Page 1

ΛΑΡΙΣΑ

ΤΟΥΜΠΑΡΕ ΤΡΑΚΤΕΡ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ

Τριήμερο πένθος για τον μακαριστό Ιγνάτιο ΣΕΛ.9

280.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών

Στο νοσοκομείο ζευγάρι αγροτών ΣΕΛ. 7

ΣΕΛ.6

Koσµος Η KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πέμπτη

12

Ιουλίου

2018 ΤΗΛ: 2411-115336 Kosmos@kosmoslarissa.gr

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 3.040

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απέρριψε την πρόταση «ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ» ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Ο

μόφωνα απέρριψε το χωροταξικό σχεδιασμό του νέου πανεπιστημίου Θεσσαλίας που προτείνει το υπουργείο, η σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που συνεδρίασε στη Λάρισα. Στο θεσμικό κομμάτι έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία (21ψήφοι υπέρ της πρότασης της πρυτανείας και 6 υπέρ της πρότασης του υπουργείου) η εισήγηση του πρύτανη Ξενοφώντα Σπηλιώτη που αναφέρει ότι η πρόταση του υπουργείου δεν γίνεται αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της και δεν αποτελεί βάση για συζήτηση. 

ΣΕΛ. 4


ΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ

>>

12

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου να αναλάβει κυβερνήτης της Ελλάδας.

ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

ΤΡΙΚΑΛΑ

ΒΟΛΟΣ

Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16...34 οC. Στα ΤΡΙΚΑΛΑ 21...34 οC.

Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20...33 οC. Στον ΒΟΛΟ 24…33 οC

ΚΑΡ∆ΙΤΣΑ Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18...35 οC. Στη ΚΑΡ∆ΙΤΣΑ 22...35 οC.

“Πηγή: ΕΜΕΣ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΤΑΚΟΥ∆ΗΣ”

Φαρμακεία Εφημερίες φαρμακείων (8πμ11μμ): ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ Παπακυριαζή 3 (έναντι Στρατιωτικού Πρατηρίου) τηλ. 2410287263 - ΣΙΑΜΠΟΥΡ∆ΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ασκληπιού 38 (κοντά στο ΙΚΑ) τηλ. 2410621104 - ΚΥΡΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 23ης Οκτω-

βρίου 44 (έναντι Αγίου Κων/νου) τηλ. 2410233228 - ΜΗΤΡΟ∆ΗΜΟΣ ΣΠΥΡΟΣ Κραννώνος 5 (Έξι ∆ρόμοι) τηλ. 2410289401 - ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ Γεωργιάδου 55 (ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ) τηλ. 2410257150 - ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥ ΜΑΡΙΑ Φαρσάλων 89 (πλησίον Στρατοπέδου

SUDOKU

Σήμερα Πέμπτη 12 Ιουλίου εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

9 9 6

1 1 3

7 4 2 5

7 4 7

4

6

5

9 1

4 7 5

1

2 7 6

1

3

Daily Sudoku: Wed 11-Jul-2018

Μπουγά) τηλ. 2410239560 - ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ 1ης Μεραρχίας 1 (πλατεία Νεάπολης) τηλ. 2410627150 ∆ιανυκτερεύει (11μμ-8πμ): ΤΗΝΕΛΛΗ ΓΙΑΝΝΙΚΗ ΜΥΡΣΙΝΗ Παπαναστασίου 121 (πλησίον Κτηνιατρείου) τηλ. 2410626223

Noσοκομεία

(c) Daily Sudoku Ltd 2018. All rights reserved.

7

Ανέκδοτο - Αννούλα, άλλαξες το νερό της γυάλας με τα χρυσόψαρα; - Όχι μαμά, δεν το έχουν πιει ακόμα όλο!

Λαϊκές αγορές

hard

Συμπληρώστε τους αριθμούς έτσι ώστε σε κάθε οριζόντια και κάθετη σειρά να εμφανίζονται όλοι οι αριθμοί από το 1 έως το 9. Παράλληλα σε κάθε 3x3 τετράγωνο θα πρέπει να περιέχονται οι αριθμοί από το 1 έως το 9.

Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος. Καλλίμαχος

1913: Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β’ Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

Ο καιρός στη Θεσσαλία Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18...35 0C. Στην ΛΑΡΙΣΑ 23…35 0C.

ΡΗΣΕΙΣ

1843: Με Βασιλικό ∆ιάταγμα παρέχεται το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στην Εθνική Τράπεζα.

Γιορτάζουν: Βερονίκη.

ΛΑΡΙΣΑ

>>

Σήμερα Πέμπτη λαϊκές αγορές λειτουργούν στη Ν. Σμύρνη στην οδό ∆ημοσθένους, στο Αβέρωφ στην οδό Καλλισθένους, στη συνοικία Αγίου Γεωργίου στην οδό Κάρλας και στη Φαλάνη

Ωροσκόπιο

ΚΡΙΟΣ: Θα βιώσεις µία ψυχολογική δυσφορία στη διαδικασία επικοινωνίας µε έναν πιθανό πελάτη στην εργασία. Μην αφήσεις τίποτα ωστόσο να σε αποσυντονίσει από τους στόχους σου ΤΑΥΡΟΣ: Δεν είναι η κατάλληλη µέρα για να πάρεις κάποιο επαγγελµατικό ρίσκο. Απέφυγε τους κινδύνους και µην πεις ναι σε προτάσεις που δεν έχεις σκεφτεί καλά προηγουµένως. ΔΙΔΥΜΟΙ: Θα αποδειχθεί πόσο γενναία ψυχή είσαι. Θα λάβεις µεγάλη λογοκρισία για τις απόψεις σου, όµως δεν θα παραµείνεις σιωπηλή. Τόλµησε και διεκδίκησε όσα σου αναλογούν. ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Θα περάσεις όλη την ηµέρα κολληµένη µπροστά σε µία οθόνη υπολογιστή, κινητού ή τάµπλετ. Οι υποχρεώσεις σου είναι τόσες που δεν υπάρχει χρόνος για να ηρεµήσεις. ΛΕΩΝ: Για ακόµη µία φορά θα θριαµβεύσεις στα επαγγελµατικά σου και θα λάβεις την επιβράβευση. Τα οικονοµικά σου ωστόσο δεν θα παρουσιάσουν αλλαγή, παρόλο που η δουλειά σου έχει ανοδική πορεία. Ίσως πρέπει να προσέξεις περισσότερο µε τα έξοδά σου. ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Θα έχεις έναν αποκαλυπτικό διάλογο µε έναν από τους συνεργάτες σου, που θα σε κάνει να καταλάβεις καλύτερα ότι δεν πρέπει να εµπιστεύεσαι τους πάντες στον εργασιακό σου χώρο. ΖΥΓΟΣ: Η επικοινωνία µε τους συνεργάτες σου βελτιώνεται και αυτή η θετική εξέλιξη θα σε βοηθήσει να αφοσιωθείς περισσότερο στη δουλειά σου. Τα οικονοµικά σου δεν σε ικανοποιούν, όµως σίγουρα µπορείς να αφιερώσεις κάποια χρήµατα για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί. ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Μην κάνεις το λάθος και κρίνεις τους συνεργάτες σου, αν δεν θέλεις να σε κρίνουν. Επιτέλους έχεις καταστρώσει ένα σχέδιο για τα οικονοµικά σου, καιρός να το θέσεις σε εφαρµογή. Θα λάβεις κάποια χρήµατα από εκεί που δεν το περιµένεις. Μπορείς να τα… επενδύσεις στις καλοκαιρινές σου διακοπές. ΤΟΞΟΤΗΣ: Θα χρειαστεί να αναλάβεις έναν άλλο ρόλο στον χώρο της εργασίας σου. Θα αναλάβεις χρέη συµβούλου και θα τα ανταπεξέλθεις πολύ καλά. Η έξοδος από τη ζώνη άνεσής σου, σίγουρα δεν σου αρέσει, όµως κάποιες φορές είναι αναγκαία. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Τα πάντα είναι οργανωµένα σήµερα και προχωράνε θετικά στα επαγγελµατικά σου. Θα εκπλαγείς µόλις ρίξεις µια µατιά στον τραπεζικό σου λογαριασµό, καθώς ένα πρόσωπο θα σου µεταφέρει χρήµατα και µάλιστα πολλά ΥΔΡΟΧΟΟΣ:Καµία διαφορά δεν θα έχει η σηµερινή ηµέρα από τη χθεσινή. Η επαγγελµατική ρουτίνα θα σε βυθίσει όλο και περισσότερο στις σκέψεις σου και θα ξεφύγεις µόνο µε τη φαντασία σου. ΙΧΘΕΙΣ: Η µεγαλύτερη δυσκολία της ηµέρας θα είναι η κακή διάθεση του προϊσταµένου σου, ο οποίος θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Η κριτική που θα σου ασκήσει θα σε στεναχωρήσει. Αντί να αντιδράσεις σε κάτι που έχει δίκιο, φρόντισε να γίνεις καλύτερη. Ξέρεις ότι µπορείς.

Koσµος Ηµερήσια εφηµερίδα «Κόσµος» Τακτικό µέλος της Ε.Ι.Η.Ε.Ε. Εκδότης-Διευθυντής: Κώστας Τόλης Συντάκτες: Τάσος Πλέντζας, Γιώργος Τόλης, Εύη Παραφόρου, Δηµήτρης Τόλης Σελιδοποίηση: Κώστας Λιάκος http://www.dailysudoku.com/

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2411115336 FAX: 2411-103060, email: kosmos@kosmoslarissa.gr, ιστοσελίδα: www.kosmoslarissa.gr ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: LOCAL NEWS Μ. Ι.Κ.Ε.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Δευκαλίωνος 1, 2ος όροφος, Λάρισα, Τ.Κ. 41222, Λάρισα

Τιµή φύλλου:

0,10 €


ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

σχό λ ι α www.kosmoslarissa.gr

ΕΛΓΑ Επισηµάνσεις σε πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Ηµαθίας, Πέλλας και Κοζάνης, µετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις διενήργησαν,στελέχη του ΕΛΓΑ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισµού, διαπιστώθηκε πως προξενήθηκαν άµεσες ζηµιές καλυπτόµενες ασφαλιστικά σε καλλιέργειες κερασιάς, δαµασκηνιάς (κυρίως BlackDiamond), καπνού, κηπευτικών και σανοδοτικών φυτών. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ σηµειώνει ότι για τις παραπάνω ζηµιές υποβάλλονται δηλώσεις ζηµιάς ενώ έχει ξεκινήσει ήδη το έργο των εξατοµικευµένων εκτιµήσεων µε ικανό αριθµό γεωπόνων εκτιµητών προκειµένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα. Αξίζει πάντως να σηµειωθεί, πως παρόλο που διαπιστώθηκαν σηµαντικές απώλειες παραγωγής στις καλλιέργειες ροδακινιάς και νεκταρινιάς που βρίσκονται στο στάδιο της συγκοµιδής, αυτή δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, όπως αναφέρει ο ίδιος ο οργανισµός. Χ.Ψ.

03 0 3

Κέντρο Κοινότητας

Ποσό 280.000 ευρώ εγκρίθηκαν ως έκτακτη οικονοµική ενίσχυση στη ΔΕΥΑ Αγιάς αποκλειστικά και µόνο για έργα πρόληψης και αποκατάστασης των ζηµιών που προκλήθηκαν στις υποδοµές από την κακοκαιρία...

Βελτιώσεις

Στην αποκατάσταση ζηµιών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόµενα στην περιοχή της Ελασσόνας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριµένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύµβαση κατασκευής του έργου: «Αποκατάσταση σύνδεσης Τσαριτσάνης µε εθνική οδό (3) (Δ. Ελασσόνας) από θεοµηνία», προϋπολογισµού: 244.900 ευρώ. Το έργο υλοποιείται µε πόρους του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Η παρούσα εργολαβία αφορά στην αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης της Δηµοτικής Ενότητας της Τσαριτσάνης µε το Εθνικό Δίκτυο από ζηµιές που προκλήθηκαν από θεοµηνίες της περιόδου 5 έως 17 Ιανουαρίου 2017 και εξαιτίας των οποίων ο Δήµος Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Λ.Ε.

Ισόβια Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και των 25 ετών επέβαλε το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων στην Πόλα Ρούπα, στο πλαίσιο υπόθεσης του Επαναστατικού Αγώνα. Το δικαστήριο, έπειτα από πολύµηνη ακροαµατική διαδικασία και µε τη σύµφωνη γνώµη του εισαγγελέα της έδρας, έκρινε ένοχη την Πόλα Ρούπα για τη βοµβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, που έγινε µπροστά σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αµερικής, στις 10 Απριλίου 2014. Για την ίδια υπόθεση, το 2016, είχε επιβληθεί επίσης η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, σε πρώτο βαθµό, στον σύντροφο της Πόλα Ρούπα, Νίκο Μαζιώτη. Χ.Ψ.

Τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας Κιλελέρ στον Πλατύκαµπο πραγµατοποίησε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός µαζί µε το δήµαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξήρε τη συµβολή του Δηµάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου και των συνεργατών του, οι οποίοι εγκαίρως και αποτελεσµατικώς προετοίµασαν το έδαφος, ώστε να πληρούνται όλες οι απαιτούµενες προδιαγραφές, προκειµένου στη συνέχεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας δια της Διαχειριστικής της Αρχής να εγκρίνει και να εντάξει το έργο και τη χρηµατοδότησή του µέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν σχεδιασµό και υλοποίηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιµετώπιση της φτώχειας, έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ Βαθµού στην εφαρµογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας. Λ.Ε.

Τσίπρας και Θεοδωράκης Κάποτε ρώτησαν τον κ. Τσίπρα γιατί δεν συµµάχησε µε το Ποτάµι και τον Στ. Θεοδωράκη (τότε που οι «ποταµίσιοι» ήταν ισχυροί) και προτίµησε να κάνει κυβέρνηση µε τον Πάνο Καµµένο και τις ακραίες πολιτικές του που δεν έχουν καµία σχέση µε την Αριστερά. Τότε είχε απαντήσει ότι δεν είχε καµία εµπιστοσύνη στον κ. Θεοδωράκη και έτσι προτίµησε τον Καµµένο. Πού το θυµήθηκα αυτό; Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε ότι ο Πρωθυπουργός δικαιώθηκε για την επιλογή του: «Δείτε τι έπαθε η Γεννηµατά µε τον Θεοδωράκη που τον εµπιστεύθηκε» λένε. Αυτό που δεν λένε είναι τι πρόκειται να πάθει στο προσεχές µέλλον ο Τσίπρας µε τον Καµµένο που τον εµπιστεύθηκε. Χ.Ψ.


04

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Ορκωμοσία - βλέψεις Ερντογάν Ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται πως ηγείται µιας υπερδύναµης. Το επιβεβαίωσε η χθεσινή µεγαλοπρεπής ορκωµοσία του. Ισως ζήλεψε τις αντίστοιχες Αµερικανών προέδρων. Ο,τι και αν συµβαίνει, δεν µας αφορά. Χρήζει ανάλυσης, διαφορετικής υφής, αλλά είναι δικό του θέµα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για εµάς είναι ότι στη χθεσινή πανηγυρική τελετή, µε την οποία ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας επισηµοποίησε τη θεσµική παντοδυναµία του, εκπροσωπήθηκαν όλα τα κράτη της ευρύτερης γειτονιάς µας. Μεταξύ των ξένων ηγετών που παρέστησαν στην τελετή στην Αγκυρα ήταν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου. Ο Ερντογάν οικοδοµεί ένα «βαλκανικό πλέγµα» που θα µπορούσε να δηµιουργήσει νέα δεδοµένα στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Και αυτό δεν απασχολεί µόνο την Ελλάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν, µιλώντας πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράµµισε ευθέως ότι η Γαλλία δεν επιθυµεί τα Βαλκάνια να στραφούν προς την Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα χρηµατοδοτεί σωρεία έργων υποδοµής στα Βαλκάνια, µεταξύ αυτών την κατασκευή αυτοκινητοδρόµων, αλλά και την ανοικοδόµηση πανεπιστηµίων, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την προώθηση του Ισλάµ, κινήσεις που γίνονται βάσει συγκεκριµένης στρατηγικής και αντανακλούν την αυξανόµενη πολιτική, οικονοµική, πολιτιστική, αλλά και θρησκευτική διείσδυσή της στην περιοχή. Σε µία δεκαπενταετία οι εµπορικές της συναλλαγές µε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν αυξηθεί από 350 εκατ. ευρώ σε 2,5 δισ. Ακόµη και ο πρόεδρος της Σερβίας, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, επισήµανε ότι «η Τουρκία είναι η µεγαλύτερη δύναµη και ισχυρότερη χώρα στα Βαλκάνια». Στο σηµερινό µεταβαλλόµενο γεωπολιτικό τοπίο, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παραµείνει απαθής. Οφείλει να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της, να κλείσει εκκρεµότητες µε το µικρότερο δυνατό κόστος, και να οικοδοµήσει περαιτέρω τις πολυµερείς συνεργασίες που ήδη αναπτύσσει στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν κάθε λόγο να αξιοποιήσουν τον ρόλο που δύναται να διαδραµατίσει η Αθήνα. Με µια σωστά σχεδιασµένη στήριξη από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, η Ελλάδα µπορεί σταδιακά να ανακτήσει το χαµένο έδαφος και να λειτουργήσει και πάλι ως ένας πραγµατικός πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της. Aθανάσιος Ελλις (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

www.kosmoslarissa.gr

Πιτσιόρλας Η Νοµαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας διοργανώνει πολιτική εκδήλωση µε οµιλητή τον υφυπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, την Δευτέρα 16 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Χατζηγιάννειο Πνευµατικό Κέντρο Λάρισας. Η οµιλία του κ. Πιτσιόρλα θα έχει ως θέµα: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Παραγωγική Ανασυγκρότηση µε Δίκαιη Ανάπτυξη για όλους!». Λ.Ε.

Aνδρέας Πετρουλάκης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Απέρριψε την πρόταση Οµόφωνα απέρριψε το χωροταξικό σχεδιασµό του νέου πανεπιστηµίου Θεσσαλίας που προτείνει το υπουργείο, η σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που συνεδρίασε χθες το πρωί στη Λάρισα. Στο θεσµικό κοµµάτι έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία (21ψήφοι υπέρ της πρότασης της πρυτανείας και 6 υπέρ της πρότασης του υπουργείου) η εισήγηση του πρύτανη Ξενοφώντα Σπηλιώτη που αναφέρει ότι η πρόταση του υπουργείου δεν γίνεται αποδεκτή στο µεγαλύτερο µέρος της και δεν αποτελεί βάση για συζήτηση. Σύµφωνα µε την ιστοσελίδα thessaliatv.gr σε ότι αφορά το χωροταξικό η σύγκλητος επιµένει στην πρόταση της πρυτανείας του ΤΕΙ που ζητά να παραµείνουν ως έχουν τα τµήµατα Δασοπονίας και Τεχνολογίας και σχεδιασµού Ξύλου και Επίπλου στην Καρδίτσα και να µην µετακινηθεί το τµήµα Διατροφολογίας και διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, ενώ για το τµήµα Τεχνολογίας Τροφίµων της Καρδίτσας, η πρόταση της συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, είναι στο νέο πανεπιστήµιο να ενταχθεί στη Γεωπονική σχολή µε 5ετή φοίτηση και όχι στο τεχνολογικό πανεπιστήµιο µε 4ετή φοίτηση. Επίσης ζητά να παραµείνει στα Τρίκαλα το τµήµα πολιτικών µηχανικών συντήρησης κτιρίων. Σε ότι αφορά τη Λάρισα, η πρόταση της πρυτανείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το νέο πανεπιστήµιο είναι να ιδρυθούν επιπλέον δύο πολυτεχνικά τµήµατα στη Λάρισα (Ηλεκτρολόγων –ηλεκτρονικών υπολογιστών και Χηµικών Μηχανικών ) στη θέση της πρώην ΣΤΕΦ κ. Επίσης να ιδρυθεί πανεπιστηµιακό τµήµα τουριστικών επαγγελµάτων αντί του Βόλου στη Λάρισα και να µην καταργηθεί το τµήµα ιατρικών εργαστηρίων στη Λάρισα. Λ.Ε.


www.kosmoslarissa.gr

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

σχό λ ι α

05

Ο Τσίπρας και οι συμμαχίες Η επόµενη ερώτηση έχει να κάνει µε την εποµένη ηµέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μαθαίνω, σηµειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, ότι ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας στην Αθήνα, θέλει να πάρει κάποιες αποφάσεις που θα είναι και οι οριστικές έως τις εκλογές. Για παράδειγµα, τι θα κάνει µε τον ανασχηµατισµό και ειδικότερα µε τον κ. Καµµένο. Θεωρεί, µου λένε, ότι όλη αυτή η υπόθεση µε τα µπρος-πίσω του Καµµένου και τη στάση του στο Μακεδονικό βουλιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ δηµοσκοπικά. Ορισµένοι (σκληροί της Κουµουνδούρου) κατηγορούν ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι δεν προετοιµάζεται για την επόµενη ηµέρα των εκλογών. «Αντί δηλαδή να προσπαθήσει να δηµιουργήσει πολιτικές συµµαχίες συνεργασιών που θα του φανούν χρήσιµες µετεκλογικά, κάθεται και περιµένει τον κάθε Δανέλλη ή τον κάθε Θεοχάρη και την κάθε Παπακώστα πότε θα τον στηρίξουν στη συµφωνία µε το Μακεδονικό»... Χ.Ψ.

Δηµήτρης Χαντζόπουλος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ο φασισμός της καθημερινής ζωής Ενας έφηβος 14 ετών αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα σηµείωµα στο οποίο καταγγέλλει συµµαθητές του. Οι πιθανές ευθύνες του οικογενειακού και φιλικού κύκλου µπορούν να διερευνηθούν. Κρίσιµη, όµως, είναι η ευθύνη των θεσµών που επιβραβεύουν ή αποδοκιµάζουν συµπεριφορές που συνδέονται µε τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Ανθρωποι που εγκλωβίζονται στην κατάθλιψη, αποσύρονται από την κοινωνική ζωή ή δίνουν τέλος στη ζωή τους είναι συχνά θύµατα bullying. Το bullying που απειλεί πάρα πολλούς µαθητές και µαθήτριες (αλλά και πολλούς µεγαλύτερους στο επαγγελµατικό, κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον τους) δεν είναι κάτι αφηρηµένο. Η αγγλική λέξη µεταφράζεται ως «εκφοβισµός» και αφορά πράξεις βίας και διαπόµπευσης

που προκαλούν τη συντριβή της προσωπικότητας. Η διαπόµπευση αφορά θέµατα ταυτότητας, φυλετικής και σεξουαλικής, αλλά και ζητήµατα εξωτερικής εµφάνισης, κοινωνικής θέσης, φύλου, ταυτότητας φύλου, ηλικίας, ακόµα και ιδεολογικού προσανατολισµού. Οι φορείς µιας ταυτότητας που σε ένα δεδοµένο κοινωνικό περιβάλλον έχει στιγµατιστεί ως «µειονεκτική» γίνονται στόχοι εκφοβισµού. Ο εκφοβισµός στους «διαφορετικούς» συχνά ασκείται από ανθρώπους που κατατρύχονται από την αγωνία να αποκρύψουν µια δική τους αδυναµία. Ποιος, όµως, καθορίζει τι είναι «αδυναµία»; Ποιος επηρεάζει τις κοινωνικές και οικογενειακές συµπεριφορές, οι οποίες στη

συνέχεια επιδρούν επάνω στα άτοµα και διαµορφώνουν τις αντιλήψεις τους για την έννοια της «δύναµης» και της «αδυναµίας»; Ασφαλώς, οι επίσηµοι θεσµοί. Εποµένως, είναι καταλυτική η ευθύνη της πολιτείας και της Εκκλησίας και στη συνέχεια έρχονται τα µέσα ενηµέρωσης, η ακαδηµαϊκή κοινότητα, οι προσωπικότητες της τέχνης, του στοχασµού, του πολιτισµού και της ψυχαγωγίας. Στην Ελλάδα όλοι οι παραπάνω, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και παρά τις τολµηρές πρωτοβουλίες του νυν πρωθυπουργού για την προστασία των δικαιωµάτων, δεν ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους να υποστηρίξουν συστηµατικά τις αρχές της ανοικτής κοινωνίας και να συµβάλουν ώστε οι πολίτες να εµπεδώσουν ότι όλες

οι ταυτότητες είναι εξίσου σηµαντικές και αξιόλογες. Το αποτέλεσµα είναι να αναπαράγεται ο φασισµός της καθηµερινής ζωής. Οι θεσµοί και τα άτοµα µε δηµόσιο λόγο, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, έχουν το χρέος να υποστηρίζουν ότι η καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισµός, η ηλικία, η εµφάνιση, το φύλο και κάθε άλλη ιδιότητα του καθένα µας έχει τη δική της αναφαίρετη αξία. Μόνο έτσι ορισµένοι µαθητές θα πάψουν να αισθάνονται την ανάγκη να εκφοβίζουν τους «διαφορετικούς» και µόνο έτσι κάθε νέος που δεν µοιάζει µε τους άλλους θα αποκτήσει τη σιγουριά της ταυτότητας που χρειάζεται ώστε να µην οδηγείται σε τραγικό αδιέξοδο. Νότης Παπαδόπουλος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


06 0 6

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ:

Aμεση αντιμετώπιση του δάκου με ψεκασμούς

ΑΡΚΕΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ

Στην άμεση αντιμετώπιση του δάκου με ψεκασμούς απο την ∆ιεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας αναφέρεται σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος του ∆.Τεμπών ∆.Ε Νέσσωνος κ. Ιωάννης Αργυρίου. Αναλυτικά: “Θεωρώ ότι η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ∆ήμου και ∆ιεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει να υφίσταται δεδομένου ότι και από τις δύο πλευρές καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προς όφελος των αγροτών και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο των ελαιοπαραγωγών ,ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ∆ρ. ∆ημήτριο Σταυρίδη Προϊστάμενο Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ∆ΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας για την καλη συνεργασία που εχουνε όλα αυτά τα χρόνια». Σε αυτό το σημείο να ενημερώσω τους ελαιοπαραγωγούς να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος (προσωπικό δακοκτονίας) καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών”.

«∆εν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι» οι καλλιεργητές βιομηχανικής τομάτας στο νομό Λάρισας. Τα χτυπήματα του καιρού τους έχουν οδηγήσει στην απόγνωση καθώς πέρα από τα γενικότερα προβλήματα των αγροτών, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες όπως αυτές καταγράφονται και αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Συνολικά 1.127 Λαρισαίοι εντάχθηκαν στο Μέτρο για την απονιτροποίηση Η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι με έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε η τελική αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων στήριξης για τη ∆ράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης και κατάταξης έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της ∆ράσης και οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης. Ο οριστική κατάταξη έγινε σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό της Πρόσκλησης και με τη χρήση προγραμματικής υπερδέσμευσης. Με βάση το ποσό αυτό παραδεκτές είναι οι αιτήσεις που συγκεντρώνουν 12,2 μόρια και για την ΠΕ Λάρισας είναι 1.127 δικαιούχοι.

Δεύτερη καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας

Ο

ι έντονες βροχοπτώσεις και οι συνεχείς χαλαζοκαταιγίδες του τελευταίου χρονικού διαστήματος δεν έχουν επιτρέψει ακόμη τους καλλιεργητές να μπούνε στα χωράφια τους που παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις πλημμυρισμένες. «Οι ζημιές από το χαλάζι είναι εμφανείς. Όπως και το αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων. Τα υψηλά ποσοστά βροχής βούλιαξαν τα φυτά μέσα στο νερό. Τα φυτά άρχισαν να νεκρώνουν,

τα φύλλα τους πέφτουν και οι κορμοί τους σαπίζουν». Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στις καλλιεργούμενες με βιομηχανική τομάτα εκτάσεις στους ∆ήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών ΘΕΣΤΟ κ. Χρήστος Σουλιώτης. «Θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε να καλλιεργούμε βιομηχανική τομάτα γιατί πέρα από την αδυναμία να χρηματοδοτήσουμε τη σπορά και καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς, έχουμε

«αντίπαλό μας» τις καιρικές συνθήκες.Το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα ανέρχεται σε 600 ευρώ. Θα καταφύγουμε σε άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Σουλιώτης. Να σημειωθεί πως εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη καθώς είναι δύσκολη η πρόσβαση στα χωράφια. Αναμένεται ωστόσο να ξεκινήσουν σύντομα. «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» ert.gr

280.000 ευρώ στο Δήμο Αγιάς για αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές Συνολικό ποσό 680.000 ευρώ ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης ως έκτακτη επιχορήγηση σε τέσσερις δήμους της χώρας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και τη λειψυδρία. Από αυτά 280.000 ευρώ εγκρίθηκαν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στη ∆ΕΥΑ Αγιάς αποκλειστικά και μόνο για έργα

πρόληψης και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές από την κακοκαιρία, με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων για αυτούς τους λόγους.


Τοπικά Στο νοσοκομείο ζευγάρι αγροτών μετά από εκτροπή τρακτέρ Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μεταφέρθηκε χθες το πρωί ένας ζευγάρι αγροτών. Το τρακτέρ που οδηγούσε ο ηλικιωμένος εξετράπη από την πορεία του και ανετράπη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στον επαρχιακό δρόμο Νέας Λεύκης –Μοσχοχωρίου. Η ηλικιωμένη γυναίκα φέρει κατάγματα, ενώ ο σύζυγός της τραυματίστηκε ελαφρά.

Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό στη Νεάπολη Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Καρδίτσης με Παπανδρέου στη Νεάπολη. ∆ύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μια γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Αξίζει να τονιστεί ότι ο φωτεινός σηματοδότης δεν λειτουργεί από την περασμένη ∆ευτέρα και το σημείο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς. Οπως σημειώνεται από τη δημοτική αρχή “το πρόβλημα εντοπίζεται στην ∆ΕΗ, η οποία έχει ειδοποιηθεί εγκαίρως για την βλάβη”.

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ�

Εγκρίθηκαν οι πρώτες 13.502 αιτήσεις ένταξης

Την υπαγωγή των πρώτων 13.502 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» που εγκρίθηκαν χθες από την αρμόδια Επενδυτική Επιτροπή, ανακοίνωσε το υπουργείο

Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή, οι δικαιούχοι μπορούν από αύριο το πρωί να ξεκινήσουν με ασφάλεια τα έργα που προγραμματίζουν.

Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών που εγκρίθηκαν, είναι 190,17 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά.

Γυναίκα με σπάνια νόσο ανέβηκε στον Όλυμπο

Με τη συμβολή του Στρατού Ξηράς μια γυναίκα που πάσχει από σπάνια νόσο ανέβηκε στον Ολυμπο. Όπως σημειώνεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής προσφοράς, δέχθηκε αίτημα και συνέδραμε, με τη διάθεση ειδικής ομάδος προσωπικού και μέσων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), στην προσπάθεια της κας Ματίνας ∆εληβού, η οποία πάσχει από σπανιότατη νόσο, να εκτελέσει πορεία στο δρομολόγιο «ΚΕΟΑΧ - Ύψωμα ∆ΙΑΣΕΛΟ - Ύψωμα ΣΧΟΛΕΙΟ», στον Όλυμπο. «Εκ μέρους όλων των στελεχών μας, συγχαίρουμε την κα Ματίνα ∆εληβού, της οποίας το επιτυχές εγχείρημα, υπενθυμίζει σε όλους μας, ότι τα ανθρώπινα όρια υπάρχουν μόνο και μόνο για να ξεπερνιούνται» καταλήγει η ανακοίνωση.

07

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η συντριπτική πλειονότητα των υπαγωγών αφορά χαμηλότερα εισοδήματα και κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπαγωγές. ΑΠΕ-ΜΠΕ


08

ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2018 12 9ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΜΑΡΤΙΟΥ www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

Το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε το νέο απογευματινό ωράριο των καταστημάτων Καμία τύχη δεν είχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας να μεταφερθεί κατά μισή ώρα το άνοιγμα και το κλείσιμο των καταστημάτων τα απογεύματα, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω ζέστης. Οι φόβοι του συνδικάτου των εργαζομένων για άτυπη παράταση λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι ...τις 10 το βράδυ, μπλόκαρε την απόφαση των καταστηματαρχών από πλευράς συμβούλων. Σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, και υπό τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, οι οποίοι παρέστησαν στην αίθουσα με πανό διαμαρτυρίας, απέρριψε ένα καθ΄όλα λογικό αίτημα του εμπορικού συλλόγου….

Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε γυναίκα στα Μεσάγγαλα Μετά τα κουνούπια που είναι σχεδόν μόνιμο πρόβλημα για τους κατοίκους των Μεσάγγαλων, εντάθηκαν και οι επιθέσεις των αδέσποτων σκυλιών. Προχθες μάλιστα γυναίκα έπεσε θύμα αδέσποτου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο! Την κατάσταση διεκτραγωδεί καταγγελία που μας ήρθε από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσάγγαλων: “Ανεξέλεγκτη κατάσταση αυτή των αδέσποτων σκυλιών στα Μεσάγγαλα. Πρόσφατα στον οικισμό Καστρί Λουτρό είχαμε επίθεση απο αγελη σκυλιών σε ηλικιωμένο άτομο το οποίο μεταφέρθηκε στο αγροτικό ιατρείο και εν συνεχεία στο νοσοκομείο Λάρισας καθότι κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του. Χθες για ακόμα μια φορά είχαμε επιθεση των αδέσποτων σε ηλικιωμένη γυναίκα στην οδό Αιγάνης που και αυτή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο σύλλογος έχει ενημερώσει απ τις αρχές του χρόνου όλους τους αρμόδιους φορείς χωρίς αποτέλεσμα. Θα παρακαλέσουμε για ακόμα μια φορά όλους τους αρμόδιους φορείς (∆ήμο, περιφέρεια, φιλοζωική,κ.τ.λ)να κοιτάξουν το θέμα πιο ζεστά γιατί το πρόβλημα θα διογκωθεί λόγω της καλοκαιρινής φουλ σεζόν με πολλά παιδιά και ηλικιωμένους. Επίσης το πρόβλημα των κουνουπιών εντάθηκε μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και αυτό θα παρά καλέσουμε να λυθεί το συντομότερο δυνατό απ την περιφέρεια και τις υγειονομικές αρχές.”

Τοπικά

ΕΩΣ ΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ

Aυτοψία από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στο Δήμο Κιλελέρ Τις πληγείσες περιοχές από χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση σε τοπικές κοινότητες του ∆ήμου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία από γεωπόνους του ΕΛΓΑ και το ∆ήμο Κιλελέρ. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε καλλιέργειες βάμβακος, ντομάτας, ρεβιθιών, φιστικιών και άλλων καλλιεργειών.

Η

αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του ∆ήμου Κιλελέρ Ιωάννα Πινάκα ενημερώνει όσους αγρότες – παραγωγούς του ∆ήμου έπαθαν ζημιά από το χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση τα εξής: «Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειες τους από χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση σε κοινότητες του ∆ήμου Κιλελέρ, μπορούν να υποβάλουν ∆ηλώσεις Ζημιάς,

εφόσον έχουν υποβάλει ∆ήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΟΣ∆Ε), μέχρι και την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, στο Παλιό ∆ημαρχείο της Νίκαιας (γεωπόνοι) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή. Μαζί με τη δήλωση προσκομίζεται οπωσδήποτε αντίγραφο της Ενιαίας ∆ήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΟΣ∆Ε) του 2018. Πληροφορίες

στο τηλέφωνο 2410 921214» Την επιτόπου επιστασία των ζημιών έκαναν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Μιχάλης Λιόντος, Κω/νος Καραμπάτσας, Σπύρος Σπυρόπουλος, Κω/νος Τσιάμπας και Γιώργος Σαμαράς και οι αντιδήμαρχοι του ∆ήμου Κιλελέρ: ∆Ε Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης, ∆Ε Αρμενίου – Κιλελέρ Γιάννης Μπακαλόπουλος και ∆Ε Νίκαιας – Κραννώνα Αντώνης Ρεντζιάς.

Στον δήμαρχο ο Λαρισαίος Αλ. Μπατρακούλης με διεθνή διάκριση στο χώρο του fitness Τον Λαρισαίο γυμναστή κ. Αλέξη Μπατρακούλη, στον οποίο πρόσφατα απονεμήθηκε το βραβείο του Προσωπικού Γυμναστή της χρονιάς παγκοσμίως, από τον διεθνή οργανισμό IDEA (θεωρείται το Oscar της βιομηχανίας του fitness), υποδέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Ο δήμαρχος συνεχάρη τον Λαρισαίο γυμναστή για την κατάκτηση της ανώτερης διεθνούς διάκρισης στο αντικείμενο του, ενώ κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας και στήριξης της προσπάθειας του κ. Μπατρακούλη στον τομέα «Ασκηση και Υγεία», προς όφελος και των Λαρισαίων, με τον Λαρισαίο γυμναστή να εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά του για την πρόταση. Στην συνάντηση συμμετείχε και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού κ. Γ. Κωστασρόπουλο. Σημειώνεται πως ο κ. Μπατρακούλης είναι Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, κάτοχος Μεταπτυχιακού ∆ιπλώματος Ειδίκευσης στην

Άσκηση & Υγεία και διεθνώς πιστοποιημένος από τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως (ΑCE, ACSM, AFAA, NASM, NSCA) σε περισσότερες από 15 διαφορετικές ειδικότητες. Από το 2012 έχει διοριστεί ως Μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επαγγελματικών Προτύπων στην εκπαίδευση του Fitness με έδρα τις Βρυξέλλες και έχει κάνει διεθνείς εισηγήσεις σε περισσότερες από 10 χώρες στην Ευρώπη. Το 2013 ήταν ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας που επιμελήθηκε τα εκπαιδευτικά πρότυπα των επαγγελματιών άσκησης για την εξειδίκευση στην άσκηση και τη διαχείριση βάρους. Πλέον όμως η ανοδική του πορεία συνεχίζεται μέσω έντονης δράσης και στις άλλες ηπείρους. Αποτελεί πλέον Ειδικός Εμπειρογνώμονας και ∆ιεθνής Εκπαιδευτής του Αμερικανικού Συμβουλίου Άσκησης (ACE), και Μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Exercise is Medicine της Αμερικανικής Αθλητιατρικής Εταιρείας (ACSM).


Τοπικά O Δημ. Παπαδημόπουλος για τη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας Σε δήλωσή του για τη συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. ∆ημήτρης Παπαδημόπουλος αναφέρει τα εξής: Παρακολουθούμε με ανησυχία την κινητικότητα - μεταφραζόμενη σε αναστάτωση και σύγχυση - που προκαλεί η προωθούμενη συνένωση ή συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Προς το παρόν φαίνεται πως οικοδομείται μία σύγχρονη Βαβέλ, της οποίας τα δομικά υλικά συνιστούν η προχειρότητα του εγχειρήματος, ο προσχηματικός διάλογος, η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, η παντελής απουσία των προαπαιτουμένων μελετών σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και οι πειραματισμοί. ∆εν είναι ελάσσονος σημασίας το γεγονός ότι για το ΤΕΙ καταργούνται η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, το Τμήμα ∆ιοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ή το αυτονόητο πως η Γεωπονική Σχολή θα έπρεπε να βρίσκεται στη Λάρισα δεδομένης της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας αλλά και των υφισταμένων υποδομών. Ο καταμερισμός όμως των σχολών και των τμημάτων που αφορά στο τεχνικό μέρος του σχεδιασμού είναι κάτι που μπορεί χωρίς τοπικισμούς και παραγοντισμούς να οριοθετηθεί μέσα από έναν υπεύθυνο διάλογο. Είναι όμως μείζονος σημασίας το γεγονός ότι, ενώ η αρχική πρόταση εκ μέρους του ΤΕΙ/Θ δομήθηκε με καλή πίστη και σε κλίμα εμπιστοσύνης, προϊόντος του χρόνου, διολισθαίνει πάνω σε μία οδό γεμάτη από παγίδες και επικίνδυνα σημεία. Το κείμενο για τη Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προσφάτως εστάλη από το αρμόδιο Υπουργείο κινείται καταφανώς μονόπλευρα και χαρακτηρίζεται από έναν ετεροβαρή χειρισμό εις βάρος του ΤΕΙ/Θ, τορπιλίζοντας την όποια καλή διάθεση για επίλυση των ζητημάτων. Επί παραδείγματι, φέρεται προς ίδρυση γραμματεία μετάβασης του ΤΕΙ και συγκροτείται επταμελές συμβούλιο, χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή του Πρύτανη, πράγμα που σημαίνει – ως εκ της λέξεως μετάβαση προκύπτει - ότι στην ουσία δεν πρόκειται για συνένωση ή συγχώνευση ιδρυμάτων αλλά για απορρό-

φηση, εξάχνωση του ΤΕΙ, ενός ιδρύματος που υφίσταται εδώ και μισό περίπου αιώνα, ήδη καταξιωμένου για το συστηματικό και επιστημονικό έργο που επιτελεί και για τα οφέλη που μέσα από τη λειτουργία του προσφέρει στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Ξεκάθαρες κουβέντες: η μείωση των τμημάτων – άρα και μείωση του φοιτητικού πληθυσμού κατά 40% - η απομείωση έως και εξαφάνιση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, πλήττει την οικονομία της Λάρισας. Η απώλεια της έδρας του ιδρύματος συνεπάγεται ότι κινητή και ακίνητη περιουσία περνά αυτόματα στη διαχείριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα το Βόλο. Η διασπορά των τμημάτων χωρίς αντίστοιχες ειδικές μελέτες και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής δε μοιάζει να εξυπηρετεί πρωτίστως τους ακαδημαϊκούς σκοπούς και στόχους. Το σχέδιο στο θεσμικό του μέρος είναι μη νόμιμο αγγίζοντας τα όρια της αντισυνταγματικότητας και καταλύει την αρχή της χρηστής δημοσίας διοικήσεως, αφού υιοθετεί την άνιση μεταχείριση των μελών ∆ΕΠ, Ε∆ΙΠ, ΕΤΕΠ και ∆ιοικητικού Προσωπικού. “Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις” έλεγε ο αρχαίος φιλόσοφος Αντισθένης. Όταν, λοιπόν χρησιμοποιούνται οι λέξεις και οι ονομασίες “συνένωση” και “συγχώνευση”, σοφό και δίκαιο θα είναι να τις εννοούμε και να τις τιμούμε και όχι στην πράξη να καταντούν απορρόφηση, δηλαδή κατ’ ουσία κατάργηση. Το σχέδιο του Υπουργείου, αυτό καθ’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έντιμη βάση για συζήτηση. Και βεβαίως η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο. Πλην όμως είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη και άλλων φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων, προκειμένου να επιτευχθεί ένας γνήσιος, ακηδεμόνευτος και απροσχημάτιστος διάλογος χωρίς παραγκωνισμούς, πειραματισμούς και καιροσκοπισμούς, με απόλυτο γνώμονα την ευθυκρισία και δικαιοκρισία εφ’ όλου του εν εξελίξει εγχειρήματος.

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

09 0 9

Οι “εξερευνητές της Κατασκήνωσης στην Πόλη” λατρεύουν τη φύση Ως γνήσιοι λάτρεις της φύσης οι μικροί “εξερευνητές της πόλης” από το πρόγραμμα “Κατασκήνωση στην Πόλη” επισκέφθηκαν το κτήμα ΕΥΚΑΡΠΙΑ. Οι ακούραστοι κατασκηνωτές του 33ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κωνσταντίνου, του Πολιτιστικού Κέντρου “Ζιαζιά” και του 8ου Νηπιαγωγείου της Χαραυγής συνοδευόμενοι από τους παιδαγωγούς των δομών και της Προϊσταμένης ∆ιεύθυνσης Παιδικών σταθμών και εκπαιδευτικών δράσεων, κα. Μπαξεβάνου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν

με όλες τους τις αισθήσεις τους πολύτιμους καρπούς της γης, τα βότανα και να παρακολουθήσουν την εξέλιξή τους. Στον καθαρό αέρα της εξοχής τα παιδιά πειραματίστηκαν και έμαθαν πώς φυτεύονται και αναπτύσσονται τα βότανα, πώς γίνεται η αποξήρανσή τους και τελικά πώς παρασκευάζουμε γευστικά ροφήματα και εδέσματα έχοντάς τα ως πρώτη ύλη. Στη συνέχεια οι μικροί εξερευνητές δημιούργησαν το δικό τους φαρμακείο βοτάνων με τη βοήθεια της

κας. Μπλιάτσου, υπεύθυνη του κτήματος, η οποία επιμελήθηκε την οργάνωση της δράσης. Το όμορφο πρωϊνό ολοκληρώθηκε με παιχνίδι στους άνετους χώρους του κτήματος, ένα παιχνίδι γεμάτο αρώματα και γεύσεις που μένουν χαραγμένες στη μνήμη μεγαλώνοντας για να θυμίζουν την ξεγνοιασιά των παιδικών μας χρόνων. Η Κατασκήνωση στην Πόλη συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με αντίστοιχες πρωτότυπες δράσεις.

Τριήμερο πένθος στη Λάρισα για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο

Τριήμερο πένθος κηρύσσει ο ∆ήμος Λαρισαίων για την εκδημία του Μακαριστού Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, από την Πέμπτη 12 Ιουλίου έως το Σάββατο 14 Ιουλίου. Η κήρυξη του τριήμερου πένθους, γίνεται στο πλαίσιο σχετική ομόφωνης απόφασης – ψηφίσματος του ∆ημοτικού Συμβουλίου,

που ελήφθη μετά την γνωστοποίηση της εκδημίας του σεβασμιωτάτου. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου πένθους, αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ∆ήμου Λαρισαίων. “Καλούμε τους συμπολίτες να παραστούν στην Εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη μας” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.


10

ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2018 12 9ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΜΑΡΤΙΟΥ www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

ΝΑΤΟ: Καλούμε την ΠΓΔΜ σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις Επίσημη πρόσκληση στην ΠΓ∆Μ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απηύθυνε το ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας πως η ένταξη των Σκοπίων στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας. Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για την ονομασία της ΠΓ∆Μ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Όπως πρόσθεσε, η ένταξη της ΠΓ∆Μ θα ολοκληρωθεί με το νέο της όνομα εφόσον κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓ∆Μ και είναι δική τους η απόφαση» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Η σύνοδος έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού παρουσία του… Μακεδονομάχου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, δίνεται πρόσκληση στην ΠΓ∆Μ για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στη συμμαχία «υπό το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία» και όταν «οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί». Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα, αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος «καλωσορίζει» την ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ.

Μετά το σκάνδαλο για επίδομα ενοικίου, η Ράνια Αντωνοπούλου διορίστηκε στον ΟΟΣΑ Για λίγο καιρό έμεινε άνεργη η Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας όταν αποκαλύφθηκε ότι έπαιρνε επίδομα ενοικίου. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την κυρία Αντωνοπούλου για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Παρίσι. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Γενική ∆ιεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου εγκρίνει τη δέσμευση ποσού 13.221,06 χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη εξόδων μετεγκατάστασης, «λόγω τοποθέτησης της κ. Ουρανίας Αντωνοπούλου στη θέση μονίμου αντιπροσώπου στη ΜΕΑ ΟΟΣΑ». Θυμίζουμε πως η κυρία Αντωνοπούλου πριν από 4 μήνες είχε παραιτηθεί από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού, όταν αποκαλύφθηκε ότι λάμβανε επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ/μήνα για το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στο Κολωνάκι. Μαζί της είχε παραιτηθεί και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας ∆ημήτρης Παπαδημητρίου. Η κυρία Αντωνοπούλου θα αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΟΣΑ κ. Γιώργο Κριμπά, ο οποίος θα λάβει κι αυτός το ποσό των 4.740 ευρώ για τη μετεγκατάστασή του από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Εθνικά Παρέμβαση Μέρκελ σε Ερντογάν για τους 2 στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας Την παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, έθεσαν το ζήτημα στην καγκελάριο σε τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας

ζήτησε από την Ανγκελα Μέρκελ να παρέμβει στον Ταγίπ Ερντογάν, για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει η Ανγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να τεθεί από

κοινού το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Πέμπτης. Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδειξε ο Τζάστιν Τριντό, κάνοντας σχετική ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα, σε «πηγαδάκι» στο περιθώριο της Συνόδου.

Ελληνική παραφωνία στις Βρυξέλλες

Με δύο γραμμές εμφανίστηκε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη διαφορετική στάση του Πάνου Καμμένου για την συμφωνία των Πρεσπών. Την ώρα που οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποδέχονται με θερμά λόγια την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓ∆Μ, ο υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε όχι μόνο να είναι αντίθετος, αλλά και να εκτιμά ότι η συμφωνία ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, στο κείμενο των συμπερασμάτων του ΝΑΤΟ θα καθίσταται σαφές ότι πρέπει να καλυφθούν όλοι οι όροι για να προχωρήσει στο όποιο στάδιο, ενώ σε προσωπικό επίπεδο σε επαφές με ξένους ομολόγους του

εξέφρασε την άποψη ότι «η συμφωνία δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή στην Ελλάδα, καθώς η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αποδέχεται τον όρο ‘’Μακεδονία’’». «∆εν πιστεύω ότι μπορεί να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να εγκριθεί από τη Βουλή. Θα συνεχίσουν να συλλέγουν προσκλήσεις, ίσως βγάζουν και φωτογραφίες αλλά όσο χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία θα είναι εκτός ΝΑΤΟ. Οσο δεν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, δεν θα έχουμε εκλογές» υποστήριξε σε συνομιλητές του ο Πάνος Καμμένος, υπονοώντας ότι όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή θα προκαλέσει εκλογές.


Εθνικά ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

Θα απελάσουμε Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα για λόγους εθνικής ασφάλειας «Η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα». Αυτό δήλωσαν πριν από λίγο, διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με τα όσα έγιναν χθες γνωστά σχετικά με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. Όπως αποκάλυψε σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο, ενώ η Ρωσία, σε απάντηση της κίνησης αυτής της Αθήνας, απειλεί να απελάσει και εκείνη Έλληνες διπλωμάτες.

Αλαλούμ με τη γκάφα Χαν για αλλαγή συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας Τεράστιο αλαλούμ έχει προκαλέσει η γκάφα(;) του υπεύθυνου για τη διεύρυνση της ΕΕ Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια στο Λονδίνο, ο κ. Χαν υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία θα γίνει και αναδιάρθρωση των συνόρων. Αυτό που προφανώς ήθελε να πει ο κ. Χαν ήταν η επικείμενη οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ωστόσο, αυτό που είπε θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αλλαγή των υπαρχόντων συνόρων. «Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε: «Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Όπως ήταν αναμενόμενο η δήλωση αυτή έβαλε «φωτιά» στην Αθήνα. Λίγη ώρα μετά τη γκάφα του Χαν η Κομισιόν έσπευσε να μαζέψει ότι… μαζευόταν κάνοντας διευκρινιστικές δηλώσεις. Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας, επισήμανε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να διευκρινίσει σχετικές με το θέμα δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου στο Λονδίνο. Όπως ανέφερε, ο επίτροπος -υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ-, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας. Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, το μέγιστο επιτρεπτό με βάση τη συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θάλασσας, και στη συνέχεια να κηρυχθεί ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα.

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ 16 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

11

Μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019 Ο Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα της Βουλής, με εμφανή την αμηχανία και πολιτική δυσκολία στο λόγο του, έκανε δεκτή την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.

Υ

ποστήριξε μάλιστα ότι έκανε δεκτή την τροπολογία για να μην συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019 παραπέμποντας σε ολοκλήρωση της πλήρους θητείας της κυβέρνησης. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» στην αυτοδιοίκηση και τις εκλογικές ρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι υπήρχε μεν διάταξη για αυτοδιοικητικές εκλογές τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύσει το 2019, εφόσον υπερψηφιστεί η τροπολογία. «Οι δημοτικές θα έπεφταν με τις εθνικές , ειναι ένα θέμα αντισυνταγματικότητας και δεν το θέλαμε . Εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών μέσα σε χειροκροτήματα από τους βουλευτές της … Ν∆ (προφανώς ειρωνικά). Εντονες αντιδράσεις Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχολίασε από την πλευρά της ∆ημοκρατικής Συμπαράταξης: «Η τροπολογία λέει τα αντίθετα από όσα λέγατε. Άλλαξε για να σας βολέψει. Είναι προφανής ο σχεδιασμός για τετραπλές εκλογές. Αν ειναι σχέδιο του κ. Τσίπρα να παραιτηθείτε τώρα». Σκληρή κριτική άσκησε και εισηγητής της Ν∆ Μάκης Βορίδης ο οποίος ανέφερε ότι « το ταραγμένο μυαλό του κ. Τσίπρα θα συζητήσουμε σήμερα» και πρόσθεσε: «Βρίσκεται σε κατάρρευση, σε αποδρομή. Ειναι απαράδεκτο αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Αρνούμαστε αυτή την πρακτική». Αναφέρθηκε ακόμα στο μείζον ζήτημα της ψήφου που πρέπει να λυθεί και κάλεσε την κυβέρνηση «τα άλλα να τα δούμε σε πέντε μήνες όλα μαζί. Και κατάτμηση και ψήφο εξωτερικού». ∆ριμύτατη επίθεση στον κ. Σκουρλέτη εξαπέλυσε η βουλευτής της ∆ημοκρατικής

Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Φοβάστε την κατάρρευση που έρχεται και παίζετε με τους θεσμούς. ∆ε ντρέπεστε; Μηχανορράφοι και σκευωροί ανίκανοι είστε! Είτε ο υπουργός δεν το ήξερε και ειναι θύμα του Μαξίμου ή ο υπουργός ειναι μέρος αυτού. Και πώς κάθεται στην καρέκλα και γελοιοποιείται;». Η τροπολογία και η αλλαγή Η τροπολογία κατατέθηκε αρχικά χθες και με μια μικρή αλλαγή σήμερα το πρωί 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να διεξαχθούν μαζί οι ευρωεκλογές με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (αρχικά πρότειναν να γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών). Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη», οι βουλευτές με τη νέα τροπολογία προτείνουν «κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η ∆εκεμβρίου 2023». Η αλλαγή αυτή κρίθηκε

επιβεβλημένη λόγω των συνταγματικών θεμάτων για τη θητεία των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε Γιώργος Πατούλης, κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ημ. Τζανακόπουλος. Με εντολή Τσίπρα η τροπολογία, σενάρια για τριπλές κάλπες Πάντως, η τροπολογία αυτή ενίσχυσε τα σενάρια περί τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida. gr, η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το «αίτημα» Τσίπρα διεμηνύθη στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη χθες και αμέσως ξεκίνησαν οι σχετικές συνεννοήσεις. Ο Π. Σκουρλέτης δεν μπορούσε να «εκτεθεί» ο ίδιος , καθώς στο νομοσχέδιο που κατέθεσε, η πρόβλεψη για εκλογές ήταν 13 και 20 Οκτωβρίου του 2019. Ετσι, κρίθηκε ως προσφορότερη, η λύση της τροπολογίας βουλευτών οι οποίοι πρότειναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές. Με συνοπτικές διαδικασίες, συνετάχθη η σχετική τροπολογία – κατά πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών – υπεγράφη από τους 16 βουλευτές και κατετέθη αργά το βράδυ στη Βουλή ώστε να συζητηθεί την Πέμπτη.


12

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

πολιτισμός

«Μόλις Χώρισα» στο Κηποθέατρο «Αλκαζάρ» την Παρασκευή 20 Ιουλίου

Μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων ετών στην Αθήνα ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το «Μόλις Χώρισα» έρχεται στην Λάρισα, στο Κηποθέατρο «Αλκαζάρ» την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 21:00. Τι μπορεί να συμβεί όταν συμπέσουν ένα πάρτυ γενεθλίων κι ένας χωρισμός; Πόσο πολύπλοκα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή; Και τι ακολουθεί όταν λες τελικά «Μόλις χώρισα»; Το έργο του Βασίλη Μυριανθόπουλου και Βαγγέλη Χατζηνικολάου που αγάπησαν το κοινό και οι κριτικοί με πρώτο ανέβασμα το 1998 και κινηματογραφική ταινία το 2008 περιοδεύει για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, σε μια νέα μοναδική εκδοχή! Το «Μόλις Χώρισα» επανέρχεται πιο

δυναμικό από ποτέ στην επικαιρότητα του σήμερα για να μας παρασύρει με τη δυνατή μουσική του, τις σπαρταριστές ατάκες και τους ευρηματικούς χαρακτήρες του. Ένα ξέφρενο πάρτυ κι ένας χωρισμός θα σημαδέψουν το θεατρικό καλοκαίρι και οι θεατές θα συμμετάσχουν στο πιο in birthday party της φετινής σεζόν. Η Τζόυς Ευείδη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Κώστας Κάππας, η Θωμαϊς Ανδρούτσου, η Μαρία Κωνσταντάκη, ο Τριπόδης Χρήστος, η Ελίνα Μάλαμα, o ∆ημήτρης Ζωγραφάκης, ο Ανδρέας Βούλγαρης και ο Στρατής Νταλαγιώργος αποτελούν το τέλειο guest list για το πάρτυ της χρονιάς, με γνωστά τραγούδια, όπως δεν τα έχουμε ξανακούσει και γενέθλια, όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί. Ηθοποιοί και θεατές τραγουδoύν, γελάνε και χορεύουν όλοι μαζί, αντιστέκονται στην καθημερινότητα

που ζούμε και αποδεικνύουν ότι η ζωή έχει χρώμα και ο χωρισμός θέλει καλοπέραση. Μόλις Χώρισα, λοιπόν! Το πιο ωραίο πάρτυ του καλοκαιριού! Ταυτότητα Παράστασης: Κείμενο: Βασίλης Μυριανθόπουλος και Βαγγέλης Χατζηνικολάου Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος Σκηνικά: Βαλεντίνο Βαλάσης Φωτισμός: Βλάσσης Θεοδωρίδης Ενδυματολόγος: Σοφία ∆ριστέλα ∆ιάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά Παραγωγή: Μέθεξις Πρωταγωνιστούν: Τζόυς Ευείδη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Κώστας Κάππας, Θωμαϊς Ανδρούτσου, Μαρία Κωνσταντάκη, Τριπόδης Χρήστος, Ελίνα Μάλαμα, ∆ημήτρης Ζωγραφάκης, Ανδρέας Βούλγαρης, Στρατής Νταλαγιώργος Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2107622034, 6943290294

Στηρίζει τους σκηνοθέτες η ΕΡΤ Προς τη διασφάλιση των εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών «ώστε να μπορούν με επαγγελματική άνεση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια να παράγουν το έργο τους» κινήθηκαν προσφάτως η ΕΡΤ ΑΕ και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Οι πολύωρες και πολύμηνες διαβουλεύσεις εκπροσώπων της ΕΕΣ με τη ∆ιοίκηση της ΕΡΤ φαίνεται ότι απέφεραν τελικά καρπούς και έτσι η νέα σύμβαση εγκρίθηκε από το ∆ιοικητικό Συμβούλιο της ∆ημόσιας Τηλεόρασης, για να υπογραφεί στη συνέχεια από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Βασίλη Κωστόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΕΣ κ. Χάρη Παπαδόπουλο. «Η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ αποδέχθηκε τη νέα σύμβαση εργασίας που πρότεινε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, για να προστατεύονται οι έλληνες σκηνοθέτες από τη σημερινή αναρχία των εργασιακών σχέσεων και να εμπεδωθεί η μακρόχρονη συνεργασία όλων μας προς όφελος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και των πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Σκηνοθετών. Σύμφωνα με τον Χάρη Παπαδόπουλο, πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στη νέα σύμβαση οι αμοιβές των σκηνοθετών αυξήθηκαν σημαντικά έναντι των αμοιβών που ίσχυαν ως τώρα. «Το θεωρούμε σημαντικό γιατί τα νέα ποσά αμοιβών αποτελούν διασφάλιση μιας μίνιμουμ αποζημίωσης για έναν δημιουργό που πλέον εργάζεται κυρίως περιστασιακά. Με αυτόν τον τρόπο, ο δημιουργός θα είναι σε θέση να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσο εργάζεται για τη δημιουργία ενός έργου». Αναλυτικότερα, η εν λόγω σύμβαση «δεσμεύει τον τηλεοπτικό παραγωγό ως προς τις αμοιβές του σκηνοθέτη στον προϋπολογισμό έργου που θα καταθέτει προς έγκριση στη ∆ημόσια Τηλεόραση. Συγχρόνως αναβαθμίζει τον ρόλο του ίδιου του παραγωγού, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να επιλέγει αξιοκρατικά τους καταλληλότερους σκηνοθέτες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της πρότασής του».


•διασκέδαση •ψυχαγωγία

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

13

Η Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου αφηγείται…

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών η «ΠΑΤΩΜΕΝΗ», οργανώνει διήμερο αφήγησης στην Καλλιπεύκη και στις 14 και 15 Ιουλίου 2018. Φιλοδοξία της οργάνωσης είναι, η συμμετοχή όλων και όχι μόνο ως ακροατών. Στις αυλές, στους δρόμους, στην πλατεία στο δάσος, για να «ξετυλιχτεί η κόκκινη κλωστή»… Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής: «Επειδή το παραμύθι και η αφήγηση, έχουν ιδιαίτερη αξία και επιδρούν ευεργετικά προς όλους, μικρούς και μεγάλους, επειδή όλοι έχουμε κάτι να αφηγηθούμε, κάτι να πούμε, κάτι να μοιραστούμε με τους άλλους… Οδηγός στην προσπάθεια αυτή, θα είναι η Αγνή Στρουμπούλη. Μια από τις πρώτες παραμυθούδες της Ελλάδας, με σημαντικές περγαμηνές στο χώρο της αφήγησης. Περισσότερα για την Αγνή εδώ: http:// stroumpouli.blogspot.gr/ Πρόγραμμα Σάββατο 14 Ιουλίου 10.00 – 14.00 Εργαστήρι με την Αγνή Στρουμπούλη* «Το παραμύθι ως αθάνατο νερό» η Τέχνη της αφήγησης λαϊκών παραμυθιών. 18.00 – 19.30 Σε αυλή του χωριού: γλυκό του κουταλιού με κεράσματα του προφορικού λόγου (αινίγματα, γλωσσοδέτες, θρύλοι, παραμύθια…) 21.00 Στην πλατεία: τσίπουρο, τραγούδια, και άλλα χαρίσματα της παρέας… Κυριακή 15 Ιουλίου 10.00 – 11.00 Σε αυλή ή βρύση: καφές, πίτα σπιτική

με κεράσματα του προφορικού λόγου (αναμνήσεις του χωριού, έθιμα, παραδόσεις…) 11.00 – 12.00 Περίπατος – γνωριμία με τον τόπο. Ναός των 12 Αποστόλων, «Αγέλη», πέτρινο γεφύρι με ξενάγηση από τους κατοίκους του χωριού. 12.00 Στην πλατεία: οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν τοπικά φαγητά. Μέχρι να ετοιμαστούν (τα φαγητά), ομαδικά παιγνίδια, από μικρούς και μεγάλους, δοκιμή φαγητών!!! 19.00 – 20.00 Στο δάσος της «Πατωμένης»: Αφήγηση με την Αγνή Στρουμπούλη, κάτω από το θρόισμα των δέντρων και ίσως με το τιτίβισμα των πουλιών. Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών η «ΠΑΤΩΜΕΝΗ», καλεί όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, σε ένα διήμερο παραμυθιών και μνήμης, χαράς και συμμετοχής στην Καλλιπεύκη του Ολύμπου, στο δάσος του Ορφέα, στη «λίμνη» Ασκουρίδα, εκεί ψηλά… μια σπιθαμή απ’ τη θάλασσα και δυο από τον κάμπο! Να μιλήσουμε… να ξετυλιχτεί η κόκκινη κλωστή! «…στα πολύδεντρα φαράγγια του Ολύμπου, εκεί που μια φορά κι έναν καιρό κιθάριζε ο Ορφέας και το τραγούδι του, τα δέντρα μάγευε τριγύρω, τ’ αγρίμια μάζευε του δάσους» (ΒΑΚΧΕΣ, Ευριπίδη). Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https:// kallipefkiolympou.blogspot.com/ *Το εργαστήρι με την Αγνή Στρουμπούλη, «Το παραμύθι ως αθάνατο νερό», είναι κλειστό, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Οι εγγραφές έχουν γίνει ήδη. Αν υπάρξει κάποια -ος της τελευταίας στιγμής ίσως γίνει δεκτός».

Το “Ενα πολύ - πολύ αστείο κορίτσι” ξεκινά περιοδεία Αύριο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ - 2018, από την ΒΕΛΙΚΑ, στο «Θέατρο Θάλασσας» και το ΣΑΒΒΑΤΟ: 14 ΙΟΥΛΙΟΥ, στο «Θέατρο Χοροστάσι» , στην ΚΡΑΝΙΑ (Ολύμπου), ξεκινάει την Kαλοκαιρινή του Περιοδεία, το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ» - Λάρισας, με την εξαιρετική, συγκινητική Κωμωδία του Χάρη Κυριακίδη: «ΕΝΑ ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ» Η παράσταση παίζονταν με πολύ μεγάλη επιτυχία, τον περασμένο Μάϊο 2018, στη Σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΩΝ», επί της Τ. Βελησσαρίου & Πηνειού 9. Έτσι λοιπόν σε συνεργασία τόσο με την «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» καθώς και με ∆ήμους του Νομού μας, έχουν ήδη προγραμματιστεί συνολικά οι παρακάτω Παραστάσεις: - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 13 ΙΟΥΛΙΟΥ-2018 & ώρα 9.15 μ.μ- στην ΒΕΛΙΚΑ στο «ΘΕΑΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», σε συνεργασία με τον ∆ήμο ΑΓΙΑΣ. - ΣΑΒΒΑΤΟ: 14 ΙΟΥΛΙΟΥ & ώρα: 9.15 μ.μ, στην ΚΡΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ στο «ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ», σε συνεργασία με τον «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΑΝΙΑΣ». - ΠΕΜΠΤΗ: 26 ΙΟΥΛΙΟΥ & ώρα: 9.15 μ.μ, στο «ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΑΝΗΣ» , στα πλαίσια του «ΟLYMPOYS TUΝNEL FESTIVAL-2018» & σε συνεργασία με τον «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΑΝΗΣ». - ΣΑΒΒΑΤΟ: 28 ΙΟΥΛΙΟΥ & ώρα: 9.15 μ.μ, στο «ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΜΠΩΝ» (Ομόλιο), στα πλαίσια του φεστιβάλ: «ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - 2018», που διοργανώνει η «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ». - ΤΡΙΤΗ: 28 ΑYΓΟΥΣΤΟΥ - 2018, στο ∆ΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ∆ήμου Φαρσάλων. Κείμενο - Σκηνοθεσία επιμέλεια Μουσικής: Χάρης Κυριακίδης. Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι Ηθοποιοί: Ειρήνη Τσότσα (Ριτσάκι), Γιάννης Τσάτσος (Ανδρέας Ρηγόπουλος- Λυκειάρχης), ∆ημήτρης Νάνος (Αλέξανδρος Λογιάδης-Καθηγητής γλωσσολογίας), Λιάνα ∆άκτυλα (ΤασίαΚουβερνάντα) & η Βάνα Καταραχιά (Κλεωνίκη-Μητέρα του Καθηγητή).


14

• υγεία •τεχνολογία • ελεύθερος χρόνος

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

Νέα στοιχεία για το πως προκαλούνται οι εξάψεις

Οστεοπόρωση: Η μεσογειακή διατροφή 10%

ΛΙΓΟΤ ΕΡΕΣ

ΠΙ-

μειώνει την οστική απώλεια 10%

ΛΙΓΟΤ ΕΡΕΣ

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια στα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Συγκεκριμένα, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ακατέργαστα δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια στο ισχίο εντός μόλις 12 μηνών. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της μεσογειακής διατροφής στην οστική υγεία 1.142 ατόμων, 65-79 ετών, που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες (η μια έκανε μεσογειακή διατροφή και η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου). Τα άτομα που έκαναν μεσογειακή

ΠΙ-

διατροφή αύξησαν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, ακατέργαστων δημητριακών, ελαιολάδου, ψαριών, ενώ έτρωγαν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών και κρέατος και έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Η οστική πυκνότητα μετρήθηκε στην αρχή της έρευνας και έπειτα από 12 μήνες και στις δύο ομάδες στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης και το μηριαίο οστό. Επίσης ελήφθησαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών. Να σημειωθεί ότι το 10% των συμμετεχόντων είχε οστεοπόρωση ευθύς εξ αρχής. Η διατροφή δεν είχε κάποια αξιόλογη επίπτωση στα άτομα με φυσιολογική οστική πυκνότητα αλλά είχε σε αυτούς με οστεοπόρωση. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου

συνέχισαν να έχουν την φυσιολογική για την ηλικία τους μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά εκείνοι που έκαναν μεσογειακή διατροφή είχαν αύξηση της οστικής πυκνότητας στο μηριαίο οστό. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην περίπτωση της οστεοπόρωσης αφού η οστική απώλεια στο μηριαίο οστό είναι η αιτία κατάγματος ισχίου, τραύμα ιδιαίτερα συχνό στους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση. Τα οστά χρειάζονται χρόνο για να σχηματιστούν και η 12μηνη μελέτη θεωρείται σύντομη για να παρατηρηθεί κάποια επίδραση. Το γεγονός ότι παρατηρήσαμε μια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ομάδων σε ένα συγκεκριμένο οστό, είναι σημαντικό», εξηγεί η καθηγήτρια Σούζαν Φεργουέδερ -Τάιτ από την Ιατρική Σχολή του Νοργουιτς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η διέγερση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων προκάλεσε εξάψεις σε πειραματόζωα. Η παρατήρηση αυτή ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για το σύμπτωμα αυτό που σχετίζεται άμεσα με την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports, οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα, γνωστά ως νευρώνες Kiss1, υπάρχουν και στους ανθρώπους, εκτός από τα ποντίκια, και μάλιστα επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες. Η δραστηριότητα των συγκεκριμένων νευρώνων εξαρτάται από τις ορμόνες του φύλο, περιλαμβανομένων των οιστρογόνων που μειώνονται στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήδη στην Ευρώπη υπάρχει σε εξέλιξη κλινική μελέτη για φάρμακο που μπλοκάρει την πρωτεΐνη NkB, η οποία είναι παρούσα στους νευρώνες Kiss1. Επί του παρόντος η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που χορηγείται κατά την εμμηνόπαυση προσφέρει ανακούφιση στις γυναίκες από τις εξάψεις, αλλά τα οιστρογόνα έχουν διάχυτες επιπτώσεις στο σώμα. Η ορμονοθεραπεία ανακουφίζει μεν από τις εξάψεις αλλά υπάρχουν και γυναίκες που δεν μπορούν να την εφαρμόσουν αφού έχουν οιστρογονο-θετικούς καρκίνους στο μαστό και τη μήτρα. Στο πλαίσιο λοιπόν της παρούσας μελέτης οι Αμερικανοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια για να δουν τι συμβαίνει όταν χειραγωγηθούν οι νευρώνες Kiss1. Η ενεργοποίηση των κυττάρων αυτών προκάλεσε στα τρωκτικά μια αύξηση στη θερμοκρασία του δέρματος αφού είχε προηγηθεί σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος. Η επίδραση αυτή ήταν εμφανέστερη στα θηλυκά πειραματόζωα των οποίων οι ωοθήκες είχαν αφαιρεθεί ώστε να μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών του φύλου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, οι νευρώνες Kiss1 φτάνουν στα ύψιστα επίπεδα δραστηριότητας. Και αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι μπορεί να καθιστά τις γυναίκες πιο ευάλωτες στην εκδήλωση εξάψεων όταν υπάρχουν εξωγενείς ερεθιστικοί παράγοντες, όπως ζέστη, πικάντικο φαγητό ή αλλαγή υψομέτρου.


ΜΕ 14 ΟΜΑΔΕΣ

Στις 23 Ιουλίου η κλήρωση της Basket League Την ∆ευτέρα 23 Ιουλίου θα λάβει χώρα η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος της Basket League όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο ΕΣΑΚΕ.

Sport 15 ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

www.kosmoslarissa.gr

Ανακοίνωσε Ρέντζα ο Πανιώνιος Κάτοικος Νέας Σμύρνης και επίσημα είναι πλέον ο Βασίλης Ρέντζας που πριν από λίγες εβδομάδες αποχώρησε από την ΑΕΛ. Ο Πανιώνιος ανακοίνωσε την απόκτηση του 26χρονου δεξιού μπακ που είχε υπογράψει από χθες και πλέον οι «κυανέρυθροι» θα γίνουν ο 3ος σταθμός της καριέρας του. Οπου είχαν προηγηθεί Λάρισα και Εργοτέλης. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ ανακοινώνει την απόκτηση του 26χρονου ποδοσφαιριστή Βασίλη Ρέντζα. Ο Βασίλης Ρέντζας γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1992 και αγωνίζεται στην δεξιά θέση της άμυνας. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στις εξής ομάδες: Φιλοκτήτης Μελιβοίας, Εργοτέλης και ΑΕΛ.

Η

όλη εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Σούνιο και πιο συγκεκριμένα στο πολυτελές AEGEON BEACH HOTEL με φόντο το ναό του Ποσειδώνα και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1. Θυμίζουμε ότι οι 14 ομάδες της Basket League της σεζόν 20182019 είναι: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Προμηθέας Πατρών, ΑΕΚ, Λαύριο, Κύμη, Κολοσσός Ρόδου, Άρης, Ρέθυμνο, Ήφαιστος Λήμνου, Πανιώνιος, Περιστέρι, Χολαργός. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ: «Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της Basket League της σεζόν 2018-19, του 27ου κατά σειρά Επαγγελματικού Πρωταθλήματος, με τη συμμετοχή έξι ομάδων από την Αθήνα, δύο από τη Θεσσαλονίκη και έξι από διαφορετικές πόλεις της ελλη-

νικής περιφέρειας (Πάτρα, Λαύριο, Κύμη, Ρόδος, Ρέθυμνο και Λήμνος), αρχίζει με την κλήρωση των αναμετρήσεων της κανονικής περιόδου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την ∆ευτέρα 23 Ιουλίου και ώρα 18:00, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου δύο και πλέον μήνες πριν τον εναρκτήριο αγώνα, με σκοπό να εξυπηρετήσει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των ΚΑΕ/μελών του ΕΣΑΚΕ εν όψει της καινούργιας αγωνιστικής χρονιάς. Η κλήρωση της Basket League για τη σεζόν 2018-19, που αναμένεται να είναι από τις πιο ανταγωνιστικές και συναρπαστικές των τελευταίων ετών, θα πραγματοποιηθεί στο πολυτελές AEGEON BEACH HOTEL στο Σούνιο με φόντο τον ναό του Ποσειδώνα και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1».

Θέλει Βρουσάι η ΑΕΛ Τα δύο ανταλλάγματα από την πώληση του Γιάννη Μασούρα στον Ολυμπιακό περιμένει η ΑΕΛ. Και αν για τον Νίκο Βέργο το κλίμα είναι θετικό, για τον Γιώργο Μανθάτη υπάρχουν δυσκολίες. Έτσι, οι «βυσσινί» ζήτησαν τον Μάριο Βρουσάι. Ο Αλέξης Κούγιας ελπίζει

ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει λήξει οριστικά το ζήτημα της απόκτησης των δύο ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Στην ΑΕΛ θεωρούν ότι ο Βέργος θα μετακομίσει τελικά στην θεσσαλική πόλη και περιμένουν τον Βρουσάι να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, από

την στιγμή που ο Μανθάτης… απέρριψε την συγκεκριμένη προοπτική. Αλλά και η περίπτωση του 20χρονου Αλβανού μεσοεπιθετικού θεωρείται πάρα πολύ δύσκολη, μιας και ο νεαρός ποδοσφαιριστής βρίσκεται στα πλάνα του Πέδρο Μαρτίνς.

Εκτός τελικού ο Φέντερερ Το νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του 9ου τουρνουά Γουίμπλεντον στην καριέρα του, Ρότζερ Φέντερερ, έπεσε θύμα έκπληξης και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Κέβιν Άντερσον. Ο Νοτιοαφρικανός νίκησε με 2-6 6-7 (5) 7-5 6-4 13-11 σε ένα εκπληκτικό αγώνα, όπου βρέθηκε δύο σετ πίσω, ωστόσο κοίταξε στα μάτια τον Ελβετό αντίπαλό του, παρότι είχε 35 σερί κερδισμένα σετ και έφτασε σε match point με 5-4 στο 3ο σετ. Το νο8 της κατάταξης έκανε τη μεγάλη ανατροπή στη συνέχεια και σε ένα φανταστικό tie break, πήρε τη νίκη μετά από τέσσερις ώρες και την πρόκριση στα ημιτελικά, όπου συνεχίζει τη διεκδίκηση του πρώτου grand slam στην καριέρα του. Ο αντίπαλός του θα προκύψει από την αναμέτρηση του Αμερικανού Τζον Ίσνερ, του νο9 της κατάταξης που απέκλεισε στον προηγούμενο γύρο τον Στέφανο Τσιτσιπά, και του Καναδού Μίλος Ράονιτς (νο13).


16

ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2018 12 9ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΜΑΡΤΙΟΥ www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

Τη Δευτέρα η παρουσίαση του Ρονάλντο

Sport

ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Ο προπονητής της Γιουβέντους Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αποκάλυψε την ημέρα που όπως όλα δείχνουν, θα παρουσιαστεί ο Ρονάλντο από τη Γιουβέντους. Ο προπονητής της Γιουβέντους όταν ρωτήθηκε για τον Κριστιάνο είπε ότι δεν έχει μιλήσει μαζί του και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι θα υπάρχει μία συνέντευξη Τύπου την ∆ευτέρα, θα τον δω μετά». Ο Αλέγκρι φυσικά μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη μεταγραφή: «Είναι μία πολύ σημαντική μεταγραφή και σηματοδοτεί ένα βήμα παραπέρα για όλους στην ομάδα. Οταν αρχίσουμε τις προπονήσεις στις 30 Ιουλίου, θα τους έχουμε όλους πίσω και θα έχουμε μία σημαντική χρονιά μπροστά μας και όπως όλοι, θα έχουμε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε.» Για τον Ρονάλντο είπε: «Ξέρω ότι είναι πολύ χαρούμενος, είναι σπουδαίος επαγγελματίας και μία σημαντική προσθήκη σε μία ομάδα που έχει ήδη πετύχει σημαντικά πράγματα. Πιστεύω ότι η ομάδα και ο Πρόεδρος έκαναν κάτι εξαιρετικό για τη Γιουβέντους και κυρίως για το ιταλικό ποδόσφαιρο!»

Θέλει και Μαρσέλο η Γιουβέντους Ο 27χρονος Βραζιλιάνος αριστερός μπακ, Αλέξ Σάντρο, είναι πιθανό ν’ αποχωρήσει από τη Γιουβέντους κατά την τρέχουσα (θερινή) μεταγραφική περίοδο με πιθανότερο προορισμό τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, οι “μπιανκονέρι” μπορούν να βρουν τον αντικαταστάση του στο πρόσωπο ενός συμπατριώτη του. Είναι ο Μαρσέλο. Και το πιο πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα της “Γηραιάς Κυρίας”, Κριστιάνο Ρονάλντο, φέρεται να έχει βάλει το... χεράκι του. Εξάλλου, είναι γνωστή η άριστη σχέση που έχουν οι δυο τους, με τον Πορτογάλο να εισηγείται - σύμφωνα με τα ιταλικά ρεπορτάζ - (και) την απόκτηση του μέχρι πρότινος συμπαίκτη του στη Ρεάλ. Μόνον εύκολο, ωστόσο, δεν προμηνύεται ένα τέτοιο deal. Αξίζει να τονιστεί ότι η ρήτρα αποδέσμευσης του Μαρσέλο από τη Ρεάλ ανέρχεται στα 180.000.000 ευρώ και στη Μαδρίτη δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να χάσουν έναν ακόμη παίκτη - “κλειδί”.

Χάσμα Βασιλειάδη-Λίγκας Συνάντηση αντιπροσωπείας της Λίγκας με τον Γιώργο Βασιλειάδη πραγματοποιήθηκε πριν το ∆.Σ. για την αναδιάρθρωση και εξακολουθεί να υφίσταται το χάσμα για τον αριθμό των ομάδων στη μεγάλη κατηγορία. Οι δυο πλευρές συναντήθηκαν πριν το ∆.Σ. του συνεταιρισμού για την αναδιάρθρωση και συμφώνησαν πως... διαφωνούν.

Ο

ι ομάδες δεν αποδέχονται το “12” ούτε για τη σεζόν 2020-2021, όπως αρχικά είχε φανεί πως θα συμβεί, την στιγμή που ο υφυπουργός αθλητισμού επιμένει να πέσει ο αριθμός των ομάδων από 16 σε 12 σε βάθος διετίας. Ο ίδιος έχει διάθεση να συναινέσει σε πρωτάθλημα 14 ομάδων του χρόνου και δυο λιγότερων από το 2020-21, με τις ΠΑΕ να ζητούν να παγιωθεί ο αριθμός “14”. Όσο δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό, η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να προχωρήσει και φυσικά

δεν ισχύει και η προσφορά των περίπου 270.000.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας με σύμπραξη ΕΡΤ και NOVA. Αν δεν υπάρξει λύση, η Λίγκα θα πρέπει να πορευτεί μόνη της και να βρει λύση για τις επτά άστεγες τηλεοπτικά ομάδες, οι οποίες παραμένουν στα... κάγκελα. Ο υφυπουργός ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη Λίγκα, προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως” για πρωτάθλημα με 14 ομάδες σε ένα χρόνο από τώρα. Με λίγα λόγια, να προβλέπεται πως αν σπάσει η συμφωνία και οι

ομάδες δεν μειωθούν σε 12 από το 2020-21, τότε δεν θα ισχύει το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Αυτό θέλει να κατοχυρωθεί νομικά, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία. Από την πλευρά τους, οι ομάδες δέχονται τη μείωση κατά το... ήμισυ (δηλαδή μέχρι 14 ομάδες) και όλα τα υπόλοιπα που προτείνει ο υφυπουργός. Το θέμα είναι ότι αν οι συζητήσεις οδηγηθούν σε τέλμα, θα πρέπει να βρεθεί λύση από τον συνεταιρισμό για τις ΠΑΕ που έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ζητούν λύση στο τηλεοπτικό.


Sport

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

Οι τρεις «αντί-Ρονάλντο» για την Ρεάλ Μαδρίτης

17

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΑΜΟΥ

Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ. ότι ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΠΑΠΑ∆ΑΚΗΣ του Πέτρου και της Σμάρως το γένος Αποστολίδου που γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και κατοικεί στη Χαλκίδα και η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ του Γεωργίου και της Χρυσούλας το γένος Μπουρνάκα που γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί στη Μαρμαρίνη Αγιάς πρόκειται να έρθουν σε Α΄ Θρησκευτικό γάμο που θα τελεστεί στη Μαρμαρίνη Αγιάς. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 2 ΤΚ 41222 ΛΑΡΙΣΑ Πληροφορίες : Χατζηγρίβας Θ. Τηλέφωνο : 2413 500442 E-mail : polsxe@larissa-dimos.gr

Λάρισα 03-07-2018 Αρ. Πρωτ.: 6355

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έπειτα από 9 χρόνια, 438 αγώνες, 450 γκολ και 131 ασίστ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν θα πατάει πια στο χορτάρι του “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”, αφού θα ζήσει την εμπειρία της Serie A με τη φανέλα της Γιουβέντους. Κάθε χωρισμός είναι και ένας μικρός θάνατος, λένε, ωστόσο η Ρεάλ καλείται να μάθει να ζει δίχως την παρουσία του Πορτογάλου σούπερ σταρ, ανασύροντας από το συρτάρι τις πιθανές λύσεις για τον αντι - Κριστιάνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της μαδριλένικης εφημερίδας “As”, τέσσερις είναι οι “μνηστήρες” που ερίζουν για το “χρίσμα” του διαδόχου. Η “βασίλισσα” επιθυμεί να προσθέσει ένα ακόμη λαμπερό κόσμημα στο ποδοσφαιρικό της στέμμα, με τον Νεϊμάρ να αποτελεί τον Νο1 στόχο, για να αποτελέσει τον επόμενο “galactico” στο ρόστερ της. Σε περίπτωση “ναυαγίου”, οι “μερένχες” αναμένεται να στραφούν στη λύση του έτερου αστέρα της Παρί, Κίλιαν Εμπαπέ, ο οποίος (προ)ετοιμάζεται για τον ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΔΑ: 6Υ7Α7ΛΡ-ΥΦΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΚΗΜΔΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΛΑΡΙΣΑ, 11/07/2018 A.Π. OIK. 5129

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ Ν. 4412/2016 ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ 1. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ∆ιεύθυνση Τεχνικών Έργων (∆.Τ.Ε.) Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λάρισας Οδός : Κουμουνδούρου & Παπαναστασίου (∆ιοικητήριο) Ταχ. Κωδ. : 41110 Κωδικός NUTS : EL-612 Τηλ. : 2413 506 411, 409 Telefax : 2413 506 176 E-mail : techerg.lar@thessaly.gov.gr Πληροφορίες : Άννα Κατή, Βάια Κωστούλη Ιστοσελίδα : http://www.thessaly.gov.gr προκηρύσσει ανοικτή διαδικασία μέσω του ΕΣΗ∆ΗΣ για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης του έργου “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ∆ΙΑΣΥΝ∆ΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ Ο∆ΩΝ 3 ΠΡΟΣ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ 13 ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΕΣΩ ΣΥΝ∆ΕΤΗΡΙΑΣ Ο∆ΟΥ: ΓΕΡΑΝΕΙΑ – ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΟ (∆. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ”. 2. Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί” της πύλης www. promitheus.gov.gr (α/α συστήματος: 75037) καθώς και στην ιστοσελίδα http://www.thessaly.gov.gr (στο σύνδεσμο Εφημερίδα της Υπηρεσίας – ∆ιακηρύξεις / Προκηρύξεις). 3. Η ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας αποτελεί την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Λάρισας σύμφωνα με το Π.∆. 129/2010 (ΦΕΚ 222/Α’) ”Οργανισμός Περιφέρειας Θεσσαλίας” άρθρα 3 και 7 για τη μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των πάσης φύσεως τεχνικών έργων που εκτελούνται στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας. 4. Η Αναθέτουσα Αρχή (Περιφέρεια Θεσσαλίας – ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας) ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, στις μη κεντρικές

μεγάλο τελικό στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ελπίζοντας να σηκώσει το “ιερό δισκοπότηρο”. Το... ταίρι του Νεϊμάρ στην γραμμή κρούσης των Παριζιάνων πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τους “πετεινούς” στα ρωσικά γήπεδα και έχει εκτοξεύσει την τιμή του σε δυσθεώρητα επίπεδα, όμως οι “μπλάνκος” διαθέτουν το ειδικό βάρος, αλλά και το... πορτοφόλι για να δελεάσουν τους πρωταθλητές Γαλλίας. Τρίτος, αλλά όχι... καταϊδρωμένος στη μαδριλένικη “wish list” ο Εντέν Αζάρ. Η απόκτηση του Βέλγου μεσοεπιθετικού έχει εξελιχθεί σε ποδοσφαιρική... εμμονή τα τελευταία χρόνια για τη Ρεάλ, η οποία δεν έχει κατορθώσει να μετουσιώσει το “φλερτ” σε γάμο. Μπορεί η συνεργασία του με την Τσέλσι να εκπνέει σε δύο χρόνια, όμως εκείνος παρουσιάζει... τάσεις φυγής από το Λονδίνο, ειδικότερα από τη στιγμή που οι “μπλε” έχασαν το... τρένο του Champions League. Το “αφεντικό” των Λονδρέζων, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, θεωρείται σκληρός διαπραγματευτής, ωστόσο με το κατάλληλο αντίτιμο όλα μπορούν να γίνουν. κυβερνητικές αρχές. 5. Κωδικός CPV : 45233142-6 Εργασίες Επισκευής Οδών. 6. Κωδικός NUTS : EL612 Λάρισα. 7. Το έργο ανήκει στην κατηγορία της οδοποιίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 100 του Ν. 3669/2008. Οι εργασίες που θα διεξαχθούν στην οδό διασύνδεσης των εθνικών οδών 3 προς Κοζάνη και 13 προς Κατερίνη, συμπεριλαμβανομένου σε αυτή και του τμήματος Γεράνεια- Κοκκινόγειο, της οποίας η συντήρηση ανήκει στην αρμοδιότητα της ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας. Οι εργασίες διακρίνονται σε: χωματουργικές εργασίες, ασφαλτικές εργασίες, σήμανση επικίνδυνων θέσεων και διαγράμμιση της οδού. 8. Προϋπολογισμός έργου: 243.500,00 ευρώ (με το ΦΠΑ 24%). 9. ∆εν γίνονται δεκτές εναλλακτικές προσφορές. 10. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε εννέα (9) ΜΗΝΕΣ από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. 11. ∆ικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στον Τομέα των ∆ημοσίων Έργων για έργα κατηγορίας Οδοποιίας και που είναι εγκατεστημένα σε: α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σ∆Σ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Ο οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης. Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. ∆εν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). Ειδικά όσον αφορά την καταλληλότητα για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, οι προσφέροντες που είναι

Ανακοινώνεται η με αριθ. 511/2018 απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, σύμφωνα με την οποία γνωμοδότησε σχετικά με: “Τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Λάρισας μετά από άρση απαλλοτρίωσης (απόφαση αριθ. 638/2003 του ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας), σε ιδιοκτησία των κ.κ. Στεργίου Νικολάου, Μουστέλη-Στεργίου Ασήμους κλπ με αποχαρακτηρισμό του Ο.Τ. 1250 (χώρος Γυμνασίου-Λυκείου) και τον ανασχεδιασμό του για τη δημιουργία του νέου Ο.Τ.1250, του νέου Κ.Χ. 1250Α(ελεύθερος χώρος-χώρος εκκλησίας), τη δημιουργία πεζοδρόμου μεταξύ αυτών, τον χαρακτηρισμό της οδού Αναξιμένη μεταξύ των Ο.Τ.1251Α και 1251Β ως πεζοδρόμου, με επιβολή όρων και περιορισμών δόμησης όμοιων με αυτούς της όμορης περιοχής και με ταυτόχρονη πράξη επιβολής εισφοράς σε γη, στη συνοικία Άγιος Γεώργιος Λάρισας, σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα και τις αρ. 277/2018 Α.Ο.Ε. και 41/2018 Α.Ε.Π.Ζ..” Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στο ∆ημαρχείο (∆/νση Πολεοδομίας, Τμήμα πολεοδομικού σχεδιασμού, 3ος όροφος) για να λάβουν γνώση της προτεινόμενης τροποποίησης και να υποβάλλουν ενστάσεις, αν έχουν λόγους, μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής. Το γραφείο δέχεται το κοινό τις ώρες 10.00 π.μ. έως 12.00 μ.μ.

O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΒΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ εγκατεστημένοι στην Ελλάδα υποβάλλουν βεβαίωση εγγραφής στο Μ.Ε.Ε.Π. στην Α2 τάξη και άνω για έργα κατηγορίας Οδοποιίας. 12. Ανοικτή διαδικασία. 18. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή και με το σύστημα με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης (άρθρο 95 παρ. 2.(α) του Ν. 4412/2016). 19. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 10-09-2018, ημέρα ∆ευτέρα και ώρα 09:30. 20. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov. gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 21. α) Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 6 μήνες β) Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 14-09-2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00. γ) Κατά την αποσφράγιση των προσφορών επιτρέπεται να παρίστανται όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα. 22. Οι προσφορές συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα. 24. Έχει εγκριθεί (αρ. πρωτ. 1760/21-08-2017, Α∆Α: ΩΖΧ77ΛΡ-ΥΑΠ και Α∆ΑΜ: 17REQ001844359) διάθεση πίστωσης 243.500,00ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του έργου με Κ.Α. 2017ΕΠ81700009 της ΣΑΕΠ817 και τίτλο: «ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο∆ΙΚΟΥ ∆ΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΑΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟ∆ΟΥ 5 ΕΩΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017» για τη δημοπράτηση του υποέργου 4 με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ∆ΙΑΣΥΝ∆ΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ Ο∆ΩΝ 3 ΠΡΟΣ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ 13 ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΕΣΩ ΣΥΝ∆ΕΤΗΡΙΑΣ Ο∆ΟΥ: ΓΕΡΑΝΕΙΑ – ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΟ (∆. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ». 25. Ενστάσεις ή προδικαστικές προσφυγές υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της λειτουργίας του υποσυστήματος «Επικοινωνία» της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 29. Η σύμβαση εμπίπτει στη Σ∆Σ. 30. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 3.927,00 ευρώ και ισχύ τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς, ήτοι μέχρι την 10/04/2019. 13,14,15,16,17,23,26,27,28 : ∆εν Αφορά

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ


18

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΩΝ & ΠΕΡ/ΝΤΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2018 12 9ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΜΑΡΤΙΟΥ www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

ΑΔΑ: ΩΒ007ΛΡ-Ω4Κ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΚΗΜΔΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΛΑΡΙΣΑ, 26-6-2018 A.Π. OIK. 4701

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ Ν. 4412/2016 ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ 1. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ∆ιεύθυνση Τεχνικών Έργων (∆.Τ.Ε.) Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λάρισας Οδός : Κουµουνδούρου & Παπαναστασίου (∆ιοικητήριο) Ταχ. Κωδ. : 41222 Κωδικός NUTS : EL-612 Τηλ. : 2413 506 411, 426 Telefax : 2413 506 176 E-mail : techerg.lar@thessaly.gov.gr Πληροφορίες: : Άννα Κατή, ΧΡ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΗΣ Ιστοσελίδα : http://www.thessaly.gov.gr προκηρύσσει ανοικτή διαδικασία µέσω του ΕΣΗ∆ΗΣ για τη σύναψη δηµόσιας σύµβασης του έργου: «ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο∆ΙΚΟΥ ∆ΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΑΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π. Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ 15//11/2017 ΜΕΧΡΙ 17/11/2017 ¨ΝΕΟ ΥΠΟΕΡΓΟ 8 : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΚΑΤΩ ΑΙΓΑΝΗΣ – ΡΕΝΤΑΣ - ΠΑΛΙΓΙΑΝΝΗ – ΡΙΖΑΚΑΙΝΑ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΩΝ » Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άµεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύµβασης στον ειδικό, δηµόσια προσβάσιµο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισµοί” της πύλης www.promitheus.gov.gr (α/ α συστήµατος:74598) καθώς και στην ιστοσελίδα http://www.thessaly. gov.gr (στο σύνδεσµο Εφηµερίδα της Υπηρεσίας – ∆ιακηρύξεις / Προκηρύξεις). 2. Η ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας αποτελεί την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Λάρισας σύµφωνα µε το Π.∆. 129/2010 (ΦΕΚ 222/Α’) ”Οργανισµός Περιφέρειας Θεσσαλίας” άρθρα 3 και 7 για τη µελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των πάσης φύσεως τεχνικών έργων που εκτελούνται στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας. 3. Η Αναθέτουσα Αρχή (Περιφέρεια Θεσσαλίας – ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας) ανήκει στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθµού,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΔΑ: 6ΑΧ87ΛΡ-Ε69 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΚΗΜΔΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑ, 25-6-2018 ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ A.Π. ΟΙΚ. 4618 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΩΝ & ΠΕΡ/ΝΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ Ν. 4412/2016 ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ 1. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ∆ιεύθυνση Τεχνικών Έργων (∆.Τ.Ε.) Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λάρισας Οδός : Κουµουνδούρου & Παπαναστασίου (∆ιοικητήριο) Ταχ. Κωδ. : 41222 Κωδικός NUTS : EL-612 Τηλ. : 2413 506 411, 426 Telefax : 2413 506 176 E-mail : techerg.lar@thessaly.gov.gr Πληροφορίες: : Άννα Κατή, ΧΡ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΗΣ Ιστοσελίδα : http://www.thessaly.gov.gr προκηρύσσει ανοικτή διαδικασία µέσω του ΕΣΗ∆ΗΣ για τη σύναψη δηµόσιας σύµβασης του έργου: «ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο∆ΙΚΟΥ ∆ΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΑΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π. Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ 15//11/2017 ΜΕΧΡΙ 17/11/2017 «ΝΕΟ ΥΠΟΕΡΓΟ 9 : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΠΥΡΓΕΤΟΥ – ΡΑΨΑΝΗΣ – ΚΡΑΝΙΑΣ – (ΡΕΜΑ ∆ΕΣΗΣ) – ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ (ΡΕΜΑ ΠΑΛΙΟΠΟΤΑΜΟΥ )» Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άµεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύµβασης στον ειδικό, δηµόσια προσβάσιµο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισµοί” της πύλης www.promitheus.gov.gr (α/ α συστήµατος: 74596) καθώς και στην ιστοσελίδα http://www.thessaly. gov.gr (στο σύνδεσµο Εφηµερίδα της Υπηρεσίας – ∆ιακηρύξεις / Προκηρύξεις). 2. Η ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας αποτελεί την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Λάρισας σύµφωνα µε το Π.∆. 129/2010 (ΦΕΚ 222/Α’) ”Οργανισµός Περιφέρειας Θεσσαλίας” άρθρα 3 και 7 για τη µελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των πάσης φύσεως τεχνικών έργων που εκτελούνται στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας. 3. Η Αναθέτουσα Αρχή (Περιφέρεια Θεσσαλίας – ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λά-

στις µη κεντρικές κυβερνητικές αρχές. 4. Κωδικός CPV : 45246400-7 Αντιπληµµυρικά έργα 5. Κωδικός NUTS : EL612 Λάρισα. 6. Το έργο ανήκει στην κατηγορία υδραυλικών έργων κατά τα οριζόµενα στο άρθρο 100 του Ν. 3669/2008. Οι εργασίες που θα διεξαχθούν στα ∆ιοικητικά Όρια του ∆ήµου Τεµπών και συγκεκριµένα τα ρέµατα είναι: • Ρέµα Αγ. Αθανασίου καθαρισµός σε µήκος 820 µ. • Ρέµα Κάτω Αιγάνης. Απαιτείται καθαρισµός σε µήκος 715 µ. και κατασκευή τεχνικού. • Ρέµα Ρέντας. Καθαρισµός και ενίσχυση από µπετό σε συνολικό µήκος 740 µ. • Ρέµα Παλιγιάννη. Καθαρισµός συνολικού µήκους 3.600 µ. και εργασίες αντιστήριξης πρανών σε µήκος 250 µ. • Ρέµα Ριζάκαινα. Απαιτούνται εργασίες καθαρισµού συνολικού µήκους 3.300 µ. και τεχνικά έργα για αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας. • Ρέµατα Μεσαγγάλων – Καστρί Λουτρό – Καράβια 5.000 µ..), της οποίας η συντήρηση ανήκει στην αρµοδιότητα της ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας. Οι εργασίες διακρίνονται σε: άρση φερτών υλικών, κατασκευή τεχνικών, πτερυγότοιχων, κοιτοστρώσεων αντιστηριξεων από σκυρόδεµα, κατασκευή συρµατοκιβωτίων, αποκαταστάσεις µικρών οδικών τµηµάτων µε ταυτόχρονη αποκατάσταση των ασφαλτικών στρώσεων, καθαρισµός των τάφρων αποστράγγισης της οδού εκατέρωθεν του σηµείου επισκευής 7. Προϋπολογισµός έργου: 800.000,00 ευρώ (µε το ΦΠΑ 24%). 8. ∆εν γίνονται δεκτές εναλλακτικές προσφορές. 9. Η συνολική προθεσµία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε ∆Ω∆ΕΚΑ (12) ΜΗΝΕΣ από την ηµέρα υπογραφής της σύµβασης. 10. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στον Τοµέα των ∆ηµοσίων Έργων για έργα κατηγορίας Υ∆ΡΑΥΛΙΚΑ και που είναι εγκατεστηµένα σε: α) σε κράτος-µέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-µέλος του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σ∆Σ, στο βαθµό που η υπό ανάθεση δηµόσια σύµβαση καλύπτεται από τα Παραρτήµατα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σηµειώσεις του σχετικού µε την Ένωση Προσαρτήµατος I της ως άνω Συµφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εµπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διµερείς ή πολυµερείς συµφωνίες µε την Ένωση σε θέµατα διαδικασιών ανάθεσης δηµοσίων συµβάσεων. Ο οικονοµικός φορέας συµµετέχει είτε µεµονωµένα είτε ως µέλος ένωσης. Οι ενώσεις οικονοµικών φορέων συµµετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) του άρθρου 76 του

ν. 4412/2016. ∆εν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριµένη νοµική µορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νοµική της µορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και µοναδικού φορολογικού µητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). Ειδικά όσον αφορά την καταλληλότητα για την άσκηση της επαγγελµατικής δραστηριότητας, οι προσφέροντες που είναι εγκατεστηµένοι στην Ελλάδα υποβάλλουν βεβαίωση εγγραφής στο Μ.Ε.Ε.Π. στην 1Η τάξη και άνω για έργα κατηγορίας Υδραυλικών 11. Ανοικτή διαδικασία. 18. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συµφέρουσα από οικονοµική άποψη προσφορά µε βάση την τιµή και µε το σύστηµα µε επιµέρους ποσοστά έκπτωσης (άρθρο 95( παρ. α) του Ν. 4412/2016). 19. Ως ηµεροµηνία και ώρα λήξης της προθεσµίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 7η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 , ηµέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 11:00. 20. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφεροµένους ηλεκτρονικά µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 21. α) Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 9 µήνες β) Ως ηµεροµηνία καιηώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ηµέρα ∆ΕΥΤΕΡΑ και ώρα 11:00. γ) Κατά την αποσφράγιση των προσφορών επιτρέπεται να παρίστανται όλα τα ενδιαφερόµενα πρόσωπα. 22. Οι προσφορές συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα. 24. Έχει εγκριθεί (αρ. πρωτ. 988/29-5-2018 (Α∆Α: ΨΦΓΖ7ΛΡ-ΙΘΟ και Α∆ΑΜ: 18REQ003168601 2018-05-29) Έγκριση ∆ιάθεσης πίστωσης 800.000,00 ευρώσε βάρος των πιστώσεων του έργου µε Κ.Α. 2017ΕΠ81700009 της ΣΑΕΠ817 και τίτλο: «ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο∆ΙΚΟΥ ∆ΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΑΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π. Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ 15//11/2017 ΜΕΧΡΙ 17/11/2017» για την δηµοπράτηση του υποέργου 8 µε τίτλο «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΚΑΤΩ ΑΙΓΑΝΗΣ – ΡΕΝΤΑΣ - ΠΑΛΙΓΙΑΝΝΗ – ΡΙΖΑΚΑΙΝΑ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΩΝ » 25. Ενστάσεις ή προδικαστικές προσφυγές υποβάλλονται ηλεκτρονικά µέσω της λειτουργίας του υποσυστήµατος «Επικοινωνία» της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 29. Η σύµβαση εµπίπτει στη Σ∆Σ. 30. Για τη συµµετοχή στο διαγωνισµό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 12.900,65ευρώ και ισχύ τουλάχιστον τριάντα (30) ηµέρες µετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς, ήτοι µέχρι την 12η ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 12,13,14,15,16,17,23,26,27,28 : ∆εν Αφορά

ρισας) ανήκει στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθµού, στις µη κεντρικές κυβερνητικές αρχές. 4. Κωδικός CPV : 45246400-7 Αντιπληµµυρικά έργα 5. Κωδικός NUTS : EL612 Λάρισα. 6. Το έργο ανήκει στην κατηγορία υδραυλικών έργων κατά τα οριζόµενα στο άρθρο 100 του Ν. 3669/2008. Οι εργασίες που θα διεξαχθούν στα ∆ιοικητικά Όρια του ∆ήµου Τεµπών και συγκεκριµένα τα ρέµατα είναι: • Καθαρισµός ρέµατος στη θέση «∆έση» σε συνολικό µήκος 2,7 χλµ. • Καθαρισµός χάνδακα στην περιοχή Κρανιάς συνολικού µήκους 17 χλµ. για την προστασία των δρόµων. • Καθαρισµός ρέµατος Παλιοποτάµου σε µήκος 5 περίπου χλµ. • Καθαρισµός αποστραγγιστικού χάνδακα από το Σ.Σ. Ραψάνης µέχρι τη θέση «Σµίξη» σε µήκος 1750 µ., Οι εργασίες διακρίνονται σε: άρση φερτών υλικών, κατασκευή τεχνικών, πτερυγότοιχων, κοιτοστρώσεων αντιστηριξεων από σκυρόδεµα, κατασκευή συρµατοκιβωτίων, αποκαταστάσεις µικρών οδικών τµηµάτων µε ταυτόχρονη αποκατάσταση των ασφαλτικών στρώσεων, καθαρισµός των τάφρων αποστράγγισης της οδού εκατέρωθεν του σηµείου επισκευής 7. Προϋπολογισµός έργου: 700.000,00 ευρώ µ( ε το ΦΠΑ 24%). 8. ∆εν γίνονται δεκτές εναλλακτικές προσφορές. 9. Η συνολική προθεσµία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε ∆Ω∆ΕΚΑ (12) ΜΗΝΕΣ από την ηµέρα υπογραφής της σύµβασης. 10. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στον Τοµέα των ∆ηµοσίων Έργων για έργα κατηγορίας Υ∆ΡΑΥΛΙΚΑ και που είναι εγκατεστηµένα σε: α) σε κράτος-µέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-µέλος του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σ∆Σ, στο βαθµό που η υπό ανάθεση δηµόσια σύµβαση καλύπτεται από τα Παραρτήµατα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σηµειώσεις του σχετικού µε την Ένωση Προσαρτήµατος I της ως άνω Συµφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εµπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διµερείς ή πολυµερείς συµφωνίες µε την Ένωση σε θέµατα διαδικασιών ανάθεσης δηµοσίων συµβάσεων. Ο οικονοµικός φορέας συµµετέχει είτε µεµονωµένα είτε ως µέλος ένωσης. Οι ενώσεις οικονοµικών φορέων συµµετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. ∆εν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριµένη νοµική µορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περί-

πτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νοµική της µορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και µοναδικού φορολογικού µητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). Ειδικά όσον αφορά την καταλληλότητα για την άσκηση της επαγγελµατικής δραστηριότητας, οι προσφέροντες που είναι εγκατεστηµένοι στην Ελλάδα υποβάλλουν βεβαίωση εγγραφής στο Μ.Ε.Ε.Π. στην 1Η τάξη και άνω για έργα κατηγορίας Υδραυλικών 11. Ανοικτή διαδικασία. 18. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συµφέρουσα από οικονοµική άποψη προσφορά µε βάση την τιµή και µε το σύστηµα µε επιµέρους ποσοστά έκπτωσης (άρθρο 95( παρ. α) του Ν. 4412/2016). 19. Ως ηµεροµηνία και ώρα λήξης της προθεσµίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 31η ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 , ηµέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 14:30. 20. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφεροµένους ηλεκτρονικά µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 21. α) Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 9 µήνες β) Ως ηµεροµηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 6η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ηµέρα ∆ΕΥΤΕΡΑ και ώρα 10:00. γ) Κατά την αποσφράγιση των προσφορών επιτρέπεται να παρίστανται όλα τα ενδιαφερόµενα πρόσωπα. 22. Οι προσφορές συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα. 24. Έχει εγκριθεί (αρ. πρωτ. 989/29-5-2018 (Α∆Α: ΩΡ687ΛΡ-ΣΑΥ και Α∆ΑΜ: 18REQ003168539 2018-05-29) Έγκριση ∆ιάθεσης πίστωσης 700.000,00 ευρώσε βάρος των πιστώσεων του έργου µε Κ.Α. 2017ΕΠ81700009 της ΣΑΕΠ817 και τίτλο: «ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο∆ΙΚΟΥ ∆ΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΑΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π. Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ 15//11/2017 ΜΕΧΡΙ 17/11/2017» για την δηµοπράτηση του υποέργου 9 µε τίτλο «ΝΕΟ ΥΠΟΕΡΓΟ 9 : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΠΥΡΓΕΤΟΥ – ΡΑΨΑΝΗΣ – ΚΡΑΝΙΑΣ – (ΡΕΜΑ ∆ΕΣΗΣ) – ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ (ΡΕΜΑ ΠΑΛΙΟΠΟΤΑΜΟΥ )» 25. Ενστάσεις ή προδικαστικές προσφυγές υποβάλλονται ηλεκτρονικά µέσω της λειτουργίας του υποσυστήµατος «Επικοινωνία» της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 29. Η σύµβαση εµπίπτει στη Σ∆Σ. 30. Για τη συµµετοχή στο διαγωνισµό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 11.287,10ευρώ και ισχύ τουλάχιστον τριάντα (30) ηµέρες µετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς, ήτοι µέχρι την 30η ΜΑΙΟΥ 2019 12,13,14,15,16,17,23,26,27,28 : ∆εν Αφορά

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ


Καταχώρηση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΔΑ: ΩΩ5Ξ7ΛΡ-ΠΞ7 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΚΗΜΔΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ∆ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑ, 21-6-2018 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ A.Π. OIK. 4570 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΩΝ & ΠΕΡ/ΝΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ Ν. 4412/2016 ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ 1. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ∆ιεύθυνση Τεχνικών Έργων (∆.Τ.Ε.) Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λάρισας Οδός : Κουµουνδούρου & Παπαναστασίου (∆ιοικητήριο) Ταχ. Κωδ. : 41222 Κωδικός NUTS : EL-612 Τηλ. : 2413 506 411, 426 Telefax : 2413 506 176 E-mail : techerg.lar@thessaly.gov.gr Πληροφορίες: : Άννα Κατή, ΧΡ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΗΣ Ιστοσελίδα : http://www.thessaly.gov.gr προκηρύσσει ανοικτή διαδικασία µέσω του ΕΣΗ∆ΗΣ για τη σύναψη δηµόσιας σύµβασης του έργου: «ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο∆ΙΚΟΥ ∆ΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΑΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π. Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ 15//11/2017 ΜΕΧΡΙ 17/11/2017 «ΝΕΟ ΥΠΟΕΡΓΟ 10 : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Τ.Κ. ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ , ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ , ΓΟΝΝΩΝ , ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ» Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άµεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύµβασης στον ειδικό, δηµόσια προσβάσιµο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισµοί” της πύλης www. promitheus.gov.gr (α/α συστήµατος: 74578) καθώς και στην ιστοσελίδα http://www.thessaly.gov.gr (στο σύνδεσµο Εφηµερίδα της Υπηρεσίας – ∆ιακηρύξεις / Προκηρύξεις). 2. Η ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας αποτελεί την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Λάρισας σύµφωνα µε το Π.∆. 129/2010 (ΦΕΚ 222/Α’) ”Οργανισµός Περιφέρειας Θεσσαλίας” άρθρα 3 και 7 για τη µελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των πάσης φύσεως τεχνικών έργων που εκτελούνται στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας. 3. Η Αναθέτουσα Αρχή (Περιφέρεια Θεσσαλίας – ∆.Τ.Ε. της Π.Ε. Λάρισας) ανήκει στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθµού, στις µη κεντρικές κυβερνητικές αρχές. 4. Κωδικός CPV : 45246400-7 Αντιπληµµυρικά έργα

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

5. Κωδικός NUTS : EL612 Λάρισα. 6. Το έργο ανήκει στην κατηγορία υδραυλικών έργων κατά τα οριζόµενα στο άρθρο 100 του Ν. 3669/2008. Οι εργασίες που θα διεξαχθούν στα ∆ιοικητικά Όρια του ∆ήµου Τεµπών και συγκεκριµένα τα ρέµατα είναι: • Καθαρισµός και διαµόρφωση του ρέµατος Γκοτζαµπαγλάρ σε µήκος 2,5 km. • Καθαρισµός ρέµατος Χατζή σε µήκος 700 µ. • Κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης εκατέρωθεν του ρέµατος Αγ. Παρασκευής συνολικού µήκους 50µ • Εργασίες διευθέτησης και καθαρισµού της κοίτης του χειµάρρου «Συκουριώτη», σε µήκος 3,0 km καθώς και των τοιχωµάτων του ταµιευτήρα. Οι εργασίες διακρίνονται σε: άρση φερτών υλικών, κατασκευή τεχνικών, πτερυγότοιχων, κοιτοστρώσεων αντιστηρίξεων από σκυρόδεµα, κατασκευή συρµατοκιβωτίων, αποκαταστάσεις µικρών οδικών τµηµάτων µε ταυτόχρονη αποκατάσταση των ασφαλτικών στρώσεων, καθαρισµός των τάφρων αποστράγγισης της οδού εκατέρωθεν του σηµείου επισκευής 7. Προϋπολογισµός έργου: 550.000,00 ευρώ (µε το ΦΠΑ 24%). 8. ∆εν γίνονται δεκτές εναλλακτικές προσφορές. 9. Η συνολική προθεσµία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε ∆Ω∆ΕΚΑ (12) ΜΗΝΕΣ από την ηµέρα υπογραφής της σύµβασης. 10. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στον Τοµέα των ∆ηµοσίων Έργων για έργα κατηγορίας Υ∆ΡΑΥΛΙΚΑ και που είναι εγκατεστηµένα σε: α) σε κράτος-µέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-µέλος του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σ∆Σ, στο βαθµό που η υπό ανάθεση δηµόσια σύµβαση καλύπτεται από τα Παραρτήµατα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σηµειώσεις του σχετικού µε την Ένωση Προσαρτήµατος I της ως άνω Συµφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εµπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διµερείς ή πολυµερείς συµφωνίες µε την Ένωση σε θέµατα διαδικασιών ανάθεσης δηµοσίων συµβάσεων. Ο οικονοµικός φορέας συµµετέχει είτε µεµονωµένα είτε ως µέλος ένωσης. Οι ενώσεις οικονοµικών φορέων συµµετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. ∆εν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριµένη νοµική µορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νοµική της µορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και µοναδικού

19

φορολογικού µητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). Ειδικά όσον αφορά την καταλληλότητα για την άσκηση της επαγγελµατικής δραστηριότητας, οι προσφέροντες που είναι εγκατεστηµένοι στην Ελλάδα υποβάλλουν βεβαίωση εγγραφής στο Μ.Ε.Ε.Π. στην 1Η τάξη και άνω για έργα κατηγορίας Υδραυλικών 11. Ανοικτή διαδικασία. 18. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συµφέρουσα από οικονοµική άποψη προσφορά µε βάση την τιµή και µε το σύστηµα µε επιµέρους ποσοστά έκπτωσης (άρθρο 95( παρ. α) του Ν. 4412/2016). 19. Ως ηµεροµηνία και ώρα λήξης της προθεσµίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 24η ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 , ηµέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 14:30. 20. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφεροµένους ηλεκτρονικά µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov. gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 21. α) Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 9 µήνες β) Ως ηµεροµηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται 30η ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ηµέρα ∆ΕΥΤΕΡΑ και ώρα 10:00. γ) Κατά την αποσφράγιση των προσφορών επιτρέπεται να παρίστανται όλα τα ενδιαφερόµενα πρόσωπα. 22. Οι προσφορές συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα. 24. Έχει εγκριθεί (αρ. πρωτ. 990/29-5-2018 (Α∆Α: ΨΚΝ67ΛΡ-Ρ∆Μ) και Α∆ΑΜ: 18REQ003168509 2018-05-29) Έγκριση ∆ιάθεσης πίστωσης 550.000,00 ευρώσε βάρος των πιστώσεων του έργου µε Κ.Α. 2017ΕΠ81700009 της ΣΑΕΠ817 και τίτλο: «ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο∆ΙΚΟΥ ∆ΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΑΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π. Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ 15//11/2017 ΜΕΧΡΙ 17/11/2017» για την δηµοπράτηση του υποέργου 10 µε τίτλο ΝΕΟ ΥΠΟΕΡΓΟ 10 : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Τ.Κ. ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ , ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ , ΓΟΝΝΩΝ , ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ» 25. Ενστάσεις ή προδικαστικές προσφυγές υποβάλλονται ηλεκτρονικά µέσω της λειτουργίας του υποσυστήµατος «Επικοινωνία» της διαδικτυακής πύλης www. promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ. 29. Η σύµβαση εµπίπτει στη Σ∆Σ. 30. Για τη συµµετοχή στο διαγωνισµό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 8.869,47ευρώ και ισχύ τουλάχιστον τριάντα (30) ηµέρες µετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς, ήτοι µέχρι την 23/5/2019 12,13,14,15,16,17,23,26,27,28 : ∆εν Αφορά

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

tbnews

�������������������

������������������������������������������������������


20

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΕΜΠΤΗ 129 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΜΑΡΤΙΟΥ2018 www.kosmoslarissa.gr www.kosmoslarissa.gr

To σόι σου (Ε)

Έξοδος

Μην αρχίζεις την μουρμούρα (Ε)

• ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

«ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ» - ΛΑΡΙΣΑΣ

alpha - 20:00

Τ.Βελησσαρίου & ΠηνειούΚέντρο9 (Χατζηγιάννειο Πνευµατικό

Τηλ: 2410 -534313 Ρούσβελτ 59, 1ος όροφος, Παιδική- Νεανική Σκηνή τηλ/νο: 2410-671173) ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ Δευτέρα : απόγευµα 2:00 µ.µ. έως 8:00 µ.µ. «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ» Ακόµη µίαΠαρασκευή: ΕΞΤΡΑ παράσταση γιαπ.µ. κοινό, µεγάλου ενδιαφέΤρίτη έως πρωί 8:00 έως λόγω 2:00 µ.µ. ροντος και προσέλευσης: Κυριακή: 1/12/2013 • Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη (Χατζηγιάννειο Πνευµατικό Ώρα: 12 µ.µ Κέντρο-Ρούσβελτ 59, 3ος Γενική είσοδος: Μόνο: 5 €όροφος, τηλ/νο: 2410-671173) Οργανωµένες-πρωϊνές παραστάσεις Δευτέρα έως Παρασκευή: 8:00 π.µ. έως 2:00 µ.µ. για τα Σχολεία: Εισ: 4 € - (οπρωί µαθητής) Από: Δευτέρα έως και Παρασκευή (Τηλ. Επικοινωνίας: 2410 – 534313) ΤΡΙΤΗ: 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ & κάθε Τρίτη ώρα: 8.30 µ.µ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ Η αφηγηµατική παράσταση για ενηλίκους: Ισχύει το χειµερινό ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών «Η ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ» µε την παραµυθού Λένα Χαϊδούτηχώρων Γενική είσοδος: 8 € της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. Κρατήσεις θέσεων & πληροφορίες για όλες τις παραστάσεις Τηλ: 2410-534313 Τρίτη, Τετάρτη, Πέµπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00

Οι μικρές κόρες του Σάββα και της Λυδίας παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να διαβάσουν γιατί τις ενοχλεί ο θόρυβος του διπλανού διαμερίσματος, αλλά οι γονείς τους είναι σίγουροι ότι λένε ψέματα αφού η διπλανή γηραιά ένοικος, που συνήθως έβαζε άριες τέτοια ώρα, έχει πρόσφατα αποδημήσει εις Κύριον.

Αlpha - 18.00 (Ε)

Η Βάσω φρικάρει όταν της ανακοινώνει ο Χάρης ότι θα είναι μόνιμα συνδεδεμένοι, μέσω skype με τη γιαγιά του που μένει στη Νάουσα! Η Μαρίνα, επικαλούμενη το ψυχολογικό πρόβλημα που έχει από μικρή, αρνείται να συνοδέψει τον Ηλία στην κηδεία του εξαδέλφου του.

Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00 Δευτέρα: κλειστ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Χειµερινό ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 8.00 – 14.00. Δευτέρα – Τετάρτη – Πέµπτη: 17.30 – 20.00 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ Το χειµερινό πρόγραµµα είναι το παρακάτω: «ΟΝΕΙΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΑ» Δευτέρα: κλειστά Τρίτη, Τετάρτη, Πέµπτη, Παρασκευή: 10:0014:00 και 18:00-21:00 Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00 Πληροφορίες 6972700971/2410555566, Ικάρων 13-15 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΟΝΕΙΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΑ» Πληροφορίες 6972700971/2410555566, Ικάρων 13-15 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ Δήµητρας Τσουκαρέλα Αβέρωφ 7 – ΛΑΡΙΣΑ 2410 618 977 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Δήµητρας Τσουκαρέλα Αβέρωφ 7 – ΛΑΡΙΣΑ 2410 618 977 Τηλ:2410.531960 2410.536886 ΣΥΓΧΡΟΝΟΩΔΕΙΟ ΩΔΕΙΟΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Τηλ: 2410.67091 7 Τηλ:2410.531960 , 2410.536886 Καλλιτεχνικός Πολυχώρος Χορίαµβος Γαληνού 5 & Φαρµακίδου, τηλ. 2411 101963 ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Τηλ: 2410.67091 7

Καλλιτεχνικός Πολυχώρος Χορίαµβος Γαληνού 5 & Φαρµακίδου, STER PANTHEON PLAZA LARISSA 4ο τηλ.χλµ. 2411Λεωφ. 101963 Κ. Καραµανλή Πρωήν Παλιά Εθνική Οδός Λάρισας - Αθήνας Τηλέφωνο κρατήσεων από σταθερό: 801 801 7837 Τηλέφωνο κρατήσεων από κινητό: 210 8092690 ONLINE BUY www.stercinemas.gr ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ 6.5ΕΥΡΩ!!!

θεάματα

Αίθουσα RED Ο GUMMY BEAR ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ GR (ΜΕφωνες: Nικόλας Στραβοπόδης, Χρήστος ΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Ακούγονται οι VICTORIA Γρηγοριάδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Χριστίνα Κωνσταντίνου κ.α CINEMAS Κατηγορία: Animation / Διάρκεια: 61’/ Κατάλληλη Καθηµερινές (Πεµ ως Παρ / Δευ ως Τετ): 17:40 Σαββατο και Κυριακή: 15:00, 16:20 ΟΑίθουσα κινηματογράφος Victoria Cinemas, & 17:40 RED THE HUNGER GAMES: ΦΩΤΙΑ Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάστα πλαίσια της ποιοτικής αναβάθμισης τσερσον, Λίαµ Χέµσγουορθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαµπεθ Μπανκς, τωνΤούτσι, υπηρεσιών του, για τους επόμενους Στάνλει Λένι Κράβιτζ κ.α Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας / Διάρκεια: 146’ Καθηµερινές (Πεµ - Παρκλειστός / Δευ - Τετ) &λόγω Σ/Κ:19:00 & 2 μήνες, θα παραμείνει 22:00 Αίθουσα GREEN FREE BIRDS GR (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) Σκηνοθεεργασιών. σία: Τζίµι Χέιγουορντ Ακούγονται οι φωνες: Ρέτζι-Όθωνας Μεταξάς. Τζέικ - Ακίδυνος Γκίκας. Τζέννυ- Έλενα Τσαγκρινού. Στηβ- Χρήστος Κάθε εβδομάδα θα ενημερώνεστε Κορτσαλής κ.α Κατηγορία: Animation / Διάρκεια: 91’/ Κατάλληλη για την πορεία των εργασιών, που θα Καθηµερινές (Πεµ ως Παρ / Δευ ως Τετ): 18:00 Σαββατο και Κυριαπεριλαμβάνουν: πλήρης κή: 14:00, 16:00 & 18:00 Αίθουσα GREENανακαίνιση THE COUNSELOR - Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Σκηνοθεσία: Σκότ Πρωταγωνιστούν: Μάικλ όλων των χώρωνΡίντλει συμπεριλαμβανομένων Φασµπέντερ, Χαβιέ Μπαρδέµ, Μπράντ Πιτ, Πενέλοπε Κρουζ, ΚάτουΚατηγορία: χώρου Θρίλερ/ υποδοχής, µερον Ντίαζ Διάρκεια:κυλικείου, 117’ Καθηµερινές (Πεµ - Παρ / Δευ Τετ) & Σ/Κ: 20:00 & 22:20 BLUE ΒΡΕΧΕΙ ΚΕαιθουσών και λοιπώνΑίθουσα εσωτερικών ΦΤΕΔΕΣ 2 GR (ΜΕΤΑΓ/ΜΕΝΟ) - CLOUDY 2 WITH A CHANCE OF χώρων. MEATBALLS GR Κατηγορία: Animation / Διάρκεια: 95’/ Κατάλληλη Σας ευχαριστούμε για την όμορφη Καθηµερινές (Πεµ - Παρ / Δευ- Τετ): 18:20 Σαββατο και Κυριακή: 14:30, 16:30κινηματογραφική & 18:20 Αίθουσα BLUE THOR 2 : THE DARK WORLD χρονιά που / THOR 2 : ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Σκηνοθεσία: Άλαν Τέιλορ Πρωμοιραστήκαμε μαζί σας και σας δίνουμε ταγωνιστούν: Κρις Χέµσγουορθ, Νάταλι Πόρτµαν, Κατ Ντένινγκς, Άντονι Ρενέ Ρούσο Κατηγορία:ραντεβού Περιπέτεια Φαντασίας απόΧόπκινς, σήμερα, ένα κ.α. δυναμικό για / Διάρκεια: 112’ Καθηµερινές (Πεµ - Παρ / Δευ- Τετ) & Σ/Κ: 20:10 & το τέλος Αυγούστου. 22:30

TV& χρήσιμα ASTRA

08:30-10:00 Πρωινή Ατζέντα – µε την Σοφία Κοντοθανάση 10:00-15:00 Τηλεπωλήσεις 15:00-17:00 Παράθυρο στη Θεσσαλία – µε τον Δηµήτρη Μαρέδη 17:00-17:55 Τηλεπωλήσεις 18:00-19:00 Δελτίο ειδήσεων – µε τoν Βασίλη Μπαντίδη 19:00-22:00 Τηλεπωλήσεις 22:0023:00 Θέλω την Υγεία µου µε τον Γιάννη Τσιάτσιο 23:00-23:30 Τηλεπωλήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

01.00 Το Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας (Ε) 03.00 Ξένη Ταινία 04.30 Ξένη Ταινία 06.00 Μη µου πεις (Ε) 07.00 Γεγονότα (Ε) 08.00 Καληµέρα Θεσσαλία 09.30 Η ώρα της Μαγνησίας (Ε) 10.30 Άρωµα Ελλάδος 12.00 Μη µου πεις 13.00 Καρέ –καρέ µαθήµατα σκίτσου 13.30 Τελεµάρκετινγκ 14.30 Το Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας 16.00 Τελεµάρκετινγκ 17.00 Η ώρα της Μαγνησίας 18.00 Γεγονότα 18.40 Τελεµάρκετινγκ 19.00 Καρέ-καρέ µαθήµατα σκίτσου(Ε) 19.00 Ελληνική Ταινία 21.00 Γεγονότα 21.30 Δεξιά και Αριστερά 23.00 Γεγονότα 23.45 Καληµέρα Θεσσαλία (Ε)

TRT

06:00 Τηλεαγορές 08:00 Τηλεαγορές 15:00 Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα 17:00 Τηλεαγορές 18:00 Δελτίο Ειδήσεων 18:15 Τηλεαγορές 19:00 Πας Μαγειρεύοντας 20:00 News 21:00 Δελτίο Ειδήσεων 21:45 Κόντρα και Ρήξη 22:45 Θέµα Υγείας 23:45 Δυνατά και Ελληνικά 00:45 Δελτίο Ειδήσεων (Ε) 01:00 Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα (Ε) 02:45 Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ράλι (Ε) 03:15 Κοινωνία και Πολιτισµός (Ε) 04:00 Ρεπορτάζ στην Ελλάδα (Ε) 05:00 Πας Μαγειρεύοντας (Ε)

ΣΚΑΙ

06:00 Σήµερα 10:00 Τώρα 12:00 Αταίριαστοι 14:00 Οι Ειδήσεις του ΣΚΑΪ 15:00 My Man Can

(Ε) 16:15 Kitchen Lab (Ε) 17:15 Δελτίο στη Νοηµατική 17:30 Survivor Πανόραµα 19:45 Τα Νέα του ΣΚΑΪ 20:45 My Man Can 22:15 Survivor 01:45 Dark Minds 02:45 Hemlock Grove Κ1 Ε8 03:45 Survivor Πανόραµα (Ε) 05:15 Traction (Ε)

ΜEGA

06:00 Βέρα στο Δεξί (Ε) 07:20 Εκµέκ Παγωτό (Ε) 08:00 Για µια Θέση στον Ήλιο (Ε) 08:30 Και οι Τέσσερις Ήταν Υπέροχες (Ε) 09:20 Αέρινες Σιωπές (Ε) 10:50 Ρετιρέ (Ε) 11:40 Τα Μυστικά της Εδέµ E162 (Ε) 12:25 Τα Μυστικά της Εδέµ E163 (Ε) 13:10 Κλεµµένα ‘Oνειρα E388 (Ε) 13:55 Κλεµµένα ‘Oνειρα E389 (Ε) 14:40 Κλεµµένα ‘Oνειρα E390 (Ε) 15:20 Οι Βασιλιάδες E70 (Ε) 16:00 Οι Βασιλιάδες E71 (Ε) 16:40 Η Ώρα η Καλή E93 (Ε) 17:25 Η Ώρα η Καλή E94 (Ε) 18:10 Σαββατογεννηµένες E11 (Ε) 19:00 Singles E23 (Ε) 19:50 Δέκα Λεπτά Κήρυγµα (Ε) 20:50 Η Πολυκατοικία E72 (Ε) 21:40 Η Πολυκατοικία E73 (Ε) 22:30 Η Ζωή µας µια Βόλτα E21 (Ε) 23:20 Η Αίθουσα του Θρόνου E7 (Ε) 00:10 Είµαστε στον Αέρα (Ε) 00:50 Η Γενιά των 592€ 01:40 Η Αγάπη της Γάτας (Ε) 02:40 Άφρικα (Ε) 03:10 Το Μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη (Ε) 04:00 ‘Eνας ‘Eρωτας (Ε) 05:00 Φιλοδοξίες (Ε)

ANT1 06:00 Οι Μεν και οι Δεν (Ε) 07:00 Καλοκαίρι Μαζί στις 7:00 10:00 Καλοκαίρι Μαζί στις 10:00 13:00 ANT1 News 13:45 Μια Ζωή 15:30 Άκρως Οικογενειακόν Κ1 Ε9 (Ε) 16:30 Το Καφέ της Χαράς 17:30 ΑΝΤ1 News - Δελτίο στη Νοηµατική Γλώσσα 17:45 Κωνσταντίνου και Ελένης Κ2 Ε24 (Ε) 20:00 ANT1 News 21:00 Το Ταίρι Ξέρει 23:00 Κάτι Χωρισµένα Παλικάρια E11 (Ε) 01:00 Το Ταίρι Ξέρει (Ε) 03:00 True Blood Κ4 04:00 Το Καφέ της Χαράς (Ε) 04:45 Η Καλή Πεθερά (Ε) 05:15 ‘Eρωτας (Ε)

ALPHA

06:30 TV Mall 07:00 Η Μικρή Γοργόνα 07:30 Οι Φίλοι Μου Τίγρης και Γουίνι 08:00 Alpha Παντού 11:00 Alpha Ρεπορτάζ 12:15 Ειδήσεις 13:00 Το Παίζω και Πολύ Άντρας 14:50 Εντιµότατοι Κερατάδες (Ε) 15:50 Οικογενειακές Ιστορίες (Ε) 17:50 Δελτίο Ειδήσεων στη Νοηµατική Γλώσσα 18:00 Μην Αρχίζεις τη Μουρµούρα Κ1 Ε14 (Ε) 19:00 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 20:00 Μην Αρχίζεις τη Μουρµούρα Κ3 Ε9 (Ε) 21:00 Το Σόι σου Κ2 Ε53 (Ε) 21:50 Το Σόι σου Κ2 Ε54 (Ε) 22:40 Αστέρας Ραχούλας (Ε) 00:40 World Party (Ε) 01:50 Το Ψώνιο 04:00 Θυρίδα Τηλεπώλησης 04:30 Εικόνες (Ε) 05:20 Οδός Παραδείσου 7 E8 (Ε) 05:50 Θυρίδα Τηλεπώλησης

STAR

06:30 Τροχός της Τύχης (Ε) 07:30 Shopping Star (Ε) 09:00 Στη Φωλιά των Κου Κου 12:00 Αλήθειες µε τη Ζήνα 14:00 Ντετέκτιβ Μονκ Κ4 Ε8 15:00 Star News 16:00 Shopping Star 17:30 Elif Κ1 Ε122 18:30 Star News 18:45 Τροχός της Τύχης 19:55 Star News 21:00 NCIS Κ14 Ε14 22:00 The Boy Next Door 23:50 H o w I S p e n t my S u m m e r Va c a t i o n 0 1 : 4 5 D i re c t Co n t a c t 0 3 : 3 0 G r i m m 05:30 Psych Κ4

NOVASPORT-1

08:00 ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ BLANCPAIN GT SPRINT 2018 09:00 CHAMPIONSHIP Α Γ ΓΛ Ι Α Σ 1 1 : 0 0 Σ Τ Ι ΓΜ Ι ΟΤ Υ Π Α Π Ο ΔΗΛΑΣΙΑΣ 12:00 CHAMPIONSHIP ΑΓΓΛΙΑΣ 14:00 ΤΕΝΙΣ : WIMBLEDON 2018 15:00 ΤΕΝΙΣ: WIMBLEDON 2018 17:00 ΤΕΝΙΣ: WIMBLEDON 2018 19:00 ΓΚΟΛΦ: RYDER CUP - ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 19:30 ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 21:30 ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 23:30 ΤΕΝΙΣ: WIMBLEDON 2018 00:30 ΤΕΝΙΣ: WIMBLEDON 2018 02:30 ΤΕΝΙΣ: WIMBLEDON 2018


22

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

���������������������������

���������������������������������������������������������������������


ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 www.kosmoslarissa.gr

���������������������������

23

���������������������������������������������������������������������


Κόσμος  

12-7-2018

Κόσμος  

12-7-2018

Advertisement