__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PELLER ANNA ÚJRAHANGOLÓDVA:

WOLF KATI

A WAKEBOARD CSÁSZÁRA:

ORBÁN OLIVÉR

#REMINGTONLÁNY:

DJ BRÉDA BIANKA

A KÖZMAG TABLÓVERSENY 2021 NYERTESEI

FREE

CÉLKERESZTBEN:

INGYENES

X I I I . É V F O LYA M

10. L A P S Z Á M

KO Z M A G . H U

B O R S O D -A B A Ú J -Z E M P L É N , H E V E S , N Ó G R Á D M E G Y E


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

WOLF KATI INTERJÚ Wolf Kati, az ország aranyhangú énekesnője megtisztelt bennünket egy fantasztikus interjúval. Betekintést nyerhettünk iskolás éveibe, pályafutása kezdeteibe, valamint elárulta azt is, hogy mit kívánna a csodalámpásban rejlő Dzsinntől.

Hol nőttél fel, milyen középiskolába jártál? Kati: Szentendrén születtem és nőttem fel, de középiskolába már bejártam Budapestre, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázi­ umba. Szolfézs szakos voltam - tudom, hogy ijesztő­ en hangzik . Volt kedvenc tantárgyad? Milyen tanulónak számítottál? Kati: Azt szoktam mondani, hogy Katit nem a memóriájáért szeretik és mégis simán tudtam nagyon jó tanuló lenni. Amikor én suliba jártam, sokkal, de sokkal könnyebb volt szerintem. Nem éreztük stresszesnek, nem volt rajtunk olyan nyomás, mint most a diákokon. A matek és a tesi volt a kedvencem, ezeket most is szeretem! KO Z M A G . H U

3


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni az énekléssel? Jártál énektanárhoz vagy autodidakta módon sajátítottad el? Kati: Már ovis koromban jártam zeneoviba. Ez olyas­ mi volt, mint később a szolfézs, csak piciknek. Mindig tanultam zenét, a főiskola után pedig folytattam az énektanulást. Volt egy csodálatos énektanárom, Dékány Endre, akihez a két évvel ezelőtti haláláig jártam. Ő olyan lett nekem, mint egy második apuka. Egy jó énektanár mindig tud tanácsokat adni és a profi előadóknak is szükségük van valakire, aki olyan tulajdonképpen, mint egy edző. Van példaképed? Kati: Sok emberből tudnék összegyúrni egy szuper­ hőst, aki mindent jól csinál. Én azokat az embereket csodálom, akik a többi emberrel humánusan és megértően bánnak. Ilyenek például a szüleim. Több, mint 10 éve, hogy kísérhetjük az utad a zenei pályán. Melyik alkotásod áll hozzád a legközelebb? Kati: Gyerekkorom meghatározó dala volt a Vuk, ami nekem rengeteg jó dolgot hozott az életembe, és tulajdonképpen elindított a pályán. Felnőttkorom leg­ nagyobb slágere a Szerelem, miért múlsz?, ami pedig a felnőtt életem karrierjét indította el. Az elmúlt évek alatt több díjat is sikerült megérdemelten bezsebelned. Melyikre vagy a legbüszkébb? Kati: Mindegyikre büszke vagyok, de van egy díjam, ami igazából nem is díj, hanem egy nagyon szép rajz, amit egy kislánytól kaptam, aki egy nagyon komoly betegsé­ get küzdött le, és az én Vár a holnap című dalomat hallgatta, azt mondta, az segítette át a nehéz időkön. Ennél szebb visszajelzést semmilyen díj nem tud adni. A világon bárkivel készíthetnél közös számot, akkor kit kérnél fel erre az alkalomra? Kati: Hát ha lehet olyan, aki már nincs köztünk, akkor csakis Freddie Mercury.

4

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Babonás vagy? Van fura szokásod? Kati: Nem vagyok babonás. Régen mindent lekopogtam, aztán rájöttem, hogy baromira nem számít mennyit kopácsolok, úgyhogy abbahagytam. Megtalálod Aladdin csodalámpását a benne rejlő Dzsinnel. Lehet hozzá három kívánságod. Miket kívánnál? Kati: A szeretteimnek egészséget, boldogságot, hosszú életet. Közhely, de azért az, mert tényleg ez a lényeg. Mit üzensz a középiskolás olvasóinknak? Kati: Egyrészt köszönöm, hogy megoszthattam veletek ezeket a gondolatokat! Másrészt: nem könnyű korban éltek, és sokkal erősebbek és okosabbak kell legyetek, mint az előző generációk. Szerintem jó úton haladtok!! Ja, és tegyétek le a kütyüt a kezetekből!

# Bohnicsek Alex 6

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

MAGYARORSZÁG

CSODÁS HELYSZÍNEI

Pár nap és vége az idei tanévnek, ami után jöhet a jól megérdemelt nyári pihenő időszak. A nagy meleg jöttével rengeteg kirándulási lehetőséget nyújt csodás országunk. Most be is mutatunk néhány fantasztikus helyszínt, amit látnod kell itthon. AGGTELEKI NEMZETI PARK Ezen a területen 273 barlang található, amelyek közül 23 fokozottan védett. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995ben a Világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki-karszt, valamint a Szlovák-­ karszt barlangjait. Emellett a Nemzeti Park büszkélkedik két világrekorder barlanggal is. 25 kilométeres kiterjedésű Baradla–Do­ mica-barlangrendszer a mérsékelt égöv leghosszabb aktív patakos barlangja, az 503 méteres tengerszint feletti magasságban el­ helyezkedő Szilicei-jégbarlang pedig a világ legalacsonyabban fekvő jégbarlangja. LILLAFÜRED Itt egyből három csodát is megtekinthetünk. Kezdhetjük a Lillafüredi vízesésnél, amely Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése a maga húsz méteres magasságával. Nem is kell tőle messze menni és egyből az Anna-barlangba botlunk. Ehhez hasonló csak hat létezik a világon. Rengeteg növényi fosszí­ liát láthatunk, viszont az ijedősebbek készülje­ nek, hisz néhol egy-két denevér is beköszön az út során. Végül pedig érdemes megtekinteni a Szent István Cseppkőbarlangot.

SOMOSKŐ Vegyük irányunkat Nógrád megyébe. Salgó­ tarján településrészeként ismert Somoskő nem csak a várral tud minket elképráztatni, hanem Bazaltorgonájával is. Mesébe illő látványt nyújt, hiszen mintha egy mesekönyvet ütnénk fel. Csodás természeti képződmény. 8

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

EGERSZALÓK SÓDOMBJAI Heves megyénkben nem csak a Mátra és a Bükk miatt ér­ demes elutazni. Laskó-patak völgyében található Egersza­ lók is büszkélkedik egy csodás képződménnyel. A Sódomb a méyből feltörő termálvíznek köszönheti létét, amelyet 1961-ben fedeztek fel, miközben kőolaj után kutattak. 65-68°C-os a 410 méter mélyről feltörő víz. Ez a gyógyvíz lehüléskor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ezt követően ún. sódombot hoz létre.

FÜLÖPHÁZI HOMOKBUCKÁK Nem, nem káprázik a szemetek és nem, nem teleportáltunk hirtelen a Szaharába. Kiskunsági Nemzeti Park területén található homokterület az Ős-Duna hordalék­ kúpjainak maradványa. A Duna a folyóvízi feltöltődés után elhagy­ ta a területét, majd a szél által mozgatott homoküledékek felhal­ mozódása indult meg. Így olyan, mintha egy csepp Szahara magyar földre került volna.

TIHANYI LEVENDULÁS Ha nyár, akkor Bala­ ton. A fürdés mellett sok látványossággal is büszkélkedik tavunk. elég csak elmenni Tihanyba. Megtekinthetjük a csodás levendulást. Gyönyörű lilába öltöztetett táj fogad itt minket, amely mára már az egész félsziget szimbó­ luma.

SZALAJKA-VÖLGY Kanyarodjunk kicsit vissza a Bükk hegységhez. Ha itt jártok, feltétlen meg kell néznetek a Szalajka-patakot, a Szikla-forrást, a Fátyol-vízesést, valamint Szabadtéri Erdészeti Múzeumot is. Hazánk egyik legszebb természeti ajánéka a Fátyol-vízesés. A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa lépcsőszerű képződményt hozott létre, a rajta fátyolosan lezúdu­ ló tiszta víz csodálatos látványt nyújt. 10

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

ORBÁN OLIVÉR

INTERJÚ

Orbán Olivér neve ismerősen cseng? Fiatal kora ellenére már büszkélkedik Európa-, valamint Világbajnoki elsőséggel is sportágában. A hazai wakeboard császára, Olivér mesél nekünk téli felkészüléséről, valamint az Exatlonba való szerepléséről is. Hova jártál középiskolába? A rend­ bontók, vagy inkább a mintatanulók táborát erősítetted? Olivér: Győrbe, majd Mosonmagyaró­ várra jártam középiskolába. Abszolút a rendbontók közé tartoztam. Sulis csínytevésekből kivetted a részed? Ha igen, elmesélnél egyet? Olivér: Nem tudnék egy csínytevést sem felidézni. Én inkább csak nevettem a többieken.

12

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

13


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Mikor jött az életedbe a wakeboard? Kiskorod óta érdekelt ez a sportág? Kipróbáltál más sportot? Olivér: Kilenc éves koromban próbáltam ki először. Ekkor szimplán hobbiként tekintettem rá, végül az évek alatt az életem központi részévé vált. A wake­board mellett országúti kerékpározom és snow­boardozom. Fontos, hogy formában maradjak. Fiatal korod ellenére elmondhatod magadról, hogy Magyar-, Európa, valamint Világbajnok is vagy a sportágadban. Melyik sikeredre vagy a legbüszkébb? Olivér: Mindegyik címemre nagyon büszke vagyok, hiszen rengeteg munka van bennük, 14

KO Z M A G . H U

amit nagyon sokan nem látnak. Ha egyet kellene kiemelnem akkor a Shanghai Világ­kupa második helyezésemre vagyok a legbüszkébb. A magyar wakeboard pályák tavasztól őszig tartanak nyitva. Téli időszakban hogyan oldod meg a felkészüléseket, edzéseket? Olivér: Igen, sajnos hazánkban csak tavasztól őszig tartanak nyitva. A téli időszakban Ázsiában pontosan Thaiföldön tavasszal pedig Törökországban edzek. Az erősítő edzé­ seim pedig az év minden napján zajlanak. Van példaképed? Olivér: Danny Duncan


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Hogyan készülsz fel egy versenyre? Babonás vagy? Szoktál zenét hallgatni, mielőtt csúszol egyet a vízen? Ha igen, milyen zenéket hallgatsz? Olivér: Nem mondanám magam babonás­ nak, de szeretek félre vonulni kicsit és átgondolni a versenykörömet. Mesélnél kicsit az Exatlonról? Mikor felkerestek, egyből igent mondtál? Melyik volt a kedvenc feladatod az ottani versenypályákról? Olivér: A megkeresést követően nem mondtam egyből igent. Idegen volt tőlem ez az egész. De utólag nem bántam meg, hogy elfogadtam a felkérést. 16

KO Z M A G . H U

Életem egyik legjobb kalandja volt részt venni a műsorban. Nem tudnék megne­­vezni kedvenc feladatot se pályát. Mindegyiket élveztem. Csíped a szuperhősöket? Milyen szupererőt választanál magadnak? Olivér: Szeretem a Marvel filmeket. Ha választanom kellene ki szeretnék lenni, akkor egyértelműen Thor. Mit üzensz a középiskolás olvasóinknak? Olivér: Véssétek az eszetekbe: „Az önma­ gadba vetett hited sokkal fontosabb, mint a pillanatnyi körülményed!”

# Bohnicsek Alex


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

KO Z M A G . H U

17


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

A JÖVŐ MUNKÁI

Ismét elhoztuk Nektek a Jövő munkái rovatunkat. Összegyűjtöttük a legérdekesebb melókat, amik a nem olyan távoli jövőben már végezhetőek is lesznek. Most főként az öko gondolkodást helyeztük előtérbe. Bemutatunk néhány, a környezetet segítő, zöld foglalkozást. Zöld mérnök Megtervezi a háztartási eszközök hatékony fogyasztását, valamint áramfogyasztási tesz­ tet is végezni fognak az otthonok számára. Vízlábnyom menedzser Segítik a hatékonyabb megvalósulását a vállalatok vízfogyasztását, valamint a szol­ gáltatók víz felhasználását. Virtuális egészségügyi munkatárs A digitális technológia alkalmazásával lehetővé teszi a betegek számára, hogy az otthonukban saját maguk nyomon követ­ hessék az egészségi állapotukat. Ennek következtében a betegeknek nem kell olyan sokat utazniuk, rövidebb lesz a gyógyu­ lási időtartamuk, valamint nem utolsó szempontként csökkenne az egészségügyi rendszer túlterheltsége is. Okos utazásszervező Nemes egyszerű feladatot kell ellátnia. Az utazási idő és a torlódások mérséklése érdekében megtervezi majd az utazásokat, illetve kikerüli a közlekedési dugókat és optimalizálja az útvonalakat.

Termékútvonal nyomonkövető menedzser Erre van a vásárlók körében talán az egyik legnagyobb igény. Mindenki tisztában szeretne lenni azzal, hogy milyenek voltak a megvásárolt termékek előállításának körülményei, valamint mennyire valódiak a címkéken található információk. Zöld telefonközpont munkatárs Tájékoztatást és tanácsot nyújt telefonon keresztül arról, hogy hogyan is használjuk pontosan az otthoni eszközeinket fenntart­ ható módon, időt, energiát és vizet spórolva. Mesterséges hús tudós Őssejtből fejlesztenek ki mesterséges húst. Ennek előnye, hogy a hús hagyományos előállítási módjához képest sokkal kevesebb üvegházhatású gáz termelődik. A tudósok ezzel azt remélik, hogy egy boldogabb, egészségesebb, tisztább és zöldebb környe­ zet valósul meg. Reméljük érdekesnek találtátok ezeket a jövőbeli munkaköröket is.

18

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

EZ VÁR RÁD

PÉCSETT A MIK-EN

INTERJÚ DR. MEDVEGY GABRIELLA DÉKÁN ASSZONNYAL A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán egyedülállóan sok mérnöki képzés megtalálható. A szakmák különbözőek, külön zajlik az oktatásuk is, de a MIK, ahol lehet, összekapcsolja őket – hiszen a mérnökök a gyakorlatban is így dolgoznak. A pécsi műszaki képzés célja, hogy a képzés során felismerje a hallgatók erősségeit és a leg­ jobbat hozza ki belőlük. Dr. Medvegy Gabriella dékán asszonnyal beszélgettem arról, hogy mire számíthatnak a Pécsre érkező diákok. Miért pont Pécset válassza egy felvételiző diák? Talán a legfontosabb jellemző, hogy az oktatás szakmai műhelyekben és alkotói műtermekben folyik. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlatorientált képzésre. Karunkon a mérnöki szakok szinte teljes portfóliója elérhető, ugyanakkor oktatóink kis létszámú csoportokban foglalkoznak a hallgatóinkkal, ezáltal sokkal nagyobb támogatást adva egy-egy diáknak. Hallgató­ ink közvetlenül rálátnak egymás projektjei­ re, csapatmunkában dolgoznak, így a képzés egyszerre hordozza magában a Mester-Diák műhelyből épülő személyes fejlődést és a hallgatói közösség építését. Nagy hagyomá­ nya van a MIK-en a tehetséggondozásnak. Mentor- és demonstrátori programokat hir­ detünk. Hallgatóink gyakran élő projektek­ ben dolgoznak együtt az oktatójukkal. Alko­ tótáborok, versenyek, hekatlonok, szakmai 20

KO Z M A G . H U

és közéleti workshopok várnak diákjainkra. Egy-egy valós idejű kihívás multidiszciplin együttműködéseket hoz életre, ahol több szakterületen tanuló hallgató tud közös projekten dolgozni. Ilyen volt például a nemzetközi sikert és négy díjat hozó „Solar Decathlon 2019” innovációs házépítő ver­ seny, melyen építészektől a gépészekig, vil­ lamosmérnökökig rengetegen részt vettek. Ezek a workshopok meghatározóak a kar életében. Fontosnak tartjuk, hogy hallgató­ ink jó csapatjátékosok legyenek, és legyen rálátásuk a rokon szakterületekre is. Milyen plusz lehetőséget nyújt a PTE MIK? A diákjainknak a tanterven kívül támoga­ tásokkal, ösztöndíjakkal szorgalmazzuk az önálló teljesítmény erősítését a szakmai fejlődés különböző területein. Az elnyerhető ösztöndíjak fizetést jelentenek, oktatásban, közéletben kifejtett feladatokra lehet jelent­ kezni és jutalmazzuk a kiválóságokat is. Cé­ ges, ipari partnereink felajánlásaival direkt fókuszú gyakornoki programokat hirdetünk. Az egyéni tehetségeket tudományos projek­ tekbe vonjuk be, mint junior kutatókat.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Nemzetközi ösztöndíjainkkal, külföldi fel­ sőoktatási partnerintézményeinkben lehet eltölteni egy félévet a világ szinte minden országában – akár a Távol-Keleten, vagy a tengerentúlon is. Fontos számunkra a két szakkollégiumunk, melyek különös értéke, hogy önszerveződő hallgatói platform, és az ide bekapcsolódó mentor tanárok segítenek a zajló projektmunkában. Mekkora lehetősége van egy középiskolából most érkező diáknak ezen ösztöndíjak elnyerésére? Ezeket az ösztöndíjakat bárki megpályázhatja, hiszen minden félév elején kiírásra kerülnek, és hallga­ tói képviselettel rendelkező bizottságok bírálják el a beadványokat. Aki a kiírás szerinti feltételeknek megfelel, és akár már gólyaként ki akar törni, tárt kapukat talál. Szintén minden gólya számára elér­ hető a duális képzési forma, ahol az iskola mellett diákjaink párhuzamosan a munka világába is belelépnek. A cégek, akik fo­ gadják őket, teljes tanulmányi idejük alatt foglalkoztatják őket, és fizetés is jár. Mit várnak a „New Normal” kampánytól? Számunkra nagyon fontos, hogy a műszaki és mérnöki pályán is emelkedjen a női hallgatók

száma, hiszen meglepően kicsi arányban vannak jelen a lányok ezen a piacon. A ’New Normal’ kampány célja a lányok te­ hetségének és lehetőségeinek bemutatása a mérnöki életpályán. Ez nem egy szlogen, hanem tapasztalat a hallgatóink és vég­ zettjeink között. Európa tele van a MIK-en végzett tehetséges mérnök hölgyekkel. Miért válassza Pécset például egy budapesti középiskolás? Nagy szerencsénk van, mert Pécs életében az egyetem nagyon meghatáro­ zó tényező. A PTE a maga húszezer diákjával szinte város a városban. Pécs egy élhető, programokkal és fiatalokkal teli egyetemvá­ ros. Itt mindig zajlik az élet. A műszaki képzés pedig egy igazi mestereket képező alkotómű­ hely, mely elsők között van az ország mérnök­ képzései között. A MIK-en odafigyelünk Rád és a legjobbat hozzuk ki belőled! A Dékán asszony szavait csak támogatni tudom, hiszen a MIK hallgatói köre egy igazi Közösség. Az itt végzettek nagy tapasztalattal, magasszintű tudással léphetnek ki az iskolá­ ból a nagybetűs életbe. PTE-MIK - A közös sikertörténetünk youtube.com/watch?v=EdQB0QvuFCI

Forrás: pecsiegyetemistakmagazinja.hu

KO Z M A G . H U

21


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

PELLER

ANNA

INTERJÚ

A csodás Peller Annával zárjuk az idei Közmagot. Annával találkozhatunk az RTL Klub Reggeli műsorában, színházi előadásokon, valamint kellemes hangja is felbukkanhat szinkronszerepei végett. Mesélt nekünk a középiskoláról, példaképeiről, valamint egy remek üzenettel is kedveskedik Nektek. Mesélnél kicsit a középiskolás időszakodról? Melyik iskolába jártál? Milyen tanulónak számítottál? Anna: Hunfalvy János Külkereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskolába jártam, azon belül is német-angol kéttannyelvű külkereskedelmi és vállalkozási ügyintéző szakra. Édesapám szavai miatt tanultam itt. Azt mondta, hogy ha színésznő szeretnék lenni, akkor mindenképpen legyen valami 22

KO Z M A G . H U

jó szakmám is mellette. Szerettem ide járni, erős középiskola volt. Szerencsémre volt egy nagyon jó irodalmi színpad, melyet Kovács Zsuzsa tanárnő vezetett. Ide egyből be is kerültem és művészileg ki is bontakoz­ hattam a tanulmányok mellett. Fantasztikus osztályom volt, csodálatos osztálytársakkal gazdagodtam. Nálunk is volt diákmagazin, aktív, erős diákéletet éltünk, nagyon szeret­ tem ezt az időszakot.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Melyik volt a kedvenc, valamint legkevésbé kedvelt tantárgy a suliban? Különórákra jártál? Anna:

A leggyűlöltebb tantárgyam a matek volt. Az egész általános iskolát végig kísérte az a tudat nálam, hogy diszkalkuliám van, viszont felnőttként jöttem rá, hogy bárhogy magyarázhatta nekem a külön tanárom — aki szerintem milliomos lett belőlem, mert általánostól középsuliig járt hozzám — se­ hogy sem sikerült megértenem. Lehet, hogy egy külön tehetség kell ennek a megérté­ sére. :) Nekem a humán tárgyak —irodalom, magyar — mentek jobban, azt szerettem, ezekben volt több sikerélményem. Kiskorod óta vonzott a színészi pálya? Anna: Igen! Kristálytisztán emlékszem, amikor nagymamánál laktunk és három évesen kijelentettem mindenkinek, hogy én színésznő leszek. Mindenképpen színésznő szerettem volna lenni, éreztem, hogy ebben tudok kiteljesedni. Jut időd szórakozásra? Mi számít kikapcsolódásnak nálad? Anna: Hála égnek nekem a munkám a szórakozásom is egyben. Imádom azt, amit csinálok. Kikapcsolódásra kevés idő jut. Eleve későn érek haza, amikor előadásom van, aztán ha még el akarnék menni buliz­ ni…nehezen menne. Kikapcsolódás inkább számomra a futás, valamint az egyedüllét. Mindig emberek között vagyok, legyen szó a színpadról, a Reggeliről, a szinkronizá­ lásról. Az a legfőbb kikapcsolódás, mikor egyedül tudok kicsit lenni. :) 24

KO Z M A G . H U

Van példaképed, aki inspirál a munkásságával? Anna: Nagyon sok ember inspirál engem. A teljesség igénye nélkül többek között Haumann Péter. Voltak mesekazettáink, amiken Ő mondott meséket és állandóan leutánoztuk a húgommal, Mariannkával. Székhelyi József, valamint Gálvölgyi János munkásságára is felnézek. Színésznők közül Lehoczky Zsuzsi, Oszvald Marika, Tompos Kátya és Tenki Réka munkássága inspirál. Összességében nagyon sok em­ bert csodálok, nagyon sok ember ösztönöz a munkám során. Imádom, ha tehetséges emberekkel vagyok körülvéve és tehet­ séges partnerekkel játszhatok, ez mindig szerencsés tud lenni.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Honnan szerzel ihletet, erőt a mindennapokhoz? Anna: Engem egy képzeletbeli motor hajt. Nehezen tudnám szavakba önteni. Nagyon szeretem azt, amivel foglalkozom, szerintem ez ad nekem erőt. A szinkront és a színészetet imádom. A Reggeli műsort szintúgy, hiszen igazán sok érdekes, értékes emberrel talál­ kozom itt. Édesapámnak szoktam mondani, hogy “Apa én annyira szeretem a munkámat, még akkor is, mikor hulla fáradt vagyok és mindig rohangálok, de egyszerűen IMÁDOM! Ez hajt engem. :) Ha nem a színészet/ televíziózás világában alkotnál maradandót, milyen munkát tudnál elképzelni magadnak? Van olyan meló, amit nem végeznél semmi áron? Anna: Gyerekekkel foglalkoznék szívesen. Érdekel a pszichológia is és virológus is szívesen lettem volna. Szeretem az embereket, imá­ dok velük foglalkozni, beszélgetni. Mindig érdekel egy-egy ember problémája.

26

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Vagy pedagógusként, vagy pszichológus­ ként tudnám magam elképzelni. Egyik ha­ talmas vágyam, hogy valamilyen úton-mó­ don tudjak foglalkozni gyerekekkel. Amit pedig sohasem végeznék, az a tanult szakmám, a Vállalkozási ügyintéző. :) A könyvelést sem értettem soha, a számok világába nem térnék vissza. A műsorvezetést, vagy a színházi játékokat szereted-e jobban? Anna: Nincs ilyen, hogy az egyiket jobban szeretem, mint a másikat. Mindkettőre vágytam, más-más miatt és éppen ezért más bennük a jó. Holnap reggel megtalálod Aladdin csoda­ lámpását, amitől hármat kívánhatsz. Mi lenne a Te három kívánságod? Anna: Az első, hogy mindig egészséges és

boldog legyen a családom is és én is. Má­ sodik, hogy az egész Földön legyen végre nyugalom, ne legyenek háborúk. Utolsóként pedig, hogy ne legyenek súlyos betegségek és mindenki legyen boldog. Mit üzensz a középiskolás olvasóinknak? Anna: Élvezzétek ki a középiskolás éveite­ ket! Nekem ezt mondta az osztályfőnököm — aki a matektanárom is volt. Figyelmezte­ tett arra, hogy hamar elrepül ez a gondmen­ tes időszak és igaza lett. Élvezzétek, amíg tinédzserek vagytok! A sok tanulás mellett próbáljatok minél többet lazítani, bulizni és gyertek rá arra, mi az, ami igazán érdekel benneteket! Menjetek ebbe az irányba, kamatoztassátok a legjobb képességeteket, legyetek boldogok és találjatok olyan mun­ kát, ahova szívesen járok be mindennap.

# Varga Attila 28

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

APP AJÁNLÓ YAZIO Mindig igyekszünk figyelni a fránya kalória bevitelre, de valahogy nem mindig tudjuk belőni az arany középutat. Ezt követően jöhet a féktelen edzés, hogy ledolgozzuk mondjuk a karácsonykor felszedett plusz kilókat, valamint, hogy elérjük a nyári strandalakot. Most elhoztunk nektek egy ingyenes kalóriaszámláló alkalmazást. A YAZIO a legjobb étrenddel kapcsolatos és testsúlycsökkentő alkalmazás a mobilo­ tokra. Használatával napi rendszeresség­ gel vezetheted az ételnaplódat, valamint figyelemmel kísérheted az aktivitásod és sikeresen fogyhatsz. Ingyenesen letölthető és regisztrálható az applikáció. Összeál­ líthatsz egy személyes tervet a fogyáshoz, 30

KO Z M A G . H U

izom­tömeg növeléshez. Vezethetsz kaló­ riatáblázatot különböző tápérték adatok megadásával. Nyomon követhetitek a kalóriák, szénhidrátok, fehérjék és zsírokat. Létre tudtok hozni az applikáción belül ételeket is, melyeket kedvencként menteni is tudtok, így egyből tudja, hogy mennyi kalóriát vittetek be a szervezetetekbe. Tartalmaz beépített vonalkód olvasót a gyors ételkeresés érdekében. Ezeken felül még pedig súlykövetővel dokumentálhatod a testsúlyod is. Összességében egy nagyon könnyen kezelhető, egyszerű, de mégis praktikus alkalmzásról van szó. Egyaránt elérhető iOS, valamint Android készüléket használók részére.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

BRÉDA BIA Bréda Bia a hazai éjszakai élet aktív tagja. DJ munkásságán túl Remington lányként is ismert Bia megajándékozott egy nagyszerű interjúval bennünket. Nagyon sok mindent elárult magáról, tartsatok velünk!

Hova jártál középiskolába? Milyen diáknak számítottál? Bia: Budapesti lány vagyok, viszont nyol­ cadikos koromban kiköltöztünk Dunake­ szire. Szerettem volna Pestre járni gimibe, azonban nagyon erős, szuper iskola volt Dunakeszin. A szüleimnek anno az volt a kikötése, hogy erős iskolákat jelöljek meg továbbtanulás szempontjából és, hogy ez a gimnázium szerepeljen első helyen, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium. Valóban nagyszerű suli, de valamiért úgy éreztem, hogy nem vesznek fel. Hála égnek sikerült a felvételim és nagyszerű 5 évet tölt­ hettem el abban a gimnáziumban. 32

KO Z M A G . H U

Remek felkészítést kaptam, nagyon jó tanuló voltam. Az érettségim is a matek kivételével (az négyes) mindegyik ötös lett. Diákéletből is kellőképpen kivettem a részem. DÖK tag voltam, játszottam a diák színdarabokban. Az iskolai ünnepélyeken én énekeltem. Összességében nagyon szerettem a sulis életet, szerettem tanulni. Majd a Radnóti után mentem tovább az ELTE-re, ahol a Keleti nyelvek és kultúrák arab szakirányú alapképzését végeztem el. Ezt követően ugyan csak az ELTE-n Iszlám tanulmányok mester szakos diplomát is megszereztem, illetve a kuwaiti Egyetemen is szereztem egy újabb fokozatot.


A

KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

SZEPTEMBERBEN ÚJRA A SULIKBAN A KÖZMAG TANÉVNYITÓ LAPSZÁMA VALAMINT ONLINE ELÉRHETŐ LESZ A KÖZMAG+ IS AZ ÚJ TANÉVBEN IS FANTASZTIKUS INTERJÚKKAL, CIKKEKKEL ÉS NYEREMÉNYJÁTÉKOKKAL VÁRUNK BENNETEKET!

t e t e n ü z s i r Kellemes nyá !

K E T K E N k n u n kívá NE FELEDJÉTEK! 2021. SZEPTEMBER 10. KÖZMAG TANÉVNYITÓ LAPSZÁM

VELÜNK LESZ CSOBOT ADÉL, VALMAR, VALAMINT ÚTBA IGAZÍTUNK BENNETEKET, HOGY MILYEN OSZTÁLYKIRÁNDULÁSI LEHETŐSÉGEK KÖZÜL TUDTOK VÁLASZTANI! HA PEDIG NYÁRON ÚJRA MEGNÉZÉTEK KORÁBBI LAPSZÁMAINKAT, EZEKEN A LINKEKEN TUDJÁTOK:

KO Z M A G . H U

33


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Kedvenc tantárgyad? Volt olyan, amit szívesen kihagytál volna az órarendből? Bia: Érdekes, hogy nem az ének, hanem a történelem volt a kedvenc tantárgyam világéletemben. Amit pedig kihagytam volna az a kémia. Talán azért, mert nagyon szigorú tanárunk volt, és nem is nagyon állt rá az agyam a kémiai számításokra. Folyton dolgozatokat irattak belőle, nem volt annyi sikerélményem — annak ellenére, hogy foly­ ton küzdöttem, tanultam. Szerintem nehéz tantárgy. Ha egy picit a fokozaton tudtam volna gyengíteni, akkor biztosan nem lett volna ennyire rossz emlékű óra a számomra. Mikor jött az életedbe a zene? Van a fel­ menőid között zenész? Melyik a kedvenc zenei műfajod? Bia: Foglalkozás tekintetében nincs zenész a családomban, viszont szüleimnek kellemes orgánuma van, tudnak énekelni.:) Én nyolc éves koromban kezdtem el énekelni. Öt éves koromban tánc miatt beiratkoztam egy iskolába, ami után egy olyan ügynökséghez kerültünk, akik rendeztek gyermekszépség­ versenyeket. Ez egy abszolút természetes verseny volt, nem az az amerikai stílus, amit a tévében látunk. Ezeken a versenyeken mindig kellett egy talent showt bemutatni (itt lehetett táncolni, szavalni, zenélni, éne­ kelni, hangszeren játszani). Itt volt az első énekesi fellépésem. Kedvenc műfajt — ha az éneklést nézzük — nem tudnék kiemelni. Mindenevő vagyok, viszont tisztában vagyok a képességeim­ mel. Ami megfog mind zeneileg, mind szövegileg, azzal teljes mértékben tudok azonosulni. Ha rádió szól, ha telefonról rak egy ismerősöm zenét, akkor sincs olyan dal, amit ne tudnék énekelni.:) A lemezlovasság­ nál pedig az én fő porfilom R&B, HipHop, Latin, Moombathon és Reggaeton. Legszívesebb hol lépnél fel minimum egyszer? Bia: Hála az égnek jártam Miami­ ban, ahol megrendezik a Rolling Loud fesztivált. Olyan nagy, napjaink meghatá­ rozó rapperei lépnek fel, mint Tyga, Megan 34

KO Z M A G . H U

THEE, A$AP ROCKY, Travis Scott. Amit ők képviselnek, az az én fő profilom is és ezen a fesztiválon egy after show keretein belül nagyon szívesen fellépnék egyszer. :) Van példaképed? Bia: Ha az ismertebb em­ berek közül kell választanom, akkor Beyon­ cé. Amióta az eszemet tudom, az ő dalait szeretem a legjobban énekelni. Ezzel kap­ csolatban van egy kettőség is bennem, hi­ szen el kell érni egy bizonyos szintet, hogy valaki Beyoncét énekelhessen. Valamint, amit emberileg is nyújt, a jótékonykodása, családja, amit elért az életben az számomra iránymutató és szeretnék hasonlókat elérni. Emellett pedig a szüleim a példaképeim is egyben. Nagyon jó példát mutatnak nekem, segítenek, támogatnak és szeretnék ugyano­ lyan jó ember lenni, mint Ők.


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Nem csak a DJ pult mögött csillogtattad meg tudásod. Énekhangoddal is elkápráztattad már a hallgatókat. Mesélnél az első dalodról? Mi ihlette, várható-e folytatás ezen a vonalon? Bia: A Szabad Szerelem c. dalomat teljes egészében Révész Sándor írta, én összedol­ goztam vele, valamint a videóklippet én találtam ki. Azóta egy zenekarban is éne­ keltem már és az ottani zeneírótól elkértem egy dalt, amit a bandának írt meg. Jelenleg ezen dolgozunk egy producerrel. Kicsit modernizáljuk, az én stílusomra faragjuk. Nagyon remélem, hogy ez a nyáron realizá­ lódik és ki tudjuk adni. :) Ha jól tudjuk, a zenélésen túl a szépségiparban is tevékenykedsz. Pontosabban a Remington márka egyik nagykövete vagy hazánkban. Miként és mikor nyerted el ez az elismerést? Szereted a stílusosabb, előkelőbb hajkoronákat?

Bia: Gyerkőcként indultam szépségver­ senyeken, egészen 16 éves koromig. Volt szerencsém külföldi versenyeken is indulni, többek között Dominikán, valamint Bra­ zíliában is. Ezeken a versenyeken fontos a megjelenés. Sminkünk annyira nem volt, viszont a hajunkat folyamatosan csinálták. Már innentől meg van nekem az, hogy egy igényes, szép, akár különböző formá­ kat megjelenítő hajam legyen. Szerintem egy hajjal nagyon sokat tudnak dobni egy megjelenésen. Tavaly jött velem szemben az egyik közösségi oldalon, hogy Remington nagykövetet keresnek. Beküldtem a jelent­ kezésem és pár hónapra rá kerestek meg, hogy az egyik tavaszi hónapban én legyek az arca. Természetesen igent mondtam, majd ősszel meghívtak egy fotózásra, amely­ nek a fényképeit már külföldi Remington oldalak is használják. KO Z M A G . H U

35


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

Nagyon sok országban jártál már eddig. Melyik volt számodra a legkedvesebb hely? Milyen szuveníreket hoztál? Bia: A szüleimnek hála, hogy ennyit tudtam utazni, nagyon hálás vagyok nekik! Egyet azért emelnék ki, mert az a második ottho­ nom lett és ez Kuvait. Három szemesztert tanultam ott. Az egyetemen belül viszony­ lag könnyen meg lehetett ismerkedeni kuvaitiakkal, akik a világ egyik legkedve­ sebb, legjószívűbb emberei. Folyamatosan hoztam haza hűtőmágneseket, valamint az adott ország egy-egy jellegzetességeit. Bali­ ról például kis faragott szörfdeszkát, amibe beleégették az ember nevét. Van fura szokásod, esetleg babonád? Bia: Engem nem szabad átlépni. Amikor gimibe a földön ültem, akkor is próbáltam minél jobban magam alá húzni a lábam, vi­ szont ha valaki véletlenül átlépte a lábfejem, akkor én őt visszahívtam, hogy lépjen át

36

KO Z M A G . H U

újra felettem, mert kicsi maradok. :) Valamint amikor kiborul a só, akkor a bal vállam felett át kell dobnom egy kicsit abból, ami kiborult. Melyik Disney szereplő lennél legszívesebben? Miért pont ő? Bia: Nagyon szeretem a Disney meséket. Viszont nem a Disney karakterekből válasz­ tanék. Egyik nagy álmom, hogy megkapjam a behívó levelemet a Roxfortba és Harry Potterékkel együtt tanulhassak. Mit üzensz a középiskolás olvasóinknak? Bia: Próbáljatok meg egy kicsit előre gondolni. A mostani tetteitek nagyon meghatározzák a jövőtöket. Ne veszítsétek el önmagatokat a célotok kergetése közben. Próbáljátok meg a szíveteket, lelketeket bol­ doggá tenni és azon az úton haladni, amely tényleg örömmel tölt el Benneteket!

# Bohnicsek Alex


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

AZ

ORSZÁGOS TABLÓVERSENY NYERTESEI

Idén került 8. alkalommal megrendezése az ingyenes, országos Tablóversenyünk. Köszönjük, hogy ennyien neveztetek, rengeteg tabló érkezett hozzánk, melyekre szorgosan gyűjtöttétek a szavazatokat. Szeretnénk még köszönetet mondani a nyereményeket biztosító partnereinknek is! Gratulálunk a nyertes osztályoknak! Érezzétek jól magatok!

13. HELYEZETT: Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikum 12. D Nyereményük: Osztály szintű belépő az állandó kiállításokra, valamint egy alkalom lézeres lövészet

38

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

12. HELYEZETT: Baranya Megyei SzC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum 12. B Nyereményük: Fesztivál ajándék­ csomag

11. HELYEZETT: VMSZC Sárvári Turisztikai Technikum 12. C Nyereményük: Előadással egybekötött látogatás, betekintés a kulisszák mögé

KO Z M A G . H U

39


10. HELYEZETT: Székesfehérvári Bugát Pál Technikum 12. B Nyereményük: Osztály szintű belépők a Kalandparkba

9. HELYEZETT: Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet 12. C Nyereményük: Osztály szintű belépők a Szabadulószobába 40

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

8. HELYEZETT: Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikum 12. D Nyereménük: Osztálykirándulás tárlatvezetéssel

7. HELYEZETT: Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 12. C Nyereménük: Osztály szintű belépő a Vidraparkba

KO Z M A G . H U

41


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

6.

HELYEZETT: Siófoki SZC Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola 12. D Nyereményük: Osztály szintű be­ lépő a Hadtörténeti Múzeumba

42

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

5.

4.

HELYEZETT: Győri SZC Hunyadi Mátyás Technikum 11. F. Nyereményük: Osztály szintű belépő a Múzeumba

HELYEZETT Gyulai SZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 11. D Nyereményük: Osztály szintű belépő a Kalandparkba

KO Z M A G . H U

43


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

3.

HELYEZETT Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium 12. A Nyereményük: Látogatás a Katonai Emlékparkban

2. 2. helyezett: Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium 12. H Nyereményük: Osztálykirándulás a budapesti 3D Galériában

44

KO Z M A G . H U


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

1. helyezett: Sárvári Tinódi Gimnázium 12. A Nyereményük: Osztály szintű belépő a minigolfpályára

1. KO Z M A G . H U

45


KÖZÉPISKOLÁSOK MAGAZINJA

IMPRESSZUM xIII. évfolyam 10. lapszám

Alapító / Varga Attila Kiadó / Varga Média Kft. Főszerkesztő / Varga-Lovas Anikó Design & Layout / Illés László Újságírók / Bohnicsek Alex, Járka Emese, Varga Attila Címlapfotó: Rózsa Erika - RTL Klub

Hirdetés /+36-70-633-48-08 E-mail / marketing@kozmag.hu Online megtekinthető: issuu.com/kozepiskolasokmagazinja Postacím / 7623 Pécs, Szabadság utca 48.

46

KO Z M A G . H U

Megjelenik Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyékben A magazinban megjelent programok elmaradásáért és műsorváltozásért a kiadó sem részben, sem egész­ ben nem tud felelősséget vállalni! A hirdetésekben megjelenő adatok hitelességéért, valamint a tartal­ mak jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A jelen magazinban szereplő tartalom továbbközlésé­ hez a kiadó írásos engedélye szükséges ! Magazinunk ingyenes és az is marad, melyhez hozzá tudsz jutni sulidban vagy online egyaránt!

Ha van egy jó cikked vagy szeretsz írni, ne tétovázz lépj kapcsolatba velünk!

Profile for KÖZMAG

KÖZMAG XIII. ÉVFOLYAM X. LAPSZÁM - BORSOD-ABAÚJ-ZEMLPÉN, HEVES, NÓGRÁD  

Megjelenik Bosod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyékben.

KÖZMAG XIII. ÉVFOLYAM X. LAPSZÁM - BORSOD-ABAÚJ-ZEMLPÉN, HEVES, NÓGRÁD  

Megjelenik Bosod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyékben.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded