, heeft gewonnen.

Duur: 45 minuten Energie: * Moeilijkheidsgraad: **

Materiaal: • 2 tennisballen

Spelverloop: Bij het fluitsignaal van de begeleider starten beide lopers aan een inhaalrace. Zij vertrekken elk op een andere hoek van het veld tegenover elkaar. Zij lopen in dezelfde richting en langs de rand van het veld dat gemarkeerd is. Zij zullen het hele spel blijven lopen. Bij jongere kinderen is het wel aangewezen om op tijd te vervangen. Bij oudere leeftijdsgroepen is dat natuurlijk niet toegestaan. Terwijl de lopers bezig zijn aan de inhaalrace, proberen de twee gooimannen de tennisbal naar hun vangman te gooien. Die staat aan de overkant van het veld in een afgebakend deel, daar moet die persoon tijdens het spel minstens met één voet in blijven. De twee gooimannen van het andere team proberen ervoor te zorgen dat de bal niet bij de vangman komt van de andere ploeg. Als de vangman de bal vangt, gaat er een strafpunt naar de andere ploeg. Dat is één persoon die extra aansluit in de polonaiserace. Daardoor gaat het moeizamer om te lopen en kan je dus je eigen team helpen om de andere in te halen. De speler sluit aan als de polonaisetrein passeert. Alle spelers zonder speciale rol in het spel wachten aan het startpunt van hun loper. Als het spel te traag gaat, breng je een tweede tennisbal in het spel.

'Gooi' je in de strijd!

Elk team bestaat uit : • Eén zoeker: die moet zich enkel bezig houden met het zoeken van de snaai (een dobbelsteen die ergens in het veld ligt). Eens de snaai gevonden is, is het spel gedaan. De zoeker mag pas na 10 minuten beginnen met zoeken. De snaai is 100 punten waard. • Twee drijvers: zij moeten proberen de zoekers van het andere team van hun bezem te slaan door hen te tikken (ze mogen ook gooien) met een beuker (een tennisbal). Elk team heeft 1 beuker. Als je geraakt bent door een beuker, moet je twee minuten aan de kant zitten. • Doelman: zij staan aan hun kant van het veld om de bal op te vangen van hun tegenstanders. Ze mogen de bal ook wegslaan met hun hand. • Rest: jagers: zij moeten proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Dat kunnen ze doen door naar de overkant van het veld te lopen en de bal te gooien in een afgebakend gebied. Er is wel een afgesproken afstand tussen het gebied waarin ze de bal moeten gooien en waarop ze mogen staan. Elk doelpunt is 20 punten waard.


Ballenregen

Kleurenrugby

Leeftijdsgroep: 6-16 jaar

Leeftijdsgroep: 6-16 jaar

Aantal spelers: Minimum 15

Aantal spelers: Minimum 20

Terrein: Open veld

Duur: 30 minuten

Duur: 45 minuten

Energie: ***

Energie: *

Moeilijkheidsgraad: **

Moeilijkheidsgraad: **

'Gooi' je in de strijd!

Materiaal: • Afbakeningslint • 10 ballen

Spelverloop: Creëer twee grote velden (met lint of kegeltjes). Verdeel de kinderen in twee teams en geef beide teams evenveel ballen. Na het startsignaal moeten de ballen worden overgegooid naar het andere veld. Je mag maar één bal tegelijk gooien en de bal mag de grond niet raken. Zodra er weer gefloten wordt, is het spel ten einde. Het team met de minste ballen in het veld, heeft gewonnen. Om te voorkomen dat er te hard gegooid gaat worden, kan je ook verplichten dat de ballen met een bots naar het andere veld gegooid moeten worden.

Materiaal: • 4 doelen • 3 ballen in drie verschillende kleuren (rood, wit, geel) • 8 palen in 4 kleuren (doelen) • Scorebord

Spelverloop: De spelers worden verdeeld in vier groepen. De doelstelling van het spel is dat je met je groep zoveel mogelijk punten verzamelt. Elke groep heeft een kleur (de kleur van hun doel) Per groep is er een begeleider nodig die de score bijhoudt voor één groep. Er zijn dus vier begeleiders nodig. Er zijn drie scheidsrechters die de ballen en doelpunten in de gaten houden. Kleurenrugby wordt gespeeld met drie ballen: • rode bal (-2 punten voor het team waar de bal de lijn raakt) • gele bal (-1 punt voor het team waar de bal de lijn raakt) • witte bal (+1 punt voor het team waar de bal de lijn raakt) Je mag de bal niet met de voeten raken. De bal moet steeds naar elkaar gegooid worden. Bij de rode -en gele bal kan je minpunten krijgen als het ene team ervoor zorgt dat die bal de lijn van jouw doel raakt. Met de witte bal kan je één punt krijgen als die op jouw lijn komt. De drie ballen starten in het midden van het veld. De vier doelen zijn elk op een zijlijn van het veld geplaatst. De groep met het meeste punten is de winnaar.
Ten Velde

groepsbezoekjes

Op bezoek bij KSA Roodkapjes Oostmalle

Ik dacht op een gewone zondag: “ik ga eens langs bij mijn metergroep KSA Roodkapjes Oostmalle!” Ik ging langs om de groep en hun werking beter te leren kennen en was benieuwd naar wat zij allemaal op een zondag doen. Bij mijn aankomst herkenden ze mij onmiddellijk! Dat was natuurlijk heel fijn. De activiteiten waren heel uiteenlopend: van een bordspel tot een soort quiz. Allemaal originele en leuke spelletjes die ik nog nooit eerder had gezien! Daarnaast stond ik ook versteld dat de meisjes van deze KSA ook super goed met elkaar overweg kunnen en gezellig allemaal samen spelen! Sophie

Voor de hernieuwers van KSA Balen zal het zeker en vast aftellen geweest zijn… Op 11 februari was het zover. Het was eindelijk aan hen om VOODOO NIGHT te organiseren. Als meter van de groep kon ik dit dan ook niet missen. Als BOB voor mijn

Restaurantje bij KSA Westmalle

‘Restaurantje’, zo bescheiden heet het eetfestijn van KSA Westmalle. Maar schijn bedriegt! ‘Restaurantje’ verdient zonder enige twijfel enkele sterren, zo bevestigden de aanwezige kenners. De volledig zelfgemaakte hamburgers omringt door groenten en echte frietjes waren top! De allernieuwste hamburger ‘De Proost’, met kaas en beuling, bleek de populairste! Ook de proost zelf was in de wolken over deze delicatesse! De menu werd compleet met een heerlijk soepje vooraf en een waanzinnig lekkere chocolademousse om af te sluiten. Tussen de verschillende gangen door werd een andere specialiteit van KSA Westmalle getoond. Er werden toneelstukjes opgevoerd tot groot jolijt van de aanwezigen. Fantastisch!

Super om van zoveel talent in KSA te mogen proeven! Ik moet jullie dan ook niet zeggen dat 11 maart 2017 een topdag was in Westmalle! proost Dirk Decuypere

KSA Lichtaart

Tijdens de eerste twee weken van de zomervakantie trekken de KSA’ers van Lichtaart richting Ardennen voor een fantastisch kamp. Maar de kampkas moest nog wat gespijsd worden. Ze organiseerden daarom, zoals elk jaar, op zondag 19 maart 2017 een spaghettidag a volonté. Een spaghetti bolognaise of macaroni met kaas en hesp, beide menu’s waren overheerlijk! De kampkoks hebben overduidelijk het beste Italiaanse recept! Heerlijk! Maar ook de leiding toonde zich van hun beste kant. Naast de vlotte en vriendelijke bediening lieten ze hun zelfgemaakte desserts proeven. De chocolademousse, tiramisu en pudding waren top! En hier schrijven kenners mét topervaring. De witte rozen op de rode tafels maakten het plaatje af. KSA Lichtaart gaat er volledig voor! proost Dirk Decuypere en Bart Delvaux

KSA ANTWERPEN-BRABANT

Als BOB naar Balen

broer, die DJ was op het feestje, reed ik al met luide muziek richting Balen. We kwamen aan als eerste (Yes! Een hele avond feesten!) en de jongens waren klaar om er in te vliegen. Snel nog de laatste puntjes op de ‘i’ en het volk mocht binnen komen. Ik heb genoten van de avond jongens, hopelijk jullie ook en tot volgende jaar! Jullie meter, Natalja

1


Triangel 2017, u was geweldig!

KSA ANTWERPEN-BRABANT

Op zondag 26 februari kwamen er een 400-tal leden van tussen de 6 en 12 jaar met hun leiding samen op de velden van Halle om een verwarde circusdirecteur te helpen. Ze was helemaal in paniek en haar anders oh zo tamme tijger was niet te houden! Wat bleek? Er waren enkele saboteurs naar het circus gekomen om er voor te zorgen dat het circus niet meer zou kunnen doorgaan. Via enkele raadsels en opdrachten probeerden de oudste groepen een code te ontcijferen, om het slot te kraken van de kooi waar de saboteurs het materiaal van het circus hadden verstopt! Dit terwijl de leden van het 3de en 4de leerjaar gingen strijden met lasergeweren om ingrediĂŤnten te verzamelen voor een drankje te brouwen om de saboteurs terug op het rechte pad te krijgen. In de namiddag vroeg mevrouw de circusdirecteur de hulp aan de jongste groep om de sleutels van het circus te verzamelen die de saboteurs verstopt hadden. De andere leden gingen in de namiddag spelletjes spelen om hun spieren te trainen zodat ze de saboteurs konden verslagen. Ze klommen in bomen, ze leerde mikken met ballen, ze leerden strategisch denken en oefenden op het achterna lopen van de saboteurs. Op het einde van de namiddag was iedereen er helemaal klaar voor!

2

Tijdens het slotmoment werden alle ingrediĂŤnten in een ketel gedaan om het drankje te brouwen. Dankzij de oudste leden werden de saboteurs snel gevangen en moesten ze het drankje opdrinken! Na het drinken van het drankje zagen de saboteurs in dat ze fout waren en boden ze uitgebreid hun excuses aan. Zo kwam alles tot een goed einde die dag en kunnen we spreken over een geslaagde dag!

Paulien


KSA ANTWERPEN-BRABANT

3


In Het Middelpunt

KSA Sint-Pieter Puurs We stellen jullie graag voor aan KSA Sint-Pieter Puurs! Ze geven hun geheimen van een goed kampthema en de uitwerking ervan prijs. Laat jullie inspireren! Zit je hierna nog met vragen? Surf gerust naar de website van KSA Sint-Pieter Puurs en neem contact op met de leiding. Hoi KSA Sint-Pieter Puurs! Stel jullie zelf even voor. Wij zijn de jongens van KSA Sint-Pieter Puurs! Momenteel bestaat onze KSA uit een 19-koppige leidingsgroep die zich elke zaterdag 100% inzet om een honderdtal leden een ‘superbangelijke’ namiddag te bezorgen. KSA Sint-Pieter Puurs telt momenteel 143 leden en is er voor alle leeftijden tussen 6 en 17 jaar. Deze leeftijden worden dan opgedeeld in 6 verschillende groepen met elk hun eigen leidingsgroepje. Ons kamp gaat meestal door van 1 tot 11 juli maar dit jaar gaan we uitzonderlijk van 11 tot 21 juli op kamp naar het mooie Wespelaar.

KSA ANTWERPEN-BRABANT

Tijdens onze kampbezoeken valt het elk jaar op dat jullie een zot goed uitgewerkt kampthema hebben! Hoe pakken jullie dat aan? Wanneer beginnen jullie met de voorbereiding? Onze eerste kampvergadering doen we al in november! Daar kiezen we een thema met heel de leiding en worden de verhalen voor de kampdagen al een beetje uitgeschreven. Nadien worden de rollen verdeelt. Normaal is het zo dat de 1ste

4

Het verhaal dat als rode draad dient op kamp, begint al nog voor we op de bus richting kampplaats zitten!

jaar leiding zeker een rol of hoofdrol krijgt in het verhaal. Zo kunnen ze zich bewijzen en laten zien wat ze in het werkjaar geleerd hebben. Daarna wordt er gekeken wat we gaan bouwen. Als het thema ridders zou zijn dan kan je een kasteel maken en vele andere middeleeuwse dingen. In februari of maart gaan we op leidingsweekend. Daar schrijven we elke kampdag tot in de puntjes uit. Het is belangrijk

Onze eerste voor­bereidingen vinden al plaats in november!

dat de verhaallijn goed is uitgeschreven zodat je op kamp niet meer tot in de vroege uurtjes moet vergaderen om dingen te gaan aanpassen. Op dat weekend worden de leiders ook ingedeeld in groepjes van 3 à 4 man . Elke groep krijgt de verantwoordelijkheid om 3 dagen van het kamp uit te werken. Zij moeten in de maanden nadien een spel maken voor die dag ( voormiddagspel, namiddagspel en avondspel). De deadline hiervoor ligt in april. Onze groepsleider leest de spelen na zodat alle spelen op één lijn zitten. In ons kamp komt elke jaar ongeveer de zelfde cyclus terug. Zo hebben we elk kamp een natuurtocht, muziekquiz, es-


tafette, zangstonde … Hierrond doen we dan een spel dat bij het gekozen thema past. Dit maakt het makkelijk om elke dag een beetje vorm te geven en zo zijn we er zeker van dat de dagen goed vol zullen zitten. Je moet natuurlijk niet gaan denken dat we elk jaar hetzelfde doen! Naast onze vaste tradities op kamp worden er talloze nieuwe spellen uitgewerkt. Enig idee wanneer die traditie van het uitgewerkte kampthema ontstaan is? Wij hebben eerlijk gezegd geen flauw idee! We kunnen wel met zekerheid zeggen dat het zo al tientallen jaren in zijn werk gaat bij ons. Het kamp is al lang onze grootste troef en we zijn er dan ook trots op!!! Jullie nemen ook een heus mediateam mee op kamp hebben we ons laten vertellen. Wat is hun functie? Waarmee vullen zij hun dagen? Worden ze betrokken bij de voorbereidingen?

Het kamp is al lang onze grootse troef en daar zijn we trots op! Dat klopt! Deze bestaat uit twee oudleiders van ons. Zij zijn verantwoordelijk voor onze site. Tijdens het kamp maken wij een kampsite waar onze persploeg dan elke dag foto’s en filmpjes kan op posten. Zo kunnen de ouders zien wat hun kinderen daar allemaal uitsteken. Onze persploeg houdt zich heel de dag bezig met filmen en foto’s trekken om deze nadien te bewerken tot één mooie film. Ze worden niet betrokken bij de voorbereiding van het kamp, maar worden tijdens het kamp wel op de hoogte gehouden van de activiteiten die we gaan doen zodat zij ook weten wanneer ze moeten komen filmen. Hebben jullie veel verkleedmateriaal in jullie lokaal? Zo ja, van waar halen jullie dat? Tips voor andere KSA-groepen?

Wij hebben een redelijk grote verkleedkoffer op onze KSA. Een heel lokaal vol om het zo te zeggen! Heel wat spullen hieruit hebben we van de kringloopwinkel of gekregen via via. Als je op kamp een rol moet spelen hoort hier ook meestal een kostuum bij. Deze koopt of maakt de leider zelf. Na het kamp belanden die kleren negen van de tien in onze verkleedkoffer. Als we merken dat er veel kleren echt kapot zijn dan voorzien we hiervoor een budget om nieuwe dingen aan te kopen. Zijn er tips en tricks die jullie kunnen meegeven aan andere KSA- groepen om zelf tot een goed uitgewerkt kampthema te komen? Jazeker! Begin zo vroeg mogelijk met de voorbereiding van jullie kamp: het thema kiezen, de rollen verdelen, de nodige benodigdheden om het thema vorm te geven zoals een kasteel,zwaarden,schilden voor het thema middeleeuwen. Kijk daarnaast ook naar het kamp van het jaar voordien. Het is makkelijk om elk jaar het kamp mooi uit te typen. Zo kan je op elk moment in het jaar terug kijken naar wat je toen hebt gedaan en kan je misschien dingen opnieuw gebruiken met een aantal aanpassingen. Heel erg bedankt jongens. En alvast veel succes op kamp! We komen zeker langst om jullie harde werk te bewonderen!

De kampwebsite van 2016

februari

maart april

juli

kampthema bepalen Wat gaan we bouwen? Wie neemt welke rol op zich?

kampverhaal volledig uitschrijven

in kleine groepjes de inhoudelijke spelen maken

op kamp!

KSA ANTWERPEN-BRABANT

November december

5


Elien Vandensteen

boodschap van algemeen nut

EHBO op kamp Op kamp moet je als leidingsgroep aan duizend dingen denken: een spel creatief uitleggen, een lid troosten wegens heimwee, hout kappen, het eten eerlijk verdelen, samen met de leden ravotten op een dood moment ... Elke leid(st)er heeft zo zijn eigen talenten, maar wat als er niemand een talent voor EHBO heeft? Daarom nu een spoedcursus, voor al die EHBO-leken, maar ook voor degenen die een opfrissing nodig hebben. Neem deze Kompas dan ook zeker mee op kamp!

Bloedneus

Blaren

1

Beter voorkomen dan genezen: zorg dat je leden geen nieuwe schoenen dragen op kamp of ze op z’n minst al hebben ingelopen thuis. Toch een blaar: volg dit stappenplan.

Ga zitten in de ‘leeshouding’: het hoofd naar voor gebogen. 2 Knijp net onder het neusbeen de neus dicht, voor 10 minuten lang. Prop geen watten of kompressen in je neus. Blijft het bloeden, herhaal die stap dan nogmaals. 3 Snuit de neus niet. Dat zou het gestolde bloed weer kunnen losmaken. 4 Blijft de bloeding duren, raadpleeg dan een arts.

Schaaf- en snijwonden 1 2 3 4

KSA ANTWERPEN-BRABANT

5

6

Reinig de wonde en de huid er rond met stromend water. Dep de huid rond de wonde droog met een schone doek. Bij snijwonden: voer rechtstreekse druk uit op de wonde met een steriel kompres. Dek de wonde af met een pleister of kompres. Ontsmetten is niet nodig, tenzij er een groot besmettingsgevaar is door een erg onhygiënische omgeving. Ga na of de persoon gevaccineerd is tegen tetanus. Is dat niet het geval, ga dan naar de dokter.

1

Laat een gesloten blaar dicht, tenzij ze echt hinderlijk is. Bacteriën maken namelijk geen kans als de huid nog intact is en de blaar zal dus niet geïnfecteerd worden. Als de blaar open is of je ze toch wil openprikken (met een ontsmette naald!): 2 Duw met een steriel kompres het vocht uit de blaar. 3 Knip, als de blaar al open was, de wondrandjes bij. 4 Dek de blaar af met een pleister of kompres.

Brandwonden 1

Onthoud: “Water, de rest komt later!” Koel de wonde af onder koud of lauw stromend water. Doe dat ten minste 20 minuten lang. 2 Als de wonde droog en rood is, doe niets aan de wonde. Als de wonde open is of blaren vormt: dek de wonde steriel af. 3 Smeer geen zalf voor je naar de dokter bent geweest. De dokter moet namelijk bepalen welke graad de brandwonde heeft, de zalf vermoeilijkt dat.

Altijd een EHBO-hulp in je broekzak?

Het kan! Download gratis de app “EHBO Rode Kruis” voor Android, iPhone en Windows smartphones. De dichtstbijzijnde EHBO-post, een test over reanimatie, uitleg wat je moet doen bij vergiftiging, een brandwonde, hevige bloeding … De app zoekt het voor je uit.

Verstuikte enkel 1

Leg de enkel naar boven leg er minstens een kwartier ijs of een coldpack op. Leg ijs nooit rechtstreeks op de huid, een keukenhanddoek of washandje is daarvoor ideaal. 2 Breng een licht drukkend steunverband aan.


Splinter 1 2

Ontsmet de wonde. Gebruik een pincet met fijne puntjes en neem de splinter zo dicht mogelijk bij de huid vast. Zo vermijd je het afbreken. Maak eventueel de splinter vrij met een steriele naald totdat je de splinter kan grijpen. 3 Trek de splinter in de lengterichting uit de huid. 4 Ontsmet de wonde opnieuw.

Tekenbeet

Zonneslag

1

Een zonneslag kan je oplopen door te lang in de zon te lopen zonder bescherming en met te weinig water. Iemand met een zonneslag heeft dorst, hoofdpijn en voelt zich duizelig. Eventueel komen er ook braakneigingen aan te pas. Het bewustzijn kan verminderen, een zonneslag doet je slap voelen.

1

Breng de persoon met een zonneslag naar een schaduwrijke plaats, in halfzittende houding. 2 Leg koude kompressen of natte doeken op het voorhoofd. 3 Laat de persoon met een zonneslag water drinken met een kleine hoeveelheid zout er in. 4 Raadpleeg eventueel een arts als de flauwte blijft aanhouden.

Stabiele zijligging De stabiele zijligging is een eerstehulptechniek die wordt gebruikt bij bewusteloze slachtoffers. Die wordt gebruikt om enerzijds de luchtwegen vrij te houden (de tong zou immers de keelholte kunnen blokkeren) en anderzijds om het slachtoffer in een veilige en stabiele houding te brengen. Oefen dit een aantal keer, want een geoefend EHBO’er is er twee waard! Liever een filmpje om naar te kijken? Scan dan de QR-code.

KSA ANTWERPEN-BRABANT

Verdoof of ontsmet de teek NIET. Dat doet het risico op besmetting toenemen. 2 Grijp de teek met een tekentang of een pincet, zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek de teek voorzichtig in een rechte beweging uit de huid, zorg ervoor dat je zijn lijfje niet samenknijpt. (Het is een algemeen misverstand dat je een teek met een draaibeweging moet verwijderen) 3 Maak het wondje schoon met water en zeep en ontsmet het eventueel. 4 Noteer de datum van de tekenbeet en hou de locatie van de tekenbeet drie weken na verwijdering goed in de gaten. Ontstaat er een groter wordende ronde vlek, contacteer dan een arts. Communiceer dat ook zo naar de ouders toe.

7


Lotus op kamp

Lekker op kamp met Joyvalle en Appelsientje

Wat? Per tien gele (dit jaar zijn het geen rode!) flapjes

kan je 1 liter melk of fruitsap meenemen op kamp. wanneer? Van 6 februari tot en met 31 mei 2017. meer info: massaal flapjes sparen voor gratis Joyvalle, Appelsientje en keiveel andere topprijzen. Ben je actief in een jeugdbeweging of een vereniging voor en door jongeren zoals een voetbalclub, turnvereniging of speelpleinwerking? Registreer je dan op www.lekkeropkamp.be! Hebben jullie al genoeg flapjes voor jullie hoeveelheid melk? Doe dan mee met de flappenveiling voor leuk sport- en outdoormateriaal! Laat het bieden beginnen op wwww.lekkeropkamp.be!

Wat? Per tien unieke codes 1 pot speculoospasta meenemen op kamp. wanneer? Tot 31 mei 2017 kan je codes ingeven op de website www.lotusopkamp.be. meer info: Vind de code op de deelnemende producten van Lotus. Surf daarna naar de website www.lotusopkamp.be en geef de codes in bij de groep die je zelf kiest. Je vind er ook heel wat personaliseerbaar promomateriaal!

#kampstagram van Mediaraven

Wat? Post tijdens of na jullie kamp jullie beste kampfoto’s op Instagram #kampstagram en natuurlijk #KSAinbeeld en maak kans op een fototoestel! Zorg ervoor dat het profiel openbaar staat, anders kan Mediaraven de foto niet zien! wanneer? juli en augustus meer info: Maak gebruik van de 27 filters die Instagram aanbied en post meerdere foto’s! Check www.kampstagram.be/ meedoen!

hé het is oké

KSA ANTWERPEN-BRABANT

… om deel te nemen aan alle mogelijke kampacties die er maar bestaan!

8

Eens iets anders als slotactiviteit? #buitenbeentje

Wat? Per betalende persoon, één persoon gratis in Bobbejaanland. wanneer? Het ticket kan gebruikt worden tot en met vrijdag 5 november 2017, met uitzondering van 3 september 2017. meer info: Om de lente te vieren, heeft Lotus sinds enkele jaren een toffe lenteactie: bij de befaamde en lekkere suzywafels kan je van een gratis ticket voor het pretpark Bobbejaanland vinden. Aangezien je het ticket tot november kan gebruiken, kan je er dus volgend jaar Koken ook nog gebruik van maken. De moeite dus! Meer info op kamp: de zoektocht naar kan je vinden op http://www.lotusbakeries. de beste kampkok! be/nl/bobbejaanland. Wat? Mediaraven is op zoek naar dé kampkok van 2017, die van jouw zomerkamp de ultieme culinaire ervaring maakt. Wie maakt originele gerechten binnen het budget én op maat van kinderen en jongeren? Wie slaagt er bovendien in om keer op keer lekker én gezond te koken samen met zijn of haar kookploeg? Wie houdt rekening met ecologie, haalbaarheid en hygiëne? wanneer? Voor 2017 is het bij het ter persen gaan van deze Kompas nog geen nieuwe actie op poten gezet. Hou alvast www.kokenopkamp.be in het oog voor de wedstrijd! meer info: door middel van stemmen te verzamelen worden de finalisten Nog eentje genomineerd om mee te doen met de finale. Op de finale laten ze zich om het af te leren! van hun beste kant zien en kiest een professionele jury én alle Wat? Wist je dat je ook met Colruyt deelnemers wie de beste kampkok van dat jaar wordt! je profijt kan doen? Ze hebben niet enkel de ‘Solucious’ die eten levert op kamp, maar ook nog heel wat andere handige tips en tricks! meer info: https://www.colruyt.be/nl/klantenservices/ elke-zomer-op-kamp


Save the date: februari = vriendjesdagen deur en voor De zomerkampen staan weer voor de roep al aan ngsg leidi de met je het weet begin je 7 -2018’. ‘201 r kjaa wer het voor de jaarplanning uiden aand Een save the date die je met stip mag en! sdag ndje vrie le ona in je agenda, zijn de nati elijk mog el zove we n wille r Ook volgend werkjaa ‘vriendjesKSA-groepen oproepen om in februari groot tot van dagen’ te organiseren. Elke KSA’er mee te ndje vrie een klein wordt uitgenodigd om de reen iede t krijg Zo ! iteit brengen naar de activ ! KSA van ven proe kans om te februari dat Kies met jouw groep een weekend in en voor zorg wij en da agen het best past in jullie r info Mee ert! stre regi g tijdi je je als e een extraatj jullie in st alva volgt snel maar omcirkel februari en! sdag KSA-agenda voor de vriendje

Op kamp bij KSA In een vorig nummer kon je al kennis maken met de KSAhemen in West-Vlaanderen. Heb je zin om er op weekend of kamp te gaan? We geven je graag nog wat vrije data voor de komende weken mee: De Touwladder • Weekends: 19-21 mei, 2-4 juni, 9-11 juni en 16-18 juni • Grote vakantie: 14-19 augustus (5 overnachtingen), 21-24 augustus (3 overnachtingen) en 28-31 augustus (3 overnachtingen). Heem Monsalvaet (52 bedden + uitb reiding op aanvraag 77 slaapplaatsen) • Weekends: 12 tot 14 mei / 2 tot 4 of 5 juni (Pinkstermaandag) / 9 tot 11 juni / 16 tot 18 juni / 23 tot 25 juni • Grote vakantie: 7 tot 11 juli (4 over nachtingen) / 28 tot 31 augustus (3 overnachtingen) Heem Parsifal (40 bedden) • Weekends: 9 tot 11 juni / 16 tot 18 juni

/ 23 tot 25 juni

Heem Lanceloot (22 bedden) • Grote vakantie: 30 juni tot 2 juli (2 overnachtingen) / 7 tot 10 juli (3 overnachtingen) / 15 tot 23 juli (9 overnachtingen) / 28 tot 31 augustus (3 overnachtingen) De laatste 3 hemen kunnen apart of in combinatie gehuurd worden afhankelijk van beschikb aarheid.

Kompas zoeskt redacteur

nder mpas zijn zo Wat zou Ko rs? Een leeg teu haar redac pige ? Geen grap rch to boekje te in p r, geen to weetjes mee groepen meer. nze views met o ? ch to Zonde, interview­ jij de leukste es? Het k en ed B ? in je bloed van spelletj Zit schrijven i in het maken eegenomen maar ke n ee je en m vragen? B pen is mooi l. Een vlotte kan allemaa . geen vereiste p vanaf seponline toer o rift maar e d k o o s en sch trouw leen een tijd Kompas gaat en we niet al t-van-de-naald via de ak m an D . tember uws hee ok voor nie lp! zorgen we o kan alleen met jouw hu at d website! En at, ksa.be volsta aar katrien@ eel digitale) n je lt ai m n ntu ? Ee Iets voor jou graag uit voor een (eve je en ig d o n we . redactieraad

Word vrijwilliger

Je hebt ongetwijfe ld wel een talent. En wij ongetwijfeld wel ee n aanbod naar jouw hebben eens gedacht om talent! Al vrijwilliger te word en, maar de stap nog nooit du rven zetten? Stuu r ons gewoon een mailtje en we bekijken samen wa t mogelijk is. Neem zeker zelf al eens een kijkje op onze website: www.ksa.be/vrijw illiger. Je vindt er ee n mooi overzichtje van onze we rkgroepen en wat ze doen. Er zit ongetwijfeld wel iet s voor jou tussen.

in de marge

indemargeindemargeindemargeindemargeindemargeindemarge

in de marge

19


Katrien Wittemans

Speeddate

Raad van Bestuur (RvB) Het financiële hart van onze beweging is de Raad van Bestuur. Zij zorgen er voor dat ons budget goed wordt besteed en zorgen er daarnaast via het personeelsbeleid ook voor dat de beroepskrachten alles hebben om goed te kunnen functioneren. Hoog tijd om ons financieel beleidsorgaan even aan je voor te stellen!

Tom Vereycken en Jonas Vandenschoor

KSA ANTWERPEN-BRABANT vlnr. Voorzitter RvB Pieter Billiet, Expert Personeelsbeleid Wouter Nys, Nationaal Coördinator Brecht Goerlandt en Financieel Verantwoordelijke Christophe Loyson.

KSA NATIONAAL “De Raad van Bestuur zorgt voor een gezonde, financiële structuur om zo de toekomst van KSA als jeugdbeweging te verzekeren. Grote investeringen, het uitzetten van beleidslijnen, de financiële vertaling van pedagogische projecten …: het wordt allemaal op de Raad van Bestuur besproken. Dat is dan ook meteen de meerwaarde van de Raad van Bestuur voor KSA!

speeddate

Investeringen in nieuwe technologieën (Digit en gedeelde servers), de financiële omkadering van het Sterk Merk-verhaal, de transformatie naar een nieuwe verkoopsdienst, een verdere professionalisering van het personeelsbeleid … De Raad van Bestuur kan in heel verschillende aspecten mooie resultaten voorleggen. Maar dat kan pas als een ploeg gedreven vrijwilligers zich engageert en blijft samenwerken om KSA op financieel en administratief vlak voort te stuwen!

20

We hopen dat KSA mag blijven groeien als één van de sterke jeugdbewegingen in Vlaanderen. Een ontembaar enthousiasme en engagement voor alle leden en leiding.”

Veerle Corstjens en Wouter Vaneerdewegh

KSA LIMBURG “We zijn bijzonder trots op het Sterk Merk-verhaal! KSA is een sterke jeugdbeweging die zeker en vast erkend mag worden als 1 jeugdbeweging naast de andere grote jeugdbewegingen. Het financiële staat uiteraard niet centraal bij KSA maar het is wel belangrijk dat de beweging op dat vlak wordt bijgestaan door een groep KSA’ers die hier maandelijks bij stilstaat. Ook het personeelsbeleid is van belang aangezien de beroepskrachten vaak samen met de kernvrijwilligers gezien worden als de gezichten van de KSA. We wensen KSA massa’s enthousiaste vrijwilligers, leden en leiding toe.”


Evelien De Pourcq en Melissa Mattheusen

Koen Verbeke en Sanne Vanhonacker

KSA OOST-VLAANDEREN

KSA WEST

“Op de opstart van de oud-leiding vzw is iets om trots op te zijn binnen de RvB. Omdat oud-leiding van lokale groepen ook belangrijk is voor KSA! Veel mensen vinden dat de RvB nogal saai kan zijn maar de RvB is noodzakelijk om de pedagogische kant van het verhaal te doen draaien. We hopen dat KSA een voorloper kan zijn in het jeugdwerk!”

“De Raad van Bestuur zet de krijtlijnen uit van de werking en waakt erover dat alle voorziene middelen ook eerlijk en nuttig besteed worden. We hopen op een verdere goeie constructieve samenwerking over de werkkringgrenzen heen, waar we als beweging sterker uitkomen!”

Leuke weetjes heb een ongegronde angst voor Wouter Nys: “Ik •

s draaideuren.” nd ik grappig, al acker: “Teckels vi • Sanne Vanhon cht komen.” B, spreek ik ze maar niet te di egh: “Naast de Rv w de er ne Va r te • Wou Werkgroep OL.” -skills aan in de OL ijn m ak va k oo ot op scampi’s!” urcq: “Ik ben verz optimisme!” • Evelien De Po ur usen: “1.50m pu • Melissa Matthe enige bestuurder ga ik ls “A • Koen Verbeke: ering, 3,5 km ts naar de vergad ls in het altijd met de fie va speel ik meestal naar beneden. Al ik de tram terug bergop.” em terugkeren en ne

Dirk Desoete

KSA NOORDZEEGOUW speeddate

“Ik hoop dat KSA haar leden en vooral leiding kan blijven inspireren om te bouwen aan de toekomst. Als oudKSA’er van KSA Ten Rode Oostkamp doet het deugd om te zien dat mijn groep nog zo goed floreert. Intussen ben ik een apetrotse vader van 2 leiders van KSA Ter Straeten. Nog zo’n goed draaiende groep. Het gaat goed met KSA.”

21


Katrien Wittemans

Over het muurtje

Op bezoek bij jnm Vlaanderen telt 8 jeugdbewegingen. Samen vieren we jaarlijks met veel trots Dag van de Jeugdbeweging. Maar wie zijn die 7 andere jeugdbewegingen eigenlijk? We kijken even over het muurtje om kennis te maken.

Initiatief in de kijker

Daarom ben ik een trotse JNM’er

Zomercongres

Als vrijwilliger bij JNM krijg je ongelooflijk veel terug. Vrijwilligerswaardering is ontzettend belangrijk, en dat tonen we ook echt. Doorheen het jaar gebeurt er al veel: niet enkel op de Dag van de Vrijwilliger, maar ook gewoon omdat het traditie is. Zo krijgen alle afdeling halverwege het jaar een kaartje met een persoonlijke boodschap van de bondsvoorzitter! Op het einde van het werkjaar wordt iedereen ook altijd nog eens in de bloemetjes gezet: alle hoofdbestuurders krijgen een bedanking, de leden van de Raad van Bestuur, die er nog meer tijd in gestoken hebben, nog wat extra. Dat alles komt voort uit onze sterke evaluatiecultuur: we leren uit onze fouten maar worden ook bedankt omdat we zo dapper zijn om fouten te maken.

Leeftijdsgroepen JNM werkt met geboortejaren: • 2005-2009: Piep • 2002-2004: Ini • 1991-2001: Lid • … - 1990: Oude sok

2959 446

leden

leiding (vrijwilligers)

over het muurtje

JNM spreekt niet zozeer over leiding, maar wel over “werkmieren”. Dat zijn vrijwilligers die een specifieke functie opgenomen hebben en zich daarvoor dagelijks inzetten.

22

Ons jaarlijkse zomercongres, als afsluiter én begin van het werkjaar, is en blijft een topper. Alle JNM’ers vanaf 12 jaar worden uitgenodigd en kunnen hun zegje doen over het hoofdbestuur van het voorbije jaar en over dat van het komende jaar. Er is ook een algemene vergadering waarop iedereen moties voor veranderingen in JNM kan brengen en we werken rond verschillende thema’s: natuur, milieu, natuurbeheer, jeugd … Dit jaar, de 10de editie, was het in Molenbeek, Brussel. Zelfs hier konden we ons uitleven: zowel natuur, milieu als beheer passeerden de revue. Bijen in de stad, mobiliteitsproblematiek in Brussel, beheerwerken in een vlakbij gelegen bos ... Zelfs Brussel had iets te bieden voor elke JNM’er. Denk daarbovenop nog aan de fantastische feestjes, het weerzien met zoveel mensen en de schitterende sfeer en je droomt dat we alweer een jaar verder zijn en het opnieuw tijd is voor een zomercongres.


Hoe gebruik ik gasvuren- en flessen op een veilige manier? Op een tentenkamp is een goed geïnstalleerde buitenkeuken wel een meerwaarde. Daarbij hoort meestal een stel gasfornuizen om de grote potten aan te kunnen. Maar ook op evenementen of feesten worden bakplaten en fornuizen vaak op gas aangesloten. Dat kan perfect veilig gebeuren, althans als je met enkele aandachtspunten rekening houdt.

Probeer er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de flessen zoveel mogelijk in de schaduw staan. In België kennen we sowieso geen extreme temperaturen, maar beter voorkomen dan genezen.

Gas(fles)aansluitingen

Bewaar gasflessen rechtopstaand, uit de zon en liefst in open lucht. Bewaar ze nooit onder de begane grond, zoals een souterrain of een kelder. Een gaslek kan er tot explosieve toestanden leiden. Voor de opslag van gas binnen een gebouw zijn er speciale normen. Sorteer lege en volle gasflessen en probeer zo efficiënt mogelijk te werk te gaan zodanig dat je met zo weinig mogelijk gasflessen op het transport moet. Spreek een code af zodat je weet wat de volle en lege gasflessen zijn.

Let op! Er zit wat verschil op de aansluitingen van gasflessen en -vuren: binnendraad of buitendraad. Dat heeft te maken met de koppelstukken en met de gasflessen en de gasvuren. Ga na welke soort jullie gasflessen en -vuren zijn en zorg dat de koppelstukken compatibel zijn om je gasdarm erop te kunnen aansluiten. Voorbeeldaansluitingen bij gasfles via drukregelaar: Binnendraad

+ Buitendraad

+

Plaatsing gasflessen

Gasdarmen Gasdarmen zijn uit rubber vervaardigd. Rubber behoudt niet jaar na jaar dezelfde kwaliteit en zeker niet als er gas door geperst wordt. De gasdarmen die ze gebruiken zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum, die moet dan ook gerespecteerd worden. Gasdarmen kunnen in een doehet-zelfzaak gekocht worden. De houdbaarheidsdatum staat op de darm gedrukt. Zorg ervoor dat die steeds in orde zijn want de brandweer kan dat komen controleren. Koop je een gasdarm aan? Koop er dan voldoende aan. Het is beter om de darm iets langer te snijden, dan heb je meer marge om de vuren/gasflessen op een veilige afstand te plaatsen. De gasdarmen kan je over een aansluiting schuiven, maar moeten dan nog vastgezet worden. Dat wordt in 99% van de gevallen gedaan door een spanring (ook te verkrijgen in doe-het-zelfzaken).

Onderhoud gasvuren Zorg ervoor dat de gasvuren steeds proper gemaakt worden, zodat er geen etensresten en dergelijk blijven ophangen. Dat kan je op het einde van de dag gemakkelijk met een staalborstel doen. Berg de gasvuren na gebruik op in een droge omgeving. Koppel de gasdarmen los en rol ze op. Zo voorkom je kinken in de darm.

Transport Gasflessen moeten altijd rechtopstaand vervoerd worden. De fles wordt onder hoge druk gevuld zodat er veel gas in een fles zou kunnen. Bovenaan in de fles is het gas in gastoestand, onderaan in vloeibare toestand. Vloeibaar gas is 250 keer meer geconcentreerd dan niet-vloeibaar gas. Gas wordt al ontplofbaar van zodra een ruimte er voor 2% mee gevuld is. Gas dat ontsnapt uit een liggende fles is vloeibaar en dus 250 keer gevaarlijker dan nietvloeibaar gas! Stel je voor dat die gasfles in een kleine kist steekt … Je mag een klein aantal gasflessen voor het kamp vervoeren in een personenwagen of in een gewone vrachtwagen. Ze moeten wel stevig vastgemaakt worden. Vervoer nooit flessen die uitgerust zijn met ontspanners, branders enz. Koppel die toestellen los nadat je de kraan op de fles dicht gedraaid hebt en plaats de beschermkap terug. Zorg in elk geval voor een goede verluchting!

Tip

de slekken door op Controleer op ga te n aa p so n zeep aansluitingspunte rve s tje le el tb luch brengen. Zie je t ui Sl je met een lek. schijnen dan zit . es een de gasfl in dat geval met

faq

Plaats gasflessen steeds buiten de tent. Mocht het probleem ontstaan dat er gas ontsnapt aan de fles (koppeling), dan krijg je geen gasvorming in de tent. Ook al is de kans op ontploffing door ophopend gas in een tent heel klein, buiten is het alvast nog kleiner!

Stockage gasflessen

Arne Van Audenaerde

Voorkom krak boem!

23


Veerle Van Nieuwenhuyze

Vorming

Goed gevormd op … In februari en maart volgden er weer heel wat leid(st)ers vorming op één van onze vormingsavonden Boost, het Themaweekend Openluchtleven, het Kabelbanenweekend of de cursus Veilig werken in de Hoogte. Een kort verslag van deze aanraders!

Boost Op 14, 15 en 16 februari gingen onze vormingsavonden Boost door in Gent, Antwerpen en Leuven. Op deze drie locaties werd een sessie rond ‘stagebegeleiding’ gegeven voor leid(st)ers die die taak willen opnemen in hun groep. In Gent werden daarnaast ook sessies gegeven rond ‘pesten’ en ‘financiële acties’, respectievelijk door Tumult en enthousiaste KSAvrijwilligers.

Kabelbanen en Veilig werken in de hoogte Fun tijdens de energizer bij de sessie rond pesten!

Themaweekend OL

Van 17 tot 19 maart was het weer tijd voor een topweekend in het teken van kabelbanen opzetten en veilig werken in de hoogte! De plaatsen waren gegeerd en enkel de meest gemotiveerde KSA’ers wisten een plaatsje te bemachtigen voor dit weekend! Het was alvast een topeditie! Op naar de volgende editie!

Eind februari gingen we met enthousiaste KSA’ers op weekend om de kneepjes van het vak te leren! Het weekend stond in het teken van dynamische sjorconstructies. De deelnemers begonnen met een miniatuur van hun constructie en zetten uiteindelijk een mooi werk neer waar de -12 jarigen die op Triangel waren met KSA AntwerpenBrabant, van konden genieten. De ‘kneepjes’ of ‘knoopjes’ van het vak worden aangeleerd

Stagebegeleiders in spé tijdens de sessie in Leuven

De sjorring wordt eerst getest in miniatuur om daarna in het groot aan de slag te gaan Kabelbaan testen en goedkeuren

Bijleren en inspiratie opdoen om financiële acties te organiseren in Gent

vorming

Extra uitleg bij de werking van de katrolpoort vereist

24

Om ter meest bakken stapelen in de hoogte


Veerle Van Nieuwenhuyze

Groepsleidingscongres 2017 Conclusies en actiepunten

Op 11 maart verwelkomden we 174 (groeps)leid(st)ers uit 86 KSAgroepen in het Vlaams Parlement. Ze kwamen er debatteren, uitwisselen en input geven over actuele thema’s op de derde editie van ons Groepsleidingscongres. Tijd voor een verslag met de belangrijkste conclusies van de debatten en hoe we er in de toekomst mee aan de slag zullen gaan. We vinden het heel belangrijk om jullie stem te horen en mee te nemen in de projecten en acties waar we de komende jaren mee aan de slag gaan.

KSA en jongeren op de vlucht

Tijd voor actie! De Werkgroep Diversiteit zal verder aan de slag gaan met de input van het debat. Wil je daarbij aansluiten? Stuur een mailtje naar ruth@ksa.be! Alle info over het project ‘Wereldspelers’ vind je via www. ksa.be/wereldspelers.

Technologie en nieuwe media in KSA We kunnen er niet omheen, technologie en nieuwe media zijn alomtegenwoordig, ook in KSA. Alle groepen die in het debat zaten beschikten over een Facebookpagina en bijna alle groepen over een website. Die onderhouden vraagt al heel wat werk, de groepen hebben dan ook zelden nog een extra Twitter-, Snapchat-, Instagram- of YouTube-account. Bij de meeste groepen zijn er daarnaast afspraken over het gebruik van telefoons en smartpho-

nes, het al dan niet toevoegen van ouders of leden op Facebook en het posten van foto’s. Het bewaken van de privacy van leden en leiding op sociale media is een aandachtspunt. Tijd voor actie! Volgend jaar zal dit thema extra in de schijnwerpers komen te staan en mogen jullie er extra input rond verwachten. Wil je hier mee je schouders onder zetten in Werkgroep Jaarthema? Stuur dan een mailtje naar ruth@ksa.be!

Ecologie en duurzaamheid in KSA Als jeugdbeweging kan je jouw leden heel wat meegeven. Zo ook respect voor de omgeving waar je op kamp gaat, zorgzaam omgaan met materiaal … Groepen hebben verschillende redenen om al dan niet vegetarische maaltijden aan te bieden op kamp, de hoge kostprijs van vlees speelt daar ook een rol, bovendien zijn leden er zich vaak niet van bewust. Veel

antenne

Het voorbije jaar zetten we, samen met heel wat andere jeugdwerkorganisaties, mee onze schouders onder het project ‘Wereldspelers’. Het wil jongeren die gevlucht zijn, vanuit de hele wereld, samenbrengen met jongeren uit Vlaanderen. Vrijwilligersgroepen leren de jongeren kennis maken met de jeugdbewegingsmethodiek. Uit het debat kwam naar voor dat weinig groepen het initiatief kenden of met het thema bezig zijn. Er is wel een grote bereidheid bij de groepen om het op te nemen en meer drempelverlagend te proberen werken naar kansarme kinderen in het algemeen. Dat is zeker een meerwaarde voor een jeugdbeweging. Daarvoor zijn drempelverlagende tips en duidelijke informatie heel welkom. Het is

niet de bedoeling om daarmee de KSAwerking aan te passen, kleine aanpassingen van activiteiten zijn wel mogelijk.

25


groepen ondervinden moeilijkheden om correct afval te sorteren. Als er voedsel gebruikt wordt om mee te spelen zijn dat vooral etensresten of eten dat voorbij de vervaldatum is. Tot slot vonden de groepen dat de koepel daarin een voorbeeldrol heeft en bijvoorbeeld de papieren post nog meer mag beperken. Tijd voor actie! Heb je concrete aanbevelingen of opmerkingen voor de koepel rond het thema? Dan kan je die doorsturen naar ruth@ ksa.be. Wil je zelf aan de slag gaan? Dan kunnen de publicatie ‘Goed om (w)eten’ en de aanbevelingen uit ‘Vonk!’ rond dit thema je helpen!

Creativiteit in KSA

antenne

Als leid(st)er moet je vaak heel creatief zijn, onder andere bij het uitwerken van spelen. De spelrubriek in Kompas wordt dan ook heel erg geapprecieerd om ideeën op te doen. Extra mogelijkheden om inspiratie bij elkaar op te doen, zoals bijvoorbeeld de sjorwedstrijd, zijn altijd welkom. Creativiteit blijkt ook belangrijk om je te profileren tijdens ledenwerving. Het is vaak een overtuigende factor voor ouders.

26

Tijd voor actie! Heb je zelf een fantastisch spel in elkaar gestoken dat je wil delen met de andere groepen? Stuur het dan door naar ruth@ ksa.be en bemachtig een plekje in Kompas! Inspiratie nodig voor je activiteit? Neem een kijkje op de spelendatabank via www.spelensite.be!

Oud-leiding aan zet Elke groep heeft oud-leiding maar de manier waarop ze al dan niet bij de werking van je groep betrokken worden, verschilt van groep tot groep. Jullie vinden het in elk geval belangrijk om contact te houden met oud-leiding en hen uit te nodigen bij evenementen. Afhankelijk van de band met de oud-leiding wordt er daarnaast meer of minder engagement en hulp gevraagd, bv. als kookteam, op de bezoekdag of om in te springen voor de leiding. Ze zijn goed te motiveren met een bedanking in de vorm van een receptie, barbecue … Tijd voor actie! De Werkgroep Vrijwilligersbeleid buigt zich over het traject van alle mogelijke

vrijwilligers die actief kunnen zijn in je groep. Voor tips bij het traject kan je een kijkje nemen op www.ksa.be/vrijwilligersbeleid. Volgend werkjaar zullen we daarnaast een tool lanceren waarmee je in je groep kan aftoetsen wat nog beter kan op vlak van vrijwilligersbeleid.

Ouders en KSA Ouders zijn een belangrijk publiek en een meerwaarde binnen het netwerk van een groep. Een groot deel van de groepen gaat dan ook op huisbezoek bij de ouders van de leden voor een persoonlijk gesprek, andere groepen organiseren een infomoment waarbij nog tijd voorzien wordt voor persoonlijke gesprekken. De communicatie doorheen het jaar gebeurt via verschillende kanalen. Het is interessant om ouders ook regelmatig in te schakelen en zo een goeie band te creëren. Er worden door veel groepen ook activiteiten georganiseerd voor de ouders bv. een groepsfeest, een barmoment … Tijd voor actie! De komende jaren zullen we tips, tricks en good practices verzamelen rond het activeren van ouders in groepscontext en daarmee ondersteunend materiaal uit-


werken. Ideeën en tips in het kader van dat project kunnen doorgegeven worden aan jo@ksa.be.

De koepel op bezoek De plaatselijke groepen vormen de kern van de KSA-werking. Daarom willen we als koepel zo veel mogelijk geleid en gestuurd worden door de behoeften van onze groepen en leden. We stellen dan ook als doel elke groep minstens eenmaal per jaar te bezoeken. De meeste groepen vinden het positief als groepsondersteuners minstens twee keer per jaar hun groep bezoeken, dat verlaagt de drempel om de koepel aan te spreken en wordt als meerwaarde aanzien. De manier waarop de groep bezocht wordt is wel belangrijk. Tijd voor actie! Binnenkort zal de Nationale Raad een kader opstellen om de kwaliteit van groepsbezoeken te garanderen. Als je zelf nog zaken hebt waarmee zeker rekening moet gehouden worden, mag je die steeds bezorgen aan brecht@ksa.be. De komende jaren zal er ook verder toegespitst worden op groepen die nog geen vaste ondersteuner hebben.

Welkom, nieuwe groepsleid(st)er

Tijd voor actie! Wil jij ook groepsondersteuner worden en jouw ervaring met andere groepen en leid(st)ers delen? Laat het weten aan je werkkring!

KSA in de buurt Als groep kan je heel wat betekenen voor je buurt. KSA wordt gezien als een ontmoetingsplaats voor jong en oud, neemt vaak ook engagement binnen de gemeente op … De koepel kan in het kader van dat thema nog zorgen voor informatie rond hoe een groep dichter bij de gemeente kan staan en makkelijker kan communiceren. Tijd voor actie! In 2020 zullen we een actie organiseren voor alle groepen om het belang van de KSA-groep in de buurt in de kijker te zetten.

KSA laat haar stem horen Als groep kan je, onder andere via de jeugdraad, participeren in het beleid van jouw stad of gemeente. Er blijkt een groot verschil tussen de jeugdraden qua aanpak, activiteiten, publiek … Groepen gaan vooral naar de jeugdraad om input te geven over bepaalde thema’s, info te delen of te krijgen, voor subsidies … Die taak wordt best opgenomen door iemand met enige ervaring. De koepel kan helpen om

jeugdraden te stimuleren om het aangenamer te maken en problemen waarmee verenigingen geconfronteerd worden daar op te lossen. Tijd voor actie! Binnen Werkgroep Jeugdbeleid denken we na over hoe we jeugdbeleid kunnen vertalen op maat van KSA-groepen. We denken acties uit en wisselen van gedachten over specifieke thema’s zoals de werking van de lokale jeugdraad, de gemeenteraadsverkiezingen, de beleids- en beheercyclus van de gemeenten … Heb je interesse in het lokaal jeugdbeleid en wil je jou engageren om vier keer per jaar jeugdige ideeën en gedachten uit te wisselen over bovenstaande thema’s? Stuur dan een mailtje naar benjamin@ksa.be!

KSA in de kijker We bekeken hoe we als KSA nog meer in de kijker kunnen staan. KSA-groepen bleken heel vaak al originele acties te hebben om zich als groep te onderscheiden en gebruiken verschillende kanalen om promo te voeren. KSA komt als koepel niet vaak in het nieuws maar als het in het nieuws komt is dat positief. Er mag nog meer op actuele thema’s gereageerd worden. Bij de groepen wordt het uniform soms ook bewust aan de kapstok gehangen als dat negatieve gevolgen kan hebben voor het imago, al hebben niet alle groepen daar vaste afspraken rond. Tijd voor actie! In de volgende Kompas zullen we de vele originele acties die verteld zijn bundelen in een artikel zodat jullie van elkaar inspiratie kunnen opdoen.

antenne

Naast de jaarlijkse groepsbezoeken willen we komende beleidsperiode de dialoog tussen de groepen en het bovenlokaal niveau binnen KSA versterken door jaarlijks welkomstgesprekken te organiseren tussen groepsondersteuners en nieuwe groepsleiding. Groepen vinden het belangrijk dat dat afgestemd is op specifieke

vragen waar zij mee zitten en dat het gesprek van daaruit voorbereid en gevoerd wordt door groepsondersteuners met de nodige ervaring. Ook voor de praktische kant wordt er best afgestemd met de plaatselijke groep.

27


U i t h e t KSA - l e v e n g e g r e p e n

#KSAinbeeld

#KSAinbeeld zoekt jou! Wil je jouw instagram­ foto’s op deze pagina zien verschijnen? Tag ze dan met #KSAinbeeld. De leukste foto’s krijgen een plaatsje in het volgende nummer van Kompas …

28

#xpert #hoofdanimator #KSALimburg #KSAAntwerpenBrabant

#sloebers #KSASintLievenMeisjes

#eentegenallen #kabouters #KSAFrassatiBrugge

#kabouters #KSATerVichten

#vriendjesdag #KSARoodkapjesVeurne

#leidingzijnisfijn #KSATienen

#instructeurcursus #sluikreclame #KSANationaal

#joros #KSADeTokkeKnokke

#spiegelfoto #KSAHerent

#sloebers #KSAHillegem


#xpert #hoofdanimator #KSAWest #ksaoostvlaanderen

#jongpieperleger #KSASintJanBerchmansSchoten

#krokusweekend #KSASintJanBerchmansDendermonde

#nieuwezetel #dankuopa #KSARunkst

#tovernaars #KSADeLommelseRoodkapjes

#jongknapen #KSADroeshout

#pikachu #pokemon #KSADeBollaertWatou

#paaseitjes #VKSJSchoten

#kapiteinJos #KSATerHert

Vind ons op Instagram!

#leidsterzijnisfijn #KSAGlobetrottersWoesten

#KSAinbeeld

#workshopOL #xpert #KSALimburg #ksaantwerpenbrant

Ook wij hebben intussen de weg naar Instagram gevonden om jullie avonturen mee te beleven en af en toe zelf wat leuke beelden de wereld in te sturen. Wil je ons volgen? Dat kan! Je vindt ons onder de namen: ksanationaal, ksa_antwerpenbrabant, ksalimburg, ksanoordzeegouw en ksawest. Wie weet reposten we wel jullie leukste beelden!

29


Jo Baetens en proost Dirk Decuypere

De ‘K’ in KSA leeft! VonK!, Rome 2018, de K-jaarthemabundel, de kampviering, de K-momenten tijdens vormingen en initiatieven, deze K-rubriek … ze zijn het levende bewijs dat de ‘K’ in KSA leeft! En met de Werkgroep K hebben we nog veel meer in petto! Aan jou om de K ook te laten leven in jouw groep.

VonK! Dit jaar stond VonK! in het teken van ‘Luxe in KSA’. Tijdens de boeiende gespreksavond dachten een tiental deelnemers aan de hand van stellingen na over hoe we omgaan met luxe in onze jeugdbeweging. Een kwalitatieve wekelijkse werking organiseren kost redelijk wat geld, waardoor extraatjes niet evident zijn, sparen al evenmin. Voor de deelnemers was het dan ook evident dat een groep allereerst zorgt dat de vaste werkingskosten betaald kunnen worden (cf. vaste kosten lokaal zoals water en elektriciteit, spelmateriaal …).

K

Daarnaast klonk eenstemmig dat leden (ongeacht hun achtergrond of gezinssituatie) maximaal de kans moeten krijgen om te kunnen deelnemen aan de KSA-activiteiten. In heel wat steden en gemeenten zijn er formules waardoor mensen met een beperkt gezinsbudget hun kinderen toch nog kunnen laten deelnemen aan jeugdbewegingsactiviteiten en andere vrijetijdsinitiatieven. Sommige groepen hebben ook zelf een ‘sociale kas’, een fonds of organiseren een tweedehands uniformenmarkt. De mogelijkheden worden via het ledenblad, de website of tijdens een infomoment gecommuniceerd. Toch halen de deelnemers aan dat het niet altijd evident is voor ouders om hier een beroep op te doen. Financiële moeilijkheden hangen nog vaak in een taboesfeer waardoor het nog een drempel vormt voor sommige ouders. Voor groepen is het niet evident om de achtergrondsituatie van de leden te kennen, een goed contact met de ouders en een jaarlijks huisbezoek zijn hiervoor zeker een meerwaarde. Sommige groepen werken ook met een vaste vertrouwenspersoon, een vast aanspreekpunt over de werkjaren heen.

30

Er werd daarnaast stilgestaan bij mogelijke extraatjes die je als groep kan voorzien, bv. om de leiding te bedanken. Leiding die gratis of aan een verminderd tarief mee kan op kamp, een teambuildingsactiviteit … het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Conclusie was dat een groep steeds de afweging moet maken of iets in het voordeel van de algemene werking is. Het kan niet de bedoeling zijn dat een KSA-groep persoonlijk amusement financiert. De deelnemers zijn het er over eens dat leiding op tal van verschillende manieren kan bedankt worden. Belangrijk is om regel­matig te variëren en duidelijk te maken wat het doel is, zodat de leiding er even bij stil staat en beseft dat het om een bedanking van de groep gaat.

Tot slot klonk dat er niet altijd veel geld moet geïnvesteerd worden om een leuke en originele werking te organiseren. Met eigen creativiteit en inventiviteit kom je als groep al heel ver! En als je geld investeert, denk dan op lange termijn en focus op de kwaliteit van de werking. Ook volgend werkjaar is VonK! er opnieuw met een boeiend thema! Mis het niet en noteer volgende datum alvast in jouw agenda: donderdag 19 oktober 2017 in het secretariaat van KSA OostVlaanderen in Gent, Rasphuisstraat 7.

K op kamp Planden jullie al een kampviering? Groepen die geen proost meer hebben en graag een kampviering willen organiseren, mogen contact opnemen met proost Dirk (dirk@ksa.be). Hoe sneller, hoe liever! Vanaf half juni vinden jullie op www.ksa.be/K een uitgewerkte, frisse en inspirerende kampbezinning en -viering.


Hier moet je naartoe in 2018 • Enkel voor KSA’ers! • Voor een toffe tijd! • Verfrissende ijsjes zijn nooit ver weg! • Boek de zon, ook in je hart! • Een shot natuur en cultuur! • Budgetvriendelijk tentenkamp!

Rome 2018, de reis die je leven verandert!

De Werkgroep K geeft je vleugels!

30 juni tot en met 8 juli 2018

Examens? Een kaarsje branden? Stilaan duiken de studerende KSA’ers in hun cursussen, want het einde van het school- of academiejaar komt in zicht. Wij duimen en branden een kaarsje bij een gebed dat ook jij kan bidden: Lieve God Het is weer zover … de examens staan voor de deur. Ik doe wat ik kan, maar toch wil ik Jou iets vragen. Geef mij goede moed om vol te houden. Geef mij kracht om door te zetten. Sta mij bij als het even moeilijk gaat. Maak mij rustig als stress mij overvalt.

Raf Wollaert, KSA Westmalle

De K is belangrijk in mijn leven, ik wil bijdragen om waarden door te geven aan andere KSA'ers. In mijn groep was ik ook de K-trekker. Ik verzorgde de K-momenten en nu mag ik dat doen voor alle KSA-groepen. Of ik dat zag zitten? Ik heb meteen 'ja' gezegd. Dominiek Deprez, KSA Pius X Vind jij de K ook inspirerend, boeiend en belangrijk? Heb jij ook frisse ideeën om creatief met de K aan de slag te gaan? Aarzel niet en kom naar de Werkgroep K! Mailen naar dirk@ ksa.be geeft ook jou vleugels! Welkom!

K

Laat mij en mijn vrienden niet alleen, want we kijken uit naar de vakantie, naar het KSA-kamp, naar … zoveel momenten waar we mogen proeven van Jouw vriendschap en liefde.

Met Werkgroep K springen we in de bres om de K in KSA waardevol en up-to-date te houden. Veel KSA’ers vinden het belangrijk om bij momenten even stil te staan en om als groep anderen te inspireren. Het doet me elke keer deugd om deze noden in hartverwarmende bezinningen en creatieve activiteiten te gieten. Een uitdagende denkoefening maar vooral een plezante bezigheid!

31


Eric Colenbier & Herman Leber

Historiek

Proficiat met je verjaardag Hoezo? Ik ben helemaal niet jarig. Nee, jij misschien niet, maar je KSAgroep wel? Elk jaar zijn er in Vlaanderen verschillende groepen die 85, 60, 50, 25 of ... jaar oud worden. Heb jij trouwens enig idee hoe oud jouw groep is? Wanneer vierde je laatst een 'jubileum'?

Kaat Balfoort vraagt gegevens van hun oud-leid(st)ers in functie van het jubileum 75 jaar KSA Boechout. (25 februari 2017) Om aan de vele vragen tegemoet te komen zijn vrijwilligers bezig de volledige bestaansdata van de groepen in kaart te brengen. Sommige groepen hielden na verloop van tijd op te bestaan maar werden bv. enige tijd later opnieuw opgericht. Anderen fusioneerden of leefden verder onder een andere naam.

Robin Mommen, KSA Glabbeek, vraagt info over hoe lang de groep al bestaat. “Zou je toevallig ergens kunnen terugvinden wanneer onze KSA is opgericht? Dat is dus KSA Glabbeek. We hebben een tijdje KSJ Glabbeek geheten en daarvoor nog zijn we waarschijnlijk opgericht als KSA Wever of mogelijk KSA Attenrode-Wever.” (12 maart 2017)

historiek

Ben je geïnteresseerd om te weten hoe ver we staan met jouw groep, mail ons (desjelter@ksa.be) en we geven je een stand van zaken. De laatste 30 jaar werden al in alle provincies ingebracht.

32

KSA Sint-Lieven Meisjes vierde haar 20-jarig jubileum

Snuisteren in tijdschriften Heb je zin om mee op zoek te gaan naar de oudere bestaansdata en te snuisteren in tijdschriften van vroeger of in een echt archief opzoekwerk te verrichten, laat het ons ook weten (desjelter@ksa.be). Je doet er jezelf en de beweging een groot plezier mee.

Waarvoor is het nog goed je 'geboortedatum' te kennen? Trouwens, niet enkel voor het vieren van een verjaardag is het kennen van die datum belangrijk. Zo vroeg KSA Rekem: "In welk jaar zijn wij opgestart. Die datum is nodig voor de aanvraag van subsidies." (19 januari 2017). André Demeyer schrijft een boek over een college waar een KSA-groep was: “KSA St. Paulus Geraardsbergen was de afdeling van de internen van het Sint-Catharina­ college in Geraardsbergen. I.v.m. deze afdeling ben ik op zoek naar gegevens zoals start- en einddatum en eventueel andere documenten. Het internaat werd gesloten in het schooljaar 1979 – 1980.” En nu, taart!

KSA Vlaamse Kerels Zwijndrecht bestaat al meer dan 90 jaar


Christophe Loyson

Verkoopsdienst

proudly presents … Je bent KSA’er in hart en nieren en dat toon je graag! Een geweldige kampzomer kom eraan! Ook tijdens deze hopelijk zonnige periode is de KSA-verkoopsdienst

je ideale shoppingpartner: iets tegen de zon, lectuur voor de sporadische regenachtige dagen, je vindt het er allemaal!

De zomerkoopjes van 2017

Hoodie Spelkookboek Badhanddoek

€ 10 In dit boek vind je alle ingrediënten terug om een geslaagde activiteit te maken. De spelreferentie bij uitstek!

€ 15 100% katoenen badhanddoek, leuk op kamp of als geschenk! Een must voor elke KSA-fanaat!

€3 Ideaal voor het kamp of op reis. De enige, echte KSA-zonnebril!

www.ksa.be/winkel

en ontdek Ga gerust een kijkje nemen en de huima gam e zo het meest recent eenvouest me De . ties dige stockposi te ing plaatdige manier om een bestell Selecteer je ! sen is nu eenmaal online arop je dit wa r nie producten en de ma ik verder iskl mu een n, zie geleverd wil en je bestelling is geplaatst!

Polyproptouw

4 mm: € 7,5 / 6 mm: € 12 Polypropyleentouw is synthetisch, herbruikbaar en is in tegenstelling tot sisaltouw niet kapot als het nat is geweest. Een bol bevat ongeveer 220m touw. Je kan bollen polypropyleentouw van 4mm en 6mm kopen.

Cadeaubon een plezier doen, maar

d Wil je ieman uit de KSAwat te kiezen -cadeauet ni weet je A KS st? Dan is de idee! De verkoopsdien e st be wel het en hi sc is m n bo te koop en secretariaten bon is in alle je schenkt. hoeveel geld je bepaalt zelf

verkoopsdienst

Zonnebril

€ 20 Nood aan dat extraatje warmte aan het kampvuur? Dan is de KSA-hoodie jouw oplossing! Verkrijgbaar in verschillende maten: van XS tot 4XL! Kijk op onze webshop voor de matentabel, dan ben je zeker van de juiste maat.

33


Woensdag Fietsdag

pRik boRD

Woensdag Fietsdag? Ma ar het kan even goed Zat erdag Fietsdag of Zondag Fietsd ag zijn. Het gaat er gew oon om om iedereen op de fiets te krijgen. Of toch minst ens één dag per week. De auto nemen is vaak een gew oonte. En alle excuses zijn goed om toch maar niet te fietsen. Te nat, te koud, te moeilijk … Me nselijk? Oh ja! Wenselijk ? Iets minder. De files worden er niet korter op en de luc ht niet gezonder. Ga met de fiets naar elk e KSA-activiteit. En schrijf je in op www.woensdagfietsdag .be, het grootste fietspelo ton van Vlaanderen.

Future Proof

en en Oxfam-wereldwinkels Van 5 tot 9 juli organiser jon uw Proof. Een gloednie Broederlijk Delen Future los op eve ati zoek naar altern gerenevent. Ze gaan op uit iale soc en e sch , economi singen voor ecologische us eet ‘M tto mo t he r de d on dagingen van onze werel ’. pia in Uto nest in eigen handen kan Ontdek hoe jij de toekom ar Wa rkshops en lezingen. men via verschillende wo e ati orm inf ure is ours! Meer wacht je nog op? The fut k. oo eb Fac of.be of op vind je op www.future-pro

Kampliedjesw

edstrijd

Maak jij elk jaar een ka m kamplied m aken als je er plied? Of wil je wel ee n ee Doe dan m ee aan de ka n prijs mee kan winnen ? mpliedjeswed Catechese­hu strijd van h is. et

prikbord

De opdrach t: Componee r kamp­lied. G raag een teks een origineel en zinvo t in het Ned l gende elem erlands die enten bevat vol: eigen kam sterk, elkaar pthema, sam helpen, resp en ect voor elka eerbied voo ar, tegen pes r de natuur, ten, wat maakt ge aanbieden, lukk vrie een betere w ndschap, dankbaarheid ig, excuses ,d ereld, bezinn ing, een plaat romen van s voor God. Stuur een vi deoclip en de tekst va kamp­lied vo n h or 31 augu stus 2017 n et gezongen gmail.com. aar kamplie Zorg ervoor d@ dat baar is. Een ju ry zal een aa de tekst goed verstaan ntal inzendin en dan mag gen nominer je het kamp en lied ook nog gen. Je kan op er mooie pri jzen mee win locatie brenvoor de eers nen (1000 eu te, 750 euro ro voo derde, elke genomineerd r de tweede, 500 voor d e e wint minst Meer inform en atie volgt ze ker nog via so s 250 euro)! ciale media!

34


Column

Beste KSA’ers Wat is het fijn jullie organisatie te mogen vervoegen. Jullie denken misschien op dit moment, wie is dat nu weer? Wel ik stel mezelf graag even voor. Ik ben jullie nieuwe beroepskracht. Ik vervang de fantastische Tine. En voor ik verder ga, wil ik Tine graag nogmaals danken voor de inzet die ze toonde als beroepskracht bij KSA, bedankt Tine, veel succes met je nieuwe job! Met veel plezier neem ik de fakkel van je over.

Ik heb alvast ontzettend veel zin om er samen met jullie in te vliegen en kijk er naar uit jullie te mogen ontmoeten.

Manu

KSA ANTWERPEN-BRABANT

Ik ben Manu, 28 jaar, woonachtig te Gent. Ik studeerde Sociaal Cultureel werk op HoGent. Mijn roots bevinden zich bij (ik hoop dat ik hier niemand mee kwets) Scouts en Gidsen Vlaanderen waar ik actief was als leiding, groepsleiding en districtscommissaris. Daarnaast hou ik me graag bezig in de tuin, trek ik er graag op uit en kan je me vaak vinden in de keuken. Verder kan je me altijd verleiden met een terrasje of een goede kop koffie. Andere eigenschappen illustreer ik graag aan de hand van mijn totem: aanstekelijke spitsvogel.

Aanstekelijke Spitsvogel Deze levendige en energieke zangvogel is erg wendbaar. Hij vangt insecten in de lucht. De Spitsvogel is gezellig en hoegenaamd niet egoĂŻstisch. Hij leeft zeer sociaal in grote groepen. Hij is hulpvaardig. De Spitsvogel is vrolijk,ondeugend en pakt problemen luchtig aan. Hij gaat zelden bij de pakken blijven zitten.

35


KSA antwerpen-brabant werkjaar 2016-2017

K(S)Alender 6 mei | Blacklightfuif | KSA Droeshout 12 mei | Dropping | KSA Mol 13 met | Heniquiz | KSA Mortsel 30 juni | Holiday’s Inn | KSA Mortsel 1 juli | BBQ | KSA Mortsel 3-9 SEPTEMBER | INSTRUCTEURCURSUS Initiatieven en vormingscursussen in oranje worden georganiseerd door de provinciale en nationale koepel. Meer informatie vind je op www.ksa.be. Organiseert je groep een activiteit in de periode juli-augustus 2017 en wil je dat op de achterflap van de volgende Kompas zien verschijnen? Stuur dan ten laatste 19 mei een mailtje met de nodige informatie naar antbra@ksa.be