#EDONews - Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου - Γραφείου Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ (Τεύχος 81)

Page 1

Τ

ους τελευταίους μήνες οι αυξήσεις στα βασικά προϊόντα κινούνται εκθετικά, στραγγαλίζοντας κάθε οικογένεια που ζει στη χώρα μας. Ενώ η κοινωνία αδυνατεί να ανταπεξέλθει, οι κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού σφυρίζει αδιάφορα.

Λύσεις όμως υπάρχουν! Στα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός σήμερα, οι προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι κατατεθειμένες προς συζήτηση. Ένα από αυτά τα ζητήματα ήταν οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα. Το ζήτημα του ολιγοπωλίου που υπάρχει στο τομέα των καυσίμων έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονται αγγίζοντας το παραλογισμό. Ενδεικτικό είναι ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο αυξήσεων στη ΕΕ. Μελέτη της ίδιας της κυβέρνησης έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ανταγωνισμού στο τομέα των καυσίμων, με αλυσιδωτές συνέπειες στην αγορά και τις τιμές και δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, το ΑΚΕΛ όλο το προηγούμενο διάστημα σε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και συζητήσεις εντός της βουλής, τέθηκαν πολλάκις οι θέσεις μας για τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα. - Κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και ειδικότερα της επιβολής ΦΠΑ πάνω στο φόρο κατανάλωσης. - Προώθηση της υγραεριοκίνησης με κίνητρα, όπως η επιδότηση τοποθέτησης συστημάτων, για να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να προμηθεύονται πιο φθηνά καύσιμα, με φόρο κατανάλωσης μόνο 7 σεντ το λίτρο και όχι 44 σεντ που επιβάλλεται σε βενζίνη και πετρέλαιο. - Παραχώρηση ουσιαστικών κινήτρων για τη προώθηση της ηλεκτροκίνησης, όπως η επιδότηση αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η αύξηση των σημείων φόρτισης. - Καθορισμός ανώτατης λιανικής τιμής πώλησης (πλαφόν) στα είδη πρώτης ανάγκης. - Έλεγχος στη κερδοφορία των εταιρειών, για να εξακριβωθεί αν πράγματι αισχροκερδούν και παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Το ΑΚΕΛ δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια για το ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος. Εντός της βουλής, επεισοδιακά πέρασε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9%, μετά και από την αναπομπή του κ. Αναστασιάδη. Δεν σταμάτησε όμως εκεί και προτείνει: - Το κράτος να προχωρήσει σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπως έκαναν μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που είχε αντανάκλαση στη τιμή του ηλεκτρισμού που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. - Κατάργησης του τέλους που υπάρχει στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού για τις ΑΠΕ, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που προκύπτουν από τη δημοπράτηση ρύπων. - Κατάργηση του τέλους για υπηρεσίες δημόσιας ωφελείας. - Διάθεση κονδυλιών από την δημοπράτηση ρύπων για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί ποτέ να φωνάζει ότι υπάρχουν λύσεις, τις οποίες συνεχώς προτείνει, αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιρειών, ενώ χιλιάδες συνάνθρωποι μας αγωνίζονται μέσα σε συνθήκες φτώχειας για να επιβιώσουν.


H

Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί πραγματικότητα από το 2013. Έπειτα από τις επίπονες προσπάθειες της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια στα πλαίσια της διεύρυνσης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, έλαβε σάρκα και οστά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε πολλούς φοιτητές και προσφέροντας πολλά οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας. Στόχος αποτέλεσε εξαρχής η ίδρυση μιας Ιατρικής Σχολής υψηλού επιπέδου, που θα προσέφερε τα μέγιστα τόσο στη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσον και στην ευρύτερη κοινωνία. Δυστυχώς, και χωρίς να υποτιμάται κατ’ ουδένα λόγο η προσφορά της Σχολής και του ίδιου του Πανεπιστημίου Κύπρου, 9 χρόνια μετά την ίδρυση της η Ιατρική Σχολή παραμένει δέσμια μιας κυβέρνησης, η οποία διατηρεί αρνητική στάση και θέτει συνεχώς εμπόδια σε διάφορα επίπεδα ως προς την ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής, και ιδιαιτέρως όσον αφορά στο ζήτημα των πανεπιστημιακών κλινικών. Συγκεκριμένα, η αδράνεια και η συνεχιζόμενη καθυστέρηση από μέρους της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, όσον αφορά το νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημιακών κλινικών της Ιατρικής Σχολής έχει δημιουργήσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα ως προς την ομαλή λειτουργία της Σχολής.

Οι Πανεπιστημιακές Κλινικές αποτελούν αναγκαίο συστατικό για τη λειτουργία μιας Ιατρικής Σχολής και των οφελών που η κοινωνία μπορεί να αποκομίσει από αυτή, καθώς η λειτουργία της είναι συνυφασμένη με την αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης που παρέχεται. Επιπρόσθετα, σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι Πανεπιστημιακές Κλινικές μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο ως προς το να απολαμβάνουν οι φοιτητές της ιατρικής μια ολοκληρωμένη εμπειρία πρακτικής, που θα τους δίνει τα απαραίτητα εχέγγυα και εμπειρίες για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του επαγγέλματος στον απόλυτο βαθμό. Τέλος, η μη ύπαρξη πανεπιστημιακών κλινικών έχει προκαλέσει προβλήματα στη διεξαγωγή ερευνών από το ακαδημαϊκό προσωπικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ζήτημα ως προς την προσέλκυση ακαδημαϊκών ιατρών, και ως εκ τούτου να τίθεται και θέμα υποστελέχωσης της Σχολής. Η ανάγκη για ανάπτυξη της ιατρικής Σχολής και για προαγωγή της έρευνας θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα και όχι να τίθενται συνεχώς προσκόμματα σε οικονομικούς και όχι μόνο όρους, ως προς την υλοποίηση τους. Η φανερή έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει με αυστηρά χρονοδιαγράμματα να προχωρήσει τις διαδικασίες του νομοσχεδίου, και να κινήσει τις πρέπουσες διαδικασίες για να προχωρήσουν άμεσα και αποτελεσματικά οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με γνώμονα την επίτευξη της σωστής λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής.

2


της η πόλη ς ω π ω σε ραδεκτό ρκετά πίσ ειο α ι ίναι πα ε ίν ε ίρ έχει μ ς. Το Τσ Λεμεσού υποδομέ ονται ς έ ίν γ ικ ν ιρ ε ποδοσφα ερασμένο, ενώ δ ρηση ύγ για συντή ατα τα είναι πολ ισ χ ά τα ελ και θέμ ούτε καν να προκύπτουν έσεις, α ς υποσχ εδο λεσμ έ τέ λ ο λ π ο α π ε από του μ …το γήπ ς. Μετά ταξίματα κόστος ασφαλεία ες δηλώσεις και ΚΟΑ. Το π ο υ ι ο ε δ σ γ τί ύ να κ βαρ ανάλαβε ύρια. Λεμεσού ρίπου 20 εκατομμ ε π κοίνωνε, -έλεγανΚΟΑ ανα ο 7 1 0 2 00 και υ βρίου το ερίπου €29.300.0 Λίγο τω κ Ο 2 1 π Στις σει θέσεων.» θα κοστί ούνται με 13.000 τα «Το έργο τη που πωλ σφορές ό κ ο IP τι ρ V η π ι ρ ις ο ε ω ι σ χ θέ ν κα έσεις. στε θα έχει σότερες ς 9500 θ ρύχθηκα . Σημειώ ισ ύ η κ ρ ια το ε ο ρ η π ρ ύ ν π μ ν θ , υ μ ς α υπάρχο 31 εκατο γιστεί τα αργότερ υς κοινού περίπου ες και θα αδή, στο ν υπολο δ λ υ ά η τα ο μ ύ χ Δ ή ο ο έ . άσαμε μ ικ α τι ν δ ρ ε νέα του ο ριβότε εί να γελ υτά, δ κ ρ ία α α ο γ π ς ρ α υ ώ Μ λ . φ ό ιο χή σα ημ μένων τητα πως σε για τη δ στη περιο . χωρητικό ή γκάφα των χα α ι η δ ε ι χ ο α ξ ρ έ ίν ά ε π υ ν κ ι το εν αναγκαία φιλάθλω ν κυπρια ρέπει να ζήτημα δ τίσει είνα α π ν τη α ό μ α τω ε ικ η θ μ σ η λ α ι σ β υ β ο ο ο α ι λ ρ λ Το δικτύου π ι ασφαλή πρόσβ αβαν ότι περνάε άραμε ό ου πρέπει να π όσο εύκο να τρολ λ π κα υ και το π ι ο τά ρι α α ο τη δ α χ κ έ ε ρ ίν κ έ ν π ε , μ τε η κ ά α ό ί γ ε γ γ για έρ αρ δευτε ς του μως τα ο ο ό το ξ ν ίγ , σ λ α ν ν ό υ σ ι κ ω η ο α ε ό χ κ ίν κ σ ι έ θέ τσ ός έχει αστι ων Όταν ξεκ Κάπως έ όμα δεν ος αγωγ κατασκευ εδο 10 000 θέσε κ . τι α ο α ό ι ζ τι ν α σ ά κ π ο ά μ ρ ί ώ τε από εκε ένα γήπ ύρια ευρ υπήρχαν . περιοχή ς λαξε. Για (δρόμοι) εκατομμ λ ό ν μ ά σ τη σ ια ρ τι ό γα 8+10 ι και ο λο στιγμής 3 ν την ό π αυξάνετα α ς που δε ιν ι. ε ειώσ ς πρ είνο όμω λ κ ε ια ε ν τε γ , ή ς ο μ ο ε δ ν μ ε ε ι α π μ ξ ς ένα γή ρολογού όλοι ξέρ 9500. μόλις έ νει ο φο η Λεμεσό ώ η ε γου, ενώ κ ρ μ Σήμερα, ρ γ η α έ ά λ ς. Πόσο σ ν π υ ύ α ο ι α το κ ι, έχε ίναι ν ωση ίψεις του ικά α α ε ε α ρ λ Ν λ ή ρ ς τε ε α λ α κ μ , ρ ν ν ή ο έ α ν λ σ ω π ο ι κα σε κει στην τις 3 000 θέ ς του ΔΗΣΥ κα ηλίδης, ει ανάγκη λά τα λάθη και εν θα ανή 1 χ δ έ ο ο δ δ ε ε π π ή ή α γ γ ιπ ιχ υτή λά στις λά και τρ αθαίνουμε πως το ν βουλε τρέας Μ α σώσει ΚΟΑ, αλ ιπ ν δ ν Α το , σ Α ή μ Ο πρώη ν ΚΟ αδ ι τότε, ταν ς του ρας, δηλ ν ομάδων. Μέχρ σκεψη για ότι δεν άλλον, ό ώ μ χ ς τη Πρόεδρο οσιογραφική διά ή ύ το για ρχ ς τω λίγο πολ οεδρικό ημ ν Αύγουσ θλητική α αιρικές εταιρείε ς α το α ο μ δ ε ς π κάλεσε δ ή ρ γ ντα Π δοσφ ειώσει το ναστασιάδης. τε, λέγο εψη στο τρεις πο ν πλέον ου να τελ ότι σώζε Τελικά, σε σύσκ Α μ το ό ς ε ο ρ μ δ ίκ Ν ς ε τι. γώνα υ άθαμ ίνια ο ο α μ α δ κ έ , γ π α ε η ρ γ παίζει κά τα τε υ ό βει κότητα το ρες αργ να προλά λίγες μέ η χωρητι γω λανθασμένων τι ό ο π τρό UEFA. έσεις λό επίσημο 10 300 θ αβαν υπόψη την ς τι σ ι ε σ έλ ιρικές θα πέ που δεν ποδοσφα ν ς ώ τι μ σ ισ γ ι υπολο το χατίρ έκαναν Επίσης,

E

3


O

λοκληρώθηκε η αποστολή της ΕΔΟΝ στο Παρίσι, στα πλαίσια του 43ου Συνεδρίου του Κινήματος Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας (MJCF), το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 28-30 Ιανουαρίου. Την Οργάνωση εκπροσώπησε η συναγωνίστρια Χάρις Ζαντή, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται μπροστά από τις συνέπειες των χειρισμών που έγιναν από την κυβέρνηση Μακρόν στο θέμα την πανδημίας, αλλά και της συνεχούς έντασης της στήριξής της προς τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Επιπλέον, η Γαλλία βρίσκεται σε μια πρωτοφανή άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και των κυμάτων ρατσισμού στη χώρα. Από την όλη κατάσταση προκύπτει η άμεση αναγκαιότητα της ενίσχυσης της μαζικής πάλης για την υπεράσπιση, την αποκατάσταση και την κατάκτηση των δικαιωμάτων του λαού και της νέας γενιάς της Γαλλίας. Με αυτό ως αφετηρία, το Συνέδριο έθεσε ως στόχο να αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου των νέων κομμουνιστών της χώρας, με πρώτο στόχο την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, μέσω του υποψηφίου του, Fabien Russel. Στα πλαίσια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσης κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας, ενάντια στο λεγόμενο «Parcoursup», ένα νομοσχέδιο που προωθεί την ελιτίστικη φιλοσοφία στην εισαγωγή των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που απαιτεί επιπρόσθετες πιστοποιήσεις και μαθήματα, πέραν του απολυτηρίου των δημοσίων λυκείων, που προσφέρονται από ιδιωτικά φροντιστήρια και οργανισμούς. Η ΕΔΟΝ και η MJCF, μάχονται εδώ και δεκαετίες με κοινούς στόχους πάλης μέσα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Ως ΕΔΟΝ, χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου για ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα της γαλλικής νεολαίας, καθώς και για την προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης των φοιτητών, των προσφύγων, καθώς και των υπόλοιπων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και επαναβεβαιώνουμε τη στήριξη μας στον αγώνα της MJCF.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.