Page 1

Kongsberg bibliotek ARRANGEMENTER HØSTEN 2017


Foto pĂĽ forsiden: Askeladden friteater BS Eurobib, v/ fotograf Helge Eek Norsk bibliotekforening


Kjære bibliotekvenn Liker du å lese? Kjenner du på gleden av å bli helt oppslukt av ei bok, og å være i boka? Setter du pris på å drøfte litteratur, kultur og aktuelle samfunnsspørsmål med andre? Liker du å utfordre egen tankegang, egne holdninger og utvide eget perspektiv? Brosjyren du nå sitter med i hendene - eller leser på en Foto: Erling Bergan skjerm - åpner mange muligheter for at nettopp du skal kunne lese, lytte, lære, diskutere, oppleve og gjenoppleve. Det kan være et spennende tema som du vet lite om, eller en diskusjon om noe du mestrer til fingerspissene. Kanskje du da er med på opplyse andre? Det kan være innlegg om den fineste boka du noensinne har lest, eller den viktigste. Vi kan diskutere bøker som endrer oss som mennesker, eller temaer som krever at vi tenker før vi snakker. Biblioteket er ikke bare til for lesehestene som besøker oss for å låne og lese bøker. Det handler om det også, naturligvis, men det handler like mye om at vi samles, øker våre kunnskaper og hever refleksjonsnivået. Det handler om at vi skaffer oss bedre bakgrunn for egne meninger, og at vi i møte med andre vokser som mennesker. Intet mindre. Kongsberg bibliotek deler hus og samarbeider med andre kommunale aktører som Ungdomskontor, Vitensenter og Frivilligsentral i 4. etasje. i Krona. Når du blar deg gjennom denne brosjyren, vil du finne en oversikt over hva vi i fellesskap kan tilby deg av opplevelser og kunnskapsformidling. Her er det arrangementer for barn, for ungdom, for voksne, for godt voksne og for hele familien – og de aller fleste av dem er gratis. Det er store kveldsarrangementer, og det er korte halvtimes møteplasser. Du kan nyte, du kan lære, og du kan bidra. Et vellykket arrangement er bare vellykket sammen med et fornøyd publikum. Vi gleder oss til å se deg!

Elisabeth Bergstrøm Biblioteksjef

3


VELKOMMEN TIL BIBLIOTEKET

Foto: BS Eurobib, v/ fotograf Helge Eek

Aviser og tidsskrift: Med appen Pressreader kan du lese aviser og tidsskrift fra mer enn 100 land på folkebibliotekene i Buskerud. Velg mellom over 2700 aviser og 1800 tidsskrift på 60 forskjellige språk. Enten på nettbrett, smarttelefon eller pc. Dagens papiraviser finner du i aviskroken ved inngangen.

Foto: BS Eurobib, v/ fotograf Helge Eek

Kopimaskin, printer og skanner: Du finner kopimaskin/printer ved pcene ved skranken. I tillegg til vanlige utskrifter kan du også skanne til e-post. På lånekortet ditt kan du sette inn penger til utskrift/kopiering.

Lånekort: E-bøker: Visste du at du kan låne e-bøker via appen eBokBib som du kan lese på mobil og nettbrett helt gratis? Alt du trenger for å registrere deg er lånenummeret ditt og passord.

For å låne hos oss trenger du et lånekort. Med et lånekort har du tilgang til kunnskap og opplevelser som er helt gratis. I tillegg til å låne bøker, dvd-er og lignende, gir lånekortet også tilgang til digitale tjenester som e-bøker og databaser.

Innlevering og utlån: Materiale låner og leverer du på utlånsautomatene ved inngangspartiet. Husk at du må ha med lånekort og pin-kode for å låne.

Kontaktinformasjon Epost: kongbib@kongsberg.folkebibl.no Telefon: 32 86 68 50 4

Har du spørsmål om bibliotekets tjenester, er det bare å ta kontakt i skranken eller ringe oss.


Lånesamarbeid: Bibliotekene i Norge inngår i et nasjonalt samarbeid. Er det bøker og annet materiale vi ikke har her på biblioteket, kan vi hjelpe deg med å skaffe det fra et annet bibliotek.

MappaMi M : ed MappaMi har du full oversikt over

lån og reserveringer. Du kan fornye dersom ingen står på venteliste, du kan søke i basen vår for å reservere, og du kan lage en interesseprofil slik at du får beskjed på epost når noe nytt er kommet. Du kan også laste ned appen Bibliofil til en smarttelefon eller nettbrett for å få enkel tilgang til egne lån, reserveringer og interesseområder.

Takk for at du bidrar til at biblioteket er et trivelig sted å være for alle. Alltid.

Meråpent: Vi har et åpent og tillitsbasert tilbud om fri tilgang til biblioteket også når betjeningen ikke er til stede. Våre lånere kan benytte biblioteket fra klokka 7-22, hver dag hele året, hverdager, søndager og helligdager. For å få tilgang til meråpent bibliotek med lånekortet ditt, må du inngå en avtale om bruk med oss. Kom innom i skranken, så hjelper vi deg.

Wifi:

Velkommen til meråpent bibliotek 7-22!

Det er gratis trådløst nettverk på hele biblioteket. Velg "bynett".

5


Barnas bibliotek Velkommen! I vår fyldige barneavdeling finner dere alle slags bøker for barn. Vi har morsomme og fargesterke pekebøker og et rikt utvalg av bildebøker for de minste. Vi har koselige høytlesningsbøker til å leggestunden, og vi har bøker med store bokstaver til det ivrige barnet som vil lære seg å lese helt sjøl. For barn som er noe eldre og som fint kan lese på egen hånd, har vi et bredt utvalg av lettlestbøker som er spennende, morsomme, søte eller kule. Vi har også faktabøker om alle slags temaer, som hester, dinosaurer, været, fotball, fisker, vulkaner, oppfinnere, forfattere, Minecraft og makramé. For lesehesten mellom åtte og tolv år har vi meter på meter med bøker i den store, røde halvmånereolen vår. Her finner du ny og gammel barnelitteratur, vi har alt fra Astrid Lindgren og Alf Prøysen til Heidi Linde og Jørn Lier Horst. Vi har tjukke og tynne bøker, og titler med og uten illustrasjoner. Noen bøker er i serie, andre er frittstående. Noen bøker er flotte å lese sammen, andre leses best aleine. Sett deg gjerne ned og bla i bøkene her hos oss, og lån med deg dine favoritter hjem.

BARNAS LØRDAGER: Hver lørdag byr vi enten på eventyrstund, musikkstund, hobbylørdag eller filmfremvisning for barna klokka 12.00

Be oss gjerne om hjelp til å finne boka du leiter etter eller spørs oss om ei bok vi kan anbefale. Vi ses!

6

Hold deg oppdatert arrangementer for barn på vår Facebookside.


Møt Oda Cornelia Vår nye barnebibliotekar, Oda Cornelia, vil ta imot dere når dere besøker biblioteket, enten dere kommer aleine, sammen med familien eller med skolen. Oda Cornelia er også kontaktperson for barnehager og skoler, og vil utover høsten ta kontakt for å organisere bibliotekbesøk og lesestunder. Still henne gjerne spørsmål om bøker dere vil lese eller om ulike temaer dere interessert i, og hun vil hjelpe dere med å finne fram til riktig bok..

Har du begynt i første klasse? Da kan du få et helt eget lånekort hos oss. med lånekort kan du låne - og lese så mye du vil. For at barnet skal få eget lånekort, må det fylles ut et skjema der en foresatt må skrive under. Den foresatte står da ansvarlig for barnets lån. Barn under skolealder låner på foresattes kort.

Har du prøvd det morsomme gulvspillet vårt?

Har du prøvd det morsomme gulvspillet vårt?

7


Velkommen til ungdomsavdelinga!

Ungdomsavdelinga er for deg mellom 13 og 18 år. De turkise bokhyllene danner en lun og skjermende halvsirkel, og på innsida er det en hyggelig lesekrok. I tillegg har vi lagt til rette for at skoleklasser kan komme på besøk med mange sitteplasser ved vinduet. Avdelinga har en egen digital bokautomat der du kan finne lesetips, samt en digital audiofaktor der du kan mikse din egen musikk. På innsida av lesekroken har vi samla norske og utenlandske ungdomsromaner ordna etter alfabetet. På utsida finner du graphic novels, fantasybøker, ungdomsbøker på engelsk, nynorske ungdomsbøker, dikt, noveller og lydbøker for ungdom, faktabøker for ungdom med emner som idrett, politikk, helse, kropp, kjønn og seksualitet, samt tegneserier.

Drømmer du om å spille inn musikken din? Gavin kan hjelpe deg!

Om du trenger lesetips, skal skrive særoppgave, er ute etter en bestemt biografi eller må ha ei nynorsk bok til å lese på skolen, ta gjerne kontakt med vår ungdomsbibliotekar, Oda Cornelia, for hjelp og veiledning. Du er naturligvis også velkommen til å kikke i avdelinga på egen hånd.

Vi håper du finner boka du leiter etter, og at du får en flott leseropplevelse! 8


Hvittingfoss filial

Har du ikke lånekort? Ta kontakt med oss i de betjente åpningstidene.

I vår filial, Hvittingfoss bibliotek, kan vi tilby: Voksen- og barnelitteratur Ungdomsbøker Lydbøker DVD Lokalsamling Tidsskrifter/aviser To publikums PCer Kopimaskin

Meråpent alle dager fra 07:00 – 22:00 Betjent: tirs 15 – 19 ons 11 – 15

Vi skaffer deg det du ikke finner i vår samling. God transport mellom hovedbiblioteket og filialen sørger for rask levering. Ta kontakt i de betjente åpningstidene, send en epost til biblioteket eller via MappaMi. Lokalene våre er lyse og romslige. For barn finnes både tegnebord og legobord. Barnehager og skoleklasser er hjertelig velkommen på besøk. Enten du vil låne bøker, få boktips, lese aviser, benytte våre pcer eller wifi, bruke lokalet til studier eller for å treffe andre

- velkommen til vår trivelige møteplass!

9


August

HĂ˜STEN Oktober

S e p t e m b e r Det kan skje endringer i programmet 10


2017 November

Desember

1111


Våre arrangementer Åpen lesesirkel gratis inngang Er du glad i å lese,? Ønsker du å snakke om boka du har lest? Da er du herved invitert med i bibliotekets Åpen Lesesirkel! Vi leser samme bok, og møtes til en times diskusjon rundt boka. Åpen Lesesirkel betyr nettopp det; åpen. Her er det ikke medlemskap og ingen påmelding. Det eneste vi forventer av deg er at du har lest månedens bok. Vi møtes i bibliotekets grupperom klokka 19.00 på følgende tirsdager: 29. august: "Ellevte roman, bok atten" av Dag Solstad 26. september: "Ta vare på mamma" av Shin Kyung-Sook 17. oktober: "Barneloven" av Ian McEwan 14. november: "Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår" av Haruki Murakami 12. desember: "Stoner" av John Williams

Strikk & Lytt

gratis inngang

Ta med deg et strikketøy eller annet håndarbeid og kom til biblioteket. Mens du strikker, leser en av våre ansatte høyt for deg i en halv times tid. Det kan være en novelle, utdrag fra en roman, eller noe annet. Her er det ingen påmelding. Hjertelig velkommen innom biblioteket kokka 19.00 på følgende mandager: 21. august 18. september 9. oktober 6. november 4. desember

12


Sang til lunsj

gratis inngang

Er du glad i å synge? Da er du velkommen til vårt arrangement, Sang til lunsj. Der slipper vi sanggleden løs, og inviterer til allsang! Eva Tovsrud Knutsen og Veslemøy Fjerdingstad leder allsangen, mens Irene Bjørnnes akkompagnerer på piano. Her synger vi gamle slagere, sanger vi husker fra skoledagene, eller jule- og 17. maisanger. Alt etter årstida. Klokka 12.00 på følgende onsdager kan du gå etter lyden og hive deg ut i allsangen: 23. august 20. september 11. oktober 8. november 6. desember

Litteraturkafé

gratis inngang

Bibliotekets litteraturkafé er et tilbud der ansatte på bibliotekets deler sine beste leseropplevelser med publikum. Vi håper vi kan få gode anbefalinger i retur også. Vi har ulik smak og leser mye forskjellig, og sammen kan vi hjelpe hverandre til å oppdage ukjente bøker og nye forfatterskap. Litteraturkafé krever ingen påmelding. Det er bare å møte opp på biblioteket klokka 13.00 følgende onsdager: 23. august 20. september 11. oktober 8. november 6. desember

13


Jushjelp

gratis inngang En gang i måneden stiller de to advokatene Britt Onseng og Siri Barfod fra Drammen sin juridiske kompetanse til gratis disposisjon for innbyggerne på Kongsberg. Jushjelp er et tilbud til alle som ønsker det. Her kan du kostnadsfritt motta juridisk veiledning i 30 minutter. Advokatene påtar seg ikke å behandle saken din, men de kan gi deg en kvalifisert vurdering, og gi deg råd om hvor du eventuelt kan oppsøke videre hjelp. Det er ingen timebestilling til konsultasjonen, bare møt opp på biblioteket og vent på tur.

Advokatene er på biblioteket følgende tirsdager klokka 17-19: 5. september 3. oktober 7. november 5. desember

Kunnskap til lunsj gratis inngang

- se foredragene på Youtube (Kongsberg bibliotek)

Kunnskap til lunsj er et formiddagstilbud for de kunnskapstørste og nysgjerrige. En gang i måneden inviterer vi til et spennende foredrag med fkunnskapseller forskningsformidling i beste lunsjtid. Er du på jobb, ikan du gjerne ta med matpakke di. Foredragene er et samarbeid mellom Fagbiblioteket/HSN og Kongsberg bibliotek. De er gratis og foregår stort sett i Sølvsalen på Krona. Hold av følgende datoer: 30. august: Å lage en drone! 26. september 25. oktober 29. november

14

Tema for resterende datoer kommer på vår facebookside.


Forfattertreff

gratis inngang

4. september, 19.00, i biblioteket: Møt forfatter Håvard Syvertsen i samtale med Arve Fretheim. Aschehougforfatter Håvard Syvertsen er vokst opp på Kongsberg og har i de siste åra, med både romanog novelleutgivelser, etablert seg som en forfatter av nasjonalt format. I år er han aktuell med romanen «Et overskuelig mørke». «En kald januardag blir Oslo angrepet. Byen bombes, bygninger brenner, og infrastrukturen bryter sammen. I de første, avgjørende dagene følger vi Martin, Kaisa og Lilly. De har alle sin spesielle opplevelse av katastrofen som rammer dem. Dette er en fortelling om hvordan tre enkeltmennesker opplever og reagerer når de står overfor altomveltende hendelser».

Forfattertreff i november gratis inngang Følg med!

Det vil bli arrangert et forfattertreff i november også, følg med så vil vi snart annonsere hvem som kommer.

15


Kongsbergdebatten gratis inngang Er du opptatt av sykehus, bompenger, jernbane, politireform, klima, utdanning, økonomi... eller helt andre ting? 11. september er dagen du kan være med på å bestemme ditt lands fremtid, for en fireårsperiode, i alle fall. Kongsberg bibliotek og Laagendalsposten inviterer til valgdebatt med sentrale Buskerudpolitikere torsdag 24. august. Benytt anledningen til å skaffe deg kunnskap om aktuelle politiske saker og hvordan de enkelte politiske partiene stiller seg til sakene du er opptatt av. Vel møtt! 24. august, klokka 20.00-21.30, i Sølvsalen

Kongsbergdebatten Følg med!

gratis inngang

Høstens andre Kongsbergdebatt vil finne sted 16. november, klokka 19.30, i Sølvsalen på Krona. Tema for denne debatten er ennå ikke bestemt. Vi vil publisere tema på nettsida og på Facebook så snart dette er klart.

16


Hva skjer når bok blir teater? gratis inngang

Foto: Per Maning

Historie om et ekteskap Møt

Geir Gulliksen og Anders T. Andersen på biblioteket onsdag 27. september klokka 19:00 14. oktober viser Brageteatret forestillingen «Historie om et ekteskap» i Kongsberg Musikkteater. Regissør er Anders T. Andersen, og forestillingen er basert på kongsbergforfatteren Geir Gulliksens kritikerroste roman med samme tittel. Hva skjer med en roman når den skal formidles i en helt annen form, i dette tilfellet på en scene? Hva mister man og hva får man? Hvordan opplever forfatteren å se sitt litterære verk gjennomgå store endringer? Og hvilke utfordringer opplever regissøren når han skal forsøke å ivareta en romans innhold på scenen? Velkommen til en samtale mellom forfatter og regissør.

17


True Crime - Kongsberg Krim 2017

Inngang: 200 kr.

True Crime sjangeren, der kriminalsaker fra virkeligheten trekkes fram i lyset, har hatt en økende popularitet de siste årene. Det er spesielt tre kriminalsaker som har hatt et spesielt fokus i norske medier. Det er Eirik Jensen-saken, Birgitte Tengssaken og Scandinavia Star-saken. På Kongsberg Krimfestival vil vi ta for oss nettopp disse sakene under høstens festival. Det er all mulig grunn til å spørre seg om «virkeligheten overgår fiksjonen». Eller enda viktigere: Vil de tre sakene noensinne oppklares? Lørdag 28. oktober, klokka 13.00, i Sølvsalen. Det skjer også annet spennende på Kongsberg Krim, her er noen av forfatterne som kommer:

Jørn Lier Horst

Foto: Jesper Magerøy

18

Merete Junker

Foto: Tom Riis

Gunnar Staalesen Trude Teige

Foto: Helge Skodvin

Foto: Oda Berby

Kjell Ola Dahl

Foto: Rolf. M. Aagaard


Reformasjonsjubileet 2017

gratis inngang

Ill.: kirken.no

31. oktober 1517 offentliggjorde Martin Luther sine berømte teser mot det han oppfattet som misbruket av avlaten. Denne handlingen er blitt stående som et symbol på starten av det som senere skulle utvikle seg til en reformasjon og en revolusjon av måten kirken tenkte på i forhold til viktige temaer som nåde, tro og gjerninger, kirkelige autoriteter, Bibelen og tradisjon, tilgivelse/absolusjon og botsgang. På Kongsberg samarbeider flere virksomheter om et mangfoldig program der denne historisk viktige hendelsen vil bli markert på ulike arrangementssteder. Jubileumsprogrammet vil bli presentert i en egen brosjyre og i ulike kanaler. Kongsberg bibliotek inviterer til et foredrag med forfatter, journalist og historiker Halvor Tjønn. Han vil fokusere på de samfunnsendringene vi lever med i dag, og som kan knyttes til det som skjedde under reformasjonen. Det handler blant annet om strukturer, demokratisering, utdanning og økonomisk utvikling som kunne vært svært annerledes uten Luther og hans tanker. Dette er verken et teologisk eller historisk foredrag om reformasjonen, men et foredrag som undersøker hvordan reformasjonen har endra og prega det norske samfunnet, da og nå. 12. oktober, klokka 19.00, i Sølvsalen

19


BARNAS JULETEATER

Askeladdens jul tis Gra g gan inn

LØRDAG 9. DESEMBER KLOKKA 16.00 I SØLVSALEN

ter ea frit n de lad ke As : to Fo


Bli med på Frivilligsentralen sine arrangementer på biblioteket:

Alle arrangementer er gratis å delta på

*det kan oppstå endringer i det fastsatte programmet

- hold deg oppdatert på Kongsberg Frivilligsentral


3.11: WORKSHOP I FILM Kl. 17.00 – 20.00, Vitensenter Gratis inngang. Alder: 12-20 år Påmeldingsfrist: 27. okt send SMS til 48 16 62 26


I BibliofilApp finner du all funksjonalitet knyttet til Min Side, søkefunksjoner samt oversikt over åpningstider og beliggenhet. I tillegg får du tilgang til lånekortet ditt i elektronisk versjon. Last ned BIBLIOFIL fra App Store (iOS) eller Google Play (Android) Første gang du logger deg på, må du taste lånekortnummer og din firesifrede PIN-kode Du kommer til startsiden. Her kan du enkelt få frem lånekortet. Samtidig har du tilgang til alle funksjoner i Min Side. Lånekortet kan skannes i utlånsautomat og i skranken. Vi anbefaler alle med nettbrett eller smarttelefoner å ta i bruk tjenesten. Da vil biblioteket og lånekortet alltid være med deg!


Hold deg oppdatert på hva som skjer på biblioteket på Facebook og nettsiden

Meråpent 7-22 Betjent åpningstid: Mandag til torsdag: 10:00-19:00 Fredag: 10:00-15:30 Lørdag: 10:00-14:00

Betjent åpningstid Hvittingfoss: Tirsdag: 15:00-19:00 Onsdag: 11:00-15:00

http://www.kongsbergbibliotek.no

Arrangementer høsten 2017 Kongsberg bibliotek  

En oversikt over høstens arrangementer på biblioteket

Arrangementer høsten 2017 Kongsberg bibliotek  

En oversikt over høstens arrangementer på biblioteket

Advertisement