Page 1

ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

ΕΑΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΛΑΡΙΣΑ

Δύο χρόνια σε Λαρισαίο που εξέδιδε νεαρή ΣΕΛ. 7

Με 775.000 ευρώ Καμπάνα 850.000 ευρώ σε ενισχύονται οι εγκαταστάσεις γιατρό για ιατρική επιπλοκή! ΣΕΛ. 4

ΣΕΛ.8

Koσµος Η KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τετάρτη

4

∆εκεμβρίου

2019

ΤΗΛ: 2411-115336 Kosmos@kosmoslarissa.gr

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 3.374

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Άμεσες προσλήψεις 130 εργαζομένων

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Υγείας η κατανομή 1300 θέσεων λοιπού προσωπικού, που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας (οι 130 αφορούν την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας). Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΤΕΠ και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.  ΣΕΛ. 6


ΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ

>>

4

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1944: ∆ιοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης ∆εκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.

∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο καιρός στη Θεσσαλία ΤΡΙΚΑΛΑ

Νεφώσεις με βροχές στα ορεινά της Θεσσαλίας και τοπικές χιονοπτώσεις.Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΒΟΛΟΣ

Νεφώσεις με βροχές στα ορεινά της Θεσσαλίας και τοπικές χιονοπτώσεις.Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές στα ορεινά της Θεσσαλίας και τοπικές χιονοπτώσεις.Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΡ∆ΙΤΣΑ Νεφώσεις με βροχές στα ορεινά της Θεσσαλίας και τοπικές χιονοπτώσεις.Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

“Πηγή: ΕΜΕΣ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΤΑΚΟΥ∆ΗΣ”

Φαρμακεία Εφημερίες φαρμακείων (8πμ11μμ): ΤΑΣΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Αλ. Παναγούλη 31 & Κοραή (γωνία) τηλ. 2410236355 - ΦΩΛΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ιάσονος 36 (μεταξύ των οδών Τσιμισκή & Οικονόμου εξ Οικονόμων) τηλ. 2410579583 - ΝΑΣΙΑΡΑ-ΓΚΟΒΑΡΗ

ΙΩΑΝΝΑ Κύπρου 2 & Ογλ (Νέα Αγορά) τηλ. 2410237810 – ΚΑΜΠΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Ανθ. Γαζή 1 & Κύπρου (γωνία, πλατεία Εβραίων Μαρτύρων) τηλ. 2410535260- ΣΥΡΑΚΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ 23ης Οκτωβρίου 102 & Γ. Σεφέρη (δίπλα στο Σ/Μ Μασούτης) τηλ.

SUDOKU 8 1 9 7 2

Σήμερα Τετάρτη 04 ∆εκεμβρίου εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

3 9

(c) Daily Sudoku Ltd 2019. All rights reserved.

1 5 8 8 4 9 2 1 5 2 9 9 7 7 6 4 1 6 3

2410235977 – ΣΤΟΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ 25ης Μαρτίου 7 – πλησίον 31ης Αυγούστου (περιοχή Νοσοκομείου) τηλ. 2410554147 – ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ ∆ΗΜΗΤΡΑ Πανοπούλου 19 – Νεάπολη (έναντι Ι.Ν. Απ. Πέτρου και Παύλου) τηλ. 2410622180

Noσοκομεία

5 4

Λαϊκές αγορές

Daily Sudoku: Tue 3-Dec-2019

Συμπληρώστε τους αριθμούς έτσι ώστε σε κάθε οριζόντια και κάθετη σειρά να εμφανίζονται όλοι οι αριθμοί από το 1 έως το 9. Παράλληλα σε κάθε 3x3 τετράγωνο θα πρέπει να περιέχονται οι αριθμοί από το 1 έως το 9.

ΡΗΣΕΙΣ

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει σεβαστή, καθώς και κανένα άτομο, αν δεν αξίζει το σεβασμό. Τζέιμς Μάντισον

1971: Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους «Smoke on the Water».

Γιορτάζουν Βαρβάρα, ∆αμασκηνός, ∆αμασκηνή.

ΛΑΡΙΣΑ

>>

Σήμερα Τετάρτη λαϊκές αγορές λειτουργούν στη συνοικία Αγίου Αθανασίου, στις οδούς Καλλιθέας, Αθηνάς, τμήμα των οδών Θέτιδος και Καραθάνου προστίθεται παρακείμενος χώρος (πλακόστρωτο) επί της Αθηνάς

Ανέκδοτο Ένας καθηγητής μπήκε στις τουαλέτες του σχολείου και είδε έναν συνάδελφό του να γράφει βιαστικά στον τοίχο με έναν μαρκαδόρο. Μένει για λίγο άφωνος και μετά από λίγο τον ρωτάει: «Αν είναι δυνατόν, το κάνεις κι εσύ συνάδελφε;» «Ε, όχι βέβαια, δεν κάνω τέτοια πράγματα, απλά διορθώνω την ορθογραφία των παιδιών.»

Ωροσκόπιο

ΚΡΙΟΣ: Η Σελήνη κινείται στον τοµέα της ιδιωτικής σου ζωής ενθαρρύνοντάς σε στο συναισθηµατικό επίπεδο. Είναι η ώρα του Σεληνιακού µήνα για να εξασφαλίσεις περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου και να ξεκουραστείς -τόσο σωµατικά όσο και ψυχικά. ΤΑΥΡΟΣ: Μια δυναµική συνοµιλία ή µια ανταλλαγή ιδεών σήµερα µπορεί να σου δώσει τις λύσεις και απαντήσεις που χρειάζεσαι, προκειµένου να βάλεις τους στόχους ή και τα συναισθήµατά σου σε µια σειρά. ΔΙΔΥΜΟΙ: Βρίσκεις σήµερα την έµπνευση και τα κίνητρα για την προσωπική σου βελτίωση, την ανάπτυξη και την υπεροχή µε την όψη Αφροδίτης – Άρη. ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Οι αλληλεπιδράσεις σήµερα είναι εξαιρετικά ευεργετικές, διεγερτικές έως και παραγωγικές. Ο ροµαντισµός, η ευχαρίστηση ή ένα συγκεκριµένο έργο, µπορεί να είναι συναρπαστικό και µπορεί να υπάρχει η ευκαιρία να προσθέσεις λίγο καρύκευµα σε µια σχέση ή και φιλία. ΛΕΩΝ: Η φυσική γοητεία σου ενισχύεται ακόµα περισσότερο σήµερα µε την όψη Αφροδίτης – Άρη. Θα µπορούσε να υπάρξει µια επιτυχηµένη αγορά για το σπίτι ή την οικογένεια, καθώς θα µπορούσες και να απολαύσεις δηµιουργικές δραστηριότητες µε τους αγαπηµένους σου. ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Είναι καιρός να εκµεταλλευτείς την κοινωνικότητά σου καθώς οι ευκαιρίες αφθονούν αυτό το διάστηµα στη ζωή σου και δεν θέλεις, ούτε πρέπει να τις χάσεις. ΖΥΓΟΣ: Ασυνήθιστες και συναρπαστικές ιδέες σήµερα σε κάνουν να νιώθεις περήφανη για τον εαυτό σου. Εφάρµοσέ τες και δείξε εµπιστοσύνη στον εαυτό σου. Η οικογένεια µπορεί να είναι εξαιρετικά υποστηρικτική απέναντί σου, γι’ αυτό µη διστάσεις να τους ανοίξεις την καρδιά σου. ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Οι σηµερινές ενέργειες είναι κατάλληλες για να είσαι ειλικρινής µε τις επαφές σου, καθώς η Αφροδίτη εναρµονίζεται µε τον Άρη. Μπορείς να χρησιµοποιήσεις τη δύναµη των λέξεων για να µετριάσεις συγκρούσεις που µπορεί να προκύψουν. ΤΟΞΟΤΗΣ: Η προσωπική σου ζωή έρχεται σε προτεραιότητα και οι ευκαιρίες έρχονται µέσα από το παρασκήνιο ή τις κρυφές πηγές. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Η Αφροδίτη στο δικό σου ζώδιο βοηθά να µαλακώσεις και να εξοµαλύνεις τα προβλήµατα της κοινωνικής σου ζωής αυτό το διάστηµα, καθώς συνδέεται αρµονικά µε τον Άρη. ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Όλα τα χαρίσµατά σου σήµερα έρχονται στην επιφάνεια επηρεάζοντας θετικά όλες τις υποθέσεις και διασυνδέσεις σου. Οι ροµαντικές και δηµιουργικές αναζητήσεις σου µπορούν να αποδώσουν τα καλύτερα καθώς η Αφροδίτη εναρµονίζεται µε τον Άρη. ΙΧΘΕΙΣ: Η Σελήνη κατευθύνεται στο δικό σου ζώδιο σήµερα και σε απαλλάσσει από προβληµατισµούς και εσωστρέφεια. Όταν είσαι ενθουσιασµένη όπως σήµερα, τα επίπεδα ενέργειάς σου στα εργασιακά ανεβαίνει κατακόρυφα.

Koσµος Ηµερήσια εφηµερίδα «Κόσµος» Τακτικό µέλος της Ε.Ι.Η.Ε.Ε. Εκδότης-Διευθυντής: Κώστας Τόλης Συντάκτες: Τάσος Πλέντζας, Εύη Παραφόρου, Δηµήτρης Τόλης http://www.dailysudoku.com/ Διανοµή: Κώστας Λιάκος

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2411115336 FAX: 2411-103060, email: kosmos@kosmoslarissa.gr, ιστοσελίδα: www.kosmoslarissa.gr ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: LOCAL NEWS Μ. Ι.Κ.Ε.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Δευκαλίωνος 1, 2ος όροφος, Λάρισα, Τ.Κ. 41222, Λάρισα

Τιµή φύλλου:

0,10 €


ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

σχό λ ι α www.kosmoslarissa.gr

03 0 3

Μέσος μισθός

Στα ύψη οι χρεώσεις

Αυξήσεις µισθών στο σύνολο των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα της οικονοµίας αλλά και στις επιµέρους κατηγορίες των εργαζοµένων κατέγραψε ο ΕΦΚΑ τον Μάιο του 2019 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2018. Το µέσο ηµεροµίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3,29%, ενώ στα οικοδοµοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 1,76% και στο σύνολο των επιχειρήσεων κατά 3,27% (συµπεριλαµβάνονται η πλήρης και η µερικής απασχόλησης). Ο µέσος µισθός αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 4,08% και στα οικοδοµοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 4,01%. Στις κοινές επιχειρήσεις µε πλήρη απασχόληση το µέσο ηµεροµίσθιο αυξήθηκε κατά 2,57%, ενώ ο µέσος µισθός αυξήθηκε κατά 3,12%. Από το σύνολο των 2.491.102 εργαζοµένων, το 28,73% από αυτούς, δηλαδή 715.875 άτοµα, εργαζόταν µε µορφές µερικής απασχόλησης. Χ.Ψ.

Εως και τριπλάσιες είναι οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σε σύγκριση µε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μελέτη της εταιρείας Empirica, που πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά µε το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, εµφανίζει την Ελλάδα ως την 3η πιο ακριβή χώρα µεταξύ των κρατών-µελών της Ε.Ε. Η µελέτη παρουσιάστηκε τον περασµένο Ιανουάριο και περιέλαβε στοιχεία που αντλήθηκαν από τους ιστότοπους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ε.Ε., όπως και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Κορέα, Τουρκία κ.ά.) τον Φεβρουάριο του 2018. Χ.Ψ.

Συγκινητική είναι µέχρι στιγµής η ανταπόκριση των Λαρισαίων στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τον σεισµό στο Δυρράχιο της γειτονικής Αλβανίας...

Νοικοκυριά Νέα... λαιµητόµος έρχεται να πέσει στα κεφάλια των ήδη υπερχρεωµένων νοικοκυριών της µεσαίας τάξης, καθώς η κυβέρνηση που εναρµονίζεται µε τα όσα επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφορικά µε το πτωχευτικό Δίκαιο, που έχει άµεση συνάρτηση µε την προστασία της πρώτης κατοικίας, φέρνει νέο θεσµικό πλαίσιο σύµφωνα µε το οποίο θα πτωχεύουν και τα νοικοκυριά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονοµίας τονίζουν ότι το νέο πλαίσιο βρίσκεται στα σκαριά ώστε να τεθεί σε ισχύ έως το ερχόµενο καλοκαίρι. Οι ρυθµίσεις του θα προσοµοιάζουν στο αµερικανικό πτωχευτικό Δίκαιο για τα νοικοκυριά και θα βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε τον περασµένο Ιούνιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων. Χ.Ψ.

Πρώτη ση συνεδρία Με τη συµµετοχή εκπροσώπων επιστηµονικών, παραγωγικών και επαγγελµατικών φορέων, συλλόγων και συλλογικοτήτων αλλά και πολιτών συνεδρίασε για πρώτη φορά, την τρέχουσα δηµοτική περίοδο, η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήµου Λαρισαίων. Στην γεµάτη από κόσµο αίθουσα του Δηµοτικού Συµβουλίου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δηµ. Δεληγιάννης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σηµασία που αποδίδει η δηµοτική αρχή, στις συζητήσεις και στη διαβούλευση µε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, ενώ στην συνέχεια αντιδήµαρχοι αναφέρθηκαν σε βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισµού και του Τεχνικού Προγράµµατος Εργων για το 2020. Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος µε τα µέλη της επιτροπής. Λ.Ε.

Παπαστεργίου Νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ µε 23 ψήφους υπέρ και έξι λευκά εκλέχθηκε ο Δηµήτρης Παπαστεργίου, µετά την ψηφοφορία που έγινε σήµερα στην έδρα της Ένωσης. Εκτός από τους «γαλάζιους» δηµάρχους, υπέρ του κ. Παπαστεργίου ψήφισαν τα µέλη που υπάγονται στο συνδυασµό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι ανεξάρτητοι του συνδυασµού Ιωακειµίδη. «Λεύκο» ψήφισαν τα µέλη της παράταξης του ΚΙΝΑΛ. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο δήµαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο «γαλάζιος» Χρήστος Τεντόµας, πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου Αθήνας. Αµέσως µετά την εκλογή του, ο κ. Παπαστεργίου, παίρνοντας το λόγο σηµείωσε: «Είναι µεγάλη τιµή η εκλογή µου στην θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Η Αυτοδιοίκηση είναι δυναµικό κοµµάτι της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος µας είναι να συνθέσουµε». Λ.Ε.


04

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πρώτα στο ΝΑΤΟ, μετά στον Λ. Οίκο Στο εύφλεκτο σκηνικό που δηµιουργείται στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, όχι µόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η αξία της στενής επαφής µε τις ΗΠΑ είναι αυτονόητη. Από τη στιγµή που στη σηµερινή συγκυρία αυτή οριοθετείται κυρίως µέσα από τη διαπροσωπική σχέση µε τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραµπ, αποκτά αυξηµένη σηµασία η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Αµερικανό πρόεδρο, που φέρεται να έχει κλείσει για τις 7 Ιανουαρίου. Η πρόσφατη ανατροπή δεδοµένων και συµµαχιών στη Συρία απέδειξε ότι παρά τις θεσµικές δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στο αµερικανικό πολιτικό σύστηµα –κυρίως ο ρόλος του Κογκρέσου– ο πρόεδρος έχει τον τελικό λόγο. Υπό αυτό το πρίσµα, ο πιο αποτελεσµατικός δίαυλος επικοινωνίας µε την Ουάσιγκτον παραµένει η επαφή µε τον ίδιο τον Τραµπ. Καθώς η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού θα πραγµατοποιηθεί εν µέσω της διαδικασίας παραποµπής του προέδρου, απαιτείται προσοχή. Θα δοθεί η ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να αναδείξει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, µε έµφαση στη γεωπολιτική αλλά και στην εµπορική διάσταση, όπως και στην Αν. Μεσόγειο, µέσα από τη στενή συνεργασία µε Ισραήλ και Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, θα επιστήσει την προσοχή στα προβλήµατα που δηµιουργεί η συµπεριφορά της Αγκυρας. Η ισορροπία είναι λεπτή. Οι Δηµοκρατικοί είναι σκληροί έναντι της Τουρκίας, κυρίως στη Βουλή, όπου διαθέτουν την πλειοψηφία. Οµως, δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση συµπόρευσης µαζί τους. Η Ελλάδα συνεργάζεται µε τον πρόεδρο, αλλά είναι φυσικό να διατηρεί διαύλους και µε το Κογκρέσο, το οποίο έχει τον δικό του ρόλο. Είναι θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης συγκαταλέγεται µεταξύ των λίγων ηγετών ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν το 2% του ΑΕΠ στην άµυνα και οι οποίοι αύριο θα συµµετάσχουν σε γεύµα εργασίας µε τον πρόεδρο Τραµπ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Το εγχείρηµα της προσέγγισης του Ντόναλντ Τραµπ σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αναδείξει στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως και στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, τα προβλήµατα που δηµιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι ο Αµερικανός πρόεδρος διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση µε τον Ερντογάν, που ενίοτε αγγίζει τα όρια του θαυµασµού. Η αυριανή συνάντηση στο Λονδίνο προσφέρει µια καλή ευκαιρία για να γίνει το πρώτο βήµα. Aθανάσιος Ελλις (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Προνοιακά Την Τρίτη 24 Δεκεµβρίου θα καταβληθούν από τον Οργανισµό Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα τρέχοντα επιδόµατα και οι παροχές των προνοιακών προγραµµάτων του. Πρόκειται συγκεκριµένα για: - Επίδοµα παιδιού, προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόµατα. - Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επίδοµα στέγασης (ενοικίου), στεγαστικής συνδροµής, επίδοµα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων και σύνταξη υπερηλίκων, επίδοµα οµογενών. Χ.Ψ.

Hλίας Μακρής (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΑΚ Λάρισας Σηµαντική χρηµατοδότηση, συνολικού ύψους 775.781 ευρώ, έχει εξασφαλιστεί, µέσω του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων, για τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας. Αυτό αναφέρει σε απάντησή του ο υφυπουργός Αθλητισµού Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας σε ερώτηση που υποβλήθηκε στη Βουλή. Η χρηµατοδότηση αφορά στην επισκευή και αναβάθµιση του συστήµατος θέρµανσης και ζεστού νερού, αλλά και στην αντιπληµµυρική προστασία του κλειστού γυµναστηρίου Νεάπολης (µε πιθανότητα ως φορέας υλοποίησης να αναλάβει η Περιφέρεια), καθώς και στη µελέτη στατικής επάρκειας και στατικής ενίσχυσης του κλειστού γυµναστηρίου, του κλειστού κολυµβητηρίου και των κερκίδων του σταδίου ΕΑΚ Λάρισας. Επιπλέον, η ΓΓΑ συντάσσει µελέτες για την ενεργητική πυροπροστασία του κλειστού γυµναστηρίου Αλκαζάρ και για την ανακατασκευή του φυσικού χλοοτάπητα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ενώ στις 22 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η επισκευή του ελαστικού τάπητα στο Αλκαζάρ, ύψους 71.885 και παραδόθηκε προς χρήση. Στην ίδια απάντηση του κ. Αυγενάκη επισηµαίνεται, επίσης, ότι στο ΕΑΚ Λάρισας υπηρετούν 15 µόνιµοι υπάλληλοι και έχει κατατεθεί αιτιολογική έκθεση για την κάλυψη ακόµα τεσσάρων θέσεων εργατών µέσω του κύκλου κινητικότητας στον τετραετή Στρατηγικό Προγραµµατισµό Προσλήψεων, αλλά και για την οκτάµηνη πρόσληψη δύο ναυαγοσωστών. Λ.Ε.


www.kosmoslarissa.gr

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

σχό λ ι α

05

Χρηματοδότηση

Ανδρέας Πετρουλάκης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Χρηµατοδότηση, συνολικού ύψους 17.765.452 ευρώ, εξασφάλισαν 17 δήµοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Τα έργα θα χρηµατοδοτηθούν από το Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων. Τα έργα κατασκευής, επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων αφορούν τους εξής δήµους: Γεωργίου Καραϊσκάκη 155.196 ευρώ, Δίου Ολύµπου 980.456 ευρώ, Ναυπακτίας 1.256.687 ευρώ, Ξηροµέρου 370.688 ευρώ, Αιγιάλειας 996.500 ευρώ, Γλυφάδας 2.855.000 ευρώ, Κρωπίας 541.476 ευρώ, Καλαµαριάς 440.800 ευρώ, Καστοριάς 131.000 ευρώ, Κέρκυρας 600.000 ευρώ, Ελασσόνας 1.872.400 ευρώ, Ανατολικής Μάνης 750.000 ευρώ, Πυλαίας - Χορτιάτη 3.475.000 ευρώ, Κέας 950.000 ευρώ, Πειραιά 600.000 ευρώ, Δάφνης - Υµηττού 1.000.000 ευρώ και Σουλίου 790.749 ευρώ. Λ.Ε.

Τι έχουν τα έρμα και δεν μαθαίνουν; Η Νίκη Κεραµέως έκανε κάποιες, ενδιαφέρουσες είναι η αλήθεια, ανακοινώσεις για τη διασύνδεση της χρηµατοδότησης που λαµβάνουν τα ΑΕΙ µε βάση την αξιολόγηση των επιδόσεών τους. Αυτό ενδέχεται να δηµιουργήσει ΑΕΙ δύο ταχυτήτων καθώς τα ιδρύµατα που έχουν ενσωµατώσει αναβαθµισµένα ΤΕΙ εκκινούν την κούρσα από µειονεκτική θέση. Όµως, αν µη τι άλλο, θα χορηγήσει κίνητρα βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Ωστόσο θα περίµενε κανείς από την κυρία Κεραµέως να πει και µερικές κουβέντες για την έρευνα του ΟΟΣΑ που κατατάσσει τους έλληνες µαθητές σε επίπεδο κάτω από τη µέση όσον αφορά την αξιολόγηση τους στην κατανόηση κειµένου, στις φυσικές επιστήµες και στα µαθηµατικά. Αξιολογήθηκαν 77 χώρες. Η Ελλάδα είναι στην 43η θέση. Και η µεθοδολογία της έρευνας είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή. Περίπου 5.500 µαθητές από όλη τη χώρα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηµατολόγιο µε απλές και πιο σύνθετες ερωτήσεις που, στο τέλος, ανέδειξαν την αδυναµία τους

και την καχεκτική θέση που έχουν σε ένα παγκοσµιοποιηµένο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σύµφωνα, λοιπόν, µε την έρευνα του 2015, τα αποτελέσµατα της οποίας αξιολόγησε η «διαΝΕΟσις», ο µέσος 15χρονος έλληνας µαθητής έχει περίπου τις γνώσεις και τις ικανότητες του µέσου 12χρονου µαθητή από τη Σιγκαπούρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα ένα µεγάλο ποσοστό των παιδιών από την Ελλάδα να µην έχουν επαρκείς γνώσεις και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα θέµατα της αξιολόγησης του προγράµµατος και, κατ’ επέκταση, σε πολλές από τις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών. Η µελέτη των αποτελεσµάτων µας δείχνει και κάτι ακόµα που, ούτως ή άλλως, βλέπαµε ή υποψιαζόµασταν. Τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν πολύ καλύτερη µόρφωση από τα δηµόσια. Είναι σαν οι µαθητές των ιδιωτικών σχολείων να είναι σχεδόν δύο χρόνια µπροστά από τους µαθητές των δηµόσιων. Ο µέσος 15χρονος µαθητής ιδιωτικού σχολείου στην Ελλάδα να είναι στο επίπεδο του µέσου 17χρονου µαθητή

δηµόσιου σχολείου. Κοινώς, οι οικονοµικές ανισότητες αντανακλώνται και στο επίπεδο της µόρφωσης που λαµβάνει ένα παιδί. Το ιδιωτικό σχολείο εξελίσσεται επειδή µπορεί, σε κάποιο βαθµό, να αποφύγει τις αγκυλώσεις του δηµοσίου. Και από την άλλη, τα δηµόσια σχολεία παραµένουν στάσιµα ή ακολουθούν τις εξελίξεις µε καχεξία. Όσα κίνητρα βελτίωσης και να θεσπίσεις, όσο µέτρα αξιολόγησης και αν υιοθετήσεις, τα Πανεπιστήµια δεν µπορούν να κάνουν και πολλά όταν οι µαθητές που υποδέχονται δεν έχουν τα εφόδια και την επάρκεια που απαιτεί η ανώτατη εκπαίδευση. Διάβαζα πρόσφατα την ανάρτηση µίας καθηγήτριας στο Πολυτεχνείο της Πάτρας που διαπίστωσε ότι οι πρωτοετείς φοιτητές της δεν είχαν βασικές γνώσεις Γεωµετρίας Β’ Λυκείου. Όταν το Πανεπιστήµιο καλείται να αναπληρώσει κενά που άφησε το Λύκειο, είναι λογικό να υστερήσει και στην αξιολόγησή του. Διαβάζοντας την έρευνα του ΟΟΣΑ, αντιλαµβάνεσαι ότι το Πανεπιστήµιο είναι, απλώς, η κορυφή µίας

προβληµατικής πυραµίδας που στη βάση της λειτουργεί µε αναχρονισµούς. Οι επιδόσεις των παιδιών δείχνουν ότι το ελληνικό σχολείο παραµένει στον προηγούµενο αιώνα. Οι Κινέζοι και οι Εσθονοί, που διακρίνονται, συζητούν για το blockchain και εµείς εδώ µετράµε τις ώρες των Θρησκευτικών και κάνουµε debate για το µάθηµα της Κοινωνιολογίας, τις αρχές του µαρξισµού και τις αποχρώσεις λέξεων στην Ιστορία. Λογικό. Το µεγαλύτερο κοµµάτι της κοινωνίας αντιλαµβάνεται το σχολείο ως ένα µέσο συντήρησης των ιερών και των οσίων του έθνους στη συλλογική συνείδηση. Μέχρις εκεί. Κανένας γονιός δεν θα διαµαρτυρηθεί για τις γνώσεις κώδικα προγραµµατισµού που προσλαµβάνει το παιδί του. Αν όµως είναι για τα Θρησκευτικά, µπορεί και να ξεσπαθώσει στο facebook εναντίον εκείνων που θέλουν να κλέψουν τη ψυχή µας. Και την ίδια στιγµή, κάποιος Κινέζος κλέβει τη δουλειά του παιδιού του στο cloud της παγκόσµιας οικονοµίας. Κώστας Γιαννακίδης (protagon.gr)


06 0 6

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λαρίσης Πανηγυρίζει την Παρασκευή 6 ∆εκεμβρίου ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη Λάρισα. Το πρόγραμμα των λατρευτικών ακολουθιών έχει ως εξής: Πέμπτη 5 ∆εκεμβρίου, 6:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Παρασκευή 6 ∆εκεμβρίου, 7:00 – 10:30 π.μ.: Όρθρος, Χοροστασία και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. Παρασκευή 6 ∆εκεμβρίου, 5:30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Μεθέορτος Εσπερινός και στις 6:30 μ.μ. η Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της ενορίας. Σάββατο 7 ∆εκεμβρίου 7:30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Σάββατο 7 ∆εκεμβρίου 5:00 μ.μ.: Εσπερινός και τέλεση του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου. Κυριακή 8 ∆εκεμβρίου 7:30 π.μ.: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κυριακή 8 ∆εκεμβρίου, 6:00 μ.μ.: Ιερά Παράκλησις εις τον Άγιο Νικόλαο και ομιλία του Γέροντος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Γεωργίου Αύρας Καλαμπάκας, π. ∆ωροθέου Τζεβελέκα.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

130 θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Yπεγράφησαν από το υπουργείο Υγείας οι διορισμοί 175 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Αττική, ενώ ολοκληρώθηκε από η κατανομή 1300 θέσεων λοιπού προσωπικού, που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ είναι έτοιμη προς δημοσίευση η προκήρυξη για 50 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ.

Υπεγράφη η σύμβαση για το Πνευματικό Κέντρο Τσαριτσάνης Στην υπογραφή της σύμβασης του έργου «Πνευματικό Κέντρο Τσαριτσάνης» ποσού 606.998,00 ευρώ προχώρησε την περασμένη Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 ο ∆ήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας. Η ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΚΡΙΚΟΣ ΑΕ και το έργο χρηματοδοτείται από ίδια έσοδα του δήμου που προορίζονται για επενδυτικές δαπάνες. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Γάτσας δήλωσε: «Η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να εντάξει το έργο του Πνευματικού Κέντρου Τσαριτσάνης στον ευρύτερο σχεδιασμό της για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ∆ήμου μας. Με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης θέλω να υπενθυμίσω το σχεδιασμό της νέας διοίκησης για την ίδρυση Νομικού Προσώπου, που θα ασχολείται με την ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη της περιοχής, με έδρα το Πνευματικό Κέντρο Τσαριτσάνης. Η ιστορική και μαρτυρική κοινότητα Τσαριτσάνης μπορεί να αποτελέσει την κοιτίδα για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο ∆ήμο Ελασσόνας και η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την τουριστική εξωστρέφεια της περιοχής».

Τ

αυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΤΕΠ και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Η ίδρυση αυτόνομων ΤΕΠ και η αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης των νοσοκομείων, είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουμε. ∆ιαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το Σύστημα Υγείας να παρέχει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, χωρίς ώρες αναμονής και ταλαιπωρία για τον πολίτη. Πιο αναλυτικά: Οι διορισμοί στα Τμήμα-

τα Επειγόντων Περιστατικών αφορούν σε 113 γιατρούς στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και σε 62 γιατρούς στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ. Οι 1300 θέσεις λοιπού προσωπικού είναι κυρίως νοσηλευτές, σε ποσοστό 45%, και ειδικότητες, όπως τραυματιοφορείς, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό και άλλες. Οι θέσεις έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ως εξής: 1η ΥΠΕ: 270, 2η ΥΠΕ: 270, 3η ΥΠΕ: 150, 4η ΥΠΕ: 170, 5η ΥΠΕ: 130, 6η ΥΠΕ: 180, 7η ΥΠΕ: 130. Οι 50 θέσεις που προκηρύσ-

σονται στο ΕΚΑΒ, αφορούν στην κάλυψη 50 θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ Αθήνας. Οι προκηρύξεις για τους 1350 διορισμούς αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ, που θα έχει και την ευθύνη αξιολόγησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων. «Στο Υπουργείο Υγείας εργαζόμαστε για τη στήριξη των συνανθρώπων μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ειδικά των πιο αδυνάμων και των ευπαθών ομάδων. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνουμε» υπογράμμισε ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας. naftemporiki.gr


Τοπικά Τοπικά Δύο χρόνια Εντοπίστηκε φυλακή σε η 82χρονη Λαρισαίο που είχεγια χαθεί σωματεμπορία Eντοπίστηκε η

82χρονη Κατίνα ΚαραΜενίκα ποινή ταφυλάκισης ίχνη της οποίας 2 ετών, είχαντιμώρησε χαθεί από το πρωί το της Μικτό Ορκωτό Τρίτης στην περιοΕφετείο χή τηςΛάρισας οδού Βόλου στη (Τρίτη, 3 ∆εκεμβρίου Λάρισα. Η ηλικιωμένη, 2019) μεσήλικα πουέναν πάσχει από Αλπουτσχάιμερ, προσπάθησε με από βρέθηκε Αστυνομία κοντά τη την βία να εξαναγκάσει στο αλλοδαπή σημείο που νεαρή να είχε εξαφανιστεί σε καλή συνευρεθεί ερωτικά αλλά εμφαμε κατάσταση έναν άγνωστο. νώς εξαντλημένη. Η υπόθεση εκτυλίχθηκε στην πόλη της Λάρισας και συγκεκριμένα σε γνωστό μαγαζί στο οποίο οι πελάτες είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν τη «συντροφιά» μιας κοπέλας, επί πληρωμή. Ο άνδρας μπορεί να διατηρούσε Βρέθηκε νεκρός ο το αγνοούμενος κατάστημα με ψαράς Αγιόκαμπο! Τραγιτη στον σύζυγό του κή κατάληξη είχε η αναόμως ταυτόχρονα ζήτηση του 65χρονου διατηρούσε… ψαρά, ο οποίος εξωσυζυγική σχέση αγνοαπό το βράδυ με ούνταν την παθούσα. της πίστευε Τρίτης στην Εκείνη στις περιοχή του του Αγιόκαμπου υποσχέσεις πως θα Λάρισας. χωρίσει για Σύμφωνα να με πληροφορίες, τον ζήσουν μαζί και έτσι άτυχο ψαρά εντόπισε εργαζόταν για αρκετό ειδική ομάδα βατραδιάστημα στο εν χανθρώπων του Λιμενιλόγω κούκατάστημα. Σώματος, πνιγμένο Ένα βράδυ ωστόσο ανάμεσα στα δίχτυα. ο κατηγορούμενος πρότεινε στην παθούσα να συνευρεθεί ερωτικά με κάποιον πελάτη έναντι τιμήματος. Όταν εκείνη αρνήθηκε, ο μεσήλικας άρχισε να τη χτυπάει να την εξυβρίζει και να την απειλεί με τη φράση «τώρα θα το Εθιμοτυπική συνάπληρώσεις». ντηση τον νέο ∆ιοιΟ άνδραςμε κρίθηκε κητή της 110 Πτέρυγας ένοχος κατά Μάχης Σμήναρχο Χρήπλειοψηφία για την στος Κακατάτσης είχε πράξη της απόπειρας το πρωί της Πέμπτης σωματεμπορίας. ο δήμαρχος ΛαρισαίΓιαων τονΑπόστολος ξυλοδαρμό Καλοείχεγιάννης. τιμωρηθεί Η συνάντηση σε πραγματοποιήθηκε αυτόφωρο σε δικαστήριο πολύ καλό κλίμα, με τις παλιότερα. Η ποινή δυο πλευρές να επιβεείναι με τριετήτη διάθεσή βαιώνουν αναστολή. τους για την ενίσχυση της παραδοσιακά Κώσταςκαλής σχέσης της πόλης Γκιάστας και του ∆ήμου του με την (Ρεπορτάζ Πολεμική Αεροπορία. Κάμπου)

Βρέθηκε νεκρός ο ψαράς στον Aγιόκαμπο

Στον δήμαρχο Λαρισαίων ο νέος διοικητής της 110 Π.Μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2019 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ “ΑΝΟΙΞΕ” 7 ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙΟΥ

07

Αθώες οι μάνες προσπάθησαν Χειροπέδες σεπου 35χρονο στη Λάρισα να περάσουν ναρκωτικά Εξιχνιάστηκαν μετά από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, οκτώ περιπτώσεις κλοπών σε οικίες, ∆ύο πανομοιότυπες υποθέσεις με τετελεσμένες και σε απόπειρα στοιχεία οικογενειακού δράματος, που διαπράχθηκαν στην πόλη της εξέτασε το Τριμελές Εφετείο Λάρισας. Κακουργημάτων Λάρισας (Τρίτη, 3 ∆εκεμβρίου 2019) καθώς και ωςμητέρες δράστηςπου προχθες το στις δύοΣυνελήφθη εμπλεκόταν μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομιπροσπάθησαν -εν αγνοία τους όπως κούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας δήλωσαν- να περάσουν ναρκωτικές ένας 35χρονος για το αδίκημα των διαουσίες στις Φυλακές Λάρισας στις κεκριμένων περιπτώσεων κλοπής. οποίες βρισκόταν τα παιδιά τους. Ειδικότερα, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας ομέσα στις φυλακές λέγοντας πως μεταξύ Το δικαστήριο τιςκατά αθώωσε ενώ τιμώρησε 35χρονος το χρονικό διάστημαάλλων πως ήταν τόσο εξαρτημένος και τους γιους ως τοξικομανείς. από (14-01-2019) έως (03-04-2019)στριμωγμένος εκείνο το διάστημα που Η συγκίνηση περίσσευε στηνδιέρρηξε δικαστική στην πόλη της Λάρισας με τη αίθουσα καθώς ένας εκ των γιων,κατάέβαλε «τη δόση πάνω από την ίδια μου χρήση κατσαβιδιού επτάδύο οικίες, ευχαρίστησε δικαστές για τηνχρη-τη μάνα». κατασχέθηκαν: τις οποίεςτους αποκόμισε το συνολικό συγκεκριμένη υπόθεση η μητέρα απόφαση και ζήτησε συγνώμη από την * Στη • μέρος των αφαιρεθέντων αντικειματικό ποσό των (1.100) ευρώ, τιμαλφή, προσπάθησε να παραδώσει στο γιο της πολύτεκνη μητέρα του, για το γεγονός μένων, οποία αποδόθηκαν στους διάφορα φο-μπιζού, ένα κλειδί οχή-στη φυλακήτατρία παντελόνια που όμως πως την ενέπλεξε σε φιάλες τέτοια δικαστική ματος και πέντε αλκοολούχων νόμιμους δικαιούχους, περιείχαν ηρωίνη 4.9 γραμμαρίων στις περιπέτεια. • το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που ποτών, ενώ αποπειράθηκε με την ίδια ραφές τους. Στον έλεγχο διαπιστώθηκε Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα κατά χρησιμοποιούσε, ως μέσο διευκόλυνμέθοδο να διαρρήξει μίαπως ακόμη οικία. το περιεχόμενό τους. τη διάρκεια τηςκατοχή απολογίας περιέγραΣτην τουτου 35χρονου αλλά σης της παράνομης δραστηριότητάς Η μητέρα ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ψε αναλυτικά την κατάσταση που επικρακαι σε νομότυπη έρευνα που διενερ- του, καθόλου τι περιείχαν τα παντελόνια κατεί όσον αφορά στην χρήση ναρκωτικών • δύο κατσαβίδια, γήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και

ΜεΔιήμερο την πρέσβη της προσφορών Αυστρίας συναντήθηκε με εκπτώσεις έως 80% ο περιφερειάρχης στο Fashion City Outlet Συνάντηση με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα κα Hermine Poppeller είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενδεχόμενα συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Η Πρέσβης ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη για την δράση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οργανωτική δομή και τα έργα της. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε δράσεις επιχειρηματικότητας και τουρισμού, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της οικονομίας αλλά και της Το Fashion City Outlet το εκπτωτικό κέντρο ευρωπαϊκής κοινότητας. της Θεσσαλίας υποδέχεται την Άνοιξη με ένα Τόσοδιήμερο ο Περιφερειάρχης Αγοραστός όσο5 και το προσφορώνκ.την Παρασκευή και η Σάββατο Πρέσβης6κ.Απριλίου. Poppeller, υπογράμμισαν τις παραδοσιακές σχέσεων μεταξύ των δύο λαών που Ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων και τις δυνατότητεςστο συνεργασίας σε τομείς φιλοξενούνται χώρο του Fashion City Outlet προσφέρουν τα επώνυμα τους με επιπλέκοινού ενδιαφέροντος όπως ο είδη αθλητισμός, η ον έκπτωση στις ήδη μειωμένες τιμές Outlet. επιχειρηματικότητα, η οικονομία, ο τουρισμός, κ.α. Πρόκειται για ένα διήμερο που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο τονμεθεσσαλό καθώς Η Πρέσβης άκουσε έκπληξηκαταναλωτή τον σε ορισμένες περιπτώσεις οι εκπτώσεις Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να τις μιλάει γιαεπί τηντων τιμών φθάνουν τοέχει 80%. άρια αρχικών «Popoli di Tessaglia» που συνθέσει Επωφεληθείτε από τις και αναο Μότσαρτ εμπνευσμένος απόπροσφορές τη βασίλισσα νεώστε γκαρνταρόμπα σας με μοναδικές Άλκηστις τωντην Φερών. τιμές της αυτόσυνάντησης το διήμερο ο στο City Outlet Στο τέλος κ. Fashion Αγοραστός τον απόλυτο εκπτωτικό και ψυχαγωγικό πρόσφερε στην Πρέσβη αναμνηστικά για τηνπροορισμότης τηςστη Θεσσαλίας! επίσκεψή Θεσσαλία.

θώς ήταν καινούρια, κάτι που δέχθηκε το δικαστήριο. Ο γιος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξη ενώ το πρόσωπο που απέστειλε το δέμα με τα παντελόνια στην μητέρα τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση, ποινή μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Στην άλλη υπόθεση η μητέρα προσπάθησε να παραδώσει στο γιο και σε έναν άλλο συγκρατούμενό του κάποια πράγματα μεταξύ αυτών και ένα παντελόνι στη ραφή του οποίου βρισκόταν ραμμένη ηρωίνη 12.7 γραμμαρίων. Η μητέρα αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών ενώ ο γιος και ο συγκρατούμενός του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 ετών. • δύο ζεύγη γαντιών, καθώς και Και •οιένα τέσσερις προαναφερόμενοι κινητό τηλέφωνο. κρίθηκαν ένοχοι ως με Ο συλληφθείς θα τοξικομανείς οδηγηθεί στον τοΕισαγγελέα δικαστήριοΠλημμελειοδικών να δίνει αναστέλλουσα Λάριδύναμη στην έφεση κάτι που δίνει την σας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται δυνατότητα σε κάποιους εξ αυτών να από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας αποφυλακιστούν άμεσα.να διερευνηθεί Λάρισας προκειμένου Γκιάστας τυχόν εμπλοκή του σεΚώστας άλλες παρόμοιες (Ρεπορτάζ του Κάμπου) περιπτώσεις αδικημάτων.

539€

Ηλιακός θερμοσίφωνας 120lt Επιλεκτικου Συλλέκτη ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΦ. ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΕΝ.ΑΡ.ΧΡΗΣΤΩΝ 2ΧENERGY 2m2 (1,25x60) 2 3ΧENERGY 2m (1,25x60)

549€

Ηλιακός θερμοσίφωνας 160lt Επιλεκτικου Συλλέκτη ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΦ. ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΕΝ.ΑΡ.ΧΡΗΣΤΩΝ 2ΧENERGY 2m2 (1,25x60) 3ΧENERGY 2m2 (1,25x60)

715€

Ηλιακός θερμοσίφωνας 200lt Επιλεκτικου Συλλέκτη ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΦ. ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΕΝ.ΑΡ.ΧΡΗΣΤΩΝ 2ΧENERGY 4m2 (2τμχ:1,25x1,55) 3ΧENERGY 4m2 (2τμχ:1,25x1,55)

595€

Ηλιακός θερμοσίφωνας 160lt Επιλεκτικου Συλλέκτη ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΦ. ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΕΝ.ΑΡ.ΧΡΗΣΤΩΝ 2ΧENERGY 2,5m2 (1.25x2m) 2 3ΧENERGY 2,5m (1.25x2m)

775€

Ηλιακός θερμοσίφωνας 200lt Επιλεκτικου Συλλέκτη ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΦ. ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΕΝ.ΑΡ.ΧΡΗΣΤΩΝ 2ΧENERGY 3m2 (2τμχ:1.00x1.50m) 2 3ΧENERGY 3m (2τμχ:1.00x1.50m)

655€ Ηλιακός θερμοσίφωνας 160lt Επιλεκτικου Συλλέκτη ΤΥΠΟΣ 2ΧENERGY

ΕΠΙΦ. ΣΥΛΛΕΚΤΗ 3m2 (2τμχ:1.00x1.50m)

3ΧENERGY

3m2 (2τμχ:1.00x1.50m)

ΕΝ.ΑΡ.ΧΡΗΣΤΩΝ

ΔΙΠΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (2ΧENERGY) Λειτουργία με ήλιο και με ρεύμα ΤΡΙΠΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (3ΧENERGY) Λειτουργία με ήλιο ρεύμα και δυνατότητα σύνδεσης με την κεντρική θέρμανση

10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ

ΛΕΒΗΤΑΣ

Εξωτερικό περίβλημα boiler από ανοξείδωτο ατσάλι • Μόνωση από Dιογκούμενη πολυουρεθάνη 60 mm και πυκνότητα5 AOKg/m3 εξασφαλίζοντας έτσι την διατήρηση του ζεστού νερού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα • Δοχείο αποθήκευσης νερού από χάλυβα πάχους 3mm με εξωτερική θωράκιση διπλής επίστρωσης υαλοκράματος • Για το κλειστό κύκλωμα περιμετρικος εναλλάκτης Θερμότητας από ειδικό χάλυβα • Αντίσταση 4000 W • Βαλβίδα ασφαλείας • Ανόδειο μαγνησίου • Αυτόματος θερμοστάτης

ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ

• Προφίλ αλουμινίου • Κούμπωμα αλουμινίου και γωνιακή πλαστική κάλυψη • Ελαστικό στεγαντικό προφίλ • Κρύσταλλο 4mm • Χαλκοσωλήνες 10 και 13 στοιχείων • Συλλεκτική επιφάνεια high selec�ve PVD coa�ng με συντελεστή απορρόφησης α=0,95 ± 0,02 και συντελεστή εκπομπής ε=0,05 ± 0,02 • Ειδικό μονωτικό υλικό • Λαμαρίνα γαλβανιζέ με 0,5 mm


08

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2019 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

Η 5η Υ.Πε. για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 5η Υ.Πε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αναφέρει τα εξής: “H 3η ∆εκεμβρίου ορίσθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. από το 1992. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, την άρση των εις βάρος τους κοινωνικών, εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποκλεισμών, καθώς και την κατανόηση εκ μέρους κυβερνήσεων, οργανισμών και πολιτών, ότι αποτελεί θεμελιώδης ηθική υποχρέωση όλων μας η ισότιμη ένταξή τους σε όλο το εύρος δράσεων της κοινωνίας. Η συστηματική υποστήριξη και εφαρμογή στρατηγικών δράσεων για την υπέρβαση των ανισοτήτων και την πλήρη αξιοποίηση όσων συνανθρώπων μας έχουν κάποια αναπηρία, αποτελεί γνώρισμα ευνομούμενης Πολιτείας και ενάρετης κοινωνίας. Οι αξίες μας, το ήθος μας και ο πολιτισμός μας κρίνονται και αξιολογούνται από την ποιότητα της ζωής, από την αξιοπρέπεια της εργασίας και από την αρμονική ενσωμάτωση στην κοινωνία των συγκεκριμένων συμπολιτών μας. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις του Ο.Η.Ε., του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες υποστηρίζουν με θεσμοθετημένα και έμπρακτα μέτρα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Το Υπουργείο Υγείας, παρά και την οικονομική κρίση της πατρίδος μας, εξακολουθεί να παρέχει προς τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να μην πληγούν από τις δυσμενείς επιπτώσεις των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας. Στην αντιμετώπιση της πάσης φύσεως και μορφής αναπηρίας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, το οποίο διαθέτει η χώρα μας, καταβάλει καθημερινή προσπάθεια για τη θεραπεία με πρωτοποριακές επεμβάσεις αλλά και τη στήριξη με τεχνητά μέσα και επιτυγχάνει να βελτιώνει τη ζωή όσων δοκιμάζονται. Οι προσπάθειες μας δεν μειώνονται, αλλά στοχεύουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από τις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε και με την εξελισσόμενη μεταρρύθμιση του Τομέα Υγείας τα ενδεχόμενα υφιστάμενα προβλήματα να έχουν αποτελεσματική επίλυση. Η αγάπη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός όλων μας προς τους συμπολίτες μας με αναπηρία δεν πρέπει να εκφράζεται μόνο κατά τη σημερινή ημέρα αλλά αντίθετα πρέπει να καταδεικνύεται έμπρακτα και καθημερινά.”

Τοπικά

ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ

«Καμπάνα» 850.000 ευρώ σε γιατρό του ΓΝΛ Οι χειρότεροι εφιάλτες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς φαίνεται ότι παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς ενεργοποιήθηκε για τα καλά στην πράξη η εγκύκλιος που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του τότε Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη που εκδόθηκε στις 18/1/18. Προέβλεπε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους και όχι το νοσοκομείο τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών. Κάτι που μέχρι τότε δε συνέβαινε καθώς την αστική ευθύνη αναλάμβαναν τα νοσοκομεία. Ο καταλογισμός για 850.000 ευρώ! Η υπόθεση αφορά σε γιατρό της Λάρισας του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί σε περιστατικό 17 χρόνια πριν! Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr πριν λίγα 24ωρα στον νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας επιδόθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα σχετικά έγγραφα, στο σπίτι του με περιπολικό της αστυνομίας, μπροστά στα μάτια των παιδιών του. Ο ίδιος ο γιατρός σοκαρίστηκε αφού το περιστατικό συνοδεύτηκε με λεκτική βία από την πλευρά των αστυνομικών όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα. Νοσοκομειακοί Γιατροί: Να πληρώσει ο Χουλιαράκης! Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) είναι στα κάγκελα καθώς μετά την εγκύκλιο έχει ξεκινήσει «βιομηχανία» αγωγών κατά ιατρικού προσωπικού νοσοκομείων, ενώ θεωρούν υπεύθυνη την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθό, Πολάκη) οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για το πρόβλημα που προκαλείται στους γιατρούς με την εγκύκλιο Χουλιαράκη, αλλά ουδέποτε την ακύρωσαν. Να σημειωθεί ότι Ξανθός – Πολάκης διαβεβαιώνουν τον κλάδο ότι στην πράξη δεν θα ισχύσει. Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου: «∆υστυχώς είναι γεγονός ο πρώτος καταλογισμός αστικής αποζημίωσης για ιατρική επιπλοκή σε γιατρό του ΕΣΥ μέσω ελεγκτικού συνεδρίου. Το ποσό είναι ούτε λίγο ούτε πολύ είναι 850.000 ευρώ. Αφορά

σε γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί πριν από 17 ολόκληρα χρόνια». Όπως επισημαίνει ο κ.Παπανικολάου: «Ο γιατρός είχε καταδικάστηκε στο ποινικό δικαστήριο για απλή αμέλεια. Υπενθυμίζουμε ότι έγκαιρα και σε όλους τους τόνους από τον Φεβρουάριο του 2018 είχαμε προειδοποιήσει πως η σχετική εγκύκλιος Χουλιαρακη (18.1.2018) σαφέστατα προβλέπει αυτόματα καταλογισμό στον γιατρό αστικής αποζημίωσης που επιδικάζεται σε βάρος του νοσοκομείου για ιατρική επιπλοκή, μέσω ελεγκτικού συνεδρίου χωρίς καν κάποια διοικητική απόφαση, αν προηγουμένως ο γιατρός έχει καταδικαστεί στο ποινικό δικαστήριο για αμέλεια». Ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ δηλώνει ότι έτσι αργά η γρήγορα θα φύγουν από το ΕΣΥ γιατροί οδηγώντας το σε πλήρη κατάρρευση: «Επίσης είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό οδηγεί κατευθείαν σε ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς από τη μία τα ποσά που επιδικάζονται είναι κολοσσιαία. Για μια μόνο περίπτωση μπορεί η αποζημίωση να είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές αποδοχές ενός γιατρού ΕΣΥ στα συνολικά 25 χρόνια της υπηρεσίας του. Από την άλλη ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, θα οδηγήσει άμεσα την εκτόξευση των ασφαλίστρων σε ύψος τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ομαδική μαζική παραίτηση».

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες» Ο κλάδος βλέπει πίσω από την όλη υπόθεση συμφέροντα με τις ασφαλιστικές εταιρείες που όπως ισχυρίζονται φαίνεται να είχαν στόχο οι προηγούμενοι υπουργοί. Ο Πάνος Παπανικολάου αναφέρει στο HealthReport.gr: «Επίσης είχαμε επισημάνει ότι κάτι πολύ βρώμικο υπάρχει μέσα στο γραφείο του κ.Χουλιαρακη καθώς ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 δηλαδή δυο ολόκληρους μήνες πριν την έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αρχίσει να βομβαρδίζονται από ασφαλιστικές εταιρείες για συμβόλαια. ∆υστυχώς για το θέμα έχει τεράστια ευθύνη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και ιδιαίτερα ο Ανδρέας Ξανθός γιατί επί 1,5 χρόνο παραπλανούσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς λέγοντας δήθεν πως το θέμα αφορά όχι ιατρικές επιπλοκές, αλλά μόνο άλλα αδικήματα για τα οποία δικαστικά τεκμηριώνεται δόλος. Ενώ τώρα πανηγυρικά αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν ένα καταγέλαστο ψέμα». Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: -Άμεσα να ακυρωθεί από το ελεγκτικό συνέδριο ο καταλογισμός της συγκεκριμένης αποζημίωσης στον γιατρό της Λάρισας. -Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση της εγκυκλίου. -Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση Ξανθός Πολάκης, και να παραδεχτούν πως έσφαλαν και παραπλάνησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς. -Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι νυν υπουργοί Κικίλιας Κοντοζαμάνης «Και να μην αρχίσουν τα γνωστά ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε και εμείς υλοποιούμε. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω τότε τεκμηριωμένα οι ηγεσίες της Ν∆ και του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε ραγδαία διάλυση το δημόσιο ΕΣΥ» δηλώνει στο HealthReport. gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Πηγή: healthreport.gr


Τοπικά Σεμινάριο αυτοάμυνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών Ο Σύλλογος Φίλων Ασιατικών Τεχνών και Πολιτισμού «Λωτός», με αφορμή τη ∆ιεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ κάθε έτος στις 25 Νοεμβρίου, διοργανώνει ανοικτό σεμινάριο δυναμικής αυτοάμυνας την Κυριακή 8 ∆εκεμβρίου, στις 12:00’ στην έδρα του Συλλόγου, Σκίπη 5 στη Λάρισα. Η προσέγγιση της δυναμικής αυτοάμυνας γίνεται μέσω του «Γουίνγκ Τζουν Κουνγκ Φου», μιας παλιάς κινέζικης Τέχνης αυτοάμυνας, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποτελεσματικότητα μέσω της απλότητας φυσικών κινήσεων του σώματος και ενδείκνυται για γυναίκες και παιδιά, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική και σωματική δύναμη. Ο Σύλλογος Φίλων Ασιατικών Τεχνών και Πολιτισμού «Λωτός» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με έδρα τη Λάρισα και αρκετές δεκάδες μέλη που έχει ως σκοπό, τη γνωριμία και την επαφή με ασιατικές Τέχνες και πρακτικές, οι οποίες αφορούν τη σωματική και πνευματική ευεξία και ανάπτυξη. Το φάσμα των δραστηριοτήτων του Συλλόγου «Λωτού» εκτός από «Γουίνγκ Τζουν», περιλαμβάνει μαθήματα και τμήματα τριών διαφορετικών προσεγγίσεων γιόγκα, αλλά και πιλάτες, σύγχρονο χορό καθώς και εικαστικό εργαστήρι για παιδιά. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του ∆.Σ. του Συλλόγου ∆ημήτρη Μαντζιαφό στο τηλέφωνο 6983433401.

Hμερίδα στην 1η Στρατιά για την εισβολή στην Κύπρο Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των στελεχών, ημερίδα στο αμφι-θέατρο «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΩΜΑ Α∆ΑΜΟΥ» της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ EU-OHQ, με θέμα «Ημέρα Εισβολής στην Κύπρο». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε: Χαιρετισμό του ∆ιοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσίαση της Ιστορικής διαδρομής της Κύπρου και του Κυπριακού Ζητήματος και αναδρομή στα γεγονότα πριν κατά και μετά την εισβολή το 1974, αναφορά στα γεγονότα της εισβολής και ανάλυση των διεκδικήσεων και των στόχων των δύο πλευρών, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστή Αυγουστίνο, μαρτυρίες Αγωνιστών που υπηρέτησαν στην Κύπρο τη χρονική περίοδο της εισβολής. Την εκδήλωση παρακολούθησε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Επιτελείου της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ EU-OHQ και των Μονάδων - Υπηρεσιών Φρουράς Λάρισας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

09 0 9

«Hot Spots στην Αναισθησιολογία» - Επιστημονική εκδήλωση στη Λάρισα Στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», Βιόπολις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα διεξαχθεί στις 6 και 7 ∆εκεμβρίου 2019 η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Hot Spots στην Αναισθησιολογία». Το συνέδριο διοργανώνεται από την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςσε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεωνκαι τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσηςστη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή, της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος και του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγεί-

ας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα μέλη της Οργανωτικής & Επιστημονικής επιτροπήςμε πρόεδρο την Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα. Ελένη Αρναούτογλου ευχαριστούν όλους τους θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς και τους προσκεκλημένους ομιλητές που συνέδραμαν με την αποδοχή της συμμετοχής τους στη σημαντική αυτή διοργάνωση, έχοντας ετοιμάσει ένα διήμερο επιστημονικό πρόγραμμα με στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις,φροντιστήρια και παρουσίαση κλινικών εφαρμογώνσχετικά με την Αναισθησία στα Παιδιά και τη ∆ιαχείριση της Αιμορρα-

γίας και της Αιμόστασης, δίνοντας τη δυνατότητα να συζητηθούν θέματα με τις οικείες επιστημονικές κοινότητες και με όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες (αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, επειγοντολόγοι, παιδίατροι και τις χειρουργικές ειδικότητες) για τις νέεςτεχνικές και τις νέες συστάσεις. Τέλος, κατά την 1η ημέρα του συνεδρίου (Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20.30) θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθείτιμητική διάκριση στον Καθηγητή Αναισθησιολογίας του Τμήματος Ιατρικήςτου Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνωνκ.κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Ετοιμο το ανακαινισμένο Κλειστό Γυμναστήριο Αγιάς

Παραδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο ∆ήμο Αγιάς το ανακαινισμένο Κλειστό Γυμναστήριο της Αγιάς. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε τις εκτεταμένες εργασίες για την πλήρη ανακατασκευή του. Το συγκεκριμένο έργο ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ανακαίνιση κλειστών γυμναστηρίων στην Π.Ε. Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού 404.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Αγιάς πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες απομάκρυνσης όλων των κατασκευών από αμίαντο, οι εργασίες κατασκευής των νέων αποδυτηρίων και οι εργασίες αντικατάστασης της σκεπής, όλων των πάνελ και των κουφωμάτων. Επιπλέον έχει τοποθετηθεί νέο σύστημα ψύξης και θέρμανσης. «Σε συνεργασία με το ∆ήμο Αγιάς και το ∆ήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα παραδίδουμε στους κατοίκους της Αγιάς και της ευρύτερης περιοχής ένα σύγχρονο,

ασφαλές και λειτουργικό κλειστό γυμναστήριο καθώς μετά την τοποθέτηση νέου παρκέ προχωρήσαμε και σε εργασίες ριζικής ανακαίνισής του. Ως αιρετή Περιφέρεια υπερβαίνουμε τις αρμοδιότητές μας και συντηρούμε αθλητικούς χώρους, στεκόμενοι με σεβασμό και ενδιαφέρων στους αθλούμενους και τους αθλητικούς συλλόγους. Η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της Περιφέρειας μας αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων μας Ο αθλητισμός είναι φιλοσοφία ζωής, που δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια. Με τα αθλητικά έργα, τις πολλαπλές διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα, που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφερείας Θεσσαλίας, δημιουργήσαμε ρεύμα αθλητικού τουρισμού στην Θεσσαλία. Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη αθλητική περιφέρεια στη χώρα και εκεί επιθυμούμε να παραμείνει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.


10

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2019 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

Στουρνάρας: Τα «κόκκινα» δάνεια η πιο βαριά κληρονομιά της κρίσης

«Μετά από δέκα πολύ δύσκολα χρόνια, σήμερα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία». Αυτό δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο ∆ιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνομιλία που είχε με τον Νικόλαο Μπακατσέλο, τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στα πλαίσια πάνελ του συνεδρίου ο ∆ιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα επιδείξει εφέτος θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτή η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2020. «Από τα στοιχεία φαίνεται πως εφέτος θα είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τέτοια επίπεδα ανάπτυξης. Σχεδόν τα διπλάσια από τις περισσότερες χώρες. Το ίδιο προβλέπεται και για το 2020», δήλωσε. Στο σημείο αυτό είπε πως τα στοιχεία από εγχώριες και διεθνείς πηγές καταδεικνύουν μια ραγδαία μεταστροφή της εικόνας της χώρας προς το καλύτερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο ίδιος υπογράμμισε πως έχει βελτιωθεί σημαντικά η θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια πολύ βαριά κληρονομία από την οικονομική κρίση, τα «κόκκινα» δάνεια. «Τα “κόκκινα” δάνεια είναι η πιο βαριά κληρονομιά της κρίσης, ίσως πιο βαριά και από το δημόσιο χρέος (...) για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και να παρακολουθήσουν την ψηφιακή τεχνολογία πρέπει πρώτα να διευθετηθεί το θέμα των κόκκινων δανείων και να απαλλαγούν από το βάρος που έχουν τώρα από τα κόκκινα δάνεια», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προκλητική» η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης «Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. «Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική», αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε ερώτηση του ΑΠΕΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή». Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Εθνικά ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ:

Βρέθηκα εμπλεκόμενος επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν

«Βρέθηκα εμπλεκόμενος επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν», ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, ο οποίος καταθέτει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κύριο Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό», είπε και επανέλαβε: «Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο», δήλωσε, σύμφωνα πάντα, με πληροφορίες «Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική

δαπάνη ήταν 5,2 δια ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ. Συμβούλευα ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις. Ινδονησία Καζακστάν. Ταξίδευα συνεχώς», συμπλήρωσε. Αφού τόνισε ότι επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι δεν συνεργάστηκε ποτέ μαζί του. «Το επιβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου», συμπλήρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες. «Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κυρία Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον υπουργό Λοβέρδου που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα μου στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε επί υπουργίας Σαλμά. ∆έκα μήνες τώρα έχουν ρημάξει τη ζωή, τη δική μου και της οικογενείας μου, ενώ έχω εξηγήσει, έχω υποβάλλει υπομνήματα. Προκύπτουν από τα αρχεία μου ότι ουδέποτε είχα σχέση με τον Λοβέρδο». Παράλληλα, είπε ότι ο ίδιος αποφάσισε να συνεργαστεί με τη ∆ικαιοσύνη. Αίτημα για κατάθεση παρουσία δικηγόρου Η κατάθεσή του ξεκίνησε σε κλίμα έντασης, καθώς ο κ. Μανιαδάκης υπέβαλε αίτημα να καταθέσει παρουσία του δικηγόρου. Το αίτημά του προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙ-

ΖΑ, που πρόταξε τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Θανάσης Πλεύρης σχετικά με τον μάρτυρα. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι «είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση και άρα πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις». Ο Σπύρος Λάππας, του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την έκπληξή του σχετικά με το «απαράδεκτο», όπως το χαρακτήρισε, αίτημα, σημειώνοντας πως η «επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι». Οι διάλογοι: Σπύρος Λάππας: Εκπλήσσομαι. Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Απαράδεκτο το αίτημα, ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας. Και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι. Θανάσης Πλεύρης: Και η Τουλουπάκη; Σπύρος Λάππας: Φυσικά. Βασίλης Κεγκέρογλου: Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης. ΚΚΕ: Για όλους ίδια αντιμετώπιση, όχι δύο μέτρο και δύο σταθμά. Να κληθεί όπως κλήθηκε και ο Φρουζής.


Εθνικά Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν από την Αθήνα για τα κλειστά κέντρα προσφύγων Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, έστειλε η Επίτροπος Προστασίας Ανθρωπίνων ∆ικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας πληροφόρηση για το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου σε κλειστές δομές φιλοξενίας. Η Dunja Mijatovic απευθύνει ερωτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη στέρηση της ελευθερίας όσων θα κρατούνται στα κλειστά κέντρα. ∆ιερωτάται εάν σκοπός είναι η μετακίνηση του συνόλου των ατόμων που δεν θα έχουν μετεγκατασταθεί στην ενδοχώρα έως και την κατασκευή τους. Ρωτά, επίσης, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταφέρονται σε αυτές τις δομές όλοι οι νεοεισελθέντες στην Ελλάδα. Ακόμη, ζητώνται διευκρινίσεις για τους φύλακες που θα τοποθετηθούν στις δομές, αλλά και για το εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις φιλοξενίας, ιδίως των ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά. Ολοκληρώνοντας, η κ. Dunja Mijatovic ζητά ενημέρωση για πιθανά σχέδια για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στις υπάρχουσες δομές στα νησιά του Αιγαίου. Η απάντηση της Ελλάδας Στην απαντητική επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κρίση». «Η κυβέρνηση στοχεύει στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου εισόδου-εξόδου», αναφέρει ο υπουργός και σημειώνει πως θα δημιουργηθεί ένα κλειστό κέντρο σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), το οποίο θα εργάζεται παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα. Όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από την 1/1/20, όπως αναφέρεται, «θα τοποθετούνται σε μία δομή, ανάλογα με τις επιταγές του νόμου». Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνει πως οι συνθήκες φιλοξενίας θα υπακούνε τις ευρωπαϊκές επιταγές. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται στη δημιουργία ενός δίκαιου, βιώσιμου και ασφαλούς συστήματος ασύλου, το οποίο θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις που ορίζονται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

ΜΑΞΙΜΟΥ:

11

Κανονικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με πληροφορίες από το Μαξίμου να αναφέρουν πως ο σχεδιασμός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη γειτονική χώρα θα συνεχιστεί κανονικά.

Το μεσημέρι της Τρίτης, πηγές του υπουργείου Άμυνας διέρρεαν πως τα ΜΟΕ «παγώνουν» μετά από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στρατιωτική πίεση από κύκλους της Άγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα προκλήθηκε σύγχυση, καθώς το Μαξίμου διαμήνυσε πως οι τεχνικές συζητήσεις θα προχωρήσουν κανονικά.

• ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής κυβερνητική ανευθυνότητα με τα ελληνοτουρκικά Πολύ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το μπροςπίσω της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου έχει ως εξής: «Παραμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης

Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και λίγες ώρες αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα και ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά. Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης. Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τέτοια πρωτοφανή ανευθυνότητα».

Τραγωδία Ίλιον - «Δεν το πρόλαβα»: Συγκλονίζει η μητέρα του 2,5 ετών αγοριού ∆ηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε η μητέρα του 2,5 ετών αγοριού, που πέθανε στο Ίλιον. Η γυναίκα, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκριά της, περιέγραψε τι προηγήθηκε το μοιραίο βράδυ. «Ξαπλώσαμε και κοιμηθήκαμε με το μωράκι μου. Το πήρα αγκαλίτσα και κοιμηθήκαμε», είπε και εξήγησε ότι κάποια στιγμή το παιδί πρέπει να ξύπνησε και πήγε ναι παίξει στο κρεβάτι. «Τράβηξε τον ιμάντα και τον πλάκωσε το στρώμα. ∆εν πρόλαβα μέσα στη νύχτα, δεν το πρόλαβα, 5 η ώρα τον είδα», είπε. Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση Η ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος του παιδιού ήταν ασφυκτικός. Ο ιατροδικαστής συμπέρανε ότι το παιδί βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούσε να πάρει ανάσα και δεν είχε οξυγόνο. Εκτιμάται, μάλιστα, πως κάποιες μικροεκδορές που υπήρχαν στο μέτωπο του παιδιού οφείλονται στις αρχικές προσπάθειές του να απεγκλωβιστεί. Η κατάθεση των γονέων Οι γονείς του αγοριού προσπάθησαν χτες να εξηγήσουν στους αστυνομικούς υπό ποιες συνθήκες έχασε

τη ζωή του το παιδί τους. Όπως είπε ο πατέρας του παιδιού, την Κυριακή, η μητέρα έκανε δουλειές στο σπίτι, με αποτέλεσμα να ανοιγοκλείνει το χώρο του κρεβατιού κάτι που το παιδί είδε ως παιχνίδι και έμπαινε μέσα. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, γύρω στις 19:00 χθες το βράδυ, οι γονείς κάθισαν στον καναπέ, έβλεπαν τηλεόραση και τους πήρε ο ύπνος. Το πρωί, γύρω στις 05:30, η μητέρα σηκώθηκε για να ταΐσει το άλλο παιδάκι της οικογένειας, που είναι μόλις 1,5 έτους. Ψάχνοντας να δει πού είναι το 2,5 ετών αγόρι, το βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στον αποθηκευτικό χώρο του κρεβατιού. Η μητέρα, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι ήταν πολύ κουρασμένη και την πήρε ο ύπνος στον καναπέ κι όταν σηκώθηκε τα ξημερώματα, άρχισε να αναζητά το παιδί, το οποίο και βρήκε μέσα στον αποθηκευτικό χώρο. Αμέσως το μετέφεραν στο νοσοκομείο. Για τους δύο γονείς σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία και θα σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ ο δικαστικός λειτουργός έδωσε εντολή να παραμείνουν ελεύθεροι.


12

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

πολιτισμός

Χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας

Χριστουγεννιάτικη συναυλία διοργανώνει το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών την Τετάρτη 4 ∆εκεμβρίου και ώρα 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα συναυλιών του ∆.Ω.Λ. Στην συναυλία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα σύνολα

του Σ.Ω.Λ.: την Junior Orchestra Solartino υπεύθυνη Ελεάνα Βλιτσάκη), το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής και το Solarpege Junior (υπεύθυνος Χρήστος Καλαμπούκας) , την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής (υπεύθυνος Αλέξανδρος Κωνσταντίνου ), το Σύνολο Πνευστών (υπεύθυνη Σάντρα Αποστολοπούλου

, τα Σύνολα Κρουστών Percusol και Percusol Junior (υπεύθυνος Γιώργος Κατσάρας), το Φυτώριο Παιδικής Χορωδίας,την Παιδική Χορωδία,την Νεανική Χορωδία , την Γυναικεία Χορωδία και την Ορχήστρα του Σ.Ω.Λ. υπό την διεύθυνση του Νίκου Στ. Ευθυμιάδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Έκθεση κοσμήματος στον Μύλο του Παππά Η ομάδα Αργυροχρυσοχοΐας – Μεταλλοτεχνίας και Κατασκευών των Λεσχών Πολιτισμού του ∆ήμου Λαρισαίων, θα πραγματοποιήσει έκθεση στον χώρο του Μύλου του Παππά την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 ∆εκεμβρίου. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Παρασκευή: 18:30 -22:30 & Σάββατο: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00

Προσβάσιμα εργαστήρια από το ΣΜουΘ στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Νέας Σμύρνης Το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ) σε συνεργασία την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών δράσεων, το Κέντρο Κοινότητας του ∆ήμου Λαρισαίων και τη ∆ημοτική Κοινωφελή Επιχείρησης Λάρισας (∆Η. Κ.Ε.Λ.), διοργανώνει μια σειρά εργαστηρίων με μεθόδους από τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, μουσική) ειδικά επιλεγμένων και προσαρμοσμένων ώστε να είναι προσβάσιμες από συμμετέχοντες με αναπηρίες, ως και σήμερα 4 ∆εκεμβρίου 2019. Η δράση πραγματοποιείται στο Κ∆ΑΠ ΜΕΑ της Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Creability και είναι ανοιχτό στα άτομα που παρακολουθούν το πρόγραμμα του Κ∆ΑΠ καθώς και στους εκπαιδευτές τους. Το έργο Creability χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε. και υλοποιείται με τη σύμπραξη ερευνητών, καλλιτεχνών και εκπαιδευτών στις παραστατικές τέχνες από την Ελλάδα και τη Γερμανία, σε συνεργασία του ΣΜουΘ με το γερμανικό οργανισμό Sommertheater Pusteblume e. V. της Κολωνίας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Dortmund. Το πρόγραμμα συντάσσεται με την εκπαιδευτική φιλοσοφία των Κέντρων ∆ημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του ∆ήμου Λαρισαίων που προτάσσει την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών και την ενεργή συμμετοχή τους στο πολιτισμικό δυναμικό της πόλης, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του προγράμματος Λάρισα – «Πόλη που Μαθαίνει».


•διασκέδαση •ψυχαγωγία Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας η έκθεση «Γόρδιοι Δεσμοί» του Στέργιου Στάμου

Την Τρίτη 17 ∆εκεμβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα της ∆ημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του εικαστικού Στέργιου Στάμου με τίτλο «Γόρδιοι ∆εσμοί». Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις χώρου, γλυπτά και έργα ζωγραφικής. Πρόκειται για έργα του καλλιτέχνη των τελευταίων χρόνων που εντάσσονται σε δύο μεγάλους θεματικούς άξονες: την Ελλάδα της κρίσης και το τεράστιο και πρωτόγνωρο, για την ελληνική πραγματικότητα, φαινόμενο της μετανάστευσης. Ειδικότερα, παρουσιάζονται μια σειρά γλυπτών με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδοι βαμμένες με λαμπερά χρώματα (κόκκινα, κίτρινα, μπλε), αλουμίνιο και φως, και αναφορές εκτεινόμενες από τον μυθικό μάντη Τειρεσία μέχρι τις συμπαντικές, κοσμολογικές θεωρίες του Stephen Hawking, που είναι και οι πιο πρόσφατες προτάσεις του. Ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, σημειώνει: «Η μέχρι σήμερα δημιουργία του Στάμου χαρακτηρίζεται από διαρκή πειραματισμό σε υλικά και εκφραστικούς τρόπους, συνοχή και συνέπεια, καίριο προβληματισμό, στοχαστικότητα και αδιαπραγμάτευτη πολιτική θέση, με τις έννοιες της ιστορίας, του χρόνου

και της μνήμης (συλλογικής και ατομικής), της θρησκείας, της εστίας και του τόπου να διεκδικούν πρωταγωνιστική θέση στις συνθέσεις του, οι οποίες, στο σύνολό τους, συγκροτούν μια ολοκληρωμένη κατάθεση και μορφοποίηση, απευθύνονται και επερωτούν, προσβλέποντας στην επικοινωνιακή δύναμη της τέχνης». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις ανοιχτές στο κοινό από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στις ημερομηνίες: -Σάββατο 21 ∆εκεμβρίου 2019, ώρα 12:00 & -Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020, ώρα 12:00 Επίσης, ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης κ. Μπόλη σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με τίτλο Στέργιος Στάμος, «Γόρδιοι ∆εσμοί». ∆ιάρκεια έκθεσης: 17 ∆εκεμβρίου 2019 έως 31 Ιανουαρίου 2020. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: ∆ημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας τηλ. 2410616266 info@katsigrasmuseum.gr

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

13

Ο «Ασπροδόντης» ανεβαίνει στη Λάρισα Την Κυριακή 8 ∆εκεμβρίου η παιδική παράσταση «Ασπροδόντης», η οποία περιοδεύει σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνει από τον Μάριο Ιορδάνου και το θίασό του στη ∆ημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Το αριστούργημα του Τζακ Λόντον για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο θέατρο! Η θρυλική ιστορία του μικρού γενναίου λύκου, Ασπροδόντη, ζωντανεύει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή με το βραβευμένο, δημοφιλή ηθοποιό και σκηνοθέτη, Μάριο Ιορδάνου και το θίασό του σε μία παράσταση για όλη την οικογένεια. Ένα μοναδικό θέαμα που συνδυάζει γέλιο, χορό, τραγούδι, ∆ΙΑ∆ΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, με τους μικρούς φίλους του θεάτρου να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε μία παράσταση γεμάτη μηνύματα! Ο Μάριος Ιορδάνου (Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής, «Ο Μεγάλος Θυμός», «Εξαφάνιση», «Για την καρδιά ενός αγγέλου», «Τελευταίος Άρχοντας των Βαλκανίων» κ.α.) έχει βραβευτεί από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, έχοντας στο ενεργητικό του παραστάσεις για σπουδαίους Έλληνες λογοτέχνες σε σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου, όπως Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόναχο, ∆ουβλίνο, Ζυρίχη, Μόσχα, Πράγα κ.α. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τη δική του παιδική σκηνή, παρουσιάζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, χιούμορ και αισθητικό αποτέλεσμα, ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης», «Το πνεύμα των Χριστουγέννων» και τώρα ο «Ασπροδόντης», μία συγκλονιστική ιστορία που μέσα από τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες ενός θαρραλέου κουταβιού, μαθαίνει στα παιδιά τη δύναμη της θέλησης και της αγάπης. Υπόθεση: Ο Ασπροδόντης είναι ένα μικρό λυκάκι. Για την ακρίβεια είναι μισό λυκάκι και μισό σκυλάκι! Λατρεύει τη φύση και το παιχνίδι και ζει με τη μαμά του στο δάσος. Μία ημέρα, ένας Ινδιάνος τον βρίσκει να παίζει ανέμελος με τη μητέρα του και τους προτείνει να τους πάρει μαζί του. Πολλά αναπάντεχα γεγονότα όμως θα χωρίσουν τον Ασπροδόντη από την οικογένειά του. Θα συναντήσει άγρια ζώα, σκανταλιάρικα πουλιά του δάσους και έναν καουμπόη που δεν αγαπάει τα ζωάκια. Μέσα σε αυτό το ταξίδι της ενηλικίωσης, ο Ασπροδόντης θα ξεπεράσει δυσκολίες, θα κάνει φιλίες και θα βάλει τα δυνατά του για να γυρίσει πίσω στη μητέρα του και τον Ινδιάνο του. Άραγε, θα τα καταφέρει; ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Παίζουν: ο Ασπροδόντης η μαμά Λύκαινα ο αρχηγός Ινδιάνος το γενναίο λιοντάρι ο παιχνιδιαρης παπαγάλος και ο πονηρός καουμπόη Σκηνοθεσία/ Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου Θεατρική διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Βαλεντίνο Βαλάσης Σχεδιασμός φωτισμού: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη:Μέλπω Μπατσακούτσα Σχεδιασμός αφίσας: Ηλίας Στεφανίδης ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΚΑΛΤΣΑΣ» & VIVA.GR ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 7 ευρώ ΤΑΜΕΙΟ: 9 ευρώ ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ: 11:30 & 17:30 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6974876024


14

• υγεία •τεχνολογία • ελεύθερος χρόνος

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

Υπερκόπωση : Τα συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι πρέπει να προσέχετε

Μικρόβια: Οι τρόποι μετάδοσης 10%

ΛΙΓΟΤ ΕΡΕΣ

ΠΙ-

στον χώρο εργασίας σας 10%

ΛΙΓΟΤ ΕΡΕΣ

Πλένοντας τα χέρια μας συχνά προστατευόμαστε από τη μετάδοση και την επώαση ιών και μικροβίων. Πότε όμως τα μικρόβια έρχονται σε επαφή μαζί μας στον χώρο της δουλειάς μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Κουμπιά ασανσέρ-σκάλες Λίγο πολύ, όσοι κατευθύνονται από τον δεύτερο όροφο και πάνω σε ένα κτήριο αγγίζουν τα κουμπιά του ασανσέρ ή τις κουπαστές από τις σκάλες. Επομένως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Philip Tierno, αυτά τα μέρη είναι εστίες μικροβίων. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Medicine, βρήκε ότι το 61% των κουμπιών των ασανσέρ ήταν μολυσμένα από βακτήρια. Στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι μόλις το 43% των τουαλετών ήταν μολυσμένο. Επιπλέον, το υλικό που είναι φτιαγμένες οι κουπαστές μπορεί να είναι παράγοντας μόλυνσης. Οι περισσότερες είναι από καουτσούκ, το οποίο μπορεί και συγκρατεί μικροοργανισμούς, και φυσικά δεν καθαρίζονται συχνά. Τα μικρόβια μεταδίδονται είτε από

ΠΙ-

άμεση επαφή (χειραψία ή φτέρνισμα από κάποιον άρρωστο) είτε από έμμεση επαφή (αγγίζοντας κάτι που έπιασε κάποιος άρρωστος, όπως τα κουμπιά του ασανσέρ και τις κουπαστές από τις σκάλες). Η πόρτα εισόδου Τα πόμολα είναι συχνή πηγή έμμεσης μόλυνσης, λέει ο Tierno. Το υλικό του πόμολου, όμως, θα καθορίσει το διάστημα που θα επιβιώσουν εκεί τα μικρόβια. Τα μεταλλικά πόμολα, όταν δεν έχουν βαφτεί και δεν έχουν επεξεργαστεί, μπορούν να αποτελέσουν εστίες μικροβίων, αν περιέχουν χαλκό, ψευδάργυρο ή νικέλιο. Πληκτρολόγιο Ακόμα και αν είσαι ο μοναδικός που το αγγίζει, μπορεί να έχει πλήθος μικροβίων. Οι συγγραφείς μιας έρευνας στο περιοδικό Τhe American Journal of Microbiology, εξέτασαν 250 διαφορετικά πληκτρολόγια. Όλα τους ήταν μολυσμένα από βακτήρια. Η συγκέντρωση των μικροβίων στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι ικανή να μεταδοθεί ακόμα και με μια απλή χειραψία, αφού το άτομο που τα

χρησιμοποιεί μολυνθεί. Κινητό τηλέφωνοτηλέφωνο γραφείου Οι Αμερικανοί αγγίζουν το τηλέφωνό τους 50 φορές τη μέρα, και έτσι είναι εξαιρετικές πηγές μικροβίων. Αν και τα βακτήρια που βρίσκονται στα κινητά μας δεν είναι πιθανό να μας αρρωστήσουν, το πρόβλημα έγκειται στα τηλέφωνα που είναι κοινόχρηστα, όπως αυτά στα γραφεία. ∆εν καθαρίζονται συχνά και χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολλούς. Κούπες καφέ Ορίστε ένας καλός λόγος να φέρνει κανείς τη δική του κούπα στη δουλειά. Σύμφωνα με τον Tierno, δεν είναι ασυνήθιστο τα ποτήρια του καφέ να είναι μολυσμένα από βακτήρια. Μια έρευνα βρήκε ότι σχεδόν το 20% των ποτηριών καφέ φιλοξενούν βακτήρια. Τα καπάκια είναι επίσης ιδιαιτέρως προβληματικά, καθώς πολλοί είναι αυτοί που τα πιάνουν καθημερινά. «Πολλοί πιάνουν μερικά καπάκια, και μετά αφήνουν μερικά, αφού δεν τα χρειάζονται. Αλλά έχουν μεταδώσει τα βακτήριά τους.»

Η υπερκόπωση, δηλαδή το λεγόμενο σύνδρομο του Burnout συνιστά παθογένεια στις μέρες μας. Ζούμε στην εποχή της εξέλιξης και των ταχυτήτων με αποτέλεσμα να μη σκεφτόμαστε πόσο κουράζουμε τον οργανισμό μας. Οι ανάγκες είναι πολλές και οι δουλείες είναι πολύωρες. Πώς εκδηλώνεται ωστόσο η υπερκόπωση; Συμπτώματα Τα συμπτώματα είναι άλλοτε ελαφρά, άλλοτε επίμονα. Αϋπνίες ή αναίτια υπνηλία, πονοκέφαλοι, ανία, κατάθλιψη, στομαχόπονοι. Συνοδεύονται από μειωμένη διάθεση για σεξ, υπερένταση, νευρικότητα, θυμός. Ενώ συχνά υπάρχoυν ξεσπάσματα άνευ λόγου και αιτίας, άρνηση επικοινωνίας. Το σύνδρομο του burnout προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου και δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Περισσότεροι από 1 στους 4 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από εργασιακό στρες. Ενδείξεις και ψυχολογία Το σύνδρομο burn out προκαλεί όχι μόνο σωματική καταπόνηση αλλά και σταδιακή εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Στην αρχή νιώθεις έναν εκνευρισμό, μια ανία και αφηρημάδα και ύστερα μια έντονη απογοήτευση καθώς και τάσεις απομόνωσης από τους συναδέλφους. Οσοι έχουν προβλήματα διαχείρισης θυμού ή όσοι εργάζονται σε δουλειές που δεν επέλεξαν οι ίδιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «καούν» σε σχέση με άλλους. Οπως αναφέρεται και στο inc. com τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι είμαστε στα όρια της ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης είναι τα ακόλουθα: Κακός ύπνος. Ξυπνάς στη μέση της νύχτας και έχεις υπερένταση. Νιώθεις εξάντληση και είσαι αντιδραστικός στη συμπεριφορά σου. Εχεις μια μόνιμη ανησυχία και παραμελείς τον εαυτό σου. Είσαι ευερέθιστος και θυμώνεις πολύ εύκολα. ∆εν έχεις κοιμηθεί πάνω από 5 ώρες για πολύ καιρό. Εχεις αρνητικά συναισθήματα και έχεις ξεχάσει τι σημαίνει χαρά.


ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ:

Έδειρα δύο γιατί πείραξαν τη συνοδό μου

Sport 15 ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

www.kosmoslarissa.gr

ΑΕΛ: Χωρίς Φατιόν µε Ολυµπιακό Ο Άντονι Φατιόν συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες στην αναμέτρηση της ΑΕΛ με τον Βόλο ΝΠΣ και έτσι επρόκειτο να λείψει στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Ο Άντονι Φατιόν στην αναμέτρηση της ΑΕΛ με τον Βόλο ΝΠΣ δέχτηκε κίτρινη κάρτα. Αυτή ήταν η 4η με αποτέλεσμα να πρέπει να χάσει ένα από τα επόμενα 4 παιχνίδια της ομάδας του. Στο στρατόπεδο της ΑΕΛ αποφάσισαν να μείνει εκτός στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Π

οιος είδε τον Αλέξη Κούγια και δεν τον φοβήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε νυχτερινό κέντρο της Λάρισας, όπου βρισκόταν με την παρέα του γιορτάζοντας τη νίκη με ανατροπή 2-1 επί του Βόλου στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Super league 1. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, άγνωστος πλησίασε το τραπέζι του γνωστού ποινικολόγου τη στιγμή που ο τραγουδιστής του κέντρου τραγουδούσε τον ύμνο της ΑΕΛ. Ο εν λόγω άνδρας φαίνεται να πλησιάζει το τραπέζι του ποινικολόγου και να του λέει κάτι σε έξαλλη κατάσταση Ο Αλέξης Κουγιας αρχικά του πέταξε νερό, ενώ αμέσως μετά ύψωσε τις γροθιές του κάνοντας κίνηση να επιτεθεί.

Ο Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στο protothema.gr, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμπλοκή όχι μάλιστα μόνο με τον άνδρα που φαίνεται στο βίντεο αλλά και με έναν ακόμη από το διπλανό τραπέζι, ο οποίος φέρεται να ενόχλησε τη συνοδό του δικηγόρου δευτερόλεπτα πριν. «Ο ένας την ενόχλησε και τον απώθησα και ο φίλος του που ήταν δίπλα του, ήρθε να ζητήσει τον λόγο, οπότε αναγκάστηκα να απωθήσω κι αυτόν προκειμένου να προστατέψω την παρέα μου» εξηγεί ο γνωστός ποινικολόγος. Ο Αλέξης Κούγιας πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε τους δυο άνδρες, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα ατυχές συμβάν απ’ αυτά που συμβαίνουν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης συνήθως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

ΑΕΛ: Τέλος οι Γιάκος και Χοτζάλι ρελθόν από την ΑΕΛ αποτελούν από την Τρίτη (3/12) δυο ποδοσφαιριστές της. Οι Ευριπίδης Γιάκος και Γκέρντιν Χοτζάλι έλυσαν τη συνεργασίας τους με την ομάδα της Λάρισας. Αμφότεροι δεν υπολογιζόταν από τον Μιχάλη Γρηγορίου. ∆εν αγωνίστηκαν ούτε λεπτό με τη θεσσαλική ομάδα. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΕΛ: “Η ΠΑΕ ΑΕΛ ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύσης της συνεργασίας της με τους εξαιρετικούς αθλητές και χαρακτήρες Ευριπίδη Γιάκο και Γκέρντι Χοτζάλι. Τους ευχόμαστε να είναι υγιείς και να έχουν κάθε επιτυχία στην καριέρα τους”, η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΛ.

ΑΕΛ: Το δεύτερο τρίποντο του Ντάουντα και η… µάχη επιβίωσης Άργησε να πάρει μπροστά ο Αμπιόλα Ντάουντα από τη στιγμή που πήγε στην ΑΕΛ. Το πρώτο του γκολ ήρθε στο ματς με τον ΟΦΗ. Το δεύτερο λίγο πριν μπει ο Δεκέμβρης. Αυτή είναι η μία οπτική. Η δεύτερη είναι πως και τα δύο γκολ έδωσαν τρίποντα. Ο Νιγηριανός περνώντας ξανά ως αλλαγή χάρισε στην ΑΕΛ τη νίκη και της έδωσε έτσι τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξάδα. Πόσοι έχουν περισσότερα γκολ από αυτόν; Μόνο ο Ράντομιρ Μιλοσάβλιεβιτς, ο οποίος έχει τέσσερα. Το πρόβλημα με τον Ντάουντα είναι άλλο. Παίρνει τα περισσότερα χρήματα -από τους παίκτες που ανήκουν στους «βυσσινί»- με αποτέλεσμα να είναι μεγάλες και οι απαιτήσεις για εκείνον. Προσπαθεί να το διαχειριστεί αυτό, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Δεν τον βολεύει, άλλωστε, και ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΛ. Ο 31χρονος είναι παίκτης που προτιμάει να παίζει στον χώρο από το να υποδέχεται μπάλες και να τις σπάει στους χαφ. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο θα περάσει από εξετάσεις. Εάν συνεχίσει να σκοράρει, θα ανασάνει. Εάν όχι, θα ζοριστεί αρκετά δεδομένου ότι η απόφαση για απόκτηση επιθετικού τον Ιανουάριο έχει ληφθεί. Και συνήθως για να αποκτηθεί κάποιος, φεύγει κάποιος άλλος.


16

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2019 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

Στην επόμενη φάση τα Τρίκαλα

Sport

ΚΥΠΕΛΛΟ

Ο ΑΟ Τρίκαλα επικράτησε και δεύτερη φορά του Εργοτέλη (0-1), στο Παγκρήτιο αυτή τη φορά, και προκρίθηκε στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το γκολ που έκρινε το ματς σημείωσε στο 7’ ο Άγγελος Βέρτζος. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Γιάννης Ταουσιάνης): Καλογεράκης, Μπότε, Σπίριακ, Οικονόμου (68’ Κοιλιάρας), Πέιος, Μπρους, Μπουτσάκης, Τσέλιος, Έφορντ, Σταθόπουλος (46’ Κουατέγκ), Μανουσάκης (46’ Ροβίθης). ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ (Περικλής Αμανατίδης): Ζαρόπουλος, Γρηγορόπουλος, Ντοσης, Γιαννίτσης, Βέρτζος, Ριζογιάννης, Πέλκας (77’ Οικονομόπουλος), Παπαγεωργίου, Ελευθεριάδης (54’ Πελάεθ), Άλεκσιτς (82’ Λώττας), Τσίπρας.

Παρουσίασε τον Ρας η ΚΑΕ Λάρισα Τον Μπράντον Ρας παρουσίασε η ΚΑΕ Λάρισα παρουσία του προέδρου και μεγαλομετόχου κ. Θοδωρή Ριζούλη και του προπονητή Βαγγέλη Αγγέλου. Ο Αμερικανός, πρωταθλητής NBA, επέλεξε το νούμερο 4 και στις δηλώσεις του τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τον προπονητή που μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω εδώ. Ελπίζω πως το Σάββατο θα κάνουμε ένα καλό παιχνίδι που θα μας βοηθήσει την εξέλιξη της χρονιάς και θα ήθελα τον κόσμο μαζί μας, ώστε να το χαρούμε όλοι μαζί. Είμαι έτοιμος. Προετοιμαζόμουν αρκετό καιρό και ελπίζω πως αυτό θα βγει το Σάββατο και θα βοηθήσω την ομάδα να κερδίσουμε τον αγώνα. Είμαι έτοιμος να παίξω και να βοηθήσω. Έχω παρακολουθήσει Ευρωπαϊκό μπάσκετ και δεν πιστεύω πως θα έχω κάποιο πρόβλημα προσαρμογής. Οι άνθρωποι στην Λάρισα είναι ζεστοί. Όλα είναι καλά, ο πρόεδρος, ο προπονητής, όλος σύλλογος, η οργάνωση. Έχω πολύ καλές εντυπώσεις». Ο κ. Ριζούλης ανέφερε: «Κάναμε την οικονομική υπέρβαση καθώς γνωρίζουμε πως ο Μπράντον Ρας είναι ένας παίκτης που μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο της παραμονής. Για την ποιότητά του δεν χρειάζεται να πούμε εμείς πολλά καθώς «μιλάει» γι’ αυτά η καριέρα του. Είμαστε χαρούμενοι που είναι μαζί και πιστεύω ότι με την βοήθεια του κόσμου θα τα καταφέρουμε».

Έτοιμος για την ρεβάνς ο Απόλλωνας Ρεβάνς στην Ξάνθη για τον Απόλλωνα Λάρισας την Τετάρτη (04/12, 17.15 OTE SPORT3 HD) με τους κυανόλευκους να έχουν σημαντικές απουσίες. Στην πόλη της Θράκης δεν ταξίδεψαν οι Γκουστάβο, Σουλιώτης, Καρατάσιος λόγω κάποιων μικροενοχλήσεων που είχαν οι δύο πρώτοι και το ότι ο τεχνικός Αριάν Μπελά δεν ήθελε να ρισκάρει ακόμη την συμμετοχή του Άγγελου Καρατάσιου, που ήταν τραυματίας και απουσίασε από το νικηφόρο παιχνίδι στα Χανιά.

Επίσης εκτός έμειναν και οι Νούσιος, Βαγενάς, Γεωργακόπουλος και Καρδάνης. Επιστρέφει ο Μάριος Κωστούλας, ενώ στην λαρισινή αποστολή βρίσκονται και οι νεαροί Ζαννάκης και Κουτσούκης. Αναλυτικά η αποστολή του Απόλλωνα Λάρισας που θα προσπαθήσει να διαφυλάξει το υπέρ της 2-1

του πρώτου αγώνα αποτελείται από τους εξής παίκτες: Γκέκας (Τ), Θεολόγης (Τ), Σκούπρας, Κουρτεσιώτης, Κωστούλας, Καρρίκι, Χατζής, Λίταινας, Μπαστακός, Ναζίμ, Τασιούλης, Κούλπας, Καμπέρης, Γκουντρουμπής, Νύκταρης, Ζαννάκης, Μπιμάι, Σιφναίος, Κουτσούκης, Μπρέμπος.


Προπονείται στην Βέροια η Καλαμάτα Από την Βέροια, πόλη στην οποία έγινε το τελευταίο της επίσημο παιχνίδι, θα μεταβεί στην Λάρισα η Καλαμάτα για τον σήμερινό (4/12, 19:30) αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΛ στην ρεβάνς του AEL FC ARENA. Ο τεχνικός Σάκης Θεοδοσιάδης δεν θα έχει τους Κουιρικίδη και Μάκο στην αποστολή καθώς είναι τραυματίες ενώ όπως έγινε γνωστό, αύριο θα ανακοινωθεί η αποστολή, λίγο πριν η ομάδα ταξιδέψει για την πόλη της Θεσσαλίας.

Κάλεσμα προσφοράς από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων ν. Λάρισας Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας πιστός στις αρχές και στις αξίες του για κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, εκτός από την πλούσια αθλητική δράση, για μια ακόμα χρονιά διοργανώνει και απευθύνει στα μέλη του, κάλεσμα προσφοράς στον συνάνθρωπο. Όποιος – μέλος ή φίλος – του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, επιθυμεί να προσφέρει τρόφιμα για συμπολίτες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες μπορεί να φέρνει τρόφιμα μακράς διαρκείας, στα γραφεία κάθε Τρίτη, αρχίζοντας από σήμερα Τρίτη 3/12/ 2019. Τα τρόφιμα θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του ∆ήμου Λαρισαίων σε ειδική παράδοση με στελέχη του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η δράση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 17 ∆εκεμβρίου 2019. Συνεπώς οι μέρες που μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει είναι: Τρίτη 3/12/2019 Τρίτη 10/12/2019 Τρίτη 17/12/2019

Sport

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

17

Mε αθλητές του ΝΟΛ o Αγοραστός

Δούλεψαν στην κυκλοφορία στον ΠΑΟΚ Στον αγώνα με την Ξάνθη στρέφουν το βλέμμα τους στον ΠΑΟΚ το ερχόμενο Σάββατο για τη 13η αγωνιστική της Super Ligue 1 μετά την ισοπαλία στο «Καραϊσκάκης» κόντρα στον Ολυμπιακό και τη διατήρηση του «∆ικεφάλου» στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο Αμπελ Φερέιρα στην προπόνηση της Τρίτης της στη Νέα Μεσημβρία ανέβασε τους ρυθμούς και δούλεψε στην κυκλοφορία της μπάλας, το transition και την κατοχή για όσους χρησιμοποιήθηκαν στο Φάληρο, ενώ οι υπόλοιποι έδωσαν φιλικό παιχνίδι με την Κ19. Το ιατρικό δελτίο παρέμεινε αμετάβλητο, με τους Λέο Ζαμπά και Πόντους Βέρνμπλουμ να συνεχίζουν τα ατομικά τους προγράμματα. Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί μία πρωινή προπόνηση στις 10:30 στη Νέα Μεσημβρία.

Με αθλητές της ανδρικής ομάδας υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Λάρισας (ΝΟΛ) συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Στη συνάντηση οι αθλητές συνοδευόταν από τον υπεύθυνο της ανδρικής ομάδας υδατοσφαίρισης του ΝΟΛ Γιώργο Καντώνια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα της Α2 αλλά και γενικότερα ζητήματα αθλητισμού που αφορούν τη λαρισινή ομάδα. «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αθλητισμό. Η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του ΝΟΛ είναι ένα κόσμημα τόσο για τη Λάρισα όσο και για τη Θεσσαλία. Η πορεία της δικαιώνει την πρωτοβουλία που πήραμε ως Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας. Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στους αθλητές του συλλόγου καθώς ο αθλητισμός

για εμάς είναι κοινωνικό αγαθό που δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια. Ο αθλητισμός είναι παιδεία, φιλοσοφία και δημιουργεί συνεργασίες, ομαδικότητα, συλλογικότητα, ομοιογένεια και διαπλάθει ισχυρούς χαρακτήρες, ιδιαίτερα στη δύσκολη στιγμή, την οποία περνά η χώρα μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απευθυνόμενος προς τους αθλητές. Από την πλευρά του ο κ. Καντώνιας και οι αθλητές του συλλόγου Θ. ∆ανιήλ, Αν. Θεοδωρόπουλος και Ηλ. Πατούνας ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τη ουσιώδη υποστήριξη της Περιφέρειας στο σύλλογο τόσο για τη διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων όσο και για την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας. Ενώ του παρέδωσαν αναμνηστική πλακέτα για τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη διοργάνωση της α’ φάσης των πλέι οφ της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Υδατοσφαίρισης στη Λάρισα τον περασμένο Ιούνιο.


18

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2019 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

ΚΑΡΑΠΑΠΑΣ:

«Πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι ένας άνθρωπος έχει δύο ομάδες στο πρωτάθλημα» Θέση για την αποκάλυψη του «One» σχετικά με την εμπλοκή Σαββίδη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ξάνθης, πήρε μέσω του ΣΠΟΡ FM o Κώστας Καραπαπάς. Ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μίλησε στην εκπομπή «Μπαμ και Κάτω» και τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αποδείξεις για τον έλεγχο δύο ομάδων στο ίδιο πρωτάθλημα και τόνισε ότι ο κανονισμός σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει αποβολή και των δύο εμπλεκόμενων ομάδων, αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί στην επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού. Οι δηλώσεις του Κώστα Καραπαπά στους Μπάμπη Χριστόγλου και Μιχάλη Λεάνη «Με την αποκάλυψη αυτή, αλλάζει οριστικά σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρερμηνεία. Ρώτησα μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη σε ποιον ανήκει η ομάδα και κανείς δεν απάντησε. Απάντησε όμως η δημοσιογραφική η έρευνα. Ένα πρόσωπο έχει στην ιδιοκτησία του στο ίδιο πρωτάθλημα κάτι που απαγορεύεται ρητά. Η εταιρία που αγόρασε τις εγκαταστάσεις, είναι του κ. Καλπαζίδη που είναι ανιψιός του κ. Σαββίδη. Η εταιρία αυτή είναι συμφερόντων Σαββίδη και έδωσε δέκα εκατομμύρια για να αγοράσει το προπονητικό κέντρο της Ξάνθης. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η Ξάνθη, κάτι που γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Στην RFA ανήκει και ο ίδιος Σαββίδης, ενώ συνδέεται και με τη Dimera που είναι μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, ενώ παράλληλα υπάρχει και ροή χρήματος ανάμεσα τους. Όλο αυτό είναι κύκλος συμφερόντων Σαββίδη με πρώτη τη Dimera. Για όποιον δεν γνωρίζει αυτή η εταιρία είναι εκείνη που κάνει τις τηλεοπτικές παραγωγές στο Open, είναι η εταιρία που έχει σχέση με την Paralod στην οποία ανήκει η ιστοσελίδα SDNA η κατά τα άλλα ανεξάρτητη. Μέσω των μετοχών και των συγκεκριμένων καταστάσεων αποδεικνύονται τα πάντα, το πως έγινε η εξαγορά. ∆εν νομίζω κανείς να πιστεύει ότι ο κ. Σαββίδης έδωσε δέκα εκατομμύρια για να αγοράσει το προπονητικό κέντρο ή το ξενοδοχείο και όχι την ομάδα της Ξάνθης. Φτάσαμε στην αλήθεια και αυτή η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια εταιρία, η RFA που ανήκει στον Σαββίδη και αυτή αγόρασε τη Ξάνθη. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένας άνθρωπος έχει δύο ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί κανείς να κοροϊδέψει τον κόσμο. Θα πρέπει όλοι να μας εξηγήσουν πως έχει γίνει όλο αυτό. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται όλο αυτό και αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν κρητική αφ’ υψηλού, ενώ εμείς όταν αναφερθούμε σε αυτό, όπως εγώ στην Ξάνθη, δικαζόμαστε. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που υπάρχει ωμή εξαγορά και τέτοια καταφανέστατη ροή του χρήματος. Είναι σοκ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού να μας πει τι θα κάνει, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις ο νόμος λέει ότι οι ομάδες πρέπει να αποβληθούν από το πρωτάθλημα».

ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

«Οι γελοιότητες του Ολυμπιακού συνεχίζονται. Καμία σχέση ο Σαββίδης με την Ξάνθη» Καμία απολύτως σχέση δεν έχει ο Ιβάν Σαββίδης με την Ξάνθη, όπως ξεκαθαρίζει μέσω ανακοίνωσής της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με αφορμή τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού «ΟΝΕ», που είναι συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ χαρακτήρισε «γελοιότητες και παραμύθια» το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, τονίζοντας πως η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ: «Οι γελοιότητες και τα παραμύθια του ΟΣΦΠ και των συν αυτώ παρατρεχάμενων συνεχίζονται. Νέο αφήγημα ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθης (!!!). Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν για να τελειώνει αυτό το παραμύθι ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΠΑΕ Ξάνθη όπως επίσης και κανένα συγγενικό του πρόσωπο. Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια με τους επαγγελματίες ψεύτες και συκοφάντες που σπιλώνουν πρόσωπα, συνειδήσεις και ομάδες. Περιμένουμε λογικά την αυτόματη υιοθέτηση του πα-

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ΤΕΡΜΑ ΤΥΧΕΡΟΥ 412 22 ΛΑΡΙΣΑ ΑΠ 11752 ΕΡΓΟ: 4/19 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΔΕΥΑΛ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 148.800,00 ΕΥΡΩ (ΜΕ ΦΠΑ) ΑΔΑΜ:19PROC005952903 ΑΔΑ: ΩΒΡΜΟΡ8Δ-ΖΚ6

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ∆ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

ΑΝΟΙΚΤΗΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ Ν.4412/16 ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ 1. Η ∆ημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (∆ΕΥΑΛ) προκηρύσσει την με ανοικτή διαδικασία μέσω του ΕΣΗ∆ΗΣ επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή του έργου: 4/19 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ με προϋπολογισμό 120.000,00 ευρώ (με αναθεώρηση, χωρίς ΦΠΑ). Το έργο συντίθεται από εργασίες που ανήκουν στην κατηγορία των Έργων Οικοδομικών με προϋπολογισμό 119.415,54 ευρώ (χωρίς αναθεώρηση και

ραμυθιού από τον ίδιο τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τις “αυθόρμητες” ενέργειές του

ΦΠΑ). CPV 45232423-3 NUTS EL612 LAΡΙΣΑ 2. Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άµεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύµβασης στον ειδικό, δηµόσια προσβάσιµο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισµοί” της πύλης www.promitheus.gov.gr καθώς και στην ιστοσελίδα www. deyal.gr. Το πλήρες κείμενο της ∆ιακήρυξης δημοσιεύεται στο ΚΗΜ∆ΗΣ και φέρει κωδικό Α∆ΑΜ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 687162 FAX επικοινωνίας 2410 687144, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία, Ιωάννης Ζέστας. 3. Ως ημερομηνία και ώρα έναρξης υποβολής των προσφορών ορίζεται η 03/01/2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:00 Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 09/01/2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00 Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 15/01/2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 4. Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) και η οικονομική προσφορά θα συνταχθεί και υποβληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 95 παρ.

προς τη διαλεύκανση του ζητήματος που καταγγέλει -ω εκ του θαύματος- ο Ολυμπιακός ».

2 (α) του Ν.4412/2016, ήτοι με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης για κάθε ομάδα ομοειδών εργασιών του τιμολογίου και του προϋπολογισμού, σε ακέραιες μονάδες επί τοις εκατό. 5. ∆ικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται σε ∆ημόσια Έργα και που είναι εγκατεστημένα σε: α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σ∆Σ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης., Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) και 3 (β)του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. ∆εν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για

την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). 6. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 2% επί του προϋπολογισμού της υπηρεσίας χωρίς ΦΠΑ, ύψους 2.400,00 ευρώ και ισχύ τουλάχιστον εννέα (9) μηνών και τριάντα (30) ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι εννέα (9) μήνες. 7. Το έργο χρηματοδοτείται από το ταμείο της ∆ΕΥΑΛ. Κωδικός Προϋπολογισμού 15.22.0032 ετών 2019 και 2020. Προκαταβολή δεν θα χορηγηθεί. 8. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. 9. Ενστάσεις ή προδικαστικές προσφυγές υποβάλλονται ηλεκτρονικά µέσω της λειτουργίας του υποσυστήµατος «Επικοινωνία» της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 10. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από το ∆.Σ. της ∆ΕΥΑΛ.

Λάρισα 2-12-19 Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ Δημήτριος Μαβίδης


Καταχώρηση

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΑΜΟΥ Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ. ότι Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΙ∆ΗΣ του ∆ημητρίου και της Βασιλικής το γένος Καλύβα που γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί στη Λάρισα και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΡΟΥΛΙΟΥ του Αναστασίου και της Μαρίας το γένος Καραναστάση που γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί στη Λάρισα πρόκειται να έλθουν σε Α’ Πολιτικό γάμο που θα τελεστεί στο Μακρυχώρι του ∆ήμου Τεμπών.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙ∆ΟΘΕΝΤΟΣ ∆ΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Κατόπιν παραγγελίας του ∆ικηγόρου Λάρισας Γρηγορίου Κατσιάνα, επιδόθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας για την πρώην κάτοικο Λάρισας, οδός Ασκληπιού, αριθμός 23 και ήδη αγνώστου διαμονής, Σοφία χήρας Γεωργίου Χαροκόπου το γένος Ευαγγέλου Νικολάου, επικυρωμένο αντίγραφο της με αρ. έκθεσης καταθέσεως 566/2019 κλήσης, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, του Νομικού Προσώπου ∆ημοσίου ∆ικαίου (ν.π.δ.δ.) - Ασφαλιστικού Οργανισμού με την επωνυμία «ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ακαδημίας, αριθμός 27, νομίμως εκπροσωπούμενο, κατά της, ως άνω αναφερόμενης, καθ΄ ης, με την οποία ζητά τη συζήτηση και απόρριψη της από 20-11-1997 και με αρ. εκθέσεως καταθέσεως 222/19.02.1998 Ανακοπής της καθ’ ης κατά του Ταμείου, να καταδικασθεί η καθ’ ης σε ολόκληρη τη δικαστική δαπάνη και με την οποία ορίζεται δικάσιμος η 07/02/2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ., στο κατάστημα του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας με αριθμό πινακίου -16-. Καλείται δε η καθ’ ης να παραστεί στη συζήτηση της κλήσης αυτής όπου και όταν αρμοδίως ορίζεται. Για την επίδοση συντάχθηκε η υπ’ αριθμ. 9654Β/29.11.2919 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή Πρωτοδικείου Λάρισας Νικολάου Σιάχου.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

19

Τύπος του ιού του έρπητα μπορεί να παίζει ρόλο στην πολλαπλή σκλήρυνση Σουηδοί ερευνητές δήλωσαν ότι τύπος του ιού του έρπητα μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης. Ανέλυσαν το αίμα 8.700 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και ομάδας ελέγχου 7.200 ανθρώπων. Ερευνούσαν για αντισώματα εναντίον πρωτεϊνών 2 ποικιλιών (A και B) του ιού του έρπητα 6 (HHV-6), που έχει συνδεθεί με την πολλαπλή σκλήρυνση. Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης του HHV-6A σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές επίσης εστίασαν σε υπο-ομάδα 500 ανθρώπων που δεν είχαν τη νόσο. Ο κίνδυνος ήταν παραπάνω από διπλάσιος για όσους είχαν λοίμωξη από HHV-6A. Όσο πιο μικροί ήταν όταν φάνηκε ο ιός στο αίμα τους τόσο μεγαλύτερος ήταν ο μελλοντικός κίνδυνος για πολλαπλή σκλήρυνση. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο HHV-6A μπορεί ενδεχομένως να

παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology. Αν και προηγούμενη έρευνα συνέδεσε τον HHV-6 με την πολλαπλή σκλήρυνση δεν μπορούσε να κάνει διαχωρισμό μεταξύ ποικιλιών 6A και 6B Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές το κατάφεραν. Η Anna Fogdell-Hahn, του Karolinska Institute in Stockholm, δήλωσε ότι η νέα έρευνα στηρίζει τη θεωρία ότι ο HHV-6A θα μπο-

tbnews

�������������������

������������������������������������������������������

ρούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου. Με τη νέα μέθοδο μπορούν να ανακαλύψουν πόσο συνήθη είναι τα 2 διαφορετικά είδη του HHV-6. Εκτιμάται ότι έως το 80% των παιδιών μολύνεται με τον ιό HHV-6 πριν την ηλικία των 2 ετών και πολλά έχουν αντισώματα έναντι του ιού για την υπόλοιπη ζωή τους. Οι HHV-6A και 6B μπορούν να μολύνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου αλλά με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.


20

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ TETAΡΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 49 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

Έξοδος

• ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ» - ΛΑΡΙΣΑΣ (Χατζηγιάννειο Τ.ΒελησσαρίουΠνευµατικό & Πηνειού Κέντρο9 Τηλ: 2410 59, -534313 Ρούσβελτ 1ος όροφος, τηλ/νο: 2410-671173) Παιδική- Νεανική Σκηνή Δευτέρα : απόγευµα 2:00 µ.µ. έως 8:00 µ.µ. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ» Τρίτη έως Παρασκευή: πρωί 8:00 π.µ. έως 2:00 µ.µ. µίακαι ΕΞΤΡΑ παράσταση για κοινό, λόγω µεγάλου ενδιαφέ•Ακόµη Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη (Χατζηγιάννειο Πνευµατικό ροντος και προσέλευσης: Κέντρο-Ρούσβελτ 59, 3ος όροφος, τηλ/νο: 2410-671173) Κυριακή: 1/12/2013 Ώρα: 12 µ.µ Δευτέρα έως Παρασκευή: πρωί 8:00 π.µ. έως 2:00 µ.µ. Γενική είσοδος: Μόνο: 5 € ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ Οργανωµένες-πρωϊνές παραστάσεις για τα Εισ: 4 € - (ο µαθητής) Τρ. έωςΣχολεία: Παρ. 10:00-14:00, & 18:00 –21:00 και Σαβ/κο 10:00 Από: Δευτέρα έως και Παρασκευή –14:00 (Τηλ. Επικοινωνίας: 2410 – 534313) Πληροφορίες: τηλ. 2410621205, 2410616266 ΤΡΙΤΗ: 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ & κάθε Τρίτη ώρα: 8.30 µ.µ Η αφηγηµατικήΘΕΑΤΡΙΚΗ παράσταση για ενηλίκους: ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΟΝΕΙΡΩΝ ΘΑΥΜΑ«Η ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ» µε την παραµυθού Λένα Χαϊδούτη ΓενιΤΑ» κή είσοδος: 8 € Κρατήσεις θέσεων & πληροφορίες για όλες τις παραστάσεις Πληροφορίες 6972700971/2410555566, Ικάρων 13-15 Τηλ: 2410-534313 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ Χειµερινό Τσουκαρέλα ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: Δήµητρας Αβέρωφ 7Δευτέρα – ΛΑΡΙΣΑ–2410 618 977 8.00 – 14.00. Δευτέρα – Τετάρτη – Πέµπτη: 17.30 – 20.00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ Τηλ:2410.531960 , 2410.536886 Το χειµερινό πρόγραµµα είναι το παρακάτω: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟΤρίτη, ΛΑΡΙΣΑΣ Δευτέρα: κλειστά Τετάρτη, Πέµπτη, Παρασκευή: 10:0014:002410.67091 και 18:00-21:00 Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00 Τηλ: 7 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ Καλλιτεχνικός Πολυχώρος Χορίαµβος «ΟΝΕΙΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΑ» Γαληνού 5 & Φαρµακίδου, Πληροφορίες 6972700971/2410555566, Ικάρων 13-15 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ τηλ. 2411 101963 ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας Δήµητρας Τσουκαρέλα Αβέρωφ 7 – ΛΑΡΙΣΑ 2410 618 977 Από 1 Νοεµβρίου τοΛΑΡΙΣΑΣ Μουσείο θα δέχεται επισκέπτες καθηµεΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Τηλ:2410.531960 ρινά 09.00 π.µ. – 4 µ.µ. Κατά το ίδιο διάστηµα κάθε Τρίτη το 2410.536886 Μουσείο θα παραµένει κλειστό. Γενική είσοδος 3 €. ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Τηλ: 2410.67091 7 Καλλιτεχνικός Πολυχώρος Χορίαµβος Γαληνού 5 & Φαρµακίδου, τηλ. 2411 101963

θεάματα

VICTORIA CINEMAS ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 28/11/2019 – 4/12/2019

STER PANTHEON PLAZA LARISSA 4ο χλµ. Λεωφ. Κ. Καραµανλή ΦΑΝΤΑΣΙΑ Πρωήν Παλιά Εθνική Οδός Λάρισας - Αθήνας Καθημερινά στις 20:10 & 22:15 & επιπλέον Δευτέρα, Τηλέφωνο κρατήσεων από σταθερό: 801 801 7837 Τρίτη & Τετάρτη στις 17:45 Τηλέφωνο κρατήσεων από κινητό: 210 8092690 ONLINE BUY www.stercinemas.gr ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ 6.5ΕΥΡΩ!!!

Καθημερινά στις 19:40 & 22:00

Αίθουσα RED Ο GUMMY BEAR ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ GR (ΜΕΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ ΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Ακούγονται οι φωνες: Nικόλας Στραβοπόδης, Χρήστος Καθημερινά στις 19:00 Γρηγοριάδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Χριστίνα Κωνσταντίνου κ.α ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ Κατηγορία: Animation / Διάρκεια:(ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ 61’/ Κατάλληλη Καθηµερινές ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) (Πεµ ως ΠαρΠΡΕΜΙΕΡΑ / Δευ ως Τετ): 17:40 Σαββατο και Κυριακή: 15:00, 16:20 & 17:40 Αίθουσα REDΤετάρτη THE HUNGER στις GAMES: 22:30 ΦΩΤΙΑ Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λόρενς, Τζος ΧάO ΙΡΛΑΝΔΟΣ τσερσον, Λίαµ Χέµσγουορθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαµπεθ Μπανκς, Καθημερινά στις 21:35 Στάνλει Τούτσι, Λένι Κράβιτζ κ.α Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας LAST CHRISTMAS / Διάρκεια: 146’ Καθηµερινές (Πεµ - Παρ / Δευ - Τετ) & Σ/Κ:19:00 & Καθημερινά στις 22:00 Αίθουσα GREEN FREE BIRDS GR 19:45 (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεσία: Τζίµι Χέιγουορντ Ακούγονται οι φωνες: Ρέτζι-Όθωνας Μεταξάς. JOKER Τζέικ - Ακίδυνος Γκίκας. Τζέννυ- Έλενα Τσαγκρινού. Στηβ- Χρήστος Από Πέμπτη έως Τρίτη στις 22:30 Κορτσαλής κ.α Κατηγορία: Animation / Διάρκεια: 91’/ Κατάλληλη ΨΥΧΡΑ & ΑΝΑΠΟΔΑ 2 (FROZEN 2) Καθηµερινές (Πεµ ως Παρ / Δευ ως Τετ): 18:00 Σαββατο και ΚυριαΚαθημερινά στις 18:00 –GREEN Επιπλέον κή:2D: 14:00, 16:00 & 18:00 Αίθουσα THE Παρασκευή, COUNSELOR - Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Ρίντλει Σκότ& Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Σάββατο &Σκηνοθεσία: Κυριακή στις 16:00 16:50 και Κυριακή Φασµπέντερ, Χαβιέ Μπαρδέµ, Μπράντ Πιτ, Πενέλοπε Κρουζ, Κάπρωί στις 11:30 µερον Ντίαζ Κατηγορία: Θρίλερ/ Διάρκεια: 117’ Καθηµερινές (Πεµ 3D: Καθημερινά στις 17:30 - Παρ / Δευ - Τετ) & Σ/Κ: 20:00 & 22:20 Αίθουσα BLUE ΒΡΕΧΕΙ ΚΕΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΜΕΤΑΓΛ.) ΦΤΕΔΕΣ 2 GR (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) - CLOUDY 2 WITH A CHANCE OF ΚυριακήAnimation πρωί στις/ 11:15 MEATBALLS GR Κατηγορία: Διάρκεια: 95’/ Κατάλληλη Καθηµερινές (Πεµ - Παρ / ΔευΤετ): 18:20 Σαββατο και Κυριακή: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΤΑΜΣ (ΜΕΤΑΓΛ.) 14:30, 16:30 Παρασκευή, & 18:20 Αίθουσα BLUE THOR 2 : THE DARK WORLD Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή στις 17:45 / THOR 2 : ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Σκηνοθεσία: Άλαν Τέιλορ Πρω& επιπλέον Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις ταγωνιστούν: Κρις Χέµσγουορθ, Νάταλι Πόρτµαν, Κατ Ντένινγκς, 15:50 Κυριακή πρωί στιςΠεριπέτεια 11:45 Φαντασίας Άντονι Χόπκινς, Ρενέ & Ρούσο κ.α. Κατηγορία: ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ(Πεµ ΑΛΕΣΤΕ / Διάρκεια: 112’ Καθηµερινές - Παρ2/(ΜΕΤΑΓΛ.) Δευ- Τετ) & Σ/Κ: 20:10 & 22:30 Κυριακή πρωί στις 11:15

Γυναίκα Χωρίς ‘Oνομα

‘Eλα στη Θέση μου

ANT1 - 18.15

Αlpha - 20:00

Η Κάτια συνειδητοποιεί το μέγεθος της παράνοιας του Νίκου και εγκλωβισμένη στο σπίτι του περνάει δύσκολες ώρες. Η ‘Eλλη δηλώνει στον ∆ημήτρη ότι είναι ζευγάρι με το Χατζή, κάνοντάς τον έξαλλο. Η Μάρθα καταλαβαίνει ότι αρχίζουν να τη θεωρούν ύποπτη.

Ο Βλάσης μαθαίνει από το Θοδωρή με τι εκβιάζει ο Μένιος τη Μαρίνα. Η Φαίη μαθαίνει από τη Βάνα πώς τη βλέπει πραγματικά. Η Σύλβια αγχώνεται με την προοπτική να φύγει η Βάνα από την έπαυλη.

TV& χρήσιμα ASTRA

08:30 ΠΡΩΙΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 10.00 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ 10.30 ASTRA MARKET 14.00 ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΡΗΞΗ 15.00 ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 17.00 ASTRA MARKET 18.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 19.00 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 20.00 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 20.30 ASTRA MARKET 22.30 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ 01.30 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 02.00 NIGHT ZONE 05.00 ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 06.30 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 07.00 ASTRA MARKET

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

06.00 «Αρωµα Ελλάδος» 07.45 Γεγονότα –Δελτίο ειδήσεων 08.20 «Καληµέρα Θεσσαλία 09.30 Τελεµάρκετινγκ 10.30 «Θεσσαλία LIVE» 11.20 Παιδικό πρόγραµµα 12.00 «Μη µου πεις» 13.00 ΤΕΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 14.00 Ντοκυµαντέρ 14.40 Το Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας- 16.00 Τελεµαρκετινγκ 17.00 «Η Ωρα της Μαγνησίας» 18.00 Γεγονότα –Δελτίο ειδήσεων 18.40 Τελεµάρκετινγκ 19.00 «Καρέ- καρέ µαθήµατα σκίτσου» (Ε) 19.30 Ελληνικη ταινία 21.00 Γεγονότα –Δελτίο ειδήσεων 21.45 Εν λευκώ 23.00 Γεγονότα –Δελτίο ειδήσεων 23.40 «Θεσσαλία LIVE» (Ε)

TRT 06.00 Τηλεαγορέs 07.00 News (Ε) 08.00 Τηλεαγορέs 15.00 Πάνω από τα όρια (Ε) 16.00 Κόντρα και ρήξη 17.00 Τηλεαγορέs 18.00 Ειδήσειs 18.05 Τηλεαγορέs 19.00 Παs µαγειρεύονταs 20.00 News 21.00 Ειδήσειs 21.45 Κόντρα και ρήξη 22.45 Mύθos και αλήθεια 23.45 Δυνατά και ειλληνικά 00.45 Ειδήσειs (Ε) 01.00 Πολιτιστικό ηµερολόγιο(Ε) 01.45 Ανάδειξέ το (Ε)

ΣΚΑΙ 06:00 Σήµερα 10:00 Αταίριαστοι 12:00

Μεσηµέρι 14:00 Οι Ειδήσεις του ΣΚΑΪ 15:00 Καλό Μεσηµεράκι 17:00 Φτερωτός Θεός Ε110 17:40 Δελτίο στη Νοηµατική 17:45 Boom! 18:45 Guess My Age 19:50 Τα Νέα του ΣΚΑΪ 21:00 8 Λέξεις Ε105 23:00 Star Trek Beyond 01:15 Deadly Women (Ε) 02:15 Φτερωτός Θεός Ε10 (Ε) 03:15 Guess My Age (Ε) 04:00 Boom! (Ε) 04:45 Καλό Μεσηµεράκι (Ε)

OPEN 07:00 Ώρα Ελλάδος 07:00 09:50 Ευτυχείτε! 13:00 Open News 14:00 Μεσηµέρι YES 15:30 MacGyver Κ2 Ε9 16:30 Μεσηµεριάτικα 16:45 Open News στη Νοηµατική 17:00 Δηµήτρη µου, Δηµήτρη µου 18:55 Open News 20:00 ‘Eνας για ‘Oλους 21:00 Χόµπιτ: ‘Eνα Αναπάντεχο Ταξίδι 00:30 Criminal Minds: Beyond Borders Κ2 Ε10 02:30 Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούµα 04:45 Ελληνικό Πρόγραµµα 05:30 Ώρα Ελλάδος 05:30

ANT1 06:00 Καληµέρα Ελλάδα 10:00 Το Πρωινό 13:00 ANT1 News 14:00 Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) 15:00 Ρουκ Ζουκ 16:00 Κάτι Χωρισµένα Παλικάρια (Ε) 17:00 ΑΝΤ1 News - Δελτίο στη Νοηµατική Γλώσσα 17:15 Still Standing 18:15 Γυναίκα Χωρίς ‘Oνοµα Κ2 Ε58 19:30 ANT1 News 20:45 Αν Ήµουν Πλούσιος Ε58 21:45 Μην Ψαρώνεις Κ2 Ε21 22:45Άγριες Μέλισσες Ε40 23:45 Τhe 2night Show Κ4 02:00‘Eγκληµα και Πάθος (Ε) 03:00 Κάρµα (Ε) 04:15 Το Καφέ της Χαράς (Ε) 05:00 Και οι Παντρεµένοι ‘Eχουν Ψυχή (Ε

ALPHA 06:00 Θυρίδα Τηλεπώλησης 06:30 Χένρι Τερατοαγκαλίτσας 07:30 Η Φρουρά των Λιονταριών 08:00 Happy Day στον Alpha

10:30 Εκτός Γραµµής στον Alpha 12:15 Ειδήσεις 13:00 Ελένη 15:40 Το Σόι σου Κ3 Ε44 (Ε) 16:40 Divided 17:40 Δελτίο Ειδήσεων στη Νοηµατική Γλώσσα 17:50 Πάνω Κάτω 19:00 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 20:00‘Eλα στη Θέση µου Κ4 Ε58 21:00 Μην Αρχίζεις τη Μουρµούρα Κ7 Ε19 21:50 ‘Eρωτας Μετά Ε40 23:00 Grey’s Anatomy Κ15 Ε16 00:00 Μεσάνυχτα 01:30 10η Εντολή Κ2 (Ε) 02:30 Οικογενειακές Ιστορίες 03:30 Πάνω Κάτω (Ε) 04:30 Θυρίδα Τηλεπώλησης 05:00 Divided (Ε)

STAR

06:00 Αλήθειες µε τη Ζήνα (Ε) 07:30 Shopping Star (Ε) 09:00 Στη Φωλιά των Κου Κου 12:00 Αλήθειες µε τη Ζήνα 14:00 Ντετέκτιβ Μονκ Κ3 Ε8 15:00 Star News 15:50 Shopping Star 17:30 Elif Κ3 Ε473 18:30 Ειδήσεις στη Νοηµατική Γλώσσα 18:40 Τροχός της Τύχης 19:50 Star News 21:00 Globetrotters 23:00 San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγµα 01:15 The 100 Κ2 03:15 Αυτό Είναι Χορός (That’s Dancing!)

NOVASPORT-1 06:00 - 09:30 Στιγµές από τον κόσµο των σπορ 09:30 - 11:30 ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 11:30 - 13:45 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤ. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2019/20 13:45 - 16:00 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤ. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2019/20 16:00 - 17:00 ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 17:00 - 17:30 NOVASPORTS CLASSIC ZONE 17:30 - 18:00 NOVASPORTS CLASSIC ZONE 18:00 - 19:00 LEGEND STORIES SEASON 2 19:00 - 19:30 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ FREESPORTS 19:30 - 20:00 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ SERIE A 20:00 - 22:05 L ΤΟΥΛΟΥΖ - ΜΟΝΑΚΟ 22:05 - 00:00 L ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ - ΝΑΝΤ 00:00 - 02:15 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤ. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2019/20 02:15 - 06:00 Νovasports1HD


22

TETAΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

���������������������������

���������������������������������������������������������������������


TETAΡΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.kosmoslarissa.gr

���������������������������

23

���������������������������������������������������������������������


Profile for kosmos

Κόσμος  

4-12-2019

Κόσμος  

4-12-2019

Advertisement