Page 1

Spelen rond identiteit Werkelijk Opmerkelijk zet vooral jouw groep in de kijker, maar je kan het jaarthema ook aangrijpen om met je leden rond identiteit te werken. Zoals het past binnen KSA kan je dat spelenderwijs aan-

pakken. Hier doen we enkele suggesties. Heb je zelf leuke ideeën hieromtrent, laat het dan zeker weten via jaarthema@ksa.be.

Identiteitloos Leeftijdsgroep: +8 jaar

Duur: 2 uur

Aantal spelers: Minimum 6

Voorbereidingstijd: 30 minuten à 1 uur

Aantal begeleiders: Minimum 2

Energie: **

Soort spel: Opdrachtenspel

Moeilijkheidsgraad: **

Terrein: Bos

4 Geboorteplaatsopdracht: We verstoppen in het bos de kaartjes met een tip op de voorkant en een nummer op de achterkant. In het paspoort van de leden staat ook een nummer bij geboorteplaats. Ze moeten op zoek naar hun eigen nummer. Met de tip moeten ze ontdekken welke stad hun geboorteplaats is. Bv. In jouw geboortestad staat de Eiffeltoren …

Spelregels: De leden kunnen hun identiteit terugvinden door samen te werken, maar ze kunnen eigenlijk niemand vertrouwen. Als ze een opdracht goed hebben uitgevoerd, dan krijgen ze een deel van hun identiteit terug. Uiteindelijk vormt alles bij elkaar een identiteitskaart of paspoort. Elke speler loopt met een leeg paspoort en zoekt zijn/haar identiteit bij elkaar.

5 Nationaliteitsspel: Tijdens het spel wordt er meerdere malen drie keer gefloten. De speler die als eerste bij de leiding is, krijgt (een deel van) het kaartje waarop staat uit welk land hij/zij komt.

De opdrachten 1 Naamopdracht: Overal rond hangen er papieren met verschillende tekens en daarbij telkens een bepaalde letter van het alfabet. Elke speler krijgt een nieuwe naam in code weergegeven en moet die code ontcijferen door het desbetreffende teken te gaan zoeken. Bv. Bie wordt ‘Leen’, dan krijgt Bie bijvoorbeeld dit codewoord ‘<**£’, dan gaat ze in het bos op zoek naar de tekens, eerst ‘< = L’ en dan ‘* = E’, enz. Zo komt elke speler uiteindelijk tot zijn/haar nieuwe naam. 2 Adresopdracht: In het bos hangen ballonnen met daarin een opdracht. Elke speler moet een ballon zoeken en terugkeren. Iedereen moet de ballon kapot maken en de opdracht die erin staat uitvoeren. Met wat geluk is het een leuke opdracht. Wie de opdracht goed doet, krijgt een nieuw adres.

6 Burgerlijke stand: De kaartjes met de burgerlijke stand zitten verstopt. De spelers moeten het kaartje met hun eigen naam op zoeken. 7 Hobby’s: De hobby’s worden ontdekt via bingo. Per rij, per kolom en per diagonaal staat een hobby. Wie een rij vol heeft, weet zijn/haar hobby. 8 Beroep: Iedereen vormt een duo. Eén persoon tekent (pictionary) het beroep van de andere. Daarna wisselen.

Houd achteraf een bespreking met de leden. Met bepaalde vragen kan je hen doen nadenken over identiteit. Vragen zoals: Ben jij dezelfde geworden als dat je was? Wat is er anders? Wie wil je zijn die je nu niet bent? Wat vind je van de persoon die je met je paspoort geworden bent? Leuk/niet? Waarom wel/niet?

Spelen rond identiteit

3 Geboortedatumopdracht: Iedereen krijgt een rekensom en lost die op. Zo bekomt iedereen zijn/ haar geboortedatum. Bv. Dag=105-12+79:4-20 (als je dat uitrekent, kom je uit op 24.) Zo doe je dat ook met de maand en het jaar.

Verhalend kader: De leden zitten met een probleem: ze zijn hun identiteit kwijtgeraakt! Door verschillende opdrachten kunnen zij hun identiteit terugwinnen. Als leiding speel je voor de computergenieën die de identiteit van de leden gestolen hebben. Zorg dus voor een nerd- of professorlook.


Spelen rond identiteit

Wie ben ik?

Leeftijdsgroep: +8 jaar

Terrein: Lokaal of plein

Aantal spelers: Minimum 6

Duur: 20 minuten

Aantal begeleiders: Minimum 1

Energie: *

Soort spel: Rustig

Moeilijkheidsgraad: *

Spelregels: Elke speler krijgt een kaartje op de rug gespeld met daarop de naam van een bekende persoon. Behalve degene die het briefje op de rug heeft, kan iedereen zien welke persoon daar staat vermeld. Degene die het zelf niet weet, wie hij/zij voorstelt, probeert nu uit te zoeken wie hij/zij is. De speler mag natuurlijk niet vragen : “Wie ben ik ?”, maar enkel ja/nee vragen stellen, zoals “Ben ik een man of een vrouw, een Euro­peaan, een politicus, een kunstenaar, een filmster ?” … Alle spelers lopen zo een tijdje door elkaar vragen te stellen. De gesprekspartner moet voorzichtig antwoorden, zodat de vragensteller niet al te snel de eigen identiteit ontdekt.

Je kan dit spel op verschillende manieren afronden : Na een tijdje kan de spelbegeleider het spel onderbreken en alle spelers hun vermoeden over wie ze zijn op een kaartje doen schrijven. Wie denkt zijn identiteit te weten, stapt uit de groep, en zegt de oplossing aan de begeleider. Indien fout, moet hij verder gaan vragen stellen. In plaats van het antwoord te zeggen, moeten de spelers met een tekening of met gebaren proberen duidelijk te maken wie ze zijn. Je kan ook verschillende rondes inlassen: Wie ben ik? Wat ben ik? Waar ben ik?

Ik ben een …

Leeftijdsgroep: +12 jaar

Terrein: Binnen

Aantal spelers: Minimum 4

Duur: 30 minuten

Aantal begeleiders: Minimum 1

Energie: *

Soort spel: Rustig

Moeilijkheidsgraad: **

Spelregels: Ga met de leden in een kring zitten, liefst wel aan tafel. Of zorg anderszins voor een structuur van doorgeven. Vraag aan de leden om bovenaan een blanco blad de naam te schrijven van degene die links van hen zit. Vervolgens schrijven ze op hoe die persoon zou zijn als ze hem vergelijken met bv. een dier. Daarna wordt dit stukje papier omgevouwen zodat het niet zichtbaar is voor anderen en geeft men het briefje door. In de volgende rondes vergelijk je de persoon in kwestie met: • een beroemde persoonlijkheid • een sportman • een stripfiguur • een huisdier • een TV-persoon • een artiest of kunstenaar • een muziekgenre • enz.

Als iedereen iets opgeschreven heeft, krijgt elk lid zijn blad terug. Hou een nabespreking: Wat verrast? Wat is al meermaals gezegd? Wat verschilt erg met wat je zelf denkt?

Het is belangrijk om te benadrukken dat het steeds om iets positiefs moet gaan, om iets wat je in de ander waardeert, iets waarvoor je hem of haar bewondert, een kwaliteit. Eventueel kan je ook vragen om dit kort te motiveren.


Gemaskeerde identiteit Met een eigen ‘gezicht’ onderscheidt de ene mens zich van de andere. Als je een masker opzet, kun je de identiteit van iemand anders aannemen. Je kruipt letterlijk in de huid van iemand anders of je wordt iets anders. Maskers helpen om je in te leven in een andere rol.

Een masker biedt de veiligheid (anonimiteit) en de vrijheid om je fantasie of emoties de vrije loop te laten en buiten je eigen rol te treden. Probeer het maar!

Stap 4 Teken af waar je ogen moeten komen en maak met een schaar of breekmes de gaten.

Stap 5 Tijd om te verven. Breng eerst een laag goed dekkende witte verf (dekkende muurverf of acryl-grondverf) aan. Daarna kan je het masker de vrolijkste kleuren geven. Eventueel kun je ook stukjes stof en linten gebruiken om je masker te tooien. Maak een elastiek aan het masker vast ter hoogte van je oren om het op te zetten.

Maskers uit gips

Masker uit papier maché Materiaal: • Kranten • Behangerslijm • Ballon • Reep stevig papier • Plakband • Schaar of breekmes • Verf • Penseel

Stap 1 We modelleren het masker met behulp van een ballon. Die blazen we op. Je kan die op een kokertje vastmaken met plakband, zodat die rechtop blijft staan. Als mal kan je ook klei gebruiken, deze kan je boetseren naar de gewenste vorm.

Stap 2 Scheur een krant in smalle strookjes. Doop de stroken krantenpapier stuk voor stuk in een kom met behangerslijm. De overtollige lijm kun je er met je vingers afwrijven. Leg de stroken kriskras (horizontaal, vertikaal, schuin) zodat de ballon helemaal bedekt is.

Stap 3 Laat het geheel een aantal dagen drogen. Als je de week nadien weer activiteit hebt, kan je verder werken aan het masker. Ga tijdens de week even naar het lokaal om de maskers uit papier-maché voorzichtig van de ballon af te halen. Daarna moet je ze nog een paar dagen helemaal laten opdrogen.

Materiaal: • Gipsverband • Vaseline • Keukenrol • Water • Plakkaatverf • Boor • Schaar of breekmes

Stap 1 Smeer het gezicht goed in met vaseline om te voorkomen dat het gips aan het gezicht blijft kleven.

Stap 2 Maak twee proppen van vochtig keukenrolpapier en dek hiermee de ogen af.

Stap 3 Knip het verband in niet al te lange stukken, zodat het makkelijk te verwerken is. Doop het gipsverband in een bakje water en leg dit systematisch op het gezicht. Werk van één kant af en voorkom dat je teveel lagen over elkaar legt (drie kruiselingse lagen is voldoende)! Volg de lijnen van het gezicht en druk het verband op de plaatsen bij de neus en mond wat meer in model, om de contouren van het gezicht goed duidelijk te maken. Hou de neus wel vrij, want 10 minuten de adem inhouden, houdt niet iedereen vol!

Stap 4 Nu is het zaak om het gezicht vooral niet te bewegen. Dus niet lachten of praten. Geen krimp geven! Het gips zal zo’n 10 minuten moeten drogen. Als het droog is, zal het masker loskomen als het gezicht wat beweegt.

Gemaskeerde identiteit

maskers uit papier maché


Stap 5 Eindelijk ontspannen en opgelucht ademhalen! Snijd de ogen uit en maak met een boor voorzichtig gaatjes voor de bevestiging van de elastiekjes of de linten. Wrijf met schuurpapier het masker glad. Vergeet ook de binnenkant niet. Zijn er ruwe randen dan kan je die met wat kleine stukjes gips bijwerken.

Stap 6 Je kan het masker nu decoreren en beschilderen zoals je wil.

Maskers uit karton

maskers uit gips

Gemaskeerde identiteit

Je kan met (restjes) karton ook leuke maskers maken, denk maar aan kartonnen bordjes, kartonnen dozen of gewoon plat karton.

maskers uit karton

Wat is jullie typisch KSA-spel? Stuur de speluitleg naar ruth@ksa.be.

Profile for KSA Nationaal

2015-2016 - Spelrubriek Kompas 1 - Jaarthemaspelletjes Werkelijk Opmerkelijk  

Werkelijk Opmerkelijk (het jaarthema van 2015-2016) zet vooral jouw groep in de kijker, maar je kan het jaarthema ook aangrijpen om met je l...

2015-2016 - Spelrubriek Kompas 1 - Jaarthemaspelletjes Werkelijk Opmerkelijk  

Werkelijk Opmerkelijk (het jaarthema van 2015-2016) zet vooral jouw groep in de kijker, maar je kan het jaarthema ook aangrijpen om met je l...