Page 1

FEBRUAR 2011

Tilgjengelig Ekte Barnevennlig Yrende Nært

Følg med r vå på re nettside .no um haugesundsentr te ite r i for tips og aktiv rum. Haugesund sent God handel!

Skattejakt i Strandgata Fra verktøy til vinyl og mote

Valentinsdag +morSdag=stas Slik skjemmer du bort de du er glad i

Lunsj med elsa aanensen Skuespilleren om den overraskende byen


Noemia Mother-of-pearl dial and Stainless steel case with diamonds Crown with midnight blue dome Sapphire crystal www.raymond-weil.com


INDEPENDENCE IS A STATE OF MIND

www.lervikur.no – Følg oss på Facebook


Flere rekkehus solgt! La regnet øse ned, la det regne i strie strømmer. For ingenting i verden er bedre enn å stå på Fedjedalstunet og drømme seg bort til neste høst. Da står rekkehuset ferdig og det nye livet kan begynne. Tekst: Siri Kvamme Foto: Håkon Nordvik

Frisk luft og åpent landskap. Med Steinsfjellet og Eivindsvatnet like i nærheten, blir det mange, flotte turer i hei og hammer for Steven, Elisabeth, Lucas og Julie.

-Jeg har stort sett bodd i rekkehus hele livet og trives godt med det. Med en enebolig følger det med mer vedlikehold og hagearbeid, enn med et rekkehus. Vi jobber mye og vil heller prioritere tid sammen med familie og venner, sier Elisabeth, som gleder seg til å flytte til den barnevennlige bydelen.

På Fedjedalstunet får man mye hus for pengene

Midt i smørøyet - Vi likte plasseringen, dette at det er så solrikt og lunt, litt unna trafikken, samtidig som det er nært flotte turområder og byen. I tillegg er det et stort område regulert til friarealet foran rekkehusene, sier Steven Ellefsen, som bor i Texasbyen sammen med Elisabeth Tungland Hansen og deres to barn, Lucas (5 år) og Julie (3 år). Mye hus for pengene - Vi likte prosjektet, fordi det skilte seg litt ut. En leilighet på 70 kvadrat blir for lite, mens et stort hus koster for mye. På Fedjedalstunet får man mye hus for pengene. Vi er ikke så glade i skråvegger og her får vi tre fulle etasjer.

Det skal bli godt å flytte inn i et nytt, flott kompleks med god standard, forklarer Steven.

Lucas ser frem til å begynne i første klasse på Skåredalen skole neste høst. Fra Fedjedalstunet er det gangavstand til både skole, barnehage og butikk.

Skåredalen er et eldorado for barnefamilier.

Forseggjorte løsninger Aeralutvikling har lang erfaring og mange, vellykkede byggeprosjekter bak seg. De har lagt vekt på å skape romslige rekkehus med trivelige fellesområder, samtidig som det er mulig å ha et privatliv, når man måtte ønske det. De arkitektoniske løsningene er gjennomtenkte og forseggjorte. Med 150 kvadratmeter og mulighet for hele fem soverom, vil til og med den moderne storfamilien ha nok plass å boltre seg på.


FERD S T ILL I G EL SE 2011

SKÅREDALEN 90% HUSBANKFINANSIERING!

Design: steinariversen.no Foto: Vikanes Bungum. Bildene er illustrasjonsfoto og kan avvike fra det ferdige produkt.

BOLIGTYPE

5 SOvEROM / 2 BAD / STUE LEKEROM / LOFTSSTUE

Rekkehus. Størrelse fra 149 m2. 3 etg. bolig med egen hage, takterrasse og parkering. Kunden har påvirkningsmulighet på innredning, utstyr og farger etter avtale med utbygger.

SELvEIER

Det er mulighet for å tilpasse løsninger som passer best for din familie. Om det passer best med 5 soverom eller to stuer, lekerom, det opp til dere.

FELLESAREAL

TAKTERRASSE

Det blir lagt opp til flott fellesareal med bl.a. grill, benker og bord, bordtennis, lekeapparater og basketballkurv.

Egen takterasse som ligger tilknyttet 3.etasje.

1. etasje

2. etasje

PRIS

Fra kr. 2.790.000,- + 9.455,- i omkostninger. Rimelige omkostninger ved førstegangsoverdragelse. Forhåndsgodkjent med 90 % Husbank finansiering.

Alternativ 3. etasje

3. etasje

TAKTERRASSE

TAKTERRASSE

SOVEROM

Boligene er selveier og har ingen fellesgjeld. Pliktig medlemskap i velforening.

SOVEROM STUE

LOFTSTUE

BAD

SOVEROM

KJØKKEN ENTRÈ

SOVEROM

LOFTSTUE SOVEROM

BAD

www.fedjedalstunet.no B O L I G


Jonas Gardell 12. februar Med forestillinger som ”Livet”, ”Väckelsemöte”, ”På besök i mellanmjölkens land” og ”Tillfällig gäst i ditt liv” har han tatt med publikum fra latter til tårer og er blitten av Sveriges mest elskede artister. Nå inviterer Jonas Gardell publikum med til «Trafikplats Glädjen».

Carte Blanche 16. februar Pressen skriver: ”Rå styrke, temmet lidenskap: Internasjonalt anerkjente koreografer demonstrerer knallhard styrke på flere plan...” (BA) ”Selv sier de at de ønsker å utforske det ubehagelige, men som vanlig er Carte Blanche ensemblet en fryd for både øyne og sinn”. Aftenposten

Jarle Bernhoft 17. februar Med forestillinger som Inspirert av storheter som Stevie Wonder, Curtis Mayfield, Lee Dorsey, The Meters og Otis Redding har den tidligere Span-vokalisten blitt soulsjarmør og kom i 2008 med plata ”Ceramik City Chronicles”, en hyllest til Oslo.

Buddy Holly 27. februar Heine har i 2010 stått på scenen i Folketeateret i den suksessfulle musicalen om Buddy Holly. Nå tar han bandet og kordamene med fra musicalen, og gjør konsertversjonen her i Festiviteten.

Cornelis 28. februar Cornelis Vreeswijk er utvilsomt en av Skandinavias største artister gjennom tidene, og nå, lenge etter sin død, er han like aktuell som noensinne gjennom filmen “Cornelis”.

festiviteten.no Billettbestilling på telefon 52 74 45 45 eller www.festiviteten.no


INNHOLD

TE BY'N FEBRUAR 2011 • www.haugesundsentrum.no

23

26

Lunsj med skuespiller Elsa Aanensen

Jannicke kvarven: Haugesund er absolutt Hot!

Skuespiller Elsa Aanensen lar seg fascinere av Oslo, London og New York, men Haugesund er byen som overrasker henne mest.

TE BY'N lanserer en ny spaltistserie der vi inviterer til frisk meningsutveksling om byen vår. Først ut er Jannicke Kvarven fra Haugaland Vekst. Les hva hun skriver om Haugesunds utfordringer.

Ansvarlig utgiver

Mitt Haugesund

Haugesund Sentrum i samarbeid med Konvoi Haugesund og Urrang Hauge Media. Strandgaten 171, 5527 Haugesund

Vilde Lundal Rossebø…………………… 12

Valentinsdagen Kjærlighetens helligdag……………… 14

Prosjektgruppe

Tips til morsdag

Design: Kjetil Sande ks@konvoihaugesund.no

Fordi mamma fortjener det………… 25

Helt steen Ordføreren om sussing………………… 30

Etablert vs nyetablert Ganegodt og Slakter Haaland……… 32

Nisjebyen Interiør…………………………………………… 46

Tilbakeblikk Gamle Haugesund Sparebank……… 50

28 Ung i by'N: Adrian Vikse Bratten Skate-, snowboard- og skibutikken Beatboard har blitt et samlingspunkt for ungdom i by'n.

Redaktør: Alexander Urrang Hauge post@alexanderurranghauge.no Foto: Haakon Nordvik post@haakonnordvik.com Journalist: Sarah Elise Falkeid falkeidmedia@gmail.com Journalist: Elizabeth Huanca Vold elizabeth_9100@hotmail.com Design: Ross Wilkins ross@konvoihaugesund.no Koordinator: Kjetil Hetlevik Johansen khj@konvoihaugesund.no

Annonsesalg Lisbeth Spise lisbeth@haugesundsentrum.no 91 10 24 46

38

42

Finn feilen: fjern karbohydratene

Strandgata: Byens skjulte skatt

Finn V. Lothe gir deg gode tips og sunne lavkarbooppskrifter. Dessuten kan du prøve deg på Finns lavkarbokurs.

Du finner det meste i Strandgata. Fra vingemuttere, ferdigmat og frisører til rammeverksted, vinylplater og mote.

Norun Skrunes norun@haugesundsentrum.no 99 46 42 66

OPPLAG og trykk Ca 40.000 eks. distribueres på Haugalandet. Norprint Rotasjon.

KORT OM MAGASINET TE BY'N er et gratis, kommersielt magasin for Haugesund Sentrum.Utgis annenhver måned. Magasinet skal by på leseropplevelser, mote, gode bilder og ny kunnskap om byen vår. Vi tar forbehold om trykkfeil, prisendringer og utsolgte varer.


steinariversen.no

I Vi skal gi deg fargerike oppleVelser i hele 2011 kafÈ - shoppiNg - TeaTer - iNdre kai - MUseUM - kiNo - gallerier - koNserTer - parker resTaUraNTer - Torg - fesTiValer - NYT BYeN VÅr, Vi har flesT BUTikker - sTØrsT UTValg


LEDER

Ska me te by’n? Vi starter nå en ny epoke i Haugesund Sentrum, og er i ferd med å finne vår ekte identitet. Med en visjon og et mål om å være best på opplevelse 2011, så er tiden inne for å vise at vi mener det. Høy puls, hjertebank, den gode følelsen og de fine historiene. Haugesund Sentrum byr på seg selv og viser et levende sentrum gjennom et helt år. I 2011 skal vi fargelegge byen med en unik farge for hver måned, og vi inviterer hele by'n til å ta del i disse opplevelsene. Følg med! Februar er en måned full av hjerter, blomster, sjokolade og gaver med mening. Det er den feminine måneden med både Morsdag og valentinsdag i vente, og vi feirer dette med Rosa dager i by'n. I butikkene vil du finne stor variasjon av flotte gaver til mor og kjæreste, gode tilbud, personlig service og kanskje en liten rosa opplevelse? I magasinet vil du blant annet møte folk på gaten som forteller om sitt forhold til valentinsdag. Gavetips? Det finner du også her. I «TE BY'N» vil du gjennom seks utgivelser i år få presentert en rekke faste spalter, som skal gi deg inspirasjon og et smil om munnen. Vi ønsker å gi deg en leseropplevelse som du kanskje ikke får andre steder. Vi vil vise at dette er en by det skjer mye spennende i. En by som er ekte, allsidig og attraktiv. Jeg ønsker deg med dette et opplevelsesrikt 2011 i Haugesund Sentrum. Med hilsen


Ser du haugesund våkne? TEKST og foto Alexander Urrang Hauge

Du stikker hodet ut døren og luften er frisk og mild og fylt til himmelen med sjø og bris og en måke som flagrer over himmelen. Kvikksølvet ligger dønn ustabilt på åtte grader. Meteorologisk institutt på Blindern river seg i månen. Siri Kalvig og Storm Weather Center drar seg i håret og yr.no gjetter vilt. Det er Haugalandet og Karmøy og Utsira og Røvær og alt kan skje. Det kan komme et lavtrykk, det kan komme et høytrykk, det kan komme en tyfon eller en storm med et jentenavn som høres ufarlig ut. Det er juli, det er desember, det er mai, det er august. Det er Haugesund og du våger deg ut i byen uten paraply og isbrodder og polvotter og du er helt all right. Du treffer en du kjenner utenfor Ark Sund. Du leser overskriftene på VG, ler av Dagbladet og kjøper Dagens Næringsliv. Du ser mot nord og nynner inni

deg «Gå te 'an Einar Lie, bytta ut bukså di». Men du har bukse og du ser på fiskerne og de peker mot havet vest der ute eller Nordsjøhallen eller mot en koksgrå sky som blåser over horisonten. Du kjenner en varm hånd i din hånd. Det er kjæresten din. Det er datteren din, moren din eller faren din. Du tusler sørover og tenker at det hadde vært godt med sushi på Royal Take Away nå eller at en ny parfyme fra O.J Hanssen hadde gjort susen. Du møter blikket til en av hverdagens mest enkle apostler, som nettopp har drukket frokost og han spør: -«Ka e hu?» Du svarer: -«Halv ett.» Du går videre og tar tak i den varme hånda og treffer blikket til en du var forelska i for kjempelenge siden og rett etterpå treffer du en nabo du ikke har sett


siden 1987. Dere hilser, prater og bestemmer dere for å gå på kafé en dag eller steke vafler slik som i gamle dager. Det er tørr asfalt og belegningstein under skosålene. Det er synstest hos Interoptik, varme pannekaker hos Slakter Haaland og «Kolla» smiler fra Windsor. Dere svinger innom Amundsen og kjøper kaffe fordi det lukter så godt og kikker på en skjorte fra Tiger hos Icon. Kristelig Bokhandel selger Vårt Land og Første Mosebok og den som har lyst kan gå til gullsmeden bort i gata og kjøpe en ring eller et smykke eller aller helst begge deler. Men du står helt stille i Steinparken, som egentlig heter Landsmannstorget, og du kjenner god vaffellukt fra en organisasjon som samler inn penger til et godt formål. Du ser Kolbein Falkeid går forbi. Han har lange bein og hvitt skjegg og kanskje

en poetisk tanke på lager. Du ser Petter Steen jr som har brillene på nesen og lue på hodet. Du ser barnefamilier, du ser voksne. Du ser Haugesund. Og du bestemmer deg plutselig for å ta en tur over Risøybroa. På toppen av broa stopper du og du er helt stille og hører dette rare suset fra byen som blander seg med Aibels seige og solide hjerteslag. Solen kommer inn fra skrå og kirkespiret til Vår Frelsers kirke stikker opp i den blå himmelen. I mot deg kommer kanskje en mann som heter Torleif. Han er kanskje pensjonist nå og var maskinist på en av linjebåtene til Knutsen. Han nikker, smiler og går videre. Men du står helt stille og kjenner den varme hånda og den friske luften. Du står på en bro og ser på Haugesund. Din by. Og den våkner sakte, men sikkert.


12

Mitt Haugesund – Vilde Lundal Rossebø

«Jeg bruker byen som treffsted» TEKST Alexander Urrang Hauge

Navn: Vilde Lundal Rossebø Alder: 18 Akkurat nå: er jeg på vei til Sandnes, der jeg skal danse i en opera som heter «Maskeballet» av Giuseppe Verdi. Den kommer til Festiviteten i februar og blir satt opp av Den norske Opera. Har du en favorittbutikk i Haugesund? -Jeg er ikke den som henger meg så veldig opp i enkeltbutikker, men det er noen jeg bare må innom. Amundsen er en av dem og Sjokoletta er så koselig. Dessuten har de mye godt på Naturbakst. I sangen heter det at Haugesund er «Vestlandets lille Paris». hva mener du er mest romantisk med Haugesund? -Det må være det store treet på Bytunet, når det har masse juletrelys, da synes jeg det er en romantisk plass. På kaféene er det ofte veldig god stemning. Julemarkedet var også stemningsfylt og romantisk. Hvis Haugesund var en person, hvordan ville du beskrevet vedkommende? -Jeg ser for meg en mann, med skjegg og bart og sydvest. En person som har masse sprudlende humør og som hilser og sier «hei» til alle. Han sitter på kaikanten og dingler med beina. Hva gjør du helst i sentrum? -Jeg bruker byen som et treffsted. Det blir mye kafébesøk og sosialsering når jeg er byen.

FOTO Haakon Nordvik

Hvis du kunne velge, hvilken type butikk skulle du ha drevet i Haugesund sentrum? -Det måtte ha blitt en butikk med alt mulig og hjemmesydde klær. Jeg er mer den kreative typen og min butikk skulle solgt mat, kunst, interiør, godteri og hjemmesydde klær. Hva er det beste med Haugesund? -Å gå i Haraldsgata og spise is. Møte gode venner på kafé og ha en hyggelig lunsj. Spasere langs kaien og slappe av. Hva er din beste opplevelse i sentrum? -Isdagen. Jeg elsker is! Hva er det Haugesund Sentrum mangler? -Det er alltid ting som kunne vært bedre, men jeg kommer ikke på noe i farten. Det er noen som ønsker Starbucks og sånne store amerikanske kjeder, men jeg mener at vi ikke trenger ikke det. Vi har jo våre egne, unike butikker og kaféer. Hva er det med Haugesund som gjør deg stolt? -Jeg synes Rådhuset er fint, vi har mange arrangementer som Kulturnatt, forestillinger på Festiviteten. Haugesund har et godt miljø der mange kjenner hverandre. Det er også mange fine bydeler, der nabolagene er gode og der folk har det godt. Hva kan regionens befolkning gjøre for at Haugalandet skal bli en enda bedre plass å leve? -Vi kan kanskje smile mer og hilse, spandere et smil. Noen ganger har vi denne storby-faktoren, at vi haster avgårde og bare er travle. Stopp opp, smil og si hei. Tenk hvis alle kunne vært hyggelige med hverandre?


Vårens flotte antrekk til

KONFIRMANTER er på plass i butikken. Moteriktige dresser fra Giovani med matchende

Meld deg inn i BAKUFiKU-KlUBBen! Bakufiku er et fritidstilbud for alle barn i alderen 4 til 12 år. Hver søndag kl 15.00 er det film eller aktiviteter for barn enten i Haugesund Billedgalleri eller på edda kino til kun kr 45,innmelding i klubben er gratis.

• skjorter • SLIPS • STRØMPER

Leveres i dresspose

2790,– midt i gågaten

Påmelding SendeS Til: post@bakufiku.no

Haraldsgaten 131 – telefon 52 70 62 60

VÅR CARLA WEBER SANDWICH ELISA CAVALETTI LAUREN VIDAL EASY COMFORT AVENTURES SMYKKER FRA HJERTER & SNØ

R E T E H Y N ! Si butikken - velkommen VÅer nRå pEå pN s las Haraldsgata 94 Telefon 52 72 28 63 Man – fre 10 – 19 Lørdag 10 – 16


14

Valentinsdagen - Kjærlighetens helligdag

Kjærestenes helligdag Ingenting er så søtt og fortvilende som Valentinesdagen. Spesielt for den som er forelska – eller som ønsker å bli det. TEKST Elizabeth Huanca Vold

FOTO Haakon Nordvik

Mandag 14. februar er det Valentinsdagen eller «alle hjerters dag» som det heter på norsk. Det er nok mange som sliter med å finne den riktige gaven til kjæresten sin denne dagen. Blomster og sjokolade er tradisjonelle alternativer, men gaven kan også være helt gratis. Marius Ommundsen Sæther fra Haugesund er på jakt etter den perfekte valentinsgaven til kjæresten. 22-åringen satser på en romantisk middag og en flott gave når deres første Valentinsdag sammen skal feires. Ditt beste gavetips? -Har man mye penger, kan en romantisk weekendtur være en flott valentinsgave. Men det finnes også mange fine presanger som ikke koster skjorta. Hva med en gratis tur i skogen eller å lage en god middag? Gavekort på massasje er heller ikke så dumt, sier Marius.

Lyserosa blomster Hvis du har planer om å gi noe litt mer tradisjonelt til kjæresten din, er en av de største hit-ene på Valentinsdagen røde roser. Men skal du gi blomster, anbefaler blomsterdekoratør Line Ørpetveit fra Interflora at du velger noe litt mer utradisjonelt. - Det kan være lurt å velge andre typer roser, som lilla og lyserosa. Orkideer er også kjempefine blomster man trygt kan gi på Valentinsdagen, sier hun. Marius har bestemt seg for å enten gå for røde roser eller lyserosa orkidéer. -Blomster er en sikker vinner. Det skal jeg gi til kjæresten min uansett. Og kanskje et fint smykke eller en ring, røper han. Marius tror kanskje at han også kommer til å få en liten oppmerksomhet på denne dagen, men har en klar mening om hvilket kjønn som skal skjemmes bort. -På Valentinsdagen er det jentene som skal være i fokus.


«Blomster er en sikker vinner. Det skal jeg gi til kjæresten min uansett.»


16

Handlefeber - valentinsdag Dersom du ikke føler deg komfortabel med å kle deg i rødt fra topp til tå, kan røde lepper være en fin liten detalj. Røde lepper til et sort antrekk er både klassisk og sexy. Yves Saint Laurent Rouge Pur Couture fra Parfymelle, 280 kr

Hev stilen med riktig tilbehør. Røde negler setter prikken over i-en på antrekket ditt. Dior Vernis fra Parfymelle, 210 kr.

Disse skinnhanskene fra Filippa K ser kule ut samtidig som de holder varmen i vinterkulden. Innvendig er de nemlig foret med ull. Hansker fra PIE, 700 kr.

Se rødt Valentinsdagen er rett rundt hjørnet. I tillegg til å være kjærlighetens farge, er rødt den fargen som står sterkest på catwalken denne sesongen. Vær dristig og kle deg i rødt fra topp til tå. Er du ikke fullt så vågal, kan du sette en spiss på antrekket med tilbehør i røde nyanser. TEKST Elizabeth Huanca Vold

FOTO Haakon Nordvik

Kos deg innendørs med god samvittighet i vintermørket. Hva er vel koseligere enn å invitere gode venninner og drikke litervis med te? Denne krydrede urteblandingen gir energi til kropp og sinn. 100% økologisk, Pukka Revitalise fra Crush Concept, 60 kr

En krydret og varm dufttolkning av fargen rød. Den flotte flakongen utstråler pasjon og dristighet. Perfekt for romantiske kvelder. Lancôme Magnifique Perfume fra Parfymelle, 645 kr


Den eiendommelige Bernhard Hval skal gifte seg med Sigrid. Så blir han besatt av vandreren Notto Fipp. Ingen andre enn Lars Saabye Christensen kan dikte opp et univers som dette. Ark Sund, 399 kr

En liten, rød veske løfter et hvert antrekk. Denne vesken har perfekt størrelse og rommer både lommebok, mobil og lipgloss. Veske fra Bik Bok, 49 kr Vinterens viktigste smykke er ringen. De skal være store, kraftige og virkelig synes på fingeren. Denne pynter opp et hvert antrekk. Ring fra Gina Tricot, 99 kr

Ingenting vekker mer oppsikt enn en knallrød kjole, men husk at rødt også betyr fare. Velg materialer av god kvalitet, rød «liksomsilke» kan lett se litt harry ut. Denne figurnære kjolen er perfekt til å bruke på fest eller når du skal «ut på by'n». Kjole fra Bik Bok, 49 kr

Jo Nesbø har skrevet denne fortellingen og donerer inntektene til Redd Barnas ABC-prosjekt som gir skolegang til fattige barn. Kos deg med en god bok i vinterkulden samtidig som du støtter en god sak. «Det hvite hotellet» av Jo Nesbø fra Haugesund Libris, 149 kr

Pynt opp nøytrale plagg og hold varmen med dette røde skjerfet. Friske innslag av neonfarger kommer vi garantert til å se mer av denne sesongen. Skjerf fra Vero Moda, 100 kr


18

Folk på gata – Valentinsdagen

Hva er ditt forhold til Valentinsdagen? Ester K. Jenssen (28) Sentrum

-Det er en koselig dag hvor man kan sette pris på de man er glad i, der man nødvendigvis ikke trenger å kjøpe noe. Men et lite kort er lov.


Edvin Aarak (21)

Iselin Tveiten (22)

Linn Årrestad (21)

Evy Fjeldheim (35)

Brakahaug

Sentrum

Vardafjell

Tysvær

-Jeg markerer ikke Valentinsdagen, og jeg tror ikke jeg hadde gjort det dersom jeg hadde hatt kjæreste heller.

-Valentinsdagen er for meg en amerikansk tradisjon som jeg ikke har noe spesielt forhold til.

-Selv om det ikke er en norsk tradisjon, synes jeg det er en god tanke for å få folk til å bry seg litt mer.

-Valentinsdagen er en hyggelig og koselig dag. Da vier jeg litt ekstra oppmerksomhet til mannen min, og vi går gjerne ut for å spise på restaurant.

Therese Kvile (24)

Lone Myrvold (34)

Erik Brådsvik (21)

Line Hernes (21)

Vardafjell

Stord

Skjoldastraumen

Åkrehamn

-Jeg markerer gjerne Valentinsdagen, dersom kjæresten min husker det. Det må være han som kjøper gave til henne.

-Jeg har aldri tenkt noe særlig over eller feiret denne dagen. Det er en amerikansk tradisjon, som jeg tror betyr mer for dagens ungdommer.

-Selv om jeg har kjæreste, er jeg er ikke så flink til å huske på denne dagen. Men det er en fin anledning til å vise at man er glad i noen.

-Da jeg var 14 år, syntes jeg dette var kjempestas. Nå synes jeg det er litt oppskrytt.

Jenny E. Kjerland (22)

Camilla Søreng Birkeland (23)

Lisa Vandal Birkeng (20)

Stian Skansen (22)

Rossabø

Vardafjell

-På Valentinsdagen går jeg gjerne ut på restaurant sammen med kjæresten. Det er kjekt å gjøre noe utenom det vanlige.

-På Valentinsdagen synes jeg det er koselig å gi kort til kjæresten min. Ellers pleier jeg ikke å gjøre så mye ut av det.

-Jeg pleier ikke å feire Valentinsdagen på noen som helst måte, men jeg synes likevel det er et bra konsept.

Sentrum

-Den eneste måten jeg har markert denne dagen på, var da jeg gikk på ungdomsskolen. Da lagde vi koselige kort som vi ga til hverandre. Jeg har ikke noe spesielt forhold til det nå.

Vardafjell


Julianne Hovland (21)

Jørgen Johansen (22) Terese Berge (21)

Jenny Andlid (23)

Hasseløy

Vardafjell

Vardafjell

Sentrum

-Jeg pleier ikke å markere denne dagen. Det er nok mer vanlig i USA.

-Jeg har feirt Valentinsdagen før, men jeg tviler på at jeg kommer til å gjør det i år.

-Jeg pleier ikke å feire denne dagen. Men det er en fin markering som sprer glede.

-Jeg har ikke noe spesielt forhold til Valentinsdagen.

Siril Agerup (21) Vardafjell

-Jeg har ikke noe spesielt forhold til denne dagen, men jeg synes det er en koselig tradisjon.

Julianne Hovland (21) Hasseløy

Jeg pleier ikke å markere denne dagen. Det er nok mer vanlig i USA. F A S E T T foto: Tom Haga

F A S E T T foto: Tom Haga

F A S E T T foto: Tom Haga

Som om brannvesenet Som om brannvesenet har flyttet inn Som om brannvesenet har flyttet inn har flyttet inn

Nyhet: Altibox utvider og tilbyr nå også alarm som en del av Altibox-pakken! Vår alarmløsning har direkte varsling Nyhet: Altibox utvider ogsørger tilbyr derfor nå ogsåfor alarm som en del til brannvesenet – og at viktige sekunder av Altibox-pakken! Våralltid alarmløsning har direkte ved en mulig brann kommer deg og dinevarsling til gode. til brannvesenet – og sørger derfor for at viktige sekunder Les mer om vår brannalarm på [partner].no. ved en mulig brann alltid kommer deg og dine til gode. Les mer om vår brannalarm på [partner].no. haugnett.no Bestill gratis befaring på telefon 00 00 00 00Nyhet: ellerAltibox via e-post utvidertil ogxxxx@xx.no. tilbyr nå også alarm som en del av Altibox-pakken! Vår alarmløsning har direkte varsling Bestill gratis befaring på telefon 00 00 eller via e-post tilsørger xxxx@xx.no. einar.lindo@haugaland-kraft.no 9800 23 00 73 63 til brannvesenet – og derfor for at viktige sekunder ved en mulig brann alltid kommer deg og dine til gode. Les mer om vår brannalarm på [partner].no.

Bestill gratis befaring på telefon 00 00 00 00 eller via e-post til xxxx@xx.no.

LOGO LOGO PARTNER LOGO

PARTNER LOGO

LOGO PARTNER LOGO


GODE TILBUD FRA APOTEK 1! Alle håndkremer – nå halv pris!

-50%

HURR A!

VI ER BLITT 10 ÅR OG FEIRER HELE UKEN Før fra kr 49,90

Nå fra kr

2490

Velkommen innom for gode tilbud og hyg gelige overraskelser!

Tilbudene gjelder f.o.m. 15. januar t.o.m. 14. februar 2011, så langt beholdningen rekker.

Apotek 1 Løven Haugesund. Haraldsgata 90. 5528 Haugesund. Tlf 52 70 78 50. Åpningstid: mandag - fredag 9-20, lørdag 9-17, søndag/helligdag 17-19.

INTERNETTKAFÉ OG KAFFEBAR ÅPENT ALLE DAGER • HARALDSGATA 90 • 52 86 67 50

FORLOVELSESRINGER

Et hav av kjærlighet


22

Lunsjavtalen – på totalen med Elsa Aanensen

Den overraskendE byen Skuespiller Elsa Aanensen lar seg fascinere av Oslo, London og New York, men Haugesund er byen som overrasker henne mest. TEKST Alexander Urrang Hauge

-Jeg må si en ting om Haugesund, sier skuespiller Elsa Aanensen og tar en kunstpause. Hun kikker ut i luften og ut i det frie rommet på Totalen som gjør at du kan sitte «på galleriet» og observere urban kaférytme på trygg avstand; Unge småbarnsmødre som prater, folk som spiser lunsj, den urytmiske skranglingen fra kaffemaskinen, lukten av ciabatta og kvernede bønner og Lisa Ekdahls myke stemme som lurer seg innom alle de andre lydene. Elsa Maria Eikenes Aanensen Bakke har akkurat gjort unna cirka 50 forestillinger med Sound of Music, i rollen som Baronesse Elsa. Nå venter nye prosjekter; Elsa skal produsere forestillingen «Rabinowitz» samtidig som hun har spiller i samme stykke. Men akkurat nå spiser hun cæsarsalat, drikker te og varmer seg på den store, hvite koppen og snakker om Haugesund. -Denne byen er ikke så forutsigbar som jeg trodde. Det er spennende ting på gang her og jeg blir stadig overrasket over de nye sidene ved byen som jeg oppdager. -Hvilke sider har du oppdaget? -Før jeg flyttet herfra som 19-åring, trodde jeg kanskje jeg visste det meste om byen og regionen vår. Nå ser jeg at vi er ikke så homogene, det er mange miljøer og det er mange steder jeg ikke har vært eller kjenner, sier Elsa undrende og spiser salat. -Jeg liker å gå tur på Bakarøynå og Risøynå. Noen ganger tenker jeg at jeg burde gått mer tur i sentrum, gjerne på ettermiddagstid, når byen er stille.

FOTO Haakon Nordvik

Elsa er en av dem som bruker sentrum og byen aktivt. -Når vi har prøver er det deilig å forlate teateret og komme seg ut og spise en ordentlig lunsj. Da kobler du av, kommer deg ut i lyset og ut blant folk deg, sier Elsa som gjør alt av shopping i sentrum. -Jeg er en storbyperson og jeg er utrolig glad i byer som Oslo, London og New York. Alle disse byene har jeg bodd i og de har så mye, så mange tilbud og jeg har lyst å få med meg alt. I New York snakker folk til hverandre på gaten, selv om de er ukjente. Jeg synes det er morsomt og det gjør at du møter folk. Det er kanskje dette som gjør at du blir sliten av storbyene. De krever mye. Samtidig som de også gir energi. Det er et fint og snodig samspill. Men det er langt fra «herrliga London» og «New York, New York» til ambisiøse Sild City, også kjent som Haugesund. -Jeg bruker sentrum aktivt både til daglig handling, shopping, men også uteliv. Å gå ut i Haugesund en ukedag er veldig fint. Da er det ikke så mye folk og stemningen er annerledes. -Når det regner og blåser som verst har jeg en tendens til å gjøre det veldig koselig inne, men hvis det varer lenge kler jeg på meg regntøy og kommer meg ut, sier Elsa og spiser cæsarsalat, slik hun ofte gjør når hun spiser lunsj på Totalen. -Noe av det beste med Haugesund er når solen kommer tilbake, slik som i dag, når hele horisonten brer seg ut og verden blir synlig igjen, sier Elsa og smiler.


«Jeg bruker sentrum aktivt både til daglig handling, shopping, men også uteliv.»


24

Lunsjavtalen – på totalen med Elsa Aanensen 1 Spennende meny. På Totalen kan du få alt fra burger til salat med lune bjørnebær, feta og bacon. 2 Vindusplass. Ved vinduene på Totalen kan du se folk drive forbi på utsiden. En utmerket observasjonspost.

Totalen café har to etasjer. Nede har de eget rom for barna og god plass til barnevogner. Oppe er det salonger, ro og mulighet for den intime samtalen. Alle skal kunne finne sin plass til å nyte noe av det beste som finnes – en spesielt god kopp kaffe. Totalen har også et godt utvalg av gode lunsjretter til overkommelige priser.

1

2

Eiendomsmegler A. T: 52 80 43 00

www.eiendomsmeglera.no


25

Tips til Morsdag

Fordi mamma fortjener det Søndag 13. februar er det morsdag, og du har en perfekt anledning til å hedre din mor. TEKST Sarah Elise Falkeid

I den travle hverdagen er det fort gjort at vi glemmer å vise hvor høyt vi setter pris på våre nærmeste, for eksempel mor, eller «mamma», som vi gjerne sier her. Kanskje er det derfor morsdagen ble oppfunnet. Det er mye du kan gjøre for å vise at du setter pris på henne, bare fantasien og morskjærligheten setter grenser. Og hvor hyggelig er det ikke å overraske? Å dandere et lite frokostmåltid og nytraktet kaffe på senga, koster deg få kalorier. Vil du i tillegg gi henne en gave, har vi funnet frem til noen saker enhver mamma vil elske. Sjokolade. Alle kvinner elsker sjokolade. Flaks for din mor finnes nå «sunn» sjokolade. Michel Cluizels «Single plantation» er mørk sjokolade på 70 gram, bestående av 64 % kakao fra eksotiske Papua Ny Guinea. Totalen, 54 kroner. Bok. «Lykkeprosjektet» av Gretchen Rubin, er en internasjonal bestselger. Om din mor likte «Spis - elsk - lev» vil hun garantert legge sin elsk på denne. Norli, 349 kroner. Kort. Er du kreativ, klarer du kanskje lage et fint og personlig kort? Du finner mye materiale hos bokhandlere i sentrum, og hos Scrappekjelleren. Ansiktsbehandling. VIl du gjøre skikkelig stas på din mor, kan du spandere en deilig spa-opplevelse på henne. 75 minutters deilig ansiktsbehandling med fruktsyre hos Balsam, 700 kroner.

Asfalt! Om du kjøper siste nummer av gatemagasinet Asfalt, støtter dere i tillegg en god sak! Asfalt koster 50 kroner, og 25 kroner går til selger. Selgerne finner du i sentrum. Du kan også gi et bidrag til CARE.no, som støtter verdens fattigste kvinner.

Visste du at... Morsdagen er en hedersdag for mødre, og feires i store deler av verden. I Norge feires alltid morsdag den andre søndagen i februar, altså 13. februar i år. Tradisjonen kommer opprinnelig fra USA. Anna Marie Jarvis startet i 1908 en offisiell minnedag for mødre, til ære for sin egen mor, som hadde arbeidet for å forbedre arbeidsforholdene til kvinner under den amerikanske borgerkrigen. Den første offisielle ble avholdt 10. mai 1908 i Grafton, i Vest Virginia. Skikken spredte seg raskt til alle statene i USA, og ble erklært offisiell helligdag i 1912. Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble i begynnelsen arrangert av religiøse organisasjoner.


26

JANNICKE KVARVEN

Et Friskt pust – jannicke kvarven

Jannike Kvarven er kooordinator for det regionale omdømmearbeidet i Haugaland Vekst, trebarnsmor, haugesunder og hundeinstruktør. Hun er også en av TE BY'N sine faste spaltister.

«Det handler om å passe inn i en så perfekt verden at vi snart ikke har en plass der selv.»

FEBRUAR

APRIL

JUNI

AUGUST

OKTOBER

DESEMBER

Jannicke Kvarven Regionsutvikler Haugaland Vekst

Gunnar Birkeland Daglig leder Polytec

Linn Løvvik Skuespiller

Asle Skjærstad Markedssjef FK Haugesund

Marit Sætre Kinosjef Edda Kino

Bernhard Østebø Billedkunstner


27

HAUGESUND - HOT OR NOT? Hvem er vi? «Hva som betyr noe er ikke hvem vi er, men hva vi og andre tror vi er», sa den franske antropologen, Claude Lèvi-Strauss. TEKST Alexander Urrang Hauge

Tilhørighet og stolthet overfor hjemstedet vårt angår oss alle, men hva innebærer dette? Hva kan vi gjøre for at vi skal forsette å være stolte av hvem vi er og hvor vi kommer fra? Identitet er hva vi føler tilhørighet til. Tilhørighet skapes gjennom små og store felleskap. Vennenettverk forteller litt om prioriteringer, identitet og tilhørighet. Ungdom søker aktiviteter og tilhørighet. Stedslojalitet kan utvikles gjennom oppveksten. Derfor er fritidsog kulturtilbud så viktig. Men skjer det noe her da? I en stor by er det mye å se og oppleve. I en mindre by er det mye å høre. Bysladderen, som ikke alltid er like godlynt, viser at vi bryr oss om hverandre, på en eller annen måte, og at vi har meninger. I en liten by er alt mer oversiktlig og det er vanskelig å hjemme seg vekk. Det er alltid noen i nærheten som kjenner noen som vet om noe. Over til det viktige poenget - i forhold til resten av vårt ganske land - hvordan ligger egentlig Haugesund an - er vi hot or not? Haugesund sentrum er selve navet i Haugesundregionen, men sammenlignet med storbyene er avstandene her så korte, at det føles rett å ta med hele regionen i vurderingen når vi skal snakke om identitet. Haugesundregionen har et så variert næringsliv at konjunkturbølgene rammer oss mindre enn andre steder. Her finnes et mangfold av næringsliv med jobber som passer de fleste, og som utfordrer og engasjerer. Handelen går som det suser! Handelsomsetningen per hode er blant landets største. I bortgjemte kroker finner man små bedrifter som er store – gjerne verdensledende på sitt område. Denne floraen av små og kreative virksomheter er noe av det mest unike med regionen vår.

FOTO Haakon Nordvik

Her finnes vidtfavnende kreative miljø. Mange har flyttet hjem og lykkes med å starte egen arbeidsplass, eller kommet inn i vel etablerte miljøer. Mulighetene her er mange: rimeligere boliger sammenlignet med mange andre byer, lite kø-trafikk, mange flyruter til inn- og utland, og kultur og fritidstilbudene er i en klasse for seg. Her er noe for alle alderstrinn året gjennom. Tilbudene er ingen unike skatter, men bredden bidrar til at det er godt å bo her. De skaper en tilhørighet. Mediene har også en viktig rolle her. Jeg ønsker mer fokus på konsekvensene av lokale mediers omtale av vår by og region. Medieoppslag med kritisk omtale er viktig, men kan bidra til å svekke opplevelsen av tilhørighet. Jeg skulle gjerne hatt flere suksesshistorier fra både næringsliv og livet generelt her. Jeg utfordrer våre lokale medier til å bygge enda mer opp om lokal stolthet og engasjement! Nettverk gir trygghet i livet og forteller også noe om vår tilhørighet. Men vi lever i en moderne verden med så mange krav til hvordan man skal kle seg, tenke og oppføre seg, at det snart er en utfordring å leve. Det handler om å passe inn i en så perfekt verden at vi snart ikke har en plass der selv. Perfekt blir fort utrivelig. Vi må ikke glemme å støtte hverandre i all vår opptatthet med å passe inn i et samfunn. Vi må ta vare på hverandre og passe på det som er nært, selv om ikke alt er like perfekt, verken i jobbsammenheng eller i privatlivet. Alt ligger til rette for at vi skal greie denne balansen mellom stolthet og nærhet, et aktivt næringsliv og attraktivt fritidstilbud. Vi har et engasjert folk i byen og regionen vår. Vi har en samlet stå-på-vilje som er unik når det gjelder. Jeg er imponert over stedet vårt. Vi har mye å tilby og mye å være stolte av. Stoltheten over hvem vi er og hvor vi kommer fra. For meg er Haugesund absolutt HOT!


28

Ung i by'n – Beatboard

Ung beat i byen Johan jr Nilsens butikk, Beatboard begynte som en nisjebutikk for skateboard, snowboard og jibbing. Nå har butikken og Johan blitt en del av bybildet og et stoppested for mange unge. TEKST Alexander Urrang Hauge

-For slike nisjebutikker som dette er det ikke så viktig med beliggenhet. Kundene finner frem til oss uansett, sier Johan jr Nilsen. Og det er ikke bare kunder som har funnet frem til Beatboard i Strandgata. Etter at Johan jr bygget skateramp under Risøybroa ble butikken og rampene et fast møtested for byens skatere, jibbere og snowboardere. Uante mengder med avisspalter og lokal-tv-tid har blitt brukt til å debattere hvem som skal rømme vekk fra den tørre sonen under Risøybroas lysegrå buer: skaterne eller rusmisbrukerne? Ute i Strandgata siger ettermiddagstrafikken jevnt forbi og den tørre asfalten er februargrå og himmelen er blå. Bak disken står Johan jr. Foran disken står Adrian Vikse Bratten. Snart 11 år og ivrig skater. -Jeg liker å skate. Det er spennende og du lærer noe nytt, sier Adrian og lar hjulene på brettet rulle mellom fingrene. Adrian har grønn session-genser. Han tar ofte turen fra Hasseløy for å sjekke hva som skjer i sentrum. Brettet er alltid med og etterpå tar han helst turen opp til skatehallen ved gymnasbanene. -Jeg har skatet i nesten to år sier han og holder rundt brettet, et passe slitt Shit-brett, med grønne og gule Royale-trucker, session-hjul foran og Hubba-hjul bak.

FOTO Haakon Nordvik

Men mest drømmen om å bli enda bedre. For skating handler ikke bare om trehvite ramper og tilrettelagte rails. Skating handler om å bruke bybildet; fortauskanter, murer, trapper, rekkverk og gangveger. Skaterne bruker byen slik som den er og leter til de finner den perfekte kanten til trikset de så gjerne skulle beherske. For slik er skatingen og snowboardingens kultur: Det er en evig læringsprosess der det neste trikset er det beste. -Det er mange triks jeg skulle ønske at jeg kunne, sier Adrian, som også ønsker seg et par nye sko. -Jeg har snart bursdag, sier Adrian lurt. Ute på fortauet går det folk forbi. -Det er ofte litt aktivitet her på ettermiddagen, men så forsvinner rusmisbrukerne, forteller Johan jr Nilsen. Han sier det er en vanskelig situasjon. -Det fine med lokalet under broen er at der er tørt, det er urbant og sentralt. Hvis vi hadde fått lov kunne vi gjort det skikkelig flott der. Malt veggene, fått skikkelig lys og etablert et bra skatemiljø, sier Nilsen og legger til. -Men det kommer til å ta tid, avslutter han.


29

1

3

2

4

5

1 Adrian Vikse Bratten. Adrian skater så ofte han kan og tar gjerne turen til sentrum. 2 Junior. Johan jr Nilsens butikk har blitt et samlingspunkt for skateinteressert ungdom. 3 + 4 Under the bridge. Skatemiljøet har funnet seg godt tilrette under Risøybrua. 5 Beat it. Beatboard fører en rekke skate-, snowboard- og jibbemerker.


30

Helt steen – sussing

Sussing En heftig omfavnelse i et litt for sent TV-program fikk familiens minste til å komme med følgende utbrudd for ei tid tilbake: «Æsj, pappa, di susse på TV!» Pappa tenkte i sitt stille sinn: «Ja, ja, lille venn, vi skal snakkes om 10 år!» TEKST PETTER STEEN

Litt sussing på TV har ingen vondt av. Faktisk hadde det vært en stor fordel om det hadde vært mer sussing og mindre dreping på TV. Det er et tankekors at det fortsatt hos enkelte vekker mer anstøt med kjærlighet enn med vold. Kanskje er det vår lange puritanske tradisjon som spiller oss et puss? I februar skal vi feire både valentinsdag og morsdag. Begge feiringene står i kjærlighetens tegn. Hver på sin måte gir de oss anledning til å vise at vi bryr oss om våre nærmeste. De gir oss også anledning til å tenke over noen viktige sider ved menneskelivet. I en travel hverdag kan det være godt å ha noen merkedager der vi gjør litt stas på dem vi er glad i. Da feiringen av valentinsdagen ble gjeninnført i Norge for en del år siden, var det mange som valgte å latterliggjøre den. Dette var fremmed og amerikanskinspirert. Dette var kommersielt. Kritikerne tok de store ordene i bruk, og kvinnene som hadde innført valentinesball i Oslo, ble hengt ut til spott og spe. I dag er feiringen blitt en del av norsk folklore også. Helgenen som feires på valentinsdagen, er en av de mest mystiske innen kristenheten. Han sies å ha vært en kristen prest som ble henrettet under Keiser Claudius II 14. februar i år 273. Grunnen var at han viet unge par mot keiserens vilje. Feiringen av valentinsdagen ble

FOTO Haakon Nordvik

innstiftet av Pave Gelasius I i året 496, og paven måtte innrømme at han ikke visste særlig mye om helgenens liv og virke. Likevel er symbolikken sterk. St. Valentin gikk i døden fordi han trodde på kjærligheten! Morsdagen har lengre tradisjoner i Norge enn valentinsdagen. Vi er mange som har minner om mer eller mindre vellykkede skjærebrett lagd på sløyden med hilsenen ”Til mor!” innbrent. Det var morsdagspresanger som ble godt og kjærlig mottatt, uansett hvor uferdige skjærebrettene var da de ble brakt hjem fredag før morsdag. Det er, som kjent, tanken som teller! På morsdagen får mor susser på kinnet fra store og små. På valentinsdagen gir man sine kjære susser både her og der. Et annet ord for susser er kjærtegn. Tegn på kjærlighet. Feminin kjærlighet med samme farge som Rådhuset; rosa! Februar er kjærlighetens måned. Vi kan gi hverandre gaver til morsdag og valentinsdag, tenke over de viktige verdiene i livet og susse litt mer! Beste hilsen


steinariversen.no

Investering for livet Kom innom og se det store utvalget vårt i Rogalandsbunader for damer og herrer.

Vi har også godt utvalg i tilbehør.

Strandgata 122 Telefon 52 72 49 07

Valentines Day tilbud Mandag-fredag: 10-16.30

Torsdag: 10-18

Lørdag: 10-14

2-retters for 2 til prisen av 1

HVA MED ET GAVEKORT til morsdag eller valentinsdagen?

Ovnsbakt Rødspette

Serveres med saltbakte småpoteter, purrekompott, sukkerert- og granateple salat, gressløkburre blanc.

eller Andebryst

Serveres med aspargesbønner, jorskokkpure, søtpotetfondant, lasangepotet og mandarinsaus.

Sjokoladeterte

Servert med appelsinsalat og sorbet.

VÅ R ENS N YHETER

på plass i butikken – velkommen!

395,-

Pr. par mandag 14. februar. Bordbestilling: 52 86 30 00

– midt i gågaten Haraldsgaten 110 – telefon 52 71 84 00 Mandag - fredag: 10-17 • Torsdag: 10-19 • Lørdag: 10-16


32

Etablert vs nyetablert - ganegodt og slakter haaland

Pølsemaker, pølsemaker... Kvalitetsbevisste og matglade haugalendinger ønsker seg godt utvalg, personlig service og kortreiste råvarer når de skal lage mat. Alt dette får de fra veletablerte Slakter Haaland og nyetablerte Ganegodt. TEKST Sarah Elise Falkeid

Ganegodt åpnet dørene i november 2010. Vegg i vegg med «Fiskematen» i Skjoldaveien, har sentrum nå fått et godt alternativ til kortreist mat. Og plasseringen av butikken er neppe tilfeldig.  -Vi sjekket kvaliteten på Fiskematens varer, og ble enige om at de har det klart beste fiskeutsalget i Haugesund. Vi streber selv etter å gi kundene noe spesielt, å gi gode opplevelser på kjøtt. Da er det naturlig for oss å ligge her, når naboen gjør det samme, sier daglig leder Rune Rommetveit. Ferskvaredisken er lekkert dandert med de fineste stykker av indre- og ytrefileter, T-bones og kyllinglår alle fra gårder i distriktet. I kjøledisken ligger forskjellige typer pølser, laget på «mors oppskrifter»; gamle familieoppskrifter som er bearbeidet noe. -Du spiser ikke på mjøl og vann, det er en god definisjon på skikkelige pølser, sier Rommetveit. Ganegodt satser på Angus. Kjøtt som er veldig mørt og godt marmorert. Rommetveit illustrerer forskjellen på Angus som er modnet naturlig, og Angus som er vakummodnet.  -Dette er det gourmeten vil ha, sier han, mens han nærmest veiver med armene, og setter pekefingeren på kjøttstykkets mørknede ytterkant, for å vise at den er modnet på naturlig vis.

FOTO Haakon Nordvik

Slakter Haaland merker også trenden med kortreist mat. De får råvarene fra Gilde på Forus, og bearbeider mye av kjøttet på kjøkkenet i andre etasje. Nå vurderer de også å få direktekontakt med lokale bønder. -Det kommer til å bli mer og mer av det fremover, sier eier Lars Hetland. De er begge enige om at vi har blitt mer bevisste på kjøtt og dets kvalitet. Viktigere enn noen gang er det at matens kvalitet blir synliggjort og historiene fortalt. -Folk er mer bevisste, og vet hva de vil ha. Allikevel ønsker de veiledning, sier Lars. Hvor mange pannekaker orker du å steke før du går lei? Hos Slakter Haaland står 7-8 stekepanner kontinuerlig på. Her produseres pannekaker fra morgen til kveld. -Vi selger 1000-1500 pannekaker i uka, sier Lars. Opp mot 78.000 pannekaker i året blir det. Fleskepannekaker, altså. -Vi kunne hatt en egen bod ute med bare pannekaker, sier Lars, og ler. Men blandt fleskepannekaker, kjøttdeig og fine kjøttstykker står også ferdiglagde retter og desserter på menyen. Det er mulig vi er blitt litt late med årene, for her selges ferdigretter som aldri før. -Det er spesielt lunsjretter som er populært, sier Lars.


daglig eier: Lars Hetland (35) fra Skjoldastraumen. Bor på Åkra med familie. Pølsemaker og butikkslakter. Ansatte: 4 årsverk. Etablert: 1930-tallet. Historie: Etablert av slakter Oscar Haaland på 1930-tallet. Deretter overtok sønnen Per, og videre hans sønnesønn Finn. Da Finn gikk bort i 2007, overtok Lars, som tidligere hadde vært lærling hos Finn.


daglig leder: Rune Rommetveit (54) fra Stord. Historie: Kjøkkensjef på Rica Maritim i 17 år. Bak driften av ganebodt i Skjoldaveien: syv lokale bønder fra blant annet Fitjar, Bokn og Tysvær. Ansatte: 2,5 årsverk. Etablert: 25. november 2010.


35

1

5

2

6

3

4

7

8

1 Ganegodt. Dekorative saftsmaksbomber fra Kroken frukt og bær. 2 Ganegodt. Marinert mørbrad og grytefilet er bare noe av hva du finner i ferskvaredisken hos Ganegodt. 3 Ganegodt. Poteter rett fra åkeren. 4 Ganegodt. Smakfull eplejuice fra Tveit Gaard i Førde. 5 Haaland. Marinerte kjøttvarer av alle slag. 6 Haaland. Pølseutvalget er upåklagelig. 7 Haaland. Perfekt marmorering gir ekstra god smak på kjøttet. 8 Haaland. Lars er stødig med kjøttøksa.


36

Byliv – kafestemning

Kafékarene Det er mandag morgen, klokka har såvidt passert syv. På uteområdet til Naturbakst sør i Haraldsgata sitter tre trøtte typer med hver sin kaffekopp. De har nok allerede vært her en stund - de er på kopp nummer tre. TEKST Sarah Elise Falkeid

Hva har dere i koppen da, vanlig kaffe? spør jeg. -Det finnes bare vanlig kaffe, korer de tre karene bastant. Stamgjestene Kjell Johannesen, Jan Helge Jakobsen og Terje Birkeland. Jeg skjønner at må jeg trø varsomt - det er tydelig at her holder de på tradisjonene. -Vi betaler bare for én kopp, så er det bare å fylle på så mange du klarer før jobb, smiler Jan Helge fornøyd. Han har vært her siden klokken 06:15. -De fleste kommer i syvtiden, sier han. Når Jan Helge er tidlig ute, gjør han ofte i stand kaffen til morgenens stamgjester. -Jeg liker den ekstra sterk, sier han. Da må jeg lage den selv. Hvorfor er dere her så tidlig? spør jeg, mens jeg forsøker å skjule et høyst påtrengende gjesp. -Vi løser verdensproblemer før jobb, får jeg til svar.

FOTO Haakon Nordvik

Hvilke problemstillinger har vi i dag? -Det går mye i fotball, sier Kjell. Og så diskuterer vi hva som står i avisene. Kjell er selv frilansjournalist i Karmsund. -Fint å være frilans når du kan sitte her? spør jeg. Han nikker, smiler bredt, og tar seg en stor sup fra den overfylte kaffekoppen. På bordet ligger dagens aviser blant kaffespor, askebeger og Petterøes 3. Terje tar tette trekk fra sneipen - noe som indikerer at snart må han på jobb. -Jeg drar hit på lørdagen også, forteller Jan Helge ivrig. -Jeg våkner like tidlig i helgene, det er det verste! Han er morsom. Når sover denne mannen egentlig? Folk renner ut og inn døra. Det går i skytteltrafikk mellom kannene. Og bak disken står en solstråle og tar imot kaffepenger. For det er helst kaffe det går i


37

1

2

3

4

1 Påsmurt. Betjeningen på Naturbakst kan diske opp med mye godt pålegg. 2 samlingspunkt. Naturbakst har mange stamkunder. Her tar noen karer en kaffetår før jobb. 3 KAFFEPRAT. Praten går når kaffen kommer på bordet. Fotball er et yndet tema. 4 BakeRvarer. Skoleboller, skillingsboller og «kanel i svingane» er bare en brøkdel av bakervarene du finner på Naturbakst.

her, de fleste tar frokosten hjemme. Klokka nærmer seg halv åtte. Jeg strekker meg litt, inni meg selv. Skjult. Stiv som en stokk står jeg der, og lengter aller mest hjem til den varme, deilige senga mi. Men jeg kan jo ikke klage. Er jo i godt selskap omringet av menn i sin beste alder. -Er dette en mannfolk-kafé? -Om morgenen, ja, svarer de samstemt. Det er omlag 30 stamgjester innom om morgen - de fleste menn. -Mange er her hver dag, sier Johannesen. -Hvorfor møtes dere akkurat her? -Geir var en av de som hang med oss på den tidligere Meieribaren og i kjelleren på Håndverkeren. Da han åpnet her for seks år siden, kom vi naturligvis etter. Tredje generasjons baker Geir Hauge (Hauge & Lindaas) gikk nylig av med pensjon, og er i skrivende

«Men først en kaffe og avis i morgenstundens stille bris» Per Larsen

stund i Frankrike og strekker på beina. Det er sønn og datter som har overtatt familiebedrifen. -Datteren har vært her noen år, og kjenner systemet, sier de. De nikker til hverandre, noe som signaliserer at hun er godkjent. Kvart på åtte. Byen begynner å våkne til liv. Ute på gata høres en gledesfylt stemme: - Det er morgengjengen, jo! God arbeidsdag!


38

Mat i sentrum: Finns karbokur

Fra Karbo til turbo Finn Vigleik Lothe lurte på hvordan folk ved Middelhavet kan spise godt og likevel være slanke og friske. Svaret lå i karbohydratene. TEKST Alexander Urrang Hauge

-Det har alltid forundret meg; Du sitter på en restaurant i Frankrike, Italia eller Spania og ser fjørlette damer på femti kilo som spiser haugevis av kjøtt og ost og salat, sier Finn Vigleik Lothe og kikker ut vinduene i restauranten Lothes Mat- og vinhus. Det er en helt vanlig mandag i januar, men allikevel er det dukkledte bordet dekket med de lekreste retter. Blomkålsuppe med trøffelolje, salat med spekeskinke fra Suldal og ørretfilet med hvitløk, nøtter og chili. Det er lett å tro at restaurantkokkene kaster alle kostholdsråd ut kjøkkenvinduet og dyrker kun den gode smaken, men dengang ei. Finn har funnet formelen: mat med lavt innhold av karbohydrater er løsningen til et lettere og sunnere liv. -Jeg har jo hørt om disse karbo-kurene, men bare med et halvt øre. Jeg har ikke trodd at det kunne virke. Men etter at jeg la om til et kosthold med svært lite karbohydrater raste jeg ned i vekt. Jeg gikk ned 12 kilo på tre måneder, sier Finn og forklarer. -Det som er det fine er at jeg var ikke sulten en gang. Jeg spiste meg god og mett hver dag. Det viktige med slike kurer er jo at du trives. Dette handler jo om livsstilsendring. At du ikke faller tilbake i det gamle mønsteret. Men alle som har prøvd vet hvor lett at nettopp det skje, at du raser opp igjen i vekt. -Slik var det med meg også, men dette virker. Nå

FOTO Haakon Nordvik

spiser jeg alt som før ikke var lov: kjøtt, fløte, rømme, ost - i tillegg til fiberrike grønnsaker. Forklaringen er enkel; matbutikker, kiosker, gatekjøkken og bensinstasjoner flyter over av mat som er stappfulle av karbohydrater – eller på godt norsk sukker. -Bare se på Hank Von Helvete. Da han skulle spille Cornelis Vreeswijk måtte han gå opp tjue kilo, men det var ikke noe problem. Han spiste bare ferdigmat til alle måltider, forteller Finn og ler. Alle disse karbohydratene skal forbrennes. Kroppen velger å forbrenne karbohydratene og lagre fettet og vi legger på oss gram for gram, kilo for kilo. I tillegg til at flere av rettene i restaurantmenyen er lavkarbomat arrangerer Lothes mat og vinhus lavkarbokurs hvor deltakerne lærer å lage god mat, men uten alle karbohydratene. Lothe samarbeider med Haugesund aerobic og treningssenter slik at den fysiske aktiviteten også ivaretas. -Kosthold er en ting, men det fysiske er minst like viktig. Det er viktig at vi tenker helhetlig, sier Finn. -Når vi kutter ut karbohydratene og erstatter dem med protein- og fettrik mat forbrenner kroppen fettet og vi får et jevnere blodsukkernivå gjennom dagen. Det gir oss bedre konsentrasjon og en sunnere livsstil, sier Finn Vigleik Lothe.

Ørretfilet, nøtter hvitløk, chilli (4 porsjoner) DETTE TRENGER DU 4 ørretfilet – ca 150 g per porsjon 2 ss rømme 2 ss olivenolj 1/4 chilli. 2 hvitløksfedd 10 mandler, 10 hasselnøtter

(kan også bruke solsikkekjærner, gresskarkjerner med mer) SLIK GJØR DU Fiskefileten legges i en ildfast form, hell på olivenoljen. Saltes og pepres.

Hakket chilli, hvitløk og nøtter/ kjærner legges på fisken. Settes i forvarmet ovn på cirka 200°C i 12 – 14 minutter. Serveres med litt rømme, gjerne noe grønn salat eller brokkoli.


Mat med mye karbohydrater og lite proteiner Brød • Pasta • Ris • Juice Frukt (c-vitaminene er viktige) Poteter

Mat med mye proteiner og lite karbohydrater Hvitt og rødt kjøtt • Egg • Fisk Ost • Bacon- og kokosfett Grønnsaker som vokser over bakken (spinat, brokkoli og alle kålsorter)


40

Mat i sentrum: Finns karbokur

Haugalandssalat med suldalskinke, fetaost fra Haugaland meieri og hjemmelaget Tzatziki DETTE TRENGER DU Her bruker vi flere typer friske salatblader, spinatblader, tomater, tzatzikidressingen helles over, dryss over gresskarkjerner, fetaost fra Haugaland Meieri og noen skiver suldalskinke. Tzatziki 3 dl yoghurt naturell 1 stk slangeagurk ½ ts salt 3 fedd hvitløk ½ ts nykvernet pepper 1. Slå yoghurten i et kaffefilter og la den renne av i ca. 1 time. Yoghurten skal ha en ganske tykk konsistens. 2. Riv slangeagurken på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter, og press ut vannet. 3. Bland dette sammen med finhakket hvitløk. Smak til med nykvernet pepper.

Blomkålsuppe med trøffel olje og chips av suldalskinke DETTE TRENGER DU 1 stort blomkål 2 dl fløte 2 dl H melk 4 fl vann Salt, pepper, ¼ chilli, en knivsodd muskattnøtt Slik gjør du: Rens bort grønneblader. Del blomkålen i buketter og legg i en passelig gryte, hell på alt vannet, fløte og melken.krydderier og chillien. Det hele kokes til blomkålbukettene er blitt møre.

Kjør det hele til en smidig suppe i en kjøkkenmaskin. Helles tilbake i gryten. Smak eventuelt til med krydder, spe ut med melk/fløte eller kanskje litt kyllingkraft. Suldalskinken legges på rist i forvarmert ovn (200°C) til den er blitt sprø. Kan også stekes i stekepanne på sterk varme. Suppen anrettes i suppeskål. Legg sprø skinkeflak på toppen og drypp i litt trøffelolje. Trøffelolje får man kjøpt i butikk.


Vi fĂĽr nyheter hver uke

59900

Tunic 29900 Jeans 39900

Opplev Fransa motebutikken for henne Haraldsgaten 124 (gamle Amundsen hjørna)

Oasen Storsenter


42

Byens skjulte skatter – strandgata

Sjel og sjarme i Strandgata Strandgata var en gang byens viktigste handlegate og møteplass. Nå børster den langstrakte gata av seg både støv og finanskrise og sikter mot en ny vår. TEKST Alexander Urrang Hauge

Det er en vanlig dag i Haugesund sentrum. Det er en stund siden forrige regnbyge og solen titter frem mellom skyer, hustak og daglige gjøremål. Helt nord i Strandgata, der Thuhauggaten begynner eller slutter, står det en stor lastebil langs fortauet og losser. Det er glassmester Kalland som venter varer. -Ja, nå kommer det varer, sier han og kikker bortover gata. Det er noe som er i ferd med å skje i Strandgata. Fra Kalland i Nord til Slakthuset i sør. Strandgata våkner til liv med alle sine lange og buktende kvartaler. Frisører, rustfrie skruer, svenske gressklippere, skipsmodeller, pepperbiff, tatovering, en leilighet i Tyrkia, et ny-innrammet bilde, en kopp grønn te, Bob Dylans «Blood on the tracks» på vinyl, et nytt skateboard eller rett og slett en spasertur; det er ikke grenser for hva du finner i Strandgata. Og glass, selvsagt. Kalland har vært her i Strandgata siden 1977. Han løste mesterpapirene i 1976 og jobbet jevnt og trutt siden. -De dømte meg nord og ned, sier han og ler. -Men jeg valgte bare det lokalet som var ledig jeg. Forrige eier holdt til i Sørhauggata, der Sir Toby er nå. Jeg flyttet hit til Strandgata, sier Kalland og lukker opp døra til forretningen.

FOTO Haakon Nordvik

-Reidun, kona mi, hun er vokst opp her i Strandgata, sier han. Nå, 34 år etter at Kalland åpnet, har han tilbakevist de negative spådommene til gangs. Pensjonisttilværelsen venter og de ansatte skal overta firmaet. Men hva skal Kalland gjøre? -Jeg skal gjøre lite og ingenting, sier Kalland og ler og må jobbe videre. Herr Skrue. Veien videre går forbi forretninger som selger mat fra alle verdenshjørner, en kinarestaurant, men vent litt. På den andre siden av gaten ligger Strandgaten jernvare; en bastion for alle som trenger skruer, muttere, beslag, verktøy – og ja nesten alt. -Jeg tror butikken har vært i drift siden 1912, sier Kjetil Danielsen. Sønn til faren, Kjell Danielsen, som driver og eier butikken. Rundt Kjetil er det stablet varer overalt og små skuffer her og der rommer uante mengder med jernvarer. Det er, for å være ærlig, ikke noe åpenbart system og det er på sin plass med en liten test. -Hvis jeg sier 5 millimeter maskinskruer, hva sier du da? -Da spør jeg; «Rustfritt eller ikke?»


Jernvare. Kjetil Danielsen finner lett frem i Strandgaten jernvares sinnerike system.


Paris: Elroch Abdellah driver Paris Frisør og klipper Mikal Johannes Hesseberg.

Moody: Veronica Ulvik liker aktiviteten i sentrum og driver Café Moody.

Moods of Haugesund. I bunn av bakken er det på tide med en stopp. Norges Banks gamle lokaler har ennå sin svarte granittfasade og i Haugesund Sparebanks gamle lokaler blir nattklubb ryddet ut og hotellsenger flyttet inn. Opp i bakken stikker vår Frelsers spir opp i himmelen og Egon reklamerer med fristende pizzabuffé og en barnefamilie kommer ut av Kids Room. Forbi Cafe Moody kommer det to jenter og en gutt med converse-sko og grønn jakke. Døren står akkurat lenge nok åpent til at kaffelukten strømmer ut. Sånn så bror'min har det. Litt lenger bort i gata, Slik er det i Strandgata. Du kan gå på et fortau og ikke omtrent der Skjoldaveien begynner og bakken ned ane at du har lyst på en dobbel mocca og vips, så mot Torgbakken starter kommer det noen regndråper sitter du der i en god stol og holder i en varm kopp. gjennom luften, men de gir seg. Det er altså i denne -Jeg ser at det vokser her i Strandgata og det er veldig lille bakken at skolekorpsene spiller «Ser du havet bra, sier Veronica Ulvik. vester ute» en smule saktere enn hva notearket tilsier, Det er hun som driver Cafe Moody - kafeen som når de marsjerer avgårde på 17. mai. Nå er det ingen vaklet, men som fant fotfeste og et publikum som hornmusikk. Men bak et av vinduene sitter det en ung liker en salig blanding av kunst mann i frisørstolen hos Paris og øl og kaffe og band som er Frisør. på veldig lange turneer. -Strandgata er en fin plass. -Jeg tror folk liker variasjonen, Vi ligger nærme det meste at det er så mye forskjellig her og det er mange turister som i Strandgata. Folk liker å gå i kommer opp fra Smedasundet gater, sier Veronica, som har denne veien, sier eier og frisør lagt merke til at det blir færre Elroch Abdellah. og færre kjøpesenter i byen. Han åpnet salongen for tre år -Det er litt deilig, men samtidig siden og tror kundekretsen vil kan det jo være et savn, sier vokse. Kalland: Glassmester Kalland og kona Reidun Veronica og kikker ut i lokalet. -Jeg tenker langsiktig og har drevet bedriften fra Strandgata siden 1977. positivt, sier Elroch. På ramme alvor. Lenger oppe i gate, forbi Men nå må han klippe videre. tatoveringsjapper, märthaliljer, en frisørsalong og Mikal Johannes Hesseberg fra Tysvær sitter i stolen Bestastuå ligger Dahls Rammeservice AS. Der er tre og gjør seg klar for ny sveis. damer i sving med rammer, trykk og glass. I lokalet -«Rustfritt», sier jeg da. -Og da sier jeg «i den skuffen oppe til venstre. Hvor mange skal du ha?», sier Kjetil og smiler lurt. Han beskriver kundekretsen som vid og bred fra «båtfolk og alt som kan krype og gå». Kjetil synes Strandgata er bra, men det var jo andre boller før, da Kyviks Sjøhuset var i sving. -Da solgte vi julegaver her. Vi haddde store stabler med ferdiginnpakkede gaver, forteller han.


Fashion: Unn-Elin Bjordal på G-Fashion møter kundene med et vennlig smil.

står bildene tett. Fra Kjell Nupen til Odd Nerdrum. Fra Rameckers til Rudi. Dahl kan ramme inn det meste. -Jeg synes det er bra aktivitet i Strandgata. Det har kommet seg etter finanskrisen, sier Elisabeth Rundhaug. De to kollegaene nikker. -Det er bra miljø her og jeg tror kundene liker at de kan parkere rett utenfor butikken, sier Lene Håland.

ShabbY: Egil Reiersen sverger til fysiske formater og handler helst hos Vidar Wennech Aas, som driver Shabby Records.

jobb, sier Berte. Men nå strømmer flere kunder inn og Berte og Unn-Elin må jobbe. Vinylterapi. En trailer snirkler seg ned fra Risøybroa og en kar går inn på Shabby Records. -Jeg kjøper alltid musikken min her, sier Egil Reiersen og blar i hyllene. Bak disken står Vidar Wennech Aas. Han har drevet butikken siden første stund, den gang den lå ved Misjonskirka og du kunne røyke inne. Mens du hørte på AC/DC og bestemte deg for om det ble The Clash eller Ramones den dagen. -Strandgata er bra. Vi leide først en stund lenger nord, der det var apotek. Dette lokalet er også bra, vi ligger på et hjørne og vi er nærme Haraldsgata, sier Vidar. Nå er det ikke lov til å røyke inne, men cd- og vinylutvalget er bra og enten du kjøper brukt eller nytt.

Alt på G. Utenfor Dahls blåser det en frisk liten bris og to damer går inn på G-fashion. Der inne er Unn-Elin Bjordal og daglig leder og eier, Berte Karine Østensjø på jobb. Nå, etter 20 år i Strandgata, har fortsatt Berte solid kundetilfang fra motebevisste damer – enten de er unge eller ikke fullt så unge. -Når jeg velger klær til butikken ser jeg etter ting som passer godt sammen. Jeg er ikke redd for å plukke merker som Acne, Replay eller Sonia Rykiel, forteller Berte. Hun begynte med G-Fashion Bare kikka, ja. Utenfor på Gardsenteret, men flyttet dørene til Shabby Records etterhvert til Strandgata. er det fortsatt lyst og folk De siste årene har hun sett haster avgårde. Inn og en svært positiv utvikling i ut av butikker, snakker i Strandgata. mobiltelefonene sine, krysser -Ja, vi har mange spennende gangfelt, stikker innom og butikker her og vi får gode tilakkurat idet en ung dame bakemeldinger fra kundene går forbi med parfymelukt våre. Jeg merker at vi selger Dahls: (fra venstre) Iris Elisabeth R. Andersen, og bæreposer og vind i håret godt på ettermiddagstid. Da Lene Håland og Tone Iren Gangstø Medhaug. rekker forbipasserende å høre har mange av kundene våre følgende poetiske setning. unnagjort gjøremål hjemme, parkerer rett ute i gaten -Nai, eg går i Strandgatå eg, eg ska bare kikka litt. og handler det de skal her hos oss, forteller Berte. Sammen med to ansatte har de hektiske dager. -Jeg har fantastiske ansatte. Vi har det veldig gøy på


46

Nisjebyen – interiør

Interiørlyst En ny lampe, en ny stol eller kanskje en sofa og et bilde laget av en lokal kunstner? Interiørbyen Haugesund har både utvalget, kompetansen og kvaliteten i orden. TEKST Alexander Urrang Hauge

Ingen andre land i Europa bruker så mye tid og så stor andel av sin inntekt på hjemmet som nordmenn. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hver nordmann bruker i gjennomsnitt 8010 kroner på møbel-, innrednings- og dekorasjonsartikler i året. På de ti siste årene har dette forbruket økt med nesten 37 prosent. Kanskje er det de mørke vintermånedene eller Haugalandets fuktige klima som gjør at vi setter ekstra stor pris på vårt eget hjem? Og det stopper ikke med påbygging, oppussing og drømmen om en vinterhage. Interiøret er vel så viktig og når vegger er gipset, sparklet, tapetsert og malt skal rommet toppes med møbler, belysning og kunst som viser hvem vi er, hva vi liker og hva som

FOTO Haakon Nordvik

gjør at vi føler oss hjemme. Ikke et vondt ord om rosemaling og elg i solnedgang, men i dag er vi kanskje mer bevisste, selektive og søkende etter hva vi velger. De siste årene har blant annet norske designere fått større oppmerksomhet og skandinaviske materialer, stiler og farger vunnet frem; ikke bare her hjemme, men også ute i verden. Utvalget har aldri vært større og mulighetene for en helt egen stil er mange. I Haugesund sentrum har det vokst frem flere selvstendige og kvalitetsbevisste interiørbutikker som både forfekter kompetanse, kvalitet og ulike stilarter. Enten du har pusset opp, flyttet eller ønsker å fornye hjemmet ditt – interiørmulighetene finnes i Haugesund sentrum. Bare se!

Haugesund sentrum vokser frem som et eldorado for den kvalitetsbevisste og servicekrevende kunde. I artikkelserien «Nisjebyen» retter vi oppmerksomheten mot alle de ulike nisjene som er representert fra nord til sør og fra øst til vest. Du finner nemlig det meste i Haugesund.


47

Hødnebø

Inside

Vi i Hødnebø ønsker å gi våre kunder og samarbeidspartnere en opplevelse av det gode liv. Hødnebø henter sin inspirasjon fra naturen, fra havet og kystkulturen.

Inside Interiør ble etablert i 1996 og er et konsept som står for kvalitet, design og eksklusivitet. Inside leverer alt til hjemmet; møbler, belysning, tepper og tekstiler.

Inger Lise & Erling Nordhus

Reidun Fjære


48

Hantho

Crush concept

Ett av norges største og beste rammeverksteder. Kvalifiserte medarbeidere og topp moderne utstyr. Byens største private galleri, med ca 1500 bilder å velge i. Du finner oss i Strandgt. 135.

Vi vil innby til opplevelse, inspirasjon og fornyelse. Med en unik miks av gamle klassikere og trendy nykommere. Økologiske produkter og bærekraftig design er i fokus.

Karl Johan Hantho

Hedda Nygaard


Fantastisk lekker gave til deg Ved kjøp av 2 Estée Lauder-produkter får du en lekker mappe med 5 forskjellige luksusprøver til en verdi av kr 740,-* * Tilbudet gjelder fra 31.01-12.02 og så langt lageret rekker. Tlf. 52 72 62 62, vis a vis Victoriahjørnet

reklamebyrå

Esthetique Haraldsgaten

Husk Morsdag & Valentines

14.februar!

Avdeling Tesalongen & Øvregaten


50

Tilbakeblikk – Gamle haugesund sparebank

Bank og hotell i særklasse Haugesund Sparebanks gamle lokaler i Haraldsgata 161 er nå bygget om til hotell. Begge virksomhetene er ærverdige og eksklusive. TEKST Alexander Urrang Hauge

FOTO Haakon Nordvik / karmsund folkemuseum

Det hviler et historisk sus over den grå granittfasaden på den høye hjørnebygningen. Plassert i Strandgata med Smedasundet, Torggaten, Fiskerne og Haraldsgaten som umiddelbare naboer er det ikke unaturlig å karakteriserer stedet som «midt i smørøyet». I den sterke dokumentaren «Mannen som elsket Haugesund», sier fortellerstemmen at «Strandgata var byens hovedgate». Selv om Haraldsgata har overtatt den tittelen har Haugesund Sparebanks ærverdige bygning rommet både nattklubb og restaurant. Det kan også Mads Ramstad, direktør og konservator

ved Karmsund Folkemuseum bekrefte. -Det var stor aktivitet i Strandgata og dermed helt naturlig for banken å etablere seg her, sier Ramstad. Noen av bildene i denne artikkelen stammer fra museets rikholdige arkiv, som inneholder over 600.000 bilder. -Noe av det karakteristiske med Haugesund er at det er en ung by. Vi sitter på veldig mye materiale. Men paradokset er at ting blir veldig fort historie her. Trehus blir erstattet med moderne byggemetoder, forteller han.

Handel i Torgbakken ved Haugesunds Sparebank. Det ser ut til å være frukt og bær som blir solgt.


Klassisk fasade. Dette bildet av Haugesunds Sparebanks lokaler i Strandgaten, henger ved resepsjonen i Hendersons City Hotel. Banken üpnet i 1919. Billedmontasje – Haakon Nordvik/iStockphoto.com


52

Tilbakeblikk – Gamle haugesund sparebank

På bildene fra museet kan man se den gamle trebygningen som huset Haugesund Sparebank. Allerede i 1868 var banken etablert her. Etterhvert vokste banken seg ut av lokalene og arkitektene Rahn og Glosimidt fra Christiania vant arkitektkonkurransen. Tre år etter byggestart sto bygget ferdig og banken flyttet inn. Året er 1919, det er bare noen måneder etter at første verdenskrig over og Versaillestraktaten var undertegnet. Nå er den romslige bygningen i ferd med å vekkes til et nytt liv og fordums prakt er løftet til nye høyder. Om kort tid åpner Hendersons City Hotel her. -Det som gjør dette prosjektet ekstra spennende er at bygningen er svært spesiell. Vi får 53 rom som alle er ulike. Hotellet kommer til å bli et unikt konsept. Det å være annerledes, å ha noe unikt å tilby, er svært viktig, forteller Knut Henderson. Han er ansvarlig for driften av det nye hotellet, som er en del av kjeden «De historiske hoteller».

Interiør. Hendersons City Hotel har lagt stor vekt på stilfult interiør. Ingen av de 53 rommene er like.

Flott Makeover for Rema 1000 Bytunet Rema 1000 på Bytunet går våren i møte med nyoppusset butikk. TEKST Alexander Urrang Hauge

Han åpnet dørene på Bytunet første gang i 1993. Etter noen år borte fra driften, er nå Jan Lilleland tilbake, og ønsker igjen velkommen til «ny butikk». -Vi pusser opp hele butikken, fra A til Å, sier Lilleland. Rema 1000 Bytunet har de siste årene vært synlig preget av slitasje. Men med nyslipte gulv, litervis med maling, og flunkende nytt utstyr, er lokalene nesten ikke til å kjenne igjen. -Folk kommer til å se en enorm forandring, sier han. Med oppussingen til i overkant av én million kroner, blir også Bytunet den første butikken på Haugalandet som får kjedens nye profil. Jan Lilleland og de ansatte gleder seg til å vise frem den «nye» butikken og ønsker alle kunder velkommen.

FOTO Haakon Nordvik


reklamebyrå

Personmarked - Bedriftsmarked

Haugesund Sparebank er en kundeorientert, selvstendig sparebank med lokal forankring

Lokal kompetanse – Lokal kompetanse og korte beslutningsveier særpreger oss. Dette gir deg som kunde ekstra trygghet. Full service bank – Haugesund Sparebank er samtidig en fullservice-bank, noe som betyr at vi tilbyr alle de banktjenester kundene har behov for. Sammen med våre samarbeidspartnere kan vi tilby forsikringsprodukter - eiendomsomsetning pensjons- og fondssparing. Kontakt oss – Du kan kontakte oss på telefon 03240 eller via e-post til post@haugesund-sparebank.no. På vår hjemmeside holder vi deg orientert om våre priser og hva som er aktuelt i banken til enhver tid: www.haugesund-sparebank.no.


54

Hyggelig betjening. Quick Storkiosk har 10-årsjubileum og er klar med mange tilbud. Her er fire av de ti som jobber på Quick. Fra venstre: Simen, Blandine, Camilla og Leif Einar.

Kvikk tiåring Ekteparet Eva og Leif Einar Narheim kan se tilbake på hele ti år med kioskdrift i Haraldsgata 90. For den glade gjengen bak disken er grunntanken fortsatt den samme. TEKST Alexander Urrang Hauge

-Vi skal ha det gøy på jobb, vi skal trivest, sier en entusiastisk Leif Einar Narheim til TE BY'N og fortsetter. -Du lærer så ufattelig mye i denne jobben. Det er noen nytt hver dag og du møter alle salgs mennesker fra hele verden. Favorittiden er om morgenen. Vi kommer her før åtte, setter på kaffen, pakker ut avisene og idet vi åpner dørene kommer kunder som er på vei til jobb eller skole og som vil plukke opp en kopp kaffe, en avis eller en matbit. Det er herlig å se hvordan byen våkner til en ny dag, sier Leif Einar. I løpet av tiåret har Quick Storkiosk ikke bare solgt kolossale mengder is, pølser, kaffe, sjokolade, påsmurte baguetter og tippekuponger. Quick Storkiosk har også blitt et fast stoppested for mange kunder. -Vi har folk som kommer innom her hver eneste dag. De er nesten som familiemedlemmer å regne, sier Eva. Og familie er noe Herr og Fru Narheim setter høyt. -Datteren vår, Hilde jobber her og det gjør arbeidet ekstra spesielt. Dette er levebrødet vårt, forteller

FOTO Haakon Nordvik

Leif Einar. Selv etter 42 år med fast bopel i Haugesund røper en solid oddadialekt hvor Leif Einar egentlig kommer fra. -Før jeg begynte med kioskdrift jobbet jeg alltid med verktøy og maskiner. I begynnelsen var det merkelig å selge softis og pølser. Jeg husker jeg sa at «hadde jeg hatt en palle med vinkelslipere her, så skulle det blitt salg!». Men selv om vinkelsliperne uteble, ble kiosken raskt etablert og kvartalet har vokst frem som en liten matoase der kebab, kinamat, naturbakst og Quicks meny kan friste alle og enhver. Quick Storkiosk har blitt en stor kommisjonær for Norsk Tipping, de har nettkafé og storskjerm for Rikstoto. For Leif Einar, Eva, Hilde og de andre dyktige medarbeiderne på Quick Storkiosk skal 10årsjubileumet feires og kundene vil få en rekke gode tilbud. -Det er bare å ta turen innom. Vi har mange gode overraskelser på lager, lover Leif Einar.


56

Mote – Nina Breistein Jensen

Trender for våren – og livet Å ta stilling til moter og trender er en kontinuerlig prosess. I min jobb, der mote, film, styling, make-up og personal shopping – ja nesten alt en kvinne kan begjære – er en naturlig del av hverdagen, ser jeg trender komme og gå. Det kommer alltid nye trender, de gamle forsvinner nesten alltid. Men noen kommer tilbake. TEKST Nina Breistein jensen

At trender koster, er ingen hemmelighet. Det kan definitivt svi litt i egen lommebok, men nå er det et nytt år og vi starter med blanke ark, tomme bæreposer og nytt shoppingbudsjett for 2011. Den som ikke følger med vil kanskje tro at trendene kommer tilfeldig, men sannheten er at trendene følger hverandre, de henger sammen. De fleste av oss husker Kurt Cobain og Nirvana og grungeperioden på 90-tallet. Modellene var sorte under øynene. Musikken brakte også med seg «grungemoten». Ofte løse klær, eksempelvis flanellskjorter, dongeribukser og lignende. Nå, i vår, er det grunn til å tro at motebildet hopper ytterligere noen tiår tilbake - til 70-tallet, The sophisticated 70s. Men hippie-alarmen utløses nok ikke. Det er det litt glamorøse 70-tallet som jeg tror vi kommer til å se en del av. Se for deg Rivieraen, disco med flagrende kjoler og herlige jeans med vide ben. Det er ikke så lenge siden det ble prøvd ut, men kjedene hiver seg med denne våren, så jeg tror det vil slå bedre an enn tidligere år. Tenk deg hodetørkler og buksedresser i rå retrostil. Jeg er iallfall veldig klar for stilen når nyhetene kommer for fullt utover våren. 60-tallets Mad Men gjorde suksess på tv-skjermen i høst med stilfulle Don Draper og kjole-husfruen Betty. Også i vår dominerer dette tiåret motebildet. Feminin,

FOTO Haakon Nordvik

sexy, glamorøs og det har gitt nytt liv til retro-stilen. Den kommer til oss i møbler og alt tilbehør man kan behage. Så til deg med det lange håret: Hva med en trendy lugg inspirert av disse to tiårene, 60 eller 70? En annen ting er fargene. Vi vil få se mer til knallfarger og neon -noe for de modige altså. Det er ingen tvil om at det også er fargeglede som gjelder til våren. Mens man tidligere helst kombinerte knallfarger med mer nedtonede plagg, skal fargene nå helst krasje. Farger som blått, rosa, rødt, oransje og gult kombineres villig vekk, men de fleste farger duger bare de er kraftige nok. Jeg gleder meg og er klar for å pakke ned mitt svarte og plukke med meg gladfarger i interiør og klær. Men midt i alle trendene, som både er spennende og nyskapende, er det viktigst å finne sin egen stil – både i eget hjem og på klesfronten. Prøv å finne klær, farger og stiler som har din egen signatur - lag rett og slett din egen trend. Ta på deg de klærne du føler deg penest/kjekkest i og smil til de du møter på din vei! Husk å være deg selv, alle andre finnes fra før. Du er unik. Happy Valentine!

I hvert nummer av te by’N møter du en ny spaltist. Neste gang: Kristine Vikse


57


58

PĂ…PP

tt sammen TE BY 'N har sa butikkene et antrekk fra ansa, G-Fashion, Fr a. Pushed og Kar

Støvler G-fashion. 1.099,Hansker G-fashion. 850,Veske G-fashion. 1.899,Strikkejakke m/skjerf Fransa. 1.299,Paljettkjole Pushed. 1.349,Skinnjakke Kara. 19.700,-


NyTT fra banken I samarbeid med flere sparebanker er Eiendomsmegler A etablert. I tillegg har Haugesund Sparebank ansatt to kunderådgivere på privatmarked. TEKST Alexander Urrang Hauge

Banken har nemlig fått to nye kunderådgivere på privatmarked. Jannike Meling Hauge fra Haugesund er ferdig utdannet med en bachelor i økonomi og administrasjon fra Høgskolen Stord/Haugesund. -Egentlig var jeg litt usikker på hvor jeg ville videre, men da jeg så at Haugesund Sparebank søkte etter kunderådgivere så jeg at jeg fikk mulighet til å kombinere økonomifaget med kundekontakt, forteller Meling Hauge. Hun begynte i oktober og begynner å bli kjent med bankens rutiner. -Det er travle og lærerike dager. Jeg får nye utfordringer hver dag, forteller Meling Hauge som er glad for at hun begynner samtidig som Merete Lilleskog – også hun skal jobbe som kunderådgiver på privatmarked. Merete er 33 år og fullførte en bachelor i økonomi i Australia før hun tok en mastergrad i international business management i Barcelona. -Jeg trives svært godt i Haugesund Sparebank. Det er bra miljø her og dette er en god, lokal sparebank. Jeg liker det økonomifaglige godt, sier hun. -Det var jo ekstra hyggelig å begynne her samtidig som Jannike. Vi skal lære det samme og kan bruke

FOTO Haakon Nordvik

hverandre, avslutter Lilleskog. Men det er ikke bare nyansettelser som preger nyhetsfronten. Nylig åpnet nemlig et nytt eiendomsfirma på Haugalandet. Navnet er «Eiendomsmegler A». Det er Haugesund Sparebank, Etne Sparebank og Skudenes & Aakra Sparebank som har kjøpt seg inn i Tinn Eiendom Haugesund AS. I tillegg overfører bankene sin eksisterende aktivitet i SparebankMegleren til dette selskapet, med påfølgende omprofilering til Eiendomsmegler A. -Eiendomsmegler A vil legge stor vekt på nærhet til markedet. Vi eiendomsmeglere kjenner det lokale markedet meget godt og vet hva som er viktig for selgerne. Derfor har vi stort fokus på egen boligavis, være best på finn.no med «ukens bolig» presentasjon og ha «folkelige» meglere med på laget, forteller Hugo Wee, daglig leder i Eiendomsmegler A. Meglerforetaket vil ha sitt hovedkontor i Haugesund Sparebank og med en avdeling hos Skudenes & Aakra Sparebank i Kopervik. Meglerfirmaet vil ha 7 ansatte, alle meglere med stor kompetanse og lang erfaring i meglerbransjen.


Bunadsølv til konfirmanten

Alle priser gjeldende fra 1. november 2010

Absolutt velvære!

Gi et gavekort som gjør godt! Nyhet! Balsam kropp

www.sylvsmidja.no

reklamebyrå

Balsam, Haraldsgata 109, 5527 Haugesund Telefon 52 71 57 11, www.balsam109.no

Med ferske fristelser kan du velge blant kaker, påsmurt, kaffe, juice og smoothie. Velkommen til Cafe Espresso Ferske fristelser vis a vis Victorihjørna.


Kulturkalender februar og mars 2011 Film

|

KULTUR

|

Musikk

|

Komedie

|

teater

|

KUNST FESTIVITETEN 02. 04 og 06. februar Maskeradeballet, den norske opera & ballett. 08. februar Pippi Langstrømpe på besøk. 09. februar Festkonsert med Bergen Filharmoniske orkester for Johan Svendsen. 10. februar Konsert Roger Handeland med band. 11. februar Løsrivelse med Kari Bremnes og Kjetil Bjørnstad.

regi

stian Kristiansen basert på

Tor e renbergs roman Charlot

12. februar Jonas Gardell, komedie.

te Isabel Hansen

13. februar Baby Univers av Wakka Wakka.

Premiere: jeg reiser alene Året er 1997. Jarle Klepp har flyttet til Bergen. Han studerer litteraturvitenskap og livet er slik det skal være. Men så dukker det opp et brev fra politiet, der han blir bedt om å avlegge en DNA-test.

Gamle Slaktehuset

Karmsund Folkemuseum

februar Utstilling av Johan Ask Vikse.

15. februar Strikkekafé, uformelt møtested for strikkelystne.

MARS Utstilling av Norunn Høynes.

16. februar Mad/Stalk. 17. februar Jarle Bernhoft. 21. - 24. februar Rent, musikal Skeisvang vgs. 26. februar Vilt & Vakkert, Trine Rein og Lars Monsen. 27. februar Buddy Holly, konsert med Heine Totland.

27. februar Ny monterutstilling, førsteklasses båt.

BYSCENEN motlys presenterer

01. mars ROLF KRISTIAN LARSEN * AMINA ELEONORA BERGREM

Strikkekafé, uformelt møtested for strikkelystne.

PÅL SVERRE VALHEIM HAGEN * INGRID BOLSØ BERDAl * tRINE WIGGEN * MARTE AARSETH * MARKO KANIC * HENRIETTE STEENSTRUP * GUSTAF HAMMARSTEN Fotograf

26. februar Cortina. 12. mars Big Bang. 19. mars Latter on Tour.

PHILIP ØGAARD Produksjonsdesign TUVA HØLMEBAKK & CAMILLA LINDBRÅTEN Kostymesjef SOFIE RAGE LARSEN Lydsjef MORTEN SOLUM Lyddesign GISLE TVEITO Komponist JOHN ERIK KAADA Klipper LARS APNESETH line producer mina holdhus produksjonsleder Rebecca Padoin eksekutiv produsent sigve endresen Manus TORE RENBERG Produsent YNGVE SÆTHER Regissør STIAN KRISTIANSEN

8. - 10. mars Vinterferieaktiviteter på museet.

www.facebook.com/jegreiseralene

15. mars Strikkekafé, uformelt møtested for strikkelysne.

Design Tank Foto helge hansen

12. februar Madcon.

28. februar I ljuset av Cornelis. 17. - 22. mars Marylin, nobody's baby.


Barneklubben BakuFiku

HAUGESUND BILLEDGALLERI

Hver søndag kl. 15.00, på Edda Kino eller billedgalleriet.

07. Januar - 24. April

13. februar Haugesund Billedgalleri - Spå, frosk eller svane? -Kunsten å brette papir. 20. februar Film på Edda Kino. 27. februar Haugesund Billedgalleri Selvportrett i helfigur. 06. mars Film på Edda Kino. 13. mars Haugesund Billedgalleri Speil, speil på veggen der, hvem er vakrest i landet her? 20. mars Film på Edda Kino. 27. mars Haugesund Billedgalleri - Vårtema. T AT R HAUGESUND

R E G I O N T E AT E R F O R H AU G A L A N D E T

www.haugesund-teater.no

Portrettkunst og figurmalerisamlingen i perspektiv # 5 Kraftsalen. 07. Januar - 24. April Ole Frøvig og Norvald Valand utvalg fra samlingen O.J. salen. 07. Januar - 7. august Kunstnere fra Rogaland og Hordaland Melingb. 1. og 2. 07. Januar - 6. mars Den norske fargetresnittskolen Grafikksalen. 22. februar KUNSTPAUSE: et gratistilbud til alle kunstinteresserte! 28. februar LYD- konsert kl. 20.00 (dørene åpnes kl. 19.30) Jana Winderen.

EDDA KINO - Store premierer på Edda

13. mars - 07. august Globale høytrykk - tresnitt fra hele verden. Grafikksalen utvalg fra Tjørhomsamlingen.

11. februar Jeg reiser alene: Ny film basert på en roman av Tore Renberg.

21. mars LYD-konsert kl. 20.00 (dørene åpnes kl. 19.30) Kari Rønnekleiv og Sigbjørn Apeland (Uframføring Arvid Gangsø).

EventyrFortelling TeaterStund

CAFE RENE 16. februar Bibi & Linn - Premiere Står opp på feil fot.

Jarle Bernhoft

EVENTYR FORTELLERSTUND 12. februar Pepito: Fra 2 år. kl. 11.30 og 13.00. 19. februar Doktor Merkelig: Fra 2 år. kl. 11.30 og 13.00. 26. februar Luft og kjærlighet: Fra 3 år. kl. 11.30 og 13.00. 05. mars Sveving: Fra 3 år. kl. 11.30 og 13.00. 19. mars Alf Prøysens kjente og kjæretekster: Fra 3 år. kl. 11.30 og 13.00. 26. mars Prinsesse Kantinka og Dragen: Fra 3 år. kl. 11.30 og 13.00.

18. februar Gråtass får en ny venn: Familefilm om gråtass-traktoren.

Haugesund Kunstforening salgsutstillinger 04. - 27. februar Kunstutstilling av Harald E. Tørresen og Ingeborg Kvamme. 04. - 27. mars Kunstutstilling av Siri Bergqvam (installasjon) og Kjersti Eliassen (akvarell).

mer informasjon www.karmsundfolkemuseum.no www.haugesund.kommune.no www.festiviteten.no www.haugesund-billedgalleri.net www.edda-kino.no www.byscenen-haugesund.no


64

Markedet: nytt og nyttig

Nytt år og nye konsepter på Markedet Med den nye trendsetterkampanjen «Join the revolution» og nye butikker, går senteret i sentrum et spennende år i møte.


65 Big Bite til Markedet. Den 15. mars åpner Big Bite i første etasje på Markedet. Big Bite er et landsdekkende konsept, som skal være ledende på nysmurt brødbasert hurtigmat. Et sunt og smakfullt alternativ, alltid basert på de ferskeste råvarer. - Konseptet er veldig i Markedets målgruppe, og dekker et behov for hele sentrum, sier senterleder Monica Eriksen.

«Join the revolution». For å finne ut mer om trendsetterkampanjen, og hvordan du kan melde deg på, kan du gå inn på markedet.com, eller bli venn med Markedet på Facebook. Her kan publikum også stemme frem sin favoritt.

Pusser opp. Bygging av nye toaletter i 4. etasje har akkurat startet, og skal stå klare i april. Toalettfasilitenene vil bli betydelig oppgradert. -I tillegg vil det komme nytt stellerom, noe sentrum lenge har hatt behov for, sier Eriksen. Markedet Fasionteam. I 2011 blir det en ny trendsetterkampanje på Markedet. Målet er ikke bare å rekruttere nye ansikter, men også fornye profilen. I kampanjen i 2008, som markerte senterets 20 års-jubileum, var det én vinner som stakk av med seieren. Forskjellen i år er at det blir hele fem vinnere. -Fem finalister stikker av med gavekort verdt titusenvis av kroner, og blir med oss på tur til London, i samarbeid med GoLondon, sier Eriksen.

FLERE FLOTTE

TILBUD

r

ER V J A G NDE E R T GLI ske eg el

I BUTIKKEN

Morsbdruaagr 13. Fe Valentine uar

14. Febr

Gull-Funn Markedet i Haugesund sentrum

kr 998,–

(DW0666) D&G HOOP-LA. Finnes i flere farger

Tilbudene gjelder t.o.m.14.02.11 eller så langt beholdningen rekker.

Markedet i Haugesund sentrum - Tlf. 52 71 78 15

kr 2 798,–

(DW0145) D&G PRIME TIME Unisex, vanntett 50M

www.gullfunn.no


Nå har du mulighet til å bli med i

markedets FashioN team!

Vi sees i loNdoN! Følg med på markedet.com


Hva synes du om magasin et? Send oss en epos t p책 tips@tebyn.no med dine tanker og tip s. Takk for hjelpen!

TE BY'N februar 2011  

Magasinet kommer ut 6 ganger i året og skal være Haugesund sentrums ansikt utad og skal gi leserne gode leseropplevelser, vise ansikter og g...