Page 1

’eerlijk Altijd & Overal lekker vers!

Kruidenier.nl

Nummer 2

Jaargang 6 - 20

Laat de zomer 19 nu maar komen!

Iedere kaas... bepaalt zijn eigen moment

23

Gerechtjes om samen te delen...

30

BeKROON het voorjaar, het hangt in de lucht...

13


2 ’ Inhoudsopgave.

30 voor Aandacht Volg ons ook op twitter: twitter.com/ kruideniernl

39

FreshBoozt, begin de dag met een sapje

Sap van tarwegras is een natuurlijke, levende voedingsbron met een hoge concentratie natuurlijke voedingsstoffen. Tarwegras bevat een hoop vitamines en mineralen. Zo bevat het de vitamines: provitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine C, vitamine E, en vitamine K. Mineralen bevat tarwegras ook, te weten: Calcium, Fosfor, IJzer, Jodium, Kalium, Kobalt, Koper, Magnesium, Mangaan, Selenium, en Zwavel. Een dagelijks shot van dit overheerlijke 100% vers sap geeft je zin in je dag. Gezond genieten dus!

Avocado, asperge en Aardbei...

11

H’eerlijk nr. 2 uitgelicht

6 Energiek Optimisme,

dat hebben we nodig! René Boender voorziet velen van extra i­nzichten en vooral ook lef om te doen wat nodig is: veranderen. Maak nader kennis met onze brain-agent, trendteller & keynote spreker.

11 Aandacht voor... Avocado, Asperge en Aardbei

Elk seizoen heeft zo haar charmes, maar de aanloop naar de zomer... dat is echt een fijne periode. Qua weer natuurlijk, maar zeker ook qua producten. Deze keer drie heel bijzondere producten in the picture, gewoon omdat ze zo lekker zijn. Geniet van de voorjaarszon richting de zomer en geniet van al het moois dat dit seizoen ons biedt.

30 Bekroon het voorjaar, het hangt in de lucht We snakken naar een beetje zon, dromen van de zomer, we willen genieten van de primeurs in de keuken. We willen het voorjaar maximaal gaan vieren. Het verlangen naar de lente wordt elke dag groter.


1

.Voorwoord ’ 3

Wat duurt het lang...

ooit wordt het toch voorjaar?

Ben jij het ook zo zat? Die snijdende kou, de winterse buien en die aanhoudende griep? Er lijkt geen einde te komen aan de winter van 2013! We willen de bloembollen wel uit de grond kijken en weer vrolijke lammetjes zien springen. En dan die crisis, die economische stagnatie, die blijft ook maar door razen. Hebben we net Griekenland achter de rug, komt Cyprus als een duveltje uit een doosje zetten.

Helemaal bij de tijd: de QR-code In deze H’eerlijk tref je QR-codes aan. De code op zich zegt in eerste instantie niets. Het is niet meer dan een abstracte, vierkante barcode. Die scan je met je mobiele telefoon (smartphone). Het programmaatje op je mobiele telefoon vertaalt de code in een hyperlink naar bijvoorbeeld onze website, waarop een filmpje te zien is.

Inhoudsopgave 5  Trends:

19

Loch Ness & Nessie 6 Energiek Optimisme, dat hebben we nodig! 8  Weet wat je eet: 400 jaar bitter en 200 jaar oranje 11 Product in the picture: Aandacht voor Avocado, Asperge en Aardbei 13 Product in the picture: Zuurdesembrood 15 Recept: Orange ice tea 16 Melkunie, De Heleboeeel is om

Iedere kaas bepaalt zijn eigen moment 23  Recepten Wouter van Laarhoven 30 Column: Wijn & spijs

We snakken naar een beetje zon, dromen van de zomer, we willen genieten van de primeurs in de keuken. We willen het voorjaar maximaal gaan vieren.

32 35

Prorest Catering bij VNG Column: Koffie & Thee weetjes 36 Terugblik Zorgtotaal 39 Evenementenkalender 40 In de volgende editie 41 Duurzamer van teelt tot kop 42 Foodvaria

Toch heeft het geen zin om ons daar druk om te maken. Wij moeten ons juist concentreren op ons eigen landje en vooral op hoe wij de (lokale) economie weer aan de praat krijgen. En dat vraagt om initiatieven waar iedereen weer zin van krijgt. Er is licht aan het einde van de tunnel; zeggen de experts, maar het meeste werk zullen we zelf moeten doen. Wij zullen de energie moeten opwekken; de reset knop moeten indrukken. Met nieuwe concepten die mensen een alibi geven weer uit huis te gaan. Niet blijven doen zoals we het altijd hebben gedaan… Maar juist nu veranderen! Weer vol vertrouwen te gaan doen waar het leven voor bedoeld is: te genieten. Om met meer plezier de routine te gaan doorbreken. Echt, mensen ruiken het als je er weer de lol in stopt... Je moet alles weer gaan zien en ruiken. Hersenen werken nu eenmaal zo. Er is een directe band tussen de plek in de hersenen waar geur verwerkt wordt en waar herinneringen en echte emoties worden opgeslagen! Laten we alles weer uit de kast halen en vooral de kleur & geur van lekker genieten gaan promoten. Want wat ons betreft wordt het een hééééél lang voorjaar en een geweldige zomer. Wij helpen u graag genieten van de daarbij horende omzet…

Peter Kruidenier Algemeen directeur


Biologisch pluimvee houden Een ei is een ei wordt wel eens gezegd. Wie regelmatig eieren koopt weet wel beter. Eieren zijn er in verschillende soorten en maten en ook de verschillen die niet zo voor de hand liggen, schelen aardig in de beurs. Mensen die van dieren houden kiezen biologisch en dat mag wat kosten. Maar wat krijg je daar nou precies voor? Vandaag zijn we op bezoek bij Kees en Jolanda Sijbenga, zij zijn leveranciers van eieren aan pakstation Eierenglorie Vermeulen, die op hun beurt weer aan Kruidenier leveren. Zij hebben een biologisch pluimveebedrijf in Hooghalen, bij Assen. De werkdag van Kees begint iedere dag rond 06:00 uur. Als eerste gaat Kees even kijken bij de kippen. Een visuele controle geeft aan dat alles goed is. Kees: “In de ochtend blijven de kippen binnen, dat is de tijd dat de eieren gelegd worden. In de stal zijn hiervoor speciale leghokken, waar de kippen automatisch hun weg naar toe weten te vinden. De eieren worden opgevangen en via een lopende band vervoerd naar de inpakafdeling. Met de hand worden de eieren hier op maat gesorteerd en per

tray van dertig door een inktjet-printer voorzien van een code. Twee keer per week komt Eierenglorie Vermeulen de biologische eieren ophalen. Zijn biologische eieren lekkerder dan scharreleieren of vrije uitloop eieren? Kees: “Dat is denk ik een kwestie van smaak, en dus zeer persoonlijk. Wat bij kopers van biologische eieren een belangrijk aankoopargument is, is het dierenwelzijn. Bij biologisch gehouden kippen worden geen snavels gekapt, er is vrije uitloop voor de dieren, er is een ruime binnenruimte, biologisch voer en een goede nachtrust. De kippen krijgen ook biologisch voer, het is dus een puur natuurlijk product zonder extra toevoegingen. Of je dat verschil proeft? Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Het biologische voer dat kippen krijgen is een dure grondstof. Je wordt door allerlei instanties gecontroleerd, wat een hoop administratie oplevert. En omdat je per hectare minder kippen kunt hebben en dus minder opbrengst kunt realiseren, zijn biologische eieren wel duurder dan de reguliere eieren. De genoemde aankoopargumenten van dierenwelzijn en een puur natuurlijk product eten, worden gelukkig wel steeds belangrijker.


Trends ’ 5

Loch Ness & Nessie

feiten, fictie, focus en vooral (omzet) lol! Er zijn nog maar weinig zaken die voor 100% zeker zijn. Na de nacht komt de zon weer op, dat feit staat voor 100% vast. Daarom is het belangrijk je te ­richten op wat komen gaat en niet te blijven hangen in het ­verleden. Zorg dat je altijd uitgerust en wijs begint aan de volgende stap. Lieg nooit, want tegenwoordig is er ­volledige transparantie, het internet vergeet niets. Echte ondernemers zullen meer mogelijkheden ­creëren dan er feitelijk voorhanden zijn en keer op keer verrassen met nieuwe initiatieven. Laat je inspireren en baseer je altijd op de feiten. Focus op het doel dat je wilt bereiken en je mag wegdromen op basis van de fictie die haalbaar is. Het is beter een dialoog te starten over wat je wilt bereiken, dan een ongeloofwaardige monoloog te houden.

Stop met leeftijdsdiscriminatie Jonge Generatie Z-ers zijn al behoorlijk wijs en ­vergeet niet de oude rotten erbij te betrekken en vooral te raadplegen. Je zult verbaasd staan van hun kracht en weerbaarheid, en vooral van de wijsheid die ze zonder probleem willen delen. Ga meer naar keynotes van bekende, kundige mensen luisteren en zet je filter open.

deze boodschap goed overkomt op je publiek, op je werknemers of collega’s. Gebruik daar alle theater en spektakel bij, die ervoor kunnen zorgen dat het verhaal aankomt en begrepen wordt. Zodat ­iedereen er zin in krijgt en jij ook. Als je ziet dat de baas er lol in heeft, dan slaat de vonk echt over.

Inspireer Het zal je verbazen wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen door echt te zijn. Blijf je vooral focussen op het doel, want dan word je gehonoreerd door je klanten en je personeel. Inspireer mensen en moedig hen aan ­initiatieven te nemen, dan loop je altijd voorop. Natuurlijk, ook met fictie kun je business genereren, maar dit duurt niet lang of er wordt dwars doorheen geprikt. Behalve als je in de Schotse toeristenbranche zit waar Nessie, het monster van Loch Ness, iedere keer weer opduikt als het weer eens een tijdje stil is gebleven. En hup, de hotels zitten weer vol en iedereen wil haar zien. Alle gekheid op een stokje, er schuilt wel een mooie ­zakelijke waarheid in dit monster. Namelijk: zorg ­ervoor dat je boven water blijft, blijf zichtbaar! Wacht niet op het moment dat je koppie ondergaat, want voor je het weet zijn ze je vergeten.

Geluk hebben Als je ooit het geluk en de kans hebt om zakenman en filantroop Warren Buffet te horen spreken of te zien, doe er dan alles aan om het mee te maken. Of kijk op YouTube. Veel van zijn tips maken je meteen een beter mens, want hij gelooft in eerlijkheid, in fairness! ­Hij ­gelooft dat je eerst moet leren voor je iets kunt ­verdienen, hij noemt dat ‘Learn before you earn’. Hij gelooft dat je geld kunt maken, dat de regering het leven van mensen beter moet maken door de infrastructuur zo te verbeteren dat alles goed voelt. Maar bovenal gelooft hij in geluk, in business happiness. Dit geluk kun je alleen maar maken of krijgen als je erin gelooft. Als je daar dan op wilt inzetten, zorg er dan ook voor dat

Twijfel niet Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende verlei­ dingen dat je op het moment dat je een neergaande lijn voelt aankomen, direct extra energie in je bedrijf, merk of partij) moet pompen. Zodat iedereen weer p ­ lezier krijgt in de stunts die jij uithaalt om elke keer weer de verleiding, lees Nessie, tevoorschijn te laten komen. Echt waar, lukt het je niet om mensen te ­overtuigen, dan kun je ze altijd nog verleiden. En daar mag je alles bij inzetten, want de voornaamste inzet is geluk! Twijfel niet, want dat is het moment waarop je verliest. Focus op winnen en je zult het zien, de winst komt vanzelf.


6 ’ Interview René Boender

René Boender voorziet velen van extra ­inzichten en vooral ook lef om te doen wat nodig is: veranderen. Maak nader kennis met onze brain-agent, trendteller & keynote spreker. René Boender brak door bij het Amerikaanse McCann in New York waar hij als reclameman campagnes ontwikkelde voor topmerken zoals Coca Cola, Goodyear, Nestlé en L’Oréal. In de jaren negentig kwam Boender terug naar Nederland en start zijn eigen reclame- en marketingbureau en begon te schrijven. In de vorm van “Braincandies”! Een inspire­rend verhaal vertellen, dat ligt hem wel en sinds 2000 geeft hij keynotes, gastcolleges en adviseert hij als brainagent, innovatiefuturist en trendteller grote internationals en ceo’s. René Boender is inmiddels een veelgevraagd internationaal spreker. Ook bij Kruidenier heeft hij een aantal keren gesproken. Met zijn ‘verras, verander en verover’-keynote reist hij de halve wereld rond om ‘Business Happiness’ te promoten.

Volg je hart Dat optimisme, heeft dat te maken met jouw roots? Wij geloven hier natuurlijk ­allemaal graag dat je geboorte aan zee hier de voedingsbodem voor heeft gelegd. Lachend reageert Boender: “Eerlijk gezegd, zou je daar best gelijk in kunnen hebben. Als je vlakbij de zee woont en je ruikt de zilte lucht, dan voel je je sowieso lekkerder. Het is mijn gewoonte om kansen in elke bedreiging te zien. Terwijl een pessimist zelfs ­bedreigingen ziet in de meeste k ­ ansen. Mijn missie is om deze mensen te helpen door energiek optimisme over

ze uit te storten, zodat ook zij in actie komen.” In actie komen, jezelf een schop onder je kont geven; het komt vaak terug in interviews met René Boender. “We hebben de neiging om excuses te bedenken om vooral niet te veranderen. Maar stop met zaken waar je geen plezier aan beleeft. Ook in tijden van crisis. Maak de balans op en volg je hart.” Is dat niet wat makkelijk gezegd met een dreigend ontslag voor de deur of een financiële terugval? “Deze periode is bij uitstek geschikt om te veranderen. Als je diep gaat, weet je ook weer hoe het voelt om te klimmen en kun je daar echt van genieten. Het enige is: je moet het wel zelf doen.”

Op avontuur gaan In zijn derde boek ‘Cool is Hot’ lanceert René het Nieuw Nederlands Optimisme. “Mijn boodschap aan ondernemers is: we moeten weer meer op avontuur durven gaan. Veel bedrijven draaien op routine, veroorzaakt door het verlangen naar veiligheid. Maar op routine kun je de wedstrijd niet winnen. Wel als je je nek uitsteekt en lef toont, wat natuurlijk niet geheel zonder risico is. Pessimisten benadrukken die risico’s maar al te graag, waardoor er niets gebeurt. Wat wij nodig hebben is visie, een punt aan de horizon waar we naartoe willen. Kortom: het Nieuw Nederlands Optimisme. En dal blijkt makkelijker haalbaar dan menigeen denkt”

Levensles Positiviteit, visie, energie, het zijn terug­ kerende elementen in de boeken van

Boender en welbeschouwd een weerspiegeling van een deel van zijn persoonlijkheid. “Dicht bij jezelf blijven is ook een boodschap die ik graag vertel. Ik heb hierin ook mijn levenslessen gehad. Ik was nog jong toen ik voor het Amerikaanse reclamebureau naar een klant in Egypte werd gestuurd. Mijn baas ging niet mee, dus vroeg ik hem kaartjes voor me te laten drukken met daarop de functietitel ‘vice president’. “Why?”, vroeg hij me verbaasd. Ik legde uit dat ik graag wat meer senioriteit wilde uitstralen. Hij schudde enkel zijn hoofd toen ik de kamer uitliep. Vlak voor vertrek naar Egypte kwam een koerier langs met een pakketje. Het kwam van mijn baas en nee; het waren geen visitekaartjes, maar de inhoud was grijze haarverf en een wandelstok. Op een briefje zijn boodschap: “Wees jezelf, dan komt het goed.” Dat was een b ­ elangrijke les voor mij. Dichtbij jezelf blijven is niet moeilijk, wel noodzakelijk anno 2013”

“Deze periode is bij uitstek geschikt om te veranderen. Het enige is: je moet het wel zelf doen.”


Interview René Boender ’ 7

Generatie Z Samen met Jos Ahlers schreef René ­Boender ‘Generatie Z’ net als ‘Great to Cool’ en ‘Cool is Hot’ een absolute best­seller. Wij hebben in de H’eerlijk daar al een aantal keren input uit gepubliceerd. Het is de ­opkomst van een onstuitbare digitale generatie. Een generatie die altijd online is. Voor wie sociale media geen ontdekking, maar een noodzaak zijn. Op basis van onderzoek waagt René zich aan een voorspelling van het gedrag van deze generatie die in 2020 de werkvloer opstroomt. Hoe denken ze over geloof, sport, ouders, doodgaan, de koning, de zorg, lust en liefde, de pil, extremisme, tolerantie en hoe zij willen leven en uit willen gaan. Essentiële informatie voor iedereen die beseft dat dit de consumenten, de werknemers en de klanten van de toekomst zijn. Generatie Z is aan zet en zien en doen dingen anders dan de generaties voor hen. Wat motiveert hen, hoe communiceren ze, hoe bereiken we ze, kortom: wat windt hen op?

Brandschoon “Het antwoord op deze vraag begint met inzicht in wie we met Generatie Z bedoelen”, steekt Boender van wal. “Er wordt hier en daar wat gegoocheld met de cijfers, maar wij rekenen iedereen die tussen de jaren 1992 en 2010 is geboren tot de Generatie Z. In 2020 is deze groep dus tussen de 10 en 28 jaar oud en bieden de eerste werknemers zich aan op de arbeidsmarkt. Het is een groep die

ook wel met ‘Digitale Natives’ wordt aangeduid. Oftewel een generatie die opgroeit in een 24/7 ­informatiemaatschappij en altijd en overal online is. Het is bovendien een generatie die opgroeit in een ­wereld van overvloed en met relatief weinig beperkingen. Ze zijn ervan overtuigd dat ­tegenslagen zullen worden opgevangen door ouders of de overheid. En als die het niet doen, dan zoeken ze het zelf even op. Google is hun derde hersenhelft! Ze hebben dan ook een rotsvast vertrouwen in de toekomst en in zichzelf.” Hoe kun je als ondernemer en werkgever inspelen op de wensen en gedragingen van deze generatie? Boender: “Op verschillende manieren. Generatie Z zoekt duidelijk naar de balans. Wat wij nu ‘Het Nieuwe Werken’ noemen, is voor de ­Generatie Z de natuurlijke manier om je werk te doen. Werk en privé zullen steeds meer door elkaar gaan lopen. Bedrijven die het gebruik van sociale media inperken zullen dat niet vol kunnen blijven houden. Generatie Z is een netwerkgeneratie die sociale media niet zien als entertainment, maar als eerste levensbehoefte. Daarnaast moeten bedrijven brandschoon zijn. Doordat de samenleving steeds transparanter wordt, is men zich er steeds meer van bewust welke bedrijven duurzaam ondernemen of hun geld investeren in ‘foute’ goederen. Generatie Z zal niet willen werken voor die laatste groep. Do no harm is niet meer voldoende, do good wordt de eis.” “Ik ben geen ­milieufreak, maar duurzaamheid is een randvoorwaarde. Ik hoorde een spreker in New York zeggen: misschien laten we geen betere wereld achter voor onze kinderen, laten we dan in ieder geval proberen betere kinderen achter te laten voor deze wereld. Laten we dat dan ook maar doen. Input is nu eenmaal output. Zij willen het weer leuk hebben in de wereld. De lol moet terug bij alles wat wij doen…”


8 ’ Weet wat je eet

door Christy Kool Christy Kool is manager Kwaliteit en P&O bij Kruidenier. In deze rubriek houdt zij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van MVO in de meest brede zin. Contact: c.kool@kruidenier.nl of 06 51 573 330.

400 200 jaar jaar bitter

oranje


.Weet wat je eet ’ 9

Er is eindelijk weer aandacht voor ECHT. Na alle schandalen van de laatste tijd wordt het hoog tijd dat wij echt weten wat wij eten en drinken. Eerlijke producten waar niet mee wordt “gerommeld”. En gelukkig zijn er nog echte Nederlandse producten die met zorg worden gemaakt, door mensen met passie. Producenten die niet van plan zijn concessies te doen aan het oorspronkelijke product tenzij daar een bijzonder goede reden voor is!

Oranjebitter De echte oranjebitter is zo’n product; van A. van Wees distilleerderij De Ooievaar uit Amsterdam! Dit drankje is anno 2013 actueler dan ooit omdat wij Nederlanders niet alleen onze 200 jaar onafhankelijkheid herdenken, maar ook nog eens “overstappen” van Koninginne­dag naar Koningsdag. En bij Oranje feestdagen, drinken we Oranjebitter; en dat doen we al heel lang.

Scheurbuik voorkomen De oorspronkelijke receptuur van de 'echte oranjebitter' is, naar men beweerd, al 400 jaar oud! Oorspronkelijk ontstonden de bitters uit pure noodzaak. De bitters werden ook wel scheepsdranken genoemd. Scheepsartsen vermengden medicijnen, die vaak bitter waren, met jenever en suiker. Het werd aan boord gebruikt om het vaak niet te drinken water mee te ontsmetten waardoor scheurbuik werd voorkomen, maar de bitters maakten natuurlijk ook het leven aan boord een stuk leuker.

Bevordert spijsvertering Ooit is de oranjelikeur na 1620 ontwikkeld ter ere van diverse door Stadhouder Frederik Hendrik, Prins van Oranje–Nassau (1584-1647), gewonnen veldslagen. Daarna is het drankje een beetje in de 'vergetelheid' geraakt. Het oranje drankje werd nieuw leven ingeblazen in 1814 door Koning Willem III. Toen was de oranjebitter overigens nog zonder suiker. Het bittertje werd gebruikt als geneesmiddel, een digestief. Een drankje dat na de maaltijd gedronken werd, de bitters bevorderde namelijk de spijsvertering.

Dit was zeker nodig omdat de maal­tijden aan het hof nogal rijk en zwaar te verteren waren.

Naar klassiek recept In hartje Amsterdam wordt nu nog de echte oranjebitter gemaakt bij “De Ooievaar”. Het recept staat op schrift en is in dit geval van vader op dochter overgedragen. De oranjebitter wordt ook nog op de klassieke manier gedistilleerd. Namelijk in een grote koperen ketel waarin, in een koperen korf, een linnenzak wordt gehangen. Gevuld met de schillen van de zure sinaasappel (citrus aurantium) die samen met andere kruiden de specifieke smaak en geur geven aan de oranjebitter.

Appeltjes van Oranje De zure sinaasappel (of bittersinaasappel, pomerans of zure oranje) bereikte al ver voor de sinaasappel via Noord-Afrika en Spanje ons Nederland. De 'appeltjes van oranje' die er droog en bruin uit zien, zorgen ervoor dat de vloeistof waarin ze worden gelegd, oranje kleurt en dat de specifieke bittere smaak aan die vloeistof wordt afgegeven. Onder invloed van de tijd heeft de huidige 'schatbewaarder' van de receptuur tegen de wil van haar vader in het drankje ietsje zoeter gemaakt waardoor het drankje iets minder bitter van smaak is. Het 'mondgevoel' is bij de oranjebitter dus iets aangepast aan de huidige tijd. Een eerlijk Oer-Hollands product, letterlijk en figuurlijk. Ik denk dat ik dit jaar toch ook maar eens een glaasje ga proeven!

Proost!


NIEUW(S) VAN ZUIVELHOEVE!

Op de Zuivelhoeve hebben we ons assortiment uitgebreid met Ongezoete Pap. Net als alle andere Zuivelhoeve producten een verantwoorde en gezonde keuze, maar bovenal onmeunig lekker! Onze pappen worden vanzelfsprekend gemaakt van verse melk van onze eigen boeren en zijn verkrijgbaar in vijf herkenbare smaken. Onze papvarianten worden afgevuld in zowel een 150 als 250 grams verpakkingen. www.zuivelhoeve.nl/foodservice

Zuivelhoeve Advertentie foodservice 210x102.indd 1

Geniet van een heerlijke Alproccino! Alproccino brengt het beste van de koffie- en de sojaboon bij elkaar: een stevige espresso met daarbij al hett goede goed de van v n Alpro va Alpro. Alpro ‘for Professionals’ – artikelnummer 96786

Neem voor meer informatie contact op met: Thierry Bronchart (Key Account Manager OOH) thierry.bronchart@alpro.com

ak · Hee rlij k van sma ent · Gev arie erd asso rtim e, enti · Goe de con sist m zow el kou d als war seal te · Pap var iant en met netr on mag ver war men in de in seal ) (we l gaat je prik ken ptu ren · Aut hen tiek e rece

21-03-13 14:55


Aardbei ontbreken bij deze chtige rode vrucht niet Natuurlijk mag deze pra voor! Verse aardze te mooi en te lekker eyecatchers; daar zijn , door het hoge genog eens zeer gezond beien zijn daarbij ook ben in je omgeving Mocht je gehoord heb halte aan vitamine C. Dit bericht kan d zijn; niets van waar. dat aardbeien dikmaken aardbeien zit m der fabelen; in 100 gra direct door naar het rijk . slechts 7% koolhydraten

Product in the picture ’ 11

Aandacht voor Avocado, Asperge en Aardbei Elk seizoen heeft zo haar charmes, maar de aanloop naar de zomer... dat is echt een fijne periode. Qua weer natuurlijk, maar zeker ook qua producten. Deze keer drie heel bijzondere producten in the picture, gewoon omdat ze zo lekker zijn. Geniet van de voorjaarszon richting de zomer en geniet van al het moois dat dit seizoen ons biedt.

aak hebben, is de n een zoete milde sm Doordat de aardbeie we geven er smaak We maken er jam van, vrucht bij velen geliefd. vuistje is ie ook niet maar ‘gewoon’ uit het mee aan onze yoghurt, te versmaden.

Avocado

Weliswaar het hele jaar door beschikbaar, maar nu toch in het voorjaarszonnetje. De Spaanse Veroveraars waren de eerste Europeanen die kennismaakten met de avocado, via de Azteke n. Zij noemden deze vrucht oorspronkelijk Abogado, wat 'boter uit het bos' betekent. Het is dan ook een van de weinige vruchten die vet bevat. Dit vet heeft een goede kwaliteit en bestaat uit onverzadigd e vetzuren met een cholesterol­verlagende werking op het bloed. En de vrucht is -ondanks genoemd vet- licht verteerbaar. Een rijpe avoca do heeft zachtgeel romig vruchtvlees en een licht nootachtige smaa k. Bijzonder lekker als voorgerecht en zo simpel te bereiden. Avoca do halveren, beetje citroensap erover, naar smaak zout en peper erover en lepelen maar... Simpel, gezond en overheerlijk!

Asperges

ndse goud... de Holla stek voor dit witte uit bij treknd aa be m is asperges April is de n deze prachtige va en izo se se nd t lla He Ho asperges. eel loopt het aanden. Tradition m 2 k ’n oo zo r r oo aa m kelijk kort; aar mede daard rt seizoen dus, m ko n Ee in i. es jun rg pe 24 n as seizoen tot de consumptie va elopen 10 jaar is pen dat wel. ap sn j zo speciaal. De afg wi en steeds gestegen; on rso tige pe r pe Nederland keur in een voch asperges bij voor de je ar ee wa m be ing p en Na aankoo Houd er rek ze gaat bereiden. je tot t, ste as be t elk ko he kan doek in de t van de schil. Dit voldoende ontdoe r. Afhankelijk ille ch ns dat je de asperge du of aspergeschiller n ee et m gaar. an da worden ge in 8 tot 10 minuten , zijn de asperges len ste tip de n de g va te aa van de dik je daarom gr ijdig, we geven elz ve n el ee he n is aa e ns De asperg bijvoorbeeld ee proberen. Denk te rs be de sis an s ba iet om eens l lekker. Na de l anders, helemaa aa lem ijke erl He . he n rap et ee aspergew t wrapvel klaar m perges maak je he reepjes knapet m l reiding van de as ve ap wr bedek je het na er Hi s. ats je au uls bonfait sm am. Hiertussen pla 3 plakjes achterh en la gs over er s ijsb es cr rse perige ve ss en purper i je wat honingcre oo str t ap slo wr t To de . je es 3 asperg afkoelen kun wrap op. Na het de je l ro en es rg de aspe Hmmmmm… t de verwennerij. snijden en begin


Vraag er naar bij uw grossier. Aviko B.V. - Postbus 8 - 7220 AA Steenderen Tel.: +31 (0)575 458 238 beneluxdesk@aviko.nl - www.avikofoodservice.nl

AVI_3128_adv_superlong_kruidenier_190x190_LC.indd 1

Je kunt zoveel meer (met Aviko)

18-03-13 13:38


Product in the picture ’ 13

Zuurdesem brood Verrassend lekker!

Dagelijks bakken wij, speciaal voor de liefhebbers, ovenvers en ambachtelijk desembrood. Bereidt met de beste granen en het beste meel; tot een brood met een unieke smaak. Voor dit brood gebruiken onze bakkers een speciaal desem, dat een bereidingstijd heeft van circa 48 uur. Door dit aan het brooddeeg toe te voegen, ontstaat een heerlijke dunne krokante korst en zacht kruim. Bij het eten van iedere boterham geniet je van de echte ouderwetse smaak van brood. Een beetje roomboter, een goeie plak oude kaas en smullen maar. Misschien eenvoudig, maar onzettend lekker!

De voo desem rdelen van br in verg o • Krok elijking od met (zuur antere k ) met gis orst • Vee t

l stevige r en zwa • Het b arder rood ge eft een h • Het k eerlijk, v ruimelt b erzadigd ijna niet • De h gevoel. tijdens h oudbaar e t snijden heid is v • Dese eel lang m is bete er r voor d e spijsve rtering.

Zuurdesem- of desembrood is brood waarbij het deeg dus niet met behulp van gist is gerezen, maar met zuurdesem als rijsmiddel. Desem is eigenlijk gewoon zuur geworden deeg. Er wordt een dun beslag van bijvoorbeeld volkoren- of speltmeel en water gemaakt en dat beslag moet 'rusten'. Na enkele dagen ontstaat de benodigde 'microflora' van gisten en bacteriën (fermentatie). Het beslag begint op te borrelen en je ruikt een friszure geur. Bij het brooddeeg maken, wordt iets van dit zure deeg toegevoegd om het brooddeeg te laten rijzen. Doordat zuurdesembrood lang rijst, heeft het een bijzondere en volle smaak. Desembrood is daarnaast wat steviger dan gistbrood; gist geeft meer volume aan een brood.

Voor het laten rijzen van brood wordt meestal gist gebruikt, een gefabriceerd proces. Het laten rijzen van brood door middel van zuurdesem is een natuurlijk proces. Veel mensen geven de voorkeur aan zuurdesem boven gist, vanwege het natuurlijke proces, maar ook vanwege de bijzondere smaak. Informeer naar het assortiment desembroden en laat je verrassen door de verrassende smaak! •


De wereldwijde opmars van ijskoffie is sensationeel, wilt u daar ook van profiteren? Café Zeroº biedt de ijskoffieliefhebber zonder twijfel de lekkerste ijskoffie voor onderweg. De sleutel tot uw succes is dit totaal concept: • een onweerstaanbaar lekker product: de perfecte mix van romige ijskoffie en verfrissende ijskristallen; • verkrijgbaar in 4 favoriete smaken: MocaCaramel (NIEUW), Espresso, Cappuccino en Mocaccino; • een verfrissende traktatie voor onderweg, bij de lunch of als tussendoortje geserveerd in een handige “on the go”-beker; • aantrekkelijk gepresenteerd in een hypermoderne vriezer ingesteld op -7ºC, waardoor u de ijskoffie altijd op de juiste temperatuur verkoopt. Consumenten zijn erg enthousiast en ervaren Café Zeroº ijskoffie als “vernieuwend, heerlijk, cool en modern”.

Interesse? Neem dan nú contact op met de Unilever Verkoopbinnendienst bereikbaar op telefoonnummer: 010-439 47 86 (op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur) of via email: verkoop.binnendienst@unilever.com. U kunt ook het interesseformulier met voorwaarden downloaden op www.OLAverkoop.nl, invullen en faxen naar faxnummer 010-439 45 10.


Orange

ICE TEA, it’s HOT!

Recept - Orange ice tea ’ 15 IJsthee is dé perfecte drank voor theeliefhebbers die hun favoriete drankje ook graag in een koele variant drinken. Je kunt ijsthee gewoon in de winkel kopen, maar de zelfgemaakte variant blijft toch echt het lekkerst. IJsthee is makkelijk zelf te maken én naar je eigen smaak aan te passen. Gewoon een keer doen! Ingrediënten • Mhaidiva Orange tea • Water • IJsblokjes • Eventueel suiker

we in Van 2013 tot 2015 vieren staan be Nederland het 200-jarig rlanden. de Ne van het Koninkrijk der dom ron en Tel daarbij de festiviteit ril ap 30 de Troonswisseling op ht ec n ee en je kunt spreken van n da is rlijk Oranje jaar. En natuu Dus ook alles wat Oranje is, HOT. T! HO de Oranje ijsthee is nu

Hardware • Glazen • Theepot

Bereidingswijze Zet de thee in een theepot en laat minimaal 2 minuten trekken. Vul het glas met ijs blokjes en giet de thee hier overheen, wacht een paar minuten. Doe een schijfje sinaasappel in het glas en genieten maar. Als je ijsthee maakt, maak je thee dan om te beginnen sterker dan wanneer je gewone thee zou maken. Door het ijs dat je er later aan toevoegt, zal de thee verder verdunnen en je wilt natuurlijk niet eindigen met een slappe oplossing. Gebruik dus minstens één extra theezakje, of een extra schepje als je losse thee gebruikt. Bijvoorbeeld vijf zakjes thee voor vier kopjes. Als je zwarte thee gebruikt, dan volstaat + 10 gram per liter water. Tips • Bind de theezakjes samen zodat je ze gemakkelijk kan verwijderen. • Verse thee is de beste. Bewaar je ijsthee niet dagenlang. Zet dan liever verse. • Gebruik echte ijsblokjes in plaats van gemalen ijs. Deze smelten minder snel en hebben hetzelfde koelend effect. • Als je de thee te troebel vindt, voeg dan eventueel een klein beetje kokend water toe of een beetje helder citroensap. Dit helpt soms. Je kan ook gewoon een andere theesoort proberen. KFS Nr. Omschrijving Hoe minder tannine 38150 Mhaidiva Orange tea in de thee, hoe 12*15*2 gram minder troebelheid.


16 ’ Leverancier in the picture

“Melkunie, de

heleboeeel is om!”

Vanaf week 5 dit jaar is ons complete assortiment dagverse zuivel beschikaar voor zowel Foodservice als Retail. Oké, we zijn een tijdje weggeweest. Maar nu is Melkunie weer he-le-maal terug! Met gewoon lekkere zuivel, zoals u van ons gewend was.

Even wat herinneringen ophalen: • in 2000 werd nog ruim 500 miljoen liter zuivel onder het merk Melkunie verkocht • in 2001 verdween Melkunie uit de schappen... ...maar niet uit hoofden én harten van heel veel Nederlanders • Slechts een jaar geleden dacht nog maar liefst 42% van de Nederlanders: “Melkunie? Dat heb ik vorige week nog gekocht!” (1) • En nu, in 2013, brengt Arla Foods de zuivel van Melkunie weer terug waar het hoort: in het koe-lschap! (1) Bron: Shopperonderzoek GfK


Leverancier in the picture ’ 17

Waarom Melkunie Zuivel is gezond, zuivel is lekker. Zuivel is niet weg te denken uit de supermarkt en daarom zit er bij de helft van alle klanten elke dag zuivel in het winkelmandje. Ook binnen foodservice is zuivel niet weg te denken uit het assortiment van de: • Cateraars • Benzinestations • Horeca • Ziekenhuizen • Zorginstellingen

Hoog tijd voor actie dus! En daarom geeft Arla Foods zuivelmerken weer écht betekenis. We investeren niet alleen maximaal in ons eigen merk Arla. Datzelfde doen we vanaf nu ook in Melkunie. Voor maximaal succes!

Melkunie: gewoon lekker, lekker gewoon We horen u al denken: hoe wordt Melkunie dan weer een succes? Heel simpel: zónder geknoei, zónder gedoe! Want onze zuivel is van zichzelf al lekker genoeg: • Met een complete range aan verpakkingen van 250 ml. drinkbekers tot 1 en 1,5 l. • Met nieuwe, frisse verpakkingen • Met herkenbare en toegankelijke smaken • Met duidelijke en opvallend leuke communicatie.

Melkunie is op de goede weg... ...en we zijn nog maar net begonnen! • Vanaf week 5 dit jaar met een compleet assortiment: Melk, karnemelk, yoghurt, vla, toetjes, pappen en nog veel meer... kijk op www.melkunie.nl • Vanaf week 10 is ook Milk & Fruit he-le-maal Melkunie

Melkunie: voor iedereen!!!! De dagelijkse dingen nét een beetje leuker, elke dag. Zonder geknoei, zonder gedoe. • Met verbeterde recepturen • Met nieuwe, frisse verpakkingen

Melkunie is er weer helemaal klaar voor Met mooie producten. Met frisse verpakkingen. En... héél veel nieuwe energie! Om zo zuivel weer boe-ming business te maken. Samen met u. Want al het goeie... Vraag uw accountmanger naar uw specifieke assortiment van onze mooie en lekkere MELKUNIE producten •


Dat wordt een gezonde boterham! Milner 30+ portieplakken voor catering Milner 30+ biedt een totaalpakket portieplakken voor bedrijfscatering. Hiermee wordt het kaasassortiment aangevuld met het gezondste en grootste kaasmerk van Nederland. Milner 30+ past ook volledig binnen het VeNeCa beleid (Vereniging ereniging Nederlandse Cateringorganisaties) waarin meer aandacht wordt gevraagd voor gezonde en bewuste voeding. Dat wordt een gezonde boterham voor de werknemers en voor u!

Meer kaas. Minder vet. Ideaal.

Meer pit. Meer smaak.


Tradifood ’ 19

Iedere kaas ...bepaalt zijn eigen moment...

Vraag me niet naar het onmogelijke. Stop met je dringende verzoek om een geitenkaas voor het kerstkaasplateau. Stop alsjeblieft met je vraag naar een uitzonderlijke camembert in februari. ‘Nee’ zeggen zit niet in onze aard, we willen je namelijk heel graag van dienst zijn. Maar ondanks dat het ons moeilijk valt om ‘Nee’ te zeggen, doen we dat soms wel. En daarmee bewijzen wij je in feite toch een dienst.

door Gérard Dejean Als Franse boerenzoon op­gegroeid tussen de schapen en tuinbonen. Nu o.a. kaas­ specialist bij Kruidenier. Contact: g.dejean@kruidenier.nl of 06 52 566 809


20 ’ Tradifood Kaas is, vooral wanneer ze ambachtelijk ­geproduceerd wordt, een seizoensgebonden product. Het product bestaat bij de gratie van de natuur en de seizoenen en heeft daarom zijn ups en downs. Op sommige momenten zijn bepaalde kazen er zelfs helemaal niet. ­Vergeef het ons en weet dat het de kaas is die bepaalt wanneer ze er klaar voor is. En dan zij wij er uiteraard klaar voor om je van de mooiste kazen te voorzien, zodat je er optimaal van kunt genieten. Het is jammer dat de periode die het meest overvloedig is, niet de periode is waarin we er met elkaar het meest van genieten. Wij consumeren met z’n allen meer kaas in de periode dat de temperatuur laag is, in plaats van in de warmere periodes als de kaas op z’n lekkerst is. Maar ieder seizoen heeft z’n eigen specialiteiten en graag stellen wij een aantal voorjaarskazen aan je voor. Zodat je de juiste kaas kunt kiezen, op het juiste moment. Op het moment dat de natuur er klaar voor is.

Gaperon frais ail Een magere koemelk-kruidenkaas KFS nr 23588 stuk 220 gram Deze witte koepelvormige kaas is gemaakt met “gaspe” wat karnemelk betekent in het ­Auvergne dialect. Om hem een beetje smaak te geven, hadden de boeren het idee om zout en peper toe te voegen, maar vooral verse knoflook. Dit mede omdat Billom (een stad in de Auvergne) toen de hoofdstad van de knoflook was. Alle ingrediënten werden fijngemalen en toegevoegd aan de karnemelk samen met de wei. Na zorgvuldig mengen en uitlekken werd het mengsel in een groot doek openhangen aan het groot licht in de keuken bij de open haard, waardoor de kaas een mooie rooksmaak kreeg.

Saint-Marcelin Van origine een geitenkaas die nu met koemelk gemaakt wordt KFS nr 20339 stuk 80 gram De grazende geiten langs de paden zijn geleidelijk verdwenen uit het Rhone-Alpes landschap. Vele eeuwen lang geproduceerd met geitenmelk, wordt de Saint-­Marcelin vandaag de dag u itsluitend nog gemaakt van ­ koemelk. Deze heerlijk romige kaas heeft zich altijd omringd met prestigieuze lobbyisten. De latere Lodewijk XI, in 1445 Gouverneur­ du Dauphiné; kwam na een veelbewogen jachtpartij oog in oog met een beer en werd gered door twee houthakkers. Zij laten hem hun plattelandskaas proeven. Door het enthousiasme van de toekomstig koning van Frankrijk werd de vraag naar de Saint Marcelin heel groot. Na de komst van de spoorwegen rond 1860-1870 en later met de aanleg van de snelwegen tussen Lyon en Parijs was deze kaas op alle marken van alle steden van Frankrijk te vinden. Deze kaas is onweerstaanbaar als hij goed gerijpt is.

Le Cabri Ariégeois Geitenkaas uit de Franse Pyreneeën KFS NR. 20153 doos 500 gram Deze kaas heeft alles van een kleine Mont d’Or, maar dan van geitenmelk. De kaas is een geweldig en gelukkig huwelijk tussen sparrentannine en geitenmelk. De kaas wordt vier tot vijf weken gerijpt, en ontwikkelt een romige vloeiende korst. Omdat de kaas wordt gemaakt vanuit een natuurlijke voeding, wordt de productie in de winter stopgezet. Een waar liefdewerk. Dat is waarschijnlijk de reden waarom deze kaas zo straalt.


Tradifood ’ 21 Pont l’Evêque Koemelkkaas uit het franse Normandie KFS nr 20642 doos 360 gram De Pont-l’Evêque is gul, zoals de Normandische weilanden van waar hij afkomstig is. De kaas is geboren in het zeer vruchtbare landbouw- en veehouderijgebied “pays-d’Auges” waar ook de Camembert en de Livarot vandaan komen. De helft van de productie van de pont-l’Evêque komt direct van de boerderij. Er zijn twee soorten; afhankelijk van het rijpingsproces dat wordt gebruikt. De meest voorkomende soort wordt regelmatig geborsteld. Daardoor krijgt hij een dunne schimmel met roze grijstinten en roodachtige strepen. De kaas heeft een nootachtige smaak. De andere soort, die mijn voorkeur heeft, wordt regelmatig gewassen met zout water. Dit bevordert de ontwikkeling van het rode ferment en geeft een kaas een oranje teint en karakteristieke volle smaak. Een goede pontl’Evêque heeft 5 tot 6 weken rijping nodig om op z’n best te zijn.

Stilton Koning van de Engels kazen KFS nr. 20659 p/kg Minder zilt dan de Franse Roquefort, minder romig dan de Italiaanse Gorgonzola. De Stilton is de zachtere van de trilogie van de Europese blauwaderkazen. Zeer evenwichtig, krachtig maar niet pikant als hij op een goede wijze gerijpt is. Deze elegantie rechtvaardigt zijn titel “Koning van de Engels kazen”. Het is van oorsprong een boerenkaas die vandaag de dag in Stilton wordt geproduceerd in een tiental melkfabrieken, helaas heeft geen enkele fabriek nog een productie met rauwe melk. Onmogelijk om niet te noemen is zijn magische associatie met port. De zeer populaire Nederlandse manier om de Stilton te verzuipen met port is echter niet overal even geliefd. •


KNORR STAAT AL 175 JAAR VOOR KWALITEIT

Knorr heeft al 175 jaar een passie voor smaak!

EN IS INMIDDELS NIET MEER WEG TE DENKEN ALS PARTNER IN UW KEUKEN.

KNORR PRIMERBA: HET HELE JAAR DOOR DE INTENSE SMAAK VAN VERSE KRUIDEN

: GEINSPIREERD DOOR UW PASSIE EN CREATIVITEIT, BLIJVEN WIJ CONTINU INNOVEREN !

Verkrijgbaar in verschillende smaken

17

Voor meer informatie: www.ufs.com


Column & Recepten ’ 23

Gerechtjes om samen te delen...

de “Laatr zome aar nu m n!” kome

Het is nu eind maart en ik word gek van de winter en gek van de aanhoudende kou. De hang naar het nieuwe seizoen is groot. Ik wil verder. Ik wil vooruit. Lekkere frisse gerechten maken! Aardbeien, frisse kruiden, en natuurlijk asperges geven mij altijd weer een boost aan inspiratie om lekker mee te gaan knallen. Ieder seizoen vind ik mooi hoor, en ik vind het fijn dat we hier in Nederland alle seizoenen echt meemaken. Alleen merk ik nu, dat het tegen het einde van de winter, de inspanningen hun tol beginnen te eisen. Al weken ben ik bezig met het verzinnen van nieuwe concepten voor de zomer. Dus laat die zomer nu maar komen! Wat mij altijd inspireert is het gevoel van buiten zijn, het gevoel van samen delen en de gezelligheid van tafelen met veel kleine gerechtjes. Iedereen neemt wat lekkers mee, en dan de hele avond lekker van van alles proeven. Ons menu bestaat daarom tegenwoordig ook uit meerdere kleine gerechtjes, ook om te proeven en te delen! Je kunt die sfeer heel goed ‘nabootsen’ in je restaurant. Het gaat er niet om dat je zo ‘meer’ verkoopt, het gaat er juist om dat we onze gerechten opsplitsen zodat we onze gast meer kunnen te laten beleven. We kunnen zo veel beter laten zien waar we elke dag mee bezig zijn. Wij merken dat dit idee aanslaat; zeker eens proberen! Ook tafelbereidingen zijn weer terug van weggeweest, gasten vinden dat echt gaaf! Op dit moment hebben wij een klein ijsgekoeld plaatje waarmee we aan tafel ijs kunnen bereiden en een mini BBQ waar onze Anjou duif a la minute op nagegaard word. Interactie is echt een toegevoegde waarde van de totaalbeleving. Vroeger was dat overigens natuurlijk niet anders. Ik blijf het zeggen, we gaan weer terug naar waar we vandaan kwamen, maar dan op onze eigen manier. Geniet van de aanloop naar al het zomermoois!

Wouter van Laarhoven

Verschillende bereidingen van YUZU Cocktail van aardbei en verveine Zacht gegaarde kreeft met asperges en lamsoren Lemon Pie met koekjes van Jan Hagel


24 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

Verschillende

bereidingen van YUZU

Ingrediënten Inhoud Misérable

Voor 4 personen

250 gr. eiwit 50 gr. bloem 50 gr. suiker 500 gr. broyage (1 deel poedersuiker en 1 deel amandelpoeder) Yuzu chiboust

1052 gr. 528 gr. 300 gr. 600 gr.

suiker eiwit yuzusap room

400 gr. 45 gr. 12 st. 8 bl.

suiker aardappel zetmeel eidooiers gelatine

Yuzu mousse (bombe)

2,5 dl. 200 gr. 4 bl. 375 gr. 125 gr.

yuzusap suiker gelatine lobbige room eiwit

Yuzu shots

100 gr. 50 gr.

yuzusap poedersuiker

Beetje 1 ltr.

xantana stikstof

20 gr. 12 gr.

citroenzuur agar

Krokante Yuzu

Zoetzure suiker

75 gr. 150 gr. 75 gr. 10 gr.

200 gr. 15 gr.

isomalt fondant glucosestroop yuzurasp

Smoelentrekker van yuzu

800 gr. 200 gr. 30 gr. 625 gr. 200 gr.

water yuzusap gele pectine kristalsuiker glucose

kristalsuiker citroenzuur

Crémeux van yuzu

2 dl. 1 dl. 4,5 dl. 9 st. 180 gr. 900 gr. 200 gr.

melk yuzu room eidooiers suiker witte chocolade boter


Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 25

Cocktail

van aardbei en verveine

IngrediĂŤnten

Inhoud Voor 4 personen Aardbeiencoulis

250 gr, 125 gr, 25 gr,

aardbeien honing suiker

Cappuccino van aardbei

200 gr, 400 gr, 250 gr, 80 gr,

gewassen aardbeien karnemelk kwark poedersuiker

Verveine siroop

500 gr, 500 gr, 100 gr, 10 gr,

water suiker citroensap gedroogde verveine

Verveine schuim

500 gr, 500 gr,

verveine siroop kookroom


26 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

Ingrediënten

Inhoud Voor 4 personen Zacht gegaarde kreeft

Zacht

gegaarde kreeft met asperges en lamsoren

1 st. 4 ltr. 0,5 ltr. 3 at. 1 ltr. 4 st. 1 st. 10 gr. 25 gr. 6 gr. 2 st. 20 gr. 2 bl.

kreeft water blanke azijn prei witte wijn uien wortel tijm zeezout peperkorrels venkel groen van knolselderij laurier

Aspergegelei

10 st. 2 st. 2 dl. 1 ltr. 0,6 gr.

asperges foeli kookroom water peper en zout agar agar per dl. vocht

Aspergeschuim

2 dl. 30 gr.

asperge crème koude boter


Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 27

Lemon Pie

met koekjes van Jan Hagel

IngrediĂŤnten

Inhoud Voor 4 personen Lemon Pie

2 blik 500 gr. 3 st.

gecondenseerde melk geslagen room limoensap

Jan Hagel

500 gr. 350 gr. 250 gr. 40 gr. 5 gr. 3 st. 3 gr.

Zeeuwse bloem boter basterdsuiker heel ei kaneel bakpoeder zout

Garnering

Dushi buttons (eetbare bloem. Heel zoet, met wat mint en parfum)


28 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven Kleine gerechtjes

Cocktail van aardbei en verveine

Kleine gerechtjes

Verschillende bereidingen van YUZU Bereidingswijze Misérable Klop het eiwit stijf en spatel daarna de droge stoffen erdoor. Smeer het mengsel dun uit op een bakmat. Bak dit af op 175 graden; ongeveer 5 minuten. Laat het geheel afkoelen en snijd er lange plakken van. Yuzu chiboust Doe de room, de suiker en het yuzusap in een pan. Breng aan de kook en bind dit af met de eidooiers en het aardappelzetmeel. Week de gelatine in koud water en los deze op in de massa. Sla daarna het eiwit stijf in een hobart, kook de suiker met een beetje water tot 121 graden en voeg dit al kloppend toe aan het eiwit; laat dit vervolgens koud kloppen. Meng daarna de twee massa’s en stort dit in een plaat van van 1 centimeter hoog en laat het geheel opstijven. Snijd er daarna blokjes van. Yuzu mousse Verwarm het yuzusap, en los de suiker en gelatine hierin op. Laat de massa koud worden zodat het gaat hangen; spatel daarna de room door. Klop het eiwit stijf en spatel dit als laatste door de massa. Stort de massa in een kleine bombemat en laat opstijven. Yuzu shots Meng het yuzusap met de poedersuiker en bind dit een beetje af met xantana. Doe de

massa in een spuitflesje en druppel dit in een stikstofbad. Zeef het hierna uit het bad en bewaar de korrels in de vriezer. Krokante Yuzu Verwarm de isomalt, fondant en glucose tot 155 graden. Stort dit op een bakmat en laat uitharden. Cutter daarna deze karamel tot poeder en zeef dit over een mal op een bakmatje, rasp er de yuzu overheen en laat dit weer smelten in de oven op 140 graden en laat weer uitharden. Smoelentrekker Meng de 100 gram suiker met de pectine en breng de yuzu met water aan de kook. Strooi de pectine met suiker door het yuzumengsel, roer dit geheel goed en kook dit 3 minuten. Voeg vervolgens in drie delen de overige suiker toe. Laat de temperatuur van de massa niet onder de 85 graden komen. Voeg de glucose, citroenzuur en agar toe en kook dit exact tot 107 graden. Stort de massa daarna op platen ongeveer 4 mm dik, laat dit afkoelen en snijd er lange banen van en paneer deze in zoet zure suiker. Crémeux Doe de melk, yuzu, room en suiker in een pan en bind af met de eidooiers. Als deze dik is los je hier de chocolade en boter in op en giet de massa in een bak en laat koud worden.

Bereidingswijze Aardbeiencoulis Alle ingrediënten aan de kook brengen, cutteren en zeven. Cappuccino van aardbei Alle ingrediënten cutteren, zeven en luchtig opschuimen met een staafmixer. Verveine siroop Alle ingrediënten op het vuur laten trekken totdat de suiker is opgelost. Verveine schuim Alle ingrediënten koken en beluchten in een slagroomkidde met 1 patroon. Opmaak Onder in een cocktailglas de aardbeiencoulis, daarop de cappuccino en als laatste het warme schuim van verveine. Afgarneren met gevriesdroogde aardbeien.


Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 29 Kleine gerechtjes

Zacht gegaarde kreeft met asperges en lamsoren Bereidingswijze Zacht gegaarde kreeft Alle ingrediënten (zonder de kreeft) op het vuur zetten en aan de kook laten komen. Hierin de kreeft 6 minuten afkoken. De kreeft vervolgens terugkoelen in ijswater en uit de schaal halen. Asperges Asperges schillen en op maat snijden. De asperges in een vacuümzak vacumeren met de koppen naar beneden en met een blokje gezouten boter. 17 minuten stomen op 100 graden in een steamer. Als ze gaar zijn terugkoelen op ijswater. Asperge gelei Van de asperges, water en foeli een bouillon maken en op smaak brengen met peper en zout. De

Kleine gerechtjes

Lemon Pie met koekjes van Jan Hagel Bereidingswijze Lemon Pie Geslagen room mengen met de gecondenseerde melk en binden met vers limoensap tot crème. De crème op laten stijven in halve bolmatjes. Jan Hagel Van alle ingrediënten een soepel deeg kneden en uitrollen tussen vetvrij papier. Het deeg aan laten vriezen en uitsteken met een ronde steker. De rondjes in 7 minuten afbakken op175 graden. Opmaak De Lemon Pie op de koekjes leggen en afgarneren met dushi buttons.

asperges eruit halen en de room toevoegen, dit in laten koken tot een krachtige asperge crème. Per dl. crème 0,6 gram agar toevoegen en storten op een plateau met opstaande rand. Dit op laten stijven in de koeling en in kleine blokjes snijden. Asperge schuim De crème opschuimen met de boter tot een luchtig schuim. Opmaak Op een plateau met gaatjes de kreeft dresseren en de asperge koppen. Speels er omheen blokjes gelei en gestoofde lamsoren en afgarneren met weat grass (licht zoet gras) het plateau op een diep bord met droogijs leggen zodat het gerecht omhuld wordt met een laag mist.


30 ’ Wijn & Spijs

BeKROON

het voorjaar, het hangt in de lucht... door Toon Sommerdijk Adviseur Wijn & Spijs Kruidenier Groep


Wijn & Spijs ’ 31

We snakken naar een beetje zon, dromen van de zomer, we willen genieten van de primeurs in de keuken. We ­willen het voorjaar maximaal gaan vieren. Het verlangen naar de lente wordt elke dag groter. Met de eerste asperges van de koude grond, de rabarber en verse groenten, fruit en kruiden vieren we het voorjaar pas echt. We genieten van lentesoepjes, salades, pasta’s, het jonge nieuwe vlees en verse nieuwe vis van het seizoen. De heerlijke bijgerechten zoals geroosterde bloemkoolplakjes en oranjesalade met saffraandressing verhogen het plezier. En natuurlijk verse kruiden; ze brengen veel smaak en een goed humeur. Deze positieve vooruitzichten gecombineerd met een aantal ­zonnige feestdagen vragen ook om een goede wijnkeuze. Ik droom weg bij onze Argentijnse kronings­ wijnen: Maxima, Mendoza, Malbec en San Felipe… En ik droom nog even verder: 'Wat zou onze toekomstige koningin drinken als huiswijn?' Als ze de wijnen van San Felipe proeft, ben ik ervan overtuigd dat ze als een blok voor deze heerlijke, soepele wijnen zou vallen. Als witte wijn zou ze de San ­Felipe Chardonnay schenken. Een heerlijke frisse, droge wijn. Perfect als aperitief en kan worden doorgeschonken bij borrelhapjes, visgerechten en witvleesgerechten of een zomerse salade. Na de Chardonnay schenkt ze vervolgens de San Felipe Malbec Rosé, gemaakt van Argentinië’s nationale blauwe druivenras; de Malbec. Deze rosé is droog en fruitig, met impressies van heerlijk rood fruit en smaken die doen denken aan aardbeien en frambozen, plus een hintje van de ­herkenbare kruidigheid van de Malbec. Heerlijk als aperitief, bij borrelhapjes, salades met witvlees, vis of gamba’s van de grill. Tot slot kiest ze dan als rode huiswijn de San Felipe Malbec – Merlot. Een heerlijke fruitige, soepele, zachte rode wijn, boordevol rijp zwart fruit. Gewoon lekker

om 'los' van de maaltijd te drinken en perfect te combineren bij uiteenlopende gerechten van pasta’s tot Argentijnse vleesgerechten (al of niet van de grill), van tapas tot hartige kazen. H’eerlijk toch zulke dromen… De Bodega San Felipe werd overigens gesticht in 1855 door Don Felipe Rutini. Rutini plantte zijn druivenstokken in het Argentijnse wijngebied Mendoza, in het oosten van Argentinië tegen de imposante achtergrond van het Andes gebergte. In 1925 waren het de Rutini's, die als eersten druivenstokken aanplantten in wijngaarden op 1.400 meter hoogte. Het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur levert druiven en uiteindelijk wijnen op met een ongekende smaakconcentratie. Het bedrijf loopt nog altijd voorop als het gaat om de modernste technieken bij het wijnmaken. De combinatie van wijngaarden op grote hoogte en de beste technologie levert heerlijke, soepele en toegankelijke wijnen op die ook nog eens prettig geprijsd zijn. Ik droom nog even verder; want als onze toekomstige Koningin haar gerechten laat begeleiden

door de 'White Queen' van de groenten; de onvolprezen Nederlandse witte asperge, dan zal ze zeker kiezen voor de Pinot Blanc van het wijnhuis Cattin Frères uit de Franse Elzas. Soepel en fris, met een laag zuur ­gehalte, neemt de Pinot Blanc een soort midden­positie in tussen de verschillende Elzasser wijnen. Ze is heerlijk om zo te ­drinken, maar ook prima te combineren met tal van gerechten. Voorbeelden zijn: ­visgerechten zoals forel, snoekbaarsfilet en mossel­ specialiteiten, of als begeleider­ bij gevogelte zoals eend, parelhoen en ­fazant, met salades, koude en warme voorgerechten en met uitstek bij verfijnde ­groenten zoals asperges en champignons. Door het grote aanpassingsvermogen van de wijn bij gerechten, is de Pinot Blanc ook heerlijk bij de oriëntaalse- en de wat ­kruidige keuken. Als kwaliteit 'huiswijn' in veel horeca­bedrijven gekozen.

Wil je ook even wegdromen

bij een heerlijk glas wijn? San Felipe Chardonnay 75 cl. Artikelnummer 129077

San Felipe Malbec Rosé 75 cl. Artikelnummer 129078

San Felipe Malbec Merlot 75 cl. Artikelnummer 129079

Pinot Blanc Cattin Frères 75 cl. Artikelnummer 131786

Pinot Blanc Cattin Frères 100 cl. Artikelnummer 131799


32 ’ Prorest Catering bij VNG

Overheidszaken staan, net als de maatschappij, nooit stil. Dus ook als cateraar voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet je flexibel en ad-hoc kunnen opereren. Er is meer nodig dan een kopje koffie in de morgen en een broodje tijdens lunchuur. Als dan ook nog eens versbeleving als specifiek uitgangspunt wordt genoemd komen Prorest en Kruidenier in beeld. Dirk-Jan Vijn legt uit.

Daily, Delicous, Flexibel & Duurzaam

Dirk-Jan Vijn (rayonmanager Prorest)

“We doen hier inmiddels een jaar de catering. Dan gaat het om ongeveer 170 lunchgasten en een koffiebar, maar ook om veel vergaderingen, borrels en externe bezoekers die bediend moeten worden,” legt Vijn, rayonmanager van Prorest, uit. “De VNG wilde facilitair een andere koers varen. ‘Vanzelfsprekend gastvrij’ noemen we het. Wij zijn als Prorest onderdeel van Facilicom. Facilicom verzorgt het facilitaire totaalpakket van VNG, daardoor kunnen wij nauw samenwerken met bijvoorbeeld de afdeling onderhoud. Uniek is ook dat wij de dames van VNG die hier al werkten nu aansturen, we hebben hier niet alleen maar eigen mensen neergezet.”

Als vaste leverancier van Prorest werd Kruidenier vanzelfsprekend ook voor VNG benaderd. “Wij werken graag samen met Kruidenier. Ons formulemanagement heeft de concepten Daily Delicious (koffiecorner) en Natural Delicious (restaurant) ontwikkeld, Kruidenier sluit daar op aan.” Deze concepten passen precies bij de wensen van VNG. Versbeleving staat centraal, van begin tot eind, zowel in verpakking als in product. “En dat sluit weer goed aan bij wat VNG wilde, de producten zijn toch net iets anders dan bij een standaard project. Het is wat dat betreft ook heerlijk dat de samenwerking met Kruidenier soepel verloopt en dat ze behulpzaam zijn waar mogelijk.”


Prorest Catering en VNG ’ 33

Prorest organiseert sinds vorig jaar op al haar locaties, dus ook bij VNG, de Smaakdagen. Tijdens deze twee weken, die tweemaal per jaar worden georganiseerd, bundelen de cateraar en al zijn leveranciers de krachten nog eens extra sterk. “We introduceren twee weken lang alle nieuwe producten. Dat heeft deels ook een praktische reden. Want in het verleden kregen we voortdurend aanvragen, voor dit drankje, voor dat broodje, voor die koffie, enzovoorts. Dat wilden we niet meer. Daarom introduceren we nu alles in één keer. Dat doen we landelijk op alle locaties tegelijk en dat kleden we aan. Het is echt een thema. Voor de Smaakweken is ook flexibiliteit van leveranciers als Kruidenier nodig. We hebben namelijk bepaalde voorraadwensen en daar moeten leveranciers zich wel op kunnen voorbereiden. Maar we doen het inmiddels binnenkort voor de derde keer, dus het is wel een succesformule.” • Prorest Catering Schiedam Karel Doormanweg 4 3115 JD Schiedam T 010 298 11 99 www.prorest.nl Locatie: Vereniging van Nederlandse Gemeenten


Vertrouwde merken, vernieuwende aanpak Hoe FrieslandCampina u helpt meer omzet te behalen De merken van FrieslandCampina behoren tot de meest geliefde van Nederland. Hierdoor zijn we een van de weinige partijen in de markt die het tijdsbestek van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds kunnen invullen. Samen met u kijken we hoe we het bestedingsbedrag van de eindverbruiker kunnen stimuleren met ons portfolio en hierbij stellen we de consument centraal. We richten ons op consumptiemomenten: het broodmoment, het genietmoment met warme dranken en het uitstapje met het gezin. Het denken en acteren vanuit deze consument gedreven inzichten resulteert in een strategische manier van samenwerken. Zo behalen we samen met u meer rendement!

Verwenelf jez

de lekkerste

Met Fristi, Chocomel, Appelsientje en DubbelFrisss biedt Friesland– Campina het optimale assortiment aan kinder dranken. ONTDEKken staat voor ouders en kinderen centraal tijdens uitjes in een Out of Home omgeving. FrieslandCampina ontwikkelde daarom het ONTDEK concept met ondersteunende POS materialen waarbij altijd iets te ontdekken valt. Zo wordt ieder uitje een feestje en komen uw gasten graag weer bij u terug. ®

Meer rendement uit warme dranken Warme dranken zijn HOT en vormen het grootste segment in de Out Of Home markt. Hierbinnen zijn kansen om gebruik te maken van de opkomende varianten zoals melkkoffies en warme chocolademelk. FrieslandCampina biedt hiervoor de beste kwaliteit aan A-merken en producten en ondersteunt u hierbij met de juiste POS materialen, tips en trainingen om meer rendement te halen uit deze categorie.

Veel te winnen bij brood

Meer informatie?

Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten in Petrol in 2/3 van de gevallen geen drankje bij een broodje kopen. In catering liggen er juist kansen om meer margerijke producten te verkopen bij een broodje. Onder het thema ‘de broodnodige variatie’ motiveren wij de consument om een van onze drankjes te bestellen bij hun broodje.

De broodnodige variatie.

En wat drink jij erbij?

Het optimale aanbod voor gezinnen met kinderen!

De broodnodige variatie.

De broodnodige variatie.

Deelt u ons enthousiasme over deze nieuwe aanpak en wilt u deze toepassen op uw locatie? Neem dan contact op met uw Account-manager of bel met FrieslandCampina 033 - 713 33 33.


.Column Koffie & Thee weetjes ’’ 35 Onderwerp 35

Het water in je Koffie Maar liefst 98% van je kopje koffie bestaat uit water. Je kunt dus wel stellen dat water een zeer belangrijk ingrediënt is. Het zal daarom ook duidelijk zijn dat het water dat je gebruikt van grote invloed is op de kwaliteit van je koffie. En ‘water’ is niet gewoon ‘water’; er zijn wel degelijk grote verschillen. Wanneer het water uit de kraan een natuurlijke smaak heeft (bijvoorbeeld chloor of veel ijzer), gebruik dan bij voorkeur flessenwater; dit komt de smaak van de koffie zeker ten goede. Gebruik nooit gedestilleerd water. Het water waar je de koffie mee gaat bereiden moet koud zijn. Bij het zetten van koffie moet het water een constante temperatuur van 92 tot 96 graden

hebben. Dit is de juiste temperatuur die nodig is voor een volledige extractie van het koffiemaalsel. Te koud water zal leiden tot een zwak aroma en een verlies aan smaak. Gebruik van te heet water zal het aroma ook geen goed doen, dan kan de koffie verbranden. Ook de zettijd is van belang voor een goede kop koffie. De optimale zettijd van filterkoffie is 5 tot 6 minuten. Langer leidt tot bittere koffie doordat de maling uitgespoeld wordt. Bij een kortere zettijd heeft de maling geen tijd om goed te extraheren, ofwel de juiste smaak af te geven. Zorg dus dat je weet wat de kwaliteit van je water is, dat is zeer belangrijk. Alleen al in

Water is belangrijk bij het zetten van koffie maar ook bij het opdrinken ervan. Geniet van je kopje koffie!

bijv. Amsterdam zijn er vier waterputten; met verschillende leveranciers. De schommelingen in de kwaliteit van het drink­water in ons land zijn enorm. Niet zozeer in kwaliteit, maar wel qua smaak! En ander water vraagt om andere bereidingswijze. Water heeft daarnaast een enorme invloed op het behoud van je espressomachine, de overdracht van de smaak van de koffieboon en het zuiver houden van die smaak.

Tot slot Weet je eigenlijk waarom er bij espresso een glaasje water wordt geserveerd? Vaak wordt gedacht dat dit wordt gedaan omdat koffie vocht zou onttrekken aan je lichaam; door dit glaasje water zou de vocht­balans weer hersteld worden. Dat koffie vocht onttrekt aan het lichaam is echter een fabel. Een andere uitleg is dat het glaasje water dient om je mond te spoelen vóór je een slok koffie neemt. Het water neutraliseert de smaak in je mond, zodat je optimaal kunt genieten van de smaak van je koffie •


36 ’ Terugblik Zorgtotaal

komt met nieuw label voor de

gezondheidszorg EEN MOOIE DAG

"Er zijn kleine wensen en grote wensen"

De bezoekers van ‘ZorgTotaal’ (13 t/m 15 maart jl. in de Jaarbeurs in Utrecht) hebben inmiddels kennis gemaakt met dit nieuwe label van Kruidenier. De idee achter dit label is h ­ elder; wij willen u heel graag helpen; en daar vragen we uw hulp bij! U bent tenslotte de zorgexpert die de wensen van uw klant het beste kent. Goed eten en drinken is een essentieel onderdeel van zorg, en draagt bij aan een beter welbevinden van uw cliënt. Dat laatste is het allerbelangrijkste. Daar moet het allemaal omdraaien. Graag dragen wij daar ons steentje aan bij en bezorgen uw cliënten Een Mooie Dag. BU manager Zorg bij Kruidenier Ronald Lekker­kerker verwoordt het label als volgt: “Wij zullen de laatste zijn om aan te geven dat wij concepten aanbieden die de hele lading binnen de gezondheidszorg dekken. Daarvoor is de markt te complex, te divers maar vooral ook te dynamisch”. Alleen door in alle openheid en samen de wensen, (on)mogelijkheden te bespreken en over oplossingen na te denken kom je eruit. Daardoor worden niet alleen onze klanten, maar ook wij beter en kunnen we de eindklant samen beter servicen. Een echte Win-Win-Win dus. Zo maken wij de Zorg Samen Beter!! Het was de eerste keer dat Kruidenier als standhouder aanwezig was bij dit evenement. Ronald Lekkerkerker: “Dat was dus best spannend, maar wij hebben zeker geen spijt van


.Terugblik Zorgtotaal ’ 37 onze keuze. Zorgtotaal is een prima platform gebleken; de positieve reacties op de uitstraling van onze stand en op de introductie van ons label bevestigen dat ook. We hebben veel klanten gezien en gesproken, maar ook heel veel prospects. We zijn iedereen die de moeite heeft genomen mee te denken en die zijn of haar wensen kenbaar heeft gemaakt via onze wenslabels, ook zeer erkentelijk. Er zijn kleine wensen en grote wensen ingediend, eenvoudige wensen en uiteraard wensen die iets meer gecompliceerd van aard zijn. Maar iedere wens zien we ook een kans. Iedereen die de moeite heeftgenomen zijn/haar wens kenbaar te maken zal zeker een reactie van ons ontvangen en, waar mogelijk, zullen we die dromen of wensen ook zeker realiseren. In onze stand hebben we ideale omstandigheden gecreëerd om met onze relaties te communiceren. Het ging ons niet zozeer om het zenden van onze boodschap (‘zie eens wat wij allemaal kunnen’), maar veel meer om de interactie en het gezamenlijk zoeken naar de beste oplossingen. Een heerlijke cappuccino van eigen barista, een mooi glas wijn, een proeverij van diverse stamppotjes of een prachtig stukje sukade van de blaarkopkoe. Allemaal elementen die hebben bijgedragen aan de juiste sfeer voor een goed gesprek. Het gaat voor ons dus veel verder dan het aanbieden van standaardconcepten, het gaat veel meer over het hebben van de juiste mentaliteit. Binnen de Kruidenier organisatie bestaat de mentaliteit deze wensen, gezamenlijk met de klant, zo goed mogelijk in te vullen en altijd open te staan voor nieuwe ontwikkelingen met daaraan gekoppelde wensen. We kijken nu al uit naar de volgende editie van Zorgtaal in 2015… Maar eerst gaan we Zorg Samen Beter maken, gaan we samen op weg naar Een Mooie Dag!

"de juiste sfeer voor een goed gesprek."


serveer 100 sap met 100 vernieuwde stijl ook in 100 cl

Royal club sappen Lekker fris, smaakvol, natuurlijk en puur. Dat geldt niet alleen voor het nieuwe uiterlijk van onze sap flessen, maar ook voor de inhoud. 100% puur sap. Gemaakt van het allerbeste zongerijpte fruit. Verfrissende appelsap, kruidige tomatensap, volle sinaasappelsap en de vernieuwde smaak tropisch fruit. 100% zeker dat uw gasten er graag mee gezien worden.

25896.3-RoyalClub-Sappen adv 190x92.indd 1

Uw vertrouwde espresso in een nieuw jasje. De optimale espresso is meer dan alleen een perfecte smaakervaring. Daarom biedt Douwe Egberts uw vertrouwde espresso vanaf nu in een gloednieuw jasje. Zo bent u verzekerd van een espresso die niet alleen heerlijk smaakt maar ook een ware lust voor het oog is.

19-03-13 16:53

Taste the experience


Evenementenkalender ’ 39

Ga op ideeënsafari! April 14-4/17-4 30-4

Alimentaria Lisboa | Lissabon, Portugal | www.alimentariahorexpo-lisboa.com K(r)oningsdag | Amsterdam

Mei 1-5 4-5 5-5 9-5 12-5 15-5/16-5 19-5/20-5 22-5/2-6 25-5/26-5

Dag van de arbeid Dodenherdenking Bevrijdingsdag Hemelvaartsdag Moederdag Foodtech 2013 | Autotron Rosmalen | www.easyfairs.com/nl Pinksteren Tong Tong Fair | Den Haag | www.tongtongfair.nl Outdoor Eating | Stadslandgoed De Kemphaan | Almere | www.outdooreating.nl

Juni 6-6/9-6 7-6/9-6 7-6/9-6 16-6 21-6/23-6

Taste of Amsterdam | Amsterdam | www.tasteofamsterdam.com Smaakvol Breda | Chassépark Breda | www.smaakvolbreda.nl Limburg Proef | Hasselt | www.limburgproeft.be Vaderdag 2013 Lekker Venlo | Julianapark Venlo | www.lekkervenlo.nl

Uitgelicht

Taste of Amsterdam Wat is het recept voor een heerlijke Taste of Amsterdam? • 15 toprestaurants uit Amsterdam en omgeving • 48 topchefs uit heel Nederland • Tastings en kooklessen • Wat vrienden, collega’s of leuke familieleden • Een lege maag, die vraagt om lekkere dingen • Zin in een gezellige middag en avond uit Taste of Amsterdam is een ultiem dagje uit voor een foodie!


40 ’ En verder...

Colofon H’eerlijk is een uitgave van Kruidenier en verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 5.500 ex. Eindredactie Lucré Reijgers Met medewerking van Christy Kool (Duurzaam & MVO), Toon Sommerdijk (Wijn & Spijs), Gérard Dejean (Kaas & Delicatessen), Patrick Langerak (InterVers), Joost Kuijer (De Gouden Korenaar), Wouter van Laarhoven (Culinair) en Henk Klijn (Koffie & Thee) Vormgeving en begeleiding B&M Design B.V. Redactieadres en Advertentieexplotatie Kruidenier Groep B.V. Postbus 59229, 3008 PE Rotterdam T 010 495 07 90, marketing@kruidenier.nl Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden. Copyright Kruidenier 2013.

Leveranciersindex

In de volgende editie:

Vooruitblik

H'eerlijk tafelen; lang, langer, langst

Bij het schrijven van deze tekst kunnen we alleen nog maar dromen van mooi weer. Weer om lekker buiten te eten. Van lange tafels onder de bomen, een lichte verkoelende bries, felgekleurde lampionnen, een mooi glas wijn en goed gezelschap. Maar op het moment dat H’eerlijk 3 bij je op de mat valt, zitten we daar als het goed is m ­ iddenin. Wordt ons lange wachten beloond en genieten we van een prachtige zomerdagen en zwoele zomeravonden. Daarom volgende keer onder ander een speciale koffie met ijs, lichte lunches en alles over prachtig rood zomerfruit. Daarnaast gaan we u in de volgende H’eerlijk veel meer vertellen over de Kruidenier Foodbeurs 2013. Deze staat alweer gepland voor de 2e week van november. Ideeën zijn er al genoeg, zodat we je zeker weer zullen verrassen. Het lijkt wel of we er ieder jaar meer zin in krijgen. We vinden het natuurlijk ontzettend leuk deze vakbeurs voor je te organiseren en zien het als een uitdaging iedere keer iets nieuws te verzinnen… Volgende keer dus meer hierover.

Opmerking of suggestie? Uw reactie is van harte welkom via e-mail marketing@kruidenier.nl

Deze editie van H’eerlijk is mede tot stand gekomen door de medewerking van de volgende leveranciers van Kruidenier, in alfabetische volgorde. Alpro�����������������������������������������������������������10 Aviko�����������������������������������������������������������12 Café Zero �������������������������������������������������14 Douwe Egberts Professional����������38 & 41 Duni �����������������������������������������������������������43 Eierenglorie Vermeulen ���������������������������4 FrieslandCampina �����������������������������������34 Knorr Primerba ���������������������������������������22 Melkunie ������������������������������������������16 & 17 Milner���������������������������������������������������������18 Molco Savoury �����������������������������������������44 Pietercil Barends���������������������������������������42 Royal Club Fris �����������������������������������������18 Royal Club Sappen�����������������������������������38 Zuivelhoeve��������������������������������������10 & 42

Volg ons ook op twitter: twitter.com/ kruideniernl


DUURZAMER VAN TEELT TOT KOP

.Douwe Egberts ’ 41

DUURZAME Met Douwe Egberts kunt u bij elke kop koffie of thee maatschappelijk verantwoord ondernemen.

KWEORKFT FBEITEER

Duurzame teelt van koffie en thee

Milieubewuste productie en verpakkingen

Wij stimuleren wereldwijd dat koffie en thee duurzaam wordt geteeld met zorg voor mens en milieu. In 2011 kocht D.E. Master Blenders 1753 meer dan 50.000 ton duurzame koffie in. Daarmee zijn we de grootste inkoper van UTZ Certified koffie en thee. Wij werken er aan om in de toekomst uitsluitend duurzame koffie te schenken.

Onze koffiebranderij in Joure draait voor 25% op groene energie opgewekt uit koffiedik. Het energieverbruik bij de productie verminderen we sinds 2005 stapsgewijs minimaal -20% in 2015. Met ons ISO14001 milieumanagement systeem en onze duurzaamheidscorecards blijven wij onze productie en verpakkingen verbeteren.

Energie-efficiënt transport

Verantwoorde consumptie

We verlagen voortdurend de CO2-uitstoot in ons transport en streven naar minimaal -20% binnen 5 jaar. Voor deze plannen ontvingen wij in 2011 de Lean&Green award van de overheid.

Onze nieuwe Cafitesse koffieautomaten zijn 15% energiezuiniger, uitgerust met een intelligente ECO-modus. We adviseren over energiezuinige instellingen, want met de stand-by modus kunt u tot 25% energie besparen.

Maatschappelijk betrokkenheid

Gepassioneerde medewerkers

In 2006 introduceerde Douwe Egberts Burendag. Op die dag brengen wij, samen met het Oranje Fonds, buren met elkaar in contact die allerlei activiteiten organiseren. Er doen jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen mee.

Onze medewerkers zijn onze ambassadeurs en trots om voor onze sterke merken te werken. Wij ondersteunen hen bij een gezonde levensstijl, ook in ploegendienst. Wij hebben ruimte voor nieuwe collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer toelichting op www.de.nl/duurzaamheid


42 ’ Foodvaria

Foodvaria Nieuws & innovaties uit de foodwereld

Nieuw(s) van

Zuivelhoeve

Voor die onmeunig lekkere volle yoghurt en vla moet u al jaren bij Zuivelhoeve zijn. Deze producten hebben ons merk groot gemaakt en zijn bekend en geliefd in heel Nederland. En toch knaagt er iets en dat zint ons niet. Waar zijn wij immers zelf groot mee gebracht? Daarom is ons assortiment nu uitgebreid met Zuivelhoeve Ongezoete Pap. Net als alle andere Zuivelhoeve producten een verantwoorde en gezonde keuze, maar bovenal onmeunig lekker. KFS nr 10615 Zuivelhoeve rijstepap 12x150 gr. KFS nr 10627 Zuivelhoeve griesmeelpap 12x150 gr. Bezoek www.zuivelhoeve.nl/foodservice voor het volledige assortiment, specificaties en het aanvragen van proefmonsters.

Ontdek Stevia, de zoete smaak van de natuur Een heerlijk alternatief voor suiker, nauwelijks calorieën! Een uniek recept op basis van het natuurlijke extract* afkomstig uit de Stevia-plant. Stevia is een van nature zoete plant, die geen calorieën of koolhydraten bevat. Met Canderel Green kun je zorgeloos genieten van zoet! Verkrijgbaar in zoetjes en poeder. Ideaal voor het zoeten van uw warme dranken, yoghurt, fruit en ontbijtgranen. www.canderel.nl KFS nr 37081 Canderel Green (Stevia) 12x100 st

Kruidenier introduceert:

Sélection

Wij van Kruidenier zijn altijd op zoek naar manieren om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Of het nu gaat om concepten, merken, assortiment of prijzen. Op dit moment introduceren wij onder private label een prachtig assortiment Diepvries-groenten en groentemixen. We beginnen met twaalf heerlijke soorten; in omverpakkingen van 4x2,5 kilo of per zak van 2,5 kilo. Informeer bij je accountmanager naar het volledige assortiment en de prijzen!


Foodvaria ’ 43

Een

goede start van een nieuw seizoen! De opening van het terrasseizoen wordt dit jaar een extra leuk feestje. Want bij aankoop van Hollandia slagroom in spuitbus maak je vanaf 1 april kans op mooie prijzen. Deze spuitbussen worden namelijk voorzien van actiestickers met unieke krascodes. Deze voer je in op de speciale actiewebsite, waarna aan het eind van de actieperiode (t/m 31 mei) de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Dus: 1. Koop een actiespuitbus Hollandia Slagroom 2. Ga naar www.hollandia.nl/slagroomactie 3. Voer je unieke code in wacht af. Met iedere unieke code maak je kans op een van de prijzen KFS nr 1671 Hollandia Slagroom spuitbus 0,7 liter KFS nr 1636 Hollandia Slagroom spuitbus 6x0,7 liter - Advertentie -


Verbeterd recept!

DĂŠ Hartige Hap

Het hele land snakt ernaar! De hartige snacks van Molco zijn al vele jaren vaste waarden in het warme snack-assortiment. Maar smaken veranderen. Eetgewoonten ook. En dus ging Molco aan de slag om Nederlands populairste hartige snacks ‌ nog hartiger en smakelijker te maken.

Saucijzenbroodje: 65178 / 65177 Roomboter Saucijzenbroodje: 65192 Saucijzenbroodje Royale: 61242 Saucijzenbroodje de Luxe: 65179 Kaasbroodje: 65181 / 65182 Kaasbroodje Royale: 61243 Ham-Kaasbroodje: 61595 Hotdog de Luxe: 65194 Frikandel de Luxe: 65193 Croquet de Luxe: 65191

Meer info? Bel naar het nummer 0800 864 77 63 of kijk op www.molco-foodservice.nl

2013_02 Heerlijk  
2013_02 Heerlijk  

Foodmagazine Heerlijk april 2013

Advertisement