ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Νεολαία (Τεύχος 235. Δεκέμβριος 2021)

Page 1


2

Δεκέμβρης 2021

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ

ΜΕΛΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΤΡΟΠΗΣ «Ν»: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΡΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΒΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΙΠΛΑΡΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ ΣΟΦΙΑ ΛΑΖΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΧΑΡΙΣ ΖΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΩΥΣΕΩΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑΓΚΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΑ ΚΩΣΤΑ

ΣΕΛΙΔΩΣΗ

ΑΝΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ 1 Τ.Κ. 1037 ΚΑΪΜΑΚΛΙ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ Τ.Θ. 21986 Τ.Κ. 1515 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22766459 FAX: 22757161

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ 22766535

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ASTRAFTI PRESS LTD

περιεχόμενα


πολιτική

O

Δεκέμβρης 2021

3

Δεκέμβριος σηματοδοτεί το τέλος μια ακόμα χρονιάς. Αναμένουμε την άφιξη του 2022, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Για την ΕΔΟΝ βέβαια είναι αυτονόητο ότι η ημερολογιακή ανανέωση δεν φέρνει από μόνη της την αλλαγή. Η ελπίδα γεννιέται μέσα από την πίστη σε αρχές και ιδανικά και γίνεται πάλη και αγώνας, μέσα από την οργάνωση και τη διεκδίκηση. Οι αγώνες που έχει να δώσει η κυπριακή νεολαία είναι πολλοί και ο πήχης για την οργάνωση μας ψηλά.

Ο αγώνας για επίλυση του Κυπριακού Ας μιλήσουμε για «μυθοπλάστες» και «παραφραστές», όπως είπε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Τα έγγραφα του Κραν Μοντάνα, τα πρακτικά του ΟΗΕ που είδαν το φως της δημοσιότητας, μιλούν από μόνα τους. Και όμως στο λόφο του προεδρικού καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να υιοθετηθεί το δικό τους αφήγημα στο εσωτερικό, που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα διεθνώς κανείς, ούτε και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν αποδέχεται την εκδοχή του Προέδρου. Στα έγγραφα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία, για πρώτη φορά, ήταν ανοιχτή σε διάλογο για τα θέματα της Συνθήκης Εγγύησης και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, εφόσον υπήρχε συναντίληψη για τα τέσσερα εσωτερικά θέματα. Ξεκαθαρίζεται επίσης μέσα στα πρακτικά, ότι ο μηχανισμός εφαρμογής της λύσης δεν θα είναι μια άλλη συνθήκη εγγύησης, αφού θα υπάρχει κεντρικός ρόλος της γραμματείας των ΗΕ και οι εγγυητές δεν θα έχουν καμία εκτελεστική εξουσία.

Ο αγώνας να παραμείνουμε «Άνθρωποι» Είναι δεδομένο ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη χώρα μας. Είναι πολλαπλά και σοβαρά τα προβλήματα που προκύπτουν και χρειάζονται αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης. Η λανθασμένη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, πολλαπλασιάζουν αυτά τα προβλήματα. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιταχύνει την εξέταση αιτήσεων ασύλου. Στήριξε τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους αιτητές ασύλου στην χώρα υποδοχής (δηλ. στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Μάλτα). Ο ΔΗΣΥ ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Η ίδια κυβέρνηση είναι που σήμερα διαμαρτύρεται για τους αριθμούς αιτητών ασύλου που δέχεται η χώρα μας. Να θυμίσουμε όμως στην κυβέρνηση ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι και έχουν δικαιώματα. Αντί οι κυβερνόντες να σπέρνουν την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, αντί να διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΑΚΕΛ, σε μια προσπάθεια να φοβίσουν και να πανικοβάλλουν την κοινωνία, ας αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Εμείς θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε λύσεις για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή και την κυπριακή νομοθεσία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε «Άνθρωποι».

Κρατάμε τον πήχη ψηλά. Πιο μαζικά – πιο μαχητικά!

Στο Κραν Μοντάνα χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Και αυτό είναι γεγονός. Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη του ναυαγίου στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όχι στην Τουρκία. Και αυτό είναι γεγονός. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε την αξιοπιστία της διεθνώς και δεν πείθει. Και αυτό είναι γεγονός. Η Τουρκία παρανομεί σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Και αυτό είναι γεγονός. Το σημαντικότερο, όμως, γεγονός, είναι ότι βρισκόμαστε στο «και πέντε» για να οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση. Είναι η ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αφήσει κατά μέρους να μικροπολιτικά συμφέροντα και τις παλινδρομήσεις. Το ΑΚΕΛ υπέβαλε πριν ένα χρόνο ολοκληρωμένη πρόταση για να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών. Η πρόταση αυτή παραμένει επίκαιρη, ενώ το ΑΚΕΛ την έχει και επίσημα επαναφέρει. Σε αυτές τις συνθήκες είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού. Με μια λύση που να που να επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με λύση Διζωνική Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο δρόμος προς το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ έχει ξεκινήσει! Ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες μέρες οι Γενικές Συνελεύσεις των Τοπικών Οργανώσεων σε όλη την Κύπρο. Μέσα από τι δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες εκλέγηκαν οι αντιπρόσωποι για τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις και για το Συνέδριο, και προτάθηκαν οι υποψήφιοι για τα Επαρχιακά Συμβούλια, αλλά και για το Κεντρικό Συμβούλιο. Παράλληλα έχει ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος. Τα μέλη της ΕΔΟΝ μέσα από αρθρογραφία, έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις θέσεις της Οργάνωσης, στη βάση του έγγραφου των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ προς το Συνέδριο. Παράλληλα μέσα από την εποικοδομητική κριτική και αυτοκριτική ανασκοπούν τη δράση μας και αναπτύσσουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα που απασχολούν την νεολαία. Στις 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις της ΕΔΟΝ Λεμεσού, ΕΔΟΝ Πάφου και ΕΔΟΝ Αμμοχώστου. Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις της ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας και της ΕΔΟΝ Λάρνακας. Στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις, μέσα από την ανασκόπηση της κατάστασης σε κάθε επαρχία ξεχωριστά, και μέσα από τον προβληματισμό και τη συζήτηση που αναπτύσσεται, θα τεθούν οι πολιτικοί και οργανωτικοί στόχοι των Επαρχιακών Οργανώσεων για την επόμενη τριετία. Όλα αυτά αποτελούν την αρχή της πορείας της ΕΔΟΝ προς το 20ο Συνέδριο. Κάθε ΕΔΟΝίτης και ΕΔΟΝίτισα, κάθε νέος και νέα που οραματίζεται μια άλλη κοινωνία, που ελπίζει και αγωνίζεται για καλύτερες μέρες, καλείται να συμμετέχει στον πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύσσεται ήδη και θα συνεχιστεί τις μέρες του Συνεδρίου. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει άλλον ένα σταθμό στην ιστορία της Οργάνωσης. Θα αποτελέσει εφαλτήριο αγώνων για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε. Για να δυναμώσουμε τους αγώνες της νέας γενιάς. Για ΕΔΟΝ Μαζική και Μαχητική. •Φωτεινή Χαραλάμπους Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ


4

Δεκέμβρης 2021

παραπολιτικά


συνέντευξη

Δεκέμβρης 2021

5

Ποια ήταν η ανάγκη και το σκεπτικό που οδήγησε το ΑΚΕΛ στη διαδικασία για τροποποίηση των Βοηθητικών Γραφείων της Κ.Ε.; Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας των Βοηθητικών Γραφείων, οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έχει αποδώσει σημαντικά στις απαιτήσεις που είχαμε μπροστά μας. Η κοινωνική και πολιτική ζωή της Κύπρου, όμως, έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιβάλλεται ένας νέος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δομή, τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτά διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια. Κάτι που αποτυπώθηκε στις θέσεις και τις αποφάσεις του 23ου Συνεδρίου του κόμματος. Ο χαρακτήρας των Βοηθητικών Γραφείων δεν είναι ίδιος σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν Γραφεία που ασχολούνται με την καθημερινή δουλειά του Κόμματος (την οργανωτική, τη μορφωτική κλπ) και Γραφεία που έχουν ως αντικείμενο την παρακολούθηση τομέων της διακυβέρνησης και την παραγωγή πολιτικής στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, παιδείας, ενεργειακής πολιτικής, της κοινωνικής πολιτικής τον πολιτισμό, την ανάπτυξη κλπ. Η δράση των Γραφείων αυτών δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Υπουργεία ή σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία εμπλέκονται πολλά Γραφεία και ζητήματα λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιου Γραφείου είναι αρμοδιότητα. Αυτό το πρόβλημα επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε οριζόντια παρακολούθηση και συντονισμός μεταξύ διαφόρων Γραφείων. Η εκτίμηση για τη λειτουργία των Γραφείων επίσης ποικίλει. Υπάρχουν Γραφεία για τα οποία υπάρχει ικανοποίηση από τη λειτουργία τους, Γραφεία που παρουσιάζουν κάποια προβλήματα, Γραφεία που υπολειτουργούν και Γραφεία που δεν λειτουργούν καθόλου. Ποιες είναι οι αλλαγές στην σύνθεση και στον τρόπο λειτουργίας των Βοηθητικών Γραφείων; Τι είναι οι Τομείς Πολιτικής που εγκαινίασε το ΑΚΕΛ μετά το Συνέδριο και τι προσδοκούν να πετύχουν; Στην Πολιτική Απόφαση του 23ου Συνεδρίου σημειώνουμε το ρόλο και την αποστολή των Γραφείων και αποφασίσαμε τον ανασχεδιασμό της όλης λειτουργίας τους.

υπευθύνων των Γραφείων είναι οι επικεφαλής και οι υπεύθυνοι των Γραφείων που είναι πολιτικά στελέχη και πρέπει να λειτουργούν ως καθοδηγητές, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να προωθούν ζητήματα. Για να ανταποκριθούν με επάρκεια σε αυτόν τον ρόλο, οι επικεφαλής των τομέων και οι υπεύθυνοι των Γραφείων οφείλουν να είναι συνεχώς ενήμεροι για ό,τι τεκταίνεται στον τομέα τους και πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη γνώση σε σχέση με το αντικείμενο του τομέα τους.

Οι Τομείς Πολιτικής και τα Γραφεία αποτελούν μηχανισμούς που παράγουν πολιτική, ιδέες και προτάσεις, με τις οποίες τροφοδοτούν συνεχώς τα καθοδηγητικά σώματα του Ποιοι είναι η σύνθεση των τομέων πολιτικής, αποτελείται από μέλη της ηγεσίας Κόμματος. Οι Τομείς και τα Γραφεία πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις, του ΑΚΕΛ ή πρόκειται για άνοιγμα στον κόσμο της Αριστεράς; Πως μπορεί τις πολιτικές που διαμορφώνονται και τις αποφάσεις που παίρνονται στον τομέα κάποιος-κάποια που επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτή την διαδικασία να έρθει σε τους. Ο κάθε τομέας μαζί με τα Γραφεία πρέπει να διαμορφώνει ολοκληρωμένες επαφή και να βοηθήσει; προτάσεις και τις θέσεις του ΑΚΕΛ και πρέπει να είναι σε θέση να προβαίνει έγκαιρα σε κριτική και με δημόσιες παρεμβάσεις να μεταφέρει προς τα έξω τη Οι επικεφαλής των Τομέων δουλειάς είναι στελέχη που συμμετέχουν στα ανώτερα θέση του κόμματος γενικά και ειδικά. Ο κάθε τομέας οφείλει να γνωρίζει τα καθοδηγητικά σώματα του κόμματος, μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής προβλήματα που υπάρχουν στο αντικείμενο που παρακολουθεί και υποβάλλει Επιτροπής. εισηγήσεις και προτάσεις για επίλυση αυτών των προβλημάτων. Τέλος ο κάθε τομέας και το κάθε Γραφείο φροντίζουν να έχουν αμφίδρομη σχέση Επίσης πάνω από 350 άτομα συμμετέχουν στους Τομείς Πολιτικής και στα Γραφεία της Κ.Ε. με τους επαγγελματικούς συνδέσμους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις του ΑΚΕΛ οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη παραγωγής πολιτικών και προγραμματικών και μαζικούς φορείς που έχουν σχέση με τον τομέα τους. θέσεων σε κάθε τομέα της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών και του κράτους. Ομαδοποίηση, αποκέντρωση, εξειδίκευση, ευελιξία. Βασικές αρχές που θα διευκολύνουν τη δουλειά μας είναι η αποκέντρωση, η εξειδίκευση και ο ετήσιος απολογισμός. Το να γνωρίζει ο καθένας κατά συγκεκριμένο τρόπο ποια είναι τα καθήκοντα, οι ευθύνες και το πεδίο δράσης του, θα τον καταστήσει πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό στη δουλειά του. Θα επιτρέψει παράλληλα καλύτερο συντονισμό, δημιουργικό έλεγχο, λογοδοσία και επαρκή παρακολούθηση και καθοδήγηση. Για την υλοποίηση των παραπάνω και για να πετύχουμε καλύτερα την αποκέντρωση, χωρίς όμως αλληλοεπικαλύψεις, αποφασίσαμε την ομαδοποίηση σε Τομείς πολιτικής των Βοηθητικών Γραφείων τα οποία έχουν κοινά χαρακτηριστικά ή κοινό γνωσιολογικό αντικείμενο. Για επιμέρους θέματα μπορούν να συστήνονται αd-hoc Επιτροπές για συζήτηση εξειδικευμένων θεμάτων. Καθοριστικός παράγοντας για τη λειτουργία των Τομέων πολιτικής, όπως και των

Άνδρες και γυναίκες, με έντονο το στοιχείο της ανανέωσης, μέλη του ΑΚΕΛ και άνθρωποι της ευρύτερης Αριστεράς - επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, επαγγελματίες, στελέχη μαζικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων, αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου συμμετέχουν στους Τομείς Πολιτικής και τα Γραφεία του Κόμματος, η νέα δομή και σύνθεση των οποίων εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Επίσης οι επικεφαλής των Τομέων και οι υπεύθυνοι των Γραφείων πρέπει να αξιοποιούν μέλη και φίλους του κόμματος οι οποίοι έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες. Την ιδιά στιγμή όσοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις και εμπειρίες τους στους διάφορους τομείς μπορούν να απευθύνονται απευθείας στους επικεφαλής των Τομέων και στους υπευθύνους των Γραφείων.

Με τη νέα αυτή δομή το ΑΚΕΛ κάνει ακόμα ένα βήμα στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του με έμφαση στην επεξεργασία σύγχρονων πολιτικών και θέσεων για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και ο λαός. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ προχωρεί σε ένα νέο άνοιγμα προς την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νέα γενιά για να συμμετέχει στην παραγωγή προτάσεων και θέσεων.

Δείτε τους επικεφαλείς των Τομέων και τα Γραφεία εδώ:

•Επιμέλεια Γιάννης Πάζουρος Μέλος συντακτικής «Ν»


6

Μ

Δεκέμβρης 2021

Βουλή

ε πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε αρκετές συνεδρίες, η πορεία εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities) θεωρείται σταθμός και ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία της αναπηρίας, αλλά και χάρτης πορείας των κρατών για τη διαχείριση της αναπηρίας. Διευκρινίζει και αποσαφηνίζει με ποιο τρόπο όλα τα δικαιώματα και ελευθερίες εφαρμόζονται για τα άτομα με αναπηρίες και σκοπό έχει να προωθήσει, προστατεύσει και διασφαλίσει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για τα άτομα με αναπηρίες. Καθορίζει επίσης τις υποχρεώσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ και υποδεικνύει μέτρα για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Οι γενικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η Σύμβαση είναι: • Ο σεβασμός για την εγγενή αξιοπρέπεια, ατομική αυτονομία, περιλαμβανομένης της ελευθερίας ατομικών επιλογών και της ανεξαρτησίας των ατόμων • Η μη διάκριση • Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ενσωμάτωση στην κοινωνία • Ο σεβασμός για τη διαφορετικότητα και αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες, ως μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας και της ανθρωπότητας • Η ισότητα ευκαιριών • Η προσβασιμότητα • Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών • Ο σεβασμός για τις εξελισσόμενες δυνατότητες των παιδιών με αναπηρίες και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε τη Σύμβαση με τον περί της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και περί Συναφών Θεμάτων (Κυρωτικό) Νόμο του 2011, Ν. 8(ΙΙΙ)/2011 που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 4.3.2011. Με την ψήφιση του Νόμου, η Σύμβαση και το Πρωτόκολλο ενσωματώνονται στην κυπριακή νομοθεσία. H Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο τίθενται σε ισχύ για την Κυπριακή Δημοκρατία από την 27η Ιουλίου 2011. Η πρώτη έκθεση που υποβλήθηκε από την Κύπρο σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (CRPD) ήταν το 2013. Στις 8 Μαΐου 2017, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες εξέδωσε τις καταληκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις της για την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι συστάσεις της Επιτροπής ανά άρθρο αφορούν την: • Υιοθέτηση νέων νόμων και πολιτικών • Μεγαλύτερη στήριξη και εμπλοκή αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ατόμων με αναπηρίες • Επικέντρωση στα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών με αναπηρίες • Βελτίωση υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες • Βελτίωση της προσέγγισης προς την εκπαίδευση για όλους • Βελτίωση της επικοινωνίας, ενημέρωσης, πληροφόρησης • Βελτίωση προσβασιμότητας δημόσιων συγκοινωνιών • Νομοθέτηση της υποστήριξης στη λήψη αποφάσεων και κατάργηση κηδεμονίας • Βελτίωση της προσβασιμότητας του συστήματος δικαιοσύνης • Πρόληψη και μείωση βίας προς τα άτομα με αναπηρίες • Εξασφάλιση δικαιώματος ανεξάρτητης διαβίωσης, δικαιώματος απασχόλησης, επαρκούς επιπέδου διαβίωσης • Βελτίωση συλλογής δεδομένων και στοιχείων για άτομα με αναπηρίες Η πιο πρόσφατη συνεδρία που έγινε για το θέμα αυτό ήταν στις 4 Νοεμβρίου του 2021. Δυστυχώς, μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε πως υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη, η οποία πρέπει να καλυφθεί για να πλησιάσουμε τις συστάσεις της Σύμβασης. Σημείο αναφοράς στη συζήτηση, η ανάγκη για δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες και η δέσμευση της Κυβέρνησης, η οποία εκκρεμεί από το 2014.

Ως ΑΚΕΛ, τονίσαμε για άλλη μια φορά ότι οι ξεχωριστές ανάγκες των ΑμεΑ, δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από το Ε.Ε.Ε. Η Επίτροπος Διοικήσεως, ως ο ανεξάρτητος θεσμός παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης, τόνισε πως τα ΑμεΑ στερούνται της παροχής ΕΕΕ και επιδόματος αναπηρίας, λόγω του ότι η αναπηρία τους πιστοποιείται ως μέτρια ή ήπια και όχι ως σοβαρή ή ολική, όπως απαιτείται από το νόμο περί ΕΕΕ. Επιπρόσθετα, τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης φαίνεται ότι δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να δεχτούν παιδιά με αναπηρίες, ενώ τα κενά στην κατάρτιση των καθηγητών και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των μελών του διδακτικού προσωπικού συχνά έχουν ως αποτέλεσμα να μην ακολουθούνται τα ατομικά προγράμματα που καταρτίζονται για κάθε παιδί με αναπηρία. Σημαντικές καθυστερήσεις κατά την αξιολόγηση των παιδιών που απορρέουν από τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούν οι περιφερειακές επιτροπές αξιολόγησης έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις ως προς την τοποθέτηση των μαθητών στο πλέον κατάλληλο για τις ανάγκες τους σχολείο. Ένα άλλο επιπλέον κρίσιμο ζήτημα για το οποίο η Πολιτεία πρέπει να δώσει επειγόντως λύσεις, είναι η ανάγκη δημιουργίας επιπρόσθετων κέντρων φιλοξενίας και επέκτασης των προγραμμάτων στήριξης, αποκατάστασης και ένταξης ατόμων με αναπηρίες, τα οποία έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους αφού μετά τα 21 τους χρόνια, ηλικία με βάση την οποία μπορούν να παραμένουν στα σχολεία, αφήνονται στην τύχη τους. Πρέπει επιτέλους το κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει κέντρα κοινωνικής ενσωμάτωσης δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης των ατόμων αυτών. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ θα επαναφέρει το θέμα για συζήτηση σε τρεις μήνες. Παράλληλα, ζητήσαμε από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, που έχει αναλάβει το ρόλο του Κεντρικού Σημείου για την εφαρμογή της Σύμβασης, όπως αποστείλουν τις δράσεις που πρέπει να γίνουν από τα διάφορα Υπουργεία στη βάση των συστάσεων του ΟΗΕ. Τέλος, ζητήσαμε από την Επίτροπο Διοικήσεως, να καταθέσει στοιχεία για το βαθμό υλοποίησης των συστάσεων, καθώς και τις παραλείψεις που εντοπίζονται. •Ιωάννα Φικάρδου Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα ΑΚΕΛ


οικονομία

Δεκέμβρης 2021

7

H

Κύπρος και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες της ανόδου των τιμών, με τα λαϊκά στρώματα ολοένα και πιο δύσκολα να βγάζουν τον μήνα. Ο δείκτης πληθωρισμού στην Κύπρο τον Οκτώβρη βρισκόταν στο 4,3% (τον Αύγουστο ήταν 5%) ξεπερνώντας κατά πολύ το αποδεκτό όριο του 3%. Επιπρόσθετα, οι μέσες τιμές Νοεμβρίου καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο: Η κυλ. υγραερίου αυξήθηκε 14,30% και το κόστος της ενέργειας γενικά αυξήθηκε σημαντικά προκαλώντας αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις. Οι τιμές πολλών εμπορευμάτων (φακές, πουργούρι, καφές, ζάχαρη, δημητριακά, μπέικον, νερό, λαβράκι, καλαμάρι) αυξήθηκαν 5-8,2%. Το άσπρο μικρό ψωμί αυξήθηκε 10%, το χταπόδι 22%, το λουβί 24,1% και οι πατάτες 85%! Επίσης το οικοδομικό κόστος αυξήθηκε 20% τους τελευταίου μήνες. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και 1/5 των Κυπρίων (πέραν των 190.000 ανθρώπων) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχιας, ήδη πριν από το κύμα ακρίβειας.

Οι αιτίες της ακρίβειας Η νομοτελειακή τάση της αξίας των εμπορευμάτων είναι να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται για μια σειρά από λόγους όπως βελτίωση των μεθόδων παραγωγής, αξιοποίηση αποδοτικότερων πρώτων υλών, τεχνολογικές καινοτομίες στα μέσα παραγωγής, καταμερισμός εργασίας κ.α. Έτσι μειώνεται ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας, δηλαδή κάθε μοναδιαίο εμπόρευμα τείνει να χρειάζεται λιγότερη (άμεση και έμμεση) εργασία για να (ανά)παραχθεί και άρα μειώνεται η αξία του. Οι τιμές που βρίσκουμε στην αγορά αποτελούν την χρηματική μορφή της αξίας των εμπορευμάτων η οποία δημιουργείται στην παραγωγή, αλλά πραγματώνεται στην κυκλοφορία τους. Αν ένα εμπόρευμα παραχθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να απορροφηθεί στην κυκλοφορία τείνει να πέφτει η τιμή του, ενώ αν παραχθεί σε μικρότερη ποσότητα από τη ζήτηση, τείνει να ανεβαίνει, όπως παρατηρούμε σε περιόδους έλλειψης προϊόντων. Παρομοίως και το ίδιο το χρήμα, αν κυκλοφορήσει σε μεγαλύτερη ποσότητα τείνει να υποτιμάται, δηλαδή προκαλείται πληθωρισμός, όπως μπορεί να συμβεί όταν –ειδικά σε περιόδους κρίσεων- κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν χρήμα στους καπιταλιστές για να τονώσουν τα κέρδη τους και το οποίο δεν συσσωρεύεται, δηλαδή δεν αξιοποιείται ως κεφάλαιο στην παραγωγή. Επιπρόσθετα, μια ακόμα αιτία είναι οι ολιγοπωλιακές/μονοπωλιακές τιμές, ειδικότερα στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης που η συζήτηση τους είναι ανελαστική, δηλαδή επηρεάζεται ελάχιστα από τις μεταβολές των τιμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε ένας μονοπωλιακός όμιλος ανεβάζει τις τιμές, είτε μερικά ολιγοπώλια δημιουργούν καρτέλ και συμφωνούν να τις ανεβάσουν από κοινού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των καυσίμων όπου όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές, αμέσως ανεβαίνουν και οι τιμές στα πρατήρια, ενώ όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές οι πρατηριούχοι κατεβάζουν ελάχιστα και με καθυστέρηση τις τιμές επικαλούμενοι αποθέματα που αγοράστηκαν ακριβά στο παρελθόν. Ένα άλλο τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη προσπάθεια αύξηση της τιμή του γάλακτος με διάφορες προφάσεις από τις 2 εταιρίες που κατέχουν το συντριπτικό μερίδιο της αγοράς. Συχνά λοιπόν καταγράφονται πληθωριστικές πιέσεις και άνοδος των τιμών ως αποτέλεσμα συνδυαστικών παραγόντων που επιδρούν σε διαφορετικό βαθμό ανά περίπτωση. Η κρίση τιμών όπως και κάθε κρίση, προσωρινή ή διαρκείας, μεμονωμένη ή διευρυμένη, τοπική ή παγκόσμια έχει τις αιτίες της στην άναρχη καπιταλιστική παραγωγή, το κίνητρο του κέρδους και συνολικά τους εγγενείς νόμους κίνησης του καπιταλισμού. Είναι καθοριστικό να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός δεν είναι ένα ατυχές φαινόμενο που μας πλήττει όλους γενικά και ισόποσα. Η αισχροκέρδεια και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, κτυπούν πρώτα και κύρια τους εργαζομένους που ξοδεύουν το μισθό τους κυρίως σε βασικά είδη ανάγκης και έχουν μεγαλύτερη Μέση Ροπή Κατανάλωσης, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού τους καταναλώνετε, δεν αποταμιεύεται. Εξάλλου, η αύξηση των τιμών με καθηλωμένους τους ονομαστικούς μισθούς μειώνει τον πραγματικό μισθό και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Έτσι αυτοί που παράγουν τα πάντα και θα μπορούσαν με τις σημερινές τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες να καλύψουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, είναι οι ίδιοι που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα πιο απαραίτητα αγαθά.

Κυβερνητικές ευθύνες Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αυξήσεις των τιμών ως «φυσικό φαινόμενο» δηλώνοντας μονότονα και φορτικά ότι είναι ένα ευρύτερο διεθνές φαινόμενο. Σαφέστατα η ακρίβεια μερικώς οφείλεται σε παράγοντες εξωγενείς πλην όμως αυτός ο τόπος κυβερνάται από μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έχει καμία πρόθεση να λάβει μέτρα μετριασμού των συνεπειών της διεθνούς αύξησης των τιμών, αλλά εδώ και χρόνια “φροντίζει” με τις πολιτικές της, η Κύπρος να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια: -Είναι η κυβέρνηση που έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών τον Μάρτιο, αφήνοντας τη χώρα χωρίς στρατηγικά αποθέματα σιτηρών, με αποτέλεσμα ο κλάδος της κτηνοτροφίας και ευρύτερα η οικονομία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις και να μετακυλίονται δυσβάστακτες αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές. -Είναι η κυβέρνηση που ιδιωτικοποίησε το λιμάνι της Λεμεσού επιφέροντας αυξημένα τέλη με χειρότερες υπηρεσίες και άρα αυξημένες τιμές στα εμπορεύματα. -Είναι η κυβέρνηση που αδυνατεί να φέρει Φυσικό Αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις ΑΠΕ επιτείνοντας την ενεργειακή φτώχια.

Προτάσεις ΑΚΕΛ Το ΑΚΕΛ και το λαϊκό κίνημα αντιδρούν δυναμικά με κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες σε όλες τις πόλεις αλλά και με προτάσεις στη βουλή, απαιτώντας: -Εκσυγχρονισμός της κοινωνικής πολιτικής και των δομών κοινωνικής προστασίας. -Νομοθετική κατοχύρωση των ελάχιστων βασικών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους. -Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών. -Κατάργηση της επιβολής Φ.Π.Α πάνω στο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. -Μείωση του Φ.Π.Α στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9% και μείωση σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. -Εισαγωγή πλαφόν σε βασικά είδη για προστασία από την αισχροκέρδεια. -Επαναλειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών και επαναδημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων. Όλα τα πιο πάνω είναι προτάσεις αναλογικές, ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες που μπορούν να υλοποιηθούν με μαζική, ταξική και οργανωμένη πάλη σε όλα τα επίπεδα, ενάντια σε μια κυβέρνηση που για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει πως στέκει απέναντι από την πλειοψηφία της κοινωνίας, εκπροσωπώντας το μεγάλο κεφάλαιο. •Πέτρος Πέτρου Μέλος Τ.Ο ΕΔΟΝ Αθήνας Συνεργάτης «Ν»νέοι επιστήμονες

Δεκέμβρης 2021

9

Ο

ι νέες επιστημονικές τάσεις στις μέρες μας παγκοσμίως είναι το Internet of Things (IoT), o μεγάλος όγκος δεδομένών (Big Data), το cloud computing, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI) και άλλες τεχνολογίες νέας γενιάς. Όλα αυτά παράγουν μεγάλο όγκο από διάφορα δεδομένα που μπορεί να είναι δομημένα, ημι-δομημένα και μη από πολλαπλές πηγές. Τα μοντέλα και οι αλγόριθμοι ανάλυσης μεγάλων δεδομένων μπορούν να τρέξουν για να οργανώσουν, να αναλύσουν και να παράγουν αυτά τα ακατέργαστα δεδομένα, για να αποκτήσουν πολύτιμη και στοχευμένη γνώση. Αυτά τα δεδομένα όταν οπτικοποιηθούν σε γραφικά περιβάλλοντα μπορούν να παρέχουν διαφορετικές πληροφορίες με τη χρήση ορισμένων φίλτρων. Τα δεδομένα οπτικοποίησης επιτρέπουν στους χρήστες και στις επιχειρήσεις να συνδυάζουν πηγές δεδομένων για να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες αναλύσεις. Η επεξεργασία και οπτικοποίηση δεδομένων περιλαμβάνει αξιοποίηση δεδομένων (data mining), τη συλλογή δεδομένων διαφόρων τύπων, δομημένων ή μη, καθώς και τις τεχνικές αναπαράστασής τους που βασίζονται στη γνώση για τη μετατροπή των πρωτογενών δεδομένων σε έξυπνα δεδομένα. Ένα ψηφιακό δίδυμο (Digital Twin) είναι μια εικονική αναπαράσταση ενός αντικειμένου ή συστήματος που εκτείνεται στον κύκλο ζωής του, ενημερώνεται από δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιεί προσομοίωση, μηχανική μάθηση για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων. Επίσης, τα Serious Games είναι “παιχνίδια” των οποίων ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι η διασκέδαση ή η ψυχαγωγία, αλλά η εκμάθηση, η εξάσκηση μιας δεξιότητας. Ο σκοπός τους είναι για εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση ομάδας πωλήσεων, διδασκαλία ή και εξάσκηση. Η παραπάνω περιγραφή έχει μελετηθεί και αναλυθεί ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτές οι τεχνικές με διαφορετικό τρόπο δίνοντας λύσεις σε ευρύτερα προβλήματα στον κόσμο των δεδομένων. Επιπλέον, αυτά τα ανοιχτά ερευνητικά θέματα και στόχος αυτής της μελέτης είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος EU HORIZON-2020 Twinning Project που ονομάζεται DESTINI (Smart Data Processing and Systems of Deep Insight). Ένας από τους στόχους αυτού του έργου είναι να εντοπίσει και να παραθέσει τα πιο σημαντικά ερευνητικά ευρήματα, προκλήσεις και ανοιχτά προβλήματα σε τομείς Έξυπνης Επεξεργασίας Δεδομένων και Συστημάτων Deep Insight. Το DESTINI περιστρέφεται γύρω από τρεις Κοινές Ερευνητικές Δραστηριότητες όπου ονομάζονται σε συντομία JRAs:

• Έξυπνα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων: Αυτό το JRA περιλαμβάνει συλλογή δεδομένων, επεξεργάσια δεδομένων μιας τεράστιας ποικιλίας δομημένων, μη δομημένων και ημι-δομημένων συνόλων δεδομένων, τεχνικές αναπαράστασης που βασίζονται στη γνώση για τη μετατροπή ακατέργαστων δεδομένων σε έξυπνα δεδομένα και στην προστασία δεδομένων, στην αυτοματοποιημένη ανάπτυξη, στην παρακολούθηση απόδοσης λογισμικού σε χρόνο εκτέλεσης και στην διαμόρφωση αυτών των δεδομένων. Αυτό το JRA εστιάζει στον πρώτο στόχο της μελέτης που αφορά την επεξεργασία δομημένων και μη δομημένων δεδομένων. Το τελικό στάδιο αυτής της επεξεργασίας είναι η αναπαράσταση των δεδομένων και με τεχνικές οπτικοποίησης τα δεδομένα μας μετατρέπονται σε έξυπνα δεδομένα.

δεδομένων (JRA1) και πώς μπορούμε να αποκτήσουμε χρήσιμα και ουσιαστικά δεδομένα σε πληροφορίες και γνώσεις δεδομένων που λαμβάνουμε από την έξυπνη αναπαράσταση δεδομένων.

•Μεθοδολογία για Έξυπνες Υπηρεσίες & Εφαρμογές με επίκεντρο τα Δεδομένα: Αυτό το JRA στοχεύει σε τεχνικές ανάπτυξης έξυπνων εφαρμογών παρέχοντας μια μεθοδολογία που συνδυάζει στοιχεία έξυπνης επεξεργασίας δεδομένων και συστήματα εξελιγμένης γνώσης για να αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα και τις επιπτώσεις των αλλαγών, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη του λογισμικού /διαδικασίας ανάπτυξης έξυπνων εφαρμογών σε τομείς προτεραιότητας. Αυτό το JRA είναι η τελική εφαρμογή / υλοποίηση που προκύπτει από την έξυπνη επεξεργασία δεδομένων (JRA1) και τα συστήματα εξελιγμένης γνώσης (JRA2). Τώρα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα δομημένα και στα μη δομημένα δεδομένα που μετατρέπονται σε έξυπνα δεδομένα και με την τεχνική της έξυπνης οπτικοποίησης μπορούμε να αναλύσουμε και να πάρουμε όλα τα σημαντικά δεδομένα που μας ενδιαφέρουν. Όλα αυτά είναι η τελική αρχιτεκτονική και εφαρμογή που θα προκύψει από αυτή τη μελέτη. Επιπρόσθετα, αυτή η μελέτη εστιάζει στην έξυπνη επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων όπου οι προτεινόμενες ερευνητικές δραστηριότητες στοχεύουν στην παροχή μεθόδων, αλγορίθμων ή πλαισίων (frameworks) με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που περιγράφονται πιο πάνω και την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων. Η οπτική ανάλυση είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει συλλογή πληροφοριών, προεπεξεργασία δεδομένων, αναπαράσταση των δεδομένων, αλληλεπίδραση και λήψη αποφάσεων. Ο στόχος είναι ο άνθρωπος σε συνδυασμό με τις μηχανές να επεξεργάζονται έξυπνα και να αναλύουν δεδομένα που καταλήγουν σε σημασιολογική ανάλυση δεδομένων, προγνωστική ανάλυση και λήψη αποφάσεων. Αυτός ο επιστημονικός τομέας έχει αρκετές αδυναμίες, όπως έλλειψη εργαλείων υποστήριξης, δυσκολία ενσωμάτωσης υπαρχόντων εργαλείων, πλήρη απουσία ή αδυναμία υφιστάμενων μεθόδων λήψης αποφάσεων κ.λ.π. Οι περισσότερες προσεγγίσεις δεν παρέχουν επικύρωση και απόδειξη της ωριμότητάς τους, και αυτό είναι ένα σημαντικό ανοιχτό ερευνητικό ερώτημα. Με την ιδέα του ψηφιακού δίδυμου που είναι μια εικονική αναπαράσταση ενός αντικειμένου ή συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην προσομοίωση, στην οπτικοποίηση δεδομένων και στη λήψη αποφάσεων. Τέλος, τα Serious Games σε αυτήν την ερευνητική πρόταση μπορούν να εκπαιδεύσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες μιας ομάδας σε πραγματικά προβλήματα σε γραφικό περιβάλλον και δίνουν στους χρήστες τη γνώση να χρησιμοποιήσουν τα προτεινόμενα εργαλεία έξυπνης ανάλυσης δεδομένων.

• Systems of Deep Insight: Αυτό το JRA εστιάζει σε αναλυτικές λύσεις που επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση της απόδοσης στοιχείων σε έξυπνα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων. Αυτά είναι συστήματα που μετατρέπουν τα δεδομένα σε γνώσεις, δοκιμάζουν συστηματικά τις πληροφορίες και βρίσκουν εκείνα τα δεδομένα που έχουν σημασία. Αυτό το JRA στοχεύει σε αυτήν τη μελέτη σχετικά με το πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τα έξυπνα δεδομένα που προέκυψαν μετά την έξυπνη επεξεργασία

•Σπύρος Λοίζου Υποψήφιος Διδακτορικός στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικης της σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίαςευρωπαϊκά θέματα

Η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ανταπόκρισή τους στην κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας/Λευκορωσίας.

Με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν στα δάση μεταξύ των δύο χωρών, χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου. 18 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει και εάν δεν δοθεί άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη, θα ακολουθήσουν περισσότεροι θάνατοι. Η αντίδραση της ΕΕ μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στην αποτροπή των ανθρώπων από το να φτάσουν στην ΕΕ, στο ενδεχόμενο της χρηματοδότησης των συνοριακών τειχών και στο να επιτρέψει στην Πολωνία να πραγματοποιήσει απωθήσεις κατά παράβαση του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου. Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτές τις βίαιες απωθήσεις και τις πολλές μαρτυρίες ξυλοδαρμών και ηλεκτροπληξίας. Αντιμετωπίζουμε τόσο ανθρωπιστική κρίση όσο και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά ως ευθύνη της Λευκορωσίας. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τις τρέχουσες παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου. Η ομάδα μας απορρίπτει κάθε εργαλειοποίηση ατόμων που αναζητούν προστασία και καλεί όλα τα κράτη μέλη και την ΕΕ να απόσχουν από αυτήν την προσέγγιση. Η Αριστερά καταδικάζει σθεναρά τη ρητορική «πολέμου», σύμφωνα με την οποία αξιωματούχοι και φορείς χάραξης πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο αναφέρονται στους μετανάστες ως «όπλα» και υβριδικές απειλές. Επί του παρόντος, σχεδόν 20.000 Πολωνοί συνοριοφύλακες, πλαισιωμένοι από στρατιωτική υποστήριξη, έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα σαν η Ευρώπη να βρισκόταν σε πόλεμο με τις λίγες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που αναζητούν ασφάλεια. Πρόκειται για ανθρώπινα όντα που έχουν ανάγκη. Η παροχή άμεσης βοήθειας σε αυτούς πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ. Καλούμε τη Λευκορωσία και την Πολωνία να σταματήσουν τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο άτομα που αναζητούν διεθνή προστασία και καλούμε την Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Πολωνίας και άλλων κρατών μελών που διενεργούν απωθήσεις κατά παράβαση του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου. Οι ευρωβουλευτές μας καλούν επίσης

Δεκέμβρης 2021

11

την Επιτροπή να αναστείλει τη χρηματοδότηση της επιτήρησης των συνόρων στα κράτη μέλη που πραγματοποιούν απωθήσεις. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη διάπραξη βασανιστηρίων και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Αντίθετα, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει την αλληλεγγύη με την Πολωνία και άλλα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα για να διασφαλίσει ότι τα άτομα που αναζητούν προστασία γίνονται δεκτά σε κατάλληλες συνθήκες και μετεγκατάσταση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Η Πολωνία και η Λευκορωσία πρέπει επίσης να εγγυηθούν την πρόσβαση στη συνοριακή περιοχή για δημοσιογράφους και ΜΚΟ. Επιπλέον, αυτή η κρίση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την απαράδεκτη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η συνεχής ανάθεση του συνοριακού ελέγχου σε τρίτες χώρες θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερους θανάτους και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ενισχύσει τα αυταρχικά καθεστώτα. Αυτή η πολιτική παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστεί. Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη στην ειρήνη, που αντιμετωπίζει τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν, την παροχή νόμιμων και ασφαλών οδών προς την Ευρώπη, ένα κοινό σύστημα ασύλου που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συμμόρφωση με το ισχύον κεκτημένο της ΕΕ για το άσυλο.


12

Δεκέμβρης 2021

Μ

20ο Συνέδριο

ε σύνθημα «πιο μαζικά – πιο μαχητικά με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της», θα πραγματοποιηθεί το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Με το 20ο Συνέδριο κορυφώνεται η δράση της οργάνωσης μας την τελευταία τριετία και πλέον φτάνει στο σημείο για εκτίμηση, αυτοκριτική και προ πάντων ανανέωση και επιβεβαίωση των στόχων μας για τις επόμενες χρονιές. Το Συνέδριο μας θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο αρκετών προκλήσεων για την αριστερά αλλά και για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό. Μια σειρά γεγονότων και σκανδάλων στην Κύπρο σημάδεψαν την τριετία που πέρασε. Μεταξύ άλλων ο κυπριακός λαός ήρθε αντιμέτωπος με την συνεχιζόμενη και εγκληματική στασιμότητα στο Κυπριακό, την προκλητική διαφθορά που διακατέχει τους κυβερνώντες με αρχηγό τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέλος την πανδημία του κορωνοιού, τις συνέπειες της οποίας επιφορτώθηκαν για ακόμη μια φορά τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας μας. Με το 20ο Συνέδριο λοιπόν, η ΕΔΟΝ προσδοκεί όπως ανοίξει ένα δημοκρατικό διάλογο για όλα αυτά αλλά και άλλα καίρια ζητήματα που απασχολούν την νεολαία του τόπου μας. Στόχος η πολιτική και ιδεολογική ζύμωση, ο προβληματισμός και αυτοκριτική που θα βοηθήσουν την οργάνωση μας να διαμορφώσει τις θέσεις και την δράση της μέχρι και το επόμενο Συνέδριο.


20ο Συνέδριο

Δεκέμβρης 2021

13

Στην παρουσία εκατοντάδων αντιπροσώπων Αντιπρόσωποι από όλες τις Τ.Ο. της Κύπρου και του εξωτερικού θα δώσουν το παρών τους κατά το διήμερο διαδικασιών του Συνεδρίου. Οι αντιπρόσωποι θα κληθούν να αναλύσουν την οργανωτική και πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΔΟΝ ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν σε καθορισμό των θέσεων και των δράσεων της οργάνωσης μας για την επόμενη τριετία.

Διεθνισμός, βασικός και αναγκαίος Επιπλέον, το δικό τους παρών στο Συνέδριο θα δώσουν αντιπρόσωποι κομμουνιστικών οργανώσεων από όλο το κόσμο. Ο διεθνισμός αποτελεί μια από τις βασικές αρχές τις ιδεολογίας μας και βρισκόταν ανέκαθεν ψηλά στις προτεραιότητες της οργάνωσης μας. Γι’ αυτό και η ΕΔΟΝ με κάθε δυνατό τρόπο επιδιώκει να αναδεικνύει, να ανανεώνει και να εντείνει τις σχέσεις συνεργασίας με αντίστοιχες κομμουνιστικές οργανώσεις του εξωτερικού. Η οργάνωση μας πιστή στα διεθνιστικά της καθήκοντα, αγωνίζεται με τις οργανώσεις αυτές κόντρα στο ιμπεριαλισμό, το φασισμό και κάθε είδους αντιλαϊκό πλήγμα που επιφέρει το σύστημα.

Προσυνεδριακός διάλογος Με την προκήρυξη του 20ου Παγκύπριου Συνέδριου, η ΕΔΟΝ εγκαινίασε και επίσημα το διάλογο με όλα τα μέλη και στελέχη της οργάνωσης μας. Στο διάστημα που προηγείται του Συνεδρίου, επιδιώκει τη διεξαγωγή ενός ελεύθερου, παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου γύρω από τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο. Συγκεκριμένα, μέχρι και το συνέδριο δεκάδες στελέχη της οργάνωσης μας θα έχουν την ευκαιρία μέσω αρθρογραφίας να τοποθετηθούν και να παρουσιάσουν την άποψη τους όσον αφορά συγκεκριμένα ζητήματα και θεματικές της δράσης της οργάνωσης μας. Το πλαίσιο του διαλόγου αφορά τις «Θέσεις του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ προς το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο». Η ΕΔΟΝ με το δημοκρατικό πνεύμα που διακατέχει όλες τις διαδικασίες της, δίνει το βήμα στα μέλη της να εκφράσουν θέσεις, απόψεις και ιδέες. Ανοίγει δηλαδή το δρόμο για διάλογο, με αποκορύφωμα και το Συνέδριο όπου θα διεξαχθεί μια ειλικρινείς και εις βάθος συζήτηση. Μπορείς να στείλεις το άρθρο σου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου στο ccedon@cytanet.com.cy Μπορείς να διαβάσεις τον προσυνεδριακό διάλογο εδώ: Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων, η ΕΔΟΝ σε συνεργασία με την ΠΕΟ, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Οργάνωση στον χώρο δουλειάς – ΑΣΠΙΔΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ». Την εκδήλωση άνοιξε με τον δικό του χαιρετισμό ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας. Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, στον οποίο το κοινό είχε την δυνατότητα να εκφράσει προβληματισμούς και θέσεις σε σχέση με τον συνδικαλισμό στο χώρο εργασίας (δες περισσότερα για την εκδήλωση στην σελίδα 17).

Ραντεβού στο 20ο… Εν αναμονή λοιπόν του 20ου Παγκύπριου Συνέδριου της ΕΔΟΝ, συνεχίζουμε τον οργανωμένο αγώνα και την συλλογική δουλειά για σωστή προετοιμασία και μαζικό κάλεσμα. Από το 20ο Συνέδριο η ΕΔΟΝ πρέπει να βγει ακόμη πιο μαζική και διεκδικητική. Όπως είχε πει και ο σύντροφος Δήμητρης Χριστόφιας στο χαιρετισμό του κατά το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο, η ΕΔΟΝ «πέρασε από πολλές συμπληγάδες, αλλά ποτέ δεν έπαψε να είναι η αγωνιστική πρωτοπορία της νεολαίας του τόπου μας». Έτσι και φέτος, το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο με την μαζική συμμετοχή της προοδευτικής νεολαίας της ΕΔΟΝ, θα αποτελέσει σταθμό αναδιοργάνωσης και βελτίωσης. Σταθμό που θα την βοηθήσει να πάρει δυνάμεις για τους δύσκολους καιρούς που έπονται. Το έχει ανάγκη τόσο η ίδια όσο και η κοινωνία, καθώς μια ΕΔΟΝ ισχυρή, σημαίνει δύναμη και ελπίδα για την νεολαία και το αύριο στην Κύπρο. Ζήτω το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ Ζήτω η ΕΔΟΝ! •Σοφία Λαζαρή Μέλος Συντακτικής “Ν”

Πρόγραμμα Εργασιών – 20ο Παγκύπριο Συνέδριο Σάββατο 8/1/2022 8:45 – 9:30 9:30 – 9:35 9:35 – 9:45 9:45 – 10:25 10:25 – 10:30 10:30 – 10:35 10:35 – 10:40 10:40 – 10:50 10:50 – 11:05 11:05 – 11:10 11:10 – 11:25 11:25 – 11:35 11:35 – 13:30 13:30 – 14:30 14:30 – 14:35 14:35 – 14:45 14:45 – 16:00 16:00 – 16:15 16:15 – 16:25 16:25 – 18:00

Εγγραφή αντιπροσώπων Φιλμάκι 20ου Παγκύπριου Συνεδρίου ΕΔΟΝ Άνοιγμα και εκλογή Προεδρείου Έγκριση Ημερήσιας Διάταξης Εισηγητική Ομιλία από το Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Ανακοίνωση παρευρισκομένων επισήμων Χαιρετισμός Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) Χαιρετισμός Πρόεδρου Δ.Σ. Οργανισμού Νεολαίας Χαιρετισμός από βετεράνο Διάλειμμα Πολιτιστική Παρέμβαση Έγκριση Επιτροπών Συνεδρίου Εισηγητική Ομιλία για τη Γενική Συζήτηση Γενική Συζήτηση Διάλειμμα - Γεύμα Πολιτιστική Παρέμβαση Εισήγηση για Θεματική Συζήτηση Θεματική Συζήτηση Διάλειμμα Χαιρετισμός από ΕΔΟΝόπουλα Γενική συζήτηση

Κυριακή 9/1/2022 09:30 – 10:00 10:00 – 10:30 10:30 – 10:35 10:35 – 11:35 11:35 – 11:50 11:50 – 11:55 11:55 – 12:20 12:20 – 12:40 12:40 – 13:40 13:40 – 14:40 14:40 – 15:10 15:10 – 15:30

Εγγραφή αντιπροσώπων Κατάθεση Οικονομικής έκθεσης και έγκρισή της (Κλειστή σύνοδος) Κατάθεση εφορευτικών στοιχείων (Κλειστή σύνοδος) Εκλογή νέου Κ.Σ. (Κλειστή σύνοδος) Διάλειμμα Πολιτιστική Παρέμβαση Αποχαιρετισμός αποχωρούντων μελών Ε.Σ. ΕΔΟΝ Βραβεύσεις Επαρχιακών Οργανώσεων Χαιρετισμός Τ/Κ πολιτικών οργανώσεων νεολαίας Διάλειμμα - Γεύμα Έγκριση Πολιτικής Απόφασης και Ψηφισμάτων Ομιλία Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, συν. Στέφανο Στεφάνου Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εκλογής νέου Κ.Σ. Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου


14

Δεκέμβρης 2021

ΕΔΟΝόπουλα


μαθητές

Ο

ι ΕΔΟΝίτικες μπάντες ήταν διαχρονικά ένας θεσμός που προσέλκυε εκατοντάδες νέες και νέους Παγκύπρια, ιδιαίτερα στα χωριά και στην ύπαιθρο. Αποτελεί μέχρι σήμερα, μια από τις μεγαλύτερες πηγές, για την οργάνωση νέων ΕΔΟΝίτισσων και ΕΔΟΝιτών.

Παρόλα αυτά ,με την πάροδο των χρόνων ολοένα και αυξάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μπάντες μας. Το βασικό πρόβλημα που τις μαστίζει εδώ και χρόνια, είναι το οικονομικό. Οι μπάντες αδυνατούν να βρουν πόρους, τόσο από την Οργάνωση και ευρύτερα από το Λαϊκο Κίνημα, όσο και από Τοπικούς Συλλόγους και Σωματεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του αριθμού των οργάνων από την μη σωστή συντήρηση και εκσυγχρονισμό τους, και κατ’ επέκταση και την συρρίκνωση των μελών της μπάντας. Ταυτόχρονα, η πανδημία πολλαπλασίασε τα προβλήματα, αφού πέρασαν περίπου δύο χρόνια με τις μπάντες μας να βρίσκονται στην αδράνεια. Οι μπάντες χρειάζονται συνεχώς ομαλή ανανέωση μελών, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο θεσμός της μπάντας θα πρέπει να μπει στης προτεραιότητα των μελών της κάθε Τ.Ο. που μέχρι και σήμερα έδινε ζωή στο συγκεκριμένο θεσμό. Μαζί με τους τοπικούς συλλόγους, θα πρέπει να γίνει μια σωστή ανανέωση αλλά και εκσυγχρονισμός στο περιεχόμενο της μπάντας. Επιπλέον μπορούμε στις συναντήσεις μας να γίνεται ιδεολογική – μορφωτική και οργανωτική δουλειά, για την αναβάθμιση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών μας οργανώσεων. Με τους πιο πάνω τρόπους, οι μπάντες της ΕΔΟΝ θα βελτιώσουν αισθητά την λειτουργία τους και θα προσελκύσουν περισσότερους νέους και νέες. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στους υπεύθυνους της μπάντας, καθώς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια ομαδικότητας και στο συντονισμό της κάθε μπάντας. •Παναγιώτης Βρακά Μέλος Τ.Ο ΕΔΟΝ Αυγόρου

Δεκέμβρης 2021

15


16

Π

φοιτητές

Δεκέμβρης 2021

ραγματοποιήθηκαν και φέτος 15 Νοεμβρίου 2021, αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους σε όλες τις επαρχίες, από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), με κεντρικό σύνθημα «Κύπρος - Ελεύθερη - Επανενωμένη - Κοινή Πατρίδα - Ένας Λαός».

κάποιοι φρόντισαν το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα φέτος να είναι απόν. Δυστυχώς, η ΠΟΦΕΝ μετά τις πλειοψηφικές αποφάσεις της παράταξης ΦΠΚ Πρωτοπορίας, προχώρησε σε εκδήλωση φιλολογικού μνημόσυνου με περιεχόμενο που παραχαράσσει τα ιστορικά γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 και διαστρεβλώνει τα μηνύματα τους, ξεπλένοντας ξεδιάντροπα τους υποκινητές και χρηματοδότες της Χούντας.

Στο κάλεσμα της ΠΣΕΜ έδωσαν το παρόν τους χιλιάδες μαθητές σε όλη την Κύπρο, για να καταδικάσουν το παράνομο ψευδοκράτος και να διατρανώσουν την θέληση τους για Καλούμε την τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νεολαία, να τόπου και του λαού μας. Η μαζικότητα των συστρατευτεί μαζί εκδηλώσεων, έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα μας, στον αγώνα για για επίτευξη λύσης στη συμφωνημένη βάση μια Κύπρο της ειρήνης και πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μέσα από την επανέναρξη και της αδελφοσύνης, των συνομιλιών από το σημείο που χωρίς στρατούς και διακόπηκαν το 2017. Μόνο έτσι μπορούμε συρματοπλέγματα, να διαμορφώσουμε ξανά τις συνθήκες που κόντρα στον εθνικισμόθα οδηγήσουν στην απελευθέρωση, στην σοβινισμό ειρήνη και στην δικαιοσύνη για το σύνολο και κάθε του λαού μας.

Δυστυχώς, όσο αποφασιστικό και αν ήταν το κτύπημα για τη Χούντα, αυτή δεν έπεσε παρά μόνο μετά τον Ιούλη του 1974, αφότου υλοποίησε τα νατοϊκά σχέδια εις βάρος της Κύπρου, με το δίδυμο έγκλημα του φασιστικού πραξικοπήματος δεκανίκι των και της τουρκικής Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της εισβολής. Είναι διχοτομιστών Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών από όλα γι’ αυτό που ο τα σπουδαστικά κέντρα της Κύπρου, ένεκα ξεσηκωμός του της απαράδεκτης -ως προς το περιεχόμενο- εκδήλωσης Πολυτεχνείου, αποκτά ιδιαίτερη που πραγματοποίησε η ΠΟΦΕΝ, που ελέγχεται από την σημασία και για τον κυπριακό λαό, που έπεσε παράταξη της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, έδωσαν μαζικά και και αυτός θύμα της αμερικανοκίνητης Χούντας. συνειδητά το παρόν τους στην εκδήλωση της ΠΣΕΜ, πλάι Η πατρίδα μας, είναι υπό κατοχή και ο κάθε ένας στο μαθητικό κίνημα, βροντοφωνάζοντας ότι η Κύπρος από εμάς βιώνει μέχρι σήμερα τις συνέπειες των ανήκει στον λαό της! Σήμερα που είναι ορατός όσο ποτέ ιμπεριαλιστικών επιβουλών. άλλοτε ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης, η ενότητα της δημοκρατικής νεολαίας του τόπου μας, ως προς την Ο αντικατοχικός μας αγώνας, λοιπόν, δεν μπορεί επίτευξη του πολιτικού στόχου της απελευθέρωσης και να μην είναι και αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, της επανένωσης της Κύπρου, είναι επιτακτική ανάγκη που αλλά και τον ίδιο το φασισμό που υπηρετεί πιστά δεν χωρεί εκπτώσεις. τα άνομα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Επίσης, ο ιμπεριαλισμός ακόμη διατάσσει πολέμους και Ως Προοδευτική Κ.Φ. θα συνεχίσουμε με συνέπεια να μέσα από τη στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ, πρωτοστατούμε στον αντικατοχικό αγώνα του λαού μας. κατασπαράζει λαούς και χώρες για να ικανοποιήσει 47 χρόνια από την εισβολή και 38 από την ανακήρυξη τα οικονομικά του συμφέροντα. του ψευδοκράτους, ο αγώνας για λύση του Κυπριακού προβλήματος παραμένει πρώτιστη προτεραιότητα μας. Παράλληλα, το δικαίωμα μας στη δωρεάν δημόσια παιδεία καταρρακώνεται από τις δυνάμεις Καλούμε την νεολαία, να συστρατευτεί μαζί μας, στον της συντήρησης, αφού όλο και περισσότερο αγώνα για μια Κύπρο της ειρήνης και της αδελφοσύνης, εμφανίζονται ταξικοί και κοινωνικοί φραγμοί χωρίς στρατούς και συρματοπλέγματα, κόντρα στον μπροστά μας. Το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑεθνικισμό-σοβινισμό και κάθε δεκανίκι των διχοτομιστών, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» συνεχίζει να φωτίζει τον αγώνα όπου αφέντες της θα είναι μόνο Ελληνοκύπριοι, μας για ζωή και σπουδές με αξιοπρέπεια! Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι. Η Προοδευτική Κ.Φ., γέννημα θρέμμα του Παράλληλα, φέτος πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση Νοέμβρη του 1973, θα συνεχίσει να πορεύεται μνήμης και τιμής της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών στα βήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου. του Πολυτεχνείου, από την Παγκύπρια Συντονιστική Θα συνεχίσει να παλεύει για την επανένωση Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ). Πολλές εκατοντάδες μαθητών του τόπου και του λαού μας, για να μπορεί η στη Λευκωσία, πορεύτηκαν μαζικά και μαχητικά μέχρι νεολαία τούτου του τόπου, να οραματίζεται την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και κατατέθηκε ψήφισμα ένα μέλλον ειρηνικό σε μια Κύπρο διαμαρτυρίας και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση. της αδελφοσύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μαζί με το Οργανωμένο Μαθητικό Κίνημα πορεύτηκαν μαζικά, φοιτήτριες και φοιτητές, που ανταποκρίθηκαν •Αδάμος Κωνσταντίνου στο κάλεσμα συμμετοχής της παράταξης μας, αφού Ο.Γ. ΕΔΟΝ Πανεπιστημίου Κύπρου


νέοι εργαζόμενοι

Σ

τις 20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε κοινή προσυνεδριακή εκδήλωση της ΕΔΟΝ και της ΠΕΟ με θέμα «Οργάνωση στον χώρο δουλειάς – ΑΣΠΙΔΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ». Στις μέρες που ο αριθμός των εργαζομένων που οργανώνονται, μειώνεται, η απορρύθμιση της εργασίας και η μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων τσακίζουν τους εργαζόμενους, το θέμα της οργάνωσης στους χώρους δουλειάς πρέπει να μπει στο προσκήνιο, για ασπίδα των λαϊκών κατακτήσεων και προοπτική για νέες κατακτήσεις. Για να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στο να οργανωθεί ένας εργαζόμενος πρέπει να κατανοήσουμε τη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και την αγορά εργασίας, δύο μεταβλητές που άλλαξαν τελείως το εργασιακό περιβάλλον. Τα τελευταία 30 χρόνια οι εργασιακές σχέσεις έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε δυσχερέστερη κατάσταση από τότε. Το σύστημα των εργασιακών σχέσεων θεμελιώθηκε τις δεκαετίες 50, 60, 70 με τη κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων μέσο ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε περιόδους όπου τα συνδικάτα ήταν μαζικά και δυναμικά. Τότε το εργατικό κίνημα πέτυχε μεγάλες κατακτήσεις όπως η ΑΤΑ, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, η άδεια ανάπαυσης, βδομάδα 38 ωρών. Mερικές από αυτές έχουν τσακιστεί. Τότε υπήρχε μια συμπαγείς εργατική τάξη που έβλεπε τον ταξικό αντίπαλο ξεκάθαρα. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη στροφή της Δύσης προς μια πιο συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική κατεύθυνση, με τη θεοποίηση της ελεύθερης αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση άρχισε η προσπάθεια ε ν σ ω μ ά τ ω σ η ς «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης όπως η μερική απασχόληση, η αγορά υπηρεσιών και τα προσωπικά συμβόλαια.

Κομβικό σημείο η κρίση του 13’, με το κούρεμα και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις να υποχρεώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε τακτική οργανωμένης άμυνας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Τα επόμενα χρόνια ο φόβος, η ανασφάλεια, η ψηλή ανεργία άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο στις εργοδοτικές απειλές οδήγησαν στη πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την εμφάνιση των φτωχών εργαζόμενων, την ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης και την αγορά υπηρεσιών ακόμα και από το κράτος, που μετατράπηκε από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ Αναστασιάδη σε κακό εργοδότη. Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων δεν αυξάνει απλά την ανισότητα και την εκμετάλλευση των εργαζομένων αλλά προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις και στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση καθώς οι μερικώς απασχολούμενοι, οι προσωρινοί και αυτοί που εργάζονται μέσω τηλεργασίας, αποξενώνονται από το χώρο εργασίας και τους συναδέλφους τους και χάνεται η εργατική αλληλεγγύη. Εκτός από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, άλλαξε ραγδαία και η κατανομή της αγοράς εργασίας σε υπηρεσίες και βιομηχανία. Ενδεικτικά, από το 2008 μέχρι το 2019 οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 57

17

χιλιάδες ενώ στη βιομηχανία έχει μείνει σχετικά σταθερός στις 40 χιλιάδες. Επίσης πολλές από τις εταιρίες στο τριτογενή τομέα έχουν πλέον διαφορετικά τμήματα, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών βαθμίδων, χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν τους εργαζόμενους να αντιληφθούν τον ταξικό τους αντίπαλο με αποτέλεσμα την χαμηλή ή και μηδενική συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Πλέον υπάρχουν οι τομείς με οργανωμένους συνδικαλιστικά εργαζόμενους όπως στη βιομηχανία και τη δημόσια υπηρεσία και οι αυξημένοι τομείς χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Η οικονομική κρίση όπως και η πανδημία δίδαξε για άλλη μια φορά πως στους χώρους εργασία που υπάρχει δυνατή συνδικαλιστική οργάνωση τα κεκτημένα κρατήθηκαν μέσα από την οργανωμένη πάλη ενώ στους χώρους εργασίας χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση οι εργαζόμενοι την πλήρωσαν ακριβά. Με την ανάκαμψη της οικονομίας πριν την πανδημία είδαμε τους οργανωμένους συνδικαλιστικά τομείς να διεκδικούν και να πετυχαίνουν μεταξύ άλλων, ανανεώσεις συμβάσεων με νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ άνοιξαν το δρόμο για κατώτατο μισθό και εκσυγχρονισμό των ΚΑ.

Να πολιτικοποιήσουμε το κλίμα στους χώρους εργασίας για να περάσει ο εργαζόμενος από τη αποξένωση και τη μοιρολατρία, στον οργανωμένο συνδικαλιστικό αγώνα για να ζήσουν οι νέες γενιές σε συνθήκες πιο ανθρώπινες με περισσότερη αξιοπρέπεια στη ζωή και την εργασία

Δεκέμβρης 2021

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που ο ανοργάνωτος χώρος έχει διευρυνθεί και υποστεί τεράστιες επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα το εργατικό κίνημα έβαλε προτεραιότητα την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με νομοθετική παρέμβαση του κράτους για να προστατέψει κυρίως τον ανοργάνωτο χώρο και ειδικά τους νέους εργαζόμενους. Ένα από τα κύρια αιτήματα είναι η νομοθετική ρύθμιση κατώτατου μισθού και στους τομείς που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση.

Παρόλες τις μάχες του συνδικαλιστικού κινήματος για νομοθετικές ρυθμίσεις ο εργαζόμενος στους ανοργάνωτους χώρους δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει όσα του αναλογούν εάν δεν οργανωθεί και διεκδικήσει ο ίδιος για τον ίδιο μέσα από τις συντεχνίες. Η ιστορική εμπειρία των εργασιακών αγώνων είναι ποτισμένη με το ίδιο το αίμα των εργαζομένων. Από τις αιματηρές απεργίες στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το 1936, το 68’ στο Παρίσι, μέχρι και πρόσφατα στο Λιμάνι της Λεμεσού όπου οι εργαζόμενοι, οργανωμένοι, διεκδίκησαν και πέτυχαν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι ο εργαζόμενος να κατανοήσει τη σημασία της οργάνωση και την ίδια ώρα να βρούμε

Τότε το εργατικό κίνημα πέτυχε μεγάλες κατακτήσεις όπως η ΑΤΑ, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, η άδεια ανάπαυσης, βδομάδα 38 ωρών. Mερικές από αυτές έχουν τσακιστεί

τους πιο πρακτικούς τρόπους για να γίνει η οργάνωση στους χώρους δουλειάς πράξη ξεπερνώντας τις σύγχρονες συνθήκες εργασίας. Απαραίτητη η συνεργασία ΕΔΟΝ και ΠΕΟ σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές στο πρακτικό κομμάτι της οργάνωσης. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας πυρήνας εργαζομένων οι οποίοι θα ζητήσουν από τη συντεχνία να βάλει μπροστά την διαδικασία αναγνώρισης, την υποβολή των αιτημάτων, της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Πρέπει μαζί ΕΔΟΝ και ΠΕΟ να βρούμε τους μηχανισμούς για να ενισχύσουμε την δυνατότητα δημιουργίας πυρήνων στους ανοργάνωτους χώρους εργασίας για να μπορέσει ο νέος εργαζόμενος να βγει στην αντεπίθεση και να διεκδικήσει τις υπερωρίες, της άδειες, το 8ωρο, τις Κ.Α κτλπ. Όσον αφορά τη σημασία της συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης, έχουμε ευθύνη ως ΕΔΟΝίτες να καλλιεργούμε ταξική συνείδηση στους νέους και μαζί με την ΠΕΟ να πολιτικοποιήσουμε το κλίμα στους χώρους εργασίας για να περάσει ο εργαζόμενος από τη αποξένωση και τη μοιρολατρία, στον οργανωμένο συνδικαλιστικό αγώνα για να ζήσουν οι νέες γενιές σε συνθήκες πιο ανθρώπινες με περισσότερη αξιοπρέπεια στη ζωή και την εργασία. •Μηνάς Δημητρίου Μέλος Κ.Σ. της ΕΔΟΝ Επαρχιακός Υπεύθυνος Ν.Ε. της ΕΔΟΝ Λάρνακας


18

Δεκέμβρης 2021

ιδεολογία

T

ο ζήτημα της περιβαλλοντικής και της οικολογικής κρίσης είναι ζήτημα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό. Η ζωή και η δράση του ανθρώπου ιστορικά στηρίχτηκε αποκλειστικά στη διαχείριση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τόσο όσον αφορά στην επιβίωσή του όσο και σε ό,τι αφορά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Από την έλευση της βιομηχανικής εποχής μέχρι και σήμερα, οι παραγωγικές σχέσεις στηρίχτηκαν βασικά στην αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, με βασικό στόχο το κέρδος και κύριο αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίου στα χέρια των λίγων. Η συσσώρευση κεφαλαίου αντανακλάται σήμερα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση και ταυτόχρονα στην επιδείνωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας και κουλτούρας που επιβλήθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και στις «αναδυόμενες» οικονομίες. Το άμεσο αποτέλεσμα των πιο πάνω αντανακλάται στις συνθήκες ζωής, αφού ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, ενώ η τρομακτική αλλαγή των κλιματικών συνθηκών μας φέρνει αντιμέτωπους καθημερινά με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κίνδυνος της εξάλειψης των δυνατοτήτων του πλανήτη, ώστε να μπορεί να συντηρήσει τις επόμενες γενιές, είναι πλέον ορατός. Και ενώ η περιβαλλοντική κρίση έχει προκαλέσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των ανθρώπων ανά το παγκόσμιο, οι επικρατέστερες οικονομικά δυνάμεις προσπαθούν να μας καθησυχάσουν ότι δήθεν το κεφάλαιο, η τεχνολογία και οι δυνάμεις της αγοράς θα ρυθμίσουν τελικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα λύνοντάς τα χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται και φυσικά χωρίς κόστος στην ποιότητα της ζωής των λαών των ανεπτυγμένων χωρών. Σε άρθρο προηγούμενου τεύχους δείξαμε πώς με διάφορους τρόπους μετατοπίζεται το βάρος της επίλυσης του κομβικού αυτού προβλήματος στους λαούς, ενώ το κεφάλαιο αξιοποιεί της πρακτικές αυτές για κερδοφορία («΄΄Πράσινα΄΄ προϊόντα, οι παγίδες που κρύβουν και το φαινόμενο του ΄΄Πράσινου ξεπλύματος΄΄» Οκτώβριος 2021, ). Πολλές είναι, για παράδειγμα, οι τεχνολογικές προτάσεις που τίθενται για επίλυση του ζητήματος των κλιματικών αλλαγών συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, της πυρηνικής ενέργειας, νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα και δέσμευση του διοξειδίου, ανεμογεννητριών κλπ. Με αυτό τον τρόπο γίνεται εν πολλοίς η μετατόπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος σε τεχνολογικό ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με αυτές τις δυνάμεις, θα επιλυθεί μέσα στα πλαίσια του σύγχρονου πλαισίου ανάπτυξης και του μηχανισμού της αγοράς. Μέσα από αυτή τη σκοπιά, η παγκόσμια οικονομία σταδιακά θα ελαττώσει τις πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον και η αγορά θα βρει καινούργιες οδούς συσσώρευσης κεφαλαίου, επιλύοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό ζήτημα. Η λογική αυτή όμως αγνοεί τη ρίζα του περιβαλλοντικού προβλήματος, το οποίο είναι το ίδιο το μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Γλασκόβη, COP26 Στα πλαίσια, ωστόσο, των προσπαθειών των κρατών για περιορισμό της περιβαλλοντικής κρίσης, εντάσσονται και οι διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως για παράδειγμα η COP21 στο Παρίσι το 2015, όπου οι χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να περιορίσουν την κλιματική κρίση. Αυτή η παγκόσμια συμφωνία έγινε γνωστή ως Συμφωνία του Παρισιού.

Η τρομακτική αλλαγή των κλιματικών συνθηκών μας φέρνει αντιμέτωπους καθημερινά με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κίνδυνος της εξάλειψης των δυνατοτήτων του πλανήτη, ώστε να μπορεί να συντηρήσει τις επόμενες γενιές, είναι πλέον ορατός Η πιο πρόσφατη Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου 2021 στην Γλασκόβη, με κύριο στόχο την παγκόσμια συνεργασία για τη χάραξη στρατηγικής για παγκόσμιες μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα. Για το λόγο αυτό οι χώρες που συμμετείχαν θα έπρεπε να προωθήσουν φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030 και τη σταδιακή επίτευξη του μηδενικού ισοζυγίου έως το 2050. Δυστυχώς, όμως, ακόμη μια Σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μετά από αισιόδοξες ομιλίες γεμάτες δεσμεύσεις και μαραθώνιες συνομιλίες, οι 190 και πλέον χώρες που συμμετείχαν δεν κατάφεραν ούτε φέτος να καταλήξουν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Η μη επίτευξη συμφωνίας στη βάση όσων είχαν συζητηθεί και τεθεί τους προηγούμενους μήνες, καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να ζήσουν σε συνθήκες απρόβλεπτες και πολύ πιθανόν επικίνδυνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται συνεχώς, οι καύσωνες θα εμφανίζονται πολύ πιο τακτικά, οι πάγοι θα λιώνουν πιο γρήγορα και η στάθμη της θάλασσας θα ψηλώνει επικίνδυνα.

Το μέλλον του πλανήτη ο σοσιαλισμός Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων προϋποθέτει την αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, τις επενδύσεις σε μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και χρηματοδότηση για την προστασία των αναπτυσσόμενων χωρών. Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι ικανή να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα χωρών, αφού όλες οι χώρες ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ασφάλειά τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η μόνη λύση, είναι ο δρόμος προς την κοινωνία της κοινωνικής δικαιοσύνης, απαλλαγμένης από την κερδοφορία των λίγων εις βάρος των πολλών και του περιβάλλοντος. Μιας κοινωνίας που θα σχεδιάζει την ανάπτυξη της με επίκεντρο τον άνθρωπο και την διαλεκτική σύνδεσή του με την φύση, της κοινωνίας του σοσιαλισμού. •Αντούνας Καλλής Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ Μέλος Μορφωτικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ


ιδεολογία

Α

ποτελεί την εκπομπή με τις περισσότερες ώρες προβολής στο Netflix αφού στις πρώτες 28 μέρες συμπλήρωσε 1.65 δισεκατομμύρια ώρες. Αν και κορεάτικης παραγωγής, το Squid Games γρήγορα απέκτησε παγκόσμια διάσταση ανεβάζοντας την αξία του Netflix κατά 19 δις δολάρια. Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κάποιος ως επιστημονικής φαντασίας, με μια βαθύτερη ανάλυση όμως θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί ότι δεν αποτελεί παρά μια αντανάκλαση της υφιστάμενης -βάρβαρης- κατάστασης της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Με μια βαθύτερη ανάλυση όμως θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί ότι δεν αποτελεί παρά μια αντανάκλαση της υφιστάμενης -βάρβαρηςκατάστασης της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Η σεναριακή αλήθεια Εκατοντάδες άτομα που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση λαμβάνουν πρόσκληση σε ένα περίεργο παιχνίδι όπου καλούνται να περάσουν από 6 δοκιμασίες με τον νικητή να κερδίζει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Σε κάθε δοκιμασία όσοι επιτυγχάνουν περνούν στην επόμενη δοκιμασία ενώ όσοι δεν τα καταφέρνουν χάνουν την ζωή τους. Ο ανταγωνισμός που επικρατεί στο παιχνίδι αντανακλά την έντονα ανταγωνιστική φύση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής αφού καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ανταγωνίζονται στο να βρουν μια δουλειά για να μπορούν να εξασφαλίσουν τα βασικά για την επιβίωση τους. Παρατηρούμε πως σε αυτή τη διαδικασία του βάναυσου ανταγωνισμού δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς ούτε ηθικές προσεγγίσεις. Στο παιχνίδι προωθούνται κατά κανόνα όσοι είναι διατεθειμένοι να πατήσουν επί πτωμάτων, να ξεγελάσουν τους συμπαίκτες τους και να ξεπεράσουν κάθε ηθικό φραγμό. Εκεί και όπου βλέπουμε προσπάθειες υιοθέτησης μιας κάπως πιο ανθρώπινης, συναισθηματικής ή και ηθικής προσέγγισης μεταξύ των παικτών, βλέπουμε να καταλήγουν πάντα σε άδοξο τέλος. Αυτό καταδεικνύει ότι καμία απομονωμένη ενέργεια, όσο αγνή και να είναι, δεν μπορεί να υπερνικήσει τους κανόνες του συστήματος. Ενός συστήματος, που έντεχνα προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ εργαζομένων ή και διαφόρων τμημάτων της εργατικής τάξης αφενός οδηγώντας τους στην περαιτέρω εξαθλίωση και υποβάθμιση της ίδιας της εργατικής τους δύναμης, αφετέρου αποπροσανατολίζοντας από τον κοινό πραγματικό εχθρό. Παράδειγμα αποτελεί το παιχνίδι με το σχοινί όπου βλέπουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ υποομάδων της ίδιας – πραγματικά - ομάδας. Έντεχνα προβάλλεται επίσης το γεγονός ότι ακόμα και στις στιγμές εκτός παιχνιδιού καλλιεργείται η ένταση και η εχθρότητα μεταξύ των παικτών σε βαθμό αλληλοεξόντωσης. Βεβαίως, τόσο το παιχνίδι αλλά και η ίδια ζωή δεν παραλείπει να μας θυμίσει ότι παρά τις επί μέρους και παροδικές ταυτίσεις συμφερόντων κάποιων υποομάδων αυτό που πραγματικά προωθείται είναι ο ατομικισμός σε όλα τα επίπεδα. Ο νικητής μπορεί να είναι μονάχα ένας, ενώ στις στιγμές -όπως για παράδειγμα το παιχνίδι με τους βόλουςόπου ήταν άμεση η εφαρμογή του δόγματος ο θάνατος σου η ζωή μου, βλέπουμε την πλήρη επικράτηση του ατομικισμού με κάθε κόστος.

Ο υπέρτατος θεός ή αλλιώς ο φετιχισμός του χρήματος Στο παιχνίδι, το έπαθλο βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο κουμπαρά ανυψωμένο πάνω από τους παίκτες. Ως συμβολισμός αυτό αντανακλά ότι το χρήμα βρίσκεται πάνω από όλα ενώ δίνει παράλληλα το στίγμα ενός θεού που στο αντίκρισμα του ξεχνιούνται οι όποιες επιμέρους απώλειες αφού για να νικήσει κάποιος πρέπει να μείνει αμετάβλητος στο στόχο του. Με κάθε νέα απώλεια, ένα συγκεκριμένο ποσό προστίθεται σε αυτό τον κουμπαρά. Συνειρμικά θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να φέρει στο νου του τις μελέτες κόστους ωφελιμότητας (cost-benefit analysis) που χρησιμοποιούνται ως το ευαγγέλιο για τη λήψη αποφάσεων στον καπιταλισμό. Τα πάντα αποκτούν μια τιμή και είτε αυτή αντιπροσωπεύει το κόστος απώλειας ανθρώπινων ζωών ή καταστροφής του περιβάλλοντος, αυτό αντιπαραβάλλεται με το οικονομικό όφελος της πράξης αυτής. Ξεκάθαρο παράδειγμα αποτελεί η διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 στα αρχικά στάδια όπου σε πολλές περιπτώσεις αντιπαραβαλλόταν η οικονομική δραστηριότητα με τις ανθρώπινες ζωές για να αποφασιστεί πότε και για πόσο θα επιβάλλονταν περιοριστικά μέτρα. Κάπως έτσι, εφαρμόστηκαν επίσης επί σειρά ετών περικοπές στην υγεία αφού οι δαπάνες για την υγεία δεν παράγουν μεγάλο οικονομικό όφελος έστω και αν σώζουν ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον σκιαγραφείται η αλλοτρίωση της ανθρώπινης συνείδησης στον σύγχρονο καπιταλισμό. Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων είναι διατεθειμένη να θέσει εαυτό στο δημόσιο εξευτελισμό και διασυρμό με την ελπίδα του γρήγορου κέδρους και της προβολής. Παράδειγμα τέτοιων φαινομένων είναι τα διάφορα “reality shows” στις μέρες μας. Στο παιχνίδι, τους παίκτες επιβλέπουν φύλακες οι οποίοι ακολουθούν μια ιεραρχία. Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι και οι φύλακες αποτελούν Σκιαγραφείται μέρος του ίδιου συστήματος. Αν και φαινομενικά παρουσιάζονται να έχουν κάποια εξουσία η αλλοτρίωση εντούτοις παρατηρούμε ότι είναι και οι ίδιοι το ίδιο αναλώσιμοι, αφού βλέπουμε ότι μόλις της ανθρώπινης παρεκκλίνουν από τους κανόνες του παιχνιδιού συνείδησης στον (πχ όταν εκθέσουν το πρόσωπο τους) και οι ίδιοι εκτελούνται. Ευκολά μας φέρνει στο νου την σύγχρονο τάση του καπιταλιστικού συστήματος σήμερα να βαπτίζει με διάφορους τίτλους εργαζόμενους καπιταλισμό. θέλοντας να τους κάνει να νιώσουν ανώτερη από τους υπολοίπους εργαζομένους αλλά στην πραγματικότητα είναι εξίσου αναλώσιμοι με αυτούς.

Δεκέμβρης 2021

Επίσης, παραμένουν απομονωμένοι σε μικρά κελιά τα οποία μάλιστα παρακολουθούνται -όπως βέβαια και οι παίκτες- αναδεικνύοντας ακόμη μια παράμετρο του σύγχρονου καπιταλισμού, την παρακολούθηση και επιτήρηση τόσο εντός των χώρων δουλειάς όσο και σε γενικότερο επίπεδο με την επιβολή καμερών και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για παρακολούθηση των μαζών. Ο εποπτικός καπιταλισμός (surveillance capitalism) αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή προσπάθειας ελέγχου των μαζών και συνδέεται άρρηκτα με την καταστολή που εφαρμόζεται για να καταστείλει την όποια προσπάθεια αντίδρασης και ανατροπής του συστήματος.

Το αποτύπωμα της στην κοινωνία

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ακόμη περισσότερες ομοιότητες και αναλογίες μεταξύ της σειράς και της πραγματικότητας στην οποία ζούμε. Στην Νότιο Κορέα, η σειρά ενέπνευσε τα μέλη συντεχνιών όπου σε τεράστιες διαμαρτυρίες που διοργάνωσαν ντυμένοι με τα ρούχα των χαρακτήρων της εν λόγω σειράς, ζήτησαν να δοθεί ένα τέλος στην επισφαλή εργασία και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ενόψει του δεύτερου κύκλου απομένει να δούμε αν η φράση “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” επαληθευθεί και στη σειρά, μιας και στην πραγματική ζωή -δυστυχώς- επαληθεύεται καθημερινώς. •Μάριος Λαγού Μέλος Τ.Ο. Λοιπών Χωρών εξωτερικού Πολιτικός Σύμβουλος της GUE/NGL

19


20

Δεκέμβρης 2021

η «Ν» προτείνει

Στο σανίδι «Η Ωραία Κοιμωμένη» Ένα συναρπαστικό μιούζικαλ γεμάτο χορό, τραγούδια και χρώματα, δράση και χιούμορ, ευαισθησία και συγκίνηση, που μεταφέρει στη σκηνή μια όμορφη, διαχρονική ιστορία για την αιώνια σύγκρουση του καλού με το κακό, τη δύναμη της συγχώρεσης και τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης. Πότε: 5, 12 και 19 Δεκεμβρίου Που: Σατιρικό Θέατρο - Λευκωσία Πληροφορίες: 22 312940, 22 421609

«1964» Το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου περιγράφει μια εποχή καλά θαμμένη στη συλλογική μνήμη. Μια εποχή που η «επίσημη» καταγραφή της ιστορίας φρόντισε να μείνει στο σκοτάδι. Μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες διαγράφει τις διαμάχες, πολιτικές και εθνικιστικές, αλλά και τις ανθρώπινες, σκιαγραφώντας από τη μία τη συσπείρωση του λαού απέναντι στην αποικιοκρατία και από την άλλη αγγίζοντας θέματα όπως τον διχασμό και τις ακρότητες που έλαβαν χώρα λίγο μετά την ανεξαρτησία. Πότε: 5,11,12 Δεκεμβρίου Που: Θέατρο Μασκαρίνι - Λευκωσία Πληροφορίες: 99 251331

«Ο Άι Βασίλης είναι σκέτη λέρα» Το ημερολόγιο έγραφε 24 Δεκεμβρίου και στο Γραφείο Συμπαράστασης Απελπισμένων «Η Ζωή είναι Γλυκιά» τέτοια μέρα μεσάνυχτα πέφτει πολλή δουλειά. Η απατημένη, η εγκυμονούσα, ο τραβεστί, ο «νορμάλ», ο λαϊκός, ο διεστραμμένος και η αλλοδαπή θα περάσουν μαζί αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά ταυτόχρονα ο καθένας στον κόσμο του! Ένα σενάριο με την υπογραφή των Ρέππα και Παπαθανασίου…κάτι που μας κάνει να ανυπομονούμε περισσότερο.

Που και Πότε: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, Θέατρο δέντρο – Λευκωσία | 14 Δεκεμβρίου Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος | Θα ακολουθήσουν παραστάσεις για το 2022 σε Λεμεσό & Πάφο.

«Η Φωλιά του Κούκου» Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού παρουσιάζει το εμβληματικό έργο «Η Φωλιά του Κούκου» του Ντέιλ Βάσερμαν σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Έργο διαχρονικό, βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό, με συγκινητικές και συγχρόνως τρυφερά κωμικές σκηνές, «Η Φωλιά του Κούκου» στοχάζεται πάνω στη φυλάκιση του πνεύματος και την ισοπέδωση της ξεχωριστής προσωπικότητας του καθενός, θίγοντας άμεσα ένα στοιχείο που σηματοδοτεί την ανθρώπινη ύπαρξη: τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα σ’ αυτήν. Πρόκειται για ένα άψογο αντισυμβατικό δράμα και μια κραυγή αγωνίας και απόγνωσης ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης και βίας, όπου οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αντικείμενα, όπου η ελεύθερη βούληση καταστρατηγείται και νομιμοποιείται κάθε μορφή σωματικού και ψυχολογικού βιασμού. Πότε: Κάθε Σάββατο & Κυριακή μέχρι 19 Δεκεμβρίου Που: Σατιρικό Θέατρο - Λευκωσία Πληροφορίες: 22 312940 – 22 421609

Εκδηλώσεις Επαρχιακών Οργανώσεων ΕΔΟΝ

ΕΔΟΝ Αμμοχώστου Πότε:23/12 και ώρα 21:00 Πού: Μουσειο Caffe Bar Resto Δερυνεια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία. Νικόλας Φιλήτας & Γιώργος Γρηγορίου (Κινέζος). Πληροφορίες: 96617309

ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας Πότε:23/12 Πού: 2033, Μακεδονίτισσα Χριστουγεννιάτικο Πάρτι Πληροφορίες: 99187204

«To κόκκινο φόρεμα της Σάβελ» Το έργο αυτό βασισμένο στο ομώνυμο, βραβευμένο βιβλίο της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή, αναπαράγει και ενσαρκώνει χιλιάδες αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους ό,τι με κόπο έχτισαν προκειμένου να ζήσουν. Η Σαβέλ εκείνη την ημέρα που εγκατάλειψε το σπίτι της κι ό,τι άλλο αγαπούσε, μπόρεσε να πάρει μαζί της, μόνο το δώρο γενεθλίων της γιαγιά… ένα κόκκινο φόρεμα. Τελειώνουν άραγε όλα τα ταξίδια με την άφιξη στον προορισμό; Πότε: 11 Δεκεμβρίου Που: Θέατρο Μασκαρίνι - Λευκωσία Πληροφορίες: 99 251331

Δημήτρης Μητσοτάκης (Ενδελέχεια) - Υπόγεια Ρεύματα Κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε μαζί με τους δικούς τους ήχους, στίχους και τρέλα, κάποιοι είναι ακόμη τόσο μαγεμένοι. Σε μια συναυλία που ανυπομονούμε να ζήσουμε έρχονται για να μας ταξιδέψουν, σε εφηβικά χρόνια, έρωτες και γεμάτα γεύση ταξίδια ο Δημήτρης Μητσοτάκης (Ενδελέχεια) και τα Υπόγεια Ρεύματα. Σε μια συναυλία που θα μας επιβεβαιώσει πως το ελληνικό ροκ «ζει και βασιλεύει»! Opening Band: Nofren Πότε: 11 Δεκεμβρίου Που: DownΤown Live – Λευκωσία Πληροφορίες: www.soldoutticketbox.com

Ανεμούριο Δεν είναι το ότι είναι νέοι και όμορφοι άνθρωποι… είναι και το ότι είναι εξαιρετικοί μουσικοί, με ωραίο ήχο, καλαισθησία και ποιότητα. Θα μας μιλήσουν στη δική τους γλώσσα και θα μας μάθουν να διαβάζουμε την πορεία του ανέμου. Έχουμε ήδη αποφασίσει τι θα κάνουμε την παραμονή Χριστουγέννων. Εσύ; Πότε: 24 Δεκεμβρίου Που: DownΤown Live - Λευκωσία Πληροφορίες: 96 890729, 99 810011

Μείνε σπίτι κι’ άραξε Ο νόμος της αγοράς (La Loi du marché)

Μιας και το είδαμε και μας άρεσε, είπαμε να το μοιραστούμε και μαζί σας. Ο λόγος για μια γαλλική ταινία του 2015 σε σκηνοθεσία του Στεφάν Μπριζέ. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας απολυμένος εργάτης γύρω στα 50 και προσπαθεί να βρει δουλειά για να συντηρήσει την οικογένειά του. Τελικά, προσλαμβάνεται ως υπάλληλος ασφαλείας σε ένα πολυκατάστημα και έρχεται αντιμέτωπος με τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Η ταινία είναι απόλυτα επίκαιρη και περιγράφει γλαφυρά τις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, άρρηκτα δεμένες με συγκεκριμένες συμπεριφορές και επιτακτικά ηθικά διλήμματα. Άντε σου έχουμε βρει τι θα κάνεις απόψε. Φτιάξε popcorn και ερχόμαστε.

Και διάβασε Η εξέγερση του 1931, η στάση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου και η Γ΄ Διεθνής

Ένα ερώτηµα που παρέµενε αναπάντητο για τους ασχολούµενους µε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου, και ειδικά του κυπριακού κοµµουνιστικού κινήµατος, είχε να κάνει µε τη στάση της Κοµµουνιστικής ∆ιεθνούς απέναντι στην πολιτική του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου στη διάρκεια της εξέγερσης των Οκτωβριανών (1931). Όλα αυτά τα χρόνια έχουν παρουσιαστεί αντιφατικές µαρτυρίες σχετικά µε τους λόγους για τους οποίους ασκήθηκε αυστηρή κριτική στο ΚΚΚ. Το βιβλίο, χρησιµοποιώντας τα αρχεία της Κοµιντέρν, δίνει απάντηση σε αυτό το ζήτηµα Συγγραφέας: Σπύρος Σακελλαρόπουλος Εκδόσεις: Τόπος


Ισότητα & Ισοτιμία

Ο

Νοέμβριος του 2021 αποτελεί πλέον μήνα σταθμό για την ιστορία του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ εφόσον διεξήχθηκε το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο του κινήματος. Το συνέδριο διαδραματίστηκε σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η στασιμότητα στο Κυπριακό και ο φόβος μιας ενδεχόμενης διχοτόμησης, οι εργασιακές συνθήκες που καθορίζονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η συνεχιζόμενη ανασφάλεια, οι επιπτώσεις της πανδημίας και η έξαρση του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών, είναι μόνο μερικά από τα συστατικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος κατά το οποίο έλαβε χώρα το 14ο Παγκύπριο συνέδριο του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ. Συστατικά τα οποία επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη για εις βάθος συζήτηση, ανασυγκρότηση και συνέπεια αγώνα στο Γυναικείο Κίνημα.

• Ιδεολογική ανάπτυξη του Γυναικείου Κινήματος, • Η θέση της γυναίκας στο Διεθνές Περιβάλλον, • Νεοφιλελευθερισμός, Ευρωπαϊκή Ένωση και γυναίκα, • Διεθνισμός – Αλληλεγγύη, • Αγώνας για λύση του Κυπριακού, • Η θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία – Το φαινόμενο της ανισοτιμίας: Έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις, Γυναίκα εργασία και κοινωνική πολιτική, Συμμετοχή της γυναίκας στη δημόσια και πολιτική ζωή, Η βία κατά των γυναικών, Υγεία και Γυναίκα, Γυναίκα και Μετανάστευση, Γυναίκα και Περιβάλλον, Γυναίκα και Αθλητισμός, ΛΟΑΤΚΙ+, Γυναίκα και Εξαρτησιογόνες Ουσίες, Μηχανισμοί και Φορείς Προώθησης της Ισότητας, και τέλος, • Ο ρόλος της ΠΟΓΟ στις σημερινές συνθήκες.

Η ΠΟΓΟ τιμά όλες τις γυναίκες του μόχθου και τις πρωτεργάτριες του κινήματος μας που ανέδειξαν τη θέση της γυναίκας στον αγώνα πριν από 70 χρόνια.

Μέσω του συνεδρίου και της καθημερινής δράσης του Γυναικείου Κινήματος, η ΠΟΓΟ τιμά όλες τις γυναίκες του μόχθου και τις πρωτεργάτριες του κινήματος μας που ανέδειξαν τη θέση της γυναίκας στον αγώνα πριν από 70 χρόνια. Επί τη ευκαιρία του συνεδρίου η ΠΟΓΟ έστειλε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες άνεργες και εργαζόμενες στην Κύπρο, τις γυναίκες πρόσφυγες, εγκλωβισμένες, μετανάστριες, τις γυναίκες συζύγους και μητέρες των αγνοουμένων, τις Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Αρμένισσες, Μαρωνίτισσες και Λατίνες. Στο συνέδριο επίσης απηύθυναν θερμό χαιρετισμό η εκπρόσωπος του Τμήματος Γυναικών του ΡΤΚ Simge Okburan, η Πρόεδρος της ΠΔΟΓ Λορένα Πένα και ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Οι εργασίες του συνεδρίου περιέλαβαν συζητήσεις που σχετίζονται με ζητήματα τα οποία ταλανίζουν τη γυναίκα σε διεθνές και τοπικό επίπεδο αλλά και το ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει η ΠΟΓΟ σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις προς το συνέδριο αφορούσαν θεματικές όπως:

Η ανάλυση απόψεων και κατάθεση εισηγήσεων ανέδειξε σημαντικά συμπεράσματα τα οποία ολοκληρώθηκαν με την έγκριση του Σχεδίου Απόφασης του συνεδρίου και των ψηφισμάτων. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν θα καθοδηγήσουν τη στάση και τη δράση του Γυναικείου Κινήματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έτσι, στη βάση των συλλογικών αποφάσεων του 14ου συνεδρίου, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ δηλώνει πως θα συνεχίσει και θα εντείνει ακόμη περισσότερο τους αγώνες για:

• Λύση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση του τόπου και του λαού μας. • Καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών. • Αντιμετώπιση της ανεργίας, ανατροπή της ανισοτιμίας, του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. • Διεκδίκηση κοινωνικής πολιτικής η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους ρόλους των γυναικών. • Καταπολέμηση κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών. Οι εργασίες του συνεδρίου • Καταπολέμηση των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των περιέλαβαν συζητήσεις φύλων. που σχετίζονται με ζητήματα τα • Αύξηση της συμμετοχής των οποία ταλανίζουν τη γυναίκα σε γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. διεθνές και τοπικό επίπεδο αλλά • Ολοκληρωμένη κρατική και το ρόλο που οφείλει μεταναστευτική πολιτική στην οποία να περιλαμβάνεται η να διαδραματίζει η ΠΟΓΟ οπτική του φύλου.

σήμερα

Δεκέμβρης 2021

21

Καλεί όλες τις γυναίκες παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια να δυναμώσουν τη δράση και συμμετοχή τους στο πολιτικό, συνδικαλιστικό, και κοινωνικό πεδίο διεκδικώντας σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο τα δικαιώματα τους και να μπουν μπροστά στον αγώνα για ΙΣΟΤΙΜΙΑΕΠΑΝΕΝΩΣΗΕΙΡΗΝΗ Τέλος, το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες από όλη την Κύπρο, εξέλεξε το νέο Γενικό Συμβούλιο το οποίο θα αποτελέσει την καθοδήγηση του Κινήματος. Το νέο Γενικό Συμβούλιο αποτελείται από 113 μέλη. Σε αυτό συμμετέχουν γυναίκες από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, άνεργες, νοικοκυρές, εργάτριες, ιδιωτικές και δημόσιες υπάλληλοι, επιχειρηματίες με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη. Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ με την ολοκλήρωση των εργασιών του 14ου Παγκύπριου Συνεδρίου καλεί όλες τις γυναίκες παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια να δυναμώσουν τη δράση και συμμετοχή τους στο πολιτικό, συνδικαλιστικό, και κοινωνικό πεδίο διεκδικώντας σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο τα δικαιώματα τους και να μπουν μπροστά στον αγώνα για ΙΣΟΤΙΜΙΑ-ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ-ΕΙΡΗΝΗ!

Η οργανωμένη διεκδίκηση και πάλη είναι ο μοναδικός δρόμος για εξασφάλιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών. Βρείτε τις θέσεις του 14ου Παγκύπριου Συνεδρίου εδώ: •Άντρεα Κώστα Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας και Ισοτιμίας ΕΔΟΝ


22

Δεκέμβρης 2021

Η πανδημία του κορωνοϊού ακόμα συνεχίζεται. Ποια είναι η κατάσταση στην Γαλλία; Στη Γαλλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, δεν είμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία. Πριν από την πανδημία, για περισσότερα από 15 χρόνια, διαδοχικά οι κυβερνήσεις απέκοψαν περισσότερες από 69000 κλίνες από τα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία απεργούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και προειδοποιούσαν για τη φθίνουσα κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έβαλε δύο φορές τη χώρα σε lock down και τώρα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις (cerfew). Εδώ και μερικούς μήνες , η επίδειξη «sanitary Pass» είναι υποχρεωτική για να μπορείς να πας σε εστιατόρια, στον κινηματογράφο ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό έχει προκαλέσει διχασμό μεταξύ εμβολισμένων και μη εμβολιασμένων πολιτών. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νεολαία στη Γαλλία;

διεθνή

Κατά την πανδημία, οι φοιτητές μας διοργάνωσαν μεγάλες διανομές τροφίμων για αυτούς που τα χρειάζονται, δημιούργησαν βιβλιοπωλεία αλληλεγγύης, εκπτώσεις σε σχολικά είδη ακόμα και σε τιμές κόστους.

Οι συνθήκες διαβίωσης και σπουδών των νέων, πριν ακόμα την πανδημία, ήταν ήδη δύσκολες. Αυτό, λόγω των διαδοχικών νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε ο François Hollande και στη συνέχεια ο Emmanuel Macron. Οι νέοι χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία. Πολλοί έχουν να διαλέξουν μεταξύ του να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να έχουν στέγη ή αρκετό φαγητό. Στην πραγματικότητα πολλοί φοιτητές χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια από την αρχή της πανδημίας. Η κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτικές για την εργοδότηση των νέων , αλλά στην πραγματικότητα προσφέρει βραχυπρόθεσμες και χαμηλόμισθες συμβάσεις. Ο Emmanuel Macron και η πλειοψηφία που έχει στο κοινοβούλιο χρησιμοποιούν την πανδημία για να αποδυναμώσουν τις εργασιακές

σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των νέων. Με ποιο τρόπο η οργάνωση σας αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις; Η MJCF και η φοιτητική μας παράταξη, η Ένωση Κομμουνιστών Φοιτητών - Union des étudiants communistes (UEC) ,είμαστε πολύ ενεργοί τους τελευταίους μήνες. Κατά την πανδημία, οι φοιτητές μας διοργάνωσαν μεγάλες διανομές τροφίμων για αυτούς που τα χρειάζονται, δημιούργησαν βιβλιοπωλεία αλληλεγγύης , εκπτώσεις σε σχολικά είδη ακόμα και σε τιμές κόστους.

Πέραν από αυτά που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία, η MJCF, αγωνιζόμαστε ενάντια στον αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια. Μερικά χρόνια πριν, έχοντας απολυτήριο Λυκείου μπορούσες να έχεις πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η κυβέρνηση του Emmanuel Macron έχει δημιουργήσει μια συγκαλυμμένη επιλογή που ονομάζεται Parcoursup (είναι μια διαδικασία αίτησης που σχεδιάστηκε τόσο από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας όσο και από το Γαλλικό Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας για την κατανομή προπτυχιακών θέσεων σε μαθητές λυκείου και άλλους υποψηφίους, κυρίως προπτυχιακούς φοιτητές που επιθυμούν επαναπροσανατολισμό). Η διαδικασία αυτή αφήνει πολλούς νέους φοιτητές στην άκρη και χωρίς εναλλακτικές επιλογές. Η UEC και η MJCF αγωνίζονται για ένα οριστικό τέλος σε αυτό. Παλεύουμε επίσης για θεσμοθέτηση ενός κοινωνικού ελάχιστου επιδόματος σε νέους 18 έως 25 ετών που σήμερα δεν το δικαιούνται και τη δημιουργία αυτοτελούς εισοδήματος για τους φοιτητές. Επί του παρόντος, το ότι οι φοιτητές εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών


διεθνή τους είναι ο πρώτος λόγος για την αποτυχία στο πανεπιστήμιο. Για πραγματική ισότητα μεταξύ των φοιτητών, θέλουμε να δημιουργήσουμε φοιτητικό εισόδημα έως και 850 €/μήνα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν χρειάζεται να εργαστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το 2022 έχετε τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, διεξάγετε αυτόν τον αγώνα με έναν υποψήφιο από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τον Εθνικό Γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Fabien Roussel. Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα;

Δεκέμβρης 2021

23

Ο αγώνας για την αύξηση των μισθών βρίσκεται στο επίκεντρο των αιτημάτων μας.

Από το 2007 δεν είχαμε υποψήφιο από το Κόμμα μας. Στις δύο προηγούμενες εκλογές συμμετείχαμε σε μια ενιαία «δυναμική» που ξεκίνησε το 2010 με τη δημιουργία του «Front de Gauche». Η υποψηφιότητα του Fabien Roussel, που αποφασίστηκε μετά από ψηφοφορία όλων των κομμουνιστών μελών, υποκινήθηκε μεταξύ άλλων από την κατάσταση της υγείας και τις πολλές αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από την «υπερφιλελεύθερη» κυβέρνηση του Emmanuel Macron. Όλα αυτά όξυναν τις ανισότητες μεταξύ των Γάλλων, κατέδειξαν τη σημασία της ενίσχυσης της δημόσιας υπηρεσίας μας και της σωστής κατανομής του πλούτου. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επανέλθουν στο επίκεντρο της συζήτησης οι κομμουνιστικές ιδέες, που είναι οι καλύτερες απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα. Με αυτή την υποψηφιότητα πρέπει να αναδημιουργήσουμε μια πραγματική/ξεκάθαρη ταξική συνείδηση στο λαό και να παλέψουμε για να επανέλθουν οι τράπεζες και οι κλάδοι της ηλεκτρικής ενέργειας στη δημόσια υπηρεσία. Ο αγώνας για την αύξηση των μισθών βρίσκεται στο επίκεντρο των αιτημάτων μας. Η νεολαία είναι επίσης στο επίκεντρο, είναι ένα από τα κύρια θέματα της καμπάνιας, γι’ αυτόν τον λόγο ο Léon Deffontaines, Γενικός Γραμματέας του MJCF, είναι σήμερα ένας από τους τέσσερις εκπροσώπους του Fabien Roussel. Οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας για τους νέους επέτρεψαν στο MJCF να δυναμώσει και αυξηθήκαμε γρήγορα σε αριθμό τους τελευταίους μήνες. Ποια είναι η κύρια ατζέντα στην προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποιείτε; Μέχρι τις εκλογές στις 10 Απριλίου 2022, το PCF θα διοργανώνει θεματικές συναντήσεις παντού στη Γαλλία, αυτή θα είναι η ευκαιρία για τον υποψήφιο μας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον λαό και να συζητήσει μαζί του για διάφορα θέματα όπως η οικολογία, η νεολαία, η ισότητα ή η καταπολέμηση του ρατσισμού. Από την πλευρά μας, ως MJCF θα διοργανώσουμε «συναντήσεις νέων» προκειμένου να συγκεντρώσουμε τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των νέων και να τους συμπεριλάβει όσο το δυνατόν καλύτερα στις μελλοντικές μας μάχες. Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, προσπαθούμε για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν ένα μήνα αργότερα, να καταφέρουμε να έχουμε αριστερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, συζητάμε με τα άλλα αριστερά κόμματα για να οδηγήσουμε μια «πραγματική πολιτική αριστερά» στο κοινοβούλιο και να αντιμετωπίσουμε τις φιλελεύθερες και ρατσιστικές απειλές. •Συνέντευξη στη Φωτεινή Χαραλάμπους, Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Συμμετοχή ΕΔΟΝ στο 2ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας για αλληλεγγύη στο λαό της Δυτικής Σαχάρας Αποστολή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας για αλληλεγγύη στο λαό της Δυτικής Σαχάρας που διοργάνωσε η Οργάνωση UJSARIO στις 26-28 Νοεμβρίου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, με τίτλο «Παράνομη μαροκινή κατοχή της Δ. Σαχάρας: Παράγοντας αστάθειας, παραβίασης του Διεθνούς και Αφρικανικού Δικαίου και απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια σε Αφρική και Ευρώπη». Το Φόρουμ είχε στόχο την ανάδειξη του καθημερινού αγώνα του λαού της Δυτικής Σαχάρας για αυτοδιάθεση και απελευθέρωση από την μαροκινή κατοχή. Η συμμετοχή της ΕΔΟΝ στο Φόρουμ, αφενός αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της αλληλεγγύης μας προς κάθε αγωνιζόμενο λαό. Αφετέρου, μας έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε διεθνώς την κρισιμότητα που βρίσκεται η κατάσταση στο Κυπριακό, με τη διχοτόμηση να είναι προ των πυλών, απευθύνοντας κάλεσμα -ίσως πιο έντονα από ποτέ- για έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα μας για λύση και επανένωση.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.