ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Νεολαία (Τεύχος 234. Νοέμβριος 2021)

Page 1


2

Νοέμβρης 2021

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ

ΜΕΛΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΤΡΟΠΗΣ «Ν»: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΡΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΒΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΙΠΛΑΡΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ ΣΟΦΙΑ ΛΑΖΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΧΑΡΙΣ ΖΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΩΥΣΕΩΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑΓΚΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΑ ΚΩΣΤΑ

ΣΕΛΙΔΩΣΗ

ΑΝΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ 1 Τ.Κ. 1037 ΚΑΪΜΑΚΛΙ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ Τ.Θ. 21986 Τ.Κ. 1515 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22766459 FAX: 22757161

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ 22766535

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ASTRAFTI PRESS LTD

περιεχόμενα


πολιτική

Σ

Νοέμβρης 2021

3

ε μια περίοδο πολλών και μεγάλων εξελίξεων στο Κυπριακό και στο εσωτερικό μέτωπο, η Οργάνωση μας, έχει μεγάλες μάχες να δώσει το επόμενο διάστημα. Μάχες στο δρόμο για την επανένωση του τόπου μας, της Κύπρου της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της λευτεριάς. Μάχες για κοινωνική αλληλεγγύη, αντίσταση και αντεπίθεση στις αντιλαϊκές – αντινεανικές πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Η ολέθρια πορεία για το λαό μας, που κάνει το Προεδρικό και η Πινδάρου για δεύτερη συνεχόμενη πενταετία δεν έχει σταματημό. Σε όλα τα ζητήματα που είναι μείζονος σημασίας για τον κυπριακό λαό και τη νεολαία η κυβέρνηση δηλώνει απόν, εξυπηρετώντας τα δικά της μικροκομματικά συμφέροντα.

Κυπριακό, Φτάσαμε στο και πέντε Το Κυπριακό σήμερα βρίσκεται στην πιό κρίσιμη του καμπή. Μετά το ναυάγιο που άφησε η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, ακολούθησαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η επιμονή του Τ/κ ηγέτη για λύση δύο κρατών. Την ίδια ώρα που οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εργασίες για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ συνεχίζει να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζει την απαράδεχτη πολιτική του, να περιφρονεί τους νόμιμους κατοίκους της πόλης και τους Τουρκοκυπρίους που διεκδικούν μαζί μας λύση και επανένωση.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, έχει αφήσει για άλλη μια φορά την κοινωνία και το τόπο μας απροστάτευτο. Ως ΕΔΟΝ δηλώνουμε ότι θα αναλάβουμε πρωτοβουλία μαζί με το ΑΚΕΛ, με στόχο να στηρίξουμε την κοινωνία με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες ήδη δημοσιοποιούνται όπως η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% στο 9%.

20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ. Αναστοχαζόμαστε, πεισμώνουμε, αγωνιζόμαστε

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ αντί να ενοχλούνται από τη διχοτόμηση, ενοχλούνται από το ΑΚΕΛ. Μπορεί να αποφάσισαν να υψώσουν τα χέρια μπροστά στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Το ΑΚΕΛ όμως, με δράση και προτάσεις, ζητά εδώ και καιρό αποτελεσματικές ενέργειες για να αναχαιτίσουμε τη διχοτόμηση, το νέο εποικισμό, τα νέα κατοχικά τετελεσμένα. Να σώσουμε το μέλλον του τόπου και του λαού μας.

Αντί της διεθνοποίησης του κυπριακού προβλήματος, ρεζιλεύουν διεθνώς την πατρίδα μας

Ο Νίκος Αναστασιάδης έγραψε για άλλη μια φορά το όνομα του στο ρεζίλεμα της Κύπρου ανά το παγκόσμιο. Είναι ο ένας από τους δύο αρχηγούς κρατών-μελών που κατονομάζονται ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers και για τον οποίο ζητείται έρευνα από τις αρχές της χώρας. Η ονομαστική αναφορά στον ΠΤΔ απο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε να προστεθεί σε όλες τις υποθέσεις διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος που τον βαραίνουν όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση Συναγερμού αντί να είναι ο υπερασπιστής της χώρας στο εξωτερικό, έγινε η ντροπή της. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι για αλλη μια φορά συνένοχοι στον διασυρμό της χώρας στην Ευρωπαϊκή κοινότητα και όχι μόνο, προσπαθώντας μάταια μάλιστα να μπλοκάρουν τη συζήτηση στην κυπριακή βουλή. Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ ήταν οι μόνοι, ακόμα και από το Ε.Λ.Κ, που καταψήφισαν το ψήφισμα για τα Pandora Papers.

Τα νοικοκυριά δυσπραγούν, η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ σφυρίζει αδιάφορα

Με σύνθημα «Πιο μαζικά – πιο μαχητικά, με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της», θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιανουαρίου το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ. Η διαπαιδαγώγηση των μελών της ΕΔΟΝ αποτελεί ένα ακόμη από τους δομικούς στόχους της ΕΔΟΝ. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και τα Παγκύπρια Συνέδρια της Οργάνωσης μας. Για την μεγαλύτερη και μαζικότερη οργάνωση νεολαίας του τόπου, το συνέδριο αυτό αποτελεί σταθμό ορόσημο στην πολύχρονη ιστορία της. Κάθε συνέδριο για εμάς αποτελεί σημαντικό σημείο για αυτοκριτική και αναδιοργάνωση. Η διαδικασία για το συνέδριο ξεκίνησε και συνεχίζετε με την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις Τοπικές μας Οργανώσεις, κατά τις οποίες, μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για τις επαρχιακές Συνδιασκέψεις και για το Συνέδριο, καθώς επίσης και οι υποψήφιοι για τα Επαρχιακά Συμβούλια, αλλά και για το Κεντρικό Συμβούλιο. Ο κάθε αντιπρόσωπος θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί ελεύθερα στο συνέδριο, στις γενικές συνελεύσεις των Τοπικών Οργανώσεων και στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις, για οποιοδήποτε ζήτημα τον απασχολεί όσον αφορά τη δράση της οργάνωσης.

Οργάνωση ο μόνος δρόμος

Την ώρα που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις μια ολόκληρη κοινωνία δοκιμάζεται από την ακρίβεια σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως τα καύσιμα, τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στα ύψη λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον παράγοντα του φυσικού αερίου και να προωθήσει ουσιαστικά τις ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο. Οι τιμές των καυσίμων κίνησης είναι στα ύψη λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια των εταιρειών, να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων δημιουργίας συνθηκών ανταγωνισμού, στη μη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης, στην προώθηση της υγραεριοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης, αλλά και λόγω της απόφασης της για πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα για να καλύψει το στόχο της Ε.Ε. για τις μεταφορές, που δεν κατάφερε και δεν θα καταφέρει να καλύψει. Οι τιμές του γάλακτος και του ψωμιού, του νωπού κρέατος και πολλών άλλων τροφίμων εκτοξεύθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής, να κλείσουν την Επιτροπή Σιτηρών προς όφελος ιδιωτικών μονοπωλίων αφού πρώτα φρόντισαν να τη διαλύσουν. Οι ώρες είναι κρίσιμες και απαιτούν άμεσα παρέμβαση από το κράτος. Είναι τόσο κρίσιμες που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστους ενέργειας και θέρμανσης.

Επιλέγουμε το δρόμο της οργάνωσης και της συλλογικής πάλης, κόντρα στη λογική του ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν ήμασταν και ούτε είμαστε όλοι το ίδιο. Αυτός ήταν και παραμένει για εμάς ο μόνος δρόμος. Η μαζική και οργανωμένη πάλη. Η συλλογική διεκδίκηση. Σε αυτόν πορευόμαστε με διαχρονικές αξίες και αρχές όπως είναι η ειρήνη, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, ο διεθνισμός, η κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτόν πορευόμαστε παλεύοντας στο σήμερα αλλά και με την προοπτική του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση. Με την ΕΔΟΝ στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στην εργασία, οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. •Χριστόφορος Χαραλάμπους Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Αμμοχώστου Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ


4

Νοέμβρης 2021

παραπολιτικά


συνέντευξη

«Ν»: Ως η νέα ηγεσία της ΠΣΕΜ, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις κατά την φετινή χρονιά. Τι να περιμένουν οι συμμαθητές σας, ποια ζητήματα τίθενται στη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας της ΠΣΕΜ; Ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειες; Αρχικά να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα “Νεολαία” για την φιλοξενία, αλλά και για το ότι είναι πάντα σύμμαχος στους αγώνες που δίνουμε ως μαθητές και ως οργανωμένο μαθητικό κίνημα. Η αλήθεια είναι ότι μας περιμένει μια δύσκολη χρονιά με πολλές προκλήσεις σε διάφορους τομείς, αφού το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός λειτουργούν με ένα αυταρχικό τρόπο, ενώ παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από την πανδημία του κορονοϊού. Κύρια προτεραιότητα της ηγεσίας της ΠΣΕΜ ήταν και παραμένει η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνου, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στις εξετάσεις ανα τετράμηνο για την Γ Λυκείου, όπου μια ολόκληρη γενιά γίνεται πειραματόζωο με κίνδυνο το μέλλον τους γιατί το Υπουργείο ετσιθελικά θέλει να επιβάλει την νομοθεσία του.

Νοέμβρης 2021

5

Ως νέα γραμματεία της ΠΣΕΜ είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας με κάθε δυνατό τρόπο παίρνοντας δυναμικά μετρα εκεί και όπου χρειάζεται.

Παράλληλα θέτουμε ψηλά στην ατζέντα το κυπριακό ζήτημα, όπου ως μαθητικό κίνημα συνεχίζουμε τον αντικατοχικό αγώνα μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις επιδιώκοντας την μόνη βιώσιμη λύση, δηλαδή την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ μεσα στις προτεραιότητες μας είναι και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε ή επιδείνωσε η πανδημία, στα οποία δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία από τους ιθύνοντες. Σημαντικό θεωρούμε και το να σταματησει η προσπάθεια για συντηριτικοποίηση της στολής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, να ενισχυθεί ο αγώνας για προστασία του περιβάλλοντος και να ενισχυθεί το Οργανωμένο μαθητικό κίνημα παρά τις προσπάθειες που γίνονται για φίμωσή του. Ως νέα γραμματεία της ΠΣΕΜ είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας με κάθε δυνατό τρόπο παίρνοντας δυναμικά μετρα εκεί και όπου χρειάζεται. Επίσης θα επιδιώξουμε συναντήσεις με διάφορους φορείς της Παιδείας αλλά και με κοινοβουλευτικά κόμματα για να προωθήσουμε την επίλυση των προβλημάτων μας. «Ν»: Θεωρείτε πως οι πολιτικές που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας στρέφονται προς την σωστή κατεύθυνση; Σε ποια ζητήματα διαφωνείτε; Εμείς, ως οργανωμένο μαθητικό κίνημα πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που ακολουθεί του Υπουργείο Παιδείας στρέφονται προς εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Αρχικά διαφωνούμε με τους κανονισμούς λειτουργίας που ψηφίστηκαν το 2017, οι οποίοι προνοούν συντηριτικοποίηση της στολής των μαθητών, σχολεία-φυλακές με πανύψηλες περιφράξεις, κατάργηση των δικαιολογημένων απουσιών, μείωση του αριθμού των απουσιών, αλλά και το αντιπαιδαγωγικό μέτρο των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες μετατρέπουν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα. Οι πολιτικές του υπουργείου οδηγούν στην αποστήθιση της ύλης και του μεγάλου όγκου πληροφοριών που λαμβάνουν οι μαθητές, ενώ αποτρέπουν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης , αφού δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια μαθήματα, μιας και οι καθηγητές τρέχουν να καλύψουν την ύλη γιατί οι εξετάσεις ανα τετράμηνο οδηγούν σε πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Οι μαθητές δεν μορφώνονται ολόπλευρα, ούτε είναι σε θέση να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους στο χώρο του σχολείου. Το Υπουργείο Παιδείας δίνει σημασία σε ασήμαντα πράγματα, για παράδειγμα στην στολή, ενώ δεν ασχολείται με την ουσία που είναι η μόρφωση των μαθητών. Το σχολείο μας μέρα με τη μέρα οδηγείται στην συντηριτικοποίηση με τις ευλογίες του Υπουργείου και της κυβέρνησης. «Ν»: Πως είναι το σχολείο που οραματίζονται οι μαθητές και τι κάνει το οργανωμένο μαθητικό κίνημα για να πετύχει αυτό το όραμα; Το σχολείο που οραματίζονται και έχουν ανάγκη οι μαθητές σήμερα, είναι ένα σχολείο με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που να μορφώνει ουσιαστικά και ολόπλευρα. Ένα σχολείο που θα διαπαιδαγωγεί και θα καλλιεργεί την κοινωνική συνείδηση στους μαθητές, που θα τους μεταλαμπαδεύει τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Οι μαθητές οραματίζονται ένα σχολείο με μειωμένη, εκσυγχρονισμένη και αναπροσαρμοσμένη ύλη στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Παράλληλα θέλουμε ένα σχολείο όπου οι μαθητές θα πηγαίνουν για πληρωμένη πρακτική άσκηση με εργασιακά δικαιώματα, ενώ θα φοιτούν σε σχολεία σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα.

θέτουμε ψηλά στην ατζέντα το κυπριακό ζήτημα, όπου ως μαθητικό κίνημα συνεχίζουμε τον αντικατοχικό αγώνα μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις επιδιώκοντας τη μόνη βιώσιμη λύση, δηλαδή την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Τα δικαιώματα των μαθητών και ιδιαίτερα το δικαίωμα στον συνδικαλισμό πρέπει να ενισχυθούν, ενώ η εκπαίδευση πρέπει να γίνει ποιοτικότερη για να μειωθεί η παραπαιδεία. Τέλος, οραματιζόμαστε ένα σχολείο όπου θα μας παρέχετε πραγματικά δωρεάν παιδεία, χωρίς τα αυξημένα σχολικά έξοδα που υπάρχουν σήμερα. Για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το σχολείο που οραματιζόμαστε πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του ελεύθερου μαθητικού συνδικαλισμού, γιατί κάποιοι προσπαθούν να τον καταργήσουν τελευταία, με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω της απαξίωσης από τον Υπουργό Παιδείας. Η φωνή του οργανωμένου μαθητικού

κινήματος πρέπει να παραμείνει δυνατή και διεκδικητική. Θα επιδιώξουμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για το σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο με όλα τα μέσα που έχουμε. Θα προχωρήσουμε σε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να αποκλείουμε δυναμικά μέτρα εκεί που θα κριθούν βοηθητικά και απαραίτητα για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να πραγματοποιήσουμε το όραμα μας. «Ν»: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συμμαθητές σας; Γιατί είναι σημαντικό να ενταχθούν στον αγώνα σας για ένα καλύτερο σχολείο;

Καλούμε τους μαθητές να συμπορευθούν μαζί μας γιατί μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το δημόσιο σχολείο καλύτερο, σύγχρονο, δημοκρατικό, ένα χώρο που θα μορφώνει ολόπλευρα. Τους καλούμε να συμμετέχουν στις συνελεύσεις στα σχολεία τους, αλλά και στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ όπου όλοι μαζί αποφασίζουμε τις θέσεις του οργανωμένου μαθητικού κινήματος. Οι θέσεις της ΠΣΕΜ αποφασίζονται στο συνέδριο, συλλογικά από όλους και όχι μόνο από τον Πρόεδρο και την Γραμματεία της ΠΣΕΜ. Αν είμαστε μαζί, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλούς από τους στόχους που θέσαμε ως οργανωμένο μαθητικό κίνημα για να εξυπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μαθητών. •Επιμέλεια Σοφία Λαζαρή Μέλος Συντακτικής «Ν»


6

Νοέμβρης 2021

δράση στη βουλή

H

πανδημία έχει κινήσει γρηγορότερα τις διαδικασίες που ήδη είχαν δρομολογηθεί για ένταση της τηλεργασίας, ως μια ευέλικτη μορφή απασχόλησης φιλική προς τους εργαζόμενους. πραγματικότητα, όμως, που βίωσαν οι εργαζόμενοι με αυτή την μέθοδο το διάστημα της πανδημίας μαρτυρεί μια πολύ διαφορετική εικόνα. Αρκετές ώρες απλήρωτης εργασίας, επιπλέον κόστος, καθώς και αυξημένο στρες και άγχος.

η τηλεργασία μαζί με άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας είναι κάτι που προέκυψε κάποια χρόνια πριν και εδράζεται (και) στην ψηφιακή ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα είναι «πόθος» της εργοδοσίας εδώ και αρκετό καιρό

Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότεροι από το ένα τρίτο των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται πλέον από το σπίτι. Η τηλεργασία, πέρα από τα θετικά που φέρνει -ευελιξία, εξοικονόμηση χρόνου, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω μειωμένων μετακινήσεων, προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων- αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις εργασιακές σχέσεις, εισάγοντας νέα δεδομένα και θέτοντας νέες υποχρεώσεις μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων, συχνά εις βάρος των τελευταίων. H ολοένα αυξανόμενη τηλεργασία έχει οδηγήσει σε μια επιβαλλόμενη νοοτροπία διαρκούς σύνδεσης και αδιάκοπης λειτουργίας και μπορεί να εντείνει οριζόντια τις αρνητικές επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, στις δίκαιες συνθήκες εργασίας και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, στη σωματική και ψυχική υγεία και την ασφάλεια και ευεξία κατά την εργασία αλλά και, δεδομένου του δυσανάλογου αντικτύπου της σε εργαζομένους με ευθύνες φροντίδας που κατά κανόνα είναι γυναίκες, στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το Eurofound (European Foundation for the Improvement of Living and Working) το 2019 (πριν από την πανδημία) δημοσίευσε σχετική έκθεση που αναφέρει ότι το 27% των ερωτηθέντων που εργάζονται κατ’ οίκον δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να εργαστούν κατά τον ελεύθερο τους χρόνο, ώστε να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους απαιτήσεις. Στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καλεί την Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος στην αποσύνδεση. Πιο συγκεκριμένα, στο δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται από τα ψηφιακά και επικοινωνιακά εργαλεία μετά τη λήξη του χρόνου εργασίας τους. Μπήκε την περίοδο αυτή πιο επιτακτικά, λόγω της αύξησης της τηλεργασίας που προέκυψε μετά την πανδημία. Ουσιαστικά, όμως, η τηλεργασία μαζί με άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας είναι κάτι που προέκυψε κάποια χρόνια πριν και εδράζεται (και) στην ψηφιακή ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα είναι «πόθος» της εργοδοσίας εδώ και αρκετό καιρό και η πανδημία έπαιξε ρόλο καταλύτη. Στη Γαλλία εφαρμόστηκε αντίστοιχος νόμος το 2017.

Την ίδια ώρα, όμως, η Έκθεση αναφέρεται σε περιορισμό και όχι εξάλειψη των ανεπιθύμητων συνεπειών. Θεωρεί ως πανάκεια ότι το μέσο επίτευξης (ή ελέγχου) της αποσύνδεσης είναι μέσα από την μέτρηση της εργάσιμης μέρας από την εργοδοσία, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει τις κερκόπορτες της συνεχούς παρακολουθήσης των εργαζομένων και επομένως της εντατικοποίησης της παραγωγής και εκμετάλλευσης. Πολύ σημαντική είναι η δυνατότητα παρέκκλισης που δίνεται λόγω εκτάκτων αναγκών. Ακόμη, όσον αφορά στη διάρκεια της εργάσιμης μέρας παραπέμπει στην οδηγία της ΕΕ 2003/88 που ουσιαστικά προβλέπει εργάσιμο χρόνο 13 ώρες τη μέρα και 72 την βδομάδα. Την ίδια ώρα, θεωρεί ως λύση την γραπτή ενημέρωση από τους εργοδότες για τις υποχρεώσεις των εργαζομένων πέραν των ωρών εργασίας τους κατά την πρόσληψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ο εργαζόμενος ενημερωθεί πλέον είναι συνειδητή επιλογή τους και όχι βιοποριστική ανάγκη του. Τέλος, οι έλεγχοι έχουν αμυδρή έως καθόλου θέση στη Έκθεση.

ανησυχώντας για τις συνέπειες για τους εργαζόμενους, ως ΑΚΕΛ πήραμε την πρωτοβουλία και συζητήσαμε το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η τηλεργασία παρουσιάζεται ως αναγκαιότητα της πανδημίας. Ότι λόγω αυτής ο εργαζόμενος αναγκάστηκε να αλλάξει τρόπο εργασίας και να μετατρέψει το σπίτι του σε χώρο εργασίας. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και της εφαρμογής των μέτρων, πάνω από το 1/3 των εργαζόμενων εργάζονται με τηλεργασία (πριν το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 5%). Παρόλο που σε κάποιες εθνικές νομοθεσίες υπάρχουν ακροθιγώς κάποιες πρόνοιες που να αφορούν στη συγκεκριμένη μορφή εργασίας, εντούτοις στην νομοθεσία της Ε.Ε απουσιάζει. Στα θετικά της Έκθεσης αυτής είναι ότι αναγνωρίζει: • ότι οι εργαζόμενοι στην τηλεργασία είναι πιο επιρρεπείς στην εργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε ακανόνιστες ώρες, • ότι τίθεται σε κίνδυνο σωματική και ψυχική υγεία,. • αναφέρεται στην ανάγκη να ρυθμιστεί η ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, • να εφαρμοστεί μέσω συλλογικών συμβάσεων που θα προκύψουν μέσα από τους κοινωνικούς εταίρους, να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και ανησυχώντας για τις συνέπειες για τους εργαζόμενους, ως ΑΚΕΛ πήραμε την πρωτοβουλία και συζητήσαμε το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης, διαφάνηκε πως είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία νομοθετικού πλαισίου της τηλεργασίας, το οποίο θα ρυθμίζει και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και εργοδοτών.

Το αρμόδιο Υπουργείο ήδη συζητά το νομικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει το δικαίωμα ή την υποχρέωση του εργοδότη να προχωρά στον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών ή υπηρεσιών μέσω τηλεργασίας, αλλά και τα δικαιώματα του εργοδοτούμενου, όπως π.χ οι ώρες απασχόλησης, τα μέσα που θα χρησιμοποιούνται, αλλά και ο τρόπος ελέγχου της τηλεργασίας. Ακόμη, σε πρόσφατη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους για την πρόθεση της για έναρξη διαλόγου για τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα και θα πρέπει να τεθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο το συντομότερο, αφού η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές, χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες από τους εργοδότες τους. Το ΑΚΕΛ θα αναμένει την εξέλιξη του διαλόγου στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και ακολούθως θα επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση. •Ιωάννα Φικάρδου Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα ΑΚΕΛ


ιστορία

T

ον Οκτώβριο του 1922 ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο ιδρυτής του ιταλικού φασισμού, στο συνέδριο του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος δήλωσε τα εξής: “ Είτε η κυβέρνηση θα δοθεί στο φασιστικό κόμμα ή θα την καταλάβουμε εμείς πορευμένοι προς την Ρώμη”. Στα τέλη του ίδιου μήνα οι μελανοχίτωνες, τα τάγματα εφόδου του Μουσολίνι, πορεύονται προς τη Ρώμη. Επίσημα ο βασιλιάς παραδίδει το αστικό κράτος στα χέρια των φασιστών, παρά την αντίθετη άποψη του ήδη παραιτηθέντα πρωθυπουργού Φάκτα. Ο λόγος που δόθηκε η κρατική εξουσία σε ένα ακραίο πολιτικό μόρφωμα; Ο λόγος φυσικά ήταν να παρεμποδιστεί η επαπειλούμενη προλεταριακή επανάσταση και η συντριβή των δυνάμεων της εργατικής τάξης. Και το φασιστικό κόμμα για τους μεγάλους βιομήχανους της Ιταλίας έμοιαζε η μοναδική λύση. Στην Ιταλία ο Μουσολίνι με την πορεία προς τη Ρώμη και την προσπάθεια επίδειξης ισχύος από την κατάληψη της εξουσίας, επηρεάζει άμεσα και άλλες ακραίες οργανώσεις αλλά και άτομα που συμμερίζονται παρόμοιες ιδέες εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Ένας εξ αυτών ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ, επικεφαλής τότε του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος. Προτού όμως προχωρήσουμε στο πως επηρεάστηκε ο Χίτλερ και τι ήταν αυτό το Πραξικόπημα της Μπυραρίας, όπως αναφέρουμε στον τίτλο, καλό θα ήταν να γίνει μια μικρή αναφορά στα ιστορικά συμφραζόμενα της εποχής. Η Γερμανία ήταν μια από τις ηττημένες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικονομία της χώρας είχε εξαθλιωθεί λόγω της Συνθήκης των Βερσαλλιών και η κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας βρισκόταν σε τεταμένο κλίμα. Η εργατική τάξη, επηρεασμένη από τον Κόκκινο Οκτώβριο του 1917, έδινε τη δική της μάχη με χαρακτηριστικότερή την Επανάσταση των Σπαρτακιστών (1918-1919). Η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατία διατήρησε και ενίσχυσε τα ακροδεξιά παραστρατιωτικά σώματα της Εθνικής Πολιτοφυλακής με σκοπό την αδυσώπητη καταστολή των εργατικών εξεγέρσεων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι ναζιστικές-φασιστικές ομάδες έβρισκαν ευήκοα ώτα εντός της γερμανικής κοινωνίας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας, φυσικά με την ανοχή της γερμανικής αστικής τάξης και της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Στο μεταξύ, ο Χίτλερ ζούσε στη Βαυαρία και περιφερόταν από μπυραρία σε μπυραρία και τόνιζε την προδοσία των πολιτικών στην ήττα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Περίμενε να βρει εκείνη την μικρή ευκαιρία να δράσει ενάντια στην κυβέρνηση.

Νοέμβρης 2021

7

φυλάκισης του θα συγγράψει το πολιτικό του μανιφέστο Ο Αγών μου, όπου και επιλέγει πλέον να μετατοπίσει το βάρος της πολιτικής του στον κοινοβουλευτικό αγώνα κυρίως διατηρώντας την στρατοκρατική του ιεραρχία. Ποιο θα μπορούσε να είναι όμως το πολιτικό συμπέρασμα στην προσπάθεια ερμηνείας του αποτυχημένου πραξικοπήματος της μπυραρίας; Αυτό που απέδειξε η ιστορική εμπειρία είναι το εξής: ο φασισμός ως ρεύμα και κίνημα, όσο και αν προσπαθήσει δήθεν η αστική τάξη να επιβληθεί πάνω του με το δικό της τρόπο, πάντα θα παραμένει ο καλύτερος και πιο πιστός σύμμαχος της στον αγώνα ενάντια στις μαζικές διεκδικήσεις του λαού και των εργαζομένων. Μάλιστα ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτει είναι ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός μέσω της αστικής δημοκρατίας δίνει αρκετές επιλογές στις φασιστικές πρακτικές ανόδου στην εξουσία των κρατών που θέλουν να επιβληθούν. Κάποιος εύλογα μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Χίτλερ, ως εκπρόσωπος του ναζισμού, δικάστηκε με βάση τον ποινικό κώδικα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και εξέτισε την ποινή του ως έπρεπε. Αυτό φυσικά είναι ένα μέρος της αλήθειας. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν χρίζει ερμηνείας ή σχολιασμού. Η ποινή για πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατίας ήταν η θανατική ποινή, αλλά οι δικαστές του επέβαλαν ποινή 5 ετών ενώ αντίθετη σε σκληρότητα υπήρξε η αντιμετώπιση της εξέγερσης των εργατών του Αμβούργου το ίδιο έτος, η οποία πνίγηκε στο αίμα, ενώ πάνω από 800 εργάτες και κομμουνιστές κλείστηκαν στη φυλακή.

Η ευκαιρία αυτή ήλθε όταν το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα ενημερώνεται ότι σε μια μεγάλη μπυραρία του Μονάχου, την “Löwenbräukeller”, θα γινόταν μια συγκέντρωση 3.000 επιχειρηματιών με οικοδεσπότη την ηγεσία της Βαυαρικής Κυβέρνησης. Στις 8 σε καιρούς ευημερίας του Νοεμβρίου 1923 τα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων του ναζιστικού κόμματος, Μπορεί καπιταλιστικού συστήματος να παρουσιάζεται περικύκλωσαν την μπυραρία. σαν μια ακραία και βίαιη ιδεολογία, που κανένα Ο Χίτλερ πυροβόλησε μια φορά προς την οροφή, ανέβηκε σε μια καρέκλα και άρχισε κοινό δεν έχει με τις φιλελεύθερες αρχές να φωνάζει: «Η εθνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κυβερνήσεις Βαυαρίας και του αστικού κράτους. Μπορεί σε περιόδους Βερολίνου κατέρρευσαν. Σε λίγη ώρα θα σχηματίσουμε τη δική μας κυβέρνηση». Όλα άνθησης της οικονομίας, να απομονώνεται και να αυτά δεν ίσχυαν, αλλά φυσικά κανείς εντός της μπυραρίας δεν το γνώριζε. Το σχέδιο λοιδορείται από τις δυνάμεις της άρχουσας τάξης του Χίτλερ να βαδίσει εναντίον του Βερολίνου δεν πραγματοποιήθηκε καθώς είχε σαν κάτι που ο ακραίος εθνικισμός του δεν μπορεί παραβλέψει να καταλάβει τους ραδιοφωνικούς και τηλεγραφικούς σταθμούς, κι έτσι η να συγκριθεί με τον αστικό κοσμοπολιτισμό. Όταν Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πληροφορήθηκε τις εξελίξεις και έδωσε σχετικές διαταγές όμως το καπιταλιστικό σύστημα εισέρχεται σε κύκλους κρίσεων, όταν οι αστικές δημοκρατίες για την κατάπνιξη του πραξικοπήματος. διέπονται από αστάθειες και συγκρούσεις ο Την 9η Νοεμβρίου οι Ναζί παρέλασαν στους δρόμους του Μονάχου στοχεύοντας να φασισμός λειτουργεί πάντα ως το εφεδρικό τάγμα καταλάβουν το Υπουργείο Άμυνας. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ γιατι συγκρούστηκαν του καπιταλιστικού συστήματος, έτοιμο να επιβάλει τις ανάγκες του αγωνιζόμενου με τις αστυνομικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης αυτής ήταν 21 νεκροί τις σκοτεινές του δυνάμεις απέναντι στους αγώνες και λαού. Συμπερασματικά, καλύτερα από τον καθένα το περιγράφουν σε ένα τραγούδι τους, και εκατοντάδες τραυματίες. Το πραξικόπημα απέτυχε. Ο Χίτλερ συνελήφθη στις 12 Νοεμβρίου και παραπέμφθηκε μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες σε δίκη, το συγκρότημα Υπεραστικοί που αναφέρουν: «Του φασίστα χέρι αν σηκωθεί, την πυγμή του κατηγορούμενος για έσχατη προδοσία. Για την κατηγορία αυτή το μέγιστο της καπιταλιστή δοκιμάζει πάνω στο λαό, που τον θέλει έρμο και σκυφτό.» προβλεπόμενης ποινής ήταν η θανατική, όμως καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόλις 5 ετών. Τελικά εξέτισε μόνο οκτώ μήνες από την ποινή του και κατέβαλε πρόστιμο 500 μάρκων. Μάλιστα, εγκλείστηκε σε φυλακή, όπου τα κελιά ήταν σχετικά άνετα και οι συνθήκες κράτησης πολύ ήπιες. Κατά τη διάρκεια της

Προτεινόμενη βιβλιογραφία: •Ρατζανί Πάλμε Ντατ, Φασισμός και κοινωνική επανάσταση, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2013 •Traverso Enzo, Oι ριζες της ναζιστικης βιας. Mια ευρωπαικη γενεαλογια, εκδ. Του Εικοστού Πρώτου αιώνα, 2013 •Traverso Enzo, Κατανοώντας τη Ναζιστική Γενοκτονία, εκδ. επεκείνα, 2017 •Έρικ Χοψμπάουμ, Η Εποχή των Άκρων, εκδ. Θεμέλιο, 2010 •Gentile Emilio, Φασισμός. Ιστορία και ερμηνεια, εκδ. Ασίνη, 2011

• Γιώργος Χαραλάμπους Μέλος Ν.Ε. ΕΔΟΝ Λακατάμιας-Τσερίου

Ντοκιμαντέρ •«Φασισμός Α.Ε.»: Το ντοκιμαντέρ του Αρη Χατζηστεφάνου •Apocalypse: The Rise of Hitler Ντοκιμαντερ του National Geographic

Τραγούδι •Του Αδόλφου τα εγγόνια, Υπεραστικοίνέοι επιστήμονες

Νοέμβρης 2021

9

T

ο έντερο, ως επιθηλιακός φραγμός, ενισχύει την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών και επιβλαβών παραγόντων που εισέρχονται στο σώμα μέσω της τροφής. Η ταχεία ανανέωση των κυττάρων είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση της εντερικής ομοιόστασης και της υγείας του οργανισμού. Το ανθρώπινο έντερο αποικίζεται από τρισεκατομμύρια συμβιωτικών μικροοργανισμών με κεντρικούς ρόλους στην ανθρώπινη φυσιολογία. Αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι μεταβολές της υγειούς σύνθεσης του μικροβιώματος, γνωστή ως δυσβίωση των συμβιωτικών μικροοργανισμών, από παράγοντες όπως η διατροφή, καθιστούν το έντερο ευάλωτο σε οξείες και χρόνιες λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν εντερική φλεγμονή. Η φλεγμονή και η καρκινογένεση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο σε άτομα με προδιάθεση για ογκογονικές μεταλλάξεις. Στα πλαίσια της διδακτορικής μου έρευνας, αποκαλύψαμε ότι δυσβίωση μπορεί να προκύψει, επίσης, από ελαττωματικό μεταβολισμό στα εντερικά βλαστοκύτταρα και ότι θρεπτικές ουσίες που προέρχονται από το μικροβίωμα μπορούν να ρυθμίσουν άμεσα τη λειτουργία των εντερικών βλαστοκυττάρων και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο μεταφορέας της βιοτίνης Smvt της Drosophila είναι απαραίτητος στα εντερικά βλαστοκύτταρα για την μίτωση τους, η οποία ρυθμίζεται μέσω του μονοπατιού Jak/Stat. Η κυτταροειδική αποσιώπηση του Smvt στα εντερικά βλαστοκύτταρα είναι επιβλαβής για τη διατήρηση του εντερικού επιθηλίου, αλλά μπορεί να διασωθεί μερικώς από την έκφραση τόσο του ίδιου του Smvt, όσο και του ανθρώπινου ομόλογου του Smvt, το οποίο κωδικοποιείται από το γονίδιο SLC5A6. Η μειωμένη μίτωση των βλαστικών κυττάρων αντισταθμίζεται από αυξημένο ενδοπολλαπλασιασμό των εντεροκυττάρων για τη διατήρηση της ακεραιότητας του ιστού. Μύγες που δεν εκφράζουν Smvt εμφανίζουν μικροβιακή δυσβίωση, όπου η ανάπτυξη ενός ευκαιριακού παθογόνου, της Providencia sneebia, ευνοείται. Η δυσβίωση συσχετίζεται με αυξημένη έκφραση του γονιδίου Nox, και αύξηση των ενεργών ριζών οξυγόνου (ROS) και της απόπτωσης των εντεροκυττάρων. Οι μύγες εξασφαλίζουν τη βιοτίνη από τη διατροφή τους και το μικροβίωμα. Τα πειράματά μας έδειξαν ότι όταν η διατροφική βιοτίνη είναι ανεπαρκής, μειώνονται οι μιτώσεις των βλαστοκυττάρων. Στην περίπτωση αυτή, συμβιωτικοί μικροοργανισμοί που παράγουν βιοτίνη, π.χ. το E. coli, μπορούν να επαναφέρουν τις μιτώσεις των εντερικών βλαστοκυττάρων. Πέραν του Smvt, ταυτοποιήσαμε επίσης τον μεταφορέα στερολών Npc2c και τον μεταφορέα ιόντων CG16727 ως ρυθμιστές της ομοιόστασης του εντέρου και της επαγόμενης από λοίμωξη αναγέννησης στη Drosophila. Μύγες με ανεπάρκεια Npc2c και CG16727 εμφανίζουν μειωμένη αναγέννηση και έλλειψη φυσιολογικής ισορροπίας μεταξύ των εντερικών βλαστοκυττάρων και των διαφοροποιημένων κυττάρων, τόσο σε φυσιολογικές συνθήκες, όσο και σε συνθήκες παθογόνου λοίμωξης. Όπως και στην περίπτωση του Smvt, κυτταροειδική αποσιώπηση των δύο μεταφορέων στα εντερικά βλαστοκύτταρα οδηγεί σε μειωμένη μίτωση, που επίσης αντισταθμίζεται μερικώς από αυξημένο ενδοπολλαπλασιασμό στα εντεροκύτταρα.

Διάγραμμα 2: Α-Β) Ο μεταφορέας της βιοτίνης Smvt της Drosophila είναι απαραίτητος στα εντερικά βλαστοκύτταρα (φαίνονται με πράσινο) για την μίτωση τους. C-D) Μειωμένη μίτωση των εντερικών βλαστοκυττάρων λόγω μη λειτουργικού μεταφορέα της βιοτίνης, μειώνει το μέγεθος των όγκων που προκύπτουν από μετάλλαξη του ογκογονιδίου RAS. (Neophytou and Pitsouli, Cell Reports, 2021)

Ανάλυση της γονιδιακής έκφρασης γνωστών ρυθμιστών των εντερικών βλαστοκυττάρων, υπέδειξε ότι ο συνδέτης του Jak/Stat μονοπατιού, upd1, και ο καθοδικός τελεστής Socs36E, μειώνονται κατά την αποσιώπηση των μεταφορέων. Είναι ενδιαφέρον ότι μύγες με ανεπάρκεια του Npc2c στα εντερικά βλαστοκύτταρα παρουσιάζουν αυξημένη συσσώρευση στερολών στο έντερο σε σύγκριση με υγιείς μύγες, υποδεικνύοντας μειωμένη διακίνηση στερολών. Δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών είναι ένας κρίσιμος διαμορφωτής του εντερικού μικροβιώματος και της μεταβολικής ομοιόστασης του ξενιστή, μύγες με ανεπάρκεια Npc2c εμφανίζουν μικροβιακή δυσβίωση με μεταβολές στη σύνθεση και την αφθονία των εντερικών μικροβίων. Επιπλέον, τα πειράματα μας έδειξαν ότι οι τρεις μεταφορείς θρεπτικών Smvt, Npc2c και CG16727, αλλά και οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί ελέγχουν την ανάπτυξη όγκων στο έντερο. Συνολικά, η εργασία μας υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ θρεπτικών ουσιών, εντερικών μικροβίων και της ομοιόστασης του ιστού, η οποία, όταν απορρυθμίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Διάγραμμα 1: Ανατομία του εντέρου της Drosophila melanogaster και των ανθρώπων. Αριστερό πλαίσιο: Λειτουργική αναλογία των εντέρων των δύο οργανισμών. Το μεσαίο έντερο (midgut) και το οπίσθιο έντερο (hindgut) της Drosophila είναι λειτουργικά ανάλογα του ανθρώπινου λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου. Μεσαίο πλαίσιο: Δεδομένα ταξινομικής κατανομής για τα κορυφαία είδη βακτηρίων που αποικίζουν το έντερο της Drosophila και το ανθρώπινο. Δεξιό πλαίσιο: Το εντερικό επιθήλιο περιβάλλεται από σπλαχνικούς μύες και αποτελείται από εντερικά βλαστικά κύτταρα (ISC), τους εντεροβλάστες (EB),τα εντεροκύτταρα (EC) και τα εντεροενδοκρινικά κύτταρα (EE). Σε φυσιολογικές συνθήκες, το εντερικό μικροβίωμα εντοπίζεται εντός του αυλού(lumen). Φράγματα όπως η περιτροφική μεμβράνη στη Drosophila και η βλέννα στους ανθρώπους εμποδίζουν την άμεση επαφή μεταξύ εντερικών επιθηλιακών κυττάρων και βακτηρίων του εντέρου (Capo et al., Microorganisms, 2019).

•Κωνσταντίνα Νεοφύτου Υποψήφια Διδάκτορας Τμήμα Βιολογίας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πενεμιστήμιο Κύπρουευρωπαϊκά θέματα

Τ

ην υιοθέτηση μιας βίαιης εκστρατείας επαναπροωθήσεων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, παρά τις διαψεύσεις και τις συγκαλύψεις των κρατών μελών, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα από τους «Lighthouse Reports» και διάφορα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλει αυτήν την οργανωμένη και παράνομη πρακτική εναντίον μεταναστών και προσφύγων, ζητώντας την άμεση κατάργησή τους, συνοδευόμενη από έρευνα και λογοδοσία για τους δράστες. Η κατάσταση στα βασικά συνοριακά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κροατίας και της Πολωνίας, έχει εκτάσεις ανθρωπιστικής κρίσης ενώ δεν λαμβάνει καμία αναγνώριση, προκαλώντας ντροπή στην ΕΕ. Ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, πρόσθετους χώρους επανεγκατάστασης, γρήγορη επανεξέτασης των απορριφθεισών αιτήσεων ασύλου και οικογενειακή ενοποίηση. Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητά να ανοιχτεί μια συζήτηση σχετική με αυτό το ζήτημα στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας, απαιτώντας να λάβει απαντήσεις από την Επιτροπή σχετικά με αυτήν την κλιμακούμενη κατάσταση.

Νοέμβρης 2021

11

Η ευρωβουλευτής Cornelia Ernst (Die Linke, Γερμανία) δήλωσε πως, «η ανελέητη, σαδιστική και εξευτελιστική βία από την κροατική συνοριακή αστυνομία, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Συνεχίζοντας πρόσθεσε, «αυτή είναι η Ευρώπη: οι βίαιες αντιδράσεις έχουν γίνει κυρίαρχη πολιτική από την ΕΕ, είτε στην Κροατία, την Ελλάδα ή την Πολωνία. Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να τελειώσουν και οι υπεύθυνες κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν ».


12

Τ

Νοέμβρης 2021

20ο Παγκύπριο Συνέδριο ΕΔΟΝ

ο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ αποφάσισε όπως το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο διεξαχθεί στις 8 και 9 Ιανουαρίου του 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα:

15ο

«πιο μαζικά – πιο μαχητικά με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της».

Η αντιπροσώπευση στο Συνέδριο θα στηριχθεί στην αναλογία 1 Αντιπρόσωπος για κάθε 10 μέλη. Οργανώσεις, οι οποίες ανεξαρτήτως δεκάδων συμπληρώνουν στις μονάδες 5 με 9 μέλη, δικαιούνται ακόμη 1 Αντιπρόσωπο. Δικαίωμα αντιπροσώπευσης έχουν όλες ανεξαίρετα οι Τοπικές Οργανώσεις της ΕΔΟΝ. Το Κεντρικό Συμβούλιο έχει επίσης αποφασίσει το έμβλημα του Συνεδρίου το οποίο βρίσκεται και στο εξώφυλλο της εφημερίδας.

16ο

1ο Ιδρυτικό Συνέδριο 1959

3ο Συνέδριο 1963


20ο Παγκύπριο Συνέδριο ΕΔΟΝ

Μ

Ύμνος της ΕΔΟΝ Στίχοι: Τεύκρος Ανθίας

ε βάση το άρθρο 20 του καταστατικού της ΕΔΟΝ, το συνέδριο της ΕΔΟΝ: α) Συζητά και επικυρώνει την έκθεση δράσης του Κ.Σ., καθώς και την οικονομική έκθεση. β) Τροποποιεί, αν παρίσταται ανάγκη, το Καταστατικό της Οργάνωσης. γ) Παίρνει αποφάσεις και δίνει γενική κατεύθυνση για την όλη δραστηριότητα της Οργάνωσης. δ) Καθορίζει τον αριθμό των μελών του Κ.Σ. ε) Εκλέγει το Κ.Σ. που καθοδηγεί την Οργάνωση, με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου, μέχρι το επόμενο Συνέδριο. στ) Δεσμεύει με τις αποφάσεις του και τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, όλα τα σώματα και μέλη της ΕΔΟΝ.

ΕΔΟΝίτες στον αγώνα πρωτοπόροι Κι ΕΔΟΝίτισσες μ’ ολόφωτη ψυχή Η πατρίδα σας προστάζει: ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Αντιλαλούν κάμποι και όρη Γεννημένοι μες τις μαύρες αλυσίδες Μιας σκλαβιάς και μιας ζωής τυραγνισμένης Αγκαλιάσαμε το φως της οικουμένης Που στους σκλάβους προμηνά χαρές και ελπίδες Βροντερή, ακαταμάχητη, βαριά, Απ’ τον Όλυμπο της Κύπρου κατεβαίνει Η φωνή που διατάζει: ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Της ΕΔΟΝ η προσταγή η θεριεμένη Με το μέτωπο ψηλά, σαν τα βουνά μας Που τα ζώνουνε βροντές κι αστροπελέκια, Νέοι, νέες, εμπρός με το τραγούδι Εμπρός να χτίσουμε μια Κύπρο ευτυχισμένη Δυνατή σαν τα βουνά μας Λεύτερη σαν τα πουλιά μας Βροντερή, ακαταμάχητη, βαριά, Απ’ τον Όλυμπο της Κύπρου κατεβαίνει Η φωνή που διατάζει: ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Της ΕΔΟΝ η προσταγή η θεριεμένη

Συνέδριο 2007

18ο Συνέδριο 2016

Συνέδριο 2010

17

13

ιο 20

έδρ ο Συν

9

ιο 201

νέδρ 19ο Συ

Νοέμβρης 2021

13

Τ

ο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ έχει εγκρίνει ένα εκτενές έγγραφο κάτω από τον τίτλο «Θέσεις προς το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ», το οποίο αποτελεί την ανάλυση και τις προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου για όλα αυτά τα ζητήματα και βρίσκεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Στόχος του εγγράφου είναι να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τον προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα. Ενόψει του συνεδρίου εγκαινιάζουμε και επίσημα το διάλογο με όλα τα μέλη και στελέχη της Οργάνωσης μας. Η συζήτηση ξεκινά σε επίπεδο Γενικών Συνελεύσεων της ΕΔΟΝ και θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του Συνεδρίου. Την ίδια στιγμή έχει αποφασιστεί επίσης η διεξαγωγή δημόσιου προσυνεδριακού διαλόγου. Προσδοκούμε όπως το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, μέσα από τη ζωντανή, ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα το μετατρέψει, σε ακόμα ένα ορόσημο ενδυνάμωσης της οργάνωσης μας. Θέλουμε ο προβληματισμός, για τις Θέσεις του 20ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, να γίνει κτήμα κάθε μέλους της Οργάνωσης. Θέλουμε να αγκαλιάσει και να προβληματίσει παράλληλα, και ευρύτερα στρώματα της νεολαίας, πέρα και έξω από τις γραμμές μας, δημιουργώντας δίαυλους αμφίδρομης επικοινωνίας τους με την ΕΔΟΝ. Πιστεύουμε πως η συνεχής ζωντανή επαφή της ΕΔΟΝ με τη νεολαία, μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις έγνοιες, τις ανάγκες, τις αναζητήσεις, τους προβληματισμούς και τα οράματα του κάθε νέου και της κάθε νέας. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε αγνοούμε ελλείψεις και αδυναμίες μας. Άλλωστε, είναι γι’ αυτό που επιδιώκουμε προσυνεδριακά, αλλά και στο ίδιο το Συνέδριο, να διευρύνουμε τα κανάλια επαφής με τη νεολαία, αλλά και να μετατρέψουμε το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ σε ένα πραγματικό βήμα διαλόγου. Με την ίδια αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια, που προτάσσουμε τις θέσεις μας, έχουμε και την ίδια ώρα τις πόρτες μας ανοικτές για κάθε νέο-νέα που θέλει να μπει στον αγώνα. Έχουμε την πίστη και την πεποίθηση, ότι έχουμε ταχθεί με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, υπηρετώντας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Συνεχίζουμε αξιοποιώντας αυτόν τον διάλογο, πιο δυνατοί και πιο ικανοί, να αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση και επανένωση, για τα δικαιώματα της νεολαίας αλλά και για την οικοδόμηση της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας. Της κοινωνίας της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού.


14

Νοέμβρης 2021

Μ

έσα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Νοεμβρίου 1989, υιοθετήθηκε ομόφωνα η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία επικύρωσαν 193 χώρες, εκτός από τη Σομαλία και τις Η.Π.Α. Από τότε η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σε νομοθετικό πλαίσιο θεωρείται ο πρώτος παγκόσμιος δεσμευτικός κώδικας και ως εκ τούτου εκφράζεται ως ένα κοινό πλαίσιο που αφορά την αντιμετώπιση των παιδιών, από τις διάφορες κοινωνίες, ως ξεχωριστές οντότητες, με δικαιώματα που συνάδουν τόσο στην ηλικία τους όσο και στο αναπτυξιακό τους επίπεδο. Μέσα από τη Σύμβαση καλύπτεται όλο το φάσμα που αφορά στα δικαιώματα του παιδιού. Συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα της επιβίωσης, το δικαίωμα της πρόσβασης στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη στέγη, στην τροφή, στην κοινωνική ασφάλιση, στο παιχνίδι, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό αλλά και στον ελεύθερο χρόνο. Επιπλέον, η Σύμβαση έχει ως στόχο την προστασία του παιδιού από όλες τις μορφές κακοποίησης, διάκρισης, εκμετάλλευσης, διαμάχης, αδικίας και κατάχρησης ουσιών. Μέσα στον πολυδιάστατο χαρακτήρα της Σύμβασης συμπεριλαμβάνονται και το δικαίωμα του παιδιού στην ελευθερία διαμόρφωσης και έκφρασης των προσωπικών του απόψεων και στην ενημέρωσή του σχετικά με αποφάσεις που το αφορούν και το επηρεάζουν. Είναι χρέος όλων των κρατών που επικύρωσαν τη Σύμβαση να συμπεριφέρονται λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία των παιδιών, διασφαλίζοντας την προστασία τους, λαμβάνοντας μέτρα έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην υγεία και στην εκπαίδευση, δίνοντας τους ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και των ικανοτήτων τους. Ακόμη, σημαντική υποχρέωση των κρατών είναι να πληροφορούν τα παιδιά για τα ίδια τους τα δικαιώματα και να φροντίζουν την πρόσβασή τους σε ό,τι τα αφορά. Δυστυχώς, παρόλα τα διεθνή κείμενα αναφορικά με την προστασία του παιδιού και των δικαιωμάτων του, έρευνες έχουν δείξει ότι τα δικαιώματα του παιδιού όχι μόνο δεν τυγχάνουν σεβασμού, αλλά καταπατούνται με το χειρότερο τρόπο. Τα παιδιά στη σημερινή εποχή παίρνουν τον τραγικό ρόλο του θύματος μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που θέτει ως προτεραιότητα το χρήμα, θυσιάζοντας τον άνθρωπο και κυρίως τα παιδιά. Σήμερα, εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα της φτώχειας, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά για την εξασφάλιση της υγείας τους, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής. Στερούνται το δικαίωμα της εκπαίδευσης και της γνώσης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνονται θύματα των ολοένα αυξανόμενων πολέμων, που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων παιδιών, ενώ όσα επιζήσουν αναγκάζονται να γίνουν θύματα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Σε αμέτρητες περιπτώσεις τα παιδιά στερούνται τα απαραίτητα ως προς την επιβίωσή τους και γίνονται θύματα σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Είναι για αυτό που από το 2000, η 20η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα

ΕΔΟΝόπουλα

Δικαιώματα του Παιδιού. Δυστυχώς φαινόμενα σαν αυτά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, ενώ μέχρι σήμερα πολλές είναι οι έρευνες που αποκαλύπτουν τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τον ανεπανόρθωτο τραυματισμό των αθώων τους ψυχών, αφαιρώντας έτσι την παιδικότητα τους. Πολλές φορές οι γονείς παρασύρονται και δεν καταλαβαίνουν πόση δύναμη χρησιμοποιούν όταν χτυπούν ένα παιδί για να το τιμωρήσουν για μια σκανταλιά που έκανε. Επίσης, πολλοί αγνοούν εναλλακτικές μεθόδους για να πειθαρχούν με θετικό και δημιουργικό τρόπο τα παιδιά και τις περισσότερες φορές καταφεύγουν σε ακατάλληλες και άγριες μεθόδους όπως η σωματική βία. Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν σκοπό ούτε θέλουν να βλάψουν τα παιδιά τους αλλά πολλοί καταλήγουν να τα κακοποιούν λόγω σύγχυσης επειδή δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις ανάγκες που έχει το παιδί σε κάθε ηλικία. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης είναι η ενημέρωση. Οι οικογένειες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στα παιδιά τους τα επηρεάζει και διαμορφώνει το χαρακτήρα τους. Τα παιδιά που βιώνουν βία σε μικρή ηλικία είναι πολύ πιθανόν αργότερα στη ζωή τους να ασκήσουν και αυτά βία, να έχουν προβλήματα υγείας, να εμφανίσουν κατάθλιψη, να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να αποτύχουν στο σχολείο. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση αυτών των φαινομένων, αλλά αντίθετα παρουσιάζει μια μικρογραφία των όσων συμβαίνουν ανά το παγκόσμιο. Ως ΕΔΟΝ παραμένουμε πρώτοι στον αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος ή θρησκείας. Χρέος μας να παραμείνουμε πιστοί σε αυτό τον αγώνα ώστε να συνεχίσουμε να θυμίζουμε σε όσους-συνειδητά ή μη-ξεχνάνε ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, γλώσσας και του αν είναι πλούσια ή φτωχά. Είναι χρέος κάθε κοινωνίας να μεριμνά για την διαμόρφωση ειρηνικών και ασφαλών συνθηκών διαβίωσης και ανάπτυξης των παιδιών. Η πλατιά δράση του Παιδικού Κινήματος των ΕΔΟΝόπουλων δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση σε υγιείς τρόπους ψυχαγωγίας, σε βήμα έκφρασης, σε υγιείς τρόπους αξιοποιήσης του ελεύθερου τους χρόνου διαπαιδαγωγώντας τα με τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Ω

ς οργάνωση, έχουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας το παιδί, μέσα από τη λειτουργία του γραφείου των ΕΔΟΝόπουλων. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα ήρθε επιτέλους ο καιρός να επιστρέψουμε στις καθιερωμένες συναντήσεις με τους μικρούς μας φίλους. Οι συναντήσεις των ΕΔΟΝόπουλων δεν είναι απλά μια ώρα παιχνιδιού με τα παιδιά, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό! Η ανάπτυξη της αντίληψης και της δράσης των παιδιών πέραν από τα όρια του ατομικισμού που καλλιεργείται από το σύστημα στο οποίο ζούμε. Τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν δημοκρατικά ως ισότιμα μέλη στα Τοπικά Κινήματα όπου συμμετέχουν, να συνεργάζονται, να προβληματίζονται και να ανταλλάσσουν απόψεις, αλλά και να δημιουργούν, να εκφράζονται και να αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη μέσα από τις δραστηριότητές μας. Όλα αυτά προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά μέσα από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις που έχουμε μαζί τους. Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος ολοκληρώθηκαν σε όλες τις επαρχίες τα σεμινάρια των καθοδηγητών. Εμπλουτιστήκαμε με γνώσεις και όρεξη για παιχνίδι και είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε τους μικρούς μας φίλους σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

•Έλενα Αντωνίου, Επαρχιακή Υπεύθυνη ΕΔΟΝόπουλων Λεμεσού Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου


μαθητές

Γ

ια άλλη μια χρονιά, πραγματοποιήθηκαν οι μαθητικές εκλογές για την εκλογή των Συμβουλίων Τάξεων, των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων, της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΕΣΕΜ) και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο με την εκλογή της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ). Οι ΠΕΟΜήτες και οι ΠΕΟΜήτισσες έδωσαν την μάχη των εκλογών και κατάφεραν να εξασφαλίσουν για ακόμα μια χρονιά την πλειοψηφία στην Γραμματεία της ΠΣΕΜ.

15

μετατρέψει τα σχολεία σε μεγάλα εξεταστικά κέντρα. Εξετάσεις οι οποίες προκαλούν άγχος, πίεση και συνεχόμενα μαθήματα για τους μαθητές και δεν συμβάλουν στην ουσιώδη εκπαίδευση. Πέραν από τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, υπάρχουν όμως και πάρα πολλά άλλα προβλήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν το οργανωμένο μαθητικό κίνημα. Προβλήματα όπως η αυστηροποίηση της στολής, οι κανονισμοί λειτουργίας του σχολείου, τα κόμιστρα των λεωφορείων, την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, την μεγάλη εξεταστέα ύλη και άλλα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά στα σχολεία. Αντιλαμβανόμαστε και είμαστε δίπλα στους μαθητές και στις οικογένειες που περνούν δύσκολα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του - κατά τα άλλα - δημόσιου σχολίου. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να γίνει πραγματικά δωρεάν η δημόσια εκπαίδευση στον τόπο μας. Για όλα τα πιο πάνω προβλήματα, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να επιλυθούν με κάθε τρόπο.

Για την ΠΕΟΜ, η κατάκτηση της πλειοψηφίας στην Γραμματεία της ΠΣΕΜ, αποτελεί μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμμαθητές μας. Η εκλογική μάχη για την ΠΕΟΜ, ήταν η ανανέωση του αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων των μαθητών. Ανανέωση του αγώνα, καθώς θα συνεχίσουμε από εκεί που ήμασταν και την προηγούμενη χρονιά, με πρώτιστο στόχο τη συνέχιση του αντικατοχικού αγώνα, μέσα από την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών για τη μορφή λύσης που επιδιώκουμε για το Κυπριακό. Η χρονιά που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερη και διαφορετική από κάθε άποψη. Η πανδημία του κορωνοϊου άλλαξε την καθημερινότητα των μαθητών και δημιούργησε αρκετά προβλήματα, Θα που ήταν διαφορετικά από αυτά που αντιμετωπίζαμε τα προηγούμενα συνεχίσουμε χρόνια. Προσπαθήσαμε μέσα από διάλογο, να διασφαλίσουμε την ίση τους αγώνες πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ως ΠΕΟΜ, θα παραμείνουμε μπροστάρηδες στον αγώνα για να επιτύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, που δεν θα είναι εμπόδιο για τα όνειρα των μαθητών, αλλά να είναι το σκαλοπάτι. Εκείνο το σκαλοπάτι που θα μας παρέχει τα σωστά εφόδια για το αύριο, για το μέλλον μας. Δεν θα δεχτούμε κανέναν συμβιβασμό ο οποίος θα είναι εις βάρος των μαθητών και του σχολείου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να καταργήσουμε τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, που έχουν

Νοέμβρης 2021

μας για να γίνει πραγματικά δωρεάν η δημόσια εκπαίδευση στον τόπο μας.

Το πιο σημαντικό στην προσπάθεια αυτή, είναι να μείνει ενωμένο το μαθητικό κίνημα. Όλοι οι μαθητές μαζί να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Δεν μπορεί κανένας υπουργός και καμιά κυβέρνηση να απαγορεύσει στους μαθητές να έχουν την δική τους σκέψη και άποψη. Δεν είναι απλά δικαίωμα των μαθητών, αλλά θα πρέπει να έχουν την δική τους κριτική σκέψη και άποψη. Οι μαθητές έχουν άποψη, και θα πρέπει να την εκφράζουν ελεύθερα και να διεκδικούν τα αιτήματά τους. Με την ΠΕΟΜ στην ηγεσία της ΠΣΕΜ, είναι η στιγμή να αρχίσουμε ξανά τον δυναμικό αγώνα για διεκδίκηση των αιτημάτων μας και να μην επιτρέψουμε σε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Το μέλλον μας ανήκει και θα παλέψουμε για αυτό! Μαθητικό Γραφείο Κ.Σ. ΕΔΟΝ


16

φοιτητές και ιστορία

Νοέμβρης 2021

Τ

ο έπος του Πολυτεχνείου ήταν χωρίς αμφιβολία, η κορυφαία στιγμή της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών που επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Οι τέσσερις μέρες του πολυτεχνείου έδειξαν ποιος ήταν ο Λαός και η δύναμη του και αποκρυστάλλωσε το τι ήταν η Χούντα. Από τη μια μεριά, o λαός με μπροστάρηδες τους φοιτητές και τους εργάτες και από την άλλη, τα όργανα της βίας της αστικής τάξης. Οι νέοι του πολυτεχνείου ύψωσαν τις γροθιές ενάντια στα τανκς της χούντας, συγκρούστηκαν με το φασιστικό καθεστώς, διεκδικώντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΊΑ», «Λαϊκή κυριαρχία – Δημοκρατία». Το Πολυτεχνείο ξεκίνησε με προβολή σπουδαστικών προβλημάτων, αλλά γρήγορα επικράτησαν καθαρά πολιτικά αιτήματα. Η πτώση της δικτατορίας και η επαναφορά της δημοκρατικής νομιμότητας αποτέλεσε το κυριότερο αίτημα του λαϊκού ξεσηκωμού. Το φοιτητικό κίνημα από το 1972 άρχισε να σφραγίζει πρωτοποριακά την αντιδικτατορική του δράση. Η Χούντα βλέποντας ότι το φοιτητικό κίνημα ήταν απόλυτα πολιτικοποιημένο ήθελε να του αλλάξει αυτό τον προσανατολισμό. Απέλυσαν δημοκρατικούς καθηγητές, συνέλαβαν φοιτητές, βασάνισαν και παρέπεμψαν σε στρατοδικεία. Τους έκλεισαν στις φυλακές και για να ελέγχουν τις σχολές, διόρισαν αντιδημοκρατικά στοιχεία στους φοιτητικούς συλλόγους (ρολος δράσης αθηνα)?. Στήθηκαν ειδικά σώματα υπηρεσίας πληροφοριών για να φακελώνουν τους φοιτητές. Η πρώτη μαζική φοιτητική εξέγερση έγινε στις 14 του Φλεβάρη του 1973 στο Πολυτεχνείο με αφορμή ένα αντιδραστικό μέτρο που εξήγγειλε η Χούντα. Αποτέλεσμα της εξέγερσης αυτής ήταν να οδηγηθούν περισσότεροι από 100 φοιτητές στις φυλακές και μετά σε αναγκαστική κατάταξη στο στρατό. Η δεύτερη έκρηξη έγινε λίγες μέρες αργότερα στη Νομική Σχολή. Στις 23 του Φλεβάρη περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες φοιτητές από όλες τις σχολές τις Αθήνας κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής. Ρίχτηκαν χιλιάδες προκηρύξεις της ΑΝΤΙ – ΕΦΕΕ με αντιχουντικά συνθήματα. Η Χούντα εξαπέλυσε άγριο κύμα συλλήψεων και τρομοκρατίας με σκοπό να σπάσει τη μεγαλειώδη απεργία των φοιτητών. Πάνω από 100 τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ ένας φοιτητής της νομικής και μια φοιτήτρια της ιατρικής βρήκαν το θάνατο. Με τη νέα πανεπιστημιακή χρονιά οι αγώνες των φοιτητών εντάθηκαν ακόμη πιο πολύ. Ζήτησαν την κατάργηση των διαταγμάτων περί στρατεύσεως φοιτητών και περί των κυβερνητικών επιτροπών. Η εντατικοποίηση του αγώνα των φοιτητών οδήγησε στα γεγονότα της ηρωικής εξέγερσης του πολυτεχνείου, στην εξέγερση των φοιτητών και εργατών. Μια εξέγερση που κράτησε για τέσσερεις μέρες αγώνα και πάλης στην Αθήνα και έγραψε συγχρόνως μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της αντίστασης του ελληνικού λαού.

Οι μέρες του πολυτεχνείου 14 Νοεμβρίου 1973, Τετάρτη πρωί: Πρώτη μέρα του Πολυτεχνείου. Στις 11 π.μ. γίνεται μεγάλη συγκέντρωση στο προαύλιο. Στόχος η αντίδραση στα αντιφοιτητικά μέτρα της Χούντας. Παράλληλα συγκεντρώσεις γίνονται στην Ιατρική και Νομική Σχολή. Στο Πολυτεχνείο ρίχνονται τα πρώτα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα». Το απόγευμα το πλήθος πυκνώνει. Οι φωνές δυναμώνουν «Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα», «Εργάτες – Αγρότες – Φοιτητές, όλοι στον αγώνα». Οι φοιτητές αποφασίζουν κατάληψη του Πολυτεχνείου. Εκλέγουν μια συντονιστική επιτροπή από 24 μέλη. Συγκροτούνται οι πρώτες υποεπιτροπές για το καλύτερο συντονισμό της ζωής μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Από έναν τηλεβόα ακούγονται εκκλήσεις προς τους έξω για συμπαράσταση. Πρόσκληση προς τους εργάτες. Πολλά συνθήματα. Το βράδυ οι εργαζόμενοι ενώνονται με τους φοιτητές, ξεχειλίζουν το προαύλιο φράζουν τους γύρω δρόμους. Η μαζική συμμετοχή του λαού τραβά την κινητοποίηση έξω από τα στενά φοιτητικά πλαίσια. Κλείνονται οι πόρτες ενώ ξημερώνει η Πέμπτη 15 του Νοέμβρη. Η αστυνομία δημιουργεί κλοιό γύρω από το Πολυτεχνείο. Την Πέμπτη οι εργάτες παίρνουν αποφασιστικά μέρος στο συντονισμό του αγώνα ενώ το μεσημέρι στήνεται ο ιστορικός πομπός στο εργαστήριο ηλεκτρονικής. Το σούρουπο η φωνή των «Ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων» φτάνει σε κάθε γωνιά της Αθήνας, στην πιο μακρινή συνοικία. Το πλήθος φουντώνει έξω από το Πολυτεχνείο. Το σύνθημα από τους φοιτητές και διαδηλωτές «Απόψε πεθαίνει ο φασισμός» δονεί την ατμόσφαιρά. Διαδηλώσεις γίνονται παντού σε όλη την Αθήνα. Παντού αντηχούν φωνές και συνθήματα κατά της δικτατορίας και των Αμερικάνων. Η Αθήνα σπαράζει, σε χρόνο μηδέν το κέντρο της πόλης πλημμυρίζει από αστυνομικούς. Ρίχνονται τα πρώτα δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές αισθάνονται ασφυξία, ανάβονται φωτιές για να εξουδετερώσουν με τον καπνό τα δακρυγόνα. Οι επιθέσεις της αστυνομίας πυκνώνουν, ο σταθμός του Πολυτεχνείου δίνει οδηγίες. Λίγο μετά τα μεσάνυκτα, τα πρώτα τανκς κάνουν την εμφάνιση τους. Σε λίγο θα πλημμυρίσουν την Αθήνα. Στη 1.00 π.μ. θα φτάσουν έξω από το Πολυτεχνείο. «Είμαστε αδέλφια», «Στρατός, Λαός, Μαζί». Με τα συνθήματα αυτά υποδέχονται τα τανκς. Ο ραδιοσταθμός μεταδίδει τον Εθνικό Ύμνο, κάνει εγκλήσεις στους φαντάρους να μην χτυπήσουν τα συγκεντρωμένα μέσα στο Πολυτεχνείο αδέλφια τους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στέλνει δυνατό μήνυμα αντίστασης και αγώνα για τη δικαίωση και επανένωση της Κύπρου. Μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια σε κάθε καταπίεση και εξευτελισμό, ενάντια στην υποταγή στους ισχυρούς

Γύρω στις 3.00 π.μ. δύο τανκς ορμούν στο Πολυτεχνείο. Το ένα ρίχνει την κεντρική πύλη, ισοπεδώνει την τοποθετημένη πίσω της Μερσεντές, τσακίζει όσους βρίσκονται πίσω από την πόρτα ή είναι σκαρφαλωμένοι στα κάγκελά της. Οι φοιτητές υποχωρούν τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. Καθώς βγαίνουν από τις πόρτες, αστυνομικοί και τραμπούκοι παρακρατικοί τους κτυπούν λυσσασμένα, πυροβολούν. Πέφτουν πολλοί νεκροί. Οι κλούβες της αστυνομίας γεμίζουν.

Το Πολυτεχνείο το κάστρο αυτό της λαϊκής αντίστασης κατά της χούντας έπεσε. Ο δρόμος όμως που χάραξαν οι ηρωικοί αγωνιστές του στέκεται φωτεινός οδηγός για τον ελληνικό λαό για όλες τις επόμενες γενιές. Η εξέγερση του πολυτεχνείου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απαλλαγή του ελληνικού λαού από το αιμοσταγές καθεστώς των συνταγματαρχών και την επάνοδο στη δημοκρατία. Η χούντα καταρρέει υπό το βάρος των ευθυνών της για τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο. Το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η χούντα, δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να εφαρμόσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Κύπρο. Οι συνέπειες για τον κυπριακό λαό, τραγικές. Κατοχή σχεδόν του 40% της πατρίδας μας, νεκροί, αγνοούμενοι, χιλιάδες πρόσφυγες. Συνέπειες που υποφέρει και πληρώνει μέχρι και σήμερα ο κυπριακός λαός. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στέλνει δυνατό μήνυμα αντίστασης και αγώνα για τη δικαίωση και επανένωση της Κύπρου. Μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια σε κάθε καταπίεση και εξευτελισμό, ενάντια στην υποταγή στους ισχυρούς. Μήνυμα αγώνα για την επικράτηση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. •Ιωάννα Παντζή Οργανωτικός Γραμματέας Τ.Ο. Ιωννίνων


νέοι εργαζόμενοι

T

ο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ έχει προκηρύξει το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 του Γενάρη στη Λευκωσία, κάτω από το σύνθημα «πιο μαζικά - πιο μαχητικά | με πίστη στη νεολαία και στους αγώνες της». Δεσπόζουσα θέση στην προσυνεδριακή διαδικασία κατέχει η συλλογική δουλεία των καθοδηγητικών οργάνων της ΕΔΟΝ, που κατόπιν έντονου προβληματισμού και διαλόγου, συνέταξαν το έγγραφο «Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ προς το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ. Πιο κάτω παρατίθενται αποσπάσματα από το πιο πάνω έγγραφό και που αφορούν: •Στην διαπίστωση της μείωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης και εκπροσώπησης των εργαζομένων -που οδηγεί σε πισωγυρίσματα των κεκτημένων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων- καθώς και τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το γεγονός. •Στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΕΔΟΝ για την καθοδήγηση της κυπριακής Νεολαίας τόσο από μόνη της όσο και σε συντονισμό με το ΑΚΕΛ και τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος -ιδιαίτερα με την ΠΕΟ, όσον αφορά τους Νέους Εργαζόμενους- για συλλογική οργάνωση, διεκδίκηση και διαμόρφωση ταξικής συνείδησης.

Μια ματιά στις θέσεις του 20ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ

•Οι αλλαγές στη σύνθεση της απασχόλησης με τη μείωση σε παραδοσιακούς κλάδους σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και η αύξηση της απασχόλησης σε τομείς με χαμηλή συνδικαλιστική εκπροσώπηση (π.χ. εμπόριο και υπηρεσίες) και η ανάδυση νέων κλάδων που το συνδικαλιστικό κίνημα αδυνατούσε να διεισδύσει οδήγησε σε μείωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και εκπροσώπησης των εργαζομένων. Η μείωση των εργαζομένων που συνδικαλίζονται, οι οποίοι ανέρχονται πλέον μόνο στο 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, οδήγησαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, γυναικών και αντρών, ιδιαίτερα νέων να έχουν αποξενωθεί από τη διαδικασία της συλλογικής διεκδίκησης με αποτέλεσμα να γίνονται έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας 1. •Η πανδημία ανέδειξε με ακόμα πιο εμφαντικό τρόπο (…) και τη μείωση της συνδικαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων1. •…η καθημερινή δράση για την υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων των νέων συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλισμό, κάτι που βοηθά τη νεολαία να συνειδητοποιήσει ότι οι

Νοέμβρης 2021

17

καλύτερες συνθήκες ζωής μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από συνεχή αγώνα. Αυτή η συγκεκριμένη δράση είναι που μπορεί να αποκαλύψει στους νέους τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των στόχων, των αγώνων και του οράματος της Αριστεράς, με τα κεκτημένα και τα δικαιώματα των νέων. Είναι αυτή η δράση που βοηθά τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της οργανωμένης πάλης 2. •Η επικράτηση των προσωπικών συμβολαίων, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων, ο αυταρχισμός των εργοδοτών και των οργανώσεων τους, η άρνηση του δικαιώματος οργάνωσης στο χώρο εργασίας και η υποβάθμιση του συνδικαλισμού οδηγούν τους νέους μακριά από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τον δρόμο της πάλης για δουλειά με δικαιώματα 2. •Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης των νέων εργαζομένων και της διαμόρφωση της ταξικής τους συνείδησης 2. •Ταυτόχρονα το Τμήμα (Νέων Εργαζομένων) οφείλει, μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται να λειτουργήσει και ως χώρος ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής διαπαιδαγώγησης καθώς και ουσιαστικής σύνδεσης μελών του με το Κόμμα και τις οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει από κοινού με το Κόμμα και τις οργανώσεις του να τεθεί, συγκεκριμένο πλάνο, πολιτικού και οργανωτικού περιεχομένου που θα ενισχύσει αυτή του την λειτουργία 3. Για την αποτελεσματικότερη δουλειά του Τμήματος προτείνουμε (μεταξύ άλλων): • Συνεργασία με την ΠΕΟ σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο • Ανάπτυξη επαφής με νέους εργαζόμενους στη βάση του επαγγελματικού τους κλάδου 3. Στην βάση των πιο πάνω το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ αποφάσισε την πραγματοποίηση προσυνεδριακής ημερίδας που θα καταπιάνεται με όλα τα πιο πάνω, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των νέων εργαζομένων και ανταλλαγής απόψεων μαζί τους. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 10:00, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Θα συνδιοργανωθεί με την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και θα αποτελεί προσυνεδριακή της εκδήλωση στα πλαίσια του 28ου Παγκυπρίου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 του Δεκέμβρη, κάτω από το σύνθημα «80 χρόνια αγώνων – Δυνατά Μπροστά». Η διεξαγωγή κοινής προσυνεδριακής ημερίδας της ΕΔΟΝ με την ΠΕΟ εντάσσεται στην συνεργασία που χρειάζεται να διατηρεί η Οργάνωση Νεολαίας της Αριστεράς μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. •Σάββας Χριστοφόρου Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ Κεντρικός υπεύθυνος Τμήματος Νέων Εργαζομένων Κεφ.2 Ο κόσμος γύρω από την Αριστερά | ii. Οι Κοινωνικοοικονομικές Συνθήκες στην Κύπρο Κεφ.3 Κίνημα Νεολαίας και οι προτάσεις της ΕΔΟΝ | i. Τα χαρακτηριστικά της κυπριακής Νεολαίας, η κοινωνική δραστηριοποίηση της, και η καθοδήγηση της για συλλογική διεκδίκηση και πάλη 3 Κεφ.4 ΕΔΟΝ γερή και μαζική για τη Νεολαία και την Κύπρο | Το Τμήμα των Νέων Εργαζομένων 1 2


18

Νοέμβρης 2021

Έ

ιδεολογία

Από τα πρώτα διατάγματα

κατό τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται της σοβιετικής εξουσίας φέτος από την Οκτωβριανή Επανάσταση. που ενσωματώθηκε και Ό,τι έγινε το 1917 ήταν, πράγματι, στο Σύνταγμα του 1918 ήταν ο ένα βήμα μπροστά στην ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας, τα προτάγματα αλματώδης ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου ενός εργατικός έλεγχος στα εργοστάσια της επανάστασης, το μήνυμά της, ο πληθυσμού εκατομμυρίων ανθρώπων, τα επιτεύγματα και οι αποφάσεις των εργατών ήταν προσανατολισμός της, οι κοινωνικές δυνάμεις στην Έρευνα, η κατάκτηση του Διαστήματος είναι υποχρεωτικές για τους που έφερε στο προσκήνιο, το πολιτικό «μάθημα» πλευρές αυτών των επιτευγμάτων. που πρόσφερε για το τι σημαίνει στρατηγική και ιδιοκτήτες τακτική της νίκης στον ταξικό πόλεμο υπέρ της Βασική προϋπόθεση για το στέριωμα και το προχώρημα εργατικής τάξης, ήταν και παραμένουν φάρος για της επανάστασης ήταν το ανέβασμα του πολιτιστικού την ανθρωπότητα. Πρόκειται για μια ημερομηνία και μορφωτικού επιπέδου του λαού, η προετοιμασία ορόσημο αφού ήταν η πρώτη νικηφόρα προλεταριακή επανάσταση στον των μαζών για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Καθήκον ζωτικής σημασίας για κόσμο, η οποία υπήρξε το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα. τον Λένιν και τους μπολσεβίκους ήταν η πραγματοποίηση της πολιτιστικής επανάστασης που θα αναδιαπαιδαγωγούσε μέσα σε μακρόχρονη πάλη τα Ο Κόκκινος Οκτώβρης έγινε σταθμός και εφαλτήριο της δράσης και της εκατομμύρια σοβιετικών πολιτών για να απαλλαγούν από τις παλιές συνήθειες τεράστιας προσπάθειας εκατομμυρίων απλών ανθρώπων του μόχθου, για και παραδόσεις που κληροδότησε το παλιό καθεστώς, να είναι σε θέση να την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν μετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους. Να γίνει μια βαθιά επανάσταση στην είναι ανίκητος και ότι η οικοδόμηση μιας ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας χωρίς ιδεολογία και τις συνειδήσεις, να αναπτυχθεί και να καταχτηθεί η επιστήμη ταξικά δεσμά και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι πέρα για και η τεχνική σαν βασικός παράγοντας για το ανέβασμα των παραγωγικών πέρα εφικτή και αναγκαία. Η Οκτωβριανή Επανάσταση γέννησε το πρώτο, δυνάμεων και το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. μακρόχρονο, εργατικό κράτος στην ανθρώπινη ιστορία και αυτό σήμαινε την κατοχύρωση πρωτόγνωρων κοινωνικών δικαιωμάτων. Το έργο της επανάστασης στον πολιτιστικό - μορφωτικό τομέα ήταν τεράστιο. Για πρώτη φορά στην ιστορία μια τόσο καθυστερημένη χώρα γνωρίζει μιας Η επανάσταση των λαϊκών μαζών προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε τέτοιας κλίμακας πολιτιστική μεταμόρφωση. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες κάτω από την καθοδήγηση του Κόμματος των Μπολσεβίκων, του κόμματος που αφορούσαν την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, την έλλειψη πόρων της εργατικής τάξης, µε επικεφαλής τον Βλαντιµίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν. και υποδομών και τις γενικότερες δυσκολίες μέσα στις οποίες προωθούνταν η σοσιαλιστική οικοδόμηση, οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης βγήκαν από Τα επιτεύγματα της επανάστασης αποτέλεσαν φάρο για όλους τους τα σκοτάδια της αμάθειας και της βαρβαρότητας. Ολόκληρη η χώρα ήταν εργαζομένους ανά το παγκόσμιο, καθώς μετά την επανάσταση εφαρμόστηκε ένα μεγάλο σχολείο, όπου όλος ο κόσμος λίγο ή πολύ, με τον ένα ή τον πολιτική γενικής, δωρεάν, υποχρεωτικής παιδείας για όλους, εξαλείφοντας άλλο τρόπο ήταν σπουδαστής. Πουθενά στον κόσμο, όπως έλεγε ο Λένιν, τον αναλφαβητισμό της χώρας. Εφαρμόστηκε καθολικά η δωρεάν η εργατική τάξη δεν ήταν διατεθειμένη να υποστεί τόσες θυσίες για να ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρείχε στέγη στους πολίτες της και βελτιώσει τη μόρφωσή της, όπως στη Σοβιετική Ένωση. Ο αναλφαβητισμός εξασφαλισμένη εργασία, απαλλάσσοντας την κοινωνία από καπιταλιστικά στην προεπαναστατική Ρωσία έφτανε το 76%. Στην 20ετία 1920-40 περίπου φαινόμενα, όπως η ανεργία. Μαζί φυσικά με τα μεγάλα επιτεύγματα στις 50 εκατομμύρια ενήλικοι έμαθαν γράμματα και μέχρι το 1959 το ποσοστό επιστήμες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Επίσης, πήρε σάρκα και οστά εγγράμματου πληθυσμού (ηλικίες 9 – 50 ετών) έφτασε το 100%. Εκείνη τη η χειραφέτηση της γυναίκας, η ισοτιμία των φύλων και ο διαχωρισμός χρονική περίοδο δημιουργήθηκαν περίπου 24.000 παιδικοί κήποι, 75.000 Εκκλησίας - κράτους. σχολεία, 118.000 εκπολιτιστικές λέσχες, 230.000 βιβλιοθήκες, 30.000 κινηματογραφικές αίθουσες και 800 θέατρα. Ο σοσιαλισμός δημιούργησε τις προϋποθέσεις για κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης. Έδωσε στο λαό τις υλικές δυνατότητες να κατακτήσει μια Η εργασία ως δικάιωμα αξιοπρεπή ζωή µε ανέσεις, μια ανθρώπινη ζωή, μια ζωή πνευματικά και ηθικά ανώτερη. Ο σοσιαλισμός εξασφάλισε πρωτοφανή πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και Μόρφωση και Πολιτισμός για όλο το λαό πολιτικές ελευθερίες, που κατοχυρώθηκαν στο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ. Ένα από τα βασικά Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο και στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, που διέφερε και διαφέρει ριζικά ανθρώπων της σοσιαλιστικής κοινωνίας ήταν απ’ όλα τα συστήματα που προηγήθηκαν ιστορικά και τα οποία είχαν ως το δικαίωμα στην εργασία. κοινό χαρακτηριστικό την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Έτσι, η σοσιαλιστική κοινωνία πραγματοποίησε εντυπωσιακές κατακτήσεις και Το δικαίωμα στην εργασία δε διακηρυσσόταν επιτεύγματα στον τομέα της Λαϊκής Παιδείας, επιτεύγματα που ακόμα μόνο από το Σύνταγμα, αλλά και και σήμερα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης στον καπιταλιστικό κόσμο, εξασφαλιζόταν στην πράξη. Δηλαδή, στο σοσιαλισμό στον κάθε άνθρωπο ήταν φαντάζουν άπιαστα. Ο ιστορικός άθλος της εξάλειψης του αναλφαβητισμού, η εγγυημένη, πρώτο, η δουλειά ανάλογα με την ειδικότητά του και δεύτερο, η

Ο Κόκκινος Οκτώβρης έφερε και την απελευθέρωση στις γυναίκες


ιδεολογία

ίση αμοιβή για ίση εργασία, ανεξάρτητα από το χρώμα της δουλειά, εισαγόταν η κοινωνική ασφάλιση που προέβλεπε επιδερμίδας του, το σχήμα των ματιών άδεια στις έγκυες γυναίκες με του ή την ηλικία του. Από τα πρώτα διατήρηση του ημερομίσθιου. Η Στους ώμους της διατάγματα της σοβιετικής εξουσίας ισότητα των πολιτικών και αστικών που ενσωματώθηκε και στο Σύνταγμα δικαιωμάτων της γυναίκας με τον Αριστεράς πέφτει το του 1918 ήταν ο εργατικός έλεγχος άνδρα κατοχυρώθηκε νομοθετικά καθήκον να οδηγήσει στα εργοστάσια και οι αποφάσεις των και στο Σύνταγμα. Ανάμεσα στις τους αγώνες των εργαζομένων εργατών ήταν υποχρεωτικές για τους σημαντικότερες εγγυήσεις της ιδιοκτήτες. ισοτιμίας της γυναίκας, που σε νέες επιτυχίες. Φάρος κατοχυρώθηκαν στο Σύνταγμα της σ’ αυτούς τους αγώνες η Αμέσως μετά τη νίκη της Μεγάλης πρώην ΕΣΣΔ του 1917, ήταν και η Μεγάλη Οκτωβριανή Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής παροχή στη γυναίκα ίσων με τον Επανάστασης το 1917, στη Σοβιετική άνδρα δυνατοτήτων στην εργασία, Επανάσταση Ένωση είχε δημιουργηθεί ένα ενιαίο στην αμοιβή και την προώθησή σύστημα συνταξιοδότησης, που της σε όλη την κλίμακα της αγκάλιαζε όλους τους εργαζόμενους παραγωγής. της σωματικής και πνευματικής εργασίας, καθώς και τις οικογένειές τους. Το σύστημα αυτό Ο Σοσιαλισμός είναι χαρακτηριζόταν με το ότι τα κριτήρια και οι όροι για τον το μέλλον καθορισμό της σύνταξης ήταν κοινά για όλους. Εκατό τέσσερα χρόνια μετά, η Μεγάλη Οκτωβριανή Σημαντική ιδιομορφία του συστήματος αυτού ήταν το χαμηλό Σοσιαλιστική Επανάσταση μαζί µε όλη τη θετική κληρονομιά όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση: στα 55 χρόνια για τις που µας άφησε η οικοδόμηση του σοσιαλισμού, φωτίζει γυναίκες και 60 για τους άνδρες. Για να βγει σε σύνταξη, ο άπλετα τους αγώνες των λαών για ελευθερία, δημοκρατία άνδρας έπρεπε να είχε δουλέψει 25 χρόνια και η γυναίκα 20 και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα ο σοσιαλισμός παραμένει χρόνια. Όσοι τυχόν δε συμπλήρωναν αυτές τις προϋποθέσεις, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τους σύγχρονους είλωτες απλώς έπαιρναν αναλογικά μικρότερες συντάξεις. Για όσους του πλανήτη. δούλευαν σε επιχειρήσεις με πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας ( α ν θ ρ α κ ω ρ ύ χ ο ι , Η Οκτωβριανή Επανάσταση απέδειξε πως ο σοσιαλισμός μεταλλουργοί κλπ), η είναι και δίκαιος και εφικτός. Έδειξε πως μπορεί να συντάξιμη ηλικία ήταν αποτελέσει τη λύση των μεγάλων οικονομικών και εθνικών Σημαντική κατά 5 ή ακόμα και 10 προβλημάτων. Μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες ιδιομορφία του χρόνια μικρότερη. αναπτυξιακές παραγωγικές δυνάμεις. Μπορεί να καταφέρει συστήματος τεράστια βήματα μπροστά στη ζωή των ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι Μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια για το μέλλον των αυτού ήταν το χαμηλό ήταν απαλλαγμένοι εργαζομένων. Μπορεί να εξαφανίσει την αβεβαιότητα όριο ηλικίας για τη από την καταβολή κατά πόσο κάποιος θα έχει δουλειά, σπίτι, εκπαίδευση και συνταξιοδότηση: στα 55 εισφορών στα ταμεία υγεία. Μπορεί να γυρίσει σελίδα στην ανθρώπινη ιστορία των κοινωνικών αναφορικά με τις σχέσεις των φύλων και τη θέση της χρόνια για τις ασφαλίσεων. Η γυναίκας. Μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τύπο διεθνών γυναίκες και 60 για χρηματοδότηση των σχέσεων βασισμένων στην ειρήνη και την αλληλεγγύη. τους άνδρες συντάξεων γινόταν από το κράτος και Να κατανοήσουμε ότι σοσιαλισμός και δημοκρατία είναι από τις καταβολές έννοιες ταυτόσημες, ότι η πρωτοπορία του Κομμουνιστικού ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και των Κόμματος σε μια σοσιαλιστική κοινωνία δεν είναι αρκετό να ιδρυμάτων. κατοχυρώνεται μέσα από τα συντάγματα και τους νόμους. Είναι αναγκαίο να κατακτιέται καθημερινά, μέσα από την Δωρεάν και Δημόσια Υγεία πάλη για το καλό της εργατικής τάξης, για το καλό του ανθρώπου. Να σταθούμε λοιπόν στην πρώτη γραμμή της Σημαντικά επίσης ήταν τα επιτεύγματα και στον τομέα της πάλης με την αισιοδοξία αυτού που υπηρετεί την ιστορική παροχής δωρεάν ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Η νομοτέλεια. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν δωρεάν, καλύπτονταν από το σοσιαλιστικό κράτος. Ήταν από τα πρώτα διατάγματα των Μπολσεβίκων μετά τη νίκη τους, δηλαδή σε συνθήκες που Ως Αριστερά εμπνεόμαστε από την επανάσταση στον αγώνα ακόμα δεν είχε ανασυγκροτηθεί η οικονομία σε σοσιαλιστική μας για ειρήνη, δημοκρατία, για δίκαιη ανακατανομή του βάση. Όταν γεννιόταν η ΕΣΣΔ, η μέση διάρκεια ζωής ήταν πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό. Στους τα 32 χρόνια, 1 στα 2 παιδιά πέθαινε μέχρι την ηλικία των ώμους της Αριστεράς πέφτει το καθήκον να οδηγήσει 5, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα υπήρχαν μόλις 20.000 γιατροί. τους αγώνες των εργαζομένων σε νέες επιτυχίες. Μέχρι το 1987, η μέση διάρκεια ζωής έφτασε τα επίπεδα των Φάρος σ’ αυτούς τους αγώνες η Μεγάλη Οκτωβριανή ανεπτυγμένων χωρών (69 έτη) και Επανάσταση. Ο πάγος έσπασε, ο υπήρχαν πλέον 1,1 εκατομμύριο δρόμος χαράκτηκε. Η σοβιετική εξουσία γιατροί. •Έλενα Καλλικά κατάργησε πέρα Ισοτιμία στην πράξη Μέλος Επαρχιακού Συμβουλίου για πέρα την αισχρή ΕΔΟΝ Αμμοχώστου ανισότητα στο Ο Κόκκινος Οκτώβρης έφερε και Τοπική Γραμματέας Τ.Ο. ΕΔΟΝ την απελευθέρωση στις γυναίκες. Αγίας Νάπας οικογενειακό δίκαιο Με τα διατάγματα για τον πολιτικό γάμο και το διαζύγιο η σοβιετική εξουσία κατάργησε πέρα για πέρα την αισχρή ανισότητα στο οικογενειακό δίκαιο, την ανισότητα σχετικά με το παιδί. Για τους άνδρες και τις γυναίκες καθιερωνόταν ισότητα των πολιτικών και αστικών δικαιωμάτων, ίση πληρωμή για ίση

Νοέμβρης 2021

19


20

Νοέμβρης 2021

η «Ν» προτείνει

Στο σανίδι «1964» Το θέατρο Αντίλογος Παρουσιάζει μια άγνωστη σελίδα στην ιστορία της Κύπρου.. τα χρόνια της αθωότητας, τα χρόνια του διχασμού.. ένα μοιρολόι για τις ζωές που χάθηκαν.. μια ξεχασμένη εποχή. Μια Κυπριακή πραγματικότητα, άγνωστη σε μας, που γεννά προβληματισμούς πάνω σε θέματα ηθικής, πολιτικού φανατισμού, δύναμης του πλήθους και του μίσους και το πώς αυτό το τελευταίο μπορεί να μεταμορφώσει τους κατοίκους του νησιού σε δήμιους και τον τόπο μας σε κολαστήριο Πότε: Πρεμιέρα Σάββατο 30 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ και κάθε Σάββατο και Κυριακή. Πού: Θέατρο Μασκαρίνι Πληροφορίες: 99251331

«Τέρας» Ο ΘΟΚ συνεχίζει τις παραστάσεις με το «Τέρας» του Βρετανού συγγραφέα Ντάνκαν Μακμίλαν. Το έργο στρέφει το φως του προβολέα στην ευθύνη που έχει ο γονέας έναντι στο παιδί του, αλλά και στην ευθύνη που βαραίνει την εκπαίδευση και τους μηχανισμούς της. Οι σταθερότητες και οι βιαιότητες ενός καθηγητή κλονίζονται όταν καλείται να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση ενός χειμαρρώδη δεκατετράχρονου μαθητή με εκφράσεις παραβατικής και βίαιης συμπεριφοράς. Οι μαθητ@ δεν είναι νέοι άνθρωποι; Γιατί το σύστημα είναι πιο εύκολο να σε ορίσει ως πρόβλημα; Πότε: κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή Πού: Θέατρο Αποθήκες, Λευκωσία Πληροφορίες: 77 77 27 17 | www.thoc.org.cy

«O χειμώνας κάτω από το τραπέζι» Το Θέατρο ‘Σκάλα’ κάνει την επιστροφή στο σανίδι για τη φετινή χρονιά με την ευαίσθητη κωμωδία του Ρολάν Τοπόρ. Λεπτό, σπιρτόζικο χιούμορ και ευρηματικοί διάλογοι και ένας πολωνός μετανάστης. Όλα ήταν κάπως εντάξει, μέχρι που φτάνει κάτω από το τραπέζι ένας ταλαντούχος πλανόδιος βιολονίστας, χωρίς δεκάρα. Είστε έτοιμοι να παρακολουθήσετε ένα παιχνίδι παζλ-ρεαλισμού, σουρεαλισμού, ευαίσθητου ερωτικού φλερτ και κοινωνικού προβληματισμού; Πού & Πότε: 10-11/11 Θέατρο Δέντρο – Λευκωσία | 07/11, 13-14/11, 20-21/11 Θέατρο ‘Σκάλα’– Λάρνακα Πληροφορίες: 24 652800 - 99 490102

«Ο Τριγωνοψαρούλης» Ο Τριγωνοψαρούλης ετοιμάζετε να επιστρέψει με ένα νέο κύκλο παραστάσεων σ’ όλες τις πόλεις. Οι μικροί μας φίλοι -και όχι μόνο- έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της θάλασσας. Ο συμπαθής ήρωας, ένα μικρό τρίγωνο ψάρι που διαφέρει πολύ απ’ τα άλλα, μάλλον γεννήθηκε για να δώσει φως στα νερά του βυθού. Βγαλμένος από παραμύθι θέλει να μας μιλήσει για τον αυτοσεβασμό, τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η παράσταση λένε πως έρχεται να γιατρέψει τον ψυχικό μας κόσμο και να μας υπενθυμίσει αυτά τα καθημερινά καλό θα ήταν να μην τα ξεχνάμε!

Πού & Πότε:

14/11 17:00 Λεμεσός - Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο | 20/11 17:00 Λάρνακα - Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος | 27/11 16:00 Πάφος - Μαρκίδειο Θέατρο | Πληροφορίες: 96 297278

Εκδηλώσεις Επαρχιακών Οργανώσεων ΕΔΟΝ

•Αιμοδοσία ΕΔΟΝ Πάφου Πότε: 9/11 και ώρα 17:00 - 19:00 Πού: Οίκημα της ΠΕΟ Πάφου θεατρική παράσταση “1964” από το θέατρο Αντίλογος. Πότε: 25/11 Πού: Μαρκίδειο Θέατρο Είσοδος 10€

«Κείμενα Πλέγματα» Η έκθεση πρόκειται για μια νέα εικαστική πρόταση από την Ευγενία Βασιλούδη. Κεντρικός άξονας ‘κατάπιασης’ και αναπαραγωγής η φύση, το περιβάλλον και η γυναικεία ταυτότητα. Πρόκειται για μια φυσιοκρατική και ουσιοκρατική προσέγγιση. Όπως θα μπορείτε να διαπιστώσετε τα έργα εμπλέκουν τεχνικές της παραδοσιακής χαρακτικής, αλλά και γαργαλίσματα πειραματικών εκτυπώσεων σε μια τρισδιάστατη εγκατάσταση με ήχο και εικόνα. Ο θεατής θα κληθεί να δραπετεύσει… Πότε: Μέχρι τις 22 Νοεμβρίου Πού: Γκαλερί ‘Γκλόρια’, Λευκωσία Πληροφορίες: 22 762605

«Larnaca Biennale 2021» Κάτι καλό έχει ετοιμάσει η επαρχία της Λάρνακας για τους λάτρεις της τέχνης. Έβαλε τα δυνατά της η πόλη του Ζήνωνα και μας προσκαλεί να δούμε, να προβληματιστούμε και να θαυμάσουμε έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, τα οποία είναι εμπνευσμένα από το σκεπτικό «Ατελείωτα Όρια». Η είσοδος σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους που συμμετέχουν είναι δωρεάν. Οι χώροι που φιλοξενούν τα έργα είναι η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, το Μουσείο Πιερίδη και ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού. Πότε: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου Πού: @Λάρνακα Πληροφορίες: www.biennalelarnaca.com

«Βίκτωρ Ιωαννίδης: Θαλασσινοί Αναστοχασμοί» Η Λεβέντειος Πινακοθήκη φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στον Βίκτωρα Ιωαννίδη (1903-1984), τον υπαιθριστή Κύπριο ζωγράφο. Η έκθεση είναι στοχοπροσηλωμένη σε σημαντικό κύκλο έργων του Κύπριου καλλιτέχνη με θέμα τη θάλασσα. Η πλειονότητα των έργων φιλοτεχνήθηκαν από το 1969 έως το 1982, κι’ έχουν όλα σχεδόν ως θέμα τους αναπαραστάσεις από το παλιό λιμάνι της Λεμεσού και το καρνάγιο. Πότε: Όλο τον Νοέμβρη Που: Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία Πληροφορίες: 22 668838 | info@leventisgallery.org «Once There Was A Forest» Μια φορά και ένα καιρό… μια ιδιαίτερη και ιδιόμορφη δράση έρχεται να συζητήσει μαζί μας, για κάτι τόσο οικείο και γνώριμο. Πλαστικό, κάρβουνο, πάγος, πέτρα, κόκκαλο. Με ποιο τρόπο μιλούν τα υλικά αυτά για το κόσμο μας σήμερα; Τρείς περφόρμερς επί σκηνής μέσα από τη χρήση των υλικών, της κίνησης και του ήχου δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο ενός εύθραυστου κόσμου, διεγείροντας τη μνήμη για το παρελθόν του -και τη φαντασία για το μέλλον του.

Πότε: 19 & 20 Νοεμβρίου Πού: Αποθήκη 79, Λάρνακα Πληροφορίες: www.skalionta.com


ιδεολογία

Ο

κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζεται από μία πρωτόγνωρη αντίφαση, προϊόν της ίδιας της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος. Αφενός, ζούμε σε συνθήκες ελευθερίας: ελεύθερη αγορά περιορισμένου κρατικού παρεμβατισμού, ελευθερία των πολυεθνικών επιχειρήσεων να μετακινούν κεφάλαιο, παγκοσμιοποίηση. Αφετέρου, η ελευθερία στον καπιταλισμό είναι ακριβώς αυτό: ελευθερία για το κεφάλαιο και την τάξη που το κατέχει. Ελευθερία για να δρα ανενόχλητη, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια κόσμου βλέπουν τις δικές τους, ουσιαστικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατούνται ποικιλοτρόπως. Όπως σημείωνε ο Λένιν, «ακόμη και η πιο “δημοκρατική” αστική δημοκρατία δεν είναι τίποτε αλλό παρά μια μηχανή για την καταστολή της εργατικής τάξης από την αστική τάξη»1. Στον καπιταλισμό, η αστική τάξη επιτρέπει στις εργαζόμενες μάζες όσα όρια και ελευθερίες, επιτρέπουν στην ίδια να δυναμώνει. Έτσι, το κράτος στα χέρια της λειτουργεί μόνο σαν εργαλείο εξασφάλισης της δικής της ιδιοκτησίας και κυριαρχίας. Εκεί και όπου νοιώθει ότι ο λαός παραβιάζει ή έστω απειλεί την κυριαρχία της, τα όρια αίρονται και οι ελευθερίες καταπατούνται. Στην Κύπρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ απέδειξε στην πράξη πολλάκις ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να περιορίσει ακόμη και βασικά συνταγματικά δικαιώματα ανθρώπων, να απλώσει το μακρύ χέρι της καταστολής και να κτυπήσει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- την παραμικρή αντίδραση.

απλά ένα μηχανικό άθροισμα ατόμων που επιτρέπει κάθε λογής αλλαγές κατά τη θέληση των αρχών»5. Όπως είδαμε στην προκειμένη, ο αυταρχισμός ενεργοποίησε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας η οποία αντέδρασε σε μια σημαντική της μερίδα και στάθηκε στο πλευρό του Γαβριήλ.

Ακριβώς από αυτή την αντίδραση και τη δυνατότητα της κοινωνίας να δρα συλλογικά, οφείλουμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, να εντείνουμε τους αγώνες μας και να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας

Ακριβώς από αυτή την αντίδραση και τη δυνατότητα της κοινωνίας να δρα συλλογικά, οφείλουμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, να εντείνουμε τους αγώνες μας και να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Να οργανώσουμε συμμαχίες με άτομα και ομάδες που πλήττονται και ασφυκτιούν από την κυβερνητική αναλγησία, που δεν αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν και με μπροστάρη το πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης, το ΑΚΕΛ, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Να δώσουμε πολιτικό περιεχόμενο στη συλλογική δράση και στους αγώνες μας. Να μετατρέψουμε την αγανάκτηση της κοινωνίας, σε συνειδητή δράση και να κατευθύνουμε τα μηνύματα μας ώστε να ανταποκρίνονται τόσο στις ατομικές, όσο και ευρύτερα στις κοινωνικές ανάγκες του τόπου: στην υγεία, στην παιδεία, τα εργατικά δικαιώματα και τη στέγαση.

Η δίωξη του εκπαιδευτικού και ζωγράφου Γιώργου Γαβριήλ, αποκαλύπτει τον συντηρητικό, αντιδραστικό και χυδαίο χαρακτήρας της κυβέρνησης. Χωρίς δισταγμό και με ύφος που παρέπεμπε σε πρακτικές του καθεστώτος της 21ης Απριλίου, Εάν μέσα σε ένα διάστημα μερικών μόνο μηνών, η κοινωνική η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη με μπροστάρη το Υπουργείο κατακραυγή κατάφερε να ασκήσει τόση πίεση στους Παιδείας, διέταξαν πειθαρχική διαδικασία εναντίων ενός κυβερνώντες ώστε να παύσουν -ακόμη και με το λεκτικό εκπαιδευτικού για έργα που φιλοτέχνησε στον ελεύθερο του που το έκαναν- την πειθαρχική δίωξη του Γαβριήλ, οι χρόνο. Μάλιστα, καλούσαν τον Γαβριήλ να παραστεί ενώπιων προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για διεκδικήση ακόμη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας με «μάρτυρες και μεγαλύτερων και μακροπρόθεσμων κατακτήσεων προς όφελος αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του»2 της κοινωνίας, είναι τεράστιες. για να αντιμετωπίσει ποινές Ο καλλιτέχνης αποτελεί που θα επέσυραν ακόμη και την Μπορεί η αυταρχικότητα της κυβέρνησης να πηγάζει αναπόσπαστο κομμάτι της απόλυση του. μέσα από την υπεροψία της και το αίσθημα του κοινωνίας αφού σκέφτεται «ανέγγιχτου», ωστόσο οι αγώνες μας πηγάζουν μέσα και εκφράζεται μέσα στις Το περιστατικό, εκτός από από τα πιο ευγενή ιδανικά για τον κόσμο που θέλουμε τον ακραίο αυταρχισμό τους, δοσμένες κοινωνικές συνθήκες, να κτίσουμε. ξεγύμνωσε επίσης την αστική ενώ υπόκειται στις υποκρισία. Μια υποκρισία που, Οι εργαζόμενοι μπροστά στον κίνδυνο να δουν να σχέσεις εξουσίας έντυνε την Πινδάρου στα χρώματα εξαφανίζονται ραγδαία ακόμη και τα βασικότερα των της tricolore κάνοντας επίκληση δικαιωμάτων τους, έχουν μόνο ένα δρόμο: τον δρόμο στις «ευρωπαϊκές αξίες της της οργάνωσης και της συστράτευσης με τις δυνάμεις ελευθερίας και της αλληλεγγύης» (sic), αλλά σιωπούσε που στέκονται ανάχωμα στις επιταγές της διεφθαρμένης μπροστά στη δίωξη του Γαβριήλ, στο σκίσιμο βιβλίων και τη κυβέρνησης της δεξιάς – τις δυνάμεις του ΑΚΕΛ. λογοκρισία που επέβαλλε το Προεδρικό σε δημοσιογράφους. Μια ψευδεπίγραφη ευαισθησία δηλαδή, η οποία μεγενθυνόταν •Στυλιανός Ιωάννου εκτός συνόρων και εξαφανιζόταν σε εγχώρια μεσαιωνικά Μέλος Τ.Ο. Νέων περιστατικά αυταρχισμού. Εργαζομένων Ανατολικής Λεμεσού Αδυνατούν ωστόσο να ερμηνεύσουν στοιχειωδώς τις κοινωνικές _________________ συμπεριφορές: Από που πηγάζει η καλλιτεχνική παρέμβαση του Γαβριήλ και η όποια κριτική; 1 Λένιν, Β., 2013. Για το κράτος. Το 1922 ιδρύθηκε στην ΕΣΣΔ το «Αριστερό Μέτωπο Τεχνών/ Σύγχρονη Εποχή. LEF» που εξέδιδε το ομώνυμο περιοδικό με διευθυντή τον μεγάλο ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Σε μία έκδοση του το 2 Δαλιάνη, Ν., 2021. περιοδικό, ανέφερε ότι «η τέχνη έχει νόημα μόνο ως κοινωνική Politis.com.cy. 3 Συλλογικό, 1979. παραγγελία»3. Μεγάλη Σοβιετική Ο καλλιτέχνης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας Εγκυκλοπαίδεια, αφού σκέφτεται και εκφράζεται μέσα στις δοσμένες κοινωνικές Τόμος 20. Ακάδημος συνθήκες, ενώ υπόκειται στις σχέσεις εξουσίας. Η εξουσία Α.Ε. επιδρά στην κοινωνία και η κοινωνία από πλευράς της σχηματίζει απόψεις και ιδέες αναλόγως των δυνάμεων που 4 Μαρξ, K. & δέχεται4. Ουσιαστικά, οι συνθήκες που επικρατούν, ωθούν Ένγκελς, Φ., -στην προκειμένη- τον καλλιτέχνη, να εκφράσει τις ανησυχίες 2003. Η γερμανική του και να αμφισβητήσει τους κρατικούς θεσμούς. Αντί λοιπόν ιδεολογία, Τόμος να κατακρίνουν τον Γαβριήλ και τον τρόπο που εκφράστηκε, Πρώτος. Gutenberg. είναι πιο ωφέλιμο να δούν ποιες συνθήκες ώθησαν την 5 Λένιν, Β., 2009. αμφισβήτηση προς την εξουσία του κράτους. Τι είναι οι «φίλοι Φυσικά, όχι μόνο ο καλιτέχνης αλλά και η κοινωνία ολόκληρη του λαού» και πώς δέχεται των πόλεμο ιδεών που κατευθύνει το κράτος. Η πολεμούν τους υλιστική προσέγγιση των θεωρητικών ως προς την κοινωνία, σοσιαλδημοκράτες. διαπιστώνει ότι ο άνθρωπος λειτουργεί και εκδηλώνεται με βάση Σύγχρονη Εποχή. το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Ο Λένιν υπογράμμισε ότι «ο Μαρξ έβαλε τέρμα στην αντίληψη ότι η κοινωνία είναι

Νοέμβρης 2021

21


22

διεθνή

Νοέμβρης 2021

Σ

ε προηγούμενο άρθρο της «Νεολαίας» (Ιούνης 2021) μέσα από μια πλούσια και πλήρως κατατοπιστική συνέντευξη από τη συντρόφισσα Leandra Becera (Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου και Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Κολομβιανής Κομμουνιστικής Νεολαίας), περιγράψαμε το τι συμβαίνει στην Κολομβία. Αποδείξαμε πως παρά τα χιλιόμετρα και τη γλώσσα που μας χωρίζουν, μας ενώνουν έντονα αντιαποικιακά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα, και αγώνες για ένα καλύτερο κόσμο. Μιλήσαμε για τα 28,5 εκατομμύρια Κολομβιανών που δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές ανάγκες, για το ρόλο του ιμπεριαλισμού στη χώρα, για τις 50 χιλιάδες εξαφανίσεις, τις 117 χιλιάδες ανθρωποκτονίες, τις σφαγές και τα βασανιστήρια από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Μέσα από την επικοινωνία που είχαμε ως ΕΔΟΝ με τους συντρόφους και συντρόφισσες της Κολομβιανής Κομμουνιστικής Νεολαίας (JUCO), μας μεταφέρθηκε μια εικόνα της κατάστασης και της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής

Σήμερα, μερικούς μήνες μετά, ο φακός της «Νεολαίας» εστιάζει σε μια μικρή περιοχή της Κολομβίας, την οποία σκιαγραφώντας την, βλέπουμε να απεικονίζεται μια μικρογραφία της καθημερινότητας των ιθαγενών και των περιθωριοποιημένων ομάδων της χώρας. Πρόκειται για την περιοχή «San Isidro de Puerto Caldas», ένα μικρό χωριό στην πόλη της Περέιρα. Στο San Isidro de Puerto Caldas, κατοικούν περίπου 1000 Κολομβιανοί. Ο πληθυσμός του χωριού αποτελείται αποκλειστικά από ιθαγενείς, αγρότες, και άτομα που λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή του ότι ανήκουν στην LGTB κοινότητα, εκδιώχθηκαν από τις περιοχές τους και γκετοποιήθηκαν στο χωριό. Κατά βάση, η πλειοψηφία των κατοίκων εκδιώχθηκαν ή μετακινήθηκαν με τη βία στο San Isidro τα τελευταία χρόνια, από τις περιοχές Antioquia, Chocó, Cauca, Meta, Valle del Cauca και Risaralda. Μέσα από την επικοινωνία που είχαμε ως ΕΔΟΝ με τους συντρόφους και συντρόφισσες της Κολομβιανής Κομμουνιστικής Νεολαίας (JUCO), μας μεταφέρθηκε μια εικόνα της κατάστασης και της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής: Η πλειοψηφία των κατοίκων αποτελείται από άτομα με πολλά κοινωνικά προβλήματα, θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Το φαινόμενο των πρώιμων εγκυμοσυνών (σε εφηβική ή και παιδική ηλικία) είναι πολύ συχνό στην περιοχή. Επιπρόσθετα, πολλοί από Ίσως όμως το πιο τους κατοίκους εκδιώχθηκαν στο χωριό λόγω του ρατσισμού που βιώνουν οι ιθαγενείς στην Κολομβία. τραγικό σε σχέση

με τη διαχείριση της κατάστασης, είναι η ανυπαρξία της κρατικής στήριξης. Η κυβέρνηση της Κολομβίας αδιαφορεί για την κατάσταση

της κοινότητας.

Ίσως όμως το πιο τραγικό σε σχέση με τη διαχείριση της κατάστασης, είναι η ανυπαρξία της κρατικής στήριξης. Η κυβέρνηση της Κολομβίας αδιαφορεί για την κατάσταση στο San Isidro, αφήνοντάς την στο έλεος της αυτοδιαχείρισης των κατοίκων του χωριού. Καμιά προσπάθεια δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για ανάπτυξη της περιοχής, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν πρόσβαση ούτε καν στα βασικά. Η προσβασιμότητα σε παιδεία και υγεία είναι μηδενική, όπως και η ύπαρξη δομών και θεσμών εντός

Η κατάσταση που παρουσιάζουμε στο χωριό San Isidro de Puerto Caldas, δεν αποτελεί την εξαίρεση, ως μια περιθωριοποιημένη περιοχή της Κολομβίας. Δυστυχώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πλειοψηφίας των περιοχών που ζουν ιθαγενείς και θύματα των παραστρατιωτικών οργανώσεων της χώρας. Εντούτοις, αξίζει να σημειώσουμε, ή μάλλον να επαναλάβουμε αυτό που διατυπώσαμε και στο προηγούμενο άρθρο της «Νεολαίας» σχετικά με την Κολομβία: Ο λαός της χώρας χαρακτηρίζεται από στοιχεία αγωνιστικότητας και αντίστασης. Έτσι, αντίστοιχα και στο San Isidro de Puerto Caldas, καταβάλλονται προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ομάδες εθελοντών της κοινότητας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό «El Comienzo del Arco Iris», ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια αυτή, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς στόχους: - Την εναρμόνιση της εκπαίδευσης με τη δημιουργία και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών κέντρων και σχολείων στην περιοχή. - Την ανάπτυξη των τεχνών, δίνοντας βάρος στον κοινωνικό ρόλο της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών. - Την αυτοδιαχείριση της κοινότητας από τους κατοίκους με τη δημιουργία δομών. - Την κοινωνική κινητοποίηση των κατοίκων αλλά και των Κολομβιανών ευρύτερα. Μέσω του προγράμματος του Οργανισμού, γίνονται προσπάθειες για μείωση της βίας στην περιοχή, για αύξηση της προσβασιμότητας σε τομείς που θα βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο προς μια αξιοπρεπή ζωή, όπως και για ενίσχυση των προσωπικών στόχων των παιδιών και την καλλιέργειά τους.

Πολύ συνειδητά η ΕΔΟΝ αποφάσισε όπως τα «Κάλαντα Αλληλεγγύης 2022» αφιερωθούν στα παιδιά της Κολομβίας, συνεισφέροντας στο πρόγραμμα ενίσχυσης του San Isidro de Puerto Caldas

Έχοντας κατά νου τα πιο πάνω, πολύ συνειδητά η ΕΔΟΝ αποφάσισε όπως τα «Κάλαντα Αλληλεγγύης 2022» αφιερωθούν στα παιδιά της Κολομβίας, συνεισφέροντας στο πρόγραμμα ενίσχυσης του San Isidro de Puerto Caldas. Καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων θα αποδείξει για άλλη μια χρονιά ότι για την ΕΔΟΝ η αλληλεγγύη προς τα παιδιά ολόκληρου του κόσμου, δεν μπορεί να κλειστεί στα στενά όρια συνόρων, φυλών και θρησκειών. • Σταύρος Αγαθού Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Λάρνακας Υπεύθυνος Γραφείου Διεθνών Σχέσεων ΚΣ ΕΔΟΝ Μέλος ΚΓ ΕΔΟΝ


διεθνή

Σ

άλος προκλήθηκε στο εργατικό κίνημα και την κοινωνία γενικότερα της Ελλάδας όταν η εταιρεία ταχυμεταφοράς φαγητού «e-food» έβαλε το «πιστόλι της ανεργίας» στον κρόταφο των εργαζόμενων. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 η «e-food», με γνωστοποίηση μέσω γραπτού μηνύματος, ανακοίνωσε σε 115 εργαζόμενους διανομείς, των οποίων η σύμβαση έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ότι , εάν δεν δεχθούν να εργάζονται ως «freelancer» με μπλοκάκι ή τίτλο χρήσης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα Το αποτέλεσμα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης τους.

των μαζικών

κινητοποιήσεων Με την ανακοίνωση αυτή, οι εργαζόμενοι της «e-food» ήρθαν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να βρεθούν στην και παρεμβάσεων ανεργία, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασής τους, είτε των συνδικάτων που να αποδεχθούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, σημειώθηκαν σε όλη με τη μετατροπή τους από μισθωτούς σε «συνεργάτες», την Ελλάδα ήταν η χάνοντας παράλληλα μια σειρά δικαιώματα. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιχείρηση μετατρέπει τους διανομείς σε μεγάλη νίκη των «freelancer», δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, με την εργαζόμενων εργοδοσία να απαλλάσσεται από το βάρος της ασφάλισης, της καταβολής δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα όπως και του επιδόματος άδειας. Έτσι, μειώνεται ο μισθός του διανομέα! Παράλληλα ο freelancer θα έχει την ευθύνη για τα μέσα προστασίας, το μέσο και τη συντήρησή του! Επιπλέον, η πληρωμή θα γίνεται με βάση τις παραδόσεις προϊόντων και όχι με τον χρόνο απασχόλησης, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη ελαχιστοποίηση του χρόνου εργασίας και στον διαχωρισμό του σε ενεργό και ανενεργό. Η στάση της εταιρείας «e-food», ήταν αποτέλεσμα του νόμου Xατζηδάκη (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) που έφερε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή και ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη. Ένας νόμος ο οποίος ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φτηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές και καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις. Επίσης, ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και καταργεί-ποινικοποιεί την περιφρούρηση της Παράλληλα, απεργίας. στην Τουρκία οι

εργαζόμενοι της Delivery Hero (μητρική εταιρεία της e-food) στην εταιρεία «Yemeksepeti» και το συνδικάτο «Nakliyat-İş» χαιρέτισαν τον αγώνα των εργαζόμενων της «e-food»

Παρά την προσπάθεια της εταιρείας να συμμαζέψει την αρχική ανακοίνωση της, τα συνδικάτα των εργαζόμενων υπό την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ έδωσαν μια τρίτη επιλογή. Προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε όλες τις πόλεις, με την παρουσία των εργαζόμενων διανομέων και σε 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Αιτήματα των εργαζόμενων ήταν:

α)

Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη τους από την «e-food» με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

β)

Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.

γ) Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως στον καύσωνα, στον παγετό κ.α.

δ) Εταιρικό μηχανάκι με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας σε συντήρηση και ό,τι έξοδα απορρέουν από τη χρήση του.

Παράλληλα, στην Τουρκία οι εργαζόμενοι της Delivery Hero (μητρική εταιρεία της e-food) στην εταιρεία «Yemeksepeti» και το συνδικάτο «Nakliyat-İş» χαιρέτισαν τον αγώνα των εργαζόμενων της «e-food» για αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας που θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την αντίστοιχη εταιρεία να εφαρμόζει αντεργατικές πρακτικές γεγονός που έβγαλε στους δρόμους και τους εργαζόμενους στην Τουρκία. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως «Ο αγώνας μας είναι κοινός, ενάντια στον εργοδότη που επιτίθεται στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, την Delivery Hero.» Εντέλει, το αποτέλεσμα των μαζικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων των συνδικάτων που σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα ήταν η μεγάλη νίκη των εργαζόμενων. Η «e-food» απέσυρε την αρχική της ανακοίνωση και αναγκάστηκε να μετατρέψει τις συμβάσεις πέραν των δύο χιλιάδων εργαζόμενων σε αόριστου χρόνου. Με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι ανάγκασαν την εταιρεία όχι μόνο να πάρει πίσω τα αρχικά σχέδια για μετατροπή των εργαζόμενων σε «ανεξάρτητους συνεργάτες» αλλά και να δεσμευτεί ότι θα τους προσλάβει με συμβάσεις αόριστου χρόνου και να καταργήσει τις δουλεμπορικές συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας. Η αποφασιστικότητα, η ενότητα και η στήριξη του δίκαιου αγώνα από τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση αυτή. Η μεγάλη νίκη των εργαζομένων και το λαϊκό ξέσπασμα που προκλήθηκε φανερώνει την δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις και τους εργοδότες. Οι εργαζόμενοι είναι ακόμα πιο δυνατοί μέσα από την οργάνωση τους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικάτα και αυτή η μεγάλη νίκη αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Με συντονισμό και κοινή δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες τους και μπλοκάρουν τα αντεργατικά μέτρα και νομοσχέδια. •Γιώργος Σκούρου Τ.Ο. ΕΔΟΝ Αθήνας

Νοέμβρης 2021

23Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.