Page 1

Geniaal Digitaal Spelen met digitale media en co De Mediamaatjes zijn experts in digitale toepassingen, maar het zijn eveneens speelse bengels. In deze spelrubriek hebben ze, met behulp van de spelensite, enkele spelen met digitale toepassingen opgelijst.

Snapchatverstoppertje Materiaal: • Voor elke speler een smartphone met Snapchat

GSM-tikkertje Materiaal: • Voor elke speler een gsm Spelverloop: Dit spel is een digitale variant op het klassieke 'tikkertje'. Elke speler heeft zijn/haar gsm en heeft de gsm-nummers van de andere spelers. Iedereen wandelt rond (in het lokaal of buiten) en als de spelleider 'pang!' roept, sms’t iedereen een boodschap (bijvoorbeeld: Pang! Jij bent dood!) naar een andere speler. De speler die de meeste sms'en krijgt, mag niet langer meedoen. Zo gaat het verder tot er nog twee spelers overblijven. Zij gaan rug tegen rug staan. Als de spelleider 'Go!’ roept, zetten ze drie stappen vooruit. Dan zegt de spelleid(st)er een niet alledaagse zin (bijvoorbeeld: "Paarse schapen dragen graag make-up en eten graag eens een Bicky Burger."). Wie er als eerste in slaagt om het sms'je zonder tikfouten naar de andere te sturen, heeft het spel gewonnen.

Snapshot Materiaal: • Enkele smartphones waarop Snapchat geïnstalleerd is.

1. Foto-opdrachten Een leid(st)er post via Snapchat opdrachten die de spelers binnen de tijd volbrengen. Als een team slaagt in een opdracht, krijgt het vijf punten. Voorbeelden van opdrachten: - Een snap met een onbekende achterop de rug - Een snap in een vuilnisbak - Een snap met je hoofd onder water - Een snap met een onderbroek op je hoofd - Een snap als je 15km/u loopt (extra punten voor wie sneller loopt) - Een snap met een oud vrouwtje en haar hondje - Een snap die creatief bewerkt is - … 2. Snapshotten Als de teams elkaar tegenkomen, nemen ze zo snel mogelijk een snap. Het team dat als eerste een snap van het andere team naar de leiding stuurt, krijgt vijf punten.

Scotland Yard Materiaal: • Enkele smartphones met een GPS tracker app • Enkele smartphones met een walkie talkie app

Spelverloop: Een of meerdere spelers krijgen een rugzak met daarin een smartphone waarop een GPS tracker app is geïnstalleerd. Zij zijn de verdachten. Op de centrale post is ook een smartphone met de app aanwezig waarmee de locatie van de verdachten gevolgd kan worden. De verdachten kunnen met voorsprong vertrekken, gevolgd door een groep jagers. De positie van de groep verdachten wordt door de centrale post opgevolgd. De centrale post en de jagers kunnen via een walkie talkie app met elkaar communiceren.

Geniaal Digitaal

Spelverloop: Net als bij old school verstoppertje zoekt één speler de rest van de spelers die zich verstopt hebben. Maar de zoeker krijgt tips via Snapchat. Iedereen stuurt de zoeker een snap met een hint over de plaats waar hij of zij zich verstopt heeft. Eventuele variant: Net als bij potteke stamp moeten degenen die zich verstopt hebben af en toe terugkeren naar de afpotplaats. Per keer dat de zoeker afgeteld heeft, sturen de anderen hem of haar een langere Snap. Zo geven ze beetje bij beetje hun verstopplaats prijs.

Spelverloop: Verdeel de spelers in teams van ongeveer vijf spelers. Elk team heeft een smartphone met Snapchat. Het spel bestaat uit drie onderdelen:

3. Countdown Om het halfuur stuurt de leiding van op locatie X een snap naar de teams. Binnen de vijf minuten moeten de spelers op locatie X aankomen. Het eerste team krijgt tien punten, de rest vijf punten. Arriveert een team te laat, dan verliest het per minuut één punt. Extraatje: koppel een opdracht aan de locatie. Een oud treinticket meebrengen, bijvoorbeeld. Het team met de meeste punten wint!


Blindemolletje Materiaal: • Enkele smarthpones Spelverloop: Verdeel de groep in 2 (of meer) teams. Uit elk team krijgt één speler een blinddoek om. De rest wordt opgesloten in een kamer (of tent). De geblinddoekte teamleden krijgen elk een sleutel voor die kamer en een smartphone waarmee ze kunnen filmen. De geblinddoekte personen kunnen niet zien, maar kunnen wel beelden doorsturen van hun omgeving via Skype, Hangouts, Facetime of een andere app waarmee je kan videochatten. Welk team kan hun geblinddoekt teamlid het snelst met de sleutel naar hun kamer gidsen?

Social Mediaspel Materiaal: • Fototoestel en/of smartphone, accounts op sociale media • Kaartjes met logo's van sociale media • Kaartjes met thema's

Paparazzi

Geniaal Digitaal

Materiaal: • Enkele fototoestellen of gsm’s met camera Spelverloop: Verdeel je spelers in groepen van vier. Met een sjaaltje of een touwtje bind je de handen van de spelers aan elkaar, zodat ze een sliert vormen. Een speler op het uiteinde van de sliert krijgt een fototoestel of gsm met camera. In 10 minuten probeer je zoveel mogelijk foto's te maken van de andere teams. Let op: het hele team moet op de foto zichtbaar zijn, anders telt de foto niet mee. Het team dat het minst als groep gefotografeerd is, wint het spel.

Spelverloop: Een spelletje waarmee je heel wat interactie kan uitlokken op sociale media. Verdeel de groep in verschillende teams. Elk team trekt twee kaartjes: één met een social-mediakanaal en één met een thema. De bedoeling is dat elk team rond het thema dat ze getrokken hebben een doldwaze post plaatst. Bijvoorbeeld een Instagramfoto over piraten of een Vinefilmpje over de Tour de France. Laat je creativiteit de vrije loop! Plaats na afloop van de activiteit (en dus na controle) de creaties online. Degene die de meeste likes haalt, wint.


How to: stop motion filmpje maken Stop motion is een techniek van het maken van films door ze frame voor frame (foto per foto) te filmen. Daardoor kunnen statische objecten toch in beweging komen. Bekende voorbeelden van stop -motion films zijn ‘Chicken run’ en ‘The Nightmare Before Christmas’. Dat kan op een regenachtige dag een leuke creaactiviteit zijn. Zorg dat elk lid betrokken is. Verdeel de groep eventueel in kleinere groepjes die elk hun eigen project kunnen afwerken. Op het einde kan je een toonmomentje houden. Misschien ook voor de ouders? Materiaal

Script maken Stel een script op voor je film. Lijst alle materialen op die je nodig hebt om je film te verwerken. Tijdens het filmen kan je als regisseur nog afwijken van je oorspronkelijke script. Een script is er dus niet om jouw creatieve vrijheid te beperken maar wel om het filmproces te versnellen door op voorhand goed na te denken. Verzamel de objecten en figuren die je nodig hebt in jouw film. Je kan natuurlijk ook zelf objecten maken. Knip bijvoorbeeld een zon uit en kleur ze in. Of maak een figuur in klei of plasticine. Tip: steek een ijzerdraadje in bijvoorbeeld een arm van plasticine, zo maak je jouw figuur beweeglijker. Zet jouw opstelling klaar: zowel objecten als videomateriaal. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld een digitaal fototoestel zet je best de flits af om eenzelfde belichting te krijgen op alle foto's.

Foto’s nemen • Stap 1: Zet je fototoestel klaar. Zet je figuurtjes of tekening ook klaar. Maak je eerste foto. • Stap 2: Verplaats je figuurtje of maak je tekening verder af. Maak de volgend foto. • Stap 3: Verplaats je figuurtje of maak je tekening verder af. Maak de volgende foto. • Stap 4: Herhaal vorige stappen tot je voldoende foto’s hebt genomen.

Stop motion maken op computer Klaar met de opname? Duik dan in de studio en zet al jouw foto's op de computer. Stap 1: Plaats al je foto’s in een map op de computer. Stap 2: Open een videobewerkingsprogramma zoals Windows Movie Maker. Stap 3: Importeer je foto’s in Movie Maker vanuit je eigen map. Klik daarvoor aan de linkerzijde op Video of foto toevoegen. Zoek je foto’s, selecteer al de foto’s en klik op Openen. Je foto’s komen nu op het scherm tevoorschijn. Stap 4: Pas de duur van je foto’s in je filmpje aan zodat ze niet te lang in beeld komen. Klik daarvoor bovenaan in het scherm op het tabblad Opties voor video – Bewerken – Weergaveduur. Pas de speelduur aan voor alle foto’s (Selecteer ze allemaal met CTRL+A). Als je kiest voor de minimumspeelduur van 0,125 seconden krijg je 8 frames per seconde. Dat is al best snel voor een eerste animatiefilm. Je kan even goed voor 0,500 seconden kiezen: 2 frames per seconde. Stap 5: Nu gaan we je project eerst opslaan, voor als er iets fout zou lopen. Klik daarvoor op de knop links bovenaan en kies daar voor Project opslaan als, kies een naam voor je project en zet het project op de juiste plaats op je computer. Stap 6: Exporteer je foto’s naar een filmpje. Klik daarvoor op Film opslaan. Klik in het volgende venster op Computer en klik op Volgende. Geef je filmpje een herkenbare naam en onthou de plaats van je filmpje, klik op volgende. Je filmpje wordt nu gemaakt, als het klaar is klik op volgende en klik op Voltooien. Je filmpje staat nu klaar op de plaats waar je het bewaard hebt.

Geniaal Digitaal

• Fototoestel/webcam/tablet/… om beelden vast te leggen • Objecten en figuren die je zal gebruiken in jouw film • Een verhaalscript • Software om jouw film te verwerken tot een stop motion film • Een Youtube/Google-account om het filmpje te publiceren


Offline spelen In de digitale wereld wordt ook veel gespeeld … Spelen op digitale apparaten wordt gaming genoemd. In sommige van die games kan je leuke spelideeën rapen om die in een “offline spel” te spelen. En nee, niet op een spelconsole maar wel op het KSA-terrein! In het volgende spel wordt er gretig gebruik van gemaakt!

Alle kleuren van de regenboog Auteur: KSA West

Duur: 3 uur

Leeftijdsgroep: : +12 jaar

Voorbereidingstijd: 1 uur

Aantal spelers: Minimum 30

Energie: **

Aantal begeleiders: Minimum 4

Moeilijkheidsgraad: *

Soort spel: Groot bordspel

Winnaar: Zoveel mogelijk geld verzamelen zodat ze hun levensstijl in de virtuele wereld kunnen upgraden.

Geniaal Digitaal

Terrein: Speelterrein rond het lokaal

Materiaal: • Pionnetjes (2 voor elke groep) • Spelbord • Dobbelsteen • Geld • Kanskaarten • Cola-flesjes • Balpennen • Papier (ongeveer A4) • Touw • Baseballpet • 3 krukken • 3 balken • Pingpong balletjes • Bak voor blaasvoetbal • Blaaspijpen • Parcoursmateriaal • Katapult materiaal (rekker/fietsband …) • Materiaal voor fruit ninja (constructie en voorwerpen) • Stoel • Telefoonboek • Kan water (enkele) • Rietjes

Spelverloop: Verdeel je groep in teams van 6 à 10 spelers, afhankelijk van het totaal aantal spelers. Elk team krijgt in het begin een pionnetje. Dat moeten ze plaatsen op start. Met een dobbelsteen gooien ze het aantal plaatsen dat ze vooruit moeten gaan. Elk spelvakje staat voor iets (zie hiernaast). De bedoeling is dat ze zoveel mogelijk geld verdienen. Met het geld kunnen

ze hun levensstijl upgraden. Doorheen het spel kunnen ze het geld ook nodig hebben om de gevangenis te betalen of bij de kanskaarten. Als startkapitaal krijgen ze 50 euro.

Naast het spelbord is er een extra bord waarop te zien is hoeveel upgrades de groep al heeft gehad. Na elk spel, komen ze terug met het geld en kunnen ze, indien mogelijk en als ze dat willen, hun pionnetje hoger plaatsen. Per upgrade betalen ze 200 euro aan de centrale post.

Met het geld dat ze verdienen kunnen ze twee dingen doen: - Upgraden (200 euro aan de centrale post) - Betalen voor de gevangenis (50 euro) of indien nodig bij een kanskaart

Eenmaal hun geld gegeven voor een upgrade, is het niet mogelijk om nog geld eruit te halen om te betalen voor de gevangenis. Dan moeten ze sowieso de opdracht doen met de hele groep. Ze kunnen ook hun geld bijhouden en dan tegen het einde van het spel verschillende upgrades in één keer betalen (maar zeg hen dat niet).

Als de groep geen geld meer heeft, maar wel geld nodig heeft om te betalen (bv. voor de kanskaartjes), kunnen ze tussendoor ook naar de ‘bankautomaat’ gaan. Daar kunnen ze verschillende opdrachtjes doen om extra geld te verdienen. Als ze de finish halen op het spelbord, maar nog niet alle upgrades hebben gehad, kunnen ze ook naar de bank gaan voor extra geld (dat laten we maar toe op het einde!).


Upgrade-bord

Kost

Upgrade

Groep

200

Basic laptop met Windows 98

400

Windows XP mét kabelinternet

600

Windows Vista mét draadloos internet

800

Windows 7 mét draadloos internet en spelconsole

Angry Birds Ze moeten een katapult maken van het materiaal dat er ligt en dan zoveel mogelijk de Angry Birds omver schieten. In totaal krijgen ze 4 kansen en per voorwerp dat omver ligt, krijgen ze geld.  Per voorwerp: 50 euro

1000 Windows 8 met Wifi en spelconsole 1200 Splinternieuwe Apple MacBook Pro 1400 Allernieuwste versie Apple iMac 1600 Alles wat je maar kan wensen!!

Het Spelbord

Uitleg van de nummertjes

1 = Start 3 = Ga naar 7 5 = Spel: Temple Run 7 = Spel: Fifa 9 = Gevangenis 11 = Spel: Stick Hero 13 = Spel: Snake 15 = Kans 17 = Kans 19 = Ga naar 13 21 = Finish

Uitleg van de spelen

Temple Run Maak een zo lang mogelijk parcours waarbij je minstens over twee dingen moet springen en onder twee dingen moet kruipen en leg het dan samen met de groep zo snel mogelijk af. Hoe korter de tijd, hoe meer geld.  2 minuten: 400 euro  3 minuten: 350 euro  4 minuten: 300 euro  5 minuten en de rest: 200 euro

2 = Spel: Angry Birds 4 = Kans 6 = Ga naar de gevangenis 8 = Ga naar 11 10 = Ga naar 5 12 = Kans 14 = Ga naar de gevangenis 16 = Spel: Candy Crush 18 = Spel: Fruit Ninja 20 = Spel: Levend dammen

KSA West jimnetwork angry birds

Fifa De teamleden spelen geblinddoekt blaasvoetbal op bijvoorbeeld een tafelvoetbal. Of je maakt zelf een klein voetbalveldje. Er zijn twee of meerdere doelen. Er zijn juiste doelen, dus waarin zij moeten scoren en er zijn verkeerde doelen, waarin ze niet mogen scoren. Per juist doelpunt verdienen ze een punt. Blazen ze het balletje in het verkeerde doel dan gaat er een punt van de score af.  Het team krijgt 150 euro als er vijf punten behaald worden.

KSA West Jimnetwork blaasvoetbal

Geniaal Digitaal


Geniaal Digitaal

Stick Hero Van de ene kant naar de andere kant gaan van het stukje terrein met het volledige team. Ze hebben maar 3 krukjes en 3 balken (afhankelijk van aantal spelers per team). Tegen de tijd. Hoe korter de tijd, hoe meer geld!  2 minuten: 400 euro  3 minuten: 350 euro  4 minuten: 300 euro  5 minuten en de rest: 200 euro Snake Alle leden van het team moeten binnen een bepaalde tijd een parcours al sluipend afleggen.  Winst: 150 euro Candy Crush Kwartetspel. Als ze op dat vakje belanden, mogen ze een tegenstander uitkiezen. Die twee teams strijden dan tegen elkaar. Ze delen zich op in vier groepjes. Wie binnen een bepaalde tijd de meeste kwartetten heeft krijgt het meeste geld.  Winst 1e groep: 300 euro  Winst 2e groep: 150 euro Fruit Ninja Balletjes of andere voorwerpen (bv. pluchen beertjes) laten vallen en ze wegslaan met een baseball bat. Hoe meer ze kunnen wegslaan, hoe meer geld ze krijgen.  Per stuk fruit: 50 euro Levend Dammen Bij dit spel kiest het team een tegenstander. Elk team staat aan een andere kant van het speelveld. Om de beurt zet een speler van een team een stap voorwaarts. Die stap mag recht vooruit of schuin zijn (net zoals bij dammen in het klein). De grootte van de stap mag iedere speler zelf bepalen. Als een speler na zijn stap een speler van de andere partij kan aanraken, is die speler geslagen en moet hij aan de rand van het speelveld gaan staan. Wie overblijft is de winnaar.  Winst: 250 euro

Gevangenis Geld betalen ofwel met de hele groep een balpen in het flesje krijgen aan een touwtje.

Bank opdrachten 1. Alle spelers van het team moeten één minuut muurzitten 2. Speel een computerspel dat de bank moet raden 3. Probeer met z’n allen op 1 stoel te zitten/staan/… zonder dat iemand de grond raakt 4. Geef 10 liedjes over een bepaald thema (jeugdbeweging, liefde, weer …) 5. Samen een lijstje van telefoonnummers kunnen opzeggen (elk een stuk of 2) 6. Drink een kan water leeg met een rietje 7. Zoek 5 voorwerpen die beginnen met de s (steen, schoen, sjaal, ski-jas, schaar …)

8. Iemand wordt geblinddoekt en moet iets tekenen op papier wat de anderen moeten raden (stoel, vlag, schoen …) (3x) 9. Stap allemaal door een blad papier. 10. Speel met het team een fragment uit een strip na 11. Maak met de hele groep een menselijke piramide 12. Maak een kledingketting van 15 meter 13. Zeg met de hele groep 15 cijfers zonder dat mensen tegelijk dezelfde nummers zeggen 14. Raadsel: zoek de jongensnaam in de zin: - Gaan we met de krakende kar elke dag de baan op - De Sheriff ranselde de rover nog eens flink af - Er zijn hier zoveel mensen dat elke gast onmogelijk een stal kan vinden - Ik lees anders meer dan 3 boeken per maand. - Door de grotten van Han stroomt een rivier 15. Speel allemaal 2 min voor standbeeld 16. Praat allemaal 2 minuten tegen de muur 17. Koprol van de ene kant naar de andere kant 18. Iedereen hangt vast aan elkaar met de voeten en zo moeten ze naar de overkant lopen. 19. Noem binnen 1 min 5 spreekwoorden of gezegden

Kanskaarten • Verlaat de gevangenis zonder te betalen. • Je ontvangt 200 euro winst door het winnen van Fifa online. • Je ontvangt 50 euro door de verkoop van je oude console. • “Deze pagina kant niet laden. Controleer je internetverbinding”. Repareren van je modem: 150 euro. • Er wordt een onderzoek naar je ingesteld door de Spellencommissie. Ga direct naar de gevangenis. • Een gevaarlijk virus is je computer binnengedrongen. Kosten voor een nieuw antiviruspakket: 100 euro. • Je geeft 300 euro uit in Dreamland voor de aankoop van de nieuwe Playstation. • Goed nieuws: je zakgeld is verhoogd! Je krijgt 100 euro extra deze maand. • Je organiseert je eigen gameday en ontvangt 250 euro winst. • Om het allernieuwste spel online te kunnen spellen, moet je je downloadcapaciteit verhogen. Kosten: 100 euro. • Door deelname aan een wedstrijd van “Funnygames. be” heb je 150 euro gewonnen.

Profile for KSA Nationaal

2017-2018 - Spelrubriek Kompas 1 - Jaarthemaspelletjes Geniaal Digitaal  

Geniaal Digitaal Spelen met digitale media en co De Mediamaatjes zijn experts in digitale toepassingen, maar het zijn eveneens speelse beng...

2017-2018 - Spelrubriek Kompas 1 - Jaarthemaspelletjes Geniaal Digitaal  

Geniaal Digitaal Spelen met digitale media en co De Mediamaatjes zijn experts in digitale toepassingen, maar het zijn eveneens speelse beng...